Σάββατο, Απριλίου 29, 2006

Λαϊκισμός και Πάσης Ελλάδος

Αφορμή για αυτο το post στάθηκε το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ διαχώρησε τη θέση του από τον βουλευτή του Αλέκο Παπαδόπουλο - έναν από τους λίγους σοβαρούς και αξιοπρεπείς πολιτι κούς μας - ο οποίος διατύπωσε την (απόλυτα ορθή) θέση, ότι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις δεν είναι λύση και βλάπτουν τη χώρα. Ο λόγος της αποκήρυξης είναι ένας και μόνο: ο φόβος του πολιτικού κόστους. Δηλαδή και πάλι προτιμήσαμε τον λαϊκισμό από την αλήθεια.

Αυτό μου θύμισε ένα παλιότερο κείμενό μου για τον λαϊκισμό - την μάστιγα της πολιτικής μας ζωής.



ΕΙΚΟΣΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ


1. Λαϊκισμός: ένα δημόσιο ψέμα.Μία αλήθεια δεν είναι ποτέ λαϊκίστικη. Το βασικό χαρακτηριστικό του Λαϊκισμού είναι η εσκεμμένη ανειλικρίνεια. Λέμε κάτι το οποίο ξέρουμε ότι δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα, για να κολακεύσουμε τον «λαό». (Θα αναλυθεί και αυτή η έννοια). Επίσης πρόκειται για μία δημόσια απόφανση - μία ιδιωτική κολακεία δεν είναι λαϊκισμός.

2. Λαϊκισμός: το δημόσιο ψέμα προς ιδιωτικό όφελος.
Άν αυτό που λέμε είναι ένα ψεύδος που εκφέρεται χωρίς υστεροβουλία - τότε μπορεί να μοιάζει λαϊκισμός αλλά δεν είναι. Στην έννοια του λαϊκισμού υπάρχει σαν απαράβατος όρος ο απώτερος σκοπός - που είναι το «παραμύθιασμα» του αποδέκτη προς όφελος του πομπού.

3. Ο λαϊκισμός είναι, συνήθως, kitsch ή μελό.
Δηλαδή κακόγουστος και φορτισμένος συναισθηματικά. Μία λανθασμένη αλγεβρική εξίσωση, εκφερόμενη δημόσια, καίτοι είναι ψευδής, δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι λαϊκίστικη. Βασικό πρότυπο kitsch λαϊκισμού: οι πατριδοκαπηλικοί πανηγυρικοί. Πέρα από Kitch και μελό, ο λαϊκισμός εμφανίζεται συχνά αγράμματος, απαίδευτος και ασύντακτος.

4. Ο «λαός» του λαϊκιστή είναι ο «πελάτης» του.
(«Πελααάτες μου!» που φωνάζει ο Βέγγος). Η σχέση του λαϊκιστή με το ακροατήριό του είναι πελατειακή. Προσφεύγει στο λαό, περιμένοντας να αποκομίσει οφέλη - να κερδίσει. Γι αυτό και υπακούει στο παλιό εμπορικό αξίωμα: «Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο». Ας παραβληθεί αυτό με την γνωστή ρήση του Α. Παπανδρέου: «Ο μόνος θεσμός είναι ο κυρίαρχος λαός».

5. Ο λαϊκισμός είναι προαιώνιος.
Απλώς παλιά είχε άλλα ονόματα: δημαγωγία, δημεγερσία κλπ. Η φράση του Σολωμού ότι το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικόν ότι είναι αληθές - είναι το ακριβές αντίδοτο του λαϊκισμού. «Και τι είναι αλήθεια;» θα ανακράξει ο λαϊκιστής. Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι εκεί - στην έννοια του αληθούς. Κανείς δεν έχει το απόλυτο κριτήριο της αλήθειας. Όταν όμως ο λαϊκιστής επιλέγει πάντα το επιθυμητό (από τον λαό) - τότε κάνει ακριβώς το αντίστροφο αυτού που λέει ο Σολωμός. Βαφτίζει αληθές ότι θεωρείται εθνικόν (π.χ. τα «εθνικά» θέματα). Εκτός αν δεν παραπλανά μόνο τους άλλους αλλά και τον εαυτό του. Διότι…

6. …υπάρχουν και ειλικρινείς λαϊκιστές.
Παράδειγμα: ο Τσοβόλας. Στην περίπτωση αυτή ο λαϊκισμός δεν παύει να είναι ψέμα - αλλά ο λαϊκιστής ψεύδεται και προς τον εαυτό του. Με ειλικρίνεια πιστεύει στο ψεύδος. Είναι κλασική περίπτωση wishful thinking, όπου το επιθυμητό ταυτίζεται με το πραγματικό. (Πρόκειται για σπάνια εξαίρεση που δεν ανατρέπει αλλά επιβεβαιώνει την θέση 1. «περί εσκεμμένης ανειλικρίνειας»). Οι λαϊκιστές αυτοί είναι πάντα οι πιο επικίνδυνοι - διότι, σε αντίθεση με τον συνήθη οπορτουνιστή πολιτικό, είναι και φανατικοί.

7. Ο λαϊκισμός δεν αφορά μόνο πολιτική και ΜΜΕ.
Σίγουρα εκεί είναι η κορυφαία του παρουσία. Αλλά εκτείνεται παντού όπου υπάρχει σχέση πομπού - δέκτη. Π.χ. στην τέχνη. Υπάρχουν συγγραφείς λαϊκιστές ακόμα περισσότερο αηδιαστικοί από τους πολιτικούς. Τι κάνουν; Ακριβώς το ίδιο. Κολακεύουν το κοινό τους. Γράφουν με τρόπο που να εκθρέφει στερεότυπα και δεδομένες ιδέες, επιβεβαιώνουν κλισέ, αποκοιμίζουν τον αναγνώστη, πουλάνε ψευδαισθήσεις και απάτες. Το μελό (αισθηματικό, πολιτικό αλλά και ιδεολογικό) είναι η συνήθης φόρμα.
Αφθονεί επίσης ο λαϊκισμός στους κρατικοδίαιτους διανοούμενους και έμμισθους κονδυλοφόρους πάσης φύσεως που στοχάζονται ό,τι συμφέρει τον εργοδότη τους. Ισχυρός είναι επίσης ο λαϊκισμός στους χώρους της εκκλησίας.

8. Ο λαϊκισμός είναι το αντίθετο της Δημοκρατίας Διότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία και επιλογές, χωρίς ορθή κρίση. Αυτή πάλι βασίζεται στην σωστή πληροφορία. Ο λαϊκισμός όμως καταλύει την ορθή πληροφόρηση.
Πολλές δικτατορίες στηρίχτηκαν περισσότερο στον λαϊκισμό παρά στα όπλα.

9. Ο λαϊκισμός έχει πολλές μεταμφιέσεις
Υπάρχει λαϊκισμός με γραβάτα και με ζιβάγκο, με διανοουμενίστικο αμπέχωνο και με ακαδημαϊκή τήβεννο. (Π.χ. η επίθεση των σοφών μας στην δήθεν ανθελληνική ιστορία του Duroselle, την οποία… δεν είχαν διαβάσει). Υπάρχει λόγιος λαϊκισμός και αμόρφωτος, κυνικός και αγαπησιάρικος, ύπουλος και λεβέντικος. Πρέπει κανείς να έχει συνεχώς ανοικτούς τους αισθητήρες του γιατί δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος ότι δεν έχει προσβληθεί από αυτόν τον ιό - που σίγουρα έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στο κοινωνικό σύνολο από τον ιό του aids.

10. Ο λαϊκισμός είναι το αντίθετο του ορθολογισμού.
Φυσιολογικά ο λαϊκίστικος λόγος απευθύνεται στο συναίσθημα - και όχι στην λογική. Όταν χρησιμοποιεί επιχειρήματα, το κάνει με τον τρόπο των σοφιστών - τον ήσσονα λόγον κρείττω ποιείν. Θέτει την λογική στην υπηρεσία των καταστάσεων που προσπαθεί να διεγείρει. (Η αυθεντική λογική δεν θα ανεχόταν τις παραμορφώσεις του).
Και δεν είναι μόνο ο λόγος των πολιτικών - αλλά και των διανοούμενων: η λεγόμενη εθνοκεντρική ή νεο-ορθόδοξη τάση είναι ο λαϊκισμός στον χώρο της σκέψης. Παραποιεί την ιστορία, εντείνει τον μανιχαϊσμό και την συνωμοσιολογία, καλλιεργεί προκαταλήψεις, μύθους και στερεότυπα. Θέσεις όπως «οι έλληνες είναι οι αριστοκράτες μεταξύ των λαών», εκτός από ρατσιστικές, είναι και λαϊκίστικες, αφού στο έπακρο κολακεύουν τον λαό.

11. Λαϊκισμός στα ΜΜΕ δεν είναι μόνον τα Tabloids
Και πιο σοβαρές και αξιοπρεπείς εφημερίδες μας επιδίδονται (με αξιοσημείωτες επιδόσεις) σε αυτό το άθλημα. Είναι δε πολύ πιο επικίνδυνος ο λαϊκισμός τους διότι κάτω από τον σοβαρό μανδύα του δεν είναι εύκολα αντιληπτός. Ο συντάκτης ή συνεργάτης των εντύπων αυτών δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά: υπέρτατη αρχή δεν είναι η αλήθεια (ή έστω η ειλικρίνεια και εντιμότητα) της άποψης, αλλά η επιθυμίες και προσηλώσεις του αναγνώστη.

12. Ο εθνικισμός είναι λαϊκισμός
Όλοι αυτοί που εκφωνούν πανηγυρικούς, όλοι αυτοί που μιλάνε για την «ιδιαιτερότητα», μοναδικότητα και (κατά συνέπεια) την ανωτερότητα της ελληνικής φυλής το κάνουν ΚΑΙ για να κολακεύσουν τον λαό, να του δώσουν την αίσθηση πως είναι ξεχωριστός και υπερέχει των βαρβάρων γειτόνων αλλά και των λαών της Δύσεως «που όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες αυτοί έτρωγαν βελανίδια». (Λαϊκίστικοι μύθοι: η συνέχεια της φυλής, οι από 3.000 ετών Έλληνες, του Έλληνος ο τράχηλος, οι Κουτόφραγκοι, κλπ.

13. Η απαλλαγή ευθυνών είναι λαϊκισμός
Βασική λαϊκίστικη θέση: οι έλληνες είναι «ριγμένοι», αιώνια θύματα των ξένων δυνάμεων. Οι έλληνες είναι κλωτσοσκούφι των μεγάλων (underdog theory - η θεωρία του δαρμένου σκύλου), όλοι συνωμοτούν εναντίον ημών των «ανάδελφων» και κατάμονων (conspiracy theory). Άρα, τελικά, οι Έλληνες δεν ευθύνονται για τίποτα. Όλα σ’αυτόν τον τόπο είναι ξενοκίνητα (π.χ: «ξενοκίνητη χούντα»). Όλα τα κινούσε παλιότερα η Intelligence Service (ο «δάκτυλος»), μετά η CIA, μετά τα «Ξένα Κέντρα» και τελευταία το «Διευθυντήριο της ΕΟΚ ή Ε.Ε.».

14. Η συνωμοσιολογία είναι λαϊκισμός
Η άποψη ότι τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται, πως πίσω από ότι συμβαίνει υπάρχει κάτι άλλο - και πίσω από αυτό κρύβεται κάτι ακόμα πιο κρυφό (και ούτω καθ’εξής, ad infinitum) δεν στοχεύει μόνο στην απαλλαγή του λαού από τις ευθύνες του αλλά και της πολιτικής ηγεσίας από τις δικές της. Η θέση αυτή εντείνει τον ανορθολογισμό, την μυστικοπάθεια, την κρυψίνοια και οδηγεί σε μία απόλυτη σύγχυση - προς όφελος βέβαια αυτών που την καλλιεργούν.

15. Ο λαϊκισμός είναι εχθρός της αξιοκρατίας (αντι-ελιτισμός)
Για τον λαϊκιστή δημοκρατία σημαίνει γενική ισοπέδωση. (Καμία σχέση με την ισότητα δικαιωμάτων και ευκαιριών). Για να κολακέψει και τον τελευταίο ψηφοφόρο του, κατεβάζει τα πάντα στο δικό του επίπεδο. Δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους - εργατικοί και τεμπέληδες, σπουδαγμένοι και αγράμματοι, ικανοί και ανίκανοι, νομοταγείς και παράνομοι, έχουν την ίδια ακριβώς αξία. Για την αμάθεια, την παρανομία, την ανικανότητα, φταίει πάντα η «κακούργα κενωνία» (Αυτό είναι το ατομικό άλλοθι - αντίστοιχο του εθνικού, όπου για όλα φταίνε οι ξένοι).
Οι διεκδικήσεις των συνδικαλιστικών φορέων (και αυτοί φυσικά λαϊκίζουν αφάνταστα, μιά και σε πελατεία απευθύνονται) ενισχύουν τον ισοπεδωτισμό.

16. Ο Μανιχαϊσμός είναι λαϊκισμός
Η αίσθηση άσπρο - μαύρο, καλό - κακό, φως και σκοτάδι, χωρίς ενδιάμεσες αποχρώσεις είναι από τα βασικά δόγματα κάθε λαϊκισμού ο οποίος χρειάζεται απόλυτους εχθρούς για να επιτυγχάνει την συσπείρωση των δικών του δυνάμεων. Σημαντικό: η αντιπαράθεση Πολύ Καλός εναντίον Πολύ Κακού είναι βασικό στοιχείο του μελό (που λέγαμε πριν…). Και των νεο-ορθοδόξων αντι-δυτικών.

