Τρίτη, Μαρτίου 21, 2006

Τριπλή επέτειος21 Μαρτίου. Τι μέρα και η σημερινή!

21 Μαρτίου. Εαρινή ισημερία – πρώτη μέρα της άνοιξης. Θεσπισμένη από τους αστρονόμους και τα λουλούδια. (Και Παγκόσμια Ημέρα των Δασών). Για να νιώθουμε κι εμείς αναγεννημένοι.

21 Μαρτίου. Διεθνής Ημέρα της Ποίησης θεσπισμένη από την UNESCO.

21 Μαρτίου. Διεθνής ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Θεσπισμένη από τον ΟΗΕ.

Το 1960, την ημέρα αυτή, στο Sharpeville της Νότιας Αφρικής η αστυνομία άνοιξε πυρ και σκότωσε 69 ανθρώπους που συμμετείχαν σε μία ειρηνική διαδήλωση εναντίον του Απαρτχάιντ. Η απόφαση 2141 (ΧΧΙ) του 1966 καθιέρωσε την ημερομηνία ως ημέρα μνήμης και αγώνων για την κατάργηση κάθε είδους ρατσιστικής διάκρισης.

Εμείς σε αυτό το blog μιλάμε, μέρες τώρα, για την ποίηση – χωρίς φυσικά να την έχουμε εξαντλήσει. Μιλήσαμε και για την Άνοιξη.

Ίσως τώρα να πρέπει να ασχοληθούμε και με τον ρατσισμό.

Όχι γενικά. Όχι αφηρημένα. Για τον καθημερινό ρατσισμό της ζωής μας.

Για μένα ο πρώτος ρατσισμός είναι η άρνησή του. Όταν μία κοινωνία λεει: «Οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές» κάνει μία διάκριση (ρατσιστική) υπέρ των Ελλήνων και επιβεβαιώνει τον ρατσισμό της.

Έχω πει ότι ο ρατσισμός είναι εκ γενετής αρρώστια της ανθρώπινης ψυχής: γεννιόμαστε ρατσιστές, με την δυσπιστία και τον φόβο του Άλλου, του Ξένου. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός και να το πολεμάμε όλη μας τη ζωή.

Το πιο δύσκολο είναι να εντοπίσουμε τον ρατσισμό. Πολλές συμπεριφορές που μας φαίνονται αυτονόητες, είναι ρατσιστικές. Αλλά κανείς δεν μας έχει μάθει να τις αναγνωρίζουμε και να τις πολεμάμε. Τις θεωρούμε σχεδόν φυσικές. Ο δημοσιογράφος που γράφει: «Ο αμερικανοεβραίος Κίσιγκερ» διαπράττει ρατσιστικό ολίσθημα – αλλά δεν το ξέρει.


Αυτό που ιδιαίτερα με ανησυχεί, είναι ότι δεν γίνεται καμία προσπάθεια για να αλλάξει αυτή η στάση. Παιδεία, κράτος ΜΜΕ, θα έπρεπε να εργαστούν για την δημιουργία μίας πιο ανεκτικής και ανοιχτής κοινωνίας. Αλλά τι να περιμένει κανείς όταν η πιο έγκυρη μελέτη (Φραγκουδάκη-Δραγώνα) έδειξε πως οι καθηγητές και οι δάσκαλοι είναι πιο ρατσιστές και μισαλλόδοξοι από τους μαθητές τους...

Είμαστε – δυστυχώς – από τις πιο ρατσιστικές κοινωνίες της Ευρώπης.

Το δείχνουν οι έρευνες της Eurostat που κάθε χρόνο επιβεβαιώνουν την μισαλλοδοξία και την ξενοφοβία μας. Και για να μην μιλήσω για Αλβανούς, Νέγρους, και άλλους ξένους – σκεφθείτε το κατάντημα εκείνων των ελλήνων που τυχαίνει να είναι Ρομά (Τσιγγάνοι ή, επί το ρατσιστικότερον, Γύφτοι). Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υφίστανται τέτοιες διακρίσεις, σε καμία δεν ζούνε σε τόσο άθλιες συνθήκες... Και είναι έλληνες πολίτες, σαν κι εμάς, όχι μετανάστες.

Α θέλετε να βρείτε συγκεκριμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους Ρομά πηγαίνετε στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι ΕΔΩ. Θα βρείτε άπειρες...

Και να ήταν μόνο οι Ρομά; Σκεφθείτε τον καθημερινές μας διακρίσεις απέναντι, στις γυναίκες, τους γέροντες, τα πρόσωπα με ειδικές ανάγκες. Τον επαγγελματικό ρατσισμό με τα στερεότυπα (μπορεί ένα βιομήχανος να γράφει ποιήματα;). Τον ρατσισμό των αστείων (οι Πόντιοι, οι Βέλγοι, οι Ξανθές...). Α, ναι, εμποτισμένη είναι η ζωή μας...Οι φωτογραφίες είναι του Λάμπρου Παπανικολάτου

357 σχόλια:

1 – 200 από 357   Νεότερο›   Νεότερο»
reviewer είπε...

Καλημέρα. Εχθές είδα το Brokeback Mountain και δεν μπορώ ακόμη να συνέλθω. Μια ταινία μνημείο για τον ρατσισμό του φύλου - αλλά και για τον ρατσισμό γενικά - που θα έπρεπε να προβάλλεται στα σχολεία.

mary είπε...

καλημέρα και καλή άνοιξη!!!!

ΝΔ: "Έχω πει ότι ο ρατσισμός είναι εκ γενετής αρρώστια της ανθρώπινης ψυχής: γεννιόμαστε ρατσιστές, με την δυσπιστία και τον φόβο του Άλλου, του Ξένου."

Κάπως παρόμοια η θέση μου.. Για μένα ο πιο μεγάλος ρατσισμός είναι να μην αποδέχομαι τον εαυτό μου με τις αδυναμίες του. Απ'εκεί ξεκινάν και τα υπόλοιπα. Κι ο εαυτός μας ξένος γίνεται όταν δεν τον αποδεχόμαστε..

music freak είπε...

KNOCKIN' ON JOE (Nick Cave)

These chains of sorrow, they are heavy, it is true
And these locks cannot be broken,
no, not with one thousand keys
O Jailer, you drag a ball-n-chain you cannot see
You can lay your burden on me
You can lay your burden down on me
You can lay your burden down upon me
But you cannot lay down your memory...

glenn είπε...

Καλημέρα.
Στο dvd του Αναστασιάδη είχε μια φράση κορυφαίου υπουργού καθώς έκανε μια παρουσίαση: "Αυτό εδώ δείχνει έναν αράπη, όχι έναν άνθρωπο". Όπως και να το είπε (εννοώ out of context) δείχνει ότι ο ρατσισμός ξεκινά από ψηλά.

Τη προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα σε ένα συνέδριο δημόσιας υγείας. Ο συντονιστής ανακοινώνει το όνομα του επόμενου ομιλούντα. Ήταν ένα πολύ συνηθισμένο ελληνικό όνομα, κάτι σαν Λεωνίδας Χατζησταύρου ας πούμε. Σηκώνεται ο ομιλητής και ήταν μαύρος. Ένα στιγμιαίο γελάκι στην αίθουσα... Γιατί; Από αμηχανία γέλασε και ο ίδιος ο ομιλητής. Αισθάνθηκα τόσο άσχημα. Τους κόπηκε το γέλιο όμως όταν είδαν ότι έκανε τη πιο τεκμηριωμένη παρουσίαση απ' όλους τους άλλους.

Τα φαινόμενα αυτά δεν περιορίζονται σε εγχρωμους, αλλά σε κάθε λογής "άλλους".

An-Lu είπε...

"Σκεφθείτε τον καθημερινές μας διακρίσεις απέναντι, στις γυναίκες, τους γέροντες, τα πρόσωπα με ειδικές ανάγκες." Ειδικά για την τελευταία κατηγορία, δεν είναι μόνο η στενομυαλιά, αλλά και η έλλειψη πρόσβασης πολλών ατόμων "ειδικών ικανοτήτων" σε υπηρεσίες που είναι αυτονόητες για τους πολλούς. Δεν εννοώ μόνο τις ελάχιστες ράμπες (συχνά κατειλλημένες από αυτοκίνητα) ή τα ελάχιστα "τυφλοδρόμια" ( κατειλλημένα από μοτό, που άρχισαν ήδη να τα ξηλώνουν), αλλά ακόμα και κάτι το αυτονόητο, να μην τολμάει κάποιος με πρόβλημα ακοής, να φορέσει ή να εμφανίσει το ακουστικό του. (Δεν έχουν όλοι οι κωφοί γνώση νοηματικής, πολύ λιγότερο οι "βαρύκοοι"). Έχω την ετνύπωση ότι με τα γυαλιά δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο θέμα, εκτός από τις πολύ μικρές ηλικίες.
Απο εκεί ξεκινούν όλα όμως. Από την κοροϊδία των παιδίών σε κάθε τι διαφορετικό, αντίδραση την οποία πιθανόν να έχουν διδαχτεί από το σπίτι τους. Η δημιουργία του "εμείς" και οι "άλλοι", καθώς και ο τρόπος αντίδρασης σε αυτή τη μανιχαϊστική θεώρηση του κόσμου, έχει βαθιές ρίζες. Δεν τρέφω την ψευδαίσθηση ότι κάποιες θεσπισμένες "ημέρες" μποροούν να αλλάξουν κάτι. Πιθανόν όμως να ευαισθητοποιήσουν αυτούς που έχουν "τεντωμένες κεραίες" και να τους ωθήσουν να διαμορφώσουν κάποια πιο θετική άποψη. Από την θεωρία στην πράξη όμως, το χάσμα είναι βαθύ και θέλει χρόνο για να γεφυρωθεί.
Καλή άνοιξη! (εχθές είδα φρασκοανοιγμένες μυρμηγκοφωλιές, τέρμα η κακοκαιρία!)

Black Swan είπε...

Καλημέρα
Μα σήμερα δεν είναι και η παγκόσμια μέρα του ύπνου;
Γιατί με ξυπνάτε!!!!!!!!

Το δίδαγμα της πολιτικής Ιστορίας των τελευταίων χρόνων -και όχι μόνον της Ελληνικής Ιστορίας, ασφαλώς- αναθέτει υποτίθεται σε όλους μας το καθήκον να παρακάμπτουμε κάποιες απαγορευμένες περιοχές, κάποιες τοποθεσίες-ταμπού, μία εκ των οποίων είναι, καθαυτή, η αναγνώριση και ερμηνεία της πολιτισμικής Διαφοράς.
Δεδομένου, ωστόσο, ότι η Διαφορά συνιστά τη μήτρα του νοήματος των πραγμάτων, εξ ου και, στην πράξη, η ύπαρξη ενός ψυχικά ώριμου ανθρώπου είναι τόσο στενά δεμένη με την άσκηση της διάκρισης, η απαγόρευση δεν είναι ανώδυνη. Επομένως;

Ειδικά εκείνοι που δεν μπορούσαν να συλλάβουν τη Διαφορά, ανακάλυψαν τη Διαφορά στο εβραϊκό αίμα για παράδειγμα, και έχτισαν κρεματόρια. Επειδή ο αποθηριωμένος άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται το νόημα, είναι αδύνατο να διακρίνει πέρα από το χρώμα ή το σχήμα του κρανίου, πέρα από το φονικό όριο πάνω στο οποίο σταθεροποιείται η τύφλωση· πλην, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως η Διαφορά δεν υφίσταται όντως ως κληρονομιά της Ποικιλίας, της απολύτως απαραίτητης για την εσωτερική ζωή κάθε υποκειμένου.

Το θέμα του ρατσισμού είναι, πιστεύω, ένα καλό παράδειγμα της βαναυσότητας που ασκήθηκε πάνω στη Διαφορά.

Ο ρατσισμός είναι μια μαζική νεύρωση, δηλωτική της αποσιωπημένης απογοήτευσής μας από το γεγονός ότι πλέον, εμείς οι ίδιοι χάσαμε την ικανότητα και την προθυμία να εντοπίζουμε την αυθεντική Διαφορά εκεί όπου υπάρχει.

harrygreco είπε...

Να μην συγχεουμε το ρατσισμο με την εθνολογικη αληθεια. Οι φυλες των ανθρωπων εχουν προτερηματα & ελαττωματα,οπως οι φυλες των σκυλων. Το κακο αρχιζει οταν νομιζεις οτι ανηκεις σε αλλη φυλη ( αρχαιοι ελληνες ) & οτι εκεινοι ειχαν ανωτεροτητα. Ουτε (αρχαιοι) ελληνες ειμαστε,ουτε εκεινοι ειχαν ανωτεροτητα ( εναντι ρωμαιων,ασσυριων,φοινικων ),ουτε εμεις εχουμε ανωτεροτητα εναντι των αδελφων βαλκανικων λαων που μας γεννησαν. Πρεπει να αποκτησουμε αληθινη εθνικη ταυτοτητα.

Nikos Dimou είπε...

black swan
"χάσαμε την ικανότητα και την προθυμία να εντοπίζουμε την αυθεντική Διαφορά εκεί όπου υπάρχει".

Σωστά - προσυπογράφω...

Minimus είπε...

Καλημέρα σας.

Γνώριζα την τριπλή επέτειο της 21ης Μαρτίου. Την πληροφορία όμως για τα τραγικά γεγονότα του 1960, την αγνοούσα. Για το λόγο αυτό ίσως, είχα συνειρμικά συνδέσει την 21/3 με τις παρακάτω συγγενείς έννοιες. "Άνοιξη, ποίηση, αναγέννηση, συναδελφικότητα, άνθιση, ελπίδα, αγάπη, ζωή, συμφιλίωση."

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, "έπεσε" στα χέρια μου ένα βιβλίο με τον τίτλο "Ο δρόμος για την Ομόνοια" των εκδόσεων Καστανιώτη, στο οποίο συμμετέχει κι ο οικοδεσπότης μας. Αποτελεί μια ευγενική εκδοτική χειρονομία κάποιων προκειμένου να υποστηρίξουν -οικονομικά- δύο ανθρώπους θύματα πρωτοφανούς ρατσιστικής συμπεριφοράς ενός "έλληνα", στην Αθήνα πριν από 7 χρόνια. Δεν πίστευα ότι τέτοια γεγονότα "κινηματογραφικής" βίας συνέβησαν στην Ελλάδα. (Αν θέλει ο κ. Δήμου, θα δώσει περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω βιβλίο.)

Την προηγούμενη βδομάδα, είδα στον κινηματογράφο το έργο : "Crash". Εξαιρετική ταινία, με σπουδαία σκηνοθεσία και συγκλονιστικές ερμηνείες, η οποία πραγματεύεται το ακανθώδες ζήτημα του ρατσισμού.

Τελικά νομίζω ότι, ίσως ο ρατσισμός, είναι στοιχείο της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας. Όταν πολλοί άνθρωποι συγχρωτίζονται σε κλειστούς χώρους, συχνά εκδηλώνουν ρατσιστική συμπεριφορά, γιατί δυσκολεύονται να δεχθούν "τον διαφορετικό". Σκεφτείτε π.χ. τους ανθρώπους που συγχρωτίζονται στον ψηφιακό χώρο του παρόντος blog. Πόσες φορές διαπιστώσαμε ρατσιστικές συμπεριφορές ή αντιδράσεις, από ανθρώπους που δεν κατάλαβαν (ή δεν θέλησαν να καταλάβουν) τη διαφορετική άποψη.

Δεν ελπίζω να μεγαλώσει και να γιγαντωθεί το "αντιρατσιστικό κίνημα" παγκοσμίως.
Ελπίζω κάποτε, ο ρατσισμός να θεωρείται τόσο πρωτόγονη και ξεπερασμένη συμπεριφορά, ώστε η λέξη "αντιρατσισμός" να φαντάζει σαν σύντομο ανέκδοτο της ιστορίας.

Καλή Άνοιξη σε όλους.

paragrafos είπε...

Πηγαίνοντας στην Ευρώπη και ζώντας για κάποιο διάστημα σε πόλεις της βόρειας Αμερικής, ανακάλυψα μια ποικιλία ανθρώπων που ως τότε αγνοούσα την ύπαρξή της!

Στη χώρα μας, κανείς δεν μας είχε μιλήσει γι αυτούς τους συνανθρώπους μας. Αλλά και τους λιγοστούς που ξέραμε από δαύτους, είχαμε μάθει να τους λυπόμαστε κι όχι να τους αγαπάμε.

Μάθαμε να λυπόμαστε τους τυφλούς, αλλά τους αφήναμε να σκοντάφτουν στα πεζοδρόμια της αδιαφορίας μας αφήνοντάς τους να εκλιπαρούν τους περαστικούς για να περάσουν τις διαβάσεις. Κι όταν τους βοηθούσαμε νιώθαμε και περήφανοι για την καλή μας πράξη κι όχι πως κάναμε το καθήκον μας ώς άνθρωποι και συμπολίτες.

Μάθαμε να κοιτάζουμε με οίκτο τους παραπληγικούς, αλλά τίποτε δεν κάναμε για να τους δώσουμε πρόσβαση στη ζωή, στον ήλιο, στη βόλτα, στη χαρά, στα θάλασσα, στην εκδρομή.

Ας μη μιλήσουμε καλύτερα για τους τετραπληγικούς που είναι, στον τόπο μας, από την εποχή των... Σπαρτιατών, εγκαταλειμμένοι στον καιάδα των δημοσίων νοσοκομείων και σαπίζουν στα εκζέματα και στα συρίγγια και πεθαίνουν πονώντας και διψώντας για ανθρωπιά και αξιοπρέπεια...

Όσο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, είναι επίσης ... ανύπαρκτα. Απουσιάζουν από τα σχολεία, από τους παιδότοπους από την ίδια τη ζωή. Ίσως επειδή απουσιάζουν και από την καρδιά μας...

Όμως, στην "σκοτεινή" Ευρώπη και στη "λεπρή" βόρεια Αμερική ανακάλυψα όλους αυτούς τους άφαντους (στη χώρα μας) ανθρώπους!

Είδα τυφλούς να περπατούν με αξιοπρέπεια στα πεζοδρόμια και στις διαβάσεις καθοδηγούμενοι από εκπαιδευμένους σκύλους!

Είδα παχύσαρκα άτομα και παραπληγικούς να διαπρέπουν στα πανεπιστήμια, να γίνονται αβίαστα αποδεκτοί και να συνυπάρχουν σαν όλους τους άλλους και με όλους τους άλλους ανάμεσα στον διδακτικό προσωπικό και τον φοιτητόκοσμο.

Είδα παιδιά με ειδικές ανάγκες να χαίρονται τη ζωή στα σχολεία έχοντας παρά δίπλα ικανούς και εξειδικευμένους συνοδούς.

Κι όχι όπως πέρυσι στην Κύπρο μας, που πέθανε ένα παιδάκι (επιληψία; απλή λιποθυμία;) επειδή κανείς σ΄ εκείνο το δημοτικό σχολείο της Πάφου δεν ήξερε τίποτε από πρώτες βοήθειες, επειδή σε κανένα σχολείο της Κύπρου δεν υπήρχε ούτε μια φιάλη οξυγόνου.

Μα θα μου πείτε, εδώ πεθαίνουν (στα δημόσια νοσοκομεία) οι αρτιμελείς και οι "φυσιολογικοί" για πλάκα, για τους άλλους, τους... απόβλητους της ψυχής μας θα μιλάμε τώρα;

Με απογοήτευση

Παράγραφος

Nikos Dimou είπε...

harry said...
"Οι φυλες των ανθρωπων εχουν προτερηματα & ελαττωματα,οπως οι φυλες των σκυλων".

H έννοια της "φυλής" είναι επιστημονικά ξεπερασμένη - και οδηγεί κατευθείαν στον ρατσιμό. Άρα και η ιδέα περί "ελαττωμάτων και προτερημάτων" της φυλής - αυτές εκφράζονται πια μόνο με ρατσιστικά στερεότυπα. Ακόμα και ο "εθνικός χαρακτήρας" έχει πια απορριφθεί σαν έννοια.

(Φεύγω τώρα - αν χρειαστεί συζήτηση - θα επανέλθω το μεσημέρι).

Stormrider είπε...

κ Δήμου θα ήθελα να προσθέσω ένα είδος ρατσισμού που είναι πολύ της μόδας τον τελευταίο καιρό.
Λόγω (κυρίως) της ελληνικης τηλεόρασης όπου οι άνθρωποι από την επαρχία παρουσιάζονται ως κάτι γραφικοί-καρικατούρες που μιλάνε περίεργα, έχει δημιουργηθεί μία ολόκληρη γελοιοποίηση όλης της επαρχίας. Η εκάστοτε διάλεκτος, παρουσιάζεται διαστρεβλωμένη έτσι ώστε να ακούγεται όσο πιο ηλίθια γίνεται.

"πως γίνεται και μιλάς κανονικά;"
"μα καλά, στην Κρήτη έχετε τηλεόραση;"
είναι ερωτήσεις που μου έχουν κάνει κι ακόμη προσπαθώ να συνέλθω!!!

wildcard είπε...

Άλλο ένα θέμα ρατσισμού αυτό των διαλέκτων. Προσωπικά νιώθω μια μαγεία με τις ελληνικές διαλέκτους και εκνευρίζομαι που μερικοί επαρχιώτες προσαρμόζουν την προφορά τους στην προφορά της Αθήνας.

Titika είπε...

stormrider: Διφωνώ πως αυτού του τύπου ο ρατσισμός είναι της μόδας. Ίσα-ίσα, πιστεύω οτι είμαστε όλο και πιο ανοιχτοί στη "διαλεκτική" διαφορετικότητα. Πάντως κι εγώ, που είμαι από την Αθήνα, έχω νιώσει ρατσισμό πολλές φορές σε χωριά ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Και μόνο που άνοιγα το στόμα μου και με άκουγαν να μιλάω διαφορετικά από αυτούς, με κοίταγαν με περίεργο μάτι.

cyrus είπε...

Νίκος Δήμου: "Έχω πει ότι ο ρατσισμός είναι εκ γενετής αρρώστια της ανθρώπινης ψυχής: γεννιόμαστε ρατσιστές, με την δυσπιστία και τον φόβο του Άλλου, του Ξένου. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός και να το πολεμάμε όλη μας τη ζωή."

Αυτή είναι, για μένα, η ουσία του ποστ. Χρειάζεται να παρατηρείς διαρκώς τον εαυτό σου, να αναλύεις την συμπεριφορά σου και να την διορθώνεις. Ο αυθορμητισμός είναι καλός στο σπίτι, ή στην παρέα, αλλά όταν μιλάς δημόσια χρειάζεται κάποια αυτοσυγκράτηση. Αυτό έπαθε και ο κ. Αλογοσκούφης όταν άφησε να εννοηθεί ότι οι μαύροι δεν είναι άνθρωποι. Η φράση του δεν ήταν "out of context". Ήταν ένα αυθόρμητο αποτυχημένο αστείο. Και επικίνδυνο, όμως...

Stormrider είπε...

@titika
ναι, αυτό είναι ο τοπικισμός και είναι το πρόβλημα στην αντίστροφη πλευρά του. υπάρχει και σε πολύ μεγάλο βαθμό ειδικά στα μέρη μου.

Somebody961 είπε...

Ολες μα όλες οι μορφές ρατσισμού είναι απλά διαφορετικές εκφάνσεις ενός χειρίστου επιπέδου εγωισμού που μπορεί εν μέρει να προυπάρχει αλλά δυστυχώς καλλιεργείται από μικρή ηλικία.
Ενα παράδειγμα που έζησα προ καιρού.
Ημουν στην γραμμή Πειραιάς-Κηφησιά.
Διάλογος μπροστά μου ενός πατέρα και παιδιού.
-Κάθησε κωστάκη εδώ, είναι άδειο το κάθισμα
-Μα μπαμπά, δεν θέλω
-Κάθησε βρέ χαζέ, ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ?
Αντί του:
-Σήκω κωστάκη να καθήσει η κυρία που φαίνεται κουρασμένη...

Αρα εμείς είμαστε ούτως ή άλλως οι καλύτεροι, ακόμα και αν είμαστε απόλυτα ίδιοι.
Πόσο δε μάλλον να είναι ο άλλος άλλο χρώμα, άλλη γλώσσα, ανάπηρος, οτιδήποτε. Χαμένος και 'λιγότερος' από χέρι είναι.
Η διαφορετικότητα, όποια και αν είναι αυτή αυτόματα κάνει τον άλλο χειρότερο.
Ισως και να έχει να κάνει ότι είμαστε ένας λαός στερημένος και πιανόμαστε από το σκοινί που ανοίγει την καταπακτή και μας γκρεμίζει.
Καμμιά φορά (πολλές) και η ζηλοφθονία έχει το μερίδιο της. Πόσα δεν έχει ακούσει ο οικοδεσπότης μας εξαιτίας της. Ακους εκεί, πρώτη σε πωλήσεις η δυστυχία από έναν ...διαφημιστή (ειρωνικά). Τι δυστυχία..

Μακάρι ο ερχομός της άνοιξης και του φωτός να μας φωτίσει να πιανόμαστε από το σκοινί που το χαρτάκι του να γράφει "Ανθρωποι-Ζωή".

Takis Alevantis είπε...

Μα είμαστε εμείς ρατσιστές; Οι άλλοι είναι ... (Αλβανοί, Μαύροι, Τούρκοι, Κουτόφραγκοι, Αμερικανάκια, Πόντιοι, φρικιά, κλπ. κλπ. διαλέγετε ό,τι σας ταιριάζει ... Το λένε διάφοροι ως ανέκδοτο αλλά δεν είναι.

