Τρίτη, Μαρτίου 21, 2006

Τριπλή επέτειος



21 Μαρτίου. Τι μέρα και η σημερινή!

21 Μαρτίου. Εαρινή ισημερία – πρώτη μέρα της άνοιξης. Θεσπισμένη από τους αστρονόμους και τα λουλούδια. (Και Παγκόσμια Ημέρα των Δασών). Για να νιώθουμε κι εμείς αναγεννημένοι.

21 Μαρτίου. Διεθνής Ημέρα της Ποίησης θεσπισμένη από την UNESCO.

21 Μαρτίου. Διεθνής ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Θεσπισμένη από τον ΟΗΕ.

Το 1960, την ημέρα αυτή, στο Sharpeville της Νότιας Αφρικής η αστυνομία άνοιξε πυρ και σκότωσε 69 ανθρώπους που συμμετείχαν σε μία ειρηνική διαδήλωση εναντίον του Απαρτχάιντ. Η απόφαση 2141 (ΧΧΙ) του 1966 καθιέρωσε την ημερομηνία ως ημέρα μνήμης και αγώνων για την κατάργηση κάθε είδους ρατσιστικής διάκρισης.

Εμείς σε αυτό το blog μιλάμε, μέρες τώρα, για την ποίηση – χωρίς φυσικά να την έχουμε εξαντλήσει. Μιλήσαμε και για την Άνοιξη.

Ίσως τώρα να πρέπει να ασχοληθούμε και με τον ρατσισμό.

Όχι γενικά. Όχι αφηρημένα. Για τον καθημερινό ρατσισμό της ζωής μας.

Για μένα ο πρώτος ρατσισμός είναι η άρνησή του. Όταν μία κοινωνία λεει: «Οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές» κάνει μία διάκριση (ρατσιστική) υπέρ των Ελλήνων και επιβεβαιώνει τον ρατσισμό της.

Έχω πει ότι ο ρατσισμός είναι εκ γενετής αρρώστια της ανθρώπινης ψυχής: γεννιόμαστε ρατσιστές, με την δυσπιστία και τον φόβο του Άλλου, του Ξένου. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός και να το πολεμάμε όλη μας τη ζωή.

Το πιο δύσκολο είναι να εντοπίσουμε τον ρατσισμό. Πολλές συμπεριφορές που μας φαίνονται αυτονόητες, είναι ρατσιστικές. Αλλά κανείς δεν μας έχει μάθει να τις αναγνωρίζουμε και να τις πολεμάμε. Τις θεωρούμε σχεδόν φυσικές. Ο δημοσιογράφος που γράφει: «Ο αμερικανοεβραίος Κίσιγκερ» διαπράττει ρατσιστικό ολίσθημα – αλλά δεν το ξέρει.


Αυτό που ιδιαίτερα με ανησυχεί, είναι ότι δεν γίνεται καμία προσπάθεια για να αλλάξει αυτή η στάση. Παιδεία, κράτος ΜΜΕ, θα έπρεπε να εργαστούν για την δημιουργία μίας πιο ανεκτικής και ανοιχτής κοινωνίας. Αλλά τι να περιμένει κανείς όταν η πιο έγκυρη μελέτη (Φραγκουδάκη-Δραγώνα) έδειξε πως οι καθηγητές και οι δάσκαλοι είναι πιο ρατσιστές και μισαλλόδοξοι από τους μαθητές τους...

Είμαστε – δυστυχώς – από τις πιο ρατσιστικές κοινωνίες της Ευρώπης.

Το δείχνουν οι έρευνες της Eurostat που κάθε χρόνο επιβεβαιώνουν την μισαλλοδοξία και την ξενοφοβία μας. Και για να μην μιλήσω για Αλβανούς, Νέγρους, και άλλους ξένους – σκεφθείτε το κατάντημα εκείνων των ελλήνων που τυχαίνει να είναι Ρομά (Τσιγγάνοι ή, επί το ρατσιστικότερον, Γύφτοι). Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υφίστανται τέτοιες διακρίσεις, σε καμία δεν ζούνε σε τόσο άθλιες συνθήκες... Και είναι έλληνες πολίτες, σαν κι εμάς, όχι μετανάστες.

Α θέλετε να βρείτε συγκεκριμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους Ρομά πηγαίνετε στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι ΕΔΩ. Θα βρείτε άπειρες...

Και να ήταν μόνο οι Ρομά; Σκεφθείτε τον καθημερινές μας διακρίσεις απέναντι, στις γυναίκες, τους γέροντες, τα πρόσωπα με ειδικές ανάγκες. Τον επαγγελματικό ρατσισμό με τα στερεότυπα (μπορεί ένα βιομήχανος να γράφει ποιήματα;). Τον ρατσισμό των αστείων (οι Πόντιοι, οι Βέλγοι, οι Ξανθές...). Α, ναι, εμποτισμένη είναι η ζωή μας...



Οι φωτογραφίες είναι του Λάμπρου Παπανικολάτου

215 σχόλια:

1 – 200 από 215   Νεότερο›   Νεότερο»
mary είπε...

καλημέρα και καλή άνοιξη!!!!

ΝΔ: "Έχω πει ότι ο ρατσισμός είναι εκ γενετής αρρώστια της ανθρώπινης ψυχής: γεννιόμαστε ρατσιστές, με την δυσπιστία και τον φόβο του Άλλου, του Ξένου."

Κάπως παρόμοια η θέση μου.. Για μένα ο πιο μεγάλος ρατσισμός είναι να μην αποδέχομαι τον εαυτό μου με τις αδυναμίες του. Απ'εκεί ξεκινάν και τα υπόλοιπα. Κι ο εαυτός μας ξένος γίνεται όταν δεν τον αποδεχόμαστε..

glenn είπε...

Καλημέρα.
Στο dvd του Αναστασιάδη είχε μια φράση κορυφαίου υπουργού καθώς έκανε μια παρουσίαση: "Αυτό εδώ δείχνει έναν αράπη, όχι έναν άνθρωπο". Όπως και να το είπε (εννοώ out of context) δείχνει ότι ο ρατσισμός ξεκινά από ψηλά.

Τη προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα σε ένα συνέδριο δημόσιας υγείας. Ο συντονιστής ανακοινώνει το όνομα του επόμενου ομιλούντα. Ήταν ένα πολύ συνηθισμένο ελληνικό όνομα, κάτι σαν Λεωνίδας Χατζησταύρου ας πούμε. Σηκώνεται ο ομιλητής και ήταν μαύρος. Ένα στιγμιαίο γελάκι στην αίθουσα... Γιατί; Από αμηχανία γέλασε και ο ίδιος ο ομιλητής. Αισθάνθηκα τόσο άσχημα. Τους κόπηκε το γέλιο όμως όταν είδαν ότι έκανε τη πιο τεκμηριωμένη παρουσίαση απ' όλους τους άλλους.

Τα φαινόμενα αυτά δεν περιορίζονται σε εγχρωμους, αλλά σε κάθε λογής "άλλους".

An-Lu είπε...

"Σκεφθείτε τον καθημερινές μας διακρίσεις απέναντι, στις γυναίκες, τους γέροντες, τα πρόσωπα με ειδικές ανάγκες." Ειδικά για την τελευταία κατηγορία, δεν είναι μόνο η στενομυαλιά, αλλά και η έλλειψη πρόσβασης πολλών ατόμων "ειδικών ικανοτήτων" σε υπηρεσίες που είναι αυτονόητες για τους πολλούς. Δεν εννοώ μόνο τις ελάχιστες ράμπες (συχνά κατειλλημένες από αυτοκίνητα) ή τα ελάχιστα "τυφλοδρόμια" ( κατειλλημένα από μοτό, που άρχισαν ήδη να τα ξηλώνουν), αλλά ακόμα και κάτι το αυτονόητο, να μην τολμάει κάποιος με πρόβλημα ακοής, να φορέσει ή να εμφανίσει το ακουστικό του. (Δεν έχουν όλοι οι κωφοί γνώση νοηματικής, πολύ λιγότερο οι "βαρύκοοι"). Έχω την ετνύπωση ότι με τα γυαλιά δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο θέμα, εκτός από τις πολύ μικρές ηλικίες.
Απο εκεί ξεκινούν όλα όμως. Από την κοροϊδία των παιδίών σε κάθε τι διαφορετικό, αντίδραση την οποία πιθανόν να έχουν διδαχτεί από το σπίτι τους. Η δημιουργία του "εμείς" και οι "άλλοι", καθώς και ο τρόπος αντίδρασης σε αυτή τη μανιχαϊστική θεώρηση του κόσμου, έχει βαθιές ρίζες. Δεν τρέφω την ψευδαίσθηση ότι κάποιες θεσπισμένες "ημέρες" μποροούν να αλλάξουν κάτι. Πιθανόν όμως να ευαισθητοποιήσουν αυτούς που έχουν "τεντωμένες κεραίες" και να τους ωθήσουν να διαμορφώσουν κάποια πιο θετική άποψη. Από την θεωρία στην πράξη όμως, το χάσμα είναι βαθύ και θέλει χρόνο για να γεφυρωθεί.
Καλή άνοιξη! (εχθές είδα φρασκοανοιγμένες μυρμηγκοφωλιές, τέρμα η κακοκαιρία!)

Black Swan είπε...

Καλημέρα
Μα σήμερα δεν είναι και η παγκόσμια μέρα του ύπνου;
Γιατί με ξυπνάτε!!!!!!!!

Το δίδαγμα της πολιτικής Ιστορίας των τελευταίων χρόνων -και όχι μόνον της Ελληνικής Ιστορίας, ασφαλώς- αναθέτει υποτίθεται σε όλους μας το καθήκον να παρακάμπτουμε κάποιες απαγορευμένες περιοχές, κάποιες τοποθεσίες-ταμπού, μία εκ των οποίων είναι, καθαυτή, η αναγνώριση και ερμηνεία της πολιτισμικής Διαφοράς.
Δεδομένου, ωστόσο, ότι η Διαφορά συνιστά τη μήτρα του νοήματος των πραγμάτων, εξ ου και, στην πράξη, η ύπαρξη ενός ψυχικά ώριμου ανθρώπου είναι τόσο στενά δεμένη με την άσκηση της διάκρισης, η απαγόρευση δεν είναι ανώδυνη. Επομένως;

Ειδικά εκείνοι που δεν μπορούσαν να συλλάβουν τη Διαφορά, ανακάλυψαν τη Διαφορά στο εβραϊκό αίμα για παράδειγμα, και έχτισαν κρεματόρια. Επειδή ο αποθηριωμένος άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται το νόημα, είναι αδύνατο να διακρίνει πέρα από το χρώμα ή το σχήμα του κρανίου, πέρα από το φονικό όριο πάνω στο οποίο σταθεροποιείται η τύφλωση· πλην, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως η Διαφορά δεν υφίσταται όντως ως κληρονομιά της Ποικιλίας, της απολύτως απαραίτητης για την εσωτερική ζωή κάθε υποκειμένου.

Το θέμα του ρατσισμού είναι, πιστεύω, ένα καλό παράδειγμα της βαναυσότητας που ασκήθηκε πάνω στη Διαφορά.





Ο ρατσισμός είναι μια μαζική νεύρωση, δηλωτική της αποσιωπημένης απογοήτευσής μας από το γεγονός ότι πλέον, εμείς οι ίδιοι χάσαμε την ικανότητα και την προθυμία να εντοπίζουμε την αυθεντική Διαφορά εκεί όπου υπάρχει.

Nikos Dimou είπε...

black swan
"χάσαμε την ικανότητα και την προθυμία να εντοπίζουμε την αυθεντική Διαφορά εκεί όπου υπάρχει".

Σωστά - προσυπογράφω...

Minimus είπε...

Καλημέρα σας.

Γνώριζα την τριπλή επέτειο της 21ης Μαρτίου. Την πληροφορία όμως για τα τραγικά γεγονότα του 1960, την αγνοούσα. Για το λόγο αυτό ίσως, είχα συνειρμικά συνδέσει την 21/3 με τις παρακάτω συγγενείς έννοιες. "Άνοιξη, ποίηση, αναγέννηση, συναδελφικότητα, άνθιση, ελπίδα, αγάπη, ζωή, συμφιλίωση."

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, "έπεσε" στα χέρια μου ένα βιβλίο με τον τίτλο "Ο δρόμος για την Ομόνοια" των εκδόσεων Καστανιώτη, στο οποίο συμμετέχει κι ο οικοδεσπότης μας. Αποτελεί μια ευγενική εκδοτική χειρονομία κάποιων προκειμένου να υποστηρίξουν -οικονομικά- δύο ανθρώπους θύματα πρωτοφανούς ρατσιστικής συμπεριφοράς ενός "έλληνα", στην Αθήνα πριν από 7 χρόνια. Δεν πίστευα ότι τέτοια γεγονότα "κινηματογραφικής" βίας συνέβησαν στην Ελλάδα. (Αν θέλει ο κ. Δήμου, θα δώσει περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω βιβλίο.)

Την προηγούμενη βδομάδα, είδα στον κινηματογράφο το έργο : "Crash". Εξαιρετική ταινία, με σπουδαία σκηνοθεσία και συγκλονιστικές ερμηνείες, η οποία πραγματεύεται το ακανθώδες ζήτημα του ρατσισμού.

Τελικά νομίζω ότι, ίσως ο ρατσισμός, είναι στοιχείο της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας. Όταν πολλοί άνθρωποι συγχρωτίζονται σε κλειστούς χώρους, συχνά εκδηλώνουν ρατσιστική συμπεριφορά, γιατί δυσκολεύονται να δεχθούν "τον διαφορετικό". Σκεφτείτε π.χ. τους ανθρώπους που συγχρωτίζονται στον ψηφιακό χώρο του παρόντος blog. Πόσες φορές διαπιστώσαμε ρατσιστικές συμπεριφορές ή αντιδράσεις, από ανθρώπους που δεν κατάλαβαν (ή δεν θέλησαν να καταλάβουν) τη διαφορετική άποψη.

Δεν ελπίζω να μεγαλώσει και να γιγαντωθεί το "αντιρατσιστικό κίνημα" παγκοσμίως.
Ελπίζω κάποτε, ο ρατσισμός να θεωρείται τόσο πρωτόγονη και ξεπερασμένη συμπεριφορά, ώστε η λέξη "αντιρατσισμός" να φαντάζει σαν σύντομο ανέκδοτο της ιστορίας.

Καλή Άνοιξη σε όλους.

paragrafos είπε...

Πηγαίνοντας στην Ευρώπη και ζώντας για κάποιο διάστημα σε πόλεις της βόρειας Αμερικής, ανακάλυψα μια ποικιλία ανθρώπων που ως τότε αγνοούσα την ύπαρξή της!

Στη χώρα μας, κανείς δεν μας είχε μιλήσει γι αυτούς τους συνανθρώπους μας. Αλλά και τους λιγοστούς που ξέραμε από δαύτους, είχαμε μάθει να τους λυπόμαστε κι όχι να τους αγαπάμε.

Μάθαμε να λυπόμαστε τους τυφλούς, αλλά τους αφήναμε να σκοντάφτουν στα πεζοδρόμια της αδιαφορίας μας αφήνοντάς τους να εκλιπαρούν τους περαστικούς για να περάσουν τις διαβάσεις. Κι όταν τους βοηθούσαμε νιώθαμε και περήφανοι για την καλή μας πράξη κι όχι πως κάναμε το καθήκον μας ώς άνθρωποι και συμπολίτες.

Μάθαμε να κοιτάζουμε με οίκτο τους παραπληγικούς, αλλά τίποτε δεν κάναμε για να τους δώσουμε πρόσβαση στη ζωή, στον ήλιο, στη βόλτα, στη χαρά, στα θάλασσα, στην εκδρομή.

Ας μη μιλήσουμε καλύτερα για τους τετραπληγικούς που είναι, στον τόπο μας, από την εποχή των... Σπαρτιατών, εγκαταλειμμένοι στον καιάδα των δημοσίων νοσοκομείων και σαπίζουν στα εκζέματα και στα συρίγγια και πεθαίνουν πονώντας και διψώντας για ανθρωπιά και αξιοπρέπεια...

Όσο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, είναι επίσης ... ανύπαρκτα. Απουσιάζουν από τα σχολεία, από τους παιδότοπους από την ίδια τη ζωή. Ίσως επειδή απουσιάζουν και από την καρδιά μας...

Όμως, στην "σκοτεινή" Ευρώπη και στη "λεπρή" βόρεια Αμερική ανακάλυψα όλους αυτούς τους άφαντους (στη χώρα μας) ανθρώπους!

Είδα τυφλούς να περπατούν με αξιοπρέπεια στα πεζοδρόμια και στις διαβάσεις καθοδηγούμενοι από εκπαιδευμένους σκύλους!

Είδα παχύσαρκα άτομα και παραπληγικούς να διαπρέπουν στα πανεπιστήμια, να γίνονται αβίαστα αποδεκτοί και να συνυπάρχουν σαν όλους τους άλλους και με όλους τους άλλους ανάμεσα στον διδακτικό προσωπικό και τον φοιτητόκοσμο.

Είδα παιδιά με ειδικές ανάγκες να χαίρονται τη ζωή στα σχολεία έχοντας παρά δίπλα ικανούς και εξειδικευμένους συνοδούς.

Κι όχι όπως πέρυσι στην Κύπρο μας, που πέθανε ένα παιδάκι (επιληψία; απλή λιποθυμία;) επειδή κανείς σ΄ εκείνο το δημοτικό σχολείο της Πάφου δεν ήξερε τίποτε από πρώτες βοήθειες, επειδή σε κανένα σχολείο της Κύπρου δεν υπήρχε ούτε μια φιάλη οξυγόνου.

Μα θα μου πείτε, εδώ πεθαίνουν (στα δημόσια νοσοκομεία) οι αρτιμελείς και οι "φυσιολογικοί" για πλάκα, για τους άλλους, τους... απόβλητους της ψυχής μας θα μιλάμε τώρα;

Με απογοήτευση

Παράγραφος

Nikos Dimou είπε...

harry said...
"Οι φυλες των ανθρωπων εχουν προτερηματα & ελαττωματα,οπως οι φυλες των σκυλων".

H έννοια της "φυλής" είναι επιστημονικά ξεπερασμένη - και οδηγεί κατευθείαν στον ρατσιμό. Άρα και η ιδέα περί "ελαττωμάτων και προτερημάτων" της φυλής - αυτές εκφράζονται πια μόνο με ρατσιστικά στερεότυπα. Ακόμα και ο "εθνικός χαρακτήρας" έχει πια απορριφθεί σαν έννοια.

(Φεύγω τώρα - αν χρειαστεί συζήτηση - θα επανέλθω το μεσημέρι).

Stormrider είπε...

κ Δήμου θα ήθελα να προσθέσω ένα είδος ρατσισμού που είναι πολύ της μόδας τον τελευταίο καιρό.
Λόγω (κυρίως) της ελληνικης τηλεόρασης όπου οι άνθρωποι από την επαρχία παρουσιάζονται ως κάτι γραφικοί-καρικατούρες που μιλάνε περίεργα, έχει δημιουργηθεί μία ολόκληρη γελοιοποίηση όλης της επαρχίας. Η εκάστοτε διάλεκτος, παρουσιάζεται διαστρεβλωμένη έτσι ώστε να ακούγεται όσο πιο ηλίθια γίνεται.

"πως γίνεται και μιλάς κανονικά;"
"μα καλά, στην Κρήτη έχετε τηλεόραση;"
είναι ερωτήσεις που μου έχουν κάνει κι ακόμη προσπαθώ να συνέλθω!!!

Titika είπε...

stormrider: Διφωνώ πως αυτού του τύπου ο ρατσισμός είναι της μόδας. Ίσα-ίσα, πιστεύω οτι είμαστε όλο και πιο ανοιχτοί στη "διαλεκτική" διαφορετικότητα. Πάντως κι εγώ, που είμαι από την Αθήνα, έχω νιώσει ρατσισμό πολλές φορές σε χωριά ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Και μόνο που άνοιγα το στόμα μου και με άκουγαν να μιλάω διαφορετικά από αυτούς, με κοίταγαν με περίεργο μάτι.

cyrus είπε...

Νίκος Δήμου: "Έχω πει ότι ο ρατσισμός είναι εκ γενετής αρρώστια της ανθρώπινης ψυχής: γεννιόμαστε ρατσιστές, με την δυσπιστία και τον φόβο του Άλλου, του Ξένου. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός και να το πολεμάμε όλη μας τη ζωή."

Αυτή είναι, για μένα, η ουσία του ποστ. Χρειάζεται να παρατηρείς διαρκώς τον εαυτό σου, να αναλύεις την συμπεριφορά σου και να την διορθώνεις. Ο αυθορμητισμός είναι καλός στο σπίτι, ή στην παρέα, αλλά όταν μιλάς δημόσια χρειάζεται κάποια αυτοσυγκράτηση. Αυτό έπαθε και ο κ. Αλογοσκούφης όταν άφησε να εννοηθεί ότι οι μαύροι δεν είναι άνθρωποι. Η φράση του δεν ήταν "out of context". Ήταν ένα αυθόρμητο αποτυχημένο αστείο. Και επικίνδυνο, όμως...

Stormrider είπε...

@titika
ναι, αυτό είναι ο τοπικισμός και είναι το πρόβλημα στην αντίστροφη πλευρά του. υπάρχει και σε πολύ μεγάλο βαθμό ειδικά στα μέρη μου.

Somebody961 είπε...

Ολες μα όλες οι μορφές ρατσισμού είναι απλά διαφορετικές εκφάνσεις ενός χειρίστου επιπέδου εγωισμού που μπορεί εν μέρει να προυπάρχει αλλά δυστυχώς καλλιεργείται από μικρή ηλικία.
Ενα παράδειγμα που έζησα προ καιρού.
Ημουν στην γραμμή Πειραιάς-Κηφησιά.
Διάλογος μπροστά μου ενός πατέρα και παιδιού.
-Κάθησε κωστάκη εδώ, είναι άδειο το κάθισμα
-Μα μπαμπά, δεν θέλω
-Κάθησε βρέ χαζέ, ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ?
Αντί του:
-Σήκω κωστάκη να καθήσει η κυρία που φαίνεται κουρασμένη...

Αρα εμείς είμαστε ούτως ή άλλως οι καλύτεροι, ακόμα και αν είμαστε απόλυτα ίδιοι.
Πόσο δε μάλλον να είναι ο άλλος άλλο χρώμα, άλλη γλώσσα, ανάπηρος, οτιδήποτε. Χαμένος και 'λιγότερος' από χέρι είναι.
Η διαφορετικότητα, όποια και αν είναι αυτή αυτόματα κάνει τον άλλο χειρότερο.
Ισως και να έχει να κάνει ότι είμαστε ένας λαός στερημένος και πιανόμαστε από το σκοινί που ανοίγει την καταπακτή και μας γκρεμίζει.
Καμμιά φορά (πολλές) και η ζηλοφθονία έχει το μερίδιο της. Πόσα δεν έχει ακούσει ο οικοδεσπότης μας εξαιτίας της. Ακους εκεί, πρώτη σε πωλήσεις η δυστυχία από έναν ...διαφημιστή (ειρωνικά). Τι δυστυχία..

Μακάρι ο ερχομός της άνοιξης και του φωτός να μας φωτίσει να πιανόμαστε από το σκοινί που το χαρτάκι του να γράφει "Ανθρωποι-Ζωή".

Takis Alevantis είπε...

Μα είμαστε εμείς ρατσιστές; Οι άλλοι είναι ... (Αλβανοί, Μαύροι, Τούρκοι, Κουτόφραγκοι, Αμερικανάκια, Πόντιοι, φρικιά, κλπ. κλπ. διαλέγετε ό,τι σας ταιριάζει ... Το λένε διάφοροι ως ανέκδοτο αλλά δεν είναι.

Ένα φάρμακο αντιρατσιστικό: το reality show Black and White στο οποίο μια οικογένεια μαύρων ζει μακιγιαρισμένη ως λευκή και μια οικογένεια λευκών ζει (επίσης μακιγιαρισμένη) ως μαύροι. Φανταστείται κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, μια οικογένεια «Ελληναράδων» να ζούν ως Αλβανοί και μια οικογένεια «Αλβανών» να ζούν ως Ελληναράδες ...

Εμένα πάντως μου θυμίζουν όλα αυτά μεγάλους πιθήκους που τσακώνονται για την μπανάνα την επιούσια και προσπαθούν να επιβληθούν στην γειτονική ομάδα πιθήκων ... Ενδιαφέρον από την άποψη αυτή και το βιβλίο Quand le loup habitera avec l'agneau σχετικά με την παρατήρηση των ζώων και τα συμπεράσματα για τις ζωικές κοινωνίες ανάλογα με την κοινωνική θέση και τη κοσμοθεωρία του παρατηρητή.

Beth είπε...

@m.alex.mlk
Μαλακάκο μου, και το τεστ-παπ έχει σκοτώσει γυναίκες από λάθος, αλλά δεν χαρακτηρίσαμε ποτέ τον ένα και μοναδικό γιατρό φονιά!

Αλλά να μην συγκρίνεις ροδάκινα με μπανάνες μ; Να μάθεις πως στη ζωή υπάρχουν πολλάααααα πραγματάκια, έννοιες κι ορισμοί. Δεν μπορείς να συγκρίνεις έναν πανέξυπνο, ικανό στρατηγό με έναν επίσης πανέξυπνο, ικανό γιατρό. Γιατί... Μωρό μου. Δεν συγκρίνουμε τα κοσμητικά επίθετα αλλά τις ιδιότητες. Ε;

Μην τον καλείς φονιά τον Μέγα. Μην καμουφλάρεις την άγνοια σου, την αδυναμία σου να εκτιμήσεις με φτηνοαναρχικογιατιταεχωβαριααλλααγαπωκαιτονκοσμο στιλάκι του δήθεν.