17. Ο λαϊκισμός είναι εχθρός του εκσυγχρονισμού
Εκσυγχρονισμός σημαίνει εξορθολογισμός - αλλά ο λαϊκισμός είναι κηρυγμένος εχθρός κάθε ορθολογικής σκέψης. Κολυμπάει πιο άνετα στα θολά νερά του συναισθηματισμού. Κυρίως δεν θέλει να ξεβολέψει τον λαό, να τον αναγκάσει σε προσπάθεια και μόχθο.
Του επιτρέπει την πνευματική και κοινωνική ραθυμία. Ετσι τα βρήκαμε - έτσι θα τα κρατήσουμε. Κεκτημένα. (Ναι, ο λαϊκισμός είναι συντηρητικός!) Με το πρόσχημα του «παραδοσιακού» εμπεδώνονται όλα τα «κακώς κείμενα». Με το φόβο του πολιτικού κόστους υποκύπτουμε στις πιέσεις των οργανωμένων συντεχνιών (είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες του λαϊκιστή πολιτικού) που τελικά φτάνουν να κυβερνάνε την χώρα. Ετσι έχει φτάσει η δήθεν φιλολαϊκή πολιτική να γίνεται αντιλαϊκή - όταν εκχωρεί προνόμια στις ισχυρότερες ομάδες. (Όλοι είναι ίσοι αλλά κάποιοι γίνονται πιο ίσοι).

18. Το άλλο όνομα του λαϊκισμού είναι «πολιτικόν κόστος»
Μία έννοια που παραλύει κάθε προσπάθεια στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Ο βραχνάς της Ελλάδας. Μόνο ο Ελ. Βενιζέλος είχε τολμήσει να το αγνοήσει (και το πλήρωσε…) Οι τελευταίες προσπάθειες (όχι πολύ επιτυχημένες) ανάγονται στον Κ. Καραμανλή και στον Κ. Σημίτη. Η κορύφωση αυτής της ενδοτικότητας καταγράφεται όταν το κοινωνικό σύνολο φορτώνεται με τεράστια οικονομικά βάρη για να μην ληφθούν αντιλαϊκά μέτρα, ως π.χ. απολύσεις. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους η περίφημη συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα δεν θα γίνει ποτέ.

19. Ο λαϊκιστής επιβραβεύεται σχεδόν πάντα
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, με αμφιλεγόμενη ουσιαστική προσφορά, κυβέρνησε την Ελλάδα τόσα χρόνια με τα δεκανίκια του λαϊκισμού. Πολιτικές προσωπικότητες κέρδισαν αίγλη και μύθο, χωρίς πραγματικό έργο, διότι πάντα κολάκευαν τον λαό. Σπάνια λαϊκιστής τιμωρήθηκε για την ανηθικότητα του λαϊκισμού του.

20. Συμπέρασμα: Λαϊκισμός και Πάσης Ελλάδος.
Με την κατάλληλη δόση λαϊκισμού η επιτυχία σας είναι εξασφαλισμένη. Μη σας εξαπατούν τα φαινόμενα ελάχιστων ανθρώπων που επιμένουν να λένε πικρές αλήθειες. Χρησιμεύουν ως το ντεκόρ και το άλλοθι του συστήματος. Τα μεγάλα παιχνίδια γίνονται ερήμην ημών - και οι λαϊκιστές πετυχαίνουν σχεδόν πάντα τους στόχους τους. Και αυτό διότι (τι πιο φυσικό) ο λαός είναι λαϊκιστής…

118 σχόλια:

mickey είπε...

Καλημέρα!

Ecumene είπε...

Τωρα μολις ακουσα στις ειδησεις τους
λαοφιλεις Βενιζελο και Κουλουρη να κατακεραυνωνουν τον Θεσπρωτο...
μαλιστα ο ευσωμος Βορειος ειπε οτι δεν
μπορει να θεωρειται προοδευτικο,αυτο που ειναι κατα των λαικων ταξεων..
Αληθεια τον κυριο Νομικη Καθαρευουσα
πως θα τον διαφημιζατε;;

apousia είπε...

Πολύ απαισιόδοξα κλείνετε και απαξιωτικά για το λαό.
Ίσως γιατί του αξίζει.
Αλλά αφού εσείς θα μείνετε στα ''ντεκόρ'' και στα ''άλλοθι ''του συστήματος,κι εμείς μαζί σας!
Στις ίδιες επάλξεις...

apousia είπε...

Άσχετο και προκαταβολικά συγγνώμη.
Από το πρωί,ή μπαίνω στο blog του andy και κλικάρω στο νικ του Ν.Δ.,μπαίνω στο προφίλ του κ.λ.π.,ή από το site,μέσω των επίκαιρων.
(Andy,σ'ευχαριστώ που υπάρχεις!)
Στο blogspot μου εμφανίζεται μόνο το template.
Είπα κάποια κακία και τιμωρούμαι?

mickey είπε...

Τι να γράψω σήμερα εκτός από μια απλή καλημέρα! Το διαβάζω, το ξαναδιαβάζω, είναι τόσο αναλυτικό και ολοκληρωμένο, που δε βρίσκω τίποτα για να σχολιάσω πάνω στο κείμενο. Και η τελευταία πρόταση αναδεικνύει την ουσιαστική αιτία του προβλήματος. Προσυπογράφω φυσικά - αν και ποτέ δε θα μπορούσα να γράψω τόσο καλό κείμενο.

Προτείνω να γίνει poster που θα αναρτηθεί σε κάθε σχολική και πανεπιστημιακή αίθουσα.

Χωρίς πάντως να θέλω να γίνω απόλυτος, πιστεύω ότι όλοι σχεδόν οι πολιτικοί μας (από τους "γνωστούς" και "προβεβλημένους" τουλάχιστον) είναι λίγο ως πολύ λαϊκιστές. Από τις εξαιρέσεις, τα πρώτα ονόματα που μου έρχονται στο μυαλό είναι τα γνωστά "ανεξάρτητα" μαύρα πρόβατα του νέου ΠΑΣΟΚ (που φυσικά προκάλεσαν την οργή του ...παλιού): Ανδριανόπουλος, Ανδρουλάκης και Μάνος. Παρόμοια κατάσταση ισχύει και για τους "τηλεοπτικούς" δημοσιογράφους. Η πλάκα είναι ότι συχνά οι πολιτικοί κατηγορούν για λαϊκισμό τους δημοσιογράφους και αντίστροφα - και το "αντικείμενο του πόθου" παρακολουθεί αμήχανο να σφάζονται στο όνομά του :)

Συνέχισε! Χρειαζόμαστε τέτοιες φωνές...

ecoChris είπε...

Ενός κακού μύρια έπονται.

Όταν θεοποιείται ένα ασήμαντο πράγμα όπως η πολιτική και του δίνεται κυρίαρχος ρόλος στην ζωή μιας κοινωνίας τότε ο λαϊκισμός οργιάζει.

Γιατι ο λαϊκισμός συντηρεί και θρέφει αυταπάτες που η κυριότερη είναι ότι άλλοι και όχι εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε για να αλλάξει κάτι που δεν μας αρέσει ή δεν είναι σωστό.

Και όπως λέτε Κ. Δήμου καταντάει ακραίος συντηρητισμός και τροχοπέδη στην όποια θετική εξέλιξη.

Το πρόβλημα είναι πως θα εξαλειφθεί το αχρείο αυτό φαινόμενο του λαϊκισμού που είναι προσβολή στο μυαλό κάθε ευαίσθητου και σκεπτόμενου ανθρώπου.

Δύσκολο το βλέπω, όταν έχεις κακομάθει τον άλλο χαϊδεύοντας του τ’αυτιά με ψέμματα.

Η αλήθεια πονάει.

paragrafos είπε...

Η γενεαλογία του λαϊκισμού

Όπως θα έλεγε και ο Ν. Μουζέλης, ο κατ΄ εξοχήν ανατόμος του λαϊκισμού, ο λ/μός είναι επιφαινόμενο (με τη δική του δυναμική, εννοείται) τής καπιταλιστικής "ημι-περιφέρειας", όπου το κράτος-πάτρωνας θωπεύει συστηματικά, μέσω των ταγών του, το θυμοειδές τού εκλογικού σώματος ή και της κοινής γνώμης, προκειμένου να αναπαραχθούν οι υφιστάμενες κοινωνικές και πελατειακές σχέσεις, οι οποίες θα παραμένουν αδιατάραχτες για όσον καιρό δεσπόζει ως ιδεολογία μια αυτιστική και ναρκισσιστική πολιτική κουλτούρα, όπου τον πρώτον λόγο έχουν ο τυφλός εθνοκεντρισμός, ο νεποτισμός και ο κομματικός πατριωτισμός.

Με διάθεση για περαιτέρω διευκρινίσεις, αν χρειαστεί

Παράγραφος

Zoros είπε...

Μα αν δεν λαϊκίσουν τα κόμματα, είναι σίγουρο ότι δεν θα βγουν! Οι πολιτικοί και η τηλεόραση είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας.
Τι θα ήθελα: ένα νέο κόμμα που θα μας φλόμωνε στο ψέμα, στα κλισέ και στους λαϊκισμούς, να καταφέρει να βγει κυβέρνηση, να τα ανατρέψει όλα κάνοντας όλα όσα είναι αυτονόητα και λόγω πολιτικού κόστους δεν γίνονται και φυσικά μετά να εξαφανιστεί...

glenn είπε...

Μ' αρέσουν τα παραδείγματα. Δηλιγιάννης εναντίον Τρικούπη.

Μ' αρέσουν τα παραδείγματα. Ανθ' ημών Γουλιμής.

Μ' αρέσουν τα παραδείγματα. 1η Νοεμβρίου 1920, σημειώνει σιωπηλός και ένδακρυς στο ημερολόγιό του.

"Έλα μπρε, ένας από σας είμαι κι εγώ".

"Ο πατέρας μου ήταν αγρότης".

"Ο πατέρας μου ήταν εργάτης".

"Δουλεύω σκληρά απ' τα δεκάξι μου".

"Ο λαός στην εξουσία"

"Ήμουν κι εγώ το βράδυ του Πολυτεχνείου"

Ψωμιά πετάγονται στις κερκίδες πριν το θέαμα στο Κολοσαίο. Ακολουθεί το κορυφαίο ριάλιτι όλων των εποχών μέσα σε Βιβάλντι.

Ecumene είπε...

ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ...
..ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΣ ΛΕΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
..
να ξεχασουμε και τις επιθεσεις εναντιον του Σημιτη;..μα ποιος γνωριζει τα δημοσιογραφικα να γραψει την Ιστορια της...http://www.avriani.gr/

Zoros είπε...

@marios
"2)Γιατί πάντα οι εργαζόμενοι συμμετέχουν σε ζημιές μιας εταιρίας (πχ απολύσεις) αλλά ΠΟΤΕ στα κέρδη τους (πχ μοιράστε τα κέρδη στους εργαζομένους. Τα δούλεψαν) ?"

Μα η απόλυση δεν είναι συμμετοχή στις ζημιές! Συμμετοχή στις ζημιές θα ήταν να βάλουν από την τσέπη τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας για να ορθοποδήσει (όπως κάνει ο επιχειρηματίας ή αν δεν το κάνει τον κυνηγούν οι πάντες). Αυτό είναι το ανάλογο με τη συμμετοχή στα κέρδη.
Το θέμα είναι απλό: νομίζεις ότι είναι εύκολο να τρέχεις μια επιχείρηση? Κάντο. Αν δεν μπορείς να φτιάξεις επιχείρηση, γίνε ελεύθερος επαγγελματίας και πούλα τον εαυτό σου και τις δεξιότητες σου. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι όλοι ονειρεύονται το δημόσιο (αραλίκι με μονιμότητα) και όχι την επιχειρηματικότητα με τα ρίσκα της.

Yosemite Sam είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Nikos Dimou είπε...

@ vryl said...
Υπάρχει έτοιμη απάντηση γι'αυτα που γράφετε
"Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη του ελληνικού λαού"

Εγώ δεν την υποτιμώ - ο ίδιος την υποτιμάει...

@ Marios said...
"Πείσετε εσείς τον εργάτη-εργαζόμενο, ότι πρέπει να παίρνει λιγότερα (μέχρι να ορθοποδήσει η οικονομία), να δουλεύει περισσότερο από 8 ώρες (μέχρι να ορθοποδήσει η οικονομία), αλλά σε περιόδους που δεν υπάρχει δουλειά θα εφαρμοστεί το ελαστικό ωράριο..."

Πως το εκαναν αυτό οι Ιρλανδοί (και πολλοί άλλοι) και ορθοπόδησαν;

@Παράγραφος - σωστή η ανάλυση του Μουζέλη...

carder είπε...

"Οι εκλογές δεν θα γίνουν το καλοκαίρι. Δεν θα περιορίσουμε τα μπάνια του λαού"

Ανδρέας Παπανδρέου

Zoros είπε...

@marios
«Πολύ απλοική εξήγηση. Υπάρχει κανείς που δεν θέλει να είναι αφεντικό?
Όλοι θέλουν να κάνουν δική τους δουλεία. Ποιός μπορεί όμως? Αυτός που έχει τα λεφτά.»

Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος! Όταν λες «υπάρχει κανείς που δεν θέλει να είναι αφεντικό», φαντάζεσαι να είναι αφεντικό σε μια φτασμένη κερδοφόρα επιχείρηση, χωρίς να χρειάζονται ρίσκα και θυσίες. Έτσι μάλιστα, όλοι θέλουν. Το πρόβλημα είναι τι γίνεται μέχρι να είναι φτασμένη!
Εδώ και αρκετά χρόνια γίνονται τεράστιες προσπάθειες από την πολιτεία (πχ επιδοτήσεις νέων επιχειρηματιών, γυναικών κλπ) για να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα (από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας). Το πρόβλημα είναι ότι και πάλι όλοι στον ΑΣΕΠ δίνουν, μπας και καταφέρουν να μπουν στο δημόσιο.
Επίσης, μην συγχέεις πάντα την επιχειρηματικότητα με την εταιρία. Μπορείς κάλλιστα να γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας και να πουλάς τις δεξιότητές σου. Φυσικά, μέχρι να εδραιωθείς, θα πρέπει να ξεχάσεις σταθερά ωράρια, αργίες, Σ/Κ, διακοπές, σταθερό μισθό, επιδόματα κλπ. Ε, αυτό πίστεψε με ελάχιστοι το θέλουν και το ονειρεύονται...

heinz είπε...

Δεν μπορεί να γίνει αντιπαράθεση σε ένα τέτοιο κείμενο. Και τούτο, διότι ο συντάκτης - εκ πρώτης όψεως - έχει μεριμνήσει ώστε κάθε αντεπιχείρημα να έχει προβλεφθεί και απορριφθεί ήδη.

