Παρασκευή, Μαρτίου 24, 2006

Εθνικόν... το αληθές!

Μάθαμε όλοι στο σχολείο μία φράση τόσο επαναστατική, ανατρεπτική και τολμηρή που απορώ πως μπόρεσε να διεισδύσει εκεί μέσα. Είναι η γνωστή ρήση του Σολωμού: «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθές».

Μάθαμε την φράση, αλλά ποτέ δεν την σκεφθήκαμε ως το τέλος. Γιατί αν το είχαμε κάνει θα είχαμε ανατρέψει τα μισά σχολικά μας βιβλία, που είναι γεμάτα μύθους και εθνικιστικές υπερβολές.

Με το ρητό του αυτό ο Διονύσιος Σολωμός, μέσα στην άνθιση του εθνικισμού, πραγματοποιεί την υπέρβασή του. Διαλύει αυτόματα τους εθνικούς μύθους επάνω στους οποίους βασίζεται κάθε υπερ-πατριωτισμός. Η ιστορία γίνεται χώρος δικαίου. Οπότε δεν είναι δυνατόν να λέμε (όπως κάποτε οι Άγγλοι) «My country right or wrong», γιατί το σωστό υπερβαίνει το εθνικό.

25η Μαρτίου: μία ημερομηνία-ψέμα. Τίποτα δεν έγινε στις 25 Μαρτίου του 1821. Η ημερομηνία διαλέχτηκε αργότερα για να συμπέσει με την γιορτή του Ευαγγελισμού και να τεκμηριώσει τον εθνικό-θρησκευτικό μύθο. Να δώσει εύσημα στην Εκκλησία, που λυσσαλέα πολέμησε την Επανάσταση. Που αφόρισε τον Ρήγα, τους Φιλικούς και τον Υψηλάντη.

Τι μάθαμε στο σχολείο; «Στις 25 Μαρτίου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κήρυξε την έναρξη της Επανάστασης σηκώνοντας το Λάβαρο στην Αγία Λαύρα» . Η πρόταση περιέχει 4 ψέματα. Κανείς δεν ήταν στην Αγία Λαύρα εκείνη την ημέρα. Η επανάσταση είχε ξεκινήσει τρεις μέρες πριν, στη Μάνη. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ήταν εναντίον. Και το λάβαρο κατασκευάστηκε δεκαετίες αργότερα.

Η ορθόδοξη εκκλησία έκανε ότι μπορούσε για να κρατήσει τον ελληνικό λαό υπόδουλο και υποταγμένο στον Σουλτάνο. Πολέμησε με φανατισμό όλες τις ξενόφερτες ιδέες περί ελευθερίας και δημοκρατίας. Οι αφορισμοί του Ρήγα και της Επανάστασης δεν ήταν τυχαία ή μεμονωμένα γεγονότα – ούτε έγιναν (όπως ισχυρίζονται σήμερα οι ταγοί της) κάτω από την πίεση των κατακτητών. Ήδη σε ανύποπτο χρόνο, πριν από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας, η εκκλησία προπαγάνδιζε ανοιχτά την υποταγή στην οθωμανική εξουσία. Κατά την εκκλησιαστική άποψη, ή τελευταία αποτελούσε δύναμη ταγμένη από τον Θεό να προστατεύει τους Χριστιανούς από τις παγίδες της αίρεσης και της αθεΐας.

Ο εγκυρότερος μελετητής της περιόδου, καθηγητής Πασχάλης Κιτρομηλίδης στο βιβλίο του «Νεοελληνικός Διαφωτισμός» (Μ.Ι.Ε.Τ. 1996) γράφει τα εξής για την στάση και τις θέσεις της εκκλησίας:

Οι απόψεις αυτές διατυπώνονται στο περιφημότερο από τα άντεπαναστατικά κείμενα πού εκδόθηκαν κατά τη δεκαετία του 1790, το φυλλάδιο «Διδασκαλία Πατρική», πού αποδίδεται στον Πατριάρχη των Ιεροσολύμων Άνθιμο Στ' και τυπώθηκε το 1798 στο ανασυγκροτημένο πατριαρχικό τυπογραφείο στην Κωνσταντινούπολη. Το Πατριαρχείο δεν είχε τυπογραφικό πιεστήριο από την εποχή της πατριαρχίας του Κύριλλου Λούκαρη, στις αρχές του δέκατου εβδόμου αιώνα. Το γεγονός ότι μπόρεσε να επανασυγκροτηθεί, εκείνη ακριβώς την εποχή και με την έγκριση των οθωμανικών αρχών, τυπογραφείο υπό τον άμεσο έλεγχο του Πατριαρχείου ήταν ενδεικτικό της πιεστικής ανάγκης πού ένιωθαν τόσο ή Εκκλησία όσο και ή Πύλη να καταπολεμήσουν τα ρεύματα των νέων Ιδεών, πού διαδίδονταν μέσω των εκδόσεων των τυπογραφείων της διασποράς και ιδιαίτερα εκείνων της Βενετίας και της Βιέννης. Ή «Διδασκαλία Πατρική» προειδοποιούσε αυστηρά για «τας νεοφανείς ελπίδας της Ελευθερίας», τις οποίες ο συγγραφέας θεωρούσε ως «νεοφανή και έντεχνον παγίδα», το τελευταίο τέχνασμα το όποιο «έμεθοδεύθη» «ο πρώτος αποστάτης διάβολος» για να παραπλανήσει τους ευσεβείς. Ως αντίδοτο στην επώδυνη φωνή της ελευθερίας, ο συγγραφέας συμβούλευε υποταγή στην «ισχυράν βασιλείαν των Οθωμανών», ή οποία ήταν το δώρο του θεού προς τους ορθόδοξους χριστιανούς, σταλμένο για να τους προστατεύει από τις αιρέσεις. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ή Οθωμανική αυτοκρατορία είχε δημιουργηθεί από τον θεό εκ του μηδενός, σε μια εποχή πού ή χριστιανική ρωμαϊκή αυτοκρατορία άρχισε να «χωλαίνει εις τα της ορθοδόξου πίστεως φρονήματα», με σκοπό να «είναι εις μεν τους Δυτικούς ωσάν ένας χαλινός, εις δε τους Ανατολικούς ημάς πρόξενος σωτηρίας».

Οι πραγματικοί ορθόδοξοι χριστιανοί, κατά συνέπεια, όφειλαν να υποταχθούν με ευγνωμοσύνη στους θεόσταλτους αφέντες τους και να ξεχάσουν κάθε μάταιη συζήτηση για απατηλές ελευθερίες πάνω σ' αυτή τη γη. Το «νυν θρυλλούμενον σύστημα της ελευθερίας», πού είχε εμφανισθεί στις χώρες της Δύσης εκείνη την εποχή, αντέβαινε προς «τα ρητά της θείας Γραφής και των Αγίων Αποστόλων, οπού μας προστάζουν να υποτασσόμεθα εις τας υπερέχουσας αρχάς». Δεν αντιπροσώπευε παρά αναρχία και «ακαταστασία», οπού «το καθ' αυτό σκοπούμενον ταύτης της ελευθερίας μία μισητή ολιγαρχία και τυραννία, ως εκ της πείρας φαίνεται». Ό υπαινιγμός σε σχέση με τις πολιτικές περιπέτειες της Γαλλικής Επανάστασης ήταν σαφής σ’ αυτές τις τελευταίες προειδοποιήσεις. (σελ. 276-277).


Όταν ο Κοραής (που απάντησε στην «Διδασκαλία Πατρική» με το φυλλάδιό του «Αδελφική Διδασκαλία») έμαθε αργότερα τον θάνατο του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, αναφώνησε: «Τώρα ο Σουλτάνος σκοτώνει και τους φίλους του;».

Αργότερα η εκκλησία επινόησε τον μύθο του Κρυφού Σχολειού για να αποδείξει ότι εκείνη κράτησε το φως της μόρφωσης αναμμένο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στην πραγματικότητα το κρυφό σχολειό δεν υπήρξε. (Βλ. και Α. Αγγέλου: Το Κρυφό Σχολειό, χρονικό ενός μύθου, Εστία 1997). Δεν χρειάστηκε να υπάρξει, διότι οι Τούρκοι δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τα θέματα εκπαίδευσης – σε αυτά τα θέματα η εκκλησία κυβερνούσε αυτόνομη το μιλλιέτ των Χριστιανών. Πολέμησε μάλιστα κάθε προσπάθεια διδασκαλίας εξω-θρησκευτικών μαθημάτων, π. χ. επιστημών. Έριχνε στο μπουντρούμι όποιους δίδασκαν Γαλιλαίο και Νεύτωνα.

Το σλόγκαν «Ελλάς η χώρα των μύθων» είναι απόλυτα ακριβές.

***************************************************

Αν μπορέσουμε – κάποτε – να ακολουθήσουμε την φράση του Σολωμού, ο πατριωτισμός γίνεται ένας νέος ανθρωπισμός. Αν κάνουμε σημαία μας την αλήθεια, τότε δεν χρειαζόμαστε πια πολλές σημαίες. Η αλήθεια του Τούρκου και του Έλληνα θα μπορούσε να είναι μία.

Η αλήθεια από τα ιστορικά συγγράμματα πρέπει να περάσει στην εκπαίδευση, από τα πανεπιστημιακά σπουδαστήρια να διαχυθεί στα μέσα ενημέρωσης, έτσι που όλο και περισσότερος κόσμος να συμμετέχει στο «αληθές εθνικόν» του Σολωμού.

Τότε η ώρα μιας νέας πατρίδας θα έχει σημάνει. Διότι, αν φτάσουμε να θεωρούμε εθνικό μόνον ότι είναι αληθές, τότε πατρίδα όλων μας γίνεται μία: η αλήθεια.


Eικονογράφηση: Βρυζάκης, Γύζης (λεπτομέρεια) και το εξώφυλλο της Νέας Εστίας του 1978 - αφιέρωμα στον Σολωμό.

375 σχόλια:

1 – 200 από 375   Νεότερο›   Νεότερο»
glenn είπε...

Είπες nikos dimou:"Αν μπορέσουμε – κάποτε – να ακολουθήσουμε την φράση του Σολωμού, ο πατριωτισμός γίνεται ένας νέος ανθρωπισμός. Αν κάνουμε σημαία μας την αλήθεια, τότε δεν χρειαζόμαστε πια πολλές σημαίες. Η αλήθεια του Τούρκου και του Έλληνα θα μπορούσε να είναι μία."

Αν ...

Υποκείμενο δικαίου είπε...

@NΔ

Ευχαριστώ.

glenn είπε...

Οπωσδήποτε ένας άνθρωπος σαν τον ΝΔ είχε και έχει αρκετά προβλήματα προσαρμογής μια και απαιτούσε και απαιτεί από το περιβάλλον να προσαρμόζεται σ' αυτόν. Είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια τοποθέτηση είναι μορφή ουτοπίας. Αφού οι παράλογοι στόχοι του είναι αδύνατον να επιτευχθούν, είναι φυσικό την απογοήτευση και την πικρία του να την εκφράζει διαρκώς με μια επιθετικότητα η οποία προέρχεται από ένα συχνά αδικαιολόγητο θυμό. Έτσι τίθενται οι βάσεις να υιοθετεί ρόλο κατήγορου.

polyester είπε...

Ναι σίγουρα είναι "διαφθορικό" και αντιπαιδαγωγικό γενικά να γιορτάζεις μια εθνική επέτειο που βασίζεται σε τόσα ψέματα. Το θέμα δεν είναι εκεί αλλά στα επόμενα 2 σημεία:

1. Δεν χρειαζόμαστε πολλές εθνικές γιορτές. Μας αρκεί μία που να συμπεριλαμβάνει όλες τις επετείους αντίστασης.

2. Πρέπει κάποτε να γίνει μια διαχρονική θεώρηση της ελληνικής ιστορίας που θα καταδείξει τι αξίζει να γιορτάζεται και τι όχι. Είναι πιο σημαντική η επέτειος της ίδρυσης την Ακαδημίας του Πλάτωνα ή η 25η Μαρτίου ή η 28η Οκτωβρίου ή η 17η Νοέμβρη κτλ. κτλ.; Οι αργίες κοστίζουν και ο οικονομικός σχεδιασμός δεν βλάπτει κανέναν.

christoforos είπε...

Να προσθέσω απλά ότι η έννοια του έθνους είναι δυναμική:συνιστά σημείο αναφοράς αλλά και διαρκές αιτούμενο των εθνικισμών.

άστεγος είπε...

Ακόμα θυμάμαι απ'έξω το ποίημα "Το κρυφό σχολειό" του Α. Βαλαωρίτη, που μου είχε ανατεθεί να εκφωνήσω σε κάποια επέτειο της 25 Μαρτίου, όταν πήγαινα στο Δημοτικό...

christosk είπε...

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Η Εκκλησία υπερασπίστηκε την τότε υφιστάμενη τάξη πραγμάτων. Δηλαδή, την κυριαρχία των κοτσαμπάσηδων υπό την υψηλή εποπτεία της Πύλης. Δηλαδή, κάτι σαν ancien regime à la grecque. Και αυτό το ancien regime ουδέποτε κλονίστηκε στην Έλλάδα, αντίθετα μάλιστα σημάδεψε το νέο ελληνικό κράτος, αφήνοντας τα σημάδια του (τις ουλές του μάλλον) μέχρι και σήμερα (π.χ., τη γλωσσική σχιζοφρένεια).
Ακόμη και η αστική τάξη, όταν... εισήχθη στην Ελλάδα, ενσωματώθηκε στο ancien regime και το διαιώνισε, αντί να το ανατρέψει.
Νομίζω έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε πώς γίνεται τόσα χρόνια μετά να έχει πέραση η οποιαδήποτε εθνική μπαρούφα, πώς είναι δυνατόν να έχουν υψηλή αποδοχή μεταξύ των νέων θεσμοί όπως ο στρατός και η εκκλησία.
Φοβάμαι ότι στη σημερινή κοινωνία του θεάματος, όπου τον τόνο δίνει το δελτίο των 8:00, δεν θα βρεθούν πολιτικοί ή/και πνευματικοί ηγέτες με την ικανότητα και το θάρρος να ανατρέψουν τη νοοτροπία αυτή.

kkai-Lee είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
christosk είπε...

Ο Polyester λέει "Μας αρκεί μία [επέτειος] που να συμπεριλαμβάνει όλες τις επετείους αντίστασης".
Προφανώς μας αρκεί. Το θέμα είναι αν χρειάζεται καν να υπάρχουν επέτειοι με τα χαρακτηριστικά που έχουν αυτές που γιορτάζουμε (οργανωμένος και διατεταγμένος από το κράτος και την εκκλησία εορτασμός). Πιστεύω πως όχι.
Όποιος θέλει να γιορτάζει οποιαδήποτε επέτειο, ας διοργανώνει ό,τι θέλει. Το κράτος δεν έχει καμια δουλειά να παριστάνει τον κονφερανσιέ.
Οι δε αργίες ας ενσωματωθούν στις ημέρες άδειας για τους εργαζομένους και διακοπών για τους μαθητές.

Nikos Dimou είπε...

glenn said...
Οπωσδήποτε ένας άνθρωπος σαν τον ΝΔ είχε και έχει αρκετά προβλήματα προσαρμογής μια και απαιτούσε και απαιτεί από το περιβάλλον να προσαρμόζεται σ' αυτόν. Είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια τοποθέτηση είναι μορφή ουτοπίας. Αφού οι παράλογοι στόχοι του είναι αδύνατον να επιτευχθούν, είναι φυσικό την απογοήτευση και την πικρία του να την εκφράζει διαρκώς με μια επιθετικότητα η οποία προέρχεται από ένα συχνά αδικαιολόγητο θυμό. Έτσι τίθενται οι βάσεις να υιοθετεί ρόλο κατήγορου.

glenn - αυτό κατάλαβες από το κείμενο; Φέρνω μία απόλυτα νηφάλια και ιστορικά τεκμηριωμένη θέση και εσύ βλέπεις "επιθετικότητα και αδικαιολόγητο θυμό;" Και όλοι οι Έλληνες ιστορικοί που συμφωνούν "υιοθετούν ρόλο κατήγορου";

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω. Ίσως πράγματι να έχω προβλήματα προσαρμογής ...σε σένα.

MainMenu είπε...

bravo! bravo! bravo! :))))))))))))))))))))

ante epitelous ki ena aksioprepes manifesto agaphs kai anthropismou

perimeno ki ena gia thn koinonikh adikia...etsi apla.

Nikos Dimou είπε...

polyester
υπάρχουν μεγάλα κράτη που δεν έχουν καμία "εθνική επέτειο..."

MainMenu είπε...

ti tha pei outopiko...tote kai h epanastash tou 21 de tha prepe na ksekinhsei. oute kai tpt ston kosmo.

polyester είπε...

ckak said: Όποιος θέλει να γιορτάζει οποιαδήποτε επέτειο, ας διοργανώνει ό,τι θέλει. Το κράτος δεν έχει καμια δουλειά να παριστάνει τον κονφερανσιέ.

Θα εννοείς βέβαια τις καταναγκαστικές παρελάσεις και τα παρόμοια. Συμφωνώ. Μία απλή συζήτηση στην τάξη ή στον τόπο εργασίας είναι πολύ πιο αποτελεσματικές. Οι παρελάσεις είναι σίγουρα τριωδιακού χαρακτήρα και περιττές.

MainMenu είπε...

oi mathitikes parelaseis einai apomeinaria tou fasismou.

polyester είπε...

Εντάξει nd μην τα ισοπεδώνουμε και όλα. Χρειάζονται οι εθνικές γιορτές. Τουλάχιστον μέχρι να καταργηθούν τα έθνη.

άστεγος είπε...

Οι μαθητικές γιορτές χρειάζονται όσο χρειάζονται και τα έθνη: Καθόλου.

άστεγος είπε...

διόρθωση:οι εθνικές γιορτές

polyester είπε...

antonis αν δεν σου αρέσουν τα έθνη τότε διάβαζε: κράτη.

Beth είπε...

@ΝΔ

Ο Σολωμός λέγοντας τη φράση "Εθνικόν... το αληθές", για το όνομα του Θεού και του Κυρίου, δεν συλλογιόταν τον δικό σας ορισμό της αλήθειας.

Η αλήθεια του Σολωμού είναι η αγνή, η ελεύθερη ψυχή που αγαπάει και πολεμά γι' αυτό που αγαπά χωρίς να ξεχνά πως ριζώνει σε ανθρώπου σάρκα.

Η αλήθεια σας είναι η γνώση μιας ιστορικής ημερομηνίας... Αααα είπαμε 25 Μαρτίου δεν υπάρχει. Μμμ!

Τα παιχνίδια των λέξεων καταργούν την επίκληση στην αυθεντία, αγαπητέ μου κύριε.

Τουλάχιστον στον νου εκείνων που γεννά αλήθειες δίχως να τις διαπιστώνει σε βιβλία "ιστορικά".

Καλό σας απόγευμα. Όμορφος καιρός εξάλλου. Ακούω τα πουλάκια.

άστεγος είπε...

@polyester
Αυτά που δε μου αρέσουν είναι τα εθνικά κράτη...

Stormrider είπε...

@ΝΔ
κ Δήμου, αποδέχομαι τα ιστορικά τεκμήρια που μας δίνετε, αλλά εγώ δεν έχω καταλάβει καθόλου πως γίνεται τέτοιες αλήθειες να είναι τόσο δυσπρόσιτες στον έλληνα μαθητή/σπουδαστή ενώ τα δε σχολικά μαθήματα όχι απλά να έχουν διαφορές σε λεπτομέρειες από τα σοβαρά ακαδημαϊκά (κάτι που θα κατανοούσα) αλλά να λένε το ΑΚΡΩΣ αντίθετο!!!
τότε μιλάμε για απόλυτο σκοταδισμό όπου πρέπει να επέμβει η επιστημονική κοινότητα, έτσι δεν είναι;
κλείνοντας, πιστεύω ότι τέτοιες ημέρες πιο πολύ θα έπρεπε να ασχολιόμασταν με την Ιστορία και την διαλεύκανση τέτοιων θεμάτων παρά με το ποιός θα γίνει σημαιοφόρος

nikitas kanakis είπε...

ποιό είναι το κράτος που δεν έχει εθνική εορτή κύριε Νίκο; πάντως οι ΗΠΑ έχουν την τετάρτη Ιουλίου και άλλες.

α. Πήγα και στη σελίδα www.psychologia.gr/guestb

πολύ ενδιαφέρουσα, είναι αντι-ρατιστής.

apousia είπε...

