Παρασκευή, Μαΐου 05, 2006

Ένας που άλλαξε τη ζωή μας

Steve Jobs: ο άνθρωπος που δεν θα μπορούσε να υπάρξει στην Ελλάδα.

Δεν ξέρω αν συνειδητοποιούν όλοι οι νέοι Έλληνες που μοχθούν για να αποκτήσουν (νόμιμα ή πλάγια) ένα πτυχίο, πως οι τρεις μεγαλύτεροι δημιουργοί οραμάτων, πνευματικού υλικού και επιχειρήσεων της εποχής μας, δεν είχαν ούτε απολυτήριο ...ΙΕΚ.

Δεν μιλάω για επιχειρηματίες (παρόλο που είναι πιο πλούσιοι κι από το εθνικό μας εισόδημα) γιατί όποιος π. χ. πει ότι ο Steve Jobs είναι κεφαλαιοκράτης, θα πέσει φωτιά να τον κάψει. Νομίζω πως το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι τα χρήματα.

Είναι δημιουργός: υλικού, τέχνης, ανθρώπων, οργανισμών, επιχειρήσεων, καταστάσεων. Αλλάζει την ζωή μας.

Ναι – ο Steve Jobs της Apple, της Next, της Pixar και τώρα της Disney, o Bill Gates της Microsoft και ο Larry Ellison της Oracle, είναι απλοί απόφοιτοι γυμνασίου. Είναι οι διασημότεροι αποχωρήσαντες (dropouts) από Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. Επίσης ενδιαφέρον: και ο Jobs και ο Ellison ήταν παιδιά από ανύπαντρες μητέρες και δόθηκαν για υιοθεσία σε άλλες οικογένειες. Άλλαξαν τη ζωή των ανθρώπων περισσότερο από πολλούς ακτιβιστές και επαναστάτες.

(Και δεν μπορώ εδώ να μην αναφέρω τον Bill Gates, που δίνει το 95% της περιουσίας του για να αλλάξει την ζωή των παιδιών της Αφρικής).

Steve Jobs: ο άνθρωπος που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Ελλάδα – και ταυτόχρονα, ο άνθρωπος που η Ελλάδα θα χρειαζόταν περισσότερο από όλα τα πακέτα στήριξης της Ε. Ε.

Δημιουργός πλούτου – πνευματικού και υλικού. Δημιουργός πολιτισμού. Δημιουργός ομορφιάς. Δημιουργός δημιουργικού περιβάλλοντος – ανθρώπων που δημιουργούν.

Το βιβλίο «iCon Steve Jobs», βιογραφία του από τους Jeffrey Young & William Simon, έχει σαν υπότιτλο την φράση «Η εντυπωσιακότερη δεύτερη πράξη στην ιστορία των επιχειρήσεων». Από την έκδοσή του και μετά συνέβησαν και άλλα θαυμαστά. Έτσι τώρα μπορούμε να μιλάμε για μία ακόμα πιο σπάνια τρίτη πράξη – γιατί τώρα ο Jobs ελέγχει την Disney!

Το βιβλίο δεν άρεσε στον Steve Jobs. Δείχνει και μερικές αρνητικές πλευρές του ομολογημένα δύσκολου χαρακτήρα του. Έτσι, απαγόρευσε την πώλησή του στα μαγαζιά της Apple – και του έδωσε την διάκριση της unauthorized biography. (Συνήθως οι πιο πλήρεις βιογραφίες είναι αυτές που δεν εγκρίνονται από τον βιογραφούμενο και τους κληρονόμους του).

Υπάρχει ένα υπέροχο κείμενο του Steve Jobs που νομίζω ότι θα μείνει στην ιστορία. Ο λόγος που εκφώνησε στις 12 Ιουνίου του 2005 στην τελετή αποφοίτησης του Stanford University. Θα το βρείτε σε δεκάδες διευθύνσεις του Internet. Μία: ΕΔΩ. Διαβάστε το! Ακόμα καλύτερα – διαδώστε το.

Ξεκινάει την ομιλία του λέγοντας:

«Σας ευχαριστώ. Είναι τιμή μου να είμαι εδώ κοντά σας για την τελετή αποφοίτησης σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Είναι γεγονός ότι ουδέποτε αποφοίτησα από ΑΕΙ και η σημερινή είναι η πιο στενή μου επαφή με μία αποφοίτηση.

Σήμερα θέλω να σας διηγηθώ τρεις ιστορίες από την ζωή μου. Αυτό είναι όλο. Τίποτα σπουδαίο – μόνο τρεις ιστορίες».

Η πρώτη ιστορία αφορά την σχέση του με το πανεπιστήμιο. Η πραγματική του μητέρα είχε θέσει σαν όρο για την υιοθεσία του να σταλεί όταν μεγαλώσει σε πανεπιστήμιο. Πήγε, αλλά μετά από έξη μήνες κι αφού είχε εξαντλήσεις τις οικονομίες των θετών του γονέων (το κολέγιο ήταν ακριβό) αποφάσισε να το εγκαταλείψει – επειδή άλλωστε δεν έβλεπε και σε τι τον ωφελούσε.

Θεωρεί αυτή την απόφαση από τις πιο σωστές που πήρε στη ζωή του. Έτσι έπαψε να ακολουθεί τα πράγματα που δεν τον ενδιέφεραν και άρχισε να παρακολουθεί αυτά που ήθελε. (π. χ. σχεδιασμό τυπογραφίας – που αργότερα τον βοήθησε στην αισθητική του Μακ). Ζούσε μαζεύοντας και επιστρέφοντας μπουκάλια από Κόκα Κόλα.

Η δεύτερη ιστορία αφορά τον έρωτα και το πένθος. Πως άλλαξε τον κόσμο φτιάχνοντας τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή. Πως έστησε την Apple, ξεκινώντας την συναρμολόγηση με τον Woz (Steve Wozniak) στο θρυλικό «γκαράζ» – και πως την έχασε.

«Δεν το είδα έτσι τότε – αλλά αποδείχθηκε πως η απόλυσή μου από την Apple ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να μου συμβεί. Το βάρος της επιτυχίας αντικαταστάθηκε από την ελαφρότητα του να είσαι πάλι αρχάριος... Με ελευθέρωσε για να ξεκινήσω μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής μου». Ήταν η περίοδος της ΝΕΧΤ και της PIXAR. Η πρώτη δημιούργησε το πιο στέρεο λειτουργικό σύστημα (πρόγονο του σημερινού Mac OS X).Η δεύτερη έφερε την επανάσταση στον κινηματογράφο ψηφιοποιώντας την κινούμενη εικόνα. Και η πρώτη και η δεύτερη τον ξανάφεραν θριαμβευτικά στην Apple την οποία αναγέννησε.

Η τρίτη του ιστορία αφορά τον θάνατο.

Ένα χρόνο πριν την ομιλία, το 2004, οι γιατροί του βρήκαν καρκίνο του παγκρέατος. (Μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές). Για μέρες έζησε με την προοπτική του άμεσα επικείμενου θανάτου. Ήταν πολύ τυχερός, γιατί μπόρεσε να εγχειριστεί – και να γίνει καλά.

Το συμπέρασμα από αυτή την αναμέτρηση με τον θάνατο αποτυπώνεται στην φράση: «Ο θάνατος είναι, κατά πάσα πιθανότητα, η καλύτερη επινόηση της ζωής. Είναι ο καταλύτης της ζωής».

Όλα αυτά, που αποτελούν για τους άλλους καταστροφές: την εγκατάλειψη των σπουδών του, την απόλυσή του από την εταιρία που δημιούργησε, τον θανατηφόρο καρκίνο, ο άνθρωπος αυτός τα μετατρέπει σε ευκαιρίες και αφετηρίες.

Οποιοσδήποτε άλλος (ιδιαίτερα Ρωμιός) θα είχε βυθιστεί στην γκρίνια, την μιζέρια και την αυτολύπηση. Ενώ εκείνος, από κάθε καταστροφή, αναδυόταν ακόμα λαμπρότερος.

Το καταληκτικό μήνυμα αυτής της μνημειώδους ομιλίας – αυτού του δοξαστικού μηνύματος ζωής και δημιουργίας, είναι ίσως και το σλόγκαν ζωής αυτού του μοναδικού ανθρώπου. Λεει στους φοιτητές:

Stay Hungry! Stay Foolish! Μείνετε πεινασμένοι! Μείνετε παλαβοί!

Stay Hungry! Stay Foolish!

Το βιβλίο «iCon Steve Jobs», παρουσιάζεται σήμερα στις 18:00 στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στο Athens Mall. Το κείμενο που διαβάσατε είναι ο πρόλογός μου στην παρουσίαση.

454 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 454   Νεότερο›   Νεότερο»
heinz είπε...

@apousia, paragrafos

Κι ουτως ή άλλως δεν ασχολούμαι ξανά μαζί του.

apousia είπε...

''Κάθε σπίτι και κάστρο..''
Ποιός θα μιλήσει για την ΕΔΕΚ?
Μα απλά και μόνο για ένα διαφορετικό ήθος,μην αναλώνεσαι σε τέτοιες αντιπαραθέσεις.
Εξάλλου,ο άνθρωπος έχει εμμονές σε κάποια θέματα..
Θα μας κράξουν τώρα heinz,την αγάπη μου!

harrygreco είπε...

Αν κρινει σκοπιμο ο Δημου μπορει να βαλει στο σαητ του την καταγραφη της ομιλιας του προλογιζοντας το βιβλιο. Αναρωτιεμαι αν ειναι ακριβο να μπει ενα μικρο αποσπασμα,π.χ 20 " σαν βιντεο,οπως στο MSN.

heinz είπε...

apousia said...

"...Μα απλά και μόνο για ένα διαφορετικό ήθος"

Α, ναι, ναι! Μόνο γι' αυτό αξίζει!

harrygreco είπε...

Μηπως αυτο που εχθρευεστε το ζηλευετε ?

CsLaKoNaS είπε...

Ποιό ακριβώς είναι το νόημα του κειμένου αυτού ; Γιατί αν προσπαθεί κάποιος να συμπεράνει ότι το πανεπιστήμιο και οι σπουδές που παρέχει δεν είναι κάτι σημαντικό αυτό είναι λάθος. Δεν μπορεί κάποιος από την εξαίρεση να καταλήξει σε κανόνα. Είναι μορφή λαϊκισμού. Το πανεπιστήμιο ήταν είναι και θα είναι πηγή γνώσης και δημιουργίας και σ αυτό θα υπάρχουν άνθρωποι - μορφές ...Βεληνεκούς ισχυρότερου αυτών που ανέφερε ο κ. Ν.Δ.. Απλώς δεν έκατσαν να "παίξουν τη φάτσα τους" πουθενά γιατί απλώς δεν τους ενδιέφερε....

andy dufresne είπε...

cocteau_twin καλύτερα να λεγόσουν this mortal coil.

kkai-Lee είπε...

Ω Job ( πως σε λένε )
Ω Bill Gates

Ω σας ευχαριστούμε από καρδιάς γιατί χάριν σε σας σήμερα μπλοκάρουμε.

Αν δεν είσαστε εσείς
τι θα κάναμε σήμερα εμείς.

Χάριν στα επιτεύγματα σας σήμερα είμαστε όλοι ευτυχισμένοι,( μέσα στην τρελή χαρά ), αφού μπορούμε να εκτονωνόμαστε, να βριζόμαστε να αγαπιόμαστε διαδικτυακά.

Χαλάλι σας τα δις

Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο σας
εμείς οι μικροί και ασήμαντοι μπλοκάδες

Σε συγχωρούμε Job που άφησες την μάνα του εξώγαμου παιδιού σου να ζει από το επίδομα κοινωνικής πρόνοιας και που είσαι κακός χαρακτήρας ( ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος )
Σε συγχωρούμε και σένα Bill για τα μονοπώλια σου( ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος )

Σημασία έχει που πετύχατε και συ Job όπως και ο φίλος σου ο Gates.

Σημασία έχει που ( σ’ αυτούς τους ύποπτους καιρούς ) άμα είσαι έξυπνος και μάγκας τα παίρνεις τα δις. Και όχι για τίποτα άλλο δηλαδή αλλά για να δίνεις και στα Αφρικανάκια και από Bill να γίνεις Saint Bill ή άλλως, Άγιος Βασίλης.

Υ.Γ. Εμένα η ομιλία του Job δεν μου άρεσε καθόλου.
Και οι 3 ιστορίες του ήταν ανούσιες. Εδώ σ’ αυτό το Blog
( αλλά και σε άλλα ) γράφονται ποοολύ καλύτερα και ποοολύ πιο σημαντικά πράγματα. Ούτε και ο ίδιος μ’ αρέσει. Ακούς εκεί να ταλαιπωρεί τη γυναίκα που του χάρισε το παιδί του.

Χρυσό να μου τον κάνεις δεν τον αγοράζω μιαν μπακκίρα ( δυο δεκάρες ).

Debby είπε...

Χαίρομαι που στον κόσμο υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι σαν τον jobs που (επιτέλους) χαρίζουν αισιοδοξία στον κόσμο μεταφέροντας μας έμπρακτα το νόημα που θα έπρεπε να έχει όλων μας η ζωή.
Η ζωή είναι παιχνίδι (όχι αυτό της Δρούζα βέβαια!!!)και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε.

Χαίρομαι επίσης που κατάφερε να γίνει πλούσιος ο συγκεκριμένος γιατί μόνο έτσι το μήνυμα του μπορεί να διαδωθεί σε ένα κόσμο που λατρευει το χρήμα. Αν ήταν φτωχός και έλεγε τα ίδια, πως γλυτωσε από τον θάνατο, πως νιώθει ευτυχισμένος και δημιουργικός με την δουλειά που κάνει λίγοι θα ήταν αυτοί που θα έδιναν νομίζω σημασία στα λόγια του.
Τον Jobs πρώτη φορά (ντρέπομαι...) τον άκουσα απο αυτό εδώ το post.

Τις ταινίες της Pixar όμως τις έχω δει όλες και τις λατρευω!!
Είναι σπουδαίες για ένα λόγο κυρίως, αυτόν που ανέφερε και η aphrodite σε ένα της σχόλιο... Το βλέπεις ευχάριστα με τα παιδιά σου και αν ακούσεις την λέξη "τσανά" δεν βγάζεις σπυριά!!!

Ecumene είπε...

@CsLaKoNaS Απλώς δεν έκατσαν να "παίξουν τη φάτσα τους" πουθενά γιατί απλώς δεν τους ενδιέφερε....
Η Διαφορα μεταξυ Ελλαδας Αμερικης..
εκει "παιζουν τη φατσα τους"..
δεν κρυβονται οπως οι Ελληνες καθηγητες...

harrygreco είπε...

Εχει αναρωτηθει κανεις μηπως η " μανα του εξωγαμου " ηταν μια σκυλα που παγιδεψε τον Τζομπς για να του φαει λεφτα ? Οπως τοσες ισχυριζονται βιασμο/σεξ. παρενοχληση & ο,τι βγαλουν απο τον εκβιασμο ? Οπως τοσοι εκμεταλλευονται τη ελευθερια του λογου & βγαζουν δυσφημιστικους λιβελλους σαν " βιογραφιες " ?

CsLaKoNaS είπε...

@Εργοτελίνα: Η Διαφορα μεταξυ Ελλαδας Αμερικης..
εκει "παιζουν τη φατσα τους"..
δεν κρυβονται οπως οι Ελληνες καθηγητες...

Αν εννοείς ότι κρύβονται πίσω από εταιρίες και τσεπώνουν 10 μισθούς, σύμφωνοι. Κατά τα άλλα μια χαρά παίζουν τη μούρη τους οι καθηγηταράδες μας με τη δουλειά των μεταπτυχιακών-διδακτορικών τους....

Υ.Γ. ... πες ότι είσαι συντοπίτισσα από Ηράκλειο Κρήτης να γουστάρω...Εργοτελάρα φορέβερ

roumpliof είπε...

Ο μέγας αδικημένος είναι ο ξεχασμένος άνθρωπος το θύμα της γενικής ευημερίας που απολαμβάνει την μικρόχερη μερίδα των αγαθών. Στην ουσία πρόκειται για την πλειοψηφία των αμερικανών που η προκαθορισμένη αποτυχία τους λειτουργεί ως μέτρο αξιολόγησης της μικρής μερίδας των επιτυχημένων και συμβάλει στη διαιώνηση του αμερικανικου μύθου της επιτυχίας.
ΑΜΕΡΙΚΗ: Η τραγωδία ενός λαού που ήρθε σε σύγκρουση με τα ιδανικά του.
Με εκτίμηση Roumpliof.

vassiliskou είπε...

@ergotelina,

EISAI HDH STA 22!!! EIKOSI-DYO!!!

zoi ektos blog exeis?

Ecumene είπε...

Tελοσπαντων,για το κλιμα λεω,οτι στη Δυση δεν ειναι τοσο ακαδημαικο,αντινεανικο οπως εδω.
Σου αρεσει η νοοτροπια των εδω καθηγητωνς;..δε βλεπω το λογο να μην πιεζουμε για κατι καλυτερο,ακομα και να παιξουν τις φατσες τους στο κοινο με την αξιολογηση,που θα τους επιφυλαξει,για να ειμαστε και επικαιροι...
@vasil,ναι εχω στο διπλανο παραθυρο.

CsLaKoNaS είπε...

@Εργοτελίνα: Ουδεμία σχέση της Δύσης και Αμερικής με το Ελλαδιστάν. Καμία όμως....
Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες αλλά είμαστε και οι δύο οφμπλογκ...:)

harrygreco είπε...

Καταλαβα πώς μπορει κανεις να παρασυρθει απο ασημαντες αφορμες & να κανει...15 σχολια. Απο αυριο θα τηρησω εθελοντικα τον κανονα 3 σχολια/ημερα Χ 100 λεξεις/σχολιο.

gargoyle είπε...

‘ (…) ο Jobs και ο Ellison ήταν παιδιά από ανύπαντρες μητέρες και δόθηκαν για υιοθεσία σε άλλες οικογένειες. Άλλαξαν τη ζωή των ανθρώπων περισσότερο από πολλούς ακτιβιστές και επαναστάτες.’

Αυτό είναι fallacy. Συγκρίνονται ανόμοια πράγματα για να εξαχθεί ένα επιθυμητό πειστικό συμπέρασμα.

‘Οποιοσδήποτε άλλος (ιδιαίτερα Ρωμιός) θα είχε βυθιστεί στην γκρίνια, την μιζέρια και την αυτολύπηση.’

Αυτό πάλι είναι γενίκευση. Ενίοτε χρησιμοποιείτε τη ‘γκρίνια, μιζέρια και αυτολύπηση’ για να καταδικάσετε τη ‘γκρίνια, μιζέρια και αυτολύπηση’.

Γενικά: Συμφωνώ με lefteri kritikaki και deepest blue, είτε θα κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα, είτε θα πάρουμε τη βαλίτσα μας και θα την κάνουμε. Η κλάψα και οι λίβελοι είναι για τύπους σαν το harry που τις εργάσιμες ώρες σχολιάζουν στο blog και μετά παριστάνουν τους productive businessmen. Αγαπητέ αν δουλέψεις και λίγο (έστω 8-2) θα δεις τη γλύκα.

heinz: Σε διαβάζω φανατικά. Προσεγγίζεις τα θέματα μακροσκοπικά και μεθοδολογικά. Πολύ καλός.

ΙΣ είπε...

Η ζωή μας είναι μια πορεία στο χάος. Κάθε μας κίνηση, κάθε απόφαση, κάθε σκέψη, κάθε πράξη μπορεί να αλλάξει αυτήν την πορεία. Μπορεί να αλλάξει την πορεία του κόσμου. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τις συνέπειες μιας πράξης μας. Μια ανάσα, μια ηλιαχτίδα, ένα στραβοπάτημα, ένας θόρυβος μπορεί να έχουν καταλυτική δράση. Όπως μια πεταλούδα που μπορεί να προκαλέσει έναν τυφώνα. Για κάποιον η εγκατάλειψη των σπουδών μπορεί να είναι η αυτοκαταστροφή του. Για άλλον η σωτηρία του. Και όταν κοιτάμε τη ζωή μας από μακριά συνειδητοποιούμε το βάρος μιας απόφασής μας, που τότε φαινόταν (και ίσως να ήταν) ασήμαντη.

Κάθε άνθρωπος, μέσα στη μοναδικότητά του (και μοναξιά του) πορεύεται στο άγνωστο. Δεν υπάρχει πεπρωμένο, δεν υπάρχει κάρμα. Μόνο χάος. Τα γονίδια είναι το υπόβαθρο. Το περιβάλλον το πλαίσιο της δράσης μας. Κι εμείς φυλακισμένοι σε ένα προκαθορισμένο απειροσύνολο δυνατοτήτων.

Ένα νετρίνο από τη Μεγάλη Έκρηξη ταξίδεψε επί δισεκατομμύρια χρόνια και μόλις έφτασε στον εγκέφαλό μου. Εκεί, απορροφήθηκε από ένα ηλεκτρόνιο της εσωτερικής στοιβάδας ενός ατόμου άνθρακα, που συμμετέχει στη δόμηση της φωσφολιπιδικής διπλοστοιβάδας της κυτταρικής μεμβράνης ενός νευρώνα στο μεσολόβιό μου. Ακολούθησε η αναστολή της ελευθέρωσης ενός νευροδιαβιβαστή από την προσυναπτική μεμβράνη σε μια σύναψη αυτού του νευρώνα και έτσι, διακόπηκε για μια στιγμή ο ειρμός των σκέψεων και των συναισθημάτων μου. Δεν πειράζει· αυτά συμβαίνουν...

Nikos Dimou είπε...

Λυπάμαι που σήμερα - λόγω πολύ φορτωμένου προγράμματος δεν προλαβαίνω να απαντήσω σε πολλά σχόλια.

Τα διάβασα πάντως όλα! Και σε μερικά επιφυλάσσομαι να απαντήσω αύριο

Δύο παρατηρήσεις πριν πάω για ύπνο:

Για το "μονοπώλιο" της Microsoft. Ευτυχώς που υπάρχει! Σκέφτεστε να είχαμε 15 λειτουργικά συστήματα μη συμβατά μεταξύ τους; Θα ήταν το χάος και ο θάνατος της πληροφορικής.

Η ομιλία μου ήταν (περίπου) το κείμενο του ποστ.

Και ναι - οι μεγάλοι επιχειρηματίες είναι οραματιστές και δημιουργοί. Έχουμε διαποτιστεί από το κλισέ του "στυγνού καπιταλιστή" και δεν καταλαβαίνουμε πως τα χρήματα από ένα σημείο και πέρα δεν παίζουν γι αυτούς κανένα ρόλο. Ειδικά σε τομείς δημιουργικούς που χρειάζονται φαντασία και διαίσθηση όπως η πληροφορική, όποιος δεν έχει όραμα γίνεται ψιλικατζής.

apousia είπε...