Έστω.

Όμως, ο ΝΔ κάνει το εξής τρυκ: ορίζει το αξιωματικό του σύμπαν αυστηρά (τι ακριβώς ονομάζει λαϊκισμό), και στη συνέχεια, έχοντας μια σειρά από θεωρήματα που είναι αληθή (αφού στηρίζονται στα αξιώματα που καταρχήν όρισε), αποφεύγει τα λογικά άλματα, και πυροβολεί εκ του ασφαλούς.

Παρόλ' αυτά, δεν μπορεί να αποφύγει κάποιες θεμελιώδεις αντιφάσεις.

Η πρώτη, αποκαλύπτεται εδώ:

- Μία αλήθεια δεν είναι ποτέ λαϊκίστικη. Το βασικό χαρακτηριστικό του Λαϊκισμού είναι η εσκεμμένη ανειλικρίνεια

Άρα: Υπάρχει αντικειμενική αλήθεια. Ο λαϊκιστής την ξέρει, αλλά κάνει την πάπια.

- «Και τι είναι αλήθεια;» θα ανακράξει ο λαϊκιστής. Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι εκεί - στην έννοια του αληθούς.

Άρα: Δε μας νοιάζει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει αλήθεια.

- …ο λαϊκιστής ψεύδεται και προς τον εαυτό του. Με ειλικρίνεια πιστεύει στο ψεύδος. Είναι κλασική περίπτωση wishful thinking, όπου το επιθυμητό ταυτίζεται με το πραγματικό.

Άρα: ο λαϊκιστής εδώ δεν είναι ψεύτης, αλλά στραβός. Η αλήθεια υπάρχει de facto, αλλά δεν μπορεί να τη δει.

- …ορθή κρίση. Αυτή πάλι βασίζεται στην σωστή πληροφορία.

Άρα: Υπάρχει αντικειμενική θεώρηση της πληροφορίας, άρα υπάρχει αλήθεια

- …ανθρώπων που επιμένουν να λένε πικρές αλήθειες.

Άρα: Υπάρχει αντικειμενική αλήθεια (ενίοτε πικρή).


Η δεύτερη (πλέον αντιεπιστημονική), αναδύεται εδώ:

- όπου υπάρχει σχέση πομπού - δέκτη.

- απευθύνεται στο συναίσθημα - και όχι στην λογική.

Εδώ έχουμε πάλι μια ανάδυση της θεωρίας stimulus-response μεταφερμένη αυθαίρετα στο σύστημα άνθρωπος, Pavlov κλπ., το αντιπαρέρχομαι γιατί το έχω απαντήσει σε άλλο θέμα. Όποιος πιστεύει ότι οι άνθρωποι μπορούν (υπο οιεσδήποτε συνθήκες) να αναπτύξουν εξαρτημένα αντανακλαστικά στον ψυχισμό τους, ζει στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η τρίτη (συνέπεια της δεύτερης) είναι το κερασάκι στη τούρτα:

- Για να κολακέψει και τον τελευταίο ψηφοφόρο του, κατεβάζει τα πάντα στο δικό του επίπεδο.

Άρα: το επίπεδο του τελευταίου ψηφοφόρου, είναι κάπου ...κάτω, και πάντως χαμηλότερα από εκείνο των ηγητόρων.

- Δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους - εργατικοί και τεμπέληδες, σπουδαγμένοι και αγράμματοι, ικανοί και ανίκανοι, νομοταγείς και παράνομοι, έχουν την ίδια ακριβώς αξία.
(αυτός κι αν είναι λαϊκισμός - για την αριστοκρατία, τρομάρα της!!!)

Άρα: Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια αξία. Υπάρχει ένα (αντικειμενικό προφανώς) σύστημα αξιολόγησης που τους διαχωρίζει σε ποιοτικές κατηγορίες.

- Κυρίως δεν θέλει να ξεβολέψει τον λαό, να τον αναγκάσει σε προσπάθεια και μόχθο.

Άρα: Φτάσαμε στο στόχο. Ο βολεμένος λαός που δεν θέλει να ξεβολευτεί γιατί καταφανώς είναι τεμπέλης.
(κάπου τάχω ξανακούσει αυτά...)

Ακολουθεί η δική μου θέση:

Αξίωμα:
If men define situations as real, they are real in their consequences
(το αξίωμα του Thomas).
[Thomas, W.I. and Thomas, D.S. (1928) 1970. "Situations Defined as Real are Real in Their Consequences." In G. Stone and H Farberman, eds. Social Psychology Through Interaction, pp. 154-55. Waltham, MA: Ginn-Blasidell.]

Τι σημαίνει αυτό? Ότι π.χ. οι Πομάκοι της Θράκης είναι (μάλλον) Βούλγαροι. Πολλοί απ' αυτούς πιστεύουν ότι είναι Τούρκοι. Άντε πείστε τους ότι δεν είναι.

Σήμερα, επιτέλους και οι Θετικές Επιστήμες αμφισβητούν την υπερβατική φύση της αλήθειας και της πραγματικότητας. Οι Θεωρητικές έχουν ξεκινήσει προ πολλού.

Αυτά περί αλήθειας.

Περί λαϊκισμού:

Όσο επιχειρηματολογούμε εναντίον του λαϊκισμού (που δεν τον διαχωρίζω από τον φασισμό), με αυτόν τον χαλαρό τρόπο, σαν ευτυχή λαγουδάκια που επιτέλους εξοντώσαμε τον κακό λύκο, τόσο ο φασισμός θα σηκώνει κεφάλι. Ο φασισμός, συνήθως δεν λέει ψέματα. Χτυπάει πάνω στα πραγματικά προβλήματα και προσφέρει εύκολες ερμηνείες. Ψεύτης όμως, ο φασίστας δεν είναι.

Για την οικονομία της συζήτησης (και το δικό μου βόλεμα), θα ορίσω ως αντικειμενική αλήθεια, αυτό που το πείραμα αποδεικνύει.

Παράδειγμα:
Το πείραμα (εμπειρία) αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν αλλάζει συμπεριφορά ούτε στην εξωτερική ούτε στην εσωτερική της πολιτική.
Το να λες "η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα", είναι της ίδιας αξίας με το "Τούρκοι Μογγόλοι, καθίκια, φονιάδες". Η Τουρκιά (Τουρκιά είναι η σωστή εκφορά) αποτελεί απειλή για την Ελλάδα και οι Τούρκοι ήταν φύλο προσκολλημένο στους Μογγόλους. Απλώς, όλα αυτά είναι άσχετα.

Τι έχει σημασία? Η αποφυγή του φασιστικού φαινομένου.
Πως? Με την εκπαίδευση. Και δεν εννοώ την από ηλιθίους προτεινόμενη εκπαίδευση του τύπου "απαλοιφή από τα βιβλία της Ιστορίας των βαριών εκφράσεων μίσους" και άλλα τέτοια λοβοτομικά.
Αλλά:
- Οι Τούρκοι έσφαξαν ασμένως όταν έγινε η επανάσταση των Ελλήνων, οι Έλληνες έσφαξαν επίσης ασμένως αμάχους μουσουλμάνους σε τεράστιους αριθμούς όταν μπήκαν στην Τριπολιτσά.
- Ναι, οι Τούρκοι κάνανε παιδομάζωμα μέχρι τον 16ο αιώνα, μετά όμως σταμάτησαν γιατί ήταν θετικό να είσαι γενίτσαρος για διάφορους λόγους (που δεν είναι της ώρας, όποιος θέλει να του πω) και υπήρχε τεράστια εθελοντική προσφορά.

Κλείνω (θα μπορούσα να συνεχίσω επί χρόνια…) με μια φράση του διάσημου συνονόματού μου Heinz von Foerster:

Μόλις ακούσω "η αλήθεια είναι ότι…", αμέσως εντοπίζω έναν ψεύτη.

Zoros είπε...

@marios
"Ελεύθερος επαγγελματίας είμαι οπότε κάτι ξέρω. Ρώτα με όμως τι συνθήκες πρέπει να αντιμετοπίσω."

Άρα έρχεσαι στα λόγια μου και αναγνωρίζεις πόσο δύσκολη είναι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Συνεπώς όποιος ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο παίρνοντας ρίσκα, θα πρέπει τελικά να ανταμειφθεί αν όλα πάνε καλά.

heinz είπε...

harry reloaded said...

"Τα μπλογκ*λοπαιδα που θελουν να ξερασουν φασιστικο δηλητηριο εναντιον αδελφων μας Τουρκων & Βουλγαροτουρκων Πομακων,να πανε χρυση αυγη."

Ιδού το παράδειγμα του ηλιθίου αντεστραμμένου (και πάντα μανιχαϊστικού) φασισμού, ως αντιφασισμού...

Ευχαριστώ για το πρόσθετο επιχείρημα εναντίον των ηλιθίων απόψεων των (φερόμενων ως) αντι-εθνικιστών.
Αν κι εδώ έχουμε μάλλον και φαινόμενο πνευματικής καθυστέρησης, οπότε...

Stathis είπε...

Γιατί βρε Νικόλα μας λες πικρές αλήθειες και μας στενοχωρείς; Γράψε κάνα βιβλίο με τίτλο " Ο θρύλος των Ελλήνων" ή ακόμη καλύτερα των "Ε" . Και λεφτά θα βγάλεις, και κανένα άγαλμα θα σου στήσουν.

Ecumene είπε...

Ναι Νικο μας στενοχωρεις..καλα,ολα αυτα,αλλα κατι πρεπει να κανουμε..εσεις "εκ-θεσεως" μπορειτε να κανετε περισσοτερα..αληθεια ο Μανος
ο σκανταλιαρης αντι-λαικιστης τι κανει;;

cobden είπε...

Τελίκα μου φαίνεται πως είναι λίγο δύσκολο στο να συμφωνήσουμε τί είναι λαϊκισμός και τί δεν είναι...Αφορμή για το σχόλιο μου, τα παραδείγματα που φέρνει ο GLENN, από την ελληνική ιστορία...Δηλιγιάννης-Τρικούπης...Στην επίσημη ιστοριά έχει καταγραφεί ο "σοβαρός", "αντιλαϊκιστής" Τρικούπης και από την άλλη μεριά ο "δημαγωγός" Δηλιγιάννης...Γεγονός είναι πως ο Τρικούπης, αύξησε τους φόρους σε δυσθεώρητα επίπεδα και δανείστηκε αφειδώς για να εκτελέσει μεγαλεπήβολα δημόσια έργα και να καλύψει τις υψηλότατες στρατιωτικές δαπάνες...Δες δήλωση του σοβαρού Τρικούπη:"Είναι καλλίτερον να έχομεν έλλειμμα και στρατόν έτοιμον, παρά ισοζύγιον και στρατόν ανέτοιμον"( ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ-"Κράτος και Οικονομική Πολιτική τον 19ο αιώνα")...Από την άλλη μεριά ο Δηλιγιάννης ζητούσε μείωση της φορολογίας , με ταυτόχρονη μείωση των δημοσίων δαπανών.Τί το λαϊκιστικό έχει αυτή η πολιτική???...Βέβαια, στις σύντομες περιόδους που άσκησε την εξουσία, δεν εκπλήρωσε καμιά από τις υποσχέσεις του...Εκλόγες Νοεμβρίου 1920...Ο μύθος : ο σοβαρός και υπεύθυνος Βενιζέλος που δημιούργησε την "Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών" , η λαϊκιστική και ανεύθυνη Αντιπολίτευση (Ψωμί, Ελία και Κώτσο βασιλιά, και ας χαθούν όλα τα άλλα) .Να υπενθιμήσω όμως πως ο ελληνικός λαός βρίσκοταν ήδη 8 χρόνια υπό τα όπλα για να γίνουν πραγματικότητα τα μεγαλεπήβολα σχέδια του "Εθνάρχη" και είχε προηγηθεί η τριετιά 1917-1920 όπου κάθε έννοια κράτους δικαίου είχε καταλυθεί. Η Αντιπολίτευση προεκλογικά ζητούσε ένα τέλος στη Μικρασιατική Εκστρατεία και να επιστρέψει ο στρατός πίσω(και αυτόι βέβαια όταν πήραν την εξουσία, συνέχισαν την ίδια πολιτική).Δεν καταλαβαίνω γιατι να θεωρείται λαϊκισμός η έκκληση για επιστροφή στην ομαλότητα, και να θεωρείται υπόδειγμα "σοβαρότητος" η περαιτέρω εμπλοκή του Ελληνικού στρατού στην Μικρά Ασία... Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με δύο ηγέτες( Τρικούπης-Βενιζέλος) με μεγαλεπήβολα οράματα που δεν δίστασαν να θυσιάσουν τις ζωές και την περίουσια του ελληνικού λαού για να τις πραγματοποιήσουν..Τί έιναι και τί δεν είναι λαϊκισμός τελικά?? Ζητώ συγνώμη για το μεγάλο σχόλιο

Nikos Dimou είπε...

heinz
νομίζω ότι η προσπάθειά σου να αποδείξεις ότι εγώ πιστεύω πως υπάρχει Η αλήθεια είναι περιττός κόπος.

Δεν κάνουμε φιλοσοφική συζήτηση.

Όταν λέω πως ο λαϊκιστής ψεύδεται εννοώ (συγκεκριμένα) πως ο Βενιζέλος ξέρει ότι ο Παπαδόπουλος έχει δίκιο (η αλήθεια) αλλά επειδή αυτό έχει πολιτικό κόστος για το κόμμα του, το αρνείται.

Η "η εσκεμμένη ανειλικρίνεια" δεν αποδεικνύει ότι "Άρα: Υπάρχει αντικειμενική αλήθεια".

Προς θεού - να κάνω μαθήματα λογικής;

Et in Arcadia ego είπε...

Πιστευω οτι ο λαικισμος δεν εχει να κανει με το σωστο και το λαθος , αν και στηριζει συνηθως λαθος θεσεις. O Schröder στη Γερμανια επελεξε το λαικισμο στο θεμα του Ιρακ και καλα εκανε . Αν σου λενε παντα αυτα που θες να ακουσεις που και που ακους και κανα δυο καλα λογια!

