Παρασκευή, Μαΐου 05, 2006

Ένας που άλλαξε τη ζωή μας

Steve Jobs: ο άνθρωπος που δεν θα μπορούσε να υπάρξει στην Ελλάδα.

Δεν ξέρω αν συνειδητοποιούν όλοι οι νέοι Έλληνες που μοχθούν για να αποκτήσουν (νόμιμα ή πλάγια) ένα πτυχίο, πως οι τρεις μεγαλύτεροι δημιουργοί οραμάτων, πνευματικού υλικού και επιχειρήσεων της εποχής μας, δεν είχαν ούτε απολυτήριο ...ΙΕΚ.

Δεν μιλάω για επιχειρηματίες (παρόλο που είναι πιο πλούσιοι κι από το εθνικό μας εισόδημα) γιατί όποιος π. χ. πει ότι ο Steve Jobs είναι κεφαλαιοκράτης, θα πέσει φωτιά να τον κάψει. Νομίζω πως το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι τα χρήματα.

Είναι δημιουργός: υλικού, τέχνης, ανθρώπων, οργανισμών, επιχειρήσεων, καταστάσεων. Αλλάζει την ζωή μας.

Ναι – ο Steve Jobs της Apple, της Next, της Pixar και τώρα της Disney, o Bill Gates της Microsoft και ο Larry Ellison της Oracle, είναι απλοί απόφοιτοι γυμνασίου. Είναι οι διασημότεροι αποχωρήσαντες (dropouts) από Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. Επίσης ενδιαφέρον: και ο Jobs και ο Ellison ήταν παιδιά από ανύπαντρες μητέρες και δόθηκαν για υιοθεσία σε άλλες οικογένειες. Άλλαξαν τη ζωή των ανθρώπων περισσότερο από πολλούς ακτιβιστές και επαναστάτες.

(Και δεν μπορώ εδώ να μην αναφέρω τον Bill Gates, που δίνει το 95% της περιουσίας του για να αλλάξει την ζωή των παιδιών της Αφρικής).

Steve Jobs: ο άνθρωπος που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Ελλάδα – και ταυτόχρονα, ο άνθρωπος που η Ελλάδα θα χρειαζόταν περισσότερο από όλα τα πακέτα στήριξης της Ε. Ε.

Δημιουργός πλούτου – πνευματικού και υλικού. Δημιουργός πολιτισμού. Δημιουργός ομορφιάς. Δημιουργός δημιουργικού περιβάλλοντος – ανθρώπων που δημιουργούν.

Το βιβλίο «iCon Steve Jobs», βιογραφία του από τους Jeffrey Young & William Simon, έχει σαν υπότιτλο την φράση «Η εντυπωσιακότερη δεύτερη πράξη στην ιστορία των επιχειρήσεων». Από την έκδοσή του και μετά συνέβησαν και άλλα θαυμαστά. Έτσι τώρα μπορούμε να μιλάμε για μία ακόμα πιο σπάνια τρίτη πράξη – γιατί τώρα ο Jobs ελέγχει την Disney!

Το βιβλίο δεν άρεσε στον Steve Jobs. Δείχνει και μερικές αρνητικές πλευρές του ομολογημένα δύσκολου χαρακτήρα του. Έτσι, απαγόρευσε την πώλησή του στα μαγαζιά της Apple – και του έδωσε την διάκριση της unauthorized biography. (Συνήθως οι πιο πλήρεις βιογραφίες είναι αυτές που δεν εγκρίνονται από τον βιογραφούμενο και τους κληρονόμους του).

Υπάρχει ένα υπέροχο κείμενο του Steve Jobs που νομίζω ότι θα μείνει στην ιστορία. Ο λόγος που εκφώνησε στις 12 Ιουνίου του 2005 στην τελετή αποφοίτησης του Stanford University. Θα το βρείτε σε δεκάδες διευθύνσεις του Internet. Μία: ΕΔΩ. Διαβάστε το! Ακόμα καλύτερα – διαδώστε το.

Ξεκινάει την ομιλία του λέγοντας:

«Σας ευχαριστώ. Είναι τιμή μου να είμαι εδώ κοντά σας για την τελετή αποφοίτησης σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Είναι γεγονός ότι ουδέποτε αποφοίτησα από ΑΕΙ και η σημερινή είναι η πιο στενή μου επαφή με μία αποφοίτηση.

Σήμερα θέλω να σας διηγηθώ τρεις ιστορίες από την ζωή μου. Αυτό είναι όλο. Τίποτα σπουδαίο – μόνο τρεις ιστορίες».

Η πρώτη ιστορία αφορά την σχέση του με το πανεπιστήμιο. Η πραγματική του μητέρα είχε θέσει σαν όρο για την υιοθεσία του να σταλεί όταν μεγαλώσει σε πανεπιστήμιο. Πήγε, αλλά μετά από έξη μήνες κι αφού είχε εξαντλήσεις τις οικονομίες των θετών του γονέων (το κολέγιο ήταν ακριβό) αποφάσισε να το εγκαταλείψει – επειδή άλλωστε δεν έβλεπε και σε τι τον ωφελούσε.

Θεωρεί αυτή την απόφαση από τις πιο σωστές που πήρε στη ζωή του. Έτσι έπαψε να ακολουθεί τα πράγματα που δεν τον ενδιέφεραν και άρχισε να παρακολουθεί αυτά που ήθελε. (π. χ. σχεδιασμό τυπογραφίας – που αργότερα τον βοήθησε στην αισθητική του Μακ). Ζούσε μαζεύοντας και επιστρέφοντας μπουκάλια από Κόκα Κόλα.

Η δεύτερη ιστορία αφορά τον έρωτα και το πένθος. Πως άλλαξε τον κόσμο φτιάχνοντας τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή. Πως έστησε την Apple, ξεκινώντας την συναρμολόγηση με τον Woz (Steve Wozniak) στο θρυλικό «γκαράζ» – και πως την έχασε.

«Δεν το είδα έτσι τότε – αλλά αποδείχθηκε πως η απόλυσή μου από την Apple ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να μου συμβεί. Το βάρος της επιτυχίας αντικαταστάθηκε από την ελαφρότητα του να είσαι πάλι αρχάριος... Με ελευθέρωσε για να ξεκινήσω μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής μου». Ήταν η περίοδος της ΝΕΧΤ και της PIXAR. Η πρώτη δημιούργησε το πιο στέρεο λειτουργικό σύστημα (πρόγονο του σημερινού Mac OS X).Η δεύτερη έφερε την επανάσταση στον κινηματογράφο ψηφιοποιώντας την κινούμενη εικόνα. Και η πρώτη και η δεύτερη τον ξανάφεραν θριαμβευτικά στην Apple την οποία αναγέννησε.

Η τρίτη του ιστορία αφορά τον θάνατο.

Ένα χρόνο πριν την ομιλία, το 2004, οι γιατροί του βρήκαν καρκίνο του παγκρέατος. (Μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές). Για μέρες έζησε με την προοπτική του άμεσα επικείμενου θανάτου. Ήταν πολύ τυχερός, γιατί μπόρεσε να εγχειριστεί – και να γίνει καλά.

Το συμπέρασμα από αυτή την αναμέτρηση με τον θάνατο αποτυπώνεται στην φράση: «Ο θάνατος είναι, κατά πάσα πιθανότητα, η καλύτερη επινόηση της ζωής. Είναι ο καταλύτης της ζωής».

Όλα αυτά, που αποτελούν για τους άλλους καταστροφές: την εγκατάλειψη των σπουδών του, την απόλυσή του από την εταιρία που δημιούργησε, τον θανατηφόρο καρκίνο, ο άνθρωπος αυτός τα μετατρέπει σε ευκαιρίες και αφετηρίες.

Οποιοσδήποτε άλλος (ιδιαίτερα Ρωμιός) θα είχε βυθιστεί στην γκρίνια, την μιζέρια και την αυτολύπηση. Ενώ εκείνος, από κάθε καταστροφή, αναδυόταν ακόμα λαμπρότερος.

Το καταληκτικό μήνυμα αυτής της μνημειώδους ομιλίας – αυτού του δοξαστικού μηνύματος ζωής και δημιουργίας, είναι ίσως και το σλόγκαν ζωής αυτού του μοναδικού ανθρώπου. Λεει στους φοιτητές:

Stay Hungry! Stay Foolish! Μείνετε πεινασμένοι! Μείνετε παλαβοί!

Stay Hungry! Stay Foolish!

Το βιβλίο «iCon Steve Jobs», παρουσιάζεται σήμερα στις 18:00 στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στο Athens Mall. Το κείμενο που διαβάσατε είναι ο πρόλογός μου στην παρουσίαση.

346 σχόλια:

1 – 200 από 346   Νεότερο›   Νεότερο»
resident είπε...

Stay Hungry! Stay Foolish! Μείνετε πεινασμένοι! Μείνετε παλαβοί!
Καλο!

resident είπε...

"If you live each day as if it was your last, someday you'll most certainly be right."
Αυτό ακόμα πιο καλό!

paragrafos είπε...

Καθε μέρα κι ένα θέμα, καθε μερα και μια πρόκληση, κάθε μέρα και μια ανάσα ζωής!

Δεν σας προλαβαίνουμε πια με τίποτε. Μας έχετε εξοντωσει με αυτό το γλυκό τρέξιμο. Πριν λίγο τελείωσα την αναγνωση του προηγούμενο ποστ και το σχόλιό μου και πρέπει να φύγω. Αύριο να δω τι θα πρωτοπρολάβω...

ΈΤσι όπως πάτε, έτσι όπως τρέχετε στην άνοιξη των ιδεών, αναγκαστικά σας παρακολουθούμε ασθμαίνοντας και μένουμε πια πίσω, σήμερα ένα προστ, αύριο δύο και πάει λέγοντας:υπολογίζω ότι κατά το φθινόπωρο εγώ θα είμαι στα καλοκαίνά σας θέματα.

"Αντισταθμίζει όμως που γραφετε σοφά"


Με απέραντη αγάπη

Παράγραφος

Somebody961 είπε...

Μήπως - να το 'παίξω' και λίγο ψυχολόγος - ο τρόπος που έζησε ο Jobs είναι και η αιτία που τα mac ήταν πάντα κλειστά συστήματα?
Εφόσον οι υπολογιστές είναι αυτό που λέμε "προσωπικοί", τότε ο Jobs την είδε κάπως έτσι: Κοιτάξτε, μπορώ να κάνω θαύματα. Μην επεμβαίνετε όμως "μέσα μου", δεν σας το επιτρέπω!
I am on my own...

Οσο για τον Bill Gates να συμπληρώσω τα εξής:
Αυτά που κάνει ο άνθρωπος αυτός για την ανθρωπότητα πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε ότι το να έχουμε τα windows όχι νόμιμα είναι τουλάχιστον ιεροσυλία και θα πρέπει να μας κάνει να ντρεπόμαστε.
Επίσης κάτι άλλο που κάνει.
Οπου βρει (πλειστηριασμούς κλπ) ελληνικές αρχαιότητες που μας έχουν ενδεχομένως κλαπεί, τα αγοράζει και μας τα δωρίζει!
Ενα Μπράβο του από μέρους μου είναι το λιγότερο που μπορώ να πω.

andy dufresne είπε...

Τρέχω να προϋπαντίσω τους χαιρέκακους, τους ζηλόφθονους, τους συνωμοσιολόγους και τους αρχαιολάγνους.

Καλωσήλθατε, σας περιμέναμε, τι να σας κεράσουμε;

Άντε, τι περιμένετε, ξεκινήστε τη λάσπη...

apousia είπε...

Ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους που δεν τόλμησαν να βγουν από τις ''ράγες''.
Ράγες που έβαλαν άλλοι,κι έτσι αυτοί δεν μπόρεσαν να ανπτύξουν τη δημιουργικότητά τους.
Δεν μπόρεσαν,δεν θέλησαν,τους κρατούσε δέσμιους ο φόβος,το δέος του καινούργιου,του μη δοκιμασμένου,του διαφορετικού...
Το συγκλονιστικό σημερινό post,θα μπορούσε-από την ανάποδη- να αφιερωθεί σε όσους δεν τόλμησαν,γι'αυτό και ''έχασαν'' τη ζωή τους!

An-Lu είπε...

Αν μη τι άλλο, το Jobs με τη ζωή του, δίνει άλλη διάσταση στο "Κάθε εμπόδιο για καλό" και όχι μόνο...

Somebody961 είπε...

Και υπάρχουν, να μην ξεχνιόμαστε, και αυτοί που διαβάζουν και κριτικάρουν just for the fun of it...
Μηπως εσένα δεν σε φυλακίσανε άδικα?
Ξέρει ο ίδιος σε ποιόν απευθύνομαι, μην το χ.... το υπέροχο θέμα...

Ανώνυμος είπε...

μια γνωστη μου τελειωσε το λυκειο και πηγε σε σχολη τουρισμου για 1 χρονο, τελειωνοντας δεν εβρισκε δουλεια γιατι ξερει μονο αγγλικα ενω υπαρχει αρκετος ανταγωνισμος γιατι στην κυπρο ενα μεγαλο ποσοστο νεων εχει πτυχιο πανεπιστημιου

λιγα χρονια μετα, ξεκινησε να μαθαινε μονη της γερμανικά και βρηκε δουλεια με 400 λιρες μισθο (βασικο κυπρου)

λιγα χρονια αργοτερα, φετος, το αφεντικο της την εστειλε να μαθει ισπανικα για να αναλαβει αυτο το τμημα της τουριστκης επιχειρησης ,τους ισπανοφωνους τουριστες δηλαδη, και ανεβασε το μισθο της στις 800 λιρες. Διπλασιαστηκε δηλαδη.

Θελω να παρατηρησω οτι εχει μεγαλη σημασια το ποσο ανοιχτομυαλος ειναι και ο εργοδοτης, νομιζω η αληθινη ιστορια που ανεφερα το αποδυκνειει. ΠΟσα κινητρα δινει στον υπαλληλο να γινει και εκεινος με τη σειρα του εξελιξιμοσ. Ετσι κι αλλιως αυτος θα επρεπε να ειναι ο στοχος στην ζωή. Ποσο μου αρεσει που το μεγα εθνος μας εξασκειται εις την παραγωγικοτατην δι'ημας φοροδιαφυγην και ρουσφετολογια, καθως και απατεωνιαν...... ειμαστε δημιουργηκοι τελικα, μας αναγκαζει το ανυπαρκτο κρατος και μας βρισκω αλλοθι για οτι ελληνικη απατεωνια διατρεχει το αιμα μας, ραγιαδες της παραπαιδειας! (που εισαι χαρρυς σε θυμηθηκα)

Κώστας είπε...

Πολύ ωραίο κείμενο.

andy dufresne είπε...

Ναι, με φυλάκισαν άδικα και τώρα είμαι σε άλλη φυλακή, διαφορετική...

Φυσικά υπάρχει και το fun, αλλά (τουλάχιστον σ' αυτόν τον αχυρώνα) ας έχει λίγο στυλ, λίγο χάρη...

Zoros είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Zoros είπε...

Σχόλιο προς τους καθολικά αντι-αμερικανούς: και ο Steve Jobs είναι Αμερικάνος... και ο Bill Gates (που χαρίζει την περιουσία του στον τρίτο κόσμο) είναι Αμερικάνος...

Somebody961 είπε...

@andy:
Και εκεί συγκριτικά είχε fun! Θυμάσαι τις μπύρες?
Πάντα οι άνθρωποι βρίσκουν τρόπους να περνάνε καλά σε σχέση με την ζωή τους.
Κατά τα άλλα, οκ!

Πάντως είναι μερικές συμπτώσεις 'περίεργες'
Ο ιδρυτής της Intel επίσης είχε περάσει καρκίνο, το έψαξε, τον ξεπέρασε. Ολοι οι άνθρωποι, περιέργως, που έχουν αλλάξει την ζωή μας προς το καλύτερο.
Και επίσης, ο οικοδεσπότης μας!
Σύμπτωση?

Somebody961 είπε...

Σύμπτωση ή απλά ένα "λάθος" χτύπημα πόρτας της αρρώστιας αυτής?
Βλέπει το καλό που έχουμε κάνει και κάνουμε, μας λέει "συγγνώμη λάθος, δεν κοίταξα το ισοζύγιο σου" και φεύγει...

Κοίτα να δεις τι περίεργα που σκέφτομαι μεσημεριάτικα σχεδόν..

Yorgos είπε...

Ευκαιρία για ποδαρικό =)

Έτσι, απαγόρευσε την πώλησή του στα μαγαζιά της Apple

Για την ακρίβεια εξόρισε απ' τα Apple Stores ολόκληρο τον κατάλογο της Wiley! Καταπληκτική διαφήμιση έκανε στους δύο συγγραφείς.

Δεν το έχω διαβάσει το βιβλίο, αλλά έχω ακούσει από ανθρώπους που γενικά εμπιστεύομαι ότι είναι ξαναζεσταμένο φαγητό (κάποιοι κατηγορούν τους Young και Simon για αντιγραφή). Το pun του τίτλου είναι μάλλον χοντρό.

Συγχαρητήρια για το εξαιρετικό μπλογκ!

Katerina ante portas είπε...

Έχετε σκεφθεί ότι η αποστολή σας σε αυτή τη ζωή είναι οπωσδήποτε η..επικοινωνία;
-Ο τρόπος που ανοίγετε παράθυρα σε όλους μας
-Ο τρόπος που οδηγείτε -χωρίς να καθοδηγείτε - το αδηφάγο κοινό, που μοιάζει να ανταποκρίνεται και να βελτιώνεται!

Καλημέρα σας!

Nikos Dimou είπε...

Dimitris_A said...
"Και δεν μπορώ εδώ να μην αναφέρω τον Bill Gates, που δίνει το 95% της περιουσίας του για να αλλάξει την ζωή των παιδιών της Αφρικής"

Του ετήσιου εισοδήματός του ίσως.της περιουσίας του δύσκολο το βλέπω...
Από ποιά πηγή το έχετε βρει αυτό το στοιχείο;"

To ίδρυμα Bill & Melinda Gates έχει ήδη προικοδοτηθεί με δύο δις $ και ο Gates έχει δεσμευθεί ότι θα του μεταβιβάσει το 95% της περιουσίας του.

apousia είπε...

@somebody 11.56π.μ.

Σε όποιους δηλαδή,δε λέει, ''συγγνώμη,λάθος'',σίγουρα κοίταξε το ισοζύγιό τους,και το βρήκε ''λίγο''?

Ecumene είπε...

ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ BLOGS!
Απο τη Δυση μας ηρθαν και τα blogs!!!
να καταστρεψουν το παραδοσιακο καφενειο!!..τι φρικη!!
Oλοι αυτοι οι Δυτικοι,οι καλωδιωμενοι στο αντιπαραγωγικο Ιντερνετ...........

alombar42 είπε...

Εξαίρετος ο Jobs, από πολλές απόψεις. Επιπλέον συμπαθής, επειδή κυνήγησε το όνειρό του.

Ο Gates πάντως μου θυμίζει Al Capone.

Ανώνυμος είπε...

Εργτελινα

η τηλεοραση ειναι παραγωγικη?

για το πνευμα, η μουσικη, το μπλογκ (το γραψιμο) και το ιντερνετ (διαδραστικοτητα) ειναι

απο τοτε που μπλογκολησα δεν βλεπω τιβι, με εχει κλαψει και με εχει θρηνησει ο αντεννας

Nikos Dimou είπε...

alombar42 said...
Εξαίρετος ο Jobs, από πολλές απόψεις. Επιπλέον συμπαθής, επειδή κυνήγησε το όνειρό του.
Ο Gates πάντως μου θυμίζει Al Capone.


Al Capone? Ο Gates είναι ήδη, με τα χρήματα που έχει δώσει, ο μεγαλύτερος φιλάνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο Capone εκτός από μερικά πτώματα, τι έχει προσφέρει;

Ecumene είπε...

@anula,στον Τρελλο απαντησα(12.33)..συνοδοιπορω μαζι σου!!>>>>>>Stay Hungry! Stay Foolish! Μείνετε πεινασμένοι! Μείνετε παλαβοί!
>>>>>>την παλαβη την κανει ο Ελλην..........
πεινασμενος ομως δεν ειναι και δεν προκειται να γινει με το ονειρο της "Δημοσιας" παντρειάς................

