Πέμπτη, Μαρτίου 23, 2006

Ελλάς – Γαλλία: Συμμαχία!


Τι συμβαίνει στην Γαλλία;

Από το 1789 οι Γάλλοι έχουν παράδοση στις επαναστάσεις και εξεγέρσεις. Βέβαια τελικά αυτό δεν τους ωφέλησε ιδιαίτερα – αν σκεφθούμε πως οι γείτονες και άσπονδοι φίλοι τους, οι Βρετανοί, έχουν προοδεύσει πολύ περισσότερο κοινωνικά και οικονομικά, χωρίς να ανοίξει μύτη. Για να μην αναφέρω τους Σκανδιναβούς και τις γειτονικές Κάτω Χώρες. Όλοι αυτοί έχουν χαμηλότερη ανεργία, υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, μικρότερη γραφειοκρατία, καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερες οικονομικές αγκυλώσεις.

Βέβαια εμείς νιώθουμε πιο κοντά μας τους Γάλλους, γιατί η κατάστασή μας προσομοιάζει με την δική τους. Κι εμείς είμαστε κρατιστές, έχουμε υψηλή ανεργία, και χαμηλή παραγωγικότητα, τραγική γραφειοκρατία, ισχυρή αριστερή ιδεολογία, τις υψηλότερες κοινωνικές εισφορές (με τις χαμηλότερες παροχές...) και αγρότες που ζουν από επιδοτήσεις (εκεί συμμαχούμε πάντα με τους Γάλλους σε βάρος του Τρίτου Κόσμου, που κατά τα άλλα πολύ τον αγαπάμε...).

Και τώρα είμαστε έξαλλοι με τον νόμο πρώτης απασχόλησης. Χωρίς βέβαια να λαμβάνουμε υπόψη ότι οι Γάλλοι έχουν την υψηλότερη ανεργία στους νέους (22%) και ότι ο νόμος αυτός δεν προήλθε από τις σαδιστικές τάσεις του κυρίου ντε Βιλπέν, αλλά με πρόθεση να τους βοηθήσει.

Υπάρχει και κάτι άλλο που δεν λέγεται (μόνον ο Αντώνης Καρκαγιάννης το έγραψε). Πολλοί νέοι στην Γαλλία (ιδιαίτερα από τις γνωστές banlieues) ζούνε σε βάρος του συστήματος. Μπαίνουν σε μία δουλειά για μερικούς μήνες (συνήθως συνεννοημένα) ίσαμε να αποκτήσουν δικαίωμα στο ταμείο ανεργίας και μετά ζούνε από τα επιδόματα και μικροδουλειές του ποδαριού (μερικές παράνομες) ανανεώνοντας κατά καιρούς το δικαίωμα επιδόματος με μικρές εικονικές προσλήψεις. Έτσι απομυζούν το σύστημα χωρίς να προσφέρουν. (Αν και οι εξεγερμένοι τώρα δεν είναι αυτοί, οι περιθωριακοί, αλλά οι φοιτητές).

Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία, λοιπόν. Και επιπλέον σήμερα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα εναντίον των μη κρατικών πανεπιστημίων. Και των μεταρρυθμίσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και του περιορισμού του χρόνου σπουδών. (Τι θα κάνουμε χωρίς συνταξιούχους φοιτητές;). Και για συμπαράσταση στους Γάλλους!

Βλέπετε είναι σε τόσο καλή κατάσταση τα ΑΕΙ μας που πρέπει να τα υπερασπιστούμε – μη και θιγούν τίποτα κακώς κείμενα!

Για εικονογράφηση, διάσημος Delacroix

242 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 242 από 242
Nikos Dimou είπε...

BadlyDrawnBoy said...
"τα παιδιά της ΚΝΕ (που λένε πάντα Ναι)"

Θεέ μου, αυτοί οι στίχοι είναι Ρίτσος! (Όπως και τα σοβιετικά τανκς που "χορευτικά" μπήκαν στην Πράγα...)

Grecopean είπε...

Δεν είναι μόνο ο τομέας της βαριάς βιομηχανίας που μετακινήθηκε σε χώρες με φθηνά εργατικά χέρια αλλά και ένα μεγάλο μέρος του τομέα των υπηρεσιών. Μεγάλες εταιρίες υπηρεσιών (τράπεζες, τηλεπικοινωνίες κτλ.) του UK έχουν εδώ και χρόνια μετακινήσει πολλές απο τις λειτουργίες τους στην Ινδία και τη Κίνα. Ποιές λειτουργίες; Αυτές για τις οποίες δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να εργαστεί κάποιος. Δηλαδή administration, customer services, back office jobs etc(αυτό που κάνουν οι περισσότεροι Έλληνες!).

Ανώνυμος είπε...