Συμφωνώ να γίνει σημαία μας η φράση του Σολωμού.
Να γίνει πατρίδα μας η Αλήθεια,τι ομορφότερο!
(Να κρατήσουμε και μια δεύτερη πατρίδα ο καθένας,πάλι δεν βλάπτει).
Το κρυφό σχολειό,σαφώς δεν υπήρξε.
Οι Οθωμανοί δεν ασχολήθηκαν με θέματα εκπαίδευσης,γιατί-σχηματικά-από τους 100,οι 101 δεν ήξεραν να γράφουν,όχι γιατί δεν θα ήθελαν...
Σαφώς γεμάτα ανακρίβειες και προπαγάνδα,ειδικά τα σχολικά βιβλία Ιστορίας.
Όμως,αν απεκδυθούμε λίγο τους όποιους δογματισμούς,θα μας προβληματίσουν πιστεύω,κάποιες σκέψεις του Τριάντη σήμερα:
''Eκπαιδευμένοι στο γόνιμον των αντιρρήσεων,ορισμένοι προοδευτικοί ιστορικοί,πανεπιστημιακοί και γραφιάδες,άρχισαν να αμφισβητούν ευθέως την επίσημη εκδοχή της (ελληνικής) Ιστορίας,όπως παραδίδεται εκπαιδευτικώς ή άλλως πως.Θεμιτή προσπάθεια και δύσκολη.
Η ''επίσημη Ιστορία'' γέμει από ανακρίβειες,αποκρύψεις και στρεβλώσεις.Τουλάχιστον σε ορισμένα κρίσιμα πεδία(π.χ.Επανάσταση του'21).
Και καθεστωτική ούσα,αναπαράγει μύθους ιδιαίτερα βλαπτικούς σε ό,τι αφορά την οπτική ,και τη σκευή των Νεοελλήνων.(Προσπέρασέ την τη λέξη harry,δεν είναι εδώ το θέμα)
Όμως,η θεμιτή αμφισβήτηση εξελίχθηκε σε λυσσώδη δυσανεξία.
Ένας φονταμενταλιστικός οίστρος επιχειρεί,ενίοτε με αστεία επιχειρήματα,να απομυθοποιήσει γεγονότα και πρόσωπα ή να τα καταχωρίσει στην δέλτο ειδεχθών εγκλημάτων(π.χ.πολιορκία της Τρίπολης από τον Κολοκοτρώνη).
Ο εύλογος φόβος,ότι η επίσημη Ιστορία ευνοεί έναν πρωτόγονο εθνικισμό,μετεβλήθη σε επιθετική υστερία αποδόμησης,που συνοδεύεται από έναν ευήθη πολιτικό καθως πρεπισμό.
Και οποιοσδήποτε αντίλογος(π.χ. στο θέμα της Μακεδονίας ή των τουρκικών διεκδικήσεων) είναι αρκετός για να προκαλέσει ομοβροντίες περί ''εθνικισμού'' και ''πατριδοκαπηλείας''.
Ξαναλέω,ΑΝΤΕΓΡΑΨΑ!
Υπογράφω τις πρώτες σειρές...

polyester είπε...

Τότε antonis να περάσεις ξώφαλτσα τις καταστάσεις που σαν Έλληνας έπεσες θύμα διακρίσεων, αν ποτέ έζησες τέτοιες στιγμές. Καλός ο ιδεαλισμός φτάνει να μην αγγίζει την βλακεία.

Yannis H είπε...

1) Στο βιβλίο του Mazower λέει ότι οι έλληνες ιερείς ήταν – αντίθετα με τους μουσουλμάνους και εβραίους ιερείς – υπεύθυνοι για τη συλλογή των φόρων από το ποίμνιό τους. (Καταλαβαίνετε μέσα στη διεφθαρμένη ιεραρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας πόσα μάζευαν, πόσα απέδιδαν, κτλ.). Επίσης, ο Mazower δίνει αρκετές πηγές όπου αποδεικνύεται πως Έλληνες χριστιανοί κατέφευγαν στους Οθωμανούς για να προστατευτούν από τους παπάδες.

2) Οκ, να δεχτούμε ότι η εκκλησία στήριξε την επανάσταση στο όνομα του Χριστού. Αυτός ο Ανδρούτσος, που ήταν μουσουλμάνος, πώς έμπλεξε με τη δική μας μεριά;

wetex είπε...

k. Dimou polu endiaferon to simerino sas sxolio. mporeite na mas peite pai megala krati den exoun ethinkes epetious...

glenn είπε...

Κύριε Δήμου, το κείμενό σας το διάβασα πάρα πολύ προσεκτικά. Όλα αυτά μου ήταν γνωστά από παλιά. Τα ενστερνίστηκα πολύ νωρίς. Και πόσα άλλα, πολύ πιο επικίνδυνα. Στις θέσεις που διατυπώνονται στο κείμενο συμφωνώ στο 101%.

Δεν μπορώ όμως, δεν μπορώ, να αψηφίσω την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που με τη στρεβλή του παιδεία και παράδοση δημιουργεί με βάση τους μύθους μια άλλη πραγματικότητα. Εντός της οποίας καλούμαι να ζήσω.

Αν προσέξετε το σχόλιο 5:49μμ, δεν θα βρείτε καμμία προσωπική αιχμή για σας. Καμμία διαφωνία στο post. Θα δείτε μονάχα μια εξήγηση για την αντιμετώπισή σας μέχρι τώρα.

Στη μεταβατική αυτή εποχή (που οφείλεται και σε σας), πλήρης είναι αυτός που μπορεί να κρατά δυό αλήθειες και δυό πραγματικότητες, ταυτόχρονα. (Δεν μιλώ για χαμαιλεοντισμό). Εσείς κρατάτε μόνο τη μία, θεωρώντας πως η πλειοψηφία ζει μια ομαδική παράκρουση.

Αν τα παραπάνω φαίνονται σε κάποιους πολύ neutral ιδού ένα απλό test: Μπορείς να χαρείς (αληθινά) αυτή τη γιορτούλα σαν απλός χωρικός του περασμένου αιώνα και ταυτόχρονα να ξέρεις πως είναι ψέμα;

Αυτή είναι η αττική τραγωδία. Αυτή είναι η συντριβή της ύπαρξης που φαίνεται να αγνοείτε μέσα στον ακατάβλητο οπτιμισμό σας.

Η Ζωή υπερβαίνει την Αλήθεια.

Nikos Dimou είπε...

Μεγάλα κράτη χωρίς εθνικές επετείους: Αγγλία, Γερμανία...

Stormrider δεν ξέρετε τι θα πει υπουργείο Παιδείας (και ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ)

apousia - ευτυχώς που προσυπογράφετε μόνο τις αρχικές αράδες του Τρίάντη...τον ενόχλησε το γεγονός ότι σχολιάστηκε πρόσφατα η φοβερή και αναίτια σφαγή αμάχων στην Τριπολιτσά.

Η δυσκολία των εθνικιστών να δεχθούν τις σκοτεινές πτυχές της ιστορίας μας...

polyester είπε...

Πιστεύω ότι ο ΝΔ έχει ένα πρόβλημα με ένα μέρος της ψυχής του που του λέει "δεν είμαι Έλληνας". Δεν είμαι μάντης για να πώ ποιο είναι αυτό το μέρος. Πιστεύω όμως ότι ο ίδιος ξέρει πολύ καλά ότι είναι Έλληνας αφού διάλεξε αυτόν τον τόπο.

Nikos Dimou είπε...

glenn said...
"μέσα στον ακατάβλητο οπτιμισμό σας".

Να και κάτι καινούργιο! Πρώτη φορά με λένε οπτιμιστή!

Κατά τα άλλα η ψυχογραφία που κάνετε δεν έχει καμία σχέση με μένα.

Είπαμε να μην έχουμε argumenta ad hominem.

polyester είπε...

ΝΔ διαστρευλώνετε την ιστορία. Γνωρίζω ότι η Γερμανία έχει τουλάχιστο δυο εθνικές επετείους. Θα αλλάξω όνομα (nickname) αν μάθω ότι η Αγγλία δεν έχει καμία εθνική επέτειο...

Nikos Dimou είπε...

polyester said...
Πιστεύω ότι ο ΝΔ έχει ένα πρόβλημα με ένα μέρος της ψυχής του που του λέει "δεν είμαι Έλληνας".

Μα τι κακό είναι αυτό σήμερα! Αντί να συζητάμε επί της ουσίας κάνουμε ψυχανάλυση του Δήμου;

Φαίνεται οτι μας τελείωσαν τα επιχειρήματα...

Nikos Dimou είπε...

polyester said...
ΝΔ διαστρευλώνετε την ιστορία. Γνωρίζω ότι η Γερμανία έχει τουλάχιστο δυο εθνικές επετείους.

Παρακαλώ να μου πείτε ΜΙΑ. (Έχω ζήσει πολλά χρόνια στην Γερμανία).

glenn είπε...

Είπες nikos dimou: "Να και κάτι καινούργιο! Πρώτη φορά με λένε οπτιμιστή!"

Εννοώ ότι οι θέσεις σας είναι οπτιμιστικές. Αυτό δεν είναι ad hominem.

polyester είπε...

Την επέτειο της Ένωσης των Γερμανιών και την επέτειο για τους νεκρούς κατά την εισβολή των συμμάχων στη Γερμανία. Σας αρκούν;

NP είπε...

ΝΔ "Τότε η ώρα μιας νέας πατρίδας θα έχει σημάνει. Διότι, αν φτάσουμε να θεωρούμε εθνικό μόνον ότι είναι αληθές, τότε πατρίδα όλων μας γίνεται μία: η αλήθεια."

Γιατί αυτό μου φαίνεται τόοοοοοσο ουτοπικό (το τραγούδησε και ο Λένον). Γιατί έχω την εντύπωση οτι ο κόσμος απομακρύνεται συνεχώς από τη λογική αντί να συγκλίνει. Μήπως είμαι τόοοσο απαισιόδοξος;

polyester είπε...

Βλέπετε τι αίμα και δάκρυα υπάρχουν πίσω από αυτές τις γερμανικές επετείους; Όχι απαραίτητα εθνικισμός!!!

gargoyle είπε...

Η Αγγλία είναι η *μοναδική* χώρα στον κόσμο που δεν έχει κάποια εθνική γιορτή. Αυτό δεν έχει κάνει τους Άγγλους λιγότερο εθνικιστές. Η Γερμανία γιορτάζει την ημέρα της ένωσης του 1990. Χωρίς καμία εξαίρεση, *όλες* οι υπόλοιπες χώρες έχουν εθνικές γιορτές.

Το συνεχές βολικό ψέμα του κράτους και της εκκλησίας καλώς ενοχλεί όσους σκέφτονται λογικά. Αλλά από εκεί και πέρα κατά τα γνωστά φτάνουμε στο άλλο άκρο. Όπως και να το κάνουμε απο το 1829-30 δεν είμαστε μέρος της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τόσο πολύ πειράζει να το θυμόμαστε;

Ας το γιορτάσουμε πολιτισμένα, χωρίς τύμπανα και συγχρονισμένο βάδι, χωρίς στριμωξίδι πολιτευτών και παπάδων και με υπεύθυνη γνώση και αυτοκριτική. Αλλά ας μην τα ενοχοποιούμε ΟΛΑ.

Nikos Dimou είπε...

polyester said...
Την επέτειο της Ένωσης των Γερμανιών και την επέτειο για τους νεκρούς κατά την εισβολή των συμμάχων στη Γερμανία. Σας αρκούν;

Δεν είναι εθνικές εορτές. Είναι Gedenktage - ημέρες μνήμης. (Τέτοιες εμείς έχουμε διακόσιες). Δεν είναι αργίες. Δεν γίνονται παρελάσεις ούτε τελετές. Ουδεμία σχέση με την 4η Ιουλίου (ΗΠΑ) ή 14η (Γαλλία).

Κι εμείς έχουμε τρεις εθνικές εορτές - αργίες. Οι μόνοι διεθνώς.

polyester είπε...

Επειδή σε λίγο θα σκίσω τα ρούχα μου σας λέω ότι η επέτειος της Ένωσης των Γερμανιών είναι καθολική ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ και ΑΡΓΙΑ. Η Totensonstag για τους νεκρούς της επέλασης των συμμάχων πέφτει... Κυριακή αλλά δεν παύει να είναι αργία. Σας αγαπάω αλλά ειλικρινά με κάνετε έξω φρενών!

polyester είπε...

Διορθώνω: άλλο πράγμα η Totensonntag αλλά τώρα δεν μπορώ να βρω πώς ονομάζετε η επέτειος...

bidibis είπε...

Πιστεύω ότι στις εθνικές γιορτές δε γιορτάζουμε τίποτε άλλο παρά την αυταρέσκεια μας.

Ο σκοπός της επανάστασης ήταν η δημιουργία Ελληνικού κράτους. Γιατί γιορτάζουμε λοιπόν την έναρξη ενός πολέμου και όχι τη λήξη του; Την επίτευξη του ‘εθνικού’ σκοπού δηλαδή- την ημερομηνία που συμβολίζει τη δημιουργία-έναρξη του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να γιορτάζαμε και την ημερομηνία που δόθηκε το πρώτο σύνταγμα. Τελικά ίσως να είμαστε εξίσου ...πολεμοχαρείς με τους ‘μισητούς’, «φονιάδες των λαών» Αμερικάνους.

Η ιδεολογική χρήση των εθνικών επετείων με την παράλληλη- απαράδεκτη- ταύτιση τους με τις θρησκευτικές εορτές μπορεί να εξηγήσει πολλές από τις στρεβλώσεις τις σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Η οικοδόμηση του ελληνικού κράτους πάνω σε ψεύδη και ιδεολογήματα (π.χ. η εθνική συνέχεια κ.α) δε μας επιτρέπει να δούμε την ύπαρξη μας με τρόπο θετικό, αλλά ως μια μόνιμη άρνηση του «άλλου». Δεν είναι τυχαίο μάλλον, ότι είμαστε λαός φοβικός, αντιδραστικός με ροπή προς τη συνωμοσιολογία.

Αλήθεια τι εχουν να πουν οι Ελληναράδες που και ο Κολοκοτρώνης ήταν Μασώνος;

polyester είπε...

Ορίστε: λέγεται Volkstrauertag (για τους νεκρούς της επέλασης των συμμάχων)

harrygreco είπε...

Ολιγα για...ξεκινημα...Ο τριαντης ( μαλλον ιταλογραικος )ειναι ενας υπουλος φασιστας που προσωποποιει τη φραση μου " οσο πιο αριστερα βρισκεται ενας φασιστας,τοσο πιο επικινδυνος ειναι " .Ο Σολωμος ηταν...εβραιογραικος ( απο το Σολομων ) χωρις να εχει ιδεα. Σχεδον ολοι οι ανταρτες του '21 ανηκαν σε 4 κατηγοριες αλβανογενων ...1) αλβανογραικοι χριστιανοι 2)τουρκαλβανοι μωαμεθανοι που αλλαξαν στρατοπεδο ,οπως οι Λαλαιοι,με επωνυμα Λαλας,Λαλιωτης κλπ...3) γυφτοαλβανογραικοι ( Καρατζας/Κολοκοτρωνης,Καραισκος/Καραισκακης & 4) αλβανογυφτοι,γυφτοι της αλβανιας που συνταχθηκαν με το ρωμιοχριστιανικο στρατοπεδο. Ηταν οργανωμενοι σε φαρες,μεγαλα σογια των 200 ατομων & εκαναν ανταρτικο. Ηταν το ακριβως αντιστοιχο του UCK στη Κοσόβα.

Nikos Dimou είπε...

polyester μπορεί να έχετε δίκιο για την αργία (τα χρόνια που ζούσα στην Γερμανία δεν υπήρχε καμία εθνική εορτή ούτε αργία) αλλά έχω δίκιο για την παρέλαση και τις τελετές.

ilaros είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
polyester είπε...

Εσύ harry έχεις ανάγει τον εθνικισμό σε κρετινισμό. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Πήγαινε να ζήσεις μερικά χρόνια στο εξωτερικό να καθαρίσει το μυαλό σου.

harrygreco είπε...

Οσοι δεν καταλαβαινουν,να μη σχολιαζουν.

nikitas kanakis είπε...

Συμφωνώ με τον κύριο Νίκο σχετικά με το ότι η Γερμανί δεν έχει εθνικές εορτές. Το είχα ξεχάσει. ούτε η Αγγλία στάνταρ.
Κύριε Νίκο όμως μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε πώς και οι αλήθειες ότι δεν υπήρχε κρυφό σχολειό, ότι η επανάσταση δεν έγινε την 25η Μαρτίου δεν διδάσκονται;

και ποιός είσαστε εσείς που τις ανακαλύψατε; ή καλύτερα , γιατί πολλοί ιστορικοί διαφωνούν; μήπως ακόμη και σήμερα δεν είναι ξεκαθαρισμένα αυτά τα πράγματα;

Nikos Dimou είπε...

polyester said...
Ορίστε: λέγεται Volkstrauertag (για τους νεκρούς της επέλασης των συμμάχων)

Μα είναι εθνική ΕΟΡΤΗ μία "Ημέρα Θλίψης";

nikitas kanakis είπε...

ΕΥΡΗΚΑ!!!!!!!!!!!!!

ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΤΟ !!!

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΙΧΝΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. ΜΕ ΓΝΩΣΤΑ ΚΟΛΠΑ (ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ) ΕΝΤΟΠΙΣΑ ΟΤΙ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ HARRY ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΑΛΤΑΡΩ ΣΤΟ ΚΕΝΟ, ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ!!!

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ!

ilaros είπε...

Μέσα στην ιστορία συμβαίνουν και "καλά" και "άσχημα" γεγονότα. Μακροπρόθεσμα τα "άσχημα" αποσβαίνονται, ενώ τα "καλά" μένουν και συντηρούν και τις ερχόμενες γενιές. Αυτό είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς. Το δύσκολο για κάποιον είναι να αποδεχθεί ποιοί ακριβώς είναι οι αγώνες και οι θυσίες που αποτελούν τη βάση για την πνευματική του υπόσταση, ιδιαιτέρως αν είναι εμπαθής. Η δική μου κατάθεση είναι ότι, αν δει κανείς ψυχρά την Ελληνική ιστορία, θα διαπιστώσει ότι η Εκκλησία είναι που "έθρεψε" αυτό το έθνος διαχρονικά και ότι σε αυτή την "μητέρα" οφείλεται όχι μόνο η τεράστια θυσία της Ελληνικής επανάστασης του '21 αλλά και το γεγονός ότι ορθοποδήσαμε μέσα από τεράστιες δυσκολίες, ανακατατάξεις και πολέμους του 19ου και 2ου αιώνα. Και αυτό παρά τα όποια επιμέρους παραστρατήματα των λειτουργών της.

Εκτός αυτού, για προφανείς λόγους, πολλά από αυτά που έκαναν οι πατριάρχες κ.λπ. τα έκαναν για να αποσωβήσουν τα χειρότερα, καθότι οι εποχές τότε ήταν δύσκολες και δεν μπορούσε κανείς να λέει άφοβα αυτό που ένοιωθε.

Τέλος η πιο μεγάλη αλήθεια είναι η αγάπη, η οποία δεν έχει άλλο τρόπο έκφρασης από τη θυσία. Η θυσία των γνωστών και αγνώστων ηρώων του '21 είναι πολύ μεγαλύτερη αλήθεια από την οποιαδήποτε ιδέα και γνώμη δημοσιεύουμε σε αυτό το blog.

gargoyle είπε...

harry: Έχεις εφεύρει ένα δικό σου λεξιλόγιο για να κατηγοριοποιείς τους ανθρώπους σε κουτάκια και από εκεί να τους προσδίδεις αυθαίρετα χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Από τις χειρότερες μορφές ρατσισμού που έχω συναντήσει. Οι αναλύσεις σου είναι από γραφικές μέχρι και επικίνδυνες. Πρέπει να έχεις φάει πολλά πακέτα ως άτομο.

glenn είπε...

Είπες nikos dimou: "Κατά τα άλλα η ψυχογραφία που κάνετε δεν έχει καμία σχέση με μένα."

Έχει, και πολύ μάλιστα. Απόδειξη πως προβλέπει όλα τα συμπτώματα σωστά.

Αλλά η αλήθεια κόβει κι απ' τις δυο μεριές. Στο κάτω κάτω, τόσα χρόνια εσείς ψυχογραφούσατε τον Έλληνα. Ας σας ψυχογραφήσει κι αυτός λίγο...

Στο κάτω κάτω προτροπή για εθνικό ψυχογράφημα δεν επιχείρησε κι ο Σολωμός με τη ρήση του;

glenn είπε...

Είπες άγνωστε: "ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ HARRY ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΑΛΤΑΡΩ ΣΤΟ ΚΕΝΟ, ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ!!!"

Πρόσθεσε και τα δικά μου μαζί.

Nikos Dimou είπε...

Σχετικά με τον Harry:

Οι μισοί οπλαρχηγοί ήταν Αρβανίτες - Χριστιανοί (σε αντίθεση με τους Τουρκαλβανους) αλλά είχαν για μητρική (και συχνά αποκλειστική) τους γλώσσα τα αλβανικά. Ο Παπαρρηγόπουλος γράφει για τον Κουντουριώτη: «λαλήσας προς τους μεν ναύτας αλβανιστί προς δε τους πεζούς ελληνιστί». (Οι ναύτες ήταν Υδραίοι - και αναγκάστηκε να τους μιλήσει αλβανικά για να τον καταλάβουν). Ο δε Μαρκο-Μπότσαρης έγραψε λεξικό της «Ρομαϊκοίς και Αρβανητηκοίς Απλής» (sic).

Αλβανικής καταγωγής και αλβανόφωνοι ήταν όλοι οι Μποτσαραίοι, Τζαβελαίοι (και γενικά οι Σουλιώτες) καθώς και οι διασημότεροι ναυτικοί μας, αρχίζοντας από τον Μιαούλη (Βώκος).

Το ότι οι Αρβανίτες συμμετείχαν στην εξέγερση δεν σημαίνει πως είχαν απαρνηθεί τις αλβανικές τους ρίζες. Ο έχθρός ήταν κοινός. Ας θυμηθούμε τον «Θούριο του Ρήγα»:

Βουλγάροι κι Αρβανίτες, Αρμένοι και Ρωμιοί,
αράπηδες και άσπροι, με μιά κοινή ορμή,
για την Ελευθερίαν να ζώσωμεν σπαθί...

harrygreco είπε...

Η φασιστικη ομαδα του μπλογκ κανει & αλητηριο χιουμορ. Εγω δεν εχω επιτεθει προσωπικα σε κανενα. Επειδη μου προκαλει αηδια ο καλυμμενος & υπουλος φασισμος,προσπαθω να τον ξεσκεπασω. Ας δηλωσει ο καθενας λοιπον τη γνωμη του περι των γεγονοτων του '21...Εγινε η " επανασταση στις 25 ? Βοηθησε η εκκλησια ? Ηταν ( αρχαιοι ) ελληνες οι ανταρτες ? Υπηρχε " κρυφο σχολειο ",η εκκλησια ...προπαγανδιζε το ελληνοδυτικο πνευμα ? Σφαχτηκε ο αμαχος πληθυσμος τουρκων & εβραιων για εθνοκαθαρση ? Πετυχε η ανταρσια του '21 ή κατεσταλη & κρατος μας δημιουργησαν οι μεγαλες δυναμεις το '28 ? Αντε μη τα παρω αρβανιτικα...