Ανώνυμος είπε...

skoumas said...

"Δεν έχεις άλλη επιλογή στην τηλεόραση, καμία άλλη δύναμη εκτός απο το on off....τώρα να μην πω τι μπορείς να κάνεις στο διαδίκτυο... "

--

σκουμα, δεν ξερω εαν το ιντερνετ εχει δυναμη ή δυναμική μόνοΝ

takis vasilopoulos είπε...

Να κυνηγας αυτο που θες στη ζωη σου....Θεε μου τι δύσκολο,αλλα πιο δύσκολο είναι να βρεις τι θες.

Ν.Δήμου εσεις θα παρουσιασετε το βιβλίο?Αν ήμουν αθήνα θα ερχόμουν...

Somebody961 είπε...

@apousia
Μερικές φορές μας αρέσει, ίσως και να πρέπει για το γενικότερο καλό, να το βλέπουμε έτσι. Ξέρω πολύ καλά πως τις περισσότερες φορές δεν είναι...

Unknown είπε...

Πολύ φοβούμαι ότι στην ιστορία θα μείνει ο Gates κι όχι ο Jobs. Όχι γιατί ο Gates επιδίδεται σε φιλανθρωπίες (γιατί δε χορηγεί τα προϊόντα της MS σε χαμηλότερες τιμές τότε;), αλλά γιατί στον πόλεμο των λειτουργικών νίκησε (;) η MS και, ως γνωστόν, η ιστορία γράφεται από τους νικητές.

Πάντως, εκτός από την αναμφισβήτητη έφεση του Jobs στην καινοτομία δεν παύει να είναι αληθές ότι την πραγματική επανάσταση στους ΗΥ την έφερε η IBM και η ανοιχτή αρχιτεκτονική της, όχι η ερμητικά κλειστή Apple - και ίσως η MS του κου Gates να γίνει ιστορική παρένθεση αν επικρατήσει το ανοιχτό λογισμικό.

Αλήθεια, θυμάται κανείς το Dan Bricklin, τον εφευρέτη του spreadsheet (αυτή κι αν είναι επανάσταση); Και πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι το παραθυρικό περιβάλλον απότελεί επινόηση της ...Xerox;

alombar42 είπε...

@ΝΔ
Ο Capone εκτός από μερικά πτώματα, τι έχει προσφέρει;

Στην αρχή ήταν τα πτώματα αλλά μετά ήταν οι τεράστιες δωρεές που τον έκαναν ένα "συμπαθή κακοποιό".
Η Microsoft επίσης (και ο ίδιος ο Gates), άρχισε τις δωρεές αφού όμως πρώτα εδραιώθηκε με τις γνωστές πρακτικές.
Και τα δύο μου θυμίζουν εξιλέωση.

((ευπρόσδεκτες οι δωρεές και υποκλίνομαι, διατηρώ όμως και μια επιφύλαξη μήπως είναι στάχτη στα μάτια))

Nikos Dimou είπε...

takis vasilopoulos said...
Ν.Δήμου εσεις θα παρουσιασετε το βιβλίο?Αν ήμουν αθήνα θα ερχόμουν...


Εγώ θα προλογίσω την παρουσίαση (ο πρόλογoς είναι το ποστ)

Ecumene είπε...

Για την Ιστορια του PC,η Αpple(1977-79)προηγηθηκε της ΙΒΜ(1981)
Εβλεπα ενα ντοκυμαντερ στην ΕΤ-1,για τον Watson της ΙΒΜ(ειχε απορριψει αρχικα την ιδεα του PC(Ποιος χρειαζεται PC?...Σταλθηκε απο τον Καρτερ,πρεσβευτης στην Μοσχα,οπου και εκει οι Σοβιετικοι ειχαν απορριψει
την προσωπικη χρηση του Υπολογιστη.
Βεβαια οι Αμερικανοι προχωρησαν και νικησαν στην κρισιμη μαχη της Ψηφιακης Τεχνολογιας..γιατι η Πολυφωνικη Οικονομια της Αμερικης επετρεπε και φωνες σαν του Steeve Jobs..

Unknown είπε...

Λίγα λόγια για τις επαναστάσεις και τις "επαναστάσεις".

Το νερό που βράζει στο καζάνι, βράζει γιατί υπάρχει φωτιά από κάτω - κι όταν το καπάκι είναι ερμητικά κλειστό το καζάνι σκάει. Βλέπω όμως πολλούς να νομίζουν ότι το νερό βράζει λόγω μιας ιδιοτροπίας των μορίων του. Βγείτε από το καζάνι και δείτε από κάτω τη φωτικά που καίει.

Οι κάθε λογής Jobs και Gates είναι δημιουργήματα της εποχής τους. Αν δεν ήταν αυτοί κάποιοι άλλοι θα ήταν στη θέση τους. Οι δημιουργίες του κάθε Jobs υπάρχουν και πετυχαίνουν ή αποτυγχάνουν επειδή υπάρχει η κοινωνία ώριμη να τις δεχτεί και να τις αξιολογήσει. Τι θα μπορούσε, άραγε, να έχει δημιουργήσει ο Jobs αν είχε γεννηθεί το 18ο αι. ή ακόμη και καμμιά δεκαριά χρόνια αργότερα. Η επανάσταση του Jobs, του Gates ή ακόμη και της IBM ειναι επανάσταση της κοινωνίας τους - τα πρόσωπα είναι απλά οι μαντατοφόροι.

Αυτά χωρίς την παραμικρή πρόθεση να μειώσω την αξία των εν λόγω προσώπων.

ΥΓ. Προς επίρρωσιν των όσων γράφω, πιστεύετε ότι στην Ελλάδα δεν γεννιούνται Steve Jobs;

Ecumene είπε...

ΥΓ. Προς επίρρωσιν των όσων γράφω, πιστεύετε ότι στην Ελλάδα δεν γεννιούνται Steve Jobs;
@all,προτείνετε τετοια ατομα εν Ελλαδι,να τα αξιολογησουμε και να τα υποστηριξουμε...

Ecumene είπε...

Που σταδιοδρομησε ο Ωνασσης;..στη Δυση!..κανενα εγχωριο φρουτο θα δουμε;;

Yosemite Sam είπε...

Ο jobs και όλοι αυτοί, θέλουν να μας αλλοτριώσουν και να μας καταντήσουν πολτό της παγκοσμιοποίησης.

Δεν θα τους περάσει όμως.

Η ορθοδοξία θα νικήσει και θα τους πάρει όλους ο διάολος.

Ανάθεμα τον jobs!

Τζιτζίκος είπε...

για όσους ονειρεύονται να γίνουνε 'στελέχη' μια φράση του Jobs τα λέει όλα:

"It's better to be a pirate than to join the Navy."

Από τον άνθρωπο που είχε την πειρατική σημαία μέσα στα γραφεία της εταιρίας του.

Ecumene είπε...

@Vrennus ..αυτα ακριβως συνιστουν τη διαφορα Ανατολης-Δυσεως.Οι πρωτοι εστιαζουν στην Ιστορια,το Περιβαλλον,στην Κοινωνια..οι δευτεροι στο δημιουργικο ατομο ..
Τι θα ειχε δημιουργησει;;..Εντισον,Τοριτσελι,Λαβουαζιε
και τοσοι αλλοι...ατομα...

mickey είπε...

Ωραιότατο!

Αντί νέου σχολίου παραπέμπω απλά σε εκείνο που έκανα στις 8:37μμ στο προηγούμενο post (το πρώτο μου εκεί). Σίγουρα ο Jobs έχει μια καλή θέση στη λίστα :)

Δεν ξέρω αν η διαδοχή εκείνου του post απο το σημερινό ήταν προσχεδιασμένη, αλλά πάντως ήταν απόλυτα ταιριαστή. Έτσι, για να καταλαβαίνουμε και τη διαφορά ανάμεσα στα παχιά λόγια και τις ουσιαστικές πράξεις.

Και ο Jobs "οραματιστής" και "αναρχικός" ήταν (και κατά την ταπεινή μου γνώμη παραμένει). Μόνο που αποφάσισε να κάνει και κάτι γι' αυτό, πρωτότυπο και ουσιαστικό!

Ανώνυμος είπε...

Deepest Blue said...

"Ωραίες όλες αυτές οι ιστορίες ανθρώπων που ξεκίνησαν από το μηδέν, πίστεψαν στις ιδέες τους και νίκησαν κάθε αντιξοότητα για να τις υλοποιήσουν.
Όμως αυτά συμβαίνουν μόνο στην Αμερική. Διότι μόνο εκεί υπάρχουν κεφάλαια, συνεργάτες, και μία καθολική νοοτροπία Thing Big.
"


θαθελα να ρωτησω εαν ξερει κανεις τον γνωστο παγκοσμιως αλλα αγνωστο εν ελλάδι γλυπτη με τ'ονομα Μηνας? γνωστος στο εξωτερικο και για product design.

εβλεπα στην τιβι συνεντευξη του και ελεγε πως πηγε αμερικη αφραγκος και δεν πηγε γυμνασιο αλλα οικοδομη να δουλεψει

ομως στην οικοδομη παρατηρησαν οι "αμερικανοι" οτι ειχε ταλεντο στην γλυπτικη και τον παροτρυναν να σπουδασει

νομιζω πηρε υποτροφια δεν ειμαι σιγουρη

παντως ελεγε οτι στην ουσια τον ανακαλυψανε και τον σπρωξανε οι αμερικανοι να κανει πραγματικοτητα το ονειρο του, αυτος απο μονος του ητο ανιδεος για το που μπορει να φτασει

δυστυχως δεν βρηκα στοιχεια γιαυτον στο ιντερνετ, ψαχνοντας με το "minas, product design" μου βγαζει κατι βραζιλιανικα σαιτς...

Unknown είπε...

@ Εργοτελίνα

Το νόημα των γραφομένων μου ήταν ότι το άτομο αναδεικνύεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον. Εννοώ ότι ο Jobs (αυτός ο ίδιος ο Jobs) αν είχε γεννηθεί στην Ελλάδα θα ήταν μάλλον δημόσιος υπάλληλος με δεύτερη απασχόληση (ίσως πιο δημιουργική) τ' απογεύματα.

Όσον αφορά τη διαφορά Ανατολής - Δύσης, δεν σας καταλαβαίνω. Τι εννοείτε "άτομα". Οι δημιουργίες των ατόμων προκύπτουν δια παρθενογεννέσεως; Να σας θυμίσω τον αφορισμό του Νεύτωνα (;) "αν έφτασα τόσο ψηλά είναι επειδή πατούσα σε πλάτες γιγάντων";

Ανώνυμος είπε...

προσεχτε!

δεν μιλαμε για high school drop outs αλλα college dropouts!

που σημαινει οτι

1) ειχαν καλη βαθμολογια στο λυκειο ,τοσο καλη που μπηκανε στο πανεπιστημιο

2) οταν μπηκανε στο πανεπιστημιιο, ξυνίσανε και το παρατησαν

καλα τα λεω?

Ecumene είπε...

@Vrennus,οι δημιουργιες ατομων[(μαλιστα στην αρχαια Ελλαδα εχουμε τη γεννηση του ατομου-καλλιτεχνη-δημιουργου(βαζει την υπογραφη του στο εργο του,οταν στην Ανατολη επικρατει ανωνυμια,προς οφελος του Ηγεμονα)]πατουν σε πλατες Γιγαντων,που συγκρουστηκαν με τα καθιερωμενα και την κοινη λογικη της κοινωνιας.

Ecumene είπε...

@Anula,πολυ καλα τα λες,αν σκεφτουμε τις Ελληνικες Πανελληνιες............
Μαθητες με ενθουσιασμο,συμβιβαζονται ως Φοιτητες με το κατεστημενο κλιμα...
μη λες και πολλα,κανε το χαζο,γλειψε και λιγο..και υπαρχει ελπίς.........

Yosemite Sam είπε...

Που σταδιοδρομησε ο Ωνασσης;..στη Δυση!..κανενα εγχωριο φρουτο θα δουμε;

Εχουμε τον ψωμιάδη, from the twilight zone valley.

Οπως δήλωσε ο ίδιος, 25 χρόνια ανεβαίνει συνέχεια.

Ενδέχεται μάλιστα όπως μαθαίνω, να χρησιμοποιηθεί ως έσχατο μέσο αλλαγής τροχιάς επικίνδυνου ουράνιου σώματος, το οποίο απειλεί με εξαφάνιση τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό..

Ecumene είπε...

Eιδα ενα αφιερωμα στον Jeff Bezos,δημιουργο της Amazon.com...ο τροπος που επικοινωνει με το προσωπικο
μεταδιδιδει ενα ενθουσιασμο,μια παιδικοτητα,που δεν προκειται να την βρεις στο ελληνικο δημοσιο..
Μηπως ξερει κανεις αν εχει ελληνικες ριζες;καμια συγγενεια με τον Μπεζο;..

heinz είπε...

Για σιγά όμως, γιατί εδώ κάναμε ...αγιογραφία!!!

Καταρχήν για αποφυγή παρεξηγήσεων: χρησιμοποιώ Mac από το 1984. Αυτή τη στιγμή μόνο, έχω 5, που και οι 5 δουλεύουν μια χαρά:

- Performa 630
- G3 (beige) 300
- G4 PowerBook 1.25
- G4 "Mercury" 980 (ή κάπου τόσο)
- G5 2.0 x 2

Άρα είμαι μάλλον fan της Apple, λύνω δένω, γκρεμίζω και στήνω λειτουργικά και hardware σε Apple, με την ίδια ευκολία που ένας καταδρομέας λύνει-δένει τ' όπλο του.

Αλλά, για σιγά...

Καταρχήν το ότι το MacOSX στηρίζεται στο NEXT Cube, είναι μύθος. Το MacOSX στηρίζεται στο UNIX ξεκάθαρα. Τα στοιχεία από NEXT αφορούν (μερικά μόνον) τη διαχείριση γραφικών. Αλλά και το NEXT δεν ήταν προσωπική εργασία του Jobs.

Αλλά πάλι ο Jobs, ΔΕΝ υπήρξε εφευρέτης. Τίποτε δεν εφηύρε ποτέ. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Jobs έχει δυο ταλέντα:

- βλέπει την ευκαιρία και την αρπάζει
- Είναι εξαιρετικός πωλητής

Αλλά όχι δημιουργός βέβαια...

Ένας λύκος είναι: είναι επίσης γνωστό ότι ουσιαστικά, με συνομωσίες και αισχρές τακτικές εξόντωσε τον προηγούμενο CEO της Apple (Amelio). Ο Amelio σχολίασε τότε "ελπίζω η εξέλιξη αυτή να λυώσει τον πάγο που ο Steve έχει στην καρδιά του".

Ας σημειωθεί ότι ο Amelio έσωσε την Apple την ώρα που όλοι θεωρούσαν ότι ξόφλησε (και οι επενδυτές επίσης). Και μάλιστα εξασφαλίζοντας τη στήριξη της Microsoft που:

- Χρηματοδότησε την θνήσκουσα Apple με $100,000,000 αγοράζοντας non-voting μετοχές
- Συμφώνησε να συνεχίσει την ανάπτυξη του Office, που είχε αρχικά αποφασίσει να την διακόψει.

Και μόλις η Apple γλύτωσε τον θάνατο στον οποίο την είχε οδηγήσει η πολιτική απομονωτισμού του Jobs, ο τελευταίος επανέκαμψε, βούτηξε τη δουλειά του Amelio και τόπαιξε σωτήρας. Και μάλιστα χυδαία: την ώρα της συνεδρίασης του ΔΣ ο Amelio πληροφορήθηκε την κλωτσιά που είχε φάει.

Αυτός είναι ο Jobs. Πρώτη του ενέργεια, μόλις επανάκαμψε στην Apple σαν inderim CEO ήταν να βάλει το ΔΣ να του παράσει ένα Lear Jet!!!

Ο Wozniac ήταν (και παραμένει δημιουργος).
Ο Β. Gates ήταν δημιουργός.
Αλλά, όχι κι ο Jobs, έλεος!!!!

Ναι, είδε το μέλλον στον iMac. ναι είδε το μέλλον στο iPod (κοινό μυστικό είναι ότι ο εξαιρετικός ήχος του τελευταίου, οφείλεται στην κουφαμάρα του Jobs που το δοκίμαζε και τόστελνε πίσω για βελτιώσεις).

Αλλά, ούτε τα επινόησε (σαν ιδέες) ούτε φυσικά και ανέπτυξε ποτέ τίποτα. Τα υιοθέτησε ναι, και τα στήριξε, γιατί είδε το χρήμα, αλλά έως εκεί.

--------------------------------

Περί Ελλάδας κλπ. κλπ....

Αυτά είναι τετριμμένες κοινοτοπίες. Εδώ, ο Tim Berners-Lee με την εκπληκτική του εφεύρεση που ονομαζόταν World Wide Web, θεωρήθηκε ουτοπιστής κι αργόσχολος, που?? Στο CERN, δηλαδή στην κορωνίδα της Ευρωπαϊκής επιστημονικής έρευνας (και τα μάζεψε και πήγε στο ΜΙΤ με πρόσκληση του Μιχάλη Δερτούζου).

Η Ελλάδα μας μάρανε???

Αυτή είναι η μοίρα της περιφέρειας σε σχέση με τη μητρόπολη. Γι' αυτό και (γενικά) είχε δίκιο ο Σαμίρ Αμίν.

Έλεος, έχουμε πάρει ένα καντάρι και ζυγίζουμε όπως μας έρθει!!!

Ανώνυμος είπε...

Εργοτελίνα said...

"πολυ καλα τα λες,αν σκεφτουμε τις Ελληνικες Πανελληνιες............"

φιμωση της ελευθεριας του νου ειναι αυτες, γραφω ποιηση

μονος τροπος να ξεφυγεις ειναι να κανεις πως δεν καταλαβαινεις, i dont understand anything!

θα επρεπε να λεγονται "Πανηλήθιες"

mary είπε...

από το post: "Όλα αυτά, που αποτελούν για τους άλλους καταστροφές: την εγκατάλειψη των σπουδών του, την απόλυσή του από την εταιρία που δημιούργησε, τον θανατηφόρο καρκίνο, ο άνθρωπος αυτός τα μετατρέπει σε ευκαιρίες και αφετηρίες."

με κάνει να σκέφτομαι πως το τίμημα για τη ζωή είναι το να αντέχει κάποιος να πεθάνει..

Ανώνυμος είπε...

traveller said...

"Πέρσι είδα ότι έχει κατάστημα στη Μύκονο και έχω δει έργα του να πωλούνται σε άλλα νησιά (πχ. Ύδρα). Άνθρωποι που τον γνωρίζουν μου τον έχουν περιγράψει ως "περιβόλι".

ευχαριστω για την πληροφορια, θα τα επισκεφθω:)

heinz είπε...

Ξέχασα επίσης να αναφέρω ότι ο Jobs καθάρισε επίσης τον συν-ιδρυτή και δημιουργό του πρώτου Apple, Steve Wozniac από την εταιρεία!!!

Yosemite Sam είπε...

Είπες heinz: Ένας λύκος είναι.

Σαφώς και είναι λύκος.Υπάρχει κανείς στον επιχειρηματικό στίβο της αμερικής που να έχει θριαμβεύσει και να μην είναι λύκος;

Ο ellison είχε δηλώσει κάποτε ότι για να πετύχεις, πρέπει να βλέπεις τον ανταγωνιστή σου σαν κάποιον που αρπάζει το μπιμπερό με το γάλα απο το στόμα του παιδιού σου.

Ομως όλοι αυτοί μέσα απο την αλληλοφαγωμάρα τους τελικά αλλάζουν τον κόσμο.

Ecumene είπε...

Σχετικα με το Whole Earth Catalog
που αναφερει ο Jobs

Nikos Dimou είπε...

heinz said...
"Για σιγά όμως, γιατί εδώ κάναμε ...αγιογραφία!!!"

Μπορώ να σας πω και χειρότερα για τον Jobs - πως άφησε την μάνα του εξώγαμου παιδιού του να ζει από το επίδομα κοινωνικής πρόνοιας, κλπ.