Και ξαναλέμε τη ρήση του λατρεμένου μπας και την εμπεδώσεις:
"Στην γενική αγάπη μας για την ανθρωπότητα σχεδόν πάντα αγαπάμε μονάχα τον εαυτό μας."
Γι' αυτό... Χ α λ ά ρ ω σ ε!

Beth είπε...

είπε κι ο reviewer...
"Μια ταινία μνημείο για τον ρατσισμό του φύλου - αλλά και για τον ρατσισμό γενικά - που θα έπρεπε να προβάλλεται στα σχολεία."

Από πότε η ομοφυλοφιλία έγινε φαινόμενον (κοινωνικά, ηθικά, ατομικά, αισθητικά) αποδεκτόν;

Έλατε ρε παιδιά. Κατοικήστε τον κόσμο τούτον!

Ωχ.

Alogaki είπε...

Νομίζω ότι η έννοια "ρατσισμός" είναι σαφώς ευρύτερη από την έννοια "φυλετική διάκριση". Ρατσιστική συμπεριφορά, σημαίνει δεν αναγνωρίζω, (δεν αποδέχομαι) το διαφορετικό. Επιτίθεμαι στο διαφορετικό, είτε είναι χρώμα, είτε θρήσκευμα είτε απλά μια άποψη! Κοιτάξτε τον τρόπο με τον οποίο επιτίθεται παραπάνω η "hra" στον "m.alex.mlk" γιατί απλά δε συμφωνεί μαζί του. Αν δεν είναι αυτό ρατσιστική συμπεριφορά, τότε τί είναι;

Stathis είπε...

Πριν μερικές ημέρες έγινε έντονη διαμαρτυρία στον Εύοσομο στη Θεσσαλονίκη για να αποτραπεί η εγκατάσταση κέντρου κοινωνικής επανένταξης πρώην εξαρτημένων. Ένας συμπολίτης των διαμαρτυρομένων που τόλμησε να διαφωνήσει προπηλακίστηκε (κοινώς άρπαξε μερικές ψιλές) ώστε να μην ακουστεί η γνώμη του. Όχι οι έλληνες δεν είναι ρατσιστές. Δεν τους ενοχλεί το διαφορετικό , όταν δεν είναι δίπλα τους.
Πλησίον δεν είναι ο γείτονας , αλλά ο γείτονας του γείτονα.

Stathis είπε...

oldman said:

Y.Γ Θα ήθελα επίσης να προσθέσω πως ως ποδοσφαιρόφιλος, θα είχα κάπως περισσότερες απαιτήσεις από κάποιο νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας μου αν αυτός ήταν Βραζιλιάνος, από ότι αν ήταν π.χ Δανός. Από τεχνικοτακτικής άποψης, οι δύο λαοί αντιλαμβάνονται το άθλημα διαφορετικά.

Το παράδειγμά σου είναι χαρακτηριστικό : Υπάρχουν βραζιλιάνοι που παίζουν στο Λήλαντα Βασιλικού ας πούμε και Δανοί που παίζουν π.χ. στη Μάντσεστερ. Ρατσισμός είναι να θεωρείς το βραζιλιάνο του Λήλαντα καλύτερο του Δανού της Μάντσεστερ

glenn είπε...

Είπες oldman: "Όταν όμως γνωρίζεις πως κάποιες ομάδες, μοιράζονται κατά πλειοψηφία κάποιο χαρακτηριστικό με το οποίο δυσανασχετείς (η δυσοσμία εν προκείμενο)"

Ναι, ναι. Κι αυτοί οι αβάπτιστοι μυρίζουνε επίσης...
Αφήστε το oldman και harry. Βλέπετε δεν τσιμπάει κανείς. Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό.

Nikos Dimou είπε...

HarryQ (Encycl. Encarta):

Race, largely discredited system of classifying human beings according to common descent and superficial physical characteristics. The concept of race is not particularly helpful biologically or sociologically: all so-called races belong to the one biological species Homo sapiens and show only minor genetic variations. Culture is considered a far more important factor than race in determining behaviour and lifestyle. The high profile of the issue of race is a result of the political uses of notions of superiority associated with racism.

Αυτά γράφει η Encarta (είναι η πιο σύντομη) για το θέμα φυλή. (discredited: ανυπόληπτη έννοια). Πράγματι αποδείχθηκε πως κατάγόμαστε όλοι από ΜΙΑ "Εύα" όπως δείχνουν τα μιτοχόνδρια.
Οι διαφορές οφείλονται σε περιβαλλοντικούς λόγους. Οι μαύροι γίνονται καλύτεροι αθλητές γιατί είναι η μόνη τους διέξοδος μέσα στο υπάρχον σύστημα.

Hra μην επιμένεις για τον Αλέξανδρο - γιατί θα "μεγαλοποιήσεις" τον Χίτλερ. Κι εκείνος ήθελε να μας εκπολιτίσει" και μπήκε απρόσκλητος σε δεκάδες χώρες σφάζοντας κόσμο. Κι ο Μπους στο Ιρακ τα βήματα του Αλέξανδρου ακολούθησε...

Nikos Dimou είπε...

stemsor said...
Μήπως κύριε ΝΔ γίνεστε και εσείς ρατσιστής εναντίον των ρατσιστών;

Αν το θέσετε έτσι - ναι, είμαι ρατσιστής εναντίον: των ρατσιστών, των απατεώνων, των εγκληματιών, των τρομοκρατών, των φανατικών, των βλακών, των δικτατόρων, κλπ. Είμαι δηλαδή ενάντιος σε ότι εξευτελίζει και βλάπτει τον συνάνθρωπο.

Stathis είπε...

stemsor για να γίνει διάλογος πρέπει να υπάρχει μία κοινή βάση. Για να συζητήσουμε για το ρατσισμό πρέπει να αποδεχτούμε μια σταθερή βάση. Αυτή είναι η διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Αν την αποδέχεσαι έχεις την απάντησή σου. Αν όχι απλά δεν μπορούμε να συζητήσουμε γιατί δεν αποδεχόμαστε ένα κοινό σημείο αναφοράς.

glenn είπε...

Και να σημειώσω για εκείνο το ανόητο επιχείρημα πως ο Χίτλερ θεωρούσε την ελληνική φυλή, δεύτερη ή τρίτη μετά την αρεία: Πράγματι ναι. Πριν την εισβολή στην Ελλάδα. Όταν αναγκάστηκε να την κάνει, αναβίωσε τον Φαλμεράϋερ για να αιτιολογήσει τις ενέργειές του.

"Οι διαφορές οφείλονται σε περιβαλλοντικούς λόγους. Οι μαύροι γίνονται καλύτεροι αθλητές γιατί είναι η μόνη τους διέξοδος μέσα στο υπάρχον σύστημα."

Αυτό, δηλαδή πόσο και πως ο φαινότυπος καθορίζει τον γονότυπο, είναι ζήτημα υπό ζωηρή συζήτηση με εκατέρωθεν επιχειρήματα. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη.

glenn είπε...

Η συμπεριφορά του ΝΔ απέναντι σε ρατσιστές κλπ, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βλαπτική. Ελιτίστικη ίσως. Αλλά όχι βλαπτική. Αντίθετα η συμπεριφορά του ρατσιστή είναι βλαπτική για τα υποκείμενα της υποψίας του.

Titika είπε...

stemsor: Βάσει της λογικής σου αυτή τη στιγμη φέρεσαι ρατσιστικά στον Ν.Δ.
Όμως ρατσισμός δεν είναι η διαφωνία, η και το μίσος μετά από ένα έγκλημα. Ο ρατσισμός βασίζεται σε μη λογικά στερεότυπα και καταλήγει σε καθολική απόρριψη.
Αν μου σκότωναν το παιδί και μισούσα αυτόν που μου το σκότωσε δε νομίζω οτι θα ήμουνα ρατσίστρια. Έχεις γενικεύσει τον όρο ρατσισμό και του αποδίδεις χροιές που δεν του αναλογούν.

Yannis H είπε...

Όποιος διαφωνεί για τη σημασία της κουλτούρας στους μαύρους μποξέρ, σπρίντερ, μπασκετπμολίστες, θα πρέπει ν’ ανακαλύψει και κάποιο γονίδιο μπάλας στη Λατινική Αμερική.

Beth είπε...

@ND

Σιχαινόμαστε άπαντες τον Χίτλερ, αγαπητέ μου κύριε, γιατί ήταν ρατσιστής.
Γιατί θέλησε να αφανίσει το γένος των "κατώτερων" Εβραίων. Να αφανίσει. Μ;
Όχι, για τις επεκτατικές του διαθέσεις και προθέσεις μα για το σχέδιο πολιτικής, στρατηγικής του δράσης. Ε; Ας μην μπαίνουμε σε συγκρίσεις με τον δικόν μας.

Θα σταματήσω εδώ, λοιπόν, να μιλώ για τον ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ.

Καλό απόγευμα.

Titika είπε...

stemsor: εσύ λοιπόν πως αντιδράς απέναντι
1. σε έναν δικτάτορα
2. σε έναν κατά συρροή δολοφόνο
3. στον βιαστή σου που σε βιάζει καθημερινά
4. σε έναν άντρα που ενώ περπατάς στο δρόμο με τη μάνα σου, πάει να την χτυπήσει για να την κλέψει
5. στον χούλιγκαν που σε έλιωσε στο ξύλο , χωρίς λόγο, στο γήπεδο

Alogaki είπε...

jacobo said...

[...Ο Ρατσισμός ξεκινάει όμως από αυτό το σημείο. Τι στάση κρατάς; Τους εξουδετερώνεις, τους υποδουλώνεις, τους εκμεταλεύεσε, τους στερείς δικαιώματα στη ζωή;]

jacobo, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Το θέμα είναι πως συμπεριφερόμαστε στο "διαφορετικό".

Επίσης, πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή, στης πάσης φύσεως γενικεύσεις. Για παράδειγμα, αναφέρει ο oldman :

<< Όταν όμως γνωρίζεις πως κάποιες ομάδες, μοιράζονται κατά πλειοψηφία κάποιο χαρακτηριστικό με το οποίο δυσανασχετείς (η δυσοσμία εν προκείμενο), είναι υποκρισία να το αγνοείς>>

Και πως "γνωρίζεις" εσύ oldman, ότι η δυσοσμία είναι κοινό χαρακτηριστικό μιας ομάδας; Υπάρχει στατιστική μελέτη ή το υποθέτουμε;

Αν δηλαδή είχες γνωρίσει ένα Νορβηγό που συμπτωματικά ήταν δύσοσμος (sic) θα κατέληγες στο συμπέρασμα ότι "συνήθως οι Νορβηγοί βρωμάνε";

Μήπως τελικά ισχύει αυτό που είπε παραπάνω ο black swan :

"χάσαμε την ικανότητα και την προθυμία να εντοπίζουμε την αυθεντική διαφορά εκεί όπου υπάρχει".

Stathis είπε...

stemsor said...
Η συμπεριφορά του ΝΔ δεν παύει να είναι ρατσιστική - και όπως κάθε ρατσισμός , γίνεται βλαπτική.

2:09 μμ

Ο ρατσισμός δεν αφορά τον τρόπο σκέψης. Κάνεις λάθος. Ο ρατσισμός είναι ακριβώς το αντίθετο. Να αποδίδεις συλλογικά σε ομάδες κάποια χαρακτηριστικά. Π.χ. όλοι οι ρομά είναι κλέφτες. Αυτό είναι ρατσισμός. Το να λες πως ένας ρατσιστής είναι απλά ... ρατσιστής , σε κάνει και σένα ρατσιστή; Ενδιαφέρων συλλογισμός. Αν πούμε όλους τους έλληνες ρατσιστές, όντως είναι ρατσιστικό.

basik-ly είπε...

Το τραγούδι του σημερινού ποστ έχει τίτλο "Carefully Taught" και προέρχεται από το musical SOUTH PACIFIC των Richard Rodgers/Oscar Hammerstein II. Επειδή ούτε εγώ πιστεύω ότι γεννιόμαστε ρατσιτές.

You've got to be taught
To hate and fear,
You've got to be taught
From year to year,
It's got to be drummed
In your dear little ear
You've got to be carefully taught.

You've got to be taught to be afraid
Of people whose eyes are oddly made,
And people whose skin is a diff'rent shade,
You've got to be carefully taught.

You've got to be taught before it's too late,
Before you are six or seven or eight,
To hate all the people your relatives hate,
You've got to be carefully taught!

glenn είπε...

Εδώ o hra έχει ένα point. Ο Αλέξανδρος στάθηκε ο κατεξοχήν αντιρατσιστής με τους μικτούς γάμους. Για πολιτική σκοπιμότητα, ναι έτσι φαίνεται, αλλά στάθηκε. Ίσως επειδή ο ίδιος ή ο πατέρας του έπεσαν θύματα ρατσισμού από Θηβαίους και Αθηναίους.

resident είπε...

nikos dimoy said "Είμαι δηλαδή ενάντιος σε ότι εξευτελίζει και βλάπτει τον συνάνθρωπο."
Συμφωνώ και προσθέτω, εναντιοs και σε οτι βλαπτει τα ζώα. Μια και το ανέφερε ο podilatis.

apousia είπε...

Επιγραμματικά κι όσο κι αν ακούγεται απαισιόδοξο:
ο σεβασμός στην διαφορετικότητα,πολλώ δε μάλλον η αποδοχή της διαφορετικότητας,παραμένει στις μέρες μας ζητούμενο.
Κι όσο παραμένει ζητούμενο,ο ρατσισμός,έστω και σε λανθάνουσα μορφή-που για μένα είναι επίσης επικίνδυνη-δεν θα εκλείψει.
''Το αδοκίμαστο,και το απ'αλλού φερμένο,δύσκολα το αντέχουν οι άνθρωποι..''

Stathis είπε...

stemsor said...
stathis , ο ρατσισμός είναι τρόπος σκέψης - από κει απορρέουν οι συμπεριφορές.

2:32 μμ
Μάλλον δεν εκφράστηκα σωστά και δε με κατάλαβες. Εννοώ πως δεν είναι ρατσιστικό να κρίνεις τον κάθε άνθρώπο ξεχωριστά με βάση τη συμπεριφορά του. Είναι ο μόνος μη ρατσιστικός τρόπος.

Yannis H είπε...

Harry, οι Αιγύπτιοι στους οποίους δεν θα βρεις σήμερα και πολλούς εφευρέτες ενώ θα βρεις πολλούς μαύρους, εφεύραν τα ιερογλυφικά, τον πάπυρο, τα μαθηματικά, τις πυραμίδες κοκ. Αν κάτι είναι γονιδιακό, τότε οι μαύροι πρέπει να έχασαν το γονίδιο του πολιτισμού και πρωτοπόρου τα τελευταία 4.000 χρόνια κι αυτό να πέρασε στους λευκούς. Σε πείθει;

glenn είπε...

Υπάρχει και η τρίτη σχολή. Την έχεις ακουστά;

glenn είπε...

Είπες harry: "Οσο για τους εβραιους,εννοω οτι απαρνουνται το εθνος τους & την εβραιωσυνη τους,δεν δηλωνουν εβραιοι με γραικικη υπηκοοτητα..."

Εδώ έχεις ένα point. Αλλά και πάλι μπορεί να οφείλεται στην αποτελεσματικότητα των ντόπιων πολιτιστικών mimes.

glenn είπε...

Είπες yannish: "οι Αιγύπτιοι...εφεύραν τα μαθηματικά"

Διόρθωση άσχετη με το θέμα: Τα μαθηματικά (=συλλογή αποδείξεων) εφευρέθηκαν απ' τους Έλληνες.

tyn είπε...

nd said:
"Πράγματι αποδείχθηκε πως κατάγόμαστε όλοι από ΜΙΑ "Εύα" όπως δείχνουν τα μιτοχόνδρια"

Επίσης εχουμε καποιον κοινο προγονο με τα βατραχια, τι σημαινει αυτο? Οτι δεν εχουμε διαφορες με τα βατραχια? Απο την εποχη της κοινης Ευας εχουν συμβει αρκετες μεταλλαξεις. Προφανως υπαρχει τουλαχιστον ενα διαφορετικο γονιδιο στους μαυρους...αυτο που κανει το δερμα τους να ειναι μαυρο, δεν χρειαζεται να παμε στον αθλητισμό. Και προφανως αυτο το γονιδιο δεν προκυπτει τυχαια στον πληθυσμο, αλλιως θα γεννιοντουσαν μαυροι και στην Ελλαδα απο λευκους γονεις. Υπαρχει λοιπον κοινη καταγωγη σ'αυτους που εχοθν το γονιδιο. Οι Ιαπωνες δεν μπορουν να πιουν γαλα, δεν εχουν το ενζυμο που χρειαζεται για την χωνεψη του (αυτο ισχυει και για καποιους Ευρωπαιους, αλλα στους Ιαπωνες ειναι σχεδον 100%). Υπαρχουν λοιπον πληθυσμιακες ομαδες με κοινα γονιδια που ..ολως τυχαιως προερχονται απο την ιδια περιοχη. Το ερωτημα ειναι σε τι βαθμο εχει σχεση η συμπεριφορα με γονιδια.

Stathis είπε...

oldman γιατί αδικείς αυτούς με τους οποίους διαφωνείς; Αν έχει επιχειρήματα απλά διατύπωσέ τα. Απαξιώνεις τους πάντες μόνο και μόνο επειδή κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΝΔ; Όσοι διαφωνούν μαζί του είναι σωστοί; Όλοι οι άλλοι στο τσουβάλι;

takis vasilopoulos είπε...

Δυστυχώς ο ρατσισμός υπάρχει σε ολες τις κοινωνικές τάξεις,ακόμα και στους << μορφωμενους >> ( και εκει παίρνει και τις πιο επικινδυνες μορφες ) . Δεν ξέρω με απογοητεύει και με εξοργίζει να βλεπω νέους φοιτητες ,στην ιατρική που είμαι,να είναι ρατσιστές χωρίς να το ξέρουν.....

Το επιχείρημα που εξεφρασε ο harry δυστυχώς υπάρχει ευρέως.Πολύ υποστηρίζουν ότι δηλαδή κάθε φυλή έχει ξεχωριστά νοητικά χαρακτηριστικά και αλλα μπλα...μπλα και στο τέλος καταλήγουν με κάποιες ασχετες διατυπώσεις οτι εμεις οι έλληνες είμαστε βέβαια ( !!! ) απο τις καλύτερες φυλές.

Δεν ξέρω πάντως πίσω απο το ρατσισμο υπάρχει σίγουρα υπόβαθρο ψυχοπαθολογίας.Ισως η τάση του ανθρώπου να ανήκει σε ομάδες,η σιγουρια της αγέλης,η τάση να επιβάλλεται και πολλα άλλα.

Ενα είναι το φάρμακο όπως τόσες φορές έχει διατυπωθει σε αυτό το blog:η παιδεία.Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της ευαισθησίας

Α ,και ένα επιχείρημα του Ν.Δημου που πάντα το χρησιμοποιω όταν συζητώ με κολλημένα μυαλα περι καθαρότητας τη φυλής: << αντε με τον παππου σου να πηγαινοέρχεται κανένα γονίδιο αλλά με τους προγόνους πριν 2000 χρόνια,πως γίνεται? >> .Καπως έτσι το είχα διαβάσει αν θυμάμαι καλά....

Ας αφήσουμε τη διαφορετικότητα να προβάλλει τη μοναδικότητα μας και όχι να μας χωριζει!

Παραθέτω δύο αγαπημένα τραγούδια του Μ.Λοιζου σε στιχους Γιάννη Νεγρεπόντη

takis vasilopoulos είπε...

Ο ΓΕΡΟ ΝΕΓΡΟ ΤΖΙΜ


Ο γέρο νέγρο Τζιμ
σ' ολόκληρο το Χάρλεμ
ε... γέρο νέγρο Τζιμ
κορνέττα δεύτερη
δεν είχε σαν εσένα.

Μέσα στη νύχτα ούρλιαζε η κορνέττα
λευκοί και νέγροι δίνανε τα χέρια
ε... γέρο νέγρο Τζιμ.

Γιατί να καιν στο Νότο τη σοδειά
όταν πεινάν στον κόσμο τα παιδιά
ποιοί και γιατί σκοτώσανε τον Τζον
τί θέλουν τα παιδιά μας στα Βιετνάμ;

Ο γέρο νέγρο Τζιμ
σε βρώμικο χαντάκι
ε... γέρο νέγρο Τζιμ
τώρα η κορνέττα
πιο δύνατα ουρλιάζει.

Μέσα στη νύχτα ουρλιάζει η κορνέττα
λευκοί και νέγροι δίνουνε τα χέρια
ε... γέρο νέγρο Τζιμ.

glenn είπε...

Είπες takisvasilopoulos: "Πολύ υποστηρίζουν ότι δηλαδή κάθε φυλή έχει ξεχωριστά νοητικά χαρακτηριστικά και αλλα μπλα...μπλα"

Σε παραπέμπω στο τρίτομο έργο του McDonald, περί ανώτερης verbal inteligence των εβραίων. Και μια και το σπουδάζεις, δεν έχεις δει στα βιβλία σου ότι ένα σωρό ασθένειες εμφανίζονται μόνο σε εβραίους;

takis vasilopoulos είπε...

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Ο ΤΖΟ

Στον πόλεμο ο Τζο
περνάει καλά
τον έχουν ώπα-ώπα
τον νέγρο τον λοχία
τον παλικαρά
και πού 'χει μαύρη πέτσα
καθένας το ξεχνά
κατώτεροι κι ανώτεροι
τον λεν παλικαρά
τον νέγρο τον λοχία
τον Τζο τον φουκαρά.

Στον πόλεμο ο Τζο
περνάει καλά
ώσπου κακιά μια σφαίρα
και το δεξί πιο πέρα
το χέρι του πετά
και πού 'χει μαύρη μάνα
κανένας δε νογά
κατώτεροι κι ανώτεροι
τον λεν παλικαρά
του δίνουν και βραβείο
του Τζο του φουκαρά.

Μονόχειρας ο Τζο
ζητάει δουλειά
μα τί δουλειά να κάνει
που το δεξί έχει χάσει
πέρα στο Βιετνάμ
και πού 'χει μαύρη πέτσα
θυμήθηκαν ξανά
τον νέγρο Τζο τον ήρωα
τον λεν αληταρά
τις πόρτες δεν ανοίγουν
στον Τζο τον φουκαρά.

takis vasilopoulos είπε...

@glenn
Mιας και το σπουδάζω θα σου πώ....Καποιες ασθένειες εμφανίζονται σε συγκεκριμένες φυλες όπως οι καυκάσιοι ή οι εβραίοι και αυτο συμβαίνει επειδή παντρέυονται και αναπαράγονται μόνο μεταξύ τους,ειδικά παλιοτερα πιο έντονα...

ΌΜΩΣ,απο αυτο το γεγονός ( οπου κάποια γονίδια ασθένειας αλλεληκαλύπτονται ) μέχρι το γεγονος να ισχυριστώ οτι διαφέρουμε νοητικά το χάσμα είναι τεράστιο.Εξάλλου εδώ και εκατοντάδες ( μην πω χιλιάδες χρόνια ) τα σύνορα έχουν καταργηθει.Οι φυλές διασταυρώθηκαν και η καθαρότητα κάθε φυλής δεν υπάρχει.Δεν ζουμε σε απομονωμένα νησια.

Για το βιβλίο που λές, δεν το έχω διαβάσει αλλά αν υποστηρίζει οτι οι εβραίοι έχουν πιο ανεπτυγμένη νοημοσύνη για μένα είναι εντελώς επιστημονικά αβασιμο....Σχετικά με τους εβραίους η γνώμη μου είναι ότι μεγαλώνουν με την νοοτροπία του περιουσιου λαου και αυτο είναι που τους κάνει να δουλεύουν πολύ και προκόβουν,επίσης αλληλουποστηρίζονται.
Προς θεου!!!όχι τα γονίδια τους....Τα αντιστοιχα υποστήριζε ο Χίτλερ.

Nikos Dimou είπε...

Διαβάζοντας όλα τα σχόλια μετά την απουσία μου ένιωσα μία βαθύτατη θλίψη. Είναι απίστευτο πόσες μορφές παίρνει ο ρατσισμός για να μας ξεγελάσει. Ο ένας λέει ότι οι Ρομά βρωμάνε (χωρίς να εξετάσει αν έχουν την δυνατότητα να πλυθούν εκεί που τους έχουμε πετάξει). Ή ότι δεν θέλουν να πάνε σχολείο (όποτε όμως θέλησαν οι γονείς των υπόλοιπων παιδιών τους απέκλεισαν). Άλλος υπερασπίζεται τον ρατσισμό με βάση την αξία της ελευθερίας - κι άλλος με αιτιολογικό ότι πρέπει να διαφωνούμε προς τον Δήμου.

Πάντως το Νόμπελ κερδίζει ο Stemsor. Γράφει:
"Ναι αλλά έτσι ΝΔ θεωρείτε τον εαυτό σας ανώτερο από τους "βλάκες", τους τρομοκράτες κτλ".
1. Αυτο-αναιρείστε
2. Δεν αποδέχεστε το διαφορετικό
(ρατσισμός)."

Ε, είχα καιρό να γελάσω τόσο πολύ.
Πρέπει λοιπόν να αποδεχθούμε τους ρατσιστές, τους εγκληματίες, κλπ. εν ονόματι της διαφορετικότητας! LoL!

