Κυριακή, Μαΐου 07, 2006

Περί πλουσίων και φτωχώνViennezos said... «Κύριε Δήμου, καλό θα ήταν αν πέρα από τα εγκώμια των πλουσίων και την υπόκλιση μπροστά στις "ευεργεσίες" τους, κάποια στιγμή μιλούσατε και για το πόσο ... δίκαιο είναι ένα (οικονομικό και κοινωνικό) σύστημα που δημιουργεί τόσο εξωφρενικό πλούτο (για λίγους) από τη μία και τόση φτώχεια (για πολλούς) από την άλλη. Και κυρίως να μιλούσατε για τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο ένα και το άλλο. Φοβάμαι όμως πως μάταια θα περιμένω ...

Όσο κι αν αρνείστε να είστε υποστηρικτής οποιασδήποτε ιδεολογίας ή οποιουδήποτε συστήματος, οι απόψεις σας φανερώνουν πόσο η σκέψη σας είναι δέσμια της καπιταλιστικής κοσμοθεωρίας».

Αυτά μου έγραψε χθες την νύχτα ο Viennezos δίνοντάς μου την ευκαιρία να επιχειρήσω μία πρώτη απάντηση – και να δώσω την ευκαιρία σε όσους θέλουν να λάβουν μέρος σε ένα διάλογο που κρατάει αιώνες και μάλλον δεν θα τελειώσει εύκολα.

Με κατηγορεί λοιπόν ο Β. ότι είμαι υποστηρικτής της «καπιταλιστικής κοσμοθεωρίας». Η άποψή μου είναι ότι τέτοια θεωρία δεν υπάρχει. Ο καπιταλισμός είναι η έλλειψη θεωρίας. Εκφράζεται από το οικονομικό σύνθημα του 18ου αιώνα “laissez faire! laissez aller!” δηλαδή αφήστε τα πράγματα όπως έχουν! Χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι η ελεύθερη αγορά χωρίς παρεμβάσεις.

Ο καπιταλισμός είναι η αυθόρμητη και φυσική κατάσταση των πραγμάτων. Ισχύει από τους προϊστορικούς χρόνους, από τότε που κάποιος όρισε κάτι σαν «δικό του», (ιδιοκτησία) από τότε που κάποιος άλλος αντάλλαξε κάτι που ήθελε με κάτι που είχε (εμπόριο) και από τότε που κάποιος έβαλε κάποιον άλλο (με αμοιβή ή με το ζόρι) να δουλέψει γι αυτόν (εργασία). Αυτοί είναι οι τρεις παράγοντες του κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Και είναι τόσο αρχαίοι, όσο η ανθρώπινη κοινωνία.

Φυσικά, όταν η κατάσταση αυτή ξέφυγε από τα όρια της μικρής κοινότητας ή της πόλης κράτους και τα μεγέθη έγιναν όλο και πιο μεγάλα, μερικοί άνθρωποι άρχισαν να νιώθουν πως αυτός ο ελεύθερος τρόπος οδηγούσε σε αδικίες. (Για τους περισσότερους ήταν φυσιολογικός – όπως η αδικία και ανισότητα στην φύση, όπου επικρατεί πάντα ο ισχυρότερος).

Τώρα έρχεται η ώρα των θεωριών. Οι σοσιαλιστικές θεωρίες από τον Όουεν και τον Προυντόν μέχρι τον Μάρξ και τους επιγόνους του, στόχευαν απλώς στην εξάλειψη αυτής της αδικίας.

Όπου εφαρμόστηκαν συστηματικά και αποκλειστικά, η ελευθερία μειώθηκε, η ισότητα αυξήθηκε – αλλά μαζί και η φτώχεια. Το πρόβλημα με τα σοσιαλιστικά συστήματα ήταν ότι δεν παράγουν πλούτο και άρα μοιράζουν (δίκαια) την φτώχεια. Αποδείχθηκε ότι αυτό το καταραμένο κέρδος είναι το μόνο κίνητρο παραγωγής πλούτου αλλά και καινοτομίας και προόδου.

Έτσι λοιπόν φτάσαμε τώρα σε ένα σύστημα μικτό (όλοι αυτό εφαρμόζουν, με διάφορες παραλλαγές στην πρόσμιξη) όπου και τα τρία συστατικά του καπιταλισμού ελέγχονται: η ελεύθερη αγορά δεν είναι πια εντελώς ελεύθερη, ο πλούτος φορολογείται και η εργασία προστατεύεται. Το πρόβλημα είναι πόσο αυστηρός είναι ο έλεγχος: αν τραβήξεις πιο πολύ τα λουριά, η παραγωγή πλούτου πέφτει – αν τα χαλαρώσεις αυξάνει η αδικία.

Προσπάθησα σε λίγες λέξεις να απλοποιήσω το περιεχόμενο πολλών συγγραμμάτων για να απαντήσω στην ερώτηση. Λοιπόν δεν είμαι υπέρ της καπιταλιστικής θεωρίας – που δεν υπάρχει – αλλά υπέρ της σοσιαλδημοκρατικής ισορροπίας.

Κυρίως με ενδιαφέρει το σημείο που αναφέρεται στην σχέση πλούτου – φτώχειας. Η αφελής άποψη πιστεύει πως ο πλούσιος ρουφάει το αίμα των φτωχών και όσο πλουτίζει αυτός τόσο φτωχαίνει ο διπλανός του – σαν να ήταν συγκοινωνούντα δοχεία. Τίποτα δεν είναι πιο λανθασμένο. Ο παραγωγικός πλούσιος (όχι ο παρασιτικός) δημιουργεί πλούτο για όλους. Όπου δεν υπάρχουν πλούσιοι είναι όλοι φτωχότεροι.

Και θα τελειώσω με μία άλλη ερώτηση, που οδηγεί σε μία ιστορία:
Aphrodite said… «Έχω ακούσει ότι στου Βασιλάκη (Bill Gates) είναι δύσκολο να μπεις, αλλά άπαξ και σε "τσιμπήσουν" και μπεις μέσα, ακόμη και να μη σ' αρέσει αυτό που κάνεις ή δουν ότι χρειάζεσαι διάφορα, ακόμη και χρόνο, έχεις φουλ παροχές μέχρι να τα καταφέρεις να φτιάξεις κάτι καλό, όπως το σκέφτεσαι...».

Ο ανεψιός μου (από την ετεροθαλή αδελφή μου) σπούδασε γλωσσολογία, έκανε Ph. D. στο Chicago University και ενδιαφέρθηκε μεταπτυχιακά για machine translation. Άρχισε να εργάζεται σε μία μικρή εταιρία στο Salt Lake City που έκανε πρωτοποριακή δουλειά. Τους πήρε μυρωδιά η Microsoft και τους κατάπιε, feathers and all. Σε δύο χρόνια ο ανεψιός μου ήταν ένας από τους δέκα χιλιάδες Microsoft Millionaires. EΔΩ. Σε δεκαπέντε χρόνια, έχοντας κερδίσει πολλαπλάσια από ότι εγώ σε πενήντα, αποσύρθηκε και ασχολείται full time με το χόμπι του – την χαρακτική.

Εικονογράφησα αυτο το ποστ με εικόνες του Σκρουτζ ΜακΝτακ γιατί πιστεύω πως έτσι βλέπει ο Έλληνας τον καπιταλιστή - να κολυμπάει μέσα στα λεφτά του.

352 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 352 από 352
pagis είπε...

@ Grecopean

Που τους είδαμε τους κερδοφόρους αγρότες που παράγουν εύγευστα και υγιεινά προϊόντα? βιοτέχνες? (άραγε πόσες ανώτερες και ανώτατες σχολές έχουμε για αυτούς)

μηχανικός/δικηγόρος/γιατρός έχουμε σε αφθονία αλλά πάλι παραγωγή δεν βλέπω...ισως για αυτό τον λόγο το δημόσιο είναι τόσο ελκυστικό;

Grecopean είπε...

Pagis όσοι αγρότες δεν είναι κερδοφόροι στο μακροχρόνιο ορίζοντα εγκαταλείπουν τη δραστηριότητα τους. Θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο κερδοφόροι αν ακολουθούσαν τη στρατηγική των ισπανικών συνεταιρισμών και έδιναν μεγαλύτερη προσοχή στην δική τους επιμόρφωση. Ως προς το υγιεινά δεν το γνωρίζω. Σίγουρα πάντως τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι εύγευστα.

βιοτέχνες: Ελάχιστοι (ανάθεμα το δημόσιο και το φορολογικό και ασφαλιστικό μας πλαίσιο)

μηχανικός/δικηγόρος/γιατρός: Με τόσους πτυχιούχους οι υπηρεσίες των περισσοτέρων απο τους παραπάνω είναι αχρείαστες (υπερπροσφορά). Όσοι παραταύτα συμμετέχουν στη παραγωγή δημιουργούν πλούτο.

castolidefkis είπε...

Φοβάμαι ότι ένας που δεν γνώρισε ποτέ του τη φτώχεια (όχι τη μαϊμουδένια, αλλά την πραγματική, να μην έχει 1 ευρώ για τσιγάρα), δεν έχει ιδέα τι παναπή φτώχεια.

"Οι παρασιτικοί πλούσιοι ανήκουν στην αρμοδιότητα τής διακιοσύνης" - Ποιανής δικαιοσύνης, εκείνης που αντιπροσωπεύεται από τή Μπουρμπούλια, που θα τους "έχωνε" μέσα όλους, αλλά δεν μπόρεσε?

Η τους 5/6 "μαφιόζους" και "νταβατζήδες", περί ών ο λόγος τού ευτραφούς μας πρωθυπουργού?, τον εξής έναν, "Μπόμπολα"...!!!

Δεν μας τα λέτε και τόσο καλά τελευταία κ. Δήμου, λυπάμαι ειλικρινά γι' αυτό,κι ας μη μου φαίνεται, ας μην κάνει "μπαμ", που λέει ο λογος, η στενοχώρια μου...

Μήπως θέλετε να σας στείλω τη φωτογραφία από το "φτωχικο" που διαθέτει ο αξιότιμος κ. Ευφραίμογλου, και κρέμεται πάνω απ' τη θάλασσα τής Βουλιαγμένης, την ίδια στιγμή που η πολεοδομία κατεδαφίζει (λίγα χλμ παραπέρα) "καντίνες" τής παραλιακής, (150 m απ' την ακτή) επειδή εκεί συχνάζουν "περιθωριακοί μηχανόβιοι"....

Μάλλον μπέρδεψαν τα συνθετικά, τους μηχανόβιους με τους βιομήχανους, κι έγινε το "κακό"...

Οσο για τον Γερμανό. πικρή ιστορία και μην εγγίζετε όσοι γνωρίζετε πλημμελώς. Με τέτοιους τρόπους ξέρει κι η γιαγιά μου πώς να πλουτίσει.

Γερμανός: Στα περισσότερα "παραρτήματα" το franschising παρέχεται έναντι του "ονόματος/φίρμα" σε κάθε ηλεκτρονικά/ηλεκτρονικού τής επικράτειας, με μπαράζ περιπτώσεων όπου ληγμένα, ευτελή και ανάξια λόγου προϊοντα δίνουν και παίρνουν. Αξιόπιστα καταστήματα ηλεκτρονικών γίνονται "Γερμανοί" και μετατρέπονται σε "ρόμπες" πριν το πάρουν χαμπάρι. Εφτασαν στο σημείο, στην πλατεία "Κανάρια" στην Ηλιούπολη, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να λειτουγούν δίπλα/δίπλα 2 "Γερμανοί", εκ των οποίων ο ένας, ο απηυδήσας/αποχωρήσας, λίγες μέρες πριν μετακομίσει πληροφορούσε με χειρόγραρφη ταμπέλα τούς πελάτες "ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΤΡΑΒΑΤΕ ΔΙΠΛΑ"

Με τέτοιους τρόπους ξέρει κι η γιαγιά μου πώς να πλουτίσει, επαναλαμβάνω.

Η μήπως να μιλήσουμε για τον "Καπιταλισμό αλά Τζέκος" σχολιάζοντας το ομώνυμο άρθρο τού Π. Μανδραβέλη?

Σε μια χώρα όπου μαφία και κράτος ταυτίζονται, το μπάχαλο δεν έχει όνομα. Μένει αβάφτιστο, εφ' όρου ζωής...

Τα "βλαστάρια" και ο κύκλος κρατούντων εξουσία επιτυγχάνουν πανταχόθεν, (Ακόμα και ατάλαντοι), ενώ αντίθετα οι επιμένοντες στην "αξιοκρατία" καταλήγουν σε "ευαγή", τύπου "Αιγηνιτείου", "Δρομοκαϊτείου', ακόμα/ακόμα και ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ κ.ά...

Εγινα, ελπίζω σαφής...

Μόνον ο πλήρης διαχωρισμός, τύπου Κοσσόβου, Ελλήνων και βυζαντινεποίκων, θα σώσει την εναπομείνουσα Ελλάδα. Μάλιστα τώρα, με τους "αντιαμερικανούς/αντιευρωπαίους" στην εξουσία κι εμάς (Τους εναπομείνατες ΕΛΛΗΝΕΣ φυσικά) φίλους με αμερικανοευρωπαίους, τούρκους και μακεδόνες, η ευκαιρία είναι χρυσή, για να πάνε οι εισβολείς στον αγύριστο κι εμείς να φτιάξουμε το κράτος που δικαιούμαστε και μας ανήκει. Τότε θα δείξουμε σε πολλούς πώς λειτουργεί ο υγιής καπιταλισμός, η υγιής δημοκρατία/σοσιαλδημοκρατία και όλα τα υγιή συστήματα (Ακόμα κι αν αντιπροσωπεύουμε εκλογικά το 2%, μάς αφήνει παγερά αδιάφορους. Η Ελλάδα ανήκει σ' εμάς)...

Ελπίζω να προλάβω το γλέντι κι ας στενοχωρηθούν οι του ΛΑΟΣ και οι συνοδοιπόροι (ξυδάκι...)

Τέλος

maika είπε...

@NΔ 3.56μμ
@dion.m 3.37μμ
απαντώ λίγο αργά..

...μάλλον δεν κατάλαβα καλά τι εννοείτε με το παραγωγικός πλούσιος...και γι αυτό είπα πως στην Ελλαδίτσα δεν υπάρχουν..

θεωρώ λοιπόν πως παραγωγικός πλούσιος είναι αυτός που παράγει πλούτο για το εαυτό του και δουλειά , σωστά αμοιβόμενη, για τους άλλους...
Όχι σε στίβω κάνοντάς σε να νομίζεις πως αν συνεχίσεις να δουλεύεις εξοντωτικά στην επιχείρησή μου,σύντομα οι κόποι σου θα αμοιφθούν και μην ανησυχείς...

και βολέψου τώρα με αυτά τα ολίγα και εδώ είμαι εγώ όταν... (μέχρι να μάθει ο Χότζας το γάϊδαρό του να μην τρώει,του ψοφησε)

κι εσύ τον πιστεύεις και τα δίνεις όλα και σε τρώει στην στροφή το βαφτιστήρι της μάνας του και το αγέννητο ακόμα παιδί της αδελφής του...

επίσης νόμιζα πως οι παραγωγικοί πλούσιοι είναι ναι μεν αυτοδημιούργητοι και ναι, δεν.. προσκυνάνε κυβερνήσεις....
και δεν κάνουν απατεωνιές....

Τα περισσότερα απο τα ονόματα που αναφέρατε νομίζω πως δεν έχουν καμμία σχέση με τα παραπάνω...

andy dufresne είπε...

Nα σου προτείνω σεντονοσενάριο;

Κόρη βιομήχανου σοσιαλίστρια - κάτι σαν η Βουγιούκλο των '00s - τι λες;

frenobulax είπε...

@grecospan

Ο καπιταλιστης δεν δημιουργει κανεναν πλουτο. Απλα εκμεταλευεται το προιον της εργασιας της αλλης παραγωγικης ταξης που ειναι η εργατικη ταξη. Ολοι οι εργαζομενοι σε οποιαδηποτε βαθμιδα της παραγωγης. Ο εργαζομενος, περα απο υποκειμενο της παραγωγης οπως σωστα ανεφερες, ειναι και αντικειμενο καθως πουλαει στον καπιταλιστη τον χρονο του και το προιον της εργασιας του. Το προιον της εργασιας και ο χρονος του εργαζομενου ειναι το κερδος του καπιταλιστη. Ειναι το κεφαλαιο.
Στο παραδειγμα που ανεφερες προφανως νομιζω οτι υπονοεις τους μικρομεσαιους επιχειρηματιες οπως λ.χ. μικροεμπορους.

christoforos είπε...

Θεωρώ ότι οι δείκτες είναι χρησιμότατα ΕΡΓΑΛΕΙΑ για την εκτίμηση διαφόρων παραμέτρων της οικονομίας, όπως μεταξύ άλλων και της άνισης κατανομής του εισοδήματος.
Υποκείμενο δικαίου thnx για τους συνδέσμους.


!!!!!!!!!Ζήτω οι Πλούσιοι!!!!!!!!!!!!

υ.γ.:
1. Να πω και κάτι πιο εύθυμο...εγώ λάτρευα το Γκαστόνε και τον Τζέιμς Μπόντ (κηφήνες ήταν και οι δύο). Τι μύθος και αυτό το "αγαθά κόποις κτώνται".
2. Ο Ρολάν Μπαρτ είχε γράψει - αν δεν απατώμαι- ότι ο καπιταλισμός είναι καταδικασμένος να κάνει τον προλετάριο καπιταλιστή (ή κάτι τέτοιο). Δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα...

Aphrodite είπε...

7:30 πρωϊνή, πόλη ξύπνια όλο γωνίες και τσιμέντο, άνθρωποι να την ζουν και να την σιχαίνονται κι άνθρωποι να την ζουν και ν’αναπνέουν... Πουθενά δε σε χωράει η πόλη που βάζει μπρος τη μηχανή για το ταξίδι γύρω απ’την ουρά της, άμα δεν θες εσύ παρά ευθείες...

«Αντε, ωραία, ξημέρωσε, επιτέλους να πάω να φύγω, βαρέθηκα!» σκέφτηκε με τ’όμορφο κεφαλάκι της και γρήγορα-γρήγορα να εξαφανιστεί πριν δει ο χτεσινός την (γλυκο-)κολοκύθα πίσω από την αληθινή του φαντασίωση. Κάλτσα μία, κάλτσα δύο, τι εύκολα που ξεκουμπώνονται, τι μαλ**** να τις ξαναφοράς πρωϊ-πρωϊ! «Τουλάχιστον θυμήθηκα να πάρω χαμηλά παπούτσια» συνεχάρη τον εαυτό της, μη βγαίνει πάλι για ταξί στο φως, με τη βραδυνή «στολή» & την λοξοκοίταζαν όσοι περίμεναν στη στάση. «Καθήκια», τους σκέφτηκε, «ναι, σας ξέρω καλά εσάς, με κοιτάτε στραβά - αλλά νύχτα με τα φώτα σβηστά - θα μπορούσα να σας κάνω να φωνάζετε τ’όνομά μου ξανά & ξανά...»

Ο πελάτης ακόμη κοιμόταν (τον ύπνο του πλουσίου!) & θα πήγαινε κατ’ευθείαν στο μήτινγκ των 11:00, «τι σκατά αφεντικό είμαι κοριτσάκι μου!»... «Τον μπουνταλά μωρέ», έτσι που κοιμόταν της θύμιζε έναν που έβλεπε σε μια εκπομπή, έναν μουσικοσυνθέτη που έμοιαζε με υπερφυσικό μπεμπέ & μιλούσε σαν μπουκωμένος πάστα-φλώρα... «Ωχ, κάτσε να κλείσω τα κινητά του, μην ξυπνήσει πριν να φύγω!» κι άρχισε το ψαχούλεμα. Η άχαρη πρωϊνή φάση, με την σχετική αμηχανία, την εκνεύριζε – πώς γίνεται το βράδυ να κάνεις τα ακατανόμαστα και το πρωϊ να μη μπορείς να πεις μια καλημέρα? Εμ, αν δε σε συνδέει τίποτε άλλο, το κάθε ένα βράδυ είναι αυτοτελές και τέρμα, το πρωϊ ούτε καν από απέναντι! Απ‘την άλλη πώς το ρημάδι αυτό το φευγαλέο και το απο πουθενά, χτύπαγε κατ’ευθείαν κέντρο χαμηλά και της μιλούσαν με φωτιά και μόνον?

