Παρασκευή, Μαΐου 05, 2006

Ένας που άλλαξε τη ζωή μας

Steve Jobs: ο άνθρωπος που δεν θα μπορούσε να υπάρξει στην Ελλάδα.

Δεν ξέρω αν συνειδητοποιούν όλοι οι νέοι Έλληνες που μοχθούν για να αποκτήσουν (νόμιμα ή πλάγια) ένα πτυχίο, πως οι τρεις μεγαλύτεροι δημιουργοί οραμάτων, πνευματικού υλικού και επιχειρήσεων της εποχής μας, δεν είχαν ούτε απολυτήριο ...ΙΕΚ.

Δεν μιλάω για επιχειρηματίες (παρόλο που είναι πιο πλούσιοι κι από το εθνικό μας εισόδημα) γιατί όποιος π. χ. πει ότι ο Steve Jobs είναι κεφαλαιοκράτης, θα πέσει φωτιά να τον κάψει. Νομίζω πως το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι τα χρήματα.

Είναι δημιουργός: υλικού, τέχνης, ανθρώπων, οργανισμών, επιχειρήσεων, καταστάσεων. Αλλάζει την ζωή μας.

Ναι – ο Steve Jobs της Apple, της Next, της Pixar και τώρα της Disney, o Bill Gates της Microsoft και ο Larry Ellison της Oracle, είναι απλοί απόφοιτοι γυμνασίου. Είναι οι διασημότεροι αποχωρήσαντες (dropouts) από Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. Επίσης ενδιαφέρον: και ο Jobs και ο Ellison ήταν παιδιά από ανύπαντρες μητέρες και δόθηκαν για υιοθεσία σε άλλες οικογένειες. Άλλαξαν τη ζωή των ανθρώπων περισσότερο από πολλούς ακτιβιστές και επαναστάτες.

(Και δεν μπορώ εδώ να μην αναφέρω τον Bill Gates, που δίνει το 95% της περιουσίας του για να αλλάξει την ζωή των παιδιών της Αφρικής).

Steve Jobs: ο άνθρωπος που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Ελλάδα – και ταυτόχρονα, ο άνθρωπος που η Ελλάδα θα χρειαζόταν περισσότερο από όλα τα πακέτα στήριξης της Ε. Ε.

Δημιουργός πλούτου – πνευματικού και υλικού. Δημιουργός πολιτισμού. Δημιουργός ομορφιάς. Δημιουργός δημιουργικού περιβάλλοντος – ανθρώπων που δημιουργούν.

Το βιβλίο «iCon Steve Jobs», βιογραφία του από τους Jeffrey Young & William Simon, έχει σαν υπότιτλο την φράση «Η εντυπωσιακότερη δεύτερη πράξη στην ιστορία των επιχειρήσεων». Από την έκδοσή του και μετά συνέβησαν και άλλα θαυμαστά. Έτσι τώρα μπορούμε να μιλάμε για μία ακόμα πιο σπάνια τρίτη πράξη – γιατί τώρα ο Jobs ελέγχει την Disney!

Το βιβλίο δεν άρεσε στον Steve Jobs. Δείχνει και μερικές αρνητικές πλευρές του ομολογημένα δύσκολου χαρακτήρα του. Έτσι, απαγόρευσε την πώλησή του στα μαγαζιά της Apple – και του έδωσε την διάκριση της unauthorized biography. (Συνήθως οι πιο πλήρεις βιογραφίες είναι αυτές που δεν εγκρίνονται από τον βιογραφούμενο και τους κληρονόμους του).

Υπάρχει ένα υπέροχο κείμενο του Steve Jobs που νομίζω ότι θα μείνει στην ιστορία. Ο λόγος που εκφώνησε στις 12 Ιουνίου του 2005 στην τελετή αποφοίτησης του Stanford University. Θα το βρείτε σε δεκάδες διευθύνσεις του Internet. Μία: ΕΔΩ. Διαβάστε το! Ακόμα καλύτερα – διαδώστε το.

Ξεκινάει την ομιλία του λέγοντας:

«Σας ευχαριστώ. Είναι τιμή μου να είμαι εδώ κοντά σας για την τελετή αποφοίτησης σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Είναι γεγονός ότι ουδέποτε αποφοίτησα από ΑΕΙ και η σημερινή είναι η πιο στενή μου επαφή με μία αποφοίτηση.

Σήμερα θέλω να σας διηγηθώ τρεις ιστορίες από την ζωή μου. Αυτό είναι όλο. Τίποτα σπουδαίο – μόνο τρεις ιστορίες».

Η πρώτη ιστορία αφορά την σχέση του με το πανεπιστήμιο. Η πραγματική του μητέρα είχε θέσει σαν όρο για την υιοθεσία του να σταλεί όταν μεγαλώσει σε πανεπιστήμιο. Πήγε, αλλά μετά από έξη μήνες κι αφού είχε εξαντλήσεις τις οικονομίες των θετών του γονέων (το κολέγιο ήταν ακριβό) αποφάσισε να το εγκαταλείψει – επειδή άλλωστε δεν έβλεπε και σε τι τον ωφελούσε.

Θεωρεί αυτή την απόφαση από τις πιο σωστές που πήρε στη ζωή του. Έτσι έπαψε να ακολουθεί τα πράγματα που δεν τον ενδιέφεραν και άρχισε να παρακολουθεί αυτά που ήθελε. (π. χ. σχεδιασμό τυπογραφίας – που αργότερα τον βοήθησε στην αισθητική του Μακ). Ζούσε μαζεύοντας και επιστρέφοντας μπουκάλια από Κόκα Κόλα.

Η δεύτερη ιστορία αφορά τον έρωτα και το πένθος. Πως άλλαξε τον κόσμο φτιάχνοντας τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή. Πως έστησε την Apple, ξεκινώντας την συναρμολόγηση με τον Woz (Steve Wozniak) στο θρυλικό «γκαράζ» – και πως την έχασε.