Ουδείς αμφισβητεί ότι είναι κακός χαρακτήρας. Ο τίτλος της βιογραφίας του είναι μοχθηρό λογοπαίγνιο: iCon μπορεί να σημαίνει ότι είναι Εικόνα και ότι είναι απατεών (Ι Con).

Αν και φαίνεται πως ο κίνδυνος θανάτου τον μαλάκωσε. Αν τον δείτε στην τελευταία του ομιλία, είναι σχεδόν τρυφερός...

Ωστόσο - και παρόλα αυτά - είναι ιδιοφυής. Κανένας άνθρωπος δεν είχε τόσα σημαντικά επιτεύγματα μαζεμένα σε μία ζωή.

(Ξεχάσατε πολλά... π. χ. την Pixar...).

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Unknown είπε...

antidoto said...

Σε ενα σημειο της ομιλιας του o Steve Jobs αναφερει [...] "...when they viewed the cells under a microscope the doctors started crying..."

Προφανώς οι γιατροί του Jobs έβλεπαν για πρώτη φορά καρκινικά κύταρα στο μικροσκόπιο - άσε που στο εργαστήριο είχαν καλέσει και την κα Jobs (να επιβεβαιώσει τα ευρήματα;)

Όχι, αυτό δεν είναι παλληκαρίσια στάση, είναι καπηλεία και μόνο αηδία μπορεί να μου προκαλέσει.

Όσο για την Pixar (ΝΔ), ε, όχι ότι είναι και δημιούργημα του Jobs. Δηλαδή, ο Lucas που τη δημιούργησε μπρίκια κολλούσε;

Ecumene είπε...

Your time is limited, so don't waste it living someone else's life. Don't be trapped by dogma — which is living with the results of other people's thinking. Don't let the noise of others' opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.
τουτέστιν:ΜΕΤΑNAΣΤΕΣ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ!!!

christoforos είπε...

R E V O L U T I O N

Heinz συμφωνώ με τα περί δοξογραφίας. Για τις φιλανθρωπίες θα βρούμε πολλά ακόμη παραδείγματα, τον Carnegie (ένα τομάρι και μισό) λ.χ. Η στάση απέναντι στην καινοτομία είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Αξίζει να γραφτούν πολλά ποστ για αυτό. Θα ήθελα όμως για χάρη της συζήτησης να παραθέσω και εγώ δύο ονόματα και ας σκεφτεί ο καθένας ό,τι θέλει: Richard Stallman και Linus Torvald.Νομίζω ότι η περίπτωσή τους είναι πολύ πιο διαφωτιστική για τον τρόπο με τον οποίο προκύπτουν οι τεχνολογικές καινοτομίες και τον τρόπο που "προοδεύει" η επιστήμη. Ο Γκέιτς είναι άξιος συγχαρητηρίων για το φιλανθρωπικό του έργο. Ο Αλογοσκούφης που "έκλασε" του ς έλληνες λινουξάδες και υποκλήθηκε στην αυθεντία της μάικροσοφτ είναι απλώς α χ α ρ α κ τ ί ρ ι σ τ ο ς ! Έχει σημάσια η οπτική γωνία. Το τελευταίο γιατί στο ποστ γίνεται (νομίζω) κάποια νύξη περί ακαμάτηδων ελλήνων...

Unknown είπε...

Nikos Dimou said...

Κανένας άνθρωπος δεν είχε τόσα σημαντικά επιτεύγματα μαζεμένα σε μία ζωή.

Λοιπόν: Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Καρτέσιος, Ντα Βίντσι, Νεύτωνας, Γκάους, Καντ, Μότσαρτ, Αινστάιν κλπ. κλπ. κλπ. Μήπως υπερβάλλετε;

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Έχει κανένας άλλος την αίσθηση, πως συχνά ευφυείς άνθρωποι καταστρέφονται (ή αυτοκαταστρέφονται), ενώ προοδεύουν πολλές μετριότητες;
Πως οι μετριότητες -ίσως από αντίδραση προς τη μετριότητα τους- θέτουν στόχους και τους παλεύουν (ακόμα και σε τομείς όπως η τέχνη), ενώ οι ευφυείς αναλώνονται σ’ ένα δια βίου ψάξιμο «τι, διάολο, έχει νόημα σ’ αυτήν τη ζωή»;

Nikos Dimou είπε...

Vrennus said...
Nikos Dimou said...

Κανένας άνθρωπος δεν είχε τόσα σημαντικά επιτεύγματα μαζεμένα σε μία ζωή.
Λοιπόν: Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Καρτέσιος, Ντα Βίντσι, Νεύτωνας, Γκάους, Καντ, Μότσαρτ, Αινστάιν κλπ. κλπ. κλπ. Μήπως υπερβάλλετε;"

α) λάθος μου - εννοούσα σύγχρονος

β) επιτεύγματα: προσοχή στη λέξη - αυτοί που αναφέρετε είχαν επιτυχίες - θεωρίες - αλλά όχι επιτεύγματα.

Η Pixar επί Lucas δεν είχε επιτυχίες - γι αυτό και την ξεφορτώθηκε. Απογειώθηκε επί Jobs.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Παρ’ όλ’ αυτά αναρωτιέμαι όμως, γιατί ενώ μια παρέα στο Κολωνάκι του ’60 π.χ. έβγαζε μεγάλους σκηνοθέτες, ηθοποιούς, ζωγράφους, συγγραφείς κλπ κλπ, σήμερα δεν υπάρχει ούτε έμπνευση, αλλά ούτε καν παρέες;
Και γιατί κυνηγούσαν τότε με τόση ευκολία και άδειες τσέπες τα όνειρά τους στο Παρίσι και σ’ όλον τον κόσμο, ενώ σήμερα για το παραμικρό «οραματάκι» θεωρούμε, πως χρειαζόμαστε τεράστια κεφάλαια για backup;
Δεν είναι και λίγο συγκυριακά όλ’ αυτά;
Δεν επικρατούσε τότε το «θέλω», ενώ σήμερα το «μπορώ» ή μάλλον το «δεν μπορώ»;

Yosemite Sam είπε...

synas είπες: Έχει κανένας άλλος την αίσθηση, πως συχνά ευφυείς άνθρωποι καταστρέφονται (ή αυτοκαταστρέφονται), ενώ προοδεύουν πολλές μετριότητες;

Οι μετριότητες στην πατρίδα μας έχουν ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα:

Δεν έχουν τη διορατικότητα να δουν τη λάθος κατεύθυνση.

Αρα δεν αμφισβητούν και δεν αντιδρούν.

Αρα δεν κινδυνεύουν να τους φάει η μαρμάγκα της αμφισβήτησης.Ακολουθούν το ρεύμα και είναι πάντα στον αφρό.

Σε κοινωνίες σαν τη δική μας, που δεν προορίζονται να αλλάξουν τον κόσμο αλλά μόνο να τον αντιγράψουν, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να μην είσαι μέτριος.

enteka είπε...

«Ο θάνατος είναι, κατά πάσα πιθανότητα, η καλύτερη επινόηση της ζωής. Είναι ο καταλύτης της ζωής». - Ακριβώς

Unknown είπε...

Nikos Dimou said...

β) επιτεύγματα: προσοχή στη λέξη - αυτοί που αναφέρετε είχαν επιτυχίες - θεωρίες - αλλά όχι επιτεύγματα.

Επιτεύγματα είναι, υπό αυτό το πρίσμα, μόνο οι επιχειρηματικές κινήσεις; Τα έργα το ΝταΒίντσι, του Μότσαρτ, του Πικάσσο δεν είναι επιτεύγματα. Τελος πάντων.

Η Pixar επί Lucas δεν είχε επιτυχίες - γι αυτό και την ξεφορτώθηκε. Απογειώθηκε επί Jobs.

Παραθέτω από την wikipedia: "After years of remarkable research success, and key milestones in films such as Star Trek II: The Wrath of Khan and Young Sherlock Holmes, the group was purchased in 1986 by current Apple Computer CEO Steve Jobs" (η υπογράμμιση δική μου).

Τέλος πάντων, ας υπάρχουν ως παραδείγματα οι Jobs και Gates κλπ. Αλλά, πρώτον, να μην παραγνωρίζουμε εκείνους τους επαναστατες που είτε δεν επεδίωξαν είτε δεν κατάφεραν να γνωρίσουν ανάλογη προβολή. Και δεύτερον, κακά τα ψέμματα, Gates ή Jobs άντε να βγουν δυο - τρεις τη δεκαετία. Ολοι υπόλοιποι "θα φάνε χώμα" - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αξίζουν κιόλας.

Ecumene είπε...

@synas,συμφωνω.Μαλιστα σημερα που εχουμε σχεδον ολα τα μεσα τα τεχνολογικα,για να "κουνησουμε καταστασεις"..........μας λειπει ομως ο πονος,το πεισμα,η φτωχεια της γενιας του 60....stay hungry!...πώς;....
stay foolish!..πώς;..οταν οι καθηγητες μας
"τα ξερουνε ολα".....

J95 είπε...

Οσο για τον Bill Gates να συμπληρώσω τα εξής:
Αυτά που κάνει ο άνθρωπος αυτός για την ανθρωπότητα πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε ότι το να έχουμε τα windows όχι νόμιμα είναι τουλάχιστον ιεροσυλία και θα πρέπει να μας κάνει να ντρεπόμαστε.
Επίσης κάτι άλλο που κάνει.
Οπου βρει (πλειστηριασμούς κλπ) ελληνικές αρχαιότητες που μας έχουν ενδεχομένως κλαπεί, τα αγοράζει και μας τα δωρίζει!


Αυτό δεν είναι τίποτα. Εγώ άκουσα ότι θεραπεύει τυφλούς με το άγγιγμά του. :P

heinz είπε...

@ΝΔ

Τώρα που το ξαναδιαβάζω το post, βλέπω και μιαν άλλη πλευρά σας:

Πολύ γυάλισμα του αρχηγού, διαφημιστής, θριαμβευτικός δημεγερτικός λόγος...

Κάτι μου θυμίζει....
κάτι μου θυμίζει...

δε σας λένε Λαλιώτη ε??????

(ναι ξέρω, γυαλίζει το μάτι μου)

:-)

George είπε...

Τι να πούμε
τα είπες όλα ΝΔ

Να προσθέσω μόνο ότι η γυναίκα του Bill Gates δεν είναι από αυτές τις κοκεταρίες που βλέπουμε συνήθως. Έχει σημαντικό έργο πίσω της αλλά λίγοι το ξέρουν (Σε αντίθεση με την Πριγκίπισσα Νταϊάνα).

Υπάρχουν πολλά τέτοια προφίλ ανθρώπων στην Αμερική που η Ευρώπη (άσε την Ελλάδα) απλώς τους ονειρεύεται.

Ecumene είπε...

Η ομιλια του Jobes μια χαρα-προθερμανση ακουγεται για "εισβολη" του στην Πολιτικη;;Next president!και για τον Gates δεν λενε;
Σιγά τι παραπανω εχει ο Berlusconis?

Yosemite Sam είπε...

Ta paidia tou Linux pos ta dinoun ola free????

Στο μαγικό κόσμο του software, δωρεάν κυκλοφορεί (συνήθως) ότι δεν μπορεί να πουληθεί.

Εαν το linux κυκλοφορούσε σε τιμές ανάλογες των προγραμμάτων της microsoft δεν θα το αγόραζε ΚΑΝΕΙΣ.

Δεν υπάρχουν άγγελοι σου λέωωωω όπως μας υπενθυμίζει γνωστή αοϊδός..

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Γνώρισα πρόσφατα μία γυναίκα, που παντρεύτηκε έναν Τεξανό πετρελαιοέμπορα (πώς λέμε λαχανέμπορα), τον χώρισε, του πήρε τη μισή του περιουσία και επιδόθηκε στις φιλανθρωπίες. Ναι, υπάρχουν πολλά τέτοια προφίλ στην Αμερική.
Μόνο μην σου τύχει να πεινάσεις εκεί. Γιατί, πού να τρέχεις να τις βρεις αυτές τις κυρίες; Δεν κυκλοφορούν όπου κι όπου…
Ενώ, τουλάχιστον στην Ελλάδα θα σου δώσει κι ο ημι-άπορος να φας.
Να μη λέμε μόνο τα στραβά…

emfortos είπε...

@ ΝΔ κ "ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ"

Φευγαλεα παρακολουθω το blog, αλλα λυσσαλεα επιθυμω να γραψω, για να νιωσω την αχνα κ την αυρα του νου κ της καρδιας σας.

Σπανια μπορω να προσθεσω στο πληρες σχολιο του ΝΔ. Η πληροτητα ομως, μαζι με το ενδιαφερον καθε φορα θεμα κ με την ευθυβολη κ λογοτεχνικη γραφη με παντα παροντα το στοχασμο κ τον ανατρεπτικο νεανισμο κ το ωριμο σοφο επιστεγασμα,
ειναι που σπρωχνει την ψυχη μου κ το νου να τρεχουν στο κατοπι του

Και εδω ειναι μεγαλη η συμβολη των "συνενοχων" σχολιαστων που κρατανε τα επιπεδα ψηλα, με τασεις φυγοκεντρες κ κεντρομολες στη νοηματικη προσεγγιση του σχολιου
αλλα κ με γλαφυρο υφακι δινουν στον οικοδεσποτη τη ευκαιρια να "εκτιθεται" σε αμεσο χρονο μπροστα μας [Μην το προσπερνατε αυτο]

Σκορπιες σκεψεις λαχανιαζοντας:

Μεγαλα τα γυρισματα της ζωης σε πολλους κ γι'αυτο δεν εχουν θεση οι γενικευσεις. Υπαρχουν πολλα προβληματα σε παιδια "χωρις" οικογενεια αλλα να τα δυναμικα ατομα Μηπως μερικες φορες η παραδοσιακη οικογενεια ειναι πιο ψυχρη απο μια ζεστη ιδρυματικη αγκαλια;

Πως ο χαρακτηρας του παιδιου διαμορφωνεται στις οποιες συνθηκες;
κ πως αυτος επηρεαζει την εξελιξη της ζωης του ατομου; γιατι ο λαος μας ειναι ευσυγκινητος κ ισως φοβικος;


Tι εχει να κανει με την ευκολια επιχειρηματικης δρασης κ αναπτυξης στον δυτικο κοσμο;
Και εκεινη η προσφορα των πλουσιων οπως ο Gates ή οι δικοι μας ευεργετες[ Ζαππας,Τοσιτσας,Ωνασης] γιατι να αντιμετωπιζεται καχυποπτα;

Παλι το μεγα ερωτημα των πτυχιων ως προσοντων. Αλλα κ τουτα τα δικα μας τα ΑΕΙ κ ΑΤΕΙ! τι πικρα;;
Και το κομπλεξ κ η πονηρια της ελληνικης κοινωνιας να παρει το παιδι πτυχιο να πιαστει απο κρατικο ντουλαπακι;


Και το μεγαλο παλι ερωτημα:

Τι θα γινει με αυτο το θανατο ρε παιδια; Ε ! δδασκαλε;
Πως θα τον "στειλλουμε;;;"

Ανώνυμος είπε...

καπου διαβασα σημερα σχετικα με αυτη την ομιλια :

The best speech writers money can buy...

φαρμααααααααακι, but could be true eh

Ecumene είπε...

Mηπως οι Λινουξαδες ειναι αναρχικοι;
τα κανουν ολα για τη δοξα;..
Ας απαντησει ενας Πινγκουίνος!

bidibis είπε...

H χειρότερη κατάρα της εποχής μας:




>...που να σου καείτο i-pod!!!

apousia είπε...

@harry
Τώρα διάβασα τα σχόλια του χτεσινού post και είδα πως αρρώστησες.
Δε ''δένει'' με το προφίλ σου,να πιστεύεις στο μάτιασμα.
Αν πάλι ήσουν τόσο άσχημα που πίστεψες,ΔΕΝ ήμουν εγώ!
Εγώ σου στέλνω τις πιο ζεστές ευχές μου!
Κι αν γράψεις βιβλίο ''Η ψυχοπαθολογία της γραικιάς'',θα το πάρω πριν βγει στις προθήκες!
Περαστικά,από καρδιάς!

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Ξέρω, καθένας με την τρέλα του, αλλά θα ήθελε ή θα μπορούσε κανείς να μου απαντήσει, αν ισχύει το: Δεν υπάρχει «δεν μπορώ», υπάρχει «δεν θέλω»;
Και το «δεν θέλω» δεν αποτελεί κι αυτό μία εγγενή αδυναμία;

bidibis είπε...

Steve Jobs: ο άνθρωπος που δεν θα μπορούσε να υπάρξει στην Ελλάδα.


Αντίθετα με τις ελληνικές αντιλλήψεις, πιστεύω ότι η επιχειρηματικότητα εμπεριέχει έντονα το στοιχείο της δημιουργικότητας.

Ένας, κατά τη γνώμη, σπουδαίος και δημιουργικός Ρωμιός -κανονική ελληνόφατσα- η βασική αρχή του οποίου είναι "ποτέ μην κάνεις δουλειές στην Ελλάδα είναι ο ...

Στέλλιος Χατζηιωάννου

("Το μέλλον της Αγγλίας" είπε στο επετειακό αφιέρωμα του ecommunist (lol)για το Ηνωμένο Βασίλειο το 2005 "ανήκει σε αυτούς που μιλάνε σπαστά Αγγλικά και έχουνε σκουρο δέρμα")

"Το μόνο πράγμα που μου λείπει από την Ελλάδα" είπε "είναι η ΑΕΚ" (σ.σ. κανείς δεν είναι τέλειος!)


Αν ο ΝΔ τον γνωρίζει προσωπικά, θα του πρότεινα να προσπαθήσει να τον πείσει να αγοράσει την ΑΕΚαρα(;... για να δείτε και εσείς μιαν άσπρη ημέρα!!!


Τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται η Ελλάδα, αλλά δεν το ξέρει ακόμα!

Το ξέρουν όμως οι Αγγλοσάξωνες και για αυτό τους... απορροφούν!

Πρώτη μούρη είναι στην Αγγλία ο Στελλάρας και εδω...

Ανώνυμος είπε...

οσο περναν τα χρονια τα πανεπιστημια ειτε θα πεθαινουν ειτε θα αλλαζουν σκοπο και περιεχομενο, βλεπω μεσω ιντερνετ οτι ηδη τα αμερικανικα (και καποια βρεττανικα) πανεπιστημια πρωθουν ενναλακτικα και ελευθερων σπουδων προγραμματα για μπατσελορ και μαστερς. Κοκτευλ γνωσεων εχει γινει το θεμα, φτιαξε σου λεει, το δικο σου ποτο. Ειναι μια ενδιαφερουσα πλαστικη στην γνωση αλλα οπως ξαναπαμε, μηπως οδηγει στον πολυμαθη ηλιθιο?

ειναι η τεχνολογικη και business παιδεια η πιο καλη λυση τη σημερον ημερα? ολοι φαινεται να απορριπτουν τους/τις ...τριτοδεσμητες/σσες!!!

Αnula, 20xrono koritsaki

christoforos είπε...

emfortos:
"δινουν στον οικοδεσποτη τη ευκαιρια να "εκτιθεται" σε αμεσο χρονο μπροστα μας [Μην το προσπερνατε αυτο]"

Ίσα ίσα. Για αυτό "γουστάρω" τον μπλογκοδεσπότη. Κάποια στιγμή θα εξομολογηθώ πόσο και πώς με έχει βοηθήσει το συγκεκριμένο μπλογκ στη δουλειά μου. Είμαι επιπλέον βέβαιος ότι ο ΝΔ γνωρίζει - έως ένα βαθμό - τις συνέπειες του εγχειρήματος.

Εργοτελίνα said:

" Mηπως οι Λινουξαδες ειναι αναρχικοι;
τα κανουν ολα για τη δοξα;..
Ας απαντησει ενας Πινγκουίνος!"

