Τρίτη, Απριλίου 11, 2006
Πάθος στην οθόνη
Ξέρω πως οι ταινίες για τις οποίες θα μιλήσω εδώ δεν είναι οι καλύτερες στην ιστορία του κινηματογράφου. Πως δεν συγκρίνονται με το Θωρηκτό Ποτέμκιν, τον Πολίτη Καίην, τις δημιουργίες του Κιούμπρικ ή του Χίτσκοκ (δύο πολυαγαπημένοι σκηνοθέτες).
Αλλά είναι οι ταινίες που έχω δει άπειρες φορές (ούτε θυμάμαι πόσες) στον κινηματογράφο πρώτα, σε βίντεο μετά και στο home cinema τα τελευταία χρόνια. Οι πρώτες που φρόντισα να αποκτήσω σε VHS και μετά σε DVD. Και αυτές που όσες φορές και να τις ξαναδώ με μαγεύουν. Ακόμα κι όταν δεν τις βλέπω, αλλά τις θυμάμαι, νιώθω την μαγεία τους μέσα μου.
Casablanca: Η πιο ερωτική ταινία της ιστορίας. Με δύο τέλειους ήρωες – το Χάμφρεϋ Μπόγκαρτ στην καλύτερή του στιγμή και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Και με ένα τέλειο καστ – Κλώντ Ραίηνς, Πωλ Χενράιτ, και το τραγούδι που με κάνει να βουρκώνω – As time goes by.
(Όχι – ποτέ δεν είπε ο Μπόγκαρτ τη φράση: Play it again, Sam).
Με μία υπέροχη ατμόσφαιρα, φτιαγμένη στο στούντιο – πιο εξωτική από την πραγματική Καζαμπλάνκα. (Αν πάτε, θα απογοητευθείτε!). Και με τον πιο μεγάλο πλατύ, άπειρο έρωτα σε όλη την ιστορία του κινηματογράφου, παιγμένο με τέτοια ένταση, που καίει την οθόνη.
Casablanca, η μαγική.
Το άλλο φιλμ είναι το «Όσα παίρνει ο Άνεμος». Η πιο ρομαντική ταινία όλων των εποχών. Με φόντο ιστορικό, πόλεμους, στρατιές, σκλάβους, πυρκαγιές, μάχες. Στον αριστοκρατικό Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών, σε βίλες νεοκλασικές με νευρωτικές κυρίες που φοράνε κορσέδες και κρινολίνα.
Η Βίβιεν Λη υπέροχη σαν πεισματάρα Σκάρλετ και απέναντί της ο γόης, ειρωνικός και γοητευτικός, Κλαρκ Γκέημπλ. (Frankly, my dear, I don’t give a damn!). Κι εδώ μία τέλεια διανομή – ξεχωρίζουν ο Λέσλυ Χάουαρντ και η Ολίβια ντε Χάβιλαντ. Μνημειώδης η μουσική του Μαξ Στάινερ – ίσως η σημαντικότερη που γράφτηκε για ταινία.
Gone with the Wind, η ρομαντική.
Δύο ταινίες μύθοι, που όταν παίζονται (συνεχώς) και ξαναπαίζονται, γοητεύουν όλες τις γενιές (τώρα ήδη τέσσερις!) άσχετα από την ηλικία τους και την εποχή τους.
Κι εδώ θα προσθέσω μία τρίτη. Δεν είναι στο ίδιο επίπεδο – αλλά πενήντα χρόνια τώρα είμαι ερωτευμένος με την πρωταγωνίστριά της: την Ρίτα Χαίηγουωρθ. Στην Γκίλντα (παλιά την προφέρανε Τζίλντα) έχει δώσει το οριστικό – για μένα – sex symbol. Δέκα ξενέρωτες Μαίρυλην μαζί, δεν την φτάνουν. Ίσως η μόνη που την άγγιξε κάποτε, να ήταν η ψυχρή πρασινομάτα Λωρήν Μπακώλ.
Τέτοιες ιστορίες πάθους και έρωτα δεν ξαναγυρίστηκαν. Όπως λεν και οι Αγγλοσάξονες: «They don’t make them like that, anymore».
Τώρα εσείς, οι νεότεροι, μπορεί και να μην ξέρετε για τί πράγμα μιλάω. Αν έτσι συμβαίνει, ψάξτε να βρείτε αυτές τις ταινίες (πανεύκολο μέσω Internet) και μετά μου γράφετε...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
339 σχόλια:
«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο 201 – 339 από 339@mickey
Καλέ μου Mickey, στο Moulin Rouge ήταν θεά η Nicole, αλλά έχει δίκιο ο epikairos (νομίζω αυτός το έγραψε) ότι αυτό που αποπνέει δεν είναι η αύρα της ντίβας με την κλασσική έννοιά της... Οταν την κοιτάζω αυτή τη γυναίκα, έχω την εντύπωση ότι πρέπει να είναι πολύ μίζερη στην πραγματικότητα. Ισως να φταίει και η διαρκής δίαιτα που κάνει εδώ και 10 χρόνια για να παραμένει κορμάρα, τι να πει κανείς, επιδρά και στην ψυχολογία του ανθρώπου η παρατεταμένη δίαιτα και η στέρηση βασικών απολαύσεων. Αλλά όταν κοιτάς φωτογραφίες της Dietrich, η οποία είναι γνωστό πως δεν ήταν απλώς μια ντίβα αριστοκρατικής καταγωγής, αλλά είχε και τα κότσια να ρουφήξει τη ζωή ως το μεδούλι και να κάνει τα πάντα, κυριολεκτικά, δεν βλέπεις αυτή τη μιζέρια στο πρόσωπό της...
Για μένα η Κίντμαν είναι απλά μια πολύ καλή ηθοποιός. Η οποία όμως, μετά τις Ωρες, δεν έχει ξανακάνει καλή ταινία, κι αυτό με έχει απογοητεύσει, γιατί απολαμβάνω να την βλέπω να παίζει. Ωστόσο, ντίβα δεν είναι, διαφωνώ μαζί σου.
Να σου πω μια γυναίκα που μου βγάζει αυτό που περιγράφεις, και χωρίς την υστερία που διαγράφεται τα τελευταία χρόνια στο πρόσωπο της Kidman, λόγω υπερβολικού τσιτώματος; Η Kate Blanchett είναι μια ηθοποιός και γυναίκα που αν προσέξει τις επιλογές της στο μέλλον, θα μπορούσε να γίνει μίνι-ντίβα. Αλλά και πάλι, η εποχή δεν νομίζω πως ευνοεί τη δημιουργία τέτοιων μύθων.
@epikairos,
"...Ειδικά για τη δική σου τύχη μετά το χτεσινό κείμενο που έγραψες νομίζω πως ο αντρικός πληθυσμός θα έκανε ουρά στα πόδια σου."
Πες μου ότι εννοείς αυτά περί σινεμά από σχεδόν την αρχή κι όχι το κείμενο για τη μάνα μου (αν υποψιαστώ ότι ακόμη και στο διαδίκτυο μου φέρνει προξενιά... να πέσω να πεθάνω!)
Η Blanchett ωστόσο δεν έχει ακόμη υποδυθεί πουθενά τη μοιραία, sexy γυναίκα, γι' αυτό κι επιφυλάσσομαι.
Ντίβα χωρίς sex appeal, έστω και διαστρεβλωμένο ή τύπου Katrine Deneve, είναι οξύμωρο σχήμα.
@aphrodite
μετά από αυτή τη σκηνή, and with a little help from our Alice in Wonderland friends, ω, ναι, μπορεί να ακολουθήσει λουκούλλειο σεξ. Με κολάζεις μεσημεριάτικα!
:)
μήπως θα μπορούσε κανείς να μου πει πως βρίσκω τη Gilda ας πούμε,μέσω Internet? πλιιιιιιιιιιζ!
www.play.com
Μέσα σε 24 ώρες σου στέλνουν το DVD, και χωρίς έξτρα χρέωση! Ακόμη κι αν πάρεις μόνο 1 προϊόν. Το amazon χρεώνει.
Αν και έθεσα τον προβληματισμό μου περί παράθεσης "επιχειρημάτων" σε τέτοια ζητήματα, νομίζω πως δεν έχω γίνει κατανοητός.
Η ντίβα είναι ντίβα στο ΠΑΝΙ και στα ΜΜΕ (άντε και στην απονομή των Όσκαρ) και όχι στην καθημερινή ΖΩΗ και ΔΕΝ είναι κατ' ανάγκη η καλύτερη ηθοποιός της "σειράς" της. Στα πλαίσια αυτά, μπορεί να είναι τελείως αδιάφορη και ανέραστη όταν τη συναντήσει κανείς στο δρόμο και να πηγαίνει με όποιο "μπάζο" κυκλοφορεί.
Η εποχή μας δεν προσφέρεται μόνο για εύκολη και ταχύτατη μυθοποίηση, αλλά και ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ. Την εποχή που αναφέρει ο ΝΔ, το Hollywood ΔΕΝ έκανε 500 ταινίες το χρόνο ΟΥΤΕ οι ηθοποιοί μπαινόβγαιναν στο Star System κάθε μήνα.
ΔΕΝ συγκρίνω τη Nicole με τις "παλιές" (ποτέ δεν το έκανα) και επαναλαμβάνω την ερώτηση: Ποια άλλη ΣΗΜΕΡΙΝΗ ηθοποιός θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ντίβα; Και δε μιλάω για wannabe, αλλά ώριμη!
Όσο για το τις αναφορές σας στον αντρικό πόθο και στο γενικότερο χαμό για τη Nicole, απλά επιβεβαιώνετε ότι είναι ντίβα, με την έννοια της παρουσίας, της λάμψης, της αίγλης (εκτός κι αν χρησιμοποιούμε διαφορετικά τη λέξη). Και παρεμπιπτόντως δε νομίζω πως είναι τόσο καλή ηθοποιός (σαφώς υπάρχουν καλύτερες). Στις "Ώρες" έπαιξε ενδεχομένως πολύ καλά, αλλά δεν ήταν από τους ρόλους που θα την έκαναν ντίβα.
Αν και η Nicole δεν επαρκεί για αυτό τον χαρακτηρισμό, τότε μάλλον:
Οι ντίβες δεν υπάρχουν πια, τις πρόδωσε το μπότοξ!" :)
Blade Runner
Σύγχρονες ταινίες που ξεχωρίζω...Φέτος με ενθουσίασε το Crash , οι "Τρεις Ταφές του Μελκιάδες Εστράδα" και το KING KONG (Καλύτερη ταινία από όλα τα KING KONG τα που έχουν γυριστεί, κατά τη γνώμη μου)....Σπουδαίες ταινίες από τα τελευταία χρόνια το BRAZIL, 12 MONKEYS, CINEMA IL PARADISO, CONTACT, TRUMAN SHOW, THE REMAINS OF THE DAY και τόσες άλλες...Θεωρώ πόλυ σημαντικό δημιουργό τον Clint Eastwood, μου αρέσει πολύ ο Spielberg, o Michael Mann ,o Tim Burton ενω και ο Peter Jackson δείχνει να εξελίσσεται σε σημαντικό σκηνοθέτη.Τώρα αν όλα αυτά σου θυμίζουν και πάλι κλασσικό Hollywood, είπαμε ,έχουμε και τις εμμονές μας :-))
Όσο για τον Lars Von Trier, λυπάμαι, αλλά τον θεωρώ απαράδεκτο...κάκιστο μελό με ψευτοθρησκευτικές αναφορές το ΔΑΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ... για το μικροαστικό και κακομοιριασμένο μιούζικαλ DANCER IN THE DARK μια σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο μιούζικάλ , από τον ΜΑΓΟ ΤΟΥ ΟΖ μέχρι το ΣΙΚΑΓΟ αρκεί νομίζω (μα να βάλει την μέγιστη Deneuve σε ρόλο ...εργάτριας εργοστασίου??)... Αλήθεια εκείνο το μεταμοντέρνο κινηματογραφικό μανιφέστο του, το ΔΟΓΜΑ 95 , τι απέγινε???ψευτοκουλτούρα για να κοροιδεύει τους αδαείς.._
@ΝΔ,
(συμπληρωματικά)
Αν, λέω αν είναι να είσαι να ψωνίσεις πάθος με κάποιον πιο "ώριμο" (με όποια έννοια κι αν το δεις), εννοείται ότι ξεκινάς με πιο στυλάτα, μαγευτικά, υπαινικτικά πράγματα.
Εκεί τον ζαχαρώνεις σιγά-σιγά... Του κάθεσαι ήσυχα & "ποιοτικά" πριν ακόμη του κάτσεις πραγματικά -δως μου κουλτούρα και δως μου casablanc-es! Δε χρειάζεται κυνήγι, διότι κατά βάθος συμφωνείτε. Ασε που έτσι και του πετάξεις τίποτε Matrix μπορεί να σου μείνει και στην VIP αίθουσα - κι αφού τους έχεις τζάσει όλους, ποιός σκατά θα φωνάξει το 166?
(και να μην σου μείνει, θα του ζαρώσει τόσο πολύ ο...οίστρος που μετά όχι πετονιά, ούτε ο γερανός του Ολυμπιακού Σταδίου δεν θα βοηθήσει!)
Παρ'το και μία ανάποδα - φτιάξ'τα με νειάτα που τρίζουν, κι άμα πάτε κατ'ευθείαν στην casablanca απλώς το "παίζετε" κι οι δύο - είναι μεγάλος... φόρτος εργασίας για σκέτες ορμόνες, αυτό χρειάζεται μεταξωτό ιστό σχέσης να υφαίνεται από κάτω, αρκετά διάφανο ώστε να μην γίνεται κραυγαλέο "Και τώρα έχουμε επισήμως σχέση" = λάκισμα εκατέρωθεν, αλλά και αρκετά ελαστικό "Χμ, αυτό κάπου πάει, για να ψάξουμε λίγο, ωπ, μου έπεσε το χέρι μέσα στη μπλόύζα σου, κάτσε να το ψάξω λίγο, είναι σοβαρό το θέμα..."
Κατάλαβες τίποτε, ή εξακολουθώ να σε απογοητεύω?
(Θεέ μου, από το πρωΐ -βραδυού που ΔΕΝ κοιμήθηκα πάλι- να μαζέψω μπουρδ/σπίτι, να ετοιμάσω παιδιά για σχολείο, να τακτοποιήσω ένα κάρο διάφορα στο σπίτι, να κάνω εξωτερικές δουλειές, να μαγειρέψω, να κάνω μέχρι και μελιτζανοσαλάτα και πιπεριές ψητές ΚΑΙ να καθαρίσω και κουζίνα- η παραδουλεύτρα πληρώνεται για να κάθεται- ΚΑΙ να παρακολουθώ με λαχτάρα το post!
Και να μιλάμε για λουκούλεια διάφορα μεσημεριάτικα!
Θεέ μου φιλεύσπλαχνε, κάνε κάτι, έχω κλατάρει!)
(-D
@blade runner
σ΄ ευχαριστώ πολύ!
Αΐ σιχτίρ! (βρόντηγμα πόρτας αυτοκινήτου) Μα ποιός πήρε επιτέλους όλες τις κόπιες του "Ηλίθιου..."? Σε τόσα videoclubs πήγα...Υπνοπαιδεία θα τις κάνει?
Μη σαλτάρουμε κιόλας!
Το πρώτο Matrix ήταν μια πολύ καλή ταινία ε.φ.. Τα επόμενα ήταν απλώς επιτυχημένες προσπάθειες εξαργύρωσης της απήχησης της πρώτης.
blade runner said...
@ΝΔ
Να αποτολμήσω να πω ότι αυτή την ταινία δεν είναι δυνατόν να την εκτιμήσεις, αν την δεις σε ηλικία άνω των 30!
Συμφωνώ - θα κατέβαζα πολύ περισσότερο το όριο γιατί θεωρώ το Matrix παιδαριώδες - με μία "φιλοσοφία" του κ.!
Όσο για τα ψηφιακά κόλπα - τα video games μου είναι καλύτερα.