Ένα φάρμακο αντιρατσιστικό: το reality show Black and White στο οποίο μια οικογένεια μαύρων ζει μακιγιαρισμένη ως λευκή και μια οικογένεια λευκών ζει (επίσης μακιγιαρισμένη) ως μαύροι. Φανταστείται κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, μια οικογένεια «Ελληναράδων» να ζούν ως Αλβανοί και μια οικογένεια «Αλβανών» να ζούν ως Ελληναράδες ...

Εμένα πάντως μου θυμίζουν όλα αυτά μεγάλους πιθήκους που τσακώνονται για την μπανάνα την επιούσια και προσπαθούν να επιβληθούν στην γειτονική ομάδα πιθήκων ... Ενδιαφέρον από την άποψη αυτή και το βιβλίο Quand le loup habitera avec l'agneau σχετικά με την παρατήρηση των ζώων και τα συμπεράσματα για τις ζωικές κοινωνίες ανάλογα με την κοινωνική θέση και τη κοσμοθεωρία του παρατηρητή.

georgia m. είπε...

Κατά τη γνώμη μου,μορφή ρατσισμού είναι και όταν οι εκφωνητές λένε ότι σε ένα ατύχημα,ναυάγιο,τραγωδία ήταν αρκετοί άνθρωποι,''μεταξύ αυτών και κάποια παιδιά''.
Η ζωή αξίζει περισσότερο γι αυτά;Σε ένα σημείο μπορώ να καταλάβω ότι ο ηλικιωμένος έχει ''ζήσει τη ζωή του''ή ακόμα και ο άνθρωπος μέσης ηλικίας έχει σαφώς ζήσει περισσότερο από ένα μικρό παιδί.Αλλά κατά τη γνώμη μου,όλων οι ζωές αξίζουν το ίδιο.
Έχω πολλές φορές αναρωτηθεί μήπως το λέω αυτό επειδή δεν έχω δικά μου παιδιά - έχω την εντύπωση όμως πως και πάλι έτσι θα απαντούσα,ακόμα και αν είχα παιδιά.

Argos είπε...

Επειδή ο πρώτος σχολιαστής σας, ενδιαφέρθηκε για τον "ρατσισμό του φύλου" και πρότεινε να προβάλλεται το "Brokeback Mountain" στα σχολεία, θα συνιστούσα και αυτόν αλλά και τους υπόλοιπους "εγώ δεν είμαι ρατσιστής, οι άλλοι είναι" να δουν το "Crash" (2005)μπορεί να μιλάει για το Los Angeles αλλά νομίζω ότι είναι πιο οικουμενικό.

Beth είπε...

@m.alex.mlk
Μαλακάκο μου, και το τεστ-παπ έχει σκοτώσει γυναίκες από λάθος, αλλά δεν χαρακτηρίσαμε ποτέ τον ένα και μοναδικό γιατρό φονιά!

Αλλά να μην συγκρίνεις ροδάκινα με μπανάνες μ; Να μάθεις πως στη ζωή υπάρχουν πολλάααααα πραγματάκια, έννοιες κι ορισμοί. Δεν μπορείς να συγκρίνεις έναν πανέξυπνο, ικανό στρατηγό με έναν επίσης πανέξυπνο, ικανό γιατρό. Γιατί... Μωρό μου. Δεν συγκρίνουμε τα κοσμητικά επίθετα αλλά τις ιδιότητες. Ε;

Μην τον καλείς φονιά τον Μέγα. Μην καμουφλάρεις την άγνοια σου, την αδυναμία σου να εκτιμήσεις με φτηνοαναρχικογιατιταεχωβαριααλλααγαπωκαιτονκοσμο στιλάκι του δήθεν.

Και ξαναλέμε τη ρήση του λατρεμένου μπας και την εμπεδώσεις:
"Στην γενική αγάπη μας για την ανθρωπότητα σχεδόν πάντα αγαπάμε μονάχα τον εαυτό μας."
Γι' αυτό... Χ α λ ά ρ ω σ ε!

Beth είπε...

είπε κι ο reviewer...
"Μια ταινία μνημείο για τον ρατσισμό του φύλου - αλλά και για τον ρατσισμό γενικά - που θα έπρεπε να προβάλλεται στα σχολεία."

Από πότε η ομοφυλοφιλία έγινε φαινόμενον (κοινωνικά, ηθικά, ατομικά, αισθητικά) αποδεκτόν;

Έλατε ρε παιδιά. Κατοικήστε τον κόσμο τούτον!

Ωχ.

Jacobo είπε...

Καλημέρα σε όλους!

Νομίζω ότι εδώ πρέπει να καταπιαστούμε σωστά με τους όρους ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ και ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ. Ο Ρατσισμός έχει τις ιστορικές του βάσεις στις χώρες που ήταν αποικιοκρατικές (Αγγλία, Γαλλία κά) αλλά και τις ΗΠΑ, που ναι μεν δεν ήταν αποικιοκρατική, είχε όμως μαύρους δούλους, τους οποίους σαφώς θεωρούσαν κατώτερους ανθρώπους. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία ο αντισημιτισμός. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι ρατσιστές ήταν και εκμεταλλευτές και τηρούσαν μια άρρωστη στάση που στηριζόταν στην υποτιθέμενη υπεροχή της φυλής ή ράτσας τους απέναντι σε άλλες φυλές ή ράτσες.
Οι Έλληνες υπό αυτή την έννοια, δεν είχαν την «πολυτέλεια», στη σύγχρονη ιστορία τους, να είναι ρατσιστές προς κανένα, πλην τους Ρόμα. Οι ίδιοι οι Έλληνες υπήρξαν μάλιστα κατά περιόδους υπόδουλοι και δούλοι και θύματα ρατσισμού.

Οι Έλληνες όμως είναι σαφέστατα ξενόφοβοι και ανασφαλείς μπροστά στο διαφορετικό. Μπροστά στη διαφορετική καταγωγή, προφορά, συνήθειες κλπ κλπ Εδώ ο κατάλογος πραγματικά μπορεί να είναι ατέλειωτα μακρύς.

Ακόμα και τους ίδιους τους Έλληνες μετά την Μικρασιατική καταστροφή τους υποδεχτήκαν στην μητροπολιτική Ελλάδα με ψυχρότητα, όχι λόγω «ράτσας», που ήταν η ίδια, αλλά λόγω διαφορετικής νοοτροπίας και κουλτούρας( που ας σημειωθεί ήταν και αρκετά πιο εξελιγμένη από τη δική τους!).

Για ποιο λόγω είμαστε ξενόφοβοι ειλικρινά δεν ξέρω, αλλά μου φαίνεται ότι μείναμε πολλά χρόνια κλεισμένοι στο ευρύτερο «χωριό» μας, δεν ήρθαμε σε επαφή με πολλές κουλτούρες, θρησκείες, πολιτισμούς και έτσι διατηρηθήκαμε δυστυχώς αμιγείς. Τυχεροί όσοι έζησαν έστω και λίγα χρόνια στο εξωτερικό.

Jacobo είπε...

Δυστυχώς αυτή η "πολυτέλεια" του ρατσιστή-εκμεταλευτή ξανακάνει δειλά δειλά και πάλι την εμφάνιση της τα τελευταία χρόνια προς όλα τα είδη αλλοδαπών εργατών που εισάγονται.

harrygreco είπε...

Διαφωνω οτι η εννοια της φυλης ειναι ξεπερασμενη,αντιθετα ειναι η αντικειμενικη αληθεια. Πληθος ιατρικων μελετων δειχνουν ευαισθησια της μαυρης φυλης σε ασθενειες ( ελαττωμα ) & ανωτερες αθλητικες επιδοσεις ( προτερημα ). Οσο για τα εθνη,ακριβως επειδη ειναι πολυφυλετικα ειναι δικαιο να αποδιδουμε στο καθε συνιστον γενος τα χαρακτηριστικα του. Σχεδον ολα τα στερεοτυπα ειναι αληθινα,ειτε μας " συμφερει",ειτε οχι.

Alogaki είπε...

Νομίζω ότι η έννοια "ρατσισμός" είναι σαφώς ευρύτερη από την έννοια "φυλετική διάκριση". Ρατσιστική συμπεριφορά, σημαίνει δεν αναγνωρίζω, (δεν αποδέχομαι) το διαφορετικό. Επιτίθεμαι στο διαφορετικό, είτε είναι χρώμα, είτε θρήσκευμα είτε απλά μια άποψη! Κοιτάξτε τον τρόπο με τον οποίο επιτίθεται παραπάνω η "hra" στον "m.alex.mlk" γιατί απλά δε συμφωνεί μαζί του. Αν δεν είναι αυτό ρατσιστική συμπεριφορά, τότε τί είναι;

Stathis είπε...

Πριν μερικές ημέρες έγινε έντονη διαμαρτυρία στον Εύοσομο στη Θεσσαλονίκη για να αποτραπεί η εγκατάσταση κέντρου κοινωνικής επανένταξης πρώην εξαρτημένων. Ένας συμπολίτης των διαμαρτυρομένων που τόλμησε να διαφωνήσει προπηλακίστηκε (κοινώς άρπαξε μερικές ψιλές) ώστε να μην ακουστεί η γνώμη του. Όχι οι έλληνες δεν είναι ρατσιστές. Δεν τους ενοχλεί το διαφορετικό , όταν δεν είναι δίπλα τους.
Πλησίον δεν είναι ο γείτονας , αλλά ο γείτονας του γείτονα.

harrygreco είπε...

Οσο πιο " προοδευτικος " παριστανει οτι ειναι ενας ρατσιστης/φασιστας,τοσο πιο επικινδυνος ειναι. Οι σοσιαλφασιστες/εθνικοσοσιαλιστες του Πασοκ ειναι πολυ πιο επικινδυνοι απο τους μαυρους της νδ & πρωτοστατησαν στην τουρκοφαγια & μακεδονοφαγια.Οσο για τους γυφτους,δυστυχως ειναι μια ακινδυνη για το καθεστως εθνοτητα γι' αυτο & οι πολιτικοι τους εχουν γραμμενους. Η μονη μειονοτητα που φοβαται το καθεστως ειναι οι εβραιοι,οι οποιοι δυστυχως εχουν μια απιθανη προδοτικη "ηγεσια " που δηλωνουν ...ελληνες εβραικου θρησκευματος. Η χωρα μας ζει εκτός τοπου & χρονου...

Jacobo είπε...

@ alogaki
Νομίζω (δεν είμαι σίγουρος)ότι ο όρος ρατσισμός προέρχεται από την ιταλική λέξη razza που σημαίνει φυλή. Άρα "φυλετική διάκριση", που είναι ο ελληνικός όρος, και "ρατσισμός" είναι τουλάχιστον γλωσσικά συνώνημα.

traveller είπε...

Θα συμφωνήσω με τον harry. Η έννοια της φυλής υφίσταται και θεωρώ άστοχο να παριστάνουμε ότι δεν βλέπουμε διαφορές. Πάντα μου έκανε εντύπωση η εξαιρετική επίδοση μαύρων αθλητών στο μπάσκετ και η ανυπαρξία τους στα κολυμβητήρια (με την εξαίρεση της συμπαθέστατης δικής μας Ναγκουάρα).

Έχοντας πει αυτό, θεωρώ εξίσου αυτονόητο ότι δεν τίθεται ζήτημα ανωτερώτητας κάποιας φυλής. Ένα μήλο δεν είναι καλύτερο από ένα πορτοκάλι. Είναι διαφορετικό, έχει άλλες ιδιότητες. Δεν θεωρώ αυτή τη θέση ρατσιστική. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα με ενδιέφερε πολύ η άποψη των υπολοίπων.

oldman είπε...

Προσωπικά θεωρώ αυτονόητα τα όσα αναφέρετε, έχω όμως να προσθέσω το εξής.

Αν περπατώντας στον δρόμο, αντικρίσω από απέναντι να έρχεται προς το μέρος μου μία οικογένεια τσιγγάνων, την αναπνοή μου θα την κρατήσω προκαταβολικά. Δεν θα περιμένω να δω αν μυρίζουν, γιατί αν με πάρει η μπόχα ήδη, θα είναι αργά. Θα μου έχουν γυρίσει τα άντερα. Είτε το θέλουμε είτε όχι, κάποιες ομάδες, μοιράζονται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Η ισοπέδωση φυσικά και η ακραίες γενικεύσεις, είναι λανθασμένες και καταδικαστέες. Όταν όμως γνωρίζεις πως κάποιες ομάδες, μοιράζονται κατά πλειοψηφία κάποιο χαρακτηριστικό με το οποίο δυσανασχετείς (η δυσοσμία εν προκείμενο), είναι υποκρισία να το αγνοείς επιδεικτικά και να το τρως στη μάπα υπό τον φόβο μη χαρακτηριστείς ρατσιστής.
Δεν διαφωνώ με τα όσα λέτε στο συγκεκριμένο post, απλά νιώθω την ανάγκη, να σας επισημάνω πως η κοινή νοοτροπία σε κάποιες ομάδες ή λαούς, υπάρχει θέλουμε δεν θέλουμε μέχρι κάποιο βαθμό. Άλλη νοοτροπία και κοσμοαντίληψη έχει κατά πλειοψηφία ο Νορβηγός, άλλη ο Αργεντίνος, άλλη ο Νοτιο Αφρικανός. Είναι θέμα βιωμάτων και κουλτούρας. Το θέμα είναι πια στάση κρατάμε εμείς από εκεί και πέρα, πόσο εύκολα αφήνουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί σε ακραίες γενικεύσεις και ισοπεδωτικές συμπεριφορές τύπου «μαζί με τα ξερά, ας καούν και τα χλωρά».

Υ.Γ Θα ήθελα επίσης να προσθέσω πως ως ποδοσφαιρόφιλος, θα είχα κάπως περισσότερες απαιτήσεις από κάποιο νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας μου αν αυτός ήταν Βραζιλιάνος, από ότι αν ήταν π.χ Δανός. Από τεχνικοτακτικής άποψης, οι δύο λαοί αντιλαμβάνονται το άθλημα διαφορετικά.

traveller είπε...

@harry:

Συμφώνησα μαζί σου για το σχόλιο των 12:41. Μετά όμως έγραψες:

"οι εβραιοι,οι οποιοι δυστυχως εχουν μια απιθανη προδοτικη "ηγεσια " που δηλωνουν ...ελληνες εβραικου θρησκευματος"

Γιατί είναι κακό να είναι έλληνες πολίτες και να είναι εβραϊκού θρησκεύματος? Θα μπορούσες να το εξηγήσεις σε παρακαλώ?

akrovatis είπε...

Καλημέρα σας!
Λοιπόν,οι "Ρομ" ειναι ενα πολυ μεγάλο κεφαλαιο..δυστυχώς 8α ελεγα, δεν υπαρχει λυση καμια πλεον.Οι κοινωνίες των Ρομ, στην Λαρισα, ζουν συνήθως σε κατοικίες απο τούβλα & τσιμεντο,και οχι σε προχειρους καταυλισμους.Επομένως, ειναι μύθος η αποψη που λεει οτι αν λυθει το προβλημα της στεγης τους θα λυθουν και τα υπολοιπα.Ο τρόπος τις ζωης τους, ειναι τοσο διαφορετικος, που εξ ορισμού δεν προκειται ποτε να ενταχτουν κοινωνικα στα κοινά.Εχουν διαφορετική αποψη για τα παντα σχεδον, και μαλιστα χωρις να το κανουν σημαια (οπως κανουμε εμείς τα χλωμα προσωπα προσπαθωντας να πεισουμε οτι ολοι οι υπολοιποι ζουνε ξενερωτα στην Ευρωπη).Μπορώ να αναφέρω μερικα στοιχεια των ηθων: Ο γάμος που πραγματοποιείται παντα σε ηλικίες κάτω των 18 δειχνει διαφορετικη αντιμετώπιση του έρωτα,σαφως απενεχοποιημενη.((τον τσιγανο ποτε δεν θα μπορεσεις να του επιβάλεις να πηγαίνει σε ενα α8λιου τυπου σχολειο μέχρι και τα 18 ,χωρίς ερωτικη ζωη,κακα τα ψεματα: οι νεοι (χλωμα προσωπα) κατω των 18 απο αυτο υποφερουν))Δεν θα δειτε ποτε τσιγγανο κατω των 18 καταθλιπτικο,κατσουφη και κλειστο χαρακτιρα.(Βεβαια ουδεν καλο αμοιγως κακου).φταίει το DNA για αυτο; οχι βεβαια! Έρωτας πηγη ζωης λοιπόν.Ακούγομαι αιρετικος;; Μαλλον..
2) Η σχέση που εχουν παραδοσιακα με την μουσικη,ειναι πολύ πάνω απο τον μέσο ορο των υπολοιπων και καλα original νεοελληνων.
Ερώτημα: αν παν στα σχολεια μας για μορφώση ειναι ποτε δυνατόν να αλλαξει κατι προς το καλυτερο για αυτους; Οι ουσιαστικόι πρωταρχικοί κώδικες του τρόπου ζωης δεν εγκαταλειπονται ευκολα.(ενταξη των διαφορετικων στα Κοινα,σημαίνει δυστυχως βεβήλωση του ιδιεταιρου "μικροπολιτισμου" τελικα...)
Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο οι Ρομ της Λαρισας,να ειναι σαν τους κρητικούς."γ***,δερνω & πυροβολώ".Ολοι εχουν οπλα στα σπιτια τους.....τι τραγικο!!! :(
Επίσης αρκετοι εχουν περιουσιες.Το ότι παρατηρουνται απο μικρα παιδια
μικροκλοπές, αυτο δεν σημαινει οτι μιλαμε για εγληματικες ενεργιες που χαρακτιρηζουν την μετέπειτα εξελιξη του ατομου. Μην ξεχνατε οτι σκεψη για μικροκλοπες ευκολα κανει κανενας ειναι δεν ειναι τσιγγανος! εγω δεν το κρυβω, εχω κανει μικρος τετοιες ζαβολιες.Τελος να πω, οτι η μορφωση εχει πολλους τομεις,σε αλλους υπερτερουμε εμεις οι υπολοιποι,σε αλλους ομως οι τσιγγανοι.Σε καποια πραγματα ειμαστε εμεις οι αξεστοι,σε αλλα αυτοι.Στην πραξη επαναλαμβανω απαισιοδοξω για την πι8ανοτητα πιθανου παντρεματος των 2 πολιτισμων μας με σκοπο την ενταξη τους στην δικια μας την σαπιλα(ενταξη θα επρεπε να σημαινει παντρεμα ηθων,σηνηθειων)Δυστυχως,ο μεσος νους ενος νεοελληνα δεν θα μπορεσει ποτε να αντιληφτει την σπουδαιοτητα της ενταξης μιας ομαδας στα Κοινα.Και οταν τυγχανει να την αντιλαμβανεται, την εφαρμοζει εντελως με λαθος τροπο & στοχο (μαζοποιηση και ισοπεδωση των παντων-αποριψη διαφορετικου τροπου σκεψης που προερχεται απο διαφορετικο πολιτισμο)...δυστυχως....

Ρομ....τι μεγάλο θεμα!!!!!

Stathis είπε...

oldman said:

Y.Γ Θα ήθελα επίσης να προσθέσω πως ως ποδοσφαιρόφιλος, θα είχα κάπως περισσότερες απαιτήσεις από κάποιο νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας μου αν αυτός ήταν Βραζιλιάνος, από ότι αν ήταν π.χ Δανός. Από τεχνικοτακτικής άποψης, οι δύο λαοί αντιλαμβάνονται το άθλημα διαφορετικά.

Το παράδειγμά σου είναι χαρακτηριστικό : Υπάρχουν βραζιλιάνοι που παίζουν στο Λήλαντα Βασιλικού ας πούμε και Δανοί που παίζουν π.χ. στη Μάντσεστερ. Ρατσισμός είναι να θεωρείς το βραζιλιάνο του Λήλαντα καλύτερο του Δανού της Μάντσεστερ

stemsor είπε...

Μήπως κύριε ΝΔ γίνεστε και εσείς ρατσιστής εναντίον των ρατσιστών;

Μήπως όλοι όσοι είναι εναντίον των
Ναζί και των ακροδεξιών (ή ακρο-αριστερών) γίνονται ρατσιστές;

Μήπως εν τέλει όσοι είμαστε εναντίον των τρομακρατών είμαστε ρατιστές;

Μήπως όταν κάποιος σκοτώσει το γιό μου, και εγώ αγανακτίσω εναντίον του, αυτομάτως γίνομαι ρατσιστής;

Μήπως εν τέλει ο θυμός , η οργή, αλλά η αγάπη ("σε αγαπώ περισσότερο από όλους") και η κάθε μας επιλογή (επιλέγω το Α και όχι το Β) είναι εν τέλλει ρατσιστική;

KOSTAS TRENT είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις.

(α)
Δ έ ν συμφωνώ με την διαπίστωση της ''εκ γενετής αρρώστιας της ανθρώπινης ψυχής'' και άλλες τέτοιες μεταφυσικές και μυστικισμούς. Δ έ ν συμφωνώ πως ''γεννιόμαστε εκ γενετής ρατσιστές, με τη δυσπιστία και το φόβο του Άλλου, του Ξένου..."¨
Είναι ε π ί κ τ η τ ο : Παιδιά λευκά που μεγάλωσαν σε γειτονιές με μαυράκια ή Κινεζάκια δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να παίζουν μαζί ή νά χουν τους καλύτερους φίλους τους έγχρωμους...Την ξενόφοβη υποβολή κι απαγόρευση όσα την αφομοίωσαν, την υπέστησαν απ' τους γονείς τους , τη γειτονια και το σχολείο. Τό ίδιο και με την σεξουαλικότητα (το φόβο της ή την αποδοχή της).

(β) Άλλο ο υπαρξιακός φόβος του αγνώστου, ο υπαρξιακός φόβος του διαφορετικού, της διαφορετικής επιδερμίδας, συμπεριφοράς κτλ που μπορεί να ξεπερασθεί.Πού δεν λαμβάνει ...''αυτονόητα΄΄ ή ''..εκ γενετής" (!) ρατσιστική κατεύθυνση.

Μά εδώ συζητούμε για εξειδικευμένη, συστηματοποιημένη, εμμένουσα, διωγκωμένη π ρ ο κ α τ ά λ η ψ η , κι αντίστοιχη υπεροψία και ναρκισσισμό του εαυτού μας ή της ''ράτσας''μας(=έθνους).

(β1)
Συμφωνώ με τον ''REVIEWER'' .Οποιος είδε την ταινια αυτή ('Μυστικό του BROKEBACK MOUNTAIN'), τον "ΤROUMAN CAPOTE", και το ακόμα πιό ασυνήθιστο "TRANSAMERIKA" (ταείδα και τα τρία) , αντιλαμβάνεται το μίσος για το διαφορετικό, που μόλις τώρα αρχίζει να προβάλλεται απ' το ''λαικό κιν/φο''.

Όποιος είδε την "ALL THE INVISIBLE CHILDREN" εξάλλου, μπορεί να καταλάβει ότι τα βάσανα κι η αγάπη είναι για όλα τα παιδιά του κόσμου. Καί μπορεί η αγάπη, να περιβάλει όλα τα παιδιά του κόσμου, όλων των φυλών, στον αγώνα τους για επιβίωση.


(γ)
Προσωπικά, για παράδειγμα, εξεπλάγην όταν κάποιος ακούγοντας το επώνυμό μου (την κατάληξη), χρόνια πρίν, μ' απεκάλεσε "Βλάχο" !
Ήταν σαν προσβολή.
Αλλά μετά, ψάχνοντας από περιέργεια, κάπως τα ιστορικά-γενεαλογικά κτλ. (επειδή ο Παππούς μου κατέβηκε απ' τη Θεσσαλία), διαπίστωσα πως η Θεσσαλία λεγόταν επί αιώνες στο μεσαίωνα Μεγάλη Βλαχία !
Καί πως η πεδιάδα της Λαμίας-Σπερχειού (καταγωγή μου), ήταν για αιώνες, επικράτεια Βλαχικών ''κρατιδίων,'' που ήσαν ο φόβος και τρόμος των Φράγκων Ιπποτών της δύσεως, μετά το 1204 ...

Υποψιάζομαι πως τα υποτιμητικά και προσβλητικά επίθετα "καράβλαχος'', ''παλιόβλαχος'', "Παλιοαρβανίτης'' , (και 'Τουρκόσπορος',- για τους πρόσφυγες του 1924-.., ''γύφτος''κττ), μαρτυρούν για την σκληρή πολιτιστική π ά λ η της εθνικής αστικής τάξης : δια της βίας ( το ξ ύ λ ο με τη βέργα του δασκάλου, όταν μιλούσες Βλάχικα ή Αρβανίτικα στο σχολείο κτλ)προσπάθησε να πετύχει την ε ξ ε λ λ ή ν ι σ η, την γλωσσική κατά βάση, πολιτιστική δε μετά, ομογενοποίηση του Ελληνικού έθνους.(Η θρησκευτική είχε γίνει μετά την πλήρη σφαγή των Μουσουλμανικών πληθυσμών στα 1821).
Γιατί ; Γιά να διαμορφώσει ενιαία εθνική κυριαρχία, ενιαία εσωτερική Αγορά ( : Μαρξιστές), Κ ε ν τ ρ ι κ ή κρατική διοίκηση κι επίσημη γλώσσα κι Ιδεολογία(θεμελιακός όρος της Αστικής επανάστασης κατά το πρότυπο της Γαλλικής). Επειδή η Ελληνική Αστική τάξη και τα όποια αντιρατσιστικά/υπερεθνικά προτάγματά της (Βελεστινλής : "Βούλγαροι, Αρβανίται, και Σέρβοι και Ρωμιοί...") ήταν εμβρυώδη στην Ελλάδα, και μετά τον εξοντωτικό αγώνα του 1821-1828 σχεδόν εξαντλήθηκαν, επεκράτησε μιά Θεοκρατική κι άρα μ ι σ α λ λ ό δ ο ξ η (''Ουκ έσονταί σοι θεοί έτεροι πλήν εμού'', 'Εγώ ειμι το Φώς και η Αλήθεια ...." , άκαμπτη και μυστικιστική (''Έθνος Θείας Προνοίας ( ! ) κατά τον ''εθνικό '' ιστορικό Παπαρρηγόπουλο, - τον οποίο φυσικά ο Κορδάτος, αλλά κι ο Κων. Κούμας κ.ά. αντέκρουσαν σθεναρά, άλλο άν επεκράτησε και κρατεί για δυο αιώνες...-)

(δ) Εξαιρετικό απ' την άποψη της θεμελίωσης του Ενδο-Ελληνικού ρατσισμού, της μισαλλόδοξης ξενοφοβίας και της υ π ε ρ ο ψ ί α ς της ελληνικής "εθνικοφροσύνης' είναι το μικρό βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη "Έλληνες και Νεοέλληνες" της δεκαετίας του 1980.

glenn είπε...

