Τρίτη, Μαΐου 09, 2006

ΚΑΡΑ -χασάν, -μανλής, -τζαφέρης...

Υπάρχουν δύο ειδών ρατσισμοί. Ο θεωρητικός και ο πρακτικός.

Θεωρητικά είμαστε όλοι αντι-ρατσιστές. Όλοι υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όλοι υπέρ της ισονομίας.

Και εμφανίζεται μία κυρία Γκιουλ Καραχασάν – και γίνεται χαμός. Ακόμα και μετά από τόση φασαρία, το 45,5% του αστικού (προσοχή!) κοινού, είναι εναντίον της υποψηφιότητάς της. (Δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega).

Δηλαδή είναι εναντίον του Συντάγματος της Ελλάδας που δίνει ίδια δικαιώματα σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Θυμάμαι μία γνωστή μου κυρία, επιστήμονα, αριστερή, φεμινίστρια, με αγώνες και εξορίες. Ξαφνικά η κόρη της τα έφτιαξε με ένα νέγρο.

«Αράπης παιδί μου, κατράμι, ανθρωποφάγος! Μόνο το κόκαλο στα μαλλιά του λείπει!» μου έλεγε στο τηλέφωνο.

Πάνε και οι αγώνες, πάνε και οι θεωρίες... Η ιδέα πως το τρυφερούδι της φώλιαζε στην αγκαλιά ενός κατάμαυρου, την έκανε να ανατριχιάζει.

Όποιον σας λεει πως δεν είναι ρατσιστής, ρωτήστε τον. Θα πάντρευε την κόρη του με ένα γύφτο;

Είναι απίθανο πως δικαιολογούμε τα πράγματα. Π. χ. κυριαρχεί η άποψη πως οι Έλληνες δεν ήταν ρατσιστές – αλλά τους έκανε η πλημμύρα των μεταναστών.

Ε, λοιπόν, βρήκα κείμενά μου δημοσιευμένα το 1986, με αφορμή μία έρευνα που έγινε τότε. Και προσοχή: ρωτήθηκαν μόνο Αθηναίοι:

Στην ερώτηση: “Ένας Έλληνας Εβραίος είναι Έλληνας;”, το 41% των Ελλήνων άπαντα αρνητικά. Στην αντίστοιχη ερώτηση του IFOP μόνον 12%, των Γάλλων είπε όχι. (79%, ναι. Έλληνες: 49%).

Μόνον 17% των Γάλλων θα είχε αντίρρηση για ένα γαμπρό (η νύφη) Εβραίο — στους Έλληνες το ποσοστό είναι 51%,. Ακόμα: το 49%, από μας δεν θα ψήφιζε έναν Εβραίο βουλευτή (Γάλλοι: 13%) και 43% δεν θα πήγαινε σε Εβραίο γιατρό! (Γάλλοι: 7%)!

Στο ερώτημα αν εμπιστεύονται έναν Ορθόδοξο απάντησε καταφατικά το 92% — έναντι 63% για έναν Καθολικό και 57% για έναν Διαμαρτυρόμενο. Φυσικά το ποσοστό πέφτει στο 37% για τους Εβραίους και στο 35% για τους Μουσουλμάνους.

Με άλλα λόγια — το ένα τρίτο των Αθηναίων δεν εμπιστευόταν (το 1986), έναν Χριστιανό (έστω λευκό και Ευρωπαίο), μόνο και μόνο επειδή δεν είναι, Ορθόδοξος! Για να μη σχολιάσω τα δύο τρίτα που δεν εμπιστεύονταν —a priori— Εβραίους, Μουσουλμάνους και Τσιγγάνους. Και φυσικά σχεδόν κανένας δεν θα πάντρευε το παιδί του με Αθίγγανο/η.

Βέβαια τότε κατακρίναμε σκληρά την Νότιο Αφρική και ήμασταν υπερήφανοι διότι δεν είχαμε απαρτχάιντ. Αλλά δεν είχαμε και νέγρους.

Όλες αυτές τις μέρες άκουγα τις δηλώσεις των Ελληναράδων, και ανατρίχιαζα. Διαθέτουμε σε αυτόν τον τόπο μία διαχρονική μόνιμη κλίκα από επαγγελματίες πατριώτες, που τόσα δεινά έχουν συσσωρεύσει στην πατρίδα. Αυτοί μας έκαψαν το 1897, («η εθνική μας τύφλωσις»), το 1922, και το 1974 στην Κύπρο. Αυτοί πλειοδότησαν ασύδοτα στο «Μακεδονικό» – και το χάσαμε. Τους ίδιους είδα πάλι στην τηλεόραση να περιφέρουν τον εθνικιστικό τους λαϊκισμό.

Αυτοί, που είναι τόσο περήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή, με έκαναν πάλι να ντρέπομαι που είμαι Έλληνας.

486 σχόλια:

1 – 200 από 486   Νεότερο›   Νεότερο»
andy dufresne είπε...

Δείτε και τη version του πιτσιρίκου για το ΚΑΡΑθέμα.

glenn είπε...

Πού σου! Α ρε άντυ...

glenn είπε...

Είπες ΝΔ: "Διαθέτουμε σε αυτόν τον τόπο μία διαχρονική μόνιμη κλίκα από επαγγελματίες πατριώτες, που τόσα δεινά έχουν συσσωρεύσει στην πατρίδα"

Και το πράγμα με αυτούς πάει ακόμη πιο πίσω. Στον αγώνα του '21 όποτε έπαιρναν τα ηνία οι ψαλιδόκωλοι υπερπατριώτες θρηνούσαμε θύματα και συμφορές. Τα παραδείγματα αφθονούν.

Γι' αυτό το φαινόμενο παραπέμπω στη δουλειά του MacDonald. Εκείνος το εφάρμοσε στους Εβραίους αλλά αφού βασίζεται σε εξελικτική ψυχολογία θα πιάνει και για μας. Άλλωστε τι είναι οι Έλληνες.

What is a Greek? A Jew without money!

Ecumene είπε...

1.Ειναι Ομορφη,Ξανθια,Γαλανοματα...
2.Και ο Καρατζαφερης "Μαυρογιὠργης",ονομα και πραγμα!..γι αυτο ζηλευει ο Αρειος!!!..
(τι αντιθεσεις..)ειμεθα λευκη φυλη,τελικα;...

Aphrodite είπε...

KΑΡΑ -χασάν, -μανλής, -τζαφέρης,

ΚΑΡΑ-τουρκας!

Εχει να γίνει ωραίο παιχνίδι! (άντε harry με τα κλαρίνα σου!!!)

Mr Pnin είπε...

Δεν είναι μόνο Ελληναράδες αλλά και καλοί χριστιανοί, σημαία τους είναι το "Πας μη Έλλην, βάρβαρος" και το "Αγαπάτε αλλήλους" και φυσικά είναι βάρβαροι οι ίδιοι κι όσο για την αγάπη τους είναι κατευθυνόμενη και ... επικερδής.

Stavros P (isisdoros) είπε...

Θυμάμαι μιά φράση που έλεγε κάποια κυρία στη κόρη της "όσους κλείνει η πόρτα σου".Φόβος και ρατσισμός από τη γέννησή μας.Δε ξέρω πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει αυτό.(Θα μπορούσε φυσικά να το έλεγε ο πατέρας στο γυιό).

maiosone είπε...

Με συγχωρείτε, αλλά πάντα οι έλληνες πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό! Εν προκειμένω, άλλο Ελληνίδα σκέτο και άλλο έλληνίδα πολίτης!
Δεν είναι το ίδιο. Και για να πάμε πιο παλιά. Όταν ο εβραίος Απόστολος Παύλος συνελήφθη στη Ρώμη, αφέθηκε ελεύθερος προσωρινά κάνοντας χρήση της ιδιότητας του ρωμαίου πολίτη. Οι έλληνες που μετανάστευσαν στην Αμερική δεν θα πεί ότι είναι και Αμερικανοί. Αμερικανοί πολίτες ναι! κ.ο.κ.
Τα αυτονόητα δεν ξεκαθαρίζονται ποτέ στον κοσμάκη από τους (ω συμφορά μου) ταγούς του έθνους, με αποτέλεσμα τη διαιώνιση κάθε είδους σύγχυσης, που , φυσικά , τους βολεύει.
Στην προκειμένη περίπτωση η κ. Καραχασάν έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει την φήφο του λαού ως ελληνίδα πολίτης(που είναι) και όχι ως ελληνίδα σκέτο (που δεν είναι)

glenn είπε...

Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο Αλλά. Για να μην παριστάνουμε τους κινέζους ή τους παρθενογεννημένους. Με τους Ελβετούς δεν έχουμε κανένα προηγούμενο. Ομοίως με τους Ιάπωνες. Με τους Τούρκους, έχουμε. Είναι Τουρκάλα η Καραχασάν; Η ίδια δηλώνει όχι. Ωραία. Το δέχομαι. Κοιτάχτε τώρα το συλλογισμούλη μου:

Τι είναι ο Ψωμιάδης; Πολιτικός και μάλιστα λαϊκιστής.
Τι είναι ο Καρατζαφέρης; Πολιτικός και μάλιστα λαϊκιστής.
Τι είναι η Καραχασάν; Πολιτικός. Λαϊκίστρια είναι;
Αν πιστέψουμε στη θεωρία πιθανοτήτων, είναι. Πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ενδεχόμενος λαϊκισμός εκ μέρους της, ιδίως αν λάβουμε υπόψην το target group στο οποίο απευθύνεται; Έχουμε ήδη μια ιδέα από προηγούμενους πολιτικούς που εκλέγονταν στην περιοχή. Ιδίως από κάτι υποδοχές που έκαναν στον Οζάλ και λοιπούς.

Άρα, καλό θα είναι να μην κάνουμε τους ανήξερους.

heinz είπε...

Δηλαδή sweetie τι ζόρι τραβάς με τους Καραμανλήδες;

(τραβάω μαχαίρι)

Γιατί και γω Καραμανλής είμαι (Konyali - Ικόνιο)

|-(

Nikos Dimou είπε...

Μπράβο Andy! Εγκαινιάζεις το post μου με παραπομπή σε άλλο μαγαζί;

Aphrodite είπε...

Ελληνίδα πολίτης & πολιτικός. Θαύμα. Μουσουλμάνα στο θρήσκευμα (από τις "προοδευτικές") με αιώνων πολιτισμικές ζυμώσεις πίσω της. Πάλι θαύμα.

Μπαίνει η κασέτα "Ελλάς-Τουρκία" & αρχίζουν οι σκοτωμοί. Σύρραξη εκατέρωθεν (καθόλου θαύμα).

Πού θα είναι το καθήκον της? Πού θα είναι η καρδιά της?...

guerrero762 είπε...

Η πρωτη ρατσιστικη εθνοκαθαρση της ανθρωπινης ιστοριας ηταν η μεχρι αφανισμου γενοκτονια των "ανθρωπων του Νεαντερταλ" απο τους προγονους μας.
Χιλιαδες χρονια πολεμων συγκρουσεων που κανενα πολιτικοιδεολογικο συστημα καμμια θρησκεια και κανενα κοινωνικο-οικονομικο συστημα δεν μπορεσε να εξαλειψει.
Εγω και ο αλλος.
Ο ρατσισμος γνωρισμα μονο των "ελληναραδων";
Μονο των λευκων;
Μπα...
Οι μαυροι της αφρικης αλληλοσφαζονται χωρισμενοι σε φυλες που θεωρουν εαυτους ανωτερες απο τους αλλους.
Οι λευκοι ευρωπαιοι,αμερικανοι,λατινομερικανοι επισης.
Οι πρωτογονες φυλες των νησων του ειρηνικου,του αμαζονιου επισης.
Οι Ιαπωνες θεωρουν κατωτερους τους υπολοιπους ασιατες και το αντιστροφο.
Οι περιφημες κοινωνιες της ανοχης υπαρχουν μονο στα μυαλα των ρομαντικων ουτοπιστων που αυνανιζονται ακουγωντας John Lennon(που μακρυα απο τις καμερες και τα "δωστε στη ειρηνη μια ευκαιρια" ηταν εξαιρετικα βιαιος σαν ανθρωπος).
Οι ΗΠΑ ειναι κοινωνιες της ανοχης και του πολυπολιτισμικου παραδειγματος;
Μπα....
Απλως συνυπαρχουν ανεχομενες each other οι διαφορες φυλες με υποβοσκουσα μια πολιτισμικη αναταραχη και συγκρουση καθε λεπτο.
Πολιπολιτισμος και ανεκτικοτητα με νομους;Με απιστευτα ηλιθιες νομοθεσιες οπως στη Καλιφορνια οπου μπορεις να δεχθεις μυνηση επειδη υα ευχηθεις σε καποιον "Καλα Χριστουγεννα;"
Η με το στανιο συμβιωση διαφορετικων εθνοτητων επι δεκαετιες γιατι δεν εφερε την ανοχη και την αποδοχη;
Πρωην ΕΣΣΔ,πρωην Γιουκοσλαβια;
Τα συμφεροντα του ενος καταπατουν και ερχονται σε αντιθεση με τα συμφεροντα του αλλου.
Ειμαστε ζωα και θελουμε την αγελη μας.
Οπου ολα τα αλλα ζωα μοιαζουν και μουγκανιζουν σαν εμας.
Accept it...
Δεν θεωρω τους Τουρκους και τους αλβανους κατωτερους μας.
Ισα ισα που σαν πολεμοχαρης στρατογκαυλος τους θεωρω μαχητικους λαους-φυλες που δεν εχουν πεσει ακομα στη λουμπα του χοντρου κοιλαρα στην κοσμαρα του,δυτικου.
Αλλα τα συμφεροντα τους ερχονται σε αντιθεση με τα συμφεροντα μου,της χωρας μου εστω και την εχω γραμμενη στα αρχιδια μου.
Απλη λογικη.Θα τους τσακισω πριν με τσακισουν.
Προληπτικος πολεμος και προληπτικος ρατσισμος.
Μουσουλμανα υποψηφια που δεν προκειτε να "βγει" οποτε μην αγχωνεστε ελληναραδες.
Σκυψτε κ'αλλο νεοελληνες αρχοντες.Ο ραγιας επιστρεφει.
Ειναι τετοιες στιγμες που ευχομουν να ειχα γεννηθει στο Τελ-Αβιβ...

harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
heinz είπε...

glenn said...

"Άρα, καλό θα είναι να μην κάνουμε τους ανήξερους"

Αυτό glenn είναι το πρόβλημα μ' αυτό το θέμα:

Οι μισοί λένε "Τούρκοι φονιάδες"
Τα "ξέρουν" όλα.
Οι άλλοι μισοί "Τούρκοι αδέρφια"
"Δεν ξέρουν" τίποτε.

Άντε τώρα να γίνει λογική κουβέντα...

Πάντως προσωπικά, σε κουβέντα περί Τούρκων, δεν συμμετέχω, κι άμα λάχει εξηγώ γιατί δεν μπορώ την ...μυθολογία.
Έχω και μαρτυρίες άφθονες φίλων Τουρκών να καταθέσω.

Περί κεμαλιστών, όποτε θέλετε!!

Nikos Dimou είπε...

glenn said...
Τι είναι η Καραχασάν; Πολιτικός. Λαϊκίστρια είναι;
Αν πιστέψουμε στη θεωρία πιθανοτήτων, είναι.

Μπράβο ρατσισμός! Και με βάση την θεωρία των πιθανοτήτων. Για έναν άνθρωπο που ΔΕΝ είναι πολιτικός (τώρα ξεκινάει) και δεν τον ξέρουμε, του κολάμε την ρετσινιά. Και ρατσιστικό και ανόητο!

Aphrodite είπε...

@heinz,

Αμάν ρε Gere, "Δηλαδή sweetie τι ζόρι τραβάς με τους Καραμανλήδες;", τι ασυντόνιστοι που είμστε σήμερα?!?!

Εννοώ με το Καράτουρκας, το κατα-θυμωμένος, αυτό που λένε έγινε "μεμέτης" απ'το κακό του, όχι το ότι όλοι τους είναι Τούρκοι...

Ecumene είπε...

Ηeinz!,και πως εμαθες ελληνικα;..
(πρεπει να σαι καποιας ηλικιας...)

Stormrider είπε...

φυσικά και δεν διαφωνώ σε τίποτα από όσα λέμε, αλλά δεν μπορώ να αγνοήσω το γεγονός ότι ενώ δεν έχει η κοπέλα καμμία σχέση με την πολιτική την επιλέξανε ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή είναι μουσουλμάνα.
όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την υποψηφιότητα της γίνεται αυτόματα ρατσιστής. πονηρός ο γιωργάκης.

ΥΓ. α, και τα πιστοποιητικά εθνικών φρονημάτων που ζητήσανε κάποιοι πολιτικοί φυσικά και μου φέρανε αναγούλα

heinz είπε...

Και έχετε υπόψη σας όλοι ότι, η γυναίκα δηλώνει Πομάκα.

Που ΔΕΝ είναι Τούρκοι, είναι ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ (άσχετα αν μερικοί - και μεταξύ τους - λένε ότι είναι απόγονοι απόμαχων - πομάκοι - του Μεγ. Αλεξάνδρου)

Αλλά και Τουρκάλα να δήλωνε, το ίδιο είναι. Ελληνίδα πολίτης.

Aphrodite είπε...

(... ψιθυριστά.. αυτό ήτανε παιδιά... όσο κράτησε, κράτησε... ο harry επανήρθε, re-reloaded... βοήθειά μας! σσσστ!)

heinz είπε...

Εργοτελίνα said...

"Ηeinz!,και πως εμαθες ελληνικα;..
(πρεπει να σαι καποιας ηλικιας...)"

Μ' έθαψες χρυσό μου!!! Ο παππούς μου...
Εγώ είμαι 3η γενιά.

:-)))

Και είμαι 45 το ξανάπα

Nikos Dimou είπε...

guerrero762 said...
Η πρωτη ρατσιστικη εθνοκαθαρση της ανθρωπινης ιστοριας ηταν η μεχρι αφανισμου γενοκτονια των "ανθρωπων του Νεαντερταλ".


Και θέλεις να μείνουμε εκεί!
Όλοι κάνουν εθνοκάθαρση, όλοι είναι ρατσιστές - άρα δικαιούμεθα και εμείς την μερίδα μας.

Ecumene είπε...