Nikos Dimou είπε...

nikitas said...
γιατί πολλοί ιστορικοί διαφωνούν;

Εγώ δεν ξέρω κανένα.

bidibis είπε...

Ηarry διαφωνώ με τη μανία σου να αποκαλείς την Ελλάδα γραικία. Αποκαλούμε την χώρα μας έτσι γιατί αυτή είναι η επίσημη της ονομασία. Κατά τη γνώμη μου, κακώς οι εθνοπατέρες επέλεξαν αυτή την ονομασία. Η ονομασία μας θα έπρεπε να είναι κάποιο παραγωγο του όρου ‘Βυζάντιο’. Θα μπορούσε για παράδειγμα να λέγεται «Βυζαντυνία» ή «Βυζαντινιστάν». Εναλλακτικά θα πρότεινα και τον όρο «Μπουζουκισταν»- εκφράζει καλύτερα το Νεογραικό.

Αν υπάρχει κάποια ετυμολογική σχέση μεταξύ Βυζαντίου και μπουζουκιού, ας με ενημερώσει κάποιος σας παρακαλώ! Έχω μια υποψία οτί μπορεί και να υπάρχει

Yannis H είπε...

@ BadlyDrawnBoy: υπάρχει ετυμολογική άποψη για το μπουζούκι που μου αποκάλυψε ένας φίλος Αιθίοπας: "εκεί στην Ελλάδα έχετε ένα όργανο... 'μπαζούκας' δεν λέγεται;"

(Αληθινό) :)

polydeukis είπε...

Ένα απόσπασμα από κείμενο του Τζίμη Πανούση στην Athens voice περσυ τέτοια εποχή.

“Το ζήσαμε και αυτό μια ακόμη φορά στη μίζερη ζωή μας. Μπήκε η άνοιξη double face (απ' έξω μαύρη ρόμπα και από μέσα μαύρη ντόπα).

Γιορτή δύο σε ένα «wash and go» για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Γνωρίζουν όλοι οι αδίστακτοι μαυρορομπίτες ότι με το ζόρι και με απειλές για τη ζωή του από του οπλαρχηγούς του 1821 αναγκάστηκε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός να σηκώσει το λάβαρο της Επανάστασης, το οποίο μαγάρισε στη συνέχεια ο Μασκαριότατος Χουντόδουλος ανεμίζοντας το ως μητροπολιτικό κατωσέντονο στις λαοσυνάξεις της ντροπής για τις ταυτότητες της μασαλοδοξίας. Μεγαλειώδης για μια ακόμη φορά η παρέλαση για τη μεγαλειώδη υποκρισία, να γιορτάζουν την Επανάσταση του 1821 Κράτος και Εκκλησία μαζί.”

Jacobo είπε...

Το καλύτερο, ουσιαστικότερο και πιο θαρραλέο Post που έχω διαβάσει από τον καιρό που ασχολούμε με αυτό το blog!!

Μπράβο κύριε Δήμου.

Σαν ένας σοφός διανούμενος Αη Γιώργης , που δεν φοβάται πλέον τίπατα, μπήξατε το κοντάρι στο κεφάλι του τέρατος.

Λυπούμαι που δεν έχω χρόνο για σχόλια (να γράψω και να διαβάσω)ήθελα να πώ μόνο αυτό στα γρήγορα.

Nikos Dimou είπε...

Συμπληρωματικά: Όλες οι ιστορίες που έχω στην βιβλιοθήκη μου (Τρικούπης, Mendelsohn-Bartholdy, Kόκκινος, Απ. Βακαλόπουλος, Εκδοτική Αθηνών) γράφουν πως η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Ελλάδος με επικεφαλής τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄ αφόρισαν την Ελληνική Επανάσταση και τους αρχηγούς της, ονομαστικά. O Γρηγόριος και ως μητροπολίτης Σμύρνης είχε προτρέψει τους Έλληνες «εις διηνεκή της ειρήνης ασφάλειαν». Στις επίσημες πατριαρχικές εγκυκλίους δικαιολογούσε θεολογικά την Τουρκική κατοχή. Και δεν ήταν εξαίρεση. «Παρά τοις Ελλησιν δεν έλειψαν οι καλούμενοι φρόνιμοι, οι μετά της καθεστηκυΐας κυβερνήσεως συντασσόμενοι. Τοιούτοι ήσαν εν πρώτοις οι ανώτεροι κληρικοί...» (Μ. Bartholdy). Ας θυμηθούμε και το «Είσαι άρπαξ, απατεών και εξωλέστατος!» που εκτόξευσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στον Παπαφλέσσα.

Εδώ σταματώ για σήμερα την συμμετοχή μου - άλλωστε, ότι είχα να πω τα είπα στο post.

Yannis H είπε...

Δεν ξέρω γιατί επιλέχθηκε η 25η Μαρτίου για την εθνική εορτή. Αλλά για τη θρησκευτική, είναι προφανές πως έπρεπε να είναι ακριβώς 9 μήνες πριν τις 25 Δεκεμβρίου.

apousia είπε...

θα συμφωνήσω με τον gargoyle:
Μην φτάνουμε στο άλλο άκρο.
Οχι στους μύθους,στην προπαγάνδα,στη διαστρέβλωση της αλήθειας,στις εθνικιστικές εξάρσεις, αλλά μέχρι εκεί.
Οδηγηθήκαμε,στο να χαρακτηρίζουμε συλλήβδην φασίστες,εθνικιστές,ακροδεξιούς όποιους-και σαφώς δεν αναφέρομαι στον Γιάννη Τριάντη,δεν με αφορά-τολμούν να μην έχουν κάνει δόγμα και σημαία τους, την αλλεργία στη λέξη πατρίδα.
Κάθε σκεπτόμενος πολίτης,επιθυμεί να είναι πολίτης του κόσμου,θέλει να ζει σε μια κοινωνία πολυπολιτισμική και ανοιχτή,αλλά ΕΛΕΟΣ!
Αν πω πως αγαπώ την Ελλάδα,και πως με συγκινεί ο Γεώργιος Καραiσκάκης,τον οποίο διαχωρίζω πλήρως από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό,και χαρακτηριστώ ακροδεξιών πεποιθήσεων,ξανά ΕΛΕΟΣ!
Σχεδόν με το σύνολο των όσων γράφετε Νίκο Δήμου,συμφωνώ,μα έγραψα το πρώτο σχόλιο,γιατί η εθνικιστική προπαγάνδα και η απαξιωτική ισοπέδωση παντός εθνικού-αν είναι αληθές-έχουν την ίδια θλιβερή όψη..

Ni_Chi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
harrygreco είπε...

Το ζητουμενο του σημερινου θεματος ειναι η αληθεια & ποιος ταυτιζεται με αυτην ή αναπαραγει τα καθεστωτικα ψεμματα. Αντιπαρερχομαι την ειρωνεια & πιστεω οτι Γραικια & Γραικος ειναι οι σωστοι οροι.Το Ρωμιος ειναι αριστο αλλα το Ρωμεικο κρατος ειναι αποτυχια. Πιθανον το Νεοελληνας & το Νεα Ελλαδα( κατα το Νεα Ζηλανδια ) να ταιριαζε,αλλα & παλι παραπεμπει σε πεθαμενο λαο. Το ημισυ του παντος ειναι οι εννοιες γραικια,γραικος. Οχι μονο δεν ειμαι φορτικος αλλα φροντιζω & να κανω χιουμορ με τις λεξεις. Ας δηλωθουν λοιπον οι κρυφοι,γιατι η κατηγοριοποιηση τσουζει,επειδη τους ξεσκεπαζει. Ειναι πλεον σαφεις οι εννοιες " δεξιος " & " αριστερος ". Δεξιοι ειναι οι ελληνιστες,απο καρατζαφερη,παρασκευαιδη-ρουσσο(ανθιμο),τηλεφασιστες,ολη η νδ,πατριωτες Πασοκ,κανελλη,ζουραρι,καραμπελια. Οπως λεει το συνθημα," ολους εμας ενωνει η ελλας "

cyberdustz είπε...

Μία χαρακτηριστική επέτειος της Γερμανίας είναι «η ημέρα της αντίστασης», νομίζω γιορτάζετε την 17 Ιουνίου, με αφορμή κάποια βομβιστική ενέργεια κατά του Χίτλερ από κάποιους αξιωματικούς του στρατού, και συμβολίζει τον αγώνα του γερμανικού έθνους ενάντια στον ναζισμό. Αν μιλάμε για «εθνικούς μύθους», ιδού η υπερβολή. Η διαφορά με εμάς είναι στον τρόπο του γιορτασμού. Δεν γίνονται παρελάσεις, ούτε φανφάρες και πατριωτικά τραγούδια από τα μεγάφωνα. Μόνον μία συνεδρίαση στη βουλή, και μία ομιλία στις τάξεις του σχολείου από τους δασκάλους, στις πρώτες ώρες και στα γρήγορα. Σαν να ήθελαν να την κρύψουν. Αυτή η γιορτή και ο τρόπος της επιβλήθηκε από τους νικητές συμμάχους του τελευταίου πολέμου, μέσα στα πλαίσια της αναμόρφωσης ενός νέου γερμανικού έθνους. Διαφορετικά, και αυτοί θα είχαν τις παρελάσεις, όπως τις είχαν πρωτύτερα. Συμπέρασμα: δεν υπάρχει έθνος χωρίς μύθους, τα οποίο ενεργούν σαν συνδετικός κρίκος. Στην Ελλάδα περισσότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και σε άλλα μέρη περισσότερο από την Ελλάδα (π.χ. Τουρκία). Διαφορετικά δεν μπορεί να κρατηθεί ο ιστός που λέγετε σύγχρονη πολιτεία, οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην περιοχή μας παραμένουν τεράστιες, δυναμικότερες από ότι στην Γερμανία ή Αγγλία. Όταν το επίπεδο του πολιτικού μας πολιτισμού φτάσει της Σουηδίας, τότε θα εκλείψουν και οι παρελάσεις ως αναχρονιστικές.

Η Αγγλία είναι πιο γραφική, εκεί γιορτάζουν τα γενέθλια της βασίλισσας, της βασιλομήτορος, και τα ταμπλόιντ αρέσκονται στα κουτσομπολιά γύρα από την αριστοκρατία. Όλα αυτά επενεργούν σαν τους «εθνικούς μύθους». Οι Άγγλοι λοιπόν δεν έχουν ανάγκη από εθνικούς μύθους, τα γκομενοτερτίπια του πρίγκιπα κάνουν τη δουλειά τους και με το παραπάνω.

glenn είπε...

Είπες harry: "Ας δηλωθουν λοιπον οι κρυφοι..."

Λοιπόν, δηλώσου κι εσύ, και βγες να υποστηρίξεις επώνυμα όσα είπες. Αν φοβάσαι μη σε φακελώσουν τότε άλλαξε τόπο και πήγαινε στην Ελβετία όπου θα ζεις ελεύθερος. Αλλά δεν πας.

Το ψωμάκι που τρως απ' την "π@υστοελλάδα" να το τιμάς.

NP είπε...

Άλλοι σκέφτονται το 2021 και εδώ μαλώνουμε για το 1821!!! Έλεος...

harrygreco είπε...

Αν η χρυση αυγη εχει φορουμ,μετακομιστε εκει. Ολα τα μπουμπουκια της καθαροαιμιας...τοις κυναιδων ρημασι πειθομενοι.

Stathis είπε...

Λίγο ,ίσως όχι και τόσο , άσχετο. Κάποτε ο Νίκος Δήμου είχε γράψει ότι το αρνητικό του, το ακριβώς αντίθετο δηλαδή είναι ο Στ. Παπαθεμελής. Βρήκα κάτι που μάλλον είναι μια άλλη μορφή του αρνητικού του. «Αντίλογος στο Στ. Ράμφο » λέγεται και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. http://www.sitemaker.gr/christosd/assets/gounelas.htm

Εδώ να δείτε εθνικούς ,και όχι μόνο, μύθους

glenn είπε...

Χμ, το περίμενα. Ανάμεσα στην ελευθερία που η "π@υστοελλάδα" δεν σου παρέχει, και στη μάσα, προτιμάς το δεύτερο...

paragrafos είπε...

1. Μυθολογία και Ονομάτων επίσκεψις:

[Μετά τον κατακλυσμό] Ο Δευκαλίων και η Πύρρα απόκτησαν και δικά τους παιδιά: τον Ελληνα, τον Αμφικτύονα, την Πρωτογένεια, τη Μελένθεια, τη Θυία και την Πανδώρα.
Για τον πρωτότοκο γιος τους, τον Έλληνα, γενάρχη των Ελληνων είπαν (...).
Για την Πανδώρα [είπαν] πως ενώθηκε και αυτή με το Δία και έφερε στον κόσμο τον Γραικό.(...)

Για τη Θυία [είπαν] πως έκανε πάλι από σπέρμα του Δία, τον Μάγνητα και τον Μακεδόνα.(...)

[Και σχολιάζει ο Κακριδής: "εδώ αξίζει να προσέξουμε τη βούληση του μυθοπλάστη, να κάνει άμεσους απογόνους του Δευκαλίωνα και τον Έλληνα και τον Γραικό" [και τον Μακεδόνα, προσθέτω εγώ].

[Από την πεντάτομη "ελληνικη μυθολογια" του Ι.Θ. Κακριδή,
της Εκδοτικης Αθηνών, σελ 60 του β΄τόμου]

--------------------------

2. Απομυθοποίηση και Ιστορία:

Τον πρώτο καιρό που ασχολήθηκα επιστημονικά και επαγγελματικά με την Ιστορία, είχα συνεχώς ένα κόμπο στο λαιμό κι ένα βάρος στην καρδιά: όλα όσα αγάπησα κατά την παιδική μου ηλικία τα εβλεπα να σωριάζονται μπροστά μου με πάταγο που μου προκαλούσε φρίκη!

Και λυπόμουν, τόσο που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Γνώση και θλιψη, γνώση και οδύνη, γνώση και πίκρα, γνώση και τίμημα. Φοβερό τίμημα.

Βλέπετε, όλοι αυτοί οι μύθοι ήταν ντυμένοι με τη στοργική φωνή της καημένης της γιαγιάς και της μανούλας μου κι εγώ ένιωθα πια ότι τις πρόδιδα. Για να δουλέψει επιστημονικά το μυαλό μου, έπρεπε να κόβω κάθε φορά και κάτι απ΄ την καρδιά των παιδικών αναμνήσεων.

Η μεγαλύτερη μου όμως δοκιμασία ήταν όταν έπρεπε κι έγω να συμβάλω στο γρέμισμα των μύθων, όλων αυτών των αυτών των μύθων που ανέφερε ο κύριος Νίκος.

Γιατί στην Ιστορική επιστήμη θεωρείται αληθές ό,τι αποδεικνύεται από τις πηγές και δυστυχώς οι πηγες δεν βγάζουν λάδι την εκκλησία, οι πηγές δεν μιλούν για την 25η Μαρτίου, οι πηγές δεν κολακεύουν τον εθνισμό μας, οι πηγές δεν, δεν, δεν...

Δυστυχώς, "θέλει αρετή" και θλίψη η ιστορική παιδεία.

Με αγάπη

Παράγραφος

Stathis είπε...

Paragrafos διετύπωσες τόσο όμορφα αυτό που τόση ώρα πάλευα με τις λέξεις για να το εκφράσω. Προσυπογράφω. Με έσωσες από μεγάλη ταλαιπωρία....;)

harrygreco είπε...

Οπως εχω ξαναπει,ο κομπλεξισμος ειναι χαρακτηριστικο της ψυχοπαθολογιας του γραικου φασιστα. Χτιζουν ψευτικη ταυτοτητα πανω σε ενα μυθο,την καθαροαιμια τους & την ανωτεροτητα των (αρχαιων)ελληνων. Αυτα τα 2 ψεμματα,πρεπει να συντηρηθουν με ολοκληρωτικο τροπο.Παραφραζοντας τους γερμανους ναζιστες,total lie,total win...Ειναι γνωστη η αντιπαθεια της μαζοψυχης (σχεδον ) καθε λαου προς τους π*υστηδες. Αν λοιπον ηξεραν οι...ρωμιοι,αν μαθαιναν στο σχολειο τι ξεσαλωμενες αδελφες ηταν οι (αρχαιοι) ελληνες ,θα εκοβε η σουπα του ελληνισμου. Θα χαλαγε ολο το σκηνικο.Ποιος θα υπερηφανευοτηαν να παριστανει τον απογονο αλεκου,αν ηξερε για τον ηφαιστιωνα & τον Περση ευνουχο Βαγοα ? Οσοι παρακολουθουν τους τηλεφασιστες,τους βλεπουν να χτυπιουνται στο πατωμα οτι οι ελ. δεν ηταν τετοιοι & οτι αυτα ειναι ψεμματα " ανθελληνων " ,κυριως εβραιων. Προσεξτε τωρα τι εστι κομπλεξισμος,τη λεξη π*υστελλας πρεπει να την εγραψα κανα 2μηνο πριν,σχεδον τη ξεχασα εγω,ομως ο...αντρακλας/ελληναρας του καρφωθηκε & το ξερναει τωρα. Οντως,πολυ ενδιαφερον το μπλογκ...

anathrika είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
harrygreco είπε...

ΔΕν προλαβα το σχολιο πριν,μηπως προοδευτικοι σχολιαστες πρεπει να αναρωτηθουν γιατι ειναι κολακεια η καταγωγη απο αρχαιους &...προσγειωση η καταγωγη απο αλλους λαους ? Μηπως εδω ειναι η ριζα του κακου,η ψυχοδομηση του ανωτεριστη/supremacist ?

glenn είπε...

Είπες harry: "τι ξεσαλωμενες αδελφες ηταν οι (αρχαιοι) ελληνες"

Μα εσύ υπερασπίζεσαι τις "αδελφές". Αυτές οι συγκεκριμένες τι έχουν και σε ενοχλούν;

glenn είπε...

Ξέχωρα που, είναι διαπιστωμένο πως η ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα ήταν διαδεδομένη μόνο στους αριστοκρατικούς και φίλα προσκείμενους κύκλους. Οι δημοκρατικοί ήταν πάντα άντρακλες. Βλέπε ποίηση του Αρχίλοχου και πως τιμάει τη γυναίκα.

harrygreco είπε...

Εετσι μπρααβο,να ξεκαρφωνονται οι χρυσαυγιτες, υπερασπιζομενοι τους...προγονους τους.

Takis Alevantis είπε...

Όλα τα κράτη έχουν μύθους που τους συντηρούν για να εξασφαλίζουν (όλο και λιγότερο βέβαια) την εθνική ομοψυχία. Στο Βέλγιο (που έχει τον δικό του Παπαρηγόπουλο, ονόματι Pirenne) μερικοί ιστορικοί εξέδωσαν πριν λίγα χρόνια ένα ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο «Les grands mythes de l'histoire de la Belgique» (Οι μεγάλοι μύθοι της ιστορίας του Βελγίου) στο οποίο καταρρίπτουν 22 τέτοιους μύθους (από την ύπαρξη των αρχαίων Βέλγων μέχρι την μετεξέλιξη του Τεν Τεν από φασιστοειδές σε εθνικό ήρωα).

Ελπίζω ότι κάποτε θα εκδοθεί ένα τέτοιο βιβλίο και για τους Ελληνικούς μύθους. Κι ελπίζω ότι θα προλάβεις Νίκο να γράψεις κι έναν πρόλογο.

gargoyle είπε...

harry: Έχεις λούσει το μισό blog με χαρακτηρισμούς όπως "φασίστας/ κομμουνιστής" (κάποιος που δεν του άρεσε το λούνα παρκ), "ανθρωπάκια", "σκουλήκια", "ανοργασμικιά" και άλλα.

Έχεις δηλώσει ο ίδιος υπό μορφή δημόσιου διαγγέλματος ότι θα περιοριστείς σε 2 σχόλια/ημέρα και κάνεις 10 (δικαίωμα σόυ). Μετά έχεις δηλώσει "mea culpa" και στη συνέχεια μας έχεις πει "μπάσταρδους" και "χρυσαυγίτες".

Αν νομίζεις ότι είσαι κάτι ανάμεσα στον Πάπα, τον Ανδρέα Παπανδρέου και το Νίκο Φώσκολο δικαίωμα σου. Μήπως όμως έχει έρθει η ώρα να μαζέψεις την τεράστια γλώσσα σου και να περιορίσεις το βρωμερό λεξιλόγιο σου;

glenn είπε...

Είπες harry:"Εετσι μπρααβο,να ξεκαρφωνονται οι χρυσαυγιτες, υπερασπιζομενοι τους...προγονους τους."

Δεν υπερασπίζομαι κανέναν. Γεγονότα αναφέρω.

skata είπε...

Οι εθνικές εορτές είναι για να θυμόμαστε τη δική μας πλευρά της ιστορίας, να γιορτάζουμε την εκ του πονηρού ανακριβή καταγραφή των γεγονότων, να επισημαίνουμε την αγαθότητά μας σε αντιπαραβολή με τη μοχθηρία των άλλων και γενικώς το μεγαλείο μας.

Γελοίο.

harrygreco είπε...

