Τρίτη, Μαΐου 09, 2006

ΚΑΡΑ -χασάν, -μανλής, -τζαφέρης...

Υπάρχουν δύο ειδών ρατσισμοί. Ο θεωρητικός και ο πρακτικός.

Θεωρητικά είμαστε όλοι αντι-ρατσιστές. Όλοι υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όλοι υπέρ της ισονομίας.

Και εμφανίζεται μία κυρία Γκιουλ Καραχασάν – και γίνεται χαμός. Ακόμα και μετά από τόση φασαρία, το 45,5% του αστικού (προσοχή!) κοινού, είναι εναντίον της υποψηφιότητάς της. (Δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega).

Δηλαδή είναι εναντίον του Συντάγματος της Ελλάδας που δίνει ίδια δικαιώματα σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Θυμάμαι μία γνωστή μου κυρία, επιστήμονα, αριστερή, φεμινίστρια, με αγώνες και εξορίες. Ξαφνικά η κόρη της τα έφτιαξε με ένα νέγρο.

«Αράπης παιδί μου, κατράμι, ανθρωποφάγος! Μόνο το κόκαλο στα μαλλιά του λείπει!» μου έλεγε στο τηλέφωνο.

Πάνε και οι αγώνες, πάνε και οι θεωρίες... Η ιδέα πως το τρυφερούδι της φώλιαζε στην αγκαλιά ενός κατάμαυρου, την έκανε να ανατριχιάζει.

Όποιον σας λεει πως δεν είναι ρατσιστής, ρωτήστε τον. Θα πάντρευε την κόρη του με ένα γύφτο;

Είναι απίθανο πως δικαιολογούμε τα πράγματα. Π. χ. κυριαρχεί η άποψη πως οι Έλληνες δεν ήταν ρατσιστές – αλλά τους έκανε η πλημμύρα των μεταναστών.

Ε, λοιπόν, βρήκα κείμενά μου δημοσιευμένα το 1986, με αφορμή μία έρευνα που έγινε τότε. Και προσοχή: ρωτήθηκαν μόνο Αθηναίοι:

Στην ερώτηση: “Ένας Έλληνας Εβραίος είναι Έλληνας;”, το 41% των Ελλήνων άπαντα αρνητικά. Στην αντίστοιχη ερώτηση του IFOP μόνον 12%, των Γάλλων είπε όχι. (79%, ναι. Έλληνες: 49%).

Μόνον 17% των Γάλλων θα είχε αντίρρηση για ένα γαμπρό (η νύφη) Εβραίο — στους Έλληνες το ποσοστό είναι 51%,. Ακόμα: το 49%, από μας δεν θα ψήφιζε έναν Εβραίο βουλευτή (Γάλλοι: 13%) και 43% δεν θα πήγαινε σε Εβραίο γιατρό! (Γάλλοι: 7%)!

Στο ερώτημα αν εμπιστεύονται έναν Ορθόδοξο απάντησε καταφατικά το 92% — έναντι 63% για έναν Καθολικό και 57% για έναν Διαμαρτυρόμενο. Φυσικά το ποσοστό πέφτει στο 37% για τους Εβραίους και στο 35% για τους Μουσουλμάνους.

Με άλλα λόγια — το ένα τρίτο των Αθηναίων δεν εμπιστευόταν (το 1986), έναν Χριστιανό (έστω λευκό και Ευρωπαίο), μόνο και μόνο επειδή δεν είναι, Ορθόδοξος! Για να μη σχολιάσω τα δύο τρίτα που δεν εμπιστεύονταν —a priori— Εβραίους, Μουσουλμάνους και Τσιγγάνους. Και φυσικά σχεδόν κανένας δεν θα πάντρευε το παιδί του με Αθίγγανο/η.

Βέβαια τότε κατακρίναμε σκληρά την Νότιο Αφρική και ήμασταν υπερήφανοι διότι δεν είχαμε απαρτχάιντ. Αλλά δεν είχαμε και νέγρους.

Όλες αυτές τις μέρες άκουγα τις δηλώσεις των Ελληναράδων, και ανατρίχιαζα. Διαθέτουμε σε αυτόν τον τόπο μία διαχρονική μόνιμη κλίκα από επαγγελματίες πατριώτες, που τόσα δεινά έχουν συσσωρεύσει στην πατρίδα. Αυτοί μας έκαψαν το 1897, («η εθνική μας τύφλωσις»), το 1922, και το 1974 στην Κύπρο. Αυτοί πλειοδότησαν ασύδοτα στο «Μακεδονικό» – και το χάσαμε. Τους ίδιους είδα πάλι στην τηλεόραση να περιφέρουν τον εθνικιστικό τους λαϊκισμό.

Αυτοί, που είναι τόσο περήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή, με έκαναν πάλι να ντρέπομαι που είμαι Έλληνας.

486 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 486   Νεότερο›   Νεότερο»
basik-ly είπε...

Και βέβαια μην ξεχνάμε πόσο είχαν χαρεί με την υποψηφιότητα Δουκάκη όλοι αυτοί που αντιτίθενται στην "υποψηφιότητα μιας μουσουλμάνας".

Ecumene είπε...

I open my eyes to chaos

I find myself in pain

I sing but never be heard

I cry but no sound to be

I can never just be... to



I survive but no future

I exist but no present

I am here with no past

I sustain but no strength

I believe to never



I roar for time

I roar for space

I roar for voice

I roar for freedom

I roar for being



I am sad, no

I am crying, no

I am angry, no

I am pissed, no

I am in rage, yea!



I want to know

I want to see

I want to feel

I want to love

I want to be



yes, I be

yea, I be

yeah, I be



~





Nadiya is a lesbian Muslim who lives in Cairo

Γιώργος Γούναρης είπε...

Επιτρέψτε μου ένα κάπως μακροσκελές σχόλιο. 'Ετσι κι αλλιώς σχολιάζω σπάνια αν και σας διαβάζω πάντα.

Γράφεις κ. Δήμου:
"Θα πάντρευε την κόρη του με ένα γύφτο;"
Καταλαβαίνω ότι η διατύπωση εξυπηρετεί την οικονομία της συζήτησης όμως εμπεριέχει ένα "καρα" στερεότυπο! Ότι η κόρη μας περίπου μας ανήκει και βρίσκεται στην διακριτική μας ευχέρεια πού θα την δώσουμε και άν. (Η Georgia m. νομίζω το παρατήρησε ήδη.)
Η δική μου προσπάθεια είναι να βοηθήσω την Στέλλα (η κόρη που φιλοξενώ) να αναπτύξει την δική της προσωπικότητα και να εμπιστευτεί τις επιλογές της. Της καθιστώ όμως σαφές ότι εγώ θα την στηρίξω όποιες και να είναι αυτές οι επιλογές όποτε και αν το χρειαστεί.
Και το γιο μου "θα έδινα" σε ένα νέγρο αν αυτό ήταν επιλογή του, μη ξεχνάμε και το ποστ για τον γάμο των ομοφύλων! Τι λόγος μου πέφτει μετά την ενηλικίωση?
Επι του ποστ:
Κάθε¨Έλληνας πολίτης που έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι μπορεί να εκτεθεί στην εκλογική διαδικασία. Τέλος με αυτό.
Η εξωτερική πολιτική είναι αρμοδιότητα του υπουργείου εξωτερικών και όχι αυτών των γραφικών τύπων (θυμηθείτε τον Ναξάκη) που παρελαύνουν από τις οθόνες. Η Τουρκία είναι αλήθεια πως χρησιμοποιεί τους άτυχους μουσουλμάνους της Θράκης για τους δικούς της εχθρικούς προς την Ελλάδα σκοπούς. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν σε όλη τους την ζωή όμηροι των με και των δε, το σκοινί σε μια κατάπτυστη διελκυστίνδα συμφορόντων ξένων με τα δικά τους. Μόνο μία πολιτική ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ θα μπορούσε να ωφελήσει τα "εθνικά" μας συμφέρονυα χωρίς να βλάψει τα δικά τους. Η επιλογή της κυρίας Καραχασάν έίναι προς αυτήν τυην κατεύθυνση.
Θα μου επιτρέψετε να παραθέσω ένα κείμενο του Μπρεχτ για τηε επιθετικότητα της Τουρκίας.
Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας

Φιλοπατρία, το μίσος εναντίον των πατρίδων

"Ο κύριος Κ. δεν το θεωρούσε αναγκαίο να ζει σε μια ορισμένη χώρα. Έλεγε: "Παντού μπορώ να πεινάσω". Μια μέρα περπατούσε σε μια πόλη, που την κατείχε ο εχθρός της χώρας στην οποία ζούσε. Ήρθε τότε προς το μέρος του ένας αξιωματικός αυτού του εχθρού και τον ανάγκασε να κατεβεί από το πεζοδρόμιο. Ο κύριος Κ. κατέβηκε και διαπίστωσε ότι τον είχε κυριέψει αγανάκτηση εναντίον αυτού του ανθρώπου, και μάλιστα όχι μόνον εναντίον αυτού του ανθρώπου, αλλά ιδιαίτερα εναντίον της χώρας στην οποία ανήκε ο άνθρωπος, σε βαθμό που να εύχεται να εξαφανιστεί η χώρα αυτή από το χάρτη. "Τι με έκανε για ένα λεπτό εθνικιστή;" ρώτησε ο κύριος Κ. "Το γεγονός ότι έπεσα πάνω σ' έναν εθνικιστή. Αλλά γι' αυτό ακριβώς πρέπει να εξολοθρευτεί η βλακεία, επειδή αποβλακώνει όσους πέφτουν πάνω της".

Γιώργος Γούναρης είπε...

1. Μπέρτολτ Μπρεχτ, Ιστορίες του ημερολογίου, μετάφραση Δημοσθένης Κούρτοβικ, Αθήνα, εκδ. Υάκινθος, 1981, σσ. 107-108, 110, 114-116, 118-120, 122-123.

Με συγχωρείτε σας οφείλω και αυτό.

Nikos Dimou είπε...

Σωστός ο Brecht!

castolidefkis είπε...

Οι "ευαίσθητοι" επί όλων των άλλων θεμάτων, που δεν αγγίζουν αυτό το "ταμπού". Δεν είπα πως είσαι και ο χειρότερος, μην το παίρνεις κατάκαρδα.

Οσο για τα λογια μου, θα ήταν μεγάλη μου χαρά αν μου έδινες μια έμπρακτη ευκαιρία να τα κάνω γαργάρα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο, θα φτύσω τη γαργάρα και θα την ξανακάνω (εν είδει πλύσης ούλων, όπως κάνουν για την πέτρα...

Σου θυμίζω, εγώ ο αδιάβαστος, ότι όταν δηλώνεις αγωνιστής για κάτι, τότε ΣΥΝΗΘΕΣΤΑΤΑ για να μην πω ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΟΤΕ κάνεις τον κόπο να βάλεις κι ένα banner ή link (όπως το λέμε εμείς οι αδιάβαστοι), που μετατρέπει το δρομέα σε χεράκι και γράφει "ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ". Μήπως υπάρχει κάτι παρόμοιο και δεν το πρόσεξα κ. Δήμου?

Castor

pagis είπε...

Οι τηλεοπτικές σειρές με ελληνοτουρκικούς, τουρκοελληνικούς έρωτες όμως μας αρέσουν αν κρίνουμε από τηλεοπτικές θεαματικότητες.

Ζήτω το καραχάλι μας λοιπόν!

Rain Man είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Rain Man είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Rain Man είπε...

@anula

'στην ηλικια των 16 τους πετανε εξω απο το σπιτι διοτι "μεγαλωσανε αρκετα" (αγγλια)'

Κλασικός urban legend...

vassiliskou είπε...

Afenidko ase tis paparies me tin karaxasan, kai pigaine sto poirgoumeno post na dei ti THA na xespathonei! Mexri ki ego ta xreiastika (pou na sxoliaso!)!

Mallon teleiose (episodieako teleioma i thea! Pou na mou katsei ki emena mia tetoia, ki as mas akoun kai stin pera geitonia)

Afroditi-Zoros = 3.567 - 2!!!

Ena olokliro grafeio xazevei, kai pane ta sxolia apo kapoious edo me poitikes vlepseis pou tha soy grafame edo.

Xaneis!!!

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

rain man

Κλασικός urban legend...

αυτο έλεγα και εγω μεχρι που γνωρισα δειγματα αυτού του "μύθου" μεσα στο uni, εχεις και εσυ προσωπικη πειρα απο βρεττανικο πανεπ?

paragrafos είπε...

Κάποτε, για πολλούς από εμάς, ζητούμενη ήταν (και είναι φυσικά) η ανοχή/ανεκτικότητα προς τον "διαφoρετικό" εν γένει.

Αυτού τού είδους η υπέρβαση απαιτούσε (και απαιτεί) τεράστιο ψυχικό κόστος καθώς επέβαλλε τον οριστικό απογαλακτισμό μας από εσωτερικευμένα στερεότυπα και κοινωνικοποιητικά βιώματα "υψηλής πίεσης" (γονείς). Αναφέρομαι στη γνωστή "οδύνη τής ανεκτικότητας" η οποία εδράζεται πάντα στη φιλελεύθερη παιδεία και τον ανθρωπιστικό ορθολογισμό. Οι ρίζες του, ως γνωστόν, αρδεύονται απευθείας από την φιλελεύθερη παράδοση του Διαφωτισμού και τις γνήσιες συγκαιρινές του παραφυάδες.

Τώρα, όμως, η υπέρβαση που οφείλει να επιχειρήσει ο αβίαστα ανεκτικός ακαδημαϊκός πολίτης, πάει ένα σκαλί πιο πάνω, διότι απαιτεί κάτι περισσότερο από την απλή ανοχή. Απαιτεί, όχι την υποκριτική ή την επιτακτική ή την απρόθυμη αποδοχή του άλλου, αλλά την ΑΒΙΑΣΤΗ αποδοχή τού διαφορετικού (αλλόθρησκου, αλλογενούς, αλλοδαπού, αλλόδοξου, αλλόφυλου κοκ).

Το επόμενο στάδιο είναι η αγάπη προς τον "αλλότριο". Και δεν μιλάω απαραίτητα για την μεταφυσικών καταβολών αγάπη που αναμένει ουράνιες αντιπαροχές, αλλά για την άλλη, την σιωπηλή, την καθημερινή, την έμπρακτη, την Εθελοντική. Στο νομικό επίπεδο, όλα αυτά μεταφράζονται με την προστασία τών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως τών πάσης φύσεως ανήμπορων, περιθωριοποιημένων ή και αποδιοπομπαίων.



Με αγάπη

Παράγραφος

Nikos Dimou είπε...

castolidefkis said...
Σου θυμίζω, εγώ ο αδιάβαστος, ότι όταν δηλώνεις αγωνιστής για κάτι, τότε ΣΥΝΗΘΕΣΤΑΤΑ για να μην πω ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΟΤΕ κάνεις τον κόπο να βάλεις κι ένα banner ή link...

To πιο πρόσφατο - εδώ στο μπλογκ το ποστ της 15ης Απρλίου (με 344 σχόλια). Κάνε κλικ στον Απρίλιο του αρχείου.

Και άλλα δεκάδες δημοσιεύματα στο site μου (www.ndimou.gr). Τριάντα χρόνια το πολεμάω το θέμα - εμένα βρήκες να επικρίνεις; Και αδιάβαστος και άτυχος!

castolidefkis είπε...

Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας παράγραφε

Prezolidefkis

Ecumene είπε...

Χανουμισσες και ΑΕΚ..μια απο τις αγαπημενες ομαδες των γυναικων,μια ομαδα που εχει υποστει στα φτερα της το Ρατσισμο...απο το Δικομματικο συστημα του ελληνικου ποδοσφαιρου...Πότε θα γράψετε την απολογια ενος ΑΕΚτζη;;..ή αλλιως Τουρκου οπως σας λεν;..
Υ.Γ.Kαλη επιτυχια στο PANCRETAN MAY CUP!!!Με αγαπη,απο μια μια ομόχρωμη...

Yannis H είπε...

Εξαιρετική η τοποθέτηση της Παραγράφου (κατά Harry ‘Φούλας’), όπως πάντα. Αυτή η γυναίκα ή τραγουδάει γράφοντας στίχους και γράφει τραγουδώντας έννοιες!

felix είπε...

Έγραψε φίλος μου σε κάποιο άλλο blog: „ Με την Καϊλή, τη Ράπτη, τη Γκερέκου, άντε και τη Ματσούκα νόμιζα ότι είχαμε μπει στο σωστό δρόμο. Τώρα με αυτό το παλτό την Καραχασάν πάει ο αντιδραστικός Γιωργάκης να μας γυρίσει χρόνια πίσω, στην εποχή της Φάνη-Πάλη.
Ντροπή Giorgos, σε είχα για άνθρωπο ανοιχτόμυαλο.“

Μήπως θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε κι εμείς με περισσότερο κυνισμό την πολιτική, αφού ούτε οι ίδιοι πολιτικοί δεν την σέβονται; Και μη μου πείτε ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν επέλεξε τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα για να αναταράξει τα νερά (όπως προανέφεραν συνομιλητές) σε μια χαμένη υπερνομαρχία. Μήπως η επιλογή της είναι μόνο συμβολική, με σκοπό να προκαλέσει όλο αυτόν τον δημόσιο διάλογο και να εγκλωβίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους σε εθνικιστικές φανφάρες; Γίνεται τελικά μία διαχείριση ήττας ή η κυρία Καραχασάν αποτελεί το πιο ικανό άτομο από τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ για να ανλάβει την υπερνομαρχία. Επειδή κανείς (ούτε από τα υπόλοιπα κόματα) δεν ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα των συγκεκριμένων νομών, θα πρότεινα κάποια υποψηφιότητα αντίστοιχη των παραπάνω κυριών, που τουλάχιστον καλύπτουν τα αισθητικά μας κριτήρια.

P.s. Κάποιες από τις παραπάνω πολιτικούς αποδείχθηκαν ικανότατες, σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους τους

castolidefkis είπε...

Georgia, με το "παντρεύω τον/την" εννοούν σε ποιον θα καταλήξει το "πανωσήκωμα", όταν τους ρωτούν "Γιατί έριξες μπετά Μήτσο, παντρεύεις κανέναν?"

Είναι κώδικας νεοελλήνων, μη φρικάρεις...

Castor

epikairos είπε...

@nikosdimou
Μου έκαναν εντύπωση οι ρατσισμοί που βγήκαν στα σχόλια.

Ο ένας εναντίον των νέων.

Είναι μόνον 27 χρόνων! Ε, και;


Αυτό είναι unfair αγαπητέ οικοδεσπότη ειδικά για έναν άνθρωπο που επαίρεται πως είναι ορθολογιστής. Με τον ίδιο ορθολογισμό λοιπόν κρίνω πως ένας άνθρωπος στα 27 του χρόνια δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία για να διοικήσει. Ξέρεις πολλές εταιρίες που ο γενικός διευθυντής να είναι 27 ετών; Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος, ευτυχώς εδώ μέσα μόνο για λογαριασμό μου μιλάω.

Yannis H είπε...

Κώδικες νεοελλήνων: τα γυναικεία ονόματα. Η γενική του αρσενικού (που σημαίνει κτήση) είναι το θηλυκό επίθετο.

Όσο για το σχόλιο του Felix περί επικοινωνιακής κίνησης και διαχείρισης ήττας, συμφωνώ. Έτσι κι αλλιώς, κι η ίδια η θέση του ‘Υπερνομάρχη’ (πως λέμε Σούπερμαν: τι δουλειά κάνεις; υπερνομάρχης) είναι συμβολική. Μηδέν αρμοδιότητες.

Απολλύων είπε...

a-z said...

Οταν θα μπορέσουν οι αλβανοί στην Αθήνα να έχουν την δική τους παρέλαση την μέρα της εθνικής εορτής της Αλβανίας τότε θα μπορούν να μιλούν οι Έλληνες για ρατσισμό..


Τραγικό επιχείρημα, για να μην εκφραστώ πιο ελεύθερα.

Όταν θα μπορέσουν οι Ιάπωνες να παρελάσουν στη Σανκγάϊ και την Ναντσίνκ...

Όταν θα μπορέσουν οι Γερμανοί να παρελάσουν μπροστά από την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι...

Όταν θα μπορέσουμε εμείς οι ίδιοι να παρελάσουμε σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη...

Τότε και μόνο τότε θα μπορέσουν οι πρώην μή-σύμμαχοί μας να παρελάσουν στην Αθήνα (φτάσαμε να χρησιμοποιούμε την Αθήνα σαν υποκατάστατο της Ελλάδας, οποία κατάντια!).

Αλλιώς ποτέ.

castolidefkis είπε...