Είπες oldman: "Όταν όμως γνωρίζεις πως κάποιες ομάδες, μοιράζονται κατά πλειοψηφία κάποιο χαρακτηριστικό με το οποίο δυσανασχετείς (η δυσοσμία εν προκείμενο)"

Ναι, ναι. Κι αυτοί οι αβάπτιστοι μυρίζουνε επίσης...
Αφήστε το oldman και harry. Βλέπετε δεν τσιμπάει κανείς. Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό.

Nikos Dimou είπε...

HarryQ (Encycl. Encarta):

Race, largely discredited system of classifying human beings according to common descent and superficial physical characteristics. The concept of race is not particularly helpful biologically or sociologically: all so-called races belong to the one biological species Homo sapiens and show only minor genetic variations. Culture is considered a far more important factor than race in determining behaviour and lifestyle. The high profile of the issue of race is a result of the political uses of notions of superiority associated with racism.

Αυτά γράφει η Encarta (είναι η πιο σύντομη) για το θέμα φυλή. (discredited: ανυπόληπτη έννοια). Πράγματι αποδείχθηκε πως κατάγόμαστε όλοι από ΜΙΑ "Εύα" όπως δείχνουν τα μιτοχόνδρια.
Οι διαφορές οφείλονται σε περιβαλλοντικούς λόγους. Οι μαύροι γίνονται καλύτεροι αθλητές γιατί είναι η μόνη τους διέξοδος μέσα στο υπάρχον σύστημα.

Hra μην επιμένεις για τον Αλέξανδρο - γιατί θα "μεγαλοποιήσεις" τον Χίτλερ. Κι εκείνος ήθελε να μας εκπολιτίσει" και μπήκε απρόσκλητος σε δεκάδες χώρες σφάζοντας κόσμο. Κι ο Μπους στο Ιρακ τα βήματα του Αλέξανδρου ακολούθησε...

Nikos Dimou είπε...

stemsor said...
Μήπως κύριε ΝΔ γίνεστε και εσείς ρατσιστής εναντίον των ρατσιστών;

Αν το θέσετε έτσι - ναι, είμαι ρατσιστής εναντίον: των ρατσιστών, των απατεώνων, των εγκληματιών, των τρομοκρατών, των φανατικών, των βλακών, των δικτατόρων, κλπ. Είμαι δηλαδή ενάντιος σε ότι εξευτελίζει και βλάπτει τον συνάνθρωπο.

Jacobo είπε...

@old man
Νομίζω επίσης αυτονόητο είναι αυτό που αναφέρατε.
Αντιρατσιστική συμπεριφορά δεν σημαίνει απόλυτη ισοπέδωση των πάντων.
Το να μας αρέσει ή να μην μας αρέσει κάποιο είδος ανθρώπων ή ομάδα ανθρώπων ή συμπεριφορά είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθ' ενός. (Όπως δεν αρέσει σε σας για παράδειγμα, η μπόχα των τσιγγάνων). Ο Ρατσισμός ξεκινάει όμως από αυτό το σημείο. Τι στάση κρατάς; Τους εξουδετερώνεις, τους υποδουλώνεις, τους εκμεταλεύεσε, τους στερείς δικαιώματα στη ζωή;

stemsor είπε...

Ναι αλλά έτσι ΝΔ θεωρείτε τον εαυτό σας ανώτερο από τους "βλάκες", τους τρομοκράτες κτλ.

1. Αυτο-αναιρείστε
2. Δεν αποδέχεστε το διαφορετικό
(ρατσισμός).
3. Ενισχύετε τους πραγματικά
ρατσιστές με τη συμπεριφορά σας
διότι δεν τους παραδειγματίζετε
σε δρόμο αποδοχής, αλλά ρατσισμού και μισαλλοδοξίας
(έστω και εναντίον των "κακών"
4. Όπως ο Μπούς, έτσι και εσείς,
γίνεστε ρατσιστής θεσπίζοντας
άξονα του κακού (τρομοκράτες,
δικτάτορες, ρατσιστές κτλ)

Λυπάμαι.

Stathis είπε...

stemsor για να γίνει διάλογος πρέπει να υπάρχει μία κοινή βάση. Για να συζητήσουμε για το ρατσισμό πρέπει να αποδεχτούμε μια σταθερή βάση. Αυτή είναι η διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Αν την αποδέχεσαι έχεις την απάντησή σου. Αν όχι απλά δεν μπορούμε να συζητήσουμε γιατί δεν αποδεχόμαστε ένα κοινό σημείο αναφοράς.

glenn είπε...

Και να σημειώσω για εκείνο το ανόητο επιχείρημα πως ο Χίτλερ θεωρούσε την ελληνική φυλή, δεύτερη ή τρίτη μετά την αρεία: Πράγματι ναι. Πριν την εισβολή στην Ελλάδα. Όταν αναγκάστηκε να την κάνει, αναβίωσε τον Φαλμεράϋερ για να αιτιολογήσει τις ενέργειές του.

"Οι διαφορές οφείλονται σε περιβαλλοντικούς λόγους. Οι μαύροι γίνονται καλύτεροι αθλητές γιατί είναι η μόνη τους διέξοδος μέσα στο υπάρχον σύστημα."

Αυτό, δηλαδή πόσο και πως ο φαινότυπος καθορίζει τον γονότυπο, είναι ζήτημα υπό ζωηρή συζήτηση με εκατέρωθεν επιχειρήματα. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη.

traveller είπε...

ΝΔ said:

"Οι μαύροι γίνονται καλύτεροι αθλητές γιατί είναι η μόνη τους διέξοδος μέσα στο υπάρχον σύστημα."

Λυπάμαι αλλά δεν με πείθει ως επιχείρημα. Έχω συνεργαστεί με μαύρους αμερικανούς πολλές φορές στο παρελθόν. Οι περισσότεροι ήταν πολύ ταπεινής καταγωγής (γκέτο κτλ) και είχαν καταφέρει να γίνουν πολύ καλοί επαγγελματίες. Δεν διατείνομαι φυσικά ότι έχουν ίσες ευκαιρίες, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τους λευκούς, αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλοι δρόμοι.

Το ερώτημά μου παραμένει: Γιατί είναι ανύπαρκτοι σε άλλα πολλά αθλήματα? Διαφορετικότητα (όχι ανωτερώτητα ή κατωτερότητα) σωματικών προδιαγραφών φαίνεται ότι υπάρχει σίγουρα.

glenn είπε...

Η συμπεριφορά του ΝΔ απέναντι σε ρατσιστές κλπ, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βλαπτική. Ελιτίστικη ίσως. Αλλά όχι βλαπτική. Αντίθετα η συμπεριφορά του ρατσιστή είναι βλαπτική για τα υποκείμενα της υποψίας του.

Titika είπε...

stemsor: Βάσει της λογικής σου αυτή τη στιγμη φέρεσαι ρατσιστικά στον Ν.Δ.
Όμως ρατσισμός δεν είναι η διαφωνία, η και το μίσος μετά από ένα έγκλημα. Ο ρατσισμός βασίζεται σε μη λογικά στερεότυπα και καταλήγει σε καθολική απόρριψη.
Αν μου σκότωναν το παιδί και μισούσα αυτόν που μου το σκότωσε δε νομίζω οτι θα ήμουνα ρατσίστρια. Έχεις γενικεύσει τον όρο ρατσισμό και του αποδίδεις χροιές που δεν του αναλογούν.

Yannis H είπε...

Όποιος διαφωνεί για τη σημασία της κουλτούρας στους μαύρους μποξέρ, σπρίντερ, μπασκετπμολίστες, θα πρέπει ν’ ανακαλύψει και κάποιο γονίδιο μπάλας στη Λατινική Αμερική.

stemsor είπε...

Η συμπεριφορά του ΝΔ δεν παύει να είναι ρατσιστική - και όπως κάθε ρατσισμός , γίνεται βλαπτική.

podilatis είπε...

Για το ρατσισμό των ανθρώπων απέναντι στα ζώα τι λέτε; Για τις αντιφάσεις του αγαπώ το σκυλάκι ή το γατακι μου, το προσέχω, το χτενίζω , αλλά και το κατσικάκι . το δεύτερο όμως όταν είναι καλοψημένο; μήπως «δεν είναι εδώ το θέμα μας» ή μήπως ξεκινούν και οι δυο ρατσισμοί- απέναντι στους «άλλους» και στα «ζώα»- από την ίδια ψυχολογική –διανοητική βάση: από το «εγώ» που περιχαρακώνει τον κόσμο γύρω του και που αγαπά ότι το βολεύει;

Beth είπε...

@ND

Σιχαινόμαστε άπαντες τον Χίτλερ, αγαπητέ μου κύριε, γιατί ήταν ρατσιστής.
Γιατί θέλησε να αφανίσει το γένος των "κατώτερων" Εβραίων. Να αφανίσει. Μ;
Όχι, για τις επεκτατικές του διαθέσεις και προθέσεις μα για το σχέδιο πολιτικής, στρατηγικής του δράσης. Ε; Ας μην μπαίνουμε σε συγκρίσεις με τον δικόν μας.

Θα σταματήσω εδώ, λοιπόν, να μιλώ για τον ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ.

Καλό απόγευμα.

Titika είπε...

stemsor: εσύ λοιπόν πως αντιδράς απέναντι
1. σε έναν δικτάτορα
2. σε έναν κατά συρροή δολοφόνο
3. στον βιαστή σου που σε βιάζει καθημερινά
4. σε έναν άντρα που ενώ περπατάς στο δρόμο με τη μάνα σου, πάει να την χτυπήσει για να την κλέψει
5. στον χούλιγκαν που σε έλιωσε στο ξύλο , χωρίς λόγο, στο γήπεδο

Alogaki είπε...

jacobo said...

[...Ο Ρατσισμός ξεκινάει όμως από αυτό το σημείο. Τι στάση κρατάς; Τους εξουδετερώνεις, τους υποδουλώνεις, τους εκμεταλεύεσε, τους στερείς δικαιώματα στη ζωή;]

jacobo, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Το θέμα είναι πως συμπεριφερόμαστε στο "διαφορετικό".

Επίσης, πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή, στης πάσης φύσεως γενικεύσεις. Για παράδειγμα, αναφέρει ο oldman :

<< Όταν όμως γνωρίζεις πως κάποιες ομάδες, μοιράζονται κατά πλειοψηφία κάποιο χαρακτηριστικό με το οποίο δυσανασχετείς (η δυσοσμία εν προκείμενο), είναι υποκρισία να το αγνοείς>>

Και πως "γνωρίζεις" εσύ oldman, ότι η δυσοσμία είναι κοινό χαρακτηριστικό μιας ομάδας; Υπάρχει στατιστική μελέτη ή το υποθέτουμε;

Αν δηλαδή είχες γνωρίσει ένα Νορβηγό που συμπτωματικά ήταν δύσοσμος (sic) θα κατέληγες στο συμπέρασμα ότι "συνήθως οι Νορβηγοί βρωμάνε";

Μήπως τελικά ισχύει αυτό που είπε παραπάνω ο black swan :

"χάσαμε την ικανότητα και την προθυμία να εντοπίζουμε την αυθεντική διαφορά εκεί όπου υπάρχει".

richardus είπε...

ίσως και το ότι κλέβουν οι τσιγγάνοι να πρέπει να το δούμε σαν απόρροια της περιθωριοποίησης τους......ίσως

Stathis είπε...

stemsor said...
Η συμπεριφορά του ΝΔ δεν παύει να είναι ρατσιστική - και όπως κάθε ρατσισμός , γίνεται βλαπτική.

2:09 μμ

Ο ρατσισμός δεν αφορά τον τρόπο σκέψης. Κάνεις λάθος. Ο ρατσισμός είναι ακριβώς το αντίθετο. Να αποδίδεις συλλογικά σε ομάδες κάποια χαρακτηριστικά. Π.χ. όλοι οι ρομά είναι κλέφτες. Αυτό είναι ρατσισμός. Το να λες πως ένας ρατσιστής είναι απλά ... ρατσιστής , σε κάνει και σένα ρατσιστή; Ενδιαφέρων συλλογισμός. Αν πούμε όλους τους έλληνες ρατσιστές, όντως είναι ρατσιστικό.

stemsor είπε...

titika εγώ αντιδρώ βάσει της ελευθερίας και της αποδοχής του διαφορετικού.

1. Αν ο λαός δεν θέλει δημοκρατία, και εγώ πάω να του την επιβάλλω επειδή "θεωρώ" ως ανώτερη, τότε του στερώ το δικαίωμα επιλογής. Εγώ λοιπόν αποδέχομαι την βούληση του λαού (η μη επανάσταση είναι πράξη βούλησης).

2. Ο κατα συρροήν δολοφόνος , δολοφονεί διότι δεν μπορεί να ακουστεί. Αν τον ακούσουμε, με κατανόηση, δίχως λυντσαρίσματα, τότε θα σωφρονιστεί. Αντιθέτως η βία των φυλακών και ο εξευτελισμός τον κάνουν θηρίο-κανίβαλο.

3. Δεν με βιάζει κανένας βιαστής.

4. Η μάνα μου είναι ενήλικος άνθρωπος. Δεν είναι παιδάκι. Αν εγώ "παρεμβαίνω" τότε πότε θα μάθει ένας ενήλικος να φροντίζει τον εαυτό του;

5. Για να πώ στο γήπεδο (ειδικά σε ντέρμπυ), σημαίνει ότι ήταν εν γνώσει μου ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί. Είμαι απόλυτα υπεύθυνος για τις αποφάσεις μου - και τις συνέπειές τους.

Αν θέλεις μπορούμε να τα πούμε και σε email ώστε να μην μονοπολούμε.

stemsor είπε...

stathis , ο ρατσισμός είναι τρόπος σκέψης - από κει απορρέουν οι συμπεριφορές.

basik-ly είπε...

Το τραγούδι του σημερινού ποστ έχει τίτλο "Carefully Taught" και προέρχεται από το musical SOUTH PACIFIC των Richard Rodgers/Oscar Hammerstein II. Επειδή ούτε εγώ πιστεύω ότι γεννιόμαστε ρατσιτές.

You've got to be taught
To hate and fear,
You've got to be taught
From year to year,
It's got to be drummed
In your dear little ear
You've got to be carefully taught.

You've got to be taught to be afraid
Of people whose eyes are oddly made,
And people whose skin is a diff'rent shade,
You've got to be carefully taught.

You've got to be taught before it's too late,
Before you are six or seven or eight,
To hate all the people your relatives hate,
You've got to be carefully taught!

glenn είπε...

Εδώ o hra έχει ένα point. Ο Αλέξανδρος στάθηκε ο κατεξοχήν αντιρατσιστής με τους μικτούς γάμους. Για πολιτική σκοπιμότητα, ναι έτσι φαίνεται, αλλά στάθηκε. Ίσως επειδή ο ίδιος ή ο πατέρας του έπεσαν θύματα ρατσισμού από Θηβαίους και Αθηναίους.

resident είπε...

nikos dimoy said "Είμαι δηλαδή ενάντιος σε ότι εξευτελίζει και βλάπτει τον συνάνθρωπο."
Συμφωνώ και προσθέτω, εναντιοs και σε οτι βλαπτει τα ζώα. Μια και το ανέφερε ο podilatis.

apousia είπε...

Επιγραμματικά κι όσο κι αν ακούγεται απαισιόδοξο:
ο σεβασμός στην διαφορετικότητα,πολλώ δε μάλλον η αποδοχή της διαφορετικότητας,παραμένει στις μέρες μας ζητούμενο.
Κι όσο παραμένει ζητούμενο,ο ρατσισμός,έστω και σε λανθάνουσα μορφή-που για μένα είναι επίσης επικίνδυνη-δεν θα εκλείψει.
''Το αδοκίμαστο,και το απ'αλλού φερμένο,δύσκολα το αντέχουν οι άνθρωποι..''

Stathis είπε...

stemsor said...
stathis , ο ρατσισμός είναι τρόπος σκέψης - από κει απορρέουν οι συμπεριφορές.

2:32 μμ
Μάλλον δεν εκφράστηκα σωστά και δε με κατάλαβες. Εννοώ πως δεν είναι ρατσιστικό να κρίνεις τον κάθε άνθρώπο ξεχωριστά με βάση τη συμπεριφορά του. Είναι ο μόνος μη ρατσιστικός τρόπος.

harrygreco είπε...

Στο θεμα αυτο εχουμε χασει τη μπαλλα. Υπαρχουν 2 σχολες σκεψης,αν γεννιεσαι ή αν γινεσαι. Και οι 2 εχουν μερος της αληθειας. Και οι εβραιοι εχουν ανωτερη ευφυια & πιεζονται απο ολους που τους καταδιωκουν ανα τους αιωνες. Καταδιωκομενοι ομως ειναι & οι γυφτοι αλλα αντι να διαπρεψουν ασχολουνται με σκουπιδια. Οση προπονηση να κανεις σε λευκο μποξερ ή μπασκετμπωλιστα δεν φτανει σε επιπεδο μαυρου. Οσες ωρες & να μελετουν οι μαυροι δεν βγαζουν εφευρετες & επιχειρηματιες. Το θεμα ειναι αν υπαρχει κρατος δικαιου & αν αντιμετωπιζονται ολοι με ισοτητα. Εδω στη γραικια υπαρχει θεσμοθετημενο απαρτχαηντ εναντιον 1,5 εκ ανθρωπων,οσοι δεν ειναι γραικοι,χριστιανοι & της κρατικης εκκλησιας ειναι δουλοπαροικοι. Οσο για τους εβραιους,εννοω οτι απαρνουνται το εθνος τους & την εβραιωσυνη τους,δεν δηλωνουν εβραιοι με γραικικη υπηκοοτητα αλλα ελ...,σαν τον προδοτη δικαστη ροζενσταην που αλλαξε & το επωνυμο του για να παραστησει τον ελ...& να λεει τους μακεδονες,εθνος των 1,5 εκ ψυχων..." συνθετη γλωσσικη μειονοτητα " .

Yannis H είπε...

Harry, οι Αιγύπτιοι στους οποίους δεν θα βρεις σήμερα και πολλούς εφευρέτες ενώ θα βρεις πολλούς μαύρους, εφεύραν τα ιερογλυφικά, τον πάπυρο, τα μαθηματικά, τις πυραμίδες κοκ. Αν κάτι είναι γονιδιακό, τότε οι μαύροι πρέπει να έχασαν το γονίδιο του πολιτισμού και πρωτοπόρου τα τελευταία 4.000 χρόνια κι αυτό να πέρασε στους λευκούς. Σε πείθει;

glenn είπε...

Υπάρχει και η τρίτη σχολή. Την έχεις ακουστά;

glenn είπε...

Είπες harry: "Οσο για τους εβραιους,εννοω οτι απαρνουνται το εθνος τους & την εβραιωσυνη τους,δεν δηλωνουν εβραιοι με γραικικη υπηκοοτητα..."

Εδώ έχεις ένα point. Αλλά και πάλι μπορεί να οφείλεται στην αποτελεσματικότητα των ντόπιων πολιτιστικών mimes.

oldman είπε...

Επιπλέον θα ήθελα να παρατηρήσω, πως ορισμένοι εδω μάχονται να αποδείξουν οτι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Έχουν ανάγει κάθε σημείο της κοσμοαντίληψης του κυρίου Δήμου σε δόγμα και επιτίθενται σε οποιονδήποτε τολμήσει να μη συμφωνεί απόλυτα με όλες τις θέσεις του, «ανακαλύπτοντας» κριμένα νοήματα, υπονοούμενα και προεκτάσεις στα λεγόμενά τους, εκεί που πραγματικά δεν υπάρχουν. Μάθετε κύριοι πως η στάση σας, μόνο ζημιά κάνει στο blog αυτό και δίνει την εικόνα πως ο κύριος Δήμου περιστοιχίζεται από ένα είδος «μουτζαχεντίν» έτοιμους να ξεσκίσουν τις σάρκες οποιουδήποτε τολμήσει να μή συμφωνεί 100% με τα posts του ειδώλου τους. Κρίμα, διότι οι έννοιες του ορθολογισμού και της αντικειμενικότητας, δεν χρειάζονται υπερασπιστές ιδιοσυγκρασίας.. Τάκη Τσουκαλά. Έτσι και η ίδιοι αυτοαναιρείστε , αλλά και ζημιώνεται από την στάση σας αυτό το οποίο υποτίθεται πως υπερασπίζεστε.

harrygreco είπε...

Τωρα το προσεξα & τα πηρα. Ουδεμια σχεση εχουν οι φασιστικοι ιμπεριαλιστικοι κατακτητικοι πολεμοι των αλεκου-ναπολεοντα-χιτλερ με την ειρηνευτικη επιχειρηση απελευθερωσης υποδουλων λαων,στυλ Ιρακ. Υπαρχουν καλοι & κακοι πολεμοι.

glenn είπε...

Είπες yannish: "οι Αιγύπτιοι...εφεύραν τα μαθηματικά"

Διόρθωση άσχετη με το θέμα: Τα μαθηματικά (=συλλογή αποδείξεων) εφευρέθηκαν απ' τους Έλληνες.

wildcard είπε...

Μειονότητες, περιθωριακοί και εγκληματίες δεν γεννιούνται. ΓΙΝΟΝΤΑΙ. Και αν δεν υπάρχουν, η καθεστηκυία τάξη τους εφευρίσκει για να περνάει και να νιώθει καλύτερα. Αν δεν είναι ο νέγρος, ο Αλβανός ή ο ομοφυλόφιλος θα είναι ο καραφλός ή ο ψευδός ή ο κοντός. Κάποιος πρέπει να κουβαλά δυστυχώς τις "αμαρτίες".

tyn είπε...

nd said:
"Πράγματι αποδείχθηκε πως κατάγόμαστε όλοι από ΜΙΑ "Εύα" όπως δείχνουν τα μιτοχόνδρια"

Επίσης εχουμε καποιον κοινο προγονο με τα βατραχια, τι σημαινει αυτο? Οτι δεν εχουμε διαφορες με τα βατραχια? Απο την εποχη της κοινης Ευας εχουν συμβει αρκετες μεταλλαξεις. Προφανως υπαρχει τουλαχιστον ενα διαφορετικο γονιδιο στους μαυρους...αυτο που κανει το δερμα τους να ειναι μαυρο, δεν χρειαζεται να παμε στον αθλητισμό. Και προφανως αυτο το γονιδιο δεν προκυπτει τυχαια στον πληθυσμο, αλλιως θα γεννιοντουσαν μαυροι και στην Ελλαδα απο λευκους γονεις. Υπαρχει λοιπον κοινη καταγωγη σ'αυτους που εχοθν το γονιδιο. Οι Ιαπωνες δεν μπορουν να πιουν γαλα, δεν εχουν το ενζυμο που χρειαζεται για την χωνεψη του (αυτο ισχυει και για καποιους Ευρωπαιους, αλλα στους Ιαπωνες ειναι σχεδον 100%). Υπαρχουν λοιπον πληθυσμιακες ομαδες με κοινα γονιδια που ..ολως τυχαιως προερχονται απο την ιδια περιοχη. Το ερωτημα ειναι σε τι βαθμο εχει σχεση η συμπεριφορα με γονιδια.

Stathis είπε...

oldman γιατί αδικείς αυτούς με τους οποίους διαφωνείς; Αν έχει επιχειρήματα απλά διατύπωσέ τα. Απαξιώνεις τους πάντες μόνο και μόνο επειδή κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΝΔ; Όσοι διαφωνούν μαζί του είναι σωστοί; Όλοι οι άλλοι στο τσουβάλι;

takis vasilopoulos είπε...

Δυστυχώς ο ρατσισμός υπάρχει σε ολες τις κοινωνικές τάξεις,ακόμα και στους << μορφωμενους >> ( και εκει παίρνει και τις πιο επικινδυνες μορφες ) . Δεν ξέρω με απογοητεύει και με εξοργίζει να βλεπω νέους φοιτητες ,στην ιατρική που είμαι,να είναι ρατσιστές χωρίς να το ξέρουν.....

Το επιχείρημα που εξεφρασε ο harry δυστυχώς υπάρχει ευρέως.Πολύ υποστηρίζουν ότι δηλαδή κάθε φυλή έχει ξεχωριστά νοητικά χαρακτηριστικά και αλλα μπλα...μπλα και στο τέλος καταλήγουν με κάποιες ασχετες διατυπώσεις οτι εμεις οι έλληνες είμαστε βέβαια ( !!! ) απο τις καλύτερες φυλές.