@Ηarry..ε,οχι και Βουλγαρα η Καραχασαν!!!..η Πομάκα,Αρχαια Θρακιωτισσα Μαινάδα,εκ της φυλης των Αγριάνων(που υπεταξε και στρατολογησε ο ΜΕΓΑΛΟΑΛΕΚΟΣ!!!....

Dormammu είπε...

Ούτως ή άλλως, είχαμε παλαιότερα μειονοτικούς βουλευτές (2 αν θυμάμαι καλά). Η υπερνομαρχία μας πείραξε..?

Ας κριθεί καλύτερα η Καραχασάν α) αφού και αν εκλεγεί και β) απο το έργο της.

Μόλις αρχίζουν και οι Φάκελοι στο Mega με το ίδιο θέμα...

heinz είπε...

aphrodite said...

"Αμάν ρε Gere, ... τι ασυντόνιστοι που είμστε σήμερα?!?!"

Α, άκου να δεις, άμα δεν έχεις χιούμορ σε στέλνω στη μαμά σου ε?

:-)

glenn είπε...

Είπες ΝΔ: "Για έναν άνθρωπο που ΔΕΝ είναι πολιτικός (τώρα ξεκινάει) και δεν τον ξέρουμε."

Για όνομα κύριε Δήμου. Εσείς, άνθρωπος της επικοινωνίας, να λέτε τέτοια πράγματα; Παριστάνετε τον Κινέζο; Δεν ξέρετε ότι ακριβώς ο νεοεισερχόμενος πολιτικός είναι αυτός που θα πειστεί να απευθυνθεί στο θυμικό του target group του; Παιδιά είμαστε;

heinz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
takis vasilopoulos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
heinz είπε...

Τελοσπάντων,

Η σύνθεση, το 1988 στην περιοχή Ξάνθης - Κομοτηνής ήταν περίπου 55% Τούρκοι, 40% Πομάκοι, οι άλλοι κυρίως Τσιγγάνοι (για το μουσουλμανικό τμήμα του πληθυσμού λέμε).

Δίνω τα στοιχεία της εποχής γιατί μετά με την εγκατάσταση των Ποντίων, έγινε μύλος.

ΤΟ 1950, η Βουλγαρία (τότε εχθρός) διεκδίκησε δικαιώματα για τους Πομάκους. Η Ελλάδα, αποφάσισε τότε να αντικαταστήσει τους όρους "μουσουλμάνους" και "μουσουλμανικό", με τους "Τούρκος" και "τουρκικό" για να σωθούμε από τον "κομμουνιστικό κίνδυνο".

οεδ

takis vasilopoulos είπε...

Ειναι τοσο προφανη για εμενα αυτα που λέτε ( αλλα οχι δυστυχως για τους πολλους,κριμα,το βλέπω γυρω μου... )

-Λενε της Νεας Δημοκρατιας οι υπερασπιστες πως το Πασοκ το εκανε ως κινηση εντυπωσιασμου και οχι πραγματικα προοδευτικα ( μιας και είναι μια νομαρχια που παραδοσιακα χανει ) ..... Δεν ξερω αν ισχυει αλλα κυριως δεν με ενδιαφερει!!Οποιες και να εινα οι προθεσεις του Πασοκ το θέμα ειναι αυτο το 45% ( που προσωπικα πιστευω πως είναι μεγαλυτερο ) .Το θέμα ανεδειξε το ρατσισμο μας

-Οι πιο πολλοι αν τους ρωτησετε θα πουν πως δεν είναι ρατσιστες αλλα τετοιες υποψηφιοτητες ευνοουν τα συμφεροντα των Τουρκων μιας και οι μουσουλμανοι έλληνες παιρνουν γραμμη απο την Τουρκια....
Πραγματικα δεν ξέρω,πάντως το αμφισβητω και αυτο ( ασε που μουσουλμανος δεν σημαινει καταναγκαστικα Τουρκος ) αλλα το κυριοτερο είναι πως αν μπουμε σε αυτη τη λογικη τοτε τερμα όλες οι ελευθεριες,θα γινουμε ιδιοι με οποιον τυχον απολιτιστο.

Τα κειμενα σας είναι τραγικα επικαιρα και δυστυχως τραγικα επικαιρα θα παραμεινουν...ο ρατσισμος,ο φανατισμος,είναι αρρωστιες του πνευματος που μονο με παιδεια λύνονται,και δεν την βλέπω να έρχεται....

12:08 πμ

kahri είπε...

Η αντίδραση των γνωστών εθνοκάπηλων και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν εκπλήσσουν δυστυχώς κανέναν. Οι δημοσκοπήσεις από το ’86 που αναφέρει ο ΝΔ αποδεικνύουν ότι δεν περιμέναμε το «κύμα της αλβανικής εγκληματικότητας» για να γίνουμε ρατσιστές.
Το ψαχνό στο θέμα με την Καραχασάν όμως φοβάμαι ότι βρίσκεται στο πολιτικάντικο πεδίο. Γάτα ο Αλέκος Παπαδόπουλος, σου λέει βάλε τη μουσουλμάνα σε μια περιοχή που είναι χαμένη από χέρι, γιατί:
1. Θα ξεμπροστιάσουμε όλη την εθνικιστική σαβούρα της ΝΔ συμπεριλαμβανομένου του παπαδαριού και θα σπείρουμε αναμπουμπούλα.
2. θα κερδίσουμε πάλι τους μουσουλμάνους της Θράκης, πολλοί από τους οποίους το γύρισαν στον Καραμανλή στις τελευταίες εκλογές υπακούοντας σε τουρκική γραμμή (το ξέρω από φίλους πομάκους)
3. θα βγει στη φόρα και η ιστορία με το νεοδημοκράτη μουσουλμάνο βουλευτή και τα κοννέ του με τους Τούρκους και δεν θα μπορούνε να μας λένε και προδότες.
Παρ' όλα αυτά, έστω και αν έγινε για ταπεινούς λόγους, εκτιμώ αυτή την κίνηση γιατί δημιουργεί προηγούμενο.

takis vasilopoulos είπε...

Πάντως προβλέπω πως η κ.Καραχασαν θα πάρει καλο ποσοστο..

Οχι φυσικα γιατι οι Ελληνες θα καθήσουν ορθολογιστικα να κρίνουν το πρόγραμμα της,αλλα γιατι είμαστε ένας λαος που αντιδρα συναισθηματικα.Και στην προκειμενη περιπτωση θα υπερασπιστουμε αυτον που του την πέφτουν όλοι,είτε αξίζει,είτε όχι ( να παρολο το ρατσισμο μας,θα πάρει αρκετες << συναισθηματικες >> ψηφους )

heinz είπε...

takis said...

"μιας και οι μουσουλμανοι έλληνες παιρνουν γραμμη απο την Τουρκια....
Πραγματικα δεν ξέρω,πάντως το αμφισβητω και αυτο "

Να μην το αμφισβητείς αυτό καθόλου. Δε μιλάμε για όλους, όχι βέβαια, ούτε καν ίσως για πολλούς. Αλλά υπάρχουν στοιχεία συγκεκριμένα.

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι, η ηλίθια πολιτική του ελλ. κράτους, άφησε χώρο στη ΜΙΤ να αλωνίζει στη Θράκη. Ενώ στην Κω ή στη Ρόδο για παράδειγμα, δεν τρέχει τίποτα.

Νυστάζω όμως. Ες αύριον... καληνύχτα!!

takis vasilopoulos είπε...

@heinz
Nα μην το αμφισβητω καθολου?
Δεν γινεται....

Και αν κάποιοι παιρνουν γραμμη ( γιατι οχι,θα υπάρχουν ) θα υπάρχουν και καποιοι άλλοι που δεν θα παιρνουν γραμμη.Μη τους βαζουμε όλους στο ιδιο καζανι.Εγω απορριπτω τη φράση:όλοι κάνουν το ταδε

M.M. είπε...

ND

distixos,
yia tin Galia, den ine toso rodina.

Diefcriniseis(apo tin kathimirini zoï):
gambros kinezos nai,evreos metria,mavros ligo,algerinos OXI,mousoulmanos POTE.

Kai ales diacriseis:
Fili apo notioditiki mikri poli pandreftike martinikezo kai i gonis tis tin petaxan exo.
Oxi dioti itan black(opos logika nomiza),
ala epidi itan KATHOLIKOS(ikogenia protestandes)

Den xero an tha vgoume pote apo afto to vourko tou ratsismou kai tou sovinismou

glenn είπε...

Εϊπες harry: "Πρωτον,ο γραικος θεωρει τον εαυτο του αρχαιο."

Επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως γενετικά 75% είμαστε "καρφί απόγονοι" απ' τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. 8% μέση ανατολή και τα υπόλοιπα Τούρκοι, Βούλγαροι κλπ.

vaggelis papavasiliou είπε...

πού φτάσαμε ,τη φωνή της λογικής να την εκφράζει ο ακροδεξιός καρατζαφέρης,δηλαδή να καταργηθούν οι γελοίες υπερνομαρχίες που έγιναν για να μην μπορεί να βγεί μουσουλμάνος

heinz είπε...

@takis

Νομίζω όμως ότι δεν διάβασες. Το ξαναβάζω:

Δε μιλάμε για όλους, όχι βέβαια, ούτε καν ίσως για πολλούς.

takis vasilopoulos είπε...

Φοβάμαι,φοβάμαι τους ρατσιστες με δημοκρατικο προσωπειο...είναι οι πιο επικινδυνοι.Τους ακους,μιλανε,μιλανε,μια χαρα,δημοκρατικα και ωραια και κάποια στιγμη σου πετάνε το μαργαριταρι...

heinz είπε...

@glenn

"Επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως γενετικά 75% είμαστε "καρφί απόγονοι" απ' τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. "

Kαι γω, και γω!!! Από το Ικόνιο ήτανε κι αυτοί που λες ε??

takis vasilopoulos είπε...

@HEINZ

Το διαβασα και συμφωνουμε.Απλα ήθελα να σας τονισω τι εννοω με το << αμφισβητω >>

heinz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
heinz είπε...

Ego eimai Yunan!!!
Karamanliyim, Yunan!!!

Nikos Dimou είπε...

glenn said...
Είπες ΝΔ: "Για έναν άνθρωπο που ΔΕΝ είναι πολιτικός (τώρα ξεκινάει) και δεν τον ξέρουμε."

Για όνομα κύριε Δήμου. Εσείς, άνθρωπος της επικοινωνίας, να λέτε τέτοια πράγματα; Παριστάνετε τον Κινέζο; Δεν ξέρετε ότι ακριβώς ο νεοεισερχόμενος πολιτικός είναι αυτός που θα πειστεί να απευθυνθεί στο θυμικό του target group του; Παιδιά είμαστε;

Παιδιά κακοηθέστατα. Που αποδίδουμε ιδιότητες σε νέους πολιτικούς χωρίς να τους έχουμε δει. Τι άλλο είναι ο ρατσισμός από τη επικράτηση στερεοτύπων - που αγνοούν και την πραγματικότητα.

Η περίπτωση ένας νέος πολιτικός να κάνει λαϊκισμό είναι ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ πολύ χαμηλή.

Θα σας μείνει η λάσπη...

heinz είπε...

Κι αυτά που λέει o harry κι αυτά που λέει ο glenn, είναι μετά συγχωρήσεως μαλ... (άντε τώρα, ε!!!)

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δούμε για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει βάση για συζήτηση, είναι αν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του εθνοτικού αυτοπροσδιορισμού.

Αφήστε το DNA για τους γενετιστές, μπας και δούμε καμμιά προκοπή...

Συμφωνούμε σ' αυτό;
Είσαι δηλαδή εθνοτικά ότι νοιώθεις;

glenn είπε...

Ωστε έτσι ε; Κοιταχτείτε τώρα στον καθρέφτη και φτύστε. Σας την έφερα. Για να σας δείξω ποιοι είστε. Μόλις πέταξα ένα (εύκολο) πυροτέχνημα περί Πλάτωνα, σπεύσατε να το αντικρούσετε. Στο λογικό επιχείρημα όμως, που μάλλον μόνο ο Δήμου κατάλαβε και το αντιμετωπίζει ως επικίνδυνο, όλοι κάνετε τις πάπιες. Αυτοί είστε...

takis vasilopoulos είπε...

@heinz
Συμφωνούμε σ' αυτό;
Είσαι δηλαδή εθνοτικά ότι νοιώθεις;


Πολυ σωστα,όπως είπατε το δικαιωμα του αυτοπροσδιορισμου.Μπορει η κ.Καραχασαν να νιωθει και αρκετα τουρκαλα ή οτιδήποτε άλλο.Αυτο ομως δεν της αφερει κανενα δικαιωμα...

ioannisk είπε...

Μόνο και μόνο ότι γίνεται συζήτηση για το θρήσκευμα μιας υποψήφιας στην υπερνομαρχία Θράκης-Ανατολικής Μακεδονίας (ή όπως στην ευχή ονομάζεται) δείχνει πόσο ρατσιστική είναι η κοινωνία μας. Όλα τα άλλα είναι ιστορίες για Φασιστόδουλους.
Οκ προφανώς υπάρχει και το post του Heinz (post 11:53 μμ) ή και του Harry reloaded και πολλών άλλων.

@Stormrider said...
Συμφωνώ πως είναι πολιτικό Marketing του κ...

@Dormammu said...
Σε κάθε εκλογές όλα τα κόμματα κατεβάζουν μουσουλμάνους υποψηφιους στις εκλογές.

takis vasilopoulos said...
"ασε που μουσουλμανος δεν σημαινει καταναγκαστικα Τουρκος" Στα βαλκάνια αυτό σημαίνει.
post 12:23 ναι αυτοί είναι οι χειρότεροι.

glenn said...
"Επιστημονικές έρευνες" άσε ρε glenn την βιολογική συνέχεια την είχε επικαλεστεί και ένας Γαρμανός πριν από 70 χρόνια.

Άσχετο χθες ήταν η 9η Μαϊου, η μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θεωρητικά γιορτάζουμε την συμφιλίωση των λάων. Πόσο απέχει η θεωρία από την πράξη...

gargoyle είπε...

Ωραία glenn. Κάνεις πειράματα και καλά στο blog. Αν είσαι πια τόσο ερευνητική φύση κάνε κανένα διδακτορικό να γουστάρεις.

heinz είπε...

glenn said...

"Ωστε έτσι ε; Κοιταχτείτε τώρα στον καθρέφτη και φτύστε. Σας την έφερα. Για να σας δείξω ποιοι είστε."

Μου φαίνεται ότι τόχασες glenn....

glenn είπε...

Ώπα κι ο ioanisk στη φάκα! Ετεροχρονισμένος αυτός. Αυτά όμως να τα βλέπει ο Δήμου για τον τρόπο που διαβάζονται τα σχόλια και τι τραβάει το μάτι (κι όχι το μυαλό).

J. είπε...

To δικαίωμα του εθνοτικού ή άλλου αυτοπροσδιορισμού δεν ξέρω αν το αναγνωρίζουμε, πάντως ως χώρα έχουμε υπογράψει σε διεθνείς συνθήκες ότι το αναγνωρίζουμε, όπως και οι περισσότερες χώρες ! Και επειδή στο http://oloklirono.blogspot.com αυτό ακριβώς το θέμα προσπαθώ να αναπτύξω, θα μου επιτρέψετε να παραθέσω εδώ την κεντρική ιδέα: Μπορεί η κ.Καραχασάν να είναι Ελληνίδα (ή ίδια λέει ότι είναι, άρα είναι σύμφωνα με τα ισχύοντα στο διεθνές δίκαιο). Ας πούμε ότι μπορεί και να μην είναι Ελληνίδα και να είναι Τουρκάλα. ΄Ενα πράγμα όμως ΔΕΝ γίνεται με τίποτε: Να ειναι τόσο Ελληνίδα όσο χρειάζεται για να μην τολμήσουν οι Τούρκοι να πουν ότι είναι δική τους και την ίδια στιγμή να είναι τόσο Τουρκάλα όσο χρειάζεται για να μην τολμήσει η ίδια να ισχυριστεί ότι είναι δική μας. Δηλαδή τί (της επιτρέπουμε να...) είναι; Αυτό πραγματικά δεν το καταλαβαίνω...

Αντιφωνητής είπε...

ΝΔ said: "Διαθέτουμε σε αυτόν τον τόπο μία διαχρονική μόνιμη κλίκα από επαγγελματίες πατριώτες, που τόσα δεινά έχουν συσσωρεύσει στην πατρίδα. Αυτοί μας έκαψαν το 1897, («η εθνική μας τύφλωσις»), το 1922, και το 1974 στην Κύπρο."

-------

Το γνωστό σήμα/σύμβολο "Δεν Ξεχνώ" για την Κύπρο αν δεν κάνω λάθος σχεδιάστηκε από τον Νίκο Δήμου. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπήρχε ποτέ κάθαρση και οι φουστανελάδες καλά κρατούν. Να λοιπόν που ξεχνούμε (στατιστικώς αποδεδειγμένα μάλιστα). Όποιες και να ναι οι σκοπιμότητες της υποψηφιότητας Καραχασάν η ουσία παραμένει: όλοι αυτοί οι Ελληνάρες των παραθύρων υποστηρίζονται από μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων...

Και για να θυμόμαστε (απόσπασμα από την σελίδα του Νίκου Δήμου):

Το σήμα σύμβολο "Δεν ξεχνώ" δημιουργήθηκε το πρωί της 14ης Αυγούστου 1974 – την ημέρα που ο δεύτερος Αττίλας έκοψε την Κύπρο στα δύο. Ακούγοντας τα νέα στο ραδιόφωνο, οραματίστηκα την Κύπρο μαχαιρωμένη και την γραμμή του Αττίλα σαν μία ροή πηγμένου αίματος που σιγόσταζε. Όταν έφτασα στο γραφείο μου (τότε είχα την διαφημιστική εταιρία) κάλεσα τον διευθυντή του σχεδιαστηρίου, τον Δημήτρη Γεωργιόπουλο, του έδωσα ένα χάρτη της Κύπρου, την ιδέα και το κείμενο. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία. Τυπώσαμε χιλιάδες αυτοκόλλητα, τα στείλαμε στις εφημερίδες και κατακλυσθήκαμε από αιτήσεις. Τυπώσαμε ό,σα μπορούσαμε, κάναμε αντίγραφα της μακέτας και τα δίναμε σε όποιον ήθελε να τυπώσει για λογαριασμό του, μεταφράσαμε το σύνθημα σε πολλές γλώσσες (μας το ζητούσαν, μαζί με μακέτες, Έλληνες φοιτητές από όλο τον κόσμο). Πήραμε εκατοντάδες γράμματα – το σημαντικότερο από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Τώρα το σήμα-σύμβολο έχει γίνει κοινό κτήμα – ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν την προέλευσή του. Αλλά για μένα είναι κάτι πολύ προσωπικό: ένας φόρος τιμής και αγάπης στα μέρη εκείνα της Κύπρου – Κυρήνεια, Μπελλαπάις, Σαλαμίνα, Αμμόχωστο – που είχα επισκεφθεί και αγαπήσει τρία χρόνια πριν την εισβολή.

ioannisk είπε...

sorry glenn φαίνεται πως είμαι ποντικάκι...

mickey είπε...