@N.Δ.
Τότε πως εξηγείτε ότι πολλοί, αλλά πολλοί 30 άρηδες, οι οποίοι μάλιστα διαθέτουν αξιολογότατη κινηματογραφική παιδεία, βρήκαν στην πρώτη ταινία πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία;
Nομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είστε λίγο μονόπλευρος.
Από την άλλη φυσικά, η άποψη, ως γνωστόν, είναι σαν την κ....α, παράγωγο του κ., που αναφέρατε πριν, όλοι έχουν από μία...
Οπότε, δεκτή και σεβαστή η άποψή σας, όπως ελπίζω να είναι και η δική μου.
ω, ναι, ο epikairos χτύπησε διάνα.
Η Φαννύ Αρντάν είναι ντίβα, έχεις δίκιο, κακώς δεν την αναφέραμε.
Hi παρεούλα!!!
Δηλώνω φανατικός της τριλογίας του Νονού (τυχαία χθες έβλεπα και το 3 σε DVD).
Από εκεί και πέρα κόβω φλέβες για Καζαμπλάνκα, Τελευταία έξοδος Ρίτα Χέιγουορθ -kisses Andy;-, και Ρεμπέτικο.
Αυτά και σας αφήνω για να κάνω και καμιά δουλεία γιατί θα το κλείσουμε το μαγαζί -είναι που είναι...
Φιλιά σε όλους
Με το σημερινό post o ΝΔ αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι είναι πάνω από 50 ετών!
Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το ρετρό και τη νοσταλγία (σα να λέμε: δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…), αλλά επειδή η νοσταλγία έχει πάρει διαστάσεις ενδημικής ασθένειας στην Ελλάδα (aka Μπουζουκιστάν – Νοσταλγιστάν) – μεγάλο μερίδιο για την αντι- δημιουργικότητα των Ελλήνων έχει η παθογόνος νοσταλγία που «διδάσκεται» στα σχολεία και στις τηλεοράσεις… όπα, όπα - νοιώθω την υποχρέωση να υπερασπιστώ τις κοπέλες τις γενιάς μου. Kαλή είναι και η κυρία Katharine Hepburn αλλά εγώ θα προτείνω κυρίες της γενειάς μου:
Cameron Diaz
Gwyneth Paltrow (προχθές γέννησε το δεύτερο παιδάκι της τον Moses –να της ζήσει.)
Liv Tyler (παρά τα κιλάκια της και το μπαμπά της, μια χαρά είναι)
Lucy Liu
Mena Suvari
Kirsten Dunst (Aχ και να ήμουνα ο spiderman)
Julia Stiles
Halle Berry
Ρατσιστής δεν είμαι, αλλά πιστεύω ότι οι Γαλλίδες είναι ανώτερα πλάσματα:
Sophie Marceau
Judith Godreche
Audrey Tautou
Emmanuelle Béart
Στη Λίστα μου, υπό άλλες προϋποθέσεις, θα είχε μπει και η Katie Holmes αλλά απορρίπτεται λόγω Tom Cruise (Μπλιαχ)
Προτείνω στους σινεφιλ να επισκεφτούν το site του γνωστού αμερικάνου κριτικού κινηματογράφου Roger Ebert http://rogerebert.suntimes.com
Ο εν λόγω κριτικός με έχει επηρεάσει πολύ στον τρόπο που βλέπω τον κινηματογράφο και με αφορμή ένα σχόλιο του blade runner όπου ανέφερε ότι " Το Fight Club είναι μια ταινία με απίστευτα πρωτότυπο σενάριο και σημειολογία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την εποχή της" σας παραθέτω μερικά αποσπάσματα απο την κριτική του Roger Ebert για το Fight Club και τον τρόπο που συγκρίνει την ταινία αυτή με το Bringing out the Dead του Martin Scorsese που είχε βγει στις αίθουσες την ίδια περίπου εποχή με το Fight Club.
Γράφει λοιπόν για το Fight Club:
"Fight Club is the most frankly and cheerfully fascist big-star movie since Death Wish, a celebration of violence in which the heroes write themselves a license to drink, smoke, screw and beat one another up.
Sometimes, for variety, they beat up themselves. It's macho porn -- the sex movie Hollywood has been moving toward for years, in which eroticism between the sexes is replaced by all-guy locker-room fights. Women, who have had a lifetime of practice at dealing with little-boy posturing, will instinctively see through it; men may get off on the testosterone rush. The fact that it is very well made and has a great first act certainly clouds the issue."
Και για το Bringing out the Dead:
"A harrowing, exhilarating ride on the wild side from Martin Scorsese, who stars Nicolas Cage as a paramedic in an emergency response vehicle in New York's Hells' Kitchen. Scorsese's kinetic camera and Paul Schrader's passionate script give the movie a headlong energy; the Cage character ventures out every night into a sea of suffering, with little hope he can really make much of a difference: "I came to realize that my work was less about saving lives than about bearing witness." In an age of irony, Scorsese and Schrader refuse to stand back from their existential themes, but plunge in without compromise.
Bringing Out the Dead is an antidote to the immature intoxication with violence in a film like Fight Club. It is not fun to get hit, it is not redeeming to cause pain, it does not make you a man when you fight, because fights are an admission that you are not smart enough to survive by your wits. Fight Club makes a cartoon of the mean streets that Scorsese sees unblinkingly."
@mickey
Δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο ντίβα για καμία σύγχρονη ηθοποιό αβασάνιστα. Γι' αυτό και ο αντίλογος. Επί της ουσίας, ναι, έχεις δίκιο, είναι πολύ πιο ραφινάτη, αέρινη και απρόσιτη από πολλές άλλες, εξού και ο θαυμασμός των ανδρών, που σίγουρα δεν βλέπουν σε αυτήν μόνο ένα κορμί με ενδιαφέρουσες αναλογίες (ανύπαρκτο στήθος, όμως). Ωστόσο, ντίβα χαρακτηρίζω μια γυναίκα που σου δίνει την εντύπωση της απρόσιτης ή της μοιραίας, όχι επειδή στέκεται επιτηδευμένα, λόγω ανασφάλειας, αλλά γιατί αποπνέει μυστήριο, ερωτισμό και δύναμη. Και το γνωρίζει... Η Μilva που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ντίβα τη δίνει αυτή την αίσθηση, η Μελίνα στις ταινίες της έδινε αυτή την αίσθηση, για να έρθουμε και στα δικά μας.
Σε ό,τι αφορά την υποκριτική της δεινότητα, εδώ θα διαφωνήσω μαζί σου, δεν είναι ακόμη αυτό που θα μπορούσε να είναι, αλλά συνεχώς γίνεται καλύτερη. Γι' αυτό μίλησα πριν για κακές ταινίες, γιατί η ίδια ως ηθοποιός συνεχώς εξελίσσεται και είναι κρίμα να χαθεί μέσα σε μέτριες επιλογές.
Θυμάστε μήπως τη Λίλη Παπαγιάννη; Aσχετο με το θέμα μας, αλλά δεν ήταν από τις πιο ωραίες γυναίκες του ελληνικού κινηματογράφου, αν και δεν πέρασε ποτέ στην πρώτη γραμμή; Μαζί με τη Τζένη Καρέζη, την Ελενα Ναθαναήλ στα νιάτα της (αυτή απέπνεε κάτι που παρέπεμπε σε ντίβα, ας πούμε), τη Ζωή Λάσκαρη που ήταν η μαζική ονείρωξη όλων των Ελλήνων (ή μάλλον των υπόλοιπων, αυτών που δεν αυνανίζονταν με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, θέλω να πω).
(γιατί δηλαδή, ας αφήσουν οι άλλοι το κορμί τους στην επιστήμη, εγώ θα το αφήσω στην επιστημονική φαντασία!...)
(Γκουχ-γκουχ!)
(Α-χέμ!)
@ΝΔ,
ΟΚ, το πιάσαμε το υπονοούμενο, εξακολουθώ να σε απογοητεύω μετά από την επίδειξη τάπερ "πού & πώς & γιατί το χρησιμοποιούμε?" ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΠΙΑ!
Είπαμε, στους "μεγάλους" το χειριζόμαστε αλλιώς το θέμα, σεβόμαστε και την πείρα τους και πετάμε First Class....
Κόλλημα κι αυτό με την Κιντμαν!! Βγάζει αυτή τη λανθάνουσα ανάγκη για επιβεβαίωση. Όχι και τόσο κακό in fact,όλοι την έχουμε...αλλά εκεί ακριβώς βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά του καλού και του μέτριου ηθοποιού, του καλού και του μέτριου επιστήμονα, του καλού και του μέτριου φιλοσόφου,θεολόγου,ανθρώπου σε τελευταία ανάλυση. Οι πρώτοι την έχουν τόσο καθυποτάξει που τελικά δεν τους απασχολεί πλέον αν θα είναι ή δεν θα είναι διάσημοι. Και συνήθως αυτό είναι τόσο απελευθερωτικό για τους «δέκτες» που συνήθως τους αναγνωρίζουν χωρίς καν εκείνοι να το περιμένουν. Γιατί οι άνθρωποι υποσυνείδητα αναγνωρίζουν εκείνον που δεν διαιωνίζει τη ναρκισσιστική μας μανία που οδηγεί σε φαινόμενα αλαζονείας κοκ. Υπάρχει μια ενστικτώδης αντίδραση μέσα μας( και καλώς υπάρχει!) που την χαρακτηρίζει ένας τροπισμός προς το λιγότερο πομπώδες και εντυπωσιακό. Προς το αυθεντικά όμορφο. Μερικοί βέβαια επιδέξιοι το γνωρίζουν αυτό και προσαρμόζονται και σ΄αυτο το παιχνίδι. Η αίσθηση μου είναι ότι μόνο το γνήσια ωραίο τελικά παραμένει διαχρονικό.
Η Κειτ Γουίνσλετ ας πούμε...διατηρεί αυτή την αυθεντικότητα(με κάποιες εξαιρέσεις ίσως μόνο)καθώς δε μιμείται το χολιγουντιανό πρότυπο της εμφάνισης,διαστάσεων, βάρους..Αν και προσωπικά τη θεωρώ βαθιά ερωτική και ευαίσθητη. Μου αρέσει γιατί είναι και δείχνει ο εαυτός της...
Το matrix 1 είναι μια από τις 2-3 χειρότερες ταινίες που έχω δει τα τελευταία 10 χρόνια ακόμα και τα εφε μου φάνηκαν υπερβολικά και χοντροκομμένα.Οσα για την Φαννυ Αρνταν, στην γυναίκα της διπλανής πόρτας είναι σχεδόν τέλεια.
@kostas
Το διάβασα το κείμενο του κριτικού που επικαλείσαι αλλά δυστυχώς από αυτό που διάβασα καταλαβαίνω ότι μάλλον δεν έχει καταλάβει τίποτε! Η ταινία απομυθοποιεί τη βία. Χρησιμοποιεί για την ακρίβεια ως όχημα τη σωματική βία, ουσιαστικά για να απεικονίσει τη σχέση σύγκρουσης - που φτάνει στο διχασμό προσωπικότητας - του ήρωα με τον εαυτό του. Σύγκρουση η οποία ξεκινά από το γεγονός ότι ο ήρωάς μας είναι πετυχημένος, βγάζει πολλά χρήματα, ζει μέσα σ'ένα σπίτι-μαυσωλείο, γεμάτο ακριβά μοντέρνα έπιπλα, μια και είναι και design-junky, αλλά δεν έχει πνευματική ζωή, ούτε και ουσιαστική ψυχική επαφή με τους ανθρώπους γύρω του. Μέσα του υπάρχει ένα αδίστακτο, αμοράλ τέρας (τον υποδύεται ο Brad Pitt), που έχει γεννηθεί ακριβώς από αυτή την έλλειψη πνευματικότητας και αγάπης.
Η βία που υπάρχει στην ταινία είναι μια μεταφορά της ψυχολογικής βίας που ασκούμε εμείς οι ίδιοι στους εαυτούς μας, όταν δεν τους σεβόμαστε...
Η δε ιδέα οι βόμβες να φτιάχνονται από το λίπος που πετούσαν στα σκουπίδια οι διάφορες κλινικές πλαστικής χειρουργικής, ήταν άψογη! Ουσιαστικά, στην προσπάθειά του να χτυπήσει το καπιταλιστικό σύστημα στην καρδιά του, ο κεντρικός ήρωας χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη αυτό που οι παγιδευμένες στην εικόνα τους Αμερικανίδες και Αμερικανοί αστοί πετούσαν από πάνω τους, για να νιώσουν ομορφότεροι...
Φοβάμαι ότι ο κριτικός που τόσο εμπιστεύεστε, δεν κατάλαβε τίποτε από την ταινία.
Το Bringing out the dead, δεν το έχω δει, και δεν έχω άποψη.
Για τον χαρακτήρα της πλαστότητας είναι ο δέκτης και όχι ο πομπός.
Ο τελευταίος, όπως το αποδεικνύει ο αφοπλιστικός ρεαλισμός κινηματογραφικών φαντασιώσεων α λα Τρούμαν σόου ή Matrix, απλώς αντανακλά, με επιμέρους τεχνάσματα της μυθοπλασίας, την αγωνία που ο πρώτος, δηλαδή ο δέκτης, απωθεί έξω από το λόγο.
Τώρα η αντίληψη, ναρκωμένη μ' έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό απ' ό,τι παλαιότερα, αναγνωρίζει ως χρόνο και τόπο της το αφηρημένο διάστημα μεταξύ εαυτής και της οθόνης, όπου τελείται η στιγμιαία, κεραυνοβόλος ανταπόκριση στην ατέρμονη επανάληψη των φασματικών ερεθισμάτων.
Για μένα βιντεογκέιμ και Matrix - πόλεμος συγκλίνουν στο σημείο μιας συλλογικής λιποθυμίας των εσωτερικών δυνατοτήτων του βλέπειν, όπου η αληθοφάνεια έχει εκτοπίσει την αλήθεια πλήρως.
@ georgia.m
Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με την εποχή η μαζοχιστική διάθεση. Αναφέρθηκα στη λανθάνουσα σεξουαλικότητα που δεν εκδηλώνεται στο κρεβάτι αλλά στα υπόλοιπα επίπεδα των σχέσεων, και αυτή είναι διαχρονική. Και τη μαζοχιστική πλευρά θα πρέπει πάντοτε να την βλέπουμε - διαλεκτικά - ως συμπλήρωμα μιας σαδιστικής πλευράς (πχ. η Σκάρλετ συμπεριφέρεται μαζοχιστικά προς τον Ρετ αλλά σαδιστικά προς την Μέλανι). Το σ-μ στοιχείο μην το εκλάβετε βέβαια στην απόλυτη - νοσηρή κυριολοξία (με δερμάτινα, μαστίγια κλπ.), έτσι;
@ cyber-dust
Το σπουδαίο στην ατάκα "play it again, Sam" έγκειται στο ότι ταυτίζεται με την Καζαμπλάνκα (παρ' όλο που τέτοια ατάκα δεν υπάρχει στην ταινία) με τον ίδιο τρόπο που το "are you talking to me" έχει ταυτιστεί με τον Ταξιτζή. Και οι δυο ατάκες αντλούν την αξία τους από τις ταινίες με τις οποίες ταυτίζονται, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
@ maika
Για CD και DVD καλύτερες τιμές εχει το www.cduniverse.com, aν θέλεις να παραγγείλεις περισσότερα από 1.
O χρόνος παράδοσης το ίδιο περίπου με το play.com.
Ωραία ταινία ήταν και το "Ένας υπέροχος άνθρωπος". Έλεγε για τον J. F. Nash, τον οποίο χτύπησε σχιζοφρένεια ειδικού είδους που λέγεται apophenia. Σ' αυτήν την πάθηση που λέτε, ο ασθενής βλέπει μυστικούς κωδικούς, κρυφές συνεννοήσεις και γενικά ότι του φανεί του λολοστεφανή!
