Σάββατο, Απριλίου 01, 2006

Περί Ψεύδους




Τι είναι ψέμα;

Το λεξικό λεει: «Λόγος αντίθετος με την αλήθεια».

Και τι είναι αλήθεια;

Για να αναγνωρίσουμε ένα ψέμα πρέπει να ξέρουμε την αλήθεια. Κι όλοι οι φιλόσοφοι λένε πως η αλήθεια είναι απλώς ένα αίτημα – που δεν το φτάνεις ποτέ.

Να γιατί είναι τόσο δύσκολο να μιλήσεις για το ψέμα, όσο και για την αλήθεια.

«Ψεύδομαι».

Λέγοντας αυτή τη λέξη τι κάνω; Αν λέω αλήθεια (ότι ψεύδομαι) τότε δεν ψεύδομαι - λέω αλήθεια. Άρα ψεύδομαι. Και έτσι – επ’ άπειρον.

Το παράδοξο του Επιμενίδη: «Επιμενίδης έφα: Πας Κρης ψεύστης. Αλλά Επιμενίδης, Κρής». Βασάνισε γενεές φιλοσόφων. Ένας, ο Φιλητάς, πέθανε από τον καημό του που δεν μπορούσε να το λύσει:

«ώσπερ ο Κώος Φιλητάς ζητών τον καλούμενον ψευδολόγον των λόγων διαλυθήναι ισχνός πάνυ το σώμα, δια τας ζητήσεις γενόμενος απέθανεν ως το προ του μνημείου αυτού επίγραμμα δηλοί

Ξείνε Φιλητάς ειμί
λόγων δο ψευδόμενος με ώλεσε και νυκτών φροντίδες εσπέριοι


(όπως ο Φιλητάς από την Κω, που προσπαθούσε να λύσει τον ψευδο-λόγο των λόγων, αδύνατος στο σώμα, πέθανε από την πολλή αναζήτηση, όπως δηλώνει και το επίγραμμα μπροστά στον τάφο του:

Ξένε είμαι ο Φιλητάς
Από τους λόγους, ο ψευδόμενος με σκότωσε και οι βαθιές νυχτερινές φροντίδες»).

Ο Απόστολος Παύλος, στην Επιστολή προς Τίτον, αναφέρει με περίεργο τρόπο το παράδοξο: «ειπέ τις εξ αυτών ίδιος αυτών προφήτης, Κρήτες αεί ψεύσται, κακά θηρία, γαστέρες αργαί. Η μαρτυρία αυτή εστίν αληθής».


Ο Bertrand Russell το αντιμετώπισε με ένα μετα-μαθηματικό τρόπο. (Από την στιγμή που ισχυρίζομαι ότι όλες οι προτάσεις Α΄ Τάξης είναι ψευδείς, κάνω μία πρόταση Β΄ Τάξης που δεν περιλαμβάνεται στις προτάσεις αυτές και άρα δεν υπάρχει αντίφαση).

Ψέματα υπάρχουν πολλά – μπορεί κανείς να τα κατατάξει σε είδη και κατηγορίες. Αρχίζουμε από τα «Ζωτικά Ψεύδη» που μας βοηθάνε να ζήσουμε, και τα «Κατά Συνθήκην Ψεύδη της Κοινωνίας» (διάσημο, στην εποχή του, βιβλίο του Max Nordau, 1849-1923).

Και μετά απαριθμώ:

• τα «Εθνικά Ψεύδη» (μύθοι – που συχνά έχουμε συζητήσει εδώ)

• τα «Ερωτικά Ψεύδη» (χωρίς τα οποία δύσκολα νοείται ο έρωτας),

• τα «Ιατρικά Ψεύδη» (ιδιαίτερα συχνά στις δύσκολες και θανατηφόρες καταστάσεις),

• τα «Νομικά Ψεύδη» (ποιος συνήγορος δεν τα είπε, προσπαθώντας να απαλλάξει ένα κατηγορούμενο).

• τα «Πολιτικά Ψεύδη» (ψεύδη του «θα» - ή λαϊκίστικα)

• τα «Διαφημιστικά Ψεύδη» (υπερβολές ή αποσιωπήσεις)

• τα «Ψεύδη-Φάρσας» (σήμερα, στο στοιχείο τους...)



Λέμε ψέματα από αδυναμία, από ευγένεια, από φόβο, από θράσος, από ενοχή. Πολλές φορές έχουμε την αίσθηση πως ζούμε μέσα στο ψέμα. Λίγο παρακάτω στέκεται η παράνοια.


Όμως τα χειρότερα ψέματα είναι αυτά που λέμε χωρίς να το θέλουμε. Στο τέλος του τρίτου τόμου των «Δρόμων», μιλώντας για την αυτοβιογραφία, γράφω:

«Τελικά κάθε γραφή είναι αυτοβιογραφική. Είτε μεταμφιεσμένη – με ψευδώνυμα και σε τρίτο πρόσωπο – είτε άμεση. Και κάθε γραφή είναι φανταστική. Είμαι σίγουρος ότι έγραψα την αλήθεια – αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι δεν την φαντάστηκα».


Καλή Πρωταπριλιά!

Εικονογράφηση: τα αδιέξοδα του Escher που εμπνεύστηκε από τα Carceri του Piranesi. Στο τέλος ο παραδοσιακός τρελός της τράπουλας - April's Fool.

282 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 282 από 282
Christina είπε...

Απόλαυση των απολαύσεων!!!


Απαράδεκτη η ΝΕΤ με τόση καθυστέρηση και telemarketing πριν την εκπομπή!

Αλλά άξιζε τον κόπο.

Καληνύχτα!

Υ.Γ. ΝΔ θα μας πείτε για το νέο βιβλίο που θα βγει; pleeeeease

houlia είπε...

Καληνύχτα Resident. Aν και είσαι ο μόνος μόνιμος κάτοικος εδώ (ρεζιντεντ γαρ)Καληνύχτα Dormammu, Andy,Gravour,Libert,Michel,Cyrusgo,Antony,Dimitra,Kinyk,Καληνύχτα Τζον Μπόι!

andy dufresne είπε...

Εγώ gravoura που ζήλεψα και το ΝΔ και τη Βίκυ και το mickey!
Μάλλον ψυχίατρο θέλω...

mickey, houlia και λοιπή παρέα, με κάνατε και γέλασα κι απόψε.

Καλημέρα και όνειρα γλυκά.

mickey είπε...

Φίλε Νίκο ήσουν απίστευτα απολαυστικός απόψε. Είσαι εξαιρετικός στον διάλογο, αλλά στο σόλο παιχνίδι απλά δε συγκρίνεσαι! Ελπίζω να μην παρεξηγηθεί η προσπάθεια να δώσω έναν ευχάριστο και σκωπτικό τόνο στη χειμαρρώδη συνέντευξή σου. Ζητώ συγγνώμη και από σένα και από την κυρία Φλέσσα (δεν την γνωρίζω, παρά μόνο από την εκπομπή της), αν κάποια στιγμή το παράκανα. Όλα γράφτηκαν με καλή διάθεση και με πολλή αγάπη.

Σε ευχαριστώ πολύ για τις στιγμές που μας χάρισες και για όλα όσα μας προσφέρεις καθημερινά μέσα από το blog σου και εύχομαι να σε βλέπουμε ακόμα συχνότερα στο γυαλί (έχω την εντύπωση ότι και η όλη κατάσταση με το blog έχει συμβάλλει πολύ σε αυτό). Είναι μία όαση, από τις ελάχιστες που βλέπουμε, μέσα στην καθημερινή τηλεοπτική μιζέρια.

Υ.Γ. Να ευχαριστήσω θερμά και όλους τους άλλους ξενύχτηδες που με τα απολαυστικά τους σχόλια έδωσαν έναν ιδιαίτερο τόνο στην περιγραφή της συνέντευξης.

takis vasilopoulos είπε...

Oμορφη συνεντευξη,σε χαλαρό κλίμα,χωρις βαρυγδουπα στοιχεια αλλά με πολυ σοβαρότητα. ( την απολαυσα )

Και η βίκυ νομίζω ήταν πιο συντηρητική στις ματιες απο άλλες φορες :-).H ευχή σας μάλλον θα εκπληρωθει,δεν θα παίξετε στο θέμο.....

Διαβαζα και τα σχόλια του Μιχάλη και της hουlια και σε μερικά το διασκέδασα πραγματικά.

Πάντως παιδια έχετε δίκιο.Η Βικυ διαβάζει το blog αλλα όχι μόνο,είναι και γνώστης πολλων βιβλίων του οικοδεσποτη.Μαλλον τον συμπαθει αρκετα εδώ και χρόνια.