Μη ντρέπεσαι Νίκο, εκείνοι να ντρέπονται!

Ακόμα γίνεται χαμός στο προηγούμενο και πάμε από το ένα θέμα στο άλλο. Θα τα παίξουμε στο τέλος. Μωρέ καλά κάνω τις τελευταίες μέρες και ασχολούμαι με πιο ...ενδιαφέροντα πράγματα ;)

kahri είπε...

ioannisk commenting takis...
"ασε που μουσουλμανος δεν σημαινει καταναγκαστικα Τουρκος" Στα βαλκάνια αυτό σημαίνει.
Χοντρή ανακρίβεια. Καραμπινάτο αντιπαράδειγμα: οι βαλκάνιοι Βόσνιοι μουσουλμάνοι.

cthemelis είπε...

τελικά ο γιωργάκης έκανε (επιτέλους) μια έξυπνη πολιτική κίνηση, όπως φαίνεται απο τον τρόπο που "τσίμπησαν" όλοι.
Το χαρακτηριστικό με τους μουσουλμάνους της θράκης είναι ότι τα λοιπά της ελλάδος παιδιά τους αμφισβητούν οποιαδήποτε εθνική καταγωγή. Οταν κάποιοι απο αυτούς νισχυρίζονται ότι είναι τούρκοι, εμφανίζονται οι (μορφωμένοι, τάχα μου) ελληναράδες κραδαίνοντας την Συνθηκη της Λωζάνης και τους λενε ότι είναι ελληνες μουσουλμανικού θρησκεύματος...(υπάρχουν και οι...παραμορφωμένοι που τους λενε ότι εισαστε ελληνες που αλλαξοπιστησατε). Οταν παλι καποιοι απο αυτούς πουν "ειμαστε ελληνες" τους την ξαναπέφτουν ολοι οι προηγουμενοι και τους λενε...οχι εισαστε τουρκοι.
και βεβαια ακουμε και παλι το τρισβλακωδες ερωτημα "και αν γινει πολεμος με ποιους θα πατε". Βαρυεμαι αφορητα τους καραπαπαρηδες.

Stavros P (isisdoros) είπε...

Μιλώντας για Πομάκους.
Pomakoi

cobden είπε...

Βλέποντας απόψε το δελτίο ειδήσεων του ΑΛΦΑ, δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως θα συμφωνούσα με μια τοποθέτηση του Καρατζαφέρη, έστω και για λόγους διαφορετικούς από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.Είπε λοιπόν ο κύριος Καρατζαφέρης, αφού θεωρούμε τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης , Έλληνες πολίτες με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται αυτο, τότε
1) Γιατί δεν καταργούμε τις υπερνομαρχίες,ώστε να είναι πιο εύκολο να εκλεγεται και μουσουλμάνος νομάρχης;Τί έχουμε να φοβηθούμε;
2) Γιατί δεν υπάρχει ανώτερος αξιωματικός του ΕΣ από τη μουσουλμανική μειόνοτητα;
3) Γιατί δεν υπάρχει Ελληνας μουσουλμάνος, πιλότος σε πολεμικό αεροσκάφος μας;;
Αμέσως όλοι οι δήθεν ανοιχτόμυαλοι συνομιλητές που μέχρι τότε κόπτονταν για τα δικαιώματα της μειονότητας, αντέδρασαν...."Μην τα ισοπεδωνουμε όλα, "άλλο τα ίσα δικαιωματα και άλλο η αυτοπροστασία μας", είπε ο κύριος Χατζηνικολάου και συμπλήρωσε εξυπνακίστικα πως "η κυρία Καραχασάν δεν πρόκειται να πιλοτάρει πολεμικό αεροσκάφος, νομάρχης θα εκλεγεί"...Συμπέρασμα; Yποκριτική όλη αυτή η συζήτηση για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ελλάδα...Ακόμη και οι λεγόμενοι "προοδευτικοί" βάζουν σαφή όρια σε αυτα...Για όλες τις ελληνικές πολιτικές παρατάξεις, τα ατομικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων διαχρονικά, είναι κάτι δευτερεύον...Ζούμε σε ένα κράτος , όπου υπεράνω όλων,βρίσκεται η "εθνική ασφάλεια " και η "αυτοπροστασία" μας...

heinz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
heinz είπε...

Tο χαβά μααααςςςς (hava).

Δεν παίζει ρόλο αν είναι Τουρκάλα, Ισπανίδα, Μογγόλα, Γιαπωνέζα, Ζαϊρινή.

Είναι Ελληνίδα πολίτις. Έχει συνταγματικά δικαιώματα.

Και για να μην κάνουνε μερικοί τους ψευτοδημοκράτες και τους εκ του ασφαλούς αντιρατσιστές, θα πω κάτι προσωπικό, νομίζω 25 χρόνια μετά, μπορώ πια:

Πήρα διαταγή κάποτε (θητεία), να παρακολουθήσω μουσουλμάνο βουλευτή που έκανε περιοδεία σε μειονοτικά χωριά.
Η Θράκη έβραζε και τα επεισόδια ήτανε καθημερινά.

Heinz: Λυπάμαι, δε γίνεται.
Αξκος: Και γιατί;
Heinz: Είναι μέλος της Βουλής.
Aξκος: Μα, είναι πράκτορας της ΜΙΤ.
Heinz: Ίσως. Να μην τον βγάζαν βουλευτή. Αποκλείεται να τον παρακολουθήσω, συγγνώμη.
Αξκος: ΟΚ.

Ε, αυτό κυρίες και κύριοι, στην Τουρκία δε θα μ' έπαιρνε να το κάνω με τίποτα. ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!!

takis vasilopoulos είπε...

@cobden

Tο ακουσα και εγω και πρπβληματιστηκα.Δεν γνωριζω,οντως απαγορευεται μουσουλμανος να γινει πιλοτος?Παραξενο ακουγεται...καποιος που ξέρει ας μας πει

glenn είπε...

Άντε μπράβο λοιπόν, τώρα που ηρεμήσατε, πάρτε θέσεις στο ουσιώδες που είναι και το θέμα του ποστ. Είναι λαϊκίστρια η Καραχασάν ή όχι; Θα απευθυνθεί στο θυμικό του target group της όπως θα της συστήσουν μετά μανίας οι επικοινωνιακοί της σύμβουλοι; Τι διαφορά έχει αυτού του είδους ο λαϊκισμός από αυτόν του Ψωμιάδη, του Καρατζαφέρη και του κάθε φουστανελά;

aggelos-x-aggelos είπε...

Το θέμα το έμαθα από αυτό το blog (που χρόνος για τηλεόραση με τόσα post-comments) και δεν έχω πλήρη άποψη. Οπότε μπορεί να πω και βλακεία. Αλλά θα την πω γιατί έχω κέφια.

Όποιος δεν τη γουστάρει να μη την ψηφίσει.

Τώρα αν το θέμα έχει κάποια διάσταση που δεν έχω πιάσει sorry

Μαύρος Γάτος είπε...

Δον Γάτο, επειδή μοιάζει αδύνατον ν'αλλάξουμε την χώρα (δηλαδή τους Ελληναράδες που την μολύνουν),

μήπως, ν'αλλάζαμε χώρα....

πριν μας κάψουν σε καμμιά πυρά...

Σ;(((

cthemelis είπε...

glenn αυτη την μπουρδα μετα συγχωρησεως για τις σοβαρες επιστημονικες ερευνες που απεδειξαν οτι 75% καταγομαστε απο τους αρχαιους ελληνες κλπ. μου λες και την σοβαρη βιβλιογραφια που υποθετω οτι εχεις να την μελετησω και γω;;

ioannisk είπε...

ahri said...
"Χοντρή ανακρίβεια. Καραμπινάτο αντιπαράδειγμα: οι βαλκάνιοι Βόσνιοι μουσουλμάνοι.' Συμφωνώ υπό όρους, όπως και ένα μέρος των Αλβανών.
Αυτό που ήθελα να πω είναι πως στα Βαλκάνια το έθνος ορίζεται από την θρησκεία και σε γενικές γραμμές υπάρχει η ταύτιση Μουσουλμάνος = Τούρκος. Έχεις ακούσει την έκφραση "Τουρκαλβανός"; Αν θυμάσαι πριν από 10 χρόνια στην Ελλάδα υπήρχε η εναντίωση στους Βόσνιους Μουσουλμάνους και γιατί θεωρούνταν δυνητικοί Τούρκοι λόγο θρησκεύματος.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η άποψη μου.

heinz είπε...

@glenn

Ο λαϊκισμός είναι - κυρίως - του Γιωργάκη εδώ.
Αλλά, το θέμα του ρατσισμού που έθεσε ο ΝΔ είναι νομίζω πιο σοβαρό.

takis vasilopoulos είπε...

@glenn

Tι σημασια εχει αν είναι λαικιστρια η οχι?Μπορει να,μπορει οχι,θα αποδειχθει.
Νομιζω πως το σημαντικο ( και το θεμα μας ) είναι ο ρατσισμος..

cobden είπε...

@takis vasilopoulos
Όταν κάνεις τη θητεία σου, Τάκη, θα διαπιστώσεις πως είναι πολύ δύσκολο να βρείς Έλληνα μουσουλμάνο φαντάρο στα σύνορα με την Τουρκία(είτε στον Έβρο, είτε στα νησιά)

glenn είπε...

Πω πω, τι φακάρα ήταν αυτή; Πόσοι θα πέσουν μέσα ακόμη; Πως διαβάζονται τα κόμμεντς; Με τι σειρά; Θεέ μου.

aggelos-x-aggelos είπε...

@ cobden

Δεν νομίζω ότι ο Καρατζαφέρης τα υποστήριζε αυτά που έλεγε, χωρίς να τον ακούσω βέβαια. Φαντάζομαι όμως ότι εννοούσε ότι οπώς δεν... έτσι και να μη...

Άρα δεν νομίζω ότι συμφωνείς

glenn είπε...

Χμμ, όπως το περίμενα. Έχει μια λέξη στα εγγλέζικα γι' αυτό... dodge λέγεται. Στα ελληνικά, "για την ταμπακιέρα κουβέντα".

ioannisk είπε...

Αυτό που ξέρω Heinz έιναι πως ο πατριάρχης της Istanbul περιοδεύει στην Ελλάδα σαν ΕΛΛΗΝΑΣ (όχι πολίτης) ο μουφτής των μουσουλμάνων της Θράκης ως τι περιοδεύει στην Τουρκία (αν έχει πάει ποτέ);

Την Ελλάδα θα την κρίνω σαν χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή τους 1ου κόσμου και δεν με νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι. Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και μεταξωτους κ... Απλό - Απλούστατο...

glenn είπε...

@cthemelis: Εσένα, αν κατάλαβες, σε αφορά το σχόλιό μου των 1:00πμ.

cobden είπε...

@aggelos-x-aggelos
Ο Καρατζαφέρης πράγματι τα έλεγε με τη λογική που περιγράφεις, γι αυτό έγραψα πως συμφωνώ με τα ερωτήματα που έθεσε άλλα για διαφορετικούς λόγους...Όμως δεν του απάντησε κανένας επί της ουσίας..Πως γίνεται δηλάδη, να εμπιστευόμαστε εναν Έλληνα μουσουλμάνο να γίνει νομάρχης και δεν τον εμπιστευομαστε να αναλάβει υπεύθυνη θέση στον Ελληνικό Στρατό...

harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
heinz είπε...

Το δικαίωμα στον εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό, αποτελεί τη μόνη λογική βάση συζήτησης.

Τα περί καταγωγής, φυλής, DNA, UPS, CBS, ABS κλπ. κλπ. είναι τρίχες κι άσχετα.

Γιατί δεν ζούμε σε νομαδικές μορφές οργάνωσης, οπότε πάνε κι οι φυλές (προ πολλού μάλιστα).

cyrus είπε...

Μια ερώτηση: Μήπως το να χρίζεις κάποιον υποψήφιο με μοναδικό κριτήριο το θρήσκευμά του συνιστά -- εκτός από λαϊκίστικη και κουτοπόνηρη κίνηση -- και ρατσισμό;

Από την άλλη, ίσως να ήταν πράγματι έξυπνη κίνηση, αν ο Γ.Π. είχε όντως προβλέψει τις ηλίθιες αντιδράσεις που θα ακολουθούσαν -- ή ήθελε να τις προκαλέσει για να κάνει τους αντιπάλους του ρεζίλι.

Αλλά δεν τον έχω ικανό για κάτι τέτοιο...

glenn είπε...

Κι εσύ harry τέκνον; Για την ταμπακιέρα κουβέντα, έτσι;

Εγώ θα το επαναλαμβάνω, έως ότου η Καραχασάν κριθεί και υβρισθεί όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες πολιτικοί. Για σας δουλεύω βρε...ή μήπως όχι;

Ξανά: Είναι λαϊκίστρια η Καραχασάν ή όχι; Θα απευθυνθεί στο θυμικό του target group της όπως θα της συστήσουν μετά μανίας οι επικοινωνιακοί της σύμβουλοι; Τι διαφορά έχει αυτού του είδους ο λαϊκισμός από αυτόν του Ψωμιάδη, του Καρατζαφέρη και του κάθε φουστανελά;

cthemelis είπε...

glenn, δεν ήταν φακαρα, ηταν κατι που αρχιζει απο μ.-και δεν εχει και καμμια αποδεικτικη αξια για ο,τιδηποτε. οσο για τα κομμεντς, προφανως διαβαζονται με την σειρα. εχεις καποιον τροπο εσυ μηπως και τα διαβαζεις αλφαβητικα;
για την θητεια: οταν εκανα προπαιδευση-θητεια στου παλασκα, οι μουσουλμανοι ηταν ή κηπουροι ή μαγειροι. δεν νομιζω επισης οτι υπηρετησε και καποιος ουτε σαν απλος ναυτης σε πλοιο του πν. και αμφιβαλλω αν υπαρχει εστω και κατωτερος αξιωματικος.

harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
alombar42 είπε...

Οι Ελληνες δεν είμαστε ρατσιστές. Απλά όταν εμείς χτίζαμε παρθενώνες αυτοί μάζευαν βελανίδια - οι παλιοπίθηκοι, που θέλουν και αξιώματα!

--
Δεν έχω χρόνο να διαβάσω αλλά υπόσχομαι να σώσω το σύνολο μαζί με τα σχόλια. Για κάποιο λόγο, γελάω προκαταβολικά :)

kahri είπε...

Μιας και δεν υπάρχει κανείς που να συντάσσεται με τον Καρατζαφέρη, νομίζω ότι το θέμα που βάζει ο glenn έχει ενδιαφέρον. Μήπως η πολιτική ορθότητα της ανεκτικότητας είναι ανεστραμμένος ρατσισμός; Μήπως ο Καρατζαφέρης πέφτει θύμα του δικού μας ρατσισμού; Και μήπως και εμείς στρουθοκαμηλίζουμε όταν μιλάμε για πλήρη ανεκτικότητα όπως κάνουν οι εθνικόφρονες όταν λένε ότι θα έδιναν τα πάντα για την πατρίδα ενώ στην πράξη βουτάνε από αυτή όσα μπορούν;
Η Καραχασάν θα χειραγωγήσει τους πολίτες με εξίσου χυδαίο τρόπο όσο ο Χριστόδουλος; Μας πετάνε την Καραχασάν για να ξεχάσουμε την ανεργία και τα ουσιαστικά προβλήματά μας;

heinz είπε...

glenn πουλάκι μου ησύχασε.
Αν θεωρείς ότι κάθε πολιτικός είναι αναπόδραστα λαϊκιστής, πέστο καθαρά και μη μας πρήζεις

aggelos-x-aggelos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Αντιφωνητής είπε...

@Τάκης

Δεν ξέρω σε τι αναφέρεται ο Καραντζαφέρης αλλά το ακόλουθο είναι από το καταστατικό του Ελληνικού στρατού

ΑΡΘΡΟ 3
Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΟΡΚΟΣ
1. Όποιο άτομο εντάσσεται στις τάξεις του Στρατού, υποχρεώνεται να
δώσει τον πιο κάτω όρκο στη Σημαία και το Ιερό Ευαγγέλιο ή στα Ιερά Σύμβολα που πιστεύει καθένας.

glenn είπε...

@cthemelis: Προφανώς δε συχνάζεις σ' αυτό το μπλογκ ε;

cthemelis είπε...

συνεχιζω: η ερωτηση που εγινε πριν για χειριστες πολεμικων αεροσκαφων ειναι αφελης (ή χαβαλες). εννοειται οτι δεν υπαρχει για τα παραπανω καποια εγγραφη απαγορευση.
για οσους τυχαινει να μην τα γνωριζουν: μεχρι πριν λιγα χρονια εθεωρουντο "αλλογενεις" και οποιος ελλ. μουσουλμανος μεταναστευε, του αφαιρειτο η ιθαγενεια (!). Επισης ηταν αδυνατον να βγαλουν οικοδομικη αδεια για να χτισουν και αντιμετωπιζαν μεγαλες δυσκολιες στην μεταβιβαση ακινητων, στην ληψη διπλωματος οδηγησεως κλπ. πολλα απο αυτα αλλαξαν προς το καλυτερο επι οικουμενικης ή κυβερνησεως μητσοτακη, δεν θυμαμαι ακριβως.
γενικα η ελληνικη πολιτικη σε κεινα τα μερη ήταν τοσο βλακωδης που τους εστελνε με ευχες στα χερια (και την αγκαλια) της τουρκιας.

aggelos-x-aggelos είπε...

