Τρίτη, Μαρτίου 21, 2006

Τριπλή επέτειος21 Μαρτίου. Τι μέρα και η σημερινή!

21 Μαρτίου. Εαρινή ισημερία – πρώτη μέρα της άνοιξης. Θεσπισμένη από τους αστρονόμους και τα λουλούδια. (Και Παγκόσμια Ημέρα των Δασών). Για να νιώθουμε κι εμείς αναγεννημένοι.

21 Μαρτίου. Διεθνής Ημέρα της Ποίησης θεσπισμένη από την UNESCO.

21 Μαρτίου. Διεθνής ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Θεσπισμένη από τον ΟΗΕ.

Το 1960, την ημέρα αυτή, στο Sharpeville της Νότιας Αφρικής η αστυνομία άνοιξε πυρ και σκότωσε 69 ανθρώπους που συμμετείχαν σε μία ειρηνική διαδήλωση εναντίον του Απαρτχάιντ. Η απόφαση 2141 (ΧΧΙ) του 1966 καθιέρωσε την ημερομηνία ως ημέρα μνήμης και αγώνων για την κατάργηση κάθε είδους ρατσιστικής διάκρισης.

Εμείς σε αυτό το blog μιλάμε, μέρες τώρα, για την ποίηση – χωρίς φυσικά να την έχουμε εξαντλήσει. Μιλήσαμε και για την Άνοιξη.

Ίσως τώρα να πρέπει να ασχοληθούμε και με τον ρατσισμό.

Όχι γενικά. Όχι αφηρημένα. Για τον καθημερινό ρατσισμό της ζωής μας.

Για μένα ο πρώτος ρατσισμός είναι η άρνησή του. Όταν μία κοινωνία λεει: «Οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές» κάνει μία διάκριση (ρατσιστική) υπέρ των Ελλήνων και επιβεβαιώνει τον ρατσισμό της.

Έχω πει ότι ο ρατσισμός είναι εκ γενετής αρρώστια της ανθρώπινης ψυχής: γεννιόμαστε ρατσιστές, με την δυσπιστία και τον φόβο του Άλλου, του Ξένου. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός και να το πολεμάμε όλη μας τη ζωή.

Το πιο δύσκολο είναι να εντοπίσουμε τον ρατσισμό. Πολλές συμπεριφορές που μας φαίνονται αυτονόητες, είναι ρατσιστικές. Αλλά κανείς δεν μας έχει μάθει να τις αναγνωρίζουμε και να τις πολεμάμε. Τις θεωρούμε σχεδόν φυσικές. Ο δημοσιογράφος που γράφει: «Ο αμερικανοεβραίος Κίσιγκερ» διαπράττει ρατσιστικό ολίσθημα – αλλά δεν το ξέρει.


Αυτό που ιδιαίτερα με ανησυχεί, είναι ότι δεν γίνεται καμία προσπάθεια για να αλλάξει αυτή η στάση. Παιδεία, κράτος ΜΜΕ, θα έπρεπε να εργαστούν για την δημιουργία μίας πιο ανεκτικής και ανοιχτής κοινωνίας. Αλλά τι να περιμένει κανείς όταν η πιο έγκυρη μελέτη (Φραγκουδάκη-Δραγώνα) έδειξε πως οι καθηγητές και οι δάσκαλοι είναι πιο ρατσιστές και μισαλλόδοξοι από τους μαθητές τους...

Είμαστε – δυστυχώς – από τις πιο ρατσιστικές κοινωνίες της Ευρώπης.

Το δείχνουν οι έρευνες της Eurostat που κάθε χρόνο επιβεβαιώνουν την μισαλλοδοξία και την ξενοφοβία μας. Και για να μην μιλήσω για Αλβανούς, Νέγρους, και άλλους ξένους – σκεφθείτε το κατάντημα εκείνων των ελλήνων που τυχαίνει να είναι Ρομά (Τσιγγάνοι ή, επί το ρατσιστικότερον, Γύφτοι). Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υφίστανται τέτοιες διακρίσεις, σε καμία δεν ζούνε σε τόσο άθλιες συνθήκες... Και είναι έλληνες πολίτες, σαν κι εμάς, όχι μετανάστες.

Α θέλετε να βρείτε συγκεκριμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους Ρομά πηγαίνετε στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι ΕΔΩ. Θα βρείτε άπειρες...

Και να ήταν μόνο οι Ρομά; Σκεφθείτε τον καθημερινές μας διακρίσεις απέναντι, στις γυναίκες, τους γέροντες, τα πρόσωπα με ειδικές ανάγκες. Τον επαγγελματικό ρατσισμό με τα στερεότυπα (μπορεί ένα βιομήχανος να γράφει ποιήματα;). Τον ρατσισμό των αστείων (οι Πόντιοι, οι Βέλγοι, οι Ξανθές...). Α, ναι, εμποτισμένη είναι η ζωή μας...Οι φωτογραφίες είναι του Λάμπρου Παπανικολάτου

357 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 357 από 357
Nikos Dimou είπε...

ein steppenworlf said...
Οι ιθαγενείς δε συμβιώνουν και τόσο αρμονικά με τις υπόλοιπες 199 εθνότητες. Ο θείος μου δεν τους βάζει στο μαγαζί του, "για να μη διώχνουν τους πελάτες".


Μάλλον ο θείος σας δεν συμβιώνει ειρηνικά με τους ιθαγενείς.

Προφανώς και στον Παράδεισο θα υπάρχουν ρατσιστές. Αλλά η Αυστραλία (μετά από πολλά σφάλματα) έχει τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε πολυπολιτισμική κοινωνία.

Ni_Chi είπε...

Καπου διαβασα (νομιζω σε ενα λημμα του urban dictionary) πως θα επρεπε ολα τα παιδια των "πολιτισμενων" χωρων υποχρεωτικα να περνουν ενα ετος διαμονης σε καποια χωρα του "τριτου κοσμου".

Ποσο θα αλλαζε η προοπτικη μας τοτε!

(Λυπαμαι για τις λεξεις "πολιτισμενων" και "τριτου κοσμου" - δεν μπορεσα να βρω αλλες για να εκφρασω την σκεψη μου)

Nikos Dimou είπε...

παραγραφος:
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το βιβλίο "Ο δρόμος για την Ομόνοια" θα έπρεπε να διανέμεται δωρεάν από το Υπουργείο Παιδείας και να διδάσκεται στα Λύκεια Κύπρου και Ελλάδας.

Μπα, το κράτος δεν αγόρασε ούτε ένα αντίτυπο... Ενώ αγοράζει εκατοντάδες σκουπίδια κάθε χρόνο δήθεν για τις σχολικές βιβλιοθήκες που παραμένουν όλες κλειστές...

Nikos Dimou είπε...

O Παναγιώτης Δημητράς ξέρει το θέμα των Ρομά όσο κανείς αλλος και έχει κάνει αγώνες για να τους βοηθήσει. Το σχόλιό του των 9:30πμ είναι αποστομωτικό για όσους κυκλοφορούν προκαταλήψεις και στερεότυπα.

KOSTAS TRENT είπε...

1/ κ. STEMSOR said : "... αλλά έτσι ΝΔ θεωρείτε τον εαυτό σας ανώτερο από τους "βλάκες", τους τρομοκράτες κτλ. : 1. Αυτο-αναιρείστε 2. Δεν αποδέχεστε το διαφορετικό (ρατσισμός)... 4. ..γίνεστε ρατσιστής θεσπίζοντας
άξονα του κακού (τρομοκράτες,
δικτάτορες, ρατσιστές κτλ).."

Προσθέτοντας κι εγώ στα όσα πολύ σωστά πρότεινε ο Ν. Δ. υπερασπιζόμενος εαυτόν, θάθελα να μεταφέρω την άποψη του 'κεντρώου' σύγχρονου Ιταλού φιλόσοφου Σ α ρ τ ό ρ ε ("Ελευθεροτυπία", συνέντευξη παρελθόντος Φεβρουαρίου, άν θυμάμαι καλά):

"..Είναι μεγάλη πλάνη ο λεγόμενος σ χ ε τ ι κ ι σ μ ό ς των α ξ ι ώ ν , ο σ χ ε τ ι κ ι σ μ ό ς των Ηθικών...Φυσικά δεν αρνούμαι στον Άραβα, στον μουσουλμάνο ή στον άνθρωπο ενός άλλου Κόσμου, το δικαίωμα να προβάλει τη δική του Ηθική. Όμως όταν έρθει εδώ, στην δεδομένη κοινωνία, στην Ιταλική, ή στο δικό μου χώρο, και βέβαια θα κρίνω το σύστημα αξιών του α υ σ τ η ρ ά . ..Δέν μπορούμε να λέμε ''καλό είναι κι αυτό, καλό είναι κι εκείνο, καλό είναι και τ' άλλο..."

2/ κ. OLDMAN said :
"...Επιπλέον .., ορισμένοι εδω μάχονται να αποδείξουν οτι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Έχουν ανάγει κάθε σημείο της κοσμοαντίληψης του κυρίου Δήμου σε δόγμα και επιτίθενται σε οποιονδήποτε τολμήσει να μη συμφωνεί απόλυτα με όλες τις θέσεις του..."

Ίσα - ίσα, εγώ εκπλήσσομαι που οι συγκεκριμένες - κι όχι άλλες του,- αυτές απόψεις του Ν.Δ., πού είχε πρώτος την παρρησία να εκφράσει, σ υ μ φ ω ν ο ύ ν τόσο πολύ με τις δικές μου ενδόμυχες απόψεις, που δεν είχα την πρωτοβουλία να ''βγάλω''έξω.
Αλλοίμονο άν το blog καταντήσει ένας λιβανωτός προς κάποιον ''Γκουρού'', ή νεο-Στάλιν, ή ''Πάπα Μάρξ''...

3/ O ''ΙΟΣ'' της ''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ'' της Κυριακής 19-3-06 έχει τη συγκλονιστική περιγραφή (''Γιά ένα πουκάμισο αδειανό", παραπέμποντας στην Ελένη Γκατζογιάννη του εμφυλίου πολέμου, σ. δ.), της θαρραλέας Αλβανής ακτιβίστριας Λιλιάνας Σαλίαι για την άγρια δολοφονία του 17χρονου Αλβανού Εντισόν απ' τους ακροδεξιούς του Ρεθύμνου - (για την ομάδα αυτή έχει επίσης γράψει στον μηνιαίο ''ΠΟΛΙΤΗ'' της Αριστεράς ο γνωστός νέος Ιστορικός Γεώργιος Μαργαρίτης):

...."»Οι Έλληνες κάτοικοι του Ρεθύμνου αντιδρούσαν και δεν ήθελαν να ταυτιστεί η πόλη με αυτή την ακραία ομάδα (των φονέων). Τα Μ Μ Ε όμως ήταν ά λ λ η ιστορία. Με είχε καλέσει ο Αυτιάς να μιλήσω στην εκπομπή και αισθανόμουνα την ευθύνη ότι, αν κάτι πήγαινε στραβά, θα άναβε η φωτιά.

Αρχισα να βλέπω από τις 6 τηλεόραση, περιμένοντας να βγω κι εγώ στον αέρα στις 8. Ακουγα λοιπόν να λένε, ότι ''το θ ύ μ α τραυμάτισε σε επεισόδιο τον θύτη και μετά έγινε το κακό''. Ενας κύριος έλεγε ότι ''καλά του κάνανε κι ότι οι Αλβανοί έχουν σηκώσει κεφάλι''... - (!) σ.δ.-

»Οπως ήμουνα κουρασμένη κι εκτεθειμένη, πήρα τηλέφωνο στο κοντρόλ και κλαίγοντας τους έλεγα να σταματήσουν να λένε αυτά τα ψέματα, διότι δεν φτάνει που δηλητηριάζουν από τα κανάλια τον κόσμο, είκοσι χρόνια τώρα, ρίχνουν και λάδι στη φωτιά. Οταν πήγα στην εκπομπή, δεν μιλούσα. Μόνο κουνούσα το κεφάλι μου, και μου λέει ο Αυτιάς :

" - Κυρία μου, γιατί κουνάτε το κεφάλι ; "
Του απάντησα ότι ο τρόπος που τα παρουσιάζανε, δ ι α σ τ ρ έ β λ ω ν ε την πραγματικότητα κι ότι ο Εντισόν σκοτώθηκε από μια ρατσιστική συμμορία και δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.... "

Black Swan είπε...

Καλημέρα σας.

Σήμερα οι όροι της πολιτικής, της ιδεολογίας, ακόμη και της αισθητικής, κανονίζονται πλέον από τους γυάλινους δικτάτορες και τους τηλεοπτικούς δυνάστες, εφόσον αυτοί προαποφασίζουν σχετικά με το ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, πόσο αντέχουμε.

Ο δυτικός κόσμος, όπως εμπνευσμένα υποστηρίζει ο μαθητής του Chomsky, Μ. Adas, πιστεύει φιλάρεσκα ότι η τεχνολογική του υπεροχή σημαίνει πολιτισμική υπεροχή και, τελικά, φυλετική υπεροχή.
Για να προεκτείνουμε εις τα καθ' ημάς το συλλογισμό του Ε. Bloch, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι παρόντες μέσα στον παρόντα χρόνο.

Που θα πει πως έχουμε ακόμη πολύ μεσαίωνα και πολύ σκοταδισμό να εξοφλήσουμε.
Ή πως, εάν επιμένουμε να φοβόμαστε τις ρήξεις και ν' αντιμετωπίζουμε το παρελθόν μυθοποιητικά, θα ζήσουμε το μέλλον σαν εφιάλτη.

Stathis είπε...

kostas trent με πρόλαβες. Το Link του άρθρου του «ΙΟΟΥ»:http://www.iospress.gr/ios2006/ios20060319.htm.

Αφιερωμένο σε όσους αναπαράγοντας το κλίμα των ελληνικών Μ.Μ.Ε. υποστηρίζουν πως στην ελλάδα δεν υπάρχει ρατσισμός.

podilatis είπε...

Πριν καμμιά ώρα, γύρω στις 10 .20 με 10.30 πέτυχα στην ΕΤ1 τα τελευταία λεπτά ενός ντοκιμαντέρ όπου κάποιοι ερευνητές προσπαθούσαν κάπου στη ζούγκλα να εντοπίσουν μεταξύ άλλων και συνάφειες στη συμπεριφορά των ανθρώπων με άλλα είδη του ζωικού Βασιλείου όσον αφορά την αντιμετώπιση των ομοειδών. Περιγράφω μια συγκλονιστική σκηνή: 15-20 χιμπατζήδες έχουν βγει περίπολο –ναι ακριβώς περίπολο, πανομοιότυπη με τις ανθρώπινες- αναζητώντας απλά τον «άλλο», αυτόν που δεν ανήκει στο μπουλούκι. Κάποια στιγμή βλέπουν ένα απομονωμένο νεαρό χιμπατζή πάνω στο δέντρο. Τον καταδιώκουν από δέντρο σε δέντρο, σύντομα πέφτει στο έδαφος και η περίπολος πέφτει πάνω του και τον εξοντώνει-σχεδόν τον τεμάχισαν- με θριαμβευτικές κραυγές. Η συμπεριφορά του μπουλουκιού και οι κραυγές ήταν τόσο φρικτά ανθρώπινες!

Yannis H είπε...

‘15-20 χιμπατζήδες έχουν βγει περίπολο αναζητώντας αυτόν που δεν ανήκει στο μπουλούκι. Η συμπεριφορά και οι κραυγές ήταν τόσο φρικτά ανθρώπινες!’

Στη φύση το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Σε ένα περιβάλλον ισονομίας, το μικρό ψάρι προστατεύεται.
Στη φύση η γυναίκα είναι πιο αδύναμη μυϊκά από τον άντρα – και άρα υποδεέστερη. Με το φεμινισμό, αποκτά ίσα δικαιώματα.

Από πολλές απόψεις, δημοκρατία σημαίνει επιβολή του ανθρώπινου πολιτισμού πάνω στην άγρια φύση.

Takis Alevantis είπε...

Παναγιώτη Δημητρά - ένα reality σαν το Black and White με Ελληναράδες και Ρόμα ίσως να έκανε κάποιους να αλλάξουν γνώμη (δες το προηγούμενο σχόλιό μου).

Κι ένα τελευταίο, που όταν το άκουσα μου φάνηκε ευφυές - σήμερα το βρίσκω άκρως ρατσιστικό: Τι γλώσσα θα μιλούν στην Βασιλεία των Ουρανών; Μα φυσικά Ελληνικά, αφού αναφέρεται ότι Εγώ ειμί το Α και το Ω.

Jacobo είπε...

Με αφορμή το σχόλιο του yannis h 12.04 που παρεμπιπτόντως τον βρίσκω πολύ ουσιαστικό συνομιλητή και bloger:

Ο άνθρωπος πέρασε τρεις φάσεις σε σχέση με τη φύση:

Α) Ο άνθρωπος ζούσε μ έ σ α στη φύση και ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της και υπόκειντο στους κανόνες της.
Β) Ο άνθρωπος αναπτύσσει πολιτισμό και αρχίζει να ζει έ ξ ω από τη φύση.
Γ) Ο άνθρωπος ε π ι β ά λ ε τ ε πάνω στη φύση και αρχίζει να την αλλοιώνει (πολλές φορές κυριολεκτικά την εχθρεύεται).

Η τρίτη φάση (αυτή που ζούμε) είναι και η πιο επικίνδυνη για το οικοσύστημα και σε αυτό συμφωνούν πλέον όλοι οι επιστήμονες.

Οπότε τη φράση: «… δημοκρατία σημαίνει επιβολή του ανθρώπινου πολιτισμού πάνω στην άγρια φύση» τη βρίσκω λίγο επικίνδυνη.

Επίσης μπορεί η γυναίκα να είναι ασθενέστερη μυικά αλλά δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας που λέει ότι στη φύση τα αρσενικά καθυποτάσσουν τα θηλυκά! (Που γίνετε αυτό; στα λιοντάρια; στα άλογα; στα ερπετά;)

Κοντολογίς όταν το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, καλά κάνει και το τρώει!

harrygreco είπε...

Διαφορα σχολια που γρσφονται με χρονοβορες παραπομπες,αποδεικνυουν οτι η κουλτουρα ειναι αλλη μια διαστροφη του πνευματος,μαζι με τον ρατσισμο. Δεν μπορω να διαβαζω οφθαλμοφανεις μπαρουφες οτι ολες οι φυλες/ρατσες/γενη/εθνη ειναι ιδια. Αλλο ισοτητα,αλλο ισοπεδωση. Οσο για τους γυφτους ( επιτηδες χρησιμοποιω τον ορο,παραφθορα του Αιγυπτιος,αρχικα ειχε ουδετερη εννοια ),ασφαλως & παρανομουν περισσοτερο διοτι δεν τους δινει κανενας δουλεια,ουτε τουςε διοριζουν στο κρατος,λογω απαρτχαηντ. Ομως το καθεστως δεν κινδυνευει απο αυτους,αλλα απο την συσπειρωση ολων των δουλοπαροικων ,δηλ. ολων των εθνοτητων,των θρησκειων ,των εκκλησιων & των κοινοτητων που διωκονται,οπως τον ομο/φιλων που εχουν αθλια αγωνιστικοτητα & προτιμουν να κρυβονται αντι να παλεψουν.

spyros stamatelatos είπε...

Καλημέρα σ΄όλους.

ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ SAID : "Οι διαφορές οφείλονται σε περιβαλλοντικούς λόγους. Οι μαύροι γίνονται καλύτεροι αθλητές γιατί είναι η μόνη τους διέξοδος μέσα στο υπάρχον σύστημα."

ΕΠΙΣΗΣ :

"Αν το θέσετε έτσι - ναι, είμαι ρατσιστής εναντίον: των ρατσιστών, των απατεώνων, των εγκληματιών, των τρομοκρατών, των φανατικών, των βλακών, των δικτατόρων, κλπ."

Δύο ερωτήσεις : 1. Αφού & στις δύο
περιπτώσεις οι διαφορές οφείλονται σε περιβαλλοντικούς λόγους, γιατί το ένα είναι ρατσισμός & το άλλο όχι ?
2. Γράφετε ότι το "Ο Αμερικανοεβραίος Κίσινγκερ" είναι
ρατσιστικό. Όταν γράφουμε π.χ. : "Την περιοχή ανέσκαψε ο Γερμανός αρχαιολόγος Χ", είναι ρατσιστικό ?

podilatis είπε...