Θα μιλήσω σαν χρήστης, όχι σαν προγραμματιστής. Πιστεύω ότι αξίζει να υποστηρίξει κανείς τη βασική τους υπόθεση, ότι δηλαδή το ίντερνετ και το λειτουργικό σύστημα πρέπει στην εποχή μας να θεωρηθεί αγαθό πρώτης ανάγκης, όπως το νερό που πίνουμε, ο αέρας που αναπνέουμε, οι ιδέες που παράγουμε, η γλώσσα που μιλάμε. Και για αυτό πρέπει να έχουν όλοι όσοι το επιθυμούν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό. Οι ιδεολογικές προϋποθέσεις και οι ιδεολογικές συνέπειες του "ανοιχτού κώδικα" είναι σε σημαντικό βαθμό άσχετες προς τις πραγματικές συνθήκες που δημιουργούνται. Θα έλεγα λοιπόν ότι σήμερα το τοπίο κατακλύζεται από μια ιδιοκτησιακή αντίληψη των πραγμάτων (i.e. αυτό που ανακάλυψα είναι δικό μου, οπότε η χρήση του από εσάς θα σας κοστίσει) και ότι το αντίπαλο δέος (i.e. το ίντερνετ και το λειτουργικό σύστημα ως δημόσιος πόρος) αποτελεί την εξαίρεση (κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη σημερινή πραγματικότητα - για αυτό άλλωστε έχει σαρώσει ο καλοκάγαθος γίγαντας τον κόσμο). Θα ήταν μονομέρεια να αγνοήσουμε είτε τον ένα πόλο (ιδέες, ιδεολογίες) είτε τον άλλο πόλο (πραγματικότητα). Εγώ παρεμπιπτόντως δεν είμαι αναρχικός ούτε σκοτίζομαι για τη δόξα.

heinz είπε...

@BadlyDrawnBoy

Στη φωτό είναι ο Χατζηιωάννου??????

Γιατί εμένα μου φαίνεται φτυστός ο Θείος Turing (πως λένε μερικοί ο "Θείος" Πλάτων...)

Ecumene είπε...

Mια επίκαιρη ελληνο-αμερικανικη Συγκριση…Μαρία-Σακης!
H πρωτη είναι Ηθοποιος,Δημοσιογραφος,Παραγωγος,Διαχειριστρια του εαυτου της.Ο Δευτερος just Grecopop-singer..εκτος από Επικοντιστης.Ενα μηνα να κατσει η Μαρια στην Ελλαδα,θα μιλαει καλυτερα ελληνικα από το Σακη…τον οποιο μανατζαρει βεβαια ο Ψινουτσικος…((Μαρια Μενουνος:Η Γυναικα που δεν θα μπορουσε να γεννηθει στην Ελλαδα…

Ecumene είπε...

@chris..προσφατα διαβασα στο Εψιλον για την Επανασταση του Λινουξ και κατεληγε οτι αναμεσα στους αριθμους και τους κωδικες χρειαζονται ενα Λενιν
να επικοινωνησουν με τις μαζες.
Η "ιδεολογια" των χακερ δεν νομιζω οτι τους βλαπτει.Αντιθετα τους δινει πιστη στον ελεθερο,ανοιχτο κωδικα και κοσμο που ονειρευονται..

heinz είπε...

@BadlyDrawnBoy

Α, στραβομάρα...

Τώρα είδα το όνομα του αρχείου, είναι πράγματι ο Θείος Alan.

heinz είπε...

@yosemite sam

Το κλασικό, για να δεις πως σκέφτονται (-όμαστε): The cathedral and the bazaar

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Μήπως τελικά στην Ελλάδα δεν θέλει κανείς τίποτα, γιατί βλέπει, πως όλοι οι ξένοι «σκοτώνονται» σ’ όλη τους τη ζωή για να μπορέσουν να ζήσουν τα τελευταία τους χρόνια σ΄ έναν τόπο σαν την Ελλάδα;
Μήπως η κατάρα της Ελλάδας είναι η ομορφιά της;

Yosemite Sam είπε...

pagis said:the best things in life are free

Δεν έχω καμμία απολύτως διάθεση να συμμετάσχω σε ένα μπλογκοκαυγά του τύπου linux vs windows.

Δηλώνω οπαδός της χρηστικότητας και μόνο.Εαν πρόκειται να είναι το linux που θα μου την προσφέρει κανένα προβλημα.Μέχρι στιγμης δεν τόδαμε.
(Και μάλλον δεν θα το δούμε.)

Οσο για το απόφθεγμα προφανώς δεν εμφανίστηκε με αφορμή το Linux.

Αλλα είχε στο νού του ο ποιητής..

Ανώνυμος είπε...

οι αμερικανοι εχουν το σωστο mindset ,ολα απο εκει ξεκινουν,χεχ, ουτε ΚΑΝ απο την ακαδημαικη γνωση.

μου κανει εντυπωση οτι η Νασα ασπαζεται πρωτοποριακες ερευνες φοιτητων και οσες θελει τις αναπτυσεει οσες οχι τις απορριπτει και τελειωνει εκει το ζητημα

υπαρχει μια ανοιχτοσυνη στην ακαδημαικη ζωη της αμερικης και μαλιστα στο επιστημονικο επιπεδο οπου διαφοροι κατατρεγμενοι του "παλιου κοσμου" (ευρωπη, ρωσσια) διαπρεπουν

δεν πρεπει ομως να εστιαζουμε στο οτι αυτοι ,τα ατομα αυτα , διεπρεπουν αλλα στο ΠΩΣ διαπρεπουν, ποιος τους αναδυκνεει, ποιο ΣΥΣΤΗΜΑ εχει τετοιο μηχανησμο που επιβραβευει παντος ειδους νεανικη ευρηματικοτητα

αλλη μαγικη λεξη, ευρηματικοτητα
(πολημηχανε Οδυσσευς)

υποτιθεται οτι η ευρωπη αυτη τη στιμη προσπαθει να κρατησει τους ευρωπαιους επιστημονες εδω μεσω ερευνητικων -και καλα- προγραμματων (αστεια σε σχεση με τα αμερικανικα) ,γιατι αρκετοι πανε για σπουδες ηπα και μενουν εκει μετα!

ξερετε αυτον τον φυσικοχημικο (νομιζω) που ειναι ελληνας και αφου διεπρεψε εκει γυρισε στην ελλαδα μονιμα και του αρνηθηκαν θεση στο ελληνικο πανεπιστημιο?

τωρα διδασκει σε ιδιωτικο αμερικανικο κολεγιο της αθηνας...

Anula η Αν-Αναρχική

bidibis είπε...

@ heinz

Δεν είναι ο στέλλιος αλλά αυτός που τον υπέβαλαν σε ορμονική θεραπεία με οιστρογόνα για να του πέσει η λιμπιντο και να γίνει άντρας-άντρας. Μετά έφαγε μισό μήλο και μπήκε ολόκληρος σε μαονένιο ξύλο!


'Ολα τα βρίσκεις πάντως! Δε σε ξεφεύγει τίποτα.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Μήπως έχουμε στην Ελλάδα the best things in life for free;

MainMenu είπε...

Μα τι αντιφατικότητα...

Από τη μια λέει μείνετε πεινασμένοι κι από την άλλη πάνε και δίνουν λεφτά στην αφρική να μην πεινάνε...

εγώ λέω

μείνετε χορτάτοι, μείνετε παλαβοί!

Ecumene είπε...

@pagis..απο χακερς νομιζω ξεκινησε.Και επειτα ο ορος χακερ εχει και τη σημασια του δημιουργικου δαιμονιου προγραμματιστη

Yosemite Sam είπε...

Μήπως έχουμε στην Ελλάδα the best things in life for free;

Μήπως η κατάρα της Ελλάδας είναι η ομορφιά της;


Ολο απορίες είσαι σήμερα synas.

Μήπως πρέπει να σε αναλάβει ο axuro που τάχει όλα λυμένα;

Yosemite Sam είπε...

heinz με στελνεις να διαβάσω κατεβατά για να με πείσεις ότι;

Ecumene είπε...

@synas..Μήπως έχουμε στην Ελλάδα the best things in life for free;

Μήπως η κατάρα της Ελλάδας είναι η ομορφιά της;
Ηλιος,Θαλασσα,Τουρισμος,Οικογενεια,Δημοσιο
Ola free!!

Ανώνυμος είπε...

autodimiourgitos ine o kokkalis? den ehi pai kolegio? akusa oti ta prota tu lefta ta ekane pulontas plirofories stin Stazi alla den pisteuo tis efimerides kai poli

Ανώνυμος είπε...

to proigumeno post mu apeuthinetai ston harrys

Aphrodite είπε...

anula, ki esy sta 12...

pou einai i vasiki 10-ada? ligoi monon ekanan mikres emfaniseis.. tha allaxei i vardia? nyxtonei...

andy dufresne είπε...

Παρών! Διατάξτε!

andy dufresne είπε...

Μήπως είδε κανείς το σύγχρονο έλληνα ευεργέτη;
Τον έψαχνα και στην Ολυμπιάδα, αλλά δε φάνηκε.
Νόμιζα ότι ήθελε να δώσει τ'όνομά του σ'ένα μεγάλο έργο και να μείνει στην ιστορία και ν' απαλύνει λίγο τις τσέπες μας;

Μήπως τον είδε κανείς;

Aphrodite είπε...

Ελα καλέ μου κι άρχισα να αισθάνομαι λίγη μοναξιά εδώ πέρα (χωρίς παρεξήγηση γλυκά μου γατουλίνια!).
Εμαθες τίποτε για την παρουσίαση? Ψάχνω κάτι ατάκες του Jobs να τις βάλω...

(Την πανοπλία την πήρες από το καθαριστήριο? Μπορεί να τις φάω από τον Βασίλη-κου)
:-)

Ανώνυμος είπε...

cocteau_twin said...

"Ο Steve Jobs έχει αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων περισσότερο από πολλούς ακτιβιστές και επαναστάτες"
--

κοκτο, φανταζομαι ο κυριος δήμου ενδιαφερεται για το αποτελεσμα.

οι επαναστατες και ακτιβιστες, (καλα μην αρχισω τα μπινελικια για τους τελευταους), τι εχουν προσφερει εκ του αποτελεσματος?

ο τσε προσεφερε πολλα μονο ως εικονα στους εμπορους λογης εκπαγλου αισθητικης t-shirts!

με πνιγουν οι τσε, οπου παω τους βλεπω, στην κινα μαθαινω πουλαει πολυ σε φανελακι ο μαο (αυτος παντως ητο αποτελεσματικος εις την εξαφανιση της αρχαιας κινεζικης παραδοσης με τα ομορφα θεατρικα και ρουχα)

και ναι, θα παω 14ο εαν χρειαστει

Aphrodite είπε...

On innovation & design:

"Innovation has nothing to do with how many R&D dollars you have. When Apple came up with the Mac, IBM was spending at least 100 times more on R&D. It's not about money. It's about the people you have, how you're led, and how much you get it."
-- Fortune, Nov. 9, 1998

"It's really hard to design products by focus groups. A lot of times, people don't know what they want until you show it to them."
-- BusinessWeek, May 25 1998

"It comes from saying no to 1,000 things to make sure we don't get on the wrong track or try to do too much."
-- BusinessWeek Online, Oct. 12, 2004

On fixing Apple:

"It wasn't that Microsoft was so brilliant or clever in copying the Mac, it's that the Mac was a sitting duck for 10 years. That's Apple's problem: Their differentiation evaporated."
-- Apple Confidential 2.0

Great sales-lines:

"Do you want to spend the rest of your life selling sugared water or do you want a chance to change the world?"
-- The line he used to lure John Sculley as Apple's CEO, according to Odyssey: Pepsi to Apple, by John Sculley and John Byrne

"We made the buttons on the screen look so good you'll want to lick them."
-- Jobs, on Mac OS X's Aqua user interface (Fortune, Jan. 24, 2000)

"There are sneakers that cost more than an iPod."
-- On the iPod's $300 price tag, Newsweek, Oct. 27, 2003

"It will go down in history as a turning point for the music industry. This is landmark stuff. I can't overestimate it!"
-- On the iTunes Music Store (iTMS), Fortune, May 12, 2003

"What's new is this amazingly efficient distribution system for stolen property called the internet -- and no one's gonna shut down the internet."
-- On how he sold iTMS to the music industry, Rolling Stone, Dec. 3, 2003

heinz είπε...

@yosemite sam

Το "The cathedral and the bazaar" δεν είναι κατεβατό, είναι ε΄να κλασικό κείμενο πλέον, που καταγράφει γιατί το Open Source λογισμικό (bazaar) είναι αναπόφευκτα καλύτερο από το εταιρικό (cathedral). H βασική άποψη είναι ότι 100,000 ζευγάρια μάτια, είναι καλύτερα από 50.

Ενημερωτικά πάντως, αυτό που κάνουμε εδώ, στηρίζεται σε PHP (open source) και MySQL (open source).

Το ίδιο και ποσοστό άνω του 70% των διακομιστών του internet (Apache) και μην αρχίσω τώρα για το γαλλικό δημόσιο κλπ. κλπ.

harry disloaded said..

"...απεναντι σε αγαπητικους δολοφονων"

Αυτό θυμίζει το all times classic "nigger lovers".
Υπάρχουν και εφευρετικά φασιστοειδή. Εσύ στερείσαι και έμπνευσης...

Aphrodite είπε...

On life's lessons:

"I'm the only person I know that's lost a quarter of a billion dollars in one year.... It's very character-building."
-- Apple Confidential 2.0

"It's better to be a pirate than to join the Navy."
-- Odyssey: Pepsi to Apple

(όπως έγραψε και ο τζιτζίκος με το μωρό -το τόσο όμορφο που είναι σαν ψεύτικο- προηγουμένως)

Taking the fight to the enemy:

"The subscription model of buying music is bankrupt. I think you could make available the Second Coming in a subscription model and it might not be successful."
-- Rolling Stone, Dec. 3, 2003

On Pixar:

"If I knew in 1986 how much it was going to cost to keep Pixar going, I doubt if I would have bought the company."
-- Fortune, Sept. 18, 1995

"I think Pixar has the opportunity to be the next Disney -- not replace Disney -- but be the next Disney."
-- BusinessWeek, Nov. 23, 1998

"Why would I ever want to run Disney? Wouldn't it make more sense just to sell them Pixar and retire?"
-- Fortune, Feb. 23, 2004

Καλός, ε? Πάντως αν δεν είσαι ruthless, τέτοιας εμβέλειας επιχειρηματίας δεν γίνεσαι, δεν πα να σου δίνονται η μία καλή ευκαιρία μετά την άλλη. Χωρίς το "Αργκχ!" (μτφ. "Πίσω & σας έφαγα!) μέσα σου, δε...

http://www.wired.com/news/culture/mac/0,70512-0.html

heinz είπε...

Yosemite Sam said...

"Στο μαγικό κόσμο του software, δωρεάν κυκλοφορεί (συνήθως) ότι δεν μπορεί να πουληθεί."

Εγώ πάντως, ζώντας απ' αυτό, θα πλήρωνα και θα ξαναπλήρωνα για το δικαίωμα να αναπτύξω με γλώσσες της open source κοινότητας - μιλάμε για καταπληκτικά εργαλεία. Μόνο που είναι τζάμπα...

Ανώνυμος είπε...

nikosidmou said:

Δεν ξέρω αν συνειδητοποιούν όλοι οι νέοι Έλληνες που μοχθούν για να αποκτήσουν (νόμιμα ή πλάγια) ένα πτυχίο, πως οι τρεις μεγαλύτεροι δημιουργοί οραμάτων, πνευματικού υλικού και επιχειρήσεων της εποχής μας, δεν είχαν ούτε απολυτήριο ...ΙΕΚ.

--

τι να συνηδητοποιησουν οταν η μαμα θελει πτυχιο ιατρικης και ο μπαμπας νομικης απο το παιδι?

γουσταρω τοσο τρελα εκεινα τα παιδια απο τις πραγματικες "καλες" οικογενειες που πιανουν απολυτηριο λυκειου και πανε για σταδιοδρομια υδραυλικου ,ποσο εμορφη θα ειναι η ζωη των κανοντας κατι τοσο πρακτικο, δημιουργικο και *προσοδοφορο*, ενοσω αλλοι τρεχουν εις τα κολεγια δια να τυχγανουν σεβασμου υστερα ,μετα τα 30 ή τα 40, αναλογως κολληματος εις τα αιωνιας θρανιας υπ'αυτώ.

η ελληνικη νεολαια αναβαλλει τα ονειρα της!

ολοι οι συμφοιτητες μου εις το "κολεγιον" που επηγα δεν ηθελον εκ ψυχης ινα σπουδασουσιν εις το τμημα που επετυχον δια των Πανηληθιων Εξετασεων αλλα Εμαχοντο ινα τελειωσουσιν τας σπουδας των, και ινα λαβουσιν χειρα ευλογιας απο τας Αρχας "ΑΣΕΠ",¨"ΜΑΜΑ-ΓΙΑΓΙΑ" και Σια.

και μετά? μετά θα ερθουν οι μελισσες, μερικοι λεγουσιν ευθαρσως οτι θα σπουδασωσιν αλλον κλαδον οποιον εξ αρχης ηγαπησαν αλλα μεσω Πανηληθιων Εξετασεων, δεν εκαταφεραν ηνα εισαχθουν.

---

Αφροδιτουλα, γιατι μου θυμωσες? τι εκανα? ποια ειμαι? πως με λενε? τι μου συμβαινει? μηπως να ξανανοιξω την τηλεοραση μπας και ερθω στα ισα μου? ναι...αυτο θα κανω...

gallahad intention είπε...

(Μισό λεπτό να φορέσω την πυρίμαχη στολή μου… ΟΚ τώρα είμαι έτοιμος ότι κι αν μου ρίξετε...)

Αυτοί οι δύο άνθρωποι (Jobs και Gates) όντως άλλαξαν για πάντα την πορεία της πληροφορικής αλλά μια που την άνοιξε την συζήτηση ο κ. Δήμου να πούμε και κάποια πράγματα ακόμη.

Το εκπληκτικό ταλέντο του Jobs είναι να ξετρυπώνει και να χρησιμοποιεί ιδέες και ταλέντα που πιστεύει ότι έχουν μέλλον, σπάνια "γεννά" ο ίδιος πράγματα. Όχι ότι είναι μικρή υπόθεση να διαλέγει κανείς πάντα (σχεδόν! δες το Next) το ταχύτερο άλογο.

Έτσι η Apple δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε το εξαιρετικό μυαλό του "άλλου Steve" (Wozniak). Το GUI, το γραφικό περιβάλλον δηλαδή με το οποίο όλοι μας - εκτός και αν έχουμε κανένα φανατικό της command line εδώ μέσα - επικοινωνούμε με τον υπολογιστή που έχουμε μπροστά μας το είδε στο PARC της XEROX, έμεινε με το στόμα ανοιχτό, έτρεξε πίσω στην Apple και γκάζωσε όλους της μηχανικούς του να το αντιγράψουν / υιοθετήσουν. Το ipod ήταν πλασάρισμα (pitch) μίας ιδέας του Tony Fadell ο οποίος προσπαθούσε να το φτιάξει χρόνια. Στην επιτυχία της Pixar σημαντικότερος παράγοντας ήταν, είναι και θα είναι o John Lasseter. Οι υπόλοιποι (Lucas, Jobs, Disney…) ήταν απλά moneymen. Όχι ότι αυτό δεν είναι σημαντικό βέβαια, μη γελιόμαστε.

Bέβαια o Jobs φτιάχνει εξαιρετικά όμορφα πράγματα, αυτό δύσκολα να το αρνηθεί κανείς. Και δεν εννοώ μόνο στο hardware. Ακόμη και τα όμορφα στοιχισμένα proportional spaced fonts εμφανίστηκαν στα Mac επειδή επέμενε ο ίδιος. Θυμάμαι επίσης να έχω διαβάσει μία άλλη καταπληκτική ιστορία (μάλλον στο Triumph of the Nerds) όπου για να πείσει τους μηχανικούς του να ξανασχεδιάσουν ταχύτερη την διαδικασία εκκίνησης του Mac καθόταν και υπολόγιζε το άθροισμα του χρόνου των κερδισμένων δευτερολέπτων για τα εκατομμύρια των χρηστών που θα το αγόραζαν και κατέληξε ότι θα ήταν "fifty lifetimes"!