Γιατί όλοι γράφετε (καλά οι περισσότεροι αλλά ο harry κάνει για πολλούς) λες και κατέχετε την απόλυτη αληθεια;

Λίγες μέρες πριν ο Andy έκανε αναφορά σε ένα βιβλίο "Οι σκεπτικοί". Το πήρα σήμερα και πιστεύω ότι η συζήτηση -και όχι μόνο αυτή- θα γινόταν πολύ πιο ωραία αν το διαβάζαμε όλοι.

Και κάτι άλλο.

Που είναι οι γυναίκες;
Ωέο;

heinz είπε...

aggelos-x-aggelos said...

"Που είναι οι γυναίκες;
Ωέο;"

Δεν το εκφέρεις σωστά. Το σωστό είναι

(που είσαι) ΩΡΑΙΟ;

..και βγαίνουν στη σκηνή.

cobden είπε...

Πάντως, επί της ουσίας, απ'όσο άκουσα την κυρία Καραχασάν να μιλάει, ούτε εντυπωσιάστηκα από τη σπιρτάδα του λόγου της, ούτε έμεινα έκθαμβος από την πρωτοτυπία των απόψεων της....Ξύλινος λόγος και αυτή...Είχαμε και πιο έξυπνα παιδάκια στη Νομική :-))

glenn είπε...

@heinz: Ποιο "πουλάκι" έχεις στο μυαλουδάκι σου βρε heinz;

aggelos-x-aggelos είπε...

...(συνεχίζω το προηγούμενο)

Και είναι και της σχολής του οικοδεσπότη μας

@heinz
Ok!

heinz είπε...

glenn said...

"@heinz: Ποιο "πουλάκι" έχεις στο μυαλουδάκι σου βρε heinz; "


8-(

Αντιλαμβάνομαι ότι η απουσία των κυριών δημιουργεί ένα κενό αλλά ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!!!!

glenn είπε...

@cobden: Οι ... βάρβαροι που κάποιοι περίμεναν, μάλλον θα αργήσουν λίγο ακόμη...

cthemelis είπε...

glenn: συχναζω μεν, αλλα επιτρεψε μου να μην διαβαζω ΚΑΙ τα 300τοσα σχολια καθε φορα...ξεχναω και φυσιογνωμιες...

harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Αντώνιος είπε...

συμφωνώ αμέριστα...

kahri είπε...

Μόνος μου ρωτάω, μόνος μου απαντάω (στο comment 1:18):
Αν πούμε ναι στα παραπάνω φοβάμαι ότι χάνουμε το μέτρο και συμψηφίζουμε ανόμοια πράγματα. Οδηγούμε τη σκέψη στα άκρα. Άσχετα αν και ο λαϊκισμός του πολιτικά ορθού δεν είναι αμελητέο πρόβλημα. Το αν θα λαϊκίσει η Καραχασάν δεν το γνωρίζουμε ακόμη...αλλά και αυτός ο λαϊκισμός προτιμότερος θα είναι από του Ψωμιάδη.

cthemelis είπε...

cobden: φυσικα και ειχαμε κι εξυπνωτερα παιδακια στη νομικη :)
αλλα, σκεψου το κι αλλοιως: ποιο εξυπνο παιδακι παει να γινει υπερνομαρχεσα (μεσα) του ΠΑΣΟΚ;;

heinz είπε...

@harry

Εδώ έχουμε πολλούς μαύρους, παιδιά μεταναστών από Αφρική. Είναι τυπικοί ντόπιοι (εγώ δεν είμαι). Μα σε όλα τους!!!
Κι άμα ακούσεις προφορά, τύφλα νάχουν οι Αγιασώτες...

glenn είπε...

Να ένας επιτέλους που πήρε θέση. Ο kahri! Ο άνθρωπος το είπε ξεκάθαρα. Ο [ενδεχόμενος] λαϊκισμός της Καραχασάν προτιμότερος θα είναι από του Ψωμιάδη. Μα κανείς δεν έχει το θάρρος του Kahri να εκφραστεί έτσι αντρίκεια;

heinz είπε...

glenn πουλάκι μου, άμα έχεις τόσο καημό, γιατί δεν το βάζεις στο βλογ σου???

cobden είπε...

Πάντως με συγκίνησε ιδιαίτερα ο σχεδόν...μητρικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε την κυρία Καραχασάν, η Όλγα Τρέμη, χθές στο δελτίο ειδήσεων του MEGA...Όλο χαμόγελα, προστατευτικό ύφος και ερωτήσεις που και ένα νήπιο θα μπορούσε να απαντήσει...Αναρωτιέμαι αν έτσι θα φέροταν και σε οποιονδήποτε άλλον Έλληνα πολιτικό...Ο αντεστραμμένος ρατσισμός, που λέγαμε πριν...Πέρα από την κουβέντα για τα δικαιώματα της μειονότητας, η κυρία Καραχασάν είναι μια ακόμη πολιτικός και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας....Με σκεπτικισμό και δυσπιστία...Τουλάχιστον!

Lefteris Kritikakis είπε...

"Γνήσιοι 100% Έλληνες και εραστές του έθνους και Χριστιανοί" (στην κυριολεξία εραστές), ήταν και αυτοί που σκοτώνανε τ' αδέλφια τους στον εμφύλιο με σκοπό να παραδώσουν 1/4 της Ελλάδας (χωρίς να ρωτήσουν τους άλλους) στο Στάλιν. (Έστω κι αν ο Στάλιν δεν την ήθελε), που ρημάζουνε τη χώρα κάθε μέρα, κλπ κλπ.

Η εν λόγω κυρία, σύμφωνα με τους νεοέλληνες "Δρα Μέγκελε" και άλλα νεοναζιστικά (καραγκιοζιλίκια) θα βάζουν σε λίγο σφραγίδα γνησιότητας στα βρέφη ("Αυθεντικόν Ελληνικόν").
Σαν τους Εβραίους που νομίζουνε ότι κατάγονται από το Θεό... ή τους Γερμανούς που νομίζουν ότι επειδή τα μάτια τους είναι μπλε ή μπλε μαρέν, είναι άρια φυλή.

Έχουν κι οι Αμερικανοί τα κόμπλεξ τους, αλλά σαν τους Ευρωπαίους και δη τους μεσογειακούς, κανείς.
Συμφωνώ εν μέρη με τον ορισμό του harry "Φυλη + ιδεα = εθνος". Άρα η ιδέα του έθνους είναι παλιά, δεν έχει αξιόλογη εφαρμογή πια. Τι να το κάνει κανείς το "έθνος" σήμερα; Αυτό χρησιμεύει μόνο άμα θες να κάνεις περιστασιακούς φίλους που μιλάνε την ίδια γλώσσα σε άλλες χώρες ("α, Έλληνας είσαι; κάτσε να τα πούμε").
Από την άλλη, περιορίζει το μυαλό και τις προοπτικές και δυνατότητες κι επιλογές.

Για πείτε μου τώρα για να ξέρω, ποιος Έλληνας πολιτικός μπορεί να φέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα στη χώρα... (για αποτέλεσμα μιλάω). Και εάν η έννοια "πολιτικός" σήμερα έχει σχέση με το όποιο "αποτέλεσμα".

Άκου ρατσισμοί στην Ελλάδα... δεν είμαστε καλά.

Απόγονοι του Πλάτωνα; Ε και; Ξέρω πολλούς γονείς που ήταν έξυπνοι αλλά τα παιδιά τους ήταν ηλίθια.

glenn είπε...

Άσε ρε heinz, τράβα να δεις από που κατουράει η εντροπία...

cthemelis είπε...

ρε χαρρυ, εχω μιαν απορια: για να πεις οτι "πολιτευεται νιγηριανος στην ελλαδα" πρεπει να τον ονομασεις "νεγρος σιντάς";; δεν λεω οτι πρεπει να εκφραζεσαι politically correct, αλλα μην μας πρηζεις και τον ερωτα βρε αδερφε κι εμας των γραικογυφτοαρβανιτων τετοια ωρα....

mickey είπε...

Το ζήτημα που θέτει ο Glenn είναι ΟΥΣΙΩΔΕΣΤΑΤΟ: Αντιγράφω το ερώτημα-πρόκλησή του:

"Είναι λαϊκίστρια η Καραχασάν ή όχι; Θα απευθυνθεί στο θυμικό του target group της όπως θα της συστήσουν μετά μανίας οι επικοινωνιακοί της σύμβουλοι; Τι διαφορά έχει αυτού του είδους ο λαϊκισμός από αυτόν του Ψωμιάδη, του Καρατζαφέρη και του κάθε φουστανελά;"

Και απαντώ χωρίς περιστροφές, αν και ενδέχεται να επανέλθω (έχω κάνει και πιο αναλυτικά σχόλια σε παλιό post για τον ρατσισμό περί "πολιτικής ορθότητας", ποσοστώσεων κ.α.):

Αν βασίσει την υποψηφιότητά σε πολιτικές θέσεις και αρχές, ΔΕΝ είναι λαϊκίστρια. Αν τη βασίσει στην ιδιότητά της ως Μουσουλμάνα ΕΙΝΑΙ.

Δε θα ήθελα να σχολιάσω πάντως τα "ευγενή" κίνητρα του Γιωργάκη. Μεγάλα παιδιά είμαστε ;)

cobden είπε...

@cthemelis
"αλλα, σκεψου το κι αλλοιως: ποιο εξυπνο παιδακι παει να γινει υπερνομαρχεσα (μεσα) του ΠΑΣΟΚ;;"

Μην το λες αυτό...Μετά την Φώφη και τους καινούργιους δρόμους που άνοιξε, κάθε ...έξυπνη γυναίκα ονειρευεται μια θέση υπερνομάρχη, έστω και Ξάνθης-Καβάλας-Δράμας:-))

cthemelis είπε...

ως παρατηρητης παντως βλεπω οτι οταν λειπουν οι γυναικες λειπει και η ελαφροτης του ειναι απο τους λοιπους κομμενταδορους-για να μην πω και για το χιουμορ που ειναι ειδος εν ανεπαρκεια στην γραικία (σωστα την λεω χαρρυ;)-και τουτο ασχετως τοπου που ουρει η εντροπια.

harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
mickey είπε...

Έχω αναφερθεί και παλαιότερα στο κεφάλαιο Πολιτική και Πολιτικοί. ΔΕΝ θέλω να με κυβερνούν κάποιοι ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ επειδή "αγωνίστηκαν στην αντίσταση", "εξορίστηκαν στη Μακρόνησο", κρατούσαν ντουντούκα στο Πολυτεχνείο, έγραψαν ωραία κείμενα για τη δημοκρατία, κρατάνε από "τζάκι" ή είναι διάσημες περσόνες στην TV και αλλού (δημοσιογράφοι, τραγουδιστές, ηθοποιοί κ.α.)

Θέλω για πολιτικούς ανθρώπους ΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ, που εκτός από το ...όραμα, θα μπορούν να λύνουν προβλήματα, να κάνουν διάλογο επί της ουσίας και να λένε τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και όχι φτιασιδωμένα για να χαϊδεύουν τα αυτιά των πολιτών. Θεωρώ πως έχουμε ελάχιστους τέτοιους και αμφιβάλλω αν η Καραχασάν πληροί τα προσωπικά μου "τυπικά προσόντα". Φυσικά ως "πρωτάρα" πολιτικός έχει το τεκμήριο της ...πολιτικής αθωότητας!

Δε με νοιάζει ούτε η θρησκεία ούτε οι αγώνες του καθενός. Το αποτέλεσμα μετράει - και αποτέλεσμα δυστυχώς δεν βλέπουμε :(

cthemelis είπε...

harry, οταν σε διαβαζω το απολαμβανω. νομιζω οτι πρεπει να ησουν παρων σε πολλα ιστορικα γεγονοτα. δυσκολα κρυβεται οτι τα ξερεις απο πρωτο χερι.

harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
andy dufresne είπε...

Πω, πω, πω καπνοί, μπαρούτι, ριπές και ιδρωτίλα!
Πόλεμος στο blog.
Και χωρίς ουσιαστικό λόγο κιόλας.

O harry κατά βάση έχει δίκιο περί ρατσισμού και καταγωγής του στη γραικιά.

Για την Καραχασάν: αν είναι άξια, θα φανεί εν καιρώ.

Για το Γιωργάκη: αν είναι άξια, θα δικαιωθεί, άν όχι, θα αποδειχθεί ότι έπαιξε λαϊκίστικο χαρτί.

Για την ώρα, χαιρετίζω την κίνησή του αλλά περιμένω (καλοπροαίρετα) να δω την Καραχασάν.


Το πραγματικά δύσκολο θέμα είναι μέχρι που φτάνει ο ρατσισμός του καθενός μας.

Ο ΝΔ έθεσε ΠΟΛΥ καίριο ερώτημα:

Όποιον σας λεει πως δεν είναι ρατσιστής, ρωτήστε τον. Θα πάντρευε την κόρη του με ένα γύφτο;

Κι εγώ στο blog απαντώ ΝΑΙ, στη ζωή;

cthemelis είπε...

ρε χαρρυ με μπερδεψες τωρα πανω που σε παινευα...

cthemelis είπε...

αχ ρε χαρρυ...αυτο με την "εθνικη ταυτοτητα" των γραικορωμιών τι τόθελες τωρα;;

cthemelis είπε...

εγω παντως δεν θεωρω οτι ο γιωργακης ειναι άξια.

cthemelis είπε...

με τις εθνικες ταυτοτητες εχεις μπλεξει λιγο τα μπουτακια σου χαρρυ..τι σου φταινε οι ανθρωποι και τους λες "τουρκαλβανούς"; επειδη δηλ. βολευτηκαν με την μουσουλμανικη θρησκεια, πρεπει ν'αποκτησουν και ...τσοντα εθνικο χαρακτηριστικο; αλβανοι ειναι οι ανθρωποι. οσο για την "σωστη" εθνικη ταυτοτητα των αλλοτε γραικων, αλλωτε ρωμηων, οπως ονομαζεις τους νεοελληνες...αστα ρε χαρρυ. με την ...εθνολιγικη αναλυση του κ... που εκανες, ουτε κι αυτοι μπορουν ν'αποκτησουν "σωστη" εθνικη ταυτοτητα....εχεις χουμορ παντως, αν και μαλλον δεν το αντιλαμβανεσαι.

harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Yosemite Sam είπε...

Αντι να μιλησουμε για τη Τουρκαλα,βαλατε ροζ θεμα.

To σκέφθηκα - αλλά θα ήταν βαρετό. Δεν θα διαφωνούσε κανείς


Αφεντικό απέτυχες στην οιωνοσκόπηση.

Εδώ πέφτουν καρεκλιές.

mickey είπε...

What's up doc?

Θα μείνεις ή θα την πέσεις κι εσύ;

skata είπε...

Τόσες κουβέντες και κανένα συμπέρασμα...

Α, ξέχασα, είμαστε κατά του ρατσισμού.

Μήπως μπήκα κατά λάθος στο Κοινωνικό φόρουμ;

Zoros είπε...

@Mickey
“Θέλω για πολιτικούς ανθρώπους ΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ, που εκτός από το ...όραμα, θα μπορούν να λύνουν προβλήματα, να κάνουν διάλογο επί της ουσίας και να λένε τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και όχι φτιασιδωμένα για να χαϊδεύουν τα αυτιά των πολιτών. Θεωρώ πως έχουμε ελάχιστους τέτοιους και αμφιβάλλω αν η Καραχασάν πληροί τα προσωπικά μου "τυπικά προσόντα". Φυσικά ως "πρωτάρα" πολιτικός έχει το τεκμήριο της ...πολιτικής αθωότητας!”

Συμφωνώ με αυτά που λες, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει πρακτικός τρόπος να τα διαπιστώσουμε. Δυστυχώς (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος κάποιον πολιτικό, παρά μόνο από το φαίνεσθε.
Και εξηγούμαι: ας επιλέξουμε τυχαία έναν υπουργό της σημερινής κυβέρνησης, πχ τον Παπαληγούρα στο Δικαιοσύνης. Είναι πετυχημένος ή όχι? Έκανε έργο, ή απλά άφησε τα πράγματα στην τύχη τους? Είναι σε θέση να αναλάβει ένα project στο υπουργείο του και να το φέρει εις πέρας? Εγώ, αν και ασχολούμαι αρκετά με την πολιτική, δεν είμαι σε θέση να σας δώσω απάντηση... Συνεπώς μένω (στην καλύτερη περίπτωση) απλά στις δηλώσεις του και στο γενικό «στήσιμό» του. Και τα «σωστά λόγια» είναι πολύ εύκολα στην εποχή μας, η υλοποίησή τους είναι το δύσκολο!

Άλλο παράδειγμα είναι η περίπτωση Νικήτα Κακλαμάνη: έβγαινε προ-εκλογικά ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας, απλά και μόνο επειδή ήταν ντόμπρος και ειλικρινής (σχεδόν κανείς δεν θυμόταν την προηγούμενη πολιτική του δράση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη –κυβερνητικός εκπρόσωπος για ένα φεγγάρι)! Ε, και? Και η γιαγιά μου είναι ντόμπρος και ειλικρινής άνθρωπος, θα της εμπιστευόμασταν ένα υπουργείο? Μάλλον όχι! Προσοχή: δεν κρίνω αν τελικά έγινε ή όχι επιτυχημένος υπουργός, αλλά ότι προεκλογικά αποκλείεται να το γνώριζαν όλοι αυτοί που τον θεωρούσαν αξιόλογο. Πολύ απλά, το πρόσωπό του έγραφε στο φακό...

mickey είπε...

Μια και έχουμε ήδη ασχοληθεί με τον ρατσισμό σε προηγούμενο post, αντιγράφω σχετικό σχόλιό μου (με μικρές τροποποιήσεις και περικοπές) από εκεί - για να μην κουράζομαι κιόλας ;)

Δυστυχώς η έννοια "ρατσισμός" δεν ορίζεται σαφώς και παραμένει ανοιχτή σε πολλαπλές (οντολογικές;) ερμηνείες (η παραμικρή διαφορά στην αντιμετώπιση μπορεί να θεωρηθεί ρατσισμός και πιάσ' το αυγό και κούρευ' το). Και ενώ κάθε εχέφρων άνθρωπος είναι εναντίον του ρατσισμού (ξεκινώντας φυσικά από τη στάση που ο ΙΔΙΟΣ τηρεί), υπάρχουν κάποιοι που στην προσπάθειά τους να αναδείξουν το πρόβλημα, βλέπουν παντού ρατσιστές και ρατσιστικές συμπεριφορές (δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο post, γενικά μιλάω).