(Επίσης για να επικρίνεις κάποιον δεν σημαίνει πως θεωρείς τον εαυτό σου ανώτερο. Μπορείς και ως ίσος...)

glenn είπε...

Πείτε. Μιλήστε ελεύθερα. Εγώ περιμένω. Άλλωστε το ίδιο σοκ υπέστην κι εγώ και βλέπω τα συμπτώματα πάνω σας.

tyn είπε...

takis vasilopoulos, wildcard

http://www.economist.com/science/displaystory.cfm?story_id=4032638

Nikos Dimou είπε...

Nομίζω πως παρεγηθήκε η φράση μου ότι γενιόμαστε ρατσιστές. Δεν εννοούσα φυσικά ότι υπάρχει σχετικό γονίδιο. Απλώς υπάρχει μέσα μας ο φόβος και η δυσπιστία για το άγνωστο και μας τους κατευθύνουν προς τον Άλλο τόσο νωρίς, που είναι σαν να γεννηθήκαμε με αυτή την προκατάληψη. Το σχολείο και το περιβάλλον ολοκληρώνουν το έργο που αρχίζει η οικογένεια.

oldman τόσο δυσβάστακτο είναι να ανεχθείς μερικά λεπτά δυσοσμίας προκειμένου να προσβάλεις τους συνανθρώπους σου (εκτός αν δεν θεωρείς του Ρομά συνανθρώπους σου). Κι αν αντί γι αυτούς βρώμαγε κάποιος "κύριος" θα έκανες το ίδιο;

glenn είπε...

@tslyns:

Not so easy. Έχει και χειρότερα. Πολύ χειρότερα.

Εμ βέβαια. Όλοι κουνάμε καταφατικά το κεφάλι όταν διαβάζουμε κείμενα του Δήμου σαν πρόσκληση σε τσάϊ και συμπάθεια. Κανείς δεν προσέχει, ή δεν θυμάται τις μπηχτές για τα Νόμπελ και το over-representation αυτού του ethnic group. Όταν όμως νοιώθει ευάλωτο θύμα, τότε γυρίζει ανάποδα ο ντουνιάς και ξεφωνίζει "μπούρδεεεεες". Κι έχεις ακόμη και το harry τρομαγμένο να ζητά έλεος και ισονομία.

Το παραπάνω δεν το θεωρώ καθόλου άσχετο με το θέμα μας. Τώρα που βγήκαμε εθνοτικά ηλίθιοι, έχουμε ένα feeling, όχι του κυνηγητού βέβαια, αλλά απλώς του συγκαταβατικού χαμόγελου (και μη βιαστεί κανείς να ψελλίσει φολκόρ τύπου οι έλληνες είναι όλοι καθηγητές πανεπιστημίου στα εξωτερικά).

Black Swan είπε...

Μόλις ξύπνησα γιορτάζοντας την παγκόσμια μέρα του Ύπνου και διάβασα πάλι τα ίδια από αυτούς που δεν μπορούν να συλλάβουν τη Διαφορά καιανακαλύπτουν την διαφορά στις Ξανθιές , στο εβραϊκό αίμα στους ROM και ετοιμάζουν να χτίσουν κρεματόρια.

Κύριε Δήμου βλέπετε και εσείς ότι επειδή ο αποθηριωμένος άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται το νόημα, είναι αδύνατο να διακρίνει πέρα από το χρώμα ή το σχήμα του κρανίου, πέρα από το φονικό όριο πάνω στο οποίο σταθεροποιείται η τύφλωση.

Ψυχοπαθείς κάθε είδους άρχισαν να επιταχύνουν τον ίλιγγο μιας παρανοϊκής διάκρισης ανάμεσα σε «χρήσιμους» και «άχρηστους».

Είναι στη Γενίκευση που είχαν ανέκαθεν τη γραμμή άμυνάς τους, και από κει εξορμούν ακόμη σήμερα για να ποδοπατήσουν τις εκδηλώσεις της πολλαπλότητας.

Σύμφωνοι· αλλά εμείς (μιλώ για την γενιά μου των 50νταρηδων) τι κάναμε;

Εμείς, θέλοντας να χτυπήσουμε όσους εγκλημάτησαν για να εκδικηθούν την ίδια τους την ανοησία, βιαστήκαμε να εξαφανίσουμε κάθε ανάμνηση αληθινής Διαφοράς, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που κάνει να αναδύεται το συγκινημένο βλέμμα.
Ξεχάσαμε οτι η Διαφορά αποτελεί πηγή ζωής, όπως δείχνει ολοκάθαρα το ωραιότερο παράδειγμα απ' όλα: ο έρωτας
Ο έρωτας είναι καθρέφτισμα ενός προσώπου πάνω σ' ένα άλλο, είναι ομοιότητα, όμως ομοιότητα θεμελιωμένη στη Διαφορά.
Αλλιώς ο άνθρωπος θα πνιγόταν μέσα στον καθρέπτη του, αυτόν που παρουσιάζει διαρκώς, παντού, η νέα κοινωνική πραγματικότητα στο εικονικό περιβάλλον της, κατάλληλο για καταθλιπτικούς καταναλωτές υπόλογους μόνο στο ναρκισσισμό τους.
Αν λογοκρίνουμε κάθε αναφορά στο Διαφορετικό, είναι λοιπόν από ενοχή.
Για παράδειγμα
Δυσκολεύεσαι να πεις ότι ένας Ιρλανδός έχει διαφορετικό χιούμορ από έναν Ελληνα δίχως την απειλή της εντύπωσης ότι κάποιος, κάπου, θα δυσφορήσει, θα διαμαρτυρηθεί, θα αναρωτηθεί «πού το πας».




Εν ονόματι της ισότητας, για την οποία οι πάντες κόπτονται ακριβώς στο μέτρο που αυτή δεν υπηρετείται παρά μόνον υποκριτικά, το προτεινόμενο μοντέλο υποδοχής της Διαφοράς είναι η βουβαμάρα.


Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει την αμηχανία που συνοδεύει κάθε απόπειρα ψηλάφησης της διαφοράς π.χ. .μεταξύ άντρα και γυναίκας, εξόν κι αν πρόκειται για κυριολεκτική ψηλάφηση.

Πρέπει πάση θυσία οι διαφορές να παρουσιάζονται σαν κάτι αποκλειστικά ανατομικό.

Η απαγόρευση να σκεφτούμε το αυτονόητο, δηλαδή ότι το ανθρώπινο ον συνιστά μια ψυχοσωματική ενότητα, συνεπώς η διαφορά δεν μπορεί παρά να θίγει και τον ψυχισμό, είναι δεδομένη.



Σήμερα, που η ροπή εξατομίκευσης του μοντέρνου ανθρώπου έχει πρακτικά ικανοποιηθεί ανεξαρτήτως παρενεργειών, τίθεται το πρόβλημα μιας κοινωνίας που συγχέει την ισότητα με την ομοιότητα.

Και για μένα εκεί είναι η ρίζα του κακού.

tsitso είπε...

@ND
H έννοια της "φυλής" είναι επιστημονικά ξεπερασμένη - και οδηγεί κατευθείαν στον ρατσιμό.


Δεν είναι ξεπερασμένη. Ξεπερασμένα (αλλά πολιτικά ορθά)είναι αυτά που παραθέτετε από την Encarta. Φυλές υπάρχουν, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τις κατατάσσουμε σε ανώτερες και κατώτερες. Εξάλλου οι διαφορές των ατόμων εντός της ίδιας φυλής είναι μεγαλύτερες από τις διαφορές μεταξύ τους κατά μέσο όρο.
Η άποψη αυτή δεν οδηγεί κατευθείαν στο ρατσισμό αν και υπάρχει κίνδυνος παρανόησης. Όπως οι υπαρκτές ατομικές διαφορές δεν πρέπει να οδηγούν σε ατομικές διακρίσεις (όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι)το ίδιο πρέπει να ισχύει με τις διαφορές μεταξύ των φυλών. Το να αρνούμαστε την ύπαρξη των φυλών γιατί αυτό δε μας βολεύει ιδεολογικά είναι αντιεπιστημονικό.

Την κυκλοφορία φαρμάκων (κατά της υπέρτασης αν δεν κάνω λάθος) ειδικά για Αφροαμερικάνους πώς την κρίνετε? Ρατσιστική πράξη?

MainMenu είπε...

μην ξεχνάμε και τη δολοφονία του Αλβανικής εθνικότητας συνανθρωπου μας, με κινητρα καθαρά ρατσιστικά. Η μισαλλοδοξία βασιλεύει. Μας παίρνουν οι Αλβανοί τις δουλειές, λένε...Κάνεις δεν έχει πάρει είδηση πόσοι πολλοί εργοδότες μεταναστεύον από την Ελλάδα σε χώρες με φτηνά εργατικά χέρια...Να ανοίξουν τα σύνορα σε όλους...νομιμοποίηση όλων. Είμαστε όλοι μετανάστες

glenn είπε...

Είπες black swan: "καιανακαλύπτουν την διαφορά στις Ξανθιές , στο εβραϊκό αίμα στους ROM.."

Γειά σου ρε μαύρε κύκνε. Κάνεις γιούργια κι όποιον πάρει ο χάρος.

Nikos Dimou είπε...

glenn said...
"Την κυκλοφορία φαρμάκων (κατά της υπέρτασης αν δεν κάνω λάθος) ειδικά για Αφροαμερικάνους πώς την κρίνετε? Ρατσιστική πράξη?".

Marketing trick! Δεν υπάρχουν πολλών ειδών υπερτάσεις και ούτε αντιυπερτασικά. Αλλά στις ΗΠΑ διαμορφώνονται αγορές για Hispanics, Afroamericans κλπ.

glenn said..
"Τώρα που βγήκαμε εθνοτικά ηλίθιοι"

ποιοί - από ποιούς; Δεν κατάλαβα.

Γενικά βλέπω ότι το θέμα οδηγεί σε σκληρές αντιπαραθέσεις και υπονοούμενα. Πράγμα που δείχνει πόσο δύσκολη είναι αυτή η συζήτηση.

glenn είπε...

@ nikos dimou
Για τα φάρμακα της υπέρτασης δεν έγραψα εγώ αλλά ο tsitso.
Εθνοτικά ηλίθιοι είμαστε σχετικά με τους ασκενάζυ, μιας και είμαστε 0.2σ παρακάτω. Πάει ο "καταφερτζής" ο έλληνας...

Draminos είπε...

Σήμερα γιορτάζουν οι Κούρδοι το Nevroz, που είναι γι αυτούς περίπου ότι για μας η πρωτοχρονιά, αλλά λόγω της κατοχής των εδαφών τους από την Τουρκία, Ιράκ και Ιράν τείνει να πάρει την μορφή εθνικής γιορτής όπως έχουμε εμείς 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου.
Αραγε εμείς στην Ελλάδα τους βλέπουμε με συμπάθεια ή σαν βάρος όπως τους περισσότερους ξένους;

Stathis είπε...

nikosdimou said:Marketing trick! Δεν υπάρχουν πολλών ειδών υπερτάσεις και ούτε αντιυπερτασικά. Αλλά στις ΗΠΑ διαμορφώνονται αγορές για Hispanics, Afroamericans κλπ.

Σωματικές διαφορές μεταξύ των φυλών υπάρχουν. Σε ιατρικά βιβλία αναφέρονται τα διαφορετικά ποσοστά σε διάφορες παθήσεις μεταξύ των φυλών. Εξάλλου υπάρχει και το οφθαλμοφανές σωματικό χαρακτηριστικό: Το χρώμα του δέρματος.
Έχει καμμία σημασία όμως αυτό;Απολύτως καμμία. Όλοι ανήκουμε στο ίδιο είδος Homo sapiens ,μοιραζόμαστε τα κοινά γονίδια και (θα έπρεπε να) έχουμε τα ίδια δικαιώματα.

Nikos Dimou είπε...

Mία ενδιαφέρουσα έκθεση για τους Ρομά από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ΕΔΩ

Nikos Dimou είπε...

draminos Τους Κούρδους τους αγαπάμε πολύ φτάνει να μην μένουν στην γειτονιά μας...

glenn είπε...

Είπες nikos dimou: "Mία ενδιαφέρουσα έκθεση για τους Ρομά από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ΕΔΩ"

Ευτυχώς η τεχνολογία δεν έχει προχωρήσει τόσο που να διαχέονται μυρωδιές μέσα από τηλεφωνικές γραμμές.

Για να χαλαρώσουμε το λέω.

tsitso είπε...

@Marketing trick! Δεν υπάρχουν πολλών ειδών υπερτάσεις και ούτε αντιυπερτασικά. Αλλά στις ΗΠΑ διαμορφώνονται αγορές για Hispanics, Afroamericans κλπ.

Όχι, έχει να κάνει με το διαφορετικό μεταβολισμό των Αφροαμερικάνων. Είναι τουλάχιστον αφέλεια να πιστεύετε ότι στην Αμερική θα μπορούσε πάρει έγκριση φάρμακο για λόγους marketing.

@ND
Πράγματι αποδείχθηκε πως κατάγόμαστε όλοι από ΜΙΑ "Εύα" όπως δείχνουν τα μιτοχόνδρια.
Οι διαφορές οφείλονται σε περιβαλλοντικούς λόγους.

Αυτό λέγεται Leontin's Fallacy στη βιολογία. Δεν έχει σημασία αν τα γονίδια μπορεί να βρεθούν σε όλες τις φυλές λόγω της κοινής τους προέλευσης. Σημασία έχει οι συνδυασμοί που μπορούν να βρεθούν και ο συσχετισμός τους με ομάδες ανθρώπων (αυτό που λέμε φυλές).

glenn είπε...

@powerunit
Πολύ ωραία τα είπες. Αν είχες γιο/κόρη θα το έδινες σε κάποιο με 6 δάχτυλα ή με μεσογειακή αναιμία;
Μη ταράζεσαι. Κουβέντα κάνουμε.

glenn είπε...

Τα αδειάσματα αλλού. Για την μεσογειακή αναιμία δεν μας είπες.

Stathis είπε...

powerunit συμφωνώ απόλυτα. Φαντάσου ότι υπάρχουν άνθρωποι που αν έχουν παιδί θεωρούν ότι το δίνουν λες και είναι εμπόρευμα

glenn είπε...

Ναι, stathis αλλά δε μας είπες, θα συναινούσες να πάρει κάποιον/κάποιαν με μεσογειακή αναιμία;

Γιατί όπως λέει κι ο κυρ Μέντιος άλλο τα μεγάλα λόγια, άλλο τα παχιά λόγια.

Nikos Dimou είπε...

Μια και δεν σας άρεσε η Encarta να τι λέει η Wiki:

Since the 1940s, evolutionary scientists have rejected the view of race according to which a number of finite lists of essential characteristics could be used to determine a like number of races. Many evolutionary and social scientists think common race definitions, or any race definitions pertaining to humans, lack taxonomic rigour and validity. They argue that race definitions are imprecise, arbitrary, derived from custom, and that the races observed vary according to the culture examined. They further maintain that race is best understood as a social construct.

Στη καλύτερη περίπτωση είναι μια αμφιλεγόμενη έννοια - στην χειρότερη μία κατασκευή. (construct).

glenn είπε...

@powerunit
Που; Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία να αποφασίσω αν θα συναινέσω ή όχι να παντρευτεί ο γιος/κόρη μου; Α, μου θέτεις σοβαρότατο δίλημμα!

Stathis είπε...

glenn ΦΥΣΙΚΑ και θα συναινούσα. Εσύ θα του-της το απαγόρευες;

glenn είπε...

Είπες powernit: "Είσαι ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ glenn. Κοίτα τον ευατό σου στον καθρέφτη και άλλαξε μυαλά."

Νάτααα. Όταν τελειώνουν τα επιχειρήματα βγαίνουν τα ρεβόλβερ.

Αλήθεια δε μας είπες τελικά. Θα συναινούσες να πάρει ο γιος/κόρη σου κάποιον(αν) με μεσογειακή αναιμία;

glenn είπε...

Αμέσως stathis: Θα του(της) εξηγούσα τι ακριβώς είναι η μεσογειακή αναιμία. Τι προβλήματα επιφέρει. Τι πρόκειται να αντιμετωπίσει. Μετά η απόφαση δική του(της).

Εσύ, όπως είπες, να συναινέσεις με τη πρώτη. Θυμήσου όμως τον κυρ Μέντιο.

Stathis είπε...

glenn said...
Αμέσως stathis: Θα του(της) εξηγούσα τι ακριβώς είναι η μεσογειακή αναιμία. Τι προβλήματα επιφέρει. Τι πρόκειται να αντιμετωπίσει. Μετά η απόφαση δική του(της).

Εσύ, όπως είπες, να συναινέσεις με τη πρώτη. Θυμήσου όμως τον κυρ Μέντιο.

Γιατί λες αυτονόητα πράγματα ,και θριαμβολογείς σαν να κατέριψες τη θεωρία της σχετικότητας; Ξέρεις κανένα γονιό που να μη συζητάει τέτοια ζητήματα με τα παιδιά του; Η λέξη συναίνεση έχει συγκεκριμένο νόημα. Όπως και το «αν θα έδινες την κόρη σου σε κάποιον»

glenn είπε...

@powerunit
Μόνος σου τα λες. Μη τα σβήσεις όμως μετά.

christoforos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
glenn είπε...

Κανείς δε θριαμβολογεί εδώ. Κουβέντα κάνουμε. Άλλο αν μου κολλάν ταμπέλες. Όσο για το νόημα της συναίνεσης... πολύ βιαστικά το είπες το ναι.

Stathis είπε...

Συμπληρώνω στο προηγούμενο : Ένας άθρωπος που έχει μια σχέση με κάποιον που πάσχει από μεσογειακή αναιμία, μάλλον ξέρει τα προβλήματα καλύτερα από κάποιον που το βλέπει απ έξω

glenn είπε...

Υποθέτω πως ναι.

paragrafos είπε...

Πάνω στην ώρα θυμήθηκα τον Αττίκ:

Γιατί βαρυγκομείς
δεν είδαμε και μεις
μια ομορφιά σ' αυτή τη ζήση
δεν πήραμε απ' τη φύση
καρδιά για ν' αγαπήσει

Αχ, δεν είν' οι καρδιές
όλες το ίδιο καμωμένες
ούτε κι οι ομορφιές
στον κόσμο δίκαια μοιρασμένες

christoforos είπε...

Διάβασα προσεκτικά τα σχόλια. Συγκινούμαι με την επιμονή του μπλόγκερ Νίκου Δήμου να εξακολουθεί να επαναλαμβάνει, ξανά και ξανά, τα ίδια επίπονα ερωτήματα. Απορώ πως δεν έχει φτύσει ακόμη αίμα- ή μήπως έχει;
Αν μη τι άλλο, συνιστά ορισμό του διανοούμενου (μπορούμε να το περηφανευτούμε "ως έλληνες").

tsitso είπε...

@ND
Κάνετε ντεμοντέ παιχνίδι και βρώμικο.

Δεν συμπεριλάβατε την αμέσως επόμενη φράση από την Wiki

"...Other scientists, however, have argued that this position is motivated more by political than scientific reasons"

που ήταν ακριβώς η ουσία της τοποθέτησής μου. Ντροπή.

Επίσης παρακάτω γράφει

A 1985 survey (Lieberman et al. 1992) asked 1,200 scientists how many disagree with the following proposition: "There are biological races in the species Homo sapiens." The responses were:

biologists 16%
developmental psychologists 36%
physical anthropologists 41%
cultural anthropologists 53%

Οι περισσότεροι βιολόγοι λοιπόν συμφωνούσαν στην ύπαρξη φυλών. Σήμερα το ποσοστό είναι μάλλον μεγαλύτερο (δείτε σχετικά άρθρα στο Skeptic). Φυσικά μπορείτε να συμφωνείτε με την Φραγκουδάκη (με μηδενικές δημοσιεύσεις και αναφορές) και όχι με τον Steven Pinker π.χ.

Zoros είπε...

Θα συμφωνήσω με το ΝΔ και τις απόψεις του για τον ρατσισμό, εκτός από το θέμα των Ρομά:
Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι φυσικά δεν τους θεωρώ υποδεέστερους ανθρώπους σε επίπεδο γονιδίων. Η κουλτούρα τους και η κοινωνική τους συμπεριφορά με ενοχλούν. Είναι στις περισσότερες δραστηριότητές τους έξω από τους κανόνες που έχει θεσπίσει η υπόλοιπη κοινωνία. Αν δεν θέλουν να τους ακολουθούν αυτούς τους κανόνες, να απομονωθούν και να ζουν μόνοι τους στα δάση ή σε δικούς τους οικισμούς-τσαντίρια (θεωρώ ότι η εδαφική επικράτεια της Ελλάδας μας ανήκει εξίσου), χωρίς όμως να γίνονται μίξεις. Πόσοι Ρομά πληρώνουν εφορία? Πόσοι έχουν άδεια μικρο-πωλητή όταν πουλάνε καρπούζια στο δρόμο? Πόσοι στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο μέχρι το γυμνάσιο όπως λέει ο νόμος? Πόσοι έχουν ασφάλιση ώστε να χρησιμοποιούν τη δημόσια υγεία? Προφανώς δεν τους αρέσει το δικό μας σύστημα. Δικαίωμα τους και ας είναι μειοψηφία. Αυτό που θεωρώ απαράδεκτο είναι να ζουν παρασιτικά στο σύστημα που δεν τους αρέσει, χωρίς να ακολουθούν τις υποχρεώσεις που επιβάλλει.
Αν φυσικά κάποιοι από τους Ρομά επιθυμούν να «παίξουν» με τους κανόνες της κοινωνίας μας, θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν και να αντιμετωπιστούν χωρίς καμία ρατσιστική διάθεση.

Nikos Dimou είπε...

tsitso

Μα προφανώς μερικοί διαφωνούν. Είπα ότι είναι αμφιλεγόμενη έννοια.

Και πάλι παραβιάζετε ανοιχτές πόρτες. Το θέμα "φυλή" ήταν απάντηση στο Harry που το απολυτοποιεί.

Δεν έχετε ακόμα καταλάβει την μέθοδό μου. Είμαι εναντίον κάθε απόλυτης και δογματικής έννοιας. Και σαν γνήσιος σκεπτικός παίρνω αμέσως το αντίθετο μέρος. Ωστε να δημιουργήσω την "ισοσθένεια" που έλεγαν οι αρχαίοι Σκεπτικοί.

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

Για τους Ρομά στην Ελλάδα το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάνθηκε υα ακόλουθα.

Ρομά

66. Στην δεύτερή της έκθεση, η ECRI εφιστούσε την προσοχή των Ελληνικών αρχών στην κατάσταση των Ρομά, επισημαίνοντας συγκεκριμένα προβλήματα έξωσης από τα καταλύματά τους και διακρίσεων στην πρόσβαση προς τις δημόσιες υπηρεσίες. Η ECRI επίσης υπογράμμιζε την σπουδαιότητα να ξεπεραστεί η αντίσταση των τοπικών παραγόντων στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται προς όφελος των Ρομά.

67. Η ECRI σημειώνει με ανησυχία ότι από την δημοσίευση της δεύτερής της έκθεσης για την Ελλάδα, η κατάσταση των Ρομά στην Ελλάδα έχει παραμείνει κατά βάση αμετάβλητη και ότι εν γένει αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες – περιλαμβανομένων και των διακρίσεων – σε ό,τι αφορά την στέγαση, την απασχόληση, την εκπαίδευση και την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Ιδιαίτερα σε σχέση με την στέγαση, παραμένουν αρκετοί καταυλισμοί των Ρομά που ευρίσκονται απομακρυσμένοι από όλες τις υποδομές, στους οποίους οι Ρομά διαβιούν υπό απαράδεκτες συνθήκες. Τούτο αληθεύει, για παράδειγμα, για τον καταυλισμό του Ασπροπύργου στα περίχωρα των Αθηνών. Στα τέλη του 2002 οι Ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τον Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ότι ‘έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε ο καταυλισμός των Ρομά/Τσιγγάνων του Ασπροπύργου να εφοδιαστεί με όλες τις παροχές κοινής ωφελείας’ . Ωστόσο, δεδομένου ότι έλαβε χώρα επί τόπου επίσκεψη, είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2003 οι άνθρωποι που κατοικούσαν σ’ αυτόν τον καταυλισμό δεν είχαν μεταστεγαστεί και οι αρχές δεν τους είχαν ακόμη εφοδιάσει με παροχές για τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης τελούσαν υπό την μόνιμη απειλή της εκδίωξης χωρίς να τους προσφέρεται καμιά εναλλακτική προοπτική καταλύματος. Ο καταυλισμός των Σπάτων στα περίχωρα των Αθηνών είναι προφανές ότι ευρίσκεται σε μια τεράστια χωματερή σκεπασμένη με ένα επίστρωμα χώματος πάχους λίγων εκατοστών. Οι Ρομά που είχαν εκδιωχθεί από τους καταυλισμούς τους μεταστεγάστηκαν από τις αρχές σε προκατασκευασμένες κατοικίες στα Σπάτα. Ο καταυλισμός δεν έχει ακόμη παροχές ηλεκτρικού ρεύματος ή τρεχούμενου νερού και ας έχουν περάσει τρία χρόνια από την μεταστέγασή τους. Η κατάσταση εγκυμονεί, μεταξύ άλλων, σοβαρούς κινδύνους υγείας, ιδιαίτερα για τα παιδιά που ζουν στον καταυλισμό.

