Κυριακή, Απριλίου 30, 2006

ΤΟΥ ΘΩΜΑ

Ο ψηλός με τα γένια φαινότανε ξεθεωμένος.

“Συγνώμη”, ρώτησε, “μπορώ να καθίσω; Έχω πεθάνει, από την ορθοστασία”.

Σωριάστηκε σε μια καρέκλα. “Μια ζωή Oρθός”, συνέχισε, “μια αιωνιότητα Oρθός. Δεν αντέχω άλλο!”.

“Τώρα βέβαια θα μου πείτε - ήσουν πάντοτε εντελώς όρθιος, ίσος, ευθύς, ευθυτενής; Δυστυχώς όχι. Οι περιστάσεις βλέπετε... Κάνεις και συμβιβασμούς για να επιζήσεις. Συνήθως ήμουν ορθός. Έκανα κάτι υποκλίσεις στους θεολόγους. Κάτι κάμψεις για τους διαλεκτικούς. Μερικές κλίσεις στους Φροϋδιστές. Λίγες επικύψεις εδώ, μικροαποκλίσεις εκεί...Αλλά πάντως στάθηκα Oρθός, τον περισσότερο χρόνο της ζωής μου”.
“Είμαι-θα το καταλάβατε ήδη- ο Ορθός Λόγος. Πάντα ορθός, στην υπηρεσία σας. Αλλά τώρα πολύ κουρασμένος. Δεν θα πείτε σε κανέναν πως κάθισα - δεν είναι έτσι; Θα χάσω τη δουλειά μου. Αλλά πιστέψτε με, είχα απόλυτη ανάγκη να καθίσω. Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν σκέτη κόλαση”.

“Σ' αυτή τη χώρα, που καυχιέται ότι με ανακάλυψε, είναι αδύνατο πια να σταθώ όρθιος. Με τραβάνε όλοι για να με διπλώσουν κατά τη μεριά τους. Πιστέψτε με, ούτε ένας δεν νοιάζεται για τη σωστή σκέψη. Όλοι κουβαλάνε μέσα τους κάποια υστεροβουλία. Όλοι προσπαθούν με τον ορθό λόγο να αποδείξουν τον ανορθολογισμό τους. Ο ένας με επικαλείται για να βγάλει σκοταδιστές όσους διαφωνούν μαζί του. Θέλει δηλαδή να εγκαταστήσει μια δικτατορία του (δήθεν) ορθού λόγου. Που σημαίνει να με αναιρέσει, γιατί Ορθός λόγος είναι μόνο ο ανοιχτός, ο δημοκρατικός λόγος. Ο άλλος πάλι καταφεύγει σε μένα για να του δοθεί το δικαίωμα να διαδίδει το δικό του ζόφο (ή γνόφο ή δνόφο), για να με θάψει γρήγορα κάτω από το δικό του δόγμα”.

“Κάποιος θα έπρεπε να τους πει πως ορθός λόγος είναι μόνον ο απροκατάληπτος, ο αδογμάτιστος. Αυτός που δεν ξεκινάει από (σιωπηρές) παραδοχές, αυτός που ελέγχει όχι μόνο τα επιχειρήματα του αντιπάλου - αλλά και τα δικά του. Δεν είναι ορθολογισμός η σκέψη που μοναδικό της σκοπό έχει να πείσει. Στην καλύτερη περίπτωση, είναι ρητορική”.

Ο Ορθός Λόγος είχε γείρει τόσο πολύ στην καρέκλα, που έμοιαζε ξαπλωμένος. Τον ρώτησα αν δεν θα 'θελε πραγματικά να ξαπλώσει.

“Αν θα το ήθελα; Αστειεύεστε; Να χαλαρώσω, να ηρεμήσω, να ξεχαστώ... Ίσως και να κοιμηθώ. Να κοιμηθώ εγώ, ο άγρυπνος από αιώνες... Τι όνειρο! Τι ηδονή...”.