Αν π.χ. δε με ελκύουν ερωτικά οι μαύρες γυναίκες, θα πρέπει να νιώθω "ένοχος ρατσισμού"; Τα Όσκαρ πρέπει να δίνονται σε κάποιους επειδή είναι μαύροι, κίτρινοι ή έκαναν ταινίες για τις φυλετικές διακρίσεις και το ολοκαύτωμα ή μήπως επειδή οι ηθοποιοί ή συντελεστές που τα κέρδισαν έκαναν (σύμφωνα με τους κριτικούς) καλά τη δουλειά τους; (Και ΔΕΝ υπονοώ τίποτα!)

Δυστυχώς, ακόμα και πάλαι ποτέ "θύματα" του ρατσισμού επιδεικνύουν ενίοτε ιδιαίτερα "ρατσιστική" συμπεριφορά (λόγω συσπείρωσης ή/και εκδίκησης;) στους πρώην "θύτες". Πού να περάσει λευκός από κάποιες γειτονιές της Νέας Υόρκης! BTW o Ν.Δ. ήταν τυχερός που ήταν από Greece μεριά, άσε που μπορεί και να μην ...προλάβαινε να τον ρωτήσουν!

Επίσης κάποιες προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου των "φυλετικών" διακρίσεων (είτε αφορούν τη "φυλή" είτε το φύλο) με βρίσκουν διαμετρικά αντίθετο και μάλλον αποτελούν "χρύσωμα του χαπιού", αποκαλύπτοντας ενοχές και συμπλέγματα. Για παράδειγμα, οι υποχρεωτικές "ποσοστώσεις" σε διοικητικές θέσεις. Αν σε έναν οργανισμό τύχει να μην υπάρχουν άξιες γυναίκες, θα πρέπει να διοικήσουν με το ζόρι; Και τι γίνεται αν όλες οι θέσεις καταληφθούν από γυναίκες; Θα αλλάξει ο νόμος για να υπάρχει ποσόστωση και για άνδρες;

Κομματάκι φαιδρά μου φαίνονται όλα αυτά, όπως και κάτι "Ημέρες της Γυναίκας" και ότι άλλο είναι αφιερωμένο στους (μάλλον θεωρούμενους ως) "δευτεροκλασάτους" συνανθρώπους μας - τους αντιμετωπίζουμε ως "ειδικές περιπτώσεις", επιδεικνύοντας μία μάλλον "οικτίρμονα" μορφή ρατσισμού! Από την άλλη βέβαια, τέτοια μέτρα μπορεί και ενίοτε να βοηθούν να σπάσει η "κλίκα", αρκεί βεβαίως να έχουν προσωρινό χαρακτήρα και να μην το παρακάνουμε.

Η πραγματική εξάλειψη του ρατσισμού είναι η ομαλή ενσωμάτωση όλων μας στην κοινωνία (και όχι η απομόνωση σε γκέτο), καθώς και η καταπολέμηση των προκαταλήψεων (όχι μόνο των αρνητικών, αλλά και των θετικών) ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΖΩΗ. Και όταν πάω στην κάλπη, θα ψηφίσω εκείνον που με εκφράζει (ή έστω με συμφέρει περισσότερο, ρε παιδί μου) και έχει θέσεις - όχι αυτόν που θα διατηρήσει καθαρό το αίμα της φυλής (εδώ γελάμε κανονικά).

Φυσικά, απαιτείται κάποια προσπάθεια για την αποτίναξη των "παιδικών ασθενειών" από πάνω μας, αλλά αν υπάρχει διάθεση (και απουσία υπερβολών), όλα γίνονται. Ως αισιόδοξος πολίτης του Πλανήτη Γη, επαναλαμβάνω ότι τέτοιες συζητήσεις θα τις διαβάζει ο Ιστορικός του Μέλλοντος και θα μειδιά :)

Aphrodite είπε...

@harry,

Μεγειά το ποστ! (πάνω που είδαμε μιαν άλλη σου πλευρά στο προηγούμενο!).

Το "Ακίνητο κίνημα" της Πέμπτης, 06.04.06, (ΝΔ: "Ας κάνουμε σήμερα και την χάρη του Harry. Πάμε στα φοιτητικά.") έβγαλε 159 σχόλια.

Να ευχηθώ να τα χιλιάσετε?

Ο-έ-ο! (αυτή είναι η σωστή ορθογραφία).

Μεταξύ των γρονθοκοπημάτων, αν θέλετε ρίξτε μια ματιά στο μπλογκ του άγγελου-εξάγγελου, θα βρείτε μια πολύ ωραία έκπληξη...

Goodnight boys!

mickey είπε...

Zoros (2:50 πμ), για τους "πρωτάρηδες" πολιτικούς ισχύει το τεκμήριο της πολιτικής αθωότητας και των καλών προθέσεων. Αρκετοί όμως έχουν και κάποιο ...παρελθόν - αν ο άλλος είναι αστέρας της TV και έχει αραδιάσει χίλιες μύριες μαλ*κίες, θα του εμπιστευτώ τη διακυβέρνηση της χώρας; Οι παλαιότεροι κρίνονται από το έργο τους, καθώς και από την (αυτο)κριτική τους πάνω σε αυτό.

Το πώς μπορεί να κρίνει κάποια πράγματα ο καθένας μας είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στις ενέργειες και τα οικονομικά τν κυβερνώντων (εδώ ούτε το ...3006 δε θα το δούμε). Δεύτερον, πρέπει ο πολίτης να έχει χρόνο και διάθεση να το ψάχνει (ας αναλάβουμε κι εμείς κάποτε τις ευθύνες μας σε μια δημοκρατική κοινωνία). Τρίτον, σε αρκετούς τομείς απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις, αλλά έτσι θα μπορούν κάποιοι πολίτες να κρίνουν κάποιες ενέργειες, κάποιοι άλλοι κάποιες άλλες κ.ο.κ. Δεν χάνουμε τίποτα!

Π.χ. Με βάση τις γνώσεις μου και την επαγγελματική μου εμπειρία, νομιζω πως μπορώ να κρίνω αν κάποιο έργο Πληροφορικής στο Δημόσιο έχει νόημα ή αν είναι πεταμένα λεφτά, αν είναι αποτελεσματικό και επιτυχημένο και αν στις προδιαγραφές του που περιγράφονται στη Διακήρυξη ευνοούνται συγκεκριμένα προϊόντα ή ακόμα και προμηθευτές. Το ίδιο μπορεί να κάνει ο καθένας μας σε διάφορους τομείς.

Δε χρειάζεται άλλωστε να είναι κανείς τέρας μορφώσεως για να καταλάβει π.χ. ότι έχουμε ακριβές και δύσκολα προσβάσιμες υποδομές (π.χ. Internet), ότι το Δημόσιο διοικείται αναποτελεσματικά και κατασπαταλά χρήμα ή ότι η παιδεία μας δεν έχει τόση ανάγκη από Αρχαία Ελληνικά και Θρησκευτικά στον 21ο αιώνα όσο από άλλα πράγματα.

Δε θα ψήφιζα ποτέ κάποιον ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ επειδή είναι αλλόθρησκος, ομοφυλόφιλος, γυναίκα ή ανήκει σε όποια άλλη "καταπιεσμένη" ή μη "μειονότητα". Διαφορετικά θα είχα ολισθήσει σε μια άλλη μορφή ρατσισμού, που ενδύεται τον όμορφο μανδύα της "πολιτικής ορθότητας" και της "ανοχής στο διαφορετικό", αλλά ουσιαστικά εξυπηρετεί σκοπιμότητες και εκμεταλλεύεται το περί δικαίου αίσθημα.

Σε άλλες εποχές ίσως και να ψήφιζα κάποιον σαν τον Martin Luther King π.χ. ακόμα κι αν απλά συμβόλιζε κάτι, επειδή έπρεπε να δοθεί τέλος σε κάποιες εγκληματικές πρακτικές. Άλλες εποχές, άλλες κοινωνίες. Σήμερα δε νομίζω πως η Καραχασάν αποτελεί δα και κανένα έμβλημα για τους "Καταπιεσμένους Μουσουλμάνους Έλληνες της Θράκης" ;)

Zoros είπε...

@Mickey
“Δε χρειάζεται άλλωστε να είναι κανείς τέρας μορφώσεως για να καταλάβει π.χ. ότι έχουμε ακριβές και δύσκολα προσβάσιμες υποδομές (π.χ. Internet), ότι το Δημόσιο διοικείται αναποτελεσματικά και κατασπαταλά χρήμα ή ότι η παιδεία μας δεν έχει τόση ανάγκη από Αρχαία Ελληνικά και Θρησκευτικά στον 21ο αιώνα όσο από άλλα πράγματα.”

Άρα είσαι σε θέση να πεις ότι ο Λιάπης (μεταφορών και τηλεπικοινωνιών), ο Παυλόπουλος (Δημόσιας Διοίκησης) και η Γιαννάκου (Παιδείας & Θρησκευμάτων) είναι κακοί σε αυτό που κάνουν και απέτυχαν? Ή στο θέμα των ευθυνών υπάρχει ένα σύννεφο που πάει στους προηγούμένους, στην ελληνική νοοτροπία κοκ. Και αντίστοιχα στα καλά: Αν ξαφνικά βγει ADSL2 από τον ΟΤΕ και αποκτήσει 24mbit internet όλη η Ελλάδα, θα μπορείς να το πιστώσεις με σιγουριά αυτό στον Λιάπη ή ότι απλά κάποια στιγμή ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και τελικά γίναμε Ευρώπη?

Επίσης είναι πολύ σημαντικό πλέον ότι η πολιτική έχει φύγει από ρητορική ιδεολογίας και έχει περάσει σε αυτή της καλύτερης διαχείρισης. Και δυστυχώς, επιμένω, επειδή είναι πολύ δύσκολο να αξιολογήσεις την αποτελεσματικότητα του οποιουδήποτε πολιτικού, τελικά μένουμε στα λόγια του και στην εικόνα του...

mickey είπε...

Αντιγράφω από σχετικό άρθρο του in.gr:

«Δεν πρόκειται απλώς για εκπρόσωπο της μειονότητας, αλλά επιπλέον είναι και γυναίκα. Συγκεντρώνει πολλά στοιχεία υπέρβασης το ίδιο πρόσωπο» είπε στα Νέα της Δευτέρας ο Β.Καραγιαννίδης, στέλεχος του ΠΑΣOΚ στην Ξάνθη.

«Το θέμα είναι κατά πόσο η υποψηφιότητα της Καραχασάν θα μας βοηθήσει εκλογικά» λέει ο Χρ. Αμανατίδης, στέλεχος του ΠΑΣOΚ στην Ξάνθη: «Το πώς θα αντιδράσουν οι χριστιανοί είναι ένα ζήτημα και το αν θα έχει την αποδοχή από τους μουσουλμάνους επίσης είναι θέμα», λέει και προσθέτει ότι η επιλογή της ήταν έκπληξη για όλους.


Σχετικά με τις προθέσεις, τα κίνητρα και τα κριτήρια επιλογής, νομίζω πως ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι μόνο ο ρατσισμός επονείδιστος, αλλά και η εκμετάλλευσή του!

Θα προτιμούσα βεβαίως η όποια Καραχασάν να μας πει τι θα κάνει αν αναλάβει την Υπερνομαρχία (άχρηστος θεσμός κατά την ταπεινή μου γνώμη) παρά να δηλώνει "Ελληνίδα, μουσουλμάνα, γυναίκα, μητέρα, επιστήμονας και ΠΑΣΟΚ".

Θα περιμένω φυσικά και θα κρίνω σε βάθος χρόνου. Από μένα θα έχει μόνο καλόπιστη κριτική και επί της (πολιτικής) ουσίας. Μακριά από μας τα ρατσιστικά παραληρήματα των Ορθοδόξων Ελληναράδων!

Zoros είπε...

@Mickey
"Θα προτιμούσα βεβαίως η όποια Καραχασάν να μας πει τι θα κάνει αν αναλάβει την Υπερνομαρχία (άχρηστος θεσμός κατά την ταπεινή μου γνώμη) παρά να δηλώνει "Ελληνίδα, μουσουλμάνα, γυναίκα, μητέρα, επιστήμονας και ΠΑΣΟΚ"."

Μα αφού όλοι (δημοσιογράφοι, πολιτικοί αντίπαλοι κλπ) τη ρωτάνε "τι είσαι" και όχι "τι θα κάνεις"!
Αλλά, συνεχίζοντας αυτά που έγραφα προηγουμένως, ακόμα και αν κάποιος από τη Χαριλάου Τρικούπη τις έγραφε ένα μελιστάλαχτο κείμενο για το τι πρέπει να κάνει στην υπερνομαρχία και αυτή με «νηφαλιότητα και γλυκύτητα» τα έλεγε στα κανάλια, τι θα γινόταν? Θα ήσουν σε θέση να κρίνεις το αν μπορεί να τα υλοποιήσει? Ξέρεις αν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας και το πιο απλό project? Εγώ πάντως όχι...
Και φυσικά αυτό δεν ισχύει μόνο για την Καραχασάν, αλλά για τους περισσότερους πολιτικούς.

mickey είπε...

Αν κα το θέμα μας είναι άλλο, θα απαντήσω στο σχόλιο του Zoros στις 3:43πμ, όπου έγραψε:

"Άρα είσαι σε θέση να πεις ότι ο Λιάπης (μεταφορών και τηλεπικοινωνιών), ο Παυλόπουλος (Δημόσιας Διοίκησης) και η Γιαννάκου (Παιδείας & Θρησκευμάτων) είναι κακοί σε αυτό που κάνουν και απέτυχαν?"

Μην κάνεις λογικά άλματα! Δεν υπάρχει ΠΛΗΡΗΣ επιτυχία ή αποτυχία. Μπορώ όμως να κρίνω επιμέρους τομείς με βάση τις γνώσεις και την ενημέρωση που έχω. Η Γιαννάκου έχει π.χ. λάθος στρατηγική στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (προωθεί τα Αρχαία και υποβαθμίζει τα ΤΕΕ), αλλά ίσως έχει δίκιο με τα Ιδιωτικά ΑΕΙ στην Τριτοβάθμια. Ο Παυλόπουλος έχει να αντιμετωπίσει ένα τέρας. Στα υπέρ του η δωρεάν διάθεση των ΦΕΚ σε ηλεκτρονική μορφή, στα κατά του η απουσία ουσιαστικών ρυθμίσεων για τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση της διαπλοκής - περίμενα περισσότερα από "βασικούς μετόχους" και άλλα φαιδρά.

Ο Λιάπης δεν θα κριθεί φυσικά από τα ...24Mbps, αλλά από τη στρατηγική που ακολουθεί στο μείζον θέμα του μονοπωλίου του ΟΤΕ όσο και στο απαράδεκτο γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε ευρυζωνική πρόσβαση σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Δε χρειάζεται να έρθει κανένα "πλήρωμα του χρόνου" και "να γίνουμε Ευρώπη" για αυτό. Ας ήμασταν και με τα 256Kbps, αλλά να τα πληρώναμε σε λογικές τιμές, να είχαμε ασύρματη πρόσβαση από πολλά σημεία και να μην κάναμε τεμενάδες για να αποκτήουμε την πολυπόθητη γραμμή - έχω φίλη σε κεντρικό σημείο της Αττικής που συνδέθηκε με γνωστό πακέτο μετά από 5 μήνες και 2 εξώδικα(!)

Το παράδειγμά σου είναι μάλλον ατυχές. Παρά ταύτα, αν όντως ΞΑΦΝΙΚΑ βγει ADSL2 από τον ΟΤΕ και αποκτήσει 24Mbps Internet ΟΛΗ η Ελλάδα (και σε λογικές τιμές), θα πρόκειται για ΤΕΡΑΣΤΙΑ επιτυχία του Υπουργού και των συνεργατών του. Έχεις αντίρρηση;

mickey είπε...

Zoros, φαίνεται πως μείναμε μόνο οι δυο μας στο blog!

Μια και θεωρώ πως το τελευταίο σου σχόλιο στις 4:00πμ δε χρειάζεται καμιά απάντηση, σε αφήνω για να πέσω στην αγκαλιά του Μορφέα (έτσι για αλλαγή, μετά τις γυνακείες αγκαλιές - άσε που είναι και politically correct μετά τον σάλο για το Brokeback Mountain :))

Απολλύων είπε...

Αυτοί είμαστε ρε, πάρτε το χαμπάρι:

όσην ώρα εμείς αναλωνόμαστε σε συζητήσεις τους στυλ "είναι λαικίστρια" και "αν είναι ποτέ δυνατόν να έχουμε έστω και 5% συγγένεια με τους Αρχαίους Έλληνες" (τους έχει ρωτήσει κανείς ποτέ αν θα μας ήθελαν για απογόνους?), κάποιοι παρατηρούν...παρατηρούν, και αποφασίζουν...

Από την Ουάσινγκτον, τις Βρυξέλλες, την Αθήνα...κάποιοι βλέπουν την ανωριμότητα και ανικανότητά μας, συμπληρώνοντας ένα ακόμα κομμάτι του παζλ...

Την ανικανότητά μας να προστατευθούμε από ηλίθιες ρατσιστικές κορώνες που σε λίγο θα καλούν για ευνοκάθαρση σε Τουρκία και Βαλκάνια...από πολιτεύτριες υποκινούμενες από τούρκικα συμφέροντα...από τους δικούς μας λαϊκιστές πολιτικούς, που ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλλου προς χάρην λίγων ψήφων...

Η μεγαλύτερη υπηρεσία που προσέφερε στην δεδομένη στιγμή ο Γιωργακής, είναι η ευκαιρία που μας έδωσε να (ξανα)επιδείξουμε την γύμνια και ανυπαρξία μας σε όλο τον κόσμο (ή σε αυτούς τους λίγους που ακόμα ασχολούνται με την χώρα Νότια της Μακεδόνιας)...

Το παζλ που σταδιακά συμπλήρωνεται, είναι αυτό της δικιάς μας υποταγής.

epikairos είπε...