@ YANNIS H
το ότι «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» το γνωρίζω…
αυτό που δεν γνωρίζω είναι το κατά πόσο ως «ανώτερα» όντα έχουμε ξεπεράσει τα κτηνώδη μας ένστικτα και αν είμαστε σε θέση να επιτύχουμε «ένα περιβάλλον ισονομίας».
Όσο για το αν « δημοκρατία σημαίνει επιβολή του ανθρώπινου πολιτισμού πάνω στην άγρια φύση» Εξαρτάται πως το εννοείς…. η λέξη «επιβολή» και μόνο…Δηλαδή δημοκρατία «παρά φύση»;…
και κάτι ακόμα:
«υποδεέστερη η γυναίκα στη φύση» ; δεν έχει «φυσικές» ικανότητες-δυνάμεις που δεν τις έχουν οι άνδρες όπως λ.χ την αντοχή στο πόνο. Ποιος άνδρας μπορεί να αντέξει τους πόνους του τοκετού; άσε το μέσο όρο επιβίωσης των γυναικών και την αντοχή τους στις ασθένειες…όμως επειδή σε μυϊκή δύναμη υστερεί πρέπει να την προστατεύσουν οι …μπρατσαράδες; –(η προστασία έχει κόστος, τίμημα)- ή μήπως να σεβαστούμε την διαφορετικότητα και την ποικιλία της φύσης και να αφήσουμε τις «επιβολές»;

(κάτι γίνεται με το μπλογκ σήμερα ή έχει πρόβλημα ο υπολογιστής μου; Μίση ώρα προσπαθώ να γράψω…)

glenn είπε...

Είπες harry: "Δεν μπορω να διαβαζω οφθαλμοφανεις μπαρουφες οτι ολες οι φυλες/ρατσες/γενη/εθνη ειναι ιδια."

Όταν δοκίμασα να ξεβολέψω κάποιον, σ' αυτό το post, που έλεγε τέτοια, με είπαν ρατσιστή.

Nikos Dimou είπε...

spyros stamatelatos said... 2. Γράφετε ότι το "Ο Αμερικανοεβραίος Κίσινγκερ" είναι
ρατσιστικό. Όταν γράφουμε π.χ. : "Την περιοχή ανέσκαψε ο Γερμανός αρχαιολόγος Χ", είναι ρατσιστικό ?

Μα αυτό που κάνει τον ρατσισμό είναι η αναφορά του θρησκεύματος - που δεν χρειάζεται και αυτόματα δημιουργεί συνειρμούς.
Την πρώτη ερώτηση δεν την κατάλαβα.

claudia είπε...

Ο harry είπε: "Ομως το καθεστως δεν κινδυνευει απο αυτους,αλλα απο την συσπειρωση ολων των δουλοπαροικων ,δηλ. ολων των εθνοτητων,των θρησκειων ,των εκκλησιων & των κοινοτητων που διωκονται,οπως τον ομο/φιλων που εχουν αθλια αγωνιστικοτητα & προτιμουν να κρυβονται αντι να παλεψουν."

Και όμως δεν παρατηρούνται παγκοσμίως συσπειρώσεις μεταξύ μεινοτήτων παρά μόνο σποραδικά. Η έννοια της ομάδας/φυλής εξελίσσεται πάνω στη βάση 1. της αντιμετώπισης των άλλων προς αυτήν στο τρέχον κοινωνικό περιβάλλον 2. της ιστορίας της ομάδας και της συναίσθησης της μοίρας της.

Η κάθε ομάδα μπορεί και πρέπει ΜΟΝΗ της να αναλάβει δράση χωρίς ξένη υποστήριξη. Τα νομικά πλαίσια το επιτρέπουν σήμερα, τουλάχιστον στις "πολιτισμένες χώρες".

Δεν νομίζω να θέλουν οι τυφλοί να βγουν στους δρόμους για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων αλλά και ούτε οι ανάπηροι για τα δικαιώματα των Αλβανών. Και να το κάνουν αυτό δεν θα έχει κανένα νόημα και θα είναι τραγέλαφος.

Nikos Dimou είπε...

glenn said...
Είπες harry: "Δεν μπορω να διαβαζω οφθαλμοφανεις μπαρουφες οτι ολες οι φυλες/ρατσες/γενη/εθνη ειναι ιδια."

Όταν δοκίμασα να ξεβολέψω κάποιον, σ' αυτό το post, που έλεγε τέτοια, με είπαν ρατσιστή.

Και ποιος σου ειπε glenn ότι ο harry δεν είναι ρατσιστής; Με τον δικό του τρόπο βέβαια (αποκυρήσσει τις ανισότητες) αλλά η εμμονή του να ταυτοποιεί τον καθένα σε κάποια φυλή (αρβανιτόφατσα κλπ) και η εμμονή στην λογική της φυλετικής διάκρισης είναι στοιχεία που μυρίζουν ρατσισμό.

Σε μία μελέτη του ο Νακρατζάς, δουλεύοντας με βάση το DNA είχε αποδείξει πως δεν υπάρχουν γονιδιακές διαφορές ανάμεσα στους Βαλκανικούς λαούς, πράγμα φυσικό με τόσες επιμιξίες...

harrygreco είπε...

Για να μιλαμε σωστα γραικικα,οι συνθετες λεξεις που οριζουν εθνικοτητα εχουν πρωτο ορο το γενος & δευτερο ορο το καταληκτικο εθνος. Ετσι,αν ο Κισινγκερ προερχομενος απο το γενος των Εβραιων ανηκει στο εθνος των Αμερικανων,ειναι εβραιοαμερικανος. Αν διατηρει την εβραικη εθνικοτητα ειναι Εβραιος της Αμερικης. Ετσι συμβαινει & με το δικο μας εθνος,αν αναγνωριζαμε την αληθινη εθνολογικη μας καταγω γη & δεν τα πλακωνε ολα η πανουκλα του ελληνισμου. Θα ειχαμε αλβανογραικους ( οι περισσοτεροι νοτιοι ),μακεδονογραικους ( οι περισσοτεροι βορειοι ),βλαχογραικους (μιντλαντς ),τουρκογραικους ( ποντιοι/μικρασιαστες ),ιταλογραικους ( πολλοι επτανησιοι ),εβραιογραικους ( Βενιζελος,παλιος & τωρινος,Ραλλης πατερας & γιος,Σημιτης,Εβερτ-απο μανα ,Ροζενσταην / " Ροζακης " ) & γυφτογραικους ( οσοι εχουν σκουρο δερμα ). Θα ειχαμε σερβογραικους ( χωριο Σερβια ),βουλγαρογραικους ( Βουλγαρακης,Βουλγαρης,χωριο Βουργαρελλι ).Θα ειχαμε αρμενιογραικους ( Αρμενης,χωριο Αρμενοχωρι ). Θα ειχαμε καθαροαιμους τουρκους ( Πασας,Πασαλαρης,Βεζυρης ) που αλλαξοπιστησαν. Θα ειμασταν εθνος με αληθεια,χωρις πλυση εγκεφαλου για λαο που πεθανε εδω & 1700 χρονια.

Yannis H είπε...

Να ευχαριστήσω θερμά τον jacobo. Ξέρω πως αυτό που λέω μπορεί να έχει οικολογικές προεκτάσεις (θα με έθαβε η Greenpeace), αλλά το εννοώ διαφορετικά. Συν τοις άλλοις, ο άνθρωπος βιολογικά, κανονικά πέθαινε στα 40 του – η σημερινή ιατρική δεν είναι μια παρέμβαση στη φύση;

Να απαντήσω τώρα συνολικά: Για το ‘το κατά πόσο ως «ανώτερα» όντα έχουμε ξεπεράσει τα κτηνώδη μας ένστικτα’, παραπέμπω στην προηγούμενη συζήτηση για τις ΜΚΟ και την επεκτείνω στους νόμους που μας προστατεύουν σήμερα (εν αντιθέσει με τους νόμους που προστάτευαν τους προπαππούδες μας.

Για το πως το εννοώ τη λέξη ‘επιβολή: θα το έλεγα, καλύτερα, ‘νίκη’. Δημοκρατία είναι η νίκη του πολιτισμού πάνω στη φύση.

Για το αν η γυναίκα είναι υποδεέστερη, έχετε επιχειρήματα αν και προσωπικά, νομίζω ότι στη φύση παίζει μεγαλύτερο ρόλο η δύναμη, καθώς και η διαρκής ετοιμότητα (π.χ. η γυναίκα εγκυμονεί). Αλλά από εδώ, τις γυναίκες, πρωτοσκέφτηκα αυτό που είπα. Σε μια συζήτηση με τη φίλη μου, ένιωσα – και της είπα – ότι σε μερικά θέματα αγγίζω τα όριά μου, νιώθω σαν να χρειάζεται να επανεφεύρω τον εαυτό μου. Αναρωτήθηκα κιόλας αν είναι καλό – ή εφικτό. Τώρα, λέω πως είναι αναγκαίο. Και πως είναι λίγο διπλοπροσωπία, να ζητάμε ισονομία και κράτος πρόνοιας (αντίθετα με ό,τι υπάρχει στη φύση), ενώ στο θέμα των γυναικών να επικαλούμαστε τη φύση για να μη γίνονται αλλαγές και χάσουμε τα κεκτημένα μας.

harrygreco είπε...

Τωρα θα εκραγω αρβανιτικα...Τι σχεση εχει η διακριση με την εννοια καταταξης - ταυτοποιησης, classification - identification ,με την διακριση με την εννοια discrimination ? Θα σαλταρω στο κενο. Οποιος ειναι ρατσιστης βαζει τη διακριση σε κατακορυφο αξονα,ανωτερος - κατωτερος,οποιος ειναι ...φυσιολογικος την βαζει σε οριζοντιο αξονα,ο ενας ετσι,ο αλλος αλλιως.

Nikos Dimou είπε...

harry - δηλαδή όλων των ειδών τους συνθετο-γραικούς θα είχαμε εκτός από γραικο-γραικούς!

Ωραία. Το ίδιο θα ισχυει και για τους γείτονές μας. (Θα υπάρχουν και Γραικο-τουρκοι και γραίκο-βουλγαροι κλπ). Αυτό δεν σημαίνει ότι τελικά είμαστε όλοι ίδιοι; Και ότι με την επιμιξία τα (κατ εσέ) ειδικά φυλετικά χαρακτηριστικά έχουν χαθεί;

Επίσης διαφωνώ με την εμμονή σου στα ονόματα. Έτσι ακυρώνεις την παρουσία των γυαναικών (μία και ως το 81 μόνο τα επίθετα των ανδρών συνέχιζαν) και μετά χάνεις με τις αλλαγές επιθέτων. (Νομίζω πως ο νυν Βενιζέλος ονομάζονταν Τουρκμεντζόγλου).

Μόνο με DΝΑ θα έβρισκες άκρη...

Yannis H είπε...

Η εμμονή στα ονόματα
Τα ονόματα άλλαζαν κάθε γενιά: ο ψηλός ο Γιάννης λεγόταν Μακρυγιάννης, ο τσαγκάρης λεγόταν Παπουτσής, αυτός που πουλούσε μέλι Μελάς. Μέχρι τον 18ο-19ο αιώνα. Και τώρα, για να ακολουθήσουμε την παγωμένη φωτογραφία της οικογενειακής μας ιστορίας που έφερε το έθνος-κράτος (με μόνο σκοπό την οργάνωσή του)… ένας τεχνικός υπολογιστών υπερασπίζεται το ‘Παπουτσής’ και ένας άθεος, μπορεί να νιώθει δεμένος με το ‘Παπαδόπουλος’ (δηλ. παπαδοπαίδι). Ανθρώπινη η ανάγκη του ανήκειν, αλλά καλό να ξέρουμε και το κενό με το οποίο ικανοποιείται.

Wetex είπε...

kapios ipe oti allo o ratsismos kai allo i ksenofovia. simfono apolita. tha elega oti eimaste perissotero ksenofovikoi giati exoume agnoia. nomizo oti o,ti blepoume kai o,ti akoume stin elliniki pragmatikotita einai prion agnoias. ean kserame, ean taksidevame kai blepame dio tria pragmata parapano, tha itan pio efkolo na katalaboume.
gia mena den iparxi xeirotero pragma na dilonei kaneis, opos poli stis europaikes koinonies, oti einai anoixtomialoi kai na to paizoun etsi eno stin ousia sinanastrefontai mono tous white, upper middle class filous tous.
apo tin alli, aftos o ipotithemenos sebasmos stin diaforetikotita mono kaka exi; exi dimiourgisi mia koultoura, afti tou politikos orthou pou telika den sebetai tin diaforetikotita alla tin isopedoni. xairomai pou orismena posts ekfrazoun afto pou pistevoun opos theloun esto kai an den simfono.

NP είπε...

Δεν ξέρω που θα καταλήξει αυτή η κουβέντα αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι ο ρατσισμός δημιουργείται από την ανικανότητα των ανθρώπων οι οποίοι χρησιμοποιώντας τη ράτσα προσπαθούν να επιβληθούν στους "κατώτερους" τους. Άλλωστε βοηθιούνται και από την ψυχολογία της μάζας. Η μάζα και η δύναμη (πλούτος) δημιουργούν αυτά τα στερεότυπα για να επιβληθούν ευκολότερα στους "αταίριαστους" όποιοι και αν είναι αυτοί!

harrygreco είπε...

ΔΕν ειμαστε ολοι ιδιοι,(πρεπει να) ειμαστε ολοι ισοι. Η ισοπεδωση ειναι κλασσικο χαρακτηριστικο τυραννιας ( φασιστικης-κομμουνιστικης). Το εθνος ειναι η ομαδα,σε καθε ομαδα των βαλκανιων παιζουν πολλες φυλες. Υπαρχει ομογενοποιηση & αμβλυνση των χαρακτηριστικων με επιμειξειες,αλλα εστω & συμβολικα,καποια δηλωτικα χαρακτηριστικα αξιζει να επιζησουν,εστω & σαν φολκλορ,οπως π.χ η " λεβεντια" των κρητικων. Υπαρκτη ή ανυπαρκτη,αμβλυμενη ή ξενερωμενη λογω αστυφιλιας/επιμειξειας,γιατι να μη ν διατηρηθει σαν φολκλορικη ιδεα ? Σημασια εχει οι θεσμοι & το κρατος να τηρουν την ισοτητα & να μην εχουμε σαν εθνος πλαστη ταυτοτητα " ελληνισμου ". Για τη Κλωντια, αν η καθε μειονοτητα αγωνιζεται μονη της,...κλαφτα Χαραλαμπε..Το απαρτχαηντ θα διαιωνιζεται.

Nikos Dimou είπε...

harry said...
συμβολικα,καποια δηλωτικα χαρακτηριστικα αξιζει να επιζησουν,εστω & σαν φολκλορ

Aν μιλάμε για φολκλορ - κανένα πρόβλημα...

unaprimavera είπε...

Καλώς σας βρήκα! Σχετική με το θέμα (ταυτότητα - ετερότητα - βιολογικές/πολιτισμικές διαφορές), ενδιαφέρουσα και ευρύτατης απήχησης σε ακαδημαϊκούς κύκλους, είναι η δουλειά του γενετιστή Cavalli - Sforza.

Μια μικρή εισαγωγή από τη wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Luigi_Luca_Cavalli-Sforza

harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
oldman είπε...

Θεωρώ ότι κάθε κοινωνικό πρόβλημα ξεκινάει στην βάση του από την φύση και την μορφή που έχει η σύγχρονη δημοκρατία. Η ψήφος της κυρα Μαρίας από τα Σούρμενα,που το μόνο που ξέρει να κάνει έιναι να φτιάχνει καταπληκτικό παστίτσιο, έχει ίδια αξία και βαρύτητα με εκείνη του Νανόπουλου, του Καβάφη και του Ροίδη.
Αν ο κόσμος περνούσε από ψυχομετρικά τεστ, τεστ Ι.Q, τέστ γενικών και ειδικών γνώσεων πριν του χορηγηθεί καταλληλότητα να έχει δικαίωμα ψήφου, θα μπορούσε να υπάρξει ένα κάποιο point system, στο οποίο η βαρύτητα της ψήφου της κυρά Παγώνας από την μεσημεριανή εκπομπή του Μικρούτσικου να έπιανε π.χ 1 μονάδα, και του Ροίδη 8. Αλλά δεν το θέλουμε αυτό, μας θυμίζει σενάριο φουτουριστικής Ορουελικής ταινίας, οπότε όλα μόνα τους, «άστα να πάνε, πήγανε» στο όνομα των ατομικών ψευτο-ελευθεριοτήτων και της ισοπεδωτικής ισότητας. Ίδια βαρύτητα η ψήφος της Άρβελερ, με την ψήφο του κυρ’ Ανέστη, και ψάξε τώρα εσύ να βρείς την άσπρη μύγα.
Θα μου πείτε βέβαια, «λίαν επικίνδυνη άποψη αυτή». Λίαν επικίνδυνο είναι και το αλυσοπρίονο όμως. Εξαρτάτε πως ακριβώς σκοπεύεις να το χειριστείς και πόσο προσοχή θα δώσεις μή κόψεις κανένα δάχτυλο. Δεν φταίει το πριόνι.

harrygreco είπε...

Για να ξεμπερδευτουμε...Στη Λουιζιανα επι απαρτχαηντ,εως το '65,ολο το καθεστως φερόταν ρατσιστικα & αθωωνε λευκους που παρανομουσαν εναντιον μαυρων. Μετα την...μεταπολιτευση του '65,ο λαος δεν αλλαξε...Πριν λιγα χρονια,παρα λιγο να ψηφισουν εναν ΚΚΚλανιτη για κυβερνητη. Ομως το καθεστως,αστυνομια,δικαστες,ενορκοι ειναι αντιρατσιστικο & η παρανομια ,προερχομενη απο οποιονδηποτε τιμωρειται. Η μαζοψυχη ομως των νοτιων ειναι ρατσιστικη,απλα τωρα βραζουν στη χολη τους...Εμεις σημερα ζουμε στη Λουιζιανα του '50.Γουρουνομουρηδες δολοφονοι που σκοτωσαν Αλβανους κλεφτες καρπουζιων & τηλεορασεων εμειναν ατιμωρητοι.

glenn είπε...

Σύμφωνοι. Άλλο η ταξινόμηση και άλλο η διάκριση. Αλλά, harry, σε τι θα εξυπηρετούσε κάτι τέτοιο; Αν μου πεις μόνο και μόνο για να μην έχουμε φασιστική ισοπέδωση, τότε θα σου πω ότι τέτοιες ταξινομήσεις γίνονται πολύ εύκολα εργαλείο και αφορμή για διακρίσεις. Εσύ ο ίδιος άλλωστε μιλάς για άπαρχάϊντ. Και στηρίζεσαι σε τέτοιες ταξινομήσεις που είναι του 18ου αιώνα.

glenn είπε...

Είπες oldman: "Η ψήφος της κυρα Μαρίας από τα Σούρμενα,που το μόνο που ξέρει να κάνει έιναι να φτιάχνει καταπληκτικό παστίτσιο, έχει ίδια αξία και βαρύτητα με εκείνη του Νανόπουλου, του Καβάφη και του Ροίδη."

Η οποία κυρα Μαρία μπορεί να έχει πολύύύύ μεγαλύτερη πείρα ζωής από οποιοδήποτε βλάκα που κοιτάει τ' αστέρια, μιλά για μαύρες τρύπες, και αυνανίζεται πνευματικά πρήζοντάς μας με σκοτεινές ύλες.

glenn είπε...

Είπες nikos dimou: "Και ποιος σου ειπε glenn ότι ο harry δεν είναι ρατσιστής;"

Δεν είναι. Είναι απλώς καλοπροαίρετος και θεωρεί ότι ντε και καλά όλοι οι υπόλοιποι είναι ίδιοι.

Και μια που τόφερε η κουβέντα, τι είναι ρατσιστής;
Εδώ είναι τα δύσκολα. Να ένας ορισμός: Ρατσιστής είναι εκείνος που μεταχειρίζεται γονοτυπικά ή φαινοτυπικά χαρακτηριστικά για κατασκευή οιουδήποτε είδους ταξινομήσεων εφοδιασμένων με σχέσεις μερικής διάταξης.

Φάπες δεκτές.

traveller είπε...

Ίσως (λίγο) εκτός θέματος αλλά αφού ο οικοδεσπότης ανέφερε το θέμα (σχόλιο στις 2:20) των ονομάτων και τη διατήρησή τους από τις γυναίκες μετά το γάμο:

Πρέπει να ήταν από τις πιο κενές και ανειλικρινείς αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας τα τελευταία χρόνια. Όλα τα είχε η Μαριωρή...

oldman είπε...