Ecumene είπε...

Τι συμβαινει πισω απ τα φαινομενα;;;;;
1.Περιπτωση Φλωριδη:ειπε για σουηδικο,οταν ολοι στο Πασοκ το συζητανε..επειδη ομως ειναι εκσυγχρονιστης-σημιτικος..ο Γιωργος εστειλε ενα leader-μηνυμα ..μπορει να ταν και θεατρο για να αυξηθει το image
του Γιωργου..2.Η Περιπτωση Παπαδοπουλου,δεν ξερω καλα τα εσω-κομματικα..με τη Μιλενα ειχα ακουσει μια συγκρουση/...το θεμα ειναι
οτι μας δουλευουνε και δεν τολμα κανεις..

bidibis είπε...

αντιγράφω σημερινό Ανδρουλάκη απο ΤΑ ΝΕΑ


...Μπορούσε όμως ο Ανδρέας να πάει κόντρα στο ρεύμα που ο ίδιος είχε εμπνεύσει, όπως ο Βενιζέλος, να αντισταθεί και να επιβληθεί στο φλεγόμενο από το δικό του κάλεσμα πλήθος; Ήταν αιχμάλωτος ο Ανδρέας αυτών που ο ίδιος είχε αιχμαλωτίσει; Θα άντεχε ο Ανδρέας, ή ένας άλλος μεγάλος πολιτικός, να μη δεχθεί στη Βουλή των Ελλήνων τους αντιπροσώπους τής υπό οθωμανική κυριαρχία Κρήτης; Θα άντεχε κανείς άλλος να παραμερίσει τις ανεδαφικές ελπίδες της κυπριακής εξέγερσης του '31 για άμεση ένωση για να μην ξαναγυρίσει η Ελλάδα στις «ένδοξες ημέρες του 1897»; Σε ερωτήματα αυτού του τύπου δεν υπάρχουν πάντα ξεκάθαρες απαντήσεις. Ωστόσο ο Βενιζέλος το άντεχε, γιατί δεν είχε να αποδείξει τίποτα.

Μπορούμε να φανταστούμε την εκπληκτική σκηνή ανάμεσα στον ηγέτη και το πλήθος στην πλατεία Συντάγματος τον Σεπτέμβριο του 1910, με τον Ανδρέα στη θέση του Βενιζέλου; «Συντακτική» Βουλή απαιτεί το πλήθος. «Αναθεωρητική» κοντράρει ο Κρητικός πολιτικός. «Συντακτική» ωρύεται ο κόσμος και πάει να υποτάξει τον ηγέτη του, να του πάρει τον αέρα. «Συντακτική - Αναθεωρητική». «Αναθεωρητική», βάζει τελεία ο Βενιζέλος και επιβάλλει σιγή στο πλήθος. Είναι η μοναδική περίπτωση που ανακηρύσσεται ένας πολιτικός σε μεγάλο ηγέτη με τη σιγή του λαού. Εξήντα τέσσερα χρόνια μετά, στην ίδια πλατεία, είχα συγκλονιστεί από τη χημεία του Ανδρέα με το πλήθος. Ο ασυναγώνιστος γόης είχε ο ίδιος γοητευθεί απ' αυτούς που είχε γοητεύσει, είχε μαγευτεί από τους μαγεμένους, έπινε ο ίδιος πρώτος το ποτό που κερνούσε και «μεθούσε» το πλήθος.

heinz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
heinz είπε...

@harry unloaded....

Διάβασε παιδί μου όλο το κείμενο να καταλάβεις τι λέω
(τι τραλαλά βλαξ θεέ μου...)

@ΝΔ

Ναι, αλλά δεν παίρνετε θέση στην ουσία: Η μανιχαϊστική αντιπαράθεση στα πραγματικά ζητήματα που οι λαϊκιστές - φασίστες θέτουν, ευνοεί το φασισμό.

glenn είπε...

harry, τελικά μόνο βρίζεις και απαξιώνεις. Έχεις τα κακά του ελληναρά και δεν κάνεις τίποτε για να τα αποβάλλεις.

Nikos Dimou είπε...

heinz said...
@ΝΔ
Ναι, αλλά δεν παίρνετε θέση στην ουσία: Η μανιχαϊστική αντιπαράθεση στα πραγματικά ζητήματα που οι λαϊκιστές - φασίστες θέτουν, ευνοεί το φασισμό.

Απαντώ (συνήθως) όταν διαφωνώ. :-))

aggelos-x-aggelos είπε...

Hi παρεούλα!!!
Χρονια πολλά και τα λοιπά...
Είπα να κάνω αποτοξίνωση μέσα στις γιορτές και το πέτυχα. Βέβαια αυτό μου στοίχισε μερικά ξενύχτια για να διαβάσω τα posts που έχασα αλλά και όσα περισσότερα comments μπορούσα. Και τώρα να 'μαι. Πανέτοιμος για καινούριες αναζητήσεις...

Επανέρχομαι επί του θέματος...

Ecumene είπε...

@badlydrawnboy..θα αντεχε και ο Μιμης χωρις comment moderator?..>>>
Κατα την Μεταγραφη,οι λαικιστες φωναξαν..ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ!!και οι Σκεπτικοι-Φιλελευθεροι ειδαν μια αχτινα αισιοδοξιας..ομως ο καιρος περνα και η Αλχημεια δεν κολλα..δυσκολα οι Ελληνες συνεργαζομαστε..αναμεσα στον λαικιστη Καραμανλη και τη φοβικη μεταγραφη,εσεις κυριε Δημου πως τα βλεπετε ολα αυτα;;..το φιλο σας το Μανο τον ξεχασατε;;..

Ecumene είπε...

και για τον Παπαδοπουλο ειπε ο Μιμης ..καλα ολα αυτα..αλλα η καθε προταση που κανεις πρεπει να ναι ολοκληρωμενη..περιμενουμε λοιπον την προταση του στο Ασφαλιστικο..σαν το τελευταιο κρυφο χαρτι του σοσιαλ-φιλελευθερου Πασοκ..εσυ Νικο πως τα βλεπεις αυτα;;κινειται κατι;;
ή κολλαμε στο επικοινωνιακο κοστος..

Nikos Dimou είπε...

εργοτελίτισσα
"αναμεσα στον λαικιστη Καραμανλη και τη φοβικη μεταγραφη,εσεις κυριε Δημου πως τα βλεπετε ολα αυτα;;..το φιλο σας το Μανο τον ξεχασατε;;.."

Είχα βγεί και είχα δημόσια υποστηρίξει τον Γιωργάκη όταν έκανε την μεταγραφή, νόμιζα πως κάτι θα γινόταν και το ΠΑΣΟΚ θα ξεκολλούσε από τους λαϊκισμούς και θα ανανεωνόταν. Δυστυχώς από την στιγμή εκείνη ο Γ. Π. τρόμαξε, μετάνιωσε και προχωράει μόνο με την όπισθεν. Άλλη μία απογοήτευση...

Et in Arcadia ego είπε...

piperoriza said...

Λαικισμός, η ουσία της πολιτικής. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει, αλλά το αγνοούμε...

Παρε τη θανατικη ποινη για παραδειγμα , ενας λαικιστης πολιτικος θα την ζητησει μετα απο ενα φρικτο εγκλημα , αλλα αυτο δεν σημαινει οτι η θανατικη ποινη ειναι λαθος.Ποιος μας λεει οτι η πλειοψηφεια εχει αδικο ? Καποιοι ξερουν τι πρεπει να γινει και μας το κρυβουν ? Οι λαικιστικες θεσεις δεν ειναι λαθος ΕΠΕΙΔΗ ειναι λαικιστικες.

Ecumene είπε...

το προξενιο παντως το κανε ο Μιμης..
ας αλχημισει την κατασταση,δεν ειναι η ωρα για σιωπες..
το συμπερασμα ειναι οτι ανθρωποι που σκεφτονται και εχουν προτασεις ειτε φοβουνται το λαικιστικο πληθος ειτε ειναι στο περιθωριο..και αν μιλουν,δεν τους ακουει κανεις....
Η ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΑΚΗ,ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ..δυστυχως
τετοια φαντεζι θελει και η tv,οχι νηφαλιο διαλογο..

aggelos-x-aggelos είπε...

Σήμερα το μεσημέρι στον ALPHA είχε μια εκπομπή για την οικογένια και τους γάμους του τέως (δεν το πρόλαβα από την αρχή). Έλεγε λοιπόν για τα δυσθεώρητα νούμερα της προίκας, αλλά και της υπόλοιπης χλιδής που ήταν "απαραίτητη" για να παντρευτούν δυο γαλαζοαίματοι. Το θέμα είχε προκαλέσει πολιτική αναταραχή και λαϊκή δυσφορία. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα αλλά παρ'όλα αυτά ενέκρινε το ποσό των 9 εκ. δρχ. για προίκα της Σοφίας το 1960 (δεν θυμάμαι τις τιμές που είπε ο παρουσιαστής για το μεροκάματο της εποχής και το κιλό κρέας και ψωμί).

Και όμως, όλοι αυτοί οι πεινασμένεοι άνθρωποι, συνέρευσαν κατά χιλιάδες για να χαιρετήσουν το βασιλικό ζεύγος και έδειχναν και πολύ χαρούμενοι που τους έκαναν την τιμή να τους χαιρετήσουν και αυτοί. Κρέμασαν σημαίες στα μπαλκόνια τους λες και ήταν κάποια σημαντική επέτιος.

Και μετά μιλάμε για λαϊκισμό... Τότε δεν χρειάστηκε να διατηρηθούν ούτε τα προσχήματα για να έχουν την υποστήριξη του λαού. Μεγάλη μας τιμή σήμερα που μας κάνουν τη χάρη και μας λένε αυτά που θέλουμε να ακούσουμε για να τους ψηφίσουμε.

Γιατί ο άνθρωπος εκτός από θρησκευτικότητα αναπτύση και μια γενικότερη προβατοσύνη (sic). Του αρέσει να υπάρχει κάποιος ο οποίος είναι πάνω από αυτόν και του αρέσει να του δείχνει πόσο δυνατός είναι.

Ο Χίτλερ έγραφε στο "Ο Αγών" "...ευτυχώς που ο κόσμος είναι τόσο ηλίθιος..." (δεν το έχω διαβάσει, σε ντοκυμαντέρ στο ΒΟΥΛΗ το έχω δει).

apousia είπε...

Συγγνώμη για τη διακοπή,μα θα ήταν το λιγότερο απρεπές να μην αφήσω την καληνύχτα μου.
Δυο-δυο μάζευα τα πράγματά μου από το post του Αμλέτου και μετά,και σήμερα η αποσκευή έκλεισε.
Χαιρετώ και ευχαριστώ όλες και όλους.
Πάνω και πρώτα απ'όλους τον οικοδεσπότη,για την φιλόξενη διάθεση,την ευγένεια και την ανοχή του,αυτές τις 70+ μέρες.
Καλή συνέχεια!
Πάντα να είστε γεροί κι ευτυχισμένοι!
Αντίο παιδιά..

aggelos-x-aggelos είπε...

Sorry για το διατηρηθούν (αντί του τηρηθούν) και βέβαια για το αναπτύση (μπρρρρ). Μετά τα είδα.

Μου έσπασε τα νεύρα ο blogger μία ώρα τώρα

Et in Arcadia ego είπε...

Δεν νομιζω οτι μπορει να υπαρξει δημοκρατια χωρις λαικισμο
(και ο λαικισμος του Χιτλερ ηταν φοβος μπροστα στην δυσφορια του λαου) . Εαν ο λαικισμος των πολιτικων θα ειναι καταστροφικος η απλως ενοχλητικος εξαρταται περισσοτερο απο τον λαο απο οσο μας αρεσει να νομιζουμε.Καθε λαος εχει τον λαικισμο που του αξιζει .
Τουλαχιστον ο Γιωργακης ειναι απο τους λιγοτερο λαικιστες πολιτικους που εχω δει σην Ελλαδα πχ νομιμοποιηση Ναρκωτικων , συμφωνο συμβιωσης ομοφυλοφιλων ακομα και το σχεδιο Ανναν.
Το Πασοκ ομως ειναι Πασοκ , τι να κανουμε , κινημα Λαου !!

Et in Arcadia ego είπε...

Σαν οπαδος του Γιωργακη θα τον λεω για παντα Γιωργακη , τον Fischer παντα Joschka και τον Καραμανλη παιδοβουβαλο .. με ολο τον σεβασμο !!

andy dufresne είπε...

Πέρα από εξόφθαλμα παραδείγματα λαϊκισμού, υπάρχουν και τα συγκαλυμένα
(πάμπολα και ανάμεσά μας...)

Να τολμήσω να αναφέρω ορισμένα, εκτός πολιτικής.
Κατά τη γνώμη μου οι ακόλουθοι (και πολλοί άλλοι βέβαια) λαϊκίζουν συστηματικά, αν και όχι πάντα.

Κώστας Βεργόπουλος, συγγραφέας
Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης
Νίκος Κούνδουρος, σκηνοθέτης
Λάκης Λαζόπουλος, ηθοποιός
Αντώνης Σαμαράκης, συγγραφέας
Γιάννης Τριάντης, δημοσιογράφος
Νίκος Χατζηνικολάου, δημοσιογράφος

Nikos Dimou είπε...

Γειά σου Απουσία!

Όπου και να πας, Internet υπάρχει! Σε περιμένουμε.

Τον Γιωργάκη θα τον πω Γιώργο όταν ανδρωθεί. Απέχει ακόμα...

aggelos-x-aggelos είπε...

@ Andy

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Και που να πάμε και σε πιο χαμηλού επιπέδου τύπου Αυτιάς, Χίος, Ευαγγελάτος κλπ

bidibis είπε...

Ένα από τα ζητήματα-πασπαρτού, που σχετίζεται με όλες τις ελληνικές παθογένειες και ιδίως το λαϊκισμό, αλλά δεν αναφέρεται (εξαίρεση ο Πάγκαλος) με τη συχνότητα θα άρμοζε στο δημόσιο διάλογο της χώρας, είναι το εκλογικό σύστημα της σταυροδωσίας.