Την απαθανάτισα στο βίντεο,άυριο θα καλέσω τη γεωργια και μια φίλη να την δούνε.Για εμας που παρακολουθούμε στενα τον Ν.Δ, τα πιο πολλα που είπε τα ξέραμε αλλά η συνέντευξη αυτή νομιζω είναι μια αφορμη να πάρει κάποιος μια πρώτη γεύση τι εστι Ν.Δήμου.

Το μόνο παράπονο απο τη συνέντευξη είναι οτι θα ήθελα τα θέματα που αφορουν την εκκλησια,την πολιτική,την ιστορία να κρατούσαν λιγότερο,Καλά τα είπε ο Ν.Δ,ορθολογιστικα,σωστά αλλά τον απολαμβάνω χιλιες φορες περισσότερο να μιλά για τον έρωτα,την ποιηση κτλ.

Tην είχα έννοια αυτη τη συνέντευξη,σαν να έδινα εγω. Μα κάπως έτσι σίγουρα νιώθουν και κάποιοι απο εδώ.Ο Ν.Δήμου είναι κομμάτι του εαυτού μας.Λοιπόν φίλοι δώσαμε μια όμορφη συνέντευξη,τώρα μπορούμε να κοιμηθούμε γλυκά :-) !!

half-blood_phoenix είπε...

Καλή η εκπομπή αλλά στο τέλος πολύ πένθημη βρε παιδιά. Άλλαξα κανάλι γιατί θα έκοβα φλέβα και δεν λέει είμαι και νέο και όμορφο παλικάρι(50-βάλε χρόνια νεότερος απο των ΝΔ επομένος μωρό παιδί ακόμα)

houlia, παιδί μου θαύμα αυτά τα πόδια σου κάθε φορά που τα βλέπω στο blog δέκα χρόνια ζωής κερδίζω - υπολογίζω πως συνολικά θα ζήσω καμιά χιλιετία!

mickey said...
Κρίμα μόνο που δε μπορώ να ...πηδήξω - με την καλή έννοια, βέβαια ;) Γιατί ρε φίλε mickey ύπαρχει και κακή έννοια στο πήδηγμα; Η μια καλύτερη απο την άλλη είναι η έννοιες του πηδήγματος ;)

Την εκπομπή την έγραψα σε dvd , ναι καλά καταλάβατε εγώ δεν είμαι στους "τέτοιους βγάζουμε εμείς", τους αναλφάβητους της σύνχρονης εποχής. Την πουλάω σε κάθε ανδιαφερόμενο προς 40 Έουρος (Ευρώ ντε). Δεκτός και κάθε άλλος διακανονισμός , δόσεις άτοκες αλλά και έντοκες - αυτή η γλωσσοπλαστηκή μου ικανότητα είναι άλλο πράγμα -, επιταγή ημέρας αλλά και αποπληρωμή σε είδος! mickey για σένα το DVD κοστίζει 1500 Ευρω! Τι διάολο ολόκληρη Disney έχεις απο πίσω σου (με την καλή έννοια πάντα)

Βόμβα στο αεροπλάνο και ξαναανέβηκαν για να τα πιούν! Εδώ είναι που λένε τα ποτά ήταν βόμβα!! Εγώ θα προτιμούσα να πάω με τα πόδια...

Προσωπικά εμένα αν μου κόψουν τα εγγεφαλικά μου κύτταρα δεν θα συμβεί απολύτος τίποτα. Το πιάσατε το υπονοούμενο έτσι;

Και κάτι τελευταίο. Ο ΝΔ είπε: "Υπάρχουν blog που τα διαβάζει μόνο αυτός που τα γράφει και η μάνα του". Έμενα που η μάνα μου δεν ξέρει από internet και δεν διαβάζει σίγουρα (όχι πως έχω γράψει και κάτι) το blog μου, είμαι να με κλαιν κι κότες! Αρε ΝΔ την καρδία περιβόλι μου έκανες. Τι περιβόλι δηλαδή, ολλανδικό λιβάδι που βόσκουν τουλίπες οι αγελάδες της ΝΟΥΝΟΥ μου την έκανες την καρδούλα μου.

christoforos είπε...

And the Oscar for the best comment goes to

(........)

the resident:
"Μόλις άκουσαν για βόμβα, το έριξαν στα ποτά μπόμπες για να ξεχάσουν."

Νομίζω πως ήταν και το καλύτερο σημείο της συνέντευξης. Γκλεν εδώ σε θέλω: μια τέτοια στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου πώς τη μεταφράζεις;

takis vasilopoulos είπε...

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:Αν δεν κάνω λάθος ο Ν.Δήμου είχε αναφερθει στο καινούριο του βιβλίο τώρα τελευταία.Μάλον στο Blog,αν θυμάμαι καλα έλεγε οτι θα περιεχει κάποιες ανακοινώσεις,επιστολες που έχει γράψει.....θα σας γελάσω,κάτι τέτοιο θυμάμαι.Ψάχτε στο blog,αλλά νομίζω θα μας απαντήσει αυριο.

Υστερόγραφο στο υστερόγραφο:Με τόση δόσης μαγειας και απόλαυσης απο τη συνεντευξη δεν έχω κέφι να σβήσω τον διακόπτη ( να κοιμηθω ) .Σκέφτομαι να πάω στο κουλε ( λιμενοβραχίονας ηρακλείου ) ,να δω την ανατολη.Αχ αυτό το λιμάνι τα τελευταία χρόνια έχει φιλοξενήσει όλες τις αγωνίες μου,εκει προσφέυγω για την πιο ανιοδιοτελή αγκαλια,και αυτή η θάλασσα,μητέρα και εγώ παιδι,γεμάτος ερωτησεις,ΜΑ ΑΥΤΉ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ,ΣΙΩΠΑ.....Καλημέρα σε όλους!!!

half-blood_phoenix είπε...

Ζητώ συγνώμη για τα άπειρα ορθογραφικά λάθη που έκανα παραπάνω αλλά εγώ είμαι μορφωμένος της νέας γενιάς (ξέρω C , C++ , Java, VHDL και assembly) αλλά αμόρφωτος της παλιάς (γενιάς πάντα).

paragrafos είπε...

Μια συνέντευξη που θα μπορούσε να διαρκέσει μέρες, δίχως να χάσει το ενδιαφέρον της (κι ας χάναμε εμείς τον ύπνο μας).

Και η κυρία Φλέσσα ήταν πολύ ευγενική. Πρώτη φορά την παρακολούθησα και αμέσως τη συμπάθησα. (Μάλλον είναι καλός άνθρωπος).

Πάντως θα πρέπει να της αναγνωρίσουμε ότι απέφυγε μια μεγάλη παγίδα: δεν προσπάθησε ούτε "έξυπνη" να το παίξει, ούτε ευρυμαθής.

Μπορεί η προσωπικότητα του φιλοξενούμενού της να ήταν (όπως αναμενόταν)συγκρατημένα επιβλητική και διακριτικά σαρωτική και κυρία Φλέσσα όμως, με τις επιλεγμένες σιωπές της και παρεμβάσεις και κυρίως με το ειλικρινές της χαμόγελο, κέρδισε την αγάπη μας.

Καλημέρα σας!

Παράγραφος

blade runner είπε...

