Παρασκευή, Απριλίου 21, 2006

Πικρές Αλήθειες



Απόσπασμα από τους "Δρόμους":

Δεν είχαμε καλά-καλά βολευτεί στο καινούργιο σπίτι όταν ξέσπασε η μέρα με τα τανκ και τα εμβατήρια. Κυνηγούσα ραδιοφωνικούς σταθμούς για να καταλάβω τι έγινε.

Από καιρό πολλοί μιλούσαν για πραξικόπημα, αλλά η κρατούσα άποψη ήταν δύσπιστη. Όπως μου έλεγε ο Βαγγέλης Γκούφας: «Αυτά συμβαίνουν στους φίλους σου τους Γερμανούς, οι Έλληνες δεν σηκώνουν δικτατορίες». (Ευτυχώς η 21η Απριλίου τον βρήκε στο εξωτερικό).

Κλεισμένος (όπως όλοι) στο σπίτι εκείνη την πρώτη μέρα, θυμήθηκα ένα περίεργο ποίημα που είχα γράψει δύο χρόνια πριν:

Η ομίχλη είχε γεμίσει στάχτη την πόλη,
όταν είδα να ξεπροβάλουν
ο στρατιώτης, ο ναύτης και ο αεροπόρος,
που δεν είχαν χέρια –
που δεν είχαν μάτια –
που είχαν μόνο γαλανόλευκες κονκάρδες
στην κομβιοδόχη του πρωκτού.

Την άλλη μέρα το πρωί σηκώθηκα χαράματα και πήρα τους δρόμους. «Δεν μπορεί», σκεπτόμουνα «από κάπου θα ξεκινήσει η αντίδραση». Οραματιζόμουν ποτάμια λαού να κατηφορίζουν προς το Σύνταγμα σε μία έστω σιωπηλή διαδήλωση διαμαρτυρίας.

Τίποτα. Οι οικοδόμοι, οι μαχητικοί οικοδόμοι που έκαναν τις κυβερνήσεις να τρέμουν, ήταν πρώτοι και καλύτεροι στις δουλειές τους. Οι φίλοι, που τους τηλεφώνησα από το γραφείο, ήταν όλοι στο «περίμενε» και στο «άσε να δούμε». Ήταν ο αιφνιδιασμός, ήταν η κούραση από τις συνεχείς πολιτικές διαμάχες, ήταν η έλλειψη δημοκρατικής παιδείας και ανακλαστικών; Ένιωσα μία πικρή γεύση απογοήτευσης.

Και όπως έτυχε να βρίσκομαι στην πιο κρίσιμη φάση της νέας δουλειάς μου, το έριξα (όπως ειρωνικά έλεγα) στην εργασιοθεραπεία. Ούτε μου πέρασε η ιδέα ότι θα μπορούσα μόνος μου να κάνω αντίσταση. Σίγουρα δεν ήμουν από την πάστα που φτιάχνουν τους ήρωες. Και δεν με παρηγορεί καθόλου το γεγονός ότι άλλα οκτώμισι εκατομμύρια έλληνες σκέφθηκαν όπως εγώ. Ούτε ότι, καθυστερημένα, μετά την κηδεία του Σεφέρη, έκανα μερικά, ελάχιστα.


Έχω γράψει (αλλού) ότι η "αποφράς ημέρα" της νεότερης Ελληνικής ιστορίας δεν ήταν η 21η Απριλίου, αλλά η 22η. Την πρώτη μέρα όλοι αιφνιδιστήκαμε. Αλλά την δεύτερη; Λίγα χρόνια μετά, οι Ταϊλανδοί φοιτητές σταμάτησαν μία δικτατορία με την άμεση κινητοποίησή τους. Ακόμα και στην Κίνα, στάθηκαν ηρωϊκά μπροστά στα τανκ, στην πλατεία Τιεν αν Μεν. Εδώ λαϊκή αντίδραση και κινητοποίηση δεν υπήρξε. Οι άνθρωποι που έκαναν αντίσταση μετριούνται σε δεκάδες.

Έπρεπε να περάσουν έξη χρόνια και να αρθεί ο στρατιωτικός νόμος για να υπάρξουν δύο μαζικές αντιδράσεις. Ενω κατά τις περιοδείες του Πατακού στην ύπαιθρο βλέπαμε (στα επίκαιρα) χιλιόμετρα δρόμων με κόσμο να χειροκροτεί και να ζητωκραυγάζει.

Αρχίσαμε να αποκτούμε δημοκρατική συνείδηση μετά την Χούντα. Ένα Πολυτεχνείο (με ελάχιστη λαϊκή συμμετοχή) δεν μας εξιλεώνει...

235 σχόλια:

1 – 200 από 235   Νεότερο›   Νεότερο»
bidibis είπε...

στυλιανε χρόνια μας πολλά. καλην επταετιαν. η σαρακοστή ταλειώνει και ο φοινικάς αναγεννάται...

Σήμερα θα τους δ΄σουμε όλους ένα καλό μαθημα στην πλατεία συντάγματος.

Μεθαύριο θα την μετονομάσουμε - πλατεία επταετίας θα την πούμε

Yosemite Sam είπε...

Ωχ βλέπω να γίνεται..της επ-αναστάσεως.

bidibis είπε...

Η σύμπτωση Μ Παρασκευής και εθνικής επετείου δεν ήτο τυχαίαν αλλά άνωθεν οργανωμένο σχέδιο.

Συμβολίζει το Γολγοθα του έθνους μας υπο συνθήκες Σημιτο-καραμανλισμού...

Μην ανησυχείται όμως... τις ιδιότητες του φοίνικα τις ξέρετε!

funEL είπε...

Xρόνια πολλά Ιλλουμινάτα κ Δήμου δια την Εθνική Πατριωτική εορτή της παλιγεννεσίας.
Εμπρός για την ΕΛληνοχριστιανική ορθόδοξο 6η Κοσμοκρατορία το 2024. (χωρίς τα λαμόγια τους πολιτικούς που λέει και ο Προφήτας Λιάκουρας)

+εβλόγησον+

raffinata είπε...

καλημέρα Νίκο Δήμου!
να θυμόμαστε, να θυμόμαστε και να διδάσκονται όσοι δεν θέλουν ή δεν τους συμφέρει να θυμούνται...
ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ

glenn είπε...

Ο Έκο είχε γράψει το '68 νομίζω πως το καθεστώς της Αθήνας δεν είναι φασιστικό. Δεν έχει κανένα από εκείνα τα στοιχεία που ορίζουν το φασιστικό καθεστώς. Δεν έχει λ.χ. ευρεία λαϊκή στήριξη. Κατέληγε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μια ολιγομελή ομάδα τεχνοκρατών που προσπαθούσαν να εκβιομηχανίσουν μια καθυστερημένη Ελλάδα.

Αυτά για μια ψύχραιμη αντιμετώπιση.

/////////////

Δεν ζούσα τότε για να ξέρω τι είχε γίνει. Αυτό που εισέπραξα τη δεκαετία του '80 και '90 είναι μια υστερία. Όλη η Ελλάδα είχε γεμίσει αντιστασιακούς. Όλοι είχαν κάνει αντίσταση. Αυτό όμως που μου έλεγαν οι πιο παλιοί είναι πως στη χούντα δεν είχε κουνηθεί φρύδι. Όλοι κοτάρες πλην ενός Παναγούλη. Γι' αυτό το μπλα μπλα κομμένο.

Γυρνούσε ο Πατακός από χωρίον εις χωρίον και πλήθη χειροκροτούσαν. Που είναι ΡΕ όλοι αυτοί; Ου να μου χαθείτε. Κάποιοι διάβαζαν και κάποιοι προτεινόμενοι για υπουργοί.

Εγώ ακόμη περιμένω έναν ψύχραιμο απολογισμό. Ψύχραιμο. Με νούμερα. Όχι αφηρημένες έννοιες. Όχι βρισίδια και υστερίες. Απ' τη μια καραχουντάρα και μετά στο ΠΑΣΟΚ. Δεν την μπορώ άλλο αυτή την αντιχουντική υστερία άνευ επιχειρημάτων. Δεν με αγγίζει.

glenn είπε...

Ωπ! Να ας πούμε ένα παράδειγμα μετα-αντιστασιακού υστερικού παπαγαλίδιου. Είναι ο προλαλήσας modus barbara. Έτσι του έχουν πει του παιδιού, έτσι λέει. Ο φόβος της τεχνολογίας, λέει, οδηγεί στη χούντα. Κι έχει το κράτος λέει και κάτι μυστήριες δομές που είναι επικίνδυνες. Και επειδή οι πανεπιστημιακοί βολεύουν τα παιδάκια τους, κι αυτό οδηγεί γραμμή στη χούντα. Να πω τώρα καμιά βαριά κουβέντα; Άσε μέρα πούναι.

heinz είπε...

Τη μέρα εκείνη, ήμουνα στο σχολείο. Πρώτη δημοτικού....

Ο δάσκαλος (ένας διεστραμμένος σαδιστής με μια ξύλινη βέργα) μας είπε:

- "Έγινε Επανάστασις! Πηγαίνετε κατευθείαν στα σπίτια σας και προσευχηθείτε να σωθεί η πατρίδα μας από τον Κομμουνισμόν!".

Έτσι κι έκανα....

Είκοσι χρόνια μετά περίπου, το 1985, μοιράζω προεκλογικό υλικό στη γειτονιά μου μαζί με κάποιον σύντροφο (τότε) άγνωστο σε μένα και άπειρο (αν και μεγάλο σε ηλικία). Πόρτα - πόρτα, άλλος μας δέχεται με γέλιο, άλλος με ενόχληση,

- "Σύντροφε με χαμόγελο πάντα", λέω εγώ,

και ξάφνου: Να ο δάσκαλος εκείνος. Σε ένα φτωχικό σπιτάκι, ανοίγει την αυλόπορτα, χαμογελάει πονηρά και λέει:

- "Δε θα σας ψηφίσω, γιατί μας υποσχεθήκατε πράγματα και δεν τα κάνατε".

- "Δεν πειράζει καλημέρα σας", λέω εγώ και πάω να φύγω.

- "Τι υποσχεθήκαμε και δεν το κάναμε, να το συζητήσουμε" λέει ο άλλος.

- "Εμείς περιμέναμε την απλή αναλογική και μας γελάσατε", λέει ο δάσκαλος.

- "Καλώς, αλλά τώρα δεν έχουμε χρόνο", λέω εγώ που έχω μνήμη ληξιάρχου ελέφαντα.

- "Να το συζητήσουμε" λέει ο σύντροφος (που ήταν των δημοκρατικών διαδικασιών).

- "Να μην το συζητήσουμε", λέω εγώ.

Με κοιτάει έκπληκτος, μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχα συζητήσει με τον οποιοδήποτε ήρεμα, ακόμα κι αν με έβριζαν. Τι μύγα με τσίμπησε???

Χαμογελάει πονηρά ο δασκαλάκος:

- "Γνωρίζετε ότι δεν σας συμφέρει και θέλετε να αποφύγετε τη συζήτηση ε? Εμ, βέβαια όταν προδίδεις τα δίκαια λαϊκά αιτήματα...".

Ε, τα πήρα!!!!

- "Δεν είστε ο κ. Λ?"

- "Ναι".

- "Ο δάσκαλος κύριος Λ?"

- "Ναι".

- "Εσείς δεν είπατε την 21η Απριλίου να πάνε οι μαθητές σπίτια σας και να προσευχηθούν να σωθούμε από τον κομμουνισμό?".

- "...εεεε... όχι..."

- "Άστε μην κουράζεστε, εκεί ήμουν. Καλημέρα και - σε σας - να λείπει η απλή αναλογική".

:-)

Παττακέ, (το κύριος, σε καταδικασμένο επί εσχάτη προδοσία, και επίορκο περισσεύει, που είναι το κύρος?), έχω μιαν απορία:

Ο Γ. Κάτρης γράφει ότι, την νύχτα του πραξικοπήματος, σε μια ζόρικη για σας στιγμή, όταν σας πίεζαν οι μικροί, τους απείλησες ότι "θα πάρεις τα τανκς σου και θα τους εγκαταλείψεις". Κι εκείνοι σου απάντησαν "να τα βάλεις στον κ*λο σου". Και τα μάζεψες και ξαναχώθηκες στον τρίτο όροφο του ΓΕΣ. Αληθεύει??

(Για να μην μας διαφεύγει κι η ποιότητα του καθένα)

glenn είπε...

@modus barbara: Κατευθείαν στη φυγή ε; Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Πήγες, διάβασες το ποστ μου, και το έριξες στο αλλού για αλλού.

Αφού λοιπόν την έζησες τη χούντα (τι άλλο θα εννοείς αν λες πως η ηλικία σου δεν σου επιτρέπει δεν ξέρω τι) για πες μας, τι έκανες εσύ τότε; Διάβαζες; Δε νομίζω, αφού μπερδεύεις την επικοινωνία με την πραγματολογία.

heinz είπε...

@modus barbara

Νομίζω όμως ότι μπερδεύεις τη δικτατορία, με την αυταρχική κοινωνία. Εδώ μιλάμε για μια καθαρή μιλιταριστική δικτατορία (αν και παιδική χαρά μπροστά σε κέινη πτου Πινοσέτ π.χ.).

Εσύ μιλάς για την παθογένεια της αντιπροσωπευτικής - βρετανικού τύπου - κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Τέτοια συμπτώματα είναι διάσπαρτα σ' όλη την Ευρώπη....

bidibis είπε...

Ως συνήθως, εμείς οι Έλληνες όλα τα δεινά μας τα αποδίδουμε στους αμερικάνους.

Νομίζω ότι υπάρχει ένα κείμενο του Νίκου Δήμου (ίσως και κάποιου άλλου, δε θυμαμαι), σύμφωνα με το οποίο την πρωταρχική ευθύνη για την «επανάσταση» την είχαν οι Έλληνες – η προηγούμενη πολιτική που μας οδήγησε σε εκείνη την κατάσταση, οι στρατηγοί που την ξεκίνησαν και ο λαός που την ανέχτηκε- και έπειτα οι Αμερικάνοι και όλοι οι άλλοι παράγοντες.

Πολύ γενναία και τίμια άποψη για τη σημερινή κλειστοφοβική Ελλάδα…


Ώρες-ώρες αναρωτιέμαι μήπως και τον αρχιεπισκοπίξ οι Αμερικανοί τον επέβαλαν…

glenn είπε...

@modus barbara: Άστα αυτά στο δάσκαλο. Πες μας, τι έκανες ΕΣΥ στη χούντα. Ο Δήμου βγήκε και το είπε ξεκάθαρα. Σχεδόν τίποτε. Έντιμα και παλληκαρίσια.

ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΕΣΥ;

glenn είπε...

@modus barbara:
Απ' τις μανουβρίτσες σου, καταλαβαίνω δύο πράγματα. Ή λες ψεματάκια για την ηλικία σου, ή ήσουν σε καμιά νεολαία... ξέρεις εσύ.

heinz είπε...

@modus barbara

Μην το ζαλίσουμε τώρα, αλλά η έννοια "κοινωνία", εξ ορισμού υποννοεί περιριστική επιβολή (=αυταρχισμό).

Όχι ότι μάλλον δεν υπάρχει κι άλλη προοπτική, αλλά....

Yosemite Sam είπε...

glenn δε σουκατσε χθες ή φάση με την αφροδίτη αλλά μου φαίνεται οτι σήμερα θα ξεσαλώσεις για τα καλά..

bidibis είπε...

@ heinz "Εσείς δεν είπατε την 21η Απριλίου να πάνε οι μαθητές σπίτια σας και να προσευχηθούν να σωθούμε από τον κομμουνισμό?".

- "...εεεε... όχι..."

- "Άστε μην κουράζεστε, εκεί ήμουν. Καλημέρα και - σε σας - να λείπει η απλή αναλογική".



Η επταετία είναι σαν τους ολυμπιακούς αγώνες (δε χρειάζεται να σας θυμίσω τι έγινε το 1988 στο Τόκιο). Στην αρχή όλοι είναι υπέρ τους και στο τέλος δηλώνουν ότι ήταν ανέκαθεν κατά των…

Το μαγικό νουμερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το 97%

Στη Β. Ελλάδα, τη δεκαετία του 80, όλοι δήλωναν αριανοί στο μπάσκετ. Σήμερα όλοι είναι μπαοκ, βαζελοι, χανούμια και γαύροι από τα γεννοφάσκια τους.

glenn είπε...

Είπες modus barbara: "...ήμουν σε καταστάσεις που δεν μπορούσα να κάνω τίποτα..."

Έεεετσι μπράβο. Είδες ο δάσκαλος που τελικά σε ξετρύπωσε;

heinz είπε...

@BadlyDrawnBoy

"Το μαγικό νουμερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το 97%"

LOL!!!

Και όμως, υπάρχει (σοβαρή) επιστημονική μελέτη που προσπαθεί να αποδείξει ότι η κρίσιμη μάζα για να πυροδοτήσει δομικές αλλαγές σε μια κοινωνία, είναι 3%!!!

Λες????

glenn είπε...

@modus barbara: Καλά, τώρα τράβα να κλαψουρίσεις με την ησυχία σου (αφού ξετρυπώθηκες όμως).

bidibis είπε...

@ heinz Και όμως, υπάρχει (σοβαρή) επιστημονική μελέτη που προσπαθεί να αποδείξει ότι η κρίσιμη μάζα για να πυροδοτήσει δομικές αλλαγές σε μια κοινωνία, είναι 3%!!!

Λες????



Από το στόμα σου και στου αρχιεπισκοπίξ (έχει ανοιχτη επικοινωνία με το θεό - για αυτό το λέω)το αυτί. Εγώ πάντως μέσα είμαι, αρκει να ακολουθήσει και ο harry

cyberdustz είπε...

Το σημερινό θέμα εγείρει προβληματισμούς με την χειραγώγηση των ανθρώπων στην σύγχρονη κοινωνία γενικότερα. Είναι η ψυχολογία του ανθρώπου να είναι μέλος μίας αγέλης, και η υποταγή του στον αρχηγό (=κυρίαρχη άποψη, εξουσία) ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του. Στην ιστορία μαθαίνομε για τους διάφορους τύραννους και τις διάφορες φρικαλεότητες που έπραξαν. Η ερώτηση που πάντα πρέπει ένας λογικός άνθρωπος να θέσει είναι, τις έπραξε αυτό ο τύραννος μονάχος του? Υπάρχει το προηγούμενο με τον Χίτλερ στην Γερμανία και οι φρικαλεότητες που διέπραξε στους εβραίους (ο ίδιος με τα δικά του χέρια?), αλλά και το νεότερο παράδειγμα με τον Σαδδάμ στο Ιράκ, όπου η κυρίαρχη προπαγάνδα μας τον παρουσίαζε ως έναν τρελό τύραννο, αλλά ήταν μόνος του? Μπορεί ένας τρελός να κυβερνήσει έναν λαό? Φαινομενικά μπορεί. Λογικά όχι. Και στο αγαπημένο θέμα του ΝΔ, ο Μέγας Αλέξανδρος με τα γυμνά χεράκια του κατάσφαξε τους λαούς στο πέρασμα του?

heinz είπε...

@Stylianos_Pattakos

Αμ, δεν είσαι ο Παττακός, κι εγώ είμαι μάλλον κορόιδο, lol.

Αν είσαι dear, πες μας τώρα: Ποιός κοιμόταν δίπλα στο τζάκι, όταν συνεδριάζατε για ορισμό αντιβασιλιά??

Nikos Dimou είπε...

Παρακαλώ φίλοι όχι flames και προσωπικές αντεγκλήσεις.

Πραγματικά, όπως έχει αποδειχθεί και από επίσημα έγγραφα, οι ΗΠΑ δεν είχαν ανάμιξη στο πραξικόπημα. Αιφνιδιάστηκαν. Φυσικά μετά εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση να έχουν ένα "σταθερό" αντικομμουνιστικό προπύργιο σε μία ταραγμένη περιοχή.

Οι Έλληνες βέβαια, που βλέπουν παντού συνωμοσίες, βρήκαν πάλι ευκαιρία να αποσείσουν τις ευθύνες τους.

bidibis είπε...

@ cyberdust ο Μέγας Αλέξανδρος με τα γυμνά χεράκια του κατάσφαξε τους λαούς στο πέρασμα του?


Kοιτάξτε διαφορά ποιότητας! Ο μεγαλεξανδρος έσφαζε ανθρώπους και ο δικος μου πρόγονος, ο Πτολεμαίος έφτιαχνε βιβλιοθήκες και πολυτονικά συστήματα.

Πηρε τη δόξα την καλή ο αλέκος και ο δικός μου έμεινε στη απόξω. Η ιστορία πρεπει να αναθεωρηθεί

heinz είπε...

@Cyber-Dusτ

"Είναι η ψυχολογία του ανθρώπου να είναι μέλος μίας αγέλης, και η υποταγή του στον αρχηγό (=κυρίαρχη άποψη, εξουσία) ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του.".

Αυτά όμως δεν έχουν επιστημονική βάση. Όλα όσα αναφέρεις είναι επίκτητα χαρακτηριστικά. Με το πρώτο "μη" στο βρέφος, μπαίνουν τα θεμέλια. Τώρα, αν με ρωτήσεις αν έχω άλλη πρόταση, όχι, προς το παρόν δεν έχω.

Αλλά δεν είναι "στη φύση μας". Ελάχιστα, (αν υπάρχουν κάποια) είναι "στη φύση μας".

Yosemite Sam είπε...

ανθρώπων που πιστέψαμε αλλά αποδείχθηκαν ελάχιστοι

Γεωργία μια ιστορία πάθους, έρωτα και προδοσίας είναι just the case.

Είμαστε όλο αυτιά..

bidibis είπε...

ΝΔ είπε "Πραγματικά, όπως έχει αποδειχθεί και από επίσημα έγγραφα, οι ΗΠΑ δεν είχαν ανάμιξη στο πραξικόπημα. Αιφνιδιάστηκαν. Φυσικά μετά εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση να έχουν ένα "σταθερό" αντικομμουνιστικό προπύργιο σε μία ταραγμένη περιοχή."


Όποτε διατυπώνω παρόμοιες ιδέες, οι περισσότεροι αρχικά με κοιτούν με μισό ματι και έπειτα ακούω ένα σωρό κοσμητικά επίθετα.

Δεν είσαι έλληνας εσυ, ρε;
Παπαγαλακι των ΗΠΑ...κτλ

heinz είπε...