68. Η ECRI ανησυχεί ενόψει των ισχυρισμών που διατυπώθηκαν ότι έχουν λάβει χώρα βίαιες μαζικές εξώσεις οικογενειών Ρομά χωρίς να προτείνεται καμιά εναλλακτική πρόταση για την μετεγκατάστασή τους. Η ECRI βρίσκει ιδιαίτερα ανησυχητικές τις αναφορές ότι ορισμένες εξώσεις είναι παράνομες και/ή ακολουθούνται πάραυτα από την ισοπέδωση των καταυλισμών με μπουλντόζα, αν και παραμένουν ακόμη εκεί όλα τα υπάρχοντα των οικογενειών.

69. Η ECRI χαιρετίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικά μέτρα για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει συστήσει διϋπουργική επιτροπή για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά. Η επιτροπή συνέταξε ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για τους Ελληνες Ρομά για την περίοδο 2003-2008, για το οποίο έχουν ήδη εκταμιευθεί σημαντικοί πόροι ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι. Αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα καλύπτει τους τομείς της στέγασης, της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης, της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής αρωγής, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Εχουν ήδη κατασκευαστεί προκατασκευασμένες κατοικίες σε ορισμένες περιοχές και έχουν δοθεί δάνεια σε μέλη της κοινότητας των Ρομά για να αγοράσουν κατοικίες. Θα χτιστούν κέντρα υγείας κοντά στους καταυλισμούς των Ρομά. Η ECRI πληροφορείται με ικανοποίηση πως υπήρξαν περιστατικά μεταστέγασης οικογενειών Ρομά που εξελίχθηκαν με ικανοποιητικό τρόπο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας: οι εν λόγω οικογένειες ζούν τώρα σε κατοικίες ενός οπωσδήποτε ικανοποιητικού επιπέδου. Οι Ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει την ECRI σχετικά με την σύσταση ενός διαδημοτικού δικτύου επικοινωνίας για τους Ρομά, με την συμμετοχή όλων των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημοτικών αρχών στα όρια των οποίων είναι καταγεγραμμένος σημαντικός αριθμός Ρομά.

70. Η ECRI θεωρεί ωστόσο ότι πρέπει να καταβληθούν ακόμη σημαντικές προσπάθειες από τις αρχές προκειμένου να βελτιωθούν ουσιαστικά οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην Ελλάδα. Ενώ σημειώνει την πολιτική βούληση που επεδείχθη ανοιχτά από την κυβέρνηση με την εκπεφρασμένη πρόθεσή της να αναλάβει την δέουσα δράση, η ECRI υπογραμμίζει πως είναι αναγκαίο η εθνική αυτή πολιτική να υλοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο. Με αυτή την αφορμή η ECRΙ οικτίρει τις πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης αρνήθηκαν να ενεργήσουν προς το συμφέρον των Ρομά όταν αυτοί κατατρύχοντο από μέλη του τοπικού πληθυσμού. Είναι επίσης συνηθισμένο οι τοπικές αρχές να αρνούνται να τους εκχωρήσουν τα δικαιώματα που ο νόμος εγγυάται στον ίδιο βαθμό για τα μέλη της κοινότητας των Ρομά όπως και για οποιονδήποτε άλλον Ελληνα πολίτη. Είναι εξόχως αποκαλυπτική η ανάγνωση στις εφημερίδες περί των ρατσιστικών δηλώσεων κατά των Ρομά στις οποίες προβαίνουν οι τοπικοί αιρετοί αντιπρόσωποι, υπό καθεστώς, κατά τα φαινόμενα, πλήρους ατιμωρησίας.


Συστάσεις:

71. Χαιρετίζοντας την υιοθέτηση του ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης για τους Ελληνες Ρομά, η ECRI ενθαρρύνει έντονα τις Ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν το πρόγραμμα πλήρως, ιδιαιτέρως παρέχοντας όλους τους απαραίτητους χρηματοοικονομικούς πόρους.

72. Η ECRI συνιστά έντονα στις Ελληνικές αρχές όχι μόνο να διατηρήσουν αμείωτες, αλλά μάλιστα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την κατάργηση των άμεσων και έμμεσων διακρίσεων στις οποίες υπόκεινται οι Ρομά.

73. Η ECRI παροτρύνει τις Ελληνικές αρχές να ευαισθητοποιήσουν τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως τους δήμους ή τους τοπικούς διαχειριστικούς φορείς, ως προς την ανάγκη να σέβονται τα δικαιώματα και τον πολιτισμό των Ρομά. Συνιστά έντονα στις Ελληνικές αρχές να επιβάλλουν κυρώσεις σε δημοτικούς συμβούλους που προβαίνουν στην διατύπωση ρατσιστικών δηλώσεων ή δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και τις αποφάσεις που τους δεσμεύουν.

Nikos Dimou είπε...

zoros said...
"Αν φυσικά κάποιοι από τους Ρομά επιθυμούν να «παίξουν» με τους κανόνες της κοινωνίας μας, θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν και να αντιμετωπιστούν χωρίς καμία ρατσιστική διάθεση".

Ποιος, πότε το έκανε αυτό; Zoros δεν πήγατε στην σελίδα του Helsinki που έδωσα στο Post - να δείτε τι διωγμούς και τι κατατρεγμό υφίστανται!

Λέτε ότι είναι έξω από τους κανόνες - μα εμείς τους βγάλαμε απέξω. Και έχουμε δημιουργήσει αυτή την εκλογίκευση ότι τάχα δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ενταχθούν... Σας πληροφορώ πως οι περισσότεροι το επιθυμούν διακαώς!

Ανώνυμος είπε...

Στο πρώτο μου comment, ήμουν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και παχύρευστος. Για να με αραιώσω, πιάνω τώρα Μελωδία:
Αν έχω μισθώσει ενα ταξί, και στην διαδρομή ο ταξιτζής επιχειρήσει να με διπλομισθώσει, βάζοντας μέσα μία παρέα Τσιγγάνων, θεωρώ πως έχω κάθε εργασιακό δικαίωμα να αρνηθώ, χωρίς προηγουμένως να αναρωτηθώ αν διαθέτουν AIDS. Η μπύρα amstel με έχει κατατοπίσει πως αυτοί οι εραστές, για τον άλφα ή βοίτα λόγο, δεν φορολογούνται. Το ότι είναι εραστές, χωρίς την απαραίτητη βαθμολογία πρόσβασης σε ανώτερα εκπαιδευτικά άσυλα, δεν με υποχρεώνει να υπομείνω τη φοροδιαφυγή. Και ασφαλώς δεν θα κατέβω από το μπαμπού μου για να διερευνήσω το κατά πόσο ταυτίζεται ο ελευθερωτής της Νότιας Αμερικής με τον Γκοτζαμάνη που έχω στο μυαλό μου. Κάποια ενιαυτά στερεότυπα ποδηλατούν (εντός εις ένα κλύσμα παραγόντων ποδοσφαίρου) και υπάρχουν για να μας προφυλάσσουν από τη Φαρμακωμένη. Είμαι απεριόριστα σκεπτόμενος και δεν μποράω να ακολουθώ οσμών περπατησιά που δεν παρελαύνουν εκ της συσκευής της τηλεόρασης του τηλεοπτικού μου δέκτου που τον μεταφράζουν ορισμένοι αυθαίρετοι ως ρατσιστικό μίσος και αμφισβήτηση της ελληνικότητας των ανθρωπίνων οντοτήτων της ανθρωπότητος. Αν κάποια πλάσματα, ευρίσκονται κρυοπαγημένα να αποθαυμάσουν δέκα πολιτικά μαγκάλια ανίκανα να συλλογιστούν, για να αποδείξουν στον εαυτό τους και στην αυλόθυρα του Παπανδρέου Γιωργάκη ότι συλλογάται καλά ο αυτοδημιούργητος, τους αναθεματάω με Άγιο Πνεύμα και ερωτική κατολίσθηση. Τους θεωρώ θρούμπες οικονομικής θέσης και νεοταξιτζήδες άστυτους. Τσιγγάνε πάρε με βαθιά πάρε με σ’ άλλα μέρη. Μακριά. Εκεί που πεζοδρομείται ο αρχηγός μας και πρόεδρος του ΛΑΟΣ Νότης Σφακιανάκης.

tsitso είπε...

@powerunit

Έχεις ζήσει αλήθεια σε πολιτισμικές κοινωνίες;

Ναι, αν καταλαβαίνω καλά τον όρο "πολιτισμικές κοινωνίες". Λες να γράφω από τις ζούγκλες του Αμαζονίου?

ΝΔ δεν είστε αληθινός σκεπτικιστής (στο συγκεκριμένο θέμα). Αυτό που λέμε conventional wisdom μεταξύ των διανοουμένων στις μέρες μας λέει ότι η φυλή είναι μια κοινωνική κατασκευή χωρίς αντικειμενική υπόσταση. Δεν το αμφισβητείτε όμως γιατί έτσι σας βολεύει. Είστε σκεπτικιστής αλα καρτ. Μάλιστα κάνατε και μια σοβαρή λαθροχειρία στην παράθεση από την Wiki (που σας εκθέτει) και τώρα κάνετε την "κυρία" (μεταφορικά το λέω). Κρίμα.

tsitso είπε...

powerunit αντιπαρέρχομαι το "γελοίος" για να μη μπαχαλέψουμε το ποστ. Την πορεία του ΝΔ την ξέρω λίγο-πολύ και την εκτιμώ αλλά είναι άσχετη με το παρόν ζήτημα. Δεν με ενδιαφέρει ποιος λέει κάτι αλλά τι λέει.

cyberdustz είπε...

Νομίζω έχετε ξεφύγει τελείως από το θέμα. Ρατσισμός δεν είναι ούτε πως φερόμαστε στους μαύρους, ούτε αν οι γύφτοι βρομάνε. Συνοπτικά ο ρατσισμός περιορίζετε το εξής: 1. στερεότυπα στις σκέψεις, 2. γενικεύσεις. Ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι προγραμματισμένος να ενεργεί κατά αυτό τον τρόπο. Αυτό το συναντάμε και σε όλη την φύση. Τα άγνωστο γατάκι που θα συναντήσεις στο δρόμο σου, δεν θα εξετάσει αν έχεις καλές προθέσεις ή είσαι επικίνδυνος. Το στερεότυπο του λέει ότι είσαι εξ ορισμού επικίνδυνος. Πείτε ότι του το δίδαξε η μάνα του, πείτε ότι το προστάζει το δνα. Ο άνθρωπος δεν διαφέρει σε αυτό, αν και το επίπεδο είναι διαφορετικό και εκδηλώνετε πιο συγκαλυμμένα. Δεν νιώθουμε βολικά στην παρέα ενός άσχημου ανθρώπου, προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τον χαρακτήρα του από τη φυσική μορφή της μύτης του, από το μέγεθος του αυτιού του και τελικά από το χρώμα του δέρματος. Σε κάθε πρώτη επαφή, πάντα ρωτάμε «από πού κατάγεσαι?» Αυτό δεν γίνεται τυχαίο. Όχι μόνον υπάρχει η γενίκευση στο πολιτισμό που ανατραφήκαμε ότι οι «Ιταλοί» (παίρνω ένα τυχαίο παράδειγμα) είναι έτσι και έτσι, αλλά αυτή την γενίκευση προσπαθούμε και εμείς οι ίδιοι να την δημιουργήσουμε και να στηρίξουμε. Όταν μάθουμε την καταγωγή του, η δεύτερη ενέργεια μας είναι να ψάξουμε στα αρχεία του εγκεφάλου μας το πώς είναι οι «Ιταλοί» και πώς να τον αντιμετωπίσομε τον εν δυνάμει «εχθρό».

Γενικά, τα στερεότυπα και οι γενικεύσεις δεν είναι τίποτες το κακό. Για χιλιετίες μας βοηθήσανε (το είδος homo sapiens) να αντιμετωπίσομε καλύτερα τον κόσμο και να επιβιώσουμε. Και ούτε υπάρχει τρόπος να αποφύγομε τα στερεότυπα και τις γενικεύσεις. Τα κακό ξεκινάει όταν αυτά τα στερεότυπα αποχτούν την δύναμη και είναι τα μόνα κινητήρια αίτια πίσω από τις ενέργειες μας. Καλώ είναι να έχομε τις επιφυλάξεις μας, αλλά όχι όμως και να αντιμετωπίζομε την κάθε «ξανθιά» σαν επιβεβαίωση της γενίκευσης ή του στερεότυπου.

Στον ελλαδικό μας χώρο, ένα παράδειγμα το πώς τα στερεότυπα και οι γενικεύσεις διαμορφώνουν συμπεριφορές είναι ότι ο «βλάχος» ποτέ του δεν παντρεύεται μια «αρβανίτισσα», και ότι προέχει η καθαρότητα και διατήρηση της φυλής. Αυτό το συναντούμε ειδικά στην περιοχή μου από ότου κατάγομε όπου ποτέ δεν υπήρχαν μικτοί γάμοι, ώστε όντως οι Έλληνες να μπορέσανε να κρατήσουν την φυλή τους. Ο παππούς μου «αφόρισε» κυριολεκτικά (και με όλη τη σημασία της λέξεως) τον πατέρα μου επειδή τόλμησε να παραβεί τον κανόνα. Μόνον στο νεκροκρέβατο του τόλμησε να ζητήσει συγνώμη. Το κοινωνικό του περίγυρο (πραγματικό ή φανταστικό στο μυαλό του) του το απότρεπε. Ευτυχώς αυτά ανήκουν πλέων στο παρελθών. Σε άλλους τομείς όμως συνεχίζουν να επικρατούν στερεότυπα και γενικεύσεις.

glenn είπε...

Άψογος ο Δήμου στον Alpha.Και όρθιος. Άρα η μέση πέρασε!

resident είπε...

glenn Tι εκανε στον alpha?

Αρχαίος είπε...

συμφωνώ ότι δεν γενιώμαστε ρατσιστές αλλά γιναστε από τα γενοφάσκια μας. Ποιός απο τους παλαιότερους δεν θυμάτε "τον αράπη" που θα μας έπαιρνε αν δεν ήμασταν "καλά" παιδία. Τους εβραίους που το πάσχα "έκλεβαν παιδιά" για να τους στραγγισουν το αίμα μέσα σε βαρέλια με καρφιά για να φτιάξουν τη δκη τους κοινωνία κ.λπ
Πως να μην γίνεις ρατσιστής!!!!
Εμέις βέβαια δεν είμασταν ποτέ ρατσιστές (όσο δεν είχαμε ξένους, οι ρόμα ήταν μακριά μας κ.λπ) όταν χρειάστηκε τα παιδία μας να πάνε μαζί με παιδιά απο ρόμα τότε φυσικά αντιδράσαμε "Γιατί αυτοί βρωμάνε, είναι ηλίθιοι κ.λπ" μη ρατσιστικα.
Έζησα αρκετά χρόνια στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω που κατοικούν πολλοί ρόμα πλήρως ενταγμένοι στο σύστημα. Απλά θέλουν περισσότερη φροντίδα έτσι ώστε να πεισθούν να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς (αφού εξασφαλίσουμε ότι θα εχουν ισότιμη μεταχείριση). Οι ρόμα θέλουν ένταξη εμείς θέλουμε;

cyrus είπε...

Καλά που υπάρχουν και συμπλόγκερ σαν τον cyberdust. Οι τσακωμοί είναι πολύ βαρετοί, ιδίως όταν δεν συνοδεύονται από επιχειρήματα -- ή όταν τα επιχειρήματα είναι απλώς σοφιστείες.

Φοβάμαι ότι πήραμε ένα κόντρα-φιλέτο συζήτησης και το ρίξαμε στα σκυλιά...

Nikos Dimou είπε...

Θα παρακαλούσα να μην κάνουμε προσωπικές επιθέσεις. Δεν βοηθάνε σε τίποτα και χαλάνε την συζήτηση. Δεν καταλαβαίνω από που βγαίνει η εμπάθεια μερικών - σαν να είχα προσωπικά προηγούμενα. Διαφωνείς; πες το, εξήγησέ το - αλλά μην βρίζεις.

Κι αυτά δεν τα λέω για μένα. Φράσεις όπως:"ΝΔ δεν είστε αληθινός σκεπτικιστής" με κάνουν να χαμογελώ...

πρεσβυωψ είπε...

Καλησπερα σας
1993 εξω απο το αστυνομικο τμημα
Φιλιππιαδας στο νομο Αρτας σταματα
ενα αυτοκινητο της αμεσης δρασης - το γνωστο εκατο-και κατεβαινουν δυο
αστυφυλακες.Ανοιγουν το πορτ παγκαζ
και βγαζουν....ενα αγορι 18-20 χρονων.Ο Νεαρος τα εχει τελειως χαμενα και κοιταζει με υφος αποριας η μισους?? τους ξεκαρδισμενους στα γελια περιοικους.Καποιος απο αυτους παρατηρει τους αστυνομικους λεγοντας πως αυτη δεν εινατ συμπεριφορα ανθρωπου σε ανθρωπο.
Η απαντηση-διαμαρτυρια του οδηγου
αστυνομικου ηταν η ακολουθη.
Μα χριστιανε μου ειναι Αλβανος
και τον μαζεψαμε απο ενα μαντρι
και...βρωμαει.Εσυ θα τον εβαζες
στο αυτοκινητο σου??

Σπασίκλας είπε...

katarxhn, sorry gia ta greeklish.

nomizw oti sto fovo mas na mhn xarakthristoume ratsistes paravlepoume kapoia dedomena.

Eimai se mia polh pou zoun kata 70% mauroi. Sumptwmatika h oxi, eu8unontai gia to 80% twn egklhmatwn (auta einai stats den ta exw vgalei apo to kefali mou). Ara to na mh 8elw na menw/phgainw stis geitonies pou menoun einai deuterogenes. Den 8elw oxi epeidh einai diaforetikou xrwmatos alla epeidh einai epikinduno. (profanws den einai oloi eglhmaties, mhn pare3hgh8w)

To giati ftasame edw einai allh upo8esh alla den 8a diakindineusw th zwh mou gia na kanw kanena kalutero.
K lupamai pou to lew.

Epipleon, se pros8esh kapoiwn sxoliwn parapanw:
den 8elw to paidi mou na pantreutei enan an8rwpo diaforetikou fuletikou, 8rhskeutikou background, me mesogiakh anaimia etc. O logos einai oti autes oi anti8eseis kalws h kakws exoun sunepeies sth ka8hmerimh zwh amesa h en kairw. Epishs deite statistikes p.x. diazugiwn

Me auta ta paradeigmata 8elw na pw oti prepei na diaxwrisoume to ratsismo apo kapoia koinwnika dedomena. Nai, na mhn eimaste ek prooimiou duspistoi alla den boroume na ta apodexomaste ola sto vwmo ths isotimias.

Nikos Dimou είπε...

Alexandros b.
Αυτά τα "κοινωνικά δεδομένα" που λέτε είναι βέβαια κλασικές δικαιολογίες...

Κι όταν λέτε ότι δεν θα ήθελα το παιδί μου να παντρευτεί... διότι... δουλεύετε πάνω σε στερεότυπα. Το παιδί σας μπορεί να καταλήξει πολύ ευτυχισμένο...

Dormammu είπε...

Απ’ όλα όσα διάβασα σήμερα, θέλω να πω δύο- τρία πράγματα για τους τσιγγάνους:

Πριν την έλευση των αλβανών, κρατούσαν στα χέρια τους όλη την γεωργική παραγωγή της Ελλάδας. Δεν υπήρχε κανείς από τους δικούς μας «αγρότες» να πάει να μαζέψει καρπούζια, πορτοκάλια, ελιές ή οτιδήποτε άλλο… Μόνο οι «γύφτοι», οι οποίοι μάλιστα μετακινούνταν και μετακινούνται εποχιακά στις αγροτικές περιοχές που χρειάζονται χέρια για την συγκομιδή.

Πρέπει όμως να παραδεχτώ, ότι στους τσιγγάνους ανιχνεύεται μεγαλύτερο ποσοστό εγκληματικότητας και παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων, ενώ είναι γνωστό πως ελάχιστοι εξ αυτών επιθυμούν να αλλάξουν και να ξεφύγουν από τον τρόπο ζωής που διάγουν. Μην ξεχνάτε πως είναι τετραπέρατοι επαίτες και να ξέρετε πάντως ότι πολλοί έχουν περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι η εμφάνισή τους προδιαθέτει…..

cyberdustz είπε...

reviewer said...
Να 'σαι καλά cyber-dust για αυτήν την κατάθεση της ιστορίας του παππού.
8:58 μμ
Ευχαρίστησή μου. Ο ίδιος ποτέ μου δεν γνώρισα τον παππού μου ή την γιαγιά μου, και πάντα είχα αυτή την απορία σαν μικρός γιατί όλοι οι φίλοι μου στο χωριό είχαν γιαγιάδες να τους κάνουν πίτες και γλυκά, εγώ όμως όχι. Ένιωθα να μειονεκτώ. Ειδικά όταν διάβαζα στα βιβλία του δημοτικού ότι οι γιαγιάδες έχουν και το προτέρημα να λένε ωραία παραμύθια. Μόνον στην έκτη δημοτικού, όταν πέθανε ο παππούς μου, η μάνα μου είπε την αλήθεια.

Σπασίκλας είπε...

ndimou said:
Αυτά τα "κοινωνικά δεδομένα" που λέτε είναι βέβαια κλασικές δικαιολογίες...

dikaiologies gia ti pragma ? gia na koroideuw ton eauto mou oti den eimai ratsisths ?

Kurie Dimou, prin er8w sthn USA, den eixa idea gia to 8ema. Evlepa ti ginotan otan hmoun paidi sth N. Afrikh k den to xwrage to mualo mou. Edw zw ka8e mera to ti sumvainei... den tous misw - exw polu kalous filous malista allhs fulhs - apla eimai pleon epifulaktikos logw empeirias. K epanalamvanw den pisteuw oti ftaine mono autoi (h koinwnia, to kratos ligo polu oloi mas ftaime)

To na arneitai kapoios na suzhthsei to 8ema omws twn koinwnikwn dedomenwn den to katalavainw.

Κι όταν λέτε ότι δεν θα ήθελα το παιδί μου να παντρευτεί... διότι... δουλεύετε πάνω σε στερεότυπα. Το παιδί σας μπορεί να καταλήξει πολύ ευτυχισμένο...

profanws nai... eipa den 8a h8ela den eipa oti 8a apagoreua. Opws den 8a h8ela na pantreutei meta apo 3 mhnes mono sxesh... k pali borei na ginei polu eutuxismeno omws. Auto pou lew einai oti se tetoia 8emata metrane polla pragmata k fusika kaneis den borei na einai apolutos. Dustuxws omws o periguros pou exei kapoios megalwsei exei shmasia kat'eme. Panta milame gia pi8anothtes.

(as afhsoume auth th kouventa gia ta paidia giati agxwnomai - eimai akoma polu mirkos)

paragrafos είπε...

Μια παλιόφαστα στα εκδοτήρια...


Βρεθήκαμε, φοιτητές, στο Μπάρι της Ιταλίας και από εκεί έπρεπε να πάρουμε το τρένο για Ρώμη. Επειδή, την παρέα που προηγήθηκε, την είχαν κατακλέψει και κλαίγανε όλοι τους με μαύρο δάκρυ, είχαμε προειδοποιηθεί να προσέχουμε κι έτρεμε η ψυχή μας.

Τρέξαμε στα εκδοτήρια να προλάβουμε για να μην ξεμείνουμε εκεί τη νύχτα σε μια πόλη που, πράγματι, δεν απεχθάνεται ιδιαίτερα την κλεπτομανία.

Ένας-ένας έφευγαν από την μεγάλη ουρά οι μπροστινοί μου με τα εισιτήρια στα χέρια, παρενοχλούμενοι πάντα από δυο κάπως επιθετικούς νεαρούς που ζητούσαν χρήματα με ιδιαίτερη επιμονή.

Ξάφνου κοιτάζω πίσω μου και βλέπω και μια αγριόφατσα που θα τρόμαζε και το πιο ψύχραιμο άτομο: πανύψηλος, αξύριστος, άσχημος, βρόμικος, με χέρια και λαιμό γεμάτα τατουαζ. Παναγιά μου! μονολόγησα. Που βρέθηκε αυτός ο φυλακόβιος!!!

Μ΄έλουσε κρύος ιδρώτας όταν διαπίστωσα ότι για να πληρώσω έπρεπε να βγάλω όλο το κομπόδεμα,οπότε θα το έβλεπαν και οι δυο τρακαδόροι και η παλίοφατσα και τι θ΄απογίνω, σκεφτόμουνα.

Φτάνω μπροστά στο εκδοτήριο, αρνούμαι να βγαλω τα λεφτά και δεν το κουνάω ρούπι, που λένε, ζητάω (στα αγγλικά) βοήθεια από τον υπάλληλο, αλλά εκείνος αναθεμά κι αν καταλάβαινε, ή αν ήθελε να καταλάβει, τι του έλεγα.

Οι τρακαδόροι τώρα έγιναν θρασύτατοι, αλλά εγώ ακίνητη, αν και τρομοκρατημένη, ο κοσμος πίσω μου δυσανασχετούσε και η βρομόφατσα αναψοκοκκίνιζε.

Τα λεπτά περνούσαν, όλα έδειχνα ότι θα χάναμε ή το τραίνο ή το κομπόδεμα. Απελπίστηκα και ήμουνα έτοιμη να βάλω τα κλάματα.

Και ξάφνου, η "βρομόφατσα", ο "φυλακόβιος", πήρε την πρωτοβουλία, στην αρχή με το καλό και ύστερα με το άγριο, να διώξει τους τρακαδόρους και με ένα χαμόγελο μου έδωσε να καταλαβω ότι τώρα πια δεν είχα να φοβηθώ τίποτε!