Να μην ξεχάσω τις ταινίες "Το προξενό της Άννας", καθώς και το "Η στρίγκλα που έγινε αρνάκι".
@kostas
Οι κριτικοί έχουν κι αυτοί ο καθένας μια άποψη, και αυτό τις περισσότερες φορές δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Το θέμα είναι εσύ τι καταλαβαίνεις από μια ταινία, όχι τι σου λέει ο κριτικός...
Φέτος είπαν ορισμένοι κριτικοί ότι το Χόλιγουντ είναι συντηρητικό, γιατί αντί να δώσει Όσκαρ καλύτερης ταινίας στο Brokeback Mountain, το έδωσε στο Crash... Είδα και τις δύο ταινίες και άποψή μου ήταν ότι αν έδιναν το Οσκαρ στον Ανγκ Λι, θα ήταν μόνο και μόνο για να αποδείξουν ότι δεν έχουν κόμπλεξ ή ρατσιστική τοποθέτηση στο ζήτημα των gays. Κατά τα άλλα η ταινία εμένα μου φάνηκε μέτρια. Το Crash έθιγε πολύ πιο καίρια την καρδιά του προβλήματος της αμερικανικής κοινωνίας, άρα στα δικά μου μάτια ήταν πιο τολμηροί που έδωσαν εκεί το Οσκαρ... Πόση σημασία έχουν όλα αυτά όμως; Το θέμα είναι τι παίρνει ο καθένας προσωπικά στην επαφή του με το σινεμά, τη μουσική ή ό,τι άλλο... Αποφεύγω να σου πω την αλήθεια να διαβάζω κριτική για μία ταινία πριν τη δω, ειλικρινά.
Και αν ο δικός σου κριτικός έγραψε αυτά που έγραψε, ο Berardinelli έγραψε ακριβώς τα αντίθετα. Ιδού:
Fight Club
A Film Review
by James Berardinelli
**** out of 4
With its kinetic style, visceral approach, compelling storyline, and powerful social message, Fight Club makes a commanding case to be considered the '90s version of A Clockwork Orange. In a time when so few motion pictures leave an impact, Fight Club refuses to be ignored or dismissed. The experience lingers, demanding to be pondered and considered, and, unlike 95% of modern-day thrillers, there is a great deal here to think about and argue over. Fight Club presents an overload of thought-provoking material that works on so many levels as to offer grist for the mills of thousands of reviews, feature articles, and post-screening conversations.
Για όποιον ενδιαφέρεται, η συνέχεια εδώ:
http://movie-reviews.colossus.net/movies/f/fight_club.html
@Ν.Δ.
Δηλαδή, είστε σίγουρος Δον Γάτε, ότι αν μαζευόμασταν εκεί ορισμένες από τις αιθέριες υπάρξεις του blog και σας προτείναμε να δούμε όλοι μαζί την ταινία, και δη την επίμαχη σκηνή από το κατά τα άλλα χαζό Matrix Reloaded, αποκλείεται να αναθεωρούσατε, και να νιώθατε λιγότερο απογοητευμένος από την κατά τα άλλα γοητευτικότατη aphrodite;
:)
Γυναίκα-μύθος, αλλά με άλλη έννοια ίσως, είναι επίσης για μένα η Bette Davies. Την ξέχασα πριν.
Τέλος, άλλη μία παράλειψη σημαντικότατη, οι δικές μας, Ελλη Λαμπέτη αλλά και Ειρήνη Παπά. Η Λαμπέτη ήταν ένα μυθικό πλάσμα, σαν να είχε βγει από τον κόσμο του ονείρου, ενώ δεν θα ξεχάσω ποτέ την Ειρήνη Παπά ως Ωραία Ελένη στις Τρωαδίτισες του Κακογιάννη. Τι κάλλος ήταν αυτό, σου τσάκιζε τα γόνατα...
Καθώς πλησιάζει το Πάσχα –για να είμαστε στο κλίμα των ημερών- προτείνω τη Βρετανική κωμωδία «Life of Brian(₤ 4.99) όπως και τα άπαντα των Monty Python.
Η Βρετανική Κωμωδία είναι όλα τα λεφτά. Τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο δεν τον γνωρίζω καλά, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει άλλη κινηματογραφική σχολή που να διαθέτει την πολύ υψηλή αίσθηση του χιούμορ που έχουν Βρετρανοί.
Μια άκρως ερεθεστικη στιγμή, για αγόρια και κορίτσια, βρίσκεται στην ταινία Περσονα του Μπεργκμαν. Είναι η διήγηση της νοσοκόμας άλμα στην ασθενή και φίλη της ελιζαμπεθ βογκλερ.Κεφαλαιο 5 για όσους πάρουν το DVD.Tο θυμάμαι γιατί έχω ανατρέξει στο συγκεκριμένη σκηνή αρκετές φορές.
@blade runner
Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ανάλυση σου. Σου προτείνω πάντως να δεις και το Bringing out the Dead του Scorsese και να συγκρίνεις τις δύο ταινίες.
Προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντική την κριτική στο κινηματογράφο και στην τέχνη γενικότερα (Σε αντίθεση με τα oscar που τα θεωρώ εντελώς ανούσια και συγκυριακά). Η κριτική μπορεί να σε βοηθήσει να εκτιμήσεις την τέχνη πολύ βαθύτερα. Αν πάλι δεν θέλεις να επηρεαστείς μπορείς να διαβάζεις την κριτική αφότου δεις μια ταινία. Έτσι μπορείς να θελήσεις να ξαναδείς την ταινία με άλλο μάτι και να ανακαλύψεις καινούργια πράγματα.
Προτείνω να επισκεφτείτε το site του Roger Ebert και να διαβάσετε τις κριτικές του για μερικές από τις αγαπημένες σας ταινίες.
Α, ευτυχώς (κλείσιμο εξώπορτας), βρήκα το Rainman... Eκπληκτικός ο Dustin Hoffman σαν αυτιστικός, πώς απέδωσε τον ρόλο αυτού που έχει -κάτσε να διαβάσω το εξώφυλλο- "markedly abnormal social interaction, communication ability, patterns of interests, and patterns of behavior", λέει, στην καρακοσμάρα του αλλά με τρομερή μαθηματική ικανότητα!
Τι χαρά εγώ η ξανθιά, καναπές, πίτσα και θα καλέσω και το τεκνό (θα μου πεις, αυτός θα σαλτάρει!-σύνηθες!)
BadlyDrawnBoy Καλά που μου την θύμησες. Mόλις την παράγγειλα στο play.com με 9.99e.
να σας ρωτήσω κάτι; Αν θέλω κι εγώ να βάλω εικονίτσα δίπλα από το nickname μου, πως μπορώ να το κάνω;
@kostas
Εννοείται ότι μετά τη θέαση, έρχεται και η ώρα της κριτικής, ποτέ πριν όμως για μένα, την αποφεύγω, για τους ευνόητους λόγους.
@kostas
το αμοράλ "τέρας" (τέρας γιατί δεν είναι υπαρκτός άνθρωπος όπως διαπιστώνουμε πολύ γρήγορα, αλλά το alter ego του) φυσικά είναι πολύ πιο ελεύθερο και συνειδητό στις πράξεις του απ'ό,τι είναι ο ίδιος ο ήρωας. Ακριβώς γιατί το alter ego του του επιτρέπει να πράττει και να σκέφτεται ακριβώς όπως θα ήθελε και θα μπορούσε, και όχι όπως έμαθε να κάνει, φοβισμένος για το τι αντίτιμο θα πληρώσει αν αντιδρούσε σε ό,τι τον ενοχλούσε...
Τέλος, θεωρώ ότι είναι αδύνατον σχεδόν να μην υπάρχει βία στην πλειοψηφία των σύγχρονων ταινιών, ακριβώς γιατί το σινεμά ανέκαθεν αντανακλούσε την κοινωνία που το παράγει. Κι αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω να θαυμάζεις ταινίες ποιητικές του σήμερα, γιατί είναι νομίζω πιο δύσκολο να κάνεις τέτοιο κινηματογράφο στα χρόνια της βίας και της εικόνας. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι οι σχολές που ακμάζουν αυτή τη στιγμή δεν προέρχονται από την κουρασμένη Δύση, αλλά από άλλα σημεία του πλανήτη. Και στο κορεατικο σινεμά υπάρχει βία, και στο γιαπωνέζικο, αλλά έρχεται ένας Γουόνγκ Καρ Γουάι και τα σαρώνει όλα με αυτή την εξαίρετη άποψη που έχει!
Και μια και μιλάμε για το πάθος στην οθόνη, όσοι δεν έχετε δει το In the mood for love, σπεύσατε. Συμβουλή: Αφεθείτε στο ρυθμό της ταινίας και τη σιωπή της, αλλιώς δεν θα την απολαύσετε.
Επίσης, στην Τριλογία του Αντονιόνι με τον τίτλο Eros (ο οποίος καλύτερο θα ήταν να μην κάνει πια ταινίες με το ένα πόδι στον τάφο, αυτό μόνο ο Κιούμπρικ το κατάφερε, χωρίς να προδώσει την Τέχνη του), η οποία ήταν κατά τα άλλα από μέτρια ως άθλια, το τελευταίο ταινιάκι του Γουονγκ Καρ Ουάι, είναι ό,τι πιο συγκινητικό έχω δει στο σινεμά τα τελευταία χρόνια.
Το συνιστώ σε όλους, ανεπιφύλακτα... Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος σκηνοθέτης σήμερα που να μπορεί να πλησιάσει το πάθος και ειδικά το ατελέσφορο, πιο ουσιαστικά από αυτόν. Και πιο τρυφερά...
Άλλη μια ταινία που άφησε εποχή ήταν η "Frances". Περισσότερες πληροφορίες http://us.imdb.com/title/tt0083967/
Η υπόθεση λοιπόν έχει ως εξής: Ήταν μια, ηθοποιός στο επάγγελμα, που ήταν λιγάκι αντιδραστική. Είχε και μια μάνα που τη μισούσε, αλλά η Φράνσις (Jessica Lange) νόμιζε πως την αγαπούσαν. Η μάνα κατάφερε να την κλείσει σε ένα άσυλο (στη πραγματική ζωή τις κλείνουν σε άλλα άσυλα). Εκεί η Φράνσις τράβηξε τα πάνδεινα. Τελικά της έκαναν λοβοτομή.
από film noir παραλείψατε το υπερκλασικό The Big Sleep (Bogart/Bacall)
blade runner: thumbs up
Λέω να πάρω και το Love Story, καταπληκτική ταινία (κλείσιμο πόρτας ψυγείου), αυτός την αγαπάει, ε, εντάξει, κι εκείνη δε λέω, μισό λεπτό Μαιρούλα μου, αλλά στο τέλος αυτή τον εγκαταλείπει, ναι, "έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος"!
Ναι, κι έκλαιγε ο κακομοίρης, σπάραζε μόνος του, χτυπιόταν στα πατώματα, κλάαααααμα, αλλά ό,τι και να έκανε δεν μπορούσε να την
γυρίσει πίσω... Τον δύσμοιρο! Να τον λυπάται η ψυχή σου! Ατιμο πράγμα ο έρωτας, αλλά καλά του έκανε, τέτοια θέλουν οι άντρες αγάπη μου... Ναι, φιλιά!
blade runner said...
@Ν.Δ.
"Δηλαδή, είστε σίγουρος Δον Γάτε, ότι αν μαζευόμασταν εκεί ορισμένες από τις αιθέριες υπάρξεις του blog και σας προτείναμε να δούμε όλοι μαζί την ταινία, και δη την επίμαχη σκηνή από το κατά τα άλλα χαζό Matrix Reloaded, αποκλείεται να αναθεωρούσατε, και να νιώθατε λιγότερο απογοητευμένος από την κατά τα άλλα γοητευτικότατη aphrodite;"
Aν μαζευόσασταν εδώ, οι αιθέριες υπάρξεις του blog (το home cinema μου έχει θέσεις για 12 άτομα) νομίζω πως δεν θα είχα μάτια για την οθόνη (κι ας έχει 3,5 μέτρα άνοιγμα)...
badlydrawnboy said...
Με το σημερινό post o ΝΔ αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι είναι πάνω από 50 ετών!
Aχ - δεν υπάρχουν ηλικίες στην τέχνη! Ούτε μόδες. Η Καζαμπλάνκα αρέσει και στους σημερινούς έφηβους, φτάνει να την δούνε.
Εγώ έκανα ένα ποστ για ένα είδος ταινίας - κι εσείς το κάνατε φιλμική εγκυκλοπαίδεια!
Πάντως αν θέλετε ένα απαράδειγμα υψηλής κινηματογραφικής τέχνης με απλά μέσα χωρίς τα εφέ του Matrix δείτε την "Νύχτα των ζωντανών Νεκρών (του George Romerο- αξεπέραστο - κι όχι μόνο κατά την γνώμη μου). Εκεί, χωρίς κανένα εφέ, ούτε κόλπο, παγώνει το αίμα σου... Μπροστά του το Matrix είναι αφελές.
Μαζεύω ταινίες εδώ και 20 χρόνια. Μόλις ολοκλήρωσα την ταινιοθήκη μου με VHS (πήγαινα στο Λονδίνο και έφερνα βαλίτσες με κλασικές ταινίες από το HMV) - πάνω από χίλιες κασέτες - βγήκαν τα DVD. Άντε πάλι τα ίδια από την αρχή. Κοντεύω τις δύο χιλιάδες...
Το Home Cinema είναι η μεγαλύτερη πολυτέλεια που έχω επιτρέψει στον εαυτό μου. Το αναβαθμίζω και βελτιώνω συνέχεια, δέκα χρόνια τώρα. Δεν πάω σχεδόν ποτέ σινεμά - έρχονται εδώ οι ταινίες. Άλλωστε η ποιότητα εικόνας και ήχου είναι καλύτερη από τις περισσότερες αίθουσες...
@the resident
ευχαριστώ για την πληροφορία σχετικά με την αγορά DVD.
@badlydrawnboy
Η ταινία Life of Brian είναι αυτή που στο τέλος τραγουδούν ο Ιησούς με τους ληστές,στο σταυρό, always look at the bright side of life!! ??
Το Matrix είναι μυθικό! (και με την έννοια που χρησιμοποιούν τον όρο οι Ιταλοί) και ας λέτε ότι θέλετε :Ρ
Είναι από τις λίγες thought-provoking ταινίες που έχω δει.
Επίσης must το Animatrix ;-)
Κατά την ταπεινή μου γνώμη η ταινία "Το Θεώρημα" του Πιερ Πάολο Παζολίνι είναι μακράν καλύτερη των προαναφερθέντων όποιο κριτήριο και αν χρησιμοποιήσουμε.
dimos_nikou said...
xaxa
7:46 μμ
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ!
@NΔ
η γνώμη σας για τον Τσάπλιν??
(έκανα ενα μικρό σχόλιο 10.23πμ)
harry reloaded said...
Δυστυχως το χοουμ σινεμα χρειαζεται μονοκατοικια του μισου εκ. & πανω.
Καθόλου - γίνεται και σε ένα μεσαίο καθιστικό. Τώρα έχουν φτηνήνει όλα τα σύνεργα. Το δικό μου είναι σε υπόγειο πολυκατοικίας - μία μεγάλη αίθουσα που χρησιμεύει για βιβλιοθήκη, γραφείο και προβολές (όταν κατεβαίνει η οθόνη).
Να το παίξω και λίγο κριτικός, αυτό που μου έκανε εντύπωση από ανέκαθεν σε παλιές ταινίες είναι ότι έβαζαν γέρους να παίζουν νεότερες ηλικίες. Έτσι έβλεπες τον Ταιρον Παουερ να υποδύεται τον τριαντάρη, ενώ έφτανε τα 50 και με τον μεικ απ έδειχνε για 60. Ίσος εκείνη η γενιά να έδειχνε έτσι, ή μήπως ήταν μία ματαιοδοξία των πρωταγωνιστών?