Κρίμα, ήμουν εκτός και δεν την είδα την εκπομπή… Μία προσωπική εμπειρία έχω να καταθέσω σε σχέση με τη Βίκυ Φλέσσα. Την γνώρισα τυχαία, πριν από μερικά χρόνια, όταν αφιέρωσε μια εκπομπή στην αδελφή μου (δεν αποκαλύπτω την ιδιότητά της, μόνο και μόνο για να μην θεωρηθεί ότι κάνω έμμεση διαφήμιση) κι έτυχε να περάσουμε μια πολύ όμορφη μέρα. Η Φλέσσα είναι στην πραγματικότητα μια πολύ χαρούμενη, εξωστρεφής και ακομπλεξάριστη γυναίκα, ολίγον τι τρελάρα επίσης, με την καλή έννοια. Δυστυχώς δεν κρατήσαμε επαφή έκτοτε, αλλιώς θα της έλεγα, με όλο το θάρρος, ότι έτσι όπως ακκίζεται και στήνεται όταν κάνει εκπομπή, χάνει σχεδόν το 100% της γοητείας της. Είναι πολύ πιο φρέσκια και αυθόρμητη και γλυκιά απ’ ό,τι δείχνει στην τηλεόραση, πάντως, κρίμα…

Για το ψεύδος, μια στροφούλα μόνο:

Κρεμάμενο από τα χείλη ήταν
Το πιο γλυκό ψέμα που μπορούσα να φανταστώ,
Έτοιμο περίμενε να ειπωθεί
Με όλη του τη χάρη
Για να σου χαρίσει ανείπωτη χαρά,
Αγάπη μου εσύ,
Που την αλήθεια δεν άντεξες,
Και το ψέμα, αν και στα λόγια το αρνιόσουν,
Στην πράξη, ανάγκη το είχες,
Για να σου φαίνονται όλα πιο όμορφα



Μετά από χρόνια πάλης με το ψέμα,
Λόγω μιας φυσικής ανάγκης να λέω σχεδόν πάντα την αλήθεια,
Ακόμη κι όταν ήταν επώδυνη και δεν με συνέφερε να την εκστομίζω,
Κατάφερα, η αφελής, επιτέλους, να καταλάβω,
Πόσο σημαντικό είναι να μπορείς μερικές φορές
Να πεις το ψέμα που ο άλλος έχει ανάγκη να ακούσει.
Γενναιόδωρο είναι το ψέμα ετούτο,
Κι έχει θέση στα ανθρώπινα πράγματα.

Ναι, συμφωνώ, υπάρχουν πολλών ειδών ψέματα,
Αλλά …

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα!

Θα επαναλάβω αυτό που είπα την άλλη φορά... αξίζει να δίνω συνεντεύξεις προκειμένου να τις σχολιάζετε. Τα σχόλια ήταν όλα τα λεφτά.

(Αν και απορώ πως μπορούσατε να σχολιάζετε και να βλέπετε μαζί... έχω πολυτάλαντους σχολιαστές - σαν τον μεγάλο Ναπολέοντα που υπαγόρευε σε τρεις γραμματείς ταυτόχρονα).

Τώρα εσείς κοιμάστε κι εγώ βλέπω το Γκραν Πρι Αυστραλίας. (Θα το αναμεταδόσουν και το μεσημέρι).

Ευχαριστώ για το κέντημα - Mickey & Houlia επί κεφαλής. Houlia εκτός από τα μπλε χαπάκια υπάρχουν και τα Cialis που κρατάνε ένα Σαββατοκύριακο ;-)

mickey είπε...

Καλημέρα σε όλους (δε μου κολλάει ύπνος ακόμα)!

Οφείλω κι εγώ να ομολογήσω ότι η παρουσία της Β. Φλέσσα ως οικοδέσποινας ήταν απόλυτα ταιριαστή με εκείνη του δικού μας οικοδεσπότη. Και προσωπικά μου έκανε ζωηρή εντύπωση η ιδιαίτερη περιποίηση που του έκανε (μαζί με τιο τεχνικό της επιτελείο) στην εκπομπή της ("χορταστικό" τρέιλερ, προσεγμένα πλάνα, επιβλητικός φωτισμός, άψογη σκηνοθεσία). Αλλά και στο "ζουμί" της δουλειάς της ήταν, όπως είπε και η paragrafos διακριτική, ευγενική και υποχωρητική (παραμέρισε πολλές φορές για να αναδειχθεί η χειμαρρώδης προσωπικότητα του Ν.Δ.) και όλα αυτά ήταν φυσικά προς τιμήν της.

Ελπίζω να μην παρεξηγηθεί που με τα σχόλια μας (και ειδικά τα δικά μου), τονίσαμε κυρίως την ερωτική πλευρά της και στήσαμε ένα ανάλογο "παιχνιδάκι" με εκείνη και τον Ν.Δ.


Είναι απολύτως βέβαιο πως διαβάζει το blog. Θα ήταν όμως εξαιρετικά ενδιαφέρον αν το σχολιάζει κιόλας, κρυμμένη πίσω από ένα ψευδώνυμο και να είναι κι εκείνη μέλος της αγαπημένης μας παρέας.

Βίκυ, να ξέρεις πως μας χάρισες την καλύτερη μέχρι στιγμής τηλεοπτική εμφάνιση του δικού μας "αστέρα" και μαζί με το επιτελείο σου παίρνετε τα εύσημα για αυτό. Σε ευχαριστούμε θερμά!

Υ.Γ. 1: Συγγνώμη για τον πληθυντικό, αλλά υποθέτω πως εκφράζω και άλλους εκτός από μένα...

Υ.Γ. 2: Καλώς σε ξαναβρίσκουμε, καλή μου blade runner :)

mickey είπε...

Καλημέρα Νίκο κι από μένα!

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Ήσουν τόσο αυθόρμητος, άνετος και ζεστός στη συνέντευξη που ένιωθα ότι πραγματικά το χαιρόσουν! Κι εμείς χαιρόμασταν (και συνεχίζουμε να χαιρόμαστε) μαζί σου :)

blade runner είπε...

:)

Πέρασα όλο το Σάββατο μέσα σε βαριά κατάθλιψη… Το βράδυ, αργά, βρέθηκα σ’ ένα ωραίο πάρτυ στο Χολαργό, όπου χόρεψα με την ψυχή μου και μετά σ’ ένα club στην Ευρυπίδου, την οδό των μπαχαρικών, όπου φώναζα στους ακαλαίσθητους οδηγούς που σχολίαζαν με βαρύγδουπα σχόλια το μίνι που φορούσα, ότι πρέπει να αλλάξουν στυλ, γιατί δεν μας αρέσουν (και στην Αννα και την Εβίτα που ήταν μαζί, και ήταν αμφότερες κουκλάρες!).

Γύρισα σπίτι ανανεωμένη και ξαλαφρωμένη από το μεγάλο βάρος που είχα κατά τη διάρκεια της μέρας, και να, που σας βρίσκω εδώ, 8 παρά κάτι το πρωί, να σχολιάζετε!

Εύγε, μετά από τόση στενοχώρια, η δική σας παρουσία εδώ ήταν βάλσαμο, πραγματικά… Απόδειξη ότι αντί να πέσω για ύπνο, κάθομαι και γράφω με το μαύρο φόρεμα της νύχτας φορεμένο ακόμη. Δεν έχω καν ντεμακιγιαριστεί!

Ο δε Mickey και η houlia, όπως και ο glenn νωρίτερα, έγραψαν απόψε! Εύγε, δώσατε τόνο και ρυθμό, η εκπομπή, με πείσατε, πρέπει να ήταν αρκούντως ερωτική!

Kαλέ μου mickey, σε χαιρετώ με τη σειρά μου κι εγώ!!!

Τώρα όμως πρέπει να πάω για ύπνο, αύριο έχουμε ανάγνωση εφημερίδων και μεσημεριανή βόλτα (με τέτοιον ήλιο-ηλιάτορα) μη χάσουμε και τη μέρα εντελώς…

Σας φιλώ όλους γλυκά!

houlia είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
houlia είπε...

NΔ:Υπάρχουν και τα Cialis???!
Που κρατάνε ΕΝΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ?!!!!
You made my day(and my next weekend!)
Καλημέρα! Τώρα με όλα αυτά τα σιρόπια που πέσαν σήμερα επί πρωϊνου μπλόγκ, αναφορικά με την κ. Φλέσσα να τής επισημάνω (ως γυναίκα και ώς συνάδελφος, αλλά και ώς ενίοτε σχολιάζουζα αστόχως...)Μην το παίρνει προσωπικά.Εγώ τρώω ΤΗΝ καζούρα στο δικό μου μπλογκ, αλλά το απολαμβάνω!Αλλωστε δε νομίζω να την έβγαζε καθαρή ούτε η Στάη με το τούρμπο!Τουλάχιστον εσείς το τολμήσατε...(και θα το αποτολμήσω κι εγώ οσονούπω τη υποδείξη σας.Κλείνουμε ένα ραντεβουδάκι να τα πούμε:Κατά προτίμηση την ημέρα που έχετε κλείσει και με τον οικοδεσπότη ;)}
Σας περιμένουμε (μ'ανοιχτά χαρτιά)και στην παρέα μας...
Ζντούπ!(ξαναπέφτω για ύπνο)

silk123 είπε...

mickey, houlia, andy dufresne
Ειδα λίγο από την εκπομπή. Δεν θα μπορουσατε να ειστε πιο διασκεδαστικοι, ναστε καλα γελασα πολυ.
Ο ΝΔ εξαιρετικος και η Βικυ τον αφησε να μιλησει, φανταζομαι σημερα ξεκιναει η πωληση της κασετας.
Καλημερα σε ολους

resident είπε...

chris said...
And the Oscar for the best comment goes to

(........)

the resident


Ευχαριστώ την ακαδημία(thanks chris).
Kάποιος σε ένα διπλανό σπίτι, εργάζεται με ένα τρυπάνι και δεν με αφήνει να κοιμηθώ.Mου έχει τρυπήσει τα αυτιά!Kαλά αυτός δεν ξενύχτισε βλέποντας την εκπομπή?!