Το φαινόμενο του λαϊκισμού πιθανότατα το θρέφει και το ανακυκλώνει το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, η κακή εκπαίδευση και η –για λόγους ανιχνεύσιμους-ιδιάζουσα ελληνική νοοτροπία. Είμαι πεπεισμένος, όμως, πως με ένα καλύτερο εκλογικό σύστημα το φαινόμενο θα είχε μια πιο ήπια μορφή. Το παρόν σύστημα εκτός του ότι βάζει στην πολιτική ζωή του τόπου όλοι την τηλεοπτική και φονταμενταλιστική πλέμπα αναγκάζει και μεγάλου ειδικού βάρους πολιτικές φυσιογνωμίες, για ψηφοθηρικούς λόγους, να πέφτουν σε πού χαμηλό επίπεδο. Για παράδειγμα, μου προξενεί αλγεινή εντύπωση, ένας δυνητικός πρωθυπουργός (με αδιαμφισβήτητα πολιτικά προσόντα, αλλά με έλλειψη του θάρρους της γνώμης) όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος να εμφανίζεται –και με πάθος να επιχειρηματολογεί- σε εκπομπές του Στέφανου Χίου.

glenn είπε...

@απουσία: Ελπίζω μόνο να μην ειπωθηκε κάτι που σε πείραξε.

heinz είπε...

------ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ------

Οι ελεεινοί αντίχριστοι μουλάδες της Τεχεράνης, δεν εννοούν να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της δικαιοσύνης του νοητού ήλιου.

Αι ημέτεραι δυνάμεις, αμύνονται του πατρίου εδάφους!!!
(i.e. Το Πακιστάν εκτόξευσε με επιτυχία πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή).

Παρακαλώ εγερθείτε! Ανάκρουση του Πακιστανικού εθνικού ύμνου!!!

----ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-----

Γκρινιάρης είπε...

«Ο Μανιχαϊσμός είναι λαϊκισμός».

Ο Μανιχαϊσμός είναι μία από τις πιο αδικημένες πολιτικοθρησκευτικές θεωρήσεις αυτού του κόσμου. Είχε την ατυχία να κυνηγηθεί άγρια τόσο από τους οπαδούς του Ζωροάστρη όσο και από τους καθεστωτικούς Χριστιανούς που μετέτρεψαν το όνομά του σε σύμβολο του κακού. Όμως ήταν μια ειρηνική θρησκεία που εξυμνούσε τη φύση και την τέχνη και δίδασκε τη μη βία. (σχετικά: «Κήποι από φως», Αμίν Μααλούφ, εκδόσεις Ωκεανίδα 1992).

Δυστυχώς οι κήποι του Μάνη (μαζί με του Επίκουρου) ανήκουν στο παρελθόν. Η λέξη χρησιμοποιείται ως πομπώδης (και καταδικαστέα) απόδοση του απόλυτου δυισμού.

raffinata είπε...

δεν υπάρχει εξοστρακισμός για τους δημαγωγούς, υπάρχει όμως ακόμα [ευτυχώς] το δικαίωμα της ψήφου...

Dion.M. είπε...

Στο post περί αντιαμερικανισμού, στο σχόλιο των 5.25 μ.μ. (Της δεύτερης ημέρας) έγραφα: « Όταν κρατάει κάποιος πολιτικός στάση, που ξέρει ότι είναι λάθος για να επηρρεάσει το πλήθος, (την ικανότητα στην λογική του οποίου υποτιμά), κολακεύοντας και καλλιεργώντας ό,τι χαμηλότερο υπάρχει στην ψυχή του ανθρώπου, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ!

Οταν ανέφερα «ό,τι χαμηλότερο έχει η ψυχή του ανθρώπου», εννοούσα τον φθόνο, την ανευθυνότητα, (ποτέ και για τίποτα δεν φταίμε οι ίδιοι), την ψυχολογία του όχλου, την ανειλικρίνεια, την βιαιοπραγία, την αναξιοπιστία και πολλές φορές και την ανηθικότητα...

Δυστυχώς όσο θυμάμαι την πολιτική ζωή του τόπου ο κύριος μοχλός της εκλογικής επιτυχίας ήταν ο λαϊκισμός με εξαίρεση τον Κ. Καραμανλή και τον Κ. Σημίτη, όσο μπόρεσαν. (Τους οποίους αναφέρατε). Ο τελευταίος μάλιστα επεχείρησε να ασχοληθεί με το «ασφαλιστικό» αλλά θυμόμαστε όλοι, ότι του επετέθησαν λυσσαλέα οι δήθεν κοπτόμενοι για τα δίκαια του λαού, από όλες τις πτέρυγες της βουλής, (και από την δική του!)

Σήμερα στο city press o κ. Κύρτσος γράφει:

«Η επιστροφή του λαϊκισμού
Η άποψη του κ. Κύρτσου - Παρασκευή 28 Απριλίου 2006


Η απόφαση της κυβέρνησης για πρόωρη συνταξιοδότηση των εργαζομένων στις κλωστοϋφαντουργίες της Νάουσας που έχασαν τη δουλειά τους και έχουν ηλικία 50 ετών και 25ετή προϋπηρεσία βάζει τέλος σε οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.
Τα μισά κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να εκπαιδεύσουν την κοινωνία στην ιδέα της αύξησης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και της αυστηροποίησης του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος. Τα άλλα μισά μοιράζουν πρόωρες συντάξεις με κομματικά και μικροπολιτικά κριτήρια. Σε αυτές τις συνθήκες δεν αξίζει καν να κάνουμε συζήτηση για την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση…….
…… Το εκπληκτικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η ΓΣΕΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλύπτουν πλήρως την κυβερνητική ανευθυνότητα με τη γνώριμη λογική του συνδικαλιστικού και πολιτικού κόστους».

Βλέπουμε ότι η ευγενής άμιλλα των πολιτικών μας κομμάτων αρχίζει και τελειώνει στον ευγενη στίβο του λαϊκισμού!

Ο λαϊκισμός όμως δεν βλάπτει τόσο τους ανάξιους δημαγωγούς, οι οποίοι με την βοήθειά του παραμένουν στην εξουσία, αλλά βλάπτει την χώρα πρωτίστως, που δεν προοδεύει, ως ώφειλε με γρήγορους ρυθμούς, και τους φορολογούμενους διότι οι ανάξιοι πολιτικοί θα βάλουν ληστρικά το χέρι στην δική μας τσέπη προκειμένου να πληρωθούν οι ζημιές της ανεύθυνης πολιτικής των.

Το θέμα όμως τελικά ανάγεται στο μορφωτικό επίπεδο και τον χαρακτήρα του λαού, διότι τέτοιους μικρούς πολιτικούς, δημαγωγούς, μοιραίους και ολίγους, (μόνο στα ψέμματα μεγάλους) θα έπρεπε αν είχαμε στοιχειώδη ωριμότητα, αντί να τους ανταμείβουμε με την ψήφο μας, να τους είχαμε απομακρύνει από το προσκήνιο...

Εχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν...

«Τοιούτος αρμόζει ημιν ηθοποιός...» έλεγαν για την περίσταση οι αρχαίοι...

CGP είπε...

Τι το ψάχνετε ? Δεν είστε καλά στα Κιούρκα, με τα βιβλία σας, με τους φίλους ( δίποδους και τετράποδους), με το ADSL σας.

Γιά να αλλάξει κάτι στην Ελλάδα θα περάσουν πολλά χρόνια και αν αλλάξει ........

Et in Arcadia ego είπε...

Τωρα που λεμε ολα αυτα ο Μπερλουσκονι δηλωσε οτι θα παραιτηθει την Τριτη. Συμπτωση ? Ενα ακομη πληγμα κατα του λαικισμου.

alombar42 είπε...

Πολλές δικτατορίες στηρίχτηκαν περισσότερο στον λαϊκισμό παρά στα όπλα.

Οπως άλλωστε και πολλές "υπαρκτές δημοκρατίες" και σύγχρονοι πολιτικοί - κι όχι μόνο στα καθ' ημάς.

aggelos-x-aggelos είπε...

Καλό σας βράδυ!!!

Πάω για καμιά μπύρα!!!

Debby είπε...

Εμείς όλοι εδώ που μιλάμε κάθε μέρα και λέμε ο καθένας τις απόψεις του για τα διάφορα θέματα που ανεβάζετε και αποτελούμε ίσως την γενιά που είναι σε αυτήν την ηλικία που (θα) διαπαιδαγωγεί παιδιά και θα αναλάβει σε λίγο ρόλο πιο ουσιαστικό στην κοινωνία, εμείς οι ίδιοι όταν πάμε να ψηφίσουμε τα κριτήρια μας είναι τόσο μα τόσο ευτελή.
Δεν ψηφίζουμε τον πιο άξιο, τον καλύτερο, δεν το ψάχνουμε πολύ. Ψηφίζουμε αυτόν που μας πλασάρετε, που θα μας κάνει κανένα ρουσφέτι κτλ.
Με αυτόν τον τρόπο ψηφίζουμε. Μετά γιατί ζητάμε αυτοί που είναι στην εξουσία να είναι και καλοί?
Δεν βγάζω τον εαυτό μου απέξω. Θυμάμαι την τελευταία φορά που πήγα να ψηφίσω οι υποψήφιοι στην περιφέρεια μου στην ουσία "δεν ψηφίζονταν" .
Ημουν όμως ενάντια στην αποχή. Αυτήν την φορά όμως θα επανεξετάσω...

bidibis είπε...

TOP TEN ΛΑΪΚΙΣΤΩΝ

1. Αρχιεπισκοπίξ
2. Πανίκας Ψωμιάδης
3. Νίκος Χατζηνικολάου
4. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος (aka tarzan)
5. Γιώργος Αυτιάς
6. Γιώργος Καρατζαφέρης
7. Λιάνα Κανέλλη
8. Παναγιώτης Λαφαζάνης
9. Γεράσιμος Γιακουμάτος (αν και τον πάω πολύ)
10. Ευάγγελος Βενιζέλος


Αναπληρωματικοί:
Άνθιμος Σαλλλονίκης
Πάνος-red-Παναγιωτόπουλος
Τέρενς Κουικ
Κατερίνα-μπλα μπλα μπλα- Παπακώστα
Γιώργος Παπαδάκης

Ας με συγχωρήσουν όλοι αυτοί που μπορεί να ξεχνάω!

glenn είπε...

Ωραίος ο πνιγμένος. Με μια επιφύλαξη. Ταλαντεύομαι ανάμεσα σε Νο1 και Νο2. Δεν ξέρω ποιον να βάλω πρώτο.

glenn είπε...

Και ένας λαϊκιστής ακόμη. Θεόδωρος Πάγκαλος. Αν κοιτάξει κανείς εκ του μακρόθεν τις δηλώσεις και τις κινήσεις του, θα διαπιστώσει πως ξεπερνά ακόμη και τον Ψωμιάδη. Καιροσκόπος μέχρι αηδίας.

glenn είπε...

Ωραίααααα...
Καταλήξαμε λοιπόν να έχουμε τον Μητσοτάκη έξω από κάθε λίστα λαϊκισμού, και σωστά. Λαϊκιστής δεν είναι σίγουρα. Τότε γιατί μου είναι απίστευτα αντιπαθής;

glenn είπε...

Πάντως ο μεγαλύτερος της μεταπολίτευσης πρέπει να ήταν ο Αντρέας, ο μεγάλος αφηγητής...

Zoros είπε...

@glenn
"Και ένας λαϊκιστής ακόμη. Θεόδωρος Πάγκαλος. "

Ε όχι, διαφωνώ. Πολλά μπορείς να πεις για τον Πάγκαλο, αλλά όχι και λαϊκιστής!

@BadlyDrawnBoy
Βάζω τον Γιακουμάτο στον πάγκο και βάζω στη θέση του τον Παναγιωτόπουλο. Βγάζω τελείως από τη λίστα την Παπακώστα: δεν είναι λαϊκίστρια, απλά άσχετη...
Ξέχασες επίσης τον Κουλούρη: τον βάζω στη θέση της Κανέλη, την οποία και αυτή βγάζω από τη λίστα των λαϊκιστών. Άλλο πράγμα η ασυναρτησία και άλλο ο λαϊκισμός.

andy dufresne είπε...

O BadlyDrawnBoy έχει δίκιο για το Νο 1, ο άνθρωπος είναι μακράν.

Για τις επόμενες θέσεις υπάρχει μεγάλος συναγωνισμός και έχουν ξεχαστεί πολλοί.

Καρατζαφέρης, Λεβέντης, Ρίζος - ατελείωτη η λίστα.

Zoros είπε...

Το ΠΑΣΟΚ των αντιθέσεων:
Από τον απόλυτο λαϊκιστή Ανδρέα, στον πραγματιστή Σημίτη (ελάχιστες παρεκκλίσεις) και στον «σκανδιναβό» Γιώργο (που κάνει όλο και περισσότερες εκπτώσεις: μέχρι και τον επιτάφιο κουβάλησε το Πάσχα, όντας άθεος).

bidibis είπε...

Αν αλλάξει το τρέχον –φαινομενικά άκρως δημοκρατικό, ουσιαστικά δημαγωγικό- εκλογικό σύστημα σταυροδωσίας τα φαινόμενα του λαϊκισμού, ρουσφετιού, νεποτισμού, αναξιοκρατίας, γεροντοκρατίας, γραφειοκρατίας, φαλλοκρατίας, οικογενειοκρατίας, αντιαμερικανισμου («Αντιαμερικανισμός είναι να απεχθάνεσαι τους Αμερικανούς περισσότερο απ' όσο είναι αναγκαίο» Ρίτσαρντ Σένετ), αντιδυτικισμού κτλ θα εξασθενήσουν σε μεγάλο βαθμό.

Θα αναβαθμιστούν ο δημόσιος διάλογος και τα ΜΜΕ και στο κοινοβούλιο θα εκλέγονται πιο αξιόλογοι άνθρωποι, οι οποίοι θα βασίζονται κυρίως στις πολιτικές τους ικανότητες και δευτερευόντως στο επικοινωνιακό χάρισμα (δεν είναι ασήμαντη προϋπόθεση αυτό).