Νίκο Δήμου, έχεις δίκιο: είμαι άτυχος, κυρίως επειδή γεννήθηκα σ' αυτό εδώ το μπουρδέλο. Παμ' παρακάτω:

Οταν λες "30 χρόνια το πολεμάω το θέμα..." εννοείς ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ θέμα? Για να καταλαβαινόμαστε. Μια και δε μπορώ να διώξω τη ρετσινιά τής ατυχίας (ΕΛΛΗΝ Χ/Ο γαρ...), τουλάχιστον να μειωθούν οι εντυπώσεις περί αδιαβασιάς. Ξέρεις, το αστείο είναι ότι κάποτε που εργαζόμουν σαν επιμελητής κειμένων μέτρησα τις σελίδες που είχα διαβάσει ώς τότε (ήταν 150.000), επί 2 φορές καθεμιά.

Και το φέρω βαρέως κομμάτι, να έχω διαβάσει πάνω από 150.000 σελίδες στη ζωή μου και να μην έχω μάθει ακόμα να διαβάζω...

Είστε ευαίσθητος άνθρωπος πάντως, το αναγνωρίζω. Σε ποιον ήθελες να "την πέσω", σε κανένα "γουμάρι", που δεν καταλαβαίνει χριστό? Ξεκόλλα λιγάκι...

Castor, φιλικώτατα

dalhia είπε...

Φοβάμαι ότι το πρόβλημα πρέπει να οφείλεται στην ανικανότητα των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών του τόπου μας να ενσωματώσουν στην πολιτική και κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου όλους αυτούς τους ανθρώπους των οποίων η κουλτούρα, θρησκεία και γενικότερα αντίληψη είναι διαφορετική από τη δική μας. Νομίζω ότι δεν θελήσαμε να μορφώσουμε τους ανθρώπους αυτούς, να τους κάνουμε μετόχους της παιδείας μας, να τους κάνουμε να είναι εξαρτηρμένοι οικονομικά από την Ελλάδα και τις παροχές της και όχι τη γείτονα.

Παράδειγμα η Κύπρος. Όταν άνοιξαν τα σύνορα με το ψευδοκράτος, οι Κύπριοι δέχθηκαν τους Τουρκοκύπριους προσφέροντάς τους καλές δουλειές, υγειονομική περίθαλψη (δωρεάν παρακαλώ) και ανθρώπινη συμπεριφορά. Τέλος πάντων έχουν και κάτι να χωρίσουν. Και είναι και πρόσφατος ο πόνος τους.

Μήπως είμαστε τελικά ολίγον βάρβαροι εμείς οι Έλληνες; (αν όχι στη γλώσσα ίσως μάλλον στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά μας).

George Bourchas είπε...

Ρατσισμός είναι η «κατασκευή» συλλογικών οντοτήτων, στις οποίες αποδίδονται χαρακτηριστικά και ιδιότητες που προσιδιάζουν μόνο σε κάθε άνθρωπο ατομικά.
Έτσι, όταν κάποιος λέει, «είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας» (Καρατζαφέρης) ή «ντρέπομαι που είμαι Έλληνας» (Ν. Δήμου) η εκφορά του λόγου του είναι εξίσου ρατσιστική.

Επιπλέον, τόσο οι «Ελληναράδες», όσο και οι «πολιτικά ορθοί» υπόλοιποι Έλληνες, κατά τις διακρίσεις του κ. Δήμου, συμφωνούν και ομονοούν απόλυτα, ότι στην Ελλάδα δεν υφίστανται εθνοτικές-εθνικές μειονότητες και συγκεκριμένα τουρκική και μακεδονική μειονότητα. Συνεπώς, η όποια πολιτική αντιπαράθεση και ο όποιος πολιτικός διάλογος εμφανίστηκε μεταξύ «Ελληναράδων» και Ελλήνων με αφορμή την ανακήρυξη της υποψηφιότητας της κας Καρά Χασάν κινείται μέσα στα πλαίσια και τα όρια του ελληνικού εθνορατσιστικού λόγου και διεξάγεται απλά μεταξύ εθνορατσιστών.

heinz είπε...

Bourchas said...

Τα προφανή, τα καταφανή, τα αυτονόητα.
Και νάναι καλά ο άνθρωπος!!!

Γειά σου Χρυσόστομε Bourchas!!!
Aferim!!!

mickey είπε...

Για το γάμο της κόρης με τον γύφτο, η Γεωργία έδωσε στις 11:52πμ μια σωστή απάντηση - επιτέλους!!!

Αν τώρα κάποιος δε γουστάρει με κριτήρια εμφανισιακά, κοινωνικά ή όπως αλλιώς τη συμβίωση ενός αγαπητού του προσώπου με ένα άλλο, αυτό δε συνιστά αυτόματα ρατσισμό, παρά μόνο αν καταφερθεί εναντίον του άλλου με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς με βάση τον φυλετικό του προσδιορισμό (όπως έκανε η κυρία του post). Θα μπορούσε κανείς να υποτιμά ως σύντροφο του παιδιού του κάποιον επειδή είναι άσχημος, φτωχός, σκουπιδιάρης, έχει tattoo και piercing, μυρίζει άσχημα, μένει σε υποβαθμισμένη συνοικία, είναι κομμουνιστής, είναι άθεος ή απλά θαυμάζει τον Νίκο Δήμου και τις ιδέες του. Όλα αυτά συνιστούν ρατσισμό;

Και φυσικά ποσώς με ενδιαφέρει αν απέχουν οι γυναίκες ή όχι από τον σχολιασμό του post. Ούτε η παρουσία τους ή η απουσία τους ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ προσφέρει ή αφαιρεί κάτι από αυτό. Συγκεκριμένοι σχολιαστές (άντρες και γυναίκες) και συγκεκριμένα σχόλια είναι αυτά που "ανεβάζουν" ή "ρίχνουν" ένα post - κι αυτό είναι ιδιαίτερα υποκειμενικό! Ακόμα και ο ίδιος σχολιαστής μπορεί να κάνει ένα υπέροχο σχόλιο και αμέσως μετά στο ίδιο post να γράψει μια πατάτα. Η πλάκα πλάκα, αλλά όταν θίγουμε σοβαρά κάποια ζητήματα, ας μην παρασυρόμαστε από συναισθηματισμούς και εύνοιες ;)

Yannis H είπε...

Bourchas: Αν είναι κάποιος ‘πολιτικά ορθός’, δέχεται τη θέση του ΟΗΕ ότι κάθε λαός έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Πάει να πει, ότι δεν του πέφτει λόγος σαν μεμονομένο πολίτη ούτε να δεχτεί ούτε να αρνηθεί το αν υπάρχει μειονότητα. Αυτό το καθορίζει η ίδια η μειονότητα για τον εαυτό της.

castolidefkis είπε...

Προς Λουκά/Μαρία: Ποιο "ψευδοκράτος", αυτό που ολόκληρος ο κόσμος αναγνωρίζει σαν "Δημοκρατία, τής Βόρειας Κύπρου"?

Προς Bourcha: Αν ο κ. Δήμου απλά "ντρέπεται" που είναι έλληνας, το βρίσκω πολύ επιεικές. Προσωπικά σιχαίνομαι αυτό το ασιατικό λεφούσι που κουβάλησαν εδώ οι βυζαντινοκράτορες για να καταστήσουν μεοψηφία τους ΕΛΛΗΝΕΣ εθνικούς, και που σήμερα ονομάζονται Νεοέλληνες. (Την πλειοψηφία τουλάχιστον, αυτόν τον κλασσικό τύπο που τρώει σπληνάντερο, δέρνει τη γυναίκα του, έχει γκόμενα 20 χρόνια νεώτερη, κυττάει να τ' αρπάξει...) έχεις δει τη "ΦΟΥΣΚΑ"?

Rain Man είπε...

Συμφωνώ σε πολλά με αυτά που λέει ο harry σε σχόλιο του στις 12:09. Το post εστιάζει σε ένα κατα την άποψή μου θέμα το οποίο είναι παρών σε κάθε κοινωνία - αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο.

Για μένα υπάρχουν δύο ειδών ρατσισμοί κυρίως: ο φυλετικός και ο κοινωνικός (που περιλαμβάνει και το θρησκευτικό, οικονομικό, φυλετικό κα τομείς). Το θέμα είναι το κατα πόσο ο πληθυσμός μιας κοινωνίας έχει την παιδεία να δεχτεί το διαφορετικό. Παράδειγμα αποτελούν οι χώρες όπου η μετάβαση σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία έχει γίνει και η ενσωμάτωση διαφορετικών στοιχείων έχει ολοκληρωθεί με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Στην Αγγλία κανείς δεν ενδιαφέρεται πλέον αν μια λευκή τα έχει με έναν νέγρο ή έναν πακιστανό. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο είναι ανήκουστο. Έχετε δει πολλές Ελληνίδες με κινέζους ή αλβανούς;

Το συμπέρασμα και πάλι στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι μια παιδεία ανοικτών οριζόντων δημιουργεί και ανοιχτόμυαλους ανθρώπους. Τέτοια παιδεία στην Ελλάδα δεν υπάρχει.

@Anula

Αν μετά τις σπουδές σας στην Αγγλία αυτό διαπιστώσατε (από 'μερικά' δείγματα) τότε κρίμα γιατί πετάξατε τα λεφτά σας.

heinz είπε...

Όποτε το θέμα έρχεται στα ελληνοτουρκικά, αντιμετωπίζουμε δυο πλευρές:

Οι "Ελληνό"ψυχοι.
Οι "Αλλό"ψυχοι (δυτικό ή anadolu ή ό, τι διάολο θες...)

Και οι δυο πλευρές κάνουν διάλογο κωφών.
Τα επιχειρήματα και των δυο είναι της ίδιας στερεότητας (τελείως σαθρά) και ενίοτε της ίδιας ποιότητας: "Είστε επικίνδυνοι!!!" αλληλοκατηγορούνται.

Τυπικό παράδειγμα το θέμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο:

Οι μια πλευρά έλεγε ότι το ΝΑΙ ισοδυναμεί με καταστροφή.
Η άλλη έλεγε ότι το ΟΧΙ θα είναι εθνική καταστροφή.

Τόσες φορές που και οι δυο ανεγκέφαλες πλευρές, σε λεγόμενα "εθνικά" ζητήματα έχουν προαναγγείλει την καταστροφή της Ελλάδας αν δεν εισακουστεί η άποψή τους, έπρεπε να 'χουμε 30-40 Ελλάδες να καταστρέφονται!!!!

- Και οι δυο πλευρές ρέπουν στον άκρατο λαϊκισμό.
- Και οι δυο αρθρώνουν ατεκμηρίωτο λόγο.
- Και οι δυο κάνουν διακριτική ανάγνωση της Ιστορίας.
- Και οι δυο λένε (εγνωσμένα) ψέματα (έχω και παραδείγματα επώνυμα)
- Και οι δυο κοιτάζουν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη
- Καμμιά από τις δυο δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την άλλη: αλληλοτροφοτούνται σε έναν αέναο κύκλο αναπαραγωγής της αμάθειας και της προχειρότητας που διασφαλίζει την ύπαρξή τους.

Όποιος θέλει ας προσβληθεί.

heinz είπε...

"Οι μια πλευρά έλεγε ότι το ΝΑΙ ισοδυναμεί με καταστροφή."

να διαβαστεί

"Η μια πλευρά έλεγε ότι το ΝΑΙ ισοδυναμεί με καταστροφή."

Rain Man είπε...

@paragrafos

Για το σχόλιό σας στις 1.08: Μόλις το διάβασα. Προφανώς με προλάβατε!

castolidefkis είπε...

Κάνεις λάθος rain man. Υπήρχε κι ο Χριστοφιάς, που έλεγε "Ψηφίζουμε ΟΧΙ για να "τσιμεντώσουμε" το ΝΑΙ...!!!"

Αδιάβαστος Castor

mickey είπε...

Και μια και ακούστηκαν διάφορα για "γαργάρες", να επισημάνω πως το ζήτημα που έθεσε ο Glenn σχετικά με τα λαϊκιστικά ή όχι κίνητρα του Γ. Παπανδρέου και τα μεταμεσονύχτια σχόλιά μου πάνω σε αυτό δε θίχτηκε όσο έπρεπε (θα έλεγα πως μάλλον προσπεράστηκε). Και μην αρχίσουμε τα ad hominem για κάποια άλλα "φάουλ" ή μη του Glenn. Να μιλήσουμε επί της ουσίας. Αντιγράφω το ερώτημα-πρόκλησή του:

"Είναι λαϊκίστρια η Καραχασάν ή όχι; Θα απευθυνθεί στο θυμικό του target group της όπως θα της συστήσουν μετά μανίας οι επικοινωνιακοί της σύμβουλοι; Τι διαφορά έχει αυτού του είδους ο λαϊκισμός από αυτόν του Ψωμιάδη, του Καρατζαφέρη και του κάθε φουστανελά;"

Έχω κάνει σχετικά σχόλια στις 1:50πμ, 2:04πμ, 2:56πμ και 3:50πμ. Διαπίστωσα και σχετικό του kameron στις 5:38πμ (συγγνώμη αν παρέλειψα να αναφέρω άλλα).

@Zoros (12:26μμ):
Επί της ουσίας συμφωνούμε. Αν πάντως ένας πολίτης δεν ενδιαφέρεται να κρίνει τους πολιτικούς σε βάθος (όσο μπορεί) και παραμένει στα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά είναι άξιος της τύχης του!

Για τη Γιαννάκου γνωρίζω ΠΟΛΥ περισσότερα από όσα ενδεχομένως νομίζεις - πίστεψέ με ;)

castolidefkis είπε...

Συγνώμη, κάνεις λάθος Heinz όχι rain man (για τα περί Κύπρου)

christoforos είπε...

Παρατήρηση πρώτη:
Το εθνοτικό (enthic) δεν προέρχεται από το εθνικό (national). Το πρώτο είναι παράγωγο του γαλλικού ethnie και ουδεμία σχέση δεν έχει με το έθνος. Είναι, όπως πολλά άλλα πράγματα, δημιούργημα μιας ομάδας διανοουμένων (πρωταγωνιστής της οποίας είναι ο A.D. Smith) η οποία υποστηρίζει στο ζήτημα των εθνικισμών την άποψη περί primordial ties (αυτό που πάνω κάτω θα υποστήριζε σήμερα και ο Παπαρηγόπουλος). Η άλλη άποψη είναι εκείνη που λέει ότι τα έθνη είναι δημιούργημα των εθνικισμών (που και εδώ πρωτοστάτησαν διανοούμενοι), της πιο επιτυχημένης ιδεολογίας της νεωτερικότητας.
Παρατήρηση δεύτερη:
Το στοίχημα που υποστηρίζει, κατά την άποψή μου, το ποστ και με την οποία συμφωνώ είναι το εξής: γιατί δεν μπορούμε να στοιχιθούμε πίσω από τις αρχές του συντάγματος (ελευθερία, αξιοπρέπεια, ισότητα, δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες της συντεταγμένης πολιτείας μας) παρακάμπτοντας ό,τι μας χωρίζει λ.χ. το χρώμα των μαλλιών μας, το χρώμα του δέρματός μας, τα θρησκευτικά μας δόγματα, η καταγωγή μας, η γλώσσα μας, η τσέπη και τα γούστα μας. Είναι αλήθεια - και αυτό υποστήριξα στην πρώτη παρατήρηση - ότι η διαδικασία συγκρότησης των σύγχρονων συνταγματικών κοινωνιών συμπίπτει με τη συγκρότηση των εθνικών κρατών. Αναλυτικά όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο, i.e. το έθνος δεν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση του συντάγματος. Η στάση που προτείνω συνεπάγεται λογική συνέπεια και, πρακτικά, αρμονικότερη συμβίωση με τους άλλους. Καλύτερη επιβεβαίωση όσων λέω από τη δημιουργία της ΕΕ νομίζω πως δεν υπάρχει. Ζητάω αυτό που γίνεται σε υπερ-εθνικό επίπεδο με τις χώρες των 25 να γίνει και σε εθνικό.
Παρατήρηση τρίτη:
Μου κάνει εντύπωση πως ακόμη και έξυπνοι άνθρωποι, όπως π.χ. ο Heinz, πεισματικά εξακολουθούν να σκέφτονται με δίπολα του τύπου Ελλάς- Τουρκία κτλ κτλ. Είναι τόσο δύσκολο λοιπόν να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, να αλλάξουμε νοοτροπία, τον τρόπο που βλέπουμε και πράττουμε στη ζωή μας; Η επιτυχία των επιχειρηματιών (βλέπε Γκέιτς, Τζομπς κ. ά) βρίσκεται στο ότι επινοούν καινούρια προϊόντα που τα έχουμε ανάγκη εμείς, οι καταναλωτές. Νέες μεθόδους παραγωγής, νέες αγορές κτλ κτλ. Ένας εύστροφος πολίτης του 21ου αιώνα γιατί δυσκολεύεται να δει ότι έχει ανάγκη να παρατείνει την ειρηνική του συνύπαρξη με τους άλλους, που εκ των πραγμάτων ήταν, είναι και θα παραμείνουν διαφορετικοί από τον ίδιο;

Η κυρία Καραχασάν μπήκε στη ζωή μας και θα μείνει. Προσωπικά είμαι έτοιμος, αν αποδειχθεί ικανή και για την πρωθυπουργία της χώρας να την ψηφίσω. Το πουλί της σοφίας πετά όταν έχει πλέον σουρουπώσει. Και με αυτά τα μυαλά ο ήλιος του εθνικισμού θα αργήσει πολύ για να δύσει.

(Προσπάθησα να τηρήσω το όριο λέξεων).

Ecumene είπε...

@απολλυων said..Όταν θα μπορέσουν οι Γερμανοί να παρελάσουν μπροστά από την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι...
Νομιζω εχουν παρελασει..Γαλλογερμανικος Αξονας!!!
Στο μελλον θα αλλαξουν πολλα..

Debby είπε...

@heinz

To Θέμα είναι: Μπορεί να είναι κανείς στην μέση? Ουτε εδώ ούτε εκεί? Ουτε έλληνας ούτε Τούρκος, ουτε χριστιανός ούτε μουσουλμάνος κτλ?
Οποιος το καταφέρει να μην τοποθετεί το είναι του πουθενά έχει ξεπεράσει και τον ρατσισμό κατά κάποιο τρόπο.

Παύει να ρέπει προς την μία ή την άλλη κατευθυνση...

heinz είπε...

@castolidefkis

Τι λάθος κάνω? Δε μιλάγαν αμφότεροι για επερχόμενη καταστροφή????

Rain Man είπε...

'Για μένα υπάρχουν δύο ειδών ρατσισμοί κυρίως: ο φυλετικός και ο κοινωνικός (που περιλαμβάνει και το θρησκευτικό, οικονομικό, φυλετικό κα τομείς).'

Ένα λάθος που μόλις πρόσεξα. Εννοούσα: υπάρχει ο κοινωνικός ρατσισμός (που περιλαμβάνει και το θρησκευτικό, οικονομικόταξικός, και παρεμφερς τομείς) και ο 'οργανικός' ρατσισμός (με βάση το χρώμα και το φύλο).

heinz είπε...

@debby

δε λέω να μην έχεις θέση. κι εγώ έχω.
Λέω να μην αρπάζεσαι με φαντασιωσικά επιχειρήματα.

castolidefkis είπε...

Ωραία "Mickey", επίτρεψέ μου να απαντήσω στο όμορφό σου ερώτημα.

Το αν θα κάνει η όχι πολιτική a priori arround the target group η Καραχασάν, δεν το γνωρίζει ούτε ο ίδιος ο ΓΑΠ, υποθέτω. Είναι όμως, υποθέτω πάντα, ένα από τα απαραίτητα ΡΙΣΚΑ που πρέπει να πάρει ένας διορατικός και νεωτεριστής πολιτικός, αν θέλει να κάνει Ελλάδα αυτό το μπουρδέλο με τιμή εισόδου ίση με το εκάστοτε "πολιτικό κόστος"...

Got it?
Garet, που λένε και τα αμερικανάκια?

Πολιτικολόγος Castor

Ecumene είπε...

@chris,βουκολικο μου αγορι..Εγω μαζι με την Μπεναζιρ Μπουτο..σας φαγαμε εσας τους GR.εκσυγχρονιστες..ευχομαι λοιπον να την ψηφισεις για την Πρωτη Ελληνιδα Πρωθυπουργο!..θελετε καιρο ακομα να εκσυγχρονιστειτε..ραγιαδες της Αρσενικης σας ομφαλοσκοπησης...

castolidefkis είπε...