Δεν ξέρω πάντως πίσω απο το ρατσισμο υπάρχει σίγουρα υπόβαθρο ψυχοπαθολογίας.Ισως η τάση του ανθρώπου να ανήκει σε ομάδες,η σιγουρια της αγέλης,η τάση να επιβάλλεται και πολλα άλλα.

Ενα είναι το φάρμακο όπως τόσες φορές έχει διατυπωθει σε αυτό το blog:η παιδεία.Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της ευαισθησίας

Α ,και ένα επιχείρημα του Ν.Δημου που πάντα το χρησιμοποιω όταν συζητώ με κολλημένα μυαλα περι καθαρότητας τη φυλής: << αντε με τον παππου σου να πηγαινοέρχεται κανένα γονίδιο αλλά με τους προγόνους πριν 2000 χρόνια,πως γίνεται? >> .Καπως έτσι το είχα διαβάσει αν θυμάμαι καλά....

Ας αφήσουμε τη διαφορετικότητα να προβάλλει τη μοναδικότητα μας και όχι να μας χωριζει!

Παραθέτω δύο αγαπημένα τραγούδια του Μ.Λοιζου σε στιχους Γιάννη Νεγρεπόντη

takis vasilopoulos είπε...

Ο ΓΕΡΟ ΝΕΓΡΟ ΤΖΙΜ


Ο γέρο νέγρο Τζιμ
σ' ολόκληρο το Χάρλεμ
ε... γέρο νέγρο Τζιμ
κορνέττα δεύτερη
δεν είχε σαν εσένα.

Μέσα στη νύχτα ούρλιαζε η κορνέττα
λευκοί και νέγροι δίνανε τα χέρια
ε... γέρο νέγρο Τζιμ.

Γιατί να καιν στο Νότο τη σοδειά
όταν πεινάν στον κόσμο τα παιδιά
ποιοί και γιατί σκοτώσανε τον Τζον
τί θέλουν τα παιδιά μας στα Βιετνάμ;

Ο γέρο νέγρο Τζιμ
σε βρώμικο χαντάκι
ε... γέρο νέγρο Τζιμ
τώρα η κορνέττα
πιο δύνατα ουρλιάζει.

Μέσα στη νύχτα ουρλιάζει η κορνέττα
λευκοί και νέγροι δίνουνε τα χέρια
ε... γέρο νέγρο Τζιμ.

glenn είπε...

Είπες takisvasilopoulos: "Πολύ υποστηρίζουν ότι δηλαδή κάθε φυλή έχει ξεχωριστά νοητικά χαρακτηριστικά και αλλα μπλα...μπλα"

Σε παραπέμπω στο τρίτομο έργο του McDonald, περί ανώτερης verbal inteligence των εβραίων. Και μια και το σπουδάζεις, δεν έχεις δει στα βιβλία σου ότι ένα σωρό ασθένειες εμφανίζονται μόνο σε εβραίους;

takis vasilopoulos είπε...

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Ο ΤΖΟ

Στον πόλεμο ο Τζο
περνάει καλά
τον έχουν ώπα-ώπα
τον νέγρο τον λοχία
τον παλικαρά
και πού 'χει μαύρη πέτσα
καθένας το ξεχνά
κατώτεροι κι ανώτεροι
τον λεν παλικαρά
τον νέγρο τον λοχία
τον Τζο τον φουκαρά.

Στον πόλεμο ο Τζο
περνάει καλά
ώσπου κακιά μια σφαίρα
και το δεξί πιο πέρα
το χέρι του πετά
και πού 'χει μαύρη μάνα
κανένας δε νογά
κατώτεροι κι ανώτεροι
τον λεν παλικαρά
του δίνουν και βραβείο
του Τζο του φουκαρά.

Μονόχειρας ο Τζο
ζητάει δουλειά
μα τί δουλειά να κάνει
που το δεξί έχει χάσει
πέρα στο Βιετνάμ
και πού 'χει μαύρη πέτσα
θυμήθηκαν ξανά
τον νέγρο Τζο τον ήρωα
τον λεν αληταρά
τις πόρτες δεν ανοίγουν
στον Τζο τον φουκαρά.

Yiota είπε...

ρατσισμός υφίσταται από τη στιγμή που προσδίδεις σε μια ομάδα χαρακτηριστικά σύμφωνα με τα οποία πιστεύεις ότι θα πρέπει να στερηθεί όλα ή κάποια από τα ανθρώπινα δικαιώματά της.

Κύριε Δήμου, με μπερδέψατε για μια στιγμή με την αναφορά σας στους δικτάτορες, τους ρατσιστές κτλ, εγώ θα πρόσθετα τους βασανιστές...

σίγουρα θα τους αφαιρούσατε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους; μη λέτε έτσι "ελαφρά" ότι είστε ρατσιστής και μας τρομάζετε!

takis vasilopoulos είπε...

@glenn
Mιας και το σπουδάζω θα σου πώ....Καποιες ασθένειες εμφανίζονται σε συγκεκριμένες φυλες όπως οι καυκάσιοι ή οι εβραίοι και αυτο συμβαίνει επειδή παντρέυονται και αναπαράγονται μόνο μεταξύ τους,ειδικά παλιοτερα πιο έντονα...

ΌΜΩΣ,απο αυτο το γεγονός ( οπου κάποια γονίδια ασθένειας αλλεληκαλύπτονται ) μέχρι το γεγονος να ισχυριστώ οτι διαφέρουμε νοητικά το χάσμα είναι τεράστιο.Εξάλλου εδώ και εκατοντάδες ( μην πω χιλιάδες χρόνια ) τα σύνορα έχουν καταργηθει.Οι φυλές διασταυρώθηκαν και η καθαρότητα κάθε φυλής δεν υπάρχει.Δεν ζουμε σε απομονωμένα νησια.

Για το βιβλίο που λές, δεν το έχω διαβάσει αλλά αν υποστηρίζει οτι οι εβραίοι έχουν πιο ανεπτυγμένη νοημοσύνη για μένα είναι εντελώς επιστημονικά αβασιμο....Σχετικά με τους εβραίους η γνώμη μου είναι ότι μεγαλώνουν με την νοοτροπία του περιουσιου λαου και αυτο είναι που τους κάνει να δουλεύουν πολύ και προκόβουν,επίσης αλληλουποστηρίζονται.
Προς θεου!!!όχι τα γονίδια τους....Τα αντιστοιχα υποστήριζε ο Χίτλερ.

Nikos Dimou είπε...

Διαβάζοντας όλα τα σχόλια μετά την απουσία μου ένιωσα μία βαθύτατη θλίψη. Είναι απίστευτο πόσες μορφές παίρνει ο ρατσισμός για να μας ξεγελάσει. Ο ένας λέει ότι οι Ρομά βρωμάνε (χωρίς να εξετάσει αν έχουν την δυνατότητα να πλυθούν εκεί που τους έχουμε πετάξει). Ή ότι δεν θέλουν να πάνε σχολείο (όποτε όμως θέλησαν οι γονείς των υπόλοιπων παιδιών τους απέκλεισαν). Άλλος υπερασπίζεται τον ρατσισμό με βάση την αξία της ελευθερίας - κι άλλος με αιτιολογικό ότι πρέπει να διαφωνούμε προς τον Δήμου.

Πάντως το Νόμπελ κερδίζει ο Stemsor. Γράφει:
"Ναι αλλά έτσι ΝΔ θεωρείτε τον εαυτό σας ανώτερο από τους "βλάκες", τους τρομοκράτες κτλ".
1. Αυτο-αναιρείστε
2. Δεν αποδέχεστε το διαφορετικό
(ρατσισμός)."

Ε, είχα καιρό να γελάσω τόσο πολύ.
Πρέπει λοιπόν να αποδεχθούμε τους ρατσιστές, τους εγκληματίες, κλπ. εν ονόματι της διαφορετικότητας! LoL!

(Επίσης για να επικρίνεις κάποιον δεν σημαίνει πως θεωρείς τον εαυτό σου ανώτερο. Μπορείς και ως ίσος...)

wildcard είπε...

glenn said: "Σε παραπέμπω στο τρίτομο έργο του McDonald, περί ανώτερης verbal inteligence των εβραίων".

Πιο μεγάλη μπούρδα δεν έχω ακούσει από αυτή: να γράφει δηλαδή κανείς τρεις τόμους για να υποστηρίξει ένα τέτοιο πράγμα. Υποπτεύομαι ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική υποστήριξη αλλά μόνο αναφορά σε Εβραίους λογοτέχνες, συγγραφείς ή γλωσσολόγους.

harrygreco είπε...

Ακομα & αν καποια φυλη ή καποιο εθνος εχει ανωτερα χαρακτηριστικα απο αλλα,παντα το ζητουμενο πρεπει να ειναι η ισοτητα & η αξιοκρατια. Ο καθε λαος πρεπει να δεχεται σε τι ειναι καλος & σε τι δεν ειναι.

glenn είπε...

Πείτε. Μιλήστε ελεύθερα. Εγώ περιμένω. Άλλωστε το ίδιο σοκ υπέστην κι εγώ και βλέπω τα συμπτώματα πάνω σας.

Κυνικός είπε...

Κατά τη γνώμη μου ρατσιστές δεν γεννιώμαστε, γινόμαστε και σε αυτό ευθύνεται το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε. Ευθύνη έχει η οικογένεια, η τηλεόραση και η εκπαίδευση. Η εκπαίδευση εξακολουθεί στις μέρες μας να αγνοεί προκλητικά τα δεδομένα της σύγχρονης παιδαγωγικής έρευνας. Υπάρχουν ακόμα στα βιβλία της ιστορίας λέξεις απαξιωτικές για άλλους λαούς. Αλλά και ΄πολλοί από τους εκπαιδευτικούς συνεχίζουν να διδάσκουν με τον παλιό αναχρονιστικό τρόπο. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η αντιρατσιστική προσπάθεια να βασίζεται στις γενναίες προσπάθεις προοδευτικών δασκάλων και καθηγητών. Ένας εξ αυτών μου είχε πει πως η προσπάθεια να ξεριζώσουμε το ρατσισμό από τις παιδικές και εφηβικές ψυχές είναι σαν το σισύφιο μύθο. Ότι με κόπο χτίζεται το πρωί, γκρεμίζεται σε λίγα λεπτά μόλις τα παιδιά γυρίσουν στο σπίτι και ανοίξουν την τηλεόραση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν άτομα είναι να περάσουμε από το δικαστήριο του ορθού λόγου όλες τις αναχρονιστικές απόψεις που μας επέβαλε το συντηρητικό μας περιβάλλον. Αυτό άλλωστε δεν είναι το νόημα της εξέλιξης;

oldman είπε...

Στο πρώτο μου comment, ήμουν σαφέστατος και ξεκάθαρος. Για να το κάνω πιό κατανοητό, φέρνω το εξής παράδειγμα:
Αν έχω μισθώσει ενα ταξί, και στην διαδρομή ο ταξιτζής επιχειρήσει να διπλώμισθώσει το όχημα, βάζοντας μέσα μία παρέα τσιγγάνων, θεωρώ πως έχω κάθε ηθικό δικαίωμα να αρνηθώ, χωρίς προηγουμένως να κατέβω από το ταξί για να τους μυρίσω διερευνητικά. Η πείρα με έχει διδάξει πως αυτοί οι άνθρωποι, για τον άλφα ή βήτα λόγο, δεν πλένονται. Το ότι είναι τσιγγάνοι, χωρίς τον απαραίτητο βαθμό πρόσβασης σε νερό, δεν με υποχρεώνει να υποστώ την δυσωδία. Και ασφαλώς δεν θα κατέβω από το ταξί για να διερευνήσω το κατά πόσο ταυτίζεται με την περίσταση το στερεότυπο που έχω στο μυαλό μου. Κάποια συγκεκριμένα στερεότυπα ισχύουν (μέσα σε ένα πλέγμα παραγόντων) και υπάρχουν για να μας προφυλάσσουν από ορισμένες δυσάρεστες καταστάσεις. Είναι αδιανόητο την αποστροφή μου για την οσμή τους, να την μεταφράζουν ορισμένοι αυθαίρετα ως ρατσιστικό μίσος και αμφισβήτηση του ειδικού τους βάρους ως ανθρώπινες οντότητες. Αν κάποιοι, είναι διατεθειμένοι να κάνουν μέχρι και βαθιές εισπνοές εν προκειμένο, για να αποδείξουν στον εαυτό τους και στο περιβάλλον τους ότι δεν είναι.. ρατσιστές, τους λυπάμαι για τα ψυχαναγκαστικά τους συμπλέγματα. Τους θεωρώ «δήθεν», ανειλικρινείς.

harrygreco είπε...

Για να δωσω ενα παραδειγμα να ξεμπερδευτουμε,ρατσισμος δεν ειναι να γνωριζεις & να πιστευεις την αληθεια,οτι οι γυφτοι δεν ηθελαν/θελουν να πλενονται με σαπουνι & οδοντοπαστα,οπως δεν πλενονταν & οι φραγκοι μεχρι τον ...20 αιωνα ,οπως δεν πλενομασταν &...εμεις μεχρι να γινουν δικτυα υδρευσης. Οι προγονοι μαε εκαναν μπανιο καθε Κυριακη,πριν πανε εκκλησια. Οι Αγγλοι ειναι γνωστο οτι επλεναν προσωπο με απονερα νιπτηρα & εκαναν μπανιο ολη η οικογενεια στο ιδιο νερο.Ρατσισμος ειναι να θεωρεις τον γυφτο κατωτερο & να τον αδικεις απο καταβολης γραικικου κρατους,χρησιμοποιοντας αληθειες ή ψεμματα σαν προσχημα. Η αληθεια ομως για το εθνολογικο τους χαρακτηριστικο παραμενει.

anathrika είπε...

oldmann, είπες:
"έχουν ανάγει κάθε σημείο της κοσμοαντίληψης του κ. Δήμου σε δόγμα και επιτίθενται..."

... κάτι ανάλογο έχω σκεφτεί κι εγώ κάποιες φορές. Βέβαια ήρθε η απάντηση του stathi που έχει κι αυτός το δίκιο του όταν λέει: "αν έχεις επιχειρήματα απλά διατύπωσέ τα..." Αλλά αυτό με το τσουβάλι είναι παρατραβηγμένο.

Χάρρυ, αμφισβητείς ποτέ τον εαυτό σου; Δεν θα έβλαπτε.

Κυνικός είπε...

glenn said...
Είπες yannish: "οι Αιγύπτιοι...εφεύραν τα μαθηματικά"

Διόρθωση άσχετη με το θέμα: Τα μαθηματικά (=συλλογή αποδείξεων) εφευρέθηκαν απ' τους Έλληνες.

Στο θέμα αυτό και οι δύο εν μέρει έχετε δίκιο. Σύμφωνα με το David Ross, σχολιαστή του Αριστοτέλη, οι Αιγύπτιοι ανακάλυψαν τα πρακτικά μαθηματικά στην προσπάθεια να ορίζουν ξανά τα χωράφια τους μετά τις πλημμύρες του Νείλου. Οι Έλληνες με τη σειρά τους έδωσαν στα μαθηματικά θεωρητική ώθηση εισάγωντας την θεωρητική απόδειξη. (Αυτά παρενθετικά)

anathrika είπε...

Καλά oldmann,

καλά να πάθω που ξέχασα τα προηγούμενα περί ...οσμής που είχες πει και ασχολήθηκα μόνο με το τελευταίο σου σχόλιο.
Δεν συμφωνώ καθόλου μαζί σου!

Όπως και νά' χει, λίγη ευγένεια παιδιά ακόμα κι αν διαφωνούμε!

tyn είπε...

takis vasilopoulos, wildcard

http://www.economist.com/science/displaystory.cfm?story_id=4032638

harrygreco είπε...

Για να μη ξεφευγουμε,το θεμα μας ειναι ο ρατσισμος,ορισμος,περιγραφη,κρυφες & υπουλες εκδηλωσεις του & κυριως τροποι αντιμετωπισης του σε ενα καθεστως επισημα ρατσιστικο...

Nikos Dimou είπε...

Nομίζω πως παρεγηθήκε η φράση μου ότι γενιόμαστε ρατσιστές. Δεν εννοούσα φυσικά ότι υπάρχει σχετικό γονίδιο. Απλώς υπάρχει μέσα μας ο φόβος και η δυσπιστία για το άγνωστο και μας τους κατευθύνουν προς τον Άλλο τόσο νωρίς, που είναι σαν να γεννηθήκαμε με αυτή την προκατάληψη. Το σχολείο και το περιβάλλον ολοκληρώνουν το έργο που αρχίζει η οικογένεια.

oldman τόσο δυσβάστακτο είναι να ανεχθείς μερικά λεπτά δυσοσμίας προκειμένου να προσβάλεις τους συνανθρώπους σου (εκτός αν δεν θεωρείς του Ρομά συνανθρώπους σου). Κι αν αντί γι αυτούς βρώμαγε κάποιος "κύριος" θα έκανες το ίδιο;

glenn είπε...

@tslyns:

Not so easy. Έχει και χειρότερα. Πολύ χειρότερα.

Εμ βέβαια. Όλοι κουνάμε καταφατικά το κεφάλι όταν διαβάζουμε κείμενα του Δήμου σαν πρόσκληση σε τσάϊ και συμπάθεια. Κανείς δεν προσέχει, ή δεν θυμάται τις μπηχτές για τα Νόμπελ και το over-representation αυτού του ethnic group. Όταν όμως νοιώθει ευάλωτο θύμα, τότε γυρίζει ανάποδα ο ντουνιάς και ξεφωνίζει "μπούρδεεεεες". Κι έχεις ακόμη και το harry τρομαγμένο να ζητά έλεος και ισονομία.

Το παραπάνω δεν το θεωρώ καθόλου άσχετο με το θέμα μας. Τώρα που βγήκαμε εθνοτικά ηλίθιοι, έχουμε ένα feeling, όχι του κυνηγητού βέβαια, αλλά απλώς του συγκαταβατικού χαμόγελου (και μη βιαστεί κανείς να ψελλίσει φολκόρ τύπου οι έλληνες είναι όλοι καθηγητές πανεπιστημίου στα εξωτερικά).

Black Swan είπε...

Μόλις ξύπνησα γιορτάζοντας την παγκόσμια μέρα του Ύπνου και διάβασα πάλι τα ίδια από αυτούς που δεν μπορούν να συλλάβουν τη Διαφορά καιανακαλύπτουν την διαφορά στις Ξανθιές , στο εβραϊκό αίμα στους ROM και ετοιμάζουν να χτίσουν κρεματόρια.

Κύριε Δήμου βλέπετε και εσείς ότι επειδή ο αποθηριωμένος άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται το νόημα, είναι αδύνατο να διακρίνει πέρα από το χρώμα ή το σχήμα του κρανίου, πέρα από το φονικό όριο πάνω στο οποίο σταθεροποιείται η τύφλωση.

Ψυχοπαθείς κάθε είδους άρχισαν να επιταχύνουν τον ίλιγγο μιας παρανοϊκής διάκρισης ανάμεσα σε «χρήσιμους» και «άχρηστους».

Είναι στη Γενίκευση που είχαν ανέκαθεν τη γραμμή άμυνάς τους, και από κει εξορμούν ακόμη σήμερα για να ποδοπατήσουν τις εκδηλώσεις της πολλαπλότητας.

Σύμφωνοι· αλλά εμείς (μιλώ για την γενιά μου των 50νταρηδων) τι κάναμε;

Εμείς, θέλοντας να χτυπήσουμε όσους εγκλημάτησαν για να εκδικηθούν την ίδια τους την ανοησία, βιαστήκαμε να εξαφανίσουμε κάθε ανάμνηση αληθινής Διαφοράς, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που κάνει να αναδύεται το συγκινημένο βλέμμα.
Ξεχάσαμε οτι η Διαφορά αποτελεί πηγή ζωής, όπως δείχνει ολοκάθαρα το ωραιότερο παράδειγμα απ' όλα: ο έρωτας
Ο έρωτας είναι καθρέφτισμα ενός προσώπου πάνω σ' ένα άλλο, είναι ομοιότητα, όμως ομοιότητα θεμελιωμένη στη Διαφορά.
Αλλιώς ο άνθρωπος θα πνιγόταν μέσα στον καθρέπτη του, αυτόν που παρουσιάζει διαρκώς, παντού, η νέα κοινωνική πραγματικότητα στο εικονικό περιβάλλον της, κατάλληλο για καταθλιπτικούς καταναλωτές υπόλογους μόνο στο ναρκισσισμό τους.
Αν λογοκρίνουμε κάθε αναφορά στο Διαφορετικό, είναι λοιπόν από ενοχή.
Για παράδειγμα
Δυσκολεύεσαι να πεις ότι ένας Ιρλανδός έχει διαφορετικό χιούμορ από έναν Ελληνα δίχως την απειλή της εντύπωσης ότι κάποιος, κάπου, θα δυσφορήσει, θα διαμαρτυρηθεί, θα αναρωτηθεί «πού το πας».
Εν ονόματι της ισότητας, για την οποία οι πάντες κόπτονται ακριβώς στο μέτρο που αυτή δεν υπηρετείται παρά μόνον υποκριτικά, το προτεινόμενο μοντέλο υποδοχής της Διαφοράς είναι η βουβαμάρα.


Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει την αμηχανία που συνοδεύει κάθε απόπειρα ψηλάφησης της διαφοράς π.χ. .μεταξύ άντρα και γυναίκας, εξόν κι αν πρόκειται για κυριολεκτική ψηλάφηση.

Πρέπει πάση θυσία οι διαφορές να παρουσιάζονται σαν κάτι αποκλειστικά ανατομικό.

Η απαγόρευση να σκεφτούμε το αυτονόητο, δηλαδή ότι το ανθρώπινο ον συνιστά μια ψυχοσωματική ενότητα, συνεπώς η διαφορά δεν μπορεί παρά να θίγει και τον ψυχισμό, είναι δεδομένη.Σήμερα, που η ροπή εξατομίκευσης του μοντέρνου ανθρώπου έχει πρακτικά ικανοποιηθεί ανεξαρτήτως παρενεργειών, τίθεται το πρόβλημα μιας κοινωνίας που συγχέει την ισότητα με την ομοιότητα.

Και για μένα εκεί είναι η ρίζα του κακού.

tsitso είπε...

@ND
H έννοια της "φυλής" είναι επιστημονικά ξεπερασμένη - και οδηγεί κατευθείαν στον ρατσιμό.


Δεν είναι ξεπερασμένη. Ξεπερασμένα (αλλά πολιτικά ορθά)είναι αυτά που παραθέτετε από την Encarta. Φυλές υπάρχουν, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τις κατατάσσουμε σε ανώτερες και κατώτερες. Εξάλλου οι διαφορές των ατόμων εντός της ίδιας φυλής είναι μεγαλύτερες από τις διαφορές μεταξύ τους κατά μέσο όρο.
Η άποψη αυτή δεν οδηγεί κατευθείαν στο ρατσισμό αν και υπάρχει κίνδυνος παρανόησης. Όπως οι υπαρκτές ατομικές διαφορές δεν πρέπει να οδηγούν σε ατομικές διακρίσεις (όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι)το ίδιο πρέπει να ισχύει με τις διαφορές μεταξύ των φυλών. Το να αρνούμαστε την ύπαρξη των φυλών γιατί αυτό δε μας βολεύει ιδεολογικά είναι αντιεπιστημονικό.

Την κυκλοφορία φαρμάκων (κατά της υπέρτασης αν δεν κάνω λάθος) ειδικά για Αφροαμερικάνους πώς την κρίνετε? Ρατσιστική πράξη?

MainMenu είπε...

μην ξεχνάμε και τη δολοφονία του Αλβανικής εθνικότητας συνανθρωπου μας, με κινητρα καθαρά ρατσιστικά. Η μισαλλοδοξία βασιλεύει. Μας παίρνουν οι Αλβανοί τις δουλειές, λένε...Κάνεις δεν έχει πάρει είδηση πόσοι πολλοί εργοδότες μεταναστεύον από την Ελλάδα σε χώρες με φτηνά εργατικά χέρια...Να ανοίξουν τα σύνορα σε όλους...νομιμοποίηση όλων. Είμαστε όλοι μετανάστες

glenn είπε...

Είπες black swan: "καιανακαλύπτουν την διαφορά στις Ξανθιές , στο εβραϊκό αίμα στους ROM.."

Γειά σου ρε μαύρε κύκνε. Κάνεις γιούργια κι όποιον πάρει ο χάρος.

Nikos Dimou είπε...

glenn said...
"Την κυκλοφορία φαρμάκων (κατά της υπέρτασης αν δεν κάνω λάθος) ειδικά για Αφροαμερικάνους πώς την κρίνετε? Ρατσιστική πράξη?".

Marketing trick! Δεν υπάρχουν πολλών ειδών υπερτάσεις και ούτε αντιυπερτασικά. Αλλά στις ΗΠΑ διαμορφώνονται αγορές για Hispanics, Afroamericans κλπ.

glenn said..
"Τώρα που βγήκαμε εθνοτικά ηλίθιοι"

ποιοί - από ποιούς; Δεν κατάλαβα.

Γενικά βλέπω ότι το θέμα οδηγεί σε σκληρές αντιπαραθέσεις και υπονοούμενα. Πράγμα που δείχνει πόσο δύσκολη είναι αυτή η συζήτηση.

glenn είπε...