Ο αρνητικός ρόλος και επιρροή της εκκλησίας (καμία σχέση με θρησκεία – δεν τα συγχέω) στην κοινωνία και την Παιδεία θα περιοριστούν και ίσως το όραμα των ορθολογιστών-εκσυγχρονιστών για το διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας να γίνει πραγματικότητα.

Dion.M. είπε...

H Δημοκρατία απαιτεί ώριμους πολίτες και ορθολογική σκέψη.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει δημοκρατία. Εχουμε δικτατορία των οργανωμένων μειοψηφιών, και των κομμάτων.

Το άτομο, ο μεμονωμένος πολίτης είναι εντελώς ανυπεράσπιστος, ασήμαντος και αμελητέος.

Ο λαϊκισμός του όχλου κυβερνά. Κανείς δεν τολμά να πει την αλήθεια. Και όσοι τολμάνε, οδηγούνται στην πυρά.

heinz είπε...

BadlyDrawnBoy said...

"Αν αλλάξει το τρέχον –φαινομενικά άκρως δημοκρατικό, ουσιαστικά δημαγωγικό- εκλογικό σύστημα σταυροδωσίας..."

...κάθε αρχηγός, θα έχει τα αρνιά δεμένα στο μαντρί. "Κάτσε και σκάσε γιατί θα σε σουτάρω στις άλλες εκλογές". Ξαναδοκιμάστηκε κι απέτυχε.
Και μη ζητήσεις αντιπρόταση. ΔΕΝ ΕΧΩ.

heinz είπε...

Τουλάχιστον το εκλεκτορικό σώμα που εκλέγει του βουλευτές (με σταυρό), να μπορεί να τους ανακαλέσει με συγκεκριμένη διαδικασία.
Τουλάχιστον...

Zoros είπε...

@heinz
"Κάτσε και σκάσε γιατί θα σε σουτάρω στις άλλες εκλογές"

Έτσι είναι. Ο σταυρός προτίμησης στα ψηφοδέλτια περιορίζει κάπως τις εξουσίες του αρχηγού (στα ούτως ή αλλιώς αρχηγικά κόμματα).

bidibis είπε...

@ Lefteris Kritikakis
ποιός είσαι ρε μεγάλε; ο μάγος της Χαλάστρας;

Εγώ πάντως δεν πιστεύω λεξη από όσα λες. Πισω από όλες τις μεγάλες συνομωσίες κρύβονται οι Κοζανίτες. Αυτοί είπαν, να φανταστείς, ότι ο Φον Καραγιαν ήτανε Σούρδος

@Andy dufrense

τον καρατζαφέρη τον ανέφερα. ο Λεβέντης, που λες, είναι αμελητέα ποσότητα. Ο Ρίζος είχε πει το κοσμοϊστορικό "Όλοι οι πασοκτσήδες δεν είναι κλέφτες, όλοι οι κλέφτες όμως είναι πασοκτσήδες"

@ζορος

ο κουλουρης είναι ένας ακίνδυνος γραφικός btw o red panos δεν είναι στη λίστα επειδη ανασχηματίστηκε.

Με τον παγκαλο διαφωνώ σε πολλα αλλά λαικιστης δεν είναι. Έχει την τόλμη να μην κάνει ρουσφέτια και να λέει ότι είναι κατα του συστηματος της σταυροδοσίας.

bidibis είπε...

@heinz

"Ξαναδοκιμάστηκε κι απέτυχε."


Εννοείς το 1985. Δεν εμπεδώθηκε όμως. Αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο και πάνω από όλα ριζικές αλλαγες στο εκπαιδευτικό σύστημα

MainMenu είπε...

Andy ο Νικος Κούνδουρος είναι λαικιστής; τουλάχιστον κινηματογραφικά μόνο αυτό δεν είναι...είναι σπουδαίος σκηνοθέτης...δε μιλώ για τις απόψεις του στη τηλεόραση δεν τις ξέρω...

Αλλά υπάρχει και στη τέχνη λαικισμός και ο Κουνδουρος δε τον εχει εφαρμοσει. Ο λαικιστης καλλιτεχνης είναι αυτός που χαιδεύει τα αυτιά με ευκολόπεπτες κοινοτυπίες ή με εξτράβαγκαντ ασυναρτησίες. Ο Κούνδουρος δεν φίλμαρε ούτε το ένα΄ούτε το άλλο νομίζω.

Τέλος πάντων μη γίνει ο λαικισμός όπως ο φασισμός για το ΚΚΕ, να το προσάπτουμε δλδ σε όποιον δε συμφωνούμε μαζί του

φιλικά Μ.Μ.

andy dufresne είπε...

mainmenu
δεν μιλάω για τον Κούνδουρο ως σκηνοθέτη (ο οποίος έτσι κι αλλιώς δε μ' αρέσει, αλλά αλλουνού παπά αυτό), αλλά για τον άνθρωπο, για τις απόψεις του - τον έχεις ακούσει τί λέει;

BadlyDrawnBoy
είναι 2 οι Καρατζαφέρηδες.

BTW έχεις ακούσει Ryan (όχι Brian) Adams?

MainMenu είπε...

Andy οχι στο ειπα κιολας. Ενταξει αν δεν ακουσω δε μπορω να κρινω

bidibis είπε...

Ο σταυρός προτίμησης εκθρέφει το λαϊκισμό. Πείτε μου με ποια κριτήρια εκλέγει ο μέσος Έλληνας το βουλευτή του; Με ρουσφετολογικα, τηλεοπτικά, τυχαία – σπανίως, όμως, ουσιαστικά ή ιδεολογικά.

Ποιος από εμάς παρακολουθεί με συνέπεια το κοινοβουλευτικό έργο αυτών που ψηφίσαμε; Ελάχιστοι. Σε τελική ανάλυση –ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα- ψηφίζουμε μούρες και όχι ιδέες, διότι δε γνωρίζουν οι περισσότεροι τι πρεσβεύουν οι βουλευτές μας.

Το καλύτερο είναι οι υποψήφιοι να εκλέγονται με εσωκομματικές διαδικασίες. Όποιος νομίζει ότι είναι σημαντικό να έχει λόγο για το ποιοι θα μπαίνουν στη βουλή, ας γίνει μέλος του κόμματος που υποστηρίζει. Ή αν είμαστε μάγκες, ας προχωρήσουμε στην απόλυτη διάκριση των εξουσιών, όπως οι αμερικάνοι, και να εκλέγομαι ξεχωριστά κυβερνητικό, νομοθετικό και δικαστικό σώμα (αυτό, όμως, θέλει πολύ ωριμότητα, την οποία προς το παρόν δε διαθέτουμε)

Το παρόν σύστημα είναι άδικο και υποκριτικό. Αυτοί που ευνοούνται είναι οι φελλοί, οι λαϊκιστές και αυτοί που διαθέτουν όνομα και πολλά χρήματα για την προβολή τους (αν και ο νόμος έχει θέση πλαφόν για τις προεκλογικές δαπάνες, αυτό δεν τηρείται).

Με ένα άλλο σύστημα οι υποψήφιοι δε θα κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες να μας αποδείξουν πόσο καλοί οικογενειάρχες είναι και πόσο στενούς δεσμούς με τις εκκλησίες και τα κατηχητικά έχουν. Ως γνωστόν, όταν μπαίνει το αβγό στον κώλο, πολλοί υποψήφιοι –κυρίως νεοδημοκρατές, και δευτερευόντως πασοκτσήδες- σα σκυλάκια τρέχουν πίσω από τους τοπικούς μητροπολίτες να φωτογραφηθούν μαζί τους. Και αν καταφέρουν να έχουν μια φωτογραφία με τον αρχιεπισκοπίξ, τότε «χαράς ευαγγέλια» (κακομοίρη Τζανετάκο! Αν και τότε ήταν νομαρχιακές, ελάχιστη σημασία έχει)


Το εκλογικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου δε μου αρέσει ιδιαίτερα, αλλά δε βρίσκω σε τί υπερέχει το αναλογικότερο δικό μας.

Ως που να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, εμείς μπορούμε να σπάμε πλάκα με τους λαϊκιστές…

bidibis είπε...

θεσει όχι θεση

bidibis είπε...

@ andy dyfrense BTW έχεις ακούσει Ryan (όχι Brian) Adams?


Μου αρέσει ο ryan σε αντίθεση με τον brian αλλα δεν τον έχω ακούσει όσο θα ηθελα και θα έπρεπε. ξέρω όμως ότι λατρεύει όπως και εγώ τους friends

polydeukis είπε...

Δεν έχω διαβάσει τα περισσότερα posts, ελπίζω να μην επαναλαμβάνομαι.

Ο χειρότερος λαικισμός ασκείται από τα ΜΜΕ. Από τα ανόητα δελτιά ειδήσεων γεμάτα lifestyle ειδήσεις και ρηχές αναλύσεις στην καλύτερη περίπτωση. Με τους παρουσιαστές σουπερ-σταρ που με την υποτειθέμενη αντικειμενικότητά τους διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.

Το χειρότερο όμως είδος λαικισμού στην τηλεόραση είναι τα λεγόμενα τηλεδικαστήρια (βλέπε Τριανταφυλλόπουλο). Λες και πρόκειται να αλλάξει κάτι στην ουσία του συστήματος επειδή αποκαλύφθηκαν ορισμένες σάπιες πλευρές του. Το θέμα θα ξεχαστεί μόλλις αρχίσουμε να ασχολούμαστε με κάτι άλλο. Αφήστε που έχει καταστρέψει ανθρώπους παρουσιάζοντας προσωπικά τους δεδομένα που δεν αφορούν την κοινή γνώμη σε καμία περίπτωση.

maika είπε...

Μα τελικά υπάρχει κανένας που να μη λαϊκίζει??

emfortos είπε...

@heiz
Μαλλον εκανες διαλυτικο zoom κ χαθηκε
η παθογενεια του λαικισμου
κ η μαυριλα του φασισμου

@Αndy κ.λ.π
Μπορει να επεκταθει η εννοια κ περαν
της πολιτικης;κ που θα σταματησουμε;
στην ομαδα;στο χωρο εργασιας;
στην οικογενεια;Τι λετε ΝΔ κ λοιποι
συνφιλοσοφουντες μου!!!


Λεμε λοιπον οτι στον οποιο λαο ταιριαζουν κ οι ηγετες του
Σε ποια χωρα δεν ευδοκιμει ο λαικισμος; Εχεις παραδειγματα ΝΔ;
Υπαρχουν χωρες φτωχες ή σε πιο πρωτογονη οργανωση ζωης χωρις λαικιστες ηγετες

Καποιος πολιτικος σχηματισμος αν δεν δημιουργηθει σε βασεις σωστες δυσκολο να αλλαξει στην πορεια
γιατι τα βαριδια ειναι ασηκωτα

Επειδη πιστευω γενικα για τα δεινα κ τη νοοτροπια ακομη του λαου,
οι μονοι που μπορουν να αλλαξουν τα δεδομενα [ειρηνικα] ειναι οι πολιτικοι ή αμεσα οι ιδιοι, ή μεσα απο το συστημα παιδειας
θελω ΝΔ [κ η παρεα μας] δυο ονοματα ελληνων ή ξενων πολιτικων που ασκησαν εξουσια κ δεν ηταν λαικιστες.


Και αν υπαρχει περιπτωση αποδεκτου ας πουμε λαικισμου σε καποιο χρονο
ή για καποιο θεμα σημαντικο
Εχεις τετοιο παραδειγμα ή ειναι καινοφανης η τοποθετηση αυτη;


Η αποψη για λαικισμο απο τον Αλ. Παπαδοπουλο προς ιδιον οφελος [ως ισχυρος πολιτικος πολος υπερκομματικος που τολμα]
στεκει;

andy dufresne είπε...

Αγαπητέ emfortos,

Ο λαϊκισμός είναι μικρόβιο που εισβάλλει παντού.
Ξαναδιάβασε το #7 στο post του ΝΔ.

Λαϊκισμός δεν υπάρχει μόνο στην ελλάδα, υπάρχει σε όλες τις χώρες, σε όλους τους χώρους.

Απλά στην ελλάδα κυριαρχεί, επιβάλλει αποφάσεις και μας κρατάει πίσω.

Ονόματα μη λαϊκιστών πολιτικών αναφέρθηκαν νωρίτερα και στο post και στα σχόλια (Ανδριανόπουλος, Μάνος, Αλ. Παπαδόπουλος κλπ), υπάρχουν κι άλλοι.
Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

Έγραψες:
Και αν υπαρχει περιπτωση αποδεκτου ας πουμε λαικισμου σε καποιο χρονο
ή για καποιο θεμα σημαντικο
Εχεις τετοιο παραδειγμα ή ειναι καινοφανης η τοποθετηση αυτη;

Καμία μορφή λαϊκισμού δεν είναι αποδεκτή.

Όσο δε για τον Αλ. Παπαδόπουλο, μη μπερδεύεσαι, είναι πολύ απλό.
Όποιος πάει κόντρα στον λαϊκισμό, σκάβει το λάκο του, ξαναδιάβασε το #18.

N.Y.X.T.A. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
emfortos είπε...

@Andy
Eυχαριστω για το σχολιο

Μεγαλο το θεμα το καλυψε πληρως ο καλός ο "μαθητης μας" νεαρος! Δημου


Μηπως πρεπει λοιπον να οργανωθει ετσι
η κοινωνια [απο τους πολιτικους αρα!]
ωστε να προτασσεται κ να αναζητειται σε καθε πραξη σε καθε δημοσιο γεγονος η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ κ οχι η ευρυτερη συγκαλυψη μεσω διοδων διαφυγης.

Ετσι δεν θα εχει νοημα κ το πολιτικο κοστος

Βεβαια το χρημα κ η δοξα με την εξουσια ξερουν να κλεβουν
την παρασταση

glenn είπε...

@barge1962: Μια ορθολογιστικη επιχειρηση δε ζητάει τη ψήφο κανενός.

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα!

Κατ αρχήν να διευκρινίσω ότι τα αρχικά ΝΔ που σε μερικούς θυμίζουν άλλα πράγματα, τα έχω κατοχυρωμένα από το 1936. Οτιδήποτε εμφανίστηκε αργότερα είναι απομίμηση.