Ein Steppenwolf είπε...

Nikos Dimou said...

aphrodite said...
Κι ο Goedel (sorry, no Umlaut here), άλλος ωραίος τύπος για παρέα, μαζί με τον Αντερσεν να υποθέσω?

O Aπόστολος Δοξιάδης, που είχε γνωρίσει τον Kurt Goedel στο Princeton (στα τελεταία του) τον περιγράφει σαν ψυχοπαθή σε υπερτατο βαθμό.


Ο Δοξιάδης έχει γράψει κι ένα θεατρικό έργο για τις τελευταίες μέρες του Gödel.

nikitas kanakis είπε...

μου έκανε εντύπωση που δεν κάνατε ούτε ένα "εεεε" στο λόγο σας. Καλά πώς μπορέσατε;
houlia, τι την ήθελες την αναφορά στο μίνι; πόποπο κοπέλα μου...
τελικά ξέρει κανέις αν η σέξυ Βίκυ Φλέσσα γράφει στο blog ?

έχει ένα βλέμμα... είναι η Θεά!!!! Βίκυ είσαι η φαντασίωσή μου!

ΝΔ είσαι κορυφή. Πρώτη φορά σε είδαι να μιλάς. Πάντα σκεφτόμουν πώς να είσαι..

Yannis H είπε...

Λοιπόν, χθες έτυχε και ξενύχτησα και είδα όλη την εκπομπή.

Έκανε λάθος ο ΝΔ που είπε ότι δεν θα είχε ενδιαφέρον: είχε και μάλιστα πολύ.

Επίσης, στη ροή του προφορικού λόγου ακούς πράγματα που μπορεί να «τα ξέρεις», αλλά έχουν άλλη χάρη και πιθανώς, άλλη χροιά. Ο σύντομος γραπτός λόγος στο blog δίνει, συχνά, τα ίδια θέματα με τη μορφή αφορισμών / γνωμικών, κτλ.

Δεν ήξερα το συμβάν με το αεροπλάνο, όπως και ότι ο καρκίνος τελικά ήταν τόσο σοβαρή μορφή.

Η Φλέσσα μου φάνηκε σκιαγμένη, θαμπωμένη από τον φιλοξενούμενο – σαν να προσπαθεί να κρατηθεί στο ύψος της..

Και... όταν έπεσαν διαφημίσεις... λίγο πριν ξαναρχίσει η εκπομπή έπεσε η κάρτα που νομίζω ότι κάνει για υπότιτλος πολλών βιβλίων του ΝΔ αλλά και του blog:

ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ
ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ Η ΓΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

gravoura είπε...

Προσέξατε τα χέρια του ΝΔ, όπου ζουμάριζε η κάμερα, πόσο εκφραστικά ήταν; Τα απόλαυσα και αυτά.

cyberdustz είπε...

Μόλις τελείωσα το βίντεο με την εκπομπή του ΝΔ, και θα ομολογήσω την αμαρτία μου, μου άρεσαν όλα τα λόγια του, ήσασταν εξαίρετος κύριε ΝΔ . Κακώς τέτοιες εκπομπές θάβονται στα άγρια μεταμεσονύχτια.

nikitas kanakis είπε...

Είπατε κύριο Νίκο ότι ήσασταν καλός χορευτής. Αλήθεια τι χορό κάνατε;


καλά η Φλέσσα είναι πολύ μωρό παιδιά... τρελό μωρό..

Yannis H είπε...

Μια σημείωση: είχε δίκιο η Φλέσσα όταν επέμενε (η μόνη φορά που το έκανε) ότι είναι αντίφαση, ένας μη δογματικός να επιμένει στην ανυπαρξία μετά το θάνατο.

Το βλέπω να έχει σχέση με τη φράση ‘ψεύδομαι’: (αν ψεύδομαι δεν λέω αλήθεια αλλά λέω ότι ψεύδομαι άρα λέω αλήθεια, κτλ.).

Με βάση τη λογική, μπορεί κάποιος να πει ότι υπέρτατη ‘γνώση’ είναι η επιστημονική, επειδή βρίσκεται πάντα υπό αίρεση. Και αν 100.000 φορές κάτι αποδειχτεί σωστό, δεν γίνεται δόγμα γιατί μπορεί η 100.000η φορά να το διαψεύσει. Από την άλλη, όμως, κάποιος δεν ξυπνάει κάθε μέρα αναρωτούμενος αν θα βγει ο ήλιος από την ανατολή: εμπιστεύεται την πείρα. Και καλά κάνει. Αυτή είναι η κοινωνική χρήση της γλώσσας.

Το ότι η επιστημονική γνώση βρίσκεται υπό αίρεση, είναι μια αρχή – ελέγχει το νου. Αλλά όταν λέμε ότι υπάρχει πείρα, και εφόσον από την αρχή του κόσμου πέρασαν αρκετά δισεκατομμύρια άνθρωποι και κανένας δεν γύρισε πίσω από το θάνατο (άρα δεν θα γυρίσουμε κι εμείς) ... αυτό είναι μια κοινωνική χρήση: είναι σαν τον ήλιο που ανατέλλει κάθε μέρα από την ανατολή και δεν υπάρχει λόγος να αναρωτηθούμε αν ανατείλει αύριο από τη δύση.

Κάποιος δεν μπορεί να σκέφτεται ‘επιστημονικά’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, 24 ώρες το 24ωρο. Κάνει παραδοχές. Μερικές, βασίζονται στο συναίσθημα – και ο φόβος του θανάτου, παρέα με την αδυναμία της θρησκείας και της λογικής να τον εξηγήσει, οδηγεί, νομίζω, τον αγαπημένο μας συγγραφέα σε μια επάλληλη χρήση των δύο μορφών σκέψης: της λογικής (τα πάντα είναι υπό αίρεση) και της ‘πείρας’ στο θέμα του θανάτου (δεν υπάρχει τίποτα μετά).

Lorelei Am Rhein είπε...

Κύριε Δήμου, το blog σας είναι άκρως ερωτεύσιμο. Ήσαστε έξοχος στην χθεσινοβραδυνή σας συνέντευξη!

kkai-Lee είπε...

Αγαπητέ Νίκο Δήμου, Διαβάζοντας τα σχόλια πιστεύω ότι αυτό που έγινε τα ξημερώματα ήταν κάτι που
( δυστυχώς ) δεν γίνεται συχνά.

Αν γνωρίζει κάποιος, υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επανάληψης της εκπομπής? ( από τη δορυφορική )
Ή αν υπάρχει άλλος τρόπος να μπορέσουμε να δούμε την εκπομπή θα είναι ευχής έργο για όλους εμάς που την χάσαμε. Αν και το κλίμα που επικράτησε το διακρίναμε από τις αναφορές των πιο τολμηρών
(ξενύκτιδων) συνάδελφων.

Plou είπε...

Κύριε Δήμου,
θα πω την αμαρτία μου: δε σας ήξερα μέχρι χθες το βράδυ που όλως τυχαίως έπεσα τηλεορασόπληκτος από το τρελό ζάπινγκ λόγω αϋπνίας πάνω στην εκπομπή της κας Φλέσσα, την οποία γνώριζα μόνο από κάτι σατυρικά αποσπάσματα στην εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη στον Alpha/ANT1. Δεν μπορώ να πω ότι ασχολούμαι και ιδιαίτερα με τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, της φιλοσοφίας και της πολιτικής – αν μπορεί κάποιος να σας κατατάξει κάπου στους χώρους αυτούς – και ίσως γι' αυτό εκτός από εσάς πιθανότατα αγνοώ και πολλούς ακόμα αξιόλογους και "σημαντικούς" ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν και που δεν αναλώνονται στις οθόνες της τηλεόρασης επί τακτικής βάσεως (τώρα που το σκέφτομαι ίσως θα έπρεπε για να ξεστραβωθούμε και λίγο, αλλά υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος του εκφυλισμού και του ευτελισμού).
Από το πρωί που ξύπνησα έχω περάσει πάνω από τρεις ώρες διαβάζοντας το blog σας και την προσωπική σας σελίδα στο διαδίκτυο και είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν εκατοντάδες άλλες. Μετά από την αποκάλυψη που συντελέστηκε στην ούτως ή άλλως ανήσυχη ζωή μου, συνειδητοποίησα ότι δεν είναι όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι (και αυτή τη φορά χωρίς τα εισαγωγικά) βαρετοί φανφαρολόγοι και ότι μερικοί από αυτούς είναι ταυτόχρονα διαχρονικοί και σύγχρονοι, πολυδιάστατοι και απλοί.
Δε θα ήθελα να σας κουράσω - αν και από τα ελάχιστα που διάβασα για σας μάλλον είστε ακούραστος - κι έτσι θέλω απλά να σας πω ότι έστω και αργά αποκτήσατε έναν ακόμα θαυμαστή. Όχι για να δηλώσω παρουσία σε αυτήν την απίστευτη, σκεπτόμενη και ενθουσιώδη online κοινότητα που σχολιάζει καθημερινά τα posts σας, ούτε για να σας φορτώσω με περιττές φιλοφρονήσεις, αλλά για να μοιραστώ τον ενθουσιασμό και ταυτόχρονα να ξαλαφρώσω λίγο τις ενοχές που συνεπάγεται η απότομη αφύπνιση ενός ανθρώπου που κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου.

