Τον τελευταίο χρόνο γράφω στο περιοδικό Discovery and Science. Επειδή δεν είμαι επιστήμονας δεν γράφω επιστημονικά κείμενα – αλλά επιστημολογικά (η επιστημολογία είναι κλάδος της φιλοσοφίας). Αναλύω τις μεθοδολογικές προϋποθέσεις διαφόρων πρακτικών που εμφανίζονται σαν επιστήμες, ενώ η επιστημονική κοινότητα τις απορρίπτει ως ψεύδο-επιστήμες.
Μερικές είναι απλώς προσοδοφόρες απάτες, όπως η αστρολογία, μερικές άλλες γενικά αστείες, όπως το Φενγκ Σούι. Αλλά υπάρχουν και άλλες που έχουν φανατικούς και σημαντικούς οπαδούς, όπως η ομοιοπαθητική.
Η έρευνα που έκανα με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η ομοιοπαθητική δεν είναι επιστήμη. Δεν ανταποκρίνεται σε κανένα ορισμό και σε κανένα κριτήριο από αυτά που ορίζουν την επιστημονική σκέψη και πρακτική.
Και είναι απόλυτα φυσικό: όταν διατυπώθηκε αυτή η θεωρία, το 1810, από τον Γερμανό Hahneman – δεν γνωρίζαμε ακόμα τίποτα από το πως κινούνται και δρουν οι νοσογόνοι παράγοντες. Ούτε τα μικρόβια είχαν ανακαλυφθεί, ούτε οι ιοί, ούτε οι βάκιλοι. Τα βακτηρίδια ανακαλύφθηκαν, ταξινομήθηκαν και συσχετίστηκαν με ασθένειες πολλά χρόνια μετά.
Ο Hahneman πήρε την συλλογιστική του από την συμπαθητική μαγεία. Εκεί, κάνεις ομοιοπαθητικές ενέργειες για να ξορκίσεις το κακό ή να το επιφέρεις. Ή λογική του στηρίζεται σε καθαρά μεταφυσικές προϋποθέσεις.
Οι ομοιοπαθητικοί ισχυρίζονται ότι τα φάρμακά τους λειτουργούν με βάση την ιπποκράτειο αρχή «διά τα όμοια νόσος γίνεται και διά τα όμοια προσφερόμενα εκ νοσευόντων υγιαίνονται» (δηλαδή: με αυτά που προκαλούν την νόσο, με τα ίδια την θεραπεύει).Ας αφήσουμε που κανείς πια δεν ασκεί την ιατρική του Ιπποκράτη, ακόμα και αυτή η πρακτική, ισχύει μόνο για το πρώτο χάπι της ομοιοπαθητικής θεραπείας. Τα υπόλοιπα χάπια (ένα κάθε μέρα) περιέχουν υποτίθεται την ίδια ουσία ή μίγμα με το πρώτο, αλλά σε πάρα πολύ μεγάλη αραίωση. Τόσο μεγάλη, που έρευνες έχουν δείξει ότι συνήθως περιέχουν κατά μέσο όρο δυο-τρία μόρια της αρχικής ουσίας, και σε μερικές περιπτώσεις κανένα! «Είναι το ίδιο σαν να πιεις ένα ποτήρι νερό» είπε στον Observer (26.12.2005) ο Edzard Ernst καθηγητής εναλλακτικής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Exeter.
Όποτε υποβλήθηκε σε πειραματικό έλεγχο, η ομοιοπαθητική απέτυχε. Χαρακτηριστική είναι η έρευνα που δημοσιεύθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Lancet (in.gr 27.8.05). To συμπέρασμα της: οι ομοιοπαθητικές θεραπείες έχουν παραπλήσια δραστικότητα με τα ψευδοφάρμακα (placebo) τα οποία χορηγούνται στους ασθενείς για να τους κάνουν να νομίζουν ότι είναι καλύτερα.
Μάλιστα, το Lancet αναφέρει σε κύριο άρθρο που συνοδεύει τη σχετική έρευνα ότι ο χρόνος για περαιτέρω μελέτες έχει πια λήξει, οι γιατροί πρέπει να είναι ειλικρινείς με τους ασθενείς τους όσον αφορά την «έλλειψη ωφέλειας» της ομοιοπαθητικής.
Στην έρευνα αυτή. την μεγαλύτερη που έγινε επάνω στο θέμα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία, με επικεφαλής τον Ματίας Έγκερ, συνέκριναν κλινικές δοκιμές ομοιoπαθητικών φαρμάκων με συγκρίσιμες μελέτες της κλασσικής ιατρικής. Η ομάδα ανασκόπησε τη διεθνή βιβλιογραφία για το διάστημα 1995-2003 και εντόπισαν 110 έρευνες της ομοιοπαθητικής και 110 αντίστοιχες ιατρικές μελέτες.
Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν εξελιγμένα στατιστικά εργαλεία για να βαθμολογήσουν τα αποτελέσματα των μελετών όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του δοκιμαζόμενου φαρμάκου. Όσες μελέτες έφεραν σκορ κάτω από 1,0 θεωρήθηκαν αποτελεσματικές, συγκρινόμενες με placebo.
Η γενική βαθμολογία υπολογίστηκε στο 0,96 για την ομοιοπαθητική και 0,67 για την κλασσική ιατρική, όπως αναφέρει το Reuters. Ο Δρ Έγκερ καταλήγει έτσι στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα δεν προσφέρουν: «καμία πειστική ένδειξη ότι η ομοιοπαθητική ήταν ανώτερη από το placebo, ενώ για τη συμβατική ιατρική παρέμενε ένα σημαντικό όφελος».
Αλλά και ο καθηγητής Ernst, που αναφέραμε πιο πάνω, έκανε δύο πειράματα. Στην μία περίπτωση χορήγησε σε μία ομάδα από εγχειρισμένους ασθενείς ένα κλασικό ομοιοπαθητικό φάρμακο, το βάμμα αρνικής, που υποτίθεται ότι θεραπεύει τα τραύματα. Στην άλλη ομάδα έδωσε ένα όμοιο ψευτο-placebo. Ήταν τυφλό τεστ – οι ασθενείς, αλλά και οι γιατροί δεν γνώριζαν ποιος έπαιρνε τι. Δεν υπήρξε καμία διαφορά στην αποθεραπεία των τραυμάτων.
Σε μία άλλη μελέτη ανέθεσε σε πέντε ομοιοπαθητικούς να παρακολουθήσουν παιδιά που έπασχαν από άσθμα. Είπε στον Observer: «Υποτίθεται ότι τα παιδιά αντιδρούν καλύτερα από τους ενήλικες στην ομοιοπαθητική και ότι το άσθμα ανταποκρίνεται ειδικά καλά σε ομοιοπαθητικές θεραπείες. Όμως και πάλι δεν βρήκαμε καμία ένδειξη ότι η ομοιοπαθητική έχει αποτελέσματα».
Παρόλη την απουσία οποιωνδήποτε επιστημονικών αποδείξεων για την αποτελεσματικότητα της, η ομοιοπαθητική έχει γίνει κάτι σαν θρησκεία, με φανατικούς υποστηρικτές. Έτσι, κάτω από την πίεση των οργανωμένων οπαδών, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας χρηματοδοτεί πέντε ομοιοπαθητικά νοσοκομεία. Στις ΗΠΑ ο οφθαλμίατρος και πολιτικός Royal Samuel Copeland (ήταν γερουσιαστής από το 1923 ως το 1938), φανατικός ομοιοπαθητικός, κατάφερε να περάσει από το Κογκρέσο την Ομοιοπαθητική Φαρμακοποιία στο Food and Drug Act του 1938, δίνοντας στην ομοιοπαθητική μία νόμιμη υπόσταση.
Όλα αυτά δεν θα ενοχλούσαν κανένα αν δεν αφορούσαν την υγεία των ανθρώπων. Υπάρχουν συχνές περιπτώσεις – πολλοί γιατροί θα σας διηγηθούν ανάλογες – όπου κάποιος ασθενής, επιμένοντας στις ομοιοπαθητικές θεραπείες, έχασε την υγεία του – καμιά φορά και την ζωή του. Φυσικά ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να εμπιστευτεί την τύχη του – και των δικών του – όπου θέλει: στον αστρολόγο, στο μέντιουμ, ακόμα και στον μάγο της φυλής. Αλλά θα πρέπει να είναι ενήμερος για τις πιθανές επιπτώσεις...
285 σχόλια:
1 – 200 από 285 Νεότερο› Νεότερο»Παρακαλώ όχι εκτενείς μελέτες στα σχόλια. Όπου χρειάζεται κάνετε παραπομπές (links).
Λοιπόόόόόν.....
Είμαι καχύποπτος αγρίως σε όλα αυτά. Και αλαζονικός. Και τα θεωρώ απάτη.
Αλλά....
Για δέκα χρόνια με ταλαιπωρούσε μια μορφή δερματίτιδας που ονομάζεται ατοπία (εμφανίζεται όπου νάναι και κόβει βόλτες στο σώμα σου - σε μένα είχε και συμμετρική εμφάνιση).
"Με ταλαιπωρούσε" σημαίνει, ξυνόμουν μέχρι αιμορραγίας και ξυπνούσα τη νύχτα από τη φαγούρα.
Πήγα σε τρεις δερματολόγους, είχαν κοινή διάγνωση: ατοπία, είναι ενδογενής (= δεν ξέρουμε), δεν είναι ιάσιμη, πάρε κορτιζόνη, όταν πεθάνεις θα φύγει.
Και έπαιρνα κορτιζόνη. Στενός φιλός, χειρουργός ο ίδιος, μου πρότεινε να πάω σε ομοιοπαθητικό. Αν δεν μου τόλεγε αυτός, που είναι της κλασικής ιατρικής και φίλος επίσης, δεν θα πήγαινα ποτέ, προτιμούσα να πάω σε καφετζού.
Πήγα, αλλά και πάλι κακόπιστα. Μετά από δέκα χρόνια θεραπεύθηκα.
Αυτάάάά....
Καλημέρα σας!
Το να λειτουργούσε απλά σαν placebo,και όλα να ήταν θέμα αυθυποβολής του ασθενούς,δεν θα ήταν πρόβλημα.
Μα ακούω πως κάποια από τα σκευάσματα,κρίθηκαν υπεύθυνα για την εμφάνιση ημικρανιών που δεν υπήρχαν,επιχείλιου έρπητα κ.λ.π
Μπορεί απλά να συνέπεσε.Μα ο ομοιοπαθητικός είπε το εξής ''αμίμητο''.
''Εδώ έγκειται η ουσία!Βοηθάει όχι μόνο στο να αποθεραπευτείς από το χ πρόβλημα,π.χ.γαστρίτιδα,μα βγάζει προς τα έξω και σε θεραπεύει από τόσα που βρίσκονταν μέσα σου σε λανθάνουσα κατάσταση''
Το δυστύχημα είναι,πως πολλοί συμπολίτες μας που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα,μέσα ίσως στην απόγνωσή τους,διακόπτουν την κλασσική αγωγή,με ολέθριες φυσικά συνέπειες για την πρόγνωση και την εξέλιξη της νόσου...
Νίκο καλημέρα. Η άρνικα που αναφέρεις εμένα μου έσωσε το γόνατο.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.
Η Arnica είναι ένα φάρμακο πολύ χρήσιμο για μωλωπισμούς και κακώσεις. Ο ασθενής αισθάνεται σα να έχει μωλωπιστεί. Αλλάζει θέση στο κρεβάτι γιατί το αισθάνεται σκληρό. Μεγάλη ευαισθησία στο άγγιγμα.
Η Arnica είναι σπουδαίο φάρμακο για την πρόληψη της εσωτερικής αιμορραγίας από ατύχημα. Όπου υπάρχει υποψία εσωτερικής αιμορραγίας από χτύπημα συνιστάται προληπτικά η λήψη της Arnica.
Για μωλωπισμούς στην κοιλιά το Bellis perenis έχει καλύτερα αποτελέσματα.
Για μωλωπισμούς γύρω από το μάτι το Ledum έχει καλύτερα αποτελέσματα. Μώλωπες με αίσθημα κρύου και μούδιασμα. Αίσθηση κρύου. Καλυτέρευση με κρύα επιθέματα.
Άλλο φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι το Hypericum. Βασανιστικοί πόνοι και ευαισθησία στο άγγιγμα. Σύνθλιψη των άκρων, πόνοι από πτώση στον κόκκυγα, διάσειση σπονδυλικής στήλης.
Σε τραυματισμούς του περιόστεου (αγκώνας, γόνατο) ενδείκνυται η Ruta. Πόνος και δυσκαμψία που καλυτερεύει με την κίνηση.
Καλημέρα Δάσκαλε!
Καλημέρα σε όλους!
Πόσο περίεργο είναι να βάζεις το zest σ'έναν δοκιμαστικό σωλήνα να το παρατηρήσεις...
Enjoy Γάτε μου!
(τι χάνεις...!)
ΥΓ- Ακόμη δουλεύω για το προηγούμενο!
Το καλύτερο που είδα πρόσφατα σε blog, καλούσε τους αναγνώστες να προσευχηθούν γύρω από το post (!) για να θεραπευθεί τάχα μου ένα παιδάκι που (τάχα μου) πέθαινε από λευχαιμία.
Δεν μπορώ να πάρω θέση ενάντια σε κάτι το οποίο - ανεξάρτητα τρόπου - λειτουργεί.
Κοντινό μου άτομο θεραπεύτηκε από ρευματοειδή αρθρίτιδα με ομοιοπαθητική.
Ας μην κρίνουμε με τα δεδομένα της κλασσικής ιατρικής, που και εκείνη πολλές φορές δεν ξέρει τι τις γίνεται, να μη μιλήσω και για άλλα.
Μήπως είναι σαν να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι ένα μήλο δεν έχει γεύση κοτόπουλου?
Αν δεν μάθουμε πραγματικά το πως λειτουργεί ο οργανισμός πιστεύω πως το να απορρίπτουμε είναι λάθος.
Τρεις απορίες (προβοκατόρικες, κλασσικά) από κάποιον που δεν θα πήγαινε σε ομοιοπαθητικό γιατρό:
1. Τα εμβόλια δεν εμπίπτουν, σε γενικές γραμμές, στην αρχή της ομοιοπαθητικής;
2. Πόσο επιστήμη μπορεί να θεωρηθεί η "επίσημη" ιατρική δεδομένου ότι αγνοεί τα αίτια που προκαλούν τις νόσους - όχι τους νοσογόνους παράγοντες - και βασίζει σε, πολλές φορές αμφισβητούμενες, στατιστικές την αποτελεσματικότητα των θεραπειών; Ένα παράδειγμα για να γίνω πιο σαφής, μπορεί να απαντήσει η ιατρική γιατί άλλοι καπνιστές ζούν 100 χρόνια κι άλλοι πάνε από καρδιά στα 60 - χωρίς εικοτολογίες;
3. Είμαι περίεργος, πόσες από τις έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής έχουν χρηματοδοτηθεί (και δεν εννοώ στα φανερά) από φαρμακοβιομηχανίες;
Να ανα φέρω και για μι απρόσφατη έρευνα που άκουσα απο το ραδιόφωνο (ΕΡΤ) που έγινε στο Harvard για την εξέαση του κατα πόσο η προσευχή βοηθάει στην ανάρρωση του ασθενούς. Σε 1950 επεμβάσεις που έγιναν οι ασθενείς είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες οι μισοί είχαν συγγενείς που πίστευαν και προσέυχονταν για την υγεία τους και οι άλλοι μισοί είχαν δηλώσει ότι δεν είχαν κανέναν που να προσεύχεται για αυτούς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρξε καμμία διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων. Μάλλον ο Παντοδύναμος έχει πολλές δουλείες για να ασχοληθεί με τους κοινούς θνητούς.
Εδώ είναι Βαλκάνια και παρ' ότι όμως δεν αναγνωρίζεται από τις ιατρικές μας σχολές ως επίσημη ιατρική επιστήμη, η ομοιοπαθητική διδάσκεται ως μάθημα στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών!!!!
ΥΓ.Και ψάχνω και ψάχνω για το παλιό κλασικό φαρμακείο άλλα μάταια.
Εκνευρίζομαι όταν ο φαρμακοποιός μου πλασάρει το ομοιοπαθητικό σε τιμή ευκαιρίας.
Να πάρω θέση σε ένα ζήτημα που δεν μου είναι ξεκάθαρο είναι λίγο δύσκολο. Τα ομοιοπαθητική μου είναι γνωστή από φίλους που έχουν δοκιμάσει. Άλλοι ισχυρίζονται ότι φέρνει αποτελέσματα και άλλοι όχι. Παρ όλα αυτά από την στιγμή που υπάρχει αποτελεί μια λύση. Και πιστεύω ότι ο ασθενής δεν ενδιαφέρεται ποιος και με ποιο τρόπο αλλά πότε θα θεραπευτεί . Τον ενδιαφέρει λοιπόν το αποτέλεσμα. Και εκεί εμφανίζεται μια ξεκάθαρη οικονομική ευκαιρία. Τι εννοώ? Μα απλά την ανάγκη του ασθενούς για ίαση την μεταφράζουν σε οικονομικό αποτέλεσμα. Τέλεια λοιπόν η Ιατρική έχει θριαμβεύσει στην χώρα μας την χώρα των ευκαιριών και της άπραχτης. Και εμφανίζεται ο manager ΙατρΩν και κανονίζει την πώληση. Για ποια πώληση μιλάμε? Μα του προϊόντος ΘΕΡΑΠΕΙΑ. Τιμή ? μεταβάλλεται ανάλογα με το θύμα. Τα παραδείγματα ?άπειρα . Τελικά ο κλάδος των Ιατρών όταν συναλλάσσεσαι μαζί τους πρέπει να κρίνεται από κριτήρια ..που μένει , τι αυτοκίνητο έχει τι φοράει ..κλπ κλπ που δείχνουν κατά πόσο έχει κάποια εναπομείναντα ηθικά στοιχεία μέσα του ή έχει αφομοιωθεί πλήρως από εκείνο για το οποίο τον προετοιμάζουν από την πρώτη στιγμή που θα μπει στο αμφιθέατρο της σχολής ..ΧΡΗΜΑ..
Να αναφέρω επιγραμματικά ότι πρόσφατα είχα περίπτωση πολύ κοντινού μου ανθρώπου που ταλαιπωρείται από την επάρατο νόσο και του πουλούσε ….αίμα ο επιστήμων του ιατρικού κέντρου…
Έχω χάσει πολλούς ανθρώπους συγκεκριμένα τρεις από την νόσο και παρατήρησα ότι είναι ένα πολύ ωραίο κύκλωμα που ρουφάει το αίμα των ταλαίπωρων που πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να το ξεπεράσουν .τι να πω έχω γίνει πολύ οικείος με τα νοσοκομεία…
Οπότε εκτιμάτε ότι έχετε σήμερα αν το έχετε και τα περαιτέρω είναι λίγο πολύ εφήμερα..
Τσάμπα παιδεύεστε με τις θεραπείες, εγώ ξέρω τον πιο σίγουρο τρόπο να καταφέρνει κανείς να μην έχει καμιά απολύτως αρρώστια: να μην πηγαίνει στον γιατρό...
ξέχασα να σας πω μια...
καλημέρα ..!!!
(τώρα που άρχισα να γίνομαι θαμώνας του ηλεκτρονικού καφενείου σας)
Heinz, το γεγονός ότι η δερματίτιδα έφυγε δεν σημαίνει ότι την θεράπευσε το ομοιοπαθητικό σκεύασμα, ούτε αναιρεί τα όσα πολύ σωστά αναφέρει ο ΝΔ περί πλασέμπο.
Επίσης (προς όλους αυτό), σήμερα το να λέμε για κάτι "δεν ξέρω πώς λειτουργεί, αλλά λειτουργεί" δεν είναι αποδεκτό ως επιχείρημα. Αν δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πώς λειτουργεί κάτι, τότε δεν μπορούμε να το αναπαραγάγουμε στο εργαστήριο, οπότε είναι επιστημονικά άχρηστο. Η ομοιοπαθητική "λειτουργεί" με όρους μεταφυσικής. Υποτίθεται ότι δρα σε "ενεργειακό" επίπεδο, και όχι σε χημικό. Αν αυτό σας φαίνεται αξιόπιστο και λογικό, τι να πω...
Επί δυομησι χρόνια οι επίσημη ευρωπαϊκή ιατρική είχε ξεγράψει την κόρη μου.
Η μόνη μας λύση ήταν η "εναλλακτική" ιατρική: μια διαιτα που την βρίσκουμε στην Βίβλο και στον Ιπποκράτη.
Μέσα στην απελπισία μας, την εφαρμόσαμε και το παιδί γιατρεύτηκε.
Περισσότερα στο ποστ που έχω στον μπλογκ μου.
Θα επιστρέψω όμως εδώ. Γιατί μερικές φορές η επίσημη επιστήμη θεωρεί ως αντιεπιστημονικό ό,τι δεν μπορεί να εξηγήσει. Και ουσιασιατική εξήγηση δεν έχει δώσει ακόμα η επιστημονική έρευνα στο γιατί η ΚΕΤΟΓΕΝΗΣ ΔΙΑΙΤΑ απαλλάσσει από τα επιληπτικά επεισόδια το 70 τοις εκατό των πασχόντων από επιληψία.
Έπρεπε να βασανιστούμε τόσα χρόνια;
Γιατί στην Ευρώπη μας έβριζαν οι γιατροί όταν τους μιλουσαμε για την κετογενή δίαιτα;
Γιατί μας βασάνισαν δυομιση χρόνια;
Το παιδί μου, τώρα μπορεί να μιλησει
τώρα να περπατήσει
τώρα να χαρεί.
Επιστήμη δεν είναι μονο ό,τι γνωρίζει η επιστήμη. Επιστήμη είναι και αυτό που η ίδια η ζωή αναγωρίζει ως χρήμιμο, η ίδια η ανθρωπινη πείρα. Κι ας μην υπόρχει επιστημονική εξήγηση πάντα.
αυτά πολύ βιαστικά, πάρα πολυ βιαστικά
θα επανέλθω
Με πολλή αγάπη
Παράγραφος
(παρακληση: ρίξτε μια ματία στο ποστ του ημερολογίου μου: υπάρχει σχετική εξομολόγηση ασθενούς που έπασχε από επιληψία)
@Θεριό ανήμερο: Για αυτό και μόνον να τρώμε ένα μήλο την ημέρα! Είπες πολύυυ μεγάλη κουβέντα! :)
@curusgeo: "σήμερα το να λέμε για κάτι "δεν ξέρω πώς λειτουργεί, αλλά λειτουργεί" δεν είναι αποδεκτό ως επιχείρημα."
Χωρίς ακριβώς διάθεση διαφωνίας έχω προσέξει σε μερικά φαρμακευτικά σκευάσματα το εξής κείμενο: Παρατηρήθηκε ότι η χχχ ουσία έχει θετικά αποτελέσματα στα τάδε συμπτώματα.
Μήπως λοιπόν και η κλασσική ιατρική αρκετές φορές λειτουργεί όπως ο αμίμητος Κωνσταντίνου που λέει : Δεν θέλω να το μάθω, θέλω να το φάω.! :)
vrennus said...
Τρεις απορίες (προβοκατόρικες, κλασσικά) από κάποιον που δεν θα πήγαινε σε ομοιοπαθητικό γιατρό:
1. Τα εμβόλια δεν εμπίπτουν, σε γενικές γραμμές, στην αρχή της ομοιοπαθητικής;
Οχι ,καμια σχεση.
2.....
Αυτα που δεν ξερουμε ειναι ισως περισσοτερα απο αυτα που ξερουμε αλλα η ιατρικη ειναι μια επιστημη και χωρις στατιστικες μεθοδους δεν μπορει να υπαρξει.
3...
Δεν ξερω για τις βιομηχανιες αλλα ξερω οτι εγω αν ζητουσα λεφτα για να δινω στους αθενεις μου νερακι θα ημουν αγυρτης και οχι γιατρος.Και μην μπερδευουμε το πλασεμπο με ολα αυτα.
Καλή μου Παράγραφε
απ' όσο ξέρω (και διορθώστε με αν κάνω λάθος) η Κετογενής Δίαιτα είναι πρόσφατη "ανακάλυψη", και μελετάται σοβαρά από την επιστήμη. Δεν υπάρχει ακόμη απάντηση αν και γιατί λειτουργεί, αλλά κάποια στιγμή θα υπάρξει. Από την άλλη, η ομοιοπαθητική είχε στη διάθεσή της έναν ολόκληρο αιώνα για να αποδείξει ότι δεν πρόκειται για απάτη, και δεν τα έχει καταφέρει. Το μόνο που έχει να επιδείξει είναι "ευχαριστημένοι πελάτες", δηλαδή αυτό που λέμε "ανεκδοτολογικά στοιχεία", τα οποία από μόνα τους είναι επιστημονικώς άχρηστα, αφού όσες φορές δοκιμάστηκε στο εργαστήριο απέτυχε.