Glenn μην κολλάμε στα αυτονόητα. Δεν μίλησα για κυρα – Μαρίες που ξερουν τι τους γίνετε, αναφέρθηκα σε κυρα-Μαρίες που ΔΕΝ ξέρουν σχεδόν τίποτα άλλο, πέραν του παστίτσιου και του χαλβά. Γι αυτό και κάνω λόγο για συνδυασμένα τεστ, και όχι μόνο iq, μόνο ψυχομετρικά η μόνο γνώσεων. Ένας τέτοιος συνδυασμός, μπορεί να καταφέρει έναν πιστοποιημένο στοιχειώδη διαχωρισμό ανάμεσα στην «ανθρωπόμαζα», τον «μέσο» και τον «πνευματικό» άνθρωπο, όσον αφορά την βαρύτητα της άσκησης των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

traveller είπε...

Ο oldman θίγει πολύ ενδιαφέρον θέμα σχετικά με τη στάθμιση της ψήφου.

Στον εργασιακό χώρο, υπάρχουν κάτι αντίστοιχο. Εταιρίες που περνούν τους υπαλλήλους τους από τέτοια test και τους κατατάσουν αναλόγως (IQ και test χαρακτήρα). Αυτό δημιουργεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. Στις ετήσιες αξιολογήσεις των υπαλλήλων λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη αυτά τα δεδομένα (σε ποιά ταχύτητα ανήκεις), παράλληλα με την αξιολόγηση της απόδοσης κάθε ενός.

Είναι μία (προφανώς) ρατσιστική πρακτική. Είναι όμως άδικη??

glenn είπε...

Εγώ πάλι κολλάω γιατί δε μου φαίνεται καθόλου αυτονόητο. Και ποιος είμαι εγώ για να κρίνω ή να θεσπίσω κριτήρια. Όσο sophisticated κι αν είναι. Αν τα θεσπίσω σημαίνει αυτόματα πως ξέρω ποιος είναι ικανός να εκλέγει. Άρα έχω βρει αλγόριθμο για ξεσκαρτάρισμα. Πολύ ύποπτο. Μην το συνεχίσω, θα πέσω σε divergence...

harrygreco είπε...

Τα περι ψυχομετρικων τεστς τα αφηνω ασχολιαστα...μυριζουν Λουιζιανα μεσοπολεμου...Οσο για τα επωνυμα των γυναικων,συμφωνω οτι πρεπει οι γυναικες να κρατουν το πατρικο τους μετα τον γαμο,απο εγωισμο/υπερηφανεια αλλα & για να μη το αλλαζουν με τα διαζυγια....Υπαρχει ομως προβλημα με το επωνυμο των παιδιων,εκει αναγκαστικα θα υπαρχει μονο ενα & μεχρι σημερα τουλαχιστον ειναι το πατρικο.Εξαιρεση φερνουν τα πολλα λκεφτα & η γκλαμουρια,βλεπε Κασιδοκωστας /Λατσης & Ρουσσελ/Ωναση. Money talks...Σημερα ειδα τον ΝΔ στο Αλφα. Λιγα λογια & καλα.

Ανώνυμος είπε...

oldman: πούντο πούντο το δαχτυλίδι. και εσύ ανήκεις στις κυρούλες που δεν ξέρουν τι τους επισυμβαίνει. είσαι η κυρά Κατίνα με athlon 6721.09 στη γλώσσα. δεν είναι απαραίτητο να γίνεις ο αρχηγός της χρυσαυγής για να λες ακατανόητα αρρωστημένα και ανήθικα. μπορείς κάλλιστα να είσαι εσύ ο ίδιος μάλιστα και να κολυμπάς στη στέρνα με τα φίδια, να πέφτεις μέσα στο στενό πηγάδι γυμνός και να γδέρνεσαι. σε λένε το κορίτσι του Μάη και είσαι η Σαμάρα.

Dr Strange είπε...

Ως προς τό νόημα τού "ρατσισμού" μάς κάλυψε όμορφα η "paragrafos" πιο πάνω με τά παραθέματα από τό Δεμερτζή. Θα ήθελα πάντως να προσθέσω δύο διακρίσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τήν εκτεταμένη χρήση στίς μέρες μας τού όρου ως συνωνύμου τής αθέμιτης διάκρισης, και τή συναφή επέκταση στίς διακρίσεις εις βάρος τών αναπήρων, τών γερόντων, τών ομοφυλοφίλων κ.ο.κ. Η επέκταση αυτή δεν μέ βρίσκει σύμφωνο, κατά τόν ίδιο τρόπο που δεν μέ βρίσκει σύμφωνο (από τήν εποχή τουλάχιστον που διάβασα τό παράρτημα περί newspeak στό 1984 τού Όργουελ) η εννοιολογική σύγχυση, π.χ. τής "δημοκρατίας", με τήν οικονομία τής αγοράς, ή τά δικαιώματα τού ανθρώπου. Όμως, τήν επέκταση αυτή τήν έκανε ήδη ο ΝΔ στό ποστ του, οπότε ευλόγως μπορεί να θεωρήσει κανείς, ότι τό θέμα μας είναι η κάθε είδους αθέμιτη, κατά τήν κρατούσα, πλέον, ιδεολογία, κοινωνική διάκριση, ή και η κάθε είδους κοινωνική διάκριση, αν θέλει κανείς να μιλήσει για διακρίσεις εις βάρος π.χ. τών καπνιστών ή, στό πλαίσιο τής πολιτικής τών "θετικών διακρίσεων", σε βάρος τών λευκών αρσενικών αστών. Με τό ρατσισμό όλα αυτά τήν ίδια σχέση έχουν.

Η δεύτερη έχει να κάνει με τήν έννοια τού έθνους, υπό τήν οποία καλόν είναι να εννοήσουμε τά πολιτισμικά κυρίως χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τή ράτσα, η οποία παραπέμπει στή γενετική διαφοροποίηση. Η ιστορία τού όρου "ρατσισμός" περιλαμβάνει αυτή τή σύγχυση, σύγχυση αρκετά πιο συγγνωστή σε εποχές μικρής κινητικότητας τών λαών απ' ό,τι σήμερα. Από τούς Τούρκους δεν μπορούμε, 700 χρόνια μετά, να θεωρηθούμε οι νεοέλληνες φυλετικώς διαφορετικοί, όπως μπορούμε π.χ. από τούς Ιάπωνες, εθνοτικώς όμως η διαφορά παραμένει. Τόν όρο "ρατσισμός" τόν xρησιμοποιούμε (και πάλι κακώς κατά τή γνώμη μου) αδιακρίτως και, αν όχι κυρίως, για τίς εθνοτικές διακρίσεις.

Η ουσία πάντως τού θέματος, έτσι όπως εμφανίστηκε εδώ, βρίσκεται, όχι στή ράτσα, αλλά στή διάκριση. Και εδώ μεγάλη σημασία έχουν δύο παλιά τσιτάτα. Ότι "μεγίστη αρετή διάκρισις", αλλά και "ου πολλώ διαφέρει άνθρωπος ανθρώπου".

Η οξυδέρκεια, τό να βλέπει κανείς και να διακρίνει τό σημαντικό από τό ασήμαντο, τό διαφορετικό από τό όμοιο, είναι μεγάλη υπόθεση, και μεγίστη αρετή τό να μπορεί κανείς να ενεργεί αναλόγως. Η διάκριση όμως stricto sensu, ως αρετή, εξυπακούει εξατομίκευση μάλλον, παρά γενικούς κανόνες. Οι γενικοί κανόνες, οι γενικεύσεις, δημιουργούνται και εφαρμόζονται, στό βαθμό που δεν μπορούμε (ή δεν θέλουμε) να δούμε και να διακρίνουμε κάθε μία περίπτωση. Και τό πρόβλημα με τό ρατσισμό είναι ακριβώς η έλλειψη διακρίσεως, τό ότι δηλαδή θεωρεί ίδιους όλους τούς νέγρους, όλους τούς Εβραίους ή όλους τούς τσιγγάνους.

Αλλά εξυπακούονται και οι γενικεύσεις στή ζωή μας, όπως προσπάθησαν να πουν κάποιοι παραπάνω, ίσως λίγο άκομψα. Μάλλον καλύτερα τό 'χει πει ο Πανούτσος (ναι, αυτός με τό ποδόσφαιρο), κάπως έτσι. Αν βρεθώ σε φτωχογειτονιά στό Κάιρο ή στήν Τυνησία (ή και στά φανάρια στούς δρόμους τής Αθήνας), ξέρω, ότι, κατά 99,99%, αυτός ο μαυριδερός που μέ πλησιάζει, θέλει από μένα χρήματα, είτε πουλώντας μου κάτι, είτε όχι. Και ενδεχομένως κοιτάω να τόν αποφύγω, είτε γιατί δεν μ' ενδιαφέρει ν' αγοράσω τίποτα (απ' αυτά που, κατά τόν ίδιο τρόπο, ξέρω ότι προσφέρει), είτε γιατί δεν έχω αρκετά χρήματα για να δώσω και σ' αυτόν και σ' όλους τούς άλλους που ξέρω ότι θα πλακώσουν μόλις μέ δουν ψυχοπονιάρη ή ανοιχτοχέρη. Ξέρω επίσης, ότι, αν κάτσω εκεί 5.000 χρόνια πιάνοντας κουβέντα με κάθε έναν απ' αυτούς, θα εμφανιστεί κάποτε κάποιος που δεν θα θέλει χρήματα, αλλά να μού χαρίσει τό τελευταίο αντίτυπο από τήν πρώτη έκδοση τής "Φόνισσας" τού Παπαδιαμάντη. Με τή συμπεριφορά μου αυτόν τόν αδικώ και τό ξέρω. Έχω όμως κι άλλα πράγματα να κάνω στή ζωή μου, που συμβαίνει να αξιολογώ ως σημαντικότερα από τού να ψάχνω να μην αδικήσω έναν έναν τούς ζητιάνους (που μπορεί και να μην είναι ζητιάνοι) που μέ πλησιάζουν. (Κι ακόμα και αν δεν είναι πράγματι σημαντικότερα, είμαι ελεύθερος και πρέπει να είμαι ελεύθερος να τά επιλέγω).

Μα θα μού πείτε, είναι τέτοια η περίπτωση τών νέγρων ή τών τσιγγάνων; Όχι βέβαια. Αλλά τό πρόβλημα δεν έγκειται σ' αυτό (στό ποιό ποσοστό δηλαδή θα επιβεβαίωνε τά στερεότυπά μου και ποιό όχι), αλλά στήν απόφασή μου ν' ασχοληθώ μ' αυτή τήν περίπτωση ή όχι. Άπαξ κι αποφασίσω να μην ασχοληθώ, να μην κοιτάξω, να μην διακρίνω, κάποιο γενικό κανόνα θα εφαρμόσω, και μαζί με τά ξερά θα κάψω και τά χλωρά.

Και τό όλο ζήτημα καταλήγει στό πόσο μέ νοιάζει να μην κάψω και τά χλωρά, ή γενικότερα να μην εφαρμόσω ανοίκεια στερεότυπα, ούτως ώστε να ασχοληθώ για να διακρίνω. Αυτό όμως συναρτάται με τή φιλία που "συνέχει τάς πόλεις". Τήν αγάπη δηλαδή προς τόν όμοιο που μέ κάνει να θέλω να συγχρωτίζομαι μαζί του (από τήν οποία αγάπη προκύπτει η κοινωνική ομάδα και βεβαίως και η πολιτεία). Τό ότι δεν κάθομαι ν' ασχοληθώ να διακρίνω μεταξύ π.χ. τών τσιγγάνων (ή οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας), σημαίνει ότι δεν τούς βλέπω φιλικά, δεν τούς αγαπώ. Γιατί; Μα γιατί δεν μού μοιάζουν αρκετά ώστε να ταυτιστώ όσο χρειάζεται γι' αυτό μαζί τους.

Τό ίδιο θα κάνει κι ο τσιγγάνος, ο νέγρος, ο Ιάπωνας. Είπαμε, στήν πραγματικότητα, ου πολλώ διαφέρει άνθρωπος ανθρώπου. Κι αυτός τόν όμοιό του θέλει να συγχρωτίζεται (όμοιος ομοίω αεί πελάζει). Για να μέ δει και μένα ως όμοιο, στό πλαίσιο μιάς κοινής πολιτείας, θα πρέπει να αποκτήσουμε ομοιότητες. Να πάμε μαζί σχολείο, να παίξουμε μπουνιές, να μιλήσουμε τήν ίδια γλώσσα, ν' αγκαλιαστούμε στίς κερκίδες, ν' αποκτήσουμε κοινούς συγγενείς, να γίνουμε δηλαδή πράγματι υβρίδια ανάμεσα στό τί είμαστε τώρα ο καθένας. Ως τότε, τόσο εγώ, όσο και αυτός, θα διακρίνουμε ο ένας τόν άλλον έξω από τήν ομάδα του. Φυσιολογικά. Όπως κάνουν κι οι χιμπατζήδες. (Διότι κι αυτοί, ου παρα πολλώ διαφέρουν).

Αλλά αρκετά σάς κούρασα.

glenn είπε...

Είπες traveler: "Είναι μία (προφανώς) ρατσιστική πρακτική. Είναι όμως άδικη??"

Παίρνω αυθαίρετα το δικαίωμα και το διπλό σου ερωτηματικό το εκλαμβάνω σαν κρυφή ελπίδα. Άρα δεν έχεις δεχτεί ακόμη ότι υπάρχουν άλλοι, πιο έξυπνοι από σένα. Αν το ανακαλύψεις ξαφνικά, θα ήθελες να είσαι από τους απόβλητους του συστήματος που περιέγραψες;

cobden είπε...

Δυστυχώς η μεταμοντέρνα-πολιτικώς ορθή ιδεολογία της σύγχρονης Αριστεράς, έχει διαστρεβλώσει τελείως πια στο Δυτικό κόσμο,την -απόλυτα σωστή-αρχη της εξάλειψης των διακρίσεων και της ισότητας απέναντι στο νόμο...Μέχρι τη δεκαετία του 60, όλες οι μεινότητες ζητούσαν από το κράτος να τους αντιμετωπίζει σαν ίσους με τους υπόλοιπους πολίτες.Σήμερα όλες οι μεινότικες ομάδες ζητούν να τους αναγνωριστεί ο ρόλος του θύματος, βλέπουν το κράτος σαν προστάτη-πατερούλη που θα τους δώσει ειδικά προνόμια...Στις Η.Π.Α. ,καταπατώντας κάθε αρχή ισότητας απέναντι στο νόμο και αξιοκρατίας, στα πλαίσια της πολιτικής της affirmative action ορίζεται συγκεκριμενο ποσοστό μάυρων, λατίνων κτλ που πρεπει να μπουν σε μια δημόσια υπηρεσία ή σε ένα πανεπιστημίο, αφήνοντας έτσι απεξω πολλούς ικανότερους, που απλά δεν είχαν την τύχη να ανηκουν στη σωστή φυλή...στην Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας τις γυναίκες σαν είδος προς εξαφάνιση που χρειάζεται προστασία , ορίζεται ποσόστωση για τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή στο κοινοβούλιο( ένθερμος οπαδός αυτής της πολιτικής στα καθ'ημάς, ο 'προοδευτικος' Γιωργος Παπανδρεόυ)...παντού στην Ευρώπη, κάθε σχόλιο που μπορεί να θεωρηθεί ως ρατσιστικό ή ότι θίγει τις "ευαισθησίες" κάποιας μεινότητας μπορεί να επιφέρει ακόμη και φυλάκιση (δες περίπτωση Irving, νομοσχέδιο περι θριησκευτικού μίσους που προωθεί η κυβέρνηση Blair)...δεν έχουμε να κάνουμε με ένα νέο φυλετισμό, αυτή τη φορά κάτω από τον μανδύα της "προόδου"¨?οι όποιες μεινότητες δεν καταλάβαινουν οτι τελικά έτσι, παραδεχόμενοι πως χρειάζονται ειδική μεταχείριση, μειώνουν αυτούς τους ίδιους, και
προκάλουν ένα νέο κύμα ρατσισμού εναντίον τους?θα θέλα τα σχόλια σας...

Ανώνυμος είπε...

ουδέν όσα λέτε και ξεπερασμένα. δηλαδή αν πεθάνεις και αναστηθείς και επιστρέψεις θα τα δεις όλα τελείως διαφορετικά. ο ρατσισμός (ο εθνικισμός κλπ) όταν δεν υποκινείται από οικονομικά συμφέροντα, εμπίπτει στις ηλιθιότητες, δηλαδή στις χαμηλές ψυχικές στάθμες των πολιτών-τηλεθεατών-ανθρώπων. και πώς τώρα εσείς θα βγάλετε συμπεράσματα από τις πράξεις καταπιεσμένων ψυχικώς και πνευματικώς, υπανθρώπων δηλαδή κατασκευασμένων στα γρανάζια.
διαστροφή.
η ΜΚΟ που φροντίζει για τον κορεσμό της πνευματικής πείνας των Ελλήνων ονομάζεται Μαρία Δαμανάκη, κατάγεται από τα Σούρμενα και την Κωνσταντινούπολη, εκπονεί πρόγραμμα και θέσεις, θα κάνει ακολασίες στο Καστρί με τον Ιωάννη Χατζηφώτη να του περάσει το εγκεφαλλικό να αναλάβει σύμβουλος στον alter-tv σαν ο ομοφυλόφιλος σωτήρης τζούμας στον alpha. δηλαδή, μπορούμε να δογματίσουμε: οι μικροαστοί δεν είναι νεοέλληνες, εκτός κι αν βλέπουν τηλεόραση ή διαβάζουν Ελύτη οι σκέψεις με κάποιο σχετικό βάθος, σας χρησιμεύουν μόνο για να τις γράψετε σε εκθέσεις και να πάρετε βαθμό...στη ζωή βρίσκεστε σαν φαντάσματα ανίκανα να δουν έξω από την πλασματική τους φυλακή.

harrygreco είπε...

Ο (αλβανογραικος) πανουτσος & οι λοιποι χουλιγκανοφασιστες ειναι οι πιο κτηνωδεις φασιστες/ρατσιστες της πιατσας. Τουλαχιστον δεν ειναι κρυφοι & υπουλοι,αλλα φανεροι & δεν μασουν τα λογια τους. Αλλωστε,ο ιδιος ο χουλιγκανισμος ειναι αισχρος ρατσισμος. Πρεπει να αντιμετωπιζουμε σαν ισους με μας ακομα & οσους δεν ειναι βαζελοι...

Nikos Dimou είπε...

traveller
δεν νομίζω πως οι αξιολογήσεις υπαλλήλων σύμφωνα με τα αρχικά τεστ και interviews και σύμφωνα (κυρίως) με την απόδοση (αυτή μετράει σχεδόν αποκλειστικά μόλις περάσει ο χρόνος) είναι "ρατσιστιστική πρακτική". Αν γίνει δεκτό αυτό, καταργείται η αξιοκρατία! Τότε θα ήταν ρατσιστική και η κατάταξη των αθλητών βάσει επιδόσεων.

Έχουμε χάσει την έννοια του ρατσισμού: είναι η προκατάληψη, η εκ των προτέρων διάκριση σύμφωνα με στερεότυπα και γενικεύσεις. Δεν είναι η εκ των υστέρων αξιολόγηση. Προς Θεού!

Nikos Dimou είπε...

cobden - όπως σε όλα τα πράγματα η υπερβολή οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα: η πολιτική ορθότης γίνεται φίμωτρο, και η υπερπροστασία των μειονοτήτων μπορεί και να τις ζημιώσει. Νομίζω όμως ότι η ταλάντωση του εκκρεμούς θα φέρει ισορροπία.

guerrero762 είπε...