@ισ
Το σχόλιό σας τα έχει όλα:
ρεαλισμό,ποίηση,κβαντομηχανική,κυτταρική βιολογία,νευροφυσιολογία,μοριακή γενετική
και δεν ξέρω τι μου ξέφυγε..
Κρατάω το
''Κάθε άνθρωπος, μέσα στη μοναδικότητά του (και μοναξιά του) πορεύεται στο άγνωστο..''

Debby είπε...

@ΙΣ
Πολύ όμορφη προσέγγιση, πολύ όμορφο και περιεκτικό κείμενο, πολύ όμορφα μπλεγμένος ο ορθολογισμός της ιατρικής και του χάους της ζωής...

Somebody961 είπε...

@j95:
"Αυτό δεν είναι τίποτα. Εγώ άκουσα ότι θεραπεύει τυφλούς με το άγγιγμά του."

Ναι, εσένα θα πρέπει σίγουρα να σε αγγίξει ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣ το τι θα έπρεπε να κάνουν και εδώ λάτσηδες, βισσοβανδές και λοιποί.
Ακόμα και αν το κάνει από σκοπιμότητα, εμένα δεν θα με πείραζε καθόλου αν ήμουν πεινασμένο παιδάκι της Αφρικής...

emfortos είπε...

H μαγεια του σχολιου ειναι να σε πηγαινει πιο περα απο το γενικο, το συνηθες.

Να μπορεις να φορτωνεις, να ονειρευεσαι, να ατενιζεις την επομενη μερα πιο δημιουργικα, να γινεσαι πιο ανθρωπινος.
Θελουμε την ελπιδα για το αυριο,το καλυτερο.Με οραμα.

Η μοιρολατρικη διυλιση κ αψυχη επιστημοσυνη μαζι με παραδειγματα συνηθους πορειας ανθρωπων γυρω μας
δεν αποδυναμωνουν το σχολιο,αλλα μας προσγειωνουν στη φωλιτσα του ακινητου κ ανικητου μιζεροχωρου μας

Αν θελουμε να αρκεστουμε σε μια πρακτικη κ απλοικη αλλα κ απλη ερμηνεια της ζωης μας κ των αλλων
χωρις τα νοητικα κ ψυχικα απροοπτα
κ τις κινητηριες δυναμεις που ωθουν τους ανθρωπους στη δημιουργια κ το
ονειρο
μπορουμε να πουμε οτι απο ηλεκτρονια κ νουκλεονια ηρθαμε στο φως της μερας
σε ηλεκτρονια κ νουκλεονια θα καταληξουμε στο τελος.

Μας αρκει τετοια περιηγηση;;

Ας ειμαστε "χαοτικοι" ρεαλιστες λοιπον!

Ας ξεπερασουμε σε αισιοδοξη ματια
αυτον τουτον τον δασκαλο μας

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
emfortos είπε...

@ ισ
Ωραιο το σχολιο σου.

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Nikos Dimou said...
«Για το "μονοπώλιο" της Microsoft. Ευτυχώς που υπάρχει! Σκέφτεστε να είχαμε 15 λειτουργικά συστήματα μη συμβατά μεταξύ τους; Θα ήταν το χάος και ο θάνατος της πληροφορικής.»


Ασφαλώς. Γιατί μετά από ένα όριο διάδοσης της χρήσης των υπολογιστών η συμβατότητα έγινε πλέον αναγκαστικά το κλειδί της επιχειρηματικής επικράτησης. Εκεί κέρδισε το παιχνίδι ο Gates, μάλλον ανεπιγνώστως και χωρίς να το έχει επιδιώξει. Όπως ήρθαν τα πράγματα κάποιος έπρεπε να στεφθεί επειγόντως βασιλεύς. Και αυτό έγινε. Ελαφρά τη καρδία βεβαίως. Διότι τότε, στην πρώιμη ακόμη εποχή της ανάπτυξης, καμιά φαντασία δεν μπορούσε να προβλέψει την συνέχεια. Ακόμη και σήμερα, που φτάσαμε να υλοποιούμε το δόγμα «κανένα σπίτι χωρίς ΗΥ», δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τις ριζικές μεταβολές που θα φέρει στον τρόπο ύπαρξης μας τις 2 – 3 επόμενες δεκαετίες η καθολική δικτύωση.
Υπό την έννοια αυτή τουλάχιστον τα λειτουργικά προγράμματα και τα παρεμφερή άυλα θεμελιώδη στοιχεία του κορμού των υπολογιστικών συστημάτων θα έπρεπε ήδη να αποτελούν δημόσιο αγαθό, να είναι ανοικτά σε όλους και η εξέλιξη τους, (από ιδιώτες ασφαλώς – ίσως και την ίδια την Microsoft), να καθορίζεται από έναν αξιόπιστο διεθνή οργανισμό. Διότι το μέλλον της ανθρωπότητας, (και πιστεύω ότι δεν θα διαφωνήσετε ότι καλώς ή κακώς αυτό είναι ένα μεγάλο και κρίσιμο κομμάτι του μέλλοντος μας), δεν μπορεί να υποτάσσεται στις σκοπιμότητες ούτε ενός ανθρώπου, ούτε μιας εταιρείας, ούτε ακόμη και ενός ισχυρού κράτους. Το ζήτημα είναι τόσο κρίσιμο ώστε βρίσκεται έξω από τα αποδεκτά όρια της απόδοσης των δικαιωμάτων που αφορούν στην ανάπτυξη της εν γένει επιχειρηματικότητας και στην αυτόβουλη διαχείριση της πνευματικής ιδιοκτησίας. Άλλωστε η Microsoft έχει εισπράξει δυσανάλογα πολλά χρήματα σε σχέση με αυτά που έχει παράγει και διαθέσει όλα αυτά τα χρόνια. Μέχρι πότε θα συνεχίζει; Είναι σαν να έχουμε δώσει σε κάποιον το δικαίωμα να αφαιρεί τον αέρα από το περιβάλλον, να τον αποθηκεύει για λογαριασμό του και στην συνέχεια να τον πουλάει σε συσκευασίες μίας χρήσης. Όποιος δεν έχει να αγοράσει απλά πεθαίνει. Περισσότερο πραγματικό παράδειγμα είναι αυτό που αφορά στις εταιρείες βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων. Επιδίωξη λοιπόν αυτών των φιλάνθρωπων είναι να εξαφανίσουν σταδιακά όλους τους φυσικούς σπόρους σιταριού, καλαμποκιού κ.λ.π. και να τους αντικαταστήσουν με μεταλλαγμένες γενετικά προηγμένες ποικιλίες οι οποίες θα προστατεύονται με αιώνιες πατέντες. Φυσικά οι αγρότες θα πρέπει να αγοράζουν κάθε χρόνο τους σπόρους τους από τις εταιρείες αυτές χωρίς δικαίωμα να κρατούν μετά την συγκομιδή ένα μέρος της παραγωγής τους για την επόμενη σπορά. Έτσι οι πεινασμένοι του κόσμου θα αποκτήσουν ισόβια υποχρέωση συντήρησης της αμερικανικής ευμάρειας. Είναι βέβαιο ότι η προστασία του νέου συστήματος εξελιγμένης φεουδαρχίας θα αναληφθεί αξιόπιστα από τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.
Αλλά για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα, θα μου πείτε ότι ο Gates είναι καλός, φιλάνθρωπος και οραματιστής και θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για μας. Τότε θα ήταν προτιμότερο να αφήσει τις επιχειρήσεις και να εκτεθεί για πρόεδρος. Οι ΗΠΑ χρειάζονται επειγόντως έναν σοβαρό άνθρωπο.

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

ΙΣ said...

"Ένα νετρίνο από τη Μεγάλη Έκρηξη ταξίδεψε επί δισεκατομμύρια χρόνια και μόλις έφτασε στον εγκέφαλό μου. Εκεί, απορροφήθηκε από ένα ηλεκτρόνιο της εσωτερικής στοιβάδας ενός ατόμου άνθρακα... ..."


Τα νετρίνα γιατρέ μου δεν απορροφώνται. Μας διαπερνούν και φεύγουν προς το χάος. Φεύγουν. Δίνουμε δισεκατομμύρια για να κρατήσουμε εν δυό και να συνομιλήσουμε μαζί τους εκεί στον βυθό της Πύλου.

Somebody961 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Somebody961 είπε...

@axyro
"Όσο για την απίστευτη συκοφαντία σας ότι ο χριστιανισμός μισεί το σώμα, αντί οποιασδήποτε άλλης απαντήσεως θα σας πω ότι το μισεί τόσο, ώστε να διδάσκει ότι το σώμα είναι φτιαγμένο με τα χέρια του ίδιου του... Θεού!"

Ναι, εκεί είναι και το τραγικό της υπόθεσης. Μας έπλασε όμοια με εκείνον και την ίδια στιγμή μας λέει να το αρνούμαστε!
Αυτοακυρώνεται!

Τι ηλίθια εβραικά παραμύθια... Απευθύνονται σε αυτούς που τα πιστεύουν.

harrygreco είπε...

Σηκωθηκα...& δεν βρισκω ψυχη. Η νυχτερινη ζωνη ειναι φρη απο κανονες,για ξεσαλωμα,αλλα αποψε εχει ερημια.

Aphrodite είπε...

Η γυναίκα στέκεται εκνευρισμένη μπροστά στο τραπεζάκι στο χωλ του πολυτελούς, ασπόμαυρου σπιτιού με το Ph. Stark meets Chromium un-ltd στυλ των 90'ς. Κόκκινος χαρτοφύλακας, πετάει μερικά έγγραφα μέσα, κουμπώνει ρολόϊ, στρώνει μαλλιά κοιτώντας φευγαλέα τον καθρέφτη, φωνή-λεπίδα:

-Α, σηκώθηκες?

Τύπος παρωχημένου άγριου νιάτου, αξύριστος, κολλεγιακή μπλούζα, boxers, χασμουρητό, ξύσιμο πισινού, φωνή - μαχμουριάση:

- Τι έγινε, από τώρα meeting στο club των.. στερημένων γυναικών? (γέλιο) καλα, ένα αστειάκι έκανα, να δω το κορίτσι μου...

Την πλησιάζει και ΦΑΑΑΑΑΑΠ! καταπέλτης το χαστούκι - τού'φυγαν τα γυαλιά στο πάτωμα, κρατάει το μαγουλό του σα γκομενάκι, δεν το πιστεύει.

-Τι κανεις μωρή, τρελλάθηκες, Σου έστριψε εντε-

-ΣΚΑΣΕ ΗΛΙΘΙΕ ΠΟΥ ΝΟΜΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΚΟΜΕΝΙΛΙΚΙΑ ΣΟΥ! (η φωνή της αρχίζει να τσακίζει, τρέμει από τα νεύρα της, συγκρατεί με κόπο τον εαυτό της να μην τρέξει σα μικρό κορίτσι και να φύγει κλαίγοντας)

-Ξέρω! Και μάλιστα-

-ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ! Λες αηδίες τώρα, σε τσίμπησε μύγα όταν σου είπα ότι θα μεταφέρω το μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών στα παιδιά direct, παρακάμπτοντας εσένα και φοβήθηκες ότι-

-Ηρθε εδώ!

-Ποιός?

-Ποιά θες να πεις...

-Ναι, τι, ποιά?

-Η γκόμενα που αυτή τη φορά άφησες έγκυο, και θα το κρατήσει- και μη μου πεις ότι κι αυτή σε παγίδεψε, σαν την πρώτη, που-

-ΑΑΑΑΑΑΑ, για στά' για στά'! Ποιά εννοείς και τι μου τσαμπουνάς τώρα! Εγώ ποτέ δεν θα έκα-

-ΣΚΑΣΕ ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΜΡΟΣΤΑ ΜΟΥ! Να πάρεις τις μετοχές σου και τις εταιρείες σου και τον όμιλό σου ολοκληρο & να τον βάλεις στον κόλο σου, τα παιδιά θα τ'αφήσεις έξω από αυτά, μη τυχόν και μάθουν τίποτα, τόσα χρόνια καλύπτω τις βρωμοδουλειές σου... Μού'χεις χώσει ένα σκασμό λεφτά, μου άνοιξες και δικό μου "μαγαζί" για να παιζω, να μη σ'ενοχλώ, αλλά βλέπω άπαξ και το σπουδάσουμε το μ****, δε μας αφήνει να το ξεχάσ-

-ΣΤΑΜΑΤΑ! Δεν ξέρεις τι λες, εγώ ουδέποτε -

-Τελείωσε. Ηρθε και μου τα είπε όλα, τέρμα, πες της να το ρίξει, κράτα το, κάντο μπλάστρι, εγώ δεν άντεχω άλλο, φεύγω, με περιμένει ο σωφέρ, θα σου στείλω τον δικηγόρο μου αύριο, you'll pay through your nose... ΑΛΗΤΗ!

Ερώτηση: μεταξύ ποίου ζεύγους θα μπορούσε να έχειδιαδραματιστεί ο διάλογος?:
α. Τάσος Παπαδό* & Μαιρούλα Καραμή* κάπου στο Πανόρμα Θεσσαλονίκης?
β. Πέτρος Κωστο* & Τζένη Μπαλα* κάπου στα βόρεια προάστεια Αθηνών ?
γ. Steve Jo* & Laureen Po* κάπου στην California στις USA?
δ. All of the above?
ε. None of the above?

vaggelis papavasiliou είπε...

somebody
εβραικά?????
γιατί όχι μογγολικά?

Aphrodite είπε...

@harry,

one more to come!

pagis είπε...

ΝΔ:
"...Για το "μονοπώλιο" της Microsoft. Ευτυχώς που υπάρχει! Σκέφτεστε να είχαμε 15 λειτουργικά συστήματα μη συμβατά μεταξύ τους; Θα ήταν το χάος και ο θάνατος της πληροφορικής...

Μα αυτό είναι το πρόβλημα, γιατί αν είχαμε 15 λειτουργικά η συμβατότητα σε στάνταρτς θα ήταν δεδομένη. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να έχουμε μόνο ένα κατασκευαστή αυτοκινήτων;

Αυτή την στιγμή η Microsoft δεν βασίζεται σε αναγνωρισμένα στανταρτς και κάνει μονοπώλιο πάνω σε αυτό πχ το word της Microsoft δεν είναι αναγνωρισμένο στάνταρτ, το html είναι.

Άλλωστε για μονοπωλιακές καταχρήσεις έχει καταδικαστεί και σε Αμερική και Ευρώπη αρχικά.

Το ότι το Ιντερνέτ έχει επιτυχία δεν βασίζεται στην Μικροσοφτ που αρχικά το πολέμησε, αλλά στο ότι έχει στηριχτεί σε αναγνωρισμένα στάντανρτς πχ TCP/IP, κτλπ.

Aphrodite είπε...

Η γυναίκα στέκεται εκνευρισμένη μπροστά στο τραπεζάκι στο χωλ του πολυτελούς, μίνιμαλ σπιτιού με το Mother Nature meets D-sign all στυλ των 00'ς. Μεγάλη, "μαμαδίστικη" λουλουδένια τσάντα, πετάει μερικά έγγραφα μέσα, κουμπώνει ρολόϊ, κάνει μικρή κοτσίδα χωρίς να κοιτάει καν τον καθρέφτη, φωνή-λεπίδα:

-Α, σηκώθηκες?

Τύπος σπασίκλα από γεννησιμιού του, αξύριστος, κολλεγιακή μπλούζα, φακίδες με ρυτίδες, χασμουρητό, ξύσιμο πισινού, φωνή - μαχμουριάση:

- Τι έγινε, πότε είπε ότι θα αρχίσει το meeting να δω αν προλαβαίνω να πιώ ένα καφέ, που είναι η Ιουλί-

Την πλησιάζει και ΦΑΑΑΑΑΑΠ! καταπέλτης το χαστούκι - τού'φυγε η μασέλλα στο πάτωμα, κρατάει το μαγουλό του σα γκομενάκι, δεν το πιστεύει.

-Τι κανεις μωρή, τρελλάθηκες, Σου έστριψε εντε-

-ΣΚΑΣΕ ΗΛΙΘΙΕ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΑΝΤΕΧΩ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΝΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΗΔΗΧΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΒΟΥΙΞΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ! (η φωνή της αρχίζει να τσακίζει, τρέμει από τα νεύρα της, συγκρατεί με κόπο τον εαυτό της να μην τρέξει σα μικρό κορίτσι και να φύγει κλαίγοντας)

-Ξέρω! Και μάλιστα-

-ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ! Λες αηδίες τώρα, σε τσίμπησε μύγα όταν σου είπα ότι θα στείλω τα παιδιά σε ειδικό σχολείο εσωτερικά στην Αγγλία, μια κι εδώ φοβαμαι για την ασφάλειά τους και φοβήθηκες ότι-

-Βρήκα έναν!

-Ποιόν?

-Ποιόν ακριβώς θες να πεις...

-Ναι, τι, ποιόν?

-Το πρωτοπαλλήκαρό σου, τον σωματοφύλακά σου τον Γιάννη, και για να μη μου πεις τίποτα, ακόμη δεν έχω πηδηχτεί μαζί του αλλά πλέον φεύγω, παίρνω τα μωρά και μη την είδατε, μην την απαντήσατε-

-ΑΑΑΑΑΑΑ, για στά' για στά'! Ποιόν εννοείς και τι μου τσαμπουνάς τώρα! Εσύ ποτέ δεν θα έκα-

-ΣΚΑΣΕ ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ! Να πάρεις τις έδρες σου και τα Υπουργιλίκια σου και τα λεφτά σου και το πρόσωπό σου που το ξέρουν όλοι και τη γουρουνιά σου & να τα βάλεις στον κόλο σου, τα παιδιά θα τ'αφήσεις έξω από αυτά, μη τυχόν και μάθουν τίποτα, τόσα χρόνια καλύπτω την ψυχρότητά σου.. Μού'χεις χώσει ένα σκασμό λεφτά, μου άνοιξες και δικό μου "μαγαζί" και καλά για να γιατροπορεύω, να μη σ'ενοχλώ, αλλά βλέπω άπαξ και το ξεχάσουμε το μ****, δε μας αφήνει να το θυμηθ-

-ΣΤΑΜΑΤΑ! Δεν ξέρεις τι λες, εγώ ουδέποτε -

-Τελείωσε. Ηρθε και μου τα είπε όλα, τέρμα, πώς με βρίζεις πίσω από την πλάτη μου, ότι άντρα μ'ανεβάζεις κι άντρα με κατεβάζεις και δε σου τη σηκώνω, ε λοιπόν, κάν'την μπλάστρι, εγώ δεν αντέχω άλλο, φεύγω, με περιμένει ο Γιάννης, θα σου στείλω τον δικηγόρο μου αύριο, you'll pay through your nose... ΑΛΗΤΗ!

Ερώτηση: μεταξύ ποίου ζεύγους θα μπορούσε να έχει διαδραματιστεί ο διάλογος?:
α. Μάνος Παπαδό* & Χαρούλα Καραμή* κάπου στο Πανόρμα Θεσσαλονίκης?
β. Κώστας Καραμαν* & Νατάσ* Καραμαν* κάπου στα βόρεια προάστεια Αθηνών ?
γ. Bill Gat* & Melinda Gat* κάπου στην Washington στις USA?
δ. All of the above?
ε. None of the above?

Aphrodite είπε...

Συγνώμη, είναι "Πολιτιλίκια", όχι "Υπουργιλίκια", η ώρα βλέπετε...

Κα-ληνύχτα σας παιδιά,
τρα-λα-λα, τρα-λα-λα!
(-ΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖ

Aphrodite είπε...

Πάω η έρμη να κλείσω τον υπολογ να παω να ξεραθ, και πεφτ πανω σε:

http://moneycentral.msn.com/content/invest/extra/P150732.asp?GT1=8180

"McDonald's wants a digital-age makeover"

McDonald's, whose restaurants are visited by more than 40 million people every day, has moved aggressively over the past three years to revamp its menu and attract a new breed of customer.

McDonald's promises to be a 'forever young' brand," says John Miologos, vice-president of worldwide architecture, design, and construction at McDonald's Corp. "We have to deliver on that promise."

What will the new McDonald's look like? The signature mansard roof? History. "The big red roof looks too dated today," says John Bricker, creative director at design firm Gensler's brand-strategy arm, Studio 585. It's being replaced by a flat roof topped by a newly designed, contemporary, golden sloping curve. Ronald McDonald appears safe: The mascot was given a leaner, sportier look just last year.

"Think iPod: clean lines, simplicity," says Miologos.

Ε, όπως και νά'χει, είναι ένα κομπλιμέντο!
(-ΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖ!!!!!!!

Lefteris Kritikakis είπε...

Εμ βέβαια κι άλλαξε τη ζωή πολλών. Κι αυτός και άλλοι που ΕΡΓΑΖΟΤΑΝ. Όχι σαν τους λεχρίτες που έχουν κάνει επάγγελμα τις διαδηλώσεις και έχουν πάρει πτυχίο στην Ανωτάτη Πατρική Υποστήριξη (διαδηλώνω με τα λεφτά του μπαμπά).

"Opportunity is missed by most people because it is dressed in overalls and looks like work."
(Thomas Edison)

magnon είπε...

Μόλις τελείωσα την βιογραφία του Βιτγκενστάιν, και μένω άφωνος. Αυτό θα πει γίγαντας του πνεύματος, ένα παράδειγμα προς μίμηση. Ένας ταπεινός αλά σοφός άνθρωπος που διαμόρφωσε την σύγχρονη σκέψη. Όσο για τον Jobs, χωρίς να θέλω να αντιλέγω στα λεγόμενα της πλειοψηφίας εδώ, δεν με εντυπωσιάζει καθόλου, και η ομιλία του ήταν ανούσια, βαρετή, ουδέν το ενδιαφέρον. Ένας μη έξυπνος αλά ταλαντούχος άνθρωπος, βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στον κατάλληλο χώρο και άρπαξε την ευκαιρία. Τέτοιοι υπάρχουν παντού, και λίγο μετράει αν γίνανε μεγιστάνες του πλούτου, ή έμειναν στο έβγα της γειτονιάς λόγω ατυχιών. Ο παράγοντας τύχη είναι ανυπολόγιστος. Εν τούτοις, θα παρακαλούσα κάποιον πιο ευφυή από μένα να μου εξηγήσει το βαθύτατο φιλοσοφικό νόημα της ρήσης «stay hungry, stay foolish», διότι ή ταπεινότης μου αδυνατεί να συλλάβει αυτό το συγκλονιστικό βαθυστόχαστο μήνυμα, αλά το αντιλαμβάνομε σαν κάτι το πολύ ρηχό και ανάξιο αναφοράς. Έχω διαβάσει και πιο σοφιστικέ τσιτάτα, όχι όμως πιο χαζά.

Ανώνυμος είπε...