Unknown είπε...

Έχοντας δει και άλλες φορές την εκπομπή της κυρίας Φλέσσα, πρέπει να πω πως ήταν αρκετά σφιγμένη σε σχέση με άλλες φορές, ούτε καν προσπάθησε να ανεβάσει τον τόνο της φωνής της όπως συνηθίζει. Μάλλον υπέκυψε στην προσωπικότητα του προσκεκλημένου.

Κύριε Δήμου στα περί αριστεράς και δεξιάς που είπατε, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο, όπως και με τα λεγόμενα σας περί αλλαγής της παιδίας. Αγνοούσα την αδιαφορία του κατεστημένου προς το Ελύτη, αλλά δεν με εξεπληξε κιόλας.Εδώ είναι Ελλάδα. Αγνοώ όμως και το αν πολεμήθηκε η υποψηφιότητα του για το Nobel, όπως έγινε με τον Καζαντζάκη.Στο θέμα της Κύπρου όμως ξεχάσατε τον Βρετανικό παράγοντα, ο οποίος υποδαύλισε την κρίση.

Πάντως ο λόγος σας ήταν λιγότερο 'στεγνός' σε σχέση με το blog. Θα συμφωνήσω με το σχόλιο του Yannis h για τη ροή του προφορικού λόγου.

Nikos Dimou είπε...

HARRY WELCOME BACK! Σκεπτόμουν να στείλω ειδικό απεσταλμένο...

Ευχαριστώ όλους για τα θερμά σας σχόλια - να ξέρετε ότι σας σκεπτόμουν όταν μιλούσα. (Συνήθως δεν σκέπτομαι κανένα γιατί δεν προαναγγέλω τις εκπομπές μου κι έτσι δεν έχω σίγουρους θεατές). Και το γεγονός ότι σας σκεπτόμουν με έκανε self conscious (αμετάφραστον) και ίσως όχι τόσο άνετο ως συνήθως.

Τέλος καλό όλα καλά.

Αν έχετε κάτι σχετικό με τα ψέματα - γράψτε το μέχρι το βράδι..
Μετά έχω νέο θέμα... (περί Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας :-))

andy dufresne είπε...

harry reloaded

διαφωνούμε σε πολλά, αλλά θέλω να σου πω ένα ΜΠΡΑΒΟ για το τελευταίο σου σχόλιο!

Welcome back man.

Nikos Dimou είπε...

Σχετικά με την εκπομπή - την έγραψα στον σκληρό, την μοντάρισα και την έχω σε DVD. Μπορώ σε όποιον την θέλει να του στείλω αντίγραφο - ας μου γράψει στο email μου την διεύθυνσή του.

glenn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Nikos Dimou είπε...

agnostosX said...
Ωραία μπούρδα του Μιτεράν αυτή που επικαλέστηκε ο Κοντογιαννόπουλος:
«οι υποσχέσεις δεν δεσμεύουν παρά εκείνους που τις δέχονται»


Δεν είναι μόνο μπούρδα είναι και κακεντρέχεια - απαλάσσει τους πολιτικούς από κάθε ευθύνη (ας μην το δεχόταν ο λαός αυτό που υποσχέθηκα).

Yannis H είπε...

Ιδανικά, εάν οι υποσχέσεις δεσμεύουν εμάς που τις δεχόμαστε, τότε δεσμευόμαστε το ίδιο και από την αθέτησή τους.

kkai-Lee είπε...

Το ψέμα είναι απαραίτητο, είναι βολικό, βοηθά να πάμε παρακάτω. Φανταστήκατε αν έπρεπε να διαπιστώναμε την αλήθεια των πραγμάτων για να προχωρήσουμε. Θα είμαστε αιώνες πίσω. Φανταστήκατε ακόμα και στις ανθρώπινες σχέσεις να λέγαμε πάντα όλη την αλήθεια?
Το κακό είναι ότι κάποιοι το παρακάνουν με το ψέμα.

Λέω αλήθεια ή ψέματα?

cyrus είπε...

SOS! Βοήθεια, χριστιανοί (μωαμεθανοί, βουδιστές, μεταμοντερνιστές, κ.τ.λ.) -- η καταραμένη η κάρτα Radio-TV κόλλησε (συγγνώμη, δεν μπόρεσα να μείνω ξύπνιος μέχρι τέλους), και είδα μόνο τη μισή εκπομπή. (Κόλλησε μετά από την ατάκα του Μιτεράν -- και μετά λέμε ότι δεν υπάρχει μεταφυσική...) Θα την ανεβάσει κανείς σε divX, ή να την ζητήσω από τον οικοδεσπότη μας;

Nikos Dimou είπε...

Harry η εκπομπη είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΕΡΤ. Το να στείλω ιδιωτικά ένα DVD σε δύο-τρεις φίλους δεν είναι πρόβλημα, αλλά όχι και να μπει ένθετο σε εφημερίδα...

Θυμάμαι μία φορά που ζήτησα από την ΕΡΤ το δικαίωμα αναπαραγωγής μίας μουσικής εκτέλεσης. (Ήταν η μελοποίηση του Βιβλίου των Γάτων απο την Μαριέλλη Σφακιανάκη). Παρ'ολο που αφορύσε μόνο την εκτέλεση (τα δικαιώματα ήταν δικά μας) παρ'όλο που είχαν εγγράφως συμφωνήσει οι εκτελεστές, το νομικό τμήμα της ΕΡΤ μας ταλαιπώρησε για μήνες...

Zoros είπε...

Φοβερά τα σχόλια κατά τη διάρκεια της συνέντευξης! Ταξίδευα όλο το βράδυ από Κρήτη και την έχασα :-(
Όντως η Φλέσσα είναι πολύ καλή. Θα την έλεγα "κυριλάτα όμορφη"...
Νίκο, αφού την έχεις ήδη γράψει σε DVD, δεν την κάνεις DivX και να την βάλεις στο site σου για download (σε private link που θα ανακοινωθεί μόνο στο blog)? Όχι τίποτα άλλο, να σε γλυτώσουμε από τον κόπο να μας στείλεις τόσα DVD (τα έξοδα φυσικά δικά μας).
Αλλιώς, μπορεί κάποιος άλλος να σηκώσει κάπου σε DivX την συνέντευξη?

paragrafos είπε...

Καλώς ήλθατε κύριε Harry!

Με αγάπη

Παράγραφος

paragrafos είπε...

"Απόσπασμα" από την εν λόγω συνέντευξη:

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
μου τα 'πες με το πρώτο σου το γάλα

Μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι
εσύ κοιτάς τα αρχαία σου τα κάλλη
και στις αρενες του κόσμου μάνα μου Ελλάς
το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς
(Γκατσιος)

andy dufresne είπε...

Όποιος ενδιαφέρεται για αντίγραφο του δίσκου με τη μελοποίηση του Βιβλίου των Γάτων απο την Μαριέλλη Σφακιανάκη, είμαι ο άνθρωπός σας!
Θα σας στοιχίσει €99,99.

Φοινικιστής είπε...

> Το μακρουλό πράγμα με την μυτερή άκρη που κρατώ στο χέρι μου είναι το σημαινόμενο.