αχαρακτήριστοι και λιγούρια γύρω από κομματάρχη της χρυσής δεκαετίας του ΑΣΠΙΔΑ εσείς που λέτε πως νιώθουν καθηγητές το αγοράκια που αποφοιτάουν τας σχολάς. τι βούρκος είναι αυτός και πού ζείτε. τι γενικεύσεις και τι πλέγματα κατωτερότητας, τι απαξίωση.

yannish: εσύ είσαι ένα τίποτο. τηλεόραση ύπνος συγγραφή πορνοκειμένων δημοσιογραφία. τι θες τώρα εσύ από το αγοράκι που τελειώνει φυσική χαρούμενο και αθώο κι έρχεται να μου δείξει το πτυχίο του να του πω: γλυκέ μου, χαίρομαι πολύ, διάβασα και τα ποιήματά σου...ποιος σώζει ποιον μέσα στον πανικό...εγώ έχω το γιατρικό.

α! ανίκανοι να σκεφτείτε, να ζήσετε, να ερωτευτείτε. σιγά μη δηλώνουν καθηγητές τα αγοράκια που κραδαίνουν ελικόπτερα.

christoforos είπε...

υποκείμενου δικαίου said...

"Οι αναλογίες και οι παρομοιώσεις έχουν και τους κινδύνους τους."

Σωστός.

Παρεπιμπτόντως, τα τμήματα research and development αναπτύχθηκαν από μονοπώλια! Είτε ιδιωτικά (Φορντ, ταιυλορισμός κτλ.) είτε δημόσια (το βασικό χαρακτηριστικό του σουηδικού μοντέλλου που όλοι σπεύδουν σήμερα να εξυμνήσουν, μέχρι και ο μπλόγκερ μας).

/.

Grecopean είπε...

Πάρα πολλοί Έλληνες όντως διαπρέπουν σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τουλάχιστον στον επιστημονικό τομέα στον οποίο έχω εκπαιδευτεί δεν υπάρχουν λίγοι παγκοσμίου εμβέλειας Έλληνες διαπρεπείς επιστήμονες (ρωτήστε οποιονδήποτε σοβαρό μαθηματικό ή χρηματοοικονομολόγο στον κόσμο αν γνωρίζει τον Παπούλη, τον Τσιτσικλή, τον Παπαδημητρίου, τον Καρατζά ή τον Κωνσταντινίδη κτλ.) . Επιπλέον αν κάποιος επισκευθεί σελίδες μεγάλων πανεπιστημίων θα διαπιστώσει αρκετά Ελληνικά ονόματα.
Είναι τελικά τόσο καλή η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση; Δεν θα το έλεγα. Απλά όπως έχει γράψει και κάποιος άλλος προηγουμένως στο Ελληνικό πανεπιστήμιο τα πάντα εξαρτώνται απο το φιλότιμο και την όρεξη. Αν κάποιος τα διαθέτει (ώστε να μπορέσει με προσωπικό του αγώνα να καλύψει τα κενά της εκπαίδευσης του) δεν έχει πρόβλημα να πάει μπροστά. Και απο ο'τι φαίνεται πολλοί Έλληνες διαθέτουν φιλότιμο.

Rain Man είπε...

Αν και καθυστερημένα θα ήθελα να καταθέσω κι εγώ την άποψή μου. Πολλά θέματα θίχτηκαν. Εγώ θα σταθώ στα βασικά θεωρώντας ότι ο αναγνώστης έχει κάποιο background επί των θεμάτων που θίγονται.

Υπάρχουν δυο σχετικά αντίθετα συστήματα: το αμερικάνικο και το ευρωπαϊκό. Και τα δυο αντικατοπτρίζουν δυο διαφορετικές νοοτροπίες - Την individualiστική (αμερικάνικο) και την (μέχρι μερικά χρόνια πριν) ακραία σοσιαλιστική (ευρωπαϊκό). Στην πρώτη ο ρόλος του κράτους είναι ελάχιστος και περιορίζεται στα βασικά. Στην δεύτερη το κράτος έχει αυξημένες αρμοδιότητες μια από τις οποίες είναι και η επιβολή κοινωνικής δικαιοσύνης (όπως αυτή προσδιορίζεται στο εκάστοτε κράτος).