Μια από τις μιζέριες της εποχής, μηδενισμένος χρόνος για να ψήσει κανείς γκόμενα, άρα μηδενισμένα «προκαταρκτικά», μόνον «show up naked, bring beer» που της έλεγε ο αμερικανός γελαστός γκόμενός της πίσω στην περήφανη Ουκρανία... Είχε χάσει το φως της μ’εκείνον τον τύπο. Γνωρίστηκαν στην κλινική με τους 27 γιατρούς που έκαναν τα πάντα, από οφθαλμιατρικά μέχρι bypass λόγω τρομαχτικών ελλείψεων, κι εκείνη προσπαθούσε για την άσκησή της μπας και της εβγαζε το πονόψυχο κράτος σύμβαση με λίγα λεφτά το μήνα. Στην Αθήνα η βίζιτα είχε ταρίφα για κείνην 350 ευρώ την πρώτη ώρα, 150 τη δεύτερη, και το βράδυ 1800, τιμή «πακέτο» για φρέσκιες μεν, πεπειραμένες δε σαν κι εκείνην («Χαλάλι το τζαμπέ μ’εκείνον στο Maxim» χαμογέλασε, το τρισέλιδο ήταν το πιο κερδοφόρο selling point στο ιατρικό βιογραφικό που είχε...). Πόσο θα δούλευε στον υπαρκτό σοσιαλισμό τους για να τα βγάλει αυτά? Μέχρι να της λειώσουν τα χέρια στις πάπιες...

10:00 πρωϊνή και δε την είχε πάρει ακόμη ο ύπνος, το στρες της να προλάβει να συμπληρώσει τις αιτήσεις μπας και το Δικατσα αναγνώριζε το ανθυποπτυχίο της την είχε τσακίσει... Οσο ρώταγε, τόσο της εξηγούσαν και την μπέρδευαν πιο πολύ, είχε όλο άγνωστες λέξεις. «Μωρέ αν υπήρχε έστω κι ένας άντρας εκεί θα σού’λεγα εγώ...». Εφτιαξε καφέ (κι άλλον), είχε κάνει μπάχαλο όλο της το βιολογικό ρολόι, έπρεπε να συμπληρώσει τον ύπνο της, αλλά ας είναι, τώρα δουλειές και θα κοιμόταν το απογευμα. Πήρε την ατζέντα & το κινητό μαζί με την κούπα, έκατσε στο μικρό τραπεζάκι κοντά στο μοναδικό παράθυρο με θέα (τον ακάλυπτο) της γκαρσονιέρας της. Κι άρχισε να κανονίζει τα βραδυνά της ραντεβού. Επρεπε να πάρει και τη μάνα της να κανονίσουν τα λεφτά, θα της άνοιγε καινούριο λογαριασμό να μην φαίνονται καθόλου, να μην ήξερε ο πατέρας της τίποτε, να μείνουν άθικτα... Την πονούσε το στήθος της («Τι μανία αυτοί οι έλληνες, να μου ζουλάνε τα βυζιά λες και δεν έχουν ξαναδεί γυναίκα!»), και χτες πραγματικά το παράκανε – της είχε δώσει όμως καλό μπουρμπουάρ, οπότε...

Ευτυχώς που ήξεραν τι ήθελαν –μια αυτοπεποίθηση ώρες-ώρες!- και δε χρειαζόταν πολλές φορές να κάνει σχεδόν τίποτε, έτρωγαν τέτοια καταπίεση απ’τις γυναίκες τους και τέτοιο άγχος στο γραφείο, που το μόνο που ήθελαν ήταν να κάθεται & να αντέχει την «επέλαση» που της έκαναν, πότε με άγριες κινήσεις, πότε λίγο πιο μαλακά, αλλά πάντως με φόρα, να ξεσπάσουν, να πάρουν το αίμα τους πίσω, να επιβληθούν κάπου, έστω σ’αυτήν, να νοιώσουν σπουδαίοι... Καμμιά σχέση με έρωτα, αν και ειχε τους τακτικούς που την κυνηγούσαν... Οι περισσότεροι ήξεραν και δεν την ερωτεύονταν, κανείς τους δε θα χάλαγε το σπίτι του γι’ αυτήν, αν ηταν «γυναίκα για φύλαξη ηλικιωμένων», μέχρι θα την παντρευόντουσαν, αλλά έτσι? Πάντως είχε και τα τυχερά της, πελάτες που καμμιά φορά είχαν όρεξη μόνο για πάρλα, ή τελείωναν στο 5-λεπτο & αποκοιμιόντουσαν και έναν με τον οποίον το φχαριστιόταν κι η ίδια – εκεί ζοριζόταν να φύγει το πρωϊ ...

Της άρεσε εδώ, που της έμοιαζαν όλα γεμάτα, είχε όλα τα καλά, αρκεί να μπορούσε να δουλέψει λίγο ακόμη – πίσω δεν θα ξαναγύρναγε, ακόμη κι η πόλη της να έκανε ρεκτιφιέ συθέμελα, πάντα θα της θύμιζε τη φτώχεια και τη δυσκολία, να πλένουν & ν’απλώνουν μέχρι και τη νάϋλον σακούλα για να την ξαναχρησιμοποιήσουν, κι από ένα κραγιόν να βάφονται 10 κορίτσια... Το μυαλό της έτρεχε, έτρεχε, πήγαινε πίσω-μπρος σε φίλους και εικόνες, «Εδώ τους φαίνομαι καλλονή, για πηγαίν’τε να δείτε πόσες σαν κι εμένα έχει... Και πόσο όμορφοι είναι και οι άντρες μας» και κατέβασε άλλη μια γουλιά, ο δικός της πού να ήταν τώρα? Ο τόσο διαφορετικός από τους φίλους της. Εκείνοι είχαν όμορφα, ευγενικά, ανοιχτόχρωμα προσωπα, δεν χαμογελούσαν ποτέ («Χαμόγελο δεν πουλάει η πόλη μου πουθενά»), αλλά τα μάτια τους γελούσαν στα κρυφά μόλις τα κοίταζες. Δεν ήθελαν λεφτά, ευκαιρίες ηθελαν. Δεν ήθελαν ελεημοσύνη, αλλά αξιοπρέπεια, να κερδίζεις το ψωμί σου, να μπορείς να θρέψεις την οικογένεια σου και να ξέρεις οτι και αύριο θα σε περιμένει η όποια θέση στην γραμμή παραγωγής... Εκείνος ήταν άλλη ράτσα, με χορτάτη κοιλιά και πείνα στο βλέμμα, άγριο πράγμα – γι’αυτό και την ξετρέλλανε αμέσως (και τώρα τίποτε «Πόσες μέρες ούτε μήνυμα? Ούτε που θυμάμαι!»

Ωωωχ, έπρεπε να βιαστεί, εδώ οι ρυθμοί ήταν πολύ γρήγοροι, πάλι δεν θα προλάβαινε να πάει για εκείνον το καφέ με τη Λιουμπλίνα, τη φιλενάδα της, που ανανέωσε χαρτιά μεχρι το 2010 και θα της έλεγε το όνομα των 3 αστυνόμων, στους οποίους χρωστούσε «χάρη», από κοντά... Για καφέ με τη φίλη της... Ηταν μόλις 24, όνειρο για κείνην δεν υπήρχε, τα λεφτά είδε πώς βγαίνουν εδώ, χωρίς να χρειαστεί πρώτα να «επενδύσεις» σε σπουδές. Πίσω δε γυρνούσε, γιατρό σιγά μη την έπαιρναν πουθενά, χρόνο για αγόρι δεν ειχε, κι ο προηγούμενος που είχε την έσπασε στο ξύλο μόλις την ακολούθησε για να βεβαιωθεί τι γινόταν (το μαλ***, έχασε και μιας βδομάδας βίζιτες εξ’αιτίας του!).

«Κουνήσου, μεσημέριασε! Θα κλείσουν όλα και πάλι θα τρέχω...» Ποιος ήταν που την είχε ρωτήσει ποιό είναι το αγαπημένο της λουλούδι? «Λες να μου φέρουν κανένα σήμερα? Να πάρω κι εγώ κάτι για μένα, να το φέρω εδώ, σπίτι μου, εκτός από τα φράγκα...». Πόσο της είχαν λείψει αυτά τα περιττά που δεν είχε ποτέ, πόσο της είχε λείψει η μικρή Γκαλίνα που ήθελε να σώσει τον κόσμο! Τον ρώτησε όμως πρώτα αν ήθελε να σωθεί?

Αλλη μια συνέχεια μέρας που δεν θα ήταν ούτε αυτή η ευθεία της, να σπάσει τον κύκλο της ζωής της πόλης. Η της ζωής της...

Aphrodite είπε...

@andy,

Γυιός βιομήχανου Κνίτης συνδικαλιστής... Θα με πάρουν με τα γιαούρτια!

Φιλιά σε όλους, καλή ξεκούραση στον ύπνο σας, αύριο ξημερώνει μια νέα μέρα να την γραπώσετε και να
την στίψετε!

Καληνύχτα!

harrygreco είπε...

Τελικα,τα μονα σχολια που αξιζουν ειναι τα κυριλε της παραγραφου & τα ακαταλαβοτζαζ της φριντας. Αν θελουν,ας κανονισουν κοινη ζωνη εμφανισης,μια στο καλημερισμα & μια στο καληνυχτισμα του μπλογκερ.

Grecopean είπε...

@ frenobulax

"Το προιον της εργασιας και ο χρονος του εργαζομενου ειναι το κερδος του καπιταλιστη. Ειναι το κεφαλαιο."

Υπάρχει κάποιο δομικό λάθος στη παραπάνω πρόταση. Το προϊόν της παραγωγής είναι στοχαστικό και όχι ντετερμινιστικό. Η μήπως υπονοείς ο'τι οι εργαζόμενοι παράγουν και αρνητικό κεφάλαιο (ζημία); Σε αυτή τη περίπτωση οφείλουν κάτι οι εργαζόμενοι στο επιχειρηματία;

Υποστηρίζεις επίσης ο'τι το κύριο υποκείμενο αποφάσεων της παραγωγικής διαδικασίας (καπιταλιστης όπως εσύ λες) δεν δημιουργει κανεναν πλουτο (και αυτό παρά το γεγονός ο'τι οι περισσότεροι καπιταλιστές δεν προσφέρουν αποκλειστικά επιχειρηματικότητα). Η οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας για εσένα δεν έχει καμοία αξία. Για ποιό λόγο όμως οι ίδιοι ανθρώπινοι πόροι παράγουν διαφορετικό προϊόν ανάλογα με την οργάνωση, τεχνολογία και τους υπόλοιπους συντελεστές παραγωγής δεν μας το εξηγείς.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αποτελούν κύριους φορείς παραγωγής και σκελετό πολλών οικονομιών(π.χ. Ιταλία).

mickey είπε...

Καλά, μπορεί να την είδαμε αργία Κυριακάτικα (αφού ο αιμοσταγής καπιτάλας Σκρουτζ γάτος δε μας πληρώνει ούτε τον βασικό, παρά τις υπερωρίες που έχουμε ρίξει εδώ μέσα), αλλά μια καληνύχτα να την πούμε!

Ανώνυμος είπε...

καστολιδευκης said:Η μήπως να μιλήσουμε για τον "Καπιταλισμό αλά Τζέκος" σχολιάζοντας το ομώνυμο άρθρο τού Π. Μανδραβέλη?

Σε μια χώρα όπου μαφία και κράτος ταυτίζονται, το μπάχαλο δεν έχει όνομα. Μένει αβάφτιστο, εφ' όρου ζωής...

Τα "βλαστάρια" και ο κύκλος κρατούντων εξουσία επιτυγχάνουν πανταχόθεν, (Ακόμα και ατάλαντοι), ενώ αντίθετα οι επιμένοντες στην "αξιοκρατία" καταλήγουν σε "ευαγή", τύπου "Αιγηνιτείου", "Δρομοκαϊτείου', ακόμα/ακόμα και ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ κ.ά...


ΤΕΛΕΙΟ!!, σε ποια εφημεριδα γραει ο κ.Μανδραβέλης?

(αν θες μου απαντας στο μπλογκ μου , ειδικα αν δεν απαντησεις αμεσως, ευχαριστω)

frenobulax είπε...

@grecospan

Η συγκετρωση πλουτου στα χερια μιας ταξης ειναι συγκυριακη και αποτελεσμα ιστορικων συνθηκων. Σε καθε οικονομικο-κοινωνικο συστημα η παραγωγη οργανωνεται διαφορετικα. Οσον αφορα τον καταμερισμο της εργασιας αυτο ειναι αποτελεσμα των αναγκων που προκειπτουν λογω της παραγωγικης διαδικασιας.
Οι μικρομεσαιοι επιχειρηματιες ειναι θυματα της νομοτελειακης τασης του καπιταλισμου να δημιουργει μονοπωλια. Δες ποσοι αναγκαζονται να κλεισουν τα μαγαζια τους γιατι δεν μπορουν να ανταγωνιστουν τις μεγαλες αλυσιδες καταστηματων.
Ζημιες στις επιχειρησεις δεν προκαλουν οι εργαζομενοι σε αυτες. Αρκετες επιχειρησεις με αρκετα κερδη
και καθολου ζημιες μεταφερουν
την παραγωγη τους αλλου με σκοπο μεγαλυτερο κερδος απο την μειωση του εργατικου κοστους.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί η Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η εκπομπή αναλύει και τις δραματικές κοινωνικές συνέπειες της ακρίβειας: τη δημιουργία των "νεόπτωχων", μιας κοινωνικής ομάδας που αποκλείεται από την κοινωνική ζωή και της οποίας ο αριθμός μεγαλώνει.

πηγη: http://www.rwf.gr/interviews_senaria-new.php?id=141&interview=1

διαβαστε τις συνεντευξεις ΟΛΕΣ, ανοιγουν ματια

Ανώνυμος είπε...

και μετα διαβαστε την εκπομπη με τιτλο "ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ"

ειναι εδω :http://www.rwf.gr/interviews_senaria-new.php?id=157&interview=1

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Νομίζω, πως μας κάνουν πλύση εγκεφάλου...

vassiliskou είπε...

Egrapses megali... egrapses!!!

(oxi esy anula, i THEA!!!!!!)

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
candide είπε...

nikos dimou said:
"Οι παρασιτικοί πλούσιοι ανήκουν στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης!"

Τι γίνεται όμως όταν και η δικαοσύνη είναι αναγκασμένη -εκ των πραγμάτων- να παράγει πλούτο?

kara2211 είπε...

@ Heinz

Hello Heinz!

Eimai mixanologos kai os ek toutou exo gnoseis thermodynamikis.

Ta problimata entropias pou perigrafeis mou einai gnosta, katalabaino ti theleis na peis.

Ekei pou den se piano einai: ti pragma einai H entropia se ena koinoniko systhma?

Epipleon ti einai i thermokrasia se ena koinoniko systima?

Epipleon: ti einai i thermotita se ena koinoniko systima?

Epipleon: ti einai i energia se ena koinoniko systima?

Mporeis na mou doseis plese kapoious orismous?

Stin thermodynamikh ksero tous orismous kai pragmati ola doulevoun kai stamatane me ton 2nd thermodynamic law.

Mono pou den mporo na ton do stin koinonia – please help.

Cheers, Christos
kara2211@yahoo.de

Ανώνυμος είπε...

Όταν ήμουν μικρότερος η αδερφή μου μου είχε δωρίσει ένα βιβλίο με τίτλο: Ο ΠΑΠΑΛΑΓΚΙ. Άνετα το ξαναδιάβαζα για να ξανάρθω στα ίσα μου. Σας το συστήνω γιατί μάλλον... ξεφύγαμε.

Καλημέρα

kara2211 είπε...

@Heinz said...

Κάθε σύστημα τείνει προς την εξίσωση των θερμοκρασιών μέσα του.

den mou aresei katholou o devteros thermodynamikos nomos opos ton egrapses.

Epsaksa sta biblia mou:

- Thermodynamik, Baehr, 8th Edition, Springer Verlag.

- Dubbel, Taschenbch für den Maschinenbau, 17th Edition, Springer Verlag.

Legan alla pragmata.

Legan (aplopoiimena) oti Kathe klisto systima tinei se avksisi entropias (ektos ama einai "reversible" opote H entropia menei idia).

Den ksero pou brikes tin dikia sou version.

Tha elega me mia proxeiri matia oti i dikia sou version einai lathos.

Paradeigma: to systima "Psygio + iliakos stathmos energias + Hlios" se diapsebdei gia ta epomena ekatomiria xronia.

Mporoume na syzitisoume ean:
Κάθε FYSIKO σύστημα τείνει προς την εξίσωση των θερμοκρασιών μέσα του.

Sto texniko systima DEN EINAI etsi, Xriazomai men EXERGY alla apo avtin exo gia ta epomena ekatomiria xronia (Hlios!)


Cheers, Christos
kara2211@yahoo.de

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα!

Ξύπνησα χαράματα από κακό στομάχι (καλά κάνω και αποφεύγω τα μοδάτα εστιατόρια).

Η νύχτα είχε από όλα - φυσική, οικονομολογία και αοριστολογία - προτιμώ το ανθρώπινο σεντόνι της Θεάς, που ανατέμνει το θέμα Φτώχεια και Πλούτος με τον δικό της τρόπο.

Άντε και πρέπει να ετοιμαστώ για την ΝΕΤ - μία σύντομη εμφάνιση κατά τις 9.15 στους Λυριτζή-Οικονόμου.

Nikos Dimou είπε...

Πολλές φορές η συζήτηση ξέφυγε από το κύριο θέμα που είναι ο πλούτος και η φτώχεια. Εστιάσαμε στο πλούτο σαν φαινόμενο της καπιταλιστικής οικονομίας - όμως ο πλούτος υπήρχε ανέκαθεν και στην αγροτική και την προκαπιταλιστική. Μας έχουν έρθει περιγραφές από την Παλαιά Διαθήκη, από τον Κώδικα του Χαμουραμπί, από τα Αιγυπτικά ιερογλυφικά, από αρχαία Ελλάδα και Ρώμη που περιγράφουν ανθρώπους μυθικά πλούσιους (και όχι μόνο τους ηγεμόνες) - και, αντίστοιχα, τραγικά φτωχούς. Προκειται λοιπόν για ένα διαχρονικό φαινόμενο για το οποίο δεν φταίει ο καπιταλισμός.

Η διαφορά ανάμεσα στις καπιταλιστικές και σοσιαλιστικές θεωρίες είναι βασική. Οι πρώτες περιγράφουν και ερμηνεύουν εκ των υστέρων κάτι που υπάρχει. Οι δεύτερες γεννήθηκαν για να σχεδιάσουν κάτι που θα έπρεπε να υπάρχει - το δέον. Ο καπιταλισμός είναι καθημερινή πράξη, ενώ ο σοσιαλισμός επιδίωξη.

Γι αυτό αντέδρασα στην φράση: "η σκέψη σας είναι δέσμια της καπιταλιστικής κοσμοθεωρίας". Τέτοια κοσμοθεωρία (με την έννοια της ιδεολογίας) δεν υπάρχει - δεν κατευθύνει την πράξη.

Ανώνυμος είπε...