Ποσο με συγκινει πραγματικα ο αντιρατσισμος σας!Οταν μαλιστα με θερμη ζηλωτη και αντιρατσιστη ταλιμπαν βλεπετε παντου γυρω σας τον ρατσισμο,και καταντατε και οι ιδιοι ρατσιστες απεναντι στους τους συμπατριωτες σας.
Ποσο ρατσιστικο ειναι το ελληναρας;
Ποσο ρατσιστικο ειναι η απαιτηση να μην εορταζονται οι εθνικες επετειοι;
Ποσο ρατσιστικο ειναι να παραχαρασεται με τροπο αισχρο και με ουργουελινες πρακτικες η ιστορια γιατι ετσι βολευει τα αντιρατσιστικα μας ιδεωδη;
Ποσο ρατσιστικο ειναι να ειμαστε αρνητες του πατριωτισμου των ελληνων αλλα χειροκροτητες του πατριωτισμου και του εθνικισμου των αλλων βαφτιζοντας τον-μεσα στο παραλληρημα μας-αντιρατσικη δραση;
Ελεος οταν ο ΙΟΣ υιοθετει και προβαλλει αποψεις αλβανης περι ευνοικοτερης των αλβανων μεταχειρισης απο το καθεστως Χοτζα και τις αλβανικες αρχες των Βορειοηπειρωτων!
Αλλα η πλεον γελοια μορφη αντιρατσισμου ειναι το λεγομενο πολιτικα ορθο.
Πολλυ γελιο!
Αγαπημενοι φιλοι ο χοντρος ειναι χοντρος,ο φαλακρος φαλακρος,η ασχημη ασχημη,ο μαυρος μαυρος,ο νανος νανος και ο πνευματικα καθυστερημενος πνευματικα καθυστερημενος οποια λεξη και περιγραφη και αν χρησιμοποιησεις.
Αισθητικα με ενοχλουν οι παχυσαρκοι,οι ασχημοι,οι πνευματικα καθυστερημενοι.Δεν θα ζητησω ποτε να εξοστρακιστουν σε ξερονησια ή ιδρυματα αλλα δεν θα απαγορεψω στον εαυτο μου να το λεει.
Αισθητικα με ενοχλουν οι ομοφυλοφιλοι.Δεν θεωρω αμαρτια την ομοφυλοφιλια,δεν θεωρω πως ειναι κατωτεροι απο εμενα επειδη προτιμουν ατομα του ιδιου φυλου,δεν με σοκαρουν(ο γραφων εχει βιωσει καταστασεις ασχετες με σεξ που θα σοκαραν καθε gay ή open mind ατομο)απλως και σε πολλυ απλα ελληνικα δεν τους γουσταρω.Ειναι θεμα γουστου.Δεν θα δειρω ουτε θα κραξω ποτε κανενα,αλλα και παλι κανενας δεν μπορει να μου επιβαλλει να τους αποδεχθω.
Επισης αναρωτιεμαι κατα ποσο οι διαφορες εισαγωμενες ή μη μειονοτητες θελουν να ενταχθουν στη κοινωνια που τους δεχεται-φιλοξενει;

Ανώνυμος είπε...

quererro: ώστε...υπάρχει και κοινωνία...την αναγνωρίζεις τη χρησιμοποιείς ως έννοια για να πεις όχι τίποτα παραπάνω από το πρόδηλο ότι η σκέψη σου έχει κολλήσει ... μα όχι σε κανένα δύσκολο θεώρημα...μόνο φούντα...α! μόνο φούντα...δηλαδή σε αυτή τη Γη σε πρακτικό καθημερινό επίπεδο...υπάρχει κοινωνία που δέχεται και φιλοξενεί...τρεις εισπνοές ribena με γεύση πεύκο!

kravgi είπε...

Ευτυχώς querrero που οι περισσότεροι δεν σκέφτονται σαν και σένα. Ο κόσμος θα ήταν σε αντίθεση περίπτωση πολύ βαρετός!

anathrika είπε...

Ωραία, πέστε πως ένα παιδί από Κινέζο πατέρα και Ιταλίδα μητέρα,
αισθάνεται Κινεζάκι ενώ μεγαλώνει στην Ιταλία ή και το αντίθετο. (Διάφοροι λόγοι π.χ. εγκατάλειψη από τον ένα γονιό,κακομεταχείρηση, πλύση εγκεφάλου, κακή αντιμετώπιση του περίγυρου κ.ά.) Νομίζω πως το παιδί αυτό θα μπορούσε να γίνει κάποια στιγμή ένας ...άψογος ρατσιστής.
Θα μπορούσε όμως μεγαλώνοντας φυσιολογικά, να αγαπούσε πολύ και τις δύο πατρίδες του όπως και ολάκερο τον κόσμο, τις χώρες και τους ανθρώπους "μέχρι το πιο μικρό φυλλαράκι ενός δέντρου".
Δεν θεωρώ πως καταθέτω τίποτα σπουδαίο με αυτό που μόλις είπα.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρατσισμού,
από πολλές κι ανομολόγητες αιτίες,
αν θέλετε.

Καλά μίλησαν κάποιοι: Podilatis, Mickey, paragrafos, αλλά κι ακόμοι όσοι με χιούμορ αντιμετώπισαν τον εαυτό τους. Και άλλοι.

Ενώ ο Harry μπορούσε να περιοριστεί στο "δεν είμαστε όλοι ίδιοι,(πρέπει να) είμαστε όλοι ίσοι", μπλέχτηκε μαζί με μερικούς προλαλήσαντες σε χειρολαβές νοημάτων. Αν το ψάξει λιγάκι πιθανό να ανακαλύψει και το γιατί.

Βεβαίως μιλώ γι αγάπη. Για μένα αυτή είναι το κλειδί. Όπως όταν αγκαλιάζω τα παιδιά μου. Το ένα μου χέρι χαίρεται και τ' άλλο κλαίει για εκείνα που υποφέρουν.

Για τι άλλο να μιλήσω;
Χρώμα, καταγωγή, ηλικία, εμφάνιση, επάγγελμα, Δόξα, νά' χει η διαφορετικότητα!

Κι αν τύχει και υποπέσω στη μικροπρέπεια του ρατσισμού (Θου Κύριε...) ή και σε άλλες, γνωρίζω πολύ καλά το πότε και το γιατί. Έτσι για να μη νιώθω κι υπεράνω.
Εσείς;

traveller είπε...

@ glenn:

Φίλτατε, πράγματι αυθαίρετο το συμπέρασμά σου ως ακολούθως:

1. Η περιγραφή από μέρους μου του συστήματος, δεν σημαίνει με κανένα τρόπο και επικρότησή του. Αντίθετα έχω διαπιστώσει ιδίοις όμασι πολύ συγκεκριμένες αδυναμίες του. Παρακαλώ μη πυροβολήτε τον αγγελιοφόρο.

2. Υπάρχουν (και τεκμηριωμένα) πολύ πιο έξυπνοι από μένα. Μην ανησυχείς λοιπόν, είμαι εδώ και χρόνια εξοικειωμένος με την ιδέα.

Θα με ενδιέφερε η γνώμη σου: Τελικά είναι άδικη η προσπάθεια εργοδοτών να κατατάξουν τους εργαζόμενους με βάση τέτοιου είδους κριτήρια?

harrygreco είπε...

Ετσι μπραβο,ενας-ενας να φανερωνονται οι κρυφοι...Τεστς ευφυιας,φιλοξενια μεταναστων....Ειμαστε ολοι φιλοξενουμενοι,ενος κρατους που πρεπει να γινει κρατος δικαιου & να ανηκει σε ολους εξ ισου & εξ αδιαιρετου. Στη πραγματικοτητα,οι μονοι που ηρθαν με λεφτα στη Γραικια , αγορασαν " νομιμα " γη & εχτισαν σπιτια,ηταν οι εβραιοι & γραικοι της Διασπορας....Ολοι οι υπολοιποι,εδω & 1000 χρονια καβαλησαμε τη Πινδο & το Καιμακτσαλαν ,καναμε ντου επι Βυζαντιου & Οθωμανικης & φτιαξαμε τα χωρια μας με τσαμπουκα. Παρελειψα μια απαντηση,Ο Βενιζελος ( Μπεν Ζελον) εχει απορριψει με βδελυγμια τα περι Τουρκτσογλου κλπ.

Unknown είπε...

Ναι ρε harry, μόνο εμείς τα κάναμε αυτά.
Για τους γραικότουρκους δεν έχεις να πεις τίποτα.
Είσαι ο μεγαλύτερος ρατσιστής εν ζωή.
Για προσδιόρισε μας την φυλή σου: τουρκαλβανός, αλβανοβουλαρος, κάτι άλλο;

harrygreco είπε...

Βαλσαμο στο μπλογκ ο λογος της γυναικας μητερας ανα...Ομως,τα καθεστωτα δεν χτιζονται στην αγαπη αλλα στο μίσος. Πρεπει να εχθρευομαστε τους κακους περισσοτερο απ' οσο μας εχθρευονται εκεινοι.

glenn είπε...

Είπες nikos dimou: "Έχουμε χάσει την έννοια του ρατσισμού: είναι η προκατάληψη, η εκ των προτέρων διάκριση σύμφωνα με στερεότυπα και γενικεύσεις."

Πολύ γενικό. Αν ήταν έτσι, όλοι είμαστε ρατσιστές, αφού ο ίδιος ο εγκέφαλος δουλεύει με κατηγορίες, άρα εκ των προτέρων διακρίσεις. Σεντόνια να γράφει κανείς για το nom de la per και πως η ίδια η γλώσσα μας παγιδεύει σε στερεότυπα. Άρα; Να γίνουμε όλοι προτεστάντες γιατί είμαστε εκ των προτέρων αμαρτωλοί;

Nikos Dimou είπε...

Τελικά έχω την εντύπωση πως ελάχιστοι διαβάζουν τα σχόλια των άλλων.

Αλλιώς δεν θα επαναλάμβαναν τα ίδια, ούτε θα έθεταν ερωτήματα που έχουν ήδη απαντηθεί.

Harry υπάρχει περίπτωση να αναφερθείς σε κάποιον χωρίς να του κολλήσεις επιθετικό χαρακτηρισμό; Για σκέψου τι υποδηλώνει αυτή σου η ανάγκη;

Black Swan είπε...

Μαλλον μερικοί δεν ξέρουν οτι

- Ο λευκός ζωγραφίζει το διάβολο μαύρο και ο μαύρος λευκό.

- Η εικόνα του λύκου δεν μας φοβίζει όπως ο λύκος, αλλά όπως η εικόνα του λύκου που έχουμε μέσα μας.


- Η κοινωνικά κατασκευασμένη εικόνα του αποκλίνοντος αφενός συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερότητας του συστήματος κι αφετέρου νομιμοποιεί την εξουσία στις θεραπευτικές ή εξοστρακιστικές ή τιμωρητικές επεμβάσεις της.-Οι χαρακτηρισμοί μας για τον άλλο τον «διαφορετικό» δείχνουν τελικά το δικό μας ψυχικό κόσμο κι όχι τον ψυχισμό του απέναντί μας.

Nikos Dimou είπε...

glen έγραψα για προκαταλήψεις και στερεότυπα. Έτσι δουλεύει ο εγκέφαλος;

Μην τα μπερδεύεις με τις κατηγορίες - αυτές τις έχει ανάγκη η νόηση. Αλλά δεν έχουν απαξιωτικό περιεχομενο - απλώς τακτοποιούν.

glenn είπε...

Είπες : "Τελικά είναι άδικη η προσπάθεια εργοδοτών να κατατάξουν τους εργαζόμενους με βάση τέτοιου είδους κριτήρια?"

Δεν αναφερόμουν σε εταιρίες. Αναφερόμουν στη μεταφορά αυτού του συστήματος στο weight των ψήφων. Σε αυτό δεν ήμουν πολύ αυθαίρετος μιας και άρχισες λέγοντας "Ο oldman θίγει πολύ ενδιαφέρον θέμα σχετικά με τη στάθμιση της ψήφου.". Τι άλλο μπορεί να σημαίνει αυτό το "ενδιαφέρον";

glenn είπε...

Είπες nikos dimou: "Μην τα μπερδεύεις με τις κατηγορίες"

Μετέφρασα κατηγορίες το clustering, κακώς. Λέω ήδη πολλά αγγλικά και δε μ' αρέσει. Επιμένω πως σε κάθε cluster υπάρχει συνοδεύον συναίσθημα που το χρωματίζει "καλό", "κακό". Δουλειές του Colby, ήδη παλιές.

Stormrider είπε...

@ΝΔ
άσχετο: σας είδα στον άλφα, ωραία τα είπατε για τους τρελαμένους με το μοναχό!

Ανώνυμος είπε...

το post λέει να συνειδητοποιήσουμε και να πολεμάμε. η κοπελιά είπε για την αγάπη... αρκούν. διαδικασίες δηλαδή όπου μετέχουν άνθρωποι. η ζωή.

ποια κοινωνία λέει ότι εμείς δεν είμαστε ρατσιστές. η τηλεόραση το λέει! που είναι πιο άθλια από την πιο πρόχειρη δημοσκόπηση...

οι διεθνείς ημέρες υπάρχουν για να θυμίζουν ότι διαφορετική είναι η πορεία μας, αλλού πάμε από αυτά που ζούμε και που ίσως μας υπερβαίνουν...

και γιατί θα έπρεπε τα ΜΜΕ να εργαστούν για μία ανοιχτή τέτοια. ποιος εργάζεται σε αυτά για να εργαστούν και τα ίδια υπηρετώντας κάποιο σκοπό. από που προκύπτει αυτό το θα έπρεπε.


προκύπτει από εδώ: γυμνοί βρισκόμαστε κάθε στιγμή όσο εξακολουθούμε να υπάρχουμε ως υλικές οντότητες, η ευτυχία μας εξαρτάται με την ευτυχία των υπολοίπων (και δεν σταματάει εκεί που αρχίζει η ευτυχία των άλλων...), κάθε στιγμή απειλούμαστε από αυτά που μας εξοντώνουν βιολογικώς...δεν συμβαίνει να μας τυχαίνει τούτο κάθε μέρα...άλλοι καπνίζουν για να αποφύγουν την πτώση της γλάστρας επί της κεφαλής των...

μα να πάει να γράψει κβαντική τέτοια και να πρέπει τώρα να τον εκέλθω εις πραυλίαν. τι βελοσιράπτορας κι αυτός!

φιλάκι, μωρό.

oldman είπε...

Μάλιστα. Όποιος συγκρατεί διακριτικά την αναπνοή του περνώντας δίπλα από τσιγγάνο είναι ρατσιστικό κάθαρμα και όποιος ενοχλείται με την εξίσωση της ψήφου π.χ του κυρίου Δήμου με εκείνη της Ελένης Λουκά και της Άντζελας Δημητρίου, είναι φασιστικό γουρούνι με προοπτικές λαμπρής καριέρας στην ιεραρχία της χρυσής αυγής. (Λες και θα χρειαζόταν ειδικός αλγόρυθμος ανώτερων μαθηματικών, για να διακρίνεις ποιός είναι τι). Και να φανταστεί κανείς οτι το θέμα του post έχει να κάνει με την απολυτοποίηση και τα άδικα στερεότυπα. Κύριοι διακρίνω έντονο έλλειμμα ορθολογισμού και ψυχραιμίας. Καλή σας συνέχεια, δεν θα σας αναστατώσω άλλο. Εξάλλου το ζήτημα του επιπέδου της σημερινής δημοκρατίας θα χρειαζόταν ξεχωριστό post και δεν μπορεί να αναλυθεί μέσα από σκόρπια comments. (Παρ' όλα αυτά, αποτελεί την γενεσιουργό αιτία κάθε κοινωνικού προβλήματος που επιχειρεί κανείς να διερευνήσει.)

remalion είπε...

@harry
Μπεν Ζελον= βενιζελος δηλαδη?για ριξε μια εξηγηση αν θες.δεν τοχω ξανακουσει.
ενδιαφερον μου ακουγετε

remalion είπε...

harry
και τι ακριβως σημαινει και απο που η λεξη γραικος?

paragrafos είπε...

Το βίωμα της αβίαστης αποδοχής

"(...) όλοι τα βάζανε με το παπάκι, Ως και τα αδέλφια του ήταν σκληρά μαζί του, και του λέγανε: "να σε φάει η γάτα έτσι άσχημο που είσαι!" Έφτασε μάλιστα και η μητέρα τουστο σημείο ν΄αναστενάξει κάποτε: "Μακάρι να έφευγες από δω!" Οι πάπιες το δαγκώνανε, οι κότες το τσιμπούσανε, και το κορίτσι που ερχότανε να τα ταϊσει το κλοτσούσε.. Δεν άντεξε άλλο και μια μέρα τό σκασε (...)"

Ενα δώρο για τα παιδάκια σας ή και στα μικρά σας αδελφάκια από τον Αντερσεν.

Για την αντιγραφή

Παράγραφος

one-night-stand είπε...

Και εμείς περιμένουμε να μας αποχαιρετήσει μια μέρα το παπάκι γιατί τόση συσσωρευμένη βλακεία βλάπτει την υγεία...

christoforos είπε...

"Και ποιος είμαι εγώ για να κρίνω ή να θεσπίσω κριτήρια."


Ε, αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Όταν κάνω διακρίσεις (όταν επισημαίνω διαφορές) οφείλω να δίνω και το κριτήριο βάσει του οποίου τις κάνω.
Όλοι διατυπώνουμε κρίσεις, κάθε στιγμή, (λ.χ. η μέρα είναι βροχερη, οι ρατσιστές γέμισαν το μπλογκ, ο Ν. Δήμου μυρίζει κ.ο.κ.) το ζήτημα είναι να παρέχουμε και το κριτήριο (-α) βάσει του οποίου μπορούν αυτές να ελεγχθούν. ΑΥΤΟ Δ Ε Ν ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ. Επιπλέον, όσα κριτήρια διαθέτουμε είναι σχετικά, δηλαδή εκπληρώνουν μερικώς το αιτούμενο της αλήθειας. Τολμώ τέλος να ισχυριστώ ότι αυτό ισχύει προπαντώς για τις επιστημονικές "αλήθειες"/ προτάσεις.
Κατά τα λοιπά βρήκα πολύ ωραίο το ερωτηματολόγιο των "paragrafos" και"jan". Προτείνω να αντικαταστήσει την πρωινή προσευχή στα σχολεία (υποθέτω πως υπάρχει ακόμη..).

pelloponisios είπε...

σε πολλα συμφωνω με τον harry και θελω να εξακριβωσω αν καποιος ξερει
την ακριβεια της πιο κατω πληροφοριας.
μετα την συνθηκη της αλεξανδρειας το 1828 οι στρατιωτες του ιμπραημ που ειχαν κλειστει στο φρουριο της πατρας(10000) αρνηθηκαν να επαναπατριστουν στην αιγυπτο και εγκατασταθηκαν στις περιοχες της ηλειας και της μεσσηνιας απο το νεο ελληνικο κρατος,αφου εκχριστιανιστικαν.μεγαλος αριθμος απο αυτους τους αραβες στην καταγωγη.ευχαριστω

resident είπε...

Aραγε στα μπαρ πρέπει να υπάρχει face control? Eίναι ρατσιστικό αυτό?

one-night-stand είπε...

Ή να υπάρχει ερωτηματολόγιο IQ στο face control?

glenn είπε...

@pelloponisios:
Άντε και πες ότι είναι έτσι. Έπειτα;

Κυνικός είπε...

Resident Φυσικά και είναι ρατσιστικό το Face control στα μπαράκια. Με ποιό δικαίωμα θα μου απαγορεύσουν να πιω ένα ποτό σε ένα μπαρ μόνο και μόνο γιατί φοράω αθλητικά παπούτσια ή δεν είμαι ντυμένος σαν όλους τους άλλους. Πρέπει δηλαδή όταν βγαίνουμε έξω να φοράμε τη στολή της ομοιομορφίας για να μην χαλάμε το κύρος των εν λόγω μαγαζιών; Νομίζω το Face control είναι παράνομο, αλλά που να βρείς το δίκιο σου....

one-night-stand είπε...

Να χ*** το face control. Στα μπαράκια και στις disco που υπάρχει φανερώνει και κάτι ύποπτο για το κοινό που τα επισκέπτεται.

pelloponisios είπε...

@glenn
δεν θελω να πω τιποτα.ρωταω αν ειναι ιστορικα τεκμηριωμενο.και για τον αριθμο και για την τοποθεσια.και με ενδιαφερει προσωπικα επειδη ζω εκει.

resident είπε...

κυνικοs Δεν είναι μόνο θέμα ντυσίματος αλλά γενικά εμφάνισης και στατουs. Oι "κακομούτσουνοι" πιο δύσκολα θα περάσουν από τα ωραία παιδία, και ακόμα πιο δύσκολα από τις γυναίκες, και ακόμα πιο δύσκολα από τις ωραίες γυναίκες…Παράνομο, ρατσιστικό ,αλλά αναγκαίο για παιχτεί το "παιγνίδι"...

resident είπε...

...και οι πακιστανοί και Αλβανοί πιο δύσκολα από άγγλους,γάλους ακόμη και πορτογάλους..

guerrero762 είπε...