«Δεν το είδα έτσι τότε – αλλά αποδείχθηκε πως η απόλυσή μου από την Apple ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να μου συμβεί. Το βάρος της επιτυχίας αντικαταστάθηκε από την ελαφρότητα του να είσαι πάλι αρχάριος... Με ελευθέρωσε για να ξεκινήσω μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής μου». Ήταν η περίοδος της ΝΕΧΤ και της PIXAR. Η πρώτη δημιούργησε το πιο στέρεο λειτουργικό σύστημα (πρόγονο του σημερινού Mac OS X).Η δεύτερη έφερε την επανάσταση στον κινηματογράφο ψηφιοποιώντας την κινούμενη εικόνα. Και η πρώτη και η δεύτερη τον ξανάφεραν θριαμβευτικά στην Apple την οποία αναγέννησε.

Η τρίτη του ιστορία αφορά τον θάνατο.

Ένα χρόνο πριν την ομιλία, το 2004, οι γιατροί του βρήκαν καρκίνο του παγκρέατος. (Μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές). Για μέρες έζησε με την προοπτική του άμεσα επικείμενου θανάτου. Ήταν πολύ τυχερός, γιατί μπόρεσε να εγχειριστεί – και να γίνει καλά.

Το συμπέρασμα από αυτή την αναμέτρηση με τον θάνατο αποτυπώνεται στην φράση: «Ο θάνατος είναι, κατά πάσα πιθανότητα, η καλύτερη επινόηση της ζωής. Είναι ο καταλύτης της ζωής».

Όλα αυτά, που αποτελούν για τους άλλους καταστροφές: την εγκατάλειψη των σπουδών του, την απόλυσή του από την εταιρία που δημιούργησε, τον θανατηφόρο καρκίνο, ο άνθρωπος αυτός τα μετατρέπει σε ευκαιρίες και αφετηρίες.

Οποιοσδήποτε άλλος (ιδιαίτερα Ρωμιός) θα είχε βυθιστεί στην γκρίνια, την μιζέρια και την αυτολύπηση. Ενώ εκείνος, από κάθε καταστροφή, αναδυόταν ακόμα λαμπρότερος.

Το καταληκτικό μήνυμα αυτής της μνημειώδους ομιλίας – αυτού του δοξαστικού μηνύματος ζωής και δημιουργίας, είναι ίσως και το σλόγκαν ζωής αυτού του μοναδικού ανθρώπου. Λεει στους φοιτητές:

Stay Hungry! Stay Foolish! Μείνετε πεινασμένοι! Μείνετε παλαβοί!

Stay Hungry! Stay Foolish!

Το βιβλίο «iCon Steve Jobs», παρουσιάζεται σήμερα στις 18:00 στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στο Athens Mall. Το κείμενο που διαβάσατε είναι ο πρόλογός μου στην παρουσίαση.

454 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   401 – 454 από 454
mickey είπε...

Σχετικά με το motto του Jobs και επειδή φαίνεται πως ορισμένοι ΟΝΤΩΣ δεν το κατάλαβαν, θα δώσω την ...ερμηνεία μου:

Stay hungry! Μτφ: Μείνετε πεινασμένοι!

Όχι βεβαίως ως προς το φαγητό ή την οικονομική ή άλλη άνεση, αλλά ως προς τα όποια επιτεύγματά σας. Ποιο σωστό θα ήταν να μεταφραζόταν στα καθ' ημάς ως:

Μείνετε ανικανοποίητοι!

(Τώρα βέβαια δεν υπάρχει λόγος να πάει το μυαλό σας σε γνωστές "θεές" που δυσκολεύονται να ...ολοκληρώσουν - τα σεντονάτα σχόλιά τους :))


Stay foolish: Μτφ. Μείνετε παλαβοί (ανόητοι, βλακώδεις, γελοίοι, φαιδροί)!

Και βεβαίως όχι με την ιδιότητα που χαρακτηρίζει τους βλάκες και τους παλαβούς, αλλά με την έννοια της πίστης σε αυτά που ονειρεύεστε ή κάνετε, άσχετα αν στους γύρω σας φαίνονται αστεία, ανεφάρμοστα και ουτοπικά. Σημασία έχει να κυνηγάτε τα όνειρά σας. Ποιο σωστό θα ήταν να μεταφραζόταν στα καθ' ημάς ως:

Μείνετε προβοκάτορες!

(Τώρα βέβαια δεν υπάρχει λόγος να πάει το μυαλό σας σε γνωστούς "γάτους" που δυσκολεύονται να ...αλλάξουν τον κόσμο - με ένα blog :))

BTW αι Μωραί Παρθένοι μεταφράζονται ως "Foolish Virgins". Ο νοών νοείτω ;)

Ecumene είπε...

Αντιγραφω απο το Βημα της Παρασκευης::
''Η Δημοφιλεστερη Υπηρεσια Διαδυκτιακης Τηλεφωνιας,Skype,ανακοινωσε την εναρξη της υπηρεσιας Skypecasts,επιτρεπει δωρεαν ομαδικες συζητησεις με φωνη στις οποιες μπορουν να συμμετεχουν εως και 100 χρηστες ταυτοχρονα!Το λογισμικο της Skype χρησιμοποιειται απο χιλιαδες χρηστες για δωρεαν τηλεφωνικες κλησεις απο το internet
Στο αναμενο προγραμμα,η συζητηση θα διευθυνεται απο ενα Οικοδεσποτη...

Νικο,και αυτο θα χαλουσε τη Μαγεια;;

Aphrodite είπε...

@he-Minnie,

Εσύ παιδάκι μου stay hungry, foolish, unsatisfied, ό,τι σ'ευχαριστεί, γιατί όχι? Μπορεί να είναι αυτή η κινητήριά σου δύναμη (κι όχι η παρμεζάνα ή το 1000), αλλά προσωπικά ΔΕΝ θέλω να είμαι αιωνίως πιενασμένη γιατί πολύ απλά,

ΝΗΣΤΙΚΟ ΑΡΚΟΥΔΙ ΔΕ ΧΟΡΕΥΕΙ!