Αναφορικά με τις σπουδές του καθενός και τα λοιπά ο Gates, από ότι λένε και οι δάσκαλοί του ήταν φοβερό ταλέντο στο πανεπιστήμιο (πριν τα παρατήσει). Πρόλαβε μάλιστα να δημοσιεύσει και μία εργασία (στα 23 του νομίζω!)με έναν από αυτούς, τον Χρίστο Παπαδημητρίου.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

anula
Ο Κόκκαλης φυσικά και ήταν από εύπορη οικογένεια. Στα '70s ξημεροβραδιαζόταν στη Μύκονο αγκαλιά με την Ελενίτσα, που μιλούσε ακόμη πολύ καλά το βλάχικο.
Τώρα κάνει φιλανθρωπίες, φαντάζομαι, μαζί με τη Μαριάννα.
Πάντως τους έχει χτυπήσει άσχημα η μοίρα με τα εγγόνια τους. Βλέπεις, η μοίρα δεν κάνει και πολλές διακρίσεις.

andy dufresne είπε...

Για να ρίξω λίγο λάδι στη φωτιά, παραθέτω κάποια αποσπάσματα από άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη από το 1999. Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ

Aν κάποιος στις 13 Mαρτίου του 1986 είχε σκεφτεί να επενδύσει 1.000.000 δραχμές στην άγνωστη τότε εταιρία λογισμικού Microsoft, σήμερα η περιουσία του θα έφτανε τα 663 εκατομμύρια δραχμές. H εταιρία του Bill Gates κατάφερε σε είκοσι χρόνια αυτό που η χώρα του, οι HΠA, το έκαναν σε 185: H αξία της Microsoft έφτασε το περασμένο Σάββατο τα 507 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η οικονομία των HΠA είχε κατορθώσει να ξεπεράσει το μισό τρισεκατομμύριο δολ. μόλις το 1961. Aν κάποιος ήθελε να δώσει δολάρια για να την αγοράσει δεν θα μπορούσε να το κάνει. Όλα τα αμερικανικά χαρτονομίσματα και τα ... ψιλά που σήμερα κυκλοφορούν στον κόσμο φτάνουν μόλις τα 450,6 δισεκατομμύρια.

Eίναι η πρώτη επιχείρηση του κόσμου που η χρηματιστηριακή της αξία ξεπερνά το φράγμα του μισού τρις δολαρίων. O Bill Gates, μπορεί κάλλιστα να κληθεί να επόμενη σύνοδο των ηγετών των πλουσιότερων χωρών του κόσμου G-8. ο οκτώ χώρες πλέον έχουν οικονομίες μεγαλύτερες από την αξία της επιχείρησής του. Aν δεν τον καλέσουν δεν θα στεναχωρηθεί και πολύ. O 43χρονος πρόεδρος της εταιρίας αύξησε σε ένα χρόνο την προσωπική του περιουσία κατά, 4,7 δισ. δολάρια (1,5 τρισ. δραχμές)! Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Washington Post, αν δούλεψε πέρυσι 10 ώρες την ημέρα, τότε έβγαζε 1 εκατομμύριο δολάρια (320 εκατομμύρια δραχμές) ανά δευτερόλεπτο!


…και η προσωπική περιουσία του Gates τα 100 δις δολάρια, ή 32 τρισεκατομμύρια δραχμές. Tο ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από την συνολική περιουσία που είχαν οι 55 πρώτοι δισεκατομμυριούχοι της Aμερικής που είχαν εμφανιστεί στον κατάλογο Forbes το 1989. Ένας αμερικανός εργάτης με τον βασικό μισθό θα χρειαζόταν 8.593.956 χρόνια για να αποκτήσει το ύψος της περιουσίας του. Aυτό το χρονικό διάστημα είναι περίπου το διπλάσιο από την ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητας
...
Oι «μελετητές του πλούτου του» (και υπάρχουν πολλοί πλέον στο Διαδίκτυο που ασχολούνται με το τι θα μπορούσε να κάνει ο κροίσος της πληροφορικής εποχής με την μυθώδη περιουσία του) υπολογίζουν ότι τα χρήματά του φτάνουν για να κεράσει όλα τα γεύματα που καταναλίσκονται στα 24.800 μαγαζιά McDonalds για τα επόμενα τρία χρόνια. Aν μάλιστα, ο «φακιδομύτης» κροίσος θέλει να το παίξει όπως το διάσημο παπί του Walt Disney, «Σκρουτζ Mακ Nτακ», να ρευστοποιήσει δηλαδή την περιουσία του σε χαρτονομίσματα του ενός δολαρίου για να τα κρύψει στο στρώμα του, τότε το ύψος του κρεβατιού του θα ήταν 26 χιλιόμετρα! Aν βάλει όλα τα δολάριά του σε σειρά, τότε το μήκος του ... πλούτου του θα μπορούσε να πάει μπρος-πίσω στο φεγγάρι 99 φορές.



Tα πεντακόσια δισεκατομμύρια δολάρια είναι ένα εντυπωσιακό νούμερο. Aν θέλαμε να το απεικονίσουμε σε δραχμές θα χανόμασταν στα μηδενικά: 150.000.000.000.000. Eκατόν πενήντα τρισεκατομμύρια δραχμές! Bέβαια, από ένα σημείο και μετά η χρηματιστηριακή αξία είναι απλώς ένα συμβολικό νούμερο. Kάτι σαν τιμητική διάκριση εκ μέρους των επενδυτών στις ικανότητες μιας εταιρίας να παράγει μελλοντικά πλούτο. Δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα. Eίναι μεν σύμβολο δύναμης, είναι σύμβολο επιτυχίας, αλλά δεν παύει να είναι ένας σωρός υδατογραφημένων χαρτιών. Mόνο ο Gates (που κατέχει το 13% της εταιρίας) αν αποφάσιζε, για παράδειγμα, να ρευστοποιήσει την περιουσία του τότε η τιμή της μετοχής της Microsoft θα κατέρρεε και τα 500 δις $ θα γινόταν... ποιος ξέρει πόσα; Mαζί της, βέβαια, θα κατέρρεαν και όλες οι μετοχές των επιχειρήσεων Διαδικτύου, που σήμερα είναι η ατμομηχανή της χρηματιστηριακής έκρηξης στις HΠA. H Wall Street θα είχε σοβαρότατο πρόβλημα, όπως και οι οικονομίες όλου του κόσμου. Aν δηλαδή ο Gates δηλώσει ότι «πουλάει», τότε οι επιπτώσεις θα είναι αισθητές στο τελευταίο χωριό της Eλλάδας.

Yosemite Sam είπε...

Είπες heinz:το Open Source λογισμικό (bazaar) είναι αναπόφευκτα καλύτερο από το εταιρικό (cathedral)

Να συμφωνήσουμε (ελπίζω) σε δυό τρία πράγματα και να πάψουμε να ζαλίζουμε τους υπόλοιπους.

1.It's not about quality.It's about marketing.

2.O gates τίποτε καινοτόμο δεν παράγει.Μετατρέπει σε προϊόν προς κατανάλωση καινοτομίες άλλων αντιγράφοντάς τους.(Π.χ.όλη η λογική του net framework είναι κλωνοποίηση της java.)

3.Αυτό το τελευταίο θέλει πράγματα που δεν συμβαδίζουν με τον χαρακτήρα του open source λογισμικού.

4.There is no such thing as free lunch.

5.Πολλές κασσάνδρες έχουν τα τελευταία 15 χρόνια προδιαγράψει το τέλος της microsoft αλλά εξακολουθεί να παραμένει extremely profitable.

6.Διατηρώ το δικαίωμα να κάνω λάθος και να έχεις δίκιο.

Aphrodite είπε...

@anula,

Φυσικά και δεν σου θύμωσα. Εβαλα λίγο πάγο μόνο στον βου-κου (που έχει δηλώσει και φαν, οπότε ας μην τον κακοκαρδίζω άλλο!)

Απλώς ως καινούρια δεν κατάλαβες τη "μίμηση" ως απόκρουση... Ξανά μία πίσω να τα διαβάσεις!

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

apostolis
Ε, αφού δεν τό 'χεις συνθιθίσει, δεν πειράζει...

andy dufresne είπε...

Τι έγινε ο Γάτος, ρε παιδιά;
Λέτε να έγινε τίποτα στο Mall?
Πήγε κανείς;
Κα Υπουργέ μήπως έχετε πληροφόρηση;

heinz είπε...

και, για να δείτε γιατί η νοοτροπία του φασιστοειδούς harry διπλασιάζει τους δολοφόνους, δείτε την δεύτερη είδηση στο σημερινό άρθρο του Μιχαηλίδη στην ελευθεροτυπία

Nikos Dimou είπε...

Γύρισα από την παρουσίαση του βιβλίου και βρήκα 80 νέα σχόλια!

Δεν σας προλαβαίνω.

Ευτυχώς που απαντάτε ο ένας στον άλλο και έτσι δεν χρειάζομαι...

Αποκτήσαμε όμως και σούπερ διανοούμενους που κρίνουν ένα cοmmencement address με κριτήρια υψηλής λογοτεχνίας και γράφουν: "Σε περισπούδαστη banalité ο κ. Jobs συναγωνίζεται επάξια τον Paolo Coelho".

Λάθος κ. cocteau twin (που να το ήξερε ο Jean ότι θα αποκτούσε καθυστερημένο δίδυμο. Δεν χαρακτήρισα τον λόγο του Jobs υπόδειγμα γραφής - αλλά τον ίδιο σαν υπόδειγμα δημιουργικότητας.

Για το ίδρυμα Gates σήμερα διάβασα ότι έχει προικοδοτηθεί με 39 δις δολάρια.

Για το Linux - θεωρητικά είμαι κι εγώ υπέρ του open source - αλλά όποτε το έβαλα στον υπολογιστή μου βλαστήμησα.

Δυστυχώς πρέπει πάλι να φύγω.

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ecumene είπε...

Ιντερνετ,η ελπιδα μας στο ζοφερο Μελλον,συνεντευξη του Χριστου Παπαδημητριου(καθηγητη καποτε του Gates)στην Μιραντολίνα..Γατος ο γατος!!!..

Aphrodite είπε...

@andy,

Ορίστε, στον έφερα! Κάτι άλλο?

(Coffee? Tea? Me?)
LOL LOL LOL (-DDD

andy dufresne είπε...

Ένα ποτό πριν κι ένα τσιγάρο μετά, thanx.

Ecumene είπε...

@andy dufresne,με καψε το Μανδραβέλειο!!..Tἰ να πεις για τον Gates;;..παλι καλα που Πλουσιοτερος Ανθρωπος στον Κοσμο δεν ειναι καμμια χαζη κληρονομος,κανενας ανατολιτης δικτατορας,κανενας "φιλανθρωπος"Πετρελαιας!!!..το μηνυμα ειναι σαφες στην Νεολαια!..θες να πλουτησεις;;ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ!!!

carder είπε...

όπως ήταν αναμενόμενο ένας τζηνάτος γάτος έδωσε ρεσιτάλ στο Mall

gallahad intention είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
gallahad intention είπε...

Και κάτι ακόμη για την συζήτηση για το Linux. Το όλο μοντέλο ανάπτυξης / διάθεσης μπορεί να είναι καινούργιο για τον κόσμο της πληροφορικής (γιατί γενικά δεν είναι..) αλλά ποτέ δεν θα καταλάβω πως μπορεί το Linux να είναι το μέλλον όταν είναι ένα λειτουργικό που βασίζετε σε αρχές τις δεκαετίας του '60!

Για κάτι πραγματικά διαφορετικό και καινοτόμο ρίξτε μία ματιά στο πείραμα πάνω στο human-machine interface που ονομάζεται Archy του συχωρεμένου του Jef Raskin (άλλος "θρύλος" της Apple). Βασίζεται σε μία αρχή που ονομάζεται Zooming Human Interface. Μπορεί να είδατε την χολυγουντιανή του έκδοση στο "Minority Report" του Spielberg.

Και φυσικά ποιος το πήρε χαμπάρι πρώτος και έβγαλε τις ανάλογες πατέντες – ο Steve Jobs! (Multi-Touch Interaction Research - δείτε το βιντεάκι είναι φοβερό!)

(είμαι ακόμη μέσα στην πυρίμαχη στολή μου καλού-κακού!)

Ecumene είπε...

Αλλος δημιουργει..Αλλος τα εμπορευεται και κονομα..αλλα πού θα παει θα μαθουν και οι Δημιουργοι την τεχνη του Εμπορίου..

Ανώνυμος είπε...

η συνεντευξη του παπαδημητριου ειναι πολυ καλη και παραθετω το πιο ζουμερο κατ'εμε κομματι:

Ακόμη κυνηγάμε τους αριστούχους, αλλά παράλληλα προσπαθούμε να πείσουμε το πανεπιστήμιο να μη κοιτά τους βαθμούς και τις εξετάσεις – αυτές τις ιδιωτικοποιημένες εισαγωγικές των ΗΠΑ -- αλλά σε όλα τα ενδιαφέροντα που έχει ένα παιδί. Γιατί αυτό πλουτίζει την επιστήμη, την κάνει πιο ελκυστική.-



για τους φοιτητες που αναζητα το Berkeley University, Ηπα

---

καλυνηχτα μπλογκοπαρεα, παω να ασχοληθω με τα ταπεινα πραγματα στη ζωη ^^^^^^^^^^^^^^

Yosemite Sam είπε...

O heinz με την παραπομπή στον μιχαηλίδη μου θύμισε ένα αντίστοιχο απόσπασμα απο τα ματωμένα χώματα της διδώς σωτηρίου.Το αφιερώνω στον αιμοσταγή guerrero και τις γλυκές ονειρώξεις του:

ο χοτζας δεν αργησε να φανει.κρατουσε απ το χερι το γιο του ενα αγορι ισαμε δωδεκα χρονω.του'δειξε το στεφανη.
-Τουτος ατιμασε τη μανα σου!
Εδωσε στο παιδι ενα χασαπομαχαιρο.
-Σφαχ'τον!
Το χερι τ'αγοριου κοντοτρεμε.Ελεγες πως θα πεταξει οπου να'ναι το μαχαιρι και θα βαλει τα κλαματα.Ομως δεν το'κανε.
-Σφάχ'τον! φωναξε ανυπομονα ο χοτζας.
Το παιδι σηκωσε το μαχαιρι αδεξια,χτυπησε αναμεσα αφτι και λαιμο.Το αιμα πηδηξε σαν σιντριβανι.
Τ'αγορι χλωμιασε,ετρεμε.
-Βουρ! ακουστηκε πιο αγρια η προσταγη του πατερα.
Τοτε τα μικρα χερια αρχισανε να χτυπουν γρηγορα και δυνατα.Δεν εβλεπες παρα τη μαχαίρα και τα ματια του παιδιου σαν τρελά.Φουσκωνε,αγκομαχουσε.
-Χάα! Χάα!
Ο στεφανης δεν εβγαλε αχ.Το κορμι του σπαρταρισε καμποσες φορες κι υστερα τεζαρισε! Ο χοτζας ευφραινονταν και καμαρωνε το γιο.

Aphrodite είπε...

@andy,

UR place!

gallahad intention είπε...

βρε amplaoumpla διάβασε και την σελίδα που περιέχει το video! Ολόκληρη ερευνητική ομάδα είναι. Απλά η Apple (όπως παρατήρησε η Εργοτελίνα) πρόλαβε και αγόρασε την έρευνα και έβγαλε τις ανάλογες πατέντες. Και καλά έκανε...

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Σιγά τους οραματιστές κ. Δήμου, κόψτε κάτι! Επιχειρηματίες είναι οι άνθρωποι που απλά βρέθηκαν στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή και ήταν αρκετά ευφυείς και αισιόδοξοι για να αρπάξουν τις ευκαιρίες τους. Ώρες είναι να μας πείτε ότι η Microsoft ή η Apple, όπως είναι σήμερα, υπήρξαν αποτέλεσμα αναλυτικού σχεδιασμού που ο Gates και ο Jobs είχαν στο μυαλό τους ήδη από τα χρόνια της εφηβείας τους. Απλά όταν βρέθηκαν τα κλειδιά στα χέρια των εν λόγω κυρίων η ψηφιακή εποχή ήταν ήδη στον δρόμο της και το σημερινό εκρηκτικό αποτέλεσμα θα ερχόταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Κανονικά αντί να εκθειάζουμε την δήθεν τεράστια συνεισφορά της κάθε Microsoft στον σύγχρονο πολιτισμό μήπως έπρεπε να σκεφτούμε πόσο καλύτερα συστήματα θα είχαμε σήμερα (πιθανόν – δεν είναι βέβαιο) αν έλειπε το στυγνό μονοπώλιο της και εάν υπήρχε έστω και στοιχειώδης ανταγωνισμός;
Όσο για την γενναιοδωρία του Gates ας είμαστε πιο συγκρατημένοι. Όταν η προσωπική σου περιουσία αποτιμάται σε 100 δις. $ που βγήκαν από ένα από τα μεγαλύτερα μονοπώλια που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα και όταν επιδιώκεις με κάθε μέσο να διατηρήσεις αυτό το μονοπώλιο σταθερό και απρόσβλητο από κάθε είδους ανταγωνισμό τότε χρειάζεσαι και κάποιο ηθικό έρεισμα για να μην σε πάρουν με τις ώριμες ντομάτες. Ειδικά μάλιστα όταν για την προστασία του μονοπωλίου σου έχεις πλέον την δυνατότητα να εκπροσωπείσαι από τον ίδιο τον εκάστοτε πλανητάρχη, που τρέχει δεξιά αριστερά για να διεκδικήσει απροσχημάτιστα από τους φουκαράδες του κόσμου την είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων της Microsoft. Υπό τις συνθήκες αυτές δεν πρόκειται για γενναιοδωρία αλλά για κοινή λογική. Στο κάτω κάτω 2 δις μπροστά στα 100 δεν είναι δα και κανένα μεγάλο ποσό. Ακόμη και για πολύ πλούσιους ανθρώπους η στάθμιση τέτοιων αριθμών προσεγγίζει την άνευ πρακτικής σημασίας σύγκριση των διαφόρων τάξεων του απείρου.

Γράφετε αλλού ότι: «Όλα αυτά, που αποτελούν για τους άλλους καταστροφές: την εγκατάλειψη των σπουδών του, την απόλυσή του από την εταιρία που δημιούργησε, τον θανατηφόρο καρκίνο, ο άνθρωπος αυτός τα μετατρέπει σε ευκαιρίες και αφετηρίες.
Οποιοσδήποτε άλλος (ιδιαίτερα Ρωμιός) θα είχε βυθιστεί στην γκρίνια, την μιζέρια και την αυτολύπηση. Ενώ εκείνος, από κάθε καταστροφή, αναδυόταν ακόμα λαμπρότερος».
Τι αγιογραφία απαράδεκτη είναι αυτή; Οποιοσδήποτε (!!!) άλλος (!!!) θα είχε βυθιστεί σε όλα αυτά τα θλιβερά που αναφέρετε;;;;
Δεν υπάρχει κατά την άποψη σας κ. Δήμου άλλος άνθρωπος στον κόσμο που να ξεκίνησε την ζωή του από την αρχή μετά από κάποιο σοβαρό κτύπημα; Καλά οι έλληνες. Αυτοί είναι απαράδεκτοι. Αλλά ούτε ένας και από τους άλλους δεκάδες λαούς του κόσμου; Κανένας; Μόνον ο Jobs έχει τέτοια γενναιότητα; Δεν υπάρχουν γύρω μας νέοι που άφησαν στην μέση τις σπουδές τους μετά από οικογενειακές τραγωδίες και συνεχίζοντας έκαναν κάτι άλλο σημαντικό στην ζωή τους; Όλοι οι απολυμένοι που ξέρετε τα βάψαν μαύρα και προσέτρεξαν ως ταπεινωμένα ερείπια στην πρόωρη σύνταξη του Τσιτουρίδη; Όλοι όσοι αντιμετώπισαν μια σοβαρή αρρώστια και την ξεπέρασαν βυθίστηκαν στην συνέχεια στην μιζέρια και στην αυτολύπηση; (σας θυμίζω την δική σας σοβαρή περιπέτεια που κοινοποιήσατε πριν από πολλά χρόνια – τότε που αν δεν κάνω λάθος νοσηλευθήκατε στο Μόναχο. τι κάνατε έκτοτε; κλειστήκατε μέσα και οικτίρετε τον εαυτό σας;).
Νομίζω κ, Δήμου πως το ζήτημα είναι μάλλον στην έννοια που δίνετε εσείς στην λαμπρότητα. Λαμπρός λοιπόν πρέπει να είναι αυτός που έχει πολλά δις, έχει χαρίσει στην ανθρωπότητα κάτι τόσο μεγάλο και σημαντικό όσο το IPod, τον καλούν σε τελετές αποφοίτησης νέοι manager που προσπαθούν να τον μοιάξουν (στα δις εννοείται) και γράφει βιβλία με τίτλο how to από τα οποία όμως ουδέποτε ωφελείται κανείς. Ακριβώς διότι ακόμη και οι λαμπροί που τα γράφουν δεν ξέρουν και οι ίδιοι πως γίνανε αυτό που είναι σήμερα.