@ΝΔ

1. Επίσημα έγγραφα αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ είχαν ανάμιξη στο πραξικόπημα. Αν όχι στο συγκεκριμένο, σίγουρα σε εκείνο των στρατηγών.

2. Οι ευθύνες των Ελλήνων: από τη στιγμή που αγγλικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στον Πειραιά το 44, κι ακόμα πιο πίσω, από την ώρα που ξεπουλήθηκαν κάποιοι στο Λίβανο, η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη. Κι ακόμα πιο πίσω, από την ώρα που ξεκίνησε ο διχασμός το 20... Οι ευθύνες των Ελλήνων, είναι μάλλον ευθύνες της Ελλάδας.
Και δεν είναι το ίδιο, υπάρχει η σχετική αυτονομία του Κράτους. Αυτό δεν κάνει τους Έλληνες ανεύθυνους, κάθε άλλο. Αλλά, όχι κι όλα στου καμπούρη την κασίδα...

MainMenu είπε...

Καλα ούτε ΕΝΑΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΚΙ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΨΟΦΟΥΣΑΝ ΣΤΑ ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ...

ΜΑ τι λέτε τώρα...ποιά κούραση...εδώ γινότανε του σκοτωμού...έπρεπε να βγει νέα φουρνιά γιατι αποδεκατιστηκε η παλιά...

Η δεξιά είχε κάνει ήδη τη δουλειά της. Μια αντίδραση ποτέ δεν είναι εντελώς αυθόρμητη, χρειαζεται υποκινητες κι ενα ελαχιστο ιδεολογικό πλαισιο. Όλα τα παραπάνω ήτανε μέσα σε λάκκους στη Λέρο.

ΚΑλημέρα! (κοψε ραψε ξυλωσε την ιστορια)

MainMenu είπε...

asxeto to ποιημα ειναι εκπληκτικο και λεει πολλα περισσοτερα απο τη μικροαστικη αναλυση

bidibis είπε...

heinz 1. Επίσημα έγγραφα αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ είχαν ανάμιξη στο πραξικόπημα. Αν όχι στο συγκεκριμένο, σίγουρα σε εκείνο των στρατηγών."


ευθυνη μπορεί να είχαν -μαλλον με έμμεσο τρόπο-, όχι όμως την πρωταρχική. Έλληνες ήταν οι ηγέτες της επταετίας.Οι αμερικάνοι θα ήταν οι κύριοι υπαίτιοι του πραξικοπήματος μόνο αν το είχαν επιβάλει με δίκες τους στρατιωτικές δυνάμεις.

Και εν παση περιπτώσει δε μπορούμε να τους κατηγορούμε περισσότερο από τους σοβιετικούς. Η πραγματικη αιτία ήταν ο παραλογισμός του ψυχρού πολέμου.

Υπήρξαν και έλληνες όπως γνωρίζετε που έγραφαν ποιήματα για τα τανκς της πράγας- δεν είναι πιο θεμιτό αυτο νομι΄ζω...

Nikos Dimou είπε...

heinz said...
Επίσημα έγγραφα αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ είχαν ανάμιξη στο πραξικόπημα. Αν όχι στο συγκεκριμένο, σίγουρα σε εκείνο των στρατηγών.

Μα των στρατηγών (που δεν είναι σίγουρο αν υπήρξε - έστω και ως "άσκηση επί χάρτου") ΔΕΝ έγινε! Γι αυτό είπα πως οι ΗΠΑ αιφνιδιάστηκαν.


ΜΑΙΝΜΕΝU στα ξερονήσια πήγαν (προληπτικά) αυτοί που (ενδεχομένως) θα έκαναν αντίσταση. Όχι αυτοί που έκαναν (αυτοί πήγαν φυλακή).

heinz είπε...

Πριν 17 χρόνια, πήρα δυο παράλληλες συνεντεύξεις, από δυο ξαδέρφες αντιστασιακές. Τη μια τη βρήκε το πραξικόπημα στην Αθήνα, την άλλη στο νησί της.

Μου διηγήθηκε η δεύτερη, ότι την συνέλαβαν κατά τις 10 το πρωί, την πήγαν στην αστυνομία, τη χτύπησαν για να την υποχρεώσουν να συμφωνήσει ότι από δω και πέρα θα είναι ...μαζεμένη. Δε μαζευόταν, οπότε - μαζί με τον άντρα της - τους κατέβασαν στο λιμάνι:

- "Εκεί περίμενε ένα τεράστιο μεταγωγικό. Ήταν ανοιχτό από μπροστά και σα σπηλιά κατασκότεινη. Μπήκαμε μέσα. Ήτανε γεμάτο από ανθρώπους στα σκοτεινά, άλλοι από Καβάλα, άλλοι από Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη. Κλείσανε οι πόρτες και σαλπάραμε. Πατάγαμε ο ένας πάνω στον άλλο στο σκοτεινό αμπάρι. Για να περάσουμε την ώρα μας, πιάσαμε ένα τραγούδι....".

- "Μήπως μπορείτε να θυμηθείτε το τραγούδι?", τη διέκοψα.

Ένα κουίζ, για τους φίλους του Blog:

Ποιό τραγούδι ήταν? Η απάντηση θα μπει στις 13:00. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει!!

MainMenu είπε...

ε αυτο ειπα κι εγω ΝΔ οτι δεν εμενε και κανενας...ουσιαστικα αποδεκατιστηκε βιαια ολη η αριστερη οργανωση.
Με τον ερχομο του ΚΑραμανλη, μεταπολιτευτικα εγινε εκδημοκρατισμος (αστικοποιηση) της Αριστερας, πηρανε ολοι τη θεσουλα τους και ησυχασαμε ολοι.
Δε λεω αν ειναι καλο ή κακο συτο, μάλλον καλο ειναι.

glenn είπε...

Είπες ΝΔ: "όχι flames και προσωπικές αντεγκλήσεις."

Εντάξει. Σύμφωνοι. Αλλά δεν το αντέχω. Δεν μπορώ να ακούω τον καθένα παπαγάλο να μου κάνει αντιχουντικό κήρυγμα. Δεν μπορώ. Με πιάνουν τα διαόλια μου. 30 χρόνια οι ίδιες βλακείες. Η ίδια υποκρισία του κερατά. Αριστερά του κ@λου και αγώνες του πολυτεχνείου. Πανώ με τρύπες και εκδηλώσεις με μεγάφωνα. Χούντα στη χούντα ρε.

Ο πατέρας μου έκανε τότε μια βλακεία και μίλησε κατά της χούντας. Έφαγε ποινή. Όχι πολύ. 40 μέρες. Είχε οικογένεια, το ξανασκέφτηκε και τα μάζεψε πίσω. Όταν έπεσε η "επανάστασις" δεν δέχτηκε καμία απ' τις θέσεις που του έδιναν. Μετά χτυπούσε το κεφάλι του όταν έβλεπε τους ρουφιάνους του Ιωαννίδη να φωνάζουν κάτω η χούντα. Τους ήξεραν όλοι. Κανείς δε μίλησε.

Άει παρατάτε με όλοι. Μόνο ο Παναγούλης έκανε αντίσταση. Κάτι Παπανδρέϊδες και Μελίνες μιλούσαν απ' τις πισίνες του Παρισιού και τις σάουνες της Σουηδίας. Ρε ακόμη κι ο τράγος ο Μητσοτάκης δεν έφυγε, έκατσε εδώ και την έφαγε στο ψυγείο 7 χρόνια. Δεν είχε λεφτά για να φύγει; Πιο πατριώτης ήταν απ' αυτούς.

Δεν έχει σημασία τι λες. Σημασία έχει τι έκανες. Και μετά μας ζάλισαν τα α@χίδια 30 χρόνια. Να ακούω πράγματα που ούτε με αφορούν ούτε με ενδιαφέρουν. Θέλω δε θέλω. Και να πρέπει να τρέχω στον Ιταλό τον Έκο να ακούσω μια ψύχραιμη άποψη. Ντροπή ρεεεεε!

THE_RETURN είπε...

Αν μη τι άλλο,
το να παραδέχεται ένας συγγραφέας ότι εκείνη την περίοδο δεν έκανε αντίσταση
(και δεν θα μπορούσε μόνος του φυσικά να κάνει τίποτε),

αυτό είναι από μόνο του μια ...αντίσταση απέναντι στους αντιστασιοκάπηλους και την "εμπορευματοποίηση" εκείνης της περιόδου

(πολλά δήθεν αντιστασιακά "χαρτονομίσματα" μέχρι σήμερα "εξαργυρώνονται"... χαρτονομίσματα τα οποία όπως κάθε πληθωριστικό χρήμα δεν έχουν αντίκρυμα σε πραγματικό χρήμα, αλλά παρ'όλ'αυτά ...λειτουργούν στην "αγορά"...).

ecoChris είπε...

Τί αισχρό πράγμα η εξουσία!Τί απαίσιο να εξουσιάζουν άλλοι τη ζωή σου και τη μοίρα σου!

Μπορώ κάλλιστα να ζήσω τη ζωή μου χωρίς πατρόνους.Δεν θέλω να έχω τη προστασία κανενός κράτους και καμμιάς εξουσίας.

Θέλω να είμαι ελεύθερος, να ζήσω απλά και σε συνεργασία με το φυσικό μου περιβάλλον της γεωγραφικής περιοχής που έτυχε να ζω, όπως κάνει και κάθε πλάσμα στη φύση.

Σιχαίνομαι να καθορίζουν τη ζωή μου οι πιο ανήθικοι και οι πιο ασυνείδητοι.

Σιχαίνομαι τις δικτατορίες απροκάλυπτες ή μη.

bidibis είπε...

@heinz- "Μήπως μπορείτε να θυμηθείτε το τραγούδι?", τη διέκοψα.

Ένα κουίζ, για τους φίλους του Blog:


"Να πάρουμε την πόλη και τη Αγια σοφιά" μήπως;

Ηταν μεγάλο χιτάκι τότε. πολύ διαχρονικό τραγούδι

Nikos Dimou είπε...

MainMenu said...
"ε αυτο ειπα κι εγω ΝΔ οτι δεν εμενε και κανενας...ουσιαστικα αποδεκατιστηκε βιαια ολη η αριστερη οργανωση".

Δηλαδή κατά τη γνώμη σου μόνο η αριστερά (10% του λαού) θα έκανε αντίσταση; Το Κέντρο (η μεγαλύτερη παράταξη) τι έκανε; (Περιέργως η Δεξιά έκανε περισσότερα!).
Και φυσικά δεν ισχύει το "δεν έμεινε κανένας", ούτε για την Αριστερά.

Εγώ μίλησα για αυθόρμητη μαζική λαϊκή αντίδραση... έστω και παθητική.

mary είπε...

Καλημέρα. Εγώ αυτό που θυμάμαι είναι πως εδώ στην Κύπρο όταν πήγα δημοτικό το 69, με οδηγίες των δασκάλων, την πρώτη μέρα κάθε χρονιάς κόβαμε την σελίδα με το πουλί απ’τα βιβλία μας.

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα. Πολύ επίκαιρο το θέμα.

Φλάσμπακ ..1974 ..η Χούντα κάνει τη μεγάλη προδοσία στην Κύπρο ..επέρχεται η τουρκική εισβολή ..αποκαθήλωση ..εθνική ντροπή και σπαραγμός ..που να πάνε πια να κρυφτούνε; ..για την Ελλάδα ακολουθεί Ανάσταση

bidibis είπε...

Ειχα ακούσει στη Βίκυ Φλεσσα ότι οι επταετιστές έκαναν και στο Νίκο Δήμου πρόταση να αναλάβει κάποιο αξίωμα, αυτός όμως, αμφισβητώντας την «επαναστατικότητά» (μονιμότητα στο δημόσιο, γραφειοκρατία κτλ) τους, το απέρριψε.

Από τότε δεν τον κυνήγησε κανείς; Πέρασε εύκολη επταετία;

Yosemite Sam είπε...

αυτή που στο τέλος προδόθηκε είναι η αγάπη και η εμπιστοσύνη.

Κι αυτή καλη ιστορία ακούγεται.

Δεν θα μας την πείς όμως.

Και πολύ καλά θα κάνεις εδώ που τα λέμε.

Παραμονεύουν οι ύαινες του blog.

Καλό πάσχα.

Nikos Dimou είπε...

BadlyDrawnBoy said...
Από τότε δεν τον κυνήγησε κανείς; Πέρασε εύκολη επταετία;

Να με κυνηγήσουν για "άρνηση υπηρεσίας;"

Αθήναιος είπε...

Τη σιχαίνομαι αυτή την " επέτειο". Καταρχάς θυμάμαι ότι εξαιτίας μιας χούφτας μπουρτζόβλαχων που ένιωθαν ότι αυτοί φύλαγαν τα σύνορα της χώρας από τους κομμουνιστες ενώ οι πολιτικοί στην Αθήνα πέρναγαν ζάχαρη, αναγκάστηκε η μάνα μου να φύγει με την κοιλιά στο στόμα και να επιστρέψει στο Ισραήλ γιατί συνέλαβαν τον πατέρα μου.

Να θυμίσω πως ό,τι κ να λέτε για τους πολιτικούς, τους έφτυσαν τους Συνταγματάρχες ποτέ δεν συντάχτηκαν μαζί τους όπως ήλπιζαν οι τελευταίοι.

Δεύτερον, όπως έχει πει η αείμνηση Βλάχου, αν θες να ευτελίσεις κάτι, φέρτο στην Ελλάδα.

Στηθηκε μια παρωδία χούντας από μια χουφτα καράβλαχους οι οποίοι κατάφεραν να αφήσουν ανεξίτηλο στίγμα στην ελληνική κοινωνία τουλάχιστον για μια 30τία μετά.

Τρίτον, όπως έχει πει ξανά η Βλάχου ( από τους μετρημένους στα δάχτυλα Έλληνες που αντιστάθηκαν στη σαχλαμάρα των μπουρτζόβλαχων- πραγματική γυναίκα με αρχίδια)αν οι Έλληνες διάβαζαν καμια εφημερίδα ή κανένα βιβλιαράκι, θα την είχαν στείλει τη γελοία χούντα στο σπιτάκι της την επόμενη μέρα ή άντε σε κανένα εξάμηνο.

Τέταρτον.Το impact της Χούντας αποδεικνύει τη σήψη της ελληνικής κοινωνίας, τη διάλυση του κοινωνικού της ιστού που είχε ήδη βέβαια αρχίσει από την εποχή που η αληταρία του Βενιζέλου--του my ass εθνάρχη- χώριζε τη χώρα στα δύο. Σε αυτούς οφείλεται ο μετάπειτα Εμφύλιος κ σε αυτούς η ύπαρξη της άγριας, αιμοδιψούς πλέμπας, των μικρομεσαίων τσιφτετελλήνων που χειροκροτούσε τη Χούντα κ μετά έσπευσε να χειροκροτήσει τον Ανδρέα.

Ρωτήστε κανένα παλαιότερο ΠΑΣΟΚο τί του θύμιζαν οι συγκεντρώσεις του Ανδρέα στην Κρήτη κ η λατρεία που του είχαν οι Κρητικοί κ αν σας πει οτι του θυμίζαν τις συγκεντρώσεις που διοργάνωναν για τον Παπαδόπουλο να με θυμηθείτε.

Βέβαια, ας όψετε η Δεξιά που βρισκόταν πάντα σε ιδεολογικό τρανς κ ανυπαρξία κ ενώ κέρδισε όλες τις μάχες που οδήγησαν τη χώρα αυτή στην πρόοδο, έχασε το μεγαλύτερο αγώνα: τον ιδεολογικό.

Κ το χειρότερο; Πολιτικώς κ ιδεολογικώς, γυρίζουμε όλο κ πιο πίσω.Κ αυτό δεν είναι κληρονομιά της Χούντας.

Άντε κ του χρόνου να τα ξαναθυμηθούμε να χαρούμε

paragrafos είπε...

Εγώ έζησα το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, λίγα χρόνια... αργότερα: τον Ιούλιο του 74, στη Μόρφου αλλά δεν καταλάβαινα και πολλά: "Κάποιος σκότωσε χτες τη νύχτα τον Γιαννή!" - "Μα τι τους έκαμε, ήταν καλός άνθρωπος"

Και λίγες μέρες μετά, προτού καταλάβουμε καλά-καλά τι έγινε... "Οι σειρήνες, οι σειρήνες, τρέξτε!". - "Να τρέξουμε, αλλά προς τα που, παντού αεροπλάνα, και στη Λευκωσία και στον Πενταδάκτυλο" - "Τρέξτε προς το βουνό..." Και τρέχαμε και τρέχαμε, ώρες ατελειώτες σε δρόμους πυρακτωμένους, σκονισμένους με δίχως επιστροφή...

Η ψυχαναλύτριά μου επιμένει πως τα περισσότερα υποσυνείδητα τραύματά μου βρίσκονται εκεί, τότε που τρέχαμε με τη μανούλα από το σπίτι για το Τρόοδος. Εμείς τουλάχιστον προλάβαμε και πήραμε τις παντόφλες μας, αλλά εγώ ήμουνα μικρή και δεν αντεξα για πολύ το περπάτημα και με πήρε αγκαλίτσα η μανούλα και να σερνει και τον αδελφούλη μου στα κατσαβραχα, και να παρακαλάει τα διερχόμενα αυτοκίνητα, που τρέχανε σαν τρελά, να πάρουν τουλαχιστον το ένα το παιδί, αλλά ο αδελφός μου δεν ήθελε να πάει μαζί τους κι εγώ είχα κολλήσει επάνω της καταγρομαγμένη από τις φωνές που ακούγαμε, τα ασθενοφόρα που περνούσαν, τους αλεξιπτωτιστές που έγιναν άγγελοι θανάτου για πολλύς... Κι ο πατέρας μου ως συνήθως φευγάτος. Κάπου θα μπεκρόπινε πάλι...

Σιγά-σιγά γέμισε η δημοσιά κατατρομαγμένες ψυχές, άλλοι κρατούσαν στα χέρια τους ενα και δυο παιδιά, κι όσοι πήρανε μαζί τους εικονίσματα, στο τέλος τα εγκατέλειπαν στην άκρη του δρόμου, γιατί πόση ώρα να τα κουβαλάς στα χέρια μες τη ζέστη; Και νερό πουθενά! Θυμάμαι σαν όνειρο και εφιάτη μαζί:"Διψάω μανούλα" τής έλεγα. "σε λίγο κόρη μου, σε λίγο, φτάνουμε..."

Και τώρα που έφυγε η μανούλα στεναχωριέμαι που την πίεζα συνεχώς για νερό και δεν είχε και πονούσε και πάντα μου τόλεγε: "έπρεπε, έπρεπε να πάρω λίγο νερό μαζί μου ..τότε..."

Για μερικές ψυχές ακόμα κρατάει η σταύρωση...


Με θλιψη από τη Λευκωσία

Παράγραφος

Αθήναιος είπε...

Η Δεξιά ας όψεται με αι βέβαια αλλά όπως κ να το γράψεις η ιδεολογική κόμπλα της Δεξιάς θα συνεχίσει να υφίσταται.

άστεγος είπε...

Καλημέρα! Έχω την εντύπωση (αν και νεότερος) ότι το 67 μόνο μια μικρή ελιτ που βρισκόταν κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα είχε πολιτική παιδεία και κατά συνέπεια τις προϋποθέσεις να αξιολογήσει σωστά την κατάσταση. Στη ημιαστικές και αγροτικές περιοχές υπήρχε μαύρο σκοτάδι. Ο ίδιος κόσμος που έβγαινε νωρίτερα στους δρόμους να χειροκροτήσει τον βασιλιά στις περιοδείες του, χειροκροτούσε τώρα τους καραβανάδες και χόρευε δημοτικά τραγούδια προς τιμήν τους στα πανηγύρια.Δεν ρίχνω ευθύνες στη μάζα, που λόγω πλήρους άγνοιας δεν αντέδρασε.

Όσοι νεότεροι σήμερα ωρύονται εναντίον όσων δεν αντιστάθηκαν επί χούντας, ας σκεφτούν πώς αντιδρούν σήμερα οι ίδιοι στο φασισμό της τηλεόρασης και στο τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα μας. Ή θα αρχίσουν σε 20-30 χρόνια τα παραμύθια περί δήθεν αντίστασης τους στο φαινόμενο;

heinz είπε...

- "Εκεί περίμενε ένα τεράστιο μεταγωγικό. Ήταν ανοιχτό από μπροστά και σα σπηλιά κατασκότεινη. Μπήκαμε μέσα. Ήτανε γεμάτο από ανθρώπους στα σκοτεινά, άλλοι από Καβάλα, άλλοι από Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη. Κλείσανε οι πόρτες και σαλπάραμε. Πατάγαμε ο ένας πάνω στον άλλο στο σκοτεινό αμπάρι. Για να περάσουμε την ώρα μας, πιάσαμε ένα τραγούδι....".

- "Μήπως μπορείτε να θυμηθείτε το τραγούδι?", τη διέκοψα.

- "Ναι, ήτανε ένα γνωστό τραγουδάκι, να δεις πως πήγαινε... Α ναι! Πάμε σαν άλλοτε, πάμε σαν άλλοτε, στο μακρινό τ' ακρογιάλι...".

MainMenu είπε...

ΝΔ οπως και να το κανουμε η αριστερα ειναι πιο αγωνιστικη...πολλες φορες και χωρις λογο δε λεω. Κσι το πολυτεχνειο αριστερες ομαδες, οτι να ναι, το ξεκινησαν.

Ο πολυς κοσμος θα ακολουθησει καποια εξεγερση ή κάποια μορφη αντιστασης αν δει οτι εχει προοπτικες. Τουλαχιστον αυτο λεει η πιο συγχρονη θεωρηση.

Δεν ειναι κι ευκολο να βγεις εξω και να χτυπιεσαι μονο σου αν δε σε παρασυρει μια μαχητικη ατμοσφαιρα, ενα τελος παντων επαναστατικο δυναμικό.

Δε διαφωνω απολυτα μαζι σας. Αυτα ειναι τα συμπτωματα μιας καθυστερημενης, μη συνηδητοποιημενης κοινωνιας, που ομως είχε στο λαιμο της ενα καρο αρπακτικα που της πουλουσαν εκδουλευση.

Αλλα μη ξεχναμε και τους αγωνιστες. Υπηρξαν κι ανθρωποι που αγωνιστηκαν και περασαν βασανιστηρια. Υπηρξαν ανθρωποι που κυνηγηθηκαν. Ο πολυς κοσμος εβγαινε απο τα χωρια του, μεσα απο τη μεταπολεμικη φτωχεια και παρακμη. Υπηρχαν και αγωνιστικά στοιχεια, υπηρχαν και ανθρωποι που προσπαθουσαν απλα να συγυρισουν τη ζωη τους.