Face control?
Απαραιτητο.Δεν εχω καμμια διαθεση οταν βγαινω σε ενα bar,club etc να διασκεδασω να ανεχομαι τον καθε αντιαισθητικο "βλαχο",το καθε κακοντυμενο και ασχημο ανθρωπο.Δεν ειμαι υποχρεωμενος να συν-διασκεδαζω με λιγουρια που βγαινουν με 50 ευρω στη τσεπη προσπαθωντας να προσεγγισουν απελπισμενα διαφορες κοπελλες.Το καθε "μαγαζι" νυκτερινης διασκεδασης εχει την αισθητικη του και βασιζεται σε ενα concept.Δεν γινεται να περασεις την πορτα ενος club ή bar που απευθυνεται σε πελατες με μια αλφα αισθητικη και εισοδημα ντυμενος σαν πλανοδιος μικροπωλητης.

one-night-stand είπε...

Το concept είναι το θέμα querrero. Σκέψου όμως ότι εσύ δεν ταιριάζεις στο concept αυτού του blog... Understand???

Κυνικός είπε...

Resident Όταν λές αναγκαίο για να γίνει το παιχνίδι τί εννοείς; Επίσης έχω να προσθέσω πως κάθε φορά που ένας Άγγλος, Αμερικάνος ή Έλληνας μεθύσει και δημιουργήσει φασαρία σε ένα μαγαζί δεν θα έχει την ίδια αντιμετώπιση με έναν Αλβανό με την ίδια συμπεριφορά. Έτσι μου φαίνεται, μπορεί να κάνω και λάθος. τι λές;

Nikos Dimou είπε...

Πόσο παλιά πάει η ιστορία... Σκεφθείτε το:

ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ, ΒΑΡΒΑΡΟΣ...

Κυνικός είπε...

querrero Μπορείτε να δημιουργήσετε Prive club με μέλη της υψηλής κοινωνίας έτσι ώστε εμείς οι μαλίαδες μετα μούσια και τα σκισμένα τζην να μην χαλάμε την αισθητική σας. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μας άλλωστε. Μπορείτε να βάλετε και στρατιές από μπράβους απο έξω γιατι δαγκώνουμε.

Φιλικά ένας κυνικός.

Nikos Dimou είπε...

querrero μέχρι να βρεθεί ένα face control που θα κοιτάει πιο βαθιά και θα αφήνει εσένα απέξω.

Τα "λιγούρια με τα 50 ευρώ" μπορεί να είναι σπουδαίοι άνθρωποι (όπως ήμασταν εμείς, φοιτητές, όταν δεν είχαμε λεφτά - και το χιλιάρικο ήταν σπάνιο).

Πραγματικά είχα καιρό να συναντήσω τέτοια φτηνή οίηση...

NP είπε...

the resident said...
Aραγε στα μπαρ πρέπει να υπάρχει face control? Eίναι ρατσιστικό αυτό?

Αναρωτιέσαι? Χυδαιότητα. Θα πάω σε ένα μπαρ και θα επιτρέψω σε κάποιον να μου πει εάν θα μπω ή όχι? Ουσιαστικά τέτοιες μέθοδοι είναι "μάρκετιγκ" για να νομίζουν οι πελάτες ότι κάπου μπαίνουν, χρησιμοποιούν τον ρατσισμό για να σε "ανεβάσουν", να αισθανθείς "κάποιος"!!!

one-night-stand είπε...

Οπότε καταλήγουμε σε σχέση με το face control ότι ο ρατσισμός είναι μια τεχνητή και όχι πραγματική διαφοροποίηση.

guerrero762 είπε...

Σε μια χασαποταβερνα,σε ενα συνοικιακο bar,σε ενα πατσατζιδικο ή τελος παντων εκει οπου διασκεδαζουν τα αγνα παιδια του λαου μετα των μεταμοντερνων εκδοσεων της "λαικης-σουλας-κομμωτριας" girlfriend τους δεν παω ποτε.H εκει που συχναζουν "μαλλιαδες" φοιτητες αριστερων αποψεων και ταγαρια(καλα υπαρχουν ακομα τετοια στεκια;Δεν εχει 20 και πλεον χρονια που μας αφησαν χρονους τα '70s;)
Δεν μου αρεσουν και υπαρχει περιπτωση να πατησω το ποδι μου.Δεν θιγομαι απο το οτι δεν θα γινω ποτε εκει αποδεκτος.Εσεις αγαπητοι "ξεπετα" και "κυνικε" γιατι αρπαζεστε;Αποριας αξιο!
Δεν χρειαζομαι μπραβους φιλτατε και μην bite.Δεν ειναι πρεπον αλλωστε.Ειναι κριμα που στην Ελλαδα λιγα clubs υπαρχουν που να συνδυαζουν την αισθητικη που επιζητω και την μουσικη που αγαπω.Πιστεψτε με δεν εννοω discoσκυλλαδικα και χαρτοπετσετες στον αερα.Τι φρικη mein gott!
Ισως εσεις δεν ειχατε την τυχη να δειτε πως διασκεδαζει η αγνη ελληνικη επαρχια,σε ολα σχεδον τα μηκη και πλατη της.Ο γραφων ειχε και εχει δυστυχως αυτη την δυνατοτητα.

paragrafos είπε...

Ο Τσιτσάνης για τους φεισκοντρολάδες γενικώς...

Πάλιωσε το σακάκι μου
θα σβήσω απ’ το μεράκι μου
Και καημό, και καημό έχω μεγάλο
Δεν μπορώ, δεν μπορώ να πάρω άλλο

Τόσα κοστούμια χάρισα
μα τώρα που ρεστάρισα
φίλος δε, φίλος δε με πλησιάζει
Τα παλιό-, τα παλιόρουχα κοιτάζει

Ντυμένο σε προσέχουνε
κι από κοντά σου τρέχουνε
Σαν παλιώ-, σαν παλιώσουν πέρα ως πέρα
δεν σου λέ-, δεν σου λένε καλημέρα

cobden είπε...

Ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο ή ένα οποιοδήποτε μαγαζί ανήκει στον ιδιοκτήτη του.Άρα αφου αποτελεί ιδιοκτησία του,άσχετα με το αν συμφωνώ εγώ ή όχι, μπορεί αν θέλει να βάλει face control, να δέχεται μόνο Έλληνες ή μόνο καλοντυμένους ή μόνο Αλβανούς ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Είναι πολύ πιθανόν με την τακτική του αυτή να χάσει πελάτες και έτσι να τον τιμωρήσει η αγορά για την αποφάση του.Ίσως και όχι ομως, αν σκοπεύει να προσελκύσει συγκεκριμένη πελατεία.Με το να μου απαγορεύει την είσοδο όμως στο μαγαζί ΤΟΥ αποτελεί ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ, δεν μου στερεί κανένα ατόμικο μου δικαίωμα...δόξα το θεό, υπάρχουν και άλλα μπάρ για να παω..

glenn είπε...

@querrero:
Φροντίστε τουλάχιστον να αφήνετε κενό μετά το κόμμα και την τελεία. Είναι χαρακτηριστικό και του harry και κινδυνεύουμε να σας μπερδέψουμε...

Ανώνυμος είπε...

querrero: τι νόημα έχουν όλα αυτά που λες, τη στιγμή μάλιστα που οι πιο ερωτικές κοπέλες βρίσκονται κλεισμένες μέσα σε άσυλα ή μέσα στα σπίτια τους...και όταν οι ίδιες αυτές διαθέτουν αρχές και τρόπους, τέτοιες ώστε η ηβική τους χερσόνησος να γίνεται πέτρωμα...διαστημικό...κατάφωτο γαλανού κυματισμού...που πλέει στο χάος εκεί που δεν υπάρχει μέρα επειδή ποτέ δεν εμφανίστηκε η νύχτα. ω, τι χείλια γλυκά των κάτω σκεπασμάτων για τη βλακεία του κόσμου φταίει ο Παυλίδης τεμάχισέ μου ένα στριγκάκι πράσινο να σε εξομολογήσω.

Nikos Dimou είπε...

cobden δεν έχεις δίκιο. Ένα κέντρο είναι δημόσιος χώρος - και πρέπει να είναι προσιτό στον καθένα. Μόνο ένα κλάμπ με συνδρομητές δικαιούται να αποκλείει τα μη μέλη.

querrero να μας πεις τα μαγαζιά που πηγαίνεις - για να μην πάμε...

resident είπε...

Το θέμα εδώ δεν είναι η νυχτερινή ζωή του τόπου αλλά επειδή τα νυχτερινά μαγαζιά και ειδικά τα πολυτελή είναι χώροι που ο υπάρχει έντονα ρατσισμός λέω τα εξής 1. υπάρχει η άποψη ότι σε ένα τέτοιου είδους μαγαζιά παίζει μεγάλο ρόλο η διακόσμηση άρα ότι άσχημο πρέπει να μένει εκτός 2. επειδή οι άσχημοι φτωχοί και πεινασμένοι είναι επίσης συνηθωs και σεξουαλικά πεινασμένοι και τα μαγαζιά αυτά πουλάν την ψυχοτρόπο ουσία αλκοόλ είναι πιο επικίνδυνο να προκαλέσουν φασαρία οπωs επισηs και να μην ξοδέψουν πολλά χρήματα 3 ο κόσμος που συχνάζει εκεί είναι κοινοί θνητοί άρα υπάρχουν πολλοί κρυπτορατσιστεs που βλέπουν με άσχημο μάτι τους "φτωχομπακουρουs" 4 τα μπαρ κλαμπ υποτίθεται ότι είναι ερωτικά μέρη όποτε οι ξενέρωτοι είναι εκτός παιγνιδιού κλπ Πλούσοι και ωραίοι ευπροσδεκτοι. οι άλλοι πρέπει να συνοδεύονται η να έχουν κράτηση η το μαγαζί είναι γεμάτο.Αυτά και αλλά πολλά

Stormrider είπε...

ρε querrero δεν φέρνουμε και στην Ελλάδα το σύστημα της Ινδίας με τις κάστες να εφαρμόζεται η νοοτροπία σου παντού;
μιας και το θέμα είναι περι ρατσισμού, δεν θα ξεχάσω σε ένα "μουράτο" club της πόλης μου όπου πριν 1-2 χρόνια είχε το σύστημα από την μία πόρτα να μπαίνουν οι "απλοί" και από άλλοι όσοι ερχόταν με μερσεντές, αρμάνια κτλ. Ακόμα δεν θα ξεχάσω την ματαιοδοξία κάποιων θαμώνων να μπορέσουν να μπουν μια μέρα από την πόρτα των "μούρηδων"...

guerrero762 είπε...

Κ.Δημου η φραση Τα "λιγούρια με τα 50 ευρώ" αναφερεται σε συγκεκριμενα ατομα.Την ανυπαρξια χρηματων την βιωσα οταν ειχα αποκοπει με δικη μου πρωτοβουλια απο τις "γονικες" παροχες λογω του επαγγελματος που επελεξα και που θεωρηθηκε αναξιο του κοινωνικου μου-μας status.Και μιλαμε για ασχημα χρονια,οποτε please μου μου λετε αν γνωριζω τι αξια εχει το χιλιαρικο και τα 50 ευρω.Σε καμμια περιπτωση δεν θελω να σας γινω συμπαθης ουτε να δεχθω τα ευσημα κανενος,τυχγανει τα γνωριζω την αξια μου και τις ελλειψεις μου σαν προσωπικοτητα και ατομο,πλην ομως σε αρκετες περιπτωσεις μαζευα εκεινους τους χαλεπους καιρους κερματα αναποδογυριζωντας τσεπες για να μαζεψω το αντιτιμο ενος πακετου τσιγαρων ή μιας τυροπιτας.Απλουστατα εφοσον δεν μπορουσα να διασκεδασω με το τροπο που ηθελα δεν εβγαινα εξω,εφοσον δεν μπορουσα να αγορασω τα βιβλια και τους δισκους που τοσο αγαπω δεν τα αγοραζα.Δεν εκανα εκπτωσεις στο τροπο ζωης μου,δεν κλαφτηκα,δεν επισκεπτητα μαγαζια που σε καθε αλλη περιπτωση θα τα περιφρονουσα κτλ.
Οσο χυδαια ειναι η προβολη του πλουτου αλλο τοσο χυδαια ειναι-κατα τη γνωμη μου-και η προβολη της φτωχειας.

guerrero762 είπε...

Κ.Δημου πιστεψτε εδω που βρισκομαι δεν εχει νυκτερινη ζωη.Εκτος αν θελεις να διακυνδυνευσεις την ανατιναξη.
Περι ρατσισμου και αποκλεισμου να μια ενδιαφερουσα ιστορια:Προ ετων καταστηματαρχης στη Κυπρο αρνηθηκε σε εμενα και 2 συναδελφους την παροχη ετοιμου φαγητου γιατι ειμασταν "καλαμαραδες".Πραγματικα εκει ενας ελληνας βιωνει εναν ιδιομορφο κρυπτορατσισμο.
Κ.stormrider ποιος σου ειπε πως δεν υπαρχουν καστες στην ελλαδα και γενικοτερα στο δυτικο κοσμο.Απλως σε εμας δεν ειναι θεσμοθετημενες.
Ισως ο μοναδικος χωρος που κανενας δεν δινει σημασια στα ρουχα,την καταγωγη,τη μορφωση κτλ του αλλου ειναι το γηπεδο και κατ'ακριβεια οι θυρες των φανατικων οπαδων.Μιλαω εκ πειρας.Αμα δηλαδη εισαι ντυμενος με hugo boss και πεταξεις κανενα "ναι αμε" στα περιξ του γηπεδου της Τουμπας ενω παιζει ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ ειναι παραπανω απο σιγουρο πως θα σε κυνηγησουν με την ιδια λυσσα λαικα παιδια με φτηνα t-shirts,μουσατοι με σκισμενα τζην,και "κυριλεδες" με armani.

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ni_Chi είπε...

quereo:

Να στο πω απλα. Η οικογενεια μου εχει φραγκα. Εχω ενα αρκετα καλο επιπεδο μορφωσης. Δεν στερηθηκα ποτε τιποτα.
Αλλά προτιμω εναν "αντιαισθητικο βλαχο" απο καποιον που θεωρει τον εαυτο του ανωτερο. Μπορει ο εργατης στην οικοδομη να φοραει ακομα το καρο σακακι με το ριγε πουκαμισο, ομως αυτο δεν σημαινει πως δεν εχει κατι ενδιαφερον να πει.
(η αντιθετη νοοτροπια ειναι αυτη που εχει σημαδεψει το Π.Ψυχικο)

Και τελοσπαντων, τα ρασα δεν κανουν τον παπα. (οπως χρηματα+μορφωση δεν ισουνται παντα με καλλιεργεια).

Ανώνυμος είπε...

πέρασα πάλι το στενό
που κάθεσαι μικρή μου
σε είδα και σηκώθηκε
όλη η παλιά ζωή μου
πέρασα πάλι το στενό
πού κάθεσαι μικρή μου;
σε είδα και γιατρεύτηκε
κάθε παλιά πληγή μου
πέρασα πάλι στο στενό
και κάθισες μικρή μου
δε φταίνε τα γλυκά κρασιά
κοίτα που ξιφομαχούν έξω από τα ντάνσινγκ του απριλιού τα λουλούδια μην την ανοιγοκλείνεις τη θύρα της ντουλάπας και μην τα πετάς τα ρούχα όπως βγαίνουν γρήγορα από τα στενά περάσματα πάλι σου λέω πάλι ομοίως γρηγορότερα καταπλακώνουν με νερά τα πυρότουβλα τους τα άλλα νερά σβήνει μωρό μου ο ασβέστης ο σβησμένος να γίνει όλο λευκό...

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
resident είπε...

Ψεύτικα χαμογελά, ψεύτικη χαρά και ψεύτικες ελπίδες ,αλλά τόποι συνεύρεσης και ερωτικού παιγνιδιού αυτά είναι τα μπαρ, κλαμπ κλπ.Για υπάρξει αυτό το κλίμα είναι απαραίτητο τo το face control.it’s a hard life guys..
ni-chi said "τα ρασα δεν κανουν τον παπα".
όχι, αλλά τα όμορφα ράσα ομορφαίνουν τον παπά.

Κυνικός είπε...

Και εμένα μου τη δίνουν οι δήθεν τύπου που νομίζουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου, αλλά ποτέ δεν θα ήθελα να τους ρίξουν πόρτα σε ένα μπαράκι που θα σύχναζα. guerrero Μήπως ξέρεις αν έχουν βγεί life style σε χάπια; Γυρίζω στο πυθάρι μου.

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Nikos Dimou είπε...

Aχ, paragrafos, τι παράταιρα που ακούγονται ο Βάρναλης και ο Ελύτης μέσα στα clubs!

Ανώνυμος είπε...

-Χαρίλαος Φλωράκης-

την πιο καλύτερη ζωή
ο ψύλλος την περνάει
βουτάει μεσ' τα ρούχα μας
και άβοφα τσιμπάει

αρχίζει πρώτα απ' το λαιμό
και ίσια κάτω πάει
όπου βρεθεί κι όπου σταθεί
αλύπητα τσιμπάει

ήθελα κι εγώ κόρη μου
να ήμουνα κι εγώ ψύλλος
νάμπαινα μεσ' στα ρούχα σου
σα λυσσιασμένος σκύλος

να σε τσιμπούσα στο λαιμό
να σούκανα φουσκάλες
κι ύστερα θα κατέβαινα
δυο παρακάτω σκάλες

εκεί πια θα σταμάτουνα
τι ωραία για φαντάσου
και θα ξεκουραζόμουνα
μεσ' στη δροσιά του δάσους

-ο ψύλλος-

resident είπε...

Ερωτιάρης και φιλοs του δασουs ο ψύλλος.Kαλά που το βρήκε? με έκανε να γελάσω ο αθεοφοβοs

paragrafos είπε...

Nikos Dimou said...
Aχ, paragrafos, τι παράταιρα που ακούγονται ο Βάρναλης και ο Ελύτης μέσα στα clubs!
------------------
Πράγματι έχετε δίκιο! Βλέπετε, στο νου μου είχα τους απόβλητους μιας άλλης εποχής...

Με την αδειάσας, αποσύρω τα αποσπάσματα.

christoforos είπε...

"I have learned that to be with those I like is enough."

Walt Whitman (1819-92), Leaves of Grass

mihalis, a dreamer είπε...

Ξεκολλήστε από το face control. Είναι ξεκάθαρα ρατσιστικό και ΠΑΡΑΝΟΜΟ, όπως (θεωρητικά) είναι παράνομο ένας οδηγός ταξί να μη δεχτεί να σε εξυπηρετήσει ή ένας φούρνος να μη σου δώσει ψωμί. Μια ερώτηση: Γιατί τα glamorous μαγαζιά της νύχτας δε διαφημίζουν συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα ώστε όποιος εξακολουθεί να επιθυμεί την είσοδό του σ' αυτά να γνωρίζει ότι με κοστούμι και συνοδό θα μπει ΣΙΓΟΥΡΑ; Μα γιατί πολύ απλά δε θέλουν να αισθάνεσαι σίγουρος, ένα φτηνό ψυχολογικό τρυκ που εκμεταλλεύεται τους ανασφαλείς. Αυτοί αισθάνονται ότι εξυψώνονται αν περάσουν τις πύλες, και ο κύκλος κλείνει με την πολυάριθμη πελατεία που τους χαρίζουν και που επιτρέπει την πολυτέλεια του face control. Αν γνωρίζατε τους ανθρώπους πίσω από αυτό το γελοίο, πλην αποδοτικό μηχανισμό, θα μένατε με το στόμα ανοιχτό από το υποθαλάσσια αβυσσαλέο επίπεδό τους.
Τώρα πίσω στο θέμα μας...

...οι καταφανώς συμπλεγματικοί ρατσιστές είναι μικρότερο πρόβλημα από τους πολυπληθέστερους ρατσιστές που δεν γνωρίζουν ότι αυτό ακριβώς είναι. Μόνο όποιος έχει εντοπίσει στον ίδιο του τον εαυτό τα ρατσιστικά ορμέμφυτα έχει ελπίδες να τα ξεπεράσει. Φοβού αυτόν που αρχίζει με τη φράσή:
" Εγώ δεν είμαι ρατσιστής, ΑΛΛΑ..."( και στη συνέχεια προσπαθεί να σου εξηγήσει για ποιο λόγο ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να λειτουργήσει ρατσιστικά- το είδα και στο blog.) Μα φυσικά, τα ρατσιστικά ένστικτα πάντα μάς τα σερβίρουν τα κατώτερα εγκεφαλικά μας στρώματα με τη συνοδεία ένα σωρό λογικοφανών δικαιολογιών, τι περιμένατε πως οι ρατσιστές έχουν επίγνωση του ρατσισμού τους;
Και μια τελευταία παρατήρηση:το κοινό του ρατσισμού με τον εθνικισμό, το σεξισμό και το φομενταλισμό είναι ο υποδόριος φόβος για τον άλλο. Δείξε μου έναν άνθρωπο που φοβάται και θα σου δείξω ένα ρατσιστή.

christoforos είπε...