Unknown είπε...

1ον: Habemus ADSL (στο σπίτι)!!!!!!!

2ον: Κάθησα και το έψαξα. Λοιπόν, από τα δημιουργήματα του κου Jobs τίποτα, μα τίποτα, δεν έχω ή είχα ποτέ μου! Ούτε καν ταινία της PIXAR δεν έχω δει! Είμαι ο μόνος;

ΥΓ. Το παραθυρικό μου περιβάλλον είναι της Xerox, το είπαμε.

alombar42 είπε...

@harry blah blah chat blah
[pan n smile]
Φανταστείτε πόσο άθλιοι είναι οι σχολιαστές που γράφουν χωρίς να παίρνουν ούτε καν 5 ή 10 ευρώ.
[/pan n smile]

andy dufresne είπε...

Ένας επιχειρηματίας απoκλείεται να είναι οραματιστής δημιουργός;;;

Aphrodite είπε...

@vrennus,

Στο βιντεοκλάμπ σου γρήγορα!

Το Monsters' Inc. είναι πραγματικά εξαιρετική ταινία, με αναπάντεχο concept, χιούμορ που άνετα κερδίζει τους ενήλικες, εντυπωσιακές sequences (που ανάθεμά με κι αν μπορώ να φανταστώ πώς θα τις σχεδιάζαν πριν από 15 μόλις χρόνια), ειδικά εκείνη με τις πόρτες-σε-ράγες, αξιαγάπητους ήρωες και φανταστική μουσική.

Το Toy-story με φρικάρει ελαφρώς από το πόσο fake μου φαίνονται οι ήρωες (κάτι σαν cyber Bolek & Lolek), πάντως είναι πραγματικά σπουδαία εισαγωγή στον "καινούριο κόσμο". Τα Α Bug's Life & το Finding Nemo θέτουν καινούρια στάνταρντς στα δικά μου μάτια και "συνηθίζουν" τα παιδιά σε τεράστιες παραγωγές - άντε μετά να δουν στρουμφακια και να εντυπωσιαστούν, όταν έχουν δει τέτοια "θηρία" ξετρελλάματος (sic).

Κορυφαίο δε είναι το Incredibles, όπου το καλό τους μάρκετινγκ έδειξε το δρόμο για να γίνουν οι ήρωες (και όλα τα παραφερνάλια πλέον) όχι μόνον must στα παιδικά δωμάτια, αλλά εξαιρετικά οικεία στους γονείς - είναι χτύπημα κάτω από τη ζώνη να γουστάρεις την ταινία που βλέπεις με το παιδί σου και να μην ξερνάς με την κάθε Χιονάτη για νιοστή φορά...
Ασε που όλο αυτό το adult audience κρατιέτια πολυ γερά με το χιούμορ και κάποια στερεότυπα γονεϊκής συμπεριφοράς και σχέσης μέσα στο γάμο, κι όταν έρθει το πιτσιρίκι σου να σου ζητήσει ακόμη έναν κύριο Απίθανο, δεν θα πεις εύκολα "Μα έχεις αλλους 5 στο δωμάτιό σου!" (όπως λες με Winnie, Tigger, Batman, Barbie etc).

Αυτά μόνον αν έχεις παιδιά θα τα καταλάβεις 100%, αλλιώς κράτα τα μέχρι ν'αποκτήσεις!

Aphrodite είπε...

@andy,
"Ένας επιχειρηματίας απoκλείεται να είναι οραματιστής δημιουργός;;; "

Οχι βέβαια! Απλώς τη διαφορά την κάνει ο οραματιστής δημιουργός που είναι ΚΥΡΙΩΣ επιχειρηματίας!

christoforos είπε...

gallahad intentions aid...

"Και κάτι ακόμη για την συζήτηση για το Linux. Το όλο μοντέλο ανάπτυξης / διάθεσης μπορεί να είναι καινούργιο για τον κόσμο της πληροφορικής (γιατί γενικά δεν είναι..) αλλά ποτέ δεν θα καταλάβω πως μπορεί το Linux να είναι το μέλλον όταν είναι ένα λειτουργικό που βασίζετε σε αρχές τις δεκαετίας του '60!"

Ναι πράγματι είναι να απορεί κανείς. Και να σκεφτείς ότι ο Leibniz αφού επινόησε το δυαδικό σύστημα το έβαλε στο συρτάρι του.

Το πρόβλημα βρίσκεται εκεί που υπονόησε ο ΝΔ στο τελευταίο του σχόλιο. Η θεωρητική του αξία όμως, νομίζω θα συμφωνήσουμε σε αυτό, όχι μόνο δεν είναι αμελητέα αλλά αξίζει να την πάρουμε σοβαρότερα υπόψη μας, αντιβαίνοντας ίσως και στις αρχές του πραγματισμού μας, σε πείσμα των καιρών. ΕΤΣΙ προκύπτουν οι σοβαρές καινοτομίες.

Aphrodite είπε...

@aman-doufla-skoundoufla!

9:32 σου λέω!!!

heinz είπε...

@harry disloaded

Σε αντίθεση με τον Χρυσόστομο Σμύρνης, θλιβερή μας μετριότητα, εσύ όταν ...την κάνεις, δε θα σε θυμάται κανείς.

Πολλές τέτοιες μετριότητες περπάτησαν στη γη.
Πολλοί απ' αυτούς, σε αντίθεση με σένα, είχαν και αρκετή μόρφωση. Παρόλ' αυτά αγνοήθηκαν και ξεχάστηκαν, όντες μέτριοι στο ρόλο τους σαν Άνθρωποι.
Σκέψου τύχη που θάχεις εσύ.

Το καλό βέβαια στη παρουσία σου εδώ είναι, ότι έχεις αναλάβει την εκπροσώπηση του κάτω ορίου. Συνέχισε, είσαι χρήσιμος σαν τέτοιο. Κι οι υπόνομοι χρειάζονται στις πόλεις, αλλιώς πως θα ζούσαμε???

Αλλά, τέλος επικοινωνίας με μένα.

heinz είπε...

harry reloaded said...

"Οσο για τη κουβεντα για σοφτγουεαρ,εχω σαν αρχη μου να μη βαζω τιποτα τζαμπα στο πισι μου."

Ξέχασες ένα -"νο".

heinz είπε...

Ο καημός μου είναι μεγάλος,
το ποτάμι είναι ρηχό,
αν τυχόν και δε με πνίξει,
μοναχά που θα βραχώ.

(original σουρεαλιστικός στίχος των μέσων του 20ου αιώνα)

Heinz άδων!!!

apousia είπε...

@heinz
'Ελα,εσύ ξεκίνησες διαφορετικά,θυμήσου και το γιατρό το Λυσσαρίδη!
Τελικά,φιλικά στο γράφω,εσύ θα βγεις ''χαμένος'' από τέτοια αντιπαράθεση..

mickey είπε...

Καλησπέρα σας. Μόλις ήρθα. Δεν έχω διαβάσει τα σχόλια ακόμα. Θα τα πούμε μετά...

heinz είπε...

απουσία,

ο γιατρός δεν έχει σχέση με αποβράσματα. Που προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν και έσφαξαν τον ποιητή Δώρο Λοΐζου.

apousia είπε...

@heinz
Ναι,έχεις ακούσει όμως μνηνειώδεις ομιλίες του όταν αναφέρεται στο Δώρο,και ξέρεις πως μέσα στην αυστηρή του προσήλωση σε αρχές και ιδέες,δεν έπαψε ποτέ να είναι ιπποτικός ακόμα καιαπέναντι σε άνανδρες προσωπικές επιθέσεις!
Και τώρα πικραμένος είναι,δεν το έβγαλε όμως...

heinz είπε...

Ναι απουσία μου, όμως σου θυμίζω ότι η ΕΔΕΚ πήρε τα όπλα - μόνη αυτή -να πολεμήσει τους χουντικούς στο νησί.
Το πλήρωσε και το πληρώνει βέβαια, στη δική μου όμως συνείδηση είναι η μόνη τίμια πολτική δύναμη στην Κύπρο.

Δεν αρκεί πάντα ο λόγος.

heinz είπε...

@apousia, paragrafos

Κι ουτως ή άλλως δεν ασχολούμαι ξανά μαζί του.

apousia είπε...

''Κάθε σπίτι και κάστρο..''
Ποιός θα μιλήσει για την ΕΔΕΚ?
Μα απλά και μόνο για ένα διαφορετικό ήθος,μην αναλώνεσαι σε τέτοιες αντιπαραθέσεις.
Εξάλλου,ο άνθρωπος έχει εμμονές σε κάποια θέματα..
Θα μας κράξουν τώρα heinz,την αγάπη μου!

heinz είπε...

apousia said...

"...Μα απλά και μόνο για ένα διαφορετικό ήθος"

Α, ναι, ναι! Μόνο γι' αυτό αξίζει!

CsLaKoNaS είπε...

Ποιό ακριβώς είναι το νόημα του κειμένου αυτού ; Γιατί αν προσπαθεί κάποιος να συμπεράνει ότι το πανεπιστήμιο και οι σπουδές που παρέχει δεν είναι κάτι σημαντικό αυτό είναι λάθος. Δεν μπορεί κάποιος από την εξαίρεση να καταλήξει σε κανόνα. Είναι μορφή λαϊκισμού. Το πανεπιστήμιο ήταν είναι και θα είναι πηγή γνώσης και δημιουργίας και σ αυτό θα υπάρχουν άνθρωποι - μορφές ...Βεληνεκούς ισχυρότερου αυτών που ανέφερε ο κ. Ν.Δ.. Απλώς δεν έκατσαν να "παίξουν τη φάτσα τους" πουθενά γιατί απλώς δεν τους ενδιέφερε....

andy dufresne είπε...

cocteau_twin καλύτερα να λεγόσουν this mortal coil.

kkai-Lee είπε...

Ω Job ( πως σε λένε )
Ω Bill Gates

Ω σας ευχαριστούμε από καρδιάς γιατί χάριν σε σας σήμερα μπλοκάρουμε.

Αν δεν είσαστε εσείς
τι θα κάναμε σήμερα εμείς.

Χάριν στα επιτεύγματα σας σήμερα είμαστε όλοι ευτυχισμένοι,( μέσα στην τρελή χαρά ), αφού μπορούμε να εκτονωνόμαστε, να βριζόμαστε να αγαπιόμαστε διαδικτυακά.

Χαλάλι σας τα δις

Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο σας
εμείς οι μικροί και ασήμαντοι μπλοκάδες

Σε συγχωρούμε Job που άφησες την μάνα του εξώγαμου παιδιού σου να ζει από το επίδομα κοινωνικής πρόνοιας και που είσαι κακός χαρακτήρας ( ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος )
Σε συγχωρούμε και σένα Bill για τα μονοπώλια σου( ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος )

Σημασία έχει που πετύχατε και συ Job όπως και ο φίλος σου ο Gates.

Σημασία έχει που ( σ’ αυτούς τους ύποπτους καιρούς ) άμα είσαι έξυπνος και μάγκας τα παίρνεις τα δις. Και όχι για τίποτα άλλο δηλαδή αλλά για να δίνεις και στα Αφρικανάκια και από Bill να γίνεις Saint Bill ή άλλως, Άγιος Βασίλης.

Υ.Γ. Εμένα η ομιλία του Job δεν μου άρεσε καθόλου.
Και οι 3 ιστορίες του ήταν ανούσιες. Εδώ σ’ αυτό το Blog
( αλλά και σε άλλα ) γράφονται ποοολύ καλύτερα και ποοολύ πιο σημαντικά πράγματα. Ούτε και ο ίδιος μ’ αρέσει. Ακούς εκεί να ταλαιπωρεί τη γυναίκα που του χάρισε το παιδί του.

Χρυσό να μου τον κάνεις δεν τον αγοράζω μιαν μπακκίρα ( δυο δεκάρες ).

Debby είπε...

Χαίρομαι που στον κόσμο υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι σαν τον jobs που (επιτέλους) χαρίζουν αισιοδοξία στον κόσμο μεταφέροντας μας έμπρακτα το νόημα που θα έπρεπε να έχει όλων μας η ζωή.
Η ζωή είναι παιχνίδι (όχι αυτό της Δρούζα βέβαια!!!)και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε.

Χαίρομαι επίσης που κατάφερε να γίνει πλούσιος ο συγκεκριμένος γιατί μόνο έτσι το μήνυμα του μπορεί να διαδωθεί σε ένα κόσμο που λατρευει το χρήμα. Αν ήταν φτωχός και έλεγε τα ίδια, πως γλυτωσε από τον θάνατο, πως νιώθει ευτυχισμένος και δημιουργικός με την δουλειά που κάνει λίγοι θα ήταν αυτοί που θα έδιναν νομίζω σημασία στα λόγια του.
Τον Jobs πρώτη φορά (ντρέπομαι...) τον άκουσα απο αυτό εδώ το post.

Τις ταινίες της Pixar όμως τις έχω δει όλες και τις λατρευω!!
Είναι σπουδαίες για ένα λόγο κυρίως, αυτόν που ανέφερε και η aphrodite σε ένα της σχόλιο... Το βλέπεις ευχάριστα με τα παιδιά σου και αν ακούσεις την λέξη "τσανά" δεν βγάζεις σπυριά!!!

Ecumene είπε...

@CsLaKoNaS Απλώς δεν έκατσαν να "παίξουν τη φάτσα τους" πουθενά γιατί απλώς δεν τους ενδιέφερε....
Η Διαφορα μεταξυ Ελλαδας Αμερικης..
εκει "παιζουν τη φατσα τους"..
δεν κρυβονται οπως οι Ελληνες καθηγητες...

CsLaKoNaS είπε...

@Εργοτελίνα: Η Διαφορα μεταξυ Ελλαδας Αμερικης..
εκει "παιζουν τη φατσα τους"..
δεν κρυβονται οπως οι Ελληνες καθηγητες...

Αν εννοείς ότι κρύβονται πίσω από εταιρίες και τσεπώνουν 10 μισθούς, σύμφωνοι. Κατά τα άλλα μια χαρά παίζουν τη μούρη τους οι καθηγηταράδες μας με τη δουλειά των μεταπτυχιακών-διδακτορικών τους....

Υ.Γ. ... πες ότι είσαι συντοπίτισσα από Ηράκλειο Κρήτης να γουστάρω...Εργοτελάρα φορέβερ

roumpliof είπε...

Ο μέγας αδικημένος είναι ο ξεχασμένος άνθρωπος το θύμα της γενικής ευημερίας που απολαμβάνει την μικρόχερη μερίδα των αγαθών. Στην ουσία πρόκειται για την πλειοψηφία των αμερικανών που η προκαθορισμένη αποτυχία τους λειτουργεί ως μέτρο αξιολόγησης της μικρής μερίδας των επιτυχημένων και συμβάλει στη διαιώνηση του αμερικανικου μύθου της επιτυχίας.
ΑΜΕΡΙΚΗ: Η τραγωδία ενός λαού που ήρθε σε σύγκρουση με τα ιδανικά του.
Με εκτίμηση Roumpliof.

Ecumene είπε...

Tελοσπαντων,για το κλιμα λεω,οτι στη Δυση δεν ειναι τοσο ακαδημαικο,αντινεανικο οπως εδω.
Σου αρεσει η νοοτροπια των εδω καθηγητωνς;..δε βλεπω το λογο να μην πιεζουμε για κατι καλυτερο,ακομα και να παιξουν τις φατσες τους στο κοινο με την αξιολογηση,που θα τους επιφυλαξει,για να ειμαστε και επικαιροι...
@vasil,ναι εχω στο διπλανο παραθυρο.

CsLaKoNaS είπε...

@Εργοτελίνα: Ουδεμία σχέση της Δύσης και Αμερικής με το Ελλαδιστάν. Καμία όμως....
Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες αλλά είμαστε και οι δύο οφμπλογκ...:)

ΙΣ είπε...

Η ζωή μας είναι μια πορεία στο χάος. Κάθε μας κίνηση, κάθε απόφαση, κάθε σκέψη, κάθε πράξη μπορεί να αλλάξει αυτήν την πορεία. Μπορεί να αλλάξει την πορεία του κόσμου. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τις συνέπειες μιας πράξης μας. Μια ανάσα, μια ηλιαχτίδα, ένα στραβοπάτημα, ένας θόρυβος μπορεί να έχουν καταλυτική δράση. Όπως μια πεταλούδα που μπορεί να προκαλέσει έναν τυφώνα. Για κάποιον η εγκατάλειψη των σπουδών μπορεί να είναι η αυτοκαταστροφή του. Για άλλον η σωτηρία του. Και όταν κοιτάμε τη ζωή μας από μακριά συνειδητοποιούμε το βάρος μιας απόφασής μας, που τότε φαινόταν (και ίσως να ήταν) ασήμαντη.

Κάθε άνθρωπος, μέσα στη μοναδικότητά του (και μοναξιά του) πορεύεται στο άγνωστο. Δεν υπάρχει πεπρωμένο, δεν υπάρχει κάρμα. Μόνο χάος. Τα γονίδια είναι το υπόβαθρο. Το περιβάλλον το πλαίσιο της δράσης μας. Κι εμείς φυλακισμένοι σε ένα προκαθορισμένο απειροσύνολο δυνατοτήτων.

Ένα νετρίνο από τη Μεγάλη Έκρηξη ταξίδεψε επί δισεκατομμύρια χρόνια και μόλις έφτασε στον εγκέφαλό μου. Εκεί, απορροφήθηκε από ένα ηλεκτρόνιο της εσωτερικής στοιβάδας ενός ατόμου άνθρακα, που συμμετέχει στη δόμηση της φωσφολιπιδικής διπλοστοιβάδας της κυτταρικής μεμβράνης ενός νευρώνα στο μεσολόβιό μου. Ακολούθησε η αναστολή της ελευθέρωσης ενός νευροδιαβιβαστή από την προσυναπτική μεμβράνη σε μια σύναψη αυτού του νευρώνα και έτσι, διακόπηκε για μια στιγμή ο ειρμός των σκέψεων και των συναισθημάτων μου. Δεν πειράζει· αυτά συμβαίνουν...

Nikos Dimou είπε...

Λυπάμαι που σήμερα - λόγω πολύ φορτωμένου προγράμματος δεν προλαβαίνω να απαντήσω σε πολλά σχόλια.

Τα διάβασα πάντως όλα! Και σε μερικά επιφυλάσσομαι να απαντήσω αύριο

Δύο παρατηρήσεις πριν πάω για ύπνο:

Για το "μονοπώλιο" της Microsoft. Ευτυχώς που υπάρχει! Σκέφτεστε να είχαμε 15 λειτουργικά συστήματα μη συμβατά μεταξύ τους; Θα ήταν το χάος και ο θάνατος της πληροφορικής.

Η ομιλία μου ήταν (περίπου) το κείμενο του ποστ.

Και ναι - οι μεγάλοι επιχειρηματίες είναι οραματιστές και δημιουργοί. Έχουμε διαποτιστεί από το κλισέ του "στυγνού καπιταλιστή" και δεν καταλαβαίνουμε πως τα χρήματα από ένα σημείο και πέρα δεν παίζουν γι αυτούς κανένα ρόλο. Ειδικά σε τομείς δημιουργικούς που χρειάζονται φαντασία και διαίσθηση όπως η πληροφορική, όποιος δεν έχει όραμα γίνεται ψιλικατζής.

apousia είπε...