"
πίσω απ' το νου μου το λευκό
και την ηχώ του χρόνου
δίδυμη νύχτα το κακό
που πυρπολεί το φως μου
θειάφι μυρίζει το νερό
σκουριά κυλάει στο αίμα
το μόνο πούχω καθαρό
ειν' το δικό σου βλέμμα
εγώ λυγμών καρπός
εγώ ματαίων κόπος
εγώ ο άκτιστος ναός
εγώ κρανίου τόπος
κι εσύ της γης πνοή
το πρωινό του Απρίλη
με του ονείρου το φιλί
μου γλύκανες τα χείλη
όλου του κόσμου τα δεινά
νιώθω δικά μου χρέη
σαν ασκητής που τυραννά
το σώμα που δεν φταίει
μ' ακολουθούν βαριές σκιές
και μια σιωπή που καίει
μόνο απ' τα χείλη σου ό,τι λες
σαν αεράκι πνέει
"

RObiN-HoOD είπε...

Καταπληκτικό κείμενο …

Ανώνυμος είπε...

καλημερα στην μπλογκοπαρέα!!

behind_the_words said...

Μόλις τελείωσα την βιογραφία του Βιτγκενστάιν, και μένω άφωνος. Αυτό θα πει γίγαντας του πνεύματος, ένα παράδειγμα προς μίμηση.

ποιος ειναι αυτος, γερμανός????

magnon είπε...

Βιτγκενστάιν γράφετε Wittgenstein (νομίζω).
Ο τόνος στην πρώτη συλλαβή.
Είναι αυστριακός.

Μπορείς να μου πεις πως έκανες edit το σχόλιο σου’;

Haris είπε...

Μακάρι να διάβαζαν (ιδίως)αυτό το άρθρο σας κύριε ΝΔ κάποιοι ψευτογιάπηδες και ψευτογιάπησες διευθυντικά στελέχη (πολυεθνικών ως επί των πλέιστων)που δείχνουν τρομερή απέχθεια σε οτιδήποτε καινοτόμο προέρχεται από ανθρώπους...

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα!

Επισκοπώ το νυχτερινό τοπίο!

Υπάρχει μία βασική παρεξήγηση. Ο Jobs δεν συγκρίνεται με τον Wittgenstein ούτε παραλληλίζεται με τον Proust. Έλεος υπερ-σοφιστικέ διανούμενοι! Ο άνθρωπος είναι επιχειρηματίας, άλλαξε την ζωή μας με την εφεύρεση του Προσωπικού Υπολογιστή, το design των συσκευών του ("Think iPod: clean lines, simplicity που έγραψε και η Θεά) τον νεο τρόπο διάδοσης και ακρόασης της μουσικής. Δεν είναι όμως ούτε φιλόσοφος ούτε καλλιτέχνης - αλλά ένα ιδιοφυής επιχειρηματίας. ("Μη-έξυπνος" έγραψε ο behind the words - σκέψου και να ήταν). Το σλόγκαν που ενόχλησε μερικούς είναι πολύ δυνατό και πρωτότυπο για τον χώρο των επιχειρήσεων (και δεν είναι χαζό - απηχεί ένα πανάρχαιο Ko An του Zen Βουδισμού).

Έχω την εντύπωση ότι πολλοί γράφουν μόνο και μόνο από πνεύμα αντιλογίας ή για να κάνουν τον έξυπνο.

Σχετικά με τα πολλά λειτουργικά λέει ο Pagis "αν είχαμε 15 λειτουργικά η συμβατότητα σε στάνταρτς θα ήταν δεδομένη". Εμένα μου λες; Τόσα χρόνια δεν μπoρούσαμε να μεταφέρουμε ένα περιεχόμενο από Mac σε Windows, Linux, Beos, Unix...

Αφροδίτη - νέα σειρά: "Συζυγικοί Διάλογοι". Άντε, ψήνεται το βιβλίο...

Nikos Dimou είπε...

Και για να μας προλαβαίνει και η γλυκειά Παράγραφος (βλέπε το χθεσινό πρωινό σχόλιο της) σήμερα δεν θα ανεβάσω νέο ποστ. Συνεχίζουμε τον σχολιασμό του χθεσινού - αλλά κάνουμε και καμία βόλτα, τώρα που έφτιαξε ο καιρός.

(Η Παράγραφος είναι δικαιολογία. Το κάνω για να με προλαβαίνω κι εγώ... Έχω αφήσει πολλά πράγματα πίσω).

harrygreco είπε...

Να επαναλαβω σημερα καποιους κανονες που εχω σκεφτει για τη βελτιωση του μπλογκ. Εγω & οποιος θελει θα τους ακολουθησουμε εθελοντικα,ας κρινει ο μπλογκερ αν ειναι σκοπιμο να τους εφαρμοσει υποχρεωτικα. 1) 3 σχολια/ημερα/γιουζερνεημ. Πρωταρχικος κανονας,να κοπει το τσατ,το μπουλσιταρισμα,το πουλημα μουρης,η παρασυρση σε προσωπικες επιθεσεις. 2) 100 λεξεις / σχολιο. Λιγες,αλλα πρεπει ο κοσμος να γινει περιεκτικος & να συμπυκνωνει το λογο του. Οι περισσοτερες διαφημισεις χωρις διαλογο φτανουν τις 30 λεξεις,με διαλογο τις 60. 100 ειναι ο σωστος συμβιβασμος. 3) Οχι αναφορες,οχι παραπομπες,οχι αναδημοσιευση του κειμενου που κριτικαρει ο σχολιαστης. Ολοι αυτο κανουν ,σαν να γραφουν διδακτορικη διατριβη. Καταστρεφει το χρονο & τη προσοχη του αναγνωστη. 4) Οχι προσωπικες επιθεσεις. Απαντησεις & τοποθετησεις εμμεσα,απροσωπα & γενικα.5) Οχι βρισιες. Τα υβριστικα πρεπει να διαγραφονται απο τον μπλογκερ. Με αυτους τους κανονες,πιστευω θα απαλλαγουμε απο τους 5-6 καταληψιες μπλογκορατς ,αναρχο-περιθωριο-φασιστικης ιδεολογιας,που εχουν κανει το μπλογκ βι(λ)λα Αμαλια με 20 σχολια τη μερα. Το μαγαρισμα πρεπει να τελειωσει & να φερουμε με τη καταλληλη διαφημιση το κοσμο της Δυστυχιας στο μπλογκ.

pagis είπε...

Καλημέρα σε όλους,

Ο Jobs σίγουρα είναι καλός μάνατζερ, άραγε θα ήταν καλός μάνατζερ σε ένα μεγάλο οργανισμό πχ ΙΚΑ, ΕΡΤ, ΟΤΕ ή και σε χώρα;

cocteau_twin είπε...

Κύριε Δήμου,

Αποφασίσατε να παρουσιάσετε σε μία εκδήλωση το how-to ενός κροίσου της πληροφορικής. Γράψατε ένα μακροσκελές εγκωμιαστικό κείμενο στο μπλογκ για τον συγγραφέα και το βιβλίο του. Το συνοδεύσατε με την προτροπή "διαβάστε το, διαδόστε το"! Μετά από όλα αυτά νομίζω ότι έχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε την αβάσταχτη ελαφρότητα του σχετικού πονήματος (και όλων των αντίστοιχων) χωρίς να χρειάζεται να μας προσάπτετε τα περί "κουλτουριάρηδων", "ψευτο-σοφιστικέ" κτλ. Κατά τα άλλα δεν έχω να πω τίποτα, τα είπε όλα πολύ καλύτερα από μένα ο Ermippos.

andy dufresne είπε...

Tαπεινός o Wittgenstein??!

Κάτι δεν καταλαβάτε καλά μάλλον.

Δεν σας παρεξηγώ, με δαύτον μετά την 5η ανάγνωση έχεις ελπίδες...

apousia είπε...

Καλημέρα σας!
Απαντώ κι εγώ έμμεσα και απρόσωπα.
Ο κόσμος της ''δυστυχίας'',ΣΥΣΣΩΜΟΣ,αποκλείεται να έρθει.Το ζητούμενο θα ήταν να υπήρχε ένα κάποιο ποσοστό του,που πιστεύω-μικρότερο από το πρέπον-υπάρχει ήδη.
Τα 20 και ενίοτε περισσότερα σχόλια κάποιων,προσωπικά πιστεύω πως πέρα από το ότι κουράζουν,αναιρούν και διαγράφουν από τη μνήμη του αναγνώστη,ό,τι ουσιώδες μπορεί να ελέχθη σε κάποιο από αυτά..
Προσυπογράφω εν όλω τον ''άγραφο νόμο'' του blogging,προσθέτοντας να αποφεύγονται λέξεις που πυροδοτούν αντίδραση,π.χ.''μαγάρισμα''.
(κάτω από τις 100)

heinz είπε...

@ΝΔ

Προσωπικά δεν είχα ποτέ πργαματικό πρόβλημα στη μεταφορά αρχείων μεταξύ Mac και PC (χρησιμοποιώ πλέον και PC μαζί με τα Mac)

To γεγονός πάντως ότι υπάρχουν προβλήματα οφείλεται σε,

- Τη διαφορετική αρχιτεκτονική των επεξεργαστών
- Το γεγονός της εκτεταμένης έρευνας για την ανάπτυξη νέων αρχιτεκτονικών επεξεργαστών
- Την απίστευτη συμπεριφορά της Microsoft που νομίζει ότι ζει μόνη της στον πλανήτη

Δεν είναι ευτυχές το ότι η MS είναι μονοπώλιο. Έχουν δημιουργηθεί δεκάδες προβλήματα από αυτό με βασικότερο το ότι για να χρησιμοποιήσει κάποιος Η/Υ χρειάζεται εκπαίδευση.

Και, σε σχέση με τον Jobs και άλλους: Η πληροφορική έχει μείνει στάσιμη γύρω στο 1945, όταν γράφηκε το 'As we may think'. Φαντάζομαι ότι τόχετε διαβάσει, αν όχι, σαν άνθρωπος που τόσα χρόνια έχει συνδέσει τ' όνομά του και με τη διάδοση του Η/Υ, πρέπει να το κάνετε (είναι παντού στο Google με τον τίτλο του).

Καλημέρα!

dop είπε...

Ο Jobs καλώς ή κακώς δεν είναι ούτε ο εξυπνότερος άνθρωπος του κόσμου, ούτε ο πιο εμπνευσμένος.

Είναι ένας άνθρωπος που έχει την απαραίτητη διαύγεια να δει τι θέλει ο κόσμος, τι μπορεί να πουλήσει με το κατάλληλο σπρώξιμο. Και πάνω από όλα, βρέθηκε στο κατάλληλο μέρος (ΗΠΑ), την κατάλληλη στιγμή (την εποχή που έθεταν όλοι τα στάνταρτς του PC όπως το ξέρουμε σήμερα) ΚΑΙ με τα κατάλληλα πρόσωπα (Wozniac που πολύ τον ξεχνούν).

Είναι ένας υπερβολικά καλός διαφημιστής αλλά τίποτα παραπάνω. Μια μικρή ιστορία: όταν επισκέφτηκε το Xerox PARC κάποτε, πριν το Apple Lisa, και είδε το ποντίκι και το γραφικό περιβάλλον, είπε στους μηχανικούς του "αυτό θέλω". Και έτσι έγινε το MacOS.

Κανένα από τα προϊόντα του δεν είναι ριζοσπαστικό. Το μόνο ριζοσπαστικό που έχει κάνει είναι να τολμά να φέρνει στην αγορά προϊόντα που όλοι οι υπόλοιποι (πχ Microsoft) τα έχουν στα εργαστήριά τους και φοβούνται να τα βγάλουν.

Κε. Δήμου, η άτυπη "μονοκρατορία" της Microsoft έχει ένα καλό: έκανε τον υπολογιστή προσιτό (σε τιμή) σε όλους, λόγω του "σπρωξίματος" που έκανε στα PC. Αλλά ως εκεί: πληρώνουμε ακόμα την μη-συμμόρφωσή της με τα standards της πληροφορικής (όπως πλήρωναν πολλοί και της Apple με το MacOS classic), πληρώνουμε την στενόμυαλη λογική των managers της ότι "όποιος δεν είναι εμείς, είναι πιθανός ανταγωνιστής και εχθρός". Και πληρώνουμε την λογική της ότι "κάνω ότι θέλω, χωρίς να υπολογίζω τι έχει γίνει πριν από εμένα (βλ. Unix)". Ο Jobs με το MacOS X αποφάσισε να κοιτάξει και τι είχαν κάνει οι προηγούμενοι - και πέτυχε (το MacOS X, το πανέμορφο και μινιμαλιστικό, τρέχει λόγω ενός κλασικότατου FreeBSD-derived OS από κάτω).

Το ανοιχτό λογισμικό ζει επειδή κάποιοι ήθελαν να έχουν λόγο στην υποστήριξη των ανοιχτών (και μη) standards: ο κόσμος θα ήταν πιο φτωχός αν δεν υπήρχε το GNU/linux, τα *BSD, το MacOS X, γιατί το καθένα ικανοποιεί διαφορετικούς ανθρώπους και ανάγκες. Και θα συνεχίσει να ζει παρά τις αναποδιές που βάζουν οι διάφοροι μεγάλοι.

Rain Man είπε...

Έχω βαρεθεί να διαβάζω σχόλια τα οποία διαστρεβλώνουν το νόημα του post μόνο και μόνο για να το παίζουν κάποιοι φιλόσοφοι και παντογνώστες.

Δεν ξέρω αν ο Jobs έιναι έξυπνος ή όχι. Πως μετρούμε την εξυπνάδα άλλωστε. Προσωπικά τον θεωρώ ευφυές άτομο γιατί όταν οι ευκαιρίες του παρουσιάστικαν αυτός τις άρπαξε. Πόσοι αλήθεια μπορούν να το κάνουν αυτό; Από τη δική μου εμπερία ελάχιστοι και μετρημένοι στα δάκτυλα. Αυτοί αποτελούν μια μικρή 'κατηγορία' ανθρώπων.

Για μένα το θέμα δεν είναι όμως αν ο Jobs είναι έξυπνος ή όχι. Είναι διορατικός και το έχει αποδείξει επανηλημένα σε αντίθεση με τον Gates ο οποίος πιστεύω ότι στάθηκε απλά τυχερός (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ηλίθιος). Οι άνθρωποι με ρεαλιστικά οράματα και διορατικότητα όπως ο Jobs είναι ακόμα πιο σπάνιοι από τους ανθρώπους της παραπάνω 'κατηγορίας' που ανέφερα.

Επίσης έχω βαρεθεί να ακούω για το διάβολο που λέγεται Microsoft και πόσο κακά είναι τα Windows. Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια κάνει μια ειλικρινή προσπάθεια βελτίωσης των προϊόντων της. Τα μονοπώλια πάσης φύσεως δεν είναι καλά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Microsoft είναι αυτό που όλοι περιγράφουν.

Όσο για τα UNIX, Linux κλπ. δε με ενδιαφέρει πόσο advanced είναι. Εγώ θέλω τον υπολογιστή εργαλείο το οποίο με βοηθάει να κάνω τη δουλειά μου εύκολα και γρήγορα. Τί να τις κάνω τις δυνατότητες του UNIX όταν θέλω 5 εντολές σε ένα αφιλόξενω περιβάλλον γραμμής εντολών για να διαβάσω το e-mail μου.

Μπορεί άτομα σαν τον Linus Torvalds (και πολλούς άλλους) ουσιαστικά να εφευραν τον 'τροχό' αλλά αναμφισβήτητα ο Gates, o Jobs, ο Tim Burners-Lee και πολλοί άλλοι τον έφεραν στο ευρή κοινό κι αυτό νομίζω είναι σημαντικό από μόνο του. Αυτή είναι και η κληρονομιά που μας αφήνουν.

fanatic είπε...

@8:05
καλώς ήρθες παλιόφιλε.

heinz είπε...

Rain Man said...

"Είναι διορατικός και το έχει αποδείξει επανηλημένα σε αντίθεση με τον Gates ο οποίος πιστεύω ότι στάθηκε απλά τυχερό"

Ο διορατικός, ήταν ο Vanevar Bush, που πρόβλεψε και περιέγραψε το τι έρχεται ήδη από το 1945.

O Gates έγραψε το DOS με τα χεράκια του (και δεν είναι εύκολο!!!!). Ο Jobs, δημιουργεί χρήμα και μόνο.

Αν η διάδοση της τεχνολογίας ήταν στα χέρια του Jobs, ladies and gentlemen, κανείς (ή ελάχιστοι) θα είμασταν τώρα εδώ να μιλάμε, μια και δε θάχαμε πλησιάσει Η/Υ - λόγω τεράστιας τιμής κτήσης - ούτε σε απόσταση βολής.
Η οικονομία θα ήταν διαφορετική, η ζωή μας άλλη, αυτή η μορφή επικοινωνίας και διάδρασης αδύνατη. Ο Jobs ήταν και είναι της αρχής "μηχανήματα για λίγους".

Ναι, ο Mac είναι Porsche. Και πόσοι έχουν Porsche παρακαλώ???
Εγώ έχω 5 Mac (τόχω ήδη πει). Ξέρετε πόσο κοστίζουν!!!??
Στην καρδιά μου έχω όμως το πιστό μου PC, που ό,τι και να πάθει, ξέρω ότι δεν θα με γονατίσει οικονομικά για να επανακάμψει στην υπηρεσία μου.

kkai-Lee είπε...

behind_the_words said...
( 7.41.π.μ )

"Μόλις τελείωσα την........ θα παρακαλούσα κάποιον πιο ευφυή από μένα να μου εξηγήσει το βαθύτατο φιλοσοφικό νόημα της ρήσης «stay hungry, stay foolish», διότι ή ταπεινότης μου αδυνατεί να συλλάβει αυτό το συγκλονιστικό βαθυστόχαστο μήνυμα, αλά το αντιλαμβάνομε σαν κάτι το πολύ ρηχό και ανάξιο αναφοράς".

Αγαπητέ Behind the words

( Ποιος είναι ο πιο εμφυής )

Το φαντάστηκες αν πίσω από τις λέξεις ο μεγάλος JOB να εννοεί

Μείνεται πεινασμένοι ( π.χ. για να τα τρώμε εμείς )

Μείνεται παλαβοί ( π.χ. για να συνεχίζεται να μας θαυμάζεται )

και να μας δουλεύει και από πάνω ?

Τόσο απλά?

Και εμείς να ψαχνόμαστε και να σκάζουμε για το τί θέλει να πει?

Σε συνέχεια του του προηγ.σημ. μου
11.45 μ.μ Η 3η ιστορία του Job,
επειδή έχει να κάνει με την ζωή του
και με τον προσωπικό αγώνα του για αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος υγείας, έχει ουσία

Ecumene είπε...

@behind_the_words..Stay Hungry!Stay Foolish!..ή αλλιως ΜΕΙΝΕΤΕ ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ!ΜΕΙΝΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ!
..παιδιά ετσι ελεγαν και τους αρχαιους Ελληνες..

Nikos Dimou είπε...

pagis said...
Ο Jobs σίγουρα είναι καλός μάνατζερ, άραγε θα ήταν καλός μάνατζερ σε ένα μεγάλο οργανισμό πχ ΙΚΑ, ΕΡΤ, ΟΤΕ ή και σε χώρα;

Κανείς δεν θα μπορούσε να είναι καλός μάνατζερ σε αυτούς του κρατο- και συνδικαλιστικό-κρατούμενους δεινόσαυρους...

behind_the_words said...
Ένας ταπεινός αλά σοφός άνθρωπος που διαμόρφωσε την σύγχρονη σκέψη.

Δεν είχα προσέξει την φράση αυτή (μου την επσήμανε ο Andy) μαλλον θα εννείτε το Popper. Ο Wittgenstein ήταν αλαζόνας όσο δεν παίρνει - και οι θαυμαστές του αναζητήσεις έμειναν πολύ μοναχικές. Η βιογραφία του Monk είναι λίγο αγιογραφική.

dop said...
Ο Jobs καλώς ή κακώς δεν είναι ούτε ο εξυπνότερος άνθρωπος του κόσμου, ούτε ο πιο εμπνευσμένος.

Κανείς (ούτε εγώ) δεν ισχυρίστηκε τέτοιο πράγμα!

heinz said...
Η πληροφορική έχει μείνει στάσιμη γύρω στο 1945, όταν γράφηκε το 'As we may think'.

Πάλι παραδοξολογία και υπερβολή... Φυσικά το άρθρο του Vannevar Bush είναι βασικό για όλη την μετέπειτα εξέλιξη της επιστήμης αλλά σαν θεωρητική και γενική κατευθυντήρια γραμμή - όχι σαν συγκεκριμένη εξέλιξη!

maika είπε...

!!Στο άπειρο κι ακόμα πάρα πέρα!!!
(το είπε ο Μπαζ στο Toy Story της Pixar...)

είναι νομίζω απο τις καλύτερες ευχές... Καλημέρα σε όλους!!!

heinz είπε...

ΝΔ said...

@heinz

"Πάλι παραδοξολογία και υπερβολή... "

Παραδοξολογία καμμία. Μόνο κρύα γνώση.

"Φυσικά το άρθρο του Vannevar Bush είναι βασικό για όλη την μετέπειτα εξέλιξη της επιστήμης αλλά σαν θεωρητική και γενική κατευθυντήρια γραμμή - όχι σαν συγκεκριμένη εξέλιξη!"

Το άρθρο του Bush δεν είναι ούτε γενική κατευθυντηρία γραμμή, ούτε βέβαια εξέλιξη.
Είναι πρόβλεψη πάνω στις εξελίξεις, με βάση τις τεχνικές δυνατότητες της εποχής του. Το γεγονός ότι ακόμα (μετά από 60 χρόνια) είμαστε μέσα στις προβλέψεις, πιθανόν συνιστά παραδοξότητα, αλλά χρήζει ερμηνείας.

Όσο για την ...υπερβολή, τυπικό παράδειγμά της, είναι το υμνολόγιο στον Jobs.

pagis είπε...

@ rain main

και τα windows καλά είναι οι μονοπωλιακές τακτικές της Microsoft δεν μου αρέσουν.


Αν o Jobs και ο Gates άλλαξαν την ζωή μας τότε τι θα πρέπει να πούμε και για την SUN Microsystems? (Joy, McNealy, Khosla, Bechtolsheim)

όταν το 80 η SUN έβγαινε με σλογαν "The Network is the computer" το 90 με java (ενδεικτικά).

Nikos Dimou είπε...

heinz said...
O Gates έγραψε το DOS με τα χεράκια του (και δεν είναι εύκολο!!!!).

Λάθος. Το αγόρασε από την Seattle Computer Products - το 1980 πήρε non exclusive rights και τον Ιούλιο του 1981 όλα τα δικαιώματα. (Πηγή: άρθρο του Tim Patterson, Byte 1983, 6, p. 230).(Έχω το αρχείο του Byte από το 1975).