Και ξαφνικά τινάχτηκε όρθιος σαν λάστιχο.

“Σας ήξερα για ορθολογιστή ! Σας εμπιστεύτηκα σαν άνθρωπο της ανοιχτής σκέψης ! Κι εσείς μου προτείνετε ύπνο; Μήπως το νερό είχε μέσα κανένα φάρμακο;”. Κοίταξε ανήσυχος γύρω του.

“Έχετε δίκιο”, μουρμούρισε σε λίγο, “καμιά φορά έχω παρανοϊκές αντιδράσεις. Αλλά τι να κάνω; Είναι τόσοι αυτοί που θέλουν να με αποκοιμίσουν, να με υπνωτίσουν. Πρέπει να φυλάγομαι. Πρέπει να εξετάζω τα πάντα. Που έλεγε κι ο μέγας εκείνος οπαδός (και μετά καταστροφέας μου) ο Καρτέσιος: Δεν πρέπει τίποτα να το δέχομαι αν δεν το γνωρίσω πρώτα πως είναι σωστό”.

“Το είχε πει και ο άπιστος Θωμάς”.

“Σίγουρα - ναι. Τέως Ορθολογιστής και αυτός. Τελικά επίστεψε. Όχι μόνο σ' αυτό που άγγιξε - αλλά και σ' αυτό που δεν είδε. Ας είναι. Νιώθω εξουθενωμένος”. Παύση. “Θα καθίσω πέντε λεπτά ακόμη - αν με διαβεβαιώσετε πως δεν θα διαδώσετε το χάλι μου. Η χώρα σας μπορεί να μηδενίσει κάθε ίχνος σκέψης. Προσπαθώ να οργανώσω ξανά το μυαλό μου, για να προχωρήσω σε μια αξιοπρεπή αναχώρηση”.

“Τι - μας φεύγετε;”.

“Φίλε μου, αρχίζει προεκλογική περίοδος. Όχι ορθός δεν θα χωράω να σταθώ αλλά ούτε ξαπλωμένος σε λαγούμι. Όσο πιο μακριά σας είμαι αυτό τον καιρό, τόσο το καλύτερο. Και για σας και για μένα”.

220 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 220 από 220
mickey είπε...

Official entertainer of the club!

Ουφ, απαλλάχτηκα κι από μια ακόμα "ρετσινιά". Αφροδίτη, μήπως θέλεις και τα κλειδιά του ...Παραδείσου;

Να δω τώρα ποια θα κυνηγούν τα trolls :PPP

mickey είπε...

Αφροδίτη, αν θέλεις ξεσάλωσε solo - άλλαξε και η μέρα, μπορεί να έχεις περισσότερη ρέντα σήμερα ;)

Άλλωστε σου αρέσουν οι τελευταίες λέξεις και τα ...τζαζοσέντονα.

Βασικά πρέπει να πάω κι εγώ για νάνι. Σε είδα βλέπεις κι εγώ και ...νύσταξα (δες επόμενο post για περαιτέρω διευκρινίσεις κλπ κλπ).

Να καληνυχτίσω ή να ...περιμένω;

andy dufresne είπε...

Heathcliff! Τί μου θύμισες τώρα; Wuthering Heights!
Έχεις ακούσει την εκδοχή της Kate Bush? Αν όχι, σπεύσε.

mickey είπε...

Κι άλλος ξενύχτης;;;

Καλά, το βλέπω εγώ. Αν δε μας διώξει ο γάτος θα μας φάνε τα trolls. Από τη ...Γάτα στη Χάρυβδη!

Aphrodite είπε...

@pondikomikrouli,

Κλείνουν τα μάτια μου, οπότε I'll C U in my dreams...

Καληνύχτα 12-θεο, καληνύχτα παιδιά, καληνύχτα τρολλ(εΐ)άκια, καληνύχτα Heathcliff (είπαμε, τα μπαγιάτικα ούλα μογγολικής σύλφης μόνον όταν έρχεται η Τουλουμοτύρογλου!!!), καληνύχτα χμ, έμεινε κανείς να του ευχηθώ? Μπα....

mickey είπε...