Heinz, δεν είπα πως κάνεις λάθος, είπα "Ξέχασες τον Χριστοφια (ΑΚΕΛ καλέ...), που έλεγε "Ψηφίζουμε ΟΧΙ για να τσιμεντώσουμε το ΝΑΙ". Αυτό είπα.

heinz είπε...

castolidefkis said...

"Heinz, δεν είπα πως κάνεις λάθος, είπα "Ξέχασες τον Χριστοφια"

...άλλος τριπλαδόρος αυτός. Του τελιώσανε και τα κόκκινα δολλάρια και το γύρισε στον τσάμικο

Ανώνυμος είπε...

δεν την ψηφίζουμε τη συντρόφισσα υποψήφια υπερνομάρχη, επειδή δεν είναι παρά είναι μια εθνικοσοσιαλίστρια (ως μέλος του πασοκ). δεν ψηφίζουμε υποτακτικούς των ναζι, ούτε τους ηγέτες τους. το να συζητάς στα σοβαρά τις πράξεις του Γιωργάκη, είναι σαν να ψυχαναλύεις νήπιο που κάνει ζημιές στο σπίτι.

mickey είπε...

castolidefkis (2:32μμ),

Το ερώτημα δεν είναι δικό μου, αλλά του Glenn και έχω ήδη δώσει τη δικιά μου απάντηση - δε διαφέρει και πολύ από τη δικιά σου ;)

Got it?

Η λέξη "αμερικανάκια" συνιστά ρατσισμό βεβαίως!!! :))

heinz είπε...

@εργοτελίνα

να μη ακουστώ ρατσιστής, αλλά την εν εικόνα κυρία, την έχετε δει από πίσω; Πφφφφφ...

Ecumene είπε...

Κaramalnum canim!!ne diyorsun?ΤΙ ΕΧΩ ΑΠΟ ΠΙΣΩ....ΕΙΜΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΒΕΖΙΡΙΣΣΑ!!!!..ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΙΕΙ ΤΖΑΝΕΜ!!

heinz είπε...

Ciller hanim!!!
Nasilsin???
Ben iyiyim...

mickey είπε...

Κι αν βεβαίως, ο Παπανδρέου ήθελε να κάνει την υπέρβαση, ας έβαζε κάποιον με πολιτικό παρελθόν, όπως έγραψε και ο kameron στις 5:38πμ. Ή τέλος πάντων, ας μην τόνιζε τόσο τον συμβολισμό της επιλογής του και τα στελέχη του κόμμματος-κινήματος ας ήταν πιο φειδωλοί στις δηλώσεις τους (βλ. σχόλιό μου στις 3:50πμ).

Γενικά πάντως το επίπεδο του (παρα)πολιτικού διαλόγου και των εντυπώσεων στη χώρα μας δεν είναι και το καλύτερο δυνατό (όχι ότι αλλού είναι καλύτερα - βλ. και ΗΠΑ π.χ.) Όλοι κολλάνε στο αν ο Αντρέας ήταν γκομενιάρης και αν η γραβάτα που του πρότεινε η Μιμή ήταν ταιριαστή, αν ο Μητσοτάκης είναι γκαντέμης και έχει νευρικό τικ στους ώμους του, αν ο Σημίτης κάνει σαρδάμ και είναι υπέρ του δέοντος "ήπιος", αν ο Καραμανλής είναι μπούλης και η Νατάσα η νέα Νταϊάνα, αν ο Πάγκαλος συναγωνίζεται σε πάχος τον Βενιζέλο και αν η Καραχασάν δηλώνει Ελληνίδα ή όχι. ΕΛΕΟΣ!!!

Debby είπε...

heinz said...

@debby
δε λέω να μην έχεις θέση. κι εγώ έχω.

Κατανοητό. Απλά είπα την δική μου άποψη.
Μίλησα για μένα, συμπληρωματικά με το σχόλιο σου. Είναι αναποφευκτο όταν πάρεις μια θέση να είσαι εναντίον μιας άλλης. Από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο.

heinz είπε...

@debby

Debby ναι, βέβαια.
Αλλά, όταν βλεπω και τους μεν και τους δε, να κάνουν διάλογο ηλιθίων αυτιστικών αγραμμάτων, κάπως μούρχεται!!!

cyrus είπε...

@yannis h: (2:07 μμ) Με πρόλαβες...

heinz είπε...

Και οι δυο συντηρούν μια μυθολογία περί Ελλάδας και περί Τουρκίας που είναι να τραβάς τα μαλλιά σου....

(άμα έχεις δηλαδή, εγώ δεν...)

Unknown είπε...

Να που ο Chris προσπαθεί να ψηλαφήσει τη μεγάλη σύγχυση που σας διακατέχει εμάς τους Έλληνες (δεν υπάρχει ασυμφωνία προσώπου): τη σύγχυση nation και ethnicity που αποδίδονται και τα δυο ως έθνος (παρεμπιπτόντως, το ethnie ΔΕΝ είναι γαλλικό, προέρχεται από το ελληνικότατο έθνος).

Το ελληνικό nation θέλει να αυτοπροσδιορίζεται με όρους ethnicity ενώ αναφέρεται σε ένα έθνος-κράτος (nation state) ευρωπαϊκού τύπου. Η - δοτή - (νεο)ελληνική εθνική συνείδηση επικεντρώθηκε στην ελληνική ορθοδοξία (λες κι οι Ρώσοι πχ. είναι ...ρωσορθόδοξοι!), δεν συντελέσθηκε (δεν ολοκληρώθηκε καλύτερα) νεοελληνική εθνογέννεση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η εθνική συνείδηση ημών των Ελλήνων είναι κολοβή - γι' αυτό και η υστερία μας να αποδείξουμε την ...ελληνική μας γνησιότητα, σαν να ήμασταν κήβδιλο νόμισμα (ή μήπως είμαστε;)

Όσο για το ρατσισμό μας, δεν είμαστε περισσότερο ρατσιστές από τους Αμερικανούς ή τους Άγγλους πχ. (Ερώτηση προς στο επερχόμενο σχόλιο και τη θέση του Rain Man: ήταν ή όχι ρατσιστικής τάξης η αντιμετώπιση που είχε η λάιδη Νταϊάνα λόγω του δεσμού της με έναν Άραβα; Είχε την ίδια αντιμετώπιση με τους άλλους δεσμούς της με "γνήσιους" Άγγλους;) Η ιδιαιτερότητά μας έγκειται στο ο ρατσισμός μας γίνεται ένα κουβάρι με το έλλειμμα εθνικής συνείδησης. Δεν σας κάνει εντύπωση άλλωστε ότι, σε γενικές γραμμές, είμαστε περισσότερο ρατσιστές απέναντι στους Αλβανούς και τους Τούρκους παρά απέναντι στους Αφρικανούς και τους Άραβες;

heinz είπε...

π.χ.

Πόσοι έχουν τον κόπο να διαβάσουν αυτό;

Κανένας. Κι όμως είναι τρομερά ενδιαφέρον.
Αλλά μπλα, μπλα, μπλα.... όλοι!!!

Ecumene είπε...

Pek iyi,yavrum,οταν εχεις αντρα στο Αμερικα,μια χαρα γλυτωνεις...
Εγω βεβαια στηριζω την Gul..ο Ερντοάν,ομως θα τη δεχτει χωρις μαντιλα;..προτεινω λοιπον,για να μην υπαρξουν ταραχες και παρεξηγησεις..να κατεβασει το Νουδου-κουμπαρ..μια υποψηφια με Μαντίλα...ισοσθενεια που λεει κι ο γατος,εμ,πώς?..

MainMenu είπε...

Μια αγάπη έχω στην καρδιά
Μονάχα μία
Την κιτρινόμαυρη Θεα άλλη καμμία

κι όσο γυρίζει αυτή η γη
Θα σ' αγαπάω
ΑΕΚ για σένα μια ζωή θα τραγουδάω

και δεν είμαι άσχετος με το θέμα

castolidefkis είπε...

Mickey, Το "αμερικανάκια" όπως ΑΣΦΑΛΕΣΤΑΤΑ κατάλαβες, είναι "σατυρορέπον"... Μη μιλάμε τώρα για αυτονόητα. Πάντως, αν τύχει κι έχει χρόνο κανενας φίλος σου, να γράψει, επηρεάσει, (ό'τι τον φωτίσει ο ΡΑ τέλος πάντων) σε πληροφορώ ότι στο εφετείο (τουλάχιστον τής Αθήνας), έχουν εκτροχιαστεί εντελώς και τρώνε χρόνια ΧΡΙΣΤΟΥ, παιδιά που είναι απλοί χρήστες.

Είναι Α-ΠΑ-ΡΑ-ΔΕ-ΚΤΟ, πρέπει να μαθευτεί, αν όχι εδώ, τουλάχιστον στους δημοκρατικούς και φιλελεύθερους "εταίρους" τής ΕΕ. Δεν είναι κομμάτι πρόκληση να συνεστιάζονται με κάτι φασιστόφατσες σαν τον Πολύδωρα δημοκράτες ομόλογοι υπουργοί από την Ολλανδία και τη Δανία?

Προσωπικά, σε διαβεβαιώ πως κάνω ό'τι μπορώ. Μέχρι και "ντροπή σας να κάθεστε στο ίδιο τραπέζι μ' αυτό το "εκλεγμένο" φασιστόμουτρο..." τούς είπα με E-Mail. Κι εκείνοι είχαν την ευγένεια να μου απαντήσουν, στέλνοντάς μου εκδοθείσες ΕΚΘΕΣΕΙΣ ή/και ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ προς χώρες/μέλη επί του θέματος, που η κυβέρνηση του μπουρδέλου απλά αδιαφορεί να λάβει υπόψη. Ενδεικτικά, την ΈΚΘΕΣΗ/ΣΥΣΤΑΣΗ Αρθρο ΚΘ τής συνόδου τής 7ης 12ου 2004 (ΈΛΕΟΣ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου...

Δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω.

Υπογράφων

Castor

ΥΓ: Ευχαριστώ πάντως για την ευαισθησία σου, κι ας αποκαλύφθηκε κάπως έντονα. Ισως έχουμε "παθιασμένη" σχέση και δεν το ξέρουμε...

Unknown είπε...

...και κάτι σχετικό με το σχόλιο του heinz. Στο ελληνικό σύνταγμα, άρθρο 1ο, παρ.3: "Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους".

Δηλαδή, άλλο ο λαός και άλλο το έθνος. Ρε μπας κι οι επικριτές της υποψηφιότητας Καραχασάν δρουν, τελικά, στα πλαίσια της συνταγματικής νομιμότητας;!

mickey είπε...

castolidefkis,

Πάσχω κι εγώ από την ασθένεια - ισοσθένεια του οικοδεσπότη προφανώς ;)

Σας χαιρετώ για την ώρα...

castolidefkis είπε...

Mickey, ομολογώ ότι πάσχεις, αν και δεν είμαι γιατρός...

Χαιρετώ ομοίως

Ecumene είπε...

Ευχομαι και εγω με τη σειρα μου Νικη για τη γυφτισσα,την ΑΕΚ,την Πολιτισσα!
και να υπενθυμισω οτι χθες ειχε το Αlpha τον Ψωμιαδη να μιλαει σε Τουρκαλα Δημοσιογραφο για τη γενοκτονια των Ποντιων...Στο τελος μιλησε και ο "εθνολογος"ο Νακρατζας..
και ειπε στην Τουρκαλα..παραμυθια!!!
οι Ελληνες καναν γενοκτονια το 1919!

Dion.M. είπε...

Δεν κοιτάμε τα χάλια μας ο ρατσισμός μας έλειπε!...

Αν είμαστε ένας λαός με κουλτούρα, με σωστή κοινωνική συμπεριφορά, με αξίες και σεβασμό στον πλησίον μας και ας λέγαμε μετά ότι οι ξένοι μας χαλάνε την εικόνα και είναι πολιτισμικά κατώτεροι, όσοι είναι...

Εχουμε αντιληφθεί την εικόνα που παρουσιάζουμε σε ξένους πολιτισμένους λαούς με την κραυγαλέα συμπεριφορά μας, την έλειψη κοινωνικής συνείδησης, με την βάρβαρη μουσική, τα τσιφτετέλια και την τραγική οδηγική μας συμπεριφορά!..

Ας βελτιώσουμε πρώτα τον εαυτό μας και μετά να κρίνουμε τους άλλους!...

Αν ήμουν Ευρωπαίος θα είχα γίνει ρατσιστής βλέποντας την συμπεριφορά των συμπατριωτών μας "τσιφτετελλήνων".

Aphrodite είπε...

Το είπα, περίεργη μέρα σήμερα.
Δευτέρας μοιάζει...

Σκεφτόμουν κάποια στιγμή οδηγώντας την κυρία μας, να καλείται (και να θέλει) να παίξει σε υπερπαραγωγή όχι Hollywood, όχι Bollywood, αλλά Elladistan-Μόσιον-Πικτσουρς...

Kαφετζήδες για κομπάρσοι, σκηνικά γυψοσανίδας, ρόλος χωρίς κείμενο (τη μία μέρα), με αυτοσχεδιασμό (την άλλη μέρα), και με τα δύο (την τρίτη μέρα), σκηνοθέτης που θ'αλλάζει στα μισά, θα κατευθύνει αναλόγως κοινού & όχι βάσει σεναρίου, όλα γαι το υπερ-φιλόδοξο έργο φαντασίας:

"Πολιτική: Ενας αγώνας συμφερόντων μεταμφιεσμένος σε διαγωνισμό αρχών"
(A. Bierce)

Περαστικά μας!

georgios είπε...

Είμαι από Θράκη (Αλεξανδρούπολη). Έζησα 5 χρόνια 1997-2002 στην Κομοτηνή. Δίπλα σε Μουσουλμάνους. Την καλύτερη ίσως εποχή όπου η χώρα μας έκανε τα αυτονόητα απέναντι στους ανθρώπους αυτούς.(έρριξε τη μπάρα που έλεγε η ΚΑΡΑΧΑΣΑΝ, τους έδωσε άδεια κυνηγιού, σταμάτησε την κατάργηση της ιθαγένειας όταν πήγαιναν "απέναντι, τους έβαζε στα σώματα ασφαλείας κ.λ.π) Οι σχέσεις τότε ήταν άριστες όπω ςάριστες ήταν για χρόνια ανάμεσα στους απλούς πολίτες. Στην Αθήαν όμως και στην υπόλοιπη Ελλάδα μιλάνε πολύ χωρίς να ξέρουν τι πραγματικά συμβαίνει επάνω. Και μιλάνε με ένα φανατισμό ορισμένοι που στηρίζεται σε όσα ακούνε απο αυτούς τους υπερ ΕΛΛΛΗΝΕΣ. Τελικά πιστεύω ότι η χώρα μας είναι δύο χώρες. Μία που κυριαρχείται με όσα μας μα΄θαν στα σχολεία με όσα μας πουλάνε διάφοροι πατριώτες και μια άλλη που το ψάχνει που δεν μένει στο περιτύλιγμα αλλά αναζητεί την ουσία τη αλήθεια μόνο που ατή δεν ακούγεται.Ας μας πουν οι ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ αν όλοι οι ήρωες του 21 ήταν Έλληνες ή Έλληνες πολίτες; Ας μας πουν τον πραγματικό ρόλο της ηγεσίας της εκκλησίας στο 1821 των πολιτκάντηδων όλα αυτ΄ατα χρόνια που μας έφεραν στο χάλι αυτό όπου δεν τολμάς να πεις κάτι αντίθετο με όσα πιστεύουν οι πολλοί και αμέσως γίνεσαι προδότης. Ας μας πουν πιο μα΄θαινα με το ζόρι τούρκικα σε ανθρώπους (πομάκους) που δεν έχουν καμία σχέση με τουρκία;.

cyrus είπε...

@dion.m: Μην ανησυχείς -- πολλοί απ' όσους μας επισκέπτονται φεύγουν με τις χειρότερες εντυπώσεις.

Όπως, π.χ., ο γηραιός τουρίστας που περπατούσε χαζεύοντας τα κτίρια απέναντι από τη Βουλή στη Βασιλίσσης Σοφίας, και νομίζοντας, ο αφελής, ότι, ως πεζός, είχε προτεραιότητα. Γρήγορα, όμως, κατάλαβε το λάθος του, όταν ένα παπί πέρασε ξυστά δίπλα του. Το βλέμμα του ανθρώπου ήταν γεμάτο απορία, οργή και αηδία.

Τι νομίζεις ότι θα μεταφέρει στους συμπατριώτες του;

Ο ΝΔ έχει γράψει επανειλημμένα ότι ο πολιτισμός, ως κάτι ζωντανό, δεν βρίσκεται στα μάρμαρα, αλλά στην καθημερινή συμπεριφορά των ανθρώπων. Ας πείσει κάποιος τους ελληναράδες να χρησιμοποιούν τα τασάκια του ΙΧ τους, και μετά ας κρίνουμε και τους άλλους.

Υποκείμενο δικαίου είπε...

Η Καραχασάν προσπαθεί να ανατρέψει μία μεγάλη ιστορική αδικία. Μία αδικία αντίστοιχη αυτής σε βάρος των πολιτικών προσφύγων: την κολλεκτιβοποίηση της ανθρώπινης προσωπικότητας στην Ελλάδα με βάση το θρήσκευμα.

Τι σημασία έχει αν είναι συμβολική η υποψηφιότητα;

Στο βιβλίο του "Σ. Μηναϊδη:Η Θρησκευτική Ελευθερία των Μουσουλμάνων στην Ελληνική Έννομη Τάξη" (που είναι διαθέσιμο στο Internet) διασώζονται δύο στρατιωτικές διαταγές από την δεκαετία του '50:

"Εν Κομοτηνή τη 28/1/1954
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ
Προς

Τους κ.κ. Δημάρχους και Προέδρους Κοινοτήτων Ν. Ροδόπης. Κατόπιν διαταγής του κ. Προέδρου της Κυβερνήσεως, παρακαλούμεν όπως εφ’ εξής εις πάσαν περίπτωσιν γίνεται χρήσις του όρου «Τούρκος-Τουρκικός» αντί του τοιούτου «Μουσουλμάνος-Μουσουλμανικός».Επί τούτοις δέον να μεριμνήσητε δια την αντικατάστασιν των εν τη περιφέρεια υμών υφισταμένων διαφόρων επιγραφών, όπως «Μουσουλμανικόν Σχολείον, Μουσουλμανική Κοινότης κ.λ.π.» δια της τοιαύτης «Τουρκικόν»...."

Και λίγους μήνες μετά:

"Εν Κομοτηνή τη 5/1/1955
...Παρά τας αυστηρός διαταγάς της Κυβερνήσεως, κοινοποιηθείσας και υφ’ ημών δια των υπ’ αριθ. Ε.Π. 728/22.4.54 και Α 24869/22.12.54, περί της αντικαταστάσεως και χρησιμοποιήσεως του λοιπού των όρων «Μουσουλμάνος-Μουσουλμανικός» δια των τοιούτων «Τούρκος-Τουρκικός», εις το χωρίον ‘Αρατος επί της δημοσίας οδού Κομοτηνής-Αλεξανδρουπόλεως, υφίσταται επιγραφή εμφανέστατη αναγράφουσα «Μουσουλμανικόν Σχολείον».Ν’ αντικατασταθή αμέσως, τόσον αύτη όσον και πάσα άλλη τυχόν υπάρχουσα εις την περιοχήν του Νομού Ροδόπης..."

Η κολλεκτιβοποίηση δεν έχει τελειώσει. Μέχρι το 1998 (όταν τροποποιήθηκε ο παλιός κώδικας ελληνική ιθαγένειας), ένας έλληνας μουσουλμάνος που εγκατέλειπε την χώρα, κινδύνευε να χάσει την υπηκοότητα του. Χιλιάδες την έχασαν: δεν μπορούσαν να γυρίσουν ούτε για τις κηδείες των συγγενών τους. Ποτέ δεν την ξαναπήραν πίσω, γιατί η τροποποίηση δεν είχε αναδρομικό χαρακτήρα.Μέχρι πέρσι, η παλιά διάταξη εφαρμοζόταν κατά μελών της μακεδονικής μειονότητας.

Το ελληνικό apartheid συνεχίζεται. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, με πρόσχημα το δημογραφικό, ο κ. Παρασκευαϊδης δίνει οικονομικά δώρα σε χριστιανικές οικογένειες της Θράκης με τρία παιδιά:

"όλοι μας πρέπει να αναλογιζόμαστε το τι πράξαμε και κυρίως τί θα μπορούσαμε να πράξουμε και δεν πράξαμε και να δώσουμε προτεραιότητα στην ύπαρξη μας ως Γένους. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ανάλογα με τις δυνατότητές Της καθιέρωσε το χρηματικό επίδομα στις οικογένειες που αποκτούν τρίτο παιδί στην περιοχή της Θράκης. Σήμερα οι οικογένειες αυτές έχουν φτάσει τις 900, από τις 250 που ήσαν προ τετραετίας..."