Κατά γενική ομολογία σήμερα, υπάρχει μια στροφή από το παραδοσιακό σοσιαλιστικό μοντέλο προς το νεοφιλελεύθερο. Ο λόγος απλός: οι σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες με την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου που έχει επέλθει, απαιτούν ολοένα και περισσότερες παροχές από ένα κράτος. Έτσι νέα προβλήματα προκύπτουν με βασικότερο το πού θα βρεθούν τα χρήματα για αυτές τις νέες υπηρεσίες. Για να υπάρξει κοινωνική πολιτική σε ένα κράτος, αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρχουν και οι απαιτούμενοι πόροι. Δεν μπορείς να έχεις κοινωνικές παροχές αν δεν μπορείς να πληρώσεις γι’ αυτές. Οι πόροι αυτοί λόγω πολλών παραγόντων είναι περιορισμένοι, ενώ αντίθετα η ζήτηση για κοινωνικές παροχές είναι ουσιαστικά απεριόριστη και συνεχώς αυξάνεται.

Επομένως οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να γίνουν. Αυτές, σε οικονομικό τουλάχιστον επίπεδο, μπορούν να οδηγήσουν θεωρητικά μέχρι και το αμερικάνικο μοντέλο. Κι εδώ ακριβώς μπαίνει και το εξής ερώτημα: σε τι κοινωνία θέλουμε να ζήσουμε; Αυτή η απάντηση στην Ευρώπη είναι δεδομένη. Το κράτος είναι υπεύθυνο σε μεγάλο βαθμό για τη βοήθεια των ασθενέστερων. Επομένως το πόσο οικονομική αποδοτικότητα θα θυσιάσουμε για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι θέμα καθαρά πολιτικό κατά την άποψή μου. Δεν μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη (δηλαδή οικονομική ανάπτυξη – με την ευρεία έννοια) και το σκύλο χορτάτο (την κοινωνία ικανοποιημένη).

Πολλές από τις κυβερνήσεις σήμερα χρησιμοποιούν προσχηματικά την οικονομική τελμάτωση στην Ευρώπη προκειμένου ανάμεσα σε όντως χρήσιμες προωθούμενες αλλαγές να εξυπηρετήσουν συμφέροντα εταιρειών, οι οποίες όλως τυχαίως αποκαλύπτεται ότι χρηματοδοτούν τις προεκλογικές εκστρατείες των πολιτικών αυτών που προωθούν τις αλλαγές (αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα). Τόσα χρόνια προόδου, τόση τεχνολογική εξέλιξη, τόση προσπάθεια έγινε για να ζουν οι άνθρωποι καλύτερα – όχι για να δουλεύουν 12 ώρες τη μέρα, ή να έχουν 2 και 3 δουλειές ανασφάλιστοι και να συνταξιοδοτούνται στα 70! Αναλογιστείτε έναν καθηγητή γυμνασίου να διδάσκει στα 66 του! Ποιος μαθητής θα τον πάρει στα σοβαρά. Αυτός ο άνθρωπος πότε θα απολαύσει τους καρπούς τόσων χρόνων δουλειάς;

Η νέα κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι η μειωμένη φορολογία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα θα προσελκύσει επενδύσεις (φυσιολογικά αφού θα μειωθεί το κόστος οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν). Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι στην Ελλάδα η βιομηχανία που θα επενδύσει είναι πρακτικά ανύπαρκτη. Στην βιομηχανία και στο 1% να πέσει η φορολογία στη χώρα μας (αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες) δεν μπορεί να συναγωνιστεί την κατά πολύ συνολικά φθηνότερη Κίνα ή έστω τις πρώην ανατολικές χώρες. Στην Ελλάδα οι εταιρείες έχουν αντιπροσωπίες οι οποίες προωθούν τα προϊόντα τους στην εγχώρια και βαλκανική αγορά αλλά δεν τα παράγουν εδώ (λόγω συνολικού κόστους μέσα στο οποίο είναι και το εργατικό). Επομένως όσο και να μειώσουν τη φορολογία, επενδύσεις δεν πρόκειται να γίνουν στη βιομηχανία. Η όλη ιστορία γίνεται για να εξυπηρετηθεί ο Αγγελόπουλος, ο Λάτσης και τα λοιπά γνωστά σε όλους πρόσωπα.

Ένας άλλος λόγος είναι και το γεγονός ότι το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι κυριολεκτικά χαώδες. Δεν υπάρχει περίπτωση σοβαρή εταιρεία να επενδύσει σε μια χώρα που έχει 10 νόμους για το ένα ζήτημα και κάθε φορά ο δικαστής να επιλέγει αυτόν που θέλει ανάλογα με τα συμφέροντά του. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν διεθνείς εταιρίες που βρίσκονται 10 χρόνια εγκλωβισμένες επιχειρηματικά στη Ελλάδα κι άκρη ακόμα δεν βγάλανε.