Εμένα πάντως για να πω και την αμαρτία μου με ενοχλεί που εκεί στο ΠΑ.ΣΟ.Κ εκτός από συμβολισμούς γενικώς το χουν ρίξει στο κωλοβάρεμα. Γυναίκα 27 χρονών για υποψήφια υπερνομάρχης. Λίγο μικρή δεν είναι; ΟΚ, πρώτα θα παγώσει η κόλαση και μετά θα χάσει η κυβέρνηση τις συγκεκριμένες νομαρχίες αλλά κι έτσι εξακολουθεί να μου ακούγεται κάπως ανούσιο. Τουλάχιστον άμα θες να κάνεις την επανάσταση σου κοίτα η καρδάρα να κρατάει γάλα.

Κατά τα λοιπά έχεις απόλυτο δίκιο αγαπητέ οικοδεσπότη, πλην του επιλόγου. Σιγά μην ντραπώ που είμαι έλληνας επειδή τυγχάνει πολλοί κάφροι να είναι επίσης έλληνες. Ούτε ντρέπομαι, ούτε επαίρομαι. Απλά εδώ γεννήθηκα κι όπως έχουμε ξαναπεί η δική μου σχέση με τους ιστορικούς μου προγόνους είναι μηδαμινή. Εξάλλου δεν περιμένω και μεγάλη ευφυΐα από δεξιούς.

frenobulax είπε...

Nομιζω οτι ειναι απαραδεκτο να κρινεται η καθοδος καποιου στις εκλογες με βαση το φυλο, το θρησκευμα και την ηλικια. Επισης αυτες οι ιδιοτητες δεν πρεπει να αποτελουν ποτε κριτηριο ψηφου. Κριτηριο ψηφου ειναι οι πολιτικες που αντιπροσωπευει το κομμα της και η ιδια.

kameron είπε...

Όσο σύμφωνο και αν με βρίσκει ο συμβολισμός της συγκεκριμένης επιλογής,η υπερβολικά νεαρή ηλικία της υποψηφίου με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κίνηση έγινε ...για να γίνει.

Αν ο Παπανδρέου (βρίσκω ενοχλητικά τα περί Γιωργάκη και Κωστάκη) ήθελε πραγματικά να προχωρήσει σε τομή και όχι σε επικοινωνιακά τεχνάσματα θα μπορούσε να προτείνει κάποιον προοδευτικό μουσουλμάνο με ένα μίνιμουμ προσωπικής και επαγγελματικής διαδρομής στην τοπική κοινωνία. Ο Μουσταφά Μουσταφά θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι ένας πολύ αξιόλογος υποψήφιος υπερνομάρχης Έβρου-Ροδόπης που πιθανόν να είχε και πιθανότητες εκλογής.

Φαίνεται όμως ότι για άλλη μια φορά υπερίσχυσε ο κομματικός τακτικισμός και εν προκειμένω η ανάδειξη της οπισθοδρομικότητας ορισμένων πολιτικών και ιεραρχών.

Μόνο που αυτό το τελευταίο εξισώνεται με το να κλέβεις το παγγάρι...

Ρεμάλι είπε...

Μου έκανε εντύπωση διαβάζοντας τα παραπάνω σχόλια ότι το 99% των απαντήσεων δώθηκε από άντρες του blog. Γιατί αναρωτιέμαι, οι γυναίκες δεν ασχολούνται με τα πολιτικά θέματα καθημερινότητας? ή απλά κάθονται σε μια γωνιά και μας χαζεύουν χαμογελώντας, που όπως είναι επόμενο θα αρχίσουμε να πλακωνόμαστε…

Επί του προκειμένου πιθανόν το ζήτημα στο οποίο στηρίχτηκε η πόλωση να είναι πολύ βαθύτερο.
Κάποτε έκανε μια βόλτα μέχρι την Κομοτηνή γιατί είχα κάποια δουλειά στο ΤΕΦΑ . Ηρθα σε επαφή με αυτό που λέν ρατσισμό . Από το λεωφορείο που μπήκα μέσα και αντίκρισα τους μεν Έλληνες(ας τους ονομάσω καθαρόαιμους για να δείξω το διαχωρισμό) να κάθονται στη μια πλευρά όλους μαζεμένους και στην άλλη πλευρά εκείνους πομάκικής καταγωγής Έλληνες πάλι, μέχρι τους δρόμους στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί μου έκανε εντύπωση ότι από την μια πλευρά του δρόμου υπήρχαν οι πλούσιες βιλάρες των καθαρόαιμων Ελλήνων και από την άλλη τα χαμόσπιτα των πομάκων μέσα στη βρώμα και στην εξαθλίωση , ζώντας μια οικονομική εκμετάλλευση και παρακμή.
Είναι για μένα καθαρά οικονομικός ο λόγος του ρατσισμού που αναπτύσσεται και διατηρείται στα μέρη του Εβρου μιας περιοχής τόσο πονεμένης και τόσο ξεπουλημένης, εδώ ο χάρτης της CIA δείχνει τα σύνορα στα όρια της Λάρισας όπως τότε μετά τον πρώτο παγκόσμιο.

Ο Παπανδρέου έκανε μια πολιτική κίνηση με σκοπό να πολώσει το κλίμα και φυσικά όχι να κερδίσει τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αλλά να παρει άνετα το ποσοστό των ψήφων στις βουλευτικές άλλωστε το είπε ξεκάθαρα και ο Βενιζέλος που το δήλωσε στις κάμερες «ο σκοπός του ΠΑΣΟΚ είναι οι βουλευτικές».

Το πέτυχε μάλλον με γκολ από τα αποδυτήρια, και αν μη τι άλλο για να αντιδράσει η Ν.Δ. στις βουλευτικές θα κατεβάσει κάποιον πομάκο υποψήφιο για την περιοχή. Στην αρχή αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση και μετά προσπάθησαν το μαζέψουν. Ο σημερινός νομάρχης Θεσσαλονίκης πάντως μου θύμισε ολίγον –τζαφέρη στις δηλώσεις του που προφανώς έγιναν με το ίδιο σκεπτικό.
Αναρωτιέμαι ποιος χαράσσει την πολιτική στρατηγική αυτού του κόμματος…

Ο –τζαφέρης εκμεταλλεύεται πολιτικά ως συνήθως το γεγονός λαϊκίζοντας με σκοπό να διεγείρει το αίσθημα της εναντίωσης στη ενδεχόμενη είσοδο των πομακικής καταγωγής Ελλήνων στο διαμερισμό του πλούτου, επιδοτήσεων κλπ, στην πονεμένη περιοχή.

Καλημέρα σας

Yosemite Sam είπε...

Απλη λογικη.Θα τους τσακισω πριν με τσακισουν.

guerrero take no prisoners.

What's up doc?

Θα μείνεις ή θα την πέσεις κι εσύ;


sorry mickey την είχα ήδη πέσει.

a-z είπε...

Πριν μερικα χρόνια όταν είχε αρχίσει να διαφαίνεται το πρόβλημα του ρατσισμού με τους μετανάστες στην Ελλάδα, είχα ανοίξει μιά συζήτηση με κάποιον αριστερό από την Ελλάδα, που ισχυρίζονταν ότι οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές οπως (ας πούμε) οι Αμερικάνοι. Τότε του είπα το εξης απλό, που συνεχίζω να το λεω στους πατριώτες της γενέτειρας. Εδώ στην Αμερική, στις 25 Μαρτίου εχουμε ελληνική παρέλαση, με τις σημαίες μας, τα τραγούδια μας, και τη βαβούρα μας. Οταν θα μπορέσουν οι αλβανοί στην Αθήνα να έχουν την δική τους παρέλαση την μέρα της εθνικής εορτής της Αλβανίας τότε θα μπορούν να μιλούν οι Έλληνες για ρατσισμό .....

Μέχρι τότε έχουμε πολύ απόσταση να διανύσουμε. Οχι γιατί είμαστε χειρότεροι από αλλους (π.χ. Αμερικανούς και Γάλλους). Απλα γιατί ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ εξ ορισμού. Η σωστή αντιμετώπιση των μειονοτήτων απαιτεί χρονο γιά να μπορέσει ο κόσμος να απαλλαγεί απο τον (κατανοητό) φόβο του.

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα!

Μου έκαναν εντύπωση οι ρατσισμοί που βγήκαν στα σχόλια.

Ο ένας εναντίον των νέων.

Είναι μόνον 27 χρόνων! Ε, και;

Η γεροντοκρατία καλά κρατεί.

Ο άλλος - του Glenn - παραπέμπει στο γνωστό σχήμα:

Όλοι οι Αλβανοί είναι κλέφτες
ο Τάδε είναι Αλβανός
άρα είναι κλέφτης.

Όλοι οι πολιτικοί είναι Λαϊκιστές

Όλοι οι νέοι είναι...

άρα...

Κρίμα!

New Kid On The Blog είπε...

Κύριε Δήμου,

προσθέστε στις καταστροφές από τον εθνικισμό και το τελευταίο δημοψήφισμα στην Κύπρο όπου η διχοτόμηση εδραιώθηκε και μονιμοποιήθηκε. Για τους Έλληνες ήταν καλύτερο στα σχολεία να μην υπάρχει μάθημα τουρκικών παρά να πάνε στα σπίτια που γεννήθηκαν.

Επίσης πρόσφατη έρευνα που έγινε, έδειξε ότι το 56% των νέων δεν θέλει να ζήσει μαζί με τους Τούρκους τους οποίους δεν είδαν ποτέ από κοντά! Μάλλον τους φαντάζονται σαν μαυριδερά τέρατα που είναι έτοιμα να τους σουβλίσουν σαν τον Αθανάσιο Διάκο. (Το σχολείο κάνει πολύ καλή δουλειά εδώ)

Όταν ο υπερεθνικιστής Παπαδόπουλος προτίμησε να πουλήσει την Κύπρο από το να χάσει την εξουσία και την καρέκλα του κανένας δεν τόλμησε να του πεί: που πας ρε ΚΑΡΑμήτρο!

Αντιφωνητής είπε...

@ a-z

ρατσισμός υπάρχει βέβαια στην Ελλάδα αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η ξενοφοβία (ίσως σ' αυτή την διαφορά ν' αναφερόταν ο φίλος σου)

ξενολατρεία στην κατανάλωση (μουσική, TV, κλπ.)
ΑΛΛΑ
ξενοφοβία σ' αυτό που νομίζουμε πως μας απειλεί (οι λοιποί βάρβαροι δηλαδή)

Αντιφωνητής είπε...

new kid said

"προσθέστε στις καταστροφές από τον εθνικισμό και το τελευταίο δημοψήφισμα στην Κύπρο όπου η διχοτόμηση εδραιώθηκε και μονιμοποιήθηκε."

αφελές το σχόλιο σου. Αλλο ο "άγνωστος τούρκος" που μας φοβίζει και σίγουρα άλλο το σχέδιο Ανάν που κάθε άλλο παρά "ενωτικό" ήταν...

Nikos Dimou είπε...

New Kid On The Blog said...
Κύριε Δήμου,
προσθέστε στις καταστροφές από τον εθνικισμό και το τελευταίο δημοψήφισμα στην Κύπρο όπου η διχοτόμηση εδραιώθηκε και μονιμοποιήθηκε.

Συμφωνώ - και το χειρότερο είναι πως ούτε οι Κύπριοι (εκτός από λίγους) ούτε οι Έλληνες έχουν κατάλαβει τι ζημιά έγινε.

Για το Κυπριακό θα κάνουμε σύντομα ένα χωριστό Post.

Yosemite Sam είπε...

Όποιον σας λεει πως δεν είναι ρατσιστής, ρωτήστε τον. Θα πάντρευε την κόρη του με ένα γύφτο;

Καλά στέφανα.

Ομως θέλω αγαπητέ μου οικοδεσπότη να ρωτήσω και το εξής:

Ο εν λόγω γύφτος εκτός απο καλός γαμπρός του αρέσει και η ζωή στο τσαντήρι.

Μετά τους γάμους, θα επισκεπτόσουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα παιδιά στο χώρο διαβίωσης;

Πως θα αντιδρούσες όταν επι τη εμφανίσει σου ο μπαμπάς του γαμπρού σε κοπάναγε στην πλάτη στο στυλ εδώ είσαι πάλι μωρή κουφάλα συμπέθερε;

Κάνω έτσι διάφορους παραληρηματικούς συνειρμούς, μη με παρεξηγείς.

Nikos Dimou είπε...

Κατάλαβα γιατί δεν είχαμε γυναίκες σε αυτό το ποστ.

Συνέχιζαν στο χθεσινό! Το θεώρησαν δικό τους (ήταν) και έκαναν κατάληψη.

Όμως και το σημερινό τις αφορά. Ας ελπίσουμε πως θα το τιμήσουν σήμερα.

Αντιφωνητής είπε...

Nikos Dimou said…
“Συμφωνώ - και το χειρότερο είναι πως ούτε οι Κύπριοι (εκτός από λίγους) ούτε οι Έλληνες έχουν κατάλαβει τι ζημιά έγινε.”
................
Αν συμφωνείς στο θέμα της τουρκοφοβίας τότε ναι. Αλλά αν ο υπαινιγμός είναι οι Κύπριοι ψήφισαν “όχι” ΑΡΑ δεν θέλουν τους Τουρκοκύπριους (προσοχή) τότε λυπάμαι αλλά απορώ αν διαβάσατε το σχέδιο Ανάν…

Ξεχωριστό post λοιπόν…

Nikos Dimou είπε...

Yosemite Sam said...
"Όποιον σας λεει πως δεν είναι ρατσιστής, ρωτήστε τον. Θα πάντρευε την κόρη του με ένα γύφτο;
Καλά στέφανα.
Ομως θέλω αγαπητέ μου οικοδεσπότη να ρωτήσω και το εξής:
Ο εν λόγω γύφτος εκτός απο καλός γαμπρός του αρέσει και η ζωή στο τσαντήρι".


Νατον νάτον ο ρατσισμός!
Όλοι οι γύφτοι δεν ζουν σε τσαντήρι - ούτε οι μισοί! (Κάντε μία βόλτα στην Αγία Βαρβάρα).

Αλλά αυτά θέλει το ρατσιστικό στερεότυπο. Γύφτος=τσαντήρι=βρώμικος=κλέφτης...

Αλλά και σε τσαντήρι να ζούσε - ο γάμος της κόρης μου είναι δική της επιλογή - όχι δική μου. Αν της αρέσει το τσαντήρι, χαλάλι της.

Yosemite Sam είπε...

Αν της αρέσει το τσαντήρι, χαλάλι της.

Ok boss με κάλυψες.

Black Swan είπε...

Το θέμα του ρατσισμού είναι, πιστεύω, ένα καλό παράδειγμα της βαναυσότητας που ασκήθηκε πάνω στη Διαφορά.
Ψυχοπαθείς κάθε είδους άρχισαν να επιταχύνουν τον ίλιγγο μιας παρανοϊκής διάκρισης ανάμεσα σε «χρήσιμους» και «άχρηστους» ,Ελληνες και βαρβάρους , Χριστιανους και Εβραίους κ.λ.π.
Είναι στη Γενίκευση που είχαν ανέκαθεν τη γραμμή άμυνάς τους, και από κει εξορμούν ακόμη σήμερα για να ποδοπατήσουν τις εκδηλώσεις της πολλαπλότητας.

Σύμφωνοι, αλλά εμείς τι κάναμε; Εμείς, θέλοντας να χτυπήσουμε όσους εγκλημάτισαν για να εκδικηθούν την ίδια τους την ανοησία, βιαστήκαμε να εξαφανίσουμε κάθε ανάμνηση αληθινής Διαφοράς, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που κάνει να αναδύεται το συγκινημένο βλέμμα.

Η Διαφορά αποτελεί πηγή ζωής, όπως δείχνει ολοκάθαρα το ωραιότερο παράδειγμα απ' όλα: ο έρωτας. Ο έρωτας είναι καθρέφτισμα ενός προσώπου πάνω σ' ένα άλλο, είναι ομοιότητα, όμως ομοιότητα θεμελιωμένη στη Διαφορά. Αλλιώς ο άνθρωπος θα πνιγόταν μέσα στον καθρέπτη του, αυτόν που παρουσιάζει διαρκώς, παντού, η νέα κοινωνική πραγματικότητα στο εικονικό περιβάλλον της, κατάλληλο για καταθλιπτικούς καταναλωτές υπόλογους μόνο στο ναρκισσισμό τους. Αν λογοκρίνουμε κάθε αναφορά στο Διαφορετικό, είναι λοιπόν από ενοχή.
Δυσκολεύεσαι να πεις ότι ένας Μουσουλμάνος έχει διαφορετικό χιούμορ από έναν Ελληνα δίχως την απειλή της εντύπωσης ότι κάποιος, κάπου, θα δυσφορήσει, θα διαμαρτυρηθεί, θα αναρωτηθεί «πού το πας».

Ολο αυτό είναι μια μαζική νεύρωση, δηλωτική της αποσιωπημένης απογοήτευσής μας από το γεγονός ότι πλέον, εμείς οι ίδιοι χάσαμε την ικανότητα και την προθυμία να εντοπίζουμε την αυθεντική Διαφορά εκεί όπου υπάρχει.
Εν ονόματι της ισότητας, για την οποία οι πάντες κόπτονται ακριβώς στο μέτρο που αυτή δεν υπηρετείται παρά μόνον υποκριτικά, το προτεινόμενο μοντέλο υποδοχής της Διαφοράς είναι η βουβαμάρα.Ειδικά σήμερα, δηλαδή τώρα που η ροπή εξατομίκευσης του μοντέρνου ανθρώπου έχει πρακτικά ικανοποιηθεί ανεξαρτήτως παρενεργειών, τίθεται το πρόβλημα μιας κοινωνίας που συγχέει την ισότητα με την ομοιότητα.

apousia είπε...

@new kid on the blog
Συγγνώμη μα αναφορικά στο δικό σας σχόλιο,χρησιμοποιούμε ένα κλισέ που λέει,
''η επιστήμη,σηκώνει τα χέρια ψηλά''.
Το σχέδιο διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας,το σχέδιο δημιουργίας ενός τραγελαφικού μορφώματος που θα ήταν αδύνατον να λειτουργήσει όπου γης,αυτήν την καρικατούρα συνομοσπονδίας και πολά άλλα,το σχέδιο που απερρίφθη από το 76% των μικρόνοων -αποδεικνύεται- πολιτών του νησιού,να σας το στείλω,είτε στη μορφή της θεμελιώδους συμφωνίας,75 σελίδες μα κατατοπιστικότατες,είτε στην ολότητά του μήπως και αναθεωρήσετε.
Στα σχολεία υπάρχει μάθημα τουρκικών.
Το δε τμήμα Τουρκικών σπουδών του Πανεπιστημίου,έχει αξιολογότατους Τουρκολόγους διδάσκοντες και η δουλειά που γίνεται είναι εξαίρετη.
Αν σε κάποιο δημοτικό σχολείο της Κακοπετριάς,υπάρχει δάσκαλος ''τουρκοφάγος'' είναι άλλη ιστορία.
Το ποσοστό των νέων που αναφέρετε πως δεν θέλει συμβίωση,είναι μεγαλύτερο..