Nikos Dimou said:
sizenagir said...
"Όντως, από ένα πλούσιο τραπέζι πέφτουν πάντα στο πάτωμα μερικά ψίχουλα για να φάνε τα μυρμήγκια…"

Ψίχουλα το ένα εκατομμύριο δολλάρια που κέρδισαν (πέρα από μισθό και bonus) 10.000 εργαζόμενοι της Microsoft.
Για φέρτε κι από εδώ κανένα τέτοιο ψίχουλο!

Σαν γάτος που είστε σας αρέσουν τα άλματα!
Όμως το άλμα από το ειδικό στο γενικό (και μάλιστα όταν το ειδικό αποτελεί εξαίρεση)μόνο σαν σοφιστεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Ανώνυμος είπε...

Τάκη Βασιλόπουλε.

Θα σου πω πραγματάκια (κορδελάκια, μπρατσάκια, ποδηλατάκια με τρεις τροχούς) που δεν έχω δηλαδή και καμιά υποχρέωση να τα σου αναφέρω...απλά για να σε βοηθήσω να ξυπνήσεις...γιατί αν περιμένεις από τα άτομα ετούτα...και εδώ χάμω...

Δεν είσαι ευαίσθητος Τάκη. Αυτοί που σου λένε ότι είσαι ευαίσθητος, σκοπό έχουν να σε τρομοκρατήσουν, επειδή οι ίδιοι έχουν βρεθεί μέσα στη ζωή χωρίς να έχουν καταφέρει να βρει ένα...έστω ένα συμπέρασμα...είναι οι φοβισμένοι που επιμένουν στην ομοιομορφία, ότι δηλαδή το να χτίσεις προσωπικότητα δεν μπορείς...ή δεν γίνεται...ή δεν παρατηρείται...άρα σε λένε ευαίσθητο για να κρύψουν τα χάλια τους. Κι αν αναρωτηθείς στη ζωή τους τι πρωτότυπο κάνουν...θα απογοητευτείς...ρώτησέ τους τι είναι πρωτεΐνη να δεις τι απαντήσεις θα πάρεις...και θα δεις επίσης πόσο καλύτερος από αυτούς είσαι και τι θα γίνεις, αρκεί...αρκεί...με προϋπόθεση δηλαδή...να ξεχάσεις ό,τι σαχλό βρίσκεται εκτός επιστήμης (π.χ. τα ipod, τη φιλελευθεροαπαυτή σοσιαλιστοτέτοια,τα πορνοκείμενα της απειρόκαλης ημιανάπειρης Θεάς, τα ξενοδοχεία το σύστημα, τα ολιγότερον κακά, τις συζητήσεις με τον ανώμαλο που γράφει "πρωσοπική πεποίθηση")...και τι σχέση έχει το μυαλουδάκι σου με όλα αυτά...τα θλιβερά τα αγχωμένα τα μηδαμινά...δεν καταλαβαίνεις ότι εκβιάζεις τον ψυχικό σου υπόκοσμο και υποτιμάς τις διανοητικές σου δυνατότητες, όταν (τελείως άκριτα, αψυχολόγητα, χωρίς πρόδηλο και λυσιτελή λόγο) ζητάς να συνταχθείς ή να συμφωνήσεις με ισορροπίες ανάμεσα στην παραγωγή του πλούτου και την αδικία...

Να στο επαναλάβω και διαφορετικότατα. Είναι λάθος στα 19 να έχεις γνώμη για τη φιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία, για πλούτους και αδικίες...πράγματα που δεν αφορούν καθόλου μα καθόλου εσένα, και που μόνο κακά συναισθήματα...άρα άγχη...σου προκαλούν, ως κακές σκέψεις και αληθινά αδιάφορες για το παρών και για το επιστημονικό σου μέλλον.

Αυτά εδώ τα καραβόπανα τα στρωμένα με χαμηλής πυκνότητας πορτοκαλένια μαρμελάδα, Τάκη μου, δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν...και σχολιάζουν - κι αν δεις τα σχόλια τους με μάτι κάπως πιο πονηρό, θα διαπιστώσεις πόσο καλά συσσωματωμένη είναι η άγνοια με τον φυσιολογικό και απέραντο ανθρώπινο φόβο για όλα (που αυτοί τον έχουν βαφτίσει: σχόλιο με αριθμό 666, κρατικό παρεμβατισμό, συμπαράσταση και κατανόηση για ξένες επιληψίες, σύμβολα όπως "&" και "%", "τεκνό" που σκορπίζει τις μαγειρεμένες φακές στη george square)...δηλαδή πώς να σου το πω.

Κάνε επιστήμη με επίγνωση ότι κάνεις επιστήμη, ζήσε αφιερωμένος τώρα (γάμα το αγοράκι από το άσυλο που σου λέει να μείνεις πεινασμένος και παλαβός...τι άλλο να πει...και γιατί να το ακούσεις εσύ που είσαι ελληνάκι και οι προσπάθειες σου είναι συνεχείς επιβεβειώσεις και όχι φήμες...) και τα κακά συναισθήματα που έρχονται από ό,τι ξένο, μην επιτρέπεις να σε οδηγούν στο να γράφεις μακροσκελή σχόλια τελείως κενά που αποκαλύπτουν τον ψυχολογικό εκβιασμό μέσα από τις εκφράσεις...της σύνταξης.

Η λογική είναι σκληρή Τάκη μου, δεν περιέχει τίποτα το ανθρώπινο, κείται πέραν. Το να συνειδητοποίησεις ότι έχεις να αρνηθείς τα κακογραμμένα ελληνικά πανεπιστημιακά συγγράμματα, ότι δεν έχεις λόγο να ενταχθείς σε αγέλη διαδικτυακή ή έτερη, και το να συνειδητοποιήσεις ότι είναι απαραίτητο να αποκεφαλίσεις το φόβο από κάθε άγνοια πάνω στη στέρεη επιστήμη, είναι πολύ σημαντικά, θα βοηθήσουν να φτάσεις στην σκληρή λογική μέσα από στρωμένους μεταξωτούς δρόμους. Αυτό έχεις αποφασίσει εξάλλου. Μην ξεχνιέσαι.

Αυτά τα άτομα των σχολιασμών, δεν έχουν φτάσει πουθενά. Αν τους φυσήξεις, θα καταρρεύσουν...άρα; Αφήνεις να τους πάρει ο άνεμος...

cyberdustz είπε...

Και η «έλλειψη ιδεολογίας», αν την υπερασπίζει κανείς μετά μανίας και θρησκευτικό ζήλο, μετατρέπετε σε ιδεολογία. Όντως το «αφήστε τα πράματα να πάρουν το δρόμο τους ανεπηρέαστα» μπορεί να γίνει μία επικίνδυνη ιδεολογία.

paroussa είπε...

O Nικος Δήμοου στην ΝΕΤ.τώρα!

paroussa είπε...

Ο Νικος Δήμου τώρα στην ΝΕΤ.

paroussa είπε...

@ΝΔ
Πως αντεξατε τόσο παραλογισμό;
Χαράς το κουράγιό σας! Πάντως δέν άξιζε την πρωινή σας ταλαιπωρία.

Zoros είπε...

Σχόλιο για την εκπομπή στη ΝΕΤ.
Το ερώτημα παραμένει: Γιατί με υποχρεώνουν να πληρώνω τον κάθε μητροπολίτη Λαγκαδά και να τον ακούω να λέει τέτοιες παπαριές? Πλέον δεν είναι καν γραφικός...

christos είπε...

NIKO Se blepw apo to San Diego twra pou eise stin NET me posi karterikotita kai toso nifalia parembaineis. Kala oi paleoi papades exoun ARXES. Den s afisan omos na ta peis ola. Etsi kapoioi pane na ploutisoun kai kapoioi xanoun pelates.

maika είπε...

@aphrodite

... αυτά δεν είναι σεντόνια Αφροδίτη , είναι κεντήματα!!!...

J. είπε...

Το βασικό πρόβλημα με την ισότητα είναι ότι τη θέλουμε μόνο σε σχέση με τους ανωτέρους μας.

lifeform είπε...

Δυστυχώς το κείμενο είναι γεμάτο ανακρίβειες οι οποίες είναι εκφρασμένες με το στυλ του ειδήμονα, το οποίο είναι τελικά αυτό που μετράει στην εποχή μας και όχι το περιεχόμενο.

Αρκεί να παρακολουθήσεις το μάθημα της Πολιτικής Οικονομίας σε οποιαδήποτε σχολή για να καταλάβεις ότι τα περισσότερα που αναφέρονται δεν ισχύουν. Όπως:

"Ο καπιταλισμός είναι η έλλειψη θεωρίας. Εκφράζεται από το οικονομικό σύνθημα του 18ου αιώνα “laissez faire! laissez aller!” δηλαδή αφήστε τα πράγματα όπως έχουν! Χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι η ελεύθερη αγορά χωρίς παρεμβάσεις."

Η αλήθεια είναι ότι ο καπιταλισμός έχει μια χαρά αρτιότατη θεωρία και η ελεύθερη αγορά έχει αυστηρότατους κανονισμούς για να λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις, ολιγοπώλια, trusts κλπ. Ονομάζεται "ελεύθερη" επειδή εξ' ορισμού η τιμή του κάθε προϊόντος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεν καθορίζεται κεντρικά (όπως γινόταν στα κουμουνιστικά καθεστώτα). Σε καμιά περίπτωση δεν έχει να κάνει με μια ασύδοτη αγορά που αφήνεις τα πράγματα όπως έχουν....

Aphrodite είπε...

@paroussa,

Πρώτα εσένα διάβασα (και αργότερα την ανακοίνωση του δικού μας!)

Πρόφτασα & εγώ μπουκίτσα γάτου (έχει γούστο όμως, στο θέμα του Κώδικα πάλι, έχει το ύφος του γάτου-πειραχτηριού, "Πού είναι το καναρίνι? Μήπως το είδες? " και ο δικός μας, μπουκωμένος, να γνέφει αρνητικά & να σπρώχνει ένα κίτρινο πούπουλο στην άκρη...)

Λοιοπόν, άξιζε όλη η εμφάνιση του Funky Cat για την τελευταία αντιπαράθεσή του με τον Σπυρίδωνα (Μητροπολίτη Λαγκαδά, σεβασμιώτατο παλαιολιθικής κοπής) που ορύετο:

"ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΨΕΜΜΑΤΑ, ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΝΕΙ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΘΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑ-"

(Δον)"Εεε, μπάσταρδα, σεβασμιώτατε, με όλο το σεβασμό..."

(γέλια Λυριτζή-Οικονόμου)

"ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ-"

(Δον)"Γκουχ, ξέρετε, σας κανει ζημιά να το συζητάτε και να του δίνετε σημασία, δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα ευτελές εμπορικό κατασκεύασμα!"

"ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ-"

(Δον) "Α-χεμ, ΕΣΕΙΣ το μεγαλώνετε, είναι λάθος η τακτική σας, αγνοήστε το!"

Και μετά μονορούφι λεκτικό σεντόνι του παπά μας που κατέληξε στα σκουπίδια της περιοχής του...

Οποία συνεννόησις ο μεσάζων! Θεούλη μου, έχεις πραγματικά πολύ χιούμορ με τους υπαλλήλους σου...

Ο τρίτος παραθυρωμένος καλεσμένος, Κοντίδης (Καθολικός ιερέας), επίσης ψύχραιμος και χαμηλών τόνων, συμφώνησε με τον δικό μας ότι δεν μπορεί να κρύβεται θεωρία συνωμοσίας πίσω από το κάθε τι (ΝΔ: "Μα και στο Μυστικό Δείπνο πίσω δεξιά φαίνεται το ένα, στο χαμόγελο της Τζοκόντας στην τσάκιση το άλλο πια!" - γελάκια ο Κοντίδης).

Ε, είμαι σίγουρη ότι μετά τον Λαγκαδά, και η τελευταία νοικοκυρά που έφτιαχνε μπριάμ εκεινη την ώρα, θα λυσσάξει να πάει να το διαβάσει, να διαπιστώσει αυτό που έχει τρομοκρατήσει την εκκλησία τόσο πολύ (και να κλείσει θέση για Βησσαρίωνα!).

Τον Λαγκαδά πάντως τον βλέπω με τα υπογλώσσια σήμερα, συγχίστηκε πάλι!
:-)

Γειά σου ρε Γάτε! Καλημέρα σε όλους σας! maika, κερνάω καφέ!...

heinz είπε...

aphrodite said...

"@heinz,

Πρέπει να είσαι ωραία παρέα όταν τα παίρνεις!"

Dear, κατά τα γνωστά:

When I'm good I'm very good but when I'm bad I'm better...

heinz είπε...

@kara2211

Για ξαναδείτε την θεωρία:

Εντροπία είναι η τάση της φύσης να εξισώνει τις θερμοκρασίες.

Η ενθαλπία είναι που μένει σταθερή σε ένα (θεωρητικά κλειστό) θερμοδυναμικό σύστημα.

heinz είπε...

"Entropy is no mystery or complicated idea. Entropy is merely the way to measure the energy that disperses or spreads out in a process (at a specific temperature). What's complicated about that? Entropy change, deltaS, measures how much energy is dispersed in a system, or how widely spread out the energy of a system becomes (both always involving T). The first example in our text was melting ice to water at 273 K where deltaS = q(rev)/T. So, in that equation, it's easy to see that q (the enthalpy of fusion) is how much "heat" energy was spread out in the ice to change it to water. What's the big deal?"

http://www.2ndlaw.com/entropy.html

heinz είπε...

@kara211

είπες:

"Legan (aplopoiimena) oti Kathe klisto systima tinei se avksisi entropias"

που σημαίνει????

αν δεν σημαίνει εξίσωση θερμοκρασιών, τι σημαίνει?
Μέγιστη εντροπία=ενιαία θερμοκρασία (όχι διαφορές δηλαδή).

Εν πάσει περιπτώσει, ψάξτε και ρωτήστε όπου θέλετε. Εξάλλου και ο Shannon από την πλευρά της ποσότητας πληροφορίας που περιέχεται σε ένα σήμα, τα ίδια λέει....

Ανώνυμος είπε...

εγώ λυγμών καρπός said...

(διαφορες ασυναρτησιες σε συμβουλευτικο freestyle speech)

---

διαμαρτυρομαι, αγαπητε λυγμε, δεν το περιμενα αυτο απο εσενα

για να μην τρωμε μαλακια στο ασχετο, ας ανοιξει ο καθενας ενα μπλογκ και οι προσωπικες "συμβουλες" και τα τσατ που μοιραια ξεκινουν στο μπλογκ νουδου, να προωθουνται εκεί

γιατι δεν γουσταρω συμβουλες δια-δια-δικτυου!!!!!!!!!!!

και να σταματησουν οι τυπαδες να απευθυνονται ματαιως στο νικνειμ μου σε προσωπικο υφος, μπλογκ εχω, απευθυνθειτε εκει, πολυκαλημερασας

Blue Oji είπε...

parakaleite theromotata h thea (o theos na thn kanei thea dioti kati moy leei emena oti prokeite gia mia sterimeni gerontokori, h mipos einai enas sterimenos dalikeris? idoy h aporia) na mazepsi ta sentonia tis (epigontos! edo kai tora!) kai na ta paei sto blog poy tha aniksi gia ayto to skopo! osoi apo sas tha noitoyn sterhsh na treksoyn sto blog ths kai na apolafsoyn logotexnikes bradies oloi thn nyxta kai tis hmeres ana to 24oro synexos. Edo den einai o katallhos topos gia tetoies aidies. ande arketa krathse to asteio. Thea na soy petyxh. elehson kyrie elehson.

Aphrodite είπε...

@Gere,

Αρα, εντροπία προσπαθούν να σου κάνουν μερικοί-μερικοί εδώ μέσα (σα δεν ε-ντρέπονται!), κι ευθαλία- συγνώμη, ενθαλπία είναι αυτό που κάνεις εσύ (cool maaan!):))))

Είσαι θεωρητικά κλειστός ή ανοίγεις να αερίσεις πότε-πότε? (κάτσε, μπορεί να τινάζει από πάνω ο Σκρούτζ τα σεντόνια του και να πέσει καμμιά λιρα!)
:-)

Σε απλά ελληνικά, το "δια τάυτα":
Πόσο κάνει ένα βιολογικό γάλα ξέρει κανείς? Και πόσο από αυτό που πληρώνεις έχει πραγματικό αντίκρυσμα ("αγνό" γάλα) τουλάχιστον να έχεις το "αγνό" όπως εάν το άρμεγες απ'τη δική σου τη γελάδα? Πληρώνεις για να στο κάνει κάποιος άλλος, ώστε να έχεις τον χρόνο να τρομπονιάζεις (very sic) κάνοντας άλλα πράγματα. Αξίζει λεπτό-προς-λεπτό, βάζοντας και το "ζμπρώξιμο" διαφήμισης / positioning κτλ + το κέρδος, ή...

Αραγε μπορούμε να κάνουμε τις θεωρίες που ανάπτύξαμε εδώ κουπόνια, να έχουμε καμμιά έκπτωση στο γάλα, ή....

heinz είπε...

@kara2211

"Ekei pou den se piano einai: ti pragma einai H entropia se ena koinoniko systhma?"

Κι εγώ κάποτε για μηχανολόγος ξεκίνησα. ΑΛλά τα παράτησα πριν το πτυχίο.

Ο όρος (που κι εγώ πριν χρόνια νόμιζα ότι ήταν μόνο της θερμοδυναμικής) χρησιμοποιείται και στις κοινωνικές επιστήμες: Η τάση για απομείωση των διαφορών μεταξύ των διαφόρων συστατικών ενός κοινωνικού (ή όποιου) συστήματος.

"Epipleon: ti einai i energia se ena koinoniko systima?"

Η ικανότητα του συστήματος για ενδο/εξω δράση (διάδραση δηλαδή με το περιβάλλον του, εσωτερικό-=συστατικά, και εξωτερικό)

Σκέψου τον 2ο νόμο γενικά. ¨Οχι μόνο σε μια θερμική μηχανή, οπουδήποτε παράγεται κάτι. Η διαφοροποίηση είναι που πυροδοτεί τη μεταφορά ενέργειας.

heinz είπε...

@NΔ

To πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, ουδέποτε ήταν στην καπιταλιστική ή άλλη δομή.

Είναι στην αυταρχική δόμηση. Κι από δαύτη, ο καπιταλισμός έχει μπόλικη παγκόσμια.

maika είπε...

@aphrodite
..ψήστον κι έρχομαι...
πρόσεξε μόνο την ..ενθαλπία του...
μη μου κρυώσει σε παρακαλώ...

Debby είπε...

Νομίζω ότι πιο άδικο από την άνιση διανομή του πλούτου είναι η "εξίσωση" των ανθρώπων.

Όλοι το ίδιο. Οι ικανοί και οι ανίκανοι, οι εργατικοί και οι τεμπέληδες, οι έξυπνοι και οι βλάκες...

Δεν είναι μεγαλύτερη αδικία?

Ανώνυμος είπε...

κατι μου λεει οτι ,εαν ανοιξει μπλογκ η ΘΕΑ, το Νουδου θα χασει πελάτες :-)

Αφροδιτη ξεκινα το και εμεις θα σε υποστηριξουμε, εδω ειμαστε ετσι και αλλιως, δεν χανομαστε!!!!!!!

heinz είπε...

@aphrodite, maika

Δε κατάλαβα κυρίες???
Δε κατάλαβα??

Όλο χιχιχι θα λέμε??

Διορθώσεις: Ενθαλπία είμαστε όλοι μας. Εγώ (κι εσείς εισάγουμε ενέργεια/αρνητική εντροπία)

:-P

και

:-)

Άμα θέλατε να ακούσετε άλλα, ας ερχόσασταν χτες για σαρδέλες στα κάρβουνα, και ουζάκι. Εκεί να δεις ενθαλπία τα κάρβουνα και ούζο μαζί!!

heinz είπε...