Η χουντα ηρθε κι εδεσε οταν επαιρνε χαμπαρι κι ο πολυς ο κοσμος τι ρολο βαρανε οι βασιλιαδες και η δεξια. Αποτελειωσε την αγωνιστικη αριστερα και στη θεση της ηρθαν μεταπολιτευτηκα πολυλογαδες διανοουμενοοι και νοσταλγοι αριστεροι

Zoros είπε...

«Η χειρότερη δημοκρατία είναι καλύτερη από την καλύτερη χούντα.»
«Η εξουσία διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα.»

Πως γίνεται ένα τσούρμο από την χειρότερη πάστα δημοσίων υπαλλήλων (στρατιωτικοί) να κάνει την Ελλάδα να πάει μπροστά? Εδώ ακόμα και στα δικά τους (στρατός) τα έκαναν σκατά: έχασαν τον πόλεμο στην Κύπρο σε 1 μέρα και στη συνέχεια δεν κατάφεραν να κάνουν ούτε επιστράτευση...
Γιατί με εξοργίζουν? Επειδή με χρήματα του ελληνικού λαού εκπαιδεύονται, με χρήματα του ελληνικού λαού ανεβαίνουν βαθμούς, με χρήματα του ελληνικού λαού τους παίρνουμε όπλα και τανκς για να μας προστατεύουν και στο τέλος αυτοί στρέφουν αυτά τα όπλα εναντίον μου για να πάρουν την εξουσία και να με σώσουν από ένα φανταστικό κίνδυνο... Και όποτε έχει χρειαστεί να στρέψουν τα όπλα τους σε κάποιο εξωτερικό εχθρό, «χάνουν τα αβγά και τα πασχάλια»...
Το σχόλιο του Καραμανλή στη μεταπολίτευση «όταν λέμε ισόβια εννοούμε ισόβια» για την ποινή τους, με καλύπτει πλήρως.

ΥΓ: Έκαναν και ένα καλό οι συνταγματάρχες: διώξανε τον άχρηστο βασιλιά!

glenn είπε...

Νάτα πάλι τα κηρύγματα...

Ας παραπέμψω στην πρώτη παράγραφο του σχολιου μου των 10:45πμ.

MainMenu είπε...

γκλενν υπερβαλλεις μιλαμε για πολυ βασανιστηριο...μη ξεχναμε ετσι ευκολα...διαβασε Μισσιο, ή τελος παντων, καλοπιστα σου λεω πως ο Νουνος μου μαζι με αλλους παρα πολλους στη χουντα καθοταν απομονωση στη Λερο. 15 χρονια με καποια διαλειμματα εξοριστος και βασανισμενος. Δε θελω να επιβαλλω την αποψη μου. Αλλα νομιζω ειναι ακραιο να λεμε οτι δεν κουνηθηκε φυλλο. Τα φυλλα είχαν κοπει τα περισσοτερα...

απο το 1-1-4 πηγαμε στο πασοκικο δωσε μου επιδοτηση να χτισω ξενοδοχειο. Ας αναλογιστουμε τι ρολο επαιξε κι η χουντα (κι οχι μονο) σε αυτο

heinz είπε...

Μήνης, Καράγιωργας, Μανδηλαράς, Μαγκάκης κλπ. κλπ., Έλληνες ήταν παδιά, όχι ...Ελβετοί!!!

(και φυσικά ο Παναγούλης) αλλά αυτός αναφέρθηκε ήδη. Μη γινόμαστε επιλήσμονες.

Zoros είπε...

Πόσοι θυμούνται το περιστατικό που θα σας διηγηθώ (πέρασε στα ψιλά)?

Πρέπει να ήταν το 1997, όταν στην επέτειο του Πολυτεχνείου έδειχναν ένα ντοκιμαντέρ στη Σχολή Ευελπίδων σχετικά με τα γεγονότα της εποχής. Τη στιγμή που το τανκ έμπαινε στο Πολυτεχνείο και γκρέμιζε την πόρτα το σύνολο σχεδόν των φοιτητών της σχολής χειροκρότησε με θέρμη! Και η διοίκηση της σχολής, που ρίχνει ποινές για κάθε μαλακία λόγο, δεν έκανε τίποτα! Και ο Υπουργός Αμύνης (Τσοχατζόπουλος) αντί να τους αποβάλλει όλους από τη σχολή, τους έκανε απλά μια έγγραφη επίπληξη και υποδείξεις!
Η νέα γενιά στρατιωτικών, που και πάλι την σπουδάζω, την τρέφω, τις παίρνω όπλα και την πληρώνω για να ζει, χειροκροτεί το τανκ που έστρεψαν οι προηγούμενοι τους εναντίον μου! Φαντάζομαι όμως τον λόγο: είναι ο πρώτος πόλεμος μετά τους Βαλκανικούς που κατάφεραν να κερδίσουν... Τι και αν ήταν εναντίον άοπλων πολιτών? Το αποτέλεσμα μετράει...

glenn είπε...

@mainmenu: Παρεξήγησες. Άλλα πράγματα είπα. Τα βασανιστήρια είναι καταγεγραμμένα. Μίλησα για την υποκρισία εδώ και 30 χρόνια. Επίσης μίλησα για αποτελεσματική αντίσταση, όχι σπασμωδικές κινήσεις και βομβούλες σε κιν/φους και σκουπιδοτενεκέδες.

@ΝΔ: Θάθελα νάξερα αυτοί οι εσατζήδες στη φωτό που κάνουν το ακροβατικό, τι να σκέφτονταν εκείνη την ώρα;

bidibis είπε...

ND said Να με κυνηγήσουν για "άρνηση υπηρεσίας;"



Ναι. Δεν το έκαναν αυτό; Αρνηση υπηρεσίας δε σήμαινε και εναντίωση στο σύστημα;Είμαι νέος και δεν τα ξέρω πρωτογενώς τα πράγματα...

Yosemite Sam είπε...

Εγώ μίλησα για αυθόρμητη μαζική λαϊκή αντίδραση... έστω και παθητική.

Απορώ με τις απορίες σου νίκο.

Οπως και εσύ έχεις γράψει κατ' επανάληψη και όπως συνεχώς δείχνουν όλες οι έρευνες, η ελληνική κοινωνία ήταν και παραμένει θανατερή και πεισιθάνατη.

Η χούντα δεν έφυγε ποτέ.Συνεχίζει να κατευθύνει τη μοίρα μας μέσα απο θεσμούς με τεράστια επιρροή και δύναμη.

Καραμπινάτοι χουντικοί κατέχουν σημαντικότατες δημόσιες θέσεις.

Οι έλληνες σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ακόμη και σήμερα οπαδοί της χούντας.

Τι φαντασιώνεσαι, κοινωνία.. πολιτών;

Η κοινωνία πολιτών προϋποθέτει άλλου είδους παιδεία.Η παιδεία στην ελλάδα περιγράφεται πολύ παραστατικά στο "αφελές" στιχάκι του μπουλά:

Απο μικρός φαινόμουνα
τι σοϊ μαλαπέρδας θα γινόμουνα.

Με στείλανε λοιπόν να μάθω γράμματα γιατί ήταν λέει του θεού τα πράματα.

Δημοτικό γυμνάσιο και λύκειο
για να με κάνουν έξυπνο και δίκαιο

με μάθανε κλαρίνο πως να στέκομαι
και προπαντώς να μην τους αντιστέκομαι.

Με θέλαν στρατιώτη και υπάλληλο
με σθένος υψηλό και απαράμμιλο.


Με τις υγείες μας..

heinz είπε...

Όταν ο Σημίτης, πριν κάποια χρόνια, επισκέφθηκε - νέος τότε πρωθυπουργός - ένα περιφερειακό Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές του την είχαν στημένη και τούριξαν το αμίμητο:

"Μια βόμβα έβαλες μικρός - κι έγινες Πρωθυπουργός"

lol!!!

Zoros είπε...

Βρε Glenn δεν σε καταλαβαίνω... Επειδή δεν έγινε μαζική αντίσταση στη Χούντα πάει να πει ότι δεν πρέπει να ασκούμε κριτική? Εδώ ασκούμε σκληρή κριτική στα σημερινά κόμματα (που σημειωτέον έχουμε την πιο υγιή δημοκρατία της ιστορίας μας), στους άχρηστους συνταγματάρχες της χούντας δεν θα ασκήσουμε?
Και συμφωνώ με πολλούς που λένε να μην τους ξεχνάμε όλους! Εδώ ακόμα και το Χρήστο Σαρτζετάκη φυλάκισαν και βασάνισαν (πόσο μπορούσε να τους βλάψει ένας εισαγγελέας?), στους πραγματικούς πολιτικούς κινδύνους τι θα έκαναν?

Aphrodite είπε...

@paragrafos,

θυμάμαι κι εγώ κάπου εκεί αν δεν κάνω χοντρό λάθος (ήμουν μικρή, τι μικρή, καμμιά 5-ετία αγέννητη θέλω να πω!) τον πατέρα μου να φωνάζει που είχε έρθει κάποιο χαρτάκι από το στρατό, που ήθελε εκείνος να είναι το γαλάζιο, άρα να πάει να "πολεμήσει" (wow! Ο μπαμπάς μου ο Superman!) στο πλευρό των Κυπρίων, και του ήρθε το λευκό, να κάτσει στ'αυγά του, ή το ανάποδο, γαλάζιο ήταν αυτό να κάτσει στ'αυγά του, πάντως έκατσε και τα κλώσσησε και είχε λυσσάξει!

Μέχρι που πέθανε ο παππούς μου, κάθε μέρα στο τραπέζι είχαμε τα "πολιτικά", κόντρες συνεχόμενες, με τη μάνα μου να ρολλάρει τα μάτια προς τα πάνω (άντε να φαρμακώσουμε το φαϊ να σκάσετε πια!) κι εμένα να ρωτάω πράγμα όπως "Δηλαδή φέτος που πήρε η Αννα σπίτι της επιτέλους ψυγείο είναι κακό?" ή "Τόσα χρόνια περίμεναν, και ο Νίκος που πήραν αυτοκίνητο?" "Τόσο άσχημα περνάμε?"

(Ο παππούς μου λυπόταν που δεν είχε κάνει μόνον εγγονούς, αλλά του ξεφύτρωσε κι εγγονή, γιατί δε μπορούσε να μου χώσει φούσκο! - δεν πειράζει, τον εκδικήθηκα όταν με "συνέστησε" σε κάποιον φίλο του βαρύ & ασήκωτο πολιτικό "τι θα ντυθείς φέτος τις απόκριες καμάρι μου?" "ΚΑΜΠΑΡΕΤΖΟΥ!" (το είχα ακούσει στο ραδιόφωνο και μου έφερνε σε πολύ υπερ-μπαλλαρίνα!)

@yosemite,

Διάβασε και προηγούμενο, πάντως τι να κάνω, και τα κουδούνια μου έβαλα, άστον να ξεσπαθώσει σήμερα να αποσυμπιεστεί... (τάδε έφη Υπουργός Ομορφιάς και Ξελαμπικαρίσματος)
:-)

mickey είπε...

Καλημέρα σε όλους!

Σωστό το post και ακόμα πιο σωστά κάποια σχόλια από τον Glenn, τoν Αθήναιο και κάποιους ακόμα (η ροή είναι συνεχής και δεν προλαβαίνω).

Θυμάμαι στα σχολικά μου χρόνια τη γιορτή του Πολυτεχνείου. Δεν καταλάβαινα και πολλά και κυρίως γιατί γιορτάζαμε. Διαβάζοντας σχετικά, διέγνωσα μεν τον συμβολισμό της αντίστασης με αφορμή τη θυσία κάποιων φοιτητών, αλλά δεν κατάλαβα πού ήταν οι υπόλοιποι εκείνη την ώρα.

Ρωτώντας τον πατέρα μου, τους θείους μου και διάφορους άλλους συγγενείς και γνωστούς κατάλαβα πως ΚΑΝΕΙΣ όχι μόνο δεν ήταν εκεί, αλλά και δεν έδινε δεκάρα για τα πολιτικά πράγματα εκείνης της εποχής. Κάποιοι φούσκωναν από έπαρση για τους αγώνες τους (χωρίς φυσικά να αναφέρουν συγκεκριμένη "δράση"), ενώ ορισμένοι τα αναπολούσαν - και ενδεχομένως ακόμα τα αναπολούν ;)

Θεοποιήθηκε η "αντίσταση", η χώρα γέμισε με "αγωνιστές", οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν "αυτοεξοριστεί" (sic), όλοι ξαφνικά είχαν πάνω τους τα σημάδια των βασανιστηρίων και φυσικά όλοι αυτοί έπρεπε να "αποκατασταθούν".

Οποία μεγαλύτερη τιμή, από το να γίνουν οι επόμενοι πολιτικοί μας; Ακόμα και σήμερα υπάρχουν βουλευτές και υπουργοί που δεν έχουν κανένα άλλο "τυπικό" προσόν, πέραν του γεγονότος ότι κρατούσαν την "αγωνιστική" ντουντούκα ή είχαν εξοριστεί στη Μακρόνησο (ή και τη …Σουηδία που λέει και ο glenn). Γεμίσαμε από πολιτικούς φαφλατάδες, θεωρητικούς, "προοδευτικούς" και κυρίως …άχρηστους!

Από τη μια τα "τζάκια" και από την άλλη οι "αγωνιστές". Οι πραγματικά μορφωμένοι, οι τεχνοκράτες, οι πραγματιστές, που θα μπορούσαν να βγάλουν τον …γύψο και να παράγουν κάποιο ουσιαστικό έργο, αποκλείστηκαν - και μετά από 30 χρόνια ήρθε το "ασυμβίβαστο" να δώσει τη χαριστική βολή! Μέχρι και η ένταξή μας στην τότε ΕΟΚ συνάντησε λυσσαλέες αντιδράσεις, μέχρι να θεωρήσουμε κι εκείνη ως την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά προς όφελος της "πατρίδας τη δημοκρατίας" (λες και μας χρώσταγαν και χάρη). Να δω τώρα τι θα κάνουμε!

Και στο ελληνοχριστιανικό προφίλ της υποχρεωτικής εκπαίδευσης προστέθηκαν η "επαναστατική" αριστερή ιδεολογία και ο αντιαμερικανισμός! Και οι μαθητές αντί να μάθουν να λύνουν προβλήματα και να παράγουν έργο (φτου φτου κακά, στυγνοί καπιταλιστές θα γίνουν;), αναλίσκονται σε εθνική ψυχανάλυση και "προετοιμασία" για να μην ξανάρθει ποτέ η επταετία της ντροπής (και η "επάρατος Δεξιά" βεβαίως βεβαίως). Γι' αυτό και διατηρούμε ακόμα το "άσυλο" όπου ξεδίνει ασύδοτα ο κάθε πικραμένος και τα κάνει λαμπόγυαλο στη γνωστή επέτειο, μην τυχόν και αμβλυνθούν οι "αντιστάσεις" μας και ξαναμπούν τα τανκς :)

Ακόμα και ΣΗΜΕΡΑ στο βιβλίο της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου που εξετάζεται πανελλαδικά, κορυφαίο γεγονός του προηγούμενου αιώνα θεωρείται η Οκτωβριανή Επανάσταση! Φυσικό είναι, καθώς το βιβλίο ΔΕΝ έχει αλλάξει από τότε που πήγαινα ο ίδιος Γ΄ Λυκείου - πριν την πτώση του τείχους!

Μάλλον είμαστε ακόμα με τον γύψο :(


Υ.Γ. Πάντως πιο κατάλληλος σεφτές σε post δεν έχει ξαναγίνει ;)

MainMenu είπε...

δηλαδη εσυ Μικυ οσους αγωνιστηκαν επι χουντας και το εκμεταλευτηκαν για την καριερα τους, τους κατηγορεις (και σ ενα βαθμο σωστα) και οσους δε το κανανε και μεινανε στην αφανια, θεωρεις οτι δεν υπηρξαν.

Αρχαίος είπε...

Βρε Νικο θέμα ήταν αυτό που διάλεξες πασχαλιάτικα.
Τι μας θυμίζεις τώρα που όλοι είμαστε αντιχουντικοί. Μου αρέσει που όποτε ανακαλύπτουν ένα παλιό νόμο εκέινης της εποχής τον απαρρίπτουν αμέσως (αν δεν τους συμφέρει) γιατί "είναι χουντικός". Μήπως θυμάτε κανένας ποιός καθιέρωσε την δωρεάν παροχή των βιβλίων σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έγινε αντίσταση και η δικτακτορία δεν ήταν ιδιαίτερα σκληρή (ο θείος μου πήγε για λίγο στην Γιαύρο και μου είπε πως περνάγανε-καμμία σχεση με την εποχή του εμφύλιου). Είναι επίσης αλήθεια ότι υπήρξαν μερικά θύματα όπως ο Μανδηλαράς ο Παναγούλης και οριμένοι άλλοι. Συνολικά ήταν πολύ λιγότεροι απο τα θύματα των τροχαίων ενός οποιοδήποτε σαββατοκύριακου.
Περιμένουμε μια ανάλυση απο το Harry για το αν οι δικτάκτορες ήταν έλληνες, γραικοί, μακεδόνες, βλάχοι, αρβανίτες κ.λπ!!!

MainMenu είπε...

αααα και βεβαια να ξεχασουμε τι γιορταζουμε στο πολυτεχνειο...να γιορταζουμε την ανακαλυψη του Ζεπελιν που επαιξε και σπουδαιο ρολο στην προσφατη ελληνικη ιστορια.

cobden είπε...

Μαζική αντίσταση του ελληνικού λαού κατα της χούντας...θα μπορούσε να ήταν ένα πολύ καλό ανέκδοτο....Κοιτάξτε τα επίκαιρα του Απριλίου 1941..Οι Γερμανοί μπαίνουν στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, χιλιάδες Ελλήνες στους δρόμους, να τους χειροκροτούν και να τους ραίνουν με λουλούδια...Και αυτό πρέπει να έγινε αυθόρμητα, δεν υπήρχε κάποια εξούσια τότε στην Ελλάδα για να το οργανώσει...Και μέτα, μου λέτε πως κάναμε αντίσταση στην Χούντα,όταν υποδεχτήκαμε με ποδοπέταλα ακόμη και τους Ναζί...Αυτά για τον ηρωϊκό λαό μας...

mickey είπε...

Παρεξηγείς mainmenu και το ΞΕΡΕΙΣ ;)

Άσε τα ψαρώματα για αλλού - ξέρεις να διαβάζεις νομίζω...

MainMenu είπε...

δεν παρεξηγω, τα παιρνω λιγο παραπανω απ οτι θα πρεπε και λεω και υπερβολες. Αλλα διαφωνω με αυτο που λες Μικυ. Αν δεν εντασσοταν η γιορτη του πολυτεχνειου στο σχολειο, θα γινοταν της κακομοιρας. Καλυτερα να τα λενε οπως αυτοι θελουνε και να τα ραβουνε στα μετρα τους. Να μιλανε για τις δημοκρατικες δυναμεις του τοπου κι αλλα τετοια.

Εγω ειμαι μηδενιστης σε ολα στη ζωη μου, εκτος απο την πολιτικη. Στην πολιτικη ο μηδενισμος και η αδιαφορια παιρνουν το χρωμα του ισχυρου.

Aphrodite είπε...

Ωραίο θέμα, Ωδή στην Τεστοστερόνη!

Βρωμοπόντικο (δε φανάζομαι να κοινωνήσεις αντικοινωνικέ τύπε!) κράτα πρακτικά, να μου πεις σε ρεζουμέ πού καταλήγουμε μετά από 150 αλληλοκαρπαζώματα - και βασικά ποιά ακριβώς είναι η διαφωνία, μια που όλοι καταλάβαμε την μεγάλη "πίκρα"...
(-)

cobden είπε...

στο πιο πάνω σχόλιο, αντί για ...ποδοπέταλα, ροδοπέταλα:-)))

glenn είπε...

Το προφίλ του τζάμπα μάγκα αντιχουντικού:

Μαλλί με πιτυρίδα και τσαντάκι
και ενημέρωση απ' τον Κακαουνάκη

Aphrodite είπε...

@cobden,

μια χαρά είναι το "ποδοπέταλα", ακριβώς το αντίθετο από τα ροδοπέταλα, να πάω να μαζέψω λίγα γιατί θα τα χρειαστούμε αργότερα, να υποδεχτούμε το νικητή της κόντρας....

Zoros είπε...

Real men should be like John Rambo!

Επειδή δεν βασάνισαν και πολύ οι χουντικοί (καμία σχέση με τους χειρούργους του Πινοσέτ, 2-3 νύχια μόνο βγάζανε), επειδή στην εξορία δεν ήταν και πολύ χάλια, επειδή κάποιοι δεν σάπισαν στα ξερονήσια αλλά αναγκάστηκαν να φυγαδευτούν στο εξωτερικό, επειδή κάποιοι πολιτικοί εκμεταλλεύτηκαν την όποια δράση τους επί χούντας, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙ?
Αλλάζει το γεγονός ότι κάποιοι πήραν την εξουσία με τη βία, έμμειναν σε αυτή για 7 χρόνια και εξόντωσαν κάθε αντιφρονούντα? Αλλάζει ότι μας πήγαν πίσω ως χώρα, θεωρώντας ότι θα μας σώσουν από ένα φανταστικό κίνδυνο? Αλλάζει ότι για στην τραγωδία της Κύπρου άναψαν αυτοί το φυτίλι?
Το ότι η δημοκρατία μας έχει φτάσει σε σημείο να θεωρούμε τη χούντα κάτι πολύ μακρινό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάμε!

MainMenu είπε...

Αφροδυτη δεν υπαρχει κοντρα συζηταμε...:) κι ειμαστε και διαδικτυακοι φιλοι με ολους, Και η αντιδραση του Μικυ μ εφερε και μενα πισω γιατι ξεφευγα. Είναι πρόσφατο γεγονος η χουντα και οι εμπειριες καλυπτουν την ιστορικη μελετη. Καθε γνωμη μας για αυτο το προσφατο γεγονος δηλωνει τη θεση μας για το τωρα.

Αλλα εγω λεω (και καμποσοι αλλοι) οτι η ιστορικη μελετη θα ειναι για πατα καταραμμενη με αυτη την υποκειμενικοτητα. Ειτε για αρχαιους μιλαμε ειτε για τη χουντα, προσπαθουμε να δηλωσουμε κατι για το τωρα. Εγω ειμαι εξτρημ πολιτικα και δεν πιστευω τοσο στη θεωρεια οσο στην πραξη. Στην ανατροπη του, 'δε μπορεις να κανεις τπτ'.