Τώρα βλέπω και το σχόλιο του οικοδεσπότη,δε μου δημιουργεί έκπληξη,πολλοί άνθρωποι της διανόησης που αγαπούν πραγματικά την Κύπρο,δεν θέλησαν να καταλάβουν πού θα πήγαινε το νησί,και αρκούνται να επιχαίρουν πίσω από το σημερινό ''τέλμα'' και πίσω απ' τον υπεύθυνο ΚΑΙ για την καταστροφή της Σμύρνης(ισμιρ),Τάσσο Παπαδόπουλο.
Στο post για το Κυπριακό,θα σας παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον,εν σιωπή..

Debby είπε...

Και μπαίνω πρωί πρωί να δω τα comment σε αυτό το post, και διαβάζω, και διαβάζω και διαβάζω και παρατηρώ μόνο άντρες να λέει ο καθένας το δικό του και να μην ακούει τον άλλο.
Η εξαίρεση η Αφροδίτη που και που στην μέση να δώσει ένα πιο ανάλαφρο τόνο.

@Nikos Dimou

Δεν απέχουν οι γυναίκες λόγω του χθεσινού post.
Μαλλον ψιλοαπογοητευτηκαν

Yannis H είπε...

Είμαστε όλοι αντι-ρατσιστές λέει σήμερα ο ΝΔ στο post του. Παράλληλα, όλοι έχουμε ροπή προς τα στερεότυπα (αν δεν κάνω λάθος, το έγραψε πριν μερικά post). Συμφωνώ και με τα δύο, ένα από τα πράγματα που μας χαρακτηρίζουν είναι η παραδοξότητα.

Το πάντρεμα των δύο όμως, κρύβει μια προοπτική: τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε την αυθόρμητη τάση μας προς στερεότυπα, κάνοντας χρήση της επιθυμίας μας να μην είμαστε ρατσιστές,. Εάν η ροπή προς τα στερεότυπα αναμετρηθεί με τη λογική, δεν υπάρχει περίπτωση να νικήσει η πρώτη.

Ο καλύτερος τρόπος να μετριάσουμε τις ηλιθιότητες, είναι η διάνοιά μας. Ο εγκέφαλος είναι φρουρός των ανοησιών. Έχουμε τη δυνατότητα να αντιληφθούμε την ανοησία στα στερεότυπα και να μπολιαστούμε με τη λογική που έτσι κι αλλιώς, υπάρχει μέσα μας. Χρειάζεται η απόφαση, συνειδητή ή επιβαλλόμενη (από το εξωτερικό περιβάλλον). Το περιβάλλον μου ήταν που με ανάγκασε να περάσω τέτοιες εμπειρίες - και έχω δει κι άλλους να τις περνάνε.

Καταλήγει σε μια συνειδητή εσωτερική άσκηση: να βλέπω το λάθος στην αυθόρμητη άρνησή μου να παντρευτεί το παιδί μου τσιγγάνο ή μαύρο. Να βλέπω μετανάστες στο δρόμο και να αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος παραέγινε μικρός οπότε πραγματιστικά δεν πρόκειται να πάμε πίσω σε μια Ελλάδα ερμητική, αλλά και πολιτισμικά, διαφορετικές κουλτούρες προσδίδουν πλούτο σε ένα τόπο.

Είναι ουτοπικό, θα πουν κάποιοι. Γιατί να βάλει κάποιος σε τέτοια δοκιμασία τον εαυτό του; Πρέπει όντως να υπάρχει αρκετά δυνατή δημοκρατική συνείδηση για να υπάρξει η διάθεση – και η δημοκρατική συνείδηση προέρχεται από την παιδεία, ενώ το εξωτερικό περιβάλλον, για να επιβάλλει σε κάποιον να ζήσει με μια δημοκρατική πραγματικότητα, σημαίνει ότι δεν είναι μικροκομματικό και λαϊκίστικο.

Ουτοπία με βάση τα ελληνικά δεδομένα. Σημειώνω πάντως ότι είναι μια πραγματιστική ουτοπία: τα προβλήματα αυτά υπάρχουν δίπλα μας, θα υπάρχουν και αύριο και αν δεν τα πολεμήσουμε μέσα μας, θα είναι σαν να χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο. Επίσης, μιλάμε για φιλτράρισμα των αυθόρμητων αντιδράσεων από το μυαλό μας. Μιλάμε για έλεγχο της ζωώδους φύσης από τον πολιτισμό. Για τον τελευταίο, υποτίθεται, πως είμαστε περήφανοι.

apousia είπε...

''η διχοτόμηση εδραιώθηκε και μονιμοποιήθηκε.''

Ενώ αν το σχέδιο είχε εφαρμοστεί,τώρα θα είχαμε μια επανενωμένη Κύπρο.
Έτσι είναι,αν έτσι νομίζετε.
Το ''μόρφωμα'' θα παρουσίαζε πλήθος δυσλειτουργιών.Θα ερχόταν λοιπόν και η σειρά των επιδιαιτητικών οργάνων.
(Γι'αυτά ας μη μιλήσουμε.Μια σειρά οργάνων του νέου ''κράτους'',Γραφείο Συνόρων,Περιουσιών κ.λ.π.,αναλαμβάνουν απ'ευθείας τη λύση όλων των ζητημάτων που αφορούν στη συνύπαρξη των συνιστώντων κρατών.Δείτε
τη σύνθεση αυτών των οργάνων.Δείτε το σχεδιασμό του προτεκτοράτου.)
Η δυσφορία της μιας κοινότητας προς την άλλη,θα επανατροφοδοτούντο εις το διηνεκές,με αφορμή κάθε ανακύπτουσα δυσλειτουργία.
Και θυμηθείτε και τη ρητή απαγόρευση του ''διαζυγίου''..

apousia είπε...

Οι δυσφορίες θα επανατροφοδοτούντο..Πληθυντικός!
Μα βιάζομαι,πρέπει να δουλέψω,το έχω ξαναπει,ζω παρασιτικά σε βάρος του κράτους,Καλημέρα σε όλους σας!

Yannis H είπε...

Θεσ/νίκη πριν 1 λεπτό: σύντομος, αλλά δυνατός σεισμός

Unknown είπε...

Σε μια χώρα που γεννήθηκε μέσα στο διχασμό, σε μια χώρα που την κυβερνούν οι μακρυγιάννηδες, οι δηλιγιάννηδες κι οι ταγματασφαλίτες, σε μια χώρα που εφηύρε τα "πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων" που τα εξέδιδε ο χωροφύλακας με τον παπά της ενορίας, σε μια χώρα που οι δωσίλογοι κι εφιάλτες ποτέ δεν έλειψαν, οι αντιδράσεις γαι τη (δοτή συν τοις άλλοις) υποψηφιότητα Καραχασάν είναι το λιγότερο.

Unknown είπε...

Προβοκατόρικο το προηγούμενο σχόλιό μου, έτσι;

Ecumene είπε...

ΤΑ ΑΡΡΕΝΑ..ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ''ΑΙΛΟΥΡΟΕΙΔΕΣ'' ΕΓΚΩΜΙΟΝ...
Kαλημερα!....

New Kid On The Blog είπε...

Αγαπητή απουσία,

Ευχαριστώ για την πρόθεση σας να μου στείλετε το σχέδιο. Το έχω, το έχω μελετήσει και το γνωρίζω. Στον σχόλιο μου δεν το σχολίασα! Τις απόψεις μου θα τις πώ στο σχετικό post.

Αυτό που ανάφερα ήταν έξαρση εθνικισμού που οδήγησε στο ΟΧΙ.

Αυτό το επιβεβαιώνετε και εσείς:

apousia said..
"Το ποσοστό των νέων που αναφέρετε πως δεν θέλει συμβίωση,είναι μεγαλύτερο.."

Μην μου πείτε ότι αυτά τα παιδιά που μόλις βγήκαν από το σχολείο διάβασαν τις παραγράφους του σχεδίου ΑΝΑΝ! Αυτό που διάβασαν στους μεγαλύτερους ήταν φόβος προκατάληψη, συμφέροντα και πολλά άλλα

Περισσότερα στο σχετικό ποστ.

Nikos Dimou είπε...

Yannis H said...
"Καταλήγει σε μια συνειδητή εσωτερική άσκηση"

Συμφωνώ. Είχα πει και σε περασμένο ποστ ότι όλοι γεννιόμαστε με προδιάθεση στον ρατσισμό - με έμφυτο τον φόβο του διαφορετικού και του ξένου. Χρειάζεται ακριβώς συνεχής άσκηση για το ξεπέρασμά του.

Debby είπε...

free rider said...
Μου έκανε εντύπωση διαβάζοντας τα παραπάνω σχόλια ότι το 99% των απαντήσεων δώθηκε από άντρες του blog. Γιατί αναρωτιέμαι, οι γυναίκες δεν ασχολούνται με τα πολιτικά θέματα καθημερινότητας? ή απλά κάθονται σε μια γωνιά και μας χαζεύουν χαμογελώντας, που όπως είναι επόμενο θα αρχίσουμε να πλακωνόμαστε…

ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ!!

Σε ότι υποστηρίζουν οι άντρες γίνονται "οπαδοί". Το να αναθεωρήσουν την άποψη τους στην διάρκεια μιας συζήτησης το θεωρούν κάτι σαν "προδοσία" στον εαυτό τους.

Οσον αφορά τον ρατσισμό, τον πατριωτισμό, την πολιτική όλα αυτά είναι μέρος τους ίδιου θέματος που λέει ότι οι άνθρωποι διαφέρουν ανάλογα που κατοικούν, τι πιστευουν, τι χρώμα έχουν, τι θεωρίες έχουν κτλ. Ολα αυτά όμως είναι επουσιώδη και κανονικά δεν θα έπρεπε να μας χωρίζουν.

aaapapa είπε...

Έστω και μισή Ελληνίδα η Γκιούλμπαχαρ όπως το μισό της επίθετο ρητά ελληνοδηλώνει, αφού οι μισοί έλληνες είναι Καρά – και κάτι,
δικαιούται τις μισές ψήφους .
Και ούτε μία παραπάνω, γιατί εγώ ως ξανθός απόγονος ( κάπως σαν Παπαθεμελής ) δεν θα ήθελα να περάσω σε λίστα ισχνών μειονοτήτων.
(μα από πού μας βγήκε τόση μελαχρινότης ; )


Βέβαια υπάρχει και η εκδοχή η Καρα-μαυρίλα της μισής Ελλάδας να μην έχει σχέση με δέρμα και μαλλιά αλλά να παίζει πιο εσωτερικά.
Μαυρόψυχοι, σκατόψυχοι και ανεγκέφαλοι.

1990. Πελάτης ,μεγαλοπαράγοντας της Κομοτηνής θέλησε να με «τρατάρει» με μια σακούλα κεράσια πριν φύγω για Αθήνα. Απ’ το κτήμα του, που τόχε καμάρι.
Οδηγούσαμε σ΄ ένα όμορφο κατάμαυρο δρόμο με εκτυφλωτική διαγράμμιση , ώσπου ξαφνικά είδα μπροστά μου ένα χωριό μειονοτικό.
-Εκεί πάμε ,μου είπε. Θα περάσουμε από μέσα.
Έστριψε το αυτοκίνητο και νόμιζα πως μπήκαμε σε κάποιο ξεροπόταμο. Λόγω εποχής πρό SUV , το αυτοκίνητο άρχιζε να τρίζει το ίδιο και τα νεύρα του οδηγού.
(Εγώ το διασκέδαζα)
Σε λίγο όταν κοντέψαμε ν’ αφήσουμε ένα κομμάτι εξάτμιση στο οδόφραγμα των πολιτισμών, γύρισε και μου είπε:
-Εγώ είμαι γέννημα –θρέμμα της περιοχής. Έχουν δεί πολλά τα μάτια μου. Αλλά το να φτιάχνουν πενήντα χιλιόμετρα άσφαλτο για να ενώσει κάποια «δικά μας» χωριά και ν’ αφήνουν τις συνδέσεις των «άλλων» έτσι όπως άγρια φύση, … δεν είναι καλά πράγματα…
Εγώ το λέω στους πολιτικούς χρόνια τώρα… όπως πάτε , μια μέρα θα ξεσηκωθούν και θα μας πνίξουν.
(Κι εγώ σκεφτόμουνα πως κάτι «χαζοαμερικανάκια » κατάφεραν ένα ειρηνικό ωκεανό συνύπαρξης.
Εμείς για τζάμπα μαγκιά πρώτοι.
Δράμα η Καβάλα κε Υπουργέ.
Δεν σας αντέχουμε με τίποτα. Μας χαλάτε την ψυχική μας υγεία. Τόσο ξυνές μούρες …δεν τις μπορώ…αμ κι ο Τράγκας (ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ) , χθές βράδι. Καλέ τι μου θύμιζαν τα σουφρωμένα τα χειλάκια του όταν ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ υπεύθυνη δήλωση της Ταλαίπωρης, για αναγνώριση της Τουρκικής κατοχής της Κύπρου.
Δεν τους στέλνετε κατ’ ευθείαν όλους στη Μακρόνησο να τελειώνουμε…
Δηλώσεις- μπάρες και μαλακίες…
Αη σηχτίρ.

apousia είπε...

@new kid on the blog
Ευχαριστώ για την απάντηση!
Αναφέρθηκα στο σχέδιο,λόγω της δικής σας αναφοράς στο δημοψήφισμα.
Στο post για το Κυπριακό,όπως είπα,δεν θα έχω συμμετοχή.
Θα δω αν έχετε ''σπίτι'',να συζητήσουμε,θα ήταν χαρά μου...
Δυστυχώς δεν μπορώ να μείνω άλλο στο blog,για τις επόμενες τρεις ώρες τουλάχιστον..
Καλημέρα!

maika είπε...

..έχουν πάει τόσο μπροστά την Ελλάδα όλοι οι έλληνες ορθόδοξοι βουλευτές της που πολλοί φοβούνται πως με μια μουσουλμάνα ελληνίδα θα κόψει η μαγιονέζα....θα κινδυνέψει η πατρίδα....

.. ρατσισμός... ποιός ρατσισμός?
για να δεχτούν (νομίζω οι περισσότεροι) την άποψη κάποιου.. πρώτα ρωτούν απο πού βαστάει η σκούφια του , τι ψηφίζει , αν έχει σπουδάσει, αν έχει δικό του σπίτι ,τι δουλειά κάνει και μετά συμφωνούν ή διαφωνούν μαζί του...

.. το ίδιο κι εδώ στα σχόλια...
λίγοι τα διαβάζουν όλα...
διαβάζουν το nick και αν τους κάνει το προσέχουν αν όχι το προσπερνούν.

καλημέρα

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι τα πλέον έγκυρα σχόλια περί ρατσισμού τα διαβάζουμε στο blog του ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα, Σαμουέλ Ετό, ο οποίος έχει ιδία άποψη κάθε Κυριακή που η ομάδα του αγωνίζεται εκτός έδρας.

Υ.Γ. κ. Δήμου συγνώμη για την παραπομπή στο μαγαζάκι έτερου blogger

Ανώνυμος είπε...

σε λιγες μερες η κυπρος ψηφιζει. Για πρωτη φορα υπαρχουν μπολικες υποψηφιες και οχι μονο υποψηφιοι.

ψηνω κατι γνωστες της μαμας μου, γυρω στα 50, για το τι θα ψηφισουν, Λεω "ψηφιστε γυναικες σε οποιοδηποτε κομμα και αν ανηκετε" και δυστυχως παιρνω την απαντηση "θα ψηφισω τον ταδε, που ειναι γιατρος-δικηγορος KAI συχωριανος μου" !!!:(

η κυπρος εχει ΤΟ χαμηλότερο αν οχι απο ΤΑ χαμηλοτερα επιπεδα συμμετοχης γυναικων στην Βουλή και την πολιτικη ζωή.(στην Ε.Ε)

Unknown είπε...

Για να προβοκάρω λίγο ακόμη:

Το (νεο)ελληνικό έθνος συγκροτήθηκε στη βάση της κοινής θρησκείας (Χ.Ο.) Στη βάση της θρησκείας χωρίστηκαν Έλληνες - Τούρκοι στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Γι' αυτό βαφτίστηκαν συλλήβδην Έλληνες όλοι οι Χριστιανοί που ζούσαν στην Ελλάδα (Χριστιανοί Αρβανίτες, Βλάχοι κλπ.), γι' αυτό βαφτίστηκαν συλλήβδην Τούρκοι όλοι οι μουσουλμάνοι ("Τουρκαλβανοί" οι μουσουλμάνοι Αρβανίτες, οι "Τουρκοκρητικοί" κλπ.) και γι' αυτό οι ομαδικές καταναγκαστικές βαπτίσεις (χριστιανικές) όσων είχαν "τουρκέψει" αλλά δεν έλεγαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα (βλ. και Παπαρρηγόπουλο σχετικά). Στη βάση της θρησκείας έγινε κι ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή (που τουλάχιστον έβαλε την ταφόπλακα στην ηλιθιότητα της "Μεγάλης Ιδέας"). Δεν σας κάνει εντύπωση, εξάλλου, που για κάποιον που απλά ασπάστηκε το μουσουλμανισμό λέμε ότι "τούρκεψε"; Να, λοιπόν, γιατί "πας μη Χριστιανός, μη Έλλην", δεν είναι ρατσισμός, είναι απλά εκδήλωση του συλλογικού μας φαντασιακού που ο πυρήνας του είναι η ταύτιση της εθνικής ταυτότητας με τη θρησκεία

Ecumene είπε...

Nικο,Θα μπορουσε η Καραχασαν..να γραψει..Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑ;;..ε,τοτε θα βγαζε και blog!!!Μαζι της!!!

georgia m. είπε...

debby said:

Δεν απέχουν οι γυναίκες λόγω του χθεσινού post.
Μαλλον ψιλοαπογοητευτηκαν

9:42 πμ

................

Συμφωνώ.

georgia m. είπε...