Επιδέχεται πολλές αναγνώσεις ο παραπάνω στίχος. Είπα να τον γράψω καθώς διάβαζα στο μπλογκ για την παγκόσμια ημέρα ποίησης.
Προσωπικά είμαι διχασμένος...για το στίχο.

υ.γ.: Αλβανικό ραπ σήμερα στο Bioς, είσοδος ελεύθερη. Εγώ πηγαίνω τώρα...take care φιλάλληλοι

harrygreco είπε...

Η " αναγκη της ταυτοποιησης " του καθενος απο μενα δηλωνει το παθος μου για αληθινη εθνικη ταυτοτητα. Ειμαστε λαος που ζει μεσα στο ψεμμα. Οι περισσοτεροι εχουν υποστει τετοια πλυση εγκεφαλου για αρχαιους & ανυπαρκτη ανωτεροτητα τους που οντως πιστευουν οτι ειναι αρχαιοι,ενω θεωρουν μειωτικο να δεχθουν οτι ειναι γραικοποιημενοι βαλκανιοι.Οποιος αρνειται οτι ειναι αλβανογραικος,το κανει γιατι θεωρει οτι οι αλβανοι ειναι ζωα ενω οι ελληνες δεν ηταν π*υστοφονιαδες αλλα ανωτερα οντα . Μονο ο δημος Μεγαρων τολμησε να τιμησει την αρβανιτια στο σηριαλ του Μανουσακη,αντι για ...ολη τη Ρουμελη & το μισο Μορια...Για το γραικος υπαρχουν 2 εκδοχες,απο την ελ. μυθολογια & απο τους ρωμαιους. Δεν ξερω τι σημαινει Ζελον,αλλα το Μπεν ειναι τιτλος αριστοκρατιας,αντιστοιχο του Μπιν για αραβες & Φον για Γερμανους. Κριμα που η συζητηση εκφυλιστηκε σε μπαροκουβεντα.

Ανώνυμος είπε...

ρε συ τέτοιε άμα γελάς με αυτά, τότες τι είναι αυτό που σε ερεθίζει σεξουαλικώς.

θα στείλω γράμμα στη μάνα της ή στη φωτεινή και της πω, δες : εσάς κυρούλη μου καλή οι τέτοιες είναι λευκασμένες ενώ οι δικές της ουχί τελεία άρα εγώ έχω λάβει την απόφαση τη σοβαρή να λευκάνω τις τέτοιες της ... που μοιάζουν με τρίχες που δεν είναι τριχούλες ακριβώς ... που είναι το Τ να συνδέσουμε γομολάστιχες στην αποχέτευση ... άρα αφού την αγαπάω πρέπει να της κάνω τα κακά πράγματα ε και όχι την άδεια σας δηλαδή μα να το ξέρετε αν την πρωίαν της μέθης δεν θα ημπορεί να σούρει τα βήματα και τα πόδια της χάσκει που χάουν ε και όλο θα παθαίνει και θα παθαίνει και θα γίνεται και θα ισιοχαλάει το τέτοιο της με το σεσουάρ όχι των υπονόμων ερωτικώς...και την αγαπάω, δώσμου τη και μη σε προβληματίσει ούτε ο τεχνητός πονόδοντος

κι εγώ στον ίδιο το θεό
παράκληση θα κάνω
μην τους πειράζει όσους γλεντούν
στον κόσμο τον απάνω
θεέ μου πανάγαθε θεέ
κοίταξε νάβρεις τρόπους
να παίρνεις τους παράωρους
και τους κακούς πασόκους
ξεδιάλεγε τους άχρηστους
και τους ψευτονταήδες
να αφήσεις μόνο στη ζωή
ανθρώπους μερακλήδες
που ξέρουνε και τραγουδούν
που παίζουν και χορεύουν
που αγαπούν και χαίρονται
και δε σε κοροϊδεύουν.

τέτοιε, δε γελάμε με τούτα τα τραγούδια. γέλα με τους κάτωθι ναζί: Σαββόπουλο, Πορτοκάλογλου, Χατζηδάκι. 95%

glenn είπε...

Κύριε Δήμου μια ερώτηση για σας: Υποθέστε ότι γνωρίζετε έναν άνθρωπο. Δεν ξέρετε τίποτε γι' αυτόν. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνετε είναι ότι λατρεύει τις γάτες. Τι θα αισθανθείτε γι' αυτόν;

Nikos Dimou είπε...

Harry το Μπεν στα εβραϊκά σημαίνει γιός. Μπεν Γκουριόν ο γιός του Γκουριόν... από κει και το Μπεν Γιαμίν - ή Βενιαμίν ο μικρότερος γιος.

Κακώς Paragrafos αφαιρέσατε τα αποσπάσματα - μιλάνε για ένα είδος αποκλεισμού...

Nikos Dimou είπε...

glenn said...
Κύριε Δήμου μια ερώτηση για σας: Υποθέστε ότι γνωρίζετε έναν άνθρωπο. Δεν ξέρετε τίποτε γι' αυτόν. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνετε είναι ότι λατρεύει τις γάτες. Τι θα αισθανθείτε γι' αυτόν;

Σίγουρα συμπάθεια - μια και μοιραζόμαστε μία προτίμηση. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το θέμα μας. Αν μισούσε τις γάτες θα αισθανόμουν αρνητικά - αλλά και αυτό δεν είναι ρατσισμός. Αν έλεγα: όσοι δεν αγαπούν τις γάτες είναι υπάνθρωποι - τότε ναι.

hem είπε...

συμφωνώ ότι την ταινία με τους γκέυ θα πρέπει να την προβάλλουν στα σχολεία επειδή κάποιος θεώρησε ότι έτσι θα καταπολεμήσουμε το ρατσισμό.
ο ρατσισμός είναι το κίνητρο: για τους ανθρώπους να ντυθούν στα χακί και να υπηρετήσουν την πατρίδα (να προφυλάξουμε τη χώρα από τους τούρκους, όλες οι ασκήσεις του ελληνικού στρατού έχουν μόνιμο σενάριο την εισβολή των τουρκων), για τα μέλη μιας κοινωνίας να παραβούν το νόμο σε περιπτώσεις που η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει τα προσχήματα ( ακροδεξιές οργανώσεις, τρομοκρατικά χτυπήματα, οι μισοί έλληνες με την εγγύηση να μην τους έπιαναν θα έκαναν ότι ο καζάκος, όπως τα λυντσαρίσματα που γινόντουσαν στην αμερική)
για τα μέλη των κοινωνιών να μην τολμούν παρεκλίνουσες συμπεριφορές και υπονομεύεται η συνοχή του κοπαδιού.
οι ματωμένες καρδιές και οι ποιητές θα μπορούν να περιμένουν την εξυγίανση της ελληνικής κοινωνίας με το μαγικό ραβδάκι της διακυβέρνησης μέχρι να εμπνευσθούν μια κοινωνία με αδικίες και ρατσισμό όπου θα κυριαρχεί ο ισχυρός και οι πολιτισμικές διαφορές θα λύνονται με πόλεμο βίαια και στον ατμό

harrygreco είπε...

Αρα το Μπεν σημαινει κυριολεκτικα του...,ακριβως οπως το φον ,βαν ντε,ντυ. Δηλωνει παντως αριστοκρατια. Ο ιδιος ο Βενιζελος ,ο μεγαλος,δεν ειχε ιδεα περι της καταγωγης του. Η πλακα ειναι οτι μερικοι απο τους χειροτερους γραικους ναζιστες/ελληνιστες ειναι γραικοποιημενοι & εκχριστιανισμενοι εβραιοι,οπως ενας λεβακος του καρατζαφερη,ενας κοραχαης & κολμερ της εφ. Εστια & ο απιθανος..." μακεδονομαχος " μαρτης.Τα επωνυμα οσων δεν τιμω,τα γραφω με μικρα.

Nikos Dimou είπε...

Καληνύχτα!

Ελπίζω ως το πρωί να έχουμε φτάσει τα 400 σχόλια...

Καμία ευγένεια στο Μπεν Harry. Πολύ κοινό επίθετο. Αν θέλεις να μάθεις την διαστρωμάτωση των εβραίων ψάξε τους Λεβή και τους Κοέν...

cyberdustz είπε...

Μπεν σημαίνει ότι σημαίνει το –ουλος στα Ελληνικά, το –σον στα Αγγλικά, το Μακ- στα Σκοτσέδικα, το Ο’- στα Ιρλανδικά, το –σεν στα Σκανδιναβικά και πάει λέγοντας.

Δεν είναι τίτλος τιμής.

Τελεία. Παύλα.

resident είπε...

mihalis, a dreamer said "Γιατί τα glamorous μαγαζιά της νύχτας δε διαφημίζουν συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα ώστε όποιος εξακολουθεί να επιθυμεί την είσοδό του σ' αυτά να γνωρίζει ότι με κοστούμι και συνοδό θα μπει ΣΙΓΟΥΡΑ; Μα γιατί πολύ απλά δε θέλουν να αισθάνεσαι σίγουρος, ένα φτηνό ψυχολογικό τρυκ που εκμεταλλεύεται τους ανασφαλείs"

Όχι δεν είναι γι αυτό.Kαι δεν μπορει να γινει ετσι απλα.Αν πάει ένας γύφτος με κουστούμι,με συνοδό μια γύφτισσα θα τον μπάσουν?Eίναι πόλοι οι λόγοι,αλλά δεν είναι το θέμα μας τώρα.Αλλη φορά ίσως…

harrygreco είπε...

Η εντυπωση μου για το Μπεν ηταν διαφορετικη,το θεωρουσα παρομοιο του Φον κλπ. Αριστοκρατια ή μη,τα επωνυμα δηλωνουν σαφη εθνολογικη καταγωγη & το κυριοτερο,αποκλειουν καταγωγη απο αρχαιους. Ο ελληνισμος ειναι ακριβως οπως ο γερμανικος ναζισμος,δεν εφερε τιποτα το καλό,μονο αφιονισμενους αρβανιτες να σφαζουν τα Βαλκανια,το '12,το '22,το 46-49,την εοκα α & β στη κυπρο & το '64 & '74. Σφαγες,υποδουλωση,εθνοκαθαρση Τουρκων,Βουλγαρων,Μακεδονων,Τσαμηδων,τυρρανια επι " μη ελληνων " αλλα & του 10-25 % του πληθυσμου που ειναι " ανθελληνες " κομμουνιστες. Αυτοι απελευθερωθηκαν το '81,οι αλλοι ειναι ακομα δουλοι.

anathrika είπε...

Διάβαζα τα σχόλια όταν έπεσα πάνω στην περίπτωση querrero. Είπα να προσπεράσω το γέριμο το "concept"
και τα άλλα που έγραφε μέχρι που χτύπησα πάνω στις λέξεις "καλαμαράς" και "κρυπτορατσισμός". Καθώς ίσως το σκεφτήκατε από τη λέξη "γέριμος"
=έρημος, είμαι από την Κύπρο. Το πήρα λοιπόν πάνω μου που λένε και
έχω να πω τα εξείς: Δεδομένου ότι
όντως ο μαγαζάτορας δεν εξυπηρέτησε τον quer. και την παρέα του λόγω της ελληνικότητάς τους... θα γίνω μάλλον κλισέ: Βλάκες -ή όπως αλλιώς θέλετε πέστε τους-,είναι σκορπισμένοι ανά την υφήλιο. Ε κι η Κύπρος μικρή μεν αλλά υπάρχει ακόμα στο χάρτη...δεν αποτελεί εξαίρεση.
Τα ίδια ακριβώς με τα μόλις πιο πάνω, έχω να πω και για τον "κρυπτορατσισμό".

Άλλωστε είναι μάλλον απίθανο ο quer. κι εγώ να έχουμε ποτέ γνωριστεί. Αν αυτό συνέβαινε θα του ερχόταν οπωσδήποτε η λέξη από την αντίθετη μεριά.

Όσον αφορά το "καλαμαράς" σημαίνει γραφιάς, γραμματικός. Δεν θα πω ότι ευχαριστιέμαι ιδιαίτερα όταν την ακούω αλλά πάντως δεν λέγεται ντε και καλά με εμπάθεια ή απαξίωση.
Η φίλη μου η Μ. λέει στενότατο φίλο μας "καλαμαρούι" ή "ρε καλαμαρά"... Της ανταπαντά ανάλογα βέβαια (ουου υπάρχουν πολλοί χαρακτηρισμοί να ανασύρει κανείς ειδικά για κάποιον από την Πάφο απ' όπου είναι η Μ.) Γελούν.

resident είπε...

Ebony And Ivory


By Paul McCartney

Ebony And Ivory Live Together In Perfect Harmony
Side By Side On My Piano Keyboard, Oh Lord, Why Don't We?
We All Know That People Are The Same Where Ever We Go
There Is Good And Bad In Ev'ryone,
We Learn To Live, We Learn To Give
Each Other What We Need To Survive Together Alive.

harrygreco είπε...

Οι μπαροβιες περιπτωσεις υποβαθμιζουν το μπλογκ. Ειναι χρησιμο να ξερουμε τη χωρα του καθε σχολιαστη.Οι Κυπριοι πιστευω οτι συμφωνουν με τη γνωμη μου οτι οι μισοι θεωρουν εαυτον " ελληνα " / γραικο,οι αλλοι μισοι ομως τον θεωρουν γραικοφωνο Κυπριο,ανηκουν δηλαδη σε διαφορετικο εθνος,συγγενες μεν με τους γραικους αλλα διαφορετικο. Ενα εθνος οπως ειναι οι Λουξεμβουργιοι & οι Μαλτεζοι. Παντως οι Τουρκοι της Κυπρου θεωρουν εαυτους Τουρκους,οχι τ/κυπριους. Ανηκουν στο ιδιο εθνος με τους Τουρκους,οπως & οι Τουρκοι Γραικιας,Βουλγαριας,Μακεδονιας,Γερμανιας κλπ. Υπαρχει ενα εθνολογικο ανσλους μεταξυ γραικικου & κυπριακου κατεστημενου,ενω οι λαοι εχουν αμοιβαια αντιπαθεια.

Ανώνυμος είπε...

και είναι ωραίες οι νησιώτισες που έχουν μεγαλώσει με θάλασσα και αγέρα και με βουνά και με μεγάλους ήρωες. τι ωραία. δε θα σε παρακαλέσω να γυρίσεις πίσω ξέρω ότι θα πονέσω μα θα συνηθίσω δε θα χαθώ θα χύσω και χωρίς εσένα θα χύσω όσο κι αν μου λείπεις θα χύσω όρθιος θα σταθώ δε θα χαθώ...αυτοί οι μικροαστοί αθηναίοι, συντρόφισσες, υπάρχουν μόνο για να γίνονται θέμα στις ειδήσεις και να παραπονιούνται που πεινάνε για πλαστικό φαγητό. πολύ χαίρομαι. ε, πάμε στα βουνά και κάτω από τα δέντρα να τρώμε κρεατάκια και να πίνουμε σκορδόψωμα. Ξεροψημένο μου; Διατημόπλοιο και ρετσίνα με σοκολατούχο. Γάλα...

remalion είπε...

harry
γραικος παντως στην κοινη εκφραση ειναι ο απατεωνας
αν δεν κανω λαθος.κατι σαν το go portugese και δεν εχει εθνικο νοημα ουτε γεωγραφικο.ειναι ετσι?και ειναι σε σοβαρη εμηνεια ταυτοσημο με το ελλην.
παντως σε ενα εχεις δικιο.το μπερδεμα της ταυτοτητας μεγαλο και κατευθυνομενο.

glenn είπε...

Είπες nikos dimou: "Σίγουρα συμπάθεια - μια και μοιραζόμαστε μία προτίμηση."

Εδώ ήθελα να φτάσω. Προηγείται λοιπόν η συμπάθεια, ανεξάρτητα του τι θα επακολουθήσει. Και εάν μισούσε τις γάτες (χωρίς να τις βλάπτει βέβαια) θα προηγείτο η αντιπάθεια.

Εδώ έχουμε ένα κρυμμένο στερεότυπο σαν κι αυτά που έχουμε όλοι μας άλλωστε. Δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως αλλά θα μπορούσε να παραφραστεί σαν "αποφασίζω χωρίς ιδιαίτερο λόγο, από εδώ και μπρος, να συμπαθώ και να αντιπαθώ τους ανθρώπους με βάση του εάν συμπαθούν ή όχι τις γάτες". Έτσι φαίνεται καλύτερα η δομή του στερεότυπου ( = εκ των προτέρων γνώμη, γενίκευση, προκατάληψη). Ωστόσο, τίποτε το κακό μέχρι τώρα.

Τι γίνεται όμως στη περίπτωση που πω: "αποφασίζω χωρίς ιδιαίτερο λόγο, από εδώ και μπρος, να συμπαθώ και να αντιπαθώ τους ανθρώπους με βάση τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους, το χρώμα τους, την οικονομική τους κατάσταση, τα πολιτικά τους πιστεύω και το εάν συμπαθούν ή όχι τις γάτες".

Και στη πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση, κατατάσσω τους ανθρώπους χρωματίζοντάς τους με θετικά ή αρνητικά συναισθήματα. Μάλιστα, και οι δύο περιπτώσεις είναι "ισοβαρείς" αφού αφορούν προτίμηση και γίνονται άνευ λόγου.

Με τα παραπάνω, θέλω να πω ότι ο ρατσισμός δεν είναι απλή περίπτωση στερεοτύπων. Τελικά ίσως να μη φάω τόσες φάπες για τον ορισμό που έδωσα σε προηγούμενο σχόλιο των 3:23μμ.

harrygreco είπε...

Το γκρηκ στα αγγλικα δεν εχει αρνητικη εννοια,γραικος κατα τη γνωμη μου ειναι ο σωστος ορος για εμας. Το μπερδεμα ειναι ολοκληρωτικο,αμφιβαλλω αν 5% των χωριων & πολεων εχουν κρατησει τα οριτζιναλ αλβανικα,μακεδονικα,βλαχικα ονοματα τους,το 95 % εχουν φασιστικα ψευδωνυμα,ειτε αρχαια,για να τους πουλησουν παραμυθι οτι ειναι αρχαιοι,ειτε χριστιανικα,ή ανωδυνα ( Ποταμια,Αχλαδια,Κερασια κλπ ).

paragrafos είπε...

Αυτόν τον καιρό στα Λύκεια τής Κύπρου γίνεται μεγάλος χαμός για τη μαθητική στολή (τις τρίχες - δηλαδή πόσο μαλλί δικαιούνται τα αγόρα) και άλλα πολλά και εξ ίσου ...σοβαρά.

Το κύριο, επίσημο επιχείρημα (υπέρ της στολής) είναι ότι η βοηθάει στην αντιμετώπιση του κοινωνικού ρατσισμού:

Αφού όλοι, πλούσιοι και φτωχοί φοράνε τα ίδια, άρα νο προμπλέμ, κι όλοι αγαπημένοι και όλοι όμοιοι και σιδερωμένο, άρα τρισευτυχισμένοι καθότι τάχα όλοι φαντάζουν (τάχα μου) το ίδιο πλουσιόφτωχοι και φτωχοπλούσιοι μαζί.

Άρα, ούτε οι μαθητές των πλουσίων θα έχουν την ευκαιρία να κοκορεύονται για τα πλούτη τους και να μετατρέψουν το σχολείο σε παραρέλα, ούτε και τα φτωχόπαιδα θα ντρέπονται για την καταναλωτική τους ανημπόρια και την ενδυματολογική τους καχεξία.

Όλα αυτά μπορούν να περιμένουν ένα δυο χρόνια, μέχρι τα παιδιά να περάσουν στην "αληθινή ζωή" και ν΄αρχίσουν να μιμούνται τους μεγάλους είτε με το να επιδεικνύονται είτε με το να... νομίζουν ότι επιδεικνύονται.

apousia είπε...