Κατάλαβες φίλε μου, η... βρομόφατσα...

Με ενοχές

Παράγραφος

cobden είπε...

Αμάν πια με το BROKEBACK MOUNTAIN...μια βαρετή ταινία, χωρίς ψυχή που ολοι οι gays την υπερασπιζαν για "πατριωτικούς" λόγους ,τους άρεσε , δεν τους άρεσε, και ολοι οι κουλτουριαρηδες straights ένιωθαν την υποχρέωση να την υμνήσουν για να δείξουν πόσο προοδευτικοί και ανοιχτόμυαλοι είναι....ενώ το CRASH....οταν διάβασα πως πρόκειται για μια ταινία πάνω στον ρατσισμό σκέφτηκα "ωχ, άλλη μια αμερικάνικη politically correct ταινία οπού οι κακοί λευκοί καταπιέζουν τους καλους μάυρους (με συγxωρείται, τους Αφροαμερικάνους!)...όμως πρόκειται για ταινιάρα..άψογη τόσο κινηματογραφικά, όσο και ιδεολογικά...μακρία από εύκολα κλισέ, δεόχνει τα πολλά πρόσωπα του ρατσισμού όπου οι θύτες γίνονται θύματα και το αντίστροφο...κανει εύστοχα σχόλια πάνω στην πολιτική του affirmative action και στα προβλήματα που αυτή δημιουργεί και το πως οι πολιτικοί εκμεταλλέυονται το φυλετικό ζήτημα για να κερδίσουν ψήφους...δείτε την όπωσδήποτε..

Nikos Dimou είπε...

Πράγματι ένιωθα μόνος - τώρα άλλαξε λίγο ατμοσφαιρα.

Ein Steppenwolf είπε...

Πριν επτά ή οκτώ χρόνια στο καράβι για το Ηράκλειο με πλησίασε ένα τσιγγανάκι και πιάσαμε κουβέντα. Η σχέση του με τον περίγυρό του ήταν απλή: τους έδερνε όλους. Τ' αδέλφια του τα έδερνε, τα γειτονόπουλα τα έδερνε, το σκύλο της οικογένειας επίσης, αλλά κι εμένα μου έδωσε μερικές γερές μπουνιές ως τεκμήριο της ρώμης του.

Κάποτε έφτασε τυχαία η κουβέντα σε μια κοινωνική λειτουργό. Και τότε απ' τη μια στιγμή στην άλλη το θηρίο ημέρωσε κι άρχισε να εκφράζει μόνο αγάπη κι ευγνωμοσύνη: "Η κυρία Ελένη... που μ' αγαπάει... και παντελόνι μου έφερε... και παπούτσια... και σακκάκι μου πήρε... και είναι καλή μαζί μου... και μ' αγαπάει...

Από τότε ήθελα να γνωρίσω αυτόν τον άνθρωπο. Και σήμερα διαβάζω τυχαία στα άρθρα για τους Τσιγγάνους που βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Ελσίνκι μιαν αναφορά στη "δασκάλα Ελένη Ντέρα", που βοηθά τους Τσιγγάνους της Νέας Αλικαρνασσού, κοντά στο Ηράκλειο. Αυτή θα 'ναι.

paragrafos είπε...

Όταν ήμασταν στο τορόντο γιουνιβέρσιτι κυκλοφορούσε ένα ανέκδοτο, μια κλίμακα που μετρούσε το ενδόμυχο ρατσισμό μας:

1) Θα καλούσατε στο σπίτι σας μια οικογένεια "μαύρων" για δείπνο;
2) θα αποδεχόσασταν ανταπόδοση;
3) Θα πηγαίνατε μαζί τους διακοπές;
4) Πώς θα νιώθατε εάν η κόρη σας ερωτευόταν τον γιο τους;
5) Θα σας ενοχλούσε εάν κοιμόντουσαν σπίτι σας;
6) Θα πηγαίνατε στο γάμο τους;

Ας αντικαταστήσουμε τώρα τη λέξη "μαύρος" με τη λέξη "γύφτος" ή και με τη λέξη τουρκοκύπριος...

Για τη δοκιμασία

Παράγραφος

Nikos Dimou είπε...

Σοφός ο Giddens - ιδιαίτερα η τελευταία φράση "σημαντικοί παράγοντες στην αναπαραγωγή προτύπων εξουσίας και ανισότητας".

Αποσύρομαι - καλή συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

η μονοεδρική ομορφιά θα επιτευχθεί όταν οι καλλιεργητές καταργήσουν τον καπνό κι αρχίσουν να φυτεύουν hiv

Ανώνυμος είπε...

πρέπει να εφευρεθεί στιχουργός να γράψει για την υπόθεση του στρατιώτη Ρωμιόπουλου λόγια πικρά λόγια τρυφερά λόγια της ποιητικής βαρύτητας των μυθιστορημάτων του Ελευθερίου Μάνου
να συνδέει τον τραγικό άλλωστε θάνατο του στρατιώτου, με την κακή ιδιωτική τηλεόραση - των τηλεδικείων και των πόνων και της συγκινήσεως με τα τραγικά στιγμιαία γεγονότα, με αναφορές στον αντιδικτορικό αγώνα που διέδωσαν οι ομοφυλόφιλοι αντιδικτατορικοί ακροατές της Αγγελικής Ιονέσκου
ενώ παραμένουν φιλολογικώς Γύφτοι οι στρατιώτες που σε καιρό ειρήνης κατέπεσαν ή έπεσαν πάνω των οι κοντοί οι γαλανόλευκοι οι κουτοί ή οι γονείς τους πάλι ορθοί να παρουσιάζουν τις παραστάσεις που ανεβάζουν στο Θέατρο Τέχνης ως να ήταν συμβάντα απλά μίας εκδιδόμενης υπουργού των νόστων

glenn είπε...

Από τη μία πάντως υπάρχει ένα θέμα για τη μη παράθεση όλου του σχετικού κειμένου της wiki από το ΝΔ. Από την άλλη, τάχουμε ξαναπεί, η wiki είναι ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που την κάνει edit όποιος θέλει. Άρα κάποια σοβαρότερη αναφορά δεν θα έβλαπτε.

Unknown είπε...

Μπλα μπλα μπλα....ρατσισμός....μπλα μπλα μπα Είμαστε – δυστυχώς – από τις πιο ρατσιστικές κοινωνίες της Ευρώπης, μπλα μπλα μπλα. Πολύ πρωτότυπο θέμα.

Για να δούμε:
Ευρώπη: από ρατσισμό καλά πάνε και οι Γάλλοι και οι Γερμανοί που τους θαυμάζετε. Στο περιθώριο έχουν τους δικούς τους οι Γάλλοι, ούτε δουλειά δεν μπορούν να βρουν. Οι Γερμανοί κάθε τόσο καίνε και κάποιον ξενώνα μεταναστών.

Οι δικοί μας που υφίστανται τόοοοσες διακρίσεις από την 'ρατσιστική κενωνία' έχουν περισσότερα λεφτά στις τράπεζες από τους Έλληνες. Άρα δουλεύουν. Και δεν τους καίμε ζωντανούς. Και οι Έλληνες ψωνίζουν από τα καταστήματα τους.

Αφήστε λοιπόν την 'προοδευτική' ρητορία. (τι θράσος και αυτό, να θεωρούν τους εαυτούς τους φορείς της προόδου)
ΔΕΝ είμααστε χειρότεροι από τους άλλους, αντιθέτως είμαστε καλύτεροι.

Οι φίλοι σας οι τσιγγάνοι που υφίστανται τις 'διακρίσεις' είναι και πρωταθλητές στο εμπόριο ναρκωτικών. Δεν είναι ρατσισμός. Είναι γεγονός. Δοκιμάστε να πάτε με ταξί στις περιοχές τους, ή μπείτε στο 735. Τα παιδιά τους τα εξασκούν στο κλέψιμο και την επαιτεία. (Το έκανα στις τσέπες μου και το είδε άλλος).Η κοινωνία φταίει γι΄αυτό;

Εσείς που τόσο πολύ κόπτεσθε γι΄αυτούς τους έχετε δώσει έστω μια κουβέρτα;

Εγώ δεν κόπτομαι γιατί και οι αλβανοί όταν ήρθαν εδώ ρακένδυτοι δεν είχαν μια αλλά σε 15 χρόνια κατάφεραν αρκετά. Παλαιότερα εργαζόμουν σε επιχείρηση στο Ζεφύρι και εκεί απασχολούσαν μόνο έναν τσιγγάνο, γιατί πολύ απλά μόνο αυτός είχε έρθει να ζητήσει δουλειά. Ας λοιπόν προσπαθήσουν και οι τσιγγάνοι να προσαρμοστούν.

mickey είπε...

Άντε, να ρίξω κι εγώ το "λευκό μου σεντονάκι"! Άλλωστε, πολλά "ρατσιστικά" γράφτηκαν σήμερα, ακόμα και από φανατικούς "αντι-ρατσιστές" :)

Αυτά παθαίνουμε όταν μια έννοια δεν ορίζεται σαφώς και παραμένει ανοιχτή σε πολλαπλές (οντολογικές;) ερμηνείες (η παραμικρή διαφορά στην αντιμετώπιση μπορεί να θεωρηθεί ρατσισμός και πιάσ' το αυγό και κούρευ' το). Και ενώ κάθε εχέφρων άνθρωπος είναι εναντίον του ρατσισμού (ξεκινώντας φυσικά από τη στάση που ο ΙΔΙΟΣ τηρεί), υπάρχουν κάποιοι που στην προσπάθειά τους να αναδείξουν το πρόβλημα, βλέπουν παντού ρατσιστές και ρατσιστικές συμπεριφορές (δεν αναφέρομαι φυσικά στο post, γενικά μιλάω).

Αν π.χ. δε με ελκύουν ερωτικά οι μαύρες γυναίκες, θα πρέπει να νιώθω "ένοχος ρατσισμού"; Ισχύει το ίδιο επειδή δε μου αρέσουν οι κοκκινομάλλες (εκτός βεβαίως από ΤΗ ΘΕΑ Nicole Kidman); Τα Όσκαρ πρέπει να δίνονται σε κάποιους επειδή είναι μαύροι, κίτρινοι ή έκαναν ταινίες για τις φυλετικές διακρίσεις και το ολοκαύτωμα ή μήπως επειδή οι ηθοποιοί ή συντελεστές που τα κέρδισαν έκαναν (σύμφωνα με τους κριτικούς) καλά τη δουλειά τους; (Και ΔΕΝ υπονοώ τίποτα!)

Δυστυχώς, ακόμα και πάλαι ποτέ "θύματα" του ρατσισμού επιδεικνύουν ενίοτε ιδιαίτερα "ρατσιστική" συμπεριφορά (λόγω συσπείρωσης ή/και εκδίκησης;) στους πρώην "θύτες". Πού να περάσει λευκός από κάποιες γειτονιές της Νέας Υόρκης! BTW o Ν.Δ. ήταν τυχερός που ήταν από Greece μεριά, άσε που μπορεί και να μην ...προλάβαινε να τον ρωτήσουν!

Επίσης κάποιες προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου των "φυλετικών" διακρίσεων (είτε αφορούν τη "φυλή" είτε το φύλο) με βρίσκουν διαμετρικά αντίθετο και μάλλον αποτελούν "χρύσωμα του χαπιού", αποκαλύπτοντας ενοχές και συμπλέγματα. Για παράδειγμα, οι υποχρεωτικές "ποσοστώσεις" σε διοικητικές θέσεις. Αν σε έναν οργανισμό τύχει να μην υπάρχουν άξιες γυναίκες, θα πρέπει να διοικήσουν με το ζόρι; Και τι γίνεται αν όλες οι θέσεις καταληφθούν από γυναίκες; Θα αλλάξει ο νόμος για να υπάρχει ποσόστωση και για άνδρες; Κομματάκι γελοία μου φαίνονται όλα αυτά, όπως και κάτι "Ημέρες της Γυναίκας" και ότι άλλο είναι αφιερωμένο στους (μάλλον θεωρούμενους ως) "δευτεροκλασάτους" συνανθρώπους μας - τους αντιμετωπίζουμε ως "ειδικές περιπτώσεις", επιδεικνύοντας μία μάλλον "οικτίρμονα" μορφή ρατσισμού! Από την άλλη βέβαια, τέτοια μέτρα μπορεί και ενίοτε να βοηθούν να σπάσει η "κλίκα", αρκεί βεβαίως να έχουν προσωρινό χαρακτήρα και να μην το παρακάνουμε.

Η πραγματική εξάλειψη του ρατσισμού είναι η ομαλή ενσωμάτωση όλων μας στην κοινωνία (και όχι η απομόνωση σε γκέτο), καθώς και η καταπολέμηση των προκαταλήψεων (όχι μόνο των αρνητικών, αλλά και των θετικών). Δε με νοιάζει π.χ. αν στο βενζινάδικο γεμίζει το ρεζερβουάρ μου Έλληνας, Αλβανός, Πακιστανός, Πολωνός, άντρας ή γυναίκα. Χαρίζω σε όλους το ίδιο χαμόγελο και το ίδιο πουρμπουάρ, χωρίς να φοβάμαι ή να λυπάμαι κανέναν - καλά, στις γυναίκες μπορεί να χαρίσω και τον αριθμό του τηλεφώνου μου ;) Ούτε θα μου κάτσει η μπουκιά στο λαιμό αν στο fancy restaurant μπει κάποιος με διαφορετικό χρώμα από το δικό μου - όπως έχω δει να συμβαίνει σε κάποιους …χάι-κλασάτους (ωπ! μήπως υποπίπτω κι εγώ στο "αμάρτημα";) κι έχω σκάσει στα γέλια ;) Και όταν πάω στην κάλπη, θα ψηφίσω εκείνον που με εκφράζει (ή έστω με συμφέρει περισσότερο, ρε παιδί μου) και έχει θέσεις - όχι αυτόν που θα διατηρήσει καθαρό το αίμα της φυλής (εδώ γελάμε κανονικά).

Φυσικά, απαιτείται κάποια προσπάθεια για την αποτίναξη των "παιδικών ασθενειών" από πάνω μας, αλλά αν υπάρχει διάθεση (και απουσία υπερβολών), όλα γίνονται. Ως αισιόδοξος πολίτης του Πλανήτη Γη, επαναλαμβάνω ότι τέτοιες συζητήσεις θα τις διαβάζει ο Ιστορικός του Μέλλοντος και θα μειδιά :)

mickey είπε...

Ας ρίξω και πανωσέντονο - με τέσσερις διπλώσεις:

1) Μια και συμφωνούμε στα βασικά, θέλησα να δείξω μια άλλη πλευρά του φαινομένου κι όχι να αναμασώ τα ίδια με τους προλαλήσαντες. Άλλωστε, όσοι έχουν διαβάσει προηγούμενα σχόλιά μου σε αυτό και άλλα blogs, γνωρίζουν πολύ καλά τις θέσεις μου.

2) Στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (ήμουν παρών), η παρουσία του Ντάτσουν με τα καρπούζια σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και όχι μόνο από αισθητικής πλευράς - πολλά (αντι)ρατσιστικά ακούστηκαν. Προσωπικά μου άρεσε, καθώς το εξέλαβα ως κομμάτι της νεοελληνικής κοινωνίας μας, χωρίς κόμπλεξ και ενοχές. Βεβαίως ο καθένας (και από τους "θιγόμενους") μπορεί να το ερμηνεύσει όπως νομίζει - ή ακόμα και να μπει στο μυαλό του Παπαϊωάννου ;)

3) Επίκαιρο: Παλαιότερα, όταν ο Κωστάλας έβλεπε Κινέζους πατινέρ πάγου, έλεγε πάντα "καλοί στην τεχνική, αλλά δεν έχουν την εκφραστικότητα των Ρώσων". Τελευταία το έχει "γυρίσει" και όλο αναφέρεται στην πρόοδό τους! Λες να κατάλαβε το "ρατσισμό" του, να του έβαλαν χέρι από την ΕΡΤ ώστε να είναι πιο "politically correct" ή μήπως οι Κινέζοι προσέλαβαν ...Ρώσους προπονητές;

4) Αν και (όπως ανέφερα) μπορεί να μη με ελκύουν οι μαύρες, γνωρίζω αρκετές λευκές που τρελαίνονται για μαύρους, συνεπαρμένες από την έντονη φημολογία (ισχύει στατιστικά;) για τα "προτερήματα της φυλής τους" :)))

mickey είπε...

Μετά τα δυο σεντόνια κι ένα μαξιλαράκι για να κάνουμε σετ - πάντως δεν έχω πρόθεση να ρίξω και παπλωματάκι, άλλωστε μπήκε κι επίσημα πλέον η άνοιξη ;)

Ας το παραδεχθούμε επιτέλους: Είμαστε όλοι (φύσει) ρατσιστές - μου θυμίζει κάπως το "είμαστε όλοι Αμερικανοί" κλπ. Ο πρώτος ρατσισμός που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ο δικός μας - για τα "δοκάρια" των άλλων είμαστε πάντα πρόθυμοι να πούμε την καλή μας κουβέντα ;) Και βεβαίως μπορούμε και παραμπορούμε να υπερνικήσουμε τα "φυσικά" ξενοφοβικά μας ένστικτα, χρησιμοποιώντας τον εγκέφαλό μας, όπως κάνουμε καθημερινά για τόσα και τόσα πράγματα, εδώ και πολλά πολλά χρόνια (διαφορετικά θα ήμασταν ακόμα στις σπηλιές και θα τρώγαμε ωμό κρέας). Και το σκοτάδι φοβόμαστε "εκ φύσεως", αλλά δε νομίζω πως παθαίνουμε ταράκουλο σε κάθε διακοπή ρεύματος! Αν το ψάξουμε βαθύτερα, θα δούμε ότι μια ιδέα είναι όλα - και αν οι φυλές έχουν ή όχι βιολογική ή άλλη υπόσταση, so what?

BTW η Encarta και η Wikipedia ΔΕΝ είναι ευαγγέλια! Μέχρι κι εγώ θα ξεκινήσω οσονούπω να γράφω άρθρα σε αυτή - φανταστείτε πόσο αναξιόπιστη θα γίνει :))

fwteinei said (6:26μμ): "Δεν υπάρχουν γονιδια καλοσυνης ή γενναιότητας ή βλακείας!!!" Καλά, μην είστε και τόσο σίγουρη :)))

paragrafos είπε...

Αρχή σοφίας ονομάτων Επίσκεψις. Από αυτήν την άποψη, το άρθρο τού Νίκου Δεμερτζή είναι αρκετά εύστοχο. Παραθέτω ενα απόσπασμα.
-----------------------

1. Ετυμολογικά ο «ρατσισμός» προέρχεται από την ισπανική λέξη raza και την πορτογαλική raca, που χρονολογούνται από το 13ο αιώνα. Και στις δύο αυτές γλώσσες η λέξη σχηματίσθηκε από τα αραβικά, στα οποία ras σημαίνει κεφάλι. Οι Αραβες παλιά ήταν νομάδες και χωρισμένοι σε διαφορετικές φυλές. Στο πλαίσιο της φυλής του, ο καθένας έδινε μεγάλη σημασία στη γνώση-επίγνωση της γενεαλογικής του καταγωγής βάσει της οποίας αποκτούσε και διατηρούσε προνόμια και υποχρεώσεις. Η καταγωγή, δηλαδή, προσδιόριζε την κοινωνική θέση του καθενός. Η γνώση όμως της καταγωγής μεταβιβαζότανε προφορικά, από στόμα σε στόμα. Ετσι, ο καθένας όφειλε να τη συγκρατεί στη μνήμη του, να την έχει μέσα στο «κεφάλι» του.

2. Με το αρχικό αυτό νόημα της φυλετικής και κοινωνικής καταγωγής, η λέξη «ράτσα» πέρασε και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Από το 16ο αιώνα χρησιμοποιούνταν στα αγγλικά και τα γαλλικά για να σημάνει: προέλευση, καταγωγή, και ταξινόμηση.
Στην επιστήμη της βιολογίας χρησιμοποιούνταν εναλλακτικά με τους όρους «γένος» και «είδος», προκειμένου να ταξινομηθούν διαφορετικές ομάδες ή οικογένειες οργανισμών.
Περί τα τέλη του 18ου αιώνα αναπτύχθηκε η επιστήμη της φυσικής ανθρωπολογίας. Με περίπλοκες μετρήσεις και ταξινομήσεις, επιστήμονες της εποχής εκείνης προσπάθησαν να προσδιορίσουν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και να το ομαδοποιήσουν με βάση ορισμένα βιολογικά χαρακτηριστικά (χρώμα και αποχρώσεις του δέρματος, των μαλλιών, σωματότυποι, μορφολογικά χαρακτηριστικά κ.λπ.).

3. Στα μέσα του 19ου αιώνα η σοβαρή αυτή επιστημονική προσπάθεια παραφθάρθηκε από τον Γάλλο βιολόγο Gobineau, ο οποίος σκεπτόμενος ιδεολογικά πρότεινε το μύθο της «Αριας Φυλής-Ράτσας». Το «άρια» προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη Aryan, που σήμαινε «ευγενής». Ο όρος αυτός χρησιμοποιούνταν ευρέως από τις αρχές του 19ου αιώνα στην επιστήμη της συγκριτικής γλωσσολογίας για την ταξινομική περιγραφή της οικογένειας των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών.
Ο Gobineau, όμως, παραβιάζοντας την επιστημονική δεοντολογία, μετατόπισε τη χρήση του όρου από τη γλωσσολογία στη φυσιολογία. Ετσι, από την τεχνική και ταξινομική περιγραφή των «ευγενών» γλωσσών, η ανάλυση μετατοπίσθηκε στο επίπεδο της φυλετικής ανωτερότητας, εγκαινιάζοντας ένα ρεύμα ιδεών που είναι γνωστό ως «κοινωνικός δαρβινισμός»: η εξέλιξη μέσω του ανταγωνισμού ανάμεσα στα διάφορα είδη, που για τον Δαρβίνο είχε καθαρά βιολογικό χαρακτήρα, στο έργο του Gobineau μετετράπη σε ανταγωνισμό εντός ενός είδους, του ανθρώπου. Υποτίθεται ότι η καλύτερη και καθαρότερη ανθρώπινη ράτσα θα επικρατήσει όλων των άλλων.
Είναι σαφές ότι το πέρασμα από την επιστημονική - βιολογική σημασία στη μυθική σημασία της «ράτσας» γίνεται με την οικοδόμηση του ρατσισμού ως τρόπου σκέψης. Είναι, δηλαδή, ο ρατσισμός που ορίζει και επινοεί τη «ράτσα» και όχι το αντίστροφο.

4. Ο ρατσισμός δεν είναι ένας και ενιαίος. Υπάρχουν όμως ορισμένα δομικά χαρακτηριστικά κοινά σε όλους τους ρατσισμούς. Ετσι, κάθε ρατσισμός στηρίζεται σε αρνητικά στερεότυπα, δηλαδή σε προκαταλήψεις απέναντι στις άλλες, στις ξένες φυλές.
Ο ρατσιστής γνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους πολιτισμούς και τις επιμέρους κοινωνικές ομάδες. Τις διαφορές αυτές όμως τις απολυτοποιεί, τις θεωρεί αναλλοίωτες και αιώνιες. Τη δική του φυλή θεωρεί ανώτερη από όλες τις άλλες. Επιπλέον, θεωρεί ότι τα χαρακτηριστικά μιας ορισμένης ομάδας είναι ομοιογενή για όλα τα μέλη της. Δεν αναγνωρίζει, δηλαδή, ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα μέλη ακόμα και της δικής του ομάδας-φυλής. Πρόκειται βεβαίως για πίστη και όχι για γνώση.

[Από άρθρο του Ν. Δεμερτζή (αναπλ. καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών).,"Ρατσισμός: από τη φυλή στην κουλτούρα"., ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31-12-2000]

paragrafos είπε...

Να δούμε τώρα και τι λένε ο καθ΄ ύλην αρμόδιοι επιστήμονες, οι Γενετιστές και μοριακοί βιολόγοι:

"(...)πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η μορφολογική ανθρωπολογία έχει πια αντικατασταθεί από τη γενετική ανθρωπολογία, η οποία δεν μπορεί να στηρίξει την άποψη περί υπάρξεως καθαρών φυλών του ανθρώπου.

Πρέπει επίσης να γίνει σαφές ότι οι όποιες γενετικές διαφορές υπάρχουν μεταξύ ατόμων και ως ένα βαθμό μεταξύ ομάδων ή «φυλών» δεν μπορούν να τιτλοδοτήσουν τα άτομα ή τις ομάδες ως ανώτερες ή κατώτερες. Άνθρωποι διαφορετικοί δεν σημαίνει κατ' ανάγκην και άνισοι, καλύτεροι ή χειρότεροι, ανώτεροι ή κατώτεροι.

Και από αυτήν την άποψη πρέπει να καταγγέλλονται συνέχεια οι πολιτικοί και ιδεολογικοί χειρισμοί στους οποίους υπόκεινται οι έννοιες της φυλής και του φυλετισμού από τις δυνάμεις που κυριαρχούν και καταπιέζουν μειονότητες ή νέα έθνη του Τρίτου κόσμου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Γιατί δεν υπάρχουν (ανώτερες και κατώτερες) ράτσες ανθρώπων. Υπάρχουν άνθρωποι μόνον που μέσα από τη διαφορετικότητά τους χτίζουν αυτό το όμορφο και ανεπανάληπτο οικοδόμημα που λέγεται ανθρωπότητα.