Αυτο δε σημαινει οτι δεν καρασυμπαθω τους φιλους που μιλαμε και τον Μικυ και τον Γκλεν και το ΝΔ και σενα

mickey είπε...

Όσο για τη γιορτή του Πολυτεχνείου δεν είμαι ούτε υπέρ της κατάργησης ούτε υπέρ της απαξίωσής της. Ίσα ίσα που μπορεί να αποτελέσει και πηγή έμπνευσης για να κάνουμε αγώνα όταν οι άλλοι …κοιμούνται (κάτι ανάλογο άλλωστε κάνει τόσα χρόνια και ο ΝΔ μαζί με λίγους ακόμα, μπροστά στον ύπνο του δικαίου που έχει πιάσει τη νεοελληνική διανόηση τα τελευταία χρόνια).

Όμως θα πρέπει να λέμε την αλήθεια - κυρίως στα παιδιά: Ήταν μια μεμονωμένη κίνηση που δε βρήκε την απαιτούμενη λαϊκή απήχηση ούτε όταν έγινε ούτε τις επόμενες μέρες. Και δεν ήταν εκείνο που έριξε τη Δικτατορία φυσικά!

Και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συνδέεται ο αγώνας των φοιτητών με το θέατρο του "ασύλου" που παίζεται κάθε χρόνο και έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας (δρόμοι, κάδοι, παρακείμενα μαγαζιά, παρκαρισμένα αυτοκίνητα), καθώς και την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για να κάθονται οι μπάτσοι και να παρακολουθούν αμέριμνοι ή ενίοτε να πλακώνουν και κανένα για να γίνεται θέμα στα κανάλια (άλλωστε το "θέατρο" μονοπωλεί και τα δελτία ειδήσεων, ειδικά τα βραδινά τακτικά "έκτακτα").

glenn είπε...

Ο Ελληνικός λαός μοιάζει με εκείνον τον τύπο στο κουρδιστό πορτοκάλι όταν τον έβαλαν με τις πιάστρες στα μάτια να βλέπει ταινίες βίας. 30 χρόνια με πιάστρες στα μάτια βλέπαμε την χούντα να έρχεται. Άλλοτε λεγόταν δεξιά, άλλοτε πασόκ. Ρε δε μας παρατάτε λέω γω.

Ακόμη περιμένω ένα αξιοπρεπές review για τη χούντα. Από Έλληνα.

cobden είπε...

Κακά τα ψέματα, ο Παπαδόπουλος ήταν ένας ήπιος δικτάτορας....τα θύματα της δικτατορίας ήταν λίγα( ακόμη και στον σπουδαίο Παναγούλη,που προσπάθησε να τον δολοφονήσει, έδωσε χάρη)...η οικονομική του πολιτική ήταν σε γενικές γραμμές συνετή και μετρημένη ( καμια σχεση με το πασοκικό όργιο της δεκαετίας του 80, που ακόμη το πληρώνουμε)...είχε στοιχειώδη συναίσθηση της διεθνούς κατάστασης ( Δεν είμαι σίγουρος, κατα πόσο, ο Παπαδόπουλος, θα επιχειρούσε το πραξικόπημα στην Κυπρό, αν ήταν αυτός στη θέση του Ιωάννιδη) ...και η Ελλάδα της επταετίας ήταν μια... όαση ελευθερίας, συγκρινόμενη με τους γειτονικούς μας σοσιαλιστικούς παραδείσους...Αυτό βέβαια, δεν τον απαλλάσει ...σαφώς και κατέλαβε την εξούσια με τη βία, σαφώς και καταπίεσε στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα, σαφώς και έπρεπε να τιμωρηθεί...

heinz είπε...

MainMenu said...

"Αλλα εγω λεω (και καμποσοι αλλοι) οτι η ιστορικη μελετη θα ειναι για πατα καταραμμενη με αυτη την υποκειμενικοτητα. Ειτε για αρχαιους μιλαμε ειτε για τη χουντα, προσπαθουμε να δηλωσουμε κατι για το τωρα. "

Πέστα Χρυσόστομεεεεεεεεεε!!!!!!!!!

mickey είπε...

@zoros
Κανείς δεν εκθειάζει ούτε αναπολεί τη χούντα εδώ μέσα - εκτός ίσως από τον φιλαράκο μας στο σεφτέ που έχει κολλήσει μπόλικα ...ένσημα.

Απλά θίγουμε (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) τις υπερβολές που συναντάμε καθημερινά σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Τα στραβά της χούντας και οι αγώνες των αντιστασιακών έχουν προβληθεί με το τσουβάλι από όλα τα μέσα εδώ και δεκαετίες. Ας ακουστεί και μια πιο ψύχραιμη άποψη - χωρίς φυσικά να φτάσουμε στο άλλο άκρο!

glenn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
glenn είπε...

Είπες mainmenu: "και δεν πιστευω τοσο στη θεωρεια οσο στην πραξη"

Μαζί σου. Γι' αυτό μίλησα για Παναγούλη κι όχι για υστερικά εκ του ασφαλούς υπερ-προβεβλημένα ίτς ογλάνια.

paragrafos είπε...

Πάντως και ο Αναγνωστάκης συμφωνεί με τον ΝΔ:



Στην οδό Αιγύπτου -πρώτη πάροδος δεξιά!
Τώρα υψώνεται το μέγαρο της Τράπεζας Συναλλαγών
Τουριστικά γραφεία και πρακτορεία μεταναστεύσεως.
Και τα παιδάκια δεν μπορούνε πια να παίξουνε από τα τόσα τροχοφόρα που περνούνε.

Άλλωστε τα παιδιά μεγάλωσαν, ο καιρός εκείνος πέρασε που ξέρατε.
Τώρα πια δε γελούν, δεν ψιθυρίζουν μυστικά, δεν εμπιστεύονται,όσα επιζήσαν, εννοείται, γιατί ήρθανε βαριές αρρώστιες από τότε πλημμύρες, καταποντισμοί, σεισμοί, θωρακισμένοι στρατιώτες

Θυμούνται τα λόγια του πατέρα: εσύ θα γνωρίσεις καλύτερες μέρες δεν έχει σημασία τελικά αν δεν τις γνώρισαν, λένε το μάθημα οι ίδιοι στα παιδιά τους ελπίζοντας πάντοτε πως κάποτε θα σταματήσει η αλυσίδα, ίσως στα παιδιά των παιδιών τους ή στα παιδιά των παιδιών των παιδιών τους.

Προς το παρόν, στον παλιό δρόμο που λέγαμε, υψώνεται η Τράπεζα Συναλλαγών
- εγώ συναλλάσσομαι, εσύ συναλλάσσεσαι αυτός συναλλάσσεται-
Τουριστικά γραφεία και πρακτορεία μεταναστεύσεως -εμείς μεταναστεύουμε, εσείς μεταναστεύετε, αυτοί μεταναστεύουν-

Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει, έλεγε κι ο Ποιητής

Η Ελλάδα με τα ωραία νησιά, τα ωραία γραφεία, τις ωραίες εκκλησιές

Η Ελλάς των Ελλήνων.


(Θεσσαλονίκη, Μέρες του 1969 μ.Χ.)

Somebody961 είπε...

Διαβάζω το σημερινό post και για κάποιο λογο, ενώ ίσως θα έπρεπε, δεν με ενδιαφέρει.
Πάσχα έχουμε! Βγείτε έξω, χαρείτε! Ανοιξη φύσης! Πάσχα, πέρασμα, πέρασμα οριστικό για όσους δεν κατάλαβαν στην φύση!
Τι δικτατορίες, πατακοί κ παπαδόπουλοι.
Αστους αυτούς, μας τελείωσαν, καλοί κακοί.
Ζήστε!

Zoros είπε...

@Mickey
Απλά, με το να τονίζουμε τις όποιες υπερβολές πολλές φορές χάνουμε την ουσία! Ας πούμε πρώτα για τα εγκλήματα της Χούντας (που δυστυχώς κάποιοι αναπολούν) και πόσο πίσω πήγε την Ελλάδα και μετά ας συζητήσουμε για τις υπερβολές, που κατά τα ψέματα είναι μέρος της φύσης μας. Το ότι μας αρέσει να ζούμε με τους μύθους μας είναι γνωστό.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι οι μύθοι είναι και αντίστροφοι. Για παράδειγμα λέει ο cobden παραπάνω για τον Παπαδόπουλο: «η οικονομική του πολιτική ήταν σε γενικές γραμμές συνετή και μετρημένη ( καμια σχεση με το πασοκικό όργιο της δεκαετίας του 80, που ακόμη το πληρώνουμε)...»
Ε, δεν υπάρχει τίποτα πιο λάθος! Όταν ο Καραμανλής ανέλαβε στη μεταπολίτευση τα ταμεία ήταν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ άδεια και δεν υπήρχαν λεφτά για να πληρωθούν οι συντάξεις. Εδώ, δεν είχαν λεφτά ούτε για την επιστράτευση κατά της Τουρκίας τον Ιούλιο του ’74, και ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους που κατέρρευσε η χούντα.

cyberdustz είπε...

Η δημοκρατία και το δημοκρατικό φρόνημα που προϋποθέτει είναι μία κατάκτηση η οποία έχει ανάγκη μιας διαρκής εκπαίδευσης.

Πολύ δύσκολα το κατακτείς, αλλά, φευ, και ακόμα πιο εύκολα το χάνεις.

Αυτά για όσους απορούν για τις γιορτινές ομιλίες την 17 Νοεμβρίου.

mickey είπε...

100

Somebody961 είπε...

O Mickey φώναξε το ...100!!!

Nikos Dimou είπε...

Για μενα το βασικό καθήκον ενός διανοούμενου είναι να υπερασπίζεται την άποψη που είναι αντίθετη προς την¨"κρατούσα". Όπως για το 21 λέω ότι ήταν ψέματα ότι η εκκλησία ευλόγησε και οδήγησε την Επανάσταση (κρατούσα άποψη), έτσι κι εδώ λέω ότι είναι ψέμα ότι "'Ολοι οι Έλληνες αντιστάθηκαν στην Χούντα και ότι η εξέγερση στο Πολυτεχνείο έριξε την Χούντα" (αυτά μαθαίνουν σήμερα τα παιδιά στα σχολεία).

Για μένα έχει ενδιαφέρον το γιατί δεν αντιστάθηκαν οι πολλοί (η συντριπτική πλειοψηφία) κι όχι το ότι αντιστάθηκαν οι λίγοι (ελάχιστοι). Δεν αμφισβητώ ότι υπήρξαν αντιστασιακοί - αλλά ήταν εφιαλτικά λίγοι.

paragrafos είπε...

Διαβάζοντας, μαθαίνω ότι εκείνη την εποχή η Ασφάλεια και η Αστυνομία εν γένει, είχε ως κύρια αποστολή της το φακέλωμα των αντιφρονούντων και δεν της ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να "προειδοποιήσει" ποικιλοτρόπως ορισμένους παραδοσιακά αντιστασιακούς. Επίσης εξασφάλιζε και την "νομιμοφροσύνη" αρκετών με τις "δηλώσεις μετανοίας" (χαλεκευμενες ή μη).

Κοντολογίς, το κράτος (έχοντας και μια πλούσια μανιαδακική πριστορία πετυχημένης καταστολής) είχε τα μέσα να "συνετίσει" αρκετους οικογενειάρχες. Άλλωστε βρισκόμαστε σε μια φάση οικονομικής ανάκαμψης και ο κόσμος τώρα κάτι είχε να χάσει, αν εμπλεκόταν στα πολιτικά, σε αντίθεση με τις παλαιότερες γενιές που ζούσαν στη φτώχεια και τη μιζέρια. Ο Μάριος Χάκκας θίγει νομίζω το ζήτημα σε ένα του διήγημα όπου παρουσιάζει τον σταδιακό εκφυλισμό της ψυχοσύνθεσης ενός μεσήλικα αριστερού της εποχής .

Επιπρόσθετα, μέγα μέρος της ελληνικής αριστεράς είχε... αυτοεκτοπισθεί στην ξενιτιά με αποτέλεσμα να εκτονωθεί αρκετά η κοιωνική δυσφορία καθώς οι κατατρεγμένοι πήραν τα μάτια τους και φύγαν.

Zoros είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Aphrodite είπε...

@paragrafos,

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρονια "υποταγής" σε μοίρα καθοδηγημένη από αλλού, έβλεπαν προοπτική - να ζήσουν και να δημιουργήσουν, να μην έκαναν 20 παιδιά να τους μείνουν τα 3...

Είναι από αυτές τις φάσεις που λες με ντροπή ή όχι, δεν έχει σημασία, πρέπει να επιβιώσω και θα αρκούμαι στα bare minimums, αρκεί να κρατήσω από το χέρι τα παιδιά μπας κι αυτά καταφέρουν να περάσουν την πύλη (και να γίνουν γιατροί!).

Παίρνω τον εαυτό μου τώρα, πέραν του να βοηθώ οικονομικά την greenpeace π.χ, δε μπορώ να αλυσοδεθώ σε αντιδραστήρες, όσο κι αν πριν χρόνια ευχαρίστως θα το έκανα... Βόλεμα, η τέλεια δικαιολογία - όπιο για αντίσταση από τον καναπέ...

Και καλά για τα παιδιά - πριν, αρκούσε ψυγείο / τηλεόραση /σπίτι για να αποκοιμηθούν σε πλαστή ευημερία, αρκεί να βούλωνε βραστή πατάτα την αντίρρηση. Τώρα δεν έχουμε καν αντίρρηση, φτάνει να μη μας χαλάνε τη ζαχαρένια (την πικρή μας ζαχαρένια that is...)

cyrus είπε...

nikos dimou: "'Ολοι οι Έλληνες αντιστάθηκαν στην Χούντα και ότι η εξέγερση στο Πολυτεχνείο έριξε την Χούντα" (αυτά μαθαίνουν σήμερα τα παιδιά στα σχολεία).

Μακάρι να μάθαιναν έστω κι αυτά (που λέει ο λόγος...). Κάθε χρόνο, οι (πρόχειρες, βεβαίως) δημοσιογραφικές "έρευνες" δείχνουν ότι πάρα πολλά παιδιά νομίζουν πως στις 17 Νοεμβρίου στο Πολυτεχνείο ο Κολοκοτρώνης έσφαξε με το γιαταγάνι του τους Γερμανούς του Αλή Πασά, και στις 25 Μαρτίου οι κομμουνιστές έσφαξαν με κονσερβοκούτια τους επαναστάτες φοιτητές του Μουσολίνι.

Μα, δε μου λέτε, μετά από 7 χρόνια μούδιασμα, δεν θα έπρεπε να έχουμε ακρωτηριάσει κάτι;

mary είπε...

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο δεν είναι αυτή που έριξε την Χούντα;! Εγώ αυτό κατάλαβα στο τότε.

Πρόσφατα, νεανικό πρόγραμμα στην Κυπριακή τηλεόραση είχε κάνει αφιέρωμα σε ένα χωρίο πρώην Τουρκοκυπριακό, που κατοικείται σήμερα από πρόσφυγες Ελληνοκύπριους. Ρώτησαν μια παρέα μαθητριών Λυκείου ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων στο χωριό. Η απάντηση: Τα ναρκωτικά. Οι ναρκομανείς τα βράδια κάνουν φασαρία και σπάνε πραματα στο χωριό.

Εμεινα έκθαμβη! Τα ψυχολογικά τραύματα που προκάλεσε η Χούντα στο νησί θα μας στοιχειώνουν για πολλές γενιές!

Zoros είπε...

@Mary
"Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο δεν είναι αυτή που έριξε την Χούντα;! Εγώ αυτό κατάλαβα στο τότε."

Ήταν η αναγγελία ενός προδιαγεγραμμένου θανάτου. Το ότι είχε καταρρεύσει η ελληνική οικονομία και δεν υπήρχαν λεφτά για να γίνει επιστράτευση και πόλεμος κατά των Τούρκων ήταν και τυπικά το τέλος... Επίσης η Αμερική μετά το πραξικόπημα στην Κύπρο αποφάσισε, έπειτα από πολλές πιέσεις ελλήνων πολιτικών αντιφρονούντων, να σταματήσει να ανέχεται και να δίνει έμμεσες πλάτες στη χούντα.

Aphrodite είπε...

@mary,

Μια χαρά τα λες! Μικρή αντίρρηση στο "μένω έκθαμβη" - αυτό λέγεται όταν βλέπω κάτι πολύ ωραίο, π.χ. τη Νίκη της Σαμοθράκης στο Λούβρο. Αν θες να πεις κάτι σε αρνητικό, λες έμεινα "κάγγελο" ή "άναυδη", ή έστω, "έκπληκτη".
Εκτός αν το εννοείς ειρωνικά, οπότε πάσσο & σόρρυ!

(btw, ωραία η φωτο, ανοίγει λίγο η μουρτζουφλιά σήμερα...)
:-)

Zoros είπε...

@ΝΔ
Δεν νομίζω στα σχολεία να λέγεται ότι το Πολυτεχνείο έριξε τη χούντα. Αυτό που λέγεται είναι ότι ήταν η «αρχή του τέλους» (κυρίως σε ιδεολογικό επίπεδο) και η πρώτη φορά που έγινε συλλογική προσπάθεια για να πέσει (η λαϊκή μάζωξη στην κηδεία του Γ. Παπανδρέου δεν είχε συνέχεια). Όπως έχω ζήσει στα σχολικά μου χρόνια, η 17η Νοέμβρη ορθά γιορτάζεται ως μέρα δημοκρατίας και αντίστασης εναντίον της χούντας, που όμως έληξε με την τραγική είσοδο του τανκ στο πολυτεχνείο.
Σίγουρα είναι ψέμα ότι όλοι οι Έλληνες αντιστάθηκαν στη χούντα. Σίγουρο επίσης είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν την ήθελε, αλλά φοβόταν να το δείξει ή είχε συνηθίσει τις πολιτικές της πρακτικές ως κάτι φυσιολογικό. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα του ’60, ακόμα και στις «δημοκρατικές» μέρες της πριν το ’67, είχε στην πολιτική της ατζέντα εξορίες αντιφρονούντων, εκλογές βίας και νοθείας, αποστασίες και άρνηση σχηματισμού κυβέρνησης σε κόμμα με 53%, αυτο-εξορία στο Παρίσι πρώην πρωθυπουργού, ακόμα και δολοφονίες πολιτικών αρχηγών (Λαμπράκης) από την ηγεσία του πολιτεύματος, δηλαδή το παλάτι (σαν να λέμε στις μέρες μας, ότι ο Παπούλιας έδωσε εντολή σε τραμπούκους να σκοτώσουν την Παπαρήγα...)

MainMenu είπε...

Zoros κι εγω αυτα ηθελα να πω και δε μπορουσα:) Δε μπορουμε να δουμε τη χουντα ξεκομμενη απο τα μετεμφυλιακα...πως να το κανουμε. Δικιο εχει και η Παραγραφος. Η χώρα έβγαινε απο τη φτωχεια και ο λαος, παρακινουμενος κι οργανωμενος γυρω απο μια ευρεια αριστερα ειχε ριζοσπαστικα αιτηματα (βλ. 1-1-4)

Το συνεχες κυνηγι των αριστερων και εν τελει η στρατοκρατεια επεβαλα την ταξην...για να λεμε τωρα οτι το 5% στην παιδεια ειναι ουτοπικο

Nikos Dimou είπε...

NightMellon said...
"Δηλαδή ΝΔ ποιός έριξε τη Χούντα αν όχι το Πολυτεχνείο;"

Το Πολυτεχνείο όχι μόνο δεν έρριξε την Χούντα αλλά την χειροτέρεψε. (Αντί του Παπαδόπουλου, ο Ιωαννίδης). Την Χούντα δεν την έρριξε κανείς. Έπεσε μόνη της. Αν δεν έκαναν την μ***κία στην Κύπρο - ποιος ξέρει πόσο θα έμεναν ακόμα.

Asymbibastos είπε...

Εμένα θα μου επιτρέψετε να μην παρελθοντολογήσω και να αναφερθώ στη σημερινή μορφή φασισμού.

Σημαντική, αναντίρρητα, η αυτοκριτική τον Νίκου Δήμου, όμως νομίζω πως είναι γνήσια όταν ο άνθρωπος αλλάζει προσανατολισμό στη ζωή του και τις ιδέες του για το κοινωνικό γίγνεσθαι τις μετουσιώνει σε δράση. Και εσείς, κύριε Δήμου, παρ’ όλο που σας εκτιμώ αρκετά, νομίζω πως κινηθήκατε να γίνετε ο διαφημιστικός διάκονος ανερμάτιστων ισχυρών πολιτικών σχηματισμών, που κάθε άλλο παρά σκοπό είχαν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του λαού. Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχει έλλειμμα πολιτικού προσανατολισμού και κινητοποίησης. Ο Έλληνας, όπως και να το κάνουμε, έχει τη λογική του δούλου. Πάνω από το 70% ψηφίζει τα δύο μεγάλα κόμματα, όταν την ίδια στιγμή τα στηρίζουν πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα. Έπειτα, διαμαρτύρεται γιατί επέρχεται φαλκίδευση της ελευθερίας του και περιστολή των εργασιακών του δικαιωμάτων... προφανώς γιατί είναι τόσο α-νόητος που δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι άθελα του στηρίζει εκείνον που θα τον καρατομήσει.

Πόσοι από εμάς, πραγματικά, θέλουμε κοινωνική ισότητα; Πόσοι από εμάς είναι διατεθειμένοι να ξεφύγουν από την πολιτική του βολέματος; Ουδείς εκών καλός (λόγω κοινωνικοποιημένης προπαγάνδας). Σε μια ταξική κοινωνία οι έννοιες της ισότητας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της δωρεάν (;) εκπαίδευσης αποτελούν φληναφήματα. Οι πολιτικοί ιθύνοντες αυτού του τόπου, όπως και του κάθε τόπου, κάθε άλλο παρά επιθυμούν να αλλάξουν το κοινωνικό κατεστημένο. Ας είναι καλά η προθήκη των ΜΜΕ, όπου με στεντόρεια φωνή κόπτονται για τα δίκαια αιτήματα του λαού. Για να παραφράσω τον Μάρτιν Λούθερ Κινγ: Ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν τα ίδια αγαθά σ’ αυτόν τον πλανήτη, όπου η εξέλιξη ενός ανθρώπου δε θα δρομολογείται από την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει... Ούτε σ’ ένα βιβλίο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν υπάρχει μνεία στις παραπάνω αυτονόητες έννοιες.