Αμάν!!!

Η maika τα άκουσε από σπόντα!!!
Είπε "ψήστον κ έρχομαι", αμέσως μετά το δούλεμα της aphrodite, να η παρεξήγηση.

Γονατιστός απολογούμαι κυρία μου!!!

:-(

Ανώνυμος είπε...

Debby said...
Νομίζω ότι πιο άδικο από την άνιση διανομή του πλούτου είναι η "εξίσωση" των ανθρώπων.

---
το σιγουρο ειναι οτι η δημοκρατια δημιουργηθηκε με σκοπο να ειναι ολοι οι πολιτες ισοι μεταξυ τους, που ειναι το κακο?

Blue Oji είπε...

se latreyo xazo giayto soy ta leo, mpre xazoyliko. kai bebaia den se diabazo, dioti hano synexos tis synexies. alla an omos eixes diko blog, ta pramata einai / tha mporoysna an einai daiforetika. ante, pali eksetrapin. aplose ta sentonia soy alloy kai mh se niazei

heinz είπε...

Anula said...

"το σιγουρο ειναι οτι η δημοκρατια δημιουργηθηκε με σκοπο να ειναι ολοι οι πολιτες ισοι μεταξυ τους, που ειναι το κακο? "

Το κακό καλή μου κυρία, είναι ότι, με τη στρέβλωση πούχουμε φάει στο κεφάλι, δεν μου αρκεί εγώ να περνάω καλά για να νοιώθω καλά. Πρέπει να ξέρω ταυτόχρονα, ότι εσύ περνάς άσκημα.

Aphrodite είπε...

(Το ωραίο με τον heinz είναι ότι πρόκειται για one-man show! Ακόμη κι όταν του μιλάς σοβαρά... Καφέ από τη sweetie σου?)

(Συγνώμη για το τσατ, μέχρι να "ψηθεί" το μπλογκ, προλαβαίνω να ψήνω μόνον καπιταλιστικούς, γαργαλιστικούς, παλαιομοδίτικους γ-καφέδες, καμμία σχέση με ερζάτς στυλ Starbucks, που έκαναν άνοιγμα με σκόνες χαμηλής πυκνότητας + χημικά αρώματα καθώς και σιρόπι γλυκόζης, οπότε έφαγαν πολύ κράξιμο για να βάλουν πιο "μεστό" καφέ που να θυμίζει την καταγωγή του και κανονική ζάχαρη, έστω και generic...)

Ανώνυμος είπε...

@heinz

σευχαριστω που με βοηθησες να κατανοησω την debby

δηλαδη αυτη η κοινωνια ειναι σαδιστικη , με ξαναβοηθας εαν δεν καταλαβα σωστα

vassiliskou είπε...

Opoios peiraksei THEA kaike!

Oraios o neos simera stin tv- ki einai kai palios, ara einai ki allios!
Den boresa na ton do, alla oi plirofories moy lene oti o Dimou pali egrapse!

Debby είπε...

@Anula
Θα σου άρεσε να δουλεύεις σε μια εταιρεία π.χ. και ενώ σου αρέσει η δουλειά σου και προσπαθείς για το καλύτερο να αμοιβεσαι το ίδιο με τον συνάδερφο σου που τα έχει όλα γραμμένα επειδή απλά ανήκει και αυτός στην ίδια κλίμακα με σένα, είναι δηλαδή π.χ. έγγαμος με 2 παιδιά?

@heinz
Συμφωνώ με αυτό που ανέφερες. Και συμβαίνει και το άλλο. Θέλουμε παροχές αλλά μας ενδιαφέρουν μόνο αυτές του κλάδου μας. Όλοι οι άλλοι να πάνε να πνιγούν.

Ανώνυμος είπε...

Το
Heinz said and @kara2211

Αποτελεί συνήθεια και πρακτική κάποιες θεωρίες των Θετικών επιστημών να μεταφέρονται (είτε αυτούσιες είτε διαφορορποιημένες) σε άλλα γνωστικά αντικείμενα για να ερμηνεύσουν με την σειρά τους μια σειρά άλλων φαινομένων.
Όσο αφορά τους όρους κοινωνική εντροπία, ενέργεια κ.λ.π. θα μπορούσα εύκολα να φανταστώ τι θέλει να πει ο ποιητής, όμως υπάρχουν κάποιες στοιχειώδεις διαφορές , που έχουν άμεση σχέση με τα φυσικά φαινόμενα τα οποία εξετάζονται. Συγκεκριμένα η Φυσική βρήκε από πολύ νωρίς(?) τους τρόπους να ποσοτικοποιήσει τα μεγέθη αυτά και κατά συνέπεια να τα επαληθεύσει πειραματικά. Οι άλλες επιστήμες βρίσκονται μάλλον στη φάση του καθορισμού των ποιοτικών χαρακτηριστικών των μεγεθών που θέλουν να ποσοτικοποιήσουν.

maika είπε...

@Heinz

ποτέ εσείς γονατιστός , πάντα όρθιος παρακαλώ!!

(πάντως για καφεδάκι μιλούσαμε γιατί για σαρδελίτσα και δε με καλέσατε και μου είπατε και καλά να πάθω που δεν ήρθα...

αχ!όχι μόνο να περνάτε εσείς καλά αλλα να ξέρετε πως κι εγώ περνώ άσχημα...

φιλικά

heinz είπε...

@aphrodite

me: Αυτορρυθμιζόμενος (όπως κάθε ουφο dear, καφεδάκι θα πάρω, θενξ πολύ!!)
Γίνομαι και ετερορρυθμιζόμενος ενίοτε, ρώτα και τη σύζυγο να δεις
;-)

@anula

Δυστυχώς σωστά καταλάβατε

@sizenagir

Ναι, συμφωνούμε. Κι από το '50, η γενική θεωρία συστημάτων προσπαθεί να βρει τα κοινά συμπεράσματα στα οποία έχουν φτάσει διάφορες (άσχετες φαινομενικά μεταξύ τους) επιστήμες.

Ανώνυμος είπε...

Debby said...

Θα σου άρεσε να δουλεύεις σε μια εταιρεία π.χ. και ενώ σου αρέσει η δουλειά σου και προσπαθείς για το καλύτερο να αμοιβεσαι το ίδιο με τον συνάδερφο σου που τα έχει όλα γραμμένα επειδή απλά ανήκει και αυτός στην ίδια κλίμακα με σένα, είναι δηλαδή π.χ. έγγαμος με 2 παιδιά?

---

τωρα καταλαβα,εχει συμβει και δεν μου αρεσε καθολου,

διαμαρτυρηκα, και εφαγα πολεμο (κατηγορηθηκα οτι εγω ειμαι η τεμπελα), στην πορεια καταλαβα οτι αυτο ειναι μερος της δουλειας,

ισως και εσυ θα επρεπε καποιες φορες να τους γραφεις κανονικοτατα, δεν βγαινει αλλιως (εκτος και αν ζεις σε αξιοκρατικη χωρα)

Ανώνυμος είπε...

Nikos Dimou said:

Πολλές φορές η συζήτηση ξέφυγε από το κύριο θέμα που είναι ο πλούτος και η φτώχεια………….
Προκειται λοιπόν για ένα διαχρονικό φαινόμενο για το οποίο δεν φταίει ο καπιταλισμός.

Σύμφωνοι!
Αθώος ο κατηγορούμενος (καπιταλισμός)!
Έχετε να προτείνετε κάτι έτσι ώστε (όχι να ελαχιστοποιηθεί) αλλά να μειωθεί το τεράστιο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στον πλούτο και στην φτώχεια?
Η απάντηση που έχετε δώσει(?) είναι (?) περισσότερος πλούτος?(βλ. Microsoft) (και κατά συνέπεια λιγότερη φτώχεια?)
Φαίνεται ότι έχετε δημιουργήσει ένα συλλογιστικό παράδοξο, μήπως μπορείτε να το εξηγήσετε λίγο καλύτερα?

Nikos Dimou είπε...

lifeform said...
Δυστυχώς το κείμενο είναι γεμάτο ανακρίβειες... Η αλήθεια είναι ότι ο καπιταλισμός έχει μια χαρά αρτιότατη θεωρία.

H αλήθεια είναι πως δεν διαβάσατε τα σχόλια. Επαναλαμβάνω:

Η διαφορά ανάμεσα στις καπιταλιστικές και σοσιαλιστικές θεωρίες είναι βασική. Οι πρώτες περιγράφουν και ερμηνεύουν εκ των υστέρων κάτι που υπάρχει. Οι δεύτερες γεννήθηκαν για να σχεδιάσουν κάτι που θα έπρεπε να υπάρχει - το δέον. Ο καπιταλισμός είναι καθημερινή πράξη, ενώ ο σοσιαλισμός επιδίωξη.

Γι αυτό αντέδρασα στην φράση: "η σκέψη σας είναι δέσμια της καπιταλιστικής κοσμοθεωρίας". Τέτοια κοσμοθεωρία (με την έννοια της ιδεολογίας) δεν υπάρχει - δεν κατευθύνει την πράξη.

blade runner είπε...

Aπό άρθρο του Κωστή Γιούργου στην χθεσινή Καθημερινή, με αφορμή το θάνατο του Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, και την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου με τίτλο "Τα οικονομικά της αθώας απάτης", στην Ελλάδα:

"Mε την οξυδέρκεια του γνώστη και την εμπειρία του αυτόπτη μάρτυρα μιας κολοσσιαίας καταστροφής όπως ήταν το οικονομικό κραχ του 1929 και ο συνακόλουθος παγκόσμιος πόλεμος, ο Γκάλμπρεϊθ αντιλαμβάνεται το μέγεθος και τη σοβαρότητα της επίμονης οικονομικής ύφεσης που διαβρώνει τη συνοχή του οικονομικού και κοινωνικού στάτους απειλώντας να εξελιχθεί ανεξέλεγκτα. «Tο μοναδικό αξιόπιστο μέτρο ενάντια στην οικονομική κάμψη είναι η αδιάκοπη ροή της καταναλωτικής ζήτησης», προτείνει επίμονα: η εδραία πεποίθηση ενός οπαδού των παρεμβατικών αντιλήψεων του Kέινς και ένθερμου υποστηρικτή του New Deal. Mην υπονομεύετε, ενισχύστε «αυτούς που έχουν ανάγκη και είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν».

Aλλά ο Γκάλμπρεϊθ γνωρίζει επίσης άριστα σε ποιες αντιστάσεις προσκρούουν οι εύλογες και πραγματικά αποτελεσματικές θεραπείες των εσωτερικών αντιφάσεων. Kαι, χωρίς καταστροφολογικές μεγαλοστομίες, επισημαίνει: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις των οικονομικά εύρωστων είχαν βελτιωτική επίδραση επί της ύφεσης, ότι το εισόδημα που καταλήγει στα χέρια των εύπορων στελεχών των επιχειρήσεων θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, δηλαδή θα δαπανηθεί. Θέτει εύστοχα ερωτήματα. Kαι απαντάει.

Γιατί ο καπιταλισμός έπρεπε να κρυφτεί πίσω από το όνομα «οικονομία της αγοράς»; Γιατί τόση ευφράδεια περί κυριαρχίας του καταναλωτή και τόση αποσιώπηση για τους τρόπους πειθαναγκασμού και χειραγώγησης των καταναλωτικών συμπεριφορών; Γιατί κάτω από τη λέξη «εργασία» να συστεγάζονται και εκείνοι για τους οποίους είναι επαχθής καταναγκασμός και αυτοί για τους οποίους είναι μια καλά αμειβόμενη απόλαυση χωρίς αίσθηση υποχρέωσης; Γιατί οι όροι «ιδιοκτησία» και «μέτοχος» εξυμνούνται, ενώ είναι φανερό ότι δεν παίζουν κανένα ρόλο στη διεύθυνση των επιχειρήσεων; Γιατί ο δημόσιος τομέας της οικονομίας έχει δαιμονοποιηθεί; Γιατί αφήνεται να πιστεύεται ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι απόφαση του δημόσιου τομέα, ενώ σε μεγάλο βαθμό είναι απόφαση της ιδιωτικής βιομηχανίας όπλων; Γιατί θεωρείται σοφή και αποτελεσματική απάντηση στην ύφεση η πολιτική επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των HΠA; Γιατί ο προκλητικός προσωπικός πλουτισμός των μάνατζερ αφήνεται να υποσκάπτει την εμπιστοσύνη προς την επιχείρηση, ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της σύγχρονης οικονομικής ζωής, που πρέπει να διαφυλαχτεί;

Διότι «η οικονομία και γενικότερα τα οικονομικά και πολιτικά συστήματα καλλιεργούν τη δική τους αλήθεια, είτε λόγω χρηματικών και πολιτικών πιέσεων ή εξαιτίας της πρόσκαιρης μόδας», αφήνει σαν τελευταία υπενθύμιση ο συγγραφέας· μαζί με το κεντρικό ζητούμενο του βιβλίου του, δηλαδή τους τρόπους και τους λόγους που αυτό συμβαίνει."

Ετσι, για περαιτέρω συζήτηση.

christoforos είπε...

heinz παίρνω την πάσα σου περί μηχανολόγων κτλ. Μεγάλωσα σε περιβάλλον με μηχανικούς, μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους, χημικούς, και πάλι μηχανολόγους κοκ. Τους νόμους της θερμοδυναμικής τους είχα ψωμοτύρι. Αποφάσισα στα 18 μου ότι εγώ θα γίνω κοινωνικός επιστήμονας. Έχω φτύσει αίμα υποστηρίζοντας αυτό που σπούδασα και κάνω και πλέον γνωρίζω - δεν πιστεύω απλώς - τις επιστημολογικές αδυναμίες και των δύο (ας πούμε σχηματικά naturalists και humanists). Η "λύση" του προβλήματος κατά την ταπεινή μου άποψη είναι φιλοσοφική και εγώ συνεχίζω ατάραχος την πορεία μου. Σε αυτό που είχε πει σε παλαιότερο ποστ ο ΝΔ ότι "ο γιός του νομπελίστα δεν είναι κληρονομικό δικαίω νομπελίστας" βρίσκεται η άκρη του νήματος.

υ.γ.: Να μνημονεύσουμε και τον Τζον Κ. Γκαλμπραίηθ που έλεγε ότι "καπιταλισμός σημαίνει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ο σοσιαλισμός σημαίνει ακριβώς το αντίστροφο".

Athanasios Tsiouras είπε...

Κύριε Δήμου,

νομίζω ότι, σ' αυτά που αναφέρατε για τον καπιταλισμό, μπορεί να προστεθεί και το εξής: με την απουσία κράτους-ρυθμιστή στην αγορά, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης οδηγεί στον καλύτερο καταμερισμό εργασιών ανάμεσα στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό. Δηλαδή, βάσει των αναγκών που διατυπώνουν οι ίδιοι οι (υποψήφιοι) αγοραστές-καταναλωτές-εργοδότες μπορεί να επιλέξει ο καθένας πώς θα αξιοποιήσει τα προσόντα του: αν θα κάνει ένα ελεύθερο επάγγελμα (και ποιο), αν θα ξεκινήσει μια επιχείρηση, αν θα προτιμήσει τη μισθωτή εργασία, τι προϊόντα θα παραγάγει, αναλαμβάνοντας φυσικά και την αντίστοιχη ευθύνη και ρίσκο (αντιπαράδειγμα: το κράτος, μέσω των επιδοτήσεων, αποφασίζει για λογαριασμό των αγροτών ποια προϊόντα θα παραχθούν) κ.λπ.

Αφ' ης ξεφύγαμε από την μορφή της οικονομίας, όπου ο κάθε "οίκος" είναι αυτάρκης, κάθε φορά που το κράτος επιχείρησε να υποκαταστήσει την αγορά στον καταμερισμό εργασίας απέτυχε παταγωδώς.

Yannis H είπε...

Καλημέρα μετά από αρκετές ημέρες (πολλές δουλειές).

Πολύ ενδιαφέρον θέμα, θα κάνω συγκεντρωτική χρήση του χώρου για όσο καιρό έλειπα :)

Νομίζω ότι υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ της οικονομικής θεωρίας του καπιταλισμού (που πράγματι είναι η απουσία θεωρίας) και της πολιτικής θεωρίας του (που λέει ότι οι δυνάμεις της αγοράς θα ισορροπήσουν μόνες τους μια κοινωνία). Πρώτη ένσταση: πολιτικά, ο καπιταλισμός έχει θεωρία και μάλιστα, συγκεκριμένη. Μπορεί να μην υπάρχει πλέον ‘καθαρός’ καπιταλισμός οικονομικά (όλα τα κράτη, για παράδειγμα, παίρνουν προστατευτικά μέτρα. Πολιτικά όμως, η ‘καθαρή’ καπιταλιστική θεωρία όχι μόνο υπάρχει, αλλά ζει και βασιλεύει. Αυτή είναι η δεύτερη ένστασή μου. Η ‘δυτικοποίηση’ του Τρίτου Κόσμου και του πρώην ανατολικού μπλοκ γίνεται ακριβώς, με τη λογική ότι εάν εισάγουμε ελεύθερη αγορά στις κοινωνίες αυτές, αυτόματα θα εμφανιστεί η δημοκρατία.

Όλα αυτά με οδηγούν στην εξής απορία: θεωρώντας τον καπιταλισμό θετικό σε τέτοιο βαθμό (‘ανέβασε το βιοτικό επίπεδο σε πρωτόγνωρα ύψη σε οικουμενική κλίμακα’) νομίζω ότι παραβλέπουμε τα στραβά του. Υποβιβάζουμε υπερβολικά τον τρόπο εισαγωγής του στα κράτη του Τρίτου Κόσμου και του πρώην ανατολικού μπλοκ. Εντοπίζουμε, αλλά δεν ψάχνουμε το γεγονός ότι αν και οικονομικά στην Ελλάδα έχουμε ελεύθερη αγορά (με τις όποιες τοπικές ιδιαιτερότητες) πολιτικά βρισκόμαστε ακόμα με έλλειμμα πολιτικής συνείδησης. Με λίγα λόγια, δεν δίνουμε την πρέπουσα έμφαση στο «τοπικό», άρα, συμφωνούμε με το πολιτικό σκέλος της ‘καθαρής’ καπιταλιστικής θεωρίας.

Ο ΝΔ φυσικά τα γνωρίζει αυτά (ο ίδιος έγραψε ότι το πρόβλημα στη Ρωσία είναι το έλλειμμα πολιτικής συνείδησης) αλλά η απουσία του ‘τοπικού’ είναι κάτι που νομίζω ότι αποτελεί τάση στα γραπτά του. Οι θεωρητικές αναλύσεις του τείνουν να είναι macro, χωρίς έμφαση στις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Φυσικά, εάν αρχίσουμε να αναφερόμαστε στο τοπικό, η συζήτηση θα πάει πάρα, μα πάρα πολύ μακριά. Όμως… το ότι θέλουμε την ελεύθερη αγορά σαν το οικονομικό περιβάλλον που ζούμε είναι δεδομένο. Το πρόβλημα είναι οι τοπικές μας ιδιαιτερότητες. Το είδος των πολιτικών και κοινωνικών παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν για να οδηγηθεί ειδικά η Ελλάδα στη λεγόμενη ‘σοσιαλδημοκρατία’. Συμπερασματικά, το ‘τοπικό’ είναι πολύ σοβαρό θέμα για περάσει στα ψιλά και επίσης, βρίσκεται εναντίον του πυρήνα της καπιταλιστικής θεωρίας.

blade runner είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ein Steppenwolf είπε...

nikosdimou said... (6:41 πμ)
Άντε και πρέπει να ετοιμαστώ για την ΝΕΤ - μία σύντομη εμφάνιση κατά τις 9.15 στους Λυριτζή-Οικονόμου.