Είχα επαναλάβει σε παλιότερο post μου ότι μοναδική ελπίδα της Ελλάδας είναι η επένδυση σε τομείς που έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα όπως ο τουρισμός, οι υπηρεσίες και στο εκπαιδευτικό σύστημα μέσω της χρηματοδότησης της έρευνας και της ανάπτυξης. Μπορεί η κυβέρνηση σήμερα να καλεί τους γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα και να ζήσουν κι αυτοί το μύθο τους αλλά συγκεκριμένο μακρόπνοο σχέδιο στον τουρισμό και ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο δεν έχει φτιάξει. Μάλλον και η ίδια ζει το δικό της μύθο.

Εγώ θα συμφωνούσα με μείωση της φορολογίας ή την εφαρμογή μέτρων Ντε Βιλπέν σε τομείς όπως οι παραπάνω που μπορούν και έχουν την προοπτική να αποδώσουν. Αλλά δεν μπορεί η φορολογία να μειώνεται για τον Λάτση και να καλείται ο συνταξιούχος που παίρνει 200 ευρώ να πληρώσει και να οδηγείται με αυτόν τον τρόπο στην εξαθλίωση. Θα ήθελα να αναφερθώ με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και σε άλλα θέματα όμως το post είναι ήδη μεγάλο και έτσι καλύτερα να κλείσω εδώ λέγοντας ότι καλές οι αλλαγές αλλά θα πρέπει να γίνονται με προσεκτικές κινήσεις.

Kokorakious είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Kokorakious είπε...

O kyrios Dimou legodas oti to Inomeno Vasilio eftase ekei pou einai xoris epanastasis kai aimatoxysia volika ksexnaei ton Cromwell, tous Iakovites, to (epikairo) Gun Powder Plot kathws kai tin yparksi tis epaisxidis Vretanikis Autokratorias.

Borei sto Inomeno Vasileio na min egine kapoia Epanastasi tou megethous (kai dimotikotitas) tis Gallikis alla oi diafores kata kairous eksegersis twn ypodoulwn lawn (syberilmvanomenwn twn "melwn" tou inomenou vasileiou) kathws kai h periodos Cromwell edwsan xrisima mathimata sti Vretaniko stema, mathimata pou kathe allo para anemakta itan.

Episis kalo tha itan na min ksexname , oti to Inomeno Vasileio mexri kai shmera, stereitai sydagmatos, me ton Monarxi na exei to dikaiwma na dialisei to koinovoulio opote thewrisei swsto kai ta anwtata strwmata tou stratou na einai ypeuthina mono apenadi sto Stema. Kalo tha einai na thymithoume episis to sxedio dolofonias pou eixe katastrwthei enadia ston Tonny Benn me tin adia tou Stemmatos apo to Secret Service, opws kai to gegonos oti to 1975, o governor-general tis Vasilissas stin Australia kathirese ton Ergatiko Prothypourgo Gough Whitlam o opoios anamesa stis alles metarrythmiseis, eixe adikatastisei to "God Save the Queen" me to "Advance Australia Fair" ws ethniko ymno tis Australias.

Telos kalo einai na kseroume oti den yparxei kanenas diaxwrismos eksousiwn sto Inomeno Vasileio pera tou pragmatika asteiou House Of Commons/House of Lords.

Lefteris Kritikakis είπε...

Κανένας κερατάς δεν θα μου πει εμένα τι θα σπουδάσω και τι θα διαβάσω. Άμα θέλω, διαβάζω και τοιχογραφίες σπηλαιάνθρωπων, άμα θέλω διαβάζω ότι έχει γράψει ο γείτονας, ή ότι έχω γράψει εγώ.
Άμα ο γείτονας θέλει να μου μάθει κάτι, έναντι αμοιβής, κι εγώ συμφωνήσω, έχω το δικαίωμα να τον πληρώσω 100 δολάρια κι αυτός να μου κάνει το σχετικό φροντιστήριο. Αυτό είναι αυτονόητο δικαίωμα δικό του και δικό μου.
Σιγά μην κάτσω εγώ να έχω το "κράτος" να μου πει συγκεκριμένα τι θα διαβάσω, τι θα μάθω, πως θα διαπλάσω το ΔΙΚΟ ΜΟΥ μυαλό (κι αν μιλάμε δα και για "κράτος" μεγέθους σκνίπας όπως το Ελληνικό, το οποίο διοικείται απο γενετικά σφάλματα, ακόμα χειρότερα).

Ιδιωτικά πανεπιστήμια; Ποια η διαφορά δηλαδή από τα "κρατικά"; Τα κρατικά δεν χρειάζονται χρήματα, δεν έχουν έξοδα; Έχουν. Απλά, τα κρατικά παίρνουν χρήματα με το ζόρι απ' όλους τους φορολογούμενους, είτε αυτοί σπουδάζουν είτε όχι. Με δυο λόγια, είναι σαν να πληρώνω το πολυτελές κολόχαρτο που χρησιμοποιεί ο γείτονας, αλλά όχι εγώ...

