Τρίτη, Μαΐου 16, 2006

Η ζωή μου όλη...

Άρχισα να καπνίζω όταν ήμουν 16 χρόνων. Ο λόγος; Σε μία εκδρομή του σχολείου είδα ένα μεγαλύτερο συμμαθητή, που τον θαύμαζα, να καπνίζει και ένιωσα την ανάγκη να το κάνω κι εγώ.

Τα επόμενα 22 χρόνια κάπνιζα σαν φουγάρο. Είχα φτάσει τα 4 (μεγάλα) πακέτα την ημέρα.

Ένα πρωί, μετά από ξενύχτι, ξύπνησα και δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Η τραχεία μου ήταν γεμάτη από κατάλοιπα πίσσας και νικοτίνης.

Αποφάσισα να το κόψω. Για τρεις μέρες δεν κάπνισα καθόλου. Την τρίτη είχα μία πολύ δύσκολη σύσκεψη με ένα πελάτη ιδιαίτερα ιδιότροπο. Κάποια στιγμή άρχισα να τρέμω από τα νεύρα μου – και τα συμπτώματα στέρησης.

Ζήτησα συγγνώμη για δύο λεπτά, κατέβηκα δύο δρόμους, πήγα στον Ψαρρό και γύρισα με ένα τσιμπούκι, καπνό και όλα τα απαραίτητα σύνεργα.

Για δύο περίπου χρόνια παιδευόμουν με τσιμπούκια και πίπες – είχα αγοράσει και μερικές πανάκριβες straight briar από τον Dunhill στο Λονδίνο – μία μικρή συλλογή. Αλλά κάποια στιγμή βαρέθηκα να κουβαλάω όλα αυτά τα σύνεργα. Είχα εντωμεταξύ αποτοξινωθεί σταδιακά κι έτσι πέρασα στην ολότελα άκαπνη ζωή.

Όπως κάθε παλιός καπνιστής – σύντομα έγινα αντικαπνιστής. Με ενοχλεί φοβερά ο καπνός των άλλων. Στο σπίτι μου το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο στην βεράντα. Ευτυχώς η συμβία μου – ως γιατρός – είναι ακόμα πιο αντί και από μένα.

Αυτά, τα προσωπικά. Και πάμε τώρα στα άλλα:

Φέτος, ως λαός, ξαναπήραμε δύο πρωτιές. Στα θανατηφόρα τροχαία και στο κάπνισμα. Στο τελευταίο μας είχαν περάσει οι Γιαπωνέζοι, αλλά αυτοί, όπως και οι περισσότεροι άλλοι λαοί, πέρασαν στη μείωση – ενώ εμείς στην αύξηση (και μάλιστα γενναία: 15%). Μία νέα έρευνα της ΕΣΥΕ δείχνει ότι στους νέους κάτω από 24 το ποσοστό καπνιστών είναι ήδη 34,2% για να φτάσει 59,1 στους μεγαλύτερους (69,6% στους άνδρες).

Δεν είναι ανάγκη να υπενθυμίσω πως οι μισοί από τους συστηματικούς καπνιστές θα πεθάνουν από αίτια σχετιζόμενα με το τσιγάρο. Ότι το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο – ανάμεσα σε αυτές που μπορεί να προληφθούν (preventable). Ότι κάθε τσιγάρο αφαιρεί 6 λεπτά από τη ζωή μας... Κι ότι το παθητικό κάπνισμα (το να αναπνέεις τον καπνό των άλλων) μπορεί να είναι επιβαρυντικό στο 50% του ενεργητικού.

Μία πρόσφατη επίσκεψη στην Ιταλία – όπου το τσιγάρο απαγορεύθηκε ολότελα στους δημόσιους χώρους – μου έδωσε μία πρωτοφανή εμπειρία. Φανταζόμουν πως οι Ιταλοί, λαός μεσογειακός και ολίγον αναρχικός, θα την εφάρμοζε με τον «δικό μας» τρόπο – δηλαδή ...καθόλου (ισχύει και σε μας – είναι νόμος της Ε. Ε.).

Ε, λοιπόν ήταν απίθανο, ΠΟΥΘΕΝΑ δεν κάπνιζε – ΚΑΝΕΙΣ! Οι Έλληνες της παρέας βρίζανε και βλαστημάγανε: «Τι φασισμός είναι αυτός!» «Αυτοί έγιναν χειρότεροι από τους Αμερικάνους!». Στα εστιατόρια, τα μπαρ, τα ξενοδοχεία, δεν υπήρχε ούτε καν ιδιαίτερος χώρος καπνιστών. Μόνο στον δρόμο...

Εγώ, βέβαια, ένιωθα θαυμάσια που επιτέλους μπορούσα να κάθομαι κάπου χωρίς να τσούζουν τα μάτια μου και να μυρίζουν μετά τα ρούχα μου.

Όποτε όμως το συζητώ με Ρωμιούς, η λέξη φασισμός επανέρχεται. Για μένα φασισμός είναι ο καπνός του άλλου.

Σε ένα γραφείο, όπου εργάζονται πέντε άτομα, υπάρχει ένας μη καπνιστής. Πόσες πιθανότητες έχει να επιβάλει στους άλλους τέσσερις να μην καπνίζουν; Στην Ελλάδα, καμία...


Η ζωή μου όλη
Είναι ένα τσιγάρο
Που δεν το γουστάρω
Αλλά το φουμάρω...

275 σχόλια:

1 – 200 από 275   Νεότερο›   Νεότερο»
Ecumene είπε...

ΕΛΛΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑ
ΚΑΠΝΙΖΟΥΣΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ!!!!!!!!

Kalimeraaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

heinz είπε...

Καπνίζω πολύ, 3-4 πακέτα, 25 χρόνια τώρα.

Ναι, ξέρω, μην πέιτε τίποτα, δεν χρειάζεται, είναι φρικώδες.

Αλλά, όταν είμαι σε χώρο που δεν επιτρέπεται, όσες ώρες κι αν είναι, δεν καπνίζω.
Ούτε και παρουσιάζω συμπτώματα στέρησης. Υποθέτω αλμπάνικα ότι, έχω μέσα μου αποθηκευμένη τόση νικοτίνη, που τα συμπτώματα θα βγουν μετά από μέρες αποχής από το κάπνισμα. Πως οι καμήλες αποθηκεύουν λίπος και κρατάνε? Έτσι κι εγώ.

Ξέρω τα πάντα για το τσιγάρο. Πως το κόβουν δεν ξέρω....

Dion.M. είπε...

Καλημέρα,

Πληκτρολογώ με την πίππα στο στόμα!

Θεωρώ (;) ότι δεν είμαι εξηρτημένος και καπνίζω μόνο για ευχαρίστηση.

Και εμένα μου έχει κάνει εντύπωση αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία!

Aphrodite είπε...

Καλημερα!

Να κι ένα ποστ όπου θα γίνει της Κορέας ΠΡΙΝ το μεσημέρι!

Επανέρχομαι, γράφω ακόμη για το προηγούμενο, ταράχτηκα και θέλω να κάνω μια δήλωση...

heinz είπε...

Κάθε τσιγάρο κόβει 6 λεπτά από τη ζωή μας?

Θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω. Από ένα γρήγορο υπολογισμό που έκανα, αν αυό ίσχυε, μέχρι τώρα έπρεπε νάχω 20 χρόνια.

Είμαι 45, να πεθάνω στα 60, δεν το βλέπω πιθανό στατιστικά.

Μην με παρεξηγήσετε . Το κάπνισμα είναι και φρικώδες και θανατηφόρο. Απλώς αυτά τα 6 λεπτά μου φαίνονται υπερβολή.

Ecumene είπε...

heinz said αλμπανικα!
Eχεις λευκη;

2.Ειναι θεμα Δυσεως-Ανατολης...
με τους Τουρκους και στην οδηγηση
και στον καπνο τα βρισκουμε

3.Που σαι βρε Χαντινγκτον!
(που σε παραδεχεται και
ο Ζουράρις....)

Γιώργος Γούναρης είπε...

Πάει ένας καπνιστής σε ένα περίπτερο για τσιγάρα. Του δίνουν ένα πακέτο με την επιγραφή:
"Προσοχή προκαλεί προβλήματα στη στύση"
Το επιστρέφει αμέσως.
-Το άλλο με τον καρκίνο μου δίνετε?

Βέβαια το θέμα είναι τεράστιο. Είπα να ευθυμήσουμε όμως λιγάκι. Πικρόγλυκα.

Aphrodite είπε...

Από το σχόλιό μου στην "Καταραμένη Καθημερινότητα"...

"Στην Αθήνα, να προσθέσω στο θέμα "καρότσι" (πού & πώς να πας με το μωρό στο καρότσι?) και το θέμα "τσιγάρο παντού".

Προχωρημένα... έγκυος με μωρό στα χέρια να πάω να πληρώσω σε ταμείο, ο μπροστινός να καπνίζει -που απαγορεύεται- στα μούτρα μου και να μου τη λέει όταν τον θερμοπαρακαλώ αν όχι να το σβήσει, να του κρατήσω τη θέση στην ουρά μέχρι να το τελειώσει- και να μην μιλάει κανείς άλλος!

Για να ενοχλώ τους καπνιστές με το βίτσιο μου όπως αυτοί με το τσιγάρο, θα έπρεπε να γεμίζω πρωΐ-πρωΐ νεροπίστολο με ρευστή σοκολάτα fondue και να έχω και μια βαλλίστρα με κομματάρες σκληρής bitter σοκολάτας, να στοχεύω και... πυρ κατά βούλησιν! Και μετά να απαιτώ από το ΙΚΑ να μου παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τον ζαχαροδιαβήτη που θα μου προκαλέσει το βίτσιο μου (θεριακλήδες μου, σκεφτείτε ότι την έξη σας την πληρώνουμε όλοι αν όχι με την υγεία μας, με τα έξοδα νοσηλείας σας...)"

Derevirn είπε...

Bill Hicks: "How much do you smoke, sir? Two packs a day, is that right? Pussy. I go through two lighters a day. That's right, two lighters! You're a health nut compared to me. You're like the Jack LaLanne of smokers compared to me."

andy dufresne είπε...

Άσχετο με το θέμα: η αγαπημένη μου ταινία των τελευταίων ετών είναι το Coffee & Cigarettes του Jim Jarmousch.

Ζητώ συγγνώμη για την άσχετη παρέμβαση.

Debby είπε...

Ημουν καπνίστρια και το έκοψα.
Από αυτή μου την εμπειρία μπορώ να μην είμαι σκληρή με αυτούς που καπνίζουν αλλά δεν δέχομαι και ως δικαιολογία το "δεν μπορώ να το κόψω". Απλά κατά βάθος δεν θέλουν.

Δεν λέω ότι ήταν ευκολο να το κόψω. Χρησιμοποίησα διάφορα τρυκ και τελικά τα κατάφερα. Τώρα μπορεί ο άλλος να μου φυσάει τον καπνό μές τα μούτρα μου και να μην με ενδιαφέρει απλά.
Ουτε έχω την απαίτηση να σταματήσει να καπνίζει ούτε καν μου περνάει από τον νου να καπνίσω και εγώ ουτε καν με ενοχλεί.
Αν παρόλα αυτά είμαι κάπου που καπνίζουν και νιωσω δυσφορία από τον καπνό απλά απομακρύνομαι.
Στο μόνο μέρος που δεν δέχομαι τον καπνό είναι όταν τρώω και ζητάω να σταματήσει ο άλλος το κάπνισμα μέχρι να τελειώσω το φαί μου.
Εχει ο καθένας τα δικαιώματα του.

Οσον αφορά το θέμα της υγείας, δεν νομίζω ότι οι επιπτώσεις του τσιγάρου είναι ίδιες σε κάθε οργανισμό. Αν έχει γερή κράση που λένε ο άλλος μπορεί να φτασει τα 80 του και να καπνίζει ανελλιπώς χωρίς πρόβλημα. Αν όμως υπάρχει προδιάθεση για αρρωστια το τσιγάρο απλά θα εξασθενήσει περισσοτερο και γρηγορότερα τον οργανισμό.

christina είπε...

To oti kapnizoun mprosta mou se kafeteries klp, mporo na to antekso, as min pigaina.
Alla to na kapnizoun se nosokomeia (MESA sto thalamo), venzinadika (na to petane kato apo to parathyro tou autokinitou)kai alla tetoia meri...

Na anapneusoume ton kapno sou, re anthrope, alla oxi na ginoume kai karvouno!

Nikos Dimou είπε...

Ηeinz said...
Απλώς αυτά τα 6 λεπτά μου φαίνονται υπερβολή.

Τα παράπονά σας στην WHO
(World Health Organization). Μάλιστα έγραφε 7 λεπτά και πρόσφατα το διόρθωσε...

Πάνως είνα μέσος όρος (φαντάζομαι).

christina είπε...

Symplitosi
Αν παρόλα αυτά είμαι κάπου που καπνίζουν και νιωσω δυσφορία από τον καπνό απλά απομακρύνομαι.

Apo pou? Apo to grafeio mou as poume? Diladi tha me plironoun an feugo ap to ntoumaniasmeno (esoteriko, xoris parathyra) grafeio mou?

Debby είπε...

@cp
Εφτασα να παραιτηθώ από δουλειά γιατί οι συνθήκες παραήταν "καπνιστικές"!!! Δεν λέω ότι είναι λύση. Εγώ απλά αυτο έκανα μιας και δεν γινόταν κάτι άλλο.

Ecumene είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Stormrider είπε...

εμένα μου την σπάει η υπεροψία των αντικαπνιστών, που κατά 70% πιθανότητα δεν τους ενοχλεί ο καπνός, απλά θέλουν να το παίξουν οι σωστοί και οι "γαμάτοι".
εγώ καπνίζω 4-5 τσιγάρα τη μέρα μαζί με τον καφέ μου ή μετά από κάποιο μαραθώνιο brainstorming, συνήθεια που έχω εδώ και 6 χρόνια. και με εκνευρίζει ο κάθε καραγκιοζάκος που για να μου το παίξει ανώτερος μου αρχίζει τα κυρήγματα του και προσποιείται ότι αργοπεθαίνει σε κάθε τζούρα μου (ενώ το βράδυ γίνεται κουρούμπελο από τα ουίσκια και τις μπόμπες αφού έχει φάει 2 χάμπουργκερ με τηγανιτές πατάτες).
οι χαρακτηρισμοί μου σαφώς δεν πάνε στον ΝΔ, που έχει λόγους που το έκοψε, απλά είναι η άλλη άποψη που θίγει φαινόμενα υποκρισίας.

cindaki είπε...

Καλημέρα!
Είμαι σχεδόν 30 ετών.Σαν έφηβη, δεν ήμουν ποτέ περίεργη να το δοκιμάσω.Ίσα ίσα που όταν συμμαθητές μου έμπαιναν στο τριπάκι να καπνίσουν για να ενταχθούν,να "ανήκουν" σε κάποια παρέα, τσατιζόμουν απίστευτα!Θεωρούσα πάντα μαγκιά μου που δεν το έκανα...
Τώρα, σχεδόν 10 και κάτι χρόνια μετά,καπνίζω που και που ένα τσιγάρο.Αλλά δεν είμαι εθισμένη.Είναι κάτι που όταν το κάνω,πραγματικά το απολαμβάνω!
Αυτό που επίσης μου τη δίνει είναι όταν βλέπω σε μπαράκια γυναίκες να καπνίζουν το ένα μετά το άλλο,μόνο και μόνο για το στυλ (μου το έχουν πει καπνίστριες ότι το κάνουν).
Λυπάμαι, δε θα πάρω... Προτιμώ να είμαι ελεύθερη παρά δέσμια ενός στυλ...

Ecumene είπε...

Ας κανουμε νικοδημειες λιστες...

Ποιοι παραγοντες αναβουν το τσιγαρο;

1.Οι pc-κόντρες Heinz-Raven
2.Oι ειδησεις των οχτώ
3.Το Αφεντικο στη δουλεια
4.Η Μαμα και η Πεθερα..
5.Διαλογοι στη Βουλη
6.Διαλογοι Bin Laden-Bush
αλλα;..

Ποιοι παραγοντες το σβηνουν;..

1.
Αυτοκολλητο
αντικαπνιστικο
patch.
(αποδεσμευει βραδεως τη νικοτινη απ το φιληδονο σωμα μας..)
2.Ο Ερωτας,το Σεξ,οι αγκαλιτσες
3.Το Γαλλικο φιλι
4.Το chating
5.Η κολυμβηση
6.Η Τσιχλα
αλλα;..

Ειναι τυχαια οτι
καπνιζουνε πολυ ριχνοντας
το δεικτης γονομοτητας;..

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΙΚΟ...
ΣΤΗΝ ΟΨΗ

ΑΝΤΙΕΡΩΤΙΚΟ
ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.......

Ανώνυμος είπε...

Μια θεία της μητέρας μου είναι 80 χρονών καπνίζει από τα 18 της και είναι υγιέστατη...Τι να πεις...

takis vasilopoulos είπε...

Καπνιζω ελάχιστα ( κοινωνικος καπνιστης ) .....σε δύο περιπτωσεις.Μερικες φορες το κάνω επειδη με χαλαει ( αυτοκαταστροφικα ισως ) και μερικες άλλες γιατι με βοηθα στην αυτοσυγκετρωση και εγρηγορση ( ισχυει λογω της νικοτινης ).

Δέχομαι οτι πολλοι άνθρωποι βρίσκουν παρηγορια στο τσιγάρο και αρα το χρειάζονται κατα μια έννοια.Καταννοω την αναγκη τους κάπου να ακουμπήσουν....αλλα βέβαια πρεπει να σεβονται και τον άλλον,σε αυτο είμαι απολυτος.

Ενας καπνιστης πάντα θα πρέπει να ρωταει απο ευγενεια πριν αναψει ένα τσιγάρο.....

Οσο για τους θανατους απο τσιγάρο...χιλιαδες,τα βλέπω κάθε μέρα στο νοσοκομειο ( το τσιγάρο είναι ο παραγοντας κινδυνου που προκαλει την ασθενεια,ειτε καρκινους,ειτε αναπνευστικα,το τελευταιο σιγουρα )

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

@ΝΔ

Καπνίζω 4 περίπου πακέτα την ημέρα. Πλέον με ενοχλεί χωρίς να μου προσφέρει καμία απόλαυση αλλά συνεχίζω ακάθεκτος. Κάνω σοβαρές σκέψεις να το κόψω αλλά μέχρι σήμερα δεν έχω κάνει καμία σοβαρή προσπάθεια. Βέβαια το ζήτημα του κακού που προκαλούμε αυτοβούλως στον εαυτό μας είναι πολύ διαφορετικό από το ζήτημα της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και του ελλείμματος πολιτισμού. Το τελευταίο χαρακτηρίζει ΚΑΘΕ τομέα του ατομικού και συλλογικού μας βίου και είναι κοινός τόπος να το επαναλαμβάνουμε.
Δεν είμαστε Ευρωπαίοι και είναι μάλλον απίθανο να γίνουμε στο αμέσως ορατό διάστημα.
Στην χθεσινή συζήτηση ο Heinz έβαλε, πολύ σωστά, το ζήτημα των ελληνοτουρκικών διαφορών σε επίπεδο κουλτούρας και απέκλεισε κάθε σοβαρή προοπτική επίλυσης των διαφορών μας μέχρι, αν θυμάμαι καλά, την έκδοση του πρώτου βιβλίου που θα επιχειρεί σοβαρή κριτική του Κεμαλισμού. Βέβαια δεν τον ακολούθησε κανείς και η συζήτηση συνεχίστηκε άγονη για ώρες για το εάν πρέπει να πολεμάμε όταν έρχονται να μας πάρουν το σπίτι. Αν δεν καταλάβουμε ποιοι είμαστε μάλλον σωσμό δεν έχουμε.
Επιτρέψτε μου να αναφέρω ένα παράδειγμα που θεωρώ εξίσου σημαντικό και ενδεικτικό της ποιότητας και της ομοιότητας μας με αυτούς τους οποίους θέλουμε να θεωρούμε εταίρους μας.

Από τα ΝΕΑ της 4/5/2006/:

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε κατανάλωση πλαστικής σακούλας στην Ευρώπη των 25. Όχι απλά η πρώτη σε κατά κεφαλήν κατανάλωση. Η πρώτη σε απόλυτους αριθμούς μακράν της δεύτερης. Προσέξτε τα νούμερα.,

Ελλάδα – 60,000 τόννοι ετησίως
Πορτογαλία – 30,000
Ισπανία – 25,000
Γαλλία – 14,000
Γερμανία - 9.000
Βρετανία – 9,000
Ελβετία – 14,000
Αυστρία – 4,200
Δανία – 4,000

Με ποιόν να συγκριθούμε; Με την Γερμανία που μολύνει το περιβάλλον 50 φορές λιγότερο από εμάς (κατά κεφαλήν), με την Αυστρία που το κάνει 15 φορές λιγότερο; Ξεγελιόμαστε με την Πορτογαλία που την τελευταία δεκαετία αποτελεί το μόνιμο άλλοθι μας.

takis vasilopoulos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
takis vasilopoulos είπε...