Haplê protasê: giati de bgazete tis têleoptikes sas emphaniseis se MP3; Kathôs einai syzêtêseis ki ekpompes logou, de khanetai hê ousia an leipsei hê eikona. Ho Androulakês to kanei sto histologio tou. Pio eukolo ap' to na kaiei kaneis 50 DVD ton 8 Gbytes hekasto.

Unknown είπε...

Επανακάμπτοντάς από το ΣΚ θα επισημάνω στο ΝΔ ότι, με τον τρόπο που διαχωρίζει καπιταλιστικές - σοσιαλιστικές θεωρίες δεν υπάρχει παρά μόνο μία σοσιαλιστική (ή "σοσιαλιστική" κατ' άλλους) θεωρία: ο λενινισμός, ως θεωρία της σοσιαλιστικής επανάστασης. Όλες τις υπόλοιπες θεωρίες θα πρέπει να τις θεωρήσουμε καπιταλιστικές - και πρώτα - πρώτα τον ίδιο το μαρξισμό που δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά κριτική της καπιταλιστικής οικονομίας. Έχω λάθος;

blade runner είπε...

Με ιδιαίτερη έμφαση στο:

"«Tο μοναδικό αξιόπιστο μέτρο ενάντια στην οικονομική κάμψη είναι η αδιάκοπη ροή της καταναλωτικής ζήτησης», προτείνει επίμονα: η εδραία πεποίθηση ενός οπαδού των παρεμβατικών αντιλήψεων του Kέινς και ένθερμου υποστηρικτή του New Deal. Mην υπονομεύετε, ενισχύστε «αυτούς που έχουν ανάγκη και είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν».


Kαι θα επαναλάβω εδώ ένα μέρος του σχολίου που είχα κάνει σε παλαιότερο post, και συγκεκριμένα σε αυτό σχετικά με την κατανάλωση:

"Σε μια συζήτηση που είχα πριν καιρό, με διάφορους φίλους άνω των 30, συμφωνήσαμε ότι είναι υποκριτικό να ζεις σε μια κοινωνία δυτικού Τύπου, και να λες ότι δεν ενδίδεις στην κατανάλωση! Η κατανάλωση αποτελεί κινητήριο μοχλό για την οικονομία μιας τέτοιας κοινωνίας, και είτε το θέλεις είτε όχι, η ποιότητα της ζωής είναι συνυφασμένη με το πόσο καλά λαδωμένη είναι αυτή η περίπλοκη μηχανή.

Η ανισότητα προκύπτει ακριβώς από το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πλανήτη έχει τεθεί εκτός αγοράς ή συμμετέχει με σαφώς δυσμενέστατους όρους. Ετσι προκύπτει το γεγονός ότι ένα χαμηλότατο ποσοστό του πληθυσμού κατέχει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του χρήματος που κινείται στον πλανήτη. Μην είμαστε όμως τόσο αφελείς ώστε να πιστεύουμε ότι το μοντέλο του υπαρκτού σοσιαλισμού θα είχε περισσότερες ελπίδες να αποδειχθεί εφαρμόσιμο ικανοποιητικά και με σεβασμό στον άνθρωπο, απ'ό,τι είχε στις αρχές του αιώνα! Ναι, η οικονομία είναι παγκοσμιοποιημένη, ναι την ελέγχουν τα τραστ των πολυεθνικών, ναι η "Δύση" είναι δυσανάλογα ευημερούσα σε σχέση με τον "αναπτυσσόμενο" κόσμο, και πολλές φορές σε βάρος του, αλλά αυτή είναι η δυναμική των πραγμάτων, και αυτό είναι το σύστημα στο οποίο έχει καταλήξει η διεθνής οικονομία. Πιστεύετε πως η λύση είναι να καταρρεύσουν οι πολυεθνικές; Aυτό ίσως θα σήμαινε αυτομάτως έναν γενικευμένο πόλεμο, πολύ χειρότερο από τον Β' Παγκόσμιο, και πολύ πιο καταστροφικό ενδεχομένως.

Ο Αιζενχάουερ είχε πει στις αρχές της δεκαετίας του '50, όντας Πρόεδρος των Η.Π.Α., "καταναλώστε γιατί χανόμαστε!", ωθώντας τους αμερικανούς πολίτες να λαδώσουν τη μηχανή... Ακριβώς γιατί η κατανάλωση θα σήμαινε αυτομάτως μεγαλύτερη ζήτηση, η μεγαλύτερη ζήτηση μεγαλύτερη παραγωγή, και η μεγαλύτερη παραγωγή άφθονες θέσεις εργασίας, άρα και άνοδο των οικονομικών δεικτών. Πολύ πρόχειρος ο συλλογισμός, αλλά ποιος από μας δεν αντιλαμβάνεται ότι το σύστημα της ελεύθερης αγοράς έχει στη βάση του την παραγωγή προϊόντων που θα καταναλωθούν στη συνέχεια κυρίως από αυτούς που τα κατασκευάζουν, που είναι και αυτοί που στηρίζουν την οικονομία, γιατί είναι και οι περισσότεροι."

Ανώνυμος είπε...

The numbers are staggering. Today 37 million Americans live in a state of poverty, hunger and hardship.
//////////////////////////////////////////////////////////////
The Overall Picture
In 1964, President Lyndon Johnson declared war on American soil: the War on Domestic Poverty. Since then, hundreds of billions of dollars have flowed from the U.S. government to small and large towns across America. Our government has provided free food, repaired dilapidated homes, and provided jobs for those in need.
Government agencies have indeed provided millions of Americans with much needed aid. Nevertheless, our country has not won the War on Poverty. In 1996, millions more Americans lived in poverty than in 1964. A 1996 Fordham University report says the country's social well-being has reached its lowest point in a quarter century, with children and young people suffering most.
An Individual Example
When Fay Coffman hit rock bottom in 1995, she relied on only $700 a month in government aid to support herself, her mother, and her three children. Coffman said, "I was on welfare, food stamps, lived in the projects, no car, no way to make ends meet. It was hard, and it was very, very depressing."
Today, thanks to her work at a self-help agency, Coffman and her family are doing well in their Missouri hometown. Coffman has her own home, a car and no longer worries about having enough food for her family.
Poverty's Effect on Children
Unfortunately, not all America's poor have been so fortunate. According to figures released by the U.S. Census Bureau in September 1996, 13.8% of Americans live in poverty. Many more are on the borderline. Poverty affects all ages, but an astonishing 48% percent of its victims are children:
· About 15 million children -- one out of every four -- live below the official poverty line.
· 22% of Americans under the age of 18 -- and 25% under age 12 -- are hungry or at the risk of being hungry.
· Everyday 2,660 children are born into poverty; 27 die because of it.
· Children and families are the fastest growing group in the homeless population, representing 40%.


Υπάρχουν και πιο πρόσφατα στοιχεία.
Ας συνεχίσουμε τώρα την κουβεντούλα μας!

kara2211 είπε...

@ Heinz

Kalimera Heinz!

-- Point 2:

To ksanaskeftika file.

O nomos pou grafeis einai lathos (eimai 99.9% sigouros).

afksisi entropias DEN simainei avtomata eksisosi thermokrasion! Kaneis lathos!

Ean eksisoseis oles tis thermokrasies, NAI sigoura anebazeis tin entropia.

mporeis omos na anebaseis kai tin entropia exontas diaforetikes thermokrasies!

PARADEIGMA: Ena psigio se ena erimitika kleismeno xoro o opoios periexei bebaia kai mia poly dynati mpataria. I entropia afksanetai kai (oso litourgei i mpataria) i diafora thermokrasias mesa kai ekso apo to psygio yparxei.

ISXIRIZOMAI LOIPON OTI:
O nomos pou grafeis den einai o 2nd thermodynamikos nomos (symfona me ta poly sobara biblia mou) alla ena symperasma basismeno se avton. To symperasma avto einai lathos (blepe psygio) (eimai 99.9% sigouros).


-- Point 1:

Akouse file:

H enies Exergie, Anergie, Entropie & Temperature diladi ta STATES tou thermikou systimatos DEN mou kolane sthn koinonia. EIDIKA H THERMOKRASIA!!!!
Me dyo logia den mporo (ego) na kano ton paralilismo tis thermodynamikis me tin koinonia. Den ksero poios eftiakse avti ti theoria, DEN me pithei, isos na ftaio ego alla den me pithei katholou.

Ena thermodynamiko systima kapote stamataei (teliose i mpataria, nai eksisothikan kai oles i thermokrasies). Mia koinonia (p.x Soviet union - russia) stamataei? Peftei kai koimatai? Isos na kanei revoloution isos to ena isos to allo alla na stamatisei? Den nomizo oti o parallilismos einai kalos, sygxorese me.

Ean kano sto mikro nisaki pou eimai diktatoras olous tous anthropous fournarides ti tha ginei? isos na ginoun oi misoi mavragorites, isos na me ksylosoun, isos na me grapsoun sta palia tous ta papoutsia, etc...

Ean adeiaso tin mpataria mou (blepe psygio) ti tha ginei?Cheers, Christos
kara2211@yahoo.de

Ανώνυμος είπε...

Just google on USA poverty!

christoforos είπε...

Και μια διαφήμιση! Θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Παπαζήση το έργο του Γ.Α. Σουμπέτερ, Καπιταλισμός, Σοσιαλισμός και Δημοκρατία.Θα σας ενημερώσω σχετικά στο μέλλον.

υ.γ.:sizenagir θα με υποχρεώνατε αν παραθέτατε την πηγή σας.

blade runner είπε...

@yannis h

Η συζήτηση για το τοπικό θα χρειαζόταν όντως μεγάλο χώρο, και ίσως να αποτελεί καλό θέμα για άλλο post.

Θα συμφωνήσω μαζί σου σε ό,τι αφορά αυτό που είπες για την έλλειψη πολιτικής συνείδησης. Είναι αλλιώς να είναι δομημένη η οικονομία σύμφωνα με το μοντέλο της ελεύθερης αγοράς, (laissez-faire,laissez-passer, laissez-aller) σε μια χώρα με παράδοση στη δημοκρατία με την ευρύτερη έννοιά της, όπως είναι για παράδειγμα η Μεγ. Βρετανία, κι αλλιώς να εφαρμοστεί σχεδόν βίαια σε μια χώρα όπως η Ρωσία, που μετρούσε μέχρι και την περεστρόικα 70 και πλέον χρόνια οικονομίας βασισμένης στην μαρξιστική-σοσιαλιστική θεωρία (αν αποδεχτούμε ότι αυτό που εφαρμόστηκε στις οικονομίες ανατολικού τύπου ήταν πιστή μεταφορά στην πράξη των θέσεων του Μαρξ για την οικονομία).

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η σχεδόν απλοϊκή τοποθέτηση του Mises σχετικά με το γιατί ο σοσιαλισμός είναι ανεφάρμοστος: "χωρίς καθορισμό τιμών δεν υπάρχει οικονομικός υπολογισμός, στο σοσιαλισμό δεν είναι δυνατός ο οικονομικός υπολογισμός, χωρίς οικονομικό υπολογισμό δεν υπάρχει οικονομία, στη σοσιαλιστική κοινωνία δεν είναι δυνατή η ορθολογική οικονομία, σοσιαλισμός σημαίνει το τέλος της ορθολογικής οικονομίας και επομένως είναι «αδύνατη» η λειτουργία της σοσιαλιστικής οικονομίας".

Ανώνυμος είπε...

to chris:

just google: USA poverty

many links!

heinz είπε...

chris said...

" Η "λύση" του προβλήματος κατά την ταπεινή μου άποψη είναι φιλοσοφική και εγώ συνεχίζω ατάραχος την πορεία μου."

Και κάνεις άριστα!! Επίσης συμφωνώ ως προς τη λύση (εγώ δεν το βάζω καν σε εισαγωγικά).

@kara2211

"H enies Exergie, Anergie, Entropie & Temperature diladi ta STATES tou thermikou systimatos DEN mou kolane sthn koinonia. "

Kι όμως εδώ ακριβώς είναι το θέμα. Σύμφωνα με πολλές θεωρήσεις, κάθε σύστημα μπορεί να θεωρηθεί state machine. Αυτή ήταν και η άποψη των μπηχεβιοριστών (κυρίως του Skinner). Το παρατράβηξαν όμως.
Το ίδιο (περίπου) λέει και η θεωρία gestalt.
Υπάρχει βέβαια πάντα (ευτυχώς) αβεβαιότητα, κυρίως γιατί είναι τρομερά δύσκολο να προσδιορίσουμε το νόημα του συστήματος. Δε συνεχίζω σ' αυτό γιατί είναι απέραντο θέμα...

Δε σου κρύβω ότι την πρώτη φορά που άκουσα τον β' νόμο σε κοινωνικές θεωρίες φρίκιασα!!! Μετά από πολύ μελέτη, συμφωνώ και στο μεταφορικό σχήμα, αλλά και στο ότι το φαινόμενο υπάρχει και στην κοινωνία και σε κάθε σύστημα γενικώς.
Για να καταλάβεις τι λέω(κι εγώ κι όλοι οι της συστημικής θεωρίας), πρέπει να δεις τον β' νόμο στη φιλοσοφική του διάσταση.
Κάθε νόμος (=εμπειρική διαπίστωση) έχει αυτή τη διάσταση.

heinz είπε...

@kara2211

"Mia koinonia (p.x Soviet union - russia) stamataei?"

Αμ, σταμάτησε τελείως...

Η Russia καμμία σχέση δεν έχει με την Soviet Union. Είναι άλλη οντότητα. Η Soviet UNion έχασε την ταυτότητά της και αναδύθηκε μια άλλη κοινωνία (οντογένεση)

blade runner είπε...

Ludwig Heinrich Edler von Mises, το πλήρες όνομα του Αυστριακού Οικονομολόγου

Blue Oji είπε...

mporeis omos na anebaseis kai tin entropia exontas diaforetikes thermokrasies!

PARADEIGMA: Ena psigio se ena erimitika kleismeno xoro o opoios periexei bebaia kai mia poly dynati mpataria. I entropia afksanetai kai (oso litourgei i mpataria) i diafora thermokrasias mesa kai ekso apo to psygio yparxei.

Θα επέμβω εδώ διότι αφενός η όλη συζήτηση δεν έχει σχέση με το θέμα του άρθρου του κ. ΝΔ, αλλά κυρίως διότι γίνετε ένα ανούσια τσατ με άσχετα επιχειρήματα. Όταν μιλάμε για εντροπία, δεν αναφερόμαστε αναγκαστικά σε διαφορά θερμοκρασιών μέσα και έξω, αλλά σε διαφορά ενέργειας. Αυτή η διαφορά της ενέργειας μετριέται σε αυτή την περίπτωση με τις θερμοκρασίες, δεν είναι όμως απαραίτητο να είναι πάντα έτσι. Στο κλειστό σύστημα με το ψυγείο και την μπαταρία του παραδείγματος, αργά ή γρήγορα θα επέλθει εξισορρόπηση ενέργειας, άρα η θερμοκρασίες μέσα και έξω από το ψυγείο θα είναι η ίδια. Το ψυγείο δρα καθαυτό τον τρόπο: αφαιρεί ενέργεια (από το εσωτερικό του θαλάμου, αλλά και από την μπαταρία) και την μεταφέρει κάπου αλλού (στο περιβάλλον χώρο του ψυγείου). Το ισοζύγιο ενέργειας πρέπει να ισούται προς το μηδέν.

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
kara2211 είπε...

@ Blue Oji

nomizo oti o orismos tou 2nd thermodynamikou nomou pou edose o Hainz einai lathos kai (nomizo oti) edeiksa me texniko paradeigma oti ta legomena tou (esto kai prosorina) den isxioun.

zito sygnomi gia ta texnika zitimata pou efera sto chat.

Stamatao amesos.

Cheers, Christos
kara2211@yahoo.de

kara2211 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
heinz είπε...

@Blue Oji

Ναι, δε λέω κάτι διαφορετικό.

heinz είπε...

@paragrafos

Αν επιτρέπετε, θάλεγα ότι εγώ τουλάχιστον δεν το είδα σαν επίθεση εναντίον του Τάκη.

Εναντίον ημών των υπολοίπων ναι, αλλά όχι εναντίον του Τάκη.
Μας απαξιώνει, ναι.
Μας προσάπτει προθέσεις, ναι.
Προδικάζει το ποιοί είμαστε, ναι.

Αλλά δεν νομίζω ότι επιτίθεται στον Τάκη.

Φιλικά,

Heinz

Ανώνυμος είπε...

Κλασσική ερμηνεία της εντροπίας
Στατιστική ερμηνεία της εντροπίας
Κβαντική .....
Σχετικιστική ....
.....
.....
Όσο ο χρόνος κυλά η εντροπία αυξάνεται, δηλαδή μεταβαίνουμε από μια φυσική κατάσταση Α σε μια φυσική κατάσταση Β όπου η διατιθέμενη ποσότητα ενέργειας που μπορεί να παράξει εργο είναι λιγότερη.
Αν το θέμα αυτό έχει σχέση με το post ?
Εξαρτάται πως θα το δει κανείς.
Π.χ.

Ο κόσμος άποτελεί ένα κλειστό σύστημα. Ο πλούτος σαν φυσική ποσότητα δεν δημιουργείται από το μηδέν. Άρα στο κλειστό αυτό σύστημα θα υπάρχει πάντα ισοζύγιο. Δηλ.ΣΧ=0 Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος συγκεντρώσει πλούτο, τότε για να διατηρηθεί το ισοζύγιο, κάποιοι άλλοι θα συγκεντρώσουν φτώχεια! (απλοϊκό?)
Και όμως, η απόδειξη έρχεται με τα στοιχεία: Το 95% του πλούτου συγκεντρώνεται από το 5%, ενώ το υπόλοιπο 5% του πλούτου συγκεντρώνεται από το 95%.

Θα μπορούσε κάποιος να διατυπώσει και τη σχετικιστική θεώρηση. Ότι όσο πιο πολύ πλούτο προσπαθεί κάποιος να συγκεντρώσει τόσο πιο δύσκολο γίνεται να τη συγκεντρώσει γιατί αυξάνεται η αδράνεια του συστήματός του. Άρα υπάρχει ένα άνω όριο το οποίο λειτουργεί ως φυσικό όριο του οποίου η παραβίαση αντιβαίνει στους φυσικούς νόμους όπως τους γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Να δώσουμε και την κβαντική διατύπωση?

Για να μεταβεί κανείς από μια κατάσταση πλούτου σε μια άλλη, απαιτείται η ανταλλαγή ισόποσης ενέργειας(οποιασδήποτε μορφής) με το περιβάλλον. Η ποσότητα αυτή ενέργειας (υπεραξία?), (εκμετάλλευση?) εμπεριέχει μια αβεβαιότητα ως προς την ακριβή τελική κατάσταση του συστήματος.

Ζητώ συγγνώμη από τους φυσικούς για την παραποίηση των νόμων τους.

Grecopean είπε...

@frenobulax

"Σε καθε οικονομικο-κοινωνικο συστημα η παραγωγη οργανωνεται διαφορετικα."

Μα και στην ίδια οικονομία όλες οι παραγωγικές διαδικασίες οργανώνονται διαφορετικά με αποτέλεσμα διαφορετικό κέρδος (αρνητικό, θετικό, μηδενικό). Και μάλιστα η εργασία προσφέρει διαφορετική αξία στη παραγωγική διαδικασία ανάλογα με την οργάνωση της παραγωγής(για την οποία είναι υπεύθυνος ο επιχειρηματίας).
Επαναλαμβάνω δεν υπάρχει λογική συνέπεια στις απόψεις σου. Το προϊόν της παραγωγής είναι στοχαστικό. Κανένας δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα της πριν απο τη περάτωση της. Ο επιχειρηματίας μπορεί να θεωρεί ο'τι αγοράζοντας εργασία (και όχι μόνο) σε κάποιο κόστος θα είναι κερδοφόρος αλλά το μέγεθος και πρόσημο του αποτέλεσματος δεν είναι ποτέ δεδομένο και δεν εξαρτάται αποκλειστικά απο το πόσο σκληρά θα εργαστούν οι ανθρώπινοι πόροι του.