Εάν θέλετε ελευθερία, πρέπει να σταματήσετε να σκέφτεστε με γνώμονα το Κράτος (με κεφαλαίο Κ). Από τη στιγμή μάλιστα που αποφασίζει ακόμα και για το τι θα μάθετε, τι θα διαβάσετε, με ποιο τρόπο θα σκεφτείτε. Εάν θέλω να διαβάσω για κάτι, οτιδήποτε, δεν θα μου πει το κράτος τι θα διαβάσω. Αδιαφορώ για το κράτος. Μια μαφία είναι, που χώνει κόσμο στη φυλακή άμα δεν τους πληρώσεις (το λένε "φορολογία", sic). Σε όλο τον κόσμο. Όσο λιγότερη είναι η επιρροή τους, τόσο το καλύτερο. Προτιμώ την περήφανη "ατομιστική" νοοτροπία των πρώτων καουμπόηδων, που υποδέχονταν τους εφοριακούς στην πόρτα με το δίκανο: "get the fuck out of MY property". Σωστός.

Αλλά στην Ελλάδα, ότι μας πει ο κάθε κακομοιρούλης που έπιασε "θέση". Αυτός αποφασίζει τι θα μάθουν τα ίδια μας τα παιδιά. Και θυμίζω τη γεωγραφία στα γυμνασιακά μου χρόνια: "Η Αλβανία είναι βιομηχανική χώρα με εκμηχανισμένη γεωργία". Μάλιστα. Επί ΠΑΣΟΚ φυσικά...

Όσον αφορά τη σύγχρονη χρήση των "πτυχίων", ε, για πιτόγυρα καλά είναι. Τι μανία σας έχει πιάσει όλους με τα φορτία των πτυχίων... κάθεται ο άλλος και διαβάζει 40 γενικολογίες (8 εξάμηνα σχολής Χ 5 βιβλία στο κάθε εξάμηνο = 40 βιβλία) και λέει "τώρα είμαι δόκτορας". 40 βιβλία σε 4 χρόνια. Σιγά τα ωά. Big fucking deal...

Έτσι είναι... το Κράτος ελέγχει τα πάντα. Και το μυαλό των παιδιών ακόμα. Οι γονείς δεν έχουν λέγειν. Ούτε και οι ενήλικες, οι οποίοι ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ενός ανθρώπου να παρέχει υπηρεσίες (εκπαιδευτικές) σε ιδιωτική βάση (αλλά όταν μας πουλάνε, σε ιδιωτική βάση, βιβλία του Μίκυ Μάους, είναι εντάξει). Το "Κράτος". Ειδικά το ελληνικό... πίπες!
Και μετά έχεις τους "διαδηλωτές", να αγνοούν την πιο όμορφη χώρα στον κόσμο για να συνωστίζονται στους πανάθλιους Αθηναϊκούς δρόμους για να πουν κι αυτοί το κομμάτι τους... στο Κράτος. Τρίχες. Μετριότητες. Επιτεύγματα μηδέν. Ιστορική σημασία, μηδέν.

Κι έχεις και τους "αντρακλαράδες" τους Έλληνες, να σκύβουν όλο τους το σώμα στο "Κράτος", κάθε μέρα. Και μετά να το παίζουν και καμπόσοι (με χαρτόσημο μόνο και έγκριση από τον Κο Παπαδόπουλο, Τμηματάρχη Β'). Κάφκα να διαβάσετε.


Λευτέρης

Grecopean είπε...

-Λεφτεράκη και το Άρλεκιν και το "Τhe logic of scientific discovery" του Πόππερ βιβλία ονομάζονται. Άλλο το ένα παραταύτα, άλλο το άλλο.

- Στα δημόσια πανεπιστήμια δεν είναι το κράτος που αποφασίζει τι θα μάθεις αλλά οι καθηγητές. Και αν δεν σου πεί κάποιος σχετικός τι πρέπει να μάθεις πως θα αποφασίσεις εσύ ως άσχετος;

- Καί στα κρατικά πληρώνεις αλλά δεν δημιουργούνται πελατιακές σχέσεις μεταξύ φοιτητή-πανεπιστημίου. Για να λειτουργήσει καλά το ιδιωτικό πανεπιστήμιο χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο και αξιολόγηση. Αυτό για να ξέρεις τι αγοράζεις και για να μην σου επιτραπεί να αγοράσεις παραπροϊόντα (π.χ. βαθμούς) στην μαύρη αγορά.

Lefteris Kritikakis είπε...

Θα εννοείς ότι το περιεχόμενου της γεωγραφίας (με αυτά που έγραφαν περί "σοσιαλιστικού συνασπισμού"), αλλά και το περιεχόμενο του βιβλίου "στοιχεία δημοκρατικού πολιτεύματος" του καιρού εκείνου, γράφτηκαν από "σχετικούς". Ενώ εγώ που τα χλεύαζα στα 14-16 μου, ήμουν άσχετος.