[Από άρθρο του Σταμάτης Ν. Αλαχιώτης (καθηγητή Γενετικής και στο Πανεπιστημίο Πατρών), ΤΟ ΒΗΜΑ, 30-11-1997]

Nikos Dimou είπε...

Νομίζω ότι μετά από την παράθεση των κειμένων του Αλαχιώτη, του Δεμερτζή (ευχαριστούμε Παράγραφος) και του Giddens, το θέμα της "φυλής" έχει ξεκαθαρίσει. Δεν είναι άρα μόνο η Encarta και η Wiki. Θα πρέπει κάποτε να πάψουμε να βλέπουμε κατηγορίες και γενικεύσεις και να επικεντρωνόμαστε στα άτομα.

Χρωστάω μία πληροφορία στο θέμα που έθεσε ο Yiannis Pappas. Το βιβλίο "Ο δρόμος για την Ομόνοια"
που κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο είναι μία προσπάθεια να βοηθηθούν τα θύματα της χειρότερης ρατσιστικής επίθεσης που έγινε στη χώρας μας, όταν ένας (ψυχικά υγιέστατος) άνθρωπος πυροβόλησε επτά, σκότωσε τους πέντε και άφησε δύο ανάπηρους. Στο βιβλίο συγκεντρώθηκαν κείμενα από τους συγγραφείς:

Μιχάλης Γκανάς
Δημήτρης Νόλλας
Αντώνης Σουρούνης
Δέσποινα Τομαζάνη
Νίκος Παπανδρέου
Μιχάλης Φακίνος
Ρέα Γαλανάκη
Αρης Σκιαδόπουλος
Κασιώτης Σταύρος
Γιάννης Βαρβέρης
Βασίλης Βασιλικός
Βασίλης Γκουρογιάννης
Νίκος Δήμου
Μάρω Δούκα
Σταύρος Θεοδωράκης
Στέλιος Κούλογλου
Ηλίας Κουτσούκος
Παντελής Μπουκάλας
Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλος
Έρση Σωτηροπούλου
Ντίνος Χριστιανόπουλος

Όλα τα δικαιώματα των συγγραφέων και τα έσοδα του εκδότη (Καστανιώτης) πάνε στα δύο ανάπηρα παιδιά. Αγοράστε το!

Nikos Dimou είπε...

Η φίλη μου από την Αυστραλία (αυτό το blog διαβάζεται σε όλο τον κόσμο!) μου λέει ότι χθές γιόρτασαν εκεί την "Ημέρα της Αρμονίας" “Harmony Day” (You+me=us).
200 διαφορετικές εθνότητες ζουν αρμονικά σε αυτή τη χώρα που θεωρώ πρότυπο αντιρατσιστικής κοινωνίας.

Nikos Dimou είπε...

Πληροφορίες για την υπόθεση Καζάκου:
Στις 9 και 11 Οκτώβρη 1999, ο Παντελής Καζάκος σκότωσε έναν Κούρδο από το Ιράκ και έναν Γεωργιανό και τραυμάτισε 7 άλλους μετανάστες: Έναν από Αίγυπτο, δύο Κούρδους από Ιράκ, έναν από Γκάνα, έναν από Νιγηρία, έναν από Μπαγκλαντές και έναν Πακιστανό. Οι 5 απ' αυτούς έχουν μείνει ισόβια ανάπηροι.
Στη δίκη, οι δικηγόροι του περιορίστηκαν στην προσπάθεια να δείξουν πως ο
Καζάκος ήταν ψυχοπαθής. Όμως στις αρχικές του δηλώσεις ήταν απόλυτα
σαφής. "Τα παίρνω και μόνο που με αγγίζουν αλλοδαποί", "Το κακό έχει παραγίνει", "Γέμισε η Ελλάδα αλλοδαπούς", "Με ενοχλεί ακόμα και η αναπνοή τους, δεν τους αντέχω!", "Είμαι χριστιανός κι αυτοί είναι μουσουλμάνοι", "Δεν μετανιώνω για ό,τι έκανα, έπαιρνα μαζί μου το πιστόλι ώστε όταν έβρισκα ευκαιρία να πυροβολώ εναντίον των αλλοδαπών", ήταν μερικά από τα λόγια που είπε στην αστυνομία όταν συνελήφθηκε.

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

γράφεται:

"Πρέπει όμως να παραδεχτώ, ότι στους τσιγγάνους ανιχνεύεται μεγαλύτερο ποσοστό εγκληματικότητας και παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων, ενώ είναι γνωστό πως ελάχιστοι εξ αυτών επιθυμούν να αλλάξουν και να ξεφύγουν από τον τρόπο ζωής που διάγουν. Μην ξεχνάτε πως είναι τετραπέρατοι επαίτες και να ξέρετε πάντως ότι πολλοί έχουν περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι η εμφάνισή τους προδιαθέτει….."

δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν μεγαλύτερη παραβατικότητα Ρομά ή μεταναστών και κάθε γενίκευση σαν την παραπάνω αποτελεί στερεότυπο και αποπνέει ρατσισμό

καντε μια βόλτα σε Αγία Βαρβάρα, Αχαγιά, Βέροια, Σοφάδες, κτλ να δειτε το μισο των Ρομά της Ελλάδας που τους επέτρεψαν να ενσωματωθούν, να δείτε πώς ζουν

γιατί οι μισοί είναι ενσωματωμένοι; γιατί έρχονταν από τη Μικρά Ασία με τις ανταλλαγές πληθυσμών και τακτοποιήθηκαν ως πρόσφυγες, ενώ οι άλλοι μισοί που είναι χίλια χρόνια στα εδάφη της σημερινής Ελλάδας και ζούσαν στην επαρχία οταν ήρθαν στις πόλεις τους πετάξαμε στους τρισάθλιους καταυλισμούς

σε μερικούς από αυτούς αν πάτε θα δείτε πόσο καθαροί προσπαθούν να μείνουν μέσα στα χώματα

και αν πάτε στα σχολεία θα δείτε πόσο θέλουν να μάθουν γράμματα αλλά και πόσο ο ρατσισμός των άλλων τα πληγώνει

νωρίτερα σας έβαλα τα κείμενα διεθνούς καταδίκης της Ελλάδας για τους Ρομά αλλά δεν φαίνεται να συγκίνησαν τους επιφυλακτικούς, προφανώς γιατί συνειδητά και βαθιά θέλουν να πιστεύουν στα ρατσιστικά στερεότυπα ώστε να είναι πρώτη στην ΕΕ των 25 η ελληνική κοινή γνώμη σε ρατσισμό

και για αυτό οι Ρομά που ξεφεύγουν και ενσωματώνονται συχνά αφομοιώνονται και κρυβουν την ταυτότητά τους για να μην συναντούν αντιδράσεις, όπως άλλωστε και άλλοι μειονοτικοί

γιατί νομίζετε πως ο Νταλάρας την κρύβει;

Ein Steppenwolf είπε...

Nikos Dimou said...
200 διαφορετικές εθνότητες ζουν αρμονικά σε αυτή τη χώρα που θεωρώ πρότυπο αντιρατσιστικής κοινωνίας.


Οι ιθαγενείς δε συμβιώνουν και τόσο αρμονικά με τις υπόλοιπες 199 εθνότητες. Ο θείος μου δεν τους βάζει στο μαγαζί του, "για να μη διώχνουν τους πελάτες".

harry said...
Η καθε φυλη του πολυφυλετικου εθνους των Γραικων,εχει & δικα της χαρακτηριστικα,οπως οι μανιατες που ειναι γνωστη ρατσα δολοφονων


Τότε ας τους φυλακίσουμε προληπτικά.

paragrafos είπε...

@ Nikos Dimou

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το βιβλίο "Ο δρόμος για την Ομόνοια" θα έπρεπε να διανέμεται δωρεάν από το Υπουργείο Παιδείας και να διδάσκεται στα Λύκεια Κύπρου και Ελλάδας.

Nikos Dimou είπε...

ein steppenworlf said...
Οι ιθαγενείς δε συμβιώνουν και τόσο αρμονικά με τις υπόλοιπες 199 εθνότητες. Ο θείος μου δεν τους βάζει στο μαγαζί του, "για να μη διώχνουν τους πελάτες".


Μάλλον ο θείος σας δεν συμβιώνει ειρηνικά με τους ιθαγενείς.

Προφανώς και στον Παράδεισο θα υπάρχουν ρατσιστές. Αλλά η Αυστραλία (μετά από πολλά σφάλματα) έχει τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε πολυπολιτισμική κοινωνία.

Nikos Dimou είπε...

παραγραφος:
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το βιβλίο "Ο δρόμος για την Ομόνοια" θα έπρεπε να διανέμεται δωρεάν από το Υπουργείο Παιδείας και να διδάσκεται στα Λύκεια Κύπρου και Ελλάδας.

Μπα, το κράτος δεν αγόρασε ούτε ένα αντίτυπο... Ενώ αγοράζει εκατοντάδες σκουπίδια κάθε χρόνο δήθεν για τις σχολικές βιβλιοθήκες που παραμένουν όλες κλειστές...

Nikos Dimou είπε...

O Παναγιώτης Δημητράς ξέρει το θέμα των Ρομά όσο κανείς αλλος και έχει κάνει αγώνες για να τους βοηθήσει. Το σχόλιό του των 9:30πμ είναι αποστομωτικό για όσους κυκλοφορούν προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Black Swan είπε...

Καλημέρα σας.

Σήμερα οι όροι της πολιτικής, της ιδεολογίας, ακόμη και της αισθητικής, κανονίζονται πλέον από τους γυάλινους δικτάτορες και τους τηλεοπτικούς δυνάστες, εφόσον αυτοί προαποφασίζουν σχετικά με το ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, πόσο αντέχουμε.

Ο δυτικός κόσμος, όπως εμπνευσμένα υποστηρίζει ο μαθητής του Chomsky, Μ. Adas, πιστεύει φιλάρεσκα ότι η τεχνολογική του υπεροχή σημαίνει πολιτισμική υπεροχή και, τελικά, φυλετική υπεροχή.
Για να προεκτείνουμε εις τα καθ' ημάς το συλλογισμό του Ε. Bloch, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι παρόντες μέσα στον παρόντα χρόνο.

Που θα πει πως έχουμε ακόμη πολύ μεσαίωνα και πολύ σκοταδισμό να εξοφλήσουμε.
Ή πως, εάν επιμένουμε να φοβόμαστε τις ρήξεις και ν' αντιμετωπίζουμε το παρελθόν μυθοποιητικά, θα ζήσουμε το μέλλον σαν εφιάλτη.

Stathis είπε...

kostas trent με πρόλαβες. Το Link του άρθρου του «ΙΟΟΥ»:http://www.iospress.gr/ios2006/ios20060319.htm.

Αφιερωμένο σε όσους αναπαράγοντας το κλίμα των ελληνικών Μ.Μ.Ε. υποστηρίζουν πως στην ελλάδα δεν υπάρχει ρατσισμός.

Yannis H είπε...

‘15-20 χιμπατζήδες έχουν βγει περίπολο αναζητώντας αυτόν που δεν ανήκει στο μπουλούκι. Η συμπεριφορά και οι κραυγές ήταν τόσο φρικτά ανθρώπινες!’

Στη φύση το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Σε ένα περιβάλλον ισονομίας, το μικρό ψάρι προστατεύεται.
Στη φύση η γυναίκα είναι πιο αδύναμη μυϊκά από τον άντρα – και άρα υποδεέστερη. Με το φεμινισμό, αποκτά ίσα δικαιώματα.

Από πολλές απόψεις, δημοκρατία σημαίνει επιβολή του ανθρώπινου πολιτισμού πάνω στην άγρια φύση.

Takis Alevantis είπε...

Παναγιώτη Δημητρά - ένα reality σαν το Black and White με Ελληναράδες και Ρόμα ίσως να έκανε κάποιους να αλλάξουν γνώμη (δες το προηγούμενο σχόλιό μου).

Κι ένα τελευταίο, που όταν το άκουσα μου φάνηκε ευφυές - σήμερα το βρίσκω άκρως ρατσιστικό: Τι γλώσσα θα μιλούν στην Βασιλεία των Ουρανών; Μα φυσικά Ελληνικά, αφού αναφέρεται ότι Εγώ ειμί το Α και το Ω.

glenn είπε...

Είπες harry: "Δεν μπορω να διαβαζω οφθαλμοφανεις μπαρουφες οτι ολες οι φυλες/ρατσες/γενη/εθνη ειναι ιδια."

Όταν δοκίμασα να ξεβολέψω κάποιον, σ' αυτό το post, που έλεγε τέτοια, με είπαν ρατσιστή.

Nikos Dimou είπε...

spyros stamatelatos said... 2. Γράφετε ότι το "Ο Αμερικανοεβραίος Κίσινγκερ" είναι
ρατσιστικό. Όταν γράφουμε π.χ. : "Την περιοχή ανέσκαψε ο Γερμανός αρχαιολόγος Χ", είναι ρατσιστικό ?

Μα αυτό που κάνει τον ρατσισμό είναι η αναφορά του θρησκεύματος - που δεν χρειάζεται και αυτόματα δημιουργεί συνειρμούς.
Την πρώτη ερώτηση δεν την κατάλαβα.

Nikos Dimou είπε...

glenn said...
Είπες harry: "Δεν μπορω να διαβαζω οφθαλμοφανεις μπαρουφες οτι ολες οι φυλες/ρατσες/γενη/εθνη ειναι ιδια."

Όταν δοκίμασα να ξεβολέψω κάποιον, σ' αυτό το post, που έλεγε τέτοια, με είπαν ρατσιστή.

Και ποιος σου ειπε glenn ότι ο harry δεν είναι ρατσιστής; Με τον δικό του τρόπο βέβαια (αποκυρήσσει τις ανισότητες) αλλά η εμμονή του να ταυτοποιεί τον καθένα σε κάποια φυλή (αρβανιτόφατσα κλπ) και η εμμονή στην λογική της φυλετικής διάκρισης είναι στοιχεία που μυρίζουν ρατσισμό.

Σε μία μελέτη του ο Νακρατζάς, δουλεύοντας με βάση το DNA είχε αποδείξει πως δεν υπάρχουν γονιδιακές διαφορές ανάμεσα στους Βαλκανικούς λαούς, πράγμα φυσικό με τόσες επιμιξίες...

Yannis H είπε...

Να ευχαριστήσω θερμά τον jacobo. Ξέρω πως αυτό που λέω μπορεί να έχει οικολογικές προεκτάσεις (θα με έθαβε η Greenpeace), αλλά το εννοώ διαφορετικά. Συν τοις άλλοις, ο άνθρωπος βιολογικά, κανονικά πέθαινε στα 40 του – η σημερινή ιατρική δεν είναι μια παρέμβαση στη φύση;

Να απαντήσω τώρα συνολικά: Για το ‘το κατά πόσο ως «ανώτερα» όντα έχουμε ξεπεράσει τα κτηνώδη μας ένστικτα’, παραπέμπω στην προηγούμενη συζήτηση για τις ΜΚΟ και την επεκτείνω στους νόμους που μας προστατεύουν σήμερα (εν αντιθέσει με τους νόμους που προστάτευαν τους προπαππούδες μας.

Για το πως το εννοώ τη λέξη ‘επιβολή: θα το έλεγα, καλύτερα, ‘νίκη’. Δημοκρατία είναι η νίκη του πολιτισμού πάνω στη φύση.

Για το αν η γυναίκα είναι υποδεέστερη, έχετε επιχειρήματα αν και προσωπικά, νομίζω ότι στη φύση παίζει μεγαλύτερο ρόλο η δύναμη, καθώς και η διαρκής ετοιμότητα (π.χ. η γυναίκα εγκυμονεί). Αλλά από εδώ, τις γυναίκες, πρωτοσκέφτηκα αυτό που είπα. Σε μια συζήτηση με τη φίλη μου, ένιωσα – και της είπα – ότι σε μερικά θέματα αγγίζω τα όριά μου, νιώθω σαν να χρειάζεται να επανεφεύρω τον εαυτό μου. Αναρωτήθηκα κιόλας αν είναι καλό – ή εφικτό. Τώρα, λέω πως είναι αναγκαίο. Και πως είναι λίγο διπλοπροσωπία, να ζητάμε ισονομία και κράτος πρόνοιας (αντίθετα με ό,τι υπάρχει στη φύση), ενώ στο θέμα των γυναικών να επικαλούμαστε τη φύση για να μη γίνονται αλλαγές και χάσουμε τα κεκτημένα μας.

Nikos Dimou είπε...

harry - δηλαδή όλων των ειδών τους συνθετο-γραικούς θα είχαμε εκτός από γραικο-γραικούς!

Ωραία. Το ίδιο θα ισχυει και για τους γείτονές μας. (Θα υπάρχουν και Γραικο-τουρκοι και γραίκο-βουλγαροι κλπ). Αυτό δεν σημαίνει ότι τελικά είμαστε όλοι ίδιοι; Και ότι με την επιμιξία τα (κατ εσέ) ειδικά φυλετικά χαρακτηριστικά έχουν χαθεί;

Επίσης διαφωνώ με την εμμονή σου στα ονόματα. Έτσι ακυρώνεις την παρουσία των γυαναικών (μία και ως το 81 μόνο τα επίθετα των ανδρών συνέχιζαν) και μετά χάνεις με τις αλλαγές επιθέτων. (Νομίζω πως ο νυν Βενιζέλος ονομάζονταν Τουρκμεντζόγλου).

Μόνο με DΝΑ θα έβρισκες άκρη...

Yannis H είπε...

Η εμμονή στα ονόματα
Τα ονόματα άλλαζαν κάθε γενιά: ο ψηλός ο Γιάννης λεγόταν Μακρυγιάννης, ο τσαγκάρης λεγόταν Παπουτσής, αυτός που πουλούσε μέλι Μελάς. Μέχρι τον 18ο-19ο αιώνα. Και τώρα, για να ακολουθήσουμε την παγωμένη φωτογραφία της οικογενειακής μας ιστορίας που έφερε το έθνος-κράτος (με μόνο σκοπό την οργάνωσή του)… ένας τεχνικός υπολογιστών υπερασπίζεται το ‘Παπουτσής’ και ένας άθεος, μπορεί να νιώθει δεμένος με το ‘Παπαδόπουλος’ (δηλ. παπαδοπαίδι). Ανθρώπινη η ανάγκη του ανήκειν, αλλά καλό να ξέρουμε και το κενό με το οποίο ικανοποιείται.

Nikos Dimou είπε...

harry said...
συμβολικα,καποια δηλωτικα χαρακτηριστικα αξιζει να επιζησουν,εστω & σαν φολκλορ

Aν μιλάμε για φολκλορ - κανένα πρόβλημα...

glenn είπε...

Σύμφωνοι. Άλλο η ταξινόμηση και άλλο η διάκριση. Αλλά, harry, σε τι θα εξυπηρετούσε κάτι τέτοιο; Αν μου πεις μόνο και μόνο για να μην έχουμε φασιστική ισοπέδωση, τότε θα σου πω ότι τέτοιες ταξινομήσεις γίνονται πολύ εύκολα εργαλείο και αφορμή για διακρίσεις. Εσύ ο ίδιος άλλωστε μιλάς για άπαρχάϊντ. Και στηρίζεσαι σε τέτοιες ταξινομήσεις που είναι του 18ου αιώνα.

glenn είπε...

Είπες oldman: "Η ψήφος της κυρα Μαρίας από τα Σούρμενα,που το μόνο που ξέρει να κάνει έιναι να φτιάχνει καταπληκτικό παστίτσιο, έχει ίδια αξία και βαρύτητα με εκείνη του Νανόπουλου, του Καβάφη και του Ροίδη."

Η οποία κυρα Μαρία μπορεί να έχει πολύύύύ μεγαλύτερη πείρα ζωής από οποιοδήποτε βλάκα που κοιτάει τ' αστέρια, μιλά για μαύρες τρύπες, και αυνανίζεται πνευματικά πρήζοντάς μας με σκοτεινές ύλες.

glenn είπε...

Είπες nikos dimou: "Και ποιος σου ειπε glenn ότι ο harry δεν είναι ρατσιστής;"

Δεν είναι. Είναι απλώς καλοπροαίρετος και θεωρεί ότι ντε και καλά όλοι οι υπόλοιποι είναι ίδιοι.

Και μια που τόφερε η κουβέντα, τι είναι ρατσιστής;
Εδώ είναι τα δύσκολα. Να ένας ορισμός: Ρατσιστής είναι εκείνος που μεταχειρίζεται γονοτυπικά ή φαινοτυπικά χαρακτηριστικά για κατασκευή οιουδήποτε είδους ταξινομήσεων εφοδιασμένων με σχέσεις μερικής διάταξης.

Φάπες δεκτές.

glenn είπε...

Εγώ πάλι κολλάω γιατί δε μου φαίνεται καθόλου αυτονόητο. Και ποιος είμαι εγώ για να κρίνω ή να θεσπίσω κριτήρια. Όσο sophisticated κι αν είναι. Αν τα θεσπίσω σημαίνει αυτόματα πως ξέρω ποιος είναι ικανός να εκλέγει. Άρα έχω βρει αλγόριθμο για ξεσκαρτάρισμα. Πολύ ύποπτο. Μην το συνεχίσω, θα πέσω σε divergence...

Ανώνυμος είπε...

oldman: πούντο πούντο το δαχτυλίδι. και εσύ ανήκεις στις κυρούλες που δεν ξέρουν τι τους επισυμβαίνει. είσαι η κυρά Κατίνα με athlon 6721.09 στη γλώσσα. δεν είναι απαραίτητο να γίνεις ο αρχηγός της χρυσαυγής για να λες ακατανόητα αρρωστημένα και ανήθικα. μπορείς κάλλιστα να είσαι εσύ ο ίδιος μάλιστα και να κολυμπάς στη στέρνα με τα φίδια, να πέφτεις μέσα στο στενό πηγάδι γυμνός και να γδέρνεσαι. σε λένε το κορίτσι του Μάη και είσαι η Σαμάρα.

Dr Strange είπε...

Ως προς τό νόημα τού "ρατσισμού" μάς κάλυψε όμορφα η "paragrafos" πιο πάνω με τά παραθέματα από τό Δεμερτζή. Θα ήθελα πάντως να προσθέσω δύο διακρίσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τήν εκτεταμένη χρήση στίς μέρες μας τού όρου ως συνωνύμου τής αθέμιτης διάκρισης, και τή συναφή επέκταση στίς διακρίσεις εις βάρος τών αναπήρων, τών γερόντων, τών ομοφυλοφίλων κ.ο.κ. Η επέκταση αυτή δεν μέ βρίσκει σύμφωνο, κατά τόν ίδιο τρόπο που δεν μέ βρίσκει σύμφωνο (από τήν εποχή τουλάχιστον που διάβασα τό παράρτημα περί newspeak στό 1984 τού Όργουελ) η εννοιολογική σύγχυση, π.χ. τής "δημοκρατίας", με τήν οικονομία τής αγοράς, ή τά δικαιώματα τού ανθρώπου. Όμως, τήν επέκταση αυτή τήν έκανε ήδη ο ΝΔ στό ποστ του, οπότε ευλόγως μπορεί να θεωρήσει κανείς, ότι τό θέμα μας είναι η κάθε είδους αθέμιτη, κατά τήν κρατούσα, πλέον, ιδεολογία, κοινωνική διάκριση, ή και η κάθε είδους κοινωνική διάκριση, αν θέλει κανείς να μιλήσει για διακρίσεις εις βάρος π.χ. τών καπνιστών ή, στό πλαίσιο τής πολιτικής τών "θετικών διακρίσεων", σε βάρος τών λευκών αρσενικών αστών. Με τό ρατσισμό όλα αυτά τήν ίδια σχέση έχουν.

Η δεύτερη έχει να κάνει με τήν έννοια τού έθνους, υπό τήν οποία καλόν είναι να εννοήσουμε τά πολιτισμικά κυρίως χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τή ράτσα, η οποία παραπέμπει στή γενετική διαφοροποίηση. Η ιστορία τού όρου "ρατσισμός" περιλαμβάνει αυτή τή σύγχυση, σύγχυση αρκετά πιο συγγνωστή σε εποχές μικρής κινητικότητας τών λαών απ' ό,τι σήμερα. Από τούς Τούρκους δεν μπορούμε, 700 χρόνια μετά, να θεωρηθούμε οι νεοέλληνες φυλετικώς διαφορετικοί, όπως μπορούμε π.χ. από τούς Ιάπωνες, εθνοτικώς όμως η διαφορά παραμένει. Τόν όρο "ρατσισμός" τόν xρησιμοποιούμε (και πάλι κακώς κατά τή γνώμη μου) αδιακρίτως και, αν όχι κυρίως, για τίς εθνοτικές διακρίσεις.

Η ουσία πάντως τού θέματος, έτσι όπως εμφανίστηκε εδώ, βρίσκεται, όχι στή ράτσα, αλλά στή διάκριση. Και εδώ μεγάλη σημασία έχουν δύο παλιά τσιτάτα. Ότι "μεγίστη αρετή διάκρισις", αλλά και "ου πολλώ διαφέρει άνθρωπος ανθρώπου".