Πως διαφέρουν τα γούστα. Τις τελευταίες ταινίες του Ταρκόφσκυ δεν τις αντέχω με τίποτα. Σπάνια έχω βαρεθεί τόσο πολύ όσο στην "Θυσία". Αυτός ο διπλο-τρίπλο συμβολισμός που σε τραβάει συνεχώς από το μανίκι, εμένα μου φέρνει βαθιά χασμουρητά (να θυμηθώ και τον Σαββόπουλο). Γι αυτό δεν αντέχω και τον Αγγελόπουλο. Εκτός από την βαρεμάρα οι "ποιητικοί" διάλογοί του, μου φέρνουν γέλιο.
Ταρκόφσκι, μάλιστα, ειδικά το Stalker μου άρεσε πάρα πολύ.
Το MATRIX είναι μια ταινία που θα μείνει στην ιστορία. Γιατί, αν όλος ο κόσμος είναι μια ψευδαίσθηση, θυμίζει κάπως την παιδική απορία: ‘ο κόσμος και η ζωή σταματάνε όταν εγώ παύω να περνάω από ένα μέρος;’
Επίσης, είναι η υπέρτατη θεωρία συνωμοσίας. Μετά από αυτήν, όλες οι άλλες μοιάζουν με συνομωσιολογικά μπέμπελακ.
Και η αφήγηση; Έχετε δει πολλές ταινίες με τέτοια μαεστρία στον τρόπο που διηγούνται μια ιστορία;
Εμένα με χάλασε άλλο πράγμα στο MATRIX: ΑΝ οι μηχανές χρειάζονταν τους ανθρώπους σαν μπαταρίες, για την ενέργεια, ήταν αρκετό να τους κρατάνε σε θερμοκοιτίδες. Οι ζωτικές λειτουργίες ήταν οι ίδιες. Δεν χρειαζόταν δηλαδή να τους δίνουν όνειρα με τεχνητές εντυπώσεις, δεν χρεαζόταν αν τους δίνουν την ψευδαίσθηση ότι ζουν. Με λίγα λόγια, δεν χρειαζόταν το MATRIX. Αλλά ο σκηνοθέτης (τρεις ήτανε) χρειαζόταν μια ταινία και το παραβλέψανε.
Προσωπικά, με χαλάει πολύ όταν υπάρχουν τέτοιες λογικές ανακολουθίες σε ταινίες.
Όσο για την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ... Μια ταινία που έχει μέσα jargon φράσεις του τύπου ‘η ιστορία πρέπει να μαθαίνεται δίπλα σε φάρους... Γιατί οι φάροι δεν έχουν μνήμη...’ Δείχνει να λέει πολλά ενώ δεν λέει τίποτα.
Μια ταινία που κανείς μάλλον δεν ανέφερε, ίσως να μην άρεσε, πολύ πιθανόν να μην είχε αξιώσεις κι η ίδια, είναι η Μέρα της Μαρλότας.
Την είδα αρκετές φορές – ευχαρίστως θα την ξανάβλεπα. Και μου έκανε εντύπωση τόσο σαν ταινία, όσο και σαν επίδραση πάνω μου (δεν το περίμενα). Μιλά για την αίσθηση του αναστρέψιμου.
Το αντίθετο του μη αναστρέψιμου. Και εδώ υποκλίνομαι στην κα Μπελούτσι και σταματώ γιατί όποτε τη σκέφτομαι βραχυκ... μξδκξκλ;;θιη`290θι`ςεης
Η μαγεία της κινηματογραφικής αίθουσας δεν συγκρίνεται με το καλύτερο σπιτικό σινεμά. Μέσα στην αίθουσα χτυπάνε ταυτόχρονα δεκάδες καρδιές στον ρυθμό της εικόνας. Αυτό κι αν είναι ένταση!
Ειδατε;Ξεχασα μια απο τις κορυφαιες ταινιες.
La Haine!Το ειχα ξεχωρισει οταν πρωτοβγηκε,πριν το ανακαλυψουν ολοι μετα τα γεγονοτα με τον ξεσηκωμο των προαστιων στη Γαλλια.
Εχετε δει τα πορφυρα ποταμια,ή την αυτοκρατορια των λυκων;
Μαζι με το Νικιτα τις θεωρω απο τις καλυτερες αστυνομικες ταινιες.Μακραν καλυτερες απο τις αφελεστατες αμερικανιες με την αντιληψη καλου-κακου,the hero saves the day etc....
Και απο τεχνικης αποψεως(εφε κτλ)ειναι ισαξιες των αμερικανικων.
Οπως αλλωστε και το Enemy at the gates,καταπληκτικο soundtrack by the way.
Το colors μια ταινια στα τελη της δεκαετιας του 80 με Σων Πεν και Ρομπερτ Ντυβαλ την εχετε υποψη σας;
Αριστουργημα κατα την γνωμη μου.
Τελευταιες ταινιες που ειδα και με ενθουσιασαν ηταν οι Syriana,Munich και σε dvd μια Ισραηλινη το Or.
Παντως εχει και ταινιες που με ενθουσιασαν αλλα θελωντας να κρατησω ενα υποκριτικο image ανθρωπου που δεν γουσταρει υποπροιοντα(καλος μ*****ς)ηταν τα δυο Bad Boys και το Predator....
Ταινια που ειδα προσφατα σε dvd και απογοητευτηκα ηταν το "Ομηρος".
Μεγαλο γεωμηλο.
Απαραδεκτο.Τεχνικα ειδικα ηταν καταλληλο για ταισμα του κοπροσκυλου του γειτονα που γαβγιζει ολη νυχτα...
@paragrafos...
u said...Ήθελα να πεθάνω για να τον κάνω να με κλάψει από αγάπη, να με τυλίξει στα χέρια του ζεστά και τρυφερά όπως δεν έκανε ποτέ. Κι έτσι να ζήσουμε αιώνια: εκεινος πάνω απο το νεκροκρέβατό μου κι εγώ στην αγκαλιά του αγγελουδάκι ευτυχισμένο...
Με καταθλιπτική νοσταλγία
Παράγραφος
Με το Νικο Ξανθοπουλο ποια ειναι η σχεση σας;
Πολλυ πικρα αγαπητη παραγραφε.
Σας βρισκω υπερβολικα μελο.
Παραξενο αλλα η Κυπρος με εκεινο το χαρακτηριστικο μεσανατολικο δυνατο καθαρο φως με δυσκολευει να την φανταστω ως τοπο θλιψης και πικρας.Εγω οσο καιρο εζησα τζιει κατω τζιει ενιωθα ομορφα καθε πρωι που ξυπνουσα και εβλεπα το δυνατο φως.Θα μου πειτε οτι λεω βλακειες και δεν θα διαφωνησω αλλα και παλι σας βρισκω υπερ του δεοντως μελοδραματικη.
Με αφορμή το σχόλιο του Sigmund_01 (8:58 μμ)
ΜΜΕ και αρχαίες τελετουργίες
Υπάρχει μια σχολή μελέτης των ΜΜΕ που γεννήθηκε σχεδόν κατά λάθος, αλλά εκτυλίχθηκε σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές. Πρόκειται γι’ αυτή που θεωρεί τα σύγχρονα ΜΜΕ παρόμοια με τις αρχαίες τελετουργίες.
Οι αρχαίες τελετουργίες ήταν παραστάσεις (δρώμενα), όπου συμμετείχαν όλα τα άτομα της ομάδας. Μέσα από τους ρόλους μοιράζονταν μια ιστορία που ήταν σημαντική για την κοινωνία τους, γνώριζαν τους ήρωες και ενστερνίζονταν τις ίδιες αξίες. Επαναβεβαίωναν και εμβάθυναν με αυτόν τον τρόπο τους δεσμούς τους.
Τα προϊόντα της βιομηχανίας της διασκέδασης προσφέρουν κάτι παρόμοιο στο παγκόσμιο κοινό. Με τη μαζική επικοινωνία άτομα από διάφορα σημεία του πλανήτη, αν και ζουν διαφορετικές ζωές, γνωρίζουν τις ίδιες ιστορίες, έχουν τους ίδιους ήρωες και μαθαίνουν να μοιράζονται παρόμοιες, αν όχι ίδιες αξίες.
Όλοι οι μελετητές διαπιστώνουν ότι τα σύγχρονα άτομα δεν συμμετέχουν στις νέες μορφές κοινωνικοποίησης - είναι απλοί θεατές. Μια γενική ένσταση της κοινωνιολογίας είναι ότι ο σύγχρονος άνθρωπος δεν καταναλώνει πλέον προϊόντα, αλλά σύμβολα των προϊόντων αυτών. Στην περίπτωση των ΜΜΕ αυτό είναι πέρα για πέρα αληθινό. Συμμετέχουμε συμβολικά στα τηλεοπτικά δρώμενα και ενσωματωνόμαστε στη μαζική κοινωνία ενώ είμαστε μόνοι μας: μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή.
Τα σκέφτηκα όλα αυτά χτες, όταν μετά από αρκετό καιρό, βρέθηκα σε μια κατάμεστη αίθουσα κινηματογράφου. Είναι ωραίο να μη ξεχάσουμε την αίσθηση που μας δίνουν ο κινηματογράφος και το θέατρο, μορφές τέχνης όπου αν και δε συμμετέχουμε, τουλάχιστον γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με άλλους και μοιραζόμαστε την ίδια ιστορία.
______________
Το έγραψα πριν χρόνια. Τώρα, δεν θα το έλεγα. Δηλαδή η αληθινή συγκίνηση με την Παράγραφο, για παράδειγμα, είναι απλά συμβολική; Ενσωματωνόμαστε ‘συμβολικά’ με κάποιον/α εδώ μέσα; Εικονικά ναι – αλλά συμβολικά... βαριά λέξη! Και το virtually στα αγγλικά σημαίνει ‘κατ’ ουσίαν’, δηλαδή ‘πιο πραγματικά από πραγματικά’. Στο τελευταίο πάλι θα διαφωνούσα. Νομίζω η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση...
Πάντως, ότι το ίντερνετ επιτρέπει την συμβολική επικοινωνία, είναι γεγονός. Και η μοναξιά, η αλλοτρίωση, ωθούν πολλούς να το χρησιμοποιούν έτσι. Σαν υποκατάστατο μιας ζωής που δεν υπάρχει. Αλλά φταίει το νετ γι’ αυτό όσο φταίει ο κινηματογράφος για τις ταινίες παιδικής πορνογραφίας.
ΥΓ. querrero, το δεύτερο μισό του μηνύματός σου είναι χαζό.
@ querrero
fairly my dear, I don' t give a damn! Υπέρ το δέον, μάλιστα!
Με αγάπη
Παράγραφος
Πάθος στην οθώνη κι
αυτό - αλλιώτικο αλλά αξεπέραστο αριστούργημα!
Και επειδή δεν πρόλαβα να σχολιάσω το χθεσινό κείμενο για την μητέρα σου, στο λέω τώρα: Μπράβο! Δεν φανταζόμουν ότι κρυβόταν τέτοιο ταλέντο. Σαν να το έγραφε η δίδυμη αδερφή σου. Για μια στιγμή νόμιζα ότι διαβάζω κείμενο βγαλμένο από μυθιστόρημα. Δεν μας έχεις συνηθίσει σε τέτοια, και μου άρεσε αυτό το στύλ. Βγάζεις μια άλλη Αφροδίτη πιο ελεύθερη, πιο ευαίσθητη. Ο Γκεβάρα της ενηλικίωσης και των μπλόγκς :)
Γλυκύτατή μου Ginger Rogers ακόμη δεν σε έμαθαν κι από εκείνους που το έκαναν ελάχιστοι σε πήραν στα σοβαρά. Ποτέ δεν κατάφεραν να διακρίνουν το αστείρευτο ταλέντο σου πίσω από εκείνο το ειρωνικό χαμόγελο... Ας είναι. Εγώ εξακολουθώ να ανταποκρίνομαι στο κάθε κλείσιμο του ματιού σου!
mickey
μια παράκληση.Απολαμβάνω πάντα να διαβάζω τα post σου αλλά όχι τόσο μεγάλα σε παρακαλώ...
@vaggelis
Ζητώ συγγνώμη από όλους. Έχεις δίκιο. Απλά έπρεπε να απαντήσω σε πολλά και να επαναλάβω τα ίδια και τα ίδια, καθώς φαίνεται πως δεν γίνομαι κατανοητός κάποιες φορές. Θα το σβήσω και ίσως το σπάσω σε 2-3 σχόλια, αρκεί να υπάρχει συνοχή...
Mickey!! Τα έχεις πάρει μου φαίνεται και άδικα χαλάς την ζαχαρένια σου! Περί ορέξεως ουδέις λόγος λένε. Εγώ συμφωνώ μαζί σου, αλλά τι σημαίνει αυτό? Κάποιος άλλος μπορεί να διαφωνεί και πιθανόν να έχει άλλα τόσα επιχειρήματα από αυτά που παραθέτεις για να σε πεισει για το αντίθετο.
Τα posts σε αυτό το συγκεκριμένο blog (που όλοι υπεραγαπάμε) μάλλον θυμίζουν περισσοτερο chat room παρά σχόλια επί των θεμάτων.
Δεν κρύβω ότι διαβάζοντας τα στην αρχή ένιωθα σαν να μπαίνω ανάμεσα σε μια κλειστή παρέα φίλων...
@mickey,
ΠΟΣΟ καφέ ήπιες σήμερα?
:-)))
(οκ, το πιάσαμε το υπονοούμενο, συμφωνούμε όλοι πια!)
harry reloaded said...
Σαν χοουμ σινεμα εννουσα κατι εφαμιλλο ή ανωτερο απο τις αιθουσες Γκολντ του Μωλλ. Ενα τετοιο σκηνικο θελει χωρο 5Χ10 τουλαχιστον,το μισο υπογειο μονοκατοικιας ή το πλεηρουμ, καλο προβολεα,φωτεινη οθονη,μοκετα,πολυθρονες. Σινεμα ο παραδεισος...
Ακριβής περιγραφή του δικού μου - μέχρι και τις διαστάσεις!
Για τον Αγγελόπουλο ισχύει το ουδείς προφήτης στον τόπο του.Άν και κάποιες ταινίες του είναι υπερεκτιμημένες αρκετά όπως μου είπε φίλος μου που τις έχει δεί όλες.Εγώ έχω δεί μόνο δύο...
Δεν με νοιάζουν οι διαφωνίες και δε θέλω όλοι να συμφωνούν μαζί μου. Απλά τα "παίρνω" όταν μιλάω για μήλα και καταλαβαίνουν πορτοκάλια (μερικοι το κάνουν κι επίτηδες). Τέλος πάντων, για να "μη χαλάω τη ζαχαρένια μου" το σβήνω και ίσως γράψω κάτι συντομότερο και πιο ουσιαστικό αργότερα - αν παραμείνει το post. Πάντως τα περισσότερα αρνητικά σχόλια για τη Nicole μου θύμισαν γνωστή ελληνική παροιμία που μπλέκει γνωστό "γραικικό" συναίσθημα με επίσης γνωστή ασθένεια!
Βρε Μαιρούλα, τι με παίρνεις νυχτιάτικα, δεν τον εγκατέλειψε βρε πουλάκι μου, πέθανε, ναι, δεν στο είπα ακριβώς για να μην στεναχωρηθείς... Ναι, κι ο άλλος έκλαιγε απαρηγόρητος, τι να γίνει βρε αγάπη μου, ναι, άμα τον δω τον Ryan O'Neil Θα του πω να μην στεναχωριέται τόσο... Τι? Ναι, ίσως να βγάλουν το Love Story 2, να βάλουν τη δίδυμή της αδερφή να παίζει, μπορεί άμα πάει ο Φώσκολος στο Χόλλυγουντ - έλα, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ τώρα! (κλείσιμο τηλεφώνου).
Το τέλος μιάς σχέσης με την Julianne Moore δεν άρεσε σε κανένα?Ηταν αρκετά δυνατή ταινία και στα 90 δεν υπηρχαν πολλές παρόμοιες.