Οι κακομοίρηδες οι έλληνες Πομάκοι, εν τω μεταξύ, φέρονται όπως αρμόζει σε ευρωπαίους πολίτες:

"26/3/2004....Η αντιπροσωπεία των Πομάκων ... είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τα κτήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου και συνάντησε ευρωβουλευτές και υπηρεσιακούς παράγοντες, ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας των Οργάνων της Ε.Ε. ενώ εξέθεσε και τα πάμπολλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πομάκοι στη Θράκη.
Οι Πομάκοι ... ήταν στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι που παραμένουν για μακρό χρονικό διάστημα άνεργοι, ένα πρόβλημα που πλήττει όλους τους Θρακιώτες - ανεξαρτήτως θρησκεύματος - των ακριτικών νομών της Ξάνθης, του Έβρου και της Ροδόπης. Όπως τόνισαν στις τοποθετήσεις τους όλοι οι Πομάκοι, επί χρόνια δεν γίνονται νέες επενδύσεις στην περιοχή, με αποτέλεσμα και οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Θράκης να αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα απασχόλησης.Η αντιπροσωπεία των Πομάκων ανέφερε επίσης ότι η επίσημη ελληνική πολιτεία δεν έχει ακόμη καθιερώσει τη διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας (της πομακικής, ενός από τα αρχαιότερα ιδιώματα της περιοχής), αλλά επιμένει να τους διδάσκει τα τουρκικά, παρότι οι ίδιοι δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι ούτε τούρκοι αισθάνονται, ούτε τουρκογενείς είναι...."

Το θράσος των ελληναράδων είναι ατέλειωτο...

http://www.epp-ed.org/Press/
showPRExport.asp?PRExportID=4882

http://www.ecclesia.gr/greek/archbishop/

Ecumene είπε...

@Dion.M...Τι ρατσισμος!το τσιφτετελι σου φταιει?..ο Λεπεν που ακουει Berlioz
ειναι πιο in?...

Yannis H είπε...

Heninz: Το άρθρο 4 του Τουρκικού Συντάγματος λέει ότι απαγορεύεται να αλλάξουν τα άρθρα 1, 2 και 3. Δεν λέει ότι δεν απαγορεύεται να αλλάξει και το ίδιο. Οπότε, δια της μεταθετικής ιδιότητος....

Lefteris Kritikakis είπε...

Κάτσε να δεις γέλια τώρα...

α) Λέγανε οι Έλληνες ότι οι Αμερικανοί είναι ρατσιστές κλπ, αλλά μόλις πλακώσανε οι Αλβανοί κλπ στην Ελλάδα, γίνανε κι οι Έλληνες ρατσιστές.

β) Δεν τους αρέσουν των Ελλήνων τα τσαντίρια των γύφτων, αλλά τους αρέσουν τα τσαντίρια των χίπιδων στην Αμερική του '60.

"He is a barbarian, and thinks that the customs of his tribe and island are the laws of nature." - George Bernard Shaw

Λευτέρης

ΥΓ1. Γεια σου Εργοτελίνα με τα ωραία σου... ο πατέρας μου έπαιζε στα νιάτα του στον Εργοτέλη κάτι φεγγάρια... εγώ στον ΟΦΗ μικρός, αλλά ξέρω ότι στο Μαρτινέγκο δεν τους αρέσει και πολύ ο ΟΦΗ... ο Εργοτέλης είναι Κρήτη, λένε, ο ΟΦΗ είναι βαζελοτσιράκι... τέλος πάντων.

ΥΓ2. Ποιοι σκότωσαν τους Ινδιάνους; Οι Ευρωπαίοι όταν ήρθαν εδώ (δεν υπήρχαν ακόμα "Αμερικανοί" και δεν θα υπήρχαν για πολλές δεκαετίες). Τα' χουν ξεχάσει όλα, δεν μιλάνε πια γι' αυτά. Η αρραβωνιαστικιά μου είναι της φυλής των Cherokee. Έχουν δικά τους δικαστήρια, νόμους και "έθνος" εδώ στην Οκλαχόμα.
http://www.cherokee.org/

Nikos Dimou είπε...

epikairos sais...
Ξέρεις πολλές εταιρίες που ο γενικός διευθυντής να είναι 27 ετών; Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος, ευτυχώς εδώ μέσα μόνο για λογαριασμό μου μιλάω.

Η Silikon Valley έχει δεκάδες CEOs κάτω των 30...

Κάποτε με είχαν προτείνει για διευθυντκή θέση σε μία πολυεθνική και με απέρριψαν γιατί ήμουν καλός μεν αλλά μεγάλος (ήμουν 36).

Dion.M. είπε...

@Εργοτελίνα said:

@Dion.M...Τι ρατσισμος!το τσιφτετελι σου φταιει?..ο Λεπεν που ακουει Berlioz
ειναι πιο in?...

Στην μουσική ναι!

Η μουσική που διασκεδάζει ένας λαός είναι χαρακτηριστικό κριτήριο της κουλτούρας του.

Η εικόνα των συνελλήνων (ανδρών και γυναικών)να ανεβαίνουν στα τραπέζια και να κουνάνε τα γεννητικά τους όργανα, κατά την γνώμη μου είναι κακόγουστο και βάρβαρο.

Οι Αφρικάνοι κάνουν το ίδιο σε μερικούς χορούς, πολύ πιο εκλεπτυσμένα και με περισσότερη χάρη.

Ecumene είπε...

Ακουω ΚρητηTV που μιλαει συνεχως για τον αγωνα..τωρα μπαινουν στο γηπεδο οι φιλησυχοι και συμπαθεις AEKτζηδες...
Για μας εδω ειναι happening!!κατεβηκε μαλιστα και ο Ρεχαγκελ..
@Λευτερη,την Κυριακη θα κλαψουν μανουλες....

harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ecumene είπε...

@Dion.M. τα ιδια κανουν και αλλου,Ασια,Αφρικη και Βραζιλια..αλλα εδω οι Ευρωληγουρηδες δεν τα ανεχονται..
(Οι Επτανησιοι,ας πουμε,που εχουν αλλα ακουσματα..)και ειναι αυθεντικοι και οχι ευρωληγουρηδες για να μην παρεξηγηθω..)

christoforos είπε...

Παραδέχομαι ότι "οι λέξεις είναι σαν τα νομίσματα": η ανταλλακτική τους αξία διαφέρει από κοινωνία σε κοινωνία και από εποχή σε εποχή!
Επί του συγκεκριμένου: ο όρος ethnicity προέρχεται από τον όρο ethnie που συνιστά γαλλικό νεολογισμό. Μπορεί η ΡΙΖΑ του όρου να είναι ελληνική αλλά η
πολιτογράφησή του ως τέτοιου ΟΧΙ. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την πολυσημία του όρου, όπου χρησιμοποιείται σαν πασπαρτού για να δηλώσει οποιοδήποτε στοιχείο
προέρχεται από την παραδοσιακή κοινωνία. Ας σκεφτεί κανείς γιατί γίνεται αναφορά στον όρο (ethniicty) ως διακριτός από τον όρο (nation). Διότι πολύ απλά δεν αποτελούν
συνώνυμα.Αν τώρα η μετάφραση του όρου από τα γαλλικά προκαλεί συγχύσεις, ε αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει και να τους εξομοιώνουμε για να "λύσουμε" τις ερμηνευτικές μας αδυναμίες!
Αυτό πάλι που είναι βέβαιο είναι ότι οι όροι ethnie και ethnicity τάσσονται στο πλευρό του επιχειρήματος της εθναφύπνισης, εκείνου του ισχυρισμού δηλαδή που αξιώνει ιστορική συνέχεια των σύγχρονων εθνικισμών από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Σε αυτό το επίπεδο μόνο ειρωνικά μπορώ να το δω.
Είμαι έτοιμος να παραθέσω βιβλιογραφίες επί βιβλιογραφιών για το θέμα, αλλά νομίζω ότι παραπάει (και θα έχει να λέει ο ΝΔ ότι αναλισκόμαστε σε εξυπνακισμούς).
Ως προς τα υπόλοιπα συμφωνούμε (και με το κατοπινό σχόλιο).

Κ Α Ρ Α Χ Α Σ Α Ν ολέ!

Nikos Dimou είπε...

bourchas said
"ντρέπομαι που είμαι Έλληνας" (Ν. Δήμου) η εκφορά του λόγου του είναι εξίσου ρατσιστική

H συλλογιστική σας είναι τουλάχιστον περίεργη. Το ότι η συμπεριφορά ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ατόμων με κάνει να ντρέπομαι που (τυπικά) ανήκω στην ίδια ομάδα με αυτούς δεν είναι ρατσιστική. Δεν κατασκεύασα "συλλογικές οντότητες"!

Λέτε παρακάτω:
"Επιπλέον, τόσο οι «Ελληναράδες», όσο και οι «πολιτικά ορθοί» υπόλοιποι Έλληνες, κατά τις διακρίσεις του κ. Δήμου, συμφωνούν και ομονοούν απόλυτα, ότι στην Ελλάδα δεν υφίστανται εθνοτικές-εθνικές μειονότητες και συγκεκριμένα τουρκική και μακεδονική μειονότητα".

Δεν ξέρω από που φτιάξατε εσείς αυτές τις συλλογικές οντότητες. Ξέρω πολλούς που αποδέχονται την ύπαρξη αυτών των μειονοτήτων - μεταξύ τους και εγώ.

Yannis H είπε...

Harry, είμαι μέλος της mailing list του Νακρατζά. Σε πάρα πολλά είναι ακραίος. Πάει στην εντελώς άλλη άκρη.

christoforos είπε...

Και αν θυμάμαι καλά ο πρώτος έλληνας πολιτικός που ταύτισε (στη χώρα μας) το λαό με το έθνος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου (στο περίφημο "ελληνικέ λαέ").
Λέτε να τρίζουν τα κόκκαλά του με τα καμώματα του Γιωργάκη (πριν με τη θέση του στο κυπριακό σήμερα με την κ. Καραχασάν);

Ανδρέα ξύπνα να δεις/ το παιδί της αλλαγής!

christoforos είπε...

εργοτελίνα μήπως είστε ο Ζουράρης;

Rain Man είπε...

@vrennus

Ερώτηση προς στο επερχόμενο σχόλιο και τη θέση του Rain Man: ήταν ή όχι ρατσιστικής τάξης η αντιμετώπιση που είχε η λάιδη Νταϊάνα λόγω του δεσμού της με έναν Άραβα; Είχε την ίδια αντιμετώπιση με τους άλλους δεσμούς της με "γνήσιους" Άγγλους;)

Αντιμετώπιση από ποιον; Τα media; Τη βασιλική οικογένεια; Το παράδειγμα που αναφέρατε είναι τουλάχιστον ατυχές. Η αντίδραση για το δεσμό της Νταϊάνας προκλήθηκε από την ιδιαίτερη (πριγκιπική) θέση που αυτή κατείχε στη Βρετανική κοινωνία και ιδιαίτερα διότι ήταν παντρεμένη με το διάδοχο του Βασιλικού θρόνου.

Ο ρατσισμός δεν κρίνεται από μία και μόνο περίπτωση ειδικά όταν αυτή πρόκειται για ένα πρόσωπο όπως η Νταϊάνα.

Μου φαίνεται ότι ορισμένες τέτοιες 'κοτρόνες' τις πετάτε μόνο και μόνο για να μου 'την πείτε'...

Ecumene είπε...

@chris..Aν ημουν ο Ζουραρις στο blog του Δημου,θα πεφτε ο τρουλος να με πλακωσει!!!!><>>>>>>>>>>>>>Ακου συνεντευξη του στη Μιραντολινα..... Δεν έχετε και πολύ καλή σχέση με την τεχνολογία, ε;
-Δεν έχω καλή σχέση με τους υπολογιστές, όχι με την μηχανολογία. Και δεν έχω καλή σχέση, διότι δεν τρέχουν. Πρέπει να τρέχει η μηχανολογία για να μ αρέσει. Αυτοί, οι υπολογιστές, δεν τρέχουν. Τρέχουν με μεγαμπιτς, πως τα λέτε, αλλά αυτά είναι του κώλου τα εννιάμερα. Ταχύτητα είναι να διακινδυνεύεις κι εσύ. Το κομπιούτερ δε σε πάει επί πτερύγων ανέμων, όπως σε πήγαινε μια Ντουκάτι ή μια Φερράρι ή μια Μοτογκούτσι ή μια Λάντσια κουάτρο. Όπως σε πάνε και τα πόδια σου στην ορειβασία – άλλη υπέροχη νηφάλιος μέθη.
-Κι όμως, στο διαδίκτυο είναι πολλοί οι άνθρωποι που αγωνίζονται για την διάσωση της παράδοσης, υπέρ του πολυτονικού, υπέρ όλων όσων πρεσβεύετε κι εσείς – ομοϊδεάτες σας - που μάλιστα υιοθετούν τις νεώτερες τεχνολογίες.
-Με πολύ αγάπη το βλέπω και τους λέω γερά, γερά και με υπομονή να παλεύουν για τα υπεράχρονα και τα ακίνητα της ελληνίδος φιλοκαλίας.
..KARAXASAN OLE!!!

glenn είπε...

Αφού λοιπόν το κρισιμότερο ερώτημα έγινε γαργάρα, πάμε παρακάτω. Το υπενθυμίζω, παρά τις δύο φιλότιμες προσπάθειες του Μυ: Τι διαφορά θα έχει ο ενδεχόμενος λαϊκισμός της Καραχασάν από αυτόν του Ψωμιάδη, του Καρατζαφέρη και του κάθε φουστανελά.


Χμμ, τι μου τράβηξε την προσοχή; Ένα σημείο του σχολίου του θωμαλιολιου: "Αλλά και οι άλλοι, αυτοί που φαίνεται να προσπαθούν να απαγκιστρωθούν απο τον κοινοτισμό της ελληνικής κοινωνίας και να αναζητήσουν το νόημα της ύπαρξής τους εντός τους"

Ώπα, stop caret! Κοινοτισμός της Ελληνικής κοινωνίας... Εδώ είμαστε...

Ας εστιάσουμε στις ακόλουθες εκφράσεις:

α. βιαίως αστικοποιηθέντες μπουρτζόβλαχοι
β. αποβιομηχάνιση
γ. έλλειψη προγραμματισμού
δ. φανταστικός ή πραγματικός κίνδυνος εξ' ανατολών

Ας σκεφτούμε λίγο να βρούμε τα κοινά σημεία. Επανέρχομαι.

Unknown είπε...

Chris, Οι έννοιες "λαός" και "έθνος" ουδέποτε ταυτίστηκαν στην Ελλάδα, ακριβώς για μπορούν όλοι να ψαρεύουν στα θολά και, πάνω απ' όλα, για να μπορούν να χωρίζουν το λαό σε "εθνικόφρονες" και "μιάσματα".

Rain Man, νομίζω ότι δε μπαίνετε στην ουσία της κριτικής μου, δηλαδή, τα ΜΜΕ και η βασιλική οικογένεια δεν ενοχλήθηκαν από τις προηγούμενες σχέσεις της λαίδης Νταϊάνας αλλά μόνο όταν σχετίστηκε με έναν "σκούρο". Περιπτωσιολογώ, φυσικά, αλλά δεν κάνουμε κοινωνική έρευνα δα!

franki είπε...

nd:
Αυτοί, που είναι τόσο περήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή, με έκαναν πάλι να ντρέπομαι που είμαι Έλληνας.

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί τόση εμπάθεια. Ένας άνθρωπος έχει πολλές ιδιότητες: εθνικότητα, υπηκοότητα, θρησκεία, μορφωτικό επίπεδο, καλλιτεχνικές προτιμήσεις κλπ. Ποιο το όφελος να κάνουμε επίμονα απωλεστικές ομαδοποιήσεις συνειδήτων. Με κάθε σεβασμό, τείνω να πιστέψω ότι είστε ο πιο ρατσιστής μορφωμένος που γνωρίζω (φυσικά εννοώ ρατσιστής εναντίον των Ελλήνων). Θα σας παρακαλούσα (αν είναι αυτό δυνατόν) την επόμενη φορά που θα κάνετε κριτική στο ελληνικό στοιχείο, να σκέφτεστε σαν Γερμανός. Ίσως έτσι να είστε πιο ψύχραιμος, η κριτική πιο χρήσιμη και σίγουρα λιγότερο λαϊκίστικη...

ΥΓ1: Λίγο άσχετο με το ρατσισμό, αλλά θα ντρεπόμουν για μένα και τους συμπολίτες μου να έχω νομάρχη πολλούς από αυτούς που είναι ήδη νομάρχες. Αυτό γιατί δεν το συζητάμε; Μήπως από φόβο κομματικού χρωματισμού;

ΥΓ2: Εγώ σήμερα ντρέπομαι που είμαι Παναθηναϊκός και θα υποστηρίζω την ΑΕΚ:-)

ΥΓ3: Μπράβο σας για τη δουλειά που κάνετε στο blog. Θαυμάζω το κουράγιο σας, αν και θα προτιμούσα να είναι περισσότερο προσωπικό, έστω και αν τροφοδοτεί λιγότερο διάλογο.

Yannis H είπε...

Ειπώθηκε από τον ΝΔ στο βασικό post και εντοπίστηκε από χρήστη (σόρυ, μου διαφεύγει το όνομά του). Το ότι οι Έλληνες δεν παντρεύονται με ξένους.

Πιστεύω ότι οι μικτοί γάμοι είναι πολύ αντιπροσωπευτικός δείκτης για το επίπεδο αφομοίωσης των αλλοδαπών σε μια χώρα. Και δεν μιλώ βέβαια για τους άντρες που παντρεύονται βόρειες (υπήρξα κι εγώ ένας από αυτούς). Μιλάω για το ‘αδύναμο’ μέρος της κοινωνίας μας, το περισσότερο εξαρτώμενο από τις παραδόσεις και τα «πρέπει’, αυτό που σε κάθε κατάκτηση αποτελεί και ‘λάφυρο’, τις γυναίκες. Πόσο συχνό είναι Ελληνίδες να παντρεύονται ‘οικονομικούς’ μετανάστες; Θυμάμαι μια κοπέλα που κλέφτηκε πριν 3-4 χρόνια με έναν Αλβανό. Ο πατέρας της είχε πάρει μαζί με συγχωριανούς τα βουνά με καραμπίνες. Όλο ειλικρίνεια, είχε πει στις κάμερες «Όχι, αν δεν ήταν Αλβανός δεν θα με πείραζε.»

Σκεφτείτε τώρα και έναν αρκετά μεγάλο γαιοκτήμονα (σπίτι με εσωτερικές πισίνες και γήπεδα) που έζησε όλη του τη ζωή σε χωριό, να κάνει το τραπέζι στην κόρη του και το αγόρι της από τη Νιγηρία, που το μόνο που είχε ήταν τα ρούχα που φορούσε. Να προσπαθεί να συμπεριφερθεί όχι μόνο ευγενικά , αλλά και σωστά.

Οι μικτοί γάμοι όπου το ελληνικό μέρος είναι γυναίκα και το αρσενικό ‘οικονομικός’ μετανάστης, αποτελούν σπάνια εξαίρεση.

[Βάζω πάντα το ‘οικονομικός’ σε εισαγωγικά γιατί δεν πιστεύω ότι οικονομία και πολιτική είναι τόσο ξεχωριστά. Πολιτικές πληρώνουν οι άνθρωποι... σε πολλές από τις οποίες έχει παίξει μεγάλο ρόλο η Δύση.]

Grecopean είπε...

"@Nikosdimou
Η Silikon Valley έχει δεκάδες CEOs κάτω των 30..."

Το φαινόμενο 30άρηδων CEO's παρατηρείται αποκλειστικά στο Sillicon Valley. Και μόναδικοι που γίνονται εκεί CEO's στα 30 τους είναι κάποιοι PhD's και ιδρυτές μικρών εταιριών λογισμικού/hardware. Σε μεγαλύτερες εταιρίες πληροφορικής οι CEO's είναι τουλάχιστον 45άρηδες.


"Κάποτε με είχαν προτείνει για διευθυντκή θέση σε μία πολυεθνική και με απέρριψαν γιατί ήμουν καλός μεν αλλά μεγάλος (ήμουν 36)."

Άλλο line-manager, άλλο Officer, άλλο CEO. 36ετών είναι κάποιος μεγάλος για line-manager αλλά εξαιρετικά νέος για CEO.

Unknown είπε...

Anula διαφωνώ, είμαι αλβανο-βλαχο-ενετόσπορος (με το pedigree μου)!

ExBerliner είπε...