Το μακρουλό πράγμα με τη μυτερή άκρη που κρατώ στο χέρι μου (στυλό) δεν είναι το σημαινόμενο, αλλά το αντικείμενο αναφοράς! Δεν είναι ακριβή τα όσα γράφτηκαν για τον Saussure και το γλωσσικό σημείο.

bidibis είπε...

To χειρότερο ψέμα που άκουσα ποτέ και συγκλόνισε τον ψυχισμό το δικό μου και της μισής Βόρειας Ελλάδας, ήταν, όταν την πρωταπριλιά του 1988, λίγο πριν από το Final Four της Γάνδης, ο Πάρις Καλημερίδης ανακοίνωσε την αποχώρηση του Νίκου Γκάλη από τον ΑΡΗ για «προσωπικούς λόγους».
2 Απριλίου η τάξη αποκαταστάθηκε, αλλά λίγες μέρες αργότερα ο Ντου Ντου McAdoo μας χάλασε το Πασχα!

Εύχομαι να μη γίνει το ίδιο και την ενδεκάτη πρώτη του Απρίλη στο Σαρλερουά!

Zoros είπε...

@BadlyDrawnBoy
Μα τι θυμήθηκες! Σε πληροφορώ ότι και μεγάλο τμήμα της Νότιας Ελλάδας έπαθε συγκοπή (ένας από αυτούς και εγώ, αν και Πανιώνιος)! Εκείνος ο Άρης είναι όλων μας και όχι μόνο των Αρειανών.
Καλή τύχη στο Σαρλερουά και ελπίζω να μην την εξαντλήσατε όλη στο μεταξύ μας παιχνίδι στο Αλεξάνδρειο...

bidibis είπε...

tolisbak said
Έχοντας δει και άλλες φορές την εκπομπή της κυρίας Φλέσσα, πρέπει να πω πως ήταν αρκετά σφιγμένη σε σχέση με άλλες φορές, ούτε καν προσπάθησε να ανεβάσει τον τόνο της φωνής της όπως συνηθίζει. Μάλλον υπέκυψε στην προσωπικότητα του προσκεκλημένου.

Πράγματι. Αυτή ήταν η πιο καλή και ενδιαφέρουσα εκπομπή της Βικυς Φλέσσα. Πρώτη φορά τη βλέπω να ακούει το συνομιλητή με τέτοια προσοχή. Σε άλλες περιπτώσει διακόπτει συνέχεια και δεν αφήνει τους καλεσμένους να ολοκληρώσουν τις σκέψεις τους.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ είπε...

Μήπως έφτασε η ώρα; Μιά πρόταση

Αγαπητέ κ. Δήμου, μετά την επιτυχία του blog σας (αναμενόμενη μετά την επιτυχία των βιβλίων σας) και μετά τις δηλώσεις σας ότι μας αγαπάτε και ότι μας σκέφτεστε ακόμα και όταν δίνετε τις συνεντεύξεις σας, μήπως ήρθε η ώρα να σας γνωρίσουμε και μεις οι φτωχοί blogger από κοντά τελικά; Γιατί να μην κανονίσουμε μιά συνάντηση, ένα to know us better party βρε αδελφέ; Ξέρω ότι πολλοί blogger βρίσκονται στο εξωτερικό αλλά άγιες μέρες έρχονται, πολλοί θα επισκεφτούν την μαμά πατρίδα, όλος και κάποιος θάρθει. Χώρια που οι φωτογραφίες που θα βγάλετε θα μπορέσουν να μετριάσουν την θλίψη όσων θα λείπουν. Φέρτε και την Βίκυ, δεν νομίζω να αρνηθεί! Αφήστε που θα δούμε αν ο Harry και ο σαλτάρω είναι το ίδιο πρόσωπο....

andy dufresne είπε...

mickey πλησιάζει το 300άρι, δεν ξύπνησες ακόμα;

glenn είπε...

Αυτόχθων, το παράδειγμα με το στυλό αφορούσε την ενότητα του Saussure. Για τον Peirce (και το αντικείμενο) έχω την επόμενη ενότητα.
Που ακριβώς ήμουν ανακριβής σχετικά με τον Saussure;

christoforos είπε...

Συγκράτησα τα εξής από τη συνέντευξη:
- το τελευταίο σχόλιο για το θάνατο και την αντίφαση...τελικά όσοι δεν παρηγορούνται με τις διαβεβαιώσεις περί αθανασίας της ψυχής (έστω και τύπου Καντ) είναι αθεράπευτα επικούρειοι (έτσι εξηγείται και η συμφωνία μας για τις απολαύσεις της ζωής, τη σημασία των αισθήσεων κτλ κτλ κτλ).
- την επιστημολογική διευκρίνιση: εδώ διαφωνούμε..η αρχή της διαψευσιμότητας δεν προσφέρει οτιδήποτε καινούριο στις περί επιστήμης αντιλήψεις μας. Επιπλέον, το κεντρικό της επιχείρημα δεν αντέχει την κριτική βάσανο: αν και συμφωνούμε στη σχετικότητα των επιστημονικών βεβαιοτήτων (κατ΄επέκταση σε αυτό το ράβε-ξήλωνε της επιστήμης ή για να χρησιμοποιήσω τη γλώσσα του Peirce, στο fallibilismus, τη δυνατότητα του πλανάσθαι), όποιος υποστηρίζει της αρχή της διαψευσιμότητας, αναδεικνύοντας την "αρχή" αυτή σε κριτήριο αμφισβήτησης θεμελίωσης της γνώσης - προϋποθέτοντας δηλ. την απόρριψη της αρχής του αποχρώντος λόγου-, υποπίπτει μοιραία και προφανώς σε φαύλο κύκλο (παρόμοιο με εκείνο των κρητών του Επιμενίδη, που τόσο εύστοχα αναφέρετε). *παραπομπή σε σχόλια που προηγήθηκαν: για τη μαθηματική προσπάθεια θεμελίωσης της γνώσης, η βιβλιογραφία είναι τεράστια με κριτικές αναφορές...(μια από τις παλαιότερες θα βρείτε στη "διαλεκτική" της Κριτικής του Καθαρού Λόγου). Positivismus is dead.
-το πολιτικό σχόλιο: "Μάνο θεέ πάρε την ΠΑΕ!" Τί σας κάνει να είστε τυφλά αισιόδοξος με απόψεις που προτείνουν την ιδιωτική εκμετάλλευση ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΟΡΩΝ, δεν μπορώ να το καταλάβω, αποτελεί μυστήριο...
-τέλος, φάνηκε ότι δεν ήσασταν τελείως άνετος στη συνέντευξη. Ερώτηση: αν βρισκόσασταν σε πάνελ με το Χ.Γιανναρά και το Θέμα ήταν η εθνοκάθαρση θα ξεπερνούσατε τη συστολή σας;

christoforos είπε...

Πέραν του αληθούς και του ψευδούς:

Το χθεσινό δείπνο ήταν εξαίσιο. Η παρέα το απόλαυσε και έφυγε στις δύο και μισή.Την εκπομπή την είδα (ευτυχώς) μόνος μου (δυστυχώς). Αν δεν ήμουν μόνος (ευτυχώς) μάλλον δεν θα την έβλεπα (δυστυχώς).

Αύριο φίλοι,

κρις/.

bidibis είπε...

When a well-packaged web of lies has been sold gradually to the masses over generations, the truth will seem utterly perposterous and its speaker a raving lunatic.
Dresden James

Goodnight!

glenn είπε...

chris, ενώ λες ότι αμφισβητείς την αρχή της διαψευσιμότητας, ουσιαστικά δεν λες γιατί. Απλώς λές ότι παραμονεύει ο φαύλος κύκλος. Διαφωνώ. Παράδειγμα: Bohr 1913. Καλό μοντέλο μέχρι που στουκάρισε σε πιο σύνθετα στοιχεία. Έχει μέσα του τους τρόπους για να διαψευσθεί, έστω και μια φορά. Άρα είναι επιστημονικό. Που είναι ο φαύλος κύκλος;

Nikos Dimou είπε...

chris θέσατε πολλά θέματα:
για την διαψευσιμότητα σας απάντησε ο glenn
"Τυφλά αισιόδοξος" δεν είμαι ποτέ για τίποτα. 'Ομως νομίζω πως αυτό που είχε πει ο Μάνος για τον ΟΣΕ (θα μας κόστιζε λιγότερο να πάει το προσωπικό σπίτι του, να πληρώνεται και να στέλνουμε κάθε επιβάτη στον προορισμό του με ταξί)
δεν είναι μόνο χιούμορ. Μπορείτε να φανταστείτε κάτι χειρότερο από τον ΟΣΕ;

"φάνηκε ότι δεν ήσασταν τελείως άνετος στη συνέντευξη"

το είπα ήδη αυτό - δεν θέλω να επεκταθώ.