Η οξυδέρκεια, τό να βλέπει κανείς και να διακρίνει τό σημαντικό από τό ασήμαντο, τό διαφορετικό από τό όμοιο, είναι μεγάλη υπόθεση, και μεγίστη αρετή τό να μπορεί κανείς να ενεργεί αναλόγως. Η διάκριση όμως stricto sensu, ως αρετή, εξυπακούει εξατομίκευση μάλλον, παρά γενικούς κανόνες. Οι γενικοί κανόνες, οι γενικεύσεις, δημιουργούνται και εφαρμόζονται, στό βαθμό που δεν μπορούμε (ή δεν θέλουμε) να δούμε και να διακρίνουμε κάθε μία περίπτωση. Και τό πρόβλημα με τό ρατσισμό είναι ακριβώς η έλλειψη διακρίσεως, τό ότι δηλαδή θεωρεί ίδιους όλους τούς νέγρους, όλους τούς Εβραίους ή όλους τούς τσιγγάνους.

Αλλά εξυπακούονται και οι γενικεύσεις στή ζωή μας, όπως προσπάθησαν να πουν κάποιοι παραπάνω, ίσως λίγο άκομψα. Μάλλον καλύτερα τό 'χει πει ο Πανούτσος (ναι, αυτός με τό ποδόσφαιρο), κάπως έτσι. Αν βρεθώ σε φτωχογειτονιά στό Κάιρο ή στήν Τυνησία (ή και στά φανάρια στούς δρόμους τής Αθήνας), ξέρω, ότι, κατά 99,99%, αυτός ο μαυριδερός που μέ πλησιάζει, θέλει από μένα χρήματα, είτε πουλώντας μου κάτι, είτε όχι. Και ενδεχομένως κοιτάω να τόν αποφύγω, είτε γιατί δεν μ' ενδιαφέρει ν' αγοράσω τίποτα (απ' αυτά που, κατά τόν ίδιο τρόπο, ξέρω ότι προσφέρει), είτε γιατί δεν έχω αρκετά χρήματα για να δώσω και σ' αυτόν και σ' όλους τούς άλλους που ξέρω ότι θα πλακώσουν μόλις μέ δουν ψυχοπονιάρη ή ανοιχτοχέρη. Ξέρω επίσης, ότι, αν κάτσω εκεί 5.000 χρόνια πιάνοντας κουβέντα με κάθε έναν απ' αυτούς, θα εμφανιστεί κάποτε κάποιος που δεν θα θέλει χρήματα, αλλά να μού χαρίσει τό τελευταίο αντίτυπο από τήν πρώτη έκδοση τής "Φόνισσας" τού Παπαδιαμάντη. Με τή συμπεριφορά μου αυτόν τόν αδικώ και τό ξέρω. Έχω όμως κι άλλα πράγματα να κάνω στή ζωή μου, που συμβαίνει να αξιολογώ ως σημαντικότερα από τού να ψάχνω να μην αδικήσω έναν έναν τούς ζητιάνους (που μπορεί και να μην είναι ζητιάνοι) που μέ πλησιάζουν. (Κι ακόμα και αν δεν είναι πράγματι σημαντικότερα, είμαι ελεύθερος και πρέπει να είμαι ελεύθερος να τά επιλέγω).

Μα θα μού πείτε, είναι τέτοια η περίπτωση τών νέγρων ή τών τσιγγάνων; Όχι βέβαια. Αλλά τό πρόβλημα δεν έγκειται σ' αυτό (στό ποιό ποσοστό δηλαδή θα επιβεβαίωνε τά στερεότυπά μου και ποιό όχι), αλλά στήν απόφασή μου ν' ασχοληθώ μ' αυτή τήν περίπτωση ή όχι. Άπαξ κι αποφασίσω να μην ασχοληθώ, να μην κοιτάξω, να μην διακρίνω, κάποιο γενικό κανόνα θα εφαρμόσω, και μαζί με τά ξερά θα κάψω και τά χλωρά.

Και τό όλο ζήτημα καταλήγει στό πόσο μέ νοιάζει να μην κάψω και τά χλωρά, ή γενικότερα να μην εφαρμόσω ανοίκεια στερεότυπα, ούτως ώστε να ασχοληθώ για να διακρίνω. Αυτό όμως συναρτάται με τή φιλία που "συνέχει τάς πόλεις". Τήν αγάπη δηλαδή προς τόν όμοιο που μέ κάνει να θέλω να συγχρωτίζομαι μαζί του (από τήν οποία αγάπη προκύπτει η κοινωνική ομάδα και βεβαίως και η πολιτεία). Τό ότι δεν κάθομαι ν' ασχοληθώ να διακρίνω μεταξύ π.χ. τών τσιγγάνων (ή οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας), σημαίνει ότι δεν τούς βλέπω φιλικά, δεν τούς αγαπώ. Γιατί; Μα γιατί δεν μού μοιάζουν αρκετά ώστε να ταυτιστώ όσο χρειάζεται γι' αυτό μαζί τους.

Τό ίδιο θα κάνει κι ο τσιγγάνος, ο νέγρος, ο Ιάπωνας. Είπαμε, στήν πραγματικότητα, ου πολλώ διαφέρει άνθρωπος ανθρώπου. Κι αυτός τόν όμοιό του θέλει να συγχρωτίζεται (όμοιος ομοίω αεί πελάζει). Για να μέ δει και μένα ως όμοιο, στό πλαίσιο μιάς κοινής πολιτείας, θα πρέπει να αποκτήσουμε ομοιότητες. Να πάμε μαζί σχολείο, να παίξουμε μπουνιές, να μιλήσουμε τήν ίδια γλώσσα, ν' αγκαλιαστούμε στίς κερκίδες, ν' αποκτήσουμε κοινούς συγγενείς, να γίνουμε δηλαδή πράγματι υβρίδια ανάμεσα στό τί είμαστε τώρα ο καθένας. Ως τότε, τόσο εγώ, όσο και αυτός, θα διακρίνουμε ο ένας τόν άλλον έξω από τήν ομάδα του. Φυσιολογικά. Όπως κάνουν κι οι χιμπατζήδες. (Διότι κι αυτοί, ου παρα πολλώ διαφέρουν).

Αλλά αρκετά σάς κούρασα.

glenn είπε...

Είπες traveler: "Είναι μία (προφανώς) ρατσιστική πρακτική. Είναι όμως άδικη??"

Παίρνω αυθαίρετα το δικαίωμα και το διπλό σου ερωτηματικό το εκλαμβάνω σαν κρυφή ελπίδα. Άρα δεν έχεις δεχτεί ακόμη ότι υπάρχουν άλλοι, πιο έξυπνοι από σένα. Αν το ανακαλύψεις ξαφνικά, θα ήθελες να είσαι από τους απόβλητους του συστήματος που περιέγραψες;

cobden είπε...

Δυστυχώς η μεταμοντέρνα-πολιτικώς ορθή ιδεολογία της σύγχρονης Αριστεράς, έχει διαστρεβλώσει τελείως πια στο Δυτικό κόσμο,την -απόλυτα σωστή-αρχη της εξάλειψης των διακρίσεων και της ισότητας απέναντι στο νόμο...Μέχρι τη δεκαετία του 60, όλες οι μεινότητες ζητούσαν από το κράτος να τους αντιμετωπίζει σαν ίσους με τους υπόλοιπους πολίτες.Σήμερα όλες οι μεινότικες ομάδες ζητούν να τους αναγνωριστεί ο ρόλος του θύματος, βλέπουν το κράτος σαν προστάτη-πατερούλη που θα τους δώσει ειδικά προνόμια...Στις Η.Π.Α. ,καταπατώντας κάθε αρχή ισότητας απέναντι στο νόμο και αξιοκρατίας, στα πλαίσια της πολιτικής της affirmative action ορίζεται συγκεκριμενο ποσοστό μάυρων, λατίνων κτλ που πρεπει να μπουν σε μια δημόσια υπηρεσία ή σε ένα πανεπιστημίο, αφήνοντας έτσι απεξω πολλούς ικανότερους, που απλά δεν είχαν την τύχη να ανηκουν στη σωστή φυλή...στην Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας τις γυναίκες σαν είδος προς εξαφάνιση που χρειάζεται προστασία , ορίζεται ποσόστωση για τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή στο κοινοβούλιο( ένθερμος οπαδός αυτής της πολιτικής στα καθ'ημάς, ο 'προοδευτικος' Γιωργος Παπανδρεόυ)...παντού στην Ευρώπη, κάθε σχόλιο που μπορεί να θεωρηθεί ως ρατσιστικό ή ότι θίγει τις "ευαισθησίες" κάποιας μεινότητας μπορεί να επιφέρει ακόμη και φυλάκιση (δες περίπτωση Irving, νομοσχέδιο περι θριησκευτικού μίσους που προωθεί η κυβέρνηση Blair)...δεν έχουμε να κάνουμε με ένα νέο φυλετισμό, αυτή τη φορά κάτω από τον μανδύα της "προόδου"¨?οι όποιες μεινότητες δεν καταλάβαινουν οτι τελικά έτσι, παραδεχόμενοι πως χρειάζονται ειδική μεταχείριση, μειώνουν αυτούς τους ίδιους, και
προκάλουν ένα νέο κύμα ρατσισμού εναντίον τους?θα θέλα τα σχόλια σας...

Ανώνυμος είπε...

ουδέν όσα λέτε και ξεπερασμένα. δηλαδή αν πεθάνεις και αναστηθείς και επιστρέψεις θα τα δεις όλα τελείως διαφορετικά. ο ρατσισμός (ο εθνικισμός κλπ) όταν δεν υποκινείται από οικονομικά συμφέροντα, εμπίπτει στις ηλιθιότητες, δηλαδή στις χαμηλές ψυχικές στάθμες των πολιτών-τηλεθεατών-ανθρώπων. και πώς τώρα εσείς θα βγάλετε συμπεράσματα από τις πράξεις καταπιεσμένων ψυχικώς και πνευματικώς, υπανθρώπων δηλαδή κατασκευασμένων στα γρανάζια.
διαστροφή.
η ΜΚΟ που φροντίζει για τον κορεσμό της πνευματικής πείνας των Ελλήνων ονομάζεται Μαρία Δαμανάκη, κατάγεται από τα Σούρμενα και την Κωνσταντινούπολη, εκπονεί πρόγραμμα και θέσεις, θα κάνει ακολασίες στο Καστρί με τον Ιωάννη Χατζηφώτη να του περάσει το εγκεφαλλικό να αναλάβει σύμβουλος στον alter-tv σαν ο ομοφυλόφιλος σωτήρης τζούμας στον alpha. δηλαδή, μπορούμε να δογματίσουμε: οι μικροαστοί δεν είναι νεοέλληνες, εκτός κι αν βλέπουν τηλεόραση ή διαβάζουν Ελύτη οι σκέψεις με κάποιο σχετικό βάθος, σας χρησιμεύουν μόνο για να τις γράψετε σε εκθέσεις και να πάρετε βαθμό...στη ζωή βρίσκεστε σαν φαντάσματα ανίκανα να δουν έξω από την πλασματική τους φυλακή.

Nikos Dimou είπε...

traveller
δεν νομίζω πως οι αξιολογήσεις υπαλλήλων σύμφωνα με τα αρχικά τεστ και interviews και σύμφωνα (κυρίως) με την απόδοση (αυτή μετράει σχεδόν αποκλειστικά μόλις περάσει ο χρόνος) είναι "ρατσιστιστική πρακτική". Αν γίνει δεκτό αυτό, καταργείται η αξιοκρατία! Τότε θα ήταν ρατσιστική και η κατάταξη των αθλητών βάσει επιδόσεων.

Έχουμε χάσει την έννοια του ρατσισμού: είναι η προκατάληψη, η εκ των προτέρων διάκριση σύμφωνα με στερεότυπα και γενικεύσεις. Δεν είναι η εκ των υστέρων αξιολόγηση. Προς Θεού!

Nikos Dimou είπε...

cobden - όπως σε όλα τα πράγματα η υπερβολή οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα: η πολιτική ορθότης γίνεται φίμωτρο, και η υπερπροστασία των μειονοτήτων μπορεί και να τις ζημιώσει. Νομίζω όμως ότι η ταλάντωση του εκκρεμούς θα φέρει ισορροπία.

guerrero762 είπε...

Ποσο με συγκινει πραγματικα ο αντιρατσισμος σας!Οταν μαλιστα με θερμη ζηλωτη και αντιρατσιστη ταλιμπαν βλεπετε παντου γυρω σας τον ρατσισμο,και καταντατε και οι ιδιοι ρατσιστες απεναντι στους τους συμπατριωτες σας.
Ποσο ρατσιστικο ειναι το ελληναρας;
Ποσο ρατσιστικο ειναι η απαιτηση να μην εορταζονται οι εθνικες επετειοι;
Ποσο ρατσιστικο ειναι να παραχαρασεται με τροπο αισχρο και με ουργουελινες πρακτικες η ιστορια γιατι ετσι βολευει τα αντιρατσιστικα μας ιδεωδη;
Ποσο ρατσιστικο ειναι να ειμαστε αρνητες του πατριωτισμου των ελληνων αλλα χειροκροτητες του πατριωτισμου και του εθνικισμου των αλλων βαφτιζοντας τον-μεσα στο παραλληρημα μας-αντιρατσικη δραση;
Ελεος οταν ο ΙΟΣ υιοθετει και προβαλλει αποψεις αλβανης περι ευνοικοτερης των αλβανων μεταχειρισης απο το καθεστως Χοτζα και τις αλβανικες αρχες των Βορειοηπειρωτων!
Αλλα η πλεον γελοια μορφη αντιρατσισμου ειναι το λεγομενο πολιτικα ορθο.
Πολλυ γελιο!
Αγαπημενοι φιλοι ο χοντρος ειναι χοντρος,ο φαλακρος φαλακρος,η ασχημη ασχημη,ο μαυρος μαυρος,ο νανος νανος και ο πνευματικα καθυστερημενος πνευματικα καθυστερημενος οποια λεξη και περιγραφη και αν χρησιμοποιησεις.
Αισθητικα με ενοχλουν οι παχυσαρκοι,οι ασχημοι,οι πνευματικα καθυστερημενοι.Δεν θα ζητησω ποτε να εξοστρακιστουν σε ξερονησια ή ιδρυματα αλλα δεν θα απαγορεψω στον εαυτο μου να το λεει.
Αισθητικα με ενοχλουν οι ομοφυλοφιλοι.Δεν θεωρω αμαρτια την ομοφυλοφιλια,δεν θεωρω πως ειναι κατωτεροι απο εμενα επειδη προτιμουν ατομα του ιδιου φυλου,δεν με σοκαρουν(ο γραφων εχει βιωσει καταστασεις ασχετες με σεξ που θα σοκαραν καθε gay ή open mind ατομο)απλως και σε πολλυ απλα ελληνικα δεν τους γουσταρω.Ειναι θεμα γουστου.Δεν θα δειρω ουτε θα κραξω ποτε κανενα,αλλα και παλι κανενας δεν μπορει να μου επιβαλλει να τους αποδεχθω.
Επισης αναρωτιεμαι κατα ποσο οι διαφορες εισαγωμενες ή μη μειονοτητες θελουν να ενταχθουν στη κοινωνια που τους δεχεται-φιλοξενει;

Ανώνυμος είπε...

quererro: ώστε...υπάρχει και κοινωνία...την αναγνωρίζεις τη χρησιμοποιείς ως έννοια για να πεις όχι τίποτα παραπάνω από το πρόδηλο ότι η σκέψη σου έχει κολλήσει ... μα όχι σε κανένα δύσκολο θεώρημα...μόνο φούντα...α! μόνο φούντα...δηλαδή σε αυτή τη Γη σε πρακτικό καθημερινό επίπεδο...υπάρχει κοινωνία που δέχεται και φιλοξενεί...τρεις εισπνοές ribena με γεύση πεύκο!

Unknown είπε...

Ναι ρε harry, μόνο εμείς τα κάναμε αυτά.
Για τους γραικότουρκους δεν έχεις να πεις τίποτα.
Είσαι ο μεγαλύτερος ρατσιστής εν ζωή.
Για προσδιόρισε μας την φυλή σου: τουρκαλβανός, αλβανοβουλαρος, κάτι άλλο;

glenn είπε...

Είπες nikos dimou: "Έχουμε χάσει την έννοια του ρατσισμού: είναι η προκατάληψη, η εκ των προτέρων διάκριση σύμφωνα με στερεότυπα και γενικεύσεις."

Πολύ γενικό. Αν ήταν έτσι, όλοι είμαστε ρατσιστές, αφού ο ίδιος ο εγκέφαλος δουλεύει με κατηγορίες, άρα εκ των προτέρων διακρίσεις. Σεντόνια να γράφει κανείς για το nom de la per και πως η ίδια η γλώσσα μας παγιδεύει σε στερεότυπα. Άρα; Να γίνουμε όλοι προτεστάντες γιατί είμαστε εκ των προτέρων αμαρτωλοί;

Nikos Dimou είπε...

Τελικά έχω την εντύπωση πως ελάχιστοι διαβάζουν τα σχόλια των άλλων.

Αλλιώς δεν θα επαναλάμβαναν τα ίδια, ούτε θα έθεταν ερωτήματα που έχουν ήδη απαντηθεί.

Harry υπάρχει περίπτωση να αναφερθείς σε κάποιον χωρίς να του κολλήσεις επιθετικό χαρακτηρισμό; Για σκέψου τι υποδηλώνει αυτή σου η ανάγκη;

Black Swan είπε...

Μαλλον μερικοί δεν ξέρουν οτι

- Ο λευκός ζωγραφίζει το διάβολο μαύρο και ο μαύρος λευκό.

- Η εικόνα του λύκου δεν μας φοβίζει όπως ο λύκος, αλλά όπως η εικόνα του λύκου που έχουμε μέσα μας.


- Η κοινωνικά κατασκευασμένη εικόνα του αποκλίνοντος αφενός συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερότητας του συστήματος κι αφετέρου νομιμοποιεί την εξουσία στις θεραπευτικές ή εξοστρακιστικές ή τιμωρητικές επεμβάσεις της.



-Οι χαρακτηρισμοί μας για τον άλλο τον «διαφορετικό» δείχνουν τελικά το δικό μας ψυχικό κόσμο κι όχι τον ψυχισμό του απέναντί μας.

Nikos Dimou είπε...

glen έγραψα για προκαταλήψεις και στερεότυπα. Έτσι δουλεύει ο εγκέφαλος;

Μην τα μπερδεύεις με τις κατηγορίες - αυτές τις έχει ανάγκη η νόηση. Αλλά δεν έχουν απαξιωτικό περιεχομενο - απλώς τακτοποιούν.

glenn είπε...

Είπες : "Τελικά είναι άδικη η προσπάθεια εργοδοτών να κατατάξουν τους εργαζόμενους με βάση τέτοιου είδους κριτήρια?"

Δεν αναφερόμουν σε εταιρίες. Αναφερόμουν στη μεταφορά αυτού του συστήματος στο weight των ψήφων. Σε αυτό δεν ήμουν πολύ αυθαίρετος μιας και άρχισες λέγοντας "Ο oldman θίγει πολύ ενδιαφέρον θέμα σχετικά με τη στάθμιση της ψήφου.". Τι άλλο μπορεί να σημαίνει αυτό το "ενδιαφέρον";

glenn είπε...

Είπες nikos dimou: "Μην τα μπερδεύεις με τις κατηγορίες"

Μετέφρασα κατηγορίες το clustering, κακώς. Λέω ήδη πολλά αγγλικά και δε μ' αρέσει. Επιμένω πως σε κάθε cluster υπάρχει συνοδεύον συναίσθημα που το χρωματίζει "καλό", "κακό". Δουλειές του Colby, ήδη παλιές.

Stormrider είπε...

@ΝΔ
άσχετο: σας είδα στον άλφα, ωραία τα είπατε για τους τρελαμένους με το μοναχό!

Ανώνυμος είπε...

το post λέει να συνειδητοποιήσουμε και να πολεμάμε. η κοπελιά είπε για την αγάπη... αρκούν. διαδικασίες δηλαδή όπου μετέχουν άνθρωποι. η ζωή.

ποια κοινωνία λέει ότι εμείς δεν είμαστε ρατσιστές. η τηλεόραση το λέει! που είναι πιο άθλια από την πιο πρόχειρη δημοσκόπηση...

οι διεθνείς ημέρες υπάρχουν για να θυμίζουν ότι διαφορετική είναι η πορεία μας, αλλού πάμε από αυτά που ζούμε και που ίσως μας υπερβαίνουν...

και γιατί θα έπρεπε τα ΜΜΕ να εργαστούν για μία ανοιχτή τέτοια. ποιος εργάζεται σε αυτά για να εργαστούν και τα ίδια υπηρετώντας κάποιο σκοπό. από που προκύπτει αυτό το θα έπρεπε.


προκύπτει από εδώ: γυμνοί βρισκόμαστε κάθε στιγμή όσο εξακολουθούμε να υπάρχουμε ως υλικές οντότητες, η ευτυχία μας εξαρτάται με την ευτυχία των υπολοίπων (και δεν σταματάει εκεί που αρχίζει η ευτυχία των άλλων...), κάθε στιγμή απειλούμαστε από αυτά που μας εξοντώνουν βιολογικώς...δεν συμβαίνει να μας τυχαίνει τούτο κάθε μέρα...άλλοι καπνίζουν για να αποφύγουν την πτώση της γλάστρας επί της κεφαλής των...

μα να πάει να γράψει κβαντική τέτοια και να πρέπει τώρα να τον εκέλθω εις πραυλίαν. τι βελοσιράπτορας κι αυτός!

φιλάκι, μωρό.

paragrafos είπε...

Το βίωμα της αβίαστης αποδοχής

"(...) όλοι τα βάζανε με το παπάκι, Ως και τα αδέλφια του ήταν σκληρά μαζί του, και του λέγανε: "να σε φάει η γάτα έτσι άσχημο που είσαι!" Έφτασε μάλιστα και η μητέρα τουστο σημείο ν΄αναστενάξει κάποτε: "Μακάρι να έφευγες από δω!" Οι πάπιες το δαγκώνανε, οι κότες το τσιμπούσανε, και το κορίτσι που ερχότανε να τα ταϊσει το κλοτσούσε.. Δεν άντεξε άλλο και μια μέρα τό σκασε (...)"

Ενα δώρο για τα παιδάκια σας ή και στα μικρά σας αδελφάκια από τον Αντερσεν.

Για την αντιγραφή

Παράγραφος

christoforos είπε...

"Και ποιος είμαι εγώ για να κρίνω ή να θεσπίσω κριτήρια."


Ε, αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Όταν κάνω διακρίσεις (όταν επισημαίνω διαφορές) οφείλω να δίνω και το κριτήριο βάσει του οποίου τις κάνω.
Όλοι διατυπώνουμε κρίσεις, κάθε στιγμή, (λ.χ. η μέρα είναι βροχερη, οι ρατσιστές γέμισαν το μπλογκ, ο Ν. Δήμου μυρίζει κ.ο.κ.) το ζήτημα είναι να παρέχουμε και το κριτήριο (-α) βάσει του οποίου μπορούν αυτές να ελεγχθούν. ΑΥΤΟ Δ Ε Ν ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ. Επιπλέον, όσα κριτήρια διαθέτουμε είναι σχετικά, δηλαδή εκπληρώνουν μερικώς το αιτούμενο της αλήθειας. Τολμώ τέλος να ισχυριστώ ότι αυτό ισχύει προπαντώς για τις επιστημονικές "αλήθειες"/ προτάσεις.
Κατά τα λοιπά βρήκα πολύ ωραίο το ερωτηματολόγιο των "paragrafos" και"jan". Προτείνω να αντικαταστήσει την πρωινή προσευχή στα σχολεία (υποθέτω πως υπάρχει ακόμη..).

resident είπε...

Aραγε στα μπαρ πρέπει να υπάρχει face control? Eίναι ρατσιστικό αυτό?

glenn είπε...

@pelloponisios:
Άντε και πες ότι είναι έτσι. Έπειτα;

resident είπε...

κυνικοs Δεν είναι μόνο θέμα ντυσίματος αλλά γενικά εμφάνισης και στατουs. Oι "κακομούτσουνοι" πιο δύσκολα θα περάσουν από τα ωραία παιδία, και ακόμα πιο δύσκολα από τις γυναίκες, και ακόμα πιο δύσκολα από τις ωραίες γυναίκες…Παράνομο, ρατσιστικό ,αλλά αναγκαίο για παιχτεί το "παιγνίδι"...

resident είπε...

...και οι πακιστανοί και Αλβανοί πιο δύσκολα από άγγλους,γάλους ακόμη και πορτογάλους..

guerrero762 είπε...

Face control?
Απαραιτητο.Δεν εχω καμμια διαθεση οταν βγαινω σε ενα bar,club etc να διασκεδασω να ανεχομαι τον καθε αντιαισθητικο "βλαχο",το καθε κακοντυμενο και ασχημο ανθρωπο.Δεν ειμαι υποχρεωμενος να συν-διασκεδαζω με λιγουρια που βγαινουν με 50 ευρω στη τσεπη προσπαθωντας να προσεγγισουν απελπισμενα διαφορες κοπελλες.Το καθε "μαγαζι" νυκτερινης διασκεδασης εχει την αισθητικη του και βασιζεται σε ενα concept.Δεν γινεται να περασεις την πορτα ενος club ή bar που απευθυνεται σε πελατες με μια αλφα αισθητικη και εισοδημα ντυμενος σαν πλανοδιος μικροπωλητης.

Nikos Dimou είπε...

Πόσο παλιά πάει η ιστορία... Σκεφθείτε το:

ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ, ΒΑΡΒΑΡΟΣ...

Nikos Dimou είπε...

querrero μέχρι να βρεθεί ένα face control που θα κοιτάει πιο βαθιά και θα αφήνει εσένα απέξω.

Τα "λιγούρια με τα 50 ευρώ" μπορεί να είναι σπουδαίοι άνθρωποι (όπως ήμασταν εμείς, φοιτητές, όταν δεν είχαμε λεφτά - και το χιλιάρικο ήταν σπάνιο).