α) ο βελονισμός δεν έχει σχέση με την ομοιοπαθητική.
β) η περίπτωση του Α ή του Β που θεραπεύτηκε δεν μετατρέπει την ομοιπαθητική σε επιστήμη. Μπορεί να ήταν τυχαίο, Placebo effect, ή και συμπτωματική δράση.
Επιστήμη ονομάζουμε ένα σύνολο από θεωρίες που έχουν σαφές περιεχόμενο και υπόκεινται σε πειραματικό έλεγχο.
Σήμερα θα τα διαβάσουμε όλα εδώ μέσα...
Προς όσους ναι μεν δεν πιστεύουν στην ομοιοπαθητική αλλά θεραπεύτηκαν από σκεύασμα...
Μην ξεχνάτε επίσης πως ούτε στην αστρολογία πιστευετε αλλά έχετε διαπιστώσει πως όλοι οι σκορπιοί είναι εκδικητικοί, οι κριοί εγωιστές κλπ.
Μην ξεχνάτε επίσης πως ναι μεν δεν πιστεύετε στο μάτι αλλά πάντα σας περνάει ο πονοκέφαλος όταν σας ξεματιάζουν!!
Και τέλος μην ξεχνάτε πως είδατε με τα μάτια στον Χαρδαβέλλα τον Uri Geller να λυγίζει κουτάλια με το βλέμμα.
+ευλόγησον+
Κ αν δεν πειστούμε από τις ανεκδοτολογικές σας διηγήσεις περί της αποτυχίας της "δυτικής ιατρικής"(sic) ρίξτε το στο συναίσθημα, Παράγραφε.
@somebody: Αυτά είναι κλινικές παρατηρήσεις και μπαίνουν στις οδηγίες διότι υπάρχει πάντοτε η περίπτωση μια αποδεδειγμένα δραστική ουσία να μην δρα εξίσου καλά σε όλους τους οργανισμούς. Μην ξεχνάς ότι όταν ένα φάρμακο βγαίνει στο εμπόριο δεν σταματά η μελέτη του -- συνεχίζεται, και γι' αυτό τα φάρμακα βελτιώνονται συνεχώς (ή, αν κρίνονται ακατάλληλα, αποσύρονται). Η επιστήμη λειτουργεί με τη συνεχή δοκιμή και παρατήρηση, όχι με εκ των προτέρων βεβαιότητες, όπως η μεταφυσική.
Και κάτι ακόμα: το επιχείρημα περί χρημάτων και φαρμακευτικών εταιριών δεν ισχύει - υπάρχει πολύ χρήμα και πίσω από την ομοιοπαθητική...
Καλημέρα σας. Η επιστημολογία είναι μία συναρπαστικά ενδιαφέρουσα ματιά στον αγώνα του ανθρώπου να αντιληφθεί τον κόσμο που τον περιβάλλει.
Επιστημονική θεωρία κατά την θεωρία της διαψευσιμότητας είναι εκείνη που φροντίζει να εμπεριέχει την δυνατότητα διάψευσης και επομένως ισχύει συνεχώς υπ αυτή την αίρεση.
Το φεγγάρι είναι από τυρί είναι επιστημονική θεωρία-ψευδής προφανώς- αλλά διαψεύσιμη. Το σύμπαν θα συνομωτήσει για να συμβεί αυτό που επιθυμούμε πολύ δεν διαψεύδεται ποτέ άρα είναι δοξασία και όχι επιστήμη.
@apousia
Εδώ η ομοιοπαθητική ψαρεύει σε θολά νερά βαπτίζοντας εκ των υστέρων ως επιδιώξεις της τις περενέργειές της. Αρνείται λοιπόν την διαψευσιμότητά της που κατά τον παραπάνω ορισμό είναι κριτήριο επιστημονικότητας.
Άρα δεν είναι επιστήμη.
Ωχ, πρέπει να φύγω. Θα σας δω όλους το απόγευμα...
Επανέρχομαι για να υποστηρίξω την άποψη ότι ακόμα και αν δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρος ο μηχανισμός λειτουργίας της ομοιοπαθητικής αποτελεί μια εναλλακτική λύση ούτε που με απασχολεί αν είναι επιστήμη... είναι ένα διαφορετικό προϊόν που αν μη τι άλλο μέσω του ανταγωνισμού που δημιουργεί βοηθάει και την κλασική Ιατρική. Επιτέλους γιατί ο επιστήμων Ιατρός πρέπει να ταυτίζεται με το Θεό? Και αποτελεί την μοναδική λύση..
Με το ανωτέρω δεν αφορίζω συλλογικά όλο τον Ιατρικό κλάδο. Έχω και παραδείγματα όπως το «Κέντρο Πόνου» όπου γίνεται καταπληκτική δουλειά από Πανεπιστημιακούς όπως και συγκεκριμένων λειτουργών που είναι εξαίρετα ηθικά στοιχεία βέβαια καθημερινά συγκρούονται με τα συμφέροντα των πολυεθνικών που πριμοδοτούν με ταξιδάκια σε «συνέδρια» όσους πουλήσουν φάρμακα και πιάσουν το στόχο τους. Όχι βέβαια ...όχι όλα στο ίδιο τσουβάλι..
@ Et in Arcadia ego:
ΝΔ: Οι ομοιοπαθητικοί ισχυρίζονται ότι τα φάρμακά τους λειτουργούν με βάση την ιπποκράτειο αρχή «διά τα όμοια νόσος γίνεται και διά τα όμοια προσφερόμενα εκ νοσευόντων υγιαίνονται» (δηλαδή: με αυτά που προκαλούν την νόσο, με τα ίδια την θεραπεύει)
Εξ' όσων γνωρίζω, τα εμβόλια περιέχουν εξασθενημένους νοσογόνους παράγοντες, σωστά; Άρα, λοιπόν, έχουν κάποια σχέση με την αρχή της ομοιοπαθητικής. Δεν έγραψα, άλλωστε, ότι είναι ομοιοπαθητικά σκευάσματα.
Δεν έχω μελετήσει τό ζήτημα, αλλά έχω και εγώ τήν εντύπωση, ότι η διαδεδομένη, στήν κλασσική ιατρική, χρήση τών εμβολίων εμπίπτει στήν ομοιοπαθητική αρχή. Μού διαφεύγει κάτι (πέραν τού ότι στήν περίπτωση αυτή δεν πρόκειται, ως επί τό πλείστον, για ίαση αλλά για πρόληψη);
Από κει και πέρα, μού φαίνεται προφανές, ότι, αν ένας οργανισμός ασθενεί από κάποια ουσία που προσλαμβάνει στό περιβάλλον του, τό να τού χορηγούμε μικρότατες δόσεις αυτής επίτηδες, απλώς προσθέτει τίς τελευταίες στό σύνολο - δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιφέρει ίαση ή εθισμό αυτή η πρακτική, εφόσον δεν έχει προκύψει αυτό από τήν αρχική έκθεση στήν ουσία.
Η κετογενής δίαιτα είμαι με τήν εντύπωση ότι δεν έχει να κάνει με τήν ομοιοπαθητική - ή κάνω λάθος;
ΝΔ, μη μας λέτε ότι το χρήμα που βρίσκεται πίσω από την οποιοπαθητική συγκρίνεται με τον πακτωλό χρημάτων των φαρμακοβιομηχανιών. Κι όσοι έχουμε ανακατευτεί λιγάκι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι με το κατάλληλο ποσόν μπορείς να έχεις ό,τι αποτέλεσμα θέλεις σε μια έρευνα - χωρίς πρόθεση να τα ισοπεδώσω όλα. Να υπενθυμίσω την περίπτωση Vioxx;
@Heinz,
Σε κάθε αποθεραπευθέντα θα μας ενδιέφερε, πιστεύω να γνωρίζουμε πόσοι μη θεραπευθέντες αντιστοιχούν. Το στατιστικό αποτέλεσμα δηλαδή: (Aριθμός επαναλήψεων, κατάληξη Α, κατάληξη Β)
Βέβαια καταλαβαίνω πως για σένα είσαι το 100% του εαυτού σου και είναι σημαντικότατο να γλυτώσεις από την ταλαιπωρία σου. (όπως και για την Παράγραφο)
Ο εμβολιασμος ειναι μια διαδικασια που μας ειναι αρκετα γνωστη αν και αφορα το πιο μυστηριωδες συστημα του σωματος μας το ανοσοποιητικο.Ξερουμε πως λειτουργει , για την ομοιοπαθητικη δεν υπαρχει κατι αναλογο , ουτε καν μια λογικη υποθεση .
Αφού λες να σου θυμίσει 'κάποιος' νομίζω ότι ο καταλληλότερος είμαι εγώ! somebody!
Το είπε ο κομφούκιος, ένας κινέζος φιλόσοφος.
cyrusgeo said...
Καλή μου Παράγραφε
απ' όσο ξέρω (και διορθώστε με αν κάνω λάθος) η Κετογενής Δίαιτα είναι πρόσφατη "ανακάλυψη", και μελετάται σοβαρά από την επιστήμη.
-----------------------------
Αγαπημένε μου Φιλε cyrusgeo,
(ελπίζω να έλαβες το γράμμα μου με τις ευχές μου και να τις διαβίβασες στην καλή σου)
Η Κετογενής δίαιτα, αν και πανάρχαιη, συστηματικά άρχιίσε να εφαρμόζεται στα νοσομομεία της Αμερικής από το 1900.
Όταν όμως βγήκαν τα πρώτα αντιεπιληπτικά φάρμακα, ο "επιστημονικός πατριωτισμός" ορισμένων (υπο την ενθάρρυνση των φαρμακοβιομηχανιών) απέβαλαν την κετογενή δίαιτα από τα νοσοκομεία, ως αντιεπιστημονική, αφού δεν μπορούσαν να εξηγήσουν (ούτε και τώρα μπορούν) την αποτελεσματικότητά της.
Είχα σχετικό αφιέρωμα και λινκς στο μπλόγμπ μου, προ μίας εβδομάδας. Όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει εκεί.
Δεν θα ήθελα όμως εδώ να μιλήσω περισσότερο αφού εκεί (στο ημερολόγιό μου) υπάρχουν οι σχετικές πληροφορίες.
Απλώς ήθελα να επισημάνω για άλλη μια φορά ότι ο ευρωπαϊκός ιατρικός ορθολογισμός απέρριπτε και απορρίπτει συστηματικά (τώρα τελευταία ευχτυχώς έχουμε κάποιες φαεινές εξαιρέσεις) την κετογενή δίαιτα ώς αντιεπιστημονική και αδιαφορούσε για όλα εκεινα τα παιδάκια που πάσχουν από φαρμακοανθεκτική επιληψία αφήνοντάς τα στο έλεος του θεού όπως άφησαν και το δικό μου, τη στιγμή που η βιβλιογραφία και όχι μόνο μιλούσαν στην Αμερική για τα επιτεύγματα της "ανεξήγητης" δίαιτας που προανέφερα.
Με αγάπη
Παράγραφος
@ΝΔ,
Καφέ, τσάϊ, Nux vomica ίσως?
(http://www.internethealthlibrary.com/hom-library/nux-vomica.htm)
;)
Προς επίρρωση των αναγραφομένων από την παράγραφο, η κετογενής δίαιτα θεωρείται, μια αποτελεσματική θεραπεία για πολλές περιπτώσεις επιληψίας.
quackwatch.org
Αξιζει να το επισκεφθειτε
Έχω δει πολλούς ανθρώπους που χωρίς να το ήξεραν χρησιμοποιούσαν φάρμακα που δεν είχαν καμία δραστική ουσία( placebo) και έβλεπαν αποτελέσματα. Το να πιστεύει κάποιος σε ένα φάρμακο η μια θεραπεία σίγουρα έχει κάποιες πιθανότητες να έχει θετικά αποτελέσματα , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσματα αυτά προήλθαν από το φάρμακο. Προήλθαν από την πίστη σε αυτό.Ειναι όπως όλα τα άλλα : μάγια, ξόρκια, ξεματιάσματα , αστρολογία ,πίστη σε θεούς και δαίμονες κλπ. Καμιά φορά η άγνοια και η πίστη βοηθάνε. Η ομοιοπαθητική την όποια επιτυχία έχει την στηρίζει σε αυτό νομίζω.
Η κετογενης δίαιτα είναι μια πολύ δραστική δίαιτα με εμφανή αποτελέσματα σε όλο το σώμα και σαν τέτοια που είναι σίγουρα έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία .
Για την "ομοιοπαθητική" δεν ξέρω και δεν μιλάω.
Ξέρω όμως ότι στην Ευρώπη και η κετογενής δίαιτα υπάγεται στην "εναλλακτική ιατρική" όπου συμπεριλαμβάνεται και η Ομοιοπαθητική.
Οι παιδονευρολόγοι στην Ευρώπη αντιμετώπιζαν με τον ίδιο περιφρονητικό τρόπο και την κετογενή δίαιτα (τώρα τελευταία κάτι πάει (;) να αλλάξει).
Κορόιδευαν κάτι που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν (και ακόμα δεν έχει εξηγηθεί) και το απαξίωναν ως κομπογιαννίτικο.
Με αγάπη
Παράγραφος
@dyspistos
H κετογενης δίαιτα δεν είναι μια υγιεινή δίαιτα.Kάθε άλλο. Για κάποιο ανεξήγητο μέχρις στιγμής λόγο, φαίνεται ότι βοηθάει στην επιληψία.Σε λίγα χρόνια να είσαι σίγουρος ότι θα βρεθούν οι λόγοι αυτής της επίδρασης, όπως και σε λίγα χρόνια πιστεύω ότι πολλές μη επιστημονικές θεραπείες θα είναι παρελθόν.
Εγώ δέχομαι οτι αν δεν υπάρχει διαπιστωμένη ασθένεια, καλύτερα να πιω χαμόμηλο παρά ασπιρίνη. Αλλα δε θα ρισκάρω με ζεστο κεραμιδι στην κοιλια κι ετσι να παω απο μια "απλή" σκωληκοειδιτιδα!
Επίσης, θα επικαλούμαι το Φενγκ Σουι καθε φορα που θα μου δινουν γραφείο δίπλα στς τουαλέτες ή πλάτη στην πόρτα απ' οπου περναει προϊσταμενος ;)
Αλλα, σας παρακαλώ, μη μου λέτε οτι η κλασσικη ιατρική ειναι αλανθαστη! Ποσοι πολλοι γιατροι πανε βλεποντας και κανοντας...
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε για την ομοιοπαθητική είναι πως οι δραστικές ουσίες σε ένα ομοιπαθητικό φάρμακο είναι πάρα πολύ αραιωμένες. ΄Σε βαθμό τέτοιο που πρακτικά δεν ανιχνεύονται.
Πάμε παρακάτω. Η χρήση των εμβολίων μπορεί να μοιάζει στη θεωρία της ομοιοπαθητικής, στην πράξη όμως διαφέρει ριζικά, διότι μιλάμε για συγκεκριμένες ΜΕΤΡΗΣΙΜΕΣ ποσότητες είτε ιών είτε στοιχείων των ιών που προκαλούν συγκεκριμμένη αντίδραση στον οργανισμό, της οποίας ο μηχανισμός είναι απολύτως κατανοητός.
Οποιοδήποτε φάρμακο χρησιμοποιείται στην ομοιπαθητική, δεν είναι απαραίτητα και μόνο ομοιοπαθητικό φάρμακο και δεν κρίνεται ως τέτοιο. Η περιεκτικότητα της δραστικής ουσίας σε απειροελάχιστη ποσότητα (ίσως και καθόλου) σε ένα σκεύασμα το κατατάσει στα ομοιοπαθητικά. Αν ένα σκεύασμα περιέχει για παράδειγμα δύο ml βάμματος arnica ΔΕΝ είναι ομοιοπαθητικό. Ανήκει ίσως στη φυτοθεραπεία που είναι διαφορετική κατηγορία. (τα φυτά είναι δραστικά, έχουμε και επίκαιρο παράδειγμα με το Datura inoxia κοινώς διαβολόχορτο).
Οι αραιώσεις στην ομοιπαθητική δεν έχουν καμία επιστημονική εγκυρότητα. Στην αραίωση πχ 6CH κανείς δεν μπορεί να πει πόσα χιλιοστά του γραμμαρίου ουσίας περιέχονται σε ένα λίτρο διαλύτη.
Οι περισσότερες παθήσεις που θεραπεύει η ομοιοπαθητική είναι ψυχοσωματικές. Συγχρόνως απαγορεύει τη λήψη καφείνης, οπότε σε αγχώδη άτομα καταλαβαίνουμε όλοι πως αυτό έχει ευεργετική επίδραση από μόνο του. Δεν ξέρω αν υπάρχουν και μελέτες που να μελετούν τη χρήση placebo με παράλληλη κατάργηση της λήψης καφείνης.
Από την άλλη το εμόριο της ομοιοπαθητικής είναι αρκετά προσοδοφόρο, σε χώρες δε όπως η Ελλάδα με μεγάλο ποσοστό γιατρών και φαρμακοποιών , αποτελεί η εξειδίκευση στην ομοιοπαθητική διέξοδο σε επαγγλματικές δυσκολίες ή και αδιέξοδα. Προσωπικά , ανήκοντας στο χώρο, έφυγα άπό τα σεμινάρια μετά το πρώτο μάθημα, γιατί δεν πείστηκα για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Συγχρόνως , ένιωσα πως η προσπάθεια δεν ήταν να πειστούμε για την θεραπευτική αποτελεσματικότητα όσο για την οικονομική, και μάλιστα με αρκετά κυνικό για τα γούστα μου τρόπο.
Για πρώτη φορά (φαίνεται πως για όλα υπάρχει πρώτη φορά) έλαβα ένα ιμέιλ ειρωνικό έως υβριστικό που με τάραξε πολύ.
Δεν απάντησα στον "άνθρωπο" αυτόν, γιατί θύμωσα πάρα πολύ. Συνήθως, όταν απλώς θυμώνω, συχνά κλαίω. Όταν όμως θυμώμω όμως πολυ, παράφερομαι σε σημείο που να μισώ τον εαυτό μου.ΈΤσι δεν πρόκεται να ασχοληθώ με τον τύπο, εκτός εάν εκείνος με προκαλέσει εδώ μέσα δημόσια.
Ρωτά λοιπόν αυτός ο είρων, αγενής, απολίτιστος, κακοπιστος και προκλητικός άνθρωπος:
"Πείτε μας, κυρία μου, πόσα λεφτά παίρνετε για να διαφημίζετε την ομοιπαθητική";
Για τόση τύφλα, εμπάθεια και κακία μιλάμε!
Επαναλαμβάνω:
1. Περί Ομοιοπαθητικής έχω άγρια μεσάνυχτα. Δεν είμαι "κατά" ούτε "υπερ", επειδή δεν ΞΕΡΩ!
2. Ναι, διαφημίζω και θα διαφημίζω (σχετικα πάντα με την φαρμακοανθεκτική επιληψία) για όσο ζω την Κετογενή Διαιτα που μας έκρυβαν τα καλύτερα νοσομεία της Ευρώπης και οι πιο διάσημοι ευρωπαίοι παιδονευρολόγοι οι οποίοι είχαν καταντησει το παιδί μου ζόμπι και πειραματόζωο
3. Όποιος αμφιβάλλει μπορώ να του στείλω τα σχετικά στοιχεία στο αγαπημένο μου ΝικόΔημο: όλη τη διάγνωση (στα αγγλικά) που έχουμε από το Mayo CliniC, όλη την αλλογραφία μας που είχαμε και έχουμε με τους γιατρους στο εξωτερικό, και κύρίως τα τα στοιχεία της παιδονευρολόγου και της παιδιάτρου μας, εδώ στη Λευκωσία, που παρακολουθουν το παιδί μας!
Ακούς εκεί "πόσα λεφτά παίρνεις;"
ντροπή! ντροπή! ντροπή!
ΜΕ οργη
Παράγραφος
Σε οιονδήποτε άλλον άντε ας το δεχθούμε, αλλά στην Παράγραφο!!!!
Και να μην ξεχνάμε κάτι θεμελιώδες. Το πρόβλημα με την ομοιοπαθητική δεν είναι μόνο πως δεν εξηγείται επιστημονικά ο μηχανισμός δράσης της. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα στην κλασσική ιατρική, εφόσον υπάρχει αποτέλεσμα χωρίς παρενέργειες.
Το πρόβλημα με την ομοιοπαθητική είναι πως δεν τεκμηριώνεται ούτε η αποτελεσματικότητά της. Η αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής «τεκμηριώνεται» σε επίπεδο κουτσομπολιού, για το γείτονα του γνωστού του ξαδέρφου του μπατζανάκη του αδερφού της συνυφάδας, που «θεραπεύτηκε»
Κανένα «κλασσικό» φάρμακο δεν κυκλοφορεί αν στις κλινικές μελέτες τα ποσοστά αποτελεσματικότητας δεν ξεπεράσουν τα αντίστοιχα του plácebo. (Γύρω στο 35% αν δεν απατώμαι) . Με αντίστοιχο κριτήριο κανένα ομοιοπαθητικό φάρμακο δε θα έπρεπε να κυκλοφορεί. Φυσικά νομιμοποιείται λόγω έλλειψης παρενεργειών, γιατί πώς να προκαλέσει παρενέργειες το νεράκι; (Εκτός βέβαια από τις παρενέργειες στην τσέπη των ασθενών)
Γειά σε όλους ! Ωραία τα λες Νίκο αλλά θα μου επιτρέψεις να εκφράσω μια κάπως διαφορετική - όχι αναγκαστικά αντίθετη άποψη.
Κατ' αρχάς να πω ότι από το 1970 ως το 1977 δούλευα στο εργαστήριο παρασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων του Φαρμακείου Τζιβανίδη. Ο Παύλος Τζιβανίδης ήταν ο πρώτος φαρμακοποιός που ασχολήθηκε με την παραγωγή ομοιοπαθητικών φαρμάκων στην Ελλάδα και είχα την ευκαιρία όχι μόνον να διαβάσω πολλά από τα βιβλία της πλούσιας βιβλιοθήκης του αλλά και να παρακολουθήσω μερικά από τα σεμινάρια για ομοιοπαθητικούς γιατρούς που οργάνωνε τότε η Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής. Είχα επίσης την ευκαιρία να ακούσω και πολυάριθμες ιστορίες ασθενών που περιέγραφαν τα πάθη τους από την εφαρμογή της κλασσικής (αλλοπαθητικής) ιατρικής, περιμένοντας να ετοιμαστούν τα φάρμακά τους.
Κατ' αρχάς λοιπόν μιά από τις βασικές αρχές του Hahneman λέει ότι η σημαντικότερη αποστολή του ιατρού είναι να επαναφέρει στην υγεία τον ασθενή. Πόσοι από τους αλλοπαθητικούς αλλά και τους ομοιπαθητικούς εφαρμόζουν την αρχή αυτή;
Ύστερα, πολλές από τις ασθένειες της σύγχρονης κοινωνίας μας είναι ψυχοσωματικές και τα αίτια βρίσκονται στο άγχος μας μάλλον παρά στους ίδιους τους παθογενείς παράγοντες. Έρευνες έχουν δείξει την επίπτωση της κακής ψυχικής κατάστασης π.χ. στα δερματικά νοσήματα (το άγχος μεταβάλλει το pH του δέρματος και το κάνει πιό ευαίσθητο σε προσβολές). Πόσοι από τους αλλοπαθητικούς γιατρούς λαμβάνουν κάτι τέτοιο υπόψη τους όταν κάνουν μια διάγνωση; Και πόσοι είναι έτοιμοι να δώσουν placebo όταν κάτι τέτοιο επιβάλλεται από τις περιστάσεις; Συχνά η αλλοπαθητική κάνει περισσότερο κακό από καλό - όπως βεβαιώς και η ομοιοπαθητική όταν χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που δεν πρέπει (και οπου μια χειρουργική επέμβαση ή ένα αντιβιοτικό θα σώσουν τον ασθενή).
Τέλος ας αναφέρω και μια προσωπική εμπειρία. Μετά τη γέννηση του πρώτου μας παιδιού, η γυναίκα μου διεγνώσθη ως πάσχουσα από μετατόπιση σπονδύλου. Πόνοι φοβεροί και θεραπεία μόνο χειρουργική - χωρίς εγγύηση επιτυχίας. Ο μακαρίτης ο Σκεύος Πικραμένος, πρωτεργάτης του βελονισμού στο αυτί, χρειάστηκε μόνο τρεις επισκέψεις για να τη θεραπεύσει - μετά από αυτό η γυναίκα μου γέννησε άλλα τρία παιδιά χωρίς πρόβλημα στη μέση.