@ nikos dimou
Για τα φάρμακα της υπέρτασης δεν έγραψα εγώ αλλά ο tsitso.
Εθνοτικά ηλίθιοι είμαστε σχετικά με τους ασκενάζυ, μιας και είμαστε 0.2σ παρακάτω. Πάει ο "καταφερτζής" ο έλληνας...

Draminos είπε...

Σήμερα γιορτάζουν οι Κούρδοι το Nevroz, που είναι γι αυτούς περίπου ότι για μας η πρωτοχρονιά, αλλά λόγω της κατοχής των εδαφών τους από την Τουρκία, Ιράκ και Ιράν τείνει να πάρει την μορφή εθνικής γιορτής όπως έχουμε εμείς 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου.
Αραγε εμείς στην Ελλάδα τους βλέπουμε με συμπάθεια ή σαν βάρος όπως τους περισσότερους ξένους;

oldman είπε...

Κύριε Δήμου, αδυνατώ να κατανοήσω την στάση σας. Σε ποιό σημείο των λεγομένων μου, άφησα να εννοηθεί οτι θα ήταν σωστό να τους προσβάλω. Δεν λέω πουθενά, ούτε υπονοώ κάτι τέτοιο. Βιαστήκατε να σχηματίσετε εικόνα και να βγάλετε συμπέρασμα. Την άρνησή μου, είπα πως θα την εξέφραζα στον οδηγό ΠΡΙΝ τους βάλει στο αυτοκίνητο. Αν δεν προλάβαινα να αντιδράσω και ο οδηγός τους έβάζε ήδη μέσα, θα περίμενα ένα δύο λεπτά ώστε να μην προσβάλω/προκαλέσω και θα κατέβαινα μετά απο μερικές εκατοντάδες μέτρα. Με τάκτ, ευπρέπεια και διακριτικότητα. Το ότι επικαλείστε τις συνθήκες διαβίωσής τους, για να αιτιολογήσετε τον λόγο της δυσοσμίας τους, δεν δικαιολογεί το αίτημά σας να υποστεί κάποιος σώνει και καλά την κατάσταση ως έχει.

Υ.Γ Ναι, κύριε Δήμου, αυτή θα ήταν η αντίδρασή μου, απέναντι σε κάθε άνθρωπο που μύριζε τόσο έντονα, ανεξαρτήτως εθνικότητας και οικονομικού status. Απορώ σε πιο σημείο των λεγομένων μου, έδωσα δικαίωμα να συμπεράνει κανείς το αντίθετο.
Θεωρώ ότι η στάση σας στο συγκεκριμένο ζήτημα, φλερτάρει με την απολυτότητα και τον παραλογισμό. Έχετε δημιουργήσει ενα δικό σας στερεότυπο περί «ρατσιστών» και «ρατσιστικής συμπεριφοράς», θεωρώντας βδελυρή και κατάπτυστη, οποιαδήποτε επί του θέματος στάση κινείται πέρα από τα όρια της ανοχής σας, ακόμα κι αν τηρεί τις απαιτούμενες ισορροπίες. Υποπίπτετε έτσι στο ίδιο ολίσθημα με αυτό που κατακρίνετε. Είναι από τις πολύ λίγες φορές που διαφωνώ τόσο πολύ μαζί σας.

powerunit είπε...

Και βέβαια είναι δύσκολη η συζήτηση. Είναι σαν να θέλεις να καταργήσεις μέσα σε μια μέρα την κρεοφαγία. Ο ρατσισμός είναι τροφή για τον καθένα μας και μέχρι τον διεθνισμό χρειάζονται να διανυθούν ακόμη αιώνες ή χιλιετίες. Πάντως τα πράγματα προς τα εκεί οδεύουν, δηλαδή προς τον διεθνισμό.

Προς το παρόν αγαπητά μου παιδιά ας προσπαθήσουμε να βγάλουμε το ψωμί μας υποβιβάζοντας και υποβιβαζόμενοι...

P.S. Τον χειρότερο ρατσισμό τον συναντάς από ρατσιστικά πιεζόμενες ομάδες προς άλλες κατώτερες. Δεν θα ξεχάσω το λυσσαλέο μίσος γνωστού μου ομοφυλόφιλου προς τους Εβραίους.

Stathis είπε...

nikosdimou said:Marketing trick! Δεν υπάρχουν πολλών ειδών υπερτάσεις και ούτε αντιυπερτασικά. Αλλά στις ΗΠΑ διαμορφώνονται αγορές για Hispanics, Afroamericans κλπ.

Σωματικές διαφορές μεταξύ των φυλών υπάρχουν. Σε ιατρικά βιβλία αναφέρονται τα διαφορετικά ποσοστά σε διάφορες παθήσεις μεταξύ των φυλών. Εξάλλου υπάρχει και το οφθαλμοφανές σωματικό χαρακτηριστικό: Το χρώμα του δέρματος.
Έχει καμμία σημασία όμως αυτό;Απολύτως καμμία. Όλοι ανήκουμε στο ίδιο είδος Homo sapiens ,μοιραζόμαστε τα κοινά γονίδια και (θα έπρεπε να) έχουμε τα ίδια δικαιώματα.

Nikos Dimou είπε...

Mία ενδιαφέρουσα έκθεση για τους Ρομά από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ΕΔΩ

powerunit είπε...

Συμπληρώνω: με "κατώτερες" εννοώ "ρατσιστικά πιο χαρακτηρισμένες"

Nikos Dimou είπε...

draminos Τους Κούρδους τους αγαπάμε πολύ φτάνει να μην μένουν στην γειτονιά μας...

glenn είπε...

Είπες nikos dimou: "Mία ενδιαφέρουσα έκθεση για τους Ρομά από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ΕΔΩ"

Ευτυχώς η τεχνολογία δεν έχει προχωρήσει τόσο που να διαχέονται μυρωδιές μέσα από τηλεφωνικές γραμμές.

Για να χαλαρώσουμε το λέω.

tsitso είπε...

@Marketing trick! Δεν υπάρχουν πολλών ειδών υπερτάσεις και ούτε αντιυπερτασικά. Αλλά στις ΗΠΑ διαμορφώνονται αγορές για Hispanics, Afroamericans κλπ.

Όχι, έχει να κάνει με το διαφορετικό μεταβολισμό των Αφροαμερικάνων. Είναι τουλάχιστον αφέλεια να πιστεύετε ότι στην Αμερική θα μπορούσε πάρει έγκριση φάρμακο για λόγους marketing.

@ND
Πράγματι αποδείχθηκε πως κατάγόμαστε όλοι από ΜΙΑ "Εύα" όπως δείχνουν τα μιτοχόνδρια.
Οι διαφορές οφείλονται σε περιβαλλοντικούς λόγους.

Αυτό λέγεται Leontin's Fallacy στη βιολογία. Δεν έχει σημασία αν τα γονίδια μπορεί να βρεθούν σε όλες τις φυλές λόγω της κοινής τους προέλευσης. Σημασία έχει οι συνδυασμοί που μπορούν να βρεθούν και ο συσχετισμός τους με ομάδες ανθρώπων (αυτό που λέμε φυλές).

powerunit είπε...

Ο ρατσισμός δεν έχει λογική ύπαρξη. Είναι σαν να θέλεις να αφανίσεις του ανθρώπους που γεννήθηκαν με 6 δάκτυλα, με μάτια τρίγωνα ή με μάγουλα βαθουλωτά. Μου είναι παντελώς αδιάφορο αν μερικές φυλές παρουσιάζουν μεσογειακή αναιμία και άλλες όχι, αν άλλες έχουν μακρύ πέος/κλειτορίδα και άλλες όχι για να το δώσω πιο παραστατικά.

glenn είπε...

@powerunit
Πολύ ωραία τα είπες. Αν είχες γιο/κόρη θα το έδινες σε κάποιο με 6 δάχτυλα ή με μεσογειακή αναιμία;
Μη ταράζεσαι. Κουβέντα κάνουμε.

powerunit είπε...

Σκέψου glenn ότι υπάρχουν στόκοι που τα 6 δάκτυλα θα τους απέτρεπαν από το να δώσουν την κόρη τους σε κάποιον.

glenn είπε...

Τα αδειάσματα αλλού. Για την μεσογειακή αναιμία δεν μας είπες.

fwteini είπε...

Σκληρό το ποστ σήμερα και με πολλές παρεξηγήσεις.
Έχω ξαναπεί πολλές φορές ότι οι άνθρωποι νιώθουν ασφάλεια μέσα στην ομάδα (γιατί πραγματικά οι ομάδες παρέχουν πολλά στο άτομο). Αλλά πέφτει και στην παγίδα της ομάδας, θέλει να την περιφρουρήσει όσο γίνεται περισσότερο και τελικά μισεί ή υποτιμά τους Παναθηναικούς, τους Εβραίους, τους Άραβες και γενικά οποιονδήποτε απειλεί την τάξη και ασφάλεια της ομαδούλας του. Γενικά το διαφορετικό και το άγνωστο του φέρνει τρόμο.
Αυτό το γνώρισμα είναι κατά κάποιον τρόπο στη φύση του ανθρώπου, όπως επίσης το έχουν όλα τα ζώα και τα φυτά στον πλανήτη. Πρέπει να το ξεπεράσει και σίγουρα μπορεί αλλά η εξέλιξη των ειδών θέλει χρόνια.

Οσο για τις διαφορές μεταξύ ανθρώπων, φυλών κλπ. σίγουρα υπάρχουν. Και καθορίζονται τόσο από τον πολιτισμό όσο και από τα γονίδια. Δεν είναι ντροπή να παραδεχτούμε ότι τα γονίδια καθορίζουν συμπεριφορές. Τυπικό παράδειγμα είναι οι ομοζυγωτικοί δίδυμοι που μεγαλώνουν σε διαφορετικές οικογένειες. Οι ομοζυγωτικοί δίδυμοι προέρχονται από το ίδιο γονιμοποιημένο ωάριο που χωρίζεται στα δύο σε πρώιμα αναπτυξιακά στάδια, και συνεπώς έχουν ακριβώς το ίδο γενετικό υλικό.
Αυτά τα άτομα λοιπόν έχουν παρόμοιες (αν και ΟΧΙ ΙΔΙΕΣ) συμπεριφορές και χαρακτήρα όταν μεγαλώνουν, σχεδόν τόσο όμοιες όσο θα ήταν αν μεγάλωναν στο ίδιο σπίτι (που και τότε ΔΕ θα ήταν ΙΔΙΕΣ).
Γονίδια ρυθμίζουν ή και καθορίζουν συμπεριφορες, ανοχές σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, φυσικά και ψυχικά γωνωρίσματα. Η σχέση γονιδιου συμπεριφοράς δεν είναι απλή. Δεν υπάρχουν γονιδια καλοσυνης ή γενναιότητας ή βλακείας!!! Δεν ξέρουμε ακόμα πώς το γονίδιο καθορίζει συνθετες ανθρώπινες συμπεριφορές, αλλά ξέρουμε ότι το κάνει.
Σε τι ποσοστό? Πανω κάτω είναι ένα 50%. Το υπόλοιπο 50% ρυθμίζεται από τον πολιτισμό μας. Οικογένεια, σχολείο, κοινωνία, φίλοι, συναναστροφές, παιδεία, εργασία.

Stathis είπε...

powerunit συμφωνώ απόλυτα. Φαντάσου ότι υπάρχουν άνθρωποι που αν έχουν παιδί θεωρούν ότι το δίνουν λες και είναι εμπόρευμα

powerunit είπε...

Μην ξεχνάμε fwteini και την καταστροφική στις περισσότεες περιπτώσεις επίδραση της στρατιωτικής θητείας στους άνδρες: το πρώτο ευρύ κοινωνικό περιβάλλον που κάθε άλλο παρά ιδανικό είναι.

glenn είπε...

Ναι, stathis αλλά δε μας είπες, θα συναινούσες να πάρει κάποιον/κάποιαν με μεσογειακή αναιμία;

Γιατί όπως λέει κι ο κυρ Μέντιος άλλο τα μεγάλα λόγια, άλλο τα παχιά λόγια.

Nikos Dimou είπε...

Μια και δεν σας άρεσε η Encarta να τι λέει η Wiki:

Since the 1940s, evolutionary scientists have rejected the view of race according to which a number of finite lists of essential characteristics could be used to determine a like number of races. Many evolutionary and social scientists think common race definitions, or any race definitions pertaining to humans, lack taxonomic rigour and validity. They argue that race definitions are imprecise, arbitrary, derived from custom, and that the races observed vary according to the culture examined. They further maintain that race is best understood as a social construct.

Στη καλύτερη περίπτωση είναι μια αμφιλεγόμενη έννοια - στην χειρότερη μία κατασκευή. (construct).

fwteini είπε...

@powerunit
Ω ναι! τι φρίκη κι αυτή? Να χάσεις τον εαυτό σου για το καλό της ευρύτερης ομάδας-πατρίδας.

powerunit είπε...

glenn όταν οι Ρωμαίοι επέκτειναν την αυτοκρατορία τους στα βόρεια παρατηρήθηκε ότι η μεσογειακή αναιμία αναπτύχθηκε και στις κατακτημένες πόλεις. Εσύ λοιπόν με το μικρό σου μυαλό να αποφασίσεις αν η κόρη σου θα παντρευτεί βόρειο γιατί αυτός έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσει!

glenn είπε...

@powerunit
Που; Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία να αποφασίσω αν θα συναινέσω ή όχι να παντρευτεί ο γιος/κόρη μου; Α, μου θέτεις σοβαρότατο δίλημμα!

powerunit είπε...

Είσαι ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ glenn. Κοίτα τον ευατό σου στον καθρέφτη και άλλαξε μυαλά.

Stathis είπε...

glenn ΦΥΣΙΚΑ και θα συναινούσα. Εσύ θα του-της το απαγόρευες;

glenn είπε...

Είπες powernit: "Είσαι ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ glenn. Κοίτα τον ευατό σου στον καθρέφτη και άλλαξε μυαλά."

Νάτααα. Όταν τελειώνουν τα επιχειρήματα βγαίνουν τα ρεβόλβερ.

Αλήθεια δε μας είπες τελικά. Θα συναινούσες να πάρει ο γιος/κόρη σου κάποιον(αν) με μεσογειακή αναιμία;

powerunit είπε...

Ναι θα συναινούσα αν ο γάμος την έκανε ευτυχισμένη.

glenn είπε...

Αμέσως stathis: Θα του(της) εξηγούσα τι ακριβώς είναι η μεσογειακή αναιμία. Τι προβλήματα επιφέρει. Τι πρόκειται να αντιμετωπίσει. Μετά η απόφαση δική του(της).

Εσύ, όπως είπες, να συναινέσεις με τη πρώτη. Θυμήσου όμως τον κυρ Μέντιο.

powerunit είπε...

Συγγνώμη γιατί να μην συναινέσω; Βλέποντας στο περιβάλλον μου παντού αποτυχημένους γάμους και διαζύγια; Μου έχεις σπάσει τα νεύρα, και κυρίως με αυτόν τον Μέντιο που δεν καταλαβαίνω τι είναι...

Stathis είπε...

glenn said...
Αμέσως stathis: Θα του(της) εξηγούσα τι ακριβώς είναι η μεσογειακή αναιμία. Τι προβλήματα επιφέρει. Τι πρόκειται να αντιμετωπίσει. Μετά η απόφαση δική του(της).

Εσύ, όπως είπες, να συναινέσεις με τη πρώτη. Θυμήσου όμως τον κυρ Μέντιο.

Γιατί λες αυτονόητα πράγματα ,και θριαμβολογείς σαν να κατέριψες τη θεωρία της σχετικότητας; Ξέρεις κανένα γονιό που να μη συζητάει τέτοια ζητήματα με τα παιδιά του; Η λέξη συναίνεση έχει συγκεκριμένο νόημα. Όπως και το «αν θα έδινες την κόρη σου σε κάποιον»

glenn είπε...

@powerunit
Μόνος σου τα λες. Μη τα σβήσεις όμως μετά.

christoforos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
glenn είπε...

Κανείς δε θριαμβολογεί εδώ. Κουβέντα κάνουμε. Άλλο αν μου κολλάν ταμπέλες. Όσο για το νόημα της συναίνεσης... πολύ βιαστικά το είπες το ναι.

Stathis είπε...

Συμπληρώνω στο προηγούμενο : Ένας άθρωπος που έχει μια σχέση με κάποιον που πάσχει από μεσογειακή αναιμία, μάλλον ξέρει τα προβλήματα καλύτερα από κάποιον που το βλέπει απ έξω

glenn είπε...

Υποθέτω πως ναι.

paragrafos είπε...

Πάνω στην ώρα θυμήθηκα τον Αττίκ:

Γιατί βαρυγκομείς
δεν είδαμε και μεις
μια ομορφιά σ' αυτή τη ζήση
δεν πήραμε απ' τη φύση
καρδιά για ν' αγαπήσει

Αχ, δεν είν' οι καρδιές
όλες το ίδιο καμωμένες
ούτε κι οι ομορφιές
στον κόσμο δίκαια μοιρασμένες

m.alex mlka είπε...

@yannis h
@glen
@κυνικός

Η για πρώτη φορά αποδεικτική (παραγωγική) γεωμετρία έχει αναφερθεί και σαν Ελληνικό μυστήριο.
Ομως έχουμε ψάξει και σε θολά νερά π.χ. το πιο σπουδαίο θεώρημα (Πυθαγόρειο) ενώ αποδίδεται στον ίδιο, η εξέταση πινάκων με σφηνοειδή γραφή, που βρέθηκαν μέσα στον 20ο αιώνα στη Μεσοποταμία, αποκαλύπτει ότι οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι πού έζησαν 1000! χρόνια πρίν τον Πυθαγόρα γνώριζαν το θεωρημα. Το γνώριζαν επίσης οι αρχαίοι Ινδοί και Κινέζοι της εποχής του Πυθαγόρα ή και νωρίτερα, όπως αποδεικνύεται από σχετικές εργασίες τους. ΄
Το πλήθος των λαών δίνει και μια απάντηση για το σημερινό θέμα μας.

christoforos είπε...

Διάβασα προσεκτικά τα σχόλια. Συγκινούμαι με την επιμονή του μπλόγκερ Νίκου Δήμου να εξακολουθεί να επαναλαμβάνει, ξανά και ξανά, τα ίδια επίπονα ερωτήματα. Απορώ πως δεν έχει φτύσει ακόμη αίμα- ή μήπως έχει;
Αν μη τι άλλο, συνιστά ορισμό του διανοούμενου (μπορούμε να το περηφανευτούμε "ως έλληνες").

powerunit είπε...

Παραλογισμός αλλά και ωμότητα να καθορίζεις την ποιότητα μιας σχέσης πάνω στην πιθανότητα της ατυχούς της έκβασης. Η βάση του ρατσισμού αλλά και της οπισθοδρόμησης.

tsitso είπε...

@ND
Κάνετε ντεμοντέ παιχνίδι και βρώμικο.

Δεν συμπεριλάβατε την αμέσως επόμενη φράση από την Wiki

"...Other scientists, however, have argued that this position is motivated more by political than scientific reasons"

που ήταν ακριβώς η ουσία της τοποθέτησής μου. Ντροπή.

Επίσης παρακάτω γράφει

A 1985 survey (Lieberman et al. 1992) asked 1,200 scientists how many disagree with the following proposition: "There are biological races in the species Homo sapiens." The responses were:

biologists 16%
developmental psychologists 36%
physical anthropologists 41%
cultural anthropologists 53%

Οι περισσότεροι βιολόγοι λοιπόν συμφωνούσαν στην ύπαρξη φυλών. Σήμερα το ποσοστό είναι μάλλον μεγαλύτερο (δείτε σχετικά άρθρα στο Skeptic). Φυσικά μπορείτε να συμφωνείτε με την Φραγκουδάκη (με μηδενικές δημοσιεύσεις και αναφορές) και όχι με τον Steven Pinker π.χ.

powerunit είπε...

Ναι tsitso σε μια κοινωνία ζώων όπως π.χ. πουλιών μπορούν να ανακαλυφθούν φυλές και να καθοριστούν κανόνες συμπεριφοράς. Τι σχέση όμως έχουν όλα αυτά με τον σημερινό πολιτισμένο άνθρωπο; Αυτός αποφάσισε να βάλει τον ορθό λόγο πάνω από τον βιολογικό καθορισμό. Έχεις ζήσει αλήθεια σε πολιτισμικές κοινωνίες;

hem είπε...

εγώ είμαι υπέρ του ρατσισμού γιατί το λυντσάρισμα ενός κοινού θεωρητικού εχθρού της κοινωνίας (μαύρος, αλβανός , άσπρος, έλληνας) προκαλεί τόση ανακούφιση στο κοινό αίσθημα. ο ρατσισμός είναι το συναίσθημα κατά το οποίο το μίσος παίρνει μαζικές διαστάσεις και ως προς το αντικείμενο και ως προς το υποκείμενο. αυτό γίνεται όχι για να ικανοποιηθούν βασικές ανάγκες του ανθρώπου αλλά απλώς να σπάσουμε πλάκα. γιατί εμείς κάνουμε έρευνα.

Zoros είπε...

Θα συμφωνήσω με το ΝΔ και τις απόψεις του για τον ρατσισμό, εκτός από το θέμα των Ρομά:
Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι φυσικά δεν τους θεωρώ υποδεέστερους ανθρώπους σε επίπεδο γονιδίων. Η κουλτούρα τους και η κοινωνική τους συμπεριφορά με ενοχλούν. Είναι στις περισσότερες δραστηριότητές τους έξω από τους κανόνες που έχει θεσπίσει η υπόλοιπη κοινωνία. Αν δεν θέλουν να τους ακολουθούν αυτούς τους κανόνες, να απομονωθούν και να ζουν μόνοι τους στα δάση ή σε δικούς τους οικισμούς-τσαντίρια (θεωρώ ότι η εδαφική επικράτεια της Ελλάδας μας ανήκει εξίσου), χωρίς όμως να γίνονται μίξεις. Πόσοι Ρομά πληρώνουν εφορία? Πόσοι έχουν άδεια μικρο-πωλητή όταν πουλάνε καρπούζια στο δρόμο? Πόσοι στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο μέχρι το γυμνάσιο όπως λέει ο νόμος? Πόσοι έχουν ασφάλιση ώστε να χρησιμοποιούν τη δημόσια υγεία? Προφανώς δεν τους αρέσει το δικό μας σύστημα. Δικαίωμα τους και ας είναι μειοψηφία. Αυτό που θεωρώ απαράδεκτο είναι να ζουν παρασιτικά στο σύστημα που δεν τους αρέσει, χωρίς να ακολουθούν τις υποχρεώσεις που επιβάλλει.
Αν φυσικά κάποιοι από τους Ρομά επιθυμούν να «παίξουν» με τους κανόνες της κοινωνίας μας, θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν και να αντιμετωπιστούν χωρίς καμία ρατσιστική διάθεση.

Nikos Dimou είπε...

tsitso

Μα προφανώς μερικοί διαφωνούν. Είπα ότι είναι αμφιλεγόμενη έννοια.

Και πάλι παραβιάζετε ανοιχτές πόρτες. Το θέμα "φυλή" ήταν απάντηση στο Harry που το απολυτοποιεί.

Δεν έχετε ακόμα καταλάβει την μέθοδό μου. Είμαι εναντίον κάθε απόλυτης και δογματικής έννοιας. Και σαν γνήσιος σκεπτικός παίρνω αμέσως το αντίθετο μέρος. Ωστε να δημιουργήσω την "ισοσθένεια" που έλεγαν οι αρχαίοι Σκεπτικοί.

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

Για τους Ρομά στην Ελλάδα το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάνθηκε υα ακόλουθα.

Ρομά

66. Στην δεύτερή της έκθεση, η ECRI εφιστούσε την προσοχή των Ελληνικών αρχών στην κατάσταση των Ρομά, επισημαίνοντας συγκεκριμένα προβλήματα έξωσης από τα καταλύματά τους και διακρίσεων στην πρόσβαση προς τις δημόσιες υπηρεσίες. Η ECRI επίσης υπογράμμιζε την σπουδαιότητα να ξεπεραστεί η αντίσταση των τοπικών παραγόντων στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται προς όφελος των Ρομά.

67. Η ECRI σημειώνει με ανησυχία ότι από την δημοσίευση της δεύτερής της έκθεσης για την Ελλάδα, η κατάσταση των Ρομά στην Ελλάδα έχει παραμείνει κατά βάση αμετάβλητη και ότι εν γένει αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες – περιλαμβανομένων και των διακρίσεων – σε ό,τι αφορά την στέγαση, την απασχόληση, την εκπαίδευση και την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Ιδιαίτερα σε σχέση με την στέγαση, παραμένουν αρκετοί καταυλισμοί των Ρομά που ευρίσκονται απομακρυσμένοι από όλες τις υποδομές, στους οποίους οι Ρομά διαβιούν υπό απαράδεκτες συνθήκες. Τούτο αληθεύει, για παράδειγμα, για τον καταυλισμό του Ασπροπύργου στα περίχωρα των Αθηνών. Στα τέλη του 2002 οι Ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τον Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ότι ‘έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε ο καταυλισμός των Ρομά/Τσιγγάνων του Ασπροπύργου να εφοδιαστεί με όλες τις παροχές κοινής ωφελείας’ . Ωστόσο, δεδομένου ότι έλαβε χώρα επί τόπου επίσκεψη, είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2003 οι άνθρωποι που κατοικούσαν σ’ αυτόν τον καταυλισμό δεν είχαν μεταστεγαστεί και οι αρχές δεν τους είχαν ακόμη εφοδιάσει με παροχές για τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης τελούσαν υπό την μόνιμη απειλή της εκδίωξης χωρίς να τους προσφέρεται καμιά εναλλακτική προοπτική καταλύματος. Ο καταυλισμός των Σπάτων στα περίχωρα των Αθηνών είναι προφανές ότι ευρίσκεται σε μια τεράστια χωματερή σκεπασμένη με ένα επίστρωμα χώματος πάχους λίγων εκατοστών. Οι Ρομά που είχαν εκδιωχθεί από τους καταυλισμούς τους μεταστεγάστηκαν από τις αρχές σε προκατασκευασμένες κατοικίες στα Σπάτα. Ο καταυλισμός δεν έχει ακόμη παροχές ηλεκτρικού ρεύματος ή τρεχούμενου νερού και ας έχουν περάσει τρία χρόνια από την μεταστέγασή τους. Η κατάσταση εγκυμονεί, μεταξύ άλλων, σοβαρούς κινδύνους υγείας, ιδιαίτερα για τα παιδιά που ζουν στον καταυλισμό.