Καλός ο Jobs, αλλά εκ του ασφαλούς... Ηθελα νά'ξερα, άμα πέθαινε στην ψάθα, χωρίς να έχει κάνει ούτε ΕΝΑ πράγμα που θα του απέφερε το παραμικρό, θα εξακολουθούσε να σκέφτεται έτσι?

Για το bloggoparty, εδώ ρίχνουμε στο ψαχνό, χωρίς καμμία προστασία ούτε body-language, ούτε συμπεριφοράς, ούτε στερεότυπων, ούτε τίποτα... Κι αν χαθεί η μαγεία καήκαμε! Δεν θα μπορείς να ξαναγράψεις έτσι πάλι - αν όμως γεννηθεί κάποια μεγάλη φιλία ή καποιος μεγάλος έρωτας? Τι θα έλεγε ο φίλτατος "Δουλειές" επ'αυτού? Go for it?

(no mickey, no party!)

takis vasilopoulos είπε...

Σωστο αφροδίτη,μπορει να δημιουργηθει μια νέα μαγεια,διαφορετικη ή να επεκταθει η υπάρχουσα ....η λογικη λέει βέβαια οτι μπορει και να χαθει η μαγεια αλλα αυτήν την φορα δεν θα ακολουθήσω τη λογική....

Aphrodite είπε...

Latest hit:
Διαφήμιση κάρτας Vodaphone με τον τύπο να τη ζητάει από τον... κυρ Διονύση!!!
Αν μη τι άλλο, το χιούμορ το χρειαζόμαστε (και ο "Δουλειές" έχει σίγουρα πολύ από δαύτο, δε μπορεί να κοιμάσαι άνετα ξέροντας το τι έχει παιχτεί και το τι παίζεται...)

vaggelis papavasiliou είπε...

Να γίνει ένα μασκέ blog παρτυ!

Yosemite Sam είπε...

Το παρτι είναι επικίνδυνη ιδέα..

Επειδή ο χώρος στα κιούρκα είναι περιορισμένος, μια πιο ρεαλιστική πρόταση θα ήταν να αποκλειστούν οι άρρενες του blog.

Ο μίκυ θα αναλάβει να απασχολεί την οικοδέσποινα διαβάζοντας τα απομνημονεύμαtά του..

andy dufresne είπε...

Εγώ δεν έρχομαι στο πάρτυ, θα στείλω τον andy.

maika είπε...

..γειά σου κι εσένα Αphrodite!!

andy dufresne είπε...

Βελτιωμένη την είδα τη Scuderia στο ring, λες να απειλήσει τον κοντό αύριο;
Τι λες boss;

Nikos Dimou είπε...

Φεύγει ο γάτος...

χορέψτε ποντίκια!

Nikos Dimou είπε...

@Andy:

Viva Alonso!

ioannisk είπε...

Μία τεχνική παρατήρηση:

Ο garbage collector στο .Net Framework είναι ένας μηχανισμός που σκοτώνει τα άχρηστα αντικείμενα, δηλαδή τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από την εφορμογή, έχουν γίνει “Out of scope”. Η C (C++ κλπ) δεν έχει τέτοιο «μηχανισμό» αλλά ο προγραμματιστής είναι υποχρεωμένος να δηλώσει ρητά πότε θα «σκοτωθεί» το αντικείμενο που χρησιμοποιεί. Στην πρώτη περίπτωση έχεις κάποια σιγουριά ότι η εφαρμογή σου δεν θα παρουσιάσει memories leaks αλλά δεν μπορείς να ελέγξεις 100% την ροή του κώδικα σου, στην δεύτερη δηλώνεις ρητά πότε το αντικείμενο σου θα «σκοτωθεί» και έχεις πλήρη έλεγχο του κώδικά σου κάτι που για το πετύχεις απαιτεί να γράψεις κώδικα «Δαντέλα». *

* Ο «μηχανισμός» τρέχει όταν το αποφασίσει το framework. Ακόμα και αν γράψεις object.Dispose() δεν ελέγχεις τον «θάνατο» του αντικειμένου σου.

Αρκετά geek talk μην διώξουμε τα κοριτσάκια του blog…

Ανώνυμος είπε...

Ο Ν.Δ. γράφει:
«Al Capone? Ο Gates είναι ήδη, με τα χρήματα που έχει δώσει, ο μεγαλύτερος φιλάνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας.»

Κύριε Δήμου, καλό θα ήταν αν πέρα από τα εγκώμια των πλουσίων και την υπόκλιση μπροστά στις "ευεργεσίες" τους, κάποια στιγμή μιλούσατε και για το πόσο ... δίκαιο είναι ένα (οικονομικό και κοινωνικό) σύστημα που δημιουργεί τόσο εξωφρενικό πλούτο (για λίγους) από τη μία και τόση φτώχεια (για πολλούς) από την άλλη. Και κυρίως να μιλούσατε για τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο ένα και το άλλο. Φοβάμαι όμως πως μάταια θα περίμενω ...

Όσο κι αν αρνείστε να είστε υποστηρικτής οποιασδήποτε ιδεολογίας ή οποιουδήποτε συστήματος, οι απόψεις σας φανερώνουν πόσο η σκέψη σας είναι δέσμια της καπιταλιστικής κοσμοθεωρίας.

Ecumene είπε...

Tί θα πει geek?..where derives of?

Aphrodite είπε...

@andy, 11:10,

Κι εγώ δε θα πάω στο πάρτυ, θα στείλω την Aphrοdite - αν σφαχτούν όμως?

(Βίβα Αλόνσο, αλλά ο Σούμι τά'χει τα ρεκόρ...)

@ioannisk,

Αν συνεχίσεις θα σου βάλω πρόχειρο διαγώνισμα για τις διαφορές των
Restylane, Cosmoplast, Collagen, Hylaform και ποιό είναι καλύτερο είδος υαλουρονικού οξέως αναλόγως περίπτωσης (με 3 case-studies...)

Εμα πια!

andy dufresne είπε...

Αν είναι να σφαχτούν, θα τον στείλω με ψευδώνυμο.
Και για να μην τον αναγνωρίσεις θα τον στείλω με Black Mercedes S320 bullet-proof και την Πολιτεία του Πλάτωνα στη μασχάλη.