"Βαθμοί"; Είχα κι απ' αυτούς καλούς, και πήρα και διάφορα χαρτιά τα οποία τα κορνίζοσα πρόσφατα, διότι κοντεύω τα 40 και πρέπει να πιαστώ από κάπου. Άσε που είμαι σε εντελώς ξένη περιοχή και οφείλω να κάνω το παγώνι πότε πότε... ευτυχώς είμαι στην Οκλαχόμα και άρα θεωρούμαι υπερ-δόκτορας (στις μεγάλες πόλεις δε φτουράω γιατί εκεί έχουν όλοι χαρτιά και βαθμούς και sic σπιτάκια).

Εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα που οι Bill Gates, Larry Elison, Sam WAlton κλπ, είναι απλά "απόφοιτοι γυμνασίου". Γιατί η πτυχιομανία στην Ευρώπη μου θυμίζει λίγο τα συγχωροχάρτια άλλων εποχών. Κρίνεσαι από τους "σχετικούς", απ' αυτούς που "σχολιάζουν και βαθμολογούν". Να μη μιλήσω για μένα (διότι εγώ πάντα έκανα αυτό που γούσταρα, ακόμα κι όταν δεν είχα κανένα μέσο ή χρήμα), αλλά θυμάμαι συμμαθητές μου, καλά παιδιά και ταλέντα, να τσαλαπατιούναι από το ελληνικό σύστημα "παιδείας" (πανελλήνιες κλπ). Σαν πίνακας του Ιερώνυμου Μπος ήταν η όλη κατάσταση...

Α, ξέχασα όμως. Υπήρξε και ο Λάτσης. Άρα υπάρχει δικαιοσύνη. Γεια σου καπετάν Γιάννη, ρε καλά τους έκανες.

Τέλος, το "Ευρωπαϊκό σύστημα" κλπ. Η Ευρώπη μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο, δεν ήταν τίποτα άλλο από άλλη μια περοχή που κατασκευάστηκε και συσκευάστηκε από τους Αμερικανούς (nation bulding, όπως η Ιαπωνία). Κι ενώ στη συνέχεια οι Αμερικανοί, μ' όλες τους τις γκάφες και"αφέλειες" βάλανε χέρι και στους άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, οι "σχετικοί" οι δικοί μας ασχολούταν κι αυτοί με θέματα μεγίστου ενδιαφέροντος, όπως ο αφορισμός του Καζαντζάκη, η ορθή δομή των φοιτητικών οργανώσεων και οι φοιτητικές εκλογές στη νομική στο Σόλωνος. Α, και το κρυφό "666" στο κουτί της Κόκα Κόλας. Και τις λέσχες των μασόνων (κάτι σαν γεροξεκουτιασμένοι πρόσκοποι). Και κάτι άλλα.

Λευτέρης

ΥΓ. Επιμένω, ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθένα να παρέχει υπηρεσίες, όπως ΗΔΗ κάνουν, αλλά ΚΑΙ στο χώρο της εκμάθησης. Αυτό ΗΔΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ" κλπ. Δικαίωμα έχω κι εγώ, άμα θέλω, να πληρώσω το γείτονα για να μου αναπτύξει την όποια θεωρία του. Στην αρχαία Ελλάδα, οι Αριστοτέληδες κλπ ήταν ιδιωτικοί δάσκαλοι. Ευτυχώς. Σ' αυτούς οφείλουμε την Ελλάδα του Περικλή. Κι όχι στα "θεσμικά πλαίσια" που ορίζουν αυτοί που - τους θυμάμαι έναν έναν - στο γυμνάσιο ήταν τουλάχιστον ηλίθιοι σε όλα τα θέματα (και μετά μπήκανε στο δημόσιο και τώρα φτιάχνουν θεσμικά πλαίσια για όλους τους άλλους).

Lefteris Kritikakis είπε...

Τέλος, δε φτάνει που σε όλο το δυτικό κόσμο βομβαρδιζόμαστε από τις μαλακίες στην τηλεόραση κάθε μέρα (οι οποίες διαμορφώνουν απόψεις και κινήματα, τάσεις και τρόπους ζωής, άρα αποτελούν ξεκάθαρα "παιδεία"), τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μας μαράνανε!
Μήπως οι τηλεοπτικές σειρές, τα τοκ σόου και οι άλλες αηδίες περάσανε πρώτα από "θεσμικά πλαίσια"; Μήπως τα σκουπίδια του τύπου, που αποτελούν παιδεία (ουσιαστικά) για άπαντες συνταξιούχους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο , περάσανε από "πλαίσιο"; Ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι... αλλά αυτές, είναι καλοδεχούμενες.