"αν βρισκόσασταν σε πάνελ με το Χ.Γιανναρά και το Θέμα ήταν η εθνοκάθαρση θα ξεπερνούσατε τη συστολή σας;"

Πάνελ με το Χ. Γ. έχω κάνει παλιότερα αρκετά (και ένα ιστορικό τετράωρο στο Γερμανικό Ινστιτούτο). Σήμερα δεν θα συζητούσα πια μαζί του - δεν έχει νόημα.

Nikos Dimou είπε...

antonios liolios said...
"μήπως ήρθε η ώρα να σας γνωρίσουμε και μεις οι φτωχοί blogger από κοντά τελικά;"

A μα εσείς θέλετε να με απομυθοποιήσετε τελείως! Ας κρατήσουμε λίγη απόσταση μπας και διατηρηθεί έστω και ελάχιστα η σαγήνη του συγγραφέα.

Όποτε γνώρισα από κοντά ανθρώπους που διάβαζα απογοητεύτηκα. Ότι καλύτερο έχει ένας δημιουργός το βάζει στα δημιουργήματά του.

Μαύρο πρόβατο είπε...

Εξαιρετικά γραμμένο (και εικονογραφημένο), απολαυστικό κείμενο - και πολύ ενδιαφέροντα σχόλια, από τα λίγα που παρακολούθησα.

gravoura είπε...

Συμφωνώ με τον ΝΔ. Καλύτερα έτσι, έχει μεγαλύτερη γοητεία, ό,τι δεν αγγίζεις...

andy dufresne είπε...

ΝΔ δεν θα απομυθοποιηθείς εσύ - εμείς θα απομυθοποιηθούμε...

Nikos Dimou είπε...

Από την Σουηδία μόλις μου ήρθαν Χρόνια Πολλά για το Blog.

Έκλεισε σήμερα τρεις μήνες!

christoforos είπε...

(είμαι μεγάλος ψεύτης)


glenn:
Δεν διάβασες το σχόλιό μου...

έστω:

(1.) η διαψευσιμότητα εξυπακούει έλλειψη αναγκαιότητας, i.e. πηγή των επιστημονικών γνώσεων αποτελεί η εμπειρία.

(2.) αλλά η διάψευση/τροποποίηση της γνώσης που ισχυρίζεται ότι επιφέρει πάλι στην εμπειρία βασίζεται;;;;;

(3. Πρόκληση:) η ίδια η υπό εξέταση αντίληψη είναι διαψεύσιμη;

Τόσο απλά/.


(Ίσως να μην είμαι αρκετά σαφής, εμπεριστατωμένος κτλ κτλ κτλ.my fault...).
:) νυχταζζζζζζζζ

christoforos είπε...

Χ Ρ Ο Ν Ι Α Π Ο Λ Λ Α

(και στο θερινό ηλιοστάσιο είπατε;)

Nikos Dimou είπε...

chris:
(1.) η διαψευσιμότητα εξυπακούει έλλειψη αναγκαιότητας, i.e. πηγή των επιστημονικών γνώσεων αποτελεί η εμπειρία.

Υπάρχει άλλη πηγή γνώσης; (Kant: δεν υπάρχουν προτάσεις συνθετικές a priori). Η παραγωγή δεν παράγει γνώση - μόνον η επαγωγή.

(2.) αλλά η διάψευση/τροποποίηση της γνώσης που ισχυρίζεται ότι επιφέρει πάλι στην εμπειρία βασίζεται;

Φυσικά - η εμπειρία διορθώνει την εμπειρία...

(3. Πρόκληση:) η ίδια η υπό εξέταση αντίληψη είναι διαψεύσιμη;

Μόνο αν ήταν λογική αρχή θα μπορούσε να σταθεί circulus viciosus. Μια πρακτική εμπειρική μέθοδος είναι που δίνει αποτελέσματα. (Pragmatism).

glenn είπε...

@chris: Τώρα έγινες σαφέστερος. Έχω πρόβλημα με το σημείο Νο 2. Να τι καταλαβαίνω εγώ για τον Popper: Από την εμπειρία χτίζουμε μοντέλα. +Αυτά+ τα μοντέλα οφείλουν να είναι διαψεύσιμα (για να είναι επιστημονικά). Αλίμονο, όχι η εμπειρία πάνω στην οποία βασίστηκαν.

Τώρα, για το σημείο Νο 3. Σωστά το υπενθυμίζεις. Η ιδέα του Popper σαφώς δεν είναι επιστημονική. Είναι 'διοικητικής' - επιστημολογικής φύσεως.

Ανώνυμος είπε...

δέκα οδοντόκρεμες

στις δέκα οδοντόκρεμες
έντεκα σέρνουν σίτες
μυρίζουν χαζογκόμενες
και μασουλάνε πίπες

ματώνουν με ηδύποτα
στο κάγκελο της μαίας
δέκα φλοκάτες τρίγωνα
στους ουρανούς της Καίας

έτσι κι εγώ χειμώνιασα
το μέσα μου Ευφράτη
και τάισα με το πέπλο μου
μουνότριχα από κράχτη

και όταν κρυσταλλώθηκες
και άρχισες να φέγγεις
πόθησα το υπόθετο
της λάβρας Τσικνοπέμπτης

στάθηκες στο κατώφλι μου
και είπες πως αν φύγεις
θα τρέξει ελαιόλαδο
στα κόσκινα της ήβης

έτσι κι εγώ τυλίχτηκα
στον ήμερο τροχήλατο
και παίζω με τα πέη του
πλακούντα με ανθύπατο

Φοινικιστής είπε...

glenn said... Που ακριβώς ήμουν ανακριβής σχετικά με τον Saussure;

Σου απαντώ:

>Ο χάρτης είναι το σημαίνον και το πραγματικό τοπίο που βλέπω γύρω μου είναι το σημαινόμενο. Αλλά ο χάρτης δεν είναι το πραγματικό τοπίο, μόνο μια αναπαράσταση αυτού.

Ο χάρτης δεν είναι το σημαίνον, γιατί και το σημαίνον και το σημαινόμενο για τον Saussure είναι εσωτερικές οντότητες. Σημαίνον είναι η γνώση ενός ομιλητή για τη δήλωση μιας σημασίας με αυτά ή εκείνα τα φωνήματα. Και σημαινόμενο είναι η γνώση ενός ομιλητή για το περιεχόμενο.

>η λέξη στυλό είναι το σημαίνον. Το μακρουλό πράγμα με την μυτερή άκρη που κρατώ στο χέρι μου είναι το σημαινόμενο.

Δεν μπορεί μια λέξη να είναι το σημαίνον. Σημαίνον είναι η γνώση ότι το συγκεκριμένο σημείο έχει την ακουστική εικόνα /stilό/. To ίδιο το σημαίνον τώρα έχει δύο πλευρές, την ακουστική, που υπάρχει υποχρεωτικά, και την οπτική, που δεν είναι υποχρεωτική (ένας ομιλητής μπορεί να μη γνωρίζει καν γραφή· εφόσον είναι όμως ομιλητής μιας γλώσσας, σίγουρα κατέχει το ακουστικό μέρος του σημαίνοντος). Το ίδιο το στυλό ως υλική κατασκευή, αυτό δηλ. που κρατάμε στα χέρια μας, κείται εκτός γλωσσικού σημείου. Δεν είναι ούτε το σημαίνον ούτε το σημαινόμενο, αλλά το αντικείμενο αναφοράς. Δεν είναι δυνατόν να κρατήσεις στα χέρια σου το σημαινόμενο, γιατί το σημαινόμενο αποτελεί μια ψυχολογική οντότητα, όχι μια υλική κατασκευή.

glenn είπε...

@Αυτόχθων. Τώρα θα μπλέξουμε. Έχεις κολλήσει στην αρχαία άποψη.

Σήμερα, το παραδεκτό Saussurean μοντέλο δέχεται ότι το signifier είναι κάτι που μπορείς να το μυρίσεις, να το δεις, να το γευτείς, να το ακούσεις, να το πιάσεις. Απλά, καθαρά και ξάστερα.

Γι' αυτό και πολύ προσεκτικά στο σχετικό σχόλιο μίλησα για σχολές και όχι για πρόσωπα.

flying smurf είπε...