Διάβασα στην αρχή των σχολίων κάποια σχόλια σχετικά με την ταυτότητα των Πομάκων. Δεν ξέρω αν έχει δοθεί εν το μεταξύ απάντηση από άλλον/ους (δεν έχω χρόνο τώρα να τα διαβάσω όλα, είμαι και στη δουλεια) αλλά να τί είναι οι πομάκοι:
Οι πομάκοι είναι πομάκοι.
Μη γελάτε.
Οι πομάκοι δεν είναι βούλγαροι (έστω και αν μιλούν ένα βουλγαρικό ιδίωμα).
Δεν είναι Τούρκοι (έστω και αν είναι μουσουλμάνοι)
Δεν είναι Έλληνες (έστω και αν κατοικούν περισσότερους αιώνες στην περιοχή της οροσειράς της ροδόπης από μας τους ορθόδοξους στο θρήσκευμα θράκες).
Έχουν υποστεί τον τελευταίο αιώνα τέτοια καταπίεση και ψυχολογική βία από τους βούλγαρους, τους τούρκους, και τους έλληνες, όσο κανένας άλλος λαός (εθνότητα???) στα βαλκάνια.
Παρακαλώ μην αναπαράγεται τις βλακείες της ελληνικής προπαγάνδας (αγριανοί και μαλακίες), της βουλγάρικης προπαγάνδας (μιλάν την ίδια -στο περίπου- γλώσσα άρα είναι βούλγαροι), και της τουρκικής προπαγάνδας (είναι μουσουλμάνοι άρα τούρκοι).

heinz είπε...

georgios said...

Ιδού τι εννοώ. Πρέπει δηλαδή να μιλάμε για τα προφανή?

Μα, επιχειρηματολογία είναι αυτή?

"Ας μας πουν οι ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ αν όλοι οι ήρωες του 21 ήταν Έλληνες ή Έλληνες πολίτες; "

Τώρα ό,τι θέλουμε λέμε?
Σιγά το στρίμωγμα.
Μεγάλο ποσοστό ήτανε αρβανίτες. Και τι σόι Έλληνες "πολίτες", σε κράτος που δεν υπήρχε?

Επιχείρημα σαθρότατο.

Ανταπάντηση: Αρβανίτες με ελληνική συνείδηση (βλ. Μπουμπουλίνα, Σουλιώτες. Ο Καραϊσκάκης τι σκ*τά ήτανε?). ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ.

Και μέχρι το 1949-50, υπήρχαν και αρβανίτες και σλαβόφωνοι, που δεν μίλαγαν ελληνικά κι οι φασίστες τους σκότωναν κι αυτοί φώναζαν (στα σλαβομακεδονικά) "είμαι Έλληνας".

Θέλετε να στριμώξετε τους φασίστες; Μην κάνετε εξυπνακισμούς, μιλήστε σοβαρά για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Αυτοί που αναφέρατε, η απάντηση είναι ΝΑΙ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΕΝΟΙΩΘΑΝ. ΤΕΛΕΙΑ.

Δεν αμφιβάλλω ότι ο γράψας φίλος, αναγνωρίζει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού γενικά. Σ' αυτούς που ανάφερε όμως, ουπς!!! το ξέχασε...


Αυτά είναι ξάδερφε....

Dion.M. είπε...

Anula said:

μια ερωτηση μονο:

συμφωνουμε ολοι οτι ειμαστε τουρκοσποροι/ες?

(ειμαι ρατσιστρια με τους ελληνες)

Δεν συμφωνούμε.

Κατα την τουρκοκρατία πολλοί Ελληνες έγιναν Τούρκοι για να απολαμβάνουν τα σχετικά προνόμια του κατακτητή. Το αντίστροφο, δηλαδή Τούρκοι να γίνουν Έλληνες δεν είχε κανέναν λόγο. Επίσης λόγω των αυστηρών ηθών και των διαφορετικών θρησκειών δεν υπήρξε εκτεταμένη επιμειξία. Οσες Ελληνίδες πήγαν με τούρκο το πιο συνηθισμένο ήταν να γίνονται τουρκάλες. Μας "μπόλιασαν" όμως με στοιχεία του πολιτισμού τους (δυστυχώς) και της κουζίνας τους (ευτυχώς)...

Ecumene είπε...

@Anula,κοπελούα μου!μη χαρτωθείς μονο με κανεναν ΚΑΛΑΜΑΡΑ!!!!..αχ!...εκει με τον τουρκομεριτη τον Πανιωνιο που εμπλεξες...

Ecumene είπε...

@Dion.M..Δεχεσαι ευμενως την πικαντικη κουζινα..και αρνεισαι την λαγνα Μουσικη?..

Unknown είπε...

Πολλοί Έλληνες έγιναν Τούρκοι Dion.m; Πώς γίνεται αυτό; Να γίνουν από χριστιανοί, μουσουλμάνοι μάλιστα, αλλά από Έλληνες, Τούρκοι;

Αντιφωνητής είπε...

Δυο αποσπάσματα από τον Κυπριακό τύπο- για να μην λέμε ότι θέλουμε....

1. Ε/κ και Τ/κ μαθητές ζήτησαν επανένωση του νησιού
O,TI ΔEN κατάφεραν να κάνουν τα πολιτικά πρόσωπα εδώ και 32 χρόνια, το κατάφεραν τα παιδιά μέσα με λίγες μόνο ώρες. Τα παιδιά απόδειξαν για ακόμη μια φορά ότι οι νεότεροι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Πίνοντας καφέ σε γνωστή καφετέρια στο κέντρο της Λευκωσίας, γιόρτασαν με τον καλύτερο τρόπο την Ημέρα της Ευρώπης. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαθητές γνωρίστηκαν και αντάλλαξαν απόψεις και εισηγήσεις, όσον αφορά στο μέλλον της Ευρώπης.
Στο δρόμο που διασχίζει τη μοναδική σκλαβωμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, επιλέγηκε η καφετέρια στην οποία θα γιόρταζε το κοινό της Κύπρου την Ημέρα της Ευρώπης. Η αυστριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέλεξε να γιορτάσει φέτος την Ημέρα της Ευρώπης σε καφετέριες στις πρωτεύουσες των 25 κρατών-μελών και επιπλέον στις δύο πρωτεύουσες των υπό ένταξη χωρών, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Το πολιτιστικό φόρουμ με τίτλο «Cafe d' Europe» διοργανώθηκε χθες στη Λευκωσία στο Flocafe, στην οδό Λήδρας. Η εκδήλωση περιλάμβανε συζητήσεις και συμμετοχή των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων Ε/κ και Τ/κ μαθητών από σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Κοινό και κύριο αίτημα των μαθητών και των δύο κοινοτήτων ήταν η επανένωση του νησιού. Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την επιθυμία όπως στις 9 Μαΐου του επόμενου χρόνου, οι εορτασμοί για την Ημέρα της Ευρώπης να γίνουν στην Αμμόχωστο ή στην Κερύνεια. Κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης που αναπτύχθηκε στη καφετέρια, όλοι συμφώνησαν ότι η Λευκωσία ήταν κατά πολύ πιο όμορφη σε σχέση με άλλες ημέρες. Αυτό βέβαια οφείλεται στο γεγονός ότι στο ίδιο τραπέζι κάθισαν παιδιά με διαφορετικά ακούσματα από δύο κοινότητες, που ζητούν επιτακτικά λύση του κυπριακού προβλήματος.

2. Νεσιέ Γιασίν: Η Τουρκοκύπρια υποψήφια με τους ΕΔΗ

Ένα χελιδόνι μπορεί να μη φέρνει την άνοιξη, αλλά κάνει μερικά λουλούδια ν' ανθίσουν κι αυτό είναι κάτι...λέει η Νεσίε Γιασίν. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να απαντήσει η ποιήτρια, που έκαμε όλη την Κύπρο να τραγουδά ποιο -άραγε, από τα δυο κομμάτια του νησιού πρέπει να αγαπάμε... Υποψήφια με τους ΕΔΗ για μια θέση στη νέα Βουλή,λ η Νεσιέ σημειώνει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι μια πραγματική υπέρβαση για τη χώρα μας, γιατί θα αποδείξει σ' όλο τον κόσμο, ότι οι Ε/Κ είναι έτοιμοι να μοιραστούν την εξουσία με τους Τ/Κ και ότι είναι πραγματικά Ευρωπαίοι...

Είναι η πρώτη φορά που η ε/κ κοινότητα καλείται να ψηφίσει έναν Τ/Κ ως βουλευτή. Τι σας έκανε να αποφασίσετε την υποψηφιότητά σας;

Εδώ και δύο δεκαετίες παλεύω δραστήρια, συμμετέχοντας στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, αλλά, μετά το δημοψήφισμα του 2004 πικράθηκα πολύ και οι ελπίδες μου άρχισαν να εξανεμίζονται. Ανησυχούσα πολύ για την άνοδο τού εθνικισμού στο νησί μας και βλέποντας την πρόταση των Ενωμένων Δημοκρατών σκέφτηκα ότι τώρα μπορώ να κάνω κάτι για την πατρίδα μου.
Η υποψηφιότητά μου είναι μια αμφισβήτηση του εθνικισμού. Οι Ενωμένοι Δημοκράτες είναι ένα κόμμα που σέβομαι και μοιράζομαι μαζί τους το ίδιο όραμα, γι' αυτό και αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα και να καλέσω τους Ελληνοκύπριους να ψηφίσουν έναν Τουρκοκύπριο. Θέλω, ακόμα, οι Ενωμένοι Δημοκράτες να εξασφαλίσουν μια καλή αντιπροσώπευση στο κοινοβούλιο και σ' αυτό ήθελα να προσφέρω τη βοήθειά μου.

Yannis H είπε...

Heinz (αν αναφέρεσαι σε μένα): δεν ξέχασα τίποτα.

Antiphonist, νομίζω ότι η Κύπρος δεν έχει πρόβλημα εθνικισμού. Με τόσο μικρό πληθυσμό, έτσι κι αλλιώς, μάλλον για πρόβλημα εγωισμού πρόκειται. Οικονομικού, πρωτίστως.

Ανώνυμος είπε...

(απεσυρα την ερωτηση γιατι ετσι και αλλιως δεν θα παρω απαντηση με κοτσια, η εργοτελινα εξαιρειται!!)

απλα εχω φρικαρει με αυτα που διαβαζω σημερα, ολο αυτο το μισος για αυτη την χωρα, επειδη εζησα εξω την αγαπησα τοοσο πολυ που αρχιζω να εχω μηδαμινη ανοχη σε υβρεις για οτι συμβολιζει η λεξη στο λεξιλογιο "Ελλαδα" (εστω και ως συμβολο, δεν με νοιαζει)

οποις λεει την λεξη "ελληνας" και "ελλαδα" να σκεφτεται 2 φορες πριν προχωρησει σε...τουρκεψη αυτης με ιστορικοθεωρηματα

δεν εννοων το ηλιθιο DNA μας που σαφεστατα δεν ειναι αρχαιοελληνικο, μιλω για αυτη την κουλτουρα και την χωρα που ακομα υπαρχει και μιλα ελληνικά (για λιγο ακομη)

@εργοτελινα ,ο Πανιώνιος ειναι Θεος!!!!

heinz είπε...

Και, συμπληρώνω.

Με τέτοια και με τέτοια, πάτε για να ρίξετε σφαλιάρα αλλά καταλήγετε σε χαδάκια στους φασίστες. Το ενσωματώνουν κι αυτό και συνεχίζουν. Ήδη ο Καρατζαφέρης έχει ενσωματώσει πολλά. Κι ο Λεπέν το ίδιο. Που να δείτε πόσο καλά έχουν προσαρμοστεί οι Ολλανδοί κι οι Αυστριακοί φασίστες. Τρομάζεις να καταλάβεις ότι δεν είναι αριστεροί.

Επιχειρείτε αντιπαράθεση στη βάση της ηθικής. Δηλαδή ηθικολογείτε σαν αντιφασίστες ιεραπόστολοι. Μανιχαϊσμός του κερατά!!!

Θέλετε να τους βάλετε στη γωνία;

Πείτε τις αλήθειες που είναι πικρές κι από τις δυο μεριές. Αλλιώς, θα σας πιάνουν πάντα με το χέρι στο γλυκό.
Έχουν διαμορφωθεί χαρακώματα από το 1920, βλέπετε τους φασίστες χωμένους στο ένα, και χαρούμενοι πηδάτε μέσα στο απέναντι.
Εκεί σας θέλουν κι αυτοί. Και με τέτοια επιχειρήματα. Να τα καταπίνουν, να τα μεταβολίζουν και να χοντραίνουν κι άλλο.

#$%@!! την αλαζονεία μου!!!!

Με σκόρδα, εξορκισμούς και σταυρούς, δεν γίνεται δουλειά. Δεν είναι εδωπέρα Τρανσυλβανία...

Κάνετε ένα (ιστορικών διαστάσεων) λάθος: οι φασίστες είναι φασίστες. Αλλά δεν είναι ηλίθιοι...

Αντιφωνητής είπε...

yiannis said:
"Με τόσο μικρό πληθυσμό, έτσι κι αλλιώς, μάλλον για πρόβλημα εγωισμού πρόκειται. Οικονομικού, πρωτίστως."

Αναφερόμουν σε προηγούμενα σχόλια περί διασύνδεσης του εθνικισμού με την λύση του Κυπριακού.

Για τον Οικονομικό εγωισμό συφωνώ...

Ecumene είπε...

@Ηeinz Forster,πως σε λενε..θα συμφωνησω μετα σού..ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΕΜΑΘΑΝ ΑΠ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ..ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ..ΟΧΙ!!!!

Aphrodite είπε...

@glenn,

Να πω κι εγώ "αντρίκεια" (τι γέλιο!) τη γνώμη μου για το ερώτημά σου?

Θα λαϊκίσει.

Μονόδρομος.

Του των Ψωμιάδη//Καρατζαφέρη τον βλέπεις, νά'τος μπροστά σου.
Αν όμως την ορμηνέψουν τούτη (27!!!) με αυτά που διαισθάνομαι, πρόκειται για χτύπημα κάτω από τη ζώνη, λαϊκισμός εντελώς... λαΐκίστικος, να κεφαλαιοποιήσει όχι μόνον θυμικό, αλλά και μνήμες και συναίσθημα αδικίας και αντίστροφους ρατσισμούς (27!!!)και "πάμε μπροστά" και χίλια δυό, άσχετα των αμιγώς πολιτικών θέσεών της... (των ποιών?)

Και δεν ξέρω τι είναι ανησυχητικότερο : να κερδίσει ή να χάσει?"...

Επανέλα!
:-)

heinz είπε...

dion. m. said...

Άλλος:

"Μας "μπόλιασαν" όμως με στοιχεία του πολιτισμού τους (δυστυχώς) και της κουζίνας τους (ευτυχώς)..."

Πόσοι ξέρουμε ότι το 1918 (και πριν) υπήρχε στην Κωνσταντινούπολη μεγάλο κίνημα διανοουμένων που ενστερνιζόταν τις προοδευτικές ιδέες (για Τούρκους λέω ε!!) της εποχής, υπήρχαν λέσχες διανόησης και πολύ προχωρημένες απόψεις για μια ελεύθερη (έως ελευθεριακή) κοινωνία μετά την κατάρρευση του Χαμιτισμού?? Και λέμε πολύ προοδευτικές, και για τα τότε ευρωπαϊκά δεδομένα.
Ε, ρε, στερεότυπα!!!!

Πόσοι δηλαδή, απ' όσους (προοδευτικούς my ass) κλαίγονται για την "ευκαιρία που έχασε η Ελλάδα λόγω Οθωμανικής κατοχής - κουραφέξαλα), γνωρίζουν ότι η ευκαιρία δεν χάθηκε, αλλά έκατσε στην Κωνσταντινούπολη, μια και η Αθήνα ήταν (τον 17ο αιώνα) ένα τίποτα? Κι ότι η ευκαιρία χάθηκε όταν οι διανοούμενοι συνετρίβησαν, σε πρώτη φάση ανάμεσα στις ελληνικές και τις κεμαλικές δυνάμεις, και στη συνέχεια από τον ίδιο τον Μουσταφά Κεμάλ, που έστησε ένα παράλληλο του σταλινικού καθεστώς??

Πόσοι ξέρουμε ότι "Τούρκος" δεν σημαίνει τίποτα κι ότι δημιουργήθηκε με μια πρωτοφανή (με την εξαίρεση της Αργεντινής) πατέντα: την ίδρυση του έθνους από το κράτος.

glenn είπε...

@Άφρω: Μ' έπιασες, και ξηγιέσαι και καλά...

Dion.M. είπε...

Ergotelina said:

@Dion.M..Δεχεσαι ευμενως την πικαντικη κουζινα..και αρνεισαι την λαγνα Μουσικη?..

Aναγνωρίζω ότι υπάρχει αντίφαση, αλλά αν το δούμε πιο προσεκτικά η σωστή λάγνα μουσική απαιτεί τεχνική και προσόντα, ενώ το τσιφτετέλι, όπως χορεύεται από τους συνέλληνες... δεν επιδέχεται κριτική!...Πρόκειται για χυδαίο και θλεβερό θέαμα..

Πάντως είμαι Επτανήσιος).

Vrennus said:
Πολλοί Έλληνες έγιναν Τούρκοι Dion.m; Πώς γίνεται αυτό; Να γίνουν από χριστιανοί, μουσουλμάνοι μάλιστα, αλλά από Έλληνες, Τούρκοι;

Πράγματι δεν ήμουν ακριβολόγος. Το σωστό είναι εξισλαμίζοντο. Από εκεί και πέρα όσοι εξισλαμίζοντο γινόταν Οθωμανοί υπήκοοι. Οπως έχουμε πεί οι Οθωμανοί ποτέ δεν είχαν φυλετικές διακρίσεις. Αν δεχόσουν την θρησκεία τους σε εδέχοντο σαν ομοεθνή τους.

Grecopean είπε...

Ρατσιστές δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα βέβαια με μεγάλη ευκολία ταυτίζουμε τον επιφυλακτικό με το ρατσιστή.

Στην Αγγλία πρόσφατα σηκώθηκε επανάσταση γιατί οι ντόπιοι δεν ήθελαν αλλοδαπό (και κάτοχο του προηγούμενου παγκοσμίου κυπέλλου!) ως προπονητή της ομάδας ποδοσφαίρου τους. Πολλοί βρετανοί πακιστανικής καταγωγής θεωρούν τους μαύρους βρώμικους και οι πολλοί μαύροι το αντίθετο. Δεν είναι λίγα και τα περιστατικά ρατσιστικών εγκλημάτων (πρόσφατα δολοφονία μαύρου μαθητή απο συμμορία λευκών). Πολλοί μουσουλμάνοι επίσης θεωρούν τους υπόλοιπους ανήθικους και άπιστους. Τη ρετσινιά βέβαια την έχουν αποκλειστικά οι λευκοί. Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι έγχρωμοι εκμεταλλεύονται τη ρετσινιά των λευκών!

george είπε...

Απο το in.gr:Στους ψηφοφόρους της ΝΔ οι θετικές γνώμες ανέρχονται σε ποσοστό 30,6%, ενώ οι αρνητικές ανεβαίνουν στο 69%. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ επικροτούν την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου σε ποσοστό 75,6%, την ώρα που το 22,8% εκφράζει αντίθετη άποψη.

Από την κυβερνητική πλευρά, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλαντζής δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ 105,8 ότι «αν η συγκεκριμένη κυρία βγει και πει ευθαρσώς 'είμαι Ελληνίδα μουσουλμάνα', δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Αυτοι που μας κυβερνανε Καλαντζης,Ψωμιαδης,Παπαθεμελης κ.α στηριζουν το ρατσισμο και τον εθνικισμο με τις δηλωσεις τις πραξεις τους.ΝΤΡΟΠΗ!!Φυσικα σε ολα αυτα εχουν μεριδιο και οι δεσποταδες που κανουν απιστευτες φασιστικες δηλωσεις.Δυστυχως υπαρχουν νοσταλγοι της παλιας δεξιας που κανουν διαχωρισμο των ανθρωπων σε εθνικοφρονες και μιασματα.

Unknown είπε...

Όχι και πρωτοφανής πατέντα η ίδρυση έθνους από το κράτος κε heinz μας, τουλάχιστον όλα τα βαλκανικά κράτη (της Ελλάδος πρώτης διδάξασας) τι είναι; Εθνογέννεση που οδήγησε σε εθνικά κράτη συνέβη μόνο στην κεντροδυτική Ευρώπη κατά τον ύστερο μεσαίωνα - αναγέννηση, όλα τα κρατικά μορφώματα που δημιουργήθηκαν μετά απέχουν πολύ από αυτό το "πρότυπο".

harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
heinz είπε...

Οι Έλληνες που τούρκεψαν.