"Μέσα!" τα ιδιωτικά τηλεοπτικά και έντυπα σκουπίδια, "Έξω!" τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Αυτό είναι το δείγμα της λαϊκής μας ευφυίας. Διότι κατά τα άλλα, η σύγχρονη Ελλάδα είναι πεδίον κορυφαίας σοφίας σε όλο της το μεγαλείο και την ακμή, και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα μας ζημιώσουν!

Καληνύχτα.

Λευτέρης

Grecopean είπε...

Σύμφωνοι σε αρκετά.

-Όμως αν σε ενδιαφέρουν μόνο οι γνώσεις (και όχι τα χαρτιά) τι σε νοιάζει αν ο τίτλος θα ονομάζεται BSc, BA, Πτυχίο, Δίπλωμα, Maitrise ή Korelkoharto και άν θα αναγνωρίζεται απο το ελληνικό δημόσιο; Στη Μεγάλη Βρετανία έχω υπόψιν μου ιδιωτικούς μη πανεπιστημιακούς φορείς (αποτελούμενοι απο πρώην και νυν παν. καθηγητές,practitioners, συγγραφείς) που παρέχουν εκπαίδευση πολύ πιο εκλυστική σε εργαζόμενους απο ο'τι η αντίστοιχη πανεπιστημιακή.

-Ανάφερες κάποιες εξαιρέσεις. Ο κανόνας όμως επιβεβαιώνεται με χιλιάδες άλλα ονόματα. Πόσοι διάσημοι επιστήμονες επιχειρηματίες π.χ. έχουν σπουδάσει Computer Science στο Stanford; Αφού υποστηρίζεις ο'τι η πανεπιστημιακή μόρφωση δεν έχει αξία γιατί να κάνουμε τη συζήτηση για ιδιωτικά και μη πανεπιστήμια;

-Η πτυχιομανία/διπλωματομανία είναι φαινόμενα καθαρά ελληνικά θα έλεγα. Παρά το παράλογο της κατάστασης ως (υποτίθεται) προστάτες του πολίτη (και του καταναλωτή) οφείλουμε να πληροφορούμε για την ποιότητα των διαθέσιμων προϊόντων/υπηρεσιών εκπαίδευσης. Αυτό για να μην αρχίσει ο κάθε επιτήδειος να πουλά "φύκια για μεταξωτές κορδέλες". Αυτή είναι η ουσία του θεσμικού πλαισίου. Και εγώ απαισιόδοξος είμαι. Επειδή όμως ως μετανάστης (και εγώ) έχω γνωρίσει μία διαφορετική πραγματικότητα θεωρώ ο'τι οφείλω να σημειώνω την αποτελεσματική εφαρμογή τέτοιων μεθόδων.

- Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα συμφωνήσω. Ανοήτα συγγράμματα (να προσθέσω τη παλιά ιστορία Γ Λυκείου), άσχετοι και αδιάφοροι καθηγητές κ.τ.λ.. Εξάλλου η δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει προ πολλού γίνει ιδιωτική και μάλιστα σε μαζική κλίμακα (είμαστε οι πρωτεργάτες και μοναδικοί σε αυτό).

Grecopean είπε...

- Μα απο το τρόπο που λειτουργούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ανεξέλεγκτα δεν θα πρέπει να πάρουμε παράδειγμα (προς αποφυγή);

Aris Misoulis είπε...

Η Γαλλία τη μοναδική φορά στην ιστορία που έπρεπε να κάνει revolution και να μιλήσει περί Liberty, Egalite, Fraternite ήταν στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και δεν το έκανε. Έτσι λοιπόν συνεχίζει την παράδοσή της να αγνοεί την πραγματικότητα και να υπονομεύει καθημερινά το μέλλον της Ευρώπης. Ας μην μιλήσουμε για τους Έλληνες γιατί εκεί τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Καλούς αγώνες σύντροφοι...

Lefteris Kritikakis είπε...

Ουδέποτε είπα ότι η ακαδημαϊκή μόρφωση δεν έχει αξία. Λέω ότι δεν έχει δα και τόση αξία όση της προσδίδει η αρρωστημένα υπερβολική μανία στην Ελλάδα (και γενικότερα στην Ευρώπη) για "πτυχία".