Yosemite Sam είπε...

είναι ένας μηχανισμός που σκοτώνει τα άχρηστα αντικείμενα

Και αφού τα σκοτώσει που τα θάβει;

Πες μας geek μη μας αφήνεις σε αγωνία..

ioannisk είπε...

@εργοτελινα

Σπασίκλας αλλά μόνο σε ότι αφορά το computing.
Κάποιος που ακούει ορισμούς όπως το "reflections" σαν ένα μαγικό κόσμο που πρεπει να κατακτήσει παρά σαν κάποιον σαν εμένα που πρέπει να τα γνωρίζει για να επιζήσει.

@Yosemite Sam
"Πες μας geek μη μας αφήνεις σε αγωνία.."
Mon dieu! όχι και geek!

Aphrodite είπε...

@andy,

Ok, κι εγώ θα την στείλω με ψευδώνυμο ("by Boticcelli"), ζωσμένη ψηλοτάκουνα & μαύρο κορσέ (σφιχτό μέχρι παρεξηγήσεως).
Καβάλα σ'ενα Hummer H2 (η F430 φορτωμένη πίσω, δεν χωράει χρυσέ μου το πόδι, ΔΕΝ!) και με 100 χαπάκια καφφεΪνης στην τσάντα της, μια κι εσύ πέφτεις ξερός ως σταχτο(μ)πούτος μόλις πάει 2...

Α, και την Telecaster θα βάλουμε τον πόντικα να τη σέρνει με αραμπά από πίσω!

(-DDDDD

(Στο θέμα μας, θα πήγαινες να δουλέψεις για τον Jobs?)

Aphrodite είπε...

Sorry, Ωραίος Κοιμωμένος ήθελα να πω (γ*** τη νύστα μου)

andy dufresne είπε...

Για να σου αποδείξω ότι με συκοφαντείς (τι περίμενα από τέτοια υπουργό) είναι 2:02 και δεν είμαι ξερός!

Φυσικά και θα πήγαινα και στου Βασιλάκη ακόμα πιο γρήγορα.

Aphrodite είπε...

Εχω ακούσει ότι στου Βασιλάκη (σκορδο-καϊλα) είναι δύσκολο να μπεις, αλλά άπαξ και σε "τσιμπήσουν" και μπεις μέσα, ακόμη και να μη σ'αρέσει αυτό που κάνεις ή δουν ότι χρειάζεσαι διάφορα, ακόμη και χρόνο, έχεις φουλ παροχές μέχρι να τα καταφέρεις να φτιάξεις κάτι καλό,όπως το σκέφτεσαι...

Ιδανικό ακούγεται - αρκεί να μπορείς τελικά να παράγεις κάτι χρήσιμο... Αλλιώς δεν φαντάζομαι ότι θα προλάβεις να μετρήσεις σκαλοπάτια κατρακυλώντας.....

Μου φαίνεται ότι θα σου εκδώσω... raincheck απόψε - τι κούραση... 2 full service βαφτίσια back-to-back και μωρά-on-speed είναι too much ακόμη και για τη Mary Poppins!

mickey είπε...

Stay awake! Stay foolish!

ioannisk είπε...

aphrodite said...
(Βίβα Αλόνσο, αλλά ο Σούμι τά'χει τα ρεκόρ...)
Ένας είναι ο ΘΕΟΣ: AYRTON SENNA
Όσα διαγωνίσματα και αν μου βάλεις μόνο αυτό θα πετύχω.

aphrodite said...
(Στο θέμα μας, θα πήγαινες να δουλέψεις για τον Jobs?)
Με τα χίλια!!!

andy dufresne είπε...

mickey έπιασες βάρδια;

(σε κάθε σχόλιο που γράφω σήμερα έχω τη σκια του harry να μου λέει 3 σχόλια-100 λέξεις - νιώθω τύψεις)

houlia είπε...

Eγουέικ ίμε!
Θέλω το γάλα μου. Που είναι το γάλα μου? ε? Που είναι το γάλα μου? οεο?
Μια βδομάδα προσπαθώ να βρω είσητήρια (ακυρωτικά εννοείται για την παράσταση "το γάλα" τού Βασίλη Κοτσικομούρη, αλλά...) τελειώνει αύριο και λυπάμαι που τη χάνω...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ είπε...

Μια και προέκυψε θέμα γνωριμίας των bloggers: Ανήκω σε ιατρικό discussion group εδώ και περίπου 7 χρόνια. Δεν είναι ακριβώς blog αλλά δεν απέχει και πολύ. Αν και το discussion group είναι ιατρικό, τα θέματα πολλές φορές ήτανε κοινωνικά, πολιτικά και ότι άλλο φανταστεί ο νους σας. Υπήρχαν διαφωνίες, συχνά πολύ έντονες που μερικές φορές καταλήγανε σε προσωπικές επιθέσεις. Μετά από πρόταση κάποιου μέλους μπήκαν σε μιά ιστοσελίδα οι φωτογραφίες όσων μελών θέλανε. Αμέσως φάνηκε η διαφορά. Λίγους μήνες μετά κάναμε την πρώτη μας συνάντηση σε κάποιο ιατρικό συνέδριο. Από τότε έχουμε βρεθεί δεκάδες φορές και αυτό άλλαξε το χαρακτήρα του group. Όχι μόνο δεν χάθηκε καμιά μαγεία αλλά αντίθετα μειώθηκαν οι στείρες αντιπαραθέσεις και οι προσωπικές επιθέσεις. Αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε αλλά και να βοηθάμε πιο ουσιαστικά ο ένας τον άλλο. Πολλοί κάναν σοβαρές ιατρικές συνεργασίες και μελέτες, άλλοι βρήκαν δουλειά σε απίθανα σημεία στον πλανήτη και το ουσιαστικότερο, οι περισσότεροι αποκτήσαν φίλους σε όλη την γη. Έχω προτείνει εδώ και πολύ καιρό στον κ. Δήμου να γίνει αυτή η συνάντηση και ήτανε διστακτικός. Ίσως ήτανε πολύ νωρίς. Πιστεύω ότι μόνο καλό θα βγει από ένα blog-party. Η απλή αναγραφή ενός post μας δίνει συχνά λανθασμένη εντύπωση για τον γράφοντα ακριβώς επειδή μας στερεί όλα εκείνα τα στοιχεία της μη λεκτικής επικοινωνίας (μορφασμό, μορφή, διάθεση) με τα οποία είμαστε μαθημένοι να επικοινωνούμε. Και το 30 % του 30 % που βρίσκεται Ελλάδα να έρθει, απ' ότι φαίνεται θα φτάσουμε άνετα τα 50 άτομα. Για τους ντροπαλούς αλλά και για όσους δεν μπορέσουνε να έρθουνε θα ζητήσουμε από τον κ. Δήμου να ανεβάσει φωτογραφίες της συνάντησης στην ιστοσελίδα του. Αν τελικά γίνει το party δεν θα απορούσα αν έβλεπα bloggers που μαλώνουν συνέχεια στο blog να μιλάν φιλικά και στο τέλος να συμπαθούν ο ένας τον άλλο. Λοιπόν κ. Δήμου; Θα το τολμήσετε;