@glenn,
Σ'ευχαριστώ πολύ-πολύ...
Coming from you, it's a compliment (this time...)
Απλώς δεν γίνεται στη ροή του blog να βγάζω όλο ευαισθησία...
Να σου πω κι εγώ με τη σειρά μου ότι μου αρέσει αυτό το "άλλο σου" το στυλ όταν γράφεις - ξέρεις να ορθογωνιοποιείς την κουβέντα αλλά όταν θες να κάνεις πλάκα (κι όχι χαβαλέ) είσαι απίθανος!
...Κά'να τραγανό πουκάμισο έχεις για να καταλάβει έστω ένας πώς γίνεται η ρημάδα η ενηλικίωση των μπλόγκς :)
Αν δεν δει ο Master Γάτος τα κεφάλαια που του λέω (και του το λέει και η blade runner!), τουλάχιστον να μπορείς να του τα εξηγήσεις εσύ με τα υπερπεπεφρασμένα σου!
(αν δεν του το έχουμε βγάλει του ανθρώπου ξυνό το blog μέχρι και σήμερα...!)
@mickey
Μετά από τέτοια οικειότητα, τέτοια ταύτιση απόψεων σε ένα σωρό ζητήματα, και τέτοια ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, είναι δυνατόν να τσαντίζεσαι και μάλιστα να απαντάς σε τόσο έντονο ύφος, επειδή διαφώνησα μαζί σου σε ΕΝΑ θέμα;
Συγνώμη, αλλά δεν τη θεωρώ ντίβα, είναι τόσο ουσιαστικό αυτό; Νόμιζα ότι ο διάλογος μας εδώ είναι πιο ουσιαστικός από την άποψή μας για μια σταρ από την Αυστραλία που δεν θα ασχοληθεί ποτέ ούτε με σένα ούτε με μένα...
Αν κατάλαβα λάθος, παίρνω πίσω όλη την οικειότητα που έδειξα σε σένα, ως ανταπόκριση στη δική σου θετική στάση, και στο εξής θα είμαι τυπικότερη και πιο προσεκτική όταν εκφράζω μια διαφωνία...
Σιγά μην έχει βάλει κανείς σκοπό της ζωής του εδώ να προσβάλει τον άλλο, ρε συ Mickey, νόμιζα ότι διαθέτεις και χιούμορ.
Εν πάση περιπτώσει, σου ζητώ συγνώμη. Ελπίζω όλο αυτό το ασύνηθες ξέσπασμα να οφείλεται στην αυριανή Πανσέληνο, αλλιώς κάτι δεν κατάλαβα καλά.
Master of the bloghouse said “Στην Γκίλντα (παλιά την προφέρανε Τζίλντα)…”
Είναι γεγονός ότι πολλά ξένα ονόματα τα έχουμε κατακρεουργήσει στην Ελλάδα. Ένα παράδειγμα είναι ο γνωστός ηθοποιός, αντιπρόεδρος του National Rifle Association Charlton Heston τον οποίο αποκαλούμε Τσαρλτον Ίστον.
Επειδή είμαι δογματικά κατά της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας (δεν ξέρω αν επιτρέπεται στους ορθολογιστές να είναι δογματικοί σε ορισμένα θέματα. Αν όχι τότε δεν είμαι ορθολογιστής) προτείνω να τον αποκαλούμε, από δω και πέρα, με την ορθή προφορά που του ταιριάζει και καλύτερα: Τσάρλτον Χέστον (sic)
Καλησπέρα σας,
Doctor Zhivago
με το υπέροχο μουσικό θέμα.
Σημαντική και η περίοδος που διαδραμαρίζεται η υπόθεση.
Πάντα το βλέπω και αισθάνομαι σαν την πρώτη φορά.
Νομίζω δικαιούται μια θέση στις ιδιαίτερα καλές ταινίες.
Να μην ξεχάσω
Παιχνίδι των λυγμών
α και Μπορντέλο του Κούνδουρου ρε παιδιά!
Ένα πρόβλημα με τον Αγγελόπουλο είναι ότι θεωρεί ο ίδιος τον εαυτό του μεγάλο καλλιτέχνη.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι νομίζει πως κάνει κινηματογράφο. Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να το ονομάσει κανείς, αλλά σίγουρα δεν είναι κινηματογράφος. Πολλές φορές μου θυμίζει screen saver με (αργή) εναλλαγή φωτογραφιών.
Yannis H said..
''Μια ταινία που κανείς μάλλον δεν ανέφερε, ίσως να μην άρεσε, πολύ πιθανόν να μην είχε αξιώσεις κι η ίδια, είναι η Μέρα της Μαρλότας.''
( η μερα τηs Mαρμοταs)Υπέροχη ερωτική ταινία και αρκετά πρωτότυπη, και η αντυ μακ νταουελ πολύ γλυκιά ηθοποιός, ειδικά σο σεξ ,ψέματα ,και βιντεοταινίες.
Μουσικό διάλειμμα:
Φεύγουν τα καλύτερα μας χρόνια
ώρα με την ώρα βιαστικά
νιάτα που περνούν
που δεν θα ξαναρθούν
κι εκείνο που βλέπω
να μένει τελικά
Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι
μες τα θερινά τα σινεμά
νύχτες που περνούν
που δεν θα ξαναρθούν
μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά
Φεύγουν τα καλύτερα μας χρόνια
κάποιος μας τα κλέβει μυστικά
χρόνια που περνούν
που δεν θα ξαναρθούν
κι εκείνο που βλέπω να μένει τελικά
Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι
μες τα θερινά τα σινεμά
νύχτες που περνούν
που δεν θα ξαναρθούν
μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά
Με πέτσινη ρεπούμπλικα και μαύρη καπαρντίνα
Τί παριστάνει ένα παιδί σ’αυτή την εποχή
Τα είδωλα του σινεμά δεν είναι στην Αθήνα
Παρά μονάχα μες στη γη και πέρα απ’ τη βροχή
Ντυμένος Άμλετ στη βροχή κοιτάζω μιαν αφίσα
Κι ένα χρυσό περίστροφο μια γάμπα που τρυπά
Και λέω πως οι άνθρωποι που όλα τα κερδίσαν
Σαν κούκλες είναι που γελούν μες στις βιτρίνες πια
Κρυστάλλινα τα πόδια σου και κρύσταλλα καπνίζεις
Με χιόνι τα παπούτσια σου και χιόνι το παλτό
Τη στάχτη του τσιγάρου σου, στα χέρια μου αγγίζεις
Μα εγώ μετρώ τί μου ζητάς και πόσα σου χρωστώ
Ντυμένος Άμλετ στη βροχή γυρνώ στην επαρχία
Ζητώ να βρω ποιός μου’ δωσε τσιγάρο μια στιγμή
Ποιός άγνωστος με πίστεψε πως θα’ναι επιτυχία
Χωρίς εμένα αν παιχτεί το έργο στη σκηνή
(Μάνος Ελευθερίου)
Υ.Γ ..Και o Bill Murray με το ιδιότυπο χιούμορ του.
"Οσα παίρνει ο άνεμος": σαν το παλιό κρασί!
Το μουσικό διάλειμμα κλείνει με ένα τραγούδι το Βαμβακάρη αφιερώμένο στον κύριο Χάρρυ.
Θα πάω στην Αμερική και πλούτη θ' αποχτήσω,
Αμερικάνους και Ρωμιούς να τους ευχαριστήσω.
Ακόμα και στο Χόλυγουντ θα βάλω το ποδάρι,
που 'ναι στρωμμένο μάλαμα κι όλο μαργαριτάρι.
Τ' άστρα θα ιδώ του σινεμά με τα μεγάλα μάτια,
στης Άννυς Όντρα(ς) θ' ανεβώ τα ολόχρυσα παλάτια.
Κι αν θέλει χαιρετίσματα κανένας να της στείλει,
έγνοια θα τα 'χω μέσ' στο νου και κόμπο στο μαντήλι.
Με αγωνία περιμένω την προβολή του «Κώδικα Ντα Βίντσι». Όχι επειδή ξετρελάθηκα με το βιβλίο – το βρήκα ενδιαφέρον μέχρι τη μέση, από κει και πέρα όμως καταντάει μια κοινή περιπέτεια- αλλά λόγω της συμπαθεστάτης νεαράς Audrey Tautou.
Επίσης πιστεύω ότι οι κριτικοί ήδη ακονίζουν τις πένες τους με σκοπό να κράξουν την ταινία. Η κατακραυγή θα είναι προκαταβολική ακόμα και από αυτούς που δε θα έχουν δει το έργο. Θα επινοηθούν διάφορα επιχειρήματα για να καταδείξουν την κακή ποιότητα της ταινίας, ο βασικός λόγος όμως θα είναι ότι το βιβλίο υπήρξε best seller. Αυτή είναι η κακοδαιμονία των επιτυχημένων βιβλίων που μεταφέρονται στην οθόνη.
-O Τεό Αγγελόπουλος είναι ο καλύτερος Έλληνας σκηνοθέτης
-Άρε Καντιώτης που σας χρειάζεται!
@querrero,
"... για την paragrafo,
Με το Νικο Ξανθοπουλο ποια ειναι η σχεση σας;... Σας βρισκω υπερβολικα μελο...." 9:02 μμ
Σ'αγαπάω, σ'εκτιμάω, αλλά εδώ κάνεις φάουλ! Η κοπέλλα γράφει για κάτι πάρα πολύ σοβαρό, βγάζοντας τέτοιο συναίσθημα και τέτοιο πόνο, που μόνο και μόνο το γεγονός ότι μπορεί να μιλάει γι'αυτό οφείλεις να το σεβαστείς...
Αν δεν την ξέρεις, σε παρακαλώ διάβασέ την, δίνει μάθημα αξιοπρέπειας απ'όποια πλευρά κι αν το δεις. Το σχόλιό σου ήταν εξαιραιτκά αγενές - δεν έκανε κριτική ταινιών να της την πεις στο φινάλε για το ύφος της...
Σε παρακαλώ ανακάλεσε- της αξίζει κάτι ΠΟΛΥ καλύτερο από αυτό....
Το πρόβλημα με το home cinema είναι ότι πέρα από τους πρώτους μήνες πολύ γρήγορα θα το βαρεθεί κανείς. Βλέπετε, αν και σπάνια κανείς το παραδέχεται, σινεμά δεν πηγαίνεις να δεις την ταινία, αυτό είναι ένα παράπλευρο γεγονός, αλλά για να δεις κόσμο και να σε δει κόσμος. Στους τέσσερις τοίχους να βλέπεις μία ταινία σαν μαγκούφης, έστω και αν προσκαλείς φίλους για παρέα, δεν λέει. Πολύ πηγαίνουν στα βιλλατζ σινεμα με σκοπό να δουν μία ταινία και στο τέλος καταλήγουν να φλερτάρουν κοπέλες. Γι’ αυτό και έχουν επιτυχία αυτά τα συγκροτήματα.
kahri: "Αν εννοείς ότι το σινεμά περιορίζεται στο Hollywood και σε ευρωπαϊκές βλακείες τύπου Αλμοδόβαρ [...]"
Eσύ το είπες αυτό, όχι εγώ.
Η αλαζονεία με ενοχλεί γενικώς. Δεν βλέπω γιατί οι καλλιτέχνες θα έπρεπε να αποτελούν εξαίρεση.
@blade runner
Προφανώς δεν κατάλαβες ότι τα είπα στη νύφη για να τ' ακούσει κυρίως ο ...πεθερός! Ο συγκεκριμένος έχει "παρελθόν" μαζί μου και παρά τις όποιες εξηγήσεις δόθηκαν από παλιά, φαίνεται πως τη βρίσκει ακόμα με το "τσίγκλισμα" τις σπάνιες φορές που ξανάρχεται. Από την καλοπροαίρετη κριτική μέχρι τα "άγρια γαμ*σια" υπάρχει κάποια διαφορά νομίζω και όχι τόσο στο λεξιλόγιο όσο στο γενικότερο ύφος των σχολίων του. Κατά τη γνώμη μου, αν δεν ξεκινούσε έτσι το "πανηγύρι", ποτέ δε θα έφτανα σε αυτό το σημείο. Μπορείτε να μου καταλογίσετε φυσικά όποια ευθύνη θέλετε. Σκεφτείτε πάντως σε ποιο σημείο και κλίμα άφησα το εγκωμιαστικό σχόλιο για τη Nicole και πώς και από ποιον εκφράστηκε η πρώτη "αμφισβήτηση"…
Επίσης δεν κατάλαβες ότι δεν τα "πήρα" με καμιά διαφωνία επί του αν η συγκεκριμένη ηθοποιός είναι ντίβα ή όχι. Δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια σε τέτοια ζητήματα, είναι ζήτημα οπτικής γωνίας. Απλά, το ζήτημα ξεκίνησε με την παραδοχή ότι τη σύγκρινα με τις ντίβες του παρελθόντος και απλώθηκε ένα γαϊτανάκι που αναφερόταν στο σχόλιό μου, αλλά δεν είχε σχέση με αυτά που έγραψα (πιστεύω πως έγινε κατανοητό). Αν κατάλαβα καλά, δέχεσαι πως δεν υπάρχουν σήμερα ντίβες. Εγώ θεώρησα πως υπάρχει μία τουλάχιστον. Ε, και τι έγινε δηλαδή; Πρέπει να τη θάψουμε ή να σφαχτούμε μεταξύ μας;
Ποιος έκανε θετικά σχόλια και ποιος αρνητικά; Ποιος εκθείαζε και ποιος υποτιμούσε; Και με ποια ακριβώς επιχειρήματα; Την ψυχρότητα και το μικρό στήθος; Συγγνώμη, αλλά θεώρησα κάπως άδικη αυτή τη συμπεριφορά και επιχείρησα να τη στηλιτεύσω - όχι ΕΣΕΝΑ την ίδια βεβαίως. Άλλωστε τα σχόλιά σου ήταν αρκετά ισορροπημένα, αναγνωρίζοντας τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία (στο θέμα της ερμηνευτικής ικανότητας π.χ. φαίνεται πως την εκτιμάς περισσότερο από μένα). Αλλά και μόνο αρνητικά να έλεγες, το ζητούμενο ήταν αν είχαν σχέση με τα γούστα μας ή με τον "μύθο" - κατασκεύασμα του Star System και της ευρύτερης αποδοχής του κοινού (αυτό κυρίως είναι μια ντίβα).
Και η Βουγιουκλάκη είναι η ντίβα της Ελλάδας κι ας υστερούσε σε υποκριτικές ικανότητες από άλλες, λιγότερο "λατρευτές". Ποια άλλη ήταν "εθνική σταρ"; Το να λέμε π.χ. ότι το "Independence Day" ποιοτικά είναι για τα μπάζα είναι διαφορετικό από το να πούμε ότι δεν ήταν εισπρακτική επιτυχία. Μπορεί το δεύτερο να μη μας αρέσει και να μην άξιζε, αλλά είναι γεγονός! Εγώ αναφέρθηκα αποκλειστικά στο σκέλος της ντίβας. Και επιμένω πως δεν είχα πάρει ικανοποιητική απάντηση για αυτό (άλλωστε κι εσύ κάπου παραδέχτηκες την παρουσία της).
Φυσικά και δε με νοιάζει το θέμα. Είναι τελείως δευτερεύον και ανούσιο και έχω πολύ πιο σημαντικά πράγματα να κάνω. Ήθελα όμως να καυτηριάσω τη λογική της επίθεσης σε κάθε τι που δεν καταλαβαίνουμε επαρκώς, επειδή ίσως έχουμε κάποιες προκαταλήψεις (οι παλιές original ντίβες να δεις τι είχαν ακούσει). Και κυρίως, επειδή πιστεύω ότι κάποιες φράσεις που χρησιμοποίησες δεν άρμοζαν με τη γενικότερη εικόνα σου (μπορείς να το ψάξεις και η ίδια). Άλλωστε απέσυρα εδώ και πολύ ώρα το επίμαχο σχόλιο και ετοιμαζόμουν να ποστάρω ένα καυστικό και χιουμοριστικό, αλλά με πρόλαβε το δικό σου (μπορώ να στο στείλω με email πάντως, αν μου δώσεις κάποιο).