Συμπερασματικά νομίζω πως ο σωστός γιατρός πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει (αλλοπαθητική, χειρουργική, ομοιοπαθητική, βελονισμό κλπ.) ανάλογα με την περίπτωση και να μην δογματίζεται υπέρ ή κατά μιας συγκεκριμένης μεθόδου. Προσωπικά νομίζω ότι ο καλός γιατρός επιλέγεται με βάση την ευρύτητα του πνεύματός του, και την φιλοσοφική του θεώρηση του κόσμου. Και κυρίως την φιλοχρηματία του - που συχνά αποτελεί το μόνο κίνητρο αλλοπαθητικών αλλά και πολλών ομοιοπαθητικών ...
@stathis 12:36μ.μ.
Τις ψυχοσωματικές ασθένειες και τις αγχώδεις καταστάσεις,δεν ξέρω αν τις θεραπεύει..
Οτι καταφέρνει να διώξει την οδύνη την ψυχική που σου προκαλεί η απώλεια ανθρώπου σου, το έχεις ακούσει?
Ε,εγώ το άκουσα ΚΑΙ αυτό.
Φίλος μου πυρηνικός γιατρός δυστυχώς,ο οποίος έχει γοητευθεί από την ομοιοπαθητική,προσπαθεί δυο χρόνια τώρα να με πείσει,να πάω στον..(απλά αναφέρω για να προβληματιστούμε πως εκεί σου δίνουν ραντεβού,40 τουλάχιστον μέρες μετά)ο οποίος θα μου δώσει ένα σκεύασμα και εγώ θα είμαι ''καινουργής''.
ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ λοιπόν θεραπεύει η ομοιπαθητική!!!!!!!!
@paragrafos
Tην αγάπη μου!
Όσοι σε παρακολουθούν έχουν καταλάβει.
Τα αυτονόητα δεν τα εξηγούμε...
Αθήναιος said...
Κ αν δεν πειστούμε από τις ανεκδοτολογικές σας διηγήσεις περί της αποτυχίας της "δυτικής ιατρικής"(sic) ρίξτε το στο συναίσθημα, Παράγραφε.
-------------------
Νομίζω κάνετε κάποιο λάθος.
Το Mayo Clinic (US), όπου νοσηλεύκε το παιδι μου με έξοδα της Κυρπιακής Δημοκρατίας (και σοσηλια δεκάδων χιλιάδων δολαρίων)διαθέτει εργαστήρια και εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας, δηλ ό,τι τελειότερο έχει να επιδείξει η σύγχρονη επιστήμη.
Εκείνοι εφαρμόζουν την Κετογενή Δίαιτα.
Εκείνοι μας την υπεδειξαν και αφού προηγήθηκαν σχετικά εξετάσεις αιματλογογικές κλπ, προσάρμοσαν τη δίαιτα αυτή στον οργανισμο της κόρης μου.
Ως εκ τούτου, μάλλον η διάγνωσή σας σφάλλει. (εκτος αν πρόκειται για χιούμορ - οπότε δεκτόν)
Με αγάπη
Παράγραφος
Καλημέρα. Ενδεικτικό, το θέμα του σημερινού ποστ πολλών πραγμάτων που αν και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σήμερα συνεχίζουμε να τα πιστεύουμε. Για αστρολόγους και μέντιουμ που αναφέρει ο ΝΔ δεν θα πω τίποτα. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.. Όμως στην υγεία τα πράγματα πράγματι σοβαρεύουν.
Χωρίς την λεγόμενη κλασική ιατρική (αλήθεια πόσο κλασική μπορεί να την ονομάσει κάποιος στις μέρες μας με τα πράγματα που μπορεί να κάνει) ή ζωή μας θα ήταν κόλαση. Δεν μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα , βλέπε καρκίνο και AIDS , αλλά προσπαθεί και με την ανάπτυξη της γενετικής και της μοριακής βιολογίας δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα καταφέρει. Αλλά ως άνθρωποι ξεχνάμε και παραβλέπουμε. Αυτά που θα έπρεπε να θυμόμαστε και να προσέχουμε. Από τα αντιβιοτικά , στα εμβόλια , στα αναλγητικά , στις τεχνικές ανάνηψης μέχρι και τις μεταμοσχεύσεις η ιατρική κάνει τόσο μεγάλα θαύματα που κάποτε τα απέδιδαν μόνο στο θεό. Όμως είναι θαύματα τόσο καθημερινά που τα έχουμε συνηθίσει. Και δεν μας φαίνονται πια θαύματα.
Παραλές της οποίες επιτυχίες της ομοιοπαθητικής που κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαν με ασφάλεια να αποδοθούν στα λογικά όρια του τυχαίου συμβάντος ή της δύναμης της πίστης και της ελπίδας (δέχομαι ασυζητητί ότι η ψυχολογία του ασθενούς είναι καθοριστική για την εξέλιξη μιας ασθένειας και υπάρχει επιστημονική εξήγηση αφού χαρά και λύπη δεν είναι παρά, αποδεδειγμένα, χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο μας ουσιών που έχουν πολλαπλές επιδράσεις στον οργανισμό μας) δεν μπορώ να την αποδεχτώ σε καμία περίπτωση ως επιστήμη. Αν στο μέλλον αποδειχτεί η αξία της επιστημονικά τότε ναι. Μέχρι τότε δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφτώ ομοιοπαθητικό.
Θα συμφωνήσω απόλυτα με την τελευταία παρατήρηση της apousia.
Για την κετογενή δίαιτα της παραγράφου τι να πω; Ίσως η ιατρική να πρέπει να επανεξετάσει μια δυο περιπτώσεις μεθόδων που απορρίπτει ενώ μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν. Και σίγουρα θα υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το όλο θέμα.
Μέγα ατόπημα οι κατηγορίες εναντίον της παραγράφου. Ντροπή και όνειδος. Εκφράζω την απόλυτη στήριξη μου απέναντι σου αγαπητή παράγραφος.
Το ξεμάτιασμα; Κλασική περίπτωση αυθυποβολής, δύναμης της πίστης και της ελπίδας. Ότι πρέπει για τον πονοκέφαλο! Γιατί δεν πιάνει όμως και με τον καρκίνο ας πούμε;
Σε γενικές γραμμές παρατηρώ ότι οι γυναίκες του blog αποδεικνύονται λίγο ποιο σκεπτικίστριες από τους άντρες.
Και μια τελευταία παρατήρηση. Η ομοιοπαθητική και το φενγκ σούι είναι ασθένειες του μεγαλοαστικού περιβάλλοντος. Στην επαρχία που μεγάλωσα δεν τα γνωρίζει σχεδόν κανείς. Και όσοι τα έχουν ακουστά θεωρούν αυτούς που τα εξασκούν κομπογιαννίτες και ψεύτες. Φυσικά στην επαρχία πιστεύουν περισσότερο στα μέντιουμ και τις χαρτορίχτρες αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
onlycurious προφανώς αναφέρεστε στην αρχή, όχι τη θεωρία, της διαψευσιμότητας.
Αντιλαμβάνεστε ότι, καθώς πρόκειται για επιστημολογική αρχή, κάποιοι μπορεί να την αποδέχονται ως κριτήριο επιστημονικότητας, κάποιοι όχι.
xdrcft λέτε ότι Sthn ousia ta embolia den einai basismena sthn arxh ths omoiopa8htikh alla ston akribh mhxanismo pou douleuei to swma. Μα και οι ομοιοπαθητικοί σ' αυτόν ισχυρίζονται ότι βασίζονται!
Τέλος πάντων, δεν θα βιαζόμουν να απορρίψω την ομοιοπαθητική (την οποία προσωπικά δεν θα εμπιστευόμουν) ως ψευδοεπιστήμη μόνο και μόνο με βάση έρευνες ...ανταγωνιστικού κλάδου! Μου φαίνεται ότι τόσο η πολεμική κατά της ομοιοπαθητικής όσο και η τυφλή εμπιστοσύνη σ' αυτή βασίζονται στο γεγονός ότι η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι - οφείλει να είναι απ' όσο γνωρίζω - ολιστική και προσωποποιημένη. Αντιλαμβάνεστε τι είδους ανατροπή σημαίνει αυτό στην κατεστημένη ιατρική πρακτική.
Τελικά η ουσία που απορρέει από τις απαντήσεις του θέματος, είναι τόσο απλή, όσο και η επιλογή ένος απορρυπαντικού...
Αυτήν ξέρετε, αυτήν εμπιστεύεστε.
Με οτι συνεπάγεται αυτό...
Προσωπικά θεωρώ σημαντική, την ορθή επιλογή ιατρού/θεραπευτή, μια που η αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας, εξαρτάται ΚΑΙ από τη συνέπεια και το ήθος αυτού που την εφαρμόζει.
Επίσης, θα συμφωνήσω με τη θέση του Takis Alevantis, την οποία θεωρώ πολύ περισσότερο επιστημονική από την δογματική και συλλήβδην απόρριψη μιας εναλλακτικής προσέγγισης στα ζήτηματα της υγείας, όσο σωστή ή εσφαλμένη μπορεί να ειναι αυτή.
Νάτα μας. Δογματική η αποδοχή των αποτελεσμάτων των ερευνών. Μα η έρευνα είναι εξορισμού μη δογματική. Αν αποδειχθεί αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής μεγαλύτερη του Placebo πρώτος έχω να κερδίσω απ αυτή πάντως-
Τα εμβόλια δεν είναι ομοιοπαθητικά. Για να κάνω και ένα λογοπαίγνιο είναι παθητικοπαθητηκά. Ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό μας όπως θα έκανε από μόνο του το μικρόβιο με την μόνη διαφορά ότι έχουμε εξαλείψει τον κίνδυνο το μικρόβιο να αναπτυχθεί στον ξενιστή. Είναι σαν να πυροβολάς με λαστιχένιες σφαίρες!
@alevantis,
Εξοχο! Να συμπυκνώσω και εγώ,
Σωστή αντιμετώπιση ασθένειας πορ"υποθέτει:
1. Σωστό γιατρό (καταρτισμένο επιστήμονα -και νομικα κατοχυρωμένο- ενήμερο των overlapping pros & cons συστημάτων & μεθόδων θεραπείας, ηθικό, "άνθρωπο" κτλ)
2. Σωστή διάγωση (απόρροια του προηγούμενου, διασταύρωση εξετάσεων, στοιχεία ιστορικού περιγραφόμενα από ασθενή, όλα σε βάθος χρόνου κτλ)
3. Σωστό φάρμακο (ή θεραπεία, ή συνδυασμός θεραπευτικών συστημάτων, υποστήριξη από όπου είναι χρήσιμο κτλ)
Οσα περισσότερα βέλη έχει στην φαρέτρα του ο γιατρός, τόσο γρηγορότερη & καλύτερη ανακούφιση προσφέρει στον ασθενή του.
Δεν θα ήθελα να επεκταθώ.
Και κάτι ακόμη για όλους,
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ!
Stathis said...
Μα η έρευνα είναι εξορισμού μη δογματική.
Η δογματική έρευνα όμως είναι εξορισμού δογματική!
half-blood_phoenix said...
Τα εμβόλια δεν είναι ομοιοπαθητικά.
Η παρεξήγηση συνεχίζεται. Δεν έγραψα ότι τα εμβόλια είναι ομοιοπαθητικά. Έγραψα ότι δρουν με την ίδια αρχή που δρουν, όπως ισχυρίζονται, τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα. Τελεία.
Αγαπητέ Vrennus, δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει αυτό το blog, αν η επαναστατική για την εποχή της επίκληση της διαψευσιμότητας του Popper είναι αρχή ή θεωρία. Και σαφώς συμφωνώ ( νομίζω έτσι το διατύπωσα άλλωστε) ότι μόνο σύμφωνα με αυτή τη Αρχή δεν είναι επιστήμη η Ομοιοπαθητική.
Ο Feyerabend πχ. πιθανόν (δεν γνωρίζω τις απόψεις του για το συγκεκριμένο) να την προτιμούσε από την κλασική Ιατρική.
harry reloaded said...
Η κετογενικη/κετονικη διαιτα στερει απο τον εγκεφαλο το γλυκογονο,στους μεν υγιεις φερνει αδιαθεσια & αλλες παρενεργειες ,οπως μπλογκαρισμα,σε πασχοντες φαινεται φερνει ευεργεσια. Ολα για τους ανθρωπους.
-------------------------------
Σας ευχαριστώ Κύριε Χάρρυ με το όμορφο χιουμορ σας! Το έχουμε πεθυμήσει!
Με πολλή αγάπη και εκτίμηση
Παράγραφος
ΥΓ. Εγώ τη λέω "κετογενή", εσεις "κετογενική" ή και "κετονική". Εν τω μεταξύ βλέπω ότι οι δικοί σας όροι έχουν επιστημονική βάση (κετόνες) ενώ ο δικός μου όρος παει αλλού. Ξέρετε πώς θα πρέπει να τη λέω στο εξής, στα επίσημα ελληνικά;
@cyrusgeo
Κι όμως υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν και δεν είμαστε σε θέση να τα ερμηνεύσουμε.
- Να τα αγνοήσουμε?
- Να πούμε ότι "είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα"? (φοβερό σόφισμα αυτό)
- Να τα ρίξουμε στον Θεό?
Πάντως, το γεγονός ότι δεν είμαστε σε θέση ορθολογικά να τα ερμηνεύσουμε, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.
Ορθολογικά μιλώντας, υπάρχουν κενά στην ορθολογική ανάλυσή μας.
@all
Μη απαντάτε στο troll, το ID του είναι και πάλι το γνωστό 16802795
@ vrennus
Απλά είναι τα πράγματα. Αν σε 300 ασθενείς δώσεις ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο και σε άλλους 300 Placebo και δεις θεραπεία στους 100 με το ομοιοπαθητικό και στους 100 με το placebo, δογματικός είσαι αν συνεχίσεις να πιστεύεις στην ομοιοπαθητική.
Μπορείς απλά να ψάξεις τρόπους ώστε να καταστεί πρακτικά εφαρμόσιμη η χορήγηση placebo. H Ομοιοπαθητική , δεν το αρνούμαι , είναι ένα εύκολο όχημα στη χορήγηση placebo, αλλά έχει το μειονέκτημα πως ιδεολογικοποιείται από τους τους ασκώντες την και η χρήση της ξεπερνάει την αρχή της χορήγησης εικονικού φαρμάκου.
Τα φάρμακα τα φτιάχνουν οι φαρμακοβιομηχανίες –βασισμένες σε πολύχρονες έρευνες- και οι γιατροί τα μοιράζουν, μην ξέροντας καν οι περισσότεροι τι περιέχουν. Σκευάσματα με παρόμοιες ουσίες, σε άλλες αναλογίες κλπ. τα έχουν για όμοια. Συνήθως δε, διαλέγουν να δώσουν αυτό, που τους προσφέρει τα καλύτερα ταξίδια.
Οι γιατροί είναι μάλλον κάτω απ’ το μέσο όρο ευφυΐας –ίσως αυτό να οφείλεται στην παπαγαλία, που απαιτείται για να περάσεις στην Ιατρική. Όσοι ασχολούνται με την Πληροφορική θα ξέρουν την έκφραση «Αυτό το πρόγραμμα είναι για γιατρούς», δηλ. ακόμη κι οι ηλίθιοι μπορούν να το δουλέψουν.
Οι γιατροί, το μόνο που έχουν μάθει να κάνουν τα τελευταία χρόνια, είναι να κόβουν καλύτερα. Ο μόνος ιατρικός κλάδος δηλ., που έχει βελτιωθεί, είναι η χειρουργική. Κατά τ’ άλλα, παλιότερα ο γιατρός την έψαχνε και λίγο με την πάρτη σου, τώρα διαβάζουν εξετάσεις και μοιράζουν φάρμακα. Ούτε, που σε κοιτάζουν, έτσι, για να δουν τη φάτσα σου.
Και την ομοιοπαθητική, γιατροί την εξασκούν. Έχουν γίνει και πολλοί τελευταίως, πρέπει να διαφοροποιούνται κάπως, για να τα ‘κονομάνε. Είναι και άπληστοι από πάνω, βλέπετε…
Υ.Γ. Προφανώς υπάρχουν και καλοί γιατροί, για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα…
Μα αν τελικά αν μία μέθοδος φέρνει αποτελέσματα, τι σημασία έχει αν είναι επιστήμη ή δεν είναι;
Αρκεί αυτό να κατοχυρωθεί έτσι. Ότι δηλαδή έχουμε κάποιες μεθόδους που για κάποιο ανεξήγητο λόγο, ίσως και καθαρά για λόγους ψυχολογίας, τελικά ορισμένες φορές φέρνουν αποτελέσματα. Αρκεί δηλαδή να μην παραπλανάται ο κόσμος πιστεύοντας ότι η εναλλακτική ιατρική είναι, ας πούμε, στο ίδιο επίπεδο με την κλασσική ιατρική. Αν, όμως, κάποιος θέλει να καταφύγει και εκεί και δεν τον πειράζει να ξοδέψει λεφτά και χρόνο, εμάς δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να μας απασχολεί αυτό. Εφόσον δηλαδή είναι συνειδητή η επιλογή του ασθενούς και δεν είναι απάτη και εκμετάλλευση.
dyspistos said...
"Καμία επιστήμη δεν είναι αλάνθαστη. Ας μας πει ο κ. Δήμου που παραμένει επί ώρα σιωπηλός..."
Ο . Δήμου δικαιούται να απουσιάζει κατά καιρούς (πρέπει να θρέψουμε και την οικογένεια...).
Φυσικά και καμία επιστημη δεν είναι αλάνθαστη (εδώ θέτουμε ως κριτήριο την διαψευσιμότητα). Το ερώτημα είναι αν η ομοιοπαθητική είναι επιστήμη εφόσον δεν ανταποκρίνεται ούτε σε αυτό το κριτήριο.
Η κετογενής δίαιτα ΔΕΝ είναι ομοιοπαθητική θεραπεία.
Ούτε ο βελονισμός έχει σχέση με ομοιοπαθητική. (Τάκη Αλεβαντή, ο Σκεύος ήταν οδοντογιατρός μου...).
Παράγραφε τέτοια email παίρνω τρία κάθε μέρα. Τα σβήνω. Είναι τα παράσιτα του Διαδικτύου.
Είναι αστείο πάντως μετά τα κολοσσιαία επιτεύγματα της ιατρικής να την ονομάζουμε "αλλοπαθητική" σαν να ήταν απλώς μία παραλλαγή της ομοιοπαθητικής.
Όσο μιλάμε για πονοκεφάλους και δερματίτιδες πάει καλά. Όμοιος ποιοι μας έσωσαν από την λέπρα, την πολιομυελίτιδα, την φυματίωση, την ευλογιά, τον διαβήτη (οι διαβητικοί πέθαιναν πριν την εφεύρση της ινσουλίνης) τις μολύνσεις, και και και...
Ζούμε τα διπλά χρόνια χάρη στους "αλλοπαθητικούς" και τους κατεβάζουμε στο επίπεδο τον κομπογιαννιτών.
Άντε γιατί τα πήρα στο κρανίο!
jason said:
Μα αν τελικά αν μία μέθοδος φέρνει αποτελέσματα, τι σημασία έχει αν είναι επιστήμη ή δεν είναι;
Φέρνει αποτελέσματα η ομοιοπαθητική;
Σε ότι αφορά το ερώτημα άν η ομοιοπαθητική είναι επιστήμη ή όχι είναι ανώφελο να απαντήσω. Δεν είμαι επιστήμων του χώρου. Με γοητεύει βέβαια η διαδικασία της έρευνας, της τεκμηρίωσης, της στατιστικής απόδειξης. Όταν όμως βρέθηκα ασθενής ελάχιστα με ενδιέφερε άν ήμουν στο 14,6% των περιπτώσεων που είναι αδιάγνωστη η περίπτωσή τους. Και στο 0,5% να ήμουν αυτό που με ενδιέφερε ήταν να αποκατασταθεί η υγεία μου! Τίποτε άλλο! Έτσι μόνο υποκειμενικά (και με συγκίνηση - καταλαβαίνω απολύτως την παράγραφο-) μπορώ να μιλήσω για την ομοιοπαθητική. Θεραπεύτηκα από ασθένειες αλλά βελτίωσα και την ψυχοσωματική μου παρουσία. Χρησιμοποιώ κάθε ιατρική που θα με κάνει "καλύτερο" άνθρωπο. Εύχομαι πολύ σύντομα οι ιατρικές πρακτικές (κλασσική, εναλλακτικές) να συναντηθούν. Ξέρω ότι πολύ σοβαροί μελετητές και οργανισμοί εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Εμένα, ως "ασθενή", αυτό με ενδιαφέρει. Για μένα και τους δικούς μου ανθρώπους. Οι αποκλεισμοί των μέν προς τους δε με αφήνουν αδιάφορο και με οδηγούν στην απόρριψή τους ως θεραπευτών. Διαλέγω θεραπευτές που με αντιμετωπίζουν ως πρόσωπο με όνομα.
Μην παραβλέπετε τον πόνο από την ασθένεια και την χαρά από την ίαση των ανθρώπων.
Ίσως, σε ότι αφορά την "επιστημονικότητα" της ομοιοπαθητικής ή των "εναλλακτικών" θεραπευτικών πρακτικών, να χρειαζόταν ένα άλλο βήμα διαλόγου. Εδώ, αυτό που βαραίνει, είναι η προσωπική μαρτυρία. Μου δίνει κουράγιο ο αγώνας της παραγράφου, της Ν-s και όλων όσων ξεπερνούν στην καθημερινότητά τους τα όρια που βάζει η επιστήμη, τα οποία στο κάτω-κάτω καταρρίπτονται καθημερινά.
Καλημέρα.
ΥΓ. Έχω δεί θεραπεία του γιού μου (όταν ήταν βρέφος) απο ομοιοπαθητικό φέρμακο. Τό ίδιο και θεραπεία του σκύλου μου απο ψωρίαση. Δεν καταλαβαίνω εδώ την λειτουργία placebo.
To τραγούδι, back home, των placebo από το τελευταίο τους cd θυμίζει έντονα ένα ελληνικό τραγούδι. Επειδή δεν ξερω πολλά από ελληνική μουσική, μου είναι αδύνατο να θυμηθώ τον τίτλο, το βάρδο ή το συνθέτη του κομματιού.
Είμαι σίγουρος ότι ο o basik γνωρίζει την απάντηση.
Δεν έχω προλάβει να διαβάσω όλα τα σχόλια, αλλα γνωρίζοντας ότι τουτό εδώ το μπλογκ είναι το πιο άθεο στον ελληνικό κυβερνοχώρο, είμαi σι΄γουρος ότι δεν έχει γίνει καμια αναφορά στο εθνικό μας placebo, το ξεμάτιασμα.
...Αιδώς αγρίοι!
Νίκο επειδή δεν έχω χρόνο να διαβάσω όλα τα σχόλια, το μόνο που έχω να προσθέσω είναι το εξής :
α.Δεν γίνεται να φτιάχνεις μια επιστήμη που πρώτα πατάει πάνω στα λάθη των κλασσικών γιατρών (έλλειψη ανθρωπιάς κ.τ.λ.) και μετά προσπαθείς να την τεκμηριώσεις ως επιστήμη.
β.Δεν γίνεται να ονομάζεις εναλλακτική ιατρική κάτι που δεν έχει λύσεις για ΟΛΑ τα ιατρικά προβλήματα. Στην γάγγραινα τί λύσεις έχει η ομοιοπαθητική;
γ. Δεν γίνεται να ονομάζεις ιατρική κάτι που βασίζεται στην μαγική σκέψη (το νερό "εκπαιδεύεται" και έχει "μνήμη" και άλλα κουλά).
Νομίζω πως στη συζήτηση αλληλοεμπλέκονται διαφορετικές έννοιες, που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε:
1. Η ομοιοπαθητική δεν είναι επιστήμη. Αυτό έχει ξεκαθαριστεί και δεν χωράει αμφιβολία. Η ομοιοπαθητική δεν ανταποκρίνεται στις αρχές της επιστημονικότητας: παρατήρηση--> πείραμα--> επαλήθευση--> στήριξη θεωρίας. Επομένως, η παρουσίασή της και η χρήση της ως επιστημονικής μεθόδου δεν είναι τίποτα άλλο από εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου από τους ομοιοπαθητικούς «γιατρούς».