Άλλος μύθαρος!!!

Οι γενίτσαροι, ήταν η σιδηρά χειρ της Ulema (ισλαμικό δικαστήριο) που ήταν η βασική πολτική δύναμη της Οθωμ. αυτοκρατορίας.
Από τα μέσα του 16ου αι. μια σειρά νέοι, πήγαιναν εθελοντικά και διαγκωνίζονταν να καταταγούν στους γενιτσάρους γιατί πέρνανε σταθερό μισθό, με pay-book να 'ούμε (κυριολεκτώ) και βγάζανε και καταστάσεις πληρωμής στα σόγια τους. Ένας υπηρετούσε πέντε πληρώνονταν!!!
Ανεβοκατεβάζανε τους σουλτάνους όποτε του ερχότανε (δηλ. όταν τα λέγαν οι θρησκευτικοί ηγέτες).

Αυτό δεν είχε να κάνει με εθνότητες κλπ. Η Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν πολυεθνική και αρκετά πιο ανεκτική από όλες τις αντίσοτιχες μεσαιωνικές. Ήτανε κλασικό βόλεμα στο Δημόσιο, και μάλιστα, με τα όπλα για να μη σε ξεβολέψουν.

Όταν έγινε η ελληνική επανάσταση, οι χρονικογράφοι λένε ότι κάπου 25.000 γενίτσαροι από το σύνταγμα της Κων/πολης παρέλασαν, πριν πανε στη μάχη.
Ένας άτιμος χρονικογράφος, πήγε μετά καρφί στις πύλες και υπολόγισε πόσοι ξεκίνησαν τελικά για Ελλάδα: 6.000. Οι άλλοι τη ξανάπεσαν στις σκηνές (αφού ο μισθός έπεφτε, τι μου θυμίζει....).

Αυτό ήταν οι γενίτσαροι.

Μην πω τώρα, ότι (και) Τούρκοι αμύνονταν στην πολιορκία του 1453 κι επίσης (και) Έλληνες ήταν μεταξύ των πολιορκητών...

#$#@!! τη μυθολογία μου!!!!!!!!!!

Unknown είπε...

Από τότε όι Έλληνες έψαχναν για θέση στο δημόσιο :-Ρ

Aphrodite είπε...

@harry,

(...σστ, καρφώνεσαι... θα με δείρει ο αστρονάυτης μου! Θ αμε δέσει χειροποδαρα ΄να πετάξω μόνη μου στην επόμενη φορα΄κι εκείνος θα διασκεδάζει με modus blogaris!...)

ΕΓΡΑΨΕΣ ΜΕΓΑΛΕ, ΕΓΡΑΨΕΣ!!!

(θενξ, χαλάλι οι επιγονατίδες!!!)

coppertone είπε...

Mia parathrhsh,

Otan kathgoroume sugkekrimenous Ellhnes den orizoume kathe fora poious ennooume. Omws o akroaths(anagnwsths) katalavainei. Kata antistoixia otan lew px den tha pantreua th korh mou me gufto den ennow olous tous athigganous. Pros theou!(sxhma logou). H leksi guftos(opou guftos valte Ellhnas, Alvanos klp) prepei na krinetai mesa sto plaisio to opoio anaferetai. Me alla logia den mporw kathe fora pou lew guftos h Ellhnas na orizw kai ti ennow, alliws tha htan apisteuta kourastikos o logos mou.

Epeidh aisthanomai agxos otan prepei na milhsw gia ratsismo les kai me perimenoun sth gwnia gia poio logo kathe fora tha prepei na pername apo iera eksetash gia ta dhmokratika mas fronhmata?

Egw lew katw h katapiestikh kai kaxupopth Dhmokratia! As mhn ginetai agwnas gia to poios einai perissotero dhmokraths. O pragmatikos dhmokraths den exei na apodeiksei tipota kai se kanenan. Poso mallon na dinei kai anafora.

(Syggnwmh gia ta greeklish)

andy dufresne είπε...

Από τη συνέντευξη του ΝΔ περί ρατσισμού στο περιοδικό "Πιπεριά" Φλώρινας.

...όλοι γεννιόμαστε ρατσιστές – δηλαδή φοβισμένοι, δύσπιστοι προς τον ξένο, τον διαφορετικό. Γι αυτό και η φράση «οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές» είναι ρατσιστική. Θεωρεί ότι οι Έλληνες είναι καλύτεροι από τους άλλους λαούς. Όμως όλοι κρύβουμε μέσα μας ένα ρατσιστή και μόνον η σωστή παιδεία και η ορθός λόγος μας βοηθάνε να τον εξουδετερώσουμε. Κι αυτό χρειάζεται σχεδόν καθημερινή προσπάθεια.

Ο ρατσισμός πηγάζει από την βαθύτερη φύση μας αλλά ενισχύεται και αυξάνει με την ανασφάλεια...

...

Δεν αρκεί (οι πνευματικοί άνθρωποι) να βγαίνουν και να καταδικάζουν τα φαινόμενα και τις εκδηλώσεις της ρατσιστικής νοοτροπίας. Αυτό δεν έχει καμία επίδραση – συνήθως απλώς εξαγριώνει τους ρατσιστές. Πρέπει να βοηθήσουν στο να εξαλειφθούν οι αιτίες του ρατσισμού. Να αλλάξει ριζικά η παιδεία μας, τα βιβλία της ιστορίας, οι αντιλήψεις των ίδιων των δασκάλων (σύμφωνα με τις έρευνες, σε πολλά σημεία είναι πιο ξενόφοβοι από τους μαθητές τους). Πρέπει να σκάψουμε πιο βαθιά για να φτάσουμε στις ρίζες του κακού. Όπως είπαμε, η καταπολέμηση του ρατσισμού είναι μία συνεχής και καθημερινή άσκηση ανθρωπιάς και ορθοφροσύνης.



Θεωρώ ότι το θέμα του εθνικού ρατσισμού είναι "εύκολο", όλες οι σοβαρές απόψεις συγκλίνουν.

Με απασχολεί περισσότερο ο κοινωνικός ρατσισμός της καθημερινότητάς μας, αυτός που ελλοχεύει ύπουλα στην κάθε γωνία.

Και το θέμα δεν είναι τι λέει ο καθένας, αλλά τι κάνει στη ζωή του.

Ξεκινάω θεωρώντας ότι όλοι είμαστε ρατσιστές, άλλος λίγο, άλλος πολύ, πρώτος εγώ.

Συνεχίζω προσπαθώντας να αποβάλλω το ρατσιστή από μέσα μου με οδηγούς τον σεβασμό του άλλου, την προσπάθεια για κατανόηση του διαφορετικού και το σεβασμό στην αυτοδιάθεση.

Η ζωή όμως είναι δύσκολη.

Σε μια πρόσφατη στροφή της, αγαπημένο μου πρόσωπο συνδέθηκε με άνθρωπο που δεν μου άρεσε καθόλου (ήταν χαζός, συνομωσιολόγος και δογματικός και οι χαζοί μου βγάζουν ρατσισμό), στεναχωρήθηκα, βασανίστηκα, αλλά κατάφερα να αποδεχθώ την επιλογή του αγαπημένου μου προσώπου, να συμφιλιωθώ με την ιδέα και στο τέλος να γίνω υπερασπιστής της σχέσης σε τρίτους.

Δύσκολο, επίπονο αλλά στο τέλος λυτρωτικό.

Αντί να κοκορομαχούμε, θα πρότεινα να ψάχνουμε ο καθένας βαθιά μέσα του την κάθε μέρα, να ξεριζώσει τους δικούς του ρατσισμούς.

Για όλα τα άλλα, κρατάω πολύ μικρό καλάθι...


Για όσους ενδιαφέρονται ολόκληρη η συνέντευξη του ΝΔ ΕΔΩ

heinz είπε...

Και να ρίξω και την ρατσιστική μου κατακλείδα (αν και γεγονός):

Οι γενίτσαροι είπαμε ήτανε κλασικοί (ένοπλοι) δημόσιοι υπάλληλοι. Ο κύριος όγκος του βοηθητικού προσωπικού στα συντάγματα των γενιτσάρων, απαρτίζετο από αλβανούς...

Δημόσιοι υπάλληλοι, με βοηθούς Αλβανούς, τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...

Unknown είπε...

Heinz, χωρίς μυθολογία - με την καλή έννοια - δεν υπάρχει εθνική συνείδηση. Οι Αρχαίοι Έλληνες πχ. αναγνώριζαν την ελληνικότητά τους μέσα από τους κοινούς μύθους (Ομηρικά έπη κλπ.) Το πρόβλημα με μας τους Νεοέλληνες - αλλά και με όλους τους γείτονές μας - είναι ότι αντί για εθνικούς μύθους έχουμε παραμύθια του κερατά.

Αντιφωνητής είπε...

heinz said:
"Πόσοι ξέρουμε ότι "Τούρκος" δεν σημαίνει τίποτα..."

1) Ετυμολογικά η λέξη "Τούρκος" χρησημοποιήθηκε από τον καιρό της τρίτης σταυροφορίας άρα δεν είναι πρόσφατη.
2) Μπορεί η ρίζα της να παραμένει άγνωστη αλλά η σημασία της έχει συνδεθεί με την περσική λέξη που σημαίνει "όμορφος νέος," "βάρβαρος" και "ληστής."

Δεν έχω καταλάβει όμως ποια η ουσία της δήλωσης σου. Οτι δηλαδή "Τούρκος" δεν σημαίνει τίποτα....

Dion.M. είπε...

@Heinz: (post 5.33.μ.)
Το συγκεκριμμένο post αφορά σε ερώτηση της Anula και αναφέρεται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ενώ εσύ αναφέρεσαι σε χρόνο 400-100 χρόνια μετά.

Τα θέματα που θέτεις είναι μεγάλα και συζητήσιμα αλλά δεν είναι του παρόντος.

Προσωπικά συμφωνώ μόνο με την τελευταία σου παράγραφο.

Ecumene είπε...

1.@Dion.mΜηπως σου αρεσει ομως ο χορος της κοιλιας;
2.@Heinz Forster..για τους Νεοτουρκους και τους Οθωμανιστες λες;
3.Που ειναι ο Γατος;κατεβηκε Κρητη?..
Μερα που διαλεξε να βαλει την Καραχασαν..για γουρι το κανε!..

georgia m. είπε...

@onlycurious & castolidefkis:

Ευχαριστώ για τις αναφορές σας στο θέμα του "παντρεύω το παιδί μου".
Όπως λέμε...αμάρτησα για το παιδί μου.
:)

paragrafos είπε...

Ευφυούς στιχοπλόκου εγκώμιον:


Μέγας είστε Harry μας
και θαυμαστά τα έργα σας!




Με πολλή-πολλή αγάπη

Παράγραφος

heinz είπε...

@Dion m.

Να σου βάλω και βιβλιογραφία, να τη δεις, να συμφωνήσεις και στ' άλλα.

Τούρκος: δεν είναι εθνοτικός προσδιορισμός, εμαφανίζεται σαν τέτοιος από λίγο μετά το Tanzimat Αλλά κατοχυρώνεται δι επιβολής, από το 1918 και πέρα.

Εξ ου και η φοβερή (παρα)μυθολογία του τουρκικού κράτους, για την γλώσσα-ήλιος, το μυθικό τουράν, "όλοι προέρχοινται από τους Τούρκους που ήατν η πρώτη φυλή" κλπ.

Εσχάτως, Τουρκοι πανεπιστημικαοί, για να αποφύγουν το ρεζιλίκι στον διεθνή στίβο, έκοψαν λάσπη από αυτές τις ηλίθιες κεμαλικές κατασκευές.

georgia m. είπε...

@andy:
Μου παίρνεις τη δουλειά,νομίζω,και θα πρέπει να τιμωρηθείς ανάλογα γι αυτό!Αν θυμάσαι,είχα διοριστεί υπουργός των αρχείων ΝΔ - τον έξυπνο κάνεις τώρα με τις αναφορές σου;;;
:)

Dion.M. είπε...

Heinz: Μην είμαστε αφελεις! Δεν έγινε εξισλαμισμός μόνο με τους γενιτσάρους. Υπήρχαν φοροαπαλαγές από το χαράτσι και πολλά άλλα προνόμια για τους μωαμεθανούς. Κάποτε ήταν τόσο πολλές οι "υποψήφιοι" για εξισλαμισμό που απαγορεύτηκαν προσωρινά με φιρμάνι για να μην μειωθούν τα έσοδα από φόρους της Αυτοκρατορίας!...

Yannis H είπε...

Heinz, φαίνεσαι κατά κάποιο τρόπο γνώστης του θέματος ή, ότι έχεις ασχοληθεί. Αλλά αισθητικά πρώτα απ’ όλα, αυτή η στάση του στιλ ‘βλάκες δεν ξέρετε τι λέτε’ μου τη σπάει.

Κανείς δεν μπορεί να κάνει συζήτηση μαζί σου έτσι, και να το θέλει.

Πες μας ποιο είναι το point σου να το δούμε. Χωρίς κοσμητικά και &@#&*#$& και τα τοιαύτα.

Και τον εαυτό σου θα βοηθήσεις. Εκτός κι αν δεν γράφεις για να διαβάσεις αλλά μόνο για να (την) πεις.

Ρεμάλι είπε...

Αν μου επιτρέπετε μια παρέμβαση …
Η καταγωγή αυτού του Τουρκικού λαού βρίσκεται στους Σελτζούκους Τούρκους που κατοικούσαν στα βάθη της Ασίας. Όταν μετατοπίστηκαν προς τα παράλια κατοίκησαν στη περιοχή της σημερινής Τουρκίας. Η ίδρυση του Κεμαλικού κράτους όμως υποβοηθήθηκε από την οικονομική δυσχέρεια στην οποία είχαν περιέλθει οι υπόδουλοι των αγάδων και πασάδων των γνωστών Οθωμανών.
Η λέξη Τούρκος μέχρι τα χρόνια του Κεμάλ ερμηνευόταν σαν μια βρισιά. Ο Κεμάλ ήταν εκείνος που υποχρέωσε τους πάντες να γράφουν «Τι ωραίο να είσαι Τούρκος»

Dion.M. είπε...

Ergotelina said:.@Dion.mΜηπως σου αρεσει ομως ο χορος της κοιλιας;


Κανείς δεν λέει όχι στον χορό της κοιλιάς. Να τον χορεύει όμως όμορφη χορεύτρια όχι να τον χορεύω ...εγώ στα τραπέζια...

heinz είπε...

@dion m.
"Υπήρχαν φοροαπαλαγές από το χαράτσι "

Σωπάάάάτε καλέ...

Χαράτσι πλήρωναν οι χριστιανοί.
Οι μουσουλμάνοι πλήρωναν άλλο φόρο για την ενίσχυση των φτωχών κλπ. κλπ.

Ό,τι πάρετε, χριστιανοί-μουσουλμάνοι 10%.]

Καλά για βλάκες τους περάσατε τους Οθωμανούς εφοριακούς;

;-)

harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
a-z είπε...

Antiphonist said...
>ρατσισμός υπάρχει βέβαια στην >Ελλάδα αλλά το μεγάλο πρόβλημα >είναι η ξενοφοβία (ίσως σ' αυτή >την διαφορά ν' αναφερόταν ο φίλος >σου)

Ρατσισμός και ξενοφοβία είναι δυο όψεις το ιδίου προβλήματος.

Απολλύων said...
> Τραγικό επιχείρημα, για να μην
> εκφραστώ πιο ελεύθερα.
> Όταν θα μπορέσουν οι Ιάπωνες να > παρελάσουν στη Σανκγάϊ και την
> Ναντσίνκ...
> Όταν θα μπορέσουν οι Γερμανοί να > παρελάσουν μπροστά από την Αψίδα > του Θριάμβου στο Παρίσι...

Εκφράσου ελεύθερα :)
Θα έλεγα ότι τα δικό σου επιχείρημα είναι μεν λογικοφανές αλλά μάλλον κοντόφθαλμο (και τραβηγμένο από τα μαλλιά).
Μιάς και είσαι στο Λονδίνο πες μας αν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα από τις εορταστικές εκδηλώσεις των Αμερικανών της 4 Ιουλίου για την ανεξαρτησία της Αμερικής που γίνονται κάθε χρόνο στο Λονδίνο! Επίσης σκέψου υπάρχει κάτι μεμπτό στην δημιουργία συλλόγου Λαρισσαίων στο Βόλο? :)

cocteau_twin είπε...

Πάντως κ. Δήμου, αν ήμουν στη θέση σας και διάβαζα τα σχόλια των διάφορων επισκεπτών στο blog θα με έπιανε απελπισία. Τζάμπα μαλλιάζει η γλώσσα σας τόσα χρόνια... Θυμήθηκα το σχόλιο του Χατζιδάκι "λίγο να ξύσεις τον προοδευτισμό του 'Ελληνα, ανακαλύπτεις το φασισμό σε όλο του το μεγαλείο" (και ας μας λείπει το γελοίο κατηγορώ περί "ρατσισμού" εναντίον των ελλήνων: αναφέρομαι σε κοινωνιολογικά και όχι "εθνικά" χαρακτηριστικά που δεν πιστεύω ότι υπάρχουν). Το βραβείο της μεγάλης ανατριχίλας πηγαίνει βεβαίως στο αμίμητο "θα τους τσακίσω πριν με τσακίσουν" - θα ήταν ευχής έργο οι ανεγκέφαλοι να τσακιζόντουσαν μεταξύ τους μπας και ηρεμήσει η ανθρωπότητα. Πιο ανεκδιήγητοι όλων δε, όλοι όσοι προσπαθούν να δώσουν ελαφρυντικά στην ελληνική περίπτωση επικαλούμενοι το τί συμβαίνει αλλού (στην Τουρκία π.χ. ή στις δυτικές χώρες) είτε στην πραγματικότητα, είτε στη φαντασία τους, είτε επικαλούμενοι ανεκδοτολογικές περιπτώσεις δια της επαγωγικής μεθόδου. 25 χρόνια στην Ευρώπη και η βασική κουλτούρα των ανθρώπινων δικαιωμάτων θεωρείται από την ελληνική κοινωνία κάτι το τόσο γραφικό όσο και η οικολογία...Και επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι γι'αυτό δεν ευθύνεται μόνο η -δεδομένη- μισαλλοδοξία της Δεξιάς, αλλά και η εκκωφαντική απουσία της Αριστεράς σε οτιδήποτε δεν έχει να κάνει με τους μισθούς, τις συντάξεις ή τους "ιμπεριαλιστικούς πολέμους".

Ecumene είπε...

@Heinz,oλα καλα αλλα σε λιγο θα συγκρινεις την Gunesh Dili Theorisi με τη Θεια καταγωγη της Ελληνικης Γλωσσης που διδασκεται στα καναλια του Τζαφερη..ολα και ολα!..Μιλαμε την γλωσσα των Θεων!!!

harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ecumene είπε...

cocteau_twin..Πάντως κ. Δήμου, αν ήμουν στη θέση σας και διάβαζα τα σχόλια των διάφορων επισκεπτών στο blog θα με έπιανε απελπισία. Τζάμπα μαλλιάζει η γλώσσα σας τόσα χρόνια...
Αποκαλυψε ενα προοδευτικο- Φασιστα!..ας μην παιζουμε light game..

Yannis H είπε...

Έλα βρε Harry, κανείς δεν λέει ότι οι Έλληνες (ή Ρωμιοί ή Γραικοί ή όπως αλλιώς θέλεις πες τους) έκαναν εγκλήματα. Υπάρχει λαός που να μην έκανε;

Και η κυρία από τη Σμύρνη που είναι συγγραφέας και υπέργηρη (μου διαφεύγει το όνομά της) τα ίδια λέει.

Άλλο αυτό, άλλο ο Νακρατζάς. Αυτός πάει στην άλλη άκρη, θυμίζει λίγο το "τώρα που βρήκαμε παπά..."

glenn είπε...

@harry: Πάντως συνθέτεις ωραία! Ως γνήσιος παραδοσιακός Έλλην. Σε φαντάζομαι με την άσπρη τη φουστανέλα σου, με το μουστάκι σου το τσιγκελωτό, τη γκλίτσα και τα τσαρούχια να τα τραγουδάς σε μια ραχούλα προσμένοντας τη λευτεριά. Αν δεν τόχεις καταλάβει, είσαι "ραγιάς" απ' την ανάποδη. Έλληνας θα πει αιώνιος επαναστάτης ακόμη και ενάντια στην ίδια του τη φυλή.

Yannis H είπε...

"έκαναν εγκλήματα": να διαβαστεί: "δεν έκαναν εγκλήαματα".

Πάντως τα ποιήματα του Harry είναι α-παι-χτα!