Εν πάση περιπτώσει, δεν περίμενα ποτέ να διακινδυνεύσει η μέχρι τώρα καλή σχέση μας εξαιτίας μιας ανούσιας αντιπαράθεσης. Αν θέλεις να με κρίνεις από μια στιγμή ή από τη συνολική μου παρουσία είναι δικαίωμά σου. Όπως και δικαίωμα του καθενός να πιστεύει σε αλάθητες "ντίβες" ή σε αληθινούς ανθρώπους με αδυναμίες και κακές στιγμές. Η δικιά μου εντύπωση παραμένει θετική πάντως…
Υ.Γ. 1: Προφανώς για μένα έχει απείρως μεγαλύτερη σημασία η μεταξύ μας εκτίμηση από την κριτική στη Nicole. Όμως δεν πρόκειται να κάνω εκπτώσεις στην ελευθερία μου να εκφράζω αυτό που πιστεύω ή να κάνω μόνο αθώα και light σχόλια για να ικανοποιώ τους πάντες. Προτιμώ όποιος με εκτιμά να το κάνει έχοντας υπόψη του και τις κακές μου στιγμές.
Υ.Γ. 2: Θα σκεφτώ πολύ πάντως να ξανασχολιάσω στο μπλογκ, αν ο καθένας επιμένει να ρίχνει εμετικά σχόλια, να χαλάει το κλίμα για χαβαλέ ή να προβαίνει σε άδικες επιθέσεις. Μπορώ να στέλνω τα σχόλιά μου στον Ν.Δ. και με email άλλωστε. Το περιβάλλον του blogger δεν προσφέρεται για σωστή διαχείριση αντεγκλήσεων. Απαιτείται real-time επικοινωνία για αυτό. Θα μπορούσα βεβαίως να μην "τσιμπάω", αλλά μια και μπήκε και η blade runner στο παιχνίδι, δε μπορούσα να μείνω αμέτοχος. Σε χυδαιολογίες ποτέ δε θα απαντούσα.
Υ.Γ. 3: Καλύτερα να απέχω για μερικές μέρες. Η έλλειψη ύπνου και τα προσωπικά προβλήματα (βλ. προηγούμενο post) προφανώς έχουν πολύ αρνητικές επιδράσεις (η πανσέληνος προφανώς δεν έχει σχέση). Δε θα ήθελα να χάσω άλλους καλούς φίλους ή να διακινδυνεύσω το όποιο καλό όνομα έχω αποκτήσει. Άλλωστε φαίνεται πως ότι χτίζει κανείς με καλή διάθεση και εκατοντάδες ώρες προσπάθειας, μπορεί να γκρεμιστεί από μια κακή στιγμή ή παρεξήγηση. Όσο άδικο κι αν ακούγεται, δυστυχώς είναι αλήθεια πως είμαστε πολύ πιο επιρρεπείς στο θάψιμο παρά στον καλό λόγο - και αυτό ακριβώς ήθελα να στηλιτεύσω…
Ζητώ συγγνώμη από όλους!
Δεν χεριάζετε να ζητάς συγνώμη από όλους, διότι εγώ συνήθως δεν σε διαβάζω. Σχόλια που υπερβαίνουν τις 12 γραμμές αρνούμαι πεισματικά να διαβάσω και περιορίζομε στις επικεφαλίδες των παραγράφων, αν υπάρχουν, ή σποραδικά σε κάποιες προτάσεις, και μετά τα προσπερνάει. Σπάνια έχουν κάτι το ιδιαίτερο να πουν, η πολύ φλυαρία βλάπτει.
Mickey & Blade Runner ειρήνη υμίν!
Είσαστε από τα πολύ εκλεκτά μέλη του club - σας αγαπούμε!
Σόρρυ που είμαι απών - έκτακτοι λόγοι.
Καληνύχτα!
Κι έτσι φτάνουμε σιγά σιγά στο δομικό πρόβλημα του μπλόγκ. Είχε γίνει ήδη ορατό από βδομάδες και τώρα γίνεται πλέον προφανές.
The length of a film should be directly related to the endurance of the human bladder. - Alfred Hitchcock
Have you ever taken a serious political stand on anything? Yeah. Sure. For twenty-four hours once I refused to eat grapes. - Woodey Allen, Sleeper
You know, you haven't stopped talking since I came here? You must have been vaccinated with a phonograph needle. - Groucho, Duck Soup
Old age. It's the only disease, Mr. Thompson, that you don't look forward to being cured of. - Bernstein (Everett Sloane), Citizen Kane
Good morning! And in case I don't see you: good afternoon, good evening and good night. - Jim Carrey, The Trueman Show
@querrero
Ο τόπος αν μου επιτρέπετε,ακόμα κι αν είναι'' ο τόπος που το θαύμα λειτουργεί ακόμη'',στην προκειμένη περίπτωση η Κύπρος,δεν υφίσταται χωρίς τους ανθρώπους του.
Ο ήλιος και το φως,ζωογόνα και σημαντικότατα,κάποτε είναι ''λίγα'' στο να εκμηδενίσουν τον πόνο των ανθρώπων.
Να τον αμβλύνουν,εν καιρώ,ίσως...
Ο Ξανθόπουλος φαντάζομαι,''μπήκε'' στη φράση σας για να δέσει με το post...
Μπορεί να μην έγινε και πολλή κουβέντα για το Πάθος στο Σινεμά,πάντως Πάθος στα σημερινά σχόλια ρέει άφθονο!!
Nicole Kidman
"Dogville"
Nicole Kidman
"Dogville"
Nicole Kidman
"Dogville"
Nicole Kidman
"Dogville"
θα επανέλθω...
@Μίκυ: Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Σου είπα κάτι πιο πάνω (απευθυνόμενος σε σένα προσωπικά) αλλά δεν το πρόσεξες.
Μπορείς να νοικιάσεις μία ορχήστρα και να χορέψεις στο σαλόνι σου, το κάνεις? Όχι ο σωστός άνθρωπος δεν το κάνει και νοιώθει γελοίος, μόνον λούζερ θα το κάνουν. Το ίδιο δεν λέει να είσαι μαγκούφης στο υπόγειο σου με τα home cinema, όσο και ακριβά να είναι και τελευταίας τεχνολογίας. Δεν χρειάζεται να’ ναι γνώριμοι σου οι άλλοι στην αίθουσα, η αίσθηση της παρουσίας τους και μόνον σε ανεβάζει.
Είπες harry: "οι ισχυροι που κρατουν χαρακτηρα & δεν γινονται μαιντανοι"
Προφανώς σε αυτή τη θέση φαντασιώνεσαι στον εαυτό σου! Κατά τα άλλα καλά τα είπες. Τώρα τρώγομαι να ρωτήσω... αλλά υποθέτω πως καλύτερα είναι να μην το κάνω.
Επ! εδώ ήρθαμε,πάμε να φύγουμε!!
Αλήθεια, Ομοελληνάρες, έτσι και γινόταν ποτέ το Μέγα της Ιστορίας Λάθος κι επέστρεφαν στην τάξη (όπου ακούς τάξη μυρίζει ανθρώπινο κρέας ) του ιερού (;) τόπου (περιφερειακός Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη γωνία ) όπου ανήκουν The Parthenon Marbles ποιός θα εκπροσωπούσε σήμερα ρε πατριώτες το Μέγα Ήθος της Εποχής της Τάξης και θα τα έπαιρνε ευλαβικά στα χέρια;
Α. Άννα Βίσση
Β.Νίκος Χατζηνικολάου
Γ.Γιώργος Βουλγαράκης
Δ. Κώστας Γεωργουσόπουλος
Ε. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος
Στείλτε τη σωστή απάντηση στο info@parliament.gr και κερδίστε κι εσείς μια θέση στο επόμενο euroψηφοδέλτιο του κόμματος που ψηφίζετε
Μπορείς τώρα να κάνεις το όνειρο σου πραγματικότητα και να γίνεις κι εσύ το επόμενο Greek Idol
GREECE LEAVE THE MYTH
@kahri:
Συμφωνώ ότι το έργο πρέπει να κρίνεται ξέχωρα από τον καλλιτέχνη. Το πρόβλημα είναι ότι η αλαζονεία του Τεό είναι εμφανέστατη και στο έργο του.
Κι εμένα με ενοχλούν τα στερεότυπα και οι εύκολοι αφορισμοί. Σε τι ακριβώς αναφέρεσαι;
Προφανώς κάποιοι πρέπει να είναι 300+ χρονών για να μιλάνε με τέτοια βεβαιότητα.
Δεν αντέχω το τέλος της Casablanca. Μου ραγίζει η καρδιά. Αλλά το βλέπω και το ξαναβλέπω και το ξαναβλέπω. Όπως και το "Όσα παίρνει ο άνεμος". Συνεχείς επαναλήψεις, μήπως τυχόν ξεχάσαμε κανένα διάλογο. Μήπως και μας ξέφυγε κάποιο βλέμμα από τα πιό εκφραστικά πράσινα, γατίσια, μάτια του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η Βίβιαν Λι έδωσε τα παπούτσια στον Ολιβιέ με την ερμηνεία της.
Η αμαρτία μου: Δεν έχω δει τη Gilda. Επανορθώνω και μετανοώ, λείαν συντόμως. Πήραμε το DVD σήμερα.
@aphrodite
Η ατάκα που άξιζε από το Matrix:
"There is no spoon"
@querrero
Απ' ό,τι διάβασα, δε σας χαρακτήρισε κανείς, για ό,τι γράφετε, από την ανορθογραφία σας ή από την έλλειψη τονισμού στα κείμενά σας. Θα μπορούσε να γίνει, αλλά θα ήταν ακαλαίσθητο και κακοήθεια. Όπως και το δικό σας σχόλιο για την αξιότιμη paragrafo.
Νομίζω ότι η συγγνώμη λύνει πολλά προβλήματα στη ζωή μας.
@blade runner &
@mickey
There is no spoon.
@mickey
στο θέμα της προσωπικής σου κόντρας με αυτόν που εννοείς, δεν συμμετέχω, είναι δικό σας θέμα και ούτε καν το είχα αντιληφθεί, γιατί η δική μου παρουσία στο blog είναι πιο αποσπασματική και πιο αραιή από τη δική σου. Σήμερα ήμουν άρρωστη, στο σπίτι, γι' αυτό είχα τη δυνατότητα και το χρόνο να παρακολουθήσω όλα τα posts και τη συζήτηση από κοντά.
Την Πανσέληνο την ανέφερα γιατί ακόμη κι αν δεν πιστεύεις στην ενέργειά της, έχει παρατηρηθεί ότι επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά και το θυμικό. Αύριο γίνεται και μετά από 2 εκλείψεις είναι και λίγο βαριά, οπότε δεν το βρίσκω διόλου απίθανο να σε επηρεάζει, σε συνδυασμό με διάφορα άλλα αρνητικά που έχω καταλάβει ότι σου συμβαίνουν, και να σε κάνει λίγο πιο επιθετικό.
Να σου πω ποιο είναι το ατόπημά σου σήμερα; Οτι το πήρες πολύ προσωπικά, τουλάχιστον μαζί μου. Ο διάλογος εδώ γίνεται για τη χάρη του διαλόγου, δεν νομίζω πως έχει κανείς κατά νου τίποτε άλλο, και αν έχει, κακώς το έχει.
Κι αυτό αφορά όλους όσοι γράφουμε εδώ. Μεταξύ μας δεν θα συναντηθούμε ποτέ οι περισσότεροι από μας, αυτό είναι το πιθανότερο, εκτός αν ορισμένοι γνωριζόμασταν ήδη. Αν κάναμε αυτό το διάλογο περί της Νικόλ Κίντμαν απόψε, σ'ένα μπαρ και έβλεπε ο ένας τις εκφράσεις του άλλου, σίγουρα δεν θα είχε τέτοια κατάληξη η διαφωνία μας, αλλά το θέμα θα ήταν ηπιότερο.
Λοιπόν, μια και δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτή, ας είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί όταν αποφασίζουμε να παρεξηγηθούμε με κάτι που βλέπουμε γραμμένο. Γιατί ο άλλος μπορεί να το γράφει αυθόρμητα και, πλέον, μετά από τόσο καιρό, χωρίς καν να το φιλτράρει "ώστε να μην προσβάλλει", γιατί μεταξύ ορισμένων από μας υπάρχει μια οικειότητα. Κατά συνέπεια, διαβάζουμε και γράφουμε πράγματα που χωρίς τη συνδρομή της αληθινής επαφής, μπορούν ανά περιπτώσεις να αποτελέσουν μια μικρή λεκτική βόμβα!
Λόγω της δουλειάς μου και λόγω της επαφής πολύ αγαπημένων μου προσώπων με το χώρο του θεάματος, εδώ και στο εξωτερικό, έχω αποκτήσει έναν κυνισμό σε σχέση με τα είδωλά του, που ίσως να μην αντιλαμβάνεσαι. Στο σχόλιο που έκανα για το μικρό στήθος της Κίντμαν εξέταζα την Κίντμαν ως προϊόν του Ηollywood, όχι ως άνθρωπο, τον άνθρωπο δεν τον ξέρω, αν και ξέρω πράγματα γι' αυτήν, από επαγγελματίες που έχουν δουλέψει μαζί της. Μπορεί αυτό να σου ακούγεται κυνικό, αλλά όσοι πηγαίνουν στα ... κόκκινα χαλιά και στήνονται με τις πανάκριβες τουαλέτες και τα πανάκριβα πέδιλα μπροστά στους παπαράτσι, ως προϊόν πλασάρουν τον εαυτό τους εκείνη τη στιγμή και ως προϊόν απαιτούν να το εκλάβεις κι εσύ. Γιατί από αυτήν ακριβώς τη σχέση προκύπτει και το υψηλό κασέ τους. Οταν η κάθε ηθοποιός κάνει lifting για να πετάξει από πάνω της τα σημάδια του χρόνου, και στήνεται μπροστά στα φλας, έχοντας δηλώσει από πριν στα media μέσω του pr person της ότι φοράει Valentino ή Vera Wang, εγώ φταίω που προσέχω ότι έχει μικρό στήθος, ιδίως μάλιστα όταν θεωρώ βασικό συστατικό για την εικόνα μιας ντίβας στην εποχή μας τα σωματικά της προσόντα;
Δηλαδή, αν έλεγα για την Μπελούτσι ότι έχει πλούσιο στήθος, θα σε πείραζε;
Εντύπωση μου κάνει ειλικρινά.
Τέλος πάντων, κατάλαβα όλα όσα είπες και σου απάντησα με επιχειρήματα. Το ότι δεν συμφωνήσαμε δεν το βρήκα επαρκή λόγο για το ύφος του post που μετά απέσυρες. Δυστυχώς όμως πρόλαβα και το διάβασα και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι μου (είχα και δέκατα νωρίτερα, καταλαβαίνεις...).
Και συμφωνώ με αυτά που είπες στο τέλος, εννοείται πως δεν κρίνουμε κάποιον από μία ατυχή στιγμή, αυτό ακριβώς σου έγραψα κι εγώ... Γιατί δεν θυμάμαι να ξεκίνησα εγώ καμία κόντρα, μάλλον το αντίθετο, καλέ μου Mickey.
Εννοείται πως περιμένω να λες τη γνώμη σου κι εγώ όμως θέλω να λέω τη δική μου, χωρίς αυτό να δημιουργεί οξύ πρόβλημα, γιατί στην τελική δεν λύνουμε και το Κυπριακό.
Τέλος, έχω μάθει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους, δεν είμαι ιδιαίτερα ρομαντική, ιδίως με τον κόσμο του θεάματος, που από μύθο καλά πάει, από ουσία όμως... Κατά συνέπεια, αυτό που σ'εσένα μπορεί ενδεχομένως να φάνηκε φτηνής αισθητικής σχόλιο, για μένα είναι η άποψή μου, ακριβώς όπως έχει. Κι αυτό δεν το λέω για ανώδυνα θέματα όπως το σημερινό, αλλά για άλλα, πιο σημαντικά που ίσως προκύψουν στο μέλλον.