ΥΓ Οι φωτο από το discussion group που σας έλεγα βρίσκονται εδώ http://www.ccm-l.org/rogues/gallery.html

achilleas είπε...

ευχαριστώ τον κ Δήμου που μου έδωσε την ευκαιρία να διαβάσω αυτη την ομιλία.

Εξαιρετική.

harrygreco είπε...

Ξυπναω & αντι για τζαζοσεντονο βρισκω τσατ. Καλον υπνο.

Yorgos είπε...

heinz writes:

"Θέλετε πραγματικούς οραματιστές; Norbert Weiner (κυβερνητική), Nicolas Negreponte (Media Labs)..."

Negroponte?! puh-lease.

Αυτοί που δεν πρέπει να λείπουν από καμιά λίστα, όταν μιλάμε για προσωπικούς υπολογιστές και Ίντερνετ, είναι ο JCR Licklider, ο Doug Engelbart κι ο Alan Kay.

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΓΕΛΙΑ

έλα
κι αν βγούμε στο προαύλιο
ίσως σνιφάρουμε
ασβέστη

γιατί είναι διαβατάρικα
και γρήγορα τα χάνεις

έλα
κι αν λιώσουμε
καμπάνες στο λιοπύρι
θα στολιστεί η εκκλησιά
με νιτροτολουόλη

γιατί είναι διαβατάρικα
και γρήγορα τα χάνεις

έλα
κι αν γίνει γύρω μας
σεισμός
θα μας φωνάζουν μπράβο
και καλώς ήρθατε
λινάτσες του Αιγαίου

γιατί είναι διαβατάρικα
και γρήγορα τα χάνεις

κι ο τσιριτρό κι ο κώδωνας
ο καύσωνας κι ο άμβων
σαστίζουν στο κελάηδημα
νεκρών δρακομουσούδων

γιατί είναι διαβατάρικα
και γρήγορα τα χάνεις

Ανώνυμος είπε...

τρολ θεωρι

"In Internet terminology, a troll is someone who comes into an established community such as an online discussion forum, and posts inflammatory, rude or offensive messages designed to annoy and antagonize the existing members or disrupt the flow of discussion

Inflammatory, sarcastic, disruptive or humorous content is posted, meant to draw other users into engaging the troll in a fruitless confrontation.

In forums where most users are similar to each other, outsiders may be perceived as trolls simply because they do not fit into the social norms of that group.

It can sometimes be difficult to distinguish between a user who merely has different values, views, or ideas, and a user who is intentionally trolling. This can lead to genuinely hostile behavior, including flame wars."

Nikos Dimou είπε...

Kαλημέρα!

Με απογοητεύσατε! Ούτε τσατ ούτε τρελλίτσες. Πάλι δεν είχε σεντόνι η Θεά.

Τέλος πάντων - μου δώσατε την ιδέα για το επόμενο post - σε απάντηση του Viennezos και της Θεάς και σε συνέχεια του σημερινού.

Το επεξεργάζομαι.

Aphrodite είπε...

Καλημέρα- όλη μέρα!

Και στου Βασιλάκη ή του Στεφανάκη να δούλευα, κάποια στιγμή θα χρειαζόμουν μια... αναρρωτική!

Είναι γλυκό το ξενύχτι, το χαίρομαι κι εγώ να σας τυλίγω στα σεντόνια μου -χμ, τώρα αυτό πρωϊ-πρωί ακούγεται λίγο ... Απλώς κάποιες στιγμές κάνουμε και λίγο κράτει, μη μας φωνάζουν μετά που σηκώσαμε πολύ από το πιστωτικό των σχολίων μας!

vassiliskou είπε...

Esy re afroditi, esy?

edo i ergotelitsa ekane

TRIANDA

30

tria-miden

3-0

sxolia sto idio post (tis apindisan kiolas ti pa na pei geek!!! kathrefti den exei?)

proteino na kanei copy-paste to post toy dimou sto diko tis kai meta na sxoliazei moni tis, bas kai petyxei ta 666!

paragrafos είπε...

Υποπτεύομαι ότι το σημερινό πόστ θα ασχοληθεί με το τρίπτυχο καπιταλισμος-φιλελεύθερη οικονομία-κρατισμός

Καλημέρα Σας

Με αγάπη

Παράγραφος

paragrafos είπε...

Ενδεχομένως να τεθεί και το ζήτημα της φτώχειας και της διασποράς του πλούτου.

Με αγάπη

Παράγραφος

Ανώνυμος είπε...

vasiliskou, i ergotelina HDH sxoliazei moni tis to blog tis, se prolave diladi:)

Ecumene είπε...

31 και κἀηκα!ευχαριστω για το counting!!....

Unknown είπε...