2. Οι κάποιες επιτυχίες της ομοιοπαθητικής σε καμία περίπτωση δεν την καταξιώνουν ως θεραπευτική μέθοδο, αφού οφείλονται καθαρά στην τύχη. Σε ένα πείραμα που συμμετείχα, δίναμε σε σκύλους σε μία ομάδα ένα νέο φάρμακο και σε μία άλλη placebo (σκέτη ζαχαρίτσα). Ένας από τους σκύλους που έπαιρνε placebo θεραπεύτηκε πλήρως. Ο ιδιοκτήτης ερχόταν και ζητούσε το «θαυματουργό» φάρμακο που έκανε καλά το σκύλο του, να το δώσει και σε άλλους! Όπως έλεγε και ένα μεγάλος γιατρός-δάσκαλος, αν σε εκατό ασθενείς δεν εφαρμόσεις ΚΑΜΙΑ ιατρική πράξη, οι πενήντα θα γίνουν από μόνοι τους καλά! Πιστεύει όμως κανένας (εκτός από τον ιδιοκτήτη του σκύλου) ότι θα μπορούσε να εισαχθεί η χρήση ζάχαρης (ένα χαρακτηριστικό placebo effect) στη θεραπεία της συγκεκριμένης νόσου;
3. Οι αποτυχίες της ιατρικής και κυρίως η κακή άσκησή της από κάποιους γιατρούς σε καμία περίπτωση δεν την απαξιώνουν ως επιστήμη.
Με ανησυχία βλέπω να αναδύονται εναλλακτικές μέθοδοι και σε άλλους τομείς, όπως στην κτηνιατρική. Πιστεύω ότι η επιστήμη θα αντέξει στο χρόνο επειδή είναι αληθινή. Οτιδήποτε άλλο θα ατονήσει.
Και για να ευθυμήσουμε λίγο, δείτε εδώ πώς μπορεί η ομοιοπαθητική να βοηθήσει τον υπολογιστή σας.
Μας έσωσε η έρευνα βιολόγων κυρίως (στα εργαστήρια. όχι στα ιατρεία) και η ανακάλυψη της πενικιλίνης, των αντιβιοτικών, της ινσουλίνης, των εμβολίων κλπ. κλπ. Και επίσης η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Όχι της ιατρικής. Ποια είναι «τα κολοσσιαία επιτεύγματα της ιατρικής»;
@ Θωμά Λιόλιο. Δεν καταλαβαίνεις τη λειτουργία του placebo στην περίπτωση του βρέφους. Μάλλον δε σε καλύπτει η ψυχολογική ερμηνεία του Placebo. Το placebo λειτουργεί για κάποιους άγνωστους λόγους. Δεν αναφέρεται αποκλειστικά στην πίστη πως θα θεραπευτείς. Είναι εύρημα όχι ερμηνεία.
Και μια παρατήρηση επειδή μόλις διάβασα τα περιστάτικά που θεραπεύτηκαν. Κάνε ένα ποστ για τα καλά της αστρολογίας. Θα βρεις πολλά παρόμοια περιστατικά. Όπως και στο ξεμάτιασμα, όπως και στην αρωματοθεραπεία.
Το γεγονός είναι ότι δεν έχουν αποδειχτεί επιστημονικά σε ελεγχόμενες συνθήκες και ΔΕΝ είναι επιστήμες.
Υπό ελεγχόμενες συνθήκες όλα αυτά ΔΕΝ λειτουργούν ΠΑΝΤΑ.Αλλά δεν έχει παίξει κανείς σας την ζωή του κορώνα - γράμματα.
Αν για παράδειγμα έχεις καρκίνο και σταματήσεις την χημειοθεραπεία, για πείτε μου για ποσοστά θνησιμότητας.
Βέβαια, άμα πεθάνεις είναι λιγάκι δύσκολο να καταθέσεις την άποψή σου.
bottom line, πόσοι από εσάς γεννηθήκατε με καισαρική; Δεν μπορεί να οφείλεις την ζωή σου σε μια επιστήμη και να την ακυρώνεις τελείως επειδή ένα εκπαιδευμένο νεράκι σου ΄διωξε τα σπυράκια (btw, η γιαγιά μου το λέει γήτεμα).
Nikos Dimou said...
"Φυσικά ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να εμπιστευτεί την τύχη του – και των δικών του – όπου θέλει: στον αστρολόγο, στο μέντιουμ, ακόμα και στον μάγο της φυλής. Αλλά θα πρέπει να είναι ενήμερος για τις πιθανές επιπτώσεις... "
Πιστευω ότι περισσοτερο απο την ειλικρινεια βοηθαει η ελπιδα, οπότε το πόση "αλήθεια" πρέπει να ξέρει ο ασθενής είναι υπό συζήτηση.
Στην Αμερική σου λένε ευθέως έχετε 3 μήνες, πεθαίνετε, θα ζήσετε κλπ. Εδώ είναι λιγο πιο αοριστα τα πραγματα και ισως και καλυτερα.
Ασχετο με ιατρική και ομοιοπαθητική, γιατί μπερδεύτηκα. Ποια ορολογία χρησιμοποιούμε για τα βότανα, τα αφεψήματα κλπ?
Καλημέρα!
Έχω διαβάσει ελάχιστα σχόλια και ενδέχεται να επαναλάβω πράγματα που ειπώθηκαν.
Για μένα η ομοιοπαθητική (όπως και άλλες μορφές "εναλλακτικής" ιατρικής) είναι απλά μια ακόμα μορφή "πλήρωσης του κενού" που αφήνει η κλασική ιατρική στην αντιμετώπιση των ασθενειών. Δυστυχώς, η Ιατρική ΔΕΝ είναι και τόσο ακριβής επιστήμη, το κύρος της εξαρτάται συχνά από εκείνους που την ασκούν, ενώ και οι περισσότεροι ασθενείς τείνουν να βλέπουν τον κάθε γιατρό περισσότερο σαν Θεό (ή μάγο της φυλής) με τερατώδεις γνώσεις και υπερφυσικές ικανότητες, παρά ως κάποιον άνθρωπο που απλά έχει ειδικευτεί σε κάποιο γνωστικό αντικείμενο και ενδέχεται να είναι αδιάφορος, να κάνει λάθη ή να δώσει ακατάλληλες θεραπείες.
Από 8 ετών με ταλαιπωρούσε η ιγμορίτιδα. Παρά τις έντονες θεραπείες (εγχειρήσεις, καυτηριάσεις, κορτιζόνες) από αρκετούς διαφορετικούς γιατρούς και την απίστευτη ποσότητα αντιβίωσης που πήρα μέσα σε περίπου 15 χρόνια (πολύ περισσότερη από όση παίρνει ένας μέσος άνθρωπος σε όλη του τη ζωή), το πρόβλημα παρέμενε. Τελικά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά με τα μπάνια και τις ...πορτοκαλάδες! Δεν έχω υπόψη μου σχετικές ομοιοπαθητικές ή άλλες "εναλλακτικές" μεθόδους και ούτε με ενδιαφέρει να μάθω, αλλά ειλικρινά μου τη δίνει η ευκολία με την οποία πολλοί γιατροί γράφουν διάφορα φάρμακα (συχνά από συνήθεια), αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς σαν πρόβατα στο κοπάδι, αντί να αντιμετωπίσουν την κάθε περίπτωση με τη δέουσα προσοχή και εξατομικευμένη αγωγή.
Προσωπικά αποφεύγω τους γιατρούς όπως ο διάολος το λιβάνι, ενημερώνομαι από διάφορες πηγές για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζω και όποτε τους επισκέπτομαι, προσπαθώ να καταλάβω αν τα όσα μου λένε έχουν λογική συνέπεια και αν μπορούν να μου δώσουν πειστικές εξηγήσεις (είναι κι αυτό ένα μέτρο του βαθμού κατάρτισης και κατανόησης του αντικειμένου τους). Ελπίζω οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις να προσφέρουν και προσωπικές εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες στον καθένα μας και το βάρος της ευθύνης της υγείας μας να μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο σε μας τους ίδιους. Ας υπάρχουν οι γιατροί περισσότερο ως σύμβουλοι και για τα "δύσκολα" (χειρουργικές επεμβάσεις), παρά ως οι Θεοί στους οποίους εναποθέτουμε τις ελπίδες (και τις ευθύνες) μας για το όποιο πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζουμε.
Α και να μην το ξεχάσω. Η κλασσική ιατρική αποτελεί ενδεχομένως την επιτομή της άκρατης εξειδίκευσης με εμφανή την απουσία γενικής παιδείας και ολιστικής προσέγγισης. Για μένα αυτό είναι τεράστιο σφάλμα με τραγικές συνέπειες. Άλλωστε στην εποχή του Internet, οι σχετικές γνώσεις είναι διαθέσιμες στον καθένα. Δυστυχώς οι περισσότεροι γιατροί δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με την τεχνολογία - και από την επαγγελματική μου εμπειρία μπορώ μετά βεβαιότητας να πω ότι στη χώρα μας γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολλούς αλμπάνηδες της Πληροφορικής ;)
Όσο παραμένουν αυτά τα προβλήματα "αναποτελεσματικότητας" (σε σχέση με την αρρώστια, τον πόνο και τον θάνατο), θα υπάρχει πάντα χώρος για να ξεφυτρώνουν διάφορες "εναλλακτικές" μορφές αντιμετώπισης. Δυστυχώς :(
synas said...
Μας έσωσε η έρευνα βιολόγων κυρίως (στα εργαστήρια. όχι στα ιατρεία) και η ανακάλυψη της πενικιλίνης, των αντιβιοτικών, της ινσουλίνης, των εμβολίων κλπ. κλπ. Και επίσης η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Όχι της ιατρικής. Ποια είναι «τα κολοσσιαία επιτεύγματα της ιατρικής»;
Αλλο ανέκδοτο μας προέκυψε!
Τώρα χωρίζουμε τους γιατρούς των εργαστηρίων από τους κλινικούς για να απαξιώσουμε την ιατρική... Ο Φλεμινγκ, ο Σωλκ, ο Κοχ κλπ ήταν γιατροί... όχι βιολόγοι!
@ CP
Φυτοθεραπεία
Με αυτά που έγραψε ο ΙΣ το θέμα για μένα έχει τελειώσει.
Πάμε για άλλο…
@ΝΔ
..."Είναι αστείο πάντως μετά τα κολοσσιαία επιτεύγματα της ιατρικής να την ονομάζουμε "αλλοπαθητική" σαν να ήταν απλώς μία παραλλαγή της ομοιοπαθητικής."
Δεν σημαίνει καθόλου αυτό .
Σύμφωνα με την εξέταση των λειτουργιών ενός συστήματος:
- Υπάρχουν αυτοποιητικά συστήματα (όπως κάθε ζωντανό τέτοιο) που ανασυγκροτούνται με δικές τους διεργασίες (π.χ. μεταβολισμός).
- Υπάρχουν αλλοποιητικά συστήματα που η βασική λειτουργία, αφορά την συγκρότηση άλλου συστήματος
Εννοείται ότι ένα αυτοποιητικό σύστημα μπορεί να λειτουργεί αλλοποιητικά ως προς άλλο/α.
Νομίζω (δεν ξέρω) ότι στο θέμα μας σημαίνει:
- Αλλοπαθητική: η μορφή της θεραπευτικής παρέμβασης με εκτός τους συστήματος ρύθμιση κάποιου υποσυστήματός του.
- Ομοιοπαθητική: η μορφή της θεραπευτικής παρέμβασης με προσπάθεια κινητοποίησης του συστήματος ώστε εκ των έσω να υπάρξει ρύθμιση κάποιου υποσυστήματός του.
Θα επανέλθω, γιατί η κουβέντα έχει κεντρικό άξονα, που όλοι παραβλέπουν (μόνον ο "ισ" τον έθεσε σαφώς):
επιστήμη και αριστοτελική λογική
Και εν πάσει περιπτώσει μας έσωσε η επιστήμη
Και να συμπληρώσω:
Απεχθάνομαι την "λόγια" και "διπλωματική" ορολογία στα γνωστά ιατρικά ανακοινωθέντα (θα θυμάστε όλοι φαντάζομαι τις περιπέτειες του Α. Παπανδρέου και τα "ισοζύγια του ύδατος"). Ας μιλάνε πιο απλά και με μεγαλύτερη ευθύτητα. Οι γνώσεις δεν φαίνονται από τη βαρύτητα των λέξεων που χρησιμοποιεί κάποιος - απλά "ψαρώνουν" τους ανίδεους!
Παρόμοια ισχύουν φυσικά και στον χώρο της Πληροφορικής στην Ελλάδα ;)
Χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοφιλούς "Μάγου-Γιατρού" (με την έννοια της "λατρείας" που του αποδίδεται ως Θεού) είναι ο Μαγκντί Γιακούμπ και τα "θεϊκά του χέρια"...
Το προβλημα μερικές φορες δεν ειναι αν οι γιατροι (κάτω των 40) ξέρουν απο ιντερνετ, αλλα το αν τα νοσοκομεια τους παρεχουν σύνδεση.
Αν πας σε έναν γιατρό, ξέρεις από τι πάσχεις και πώς να το θεραπεύσεις. Αν πας σε δύο, δεν ξέρεις :))
Stathis said...
Φέρνει αποτελέσματα η ομοιοπαθητική;
Νομίζω ότι πολύ συχνά φέρνει. Και νομίζω ότι οφείλεται κυρίως στην ψυχολογία, στην πίστη του ασθενούς πως θα θεραπευτεί με κάποιο περίεργο τρόπο. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.
Stathis said...
Το placebo λειτουργεί για κάποιους άγνωστους λόγους. Δεν αναφέρεται αποκλειστικά στην πίστη πως θα θεραπευτείς. Είναι εύρημα όχι ερμηνεία.
Μα η βάση της θεωρίας περί plecebo είναι ότι αποδεικνύουν ότι η πίστη πως θα θεραπευτείς είναι αυτή που στις συγκεκριμένες περιπτώσεις φέρνει αποτέλεσμα, όταν φέρνει αποτέλεσμα.
Εγώ δεν θα πάρω θέση υπέρ ή κατά της ομοιπαθητικής. Θα ήθελά όμως να σας θέσω ένα γεγονός.
Πριν από 1 χρόνο βασανιζόμουν από ένα πρόβλημα υγείας που μου προκαλούσε φριχτούς πόνους. Η ζωή μου είχε αλλάξει εντελώς. Δεν μπορούσα πλέον να ζω φυσιολογικά. Γύρισα πάνω από 10 γιατρούς σε διάστημα 6 μηνών και ξόδεψα σε αμοιβές και φάρμακα περί τα €2500. Το αποτέλεσμα; Ενώ όλοι με διαβεβαίωναν οτι τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι ό,τι καλύτερο και είναι σίγουρο οτι θα θεραπευθώ συνέβαινε το αντίθετο. Χειροτέρευα.
Κάποιος μου πρότεινε την ομοιοπαθητική και πήγα βρίζοντας γιατί το θεωρούσα ανώφελο.
Παρεπιπτόντως, μέσα σε όλες τις εξετάσεις που είχα κάνει μου είχαν βρει και έντονο υπερθυρεοειδισμό.
Ξεκίνησα λοιπόν την ομοιοπαθητική και σε 1 μήνα ήμουνα εντελώς καλά! Κανένας πόνος από τότε. Ο ομοιοπαθητικός μου ζήτησε να κάνω επαναληπτική εξέταση για τον θυρεοειδή μου, η οποία έδειξε οτι η τιμές είχαν πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα.
Αυτή είναι η δική μου ιστορία.
Nikos Dimou said...
“Επιστήμη ονομάζουμε ένα σύνολο από θεωρίες που έχουν σαφές περιεχόμενο και υπόκεινται σε πειραματικό έλεγχο.”
Πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο να διευκρινίσουμε ότι αυτός απλώς είναι ο ορισμός του Karl Popper και της σχολής της διαψευσημότητας για το τι αποτελεί επιστήμη. Σύμφωνα με τα κριτήρια του Popper όχι μόνο η αστρολογία αλλά και κλάδοι όπως η ψυχανάλυση ή ο μαρξισμός δεν θα πρέπει να θεωρούνται επιστημονικοί.
Υπάρχουν όμως και άλλοι φιλόσοφοι της επιστήμης που δίνουν διαφορετικούς ορισμούς. Αντίστοίχα υπάρχουν και φιλόσοφοι που θεωρούν ότι η χρήση του όρου «επιστήμη» είναι απλώς μια ταμπέλα που χρησιμοποιείται προκειμένου να προσδώσει κύρος σε ένα αντικείμενο.
Όπως μάλιστα έδειξε ο Imre Lakatos ακόμα και οι φυσικές επιστήμες ενδεχομένως να παραβιάζουν τον παραπάνω ορισμό του Popper καθώς βασίζονται σε κεντρικές υποθέσεις( hard core assumptions) οι οποίες δεν υπόκεινται σε πειραματικό έλεγχο.
Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο κριτήριο για το τι αποτελεί επιστήμη και τι όχι.
Για να μην παρεξηγηθώ...
Για την αντιμετώπιση των ασθενειών και την κατανόηση των μηχανισμών τους και της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος γενικότερα, η Κλασική Ιατρική είναι μακράν ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ.
Δε θα έλεγα το ίδιο πάντως και για τους γιατρούς μας. Εκεί έχουμε μάλλον όλων των ειδών τις ...διαβαθμίσεις ;)
Επίσης, μια άλλη παράμετρος προς συζήτηση:
Παρενέργειες ομοιοπαθητικών και συμβατικών φαρμάκων.
Μπορεί κανείς να μας διαφωτίσει?
Κατά την ταπεινή μου άποψη, επικρατεί μια μεγάλη παρεξήγηση σχετικά με το αντικείμενο της ομοιοπαθητικής - και από το ΝΔ. Απ' όσα λίγα γνωρίζω, η ομοιοπαθητική "ανταγωνίζεται" κατά βάση την κλασσική παθολογία, όχι άλλα πεδία της ιατρικής, πχ. τη χειρουργική, την ορθοπεδική (και όχι ορθοπαιδική όπως επιμένουν οι αγράμματοι γιατροί) κλπ. και συγχωρείστε μου το απλουστευτικό σχήμα. Δεν νομίζω να υπάρχει σοβαρός ομοιοπαθητικός γιατρός που θα προέκρινε ένα ομοιοπαθητικό σκεύασμα εκεί που απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση.
Η μεγάλη πρόοδος (το άλμα) της ιατρικής σ' αυτό τον επίμαχο τομέα είναι κατά βάση η ανακάλυψη των αντιβιοτικών (στο θεραπευτικό επίπεδο) και των εμβολίων (στο προληπτικό επίπεδο). Καμμία αντίρρηση. Εξήγησα για ποιο λόγο θεωρώ τα εμβόλια λειτουργούν με ανάλογη αρχή με αυτή της ομοιοπαθητικής. Όπως και για ποιο λόγο θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί (κι όχι άκριτοι οπαδοί) των ερευνών σχετικά με την "επιστημονικότητα" της ομοιοπαθητικής. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί είναι επιστημονικό ν' αμφισβητεί κανείς την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής αλλά είναι αντεπιστημονικό ν' αμφισβητεί κανείς το περιεχόμενο των σχετικών ερευνών.
ΝΔ, σχετικά με τη διαψευσιμότητα της ομοιοπαθητικής, δε βλέπω σε τι δεν επιδέχεται διάψευση. Τι διαψεύδουν τότε οι έρευνες που αναφέρετε; Με την ίδια λογική ούτε η κλασσική ιατρική επιδέχεται διάψευση, άρα είναι κι αυτή ψευδοεπιστήμη!
Πραγματικα η ομοιοπαθητική ακούγετε πολύ τελευταία.Μολις χτες μια γνωστή μου μου είπε ότι τΗς έφυγαν οι φριχτοί πονοκέφαλοι που την ταλαιπωρούσαν επι χρόνια.Τι να πω; Αυτο που με ανυσηχεί ειναι άν τα σκευάσματα εστω και φυτικά ελέγχονται γιατι αν οχι τοτε μπορει να αποβεί μοιραιο.Για παράδειγμα έχουν καταφέρει να πουλάνε σκευάσματα που σε βοηθάνε να χάσεις βάρος και είναι φυτικά αλλά δεν ελέγχονται.Αποτέλεσμα να αναφερθούν δεκάδες θάνατοι αιφνίδιοι απο άτομα που έπαιρναν συμπληρώματα διατροφής.
...και για να συμπληρώσω (με ολίγη δόση κακεντρέχειας) τον jaded man, να μην αναφέρουμε πόσες φορές αναθεώρησε ο ίδιος ο Popper τη θεωρία του περί του κριτηρίου της διαψευσιμότητας με ad hoc προσαρμογές ύστερα από κάθε κριτική που δεχόταν...
Καλημέρα
Σχετικά με την ομοιοπαθητική, θέλω να αναφέρω ότι η προσέγγισή & βασική διαφορά της με την κλασική ιατρική είναι ότι ενώ για την δεύτερη η διάγνωση είναι το δύσκολο μέρος, αντίθετα η ομοιοπαθητική θεωρεί τον ανθρώπινο οργανισμό σε κάθε περίπτωση σαν συνολική & μοναδική οντότητα & όχι σαν μεμονωμένο σύμπτωμα & με αυτή την λογική προχωράει παρακάτω. Ετσι στην επιλογή πλέον του φάρμακου που θα δοθεί στον ασθενή η κλασική ιατρική έχει το εύκολο έργο να επιλέξει μεταξύ 2-3 φαρμάκων που θεραπεύουν το σύμπτωμα – αλλά πιθανώς να έχουν ένα σωρό παρενέργειες κοντοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες – ενώ η ομοιοπαθητική εδώ έχει το δύσκολο έργο να επιλέξει από ένα τεράστιο φάσμα φαρμάκων – δεν είναι placebo - & έδω η επιτυχία έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την αντίληψη του γιατρού. (Αυτά έπειτα από συνομιλία με ομοιοπαθητικό γιατρό). Τουλάχιστον ως προς αυτή την αρχική ολιστική θεώρηση, η ομοιοπαθητική πιστεύω ότι προσεγγίζει πιο προσεκτικά & ουσιαστικά, σαν ένα ψυχοσωματικό σύνολο, τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η ομοιοπαθητική δεν είναι αποτελεσματική σε όλες τις ασθένειες αλλά έχει να προσφέρει έναν εναλλακτικό δρόμο πιθανώς πιο αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα καθώς εντοπίζει στα αίτια & όχι στα συμπτώματα από την κλασική ιατρική.
Οι σωστοί & ανοιχτόμυαλοι γιατρόι δεν αποκλείουν τις αλλές ιατρικές προσεγγίσεις δεν μπαίνουν στην στείρα κλασική συντεχνιακή λογική προσπαθώντας να ισοπεδώσουν τις άλλες προσεγγίσεις & προτείνουν οι ίδιοι στον ασθενή να τις δοκιμάσει. Π.χ ένας καλός ομοιοπαθητικός δεν θα αποκλείσει από έναν ασθενή του να πάρει κάποιο συμβατικό φάρμακο σε κάποιες περιπτώσεις ή να ακολουθήσει ριζικά διαφορετικό δρόμο.
Προσοχή !!! Η γνώση είναι ένα πεδίο άπειρο & συνεχώς εξελισσόμενο κάτι που σημαίνει ότι ο ορθολογισμός & η προσέγγιση της διαψευσιμότητας του Popper (διαβάστε & την καταπληκτική προσέγγιση του για τους προσωκρατικούς & την προσπάθεια τους για ερμηνεία του της γης, όπου εκθειάζει την φαντασία σαν αφετηρία στην δημιουργία θεωριών, που μάλιστα μπορεί να κατέληξαν πολύ πιο κοντινές στην πραγματικότητα & γνώση που τώρα ξέρουμε & κατέχουμε, από άλλους που προσπαθούσαν με τα εμπειρικά μέσα που είχαν διάθεσιμα) όσο χρήσιμο εργαλείο & αν είναι εύκολα μπορεί να περιοριστεί από την ατομική αλλαζονική κατοχή της γνώσης - & εννοώ ότι δεν μπορούμε πάντα να περιοριζόμαστε στην γνώση την δικιά μας ή όση μπορούμε να συλλάβουμε γιατί κάποια άλλα πεδία μπορεί να ερμηνεύονται με μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, η οποία για μας μπορεί να είναι εντελώς ασύμβατη με τα δικά μας κεκτημένα (καλό παράδειγμα είναι η θαυμαστή διαφορά στην δημιουργία των γλωσσών που απεικονίζει & τις πολυτισμικές διαφορές). Πιο σημαντικό ακόμη είναι ότι μπορεί να έχουμε ένα σωρό ενδείξεις & παραδείγματα για κάποια θέματα αλλά με την ήδη κεκτημένη γνώση να είναι αδύνατη η ερμηνεία & η απόδειξη της επιστημονικότητάς της, οπότε ας αφήνουμε κάποια χαραμάδα ανοιχτή στην σκέψη μας.