Xrovia kala kai polla kai apo emeva. Parakolou9w apo tis prwtes meres to blog kai pollous apo esas, logw tns sxedov ka9nmerivns epafns, sas viw9w oikeious! Meta apo 3 sxedov mnves eipa kai egw va tolmnsw va grayw. Omologw oti mpnka se peirasmo arketes fores, alla avtista9nka s9evara!
P.S. Dev eimai n Flessa!

πιτσιρίκος είπε...

(Χρόνια πολλά)

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Nikos Dimou είπε...

ΑΣΧΕΤΗ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρακαλώ μην μου ζητάτε άλλα αντιγραφα της εκπομπής σε DVD. Έχω πάνω από 50 αιτήσεις και πρέπει να ανοίξω εργοστάσιο. Θα τις ικανοποιήσω (δώστε μου χρόνο) αλλά αδυνατώ να δεχθώ και άλλες!

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα κι εδώ!

Πιτσιρίκο - ευχαριστώ για τις ευχές και για τα καλά λόγια που λες στο blog σου, (επίσης γενναιόδωρε!). Καλοτάξιδο το βιβλίο!

Lochnes τώρα υπάρχει άλλος ένας λόγος να μην κατέβω στην πολιτική - η ηλικία. Δεν έχω αντοχή για τέτοια πράγματα.

agnostox: μα όλη η πρώτη Κριτική γράφτηκε για να υπερβεί αυτό το πρόβλημα - που δεν υπερβαίνεται...

aphrodite - υπέροχη! Έγραψες το καλύτερο σχόλιο.

Τελικά εγώ σε αυτό το blog αρχίζω να ερωτεύομαι... aphrodite, παράγραφος, houlia, blade runner, και άλλες... καλά τα λέει ο σαλτάρω!

maika είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
sokianos είπε...

o churchil kata ton polemo eixe anaferei to exis: i alitheia einai toso plytimi, pou prepei na tin kryboume me psemata- ton polemo kata ton germanon ton kerdisan
nicos sokianos
berlin.

sokianos είπε...

proteino eidisi: to 2007 , 1.4 , i timi tis benzinis tha paei €2,20 to litro. kai katargounntai ta mona -zyga. kalo?

christoforos είπε...

nikos dimou said...

"-Υπάρχει άλλη πηγή γνώσης; (Kant: δεν υπάρχουν προτάσεις συνθετικές a priori). Η παραγωγή δεν παράγει γνώση - μόνον η επαγωγή.
-Φυσικά - η εμπειρία διορθώνει την εμπειρία...
-Μόνο αν ήταν λογική αρχή θα μπορούσε να σταθεί circulus viciosus. Μια πρακτική εμπειρική μέθοδος είναι που δίνει αποτελέσματα. (Pragmatism)."

Πολύ ωραία.
("Wenn aber gleich alle unsere Erkenntnis m i t der Ergahrung anhebt, so etspringt sie darum doch nicht eben alle a u s den Erfahrung." [Einleitung..])
Μέσω της διάψευσης των γνώσεων που αποκτήσαμε εμπειρικώς τί άλλο εκδηλώνεται παρά μια, αρνητική έστω, αναγκαιότητα που τροποποιεί τις γνώσεις μας (αναιρεί τις προηγούμενες) και που προφανέστατα στηρίζεται στις ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ που η επιστήμη χρησιμοποιεί κατά τη διαδικασία (κριτικού) ελέγχου (χ ω ρ ί ς να το παραδέχεται..).

Τώρα, στο τρίτο ερώτημα, αν η θεωρία της διαψευσιμότητας διαψεύδεται προφανώς- σε τελική ανάλυση- αυτοαναιρείται. Αν όμως οι λογικές αρχές που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία κριτικού ελέγχου θεωρηθούν αδιάψευστες (βασιζόμενοι στις λογικές αρχές που χρησιμοποιούνται κατά την κριτική εξέταση) τότε αυτό δεν σημαίνει προσχώρηση στο επιχείρημα του αντιθέτου, που λέει δηλαδή ότι η αρνητική, έστω, βεβαιότητά μας πηγάζει όχι από μια αόριστη και αφηρημένη ικανότητα αυτοδιόρθωσης αλλά από την αναγκαιότητα των ίδιων των λογικών αρχών που εφαρμόζονται κατά τον κριτικό έλεγχο;

Ίσως ο σχολιασμός να ξεπέρασε την αρχική μου πρόθεση. Το αρχικό σχόλιο έγινε με αφορμή την άποψή σας στην εκπομπή της πανωραίας κυρίας Βίκυς Φλέσσα όπου είπατε ότι στο ζήτημα της αλήθειας "ακολουθώ τις απόψεις της επιστήμης, ειδικότερα τη θεωρία της διαψευσιμότητας" (παραθέτω από μνήμης). Θα έπαυα, ίσως, την αντιγνωμία αν παραδεχόμουν ευθύς εξαρχής ότι στο ζήτημα της αλήθειας ακολουθώ την άποψη της φιλοσοφίας.

υ.γ.: άκρως απολαυστική η κουβέντα, αν και άνιση- καθώς προφανέστατα υστερώ σε στοχαστική ρώμη.



....
κα λη Mέ ρα
ό λη
Mέ ρα
....tralali tralalo

maika είπε...

Πριν λίγες μέρες πηρα τους βαθμούς.. από το σχολείο των παιδιών μου. Η σκέψη και μόνο ότι τα γραπτά τους προστίθενται στα προφορικά τους, το άθροισμα αυτό διαιρείται με το 2 και μου αποκαλύπτεται έτσι η αξία των μικρών μου αυτών ανθρώπων με παγώνει... Η φαντασία τους,το χιούμορ τους,οι απορίες τους... όλα εκτός ύλης?? Που πηγαίνουν τα Χριστουγεννα όταν φεύγουν?? Κρατούν τους ελέγχους τους στα χέρια τους και αναρωτιούνται.. αυτό είμαι?
Είμαι του 10?? Είμαι του 15,του 20?
Μην είμαι οι κάμποι,μην είμαι τ΄ασπαρτα ψηλά βουνά???
Πάντα οι βαθμοί,πάντα τα πτυχία!!
Ψέματα??

paragrafos είπε...

Αγαπητή Αφροδίτη,
απλώς είστε τ έ λ ε ι α !

Με αγάπη

Παράγραφος

Nikos Dimou είπε...

@aphrodite

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

mickey είπε...

Μπήκα κι εγώ να δω ποιος τόλμησε να γράψει τα τρία τριάρια - σχόλιο Νο. 333 γαρ, αν και το φετίχ μου είναι το διπλάσιο ;)

Και έπεσα πάνω στο Αφεντικό! Γαμ* την ατυχία μου :(

Νίκο, άσε τίποτα και για μας!

Επί της ουσίας, έπαθα πλάκα - κυριολεκτώ! - με τα σχόλια που ΔΕΝ είχα δει και κυρίως με εκείνα της aphrodite. Απλά υπέροχα!

Αφροδιτούλα μου (ελπίζω να επιτρέπεις την οικειότητα), δέξου και τα δικά μου Χρόνια Πολλά, έστω και ...καθυστερημένα - έχω χάσει τον μπούσουλα όλες αυτές τις μέρες και μου διέφυγε. Δεν ξέρω αν σκοπεύεις να κάνεις δικό σου blog, αλλά σε παρακαλώ ΣΧΟΛΙΑΖΕ ΑΣΥΣΤΟΛΑ :)))

houlia είπε...

Αφροδίτη
Αυτό το σχόλιο(μέρες μετά) ίσως πέσει στις καλένδες.Μου το προκάλεσες όμως.Κι ας το πάρει το ποτάμι...
Πάντα ο κίνδυνος ελλοχεύει: Να πιανόμαστε από κάτι.Μια συζυγία, τη μητρότητα, τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, ηθικολογικά πρέπει κλπ....και να σταματάμε εν ονοματι, τον προσωπικό αγώνα που κάνουμε με τον εαυτό μας για να αφοσιωθούμε σ'αυτό το άλλο. Κι η κοινωνία μας σεκοντάρει. Γιατί η κοινωνία είναι πάντα εκτός απ το προσωπικό θαύμα που συντελείται στον καθένα. Τραβάω το δρόμο μου κι όπου με πάει...

Και προσωπικά δε δε θα είχα κανένα πρόβλημα να χαζευαμε παρέα τις γάτες κ τη φλοκάτη τού αγαπημένου σου!

Aphrodite είπε...

@hulia,

αυτό ξαναπέστο!

(εσύ τι στερείσαι χρονικά για να είσαι εδώ?)

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 282 από 282   Νεότερο› Νεότερο»