Οποιος εχει τη μυγα,μυγιαζεται. Δεν εβρισα ποτέ κανεναν,ουτε εκανα ποτέ προσωπικη επιθεση. Ειμαι απο τους ελαχιστους χωρις @. Σε θεματα ιδιαιτερου για μενα ενδιαφεροντος,προσπαθω με σχολια μου να ανεβασω τη συζητηση,μεσα στο πνευμα του μπλογκ. Κι απ' ο,τι βλεπω,φανερωσα αρκετους κρυφους. Για την ταμπακερα,λαικιζουσα εκφραση αλλα σωστη,για την αληθεια του '21 & με την ευρυτερη εννοια της καταγωγης & της εθνικης μας ταυτοτητας,τι εχετε να πειτε ? Που να ιδρωσει το αυτι σας οτι σημερα,με τους υποδουλους αδελφους μας Τουρκους & Τουρκαλβανους,οι εκδηλωσεις αυτες ειναι ουσιαστικα γιορτες μισους,οπως των " Δεκεμβριανων " & του " Γραμμου-Βιτσι ". Ασφαλως & δεν σας πειραζει να φτυνετε στη μουρη τους καρντασηδες,γιατι δεν τους θεωρειτε αδελφους σας αλλα ζωα. Τα ζωα ομως,θα σηκωσουν κεφαλι...

cobden είπε...

Δύστυχως σαν λαός δεν έχουμε τα κότσια να αντιμετωπίσουμε και να καταρρίψουμε τους εθνικούς μας μύθους....οι Έλληνες ,μας μαθαίνουν , ποτέ δεν διέπραξαν εγκλήματα κατά άλλων λαών...στην καλύτερη περίπτωση, παραδεχόμαστε πως έγιναν κάποια λάθη...λάθος λοιπόν, η σφαγή των αμάχων στην Τριπολιτσά, λάθος η Μικρασιατική Εκστρατεία και οι ακρότητες έναντι του τουρκικού πληθυσμού...θα θέλα να έβλεπα πως θα μας φαινόταν αν οι Τούρκοι χαρακτήριζαν απλά ένα "λάθος" τη σφαγή της Χίου ή την καταστροφή της Σμύρνης...Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, επικρατεί απόλυτη σιγή...είναι δυνατόν οι Τσάμηδες να ζητάνε πίσω τις περιουσίες τους, αναρωτιόμαστε!!οποιοι είναι από αυτά τα μέρη όμως κάτι θα έχουν ακούσει για μαζικές σφαγές μουσουλμάνων (ακόμη και γυναικόπαιδων) από Έλληνες μετα το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, με μόνο στόχο να τους φάνε τις περιουσίες...όσο για τους "προοδευτικούς" ιστορικούς μας, εξαντλούνται να ρίχνουν όλες τις ευθύνες στον ...τρισκατάρατο ξένο δάκτυλο..(με κάποιες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις τελευταία, δες το βίβλιο του Μαργαρίτη)...μακάρι να είχαμε το σθένος να κατεδαφίζουμε τους εθνικούς μας μύθους με την ίδια δύναμη που το κάνουν οι Γερμανοί ( βλεπε το έργο του Fritz Fischer) και κυρίως οι Αμερικάνοι ( από εκεί έρχεται πάντα η πιο σκληρή κριτική για την Αμερική,που την μηρυκάζουμε κατόπιν εμεις, χωρίς ποτέ να τολμάμε να κάνουμε και εμείς το ίδιο και να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη...)

glenn είπε...

Εννοείται ότι το "χρυσαυγίτης" το αντιπαρέρχομαι, harry.

paragrafos είπε...

Και βέβαια το μέγα ερώτημα είναι πώς φτάσαμε από τα φιλεύθερα συντάγματα του αγώνα στον "φωτοσβέστη" κι ύστερα στην Αμαλία...

glenn είπε...

Είπες harry: "Δεν εβρισα ποτέ κανεναν..."

Και το "χρυσαυγιτες" σε ποιον κολλούσε;

harrygreco είπε...

Οπως λεει - περιπου - ενα σημερινο αρθρο στα Νεα,οι Τουρκοι & οι Εβραιοι στη περιοχη Ρουμελης-Μορια που αποδωθηκε το 1828 στο ρωμεικο κρατος ηταν 14-16%. Οσοι δεν σφαχτηκαν,εκδιωχθηκαν. Αντι λοιπον να διαιωνιζουμε τις γιορτες μισους,πρεπει να αγωνιστουμε για εκδηλωσεις συμφιλιωσης. το καθ' ημας truth & reconciliation της Ν. Αφρικης.

Ανώνυμος είπε...

gargoyle & glenn
αυτά τα άτομα των ύβρεων γίγνονται προκλητικότατα για να επιφέρουν διαταραχή στον συναισθηματικό μας κόσμο να αποσείσουν τις ρίζες της λογικής μας από τη βάση τού μαρτυρικού Εξαδάκτυλου και να μας αλωνίσουν με απαγωγούς τη συνείδηση, ώστε να βρεθούμε απωθημένοι και πτητικοί στα υπόγεια της ψυχρής άλλωστε αγανάκτησης.
φίλοι μου...μην αποδίδετε την παραμικρή σημασία στα μανιφέστα των υπερεαλισμών στους καπιταλιστές ροκάδες και στις ύβρεις - αγωνιστείτε να μείνετε ταυτισμένοι μ' εαυτούς ως την Πεντακοστή. ακόμη και αν δεν καταργήσουμε τους χλευασταί, θα έχουμε κερδίσει τη Σωτηρία της Ψυχής μας.

ο nd έχει δίκαιο σε όσα λέγει εις όλα του τα posts. λογικός, καθόλου ακραίος, συζητήσιμος. χάρη θαρρώ μας διαπράττει που μας γράφει κείμενα να διαβάζουμε ελευθεροτέκτονες να εξερχόμαστε εκτός θέματος κατά πάντοτε...ως είθισται.

δυστυχώς, φίλοι μου, όταν αρχίσεις να σκοτώνεις τα ψέματα, πίπτεις μπρούμυτος μπροστά στην Ιεριχώ των ψυχικών ασθενειών... στο υπαρξιακό χάος δηλαδή...ποντικοφάρμακο για τους καναλάρχες και πράσινα βρακάκια για τις κόρες των ματιών μου

κόρη μου
και μητέρα μου
και σύζυγος
κι ερωμένη

fwteini είπε...

Ώστε το λάβαρο φτιάχτηκε μετά?
Πλάκα έχει! Σαν την καμπάνα της αμερικάνικης επανάστασης, που φτιαχτηκε μεν πριν αλλά για άλλο σκοπό, έσπασε στο πρώτο χτύπημα, και ξαναφτιάχτηκε μετά την επανάσταση για να βαφτιστεί ως καμπάνα της επανάστασης. Τη χρησιμοποιούσαν καθημερινώς στη Φιλαδέλφια για ψύλλου πήδημα μέχρι που έσπασαν τα νεύρα ολονών και τη βάλαν στο μουσείο.

Εντάξει παιδιά. Η Ιστορία είναι λίγο κάλπικη. Chill out που λέει ο λόγος. Δέξου το, μάθε την αλήθεια και προχώρα.

Yannis H είπε...

Παράγραφος, με την τρυφερότητά σου πιστεύω ότι εκφράζεις όχι μόνο πολλούς/ές, που έπρεπε να αποδεσμευτούν από μύθους (κάθε είδους μύθους, οι προσκολλήσεις δεν έχουν αναγκαστικά εθνικιστικό ή θρησκευτικό χαρακτήρα, μπορεί να έχουν οικογενειακό, προσωπικό, κτλ.). Εκφράζεις, όμως, και το εμπόδιο κατανόησης που κρατά περισσότερους/ες στο ‘έτσι τα μάθαμε, έτσι θα τα παραδώσουμε’. Υπάρχει πόνος για αρκετούς στη φυγή από τα σίγουρα, τα γνωστά και αγαπημένα.

Όσο εγώ προσωπικά μπόρεσα να αποδεσμευτώ, ήμουν τυχερός να μη νιώσω έτσι: το αντίθετο, ένιωθα μια άγρια χαρά, μια ικανοποίηση για το ότι αποδεσμευόμουν – για το ότι ανακάλυπτα. Και φυσικά, για να μην παρεξηγηθώ, ξέρω ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη.

Πάντως, ιδού ένα καλό παράδειγμα όπου ένα σχόλιο που μιλάει για το φεγγάρι κάνει και άλλους – διάβασα κάποιους να αναφέρονται σε σένα - να μιλήσουν για το φεγγάρι. Υπάρχει και μια παράλληλη κουβέντα, όπου αυτοί μιλούν για το δάχτυλο.

music freak είπε...

ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ: Μάρκος

Μιλάμε για το Μάρκο, ποτέ δε δάγκωσε κανέναν
τα μάτια του, τα μάτια του - αγαπούσαν αλλά φοβισμένα
οι ιδιοκτήτες του τον είχαν το μισό καιρό δεμένο, το μισό καιρό λυτό
ούτε κι αυτοί ήξεραν από το Μάρκο τι ζητούσαν
του 'ριχναν ξεροκόμματα για φαγητό - έγινε κλέφτης
τις νύχτες έσκιζε σακούλες σκουπιδιών

μια μέρα θα τον στέλνανε στο άσυλο
μετά κλαίγαμε, άλλαξαν γνώμη,
ξανά ο Μάρκος δεμένος - λυτός
συχνά του έδινα και γω κάτι
σκέφτηκα να τους τον πάρω αλλά δεν ήμουν σίγουρη
αν θα μπορούσα υπεύθυνα να τον αναλάβω

μια φορά τον είχα ανάγκη, πήγαμε μεγάλη βόλτα
μιλήσαμε τη γλώσσα των σκυλιών
τα μάτια , μιλάμε για τα μάτια του Μάρκου, τα μάτια του Μάρκου
τα χέρια που τον δηλητηρίασαν να πάθουν καρκίνο
είπαν οι ιδιοκτήτες του, μιλάμε για τα μάτια του Μάρκου
το πρωί εκείνο και σκοτωμένα ακόμα αγαπούσαν - αλλά φοβισμένα

γιατί, γιατί,
σήμερα που ο ήλιος με κινήσεις θεού - ηδονιστή -
τα φύλλα των δέντρων γυαλίζει απάνω στα παγκάκια
γιατί, γιατί ο Μάρκος να λείπει, γιατί να μην ζει
μιλάμε για ψέματα - οι ιδιοκτήτες του μπορούνε να κλαίνε εύκολα τα ίδια δάκρυα
τα καλοκαίρια... στα αναψυκτικά τους πιπιλάνε
στα αναψυκτικά μας τα βουτάνε αντί για παγάκια,

τα ίδια δάκρυα κάνουν αντιπαθητικά τα καλοκαίρια
τα δάκρυα των ιδιοκτητών που δεν ξέρουν τι ζητάνε
το ρόλο τους καλά τον παίζουν κι έτσι μας μπερδεύουν
κι έτσι μας πολεμάνε - το ρόλο τους καλά τον παίζουν
κι έτσι μας μπερδεύουν κι έτσι μας πολεμάνε

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
cyrus είπε...

Ήταν τόσο σαφή και συμπυκνωμένα το ποστ του κ. Δήμου και το σχόλιο της "παραγράφου" που μόνο ένα πράγμα μου απόμεινε να πω: Σε μόλις δύο εξάμηνα ιστορίας στο πανεπιστήμιο (ένα για την αρχαία και ένα για τον 19ο αιώνα) έμαθα όσα δεν είχα μάθει σε δώδεκα ολόκληρα χρόνια σχολείου. Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια παιδεία μας πάντοτε ήταν (και νομίζω πως παραμένει -- αν όχι, παρακαλώ να με διορθώσει κάποιος) προσανατολισμένη σε εθνικο-θρησκευτικά ιδεώδη που δεν δίνουν δεκάρα για καμιά "επιστημονική αλήθεια".

Πού είναι το σχολείο που, αντί για την επιφανειακή προγονολατρεία, θα προωθεί την κριτική σκέψη και τον διάλογο;

harrygreco είπε...

Οσο για το αναφερθεν μπουζουκι,ειναι σιγουρα απο το αραβικο μπαζουκ,που πρεπει να σημαινει κατι σαν " μακροστενο". Ειναι πιθανον η αγγλικη λεξη μπαζουκα για ενα ειδος ολμου να προερχεται απο το αραβικο μπαζουκ. Ειναι δηλ. πιθανο,μπουζουκι & μπαζουκα(ς) να εχουν την ιδια ριζα. Η αλλη εκδοχη για τον ολμο ειναι να προκειται για ηχοποιητη λεξη. Δυστυχως δεν εχουμε στο μπλογκ καρνταση να μας διαφωτισει.

music freak είπε...

ο harry είπε: "Δυστυχως δεν εχουμε στο μπλογκ καρνταση να μας διαφωτισει"

harry είσαι μικρασιάτης; Γιατί το καρντάσης είναι τούρκικο...

mickey είπε...

Η ιδέα του θανάτου πρέπει να απασχολεί πολύ τον οικοδεσπότη τώρα τελευταία - ίσως να είδε κάποιο σχετικό όνειρο. Δεν εξηγείται αλλιώς πως στα τρία τελευταία post ασχολείται με ...πτώματα: Ράτσες, φυλές, πανεπιστήμια, έθνη, επαναστάσεις...

Φυσικό είναι να υπάρχουν τσακωμοί και φαγωμάρες στα σχόλια. Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός (σωστός πόλεμος συμφερόντων) ανάμεσα στους ...νεκροθάφτες και τους ...ταριχευτές ;)

music freak είπε...

Η λέξη bazooka προέρχεται από τη λέξη kazoo, δηλαδή ένα μουσικό όργανο που δεν έχει σχέση με το μπουζούκι. Στην Wikipedia θα βρείτε περιγραφή και φωτογραφία:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kazoo

harrygreco είπε...

Να κλεισω (...για σημερα) με μια πολυ σημαντικη φραση,απο την 1η Εθνοσυνελευση στο αλβανοχωρι " Επιδαυρος ". Στο 1ο Συνταγμα λοιπον αναφερεται ο ορισμος του " Ελληνα ". "Ελληνες " ειναι οσοι εντος της επικρατειας μιλουν ελληνικα & πιστευουν σε Χριστο. Αρα,ειμαστε εθνος γλωσσικο & θρησκευτικο. Η εξισωση " Ελληνας " = αρχαιος & χριστιανος =ορθοδοξος ειναι αντιστοιχα ο...γραικικος ναζισμος & ο θρησκευτικος φασισμος. Αρα...Ελλας Ελληνοφωνων Χριστιανων...

remalion είπε...

MΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ
ΝΙΚΟ ΔΗΜΟΥ
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

glenn είπε...

Είπες harry: "Αρα,ειμαστε εθνος γλωσσικο & θρησκευτικο"

Σε εκείνο το κείμενο έχει και παρακάτω. Αλλά κρατάς αυτά που βολεύουν το μοντελάκι σου. Περιμένω να το πεις μονάχος σου.

roulakarp είπε...

Εχω κάποιες ενστάσεις κύριε Δήμου:

Επίσημα η Οθομανική αυτοκρατορία είχε υπό την προστασία το πατριαρχείο και δεν ενδιαφερόταν για θέματα θρησκείας.

Αλλά, πώς είναι δυνατόν να επισφραγίζεται με ένα μαρτυρικό θάνατο του πατριάρχη του ίδιου αυτού ο οποίος αφόρισε την επανάσταση στις παραδουνάβιες ηγεμονίες και τον Υψηλάντη; Μήπως έπρεπε να προστατευτούν από το Τούρκικο γιαταγάνι, ο άμαχος πληθυσμός της Κωσταντινούπολης;

Πλήθος νεομαρτύρων π.χ. η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία της οικογενείας Μπενιζέλου με μεγάλη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση μαρτύρησε .

Το κρυφό σχολειό δεν ήταν ένας επίσημος θεσμός αλλά οπωσδήποτε κάποιοι ανώνυμοι και άσημοι απλοικοί παπάδες και καλόγεροι θα μάθαιναν στα Ελληνόπουλα μερικά κολυβογράμματα ή μερικούς ύμνους και τη γλώσσα , κρυφά από τον Τούρκο δυνάστη ο οποίος σίγουρα θα αγνοούσε την επίσημη προστασία από τον Σουλτάνο.

Το παιδομάζωμα, η μελλοντικοί Γεννίτσαροι , ο Παπαφλέσσας , ο Διονύσιος φιλόσοφος ή Σκυλόσοφος και το γδάρσιμό του , η μοναδικοί στα ιστορικά φαινόμενα ομαδικοί χοροί-αυτοκτονίες Ζαλόγγου , Αραπίτσας , επιβεβαιώνουν τον Τούρκο Δυνάστη που σίγουρα ένιωθε τους υπόδουλους Γκιαούρηδες.

Ο σαμουήλ στο Κούγγι, ο Διάκος, κλπ ο νεαρός Γεώργιος ο εξ' Ιωαννίνων , είναι μερικά από τα δείγματα που επισφράγισαν με το μαρτυρικό τέλος τους την καταδίωξη από τους Οθωμανούς.

anathrika είπε...

(Αφορμή κυρίως το σχόλιο της paragrafos,9:09 μμ.
Γράφει αναμφισβήτως όμορφα η καλή παράγραφος. Και δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω μαζί της. Άλλωστε γράφει με ευαισθησία κι αυτό σίγουρα αφοπλίζει.

Αγαπητοί φίλοι δεν κατέχω τις καινούργιες πηγές της ιστορίας οι οποίες ξεσκεπάζουν τις παλαιότερες και καταδεικνύουν την ...αληθινή αλήθεια. Ομολογώ ότι αυτά περί ανύπαρκτου κρυφού σχολειού και άλλα τα οποία είχαμε για δεδομένα, τα μαθαίνω και μου συμβαίνει αυτό που η παράγραφος ονομάζει "θλίψη γνώσης".
Πώς είμαστε όμως τόσο σίγουροι για τα καινούργια δεδομένα; Ποιες είναι τελοσπάντων αυτές οι πηγές; Τι είναι που τις κάνει έγκυρες;
Εδώ οι επιστημονικές γνώμες διχάζονται για τόσα θέματα,(ανακαλύπτει κάτι ένας αρχαιολόγος και άλλοι σπεύδουν να τον φάνε βλ. Ανδρόνικος), εδώ υπάρχουν τόσα ερωτηματικά για την νεότερη και νεότατη ιστορία του κόσμου.

...Αλλά και οι ερωτήσεις μου δεν με ικανοποιούν. Αντιλαμβάνομαι ότι κάτι άλλο με τρώει και δεν το έχω ακόμα συλλάβει σε λέξεις.

Θα έλεγα λοιπόν να κρατήσουμε στην καρδιά μας τα νήματα που μας ενώνουν με τις ιστορίες που μας μεγάλωναν οι φωνές της γιαγιάς και της μητέρας. Δεν χρειάζεται τίποτα να ξεριζωθεί. Η καρδιά του ανθρώπου έχει πολλές πεδιάδες...
Και η καινούργια γνώση είναι καλοδεχούμενη αρκεί να μη χλευάζει, να μην σαρκάζει αυτό που προσπερνά.
Αν όμως,από την άλλη, είμαστε θύματα μιας εξ' ολοκλήρου διαστρεβλωμένης αντίληψης της ιστορίας; Τι να πω... Πού να πιστέψω δηλ. και ποιον;
Θα ...προτιμήσω τις ιστορίες της γιαγιάς...:)) Έβλαψε κανέναν η ψιλή φωνή της όταν μου έλεγε το
"φεγγαράκι μου λαμπρό..." έβλαψε πουθενά η βελούδινη γλυκιά φωνή της μητέρας μου όταν μου διηγότανε
τους αρχαίους μύθους και τα ευτράπελα του Καραϊσκάκη, (του γνωστού...γυφτοαλβανογραικού -κατά h.)ή για την παλληκαριά του Αθ. Διάκου κλπ κλπ;

Και μια τελευταί απορία: Έχουν άραγε όλοι οι λαοί τέτοια ανάγκη ξεμπροστιάσματος του εαυτού τους;

(Μπορεί το σχόλιό μου να ήτανε ένα συναισθηματικό ή αφελές ατόπημα στην όλη συζήτηση. Απολογούμαι τότε.)

polyester είπε...

Προτείνω να σταματήσουμε το κοσκίνισμα των κρυφών σχολιών και των διάκων και να επικεντρωθούμε στο ότι πρέπει να τιμάμε την απελευθέρωση/απαλλαγή από τον οθωμανικό ζυγό με κάποιο τρόπο. Τίποτα σ' αυτόν τον κόσμο δεν έχει καθαρές διαχωριστικές γραμμές.

harrygreco είπε...

Ειπα να φυγω...δεν ξερω αν υπαρχει συνεχεια στον ορισμο του " ελληνα ". Παντως επιβεβαιωνεται οτι οι γυναικες ειναι μεν πιο σοφτ στο υφος αλλα δεξιοτερα των ανδρων.

anathrika είπε...

Ξέχασα να αναφέρω τον ilaro που το σχόλιό του μου άρεσε, όπως επίσης και την hra. (Και δεν εννοώ την όποια προσωπική "επίθεση").
Αλλά και άλλοι καλοί φίλοι που κατάθεσαν τον προβληματισμό τους (badlydrawnboy κ.ά)

Draminos είπε...

Το ότι την ιστορία της επανάστασης του 21 μας τη διδάξανε σαν μυθιστόρημα είναι σίγουρο. Κατά τον ιστορικό Γιάννη Κορδάτο ξεκίνησε στις 11/2/1821. Οσο για τη φιλική εταιρεία μας αναφέρουν 3 ονόματα και αυτό ήταν όλο. Στο http://www.grandlodge.gr/epifaneis.html βλέπουμε ότι πολλοί του 1821 ήταν μασόνοι.

Απορία τώρα και αν γνωρίζει κανείς ας με πληροφορήσει σχετικά: Η ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας όπως γράφτηκε από τους Τούρκους υπάρχει μεταφρασμένη στα ελληνικά; και αν όχι γιατί άραγε;

remalion είπε...

anathrika

Έχουν άραγε όλοι οι λαοί τέτοια ανάγκη ξεμπροστιάσματος του εαυτού τους;
απ

Έχουν άραγε όλοι οι λαοί
'προστατες' της παιδειας ........ιεραρχες?

polyester είπε...