@ισ
Το σχόλιό σας τα έχει όλα:
ρεαλισμό,ποίηση,κβαντομηχανική,κυτταρική βιολογία,νευροφυσιολογία,μοριακή γενετική
και δεν ξέρω τι μου ξέφυγε..
Κρατάω το
''Κάθε άνθρωπος, μέσα στη μοναδικότητά του (και μοναξιά του) πορεύεται στο άγνωστο..''

Debby είπε...

@ΙΣ
Πολύ όμορφη προσέγγιση, πολύ όμορφο και περιεκτικό κείμενο, πολύ όμορφα μπλεγμένος ο ορθολογισμός της ιατρικής και του χάους της ζωής...

Somebody961 είπε...

@j95:
"Αυτό δεν είναι τίποτα. Εγώ άκουσα ότι θεραπεύει τυφλούς με το άγγιγμά του."

Ναι, εσένα θα πρέπει σίγουρα να σε αγγίξει ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣ το τι θα έπρεπε να κάνουν και εδώ λάτσηδες, βισσοβανδές και λοιποί.
Ακόμα και αν το κάνει από σκοπιμότητα, εμένα δεν θα με πείραζε καθόλου αν ήμουν πεινασμένο παιδάκι της Αφρικής...

emfortos είπε...

H μαγεια του σχολιου ειναι να σε πηγαινει πιο περα απο το γενικο, το συνηθες.

Να μπορεις να φορτωνεις, να ονειρευεσαι, να ατενιζεις την επομενη μερα πιο δημιουργικα, να γινεσαι πιο ανθρωπινος.
Θελουμε την ελπιδα για το αυριο,το καλυτερο.Με οραμα.

Η μοιρολατρικη διυλιση κ αψυχη επιστημοσυνη μαζι με παραδειγματα συνηθους πορειας ανθρωπων γυρω μας
δεν αποδυναμωνουν το σχολιο,αλλα μας προσγειωνουν στη φωλιτσα του ακινητου κ ανικητου μιζεροχωρου μας

Αν θελουμε να αρκεστουμε σε μια πρακτικη κ απλοικη αλλα κ απλη ερμηνεια της ζωης μας κ των αλλων
χωρις τα νοητικα κ ψυχικα απροοπτα
κ τις κινητηριες δυναμεις που ωθουν τους ανθρωπους στη δημιουργια κ το
ονειρο
μπορουμε να πουμε οτι απο ηλεκτρονια κ νουκλεονια ηρθαμε στο φως της μερας
σε ηλεκτρονια κ νουκλεονια θα καταληξουμε στο τελος.

Μας αρκει τετοια περιηγηση;;

Ας ειμαστε "χαοτικοι" ρεαλιστες λοιπον!

Ας ξεπερασουμε σε αισιοδοξη ματια
αυτον τουτον τον δασκαλο μας

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
emfortos είπε...

@ ισ
Ωραιο το σχολιο σου.

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Nikos Dimou said...
«Για το "μονοπώλιο" της Microsoft. Ευτυχώς που υπάρχει! Σκέφτεστε να είχαμε 15 λειτουργικά συστήματα μη συμβατά μεταξύ τους; Θα ήταν το χάος και ο θάνατος της πληροφορικής.»


Ασφαλώς. Γιατί μετά από ένα όριο διάδοσης της χρήσης των υπολογιστών η συμβατότητα έγινε πλέον αναγκαστικά το κλειδί της επιχειρηματικής επικράτησης. Εκεί κέρδισε το παιχνίδι ο Gates, μάλλον ανεπιγνώστως και χωρίς να το έχει επιδιώξει. Όπως ήρθαν τα πράγματα κάποιος έπρεπε να στεφθεί επειγόντως βασιλεύς. Και αυτό έγινε. Ελαφρά τη καρδία βεβαίως. Διότι τότε, στην πρώιμη ακόμη εποχή της ανάπτυξης, καμιά φαντασία δεν μπορούσε να προβλέψει την συνέχεια. Ακόμη και σήμερα, που φτάσαμε να υλοποιούμε το δόγμα «κανένα σπίτι χωρίς ΗΥ», δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τις ριζικές μεταβολές που θα φέρει στον τρόπο ύπαρξης μας τις 2 – 3 επόμενες δεκαετίες η καθολική δικτύωση.
Υπό την έννοια αυτή τουλάχιστον τα λειτουργικά προγράμματα και τα παρεμφερή άυλα θεμελιώδη στοιχεία του κορμού των υπολογιστικών συστημάτων θα έπρεπε ήδη να αποτελούν δημόσιο αγαθό, να είναι ανοικτά σε όλους και η εξέλιξη τους, (από ιδιώτες ασφαλώς – ίσως και την ίδια την Microsoft), να καθορίζεται από έναν αξιόπιστο διεθνή οργανισμό. Διότι το μέλλον της ανθρωπότητας, (και πιστεύω ότι δεν θα διαφωνήσετε ότι καλώς ή κακώς αυτό είναι ένα μεγάλο και κρίσιμο κομμάτι του μέλλοντος μας), δεν μπορεί να υποτάσσεται στις σκοπιμότητες ούτε ενός ανθρώπου, ούτε μιας εταιρείας, ούτε ακόμη και ενός ισχυρού κράτους. Το ζήτημα είναι τόσο κρίσιμο ώστε βρίσκεται έξω από τα αποδεκτά όρια της απόδοσης των δικαιωμάτων που αφορούν στην ανάπτυξη της εν γένει επιχειρηματικότητας και στην αυτόβουλη διαχείριση της πνευματικής ιδιοκτησίας. Άλλωστε η Microsoft έχει εισπράξει δυσανάλογα πολλά χρήματα σε σχέση με αυτά που έχει παράγει και διαθέσει όλα αυτά τα χρόνια. Μέχρι πότε θα συνεχίζει; Είναι σαν να έχουμε δώσει σε κάποιον το δικαίωμα να αφαιρεί τον αέρα από το περιβάλλον, να τον αποθηκεύει για λογαριασμό του και στην συνέχεια να τον πουλάει σε συσκευασίες μίας χρήσης. Όποιος δεν έχει να αγοράσει απλά πεθαίνει. Περισσότερο πραγματικό παράδειγμα είναι αυτό που αφορά στις εταιρείες βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων. Επιδίωξη λοιπόν αυτών των φιλάνθρωπων είναι να εξαφανίσουν σταδιακά όλους τους φυσικούς σπόρους σιταριού, καλαμποκιού κ.λ.π. και να τους αντικαταστήσουν με μεταλλαγμένες γενετικά προηγμένες ποικιλίες οι οποίες θα προστατεύονται με αιώνιες πατέντες. Φυσικά οι αγρότες θα πρέπει να αγοράζουν κάθε χρόνο τους σπόρους τους από τις εταιρείες αυτές χωρίς δικαίωμα να κρατούν μετά την συγκομιδή ένα μέρος της παραγωγής τους για την επόμενη σπορά. Έτσι οι πεινασμένοι του κόσμου θα αποκτήσουν ισόβια υποχρέωση συντήρησης της αμερικανικής ευμάρειας. Είναι βέβαιο ότι η προστασία του νέου συστήματος εξελιγμένης φεουδαρχίας θα αναληφθεί αξιόπιστα από τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.
Αλλά για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα, θα μου πείτε ότι ο Gates είναι καλός, φιλάνθρωπος και οραματιστής και θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για μας. Τότε θα ήταν προτιμότερο να αφήσει τις επιχειρήσεις και να εκτεθεί για πρόεδρος. Οι ΗΠΑ χρειάζονται επειγόντως έναν σοβαρό άνθρωπο.

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

ΙΣ said...

"Ένα νετρίνο από τη Μεγάλη Έκρηξη ταξίδεψε επί δισεκατομμύρια χρόνια και μόλις έφτασε στον εγκέφαλό μου. Εκεί, απορροφήθηκε από ένα ηλεκτρόνιο της εσωτερικής στοιβάδας ενός ατόμου άνθρακα... ..."


Τα νετρίνα γιατρέ μου δεν απορροφώνται. Μας διαπερνούν και φεύγουν προς το χάος. Φεύγουν. Δίνουμε δισεκατομμύρια για να κρατήσουμε εν δυό και να συνομιλήσουμε μαζί τους εκεί στον βυθό της Πύλου.

Somebody961 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Somebody961 είπε...

@axyro
"Όσο για την απίστευτη συκοφαντία σας ότι ο χριστιανισμός μισεί το σώμα, αντί οποιασδήποτε άλλης απαντήσεως θα σας πω ότι το μισεί τόσο, ώστε να διδάσκει ότι το σώμα είναι φτιαγμένο με τα χέρια του ίδιου του... Θεού!"

Ναι, εκεί είναι και το τραγικό της υπόθεσης. Μας έπλασε όμοια με εκείνον και την ίδια στιγμή μας λέει να το αρνούμαστε!
Αυτοακυρώνεται!

Τι ηλίθια εβραικά παραμύθια... Απευθύνονται σε αυτούς που τα πιστεύουν.

Aphrodite είπε...

Η γυναίκα στέκεται εκνευρισμένη μπροστά στο τραπεζάκι στο χωλ του πολυτελούς, ασπόμαυρου σπιτιού με το Ph. Stark meets Chromium un-ltd στυλ των 90'ς. Κόκκινος χαρτοφύλακας, πετάει μερικά έγγραφα μέσα, κουμπώνει ρολόϊ, στρώνει μαλλιά κοιτώντας φευγαλέα τον καθρέφτη, φωνή-λεπίδα:

-Α, σηκώθηκες?

Τύπος παρωχημένου άγριου νιάτου, αξύριστος, κολλεγιακή μπλούζα, boxers, χασμουρητό, ξύσιμο πισινού, φωνή - μαχμουριάση:

- Τι έγινε, από τώρα meeting στο club των.. στερημένων γυναικών? (γέλιο) καλα, ένα αστειάκι έκανα, να δω το κορίτσι μου...

Την πλησιάζει και ΦΑΑΑΑΑΑΠ! καταπέλτης το χαστούκι - τού'φυγαν τα γυαλιά στο πάτωμα, κρατάει το μαγουλό του σα γκομενάκι, δεν το πιστεύει.

-Τι κανεις μωρή, τρελλάθηκες, Σου έστριψε εντε-

-ΣΚΑΣΕ ΗΛΙΘΙΕ ΠΟΥ ΝΟΜΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΚΟΜΕΝΙΛΙΚΙΑ ΣΟΥ! (η φωνή της αρχίζει να τσακίζει, τρέμει από τα νεύρα της, συγκρατεί με κόπο τον εαυτό της να μην τρέξει σα μικρό κορίτσι και να φύγει κλαίγοντας)

-Ξέρω! Και μάλιστα-

-ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ! Λες αηδίες τώρα, σε τσίμπησε μύγα όταν σου είπα ότι θα μεταφέρω το μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών στα παιδιά direct, παρακάμπτοντας εσένα και φοβήθηκες ότι-

-Ηρθε εδώ!

-Ποιός?

-Ποιά θες να πεις...

-Ναι, τι, ποιά?

-Η γκόμενα που αυτή τη φορά άφησες έγκυο, και θα το κρατήσει- και μη μου πεις ότι κι αυτή σε παγίδεψε, σαν την πρώτη, που-

-ΑΑΑΑΑΑΑ, για στά' για στά'! Ποιά εννοείς και τι μου τσαμπουνάς τώρα! Εγώ ποτέ δεν θα έκα-

-ΣΚΑΣΕ ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΜΡΟΣΤΑ ΜΟΥ! Να πάρεις τις μετοχές σου και τις εταιρείες σου και τον όμιλό σου ολοκληρο & να τον βάλεις στον κόλο σου, τα παιδιά θα τ'αφήσεις έξω από αυτά, μη τυχόν και μάθουν τίποτα, τόσα χρόνια καλύπτω τις βρωμοδουλειές σου... Μού'χεις χώσει ένα σκασμό λεφτά, μου άνοιξες και δικό μου "μαγαζί" για να παιζω, να μη σ'ενοχλώ, αλλά βλέπω άπαξ και το σπουδάσουμε το μ****, δε μας αφήνει να το ξεχάσ-

-ΣΤΑΜΑΤΑ! Δεν ξέρεις τι λες, εγώ ουδέποτε -

-Τελείωσε. Ηρθε και μου τα είπε όλα, τέρμα, πες της να το ρίξει, κράτα το, κάντο μπλάστρι, εγώ δεν άντεχω άλλο, φεύγω, με περιμένει ο σωφέρ, θα σου στείλω τον δικηγόρο μου αύριο, you'll pay through your nose... ΑΛΗΤΗ!

Ερώτηση: μεταξύ ποίου ζεύγους θα μπορούσε να έχειδιαδραματιστεί ο διάλογος?:
α. Τάσος Παπαδό* & Μαιρούλα Καραμή* κάπου στο Πανόρμα Θεσσαλονίκης?
β. Πέτρος Κωστο* & Τζένη Μπαλα* κάπου στα βόρεια προάστεια Αθηνών ?
γ. Steve Jo* & Laureen Po* κάπου στην California στις USA?
δ. All of the above?
ε. None of the above?

vaggelis papavasiliou είπε...

somebody
εβραικά?????
γιατί όχι μογγολικά?

Aphrodite είπε...

@harry,

one more to come!

Aphrodite είπε...

Η γυναίκα στέκεται εκνευρισμένη μπροστά στο τραπεζάκι στο χωλ του πολυτελούς, μίνιμαλ σπιτιού με το Mother Nature meets D-sign all στυλ των 00'ς. Μεγάλη, "μαμαδίστικη" λουλουδένια τσάντα, πετάει μερικά έγγραφα μέσα, κουμπώνει ρολόϊ, κάνει μικρή κοτσίδα χωρίς να κοιτάει καν τον καθρέφτη, φωνή-λεπίδα:

-Α, σηκώθηκες?

Τύπος σπασίκλα από γεννησιμιού του, αξύριστος, κολλεγιακή μπλούζα, φακίδες με ρυτίδες, χασμουρητό, ξύσιμο πισινού, φωνή - μαχμουριάση:

- Τι έγινε, πότε είπε ότι θα αρχίσει το meeting να δω αν προλαβαίνω να πιώ ένα καφέ, που είναι η Ιουλί-

Την πλησιάζει και ΦΑΑΑΑΑΑΠ! καταπέλτης το χαστούκι - τού'φυγε η μασέλλα στο πάτωμα, κρατάει το μαγουλό του σα γκομενάκι, δεν το πιστεύει.

-Τι κανεις μωρή, τρελλάθηκες, Σου έστριψε εντε-

-ΣΚΑΣΕ ΗΛΙΘΙΕ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΑΝΤΕΧΩ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΝΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΗΔΗΧΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΒΟΥΙΞΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ! (η φωνή της αρχίζει να τσακίζει, τρέμει από τα νεύρα της, συγκρατεί με κόπο τον εαυτό της να μην τρέξει σα μικρό κορίτσι και να φύγει κλαίγοντας)

-Ξέρω! Και μάλιστα-

-ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ! Λες αηδίες τώρα, σε τσίμπησε μύγα όταν σου είπα ότι θα στείλω τα παιδιά σε ειδικό σχολείο εσωτερικά στην Αγγλία, μια κι εδώ φοβαμαι για την ασφάλειά τους και φοβήθηκες ότι-

-Βρήκα έναν!

-Ποιόν?

-Ποιόν ακριβώς θες να πεις...

-Ναι, τι, ποιόν?

-Το πρωτοπαλλήκαρό σου, τον σωματοφύλακά σου τον Γιάννη, και για να μη μου πεις τίποτα, ακόμη δεν έχω πηδηχτεί μαζί του αλλά πλέον φεύγω, παίρνω τα μωρά και μη την είδατε, μην την απαντήσατε-

-ΑΑΑΑΑΑΑ, για στά' για στά'! Ποιόν εννοείς και τι μου τσαμπουνάς τώρα! Εσύ ποτέ δεν θα έκα-

-ΣΚΑΣΕ ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ! Να πάρεις τις έδρες σου και τα Υπουργιλίκια σου και τα λεφτά σου και το πρόσωπό σου που το ξέρουν όλοι και τη γουρουνιά σου & να τα βάλεις στον κόλο σου, τα παιδιά θα τ'αφήσεις έξω από αυτά, μη τυχόν και μάθουν τίποτα, τόσα χρόνια καλύπτω την ψυχρότητά σου.. Μού'χεις χώσει ένα σκασμό λεφτά, μου άνοιξες και δικό μου "μαγαζί" και καλά για να γιατροπορεύω, να μη σ'ενοχλώ, αλλά βλέπω άπαξ και το ξεχάσουμε το μ****, δε μας αφήνει να το θυμηθ-

-ΣΤΑΜΑΤΑ! Δεν ξέρεις τι λες, εγώ ουδέποτε -

-Τελείωσε. Ηρθε και μου τα είπε όλα, τέρμα, πώς με βρίζεις πίσω από την πλάτη μου, ότι άντρα μ'ανεβάζεις κι άντρα με κατεβάζεις και δε σου τη σηκώνω, ε λοιπόν, κάν'την μπλάστρι, εγώ δεν αντέχω άλλο, φεύγω, με περιμένει ο Γιάννης, θα σου στείλω τον δικηγόρο μου αύριο, you'll pay through your nose... ΑΛΗΤΗ!

Ερώτηση: μεταξύ ποίου ζεύγους θα μπορούσε να έχει διαδραματιστεί ο διάλογος?:
α. Μάνος Παπαδό* & Χαρούλα Καραμή* κάπου στο Πανόρμα Θεσσαλονίκης?
β. Κώστας Καραμαν* & Νατάσ* Καραμαν* κάπου στα βόρεια προάστεια Αθηνών ?
γ. Bill Gat* & Melinda Gat* κάπου στην Washington στις USA?
δ. All of the above?
ε. None of the above?

Aphrodite είπε...

Συγνώμη, είναι "Πολιτιλίκια", όχι "Υπουργιλίκια", η ώρα βλέπετε...

Κα-ληνύχτα σας παιδιά,
τρα-λα-λα, τρα-λα-λα!
(-ΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖ

Aphrodite είπε...

Πάω η έρμη να κλείσω τον υπολογ να παω να ξεραθ, και πεφτ πανω σε:

http://moneycentral.msn.com/content/invest/extra/P150732.asp?GT1=8180

"McDonald's wants a digital-age makeover"

McDonald's, whose restaurants are visited by more than 40 million people every day, has moved aggressively over the past three years to revamp its menu and attract a new breed of customer.

McDonald's promises to be a 'forever young' brand," says John Miologos, vice-president of worldwide architecture, design, and construction at McDonald's Corp. "We have to deliver on that promise."

What will the new McDonald's look like? The signature mansard roof? History. "The big red roof looks too dated today," says John Bricker, creative director at design firm Gensler's brand-strategy arm, Studio 585. It's being replaced by a flat roof topped by a newly designed, contemporary, golden sloping curve. Ronald McDonald appears safe: The mascot was given a leaner, sportier look just last year.

"Think iPod: clean lines, simplicity," says Miologos.

Ε, όπως και νά'χει, είναι ένα κομπλιμέντο!
(-ΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖ!!!!!!!

magnon είπε...

Μόλις τελείωσα την βιογραφία του Βιτγκενστάιν, και μένω άφωνος. Αυτό θα πει γίγαντας του πνεύματος, ένα παράδειγμα προς μίμηση. Ένας ταπεινός αλά σοφός άνθρωπος που διαμόρφωσε την σύγχρονη σκέψη. Όσο για τον Jobs, χωρίς να θέλω να αντιλέγω στα λεγόμενα της πλειοψηφίας εδώ, δεν με εντυπωσιάζει καθόλου, και η ομιλία του ήταν ανούσια, βαρετή, ουδέν το ενδιαφέρον. Ένας μη έξυπνος αλά ταλαντούχος άνθρωπος, βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στον κατάλληλο χώρο και άρπαξε την ευκαιρία. Τέτοιοι υπάρχουν παντού, και λίγο μετράει αν γίνανε μεγιστάνες του πλούτου, ή έμειναν στο έβγα της γειτονιάς λόγω ατυχιών. Ο παράγοντας τύχη είναι ανυπολόγιστος. Εν τούτοις, θα παρακαλούσα κάποιον πιο ευφυή από μένα να μου εξηγήσει το βαθύτατο φιλοσοφικό νόημα της ρήσης «stay hungry, stay foolish», διότι ή ταπεινότης μου αδυνατεί να συλλάβει αυτό το συγκλονιστικό βαθυστόχαστο μήνυμα, αλά το αντιλαμβάνομε σαν κάτι το πολύ ρηχό και ανάξιο αναφοράς. Έχω διαβάσει και πιο σοφιστικέ τσιτάτα, όχι όμως πιο χαζά.