Καλό Πάσχα... Χριστιανοί...

mickey είπε...

zoros said:
"Σίγουρο επίσης είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν την ήθελε, αλλά φοβόταν να το δείξει ή είχε συνηθίσει τις πολιτικές της πρακτικές ως κάτι φυσιολογικό."

Καλό είναι να μην κάνουμε "δίκες προθέσεων" - και να είμαστε και σίγουροι μάλιστα για το αποτέλεσμα. Μπορούμε να κρίνουμε ΜΟΝΟ για αυτούς που έδρασαν. Διαφορετικά ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει - και μάλιστα κατόπιν εορτής.

Ειδικά σήμερα όλοι θα έλεγαν: "Εγώ παιδάκι μου, δεν ήθελα τη χούντα, αλλά φοβόμουν και δε μπορούσα να κάνω τίποτα". Και ο "αρχιεπισκοπίξ" που λέει και ο BadlyDrawnBoy το ΄χε ρίξει στη μελέτη εκείνη την περίοδο και δεν είχε πάρει χαμπάρι ...Χριστό!

Φυσικά δε διαφωνώ ούτε συμφωνώ ούτε και ξέρω τι πραγματικά συνέβαινε. Απλά θεωρώ πως η πρόταση δε στέκει ως γεγονός - απλά ως εικασία...

mickey είπε...

Πάντως η πλάκα είναι ότι το σχόλιο Νο. 1-1-4 το έριξε ο οικοδεσπότης :))

guerrero762 είπε...

Με απογοητευσατε!
Μολις ειδα το καινουργιο θεμα του κ.Δημου λεω η pantiera rossa και ο che θα εχουν την τιμητικη τους σημερα.
Συσσωμοι θα καταδικασετε μετα βδελυγμιας τη χουντα και με δακρυα στα ματια θα αναπολησετε το μαζικο ανταρτικο στα βουνα κατα των Συνταγματαρχων.
Μα εσεις μωρα μου ειστε ολο εκπληξεις.
Καταλαβατε επιτελους την μουφα αντισταση της μουφας γενιας του πολυτεχνειου;
Ποιος νικηθηκε τελικα στον εμφυλιο δεν το καταλαβα ακομα.
Η πανταχου παρουσα και τα παντα ποιουσα αριστερα καταφερε να περασει το μυνημα της.Στον εμφυλιο οι ελληνες αγωνιστηκαν εναντιον ενος αγνωστου εχθρου.
Η ηττα το Γραμμο Βιτσι ηταν εθνικη ηττα.Ο αγνωστος εχθρος κατελαβε την χιλιοτραγουδησμενη μας πατριδα.
Εβλεπα περισυ ενα ντοκυμαντερ σχετικα με τον εμφυλιο.Στη ΝΕΤ μαλιστα.Εφριξα.Οι ΕΛΑΣιτες ηταν οι γνησιοι ελληνες πατριωτες και οι αντιπαλοι τους ο απολυτος ξενοφερτος εχθρος.
Πραγματικα τι ευκαιρεια χασαμε τοτε σαν εθνος και μαλιστα αναδελφο!Τι ευκαιρια χασαμε να γινουμε ενας μεσογειακος σοσιαλιστικος παραδεισος.
Back to the junta ομως.
Γενια του πολυτεχνειου my ass...
Αλλα οι best ειναι οι νοσταλγοι.Οχι καλε οι χουντοφοινικογκαβλοι.Οι αλλοι που αναμενουν με αγωνια να σκασουν μυτη τα τανκς στους δρομους μπας και ξεκινησουν ενα νεο λαικο ανταρτικο.Προς το παρον καινε καδους σκουπιδιων και αναμενουν.Μα ποτε οι σκατοκαραβαναδες θα κανουν πραξικοπημα;
Λιγο φιλοτιμο και εμεις τα καραβανια δεν εχουμε ρε γαμωτο.Ουτε ενα τοσο δα πραξικοπηματακι..
Ετσι για το χαβαλε βρε παιδια.
Κυπριοι αναδελφοι αδελφοι σταματηστε το παραμυθι με τις ελλαδικες ενοχες.Υπαρκτες ναι αλλα κανενας δεν θα ανακατευοταν στο κοτετσι σας αν δεν του ανοιγατε το πορτακι.
Απο τον αρχομανη παπα Μακαριο,στον χιτη Γριβα το παρακρατος του αριβιστα Γιωρκατζη και παει λεγωντας.Οι βασανιστες του Μακαριου και εκεινοι της ΕΟΚΑ Β!
Αφηστε το παραμυθι.
Η δε δημοκρατια σας φαινετε δια γυμνου οφθαλμου.Ειδικα οταν αστυνομικοι ξυλοκοπουν αλλυπητα πολιτες δεμενους με χειροπαιδες,ανευ λογου και αιτιας και συσσωμη η πολιτικη ηγεσια σπευδει να τους καλυψει.Οταν η κοινωνια αντι να αντιδρασει σκυβει αδιαφορη και φοβισμενη το κεφαλι,πιστη στην νεοκυπριακη νοοτροπια του δεν ειδα,δεν ακουσα,αυτα τα πραγματα δεν συμβαινουν εδω.
Το περιστατικο στη Αρμενιας σας ειναι γνωστο φανταζομαι,οπως δεκαδες αλλα.
Αλλα και εμεις ουτε μια δημοκρατια της προκοπης μπορεσαμε να "φτιαξουμε" ουτε μια χουντα αξια λογου.
Οι αλλοι ειχαν τον Ολαφ Παλμε εμεις τον Ανδρεα,οι αλλοι ειχανε τον Πινοσετ εμεις τον Γιωργο Παπαδοπουλο.
Μια ζωη δευτεραντζες.
Φιλοι αντιχουντομιλιταριστες προς το παρον το αμεσο και μεμακρυσμενο μελλον δεν "παιζει" πραξικοπημα.Αν μαθω κατι θα σας ενημερωσω αμεσως.
Μωρα μου εσεις

MainMenu είπε...

querrero πρεπει να 'σαι πολυ παιδι. Έτσι που τα λες κιολας, μας ειπες χθες και για τις κρεατινες, θα σαι και ψημενος γυμνασμενος κτλ εισαι και μηδενιστης στρατιωτης...μου ριχνεις ολες τις αναστολες...φιλακι

mickey είπε...

Καλώστηνα κι ας άργησε :)

Κι είπα πού είναι το χτεσινό μου ...παιχνιδάκι; Κρίμα που θα ξαναφύγω πάλι για καφέ με τη Μίνι.

Υ.Γ. Μην ανησυχείς αφεντικό. Δε θα ξεδώσω και σήμερα. Αρκετά παίξαμε χθες - μου έφτιαξε και τη διάθεση για την υπέροχη βραδιά που πέρασα και τον ευχαριστώ θερμά (είχα σκάσει στα γέλια). Σας χαιρετώ και στο επανιδείν!

Zoros είπε...

@Mickey
"Καλό είναι να μην κάνουμε "δίκες προθέσεων" - και να είμαστε και σίγουροι μάλιστα για το αποτέλεσμα. Μπορούμε να κρίνουμε ΜΟΝΟ για αυτούς που έδρασαν. Διαφορετικά ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει - και μάλιστα κατόπιν εορτής."

Μην ξεχνάς το δημοψήφισμα που έκανε η χούντα (το '72 νομίζω) και όλες οι μαρτυρίες λένε ότι ήταν συντριπτικό εις βάρος της.

Zoros είπε...

@Mickey
...και συνεχίζοντας, η ΕΔΕ, που ήταν οι μετεμψυχώση της χούντας στη μεταπολίτευση, δεν πήρε πάνω από 1% στις εκλογές του '74.

raffinata είπε...

πάντα αναρωτιόμουν γιατί από το 1453 η εξέγερση των Ελλήνων (γραικών, βυζαντινών.. όπως θες πες τους) έναντι των Οθωμανών άργησε τόσο μα τόσο πολύ... ε, από τη μιά υπήρχε η μειοψηφία των βολεμένων κοτζαμπάσηδων κι από την άλλη η πλειοψηφία των "χωρίς παιδεία" υπόδουλων... παραλληλίζω τα γεγονότα, εύχομαι σε όση ζωή μου μένει να μην το ξανακάνω, να μην κάνει κύκλους η ιστορία!!!

Προσωπική ανάμνηση: μαθήτρια της Α' Δημοτικού, θυμάμαι ουρές έξω από τον φούρνο της γειτονιάς, μιά αναταραχή στο σπίτι... ρωτάω τι γίνεται, παίρνω αόριστες απαντήσεις και βγάζω δικά μου παιδικά συμπεράσματα: μπήκαν στην Αθήνα οι Τούρκοι!!! (αυτοί υποτίθεται ότι είναι οι εσαεί εχθροί)... είχαν όμως μπει άλλοι οχτροί στην πόλη...

mickey είπε...

@zoros (4:35μμ)
Αυτό έγινε στα ...τελειώματα (η φθορά είχε επέλθει).

Άλλωστε, όπως δεν εμπιστεύομαι "δίκες προθέσεων" έτσι δεν εμπιστεύομαι και "γκάλοπ προθέσεων" ή και άλλα που έχουν αρκετό bias (σαν εκείνα π.χ. που μας ρωτούν "πόσες φορές το κάνετε την ημέρα;" και μας βγάζουν παγκόσμιους πρωταθλητές του σεξ). Πολλώ δε μάλλον, όταν οι πληροφορίες δεν είναι επίσημες, αλλά προέρχονται από ...μαρτυρίες! (Άσε που έχω και κάποιες "φαιδρές" εμπειρίες με "επίσημα" αποτελέσματα ερευνών αγοράς - από "μέσα" μιλάω).

Anyway, όπως είπα δε διαφωνώ με την πρότασή σου (ενδεχομένως να έχεις δίκιο). Απλά δε νομίζω πως στηρίζεται κάπου - και το συγκεκριμένο δεν το θεωρώ επαρκές "υποστήριγμα". Άλλωστε, συνηθίζω να κρίνω από τις πράξεις και όχι από τα λόγια - εξαιρείται το blog φυσικά ;)

Δυστυχώς, πρέπει να φύγω άμεσα (το ραντεβού που έλεγα) και δεν έχω χρόνο να το αναλύσω. Θα τα ξαναπούμε (μάλλον αρκετά) αργότερα.

guerrero762 είπε...

Παντα στη διαθεση σου ποντικε.Χαρα μου να σου φτιαχνω τη διαθεση.
Αλλα "καλωστηνα";;;;
Τελος παντων αμα σε φτιαχνει εγω τι να πω η καψερη;
Ελπιζω να μας προκυψεις καραγουδα μωρο μου γιατι για φιφα σε κοβω.
Ποντικος γαρ..
Ματς-μουτς.
Καλα τραγουδατε οι υπολοιποι για μαζικες αντιστασεις.
Οση αντισταση προβαλλουν τα πουλερικα στο ορθινοτροφειο...
Κοτ-κοτ-κοτ

Nikos Dimou είπε...

Asymbibastos said...
"Και εσείς, κύριε Δήμου, παρ’ όλο που σας εκτιμώ αρκετά, νομίζω πως κινηθήκατε να γίνετε ο διαφημιστικός διάκονος ανερμάτιστων ισχυρών πολιτικών σχηματισμών."

Δεν εείστε σαφής. Τον καιρό που ήμουν διαφημιστής συνεργάστηκα δύο φορές (74 και 77) με την Ένωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις, για την προεκλογική τους εκστρατεία. Εκεί ήταν τότε όλοι οι αντιστασιακοί - από τον Μαγκάκη ως τον Παναγούλη.

Τύχαινε τότε να πρόσκειμαι και ιδεολογικά σε αυτό το χώρο - αν και μία διαφημιστική συνεργασία δεν σημαίνει ιδεολογική ταύτιση.
Ό δικηγόρος που υπερασπίζεται ένα πελάτη δεν ενέχεται στις πράξεις του.

Dion.M. είπε...

Το θέμα των επιπτώσεων του καθεστώτος της 21ης Απριλίου 67, είναι πολύ μεγάλο και έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία εκατέρωθεν. Επειδή όμως τα ψέμματα που ακούμε είναι πολλά θα καταθέσω τηλεγραφικά (δεν γίνεται διαφορετικά) την μαρτυρία και τις απόψεις μου.

1ΟΝ. Δεν υπήρξε αντίσταση του Ελληνικού Λαού. Τα περιστατικά της αντίστασης , με εξαίρεση τα γεγονότα της Νομικής και του Πολυτεχνείου, ήταν τόσο περιορισμένα, που είναι ασήμαντα. Συνεπακόλουθα δεν υπήρχαν πλην εξαιρέσεων αντιστασιακοί. Οι περισσότεροι αντιστασιακοί εμφανίστηκαν μετά την πτώση της Χούντας και εξαργύρωσαν ακριβά την πλαστή τους αυτή ιδιότητα. Οι πραγματικοί και τίμιοι αντιστασιακοί εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο. (κατά το πλείστον).

2ον. Δεν απέκτησε, η χούντα ποτέ πραγματικούς οπαδούς. Είχε την ανοχή και την αποδοχή αλλά όχι την υποστήριξη της πλειοψηφίας. Ενα καθεστώς πού δεν έχει υποστήριξη από τον λαό είναι ευάλωτο σε εξωτερικές απειλές. Ο φασισμός στην Ιταλία και ο Ναζισμός στην Γερμανία είχαν υποστήριξη από μεγάλο μέρος του λαού, γι’ αυτό μπορεσαν να κάνουν τον πόλεμο, και θα τον κέρδιζαν, αν είχαν τον έλεχο των πρώτων υλών όπως τον είχαν οι Σύμμαχοι .

3ον. Η χούντα δεν έπεσε από το «Πολυτεχνείο», αλλά κατέρευσε μόνη της λόγω του «Κυπριακού», προ του ενδεχομένου πολέμου με την Τουρκία. Για το θέμα αυτό ακούμε άπειρα ψέμματα από την τηλεόραση σε κάθε επέτειο της 17/11.

Τα δεινά που μας άφησε η χούντα (ή επανάσταση για να μην στενοχωρούμε τον συνφιλοξενούμενο κο Ταξίαρχο) είναι:

1ον. Το Κυπριακό. Χωρίς να παραγνωρίσουμε τις ευθύνες του Μακαρίου, το πραξικόπημα στην Κύπρο και η επακόλουθη στρατιωτική ήττα (ναι στρατιωτική ήττα) στην Κύπρο, στην Χούντα μόνο μπορεί να καταλογισθεί κατά κύριον λόγο. Υπάρχουν ερωτηματικά αν μπορεί να καταλογισθεί στην Χούντα ο Αττίλας ΙΙ αλλά δεν μας παίρνει να πλατειάσουμε.

2ον . Καθυστέρησή στην ένταξή μας στην Ε.Ε. (τότε ΕΟΚ).

3ον. Πλήρης επικράτηση της αριστερίζουσας κουλτούρας και του λαϊκισμού αμέσως μετά την πτώση της χούντας.

Και μιά παρατήρηση: Στην χώρα μας ακόμα και οι ισοβίτες ακόμα και οι καταδικασμένοι σε θάνατο, μετά μια περίοδο αφήνονται χωρίς εξαίρεση ελεύθεροι. Τον Χ. Φλωράκη τον κατευόδωσε στο τελευταίο του ταξίδι όλος ο πολιτικός κόσμος ανεξαρτήτως φάσματος. Εχει κανένα νόημα να κρατάμε στην φυλακή τους 2 τελευταίους εναπομείναντες;

Συμπερασματικά:

Αυτός, που έχει εξουσία και αρμοδιότητα να παίρνει αποφάσεις με επιπτώσεις πέρα από το άτομό του , το βασικώτερο που έχει να σκεφθεί δεν είναι οι καλές ή όχι προθέσεις του, ούτε οι ιδέες του , ούτε το ηθικά σωστό ή όχι αλλα το αποτέλεσμα των ενεργειών του. Στο θέμα αυτό κατά την άποψή μου η χούντα απέτυχε.

tyn είπε...

Zoros said:
"Φαντάζομαι όμως τον λόγο: είναι ο πρώτος πόλεμος μετά τους Βαλκανικούς που κατάφεραν να κερδίσουν"

Ξεχασες το 1940

Για οσους λενε για εξοριες, φυλακισεις αριστερων κλπ. Δεν ηταν κατι που ξεκινησε η Χουντα, επι Γ. Παπανδρεου (του "γερου της δημοκρατιας") γινοταν σε μεγαλυτερο βαθμο. Γενικα μετα τον εμφυλιο δεν σταματησαν ποτε.

Για καποιους που λενε πολλες φορες "ο ταδε ηταν αξιωματικος επι χουντας" : Γιατι δεν λεχθηκε το ιδιο γι'αυτους που ηταν αξιωματικοι επι Μεταξα, που ηταν και σκληροτερη δικτατορια? Αντι γι αυτο η Ελλαδα ειναι γεματη δρομους Συν. Δαβακη και λοιπων "χουντικων" (κατα την λογικη τους) αξιωματικων. Πρεπει οι αξιωματικοι, οι διοικητες ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ. να παραιτουντε σε τετοιες περιπτωσεις? Οποιος απαντησει ναι, πρεπει να πει το ιδιο και για τους αξιωματικους του 1940. Απλα επισημαινω αντιφασεις, το εχω αυτο το κολλημα.

guerrero762 είπε...

Γιατι κρατουνται οι δυο εγκλειστοι χουντικοι ακομα στο Κορυδαλλο;
Μα γιατι ετσι επιβιωνει το παραμυθακι των "δημοκρατικων" κυβερνησεων.
Ο φοβος του μπαμπουλα για να φαει το παιδακι.Στη συγκεκριμενη φαση να φαει το παιδακι κουτοχορτο,το εθνικο μας φαγητο.
Ο φοβος του τερματοφυλακα πριν απο το πεναλτυ,εστω και αν υπαρχει παικτης να το εκτελεσει.
Ο φοβος της τρομοκρατιας επιτρεπει στους αμερικανους να παραδιδουν ατομικες ελευθεριες και στην αμερικανικη κυβερνηση να βομβαρδιζει μουλαδες.
Ο φοβος του καραβανα δινει λογο υπαρξης σε δεκαδες συμπλεγματικους.
Ο αληστου μνημης Δροσογιαννης "ανακαλυπτε" παντου στο στρατευμα ακροδεξιες συνωμοσιες και εξαπελυε κυνηγι μαγισσων.Ο δε Αντρεας το εχαφτε αμασητο.Ετσι επιβιωνε πολιτικα ο ψυχακιας υφυπουργος αμυνας και διατηρουσε ζωντανη την αριστεριζουσα αντιμιλιταριστικη κουλτουρα της τοτε κυβερνησης.
Οι ενοπλες δυναμεις πληρωσαν τις αμαρτιες της χουντας.Δυσμενεια,καχυποψια.
Διαλυσαν τις ειδικες δυναμεις και μετατρεψαν τον στρατο σε πεδιο ρουσφτετιου,αναξιοκρατιας χειριστης δημοσιουπαλληλικης νοοτροπιας,με τους στρατιωτες σε ρολο μαοικων εργατων.Πανακριβα οπλικα συστηματα και κανενας να τα χειριστει αποτελεσματικα.Οι μιζες ομως γεμιζαν τις δημοκρατικες κοιλιες.
Στα Ιμια φανηκε η γελοιοτητα μας.Κωλοφεραντζα μας πηραν τα Τουρκα.Ανεπαρκεια,εφε,μπουφε,μπερε.Ιστοριες για γεμιζουν οι σελιδες ιλλουστρασιον στρατογκαβλων περιοδικων και να πνευματοαυνανιζονται ακαπνοι στρατομανεις πιτσιρικαδες.
Η χουντα ειχε τη Κυπρο,η δημοκρατιας τα Ιμια.
Τι ειπε η Χαλκια για την ανωτεροτητα των ελληνικων γονιδιων.Ας κουνησει το ξανθο κεφαλακι της....

basik-ly είπε...

Για ένα δυάρι με αντιπαροχή τούτος ο λαός θα ανεχόταν πολύ χειρότερα. Άσε δε που το "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια" του ήρθε κουτί.

Asymbibastos είπε...

Νίκος Δήμου είπε:
Τύχαινε τότε να πρόσκειμαι και ιδεολογικά σε αυτό το χώρο - αν και μία διαφημιστική συνεργασία δεν σημαίνει ιδεολογική ταύτιση.
Ό δικηγόρος που υπερασπίζεται ένα πελάτη δεν ενέχεται στις πράξεις του.

Πρώτα απ’ όλα δε σας θεωρούσα και δε σας θεωρώ –πιστεύω πως ήταν άστοχη η αναλογία – “δικηγόρο” πολιτικών σχηματισμών. Δεν μπορείς να προσφέρεις αρωγή σ’ ένα κόμμα εξουσίας, οιονεί δημοκρατικού, και να σημειώνεις πως παρ’ όλα αυτά τηρείς ιδεολογικές αποστάσεις...

Έπειτα, αν δεν κάνω λάθος, ο Αλέξανδρος Παναγούλης είχε ανοιχτά διαφωνήσει με τον επίσημο πολιτικό κόσμο και ειδικότερα με τον Αβέρωφ διότι η αποχουντοποίηση δυστυχώς δεν έγινε σε αυτό τον τόπο. Και είναι γεγονός πως τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ η εκκαθάριση από τα χουντικά εξαμβλώματα δε συνέβη ποτέ. Τα τελευταία ειπώθηκαν πριν από μερικούς μήνες σε εκπομπή της ΕΤ3 για το αφιέρωμα που έγινε στη δράση του Αλέξανδρου Παναγούλη... Αν ζούσε νομίζω πως ακόμα και σήμερα θα μάτωνε...

Και φυσικά δεν έχω σκοπό να ξιφουλκήσω μαζί σας, γιατί πραγματικά σας εκτιμώ, καθώς και οι δύο έχουμε σπουδάσει φιλοσοφία... απλώς θεωρώ πώς πρέπει να στηλιτεύουμε την υποκρισία του πολιτικού κόσμου και επιτέλους οι πνευματικοί ταγοί αυτού του τόπου να χαράξουν με τη στάση ζωής τους έναν διαφορετικό τρόπο πολιτικής προσέγγισης, πιο δίκαιο.

heinz είπε...

Nikos Dimou said...