Η Θεά πάντως ή ράβει σεντόνι ή είναι ...ξαπλωμένη.

Πάω κι εγώ σιγά σιγά να ξαπλώσω στο δικό μου σεντονάκι...

Aphrodite είπε...

@andy,

Και ΦΥΣΙΚΑ το έχω ακούσει, για ποιά με πέρασες? Στα ανθυπο-προνήπια βέβαια...(μην το πολυ-λέμε καλέ, καρφωνόμαστε γι ηλικίες!)

Ασε, αύριο έρχεται και ο συντηρητής για τον σταύλο, έχεσαν όλες οι φοράδες μαζί, και έχει μποχίσει το σύμπαν εδώ, μέχρι από το υπερ-πεφωτισμένο στην Κάτω Κηφισιά μας κράζουν!

mickey είπε...

Καληνύχτα κι από μένα - οριστικά και αμετάκλητα!

Στο post πάντως, όντως απόψε έγινε του ...Θωμά!

Και μια και πέρασε η μέρα, άντε να την πω και 'γω στον ...εορτάζοντα που μου στεναχώρησε τη Θεά - μόνο εγώ έχω δικαίωμα να την στεναχωρώ άλλωστε!

Η Αφροδίτη στο "ξάπλα κείμενο" ήταν καλή (με ένα "α"). Κι όταν αυτό το γράφει ο "άσπονδος" βρωμοπόντιξ, έχει βαρύνουσα σημασία ;)

Να δω τώρα Άφρο τι ...ανταλλάγματα θα μου προσφέρεις! Πάντως σε προτιμώ ...ξαπλωμένη κατά την παραλαβή :))

Υ.Γ. Τέτοια λέω και προβλέπω από το πρωί τα trolls να με θερίσουν. Δε με νοιάζει όμως, γιατί θα ...απεργώ λόγω Πρωτομαγιάς ;)

Aphrodite είπε...

@King of all Mice,

OK baby, σου υπόσχομαι ότι θα σε βγάλουν με φορείο (κι ένα ηλίθιο χαμόγελο!)
;-)))))))

Και ξέρεις, όταν μιλάω... I underpromise & overdeliver!

Μην κουνηθείτε οι υπόλοιποι και αρχίσετε τα περί τσατ, την κάνατε!

(ΝΔ ας πρόσεχες τις ποινικές ρήτρες του συμβολαίου! Δεν ξέρεις τι σημαίνει Αφροδίτη-αδίκως-ριγμένη-άρα-δικαίως-τσαντίλα...)

(Να δείτε που αύριο θα κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα, κλασικός γάτος, το γάλα χυμένο στην κουζίνα, γαλακτιασμένα (ορίστε?)πατουσικά αποτυπώματα μέχρι τον καναπέ, το κλουβί ξεμερδισμένο (ε?) κι ένα κίτρινο φτερό να εξέχει από το μπουκωμένο στόμα, μην μιλήσουμε και για τις άδειες κονσέρβες γατο-τροφής με το ηλεκτρικό ανοιχτήρι δίπλα (ο δικός μας είπαμε, τα κατέχει αυτά), αλλά Κυρίες και Κύριοι, ΔΕΝ ΘΑ ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΣΤΑΝΟ!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα σε όλους και ειδικά στην Θεά!

Με παρεξήγησες - αλλά πήγα για ύπνο και δεν είδα τη αντίδρασή σου.

Δεν ήταν αποδοκιμασία το σχόλιό μου - απλά μου θύμισες τον σαλτάρω και τις λέξη προς λέξη παρωδίες του - και το είπα.

Aphrodite είπε...

Τι σας έλεγα? Λοιπόν, στους τίτλους παρακαλώ προσθέσατε και "Μαγάλη Ψυχολογα"!