Το άλλο πάλι,οταν βλέπω μια γυναικα να καπνιζει, μου βγαζει κάτι σεξι.Ισως το χολιγουντ και οι διαφιμησεις έχουν παιξει υποσυνειδητα το ρόλο τους :-)))

Ecumene είπε...

..TOBACCO WAR..


Ημερομηνία Προβολής: 14-2-2005
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΣΙΓΑΡΟ





Η εκπομπή του Στέλιου Κούλογλου παρουσιάζει τη σειρά "Οι Πόλεμοι του Καπνού (ή πως το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά την...αλήθεια)": τρία αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ του BBC για ενα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του 20ου αιώνα: τη συστηματική παραπληροφόρηση και συγκάλυψη των βιομηχανιών καπνού που στο βωμό του κέρδους θυσίασαν τις ζωές εκατομμυρίων καπνιστών, πριν οι διάφοροι insider, οι επιστήμονες που δούλευαν για τις καπνοβιομηχανίες, αποκαλύψουν την αλήθεια παρά τις πιέσεις και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Το τσιγάρο, το πιο διαδεδομένο καταναλωτικό προϊόν του 20ου αιώνα, άνθησε στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πρώτες μηχανές μαζικής παρασκευής τσιγάρων είχαν μόλις εφευρεθεί και έτσι τα εμπόλεμα στρατόπεδα χορηγούσαν τσιγάρα στους στρατιώτες για να ανεβάσουν το ηθικό τους. Ο Τζον Πέρσινγκ, διοικητής του αμερικανικού εκστρατευτικού σώματος στο εξωτερικό, έγραψε στο Γενικό Επιτελείο: "Με ρωτάτε τι χρειάζεται για να κερδίσουμε τον πόλεμο: σφαίρες και τσιγάρα".
Στο μεσοπόλεμο, το κάπνισμά έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης. Οι καπνοβιομηχανίες το αποκάλεσαν "πυρσό ελευθερίας" και έφτιαξαν διαφημίσεις ειδικά για γυναίκες οι οποίες τόνιζαν ότι το κάπνισμα βοηθάει στο αδυνάτισμα.
Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το κάπνισμα γνώρισε πραγματική έκρηξη. Ένα βρετανικό μυστικό σχέδιο που είχε σχεδιασθεί από τον Ουίστον Τσόρτσιλ και το επιτελείο του, προέβλεπε ότι σε περίπτωση γερμανικής εισβολής στη Μ. Βρετανία, θα έπρεπε να δίνονται τροφή και 45 τσιγάρα την εβδομάδα σε κάθε πολίτη.
Τις πρώτες δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου, οι γιατροί βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία επιδημία καρκίνων του πνεύμονα. Ορισμένοι επιστήμονες διέγνωσαν γρήγορα τη σχέση με το κάπνισμα, αλλά οι καπνοβιομηχανίες αντέδρασαν με την πιο μεγάλη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πλήρωσαν γιατρούς και πολιτικούς που υποστήριζαν ότι δεν υπήρχαν επιστημονικές αποδείξεις για της βλαβερές συνέπειες του καπνού. Έτσι, η ανθρωπότητα συνέχισε αμέριμνη να καπνίζει...


Ημερομηνία Προβολής: 7-3-2005
ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ





Το 1974 δύο άνδρες πληρωμένοι από τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες ξεκίνησαν από τη Νέα Υόρκη: προορισμός τους είναι το σπίτι ενός επιστήμονα που ερευνούσε τις επιπτώσεις του καπνίσματος στα ζώα. Ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα ώστε να τον αναγκάζουν να απαλείψει τη λέξη «καρκίνος» από το επιστημονικό του πόρισμα.

Το δεύτερο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ της σειράς του BBC «Οι Πόλεμοι του Καπνού» ερευνά τις προσπάθειες των καπνοβιομηχανιών να αποκρύψουν την αλήθεια για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, η αμερικανική εταιρεία RJ Reynolds (παραγωγός των CAMEL), κάνει μυστικές έρευνες με πειραματόζωα. Όταν στο εργαστήριο που ονομάζεται συνθηματικά «ποντικόσπιτο» οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τις βλαβερές επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία, η εταιρεία ισοπεδώνει το εργαστήριο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κλείσει το στόμα των επιστημόνων.

Απέναντι σε όσους επιμένουν να προειδοποιούν την κοινή γνώμη για τη σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και τον καρκίνο, οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες χρησιμοποιούν ένα αφοπλιστικό επιχείρημα: ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Χρηματοδοτώντας τα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα, οι εταιρείες τσιγάρων έχουν εξασφαλίσει το απυρόβλητο από τους νόμους. Ο πρώτος πολιτικός που τολμάει να τα βάλει μαζί τους είναι ο Τζότζεφ Καλίφανο, υπουργός Υγείας επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ. Η ζωή του απειλείται και για να υποστηρίξουν την επανεκλογή Κάρτερ στις προεδρικές εκλογές του 1980, οι καπνοβιομηχανίες θέτουν έναν όρο: να φύγει ο Καλίφανο από την κυβέρνηση. Ο όρος θα ικανοποιηθεί σύντομα, η καπνοβιομηχανία έχει κερδίσει μία ακόμη μάχη στον πόλεμο του καπνού.



http://www.rwf.gr/

An-Lu είπε...

Έτυχε να καπνίζω περιστασιακά ως φοιτήτρια (ακόμα και τότε, κάπνιζα μόνο στη βεράντα, σε ανοιχτούς χώρους και στο αυτοκίνητό μου, μόνη). Με το πτυχίο, το έκοψα μαχαίρι. Ο σύντροφός μου είναι μη καπνιστής και αυτό αποτελεί ένα ακόμα λόγο για ναμην ξανα-αγγίξω το τσιγάρο.
Επιστρέφοντας από τον Καναδά, στα Duty Free είδα στις κούτες των τσιγάρων, εκτός από τις γνωστές προειδοποιήσεις και φωτογραφίες από όργανα που έχει προσβάλλει ο καρκίνος. Ομολογώ ότι σοκαρίστηκα...κι όμως υπήρχαν άτομα που ΑΓΟΡΑΖΑΝ τις κούτες. Τα συμπεράσματα δικά σας. Μάλλον η λύση της Αφροδίτης είναι η πλέον ενδεδειγμένη.

Aphrodite είπε...

To να φιλάς καπνιστή είναι σα να γλύφεις τασάκι.

Αφροδίτη.

Aphrodite είπε...

Ενα απο τα τελευταία μου board-meetings ΔΣ (με 25 άτομα παρόντες), με 8-ωρο estimated duration:

Εικοσιτέσσερεις καπνίζοντες (ναι, 24) συμμετέχοντες, 1 μη καπνιστής - μαντέψτε ποιός?

Ναι, η Αφροδίτη σας.

Παρουσίαζα. Αρα έπρεπε να σκάσω και να το φάω.

Δε με ρώτησε κανείς, δεν το πρόσεξε κανείς (που με ήξεραν τόσον καιρό, να πω ότι δεν...), ο γενικός γ*μάω είχε και 2 πακέτα στο τραπεζι επάνω.

Ξεκίνησα και συνέχισα ανά 3-ωρο 2 παυσίπονα (διαφορετικών υποδοχέων)συν καφέδες για να αντέξω τον πονοκέφαλο και τη λιποθυμία. Κλείσαμε 12-ωρο, κλείσαμε συμφωνίες, κλείσαμε budgets.

Το ίδιο βράδυ στο Ιατρικό Κέντο πήγαινα για τραχειοτομή από το αναφυλακτικό σοκ.

Ευτυχώς από θαύμα γλύτωσα.

Σε 2 ημέρες παραιτήθηκα.

Αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα.

Είμαι 36 ετών και έχω δυο χρόνια και κάτι μήνες άκαπνος! Είμαι περήφανος και ευτυχής που το έκοψα.
Τώρα όλα είναι πιο καθαρά.
Τώρα ξυπνάω πολλές φορές τα βράδια από εφιάλτες! Με βλέπω να καπνίζω.

Heinz said:
Ξέρω τα πάντα για το τσιγάρο. Πως το κόβουν δεν ξέρω....

Εγώ πάντως το "μαγείρευα" στο μυαλό μου περίπου 2 χρονια. Με τη βοήθεια κάποιων υποκατάστατων νικοτίνης τις πρώτες ημέρες, κατάφερα και απεξαρτήθηκα.
Ούτε δύσκολο ούτε εύκολο, απλά εφικτό.

Heinz said:

Απλώς αυτά τα 6 λεπτά μου φαίνονται υπερβολή.

Χάνεις την ουσία. Έχει σημασία αν είναι 6 τα λεπτά ή 3? Το νόημα είναι άλλο, είναι θέμα ποιότητας ζωής.

barge 1962 said:

kai autos o kafes paei mazi

ΜΥΘΟΣ!
Κι εγώ τα ίδια νόμιζα.
Τώρα πίνω δυο με τρεις καφέδες την ημέρα και ομολογώ ότι τους ευχαριστιέμαι περισσότερο.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

@ΝΔ
«Για δύο περίπου χρόνια παιδευόμουν με τσιμπούκια και πίπες…»
Καλά κάνατε και τα κόψατε. Άντρας πράμα.

Titika είπε...

Καπνίζω 10 στριφτά την ημέρα.
Ούτε κατάλαβα πώς πέρασαν 8 χρόνια από τότε που το άρχισα. Το είχα κόψει για μεγάλο χρονικό διάστημα και ποτέ δεν γκρίνιαξα για τον καπνό των άλλων. Με ενοχλούσε αλλά το βούλωνα γιατί σκεφτόμουν οτι πριν από λίγο καιρό κι εγώ κάπνιζα και τότε δεν με ενοχλούσε καθόλου.
Σέβομαι απόλυτα τους ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ, να λένε ό,τι θέλουν. Όμως μου έχει τύχει άπειρες φορές να το κόβει κάποιος και να γίνεται ο πιο γκρινιάρης και ο πιο διδακτικός για τις συνέπειες του τσιγάρου. Ε, αυτό είναι λίγο εκνευριστικό!

Ανώνυμος είπε...

aphrodite said...

To να φιλάς καπνιστή είναι σα να γλύφεις τασάκι.

Πολύ καλό. Δικό σου?
Η εικόνα βγάζει γέλιο!

resident είπε...

Στη πρωινή μου δουλειά οι 4 από τουs 6 είναι καπνιστές(εγώ όχι).
Καπνίζουν κανονικά σε ένα γραφείο χωρίς εξαερισμό και με ελάχιστο χώρο. Ούτε καν τους περνάει από το μυαλό ότι αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό.Ισως όμως και να το κάνουν όχι απλά από έλλειψη σεβασμού αλλά με την χαρά ότι παίρνουν κι άλλους στο λαιμό τους.

Για την διακοπή του καπνίσματος πιθανό να βοηθούν δυο νέα φάρμακα: Το ένα είναι τι γνωστό αντικαταθλιπτικό zyban και το άλλο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Αμερική με το όνομα chantix της πολύ καλής εταιρίας Pfizer που ενεργεί με διαφορετικό τρόπο.Τον συνδυασμό και των δυο θα χρησιμοποιούσα αν ήμουν καπνιστής και ήθελα να σταματήσω το κάπνισμα.
Επίσης ακούω συχνά να λένε ότι ο τάδε κάπνιζε πχ 60 χρόνια και πέθανε 80 χρονών κλπ. Εγώ πιστεύω ότι αν δεν κάπνιζε θα πήγαινε 100.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

«Το κόψιμο του τσιγάρου είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Εγώ το ‘χω κόψει τουλάχιστον 50 φορές».
Μαρκ Τουαίην;;

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

@neuron2

Η αναφορά του συγκεκριμένου παραδείγματος είναι ενδεικτική για το επίπεδο του πολιτισμού μας. Όντως μπορεί να υπάρχουν άλλες 50 πηγές μόλυνσης περισσότερο σημαντικές.

Γιώργος Γούναρης είπε...

Αφού δεχθούμε όλοι ότι το κάπνισμα κάνει όλο αυτό το κακό στην υγεία, νομίζω πως το θέμα έχει δύο κύριες κατευθύνσεις:
Α. Οι σχέσεις των ήδη καπνιστών με τους μη καπνιστές.
Πολλά θα γραφτούν. Εγώ (μη καπνιστής) ζητάω ό,τι θα ζητούσα για κάθε συγκρουσιακό ζήτημα στην δημοκρατική μας κοινωνία: Την εφαρμογή των υπαρχόντων νόμων ως ελάχιστο σημείο εκκίνησης.
Β. Αντικαπνιστική εκστρατεία. Νομίζω πως θα πρέπει να αφήσουμε τους ήδη καπνιστές στην μοιρα τους- εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη- και να ασχοληθούμε με την αποτροπή των νέων ανθρώπων δηλαδή των ΜΑΘΗΤΩΝ από την συνήθεια αυτή. Δυστυχώς δεν βλέπω -και έχω τρία παιδιά στο σχολείο- αντικαπνιστική ενημέρωση στοχευμένη στα παιδιά. Εγώ θα τους σοκάριζα, μέχρι καρκινοπαθείς στο τελευταίο στάδιο θα έφερνα στο σχολείο, τις ακτινογραφίες με τον όγκο στον πνεύμονα τεράστιες θα τις πρόβαλλα στον πίνακα. Εϊναι τρομερό αλλά στο Λύκειο αρχίζει το κάπνισμα. Ας τρόμαζαν λίγο δεν γίνεται αλλιώς. Ας το κάνουμε επιστημονικά. Διαφημιστές έχουμε, γιατί όχι και δυσφημιστές?

Ανώνυμος είπε...

Η αντιμετώπιση που θέλει αυτόν που δεν καπνίζει να το βουλώνει με ενοχλεί αφάνταστα.
Τελικά έχω την εντύπωση ότι σαν λαός έχουμε μάθει να το βουλώνουμε!

Μας κατακλέβουν βουλευτές, κατασκευαστές, δικηγόροι , γιατροί , δικαστικοί ....... και εμείς το βουλώνουμε.

Πηγαίνουν τα παιδιά μας σε δημόσια σχολεία ερειπωμένα από την εγκατάλειψη και εμείς το βουλώνουμε.

Δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες παιδικές χαρές και εμείς το βουλώνουμε.

Τα στάδια είναι κλειστά για να αθληθούν τα παιδιά μας και εμείς το βουλώνουμε.

(σεντόνια θα μπορούσαμε να γράψουμε)

Η μόνη περίπτωση που δεν το βουλώνουμε είναι όταν μας την πεί κάποιος στον δρόμο την ώρα που οδηγάμε. Τότε δίνουμε όλα μας τα ρέστα και πάντα αν μας παίρνει, αν δεν μας παίρνει περιμένουμε τον επόμενο.

Blonde είπε...

Όταν ήμουν Γερμανία, παρακαλούσα να γυρίσω στο ξενοδοχείο να ανάψω ένα τσιγάρο...τί πράγμα και αυτό...στον δρόμο δεν μπορείς, που θα το πετάξεις, αν σε δούνε θα σε δείχνουν και θα λένε.."να αυτή είναι από την Ελλάδα...σίγουρα". Καπνίζω πολύ, δεν θέλω να το κόψω το μπου...θέλω όμως να το ελλατώσω γιατί με κόβω σε 10 χρόνια να μην μπορώ να πάρω ανάσα. Καταλαβαίνω αυτούς που δεν καπνίζουν αλλά όχι και να με πρίζουν κάθε λίγο ... για το τσιγάρο μου, ας μην με κάνουνε παρέα!!! Και τώρα που σας διαβάζω νομίζω πως η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο!!

Nikos Dimou είπε...

Aphrodite - διόρθωση:

Το να φιλάς καπνιστή είναι σαν να γλύφεις μεταχειρισμένο τασάκι

(αν είναι πλυμένο και καθαρό - ουδέν προβλημα).

Παλιό αλλά καλό.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Πρέπει να μάθουμε να διαμαρτυρόμαστε, να αντιδρούμε και να ζητάμε δίκαιη αντιμετώπιση σε κάθε δραστηριότητα της κοινωνικής μας ζωής. Μόνο έτσι ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος.
Αν κάθε φορά που πηγαίναμε στα p.x. στα καλούδια(goodys)διαμαρτυρόμασταν για την ύπαρξη των τραπεζιών των καπνιστών τότε ίσως να μην υπήρχαν σήμερα.

Nikos Dimou είπε...

New Kid On The Blog said...
Κάποτε ρώτησε ένας δημοσιογράφος τη Μελίνα Μερκούρη σε μια συνέντευξη "τι είναι το τσιγάρο για σας;" "Το τσιγάρο για μένα είναι ηδονηηή!"


Kαι από αυτό πέθανε!

Δεν θα ξεχάσω τον οικογενειακό μας γιατρό - πέθανε στα 55 από καρκίνο των πνευμόνων - στο νοσοκομείο λίγες μέρες πριν πεθάνει (με οξυγόνο και σωληνάκια) να μουντζώνει τον εαυτό του και να μου λεει: "Ήθελα ο μαλάκας να παραστήσω τον καουμπόη του Μάλμπορο!"

Το είχα γράψει τότε στο Βήμα και από την Μάλμπορο απείλησαν να μου κανουν μήνυση.

Τους παρακάλεσα να το κάνουν.

Δεν επανήλθαν.

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

sizenagir said...

Αν κάθε φορά που πηγαίναμε στα p.x. στα καλούδια(goodys)διαμαρτυρόμασταν ...

Τα καλούδια δεν πουλάνε πολιτισμό. Πλαστικά μπιφτέκια πουλάνε. Γιαυτό και εν όψει των διαμαρτυριών σας θα κάνανε μία αξιόπιστη έρευνα για να δούνε ποιοί είναι οι περισσότεροι. Οι καπνιστές ή οι αντικαπνιστές και από ποιούς βγάζουν περισσότερα χρήματα. Και αναλόγως θα ενεργούσαν.

Jason είπε...

takis vasilopoulos said...

Το άλλο πάλι,οταν βλέπω μια γυναικα να καπνιζει, μου βγαζει κάτι σεξι.

aphrodite said...

To να φιλάς καπνιστή είναι σα να γλύφεις τασάκι.

Συμφωνώ με την aphrodite (παρεπιπτόντως χαίρομαι πολύ που το γράφει με -ph και όχι με -f). Δεν έχω πρόβλημα ιδιαίτερο με τον καπνό, μία στο τόσο μπορεί να κάνω κι εγώ ένα τσιγάρο από ένα φίλο. Δεν μπορώ όμως έναν άνθρωπο που μυρίζει τσιγάρο το στόμα του, ακόμα και τα ρούχα του καμιά φορά. Απλώς μου είναι απεχθές. Όταν μία κοπέλα καπνίζει, αυτό σχεδόν αρκεί για να μου είναι αδιάφορη ως κοπέλα.
Επίσης μου τη δίνει απίστευτα να βγαίνω για ένα ποτό και να γυρίζω σπίτι και να βρωμάνε τα ρούχα μου απ' το τσιγάρο. Και επαναλαμβάνω ότι δε με ενοχλεί ο καπνός. Απλώς δεν τον απολαμβάνω κιόλας.
Και μου τη δίνει αυτός ο φασισμός του καπνού. Τα μέρη των μη-καπνιστών στην Ελλάδα συνήθως είναι 2 τραπέζια κάπου δίπλα στις τουαλέττες, που ούτε καν είναι ξεχωριστό δωμάτιο σε σχέση με το χώρο των καπνιστών. Μια κοροϊδία και μισή δηλαδή. Δε σε λογαριάζει κανείς. Και καλά εγώ, πες δεν έχω και πρόβλημα, θα κάτσω και στους καπνιστές άμα λάχει. Ο άλλος μπορεί να έχει πρόβλημα. Αναπνευστικό ας πούμε.
Και τέλος, μου είναι αποκρουτικό το τσιγάρο ως εξάρτηση. Βέβαια για πολλούς αυτές οι μικρές εξαρτήσεις είναι που ομορφαίνουν τη ζωή τους. Ο πρωινός καφές, τα τσιγάρα.
Και βασικά νομίζω πως δεν είναι τόσο η νικοτίνη και η πίσσα. Είναι όλη η υπόθεση μια εξάρτηση. Που θα πας στο περίπτερο και θα πεις στον κυρ-Διονύση "τα τσιγάρα μου", που θα τα έχεις στο τσεπάκι σου στο πουκάμισο, που θα θα τα βγάλεις αμέσως μόλις σου έρθει, θα ρίξεις ένα τσιγάρο από το πακέτο, θα το βάλεις στο στόμα, θα πεις "πού είναι ρε γαμώτο ο αναπτήρας μου;;;", θα τον βρεις, θα ανάψεις το τσιγάρο και θα ησυχάσεις. Όλο αυτό είναι που δεν μπορεί να κόψει κανείς νομίζω.
Ε εγώ δε θα μπορούσα ποτέ να καπνίζω. Γιατί αυτές οι καθημερινές εξαρτήσεις με ενοχλούν.

heinz είπε...

SOMAN said...

"Σε προσωπικό επίπεδο θεωρώ εαυτόν
ΗΛΙΘΙΟ που συνεχίζω να καπνίζω"

Κι εγώ. Και μάλιστα τον αγαπημένο ΗΛΙΘΙΟ των καπνοβιομηχάνων .

pagis said...