"Την Χούντα δεν την έρριξε κανείς. Έπεσε μόνη της. Αν δεν έκαναν την μ***κία στην Κύπρο - ποιος ξέρει πόσο θα έμεναν ακόμα".

Όχι πολύ. Η επανάσταση των γαρυφάλλων στην Πορτογαλία και το μάζεμα των φασιστοειδών στην Ιταλία έδειξαν, ότι είχαν τελειώσει τα ευρωπαϊκά πειράματα απροκάλυπτου ολοκληρωτισμού. Η Ισπανία λίγο καθυστέρησε, αλλά ούτε κι αυτή πολύ.

Το θέμα είναι άλλο:

Μήπως είναι καιρός να δούμε αν η χούντα είχε από την αρχή σχέση με την Κύπρο?

Η απόσυρση της μεραρχίας ήταν άσχετη κίνηση? Μήπως - σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη κάποιων "νεοκυπρίων" - ήταν η ΑΘήνα που πλήρωσε τα της Λευκωσίας κι όχι ανάποδα?

Δε λέω ότι είναι οπωσδήποτε έτσι.

Αλλά να το σκεφτούμε λίγο ε?
Γιατί να γίνει πραξικόπημα στην Ελλάδα? Ε.Κ. και Ε.Ρ.Ε. είχαν την ίδια αντικομμουνιστική βάση. Η Ε.Δ.Α. ήταν ξεμαλλιασμένη και το Κ.Κ.Ε. στον Καιάδα.

Γιατί πραξικόπημα?

Είναι το ερώτημα που δεν απάντησε κανένας από τους επίορκους στον Ντεγιάννη, σας θυμίζω. Κι η Αρσακειάδα κρατά κλειστό το στόμα της (ανάθεμά τον!) για την Κύπρο...

Zoros είπε...

@tslyns
“Ξεχασες το 1940”
Τι έγινε το ‘40, κερδίσαμε τον πόλεμο? Δεν έκαναν παρέλαση οι Γερμανοί στην Αθήνα μέσα σε 5 ημέρες? Δεν είχαμε Γερμανούς και Ιταλούς διοικητές σε όλη την Ελλάδα για 4 χρόνια? Το ότι κερδίσαμε κάποιες μάχες στην Αλβανία δεν σημαίνει ότι κερδίσαμε τον πόλεμο ενάντια στον Άξονα! Το «έπος» του ’40 είναι ένας ακόμα ελληνικός μύθος: γιορτάζουμε την ΈΝΑΡΞΗ ενός πολέμου που τελικά χάσαμε...

“Για καποιους που λενε πολλες φορες "ο ταδε ηταν αξιωματικος επι χουντας" : Γιατι δεν λεχθηκε το ιδιο γι'αυτους που ηταν αξιωματικοι επι Μεταξα, που ηταν και σκληροτερη δικτατορια?”
Συμφωνώ ότι θα πρέπει να λέμε τα ίδια και για αυτούς του Μεταξά (απλά οι περισσότεροι δεν ζουν πλέον).

“Για οσους λενε για εξοριες, φυλακισεις αριστερων κλπ. Δεν ηταν κατι που ξεκινησε η Χουντα, επι Γ. Παπανδρεου (του "γερου της δημοκρατιας") γινοταν σε μεγαλυτερο βαθμο.”
Μα γιατί τα ισοπεδώνουμε όλα? Μπορείς να μου πεις ΕΝΑ πολιτικό αντίπαλο του Γ. Παπανδρέου που φυλακίστηκε ή βασανίστηκε όσο κυβερνούσε η Ένωση Κέντρου?


@Mickey
“Αυτό έγινε στα ...τελειώματα (η φθορά είχε επέλθει).”
Μα ακόμα και στα τελειώματα η αντίσταση στη χούντα ήταν πολύ μικρή (μην ξεχνιόμαστε, αυτό είναι το θέμα μας). Συνεπώς οι λόγοι της μη αντίστασης δεν ήταν η αποδοχή της χούντας, αλλά άλλοι (βλ. post 3:58μμ).


@dion.m
“3ον. Πλήρης επικράτηση της αριστερίζουσας κουλτούρας και του λαϊκισμού αμέσως μετά την πτώση της χούντας.
Δεν νομίζω για την αριστερίζουσα κουλτούρα να ευθύνεται η χούντα, αφού και πριν από αυτή κυριαρχούσε. Ο κύριος λόγος για την ιδεολογική κυριαρχία της αριστεράς είναι (απλοϊκά :) ότι ο John Lennon και το Imagine ακούγεται απείρως πιο όμορφο στα αυτιά μη βολεμένου λαού (όπως ήταν οι Έλληνες το 60 και 70), από ότι οι λόγοι του Χριστόδουλου. Το Σουηδικό μοντέλο είναι πιο γλυκό από το Ιρλανδικό βρε παιδί μου! Ξέρω, ξέρω: δεν μετράω τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος «Σουηδικό μοντέλο» και πόσο ρεαλιστικό είναι. Απλά σε επίπεδο ιδεολογίας φαντάζει πολύ πιο όμορφο.

“Εχει κανένα νόημα να κρατάμε στην φυλακή τους 2 τελευταίους εναπομείναντες;”
Είχε, για παραδειγματισμό. Συμφωνώ ότι πλέον ο κίνδυνος για μια νέα χούντα έχει απομακρυνθεί και ότι απλά κανείς δεν παίρνει το πολιτικό κόστος να τους βγάλει. Δεν είναι όμως κάτι που με χαλάει και τόσο...

heinz είπε...

ο αληθινός Νίκος Δήμου είναι το πρόσωπο που έχει τη γατούλα ;

Ναι...

επίσης ο stylianos patakos είναι ο πραγματικός (90 χρονών) ; δεν νομίζω...

Ούτε κι εγώ... Πάντως η γραφή του (μακρά κατάληξη "-η" στην υποτακτική π.χ., ταιριάζει).

Dion.M. είπε...

Heinz said:

ο αληθινός Νίκος Δήμου είναι το πρόσωπο που έχει τη γατούλα ;

Ναι...

επίσης ο stylianos patakos είναι ο πραγματικός (90 χρονών) ; δεν νομίζω...

Ούτε κι εγώ... Πάντως η γραφή του (μακρά κατάληξη "-η" στην υποτακτική π.χ., ταιριάζει).


Σύμφωνα με αυτόν τον γραμματικό κανόνα θα έπρεπε και το "θα μιλήσει" να γράφεται μιλήση, ενώ στην τελεταία γραφή με αυτό το όνομα γράφει "Η "Αρσακειάδα" ούτε μίλησε και ούτε που θα μιλήσει ποτέ".

Μάλλον δεν είναι αυτός...

Nikos Dimou είπε...

NightMellon said...
Ειπες ΝΔ :
"Ό δικηγόρος που υπερασπίζεται ένα πελάτη δεν ενέχεται στις πράξεις του."
Δηλαδή συναινείς με την κίνηση της Microsoft - Google να λογοκρίνουν το διαδίκτυο στην Κίνα; δεν είναι και αυτές υπεύθυνες;

Δεν έχω διαβάσει πιο άσχετη παρομοίωση!

Ο δικηγόρος και ο διαφημιστής αναλαμβάνουν μία επαγγελματική υποχρέωση. Ο ένας να υπερασπιστεί τον πελάτη του (άσχετα αν συμφωνεί με τις πράξεις του) και ο άλλος nα προωθήσει τα προϊόντα του πελατη (άσχετα αν του αρέσουν).

Η Microsoft & η Google δέχθηκαν να λογοκρίνουν το περιεχόμενό του Διαδικτύου - ουσιαστικά συναίνεσαν σε μία πράξη λογοκρισίας πρωτοφανή μέσα στο ελεύθερο Internet.

Dion.M. είπε...

@hioniam said:
Εχει το νοημα του "Οταν λεμε ισοβια εννουμε ισοβια."

Το απαραδεκτο ειναι που εβγαλαν εξω τους αλλους.

Δεν θέλω να προκαλέσω αλλά θα κάνω μιά ρητορική ερώτηση:

Οταν λέμε "άλλους" εννοούμε και τον Χαρίλαο; γιατί και αυτός έστρεψε τα όπλα κατά της τότε κυβέρνησης και ευθύνεται για ούκ ολίγους θανάτους. (και καταδικάσθηκε είς θάνατον). Θα δούμε (όσοι προλάβουμε) πότε θα είναι "έξω" και η "17 Νοέμβρη".Ευχομαι να είμαστε καλά και να το δούμε όλοι γιατί μάλλον θα αργήσει αλλά να είσαι σίγουρος ότι θα γίνει. Εδώ ο Παπαχρόνης βγήκε και τον περίμεναν χιλιάδες θαυμάστριες! Αχ αυτός ο γυναικείος μαζοχισμός!! (Ασχετο αυτό).

Για να επανέλθουμε, εγώ πιστεύω ότι η Δημοκρατία δεν πρέπει να εκδικείται ούτε να χρησιμοποιεί "άλλοθι".

paragrafos είπε...

"(...)Τίποτα. Οι οικοδόμοι, οι μαχητικοί οικοδόμοι που έκαναν τις κυβερνήσεις να τρέμουν, ήταν πρώτοι και καλύτεροι στις δουλειές τους." (από το ποστ")

-----------------------------
Λίγες σκέψεις με αφορμή το παραπάνω απόσπασμα:

Μελετώντας την ιστορία τών κομμουνιστικών κομμάτων (κατ΄ άλλους κινημάτων και κατ΄άλλους πραξικοπημάτων, όπως θα έλεγε ο Δημητράκος) διαπιστώνουμε ότι η αποτελεσματικότητά τους οφείλεται και στη λενινιστική σύλληψη τής οργάνωσή των.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι οικοδόμοι που κάποτε έκαναν το ελλαδικό πολιτικό κόσμο να τρέμει (στην Αθήνα) και προ του ΄67 αλλά και αρκετά μετά το 74 (όπως διαβάζω), ουσιαστικά ήταν μια συντεχνία άρτια οργανωμένη από το ΚΚΕ. Μόλις όμως (το ΄67) συνελήφθησαν οι "κεφαλές", μόλις έκλεισαν τα κατά τόπους γραφεία, αμέσως έσπασε ο επίσημος οργανωτικός μηχανισμός, ενώ ο ανεπίσημος συνωμοτικός δεν φάνηκε να λειτουργεί αποδοτικά.

Έτσι, δίχως τη "γραμμή" των κομματικών στελεχών, τους κοινούς τόπους συνάντησης (μάζωξης), τις προκαθορισμένες αφετηρίες για οργανωμένες διαδηλώσεις-παρελάσεις, με τους εκφοβισμούς, τις εξορίες των "σεσημασμένων" στελεχών, την "ήπια" τρομοκρατία των συμπαθούντων ή και τα βασανιστήρια των ενεργών κοκ, το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο.

Η μόνες Αυθόρμητες (και γι΄ αυτό κατεστάλησαν) εξεγέρσεις στη Νομική και στο Πολυτεχνείο, απλώς ενέτειναν τα μέτρα καταστολής κι έφεραν στο προσκήνιο σκληροπυρηνικά αποβράσματα τής χουντική πλέμπας που είχαν πρόσβαση στον έλεγχο της αστυνομίας και της ΕΣΑ.

Φαίνεται πως το ΚΚΕ, όπως θα έλεγε και ο Ηλίας Νικολακόπουλος, είχε μάθει στο σύντομο διάστημα 65-67, μέσω της ΕΔΑ, στην ανοιχτή αναμέτρηση (όπως είχε κάνει στον εμφύλιο ο Ζαχαριάδης) κι όταν χρειάστηκε τον ανταρτοπόλεμο, δεν είχε πια την απαραίτητη οργανωτική ευελιξία για να ανταποκριθεί. Αιφνιδιάστηκε και καταποντίστηκε εν μία νυχτί. Όπως είχε αιφνιδιαστεί και από τον Μανιαδάκη της Μεταξικής δικτατορίας.

Βέβαια, όλα αυτά τα μαθαίνω διαβάζοντας(βιβλιογραφία). Κι εδώ ίσως είναι το πλεονέκτημα (αλλά πλεονήκτημα συνάμα) της ιστορικής έρευνας: εξετάζει ψυχρά δευτερογενείς πηγές αφού πρώτα έχει επιβεβαιώσει την αξιοπιστία τους.

Θέλησα να μάθω για την Ιστορία ύστερα από ερεθίσματα που είχα για τη χούντα εξ αντανακλάσεως και εξ αποστασεως, που ωστόσο τα ένιωσα στο πετσί μου...

Κινούσα αρχή το συναίσθημα, με πυξίδα όμως το Λόγο. Αλλά η πληγή, πληγή και η οργή για τα κατακάθια, οργή!


Με κάποια ψυχραιμία

Παράγραφος

bidibis είπε...

Art. 3 ECHR “No one shall be subjected to torture or to inhuman or degrading treatment or punishment.”

H επταετία, μας έκανε περήφανη στα πέρατα του κόσμου. Είμαστε η μοναδική χώρα που καταδικάστηκε, βάσει του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, από το Δικαστήριο του Στρασβούργου (1969) για βασανιστήρια. Πρόκειται για τη γνωστή Greek case {12 ΥΒ 1at186 (1969) Com Rep} όπου οι επταετιστές χρησιμοποιούσαν τις πρωτοποριακές μεθόδους της φάλαγγας, του ηλεκτροσόκ, τράβηγμα των τριχών της κεφάλης και των γεννητικών οργάνων, κλωτσιές στα παπάρια, νερό στο κεφάλι, ενοχλητικούς θορύβους (σε αυτή την περίπτωση διαμαρτυρόταν ο αρχιεπισκοπίξ, διότι οι θόρυβοι του αποσπούσαν την προσοχή από τη μελέτη. «Πιο σιγά» έλεγε «μελετάω») που απέτρεπαν τον ύπνο κτλ για να αποσπάσουν πληροφορίες από τους πολιτικούς κρατούμενους.

Τουλάχιστον δε μπορεί να πει κανείς ότι δεν πρωτοτυπήσαμε. Και μόνο που ακούγεται το όνομα της χώρας –έστω και με αρνητικό τρόπο- διαφήμιση είναι.

kkai-Lee είπε...

Θα σας πω ένα παραμύθι

Μια φορά και ένα καιρό ο Χρίστος και η Ελένη η γυναίκα του, είχαν δυο γιούς. Μετά το πραξικόπημα του 1974 που σχεδιάστηκε, συνοργανώθηκε και συντελέστηκε από την Χούντα του 1967 και από τους από εδώ πρόθυμους υπερέλληνες,
( Ακολουθώντας σχέδια αθώων και ανήξερων Αγγλοαμερικανών ή Αμερικαανοάγγλων ,εκτός και αν καταλάβαμε λάθος ), έγινε πόλεμος.

Τα δυο παιδιά με την ευχή των γονιών τους πήγαν να υπηρετήσουν την πατρίδα τους, αλλά οι ευχές δεν πιάσαν τόπο ( ο τόπος μόνο μοιράστηκε στα δυο ) και έτσι τα παιδιά χάθηκαν.
Χιλιάδες νεκροί, αγνοούμενοι, πρόσφυγες,με σώματα και ψυχές τραυματισμένες)

Πέρασαν χρόνια. Για πολλούς δύσκολα χρόνια. Ο χρίστος και η Ελένη ( αλήθεια πόσοι Χρίστοι και πόσες Ελένες ) πέθαναν. Πέθαναν με τον καημό του Ιωνά και του Παράσχου, έτσι λέγαν τα αγνοούμενα παιδιά τους.

Το παραμύθι μου τελειώνει εδώ. Ήταν σύντομο αλλά είναι αληθινό.

Καμιά φορά οι αλήθειες είναι πικρές μα πιο πικρές είναι για εκείνους που τις βιώνουν από πρώτο χέρι.

21η Απριλίου σήμερα και μαζί Μεγάλη Παρασκευή.
Το κλίμα για πολλούς είναι πολύ βαρύ και όχι μόνο δυο φορές.

bidibis είπε...

Όπως και όταν ένας διαφημιστής, παράσχει τις υπηρεσίες του στον Οσάμα μπιν Λάντεν, μπορεί να δηλώσει ενάντια της τρομοκρατίας και ότι λυπάται για τα θύματα της;


σωστό αλλά ακραίο το επιχείρημα

guerrero762 είπε...

@hioniam
Ακομα ενα σκληρο διαδυκτιακο αγορι.
Μισεις τους καραβαναδες,κατανοητο.
Σε ποια κατηγορια ανηκεις;
Ιδεαλιστης;
Ταλαιπωρημενος κατα την διαρκεια της ανουσιας θητειας;
Ανυποτακτος;
Αντιρρησιας;
Ειρηνιστης;
Ιαχωβας;
Μ'αρεσει το υφος σου.Γεματο haine.
Η οργη ειναι καλη...

Nikos Dimou είπε...

NightMellon said...
"ΝΔ, αν ένας δικηγόρος αθωώσει τον δολοφόνο της κόρης μου, είναι και αυτός συνένοχος στο έγκλημα αγαπητέ. Διαφωνείς;"

Θέλετε να πείτε ότι οι συνήγοροι της 17 Νοέμβρη είναι συνένοχοι των πελατών τους;

Ο δικηγορος και ο διαφημιστής είναι επαγγελματίες. Έχουν επαγγελματική και όχι ιδεολογική η προσωπική σχέση με τον πελάτη. Σε ακραίες περιπτώσεις βέβαια μπορούν να αρνηθούν τις υπηρεσίες τους. (Π. χ. εγώ δεν διαφήμισα τσιγάρο).

Εν πάση περιπτώσει η συζήτηση είναι άνευ αντικειμένου. Εγώ δεν διαφήμισα την Χούντα αλλά την Ένωση Κέντρου. (Τότε ο Παναγούλης ήταν εκεί - αργότερα αποστασιοποιήθηκε από όλους τους πολιτικούς).

Nikos Dimou είπε...

Gargoyle said...
"ΝΔ: Η Δεξία "που έκανε περισσότερα", τί ακριβώς έκανε;"

Εννοούσα - σχετικά περισσότερα από την Ένωση Κέντρου. Ο Κανελλόπουλος, ο Ράλλης που τρέχαν στις δίκες - ακόμα και ο Σεφέρης που έκανε την πιο διάσημη δήλωση, ήταν δεξιοί. Το κίνημα του Ναυτικού έγινε από δεξιούς αξιωματικούς με την ηγεσία του Αβέρωφ.

heinz είπε...

@querrero

Περί καραβανάδων κλπ.

Το πρόβλημα με τους στρατιωτικούς είναι απλό: Ενηλικιώνονται σε μια αυθαίρετα ιεραρχημένη δομή. Όποιος έχει παραπάνω γαλόνια, έχει δίκιο. Ή τουλάχιστον, του λένε "μάλιστα". Όσο παίρνεις περισσότερα γαλόνια, τόσο περισσότερα "μάλιστα" ακούς. Δεν έχεις μέτρο για να εκτιμήσεις την ορθότητα της θέσης σου. Κοινώς χάνεις το μπούσουλα.

Επιστημονικά: δεν είσαι σε σύζευξη με τη κοινωνία.
Λαϊκά: γίνεσαι ούφο!

Έχουν δικά τους καταλύματα, λέσχες, πρατήρια, μια κοινωνία παράλληλα και ψευδής και μη τεμνόμενη με την πραγματική που υποτίθεται ότι την προστατεύει.

Δεν είναι τυχαίο, ότι οι έφεδροι καλούνται να υπηρετήσουν στο τόπο που ζουν. Δεν είναι μόνο "η γνώση του εδάφους" και άλλες τρίχες... Είναι ότι δεν θα την κοπανήσεις, γιατί θα μείνεις αυτόβουλα να πεθάνεις για την οικογένεια, τους φίλους, τους γείτονές σου.

Εν κατακλείδι: Είναι ώρα να μάθουμε, πόσα ακριβώς μόνιμα στελέχη του στρατού στη Αλβανία, εκτελέστηκαν επί εσχάτη προδοσία από τις μονάδες τους, επί τόπου, και τη διοίκηση ανέλαβαν έφεδροι αξιωματικοί. Ο στρατός μας κρύβει επιμελώς τα στοιχεία.

Υ.Γ. Και να μην συνεχίσω με το ποσοστό των αξιωματικών του Στρατού Ξηράς που είχαν δηλώσει παραίτηση την περίοδο του '80 και πόσοι (θηριώδες ποσοστό) έκαναν χρήση ψυχοτρόπων ηρεμιστικών σκευασμάτων - έχω τα στοιχεία από το ΓΕΣ/2οΕΓ/5ο Τμ.

MainMenu είπε...

Παραγραφος ωραιο σχόλιο...Μπραβο!

Αν τα λεγα εγω αυτα περι οργανωσης θα μου πετουσανε οτι ειμαι κολημενος. Με σενα ομως δε περνανε αυτα:)

Ετσι ειναι το εγκλημα έγινε λιγο πριν τη Χουντα, όταν ΄΄ολα τα ονοματα των συντροφων πεσανε στα χερια των ασφαλιτων. Απο εκει και περα οι 'μοναδες' και τα 'ατομα' ειναι φτερο στον ανεμο. Αντισταση χωρις οργανωση δεν υπαρχει...μονο πυροτεχνηματα

bidibis είπε...

Tους περισσότερους από εσάς σας συμπονώ και σας λυπάμαι, επειδή δεν έχετε γαλουχηθεί στο πνεύμα της ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας. Όσοι είστε έτοιμοι να μάθετε όλες τις αλήθειες και να αναθεωρήσετε ολά, όσα μέχρι τώρα πιστεύατε, πατήστε εδώ. Όσοι δεν είστε, μην το κάνετε, διότι ο ψυχισμός σας θα συγκλονιστεί συθέμελα και θα πέσετε σε κατάθλιψη.

MainMenu είπε...

Μιλατε για το Πολυτεχνειο πια λες και ηταν ο χαβαλες που κανετε στα καψιμι.

Η πολιτικη σημασια ενος γεγονοτος εχει παντα και συμβολικες προεκτασεις. Το τανκς που έριξε τα κάγκελα...το τανκς στο κεντρο της Αθηνας...οι ελευθεροι σκοπευτες στο κεντρο της πολης...τα θυματα ΄λενε πολλα απο μονα τους.

Ωραια μερικοι πουλόντας το πιθανο επαναστατικο τους παρελθον εγιναν επαγκελματιες πολιτικοι...καλα αυτο ειναι το θεμα; Μα@ακες υπηρχαν και θα υπαρχουν παντα παντου.

heinz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Nikos Dimou είπε...