Επίσης πολλές φορές η συμπαθεια, η αντιπάθεια ή ήδη υπάρχουσα πεποίθηση για κάτι – περα από καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους που & αυτοί υπάρχουν & εκεί πραγματικά η κλασική ιατρική πρωτοστατεί – μπορεί να καθορίσει την πορεία της σκέψης μας σε μια συνεχή προσπάθεια ισχυροποίησης της θέσης μας, με συλλογή επιχειρημάτων μόνο προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος το γεγονός ότι η κλασική έχει τεραστια προσφορά μέχρι τώρα & θα έχει δεν αμφισβητείται, ωστόσο το να μένουμε στα κεκτημένα & να αποκλείουμε τις άλλες προσεγγίσεις που μπορεί κάτι νέο & ίσως ριζικά αποτελεσματικό να έχουν να προσφέρουν, αυτό & αν είναι τροχοπέδη στην εξέλιξη.
Ενημερωτικά:
Ο ομοιοπαθητικός γιατρός που συνεργάστηκα, είναι γιατρός ε? (MD).
Δεν απέκλεισε καθόλου τα αλλοπαθητικά σκευάσματα, πλην της κορτιζόνης, κι αυτήν, για να φαίνεται η πορεία του προβλήματος.
Τα περι κομπογιαννιτών, δεν ξέρω ποιούς αφορούν, πάντως όχι αυτούς που γνώρισα εγώ.
Υπενθυμίζω δε ότι ο φίλος μου, χειρουργός με ειδίκευση στον καρκίνο του μαστού, με έστειλε στον ομοιοπαθητικό.
@ΝΔ
"Αλλά θα πρέπει να είναι ενήμερος για τις πιθανές επιπτώσεις..."
Εδώ είναι μάλλον που κολλάει στην πράξη και ο φιλελευθερισμός σήμερα. Ποιός πολίτης μπορεί να είναι ενήμερος για τις πιθανές επιπτώσεις των αποφάσεων και ενεργειών του, σε αυτόν ή στους άλλους.
Θα μου πεις και ποιός άλλος είναι, οι ειδικοί, το κράτος, τα think tanks, κτλ.
Δύσκολος ο ορθολογισμός σε ένα τόσο μεγάλο και περίπλοκο σύστημα όπως το σημερινό. Πολλές οι παράμετροι κάθε ζητήματος. Και ο άνθρωπος δεν είναι supercomputer.
Γι΄αυτό πολλοί αναζητούν το κράτος πατερούλη ή απαντήσεις στη θρησκεία ή τη φιλοσοφία ("αν δεν μπορείς να το ορθολογικοποιήσεις, φιλοσόφησε το", και σε αυτό έχουμε μάλλον φυσικό 'ατού' οι Έλληνες, το φιλοσοφείν, έστω και μετά - ολίγης - αμπέλου)
Φιλελευθέρως
Νίκος (επίσης)
Κλασσικοί γιατροί, που βρίζουν την ομοιοπαθητική και τα συναφή, αν πάθουν οι ίδιοι ή οι αγαπημένοι τους καρκίνο, κάνουν χημειοθεραπείες και τέτοια και στο τέλος τρέχουν Γιάννενα, Κρήτη, Κούβα (εναλλακτικές θεραπείες και καλά). Επιστήμονες να σου πετύχουν…
Pixie said..."Για παράδειγμα έχουν καταφέρει να πουλάνε σκευάσματα που σε βοηθάνε να χάσεις βάρος και είναι φυτικά αλλά δεν ελέγχονται.Αποτέλεσμα να αναφερθούν δεκάδες θάνατοι αιφνίδιοι απο άτομα που έπαιρναν συμπληρώματα διατροφής."
Τα σκευάσματα που λες περιέχουν εφεδρα και καφεΐνη. Σε μεγάλες δόσεις και σε ανθρώπους με καρδιακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν (πολύ σπάνια) μέχρι και θάνατο. Στα φάρμακα ότι έχει ενέργεια πολύ πιθανό να έχει και παρενέργεια .Αρα η παίρνουμε κάτι που κάνει "δουλειά" με τις οποιες παρενέργειες του ,η παιρνουμε κάτι άχρηστο και μάλλον ακίνδυνο.
Και όλες αυτές οι ορολογίες, που χρησιμοποιούν για τα πιο απλά πράγματα… Δεν το κάνουν για εντυπωσιασμό, δεν ξέρουν, πώς αλλιώς να τα πουν. Απ’ έξω τα έχουνε μάθει.
Vrennus said...
την ορθοπεδική (και όχι ορθοπαιδική
Απόδειξη ότι η σωστή γραφή της εν λόγω λέξης είναι με αι- αποτελεί η δήλωση του ίδιου του Andry []: «ως προς τον εν λόγω τίτλο, ορθοπαιδική, τον δημιούργησα από δύο ελληνικές λέξεις, δηλ. ορθός και παιδίον ».
Επειδή ο ΝΔ αναφέρθηκε εκτενέστατα σε έρευνα του Παναπιστημίου της Βέρνης, είπα να δω σε τι υπόληψη έχουν εκεί την ομοιοπαθητική. Ιδού λοιπόν!
Και για να τελειώνω με τους γιατρούς (γιατί τα παίρνω -φαίνεται αυτό εξάλλου): νομίζω, πως οι καλύτεροι είναι στην Αμερική, γιατί πέφτουν πολλά περιστατικά στα χέρια τους και μαθαίνουν εκ πείρας.
Κι επιπλέον είναι πιο ανοιχτόμυαλοι στο καινούριο.
Στην Ελλάδα βαράνε μύγες στα ιατρεία τους, ψάχνουν θέση στο Δημόσιο, βρίζουν το Δημόσιο, που μετά από τόσα χρόνια σπουδών, δεν παίρνουν τουλάχιστον 3.500 Ευρώ μισθό, το γυρνάνε στα φακελάκια. Κι οι υπόλοιποι στην ομοιοπαθητική, το βελονισμό, τη διαιτολογία, την εμφύτευση μαλλιών(!), όπου υπάρχουν κορόιδα.
Βλέπω ότι ο ein steppenwolf αποκατέστησε τη σωστή γραφή της Ορθοπαιδικής, οπότε και δεν χρειάζεται να πω τίποτε άλλο επ' αυτού...
Και κάτι άλλο : Πριν μιλήσουν κάποιοι περί "ομοιοπαθητικής" και άλλων "φρούτων", καλό θα είναι να γνωρίζουν και πέντε πράγματα για τις αρχές της Ιατρικής (της μίας και αδιαίρετης Ιατρικής, που δε χωρίζεται σε "δυτική", "ανατολική", "κεντρώα" ή "άκρο-αριστερά", όπως θέλουν κάποιοι)
@ Ein Steppenwolf: Orthê hê paratêrhêsê sas. Hôstoso, to etymologhikôs orthon den einai aparhaitêtôs kai orthon hôs pros tên aisthêtikê morphologia tês glôssas.
Ουφ!
Μην πετάτε όνόματα (Lakatos, Feyerabend) χωρίς να ξεκαθαρίζετε τις έννοιες. Τα κριτήρια της πειραματικής επιβεβαίωσης δεν τα ανακάλυψε ο Popper - ισχύουν από την αρχή της νεοτερης επιστήμης. Ο Popper απλά αναποδογύρισε την μέθοδο, απάλειψε την έννοια της πειραματικής επαλήθευσης (που φιλοσοφικά είναι αδύνατη) και εισήγαγε την αρχή της διαψευσιμότητας.
Οι επίγονοί του (Lakatos & Feyrerabend) δεν ανέτρεψαν τον Popper. Απλώς πρόσθεσαν ορισμένα στοιχεία στην επιστημολογική μέθοδο και μερικές χρήσιμες αμφιβολίες στο θεωρητικό επίπεδο.
Στην πράξη, για την επιστημονική κοινότητα δεν άλλαξε τίποτα
Αν και δεν έχω δοκιμάσει να πάω σε οποιοπαθητικό ποτέ, και επειδή έχω απογοητευτεί πλήρως από την κλασική ιατρική για την επόμενη μου ασθένεια θα προτιμήσω την οποιοπαθητική.
Σε αυτό κ. Δήμου σας βρίσκω υπερβολικά ορθολογιστή. Η οποιοπαθητική δεν είναι η κλασική ιατρική για να μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα με τον ίδιο τρόπο που βγαίνουν για την κλασική ιατρική, δηλαδή με πειράματα κτλ.
Δεν μπορούν όλα να εξηγηθούν.
Και όπως εσείς μπορείτε να παραθέσετε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν χάσει την ζωή τους επειδή εμπιστευθηκαν τον γιατρό της οποιοπαθητικής ή όποιας άλλης θεραπευτικής ιατρικής πέραν της κλασικής, μπορούμε και έχουμε όλοι νομίζω παραδείγματα ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους επειδή εμπιστευτηκαν γιατρούς της κλασικής ιατρικής.
Μιλάτε με δεδομένο ότι αυτή είναι η μόνη παραδεκτή ιατρική στον κόσμο. Δεν είναι όμως η μόνη.
Αλήθεια η κλασική ιατρική πως θεραπευει τους "κατά φαντασίαν ασθενείς"?
Γιατί και αυτοί πονάνε.
Το κείμενο μοιάζει να υποστηρίζει την επιστήμη σαν αυτοσκοπό.
Σκοπός της ιατρικής είναι να θεραπεύει. Αν η θεραπεία γίνεται με βουντού, τότε το βουντού είναι ιατρική. Το αν λέγεται επιστήμη ή όχι, μικρή σημασία έχει.
Πολλοί "γιατροί" φτύνουν οτιδήποτε δεν είναι "κλασσική ιατρική" και μάλιστα χωρίς να εμβαθύνουν. Τους αποφεύγω επιμελώς.
Το "ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα" δεν είναι επιστημονικό, ισχύει όμως, όπως και πολλές λαϊκές σοφίες.
Ας μην ξεχνάμε οτι, πλήθος νεωτερισμών θεωρήθηκαν "μαγεία", όντας απλώς μπροστά από την εποχή τους.
Θυμίζω ακόμη οτι, μελέτες υπάρχουν χιλιάδες και κάθε μία αποδεικνύει ό,τι συμφέρει αυτόν που την παρήγγειλε (διάσημα παραδείγματα: κάπνισμα, Windows). Δεν είναι καθόλου εύκολο να κρίνει ένας τρίτος (πολύ περισσότερο ένας μη-ειδικός) μια μελέτη, σε οποιοδήποτε χώρο.
--
Ομοιοπαθητική: η μορφή της θεραπευτικής παρέμβασης με προσπάθεια κινητοποίησης του συστήματος ώστε εκ των έσω να υπάρξει ρύθμιση κάποιου υποσυστήματός του.
Τον παραπάνω ορισμό έγραψε ο heinz.
Συμπληρώνω:
Θα έρθει μια μέρα που αυτός θα είναι ο μοναδικός τρόπος ίασης.
--
Συμπέρασμα:
Η κλασσική ιατρική (ώς καθεστηκυΐα) θα πρέπει να σκύψει προσεκτικά στις ομοιοπαθητικές μεθόδους, όπως και σε κάθε άλλη εναλλακτική ιατρική. Αλλιώς απλά εθελοτυφλεί.
((έχω κι εγώ αρκετά παραδείγματα στα οποία η κλασσική ιατρική αδυνατούσε κι όμως η ομοιοπαθητική ή ο βελονισμός έκαναν "θαύματα" - σαν αποτέλεσμα δεν δέχομαι οτι το ένα είναι ιατρική και το άλλο κοροϊδία))
@ExBerliner
Είναι πια γεγονός. Οταν δεν έχουν φάρμακο και θεραπεία η κλασικοί γιατροί δίνουν κορτιζόνη.
Σε όλα και όλους και για οποιαδήποτε ασθένεια!
Είτε έχεις αλλεργία είτε σε πονάει το πόδι καμμία διαφορά. Το φάρμακο για όλες τις δουλειές!!
Και μία ακόμη παρατήρηση θα 'θελα να κάνω :
Διάβασα κάπου πιο πάνω ότι η ομοιοπαθητική "διαφέρει" από την "κλασσική" Ιατρική ως προς το ότι αντιμετωπίζει τον οργανισμό ως "όλον" σε αντίθεση με την "κλασσική" Ιατρική που τον αντιμετωπίζει "κατά συστήματα". Επίσης ακούγεται ότι η ομοιοπαθητική "θεραπεύει" τα αίτια ενώ η "κλασσική" Ιατρική τα συμπτώματα. Ή ότι η Ιατρική χρησιμοποιεί "τυφλοσούρτηδες" ενώ η ομοιοπαθητική εφαρμόζει άλλη θεραπεία, εξειδικευμένη για κάθε ασθενή.
Αυτά είναι ψευτοεπιχειρήματα που, μπορεί να βολεύουν τους υποστηρικτές των new age "θεραπευτικών" μεθόδων και να αναπαράγονται από εδώ κι από εκεί, δεν σημαίνει όμως ότι είναι και αληθή...
Είναι βασική αρχή της Ιατρικής τόσο η αντιμετώπιση του ασθενούς ως "όλον" όσο και η εξατομικευμένη θεραπεία. Το αν οι βασικές αρχές της Ιατρικής δεν τηρούνται από κάποιους από τους ασκούντες αυτήν, σε καμία περίπτωση δε μειώνει την αξία της, την προσφορά της και το κύρος της. Θα ήταν σαν να λέγαμε ότι επειδή υπάρχουν κακοί δημοσιογράφοι καταργούμε τη δημοσιογραφία, ότι επειδή υπάρχουν κακοί πολιτικοί καταργούμε την πολιτική κοκ.
@ND, 1:51,
"Άντε γιατί τα πήρα στο κρανίο! "
Καλά ντε!
Μέχρι να βρεθεί κανένας... αντιπαθητικός γιατρός, να δώσουμε λίγη Belladonna?
Ωωωωω το καλό γατί!
;-)
cyrusgeo said...
Επίσης (προς όλους αυτό), σήμερα το να λέμε για κάτι "δεν ξέρω πώς λειτουργεί, αλλά λειτουργεί" δεν είναι αποδεκτό ως επιχείρημα.
Αν δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πώς λειτουργεί κάτι, τότε δεν μπορούμε να το αναπαραγάγουμε στο εργαστήριο, οπότε είναι επιστημονικά άχρηστο.
Καλέ μου, διαφωνώ κάθετα μαζί σου.
Γιατί για να το πω όσο πιο ευπρεπώς μπορώ, δεν με νοιάζει αν μπορεί η επιστήμη να το αναπαράγει κάτι σε ένα εργαστήριο. Μόνο που κάνει την δουλειά του μου φτάνει. Αν δεν την κάνει πάντα δεν μου λέει κάτι. Δεν είναι τόσο άχρηστο όσο το παρουσιάζεις.
Τους «κατά φαντασίαν ασθενείς» οι κλασσικοί γιατροί τους θεραπεύουν, γράφοντάς τους εξετάσεις στο βιβλιάριο υγείας, οι ψυχίατροι με μπλα-μπλα & αντικαταθλιπτικά και οι ομοιοπαθητικοί με μαντζούνια.
Έχετε δει κανέναν κατά φαντασίαν ασθενή να θεραπεύεται;
Όσο για την κορτιζόνη: για κάποιο πρόβλημα, που είχα, μου λέει ο γιατρός
«Πάρε κορτιζόνη».
«Τι δουλειά έχει η κορτιζόνη, γιατρέ, με την περίπτωσή μου;»
«Δεν ξέρω, αλλά κάτι κάνει»(!!;;)
Την πήρα κι εγώ σα μαλάκας, τίποτα δεν έκανε, μου χάλασε και το μεταβολισμό μου.
ΝΔ λέτε ότι oι επίγονοί του (Lakatos & Feyrerabend) δεν ανέτρεψαν τον Popper. Πράγματι, τον έβαλαν να σταθεί στα πόδια του Kuhn :-P
Πολύ μου αρέσει στο στέκι μας, μιλάμε για γάμους ομοφυλόφιλων, πλακωνόμαστε, και μόνον στο τέλος μπαίνουν κι ελάχιστοι άμεσα ενδιαφερόμενοι, στα απόνερα, οπότε δεν "έπιασαν τόπο" οι γνώμες τους. Μιλάμε για Κυπριακό, Τούρκοι πάντως ΔΕΝ μπήκαν να μας πουν μιαν άλλη γνώμη για το σήμερα.
Τώρα ωραίο θεάμα με την επιστήμη (τα ειδικά εφφέ της μαγείας, τι να λέμε! Σκέτη μαγεία!)
Υπάρχει ομοιοπαθητικός γιατρός στο πλήρωμα?
Αν ναι, έλα να μας πεις δυο πράγματα.
Αν όχι, τι να πω, ο πάσα εις τα δικά του, ουδείς θ'αλλάξει γνώμη, όλα είναι ανθηρά!
Βλέπετε γιατί προσωπικά δεν δύναμαι, δεν...?
mickey said...
Για μένα η ομοιοπαθητική (όπως και άλλες μορφές "εναλλακτικής" ιατρικής) είναι απλά μια ακόμα μορφή "πλήρωσης του κενού" που αφήνει η κλασική ιατρική στην αντιμετώπιση των ασθενειών.
Συμφωνω με αυτήν την τοποθέτηση πιο πολύ από το να απαξιώσω τελείως ή το ένα ή το άλλο μέρος. Μάλλον όμως για να βοηθηθεί όσο περισσότερο γίνεται ο άνθρωπος πρέπει αυτό να το υιοθετήσουν και οι γιατροί όλοι.
Η ιατρική να είναι ενιαία και όλα να βρίσκονται στην διάθεση του ανθρώπου αν μπορεί να βοηθηθεί από αυτά.
Παρένθεση: Για το έτυμον της λέξης «ορθοπεδική» υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Πρόκειται για παλαιά διαμάχη... Το λινκ που παρετέθη παρουσιάζει ανισομερώς (και με περίσσεια αλαζονείας) μόνο τη μία πλευρά...
Συνεχίστε, παρακαλώ, στο ―πολύ ενδιαφέρον― κυρίως θέμα...
Λοιπόν, τι θεραπεύεται σήμερα;
τα εκατοντάδες αυτοάνοσα; τα νευρολογικά; οι αλλεργίες; οι ημικρανίες; το συνάχι;
Θεραπεύεται μόνο ό,τι χειρουργείται (πονάει χέρι, κόψει χέρι) κι ό,τι μασάει στα υπάρχοντα φάρμακα. Τίποτε άλλο.
Γι’ αυτό, ο άνθρωπος ψάχνεται. Όπως μπορεί. Και καλά κάνει.
www.skepdic.gr/Entries/Omikron/omiopathitiki.htm
Ο Νίκος Δήμου είπε ...
Ούτε ο βελονισμός έχει σχέση με ομοιοπαθητική. (Τάκη Αλεβαντή, ο Σκεύος ήταν οδοντογιατρός μου...).
Μάλιστα, και δικός μου. Αλλά εγώ για μια περίοδο του ετοίμαζα και τα ομοιοπαθητικά που χρησιμοποιούσε ως οδοντίατρος.
Είναι αστείο πάντως μετά τα κολοσσιαία επιτεύγματα της ιατρικής να την ονομάζουμε "αλλοπαθητική" σαν να ήταν απλώς μία παραλλαγή της ομοιοπαθητικής.
Το Ιπποκρατικό «Όμοια ομοίοις εισίν ιήματα» είναι η βάση της ομοιπαθητικής και το του Γαληνού «ενάντια εναντίοις εισίν ιήματα (contraria contraris curantur)» (που και αυτό αποδίδεται, μάλλον εσφαλμένα, στον Ιπποκράτη) αποτελεί τη βάση της λεγόμενης «αλλοπαθητικής», που θεσπίστηκε πράγματι ως όρος απο τους ομοιοπαθητικούς για λόγους σαφήνειας.
Vrennus said...
ΝΔ λέτε ότι oι επίγονοί του (Lakatos & Feyrerabend) δεν ανέτρεψαν τον Popper. Πράγματι, τον έβαλαν να σταθεί στα πόδια του Kuhn :-P
Δεν νομίζω ότι είναι εδώ χώρος να αρχίσουμε τέτοια συζήτηση. Αυτό που θέλω να πω είνα ότι αν καταργήσουμε την αρχή της πειραματικής επιβεβαιωσης (ή αντίστροφα της διαψευσιμότητας) ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει...
alombar42:
Το "ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα" δεν είναι επιστημονικό, ισχύει όμως, όπως και πολλές λαϊκές σοφίες.
ειναι επιστημονικο , υπαρχουν κι αλλες ερευνες.
@takis alevantiw,
"Το Ιπποκρατικό «Όμοια ομοίοις εισίν ιήματα» είναι η βάση της ομοιπαθητικής και το του Γαληνού «ενάντια εναντίοις εισίν ιήματα (contraria contraris curantur)» (που και αυτό αποδίδεται, μάλλον εσφαλμένα, στον Ιπποκράτη) αποτελεί τη βάση της λεγόμενης «αλλοπαθητικής», που θεσπίστηκε πράγματι ως όρος απο τους ομοιοπαθητικούς για λόγους σαφήνειας".
Κι επειδή και τα δύο θεωρούνται "κλασσικά", έκαναν τον διαχωρισμό αλλο- vs ομοιο-.
Υ.Γ. Είχα κάνει - παρά τις έντονες δεοντολογικές του αντιρήσεις - και ένα άρθρο στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ για την Ωτοθεραπευτική (auriculotherapie ή βελονισμό στο αυτί) που εξασκούσε ο μακαρίτης ο Σκεύος. Ο οποίος χρησιμοποιούσε αναλόγως της περιπτώσεως «όλα τα βέλη που είχε στη φαρέτρα του» ... ανεξάρτητα αποδεδειγμένης θεωρητικής βάσης. Ο δε Παύλος Τζιβανίδης συνηθίζει να λέει ότι δεν του αρέσει καθόλου η φράση «η επιστήμη δικαιώθηκε αλλά ο ασθενής απέθανε» και προτιμά να ζήσει ο ασθενής ακόμη κι όταν δεν υπάρχει (ακόμα) αποδεδειγμένη σχετική επιστημονική θεωρία ...
synas : Λοιπόν, τι θεραπεύεται σήμερα;
τα εκατοντάδες αυτοάνοσα; τα νευρολογικά; οι αλλεργίες; οι ημικρανίες; το συνάχι;
Θεραπεύεται μόνο ό,τι χειρουργείται (πονάει χέρι, κόψει χέρι) κι ό,τι μασάει στα υπάρχοντα φάρμακα. Τίποτε άλλο.
Γι’ αυτό, ο άνθρωπος ψάχνεται. Όπως μπορεί. Και καλά κάνει.
Με συγχωρείς, αλλά αυτό είναι μια αστήρικτη γενίκευση η οποία το λιγότερο που δηλώνει είναι άγνοια των βασικών αρχών της Ιατρικής Επιστήμης. Άποψή σου βέβαια και δικαίωμά σου να εμπιστεύεσαι την υγεία σου όπου εσύ κρίνεις σωστό, αλλά η Ιατρική έχει να επιδείξει πάρα πολλές "επιτυχίες" τις οποίες δεν μπορούμε ελαφρά τη καρδία να παραβλέπουμε για χάρη κάποιων αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας μεθόδων. Η επιστήμη μια χαρά "ψάχνεται" σήμερα...Ονομάζεται "επιστημονική έρευνα" αυτό το ψάξιμο και δεν διστάζει να αναθεωρήσει τις απόψεις της, πάντα όμως υπό το βάρος ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ και ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.
@ΝΔ
Γενετική, Βιοχημεία, μοριακή βιολογία & τεχνολογία. Εκεί έχουν γίνει τα επιτεύγματα. Οι «παλιοί» γιατροί ήταν κατ’ όνομα γιατροί, αλλά ασχολούνταν με τομείς, που δεν είχαν ακόμη διαχωριστεί. Ναι, υπάρχει διαφορά μεταξύ ερευνητών & κλινικών γιατρών. Θέλετε να σας πω κι άλλα ανέκδοτα;
Tο πρόβλημα με την ομοιοπαθητική είναι ότι δεν συγκρούεται μόνο με την κλασική ιατρική - αλλά με ΟΛΕΣ τις άλλες επιστήμες.
Η χημεία και η φυσική δεν αναγνωρίζουν αυτή την απειροελάχιστη (ή ανύπαρκτη) διαλυμένη "ενέργεια".
Οι διαγνώσεις των ομοιοπαθητικών στηρίζονται σε παράγοντες που δεν επιβεβαιώνονται από εργαστηριακές αναλύσεις.
Από όπου και να την δεις είναι ένα απίθανο μύθευμα.
Το μόνο που έχει ενδιαφέρον είναι το πώς και γιατί κινητοποιεί τόσους ανθρώπους.
(Αλλά θα μου πείτε είναι λιγότεροι αυτοί που πάνε σε παπάδες, αστρολόγους, καφετζούδες και μέντιουμ;).