(αρχίζει ελληνική λέξη από χτ... ναι, αρχίζει. Καλός συλλαβισμός)

Αντιφωνητής είπε...

glenn: "Έλληνας θα πει αιώνιος επαναστάτης"

δεδομένου του φραπέ...

απ' τις πολλές επαναστάσεις ξεχάσαμε ν' αλλάξουμε λάβαρα...

heinz είπε...

@yannis h.

Με συγχωρείτε αν το πήρατε έτσι.
Ο θυμός μου αφορά όλη τη "προοδευτική διανόηση", που αντί να πει αλήθειες, χορεύει τσάμικο σνομπάροντας τον λαό, ενώ ο φασισμός φουντώνει.

Το είπα κι άλλοτε: ο φασισμός λέει κυρίως αλήθειες και τις ερμηνεύει κατά το δοκούν. Στην Ελλάδα, αντί οι "προοδευτικοί" να αντιπαραθέσουν τις δικές τους ερμηνείες, αρνούνται τις αλήθειες. Αλλά ο κόσμος δεν είναι βλάκας.
Κι ανάμεσα σε έναν που λέει την αλήθεια, κι έναν που κάνει την πάπια, διαλέγει τον πρώτο. Δυστυχώς, μαζί με τις απόψεις του.

heinz είπε...

harry reloaded said...

"μα η Σμυρνια προικιστηκε με μια ωραια συνηθεια / ( λες να 'ναι μυθος πιο πολυ,παρα να ' ναι αληθεια ? ) ,να λεν' οτι παραδοση εχει στο ικυοπμιστ"

Κι εσύ Βρούτε στη μυθολογία;!!
Άλλος ένας μύθαρος....

;-)

Yannis H είπε...

Heinz, δεν χρειάζεται ο πληθυντικός. Μου αρέσει να διαβάζω κάτι που πάει κόντρα στο ρεύμα, αλλά πολλές φορές ο τρόπος, δηλ. η αισθητική, παίζει ρόλο. Εγώ δεν κατάλαβα ποια είναι η αρχή της σκέψης σου στο συγκεκριμένο θέμα. Αν τη θέσεις (και επιμείνεις) θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε και να συνεχίσουμε.

Σίγουρα συμφωνώ ότι οι φασίστες δεν είναι βλάκες. Και ο ίδιος ο ΝΔ, έχει ένα κείμενο για κάποιον Γερμανό νεοφασίστα καθηγητή που του έδειξε ότι η ηθική (με τη γενική έννοια) δεν αρκεί, χρειάζονται επιχειρήματα.

Από κει και πέρα... εδώ είμαστε.

George είπε...

Το είδα το θέμα από εδώ και το περιμένα να ασχοληθεί ο ΝΔ με κάτι τέτοιο.

Στην ερώτηση με το "γύφτο" δεν θα κρυφτώ πίσω από το δακτυλό μου, θα προκαταβαλλόμουν αρνητικά - το ίδιο αρνητικά όμως και με έναν άνθρωπο της εκκλησίας, έναν αμόρφωτο κτλ. Όχι με την έννοια του σνόμπισμου αλλά στην διαφορά νοοτροπίας.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν θέλω να μην συμμετέχουν (οι όποιοι μου δημιουργούν έναν αρνητισμό) σε κάθε πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα.

Ecumene είπε...

Kανονικα το blog επρεπε να χει ενα μειονοτικο!(οτιδηποτε..εβραιο,πομακο,βαλκανιο,gay,
καθολικο,αμερικανο..)
Υπαρχει κανεις;..αν,ναι,οντως επιασαν τοπο τα γραπτα και τα λογια του Γατου

Y.Γ.η Αεκ μου λενε,μπηκε δυνατα!!θα το παρει το κυπελλακι...

Αρχαίος είπε...

Εγώ δεν είμαι ρατσιστής αυτοί είναι μαύροι !!!
Αυτή τη φράση μου θυμίζει ο Harry. Κατηγορεί όλους τους άλλους για φασίστες επειδή χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους σαν Έλληνα και ταυτόχρονα χαρακτηρίζει όλους τους άλλους Τουρκαλβανούς, Τουρκόσπορους, Αρβανίτες, Βούλγαρους κ.λπ !!! Μάλιστα συμπληρώνει " Μεσα στη ψυχοπαθολογια του γραικου φασιστα/ναζιστη,υπαρχουν 2 βασικα στοιχεια. Πρωτον,ο γραικος θεωρει τον εαυτο του αρχαιο. Δευτερον, αρνειται τη διαφορετικη εθνικοτητα σε αλλους.. Ειναι ενας τρελλος που θελει να τρελλανει & αλλους"
Και όλα αυτά βέβαια επειδή έτσι πιστεύει αυτός (κατά τη δική του άποψη όπως ομολογεί) χωρίς καμία μα καμία απόδειξη, μόνο γιατί έτσι πιστεύει ο ευατούλης του.

Δεν γνωρίζω την έρευνα που αναφέρει ο glenn ότι έρευνες DNA έχουν δείξει τη γενετική μας συγγένεια με τους αρχαίους Έλληνες αλλά λίγο με ενδιαφέρει στην πράξη. Όπως έχει αναφέρει και ο οικοδεσπότης μας σημασία έχει τι είσαι εσύ και όχι τι ήταν κάποιοι άλλοι πρόγονόι σου οι απλοί συμπατριώτες σου. Οι ένδοξοι πρόγονοι δεν εξασφαλίζουν δόξα και στους απογόνους.

Στην εθνικότητα διεθνώς ισχύει η αρχή του αυτοπροσδιορισμού δηλαδή αν οι "Σκοπιανοί" πιστεύουν ότι είναι απόγονοι του Μέγαλέξανδρου και Μακεδόνες κανένας δεν μπορεί να τους πει "όχι δεν είσαστε". Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τους Έλληνες κανένας φασίστας τύπου harry δεν μπορεί να μας χαρακτηρίσει Αλβανούς ή Βούλγαρους αν εμείς δηλώνουμε Έλληνες. Το θέμα είναι και πέρα μη θεωρήσουμε ότι επειδή είμαστε "απόγονοι" του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη θα πρέπει να έχουμε κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση από την διεθνή κοινότητα.
Έτσι λοιπόν harry τον μόνο που μπορείς να προσδιορίσεις είναι ο εαυτός σου. Αν ψάχνεις για φασίστες ρίξε μια ματιά σε ένα καθρέφτη και σταμάτα να μοιράζεις φασιστικούς χαρακτηρισμούς (Να σου θυμίσω την απέχθεια σου στο ΚΚΕ και στις γυναίκες – που όλες θέλουν να παντρευτούν!!!- και όσες έχουν πάνω από τρεις συντρόφους είναι πόρνες!!).
Για την πομάκα υποψήφια του ΠΑΣΟΚ θεωρώ ότι είναι μια πολύ έξυπνη κίνηση που έπρεπε να την είχαμε κάνει από καιρό. Αν η ίδια χαρακτηρίζει τον εαυτό της Ελληνίδα είναι πολύ καλό. Εξ ίσου καλό είναι αν πρόσθετε δίπλα "πομακικής καταγωγής". Κακό θα ήταν αν δήλωνε μόνο "πομάκα" ή μόνο "τουρκάλα" αλλά και πάλι είχε δικάιωμα να το κάνει σαν Έλλην πολίτης.

Aphrodite είπε...

(where is the cat?)

heinz είπε...

@yannis h.

Να σου πω τι γίνεται:

- Την εποχή των σφαγών στην Αλγερία, έγραψα άρθρο (σε τοπική εφημερίδα) που έλεγα ότι το τουρκικό ισλαμικό κίνημα, δεν είναι χεζμπολά κι ότι η μόνη ελπίδα για εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας είναι εκεί.
Πέσανε να με φάνε οι "προοδευτικοί". Το τι μαλακίες άκουσα δε λέγεται. Μέχρι κι η Ελευθεροτυπία έγραψε τις ειρωνιούλες της.
Μετά δέκα χρόνια αποδείχθηκε ότι είχα δίκιο.
Ο Γιάννης ο Τζαννετάκος, σε αντιπαράθεση για αυτό το θέμα, μου είπε το αμίμητο "είναι θρησκεία με την οποία βρισκόμαστε σε πόλεμο". Αυτό, μόνο έτσι -> #$$%^@!#! μπορώ να το χαρακτηρίσω.
Αλλά τότε ήτανε γοητευμένοι όλοι από την Ciller. Την τύφλα τους....

Άλλο παράδειγμα: ο Δημήτρης ο Τσάτσος, που τον σέβομαι βαθύτατα, μου είπε το εξής:
"Ναι, ωραία, δεν είναι επικίνδυνοι (σ.σ. οι ισλαμιστές). Αλλά, άμα τους βλέπω να γονατίζουν όλοι μαζί...".
Λες και τα σταυροκοπήματα των χριστιανών, είναι κάτι άλλο..

Να σου πω και τώρα τι θα γίνει?
Οι στημένοι Γκρίζοι Λύκοι, που είναι σε κάθε επεισόδιο όχι πάνω από 100, παίζουν παιχνίδι στην πλάτη του Erdogan, για να τον ξεφορτωθεί το κατεστημένο. Οι Ευρωπαίοι θα τσιμπήσουν αμέσως, και θα το δεις. Γιατί οι ισλαμιστές τους κάθονται στο στομάχι.
Αυτό προσπαθούν τουλάχιστον οι κεμαλικοί και αυξάνουν την ένταση.

Εδώ είσαι και δω είμαι και θα τα δεις.
ήδη κάτι παιδάκια της "ελληνοτουρκικής προσέγγισης - πανηγύρια και αγάπες", έχουν αρχίσει και βγάζουν ιερή αγανάκτηση για την "κακομεταχείριση του πατριάρχη". Και έπεται συνέχεια: ο Tayip θα την πληρώσει.

Κι οχι, δεν έχω κρυστάλλινη σφαίρα. Πάνω 20 χρόνια που διαβάζω ότι βλέπω να εκδίδεται περί Τουρκιάς, Οθωμανών κλπ.

Αλλά βαρέθηκα. Στην ανοησία, δε βλέπω διαφορές ανάμεσα στους "προοδευτικούς" και τους "υπερπατριώτες".

harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
glenn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
heinz είπε...

@yannis h.

Και να και η αρχή της σκέψης μου:

"Για να αναλύσεις κάτι, είναι πλεονέκτημα να γνωρίζεις κάτι γι' αυτό" (το credo της οντολογίας)

Και το απευθύνω σε όλους, "προοδευτικούς" και "ελληναράδες"

Ecumene είπε...

@harry reloaded,εδω που τα λεμε αν θελεις καποιος να λεγεται Ελλην Αρχαιος τί σε πειραζει?..για τους ΑΡΧΑΙΟΘΡΗΣΚΟΥΣ τί γνωμη εχεις?..

glenn είπε...

Γειά σου harry παιδαρά
πούχεις ρίμα σαν στρατιά
τους κατατροπώνεις όλους
με δυο στίχους όλους κι όλους

Στου Νικόδημου το μπλογκ
ένα είναι το μπουλντόγκ
κι αν γαυγίζει κι αν αφρίζει
ειν' δικό του μετερίζι

Μην του κάνετε κακό
πείτε του πως τ' αγαπώ
γιατί της γραικιάς η φάρα
θέλει γιώτα χι φανφάρα!

Yannis H είπε...

Αρχαίος και Heinz.

Να απαντήσω πρώτα στον ‘αρχαίο’. Το θέμα (όπως το καταλαβαίνω εγώ) που θίγει ο Harry, δεν είναι η άρνηση του αυτοπροσδιορισμού στους Έλληνες να λέγονται Έλληνες. Είναι η επιστημονική ‘πατίνα’ με την οποία ποτίζουν τον αυτοπροσδιορισμό τους. Λες και βρήκαν την επιστημονική κότα με το χρυσό αυγό και πάνε να βγάλουν από την (ελληνική) μύγα ξύγκι. Αυθόρμητα δεν είμαι υπέρ των ακρότητων. Αλλά με τον Harry έχω διαφορετική διάθεση: σαν να χρειάζεται μια τέτοια ακρότητα σαν τη δική του, μια και η άλλη μεριά είναι πανταχού παρούσα και εξίσου ακραία. Απλώς είναι καθημερινή και δεν την καταλαβαίνουμε πια.

Στον Harry θα επισήμανα ότι οι Μακεδόνες (Σκοπιανοί, Fyromιστές ή όπως αλλιώς να τους πούμε) διαπράττουν το ίδιο ολίσθημα: αν αυτοί νιώθουν απόγονοι των Μακεδόνων και είναι με βάση τον ΟΗΕ, ΟΚ – πώς αρνούνται το ίδιο αίσθημα σε όσους νιώθουν το ίδιο νότια (δηλαδή στην Ελλάδα;) Η θέση του ΟΗΕ για τον αυτοπροσδιορισμό ισχύει μόνο γι’ αυτούς;

Εδώ θα κάνω πάσο γιατί καμιά συνθήκη και καμιά ρήτρα δεν μπορεί να νικήσει τον ανθρώπινο παραλογισμό.

Heinz. Από όσα είπες, κρατάω εντυπώσεις. Πριν πολλά χρόνια, είχα νιώσει ότι αν κάποια δημοκρατική αλλαγή (με βάση το στρατοκρατικό καθεστώς) συμβεί από την Τουρκία, αυτή θα έρθει από κάποιον ισλαμιστή. Γιατί αυτός είναι ΤΟΥΡΚΟΣ και νιώθει την ανελευθερία βαθιά στο πετσί του. Οι θεωρίες καλές, αλλά είναι θεωρίες. Αν δεν τις νιώσεις, μένουν στη δική τους σφαίρα και η καθημερινότητα τρέχει. Ακίομα κι αυτό το διαβόητο ‘πολιτικό Ισλάμ’, μάλλον από την Τουρκία περιμένουμε να προέλθει. Ήρθε ο Ερμπακάν και απήλθε σχεδόν αυθημερόν (και απογοητεύτηκα, ενώ οι ελληνικές εφημερίδες πανηγύριζαν). Και με τον Ερντογάν ένιωσα ότι κάτι καλό πάει να γίνει.

Λες ότι οι Ευρωπαίοι θα τσιμπήσουν. Αναρωτιέμαι (δεν είμαι decision maker) αν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί βλέπουν τα πράγματα όπως τα λες: γιατί, ποιός θα είναι ο εναλλακτικός συνομιλητής τους;

Πηδάω βαθιά λέξω από το αρχικό θέμα (σε ακολουθώ). Και, για να μην παρεξηγηθώ, τον καιρό των εκλογών στην Αλγερία (πάνε χρόνια) θυμάμαι έναν πραγματικά δημοκράτη καθηγητή να λέει μετά την ακύρωση των εκλογών: ‘είχαν πει ότι θα καταργήσουν τις εκλογές εάν νικήσουν. Το δεχόμαστε; Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.’

Και ακόμα να βρω λύση σε αυτό το ερώτημα. Δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα.

Nikos Dimou είπε...

aphrodite said...
(where is the cat?)

Meeeeow!

Εδώ είμαι διαβάζω και μαθαίνω.

(Με λοξό μάτι βλέπω και το ματς).

Και να σκεφτεί κανείς ότι ελέχθη πως αυτό το ποστ δεν μαζεψε αρκετά σχόλια.

Απορώ με το πλήθος των πληροφοριών που συσσωρεύονται. Τόσα χρόνια μελετώ ιστορία - πολλά δεν τα ήξερα.

Ναι, σύμφωνοι, υπάρχουν και πατάτες - αλλά τόσο λίγες σε ποσοστό...

harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ecumene είπε...

Αχ τα κερατα μου!!!μας εκαψε ο Κυπραιος!!!..

Ecumene είπε...

Kαι στα λεγα Ντεμη,μωρο μου..ας μας αφηνες να τραγουδησω Εγω η Γουρλου στην εναρξη και οχι να χοροπηδανε οι Κρητικαροι..

harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Aphrodite είπε...

Αν συνεχίσεις έτσι, θα κάνω και τα δικά σου τα παιδιά, σώνει!

ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ για όλα!

(-DDDDDDDDDDDD!!!

Ecumene είπε...

Tί γουρλου δηλαδη...απ την αρχη της σεζον μας ειχε φλομωσει στις κοκκινες τουαλετες....ειναι και χρονια της Βισση..και ο Ντεμης ο γλύκας..τα ξερε αυτα,ειχε συμβουλευτει Αστρολογο..γι αυτο φωναζε να αλλαξει ο τοπος και ο χρονος διεξαγωγης...εμ,το Πεπρωμενον τρίς φυγείν αδυνατον...

Aphrodite είπε...

Αντε, τελευταίας εσοδείας, για να κλείσουμε το ευχάριστο μουσικό διάλειμμα:

Dick Cheney and George W. Bush were having breakfast at the White House.
The attractive waitress asks Cheney what he would like, and he replies,
"I'd like a bowl of oatmeal and some fruit."

"And what can I get for you, Mr. President?" George W. replies with his trademark wink and slight grin,
"How about a quickie this morning?"

"Why, Mr. President!" the waitress exclaims "How rude! You're starting to
act like Mr. Clinton, and you've only been in your second term of office for a year! ''

As the waitress storms away, Cheney leans over to Bush and whispers...

"It's pronounced 'quiche'."

Pink Panther είπε...

Καλησπερίζω την άψητη λουλουδόσκονη (ωμη-γυρις, ντε).

Ξεσηκώθηκαν τα πληκτρολόγια & γέμισε ο τόπος σχόλια, σε χρόνο dt!!!
Βρε πότε θα προλαβαίνουμε να τα διαβάζουμε;;;

Και μπαμ & μπουμ οι κουμπουριές...
Γι’ αυτό έχει & τόση ζωντάνια κι ενδιαφέρον, το παρόν μπλογκάκιον.

Να μεταφέρω ένα περιστατικό, δείγμα του ρατσισμού μας, της «Ελληνολεβεντιάς» μας, & της θέσης καραμέλα, «οι άλλοι φταίνε για όλα»

Είμαι μ΄ένα γνωστό μου εργολάβο σε μια οικοδομή.
Στην απέναντι οικοδομή, άλλο συνεργείο, ανταγωνιστή του εργολάβου.

«Κοίτα» μου λέει, «γέμισε ο τόπος με κ...Αλβανούς, γι’ αυτό κάνουν σκ...α δουλειές. Είναι χτίσιμο αυτό;»

Το κοιτάω & έχω μείνει κάγκελο. (Έπεται το γιατί).

«Καλά ρε Ηλιά» του λέω,
«από τους 3 μάστορες που έχεις ΚΑΙ οι 3 είναι Αλβανοί κι από τους 6 βοηθούς, οι 5 πάλι είναι Αλβανοί κι ο ΕΝΑΣ Έλληνας!!! Οι δικοί σου δεν κάνουν σκ...α τα χτισίματα;»

«Στους δικούς μου είμαι συνέχεια από πάνω τους...»

«Εντάξει ρε φίλε, αφού δεν τους πας τόσο πολύ, γιατί τους παίρνεις;;;» (επίμονος εγώ)

«Ξέρεις πόσα ζητάνε οι Έλληνες;»

Με τέτοια ατράνταχτα επιχειρήματα, συνεννόηση πατάτα.

Στο ερώτημα του post, «αν θα έδινες την κόρη σου σε Γύφτο», αν & κατά γενική εκτίμηση μόνο ως ρατσιστής δε θα χαρακτηριζόμουν, ομολογώ ότι εμένα προσωπικά δεν θα μου καλοκαθότανε σαν ιδέα. (Και μη πετροβολήσετε οι αντιρατσιστές).
Σιγά μη με ρωτήσει όμως & ζητήσει τη συγκατάθεσή μου, όταν έρθει η ώρα να το κάνει...
Και ΜΑΛΛΟΝ, στο τέλος θα την έκανα γαργάρα.

Keep on, οι «δυνατές πένες», να διαβάζουμε κι εμείς, οι «περαστικοί αναγνώστες».

christina είπε...

Με τη μισή Ευρώπη έχουμε (φυλετικά/θρησκευτικά)προηγούμενα, αλλά μόνο με την Τουρκία ξεθυμαίνουμε. Τρέχει κάτι συγκεκριμένο και πολύ πρόσφατο και το έχασα ή έτσι το βρήκαμε έτσι το λέμε?
Αν η κυρία είναι καλή πολιτικός, όχι μονο τους μουσουλμάνους θα κοιτάξει να πάρει με το μέρος της, αλλά και τις καρέτα καρέτα και τις τσιπούρες, αν της αποφέρουν ψήφους, και καλά θα κάνει. Ρεαλιστικά πράγματα.

Εγώ πάλι, όποιον υποψήφιο δεν τον θέλω, δεν τον ψηφιζω, ασχέτως κόμματος. Οποιος διαφωνει με την υποψηφιοτητα, να μην την στηρίξει. Απλό.