Ποιούμε τον Κινέζο κα-νο-νι-κά!

Κι όχι τίποτε, περί του "σκελετού", ΠΑΛΙ με έβαλε στην ίδια πρόταση με τον αγγουροντομάτα, λες κι έχει το παγκόσμιο copyright του mot-a-mot αντίστροφου γραψίματος (δεν έκανα παρωδία αφέντη, συμπλήρωσα το τι είδε η Αλίκη στον Καθρέφτη -παράδειγμα φέρνω, αμάν!- η maika που το διαβάζει με τηλεσκόπιο και το έπιασε αμέσως!)

Και επί του περιεχομένου σφυρίζουμε αδιάφορα (θα μου πεις, με τόση ξηρά τροφή που έφαγε χτες, θα έχει πέσει ο αρνόγατος σε χειμερία νάρκη, πού να πει κάτι original...)

Μάλλον χρειάζεται να του δώσω να τα φάει τα τριαντάφυλλα που θα του προσέφερα πρωΐ-πρωΐ σήμερα, στο επόμενο ποστ, μαζί με τα κοτσάνια, το χαρτί & την κορδέλλα!

Δεν πειράζει, μου έκανες τόση διαφήμιση χτες, που χαλάλι το φαρμάκι!....

(ελπίζω μόνον να τις έφαγε γερά!)

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
cyberdustz είπε...

Nikos Dimou said...
cyber-dust ή δεν διαβάζετε ή δεν προσέχετε τι διαβάζετε:

"Περνά την διαδικασία μόνον μια φορά"

εγώ έγραψα για μόνιμη κριτική ενασχόληση...

"π.χ. για την ηθική. Ο ορθός λόγος λέει ότι δεν υπάρχει, και εφόσον σε ευχαριστεί κάτι κάντο"

Γράψαμε εδώ πολλοί για ανθρώπινα δικαιώματα, για χρυσό κανόνα, για κατηγορική προσταγή... κι εσείς αυτό καταλάβατε;

Κρίμα!

7:49 μμ

Nikos Dimou said...
Αυτό είναι η πρώτη (και η μόνιμη) ενασχόληση κάθε ορθολογιστή - να ορίζει τους όρους και τα όρια της έρευνάς του. Να κάνει φανερές τις κρυφές προϋποθέσεις και να αναγνωρίζει τα σύνορα του ορθού λόγου.
3:49 μμ

Τη στιγμη που θέτετε όρια στην έρευνα σας, πάυει αυτή να είναι μία έρευνα του ορθού λόγου. Ακόμα πιο εμφανές είναι αυτό όταν προσαρμόζετε αυτά τα όποια όρια, επειδή δεν σας αρέσει το αποτέλεσμα, και το κάνετε αυτό συνεχώς έως ότου πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.. Ο ορθός λόγος υποτίθεται να μην έχει όρια, διαφορετικά δεν διαφέρει από άλλα συστήματα πχ θρησκεία. Έδωσα το παράδειγμα της θρησκείας και ηθικής. Η σκοπιμότης «μα τι θα γίνει αν όλοι αρχίζουμε και κλέβουμε» σαν όριο στον ορθό λόγο δεν είναι σοστή. Αυτόν τον περιορισμό ας τον θέτει η θρησκεία.

mickey είπε...

Νίκο, μη δίνεις τόση σημασία στις ...κλάψες.

Η Θεά το έχει δει ...Θεά και δε δέχεται τίποτα λιγότερο από γονυκλισίες :)

Θέα ΜΑΣ, δεν έχεις σχέση με σαλάτες (καμία), ντομάτες (παίζεται), αγγούρια (χμ) και άλλα ...ζαρζαβατικά. Σοβαρά το λέω. Έχεις τόση σχέση με τον ακατονόμαστο, όσο η βούρτσα με το γνωστό ...ομοιοκατάληκτο. Εκείνος απλά σαλτάρει, εσύ έχεις ξεφύγει εντελώς!