Καλή ξεκούραση, καλά ξεμπερδέματα και επιτέλους, cheer up, όλα θα πάνε καλύτερα, μην ανησυχείς, πάντα έτσι γίνεται στο τέλος.
@προς όλους τους υπόλοιπους
δεν συνηθίζω να συμμετέχω τόσο πολύ στο blog. Συνήθως, κάνω 2-3 σχόλια, διαβάζω τα σχόλια των άλλων και αποχωρώ.
Σήμερα είχα λίγο πυρετάκι και κάθησα στο σπίτι. Εξού και ο βομβαρδισμός.
Μια συμβουλή προς όσους εκνευρίζονται με τα μεγάλα post, ή τα πολλαπλά σχόλια και ανταπαντήσεις μεταξύ συγκεκριμένων συμμετεχόντων, πάνω σε διάφορα ζητήματα (σήμερα ήμουν ανοιχτά εγώ κι ο Mickey, αύριο θα είναι κάποιοι άλλοι και πάει λέγοντας): Το blog του Νίκου Δήμου έχει πάρει - ευτυχώς ή δυστυχώς - χαρακτήρα και chat room. Είναι φυσικό και επόμενο όταν συγκεκριμένα άτομα συνομιλούν μεταξύ τους, έστω κι έτσι, επί καθημερινής βάσεως.
Μπορείτε απλώς να μην διαβάζετε αυτά τα σχόλια, όπως θα έκανα ή κάνω εγώ σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν είναι κανείς υποχρεωμένος, εκτός αν έχει άπειρο χρόνο στη διάθεσή του, να διαβάζει όλα τα σχόλια ή να συμφωνεί με όλα τα σχόλια. Ούτε φίλοι είμαστε, αυτό που συμβαίνει συντελείται σε ένα φασματικό πεδίο, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.
Απολογούμαι για τα μεγάλα σε μήκος αποψινά μου σχόλια, δεν το συνηθίζω, αλλά το θέμα έχρηζε εξηγήσεων.
Καλή σας νύχτα και καλή συνέχεια
@kahri:
Συμφωνώ για τις παλιές. Δεν θα μπορούσα να πω κάτι τέτοιο για τον "Θίασο", π.χ.
Υπερβολές πάντοτε θα λέγονται, μη δίνεις τόση σημασία.
Καληνύχτα.
Είχα γελάσει πριν από χρόνια που όταν βγήκε το πρότυπο συμπίεσης dvd στην αγορά είχα ακούσει το εξής:
Ωραία, οπότε οι ταινίες του Αγγελόπουλου θα χωράνε πλέον σε μία ..δισκέτα :)
Λίγες από τις ταινίες που σε κάνουν να σκεφτείς. Πέρα από ντίβες και ντιβάνια! :)
Σορυ που είμαι λίγο εκτός πάντως.
1) Gattaca
2) Green Mile
3) At first sight
4) Secret Garden
5) Instict
6) Bigfish
7) Groundhog Day
8) Mirka
9) Never Ending Story
Αυτές, και ήδη 'διαμαρτύρονται' και πολλές άλλες εξαίρετες.
Και αμαν με το απαράδεκτο dancer in the dark, ας του μάθει κάποιος πως να κρατάει την κάμερα! Δεν γίνεσαι ...κουλτούρης και κάπως με το να μην τηρείς κάποιους στοιχειώδεις κανόνες κινηματογραφίας. Ζαλίστηκα, κοίταζα μόνον για τους υπότιτλους.
Προς όλους:
Πιστεύω πως αν είχαμε επικοινωνία και εκτός μπλογκόσφαιρας μέσω email ή chat (τουλάχιστον με όσους αισθανόμαστε "οικειότητα"), κάθε παρεξήγηση θα λυνόταν εν τη γενέσει της ή έστω θα μετριαζόταν. Το email μου είναι στη διάθεση όλων από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα στον blogger. Αν βαριέστε να κάνετε κλικ στο nick μου για να το δείτε, είναι mickeyblog@yahoo.com. Με αυτό το acoount μπορεί και να γίνει chat μέσω Yahoo Messenger, για όποιον ενδιαφέρεται.
@blade runner
Μόνο αν επικοινωνήσουμε με άλλο τρόπο, θα μπορέσει να λυθεί αυτή η παρεξήγηση - πιστεύω πως ακόμα δεν έχουν γίνει κατανοητά κάποια πράγματα. Δυστυχώς δεν έχω τις ψυχικές δυνάμεις να γράψω και άλλα για το θέμα. Όπως λες, με μια συζήτηση σε ένα μπαρ, το θέμα θα είχε κλείσει σύντομα και ανώδυνα. Εδώ μου έφαγε ώρες, παρεξηγηθήκαμε άσχημα και έχασα και τη βραδινή έξοδο που είχα κανονίσει - ούτε και να κοιμηθώ μπορώ φυσικά μετά από όλα αυτα :(
Η εκτίμησή μου παραμένει ως είχε. Φαίνεται άλλωστε και από το γεγονός ότι είσαι πρώτη στα links των θηλυκών bloggers που ανάρτησα πριν μερικές μέρες στο blog μου (ίσως να μην το έχεις επισκεφθεί εδώ και καιρό).
Ζητώ και πάλι συγγνώμη που σε στεναχώρησα και εύχομαι να ξεπεράσεις το πρόβλημα της υγείας σου σύντομα.
Καληνύχτα κι από μένα!
Απορώ πώς σε αυτό το ποστ δεν έγινε καμία αναφορά στην αγαπημένη ταινία του guru μας, το dead poets society.
H ταινία δεν του άρεσε μόνο για την καλλιτεχνική της αρτιότητα αλλά και για τις πρωτότυπες μεθόδους διδασκαλίες που λάνσαρε ο Robin Williams. Έχει γράψει παιάνες για αυτό το έργο στη δεκαετία του 90 (δε θυμάμαι όμως σε ποιο βιβλίο).
Oh Captain, my Captain!
(με αυτό μου το comment κινδυνεύω να φάω ηλεκτρονικές φάπες από τον οικοδεσπότη αλλά δεν πειράζει. Έχω μεγάλη περιέργεια να μάθω αν εξακολουθεί και κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα να …λατρεύει τον κύκλο των χαμένων ποιητών. Το συγκεκριμένο φιλμ πάντως είχε πολύ μεγάλη απήχηση στον πιπινόκοσμο της δεκαετίας του 90)
Καλημέρα!
Η κριτική μου για τους Χαμένους Ποιητές (δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή το 1990). Σόρρυ για το σεντόνι αλλά έχει ενδιαφέρον.
No, Captain!
ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ μας συντάραξε τόσο πολύ ένα κινηματογραφικό έργο;
Τι ήταν αυτό που έκανε τον "Κύκλο των Χαμένων Ποιητών" να
απασχολήσει τόσο το κοινό και τον Tύπο σ'αυτήν ειδικά την
χώρα;
Παρακολούθησα από τους πρώτους την ταινία - την ιστορία ενός
αντικομφορμιστή καθηγητή που προσπαθεί να μεταδόσει στους
μαθητές του μιά άλλη όψη της ζωής. (Θα την είδατε!) Μου φάνηκε
κατασκευασμένη, υπερβολική και αφελής. Σίγουρα η ελευθερία της
σκέψης δεν διδάσκεται με πηδήματα επάνω στην έδρα - και
κανένας γνήσιος πνευματικός άνθρωπος δεν θα διέτασσε το
σκίσιμο ενός βιβλίου, έστω κι αν διαφωνούσε με αυτό. 'Οσο γιά
το δεύτερο μέρος του φιλμ - την ιστορία του ταλαντούχου γιού
και του στυγνού πατέρα - έμοιαζε μελό σενάριο γιά φωτορομάντζο.
Φυσικά το έργο ήταν καλοπαιγμένο και καλοστημένο, σαν τέλειο
εμπορικό προϊόν του Χόλλυγουντ. (Δεν αμφιβάλλω πως θα του
δοθούν και μερικά 'Οσκαρ). Αλλά το ερώτημα παραμένει: γιατί το
σχολικό αυτό μελόδραμα εντυπωσίασε τόσο το Πανελλήνιον; Διότι,
απ'όσο ξέρω, πουθενά, σε καμμιά άλλη χώρα δεν προκάλεσε
τέτοιες μαζικές αντιδράσεις.
ΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΙΨΕ Η ΠΟΙΗΣΗ; Εδώ, στην χώρα των ποιητών; Λέτε,
με ζώντα τον Ελύτη, να θαμπωθήκαμε από τον Whitman;
Μα το έργο δεν αφορούσε, έτσι κι αλλιώς, την πραγματική ποίηση
- όπως δεν είχε σχέση με την πραγματική ζωή. Αφορούσε την
ποίηση και τους ποιητές όπως τους φαντάζονται οι μικροαστοί.
Εκκεντρικούς, ανορθόδοξους, βυρωνικούς, "καταραμένους". (Πόσο
θα τους απογοήτευαν οι πραγματικά μεγάλοι!)
ΜΗΠΩΣ, ΤΟΤΕ, αυτό που εντυπωσίασε ήταν η εκπαιδευτική
ανορθοδοξία; Στη χώρα της τυποποιημένης στεγνής εκμάθησης,
ένας αέρας μορφωτικής ελευθερίας;
'Ισως. Παρ'όλο που το (ατελέστατο) εκπαιδευτικό μας σύστημα
αφήνει συχνά - ακριβώς επειδή είναι ατελές - αρκετά περιθώρια
ελευθερίας. Οι περισσότεροι, άλλωστε, πρέπει να ζήσαμε στα
σχολικά θρανία κάποια περίπτωση καθηγητή Κήτινγκ. Που, χωρίς
σκισίματα βιβλίων και παρόμοιες υπερβολές, ξέφευγε από το
πρόγραμμα και πλησίαζε την ουσία.
Αν το έργο αφορούσε αυτή την περίπτωση - του ενός, του
ξεχωριστού, του πραγματικού Δάσκαλου - θα ήταν ένα πολύ
αξιόλογο έργο. 'Ομως το θέμα τσακίστηκε από την υπερβολή. Ο
καθηγητής ήταν ΠΟΛΥ τολμηρός και ΠΟΛΥ ανορθόδοξος
(επιδεικτικά!), το σχολείο ηταν ΠΟΛΥ αυστηρό, ο νεαρός
πρωταγωνιστής ΠΟΛΥ ευαίσθητος και ο πατέρας του ΠΟΛΥ σκληρός.
Εξ ου, στο τέλος, αίματα και δάκρυα.
ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΥΧΕΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ πραγματικούς Δασκάλους - από αυτούς
που ανοίγουν την ψυχή των παιδιών, από αυτούς που πράγματι
αντιστέκονται στις συμβάσεις και τις δουλείες της καθημερινής
ζωής, ξέρουν πως η διδαχή τους γίνεται με άλλον τρόπο. 'Οχι με
πηδήματα στην έδρα, ούτε με κοινοτοπίες: "να ρουφήξουμε την
ζωή ως το μεδούλι", ή με προσωπολατρείες: "my captain..." κλπ.
(Τι του έφταιγε, του σεναριογράφου, ο Αβραάμ Λίκολν; Γιατί σ'
αυτόν, νεκρόν, απευθυνόταν το ποίημα...)
Αλλά ίσως η εξήγηση γιά την ιδιαίτερη ελληνική επιτυχία της
ταινίας, να βρίσκεται ακριβώς στην υπερβολή και στον
μελοδραματισμό της.
Εξηγώ: είμαστε κοινωνία μελοδραματική, κοινωνία του θεάματος
και της υπερβολής. Δεν θα μας εντυπωσίαζε ποτέ ένας
πραγματικός ποιητής. (Μόνον όσοι παίζουν ρόλους ποιητών). Δεν
θα μας γέμιζε το μάτι ένας αυθεντικός δάσκαλος, διότι δεν
έχουμε κριτήρια γιά την πνευματικότητα. Δεν θα μας έλεγε
τίποτα το σιγανό, εσωστρεφές μουρμούρισμα του Δημήτρη Πικιώνη
- κι ας ήταν μέγας οδηγός ψυχών.
Εμείς θέλουμε show. Ο δάσκαλος - και οι μαθητές - να πηδάνε
σαν κανγκουρώ. Θέλουμε συνομωσίες - σπηλιές και μυστικές
συναντήσεις. Θέλουμε δραματικά γεγονότα, απολύσεις,
αυτοκτονίες, που γεμίζουν πρωτοσέλιδα. Θέλουμε - όπως στο
φαγητό - να χορταίνουμε μέχρι σκασμού. Απαιτούμε την
πραγματικότητα δύο νούμερα πιό μεγάλη, γιά να την καταλάβουμε!
ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Θα ψηφίζαμε ποτέ έναν
άνθρωπο σεμνό και αθόρυβο γιά να διαχειριστεί τις τύχες μας;
Που θα κυκλοφορούσε ανώνυμος στον δρόμο, όπως ο πρόεδρος των
Ελβετών; (Τον είδαν προχθές να παρκάρει μόνος του - και να
ρίχνει νόμισμα στο παρκόμετρο!)
'Οχι! Εμείς θέλουμε τον δάσκαλο να πηδάει στα τραπέζια και τον
πολιτικό ν'αστράφτει στα μπαλκόνια! Θέλουμε φιγούρα,
χειρονομία, μπαλαφάρα! Θέλουμε ρητορική, μεγαλοπρέπεια και
φανφάρα!
Και η ουσία; Αυτή, συνήθως, βρίσκεται στην άλλη όχθη: της
περισυλλογής, της ενδοσκόπησης, της σιωπής. Ακόμα και η ουσία
της πράξης. 'Οποιος νομίζει πως οι δραστήριοι άνθρωποι είναι
θορυβώδεις, δεν έχει γνωρίσει μεγάλους επιχειρηματίες,
δημιουργούς, φιλάνθρωπους ή πολιτικούς.
Εμείς όμως - πάντα - θέαμα και μελόδραμα και ρητορεία.
Αναρωτιέμαι: πόσοι από αυτούς που συγκλονίστηκαν από τους
"Χαμένους Ποιητές" διάβασαν ποίηση τις επόμενες μέρες;
Blade Runner & Mickey
Αντί σε μπαράκι, σας καλώ ένα βράδυ στο σπίτι μου να δούμε μία ταινία (όχι της Νικόλ).
Διαβάζω, διαβάζω και τελειωμό δεν εχουνε τα σχόλια!
Καλημέρα σας!
Απόσπασμα από άρθρο του οικοδεσπότη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
--------------------
Οι κουλτουροσνόμπ
Tους βαρέθηκα!
(...)
Ένα βουνό κλισέ και στερεότυπα μαζεύει κανείς κάθε μέρα από εφημερίδες, περιοδικά και έντυπα. Μαζί με τα παλιότερα σλόγκαν (μαζοποίηση, αλλοτρίωση, κλπ.) μπορεί να γεμίσουν ένα τόμο συνθήματα - με μηδενικό πνευματικό βάρος.
(...)
Οι φωνές των κουλτουροπεσιμιστών ακούγονται σαν τις υστερικές κραυγές (...)
(Αχ! εκείνη η απόλυτη σιγουριά του Φώτου Πολίτη, ότι ο κινηματογράφος δεν είναι τέχνη).(...)
Την κριτική αυτή δεν την είχα διαβάσει,την ταινία την είδα από τους πρώτους,ήμουν στην τρίτη Λυκείου και είχα-ίσως με βάση την ψυχολογία του όχλου-ενθουσιαστεί.
Την είδα πολλά χρόνια μετά,και την ''σμίκρυνα'' μα ομολογώ όχι στον βαθμό που το κάνει η κριτική σας.
Πράγματι,είναι έτσι ακριβώς.