Rain Man είπε...

@heinz

Είναι κρίμα να 'επιχειρηματολογεί' κανείς με ανόητους και παιδιαρίστικους συναισθηματισμούς.

Ο Vanevar Bush όπως ο ίδιος αναφέρατε πρόβλεψε και περιέγραψε τι έρχεται. Δεν τα έκανε πράξη ο ίδιος.

Ο Gates δεν έγραψε το DOS με τα 'χεράκια' του όπως μας λέτε αλλά με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της τότε κραταιάς ΙΒΜ... Το θέμα πάντως εδώ δεν είναι αυτό, και σίγουρα δε θα κάτσω να σας μάθω ιστορία.

Εν συντομία ο Gates πολλές φορές οραματίστικε αλλά πολύ λίγες φορές του βγήκε σε καλό. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα ήταν το βιβλίο του 'The Road Ahead' το οποίο στην πρώτη του έκδοση δεν έκανε καμιά μα καμιά αναφορά στο Internet!! Όταν κατάλαβε το λάθος του, στην επόμενη έκδοση του βιβλίου του ξαφνικά ανακάλυψε την επανάσταση του Internet. Για μένα ο Gates στάθηκε τυχερός στη ζωή του χωρίς αυτό να μειώνει την αξία των όσων έκανε.

Όπως είπα η δύναμη της διορατικότητας είναι προνόμιο ελάχιστων ατόμων. Ο CEO της SUN οραματίζονταν επί χρόνια το Network Computer το οποίο ποτέ δεν έγινε πραγματικότητα. Ακόμα κι αν κάποτε γίνει δεν θα έχει τη μορφή που αυτός είχε κατα νου.

Το θέμα δεν είναι να προφητεύει κάποιος. Αυτό είναι το μόνο εύκολο. Άλλο διορατικότητα κι άλλο προφητεία. Ο Jobs είδε μπροστά πολλές φορές - κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό - και έκανε πράξη το όραμά του. Το να βλέπεις μπροστά από μόνο του δεν έχει κάτι να προσφέρει αν δεν κάνεις πράξη τα οράματά σου. Πολλοί άνθρωποι το προσπάθησαν, ελάχιστοι το πέτυχαν ανάμεσά τους και ο Jobs.

Το αν δουλεύετε εσείς στο Windows PC σας σήμερα το οφείλετε εν μέρει στον Jobs και την Αpple από την οποία ο Gates πήρε και την ιδέα (το ίδιο κάνει ακόμα και σήμερα και με το GUI των Vista το οπίο αντιγράφει το Apple MacOS X το οποίο προέρχεται από την Pixar -τη σύμπτωση!! πάλι του Jobs).

Σήμερα ο Jobs προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό. Διαβλέπει ότι πολλοί χρήστες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για κάτι κομψό και το οποίο τους κάνει να νιώθουν μοναδικοί και προχωρά. Εσείς μπορεί να μην είστε διατεθειμένος να πληρώσετε για κάτι τέτοιο αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.

Το PC στο μέλλον θα είναι συσκευή που θα τοποθετείται στο σαλόνι κι ο Jobs σε αντίθεση με πολλές άλλες κορυφαίες εταιρείες την έχει πιάσει την πλάκα.

heinz είπε...

Nikos Dimou said...

"Το αγόρασε (σ.σ. το DOS) από την Seattle Computer Products - το 1980 πήρε non exclusive rights και τον Ιούλιο του 1981 όλα τα δικαιώματα. "

Nα δεχθώ ότι κάνω λάθος. Άλλος ένας μύθος λοιπόν.

Η ουσία παραμένει:

1. Αν οι εξελίξεις ήταν στα χέρια του Jobs, το 95% των χρηστών Η/Υ του πλανήτη, σήμερα δεν θα υπήρχαν σαν τέτοιοι.
Με ό,τι αυτό σημαίνει, το λιγότερο, μη εξάπλωση του Διαδικτύου, άρα μη Διαδίκτυο.

2. Είμαστε πάντα μέσα στις προβλέψεις του Bush.
(ίσως η τεχνητή νοημοσύνη να ξεφεύγει λίγο, αλλά και πάλι είναι μέσα στα πλαίσια του Θείου Alan [Turing M.])

Rain Man είπε...

@heinz

Nikos Dimou: Λάθος. Το αγόρασε από την Seattle Computer Products - το 1980 πήρε non exclusive rights και τον Ιούλιο του 1981 όλα τα δικαιώματα. (Πηγή: άρθρο του Tim Patterson, Byte 1983, 6, p. 230).(Έχω το αρχείο του Byte από το 1975).

Ακριβώς. Και αυτό αποτέλεσε τη βάση του μεταγενέστερου MS-DOS (και IBM PC-DOS) που ολοκληρώθηκε με την χρηματοδότηση και υποστήριξη της ΙΒΜ.

@Pagis

Δεν έχω χρόνο να συζητήσω πιο είναι το καλύτερο λειτουργικό. Το μονοπωλιακό καθεστός της Microsoft είναι άλλο ζήτημα και σίγουρα όχι κάτι καλό και θετικό για την παραπέρα εξέλιξη του κλάδου (όπως και κάθε μονοπώλειο).

Η java ήταν εύστοχη κίνηση αλλά κάτι ουσιαστικό δεν είναι. Υποσύνολο της C είναι. Το ατού της που τρέχει σε όλες της πλατφόρμες πλέον δεν είναι τόσο σημαντικό όσο ήταν κάποτε.

Όσο για το 'the network is the computer' η SUN οραματίζονταν ένα network PC το οποίο θα το πουλούσε η ίδια και σίγουρα όχι με την μορφή που έχουν τα PC και το Internet σήμερα.

heinz είπε...

@rain man

1. Καταρχήν ποτέ δεν είπα ότι ο Gates είναι θεός, που το είδατε? Είπα ότι είναι καλύτερη περίπτωση από τον Jobs

2. Στη συνέχεια, ειλικρινά, δεν χρειάζεται να με πείσετε για τον Mac. Έχω - είπα ήδη - 5 Mac (δείτε παραπάνω) και είναι το βασικό μου ερτγαλείο από το 1984 (και πιο πριν χρησιμοποιούσα Apple IIe)

3. O Bush δεν ήταν ...προφήτης (!!!). Ήταν επιστήμονας, που δεν έκανε αρπαχτές (όπως κατά καιρούς έχει επιχειρήσει ο Jobs, μηχανήματα με εγγενή σχεδιαστικά λάθη μη επιδιορθώσιμα, π.χ. Mac 5x00, ψάχτε το) και δεν είχε περιθώρια να κάνει κολπάκια, για έναν πολύ απλό λόγο : είχε έναν πόλεμο (τον Β' Παγκ.) να κερδίσει!!! Είχε συνολική εικόνα των ερευνητικών επιτευγμάτων και έβγαλε τα αναπόφευκτα ορθολογικά συμπεράσματα. Από τα οποία - επαναλαμβάνω - δεν έχουμε ξεφύγει.

cyberdustz είπε...

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά δεν είναι ο Γκειτς που είπε ότι 640 κβ είναι υπεραρκετά και περισσεύουν για ένα κομπιούτερ? Γι’ αυτό και το DOS στις αρχές είχε δυσκολίες με μεγάλα αρχεία και έπρεπε να φορτώνει ένα σωρό προβληματικές εντολές στο config.sys. Δεν ξέρω αν αυτό το πρόβλημα παραμένει ακόμα και τώρα(*). Πάντως στα πρώτα windows 3.x ήταν παρών.

(*αυτή η ερώτηση είναι ο λόγος αυτού του σχολίου)

dop είπε...

Προφανώς δεν απαντώ στο αρχικό post στο blog αλλά στα υπόλοιπα που αναφέρονται στις απαντήσεις.


@rainman: το Windows και η Microsoft δεν είναι διάβολος, απλώς το πρώτο είναι ένα κακοστημένο λειτουργικό και η δεύτερη η εταιρία με μια από τις πιο επιθετικές τακτικές marketing. Και τα δύο είναι η επιβεβαίωση του κανόνα "το καλύτερο δεν επικρατεί πάντα".

Δεν μπορείς να φανταστείς και πόσο μεγάλο είναι το όραμα του Gates. Είναι ίσως και πιο φιλόδοξος από τον Jobs. Δεν φαίνεται όμως στα everyday products της MS (δυστυχώς).

Και για την ιστορία: σε Linux είμαι και τα e-mail μου από έναν γραφικό client τα βλέπω (όπως και εσύ), τα κείμενά μου τα γράφω σε word processor (όπως φαντάζομαι και εσύ). Και την δουλειά μου την κάνω πιο απλά και πιο γρήγορα από ότι στο Windows (το update του συστήματος είναι μία εντολή και μια νέα εγκατάσταση κάνει περίπου 3 ώρες - πόσες ώρες από τη ζωή μας τρώει η εγκατάσταση του οτιδήποτε της MS - χωρίς τα restarts - ;).

Είναι απλώς θέμα συνήθειας (και συνήθως όσοι έχουν μάθει υπερβολικά στο Windows τότε έχουν πρόβλημα να δεχτούν οτιδήποτε άλλο).

Θέλετε πραγματικούς οραματιστές; Norbert Weiner (κυβερνητική), Nicolas Negreponte (Media Labs), Scott McNealy (Sun), James Gosling (Sun - Java), Michael L. Dertouzos (MIT - πέθανε σχετικά πρόσφατα) και άλλοι. Μην μπερδεύετε συνέχεια αυτούς που προσφέρουν κάτι πραγματικά καινούριο στο IT και σε αυτούς που το πουλάνε.

heinz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Rain Man είπε...

@heinz

Αν οι εξελίξεις ήταν στα χέρια του Jobs, το 95% των χρηστών Η/Υ του πλανήτη, σήμερα δεν θα υπήρχαν σαν τέτοιοι. Με ό,τι αυτό σημαίνει, το λιγότερο, μη εξάπλωση του Διαδικτύου, άρα μη Διαδίκτυο.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις. Εκτός κι αν είναι προφήτης. Προσωπικά πιστεύω ότι αν κυριαρχούσε ο Jobs θα γινόταν το ίδιο με αυτό που έγινε με την ΙΒΜ. MAC clones, μεγάλη παραγωγή (βλέπε οικονομίες κλιμακας.......) και πάει λέγοντας.

harrygreco είπε...

Να συμπληρωσω οτι η νυχτερινη ζωνη ,απο καληνυχτισμα σε καλημερισμα μπλογκερ ειναι ελευθερη χωρις κανονες,για ξεσαλωμα & σεντονια. Οσο για συγγραφεις επιπεδου παραγραφος,μπορει να κανει ενα σχολιο των 300 λεξεων,σχεδον ολα της μεχρι τωρα ειναι κατω απο 300. Κλεινω,λεγοντας οτι τα μπλογκορατς εχουν παραληρηματικο λογο & δεν καταλαβαινουν απο εθελοντικους κανονες & αυτοπεριορισμους. ( 56 λεξεις ).

heinz είπε...

@rain man...

"Η java ήταν εύστοχη κίνηση αλλά κάτι ουσιαστικό δεν είναι. Υποσύνολο της C είναι."

Μάλλον κάνετε χοντρό λάθος. Αλλά ΧΟΝΤΡΟ!!!

Η java μπορεί να είναι γραμμένη σε C (όπως και πολλές εκδοχές της ίδιας της C) αλλά υποσύνολο, ούτε κατά διάνοια.

Καμμία σχέση δεν έχουν οι αντικειμενοστρεφείς γλώσσες με τις διαδικασιακές. Αλλά λέμε καμμία!! Είναι εντελώς άλλο conceptualization.

Λέτε επίσης:

"MAC clones, μεγάλη παραγωγή"

MAC clones, κυκλοφόρησαν (την εποχή που ο Jobs είχε απομακρυνθεί από την Apple). Μόλις ο Jobs επέστρεψε, απαγόρευσε την περαιτέρω κυκλοφορία τους και υπονόμευσε τους χρήστες που είχαν τέτοια μηχανήματα δημιουργώντας ασυμβατότητες στις ανανεώσεις του λειτουργικού.
Άρα, μην υποθέτετε, ας δούμε τα γεγονότα.

heinz είπε...

dop said...

"Θέλετε πραγματικούς οραματιστές; Norbert Weiner (κυβερνητική), Nicolas Negreponte (Media Labs), Scott McNealy (Sun), James Gosling (Sun - Java), Michael L. Dertouzos (MIT - πέθανε σχετικά πρόσφατα) και άλλοι. Μην μπερδεύετε συνέχεια αυτούς που προσφέρουν κάτι πραγματικά καινούριο στο IT και σε αυτούς που το πουλάνε."

Πέστα μεγάλε!!!

Rain Man είπε...

@heinz

Ούτε εγώ είπα πως έιπατε ότι ο Gates είναι Θεός ούτε προσπαθώ να σας πείσω για τίποτα. Απλά δεν θεωρώ τα επιχειρήματά σας ικανοποιητικά. Διαβάζετε πιο προσεκτικά τα σχόλιά μου παρακαλώ.

O Bush είναι προϊόν άλλής εποχής και μιας βιομηχανίας που έχει άπειρη χρηματοδότηση και διαφορετικούς στόχους απ'ότι η καταναλωτική. Μπορεί να ήταν οραματιστής δεν το αρνούμαι αλλά είπαμε δεν τα έκανε πράξη όλα αυτά.

Όσο για την Java είναι -ουσιαστικά- υποσύνολο της object-oriented έκδοσης της C. Το αν δεν συμφωνείτε με κάτι το οποίο είναι ευρέως γνωστό διακίωμά σας.

@dop

Το αν τα Windows είναι κακοστημένο προϊόν είναι μεγάλο θέμα. Εγώ δεν συμφωνώ μαζί σας.

Όσο για το Linux εσείς φαινεται ότι εξ΄ιδίων κρίνετε τα αλλότρια. Μπορεί εσείς να έχετε τις γνώσεις να στήσετε, και πολύ σημαντικότερα να κάνετε maintain ένα Linux σύστημα, όμως το 90% δεν μπορεί. Μάλιστα η πλειοψηφία θεωρεί απρόσιτα ακόμα και τα Windows τα οποία κατα γενική ομολογία είναι απείρως πιο φιλικά για τον άπειρο χρήστη.

Rain Man είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Χριστίνα είπε...

Πάντως αν και ο Bill Gates έδωσε το 95% της αμύθητης περιουσίας του στην Αφρική, δεν βλέπω καμία σημαντικά αλλαγή να έγινε εκεί. Κάτι δεν θα βλέπαμε; Μου θυμίζει τις ελληνικές τράπεζες που στο τέλος κάθε χρόνου για καθαρά φορολογικά κέρδη από το τεράστιο πλεόνασμά τους χαρίζουν λεφτά σε ΜΚΟ.

Θαυμάζω και εγώ τέτοιους τύπους σαν τον Jobs που περνάνε τα χίλια μύρια και πάντα σηκώνονται. Όμως πρέπει να βοηθάει λίγο και το περιβάλλον. Αν δεν έχει χρυσάφι η περιοχή όσο και να ψάξεις δεν θα βρείς. Αν όμως κάπου κρύβεται, τότε ναι. Αξίζει να ψάχνεις όσο και αν σε τρων οι κατρακύλες.

heinz είπε...

@rain man

Mε συγχωρείτε δεν θέλω να γίνω αγενής, αλλά την C την λέμε C και την Object Oriented C, τη λέμε C++ (υπάρχει κι η C#). Kι όταν γράφετε C, διαβάζω C, και δεν υποθέτω τίποτα.

Μόνο η C# μοιάζει πράγματι με java, (auto garbage collection) αλλά κυκλοφόρησε μετά την java. Ας αφήσουμε που η java είναι platform independent και η C (σε όλες τις εκδοχές της) δεν είναι.

Nikos Dimou είπε...

dop said
"Θέλετε πραγματικούς οραματιστές; Norbert Weiner (κυβερνητική), Nicolas Negreponte (Media Labs), Scott McNealy (Sun), James Gosling (Sun - Java), Michael L. Dertouzos (MIT).

Δεν παίζουν στην ίδια κατηγορία. Ο Weiner - ναι ήταν μεγάλος. Μετά θα έβαζα τον Tim Berners Lee - www! O Negroponte θα δικαιωθεί μόνο αν πραγματοποιήσει το $100 computer - προς το παρόν η συνεισφορά του είναι στα λόγια (πολλά). Οι άνθρωποι της Sun έχουν προσφέρει. Ο συμμαθητής μου στο Κολέγιο και φίλος μου μία ζωή Μιχάλης Δερτούζος ήταν άριστος μάνατζερ και συντονιστής δημιουργών - ο ίδιος δεν δημιούργησε κάτι νέο.

Rain Man είπε...

@heinz

Όταν ο Jobs επέστρεψε το παιχνίδι είχε ήδη κριθεί. Το παράδειγμα που αναφέρετε είναι ατυχές.

@Προς όλους

Εγώ δεν είπα ότι δεν υπάρχουν κι άλλοι. Απλά το post αναφέρεται στους Gates και Jobs και χρησιμοποίησα αυτούς για παράδειγμα. Δε θα τους πάρουμε όλους με τη σειρά τώρα. Επίσης είναι άσχημο να εκμηδενίζουμε την αξία προγραμμάτων μόνο και μόνο επειδή είναι Microsoft. Πολλοί εδω μέσα αντιδρούν με τον κλασικό τρόπο αντίδρασης: Λαικισμό.

pagis είπε...

@ rain man

Εάν η SUN οραματιζόταν το δικό της network PC καλά έκανε, όμως τις ιδέες και τα οράματα που είχε τα άφησε ανοικτά και σήμερα αυτά τα ίδια χρησιμοποιούμε όλοι μας δηλαδή TCP/IP, Internet, e-mail.

Δεν τρέχουμε ούτε NetBUI ούτε AppleTalk που πολύ θα ήθελαν ο Μπίλ και ο Στήβ κάποτε.

Rain Man είπε...

@Nikos Dimou

Τόση ώρα αυτό προσπαθώ να τους πω: Άτομα όπως ο Δερτούζος κα προσέφεραν πολλά αλλά σε αντίθεη με τον Jobs δεν δημιούργησαν τίποτα.

Μα τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουν;

@heinz

Η C# είναι garbage γιατί; Επειδή είναι Microsoft; Το ατού της η Java το έχει χάσει πλέον, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Yosemite Sam είπε...

Η C# είναι garbage γιατί;

Δεν εννοεί αυτό.Αναφέρεται στην αυτόματη διαχείριση της μνήμης κάτι που το είχε η επάρατη visual basic πολύ πρίν.

dop είπε...

Το πρώτο λειτουργικό σύστημα της MS δεν το χρηματοδότησε η IBM, το αγόρασε για χρήση στα νεότευκτα τότε ΙΒΜ PCs.

Ουσιαστικά, η IBM έκανε outsource στην MS, μια και κανείς άλλος δεν ήθελε να αναλάβει την δουλειά - το χρονικό διάστημα που ζητούσε η IBM μέχρι την ολοκλήρωση του λειτουργικού ήταν απίστευτα μικρό (το ίδιο το PC σχεδιάστηκε σε λιγότερο από χρόνο), ώστε να χτυπήσει τον προσωπικό υπολογιστή της Apple.


@rainman: Η Java είναι η 3 προσπάθεια για μια γλώσσα που να παράγει προγράμματα που να τρέχουν παντού. Δεν είναι C, ούτε είναι C++. Είναι κάτι άλλο και τυχαίνει να μοιάζει με την C++.

Τo Windows σας φαίνεται απλό και καλό επειδή με αυτό ξεκινήσατε. Αν ξεκινούσατε με Unix, θα σας φαίνονταν βουνό το Windows. Και αν μάθετε στις ευκολίες των linux διανομών, δεν ξαναγυρνάτε πίσω.

Είναι φιλικότητα να κάνεις σε κάθε εγκατάσταση συσκευής ή προγράμματος restart; Να μην μπορείς να στείλεις fax επειδή έτσι αποφάσισε μια μέρα το Winfax (ο κος Δήμου ξέρει γιατί μιλάω - θυμηθείτε μερικά χρόνια πίσω).

Σημείωση τελευταίας στιγμής: ο heinz αναφέρεται στο garbage collection των C#/Java (ένα χαρακτηριστικό που θα μπει στην C++). Όχι ότι η C# είναι σκουπίδι.

@ΝΔ: και όμως είναι μεγαλύτερος οραματιστής ο κος. Δερτούζος από τον κο. Jobs. Δείτε http://www.oxygen.lcs.mit.edu/ που το υποστήριζε με όλη του την ψυχή - ή τουλάχιστον έτσι ανέφερε.

heinz είπε...

@δεξιά άποψη γενικώς!!!

έλα, σας πειράζω :-)

Άνθρωποι όπως ο Δερτούζος, ο Wiener, ο Tim Berners Lee, δημιουργούν κοινωνία (με την κυριολεξία). Συγκεκριμένα: μορφογενέσεις.

Άνθρωποι όπως ο Gates και ο Jobs, δημιουργούν περιουσίες.

Το internet, θα στηνόταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κι αν δεν είχαν εμφανιστεί οι δεύτεροι, αρκεί που εμφανίστηκαν οι πρώτοι.

(Σε λίγο ρίξτε μας και καμμιάν ανάλυση για τον αποφασιστικό ρόλο του ηγήτορα στην Ιστορία, να γελάσουμε)

@rain man

Αγαπήτε εν όπλοις συνάδελφε.
Το Ph.D. candidate δεν κάνει κανέναν σοφό, σε διαβεβαιώ (και προσωπικά).
Αν δεν ξέρεις τι είναι το auto garbage collection, δικαιολογείται να μιλάμε άλλη γλώσσα. Επίσης, νομίζω ότι δικαιολογεί μιαν έλλειψη σιγουριάς που όλους πρέπει να μας διακρίνει γενικά.

Zoros είπε...

Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται χαρισματικοί. Τέτοιοι είναι και ο Jobs και ο Gates. Ο πρώτος είναι ο αναρχικός της πληροφορικής και ο δεύτερος το καλό παιδί της. Πολλοί προσπάθησαν να είναι στη θέση τους και απέτυχαν.

Ο Jobs είναι χαρισματικός και σίγουρα είναι και πολύ έξυπνος. Πολλοί λένε ότι το γραφικό περιβάλλον το έκλεψε από τα Xerox Labs. Ε, και? Το δύσκολο δεν είναι να σκεφτείς κάτι αλλά να το εφαρμόσεις και να το εμπορευθείς! Μην ξεχνάμε ότι όταν βγήκε Mac με γραφικό περιβάλλον, οι υπολογιστές δεν είχαν καν χρώμα. Επίσης η μετέπειτα πετυχημένη ιστορία του σε τόσες άλλες εταιρίες δείχνει τις ικανότητές του.