Γενετική, Βιοχημεία, μοριακή βιολογία & τεχνολογία. Εκεί έχουν γίνει τα επιτεύγματα. Οι «παλιοί» γιατροί ήταν κατ’ όνομα γιατροί, αλλά ασχολούνταν με τομείς, που δεν είχαν ακόμη διαχωριστεί. Ναι, υπάρχει διαφορά μεταξύ ερευνητών & κλινικών γιατρών. Θέλετε να σας πω κι άλλα ανέκδοτα;
Ο όρος clinical trial σας λέει κάτι μήπως; Ή μήπως η έρευνα είναι συνδεδεμένη στο μυαλό των ανθρώπων με "πειράματα σε πολύχρωμα μπουκαλάκια" ωσάν σε αλχημιστικές γκραβούρες;
Αυτό το πόστ με την ομοιοπαθητική σε υπολογιστές τα σπάει! =)
Κατά τα άλλα τι να πω; Δεν έχω περάσει κάτι σημαντικό με την υγεία μου ακόμη για να έχω γνώμη. Από τη μια δέχομαι τα επιχειρήματα πέρι μη επιστημονικού, από την άλλη δεν μπορώ να μην συγκινηθώ από την ιστορία της παραγράφου και της φίλης της.
Μερικές φορές αρκεί να υπάρχουν αποτελέσματα και δεν θα με απασχολούσε εκείνη τη στιγμή η επιστημονικότητα της εκάστοτε μεθόδου. Δεν ξέρω όμως αν προσωπικά θα μπορούσα να εμπιστευτώ μια εναλλακτική θεραπεία και ουσιαστικά να πιστέψω σε αυτήν. Ίσως και να μην έπιανε σε εμένα αν είναι θέμα πίστης. Κατάρα ή ευλογία το να μην πιστεύεις;
p.s. Κατά τα άλλα πολύ επίκαιρο το ποστ για μένα, γιατί πρόσφατα η μητέρα μου πρότεινε να επισκεφτούμε έναν ομοιοπαθητικό για μια αλλεργική ρινήτιδα που με ενοχλεί από την παιδική μου ηλικία. Και είπα γιατί όχι, έτσι από περιέργια να δω τι ακριβώς είναι αυτή η ομοιοπαθητική..
Nikos Dimou said...
Το μόνο που έχει ενδιαφέρον είναι το πώς και γιατί κινητοποιεί τόσους ανθρώπους.
Einai arrhôstoi kai theloun na ginoun kala. Hê elpida nika ton ortho logo.
Durden_Alie said...
Ο όρος clinical trial σας λέει κάτι μήπως;
Ε, εντάξει, ότι οι γιατροί μας κάνουν πειραματόζωα, είναι γνωστό. Αλλά αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν κι οι νοσοκόμες. Με manuals δεν έρχονται τα νέα φάρμακα και τα νέα μηχανήματα;
Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ πάση θυσία την ομοιοπαθητική uber alles νομίζω ότι κάποτε ακόμη και η εξάσκηση της ιατρικής εθεωρείτο μαγεία (θυμήθηκα και το σχετικό κείμενο του Ροϊδη ...). Αλλά και η ψυχανάλυση θεωρείται από πολλούς μη επιστημονική (βλέπε και τη σχετική Μαύρη Βίβλο).
Όμως νομίζω ότι θα πρέπει να αφήσουμε τους ιατρούς να θεραπεύσουν εαυτούς, ενώ εμείς θα ζητάμε πάντα και μια δεύτερη γνώμη. Τελικά βέβαια, τι ομοιπαθητικοί, τι αλλοπαθητικοί, όλοι στην «ανακύκλωση» θα καταλήξουμε ...
ΥΓ (ανέκδοτο)
Όταν πάω στο γιατρό, τον ακούω προσεκτικά και τον πληρώνω με ευχαρίστηση - πρέπει να ζήσουν και οι γιατροί.
Μετά, όταν πάω στον φαρμακοποιό, τον ακούω προσεκτικά, και πληρώνω τα φάρμακα χωρίς αντιρήσεις - πρέπει να ζήσουν κι οι φαρμακοποιοί.
Αλλά όταν πάω σπίτι, πετάω τα φάρμακα στα σκουπίδια - πάνω απ'όλα πρέπει να ζήσω κι εγώ !!
Ε, εντάξει, ότι οι γιατροί μας κάνουν πειραματόζωα, είναι γνωστό. Αλλά αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν κι οι νοσοκόμες. Με manuals δεν έρχονται τα νέα φάρμακα και τα νέα μηχανήματα;
Αγαπητέ, κανένας δεν κάνει κανέναν πειραματόζωο.
Όλες οι κλινικές μελέτες γίνονται με τη συγκατάθεση του ασθενούς και περνούν από τον εξονυχιστικό έλεγχο των επιτροπών δεοντολογίας των νοσοκομείων. Οι εξειδικευμένες νοσηλεύτριες είναι φυσικά απαραίτητες για να ολοκληρωθεί κάθε μελέτη, αλλά δεν αντικαθιστούν το ρόλο του κλινικού γιατρού που την διεξάγει.
Το σχόλιό σας για να φάρμακα και τα μηχανήματα ομολογώ πως δεν το κατάλαβα.
Άκρως ενδιαφέρον ποστ. Πρέπει να το εκτυπώσω και να το μοιράσω σε όλους εκείνους που με προέτρεπαν να πάω να κάνω ομοιοπαθητική για ένα πρόβλημα υγείας που είχα. Ευτυχώς που δεν το έκανα. το πρόβλημά μου λύθηκε, αλλά επισκεπτόμενη 4 γιατρούς που ασκούν τη συμβατική ιατρική. Οι πρώτοι 2 έκαναν λάθος διάγνωση και οι επόμενες δύο με βοήθησαν με τον καλύτερο τρόπο, κάνοντάς με καλά, αλλά σώζοντας και την ψυχολογία μου που είχε καταρρακωθεί από τους πόνους. Τις ευγνωμονώ αυτές τις 2 κυρίες γιατρούς, γιατί ενδιαφέρθηκαν πραγματικά για την ασθενή τους και το απέδειξαν εμπράκτως αυτό με την ίασή μου...
@ExBerliner
Είπα ότι είπε να μη παίρνω κορτιζόνη.
Δεν είπα ότι δεν έπαιρνα...
:-)
@Durden_Alie
Εννοώ, ότι αν μπορεί τα νέα φάρμακα και μηχανήματα να τα χρησιμοποιήσει ένας γιατρός, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κι οποιοσδήποτε άλλος –όχι τελείως άσχετος ή καθυστερημένος π.χ. οι νοσοκόμες.
@ nikos dimou
Αυτό που ήθελα να επισημάνω με την αναφορά μου στον Imre Lakatos είναι απλώς ότι η αρχή της διαψευσιμότητας είναι μια θεωρητική αρχή που πολλές φορές δεν τηρείται στην πράξη ούτε από τους φυσικούς επιστήμονες. Μια ενδιαφέρουσα άποψη είναι εκείνη των κοινωνιολόγων και ιστορικών της επιστήμης που επισημαίνουν ότι θα πρέπει να βλέπουμε την επιστήμη ως την εφαρμογή της λογικής στην πράξη (logics in use) και όχι ως ένα σύνολο θεωρητικών αρχών. ‘Έτσι βέβαια το ζήτημα του τι αποτελεί επιστήμη και τι ψευδοεπιστήμη παραμένει ανοιχτό.
Οι μόνες επιστήμες στην σύγχρονη ελλάδα είναι η 8ρησκεία και η αστρολογία. Τα μεγαλύτερα ποσά για την
θεραπευτική και προληπτική αγωγή εκεί δίνονται.
Κάντε τάμα αν είστε ήδη άρρωστος και συμβουλευτείτε τα άστρα για να προλάβετε τις αρρώστιες.
5:41 μμ
Καλησπέρα.
Πολλοί από τους συμπλόγκερ που υπερασπίζονται την ομοιοπαθητική μιλάνε για ιπποκράτηδες, γαληνούς και δε συμμαζεύεται (Παράγραφε, δεν αναφέρομαι σε σένα -- όπως σωστά ειπώθηκε πιο πάνω, η κετογενής δίαιτα δεν έχει καμία σχέση με την ομοιοπαθητική).
Φίλες και φίλοι, η ομοιοπαθητική ΔΕΝ λειτουργεί με βάση αυτές τις αρχές -- όποιος σας τα λέει αυτά, λέει (στην καλύτερη περίπτωση) τη μισή αλήθεια. Η ομοιοπαθητική (το ξαναλέω) λειτουργεί με μεταφυσικούς όρους, και υποτίθεται ότι δρα σε "ενεργειακό επίπεδο". Επομένως, τα πράγματα είναι πολύ απλά: Είτε πιστεύεις στη μεταφυσική, οπότε δέχεσαι ότι η ομοιοπαθητική λειτουργεί, είτε δεν πιστεύεις, οπότε δεν το δέχεσαι.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν εμπλέκεται κανενός είδους "επιστήμη" στο θέμα.
synas : Εννοώ, ότι αν μπορεί τα νέα φάρμακα και μηχανήματα να τα χρησιμοποιήσει ένας γιατρός, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κι οποιοσδήποτε άλλος –όχι τελείως άσχετος ή καθυστερημένος π.χ. οι νοσοκόμες.
Τα νέα φάρμακα και τα νέα μηχανήματα, αγαπητέ, δεν είναι παιχνίδια ή οικιακές συσκευές που η χρήση τους μπορεί να γίνει με τη μέθοδο του "read the manual". Χρειάζεται ένα τεράστιο υπόβαθρο γνώσεων ώστε και να χρησιμοποιηθούν σωστά αλλά και η αποτελεσματικότητά τους να ελέγχεται από αυτούς που τα χρησιμοποιούν. Φοβάμαι ότι απλοποιείτε πάρα πολύ τα πράγματα...Και αυτό δεν τιμά ούτε τους γιατρούς, των οποίων ο ρόλος είναι συγκεκριμένος, αλλά ούτε και τις νοσηλεύτριες, που επίσης η δουλειά τους είναι συγκεκριμένη και πολύτιμη.
Θεραπεύεται μόνο ό,τι χειρουργείται (πονάει χέρι, κόψει χέρι) κι ό,τι μασάει στα υπάρχοντα φάρμακα. Τίποτε άλλο.
Μερικές χιλιάδες παθήσεις δηλαδή, για τις οποίες η μόνη (και αμφίβολου αποτελέσματος) θεραπεία πριν 100 χρόνια ήταν η προσευχή.
Αρχίζω ν' αμφιβάλλω για το πόσα γνωρίζει ο ΝΔ σχετικά με την ομοιοπαθητική - ή για το πόσα γνωρίζω εγώ. Πάμε λοιπόν:
Nikos Dimou said...
Tο πρόβλημα με την ομοιοπαθητική είναι ότι δεν συγκρούεται μόνο με την κλασική ιατρική - αλλά με ΟΛΕΣ τις άλλες επιστήμες.
Και με τα μαθηματικά; Και με τη φυσική; Και με την αστρονομία; Και με την οικονομία (όχι των φαρμακοβιομηχανιών); Η αντίληψη που έχω είναι ότι η ομοιοπαθητική δεν συγκρούεται καν με την κλασική ιατρική αλλά τη συμπληρώνει.
Η χημεία και η φυσική δεν αναγνωρίζουν αυτή την απειροελάχιστη (ή ανύπαρκτη) διαλυμένη "ενέργεια".
Για ποια ενέργεια μιλάμε; Μήπως πρόκειται απλά για σχήμα λόγου;
Οι διαγνώσεις των ομοιοπαθητικών στηρίζονται σε παράγοντες που δεν επιβεβαιώνονται από εργαστηριακές αναλύσεις.
Οι εργαστηριακές αναλύσεις της κλασικής ιατρικής δεν λένε τίποτα από μόνες τους. Το τι λένε είναι απλά η ερμηνεία του γιατρού, κλασσικού ή ομοιοπαθητικού.
Από όπου και να την δεις είναι ένα απίθανο μύθευμα.
Κάποιοι έλεγαν το ίδιο και για το ελικοβακτηρίδιο. Κρατήστε, λοιπόν, μια πισινή.
Το μόνο που έχει ενδιαφέρον είναι το πώς και γιατί κινητοποιεί τόσους ανθρώπους.
Το απάντησε ένας λύκος της στέππας.
Ξανατονίζω ότι είμαι άκρως επιφυλακτικός προς την ομοιοπαθητική. Αλλά είμαι εξ ίσου επιφυλακτικός προς τα πραγματικά κίνητρα των πολεμίων της.
"Η χημεία και η φυσική δεν αναγνωρίζουν αυτή την απειροελάχιστη (ή ανύπαρκτη) διαλυμένη "ενέργεια".
(Νίκος Δήμου)
"Είναι αλήθεια πως τα ανθρώπινα μάτια έχουν συχνά την ψευδαίσθηση ότι ο ουρανός είναι από μόνος του φωτεινός. και όχι ότι η φωτεινότητα της Γης και των υλικών σωμάτων μοιάζει μια εγγενής ιδιότητα τους, που παροδικά μόνον χάνεται στο σκοτάδι. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το φως ταξιδεύει σε ένα σκοτεινό Σύμπαν για να καταλήξει στην Γη και να φωτίσει τον ουρανό της. Είναι αξιωσημείωτο ότι το σύνολο σχεδόν των πληροφοριών που αφορούν τους αναρίθμητους γαλαξίες και τα αστέρια φθάνουν σε μας υπό μορφήν φωτός. «Χάρη στο φως», υπογραμμίζει ο Νίκος Δήμου, «μείναμε δεμένοι με το σύμπαν. Δεν χωριστήκαμε. Δεν αποξενωθήκαμε. Δεν αλλοτριωθήκαμε»
(Γιώργος Γραμματικάκης)
cyrusgeo said...
" Είτε πιστεύεις στη μεταφυσική, οπότε δέχεσαι ότι η ομοιοπαθητική λειτουργεί, είτε δεν πιστεύεις, οπότε δεν το δέχεσαι."
Ο αγνωστικισμός επιτρέπεται? Ή η επιστημονικότητα λειτουργεί δίκη θρησκείας??
Πιστεύω εις ένα modus ponens Πατέρα Παντοκράτορα κριτήν των Πάντων, ορατών τε πάντων και αοράτων.
Και εις μιαν Αγίαν και Καθολικήν και Απερέγκλιτην Αναγωγήν.
Και εις την Αφαίρεσην, την Άγιαν, την Κοσμοποιούσα...
και πάει λέγοντας....
Ερωτώ: Οι αρχιερείς της αριστοτελικής επιστημονικότητας επιτρέπουν την ύπαρξη αγνωστικιστών???
Δεν έχω καμία απολύτως γνώμη για την ομοιοπαθητική, δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα, εκτός από κάποια σύντομα άρθρα που έχω διαβάσει. Όμως, από πότε η ενέργεια είναι μεταφυσικό θέμα (οπως αφήνει να εννοηθεί ο cyrusgeo)?
Ο εγκέφαλος μας με ηλεκτρική ενέργεια μεταδίδει πληροφορίες, για να αναφέρω ένα παράδειγμα.
Υστερόγραφο:
Πριν 10 χρόνια ένας ξάδερφος μου ανακάλυψε οτι είναι φορέας του AIDS, και άρχισε ομοιοπαθητική αγωγή.
Και στον ομοιοπαθητικό δεν πήγαινε ματζούνια και λιβάνια, αλλά ιατρικές εξετάσεις βάσιε των οποίων προσαρμοζόταν κάθε φορά αθτή η αγωγή.
Δεν ξέρω λεπτομέρειες, πάντως είναι ζωντανος ακόμη.
@heinz: και ποια θα ήταν, εν προκειμένω, η "αγνωστικιστική" θέση;
@Durden_Alie
Υπερβάλλω λίγο, επειδή δε χωνεύω τους γιατρούς. Στο τέλος όμως θα με πάρετε για νοσηλεύτρια… Αλλά, πλάκα-πλάκα, αυτές κάνουν τα περισσότερα. Οι γιατροί περνάνε μόνο και σε ρωτάνε «Πώς είστε σήμερα;»
@dimitrizzzz: Μιλάμε για την μη-μετρήσιμη "ενέργεια" της ορολογίας του new age. Ας μη συγχέουμε τις έννοιες.
Επομένως, τα πράγματα είναι πολύ απλά: Είτε πιστεύεις στη μεταφυσική, οπότε δέχεσαι ότι η ομοιοπαθητική λειτουργεί, είτε δεν πιστεύεις, οπότε δεν το δέχεσαι.
Το σημαντικό βέβαια είναι ότι τα μικρόβια και τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν αρκετή νοημοσύνη για να πιστέψουν στις μεταφυσικές ανοησίες της ομοιοπαθητικής.
Η νοημοσύνη είναι προϋπόθεση της ηλιθιότητας.
synas : Υπερβάλλω λίγο, επειδή δε χωνεύω τους γιατρούς. Στο τέλος όμως θα με πάρετε για νοσηλεύτρια… Αλλά, πλάκα-πλάκα, αυτές κάνουν τα περισσότερα. Οι γιατροί περνάνε μόνο και σε ρωτάνε «Πώς είστε σήμερα;»
Τότε πάω πάσο :-)
Απλά θα επιμείνω, για να μην αιωρούνται πράγματα, ότι είναι επίσης υπεραπλούστευση η λογική του "οι νοσηλεύτριες τα κάνουν όλα". Άλλος ο ρόλος των νοσηλευτριών, άλλος των γιατρών! Και κάτι ακόμα : Μην υποτιμάτε καθόλου τη σημασία του "πως είστε σήμερα;" κατά την ώρα της επίσκεψης (γιατί σ' αυτό αναφέρεστε προφανώς). Είναι το Α και το Ω.
@cyrusgeo
ΔΕΝ ΞΕΡΩ!!!
Αυτό που ΞΕΡΩ είναι ότι θεραπεύτηκα. Και δεν πίστευα ότι θα γίνει κάτι, το θεωρούσα εντελώς απίθανο.
Αλλά όχι αδύνατο...
Οκ, μπορείς να μου μετρήσεις το Εγώ, ο Υπερεγώ και την κατάθλιψη?
Θέλω να πω, η ομοιοπαθητική δεν είναι ευρύτερα αποδεκτή-κατοχυρωμένη επιστήμη, ίσως τελικά να μην είναι καν επιστήμη, αλλά ας μην την χαρακτηρίζουμε μεταφυσική ασχολία τόσο βιαστικά.
Και δεν την υπερασπίζομαι, απλά δεν βλέπω τίποτα το μεταφυσικό στην δράση ή την μη δράση της.
heinz said...
"Ερωτώ: Οι αρχιερείς της αριστοτελικής επιστημονικότητας επιτρέπουν την ύπαρξη αγνωστικιστών???"
Βεβαίως! Μόνο που ο αγνωστικιστής δεν δύναται να ισχυσριστεί τίποτα. Στο λεξιλόγιό του έχει μόνο δύο λέξεις: δεν ξέρω.
"φυτοθεραπεία" λοιπόν, ευχαριστώ για τη λέξη.
Δεν ξέρω για την ομοιοπαθητική και δεν το εχω ψαξει, αλλά μη μου πείτε οτι τα βότανα κλπ δε δουλεύουν ποτέ και οτι είναι πάντα προτιμότερη η συνεχής λήψη αντιβίωσης και αλλων κλασσικών φαρμάκων(θεωρώντας βέβαια οτι ο γιατρός ξερει τι του γίνεται)?
Οταν διάβαζα το ποστ του ΝΔ σκευτόμουν "Να ένα ποστ που θα υπάρχει σχεδον πλήρης ταύτηση αποψεων" Και το σκευτόμουν υπέρ της ιατρικής. Μένω έκπληκτος που δεν είναι έτσι.
Πολύ καλή η τοποθέτηση του ισ!
@cyrusgeo Φίλε cyrusgeo πόσα joule "new age" ενέργειας μεταφέρω μέσα μου; Πόσα watt μπορώ να αποδώσω; Φτάνουν για να ηλεκτροδοτήσω το σπίτι που μένω γιατί η ρουφιάνα η ΔΕΗ θα με κλείσει φυλακή; ;-)
@heinz: Άρα, δεν μπορείς να ξέρεις αν όντως σε θεράπευσε η ομοιοπαθητική... Εμένα, πάντως, στις 4 από τις 6 φορές που πήγα τα τελευταία 14 χρόνια, (παλιά την πίστευα, βλέπεις) δεν είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και τις 2 φορές που "είδα αποτέλεσμα", ανακάλυψα εκ των υστέρων ότι αυτό οφειλόταν σε άλλους, άσχετους, παράγοντες.
@dimitrizzzz: Δεν είναι βιαστικός ο ψαρακτηρισμός ¨μεταφυσική", και είναι απόλυτα ακριβής. Ψάξ' το λίγο... Πώς νομίζεις ότι "λειτουργούν" τα ομοιοπαθητικά χάπια; Όχι το πρώτο -- αυτό έχει κάποια δραστική ουσία μέσα. Τα υπόλοιπα, που δεν έχουν τίποτε. Υποτίθεται πως το νερό, (ή η σκόνη), όπου διαλύεται η δραστική ουσία, κρατάει στη μνήμη του (!!!) την επαφή με αυτήν και διατηρεί τις ιδιότητές της, ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν πλέον ίχνη της στο μίγμα. Και αυτές τις ιδιότητες τις μεταφέρει "ενεργειακά" στον ασθενή. Αν αυτό σου φαίνεται μη-μεταφυσικό, τι να πω...
Ο "ψαρακτηρισμός" είναι πολύ ωραία λέξη, αλλά παρακαλώ να διαβαστεί ως "χαρακτηρισμός".
Βιάζομαι, πρέπει να φύγω.
Κάτι ακόμα όμως.
Το φωτοστέφανο που πάντα απεικονίζεται στις αγιογραφίες δεν είναι προνόμιο των αγίων μόνο.
Το έχουμε όλοι μας, η φωτογράφιση κίρλιαν το αποδυκνείει. Είναι η λεγόμενη αύρα.
Κάθε ασθένεια προκαλεί χρωματικές αλλοιώσεις σε αυτή την αύρα και νομίζω πως όταν μιλάμε για ενέργεια, αυτή την αύρα εννοούμε.
Αν δώσετε aura and diseases θα βρείτε πολλά στο νετ. Βρήκα έως και το πως η κάθε ασθένεια την επηρρεάζει.
Ισως το κλειδί να βρίσκεται εκεί ακριβώς. Η ασθένεια διαταράσσει την αύρα ή το αντίθετο οπότε και εκεί ακριβώς να λειτουργεί η ομοιοπαθητική και ίσως και ο βελονισμός? Στο να επαναφέρουμε την αύρα στο φυσιολογικό δηλαδή και από εκεί και πέρα ο οργανισμός αναλαμβάνει τα υπόλοιπα..
Δεν είναι κάτι που το γνωρίζω, απλώς θέσεις βάζω προς συζήτηση.
Apneistas said...
I urge you to read:
- The philosophy of Homeopathy by James Tyler Kent or
- The Science of homeopathy by George Vithoulkas
You will revaluate your entire existance not just your views on the matter;-)
Filika,
Hristos Grigoropoulos
Έχω διαβάσει τον Βυθούλκα - με τον οποίο είχαμε συγκρουστεί και παλιά.
Αυτό που γράφετε: ότι διαβάζοντας τα βιβλία δεν θα αλλάξω απλώς γνώμη αλλά θα αναβαθμίσω την ύπαρξή μου, αποδεικνύει πως δεν πρόκειται περί εναλλακτικής ιατρικής αλλά περί θρησκείας...
@somebody: Ας περιοριστούμε στην ομοιοπαθητική, γιατί αν η συζήτηση ανοίξει και σε άλλες αγυρτείες θα μιλάμε για μήνες...
@apneistas said...
"...The subject is far too complex to be analyzed in a blog. I urge you to read... You will revaluate your entire existance not just your views on the matter;-)"
Καλησπέρα Χρήστο.
Keep walking!!!
(-X
@cyrusgeo
για ομοιοπαθητική μιλάω και το πως μπορεί να λειτουργεί, επειδή και εγώ είμαι δύσπιστος. Εάν δεν ήταν κατανοητό sorry αλλά δεν φταίω εγώ.
@somebody: ΟΚ. Το λέω γιατί αναφέρθηκες στην αύρα και στη φωτογραφία Κίρλιαν. Ας το αφήσουμε, για τώρα.
Αφροδίτη! Όλους τους ξέρεις!…
Νίκο Δήμου, εγώ κάνω ομοιοπαθητική εδώ και 5 χρόνια.
Το πρώτο πράγμα που θεράπευσε ήταν η τάση που είχα για σπαστική κολίτιδα. Μία φορά μάλιστα είχα και επεισόδιο κολικού του εντέρου, όπου μεταφέρθηκα σε φορείο στον Ευαγγελισμό και επί 1 εβδομάδα μετά έπαιρνα ηρεμιστικά χάπια (Lexotanil) σε συνδυασμό με Doralin και λοιπά σκευάσματα, προκειμένου να συνέλθω. Μετά την ομοιοπαθητική, δεν είχα ξανά παρόμοιο περιστατικό. Μετά τη χορήγηση της πρώτης κάψουλας, είχα πολύ έντονα συμπτώματα για περίπου 1 εβδομάδα, όπου υπέφερα από εντονότατους πόνους, και μετά ... τίποτε ξανά. Αν ήταν placebo η θεραπεία, τότε πως εξηγεί ένας γιατρός τα εντονότατα συμπτώματα επί 1 εβδομάδα; Mου ακούγεται ιδιαιτέρως αντιφατικό αυτό.