@harry
harry στην Κύπρο,ειδικά στους Τουρκοκύπριους,τα ''όρια'' είναι δυσδιάκριτα.
Κάνεις λάθος θεωρώντας ότι όλοι οι Τουρκοκύπριοι λένε πως είναι Τούρκοι.
Πάρα πολλοί,ίσως κι από πικρία για τη στάση της Τουρκίας απέναντί τους διαχρονικά,ίσως γιατί δεν ψάχνουν βαθύτερα,λένε πως είναι Κύπριοι και τέλος.
Δεν θα προχωρήσω στη συζήτηση,μα πράγματι,όπως το λες,υπάρχουν λίγοι-πολύ λίγοι όμως,πίστεψέ με-
Ελληνοκύπριοι,που δεν θεωρούν πως είναι Έλληνες της Κύπρου,μα ''Κυπραίοι ελληνόφωνοι''.
Εν γένει,όλα και παντού είναι ανοιχτά και θέλουν ιστορική τεκμηρίωση και γνώση,αλλά,αν μου επιτρέπεις,έχεις μια εμμονή με τη ''γραικιά'' που θα έπρεπε να έχει κουράσει και σένα τον ίδιο.
Προσωπικά,σε παρακολουθώ με ενδιαφέρον.
Καληνύχτα!

remalion είπε...

ασχετο αλλα θελω να μαθω
@apousia
εγω τωρα γιατι καραμπερδευτηκα για το τι νομιζουν οτι ειναι οι κυπριοι?ελληνες,ελαδιτες,ελληνοφωνοι,γραικοφωνοι,ρωμιοι, ανεξαρτητο κρατος,τι διαολο ειναι τελικα να μαθω και εγω?δεν εχω τιποτα με τους ανθρωπους.αλλα δεν ξερω τι μου γινεται

Dormammu είπε...

@Παναγιώτης Δημητράς (όσον αφορά αυτά που γράψατε στις 9:30πμ):
Μάλλον εσείς στην εργασία σας έχετε γνωρίσει άλλους τσιγγάνους απ’ ό,τι εγώ στην δική μου εργασία. Κατά τα λοιπά με καλύπτει απόλυτα το σχόλιο του Dr.Strange στις 3.57μμ.

Συμφωνώ βεβαίως μαζί σας ότι καλό είναι να μην γενικεύουμε.

Ζητώ συγγνώμη από τους υπολοίπους για το παρόν προσωπικό σχόλιο. Καλή σας νύχτα.

harrygreco είπε...

Πιστευω οτι οι οροι ελληνας & ελλαδα ειναι η πηγη του κακου,παραπεμπουν αυτοματα σε αρχαιους & πρεπει να αγωνιστουμε για τη σωστη ορολογια,γραικος & γραικια.Μεσα στο τρελλαδικο,η δικη μου ορολογια φαινεται κουφη. Εξω ομως,λενε γκρηκ & γκρης & ο μεταφραστης λεει τα δικα του κουφα... Οσο για τους κυπριους,αν ενοιωθαν γραικοι ας εξασκουσαν το θεμελιωδες δικαιωμα της αυτοδιαθεσης & ας ενωναν τη νοτια κυπρο με τη...Γραικια. Οσο για τους τουρκους κυπρου,ειναι μονιμη η προσπαθεια του κυπρεικου φασισμου να τους αποτουρκοποιησει,οπως & του ρωμεικου φασισμου να αποτουρκοποιησει τους υποδουλους τουρκους Γκατζολιας.Ολα τα παπαγαλακια λενε το ιδιο ποιημα,για Πομακους,για εξισλαμισθεντες ελλ. κλπ. Το λαθος των τουρκων Κυπρου ηταν οτι το 84 δεν ενωσαν τη βορεια κυπρο με τη Τουρκια,αλλα εκαναν τη μεγιστη μ*λακια να φτιαξουν ενα κρατος που δεν το αναγνωριζει κανενας. Δεν ειναι ολοι οι μ*λακες φασιστες,αλλα ολοι οι φασιστες ειναι μ*λακες. Τετοιο αδειασμα,να μη σε αναγνωριζει κανεις,μονο με τουρκους & με ρωμιους γινεται,οπου την αλλη λεξη των ρωμιων για τη Μακεδονια δεν την χρησιμοποιει κανενας. Διδυμα εθνη,διδυμη μπουνταλωσυνη. Χαρακτηριστικο της ψυχοπαθολογιας των ...αιγαιατων φασιστων ειναι οτι οσο περισσοτερη πορτα τρωνε,τοσο πειθονται οτι ο κοσμος γυριζει στραβα & εκεινοι σωστα.

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
one-night-stand είπε...

Τελικά ο harry και ο Σαλτάρω έχουν πολλά κοινά...

paragrafos είπε...

ήθελα να γραψω: η Apousia έζησε την Κύπρο (επισκεφτείτε το μπλογκ της και θα καταλαβετε τι λεω). Εγώ ζω στην Κυπρο.

paragrafos είπε...

remalion said...
ασχετο αλλα θελω να μαθω

-----------------------
Η apousia τα λεει σωστά. Οι άνθρωποι που ζουν στην Κύπρο αισθάνονται με αυτόν τον τρόπο. Η ίδια έζησε Με Την Κύπρο, αλλά κι εγώ που ζω Στην Κύπρο, συμφωνώ μαζί της.

harrygreco είπε...

Username ανδρα δεικνυσι. Επι Οθωμανικης εγινε του stand το καγκελο. Καλονυπνο σε...γραικους & γραικοφωνους...

mickey είπε...

Και απόψε θα σας δώσω τα τρία μου - σχόλια εννοώ, μη με παρεξηγήσετε!

Ομολογώ πως υπήρξα έντονα ρατσιστής απέναντι στις μελαχρινές και τις κοκκινομάλλες, ώσπου διάβασα τα γνωστά ανέκδοτα! Στη συνέχεια, παρέμεινα ρατσιστής ως προς τις κοκκινομάλλες, ώσπου είδα τη Nicole Kidman! Τελικά τα έφτιαξα με κομμώτρια και "απεταξάμην το άγος του ρατσισμού" - βλέπετε, ακόμα και τα πιο δύσκολα κοινωνικά προβλήματα έχουν απλές λύσεις ;)

@cobden (4:14μμ)
Μια και θέλεις σχόλια, να σε ενημερώσω πως έρχεσαι …δεύτερος :)
Βεβαίως τα γράφεις πιο αναλυτικά (και με παραδείγματα) από το χθεσινό "πρωινό" σχόλιό μου στις 4:09πμ…

nikos dimou said (5:12μμ):
"Τελικά έχω την εντύπωση πως ελάχιστοι διαβάζουν τα σχόλια των άλλων."
Πλάκα πλάκα όμως, κι εσύ απάντησες στον cobden για τις ποσοστώσεις και τις άλλες υπερβολές για την προάσπιση των μειονοτήτων, ενώ σε μένα που έθιξα το θέμα 12 ώρες νωρίτερα και παρέπεμψα και στην προσωπική σου ιστορία, όχι - καλά, μη μου θυμώσεις κιόλας :))

Και κάτι σοβαρό:
Αν δεν έχετε κάνει σε κατηχητικό και στενά εκκλησιαστικά περιβάλλοντα (εύχομαι από καρδιάς να το έχετε αποφύγει), ίσως δεν μπορείτε να καταλάβετε τι εστί "διάκριση" και "ρατσισμός". Ακόμα και ως μικρά παιδιά, αν κάποιος έφευγε από την "αδελφότητα", οφείλαμε να τον αντιμετωπίζουμε περίπου ως …λεπρό! Όπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά: "Τον αγαπάμε τον Τάδε βεβαίως, άνθρωπος είναι κι αυτός(!), αλλά δε χρειάζεται να του κάνουμε και πολλή παρέα τώρα που έφυγε". Αυτόν, που μέχρι χθες ήταν "συναγωνιστής" και "αδελφός" μας και έπρεπε να θυσιαζόμαστε για χάρη του!

Περιττό να πω ότι είχα τραβήξει τα πάνδεινα από τους "αδελφούς" μου, επειδή δεν έκανα διακρίσεις στην αγάπη και τις παρέες μου (είχα αρκετούς "εκτός κιβωτού" κι αν έφευγε κάποιος φίλος μου, εξακολουθούσα να κάνω παρέα μαζί του - παρά τις "συνέπειες"). Κάποιες φορές άλλωστε έφυγα κι εγώ και αντιμετώπισα τα ίδια. Δυστυχώς, κάτω από αφόρητες συναισθηματικές πιέσεις (έρχονταν οι φίλοι μου και με παρακαλούσαν να επιστρέψω, γιατί αλλιώς θα ήταν "αναγκασμένοι" να με "ξεκόψουν") επανερχόμουν, αλλά πάντα ήμουν το "μαύρο πρόβατο" για τις απόψεις μου. Περισσότερα ίσως γράψω στο δικό μου blog όταν αξιωθώ να το ανοίξω επιτέλους (άλλωστε μια ιδέα παίρνετε και από τα κηρύγματα του ...Προκαθήμενου). Ίδε η Θρησκεία της Αγάπης!

mickey είπε...

Απόψε η λευκή ξανθιά Ουκρανή Alyona Savchenko και ο μαύρος Τανζανός με το Πολωνικό επώνυμο Robin Szolkowy, αγωνίστηκαν για τη ...Γερμανία στον τελικό των ζευγαριών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ που μεταδίδει η ΕΤ-1 - υπήρχαν και άλλα τέτοια!

Το θέμα της συζήτησης είναι ήδη ξεπερασμένο! Όπως ανέφερα και χθες, τέτοιες συζητήσεις θα τις διαβάζει ο Ιστορικός του Μέλλοντος και θα μειδιά :)

nikos dimou said (5:17μμ):
"Μην τα μπερδεύεις με τις κατηγορίες - αυτές τις έχει ανάγκη η νόηση. Αλλά δεν έχουν απαξιωτικό περιεχόμενο - απλώς τακτοποιούν."
Πολύ φοβάμαι ότι ο εγκέφαλος δε λειτουργεί τόσο "αθώα" και "ουδέτερα". Συνδυάζει πολλά και προσδίδει πολλές φορές θετικό ή αρνητικό νόημα ΧΩΡΙΣ συνειδητή προσπάθεια. Ευτυχώς, ΜΕ συνειδητή προσπάθεια μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το νόημα ή και να αδιαφορήσουμε τελείως γι' αυτό.

remalion είπε...

μια και εθιξε το θεμα του ρατσισμου στην θρησκεια και επειδη ερχεται πασχα να πω και κατι για τις ευχες
σε βλεπει ο αλλος στο δρομο η μιλας στο τηλεφωνο και σου ευχεται΄καλη ανασταση΄'
χωρις να πο πολυσκεφτει ουτε να ρωτηση πρωτα.

1αυθαιρετα υποθετει οτι εισαι χριστιανος
2και οχι μονο .υποθετει και επιβαλει μονος του αυθαιρετα παλι οτι ειμαι- η οτι πρεπει να ειμαι- και χριστιανος του ιδιου δογματος,ορθοδοξος χριστιανος δηλαδη.
3σε φερνει στην πολυ ασχημη θεση αναγακαζοντας σε να του πεις τα παραπανω,διακυνδινευοντας και την σχεση σου που δεν εχει γινει επειδη εισαι η ειναι χριστιανος αλλα βασισμενη σε κοινωνικα η φιλικα κριτιρια.
4και παραβιαζει ευθεως μετ επιτασεως τα προσωπικα σου δεδομενα αν δεν του αντευχηθεις ομοιως και πεις απλα 'χρονια πολλα' αρχιζοντας τις ερωτησεις.
θρησκευτικος ρατσισμος το 2006 χωρις καν να το καταλαβαινουν .

mickey είπε...

Και το τρίτο, το …μακρύτερο (υποθέτω πως καταλάβατε ότι αναφέρομαι στο παρόν σχόλιο και στο μέγεθός του σε σχέση με τα δυο προηγούμενα)!

Από τους Ρομά στο face control; Μιλάμε, έχουμε ΦΟΒΕΡΗ πλάκα!

Πάντως θα χαρακτήριζα άστοχες (για να το πω κομψά) κάποιες παρεμβάσεις του querrero με αφορμή το θέμα. Οφείλουμε όμως να είμαστε όσο γίνεται πιο αντικειμενικοί. Τα clubs και τα παρόμοια είναι ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ και όχι δημόσιοι χώροι. Επομένως, ενδέχεται οι ιδιοκτήτες τους να έχουν δικαίωμα να δέχονται και να απορρίπτουν όποιον θέλουν με βάση τα δικά τους κριτήρια, ΕΚΤΟΣ αν υπάρχει σχετικός νόμος. Κάτι έχω ακούσει πάντως πως το face control λόγω φύλου (κοινώς μπακούρια) ή "φυλής", εμπίπτει στις διατάξεις κάποιου νόμου περί "άρνησης παροχής υπηρεσίας", αλλά απλά δεν …εφαρμόζεται - ω, τι πρωτότυπο σε αυτή τη χώρα! Ίσως θα μπορούσε να μας κατατοπίσει ο e-lawyer πάνω στο θέμα. Τέλος πάντως, όποιος θέλει να πάει στο club και δεν έχει συνοδό κυρία, μπορεί να δοκιμάσει να πάει με τον …δικηγόρο του :)

Πάντως βρε παιδιά, απορώ πώς διασκεδάζετε όσοι πάτε στα clubs. Η μουσική είναι συνήθως βαρετή και μονότονη (και οι εγγραφές "συμπιεσμένες" συν τοις άλλοις), η ακουστική επιεικώς μέτρια (οι "μπανιέρες" στα EQ κάνουν θραύση και χαλάνε ακόμα και τα καλά κομμάτια), η ένταση επικίνδυνη για την υγεία των αφτιών μας και τα ποτά μπόμπες …Εξαρχείων! Όσες φορές πήγα (συνήθως λόγω επιμονής "τρίτων") έμεινα απογοητευμένος, όσο καλές προθέσεις κι αν είχα! Όσοι τυχεροί έχουν πέσει θύμα face control, θα έπρεπε μάλλον να ευγνωμονούν τον πορτιέρη :))

Όσο για τον μύθο των "μουράτων" και "χλιδάτων" clubs, πήγα πριν από χρόνια σε "ιστορικό" πασίγνωστο club με την τότε σύντροφό μου (εκείνη την εποχή ήταν στην παραλιακή). Ήμασταν από τους πρώτους πελάτες και είπαμε να πιούμε ένα ποτάκι για ξεκίνημα. Η μπαργούμαν ήταν τελείως άκομψη, απεριποίητη και δεν είχε καθόλου καλή σχέση με τα ελληνικά, τα αγγλικά και - κυρίως - τα ποτά! Τελικά μου έδωσε κάτι που μόνο ως νερό με χρώμα θα μπορούσα να το περιγράψω, χωρίς να καταφύγω σε απρεπές λεξιλόγιο. Ζήτησα κάποιον υπεύθυνο και αφού εδέησε να έρθει μετά από είκοσι λεπτά, του εξήγησα απλά και ευγενικά ότι η "ποιότητα παροχής υπηρεσιών" δε συνάδει με τη "φήμη" (τρομάρα τους) του μαγαζιού (ούτε και με το "ανάλογο" αντίτιμο εισόδου, αλλά δεν το είπα). Αφού κατάλαβε (ευτυχώς, είχε IQ άνω του μέσου όρου), ζήτησε συγγνώμη και ως αποζημίωση …μας κέρασε ένα κανονικό ποτό - δυστυχώς, το IQ δεν ήταν πολύ άνω του μέσου όρου :)

Επίσης, θέλοντας να δικαιολογηθεί, μας εξήγησε ότι το μπαρ και τα ποτά είναι για τα "πιτσιρίκια" (εμείς προφανώς ήμασταν …υπέργηροι), ενώ για κάποιους με τη δική μας "καλλιέργεια" (το 'ριξε στο γλείψιμο), θα ήταν πιο "κατάλληλο" να δειπνήσουμε σε κάποιο από τα παρακείμενα "προνομιακά" τραπέζια σε επίσης "προνομιακή" τιμή, που ξεπερνούσε ακόμα και πολύ γνωστά fancy restaurants ("ιερός" ο σκοπός του λοιπόν - απορώ πού έμαθε PR ο άνθρωπος)! Φυσικά, θα είχαμε και άλλα "προνόμια", αφού στην περίπτωση αυτή, εκτός από την απίστευτα "ρομαντική" μουσική που θα συνόδευε το δείπνο μας, θα είχαμε και όλη την "πιτσιρικαρία" από κάτω μας να λικνίζεται στους ρυθμούς της, ενώ εμείς θα απολαμβάναμε τα εδέσματα της εκλεκτής κουζίνας του μαγαζιού (αν κρίνω από τα ποτά, θα πρέπει να είχε τουλάχιστον δυο αστέρια Michelin) και πάνω απ' όλα την "ανωτερότητά" μας! Ευτυχώς ήταν ακόμα νωρίς και είχαμε και άλλες, "κατώτερες" επιλογές για το βραδάκι :)

Όπως καταλάβατε, η απίστευτα γενναιόδωρη χειρονομία του μας σκλάβωσε και από τότε έγινα τακτικός θαμώνας!

Υ.Γ. Προτιμώ να ειρωνευτώ (έστω και με υπερβολές), παρά να σχολιάσω γαλλιστί τη βλαχογκλαμουριά του κάθε "επιχειρηματία" (και αρκετών πελατών-ψώνιων) - κι ας κατηγορηθώ για ρατσισμό! Φαντάζομαι πως θα υπάρχουν και σοβαρές περιπτώσεις, αλλά δεν έχω καμιά όρεξη να γίνω ρεπόρτερ για να το διαπιστώσω - άλλωστε το συγκεκριμένο είχε αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τους "γνωστούς" οδηγούς διασκέδασης ;)

Ανώνυμος είπε...

mickey ; έψιλον έψιλον έψιλον τελεία. το να κατηγορήσεις τον χριστιανισμό ότι και καλά τάχα μου δήθεν φσσσστ μπόοοινγκ είναι σαν ραίνεις με ροδοπέταλα τους απατεώνες πιστούς και λειτουργούς και το συφερτό ενιγουέις χρηματιστάς ευσεβείς και λοιπούς. όταν συζητάς το δόγμα ... κάνεις το πρώτο και τελευταίο μεγάλο λάθος...άσε που τα θεμέλια του φονταμενταλισμού είναι ευλογημένα...και όχι ότι η θρησκευτική διάκριση είναι μία μορφή ανώτατου ακατανόητου διαχωρισμού...το είπε ο θεός...εντάξει...πώς οι οικοδόμοι λέγουν "η ναυτιλία μας", "τα καράβια μας"...είμαστε τα τίποτα αλλά θαυμάζουμε...ο Θεός...η αγάπη που γίνεται φανατισμός...που είναι μόνο μίσος η αγάπη. οι αρχιρατσιστές σταυρώνουν αισθησιακές αιμοδοσίες για να βοηθήσουν...οι καπιταλιστές κλέφτες που πουλάνε πια υπηρεσίες μόνο...ιδρύουν ΜΚΟ. στη ΜΚΟ microsoft πρόεδρος είναι ο Σπύρος Μπιμπίλας, και είχε δηλώσει η Μαντόνα γι' αυτόν: oou epitomi elinikis leventias, fame feta toyotomiiii. και στο χριστιανικό δόγμα και στην εκμετάλλευση αν τοποθετήσεις χέρα, σου λέγουν ότι δεν δύνασαι διά να υστερίζεις αφού δα δεν έχεις παρακολουθήσει όλο το Φίνο Φιλοποίμην. disco disco
ξέρεις σύντροφε τι έκανε ο IRA; οργανωμένη αντίσταση. ανατίναξε νύχτα τους λονδινικούς κάδους και έπαθε πτώση ο δείκτης και μην είδατε τας πολυεθνικάς. η 17Ν ευθύνεται που δεν μπορούμε να αποβούμε Ιρλανδία. που δεν έκανε οργανωμένη αντίσταση να πάρει το ΧΥΤΑ από το Καστερόλιζο να τον φορέσει καπέλο στon τάφο του μακαριστού πρώην Ευτυτανίας Μπακογιάννη.

δίνω εδώ μια μάχη άνιση
με ξόρκια και αστερισμούς
και με παιδεύει αυτή η άνοιξη
σαν της Πυθίας τους χρησμούς

να δεις το Γιώργο Νινιό να τραγουδάει Τσακνή Διονύση...πες μου mickey μου. γουστάρεις Γκλέτσο να μας πετάξει στα στρώματα να μας τραβήξει δύο γροθιές να γίνουμε μέλη στη σπείρα-σπείρα;

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα σε όλους!