Περνάμε στον Gates. Ξέρετε που μου έδειξε την αξία του? Όταν μέσα σε 1 χρόνο (96-97) κατάφερε να κάνει πλήρη μεταστροφή και να κάνει πρώτη προτεραιότητα για τη Microsoft το internet. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι αυτό για μια εταιρία στο μέγεθος της Microsoft (μην ξεχνάμε επίσης και τη συμβολή του Bulmer σε αυτό)? Ξέρετε πόσα τρένα έχει χάσει η IBM από τη δυσκινησία της? Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι στιγμής η Microsoft σε 25 χρόνια ιστορίας δεν έχει χάσει καμία (επιχειρηματική) μάχη...
Σχετικά με τα Windows, ναι είναι ένα πολύ καλό λειτουργικό (από τα 2000 και μετά) και πολύ δύσκολο σε κάποιον ανταγωνιστή να τα φτάσει. Ποιο είναι το δυνατό τους σημείο, που κανένα άλλο λειτουργικό δεν αγγίζει? Η προς τα πίσω συμβατότητα (αυτός είναι επίσης ο μεγαλύτερος βραχνάς για τη Microsoft). Μην ξεχνάμε η Apple σχεδίασε το Mac OS X από την αρχή, χωρίς να υπάρχει συμβατότητα με τις προηγούμενες εκδόσεις του (μόνο μέσα από emulator). Επίσης αυτό πολλές φορές συνέβαινε και στα προηγούμενα λειτουργικά της (εφαρμογές σχεδιασμένες για το 7.xx δεν έπαιζαν σε 9.xx).

Nikos Dimou είπε...

Τελικά το blog εξελίχθηκε σε εσωτερική υπόθεση για κομπιουτεράδες - φοβάμαι πως μόνον αυτοί μπορούν να διακρίνουν τις διαφορές ανάμεσα στην C++ την C# και την Java.

Ο Μιχάλης Δερτούζος άλλαξε τα τελευταία χρόνια του. Έγινε πιο ανθρωποκεντρικός. Όταν μου έστειλε το βιβλίο του What Will Be (1997) μου έγραψε την εξής αφιέρωση: «Στον Νίκο, που από ποιητής πάει κομπιουτεράς, από τον συμμαθητή και φίλο του που …πάει ανάποδα».

Σκέπτομαι να του αφιερώσω ένα ξεχωριστό Post.

epikairos είπε...

Οι τρεις που αναφέρεις δεν νομίζω πως ως προσωπικότητες έχουν και πολύ μεγάλη σχέση μεταξύ τους, τουλάχιστον βάσει της δημόσιας εικόνας τους (όσο εμβόλιμο κι αν είναι αυτό).

Ο Jobs είναι όντως κορυφαία προσωπικότητα, τόσο ως στάση ζωής όσο και ως επιχειρηματίας. Από τον Gates δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει κάτι σημαντικό. Πριν ασχοληθεί με τη φιλανθρωπία δεν είχε να πει τίποτα για τον άνθρωπο. Ως προσωπικότητα τον θεωρώ τον πιο βαρετό από όλους. Ο δε Ellison μου δίνει την εντύπωση του πιο συγκροτημένου επιχειρηματία που έχει βγάλει η αμερικανική αγορά εδώ και δεκαετίες. Αλλά ως προσωπικότητα κι αυτός μου είναι άγνωστος.

Somebody961 είπε...

Ολοι κάπου 'πατάνε' όταν μαθαίνουμε οτι κάτι κάνουν. Ο Jobs επάνω στη zerox και τόσα άλλα.
Εγώ πχ, έχω μηχανογραφήσει τα ΚΕΠ, "πάτησα" πάνω στα windows. Αυτό τι σημαίνει? Οτι ο Gates έφτιαξε τα ΚΕΠ?
Αν το πάμε έτσι, τότε όλα τα έφτιαξε ο Αδάμ και η Εύα!

Zoros είπε...

@epikairos
“Ο δε Ellison μου δίνει την εντύπωση του πιο συγκροτημένου επιχειρηματία που έχει βγάλει η αμερικανική αγορά εδώ και δεκαετίες.”

Ε όχι και συγκροτημένος ο Ellison! Ειδικά τώρα που η Oracle έχει γίνει κολοσσός και τρέχουν τα λεφτά από τα μπατζάκια, πολλές από τις κινήσεις του είναι καθαρά συναισθηματικές και παρορμητικές. Τρανταχτό παράδειγμα η εξαγορά της Peoplesoft που έγινε από εγωισμό και καπρίτσιο του Ellison και μόνο. Να σας θυμίσω την ιστορία:
Η Oracle και η Peoplesoft διεκδικούσαν την εξαγορά της JD Edwards. Όταν τελικά την κέρδισε η δεύτερη, ο Elisson πήρε την απόφαση να εξαγοράσει την ίδια την Peoplesoft (χωρίς να την έχει ιδιαίτερα ανάγκη)! Και επειδή οι κύριοι μέτοχοι της Peoplesoft του αρνήθηκαν την πώληση της εταιρίας τους, ανακοίνωσε ότι αγοράζει μετοχές (από μικρομετόχους) στην διπλή τιμή της χρηματιστηριακής τους αξίας, κερδίζοντας τελικά την πλειοψηφία...

Nikos Dimou είπε...

O Ellison είναι από παρορμητικός μέχρι παράφρων... βλέπει κάθε βράδυ στον ύπνο του τον Bill Gates... τώρα του έδειξαν την πόρτα στην Oracle, τον φόρτωσαν τιμητικούς τίτλους... they are kicking him upstairs!

andy dufresne είπε...

@heinz,
Aν νομίζετε ότι οι οραματιστές επιχειρηματίες δημιουργούν περιουσίες και εκεί βάζετε τελεία, λυπάμαι.

Χωρίς αυτούς όλα τα αγαθά θα ήταν λιγότερα για όλους και ο κόσμος μας θα πεινούσε.

Η άποψη ότι οι μεγάλοι επιχειρηματίες δουλεύουν για τα χρήματα είναι αστεία αλλά και επικίνδυνη.

Για να αυτοσαρκαστούμε και λίγο μάλλον ισχύει αυτό που λένε:

Those who cannot work, manage.
Those who cannot manage, teach...

epikairos είπε...

Είπα ο πιο συγκροτημένος επιχειρηματίας, όχι ο πιο συγκροτημένος άνθρωπος. Η Oracle είναι από τις ελάχιστες εταιρίες του μεγέθους της που εκμεταλλεύεται από την ίδρυση της την ίδια αγορά, λέγε με βάσεις δεδομένων. Η Apple σώθηκε από το ipod, η δε Microsoft κάθε πέντε χρόνια αλλάζει στρατηγική. To 2001 η Microsoft λάνσαρε τη στρατηγική της δεκαετίας με το όνομα .NET. Πέντε χρόνια μετά δίνει τα βασικά εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών δωρεάν γιατί η διείσδυση της πλατφόρμας .NET στην υπάρχουσα κοινότητα όσων αναπτύσσουν εφαρμογές με προϊόντα της ήταν λιγότερη από 30%. Επομένως στα δικά μου μάτια ο Ellison έχει την πιο ξεκάθαρη στρατηγική από πολλούς της γενιάς του. Έχει βρει μια αγορά την οποία έχει κατακτήσει και δεν κοιτάζει δεξιά αριστερά για να μπει και σε άλλους τομείς.

dop είπε...

Ο Ellison έκανε ότι και ο Jobs: είδε μια ανάγκη και έβγαλε το αντίστοιχο προϊόν. Με την εξάλειψη του ανταγωνισμού, έμεινε και έπαιζε μόνος του - οδηγώντας την τιμή της Oracle database σε δυσθεώρητα ύψη. Ότι θα έκανε και ο Jobs και ο Gates αν έπαιζαν μόνοι τους.

Ο Ellison είναι τόσο τρελός όσο και οι τύποι στην MS, που κυνηγάνε οτιδήποτε έχει το γράμμα G μπροστά από το όνομά του.

@ΝΔ: παρακαλώ κάνετε σύντομα το post. Δυστυχώς ξέρω τον κο. Δερτούζο μόνον μέσα από τα βιβλία του και θα ήθελα και την γνώμη των ανθρώπων που τον έζησαν.

heinz είπε...

@andy

Οι επιχειρηματίες μπορεί να δουλεύουν για το χρήμα, μπορεί και όχι. Δεν μπορούμε να κάνουμε εύκολες γενικεύσεις.
Προσωπικά νομίζω όμως ότι δεν έχει σημασία.
Αυτό που έχει σημασία, είναι να είσαι ειλικρινής με τα κίνητρά σου.
Και για μένα, το να υπηρετείς τον Άνθρωπο.

"Those who cannot work, manage.
Those who cannot manage, teach..."

Τότε βέβαια, μπορούμε να καταλήξουμε ότι ο Σωκράτης ήταν ανίκανος σε σχέση με τους Τριάκοντα τυρράνους.

somebody said...

"Αν το πάμε έτσι, τότε όλα τα έφτιαξε ο Αδάμ και η Εύα! "

Δηλαδή τι σημαίνει "αν το πάμε έτσι??".
Τι δεν είναι έτσι?????
:-0

(πέρα από την πλάκα, αν το δεις συμβολικά, έτσι είναι)

barge1962 είπε...

Εμενα μου θυμιζει ολο αυτο John Cage vs Schönberg.E o Jobs μου μοιαζει για τον δευτερο..Ο Cage δεν ηταν καλος επιχειρηματιας..Και ο Ξενακης δημιουργουσε μουσικη ατμοσφαιρα που κανεις δεν μπορουσε να φανταστει οτι μπορει να υπαρξει.Ο Jobs απλως καταφερνει και δεν λεω οτι δεν ειναι δημιουργικος να φτιαχνει και να παρουσιαζει αυτο που οι αλλοι ζητουν και περιμενουν ,οχι που νομιζουν οτι δεν γινεται.Δεν παρουσιαζει κανα καινουριο συμπαν .Ειναι καλος και δημιουργικος επιχειρηματιας .Απλως η προσηλωση σε προσωπα ,η προσηλωση λεω και οχι η αναγνωριση ,ειναι και ενας παραγοντας που θα προωθησει την ''φιλανθρωπια΄΄ τους.

heinz είπε...

@andy dufresne

Βλέπεις τον andy dufresne με μια συγκεκριμένη ματιά, το λες και στο blog σου.
Εγώ, που επίσης τον συμπάθησα, τον είδα σαν ευφυή, ευέλικτο, αλλά - κυρίως - Άνθρωπο (που στήριξε και άλλον άνθρωπο, στο σενάριο)

Αυτή είναι η διαφορά μας.

heinz είπε...

300!!! Πόντικα!

Zoros είπε...

@epikairos
"Είπα ο πιο συγκροτημένος επιχειρηματίας, όχι ο πιο συγκροτημένος άνθρωπος."

Μα το παράδειγμα που σου έδωσα, της εξαγοράς της Peoplesoft, δείχνει ότι κάθε άλλο παρά συγκροτημένος επιχειρηματίας είναι! Εξαγόρασε μια εταιρία που δεν είχε ανάγκη από πείσμα!

Επίσης η Oracle δεν φτιάχνει μόνο βάσεις δεδομένων (όπως και η MS δεν φτιάχνει μόνο λειτουργικά). Φτιάχνει επιχειρηματικές εφαρμογές (ERP, CRM) και είναι δεύτερη παγκοσμίως πίσω από τη SAP, εργαλεία προγραμματισμού (Oracle Developer), εργαλεία collaboration & unified messaging(collaboration suite), κ.α.

heinz είπε...

επίσης Andy,

έχω προσωπικό παράδειγμα ανθρώπου που έστησε επιχείρηση επιπέδου αυτοκρατορίας για την ελλάδα και τα δεδομένα της εποχής του.

Τα παιδιά του μεγάλωσαν σε απίστευτη χλιδή, λειτουργία της βιομηχανίας 24/7, έξυπνες κινήσεις, τρομερά λεφτά, πολιτικός έλεγχος, κέρδη μυθικά, συμφωνίες με Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, εξαγωγές.

Πέθανε, ο μικρός γυιός κληρονόμησε τα πάντα, σε 20 χρόνια τάχασε, πέθανε στην ψάθα με ελεημοσύνες. Κανένα παιδί του ιδρυτή, δεν ήξερε τι είναι ζωή, συνδιαλλαγή, μάχη.

Τι δημιούργησε ο ιδρυτής? Ένα τίποτα. Αν θες κι αποδείξες, στείλε email μέσω του blog Μου και μετά διάγραψέ το να σου στείλω λεπτομέρειες.

pagis είπε...

Stay Hungry! Stay Foolish!

εντός Silicon Valley μπορεί να ισχύει αυτό εκτός όμως τι γίνεται;

Πάντως στην χώρα μας (που είναι εκτός) θα πεθάνουμε της πείνας.

έχουμε κανένα άλλο παράδειγμα σαν του Jobs;
Ο M. Dell δέν λέει που κανει περίπου ότι και ο Jobs αλλά σε προσιτές τιμές ;-)

paragrafos είπε...

Αγαπημένε μου ΝικόΔημε,

Μπορεί τα πιο πολλά από αυτά που λέτε να είναι για μερικούς από εμάς κινέζικα, ωστόσο κάτι μαθαίνουμε: εκεί που πριν είχαμε αγρια μεσάνυχτα, τώρα πια δεν ελπίζουμε σε κανενα... ξημέρωμα!

Αληθεύει άραγε ότι η κομπιουτερίστικη ασχετοσύνη είναι ίδιον των γυναικών; Η πρόκειται για προκατάληψη;

Με αγάπη

Παράγραφος----------------------------------


ΠΑΡΕΝΘΕΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Όπως γνωρίζετε ήδη αρκετοί, τις τελευταίες δυο μέρες (χτες και σήμερα) ο "σαλατάρω" (ως "Παλαιός των ημερών" και με άλλα νικς) έρχεται συστηματικά και αφήνει τα περιττώματά του στο ημερολόγιό μου σε βάρος μάλιστα της επιληψίας τής κόρη μου.

Επειδή αδυνατώ να είμαι "ον λάιν" 24 ώρες το 24ωρο, σας παρακαλώ όσοι επισκέπτεστε το μπλογκ μου, να αγνοείτε τυχόν υβρεις του που δεν πρόλαβα να διαγράψω.

Απευθύνω αυτήν την εκκληση από εδώ, επειδή σχεδόν όλοι οι εκλεκτοί επισκέπτες μου έχουν νικοδημική προέλευση.

Τέλος θα σας ήμουν ευγνώμων εάν το παρόν σχόλιο-ανακοίνωση παραμείνει εδώ ασχολίαστο.

Με συγχωρείτε για τη διακοπή και ευχαριστώ για την κατανόηση

Με απεραντη αγάπη

Παράγραφος

Zoros είπε...

@pagis
“Ο M. Dell δέν λέει που κανει περίπου ότι και ο Jobs αλλά σε προσιτές τιμές ;-)”

Μέγιστο φάουλ! Το ξέρω ότι ακούγεται τραβηγμένο, αλλά είναι αληθινό: Η Dell δεν είναι εταιρία πληροφορικής, αλλά εταιρία logistics! Ποτέ δεν έφτιαξε κάτι το πρωτοποριακό ή έστω κάτι πιο πρωτοποριακό από αυτά που κατασκευάζουν μαζικά οι Ταϊβανοί. Το μοντέλο διάθεσης των προϊόντων ήταν και είναι πρωτοποριακό και για αυτό μεγαλούργησε! Επίσης έχει καταφέρει να πετύχει την καλύτερη δυνατή διαχείριση αποθεμάτων, κάτι που στην πληροφορική (με τις συνεχείς αλλαγές τεχνολογιών) είναι κρίσιμο.

Zoros είπε...

@paragrafos
“Αληθεύει άραγε ότι η κομπιουτερίστικη ασχετοσύνη είναι ίδιον των γυναικών; Η πρόκειται για προκατάληψη;”

Αυτό το θέμα αξίζει να γίνει ξεχωριστό post!
Όντως αληθεύει αυτό που λες και είναι από τα πράγματα που δεν κατανοώ... Δεν έχω γνωρίσει καμία γυναίκα που να είναι πραγματικά ΠΩΡΩΜΕΝΗ με την πληροφορική. Να την χρησιμοποιεί, ναι, να ζει και να αναπνέει από αυτή, όχι. Θα μπορούσε ο ΝΔ να ήταν γυναίκα? Υπάρχει συγγραφέας γυναίκα που να χάνει ένα ολόκληρο Σ/Κ για να ρυθμίσει το WiFi και το Bluetooth της? Μάλλον όχι...
Επίσης αυτή η «κομπιουτερίστικη ασχετοσύνη» πιστεύω ότι θα στοιχίσει επαγγελματικά στις γυναίκες και αυτό θα φανεί στο άμεσο μέλλον... Δεν φταίνε μόνο οι «φαλλοκράτες άντρες» που επαγγελματικά μένουν πίσω οι γυναίκες, έτσι δεν είναι?

Somebody961 είπε...

@heinz:
Σωστός! Επαυξάνω!
Και ο Αινστάιν, κάπου πάτησε, όλοι κάπου 'πατήσαμε'. Αυτό που μετράει είναι το ένα βήμα, το παραπάνω.
Τι μας κρατάει αλήθεια και δεν κάνουμε αυτό το βήμα? Η μιζέρια μας ίσως? Η μη ελπίδα?

cocteau_twin είπε...

'Οντως το μπλογκ έχει εξελιχθεί σε μια -εξαιρετικά ανιαρή- εσωτερική υπόθεση για κομπιουτεράδες (με τις ανάλογες επιπτώσεις ως προς το συντακτικό, την ορθογραφία και τη στοιχειώδη λογική συνοχή των διάφορων ποστ). 'Ενας από αυτούς μάλιστα ανακάλυψε και το απόλυτο επιχείρηξμα της ανωτερότητας του ανδρικού φύλου σε σχέση με το γυναικείο: οι γυναίκες λέει αδυνατούν να "πωρωθούν" με την πληροφορική! Μεγάλε το ότι χάνεις ένα Σ/Κ για να ρυθμίσεις το "Wi-Fi" σου και το "Blue Tooth" σου δεν είναι απόδειξη της ανωτερότητάς σου. Είναι απλώς pathetic.

castolidefkis είπε...

Από λάθος το δημοσίευσα σε λάθος θέμα (Forum). Επανορθώνω:

Ο Steve Jobs, αν ποτέ (υποθετικά μιλάμε), βρισκόταν συνομιλητής τού Λεντάκη, (ιδίως κατά την περίοδο του "γκαράζ", όπου παρέα με τον Wasniack ένωσαν 2 8αρια proccessors κι έφτιαξαν 1 16άρι, τού 1ου Mac) και ο "φίλος" σου Λεντάκης, (υποθετικά μιλάμε)τού ανέλυε τις απόψεις του περί θανατικής ποινής για τούς "εμπόρους" τής ναρκωτικής "μάστιγας",
όπως ακριβώς τις διαφήμισε σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ, τότε ο Steve Jobs, κύριε Δήμου, πιθανώτατα, (υποθετικά μιλάμε) θα τον γιαούρτωνε. Κατάλαβες, θα τον γιαούρτωνε (υποθετικά μιλάμε)...

Ακούς εκεί το καθήκι, θάνατος στους "εμπόρους"...

Τόση υποκρισία (ή/και άγνοια) πια? Φίλος ο Jobs, αλλά από πού κι ως πού φίλος κι ο Λεντάκης? Πού κολλάνε αυτοί μαζί?

Ούτε η χιονάτη, ούτε η Μάγια η μέλισσα δεν έχουν τόσους πολλούς φίλους.

Οσμίζομαι ότι δεν μας τα λες τόοοοοσο καλά...

Για να μην πω "Ούτε ελληνας υπουργός δεν έχει τόσο ετερόκλητους φίλους

Ακούς εκεί η ξενερώφατσα τού Λεντάκη...

...Φίλος μ' εκείνον που προσπάθησε ν' αναπαραστήσει ηλεκτρονικά τις φλασιές που έτρωγε παίρνοντας τριπάκια

Rain Man είπε...

Τα παραπάνω σχόλιά μου τα έκανα με γνώμονα τις προσωπικές μου πεποιθήσεις και ως άτομο που ασχολείται αρκετά με υπολογιστές. Ούτε σοφός είμαι, αλλά και ούτε PhD candidate στην πληροφορική. Και ουδέποτε υποστήριξα ότι είμαι.

Είναι προφανώς αδύνατον να κάνει κάποιος συζήτηση εδω μέσα. Όλες οι συζητήσεις καταλήγουν σε προσωπικές επιθέσεις. Πραγματικά λυπηρό. Άσε που οι περισσότεροι 'επικεντρώνουν την προσοχή τους στο δέντρο και χάνουν με αυτόν τον τρόπο το δάσος'.

Ένας πετυχημένος επιχειρηματίας πρέπει by definition να είναι οραματιστής για να επιβιώσει σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Εδω μέσα πολλοί δαιμονοποιούν και αφορίζουν την επιχειρηματικότητα κίνητρο της οποίας είναι φυσικά τα κέρδη, χρηματικά (κυρίως) και μη. Ύστερα όλοι αναρωτιόμαστε πως η Ελλάδα έχει καταντήσει. Σκέτη υποκρισία.

Όσο για τον Jobs και λοιπούς σίγουρα ουδείς αναντικατάστατος. Αλλά τα ονόματα λίγη σημασία έχουν. Σημασία έχουν οι πράξεις τους. Αυτές είναι που μιλάνε για τους ίδιους.

Zoros είπε...

@cocteau_twin
"Μεγάλε το ότι χάνεις ένα Σ/Κ για να ρυθμίσεις το "Wi-Fi" σου και το "Blue Tooth" σου δεν είναι απόδειξη της ανωτερότητάς σου. Είναι απλώς pathetic."

Μεγάλε, πριν προσπαθήσεις να γράψεις, μάθε να διαβάζεις και το σημαντικότερο να καταλαβαίνεις τι διαβάζεις... ;-)

Rain Man είπε...

@heinz

Τι δημιούργησε ο ιδρυτής? Ένα τίποτα.

Το ότι ο γιος του τα έφαγε όλα δεν σημαίνει ότι εκείνος δεν δημιούργησε τίποτα.

Ωραία λογική! Συγχαρητήρια! Τότε να μην κάνουμε τίποτα στη ζωή μας παρα να ονειρευόμαστε και να βολευόμαστε με μια θέση στο δημόσιο. Μετά και από αυτό σας το σχόλιο περαιτέρω διάλογος μαζί σας είναι περιττός.

skoumas είπε...

Τι μας κρατάει αλήθεια και δεν κάνουμε αυτό το βήμα? Η μιζέρια μας ίσως? Η μη ελπίδα?