Αυτό που προσπαθώ να θεραπεύσω τώρα είναι το αλλεργικό άσθμα. Το οποίο άσθμα είχε πρωτοεκδηλωθεί όταν ήμουν περίπου 18 χρονών. Μετά, για αρκετά χρόνια υποχώρησε εντελώς και το μόνο σύμπτωμα που είχα ήταν μια ελαφριά μορφή δύσπνοιας κατά τη διάρκεια της άνοιξης και ενίοτε όταν υπέφερα από έντονο ψυχολογικό στρες. Επανήλθε όταν άρχισα την ομοιοπαθητική. Οχι αμέσως. Πριν από 2 περίπου χρόνια η ομοιοπαθητικός μου, την οποία παρεμπιπτόντως δεν πληρώνω, γιατί είναι πρώην σύζυγος του θείου μου, άρα δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη περίπτωση κανένα οικονομικό όφελος στη μέση, αφού είχε καταγράψει αναλυτικά το ιστορικό μου (ασθένειες, τάση που είχα προς συγκεκριμένες ασθένειες από μικρή και ούτω καθεξής) μου είπε ότι θα έπρεπε να προκαλέσουμε το άσθμα, να βγει στην επιφάνεια, προκειμένου να το θεραπεύσουμε, για να μην βρεθώ αντιμέτωπη με τις δυσάρεστες συνέπειές του σε μεγαλύτερη ηλικία, οπότε θα είναι και πιο επώδυνο αλλά και πιο επικίνδυνο. Με τη συγκατάθεσή μου πήρα μια κάψουλα, με την προειδοποίηση της γιατρού μου ότι τα όποια συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονταν και αρκετούς μήνες μετά τη λήψη της ουσίας.
Ετσι κι έγινε. Εγώ, όταν εκδηλώθηκε ξανά το άσθμα, και όχι τους μήνες της άνοιξης, αλλά μήνα Αύγουστο, είχα σχεδόν ξεχάσει ότι είχαμε μπει σε αυτή τη διαδικασία επί τούτου. Εκτοτε δοκιμάζω ουσίες, προσπαθώντας να καταλήξουμε σε αυτή που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ακόμη δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος, αλλά ευτυχώς τον τελευταίο 1 μήνα βλέπω επιτέλους σημαντική πρόοδο. Το aerolin, αν και διανύουμε τον κολασμένο για τους αλλεργικούς μήνα Μάιο, το χρησιμοποιώ πολύ αραιά! Επιτέλους μια νίκη.
Η γιατρός μου μου έχει ζητήσει να παρακολουθώ στενά το πως εξελίσσεται η κατάσταση και να την ενημερώνω.
Σημειωτέον: Δεν έχω πάρει άλλη κάψουλα εδώ και 1 μήνα, μόνο αυτή, την πρώτη.
Ερώτηση: Μετά από τόσο aerolin και τόσα ζιρτέκ, ας μου πει ένας γιατρός αν είναι placebo η θεραπεία. Aυτό που με ενθαρρύνει είναι πως κάθε μέρα που περνάει βλέπω σημαντική βελτίωση. Δεν πιστεύω ότι αυτό το προκαλεί η δυνατή θέλησή μου. Και αν και γενικά είμαι οπαδός του Ορθού Λόγου, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως κλείνω τα αυτιά και τα μάτια μου σε κάτι που, υπογραμμίζω, με τις γνώσεις και τα εποπτικά μέσα που διαθέτει η Επιστήμη - η αναγνωρισμένη, έστω ως τέτοια - αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να θεμελιώσει ως ισχύον, ως "αληθινό".
Η ομοιοπαθητική βρίσκεται στα σπάργανα. Είναι αλήθεια πως και ένας ομοιοπαθητικός γιατρός μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τα έσοδά του από αυτήν, ιδίως σε θεραπείες μακροχρόνιες, όπου και πάλι όμως το κόστος των ομοιοπαθητικών φαρμάκων είναι αρκετά χαμηλότερο από αυτό των κλασικών φαρμάκων. Επίσης, ελλείψει νομοθετικού πλαισίου, η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα σε σχέση με την Ομοιοπαθητική, παραπέμπει άνετα σε κομπογιαννιτισμό, ενθαρρύνοντας από τη μία τους μη σοβαρούς θεραπευτές, αλεξιπτωτιστές του χώρου, να εκμεταλλεύονται μια νέα τάση που υπάρχει προς το σύνολο των ολιστικών θεραπειών (όχι μόνο της ομοιοπαθητικής), με καθαρό και μόνο κίνητρο το εύκολο κέρδος, και από την άλλη να ευνοεί την καχυποψία ή το σκεπτικισμό των κλασικών ιατρών.
Να πω εδώ μερικά πράγματα:
1. Οταν ένας άνθρωπος πάσχει από μια ασθένεια, όποιου τύπου, κύριο μέλημά του πρέπει να έχει τη θεραπεία του. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης είναι ιερό, υπάρχει στον άνθρωπο από τότε που ζούσε ακόμη σε σπηλιές και οφείλει να είναι σεβαστό. Αν εγώ θεράπευσα το πρόβλημα που είχα με το έντερό μου με την ομοιοπαθητική, θα ήταν τουλάχιστον χαζό εκ μέρους μου να υποστηρίξω ότι δεν έχει βάση. Από τη στιγμή που μου προσέφερε τη λύση η ομοιοπαθητική, πείστηκα πως πρέπει να της δώσω μια ευκαιρία. Δεν έχω να χάσω απολύτως τίποτε! Δεν είμαι φιλόσοφος της Επιστήμης, αυτό που με ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η θεραπεία μου. Οταν υπέφερα από πόνους, η κλασική ιατρική μου έλεγε απλώς: "μην αγχώνεσαι, πρόσεχε τι τρως, πάρε και αυτά τα χάπια". Καταπολεμούσε όμως έτσι μόνο το σύμπτωμα και όχι το αίτιο. Και, αλήθεια, πόσο επιστημονικό είναι να λες σε έναν ασθενή ότι η λύση είναι να μην αγχώνεται; Σοβαρά; Aν είχαμε βρει τη λύση οι άνθρωποι, σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα του σύγχρονου, κυρίως, τρόπου ζωής, τότε ίσως να είχαμε και πολύ μικρότερα ποσοστά θανάτων από καρκίνο ή από εμφράγματα. Λέω, ίσως.
Άρα η αναγωγική διαδικασία δεν είναι θρησκεία????
Είμαι άνθρωπος που με εξοργίζουν οι πασης φύσεως μεταφυσικές αναζητήσεις, όταν γίνονται για λόγους υγείας ή για οργάνωση της ζωής μας, όπως είναι η θρησκεία και η αστρολογία.
Ίσως έχετε δίκιο για την ομοιοπαθητική ίσως και όχι, δεν έχω αρκετές πληροφορίες και ακόμη κι αν είχα, νομίζω οτι το αποτέλεσμα θα ήταν μια ατέλειωτη ανταλλαγή επιχειρημάτων, υποστηρίζοντας την μία ή την άλλη άποψη.
Όποτε συναντώ μία τέτοια "διαμάχη" μου 'ρχεται στο μυαλό η λερναία ύδρα .
Αν δεν σκοτώσεις το ίδιο το θηρίο, τις προλήψεις, την δεισιδαιμόνια, θα περάσεις όλη σου την ζωή κόβωντας κεφάλια που ξαναφυτρώνουν.
2. Κανένας ομοιοπαθητικός γιατρός δεν πρόκειται να απαγορεύσει στον ασθενή του να πάρει κλασικά φάρμακα, σε περίπτωση που κινδυνεύει άμεσα η υγεία του. Αν σας συμβεί αυτό, τρέξτε μακρυά, σημαίνει πως έχετε πέσει σε απατεώνα.
Εάν όμως μπορέσω να θεραπεύσω μια οξεία ασθματική βρογχίτιδα παίρνοντας συνολικά 2 κάψουλες, και ένα σιρόπι από δραστικά βότανα της φύσης, προτιμώ αυτή τη θεραπεία από το να πάρω θεοφυλλίνη. Εχω πάρει πολλή θεοφυλλίνη επί 3-4 ολόκληρα χρόνια, και θυμάμαι πόσο διέλυε τον οργανισμό μου, σε συνδυασμό με διάφορα άλλα αντιβιοτικά και μη, ισχυρότατα όλα τους, προκειμένου να αντιμετωπίσω το πρόβλημα εκείνη τη στιγμή. Το πρόβλημα όμως πάντα επανεμφανιζόταν. Εχω πάρει τόση αντιβίωση από τα παιδικά μου χρόνια, που είπα κάποια στιγμή, νισάφι, γιατί να μην δοκιμάσω και κάτι άλλο; Δεν νομίζω παρεμπιπτόντως πως μια οξεία ασθματική βρογχίτιδα αντιμετωπίζεται μέσα σε 1 μόλις εβδομάδα, παίρνοντας placebo φάρμακα... Αν θα έλεγα κάτι τέτοιο, θα σήμαινε ότι την ίδια στιγμή παραδεχομαι κάτι εντελώς ανορθολογιστικό: Οτι η δύναμη του οργανισμού είναι τέτοια που μπορεί να αντιμετωπίσει έναν ισχυρό ιό, μόνο με τη θέλησή του. Εφόσον το φάρμακο είναι placebo. Αυτό είναι πιο ορθολογιστικό από την αντίληψη οτι η δυναμοποίηση ορισμένων ουσιών που βρίσκονται στη φύση, μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία μιας ασθένειας ψυχογενούς; Και με ποια κριτήρια;
3. Από την άλλη, η συλλήβδην δαιμονοποίηση της "Κλασικής" ιατρικής είναι επικίνδυνη και δείγμα ηλιθιότητας. Οποιος πέφτει σε αυτό το λογικό σφάλμα, είναι άξιος της μοίρας του... Εχω φίλους γιατρούς και φαρμακοποιούς, ο φίλος μου (boyfriend / σύντροφος) είναι φαρμακοποιός που δεν πιστεύει καθόλου στην ομοιοπαθητική, και ανάμεσα σε αυτούς τους φίλους, γιατρούς και φαρμακοποιούς, υπάρχουν και πολλοί που την εξασκούν και την υποστηρίζουν. Προσωπικά, έχω τις κεραίες μου τεντωμένες και προσπαθώ συνεχώς να συλλέγω πληροφορίες για το τι ακριβώς σημαίνει Ομοιοπαθητική. Η γιατρός μου πιστεύει στο συνδυασμό της κλασικής με την ομοιοπαθητική, κυρίως γιατί η ομοιοπαθητική έχει σοβαρά αποτελέσματα κυρίως σε έναν τύπο ασθενειών (συνήθως ψυχογενών), από το άσθμα μέχρι έντονα δερματικά προβλήματα, και πολλά άλλα ακόμη, ωστόσο δεν μπορεί να παρέχει λύσεις σε σοβαρές ασθένειες, όπως είναι λόγου χάριν ένας καρκίνος.
Υπάρχει όμως η αντίληψη ότι εάν η ομοιοπαθητική εφαρμοστεί από καταρτισμένο γιατρό/θεραπευτή σε ένα παιδί, τότε οι πιθανότητες να εμφανιστούν μια σειρά από προβλήματα ψυχογενούς προέλευσης είναι πολύ μικρότερες. Αυτό είναι ένα στοίχημα που ελπίζω να κερδηθεί, ακόμη και αν πολλοί είναι αυτοί που τη χλευάζουν.
Προσωπικά, πιστεύω πως ο σωστός γιατρός πρέπει να είναι ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις, και πριν απορρίψει μια σχολή σκέψης, να είναι απολύτως σίγουρος για τα κίνητρά του.
Σέβομαι έναν γιατρό που σέβεται το επάγγελμά του και δεν θα προχωρούσα σε καμία περίπτωση με ευκολία στο να απαξιώσω την κλασική ιατρική, επειδή δοκιμάζω την ομοιοπαθητική.
Την ίδια στάση έχω ωστόσο απέναντι και σε αυτούς που υιοθετούν αντίστοιχη αντίληψη απέναντι στην ομοιοπαθητική. Εχει αποτελέσματα, αυτό θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει, Νίκο Δήμου, και όχι η επιστημονικότητά της. Γιατί και αυτή μπορεί να αποδειχθεί, με άλλα κριτήρια και με όχημα γνώσεις που μπορεί να μην διαθέτει επί του παρόντος η Επιστήμη, στο μέλλον.
Εχω προσωπική πείρα, και μην μου πεις πως είμαι κι εγώ θύμα της ... Μαγείας. Σε διαβεβαιώνω πως αν δεν είχε κανένα αποτέλεσμα πάνω μου, θα την είχα εγκαταλείψει πάραυτα.
Κι αυτό, γιατί έχω πολύ αναπτυγμένο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
Μπορεί να μην είμαι Γιατρός, ούτε Φιλόσοφος, αλλά διαθέτω κάτι παραπάνω απο κοινή λογική, ώστε να μπορώ να ξέρω με βεβαιότητα, αν αυτό το αποτέλεσμα πάνω μου προκύπτει από ... τον ουρανό.
Αυτά, θα επανέλθω.
Σας χαιρετώ όλους!
Όσον αφορά τον παραλληλισμό της δράσης της ομοιοπαθητικής θεραπείας με εκείνη του Placebo, αναρωτιέμαι το εξής...
Τα πειράματα που έγιναν με Placebo από αποδεκτούς γιατρούς, βάσισαν την επιτυχία τους στην βεβαιότητα των ασθενών ότι παίρνουν κάποιο αληθινό και αποτελεσματικό φάρμακο.
Η θεραπευτική δύναμη της ανθυποβολής (θυμηθείτε οτι οι ασθενείς που έγιναν καλά από ένα ψευδο-φάρμακο δεν είχαν φανταστικές ασθένειες, αλλα πραγματικές), προυποθέτει την απόλυτη εμπιστοσύνη του ασθενή στο φάρμακο που παίρνει.
Πως έγινε αυτό στην ομοιοπαθητική όμως?
Πως οι ασθενείς άντλησαν τόση εμπιστοσύνη από άγνωστα φάρμακα, μίας πειραματικης και αμφισβητούμενης "επιστήμης" όπως αποκαλούν κάποιοι την ομοιοπαθητική (και ίσως δικαίως), ώστε να θεραπευτούν από πραγματικές ασθένειες, αό ένα "αδειο" χαπι?
By the way, την Ομοιοπαθητική και μένα κλασικός Γιατρός μου την πρότεινε.
Μετά προέκυψε η θεία μου και αποφάσισα να μπω στη διαδικασία.
Από τα σχόλια υπέρ της ομοιοπαθητικής μπορεί κανείς να καταλάβει τι ωθεί τους ανθρώπους εκεί.
Καταρχήν όλες οι νόσοι που αναφέρθηκαν στα σχόλια θεραπευθέντων είναι ψυχοσωματικές. Άσθμα, σπαστική κολίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ατοπική δερματίτιδα κλπ
Δεύτερον όλοι δίνουν μεγάλη σημασία στην ανθρώπινη επαφή με το γιατρό, στην κουβεντούλα κλπ , στην προσέγγιση του ασθενούς σαν να είναι κάποιο πολύ ξεχωριστό πρόσωπο κλπ.
Τρίτο στοιχείο που διαφαίνεται στα σχόλια είναι η ανάγκη για κάποια μυστηριακή θεραπεία, μέσω κάποιας ιδιαίτερης εσωτερικής ενέργειας.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ένα συγκεκριμμένο προφίλ ανθρώπου που έλκεται και «θεραπεύεται» από την ομοιπαθητική.
Αυτά για όσους αναρωτιούνται τι έιναι αυτό που σπρώχνει τους ανθρώπους στην ομοιοπαθητική.
harry reloaded
Διάβασα το βιβλίο πριν 2 χρόνια περίπου με το ζόρι, γιατί όλοι το συζητούσαν. Απόφανση: δεν είναι λογοτεχνία αυτό το πράγμα, είναι σενάριο για Blockbuster. Και για game. Μια χαρά.
Έστω λοιπόν πως τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν είναι τίποτα περισσό από πλασέμπο. Και λοιπόν? Και το πλασέμπο μια χαρά φάρμακο είναι, και μάλιστα αναγνωρισμένο από την ιατρική. Και κάνει πραγματική δουλειά, χωρίς να έχει παρενέργειες. Ξέρετε πόσοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από φαρμακευτικές ουσίες? Και μιλάω για φάρμακα που χορηγήθηκαν κανονικότατα από γιατρό και ήταν απόλυτα εγκεκριμένα. Από τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχει πεθάνει ποτέ κανείς. Η διαφορά στη χορήγηση ενός πλασέμπο από ένα γιατρό ή από έναν ομοιοπαθητικό, είναι ότι ο πρώτος δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη σ’ αυτό που χορηγεί, ενώ ο δεύτερος έχει απόλυτη εμπιστοσύνη που τη μεταφέρει και στον ασθενή.
Υπάρχουν ασθένειες όπου η κλασσική ιατρική δεν έχει πρακτικά να προσφέρει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Ξέρω ανθρώπους που αφού κατανάλωσαν άπειρη κορτιζόνη (για κάποιο αυτοάνοσο αγνώστου αιτιολογίας), κι αφού κόντεψαν να πεθάνουν από την τοξικότητα, κατέφυγαν στην οιμοιοπαθητική. Και τους βλέπω τώρα να είναι μια χαρά, σε πολύ καλύτερη ψυχολογία και υγεία. Ίσως δεν έχουν θεραπευθεί απόλυτα, όμως ελέγχουν την ασθένειά τους πολύ καλύτερα.
Η ομοιοπαθητική δεν είναι αστρολογία. Ίσως δεν είναι επιστήμη με την κλασσική έννοια. Όμως και η σημερινή ιατρική σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι επιστήμη, ή ασκείται με πολύ λάθος τρόπο.
Και φυσικά, όχι ομοιοπαθητική δια πάσαν νόσον. Μόνο εκεί που η κλασσική ιατρική είναι εντελώς ανίσχυρη.
Αυτό το "ο" στην ομοι(ο)παθητική το έχω φάει σχεδόν σε όλα μου τα σχόλια ... τι να πω...
@stathis
αγαπητέ φίλε, μάλλον δεν κατάλαβες κάτι, ίσως γιατί είσαι προκατειλημμένος
Δεν είναι το chit-chat η ανάγκη, η ανάγκη είναι να υπάρξει ένα αποτέλεσμα.
Προσωπικά το έγραψα ξεκάθαρα: Αν δεν υπήρχε αποτέλεσμα, θα την εγκατέλειπα πάραυτα.
Συζήτηση κάνω με τους φίλους μου και με σας εδώ μέσα. Οταν πηγαίνω στη γιατρό μου, αυτό που προσδοκώ είναι το αποτέλεσμα.
Τι ακριβώς δεν σου είναι κατανοητό;
Durden_Alie said (5:47μμ):
"Τα νέα φάρμακα και τα νέα μηχανήματα, αγαπητέ, δεν είναι παιχνίδια ή οικιακές συσκευές που η χρήση τους μπορεί να γίνει με τη μέθοδο του "read the manual".
Θα σε στεναχωρήσω αγαπητέ, αλλά έτυχε να φτιάξω κάποια προγράμματα σε PC που συνδεόταν με ιατρικά μηχανήματα. Μια και είμαι ...ζιζάνιο και θέλω να μαθαίνω νέα πράγματα, αποφάσισα να "παίξω" και λίγο και διαπίστωσα σύντομα πως ο χειρισμός τους (τουλάχιστον ορισμένων από αυτά) είναι ιδιαίτερα απλός και συχνά δε χρειάζεται καν το manual! Και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων δεν είναι πάντα τόσο δύσκολη όσο φαίνεται ;)
Φρονώ μάλιστα ότι αρκετά από αυτά τα πανάκριβα και εξωτικά high-tech μηχανήματα, σε μερικά χρόνια θα είναι διαθέσιμα σε ΠΟΛΥ μικρότερες διαστάσεις στον καθένα μας και μάλιστα σε λογικές τιμές (ειδικά τώρα που ολοένα και περισσότερα λειτουργούν "ψηφιακά" - για τους περισσότερους γιατρούς η λέξη έχει μια απίστευτα "βαρύγδουπη" και "μυστικιστική" διάσταση, όπως ακούσαμε πρόσφατα και από την TV).
Δυστυχώς, υπάρχει ένα κύκλωμα, που με πρόφαση το υπέρτατο αγαθό της υγείας και της ζωής, χρεώνει υπέρογκα ποσά για εξοπλισμό, λογισμικό και υπηρεσίες (εκπαίδευσης, συντήρησης κλπ). Ας όψεται ο τεχνολογικός αναλφαβητισμός των περισσότερων γιατρών μας και ειδικά των διοικητών και διαχειριστών μεγάλων νοσοκομειακών και άλλων ιατρικών μονάδων :(
Μετά τους ιερείς και τους ...κομπιουτεράδες, οι γιατροί είναι το επόμενο "ιερατείο" που πρέπει να απομυθοποιηθεί!
Όπως φυσικά καταλαβαίνετε, ΔΕΝ παίρνω θέση απέναντι στην ομοιοπαθητική, μια και δεν τη γνωρίζω σε βάθος. Από τα λίγα που έχω διαβάσει πάντως, είμαι όχι απλά επιφυλακτικός, αλλά μάλλον αρνητικός, τουλάχιστον για το "θεωρητικό υπόβαθρό" της (συμφωνώ με Cyrusgeo). Όσο για την "αποτελεσματικότητά" της, δεν έχω στοιχεία για να κρίνω. Στην υγεία και τη ζωή πάντως, δυστυχώς ή ευτυχώς, το αποτέλεσμα είναι εκείνο που μετράει και όχι η "επιστημονικότητα" της μεθόδου ("Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα...").
Προσωπικά, δίνω ιδιαίτερο βάρος στη λογική εξήγηση, τη συνέπεια και την "επιστημονικότητα" και ποτέ μου δεν κατέφυγα σε "εναλλακτικές" θεραπείες. Όμως συχνά, με απλή αλλαγή κάποιων συνηθειών μου ή με εντελώς φυσικά μέσα, επήλθαν θεαματικά αποτελέσματα! Πάντως είμαι ιδιαίτερα υπάκουος στις εντολές των γιατρών - μέχρι και με τον τροχό και το χειρουργείο διασκεδάζω ;)
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κλασική ιατρική, πρέπει να γίνει κάπως πιο ...μοντέρνα, διαφορετικά θα χάσει όχι μόνο το τρένο των εξελίξεων, αλλά τα αβγά και τα πασχάλια! Το μέλλον της ιατρικής είναι μάλλον οι γονιδιακές θεραπείες και τα nanobots. Ο "κλασικός" τρόπος αντιμετώπισης είναι σα να αδειάζεις ένα τσουβάλι άμμο στο πάτωμα, προκειμένου ένας κόκκος να πετύχει ένα μυρμήγκι.
Από το σημείο αυτό μέχρι να μιλάμε για ενέργειες, μνήμες του νερού, αύρες και ...φωτοστέφανα, η απόσταση είναι χαώδης :))
Όσο για τον τίτλο του post (Επιστήμη ή Μαγεία), από μικρό παιδί με συνέπαιρνε η ...Μαγεία της Επιστήμης!
Φαΐ-νερό για να ζήσεις,
κίνηση να μη σαπίσεις,
ύπνος να μην τα «παίξεις»,
σεξ, διασκέδαση, παιχνίδια, τέχνες
για να γουστάρεις …
Κι από γιατρούς & δικηγόρους, όσο μπορείς μακρύτερα!
mickey : Φίλε μου, λέω ΝΑΙ στην απομυθοποίηση και συμφωνώ απόλυτα ότι και κυκλώματα υπάρχουν εντός του χώρου της υγείας και όχι και τόσο καλές προθέσεις πάντοτε.
Η απομυθοποίηση όμως δεν θα πρέπει να σημαίνει ούτε ισοπέδωση ούτε απαξίωση. Για να αναφερθώ και στο θέμα μας λοιπόν, γιατρό δεν σε κάνει ούτε η συνταγογράφηση ούτε η γνώση του χειρισμού high tech μηχανημάτων, ο οποίος άλλωστε γίνεται πλέον ως επί το πλείστον από μη-γιατρούς. Η ιατρική είναι επιστήμη και όπως σε κάθε επιστήμη, χρειάζεται γνώση των βασικών της αρχών και σίγουρα όχι "μπακαλίστικους ακροβατισμούς" πέρα από κάθε λογική και επιστημονική τεκμηρίωση.