O Jobs είναι ένας πάρα πολυ καλός βελτιωτής. Απ' ό,τι έχει δημιουργήσει, τίποτα δεν είναι καθαρά δική του έμπνευση, από το λειτουργικό των πρώτων mac έως το mighty mouse, όλα βασίζονται σε προυπάρχοντα προϊόντα. Για το ό,τι άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων...πραγματικά δεν βλέπω με ποιόν τρόπο.

Όσο για τον Bill, έχει βρει έναν άριστο τρόπο να γλυτώνει την φορολογία.

J95 είπε...

Εαν το linux κυκλοφορούσε σε τιμές ανάλογες των προγραμμάτων της microsoft δεν θα το αγόραζε ΚΑΝΕΙΣ.

Ναι, ενώ τα προγράμματα της M$ τα αγοράζει όόόλος ο κόσμος...

Σοβαρά τώρα:

Σας παρακαλώ πολύ μην εκτίθεστε με τέτοιες κοτσάνες. Άκου "δε θα το αγόραζε κανείς". Δε θα το αγοράζατε εσείς, ο μέσος οικιακός/μικρομεσαίος χρήστης προσωπικού Η/Υ, που ούτως ή άλλως κατά 90% δεν αγοράζετε τίποτα.

Λίγο πιο έξω τώρα:

Υπάρχουν χιλιάδες εταιρίες (από γραφεία των δύο ατόμων μέχρι την IBM και την Erickson) που πουλάνε υπηρεσίες πάνω στα δωρεάν προγράμματα και τις υπηρεσίες αυτές τις αγοράζει μεταξύ αλλων το 60% της αγοράς servers και το 95% της αγοράς embedded systems, που μαζί σχηματίζουν μια αγορά περίπου 20 φορές μεγαλύτερη από τα PC.

Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, στον κόσμο της πληροφορικής ούτε τα Windows ούτε η Apple είναι κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό ή επαναστατικό και contrary to popular belief κανείς δεν αδημονεί τόσο πολύ για την επόμενη έκδοση του .net ή για τα σούπερ σέξι γραφικά των Vista.

Πράγματα που σας σερβίρουν ως επαναστατικά υπήρχαν στο Unix εδώ και 20-30 χρόνια και η "επαναστατικότητα" έγκειται απλά στη συσκευασία και το marketing.

Yosemite Sam είπε...

Σας παρακαλώ πολύ μην εκτίθεστε με τέτοιες κοτσάνες.

Σε τι εκτίθεμαι ακριβώς;

Στο ότι εαν το linux κυκλοφορούσε σε τιμές ανάλογες των προγραμμάτων της microsoft δεν θα το αγόραζε κανείς;

Μα επι της συγκεκριμένης φράσης φίλε μου μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν.Δεν κυκλοφορεί σε τιμές ανάλογες, οπότε η φράση μένει μετέωρη να υποθέσει ο καθένας ότι θέλει.

Yosemite Sam είπε...

Ασε το άλλο:

Δε θα το αγοράζατε εσείς, ο μέσος οικιακός/μικρομεσαίος χρήστης προσωπικού Η/Υ, που ούτως ή άλλως κατά 90% δεν αγοράζετε τίποτα.

Με ψυχογράφησες και έβγαλες διάγνωση;

Μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια.

Yosemite Sam είπε...

Αλλά μια και μου έκανες ψυχογράφημα καλέ μου φίλε j95 κάτσε να σου τραβήξω κι εγώ ένα.

Είσαι λοιπόν φέρελπις νέος παθιασμένος με την πληροφορική ο οποίος μισεί το κατεστημένο που έχει διαμορφώσει αυτός ο σατανάς ο μπιλ.

Αγαπάς το linux και το ελεύθερο λογισμικό και υπερασπίζεσαι με πάθος τις αρχές και τα πιστεύω σου.

Επαναστατείς όταν βλέπεις ρεμάλια σαν εμένα να στηρίζουν αυτούς τους άθλιους πλουτοκράτες.

Μπράβο.

May the force be with you.

mickey είπε...

Boss said (9:00πμ):
"Με απογοητεύσατε! Ούτε τσατ ούτε τρελλίτσες. Πάλι δεν είχε σεντόνι η Θεά."

Αφεντικό, Σαββατόβραδο ήταν, να το ρίξουμε και λίγο έξω! Και η Κυριακή αργία, έτσι; Τόσες υπερωρίες βαράμε κάθε μέρα και ούτε τον βασικό δε μας δίνεις - και δεν κατεβήκαμε και στην πορεία!

Μας παραμυθιάζεις με το Stay Hungry! Stay Foolish! και μας εκμεταλλεύεσαι ασύστολα, αποκομίζοντας όλα τα οφέλη από τις γκρίζες διαφημίσεις που πέφτουν!

Αιμοσταγή εκπρόσωπε του τρισάθλιου κεφαλαίου και της τρισκατάρατης παγκοσμιοποίησης! Σε σχέση με σένα, ο Σκρουτζ είναι ...χουβαρντάς. Δε θα μας πίνεις αιώνια το αίμα με το μπουρί της σόμπας!

Προλετάριοι σχολιαστές ενωθείτε! :))

IGITIHI είπε...

Γεια σε όλους! Προσπάθησα να διαβάσω προσεκτικά όλα τα μηνύματα αλλά όπως καταλαβαίνετε ο όγκος είναι πολύ μεγάλος. Ελπίζω να μην είναι άστοχες οι παρατηρήσεις μου.

1)Προς τον κύριο Ν. Δήμου
Όπως έμαθα προλογίσατε την παρουσίαση του βιβλίου στο Mall. Αναρωτιέμαι αν γνωρίζετε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο αυθαίρετο κτίσμα της Ευρώπης. Νομίζω ότι κάθε συνειδητοποιημένος πολίτης οφείλει να μην περνάει ούτε απ'έξω από αυτό το τερατούργημα. Και ειλικρινά με φοβίζει το ότι είμαι (αν δεν λαθεύω) ο πρώτος που αναφέρθηκε στο γεγονός εδώ.