"Σαν μη καπνιστής θα με υποστήριζαν οι καπνιστές να πάρω επίδομα ανθυγιεινής εργασίας"

Εγώ ναι. Αλλά πιο πολύ θα στήριζα την απαγόρευση του καπνίσματος.

sizenagir said...

"Αν κάθε φορά που πηγαίναμε στα p.x. στα καλούδια(goodys)διαμαρτυρόμασταν "

Εμ, με συγχωρείτε αλλά, τότε τι σας φταίει το κάπνισμα? Τα πολλά ...καλούδια, είναι μάλλον πιο επικίνδυνα.

Ανώνυμος είπε...

heinz: το διάβασα το πόνημα σου περί δεπτέρου θερμοδυναμικού νομοθετήματος. είναι για τα σκουπίδια. μπαρμπούτσαλα ασχετοσύνης με κοτσιδάκισ στα ικριώματα. μου θύμισες εποχές που μας ζητούσαν να λύσουμε ασκήσεις χωρίς να εξηγούν γιατί είναι Cp και γιατί είναι Cv. με διασκέδασες και με ψυχαγώγησες και γέλασα και γελάω ακόμα δηλαδή και γελάνε και οι άσπρες τρίχες του θωρηκτού της κεφαλής μου.

ηλιοβασιλέματα με κύκλους καρνέισον
σκοπιές στις αντιστρεπτές μεταβολές
βιντεοκασέτες με τον Παΐσιο Καστοριάδη
και μια λαχτάρα για βόμβες οξειδοαναγωγής

Black Swan είπε...

Εδώ που τα λέμε, ο θάνατος απ' το κάπνισμα είναι αμελητέα ποσότης σε σύγκριση με τον ουσιαστικό θάνατο, αυτόν της ισοπεδωτικής, αποπροσωποποιητικής, αυστηρά μηχανιστικής, απολύτως ηλίθιας και συνάμα παρανοϊκής, μεταμοντέρνας αντίληψης που θέλει τον άνθρωπο συναρμολογημένο σαν συσκευή.
Ήδη κόλλησαν στο ανθρωπάκι έναν αριθμό κυκλοφορίας με μπάρα.



Και στον αντίποδα του μεταμοντέρνου κόσμου, οπωσδήποτε, η ανοησία κρατάει καλά, σε θέση λυσσώδους φαντασιακής άμυνας, με τους συνταξιοδοτημένους αλλά ακόμη μάχιμους κρυπτοσταλινικούς λοχίες της λεγόμενης πολιτιστικής ζωής, απαραίτητης φαίνεται για τον αναπτυσσόμενο τρίτο κόσμο όσο και η αμόλυβδη βενζίνη. Ονειρεύτηκαν κι εκείνοι, κάποτε, τις δικές τους ανθρώπινες ορθολογικές μηχανές, στη δική τους πολύκλαυστη, σιδηρά εποχή, μηχανές των οποίων τα προϊστορικά εξαρτήματα συσσωρεύονται σήμερα στα νεκροταφεία της πολιτικής ιστορίας.

Μας λένε, εν ολίγοις, ότι το ανθρώπινο υποκείμενο είναι μόνον το σώμα του, και ως τέτοιο προσφέρεται σε ποικίλες διασυνδέσεις με τερματικούς.

Είναι ανακουφιστικό να πιστεύεις πως για όλα φταίει το κάπνισμα, είναι βολικό να δέχεσαι πως για τις καρδιοπάθειες πρέπει να χρεωθούν αποκλειστικά η λαιμαργία και η οκνηρή ζωή.
Είναι μεταμοντέρνο, είναι πολύ αμερικάνικο να χρεώνεις όλες τις ζημίες στους, στατιστικά εποπτεύσιμους, αντικειμενικούς παράγοντες, κυρίως κατά το μέτρο που αυτή η μετάθεση σε απαλλάσσει από την ευθύνη μιας βαθύτερης αναζήτησης.
Αποδίδουν ακόμη και την κατάθλιψη στο εξουθενωτικό ωράριο, αντί να δουν -τέτοια είναι η τύφλωση!- ότι, ανάποδα, η φρενίτιδα του ωραρίου έρχεται ως σύμπτωμα κατάθλιψης που εκτρέπεται σε μανία. Απ' τα συμπτώματα, λοιπόν, της νόσου στην αποκατάσταση, πηγαίνεις σερφάροντας.

Τι να πουν για το άγχος τα φερέφωνα του επιστημονικο-βιομηχανικού συστήματος, όταν το άγχος εμφανίζεται πλήρως συνυφασμένο ακριβώς με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος; Το πολύ πολύ να του δώσουν ένα χαριτωμένο, αποενοχοποιητικό όνομα, όπως «στρες», ώστε να το παγιδεύσουν, υποτίθεται, στους υπολογισμούς τους και να ησυχάσουν. Μπορεί κανείς να εκτονώσει το στρες όπως τον ατμό από μια χύτρα, αυτό είναι όλο. Να τι μας λένε διαρκώς. Ή μπορεί να το περιορίσεις με τη χρήση προϊόντων της φαρμακοχημείας.

Τώρα εμάς τους καπνιστές μας απομονώνουν σε ειδικές ζώνες των δημόσιων χώρων σαν αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας που εκπέμπουν ρύπους και πρέπει να αποσυρθούν. Μάλιστα, το ότι ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν αυτοκίνητο γίνεται αμέσως κατανοητό αν σκεφτεί κανείς κατά πόσον το αυτοκίνητο, απ' την πλευρά του, αποχτάει ανθρώπινες ιδιότητες, είναι «έξυπνο», «φιλικό», «υπάκουο», «επώνυμο» κ.τ.τ.

Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στις διαφημίσεις: «Το αυτοκίνητό σου σε αγαπάει», το θυμάσαι; Σκέψου το «μεσογειακό ταμπεραμέντο» του Seat Ibiza. Να και το νέο Citroen C5, «που διαβάζει το δρόμο». Αν πιστέψουμε το σλόγκαν, πρόκειται για «το πρώτο αυτοκίνητο με νοημοσύνη».

ΥΓ. Ψυχές παλιάς τεχνολογίας, οι καπνιστές παροπλίζονται.
Μαζί και οι συγγραφείς.
Τα κείμενα δεν είναι πια αυτό που θα έπρεπε, δηλαδή αποτσίγαρα αγωνιώδους αναμονής.

Jason είπε...

@ποιος τα φιλιά σου παίρνει

Εμένα πάλι μου φάνηκε πάρα πολύ ενδιαφέρον και εσύ φαίνεσαι αρκετά κομπλεξικός.
Και ότι σχόλια θες καν' τα σε κείνο το blog, όχι εδώ.

cobden είπε...

Αν και δεν έχω καπνίσει ποτέ στη ζωή μου, θεωρώ απαράδεκτη όλη αυτή την αντικαπνιστική υστερία...Εντάσσεται και αυτή στο πλαίσιο της εκστρατείας εκ μέρους των φανατικών...υγεινιστών έναντι σε όλες τις απολαύσεις της ζωής (κάπνισμα, "ανθυγιεινό" φαγητό κτλ). Πουριτανισμός με μια γερή δόση αντικαπιταλισμού λοιπόν...Και όπως στην αντι-junk food εκστρατεία ο τέλειος "κακός" είναι τα McDonalds, εδώ ο "κακός" βρέθηκε στις ..αδίστακτες καπνοβιομηχανίες, που με χιλιάδες τεχνάσματα προσπαθούν να μας παρασύρουν στο "κακό" δρόμο του καπνίσματος, εμάς τους αθώους και χώρις ίχνος προσωπικής ευθύνης καταναλωτές...
Πάντως ας λάβουμε υπόψη μας ότι περί παθητικού καπνίσματος υπάρχουν και άλλες απόψεις
βλ http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_smoking#Controversy
Ας μας βοηθήσουν οι γιατροί του blog :-)

Προσωπικά είμαι υπέρ του να αφήνεται στην ευχέρεια του κάθε καταστήματος τι στάση θα ακολουθήσει στο θέμα του καπνίσματος των πελατών του και να μην επιβάλλεται η απαγόρευση με νομοθετικά μέτρα...

Ecumene είπε...

«Το τσιγάρο είναι το μόνο πράγμα που καίγεται για σένα».

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Μοναξια,πολυκοσμια,ταχυτητα..

Δυσκολη εποχη..

Οι Ινδιανοι το καπνιζανε
σε πιο slow ρυθμους.....

Καλυτερος μηπως ο αργιλες;..

Alogaki είπε...

Είμαι της άποψης ότι ο καθένας πρέπει να έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να μην ενοχλεί τους άλλους.

Ίσως το κάπνισμα είναι από τις λίγες συνήθειες, που πραγματικά ενοχλούν, λόγω της ιδιότητας του καπνού "να ταξιδεύει" στην ατμόσφαιρα και στα πνευμόνια των άλλων.

Δεν είναι τόσο απλό;

cobden είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Είχα κόψει το κάπνισμα για 3 χρόνια. Δεν είναι τόσο εξωφρενικά δύσκολο να το κόψεις, όσο φαντάζονται οι καπνιστές, που δεν έχουν προσπαθήσει ποτέ. Η πρώτη βδομάδα είναι μόνο δύσκολη. Στο άκαπνο διάστημα δεν ενοχλούμουν καθόλου απ’ τον καπνό. Μάλλον απολάμβανα να τον μυρίζω. Φίλοι, που το ‘χουν κόψει και κάνουν τώρα σαν τρελοί, μου τη δίνουν στα νεύρα. Γενικά μου τη δίνει οποιοσδήποτε κάνει σαν τρελός για οτιδήποτε. Ας σέβονται οι καπνιστές τους κανόνες και οι μη καπνιστές την επιθυμία.
Έχω την αίσθηση, ότι τελικά όλα τα posts γύρω απ’ αυτό το θέμα γυρνάνε: την αποδοχή του διαφορετικού.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Αυτό το avatar “CoffeeMugWSteam” κάνει μια ώρα να κατέβει.

Ecumene είπε...

cobden said..Εντάσσεται και αυτή στο πλαίσιο της εκστρατείας εκ μέρους των φανατικών...υγεινιστών έναντι σε όλες τις απολαύσεις της ζωής (κάπνισμα, "ανθυγιεινό" φαγητό κτλ). Πουριτανισμός με μια γερή δόση αντικαπιταλισμού λοιπόν...μας παρασύρουν στο "κακό" δρόμο του καπνίσματος, εμάς τους αθώους και χώρις ίχνος προσωπικής ευθύνης καταναλωτές...

1.ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ
ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ
2.ΟΤΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ,ΠΟΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ;;
3.Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΗΤΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ
ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ..
4.ΔΕ ΛΕΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ
ΔΥΣΗ;
ας παραμεινουμε Τουρκια....

cobden είπε...

Επειδή δεν φαίνεται ολόκληρο το link, βάλτε το passive smoking στο www.wikipedia.org

Dr Strange είπε...

Άρχισα να καπνίζω στά 15-16. Έκανα τράκα από τούς άλλους τής παρέας, μια στά τόσα.

Αργότερα πήρα κι εγώ πακέτο. Σε κάποια κοπάνα έτυχε και κάπνισα 5-6 τσιγάρα μέσα σε δυο τρεις ώρες. Όταν γύρισα σπίτι, έκρυψα τό πακέτο στήν αποθήκη, και ανέβηκα να φάω μεσημεριανό. Αργότερα, ενώ οι άλλοι κοιμόντουσαν, μ' έπιασε ένα μυστήριο πράγμα, να θέλω τσιγάρο. Άρχισα να μυρίζω τά νύχια μου, οπού 'χε μείνει η οσμή και παραλίγο να κατέβω να πάρω τά τσιγάρα να καπνίσω. Δεν τό 'κανα. Δεν ανεχόμουνα τήν ιδέα τής εξαρτήσεως. Από περηφάνεια ("εγώ δεν είμαι σαν τούς άλλους που γίνονται πρεζάκηδες"), κι από γινάτι ("τό θες πολύ εαυτέ μου; όχι. εγώ θ' αποφασίσω αν και πότε").

Δεν ξαναχαρμάνιασα ποτέ. Συνέχισα να καπνίζω που και που, σταμάτησα κιόλας (τό 'κοψα, όπως λέτε εσείς οι άλλοι), πολλές φορές και για χρόνια, αναλόγως τής παρέας κυρίως που έκανα κατά καιρούς, και τού γενικοτέρου περιβάλλοντος, εδώ ή στό εξωτερικό. Ευγνωμονώ, στό σημείο αυτό, τήν περηφάνεια μου (κι ας καταλαβαίνω πια και τήν άλλη όψη τού νομίσματος αυτού, ότι πάει πακέτο με τή μοναξιά, με τήν αδυναμία τού να μοιραστείς τά συναισθήματά σου). Και κοροϊδεύω από παλιά (αλλά λιγότερο τώρα) αυτούς που λένε ότι δεν μπορούν να τό κόψουν, ή που τό θεωρούν τόσο σημαντικό ώστε να κατατάσσουν τούς ανθρώπους σε καπνιστές και μη.

Κανόνες εν προκειμένω δεν βάζω, ούτε στόν εαυτό μου ούτε στόν άλλο. Ακολουθώ απλώς τή διάθεσή μου κάθε φορά, και τή διαπραγματεύομαι με τόν άλλο. Πιο πολύ στό ναι όμως, παρά στό όχι. Ναι κι άμα θέλει να καπνίσουμε μαζί παρέα, ναι κι άμα θέλει να χαρούμε καθαρό αέρα και έλλειψη τής βρώμας τού τσιγάρου. Όχι όμως άμα θέλει να κουνήσει τό δάχτυλο, ούτε όταν θέλει να κάνει σώνει και καλά τό δικό του.

christina είπε...

An kai me enoxlei o kapnos (dakryzo kai vraxniazo kai ksespaei i allergia mou)den zitao apo kanenan na to kopsei.
Arkei na min to kanei mes sto spiti mou i sto xoris eksaerismo grafeio mou, i se xorous pou yparxei kindynos.
Me enoxlei na myrizo tsigaro anti gia aroma, xoris na kathomai kan sto kylikeio, para mono oso xreiazetai gia na agoraso kati (pou pleon ferno ap ekso).
Me enoxlei ta trapezakia ton mi kapniston na einai enas mikros xoros piso piso, xoris kan diaxoristiko, opote o kapnos paei ki erxetai.
Kai me enoxlei pou xronometrietai to 20' dialleimma mou gia fagito eno o kapnistis kanei dekalepta kathe mia ora - kai fortonomai kai ta tilefonimata.

Dexomai oti o kapnistis einai pio akindynos apo ton methysmeno sto timoni, alla den dexomai oti eimai antidrastiki otan leo se kapoion na to svisei an einai se lathos peristasi.

Valm είπε...

Κάπνιζα 5-6 χρόνια 15 τσιγάρα τη μέρα. Αγόρασα πίπες briar και σύνεργα και το έχω ελατώσει στα 5-6 με 2-3 τσιμπούκια τη μέρα. Μου αρέσει πολύ το κάπνισμα και πιστεύω ότι σε αυτά τα επίπεδα δεν βλάπτει ιδιέταιρα.

ikd είπε...

Τα ίδια γίνονται και στην Ισπανία (άλλη μια χώρα όπου εντός δεν επιτρέπεται το κάπνισμα). Έξω, στο δρόμο, όμως, είναι διαφορετικά. Τότε βλέπεις κόσμο πολύ (νέο και μεγάλο σε ηλικία) να καπνίζει από slim μέχρι πούρα σαν κοντόκανες καραμπίνες. Τα δε σταχτοδοχεία είναι γεμάτα με γόπες, σα μικρά δάση.

Ευτυχείτε...

ικδ

Debby είπε...

Δεν είναι ωραίο να μην εξαρτάσαι από ένα τσιγάρο, ένα τασάκι και ένα αναπτήρα?

Ένας λόγος που το έκοψα ήταν και αυτός. Πέρα από την ίδια την εξάρτηση, λίγο πριν το κόψω μου έσπαγε τα νευρα το γεγονός ότι αν κάποιο από αυτά τα 3 αντικείμενα δεν υπήρχε δεν παίζανε ούτε τα υπόλοιπα!

Πάντως καπνίστρια ή μη δεν μου αρέσει να βλέπω και να μυρίζω γεμάτα τασάκια. Και συνήθως αυτοί που καπνίζουν είναι αυτοί που σπανιοτερα κάνουν τον κόπο να τα αδειάσουν στον κάδο.

heinz είπε...

ποιος τα φιλιά σου παίρνει said...

"heinz: το διάβασα το πόνημα σου περί δεπτέρου θερμοδυναμικού νομοθετήματος. είναι για τα σκουπίδια."

Μάλιστα αφεντικό, ό,τι πεις.
Τσιγαράκι??
(να σε στείλω μια ώρα αρχύτερα...)

:-))

Dormammu είπε...

Το δικαίωμα των καπνιστών είναι επίκτητο, το δικαίωμα των μη καπνιστών εγγενές. Και βέβαια προηγείται το εγγενές…
Απορώ πάντως με τους κατά σύστημα θεριακλήδες. Με ενοχλεί η μυρωδιά που αναδύουν, σαν να είναι εμποτισμένοι στην νικοτίνη μέχρι το μεδούλι. Με ενοχλεί η μυρωδιά των ρούχων τους, των σπιτιών τους και των αυτοκινήτων τους. Δεν ξέρω αν το παραπάνω μπορεί να θεωρηθεί φασιστικό από ορισμένους, αλλά βρε αδερφέ, νομίζω πως έχω δικαίωμα να μην ανασαίνω τον καπνό τους, ιδίως σε δημόσιες υπηρεσίες.
Οι δηλώσεις δε περί ρατσιστικής αντιμετώπισής τους σε ορισμένες χώρες (βλ. τις τρισκατάρατες ΗΠΑ) με κάνουν να καγχάζω, ιδίως όταν βλέπω την αντιμετώπιση που επιφυλάσσουν σε μη καπνιστές στην χώρα μας- διαβάστε παραπάνω την ιστορία της –εγκύου- Αφροδίτης και θα καταλάβετε….

lenski είπε...

Είμαι λυρικός τραγουδιστής και το κάπνισμα όπως καταλαβαίνετε, σε οποιαδήποτε μορφή του, παθητική ή ενεργητική, με ενοχλεί αφάνταστα. Παρόλα αυτά γνωρίζω συναδέλφους μου που παρά την οποιαδήποτε ενόχληση οργανική που μπορεί να έχουν καπνίζουν ένα-δυο τσιγάρα την ημέρα. Φαντάζομαι ότι το κάνουν περισσότερο από μια ανάγκη να κάνουν κάτι απαγορευμένο και πέρα από τα όρια. Νομίζω ότι ο ίδιος λόγος είναι και αυτός που οδηγεί και τους περισσότερους νέους να αρχίσουν το κάπνισμα. (Μήπως στο κάτω κάτω της γραφής παιδιά δεν είμαστε κατά βάθος όλοι μας;)

Εγώ δεν έχω κάτι ενάντια στους καπνιστές, αλλά μού φαίνεται απίστευτα ενοχλητική η αποπνικτική ατμόσφαιρα σε δημόσιους χώρους. Το παθητικό κάπνισμα πέρα από τους όποιους μακροχρόνιους κινδύνους ενέχει για την υγεία, μού προκαλεί έναν τεράστιο ερεθισμό στο λαιμό και βεβαίως μού χαλάει τη διάθεση. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική και κυρίως το χειμώνα όπου σε όποιο χώρο και να πας δεν μπορείς να αναπνεύσεις! Το πιο αστείο από όλα είναι στις Δημόσιες Υπηρεσίες, όπου ο/η υπάλληλος που σε εξυπηρετεί καπνίζει, ενώ από πάνω του υπάρχει η ένδειξη απαγόρευσης του καπνίσματος, που παρεμπιπτόντως ισχύει και στην Ελλάδα με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Σημίτη από το 2003. (Συγκεκριμένο περιστατικό μού έχει τύχει στην Εφορία Πειραιά).

Ecumene είπε...

Λενε οι καπνιστες για Φασισμο και αντικαπνιστικη Υστερια..........
Ενα Αιωνα,που οι μη-καπνιστες δεν ειχαν κανενα δικαιωμα,απ τον υπαλληλο
μπροστα στο Αφεντικο
μεχρι το παιδι(παθητικο καπνιστη)
κοντα στον θεριακλη Πατερα........
δε μιλουσαν και τωρα που ανοιγεται Διαλογος...ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΦΑΣΙΣΜΟΟΟΟΣ!!!

Yosemite Sam είπε...

Ήθελα ο μαλάκας να παραστήσω τον καουμπόη του Μάλμπορο!

Ενα απο τα θλιβερά της υπανάπτυξής μας είναι ότι το τσιγάρο συνεχίζει να παραμένει απαραίτητο συστατικό της νεοελληνικής μαγκιάς.

Αυτό το αρειμάνιος καπνιστής όταν ήμουν πιτσιρικάς νόμιζα ότι αναφέρεται σε αυτόν που καπνίζει πολύ.

Μετά έμαθα ότι αρειμάνιος είναι αυτός που έχει ύφος παλικαρά.