Η πρόζα σου είναι original, μεστή νοημάτων, ξεκαρδιστικά απολαυστική και μάλλον χαραμίζεσαι σε ένα τόσο ταπεινό blog - προφανώς θα πρέπει να πάρεις το ...τρίτο(*)

(Μετά από αυτό, περιμένω να μου γνωρίσεις και τις φίλες σου - ελπίζω να είναι πιο ...ενδιαφέρουσες γνωριμίες :PPP)


Τι περίμενες Νίκο; Γυναίκες...




(*) Εννοώ το τρίτο Νόμπελ λογοτεχνίας, μετά τον Σεφέρη και τον Ελύτη. Ελπίζω το διεστραμμένο σου μυαλό να μην κατάλαβε κάτι άλλο...

paragrafos είπε...

(Αν και θα ταίριαζε στο άλλο ποστ)

Αφιερωμένο, με πολλή-πολλή αγάπη

από άσπονδες αγάπες που νομίζουν πως δεν τις αγαπούν και ψευτοπαρεξηγούνται

προς επίσης άσπονδες αγάπες που δεν ξέρουν πόσο αγαπιούνται:

---


Το Μάη με τα λουλούδια
θα βγάλω ένα ντελάλη
θα να το μάθεις άκαρδη
πως αγαπάω άλλη.

Και συ που μάγια μου ‘κανες
μαγιάτικα θα κλάψεις
και στις φωτιές του Αΐ-Γιαννιού
τα στήθια σου θα κάψεις.

Και γω με τα Μαγιάπριλα
και με τα μαγιασίλια
θα τραγουδώ που εμάρανα
τα κόκκινά σου χείλια.

---

Με αγάπη προς όλους

για την αντιγραφή
Παράγραφος

Ρεμάλι είπε...

Θα σας φτιάξουμε… γεφύρια..

Μα δεν έχουμε ποτάμια??

Θα σας φτιάξουμε ποτάμια…!!!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Αγαπητέ μου κ.Δήμου
Να που βρέθηκα και στο θαυμάσιο πνευματικό περιβόλι σας, αυτό του διαδικτύου.Χάρηκα τα έξοχα κείμενά σας καθώς και τις απόψεις σας,ακόμα κι αυτές με τις οποίες δεν συμφωνώ.Τα κείμενα ενώ αφήνουν την εντύπωση πως ξετυλίγουν το αυτονόητο,ασκούν μια αισθητική γοητεία και σημαδεύουν ευθύβολα την νόηση του αναγνώστη. Χαίρομαι για τη παρέα που έκανα μαζί σας .
Με την αγάπη και τη φιλία μου
Φαίδων Θεοφίλου

mk είπε...

ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΑΡΗΝΗ ΖΑΧΑΡΩΣ ΚΑΗΚΕ.

ΤΟ ΕΞΟΧΙΚΟ ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΚΟΒΑΤΟ ΖΑΧΑΡΩΣ ΚΑΗΚΕ.

ΤΑ ΑΛΣΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ ΑΠΟ ΟΠΟΥ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΜΟΥ ΕΔΙΝΕ ΤΑ ΠΙΟ ΓΛΥΚΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΗΚΑΝ

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ

ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΕΛΘΕΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΣΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ.

ΣΤΕΙΛΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ

mk είπε...

ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΑΡΗΝΗ ΖΑΧΑΡΩΣ ΚΑΗΚΕ.

ΤΟ ΕΞΟΧΙΚΟ ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΚΟΒΑΤΟ ΖΑΧΑΡΩΣ ΚΑΗΚΕ.

ΤΑ ΑΛΣΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ ΑΠΟ ΟΠΟΥ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΜΟΥ ΕΔΙΝΕ ΤΑ ΠΙΟ ΓΛΥΚΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΗΚΑΝ

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ

ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΕΛΘΕΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΣΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ.

ΣΤΕΙΛΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 220 από 220   Νεότερο› Νεότερο»