Ανώνυμος είπε...

"
πίσω απ' το νου μου το λευκό
και την ηχώ του χρόνου
δίδυμη νύχτα το κακό
που πυρπολεί το φως μου
θειάφι μυρίζει το νερό
σκουριά κυλάει στο αίμα
το μόνο πούχω καθαρό
ειν' το δικό σου βλέμμα
εγώ λυγμών καρπός
εγώ ματαίων κόπος
εγώ ο άκτιστος ναός
εγώ κρανίου τόπος
κι εσύ της γης πνοή
το πρωινό του Απρίλη
με του ονείρου το φιλί
μου γλύκανες τα χείλη
όλου του κόσμου τα δεινά
νιώθω δικά μου χρέη
σαν ασκητής που τυραννά
το σώμα που δεν φταίει
μ' ακολουθούν βαριές σκιές
και μια σιωπή που καίει
μόνο απ' τα χείλη σου ό,τι λες
σαν αεράκι πνέει
"

Ανώνυμος είπε...

καλημερα στην μπλογκοπαρέα!!

behind_the_words said...

Μόλις τελείωσα την βιογραφία του Βιτγκενστάιν, και μένω άφωνος. Αυτό θα πει γίγαντας του πνεύματος, ένα παράδειγμα προς μίμηση.

ποιος ειναι αυτος, γερμανός????

magnon είπε...

Βιτγκενστάιν γράφετε Wittgenstein (νομίζω).
Ο τόνος στην πρώτη συλλαβή.
Είναι αυστριακός.

Μπορείς να μου πεις πως έκανες edit το σχόλιο σου’;

Haris είπε...

Μακάρι να διάβαζαν (ιδίως)αυτό το άρθρο σας κύριε ΝΔ κάποιοι ψευτογιάπηδες και ψευτογιάπησες διευθυντικά στελέχη (πολυεθνικών ως επί των πλέιστων)που δείχνουν τρομερή απέχθεια σε οτιδήποτε καινοτόμο προέρχεται από ανθρώπους...

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα!

Επισκοπώ το νυχτερινό τοπίο!

Υπάρχει μία βασική παρεξήγηση. Ο Jobs δεν συγκρίνεται με τον Wittgenstein ούτε παραλληλίζεται με τον Proust. Έλεος υπερ-σοφιστικέ διανούμενοι! Ο άνθρωπος είναι επιχειρηματίας, άλλαξε την ζωή μας με την εφεύρεση του Προσωπικού Υπολογιστή, το design των συσκευών του ("Think iPod: clean lines, simplicity που έγραψε και η Θεά) τον νεο τρόπο διάδοσης και ακρόασης της μουσικής. Δεν είναι όμως ούτε φιλόσοφος ούτε καλλιτέχνης - αλλά ένα ιδιοφυής επιχειρηματίας. ("Μη-έξυπνος" έγραψε ο behind the words - σκέψου και να ήταν). Το σλόγκαν που ενόχλησε μερικούς είναι πολύ δυνατό και πρωτότυπο για τον χώρο των επιχειρήσεων (και δεν είναι χαζό - απηχεί ένα πανάρχαιο Ko An του Zen Βουδισμού).

Έχω την εντύπωση ότι πολλοί γράφουν μόνο και μόνο από πνεύμα αντιλογίας ή για να κάνουν τον έξυπνο.

Σχετικά με τα πολλά λειτουργικά λέει ο Pagis "αν είχαμε 15 λειτουργικά η συμβατότητα σε στάνταρτς θα ήταν δεδομένη". Εμένα μου λες; Τόσα χρόνια δεν μπoρούσαμε να μεταφέρουμε ένα περιεχόμενο από Mac σε Windows, Linux, Beos, Unix...

Αφροδίτη - νέα σειρά: "Συζυγικοί Διάλογοι". Άντε, ψήνεται το βιβλίο...

Nikos Dimou είπε...

Και για να μας προλαβαίνει και η γλυκειά Παράγραφος (βλέπε το χθεσινό πρωινό σχόλιο της) σήμερα δεν θα ανεβάσω νέο ποστ. Συνεχίζουμε τον σχολιασμό του χθεσινού - αλλά κάνουμε και καμία βόλτα, τώρα που έφτιαξε ο καιρός.

(Η Παράγραφος είναι δικαιολογία. Το κάνω για να με προλαβαίνω κι εγώ... Έχω αφήσει πολλά πράγματα πίσω).

andy dufresne είπε...

Tαπεινός o Wittgenstein??!

Κάτι δεν καταλαβάτε καλά μάλλον.

Δεν σας παρεξηγώ, με δαύτον μετά την 5η ανάγνωση έχεις ελπίδες...

apousia είπε...

Καλημέρα σας!
Απαντώ κι εγώ έμμεσα και απρόσωπα.
Ο κόσμος της ''δυστυχίας'',ΣΥΣΣΩΜΟΣ,αποκλείεται να έρθει.Το ζητούμενο θα ήταν να υπήρχε ένα κάποιο ποσοστό του,που πιστεύω-μικρότερο από το πρέπον-υπάρχει ήδη.
Τα 20 και ενίοτε περισσότερα σχόλια κάποιων,προσωπικά πιστεύω πως πέρα από το ότι κουράζουν,αναιρούν και διαγράφουν από τη μνήμη του αναγνώστη,ό,τι ουσιώδες μπορεί να ελέχθη σε κάποιο από αυτά..
Προσυπογράφω εν όλω τον ''άγραφο νόμο'' του blogging,προσθέτοντας να αποφεύγονται λέξεις που πυροδοτούν αντίδραση,π.χ.''μαγάρισμα''.
(κάτω από τις 100)

heinz είπε...

@ΝΔ

Προσωπικά δεν είχα ποτέ πργαματικό πρόβλημα στη μεταφορά αρχείων μεταξύ Mac και PC (χρησιμοποιώ πλέον και PC μαζί με τα Mac)

To γεγονός πάντως ότι υπάρχουν προβλήματα οφείλεται σε,

- Τη διαφορετική αρχιτεκτονική των επεξεργαστών
- Το γεγονός της εκτεταμένης έρευνας για την ανάπτυξη νέων αρχιτεκτονικών επεξεργαστών
- Την απίστευτη συμπεριφορά της Microsoft που νομίζει ότι ζει μόνη της στον πλανήτη

Δεν είναι ευτυχές το ότι η MS είναι μονοπώλιο. Έχουν δημιουργηθεί δεκάδες προβλήματα από αυτό με βασικότερο το ότι για να χρησιμοποιήσει κάποιος Η/Υ χρειάζεται εκπαίδευση.

Και, σε σχέση με τον Jobs και άλλους: Η πληροφορική έχει μείνει στάσιμη γύρω στο 1945, όταν γράφηκε το 'As we may think'. Φαντάζομαι ότι τόχετε διαβάσει, αν όχι, σαν άνθρωπος που τόσα χρόνια έχει συνδέσει τ' όνομά του και με τη διάδοση του Η/Υ, πρέπει να το κάνετε (είναι παντού στο Google με τον τίτλο του).

Καλημέρα!

heinz είπε...

Rain Man said...

"Είναι διορατικός και το έχει αποδείξει επανηλημένα σε αντίθεση με τον Gates ο οποίος πιστεύω ότι στάθηκε απλά τυχερό"

Ο διορατικός, ήταν ο Vanevar Bush, που πρόβλεψε και περιέγραψε το τι έρχεται ήδη από το 1945.

O Gates έγραψε το DOS με τα χεράκια του (και δεν είναι εύκολο!!!!). Ο Jobs, δημιουργεί χρήμα και μόνο.

Αν η διάδοση της τεχνολογίας ήταν στα χέρια του Jobs, ladies and gentlemen, κανείς (ή ελάχιστοι) θα είμασταν τώρα εδώ να μιλάμε, μια και δε θάχαμε πλησιάσει Η/Υ - λόγω τεράστιας τιμής κτήσης - ούτε σε απόσταση βολής.
Η οικονομία θα ήταν διαφορετική, η ζωή μας άλλη, αυτή η μορφή επικοινωνίας και διάδρασης αδύνατη. Ο Jobs ήταν και είναι της αρχής "μηχανήματα για λίγους".

Ναι, ο Mac είναι Porsche. Και πόσοι έχουν Porsche παρακαλώ???
Εγώ έχω 5 Mac (τόχω ήδη πει). Ξέρετε πόσο κοστίζουν!!!??
Στην καρδιά μου έχω όμως το πιστό μου PC, που ό,τι και να πάθει, ξέρω ότι δεν θα με γονατίσει οικονομικά για να επανακάμψει στην υπηρεσία μου.

kkai-Lee είπε...

behind_the_words said...
( 7.41.π.μ )

"Μόλις τελείωσα την........ θα παρακαλούσα κάποιον πιο ευφυή από μένα να μου εξηγήσει το βαθύτατο φιλοσοφικό νόημα της ρήσης «stay hungry, stay foolish», διότι ή ταπεινότης μου αδυνατεί να συλλάβει αυτό το συγκλονιστικό βαθυστόχαστο μήνυμα, αλά το αντιλαμβάνομε σαν κάτι το πολύ ρηχό και ανάξιο αναφοράς".

Αγαπητέ Behind the words

( Ποιος είναι ο πιο εμφυής )

Το φαντάστηκες αν πίσω από τις λέξεις ο μεγάλος JOB να εννοεί

Μείνεται πεινασμένοι ( π.χ. για να τα τρώμε εμείς )

Μείνεται παλαβοί ( π.χ. για να συνεχίζεται να μας θαυμάζεται )

και να μας δουλεύει και από πάνω ?

Τόσο απλά?

Και εμείς να ψαχνόμαστε και να σκάζουμε για το τί θέλει να πει?

Σε συνέχεια του του προηγ.σημ. μου
11.45 μ.μ Η 3η ιστορία του Job,
επειδή έχει να κάνει με την ζωή του
και με τον προσωπικό αγώνα του για αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος υγείας, έχει ουσία

Ecumene είπε...

@behind_the_words..Stay Hungry!Stay Foolish!..ή αλλιως ΜΕΙΝΕΤΕ ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ!ΜΕΙΝΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ!
..παιδιά ετσι ελεγαν και τους αρχαιους Ελληνες..

Nikos Dimou είπε...

pagis said...
Ο Jobs σίγουρα είναι καλός μάνατζερ, άραγε θα ήταν καλός μάνατζερ σε ένα μεγάλο οργανισμό πχ ΙΚΑ, ΕΡΤ, ΟΤΕ ή και σε χώρα;

Κανείς δεν θα μπορούσε να είναι καλός μάνατζερ σε αυτούς του κρατο- και συνδικαλιστικό-κρατούμενους δεινόσαυρους...

behind_the_words said...
Ένας ταπεινός αλά σοφός άνθρωπος που διαμόρφωσε την σύγχρονη σκέψη.

Δεν είχα προσέξει την φράση αυτή (μου την επσήμανε ο Andy) μαλλον θα εννείτε το Popper. Ο Wittgenstein ήταν αλαζόνας όσο δεν παίρνει - και οι θαυμαστές του αναζητήσεις έμειναν πολύ μοναχικές. Η βιογραφία του Monk είναι λίγο αγιογραφική.

dop said...
Ο Jobs καλώς ή κακώς δεν είναι ούτε ο εξυπνότερος άνθρωπος του κόσμου, ούτε ο πιο εμπνευσμένος.

Κανείς (ούτε εγώ) δεν ισχυρίστηκε τέτοιο πράγμα!

heinz said...
Η πληροφορική έχει μείνει στάσιμη γύρω στο 1945, όταν γράφηκε το 'As we may think'.

Πάλι παραδοξολογία και υπερβολή... Φυσικά το άρθρο του Vannevar Bush είναι βασικό για όλη την μετέπειτα εξέλιξη της επιστήμης αλλά σαν θεωρητική και γενική κατευθυντήρια γραμμή - όχι σαν συγκεκριμένη εξέλιξη!

maika είπε...

!!Στο άπειρο κι ακόμα πάρα πέρα!!!
(το είπε ο Μπαζ στο Toy Story της Pixar...)

είναι νομίζω απο τις καλύτερες ευχές... Καλημέρα σε όλους!!!

heinz είπε...

ΝΔ said...

@heinz

"Πάλι παραδοξολογία και υπερβολή... "

Παραδοξολογία καμμία. Μόνο κρύα γνώση.

"Φυσικά το άρθρο του Vannevar Bush είναι βασικό για όλη την μετέπειτα εξέλιξη της επιστήμης αλλά σαν θεωρητική και γενική κατευθυντήρια γραμμή - όχι σαν συγκεκριμένη εξέλιξη!"

Το άρθρο του Bush δεν είναι ούτε γενική κατευθυντηρία γραμμή, ούτε βέβαια εξέλιξη.
Είναι πρόβλεψη πάνω στις εξελίξεις, με βάση τις τεχνικές δυνατότητες της εποχής του. Το γεγονός ότι ακόμα (μετά από 60 χρόνια) είμαστε μέσα στις προβλέψεις, πιθανόν συνιστά παραδοξότητα, αλλά χρήζει ερμηνείας.

Όσο για την ...υπερβολή, τυπικό παράδειγμά της, είναι το υμνολόγιο στον Jobs.

Nikos Dimou είπε...

heinz said...
O Gates έγραψε το DOS με τα χεράκια του (και δεν είναι εύκολο!!!!).

Λάθος. Το αγόρασε από την Seattle Computer Products - το 1980 πήρε non exclusive rights και τον Ιούλιο του 1981 όλα τα δικαιώματα. (Πηγή: άρθρο του Tim Patterson, Byte 1983, 6, p. 230).(Έχω το αρχείο του Byte από το 1975).

heinz είπε...

Nikos Dimou said...

"Το αγόρασε (σ.σ. το DOS) από την Seattle Computer Products - το 1980 πήρε non exclusive rights και τον Ιούλιο του 1981 όλα τα δικαιώματα. "

Nα δεχθώ ότι κάνω λάθος. Άλλος ένας μύθος λοιπόν.

Η ουσία παραμένει:

1. Αν οι εξελίξεις ήταν στα χέρια του Jobs, το 95% των χρηστών Η/Υ του πλανήτη, σήμερα δεν θα υπήρχαν σαν τέτοιοι.
Με ό,τι αυτό σημαίνει, το λιγότερο, μη εξάπλωση του Διαδικτύου, άρα μη Διαδίκτυο.

2. Είμαστε πάντα μέσα στις προβλέψεις του Bush.
(ίσως η τεχνητή νοημοσύνη να ξεφεύγει λίγο, αλλά και πάλι είναι μέσα στα πλαίσια του Θείου Alan [Turing M.])

heinz είπε...

@rain man

1. Καταρχήν ποτέ δεν είπα ότι ο Gates είναι θεός, που το είδατε? Είπα ότι είναι καλύτερη περίπτωση από τον Jobs

2. Στη συνέχεια, ειλικρινά, δεν χρειάζεται να με πείσετε για τον Mac. Έχω - είπα ήδη - 5 Mac (δείτε παραπάνω) και είναι το βασικό μου ερτγαλείο από το 1984 (και πιο πριν χρησιμοποιούσα Apple IIe)

3. O Bush δεν ήταν ...προφήτης (!!!). Ήταν επιστήμονας, που δεν έκανε αρπαχτές (όπως κατά καιρούς έχει επιχειρήσει ο Jobs, μηχανήματα με εγγενή σχεδιαστικά λάθη μη επιδιορθώσιμα, π.χ. Mac 5x00, ψάχτε το) και δεν είχε περιθώρια να κάνει κολπάκια, για έναν πολύ απλό λόγο : είχε έναν πόλεμο (τον Β' Παγκ.) να κερδίσει!!! Είχε συνολική εικόνα των ερευνητικών επιτευγμάτων και έβγαλε τα αναπόφευκτα ορθολογικά συμπεράσματα. Από τα οποία - επαναλαμβάνω - δεν έχουμε ξεφύγει.

cyberdustz είπε...

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά δεν είναι ο Γκειτς που είπε ότι 640 κβ είναι υπεραρκετά και περισσεύουν για ένα κομπιούτερ? Γι’ αυτό και το DOS στις αρχές είχε δυσκολίες με μεγάλα αρχεία και έπρεπε να φορτώνει ένα σωρό προβληματικές εντολές στο config.sys. Δεν ξέρω αν αυτό το πρόβλημα παραμένει ακόμα και τώρα(*). Πάντως στα πρώτα windows 3.x ήταν παρών.

(*αυτή η ερώτηση είναι ο λόγος αυτού του σχολίου)

heinz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
heinz είπε...

@rain man...

"Η java ήταν εύστοχη κίνηση αλλά κάτι ουσιαστικό δεν είναι. Υποσύνολο της C είναι."

Μάλλον κάνετε χοντρό λάθος. Αλλά ΧΟΝΤΡΟ!!!

Η java μπορεί να είναι γραμμένη σε C (όπως και πολλές εκδοχές της ίδιας της C) αλλά υποσύνολο, ούτε κατά διάνοια.

Καμμία σχέση δεν έχουν οι αντικειμενοστρεφείς γλώσσες με τις διαδικασιακές. Αλλά λέμε καμμία!! Είναι εντελώς άλλο conceptualization.

Λέτε επίσης:

"MAC clones, μεγάλη παραγωγή"

MAC clones, κυκλοφόρησαν (την εποχή που ο Jobs είχε απομακρυνθεί από την Apple). Μόλις ο Jobs επέστρεψε, απαγόρευσε την περαιτέρω κυκλοφορία τους και υπονόμευσε τους χρήστες που είχαν τέτοια μηχανήματα δημιουργώντας ασυμβατότητες στις ανανεώσεις του λειτουργικού.
Άρα, μην υποθέτετε, ας δούμε τα γεγονότα.

heinz είπε...

dop said...

"Θέλετε πραγματικούς οραματιστές; Norbert Weiner (κυβερνητική), Nicolas Negreponte (Media Labs), Scott McNealy (Sun), James Gosling (Sun - Java), Michael L. Dertouzos (MIT - πέθανε σχετικά πρόσφατα) και άλλοι. Μην μπερδεύετε συνέχεια αυτούς που προσφέρουν κάτι πραγματικά καινούριο στο IT και σε αυτούς που το πουλάνε."

Πέστα μεγάλε!!!

heinz είπε...

@rain man

Mε συγχωρείτε δεν θέλω να γίνω αγενής, αλλά την C την λέμε C και την Object Oriented C, τη λέμε C++ (υπάρχει κι η C#). Kι όταν γράφετε C, διαβάζω C, και δεν υποθέτω τίποτα.

Μόνο η C# μοιάζει πράγματι με java, (auto garbage collection) αλλά κυκλοφόρησε μετά την java. Ας αφήσουμε που η java είναι platform independent και η C (σε όλες τις εκδοχές της) δεν είναι.

Nikos Dimou είπε...

dop said
"Θέλετε πραγματικούς οραματιστές; Norbert Weiner (κυβερνητική), Nicolas Negreponte (Media Labs), Scott McNealy (Sun), James Gosling (Sun - Java), Michael L. Dertouzos (MIT).

Δεν παίζουν στην ίδια κατηγορία. Ο Weiner - ναι ήταν μεγάλος. Μετά θα έβαζα τον Tim Berners Lee - www! O Negroponte θα δικαιωθεί μόνο αν πραγματοποιήσει το $100 computer - προς το παρόν η συνεισφορά του είναι στα λόγια (πολλά). Οι άνθρωποι της Sun έχουν προσφέρει. Ο συμμαθητής μου στο Κολέγιο και φίλος μου μία ζωή Μιχάλης Δερτούζος ήταν άριστος μάνατζερ και συντονιστής δημιουργών - ο ίδιος δεν δημιούργησε κάτι νέο.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 346   Νεότερο› Νεότερο»