Εχω ακόμη μία φωτογραφία απο τα μαθητικά μου χρόνια να πίνουμε μπύρες σε σχολική εκδρομή και να καπνίζουμε αρειμανίως.

Το σκηνικό συνεχίζεται ίδιο και απαράλλαχτο μόνο που τώρα στο παιγνίδι έχουν προστεθεί και τα κοριτσάκια.

Αυτή είναι η ελλάδα που λέει και ο σημίτης.

Stavros P (isisdoros) είπε...

Δεν είμαι καπνιστής, για την ακρίβεια δε το 'χω βάλει ποτέ στο στόμα μου.Το περίεργο είναι ότι σε γενικές γραμμές δε με ενοχλεί όταν καπνίζουν οι δίπλα μου.Δε θα έλεγα ότι το ανέχομαι απλά δε με ενοχλεί ιδιαίτερα.Να προσθέσω ότι μεγάλωσα σε οικογένεια που κανένας από τους γονείς μου δε κάπνιζε, και συνέχισα τη ζωή μου με γυναίκες που πάλι δε κάπνιζαν.Όμως κατά καιρούς φιλοξενώ καπνιστές ή με φιλοξενούν αυτοί χωρίς αυτό να με ενοχλεί.

Dr Strange είπε...

@ dormammu.

Οπότε αν ο φίλος σου έχει τό κουσούρι να καπνίζει τόν απορρίπτεις. Ή δεν τόν κάνεις φίλο. Κάνεις τό ίδιο και με τούς ναρκομανείς; Ή με οποιονδήποτε έχει κάποιο ενοχλητικό κουσούρι;

Ecumene είπε...

@Dr Strange
Οι ναρκομανεις και οι Αλκοολικοι
δεν μυριζουν τοσο,οσο οι Καπνιστες..

Εσυ θα κανες φιλο σου ενα που για μαγκια ρευεται συνεχεια?

Dormammu είπε...

@Dr Strange: Δεν απορρίπτω κάποιον σαν φίλο μου αν είναι καπνιστής. Ούτε θα αρνηθώ να τον επισκεφθώ στο σπίτι του, ακόμα κι αν εκεί μέσα καπνίζει αρειμανίως. Βεβαίως θα δυσφορήσω και αν το πρόβλημα είναι έντονο, θα προτιμήσω να τον συναντώ σε ανοικτούς χώρους. Απλά περιμένω να σεβαστεί και την δική μου επιθυμία να μην αναπνέω το καπνό του όταν έρχεται στο δικό μου.

Απλά είναι τα πράγματα. Σεβασμός στον άλλον. Επαναλαμβάνω δε πως νομικά, το δικαίωμα των μη καπνιστών να αναπνέουν καθαρό αέρα υπερισχύει απο αυτό των καπνιστών να απολαμβάνουν το τσιγαράκι τους οπουδήποτε.

ΙΣ είπε...

Σύγχρονη ελληνική μυθολογία

Πρώτος μύθος: Είμαι ελεύθερος να καπνίζω όπου και όποτε θέλω. Το χρόνιο πρόβλημα του Έλληνα να μην διακρίνει τα όρια της ελευθερίας του. Ο καπνός ταξιδεύει...

Δεύτερος μύθος: Δεν είμαι εξαρτημένος, όποτε θέλω το κόβω. Η ατάκα «καπνίζω γιατί μου αρέσει» είναι μια μεγάλη αυταπάτη. Οι καπνιστές καπνίζουν γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Γιατί δεν έχουν το ψυχικό σθένος να το κόψουν. Το κάπνισμα είναι εξάρτιση. Είναι ασθένεια. Κι εμένα μου αρέσουν οι τουλούμπες, αλλά δεν κατεβάζω δέκα στην καθισιά και μάλιστα κάθε μέρα!

Τρίτος μύθος: Πέντε-έξι τσιγάρα την ημέρα δεν βλάπτουν. Μού θυμίζει το «ολίγον έγκυος».Ομοίως και με το αν το τσιγάρο μικραίνει τη ζωή κατά 6 ή 7 λεπτά. Δηλαδή αν τη μίκραινε κατά 30 δευτερόλεπτα είμαστε εντάξει;

Τέταρτος μύθος: Εδώ μπαίνουν στον οργανισμό μας τόσα δηλητήρια, το τσιγάρο δεν είναι τίποτα. Είναι αλήθεια ότι όλοι ξέρουμε μανιώδεις καπνιστές που ζουν ως τα 80 και μη καπνιστές που πεθαίνουν από νοσήματα του κυκλοφορικού ή του αναπνευστικού συστήματος στα 50. Οι καπνιστές προτάσσουν την εξαίρεση ως άλλοθι. Υπάρχει ένα βιβλίο με τίτλο "How to lie with statistics". Ίσως στην επόμενη έκδοσή του να πρέπει να περιλάβει και αυτή την άποψη.

Πέμπτος μύθος: Δεν ενοχλώ κανέναν, μόνο στον εαυτό μου κάνω κακό. Ο παχύσαρκος ναι, δεν ενοχλεί κανέναν (ίσως μόνο λίγο την αισθητική μας), αλλά ο καπνιστής αποδεδειγμένα (όχι απλά ενοχλεί, αλλά και) επιβαρύνει την υγεία των διπλανών του. Είπαμε, ο καπνός ταξιδεύει...

Έκτος μύθος: Το τσιγάρο δίνει στυλ. Δεν υπάρχει πιο αντιαισθητική εικόνα από έναν άνθρωπο να ρουφάει καπνό και να τον βγάζει από μέσα του σαν φουγάρο!

Kiss a non-smoker and taste the difference!

Jason είπε...

Dr Strange said...
@ dormammu.

Οπότε αν ο φίλος σου έχει τό κουσούρι να καπνίζει τόν απορρίπτεις. Ή δεν τόν κάνεις φίλο. Κάνεις τό ίδιο και με τούς ναρκομανείς; Ή με οποιονδήποτε έχει κάποιο ενοχλητικό κουσούρι;

Εγώ πάντως ναι. Όχι πάντα δηλαδή, αλλά κι αυτό από δική μου επιλογή. Δικαίωμά μου δεν είναι; Πρέπει να υφίσταμαι τον οποιονδήποτε κάνει κάτι που με ενοχλεί; Δε λέει κανείς ότι δεν αξίζει κάποιος σαν άνθρωπος επειδή είναι ναρκομανής ας πούμε. Ήμαρτον. Αλλά άμα δε γουστάρω κάποια κουσούρια και με ενοχλούν, απορρίπτω τον άλλον. Απλώς γιατί δε γουστάρω. Αυτονόητο μου φαίνεται. Το κάνεις να ακούγεται σα ρατσιστικό έγκλημα.

christoforos είπε...

Το πρώτο τσιγάρο το έβαλα στο στόμα μου όταν ήμουν 10 ετών! Ήταν η μάρκα που κάπνιζε μια θεία μου! Με έκανε τσακωτό ένας φίλος του πατέρα μου. Μου είπε την ιστορία του (είχε το πρώτο του εφραγμα σε ηλικία 35 ετών). Έκανα ξανά τσιγάρο όταν ήμουν 16. Συστηματικά (με δικό μου πακέτο) ξεκίνησα όταν μπήκα στο Παν/μιο. Το έκοβα και το άρχιζα όποτε γούσταρα. Έλεγα ότι δεν ήμουν εξαρτημένος. Όταν σε μια δύσκολη φάση είπα ότι το κόβω - αρκετά χρόνια αργότερα - με έπιασε σύνδρομο στέρησης. Τότε πήγα για σπουδές στη Σουηδία. Χρησιμοποίησα το snus για να το κόψω. Και το πέτυχα. Όταν, κάποια χρόνια αργότερα, ξεκίνησα τη διατριβή μου (στην Ελλάδα) όλοι κάπνιζαν στην αίθουσα των σεμιναρίων.Ήταν ζήτημα χρόνου να το αρχίσω ξανά. Έκτοτε δεν το έχω κόψει ούτε για μια μέρα. Η αγαπημένη μου ταινία των τελευταίων χρόνων είναι το SMOKE. Θέλω να κόψω το κάπνισμα. Αλλά είναι πολύ δύσκολο στην Ελλάδα. Δεν καπνίζω ποτέ στο αυτοκίνητο και με πειράζει ο καπνός των άλλων. Θυμάμαι και τον αφορισμό του Π. Κονδύλη "Ο θάνατος από τσιγάρο είναι ενδεχόμενος, η απόλαυση βεβαία".

Ανώνυμος είπε...

heinz said:

sizenagir said...

"Αν κάθε φορά που πηγαίναμε στα p.x. στα καλούδια(goodys)διαμαρτυρόμασταν "

Εμ, με συγχωρείτε αλλά, τότε τι σας φταίει το κάπνισμα? Τα πολλά ...καλούδια, είναι μάλλον πιο επικίνδυνα.


Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορούμε να λέμε πάντα στα παιδιά μας οχι.

BugoTheCat είπε...

Δοκίμασα το κάπνισμα αρκετές φορές αλλά ποτέ δε μπόρεσα να το καταλάβω (ευτυχώς). Θυμάμαι την πρώτη μου φορά που κάποιοι συμμαθητές μου καπνίζανε κρυφά στο τοιχάκι πίσω από το σχολείο και μου δώσανε μια τζούρα να δοκιμάσω. Έκανα το λάθος να ρουφίξω άτσαλα και βιαστικά, όπως ίσως θα έκανε ο κάθε αρχάριος, με αποτέλεσμα να καεί ο λαιμός μου και να αρχίζω να βήχο. Γέλια από τους συμμαθητές. "Πιο σιγά, πιο σιγά" μου είπαν..

..από τότε δοκίμασα αρκετές φορές με την άνεση μου, αλλά δεν κατάλαβα κάποια γεύση, μυρωδιά, κάτι. Εθισμένος είμαι κυρίως με το φαί και λιγάκι με το ποτό (Κυρίως λόγο του state στο οποίο σε φτάνει και όχι της γεύσης. Τα περισσότερα βαριά ποτά τα βρίσκω αηδεία πραγματικά :P). Αλλά με το τσιγάρο ποτέ αν και δοκίμασα και ξαναδοκίμασα..

Καλύτερα.

Το έχω ξανακούσει αυτό περί φασισμού και μου κάνει εντύπωση. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλούς καπνιστές και σε συγκεκριμένους χώρους υποφέρω. Έχω και την τάση ρε παιδί μου να μου αρέσει να πηγαίνω σε internet cafe όπου εκεί γίνεται πανικός. Υπάρχουν ειδικοί χώροι για μη-καπνιστές (ναι, το ανάποδο!) σε λίγα netcafes (σε ένα gnet π.χ.), αλλά δυο τρείς φορές που κάθισα εκεί, υπήρχε κάποιος δίπλα μου με αναμένο τσιγάρο! Δεν έκανα τον κόπο να του πω να το σβήσει φωνάξω κάποιον υπεύθυνο ωστόσο. Το παράξενο είναι ότι όποτε με ρωτούσε κάποιος φίλος μου στην καφετέρια αν με πειράζει αν καπνίσει, έλεγα no problem man ενώ ήξερα ότι με πείραζε..

Και το σπαστικότερο, να είσαι στο μάθημα στο πανεπιστήμιο ή και στην εξεταστική και κάποιοι να καπνίζουν την ώρα του μαθήματος/εξετάσεων. Ugh! :P

I don't get it..

Φασίστες εμείς; Το ξέρω όμως, άλλη η οπτική αυτού που δεν καπνίζει και το τρώει και στη μάπα και άλλη του παθιασμένου καπνιστή. (διαστρεβλομένη;)

Dr Strange είπε...

@ εργοτελίνα.

Δεν είναι αλήθεια ότι δεν μυρίζουν τόσο. Μυρίζουν περισσότερο (οι πιο πολλοί από τούς πρώτους συνήθως κι απ' τή βρώμα).

@ dormammu. Και γενικότερα.

Εκείνο που δυσκολεύομαι να καταλάβω, όχι ειδικά στά δικά σου λεγόμενα, αλλά στή μορφή που παίρνει στίς μέρες μας η γενικότερη συζήτηση περί καπνίσματος, είναι η έντασή της και τό πάθος. Στά δικά μου τά μάτια η ένταση αυτή βρίσκεται σε ανακολουθία με τό τί είναι καθαυτό τό κάπνισμα. Τί είναι αυτό που μάς κάνει να τσαντιζόμαστε έτσι, τί είναι αυτό που μάς έχει κάνει να δίνουμε τόση σημασία σ' αυτό τό πράγμα, όση δεν δίνουμε π.χ. στά δέντρα μας που καίγονται ή στίς χωματερές μας. Επειδή δεν μάς ακούω με τήν ίδια ένταση να στηλιτεύουμε, π.χ. τή συνήθεια τών εργολάβων να τσιμεντώνουνε τόν τόπο, ή τών οδηγών αυτοκινήτου να πηγαίνουν σαν τά βόδια να σκοτώνονται στίς εθνικές οδούς, υποψιάζομαι ότι ίσως υπάρχει κάτι εδώ, κάτι για τήν εξέλιξη τού σημειωτικού μας σύμπαντος, που δεν έχω καταλάβει.

Dr Strange είπε...

@ jason.

Όχι, δεν ήθελα να τό κάνω να ακουστεί σαν ρατσιστικό έγκλημα. Ήθελα απλώς να δείξω τό σχετικώς μικρό τής σημασίας, αντικειμενικά νομίζω, τού καπνίσματος.

Dormammu είπε...

99...

Ρεμάλι είπε...

Ωωω..!!!! αλήθεια να ένα ωραίο θέμα, να ένα ζήτημα που εμπλέκει και την αποδοχή της διαφορετικότητας του διπλανού μας , μέσα από το να δεχόμαστε ότι κάποιος θέλει να καπνίζει ή να μην καπνίζει και ανάλογα να συμπεριφερόμαστε . Το πιο σπουδαίο θέμα που μπορεί να αγγίξει είναι η εξάρτηση και το αντίθετο αυτής η απεξάρτηση.
Με ενοχλεί να νιώθω ότι έχω άγκυρες στη ζωή μου ότι κάποιος με εξουσιάζει ή κάποιος μου επιβάλλεται σαν ανάγκη . Το αντιμετωπίζω σαν θέμα προσωπικής ελευθερίας . Όταν κάπνιζα πραγματικά το πρωί που σηκωνόμουνα από το κρεβάτι ήθελα να …ξεράσω.. και με συγχωρείτε για την έκφραση αλλά δεν μπορούσα να αντέξω την μυρωδιά. Μπορώ να σας πω κι άλλα τέτοια ενοχλητικά όπως το λαχάνιασμα στις σκάλες ή άλλα ..όμως απ ότι σκέφτομαι ένας είναι ο λόγος που πραγματικά με ώθησε στο να κόψω το τσιγάρο ενώ κάπνιζα από τα 27 ..μέχρι τα 41 χωρίς όμως να είμαι και πάρα πολύ φανατικός καπνιστής. Όταν κάπνιζα έχανα αυτή την ικανότητα της διαύγειας και ήταν το πιο ενοχλητικό πράγμα. Το μεγαλύτερο όπλο που έχω στο να αντιμετωπίζω το γύρω περιβάλλον είναι το μυαλό μου όσο έχω και όπως το έχω.. Ένοιωθα ότι με τα τσιγάρα υπολειτουργούσε έμπαινε σε μια κατάσταση νέφους λες και ήμουνα σε ένα τοπίο με ομίχλη.
Μπορώ να δεχτώ κάποιον γύρω μου που απλά θέλει να καπνίζει . Χωρίς να θέλω να ενοχλήσω απλά ..κάνω λίγο πιο πέρα και αφήνω τον άλλο να απολαύσει

Dormammu είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Debby είπε...

ΙΣ said...

Kiss a non-smoker and taste the difference!

Συμφωνώ!Αν και δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα να φιλήσω κάποιον καπνιστή η διαφορά είναι τεράστια!!

Συμφωνώ επίσης ότι δεν προσδίδει στυλ με τίποτα. Το αντίθετο μάλιστα θα έλεγα.

Aphrodite είπε...

harry μου, μετά από ένα... "καλό" βράδυ, είσαι μες την έμπνευση & τα αστειάκια!
(-DDD

Ανώνυμος είπε...

Το elinor:

Ωραία ιστορία. Εσύ πως αντέδρασες σε αυτή τη συμπεριφορά του ταξιτζή?
Το βούλωσες?(αναφέρομαι σε σχόλιο μου 1:38)
Αν ναι, τότε γιατί διαμαρτύρεσαι?
Αν όχι τότε καλά κάνεις, αλλά πες μας και την αντίδρασή σου.

Jason είπε...

sizenagir said...
Το elinor:

Ωραία ιστορία. Εσύ πως αντέδρασες σε αυτή τη συμπεριφορά του ταξιτζή?
Το βούλωσες?(αναφέρομαι σε σχόλιο μου 1:38)
Αν ναι, τότε γιατί διαμαρτύρεσαι?
Αν όχι τότε καλά κάνεις, αλλά πες μας και την αντίδρασή σου.

Το χθεσινό post στο blog μου ήταν ακριβώς γι' αυτό.
Αλλά πώς τα καταφέρνει σε αυτό εδώ το blog και ξεστρατίζει κάθε φορά η κουβέντα...

Aphrodite είπε...

Μεγάλος οργανωμένος παιδότοπος με ό,τι φουσκωτό & σκαρφαλωτικό υπαρχει. Πριν το παιδικό πάρτυ (Μ.Ο. ηλικίας παιδιών τα 4, Μ.Ο. ηλικίας γονιών 37) όλα καθαρά και αερισμένα.

Ξεκινά τα πάρτυ.

Οι γονείς ΔΕΝ συμμορφώνονται με τα σχετικά ταμπελάκια, ούτε βγαινουν έξω για καπνισμα (ημέρα καλοκαιρινή, σε σκια). Ανάβει ο πρώτος. Ειναι ζήτημα χρόνου ν'ανάψουν όλοι.

Σε λίγο, παρ'όλα τα ανοιχτά παράθυρα, το ψηλό ταβάνι, τον άπλετο χώρο, τους ανεμιστήρες να σπρώχνουν τον καπνό έξω, ΝΤΟΥΜΑΝΙΑΣΑΜΕ!

Φύγαμε νωρίς - με το ζόρι περιμέναμε την τούρτα... Πολύς εκνευρισμός. Οι γονείς καπνιστές λίγο ενοχλημένοι από την στάση μας, το μουρμούραγαν. Οι γονείς μη καπνιστές, μούγκα από τα νεύρα τους (αλλά αν ήταν οι ματιές μαχαιριές, η σφαγή στο Ελ πάσο θα είχε γίνει εκεί μεσα...).

Ολοι βρωμοκοπούσαμε και τα παιδιά περισσότερο απ'όλους (είναι μεγάλη αντίθεση η μωρουδίλα από την τσιγαρίλα, χτυπάει πολύ).

Το πιο βάρβαρο? Παιδί με άσθμα, οι γονείς να του φυσάν καπνό στη μούρη. Και μια μαμά να πάει να σηκώσει το μωρό της που σπάραζε (μέχρι να το πάρει χαμπάρι & να αφήσει τον καφέ και τα καναπεδάκια...) με το τσιγάρο στο στόμα, και έκαψε το χεράκι του μωρού.

Αυτά.

Ανώνυμος είπε...

to jason:

Δεν το προκαλούμε εμείς αυτό.(ούτε θεωρώ ότι ξεστρατίσαμε).
Απλά προκύπτει, επειδή σε όλα τα προβλήματα οι δυνατές λύσεις έχουν κοινές αναφορές σε παραδοχές, αξιώματα, θέσεις, τοποθετήσεις κ.λ.π..
Κάπως έτσι το φαντάζομαι.

Somebody961 είπε...

Με ενοχλεί που πολλές φορές το πράγμα με τους αντικαπνιστές πάει αλλού αντ΄αλλού.

Σε έναν χώρο ο οποίος δεν αερίζεται ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ο κίνδυνος!
Ο κίνδυνος είναι το ότι δεν αερίζεται! Τι και αν ο άλλος έχει γρίππη, βρωμάει κ ζέχνει ή ότι άλλο..
Ετσι, σαν εύκολη λύση έχουμε βάλει ένα "απαγορεύεται το καπνίζειν" και ησυχάσαμε!
Και 'σωστοί΄ είμαστε ΚΑΙ τα έξοδα για σωστό κλιματισμό γλυτώσαμε, και υποκριτές είμαστε!

Μην ξεχνάμε ότι ουσιαστικά, ο καπνός που ανασαίνουν οι λεγόμενοι παθητικοί καπνιστές δεν είναι παρά οι ανάσες των άλλων. Βλέπω λοιπόν τον καπνό ως ένδειξη του 'ανοίξτε επιτέλους'! Σαν ενδεικτική λυχνία ένα πράγμα..

Εξάλλου, σε κάποιο προηγούμενο post μιλούσαμε για αυτοδιάθεση...

Ισως επανέλθω..

Aphrodite είπε...

Καπνίζω = Μποχίζω.

(εμένα, εσένα, τους άλλους)

apousia είπε...