Ecumene είπε...

Tωρα μολις ακουσα στον Αντεννα για τη νεα "μαγκιά" του Ερντογαν...Παει στη Θεσσαλονοκη,στου Κεμαλ το σπιτι,ανοιγει το βιβλιο επισκεπτων,βλεπει αρνητικα γι αυτον σχολια ..και σκιζει τη σελιδα.Μετα διαταζει την αστυνομια να βρουν ποιος το εγραψε..προκειται για ενα 82χρονο παππου κεμαλικων πεποιθησεων,που εγραφε για το κοσμικο κρατος που παει να χαθει κτλ..Ο Υπουργος Δικαιοσυνης απαντα:Αν ειναι ετσι θα ερχεται και ο καθε Κουρδος να γραφει ο,τι θελει στο Μαυσωλειο του Κεμαλ!!...
Μετα τη Διωξη των σκιτσογραφων ο Ταγιπ προχωρα ανενοχλητος..Αυτος ειναι ο Κουμπαρος σου Κυριε Καραμανλη!!...>>>Αληθεια,εκει το Ιντερνετ ειναι ελευθερο?εχουν blogs?

harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Yannis H είπε...

Ιδεά δεν έχω για το ποδόσφαιρο. Μάλλον κάτι συνέβαινε σήμερα στην Κρήτη. Αυτό το κατάλαβα. Μέχρι εκεί.

Pink Panther είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Pink Panther είπε...

heinz said...
Πόσοι έχουν τον κόπο να διαβάσουν αυτό; (Σύνταγμα Τουρκίας).
Κανένας...
3:04 μμ

Να ρωτούσες ποιός έχει κάνει τον κόπο να ΔΙΑΒΑΣΕΙ το Ελληνικό Σύνταγμα;;;
;)

Nilrem είπε...

Είναι εντυπωσιακό πως ακόμα και τα "σκεπτόμενα" άτομα συχνα μπαίνουν σε συζητήσεις και διαφωνίες καθαρά τεχνητες και καθοδηγούμενες! Τι εννοώ:

harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ecumene είπε...

Ο Αδερφος μου ειπε οτι στον Ολυμπιακο αγωνιζεται ενας Τουρκος,ο Bulut και σηκωσε το Κυπελλο μεσα στο Παγκρητιο!
ποιος το φανταζοταν αυτο πριν 10 χρονια?..Bulutlardan geldi````

castolidefkis είπε...

Harry reloaded: "Μαυρομαυρισμένος", δηλαδή όπως λέμε Schwarzennegger = Μαυρονέγρος, ελληνιστί "σκυλάραπας"?

Παναγιά μου βόηθα...

Θα λιποθυμήσω

pagis είπε...

...Εξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρουμε και είμαστε όλοι φανατικοί αντιρατσιστές, εγώ έκανα νύφη τουρκάλα και δεν ήταν εύκολο να το δεχτείς, ειδικά όταν είσαι σε επαρχία.

Οταν μοίραζα τα προσκλητήρια οι γνωστοί επεφταν ξεροί για το ξαφνικό του γάμου, και για την καταγωγή και το όνομα της κοπέλας.

Ευτυχώς όμως και οι δύο οικογένειες κατάλαβαν γρήγορα το συμφέρον τους και συμπαρασταθήκαμε στο ζευγάρι, υπάρχουν πολλές δυσκολίες και με τους ηλίθιους μύθους μας κάνουμε τα πράγματα χειρότερα.

Pink Panther είπε...

Αντιγράφω σχόλιο του Χρήστου Μιχαηλίδη, από τη σημερινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:

ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ Τρεις «σκέψεις» για τους θορυβοποιούς των ημερών περί... ελληνικότητας:

- «Πατριωτισμός είναι η πεποίθηση πως αυτή η χώρα είναι ανώτερη απ' όλες τις άλλες επειδή γεννήθηκες εσύ σ' αυτήν» - Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, τιμηθείς με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1925 (1856-1950).

- «Οσο πιο μικρός είναι ένας πολιτικός, τόσο περισσότερο αγαπάει τη σημαία» - Kin Hubbard, Αμερικανός γελοιογράφος και δημοσιογράφος (1868-1930).

- «Οποτε κάποιος μιλάει για την αγάπη που έχει στην πατρίδα, είναι ολοφάνερο ότι περιμένει ανταπόδοση γι' αυτό» - Henry Louis Mencken, Αμερικανός δημοσιογράφος, «ελεύθερος, σκεπτόμενος άνθρωπος», όπως περιγράφεται σε μια βιογραφία του και συγγραφέας σατιρικών κειμένων (1880-1956).

heinz είπε...

Nilrem said...

"Είναι εντυπωσιακό πως ακόμα και τα "σκεπτόμενα" άτομα συχνα μπαίνουν σε συζητήσεις και διαφωνίες καθαρά τεχνητες και καθοδηγούμενες! Τι εννοώ:"

Ξέρω γω?? Τι?

Ecumene είπε...

@pagis συμφωνω,αλλο λογια,αλλο reality..το alpha εδειξε Ελληνοτουρκικους Γαμους,σε ενα μαλιστα ο Τουρκος Πατερας ειχε δωσει στα παιδια αρχαιοελληνικα ονοματα,κυριε Harry...το gr.marketing ειναι το ΦΑ'Ι!!μας..αντικειμενικα δηλαδη δεν εχεις και πολλες εναλλακτικες επιλογες..

apousia είπε...

Μπήκα πολύ άκεφα,απλά να διαβάσω σχόλια,και τα είδα όλα!
''Ζωγράφιζε'' η Παράγραφος και η Αφροδίτη,τώρα βλέπω έναν harry,
πραγματικό ποίημα!
Ποτέ δεν πλήττεις στο blog του Ντον...

harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Nikos Dimou είπε...

Θα μου επιτρέψετε να πενθήσω την ήττα μας.

Εσείς συνεχίστε...

Nilrem είπε...

Ο προβληματισμός που αναπτύσουν οι περισσότεροι σε αυτό το blog είναι θλιβερός καθώς η ουσία βρίσκεται αλλού.. Τι διαφορές έχουν στην πραγατηκότητα ένας Έλληνας, Ένας Τούρκος και Ένας Νιγηριανός? Καθαρά βιολογικά η μόνη τους διαφορά προσδιορίζεται στα εξωτερικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν την εκάστοτε φιγούρα. Δυστυχώς όμως, υπάρχει ακόμα μια διαφορά, η οποία αποτελεί έμμεσα την πηγή ποικίλων άλλων διαφορών.
Ο τόπος γέννησης και κατ επέκτασν ο χώρος διαβίωσης. Η τοποθέσία είναι αυτή που εν τέλει καθορίζει (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) την γλώσσα, τα έθιμα και την ΘΡΗΣΚΕΙΑ του ατόμου. Από εκεί βέβαια βρίσκονται ποικίλες άλλες διαφορές τις οποίες επικαλούνται οι εκάστοτε προβοκάτορες και σπέρνουν ταραχές. Και φυσικά όσο ποιο χαμηλά είναι το επίπεδο μόρφωσης τόσο πιο απλά τα πράγματα για να ανάψουν γρήγορα τα αίματα. Αλλά ας γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι: Ενώ με έναν Τούρκο και έναν Νιγηριανό δεν έχω καμία ουσιαστική διαφωνία, πολύ συχνά γύρω μου βλέπω να καλλιεργείται ένα αίσθημα επιθετικό απέναντι στον πρώτο και μια αδιαφορία για τον δεύτερο. Και γιατί άραγε αυτό συμβαίνει? Μα γιατί τα καλά μας τα σχολεία σε όλες τις τάξεις μας υπενθυμίζουν τις μάχες των περίλαμπρων Ελλήνων (άραγε γιατί τους έλεγαν κλέφτες και αρματολούς) ενάντια στους βάρβαρους και μοχθηρούς Τούρκους. Παράλληλα τα μέσα διαρκώς καλλιεργούν ένα τεταμένο κλίμα το οποίο άλλοι ανεγκέφαλοι φανατικοί υπηρετούν τυφλά και άλλοι απλά άθελα τους. Όπως ακριβώς αυτή εδώ η συζήτηση, η οποία διαπραγματεύεται έναν θέμα που δεν υφίσταται. Δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί η Κυρία Καραχασαν ούτε τι θρήσκευμα έχει ούτε καν η μειονότητα στον Έβρο. Και γιατί θα ρωτήσετε. Γιατί απλούστατα αυτή είναι η μόνη ουσιαστική λύση. Γιατί με τον Τούρκο συνάνθρωπο δεν έχω τίποτα να χωρίσω, γιατί αδιαφορώ παντελώς για τον εάν πιστεύει σε Θεό, Αλλάχ, Βούδα η απλά στον Παναθηναϊκό, και γιατί οι όποιες εντάσεις πάντα πηγάζουν από πολύ ανώτερα και περίπλοκα συμφέροντα που εξυπηρετούνται έντονα από αυτές ενώ οι πολίτες άλλοτε ακολουθούν τυφλά και άλλοτε άθελά τους διαπραγματεύονται ένα πρόβλημα που εξαρχής δεν θα έπρεπε να αναγνωρίζουν.
Και αυτό εν κατακλείδι ελπίζω να προτρέψω όλους εσάς να πράξετε. Να αδιαφορήσετε για τα επουσιώδη που τείνουν να μας χωρίσουν ως ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ του ίδιου βάρβαρου κόσμου και να στραφείτε στα άλλα προβλήματα, στις άλλες διαφορές, το νερό το φαγητό και την μόρφωση που η συντριπτική πλειοψηφεία αυτού του πλανήτη ακόμα στερείται..

dimitrakis είπε...

Αντιγράφω κι εγώ από το βιβλίο του Μανώλη Βασιλάκη (ο πιο γενναίος Έλληνας!) "Η Μάστιγα του Θεού" που πρέπει να αγοράσουμε όλοι από 5-6 αντίτυπα για δώρα, για να σκάσει ξέρετε ποιος:

"O πατριωτισμός είναι η γελοιωδεστέρα των αγυρτειών" Κωστής Παλαμάς.

Και κάνω ρελάνς. Οι καλοί Έλληνες και πατριώτες είμαστε εμείς, όχι αυτοί (παπαθεμελήδες, ψωμιάδηδες, χριστόδουλοι, άνθιμοι, ζουράριδες, γιανναράδες, καρατζαφέρηδες, σαμαράδες και τα υπόλοιπα σκουπίδια). Αυτοί είναι που κρατάνε τη χώρα πίσω.

cocteau_twin είπε...

Επειδή κάποια εκ των επισκεπτών ενδιαφέρεται να μάθει αν υπάρχει κάποιος "μειονοτικός" που να επισκέπτεται αυτό το μπλογκ, η απάντηση είναι, παρών, εγώ είμαι γκέι. Αφού ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του εδώ μέσα, αποφάσισα να κάνω και γώ outing :) Η προσωπική μου εμπειρία περί ρατσισμού στην ελληνική κοινωνία είναι ότι εκφράζεται πολύ πιο επιπόλαια, σχεδόν μεταξύ "τύρου και αχλαδίου", αλλά διαβρώνει πολύ βαθύτερα τις συμπεριφορές των ανθρώπων από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά. Ακόμα και τα θύματα εσωτερικεύουν τη ρατσιστική αντιμετώπιση που συναντούν καθημερινά, μαθαίνουν να την αντιμετωπίζουν με παθητικότητα, εφευρίσκουν ελαφρυντικά για αυτήν, ενώ δεν διστάζουν να υιοθετούν οι ίδιοι ανοιχτά ρατσιστικές απόψεις για άλλες ομάδες του πληθυσμού! Η ελληνική κοινωνία απεχθάνεται όποιον προσπαθεί να διαταράξει την μακαριότητά της και μαθαίνει στα μέλη της να συμμορφώνονται με τους κανόνες της πάση θυσία.
ΥΓ. Για να συσχετίσω με τα χθεσινά, όντως τα σχόλια πολλών αρρένων θυμίζουν γήπεδο και καφενείο. Αλλά και των θηλέων ψιλό - εκτός τόπου και χρόνου μου φαίνονται. Σαν να μην της αφορά άμεσα το θέμα, κι ας είναι τα πρώτα θύματα...

heinz είπε...

Για τους φασίσταρους τα είπα.

Για τους προοδευτίκαρους τώρα, όσους τουλάχιστον λένε ότι η Τουρκία είναι λίγο-πολύ μια δημοκρατία με ιδιαιτερότητες "και τι να κάνουμε, σιγά-σιγά" (ναι υπάρχουν και τέτοιοι...), να μερικά άρθρα από το Τουρκικό σύνταγμα, πριν την (επιβεβλημένη από την Ευρώπη) αναθεώρηση του 2001. Διαβάστε τα, φυλάξτε τα, είναι διαμάντια:

PREAMBLE

* In line with the concept of nationalism outlined and the reforms and principles introduced by the founder of the Republic of Turkey, AtatŸrk, the immortal leader and the unrivaled hero, this Constitution, which affirms the eternal existence of the Turkish nation and motherland and the indivisible unity of the Turkish State, embodies;
* The recognition that no protection shall be afforded to thoughts or opinions contrary to Turkish national interests, the principle of the indivisibility of the existence of Turkey with its State and territory, Turkish historical and moral values or the nationalism, principles, reforms and modernism of AtatŸrk and that, as required by the principle of secularism, ....

ARTICLE 13

* Fundamental rights and freedoms may be restricted by law, in conformity with the letter and spirit of the Constitution, with the aim of safeguarding the indivisible integrity of the State with its territory and nation, national sovereignty, the Republic, national security, public order, general peace, the public interest, public morals and public health, and also for specific reasons set forth in the relevant Articles of the Constitution.

* General and specific grounds for restrictions of fundamental rights and freedoms shall not conflict with the requirements of the democratic order of society and shall not be imposed for any purpose other than those for which they are prescribed. The general grounds for restriction set forth in this article shall apply for all fundamental rights and freedoms.

ARTICLE 15

* In times of war, mobilisation, martial law, or state of emergency, the exercise of fundamental rights and freedoms can be partially or entirely suspended, or measures may be taken, to the extent required by the exigencies of the situation, which derogate the guarantees embodied in the Constitution, provided that obligations under international law are not violated.

ARTICLE 26

* ...... No language prohibited by law shall be used in the expression and dissemination of thought. Any written or printed documents, phonograph records, magnetic or video tapes, and other means of expression used in contravention of this provision shall be seized by a duly issued decision of a judge or, in cases where delay is deemed prejudicial, by the competent authority designated by law.

ARTICLE 28

* The press is free, and shall not be censored. The establishment of a printing house shall not be subject to prior permission or the deposit of a financial guarantee.
* ....Publication shall not be made in any language prohibited by law.

ARTICLE 38

* The Administration shall not impose any sanction resulting in restriction of personal liberty. Exceptions to this provision may be introduced by law regarding the internal order of the Armed Forces.

Gavrilos είπε...

Tι γκολακι ο Καστιγιο!!!!!
Τι τακουνι ο **στης!!!
Αλωσαμε και το Ηρακλειο!!!
και τα γατια θα κλεεεεεεεεεενε!!!!!

heinz είπε...

Αυτά για όσους λένε γιατί ούρλιαζαν (κι ουρλιάζουν ακόμη) οι Κούρδοι.

castolidefkis είπε...

ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ: Ο άνθρωπος αυτός ήταν θαλασσοπόρος, ή απλά ναυτικός, αν προτιμάτε.

Το 1ο του μειονέκτημα: Δεν είχε διαβεί το στενό τού Γιβραλτάρ, ούτε 1 φορά

το 2ο του μειονέκτημα: Ηταν τούρκος

Το 3ο του μειονέκτημα: Χάρισε τ' όνομά του σε ένα πλοίο που παραλίγο να γίνει αιτία πολέμου 2 χωρών/γειτόνων, αλλά επειδή το έκανε μετά θάνατον, ο αλλάχ τον συγχώρησε (φημολογείται)...

Εκανε και κάτι σπουδαίο όμως, αυτός ο κατάπτυστος "τουρκαλάς":

Παρά το γεγονός ότι όση θάλασσα γνώριζε ήταν όλη κι όλη η Μεσόγειος, συλλέγοντας στοιχεία από 'δω κι από 'κει, (όπως ο ίδιος κατόπιν εξήγησε), σχεδίασε έναν χάρτη (ό'τι περισώθηκε και υπάρχει ακόμη παρουσιάζει χαρτογραφικά στοιχεία κυρίως τού δυτικού ημισφαιρίου), τόσο άρτιο σε ακρίβεια, ώστε οι σύγχρονοι σχετικοί επιστήμονες έφθασαν να τον θεωρούν πραγματικό θαύμα, τον περίφημο χάρτη τού ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ (ΣΣ: περιέχει ακόμη και την Ανταρκτική, χωρίς τους πάγους).

Αξίζει, νομίζω, μια επίσκεψη μέσω του Google, κυρίως για όσους δυσπιστούν...

Θα έδινα την ευχή στην κόρη μου για να παντρευτεί με τον Πίρι Ρέϊς. Για να είμαι ειλικρινής, ακόμα και στο γιό μου θα την έδινα αυτή την παντελώς "βλάσφημη" ευχή. Είμαι προφανώς βλάσφημος, το λιγώτερο...

Castor

Debby είπε...

Περιμένατε κάτι άλλο κ.Δήμου?

castolidefkis είπε...

Παράλειψη: Τα περί ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ έγιναν γύρω στα 1500...

mickey είπε...

Glenn, τώρα που και η Άφρο πήρε αντίστοιχη θέση με μας για τη ...γαργάρα, να δω τι θα πει κι ο γάτος που εσένα σε έθαψε κι εμένα με αγνόησε! Με τον ιδιότυπο "ρατσισμό" που έχει υπέρ των γυναικών θα στοιχημάτιζα πάντως πως τώρα μάλλον θα συμφωνήσει ή θα το ρίξει στις σοφιστείες για να τα μπαλώσει. Ανυπομονώ!

Ιδού η Ρόδος :))

Και για το ματσάκι:

Νίκο, περαστικά!

(όχι δεν είμαι ...γαύρος ;)

Ecumene είπε...

@cocteau_twin μαλλον περασες το blog για καποια ταξη διδασκαλιας,οπου ο Δημου ως καθηγητης θα τραβαει τα μαλλια του απ τη βλακομάρα των εδω μαθητων του....Sαν gay ομως,περιμενα να χεις πιο πολυ Φαντασια!...

heinz είπε...

mickey said...

"Και για το ματσάκι:
Νίκο, περαστικά!
(όχι δεν είμαι ...γαύρος ;)"

Ουστ πόντικα!!!!

(εγώ όμως είμαι χανούμης!!!)

cocteau_twin είπε...

Δίκιο έχεις. Αν είχα φαντασία θα είχα ασχοληθεί με τον Ντέμη και τη Βανδή και θα αγνοούσα το θέμα παντελώς το θέμα που σχολιάζουμε.

glenn είπε...

@harry 9:09 μμ: Αυτά που λες ισχύουν μόνο για τους Αριστοκρατικούς. Οι Δημοκρατικοί δεν έκαναν τίποτε τέτοιο. Ήταν σαν κι εμάς, κι εμείς σαν κι αυτούς.

christina είπε...

Kai gia na po tin amartia mou, leo pragmata gia ratsismous kai ethni kai tetoia, alla ama arxisoun tipota pyrotexnimata( kai prolavo na apofasiso) tha dialekso tin plevra pou de tha eimai ekeini ti stigmi giati afou tha mas pyrovoloun olous mazi logika tha amynomaste oloi mazi. Thema epiviosis. Ti tha po ego, "syggnomi, alla exoume kati diaforoules stis apopseis, kante ena time out mexri na petaxto stous apenanti pou nai men mas pyrovoloun alla me ekfrazei i stasi tous"?
Den me noiazei ti tha kanei i kyria ypopsifia "an" ginei kanena ntou, akrivos giati oloi aftoi pou exo eklegmenous kai ypopsifious den ksero ti tha kanoun.
To oti vgainei o kathenas kai leei "ego eimai patriotis" de simainei oti tha to apodeiksei ki olas an xreiastei.

glenn είπε...

Έκανες πάντως δύο φιλότιμες προσπάθειες μυ. Σ' ευχαριστώ. Οι άλλοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ecumene είπε...

cocteau_twin,σωστα τα λες..και αν ησουν και Αντιρατσιστης θα σουν πιο ανεκτικος στις Διαφορετικες Αποψεις και στο Διαφορετικο Υφος του καθενος..
(Μεσα σε 400 σχολια,κανουμε και κανενα
break-spam..)

glenn είπε...

Ποιος; 400άρα;

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 486   Νεότερο› Νεότερο»