68. Η ECRI ανησυχεί ενόψει των ισχυρισμών που διατυπώθηκαν ότι έχουν λάβει χώρα βίαιες μαζικές εξώσεις οικογενειών Ρομά χωρίς να προτείνεται καμιά εναλλακτική πρόταση για την μετεγκατάστασή τους. Η ECRI βρίσκει ιδιαίτερα ανησυχητικές τις αναφορές ότι ορισμένες εξώσεις είναι παράνομες και/ή ακολουθούνται πάραυτα από την ισοπέδωση των καταυλισμών με μπουλντόζα, αν και παραμένουν ακόμη εκεί όλα τα υπάρχοντα των οικογενειών.

69. Η ECRI χαιρετίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικά μέτρα για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει συστήσει διϋπουργική επιτροπή για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά. Η επιτροπή συνέταξε ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για τους Ελληνες Ρομά για την περίοδο 2003-2008, για το οποίο έχουν ήδη εκταμιευθεί σημαντικοί πόροι ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι. Αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα καλύπτει τους τομείς της στέγασης, της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης, της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής αρωγής, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Εχουν ήδη κατασκευαστεί προκατασκευασμένες κατοικίες σε ορισμένες περιοχές και έχουν δοθεί δάνεια σε μέλη της κοινότητας των Ρομά για να αγοράσουν κατοικίες. Θα χτιστούν κέντρα υγείας κοντά στους καταυλισμούς των Ρομά. Η ECRI πληροφορείται με ικανοποίηση πως υπήρξαν περιστατικά μεταστέγασης οικογενειών Ρομά που εξελίχθηκαν με ικανοποιητικό τρόπο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας: οι εν λόγω οικογένειες ζούν τώρα σε κατοικίες ενός οπωσδήποτε ικανοποιητικού επιπέδου. Οι Ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει την ECRI σχετικά με την σύσταση ενός διαδημοτικού δικτύου επικοινωνίας για τους Ρομά, με την συμμετοχή όλων των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημοτικών αρχών στα όρια των οποίων είναι καταγεγραμμένος σημαντικός αριθμός Ρομά.

70. Η ECRI θεωρεί ωστόσο ότι πρέπει να καταβληθούν ακόμη σημαντικές προσπάθειες από τις αρχές προκειμένου να βελτιωθούν ουσιαστικά οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην Ελλάδα. Ενώ σημειώνει την πολιτική βούληση που επεδείχθη ανοιχτά από την κυβέρνηση με την εκπεφρασμένη πρόθεσή της να αναλάβει την δέουσα δράση, η ECRI υπογραμμίζει πως είναι αναγκαίο η εθνική αυτή πολιτική να υλοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο. Με αυτή την αφορμή η ECRΙ οικτίρει τις πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης αρνήθηκαν να ενεργήσουν προς το συμφέρον των Ρομά όταν αυτοί κατατρύχοντο από μέλη του τοπικού πληθυσμού. Είναι επίσης συνηθισμένο οι τοπικές αρχές να αρνούνται να τους εκχωρήσουν τα δικαιώματα που ο νόμος εγγυάται στον ίδιο βαθμό για τα μέλη της κοινότητας των Ρομά όπως και για οποιονδήποτε άλλον Ελληνα πολίτη. Είναι εξόχως αποκαλυπτική η ανάγνωση στις εφημερίδες περί των ρατσιστικών δηλώσεων κατά των Ρομά στις οποίες προβαίνουν οι τοπικοί αιρετοί αντιπρόσωποι, υπό καθεστώς, κατά τα φαινόμενα, πλήρους ατιμωρησίας.


Συστάσεις:

71. Χαιρετίζοντας την υιοθέτηση του ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης για τους Ελληνες Ρομά, η ECRI ενθαρρύνει έντονα τις Ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν το πρόγραμμα πλήρως, ιδιαιτέρως παρέχοντας όλους τους απαραίτητους χρηματοοικονομικούς πόρους.

72. Η ECRI συνιστά έντονα στις Ελληνικές αρχές όχι μόνο να διατηρήσουν αμείωτες, αλλά μάλιστα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την κατάργηση των άμεσων και έμμεσων διακρίσεων στις οποίες υπόκεινται οι Ρομά.

73. Η ECRI παροτρύνει τις Ελληνικές αρχές να ευαισθητοποιήσουν τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως τους δήμους ή τους τοπικούς διαχειριστικούς φορείς, ως προς την ανάγκη να σέβονται τα δικαιώματα και τον πολιτισμό των Ρομά. Συνιστά έντονα στις Ελληνικές αρχές να επιβάλλουν κυρώσεις σε δημοτικούς συμβούλους που προβαίνουν στην διατύπωση ρατσιστικών δηλώσεων ή δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και τις αποφάσεις που τους δεσμεύουν.

Nikos Dimou είπε...

zoros said...
"Αν φυσικά κάποιοι από τους Ρομά επιθυμούν να «παίξουν» με τους κανόνες της κοινωνίας μας, θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν και να αντιμετωπιστούν χωρίς καμία ρατσιστική διάθεση".

Ποιος, πότε το έκανε αυτό; Zoros δεν πήγατε στην σελίδα του Helsinki που έδωσα στο Post - να δείτε τι διωγμούς και τι κατατρεγμό υφίστανται!

Λέτε ότι είναι έξω από τους κανόνες - μα εμείς τους βγάλαμε απέξω. Και έχουμε δημιουργήσει αυτή την εκλογίκευση ότι τάχα δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ενταχθούν... Σας πληροφορώ πως οι περισσότεροι το επιθυμούν διακαώς!

Ανώνυμος είπε...

Στο πρώτο μου comment, ήμουν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και παχύρευστος. Για να με αραιώσω, πιάνω τώρα Μελωδία:
Αν έχω μισθώσει ενα ταξί, και στην διαδρομή ο ταξιτζής επιχειρήσει να με διπλομισθώσει, βάζοντας μέσα μία παρέα Τσιγγάνων, θεωρώ πως έχω κάθε εργασιακό δικαίωμα να αρνηθώ, χωρίς προηγουμένως να αναρωτηθώ αν διαθέτουν AIDS. Η μπύρα amstel με έχει κατατοπίσει πως αυτοί οι εραστές, για τον άλφα ή βοίτα λόγο, δεν φορολογούνται. Το ότι είναι εραστές, χωρίς την απαραίτητη βαθμολογία πρόσβασης σε ανώτερα εκπαιδευτικά άσυλα, δεν με υποχρεώνει να υπομείνω τη φοροδιαφυγή. Και ασφαλώς δεν θα κατέβω από το μπαμπού μου για να διερευνήσω το κατά πόσο ταυτίζεται ο ελευθερωτής της Νότιας Αμερικής με τον Γκοτζαμάνη που έχω στο μυαλό μου. Κάποια ενιαυτά στερεότυπα ποδηλατούν (εντός εις ένα κλύσμα παραγόντων ποδοσφαίρου) και υπάρχουν για να μας προφυλάσσουν από τη Φαρμακωμένη. Είμαι απεριόριστα σκεπτόμενος και δεν μποράω να ακολουθώ οσμών περπατησιά που δεν παρελαύνουν εκ της συσκευής της τηλεόρασης του τηλεοπτικού μου δέκτου που τον μεταφράζουν ορισμένοι αυθαίρετοι ως ρατσιστικό μίσος και αμφισβήτηση της ελληνικότητας των ανθρωπίνων οντοτήτων της ανθρωπότητος. Αν κάποια πλάσματα, ευρίσκονται κρυοπαγημένα να αποθαυμάσουν δέκα πολιτικά μαγκάλια ανίκανα να συλλογιστούν, για να αποδείξουν στον εαυτό τους και στην αυλόθυρα του Παπανδρέου Γιωργάκη ότι συλλογάται καλά ο αυτοδημιούργητος, τους αναθεματάω με Άγιο Πνεύμα και ερωτική κατολίσθηση. Τους θεωρώ θρούμπες οικονομικής θέσης και νεοταξιτζήδες άστυτους. Τσιγγάνε πάρε με βαθιά πάρε με σ’ άλλα μέρη. Μακριά. Εκεί που πεζοδρομείται ο αρχηγός μας και πρόεδρος του ΛΑΟΣ Νότης Σφακιανάκης.

tsitso είπε...

@powerunit

Έχεις ζήσει αλήθεια σε πολιτισμικές κοινωνίες;

Ναι, αν καταλαβαίνω καλά τον όρο "πολιτισμικές κοινωνίες". Λες να γράφω από τις ζούγκλες του Αμαζονίου?

ΝΔ δεν είστε αληθινός σκεπτικιστής (στο συγκεκριμένο θέμα). Αυτό που λέμε conventional wisdom μεταξύ των διανοουμένων στις μέρες μας λέει ότι η φυλή είναι μια κοινωνική κατασκευή χωρίς αντικειμενική υπόσταση. Δεν το αμφισβητείτε όμως γιατί έτσι σας βολεύει. Είστε σκεπτικιστής αλα καρτ. Μάλιστα κάνατε και μια σοβαρή λαθροχειρία στην παράθεση από την Wiki (που σας εκθέτει) και τώρα κάνετε την "κυρία" (μεταφορικά το λέω). Κρίμα.

powerunit είπε...

@tsitso: εννοούσα "πολυ-πολιτισμικές." Αγνοείς την πορεία της τεχνολογίας και την πορεία των σύγχρονων κοινωνιών.

Όσο αφορά την αμφισβήτηση αγαθών κινήτρων στον ΝΔ, καλύτερα να κοιτάξεις την μέχρι τώρα πορεία του και ιδίως την συμπεριφορά του στο blog αυτό. Είσαι γελοίος.

tsitso είπε...

powerunit αντιπαρέρχομαι το "γελοίος" για να μη μπαχαλέψουμε το ποστ. Την πορεία του ΝΔ την ξέρω λίγο-πολύ και την εκτιμώ αλλά είναι άσχετη με το παρόν ζήτημα. Δεν με ενδιαφέρει ποιος λέει κάτι αλλά τι λέει.

gargoyle είπε...

Ο κίνδυνος με αυτές τις συζητήσεις είναι ότι οι περισσότεροι γράφουν αυτό που θα έπρεπε να πιστεύουν και όχι αυτό που πιστεύουν πραγματικά. Οπότε από εκθέσεις ιδεών άλλο τίποτα. Πληρώνουμε και μία συνδρομή σε κάποια ΜΚΟ και κοιμόμαστε ήσυχοι.

Διακρίσεις εφαρμόζουμε αυτόματα συνεχώς. Αν ξημερώματα σε έρημo δρόμο έρχεται προς το μέρος μας κάποιος ρακένδυτος με ένα μπουκάλι στο χέρι μπορεί και να αλλάξουμε πεζοδρόμιο. Αν πλησιάζει ένας κύριος με κοστούμι συνεχίζουμε ήσυχοι. Άρα είμαστε ρατσιστές;

Εν ολίγοις:
1. ο ρατσισμός είναι διάκριση, όχι απαραίτητα και το αντίστροφο.
2. άλλο αναγνώριση της διαφορετικότητας, κι άλλο σεβασμός προς αυτή
3. το politically correct μπορεί να γίνει μπούμερανγκ

powerunit είπε...

@tsitso: μια στιγμή γιατί εσύ απέδωσες διάφορα predicates στον ΝΔ χωρίς συζήτηση και αυτό πίσω από ένα nickname. Επιμένω είσαι γελοίος.

cyberdustz είπε...

Νομίζω έχετε ξεφύγει τελείως από το θέμα. Ρατσισμός δεν είναι ούτε πως φερόμαστε στους μαύρους, ούτε αν οι γύφτοι βρομάνε. Συνοπτικά ο ρατσισμός περιορίζετε το εξής: 1. στερεότυπα στις σκέψεις, 2. γενικεύσεις. Ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι προγραμματισμένος να ενεργεί κατά αυτό τον τρόπο. Αυτό το συναντάμε και σε όλη την φύση. Τα άγνωστο γατάκι που θα συναντήσεις στο δρόμο σου, δεν θα εξετάσει αν έχεις καλές προθέσεις ή είσαι επικίνδυνος. Το στερεότυπο του λέει ότι είσαι εξ ορισμού επικίνδυνος. Πείτε ότι του το δίδαξε η μάνα του, πείτε ότι το προστάζει το δνα. Ο άνθρωπος δεν διαφέρει σε αυτό, αν και το επίπεδο είναι διαφορετικό και εκδηλώνετε πιο συγκαλυμμένα. Δεν νιώθουμε βολικά στην παρέα ενός άσχημου ανθρώπου, προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τον χαρακτήρα του από τη φυσική μορφή της μύτης του, από το μέγεθος του αυτιού του και τελικά από το χρώμα του δέρματος. Σε κάθε πρώτη επαφή, πάντα ρωτάμε «από πού κατάγεσαι?» Αυτό δεν γίνεται τυχαίο. Όχι μόνον υπάρχει η γενίκευση στο πολιτισμό που ανατραφήκαμε ότι οι «Ιταλοί» (παίρνω ένα τυχαίο παράδειγμα) είναι έτσι και έτσι, αλλά αυτή την γενίκευση προσπαθούμε και εμείς οι ίδιοι να την δημιουργήσουμε και να στηρίξουμε. Όταν μάθουμε την καταγωγή του, η δεύτερη ενέργεια μας είναι να ψάξουμε στα αρχεία του εγκεφάλου μας το πώς είναι οι «Ιταλοί» και πώς να τον αντιμετωπίσομε τον εν δυνάμει «εχθρό».

Γενικά, τα στερεότυπα και οι γενικεύσεις δεν είναι τίποτες το κακό. Για χιλιετίες μας βοηθήσανε (το είδος homo sapiens) να αντιμετωπίσομε καλύτερα τον κόσμο και να επιβιώσουμε. Και ούτε υπάρχει τρόπος να αποφύγομε τα στερεότυπα και τις γενικεύσεις. Τα κακό ξεκινάει όταν αυτά τα στερεότυπα αποχτούν την δύναμη και είναι τα μόνα κινητήρια αίτια πίσω από τις ενέργειες μας. Καλώ είναι να έχομε τις επιφυλάξεις μας, αλλά όχι όμως και να αντιμετωπίζομε την κάθε «ξανθιά» σαν επιβεβαίωση της γενίκευσης ή του στερεότυπου.

Στον ελλαδικό μας χώρο, ένα παράδειγμα το πώς τα στερεότυπα και οι γενικεύσεις διαμορφώνουν συμπεριφορές είναι ότι ο «βλάχος» ποτέ του δεν παντρεύεται μια «αρβανίτισσα», και ότι προέχει η καθαρότητα και διατήρηση της φυλής. Αυτό το συναντούμε ειδικά στην περιοχή μου από ότου κατάγομε όπου ποτέ δεν υπήρχαν μικτοί γάμοι, ώστε όντως οι Έλληνες να μπορέσανε να κρατήσουν την φυλή τους. Ο παππούς μου «αφόρισε» κυριολεκτικά (και με όλη τη σημασία της λέξεως) τον πατέρα μου επειδή τόλμησε να παραβεί τον κανόνα. Μόνον στο νεκροκρέβατο του τόλμησε να ζητήσει συγνώμη. Το κοινωνικό του περίγυρο (πραγματικό ή φανταστικό στο μυαλό του) του το απότρεπε. Ευτυχώς αυτά ανήκουν πλέων στο παρελθών. Σε άλλους τομείς όμως συνεχίζουν να επικρατούν στερεότυπα και γενικεύσεις.

glenn είπε...

Άψογος ο Δήμου στον Alpha.Και όρθιος. Άρα η μέση πέρασε!

resident είπε...

glenn Tι εκανε στον alpha?

Αρχαίος είπε...

συμφωνώ ότι δεν γενιώμαστε ρατσιστές αλλά γιναστε από τα γενοφάσκια μας. Ποιός απο τους παλαιότερους δεν θυμάτε "τον αράπη" που θα μας έπαιρνε αν δεν ήμασταν "καλά" παιδία. Τους εβραίους που το πάσχα "έκλεβαν παιδιά" για να τους στραγγισουν το αίμα μέσα σε βαρέλια με καρφιά για να φτιάξουν τη δκη τους κοινωνία κ.λπ
Πως να μην γίνεις ρατσιστής!!!!
Εμέις βέβαια δεν είμασταν ποτέ ρατσιστές (όσο δεν είχαμε ξένους, οι ρόμα ήταν μακριά μας κ.λπ) όταν χρειάστηκε τα παιδία μας να πάνε μαζί με παιδιά απο ρόμα τότε φυσικά αντιδράσαμε "Γιατί αυτοί βρωμάνε, είναι ηλίθιοι κ.λπ" μη ρατσιστικα.
Έζησα αρκετά χρόνια στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω που κατοικούν πολλοί ρόμα πλήρως ενταγμένοι στο σύστημα. Απλά θέλουν περισσότερη φροντίδα έτσι ώστε να πεισθούν να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς (αφού εξασφαλίσουμε ότι θα εχουν ισότιμη μεταχείριση). Οι ρόμα θέλουν ένταξη εμείς θέλουμε;

reviewer είπε...

Να 'σαι καλά cyber-dust για αυτήν την κατάθεση της ιστορίας του παππού. Μου θύμισε το τέλος του Brokeback Mountain όπου ο ένας από τους Cowboys παίρνει στο χέρι του το ματωμένο πουκάμισο από τον τελευταίο καβγά του με τον φίλο του και λέει "Στο ορκίζομαι". Έτσι τελειώνει το έργο.

Jacobo είπε...

Τελεία και παύλα (. + -) αυτό το Blog είναι η ζωντανή απόδειξη ότι ο ρατσισμός ζει και βασιλεύει!

Σε λίγο οι αριστερόχειρες θα στραγγαλίσουν τους δεξιόχειρες!!

cyrus είπε...

Καλά που υπάρχουν και συμπλόγκερ σαν τον cyberdust. Οι τσακωμοί είναι πολύ βαρετοί, ιδίως όταν δεν συνοδεύονται από επιχειρήματα -- ή όταν τα επιχειρήματα είναι απλώς σοφιστείες.

Φοβάμαι ότι πήραμε ένα κόντρα-φιλέτο συζήτησης και το ρίξαμε στα σκυλιά...

Nikos Dimou είπε...

Θα παρακαλούσα να μην κάνουμε προσωπικές επιθέσεις. Δεν βοηθάνε σε τίποτα και χαλάνε την συζήτηση. Δεν καταλαβαίνω από που βγαίνει η εμπάθεια μερικών - σαν να είχα προσωπικά προηγούμενα. Διαφωνείς; πες το, εξήγησέ το - αλλά μην βρίζεις.

Κι αυτά δεν τα λέω για μένα. Φράσεις όπως:"ΝΔ δεν είστε αληθινός σκεπτικιστής" με κάνουν να χαμογελώ...

πρεσβυωψ είπε...

Καλησπερα σας
1993 εξω απο το αστυνομικο τμημα
Φιλιππιαδας στο νομο Αρτας σταματα
ενα αυτοκινητο της αμεσης δρασης - το γνωστο εκατο-και κατεβαινουν δυο
αστυφυλακες.Ανοιγουν το πορτ παγκαζ
και βγαζουν....ενα αγορι 18-20 χρονων.Ο Νεαρος τα εχει τελειως χαμενα και κοιταζει με υφος αποριας η μισους?? τους ξεκαρδισμενους στα γελια περιοικους.Καποιος απο αυτους παρατηρει τους αστυνομικους λεγοντας πως αυτη δεν εινατ συμπεριφορα ανθρωπου σε ανθρωπο.
Η απαντηση-διαμαρτυρια του οδηγου
αστυνομικου ηταν η ακολουθη.
Μα χριστιανε μου ειναι Αλβανος
και τον μαζεψαμε απο ενα μαντρι
και...βρωμαει.Εσυ θα τον εβαζες
στο αυτοκινητο σου??

Σπασίκλας είπε...

katarxhn, sorry gia ta greeklish.

nomizw oti sto fovo mas na mhn xarakthristoume ratsistes paravlepoume kapoia dedomena.

Eimai se mia polh pou zoun kata 70% mauroi. Sumptwmatika h oxi, eu8unontai gia to 80% twn egklhmatwn (auta einai stats den ta exw vgalei apo to kefali mou). Ara to na mh 8elw na menw/phgainw stis geitonies pou menoun einai deuterogenes. Den 8elw oxi epeidh einai diaforetikou xrwmatos alla epeidh einai epikinduno. (profanws den einai oloi eglhmaties, mhn pare3hgh8w)

To giati ftasame edw einai allh upo8esh alla den 8a diakindineusw th zwh mou gia na kanw kanena kalutero.
K lupamai pou to lew.

Epipleon, se pros8esh kapoiwn sxoliwn parapanw:
den 8elw to paidi mou na pantreutei enan an8rwpo diaforetikou fuletikou, 8rhskeutikou background, me mesogiakh anaimia etc. O logos einai oti autes oi anti8eseis kalws h kakws exoun sunepeies sth ka8hmerimh zwh amesa h en kairw. Epishs deite statistikes p.x. diazugiwn

Me auta ta paradeigmata 8elw na pw oti prepei na diaxwrisoume to ratsismo apo kapoia koinwnika dedomena. Nai, na mhn eimaste ek prooimiou duspistoi alla den boroume na ta apodexomaste ola sto vwmo ths isotimias.

harrygreco είπε...

Με ενδιαφερουν οι αναφορες απο βλαχο για Θεσσαλια-Ρουμελη & απο σαημπερνταστ για αποφυγη μικτων γαμων.Παντως,υπαρχει πανδημη αντιθεση του μπλογκ στη πανουκλα του ρατσισμου,εκτος απο ελαχιστους. Σινεκριτικη ...ειδα Ματσποηντ. Ταινιαρα. Μαστ για αγγλοφιλους & ...διδακτικη.

Vily είπε...

Δικαίωμα στη διαφορά!
Όταν το αναγνωρίσουμε όλοι σε όλους και για όλους...τότε θα μπορούμε να έχουμε και την όποια θετική ή αρνητική γνώμη ή και συμπεριφορά(βασισμένη είτε σε στερεότυπα είτε σε προσωπικές εμπειρίες), χωρίς ενοχές και κυρίως χωρίς να ενοχλούμε και να μας ενοχλούν.

Nikos Dimou είπε...

Alexandros b.
Αυτά τα "κοινωνικά δεδομένα" που λέτε είναι βέβαια κλασικές δικαιολογίες...

Κι όταν λέτε ότι δεν θα ήθελα το παιδί μου να παντρευτεί... διότι... δουλεύετε πάνω σε στερεότυπα. Το παιδί σας μπορεί να καταλήξει πολύ ευτυχισμένο...

Dormammu είπε...

Απ’ όλα όσα διάβασα σήμερα, θέλω να πω δύο- τρία πράγματα για τους τσιγγάνους:

Πριν την έλευση των αλβανών, κρατούσαν στα χέρια τους όλη την γεωργική παραγωγή της Ελλάδας. Δεν υπήρχε κανείς από τους δικούς μας «αγρότες» να πάει να μαζέψει καρπούζια, πορτοκάλια, ελιές ή οτιδήποτε άλλο… Μόνο οι «γύφτοι», οι οποίοι μάλιστα μετακινούνταν και μετακινούνται εποχιακά στις αγροτικές περιοχές που χρειάζονται χέρια για την συγκομιδή.

Πρέπει όμως να παραδεχτώ, ότι στους τσιγγάνους ανιχνεύεται μεγαλύτερο ποσοστό εγκληματικότητας και παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων, ενώ είναι γνωστό πως ελάχιστοι εξ αυτών επιθυμούν να αλλάξουν και να ξεφύγουν από τον τρόπο ζωής που διάγουν. Μην ξεχνάτε πως είναι τετραπέρατοι επαίτες και να ξέρετε πάντως ότι πολλοί έχουν περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι η εμφάνισή τους προδιαθέτει…..

cyberdustz είπε...

reviewer said...
Να 'σαι καλά cyber-dust για αυτήν την κατάθεση της ιστορίας του παππού.
8:58 μμ
Ευχαρίστησή μου. Ο ίδιος ποτέ μου δεν γνώρισα τον παππού μου ή την γιαγιά μου, και πάντα είχα αυτή την απορία σαν μικρός γιατί όλοι οι φίλοι μου στο χωριό είχαν γιαγιάδες να τους κάνουν πίτες και γλυκά, εγώ όμως όχι. Ένιωθα να μειονεκτώ. Ειδικά όταν διάβαζα στα βιβλία του δημοτικού ότι οι γιαγιάδες έχουν και το προτέρημα να λένε ωραία παραμύθια. Μόνον στην έκτη δημοτικού, όταν πέθανε ο παππούς μου, η μάνα μου είπε την αλήθεια.