''Κι εγώ σε ζητάω,
σαν πρωινό τσιγάρο,
και σαν καφέ πικρό..''

Δεν έχω καπνίσει ποτέ.Αγαπώ πολύ ένα τραγούδι του Μαυρουδή με τους πιο πάνω στίχους.
Οι οποίοι,για να το ''πάμε'' στο κάπνισμα,μιλούν έστω και ψιθυριστά, για την ανάγκη,την εμμονή,την εξάρτηση...

Δεν ξέρω πόσοι,άντρες φίλαθλοι κυρίως,θυμούνται τον Γιάννη Παθιακάκη,έναν προπονητή του Ακράτητου,πέρασε κι από την ομάδα του οικοδεσπότη..
Εμφράγματα και πολύ επιβαρυμένη κατάσταση υγείας.Μανιώδης καπνιστής.
Δεν το σταμάτησε.
Είχε πει:
''Θέλω να με θυμούνται,σαν μια κάφτρα από τσιγάρο μέσα στη νύχτα..''
Δεν ξέρω,πόσα χρόνια λείπει,τέσσερα-πέντε,ούτε πόσοι τον θυμούνται έτσι...

αθεόφοβος είπε...

Μου έκανε εντύπωση ότι πολλοί θέλουν να κόψουν το τσιγάρο αλλά πολλοί λίγοι ενοχλούνται ότι είναι σαφώε εξαρτημένα άτομα από την νικοτίνη και ή εξάρτηση αυτή δεν διαφέρει πολύ από τα βαρειά ναρκωτικά.
Μελετώντας τις 6 πιό συνήθεις εξαρτησιογόνες ουσίες δηλ
Αλκοόλ(Αλ),
Ηρωίνη(Ηρ),
Νικοτίνη(νικ),
Καφείνη(Καφ),
Κάνναβη(Καν) και
Κοκαίνη(Κοκ)
έχει διαπιστωθεί ότι οι παθολογικές επιδράσεις των παραπάνω ουσιών είναι:
ΣΤΕΡΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ(σοβαρότητα των στερητικών συμπτωμάτων)
1-Αλ
2-Ηρ
3-Νικ
4-Κοκ
5-Καφ
6-Καν
ΑΝΟΧΗ(η ανάγκη να αυξήσει κανείς τη δόση)
1-Ηρ
2-Νικ
3-Αλ
4-Κοκ
5-Καφ
6-Καν
ΕΞΑΡΤΗΣΗ(δυσκολία να διακόψει κανείς τη χρήση)
1-Νικ
2-Ηρ
3-Κοκ
4-Αλ
5-Καφ
6-Καν
Τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι να κόψει κανείς το τσιγάρο και να αρχίσει την κάνναβη !
Την απέξάρτηση από το τσιγάρο και τη διατήρηση του κοψίματος για
ένα χρόνο τουλάχιστον, υπολογίζεται ότι το πετυχαίνει μόνο ένα 7-10% .Είναι το ίδιο ποσοστό που καταφέρνει να διατηρήσει την απώλεια βάρους για 1 χρόνο μετα από δίαιτα.
Συγχαίρω λοιπόν πρώτα τον εαυτό μου γιατί από βαρύτατος καπνιστής για χρόνια έχω καταφέρει να το κόψω το ρημάδι αρκετά χρόνια και όλους τους άλλους που το έχουν καταφέρει,αλλά με το βάρος ...!!!

christoforos είπε...

Taraaaaaaaammmm!!!!!!!!!

Cyrusgeo thnx for the free "how to upload your avatar" intsructions!!!!!!


:)

ps/Μου πήρε δύο τσιγάρα η όλη υπόθεση...

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Ο αντίλογος του "απεξαρτημένου":
Η ζωή μου όλη
Είναι ένα τσιγάρο
Που δεν το φουμάρω
Αλλά το γουστάρω...

Debby είπε...

@aphrodite

θα το πάω λίγο πιο μακριά.
Ζευγάρι που θέλει να κάνει παιδί αλλά δεν μπορεί. Εχουν κάνει αισίως την τρίτη αποτυχημένη εξωσωματική.
Ο καθένας τους καπνίζει από 2 τουλάχιστον πακέτα τσιγάρα την ημέρα.
Οταν τους ρωτάς (διακριτικά) γιατι δεν το κόβουν αφού θέλουν να κάνουν παιδί σου λένε ότι οι γιατροί που τους παρακολουθούν (θα ζητήσω ονόματα για να μην τους προτιμήσω) όταν τους ρώτησαν δεν τους είπαν ότι παιζει ρόλο, και ότι αν τα καταφέρουν με την εγκυμοσύνη τοτε θα το κόψουν!!
Ηθελα να ήξερα, πόση λογική χρειάζεται ακόμα και αν δεν στο πουν να καταλάβεις ότι σαφώς και επηρεάζει???
Τι σόι λογική είναι αυτή αμα μείνω εγκυος θα το κόψω? Τα κατάλοιπα μέσα από σώμα σου θα φύγουν νομίζουν σε κλάσματα δευτερολέπτου??
Κατά τ'άλλα θέλουν να κάνουν παιδί.

broccoli είπε...

κοινότοπα επιχειρήματα των καπνιστών που οδηγούν σε logically fallacious συμπεράσματα (και ακούστηκαν σχεδόν ολα εδώ μέσα):

ο ταδε γνωστός μου κάπνιζε μέχρι τα 90 και ήταν μια χαρά και πέθανε απο γεράματα
=> το κάπνισμα δεν είναι αιτία θανάτου

ναι, το κάπνισμα βλάπτει, αλλα βλάπτει και το ... [fill at will]
=> το κάπνισμα απενοχοποιείται

ο τάδε γνωστός μου δεν κάπνιζε, έκανε σωστή διατροφή, αθλούνταν κλπ και πέθανε απο καρκίνο
=> το κάπνισμα δεν ευθύνεται για τον καρκίνο

ο τάδε είναι αντικαπνιστής αλλα τρώει και πίνει και γίνεται κουρούμπελο
=> δεν έχει δικαίωμα να είναι εναντίον του καπνίσματος

είναι πιο επικύνδυνο να ταξιδεύεις στην εθνική αθηνών-πατρων απο το να καπνίζεις
=> το κάπνισμα δεν είναι επικύνδυνο


δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την απόλυτη άρνηση αποδοχής κάτι χιλιο-αποδεδειγμένου απο πλευράς κάποιων καπνιστών

Dion.M. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Παιδιά κάνουν και τα τελειωμένα πρεζόνια. Η υπογονιμότητα οφείλεται σε άλλους παράγοντες. Μόνο το σπέρμα επηρεάζεται κάπως κι αυτό διορθώνεται. Είναι πολύ σπαστικό για κάποιον, που έχει πρόβλημα υπογονιμότητας, να του τη λες κι από πάνω. Σπάνια κάποιος ευθύνεται γι’ αυτή. Ακόμα κι αυτά με τις εκτρώσεις, μπούρδες είναι. Η μισή υφήλιος έχει κάνει εκτρώσεις και παλιά γινόταν της πουτ… Με κρεμάστρες και πάλι έμεναν έγκυοι ξανά και ξανά.

Ανώνυμος είπε...

somebody said:
Μην ξεχνάμε ότι ουσιαστικά, ο καπνός που ανασαίνουν οι λεγόμενοι παθητικοί καπνιστές δεν είναι παρά οι ανάσες των άλλων

Καλό!(να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε, εννοώ θα διαβάσουμε)

Λάθος! Ζήτα να σου πεί κάποιος πόσες ουσίες παράγονται από την καύση χαρτιού και καπνού!
Όσο αφορά τα μικρόβια τους ιούς κλπ.ο οργανισμός μας έχει και φίλτρα και άμυνες, μια εκ των οποίων είναι και η ασθένεια.
Η άμυνα του οργανισμού στον καπνό ποιά είναι?
Η συσσώρευση πίσσας στα πνευμόνια ή ο θάνατος?

Nikos Dimou είπε...

Πέσανε βαριές λέξεις εδώ: αυτοδιάθεση, δικαιώματα καπνιστών, περιθωριοποίηση των καπνιστών... μέχρι και μεταφυσική κοινωνιολογία του καπνίσματος από τον Μαύρο Κύκνο και γνωμικά του Παναγιώτη Κονδύλη.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: όσοι μιλάνε για τα δικαιώματα των καπνιστών θα πρέπει, εφόσον είναι συνεπείς, να αποδέχονται και τα δικαιώματα των ναρκομανών. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ διαφορά ανάμεσα στον χρήστη ηρωίνης και στον καπνιστή παρά μόνο στην αυθαίρετη μεταχείρισή τους από τους νόμους. Και οι δύο είναι ναρκομανείς και εξερτημένοι. Και μάλιστα οι καπνιστές βλάπτουν και τον διπλανό τους.

(Παρένθεση: σε τέτοια κρίσιμα θέματα μην βασίζεστε στην Wikipedia όπου οι καθένας μπορεί να κάνει edit - και σίγουρα οι καπνοβιομηχνίες θα το κάνουν συνέχεια...).

Επίσης βρίσκω εκπληκτική την συνάρτηση ελευθερίας των καπνιστών με τον Αντιαμερικανισμό... Όσοι ενοχλούνται με τον Αμερικανικό τρόπο ζωής - ξεσπάνε στις απαγορεύσεις του καπνίσματος (κι ας είναι περίεργως ένα από τα λίγα καλά που μας έφεραν οι ΗΠΑ).

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Η άμυνα του οργανισμού μας στον καπνό, όπως και σ’ όλα τ’ άλλα, είναι η μετάλλαξη. Στις πρώτες γενιές η μετάλλαξη μεταφράζεται σε καρκίνο.

Ανώνυμος είπε...

to elinor:

Συνεπώς συμφωνούμε.

Αυτό που χρειάζεται είναι αντίδραση!
Είναι διαμαρτυρία!
Είναι διεκδίκηση του δίκαιου.

Τελικά τα παραπάνω είναι τρόπος ζωής.
Και αυτό τον τρόπο ζωής εκμεταλλεύονται σε εμάς αυτοί που μας κυβερνούν.

Ξέρουν εκ των προτέρων ότι δεν θα αντιδράσουμε αν μας πάρουν τα λεφτά και πουν ότι τα ξόδεψαν για όπλα.
300 χοντροκ_λάδες μας κλέβουν για πάνω από 30 χρόνια(να μην πάω πιο παλιά γιατί δεν είχα γεννηθεί).
Είπε κανείς τίποτα?
Σσσσ! θα ξυπνήσουμε τον γάτο!

cyrus είπε...

Κάπνιζα λίγο στο γυμνάσιο. Μετά, κάπνιζα μόνο όταν έπινα αλκοόλ (μια φορά τη βδομάδα και αν). Μετά, που έκοψα εντελώς το αλκοόλ, σταμάτησα οριστικά και το τσιγάρο.

Το πρόβλημα των δημόσιων χώρων είναι όντως ο εξαερισμός.

Η σύντροφός μου καπνίζει, και σας διαβεβαιώ ότι τα καπνιστά φιλιά της δεν τα αλλάζω με τίποτε.

@chris: we aim to please...

cyrus είπε...

@broccoli: σωστός...

Aphrodite είπε...

Αυστριακός, θηριώδης, χορταστικός τύπος, επικεφαλής "δοκιμαστών / γευσιγνωστών" καπνών & προίόντων καπνού. Περγαμηνές, χρόνια εμπειρίας, κύρος.

Δοκιμές για καινούριο μπλεντ, από 4 διαφορετικά χαρμάνια /μίξεις ποικιλιών (ήτοι "μαγείρεμα" νέου τσιγάρου).

Μία ρουφηξιά, φτύσιμο καπνού & σάλιου μαζί, μερικές φορές επανάληψη, τέλος.

Εβγαλε πόρισμα σε dt, σημειώσεις, όλη η ομάδα θα ανελάμβανε τις λεπτομέρειες, contact reports, το προϊόν είχε πάρει το δρόμο του...

Πλησιάζω για την "after-business" κουβεντούλα, ρωτάω "Κάνετε αυτή τη δουλειά χρόνια, έχετε πολύ οξυμένη "γεύση" κι εμπορικό κριτήριο, πώς και δεν είστε καπνιστής?"

Απάντηση (με γεγμανική πγοφογά):

"I am not an idiot ντάγλινγκ!"

heinz είπε...

Nikos Dimou said...

"όσοι μιλάνε για τα δικαιώματα των καπνιστών θα πρέπει, εφόσον είναι συνεπείς, να αποδέχονται και τα δικαιώματα των ναρκομανών. "

Εγώ τα αποδέχομαι ασυζητητί. Αλλά δεν υποχρεώνω και τους άλλους να τρώνε στην μάπα τον καπνό μου.

"Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ διαφορά ανάμεσα στον χρήστη ηρωίνης και στον καπνιστή παρά μόνο στην αυθαίρετη μεταχείρισή τους από τους νόμους. "

Ναι, αλλά επειδή έχουν έτσι τα πράγματα, μην τα ισοπεδώνουμε, η ηρωίνη και γενικά η ντρόγκα, έχουν μια τρομερή παρενέργεια, που δεν έχει το τσιγάρο: σε στέλνουν φυλακή.

Ακολουθεί σχετικό ανέκδοτο...

paroussa είπε...

Oταν τελείωσα το γυμνάσιο δοκίμασα το τσιγάρο και από περιέργεια και για να μην κάνω το "καλό κορίτσι" στίς συμμαθήτριες μου που ηταν ηδη καπίστριες.Θές γιατί δεν μου άρεσε,θές γιατι δεν έβρισκα το λόγο να ξέκινήσω κατι που ολοι οι μεγαλύτεροι που ήξερα ηθελαν να το κόψουν και δεν μπορούσαν, δεν το έμαθα.Σήμερα στό κατάστημα μου δεν εχω κανένα τασάκι γιά να μην αλοίγει ..η όρεξη! Οταν μου ζητουν νά καπνίσουν λέω οτι με πειράζει.

heinz είπε...

Δικαστής, έχει μπροστά του 2 πιτσιρίκους χρήστες χασίς, που τρέμουν φοβισμένοι. Λέει:

- "Λοιπόν θα σας δώσω μια ευκαιρία. Θα πάτε στους δρόμους και αν πείσετε μερικούς να κόψουν τη χρήση, θα αποσύρω τις κατηγορίες, έχετε μια βδομάδα".

Σε μια βδομάδα, οι μικροί επιστρέφουν.

Λέει ο πρώτος:

- "Εγώ κ. πρόεδρε, μίλησα σε 45 άτομα, κι έπεισα τους 10".
- "Μπράβο παιδί μου", λέει ο δικαστής, "πως το πετυχες αυτό"?
- "Τους έλεγα, το μυαλό σου είναι σαν πεπόνι, αν όμως συνεχίσεις την μαύρη, θα γίνει σαν καρύδι, και τρόμαξαν".
- "Πολύ καλά, πήγαινε ελεύθερος! Εσύ τι πέτυχες?", ρωτάει τον άλλο.
- "Εγώ μίλησα σε 48 και έπεισα τους 42!!!"

Τρελάθηκε ο δικαστής.

- "Αυτό παιδί μου, είναι πρωτοφανές!!! Πως το πέτυχες?".
- "Τους έλεγα, ο κώλος σου είναι σαν ασπιρίνη, αν όμως συνεχίσεις το χασίς και μπεις στη στενή, θα γίνει σαν ροδάκινο!!!".

Nikos Dimou είπε...

ENΔΙΑΦΕΡΟΝ: Είμαστε η μόνη χώρα όπου δεν γίνεται συστηματική αντικαπνιστική εκστρατεία.

Από τον καιρό του Δοξιάδη (79-81) έχει να γίνει κάτι...

heinz είπε...

ΝΔ said...

"ENΔΙΑΦΕΡΟΝ: Είμαστε η μόνη χώρα όπου δεν γίνεται συστηματική αντικαπνιστική εκστρατεία."

Υποθέτω ότι υπάρχει τεράστο θέμα αλλαγής των καλλιεργειών σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη. Κι υπάρχει και παραδοσιακή μονοκαλλιέργεια σε πολλές περιοχές οπότε....

Ecumene είπε...

Ποιος θα την κανει την αντικαπνιστικη
εκστρατεια;;;το Υπουργειο Υγειας..
αλλα που λεφτα...Αντε κυριε Αβραμόπουλε!!..βρες τους Χορηγους..
Εταιρειες που σχετιζονται με Αθλητισμο,Υγεια,Καλλυντικα κτλ..

Ποιος εχει κανει τετοια αντιδιαφημιση;

ο Παναγιωτης Γιαννακης,ο Φιλλίπου..ποιος αλλος;..

heinz είπε...

Τσάκωσα τον μιρκό μου γυιό, στα 8 του, να προσπαθεί να ανάψει γόπα (δική μου) από την αυλή.

Λέω,

- "Αυτό είναι γυφτιά παιδί μου, πάρε ένα τσιγάρο ολόκληρο".

Το άναψα, το φούντωσα, λέω:

- "Το βάζεις στο στόμα και την ώρα που ανασαίνεις, ρουφάς βαθιά μ' όλη σου τη δύναμη".

Το τι έπαθε, το φαντάζεται ο καθένας.
Τώρα είναι 16 και το θεωρεί άκρως ηλίθια και αποπνικτική συνήθεια.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Ήμουν 6 ετών, στο σπίτι δεν κάπνιζε κανείς. Ερχόταν ο θείος μου, που κάπνιζε Gauloise. Καθόμουν δίπλα του και ρούφαγα τον καπνό, την μυρωδιά, απόλαυση, ηδονή...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ είπε...

Η εμπειρία ενός γιατρού:

Δεν κάπνισα ποτέ. Πάντα μου άρεσε η μυρωδιά του αλλά ως εκεί. Στην δουλειά μου έβλεπα συνέχεια τις συνέπειες του. Δεν είναι ο σχετικά σπάνιος καρκίνος η χειρότερη. Είναι η σχεδόν σίγουρη αποφρακτική πνευμονοπάθεια που μεταφράζεται σε βασανιστική χρόνια δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή) και σε σαδιστικό, παρατεταμένο θάνατο. Έγραφα άρθρα σε περιοδικά, έκανα σεμινάρια εναντίον του καπνίσματος, εκπομπές στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, ομιλίες στα σχολεία,παρεμβάσεις σε δημόσιες συζητήσεις. Έπεισα πολλούς ασθενείς μου να το κόψουν, μερικοί σχίζοντας το πακέτο μπροστά μου.

Έως ότου μετά από ένα έντονο προσωπικό πρόβλημα υγείας (!) το άρχισα εγώ! Ναι, στα 45 μου, καπνίζω δύο με δυόμιση πακέτα ημερησίως και καταλαβαίνω πλεόν απόλυτα την εξάρτηση των ασθενών μου.

Γιατί; Επειδή το τσιγάρο προσφέρει την χαλάρωση που τώρα έχω απόλυτη ανάγκη. Οι υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο "φουλάρουν" ιδιαίτερα μετά την πρώτη πρωινή ρουφηξιά. Και το σώμα μου σταμάτησε να παράγει τις ουσίες που θα με χαλαρώναν χωρίς το τσιγάρο.

Είναι όντως εξάρτηση.

Φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τα ναρκωτικά - ας μην μπερδεύουμε τις έννοιες - κυρίως επειδή η χρήση του δεν μειώνει την παραγωγικότητα και γι αυτό οι περισσότερες δυτικές κοινωνίες δεν ποινικοποιούν -ακόμα- την χρήση του.

Αλλά πιστεύω ότι είναι περισσότερο καταστροφικό για τον χρόνιο χρήστη. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ξεκάθαρα ότι το κάπνισμα προκαλεί περισσότερους θανάτους απ' ότι το AIDS, τα ναρκωτικά, τις πυρκαγιές και τα τροχαία συνολικά.(όποιος τις θέλει ας στείλει email).

Κι αν εσείς είδατε τον περίφημο 90άρη που συνεχίζει να καπνίζει αρειμανίως εγώ βλέπω τους καπνιστές στην εντατική να μη μπορούν να βγουν από τον αναπνευστήρα, να παθαίνουν εμφράγματα και πνευμονίες και να έχουν χαλασμένα αγγεία.

Οπότε, "ιατρέ θεράπευσον σεαυτόν";

Έχετε κάθε δικαίωμα να μου το πείτε. Ελπίζω κάποτε να βρω την δύναμη να απελευθερωθώ κυρίως με την βοήθεια των φίλων μου .

Αλλά εν τω μεταξύ όσοι δεν το αρχίσατε μην πιαστείτε κορόιδα όπως εγώ.

axilleas είπε...

Το μόνο ίσως αστείο που έχω ακούσει από τον Σημίτη: κάποτε τον ρώτησε ένας γερμανός γιατρός: "κύριε πρωθυπουργέ, καπνίζετε";
-"Καπνίζω 4 τσιγάρα την ημέρα"
-"Α, καπνίζετε 4 περισσότερα από το κανονικό".

Ecumene είπε...

Ποιος ηθοποιος επαιζε στο spot,οπου δυο αγορια ετρεχαν πισω απο ενα κοριτσι,και ο μη καπνιστης νικησε τον λαχανιασμενο καπνιστη;

Stormrider είπε...