Πραγματικά είχα καιρό να συναντήσω τέτοια φτηνή οίηση...

guerrero762 είπε...

Σε μια χασαποταβερνα,σε ενα συνοικιακο bar,σε ενα πατσατζιδικο ή τελος παντων εκει οπου διασκεδαζουν τα αγνα παιδια του λαου μετα των μεταμοντερνων εκδοσεων της "λαικης-σουλας-κομμωτριας" girlfriend τους δεν παω ποτε.H εκει που συχναζουν "μαλλιαδες" φοιτητες αριστερων αποψεων και ταγαρια(καλα υπαρχουν ακομα τετοια στεκια;Δεν εχει 20 και πλεον χρονια που μας αφησαν χρονους τα '70s;)
Δεν μου αρεσουν και υπαρχει περιπτωση να πατησω το ποδι μου.Δεν θιγομαι απο το οτι δεν θα γινω ποτε εκει αποδεκτος.Εσεις αγαπητοι "ξεπετα" και "κυνικε" γιατι αρπαζεστε;Αποριας αξιο!
Δεν χρειαζομαι μπραβους φιλτατε και μην bite.Δεν ειναι πρεπον αλλωστε.Ειναι κριμα που στην Ελλαδα λιγα clubs υπαρχουν που να συνδυαζουν την αισθητικη που επιζητω και την μουσικη που αγαπω.Πιστεψτε με δεν εννοω discoσκυλλαδικα και χαρτοπετσετες στον αερα.Τι φρικη mein gott!
Ισως εσεις δεν ειχατε την τυχη να δειτε πως διασκεδαζει η αγνη ελληνικη επαρχια,σε ολα σχεδον τα μηκη και πλατη της.Ο γραφων ειχε και εχει δυστυχως αυτη την δυνατοτητα.

paragrafos είπε...

Ο Τσιτσάνης για τους φεισκοντρολάδες γενικώς...

Πάλιωσε το σακάκι μου
θα σβήσω απ’ το μεράκι μου
Και καημό, και καημό έχω μεγάλο
Δεν μπορώ, δεν μπορώ να πάρω άλλο

Τόσα κοστούμια χάρισα
μα τώρα που ρεστάρισα
φίλος δε, φίλος δε με πλησιάζει
Τα παλιό-, τα παλιόρουχα κοιτάζει

Ντυμένο σε προσέχουνε
κι από κοντά σου τρέχουνε
Σαν παλιώ-, σαν παλιώσουν πέρα ως πέρα
δεν σου λέ-, δεν σου λένε καλημέρα

cobden είπε...

Ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο ή ένα οποιοδήποτε μαγαζί ανήκει στον ιδιοκτήτη του.Άρα αφου αποτελεί ιδιοκτησία του,άσχετα με το αν συμφωνώ εγώ ή όχι, μπορεί αν θέλει να βάλει face control, να δέχεται μόνο Έλληνες ή μόνο καλοντυμένους ή μόνο Αλβανούς ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Είναι πολύ πιθανόν με την τακτική του αυτή να χάσει πελάτες και έτσι να τον τιμωρήσει η αγορά για την αποφάση του.Ίσως και όχι ομως, αν σκοπεύει να προσελκύσει συγκεκριμένη πελατεία.Με το να μου απαγορεύει την είσοδο όμως στο μαγαζί ΤΟΥ αποτελεί ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ, δεν μου στερεί κανένα ατόμικο μου δικαίωμα...δόξα το θεό, υπάρχουν και άλλα μπάρ για να παω..

glenn είπε...

@querrero:
Φροντίστε τουλάχιστον να αφήνετε κενό μετά το κόμμα και την τελεία. Είναι χαρακτηριστικό και του harry και κινδυνεύουμε να σας μπερδέψουμε...

Ανώνυμος είπε...

querrero: τι νόημα έχουν όλα αυτά που λες, τη στιγμή μάλιστα που οι πιο ερωτικές κοπέλες βρίσκονται κλεισμένες μέσα σε άσυλα ή μέσα στα σπίτια τους...και όταν οι ίδιες αυτές διαθέτουν αρχές και τρόπους, τέτοιες ώστε η ηβική τους χερσόνησος να γίνεται πέτρωμα...διαστημικό...κατάφωτο γαλανού κυματισμού...που πλέει στο χάος εκεί που δεν υπάρχει μέρα επειδή ποτέ δεν εμφανίστηκε η νύχτα. ω, τι χείλια γλυκά των κάτω σκεπασμάτων για τη βλακεία του κόσμου φταίει ο Παυλίδης τεμάχισέ μου ένα στριγκάκι πράσινο να σε εξομολογήσω.

Nikos Dimou είπε...

cobden δεν έχεις δίκιο. Ένα κέντρο είναι δημόσιος χώρος - και πρέπει να είναι προσιτό στον καθένα. Μόνο ένα κλάμπ με συνδρομητές δικαιούται να αποκλείει τα μη μέλη.

querrero να μας πεις τα μαγαζιά που πηγαίνεις - για να μην πάμε...

resident είπε...

Το θέμα εδώ δεν είναι η νυχτερινή ζωή του τόπου αλλά επειδή τα νυχτερινά μαγαζιά και ειδικά τα πολυτελή είναι χώροι που ο υπάρχει έντονα ρατσισμός λέω τα εξής 1. υπάρχει η άποψη ότι σε ένα τέτοιου είδους μαγαζιά παίζει μεγάλο ρόλο η διακόσμηση άρα ότι άσχημο πρέπει να μένει εκτός 2. επειδή οι άσχημοι φτωχοί και πεινασμένοι είναι επίσης συνηθωs και σεξουαλικά πεινασμένοι και τα μαγαζιά αυτά πουλάν την ψυχοτρόπο ουσία αλκοόλ είναι πιο επικίνδυνο να προκαλέσουν φασαρία οπωs επισηs και να μην ξοδέψουν πολλά χρήματα 3 ο κόσμος που συχνάζει εκεί είναι κοινοί θνητοί άρα υπάρχουν πολλοί κρυπτορατσιστεs που βλέπουν με άσχημο μάτι τους "φτωχομπακουρουs" 4 τα μπαρ κλαμπ υποτίθεται ότι είναι ερωτικά μέρη όποτε οι ξενέρωτοι είναι εκτός παιγνιδιού κλπ Πλούσοι και ωραίοι ευπροσδεκτοι. οι άλλοι πρέπει να συνοδεύονται η να έχουν κράτηση η το μαγαζί είναι γεμάτο.Αυτά και αλλά πολλά

Stormrider είπε...

ρε querrero δεν φέρνουμε και στην Ελλάδα το σύστημα της Ινδίας με τις κάστες να εφαρμόζεται η νοοτροπία σου παντού;
μιας και το θέμα είναι περι ρατσισμού, δεν θα ξεχάσω σε ένα "μουράτο" club της πόλης μου όπου πριν 1-2 χρόνια είχε το σύστημα από την μία πόρτα να μπαίνουν οι "απλοί" και από άλλοι όσοι ερχόταν με μερσεντές, αρμάνια κτλ. Ακόμα δεν θα ξεχάσω την ματαιοδοξία κάποιων θαμώνων να μπορέσουν να μπουν μια μέρα από την πόρτα των "μούρηδων"...

guerrero762 είπε...

Κ.Δημου η φραση Τα "λιγούρια με τα 50 ευρώ" αναφερεται σε συγκεκριμενα ατομα.Την ανυπαρξια χρηματων την βιωσα οταν ειχα αποκοπει με δικη μου πρωτοβουλια απο τις "γονικες" παροχες λογω του επαγγελματος που επελεξα και που θεωρηθηκε αναξιο του κοινωνικου μου-μας status.Και μιλαμε για ασχημα χρονια,οποτε please μου μου λετε αν γνωριζω τι αξια εχει το χιλιαρικο και τα 50 ευρω.Σε καμμια περιπτωση δεν θελω να σας γινω συμπαθης ουτε να δεχθω τα ευσημα κανενος,τυχγανει τα γνωριζω την αξια μου και τις ελλειψεις μου σαν προσωπικοτητα και ατομο,πλην ομως σε αρκετες περιπτωσεις μαζευα εκεινους τους χαλεπους καιρους κερματα αναποδογυριζωντας τσεπες για να μαζεψω το αντιτιμο ενος πακετου τσιγαρων ή μιας τυροπιτας.Απλουστατα εφοσον δεν μπορουσα να διασκεδασω με το τροπο που ηθελα δεν εβγαινα εξω,εφοσον δεν μπορουσα να αγορασω τα βιβλια και τους δισκους που τοσο αγαπω δεν τα αγοραζα.Δεν εκανα εκπτωσεις στο τροπο ζωης μου,δεν κλαφτηκα,δεν επισκεπτητα μαγαζια που σε καθε αλλη περιπτωση θα τα περιφρονουσα κτλ.
Οσο χυδαια ειναι η προβολη του πλουτου αλλο τοσο χυδαια ειναι-κατα τη γνωμη μου-και η προβολη της φτωχειας.

guerrero762 είπε...

Κ.Δημου πιστεψτε εδω που βρισκομαι δεν εχει νυκτερινη ζωη.Εκτος αν θελεις να διακυνδυνευσεις την ανατιναξη.
Περι ρατσισμου και αποκλεισμου να μια ενδιαφερουσα ιστορια:Προ ετων καταστηματαρχης στη Κυπρο αρνηθηκε σε εμενα και 2 συναδελφους την παροχη ετοιμου φαγητου γιατι ειμασταν "καλαμαραδες".Πραγματικα εκει ενας ελληνας βιωνει εναν ιδιομορφο κρυπτορατσισμο.
Κ.stormrider ποιος σου ειπε πως δεν υπαρχουν καστες στην ελλαδα και γενικοτερα στο δυτικο κοσμο.Απλως σε εμας δεν ειναι θεσμοθετημενες.
Ισως ο μοναδικος χωρος που κανενας δεν δινει σημασια στα ρουχα,την καταγωγη,τη μορφωση κτλ του αλλου ειναι το γηπεδο και κατ'ακριβεια οι θυρες των φανατικων οπαδων.Μιλαω εκ πειρας.Αμα δηλαδη εισαι ντυμενος με hugo boss και πεταξεις κανενα "ναι αμε" στα περιξ του γηπεδου της Τουμπας ενω παιζει ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ ειναι παραπανω απο σιγουρο πως θα σε κυνηγησουν με την ιδια λυσσα λαικα παιδια με φτηνα t-shirts,μουσατοι με σκισμενα τζην,και "κυριλεδες" με armani.

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

πέρασα πάλι το στενό
που κάθεσαι μικρή μου
σε είδα και σηκώθηκε
όλη η παλιά ζωή μου
πέρασα πάλι το στενό
πού κάθεσαι μικρή μου;
σε είδα και γιατρεύτηκε
κάθε παλιά πληγή μου
πέρασα πάλι στο στενό
και κάθισες μικρή μου
δε φταίνε τα γλυκά κρασιά
κοίτα που ξιφομαχούν έξω από τα ντάνσινγκ του απριλιού τα λουλούδια μην την ανοιγοκλείνεις τη θύρα της ντουλάπας και μην τα πετάς τα ρούχα όπως βγαίνουν γρήγορα από τα στενά περάσματα πάλι σου λέω πάλι ομοίως γρηγορότερα καταπλακώνουν με νερά τα πυρότουβλα τους τα άλλα νερά σβήνει μωρό μου ο ασβέστης ο σβησμένος να γίνει όλο λευκό...

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
resident είπε...

Ψεύτικα χαμογελά, ψεύτικη χαρά και ψεύτικες ελπίδες ,αλλά τόποι συνεύρεσης και ερωτικού παιγνιδιού αυτά είναι τα μπαρ, κλαμπ κλπ.Για υπάρξει αυτό το κλίμα είναι απαραίτητο τo το face control.it’s a hard life guys..
ni-chi said "τα ρασα δεν κανουν τον παπα".
όχι, αλλά τα όμορφα ράσα ομορφαίνουν τον παπά.

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Nikos Dimou είπε...

Aχ, paragrafos, τι παράταιρα που ακούγονται ο Βάρναλης και ο Ελύτης μέσα στα clubs!

Ανώνυμος είπε...

-Χαρίλαος Φλωράκης-

την πιο καλύτερη ζωή
ο ψύλλος την περνάει
βουτάει μεσ' τα ρούχα μας
και άβοφα τσιμπάει

αρχίζει πρώτα απ' το λαιμό
και ίσια κάτω πάει
όπου βρεθεί κι όπου σταθεί
αλύπητα τσιμπάει

ήθελα κι εγώ κόρη μου
να ήμουνα κι εγώ ψύλλος
νάμπαινα μεσ' στα ρούχα σου
σα λυσσιασμένος σκύλος

να σε τσιμπούσα στο λαιμό
να σούκανα φουσκάλες
κι ύστερα θα κατέβαινα
δυο παρακάτω σκάλες

εκεί πια θα σταμάτουνα
τι ωραία για φαντάσου
και θα ξεκουραζόμουνα
μεσ' στη δροσιά του δάσους

-ο ψύλλος-

resident είπε...

Ερωτιάρης και φιλοs του δασουs ο ψύλλος.Kαλά που το βρήκε? με έκανε να γελάσω ο αθεοφοβοs

paragrafos είπε...

Nikos Dimou said...
Aχ, paragrafos, τι παράταιρα που ακούγονται ο Βάρναλης και ο Ελύτης μέσα στα clubs!
------------------
Πράγματι έχετε δίκιο! Βλέπετε, στο νου μου είχα τους απόβλητους μιας άλλης εποχής...

Με την αδειάσας, αποσύρω τα αποσπάσματα.

christoforos είπε...

"I have learned that to be with those I like is enough."

Walt Whitman (1819-92), Leaves of Grass

christoforos είπε...

Επιδέχεται πολλές αναγνώσεις ο παραπάνω στίχος. Είπα να τον γράψω καθώς διάβαζα στο μπλογκ για την παγκόσμια ημέρα ποίησης.
Προσωπικά είμαι διχασμένος...για το στίχο.

υ.γ.: Αλβανικό ραπ σήμερα στο Bioς, είσοδος ελεύθερη. Εγώ πηγαίνω τώρα...take care φιλάλληλοι

Ανώνυμος είπε...

ρε συ τέτοιε άμα γελάς με αυτά, τότες τι είναι αυτό που σε ερεθίζει σεξουαλικώς.

θα στείλω γράμμα στη μάνα της ή στη φωτεινή και της πω, δες : εσάς κυρούλη μου καλή οι τέτοιες είναι λευκασμένες ενώ οι δικές της ουχί τελεία άρα εγώ έχω λάβει την απόφαση τη σοβαρή να λευκάνω τις τέτοιες της ... που μοιάζουν με τρίχες που δεν είναι τριχούλες ακριβώς ... που είναι το Τ να συνδέσουμε γομολάστιχες στην αποχέτευση ... άρα αφού την αγαπάω πρέπει να της κάνω τα κακά πράγματα ε και όχι την άδεια σας δηλαδή μα να το ξέρετε αν την πρωίαν της μέθης δεν θα ημπορεί να σούρει τα βήματα και τα πόδια της χάσκει που χάουν ε και όλο θα παθαίνει και θα παθαίνει και θα γίνεται και θα ισιοχαλάει το τέτοιο της με το σεσουάρ όχι των υπονόμων ερωτικώς...και την αγαπάω, δώσμου τη και μη σε προβληματίσει ούτε ο τεχνητός πονόδοντος

κι εγώ στον ίδιο το θεό
παράκληση θα κάνω
μην τους πειράζει όσους γλεντούν
στον κόσμο τον απάνω
θεέ μου πανάγαθε θεέ
κοίταξε νάβρεις τρόπους
να παίρνεις τους παράωρους
και τους κακούς πασόκους
ξεδιάλεγε τους άχρηστους
και τους ψευτονταήδες
να αφήσεις μόνο στη ζωή
ανθρώπους μερακλήδες
που ξέρουνε και τραγουδούν
που παίζουν και χορεύουν
που αγαπούν και χαίρονται
και δε σε κοροϊδεύουν.

τέτοιε, δε γελάμε με τούτα τα τραγούδια. γέλα με τους κάτωθι ναζί: Σαββόπουλο, Πορτοκάλογλου, Χατζηδάκι. 95%

glenn είπε...

Κύριε Δήμου μια ερώτηση για σας: Υποθέστε ότι γνωρίζετε έναν άνθρωπο. Δεν ξέρετε τίποτε γι' αυτόν. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνετε είναι ότι λατρεύει τις γάτες. Τι θα αισθανθείτε γι' αυτόν;

Nikos Dimou είπε...

Harry το Μπεν στα εβραϊκά σημαίνει γιός. Μπεν Γκουριόν ο γιός του Γκουριόν... από κει και το Μπεν Γιαμίν - ή Βενιαμίν ο μικρότερος γιος.

Κακώς Paragrafos αφαιρέσατε τα αποσπάσματα - μιλάνε για ένα είδος αποκλεισμού...

Nikos Dimou είπε...

glenn said...
Κύριε Δήμου μια ερώτηση για σας: Υποθέστε ότι γνωρίζετε έναν άνθρωπο. Δεν ξέρετε τίποτε γι' αυτόν. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνετε είναι ότι λατρεύει τις γάτες. Τι θα αισθανθείτε γι' αυτόν;

Σίγουρα συμπάθεια - μια και μοιραζόμαστε μία προτίμηση. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το θέμα μας. Αν μισούσε τις γάτες θα αισθανόμουν αρνητικά - αλλά και αυτό δεν είναι ρατσισμός. Αν έλεγα: όσοι δεν αγαπούν τις γάτες είναι υπάνθρωποι - τότε ναι.

Nikos Dimou είπε...

Καληνύχτα!

Ελπίζω ως το πρωί να έχουμε φτάσει τα 400 σχόλια...

Καμία ευγένεια στο Μπεν Harry. Πολύ κοινό επίθετο. Αν θέλεις να μάθεις την διαστρωμάτωση των εβραίων ψάξε τους Λεβή και τους Κοέν...

cyberdustz είπε...

Μπεν σημαίνει ότι σημαίνει το –ουλος στα Ελληνικά, το –σον στα Αγγλικά, το Μακ- στα Σκοτσέδικα, το Ο’- στα Ιρλανδικά, το –σεν στα Σκανδιναβικά και πάει λέγοντας.

Δεν είναι τίτλος τιμής.

Τελεία. Παύλα.

resident είπε...

mihalis, a dreamer said "Γιατί τα glamorous μαγαζιά της νύχτας δε διαφημίζουν συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα ώστε όποιος εξακολουθεί να επιθυμεί την είσοδό του σ' αυτά να γνωρίζει ότι με κοστούμι και συνοδό θα μπει ΣΙΓΟΥΡΑ; Μα γιατί πολύ απλά δε θέλουν να αισθάνεσαι σίγουρος, ένα φτηνό ψυχολογικό τρυκ που εκμεταλλεύεται τους ανασφαλείs"

Όχι δεν είναι γι αυτό.Kαι δεν μπορει να γινει ετσι απλα.Αν πάει ένας γύφτος με κουστούμι,με συνοδό μια γύφτισσα θα τον μπάσουν?Eίναι πόλοι οι λόγοι,αλλά δεν είναι το θέμα μας τώρα.Αλλη φορά ίσως…

resident είπε...

Ebony And Ivory


By Paul McCartney

Ebony And Ivory Live Together In Perfect Harmony
Side By Side On My Piano Keyboard, Oh Lord, Why Don't We?
We All Know That People Are The Same Where Ever We Go
There Is Good And Bad In Ev'ryone,
We Learn To Live, We Learn To Give
Each Other What We Need To Survive Together Alive.

Ανώνυμος είπε...

και είναι ωραίες οι νησιώτισες που έχουν μεγαλώσει με θάλασσα και αγέρα και με βουνά και με μεγάλους ήρωες. τι ωραία. δε θα σε παρακαλέσω να γυρίσεις πίσω ξέρω ότι θα πονέσω μα θα συνηθίσω δε θα χαθώ θα χύσω και χωρίς εσένα θα χύσω όσο κι αν μου λείπεις θα χύσω όρθιος θα σταθώ δε θα χαθώ...αυτοί οι μικροαστοί αθηναίοι, συντρόφισσες, υπάρχουν μόνο για να γίνονται θέμα στις ειδήσεις και να παραπονιούνται που πεινάνε για πλαστικό φαγητό. πολύ χαίρομαι. ε, πάμε στα βουνά και κάτω από τα δέντρα να τρώμε κρεατάκια και να πίνουμε σκορδόψωμα. Ξεροψημένο μου; Διατημόπλοιο και ρετσίνα με σοκολατούχο. Γάλα...

glenn είπε...

Είπες nikos dimou: "Σίγουρα συμπάθεια - μια και μοιραζόμαστε μία προτίμηση."

Εδώ ήθελα να φτάσω. Προηγείται λοιπόν η συμπάθεια, ανεξάρτητα του τι θα επακολουθήσει. Και εάν μισούσε τις γάτες (χωρίς να τις βλάπτει βέβαια) θα προηγείτο η αντιπάθεια.

Εδώ έχουμε ένα κρυμμένο στερεότυπο σαν κι αυτά που έχουμε όλοι μας άλλωστε. Δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως αλλά θα μπορούσε να παραφραστεί σαν "αποφασίζω χωρίς ιδιαίτερο λόγο, από εδώ και μπρος, να συμπαθώ και να αντιπαθώ τους ανθρώπους με βάση του εάν συμπαθούν ή όχι τις γάτες". Έτσι φαίνεται καλύτερα η δομή του στερεότυπου ( = εκ των προτέρων γνώμη, γενίκευση, προκατάληψη). Ωστόσο, τίποτε το κακό μέχρι τώρα.

Τι γίνεται όμως στη περίπτωση που πω: "αποφασίζω χωρίς ιδιαίτερο λόγο, από εδώ και μπρος, να συμπαθώ και να αντιπαθώ τους ανθρώπους με βάση τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους, το χρώμα τους, την οικονομική τους κατάσταση, τα πολιτικά τους πιστεύω και το εάν συμπαθούν ή όχι τις γάτες".

Και στη πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση, κατατάσσω τους ανθρώπους χρωματίζοντάς τους με θετικά ή αρνητικά συναισθήματα. Μάλιστα, και οι δύο περιπτώσεις είναι "ισοβαρείς" αφού αφορούν προτίμηση και γίνονται άνευ λόγου.

Με τα παραπάνω, θέλω να πω ότι ο ρατσισμός δεν είναι απλή περίπτωση στερεοτύπων. Τελικά ίσως να μη φάω τόσες φάπες για τον ορισμό που έδωσα σε προηγούμενο σχόλιο των 3:23μμ.

paragrafos είπε...

Αυτόν τον καιρό στα Λύκεια τής Κύπρου γίνεται μεγάλος χαμός για τη μαθητική στολή (τις τρίχες - δηλαδή πόσο μαλλί δικαιούνται τα αγόρα) και άλλα πολλά και εξ ίσου ...σοβαρά.

Το κύριο, επίσημο επιχείρημα (υπέρ της στολής) είναι ότι η βοηθάει στην αντιμετώπιση του κοινωνικού ρατσισμού:

Αφού όλοι, πλούσιοι και φτωχοί φοράνε τα ίδια, άρα νο προμπλέμ, κι όλοι αγαπημένοι και όλοι όμοιοι και σιδερωμένο, άρα τρισευτυχισμένοι καθότι τάχα όλοι φαντάζουν (τάχα μου) το ίδιο πλουσιόφτωχοι και φτωχοπλούσιοι μαζί.

Άρα, ούτε οι μαθητές των πλουσίων θα έχουν την ευκαιρία να κοκορεύονται για τα πλούτη τους και να μετατρέψουν το σχολείο σε παραρέλα, ούτε και τα φτωχόπαιδα θα ντρέπονται για την καταναλωτική τους ανημπόρια και την ενδυματολογική τους καχεξία.

Όλα αυτά μπορούν να περιμένουν ένα δυο χρόνια, μέχρι τα παιδιά να περάσουν στην "αληθινή ζωή" και ν΄αρχίσουν να μιμούνται τους μεγάλους είτε με το να επιδεικνύονται είτε με το να... νομίζουν ότι επιδεικνύονται.

apousia είπε...

@harry
harry στην Κύπρο,ειδικά στους Τουρκοκύπριους,τα ''όρια'' είναι δυσδιάκριτα.
Κάνεις λάθος θεωρώντας ότι όλοι οι Τουρκοκύπριοι λένε πως είναι Τούρκοι.
Πάρα πολλοί,ίσως κι από πικρία για τη στάση της Τουρκίας απέναντί τους διαχρονικά,ίσως γιατί δεν ψάχνουν βαθύτερα,λένε πως είναι Κύπριοι και τέλος.
Δεν θα προχωρήσω στη συζήτηση,μα πράγματι,όπως το λες,υπάρχουν λίγοι-πολύ λίγοι όμως,πίστεψέ με-
Ελληνοκύπριοι,που δεν θεωρούν πως είναι Έλληνες της Κύπρου,μα ''Κυπραίοι ελληνόφωνοι''.
Εν γένει,όλα και παντού είναι ανοιχτά και θέλουν ιστορική τεκμηρίωση και γνώση,αλλά,αν μου επιτρέπεις,έχεις μια εμμονή με τη ''γραικιά'' που θα έπρεπε να έχει κουράσει και σένα τον ίδιο.
Προσωπικά,σε παρακολουθώ με ενδιαφέρον.
Καληνύχτα!

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 215   Νεότερο› Νεότερο»