Τουλάχιστον στην Ελλάδα μας κρατάει πίσω η ζήλεια. Αν κάποιος πηγαίνει μπροστά πρέπει να τον σταματήσουμε γιατί μας μειώνει εμας. Αυτή είναι η 'λογική'.

Η κοινωνία τουλάχιστον στην Ελλάδα σε θέλει σαν τα μούτρα της. Για να πας μπροστά θα πρέπει να παλεύεις στον βούρκο. Όποιον είναι έξω απο τον βούρκο δεν υπάρχει απλά.

andy dufresne είπε...

@heinz,
δεν διαφωνώ στα περί ανθρώπου.
Είμαι ουμανιστής πρώτα και πάνω απ' όλα.

Η διαφωνία μας είναι η εξής και νομίζω αυτό είναι ένα από τα κεντρικότερα μηνύματα αυτού του post.

Όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί (επιστήμονες, καλλιτέχνες, επαναστάτες, ήρωες, πολιτικοί κλπ) απολαμβάνουν της εκτίμησής μας εκτός από μία: τους επιχειρηματίες!

Δεν εννοώ φυσικά ότι όλοι οι επιχειρηματίες είναι ανθρωπιστές - φυσικά και όχι.

Αλλά οι καλύτεροι εξ αυτών είναι ανθρωπιστές, δημιουργοί, οραματιστές, χάρις στους οποίους ζουν καλύτερα π ο λ λ ο ί άνθρωποι και τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους.
Δεν έχουν βλάψει κανέναν, διότι είναι ανθρωπιστές.
Δημιούργησαν πλούτο για πολλούς, δημιουργώντας υπεραξίες απ' το τίποτα.
Την ώρα που οι υπόλοιποι επανεξετάζουν τις θεωρίες τους ή το φραπέ τους αυτοί δουλεύουν για ΟΛΟΥΣ.

Συνήθως δε, αυτοί οι άνθρωποι ζουν σαν απλοί άνθρωποι και όχι μέσα στη χλιδή (χωρίς να κατηγορώ αυτούς που ζουν στη χλιδή).

Αυτούς τους επιχειρηματίες ΚΑΝΕΙΣ (*) ποτέ στην ελλάδα δεν τους άφησε ένα καλό λόγο.
Τους σαρώνει ο αντιαμερικανισμός, ο αντικαπιταλισμός, η φθόνος, η άγνοια, η έλλειψη απλής λογικής και αισθήματος δικαίου.

(*) Εξαιρείται βέβαια ο ΝΔ (το 'χει φυσικά πληρώσει ακριβά), ο Μανδραβέλης, ο Μαρίνος και ολίγοι άλλοι.


Αυτό το θέμα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ, διότι δίνουμε λάθος παιδεία στα παιδιά μας, στερώντας τους μία από τις βασικότερες εφαρμογές, πρακτικές ζωής που μπορούμε να τους δώσουμε.

Το πρότυπο του σωστού επιχειρηματία.

andiopi είπε...

rain man 3:29 Συμφωνώ σε όλα! Οσο για τη "δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας" πιστεύω ότι είναι σύνδρομο του ελληνικού λαού σε ότι τον υπερβαίνει και τον ξεπερνά. Δαιμονοποίησαν το χρήμα για να εισέλθουν πρώτοι στη βασιλεία των ουρανών άραγε; Αν ναι, τότε γιατί χαρίζονται (όχι όλοι και προπαντώς όχι οι στο εδώ blog γράφοντες! Για να μην δεχθώ και πάλι επίθεση!!)στους κατέχοντες;

Ecumene είπε...

Πω,πω!! δυά-δικοί,κινεζικα και ενταση!!.. πρεπει να χαλαρωσουμε..η πληροφορικη θα αναπτυχθει εν Ελλαδι,οταν οι εμεις γινουμε περισσοτερες techno-women απ τους αντρες..μα για να γινει αυτό,πρεπει εσεις οι Αη-σταην..να βρειτε το κουμπι μας..και όλα θα γινουν με τον αναλογο προγραμματισμο…Μελετες λενε ότι οι αρρενες-χρηστες του Ιντερνετ,είναι
περισσοτεροι..ομως εμεις συνεχως αυξανομαστε..μετα το τηλεφωνο..το Ιντερνετ θα γινει
το απολυτο γυναικειο αξεσουαρ!.......

Nikos Dimou είπε...

castolidefkis said...
"Φίλος ο Jobs, αλλά από πού κι ως πού φίλος κι ο Λεντάκης? Πού κολλάνε αυτοί μαζί?"

Ουδέποτε είπα πως ήταν φίλος μου ο Jobs (Ούτε τον ξέρω). Μήπως τον μπερδεεύεις με τον Δερτούζο;

Ο Ανδρέας Λεντάκης ήρθε στο γραφείο μου όταν απολύθηκε από την ασφάλεια της Χούντας (έχεις ακούσει το τραγούδι του Θεοδωράκη "δέρνουν στη ταράτσα τον τον Ανδρέα"). Συνεργαστήκαμε για αρκετά χρόνια. Δεν ξέρω τις απόψεις του για τα ναρκωτικά.

Όταν είναι κανείς 71 ετών είναι φυσικό να έχει γνωρίσει πολλούς αθνρώπους στη ζωή του.

harrygreco είπε...

Εγω καλα σου τα 'λεγα / & τ' ακουγες παραλογα / περπατησε αναλογα / θυμασαι που σου τα 'λεγα...Ημουν κεντρο για ξενο τυπο & ειδα τους...τυπους,ξενους & ντοπιους.. Κ*λοπαιδα με αρρωστημενα μυαλα,που βρισκουν αφορμες για να κανουν φασαρια. Ειμαι βεβαιος πως οταν ηταν μωρα,πεταγαν το φαι στο πατωμα για να τα προσεξουν οι μανες τους. Ενα κλασικο παραδειγμα αντικοινωνικου υποκοσμου. ( 64 λεξεις,ειναι ρεαλιστικο το οριο των 100).

Nikos Dimou είπε...

skoumas said...
Τι μας κρατάει αλήθεια και δεν κάνουμε αυτό το βήμα? Η μιζέρια μας ίσως? Η μη ελπίδα?
Τουλάχιστον στην Ελλάδα μας κρατάει πίσω η ζήλεια.

Όχι η ζήλεια - η σωστή λέξη είναι ο φθόνος. Τον έχω νιώσει στο πετσί μου όταν πέτυχα ως επιχειρηματίας - ξαφνικά ακυρώθηκα ως ό,τιδήποτε άλλο.

Προσυπογράφω τις απόψεις του Andy - άλλωστε αυτός ήταν ο στόχος αυτού του ποστ. Όχι να εξυμνήσει τον Jobs ως ισάξιο του Proust ή του Wittgenstein (!) αλλά σαν τον τύπου του ανθρώπου που δεν θα είχε καμία ελπίδα στην χώρα μας (η πρωτη φράση του ποστ).

heinz είπε...

@Rain Man

Εγώ δεν είπα ότι κάνετε Πληροφορική. Εγώ είπα ότι μιλάτε με πολύ σιγουριά που γενικά, δεν δικαιολογείται. Ούτε και στο πεδίο που κάνετε το Ph.D. σας

Το ίδιο δε μου κάνει αν θέλετε να κάνετε διάλογο μαζί μου ή όχι. Κι αν κάνετε Ph.D. Για την κονόμα, ...κλάφτα Χαράλαμπε...
ΑΛλά αφήστε να ξέρω καλύτερα από όλους εδώ μέσα, τι έφτιαξε ο συγκεκριμένος ιδρυτής.

@Andy

Andy, αν δεν διασφαλίζουμε (όσο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο) συγκροτημένους ανθρώπους, δεν κάνουμε τίποτε. Το κίνητρο του κέρδους η ιστορία που είπα αποδεικνύει ότι δεν είναι αρκετό.

Από κάτω, θέλει δομή.
Όχι δομημένη κερδοθηρία.
Δομημένη μαχητικότητα για αξίες.
Ο εν λόγω ιδρυτής ξεκίνησε άφραγκος. Έστησε οικογένεια, βιομηχανία. Οι φτωχοί της περιοχής (συνοικία της Αθήνας) πέρνανε κάθε μήνα επίδομα από το εργοστάσιο.

Το ότι όμως δεν ασχολήθηκε όπως έπρεπε με τα παιδιά του, καταδίκασε κι αυτά, και τους εργαζόμενους, και τους φτωχούς της περιοχής. Και, μακροσκοπικά, και την βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Όλα αυτά, από μια (ζωτική) αβλεψία, σε ένα θέμα που ήταν έξω από την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όσο για καλούς επιχειρηματίες, στην Ελλάδα τους βρίσκεις με το φανάρι. Π.χ. Τσακίρης (πατατάκια). Καλός, άριστος. Αλλά στην μειοψηφία.

Υ.Γ. Η υπεραξία δεν δημιουργείται "από το τίποτα". Αυτό είναι αντίθετο με κάθε οικονομική θεωρία...

heinz είπε...

Αυτό που κάποιοι δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν (του ΝΔ μη εξαιρουμένου), είναι ότι μια επιχείρηση, δομή, ο,τιδήποτε, μπορεί να χαθεί κυριολεκτικά σε ώρες.

Μια δομημένη προσωπικότητα όμως, είναι βράχος μέχρι τον φυσικό θάνατο του φορέα της.

Μα καλά?? Μαθηματικά είναι???
(εμένα τα μαθηματικά μου πέφτουν δύσκολα...)

Nikos Dimou είπε...

Heinz
"Υ.Γ. Η υπεραξία δεν δημιουργείται "από το τίποτα". Αυτό είναι αντίθετο με κάθε οικονομική θεωρία... "

Yπάρχουν δύο εξαιρέσεις: η τεχνολογία και η μόδα.

Όταν δε συνδυάζονται... Μπορεί να μην είναι από το τίποτα αλλά από το σχεδόν τίποτα.

heinz είπε...

Η τεχνολογία δημιουργεί υπεραξία από τις επενδύσεις στο R&D.

Για τη μόδα είμαι notoriously άσχετος...

andy dufresne είπε...

@heinz, είπες

αν δεν διασφαλίζουμε (όσο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο) συγκροτημένους ανθρώπους, δεν κάνουμε τίποτε. Το κίνητρο του κέρδους η ιστορία που είπα αποδεικνύει ότι δεν είναι αρκετό.

Τί εννοείς "δεν κάνουμε τίποτα";;;
Δηλαδή ώσπου να εξασφαλιστεί η παιδεία ή η οργάνωση ή το ό,τι-θες-εσύ-πες, δεν θα κάνουμε τίποτα;;;;;;

Ή κάτι χάνω ή διακρίνω κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα...


Για το γνωστό σου δεν διαφωνούμε πουθενά, είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας, αποτυχημένος άνθρωπος.


Επίσης, δεν είναι αλήθεια ότι στην ελλάδα δεν υπάρχουν ανθρωπιστές επιχειρηματίες, είναι λίγοι, είναι η εξαίρεση, αλλά θα πρέπει να είναι κάποιες εκατοντάδες πολύ άξιοι και πετυχημένοι και κάποιες χιλιάδες μικρότεροι (εννοώ και σε επιτυχία και σε ανθρωπισμό).
Έχω γνωρίσει προσωπικά κάποιους δεκάδες (λόγω δουλειάς) και ακούω και για αρκετούς άλλους.

Η εικόνα των γραικών για αυτούς είναι από τις ταινίες με τη Βουγιουκλάκη και τν Παπαγιαννόπουλο (τι ιδέες κατεβάζει το μυαλό του μπαλαμούτη-του μπαλαμούτη)...


Είπες επίσης:

Η υπεραξία δεν δημιουργείται "από το τίποτα". Αυτό είναι αντίθετο με κάθε οικονομική θεωρία...

Δεν ξέρω τι λένε οι οικονομικές θεωρίες, σταμάτησα να τις διαβάζω διότι αυτοαναιρούνται διαρκώς.

Λέω όμως το εξής απλό.

Στα καλά καθούμενα, κάποιος δημιουργεί μια επιχείρηση, με μηδαμινά κεφάλαια, ρισκάρει, δίνοντας όλη του τη ζωή για μεγάλο διάστημα.
Δίνει δουλειά σε πολλούς ανθρώπους και αν δεν υπήρχε αυτός κανένας άλλος δεν θα το 'χε κάνει.
Παραδείγματα χιλιάδες.

O άνθρωπος που περιγράφω, αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να εφευρεθεί.
Και εμείς τον βρίζουμε...

andy dufresne είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Ωραίες ιστορίες, ενδιαφέρουσες και λίγο πολύ γνωστές. Ποιό το νόημά τους όμως?

Ν.Δ. είπε:
Δεν ξέρω αν συνειδητοποιούν όλοι οι νέοι Έλληνες που μοχθούν για να αποκτήσουν (νόμιμα ή πλάγια) ένα πτυχίο, πως οι τρεις μεγαλύτεροι δημιουργοί οραμάτων, πνευματικού υλικού και επιχειρήσεων της εποχής μας, δεν είχαν ούτε απολυτήριο ...ΙΕΚ.

Θέλετε να πείτε κάτι? Δεν σας καταλαβαίνω.

Ν.Δ. είπε:
Άλλαξαν τη ζωή των ανθρώπων περισσότερο από πολλούς ακτιβιστές και επαναστάτες.
Άρα δεν έχουν λόγο ύπαρξης οι όποιοι ακτιβιστές και επαναστάτες?

Ν.Δ. είπε:
Steve Jobs: ο άνθρωπος που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Ελλάδα

Αυθαίρετη πρόταση (αποτελεί επέκταση της παρακάτω πρότασης περί μιζέριας και γκρίνιας) που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να τεκμηριωθεί!

Ν.Δ. είπε:
Οποιοσδήποτε άλλος (ιδιαίτερα Ρωμιός) θα είχε βυθιστεί στην γκρίνια, την μιζέρια και την αυτολύπηση

Έχω δει ανθρώπους (Ρωμιούς) να στέκονται με αξιοπρέπεια απέναντι στον θάνατο , έχω δει επίσης και (Ρωμιούς) να χορεύουν με λεβεντιά λίγο πριν πεθάνουν . Βέβαια δεν πιστεύω σε καμιά περίπτωση ότι είναι θέμα ρωμιοσύνης ή όχι, η αντιμετώπιση και η στάση αυτή ζωής. (Η αντιμετώπιση αυτή άλλωστε όπως και να την έβλεπε κανείς θα ήταν ρατσιστική).
Το γεγονός επίσης ότι ο Steve Jobs νίκησε στη μάχη του δεν τον καθιστά περισσότερο νικητή σε καμιά περίπτωση.

Κύριε Ν.Δ. το κείμενό σας έχει μια δόση από γκρίνια, μιζέρια και αυτολύπηση, σαν αυτή που κατακρίνετε. Άξιοι οι άνθρωποι στους οποίους αναφέρεστε στο κείμενο, εξίσου άξιοι όμως με εκατομμύρια άλλους ανθρώπους στον πλανήτη αυτό. Δεν μπορώ να πω ότι είναι πιο άξιοι επειδή δεν είχαν πτυχίο ή επειδή κατάφεραν και κέρδισαν σε μια μάχη ζωής. Τίποτα από αυτά δεν τους κάνει πιο μοναδικούς. Αυτό που τους κάνει μοναδικούς είναι αυτό για το οποίο γίνανε γνωστοί.

heinz είπε...

@andy

AΝ εννοείς εμένα, ούτε τον βρίζω αλλά ούτε τον αποθεώνω. Τον βλέπω κριτικά κι όχι σαν ευεργέτη, όπως δηλαδή βλ΄παω τον καθένα (όσο μπορώ)

andy dufresne είπε...

@heinz, είπες:

Αυτό που κάποιοι δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν (του ΝΔ μη εξαιρουμένου), είναι ότι μια επιχείρηση, δομή, ο,τιδήποτε, μπορεί να χαθεί κυριολεκτικά σε ώρες.

Kαι λοιπόν;
Είναι λόγος αυτός για να μην υπάρξει;
Έλεος!


Είπες:

Μια δομημένη προσωπικότητα όμως, είναι βράχος μέχρι τον φυσικό θάνατο του φορέα της.

Μα καλά?? Μαθηματικά είναι???
(εμένα τα μαθηματικά μου πέφτουν δύσκολα...)


Γιατί αντιπαραθέτεις μια επιχείρηση με έναν άνθρωπο;
Δυσκολεύομαι απίστευτα να καταλάβω για ποιo λόγο κάνεις αυτή τη σύγκριση.

Θέλεις να πεις ότι επειδή μια επιχείρηση δεν μπορεί να είναι δομημένη όπως μια προσωπικότητα και επιδή μπορεί μια μέρα να κλείσει δεν πρέπει να υπάρχει;;;

Νομίζω ότι ολισθαίνεις ολοένα και περισσότερο...

heinz είπε...

andy said...

"Θέλεις να πεις ότι επειδή μια επιχείρηση δεν μπορεί να είναι δομημένη όπως μια προσωπικότητα και επιδή μπορεί μια μέρα να κλείσει δεν πρέπει να υπάρχει;;;"

Αυτό είπα? Χριστός κι Απόστολος!
Αυτό που είπα είναι τι πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά μας!!!

"Νομίζω ότι ολισθαίνεις ολοένα και περισσότερο..."

Προς τα που αν επιτρέπεται???

andy dufresne είπε...

Ολισθαίνεις από το δρόμο της λογικής.

Nikos Dimou είπε...

Heinz
""Υ.Γ. Η υπεραξία δεν δημιουργείται "από το τίποτα". Αυτό είναι αντίθετο με κάθε οικονομική θεωρία..."

Ξέχασα! Τι γίνεται στις υπηρεσίες;
Ένας επιτυχημένος αρχιτέκτων, δικηγόρος, διαφημιστής (που μπορούν να καταλήξουν με μία εταιρία 100 συνεργατών) δεν δημιουργεί υπεραξία από το τίποτα; Δηλαδή από το μυαλό του, το ταλέντο του;

heinz είπε...

@ΝΔ

"Τι γίνεται στις υπηρεσίες;"

Η γνώση είναι κεφάλαιο.

heinz είπε...

Η γνώση είναι κεφάλαιο.
Για να δουλέψω έχω διαβάσει άπειρες ώρες που πρέπει να τις πληρωθώ, έχω εξασκηθεί άλλες ώρες που πρέπει να τις πληρωθώ, έχω αναπτύξει κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες (δεν ξέρω περί ταλέντου) που πρέπει να τις πληρωθώ.
Έχω κεφάλαιο και παράγω υπεραξία.

Nikos Dimou είπε...

sizenagir said...
"Ωραίες ιστορίες, ενδιαφέρουσες και λίγο πολύ γνωστές. Ποιό το νόημά τους όμως?"

Το νόημά τους είναι αυτό που κατάλαβαν όσοι τις διάβασαν. Εσείς, συστηματικά, προσπαθείτε να μην καταλάβετε. Ούτε καν το απλό - ότι το πτυχίο που λατρεύουν και προσκυνούν οι ελληνικές οικογένειες δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία...

Nikos Dimou είπε...

Σταματάω - παρόλο που είμαι μέσα στο θέμα, δίνω το κακό παράδειγμα με το chat.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Στην καπιταλιστική κοινωνία, ούτως ή άλλως, τους επιχειρηματίες τιμούμε κυρίως και γενικά όποιον κινεί το κεφάλαιο, μέσω αυτού που κάνει (βλ. ποδοσφαιριστές, μόδιστρους, εμπορικούς καλλιτέχνες κλπ κλπ). Μην τους θεοποιούμε όμως κιόλας! Υπάρχουν κι άλλα συστήματα κι άλλες κοσμοθεωρίες. Κι άλλες αξίες…

heinz είπε...

@ΝΔ

"Ούτε καν το απλό - ότι το πτυχίο που λατρεύουν και προσκυνούν οι ελληνικές οικογένειες δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία..."

Να κι ένα σημείο που θα συμφωνήσω
α π ό λ υ τ α

Δε μπορώ να πω ακριβώς γιατί συμφωνώ γιατί θα αποκαλύψω πράγματα, αλλά δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με την επιτυχία.

makis-skf είπε...

Είναι γεγονός οτι στο Ελλαδιστάν η λέξη επιχειρηματίας είναι συνώνυμη με το κλέφτης, απατεώνας κλπ.
Οι κύριοι Jobs, Gates κλπ. Βοήθησαν στην προόδο της ανθρωπότητας για έναν απλό λόγο :
έκαναν προσιτή στην ανθρωπότητα και βελτίωσαν την ιδέα κάποιου ερευνητή.

Έκλεψαν ιδέες ? ίσως είναι έτσι, όμως αν αυτές οι ιδέες έμεναν κλειδωμένες στο ντουλάπι του εφευρέτη τι αξία θα είχαν ?
Αυτοί πήραν το ρίσκο, έχουν κερδίσει και έχουν χάσει τεράστιες περιουσίες σε επενδύσεις πρωτοποριακών ιδεών.
Ρισκάρουν πολλά, κερδίζουν πολλά, και στον καπιταλισμό η καινοτομία ανταμοίβεται.

Η πρακτική εφαρμογή αυτών των ιδεών είναι η πραγματική επανάσταση.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ν.Δ. είπε:
Το νόημά τους είναι αυτό που κατάλαβαν όσοι τις διάβασαν. Εσείς, συστηματικά, προσπαθείτε να μην καταλάβετε. Ούτε καν το απλό - ότι το πτυχίο που λατρεύουν και προσκυνούν οι ελληνικές οικογένειες δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία...

Ναι, συστηματικά προσπαθώ να εκφράζω την άποψή μου η οποία σε αρκετά θέματα είναι διαφορετική από τη δικά σας. Η διαπίστωση που κάνατε, έχω την εντύπωση ότι αποτελεί πλέον κοινό τόπο για όλους, πολλά χρόνια τώρα.
Δεν νομίζω ότι προσφέρει τίποτα η επανάληψη της σε μια εποχή μάλιστα που θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν ισχύει.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Οι επιχειρηματίες, ναι, είναι όλοι και λίγο κλέφτες και λίγο απατεώνες και λίγο φοροφυγάδες και λίγο διαπλεκόμενοι και λίγο εκμεταλλευτές και λίγο απ’ όλα. Και βέβαια είναι και ξύπνιοι και μαχητικοί και ίσως και οραματιστές. «Όταν θαυμάζεις τον περήφανο αετό, κοίτα και λίγο τα ματωμένα του νύχια…». Κι επειδή όλοι θέλουμε λίγο-πολύ να γίνουμε αετοί, όσοι μπορούμε να γίνουμε εστιάζουμε στο περήφανο πέταγμά του, όσοι δεν μπορούμε εστιάζουμε στο αίμα, που στάζει απ’ τα νύχια του.