@antistasiapotoparisaki...

Tώρα πέσαμε στο επίπεδο του κουτσομπολιού... Αλλά αν το θέλετε:

Ο Ρένος "δεν δικαιούται δια να ομιλεί" - συνεργάστηκε με την Χούντα δημοσιεύοντας την Ανθολογία του με χουντική εντολή σε όλες τις εφημερίδες...

Ο Βασίλης Βασιλικός κρίνει τους άλλους εκ του ασφαλούς (αυτός αν έκανε αντισταση από το Παρίσι - ας μην ήταν ο Γαβράς...)

Ο Κανελλόπουλος τον καιρό της Χούντας έδινε μάχες από την Αθήνα. Την Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος την έγραψε σε ξερονήσι τον καιρό του Μεταξά.

Ο Σεφέρης μπορεί να δίστασε αλλά την έκανε τη δήλωση, συνεργάστηκε και στα "18 κειμενα". Να σας πω πόσοι δεν έκαναν ούτε κιχ...

heinz είπε...

querrero said:
"Διαλυσαν τις ειδικες δυναμεις και ..."

Δεν ξέρω τι εννοείς, αλλά το καλοκαίρι του 1988 έγιναν τα εξής:

Το ΓΕΣ, δεν είχε πουθενα ούτε ταμπέλες, ούτε κάποιον τρόπο να βρείς το δρόμο σου εκεί μέσα, για τον φόβο των Ιουδαίων (μέρες που είναι). Χάος. Για να πας κάπου, κάποιος έπρεπε να σε οδηγήσει.

Κάποιοι της ΔΕΔ (Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων), κυκλοφορούσαν με δικά τους πάσα μέσα στο Επιτελείο, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ούτε ήταν γνωστό το τι έκαναν εκεί μέσα, εκτός από το ότι κυκλοφορούσαν με όργανα τοπογράφων.

Έγινε διατεταγμένη έρευνα από την αρμόδια υπηρεσία του 2ου ΕΓ. Διαπιστώθηκε ότι, με εντολή της ΔΕΔ, στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων χαρτογραφούσαν το χώρο, βγάζοντας κατόψεις (ειδικότητες στην πολιτική τους ζωή: τοπογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες). Το πόρισμα παραδόθηκε στον Α' Υπαρχηγό. Η 3η ΜΕΔ (Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων) που ήταν στην Αττική, διαλύθηκε άμεσα. Η ηγεσία των Ειδικών Δυνάμεων άλλαξε.

Αυτά ξέρω, και τα καταθέτω.

Αν αυτό εννοείς, καλά τους κάνανε!!!

guerrero762 είπε...

@heinz.
Το περιστατικο που περιεγραψες αποτελει ακομα μια συνομωσιολογικη θεωρεια.Οτι οι ειδικες δυναμεις ετοιμαζαν πραξικοπημα.Τα εχω ακουσει και εγω εστω αν το 88 ημουν μολις 17 χρονων.Και παει πακετο με τις αποκαλυψεις περι "κοκκινης προβιας" αν εχεις ακουστα τον ορο.Τοτε ειχε γινει χαμος.Φυσικα η πολιτικη ηγεσια γνωριζε αλλα δεν εχασε την ευκαιρια να τα φορτωσει στους "φασιστες" της ΔΕΔ.
Για τα περι παραλληλης κοινωνιας που γραφεις δεν θα διαφωνησω.Σε ολους τους στρατους συμβαινει αυτο.Σε εμας μαλιστα λιγοτερο.Δεν ζουμε σε τεραστιες στρατιωτικες βασεις αποκομμενοι απο τον εξω κοσμο.Ειχα την εμπειρια εκπαιδευσης στις ΗΠΑ.Μερα με τη νυχτα.
Αν περιμενεις στο προσωπο μου να βρεις εναν τυφλο υποστηρικτη του "ενδοξου" Ε.Σ τοτε επεσες πολλυυυυ εξω αγαπητη κετσαπ.
Το μπαχαλο το λουζομαι καθημερινα.Και μενω οχι γιατι εχω αναγκη τους μισθους πεινας αλλα απο αγαπη στο στρατιωτικο επαγγελμα.Βαριεμαι να τα ξαναλεω αλλα ελεω οικογενειας δεν εχω κανενα απολυτως οικονομικο προβλημα.Οι πληγες και οι αρρωστιες της κοινωνιας εκτος στρατωνα ειναι οι ιδιες που θα βρεις μεσα.
Μαλιστανθρωπους,οσφυοκαμπτες και τακουνοκρουστες θα βρεις παντου,και σε μερη που δεν φανταζεσε.
Οπως μικρους δικτατορισκους,καθικια,κομπλεξαρες κτλ.Τα γαλονια ειναι γνωρισμα καθε ταξικα ιεραρχημενης κοινωνιας.Σε εμας ειναι αστερακια και σαρδελιστες,αλλου ειναι executive γραφεια,ακριβα αμαξια,ακριβες γκομενες και πρωτο τραπεζι πιστα.
Η ντυμενη με χακι σαπιλα δεν διαφερει απο την ντυμενη με πολιτικα σαπιλλα.
Δυστυχως η μονη σας επαφη με αυτο που λεμε στρατος ειναι μεσω μια αχρηστης θητειας με ημιμετρα σε ενα παρηκμασμενο πολιτικοκρατουμενο αναξιοκρατικο στρατο.Δεν απορω που μας σιχαινεστε....

guerrero762 είπε...

@heinz
Για την αλβανια αν εχεις στοιχεια ριχτα αν οχι μην προσβαλεις την μνημη ανθρωπων που θυσιαστηκαν εν καιρω πολεμου.
Οσον αφορα τις παραιτησεις που ειναι το κακο;Δεν εχει δικαιωμα ενας στρατιωτικος να παραιτηθει αν κρινει οτι δεν γουσταρει πλεον;Ή εχει βρει καλυτερη δουλεια;
Μου θυμιζεις τωρα καποιους αντιμιλιταριστες που μας κατηγορουν για δειλια και χαμηλο επιπεδο στρατιωτικοποιησης.
Δεν ειναι παρανοικο;
Σαν να ειμαι αντικομμουνιστης και να κατηγορω εναν κομμουνιστη οτι δεν ειναι αρκετα αριστερος....
Γιαυτο λατρευω αυτη την χωρα,η παρανοια βασιλευει.
God save the greeks,i mean it maaaan

Ανώνυμος είπε...

Αγέννητο ήμουνα αλλά μεγάλωσα ακούγοντας τη φωνή του Ρίτσου και του Ξυλούρη σε δίσκο Βινυλίου...

guerrero762 είπε...

Τελικα τι παιζει με τον Παναγουλη;
Παρουσιαζει εξαιρετικο ενδιαφερον ο θανατος του.
Τα οσα εχω ακουσει-δει-διαβασει μαλλον μπερδευεουν παρα διαφωτιζουν.Ειναι σιγουρο οτι τον δολοφονησαν;Ποιοι και γιατι;Χουντικοι;Οι μυστικες υπηρεσιες κατ'εντολη της τοτε εκλεγμενης δημοκρατικης κυβερνησης;
Γνωριζε πραγματα και προσωπα;
Σκοτεινο κομματι της "δημοκρατιας" οπως αλλωστε και ο περιφημος φακελλος της κυπρου.Λενε πως πολλοι δημοκρατες σε ελλαδα και χαλκονησι δεν επιθυμουν -με καμμια madona-το ανοιγμα του.

Zoros είπε...

@dimitra
"Αλλά τι να περιμένεις όταν μεγάλη μερίδα δασκάλων και καθηγητών πιστεύουν στ' αλήθεια ότι τη χούντα την έριξαν οι φοιτητές! "

Μα πως γίνεται αυτό, όταν η εικόνα που μας μένει είναι να μπαίνουν τα τανκς στο Πολυτεχνείο και να πατάνε τους φοιτητές? Μπορεί να υπάρχουν υπερβολές όσον αφορά τον ηρωισμό τους (και να παρουσιάζονται ως μάρτυρες), αλλά δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι την χούντα την έριξαν οι φοιτητές! Ακόμα και χρονικά δεν στέκει, αφού τελικά η χούντα έπεσε 8 μήνες αργότερα.
Σίγουρα όμως, τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε οργανωμένη αντίσταση κατά της χούντας και αυτό ακριβώς συμβολίζει ο εορτασμός της συγκεκριμένης ημέρας.

Aphrodite είπε...

@querrero,

"...Δεν απορω που μας σιχαινεστε."

Ε, όχι και σας σιχαινόμαστε κύριε Κουερρέρο μας... (βλεφάρισμα :-)

Οταν θέλετε είστε άντρας όπως ακριβώς ορίζει το λεξικό, χωρίς όλη αυτή την ούγκα-ούγκα περιβολή... (ξέρω, την απαιτούν οι περιστάσεις, αλλά ξέρετε εσείς...)

Λίιιιγο πιο μαλακά... Μεγαλοπαρασκευιάτικα... Ειρήνη υμίν! Και μην πειράζετε τους φίλους μας, στο τέλος θα ανακράξω:

MAY-DAY! MAY-DAY!

(σφαζόμαστε, ασφυκτιούμε, υποφέρουμε, αλλαγή θέματος, πίσω στην καλή, αγαπησιάρικη επικοινωνία!)
:-)

dimis είπε...

καθοτι αγεννητος ακομα οταν συνεβησαν τα γεγονοτα της 21ης Απριλιου, οταν διαβασα αυτο το κομματι του βιβλιου πραγματικα απογοητευτηκα απο την αντιδραση του λαου. απορω τι περιμεναν για να δρασουν οι πολιτες... να φυγει μονη της η χουντα;

Nikos Dimou είπε...

querrero said...
Τελικα τι παιζει με τον Παναγουλη;

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν ατύχημα. Ούτε νομίζω ότι είχε κανένας λόγο να τον βγάλει από τη μέση. Αλλά άντε να πείσεις τους αιώνια συνομοσιολογούντες Έλληνες ότι ήταν έτσι.

Zoros έχω κληθεί να μιλήσω σε σχολεία - όλα τα παιδιά πίστευαν ότι¨"το Πολυτεχνείο έρριξε τη Χούντα". Το έχω ακούσει και από μεγάλους - και από την τηλεόραση. Σαν το λάβαρο της Αγίας Λαύρας...

bidibis είπε...

Aφήστε τα μπλογκς και ξεχυθείτε στην πλατεία συντάγματος. θα γίνουν πολλά χαπενινκς απόψε!

Zoros είπε...

@ΝΔ
"Σαν το λάβαρο της Αγίας Λαύρας... "

Η διαφορά είναι ότι το λάβαρο της Αγίας Λαύρας το γράφουν τα σχολικά βιβλία και είναι η επίσημη ιστορία μας. Δεν νομίζω να πιστεύετε ότι η ιστορία του μέλλοντος θα διαστρεβλωθεί τόσο που θα γράψει ότι το Πολυτεχνείο έριξε τη χούντα! Θα αλλάξει ημερομηνίες και γεγονότα!
Πάσο, αν γίνει είμαι μαζί σας. Αλλά ας μην προτρέχουμε τόσο.

Aphrodite είπε...

Εξω έχει Μεγάλη Παρασκευή...

Επιτάφιους και κεριά στα δρομάκια μες το σκοτάδι, φωνές να συνοδεύουν τραγουδιστά, τις ουρές πίσω να δίνουν μια αίσθηση συνέχειας, αυτά ήβραμε, αυτά τηρούμε.

Το πρωΐ γέμισαν τα νεκροταφεία λουλούδια για τους νεκρούς τους - καμμία Ανάσταση εκεί.

Συναίσθημα που το έχω άναγκη, να ξέρω ότι έξω ο κόσμος συνεχίζει προβλέψιμος, χωρίς εμένα, για μένα...

Θυμάμαι να κρατώ στο ένα μου χέρι το δικό σου, και στο άλλο το κερί μου, και δε μ'ένοιαζε τίποτε, παρά να συνοδεύουμε κι εμείς το πένθος το μεγάλο - σα να είμαστε συνένοχοι σε κάτι που το ξέρουμε μονο εμείς οι δύο...

Κατανυκτική νυχτιά... Ολη νύχτα...

paragrafos είπε...

Πίσω από τη γενικευμένη απάθεια της κοινωνίας για τη χούντα, μάλλον κρύβεται επιμελώς κι ένας παράγοντας τον οποίο η ιστορική έρευνα δεν έχει προσεγγίσει ακόμα.

Πρόκειται για την εκκλησία τής εποχής και ιδίως για τις παραεκκλησιαστικές οργανώσεις τών οποίων ηιδεολογική (και δήθεν πνευματική) δύναμη ήταν αδιαμφισβήτητη. Και μη ξεχνάμε, την εποχή εκείνη έτρεφε ,για την εκκλησία σεβασμό, κι ένα μεγάλο μέρος της κεντροαριστεράς.

Ένας φίλος προσπαθεί να μπεί στα συναφή αρχεία και έντυπα (κατά τρόπο μεθοδικό) και να δει την ακμή και παρακμή των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων οι οποίες είχαν, σε μεγάλο βαθμό, ταυτιστεί με τη χούντα και κυρίως με το πραξικόπημα στην Κύπρο.

Όλες αυτές οι οργανώσεις άρχισαν σταδιακά να σβήνουν λίγο μετά το 74, προς όφελος των πολιτικών οργανώσεων και νεολαιών.

"η Ελλάς με τα ωραία νησιά (ξερονήσια)
με τις ωραίες εκκλησιές ("Ζωή" και "Σωτήρας")
η Ελλάς των Ελληνων (χριστιανών)!"

Έχει δίκιο ο Τσουκαλάς που λεει ότι η λογοτεχνία προπορεύεται κατά έναν αιώνα των κοινωνικών επιστημών.


Με περιέργεια εν αναμονή τής έρευνας (στη επιστήμη αυτονόητα δεν υπάρχουν)

Παράγραφος

paragrafos είπε...

Καλησπέρα Αφροδίτη μου!

Με πολλή-πολλή αγάπη

Παράγραφος

heinz είπε...

@querrero

"Το περιστατικο που περιεγραψες αποτελει ακομα μια συνομωσιολογικη θεωρεια.Οτι οι ειδικες δυναμεις ετοιμαζαν πραξικοπημα.Τα εχω ακουσει και εγω εστω αν το 88 ημουν μολις 17 χρονων."

Καμμία συνωμοσιολογική θεωρία απολύτως. Ήμουν εκεί ο ίδιος, συμμέτοχος στην έρευνα (και τέλος η αναφορά μου σ' αυτό το επεισόδιο).

"Μου θυμιζεις τωρα καποιους αντιμιλιταριστες που μας κατηγορουν για δειλια και χαμηλο επιπεδο στρατιωτικοποιησης."

Δεν είναι εκεί το θέμα: Αν έχεις μια δουλειά, την κάνεις! Είναι τόσο απλό.
Και στοιχεία για την Αλβανία υπάρχουν άφθονα. Έχει και το στράτευμα, ψάξε.

@ΝΔ

Ώστε όλα σε σχέση με τον Παναγούλη ήταν ατύχημα? Συνωμοσιολάγνοι οι Έλληνες, τα ίδια κι η Φαλάτσι?
Και καλά: τα αρχεία της ΕΣΑ τότε που είναι?
Κι ο Αβέρωφ? Ψέματα λέει η Φαλάτσι?

guerrero762 είπε...

κ.Δημου παρακολουθησα καποιες εκπομπες πριν μερικα χρονια σε κρατικα και ιδιωτικα καναλια που με στοιχεια(;;) παρουσιαζαν ως δολοφονια τον θανατο Παναγουλη.Αφηναν φυσικα και μια "πισινη" κρατωντας δηθεν ουδετερη σταση αλλα ηταν ηλιου φαεινεστερο τι πιστευαν και τι ηθελαν να περασουν στους τηλεθεατες.

Ειχαμε μια καθηγητρια στο γυμνασιο που γεματη ενθουσιασμο και αριστεριζουσα αγωνιστικη επαρση μας μιλησε συγκινημενη για τους εκατονταδες νεκρους του πολυτεχνειου!!Τι το ηθελε η καημενη να κανει αντισασιακο αντιαμερικανικο κυρηγμα σε ιδιωτικο αμερικανικο σχολειο!!!
Την ξεχασαν κανονικα απο την δ/νση.
Anyway μου εκανε εντυπωση το εκατονταδες νεκροι!!!
Αλλη μεγαλη μουφα!Ποιος ηταν εκεινος ο δημαρχος που εσκαβε για να βρει ομαδικους ταφους;
Ελεος δημαρχουκο μου,στην Αθηνα ηταν το πολυτεχνειο οχι στο santiago!
Eυτυχως δ.Αφροδιτη γραψατε με ελληνικους χαρακτηρες το ψευδωνυμο μου για να καταλαβω ποσο κακοηχο ητανε.Η αλλαγη του αρχικου g με q λογω καβαντζαρισμενου nick ηταν αστοχη επιλογη.Ακου κουερερο.Θυμιζει κουακερ!!!!!
Τουλαχιστον τωρα δεν προσβαλλω την πανεμορφη ισπανικη γλωσσα.

guerrero762 είπε...

@heinz

Θα δεχθω τα οσα λες.Δεν εχω στοιχεια και δεν μπορω να αμφισβητησω το αν ησουν εκει ή οχι.

Ναι μεν ειναι απλο ΑΝ σ'αφηνουν να την κανεις.

Πραγματικα μου εκανε εντυπωση η ξεκαθαρη θεση του κ.Δημου.Δεν θα το εγραφε αν δεν ηταν σιγουρος.

Η συνομωσιολαγνεια ειναι εθνικος πλουτος!
Ενθυμουμε(οπως λενε κατι γεροι στη τηλεοραση)στα μεσα της δεκαετιας του 80 μια κυριακη βραδυ που κοπηκε ταυτοχρονα το ρευμα και το τηλεφωνο σε ολη τη Θεσσαλονικη.Και τι δεν ακουστηκε για αυτο το μυστηριο οντως περιστατικο.
Απο εξωγηινες θεωρειες μεχρι το οτι εγινε προσπαθεια στασης απο μοναδες του στρατου.Ειδικα το δευτερο επαιζε πολλυ στην underground συνομωσιολογια.
Ερωτηση:Το πραξικοπημα της πυτζαμας τι ακριβως ητανε;

Nikos Dimou είπε...

Σχετικά με τον Παναγούλη η Φαλάτσι έχει την ίδια αξιοπιστία με τον Μπάρμπα μου τον Ψεύτη. Στο βιβλίο της γι αυτόν τον έχει μυθποιήσει τοσο, που δεν τον αναγνώριζαν ούτε οι δικοί του.

Ας αφήσουμε που από τότε που τον γνώρισε και τον ερωτεύθηκε έπαψε να είναι δημοσιογράφος και έγινε υστερική-φανατική ακτιβίστρια του παράλογου και της παράνοιας (βλ. και τα τελευταία της βιβλία).

Φυσικά δεν έχω αποδείξεις ότι ΔΕΝ δολοφονήθηκε - αλλά δεν έχω βρει και καμία πειστική για το αντίθετο.

heinz είπε...

@ querrero

"Ερωτηση:Το πραξικοπημα της πυτζαμας τι ακριβως ητανε;"

Ποιό απ' τα δυο? Ξέρω μόνο για το δεύτερο, κάπου το 1983: Άσκηση του σχωρεμένου Aν. Παπανδρέου για να σφίξουν μερικοί κ.... Αυτό και τίποτε άλλο. Το πρώτο, πρέπει νάτανε το '75 αλλά δε θυμάμαι για ρωτήστε κάποιον seniorότερο thank you....

@all

Λοιπόν φίλτατοι, μετά συγχωρήσεως, δυο μόνο κατηγορίες βλέπω: όσους ψάχνουν παντού για συνομωσιολάγνους κι όσους βλέπουν παντού συνομωσίες. Λελογισμένους δε βλέπω (μηδέ εμού εξαιρουμένου).

Πάντως, το γέλιο είναι το εξής:

Οι κυνηγοί των συνομωσιολάγνων, συλλήβδην βρήκαν τον κώδικα Da Vinci αξιόλογο προϊόν ιστορικής έρευνας. Χιχιχιχιιιιιιιι........

Aphrodite είπε...

@ΝΔ,

λίγο deforme σας βρίσκω - τι έγινε? Πήγατε να περάσετε κάτω από τον επιτάφιο και βαρέσατε το κεφάλι σας στο σανίδι?

(ξερνάτε και ζουμπούλια?)
;-)

Aphrodite είπε...

Καλησπέρα, καλησπέρα...

Παράγραφε, αγάπη και σε σένα, ξανά & ξανά!

Κύριε Γκερρέρο-762 μας, και querilla attack να το κάνατε, πάλι τριαντάφυλλα για την κάννη σας...

(ευχαριστώ για το δ., αλλά κυρία... Κεριά και λιβάνια δηλάδή...)
:-)

Aphrodite είπε...

ΥΓ- συγνώμη, guerilla attack εννοούσα, βρε με τα g & τα q!!!

christoforos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Nikos Dimou είπε...

Αχ Αφροδίτη ακόμα και ο μπλογκερ μπορεί να μπλοκάρει - κυκλοφορούν εκτός από τους επιτάφιους και ιώσεις...

glenn είπε...

Είπες gargoyle: "Το να μην έχεις γεννηθεί μεταξύ 67-74 και παρ'όλα αυτά να ζητάς το λόγο από κάποιον για το πόσα κιλά αντίσταση έκανε είναι τουλάχιστον άκομψο. Την έχεις δει υπέρτατος κριτής;"

1. Το αν έχω γεννηθεί μεταξύ 67-74 αφορά εμένα μόνο. Αλλά αν το θες ναι. Αυτή είναι η πρώτη λάθος υπόθεση που έκανες.
2. Όταν μου κάνουν κήρυγμα, ζητώ έμπρακτες διαβεβαιώσεις ότι αυτός που το κάνει ξέρει τι ακριβώς λέει. Εν προκειμένω ο συγκεκριμένος δεν ήξερε τι έλεγε.
Το "υπέρτατος κριτής" το αντιπαρέρχομαι.

Zoros είπε...

Στην ΕΤ1 παίζει ένα πολύ καλό ντοκυμαντέρ για την επταετία.

Aphrodite είπε...

@ΝΔ,

φαντάζομαι post του χρόνου τέτοια εποχή: "Πάσχα με 40 πυρετό & τους τρελλούς παρέα, να πλακωνόμαστε για τη χούντα"...
;-)

Περαστικούλια!