Synas said (3:21μμ):
Και όλες αυτές οι ορολογίες, που χρησιμοποιούν για τα πιο απλά πράγματα… Δεν το κάνουν για εντυπωσιασμό, δεν ξέρουν, πώς αλλιώς να τα πουν. Απ’ έξω τα έχουνε μάθει.
Ακριβώς ΑΥΤΟ είναι το πρόβλημα. Διαπίστωσα εκ των υστέρων και έπειτα από δικές μου μελέτες ότι αρκετοί γιατροί που πήγα, απλά ΑΝΑΜΑΣΟΥΝ πράγματα, από ορολογίες μέχρι θεραπείες. Δεν ενημερώνονται για τις εξελίξεις, δεν κριτικάρουν τη γνώση που έχουν, δεν εξαντλούνται σε εξατομικευμένη αντιμετώπιση ("ο επόμενος παρακαλώ").
Άλλωστε είναι γνωστές οι παθογένειες της εκπαίδευσής μας σε όλες τις βαθμίδες (και στην ανώτατη φυσικά) και οι φοιτητές της Ιατρικής δε θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Παπαγαλία, παπαγαλία, βιβλία και κόντρα βιβλία, λίγη πρακτική για ξεκάρφωμα και μετά συγκεκριμένη και προκαθορισμένη πορεία με εξειδικεύσεις, αγροτικά κλπ. Πού να βρει διέξοδο ο ψαγμένος και ανήσυχος γιατρός με υψηλές και ευγενείς φιλοδοξίες (τα είπες καλύτερα στις 1:41μμ).
Μιλάς για πρόβλημα κατανόησης blade runner. Μάλλον δεν κατάλαβες τι είπα. Μίλησα για το αποτέλεσμα, και για το μηχανισμό που το παράγει. Ο μηχανισμός περιλαμβάνει και την κουβέντα σαν εργαλείο ώστε να νιώσει σημαντικός ο ασθενής. Αφού όπως έλεγες ο σύντροφός σου είναι φαρμ/ποιός, ρώτα τον αν πήγε στα σεμινάρια της Ελληνικής ομοιοπαθητικής Εταιρείας, και τι συμπέρασμα έβγαλε... Δεν το λέω υπό μορφήν προσωπικής επίθεσης , απλά σε προηγούμενο σχόλιό μου αναφέρθηκα σ αυτό.
Να πω λοιπόν πιο είναι το είναι το καίριο σημείο των σεμιναρίων για τους φαρμ/οιούς: Αφού πληρώσουν ένα ποσό γύρω στα 300 ευρώ για τη συμμετοχή , αυτό που κυρίως αποκομίζουν είναι να περιληφθεί το φαρμακείο τους σε κατάλογο «ομοιοπαθητικών» φαρμακείων που οι ομοιοπαθητικοί γιατροί θα στείλουν τους ασθενείς (κατά παράβαση της φαρμακευτικής και ιατρικής δεοντολογίας από όσους το κάνουν)
Φίλε mickey, κάτι μάλλον άσχετο με το θέμα, με αφορμή το τελευταίο σου σχόλιο:
Η θεωρία ότι η αύρα ενός ανθρώπου είναι διαφορετική όταν είναι άρρωστος, δεν μου φαίνεται και τόσο ... μεταφυσική.
Είμαι οπαδός της παρατήρησης, σε όλα τα πεδία. Εχω παρατηρήσει λοιπόν ότι όταν είμαι σε έναν χώρο, όπου υπάρχει ένας κακόβουλος άνθρωπος και με κοιτάζει έντονα, μετά από λίγο το στομάχι μου συνήθως δένεται κόμπος και έχω έντονη τάση για εμετό. Στην αρχή αυτό με τρόμαζε, τώρα πια το έχω αποδεχθεί ως μια εξαιρετική ευαισθησία που έχω σε αυτό που προσλαμβάνω ως ερέθισμα από το περιβάλλον μου. Τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στο σώμα, πως εξηγούνται αυτή η ναυτία, ο πονοκέφαλος και η έντονη αδιαθεσία;
Δεν γνωρίζω αυτά τα θέματα καλά, και δεν έχω άποψη, αλλά όπως και με τα πάντα, δεν μου αρέσει να απορρίπτω μια θεωρία, επειδή κάποιοι επιτήδειοι την έχουν υιοθετήσει, προκειμένου να στηρίξουν πάνω της ολόκληρες θεωρίες, συνήθως αβάσιμες.
Αλλά, να, κάποια πράγματα δεν εξηγούνται δια της λογικής.
Και δεν μπορώ παρά να θέσω το ερώτημα στον εαυτό μου: Τι τα προκαλεί;
Αυτό είχα πει και στο Νίκο Δήμου ένα άλλο βράδυ, που είχε γράψει σχετικά με μια μάλλον μεταφυσική εμπειρία που είχε και που τον είχε ταλανίσει. Δεν εξηγούνται όλα δια της λογικής, γιατί ο άνθρωπος θεωρείται ότι δεν αξιοποιεί το σύνολο της δύναμης της αντίληψής του.
Κι αν όλα αυτά που δεν εξηγούνται, ανήκουν σε αυτό το πεδίο, που ακόμη δεν αντιλαμβανόμαστε, ανεξαρτήτως της εξέλιξης της Επιστήμης στις μέρες μας;
Durden_Alie (7:43μμ):
Συμφωνώ βεβαίως και όχι μόνο δεν απαξιώνω την Ιατρική, αλλά τη θεωρώ ως ότι καλύτερο διαθέτουμε για την αντιμετώπιση των ασθενειών, του πόνου και του θανάτου (βλ. σχόλιό μου στις 2:44μμ) - νομίζω πως είναι αυτονόητο άλλωστε.
Βρήκα απλά την ευκαιρία να θίξω (όπως και ο Synas) και μερικά "κακώς κείμενα" του χώρου της Υγείας στη χώρα μας (υπάρχουν βεβαίως μύρια άλλα). Δυστυχώς, η Παιδεία και η Υγεία, ενώ στα χαρτιά αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα της εκάστοτε Κυβέρνησης, στην πράξη νοσούν περισσότερο από κάθε τι άλλο σε αυτή τη δύσμοιρη χώρα.
"Νους υγιής εν σώματι υγιή", αλλά δυστυχώς πάσχουν απίστευτα και τα δύο από τις ...παθογένειες τις ελληνικής πολιτικής και κοινωνίας :(
@stathis
O φίλος μου έχει απλώς παρακολουθήσει το μάθημα στο Πανεπιστήμιο. Δεν πιστεύει ωστόσο στην Ομοιοπαθητική. Δεν νομίζω πως θα έχει μπει καν στον κόπο να παρακολουθήσει κανέναν τέτοιο σεμινάριο. Είναι αντί!
Αυτό που σου είπα εγώ είναι πως η δική μου γιατρός δεν μου κάνει ερωτήσεις, με σκοπό να με κάνει να νιώσω σημαντική! Μου κάνει ερωτήσεις, γιατί η εξατομίκευση βρίσκεται στο κέντρο της προσέγγισης της ομοιοπαθητικής. Οχι ως ψυχολογικής υφής τέχνασμα, αλλά ως τρόπος κατανόησης του γιατί προκύπτει το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ πρόβλημα στον ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ οργανισμό.
Επαναλαμβάνω: Ποτέ δεν κάνω chit-chat με τη γιατρό μου. Μου κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις για την πορεία της θεραπείας, και εγώ προσπαθώ να της δώσω συγκεκριμένες απαντήσεις, ώστε μαζί να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οχι, λοιπόν, για να νιώσω εγώ πιο σημαντική. Αλλά για να υπάρξει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
Αυτά!
Τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στο σώμα, πως εξηγούνται αυτή η ναυτία, ο πονοκέφαλος και η έντονη αδιαθεσία;
Ο,τι συμβαίνει όταν βλέπεις κατσαρίδα στην πιτσα ή θρίλερ στο σινεμά. Αντίδραση "μου ρχεται να ξερασω" λεγεται ;)
@blade runner said...
«…όπου υπάρχει ένας κακόβουλος άνθρωπος και με κοιτάζει έντονα, μετά από λίγο το στομάχι μου συνήθως δένεται κόμπος και έχω έντονη τάση για εμετό».
Είναι οι λεγόμενοι εμετικοί άνθρωποι. Κι οι άλλοι το νιώθουν, εσύ ως πιο ευαίσθητη μπορεί να κάνεις και εμετό στα παπούτσια τους. Δεν είναι μεταφυσικό αυτό.
durden_alie ...
διακοπές μόλις τελειώναν τα σχολεία
στο χωριό που είχε το σπίτι η γιαγιά
κυριακές το σκάγαμε απ' την εκκλησία
κι ας ήτανε μπαμπάς σου ο παπάς
τρέχαμε στο βράχο του προφήτη Ηλία
μου φερνες τις μαργαρίτες στην ποδιά
με ψαχνε η μάνα μου στην λειτουργία
πριν καταλάβει κάτι ο παπάς
κι έτσι όπως αρχίσαμε το συνεχίσαμε
κι αν μας κυνηγήσανε
δεν κοινωνήσαμε
ποτέ την Κυριακή
χίλιους όρκους δώσαμε
που δεν προδόσαμε
κι όταν μεγαλώσαμε
δεν μετανιώσαμε
για τότε που μασταν μικροί
μα τι μπελάς να είσαι γιος παπά
Κυριακές απ' την ταράτσα στην πλατεία
βλέπαμε τα δυο μας τσάμπα
σινεμά
ζήλευε που με φιλούσες η Μαρία
την άλλη μέρα σε δερνε ο παπάς
Κυριακή ήταν η μέρα που σε πήρα
στο χωρό φόρεσα τ' άσπρα νυφικά
μπήκαμε πρώτη φορά στην εκκλησία
βρε τι χαρά που έκανε ο παπάς ...
Blade Runner (7:49μμ):
Γνωρίζεις καλά πως ούτε εγώ θεωρώ ότι η γνώση μας είναι πλέον "φτασμένη" και δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από αυτά που γνωρίζουμε (όπως τα γνωρίζουμε). Και μένα μου έχουν συμβεί παρόμοια περιστατικά - ας μη μιλήσω και για το θέμα του ...ξεματιάσματος, τόση αυθυποβολή πια;
Όμως, όταν κάποιος ισχυρίζεται ως ΔΕΔΟΜΕΝΗ μία ερμηνεία (αύρα, Kirlian κλπ) και δεν την κρατά για τον εαυτό του, αλλά τη διαδίδει και σε άλλους, οφείλει να διαθέτει ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ για τα λεγόμενά του ή τουλάχιστον να θέτει τις ΒΑΣΕΙΣ για περαιτέρω έρευνα και ενδεχομένως πειράματα που θα μπορούν να τη διαψεύσουν ή να την επαληθεύσουν. Αν πω ότι έχω σπίτι μου έναν εξωγήινο, αλλά όποτε έρθετε, εκείνος μεταβαίνει σε ένα άλλο ενεργειακό πεδίο, στο οποίο με χρήση κβαντικού εναγκαλισμού αντιστρέφει το σπιν των σωματιδίων που τον αποτελούν, με αποτέλεσμα κανείς και κανένα συμβατικό μηχάνημα να μη μπορεί να καταγράψει την παρουσία του, θα με παίρνατε στα σοβαρά;
Αν εγώ πω πως όποτε συναντώ κάποιον μου γυρίζουν τα άντερα και μου συμβαίνουν απίστευτες ατυχίες όποτε συναντιόμαστε (άρα μου βγάζει "αρνητική ενέργεια" ή έχει "περίεργη αύρα"), ενδεχομένως να έχω και δίκιο, αλλά η ερμηνεία με την αύρα δε νομίζω πως είναι κάτι που μπορεί να σταθεί σε δημόσιο διάλογο.
Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη διαφορά της επιστημονικής γνώσης από τις όποιες "άλλες"...
Υ.Γ. Ο "σαλτάρω" πήγε διακοπές στο ...Ημεροβίγλι :))
Να πω και κάτι συγκεκριμμένο που δεν μπορώ να χωνέψω: Ομοιοπαθητικό φάρμακο: Natrium muriaticum. Τι είναι ; Χλωριούχο νάτριο, το κοινό αλάτι.(πρόκειται για παλιά λατινική ονομασία΄) Ρωτάω , γιατί ρε παιδιά δεν το λέτε αλάτι, ή χλωριούχο νάτριο. Γιατί λέει θα απομυθοποιηθεί στον ασθενή αν του το πεις αλάτι. Ωραία μέχρις εδώ.
Στις ομοιοπαθητικές αραιώσεις , ο διαλύτης (το νερό) περιέχει πολύ λιγότερο Natrium Muriaticum απ΄ότι το νεράκι της βρύσης. Γιατί δεν θεραπεύετται ο ασθενής που λαμβάνει Natrium muriaticum με το νερό που πίνει καθημερινά; Έλα ντε.
@mickey
Ωραίο το Ημεροβίγλι. Κι εσύ πια κόλλημα με τον Σαλτάρω. Άσ’ τον να τραβιέται με το γιο του παπά, τι σε νοιάζει;
στο ημεροβίγλι :
Θες να μου πεις κάτι; Ας κάνω το Μανώλη Καψή : "Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω!" :-)
@mickey
ναι, φυσικά και πρέπει να μπορεί να στο αποδείξει, όταν προσπαθεί κανείς να διατυπώσει μια θεωρία και να την διαδώσει και ως ισχύουσα.
Απολύτως σύμφωνοι εδώ.
Το ανέφερα ως κάτι που παρατηρώ και δεν μπορώ να εξηγήσω σωστά.
Και φυσικά η ερμηνεία του synas αν κι έχει πλάκα, δεν έχει βάση. Κάτι άλλο συμβαίνει, αλλιώς θα ένιωθα απλώς το κλασικό συναίσθημα της αποστροφής. Δεν αηδιάζω, ούτε απλώς απορρίπτω τον άλλον, επειδή καταλαβαίνω πως είναι κακόβουλος.
Επιδρά πάνω μου, αυτό είναι που μου κάνει εντύπωση.
Και φυσικά με ενδιαφέρει να μάθω την εξήγηση, αν κι εφόσον υπάρχει.
Δεν το λέω ειρωνικά αυτό, πραγματικά με ενδιαφέρει. Αν γνωρίζει κανείς, είμαι όλη αυτιά!
Στο Ημεροβίγλι συνάντησα μια φίλη…
Άσχετο: Στο Ημεροβίγλι –πριν από μερικά χρόνια- ένας φίλος απ’ την πολύ κόκα, έπεσε από ένα σκαμπό κι έσπασε το κεφάλι του. Έμεινε στον τόπο το άτομο. Αλλά δεν ήταν γιος παπά, ήταν γιος μπάτσου. Για άλλον θα λέμε…
Από την Πόλη έρχομαι και στη κορφή κανέλα.
@stathis
Δεν είναι αραίωση όπως την αντιλαμβάνεσαι εσύ. Είναι δυναμοποίηση της ουσίας.
Πήρα το εξής από την Wikipedia, όπου εξηγεί τη διαφορά, και βεβαίως παραθέτει τα επιχειρήματα υπέρ και κατά:
"Ιστορία
Η ομοιοπαθητική επινοήθηκε από τον Σάμιουελ Χάνεμαν Samuel Hahnemann τον 19ο αιώνα ως εναλλακτική στις τότε εφαρμογές της Ιατρικής που προσπαθούσαν να επαναφέρουν σε ισορροπία τους 4 χυμούς του σώματος με το να "αδειάζουν" ό,τι περισσεύει, είτε με το να κόβουν τις φλέβες του ασθενούς και να τον αφήνουν να αιμορραγεί είτε με το να του κάνουν κλύσματα και να του προκαλούν διάρροια και εμετούς. Ο Hahnemann αντί να ακολουθήσει αυτές τις μεθόδους που αδιαμφισβήτα προκαλούσαν πολλούς θανάτους, υποστήριζε ότι το σώμα έχει μια δική του ζωτική δύναμη και χρέος ήταν να την βοηθήσουμε να επαναφέρει την αρμονία των χυμών από μόνη της. Ξεκίνησε λοιπόν, να αραιώνει τα φάρμακα που παρείχε τόσο ώστε τα αποτελέσματα τους να μην είναι θανατηφόρα. Θεωρούσε πως μειώνοντας την συγκέντρωση ενός φαρμάκου δεν μείωνε και την επίδραση του, λόγω της 'δυναμοποίησης' του με μια διεργασία όπου αραίωνε το φάρμακο με έναν δικό του τρόπο. Συγκεκριμένα, παίρνοντας μία σταγόνα φαρμάκου αραιωμένη σε 100 σταγόνες νερού, δημιουργούσε ένα διάλυμα αραίωση 1 C και το ανακινούσε 10 φορές πάνω-κάτω, 10 φορές δεξιά-αριστερά και 10 φορές μέσα-έξω και συνέχιζε με τον ίδιο τρόπο μέχρι το επιθυμητό σημείο της αραίωσης (ή δυναμοποίησης). Αυτό, σύμφωνα με τον Χάνεμαν, ήταν που ενδυνάμωνε τα θετικά του φαρμάκου μειώνοντας ταυτόχρονα την συγκέντρωσή του η οποία είχε αρνητικά αποτελέσματα.
[Επεξεργασία]
Μέθοδος
Αρχικά ο ομοιοπαθητικός εφαρμόζει αυτό που λέγεται επαλήθευση, δηλαδή σε έναν υγιή άνθρωπο που δεν παρουσιάζει κανενός είδους σύμπτωμα, παρέχει διάφορα φάρμακα και παρατηρεί τι συμπτώματα εμφανίζονται σε μακροσκοπικό επίπεδο. Πχ, ο καφές προκαλεί συμπτώματα αϋπνίας. Έπειτα, στην περίπτωση που τον επισκευτεί κάποιος ασθενής που έχει προβλήματα αϋπνίας, λόγω του Κανόνα των Ομοίων του παρέχει καφεΐνη. Όμως, επειδή η καφεΐνη μπορεί να πολλαπλασιάσει στην ουσία τα συμπτώματα, την αραιώνει σε επίπεδα άνω των 15 C. Από το διάλυμα παίρνει μία σταγόνα, την ρίχνει σε ένα απλό χάπι και έπειτα παρέχει το χάπι στον ασθενή.
[Επεξεργασία]
Η άποψη περί ψευδοεπιστήμης
Σύμφωνα με αυτή την άποψη, ο Κανόνας των Ομοίων δεν αποτελεί επιστημονικό νόμο και για αυτό το λόγο παραμένει ένας κανόνας, ενώ απο την άλλη δεν βασίζεται σε κάποια υπόθεση η οποία να μπορεί να διαψευσθεί επιστημονικά. Από την άλλη πλευρά, ο Νόμος του Αβογκάντρο θέτει ένα όριο μέχρι το οποίο μπορούμε να αραιώσουμε μια ουσία. Συγκεκριμένα όταν μπορούν να υπάρχουν 6.022 × 1023 μόρια/mole, είναι πλέον άχρηστο να αραιώνεται το διάλυμα σε συγκεντρώσεις της τάξης των 30 C, δηλαδή 1:1060. Η πιθανότητα σε τέτοιες αραιώσεις να υπάρχει έστω και ένα μόριο ουσίας είναι μηδενική. Σε συγκεντρώσεις 18 C είναι σαν να έχουμε αραιώσει μια σταγόνα ουσίας σε όλο το νερό της Γης.
Προφανώς οι υποστηρικτές αυτής της άποψης πιστεύουν ότι ένα φάρμακο επιδρά απαραίτητα και αποκλειστικά με "υλικό τρόπο" και επομένως αφού τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ως γνωστόν έχουν απαλλαγεί απο οποιαδήποτε ποσότητα της αρχικής πρώτης ύλης, θεωρούν ότι δεν μπορεί να έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Έτσι, αποδίδουν τα θετικά αποτελέσματα των ομοιοπαθητικών φαρμάκων(δηλώστε πηγές) σε αυθυποβολή (φαινόμενο placebo).
Όσοι αντιμετώπιζουν την ομοιοπαθητική ως ψευδοεπιστήμη, θεωρούν πως η ίδια η μέθοδος δημιουργεί ένα παράδοξο. Εφόσον το υπάρχον νερό που έχουμε στην Υφήλιο, έχει έρθει σε επαφή με κάποια ουσία, δηλαδή περιέχει σε κάποια συγκέντρωση κάποιο φάρμακο, τότε από την αρχή της ύπαρξης της ζωής δεχόμαστε ομοιοπαθητική θεραπεία. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ομοιοπαθητικής, αν και εκ πρώτης όψεως αυτό φαίνεται να είναι σωστό, στην πραγματικότητα δεν αρκεί η απλή επαφή μιας ουσίας με το νερό για να του αποδώσει ομοιοπαθητικές ιδιότητες, αφού όπως προαναφέρθηκε απαιτείται και μια συγκεκριμένου τύπου "δόνηση" μετά από κάθε αραίωση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με την ομοιοπαθητική πάντα, το ηλιακό φώς, είναι ένας απο τους παράγοντες που αδρανοποιούν την θεραπευτική δύναμη του ομοιοπαθητικού φαρμάκου(δηλώστε πηγές) και επομένως όσο εύκολα θα μπορούσε ο ωκεανός να αποκτήσει ομοιοπαθητικές ιδιότητες, άλλο τόσο εύκολα θα μπορούσε και να τις χάσει, όπως και όλα τα ομοιοπαθητικά φάρμακα τα οποία αφενός δεν παρασκευάζονται και αφετέρου δεν λαμβάνονται σε περιβάλλον σκοτεινού δωματίου. Ασάφια παραμένει στο τι συχνότητες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας αδρανοποιούν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα και με ποιον τρόπο γίνεται αυτό."
Σύμφωνα λοιπόν με την ομοιοπαθητική, αυτό δεν είναι κοινό αλάτι, που αναφέρεις, είναι δυναμοποιημένη ουσία.
Απάντησα εντελώς κυριολεκτικά σε αυτό που διατύπωσες ως ερώτημα, όχι φυσικά ότι διαθέτω και τις γνώσεις για να αντιληφθώ τι σημαίνει δυναμοποίηση.
Για να μην θεωρηθεί ότι παίζω το ρόλο του υποστηρικτή της ομοιοπαθητικής σε επιστημονικό επίπεδο.
Στερούμαι γνώσεων, για να κάνω κάτι τέτοιο.
Εμένα, επαναλαμβάνω, με αφορά αποκλειστικά το αποτέλεσμα.
Εάν κι εφόσον υπάρχει.
@blade runner
Υπάρχουν διάφορα βιβλία για ανθρώπους-βρικόλακες, με την έννοια ότι σου ρουφάνε την ενέργεια, όχι το αίμα. Δεν ξέρω κατά πόσο έχουν βάση αυτές οι θεωρίες, αλλά αφού δεν πιστεύεις την απλή κλασσική εξήγηση «σκατάνθρωποι, θέλω να ξεράσω στα παπούτσια σας, αλλά δεν το κάνω από ευγένεια», διάβασέ τα.
@ΝΔ
Συγγνώμη, σας το γ… το post.
Η δυναμοποίηση γίνεται με κρούση για να συμπληρώσω.
Περιγραφή ομοιοπαθητικού φαρμάκου:
Psorinum : Lysat από ορώδες υγρό περιοχών ψώρας ασθενούς που δεν άρχισε ακόμη θεραπεία και που παρασκευάζεται χωρίς προσθήκη αντισηπτικού (από την εισαγωγή στη φαρμακευτική τεχνολογία του ομ/κού σκευάσματος).
Ας μου πει κάποιος σε ποιο εργαστήριο γίνεται η συλλογή του ορώδους υγρού, ποιοι ασθενείς συμμετέχουν, και αν εισάγεται στην αρχική μορφή του ή στην ομοιοπαθητική του αρχική αραίωση. Ας ψάξει κάποιος από που προέρχονται οι πρώτες ύλες.(Σαν το παραπάνω φάρμακο υπάρχουν πολλά) Στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να το συζητήσουμε πιο επισταμένα.
@synas
τις ξέρω αυτές τις θεωρίες, αυτό που ζήτησα ήταν κάτι τι επιστημονικότερο...
Εάν υπάρχει.
@stathis
χωρίς να έχω καμία πρόθεση να κοντραριστώ μαζί σου, γιατί πραγματικά δεν νιώθω θεματοφύλακας της ομοιοπαθητικής, ούτε κρατάω καμιά παντιέρα:
έχω ακούσει περιγραφές κλασικών φαρμάκων και έχω φρίξει με το τι περιέχουν. Αλλά είναι πραγματικά αυτό το θέμα;
φεύγω από το γραφείο τώρα, σας αφήνω. Θα επανέλθω αργότερα.
Καλή συνέχεια
Δημοσίευση σχολίου