Σπασίκλας είπε...

ndimou said:
Αυτά τα "κοινωνικά δεδομένα" που λέτε είναι βέβαια κλασικές δικαιολογίες...

dikaiologies gia ti pragma ? gia na koroideuw ton eauto mou oti den eimai ratsisths ?

Kurie Dimou, prin er8w sthn USA, den eixa idea gia to 8ema. Evlepa ti ginotan otan hmoun paidi sth N. Afrikh k den to xwrage to mualo mou. Edw zw ka8e mera to ti sumvainei... den tous misw - exw polu kalous filous malista allhs fulhs - apla eimai pleon epifulaktikos logw empeirias. K epanalamvanw den pisteuw oti ftaine mono autoi (h koinwnia, to kratos ligo polu oloi mas ftaime)

To na arneitai kapoios na suzhthsei to 8ema omws twn koinwnikwn dedomenwn den to katalavainw.

Κι όταν λέτε ότι δεν θα ήθελα το παιδί μου να παντρευτεί... διότι... δουλεύετε πάνω σε στερεότυπα. Το παιδί σας μπορεί να καταλήξει πολύ ευτυχισμένο...

profanws nai... eipa den 8a h8ela den eipa oti 8a apagoreua. Opws den 8a h8ela na pantreutei meta apo 3 mhnes mono sxesh... k pali borei na ginei polu eutuxismeno omws. Auto pou lew einai oti se tetoia 8emata metrane polla pragmata k fusika kaneis den borei na einai apolutos. Dustuxws omws o periguros pou exei kapoios megalwsei exei shmasia kat'eme. Panta milame gia pi8anothtes.

(as afhsoume auth th kouventa gia ta paidia giati agxwnomai - eimai akoma polu mirkos)

mihalis, a dreamer είπε...

Πολλοί έχουν επανέλθει στην άποψη του ΝΔ ότι όλοι γεννιόμαστε ρατσιστές υποστηρίζοντας τήν ίδια ή την αντίθεσή της(ότι γινόμαστε ρατσιστές).
Έχει αποδειχθεί από την κοινωνιοβιολογία πως όντως μοιραζόμαστε με τα υπόλοιπα ανώτερα πρωτεύοντα(πιθήκους) ξενοφοβικές τάσεις.(Μια που τό'φερε η κουβέντα δεν είναι ρατσιστικό να αποκαλούμε "πρωτεύοντα" την βιολογική οικογένεια στην οποία ανήκουμε;)
Όπως κάθε προσαρμογή, σωματική ή συμπεριφοράς, έχει κι αυτή την εξήγησή της:εξασφαλίζει τη συνοχή μιας ομάδας οργανισμών-ενστικτωδώς δένεσαι με μια ομάδα όταν φοβάσαι τα μέλη μιας άλλης.
Άρα είναι πολύ μεγάλη αλήθεια η τοποθέτηση του ΝΔ.
Διαπίστωσα όμως ότι πολλοί την έχουν παρεξηγήσει. Ένα ένστικτο συμπεριφοράς είναι μια πιθανή τάση, ΟΧΙ ΕΝΑΣ ΑΚΑΜΠΤΟΣ ΝΟΜΟΣ. Αυτό σημαίνει ότι (με πολύ κόπο) μπορεί να ξεπεραστεί(ακόμη και για κάποια άλλα ζώα-πολύ περισσότερο για μας). Αν όμως μια κοινωνία επιλέγει(όπως και η δική μας και όχι μόνο) να μεγαλώνει τα παιδιά της με αδιαφορία, αυτή η ουδετερότητα δυστυχώς δουλεύει υπέρ των ρατσιστικών μας ενστίκτων.
Από τη μεριά μου σκέφτομαι ότι εγώ(μαζί με τη συμβία μου φυσικά)είμαστε η μοναδική ελπίδα, στην ανοργάνωτη ελληνική κοινωνία, για να χαλιναγωγήσουν τα παιδιά μας τον έμφυτο ρατσισμό του ανθρώπινου είδους( και βέβαια και υπεύθυνοι αν αυτό δε συμβεί).

Υποκείμενο δικαίου είπε...

Μερικά post για τους Ρομ μου θυμίζουν κάτι που έγραψε ένας Γερμανός κοινωνιολόγος (ο Hans-Peter Waldhoff)-ότι ο τρόπος που μεταχειριζόμαστε τους άλλους αντικατοπτρύζει το τρόπο που αντιμετωπίζουμε αυτό που είναι "ξένο" μέσα μας (αυτό που κρύβουμε, και μας κάνει να ντρεπόμαστε).

Μου φαίνεται ότι μερικοί δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους (είναι και η εποχή τώρα), και φοβούνται μην καταλάβει κανείς ότι βρωμάνε οι μασχάλες τους.

paragrafos είπε...

Μια παλιόφαστα στα εκδοτήρια...


Βρεθήκαμε, φοιτητές, στο Μπάρι της Ιταλίας και από εκεί έπρεπε να πάρουμε το τρένο για Ρώμη. Επειδή, την παρέα που προηγήθηκε, την είχαν κατακλέψει και κλαίγανε όλοι τους με μαύρο δάκρυ, είχαμε προειδοποιηθεί να προσέχουμε κι έτρεμε η ψυχή μας.

Τρέξαμε στα εκδοτήρια να προλάβουμε για να μην ξεμείνουμε εκεί τη νύχτα σε μια πόλη που, πράγματι, δεν απεχθάνεται ιδιαίτερα την κλεπτομανία.

Ένας-ένας έφευγαν από την μεγάλη ουρά οι μπροστινοί μου με τα εισιτήρια στα χέρια, παρενοχλούμενοι πάντα από δυο κάπως επιθετικούς νεαρούς που ζητούσαν χρήματα με ιδιαίτερη επιμονή.

Ξάφνου κοιτάζω πίσω μου και βλέπω και μια αγριόφατσα που θα τρόμαζε και το πιο ψύχραιμο άτομο: πανύψηλος, αξύριστος, άσχημος, βρόμικος, με χέρια και λαιμό γεμάτα τατουαζ. Παναγιά μου! μονολόγησα. Που βρέθηκε αυτός ο φυλακόβιος!!!

Μ΄έλουσε κρύος ιδρώτας όταν διαπίστωσα ότι για να πληρώσω έπρεπε να βγάλω όλο το κομπόδεμα,οπότε θα το έβλεπαν και οι δυο τρακαδόροι και η παλίοφατσα και τι θ΄απογίνω, σκεφτόμουνα.

Φτάνω μπροστά στο εκδοτήριο, αρνούμαι να βγαλω τα λεφτά και δεν το κουνάω ρούπι, που λένε, ζητάω (στα αγγλικά) βοήθεια από τον υπάλληλο, αλλά εκείνος αναθεμά κι αν καταλάβαινε, ή αν ήθελε να καταλάβει, τι του έλεγα.

Οι τρακαδόροι τώρα έγιναν θρασύτατοι, αλλά εγώ ακίνητη, αν και τρομοκρατημένη, ο κοσμος πίσω μου δυσανασχετούσε και η βρομόφατσα αναψοκοκκίνιζε.

Τα λεπτά περνούσαν, όλα έδειχνα ότι θα χάναμε ή το τραίνο ή το κομπόδεμα. Απελπίστηκα και ήμουνα έτοιμη να βάλω τα κλάματα.

Και ξάφνου, η "βρομόφατσα", ο "φυλακόβιος", πήρε την πρωτοβουλία, στην αρχή με το καλό και ύστερα με το άγριο, να διώξει τους τρακαδόρους και με ένα χαμόγελο μου έδωσε να καταλαβω ότι τώρα πια δεν είχα να φοβηθώ τίποτε!

Κατάλαβες φίλε μου, η... βρομόφατσα...

Με ενοχές

Παράγραφος

cobden είπε...

Αμάν πια με το BROKEBACK MOUNTAIN...μια βαρετή ταινία, χωρίς ψυχή που ολοι οι gays την υπερασπιζαν για "πατριωτικούς" λόγους ,τους άρεσε , δεν τους άρεσε, και ολοι οι κουλτουριαρηδες straights ένιωθαν την υποχρέωση να την υμνήσουν για να δείξουν πόσο προοδευτικοί και ανοιχτόμυαλοι είναι....ενώ το CRASH....οταν διάβασα πως πρόκειται για μια ταινία πάνω στον ρατσισμό σκέφτηκα "ωχ, άλλη μια αμερικάνικη politically correct ταινία οπού οι κακοί λευκοί καταπιέζουν τους καλους μάυρους (με συγxωρείται, τους Αφροαμερικάνους!)...όμως πρόκειται για ταινιάρα..άψογη τόσο κινηματογραφικά, όσο και ιδεολογικά...μακρία από εύκολα κλισέ, δεόχνει τα πολλά πρόσωπα του ρατσισμού όπου οι θύτες γίνονται θύματα και το αντίστροφο...κανει εύστοχα σχόλια πάνω στην πολιτική του affirmative action και στα προβλήματα που αυτή δημιουργεί και το πως οι πολιτικοί εκμεταλλέυονται το φυλετικό ζήτημα για να κερδίσουν ψήφους...δείτε την όπωσδήποτε..

Jan είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
harrygreco είπε...

Φυσαει το μπλογκ σημερα,παει για 200αρα σε 1 ημερα.

Υποκείμενο δικαίου είπε...

Επίσης, απεχθάνονται την χειρωνακτική εργασία (είναι φαίνεται managers, ή εργάτες του μυαλού, ή κάτι ανάλογο)...

mihalis, a dreamer είπε...

Και να προσθέσω βέβαια το αυτονόητο: ένα ένστικτο που λειτουργούσε αξιοθαύμαστα στις σπηλιές είναι εμπόδιο στις σημερινές συνθήκες, με ολέθρια αποτελέσματα. Στην εξέλιξη, αυτή η δυσπροσαρμοστικότητα είτε ξεπερνιέται με γενναίες αλλαγές ή τιμωρείται με εξαφάνιση. Τουλάχιστον σαν άνθρωποι έχουμε την επιλογή...

Nikos Dimou είπε...

Πράγματι ένιωθα μόνος - τώρα άλλαξε λίγο ατμοσφαιρα.

Ein Steppenwolf είπε...

Πριν επτά ή οκτώ χρόνια στο καράβι για το Ηράκλειο με πλησίασε ένα τσιγγανάκι και πιάσαμε κουβέντα. Η σχέση του με τον περίγυρό του ήταν απλή: τους έδερνε όλους. Τ' αδέλφια του τα έδερνε, τα γειτονόπουλα τα έδερνε, το σκύλο της οικογένειας επίσης, αλλά κι εμένα μου έδωσε μερικές γερές μπουνιές ως τεκμήριο της ρώμης του.

Κάποτε έφτασε τυχαία η κουβέντα σε μια κοινωνική λειτουργό. Και τότε απ' τη μια στιγμή στην άλλη το θηρίο ημέρωσε κι άρχισε να εκφράζει μόνο αγάπη κι ευγνωμοσύνη: "Η κυρία Ελένη... που μ' αγαπάει... και παντελόνι μου έφερε... και παπούτσια... και σακκάκι μου πήρε... και είναι καλή μαζί μου... και μ' αγαπάει...

Από τότε ήθελα να γνωρίσω αυτόν τον άνθρωπο. Και σήμερα διαβάζω τυχαία στα άρθρα για τους Τσιγγάνους που βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Ελσίνκι μιαν αναφορά στη "δασκάλα Ελένη Ντέρα", που βοηθά τους Τσιγγάνους της Νέας Αλικαρνασσού, κοντά στο Ηράκλειο. Αυτή θα 'ναι.

Jan είπε...

Πράγματι άλλαξε η ατμόσφαιρα (έστω και λίγο, το λίγο είναι όμως μερικές φορές σημαντικό...) και αναθεώρισα το σχόλιο (το ιντερνετ είναι πραγματι η αποθέωση του Echtzeit)! Παραθέτω λοιπόν τους συλλογισμόυς του κοινωνιολόγου Anthony Giddens σχετικά με τον ορισμο race από το βιβλίο του Sociology :

Racial differences should be understood as physical variations singled out by the members of a community or society oas socially significant. Differences in skin colour, for example, are treated as significant, whereras differences in colour of hair are not. Race can be understood as a set of social relationships which allow individuals and groups to be located, and various attributes or competencies assigned, on the basis of biologically grounded features.
The process by which understandings of race are used to classify individuals or groups of people. Racial distincitions are more than ways of describing human differences: they are important factors in the reproduction of patterns of power and inequality.

paragrafos είπε...

Όταν ήμασταν στο τορόντο γιουνιβέρσιτι κυκλοφορούσε ένα ανέκδοτο, μια κλίμακα που μετρούσε το ενδόμυχο ρατσισμό μας:

1) Θα καλούσατε στο σπίτι σας μια οικογένεια "μαύρων" για δείπνο;
2) θα αποδεχόσασταν ανταπόδοση;
3) Θα πηγαίνατε μαζί τους διακοπές;
4) Πώς θα νιώθατε εάν η κόρη σας ερωτευόταν τον γιο τους;
5) Θα σας ενοχλούσε εάν κοιμόντουσαν σπίτι σας;
6) Θα πηγαίνατε στο γάμο τους;

Ας αντικαταστήσουμε τώρα τη λέξη "μαύρος" με τη λέξη "γύφτος" ή και με τη λέξη τουρκοκύπριος...

Για τη δοκιμασία

Παράγραφος

Nikos Dimou είπε...

Σοφός ο Giddens - ιδιαίτερα η τελευταία φράση "σημαντικοί παράγοντες στην αναπαραγωγή προτύπων εξουσίας και ανισότητας".

Αποσύρομαι - καλή συνέχεια.

harrygreco είπε...

Ακατανοητη η μοναξια του μπλογκερ,αφου σχεδον ολοι κανουμε αντιρατσιστικα σχολια...Η διαφορα αποψεων ειναι μεταξυ " ρεαλιστων " οπου βαζω & τη δικη μου σκεψη & " κουλτουριαρηδων " που ισχυριζονται οτι δεν υπαρχουν φυλες,γενη,ειδη & στους ανθρωπους. Ειπαμε & λαλησαμε,αλλο φυλες ,αλλο φυλετισμος. Η καθε φυλη του πολυφυλετικου εθνους των Γραικων,εχει & δικα της χαρακτηριστικα,οπως οι μανιατες που ειναι γνωστη ρατσα δολοφονων ή οι ποντιοι,που με τη χαρακτηριστικη τους αφελεια βγαζουν ανεκδοτα.Οι χαρακτηρες του Καραγκιοζη συμβολιζουν τις φυλες...Ο μπιριγκογκος,αρβανιτης κουτσαβακης,ο μπαρμπαγιωργος,αρβανιτης ρουμελης,ο σιορ διονυσιος,φραγκολεβαντινος επτανησιος,ο χατζηαβατης,τουρκαλβανος ,παιζει σε διπλο ταμπλω. Ειναι μια αντιστροφη πανουκλα η κουλτουριαρικη ισοπεδωση,ολοι μολυβενια στρατιωτακια με την ιδια συμπεριφορα,να παριστανουν κατι που δεν ειναι,οπως στη περιπτωση του εθνους μας,να παριστανουμε ειτε τον αρχαιο,ειτε τον ευρωπαιο.

Υποκείμενο δικαίου είπε...

Σε αυτή την μακρυά σειρά από σχόλια, υπάρχει μία περίεργη σιωπή για ένα άλλο είδος ρατσισμού που αναφέρει ο ΝΔ-το ρατσισμό για τους ηλικιωμένους. Τι συμβαίνει παιδιά; Μήπως το γεγονός ότι κανείς μας δεν θα γλυτώσει από αυτόν μας κόβει την μιλιά;

Ανώνυμος είπε...

η μονοεδρική ομορφιά θα επιτευχθεί όταν οι καλλιεργητές καταργήσουν τον καπνό κι αρχίσουν να φυτεύουν hiv

Jan είπε...

Paragrafos said...
Όταν ήμασταν στο τορόντο γιουνιβέρσιτι κυκλοφορούσε ένα ανέκδοτο, μια κλίμακα που μετρούσε το ενδόμυχο ρατσισμό μας:
1) Θα καλούσατε στο σπίτι σας μια οικογένεια "μαύρων" για δείπνο;
2) θα αποδεχόσασταν ανταπόδοση;
3) Θα πηγαίνατε μαζί τους διακοπές;
4) Πώς θα νιώθατε εάν η κόρη σας ερωτευόταν τον γιο τους;
5) Θα σας ενοχλούσε εάν κοιμόντουσαν σπίτι σας;
6) Θα πηγαίνατε στο γάμο τους;
Ας αντικαταστήσουμε τώρα τη λέξη "μαύρος" με τη λέξη "γύφτος" ή και με τη λέξη τουρκοκύπριος...

Σε σχέση με το παραπάνω «ανέκδοτο», ας δοκιμάσουμε να αντιστρέψουμε τα ερωτήματα. Προκύπτουν ενδιαφέρουσες καταστάσεις...

1. Αν ήσασταν μαύρος (γύφτος, τουρκοκύπριος) και δε σας καλούσαν για δείπνο ακριβώς εξαιτίας αυτού, πώς θα αντιδρούσατε;
2. Θα καλούσατε εσείς στο σπίτι σας αυτούς που σας απέρριψαν;
3. Θα πηγαίνατε μαζί με αυτούς διακοπές, που σας αποκαλούν «μαύρο» (γύφτο, τουρκοκύπριο);
4. Θα σας ενοχλούσε, εάν η κόρη σας ερωτευόταν το γιο αυτού, για τον οποίο είστε ο «μαύρος»;
5. Θα σας ενοχλούσε εάν τα συμπεθέρια κοιμόντουσαν σπίτι σας;
6. Θα πηγαίνατε στο γάμο της κόρη σας – και πώς θα νιώθατε εάν δε λαμβάνατε πρόσκληση, επειδή για τους συμπέθερους είστε «μαύρος» (τουρκοκύπριος, γύφτος);

Έτσι ξεκινούν τα μίση και οι φυλετικές διακρίσεις, και κάποιες φορές βρίσκονται και οι καλοθελητές πολιτικοί-δημαγωγοί, να εκμεταλλευτούν τέτοιες καταστάσεις...
Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι πιθανώς η σημερινή ασπίδα μας, είναι όμως αρκετή για να προστατέψει τους "άλλους";

Αυτά για σήμερα

Ανώνυμος είπε...

πρέπει να εφευρεθεί στιχουργός να γράψει για την υπόθεση του στρατιώτη Ρωμιόπουλου λόγια πικρά λόγια τρυφερά λόγια της ποιητικής βαρύτητας των μυθιστορημάτων του Ελευθερίου Μάνου
να συνδέει τον τραγικό άλλωστε θάνατο του στρατιώτου, με την κακή ιδιωτική τηλεόραση - των τηλεδικείων και των πόνων και της συγκινήσεως με τα τραγικά στιγμιαία γεγονότα, με αναφορές στον αντιδικτορικό αγώνα που διέδωσαν οι ομοφυλόφιλοι αντιδικτατορικοί ακροατές της Αγγελικής Ιονέσκου
ενώ παραμένουν φιλολογικώς Γύφτοι οι στρατιώτες που σε καιρό ειρήνης κατέπεσαν ή έπεσαν πάνω των οι κοντοί οι γαλανόλευκοι οι κουτοί ή οι γονείς τους πάλι ορθοί να παρουσιάζουν τις παραστάσεις που ανεβάζουν στο Θέατρο Τέχνης ως να ήταν συμβάντα απλά μίας εκδιδόμενης υπουργού των νόστων

glenn είπε...

Από τη μία πάντως υπάρχει ένα θέμα για τη μη παράθεση όλου του σχετικού κειμένου της wiki από το ΝΔ. Από την άλλη, τάχουμε ξαναπεί, η wiki είναι ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που την κάνει edit όποιος θέλει. Άρα κάποια σοβαρότερη αναφορά δεν θα έβλαπτε.

Unknown είπε...

Μπλα μπλα μπλα....ρατσισμός....μπλα μπλα μπα Είμαστε – δυστυχώς – από τις πιο ρατσιστικές κοινωνίες της Ευρώπης, μπλα μπλα μπλα. Πολύ πρωτότυπο θέμα.

Για να δούμε:
Ευρώπη: από ρατσισμό καλά πάνε και οι Γάλλοι και οι Γερμανοί που τους θαυμάζετε. Στο περιθώριο έχουν τους δικούς τους οι Γάλλοι, ούτε δουλειά δεν μπορούν να βρουν. Οι Γερμανοί κάθε τόσο καίνε και κάποιον ξενώνα μεταναστών.

Οι δικοί μας που υφίστανται τόοοοσες διακρίσεις από την 'ρατσιστική κενωνία' έχουν περισσότερα λεφτά στις τράπεζες από τους Έλληνες. Άρα δουλεύουν. Και δεν τους καίμε ζωντανούς. Και οι Έλληνες ψωνίζουν από τα καταστήματα τους.

Αφήστε λοιπόν την 'προοδευτική' ρητορία. (τι θράσος και αυτό, να θεωρούν τους εαυτούς τους φορείς της προόδου)
ΔΕΝ είμααστε χειρότεροι από τους άλλους, αντιθέτως είμαστε καλύτεροι.

Οι φίλοι σας οι τσιγγάνοι που υφίστανται τις 'διακρίσεις' είναι και πρωταθλητές στο εμπόριο ναρκωτικών. Δεν είναι ρατσισμός. Είναι γεγονός. Δοκιμάστε να πάτε με ταξί στις περιοχές τους, ή μπείτε στο 735. Τα παιδιά τους τα εξασκούν στο κλέψιμο και την επαιτεία. (Το έκανα στις τσέπες μου και το είδε άλλος).Η κοινωνία φταίει γι΄αυτό;

Εσείς που τόσο πολύ κόπτεσθε γι΄αυτούς τους έχετε δώσει έστω μια κουβέρτα;

Εγώ δεν κόπτομαι γιατί και οι αλβανοί όταν ήρθαν εδώ ρακένδυτοι δεν είχαν μια αλλά σε 15 χρόνια κατάφεραν αρκετά. Παλαιότερα εργαζόμουν σε επιχείρηση στο Ζεφύρι και εκεί απασχολούσαν μόνο έναν τσιγγάνο, γιατί πολύ απλά μόνο αυτός είχε έρθει να ζητήσει δουλειά. Ας λοιπόν προσπαθήσουν και οι τσιγγάνοι να προσαρμοστούν.

harrygreco είπε...

Τουλαχιστον τα ρατσιστικα γουρουνια με γιουζερνεημ γουρουνοπουλο εχουν αυτογνωσια ...

mickey είπε...

Άντε, να ρίξω κι εγώ το "λευκό μου σεντονάκι"! Άλλωστε, πολλά "ρατσιστικά" γράφτηκαν σήμερα, ακόμα και από φανατικούς "αντι-ρατσιστές" :)

Αυτά παθαίνουμε όταν μια έννοια δεν ορίζεται σαφώς και παραμένει ανοιχτή σε πολλαπλές (οντολογικές;) ερμηνείες (η παραμικρή διαφορά στην αντιμετώπιση μπορεί να θεωρηθεί ρατσισμός και πιάσ' το αυγό και κούρευ' το). Και ενώ κάθε εχέφρων άνθρωπος είναι εναντίον του ρατσισμού (ξεκινώντας φυσικά από τη στάση που ο ΙΔΙΟΣ τηρεί), υπάρχουν κάποιοι που στην προσπάθειά τους να αναδείξουν το πρόβλημα, βλέπουν παντού ρατσιστές και ρατσιστικές συμπεριφορές (δεν αναφέρομαι φυσικά στο post, γενικά μιλάω).

Αν π.χ. δε με ελκύουν ερωτικά οι μαύρες γυναίκες, θα πρέπει να νιώθω "ένοχος ρατσισμού"; Ισχύει το ίδιο επειδή δε μου αρέσουν οι κοκκινομάλλες (εκτός βεβαίως από ΤΗ ΘΕΑ Nicole Kidman); Τα Όσκαρ πρέπει να δίνονται σε κάποιους επειδή είναι μαύροι, κίτρινοι ή έκαναν ταινίες για τις φυλετικές διακρίσεις και το ολοκαύτωμα ή μήπως επειδή οι ηθοποιοί ή συντελεστές που τα κέρδισαν έκαναν (σύμφωνα με τους κριτικούς) καλά τη δουλειά τους; (Και ΔΕΝ υπονοώ τίποτα!)

Δυστυχώς, ακόμα και πάλαι ποτέ "θύματα" του ρατσισμού επιδεικνύουν ενίοτε ιδιαίτερα "ρατσιστική" συμπεριφορά (λόγω συσπείρωσης ή/και εκδίκησης;) στους πρώην "θύτες". Πού να περάσει λευκός από κάποιες γειτονιές της Νέας Υόρκης! BTW o Ν.Δ. ήταν τυχερός που ήταν από Greece μεριά, άσε που μπορεί και να μην ...προλάβαινε να τον ρωτήσουν!