Όχι ρεμάλιον η παιδεία δεν θέλει προστάτες ιεράρχες. Και δεν θέλει καμία θρησκεία και ιδεολογία καθοδηγητή. Αλλά τότε ΕΤΣΙ ΗΤΑΝΕ. Ήταν ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΤΟΤΕ! Wash your brain!

remalion είπε...

Αλλά τότε ΕΤΣΙ ΗΤΑΝΕ. Ήταν ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΤΟΤΕ! Wash your brain!

δηλαδη τωρα δεν γιορταζουν στις 31 ιανουαριου με σχολικη εορτη και αργια τους προστατες της παιδειας 3 ιεραρχες?:)
ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ
συ ειπας

polyester είπε...

remalion είπαμε να γίνει οικομικότερη διαχείρηση των αργιών. Και επίσης θα ήταν καλό να συζητηθεί επιτέλους τι αξίζει να εορτάζεται και τι όχι. Ένα όμως είναι σίγουρο: η μοίρα ενός λαού δεν είναι καλειδοσκόπιο που αλλάζει χρώματα όπως τη γυρίσεις...
Και ωραία πες να καταργηθεί η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου. Και να διατηρηθεί η 17η Νοέμβρη; Ή να θεσπιστεί τι ακριβώς; Τι προτείνεις εσύ;

remalion είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
glenn είπε...

Αφού λοιπόν ο harry το κάνει ... γαργάρα, ας το πω εγώ.

Η Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου συνήλθε στις 20 Δεκεµβρίου του 1821, ως «η πρώτη ελευθέρα Συνέλευσις των Ελλήνων ως Έθνους µετά είκοσι δύο αιώνες». 22 αιώνες πριν από το 1821 είναι στο 380 π. Επομένως αυτοί που το είπαν, δεν θεωρούσαν ελεύθερη την περίοδο της μακεδονικής κυριαρχίας στην Ελλάδα, ούτε καν τη Θηβαϊκή ηγεμονία. Το κομμάτι μέχρι το 371 (Λεύκτρα) το βάζω μέσα.
Απ' τη στιγμή που μιλάνε για συνέλευση έθνους μετά τόσα χρόνια, εννοείται πως στο μυαλό τους δεν έχουν κάτι που ξεπήδησε απ' το πουθενά, αλλά παρουσιάζει κάποιου είδους συνέχεια που εκείνοι την είχαν υπ' όψη τους, αντίθετα με κάποιους εδώ μέσα που με τα ανόητα μοντέλα τους απαξιώνουν.

cyrus είπε...

Για το μπουζούκι: ψάξτε και λίγο το ρημάδι το ίντερνετ βρε παιδιά...

harrygreco είπε...

Λογω εθνογενετικου αυτοματισμου,ενα μερος των γραικων πιστευε οτι ειναι αρχαιοι, οπως ο εβραιογραικος Κοραης,αλλοι οτι ειναι βυζαντινοι,αλλοι οτι ειναι νεωτερο εθνος. Ο ορισμος του " ελληνα ",ακομα & κουλτουριαρικα να το παμε με εννοιες συνταγματικου δικαιου υπερτερει της αντιληψης ελληνας=αρχαιος. Και ντε γιουρε & ντε φακτο ισχυει η αντιληψη ελληνας =ελληνοφωνος χριστιανος. Μακαρι να ζησουμε αλλα 50 χρονια,να δουμε τη ...Γραικια των 3 εκ. Τουρκων & οποιος τολμαει ας παραστησει τον απογονο αλεκου.

Ανώνυμος είπε...

ρε τέτοιοι
μιλάτε για πανεπιστήμια
να σοβαρευτείτε
διαπιστώνοντας
ως εξής:
μας κυβέρνησε ο Μητσοτάκης - αυτοί που τον αναδείξαμε αυτοί είμαστε!
λέτε για παιδείες και πανεπιστήμια. μα πόσο μαλάκες μπορείτε να είσαστε.
δηάδή: υπουργός παιδείας ο παπανδρέου γιωργάκης και επόμενος πρωθυπουργός.

ο κύριος κύριος Δήμου μιλάει για το αληθές σαν να μην έχουν διέλθει 1000 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. η πρόσφατη ελληνική ιστορία του ελληνικού μας εθνικού κράτους...δεν υπήρξε. ξέρουμε τους απελευθερωτές που υποστήριξαν και υποστηρίχθηκαν από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής. ποιος κρατούσε τα αγγλικά και μετά τα αμερικανικά μπόσικα στην ελλάδα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, δεν μας αφορά...δεν υπήρξαν. πασοκ είμαστε όλοι ωμού και υπάρχουμε για να βλέπουμε τον εγγονό του Κωλόγερου της Δημοκρατίας να μας λέει ότι έχει λάπτοπ...και τα άλλα ντούκου-ντούκου μηχανάκια να μας λένε ότι ο υιός του υιού παπατζή ήταν καλός δημαγωγός και γι' αυτό και μόνο γι' αυτό... πρέπει...ο γιωργάκης...ο γιωργάκης πρέπει τι να..ο γιωργάκης...πρέπει... να μας κυβερνήσει...και να μας διακυβερνήσει...και παραπονιούνται κάτι αγράμματοι πολιτικοί ότι έχει απαξιωθεί η πολιτική...και...όπως πάντα...οι νέοι...που έχουν στρέψει τα τέτοια τους...και έχουν στραφεί αλλού...οι νέοι...οι νέοι μπροστά...επειδή οι γονείς τους ανέκαθεν ήτουνε φαντάσματα ψηφίζοντας...κβαντικώς τηλεταφερόμενοι...το 81, αλλαγή...

εθνικόν το αληθές τώρα...στο προτεκτοράτο παιδιά...εθνικόν το αληθές στο προτεκτοράτο που οι ξένες νηστικές υπηρεσίες αποφασίζουν να παρακολουθούν χωρίς να ρωτούν τις νεοελληνικές αντίστοιχες υπηρεσίες...

nd: αυτά που υπάρχουν σήμερα έχουν ξεπεράσει την παραδοσιακή αναζήτηση για την ανύπαρκτη άλλωστε εθνική αλήθεια.

Γκομενάκια; Συμφωνούμε;

New Kid On The Blog είπε...

@anatrhika από την Κύπρο,
αυτό που λες είναι λίγο γλυκό λίγο μελό και συνάμα πολύ επικινδυνο.
Ο γιος μου είναι 4 χρονών. Χθες έμαθα ότι το νηπιαγωγείο, τους πήγε εκδρομή. Φαντάστηκα ότι θα τους πήγανε σε κανένα πάρκο, σε καμιά παραλία, ε τελος πάντων αν ήταν εκπαιδευτική εκδρομή λέω θα πήγανε να δουν τον αλευρόμυλο ή το ελεοτριβείο.
Η εκδρομή ήταν στα ..φυλακισμένα μνήματα των ηρώων του 1955! Το εκπαιδευτικό μας σύστημα πήρε 4 χρονών αγγελούδια να τους δείξει τάφους,νεκρούς, κρεμάλες και άλλα μακάβρια δια να γνωρίσουν την ιστορία τους και να μάθουν τι λιοντάρια είμαστε εμείς οι έλληνες!!!
Το παιδί όπως ήταν φυσιολογικό δεν κοιμήθηκε το βράδυ. Τα είχα πάρει στο κρανίο.
Την άλλη μέρα μόνο μια φράση μου ερχόταν στο μυαλό :"γα.ω τις παρελάσεις σας, τα κρυφά σας σχολειά, τους εθνικισμούς σας, τις σημαίες σας και τα γουρουνίσια μυαλά σας. Φτάνει! Μας έχετε γ..μησει τα μυαλά εμάς όταν είμασταν πιτσιρίκια, αφήστε τουλάχιστον τα παιδιά μας να ζήσουν!

remalion είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
glenn είπε...

Ο Κοραής δεν ήταν στην Επίδαυρο. Το κείμενο το υπέγραψαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Το γνωστό ρητό για την υπογραφή ίσχυε και τότε.

anathrika είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
harrygreco είπε...

Οι κυπριοι κατα πλειονοτητα ειναι πολυ πιο φασιστες απο εμας,αλλα & κρυφοι αντιγραικοι. Ευτυχως ο καλος θεος τους εφερε 55 εκ Τουρκους στα 60 χλμ. & το μελλον προβλεπεται λαμπρο. Οι Τουρκοι ειναι η ...νεμεση του " ελληνισμου " . Οσο για τον Κοραη,δεν ειπα οτι πηγε Επιδαυρο. Ο σαφης ορισμος του " ελληνα " στο κειμενο ειναι δικαιακα υπερτερος της αναφορας στο παρελθον. Κατα το τωρινο διεθνες δικαιο,γραικος ειναι οποιος νιωθει οτι ειναι τετοιος. Αν καποιος ομως νοιωθει οτι ειναι αρχαιος,εμπιπτει στην ιδια κατηγορια με ιταλους που πιστευουν οτι ειναι ρωμαιοι & γερμανους που πιστευουν οτι ειναι αρεια φυλη. Δεν απαγορευεται απο το Δικαιο τετοια πιστη,ομως πολιτικα καταδιωκεται σαν...νεοφασισμος & νεοναζισμος. Να αποφανθει η ανθρωποτητα αν οι ιταλοι ειναι ρωμαιοι,οι γερμανοι αρειοι & εμεις αρχαιοι. Συνεχιζουμε αυριο.

Finteias είπε...

Λίγες σκέψεις και ερωτήματα για το αμφιλεγόμενο θέμα της συμμετοχής της εκκλησίας στην επανάσταση.

Κυρίως προς αυτούς που υποστηρίζουν ότι έφτασαν σε μια τελεσίδικη θέση για την αντίθετη στάση της εκκλησίας προς την έναρξη του ένοπλου αγώνα αναφέρω τα παρακάτω σημεία για σκέψη και συζήτηση.

1. Η ύπαρξη ιερέων στη φιλική εταιρία, ο στόχος της οποίας ήταν ο ένοπλος αγώνας.

2. Οι λεγόμενοι νεομάρτυρες. Θα μπορούσε ένας συνεργάτης του κατακτητή και μάλιστα υπέρμαχος της υποταγής σ’ αυτόν να απαγχονίζεται, να βασανίζεται, να εκτελείται;


3. Ο αφορισμός του Υψηλάντη. Θα μπορούσε να εκληφθεί ως αναγκαία σύνεση ή ακόμα και τέχνασμα;
Οι παρακάτω σκέψεις συνηγορούν υπέρ αυτής της υποθέσεως:
Η φιλική εταιρία διαφύλαγε πολύ καλά το μυστικό της ύπαρξής της. Ο λόγος ήταν η γνωστή θηριωδία του σουλτάνου κατά παντός στην περίπτωση που έβγαινε στην επιφάνεια υπόνοια περί ένοπλου αγώνα. Οι μαζικές εξοντώσεις χαρακτήριζαν περισσότερο την τακτική του σουλτάνου, παρά η ευστοχία.

Τα αποτυχημένα επαναστατικά κινήματα του παρελθόντος που είχαν ως αποτέλεσμα την αιματοχυσία και την υπέρμετρη εκδίκηση της Πύλης ήταν μια κακή και μακρά εμπειρία. Η σύνεση είχε (έπρεπε) σοβαρή θέση στο νου ενός πρωτοκαθήμενου μετά από μακροχρόνια εμπειρία (πρόσφατη περίπτωση για τότε: το κίνημα του Δασκαλογιάννη στην Κρήτη).

4. Δεν ήταν μόνο η εκκλησία που εκδήλωσε μια αρχική αντίθετη θέση με την ιδέα του ένοπλου αγώνα. Ο Σπυρίδων Τρικούπης αναφέρει την απάντηση του Καποδίστρια στον απεσταλμένο του Μαυρομιχάλη Καμαρινό για την ιδέα του ένοπλου αγώνα:

Ο Καποδίστριας, αναγνώσας τα γράμματα, δεν εδίστασε και τον Καμαρινόν να ειδοποιήση και τον Μαυρομιχάλην δι’αυτού εγγράφως να βεβαιώση, ότι ούτε ο αυτοκράτωρ ούτε αυτός ενείχοντο εις τα επαναστατικά σχέδια, ουδέ τα ενέκριναν.

5.Οι μαρτυρίες αγωνιστών όπως ο Κολοκοτρώνης και ο Μακρυγιάννης (ιδίως αυτός) όπου φαίνεται η σύνδεση κλήρου και λαού στην υπόθεση της επανάστασης.

6. Ο Γρηγόρης Δικαίος (Παπαφλέσσας). Πολλά αρνητικά μπορούν να συσσωρευθούν γύρω από το όνομά του. Το παιχνίδι με τους Κουντουριώτη και Μαυροκορδάτο, η φυλάκιση του Κολοκοτρώνη και η γενικότερη αρχομανία του. Η προεπαναστατική του φλόγα όμως είναι αναμφισβήτητη. Τίθεται θέμα αντίθετης θέσης για την έναρξη της επανάστασης;

7. Πολλοί από αυτούς που διαπλάθουν τη λεγόμενη κοινή γνώμη και εξέφρασαν αρνητικές γνώμες για τον ρόλο της εκκλησίας στην επανάσταση δεν ήταν ιστορικοί (Σκαρίμπας, Πλωρίτης), με βασική εξαίρεση φυσικά τον Γ. Κορδάτο, η θέση και η μεθοδολογία του οποίου δεν ακολουθείται από όλους τους ιστορικούς.

Σχετικά με την σύνδεση του έθνους με την αλήθεια δεν θα διαφωνήσω. Μακάρι να ακολουθούμε όλοι αυτή την προτροπή. Είναι καλό και για το έθνος και για την αλήθεια.

Κάπως αργοπορημένο το σχόλιό μου σε ό,τι αφορά την ώρα υποβολής. Δύσκολη ώρα για ερωτήματα.

anathrika είπε...

New kid on...

Δεν ξέρω ίσως και νά'χεις δίκιο. Εννοώ όσον αφορά το μελό...
Όσον αφορά το "επικίνδυνο" γιατί; Δεν κατέχω πίστεψέ με καμία θέση από την οποία να μπορώ να μανιπουλάρω κάτι. Και αν κατείχα να είσαι σίγουρος ότι θα κρατούσα για τον εαυτό μου τις ιδέες μου.

Και γιατί να είναι πιο επικίνδυνες οι προσωπικές μου σκέψεις από τις δικές σου. Εγώ ας πούμε στα παιδιά μου προσέχω πολύ τι θα πω. Ούτε για το '55 τους έχω μιλήσει (αν και εγώ μπορεί -ως μελό που είμαι)να συγκινούμαι με τον αγώνα, ούτε
για πάτρια εδάφη. Και μια φορά που στα λόγια του γιού μου έπιασα κάτι
σαν αιχμή εναντίον των Τούρκων, στεναχωρήθηκα και του μίλησα για έναν κόσμο καλύτερο που θα φτιάξουν αυτά χωρίς τις παλιές έχθρες.

Αλλά γενικά δεν μου αρέσει να κάνω κυρήγματα. Κοιτώ να μαθαίνω από τα παιδιά μου κι αν είναι ν' αγγίξω θέματα που μπορεί να τα επηρεάσει γίνομαι φειδωλή στις λέξεις, κι όσο γίνεται πιο διακριτική.

Δεν ξέρω τώρα με σένα. Είσαι τόσο προσεχτικός και με άλλες καταστάσεις τραυματικές για το παιδί; Μακάρι.
Εγώ μαζί σου. Διαφωνώ γενικά με ότι έχει να κάνει με επηρεασμό ενός παιδικού μυαλού και ψυχής!

Σε παρακαλώ μην προσάπτεις εύκολα χαρακτηρισμούς. Το "επικίνδυνο"
είναι επικίνδυνη λέξη.

anathrika είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

anathrika: εσύ θες να μου την πέσεις για να με δαγκάσεις, επειδή ζουλεύεις τα νιάτα μου και τη δροσιά μου. μη γένοιτο.

christoforos είπε...

8 Σχόλια και 1 Aπορία

1. Από αναλυτική άποψη τα έθνη και οι εθνικισμοί προηγούνται των εθνικών κρατών.
2. Αν κατάλαβα καλά το ποστ, με αφορμή την ελληνική εθνική επέτειο, κάνει λόγο για υπέρβαση των εθνικισμών γενικώς όχι απλώς του ελληνικού.
Κατά συνέπεια θα πρέπει να επιτεθούν στον κύριο Δήμου και πολίτες άλλων εθνικοτήτων λ.χ. Γερμανοί, Άγγλοι, Αμερικάνοι των ηνωμένων πολιτειών κοκ.
3. Σχετικά με το σχόλιο του Τριάντη που παράθεσε κάποιος, αλλά και για όσους συμμερίζονται αυτή τη στάση, κάνω την εξής απλή ερώτηση: γιατί νιώθουν άβολα όταν κάποιος αμφισβητεί τη ΛΟΓΙΚΗ της εθνικής τους συνείδησης;
4. Στα σχόλια περί θρησκείας και έθνους: πρόκειται για δύο ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικά πράγματα. Κάντε ένα πείραμα και δείτε στο χάρτη τις μουσουλμανικές χώρες: αποτελούν όλες τους ένα έθνος; Προχωρήστε το λίγο περισσότερο: πώς εξηγούνται δύο τελείως διαφορετικά θρησκεύματα στο ίδιο εθνικό κράτος λ.χ. στη Νότια ή τη Βόρεια Κορέα; Αλήθεια, γιατί έχουμε δύο Κορέες αφού κορεάτες ζουν και νότια και βόρεια;
5. Θαυμάζω το έργο του Παπαρρηγόπουλου αλλά δεν νομίζω ότι συγκρίνεται με αυτό του H. Pirenne. Πρόθυμα θα άκουγα τις αντιρρήσεις σας.
6. Και στα εγκλήματα των ελλήνων ας προστεθούν και εκείνα των Κυπρίων εν χριστώ αδελφών στη δεκαετία του εξήντα (που έκλειναν σε θύλακες τους τούρκους-κύπριους για αποφυγή επεισοδίων...α,ξέχασα τότε τα τείχη ήταν της μόδας).
7. Η αγάπη μας για το έθνος μοιάζει πολύ με την καμπάνα της Φιλαδέλφιας: κάνει τα νεύρα μας σμπαράλια. Να δούμε πότε θα την βάλουμε και εμείς στο μουσείο.
8. Για τα παραμύθια τύπου κρυφού σχολείου θα πρότεινα ένα άλλο, επίσης απλό, νοητικό πείραμα: ξυπνήστε νωρίς το πρωί και θαυμάστε την ανατολή του ηλίου. Ψιθυρίστε ίσως και τους στίχους της Ντίκινσον. Θα δείτε τον ήλιο να ξεμυτίζει από κάποιο συγκεκριμένο σημείο του ορίζοντα και στη συνέχεια να ανεβαίνει στον ουράνιο θόλο. Αν έχετε το κουράγιο παρακολουθήστε την κίνησή του μέχρι τη δύση του. Η πρώτη σας εντύπωση είναι ότι ο ήλιος κινείται. Μια δεύτερη σκέψη θα σας διόρθωνε αμέσως: η γη είναι αυτή που κινείται όχι ο ήλιος. Η περιστροφή γύρω από τον άξονά της είναι αυτή που δίνει την εντύπωση της κίνησης των ουράνιων σωμάτων. Θέλω να πω πολύ απλά ότι το προφανές δεν είναι πάντα και το αληθές. Μπορεί σήμερα να ορίζουμε την ταυτότητά μας με τα κριτήρια του θρησκεύματος και της γλώσσας αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό γινόταν πάντοτε έτσι.


Θεωρώ ότι τα παραπάνω είναι ό,τι πιο αντι-εθνικό μπορεί να ισχυριστεί κανείς. Μοιάζουν με λόγια υστερικού;

apousia είπε...

@σαλτάρω που έγινες music freak
Για να ειπωθεί σωστά,το όνομα Μάρκος,πρέπει ν'ακούγεται ταυτόχρονα κάτι ''σαν τρίξιμο φωτιάς''.
Δεν έχεις τη δυνατότητα να το προφέρεις,δεν θα μπορούσες να την έχεις..
Συγγνώμη απ'όλους σας κι από τον οικοδεσπότη-όταν ξυπνήσει το πρωί-
για το άσχετο σχόλιο,συγγνώμη.

Finteias είπε...

@ apousia

Καλησπέρα Απουσία

glenn είπε...

"Ο σαφης ορισμος του " ελληνα " στο κειμενο ειναι δικαιακα υπερτερος της αναφορας στο παρελθον."

Μα εδώ είναι το θέμα. Γιατί έκαναν αναφορά στο παρελθόν, με τέτοια φράση, με τέτοια σιγουριά και σε τέτοιο τόνο; Ποιούς εννούσαν; Τους Ελ του Λιακόπουλου με τα τεριρέμ;

christoforos είπε...

Και επειδή ορισμένοι αγαπούν την ποίηση της Ντίκινσον το ποίημα στο οποίο αναφέρθηκα (από καρδιάς):
318
I'll tell you how the Sun rose-
A Ribbon at a time-
The Steeples swam in Amethyst-
The hills untied their bonnets
The news, like Squirrels, ran-
The Bobolinks-begun-
Then I said softly to myself-
"That must have been the sun"!
But how he set- I know not-
There seemed a purple stile
That little Yellow boys and girls
Were climbing all the while-
Till when they reached the other side,
A Dominie in Gray-
Put gently up the evening Bars-
And led the flock away-(ψέματα, η στίξη και τα ορθογραφικά μου με ανάγκασαν να ανατρέξω στο κείμενο..)

half-blood_phoenix είπε...