2) Φιλάνθρωπος ο Gates που έχει συλλογή από Porsche. Βοήθησε -λέει- στη διάδοση των Η/Υ ενώ με τις μονοπωλιακές πρακτικές τής MS στραγγάλισε αμέτρητες ανεξάρτητες προσπάθειες. Αν μπορείτε, αποδείξτε μου ότι έκανε περισσότερο καλό παρά κακό.

3)O Jobs άλλαξε τη ζωή μας όσο κανένας άλλος σύγχρονος; Αλήθεια, φαντάζεστε ότι στην εποχή του καπιταλισμού υπάρχουν άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται για τα χρήματα αλλά μονάχα για την επιστήμη και το πώς θα καλυτερεύσουν τη ζωή όλων μας; Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, υπήρξαν μερικοί. Έγω μόνο για τον Tesla (1856-1943) θα σας πω. Αυτός κι αν άλλαξε τον κόσμο μας. Ο Jobs και ο κάθε Jobs απλώς δεν είναι τίποτα μπροστά του. Kαλό είναι να μην χάνουμε το μέτρο και να μην αγιοποιούμε κανέναν. Και, τέλος πάντων, είναι κακό να μαζεύει κανείς αμύθητες περιούσίες; Ασφαλώς!

Nikos Dimou είπε...

IGITIHI said...
Γεια σε όλους! Προσπάθησα να διαβάσω προσεκτικά όλα τα μηνύματα αλλά όπως καταλαβαίνετε ο όγκος είναι πολύ μεγάλος. Ελπίζω να μην είναι άστοχες οι παρατηρήσεις μου.

Δυστυχώς είναι! Και έχουν όλες απαντηθεί.

Το Mall δεν είναι αυθαίρετο. Απλώς το Σύμβούλιο της Επικρατείας είναι κολλημένο.

Ο Gates έχει δώσει ήδη 39 δις δολλάρια - και έχει παραχωρήσει το 95% της περιουσίας του στο Ίδρυμά του.

tks είπε...

Ας μην υπερβαλλουμε τη σημασία μεμονωμένων περιπτώσεων, που παρεπιπτόντως οι εταιρίες του δεν είναι πραγματικά στην αιχμή της τεχνολογίας.
Μπορεί εμπορικά να είναι επιτυχημένες, το ίδιο όμως και ο αυτοδημιούργητος Λαμπρόπουλος πχ, αλλά τεχνολογικά δεν δημιούργησαν "απαραίτητα" break throughs.
Σε κάθε περίπτωση κάποιος θα εκμεταλλευόταν την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία για να πλασάρει ενα σχετικό προϊόν.
Είναι αξιόλογοι σαν άνθρωποι αλλά θα έλεγα ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι η τύχη των πλουσιοπαίδων drop outs (τουλαχιστον για τον Gates πχ) ουτε καν των αυτοδημιούργητων drop outs.

To πρόβλημα έιναι ότι δεν πιστεύει στην καινοτομία, και αυτό δεν είναι λόγω έλειψης ευκαιριών στους drop outs αλλά λόγω γενικής έλλειψης επιχειριματικής λογικής και ενοχοποιησής της.

Για κάθε Microsoft/Oracle/Apple που δεν "δημιουργήθηκε" εδώ, ακόμα χειρότερα δεν δημιουργήθηκε η αντίστοιχη Intel/Texas Instruments/Qualcomm/Google/Raytheon κλπ κλπ, εταιρίες που όχι μονο στηρίζονταν στην καινοτομία αλλά που οι δημιουργοί τους ήταν επιστήμονες σημαντικής αξίας.

Vag είπε...

Έχω διαβάσει το 95% του βιβλίου (ελληνική έκδοση), μου το έδωσε ο Χάρης Τσέβης όταν κατέβηκε στο Ηράκλειο για Πάσχα.

Ένα έχω να πώ, που το γράφω και στο Blog μου ( http://www.280676.com ) οτι και φίλος της Apple ή της Pixar να μήν είσαι πρέπει να το διαβάσεις γιατί δείχνει τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην δυτική ακτή. Εκτός αυτού δείχνει την εξυπνάδα-τύχη ενός ατόμου που απλώς είχε όραμα, μόνο αυτό μαζί με λίγο θράσσος και θάρος.

Δέν μπόρεσα να ταξιδέψω απο Ηράκλειο για Αθήνα να παρευρεθώ στην παρουσίαση στο The Mall την περασμένη Παρασκευή, αλλα είδα στο http://www.vcdc.gr το κείμενο και μερικές φωτογραφίες απο την παρουσίαση του Χάρη μαζί και το κείμενο της παρουσίασής του.

Ένα μπράβο απο εμένα κ.Δήμου για τον πρόλογο στη παρουσίαση, έχετε δίκιο σε όσα λέτε σχετικά οτι δέν θα μπορούσε να υπάρξει ένας Jobs και να μεγαλουργίσει στην Ελλάδα, ο τελευταίος που το έκανε ήταν ο Ωνάσης πολλές δεκαετίες πρίν και σε εντελώς άλλο τομέα αλλα και πάλι υπήρχε όραμα και θράσσος.

Χαιρετίσματα απο Ηράκλειο Κρήτης,
Βαγγέλης Μακρυδάκης.

tks είπε...

Και για να συνεισφερω σε κάποια σχόλια του heinz etc να σημειωσω ότι ανάμεσα στα άλλα ο κ. Vanevar Bush όχι μόνο "κερδισε" ένα πόλεμο, έγραψε το roadmap για την κοινωνία της πληροφορίας το 1946 αλλά ταυτόχρονα είναι και ο ιδρυτής της Raytheon. (ενα google search θα ωφελήσει να μάθουν αυτοί που δεν ξέρουν ποια έιναι η Raytheon - έφτιαχνε από διηπειρωτικού πυραύλους μέχρι ηλεκτρονικά συστήματα)

Η τέλεια διαπλοκή του ακαδημαϊκό στρατιωτικο βιομηχανικού "κατεστημένου" στις ΗΠΑ ίσως, αλλά δεν μπορεί κανεις παρά να θαυμάσει την πολυπλευρή προσωπικότητα του ανθρώπου. Έτσι δεν είναι?