"Οι μικρομεσαιοι επιχειρηματιες ειναι θυματα της νομοτελειακης τασης του καπιταλισμου να δημιουργει μονοπωλια."

Διάκριση μεγέθους δεν υπάρχει. Κατα το Μάρξ καπιταλιστής είναι οποιοσδήποτε αγοράζει εργασία.


"Αρκετες επιχειρησεις με αρκετα κερδη
και καθολου ζημιες μεταφερουν
την παραγωγη τους αλλου με σκοπο μεγαλυτερο κερδος απο την μείωση του εργατικου κοστους."

Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη προσφορά εργασίας σε τρίτες χώρες. Και αν δεν μας ενδιαφέρει αποκλειστικά το μέλλον του Έλληνα εργάτη αλλά και του Πολωνού, Τσέχου, Ινδού και Κινέζου αυτό δεν είναι απαραιτήτως άσχημο. Υπο αυτό το πρίσμα ανεπιθύμητη είναι μόνο η εκμετάλλευση των εργατών σε τρίτες χώρες που δημιουργεί πλασματικά χαμηλά εργατικά κόστη και άνισο ανταγωνισμό εργατικού δυναμικού.

cobden είπε...

@chris said
"Και μια διαφήμιση! Θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Παπαζήση το έργο του Γ.Α. Σουμπέτερ, Καπιταλισμός, Σοσιαλισμός και Δημοκρατία.Θα σας ενημερώσω σχετικά στο μέλλον."

Σπουδαίο βιβλίο,Chris!!!Καιρός ήταν να μεταφραστεί και κάτι άλλο στα ελληνικά πέρα από τα άπαντα του Chomsky...Κράτα μας ενήμερους

@blade runner said
"Είναι αλλιώς να είναι δομημένη η οικονομία σύμφωνα με το μοντέλο της ελεύθερης αγοράς, (laissez-faire,laissez-passer, laissez-aller) σε μια χώρα με παράδοση στη δημοκρατία με την ευρύτερη έννοιά της, όπως είναι για παράδειγμα η Μεγ. Βρετανία, κι αλλιώς να εφαρμοστεί σχεδόν βίαια σε μια χώρα όπως η Ρωσία, που μετρούσε μέχρι και την περεστρόικα 70 και πλέον χρόνια οικονομίας βασισμένης στην μαρξιστική-σοσιαλιστική θεωρία "

Μα εφαρμόστηκαν αρχές laissez faire οικονομίας στη μετακομμουνιστική Ρωσία;...Η μαζική πώληση των κρατικών επιχειρησέων στους πρώην γραφειοκράτες του ΚΚΣΕ κάθε άλλο παρα ελεύθερη οικονομία μου κάνει.Σε όποιο κατάλογο χωρών με βάση την οικονομική ελευθερία και να κοιτάξεις, θα δεις πως η Ρωσία τοποθετείται πολύ χαμηλά...

@blade runner said
"Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η σχεδόν απλοϊκή τοποθέτηση του Mises σχετικά με το γιατί ο σοσιαλισμός είναι ανεφάρμοστος"

Απλή ναι, απλοϊκή όχι.Υπάρχει όλόκληρο βιβλίο όπου ο Mises αναπτύσσει την πολύ σημαντική, κατά τη γνώμη μου, θεωρία του, το "Socialism".Δες
http://www.mises.org/books/socialism/contents.aspx

heinz είπε...

Δε λέω τίποτε άλλο περί εντροπίας (έχω κάτι ψιλοδιαφωνίες με τον sizenagir αλλά όχι σοβαρές..), γιατί θα με δείρει ο von Gatos

:-)

Δημήτριος είπε...

Φυσικά, όταν η κατάσταση αυτή ξέφυγε από τα όρια της μικρής κοινότητας ή της πόλης κράτους και τα μεγέθη έγιναν όλο και πιο μεγάλα, μερικοί άνθρωποι άρχισαν να νιώθουν πως αυτός ο ελεύθερος τρόπος οδηγούσε σε αδικίες...

Φαντάζομαι ότι οι ανθρακωρύχοι στο Σαουθάμπτον του 19ου αιώνα, που πέθαιναν σαν τα κοτόπουλα από τις άθλιες εργασιακές τους συνθήκες, δεν ένιωθαν ότι αδικούνται...

Αδικούνταν...

Το εργατικό κίνημα αναπτύχθηκε ως το λογικό αντίβαρο, στην μη ελεγχόμενη κεφαλαιοκρατική ανάπτυξη που παρήγαγε περισσότερη δυστυχία απότι οι συγκεκριμένες κοινωνίες μπορούσαν να αντέξουν.

Η αλήθεια όπως έγραψε ο Επίκαιρος(ίσως ο μόνος συνετός σε ένα blog νεφελοκυνηγών) είναι κάπου στη μέση.

Και οι μεν(εργοδότες) πρέπει να υπάρχουν και το δε(συνδικαλισμός).

Ο συμβιβασμός μεταξύ τους και η λύση σε όλα τα προβλήματα(και τα οικονομικά) λέγεται δημοκρατία.

[Δημοκρατία δεν υπήρχε στα κομμουνιστικά καθεστώτα και γι' αυτό απέτυχαν. Λόγω έλλειψης νομιμοποίησης, όπως και κάθε δικτατορία.]

Θεωρώ όμως ότι επειδή η ελευθερία του επιχειρείν είναι αυτονόητη,όπως αντίστοιχα και η ελευθερία του συνδικαλίζεσθαι, η προσοχή του κράτους πρέπει να είναι στραμμένη στην τήρηση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού και στην ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων.

Σαφώς και πρέπει να ενισχύεται η επιχειρηματική πρωτοβουλία, αλλά έχω την εντύπωση ότι το ζωτικό πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι η βασανιστική γραφειοκρατία.

Είναι η άμεση εξάρτηση από το τραπεζικό κεφάλαιο που, στην Ελλάδα, λειτουργεί κυρίως παρασιτικά.
Όχι ως δημιουργός πλούτου, που λέει ο κ. Δήμου, αλλά ως θηρευτής του.

Έτσι ενώ παρουσιάζει υπερκέρδη, αποσύρεται από όποια δραστηριότητα είναι (ή υποστηρίζει ότι είναι) ζημιογόνα, με πρόσφατο παράδειγμα τη ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη.

Μια τέτοια επιχειρηματική κίνηση, τυπικά σύμφωνη με τους καπιταλιστικούς κανόνες, παράγει κοινωνική αναταραχή (λόγω ανεργίας).

Τι πρέπει να γίνει τότε;

Η λύση μπορεί να δοθεί μόνο από περισσότερη ανάπτυξη, δηλ. νέες θέσεις εργασίας που θα απορροφούν τέτοιους κραδασμούς.

Το κακό είναι ότι η Ελλάδα δεν απέκτησε ποτέ σοβαρή αστική τάξη που θα μπορούσε να τραβήξει μπροστά με αυτήν την αποστολή.

Λίγα τα παραδείγματα των πραγματικά σωστών καπιταλιστών("ευπατρίδες" τους λένε). Αυτών που επενδύουν με ίδια κεφάλαια και όχι με θαλασσοδάνεια (και με εγγυητή, βεβαίως, πάντα, το ελληνικό κράτος)...

[Τα ονόματα των "λαμπρών παραδειγμάτων" που αναφέρθηκαν σε κάποιο σχόλιο δεν θεωρώ το υβρεολόγιο μου επαρκές για να τα σχολιάσει.]

Αντιθέτως, οι περισσότεροι διαμαρτύρονται για το διεφθαρμένο κράτος που τους "πνίγει" και είναι πρώτοι που το διαφθείρουν, εξαγοράζοντας την πολιτική εξουσία (διαπλοκή το είπαν κάποιοι).

Όπως και με κάθε θεωρία ή σύστημα ο καπιταλισμός κινδυνεύει πρώτα από τους τυχοδιώκτες θιασώτες του και μετά από τους αντιπάλους του.

Ο σωστός καπιταλισμός θέλει και σωστούς καπιταλιστές!

Nikos Dimou είπε...

Εντροπή πια με τις εντροπίες σας!

Paragrafos - έσβησα το προηγούμενο - αυτό είναι μάλλον ανόητο. Ξέρω σας ενοχλεί - μην του δίνετε σημασία.

@δημήτριος: συμφωνώ. Για την ανύπαρκτη αστική μας τάξη υπαρχει και το βιβλίο μου "Η Χαμένη Τάξη" (7η έκδοση, Πατάκης).

Grecopean είπε...

Κυριότερο πρόβλημα στη Ρωσία (πέρα απο τη διαφθορά - αγορά δημοσίων επιχειρήσεων απο τους φίλους του καθεστώτος για ένα κομμάτι ψωμί και άμεση ρευστοποίηση των ενεργητικών τους) ήταν το ταχύτατο άνοιγμα των αγορών της.
Όλες οι ανεπτυγμένες οικονομίες στα πρώιμα στάδια τους ακολούθησαν πρακτικές προστατευτισμού των αγορών τους. Αυτό μεχρί να αναπτύξουν ισχυρά εθνικά πλεονεκτήματα που θα τους επέτρεπαν να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο. Στην περίπτωση της Ρωσίας η αγορά άνοιξε άμεσα και βίαια.

Ανώνυμος είπε...

δημήτριος said:
Η λύση μπορεί να δοθεί μόνο από περισσότερη ανάπτυξη, δηλ. νέες θέσεις εργασίας που θα απορροφούν τέτοιους κραδασμούς.

Το σύστημα είναι κλειστό!
Δεν είναι δυνατός ο πλουτισμός αν δεν υπάρξει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο (και αντιστρόφως).
Το πρόβλημα είναι στην οριοθέτηση του πλουτισμού και κατ'επέκταση της εκμετάλευσης.

heinz είπε...

sizenagir said...

"Το σύστημα είναι κλειστό! "

(δεν απαντώ...γιατί με ξεφώνησαν.. δεν είναι...κλειστό... δεν ξέρουμε...τις δυνατότητες του...Ανθρώπου...ο καπιταλισμός τις...προδικάζει και...ανοίγει τον...τάφο του...όπως έκαναν...σσσ...ο γάτος!!...κι οι λενινιστές...άντε την κάνω...)

Zoros είπε...

@sizenagir
"Το σύστημα είναι κλειστό!
Δεν είναι δυνατός ο πλουτισμός αν δεν υπάρξει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο (και αντιστρόφως)."

Αν το σύστημα είναι κλειστό, εις βάρος ποιανού αυξάνεται ετησίως το συνολικό παγκόσμιο ΑΕΠ?

Yannis H είπε...

@ Blade Runner
Δεν έχω οικονομικές γνώσεις, οπότε δεν μπορώ να εκτιμήσω τις απόψεις του Mise. Αν προσέξεις, κυρίως κοινωνιολογικά προσεγγίζω το θέμα.

Να σημειώσω βέβαια ότι η απουσία του ‘τοπικού’ ισχύει και στο σοσιαλισμό. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να είναι Grand Theory. Αυτά που λένε καπιταλισμός και σοσιαλισμός (και όλα τα εις -ισμός) κατά τη γνώμη τους, ισχύουν και για τον Γαλαξία 3578...

harrygreco είπε...

Η μπουλσιτολογια των μπλογκορατς σπαει καρυδια,θα παμε για αλλο θεμα ?

Aphrodite είπε...

@δημήτριος,
"Θεωρώ όμως ότι επειδή η ελευθερία του επιχειρείν είναι αυτονόητη, όπως αντίστοιχα και η ελευθερία του συνδικαλίζεσθαι, η προσοχή του κράτους πρέπει να είναι στραμμένη στην τήρηση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού και στην ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων."

Χαίρομαι που μιλάς και με κάποια πιο απτά παραδείγματα, μια που δεύτερη μέρα στη σειρά απεραντολογούμε - μόνο μία συμπλήρωση: ΟΠΟΥ είναι απαραίτητο να φροντίζει το κράτος για το "ευ ανταγωνίζεσθαι". Στόχος θα ήταν να είναι παντού εφικτό ΧΩΡΙΣ παρεμβατισμούς, ώστε να λήξουν και πολλά προβλήματα, και να μπορεί το κράτος να ασχοληθεί με πολύ ουσιαστικά ζητήματα πρόνοιας & παιδείας πχ.

Ελα όμως που και να θέλουμε, δεν το αφήνουμε το κράτος ήσυχο... Αναφέρω ως παράδειγμα την απελευθέρωση των υγρών καυσίμων το '92. Υποτίθεται ότι μια που το πετρέλαιο ως προϊόν είναι μη διαφοροποιήσιμο (από τα ίδια τάνκερς μπαίνουν στα ίδια δυιλιστήρια και μετά το παίρνουν οι διάφορες εταιρείες καυσίμων), ή μονη διαφοροποίηση είναι στο "όνομα" του πρατηρίου και την τελική τιμή. Αντε και sτην προσπάθεια που έχει κάνει η εταιρεία να το "εμπλουτίσει" με διάφορα στοιχεία & αύξηση των οκτανίων ώστε να βελτιώσει (λέμε τώρα) την απόδοσή του κινητήρα σου (για πρώτη-δευτέρα μες την πόλη).

Μέχρι τότε οι τιμές ήταν πάνω-κάτω οι ίδιες, με τον κάθε πρατηριούχο να αφήνει λίγο "λάσκα" στο κέρδος του, ή αν έβλεπε ότι δεν τον έπαιρνε, να την κατέβαζε πάλι λίγο την τιμή. Και με την απελευθέρωση, όπου οι παρτηριούχοι λύσσαξαν ότι επιτέλους θα μπορούν να καρπωθούν μεγαλύτερο κέρδος ανά λίτρο, για να μην πάθει collapsus (έστω και βραχυπρόθεσμα) η εμπορία σε σύννεφο αλληλοκαρπαζωμάτων, οι εταιρείες δεχόντουσαν τρομακτική πίεση από τους μεν βενζινάδες να τους αφήσουν να έχουν περιθώριο, από το δε κράτος να μην ανέβει η τελική τιμή λιανικής.

Δηλαδή τους έλεγε "Εταιρείες μου, συμπιέστε εσείς το κέρδος σας, αφού εγώ την φορολογία δεν δύναμαι, μερσί." Το αποτέλεσμα? Να κρατηθούν για λίγο όλες μαζί, και μετά να ανεβάσουν την τιμή -περισσότερο από το αναμενόμενο- πάλι όλες μαζί (βοηθούμενες βέβαια από την άυξηση των διεθνών τιμών του βαρελιού). Το μόνο που έμεινε ήταν το κράξιμο όσων έκαναν "αισχροκέρδεια" (ναι, τους έκαναν τη μμούρη κρέας...)

Αλλα όλοι μας το πληρώσαμε πολύ ακριβά. Οταν μπαίνει "πλαφόν" για να προστατευτεί ο υγιής ανταγωνισμός, όλοι κινούνται με βάση αυτό, και μη τυχόν και τους το πειράξεις... Και μετά το ξεφτιλίζεις μπαίνοντας σε μία αδιάκοπη μάχη "δώρου", καταστρατηγώντας την όποια συμφωνία "κυρίων" που μπορεί να κρατά την αγορα από το να φρενιάσει εντελώς... Δες με τα σούπερ-μάρκετ το ίδιο φαινόμενο, κι εκεί μάλιστα να παίζονται πιο βρώμικα παιχνίδια με τα πλαφόν - σε σημείο που άμα δεν γουστάρει ο άλλος, να μην βαζει το προϊόν που πουλά ο χ και θέλει να αγοράσει ο Ψ, για να δημιουργεί τεχνητή έλλειψη ώστε να παίξει μετά με την τιμολογιακή του πολιτική (της οποίας τα μισά θα τα πάρει το σουπερ-μαρκετ μαύρα). Μη μιλήσω και για Ολυμπιακή τώρα και φουντώσω!

Επιχειρηματικότητα? Μαζί τους! Συνδικαλιστές? Μαζί τους!
Κράτος? Δεν έχει με τι άλλο ν'ασχοληθεί? Δεν είναι ιδανική λύση η κρατική παρέμβαση. Εάν κι εφ'όσον δεν μπορούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σε "ορθά" πλαίσια, υποφέρει όλο το σύστημα (κυρίως οι τελικοί καταναλωτές) και το κράτος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι τον πυροσβέστη, κι όχι τον αρωγό ή τον εξυγειαντή...

"το ζωτικό πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων...
Είναι η άμεση εξάρτηση από το τραπεζικό κεφάλαιο που, στην Ελλάδα, λειτουργεί... Όχι ως δημιουργός πλούτου... αλλά ως θηρευτής του. Έτσι ενώ παρουσιάζει υπερκέρδη, αποσύρεται από όποια δραστηριότητα είναι (ή υποστηρίζει ότι είναι) ζημιογόνα...Μια τέτοια επιχειρηματική κίνηση, τυπικά σύμφωνη με τους καπιταλιστικούς κανόνες, παράγει κοινωνική αναταραχή (λόγω ανεργίας)."

Συγνώμη, ποιός είπε ότι οι τράπεζες δουλεύουν για την ψυχή της μάνας τους? Δεν είναι ιδρύματα κοινωνικών παροχών, αλλά επιχειρήσεις που οφείλουν κι εκείνες να μην εμφανίζουν ζημίες (ειδικά σε διαστήματα που έχει γίνει εξαγορά) - και συνήθως δεν είναι τα μεγάλα κεφάλια που έχουν το πρόβλημα και λένε "όχι", αλλά τα μεσαία, που τρέμουν μη χρεωθούν προσωπικά ένα πιθανό κλείσιμο χρηματοδοτούμενης εταιρείας, πριν προλάβουν να βγάλουν τα λεφτά τους σε εύλογο χρονικό διάστημα (δηλαδή... όχι αμέσως!)

Στην πράξη φαίνεται εκ των υστέρων ότι πολλά "λουκέτα" ήταν σε ζημιογόνες εταιρείες οι οποίες από κακή διαχείρηση και μηδαμινή προσπάθεια εξυγείανσης, έφτασαν στο μη περαιτέρω και κατρακυλούσαν επί σειρά μηνών. Κι αν δεν κλείσουν, παίρνει η μπάλλα πολύ περισσότερο κόσμο. Είναι ΠΟΛΥ δύσκολο να πείσεις τράπεζες να σε σώσουν όταν φτάσεις στο χείλος του γκρεμού, και πρέπει να "παίξεις" δυο-τρεις μαζί για να σε συν-χρηματοδοτήσουν. Πριν όμως φτάσεις εκεί, σαφώς και βοηθούν στην παραγωγή πλούτου, και μετά αν δεν ορθοποδήσεις, δεν λειτουργούν παρασιτικά, αλλα απλώς εισπράτουν τα... "δεδουλευμένα" τους! Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

"Τι πρέπει να γίνει τότε; Η λύση μπορεί να δοθεί μόνο από περισσότερη ανάπτυξη, δηλ. νέες θέσεις εργασίας που θα απορροφούν τέτοιους κραδασμούς."

Και ποιός θα στο κάνει αυτό? Το κράτος? Κάτι έγραψα στο σχόλιό μου στις 3:25, "...φταίμε που περιμένουμε και κρατική παρουσία για προστασία, κι όταν είναι κρατική απουσία, παραπονιόμαστε - και δωσ'του για να ξεκινήσουμε από την ελληνική αγορά που δεν μπορεί να σηκώσει καλές οικονομίες κλίμακος, πηγαίνουμε έξω, ώστε να συμπιέσουμε το κόστος, bottom line φυραίνουμε τους εδώ και δυναμώνουμε τους έξω...".