(να στείλω το nursing squad των υφυπουργών μου?)

paragrafos είπε...

Ένας λόγος που το αριστερίζον (και όχι μόνο) ακαδημαϊκό κατεστημένο σας έχει στη μπούκα είναι και το... σημερινό σας ποστ.

Με αγάπη

Παράγραφος

Nikos Dimou είπε...

chris υπάρχουν και πολλοί άλλοι: αναφέρω τον Παναγιώτη Κανελλάκη που έγραψε κι ένα συγκλονιστικό βιβλίο για τα βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Yosemite Sam είπε...

Λίγο πεσμένο τον βλέπω τον αρχηγό απόψε.

Είναι κιαυτό το κ..θέμα με τη χούντα που ο δάσκαλος κουβαλάει και κάποιες τύψεις..

Είμαστε και όλοι εμείς οι τζάμπα μάγκες της..μεταπολίτευσης.

Ομως,

Ομως αρχηγέ ο αντίσταση με παριζάκι έχει και τα δίκια του.

Απο τους ταγούς όσο και να το πείς περιμένεις περισσότερα.

Αλλιώς τι σ...α ταγοί είναι..

Yosemite Sam είπε...

σφαζόμαστε, ασφυκτιούμε, υποφέρουμε, αλλαγή θέματος, πίσω στην καλή, αγαπησιάρικη επικοινωνία!

Εισάκουσον μας κύριε..

guerrero762 είπε...

βροχανθρωπος ειπε..

Εκείνη την εποχή δε, στερούνταν ακόμα και βασικής παιδείας

Ενω τωρα η παιδεια τρεχει απο τα στρινγκ μας.Κατ'αλλα καλα τα πες...

glenn είπε...

@gargoyle: Στις 10:45 μιλούσα για το έτος 1968 (το οποίο ανέφερα στην προηγούμενη παράγραφο) λέγοντας πως δε ζούσα τότε. Άρα plz διάβαζέ με ακρίβεια. Ξέρω ότι το κάνεις.

Για το fallacy: Κανένα τέτοιο πράγμα. Θα το επαναλάβω: Ο άνθρωπος έκανε κήρυγμα. Όταν ακούω κήρυγμα με γενικολογίες του τύπου "επικίνδυνες δομές" και τα ρέστα, θέλω να ξέρω για τι πράγμα μιλάει. Σε ενάμισυ κόμμεντ ομολόγησε πως "δεν ήταν σε θέση να κάνει τίποτε". Είδες τον Δήμου ή κάποιον άλλον να κάνει κήρυγμα;

Aphrodite είπε...

Ασχετο:

Αύριο θα πάτε να κοινωνήσετε, ή θα ψωνίσετε τον επιχείλιό σας έρπητα από αλλού?

basik-ly είπε...

@ aphrodite

Ξέρεις κανένα καλό μαγαζί;

Nikos Dimou είπε...

Είδα "Τα παιδιά της χορωδίας" στο Filmnet. Πολύ τρυφερό φιλμ...

Ούτε θα το φανταζόμουνα πως, Μεγάλη Παρασκευή, με τον μισό κόσμο στις εξοχές, στα βουνά και τα νησιά - θα πιάναμε υπερδιακόσια σχόλια. Αυτό το blog με καταπλήσσει συνεχώς.


rain man Μόνο με κοινοτοπίες μπορώ να απαντήσω. Τα έχουμε πει πολλές φορές, οι άλλες χώρες χρειάστηκαν 600 χρόνια για να αναπτύξουν μία κοινωνία πολιτών - εμείς σε ενάμιση αιώνα... με χωλή παιδεία και την αιώνια οπισθοδρομική μας εκκλησία (έπαιξε πολύ την χούντα!) έχουμε δρόμο ακόμα.

Aphrodite είπε...

Κι ένα ανεκδοτάκι-αφιέρωση στην τρέλλα μερικών...

I have two sons who are at opposite poles on the military issue. Rick thinks the military exists "only to kill people" and says so at every chance he gets.

Mike thinks the military is the greatest thing since sliced bread, and plans to make it his career. Needless to say, when they get together, sparks fly.

A recent interchange went something like this:

Rick: "'Military intelligence' is a contradiction in terms."

Mike: "No more than 'civilian worker'."
:-)

glenn είπε...

Να μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Δεν υπάρχει νομίζω έλληνας που δεν είναι αηδιασμένος με τον σημερινό νεποτισμό. Αλλά τουλάχιστον λ.χ. για να καταδικαστεί κάποιος σήμερα πρέπει να περάσει μια διαδικασία, όχι έκτακτα στρατοδικεία. Δεν υπάρχουν βασανισμοί (αν και αυτό αμφισβητείται έντονα αλλά ας πούμε όχι). Η εξωτερική πολιτική μπορεί να είναι για πολλούς άρτζι μπούρτζι κι ο λουλάς αλλά τουλάχιστον δεν υπάρχει Ιωαννίδης.

heinz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
heinz είπε...

Rain Man said...

"Μπορεί να απέχουμε ακόμα πoλύ από το επιθυμητό, αλλά σήμερα είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι στο θέμα της παιδείας υπάρχει πρόοδος. Εκείνη την εποχή πόσοι τέλειωναν το λύκειο; Ακόμα λιγότεροι δε τελείωναν το πανεπιστήμιο".

Λυπάμαι, αλλά δεν νομίζω. Καθόλου μάλιστα. Εκτός του ότι δεν κάνουν την Παιδεία τα Πανεπιστήμια (παρά μόνον κάποια εκπαίδευση), η κατάσταση, στις ηλικίες φοιτητών 18-23 είναι κυριολεκτικά τραγική: μαύρα μεσάνυχτα στα τεχνολογικά, κατάμαυρα μεσάνυχτα στα ανθρωπιστικά. Τώρα γιατί παίρνουν πτυχία? Έλα ντε...

Aphrodite είπε...

@basik,

Ψάχνεις κάτι ιδιαίτερο?
:-)


(παιδιά, συσπείρωση!)

glenn είπε...

Είπες Αφροδίτη: "ή θα ψωνίσετε τον επιχείλιό σας έρπητα από αλλού?"

Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ...

Aphrodite είπε...

@glenn,

κι άαααλλα δεν είχες σκεφτεί ποτέ, κι άαααλλα... (little bitches' tricks!)

(-DDDDD

basik-ly είπε...

@ glenn
α. "Να μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Δεν υπάρχει νομίζω έλληνας που δεν είναι αηδιασμένος με τον σημερινό νεποτισμό."
Πάμε στοίχημα;

β. "Δεν υπάρχουν βασανισμοί (αν και αυτό αμφισβητείται έντονα αλλά ας πούμε όχι)."
Αυτό το αναιρείς οπότε...

γ. "Η εξωτερική πολιτική μπορεί να είναι για πολλούς άρτζι μπούρτζι κι ο λουλάς αλλά τουλάχιστον δεν υπάρχει Ιωαννίδης."
Και το πρώτο σκέλος ισχύει και Ιωαννίδης υπάρχει. Και δεν είναι και τόσο αθώα περιστερά.

glenn είπε...

@Αφροδίτη: Εμ που να σκεφτώ. Ίδια μοίρα με του mickey (που παρεπιπτόντως επιτέλους τα έπιασε τα υπονοούμενα που του πετάω μέρες τώρα - φάνηκε σήμερα).

basik-ly είπε...

@ aphrodite

Υπέθεσα ότι κάτι υπονοούσες με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου.

glenn είπε...

@basik: Το τρίτο δεν το κατάλαβα καθόλου. Μπορείς να μου το εξηγήσεις σε παρακαλώ;

guerrero762 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Aphrodite είπε...

@basik,

Δε χρειάζεται να μου τα σπας σε δίφραγκα...

Προφανώς!

Ελα τώρα και συνέχισε με γύρω-γύρω "επί του θέματος" νόημα, μη φάμε παρατήρηση...

@glenn,

είναι "παρεΜπιπτόντως", κι όχι "παρεΠιπτόντως", από το εΜπίπτω, ΟΚ αναρχοχουντικό αγόρι?
:-)

basik-ly είπε...

@ glenn

Βεβαίως! Είναι γνωστός και ως "ξανθός".

glenn είπε...

Είπες Αφροδίτη: "ΟΚ αναρχοχουντικό αγόρι?"

Τώρα αυτό το τελευταίο τι το ήθελες; Έχεις λυμένο το ζωνάρι σου για καυγά ή μου φαίνεται;

Aphrodite είπε...

@guerrero747 (or smthing...),

Με πιάνεις totally unarmed όταν μου μιλάς για τις κόρες σου - είναι πολύ ωραία φάση αυτή στην εξέλιξή της νοημοσύνης τους, ειδικά της συναισθηματικής, και enjoy it while it lasts...

Κάποια στιγμή θα αρχίσει το "Απ'όλο το δωμάτιο των 500 τ.μ. με τα παιχνίδια 10 Hamley's θέλω ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟ που έχει το τέρας απέναντι και το θέλω ΤΩΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!" - οπλίσατε βιντεοκάμερες, βουλώστε τ'αυτιά με καρότα και γράψτε για να τους τα δείχνετε μεθαύριο όταν θα τους ξηλώνετε τις πόρτες από τα δωμάτιά τους σε απέλπιδες προσπάθειες πυρόσβεσης ("privacy is a privilege young lady, αλλά τι περίμενα, από μικρές έτσι ήσασταν!")

glenn είπε...

Είπες rain man: "Αν είναι έτσι γιατί το πρόβλημα διαιωνίζεται; "

Αυτό είναι πολύ σοβαρό ερώτημα. Για μένα; Ελάχιστα πράγματα άλλαξαν απ' τη διοίκηση των οπλαρχηγών και μετά. Τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα. Ίσως μόνο στις αρχές του 1860 όταν πήρε πόδι ο Όθωνας, πήγε κάτι να γίνει αλλά τίποτε. Κάτι πήγε να γίνει στο Γουδί επίσης, το 1909. Άμα ρωτήσεις τους έξω ποια θεωρούν την πιο σημαντική ημερομηνία για τα πολιτικά της Ελλάδας θα σου πουν το 1909. Ήταν μεγάλη ευκαιρία. Αλλά...

Aphrodite είπε...

@glenn,
"Είπες Αφροδίτη: "ΟΚ αναρχοχουντικό αγόρι?"
Τώρα αυτό το τελευταίο τι το ήθελες; Έχεις λυμένο το ζωνάρι σου για καυγά ή μου φαίνεται; "

1. θα είμαι εντός θέματος no matter what! (-P

2. Οχι για καυγά. Σκέτο. Εσύ δεν έπιασες τι παίζεται, κι εξακολουθείς να είσαι αδιάβαστος!

guerrero762 είπε...

Οχι Γιαννηδες πηγανε Ευρωγιαννηδες γυρισαν.
Δεν σπουδασα στη αλλοδαπη αλλα σπουδασαν στην δευτερη πατριδα μας τα αδερφια μου.
Ιστοριες απειρου καλλους μου εχουν διηγηθει κατ'επαναληψη.
Πως γινεται ελλην φοιτητης-ες να σπουδαζουν 4-5 και βαλε χρονια στη Μ.Βρετανια και το αγγλικα τους να ειναι επιπεδου "my u bed 2night"??
Φυσικα οι Αγγλοι ειναι ξενερωτοι,βλακες και κατωτεροι μας.

Nikos Dimou είπε...

"Δεν λύσαμε βέβαια όλα τα θέματα αλλά κάναμε σημαντικά βήματα" (πολιτικό ανακοινωθέν, όταν δεν επετεύχθη τίποτα). "Ωστόσο οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο".

Καληνύχτα από μένα, Οι ξενύχτηδες συνεχίζετε απτόητοι. Τώρα αρχίζει η βάρδια σας.

Aphrodite είπε...

@ΝΔ,

Ταχεία ανάρρωση εύχομαι, υπερταχεία για την ακρίβεια, Αθήνα - Τόκυο σε 3 ώρες!

Θα σας φυλάξω ένα μεγάλο κομμάτι από το 1 μέτρου σοκολατένιο αυγό, που δεν αντέχουν άλλο οι κόρες να βλέπουν απλώς και θα το τσεκουρώσουμε αύριο! (εκτός αν είστε με λαπά για κάνα 10ήμερο...

glenn είπε...

@ΝΔ: Καλή η ειρωνία. Αυτό ακριβώς προσπαθούσα να πω όλη τη μέρα. 30 χρόνια μεταπολίτευσης και φωνάζουν όλοι συμφωνώντας στο αυτονόητο. Αλλά το παιγνίδι είναι στο ποιος θα πλειοδοτήσει. Ποιος θα βγει ποιο δημοκράτης απ' τον άλλον.

christoforos είπε...

Συγγνώμη για το ύστερον πρότερον αλλά λόγω κούρασης τα λάθη ήταν πολλά.
Το σχόλιο μου (22:29) είχε ως εξής:

"Χμ, εγώ νόμιζα ότι ο Κανελλόπουλος βρισκόταν σε κατοίκον περιορισμό ολόκληρη την περίοδο της χούντας. Γνωρίζω πάντως ότι το πρώτο κείμενο για την Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος γράφτηκε την εποχή που ήταν εξόριστος από τον Μεταξά (ο ίδιος αναφέρει ως γενέθλιο έτος το 1937- το πρώτο μέρος εκδόθηκε το 1941, το δεύτερο το 1947, οι υπόλοιποι προστέθηκαν στη συνέχεια μέχρι την "οριστική" έκδοση του 1966 - τέσσερα μέρη, εννιά τόμοι). Όσον αφορά την περίφημη φράση για τους "Παρθενώνες" η φράση δυστυχώς του χρεώθηκε αδίκως (εγκυρότερη μαρτυρία από εκείνη -μεταξύ άλλων- του Δεσποτόπουλου υπάρχει;). Αλλά η ιστορία είναι γεμάτη από αδικίες και έτσι έμεινε στην ιστορία - παρεξήγηση όμοια με το περίφημο "Τσοβόλα δώστα όλα" . Η προσωπική μου άποψη για την Ιστορία του είναι ότι έργα αυτού του είδους ΔΕΝ πρέπει να γράφονται (αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση). Τώρα όσον αφορά τους ανθρώπους που πράγματι αντιστάθηκαν την περίοδο της χούντας,οι δικές μου μαρτυρίες από πρόσωπα που πραγματικά αντιστάθηκαν συμφωνούν με την άποψη του Νίκου Δ. (περί απουσίας "λαϊκής" αντίστασης)- Κίττυ Αρσένη, Πέπη Ρηγοπούλου σας αρκούν;
Θεωρώ ότι πάσχουμε από "αντιστασιακούς" που νομίζουν τους εαυτούς τους κληρονόμους της αντίστασης άλλων (και στην περίπτωσή μας ζωντανών!). Άδικη σπατάλη νιάτων, ενέργειας και μπόλικη κουταμάρα.
Από την άλλη όμως θυμήθηκα και τη φράση κάποιου από δω μέσα ότι "από δω θα το πάμε, από κει θα το πάμε, πάλι στην παιδεία θα τα φορτώσουμε" (από προηγούμενο ποστ). Δεν έφεραν όλοι το ίδιο φορτίο ευθύνης για αυτό που συνέβει. Σε αυτή την περίπτωση τον πρώτο λόγο έχει ο ιστορικός (πλέον) - και ας ευχηθούμε η συζήτηση αυτή να μη σταματήσει ποτέ.

10:29 μμ "

cobden είπε...

glenn
Μεγάλη ευκαιρία το 1909??Έλα τώρα...Για ενα πραξικοπηματάκι κατώτερων αξιωματικών επρόκειτο που το κύριο αίτημα τους, ήταν οι..μισθολογικές αυξήσεις...
Κάτι ακόμη: Μήπως στις δικτατορίες που ταλαιπώρησαν τον τόπο μας κατα τη διάρκεια του 20ου αιώνα, θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνουμε και τη βενιζελική τριετία 1917-1920???Από όλα είχε: εκτοπίσεις πολιτικών αντιπάλων, φυλακίσεις αντιφρονούντων, λογοκρισία, επιβολή στρατιωτικού νόμου και μια άνευ προηγουμένου κρατική παρέμβαση στην οικονομία...Άλλα δυστυχως η πολιτική "αγιοποίηση" του Βενιζέλου, δουλεύει εδώ και πολλά χρόνια...Πάντως ο "επάρατος" Παπαδόπουλος ή ο Μεταξάς δεν έκαναν τίποτε παραπάνω από το να μιμηθούν τη βενιζελική τυραννία της περιόδου 1917-1920...

emfortos είπε...

Ξεχναμε κιας τα λεει σοφα κ ευδιακριτα ο διανοητης ΝΔ.
Μηπως ειναι ιδιον των "θερμων" κ φτωχων μαζων να αναζητουν "προστατες" κ ηγετες?
Μηπως η λαμογια κ το κρυφτουλι με την εξουσια κ ο φιλοτομαρισμος κ το αναδελφον κ η απαιδευτη[ κοινωνικα πολιτικα κ εκπαιδευτικα]πορεια μας χαραξε την τροχια μας?
Και βεβαια υπηρξαν[ αλλα δυστυχως λιγοι] οσοι βγηκαν μπροστα κ νωρις. Μανεσης στη θεσ/νικη Μαγκακης στην Αθηνα Ζερβος στην Αθηνα Καραγιωργας κ αλλοι.Αναστηματα ε!!
Πολιτικη κ πνευματικη ηγεσια δεν μπορεσαν να ηγηθουν
Αλλα εχουμε ως λαος ως κοινωνια την ωριμοτητα να αντιστεκομαστε στα καθημερινα σε οτι μας καταπιεζει σε οποιους τυρανισκους η κοιταζουμε να αρπαξουμε?
Πρωτα μορφωση κ λειανση της επαρσης κ του "ξερεις ποιος ειμαι εγω ρε!" κ μετα παμε για ψηλα
Να χαιρομαστε την καθε μερα μας να ειμαστε εμεις κ οχι μαζανθρωποι
Νικολα να προσεχεις τη μεση σου [ηδη εχω δυο εγχειρησεις]κ αν γινεται οι διανοητες κ ψυχοδοτες να παιρνουν αιωνιοτητα δια βοης βγαζω κραυγη.
Εμφορτος ευχων κ αγαπης προς ολους σας ψαγμενα μου ατομα

emfortos είπε...

Ξεχναμε κιας τα λεει σοφα κ ευδιακριτα ο διανοητης ΝΔ.
Μηπως ειναι ιδιον των "θερμων" κ φτωχων μαζων να αναζητουν "προστατες" κ ηγετες?
Μηπως η λαμογια κ το κρυφτουλι με την εξουσια κ ο φιλοτομαρισμος κ το αναδελφον κ η απαιδευτη[ κοινωνικα πολιτικα κ εκπαιδευτικα]πορεια μας χαραξε την τροχια μας?
Και βεβαια υπηρξαν[ αλλα δυστυχως λιγοι] οσοι βγηκαν μπροστα κ νωρις. Μανεσης στη θεσ/νικη Μαγκακης στην Αθηνα Ζερβος στην Αθηνα Καραγιωργας κ αλλοι.Αναστηματα ε!!
Πολιτικη κ πνευματικη ηγεσια δεν μπορεσαν να ηγηθουν
Αλλα εχουμε ως λαος ως κοινωνια την ωριμοτητα να αντιστεκομαστε στα καθημερινα σε οτι μας καταπιεζει σε οποιους τυρανισκους η κοιταζουμε να αρπαξουμε?
Πρωτα μορφωση κ λειανση της επαρσης κ του "ξερεις ποιος ειμαι εγω ρε!" κ μετα παμε για ψηλα
Να χαιρομαστε την καθε μερα μας να ειμαστε εμεις κ οχι μαζανθρωποι
Νικολα να προσεχεις τη μεση σου [ηδη εχω δυο εγχειρησεις]κ αν γινεται οι διανοητες κ ψυχοδοτες να παιρνουν αιωνιοτητα δια βοης βγαζω κραυγη.
Εμφορτος ευχων κ αγαπης προς ολους σας ψαγμενα μου ατομα

glenn είπε...

Λάθος cobden. Δεν ήταν μόνο οι μισθοί. Η ανανέωση του στρατεύματος μετά τις ξεφτίλες του 1897 ήταν το κύριο. Αν έχεις διαβάσει Δούσμανη καταλαβαίνεις. Άλλωστε μετά το 1909 ακολούθησε το 1912-13. Καθόλου τυχαίο. Τα old cronicles κατέβηκαν επιτέλους τότε. Είχε αποτέλεσμα χειροπιαστό.

Aphrodite είπε...

(ψυθιριστά) ψψψψτ, παιδιά, πάω για ύπνο, πλακωθείτε ελευθερα!

glenn οι σιρκαδιανοί (από το circa, circadian, ημερήσιοι δηλαδή & όχι βιορρυθμοί που αναφέρονται σε περίπου μηνιαία βάση) μου έχουν ρετάρει & δεν μπορείς να με κρατήσεις ξύπνια...

Καληνύχτα!

emfortos είπε...

Συγνώμη για την επανάληψη,είναι το πρώτο comment που στέλνω. θα μάθω.

cobden είπε...

Όπως πολυ σωστά, επισημαίνεις, ένα από τα βασικά αιτήματα του κινήματος του 1909,πέρα από τις αυξήσεις των μισθών των στρατιωτικών, ήταν η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών , σε μια χώρα που ήδη ξόδευε το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της σε συτατιωτικές δαπάνες και η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επίτευξη της χιμαιρικής Μεγάλης Ιδέας, με στρατιωτικά μέσα....Και θεωρείς όλα αυτά μια μεγάλη ευκαιρία ή μια πρόσκληση σε εθνικιστικού τύπου περιπέτειες και ένα μεγάλο βήμα προς την καταστροφή του 1922???Ακόμη και τα διάφορα αιτήματα περί οικονομικών ζητημάτων που διετύπωσαν οι κινηματίες, πίσω από την ασάφεια τους, ζητούσαν έναν ακόμη πιο εκτεταμένο δημόσιο τομέα , ως λύση για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, λες και αυτό που έλειπε τότε στην Ελλάδα, ήταν το ακόμη μεγαλύτερο κράτος...Δεν βλέπω τίποτε το πραγματικά προοδευτικό σε αυτό το κίνημα(συγνώμη, πραξικόπημα, γιατί όσο και να θέλουμε να το ωραιοποιούμε για πραξικόπημα επρόκειτο...)

Ανώνυμος είπε...

www.monstersofgrace.blogspot.com

Σύντομα στα blog περίπτερα...

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 235   Νεότερο› Νεότερο»