1knightStand είπε...

Ευτυχώς που ο Steve Jobs γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Η.Π.Α οπου ολα αυτά τα θαυμαστά μπόρεσαν να συμβούν σε εκείνον πρώτα και κατ επέκταση και σε εμάς.
Φαντάζετε κανείς το σενάριο να είχε γεννηθεί εδώ και να προσπαθούσε να κανεί κάποια βήματα εστω και στην ανάλογη κλίμακα?
Τυχερός αυτός άτυχοι εμείς.

Η Αμερική Steve Jobs και η Ελλάδα Blow Jobs.....

castolidefkis είπε...

Προς Ν, Δήμου: Οχι, δεν τον μπερδεύω με τον Δερτούζο. Εσύ μήπως θα έλεγες "ΟΧΙ" αν ο Jobs σού πρόσφερε τη φιλία του? Κι αν ΟΧΙ, τι ΟΧΙ μεταξικό ή απ' το άλλο, που laut EAM, το είπε ο λαός αυθόρμητα κι ομόφωνα...

Προσοχή στην απάντηση. Το ένα απ' τα δύο ΟΧΙ είναι ΟΧΙ/μαϊμού...

Ασε καλύτερα Νίκο, μη το κάνουμε σήριαλ. Προσωπικά καλύπτομαι από την απάντηση σύμφωνα με την οποία δεν γνώριζες κάποιες απ' τις ενδομυχώρυκτες απόψεις του...

Εγώ πάντως λυπάμαι που έφυγε ήσυχα μια νύχτα για τον αγύριστο, καθισμένος στο γραφείο του και δε χρειάστηκε να στηθεί στην ουρά, να παρακαλέσει τον αρχίατρο για λίγη μορφίνη, επί καθημερινής βάσεως, όπως τυχαίνει σε πολλούς απλούς, ανώνυμους και πανάγαθους έλληνες και ελληνίδες (για να μην πω τίποτα για τον "υπερπανάγαθο" θεούλη και τη "δικαιοσύνη" του...)

Αυτά

Το θέμα το θεωρώ λήξαν, εκτός αν επιμείνεις και αναγκαστώ να παρουσιάσω ολόκληρο το σχετικό πορτραίτο τού (όχι από μένα) "εκλιπόντος" δοχείου νυκτός...

Ο χαρακτηρισμός, επειδή τον έχω "απολαύσει" να καταθέτει τις "υπέροχες" απόψεις του έχοντας αντίλογο από ποιόν? Απ' τον Γιαννόπουλο. Μάλιστα κύριε, δεν βρέθηκε καλύτερος, και όμως, παρ' όλα αυτά...!!!

Castor

Lefteris Kritikakis είπε...

Έχουμε κι εμείς blow jobs εδώ αλλά σε Προεδρικό επίπεδο (Μόνικα). Ο Steven Jobs... καταπιεστικό αφεντικό, ένθερμος οπαδός της κλειστής κι απόρρητης πλατφόρμας, αντιδραστικός στις εξελίξεις ακόμα κι όταν το καράβι βούλιαζε... η Apple πήρε την ιδέα του ποντικιού από τη Xerox και έγινε διάσημη.
Ναι, το Αμερικάνικο τοπίο είναι σχεδόν απόλυτα φιλόξενο σε μεσοαστούς με καλές ιδέες... η Ελλάδα είναι Ελλάδα: του πληθυντικού ευγενείας ("σας γαμώ το...") και της διαδικασίας, με σφραγίδες, υπογραφές και επίδειξη ισχύος από όποιον κάθεται πίσω από ένα γραφείο (γεια σου ρε Γκοτζίλα τμηματάρχη Α').
Και συνεχίζω εκτός θέματος: Το αστείο είναι ότι οι πλέον απολυταρχικοί γραφειοκράτες, είναι οι αριστερής ιδεολογίας (όπως τους θυμάμαι), αυτοί που κάποτε ουρλιάζανε στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του μικρού κατά του μεγάλου. Μόλις εμφανιστεί μικρός μπροστά στο γραφείο τους, θυμούνται πως φερόταν ο τοπικός Αγάς στους γκιαούρηδες και ανταποδίδουν ανάλογα και αντίστοιχα (τα ίδια κάνουν οι μαύροι στο γκέτο).
Η γλώσσα τους έχει γίνει καφέ από το πολύ γλύψιμο στος ανωτέρους του κόματος, αλλά είναι παιδιά της αριστεράς και της ελευθερίας.

Όσον αφορά τη φυάκιση της φοιτήτριας επειδή δεν είχε να πληρώσει τα τέλη του 2CV... ("τας διαδικασίας" να τηρείτε, ε φασίστες). Μόλις πέσει ο μικρός κι ανυπεράσπιστος στα χέρια τους, θέλουν να τον βασανίσουν.
Τα είχα ξεχάσει αυτά από Ελλάδα μεριά... ενώ τα ζούσα κι εγώ. Τώρα καταλαβαίνω γιατί θέλετε την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών.

Και περί "σοσιαλισμού" (τι είναι αυτό ρε παιδιά; Στην Ελλάδα ήμουν επί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Διάφορα - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο).
(είναι ανύπαρκτο σύστημα, δεν υπήρξε ποτέ).
Επειδή λοιπόν εγώ είμαι βλαχαδερό στην Οκλαχόμα και θέλω να μάθω από τους πάνσοφους στην Ευρώπη, ας μου πει κανείς τι είναι ο σοσιαλισμός, ποιες οι παράμετροί του, πως ορίζεται τέλος πάντων. Ποια η διαφορά του από τον καπιταλισμό; Στοιχεία και παραδείγματα παρακαλώ.
(και επί των στοιχείων, εάν ο σοσιαλισμός εμφανίζεται στη διαφορά ας πούμε του ποσοστού των δημοσίων δαπανών, συγκρίνετε την Ελλάδα με την πολιτεία του Ιλλινόις ή της Νέας Υόρκης ή της Καλιφόρνια).

Λευτέρης

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   401 – 454 από 454   Νεότερο› Νεότερο»