σας κάνω παραπομπή στο επεισόδιο του South Park "Butt Out" όπου σατυρίζεται το πως οι αντικαπνιστικές εκστρατείες έχουν αντίθετα αποτελέσματα όπως και το ότι οι αντικαπνιστές απλά δαιμονοποιούν κι επιδεινώνουν την κατάσταση. έχει πολύ πλάκα

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

2 άτομα δίνουμε 4.500 Ευρώ το χρόνο. Πόσο θέλετε να πάνε τα τσιγάρα, που είναι φθηνά; Η λύση για να ακριβύνουν είναι η ποινικοποίησή τους. Πολλά λεφτά για τους εμπόρους, τίποτα για το κράτος. Δεν θα πληρώνει το κράτος τις αρρώστιές μας από το κάπνισμα, Ο.Κ. Δεν είμαι οικονομολόγος, δεν ξέρω, τι συμφέρει το κράτος καλύτερα.

Ντροπαλός είπε...

Μία παρέα αποτελούμενη από 4 μη-καπνιστές και 1(έναν)καπνιστή πηγαίνει σε ένα εστιατόριο. Πού θα κάτσουν;
(Ναι, δυστυχώς θα κάτσουν στους καπνίζοντες, διότι ο καπνιστής θα θεωρήσει καταπίεση να μην καπνίσει για δύο ώρες, φυσικά οι άλλοι της παρέας του, δεν καταπιέζονται, κατά την άποψή του)

christina είπε...

Ki emena m enoxlei na "afairoun" to tsigaro apo to Lucky Luke kai ta western, parolo pou den kapnizo.
To vrisko ypokritiko. Kati san na afaireis tis skines vias apo tis astynomikes tainies.

Stormrider είπε...

lol σωστά, αν και στην περίπτωση του south park μην σου πω οτι κολλάει ;ρ

heinz είπε...

georgia m. said...

"σατιρίζεται" - όχι "σατυρίζεται".Είναι τελείως διαφορετικό!

???????????!!!

Όχι βέβαια!!!
Εγώ ξέρω ότι κι οι δυο ορθογραφίες είναι σωστές.
Ποιά είναι διαφορά?

Nikos Dimou είπε...

Εργοτελίνα said...
Ποιος θα την κανει την αντικαπνιστικη
εκστρατεια;;;το Υπουργειο Υγειας..
αλλα που λεφτα...

Υπάρχουν λεφτά από Ε. Ε. - αλλά πάνε χαμένα... μάλλον οι αντιδράσεις των καλλιεργητών και των βιομηχάνων...

basik-ly είπε...

Ω, οι Έλληνες. Ας μην το(υς) συζητάμε, πονεμένη ιστορία. Εικοσιδυό μέτρα κι σαρανταδυό σταθμά σε όλα.

Έχω δέκα χρόνια να καπνίσω, αλλά δεν έγινα αντικαπνιστής. Όχι ότι μ' αρέσει να μου φυσάνε τον καπνό στη μούρη, αλλά δεν κάνω κήρυγμα, ούτε "καπελώνω".

Τι να εξηγήσεις σε ορισμένους που τους βλέπεις να καρτάνε τσιγάρο και πιρούνι στο δεξί τους χέρι, κινητό στο αριστερό και από το στόμα τους βγαίνουν φθόγγοι, καπνός και κομμάτια "φαγητού";

Stormrider είπε...

στο ρήμα δεν ξέρω, πάντως αυτός που διακωμωδεί γεγονότα με τον γνωστό κύριο στα καρτ ποστάλ έχουν διαφορά (συνήθως!)

emfortos είπε...

@ heinz 11.49
Nομίζω πως αφού η πρόληψη και η γνώση δεν απέδωσαν τι μένει; η καταστολή! και ακόμη χειρότερα μέσω συμπτωμάτων. κόψτο να πάει στο διάολο! μπορεί να πεθάνεις ξαφνικά! να τον δικαιώσεις τόσο νωρίς τον πάντα άδικο έτσι κ αλλιώς θάνατο;;

@andy 12.09
Το όμορφο άσχετο δείχνει τα όρια του σχετικού!

@stormrider 12.19
Η υγεία είναι υπέρτατο αγαθό κ η προστασία της βασικό καθήκον ε;
πόσο μάλλον όταν ο άλλος ικανοποιεί κ τη χαρτομαγκιά του.

@sofi-k 12.31
Λιτό κ πλούσιο το σχόλιο.
Το δήθεν είναι πάντα απαίσιο.Και ρηχός ο "στυλάκιας¨"

@sizenagir 1.38
H συνείδηση δεν αποκτάται σε ένα λαό της αρπαχτής κ του βολέματος εύκολα.
Αχ οι πολιτικοί κ οι φορείς μας βλέπεις πώς φοβούνται το κόστος όταν πρέπει να στηρίξουν μια νεόφερτη ιδέα; [λόγω ευρωπαϊκής ένωσης]

@onlycurious 1.34
H αντιπαλότητα μεταξύ των δύο "παρατάξεων" δεν βοηθά ιδιαίτερα.
Ο κοινός στόχος κ η σύγκλιση θα έχει πιστεύω αποτέλεσμα. Η αντικαπνιστική ενημέρωση στα σχολεία θέλει οργάνωση σοβαρή στήριξη , αλλιώς θα εκφυλιστεί όπως οι εθνικές γιορτές!

@ΝΔ 1.55
Τι τραγικό για τη Μελίνα!
Τι "ζωντανό" παράδειγμα ο γιατρός σας; Γιατί δεν μπορούμε να δούμε την κοντινή απόσταση από το θάνατο; Μήπως μας φτιάχνει! το απρόβλεπτο του ερχομού του; Οι ξαφνικές του αρπαχτές;

@jason 2.00
Πλήρες απλό το σχόλιο.

@ποιος τα[ φτηνα] σου παιρνει2.03

Ελα ντε! ποιος;;;

@Black swan 2.11
Kάπως τα ισωπέδωσες; Ο φυσικός θανατος ή το σκιάχτρο του έστω παίζει με την ποιότητα ζωής;

@synas 2.20
Mα αυτή η αίσθηση δεν είναι που πάει τον άνθρωπο πάνω από το ζώον;

Επίσης μεστά σχόλια απο ισ ,hliodendron,kahri, antoniosliolios, αλλά και ο μεστός andy που καπνίζει;;

Το κάπνισμα είναι εξάρτηση μην το ψάχνουμε ,πώς θα το κάνουμε κοινωνικό θέμα και πώς θα κατεβάσουμε τον ήλιο κάτω από το σύννεφο είναι το όραμα.

Πώς να κρυφτείς απ'τα παιδιά όμως με τη Λιάνα Κανελλη να αυτοηδονίζεται επαρμένη στην ΤV;

Στην υγεία μας ρε παιδιά!!

heinz είπε...

georgia m. said...

"Ακριβώς η ίδια διαφορά με όταν λέμε Λωζάννη και Κοζάνη..."

????

Αν δεν θέλετε, δεν μου λέτε βέβαια αλλά...

Stormrider είπε...

@georgia
και δεν τους πέφτει ποτέ το ηθικό

Stormrider είπε...

@ελληνόψυχος
Οι λόγοι κατά του καπνίσματος είναι
και εθνικοί.
@γεωργία
Θα συμπλήρωνα και εθνικο..απελευθερωτικοί!

φυσικά, όταν οι σιωνιστές κ τα ξένα κέντρα μας ελέγχουν μέσω του τσιγάρου, πως θα πάρουμε την Πόλη αν δεν μπορούμε να σκαρφαλώσουμε ένα λόφο;

heinz είπε...

@georgia

A, η διαφορά φαίνεται με το μάτι?

Ecumene είπε...

heinz said...

georgia m. said...

"σατιρίζεται" - όχι "σατυρίζεται".Είναι τελείως διαφορετικό!

???????????!!!

Όχι βέβαια!!!
Εγώ ξέρω ότι κι οι δυο ορθογραφίες είναι σωστές.
Ποιά είναι διαφορά?
6:09 μμ

O ΣΑΤΥΡΟΣ ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΕΙ..ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ
ΥΨΗΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ
ΤΑ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΑ ΜΕΛΗ...
ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ....

Somebody961 είπε...

"Ο εξαερισμός σε κλειστό χώρο φταίει λοιπόν, ωραία δικαιολογία, σαν ανέκδοτο είναι..."

Τι ωραίο ανέκδοτο, βολεύει τόσους...

Nikos Dimou είπε...

Ελληνόψυχος said...
"Οι λόγοι κατά του καπνίσματος είναι και εθνικοί".

Και τότε πως καπνίζει και τηλεοπτικά η Λιάνα. Δρα αντεθνικώς; (που λέγανε και παλιά).

Stormrider είπε...

@georgia m.
Η Λιάνα είσαι;
:)

lol, και η λιάνα τέτοια ονειρεύεται

Ecumene είπε...

Η Ουσια ειναι οτι σε λιγο θα χασουμε
και την αγαπημενη μας Λιανα
οπως χασαμε τοσους αξιολογους
ανθρωπους-καπνιστες..οπως το Λοϊζο,τον Αναγνωστακη και αλλους

Ο αντικαπνιστης Μητσοτακης θα μας θαψει ολους!!!!

Γιώργος Γούναρης είπε...

@emfortos
Δεν διαφωνώ. Όμως δεν είπα ακριβώς αυτό.
1. Η απαίτηση για την εφαρμογή των νόμων δεν χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο παρατάξεις, είναι αυτονόητη σύμβαση συνύπαρξης σε κάθε δημοκρατική κοινωνία.
2. Συμφωνώ με τις παρελάσεις. Η χρεοκοπία τους όμως δεν πρέπει να ακυρώσει γενικώς την παιδευτική προσπάθεια στα σχολεία μας. Κι αφού το κάπνισμα είναι τόσο εξαρτητικό τι πιο απλό από το να εστιάσουμε την προσπάθειά μας στο να μην το αρχίσει κάποιος. Και δη ανήλικος.
Με εκτίμηση.

heinz είπε...

Η σάτιρα είναι σαν τυρί
που ροκανίζει ο Mickey
ο πρώτος μέγας σάτυρος
που ξέρει που ανήκει.

O Mickey τζούρες δεν τραβά,
γι' αυτό και σατυρίζει,
ο γερο Heinz θεριακλής
τα φέρετρ' ατενίζει.

Όμως δεν φταίει ο καπνός
που η σάτυρά μου πάει,
φταίνε τα χρόνια τα πολλά,
πούχασα το κολάι.

*kolay=ευκολία

Σπασίκλας είπε...

Nikos Dimou said...

Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: όσοι μιλάνε για τα δικαιώματα των καπνιστών θα πρέπει, εφόσον είναι συνεπείς, να αποδέχονται και τα δικαιώματα των ναρκομανών. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ διαφορά ανάμεσα στον χρήστη ηρωίνης και στον καπνιστή παρά μόνο στην αυθαίρετη μεταχείρισή τους από τους νόμους. Και οι δύο είναι ναρκομανείς και εξερτημένοι. Και μάλιστα οι καπνιστές βλάπτουν και τον διπλανό τους.

me olo to sevasmo vriskw auto to comment entelws astoxo.
Mallon den gnwrizete tis epiptwseis twn narkotikwn ston an8rwpo. Ektos an nomizete oti opoios parei cocaine h LSD ka8etai hsuxa se mia gwnia, xalarwnei k den ginetai epikindunos... 8a sas parw thn epomenh fora se kapoio party na deite.

Ecumene είπε...

Και η Τανια καπνιζει...
αμυνα στο ανδρικό κατεστημένο;..

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΚΑΠΝΙΖΕΙ Ο ΠΑΠΑΤΣΑΚΑΛΟΣ;;
ΚΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΤΡΑ;
ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ;;

elinor,οποιος γραφει στο cat-blog
θα παιρνει σε λιγο και bonus......
προωθουμε το διαλογο,την ωσμωση και την πολυφωνια,πραγματα για τα οποια
το ΠΑΣΟΚ κοπτεται χρονια...........

resident είπε...

@ΕργοτεΛΙΑΝΑ
Λιάνα Καρέλι πρέπει να την λένε κανονικά. Καρέλια καπνίζει, της εργατιάς.

Stormrider είπε...

@resident

ναι, είδα σε ένα αφιέρωμα του Ε στην οικογένεια Καρέλια πόσο του λαού άνθρωποι είναι. ε ρε κράξιμο που θέλει αυτή η κανέλλη (κ όλο της το παρεάκι, ζουράρης κτλ)

Nikos Dimou είπε...

Alexandros B said...
Nikos Dimou said...

Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: όσοι μιλάνε για τα δικαιώματα των καπνιστών θα πρέπει, εφόσον είναι συνεπείς, να αποδέχονται και τα δικαιώματα των ναρκομανών. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ διαφορά ανάμεσα στον χρήστη ηρωίνης και στον καπνιστή παρά μόνο στην αυθαίρετη μεταχείρισή τους από τους νόμους.

me olo to sevasmo vriskw auto to comment entelws astoxo.
Mallon den gnwrizete tis epiptwseis twn narkotikwn ston an8rwpo. Ektos an nomizete oti opoios parei cocaine h LSD ka8etai hsuxa se mia gwnia, xalarwnei k den ginetai epikindunos... 8a sas parw thn epomenh fora se kapoio party na deite.

Kαι τις επιπτώσεις γνωρίζω - και σε πάρτι έχω πάει (δεν είμαι χθεσινός) και αυτά που λέω δεν είναι δικά μου - είναι της παγκόσμιας οργάνωσης υγείας (WHO). Κανετε ένα ψάξιμο για εξαρτησιογόνες ουσίες...

Stormrider είπε...

τσιγάρο κ αθλητισμός:

ξέρετε ότι οι περισσότεροι έλληνες ποδοσφαιριστές καπνίζουν; εγώ προσωπικά έχω δει παρεάκι Κώστα Κατσουράνη-Παντελή Καφέ σε κλαμπάκι να φουμάρουν, ενώ για τον πολύ Π. Τζόρτζεβιτς μαρτυρίες λένε ότι όταν πρωτοήρθε στον γάυρο δεν αποχωριζόταν την μπαλμπουριά του...

Stormrider είπε...

α, το παραπάνω δεν το πα για καλό (απαραίτητες διευκρινήσεις)

houlia είπε...

Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε...Επειδή έχουν δει ποοοολλά τα μάτια μου σ’ενα post grad στη στοματολογική κλινική τού Συγγρού. Κι επειδή στις περισσότερες των περιπτώσεων (των καρκίνων που αφορούν στο κάπνισμα (ήτοι των πνευμόνων, τού λάρυγγα και τής ουροδόχου κύστης) η πρωτοπαθής εστία εντοπίζεται στο στόμα...

Οδηγίες προς ναυτιλλόμενους καπνιστές:

Σκόπιμο είναι να ελέγχονται (κατά τα οδοντιατρικά check ups) και οι βλεννογόνοι του στόματος και τής υπερώας για τυχόν προκαρκινικές βλάβες( γνωστές ως λευκοπλακία- ερυθροπλακία- καντιντιαση (υπερπλαστική). Αυτές οι βασικές, υπάρχουν κι άλλες.) Είναι αρκετά εύκολο για ένα έμπειρο μάτι να τις εντοπίσει στο πρώιμο αυτό στάδιο που είναι ανατάξιμες ( αφού δεν έχουν εξαλλαχθεί) και όχι μόνο από ειδικό αλλά κι από τον ίδιο τον καπνιστή.

Θα ήταν σκόπιμο να τον συμπεριλάβουμε στους προληπτικούς ελέγχους (όπως το test pap και τη μαστογραφία για τις γυναίκες και κάποιους καρκινικούς δείκτες για τους άντρες) συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην πρόληψη τού καρκίνου. Έχουν σωθεί ζωές από τέτοιες πρώιμες διαγνώσεις.

Ακόμα και σε πιο προχωρημένο στάδιο (όπως το ακανθοκυταρκό καρκίνωμα επικεφαλής κ.α.) μια έγκαιρη διάγνωση και επιλεκτική αφαίρεσή του μπορεί να προλάβει μεταστάσεις και να επιφέρει πλήρη ίαση. (no kidding!) Μία πιο υπεύθυνη και ευαισθητοποιημένη στάση των καπνιστών απέναντι στο πρόβλημα θα βοηθούσε ουσιαστικά την οδοντιατρική κοινότητα στην καταπολέμηση τής νόσου (και μάλιστα της συστεμικής της μορφής). Το στόμα και τα μάτια μας λοιπόν και....καπνίζετε ελεύθερα! (now I am kidding, for God sake : ))

Και αν δεν είναι κουραστικές μερικές πληροφορίες τεχνικής φύσης (για όσους αποφασίσουν να κοιταχτούν στον καθρέπτη από αύριο: ))
Ελέγχουμε (αναφέρω κατά σειρά συχνότητας εντόπισης) για ύπαρξη τυχόν λευκών αλλοιώσεων (σε προχωρημένο στάδιο, σκληρυντικές) : Παρειές (κοντά στη συγχειλία), ούλα, γλώσσα (τη γλώσσα πρέπει να τη βουρτσίζουμε –που λεει κι η διαφήμιση-: )),έδαφος του στόματος, χείλη και υπερώα.

Και να θυμάστε: Τσιγάρο+Ποτό=!!!!!Τζιζζζζζ

Όσοι καπνίζουν ΚΑΙ πίνουν (αρκετάααα) λοιπόν...τα μάτια σας 14!!
Για τούς υπόλοιπους...Τσιγαράκι?

Sorry για το φιλοσοφικό του θέματος...
Φιλικά και ...αυστηρά...(μας βοηθάτε!)
Σας φιλώ στο στόμα (ακόμα και τους καπνιστές -παίρνοντας πρώτα βαθιά εισπνοή . Μετά από λίγο συνηθίζεται...believe me)

ΥΓ: Προσωπικά...δε λεω όχι σε μία καλή τράκα, όπως κι σ’ένα καλό γ*** (Οχι δεν είμαι η Ιακωβίδου :) )

Ανώνυμος είπε...

Κι αν από λάθος εγερθεί ο Κουφοντίνας σου, θα γίνει ο εξαερισμός της κούφιας Σελήνης απαραίτητος, θα κυριεύσουν οι στρατευμένοι αντικαπνιστές τα μπρόκολα και θα κουρσέψουν την αυταπάτη του εστιάτορα, όταν ο εύστοχος λόγος θα κόβει σαν μαχαίρι τα πεπόνια των εθελοντριών που αρνήθηκαν το τουρκοκυπριακό σιγαρέτο, μόνο για να προσφέρουν στο Ολυμπιακό Ιδεώδες τα νιάτα τους. Τότε, στην κρίσιμη εκείνη στιγμή ακριβώς, σβήνει τις μηχανές του υδροπλάνου του ο προσωπικός μας ταξιτζής, κίτρινος και σιωπηλός περιμένει να αποχαιρετίσουμε τα βουβά τα πρόσωπα και να πάρουμε το δρόμο. Και περνάμε από την αυλή και βλέπουμε να κάνει γυφτιές του Κυριάκου Μητσοτάκη ο υιός, και ρωτάμε διακριτικά τους γαλανούς βασιλικούς, αν έχουν πρεζόνια υποθηκευμένα τα γλαρόνια τους, σαν να κατακρεουργούμε το πορτοφόλι μας, σαν να λογομαχούμε με την υπογονιμότητα. Ο καπνός που βαριανασαίνουν οι Τουρκοκύπριοι, φουντώνει τις ανάσες των γνήσιων απογόνων των Ελλήνων και ξεθωριάζει την πράσινη ζώνη της Ολυμπίας Δουκάκη, που στάθηκε για την άμυνα του οργανισμού μας κάτι περισσότερο από μητέρα – ίσως και μαία και ερωμένη και σιγή. Τα καπνιστά της τα φιλιά – φιλιά της σιγής – τώρα είναι φάροι. Τις νύχτες της τηλεθέασης της σκληρής που συγγράφει τα αστροφυσικά βιβλία του ο ερωμένος των εθνικοσοσιαλιστικών κινημάτων, αναδύεται εκείνη. Με το δημοσιονομικό της βλέμμα, ανάφτει τους φάρους, και το αλαφροπάτημά της είναι η θρυαλλίδα του πάθους που σημαίνει – μέσα στη σιγή – μία έκρηξη μεγάλη και ισχυρή, που θέτει σε αρμονική κίνηση τα ναρκοπέδια του Αιόλου, τόσο που φωτίζει το Σύμπαν ολόκληρο, έτσι που λέει το τραγούδι που σου άρεσε να ακούς – το τραγούδι των άφιλτρων βροχών και της δυστυχίας.

heinz είπε...

@houlia

Όλα καλά, κι ευχαριστώ πολύ για την πληροφόρηση, ειλικρινά. Αν και δεν ξέρω πρακτικά τι να κάνω, το τσιγάρο βασικά είναι κομμάτι της εικόνας που έχω για τον εαυτό μου, δεν είναι τόσο απλό για μένα.

Μόνο μια μικρή λεπτομέρεια, που με πιάνει το ...πατριωτικό μου.
Η γλώσσα μας (η ομιλούμενη εννοώ), έχει ήδη αρκετά υποφέρει. Μήπως γίνεται - όσο μπορούμε - να αποφεύγουμε τα αντιδάνεια?
(εκείνο το "συστεμικής"....)

houlia είπε...