Το θέμα της επετείου δεν είναι ή δεν θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να είναι αν υπήρξε η 25 Μαρτίου (ως ημερομηνία) , αν υπήρξε το κρυφό σχολειό ή αν είναι δείγμα εθνικισμού ο εορτασμός των επετείων αυτών ή όχι. Επίσης σίγουρα το νόημα δεν είναι το να αρχίσει ο καθένας να κολλάει στους υπόλοιπους ταμπέλες που γράφουν πάνω τους εθνικιστής , εθνικόφρονας , αναρχικός ή οτιδήποτε άλλο προσπαθώντας να αποδείξει ότι κατανοεί το νόημα της επετείου καλύτερα από τους υπόλοιπους. Για μένα το νόημα κάθε εθνικής επετείου κάθε έθνους-κράτους είναι απλό. Στην περίπτωση μας είναι ότι άνθρωποι , άγνωστοι και ανώνυμοι, Τούρκοι και Έλληνες , το χειρότερο όλων, νέα παιδία, πέθαναν . Πάνω στα πτώματα οι ζωντανοί (εμείς) στήνουν χορό! Ο καθένας το δικό του χορό! Το μόνο νόημα είναι ότι άνθρωποι έδωσαν ότι περισσότερο μπορούσαν , την ζωή τους , για μια ιδέα. Το αν ήταν αληθινή ή κάλπικη η ιδέα , ή το αν είχαν ή όχι την παραμικρή ιδέα για τον πραγματικό λόγο που πολεμούσαν δεν μειώνει το μέγεθος και την αξία της θυσίας τους. Κάθε επέτειος είναι ημέρα μνήμης στους νεκρούς κάθε πλευράς που πήρε μέρος στις μάχες και μια υπενθύμιση πως ο πόλεμος και το αίμα δεν αποτελούν λύση σε κανένα πρόβλημα.

remalion είπε...

Στα σχόλια περί θρησκείας και έθνους: πρόκειται για δύο ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικά πράγματα.

ΓΙΑ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙς ΑΥΤΟ
ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΜΕ ΟΜΙΛΙΤΗ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ.ΜΠΡΡΡΡΡΡΡ
ΣΕ ΚΛΑΙΝΕ ΟΙ ΡΕΓΓΕΣ ΜΕΤΑ

Ανώνυμος είπε...

apousia:
εγώ είμαι αγόρι. αρσενικό και θεϊκό. εσύ τώρα τι είσαι...μία θεόχαζη που επιθυμεί να επιβουλευτεί ό,τι δεν μπορεί να δημιουργήσει ή να φτάσει. μη γένοιτο επίσης.

παύλα

δεν σας θέλω... τρελές κι αδέσποτες του αέρος που θα ψοφήσετε αν δεν γευματίσετε τα μυαλά μου οξινισμένα με λεμόνια και με τα υγρά σας αλμυρισμένα. βρείτε λεμονόκουπες στα σκουπίδια και γίνετε μαζί τους ολόκληρα. απέχω.

remalion είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Grecopean είπε...

"Η γενική εικόνα ενός συντελεσμένου έθνους χρειάζεται την ιστορική της εξήγηση, γιατί κανένας πλέον σοβαρός μελετητής δεν ικανοποιείται με αντιλήψεις που παρουσίαζαν το έθνος ως κάποια υπερβατή οντότητα δεδομένη από τα πριν, εκτός τόπου και χρόνου, έκφραση μιας φυλής ή, το πολύ, ενός συνόλου συγγενικών φύλων, ή ενός μεταφυσικού «λαϊκού πνεύματος», μιας «ψυχής». Ούτε αρκείται στη διαπίστωση ότι το βασικό χαρακτηριστικό της εθνικής ενότητας είναι η κοινή βούληση των ατόμων που το απαρτίζουν. Η δημιουργία της κοινής αυτής βούλησης υπακούει σε κάποια ιστορική νομοτέλεια και βρίσκεται σε στενή εξάρτηση με τους κοινωνικούς παράγοντες που κινούν την ιστορία."

Προτείνω ανεπιφύλακτα Σβορώνο.
Για να λυθούν μερικές απορίες σχετικά με τη προέλευση του σύγχρονου ελληνικού έθνους.

apousia είπε...

@σαλτάρω
Μην πιέζεσαι κι άλλο,αρκετά συμπλέγματα έχεις..
Καλή σου νύχτα,για πάντα!

Ανώνυμος είπε...

πάρε και τα πράγματα σου και δρόμο να αφήσεις και δρόμο να πάρεις...και πριν μας αδειάσεις τη ράβδο να πεταχτείς και στο μπάνιο να μαζέψεις καμιά μουνότριχα, γιατί εμένα η μάνα μου δεν θα καθαρίσει τα λερωμένα τ' άπλυτά σου ποτέ.

Mike Bouts είπε...

Κ. Δήμου, είναι νομίζω χρήσιμο να αναφέρετε τις πηγές σας σχετικά με την επανάσταση του ’21 (π.χ. μελέτες διακεκριμένων ερευνητών).

Δεν το ζητώ λόγω αμφισβήτησης των λεγομένων σας, αλλά για να δοθεί η ευκαιρία πληρέστερης ενημέρωσης σε όσους (σαν και εμένα) δεν έτυχε μέχρι τώρα να εμβαθύνουν στο θέμα και απλώς ακούν διάφορα από διάφορες κατευθύνσεις.

Όποιος άλλος γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο στην βιβλιογραφία παρακαλώ να το αναφέρει.

Ανώνυμος είπε...

ένας λύκος ουρλιάζει πένθιμα στον Μαζωνάκη της Σκάλας:

μετράω τις νύχτες που έμεινα μονάχος
μ' ένα μπουκάλι αγκαλιά για συνοδό
πεδίο μάχης είναι όλα άνω κάτω
το δίκιο είναι με το μέρος μου θαρρώ

paragrafos είπε...

O Aπρίλης με τον Έρωτα χορεύουν και γελούνε,
Kι’ όσ’ άνθια βγαίνουν και καρποί τόσ’ άρματα σε κλειούνε.

Λευκό βουνάκι πρόβατα κινούμενο βελάζει,
Kαι μες στη θάλασσα βαθιά ξαναπετιέται πάλι,
Kι’ ολόλευκο εσύσμιξε με τ’ ουρανού τα κάλλη.
Kαι μες στης λίμνης τα νερά, όπ’ έφθασε μ’ ασπούδα,
Έπαιξε με τον ίσκιο της γαλάζια πεταλούδα,
Που ευώδιασε τον ύπνο της μέσα στον άγριο κρίνο·
Tο σκουληκάκι βρίσκεται σ’ ώρα γλυκιά κι’ εκείνο.
Mάγεμα η φύσις κι’ όνειρο στην ομορφιά και χάρη,
H μαύρη πέτρα ολόχρυση και το ξερό χορτάρι·
Mε χίλιες βρύσες χύνεται, με χίλιες γλώσσες κραίνει·
Όποιος πεθάνη σήμερα χίλιες φορές πεθαίνει.


-----------------------

Καλημέρα σας

Παράγραφος

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα!

Μετά τις 8 θα είμαι στο MEGA - θέμα το σημερινό μας.

Όσοι είναι ξύπνιοι και δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν...

Mike Bouts said...
Κ. Δήμου, είναι νομίζω χρήσιμο να αναφέρετε τις πηγές σας σχετικά με την επανάσταση του ’21 (π.χ. μελέτες διακεκριμένων ερευνητών).

Μα έδωσα βιβλιογραφία και μέσα στο post και στα σχόλια.

epikairos είπε...

Τώρα μάλιστα. Κριτική ενάντια στην εκκλησία βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα. Έτσι έχει πολύ περισσότερο νόημα αγαπητέ Δήμου από παλαιότερες κριτικές σου που εστιάζονται σε εντελώς υποκειμενικά κριτήρια.

hem είπε...

από άτομο που η μητέρα του σπούδασε ιστορία στο εξωτερικό έμαθα ότι η επανάσταση που έγινε ήταν μεταξύ όχι τούρκων και ελλήνων και αλβανών. αλλά μεταξύ πλούσιων και φτωχών. γιαυτό όσοι περνούσαν καλά με την εκμετάλλευση έλληνες αντιστάθηκαν στην εξέγερση . από τότε που το έμαθα αυτό κατάλαβα ότι αυτά που μας κρύβουν είναι όλα ψέμματα. εγώ στην νέα μου ταυτότητα γράφω χριστιανός ορθόδοξος, διότι οι υπάρχουν τόσες πολλές θρησκευτικές αργίες. η θρησκεία είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του καπιταλισμού.και θεωρητικά και πρακτικά.

mickey είπε...

Είμαι βέβαιος πως η τάση του ανθρώπου να "σκαλίζει" το παρελθόν (κάτι δηλαδή που έχει περάσει ανεπιστρεπτί και δε μπορεί να αλλάξει στο παραμικρό), αποτελεί χαρακτηριστική ιδιότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου, ως προϊόν εξελικτικής διαδικασίας που βοηθά την αναλυτική του σκέψη, προκειμένου να αντιμετωπίσει καλύτερα παρόμοιες καταστάσεις στο παρόν και να προετοιμαστεί για το μέλλον. Δεν αναφέρομαι στην απλή "μνήμη" ούτε στη διαδικασία της μάθησης. Σχεδόν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν μηχανισμούς μνήμης, πολλά ζώα έχουν ικανότητες μάθησης, ενώ πρόσφατα κάποιες μηχανές μας έχουν αποκτήσει και τις δύο αυτές ιδιότητες. Η ανάλυση των αιτίων όμως που οδήγησαν σε μια κατάσταση στο παρελθόν και οι συγκρούσεις μεταξύ μας για τον προσδιορισμό της "σωστής" ανάλυσης, μάλλον θα πρέπει να χαρακτηρίζουν αποκλειστικά το ανθρώπινο είδος.

Δυστυχώς, η υπερβολική ενασχόληση με αυτό οδηγεί πολλές φορές σε αδυναμία να δούμε ψύχραιμα και αντικειμενικά το παρόν, ενώ συχνά οδηγούμαστε σε "γραμμικές προεκτάσεις" του παρελθόντος προκειμένου να μαντέψουμε το μέλλον. Συχνά η (υπερ)ανάλυση (και οι ενοχές που τη συνοδεύουν για τα "λάθη" που συνέβησαν) οδηγεί σε παράλυση (paralysis by analysis), με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να ζήσουμε με πληρότητα αυτά που μας προσφέρονται στο παρόν, ενώ ο φόβος "επανάληψης" των ίδιων λαθών, οδηγεί σε (συχνά περιττές) δεσμεύσεις, την αναποφασιστικότητα, ακόμα και την "αγκύλωση". Έτσι καταντάμε να αναμασάμε το παρελθόν (αναπολώντας περασμένα μεγαλεία ή αναλογιζόμενοι τα λάθη που μας έφεραν στην παρούσα κατάσταση), αδυνατώντας να ξεφύγουμε από μια μίζερη κατάσταση και να προχωρήσουμε μπροστά με καθαρή σκέψη.

Σε προσωπικό επίπεδο η παραπάνω κατάσταση θεωρείται προβληματική και σε ακραία μορφή θεωρείται ψυχική νόσος. Σε συλλογικό επίπεδο, συχνά αποκτά "επιστημονική" αίγλη και διδάσκεται στα σχολεία ως Ιστορία - ειδικά του Έθνους! Μήπως χρειαζόμαστε ομαδική ψυχοθεραπεία;

Ειδικότερα, η σχέση του νεοέλληνα (νέο-γραικού, νέο-αλβανο-γραικού, νέο-ελληνοφωνο-χριστιανορθοδόξου και ότι άλλο θέλετε) με την Ιστορία (του;) μπορεί να εκφραστεί ΑΡΙΣΤΑ σε συμπυκνωμένη μορφή από το ρεφρέν γνωστού λαϊκού άσματος (κι ας εννοεί άλλα ο στιχουργός):

"Ιστορία μου, αμαρτία μου,
λάθος* μου μεγάλο,
είσαι αρρώστια μου μες στα στήθια μου
και πώς να σε βγάλω;"


* Όπου "λάθος" μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τη λέξη "πάθος", χωρίς το κείμενο να αλλοιωθεί ηχητικά - ενώ αποκτά και πρόσθετο σημειολογικό περιεχόμενο ;)

mickey είπε...

Και ένα σχόλιο πάνω στη "Εθνική" Ιστορία (εκεί άλλωστε στηρίζονται κυρίως οι αμφιλεγόμενες έννοιες της "ιστορικής συνέχειας" και της "ιστορικής ταυτότητας" μας):

Απορώ γιατί θα πρέπει να νιώθω υπερήφανος, όταν κάποιοι πρόγονοί μου ή έστω άνθρωποι που έζησαν στον ίδιο τόπο με μένα έκαναν κάτι σπουδαίο ή ντροπή αν έκαναν κάτι εγκληματικό. Όση σχέση έχω με τις τραγωδίες του Σοφοκλή, άλλη τόση έχω με την "τραγωδία" της άλωσης της Τριπολιτσάς ή της καταστροφής της Σμύρνης. Υπάρχει άραγε αμιγώς "ελληνική" ιστορία, λες και ήμασταν ομογενοποιημένο έθνος ή απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο και τα συμφέροντά του; Υπάρχει μήπως κανείς που να αμφισβητεί ότι το "Νέο Ελληνικό Κράτος" αποτελεί μόρφωμα των "Μεγάλων Προστάτιδων Δυνάμεων", που μάλλον με το ζόρι μας "απελευθέρωσαν";

Γιατί κάποιοι "μάχονται" να αποδείξουν ότι είναι ή δεν είναι Έλληνες; Γιατί τους ενδιαφέρει πόσο διαδεδομένη ήταν και ποιους αφορούσε η ομοφυλοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα - υπήρξε άραγε ποτέ "ενιαία" Αρχαία Ελλάδα; Τόση σημασία έχει πια, αν η "καταγωγή" (λες και είναι ευγενής ή λόρδος) του μπουζουκιού είναι βυζαντινή ή τούρκικη - τι θα λέγαμε για τον "ταμπουρά του Μακρυγιάννη"; Αξίζει άραγε η paragrafos να νιώθει "ένα κόμπο στο λαιμό κι ένα βάρος στην καρδιά", επειδή αναγκάζεται να αλλάξει τις αντιλήψεις της για την "Ιστορική Αλήθεια" - υπάρχει άραγε τέτοιο πράγμα; Και πόσο έγκυρες είναι ακριβώς αυτές οι "πηγές"; Κι αν υπάρχουν άλλες, που καταστράφηκαν ολοσχερώς και ανατρέπουν τα "νέα" στοιχεία ή προσθέτουν άλλα; Τι γνώμη (γνώση;) θα είχαμε άραγε για τον αρχαίο κόσμο αν δεν είχε καταστραφεί η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας; Ή αν κάποια μέρα βρίσκαμε γραπτά κείμενα (έχουν αρχίσει να αμφισβητούνται κι αυτά ως οι μοναδικές "αυθεντικές" πηγές, όλα μετράνε πλέον) από το 20.000 π.Χ.; Πόσο συνηγορούν υπέρ ή κατά της Ιστορικότητας του Ιησού οι υπάρχουσες ιστορικές πηγές; Τα ερωτήματα είναι άπειρα. Κι όμως αρκετοί, συχνά με ύφος χιλίων καρδιναλίων είναι έτοιμοι να "κονταροχτυπηθούν" υπέρ της (δικής τους) Μίας Ιστορικής Αλήθειας (και κατά της ιστορικής αλήθειας των "άλλων").

Δε θα πρότεινα να αλλάξουν τα βιβλία της "ελληνικής" ιστορίας, προκειμένου να "αποκατασταθούν" οι "ιστορικές αλήθειες" για το Εικοσιένα ή ότι άλλο. Θα πρότεινα να καταργηθεί εντελώς η πρακτική της διδασκαλίας μιας "εθνικής" Ιστορίας σαν σήριαλ, με "επίσημο σενάριο", "συνέχειες" και "επεισόδια" (Αρχαία, Βυζαντινή, Νεότερη) και να αντικατασταθεί από μαθήματα μελέτης, κριτικής και ερμηνείας των "ιστορικών στοιχείων" (ποιοι θα μπουν στον κόπο να το "ψάξουν" άραγε;). Χωρίς παρωπίδες και χωρίς "επίσημες εκδοχές", με απλή παράθεση γεγονότων, πιθανά αίτια και κυρίως τροφή για ζωηρές συζητήσεις στην τάξη!

Η Ιστορία άλλωστε ΔΕΝ είναι ακριβής επιστήμη ούτε μπορεί να βγάλει συμπεράσματα που να μπορούν να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν με τη διαδικασία του πειράματος και της παρατήρησης. Άλλωστε, όχι μόνο τα συμπεράσματά της, αλλά ακόμα και οι πρακτικές της αναθεωρούνται διαρκώς (π.χ. ιστορικός ρεβιζιονισμός). Όταν ακόμα και φωτογραφίες-ντοκουμέντα έχουν αλλοιωθεί και έχει αποκρυφτεί η αλήθεια από έναν ολόκληρο λαό στο μεγαλύτερο κράτος του κόσμου κατά τον εικοστό αιώνα, καλό θα είναι να καταλάβουμε ότι σπάνια υπάρχουν "αδιάσειστα στοιχεία". Φυσικά δε χρειάζεται να τα ισοπεδώνουμε όλα. Υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις (αν)αξιοπιστίας και (α)βεβαιότητας, ενώ πλέον η Ιστορία αντιμετωπίζεται πιο ολιστικά.

Πάντως έχουν διατυπωθεί και πιο "ακραίες" προτάσεις κατάργησης της διδασκαλίας κάποιων πλευρών της Ιστορίας, ώστε η ανθρωπότητα σταδιακά να απαγκιστρωθεί από το ένοχο παρελθόν της και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα (fresh start). Ο Kim Stanley Robinson, στο βιβλίο του "Red Mars" θεωρεί το Ιστορικό Παρελθόν ως το δεύτερο πηγάδι βαρύτητας (gravity well), πέρα από εκείνο της Γης, από το οποίο θα πρέπει να ξεφύγουν οι πρώτοι άποικοι του Άρη για να χτίσουν ένα νέο ανθρώπινο κόσμο. Και ο Arthur C. Clarke, στο βιβλίο του "Songs of Distant Earth" αφήνει αιχμές για την ομαδική "ψύχωση" που προκαλούν κάποιες πλευρές της Ιστορικής Μνήμης και τα δεινά που επιφέρουν στην ανθρωπότητα, προτείνοντας την επιλεκτική διαγραφή ιστορικών στοιχείων (π.χ. εκείνων που αφορούν τις θρησκείες). Μη βιαστείτε πάντως να τα απαξιώσετε ως "ελαφρά" αναγνώσματα Επιστημονικής Φαντασίας, χωρίς να τα διαβάσετε (παρόμοιο με το ad hominem, αλλά σε επίπεδο κατηγορίας αναγνώσματος)...

mickey είπε...

Και ένα τελευταίο σχόλιο για τη διδασκαλία της Ιστορίας στα ελληνικά σχολεία:

Γνωρίζετε ότι στο βιβλίο της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας της Τρίτης Λυκείου, που εξετάζεται και πανελλαδικά, "Κορυφαίο Γεγονός" του εικοστού αιώνα θεωρείται η Οκτωβριανή Επανάσταση; Και ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στην πτώση του τείχους και την κατάρρευση του Κομμουνισμού; Φυσικό είναι, αφού πρόκειται για το ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ βιβλίο που είχαμε και κάποιοι από εμάς, όταν πηγαίναμε Τρίτη Λυκείου - ΠΡΙΝ την πτώση του τείχους!!!

Μήπως οι αναφορές αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τότε στην εξουσία ήταν γνωστό κόμμα με "σοσιαλιστική" ρητορεία; Μήπως θυμάται κανείς άλλος την "Ιστορία του Ανθρώπινου Γένους" και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην τότε εκπαιδευτική κοινότητα όταν μπήκε στο πρόγραμμα σπουδών για τις (πρωτοφανείς για τα ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα) απόψεις του βιβλίου; Αναφερόταν στην εξέλιξη του ανθρώπου ως είδος και προκάλεσε την οργή της Εκκλησίας - και όχι μόνο! Κι εκεί πάντως, παρά τις όποιες αλήθειες, ο Μαρξισμός θεωρούνταν ισάξια "επανάσταση" με τη γεωργική και τη βιομηχανική (!), καθώς και ως το νέο σύστημα που θα έβγαζε την ανθρωπότητα από το αδιέξοδο που είχε περιέλθει λόγω του στυγνού καπιταλισμού - τι να πω, διάνα έπεσαν τα σαΐνια μας :P

Συχνά δυστυχώς, Ιστορία συνεχίζει ακόμα και σήμερα να γράφεται από τους "νικητές" - και τους κρατούντες, βεβαίως βεβαίως. Ελπίζω το Internet να αποτελέσει επιτέλους τη ζωντανή ιστορική μνήμη του ανθρώπινου είδους από δω και στο εξής, όπως ελπίζω και να αμβλυνθούν επιτέλους οι αντεγκλήσεις και οι προστριβές - μέχρι και το Ολοκαύτωμα έχει αμφισβητηθεί! Αν και μπορεί να βρει κανείς στα "μονοπάτια" του όλες τις απόψεις (ακόμα και τις πλέον ακραίες ή γελοίες), είναι παρήγορο το γεγονός ότι όλοι μπορούν να εκφραστούν, ενώ και οι αναγνώστες όχι μόνο μπορούν να κρίνουν, αλλά και να αντιπαρατεθούν, θέτοντας τις δικές τους απόψεις - όπως γίνεται και σε αυτό εδώ το blog, άλλωστε ;)

Για την Ιστορία (διττή σημασία), δείτε και μια σύντομη εισαγωγή για περαιτέρω μελέτη…

Άντε, χρόνια πολλά - και του χρόνου πάλι τα ίδια θα λέμε :)))

Ανώνυμος είπε...

mickey: δεν ήταν αρχαιοκάπηλος ο Μακρυγιάννης;

hem είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
hem είπε...