@debby:

Ή μπορεί να τυρβάζουν περί άλλων πραγμάτων,που κατά τη γνώμη τους είναι πιο ενδιαφέροντα.Ή μπορεί να ξεκουράζονται μέχρι το επόμενο θέμα.

georgia m. είπε...

Μπορεί και να σχολιάζουν σε άλλα κείμενα στο blog.

kahri είπε...

Συμφωνώ ότι το post υστερεί σε σύγκριση με το προηγούμενο λόγω απουσίας γυναικών. Αλλά δε μπορώ να προσπεράσω το ρατσιστικό:
"Σε ότι υποστηρίζουν οι άντρες γίνονται "οπαδοί". Το να αναθεωρήσουν την άποψη τους στην διάρκεια μιας συζήτησης το θεωρούν κάτι σαν "προδοσία" στον εαυτό τους." Άσχετα αν είναι βάσιμο σε κάποιο βαθμό, γενικεύει με ρατσιστικό τρόπο.

Ανώνυμος είπε...

καλα, ετσι και αλλιως οι ανδρες αρεσκονται στο να ...κρινουν και να δικαζουν γυναικες

οποτε το σημερινο τους παει γάντι

Debby είπε...

kahri said...
"Σε ότι υποστηρίζουν οι άντρες γίνονται "οπαδοί". Το να αναθεωρήσουν την άποψη τους στην διάρκεια μιας συζήτησης το θεωρούν κάτι σαν "προδοσία" στον εαυτό τους." Άσχετα αν είναι βάσιμο σε κάποιο βαθμό, γενικεύει με ρατσιστικό τρόπο.

Σύγνωμη για την παρεξήγηση. Επρεπε να αναφέρω ότι αυτό που έγραψα δεν αφορούσε όλους τους άντρες. Μόνο την πλειονότητα αυτών που γνωρίζω.

Ecumene είπε...

Tην ωρα που ξιφουλκουσαν τα αρρενα χθες..εμεις βλεπαμε Παπαχελα..
1.Οι Θρακιωτες Μουσουλμανες δεν μπορουν να παρουν ευκολα διαζυγιο(συγκρουση Θειου και Εγκοσμιου Νομου)2.Ακομα και στη Γερμανια και την υπολοιπη Ευρωπη καταπιεζονται
3.Ειχε γουστο ομως που τις εδειχνε να οδηγουν στη Θρακη οχηματα και μηχανακια..καλυτερες απ τις Ελληνιδες μου φανηκαν..να φταιει η Αγωγη;;..

Ανώνυμος είπε...

το σημερινο παει να καταληξει Ανδρός Εγκώμιον!

μηπως τελικα εμεις οι γυναικες βλεπουμε και λιγο με ζηλεια την Καραχασάν?

ολη η Ελλαδα (και οι ανδρες) μιλανε γι'αυτην!!!

kahri είπε...

Debby αποδεικνύεις τη συνέπεια των λόγων σου. Εύγε!

castolidefkis είπε...

Υπάρχουν και πολλών ειδών υποκρισίες Ν. Δήμου. Μια απ' αυτές, ότι το 40% επί του συνόλου στις ελλ. φυλακές είναι εξαρτημένοι χρήστες (λες και δεν τους φτάνει η τυρρανία τής εξάρτησης), με εξοντωτικές ποινές, γεγονός που εσύ και οι όμοιοί σου κάνετε, κατά το κοινώς λεγόμενον "ΓΑΡΓΑΡΑ"...

Castor

ΥΓ: Αφήστε τα περί ρατσισμού για λαούς που περιέχουν "ελληνισμό/ελληναράδες" στο πολυεθνικό τους πάνελ. Αυτοί ξέρουν...

castolidefkis είπε...

Οσο για το κυρίως κείμενο, αυτό θα 'λειπε, να μη συμφωνούσα, αλλά επιμένω, "Αφήστε τα αυτά, πιάστε το ζουμί τής υπόθεσης".

Κάθε 3ος Ελληνας βρίσκεται σε εν δυνάμει ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΟΜΗΡΙΑ και νομίζει ότι η "άσπιλη" κοινωνία του "αντιμάχεται" τα ναρκωτικά, ενώ στην πραγματικότητα, οι καθεστωτικοί λειτουργούν σαν υπάλληλοι των καρτέλ (και είναι)...

mathitis είπε...

KAΡΑΧΑΣΑΝ!!!ΣΙΜΟΝ ΝΤΕ ΜΠΟΒΟΥΑΡ!!!
VUR!CANIM!!!

Θωμάς Λιόλιος είπε...

Δύο παρατηρήσεις:
1. Η συμμετοχή στη συζήτηση είναι ιδιαίτερα μειωμένη. (Δεν είναι αυτός λόγος που παρεμβαίνω - για να ανεβάσω δηλαδή τα ποσοστά! Είναι καιρός που παρακολουθώ την παρέα του Νίκου Δήμου, όπως και τον ίδιο εδώ και χρόνια και ήθελα να συμβάλω).
2. Κάθε φορά που ανοίγει μία συζήτηση για τέτοια θέματα (είτε διαδικτυακή, είτε στον τύπο, είτε ακόμη και προφορική) οι συμμετέχοντες υπερασπίζονται ή επικρίνουν μία "ομάδα": "ρατσιστές", "εθνικιστές", "υπερπατριώτες", "ελληναράδες", "αντιρατσιστές", "φιλελεύθεροι", "προοδευτικοί" κλπ. Και καλά βέβαια αυτοί που διατυπώνουν θέσεις υπεράσπισης της "πατρίδας", "του έθνους", της "φυλής" κλπ. Αυτοί είναι συνεπείς με τον εαυτό τους γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν εκτός ομαδοποίησης, απο την μικρότερη έως την μεγαλύτερη. Αλλά και οι άλλοι, αυτοί που φαίνεται να προσπαθούν να απαγκιστρωθούν απο τον κοινοτισμό της ελληνικής κοινωνίας και να αναζητήσουν το νόημα της ύπαρξής τους εντός τους, κι αυτοί παγιδεύονται σε μία συζήτηση στην οποία δεν υπερασπίζονται την προσωπική τους επιλογή (π.χ. παντρεύω την κόρη μου με γύφτο ή πάω εθελοντής στη Σερβία) αλλά υπερασπίζονται το "δικαίωμα" της ομάδας τους και κατακεραυνώνουν τους απέναντι. Ζούμε σε μία μεταβατική εποχή. Και η μετάβαση αφορά την μετακίνησή μας απο την κοινοτική κοινωνία (ανατολικού τύπου) στην κοινωνία ατομικών προσωπικοτήτων. Δεν είμαστε οι μόνοι (οι έλληνες). Και άλλοι λαοί βρίσκονται σε παρόμοια πορεία. Ακόμη και αυτοί που θεωρούνται πιό "εξελιγμένοι". Αυτός ο ανθρωπολογικός τύπος που φαίνεται να μπαίνει στην ιστορία της ανθρωπότητας για πρώτη φορά κάνει δειλά-δειλά την παρουσία του και προσπαθεί να διαμορφώσει τα χαρακτηριστικά του. Δεν είναι εύκολο να διακρίνουμε αυτά τα χαρακτηριστικά. Ακόμα και ο ΝΔ, ένας κατ'εξοχήν θιασώτης της ατομικής-προσωπικής περιπέτειας, δεν αποφεύγει τον πειρασμό να θέσει το συγκεκριμένο θέμα με τέτοιο τρόπο που να με αναγκάζει στην πρώτη ανάγνωση να αναζητήσω (αυτόματα) την "ομάδα" του.
Η συνεισφορά μου στη συζήτηση συνίσταται ακριβώς στο σημείο που διαφοροποιείται το δίπολο "εμείς-εσείς" απο την δυναμική του "εγώ-εσύ".
Κι ένας φόβος μου: Φοβάμαι ότι δεν θα αναγνωρίσω το καινούργιο που έρχεται. Ούτε την εικόνα του, ούτε την γλώσσα του.

Ανώνυμος είπε...

θωμας-λιολιος said:

"Ζούμε σε μία μεταβατική εποχή. Και η μετάβαση αφορά την μετακίνησή μας απο την κοινοτική κοινωνία (ανατολικού τύπου) στην κοινωνία ατομικών προσωπικοτήτων."

Μακαρι να συμβει αυτο, να αναπνευσουμε λιγο.

Unknown είπε...

Αυτό πάλι το "κοινοτική κοινωνία (ανατολικού τύπου)" και το "κοινωνία ατομικών προσωπικοτήτων" ("δυτικού τύπου" να υποθέσω;), τι είναι πάλι; Πολύ ξεκάρφωτα, πολύ αφηρημένα και πολύ ανιστόρητα και αντεπιστημονικά μου ακούγονται. Ή κάνω λάθος;

cthemelis είπε...

κατι σημαντικο που ξεχασα να γραψω χτες: τον (εντελώς άχρηστο) θεσμό της υπερνομαρχίας εισήγαγε το πασοκ ακριβως και μόνον για έναν και μοναδικό λόγο: για να αποτρέψει την υπερψήφιση μουσουλμάνων νομαρχών στην θράκη. Καιρός δεν είναι λοιπόν να καταργηθεί πλέον ο άχρηστος αυτός θεσμός όπως πολύ σωστά προτείνει ο ΣΥΝ;;
Χάρρυ: εκτος απο το οτι εχεις μπλέξει εσυ ο ίδιος τα μπουτάκια σου με εθνότητες, κράτη, υπηκοότητες κλπ, αναρωτιέμαι και τι δολιχοδρομίες λαμβάνουν χώρα στο μυαλό σου...πχ γράφεις: οι εβραίοι της Φραγκίας (sic!). Ποιά είναι η Φραγκία αδερφέ εν χριστώ;
Οι απόψεις σου δε περί εβραιων που θα υποστήριζαν την φραγκία ή γραικία ή αγγλία κλπ αναλόγως πού νοιώθουν άρχοντες κλπ είναι πολύ γούτσου-γούτσου...για να μην πώ τίποτε χειρότερο και αδοκήτως σε θίξω.

georgia m. είπε...

Μια παρατήρηση για την ελληνική γλώσσα - στις ξένες γλώσσες που γνωρίζω δεν συμβαίνει αυτό.
Οι Έλληνες λένε "παντρεύω την κόρη μου ή τον γιό μου".Κι αναρωτιέμαι τι να σημαίνει αυτό!Μα,το παιδί σου παντρεύεται - δεν το παντρεύεις εσύ!Μήπως υποννοείται εδώ ότι οι Έλληνες γονείς δίνουν περιουσίες για να "αποκαταστήσουν"(άλλο,φοβερό ρήμα)τα παιδιά τους και έτσι έχουν λόγο στον γάμο αυτών;Επομένως,τα παντρεύουν;
Μπορεί να μην είναι ακριβώς στο θέμα μας αυτό αλλά με αφορμή τα γραφόμενα σε κάποιο σχόλιο,ξαναθυμήθηκα αυτή μου την απορία που με κάνει να αγανακτώ.Πιστεύω ότι αν ο Έλληνας έπαιρνε είδηση ότι το παιδί του επιλέγει τον σύντροφό του και όχι αυτός - ή τουλάχιστον έτσι πρέπει -τότε δεν θα μιλούσε έτσι.

Ανώνυμος είπε...

όταν συμφωνήσουμε για τις λέξεις
θα γίνει η χαρά
να σε γιαούρτωνα
εκεί που ρητορεύεις
και δεν θα έχουμε
τα φώτα
και η λέξη της παλίρροιας
οπως μας παραδώθηκε
θα σφαδάζει
στο πλέον
της αστακομαρονάδας
που πλέχει

Ανώνυμος είπε...

Vrennus said...
Αυτό πάλι το "κοινοτική κοινωνία (ανατολικού τύπου)" και το "κοινωνία ατομικών προσωπικοτήτων" ("δυτικού τύπου" να υποθέσω;), τι είναι πάλι; Πολύ ξεκάρφωτα, πολύ αφηρημένα και πολύ ανιστόρητα και αντεπιστημονικά μου ακούγονται. Ή κάνω λάθος;

ΝΟμιζω μιλαει για την ελευθερια του ατομου απεναντι στην κοινωνια και τις αρρώστιες που ΄φερει αυτή λογω της μορφολογιας της.

Γιαυτο ειπα, "καλο ειναι να συμβει", καλο ειναι οι πολιτες ελευθεροι απο τις δοξασιες και τα νενομισμενα που επιβαλει σαυτους η Κοινωνια να μετεχουν σ'αυτην με Προσωπο οχι με Σταμπα προελευσης (τουρκαλα, ελληνιδα, αλβανος, φτωχος, πλουσιος, εξυπνος, βλακας, μορφωνμενος, αμορφωτος κτλ)

Rain Man είπε...

Διάβασα το ποστ και στη συνέχεια προσπάθησα να διαβάσω και τα σχόλια. Ειλικρινά αηδίασα (με τα σχόλια).

Η υποκρισία του νεο-Έλληνα σε όλο της το μεγαλείο.

Nikos Dimou είπε...

castolidefkis said...
Υπάρχουν και πολλών ειδών υποκρισίες Ν. Δήμου. Μια απ' αυτές, ότι το 40% επί του συνόλου στις ελλ. φυλακές είναι εξαρτημένοι χρήστες (λες και δεν τους φτάνει η τυρρανία τής εξάρτησης), με εξοντωτικές ποινές, γεγονός που εσύ και οι όμοιοί σου κάνετε, κατά το κοινώς λεγόμενον "ΓΑΡΓΑΡΑ


Γαργάρα να κάνεις τα λόγια σου! Και σε αυτό το μπλογκ και έξω από αυτό έχω δώσει αγώνες για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και την επελευθέρωση τον χρηστών. Δεν φτάνει που είσαι αδιάβαστος...

Και ποιοί είναι οι όμοιοί μου, παρκαλώ;

Ανώνυμος είπε...

georgia m said:

Οι Έλληνες λένε "παντρεύω την κόρη μου ή τον γιό μου".

γεωργια, υπαρχει τροπος να ξεκοψουμε απο τους γονεις μας οταν μας " ταιζουν, ντυνουν σπουδαζουν και παντρευουν" ?

δε νομιζω, ουτε μου αρεσε αυτο που ειδα στο εξωτερικο οπου στην ηλικια των 16 τους πετανε εξω απο το σπιτι διοτι "μεγαλωσανε αρκετα" (αγγλια)

Titika είπε...

Δυστυχώς δεν έχω το χρόνο ν διαβάσω όλα τα προηγούμενα comments κι έτσι ελπίζω να μην επαναλάβω κάτι που έχει ήδη ειπωθεί.

Πιστεύω οι λαοί που είναι λιγότερο ρατσιστές από εμάς είναι περισσότερο ορθολογιστές. Εμείς είμαιστε πολύ συναισθηματικοί. Λειτουργούμε ενστικτοδώς χωρίς βαθύτερη ανάλυση. Από αυτή την άποψη είμαστε πιο αυθόρμητοι. Βέβαια τι να τον κάνω τέτοιον αυθορμητισμό; Να τον βράσω.

Κι εγώ ντρέπομαι πολύ...

Nikos Dimou είπε...

Θωμάς Λιόλιος said...
Δύο παρατηρήσεις:
1. Η συμμετοχή στη συζήτηση είναι ιδιαίτερα μειωμένη

Kαθόλου μειωμένη. Το ποστ ανέβηκε στις 11.30 το βραδυ και σε 12 ωρες (οι περισσότερες νύχτα) συγκέντρωσε 190 σχόλια. Πολύ πάνω από τον μέσο όρο του blog.

2. Συμφωνώ απόλυτα με την δεύτερη παρατήρηση, γι αυτούς "που φαίνεται να προσπαθούν να απαγκιστρωθούν απο τον κοινοτισμό της ελληνικής κοινωνίας και να αναζητήσουν το νόημα της ύπαρξής τους εντός τους". Ωστόσο ας προσθέσω εδώ πως οι ομαδοποιήσεις γίνονται για λόγους ευκολίας - διότι είναι αδύνατο να απαριθμήσει κανείς όλα τα άτομα της αντίθετης γνώμης. Δεν παύει ομως να ενέχει κινδύνους

basik-ly είπε...

Ύστερα από αυτά ελπίζω να κατάλαβαν όλοι τι κρύβει η πονηρή πρόταση περί "προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες".

Zoros είπε...

@Mickey
"Μην κάνεις λογικά άλματα! Δεν υπάρχει ΠΛΗΡΗΣ επιτυχία ή αποτυχία."

Δεν γίνεται να κάνω λογικά άλματα, αφού δεν κάνω καμία κρίση ;-)
Απλά προσπαθώ να σου δείξω, ότι ακόμα και σε τομείς που γνωρίζεις πολύ καλά δεν είναι εύκολο να κρίνεις το έργο υπουργών (για να μην μιλήσουμε για το Δικαιοσύνης και τον Παπαληγούρα που σου ανέφερα!)

Γράφεις επίσης:
"Η Γιαννάκου έχει π.χ. λάθος στρατηγική στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (προωθεί τα Αρχαία και υποβαθμίζει τα ΤΕΕ)"
Έχεις ακούσει ποτέ από τα ΜΜΕ τα επιχειρήματα της για αυτό? (μην με παρεξηγείς, συμφωνώ μαζί σου επί της ουσίας). Και ακόμα και αν το έχεις κάνει εσύ, πιστεύεις ο μέσος πολίτης γνωρίζει τους λόγους της απόφασης της ή περισσότερο την κρίνει επειδή την είχε πάρει ο ύπνος στην μητρόπολη (το είδα στον Θέμο :-). Από την άλλη αν βγει και πει «ο Καραμανλής είναι χοντρός» θα το παίζουν για μια εβδομάδα όλα τα κανάλια.

georgia m. είπε...

@Anula:

Σε καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοείς και με τον τρόπο που το θέτεις είναι δύσκολο να απεξαρτητοποιηθεί κανείς.Αλλά μας αρέσουν και τα εύκολα:να μας πάρουν κάτι αμέσως,εύκολα,αντί να δουλέψουμε εμείς για να το αποκτήσουμε χωρίς άνωθεν παρέμβαση.Έχω προβληματιστεί στο παρελθόν συχνά πάνω σε αυτό και ξέρω.Και φυσικά και εγώ δεν το ακολουθώ πάντα αυτό το μοντέλο "ελευθερίας" και ανεξαρτησίας.Προσπαθώ όσο γίνεται όμως.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 486   Νεότερο› Νεότερο»