Μια μικρή διευκρίνηση: Οταν λέμε Πρωτοπαθής εντόπιση εννοούμε την περιοχή που για Πρώτη φορά εντοπίζεται μία καρκινική εστία. Οπότε είναι προφανές ότι όσο πιο πρώιμα διαγνωστεί, τόσο πιθανότερο ν'αποφευχθουν οι μεταστάσεις.
Δυστυχώς ο πολύς κόσμος δεν δίνει σημασία στις ασυμπτωματικές αλλοιώσεις στο στόμα και το παίρνει είδηση κατόπιν εορτής...
(φαντάζομαι περιττή διευκρινηση για τους ...διανοουμενους του μπλογκ;))

@heinz

Σωστά..."Συστημικής" ήθελα να γράψω αλλά η πολλή παρέα με τη διανόηση...βλάπτει σοβαρά την "υγεία":)

heinz είπε...

Και να εξηγήσω και κάτι, δεν ξέρω σε π΄σους συμβαίνει το ίδιο.

Πρόκειται για μια ιεροτελεστία που έχει περιπλεχθεί με μένα.
Τα COOPER, τα στριφτά, οι πίπες, Dunhill, Falcon, Zippo 5-6, νάφθα, πετρούλες, τα παραφερνάλια για τις πίπες, τα παραφερνάλια για τα στριφτά, χαρτάκια, φιλτράκια, καπνοσακκούλες...

Ένα ολόκληρο σύμπαν νικοτίνης.

Και οι μανιερισμοί βέβαια. Που ανάβεις έτσι, που φυσάς αλλιώς, που κάνει κλακ! ο Zippo όταν κλείνει, που δε σβήνει στον αέρα, που όταν βρέχει το τσιγάρο μυρίζει αλλιώς....

Θελώ να πω: δεν είναι μόνο θέμα γνώσης και εκπαίδευσης για ένα καπνιστή. Είναι ολόκληρο σύμπαν.

Όχι τυχαία, το ίδιο διαπιστώνουν οι ειδικοί και για τους εξαρτημένους από ηρωΐνη...

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Το αράδιασμα ασυνάρτητων λέξεων και φράσεων δεν είναι ποίηση.

houlia είπε...

Μπα, Γεωργίτσα...

Ουδεμία σχέση! Είναι ιδιοπαθούς αιτιολογίας (τουτέστιν δεν έχουμε ιδέα που μπορεί να οφείλονται). Συνήθως ενοχοποιούμε το στρες (όπως κάνουμε δηλ όταν δεν έχουμε εμφανείς ερμηνείες;)), ή έλλειψη βιταμινών (του συμπλέγματος Β) και ως εκ τούτου και η θεραπεία τους είναι μάλλον αόριστη και κυρίως παρηγορητική. Συνήθως επανεμφανίζονται σε άτομα με "προδιάθεση" και απλά περιμένουμε να κάνουν "τον κύκλο τους". Λίγες βιταμινούλες πάντως κακό δεν κάνουν και...χαμομηλάκι του Θεού (δια πάσαν νόσον!!-σοβαρά!)

Όμως καλό είναι να είναι διαγνωσμένες άφθες, διότι για άλλες επώδυνες αλλοιώσεις...προσοχή- κίνδυνος!:)

christoforos είπε...

houlia...
Ιδιαίτερα χρήσιμο και κατατοπιστικό το σχόλιό σου, thnx in advance!

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Το AIDS το κολλάς από σεξουαλική επαφή. Χιλιάδες ανάπηροι «φταίνε»: ταχύτητα, κακή οδήγηση, αλκοόλ. Ναρκομανείς, καπνιστές, κοιλιόδουλοι. Οι πρωταθλητές τσακίζουν μυς, τένοντες, συνδέσμους, κόκαλα. Στον Καιάδα, όλοι, στον Καιάδα… Δεν θα τους πληρώνουμε εμείς, που δεν κάνουμε τίποτα.

Dion.M. είπε...

Νομίζω ότι κατέχουμε ως χώρα, εκτός από το αρνητικό ρεκόρ του καπνίσματος και των τροχαίων ατυχημάτων και το αρνητικό ρεκόρ της παχυσαρκίας, τουλάχιστον στους νέους και τα παιδιά, που επίσης μειώνει την προσδόκιμο διάρκεια ζωής.

Οι αρνητικές επιδόσεις μας και στα τρία «αθλήματα», είναι αποτέλεσμα αυτοπειθαρχίας, επιπέδου ζωής και κουλτούρας.

Επειδή υστερούμε σε αυτούς τους παράγοντες υπερτερούμε σε αναλογία τροχαίων ατυχημάτων καπνιστών και παχυσάρκων νέων.

Για τις συνέπειες του καπνίσματος δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε, διότι όλοι πλέον –νομίζω- έχουν πεισθεί για τις συνέπειές του. Ειναι κρίμα να ρισκάρουμε την υγεία και την ζωή μας για μιά ξεπερασμένη κακή συνήθεια, πού έχει σταματήσει προ πολλού να βοηθάει την κοινωνικότητά μας, και όσο νωρίτερα αποφασίσουμε να το κόψουμε, τόσο το καλύτερο!

Η έμπρακτη στάση μου έναντι των καπνιστών είναι αποδοχή της συνήθειάς τους εφ’ όσον δεν μου δημιουργούν παρατεταμένο πρόβλημα.

Τυχαίνει να είμαι μόνος μου στον χώρο εργασίας μου, όπως επίσης δεν υπάρχουν καπνιστές στον χώρο της κατοικίας μου. Αν όμως βγούμε με καπνιστή για διασκέδαση συνήθως καθόμαστε σε χώρο καπνιστών για να μην καταπιεσθεί και δεν διασκεδάσει, θεωρώντας ότι αν γίνομαι έμμεσος καπνιστής για λίγη ώρα δεν είναι τόσο σοβαρό πρόβλημα. Επίσης αν έχω επισκέπτη καπνιστή, μέχρι σήμερα δεν του έχω απαγορεύσει το κάπνισμα.

Εγώ, και δεν προτείνω τον εαυτό μου για παράδειγμα, καπνίζω μόνο για διασκέδαση η για χαλάρωση χωρίς να είμαι εξηρτημένος γιατί δεν καπνίζω ποτέ παρά μόνο περιστασιακά στον χώρο δουλειάς ή στο σπίτι. Οταν λείπω σε διακοπές ή επαγγελματικό ταξίδι, όσο και να διαρκούν, δεν καπνίζω ποτέ. Ισως με βοηθάει το ότι δεν καπνίζω τσιγάρο αλλά συνήθως πίπα ή πούρο σε κάποιες περιπτώσεις. Οταν γυρίσω όμως από το ταξίδι μία από τις πρώτες μου δουλειές, είναι να απολαύσω την πίπα μου. (Μετά συγχωρήσεως)

Πριν από λίγο καιρό ερώτησα ένα γνωστό μου, που παρουσιάζει προβλήματα υγείας, τα οποία δεν έχουν όμως σχέση με το τσιγάρο, γιατί δεν κάνει προσπάθεια «να το κόψει». Η απάντησή του , την οποία σέβομαι, ήταν ότι πίστευε ότι το stress, που θα αντιμετώπιζε θα ήταν χειρότερο για την υγεία και το πρόβλημά του. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω, ότι όσο νωρίτερα αποφασίσουμε να «το κόψουμε», τόσο το καλύτερο! Από ένα σημείο και μετά it’ s too late. Don’t worry!

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Να βάλουμε πόρτα και στο Κολονάκι, Ακαδημίας και Κανάρη, να μην μπαίνουν οι χοντροί/ές κι οι άσχημοι/ες.

houlia είπε...

@Γεωργία(μου)

Αυτό το "καλό" σκούρο διαλυματάκι για τίς άφθες (μην κάνουμε και promotion τώρα) it turns out not to be so innocent!! Οχι, τα πολύ καυστικά διαλύματα δεν είναι καλός σύμβουλος εν γένει. Κάποιες τοπικές καυτηριάσεις μόνο και σε επιλεγμένες περιπτώσεις.(θα στα πω in private για να μην κουράζουμε τώρα...)

Και...ξέπλυμα το στοματάκι μετά από κάθε τσιγαράκι!!! (ή πακετάκι, αν πρόκειται για σερί...)
Απομακρύνει τη νικοτίνη (που συνεχίζει να δρα και μετά το κάπνισμα)

Aphrodite είπε...

@ND, 6:10,

"@Εργοτελίνα said...
Ποιος θα την κανει την αντικαπνιστικη
εκστρατεια;;;το Υπουργειο Υγειας..
αλλα που λεφτα...

Υπάρχουν λεφτά από Ε. Ε. - αλλά πάνε χαμένα... μάλλον οι αντιδράσεις των καλλιεργητών και των βιομηχάνων... "

Ποιοί καλλιεργητές και ποιοί βιομήχανοι καλέ?

ΦΟ-ΡΟ-ΛΟ-ΓΙ-Α ΤΣΙ-ΓΑ-ΡΩΝ!!!!!

Το σωστό να λέγεται είπε...

Φέρνοντας λύπη στους καπνιστές, όλους, μανιώδεις και μή μανιώδεις.

Φέρνοντας χαρά στούς αντιαμερικανούς.

Όποιος δεν είναι ας πεί "Ευχαριστώ δεν πέρνω".


"The cigarette is a drug delivery mechanism to the human body"

Το τσιγάρο σχεδιάστηκε από τις Αμερικανικές βιομηχανίες για την μεταφορά ναρκωτικών στο ανθρώπινο σώμα.

Με αυτή την μαρτυρία και και κατηγορία ένας χημικός σε ανώτατη θέση βιομηχανίας τσιγάρων κατάθεσε στο ανώτατο δικαστήριο της πολιτέιας της Μινεσσότας και άρχισε την χιονοστιβάδα των μηνύσεων και χρηματικών προστίμων εκατοντάδων δις δολλαρίων απ'ολες τις καπνοβημιοχανίες των Η.Π.Α.

Ο μηχανισμός ήταν χημικός πού με διάφορες χημικές ουσίες, φτιαγμένες στα εργαστήρια των καπνοβιομηχανιών "ανέβαζε" την ένταση της αίσθησης (rush).

Βέβαια αυτά τα βιομηχανικά "μυστικά" μετά από 30 χρόνια διεδόθηκαν σ'όλες τις βιομηχανίες τσιγάρων.


Στην ίδια αυτή χώρα σήμερα το κάπνισμα απάγορεύεται σε όλους τους δημόσιους χώρους και αρχίζει να απαγορεύεται σε ολόκληρες πόλεις.

Το ναρκωτικό συνεχίζει να πουλιέται αλλά υπάρχει μια συστηματική διαφήμιση εναντίον των κινδύνων του καπνίσματος.
Πιο σημαντικά είναι η εκπαιδευση των παιδιών απο το δημοτικό, με διαλέξεις, συζητήσεις, φωτογραφίες, ακόμα και διατηρήμένα πνεύμόνια καπνιστών που φαίνεται ολοφάνερα η τεράστια ζημιά.

Η κατανάλωση ελαττώνεται κάθε χρόνο.
Η φορολογία αυξάνεται κάθε χρόνο.
Ένα πακέτο τσιγάρα έχει την διπλάσια φορολογία απ΄την Ελλάδα.
Η Αμέρική είναι καπνοπαραγωγική χώρα με τους καλλιεργητές και τις βιομηχανίες να έχουν μεγάλη πολιτική δύναμη.
Αλλα η κάθε πολιτεία έχει τους δικούς της νόμους και πολλοί έιναι πολύ αυστηροί.
Η υπεράσπιση της Δημόσιας Υγιεία έρχεται πρώτη.


Σημ:
Είμαι πρώην καπνιστής του ενός πακέτου (Κάμελ) την ημέρα για 15 περίπου χρόνια, που προσπάθησε να το σταμάτησει αρκετές φορές, μεχρι και ένα μήνα, (ένα τσιγαράκι τράκα την ημέρα).

Η τελευτάια προσπάθεια πήρε δυό εβδομάδες cold turkey.
Μιά και κάτω στο ψαχνό.
Είναι να το πάρεις απόφαση και να αποφεύγεις τους καλοθελητές φίλους που θα σου προσφέρουν "ένα για παρέα".

Ο καθέ πρώην καπνιστής διαλέγει τον τρόπο του.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Και το να κάθεσαι με τις ώρες μπροστά στο computer θεωρείται άκρως ανθυγιεινό. Δεν θα πληρώνουμε εμείς όλους τους κολοblogers, με τ’ αυχενικά τους και τα μάτια τους και δεν ξέρω εγώ τι άλλο…

houlia είπε...

Παραφραζω το ποιηματάκι τής Γεωργίας:

"Η ζωή μου όλη
είναι να μπλογκάρω
κι αν ΔΕ, κάνω κράτει
τότε θα σαλτάρω"

Προσωπικά, χαίρομαι που ξαναγυρνάει ο Σαλτάρω, στοιχειωμένος. Κάτι μου κάνει...στην αισθητκή τού μπλογκ:)Κατα τα άλλα δεν κατάλαβα ποτέ, γιατί κουράζεται τόση ώρα να πληκτρολογεί (κανείς δεν τον διαβάζει anyway), όταν ίσα που προφταίνεις να διαβάσεις μερικά σχόλια, για να μην ονειροβατεις όταν σχολιάζεις...(Tip of the day: και μια γατούλα να βάλεις στο πληκτρολόγιο να γράφει κειμενάκια...το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει!!:)και ανέξοδα!) Προσωπικά, όταν θα μεγαλώσω...έχω σκοπό να γίνω φανατική αναγνώστριά του. Ναι στον Σουρεαλισμο- Οχι στο Τσιγάρο!

mariospi είπε...

«Άμα δεν καπνίζεις και δεν πίνεις, θα πεθάνεις υγιής»...

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Grecopean said...
Τέλος δεν θα σε στείλουμε στον καιάδα αν καπνίσεις κανένα τσιγαράκι λιγότερο.

Ωραία, μπορώ να καπνίσω τα υπόλοιπα 54 -παραπάνω απ’ το κανονικό;

blade runner είπε...

Αχ, Δον Γάτε!

Καπνίζω από τα 17. Στην αρχή αρκετά. Για τα δικά μου δεδομένα, 1 πακέτο τη μέρα, ήταν πολύ.

Μετά το ελάττωσα. Τώρα, εδώ και 6-7 χρόνια δηλαδή, υπάρχουν μέρες που δεν καπνίζω καθόλου. Αλλες, που καπνίζω 3-5 τσιγάρα τη μέρα, και άλλες που καπνίζω 15 τσιγάρα μέσα σ'ένα βράδυ...

Κατά μέσο όρο, 2-3 πακέτα την εβδομάδα, με άλλα λόγια...

Ο χρυσός κανόνας που ακολούθησα: Καπνίζω μόνο όταν πραγματικά μπορώ να το απολαύσω. Μετά από ένα ωραίο γεύμα, σπανίως στο σπίτι, με μόνη εξαίρεση στιγμές μεγάλης στενοχώριας ή όταν μαζεύω φίλους και τα λέμε, και σίγουρα αρκετά τα βράδυα, όταν πίνω αλκοόλ.

Λατρεύω το συνδυασμό ενός καλού malt με το τσιγάρο.

Η γεύση του καπνού καθώς κατεβαίνει μέσα μου με ηδονίζει... Λατρεύω τη γεύση και το άρωμα του τσιγάρου, και γι'αυτό ποτέ δεν παραδόθηκα σε αυτή μου την αγάπη χωρίς μέτρο, αλλά την φρόντισα και την προστάτευσα, για να μην γίνει ποτέ θηλειά στο λαιμό μου!

Μέτρον άριστον αγαπητοί μου φίλοι, ακόμη και με τα πάθη μας, έτσι είναι.

Και αν καπνίζω συνολικά 40 χρόνια από περίπου 5 τσιγάρα τη μέρα, αυτό σημαίνει σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτεις, Δον Γάτε, ότι θα χάσω κατά μέσο όρο 600 μέρες ζωής, δηλαδή περίπου 2 χρόνια...

Μικρό το τίμημα, προκειμένου να απολαμβάνω την ηδονή του να τυλίγομαι από δαχτυλίδια καπνού και να γεύομαι το άρωμα ενός καλού τσιγάρου!

Λυπάμαι, αλλά ακόμη κι αν σταματήσω να καπνίζω, νομίζω πως ποτέ δεν θα γίνω αντι-καπνίστρια.

Σεβασμός εννοείται σε όσους δεν καπνίζουν, το τηρώ.

Αλλά αντικαπνίστρια;

Jamais!

Nikos Dimou είπε...

Λύκανδρος said...
Κύριε Δήμου, από ένα άνθρωπο με τη δική σας γνώση και καλλιέργεια θα περίμενε κάποιος περισσότερη σύνεση στη χρήση επιχειρημάτων.

Αν διαβάζατε όλα τα σχόλια (φυσικό να μην έχετε χρόνο) θα είχατε δει ότι ο παραλληλισμός δεν είναι δικός μου.
Αυτά που λέω - είναι οι θέσεις της παγκόσμιας οργάνωσης υγείας (WHO). Κανετε ένα ψάξιμο για εξαρτησιογόνες ουσίες... θα δείτε ότι τοποθετεί την νικοτινη πάνω από την ηρωίνη (για να μην πω κοκαΐνη και χασίς) και ως προς την έξη και ως προς τις βλάβες.

Όσο για την έμμεση προσπαθειά σας να βγάλετε τους αντικαπνιστές φασίστες είναι παλιό επιχείημα.(Αλλά και δολοφόνους γάτων;)

ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Τα έσοδα από την φορολογία τσιγάρων είναι φυστίκια μπροστά στο πόσο κόστίζει στο κράτος, στους φορολογούμενους και στα ταμεία η περίθαλψη και η νοσηλεία των καπνιστών...

blade runner είπε...

Είναι όπως με την αγάπη μου για τα ζώα. Εχω μία γάτα στο σπίτι και ένα σκύλο. Πρόσφατα ανακάλυψα ότι το αλλεργικό άσθμα που με ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια, είναι άμεσα συνδεδεμένο, δυστυχώς, με τις τρίχες τους.

Δεν πρόκειται να διώξω από κοντά μου ούτε τη γάτα μου, ούτε το σκύλο μου, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ταλαιπωρία, ατελείωτα φσιτ με aerolin και πολλά ζιρτέκ.

Αρνούμαι, οι αγάπες θέλουν θυσίες!

Και τον καπνό τον αγαπώ, όπως αγαπώ τις γάτες και τους σκύλους, τις γάτες δε περισσότερο...

Είναι θέμα αρχής!

Aphrodite είπε...

@georgia, 7:35,
"Καλή μου houlia,οι γνωστές μας άφθες που βγαινουν στο στόμα και που ταλαιπωρούν αρκετούς,έχουν καμιά σχέση με την λευκοπλακία που αναφέρθηκε; Να ανησυχώ,γιατρέ μου; "

(Συγνώμη για το σεμινάριο, μια πρώτη γεύση, αχρείαστη νά'ναι!)

Αν μιλάς γαι τα mouth ulcers (σαν μικρά "ελκάκια", με γκριζωπό κέντρο και κοκκινωπή άλω), που τσούζουν και καίνε & περνούν μόνα τους, είναι συμπτώματα οφειλόμενα σε ιούς-πρωτοξάδερφα, όπως ο ιός της ανεμοβλογιάς, της ευλογιάς, ο ιός που προκαλεί τον επιχείλιο έρπητα, αυτόν των γεννητικών οργάνων, τον έρπητα ζωστήρα και επίσης έχουν συνδεθεί με την οικογένεια ιών Coxsackie (νόσος χειρός-ποδός-στόματος).

Μην τρομαζετε, και η "μυρμηγκιά " δεν διαφερει και πολύ, κι αυτή σε ιό οφείλεται... Είναι τόσο εύκολο να κολλήσεις ιό, όλο κι όλο ένα κομματάκι DNA ή ακόμη και RNA, είναι, που έτσι κι επιζήσει κι έρθει σε επαφή με τους βλεννογόνους μας, "τρυπώνει" στα κύτταρά μας, που τα χρειάζεται ως ξενιστές (οικοδεσπότες)& πολλαπλασιάζεται με χαρά.

(Γι'αυτό και είναι ΤΟΣΟ δύσκολο να ξεφορτωθούμε ιούς, καθώς τα μικρόβια είναι ολόκληροι "οργανισμοί", που σκοτώνονται με αντιβιοτικά χωρίς να πειράζεται το σώμα μας (χμ...) Ως τώρα δλδ, γιατί τα κάναμε πολύ ανθεκτικά... Ενω οι ιοι που είναι ήδη μεσα στα κύτταρα μας δεν σκοτώνονται παρά μόνον αν σκοτωθεί και το κύτταρο - γι αυτό δεν μπορούμε να εξαλείψουμε και το AIDS, μόνον να το αναχαιτίσουμε προσωρινά διακόπτοντας την αναπαραγωγή του με ρυθμό που να γονατίσει το ανοσοποιητικό μας).