Οσο πλουτίζουν οι διαπλεκόμενοι, τόσο φτωχαίνουμε εμείς, ως μονάδες & ως χώρα... Και τίποτε δεν πρόκειται να μας σταματήσει, έτσι και ξαναγίνει ντου στο χρηματιστήριο! Ο,τι δεν πουλήθηκε τότε, θα πουληθεί έτσι και "ανέβει", στο πιτς-φυτίλι - ποιός πάει να επανδρώσει μηχανισμό παραγωγής έτσι και του τάξουν μηνιαίο εισόδημα, ένσημα και σύνταξη?

"Ο σωστός καπιταλισμός θέλει και σωστούς καπιταλιστές!"

Σε όλα τα επίπεδα, αφεντικά και "εργατιά", αυτό είναι το κλειδί...

:-)

Aphrodite είπε...

@harry mou,

Μμμμμη με αρπάξεις ότι μπουλσ*τολογώ κι εγώ, θα πλ(ι)ηγωθώ!
:-(

Yannis H είπε...

Μια ακόμη διευκρίνηση: η χαμένη αστική τάξη στην Ελλάδα είναι γνωστό γεγονός. Και αν θέλουμε να πάμε μακρύτερα, πολύ ισχνότερη αστική συνείδηση υπάρχει στον Τρίτο Κόσμο και σε πολλά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

Το θέμα είναι, τι κάνουμε αφού εντοπίσαμε το πρόβλημα (που είναι παγκόσμιο); Πώς εισάγουμε ελεύθερη αγορά σε ένα κράτος που δεν έχει την ιστορική πορεία και τις καταβολές της Δύσης; (Εδώ ο καπιταλισμός είναι ξένος, θεωρεί ότι η πολιτική συνείδηση θα αναδυθεί αυτόματα με την ελεύθερη αγορά.) Και οι πρακτικές του ΔΝΤ, της ΠΤ, του ΠΟΕ δεν θεωρούν τον τοπικό παράγοντα σημαντικό. Ούτε οι φιλελεύθεροι θεωρητικοί, κι ας ξέρουν ότι οικονομικά δεν υπάρχει αγνός καπιταλισμός. Απ’ όσο ξέρω, κάτι ΜΚΟ και πανεπιστήμια με Σπουδές Ανάπτυξης (Development Studies) θίγουν το πρόβλημα, αλλά κατά κύριο λόγο, αγνοούνται.

blade runner είπε...

@cobden

"Μα εφαρμόστηκαν αρχές laissez faire οικονομίας στη μετακομμουνιστική Ρωσία;...Η μαζική πώληση των κρατικών επιχειρησέων στους πρώην γραφειοκράτες του ΚΚΣΕ κάθε άλλο παρα ελεύθερη οικονομία μου κάνει.Σε όποιο κατάλογο χωρών με βάση την οικονομική ελευθερία και να κοιτάξεις, θα δεις πως η Ρωσία τοποθετείται πολύ χαμηλά..."

Μα γι' αυτό ακριβώς, φίλε cobden, αναφέρθηκα και στην περίπτωση της Ρωσίας, που ενώ ουσιαστικά προσπάθησε να κάνει στροφή προς την ελεύθερη αγορά, αντί να ισχύσουν εκεί οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς, πήραν τα ηνία οι ημέτεροι και οι μαφιόζοι. Η όποια μετάβαση έγινε βίαια, χωρίς πρώτα να δημιουργηθούν σταδιακά οι απαιτούμενες συνθήκες.

Η λέξη απλοϊκή αναφερόταν στη συγκεκριμένη διατύπωση, όχι στην ουσία της άποψης του Mises,έχεις δίκιο. Έπρεπε αντιθέτως να γράψω: στη φαινομενικά απλοϊκή στη διατύπωσή της... Mea culpa!

blade runner είπε...

@Δημήτριος

"Σαφώς και πρέπει να ενισχύεται η επιχειρηματική πρωτοβουλία, αλλά έχω την εντύπωση ότι το ζωτικό πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι η βασανιστική γραφειοκρατία.

Είναι η άμεση εξάρτηση από το τραπεζικό κεφάλαιο που, στην Ελλάδα, λειτουργεί κυρίως παρασιτικά.
Όχι ως δημιουργός πλούτου, που λέει ο κ. Δήμου, αλλά ως θηρευτής του.

Έτσι ενώ παρουσιάζει υπερκέρδη, αποσύρεται από όποια δραστηριότητα είναι (ή υποστηρίζει ότι είναι) ζημιογόνα, με πρόσφατο παράδειγμα τη ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη.

Μια τέτοια επιχειρηματική κίνηση, τυπικά σύμφωνη με τους καπιταλιστικούς κανόνες, παράγει κοινωνική αναταραχή (λόγω ανεργίας).

Τι πρέπει να γίνει τότε;

Η λύση μπορεί να δοθεί μόνο από περισσότερη ανάπτυξη, δηλ. νέες θέσεις εργασίας που θα απορροφούν τέτοιους κραδασμούς.

Το κακό είναι ότι η Ελλάδα δεν απέκτησε ποτέ σοβαρή αστική τάξη που θα μπορούσε να τραβήξει μπροστά με αυτήν την αποστολή."

Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, αυτό εννοούσα όταν έγραφα κι εγώ παραπάνω ότι οι τράπεζες δεν επενδύουν σε νεόκοπους επιχειρηματίες και δραστηριότητες που υπόσχονται ανάπτυξη και κέρδος, δεν ρισκάρουν, they play safe. Και ναι, πραγματική αστική τάξη στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον.
Από ποιον θα προκύψει λοιπόν η πολυπόθητη ανάπτυξη στην Ελλάδα; Και σε ποιους τομείς;

Η δύναμη που είχαμε κάποτε στον τομέα της ναυτιλίας αποτελεί παρελθόν, το στοίχημα με τον τουρισμό το χάσαμε νομίζω εδώ και δεκαετίες, ενώ σε ό,τι αφορά τους πόρους από την αγροτική ανάπτυξη, είναι προφανές το αδιέξοδο που θα προκύψει όταν πάψει η εισροή των κεφαλαίων από τα ταμεία της Ε.Ε.

Βαριά βιομηχανία δεν έχουμε, στην Πληροφορική είμαστε πίσω, τι μένει;

Aphrodite είπε...

@blade,

Οι βίζιτες καλή μου, οι βίζιτες...
(-DDDD

(Δωσ'του, ξεσπάθωσε κοριτσάρα μου!
:-))))

Yosemite Sam είπε...

κλεψίτυπο από τον β' νόμο της θερμοδυναμικής:
Κάθε σύστημα τείνει προς την εξίσωση των θερμοκρασιών μέσα του.

Εντροπία είναι η τάση της φύσης να εξισώνει τις θερμοκρασίες.


Heinz sorry αλλά τους άλλαξες την παναγία και της εντροπίας και του β νόμου της θερμοδυναμικής.

Ελπίζω να είχες πιεί πολλά ούζα πριν..

georgia m. είπε...

Τώρα μόλις μπόρεσα να συνδεθώ και δεν έχω διαβάσει κανένα σχόλιο - ελπίζω να μην είμαι εκτός θέματος.

Συμφωνώ με την άποψη του ΝΔ ότι ο Έλληνας βλέπει τον καπιταλιστή σαν κάποιον που κολυμπάει στα λεφτά και που τρώει,θα συμπληρώσω εγώ,άλλη προσφιλής ελληνική έκφραση,τα νιάτα και τον ιδρώτα του βιοπαλαιστή,υπαλλήλου,και άλλα παρόμοια δακρύβρεχτα.
Αλλά κανείς δεν έχει καθήσει να σκεφτεί πως μπορεί αυτός ο καπιταλιστής,ιδιοκτήτης,μεγάλης ή μικρής επιχείρησης,να χρησιμοποίησε πολύ το μυαλό του ή τη θέλησή του ή να είχε το θάρρος να κάνει μια συγκεκριομένη επιλογήξ που αργότερα να αποδείχθηκε επιτυχής και,ενδεχομένως,προσοδοφόρα.Κανείς δεν βλέπει ότι υπάρχουν πολλοί εργοδότες που ξενυχτάνε και αγωνιούν για να έχουν οι υπάλληλοί τους τους μισθούς τους στην ώρα τους.Σίγουρα,μπορεί αυτό να μην αποτελεί την πλειοψηφία -καταλήγουμε όμως να κατηγορούμε συλλήβδην όλους τους οικονομικά εύπορους.
Και μην τολμήσει κανείς να με κατατάξει αβασάνιστα στους πολύ οικονομικά εύπορους γιατί ομολογώ ότι παλεύω μήνες - για να μην πω πάνω από χρόνο - να αγοράσω κάτι και δεν μπορώ!
Άσχετο-σχετικό:μόλις επέστρεψα από τον Ναό του χρήματος(Athens Mall).Προς μεγάλη μου έκπληξη(δυσάρεστη)συνειδητοποίησα ότι αλλάζοντας στο σπίτι τσάντα δεν πήρα μαζί μου το πορτοφόλι αλλά είχα μόνο ένα άλλο,μικρό,με ελάχιστα ψιλά.Ξαφνικά ένιωσα σαν γυμνή και σίγουρα τότε θέλησα να πάρω διάφορα πράγματα,ενώ δεν μπορούσα.

blade runner είπε...

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ο Πούτιν έχει καταφέρει να θεωρείται ισχυρός ηγέτης.

Αν και κατηγορείται για υπέρ το δέον συγκέντρωση εξουσιών, έχει υποσχεθεί για τη δεύτερη θητεία του, περιορισμό της γραφειοκρατίας. Και αν και απαιτούνται 16 - απ' ό,τι διάβαζα σχετικά - διαφορετικές διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει κανείς νέα επιχείρηση στη Ρωσία, εν αντιθέσει με τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, όπου απαιτούνται 3 με 4 διαδικασίες, αν και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αντιστέκονται στη δοσοληψία, δεδομένων των πολύ χαμηλών μισθών τους, ωστόσο και οι γενικοί δείκτες της Ρωσικής Οικονομίας έχουν βελτιωθεί αρκετά σε σχέση με την κατάσταση επί Γέλτσιν, ενώ προσπάθεια γίνεται να αναπτύξει η χώρα κι άλλους τομείς πέραν της παραγωγής ενέργειας. Αυξημένες επίσης είναι και οι επενδύσεις από το εξωτερικό.

Ούτε εγώ είμαι Οικονομολόγος, μια γενική - κι ελπίζω όχι αφελή - προσέγγιση κάνω, λόγω προσωπικού γενικού ενδιαφέροντος.

heinz είπε...

@yosemite

όχι yo δεν είχα. Σκέψου το.

georgia m. είπε...

Και μια ιδιαίτερη καλησπέρα στη συμπάθειά μου σε αυτό το blog,που είναι ο Τάκης Βασιλόπουλος.

Mickey,Houlia,ξεσπαθώστε και κοροϊδέψτε όσο θέλετε - δεν μασάω.
:)

Ρεμάλι είπε...

Πραγματικά πιστεύω ότι όσο διαβάζω το blog σας μαθαίνω να εκφράζομαι , το ομολογώ.
Αλήθεια όμως τόσο βαρυσήμαντες έννοιες αναλύθηκαν ..αλλες όμως αγνοήθηκαν , γιατι? γιατι πήγαμε στα σύνθετα και δύσκολα χωρίς να έχουμε ξεκαθαρίσει τη βάση?
Κάποιος δεν ανέφερε την λέξη .. «δουλειά» τι είναι τι σημαίνει πως εξηγείται που στοχεύει, ποιόν εξυπηρετεί, πως πραγματώνεται..
Τι γνωρίζετε επί του πρακτέου και όχι θεωρητικά για το ζήτημα?
Επίσης η λέξη επιχείρηση .. τι είναι στην πράξη η επιχείρηση ποιος ο σκοπός της γιατί υπάρχει.. ποια τα στάδια της επιχείρησης , τι είναι παραγωγή προϊόντων τι είναι παραγωγή υπηρεσιών.. τι ειναι συντελεστές παραγωγής? τι είναι η λεξούλα επιχειρηματίας…
Δεν ξέρω αλλά πολύ μου αρέσει να διαβάζω όμορφα κείμενα που δεν μπορώ να γράψω αλλά θα με έκανε πιο ενημερωμένο αν περιείχαν και τέτοιες εξηγήσεις σε τόσο σύνθετες έννοιες..
Σε περίπτωση που οι απορίες μου δεν βοηθούν τη συζήτηση καλύτερα να μην δημοσιευτούν
Ευχαριστώ.

Mr Pnin είπε...

Μια και το έφερε η κουβέντα, η μεγαλύτερη δυσλειτουργία της ελληνικής οικονομίας είναι ότι ποτέ δε λειτούργησε ο καπιταλισμός. Το 60-70% της οικονομικής δραστηριότητας είναι κρατικά ελεγχόμενο (μονοπώλια κι ευρύτερος δημόσιος τομέας) και τα ελληνόπουλα μεγαλώνουν με το όνειρο του διορισμού στο Δημόσιο... Είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες της χώρας κάνουν μπίζνες με το Δημόσιο?
Αλλά κι ο σοσιαλισμός δε λειτούργησε στη χώρα μας... Γέμισε η χώρα ΒΜW, κεχριμπαρένια κομπολόγια, πούρα και ... σκυλάδικα, ούτε παιδεία, ούτε υγεία, ούτε κοινωνκή πρόνοια κι ασφάλιση κατάφερε να διασφαλίσει στους Έλληνες, απεναντίας οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι κι όσοι έπιασαν την καλή το έκαναν με χρήματα από τα 'πακέτα' της ΕΕ...
Όσο η χώρα θα πορεύεται με νεοελληνικές οικονομικές πατέντες και λογιστικές αλχημείες για να ξεγελάμε τους κουτόφραγκους μανδαρίνους (τρομάρα μας), η οικονομική πολιτική τής εκάστοτε κυβερνήσεως θα εξαντλείται στο σε ποιο ποσοστό και πόσο συχνά θ' αυξάνει τη φορολογία, τις τιμές και τα τέλη σε ποτά, τσιγάρα, ακίνητα, αυτοκίνητα και ΔΕΚΟ...Έτσι όμως υπουργός Οικονομικών μπορεί να γίνει ο καθένας από εδώ μέσα...

Yosemite Sam είπε...

ειπες heinz:όχι yo δεν είχα.

Επιμένεις δηλαδή ότι:

α Ο β' νόμος της θερμοδυναμικής λέει ότι κάθε σύστημα τείνει προς την εξίσωση των θερμοκρασιών μέσα του

και

β Εντροπία είναι η τάση της φύσης να εξισώνει τις θερμοκρασίες.

Δε μου λές αυτά τα διδάσκεις και στους φοιτητές σου;

blade runner είπε...

@aphrodite

πες τα! Αυτές μας μείνανε...Και φαντάζεσαι τι πέραση θα είχαμε, ως θεές που είμαστε, στον ανδρικό πληθυσμό; Να πάρουμε και τη hulia, να γίνουμε τρεις, σαν τους άγγελους του Τσάρλι και να επιτεθούμε χωρίς οίκτο! Ωραίες γάμπες, ωραίες γυναίκες, με τα αγγλικά, τα γαλλικά και το πιάνο μας, την άποψή μας για την εναλλακτική κουλτούρα, την παγκόσμια οικονομία, την Τέχνη και τις ... τεχνικές, το φαινόμενου του Θερμοκηπίου, τα μεταλλαγμένα, τους ... μεταλλαγμένους, τη λογοτεχνία του 20ου αιώνα, την ποίηση του 180υ αλλά και την ποίηση του κ*λου; Και νέες, και ωραίες και μορφωμένες... Να μπορεί να σε πάρει μαζί του και σ'ένα επαγγελματικό δείπνο ο μεσήλιξ επιχειρηματίας που πλερώνει... με την κοιλιά και τη φαλάκρα. Γιατί σιγά μην είναι ο Ρίτσαρντ Γκιρ, στο Pretty Woman. Πιο πιθανό είναι να μοιάζει με εκείνον τον γλοιώδη το δικηγόρο που έφαγε το δεξί κροσέ του Ρίτσαρντ στην επίμαχη σκηνή (είμαι σίγουρη ότι ξέρεις ποια εννοώ) και πήγε για βρούβες, ο μαλακάκος ο άντρας που ήθελε και δίμετρη, τρομάρα του...

Ξεφύγαμε, αλλά δεν άντεχα άλλη κουβέντα για την οικονομία της Ρωσίας, εγώ φταίω που αφέθηκα πάλι...

Πάντως, σοβαρά τώρα, λίγα βγάζει η Βραζιλία από τις ορδές των πεινασμένων που πάνε εκεί με πτήσεις τσάρτερ για να γνωρίσουν από κοντά τις μουλάτες;;;

Λένε όλοι οι Ευρωπαίοι ότι οι Ελληνίδες κατατάσσονται πλέον στις ωραιότερες της ηπείρου. Μήπως είναι καιρός ο Αλογοσκούφης να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ... εναλλακτικού τουρισμού; Με τόσους μήνες ήλιο στα μέρη μας, όλο και κάποια εξισορρόπηση του ισοζυγίου θα προκύψει!

Προτείνω δε να συνδικαλιστούμε, για να μην εξαρτώμαστε από νταβατζήδες και να προστατεύουμε δυναμικά τα κεκτημένα μας, τι λες θεά μου;

Aphrodite είπε...

@yosemite,

ασ΄τον κάτω, έβγαλε δόντια!
:-))))

Ρεμάλι είπε...

Αγαπητή blade runner,
Η Ρωσία του πούτιν διατήρησε στην κατοχή του δημοσίου το σύνολο των ενεργειακών πηγών και δεν ξεπουλήθηκε στο όραμα του άπόλυτου ιδιωτικού τομέα με τις ιδιωτικές επενδύσεις που απλά θα σήμαιναν το ξεπούλημα του ισχυρότερου όπλου της , των πλουτοπαραγωγικών πηγών της.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να βγαίνει σήμερα νικητής του παιχνιδιού έχοντας τη δυνατότητα να κάνει το μεγάλο άλμα.. να μπει στη διανομή του πετρελαίου, όταν λοιπόν κατέβηκε στη αγγλία και είπε ενδιαφέρομαι να εξαγοράσω εταιρία αγγλικών συμφερόντων διανομής μαύρου χρυσού όλοι σηκώσανε τα χέρια και είπαν όχι ..μα καλά δεν έχουμε ελεύθερη οικονομία? Είπε ο πούτιν..με τίποτα του απάντησαν.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να κάνει μια στροφή των αγωγών φυσικού αερίου προς την κίνα και να τρέχει η κα. Μέρκελ στο γραφείο του πούτιν φέροντας γη και ύδωρ..
Τώρα λοιπόν ποιος κέρδισε ?

heinz είπε...

@yosemite

"Επιμένεις δηλαδή ότι:

.....

Δε μου λές αυτά τα διδάσκεις και στους φοιτητές σου;"

Ναι.

Κάντε μου μια χάρη:
σκεφθείτε τι ακριβώς σημαίνει ο β' νόμος.
ΓΜΤ τετριμμένα πράγματα λέω!!!
Μην απαντήσετε γιατί δεν ανταπαντώ, ο ΝΔ έχει δίκιο.

Θα βάλω post στη γειτονιά μου σχετικά.

Ρεμάλι είπε...

ωχ ..
απ οτι είδα σε στεναχωρει η συγκεκριμμένη συζήτηση

καλύτερα ας το αφήσουμε..

Aphrodite είπε...