J. είπε...

"ΓΙΝΕ ΒΡΟΧΟΠΟΙΟΣ" ήταν παλαιότερα ο τίτλος γνωστού βιβλίου, που θα μπορούσε να ταιριάζει στον Jobs. Πιστεύω κι εγώ πάντως ότι ο άνθρωπος αυτός δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει στην Ελλάδα. Εκτός φυσικά αν γεννιόταν με το σωστό επώνυμο, ή τέλος πάντων με ένα από τα σωστά επώνυμα...

mickey είπε...

Καλησπέρα σας!

Ουφ, κατάφερα και τα διάβασα όλα.

Ηδονίζονται φαίνονται μερικοί να εκφράζουν συμπλέγματα κατωτερότητας και αισθήματα απύθμενης ζήλειας για κάτι που δε θα γίνουν ποτέ (ακόμα κι αν ζούσαν χίλια χρόνια), προσπαθώντας με γελοία επιχειρήματα να απαξιώσουν καθόλα ΑΞΙΟΥΣ ανθρώπους. Ορισμένους από αυτούς μάλιστα θα τους χαρακτήριζα "ευεργέτες της ανθρωπότητας", ακόμα κι αν έχουν χεστ** στο χρήμα - κακό είναι;

Κάντε κι εσείς τίποτα της προκοπής, δείτε πόσο "εύκολο" είναι να είσαι "απλά …moneyman", να "αντιγράφεις ιδέες" και όσα άλλα φαιδρά παρατέθηκαν εδώ μέσα με απαξιωτικό πνεύμα και μετά ας γίνει ένας σοβαρός διάλογος. Με τα λόγια όχι μόνο χτίζονται, αλλά και γκρεμίζονται ανώγια και κατώγια!

Άξιος ο Jobs, άξιος ο Gates, άξιος ο V. Bush, άξιος ο Torvalds, άξιοι και οι χιλιάδες αφανείς εργάτες του Open Source (το οποίο BTW έχει ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ καλό software, αλλού "καλύτερο" και αλλού "χειρότερο" από το αντίστοιχο εμπορικό, αλλά πάντα συγκρίσιμο). Άξιοι και όσοι άλλοι αναφέρθηκαν ή όχι. Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;

Όλοι μας βοήθησαν αφάνταστα (και αρκετοί κέρδισαν) μέσα από το "επάρατο" για τη Γραικία σύστημα που ονομάζεται "ελεύθερη αγορά", "ανταγωνισμός" και "καπιταλισμός". Ακόμα κι εκείνοι που ΔΕΝ επικράτησαν ή παρέμειναν άγνωστοι. Τους χρωστάμε πάρα πολλά - σχεδόν τα πάντα! Κι εγώ έχω βλαστημήσει τον Βασιλάκη (ειδικά με τα εργαλεία ανάπτυξης και τις βιβλιοθήκες του), αλλά αν δεν ήταν αυτός (ή κάποιος άλλος με παρόμοια σκέψη και όραμα), δεν ξέρω αν σήμερα θα είχαμε "information at our fingertips" ;)

mickey είπε...

"Το PC στο μέλλον θα είναι συσκευή που θα τοποθετείται στο σαλόνι..."

Δε νομίζω να υπάρχει PC στο μέλλον. Μόνο πανταχού παρούσες υπολογιστικές μονάδες (βλ. smart dust π.χ.) σε ένα παγκόσμιο (κυρίως ασύρματο) δίκτυο, έλεγχος και input με φυσικό τρόπο (χέρια, γλώσσα, σκέψη(;)) και αντίστοιχα σήματα εξόδου (ήχοι, εικόνες) από κατάλληλες διατάξεις. Σιγά μη φάμε τη ζωή μας με κουτιά, "κλασικές" οθόνες, πληκτρολόγια και ...ποντίκια - ελπίζω μόνο να μην εξαφανιστώ κι εγώ μαζί τους ;)

Όσο για τις δυστροπίες των Windows, οφείλονται κατά κύριο λόγο στις αμέτρητες εφαρμογές που καλούνται να εκτελέσουν. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη χαοτική "συμπεριφορά" που προκύπτει όταν εκτελούνται στο ίδιο PC, αλλά και στο γεγονός πως δε θα ήταν καθόλου εύκολο (και επιχειρηματικά συμφέρον) όλοι οι δημιουργοί λογισμικού να αναγκάζονταν να ξαναγράψουν τις εφαρμογές τους σε νέα πλατφόρμα και (κυρίως) με νέα νοοτροπία.

Οι αλλαγές έχουν κόστος - πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που φανταζόμαστε. Και η συμβατότητα με το παρελθόν είναι must για την επιβίωση τέτοιων κολοσσών. Η μικρή αγορά του Mac OS και του Linux ελέγχεται πολύ ευκολότερα. Πάντως κατάφερα να κολλήσω τελείως έναν Mac G3 που έπεσε στα χέρια μου to 1999 μέσα σε δέκα λεπτά!!!

(μην ξανακούσω μύθους και βλακείες για "απόλυτη σταθερότητα")

Φυσικά, με τη συνεχή διάχυση του Internet και την πανταχού παρούσα πρόσβαση σε αυτό, το θέμα της συμβατότητας κλασικών "εφαρμογών" με συγκεκριμένο "λειτουργικό" θα πάει περίπατο. Η Microsoft το γνωρίζει, αλλά δε μπορεί να κάνει τίποτα γι' αυτό. Το Vista είναι μάλλον το κύκνειο άσμα των PC-OS και το παιχνίδι θα μεταφερθεί σε άλλο γήπεδο. Για να δούμε τι άσους κρύβουν τότε στο μανίκι τους τα "τρομερά παιδιά" της πληροφορικής. Υποθέτω πάντως πως θα ξεπεταχτεί και ...νέα γενιά!

Για όσους πάντως θέλουν να παίζουν με πολλά λειτουργικά και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τα καλά και τα στραβά τους χωρίς να διακινδυνεύουν το πισάκι τους, υπάρχει και το virtualization (με ποιο γνωστό όνομα τη VMware). Για μένα είναι το πιο cool και must software!

dop είπε...

Δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείται φθόνος ή οτιδήποτε άλλο όταν παρουσιάζουμε τα γεγονότα.

Ο Jobs είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας, επιτυχημένος manager, PR man και άλλα τινά. Αλλά ως εκεί.

Δεν είναι όμως ούτε πιονέρος της πληροφορικής, ούτε "πατέρας", ούτε καν δημιουργός του οτιδήποτε. Απλώς το πουλάει. Μάλιστα δεν πουλάει ριζοσπαστικά προϊόντα - πουλάει καλύτερα προϊόντα από τον ανταγωνισμό (ναι, το iPod δεν είναι το πρώτο mp3 player και το iTunes δεν είναι το 1ο δικτυακό δισκάδικο, παρόλα αυτά υπάρχουν φανατισμένοι οπαδοί των).

Δυστυχώς, μια και είμαι στο χώρο του IT αρνούμαι να αποδεχθω ότι αξία_δημιουργού==αξία_αυτού_που_το_πουλάει.

Και η κύρια αιτία που τίποτα στην Ελλάδα δεν είναι η νοοτροπία: είναι η μικρή αγορά στην οποία μπορούμε να απευθυνθούμε και η απουσία venture capitalists.

epikairos είπε...

@zoros
Μα το παράδειγμα που σου έδωσα, της εξαγοράς της Peoplesoft, δείχνει ότι κάθε άλλο παρά συγκροτημένος επιχειρηματίας είναι! Εξαγόρασε μια εταιρία που δεν είχε ανάγκη από πείσμα!


Πίνατε ούζα κάνα βράδυ στην Καστέλα και σου εξομολογήθηκε πως το έκανε για το καπρίτσιο του;

@paragrafos
Αληθεύει άραγε ότι η κομπιουτερίστικη ασχετοσύνη είναι ίδιον των γυναικών; Η πρόκειται για προκατάληψη;


Συγκυρία ήταν που πλέον δεν υφίσταται. Στην ιστορία των ελλήνων hackers κατέχει δεσπόζουσα θέση μια γυναίκα, η κα Βεντούρη. Και πλέον υπάρχουν πολύ αξιόλογες γυναίκες στην αγορά της πληροφορικής.

@nikosdimou
Όχι η ζήλεια - η σωστή λέξη είναι ο φθόνος. Τον έχω νιώσει στο πετσί μου όταν πέτυχα ως επιχειρηματίας - ξαφνικά ακυρώθηκα ως ό,τιδήποτε άλλο.


Α, να το ζητούμενο. Στην Αμερική έχουν μια ιδιαίτερη ευχέρεια στο να αναγνωρίζουν επιτυχημένους ανθρώπους. Στην Ελλάδα αν υπήρχε κάτι παρόμοιο του Jobs θα είχαμε φροντίσει προ πολλού να τον κοντύνουμε. Πάντως για να μιλήσουμε για το ελληνικό αντίστοιχο την επόμενη Τρίτη ο κ. Παπαχελάς έχει συνέντευξη από έναν άνθρωπο που είχα την ευτυχία να γνωρίσω, τον καπετάν Βασίλη. Αυτοδημιούργητος σε σημείο που πλέον έχει ιδρύσει αυτοκρατορία κι αν δεν απατώμαι ούτε κι αυτός είχε πολλά νταραβέρια με πανεπιστήμια. Σας συστήνω να τη δείτε.

Ecumene είπε...

Τωρα ψαχνουμε τον Ελληνα Jobes!
O Badlydrawnboy ανεφερε τον εν Αγγλια Χατζηιωαννου.Εδω ο Αλογοσκουφης,ο Παπανδρεου,ο Καραμανλης,ο Ανδρουλακης κτλ,που μπορουν να ξεφουρνισουν ομιλιες σαν αυτη περι καινοτομιας κτλ
ειναι οι ανθρωποι που σωστα ψηφισαμε;;
που θα φερουν το καινουριο;;
που θα προωθησουν την επιχειρηματικοτητα ως κινημα και δημιουργια;;

mickey είπε...

Και κάποια αντι-σχόλια για να συμπληρώσουμε τα (κατά Harry) τρία μας:

gallahad intention (8:26μμ):
"Οι υπόλοιποι (Lucas, Jobs, Disney…) ήταν απλά moneymen."

Σοβαρά; Ο Disney "απλά ...moneyman";;; Θου Κύριε!!!

(όχι ότι και οι άλλοι δεν υποτιμώνται ασύστολα από τον χαρακτηρισμό)

Ο άνθρωπος ήταν ΑΙΩΝΕΣ μπροστά, με όραμα (βλ. και EPCOT) και έφερε πιο πολλή ευτυχία στον κόσμο από όλες τις θρησκείες μαζί! Όσα κι αν κέρδισε ήταν ελάχιστα μπροστά σε εκείνα που πρόσφερε (και δεν κέρδισε παρά peanuts σε σχέση με τους σημερινούς). Έχω υποσχεθεί να μην ανάψω άλλο flame στο blog κι αυτός είναι ο μόνος λόγος που δε θα εκφραστώ δεόντως! Όχι, να μου λέτε και τον daddy ..."απλά moneyman" :))

@epikairos (2:31μμ):
Και ο Ellison δίνει τζάμπα Oracle DBMS (Express Edition). Αν και περιορισμένη, φτάνει και περισσεύει για ένα κάρο εφαρμογές. Δεν είναι πλέον και τόσο σίγουρος για την ...κυριαρχία του φαίνεται ;)

Υμνώ το Open Source πέραν πολλών άλλων KAI γιατί εξανάγκασε τους "μεγάλους" να δώσουν τζάμπα αξιόλογο λογισμικό :))

makis-skf είπε...

Αντιγραφώ από τη σημερινή Ναυτεμπορική στο άρθρο περί της επικείμενης εξαγοράς των καταστημάτων Γερμανός από τη Cosmote :

"Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν υπήρξαν προτάσεις για τη βελτίωση του δικτύου πωλήσεων του ΟΤΕ ωστόσο σταμάτησαν μεταξύ άλλων και εξαιτίας των αντιδράσεων από τους συνδικαλιστές."

Μήπως αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος ; η καθήλωση μας στην αδράνεια, στον δημοσιουπαλληλισμό και στον ψευτοσυνδικαλισμό που πνίγει τη δημιουργικότητα
τις νέες ιδέες και την επιχειρηματικότητα ;

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Nikos Dimou said...

Και ναι - οι μεγάλοι επιχειρηματίες είναι οραματιστές και δημιουργοί. Έχουμε διαποτιστεί από το κλισέ του "στυγνού καπιταλιστή" και δεν καταλαβαίνουμε πως τα χρήματα από ένα σημείο και πέρα δεν παίζουν γι αυτούς κανένα ρόλο. Ειδικά σε τομείς δημιουργικούς που χρειάζονται φαντασία και διαίσθηση όπως η πληροφορική, όποιος δεν έχει όραμα γίνεται ψιλικατζής.

κ. Δήμου, ας μην δημιουργούμε μύθους. Αποδεικνύονται συνήθως πολύ κακά εργαλεία σκέψης.
έργο 1ο - σκηνή 1η: πιτσιρικάς μικροχάκερ κάθεται μπροστά στον υπολογιστή του και σκέφτεται μήπως θα ήταν καλύτερα το λειτουργικό του να ήταν κάπως αλλιώς, το δίκτυο να είχε άλλη δομή και φιλοσοφία κ.ο.κ. Το απόγευμα βγαίνει με την παρέα του, κοινωνεί τις σκέψεις του και εισπράττει μερικές ψιλές για το θράσος του.
έργο 1ο - σκηνή 2η: σε ένα τεράστιο high tech σπίτι του ενός δις $ ο Bill Gates κάθεται δίπλα στο virtual τζάκι του και βαριεστημένος αλλάζει με το πάτημα ενός κουμπιού την διακόσμηση των τοίχων του σαλονιού από κυβιστική σε ιμπρεσσιονιστική. Ξαφνικά οραματίζεται μήπως θα ήταν καλύτερα το λειτουργικό του να ήταν κάπως αλλιώς, το δίκτυο να είχε άλλη δομή και φιλοσοφία κ.ο.κ. Την επόμενη εβδομάδα, στο παγκόσμιο φόρουμ πληροφορικής του Χογκ Κόγκ, ανακοινώνει την μεγάλη στροφή της Microsoft και αποθεώνεται από χιλιάδες ανθρώπους ως ο μέγας οραματιστής που οδηγεί την ανθρωπότητα προς τα νέα της πεπρωμένα.
έργο 2ο – σκηνή 1η: σε απομονωμένο χωριό της ελληνικής επαρχίας ο ιδιοκτήτης της τοπικής καφετερίας «Τσικίτα» ανακοινώνει στην σύζυγο του την σκέψη του να αλλάξει τον τρόπο που πίνουν συναντιώνται και πίνουν καφέ οι χωριανοί του. Κλείνει τα ρολά, ανασκουμπώνεται και σε 10 ημέρες η ιστορία του μικρού χωριού αρχίζει να ξαναγράφεται.
έργο 2ο – σκηνή 2η: στα κεντρικά γραφεία της Starbacks o CEO του πολυεθνικού κολοσσού ανακοινώνει στα έκπληκτα μέλη του Δ.Σ. το όραμα του να αλλάξει τον τρόπο που πίνουν συναντιώνται και πίνουν καφέ οι χωριανοί του στο μεγάλο παγκόσμιο χωριό. Μέσα σε ένα μήνα τα 28.564 μαγαζιά της εταιρείας από την Σαγκάη ως το Δουβλίνο έχουν αλλάξει μορφή και ο κόσμος ζει τον νέο τρόπο ύπαρξης του. Ο διεθνής τύπος εξυμνεί με εκτεταμένα άρθρα του τον CEO ως έναν από αυτούς που έφτιαξαν τον καινούργιο θαυμαστό μας κόσμο.
Πάρα πολλοί απλοί και μικροί με τα συνηθισμένα μέτρα άνθρωποι γύρω μας είναι οραματιστές. Υπό την έννοια ότι έχουν στο μυαλό τους διαμορφωμένο ένα μοντέλο ζωής, ένα υπόδειγμα για το πώς πρέπει να είναι ο κόσμος. Αυτό που πραγματικά μετράει όμως δεν είναι η ύπαρξη ή μη του μοντέλου αλλά η δυνατότητα επιβολής του. Ή έστω η δυνατότητα ευρείας προβολής του ως πρόταση προς την κοινωνία.
Ξέρετε ότι ο πιο πολύς κόσμος προσλαμβάνει τις ομιλίες γύρω του σαν λευκό θόρυβο. Γιατί για τους περισσότερους ανθρώπους κριτήριο αξιοπιστίας και αξίας είναι όχι αυτό καθεαυτό το περιεχόμενο του λόγου αλλά κυρίως ο φορέας εκφοράς του. Έτσι μόνον όταν βεβαιωθούν ότι αυτός που μιλάει είναι «αναγνωρισμένος» κάτοχος της αλήθειας ή σε κάθε περίπτωση διαθέτει την απαραίτητη εγκυρότητα δίνουν πραγματική προσοχή σε ότι ακούν. Κάντε ένα νοητικό πείραμα. Φέρτε σε μια τηλεοπτική εκπομπή κάποιον που θεωρείτε σημαντικό, ας πούμε τον κ. Jobs ή τον κ. Gates. Ξαναζωντανέψτε τον Πλάτωνα εν ανάγκει. Φορέστε τους κουκούλα για να μην αναγνωρίζονται και βάλτε τους να μιλήσουν για την ζωή, τις ιδέες και το όραμα τους. Δίπλα τους βάλτε τον Ανδρέα Μικρούτσικο να ακούει μέσα σε ένα ξεχείλισμα ανθρωπιάς ένα από εκείνα τα παιδιά των reality που του ανοίγουν την ψυχή τους. Μετά μετρήστε ποιος ακούστηκε περισσότερο.
Κάτι παρόμοιο δεν ισχύει με το blog σας; Είναι πιθανόν να υπάρχουν και καλύτερα στο διαδίκτυο αλλά πόσοι άραγε τα επισκέπτονται. Γιατί οι περισσότεροι είναι σίγουροι εκ των προτέρων για το που θα ακούσουν την αλήθεια, που θα διαβάσουν τα πιο έξυπνα πράγματα και που θα περάσουν καλύτερα. Τελικά όμως αυτό που ξέρουν είναι μόνον ο Δήμου όπως τον είχαν στο μυαλό τους.
Προς θεού δεν υπονοώ κάτι!!!

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

@nikos dimou

άλλωστε αυτή είναι η σειρά:

wissen ist macht. Koennen ist gross macht.

mickey είπε...

Σωστός ο ermippos στις 7:30μμ. Φυσικά, δεν καταλαβαίνω πού υπάρχει το πρόβλημα! Και ο Jobs και ο Gates, την εποχή που βγήκαν στο "κλαρί" ήταν μάλλον στη θέση του χάκερ πιτσιρικά και του καφετζή παρά της σημερινής Microsoft και του Starbucks. Και ο Νίκος Δήμου δε γεννήθηκε με την "φήμη" στο χέρι!

Διαφωνεί κανείς;

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

@paragrafos
Αληθεύει άραγε ότι η κομπιουτερίστικη ασχετοσύνη είναι ίδιον των γυναικών; Η πρόκειται για προκατάληψη;

Οι γυναίκες δεν πολυγουστάρουν το κατσαβίδι (βλ. Hardware). Στα υπόλοιπα και αντίληψη έχουν και ευφάνταστες είναι (απαραίτητο, κατά τη γνώμη μου) και την ψάχνουν πολύ. Όσες ασχολούνται βέβαια. Οι άντρες-μαστροχαλαστές το παίζουν όλοι ειδήμονες. Και μετά φωνάζουν τον ειδικό…

@makis-skf
Μήπως αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος ; η καθήλωση μας στην αδράνεια, στον δημοσιουπαλληλισμό και στον ψευτοσυνδικαλισμό που πνίγει τη δημιουργικότητα
τις νέες ιδέες και την επιχειρηματικότητα ;

Μεγάλη πληγή και μεγάλη κουβέντα.

@Ermippos
wissen ist macht. Koennen ist gross(e) macht.

Machen ist die groesste Macht.

Nikos Dimou είπε...

Ermippos said...

ξεχνάτε ένα βασικό πράγμα που καταρρίπτει όλο σας το επιχείρημα. Κάποτε ο Gates ήταν ο μικρο-χάκερ και ο δημιουργός του Strabucks ήταν ο καφετζής της συνοικίας και ο Δήμου ήταν πειναλέος και άνεργος. Κανείς μας δεν γεννήθηκε
"«αναγνωρισμένος» κάτοχος της αλήθειας".

Ο.Ε.Δ.

mickey είπε...

Αφεντικό, σε πρόλαβε (για ένα λεπτό) ο ...Κυβερνητικός Εκπρόσωπος!!!

Όχι τίποτ' άλλο, αλλά θα μας πουν ότι συνεννοούμαστε κιόλας :))

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

mickey said...

" Σωστός ο ermippos στις 7:30μμ. Φυσικά, δεν καταλαβαίνω πού υπάρχει το πρόβλημα! Και ο Jobs και ο Gates, την εποχή που βγήκαν στο "κλαρί" ήταν μάλλον στη θέση του χάκερ πιτσιρικά και του καφετζή παρά της σημερινής Microsoft και του Starbucks. Και ο Νίκος Δήμου δε γεννήθηκε με την "φήμη" στο χέρι!

Διαφωνεί κανείς;"


Όχι, αλλά είναι λάθος να αποδίδουμε αυτές τις ιδιότητες μόνο σε αυτούς που "φαίνεται" να τις έχουν. Θα ήταν καλύτερα να τις αναζητούμε παντού διευρύνοντας την δυνατότητα μας να τις ανακαλύπτουμε και να προχωράμε μπροστά. Στην κάθε λογής εξουσία (εν προκειμένω στην επιχειρηματική) αρέσει και συμφέρει να την θεωρούν ως την μόνη κατά τεκμήριον χαρισματική. Αυτό διευκολύνει την παραμονή της εκεί ψηλά ακόμη και όταν έχει στερέψει και δεν έχει τίποτε να προσφέρει πιά. Η δημιουργία μύθων, κλισέ και κοινοτυπιών δημιουργεί εξ ορισμού ηγέτες που οι κοιονωνίες πληρώνουν ακριβά.

Nikos Dimou είπε...

mickey said...
Αφεντικό, σε πρόλαβε (για ένα λεπτό) ο ...Κυβερνητικός Εκπρόσωπος!

Είναι γνωστό ότι είσαι το γρηγορότερο πληκτρολόγιο (και ποντίκι) στο Φαρ Ουέστ.

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Nikos Dimou said...

Ermippos said...

ξεχνάτε ένα βασικό πράγμα που καταρρίπτει όλο σας το επιχείρημα. Κάποτε ο Gates ήταν ο μικρο-χάκερ και ο δημιουργός του Strabucks ήταν ο καφετζής της συνοικίας και ο Δήμου ήταν πειναλέος και άνεργος. Κανείς μας δεν γεννήθηκε
"«αναγνωρισμένος» κάτοχος της αλήθειας".