όταν θα σταματήσει ο κόσμος να τρέχει στις παρελάσεις τότε θα σταματήσουν . το κρυφο σχολειό το είχε ιδρύσει η χρυσοπηγή .

hem είπε...

μέχρι τώρα στο μεγκα έχει ηθοποιούς που έπαιξαν σε ταινίες εθνικου απελευθερωτικού χαρακτήρα. μάλλον όχι τόσο καλός πρόλογος για όσα μάλλον θα επακολουθήσουν απο το νδ.

Υποκείμενο δικαίου είπε...

Mερικές ερωτήσεις, για το θέμα της σχέσης θρησκείας-έθνους: σήμερα, μπορεί να είναι κανείς έλληνας και άθεος; Έλληνας και βουδιστής ή καθολικός; Αν ναι, γιατί πρέπει να στοιχίζεται πίσω από θρησκευτικά σύμβολα με πλαστογραφημένο ιστορικό ρόλο; Αν όχι, γιατί ο ελληνισμός πρέπει να είναι ένα είδος θρησκευτικού apartheid; Ποιος έκανε την εκκλησία, και την αποκρουστική σημερινή της ηγεσία, κριτή του τι είναι ελληνικό ή όχι;

remalion είπε...

Ποιος έκανε την εκκλησία, και την αποκρουστική σημερινή της ηγεσία, κριτή του τι είναι ελληνικό ή όχι;

Ελα ντε

paragrafos είπε...

Στα κακοτράχαλα τα βουνά
με το σουράβλι και το ζουρνά
πάνω στην πέτρα την αγιασμένη
χορεύουν τώρα τρεις αντρειωμένοι.
Ο Νικηφόρος κι ο Διγενής
κι ο γιος της Άννας της Κομνηνής.

Δική τους είναι μια φλούδα γης
μα εσύ Χριστέ μου τους ευλογείς
για να γλυτώσουν αυτή τη φλούδα
απ' το τσακάλι και την αρκούδα.
Δες πώς χορεύει ο Νικηταράς
κι αηδόνι γίνεται ο ταμπουράς.

Από την Ήπειρο στο Μοριά
κι απ' το σκοτάδι στη λευτεριά
το πανηγύρι κρατάει χρόνια
στα μαρμαρένια του χάρου αλώνια.
Κριτής κι αφέντης είν' ο Θεός
και δραγουμάνος του ο λαός.

Ν. Γκάτσος

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
paragrafos είπε...

Διευκρίνιση:

Άλλο τα μάγιατης καρδιάς
κι άλλο η γλώσσα του μυαλού

Πώς λέμε,
άλλα τα μάτια του λαγού
κι άλλα της κουκουβάγιας;

Ανώνυμος είπε...

στα ιδιόκτητα στούντια του mega γυρίστηκε η οκταετία σημίτη. εκεί ο πάγκαλος έπαιξε Γιούγκερμαν-μακρυτάτη θηλυκή γάιδαρο με τον αρσένη (την πιο ανασφάλιστη υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας). εκεί ο χατζηνικολάου έμαθε ότι ζωή τι είναι, να είσαι τίποτα με εισόδημα. από την κυκλική ιδιοσυχνότητα του mega προβλήθηκαν οι επιτυχημένες σειρές οι...βασισμένες σε αριστουργηματικά έργα ελλήνων μυθιστορηματικών λογοτεχνών. έξω οι συγγραφείς του θανάτου. το mega είναι κεφάλαιο γενικώς και για άλλους λόγους άγνωστους σε εμάς. μα είναι τόσο ανώριμη αυτή η πατρίδα μας. τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο (για την απελευθέρωση του κούρδου ηγέτη του αγίου όρους) από το mega θα τον ξεκινήσουμε, θα περάσουμε σε ροζ σούβλα τον αρχιεπίσκοπο θα υψώσουμε το σώβρακο της όλγας τρέμη και πάνω του θα γράφουμε: μ' αρέσει μέσα στο σεβντά της τηλεθέασης να πέφτω. και δεν είναι μόνο οι έλληνες απόφοιτοι των αει που αδικούνται και χάνονται στη στενή επιστημονική λαϊκη αγορά της εργασίας, είναι και οι τηλεπαρουσιαστές. πόσους εραστές θα μεταβόλιζε ο νίκος ευαγγελάτος για να καταφέρει να κάνει μία περιορισμένη καριέρα λωτοφάγου στα ελαιολάδικα του σικάγου.

anathrika είπε...

Παιδιά παίρνω πίσω ότι είπα!
Σας φοβήθηκα, σας φοβάμαι!

Καλύτερα χίλιοι Τούρκοι αρματωμένοι από απέναντι!!!

Ο Cris δίνει συμβουλές για την ανατολή του ηλίου στις 2:45...
(Πότε να σηκωθεί, να τη θαυμάσει να μας την αναφέρει κι εμάς πως είναι πως μοιάζει βρε αδελφέ. Κι η Ντίκινσον ποια είναι αυτή; Ποίηση; Πρώτη φορά π' ακούω τέτοια πράματα.)

Γερές οι φάπες σας, δεν έχω παράπονο, σε κάποιον που νομίζετε πως εκπροσωπεί ότι μισείτε, ότι αντιπαθείτε, ότι δεν σας κάνει.

Ευτυχώς που δεν ισχύει ο νόμος περί λιθοβολισμού. Αν δεν είναι ηλεκτρονικός λιθοβολισμός τούτο που συμβαίνει εδώ...

Ο μάντης Κάλχας, στήνει ηλικίες απέναντι, εχθρούς-φαντάσματα, και πυροβολά. Και πυροβολά άτσαλα! Τρελλά! Προσοχή. Υπάρχουν και παιδιά (στη ψυχή) θα τα πάρεις στο λαιμό σου αθεόφοβε. (Αντιρατσιστής ο σαλτ.)

Παιδιά ησυχάστε. Δεν κινδυνεύουν από μένα οι ιδέες σας. Εσείς οι ίδιοι τις κατακεραυνώνετε κάθε που
αλλάζει post και ξεχνάτε τι λέγατε προχθές. Εσείς οι ίδιοι τις πατάτε στο χώμα -αν το ζητούμενο είναι ένας καλύτερος κόσμος με ανθρωπιά...

hem είπε...

με φόντο την ελληνική σημαία να κυματίζει ήταν σήμερα ο νδ στο μεγκα και του τα είπε ένα χεράκι στο παπαθεμελή αλλά χωρίς να κλονίσει την ιδεολογία του δεύτερου εφόσον αυτή είναι εκ γενετείς . δηλαδή αναπτύχθηκε στον πλακούντα .

paragrafos είπε...

Μόλις καταφέραμε να πιάσομε "Μέγκα" (είχε παράσιτα εδώ στην Κύπρο -εκτός αν έφταιγε ο δέκτης) μας αποχαιρέτησε ο κος Νίκος (αλλά και ο κος Παπαθεμελής)!

Αν μπορεί κάποιος να μας διαφωτίσει για το τι ειπώθηκε, θα τον ευγνωμονούσαμε.

Σας ευχαριστώ

Με αγάπη

Παράγραφος

Ανώνυμος είπε...

anathrika μου εγώ
σε αγαπάω. κι αυτοί εγώ δεν ξέρω τι κάνουν. όμως εεε αν θες να ξέρεις...ίδια είναι η συμπεριφορά τους σε όποιον βρεθεί άγγλος ευγενικός απέναντί τους. τι. το ξένο και το από αλλού φερμένο...
μείνε μαζί μου. θα νικήσουμε.
Πορτοκαλένια μου.-

mickey είπε...

@σαλτάρω στο κενό (8:17 πμ):
Ανοίγεις ΤΕΡΑΣΤΙΟ θέμα με απίστευτες προεκτάσεις, εξαιρετικό για σοβαρές αναλύσεις, αλλά και καυστική σάτιρα! Για να δω αν ο Ν.Δ. γράψει κάτι και για τον "Μακρυγιαννισμό" κάποτε...

Σχετικά με την "αρχαιοκαπηλία" του, ουδέν σχόλιον. Γνωρίζεις φαντάζομαι ;)

Πάντως, σχετικά με τις αλήθειες και το παρασκήνιο (σκοτεινό ή άλλο) της "Επανάστασης", ειλικρινά δε μου καίγεται καρφί. Καιρός να πάμε μπροστά κάποτε! Αρκετά τραβήξαμε με δαύτη τα τελευταία 200 χρόνια - ίσως περισσότερα από τα προηγούμενα 400. Εδώ ακόμα δεν έχει φτάσει ο Διαφωτισμός!

anathrika είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
paragrafos είπε...

Μπαρμπα-Γιάννη Μακρυγιάννη
δεν μας τά' γραψες καλά.
Δες ο Έλληνας τι κάνει
για ν' ανέβει πιο ψηλά.

Μπαρμπα-Γιάννη Μακρυγιάννη
πάρε μαύρο γιαταγάνι
κι έλα στη ζωή μας πίσω
το στραβό να κάμεις ίσο.

Μπαρμπα-Γιάννη Μακρυγιάννη
δεν μας τά' γραψες σωστά.
Το φιλότιμο δε φτάνει
για να πάει κανείς μπροστά.

(και πάλι Γκάτσος)

paragrafos είπε...

Τόση ώρα προσπαθώ να πως ότι η ποίηση και το γραγούδι μιλούν απευθείας στην καρδιά, δημιουργούν βιώματα εκ του μη όντος, συγκινούν, παθιάζουν, χαράσσουν μνήμες καινούργιες για τα παλιά που δεν ζήσαμε, κι αισθήματα ζωντανά για εποχές που δεν είδαμε.

Αντίθετα, συχνά οι "ασυμπαθείς" ιστορικές μελέτες είναι και άχαρες για το πλατύ κοινό, άνοστες ελλείψει περιπετειών, άνυδρες από ευαισθησία, γιατί έτσι πρέπει να είναι, επειδή άπαξ και αρνηθούν το ορθό λόγο ή ενδώσουν στη συμπάθεια, δεν αξίζουν δεκάρα. Εξ ου και η αδυναμία τους να παιδαγωγήσουν και να καταστούν προστιτές και κτήμα των πολλών.

Με αυτά και μ΄ αυτά, η ποίηση, που είναι "μετάδοση συγκίνησης" και το τραγούδι, που είναι μια κάποια εκδήλωσή της, έχουν τη δική τους "παιδαγωγική" δυναμική που δύσκολα πισωγυρίζει, δύσκολα υποχωρεί, δεν ντρέπεται, δεν φοβάται ούτε ριγεί μπροστά σε μιαν άλλη γλωσσα, ολότελα ξένη, μπροστά σ΄εναν "άλλο" κωδικα: τον οθρό λόγο. Αυτός, άλλοτε συνιστά το ευαγγέλιο μιας ελίτ που ερευνα την επιστημονική αλήθεια κι άλλοτε είναι το μαστίγιο των άναρχων πνευμάτων που κρατούν βουκέντρα και "με φοβέρες και αίματα" καρτερούν να αφυπνίσουν τον κόσμο.

Συμβαίνει ωστόσο, κάποτε, το θυμοειδές να εμφιλοχωρει στην έρευνα, να παρεισφρέει ασύνειδα και να εκλογιεύει μύχιους πόθους, προσποιούμενο τον αδέκαστο κριτή, διεκδικώντας μια θέση στο στερέωμα της επιστήμης, αν και ανήκει στην κυφή μαγεία των ονείρων που καταυγάζουν οι ευσεβείς πόθοι μας (ό,τι θυμάται χαίρεται, λεει ο λαός).

Μήπως και ο μέγας Θουκυδίδης δεν την πάτησε, κάπως, με τον Περικλή;

Nikita Ras είπε...

Εξαίρετο κείμενο, κερί στην Φυλακή...!

Nikos Dimou είπε...

H εμπειρία του Mega ήταν όπως πάντα στην TV απογοητευτική - coitus interruptus. Δεν είπα ουτε το 5% από όσα ήθελα.

Ο Μακρυγιάννης ήταν αμφιλεγόμενη (το έλαχιστο) προσωπικότητα. Και σαν οπλαρχηγός αλλά κυρίως μετά. Μεγαλοκτηματίας (συνοικία του Μακρυγιάννη) τοκογλύφος, αρχαιοκάπηλος, παραληρηματικός θεούσος (Οράματα και Θάματα) - αλλά και στυλίστας. Η γενιά του 30 (κυρίως ο Σεφέρης) τον έκανε υπόδειγμα του "αγνού Ελληνα" (μαζί με τον Θεόφιλο).

Nikos Dimou είπε...

mickey said...
Πάντως, σχετικά με τις αλήθειες και το παρασκήνιο (σκοτεινό ή άλλο) της "Επανάστασης", ειλικρινά δε μου καίγεται καρφί. Καιρός να πάμε μπροστά κάποτε!

Σωστά - αλλά για να πάμε μπροστά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το παρελθόν. Αυτό μας κρατάει πίσω!

Nikos Dimou είπε...

αγαπητή Παράγραφος
αυτή την διελκυστίνδα ανάμεσα στο συναίσθημα και τον ορθό λόγο την ζω από παιδί. Προσπαθώ να είμαι και νηφάλιος στοχαστής (Motto: "νήφε και μέμνησο απιστείν") και συγκινημένος ποιητής.

Τελικά βρήκα ότι γίνεται. "Το βιβλίο των Γάτων" δεν κινδύνεψε από "Το Απόλυτο και το Τάβλι".

Αθήναιος είπε...

κ.Δήμου, ευχαριστώ γιαυτό το post.

Στο δε Μέγκα, η φάση που ο κ. Παπαθεμελής πήγε "να σας την πει" με Ελύτη, ήταν όλα τα λεφτά...

Zoros είπε...

Στην Ελλάδα λατρεύουμε τους μύθους, ζούμε από αυτούς. Λατρεύουμε επίσης να εξυμνούμε τη μοναδικότητά μας. Δεν διακατεχόμαστε από άμεση εθνικιστική ανωτερότητα ανάλογη πχ των Ναζί, αλλά από μια έμμεση που προκύπτει από την αγνότητα της ψυχής μας, του ηρωισμού μας και της ιστορίας των προγόνων μας (κάτι σαν ελληνική πολεμική ταινία με Βουγιουκλάκη). Η Εκκλησία φυσικά δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο ενορχηστρωτής αυτής της νοοτροπίας. Τι και αν αφόρισε την επανάσταση? Τι και αν μίσησε (και ακόμα μισεί...) τη γνώση και τις επιστήμες του διαφωτισμού? Το παραμύθι θα είναι ωραίο μόνο αν παπάδες πολεμούσαν τον εχθρό με αυταπάρνηση για μια ελεύθερη Ελλάδα! Και πιο πριν και πάλι με αυταπάρνηση προσπαθούσαν να διδάξουν γράμματα τους σκλαβωμένους Έλληνες, κρυφά από τους Τούρκους (γιατί αν ήταν φανερά θα είχε μικρότερη αξία)! Τι χαλάει όμως το ωραίο παραμύθι? Ότι οι μισοί οπλαρχηγοί μιλούσαν αλβανικά. Πως θα φωνάζουν το «Ελευθέρια ή Θάνατος», στα αλβανικά? Η λύση είναι απλή: το κρύβουμε και δεν το διδάσκουμε!

Επίσης ΠΑΝΤΑ είμαστε οι καλοί που έχουμε δίκιο. Όποτε κάνουμε επεκτατικούς πολέμους τους κάνουμε για να ελευθερώσουμε χαμένες πατρίδες, επειδή απλά πριν από 2000 χρόνια ζούσαν εκεί κάποιοι που μιλούσαν ανάλογη γλώσσα με τη δική μας. Στην μικρασιατική καταστροφή ξεχνάμε τις θηριωδίες μας όταν προσπαθούσαμε να φτιάξουμε τη μεγάλη Ελλάδα φτάνοντας στην Άγκυρα, αλλά φυσικά θυμόμαστε τις θηριωδίες των Τούρκων που ακολούθησαν. Απλή η συνταγή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα: είμαστε σίγουροι ότι τα Ίμια είναι ελληνικά, όπως και όλες οι βραχονησίδες που ανήκουν στις λεγόμενες γκρίζες ζώνες των Τούρκων, αφού πάντα έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Το ότι αρνηθήκαμε βέβαια το 2004 να πάμε το θέμα των γκρίζων ζωνών στην Χάγη όπως είχαμε συμφωνήσει με τους Τούρκους στο Ελσίνκι το ’99 κανένα δεν απασχόλησε. Σε κανένα δελτίο ειδήσεων δεν το είδα να παίζει ως θέμα! Μόνο για τις παραβιάσεις των κακών Τούρκων στο Αιγαίο ακούμε. Για να μην πιάσουμε φυσικά το Κυπριακό και τους μύθους του...

Πόσες ιστορικές ανακρίβειες έχουμε διδαχθεί... Στην αρχή μου προκαλούσαν θυμό που μου μάθαιναν ψέματα, τώρα πλέον απορία:
- Τι όφελος έχουμε να μην ονομάζουμε τις κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου επεκτατικό πόλεμο, αλλά πόλεμο πολιτισμού (ότι προσπαθούσε να εκπολιτίσει τους βαρβάρους)?
- Γιατί γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου, αφού τελικά ηττηθήκαμε από τον άξονα? ΟΚ, κρατήσαμε στο μέτωπο της Πίνδου τους Ιταλούς, αλλά μετά οι Γερμανοί έφτασαν στην Αθήνα σε 7 ημέρες. Άρα ηττηθήκαμε. Τόσο ντροπή είναι να έχουμε λιγότερες μηχανές θανάτου και τελικά να χάνουμε ένα πόλεμο? Τι καλά που θα ήταν να ντρεπόμαστε που δεν βγάζουμε Αϊνστάιν ή Νίτσε και όχι για τους πολέμους.
- Γιατί μας αρέσει να ωραιοποιούμε το Βυζάντιο θεωρώντας το μια λαμπρή περίοδο της ιστορίας μας, ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο (και αντικειμενικά) είναι μια σκοταδιστική μεσαιωνική περίοδος?
Όπως δεν νιώθω ντροπή ή τύψεις για ένα έγκλημα που μπορεί να κάνει ένας φίλος μου, πολύ περισσότερο δεν νιώθω τίποτα για κάτι που έκανε ο Μέγας Αλέξανδρος 2000 χρόνια πριν! Από την άλλη νιώθω θλίψη και ντροπή, να μην έχουμε το θάρρος ως χώρα να διδάξουμε τους νέους μας αληθινή ιστορία.


ΥΓ: Αφύσικα mild είδα τον Παπαθεμέλιο σήμερα στο Mega, έτσι δεν είναι ΝΔ?

glenn είπε...

Είπες paragrafos: "Πώς λέμε, άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας;"

Αυτό είπα κι εγώ στις 7:06μμ, μα με είπαν ψυχογράφο! Ευχαριστώ για τον Γκάτσο, έψαχνα αυτά τα lyrics εδώ και χρόνια.

polyester είπε...

Ας μας προβληματίσει τι θέλουμε να γιορτάζουμε σε αργίες και τι όχι. Αν καταργήσουμε τις εθνικές εορτές/αργίες μας μένουν οι θρησκευτικές. Να καταργηθούν και αυτές; Σήμερα μιλάμε για τα Χριστούγεννα σαν μια γιορτή εκ των ουκ άνευ, μια γιορτή που δίνει σε όλους γαλήνη και δύναμη (εντάξει, ξέρω ότι μερικοί θέλουν να κάψουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο!). Και δεν είναι περίεργο τελικά ότι μόνο οι θρησκευτικές γιορτές είναι αυτές που τελικά παντού επιβίωσαν;

Nikos Dimou είπε...

Zoros said...
ΥΓ: Αφύσικα mild είδα τον Παπαθεμέλιο σήμερα στο Mega, έτσι δεν είναι ΝΔ?

Μάλλον δεν του είχαν πει - όπως δεν είχαν πει και σε μένα - με ποιόν θα μιλήσει... και κομπλάρησε. (Έχουμε ιστορικό συγκρούσεων).

Σχετικά με τις "παραβιάσεις" στο Αιγαίο. Είναι άλλη μία δική μας φαντασίωση. Έχουμε αυθαίρετα ορίσει την εναέρια κυριαρχία μας (FIR Αθηνών) στα 10 μίλια (ενώ έπρεπε να είναι στα 6 - όσα και τα χωρικά ύδατα). Αυτή τη ζώνη δεν την αναγνωρίζει κανείς διεθνής οργανισμός (ICAO κλπ) και κανένα κράτος (ΗΠΑ, Ρωσία κλπ).

hem είπε...

ο παπαθεμελής θεώρησε σήμερα στο μέγκα ότι υπήρχε το κρυφό σχολειό επειδή στην αυστραλία δίδασκαν ελληνικά σε κάποια κατηχητικά πριν από 40 χρόνια. σε διαγωνισμό βλακείας προφανώς θα ήταν το έπαθλο το άγαλμα του παπαθεμελή.

CGP είπε...

Γιά τον ρόλο του Πατριαρχείου από 1453 μέχρι το 1821, σας συστήνω το THE GREAR CHURCH IN CAPTIVITY του Runciman.


Οσο γιά το Εθνικό... το αληθές είναι μία πολύ απλή και σωστή αρχή που αν εφαρμόζεται, θα μας είχε γλυτώσει από πολλά δεινά...

raffinata είπε...

διαπίστωσα πως ανέβασα παρεμφερές post με λιγότερα (φυσικά) λόγια και σχόλια...
καλημέρα Νίκο Δήμου :)

harrygreco είπε...