Mickey, το παράπονό σου το κατέγραψα - αλλά είπα ότι διαβάζω όλα τα σχόλια (ήδη full time job) κι όχι ότι απαντώ σε όλα - χρονικά αδύνατον. Επιλέγω συνήθως αυτά που βοηθάνε για την εξέλιξη του θέματος.

Πάω να γράψω καινούργιο Post.

gargoyle είπε...

Ο τύπος ‘Γραικός’ που θέλει να επιβάλλει ο harry δεν δηλώνει λιγότερη ‘ελληνικότητα’ από τον προσδιορισμό ‘Έλληνας’ και σίγουρα δεν δηλώνει την καταγωγή από βαλκανικούς και άλλους λαούς, όπως ισχυρίζεται. Κι αυτό γιατί προέρχεται επίσης από την αρχαία Ελλάδα (Βοιωτία, 8ος αιώνας π.Χ.), απλά χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους και μέσω αυτών διαδόθηκε στο δυτικό κόσμο. Επ’ αυτού αντιγράφω από wikipedia (λήμμα names of the Greeks):

In most European languages and languages that have borrowed the name from one of these, the name of Greece has a common "gr" initial. The root of all of these was Graecus in Latin, and was also the ancient name that the Romans used for the Greeks.
The Latins used this term in refrence to all Hellenic peoples due to the fact that the first Hellenes they came into contact with were the Greacians. The Hellenic tribe Greacians took their name after Graecus (who was the son of Thessalus). They were one of the first Greek tribes to colonize Italy. The area that came to be known as Magna Graecia tooks it name after them.

Το κείμενο εξηγεί όλες τις ονομασίες, από Έλληνας μέχρι Ρωμιός, με ιστορικά στοιχεία. Harry κάνε τον κόπο να το διαβάσεις και ίσως, αν περιορίσεις το φανατισμό σου, αντιληφθείς ότι αυτά που γράφεις επί 2-3 μήνες στο blog είναι θεωρίες που αναπτύσσονται μεταξύ καφέ και πρέφας στα καφενεία της επικράτειας.

Υποκείμενο δικαίου είπε...

Λόγω εργασίας, δεν μπορώ να γράψω πολλά, αλλά έχουν ειπωθεί κάποια πράγματα που είναι λάθος. Τα clubs, εάν δεν έχουν μέλη, είναι ΔΗΜΟΣΙΟΙ χώροι (γιατί, όπως λένε οι νομικοί , είναι ανοιχτά σε έναν αριθμό προσώπων που δεν είναι εκ των προτέρων προσδιορισμένος). Δεν έχω τις λεπτομέρειες μαζί μου, αλλά η άρνηση παροχής υπηρεσίας είναι αστικό και ποινικό αδίκημα (αν δεν κάνω λάθος, αυτό προκύπτει από τον αγορανομικό κώδικα και την απαγόρευση κατάχρησης δικαιώματος). Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι τα συνταγματικά δικαιώματα επηρεάζουν και τις ιδιωτικές σχέσεις ("τριτενεργούν", όπως λένε οι συνταγματολόγοι). Ιδιαίτερη σημασία στο θέμα του face-control έχει η αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την οποία το ελληνικό κράτος εγγυάται σε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, και όχι μόνο στους αλλοδαπούς.

Δεν μπορούν τα πράγματα να είναι διαφορετικά: αλλιώς, θα απαγορεύαμε τον ρατσισμό από τις σχέσεις με το δημόσιο, και θα τον νομιμοποιούσαμε σε μυριάδες ιδιωτικές σχέσεις γύρω μας, οι οποίες συνθέτουν αυτό που λέγεται αγορά, κοινωνία, ιδιωτικός χώρος, ή οτιδήποτε άλλο. Μία τρύπα στο νερό...Τώρα, όσοι έχουν συμβιβαστεί με το face-control και την "πόρτα",θα πρέπει να ρωτήσουν το εαυτό τους γιατί σωπαίνουν μπροστά στον καθημερινό ρατσισμό. Και όσοι μαγαζάτορες δεν γουστάρουν τους Αλβανούς, τους αξύριστους, τους ηλικιωμένους και όσους φοράνε jean, ας ανόιξουν ένα club για τους φίλους τους, και να μην θέλουν να το έχουν "δίπορτο" (κυριολεκτικά και μεταφορικά)...

Αν κάποιος νομικός έχει πρόχειρες τις σχετικές διατάξεις και/ή θέλει να με διορθώσει, παρακαλώ να το κάνει.

Υποκείμενο δικαίου είπε...

Διόρθωση-ήθελα να πώ "...και όχι μόνο στους ημεδαπούς" (για την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας).

Υποκείμενο δικαίου είπε...

Επίσης, άρθρο 8 ν. 2251/1994, για την προστασία των καταναλωτών:
" 1. Ο παρέχων υπηρεσίες ευθύνεται για κάθε ζημία που προκάλεσε υπαίτιος κατά την παροχή των υπηρεσιών.(...)
4. Ο παρέχων της υπηρεσίες φέρει το βάρος της απόδειξης της έλλειψης υπαιτιότητας. Για την εκτίμηση της έλλειψης υπαιτιότητας λαμβάνονται υπόψη η ευλόγως προσδοκώμενη ασφάλεια και το σύνολο των ειδικών συνθηκών και ιδιαίτερα:(...)

ε) το αν ο ζημιωθείς ανήκει σε κατηγορία μειονεκτούντων ή ευπρόσβλητων προσώπων ..."

Νομίζω ότι αυτό δίνει μία ξεκάθαρη απάντηση....

guerrero762 είπε...

hem said..
(να προφυλάξουμε τη χώρα από τους τούρκους, όλες οι ασκήσεις του ελληνικού στρατού έχουν μόνιμο σενάριο την εισβολή των τουρκων),

Ενω ας πουμε ενα σεναριο εισβολης απο την ΠΓΔΜ ή την Αλβανια θα ηταν πιο λογικο.....

Προς τους αγαπητους Κυπριους που γραφουν.Αγαπητοι εσεις πρωτοι ως σκεπτομενα ατομα θα πρεπει να αναγνωρισεται την καφριλα που επικρατει στη νησο σας.Τον αρχοντοχωριατισμο,και την συγχυση ταυτοτητας.Ειλικρινα δεν με ενδιαφερει πως αυτοπροσδιοριζεστε.Εγω σαν "διγενη"(μισος Ελληνας μισος Αγγλος)δεν δινω ιδιαιτερη σημασια σε αυτα.Αλλα αυτη η παρανοια με τους "π...καλαμαραες που μας επροδωσαν" και"κουμπαρε μου για οτι κακο παθαινουμε σε τουτντο τοπο φταισι οι καλαμαραες" απο την μια και τα ιδια ατομα να χτυπιουνται απο παραλληρηματικη χαρα ενδεδυμενοι την κυανολευκη οποτε "δερνει η Ελλαδα τζιαι πιανει την Eurovision" δεν μπορεσα ποτε στα 2 χρονια που εζησα "τζιαχαμε" να την κατανοησω.Δεν ειμαι αρνητικος απεναντι στους Κυπριους,πως θα μπορουσα αλλωστε,η συζυγος μου ειναι Κυπρια και κατα συνεπεια και οι κορες μου ελλαδοαγγλοκυπραιες.
Σχετικα με το face control που τοσο σας ενοχλησε,ναι ειναι οντως παρανομο,καθως θεωρητε αρνηση παροχης υπηρεσιων σε καταστημα δημοσιας χρησης.Δυστυχως ομως παντα κατα την ταπεινη και σε καμμια περιπτωση αντικειμενικη,γνωμη μου απαραιτητο

glenn είπε...

Δεν ξέρω αν έχει γραφτεί πιο πάνω - δεν το είδα πουθενά, αλλά το "γραικός" αναφέρεται στα Μετεωρολογικά του Αριστοτέλη. Νόμιζα πως είναι κοινός τόπος και δεν το ανέφερα μέχρι τώρα.

resident είπε...

Μερικοί λόγοι που τα καλά μαγαζιά έχουν face control 1 για να διατηρήσουν την αισθητική ποιότητα του χώρου 2 για την ασφάλεια αυτών που υποτίθεται διασκεδάζουν, γιατί από το ύφος και την εμφάνιση ίσως καταλάβουν τους επικίνδυνους πχ μεθυσμένους, χαπακομενους κλπ 3 γιατί οι ρακένδυτοι δεν αφήνουν πολλά χρήματα 4 αν μπουν παραπολλα μπακουρια είναι επικίνδυνο για φασαρίες, ενώ τα ζευγάρια είναι πολύ πιο ακίνδυνα και καλαίσθητα και αλλά πολλά .Ξανάλεω παράνομο μεν ρατσιστικό αλλά αναγκαίο για τους χώρους που έχουν αυτή την ατμόσφαιρα και σερβίρουν αλκοόλ.Χωρις την "πόρτα" με όλα τα παράλογα και παράνομα τα Nυχτερινα μαγαζια θα ήταν πιο επικίνδυνα.

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

μια απίστευτη ρατσιστική κορώνα από Γιανναρά στην Καθημερινή της Κυραικής σχολιάστηκε μόνο από το Σήφη Πολυμίλη στην Ελευθεροτυπία - δε΄πιγμα ότι στην Ελλάδα δείχνουμε ανοχή στη μισαλλοδοξία:

ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ Η ΕΛΛΑΣ

Ορθόδοξη μισαλλοδοξία
http://www.enet.gr/online/online_print?id=13708136

Είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2006 να αρθρογραφεί κάποιος, σε σοβαρή μάλιστα εφημερίδα και όχι σε κάποιο περιθωριακό έντυπο, υπέρ της εθνοκάθαρσης και να μην αντιδρά κανείς; Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο υποστηρικτής αυτής της απαράδεκτης και μισαλλόδοξης άποψης δεν είναι κάποιος τυχαίος, αλλά ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος, ένας διανοούμενος, διαπρύσιος κήρυκας μάλιστα της Ορθοδοξίας και του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού; Φευ, όμως φαίνεται ότι στην Ελλάδα, στον τόπο όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, αφθονούν οι... εθνικοί κήνσορες που κηρύσσουν τη μισαλλοδοξία, τον φανατισμό και απαιτούν εν έτει 2006 εθνική καθαρότητα...

*** Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ο κ. Γιανναράς προκαλεί με την ακραία μισαλλοδοξία που εκφράζει. Ομως, το άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» για τους μουσουλμάνους της δυτ. Θράκης έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αφού χαρακτηρίζει συλλήβδην τους μουσουλμάνους πολίτες τριτοκοσμικής κατηγορίας, αφού τους κατηγορεί ότι... διατεταγμένα επιδίδονται στην πολυτεκνία, κατηγορεί τα κόμματα και τους πολιτικούς ότι «αρνούνται να εφαρμόσουν την αυτονόητη για όλους τους γείτονες αρχή της εθνοκάθαρσης»... Ετσι ακριβώς ο κ. καθηγητής, ο αυθεντικός υποτίθεται εκφραστής της ορθόδοξης παράδοσης, λοιδορεί τους πολιτικούς γιατί δεν προχωρούν σε εκκαθάριση -προφανώς και με τα όπλα...- της Θράκης από τους μουσουλμάνους.

*** Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που ο κ. καθηγητής -που φαίνεται ότι διατηρεί για τον εαυτό του το προνόμιο να μετρά την ελληνικότητα, την ορθοδοξία, την καθαρότητα και δεν ξέρω τι άλλο έχει το ελληνόμετρό του...- χαρακτήριζε μειωμένης ελληνικής συνείδησης τον Λεωνίδα Κύρκο... Για να μη θυμηθούμε διάφορα άλλα που έχει γράψει για χούντες που μας κυβερνούν, για τα βιβλία που δεν μας διδάσκουν τον πατριωτισμό -με ολίγη από εθνοκάθαρση, όπως προφανώς τον εννοεί...- και άλλα ακραία και μισαλλόδοξα. Δικαίωμά του να εκφράζει όσο ακραίες, μισαλλόδοξες, ρατσιστικές θέσεις. Ομως, είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένας αντίλογος, να μη βρίσκονται κάποιοι συνάδελφοί του πανεπιστημιακοί να αντικρούσουν, έτσι για την τιμή της δημοκρατίας, αυτή την απίστευτη για πολιτισμένη χώρα λογική;


ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ polimilis@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/03/2006

anathrika είπε...

Δεν ξέρω καν αν θα διαβαστεί αυτό το σχόλιο ή αν διαβαστεί ...και τι έγινε;
Όμως νιώθω την ανάγκη να πω δυο τρία πράγματα:
Αγαπητέ querrero, τι σημασία έχει αν έζησες δυο ή εκατό χρόνια σε έναν τόπο αφού δεν τον αγάπησες;

Τι σημασία έχει αν είσαι παντρεμένος με Κύπρια; (Θα όφειλες στον εαυτό σου να κάνεις την υπενθύμιση γιατί είναι ωραίο αν μη τι άλλο να εκτιμάς τον τόπο καταγωγής του συντρόφου σου πόσο μάλλον να τον αγαπάς.)

Δεν μπορεί κάτι καλό θα υπάρχει κι εδώ πέρα. Μήπως δεν μπήκες στον κόπο να το ανακαλύψεις; Μήπως απλά αγαπητέ μου επιβεβαιώνεις κάποια προηγούμενα λόγια μου;:(βλ. αρκετά πιο πάνω για Κινεζάκι κ.τ.λ.)

Τι συμβαίνει querrero, παλεύουν μέσα σου οι δύο σου ταυτότητες; Και τότε γιατί μιλάς για σύγχιση ταυτότητας λες και μιλάς για κάτι το οποίο είναι κατάπτυστο ή αδικαιολόγητο. Ας είσαι λίγο επιεικής αδελφέ μου. Όλοι λίγο-πολύ μια ψιλοσύγχιση την έχουμε.

Πολύ βιαστικά να πω ακόμα -γιατί θα μπορούσα να μιλούμε για ώρες και άκρη να μη βγαίνει- πως καφρίλα, αρχοντοχωριατισμός, και άλλες τέτοιες ωραίες λέξεις ...στα μούτρα σου! (Χιούμορ κάνω αλήθεια.)
Ξέρεις πόσους κάφρους μη Κύπριους έχω γνωρίσει; Να είσαι σίγουρος πως δεν έκανα το σφάλμα να μπερδέψω τον ένα -τους πέντε δέκα εκατό- άνθρωπο με τους υπόλοιπους του τόπου. Κι αν το έκανα ήξερα τουλάχιστον το λόγο.

Αχ querrero... Πόσο λυπάμαι για σένα και για όλους εκείνους που μη αγαπώντας και για λόγους καθαρά προσωπικούς δεν μπόρεσαν κι ούτε που θα μπορέσουν ποτέ να δώσουν μια ευκαιρία στο κάθε άλλο να τους δείξει ΚΑΙ την ομορφιά του.

(Διάβασα το σχόλιο για το Γιανναρά
όπως και τα άλλα, συγγνώμη που δεν παίρνω λόγο χρόνου θέση. Συμφωνώ βέβαια με τον προλαλήσα για τον Γιανναρά -αν και μου είναι συμπαθής πολύ ο Γιαν.για κάποια από τα βιβλία του-)

anathrika είπε...

Απολογούμαι για τα ορθογρ. μου λάθη. Τα βλέπω τώρα και στεναχωριέμαι αλλά...
Μη σταθείτε σε αυτά παρακαλώ.

mickey είπε...

Καλημέρα σε όλους!

@nikos dimou (8:11 πμ):
Αλίμονο, δεν παραπονιέμαι - πλάκα έκανα! Άλλωστε το "παράπονο" συνοδευόταν από μεγάλο χαμογελάκι!

Γενικά μου αρέσει να συνδυάζω σοβαρά με αστεία στα σχόλια, ενώ ειδικά σε αυτό το post ήθελα να αποφορτίσω και λιγάκι την ατμόσφαιρα, αφού πολύ μίσος και αλληλοσπαραγμός έπεσε εδώ μέσα. Ίσως αυτό να εξηγεί και κάποια θλιβερά φαινόμενα (ρατσισμός, εθνικισμός) που βιώνουμε ως κράτος, αν και προσωπικά είμαι αισιόδοξος για τη σύντομη επίλυσή τους, κυρίως μέσα από τον παγκόσμιο τουρισμό, το Internet και τους γάμους ανθρώπων με διαφορετικά εξωτερικά γνωρίσματα. Για μένα οι "εξάρσεις" τέτοιων φαινομένων αποτελούν απλά το κύκνειο άσμα μιας νοοτροπίας που πεθαίνει - και ως εκ τούτου προσπαθεί να "κάνει φασαρία" (ενίοτε και με ακραίες εκδηλώσεις), προτού αποδημήσει εις τόπον χλοερόν. Θα κλείσω λοιπόν τον σχολιασμό μου με αυτή την αισιόδοξη νότα!

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

και άλλο σήμερα γαι το Γιανναρά από το Σηφη Πολυμίλη

ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ Η ΕΛΛΑΣ

Προθέσεις και ουσία...

Διαμαρτυρήθηκε ο κ. Γιανναράς ότι κακώς τού αποδώσαμε προθέσεις εθνοκάθαρσης. Αν και ο ίδιος ουδέποτε μπήκε στον κόπο να επανορθώσει για συγκεκριμένες ανακρίβειες πάνω στις οποίες είχε στηρίξει σειρά άρθρων -θυμίζουμε την περιβόητη ιστορία με την υποτιθέμενη φράση Κίσινγκερ περί σχεδίου υπονόμευσης του Ελληνισμού και την άλλη με τα ναζιστικά κρεματόρια που ήταν αναψυχή σε σύγκριση με όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη, που απέδιδε σε ανύπαρκτο κείμενο του Ρ. Φισκ- δημοσιεύουμε ολόκληρη την επίμαχη φράση του για να μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι αναγνώστες.

*** «Δεν ακούστηκε ποτέ, γράφει ο κ. Γιανναράς, στον πολιτικό λόγο των ελλαδικών κομμάτων το προφανές και πασίδηλο. Οτι η Ελλάδα είναι η μόνη από τους γειτόνους της που αρνείται να εφαρμόσει την αυτονόητη για όλους γύρω της αρχή τής εθνοκάθαρσης. Θα μπορούσε. Και το αρνείται. Αλλά η Ιμβρος και η Τένεδος είναι δίπλα στη Θράκη, το Κοσσυφοπέδιο και η Βόρεια Ηπειρος σε μικρή απόσταση, το Κουρδιστάν όχι πολύ μακριά». Αυτά κατά λέξη, αφού προηγουμένως έχει κατηγορήσει συλλήβδην τους μουσουλμάνους ως υποκινούμενα της Αγκυρας και τους πολιτικούς για ραγιαδισμό. Και ο νοών νοείτω.

*** Το γράφαμε και χθες. Δικαίωμα του κ. Γιανναρά να γράφει ό,τι και όπως θέλει. Αν και ένας πνευματικός άνθρωπος δεν μπορεί να διακινεί ρατσιστικές, ξενοφοβικές και ακραία εθνικιστικές αντιλήψεις. Δικαίωμα και ημών των υπολοίπων να τον κρίνουμε. Κι αυτό επισημαίναμε. Οτι δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει δημόσιος διάλογος, κριτική αντιπαράθεση για να μπορέσουν και οι πολίτες να καταλάβουν πού τελειώνει αυτό το έρμο το εθνικό συμφέρον και πού αρχίζουν τα στερεότυπα του φανατισμού, της εμπάθειας και της δαιμονοποίησης του άλλου, του αλλόθρησκου, του διαφορετικού... Μήπως και συνειδητοποιήσουμε καμιά φορά ότι δεν είμαστε ο περιούσιος λαός, που μονίμως κάποιοι άλλοι του φταίνε, που μονίμως κάποιοι άλλοι τον κυνηγούν και τον υπονομεύουν...


ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ polimilis@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/03/2006

hioniam είπε...

harry said...

Τωρα το προσεξα & τα πηρα. Ουδεμια σχεση εχουν οι φασιστικοι ιμπεριαλιστικοι κατακτητικοι πολεμοι των αλεκου-ναπολεοντα-χιτλερ με την ειρηνευτικη επιχειρηση απελευθερωσης υποδουλων λαων,στυλ Ιρακ. Υπαρχουν καλοι & κακοι πολεμοι.

harry πιπες κανεις;

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 357 από 357   Νεότερο› Νεότερο»