Δεν προσπαθώ να ακυρώσω κανέναν κ. Δήμου. Οι μύθοι με ενοχλούν. Κοιτάξτε λίγο τον Καισαρίωνα! "Οι άφθονοι έπαινοι κ΄οι κολακείες εις όλους μοιάζουν. Ολοι είναι λαμπροί, ένδοξοι, κραταιοί, αγαθοεργοί, Κάθε επιχείρησις των σοφοτάτη ... ...

Τι σημαίνει Ο.Ε.Δ.;

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Ermippos said...
Μετά μετρήστε ποιος ακούστηκε περισσότερο.
Κάτι παρόμοιο δεν ισχύει με το blog σας;

Σ' αυτό το blog πάντως, αν δεν είσαι "αναγνωρισμένος" (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) ούτε σ' ακούει-ούτε σου απαντάει κανείς. Ειδικά ο οικοδεσπότης.

heinz είπε...

@ermippos

O Heinz υποκλίνεται...

andy dufresne είπε...

Ο.Ε.Δ.: Όπερ έδει δείξαι.

mickey είπε...

Ermippos said (7:57μμ):
"Θα ήταν καλύτερα να τις αναζητούμε παντού διευρύνοντας την δυνατότητα μας να τις ανακαλύπτουμε και να προχωράμε μπροστά."

Ωραία, ξεκίνα λοιπόν την ...αναζήτηση ανάμεσα στα 6 δις νοματαίους του πλανήτη (ή έστω στους κάπως λιγότερους ενήλικες) και όταν μετά από 200 χρόνια ολοκληρώσεις την έρευνά σου, θα ήθελα πολύ να μάθω τα διαμάντια που ανακάλυψες!

Μα σοβαρά μιλάμε τώρα; Μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να δίνει στον καθένα την ίδια σημασία, ασχέτως της πρακτικής επιρροής του; Αν θέλει ο χάκερ πιτσιρικάς να γίνει Gates, ας ασχοληθεί με άλλους τομείς που δεν έχουν κορεστεί (θα μπορούσε π.χ. να δοκιμάσει στη νανοτεχνολογία). Αν θέλει ο καφετζής του χωριού να γίνει Starbucks, ας ασχοληθεί κι εκείνος με μια άλλη επιχειρηματική ιδέα ή ας τη σφυρίξει στους ανθρώπους της Starbucks, μπας και τον προσλάβουν.

Τουλάχιστον σήμερα με το Internet είναι ΑΠΕΙΡΩΣ ευκολότερο να "αναδειχθεί" ένα ταλέντο ή μια καινοτομία που δεν έχει τα κλασικά "μέσα" - όπως και να "θαφτεί" ευκολότερα ο επιτήδειος ή η μούφα! Και αυτό θα μας οδηγήσει μάλλον σε ακόμα πιο υγιή ανταγωνισμό και καλύτερη αξιοποίηση των αξιόλογων ανθρώπων και των σημαντικών ιδεών παρά στη διατήρηση ενός "κατεστημένου" με αυθεντίες, ηγέτες και "μύθους".

Σήμερα οι μύθοι καταρρέουν πολύ πιο εύκολα από όπως δημιουργούνται!

Διαφωνεί κανείς;

heinz είπε...

Ο. Ε. Δ.: Οργανισμός Εκπομπής Διδασκαλιών

:-)

(όχι, ο Andy είπε το σωστό)

andy dufresne είπε...

Και ο Καίσαρας μίλαγε για τον εαυτόν του στο 3ο ενικό...

Ecumene είπε...

Φανταστειτε αυτην την ομιλια μεσα σε ενα αμφιθεατρο της πολιτικοποιημενης δεκαετιας του 80 εν Ελλαδι.Τι γιαουρτι και κραξιμο! θα πεφτε..(τοτε ηταν της μοδας να βοηθουν οι φοιτητες τους Κουβανεζους Αγροτες...
Δεν φανταζοντουσαν το the Mall..
Θα διακινδυνευατε μια τετοια ομιλια σε
ελληνικο πανεπιστημιο,κυριε Δημου;;..
kalitera sto blog!!!

heinz είπε...

Αυτό τώρα να το πάρω για πλάκα? Έτσι να το δεχτώ.

andy?

NP είπε...

Stay hungry, stay foolish!!!
Απλώς θα ήθελα να προσθέσω σε ένα τόσο διφορούμενο φόρουμ ότι προφανώς δεν υπάρχει συνταγή στην επιτυχία (η οποία δεν ξέρουμε και τελικά ποια είναι). Να εξηγηθώ ότι δεν θέλω να αναιρέσω κανέναν Jobs, Gates ή οποιονδήποτε άλλον "επώνυμο" αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας και τους χιλιάδες άλλους που προσπάθησαν μαζί με αυτούς και τελικά δεν τα "κατάφεραν" να γίνουν τόσο διάσημοι. Ίσως όχι γιατί δεν είχαν τα προσόντα τους αλλά ίσως γιατί δεν ευνοήθηκαν και από τις συνθήκες (βλ. τύχη). Στο κάτω- κάτω όπως παραδέχονται όλοι, όλοι οι επώνυμοι βασίστηκαν σε άλλους για να φτάσουν εκεί που έφτασαν. Όπως είπε και ο Jobs υπάρχουν κόμβοι στη ζωή κάθε ανθρώπου που δεν ξέρεις πώς ενώνονται εκ των προτέρων. Μόνο μετά! Ίσως τελικά το μεγάλο πλεονέκτημα όλων αυτών των επωνύμων ήταν οι πολλοί ανώνυμοι που τους βοήθησαν άμεσα ή έμμεσα. Ας μην "θεοποιούμε" την μη-κατοχή πτυχίου αλλά ας δούμε τα πράγματα σφαιρικότερα.

mickey είπε...

Και να μην ξεχνάμε τον Torvalds και τους πιτσιρικάδες του Google. Λίγη δόξα, προσοχή και χρήμα απέσπασαν (ειδικά οι τελευταίοι); Κι ας ασχολήθηκαν με κάτι που θεωρητικά ήταν ήδη "παγιωμένο" ;)

andy dufresne είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Aphrodite είπε...

Καλησπέρα γάτε (με πέταλα!), καλησπέρα παρέα!

Τώρα μπαίνω, να διαβάσω σχόλια ή πάμε παρακάτω?
(Η TV μπουμπουνίζει από ταραχές, μισό, να την κλείσω, πριν πεταχτεί καμμιά αδέσποτη μολότωφ στο σαλόνι... (αν τους την πετάξω πίσω, θα χτυπήσει κανέναν ή μπα...)
Οι αστυνομικοί λέιε δεν επεμβαίνουν σε όλα, γιατί θα χυθεί αίμα - ποιός θα μου το εξηγήσει λίγο αυτό?

heinz είπε...

@andy

είναι συνήθεια από την εποχή του IRC.
¨εγραφες

/me claps his hands

κι έβγαινε

*Heinz claps his hands*

andy dufresne είπε...

Φυσικά heinz, ξέρεις πόσο σ' εκτιμώ.

Απλά, μου'ρχεται να γελάσω κάθε φορά που βλέπω το 3ο ενικό.

heinz είπε...

/me πάει να μπεκρουλιάσει.

Καλό βράδυ σ΄ολους!

Aphrodite είπε...

καλησπέρα γάτε, παιδιά,

τώρα μπαίνω, να τα διαβάσω ή πάμε γι'άλλα?

(Μισό, να κλείσω και την τι-βι, μη πεταχτεί καμμιά μολότωφ στο σαλόνι και δεν ξέρω να τους την πετάω πίσω...).
Ποιός θα μου εξηγήσει το "εμείς οι αστυνομικοί δεν επεμβαίνουμε σε όλα τα επί μμέρους -κιας σπάνε /χτυπάνε /βανδαλίζουν /τραυματίζουν γιατί θα χυθεί αίμα, κι έτσι μόνον βλέπουμε? Γκουερρέρο πού είσαι?

mickey είπε...

Synas (8:06 μμ), μην παραπονιέσαι! Κανείς δεν ξεκίνησε "αναγνωρισμένος" σε αυτό το blog - ή οπουδήποτε αλλού. Ούτε και όλοι όσοι το κατάφεραν, το επεδίωξαν at first place.

Προσωπικά σε διαβάζω από τότε που μπήκες και συμφωνώ με όσα γράφεις! Η παρουσία σου είναι αξιόλογη και αξιοπρεπής. Ίσως αν τσιγκλούσες κι εσύ κανέναν (και ειδικά τον γάτο) να κέρδιζες μεγαλύτερη προσοχή εδώ μέσα ;)

Πάντως μου έδωσες μια ωραία επιχειρηματική ιδέα για βιβλίο: Πώς να γίνετε διάσημος περνώντας μέσα από το blog του Νίκου Δήμου.

Έχοντας φάει εκατοντάδες ώρες εδώ μέσα διαβάζοντας τα πάντα και σχολιάζοντας ασύστολα, νομίζω πως έχω αρκετό υλικό και εμπειρία για να επιχειρήσω κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον να βγάλω και κάνα φράγκο, μη μας φάει κι εμάς ο ...ιδεαλισμός :))

Be Rich, Be Smart!

mickey είπε...

Ωχ! Ήρθε και η τρελο-παρθένα wannabe τζαζοσεντονού...

Πάντως, άλλος πάει για μπεκρούλιασμα κι άλλη τα βλέπει (και τα γράφει) ...διπλά :P

heinz είπε...

aphrodite,

ένας νεκρός από αστυνομική επέμβαση θα δημιουργήσει κόλαση!!!

βέβαια, από την άλλη οι καταστροφές δε γίνεται να συνεχίζονται.

Ξέρω γω, αυτή η παθογένεια του συστήματος (που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο), είναι σαν αυτοτροφοδοτούμενος κύκλος.

Δε ξέρω...

Yosemite Sam είπε...

Προς συγγραφείς καταξιωμένους και υποψήφιους:

Αυτος ο τύπος ο bob young ο ιδρυτής της red hat έβαλε τώρα στο μάτι τους βιβλιοεκδότες.

Το καινούργιο κόλπο λοιπόν λέγεται print on demand.

Τους στέλνεις ένα pdf αρχείο και το πουλάνε σε μορφή βιβλίου τυπώνοντας ένα αντίτυπο κάθε φορά που κάποιος θα τοποθετήσει παραγγελία.

Ο συγγραφέας τσεπώνει το 80% της τιμής.

cool ε;

Για ρίξτε μια ματιά εδώ.

Με τόσο μπλά μπλά που πέφτει στο blog, ευκαιρία να βγαλουν κάποιοι και κανά φράγκο..(sorry ευρώ.)

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

mickey said...

Ermippos said (7:57μμ):
"Θα ήταν καλύτερα να τις αναζητούμε παντού διευρύνοντας την δυνατότητα μας να τις ανακαλύπτουμε και να προχωράμε μπροστά."

Ωραία, ξεκίνα λοιπόν την ...αναζήτηση ανάμεσα στα 6 δις νοματαίους του πλανήτη


Δεν κυριολεκτώ μιλώντας για αναζήτηση. Για αλλαγή του τρόπου σκέψης μιλάω. Για αποδέσμευση από τους μύθους.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Σ' ευχαριστώ, Mickey.
Λες να έχω λανθάνουσες φιλοδοξίες; Θα το ψάξω!

heinz είπε...

και γιατί νεκρός? Γιατί άμα είσαι στη γωνία, κι όλοι σου ουρλιάζουν και σου πετάνε μολότωφ, φρικάρεις.

Στα νιάτα μου, σε διαδήλωση που δεν σπάγαμε, ούτε φθείραμε τίποτα, (1978), μας είχανε τσακίσει στο ξύλο και στα δακρυγόνα, μέχρις αίματος.

Τσάκωσα ένα μπάτσο ξεκομμένο και τον βούτηξα έξαλλος από το γιακά (είχα δει παιδιά που απλώς πουλάγανε αριστερίστικες εφημερίδες να βγάζουν αίμα από τ' αυτία από το ξύλο).

Λέει "άσε με ρε φίλε, έχω παιδιά", δακρυσμένος.

Τον άφησα αμέσως...

mickey είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Nikos Dimou είπε...

Εργοτελίνα said
"Θα διακινδυνευατε μια τετοια ομιλια σε
ελληνικο πανεπιστημιο,κυριε Δημου;;.."

Έχω κάνει αρκετές και σε πολύ πιο άγριους καιρούς... μία φορά με είχαν καλέσει και σε μία συζήτηση της ΚΝΕ περί διαφήμισης... Ε ρε γλέντια!

synas said...
Σ' αυτό το blog πάντως, αν δεν είσαι "αναγνωρισμένος" (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) ούτε σ' ακούει-ούτε σου απαντάει κανείς. Ειδικά ο οικοδεσπότης.

Ο οικοδεσπότης σε ακούει αλλά απαντάει όπου προφταίνει (300 σχόλια την ημέρα είναι αυτά σε μέσον όρο!). Συνήθως σε όσους απευθύνονται σε αυτόν είτε τον ρωτάνε ευθέως, είτε τον κοντράρουν. Αλλά και πάλι δεν τους προλαβαίνει όλους.

Να ξεκαθαρίσω πάντως ότι εδώ δεν είναι φόρουμ - θα μπορούσα να μην απαντώ σε κανένα...

mickey είπε...

Yosemite Sam!!!

Σβήσε γρήγορα το σχόλιό σου πριν το πάρει πρέφα η σεντονο-θεά και χάσω τα εκδοτικά μου δικαιώματα. Τόσο editing έχει πέσει στα διηγήματά της, χαμένο να πάει; Και υπολόγιζα να βγάλω το σκάφος από εκείνη!

Υ.Γ. Άτιμο Internet που εξισώνεις την κάθε ...Λουλού με τον Al-Mighty Mouse :(

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Απαντάτε όμως...

Nikos Dimou είπε...

synas said...
Απαντάτε όμως...

Μην είσαι σίγουρος πως θα συνεχίσω. Παίζω με την ιδέα να γράφω το ποστ μου and that is all.

Kάτι πρέπει να κόψω γιατί αλλιώς δεν την βγάζω...

Aphrodite είπε...

@Ποντικομικρούλη μου εσύ,

Μη στεναχωριέσαι!

Της θεάς οι λόγοι είναι τιμημένοι,
και τους κρατά ζωντανή και πεθαμένη!

Αφροδίτη.-


(συνεχίζω την ανάγνωση)

mickey είπε...

Synas, μαθαίνεις γρήγορα βλέπω ;)

Τα υπόλοιπα "κόλπα" στο βιβλίο μου! - ή στο pdf της ....Λουλούς :))

mickey είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
mickey είπε...

Θεά said (8:43μμ):
"Της θεάς οι λόγοι είναι τιμημένοι,
και τους κρατά ζωντανή και πεθαμένη!"

Θα προτιμούσα το ...δεύτερο - έτσι θα γλιτώσω και την καταβολή των συγγραφικών δικαιωμάτων :))

Don't Stay Hungry!
Don't Stay Foolish!

Be Rich! Be Smart!

Zoros είπε...

@ΝΔ
"Μην είσαι σίγουρος πως θα συνεχίσω. Παίζω με την ιδέα να γράφω το ποστ μου and that is all."

Θα είναι μεγάλο λάθος. Η αξία αυτού του blog είναι κυρίως ο δημόσιος διάλογος και η δική σου συμμετοχή σε αυτόν!

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Τώρα νοιώθω επιτέλους ικανοποίηση και πάω να φάω.
Καληνύχτα σε όλους! (δεν είχα ξανακαληνυχτίσει, γιατί πίστευα, πως δεν μ' ακούει κανείς).

sokianos είπε...

...και ο STEVE BALMER, CEO της Microsoft και φιλος του Gates aφησε το Stanford για να φτιαξει με τον Gates το οραμα πραξη> σε καθε γραφειο /τραπεζι και ενα PC.

Πως ειπε και ο Wernher von Braun (Apollo/NASA): τιποτε δεν φαινεται μετα τοσο απλο απο μια ουτοπια που πραγματοποιηθηκε.

heinz είπε...

Λοιπόν, για ακούστε δω:

Μόλις βγήκε η τράτα.
Αύριο το μενού έχει σαρδέλα χοντρή στα κάρβουνα με ουζάκι.

Όσοι πιστοί...
ο Jobs ας φάει χάμπουργκερ....

:-)

Ecumene είπε...

ΤΟ ΒLOGGOPARTY ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ Ο ΓΑΤΟΣ..ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΜΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΑ;;(catering,promotion,dj,drinks,χορογραφια;;

takis vasilopoulos είπε...

Συγγνωμη για το ασχετο αλλα το ετ-1 έχει ένα αφιερωμα του Λ.Παπαδοπουλου για τον Κουγιουμτζη.....Πρωτη φορα τον είδα να ερμηνευει ο ιδιος το << ο ουρανος φευγει βαρυς >> και συγκινηθηκα πολυ....

Nikos Dimou είπε...

Εργοτελίνα said...
ΤΟ ΒLOGGOPARTY ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ Ο ΓΑΤΟΣ..ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΜΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΑ;;(catering,promotion,dj,drinks,χορογραφια;;

Το παρτι είναι επικίνδυνη ιδέα... μπορεί να χαλάσει όλη τη μαγεία του blog - άσε που σύμφωνα με τις στατιστικές 30% από τους επισκέπτες ζούν εκτός Ελλάδος και άλλοι τόσοι εκτός Αθηνών

mickey είπε...

No Martini, no party!

takis vasilopoulos είπε...

Ν.Δημου said...
<< Το παρτι είναι επικίνδυνη ιδέα... μπορεί να χαλάσει όλη τη μαγεία του blog - άσε που σύμφωνα με τις στατιστικές 30% από τους επισκέπτες ζούν εκτός Ελλάδος και άλλοι τόσοι εκτός Αθηνών >>Θυμάμαι πριν κάποια χρόνια επικοινωνούσα μεσω e-mail με μια κοπελα που την είχα γνωρίσει σε chat - room .Είχαμε μια καταπληκτικη επικοινωνια,μοιραζόμασταν υπεροχες σκέψεις και είχε γίνει μέρος της ζωης μου.Καποια στιγμη μου πρότεινε να συναντηθούμε και εγω της είχα απαντησει ακριβώς ότι θα
χαθει η μαγεια.Και χάθηκε...

Αλλα τοτε το σκέφτηκα ως εξής.Τι προτιμω,τι μαγεια ή την πραγματικότητα?Και προτιμησα την πραγματικοτητα με ρισκο να χαθει η μαγεια.

Βεβαια τωρα σχετικα με το πάρτυ δεν ξέρω.Η καρδια μου λέει ναι αν και μπορει να χαθει η σχέση του καθενος με το blog οπως την ηξερε.Και εντέλει αναρωτιεμαι,μήπως μερικες καταστάσεις πρεπει να τις αφήνουμε ως έχουν?Ως μαγικα αινίγματα που αν λυθουν θα χαλάσουν?
Εξάλλου το λέει και η Κ.Δημουλα
<< Απο τον κόσμο των γρίφων
φεύγω ήσυχη .
Δεν έχω βλάψει στη ζωή μου αίνιγμα:δεν έλυσα κανενα. >>

Πραγματικα δεν ξέρω,είμαι μπερδεμένος ( 2 αντίθετες ισχυρες φωνές )

Aphrodite είπε...

@heinz, 10:59,
"Ο Βασιλάκης (Καϊλας)έγραψε το Ντος με τα χεράκια του"

Μια ταινία που υποτίθεται περιέγραφε το τι έγινε τότε, την έχεις δει? Δε θυμάμαι καν τίτλο, ούτε ποιοί έπαιζαν, πάντως τον ρόλο του Steve τον έπαιζε ο ίδιος που παίζει τον γιατρό νο 2 (ο νο 1 είναι ο Clooney) στο E. R., μελαχροινός, λεπτός, ίσια μακρυά μύτη... Εκεί λεέι να θυμάμαι καλά ότι όντως αγόρασαν έτοιμο το πακετάκι και το έφτιαξαν αργότερα και ο Βασιλάκης απλώς το βούτηξε με πραξικόπημα...

"ένας νεκρός από αστυνομική επέμβαση θα δημιουργήσει κόλαση!!!...βέβαια, από την άλλη οι καταστροφές δε γίνεται να συνεχίζονται." (8:29)

Εδώ σε θέλω, από τη στιγμή που οι συνθήκες για τυφλή βία είναι ικανές & αναγκαίες για να γίνει ο εκτροχιασμός, με τι σκατά αναχαιτίζεις?
Πρόληψη δε βλέπω - εκ των υστέρων ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι... Αρα? Πώς γίνεται να μένεις μονίμως στο έλεος των...
Ο άλλος που έχει στη βιτρίνα του παπούτσια ας πούμε πού κολλάει και τι βγαίνει αν τον σπάσουν / λεηλατήσουν?
Είναι στιγμές που σκέφτομαι πως αν βγαίναμε όλοι, αλλά εννοώ ΟΛΟΙ μας στους δρόμους, το μόνο που θα ξεχώριζε τους ανθρώπους από τα κτήνη θα ήταν αυτό που έκανες εσύ με τον μπάτσο... Θα το έκαναν οι-με-τη-μολότωφ-και-τη-διαταγή-στο-χέρι?

@zoros, 3:16,

Με αφορμή τη μη-πόρωσή μας με τα παραδείγματά σου, να σου πω κι εγώ ότι αν έβλεπα έναν άντρα (τον harry ας πούμε) να ξέρει τη διαφορά μεταξύ flash vs sil-mask, ceramide vs nanosphere & sclerotherapy vs cold laser treats, ε, θα ανησυχούσα... (Οχι ότι δεν υπάρχουν άντρες που τις ξέρουν τις διαφορές)... Στην εποχή μας όπως είπαν και φίλοι τίποτε δεν έχει πλέον να κάνει με το φύλο, αλλά με τις επιλογές και τα ενδιαφέροντα, οπότε...

@andy, 3:57,

!!!! (wow!)

@synas,

Of course σε διαβάζουμε βρε κουτό!
Keep walking! (γειά σου maika!)

@ Μίκυ Μάους,

Φοβάμαι ότι μου βγάζει γλώσσα ο υπολογιστής πλέον μ'αυτά που γράφω (και μούντζες,), κάνει αυτόματη διαγραφή-επαναφορά και ποιός ξέρει τι άλλο...

"Don't Stay Hungry!
Don't Stay Foolish!
Be Rich! Be Smart! "

Τι λες μωρέ?

Don't Stay Hungry!
Don't Stay Foolish!
Don't be Rich! Don't be Smart!

Just be mine!

(όχι εσύ!)
:PPPPPPP

mickey είπε...

Όλα στο μυαλό μας είναι Τάκη. Μη βασανίζεσαι. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος!

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 400 από 454   Νεότερο› Νεότερο»