Δεν ειδα Π/μελη για να μη συγχυστω πρωινιατικα. Ειναι μια κλασσικη περιπτωση κομπλεξικου νανου,οπου η απορριψη απο τις γυναικες & ο χλευασμος απο ανδρες που ετρωγε πακετο συνεχεια απο μικρο παιδι,τον γεμισαν μίσος εναντιον ολων. Οταν του δωθηκε εξουσια,προσπαθησε να στερησει απο τους ανθρωπους τη χαρα της διασκεδασης,αυτη που οι ιδιος ειναι ανικανος να απολαυσει. Μηπως τελικα ο Καιαδας,για περιπτωσεις ατροφικων,ελαττωματικων,μειονεκτικων,δυσμορφων, ητο μια καποια λυσις ?

Artanis είπε...

Καλημέρα σε όλους!!!
Κάποιες αντιδράσεις στο ποστ του κ.Δήμου είναι οι ίδιες με τις αντιδράσεις πού έχουν όσοι ακούν τις απόψεις μου σε κάποιες συζητήσεις.Κύριε Δήμου, πραγματικά είναι πολύ διασκεδαστικό όταν αυτά τα πράγματα τα λέει κανείς έχοντας το συνομιλητή του μπροστά του.Οι εκφράσεις του προσώπου είναι οι εξής:
1.Απορία (σου ζητούν να επαναλάβεις)
2.Ευγενική αντίκρουση ("όχι δεν είναι έτσι τα πράγματα")
3.Θυμός (σιωπή από τον συνομιλητή, κατά τη διάρκεια ευρύτερης έκθεσης των επιχειρημάτων μου)
4.Πανικός (επειδή, προφανώς, εγώ και οι απόψεις μου είμαστε όνειδος και κίνδυνος για την κοινωνία).
5.Συνεχής επνάληψη του "όχι, δεν είναι έτσι" (;;;;;;;;;;)
Τα παραπάνω ισχύουν για το 90% των συνομιλητών μου.Το 9,5% συμφωνεί μέσες-άκρες και το 0,5% κάνει ουσιαστικό ΔΙΑΛΟΓΟ (κι εκεί απογειώνομαι).
Στο θέμα πού πραγματεύεστε στο post
δε μπορώ να "συμφωνήσω", γιατί πολύ απλά αναφέρεστε σε ιστορικές αλήθειες. Όχι σε προσωπικές απόψεις.Τα γράφουν τα σοβαρά βιβλία ιστορίας και ευτυχώς η αληθινή ιστορία επέζησε, παρά τη συνεχή και εγκληματική διαστρέβλωσή της.
Προσωπικά είχα την τύχη να έχω έναν φωτισμένο δάσκαλο ιστορίας, ο οποίος μας έβαλε "ψύλλους στ' αυτιά". Κατάφερε να μας μάθει παπαγαλία την ιστορία Δέσμης και να μπούμε στο πανεπιστήμιο, αλλά μετά από το διαγώνισμα (σε κάθε μάθημα) μας έλεγε τα πραγματικά γεγονότα, παραπέμποντάς μας σε άπειρες πηγές.Να 'ναι καλά ο άνθρωπος.
Σας ευχαριστώ για ότι γράψατε στο post. Η κατάρριψη όσων μάθαμε στο σχολείο και συνεχίζει ν' αναμασά η κοινωνία μας δεν είναι εύκολη.Δεν θα ξεχάσω την έκπληξή μου, όταν έμαθα ότι το κρυφό σχολειό δεν υπήρξε.Την έκπληξη, όμως διαδέχθηκε ο θυμός, γιατί ένιωσα ότι με υποτιμήσανε.Και τη νοημοσύνη μου και το θυμικό μου και την αγάπη μου για τον τόπο μου.
Δε πειράζει. Μετά ρώτησα, έψαξα και έμαθα. Δεν αγαπώ την Ελλάδα λιγότερο.
Συνεχίστε να γράφετε τις αλήθειες, κ. Δήμου, και θα συνεχίσω κι εγώ να διασκεδάζω με τις αντιδράσεις των άλλων. Εσείς θα ακουστείτε. Εγώ θα χρειαστεί να περιμένω λίγα χρόνια ακόμα, γιατί είμαι γυναίκα, είμαι μικρή για κάποιους και φυσικά κίνδυνος και όνειδος.
Καλή σας μέρα και άντε και καλή επανάσταση!

glenn είπε...

Είπες nikos dimou: "Προσπαθώ να είμαι και νηφάλιος στοχαστής ... και συγκινημένος ποιητής."

Μα ουδέποτε αφηγητής.

Έχω καταλάβει πως πάνω από την Επιστήμη, πάνω απ' την Τέχνη, πάνω απ' τις Θρησκείες, πάνω απ' όλη την Ανθρώπινη Δραστηριότητα, στέκει δαφνοστεφής και νεφοστόλιστη η Μεγάλη Αφήγηση.

Περισσότερα ίσως κάποια στιγμή σε ιδιωτικό χώρο.

glenn είπε...

Νάτος, νάτος, εκεί μέσα στο πλήθος της παρέλασης ο harry και ο ΝΔ να κουνάν τα σημαιάκια τους και να φωνάζουν "ζήτω αι ένοπλαι δυνάμεις!"

Αφηγούμαι αστειευόμενος βέβαια!

Nikos Dimou είπε...

glenn said...
"Μα ουδέποτε αφηγητής".

Σας συνιστώ να διαβάσετε τις Τολμηρές Ιστορίες, το Παρόλα Αυτά, το Ημερολόγιο του Καύσωνα, τους Δρόμους μου... συνολικά έχω γράψει πάνω από δύο χιλιάδες αφηγηματικές σελίδες.

If ignorance was bliss...

Nikos Dimou είπε...

H Raffinata με συμπληρώνει - επισκεφθείτε την ΕΔΩ

guerrero762 είπε...

Πραγματικα κ.Δημου δεν σας καταλαβαινω.Τοσα χρονια που παρακολουθω τα γραφομενα σας,κατεληξα στο συμπερασμα πως ειστε ενας μαλλον χαμηλων τονων ανθρωπος,μακρυα απο ακροτητες,ιδεολογικες,λεκτικες κτλ.
Κ'ομως οταν αναφερεστε στο αγαπημενο σας θεμα που εχει να κανει με το εθνος ή "εθνος" βγαζετε μια επιθετικοτητα(οπως σωστα επισημανε καποιος)και μια δογματικη διαθεση.Δεν δεχεστε καμμια συζητηση επι τουτου.Πασχιζετε να αποδειξετε τι;Οτι δεν υπαρχει ελληνικο εθνος;Δεν υπαρχουν εθνη;Ειλικρινα δεν σας καταλαβαινω.
Μιλησατε(γραψατε)για Γερμανους και Βρετανους(οχι αγγλους παρακαλω,η εκ Cardiff γιαγια μου αν την ελεγες αγγλιδα εβγαζε σπυρακια και σε διορθωνε αυστηρα).
Ειχα την τυχη να δουλεψω με Γερμανους.Συναδελφους βεβαια.To deutschland uber alles δεν ειναι τυχαιο,πιστεψτε με.Δεν ξερω αν παρακολουθησατε την τελετη οπου ο πρωην Γερμανος καγγελαριος παρεδιδε την εξουσια.Οι νεες τελετουργικες στολες του Γερμανικου στρατου σας θυμισαν κατι;
Οι Βρετανοι δεν εχουν εθνικη επετειο.Πολλες οι ιδιαιτεροτητες του Ηνωμενου Βασιλειου.Επισκεπτητε παρακαλω ενα τοπο παραθερισμου Βρετανων.Σε Ελλαδα,Κυπρο,Ισπανια(εχω βρεθει και στις 3 χωρες).Οι σημαιες με το κοκκινο σταυρο του Αγ.Γεωργιου,οι ασπροπρασινες με τον ερυθρο δρακο,οι μπλε σκουρες με τον χιαστι λευκο σταυρο κυματιζουν σε δεκαδες δωματια ξενοδοχειων,bars,cafe κτλ.Τετοιο κολλημα να πηγαινουν διακοπες κουβαλωντας και την σημαια τους δεν το εχω ξαναδει.
Καλο ειναι να ονειρευστε ουτοπιες.Καλο ειναι να ονειρευστε κοσμους χωρις σημαιες,συνορα,εθνη,στρατους.Οταν αρχιζετε να πιστευετε πως κατι τετοιο ειναι εφικτο πρεπει σας ανυσηχει.Μοιρα μας η αντιπαλοτητα;Μοιρα μας η συγκρουση;Ο πολεμος;
Σκορπιες σκεψεις κ.Δημου.
Στον αντιποδα των χρυσαυγιτων βρισκεται ο ιδιος ανεστραμμενος φανατισμος.Στον αντιποδα αυτου που δερνει για την σημαια,εκεινος που την καιει.Στον αντιποδα αυτων που οραματιζονται εισβολη στην Πολη εκεινοι που βαφτιζουν φασιστα με αβασταχτη ελαφροτητα και βαρυτατο φανατισμο οποιον δεν συμφωνει με τα μεταλλαγμενα διεθνιστικα τους οραματα.Στον αντιποδα του εθνικιστη που ονειρευετε την Βενιζελικη μεγαλη ελλαδα ο αντι-εθνικιστης που συντασετε με τους "χρυσαυγιτες" γειτονικων χωρων θεωρωντας πως ετσι παραγει αντι(γενικα κ'αοριστα)εργο.
Στον αντιποδα εκεινου που θελει μια αρεια λευκη ελλαδα εκεινος που "ανακαλυπτει" καταπιεσμενες μειονοτητες και εκεινος που προσπαθει να πεισει καποιους οτι ειναι οντως καταπιεσμενη μειονοτητα την στιγμη που οι "μειονοτικοι" δεν αισθανονται σε καμμια περιπτωση ετσι.Τρανο παραδειγμα οι Βλαχοφωνοι,που ερημην τους καποιοι αντι(γενικα κ'αοριστα)κατεστησαν καταπιεσμενη μειονοτητα.Οταν δεν οι βλαχοφωνοι δεν το δεχθηκαν χλευαζωντας τους αντι ζηλωτες οι τελευταιοι επανηλθαν με φανατισμο ανασυρωντας τις κοινοτοπιες του λεκτικου τους οπλοστασιου.Οι καταπιεσμενοι αναβαθμιστηκαν εν μια νυκτι σε φασιστες!
Οποια νεολληνικη παρανοια.....

Yannis H είπε...

Δεν είδα το MEGA (η ίωση κρατά και ξύπνησα στις 10) αλλά... ο Παπαθεμελής; Κατ’ αρχήν, και όσο κι αν δεν θέλω να γίνομαι εμπαθής, η έκφρασή του μου θυμίζει μαθητή που λέει ‘κυρία, ξέχασα στο σπίτι το τετράδιο’.

Εκτός αυτού, τι να μας πει που δεν το είπε; Μπλα μπλα μπλα Ελλάδα, μπλα μπλα μπλα Χριστιανισμός. Αυτός δεν είναι πολιτικός άνδρας, είναι πολιτικό σετ. Πάει με την εκλογική του προίκα όπου και αν βρίσκεται κομματικά.

Nikos Dimou είπε...

querrero
δεν θα αντιδικήσω μαζί σας - θα πω απλώς ότι το μόνο που ΔΕΝ ειμαι είναι φανατικός και δογματικός.
Το post είναι μία ψύχραιμη και τεκμηριωμένη ιστορική ανάλυση - αν έχετε κάτι να πειτε επί της ουσίας, πάει καλά. Αν ήρθατε για να κολλήσετε ετικέττες σπαταλάτε τον χρόνο σας και τον δικό μας.

Zoros είπε...

@querrero
Οι Γερμανοί νιώθουν «κακοί» λόγω αυτών που έκαναν την περίοδο του ναζισμού. Οι Άγγλοι λόγω των εγκλημάτων που έκαναν σε αποικίες τους.

Οι Έλληνες δεν νιώθουν για τίποτα «κακοί». Δεν μαθαίνουμε για κανένα λάθος μας παρά μόνο των γειτόνων μας. Μας αρέσει να παραποιούμε τα γεγονότα και να τα υπερασπιζόμαστε με πάθος ακόμα και αν όλος ο υπόλοιπος κόσμος τα βλέπει ακριβώς αντίθετα (πχ Γιουγκοσλαβικό).
Αυτή η νοοτροπία δεν είναι κάτι το αμελητέο που μπορούμε να την παραβλέψουμε. Διαμορφώνει μια συλλογική συνείδηση αδικίας και «κυνηγημένου» που οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και απομονωτισμό. Με πονάει που δεν έχουμε λεφτά για την παιδεία, επειδή τα ξοδεύουμε σε όπλα...

άστεγος είπε...

Αγαπητέ querrero:
1. Στη σημερινή Γερμανία τίποτα δε θυμίζει το Deutschland über alles (Πέρα από τις στολές των στρατιωτικών της ανατολικής Γερμανίας στις πρόσφατες ταινίες, που μοιάζουν -και έμοιαζαν πράγματι- πολύ με τις ναζιστικές.) Αν αντιθέτως κάνεις ένα ταξίδι διασχίζοντας την ελληνική ύπαιθρο, θα πήξει το μάτι σου στις ελληνικές σημαίες.

2. Στην Ελλάδα οι μειονότητες καταπιέζονται. Αυτό αποδεικνύεται και μόνο από το ό,τι δεν αναγνωρίζεται επίσημα καμία άλλη μειονότητα πέρα από την μουσουλμανική. Δηλαδή Πομάκοι, Τούρκοι κλπ. μόνο ως Έλληνες μουσουλμάνοι αναγνωρίζονται.
Αν θέλεις να μάθεις, ποια δικαιώματα πρέπει να απολαμβάνει μια μειονότητα, δεν έχεις παρά να συλλέξεις πληροφορίες για τη γερμανική μειονότητα του Βελγίου.

paragrafos είπε...

Ακολουθεί από τα πιο περιπετειώδη, επικά και συνάφα γλαφυρά δημοτικά(το χόλιγουντ της εποχής)και μάλλον από τα λιγότερο γνωστά:

***********

Μαύρο καράβ' αρμένιζε στα μέρη της Κασσάντρας.
Μαύρα πανιά το σκέπαζαν και τ' ουρανού σημαία.
Κι ομπρός κορβέτα μ' άλικη σημαία του προβγαίνει.
"Μάινα, φωνάζει, τα πανιά, ρίξε τις γάμπιες κάτου".
-Δεν τα μαϊνάρω τα πανιά κι' ουδέ τα ρίχνω κάτω.
Μη με θαρρείτε νιόνυφη, νύφη να προσκυνήσω;
Εγώ είμαι ο Γιάννης του Σταθά, γαμπρός του Μπουκουβάλα.
Τράκο, λεβέντες, δώσετε, απίστους μη φοβάστε.
Κι οι Τούρκοι βόλτα έριξαν κι εγύρισαν την πλώρη.
Πρώτος ο Γιάννης πέταξε με το σπαθί στο χέρι.
Στα μπούνια τρέχουν αίματα, το πέλαο κοκκινίζει,
κι' αλλά! αλλάχ οι άπιστοι κράζοντας προσκυνούνε.

Yannis H είπε...

Πολλοί μπλέκουν την έρευνα για την ιστορική αλήθεια με την άρνηση του έθνους. Η συζήτηση για το αν κάτι που παρουσιάζεται σαν ιστορική αλήθεια ισχύει ή όχι, είναι φυσική πράξη ενός σκεπτόμενου ανθρώπου. Δεν θέλω να το εξηγήσω περισσότερο, θα είναι σαν να περιγράφω το νερό σε κάποιον που κολυμπάμε μαζί. Μάλλον μένει σε όσους βλέπουν τον ‘θάνατο της Ελλάδας’ ή άλλες σκοτεινές δυνάμεις αποσταθεροποίησης, να εξηγήσουν το σκεπτικό τους. Και γιατί οι διαστρεβλωτές της ιστορίας – αν με την έρευνα αποδειχθούν ότι υπάρχουν – κάνουν καλό στον τόπο. Είμαι περίεργος.

paragrafos είπε...

"(...)

Σ' ανατολή και δύση, και νότον και βοριά,
για την πατρίδα όλοι, να 'χωμεν μια καρδιά.
Στην πίστην του καθ' ένας, ελεύθερος να ζει,
στην δόξαν του πολέμου, να τρέξωμεν μαζί.

Βουλγάροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί,
Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινήν ορμή,
Για την ελευθερίαν, να ζώσωμεν σπαθί,
πως είμαστ' αντρειωμένοι, παντού να ξακουσθεί.

(...)

Με μια καρδιά όλοι, μια γνώμη, μια ψυχή,
χτυπάτε του τυράννου, την ρίζα να χαθεί.
Να ανάψουμε μια φλόγα, σε όλην την Τουρκιά,
να τρέξει από την Μπόσνα, και ως την Αραπιά.
(...)"


[Δυο από τους παραπάνω στίχους μάς του θύμισε χτες το απόγευμα ο κος Νίκος]

glenn είπε...

Εθνικόν το Αληθές; Μόνο σαν ουτοπία. Το πολύ πολύ σαν αυτοψυχογράφημα. Μέχρι εκεί.

Τι είναι "αλήθεια" για έναν σκακιστή;
Τι είναι "αλήθεια" για έναν επιχειρηματία;

Η νίκη. Το κέρδος. Ο συμβιβασμός. Η αυτοκριτική μετά από ήττα.

Αγαπημένε Σολωμέ και κύριε Δήμου, το Έθνος-Κράτος δεν είναι αντικείμενο επιστήμης και ακαδημαϊκής μελέτης. Είναι μαγαζί που πρέπει να κρατηθεί.

Αν θεωρείτε ότι επιτέλεσε τον όποιο σκοπό του, και οι παρτίδες να τερματιστούν, αποδείξτε το. Όχι όμως μόνο για την Ελλάδα. Για όλα τα Έθνη.

Αν πιστεύετε ότι οι συνθήκες ωρίμασαν για να πέσουν τα σύνορα, αποδείξτε το. Αν όχι, υποδείξτε πότε. Μέχρι τότε, επιμένω στο "οπτιμιστικές απόψεις".

bidibis είπε...

Αν μου βρείτε άλλη χώρα, πλην Ελλάδος (και ίσως Σλοβακίας, νομίζω), που γιορτάζει την έναρξη των πολέμων και όχι την επιτυχή κατάληξή τους, εμένα ελάτε να με αφοδεύσετε.

glenn είπε...

Πω πω παράγραφος. Γράφεις και ... παραγράφεις αμαρτήματα αιώνων.

guerrero762 είπε...

Ακομα και ο τροπος απαντησης σας κ.Δημου ειναι μαλλον επιθετικος.Τελος παντων,δεν εχω σκοπο να σας κολλησω καμμια ετικετα ή ταμπελα.Αυτο το κανω με ατομα που γνωριζω προσωπικα.
Λεπτομερειες επι λεπτομερειων σχετικα με την ορθοτητα των ιστορικων γεγονοτων της ελληνικης επαναστασης.Ο ρολος του παπαδαριου γνωστος,δεν αντιλεγω τα γραφομενα σας.Αλλα κανενας δεν αναρωτιεται γιατι εγινε η επανασταση.
Διορθωση:Οι στολες της Ανατολικης Γερμανιας;
Δεν υπαρχει ανατολικη γερμανια πλεον αρα ουτε λαικος στρατος με τις στολες του.
Γιατι ενοχλουν οι σημαιες στην υπαιθρο(ή στις πολεις);
Οι Γερμανοι συναδελφοι δυσκολευοταν να κρυψουν τον θαυμασμο τους οταν μιλουσαν για τον Γερμανικο στρατο του ΒΠΠ.Οχι και αδικα.Δεν ηταν νεοναζι οι ανθρωποι,σαν επαγγελματιες μιλουσαν.
Αχ,κ.Zoros αυτα τα ψευτοδιλληματα,βιβλια αντι για οπλα.
Θα ελεγα καλυτερα-ως φανατικος βιβλιοφιλος αλλα και κατοχος οπλων-βιβλια αντι για μιζες και φιεστες.

paragrafos είπε...

Κατά γενική ομολογία, ενδιαφέρουσα είναι η σκοπιά από την οποία αντιμετωπίζει ο Σβορώνος την ελληνική επανάσταση και το "ελληνικό "έθνος".

Πρόσφατα (2004) δημοσιεύτηκε το "ξεχασμένο" δοκίμιό του: "Το ελληνικό έθνος", με εισαγωγή του Σπύρου Ασδραχά.

Πολλοί εξεπλάγησαν και δεν κατάλαβα γιατί. Τι διαφορετικό, δηλαδή λεει ο Σβορώνος εδώ και δεν το λέει στη "Επισκοπηση της Νεοελληνικης Ιστορίας"(1972 στα γαλλικά και 1975 -Θεμελιο- στα ελληνικά);

Nikos Dimou είπε...

Τελευταία φορά μπας και σταματήσουν οι παρεξηγήσεις:

Δεν είμαι εναντίον του έθνους. (Ούτε ο Σολωμός ήταν). Απλώς

α) θέλω να βασίζεται στην αλήθεια και όχι σε μύθους

β) ζητώ να αναγνωρίζεται σαν αυτό που είναι - μία ενότητα ανθρώπων που αποφασίζουν να πορεύονται μαζί και όχι σαν μεταφυσικό μόρφωμα αιώνιο και υπερκόσμιο.

γ) υπενθυμίζω ότι είναι μία μορφή οργάνωσης που άρχισε πριν 200 χρόνια. Και πως, όπως και οι πόλεις-κράτη, τα βασίλεια και δουκάτα που προηγήθηκαν, είναι πιθανώτατο να δώσει την θέση του σε μία υπερεθνική μορφή οργάνωσης.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 375   Νεότερο› Νεότερο»