Και η επιβεβαίωση,δεν είναι άλλη από την ερώτηση με την οποία κλείνετε το ''άρθρο''.
@ΝΔ & Μickey
Σε ό,τι αφορά την πρότασή σας, όποτε θέλετε. Ειλικρινά και με χαρά μου.
@mickey
Λυπάμαι που έχασες την έξοδό σου. Δεν ήθελα να φτάσει μέχρι εκεί το θέμα αυτό. Νομίζω όμως ότι τώρα μάλλον έχει πλέον λυθεί, έτσι; Επίσης, με την πρώτη ευκαιρία, ίσως και σήμερα, θα σου γράψω στο e-mail σου, για τα απομεινάρια αυτής της χαζοδιένεξης.
@N.Δ.
Τώρα που συνειδητοποιώ τι πρόσκληση μας κάνατε, αν φυσικά το εννοείτε και δεν μας κάνετε πλάκα, για να διασκεδάσετε λίγο και το ολίγον τι βαρύ κλίμα μεταξύ ημών,νιώθω έκπληξη! Για άλλη μια φορά με εκπλήσσετε.
Θα έχω τρομερό τρακ βεβαίως, δεν έχω ξανακάνει ποτέ κάτι παρόμοιο στη ζωή μου, αλλά η απάντηση είναι, ναι με χαρά.
Τέτοιες διαφωνίες σε έντονη αλλά πολιτσιμένη ατμόσφαιρα και με ζηλευτό χάπι έντ, διδάσκουν σε όλους μας ήθος και δείχνουν το... δρόμο για τα Κιούρκα!
Με αγάπη
Παράγραφος
Εμείς οι υπόλοιποι, να δούμε τουλάχιστον φωτογραφίες απ την συνάντηση.
Κάτι είναι κι αυτό!
Καλημέρα σε όλους!
Ξύπνησα πριν από λίγο από έναν μάλλον κακό, αλλά απαραίτητο ύπνο και μετά από αυτό που διάβασα στο πρωινό σχόλιο του οικοδεσπότη, νομίζω πως ακόμα ...ονειρεύομαι!!!
Κι εγώ δυσκολεύομαι να πιστέψω την πρόσκληση και βεβαίως τη δέχομαι με απέραντη χαρά - όχι τόσο φυσικά για να γνωρίσω τον οικοδεσπότη, όσο για να συναντηθώ με την πολυαγαπημένη μου blade runner και να απολαύσω το 50 τετραγωνικών hi-end home cinema! Και φυσικά, τι να την κάνω τη Νικόλ στη μεγάλη οθόνη. Προτείνω να δούμε το ...Matrix :)))
Όπως θα καταλάβατε, η διάθεσή μου ανέβηκε απότομα στα ύψη (ασανσέρ έχω γίνει) και έχω τη συνήθη όρεξη για πειράγματα! Ελπίζω να μη μας κάνει πλάκα και ο Δον Γάτος...
Υ.Γ. Πάντως ξεμύτισαν και οι πρώτοι ...ζηλιάρηδες :P
Τυχερακια!. Θα κάνω να σου γράψω πολύ καιρό.(στείλε μου τουλάχιστον μια Φώτο της blade, και θα φανώ επιεικής).
Όταν είδα την Nicole Kindman στο "Dogville" θυμήθηκα τα λόγια του Νικου Δήμου ότι κάκιστη η δημοκρατία αλλά είναι το καλύτερο σύστημα που διαθέτουμε, γιατί διορθώνεται εκ των έσω .
Η Kindman έβγαλε την ταινία μόλις είχε πάρει το Οσκαρ και έδειξε ότι είχε τους γενετήσιους αδένες να την πραγματοποιήσει( ο ατζέντης της προσπαθούσε να την αποτρέψει)
ΝΔ θα με ενδιέφερε το σχόλιο σας αν έχετε δει την ταινία.
Για τον κύριο Χάρρυ:
Στις αρχές κρατούσε τσουκνίδες με συρματοπλέγματα.
Τώρα προσφέρει αγκάθια
γεμάτα... τριαντάφυλλα, όμως.
Μετά την εκτίμηση και το σεβασμό μας, κοίτα που σε λίγο θ΄ αρχίσει να κερδίζει και την αγάπη μας!
Με εκτίμηση
Παράγραφος
carder said...
ΝΔ θα με ενδιέφερε το σχόλιο σας αν έχετε δει την ταινία.
Παρόλο που δεν συμπαθώ τις θεολογικές αλληγορίες και τον Lars von Trier - η ταινία ήταν ενδιαφέρουσα, αν και ακροβατούσε επικίνδυνα στις παρυφές του συμβολισμού. Η Κίντμαν της έδινε σώμα και αξιοπιστία.
Πόοοοοοσους είπαμε χωράει το σπιτο-σινεμαδάκι σας κύριε Δήμου μας?
Ε?
Εεεεεεεε?
Διότι αν πάει έτσι, να σας έρθω με τις γ@μ%μ#ν&ς σκηνές 7 & 8- ή, μα τι λέω, με όλα αυτά που ανέφερα και να σας δείξουμε όλοι μαζί (χρειαζόμαστε πολύ κόσμο για την επανάληψη αυτής της σκηνής είναι η αλήθεια, και τα γατιά σας θα φύγουν πάνικόβλητα φοβάμαι πως) τι εστί βερύκοκκον!
glenn άσε τον Goedel κι ελα εδώ, χαμός γίνεται! Παλιοσειρές! ΚΑΛΕΕΕΕ! Πού είστε?!!!
(καλά, να μαζέψω λίγο καλούμπα, να ακούσουμε πρώτα τι θα πούνε οι πρώτοι προσκεκλημένοι, και μετά βλέπουμε... μην πάμε σε καμμιά σπηλιά Νταβέλη!)
@ΝΔ
Σας ευχαριστώ-και για το "εύρος" των αντανακλαστικών.
Η paragrafos μου απαντησε με τον καλυτερο-κατα την ταπεινη μου γνωμη-τροπο.
Δεν την κοροιδεψα ουτε χλευαστηκα τα οσα γραφει,τα οποια παντα βρισκω μελοδραματικα και δεν ειναι του γουστου μου.
Οποτε τιθεται το διλλημα αν πρεπει να κραταω τη γνωμη μου για τον ευατο μου,ή να γραφω αυτο που πιστευω.
Συγγνωμη δεν ζηταω απο προσωπα που δεν γνωριζω προσωπικα(και στη προκειμενη περιπτωση δεν θα γνωρισω ποτε)οπως επισης δεν ζηταω συγγνωμη ανευ λογου και αιτιας.Αν η ιδια η κ.Παραγραφος θιχτηκε και επιθυμει να επανορθωσω ευχαριστως να το κανω.
Οι "δικηγοροι" γιατι θιγεστε και ξεκινατε προσωπικες επιθεσεις;
Μπορω να φανταστω μερικους λογους.
Τονους δεν βαζω ουτε οταν γραφω,η δεν ανορθογραφια μου οφειλειται στο οτι τα ελληνικα τα εμαθα-κυριως να τα γραφω-αργοτερα απο τους συνομιλικους μου-τοτε-μαθητες.
Εαν δεν σας αρεσουν τα γραφομενα μου,καντε μου μυνηση ή εναλλακτικα idite do pakao....
@ querrero
Λέτε: "Οποτε τιθεται το διλλημα αν πρεπει να κραταω τη γνωμη μου για τον ευατο μου,ή να γραφω αυτο που πιστευω."
-------------
Και οι άλλοι (που τους ευχαριστώ θερμά) τι έκαναν; Αντί να κρατήσουν τη γνώμη τους (γι΄αυτά που γράψατε) για τον ευατό τους, είπαν αυτό που πίστευαν για τα λεγομενά σας όπως είπατε πριν κι εσείς αυτά που νιώθατε για τα λεγομενά μου.
Βλέπετε, και οι κρίνοντες κρίνονται (ενώ εσείς με κρίνατε δίχως να σας έχω κρίνει) εκείνοι σας έκριναν ενώ είχατε κρίνει κάποιον άλλον.
Γούστο σας και γούστο τους!
Καθαρές κουβέντες.
Με αγάπη
Παράγραφος
Τελικά στο post εκτυλίχθηκε ένα ιδιότυπο "πάθος στην οθόνη" (του υπολογιστή μας βεβαίως) με πρωταγωνιστές τη blade runner, το γνωστό ...βρωμοπόντικο, αλλά και πολλούς άλλους εκλεκτούς συναδέλφους στο cast. Το σενάριο είχε απ' όλα: Έρωτα, ρομαντισμό, υψηλά νοήματα, επικές μάχες, ένταση, συγκίνηση, αγωνία, θλίψη, χαρά και φυσικά πάνω απ' όλα την αιώνια σχέση πάθους ανάμεσα σε θηλυκό και αρσενικό. Ένα All-Time Classic θα έλεγα!
Τα σκηνικά κι ο φωτισμός δεν ξέφυγαν από τη μετριότητα, ο ήχος ήταν ανύπαρκτος, αλλά τα κοστούμια δίπλα στα nicks ήταν ιδιαίτερα πρωτότυπα. Είμαι σίγουρος πως θα προταθεί για πολλές υποψηφιότητες στα επόμενα Όσκαρ, αλλά μια και η ταινία ήταν ιδιαίτερα ποιοτική, μάλλον δεν πρόκειται να πάρει κανένα :(
Άσε που δε βλέπω να κόψει παραπάνω από 500 "εισιτήρια" - ίσως όμως κερδίσει το "Χρυσό Πληκτρολόγιο" στο επερχόμενο Φεστιβάλ του Blogger!
Όσο για τις αντιδράσεις και τις κριτικές, πολλοί θεατές συνέπασχαν, άλλοι το βρήκαν κλισέ, κάποιοι ξενέρωσαν και ορισμένοι έφυγαν από την αίθουσα. Όπως πάντα όμως, ο καλός σκηνοθέτης επεφύλασσε ένα ανατρεπτικό και λίαν συγκινητικό happy end ;)
Τον ευχαριστούμε θερμά, μαζί με όλο το cast and crew, για τις στιγμές που μας χάρισαν!
------------- THE END -------------
@paragrafos
Σε καμμια περιπτωση δεν θα δικαιολογηθω ουτε θα απολογηθω γιατι εκρινα ως υπερβολικα μελοδραματικα τα γραφομενα σας.
Ετσι πιστευω και αυτα γραφω.
Η γνωμη μου επι των οσων γραφετε δεν εχει σε καμμια περιπτωση το αλαθητο του Παπα,ειναι αυστηρα υποκειμενικη και για πολλους λανθασμενη.
Η απαγορευση εκφρασης γνωμης-οχι απο εσας εν προκειμενω- και η αναγορευση καποιων σε ιερες αγελαδες που βρισκονται στο απυροβλητο με βρισκει παντα αντιθετο.
Η αρχικη απαντηση σας ηταν ιδιαιτερα εξυπνη και θα ελεγα αποστομωτικη,προσθετωντας ποντους θετικους στη γνωμη που σχηματισα για εσας,-για την οποια γνωμη μου χεστηκατε φυσικα-.
Η απαντηση μου απευθυνοταν στους αυτοκλητους υπερασπιστες σας.
Οι οποιοι μαλιστα εσπευσαν να σας υπερασπιστουν με ιδιαιτερη σφοδροτητα.
Ξαναδιαβαζωντας τα οσα αρχικα εγραψα δεν βλεπω καμμια προσβολη περαν ισως απο το παραλληλισμο με τον Ξανθοπουλο,που δεν θα αποσυρω.
Μπορειτε να με χαρακτηρισετε οπως επιθυμητε.
Ειμαστε αγνωστοι μεταξυ μας και ετσι θα παραμεινουμε.
Η παρουσια μου εδω δεν εχει σκοπο να καλυψει κενα της πραγματικης ζωης,ουτε εχει σκοπο να αποτελεσει βαλβιδα εκτονωσης καταπιεσμενων συναισθηματων μειονεξιας και διαφορων κομπλεξ.
Γιαυτο και δεν βριζω,απειλω,οργιζομαι ουτε προσπαθω απο την αλλη να γινω συμπαθης σε κανενα.
Η γνωμη μου παραμενει,αλλα αν σας εθιξα τοτε και μονο τοτε απολογουμαι.
Δεν θα επανελθω αγαπητη κ.παραγραφε διοτι κατανταει boring.
@mickey,
Μια που το e-mail σου δεν διαβάζεται, πάρε νά'χεις (δε φτάνει που πήρες το μαγικό χαρτάκι, θα κάνεις κι αποφώνηση βρωμοπόντικα?)
Μετά τα credits, το "making of..." με γρήγορο μοντάζ ηθοποιών που μπέρδευαν λόγια & έσκαζαν στα γέλια...
"Μα τί έχω?" γυρνώντας προς την κάμερα, αποκαλύπτοντας το ότι η μακιγιέρ του έχει ζωγραφίσει τσιγκελωτό μουστακάκι...
"Ρε Μιχαλάκη, όταν μου ρίχνεις ξανάστροφη, περίμενε να γυρίζω το κεφάλι μου κατά τη φορά του χεριού σου, αλλιώς με χτυπάς πραγματικά!"
"Αυτό θέλω κι εγώ!" (γέλια)
Οι κάμεραμεν κερνάνε σφηνάκια & οι τεχνικοί ανοίγουν μπύρες, ο μπούμαν σιχτιρίζει γιατί πάλι τού'βρεξαν το γούνινο μικρόφωνο, ο σκύλος του φωτογράφου κυνηγάει κάτι γατιά από την αυλή δίπλα στο στούντιο, μπερδεύεται στα καλώδια, ο σκηνοθέτης τραβάει τα μαλλιά του και πετάει scripts στον αέρα, Ursus κατάσταση... "Πάρε βρε ηλίθια το μποά σου από τη μούρη μου!", "Γιατί, σε γαργαλάει? Αΐντε μωρέ κομπάρσε στα βιβλία σου!"...
Πιπίνια ζητάνε αυτόγραφα, κινητά βαράνε "ΝΑΙ, το είπαμε, χέσε με ρε μάνα με τα ντολμαδάκια σου, μας ταϊζουνε εδώ!" και γλούπ με φόρα ένα jumbo-sized καρπούζι, "Ννννναι, με τις φίλες μου από του Σταυράκου είμαι μανούλα, σε λίγο θα έρθω, κοιμήσου τώρα!" και ο βοηθός ηχολήπτη Γ' να την ταϊζει πίτσα από την 1.5 μέτρο στοίβα, μια μαυρούλα με άσπρο μπικίνι-πέρλα και κάτασπρες λουστρινένιες μπότες μέχρι το μπούτι "Εντώ είναι τα γκενέτλια του Χάρρρρη?"....
Αϊντε! Σπίτια σας τώρα, ο σινεμάς κλ(ι)είν(ι)ει! Και τα σκουπίδια στα καλάθια στην έξοδο, εεεε! (Ζωντόβολα!)
Νομίζω πως το Νο. 444 είναι καλό για κλείσιμο (θα 'χω να το λέω στα εγγόνια μου, αν και φυσικά προτιμώ το 666), μετά και τα "behind the scenes" της aphrodite (ανυπομονώ τα δω τα σχετικά video). Οριστικά λοιπόν:
------------- THE END -------------
Υ.Γ. Σιγά μην την άφηνα να κάνει εκείνη την αποφώνηση :))
επειδή σας συμπαθώ πολύ και τους δυο και θέλω να σας βλέπω πάντα στις επάλξεις, σας τη σπάω και γράφω το νούμερο 445 σχόλιο...
Να δω τώρα, τι έχετε να πείτε και ο Ποντικός και η Θεά...
Τίποτα το σπουδαίο! Απλά γράφω το No. 446 :))
Ο Ποντικός μίλησε. Ουγκ!
Niko, wraio to post sou ..alla vale re sy tis imerominies paragwgis twn tainiwn kai tous skinothetes..opws to exeis ..kanei leipso..kai proxeiro.
Δημοσίευση σχολίου