Περόλο που νομίζω πως το ποστ ήταν σαφές και η έννοια του λαϊκισμού ξεκαθαρισμένη ως το δημόσιο ψέμα που λέγεται για το ιδιωτικό συμφέρον, μερικοί (jim) την τέντωσαν τόσο πολύ ώστε να γίνουν τα πάντα λαϊκισμός. Mέχρι κι εμείς, που αναλύουμε το φαινόμενο, βγήκαμε λαϊκιστές...

Μπορείτε να μου εύχεστε - σήμερα γιορτάζω. Είναι η Κυριακή του Άπιστου Θωμά...

Haris είπε...

Όταν είσαι από θέση ισχύος (όπως ο συμπαθέστατος κύριος Παπαδόπουλος) μπορείς να πεις ότι θέλεις...
Όταν όμως δουλεύεις χωρίς οι απολαβές του κατώτατου μισθού να καλύπτουν μία αξιοπρεπή διαβίωση τότε δεν λες τίποτα...
Απλά σκύβεις το κεφάλι και δουλεύεις...

Dion.M. είπε...

Καλημέρα,

Χρόνια Πολλά, να σας χαιρόμαστε όλοι εσάς και τον ορθό λόγο και την τόσο σπάνια κοινή λογική.

alombar42 είπε...

Προς Νίκο Δήμου

Οι υπόλοιποι αναγνώστες, παρακαλώ αγνοήστε αυτό το μήνυμα - είναι απλώς επίδειξη μιας ιδέας-πρότασης.
--

Πώς θα ήταν αν ένα forum συνδεόταν με το blog ή με τα "Επίκαιρα" ή με όποιο άλλο σημείο δημοσίευσης, έτσι ώστε τα σχόλια να δρομολογούνται εκεί;

1. Δημιουργία: δοκιμαστικό forum

2. Νίκος Δήμου, όλα τα κείμενα: Κανάλι συζητήσεων

3. Το κείμενο, μαζί με τα σχόλια: Λαϊκισμός και πάσης Ελλάδος
και
Η απούσα ισοσθένεια


4. Νέο σχόλιο, μία ενδεικτική μέθοδος (έχει και "reply with quote") στα: Λαϊκισμός και πάσης Ελλάδος
και
Η απούσα ισοσθένεια


Θεωρητικά, σε οποιοδήποτε κείμενο προς συζήτηση, οπουδήποτε κι αν δημοσιευτεί, οι ενέργειες είναι, με τη σειρά:
α) δημοσίευση του κειμένου σαν νέο "topic" στο forum
β) προσθήκη στο προς δημοσίευση κείμενο δύο συνδέσμων, άνάλογων των 3 και 4 πιο πάνω
γ) δημοσίευση του κειμένου, οπουδήποτε

alombar42 είπε...

Το παραπάνω forum θα το διαγράψω εντελώς την Τρίτη. Μην γράψετε ή σχολιάσετε εκεί. Φτιάχτηκε απλώς για επίδειξη.

Ecumene είπε...

@ND..ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!ΚΑΙ ΜΗ ΓΙΝΟΥ ΑΠΙΣΤΟΣ
ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΟΣ..Απιστοι Σκεπτικοι VS Πιστων Λαικιστων!..1,2,X..?...

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
paragrafos είπε...

Λίγο πριν την κατάρρευση τού "υπαρκτού" ακόμα και οι πιο αρκετοί μαρξίζοντες, που μιλούσαν για "βάση" κι "εποικοδόμημα", είχαν βάλει πολυ νερό στο κρασι τους. Έμμεσα είχαν απαρνηθεί τον αυστηρό ντετερμινισμό που ήθελε το δεύτερο (εποικ.) ως αποτέλεσμα και μονον του πρώτου (βάση). Ετσι επινοήθηκε η "σχετική αυτονομία" του εποικοδομήματος όπου κυρίαρχο ρόλο έπαιζε και παίζει η δεσπόζουσα "ιδεολογία" με προδιαγραφές λαϊκιστικού τύπου (στις χώρες του περιφερειακού καπ/μού).

Υπ΄ αυτήν την έννοια ο αγώνας κατά του λαϊκισμού, στο επίπεδο των ιδεών, δεν είναι μάταιος. Δεν χρειάζεται δηλαδή να περιμένουμε τη δευτέρα παρουσία (μέχρι τη μετάλλαξη των οικονομικών δομών της κοινωνίας, κάπου στο μακρινό μέλλον) για να ελπίζουμε ότι σταδιακά ο λαϊκισμός θα υποχωρήσει σε όφελος του πολιτικού ορθολογισμού.

Ως εκ τούτου, ο αγώνας του ΝικόΔημου και των "ισοσθενιζόντων" κάθε μέρα θα κερδίζει έδαφος. Βλέπουμε άλλωστε την πρόοδο που έχει επισυβμεί τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Και δεν είναι τόσο μόνος ο ΝικόΔημος όσο νομίζει. Όσο πιο πολύ, μάλιστα, το "πεδίο" τού κράτους απομακρύνεται σταδιακά απο την διαχείριση του "πεδίου" της "ιδεολογίας" (ένα βήμα είναι τα ιδιωτικά πανεπιστημια και αυτό το γνωρίζουν οι κρατούντες και κρατίζοντες) τόσο περισσότερο θα αυτονομείται και η δεύτερη υπέρ του διοικητικού, κρατικού και πολιτικου εξορθολογισμου.

με υπομονή και επιμονή μέχρι την τελική νίκη

Παράγραφος

MainMenu είπε...

Παράγραφος διαστρεβλώνετε την έννοια της ιδεολογίας του Γκράμσι και του Αλτουσερ με το τρόπο που την παρουσιάζετε.

Αυτό που λέτε εσείς είναι η καθαρά παλαιομαρξιστική άποψη που θέλει την ιδεολογία να είναι κοινώς 'ψέμματα' τα οποία η εξουσία χρησιμοποιεί για να ελέγχει το λαό.

Αντιθέτως η 'ιδεολογία' κατά Αλτουσέρ είναι συστατικό της πραγματικότητας. Είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα ως φυσικά σε κάθε ιστορική στιγμή. Αυτή η πραγματικότητα την οποία εντοπίζει και ο ΝΔ.

Βέβαια όντας πολυσύνθετη η κοινωνία και δομημένη με οικονομικές και πολιτισμικές αντιφάσεις, συγκεκριμμένες ομάδες εκ θέσεως αμφισβητούν αυτή την 'πραγματικότητα'. Έχουν ένα ανατρεπτικό δυναμικό. Επομένως οι διαννοούμενοι αν δεν έχουν μια συγκεκριμμένη υποκειμενική θέση, χωρίς δηλαδή μια θεώρηση μέσα από τα μάτια ενός ανατρεπτικού υποσυνόλου, δε μπορούν να κάνουν καμμία αμφισβήτηση.

Ο έξωθεν και γενικώς αμφισβητίας επιβεβαιώνει την 'πραγματικότητα'δλδ την κυρίαρχη ιδεολογία.

φιλικά
Μ.Μ.

Nikos Dimou είπε...

mainmenu said...
"Επομένως οι διανοούμενοι αν δεν έχουν μια συγκεκριμμένη υποκειμενική θέση, χωρίς δηλαδή μια θεώρηση μέσα από τα μάτια ενός ανατρεπτικού υποσυνόλου, δε μπορούν να κάνουν καμμία αμφισβήτηση".

Aυτή βεβαίως είναι μία δογματική θέση την οποία κάνενας σκεπτικός δεν θα δεχόταν. Γίνεται για να καταστήσει τις ιδεολογίες υποχρεωτικές - ότι δηλαδή μόνο μέσα από μία ιδεολογία μπορές να κάνεις κριτική σε μάι άλλη.

Ήταν ένα σημείο όπου διαφωνούσαμε με τον Νίκο Πουλαντζά (ατέλειωτες συζητήσεις). τελικά είχε δεχθεί την νομιμότητα της δικής μου θέσης.

Ecumene είπε...

@Παράγραφος,Χρονια Πολλα και Πιστά
απο Κυπρο δεν εισαι;;δεν μας λες για τον λαικισμο στην Κυπρο,και πως συνδυαζεται με τον Αγγλισμο!...

MainMenu είπε...

ND εντάξει ΄δε ξέρω. Δε βλέπω ύπο ποιά έννοια είναι δογματική μια τέτοια θεώρηση. Γιατί υποτίθεται ότι ξεκινάμε θεωρόντας ότι η σκέψη κατανέμει και ορίζει τον κόσμο υποκειμενικά. 'Φτιάχνει' την πραγματικότητα εφόσον αλληλεπιδρά με το αντικείμενο της. Αυτό ορίζουμε ιδεολογία, αυτή την υποκειμενικότητα, η οποία αλλάζει στο πέρασμα της ιστορίας, και κάθε φορά εκφράζει ένα συγκεκριμμένο στάτους κβο, όχι στεγνά πολιτικό. Γενικότερα πολιτισμικό, το οποίο όμως στηρίζει τις μορφές εξουσίας και εκμετάλλευσης.

Δε ξέρω. Είλικρινέστατα νιώθω αδύναμος να σας αντικρούσω, αλλά ΄δεν πείστηκα κι από εσας γιατί δε μπορείτε να είστε αναλυτικός σε ένα μύνημα. Ίσως είναι ωραίο θέμα για ποστ.

Έτσι κι αλλιώς το σχόλιο μου σχετικά με το σχόλιο της ΠΑράγραφου ισχύει. ΑΠό νεο-μαρξιστική σκοπιά κάνει μια διαστρέβλωση.

guerrero762 είπε...

Goodmorning mates
Λαικιστες πολιτικοι του πρωκτου για ενα λαο του πρωκτου.
Καποιοι λενε "χουντα θελουμε".
Εγω λεω να υιοθετησουμε την προταση της ΑΜ(ψοφιας εδω και χρονια)queen Φρειδερικης που ειχε κανει στον τοτε Αμερικανο Υπουργο Αμυνας ή εξωτερικων ή πρεσβη δεν ενθυμουμαι καλως!
Να δοκιμασουν τα πυρηνικα τους οι Αμερικανοι στη Ελλαδα!
Θα ειχε γουστο αν μη τι αλλο.
Μην ψαχνετε να βρητε ακρη.
Ηλιθιοι νεοελληνες τεμπεληδες και αρπακολατζηδες υπερηφανοι δια τους προγονου μας των οποιων ειμαστε πληρως αναξιοι.
Κοπροσκυλλα υπανθρωποι που ζουνε στον δικο τους κοσμο του υπερεγω.
Αγραμματοι,βλαχοι και ψευτοδιανοουμενοι.Προοδευτικοι του κωλου που αναπολουν τον Σταλιν και εθνικιστες του παχεος εντερου που αν τους βαλεις απεναντι απο μια γκρουπα γκριζων λυκων θα αλλαζουν πανες για την ακρατεια.
Ηθοποιοι της καρπαζιας σε ταινιες ολο κρυφα νοηματα ή γελοιες σεξοκωμωδιες αφορμη για την βραδυνη μαλακια των θεατων.
Ξεκωλλα με αποψη,χοντρομαλακες συμπλεγματικοι.
Λαμογια,αρπαχτες,μαιμουδες που νομιζουν οτι ζουνε στα πλατο αμερικανικων σειρων.
Σκυλλαδικα και τσιφετελοποπ.
Αμορφωτοι πολιτικοι,σοσιαλιστες με γαμους δισεκατομμυριων απο γαλλικες μιζες για αντιτορπιλικα,ευτραφεις gay οικογενειαρχες νεορθοδοξοι,παπαδες με κουσουρια,βιλλες και διακους γκομενους-επιβητορες.
Ιδρωμενοι υπανθρωποι να ωρυονται στα καναλια και σκουπιδια δημοσιογραφοι να τους χειροκροτουν.
Βλαχοι μπατσοι που τα παιρνουν,κομμανταραδες που τους εχουν στην καρπαζια πεινασμενοι αλβανοι.Ακαπνοι στρατηγοι οσφυοκαμπτες.Αντιρατσιστες που προθυμα θα μοιραζαν την ελλαδα στους γειτονες πλην Βορειων προαστιων,αραχωβας,μυκονου.
Ρεμαλια αγροτες που κανουν τις επιδοτησεις "μπε-εμ-βε",γαρυφαλλα σε σκυλλαδικα και σεξ με σλαβοπουτανες.
Πρωτεουσα μας ειναι η Κωνσταντινουπολη και χεσε ψηλα κ'αγναντευε.Τηλεπωλησεις εξωγηινης καταγωγης.
Μυστικα οπλα και πορδες για χεσμενους ελληναραδες.
Λεφταδες εκσυγχρονιστες που εκ του ασφαλους ζητανε απολυσεις.
Ο νεος μαραθωνας το γερασμενο αιδοιο της κ.Βισση.
Βλακες...
Υ.Γ Τι κανει νιαου-νιαου και ειναι κατω απο το χωμα;;;
ΑΠ:Η Βουγιουκλακη....

paragrafos είπε...

MainMenu said...
Παράγραφος διαστρεβλώνετε την έννοια της ιδεολογίας του Γκράμσι και του Αλτουσερ με το τρόπο που την παρουσιάζετε.
------------------------
Την "μαρξιστική" θεώρηση του φαινομένου της "ιδεολογίας" την έχει επεξαργαστεί από χρόνια στη διδακτορική του διατριβή καποιος Αλέξης Χρυσης (αν δε με απατά η μνήμη μου, που απ. ό,τι έχω ακούσε τώρα είναι επίκουρος (;) στο Πάντειο) και λέει περίπου αυτά που λέτε.

Αν θυμάμαι καλά φτιάχνει έναν αξονα που ξεκινάει από τους Μάρξ και Εγκελς, περνάει στον Γκράμσι και τον Λουί και δεν θυμάμαι ποιον άλλο, αν ναι, θυμήθηκα και τον Λούκατς. (Αν βέβαια είστε ο Αλέξης, θα τα ξέρετε καλύτερα από εμένα - το εννοώ)

Είναι ένα εξαιρετικό κείμενο που δεν με βρίσκει όμως, σύμφωνη, αν και βιβλιογραφική του πληρόρητα και τεκμηρίωσή του εν γένει είναι αξιόλογη. Η γενικότερη όμως φιλοσοφία του απομακρύνεται από την βεμπεριανή σχολή (λέξεις για το πράγματα κι όχι πράγματα χάριν των λεξεων).