Επίσης κάποιες προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου των "φυλετικών" διακρίσεων (είτε αφορούν τη "φυλή" είτε το φύλο) με βρίσκουν διαμετρικά αντίθετο και μάλλον αποτελούν "χρύσωμα του χαπιού", αποκαλύπτοντας ενοχές και συμπλέγματα. Για παράδειγμα, οι υποχρεωτικές "ποσοστώσεις" σε διοικητικές θέσεις. Αν σε έναν οργανισμό τύχει να μην υπάρχουν άξιες γυναίκες, θα πρέπει να διοικήσουν με το ζόρι; Και τι γίνεται αν όλες οι θέσεις καταληφθούν από γυναίκες; Θα αλλάξει ο νόμος για να υπάρχει ποσόστωση και για άνδρες; Κομματάκι γελοία μου φαίνονται όλα αυτά, όπως και κάτι "Ημέρες της Γυναίκας" και ότι άλλο είναι αφιερωμένο στους (μάλλον θεωρούμενους ως) "δευτεροκλασάτους" συνανθρώπους μας - τους αντιμετωπίζουμε ως "ειδικές περιπτώσεις", επιδεικνύοντας μία μάλλον "οικτίρμονα" μορφή ρατσισμού! Από την άλλη βέβαια, τέτοια μέτρα μπορεί και ενίοτε να βοηθούν να σπάσει η "κλίκα", αρκεί βεβαίως να έχουν προσωρινό χαρακτήρα και να μην το παρακάνουμε.

Η πραγματική εξάλειψη του ρατσισμού είναι η ομαλή ενσωμάτωση όλων μας στην κοινωνία (και όχι η απομόνωση σε γκέτο), καθώς και η καταπολέμηση των προκαταλήψεων (όχι μόνο των αρνητικών, αλλά και των θετικών). Δε με νοιάζει π.χ. αν στο βενζινάδικο γεμίζει το ρεζερβουάρ μου Έλληνας, Αλβανός, Πακιστανός, Πολωνός, άντρας ή γυναίκα. Χαρίζω σε όλους το ίδιο χαμόγελο και το ίδιο πουρμπουάρ, χωρίς να φοβάμαι ή να λυπάμαι κανέναν - καλά, στις γυναίκες μπορεί να χαρίσω και τον αριθμό του τηλεφώνου μου ;) Ούτε θα μου κάτσει η μπουκιά στο λαιμό αν στο fancy restaurant μπει κάποιος με διαφορετικό χρώμα από το δικό μου - όπως έχω δει να συμβαίνει σε κάποιους …χάι-κλασάτους (ωπ! μήπως υποπίπτω κι εγώ στο "αμάρτημα";) κι έχω σκάσει στα γέλια ;) Και όταν πάω στην κάλπη, θα ψηφίσω εκείνον που με εκφράζει (ή έστω με συμφέρει περισσότερο, ρε παιδί μου) και έχει θέσεις - όχι αυτόν που θα διατηρήσει καθαρό το αίμα της φυλής (εδώ γελάμε κανονικά).

Φυσικά, απαιτείται κάποια προσπάθεια για την αποτίναξη των "παιδικών ασθενειών" από πάνω μας, αλλά αν υπάρχει διάθεση (και απουσία υπερβολών), όλα γίνονται. Ως αισιόδοξος πολίτης του Πλανήτη Γη, επαναλαμβάνω ότι τέτοιες συζητήσεις θα τις διαβάζει ο Ιστορικός του Μέλλοντος και θα μειδιά :)

mickey είπε...

Ας ρίξω και πανωσέντονο - με τέσσερις διπλώσεις:

1) Μια και συμφωνούμε στα βασικά, θέλησα να δείξω μια άλλη πλευρά του φαινομένου κι όχι να αναμασώ τα ίδια με τους προλαλήσαντες. Άλλωστε, όσοι έχουν διαβάσει προηγούμενα σχόλιά μου σε αυτό και άλλα blogs, γνωρίζουν πολύ καλά τις θέσεις μου.

2) Στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (ήμουν παρών), η παρουσία του Ντάτσουν με τα καρπούζια σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και όχι μόνο από αισθητικής πλευράς - πολλά (αντι)ρατσιστικά ακούστηκαν. Προσωπικά μου άρεσε, καθώς το εξέλαβα ως κομμάτι της νεοελληνικής κοινωνίας μας, χωρίς κόμπλεξ και ενοχές. Βεβαίως ο καθένας (και από τους "θιγόμενους") μπορεί να το ερμηνεύσει όπως νομίζει - ή ακόμα και να μπει στο μυαλό του Παπαϊωάννου ;)

3) Επίκαιρο: Παλαιότερα, όταν ο Κωστάλας έβλεπε Κινέζους πατινέρ πάγου, έλεγε πάντα "καλοί στην τεχνική, αλλά δεν έχουν την εκφραστικότητα των Ρώσων". Τελευταία το έχει "γυρίσει" και όλο αναφέρεται στην πρόοδό τους! Λες να κατάλαβε το "ρατσισμό" του, να του έβαλαν χέρι από την ΕΡΤ ώστε να είναι πιο "politically correct" ή μήπως οι Κινέζοι προσέλαβαν ...Ρώσους προπονητές;

4) Αν και (όπως ανέφερα) μπορεί να μη με ελκύουν οι μαύρες, γνωρίζω αρκετές λευκές που τρελαίνονται για μαύρους, συνεπαρμένες από την έντονη φημολογία (ισχύει στατιστικά;) για τα "προτερήματα της φυλής τους" :)))

mickey είπε...

Μετά τα δυο σεντόνια κι ένα μαξιλαράκι για να κάνουμε σετ - πάντως δεν έχω πρόθεση να ρίξω και παπλωματάκι, άλλωστε μπήκε κι επίσημα πλέον η άνοιξη ;)

Ας το παραδεχθούμε επιτέλους: Είμαστε όλοι (φύσει) ρατσιστές - μου θυμίζει κάπως το "είμαστε όλοι Αμερικανοί" κλπ. Ο πρώτος ρατσισμός που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ο δικός μας - για τα "δοκάρια" των άλλων είμαστε πάντα πρόθυμοι να πούμε την καλή μας κουβέντα ;) Και βεβαίως μπορούμε και παραμπορούμε να υπερνικήσουμε τα "φυσικά" ξενοφοβικά μας ένστικτα, χρησιμοποιώντας τον εγκέφαλό μας, όπως κάνουμε καθημερινά για τόσα και τόσα πράγματα, εδώ και πολλά πολλά χρόνια (διαφορετικά θα ήμασταν ακόμα στις σπηλιές και θα τρώγαμε ωμό κρέας). Και το σκοτάδι φοβόμαστε "εκ φύσεως", αλλά δε νομίζω πως παθαίνουμε ταράκουλο σε κάθε διακοπή ρεύματος! Αν το ψάξουμε βαθύτερα, θα δούμε ότι μια ιδέα είναι όλα - και αν οι φυλές έχουν ή όχι βιολογική ή άλλη υπόσταση, so what?

BTW η Encarta και η Wikipedia ΔΕΝ είναι ευαγγέλια! Μέχρι κι εγώ θα ξεκινήσω οσονούπω να γράφω άρθρα σε αυτή - φανταστείτε πόσο αναξιόπιστη θα γίνει :))

fwteinei said (6:26μμ): "Δεν υπάρχουν γονιδια καλοσυνης ή γενναιότητας ή βλακείας!!!" Καλά, μην είστε και τόσο σίγουρη :)))

paragrafos είπε...

Αρχή σοφίας ονομάτων Επίσκεψις. Από αυτήν την άποψη, το άρθρο τού Νίκου Δεμερτζή είναι αρκετά εύστοχο. Παραθέτω ενα απόσπασμα.
-----------------------

1. Ετυμολογικά ο «ρατσισμός» προέρχεται από την ισπανική λέξη raza και την πορτογαλική raca, που χρονολογούνται από το 13ο αιώνα. Και στις δύο αυτές γλώσσες η λέξη σχηματίσθηκε από τα αραβικά, στα οποία ras σημαίνει κεφάλι. Οι Αραβες παλιά ήταν νομάδες και χωρισμένοι σε διαφορετικές φυλές. Στο πλαίσιο της φυλής του, ο καθένας έδινε μεγάλη σημασία στη γνώση-επίγνωση της γενεαλογικής του καταγωγής βάσει της οποίας αποκτούσε και διατηρούσε προνόμια και υποχρεώσεις. Η καταγωγή, δηλαδή, προσδιόριζε την κοινωνική θέση του καθενός. Η γνώση όμως της καταγωγής μεταβιβαζότανε προφορικά, από στόμα σε στόμα. Ετσι, ο καθένας όφειλε να τη συγκρατεί στη μνήμη του, να την έχει μέσα στο «κεφάλι» του.

2. Με το αρχικό αυτό νόημα της φυλετικής και κοινωνικής καταγωγής, η λέξη «ράτσα» πέρασε και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Από το 16ο αιώνα χρησιμοποιούνταν στα αγγλικά και τα γαλλικά για να σημάνει: προέλευση, καταγωγή, και ταξινόμηση.
Στην επιστήμη της βιολογίας χρησιμοποιούνταν εναλλακτικά με τους όρους «γένος» και «είδος», προκειμένου να ταξινομηθούν διαφορετικές ομάδες ή οικογένειες οργανισμών.
Περί τα τέλη του 18ου αιώνα αναπτύχθηκε η επιστήμη της φυσικής ανθρωπολογίας. Με περίπλοκες μετρήσεις και ταξινομήσεις, επιστήμονες της εποχής εκείνης προσπάθησαν να προσδιορίσουν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και να το ομαδοποιήσουν με βάση ορισμένα βιολογικά χαρακτηριστικά (χρώμα και αποχρώσεις του δέρματος, των μαλλιών, σωματότυποι, μορφολογικά χαρακτηριστικά κ.λπ.).

3. Στα μέσα του 19ου αιώνα η σοβαρή αυτή επιστημονική προσπάθεια παραφθάρθηκε από τον Γάλλο βιολόγο Gobineau, ο οποίος σκεπτόμενος ιδεολογικά πρότεινε το μύθο της «Αριας Φυλής-Ράτσας». Το «άρια» προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη Aryan, που σήμαινε «ευγενής». Ο όρος αυτός χρησιμοποιούνταν ευρέως από τις αρχές του 19ου αιώνα στην επιστήμη της συγκριτικής γλωσσολογίας για την ταξινομική περιγραφή της οικογένειας των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών.
Ο Gobineau, όμως, παραβιάζοντας την επιστημονική δεοντολογία, μετατόπισε τη χρήση του όρου από τη γλωσσολογία στη φυσιολογία. Ετσι, από την τεχνική και ταξινομική περιγραφή των «ευγενών» γλωσσών, η ανάλυση μετατοπίσθηκε στο επίπεδο της φυλετικής ανωτερότητας, εγκαινιάζοντας ένα ρεύμα ιδεών που είναι γνωστό ως «κοινωνικός δαρβινισμός»: η εξέλιξη μέσω του ανταγωνισμού ανάμεσα στα διάφορα είδη, που για τον Δαρβίνο είχε καθαρά βιολογικό χαρακτήρα, στο έργο του Gobineau μετετράπη σε ανταγωνισμό εντός ενός είδους, του ανθρώπου. Υποτίθεται ότι η καλύτερη και καθαρότερη ανθρώπινη ράτσα θα επικρατήσει όλων των άλλων.
Είναι σαφές ότι το πέρασμα από την επιστημονική - βιολογική σημασία στη μυθική σημασία της «ράτσας» γίνεται με την οικοδόμηση του ρατσισμού ως τρόπου σκέψης. Είναι, δηλαδή, ο ρατσισμός που ορίζει και επινοεί τη «ράτσα» και όχι το αντίστροφο.

4. Ο ρατσισμός δεν είναι ένας και ενιαίος. Υπάρχουν όμως ορισμένα δομικά χαρακτηριστικά κοινά σε όλους τους ρατσισμούς. Ετσι, κάθε ρατσισμός στηρίζεται σε αρνητικά στερεότυπα, δηλαδή σε προκαταλήψεις απέναντι στις άλλες, στις ξένες φυλές.
Ο ρατσιστής γνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους πολιτισμούς και τις επιμέρους κοινωνικές ομάδες. Τις διαφορές αυτές όμως τις απολυτοποιεί, τις θεωρεί αναλλοίωτες και αιώνιες. Τη δική του φυλή θεωρεί ανώτερη από όλες τις άλλες. Επιπλέον, θεωρεί ότι τα χαρακτηριστικά μιας ορισμένης ομάδας είναι ομοιογενή για όλα τα μέλη της. Δεν αναγνωρίζει, δηλαδή, ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα μέλη ακόμα και της δικής του ομάδας-φυλής. Πρόκειται βεβαίως για πίστη και όχι για γνώση.

[Από άρθρο του Ν. Δεμερτζή (αναπλ. καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών).,"Ρατσισμός: από τη φυλή στην κουλτούρα"., ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31-12-2000]

paragrafos είπε...

Να δούμε τώρα και τι λένε ο καθ΄ ύλην αρμόδιοι επιστήμονες, οι Γενετιστές και μοριακοί βιολόγοι:

"(...)πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η μορφολογική ανθρωπολογία έχει πια αντικατασταθεί από τη γενετική ανθρωπολογία, η οποία δεν μπορεί να στηρίξει την άποψη περί υπάρξεως καθαρών φυλών του ανθρώπου.

Πρέπει επίσης να γίνει σαφές ότι οι όποιες γενετικές διαφορές υπάρχουν μεταξύ ατόμων και ως ένα βαθμό μεταξύ ομάδων ή «φυλών» δεν μπορούν να τιτλοδοτήσουν τα άτομα ή τις ομάδες ως ανώτερες ή κατώτερες. Άνθρωποι διαφορετικοί δεν σημαίνει κατ' ανάγκην και άνισοι, καλύτεροι ή χειρότεροι, ανώτεροι ή κατώτεροι.

Και από αυτήν την άποψη πρέπει να καταγγέλλονται συνέχεια οι πολιτικοί και ιδεολογικοί χειρισμοί στους οποίους υπόκεινται οι έννοιες της φυλής και του φυλετισμού από τις δυνάμεις που κυριαρχούν και καταπιέζουν μειονότητες ή νέα έθνη του Τρίτου κόσμου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Γιατί δεν υπάρχουν (ανώτερες και κατώτερες) ράτσες ανθρώπων. Υπάρχουν άνθρωποι μόνον που μέσα από τη διαφορετικότητά τους χτίζουν αυτό το όμορφο και ανεπανάληπτο οικοδόμημα που λέγεται ανθρωπότητα.

[Από άρθρο του Σταμάτης Ν. Αλαχιώτης (καθηγητή Γενετικής και στο Πανεπιστημίο Πατρών), ΤΟ ΒΗΜΑ, 30-11-1997]

Nikos Dimou είπε...

Νομίζω ότι μετά από την παράθεση των κειμένων του Αλαχιώτη, του Δεμερτζή (ευχαριστούμε Παράγραφος) και του Giddens, το θέμα της "φυλής" έχει ξεκαθαρίσει. Δεν είναι άρα μόνο η Encarta και η Wiki. Θα πρέπει κάποτε να πάψουμε να βλέπουμε κατηγορίες και γενικεύσεις και να επικεντρωνόμαστε στα άτομα.

Χρωστάω μία πληροφορία στο θέμα που έθεσε ο Yiannis Pappas. Το βιβλίο "Ο δρόμος για την Ομόνοια"
που κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο είναι μία προσπάθεια να βοηθηθούν τα θύματα της χειρότερης ρατσιστικής επίθεσης που έγινε στη χώρας μας, όταν ένας (ψυχικά υγιέστατος) άνθρωπος πυροβόλησε επτά, σκότωσε τους πέντε και άφησε δύο ανάπηρους. Στο βιβλίο συγκεντρώθηκαν κείμενα από τους συγγραφείς:

Μιχάλης Γκανάς
Δημήτρης Νόλλας
Αντώνης Σουρούνης
Δέσποινα Τομαζάνη
Νίκος Παπανδρέου
Μιχάλης Φακίνος
Ρέα Γαλανάκη
Αρης Σκιαδόπουλος
Κασιώτης Σταύρος
Γιάννης Βαρβέρης
Βασίλης Βασιλικός
Βασίλης Γκουρογιάννης
Νίκος Δήμου
Μάρω Δούκα
Σταύρος Θεοδωράκης
Στέλιος Κούλογλου
Ηλίας Κουτσούκος
Παντελής Μπουκάλας
Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλος
Έρση Σωτηροπούλου
Ντίνος Χριστιανόπουλος

Όλα τα δικαιώματα των συγγραφέων και τα έσοδα του εκδότη (Καστανιώτης) πάνε στα δύο ανάπηρα παιδιά. Αγοράστε το!

Υποκείμενο δικαίου είπε...

Κατά την γνώμη μου, η τελετή λήξης ήταν ένα μνημείο υποκρισίας. Ήρθε 4 χρόνια μετά από την καταστροφή των οικισμών Ρομα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες-με αποκορύφωμα την διαβόητη επιδρομή στον Ασπρόπυργο το Ιούλιο του 2000, ένα γεγονός ντροπής για την καλογυαλισμένη Ελλάδα των Ολυμπιακών με την προοδευτικούλα κυβέρνηση.Φαίνεται ότι για να πουλάνε κάποιοι κουλερ-λοκάλ σε ξένους επενδυτές, οι Ρομα είναι καλοί ...

podilatis είπε...

mickey said... Ας το παραδεχθούμε επιτέλους: Είμαστε όλοι (φύσει) ρατσιστές - μου θυμίζει κάπως το "είμαστε όλοι Αμερικανοί" κλπ. Ο πρώτος ρατσισμός που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ο δικός μας –

ακριβώς!
Η συνειδητοποίηση των αντιφάσεων μας, του «κατάπτυστου περιεχομένου μας» αφ΄ ενός και των διανοητικών και συναισθηματικών δυνατοτήτων μας αφ’ ετέρου, είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την πολυπόθητη (σε μερικούς) αυτογνωσία. Και αυτή η αυτογνωσία στο βαθμό που θα επιτευχθεί συνιστά και μέτρο αναγνώρισης και αποδοχής του «άλλου» .

@ paragrafos
ευχαριστώ για τις λεξικολογικές πληροφορίες περί «ρατσισμού». Αν και ως έννοια με έχει απασχολήσει αρκετά δεν γνώριζα τις πληροφορίες που δώσατε.

Καλημέρα σε ολους!

Nikos Dimou είπε...

Η φίλη μου από την Αυστραλία (αυτό το blog διαβάζεται σε όλο τον κόσμο!) μου λέει ότι χθές γιόρτασαν εκεί την "Ημέρα της Αρμονίας" “Harmony Day” (You+me=us).
200 διαφορετικές εθνότητες ζουν αρμονικά σε αυτή τη χώρα που θεωρώ πρότυπο αντιρατσιστικής κοινωνίας.

podilatis είπε...

Όσο για τα δικά μας, ανατριχιαστικές πληροφορίες, άκουσα ότι μετέδωσαν τα δελτία ειδήσεων σε σχέση με την αναζήτηση του μικρού που χάθηκε στη Βέροια, για συμμορίες δεκα-δωδεκάχρονων που ξυλοκοπούν άγρια συνομηλίκους τους γιατί είναι «ξένοι».Φρίκη!
Αλλά τι περιμένουμε όταν ακόμη και οι δάσκαλοι και καθηγητές καλλιεργούν το ρατσισμό;

Nikos Dimou είπε...

Πληροφορίες για την υπόθεση Καζάκου:
Στις 9 και 11 Οκτώβρη 1999, ο Παντελής Καζάκος σκότωσε έναν Κούρδο από το Ιράκ και έναν Γεωργιανό και τραυμάτισε 7 άλλους μετανάστες: Έναν από Αίγυπτο, δύο Κούρδους από Ιράκ, έναν από Γκάνα, έναν από Νιγηρία, έναν από Μπαγκλαντές και έναν Πακιστανό. Οι 5 απ' αυτούς έχουν μείνει ισόβια ανάπηροι.
Στη δίκη, οι δικηγόροι του περιορίστηκαν στην προσπάθεια να δείξουν πως ο
Καζάκος ήταν ψυχοπαθής. Όμως στις αρχικές του δηλώσεις ήταν απόλυτα
σαφής. "Τα παίρνω και μόνο που με αγγίζουν αλλοδαποί", "Το κακό έχει παραγίνει", "Γέμισε η Ελλάδα αλλοδαπούς", "Με ενοχλεί ακόμα και η αναπνοή τους, δεν τους αντέχω!", "Είμαι χριστιανός κι αυτοί είναι μουσουλμάνοι", "Δεν μετανιώνω για ό,τι έκανα, έπαιρνα μαζί μου το πιστόλι ώστε όταν έβρισκα ευκαιρία να πυροβολώ εναντίον των αλλοδαπών", ήταν μερικά από τα λόγια που είπε στην αστυνομία όταν συνελήφθηκε.

alloprosallos είπε...

Το θέμα πάντως ξεστράτισε για τα καλά χθες με τα διάφορα περί κληρονομικότητας και χρωμοσωμάτων. Τονίζω ότι δεν μας ενδιαφέρει τι λέει η γενετική επιστήμη και η βιολογία, αλλά το πώς θα υπάρξουν σήμερα ειρηνικές κοινωνίες σκεπτόμενων ανθρώπων. Οι οποίοι συμμετέχουν σε ένα κοινωνικό και οικονομικό σύστημα και προσπαθούν να το συντηρήσουν και να το εξελίξουν. Η πτώση των γεννήσεων σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη και ο πολιτισμός των individuals δεν επιτρέπει σήμερα την ρατσιστική πολυτέλεια. Αυτή η τελευταία μόνο συμφορά μπορεί να φέρει. Σκεφτείτε μόνο τι θα γινόταν σε ανεπτυγμένο ευρωπαϊκό κράτος μια επιχείρηση εκκαθάρισης φυλών όπως στην Ρουάντα. Πιθανότατα τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο και τον αφανισμό όλων.

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

γράφεται:

"Πρέπει όμως να παραδεχτώ, ότι στους τσιγγάνους ανιχνεύεται μεγαλύτερο ποσοστό εγκληματικότητας και παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων, ενώ είναι γνωστό πως ελάχιστοι εξ αυτών επιθυμούν να αλλάξουν και να ξεφύγουν από τον τρόπο ζωής που διάγουν. Μην ξεχνάτε πως είναι τετραπέρατοι επαίτες και να ξέρετε πάντως ότι πολλοί έχουν περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι η εμφάνισή τους προδιαθέτει….."

δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν μεγαλύτερη παραβατικότητα Ρομά ή μεταναστών και κάθε γενίκευση σαν την παραπάνω αποτελεί στερεότυπο και αποπνέει ρατσισμό

καντε μια βόλτα σε Αγία Βαρβάρα, Αχαγιά, Βέροια, Σοφάδες, κτλ να δειτε το μισο των Ρομά της Ελλάδας που τους επέτρεψαν να ενσωματωθούν, να δείτε πώς ζουν

γιατί οι μισοί είναι ενσωματωμένοι; γιατί έρχονταν από τη Μικρά Ασία με τις ανταλλαγές πληθυσμών και τακτοποιήθηκαν ως πρόσφυγες, ενώ οι άλλοι μισοί που είναι χίλια χρόνια στα εδάφη της σημερινής Ελλάδας και ζούσαν στην επαρχία οταν ήρθαν στις πόλεις τους πετάξαμε στους τρισάθλιους καταυλισμούς

σε μερικούς από αυτούς αν πάτε θα δείτε πόσο καθαροί προσπαθούν να μείνουν μέσα στα χώματα

και αν πάτε στα σχολεία θα δείτε πόσο θέλουν να μάθουν γράμματα αλλά και πόσο ο ρατσισμός των άλλων τα πληγώνει

νωρίτερα σας έβαλα τα κείμενα διεθνούς καταδίκης της Ελλάδας για τους Ρομά αλλά δεν φαίνεται να συγκίνησαν τους επιφυλακτικούς, προφανώς γιατί συνειδητά και βαθιά θέλουν να πιστεύουν στα ρατσιστικά στερεότυπα ώστε να είναι πρώτη στην ΕΕ των 25 η ελληνική κοινή γνώμη σε ρατσισμό

και για αυτό οι Ρομά που ξεφεύγουν και ενσωματώνονται συχνά αφομοιώνονται και κρυβουν την ταυτότητά τους για να μην συναντούν αντιδράσεις, όπως άλλωστε και άλλοι μειονοτικοί

γιατί νομίζετε πως ο Νταλάρας την κρύβει;

Ein Steppenwolf είπε...

Nikos Dimou said...
200 διαφορετικές εθνότητες ζουν αρμονικά σε αυτή τη χώρα που θεωρώ πρότυπο αντιρατσιστικής κοινωνίας.


Οι ιθαγενείς δε συμβιώνουν και τόσο αρμονικά με τις υπόλοιπες 199 εθνότητες. Ο θείος μου δεν τους βάζει στο μαγαζί του, "για να μη διώχνουν τους πελάτες".

harry said...
Η καθε φυλη του πολυφυλετικου εθνους των Γραικων,εχει & δικα της χαρακτηριστικα,οπως οι μανιατες που ειναι γνωστη ρατσα δολοφονων


Τότε ας τους φυλακίσουμε προληπτικά.

alloprosallos είπε...

ein steppenwolf: Παραθέτω αυτό που είπε ο powerunit εχθές - ειδικά αφιερωμένο στον harry:

"Παραλογισμός αλλά και ωμότητα να καθορίζεις την ποιότητα μιας σχέσης πάνω στην πιθανότητα της ατυχούς της έκβασης. Η βάση του ρατσισμού αλλά και της οπισθοδρόμησης."

paragrafos είπε...

@ Nikos Dimou

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το βιβλίο "Ο δρόμος για την Ομόνοια" θα έπρεπε να διανέμεται δωρεάν από το Υπουργείο Παιδείας και να διδάσκεται στα Λύκεια Κύπρου και Ελλάδας.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 357   Νεότερο› Νεότερο»