Μπορεί να τα περάσουμε βαριά ή ελαφρά την πρώτη φορά, να μείνουν dormant οι ιοί μέσα μας κι όποτε καταπονούμαστε από διάφορους άλλους παράγοντες (στρες πχ) και το ανοσοποιητικό μας γονατίζει, να εμφανίζονται κι αυτά τα ελκάκια...

Ενας γιατρός θα μπορούσε να σας κατατοπίσει καλύτερα, αν και το διαδίκτυο έχει ΠΛΗΘΟΣ σελίδων για το θέμα...

Το κάπνισμα ΔΕΝ βοηθά στο θέμα, μια που και μηχανικά ζορίζει τους βλέννογόνους του στόματος, και βαραίνει το σύστημα με τοξίνες κάθε είδους, και αδυνατίζει το ανοσοποιητικό - εκείνη την ώρα να επωάζεται ασθένεια και να μην την παρουμε χαμπάρι, οπότε του βάζουμε πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη...

Επόμενος!
:-)

blade runner είπε...

Τη γάτα μου τη λένε Νίνια

και τη σκύλα μου Lucy (in the sky, with diamonds)

Nikos Dimou είπε...

Αγαπημένη μου Blade είπες:
θα χάσω κατά μέσο όρο 600 μέρες ζωής, δηλαδή περίπου 2 χρόνια...
Μικρό το τίμημα.

Πως φαίνεσαι ότι είσαι νέα. Απλόχερα σκορπάμε χρόνια στα νιάτα μας. Όταν έρθεις στην ηλικία μου, δύο χρόνια είναι μία ζωή - ένα νέο βιβλίο, μία αιωνιότητα!

azrael είπε...

Θα καταθέσω προσωπική εμπειρία. Κάπνιζα επί 15 χρόνια , ένα πακέτο την ημέρα. Το έκοψα μαχαίρι πριν από 9 μήνες περίπου. Δεν κάπνισα ούτε μια τζούρα από τότε.

Νομίζω πως αυτό που με βοήθησε περισσότερο ήταν η ενημέρωση.


"Είμαστε ενημερωμένοι" Θα μου πείτε.

Μιλάω για βαθεία ενημέρωση. Για τους μηχανισμούς εξάρτησης . Για τα ψυχολογικά υποκατάστατα. Για την ακριβή φύση των συμπτωμάτων . Για τα σωματικά φαινόμενα . Για τα ψυχολογικά συμπτώματα. Για την έκταση της βλάβης . Για την πορεία της ίασης. Για τις μεθόδους της απεξάρτησης. Για το αδιέξοδο των υποκατάστατων νικοτίνης. Για το ψέμμα της μεθόδου "ενα την ημέρα"

Πιο σημαντικό από όλα?? Θα μάθετε ότι :

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ..
ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ.

ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!!!
ΑΠΛΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙΣ ΤΟ ΣΤΕΡΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ!!!

Η πορεία της εξάρτησης είναι κοινή , επειδή ΕΙΣΑΙ Τζανκι.

Πολλα σημαντικά στοιχεία πήρα και από το site www.whyquit.org

Νόμίζω πως αν κάποιος στοχοθετήσει ότι θα το κόψει σε ένα μηνα και μέχρι τότε , ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΕΝΤΑΤΙΚΑ για το κάπνισμα , θα τα καταφέρει.

Η ενημέρωση είναι το παν. Καλή επιτυχία!!

Aphrodite είπε...

ΝΙΚΟ,

Το κράτος εφαρμόζει το "μάζευε και ας είναι "ρόγες" - ή, έστω, φυστίκια!

(μη φωνάζεις καλέ, ακούω!)

Η συγκεκριμένη φορολογία συνδέεται με όλες τις άλλες φορολογίες, οπότε ας νοσηλεύει καπνιστές παρά να κουνήσει το status quo εσόδων από καλά οργανωμένο σύστημα...

Πληζ, άσε με να επιμένω σ'αυτό...

Τσιγάρο?
:-)

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Λοιπόν, για να σοβαρευτούμε: θεωρώ το κάπνισμα μεγάαααλη μαλακία. Αλλά δεν μπορώ αυτήν την εκ Θεού δικαιοδοσία των μη -οτιδήποτε δεν έχει να κάνει με τα δημιουργήματα του Θεού-Φύσης- να κατακρίνουν τους πάντες και τα πάντα.
Κι αυτό το οικονομικό πια… Μην τα ανάγουμε όλα στο ωφέλιμο. Υπάρχει και το τερπνόν.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Χάρρυ Κλυν:
- Γιατρέ μου, δεν πίνω, δεν καπνίζω, τρώω λίγο, δεν πάω με γυναίκες, κοιμάμαι νωρίς το βράδυ. Λέτε να ζήσω 100 χρόνια;
- Αγαπητέ μου, δεν ξέρω, αν θα ζήσετε 100 χρόνια, αλλά και 50 να ζήσετε, 100 θα σας φανούν.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Α, και κάτι άλλο. 2 χρόνια είναι ένα βιβλίο για εσάς, κε Δήμου.
Για τους περισσότερους κοινούς ανθρώπους 2 χρόνια είναι 2 ακόμη χρόνια απραξίας και γκρίνιας. Και Alzheimer –φανερού ή μη.

Aphrodite είπε...

@blade,
"...Δεν πρόκειται να διώξω από κοντά μου ούτε τη γάτα μου, ούτε το σκύλο μου, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ταλαιπωρία, ατελείωτα φσιτ με aerolin και πολλά ζιρτέκ...."

Αααχ κοριτσάρα μου, τά'χω πει κι εγώ αυτά... Το aerolin ανοίγει τις κυψελίδες οπότε έχεις περισσότερο "χώρο" στο ζορισμένο από την αλλεργία σου αναπνευστικό για να αναπνέεις, αλλά η ανακούφιση είναι συμπτωματική, όχι θεραπευτική - it only masks the problem.

Το zirtek αναστέλλει την έκκριση ισταμίνης, η οποία βαράει συναγερμό και αρχίζει το αλλεργικό επεισόδιο, αλλά ούτε αυτό θεραπεύει, it also masks the problem.

Δυστυχώς, όταν στο σώμα βάζεις καπάκι σ'ένα καζάνι που βράζει, αργά ή γρήγορα θα εκτονωθεί από αλλού. Φιλική συμβουλή: κράτα τα ζωάκια σου, σίγουρα σε κάνουν υπέροχο άνθρωπο, αλλά κοίταξέ το πιο σοβαρά (δεν εννοώ κοριτζόνη, να πετάξεις βαριοπούλα στο καζάνι). Μόλις με το καλό έρθουν τα παιδιά, καλό θα ήταν να είναι τα συστήματα σου in full working order! (ήδη πολύ πιθανόν να κληρονομήσουν την αλλεργική σου προδιάθεση).

ΚΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΣΙΓΑΡΑ!!! (το αναπνευστικό σου είναι ευαισθητούλι - και όχι μόνον , και η καρδιά σου, αλλά με άλλη έννοια)
:-)

Σου μιλώ ως παθούσα.

Συγνώμη για το σεμινάριο, αλλά
ίσως βοηθήσει και κάποιον άλλον στην κατανόηση της "αθώας" καταπόνησης του σώματός μας...

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Κι απ' το Alzheimer.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Η μητέρα μου έχει 3 αδέλφια και όλοι καπνίζουν σαν που.. και που… 40 χρόνια. Όλοι είναι μια χαρά. Τι μια χαρά; Μιλάμε για caterpillar. Μόνο η μάνα μου έχει πρόβλημα, που πάντα έκανε «καλή» ζωή.
Μιλάω πολύ σήμερα,ε; Πειράζει;

Το σωστό να λέγεται είπε...

-> blade runner είπε:

"Η γεύση του καπνού καθώς κατεβαίνει μέσα μου με ηδονίζει..."


Ένα από τα ψυχολογικά μανταλάκια, σ'άλλους αγκίστρια (hooks) είναι ότι το κάπνισμα υποσυνείδητα θυμίζει στον καπνιστή και στην καπνίστρια το θήλασμα σαν μωρά.
Χείλη, γλώσσα, ζεστος καπνός σαν ζεστό γάλα, η νικοτίνη επιδρά στα ίδια κέντρα του εγκεφάλου που έχουν σχέση με την πείνα και την δίψα.
Όπως και τα φύλλα της κόκας που μασάν οι Περουβιανοί Ινδιάνοι στις μακρινές τους πορείες στα βουνά των Άνδεων.


Η αίσθηση του καπνίσματος λοιπόν είναι ο ηδονισμός ενός μωρού. στην καλύτερη περίπτωση μωρονισμός, και στην χειρότερη ...

mariospi είπε...

...burn this house, burn it blue...

Aphrodite είπε...

@cocteau twin,

Συμπάθα με, δεν το κανω επίτηδες, απλώς δεν προλαβαίνω να βρω το αντίστοιχο όλες τις στιγμές...
:-)

Το σωστό να λέγεται είπε...

-> aphrodite

Keep up the good word.


cocteau_win said...
"Ολοι αυτοί οι αγγλισμοί είναι απαραίτητοι; Tone it down girl."

Quebecois?

Το σωστό να λέγεται είπε...

-> marios_p

Take a trip to the other city that never sleeps!

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Στο ΤΕΒΕ πληρώνουμε 2 άτομα γύρω στις 8.000 Ευρώ το χρόνο. Σε ιδιωτικές ασφάλειες –μόνο για περίθαλψη βέβαια- 3.000. Γιατί μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε περίθαλψη στο ΤΕΒΕ; Ας μας απαλλάξουν. Ούτως ή άλλως, αν αρρωστήσουμε, απ’ την ιδιωτική ασφάλιση περιμένουμε. Να μην μας πληρώνετε κιόλας. Εμάς τους εξαρτημένους. Και αν ζήσουμε λιγότερο, θα γλιτώσετε και τις συντάξεις μας.

Aphrodite είπε...

Υπαρχει και κάτι καλύτερο, λέγεται απνευστί και με ύφος "πώς είπατε?":

Μπουκοτόν περλέ?

Οποιος ξέρει τι σημαίνει, ας μας πει!

Πίσω στους καπνούς και τα τσιγάρα τώρα...

Nikos Dimou είπε...

New Kid On The Blog said...
Παρακαλουθώ με δέος το blog του Κυρίου Δήμου. Δύο φράσεις με φώτισαν, με συγκλόνισαν και αφορούν την ύπαρξη:
α) ...Η ζωή περνάει αστραπιαία! (αρχές του blog. δεν θυμάμαι μήνα)
β) ...δύο χρόνια είναι μία ζωή - ένα νέο βιβλίο, μία αιωνιότητα! (λίγα λεπτά πριν)


Και τα δύο ισχύουν! Το δεύτερο επειδή ακριβώς έχει συμβεί το πρώτο...

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Μπουκοτόν περλέ?
Αφροδίτη, έχεις μεγάλη πλάκα –κι εσύ κι οι άλλοι 3.

Aphrodite είπε...

Συγνώμη, δε μπορούσα να αντισταθώ...

Two old ladies were outside their nursing home, having a smoke when it started to rain. One of the ladies pulled out a condom, cut off the end, put it over her cigarette and continued smoking.

Lady 1: What's that?
Lady 2: A condom. This way my cigarette doesn't get wet.
Lady 1: Where did you get it?
Lady 2: You can get them at any drugstore.

The next day ... Lady 1 hobbles herself into the local drugstore and announces to the pharmacist that she wants a box of condoms. The guy looks at her kind of strangely (she is, after all, over 80 years of age), but politely asks what brand she prefers.

Lady 1: It doesn't matter as long as it fits a Camel.

:-)

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Δηλ. Μπούκω τον, περλέ?

Aphrodite είπε...

Βρε αχόρταγε, πάλι σήμερα?
(-DDDDDDDDD!!!!

Aphrodite είπε...

Τρελλή με νυχτικιά φωνάζει ατο μπαλκόνι:

"Ρε *glenn*, είπαμε, να πας για τσιγάρα, αλλά αυτό καταντάει γελοίο!"

(Τι φεγγαρόλουστος που είναι θεούλη μου! Πού σκ*τά εξαφανίστηκε πάλι?....)

Χμ, θα φωνάξω την βραδυνή εθνοφρουρά (με καφέ ενδοφλέβιες), where are you?

Τόση παρέα περιμένει, τόσα κορίτσια, τι κορίτσια, καρακαλλόνες, καρακατάκουκλες, Θεές!

(α, αυτός ο μπι-ντι-μπις πού είναι?)

mariospi είπε...

Το σωστό να λέγεται said...
...

Να με λες μαστρο-Νικόλα, να σε λέω μαστρο-Γιώργο, να χαιρόμαστε κι οι δυο...

resident είπε...

Λύκανδρος said... Αλλά δεν έχω δει και κανένα "ξαπλωμένο" από overdose νικοτίνης,

Σίγουρα όχι.Αλλά είναι παρά πολλοί ξαπλωμένοι στο νεκροταφείο.

doctor είπε...

ELLINOR εγώ που δεν καπνίζω καθόλου και βιώνω τον φασισμό των καπνιστών στην Ελλάδα, όταν πάω στην Σουηδία νιώθω ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Εδώ δεν μπορώ να πάω να διασκεδάσω τον χειμώνα γιατί δεν αντέχω τον καπνό. Πονάνε τα μάτια μου, δεν μπορώ να αναπνεύσω.

Πάμε με την παρέα μου στην Μποέμισσα και εγώ στο μισάωρο πάω και κάθομαι στον Κάβουρα για σουβλάκια και τους περιμένω εκεί πίνοντας μπύρες ο τάλας...

Στο σπίτι μου όμως ισχύει ο σουηδικός νόμος: Επιτρέπεται το κάπνισμα, αλλά στο μπαλκόνι!

cobden είπε...

@NΔ
Επειδή βλέπω πως χρησιμοποιείτε συνεχώς στοιχεία από την WHO....Μήπως θα έπρεπε να είμαστε λίγο πιο επιφυλακτικοί σε ότι μας πασάρει η WHO??Μια ομάδα καλοπληρωμένων γραφειοκρατών είναι, που έχουν κάθε συμφέρον να τραγικοποιούν τα πράγματα και να επινοούν συνεχώς νέες εκστρατείες, ώστε να δικαιολογούν το μισθό και τη θέση τους...Απλός κανόνας λειτουργίας κάθε γραφειοκρατίας...Δεν υποστηρίζω πως ότι βγαίνει από την WHO, δεν πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη...Όπως όμως είμαστε επιφυλακτικοί σε έρευνες για τις συνέπειες του καπνίσματος που χρηματοδοτούν καπνοβιομηχανίες , την ίδια δυσπιστία ας δείχνουμε και απέναντι στα "θέσφατα" διεθνών οργανισμών , που η ευημερία των υπαλλήλων τους εξαρτάται από παγκόσμιες κρίσεις πανικού...

Dion.M. είπε...

ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ


Είπε ο Μυρτίας (Σύρος σπουδαστής
στην Αλεξάνδρεια, επι βασιλείας
αυγούστου Κώνσταντος και αυγούστου Κωνσταντίου,
εν μέρει εθνικός, κ’ εν μέρει χριστιανίζων),
«Δυναμωμένος με θεωρία και μελέτη,
εγώ τα πάθη μου δεν θα φοβούμαι σα δειλός.
Το σώμα μου στες ηδονές θα δώσω,
στες απολαύσεις τες ονειρεμένες,
στες τολμηρότερες ερωτικές επιθυμίες,
στες λάγνες του αίματός μου ορμές, χωρίς
κανέναν φόβο, γιατί όταν θέλω-
και θάχω θέλησι, δυναμωμένος
ως θάμαι με θεωρία και μελέτη-
στες κρίσιμες στιγμές θα ξαναβρίσκω
το πνεύμα μου, σαν πριν, ασκητικό.»

Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ

Ας εφαρμόσουμε την «θεωρία και μελέτη» και ας «ξαναβρούμε το σώμα μας σαν πριν ασκητικό» και για την περίπτωση του καπνίσματος!

Καληνύχτα!

Το σωστό να λέγεται είπε...

-> harry reloaded

harry,
Είναι εμπροσθογεμές η οπισθογεμές το όπλο σου;

Αν είναι εμπροσθογεμές πρόσεξε στις τρείς μπαταριές θα σκάσει κα θα σου μείνει άχρηστο στα χέρια.

Αν είναι οπισθογεμές μπούκωνέ το παλληκάρι μου, μπούκωνέ το εσύ μέχρι να σου τελειώσουν τα ληγμένα...σκάγια.


Οδηγίες κατασκευαστή

"Το όπλον αυτό είναι για αναπαραγωγή ήχου σε πανάκριβη ηχογραφική μήτρα, όποιος το χρησιμοποιεί απρόσεκτα και για άλλους σκοπούς θα πληρώσει την προσωρινή διασκέδαση χρυσή"

antvol είπε...

1/ Ιρλανδικό μοντέλο (υποτίθεται Νέα Δημοκρατία): Το χειμώνα που μας πέρασε πήγα στην Ιρλανδία, μια χώρα φανατικών καπνιστών, στην οποία πρόσφατος νόμος απαγόρευσε το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους. Επισκέφτηκα δεκάδες μπαρ, pubs και καφετέριες, και δεν είδα ούτε ΕΝΑΝ καπνιστή. Πεντακάθαρη ατμόσφαιρα, η νεολαία (και όχι μόνο) πίνει τις μπύρες της, παίζει και ακούει μουσική με τις ώρες, και κάθε τόσο όσοι δεν αντέχουν άλλο βγαίνουν έξω (θερμοκρασία μείον κάτι) και καπνίζουν.

2/ Σουηδικό μοντέλο (υποτίθεται ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον προ δηλώσεων Φλωρίδη): Το περιέγραψε η Elinor.

3/ Ελληνικό μοντέλο (της αδούλωτης φυλής των αντιστασιακών, γενικώς, ενάντια σε κάθε άδικη εξουσία και ειδικώς στην αμερικανική επιβουλή): Στους διαδρόμους του νοσοκομείου Σωτηρία, το οποίο ειδικεύεται στις παθήσεις του πνεύμονα, δεκάδες επισκέπτες ανθρώπων που δεν μπορούν καλά καλά να ανασάνουν, κρατούν τσιγάρο (σβηστό) και συνωστίζονται στην έξοδο για να το ανάψουν, λες κι έρχεται η συντέλεια του κόσμου.

Συμπέρασμα: Όταν οι άλλοι κάπνιζαν στα δέντρα, εμείς καπνίζαμε στα νοσοκομεία ...

Aphrodite είπε...

Τι να πω, να αφιερώσω καλύτερα το καταπληκτικό αυτό,

"...Στο τσιγάρο που κρατώ-
στον ένα μου Θεό-
να μη δώσει να ξημερωθώ,

στο κορμί-
αυτό τ'αγγελικό-
στα χείλη που φιλώ-

ετσι μια ζωή να σ'αγαπώ....'

Ξέρει κανείς όλους τους στίχους?

(όποτε το άκουγα,οι χτύποι της καρδιάς της αγκαλιάς muffled τα λόγια...)

Nikos Dimou είπε...

H WHO δεν βγάζει μόνο δικές της στατιστικές - αλλά αξιοποιεί και όλες τις εθνικές.

Όσο για την αξιοπιστία της υπάρχει μία μπετονένια εγγύηση.

Οι πολυεθνικές των τσιγάρων. Την περιμένουν με το ντουφέκι να την πιάσουν να κάνει λαθος - ολόκληρα επιτελεία προσπαθούν να διαψεύσουν τα ευρήματά της.

"Είναι πολλά τα λεφτά..."

Αλλά το βρήκαμε - με την κλασική νεοελληνική δυσπιστία μας να την αμφισβητήσουμε εμείς...

Το σωστό να λέγεται είπε...

Harry μεταξοσκώληκα εσύ,
πήγαινε να φτιάξεις κουκούλι σε νησί,
σε άλλα μέρη δροσερά
με κρύα γάργαρα νερά.

resident είπε...

antvol said..."Συμπέρασμα: Όταν οι άλλοι κάπνιζαν στα δέντρα, εμείς καπνίζαμε στα νοσοκομεία ..."

Κάνουμε ότι μας καπνίσει
και έχουμε θεά την Βίσση


Πρόταση για τους καπνιστές :le fumeur de ciel του julien neto (cd)

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Σύμφωνα με την WHO –απ’ ό,τι ξέρω- οι Έλληνες είναι απ’ τους πρώτους λαούς στο κάπνισμα, στο ουίσκι, στην παχυσαρκία και στη μακροζωία….

Το σωστό να λέγεται είπε...

-> antvol

Χειμώνα στην Ιρλανδία;
Πρέπει να ήταν κάτι που δεν μπορούσες να αποφύγεις.

Το σωστό να λέγεται είπε...

-> synas said...
"Σύμφωνα με την WHO –απ’ ό,τι ξέρω- οι Έλληνες είναι απ’ τους πρώτους λαούς στο κάπνισμα, στο ουίσκι, στην παχυσαρκία και στη μακροζωία…."

Ναι τα πρώτα 100 χρόνια δεν είναι δύσκολα, μετά τα κόβουμε όλα.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 275   Νεότερο› Νεότερο»