Επιτρέψτε όμως να σας πω ότι εγώ δεν μιλησα ΜΟΝΟ για μαρξιστές, υπαινίχτηκα ασφαλώς τους νεο-μαρξιστές, αλλά στο μυαλό μου είχα και τους μετά-μαρξιστές ή και όλους εκείνους του κοινωνικούς επιστήμονες που βασίζονται στη μεθοδολογία της Βεμπεριανής προσέγγισης δίχως να περιφρονούν τα μαρξιστογενή εργαλεία και όχι μόνο (αυτό που λοιδωριστικά οι μαρξίζοντες αποκαλούν εκλεκτικισμό). Ο Τσουκαλάς, υποθέτω, είναι μια τέτοια περίπτωση αυτοφυούς διανοουμένου με τις καταβολές που είπα. Όσο για τον φιλο του, τον Πουλατζά, ο αυτόχειρας πήρε πολλά μυστικά μαζί του... κι είναι κρίμα που τον στερηθήκαμε όταν τον είχαμε περισσότερο ανάγκη, ακόμα κι εμείς οι νεότεροι που τον ξέρουμε μόνο από τα γραπτά του.

Τέλος το ρήμα σας "διαστρεβλώνετε" μου θύμισε μια πολύ καλή μου φίλη, μάλλον της δικής σας σχολής, που ακόμα και σήμερα επιμένει στα δικά της, την ακούω με μεγάλη προσοχή αλλά δεν χάνω την ευκαιρία να της λέω ότι (κατά την ταπεινη μου γνώμη και όχι αντικειμενικά) στο μουσείο των ιδεών οι απόψεις της κατέχουν περίοπτη θέση.


Μη με παρεξηγήσετε αν κάτι δεν σας αρέσει, θα το διορθώσω

Με αγάπη σας μιλω, γιατί ξυπνήσατε μέσα μου (όμορφες) μνήμες και μνήμες και με το ζόρι πασχίζω να μη κατηγορηθώ πάλι για ... μελό.

Παράγραφος

paragrafos είπε...

Εργοτελίτισσα said...
@Παράγραφος,Χρονια Πολλα και Πιστά
απο Κυπρο δεν εισαι;;δεν μας λες για τον λαικισμο στην Κυπρο,και πως συνδυαζεται με τον Αγγλισμο!...
-----------------------

Ο λαϊκισμός στην Κύπρο είναι παραλλαγή του ελλαδικού λαϊκισμού, λόγω κρατισμού "γαλλικού τύπου" και αποικιοκρατικής έμπνεσης, επείσακτου, όμως, με τις γνωστές παρενέργειες.

Μόνο που η παράδοση της αγγλικής, διοικητικής γραφειοκρατίας (να κι ένα καλό που άφησε στην Κύπρο η αποικιοκρατία)δεν επέτρεψε στον δημόσιο τομέα να γίνει εντελώς μπάχαλο.

(Δεν ξέρω αν θέλετε λεπτομέρειες, αν και νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα μας έβγαζε εκτός...)

Με πολλή αγάπη

Παράγραφος

Nikos Dimou είπε...

Alombar42
Δεν ξέρω αν τα εργαλεία που παραθέσατε θα κάνουν την ζωή των συνομιλητών πιο εύκολη - την δική μου μάλλον πιο δύσκολη θα την κάνουν - αν πρέπει να παρακολουθώ ΚΑΙ αυτά. (Ήδη δυσκολεύομαι να ενημερώνομαι για τα σχόλια...). Αν όμως τα θέλουν οι φίλοι σχολιαστές, με την ευχή μου...

MainMenu είπε...

Παράγραφος δεν τίθεται θέμα παρέξηγησης. Διευκρινίσατε κι εσείς. Εγώ είχα απλά την ένσταση μου για το συγκεκριμμένο ζήτημα της ιδεολογίας που αναφερθήκατε. Όχι πίσω από αυτές τις λέξεις δεν κρύβεται ο Αλέξης:))

Δε ξέρω για το μουσείο. Πάντως το εύχομαι ολόψυχα να μπούνε στο μουσείο. Θέλω να πω εύχομαι να μην υπάρχει ανάγκη πια για μαρξισμό...γιατί να σας πω την αλήθεια δεν έχω καμμιά θρησκευτική εμπάθεια με το θέμα.


Ευχαριστώ για την απαντηση σας.

paragrafos είπε...

Όχι πίσω από αυτές τις λέξεις δεν κρύβεται ο Αλέξης:))
---------------------



Πολύ χαριτωμένο!


Με αγάπη

Παράγραφος

Nikos Dimou είπε...

Μια και είπατε για Κύπρο: το κείμενο "20 αλήθειες για το ψέμα του Λαϊκισμού" πρωτοεμφανίστηκε ως διάλεξη στην Λεμεσό το Νοέμβριο του 1995. (Ήμουν προσκεκλημένος του ΑΔΗΣΟΚ).

heinz είπε...

@ΝΔ (άσχετο)

"Μπορείτε να μου εύχεστε - σήμερα γιορτάζω. Είναι η Κυριακή του Άπιστου Θωμά..."

#$%@@!!*&!!

Ο Θωμάς δεν ήταν άπιστος ακριβώς. Προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Του-μα, δυο-καρδιές, και συμβολίζει τον άνθρωπο που πιστεύει κι αμφιβάλλει ταυτόχρονα.
Από πολλούς σοβαρούς ερευνητές, αμφισβητείται η ύπαρξη μαθητή του Ιησού ονόματι Θωμά και θεωρούν ότι μάλλον είναι μια συμβολική υπόσταση του σκεπτικιστή!
Μην ...απαλλοτριώνετε τις εορτές των άλλων :-))))

cyberdustz είπε...

@guerrero762

Χαχαχα εξαιρετικό το ρεσιτάλ αντιλαικισμού που έδωσες. Κάπως έτσι το σκεφτόμουν και εγώ αλλά δίστασα.

paragrafos είπε...

Nikos Dimou said...
Μια και είπατε για Κύπρο: το κείμενο "20 αλήθειες για το ψέμα του Λαϊκισμού" πρωτοεμφανίστηκε ως διάλεξη στην Λεμεσό το Νοέμβριο του 1995. (Ήμουν προσκεκλημένος του ΑΔΗΣΟΚ).
------------------------------

Λέτε γι΄ αυτό το ΑΔΗΣΟΚ να εξαφανίστηκε εν μία νυχτί;

Είστε πολύ επικίνδυνος, κύριε ΝικόΔημε! Ακόμα και για τους ομοϊδεάτες σας!


Με απέραντη αγάπη

Παράγραφος

paragrafos είπε...

Νομίζω τότε (;) παρακολούθησα και μια συνέντευξή σας στο Σίγμα. Πολύ προχωρημένη για την εποχή.

Ήταν τότε άραγε;

Με αγάπη

Παράγραφος

Nikos Dimou είπε...

paragrafos said...
Νομίζω τότε (;) παρακολούθησα και μια συνέντευξή σας στο Σίγμα. Πολύ προχωρημένη για την εποχή.

Ήταν τότε άραγε;

Ίσως - αν και ξαναήρθα το 1996. Ήμουν τότε πολύ της μόδας στην Κύπρο...

paragrafos είπε...

Ξανήλθατε ως επισκέπτης πρόπερσι νομίζω τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Έτυχε ήμασταν με το σύζυγο και την κορούλα μας το εστιατόριο (ξέρετε ποιου ξενοδοχείου) και τυχαία άκουσα από ενα σερβιρότο ότι εκείνο το τραπέζι για τον Νίκο Δήμου.

Δεν μας ξεφεύγετε με τίποτε!

Με αγάπη

Παράγραφος

guerrero762 είπε...

@paragrafos

Οχι ο κυριος που ειδατε δεν ηταν ο Νικος Δημου αλλα ο Ζαχαριας Κουλιας μετα του ευρωπαιστη Πιττοκοπιττη.

Nikos Dimou είπε...

paragrafos said...
Ξανήλθατε ως επισκέπτης πρόπερσι νομίζω τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά

Όχι δεν ήμουν εγώ - κάποια συνωνυμία;

alombar42 είπε...

Τελευταία προσπάθεια, δεν ξαναγράφω σχετικά, το υπόσχομαι :)
--

Ο σκοπός του forum είναι ακριβώς να χειριστεί τα κάθε μορφής σχόλια, σε οποιοδήποτε κείμενο θέλετε να προσθέσετε δυνατότητα σχολιασμού.

Τα blogger/blogspot αυτή την ανάγκη επικοινωνίας κλήθηκαν να καλύψουν (γιατί την ανάγκη δημοσίευσης την καλύπτετε με το site σας και μάλιστα, θεωρητικά, πολύ καλύτερα).
Δυστυχώς τα blogs δεν προσφέρονται για σχολιασμό. Στόχος τους είναι η εύκολη δημοσίευση, για όσους δεν έχουν site ή εργαλεία ή γνώσεις για να το κάνουν αυτόνομα. Σαν "μπάλωμα" μπήκε αυτή η στοιχειώδης δυνατότητα σχολιασμού.

Σκοπός ενός forum είναι η διαχείριση συζητήσεων - το κάνει απείρως καλύτερα συγκριτικά με ένα blog (οποιοδήποτε forum, συγκρινόμενο με οποιοδήποτε blog). Θυμίζω οτι στο blog σας γίνονται συζητήσεις με αφορμή το εκάστοτε ποστ, όχι απλός σχολιασμός του ποστ.

Η πρόταση δεν είναι να συνεχίσετε να έχετε σχόλια εδώ - είναι να τα μεταφέρετε συνολικά σε κάποιο πρόγραμμα forum και μόνο εκεί.

Αν η δυνατότητα σχολιασμού δινόταν μόνο μέσω κάποιου forum, τότε..

Για σας:
1) θα χρειαζόσαστε σαφώς λιγότερο χρόνο για παρακολούθηση
2) θα λαμβάνατε λιγότερα emails (πχ μόνο όσα απαντούν/σχολιάζουν δικά σας σχόλια)
3) θα δίνατε τη δυνατότητα σχολιασμού, δομημένα και ταξινομημένα, σε οποιοδήποτε κείμενο, δημοσιευμένο οπουδήποτε, χωρίς χρονικούς ή άλλους περιορισμούς

Για τους αναγνώστες:
1) θα μπορούσαν να συνεχίζουν τη συζήτηση σε οποιοδήποτε ποστ επ' άπειρον και κυρίως εύκολα, αφού τα πιο δημοφιλή ποστ θα παρέμεναν διαρκώς στην κορυφή της λίστας
2) θα μπορούσαν εύκολα να παρακολουθήσουν μια συζήτηση αλλά και να την μεταφέρουν μεταξύ των ποστ, χωρίς να χάνουν τον ειρμό
3) θα ήξεραν ποιος απαντά σε δικό τους σχόλιο, χωρίς να χρειάζεται να διαβάσουν το σύνολο των σχολίων ψάχνοντας

Ecumene είπε...

alompar 42..συμφωνω μαζι σου,φαντασου σε ενα χρονο,με το ρυθμο που γραφει ο Νικος,θα χρειαστουμε και "ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ"!!

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
paragrafos είπε...

Nikos Dimou said...
paragrafos said...
Ξανήλθατε ως επισκέπτης πρόπερσι νομίζω τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά

Όχι δεν ήμουν εγώ - κάποια συνωνυμία;
----------------------------

Συνωνυμία;

Όπως και νάχει εμείς χαρήκαμε πολύ τότε και μόνο που ακόσαμε το όνομά σας.

Με αγάπη

Παράγραφος

blade runner είπε...

"20. Συμπέρασμα: Λαϊκισμός και Πάσης Ελλάδος.
Με την κατάλληλη δόση λαϊκισμού η επιτυχία σας είναι εξασφαλισμένη. Μη σας εξαπατούν τα φαινόμενα ελάχιστων ανθρώπων που επιμένουν να λένε πικρές αλήθειες. Χρησιμεύουν ως το ντεκόρ και το άλλοθι του συστήματος. Τα μεγάλα παιχνίδια γίνονται ερήμην ημών - και οι λαϊκιστές πετυχαίνουν σχεδόν πάντα τους στόχους τους. Και αυτό διότι (τι πιο φυσικό) ο λαός είναι λαϊκιστής…"

Ετσι και ο κακόμοιρος ο Παπαδόπουλος, όσο ήταν στην κυβέρνηση το Πα.Σο.Κ. ήταν απλώς το άλλοθι, γιατί έλεγε πικρές αλήθειες. Του επιτρεπόταν όμως, ακριβώς γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία. Τώρα που πρέπει να την ανακαταλάβει, τέτοιες φωνές δεν λειτουργούν καν ως άλλοθι, οπότε μια και γίνονται πολύ επικίνδυνες για την υλοιποίηση του τελικού στόχου, παίρνουν όλοι τις αποστάσεις τους... Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, είναι δημόσιοι υπάλληλοι και αρκετοί από αυτούς πρόωρα συνταξιοδοτούμενοι.

Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια, δηλαδή...

De Louke είπε...

Έχετε προσέξει πόσο λαϊκίστικα είναι κάποιες φορές τα polls των εφημερίδων online;
Ακόμα και "σοβαρές" πέφτουν στην παγίδα...
Αα, και δίπλα στους "γνωστούς- αγνώστους" που ανάφερε κάποιος προηγουμένως, να προσθέσω και τους "αιώνιους φοιτητές", άλλη αγαπημένη φράση των ανά την Ελλάδα λαϊκιστών...

Ρεμάλι είπε...

ρε μάστορα πλάκα μΕ κάνεις?
λές να ψηφισει κανένας εναν κοματάρχη προθυπουργο κλπ κλπ που λέει να παιρνουμε σύνταξη μετά τα 60 ??
οχι αμα μου βρείς κανένα σε παραδέχομαι και σε προσκυνώ ΩΩΩ... φανταστικέ μου συγγραφέα..

iason είπε...

Εξαιρετική ανάλυση. Η ελληνική σημαία στην αρχή φαντάζει ως ψέμα ανάμεσα σε 20 αλήθειες περί λαϊκισμού... ;-)