@blade,

(ψιθυριστά... βρε συ, είναι ανάγκη να βγάζεις το business plan του Υπουργείου στο φανερό? Θέλει η... χαρά μου να κρυφτεί, μα η λεπίδα δεν αφήνει!... Εννοείται βρε κουτό, κάποια στιγμή θα τους πούμε εμείς τι εστί βερίκοκο, που ούτε ένα άγαλμα της προκοπής δεν είχαν έξω από τις πόρτες τους (βλ. τελευταία σχόλια στο περί πλάτωνος γι αντίστοιχα αγάλματα)... Σσσσσστ!... Τα σώβρακα θα τους πάρουμε, μεταφορικά και κυριολεκτικά! Κι ασ'τους μετά να σέρνονται...

"Στης Θεάς το σεντόνι αν τυλιχτείς,
σιγά μην ξημερώσεις,
κι αφού π*δήξεις μα και π*δηχτείς,
τότε θα ημερώσεις"

Σσσσστ, σύμφωνες...Πήγαινε τώρα!)

wink! wink!
;-)))

blade runner είπε...

@free rider

συγνώμη καλέ μου, αν θέλεις επανερχόμαστε σε άλλη φάση, αλλά ως γυναίκα είμαι και επιρρεπής στους κύκλους της Σελήνης, και μάλλον η Σελήνη την πήρε πολύ κλειστά τη στροφή και ... ζαλίστηκα!!!

Είμαι και στο γραφείο και σε λίγο πρέπει έτσι κι αλλιώς να αποχωρήσω.

Ζητώ συγνώμη για την αγένεια.

Ετσι επιγραμματικά πάντως, ο Πούτιν νίκησε και πολύ έξυπνα το έπαιξε το παιχνίδι. Μια επισήμανση: Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει αναγκαστικά καταστρατήγηση των εθνικών συμφερόντων, στο όνομα του παγκόσμιου status quo, έτσι;

blade runner είπε...

@aphro

αυτό με τα αγάλματα πολύ με εκνεύρισε και μένα, είδες ... φαλλοκρατισμός μπροστά στα μούτρα μας, ε; Αλλά τι τα θες, μια Ασπασία υπήρχε μόνο, τι να σου κάνει μόνη της κι αυτή;;;

Λοιπόν, η ανάπτυξη του στρατηγικού σχεδίου μας, περί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με αιχμή του δόρατος το σεξ και τη βίζιτα, θα εκπονηθεί από κοινού, μακρυά από τα αδιάκριτα μάτια ορισμένων εδώ στο blog. Προτείνω μυστική συνάντηση λίαν συντόμως, για τα περαιτέρω.

Ευχαριστώ για την εκπληκτική ιδέα του παιχνιδιού με την τράπουλα. Σχετική απάντηση σου έγραψα στο τελευταίο σχόλιο που έκανα στο post περί του φόρουμ, αλλά μάλλον δεν το είδες ακόμη!

Τώρα πρέπει να δουλέψω και λίγο για να φύγω νωρίς, έχω και συναυλία απόψε, η μουσικόπληκτη, τι να κάνεις...

Σε ασπάζομαι συνωμοτικά!

Yosemite Sam είπε...

Μην απαντήσετε γιατί δεν ανταπαντώ

Ορίστε τώρα μου το χάλασες!

Πάνω που είπα ωραία θα σφαχτούμε τώρα, με κόβεις.

Πάω να παίξω resident evil..

andy dufresne είπε...

@NΔ,
έχω διασταυρωμένες πληροφορίες ότι οι θεές ετοιμάζουν επανάσταση, θέλουν να ανοίξουν δικό τους μαγαζάκι.

Και σου 'λεγα να μην τις μορφώσεις, να τις αφήναμε ξανθές κι ανόητες. Εσύ, τίποτα, ήθελες να γίνεις πυγμαλίωνας και βλακείες.
Ορίστε τώρα, λούσου τα.
Εταίρες μας προέκυψαν οι βίζιτες...

O αγαπημένος πιστός σου αυλοκόλαξ.

(το μήνυμα αυτό είναι άκρως απόρρητο)

Aphrodite είπε...

@blade,

(ψιθυριστά... το είδα το σχόλιο, θα προσφέρω και τον Πήγασο για το πήγαιν'έλα...Σσσστ!...)

georgia m. είπε...

@andy

Το εταίρα που είπατε,βγαίνει από το εταιρεία;
Κι αν το δεχτούμε αυτό,τότε η Φιλική Εταιρεία είναι πολλές εταίρες,φιλικά διακείμενες;
Εξηγήστε μου,παρακαλώ...

heinz είπε...

@Yosemite Sam

και συ μου το χάλασες.
Να μου 'λεγες Call of Duty 2, να σε παραδεχτώ!

andy dufresne είπε...

Yπενθυμίζω σε μερικούς, μερικούς ότι ο harry έχει επικηρύξει το chating στην πρωινή ζώνη...

heinz είπε...

@blade runner

"...συναυλία"

Παίζεις?

@all

Μην ακούσω τετριμμένες πονηράδες!!!

andy dufresne είπε...

Aγαπητή georgia m.,
το εταίρα φυσικά βγαίνει από το εταιρεία.
Και η Φιλική Εταιρεία είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η ονομασία που σκέφτονται οι θεές του Blog για τη συνωμοτική τους οργάνωση.

Πρέπει να αποφασίσεις με ποιους είσαι, με την καθεστηκυία τάξη ή με τους επναναστάτες;

Nikos Dimou είπε...

Μαζική επιστροφή blade runner με πολύ γερά σχόλια (εσύ ή λείπεις ολοσχερώς ή ρίχνεις ομοβροντίες!). Αλλά και η Θεά του Έρωτα κάτι έκανε με τον Ερμή και μου βγήκε οικονομολόγα.

Μια και θίξατε τις παθογένειες της Ελληνικής Οικονομίας να υπογραμμίσω μία από τις χειρότερες: την απουσία ανταγωνισμού. Εδώ υπάρχουν παντού άτυπα καρτέλ - όλοι συνεννοούνται: τράπεζες, πετρελαιάδες, βιομήχανοι...

Aphrodite είπε...

@andy,

(με κανονική φωνή νάζι νο 4)

Ναι, είμαι μικρή & annuity, πειράζει? Ξέρεις το τσιτάτο που μου έκλεψαν "I've got a mind for business & a body for sin, what's wrong with that?"

(...ψιθυριστά... σκάσε ζουλιάρη, μην του σφυρίξεις τίποτε άλλο και θα έχεις προνομιακή -το ρο με ορ- μεταχείρηση... Σσσσστ!)


(φωναχτά) Εεεεε ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΓΑΤΕ! Κοιμηθήκατε καλά? Θα αλλάξετε θέμα? Να γράψουμε κι άλλες θεωρίες? Τα γατιά καλά? Σήμερα το πάρτυ άρχισε λίγο νωρίτερα, με το μπαρδόν...

georgia m. είπε...

@andy

Καθεστηκυία τάξη - Επαναστάτες(με αιτία ή και χωρίς):

Σημειώσατε 1 - 1 !

Διαφορετικά:ζω μια ζωή κολασμένη γιατί συνδυάζω τέλεια και τα δύο...

Έχω,ελπίδες,γιατρέ μου;

George είπε...

Καπιταλισμός υπήρχε πάντα όταν μιλάμε για αλλά συστήματα στην ουσία μιλάμε για εξέλιξη.

Η αποτυχία του κομμουνισμού/σοσιαλισμού δεν οφείλετε στην θεωρία του αλλά στο ότι δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε μία τέτοια εξέλιξη - και ούτε πρόκειτε.

Προβλήματα υπάρχουν σε όλες τις οικονομίες. Η αδικία, φτώχεια, καταπάτηση δικαιωμάτων των εργαζομένων ή πολιτών δεν είναι φαινόμενο του καπιταλισμού.

Διαφωνώ με τον ΝΔ που λεεί ότι μόνο ο καπιταλισμός παράγει πλούτο, όλα τα οικονομικά συστήματα (θεωρητικά) είναι ικανά να παράγουν πλούτο απλώς ο καπιταλισμός το πετυχαίνει με τις παρούσες συνθήκες.

agelos papagelis είπε...

Μου άρεσε πάντα το θέμα "πλούσιος" και "φτωχός"
Επιδή όμως κάποιοι πρόλαβαν τις σκέψεις μου θα σας προτείνω να διαβάσετε τα "Εργα και ημέρες" του Ισιόδου.
Τρομάζω πάντως στην ιδέα της κοινοκτιμοσύνης, όταν σκέφτομαι μια κοινωνία που θα πρέπει να μοιράζεσαι διάφορα με ανθρώπους που δεν θέλεις , ας πούμε να υποχρεωθείς να ζευγαρώσεις με μιά γυναίκα που δεν θέλεις (και το επιχείρημα οτι θα έχεις στην διάθεση σου όλες τις όμορφες δεν παίζει γιατί δεν θα έχει την χαρά της γοητείας)
Ολοι αυτοί λοιπόν που αναζητούν την τέλεια προστατευμένη κοινωνία ας αναρωτηθούν τι έχουν ερωτευτεί μέχρι σήμερα στη ζωή τους.

8 Μαΐου είναι και τα φουστάνια ανεβαίνουν , τα υφάσματα λεπταίνουν , η φύση δεν θεωρεί τίποτε κοινό τα θέλει όλα δικά της για να γεννήσει τα παιδιά της.

Nikos Dimou είπε...

Αχ Θεές μου!

Θα βγάλετε αληθινό τον πατέρα μου, τον μακαρίτη.

Όταν του ανακοίνωσα ότι δεν με ενδιαφέρει να πάρω "το χαρτί" από την Γερμανία, μου έγραψε ένα έξαλλο γράμμα όπου προφήτευε ότι θα καταντήσω "κράχτης σε μπουρδέλα". ("Οι Δρόμοι μου", σελ 332).

Έτσι και πραγματοποιηθεί το σχέδιό σας για τις "εθνικές βίζιτες" που θα έχει εξυφανθεί μέσω του μπλογκ - θα δικαιωθεί οριστικά.

georgia m. είπε...

Να δεις που και η "μπούρδα",απ το "μπουρδέλο" θα βγαίνει...

Aphrodite είπε...

KAI MΕΤΑ ΜΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ!

(-DDDDDDDDDD !!!!!!!

(Το "θάνατος δι αυτοκρατορικού" μόνον για σένα, με διαταγή και βούλα!)

ΜΩΡΟ ΜΟΥ!

Yannis H είπε...

Consider that in hoisting capitalism onto postcommunist nations, one is imposing anomic consumerism that is problematic even in the West, minus any regard for the traditional, cultural, moral networks that are supposed to contain it. Unlimited desires without moral checks spells a disastrous dose of anomie if one takes Durkheim seriously (Mestrovic, 1995)

Yosemite Sam είπε...

heinz εσύ μου λες για το call of duty και ο δάσκαλος κοιτάει πως να πιάσει κανα μπούτι..

Rain Man είπε...

Μου έχει κάνει εντύπωση πάντως απ' όλα τα (σοβαρά) σχόλια μέχρι τώρα το γεγονός ότι πολύ (αν όχι οι περισσότεροι) έχουν μπλέξει τα μπούτια τους σε ορισμένα θέματα απόδειξη ότι η ιδεολογική σύγχηση που συστηματικά καλιεργούν πολλοι και πρωτίστος οι πολιτικοί έχει αποδώσει.

Ξανασκέφτηκα τα όσα ο κ. Δήμου έγραψε παραπάνω σχετικά με τον όρο 'σοσιαλδημοκρατία'. Κανείς δεν διαφωνεί ότι το 90% των αγορών είναι μικτές οικονομίες αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και σοσιαλιστικές. Κοινά αποδεκτός ορισμός για το τί είναι μια 'μικτή οικονομία' δεν υπάρχει. Στην οικονομική επιστήμη μικτή οικονομία ορίζεται εκείνη η οικονομία στην οποία δραστηριοποιούνται και ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και δεν έχει υπό αυτή την έννοια σχέση με το σοσιαλισμό. Η Αμερική π.χ. είναι μια μικτή οικονομία αλλά μόνο σοσιαλισμό δεν έχει.

Αν κάποιος παρόλα αυτά σκεφτεί προσεκτικά τον ορισμό του κ. Δήμου ως προς το τί σημαίνει μικτή αγορά και 'σοσιαλδημοκρατία' τότε όντως μπορεί να υπάρξει ταύτιση.

Τέτοια λεκτικά τεχνάσματα χρησιμοποιούνται ευρέως πλέον από σχεδόν όλα τα πρώην σοσιαλιστικά κόμματα για να δικαιολογήσουν τη μεταστροφή τους στο ρόλο promoters του φιλελευθερισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Blair των Εργατικών στη Μ. Βρετανία ο οποίος έχει γίνει η αρσενική ενσάρκωση της Θάτσερ (χάρη στην οποία -και των πολιτικών που εφάρμοσε- σήμερα η ΜΒ είναι αυτό που είναι).

Μου έκανε επίσης εντύπωση το σχόλιο για την οικονομία της Ρωσία. Η οικονομία της Ρωσίας είναι μια μεταβατική (transitional) οικονομία. Σε αυτό το στάδιο οι οικονομίες αυτές έχουν σοβαρά προβλήματα (πχ ανεργία) μέχρι το καπιταλιστικό σύστημα να αρχίσει να λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό.

Αυτό εξηγεί εν μέρη και την τραγική κατάσταση επί Γιέλτσιν (η οπoία βελτιώνεται επί Πούτιν) ο οποίος σημειωτέων ήταν όπως όλοι πλέον ξέρουν τσιράκι των αμερικανών.

takis vasilopoulos είπε...

Καλησπέρα Γεωργια μου,δεν συμμετεχω σημερα,κουρασμενος ( επειγοντα+κλινικες ) .Σε φιλώ

georgia m. είπε...

@takis vassilopoulos:

Πολλά φιλιά και από μένα και καλή δουλειά!

Aphrodite είπε...

@ΝΔ,

"Δεν ήταν όμως αλήθεια... Ηρθαν, μετά, κι άλλα. Επιστροφή στη ζωή. Εγραφα για το κέφι μου, αδιαφορώντας εντελώς για την αποδοχή και αναγνώριση. Μου έκανε καλο. Συνεχίζω."

("οι Δρόμοι μου, επίλογος, σελ. 718)

Σου δίνουμε αποδοχή, σου δίνουμε αναγνώριση, κι άλλα ακόμη. Μας δίνεις εσένα.

Νόμιζες ότι έγραψες την αυτοβιογραφία σου και τακτοποίησες τις εκκρεμότητές σου. Οτι τελείωσες με το βασικό σου πόνημα και μετά ό,τι ("απλώς") προέκυπτε. (χα!)

Αρχισες το μπλογκ για σένα, να σου "προκύψει". Και απογείωσες τόσους ανθρώπους, διότι σε όλους μας... "προέκυψες"!

Ευτυχώς που κι εσύ τώρα δεν μπορείς χωρίς εμάς!

Ευτυχώς!

(μάκια!)ΥΓ- Τον andy πάντως θα τον βάλουμε πιανίστα, ΟΚ?

advadventure είπε...

Εστιάζω στους ανθρώπους με πλούσια αισθήματα, σκέψεις, δημιουργικότητα, γενναιοδωρία. Αυτούς δηλαδή που κάνουν πιο πλούσια την ύπαρξή μας, την υπόστασή μας. Αν οι πλούσιοι -σε ιδιοκτησίες, χρήματα, περιουσία- μπορούν να τα διαθέτουν κι αυτά, γιατί να μην τους βγάζουμε το καπέλο; Γιατί να τους βλέπουμε μόνο σαν Σκρουτζ; Προτιμώ πάντα τον Μπαγκς Μπάνι. Μου φαίνεται πιο πλούσιος από όλους κι ας περιφέρεται σε υπόγεια λαγούμια. Αυτός μπορεί να κολυπήσει παντού, ακόμη και στο θησαυροφυλάκιο του Σκρουτζ, έχει τον τρόπο του...

takis vasilopoulos είπε...

@aphrodite

Mπα,δεν τελειωσε με τις εκκρεμοτητες του.Μας έχει υποσχχεθει ένα βιβλιο για αυτο το μήνα.
Ν.Δημου ποτε με το καλο θα βγει?

Ρεμάλι είπε...

ο Γιέλτσιν ως γνωστόν ξεπούλησε τη βαριά βιομηχανία της ρωσίας με το πρόσημα της περεστρόικα που ξεκίνησε ο γκρομπυ, σε ενα τραστ απο εβραίους βιομήχανους που αγόρασας επι πινακίου φακής οτι έβρισκαν σε τιμή ευκαιρίας..
η επιτυχία του πούτιν βασίστηκε στο οτι στράφηκε αρχικά εναντίον τους με την παλιά δομή του κομουνιστικού κόματος να του φιλάει την πλάτη. αποτέλεσμα ..η ρωσία "έφτυσε" το λόμπυ των επιχειρηματιών και κράτησε το μερίδιό της στο διεθνή πετρελαικό ανταγωνισμό ..
Μαζί τώρα με τους ιραν βολιβία βενεζουέλα κλπ κλπ..αποφάσησαν και μπαίνουν με άγριο τρόπο στη διανομή με σκοπό την κυριαρχία πάνω στη παγκόσμια σκακιέρα..
απτα ..

harrygreco είπε...

Μπ*υρδελο με τους τροφιμους να παιζουν μ*λακια πρωτη φορα βλεπω.

Nikos Dimou είπε...

aphrodite said...
ΥΓ- Τον andy πάντως θα τον βάλουμε πιανίστα, ΟΚ?

ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΙΑΝΙΣΤΑ - ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ!

takis vasilopoulos said...
"Mπα,δεν τελειωσε με τις εκκρεμοτητες του.Μας έχει υποσχχεθει ένα βιβλιο για αυτο το μήνα.
Ν.Δημου ποτε με το καλο θα βγει?"

Υποτίθεται ότι κυκλοφόρησε σήμερα αλλά δεν το έχω δει. Όμως ένα βιβλίο είναι νεκρό πράγμα διπλα στο blog...

takis vasilopoulos είπε...

@Να βάλετε τον τιτλο και το εξώφυλλο αν μπορειτε στην ιστοσελιδα σας ( στους τιτλους με τις περιγραφες των βιβλιων σας ).Μαλλον θα περιμενω πολυ μεχρι να ερθει κρητη...:-(

paroussa είπε...

Αγόρασα καινούρια καρέκλα για το γραφείο μου από το ΙΚΕΑ. Μόλις την συναρμολόγησα.Τώρα θα μπορω να σας παρακολουθω πιο άνετα οταν και οσο μπορω,γιατί ειστε ολοι, με αρχηγό τον Γάτο, μιά απίθανη παρέα.Μαθαίνω και διασκεδάζω, συγχρόνως.Συνεχίστε!

Με αγάπη

SOMAN είπε...

Ισως φταίει το Ελληνικό φώς που αφήνει τόσες σκιές σε όλες τις έννοιες στην Ελλάδα.
Προπολεμικά υπήρχε ένας κώδικας στους έχοντες αστούς.Βεβαίως και δεν έχω βιωματική άποψη αλλά απο οικογενειακές αφηγήσεις-ευκατάστατοι έμποροι της Σμύρνης- εκεί οδηγούμαι.
Το έχει περιγράψει υπέροχα στην χαμένη τάξη ο Ν.Δήμου.Και επειδή στην Ελλάδα χάθηκε τελείως η όποια υπήρχε μεταπολεμικά με το φύτρωμα μαυραγοριτών και σαλταδόρων ,φτάσαμε στο σημείο να φθονούμε συλλογικά τους έχοντες..
Θέλουμε βιομηχανία χωρίς βιομηχάνους,επενδύσεις χωρίς κεφαλαιούχους επενδυτές, καρπούς χωρίς κουκούτσι με λίγα λόγια.

leo είπε...

στη σύγχρονη κοινωνία ισχύει ο νόμος προσφοράς και ζήτησης.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 352 από 352   Νεότερο› Νεότερο»