Λες "άν θα αναγνωρίζεται απο το ελληνικό δημόσιο;" Τώρα μάλιστα. Το "Ελληνικό δημόσιο" έχει και το θράσσος να με "αναγνωρίζει" ή όχι. Το θέμα δεν είναι εάν το Ελληνικό δημόσιο αναγνωρίζει εμένα, αλλά εάν το αναγνωρίζω εγώ, στο κάτω κάτω της γραφής. Ποιος τους έχει ανάγκη τους κακομοίρηδες εκεί μέσα; Φύγετε, πάτε σε άλλες χώρες. Φύγετε όλοι. Να δούμε μετά το "ελληνικό δημόσιο" ποιος θα το ταϊζει (αφού αυτοί έχουν αποδείξει ότι είναι παντελώς ανίκανοι να ταϊσουν τους εαυτούς τους - completely incompetent). Άμα έχουν υστέρηση 10% στα έσοδα (τα οποία ρουφάνε με τσαμπουκά), τους πιάνει πανικός! Τέτοιοι χαμένοι είναι! Και θα ορίζουν και τη μόρφωση; Δεν είμαστε καλά.

Τέλος, άλλο το Stanford και το ΜΙΤ, άλλα τα "party schools" στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, στην Ιταλία, Αθήνα, Γαλλία κλπ. Οι τελευταίοι το μόνο που ξέρουν να "υπερασπίζονται" είναι το party life of students και τα στητά βυζάκια και οι καφετέριες. Ας είναι καλά τα κορόιδα οι γέροι τους που τους στέλνουνε λεφτά. Για τράβα στο Stanford και στο ΜΙΤ να δεις πόσοι φοιτητές σπουδάζουν με φοιτητικά τραπεζικά δάνεια (των 50 ή 100 χιλιάδων δολαρίων σε σύνολο) και πόσο σκληρά διαβάζουν και εργάζονται για να αξιοποιήσουν αυτά τα χρήματα (τα οποία θα ξεπληρώνουν για δεκαετίες μετά την αποφοίτηση). Αλλά είπαμε: οι Έλληνες φοιτητές και οι Γάλλοι φοιτητές, από χαβαλέ μόνο ξέρουνε οι περισσότεροι (να μην τους βάζω όλους στο ίδιο τσουβάλι). Και "διανόηση"; Πίπες. Σκεπάζουν την αποτυχία τους και τη μετριότητά τους στο χώρο της διανόησης με "καλούς τρόπους και ρομαντικές εκφράσεις". Γιατί δύναμη η διανόησή τους ΔΕΝ έχει. Σα χλιαρές σούπες είναι. Μπάμιες.
Όπως ήταν εδώ τα μεσοαστικά παιδάκια που αφήσανε μαλί, πήρανε τα τσεκ από το μπαμπά καιτο παίζανε χίπηδες (αναρωτήθηκε ποτέ κανείς πως πληρώνανε η βενζίνη, το φαϊ, τα λάδια κλπ; ας είναι καλά ο μεσοαστός μπαμπάς και κάποιες αφελείς κυρίες που αγοράζανε τα LSD στις ακριβές γειτονιές).
Και τα λέμε όλα αυτά τα γίβεντα "διανοούμενους". Στη χώρα του Σωκράτη. Μάλιστα.

Λευτέρης

Grecopean είπε...

"Ελληνικό δημόσιο": Μα ο σάλος γι'αυτό γίνεται! Για το άν θα αναγνωρίζονται οι σπουδές απο το δημόσιο ή όχι. Ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Μερικά περισσότερο και μερικά λιγότερο αξιόλογα (ο κατάλογος ατέλειωτος). Κατα τα άλλα συμφωνώ: το δημόσιο ως επιλογή δεν υφίσταται για κάποιο που έχει όρεξη για δουλειά. Αλλά και ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα δεν είναι πολύ καλύτερος.

etsieinaianetsinomizete είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
etsieinaianetsinomizete είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
etsieinaianetsinomizete είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Unknown είπε...

... οι γείτονες και άσπονδοι φίλοι τους, οι Βρετανοί, έχουν προοδεύσει πολύ περισσότερο κοινωνικά και οικονομικά ...

Σοβαρά; Πού είναι αυτή η "πρόοδος" και δεν τη βλέπουμε; Ποιός μπορεί στ' αλήθεια να δεχτεί ότι ο μέσος κάτοικος του Λίβερπουλ, ας πούμε, είναι πλουσιότερος και κοινωνικα πιο προοδευμένος από το μέσο Μαρσεγιέζο;

Αν οι Βρετανοί έχουν όντως προοδεύσει πολύ περισσότερο κοινωνικά και οικονομικά από τους Γάλλους γιατί στα κάθε λογής Φαληράκια μόνο Βρετανούς βλέπουμε να μεθοκοπούν και ν' ασχημονούν σαν να μην υπάρχει αύριο;

Nikos Dimou είπε...

Vrennus said...
... οι γείτονες και άσπονδοι φίλοι τους, οι Βρετανοί, έχουν προοδεύσει πολύ περισσότερο κοινωνικά και οικονομικά ...

"Σοβαρά; Πού είναι αυτή η "πρόοδος" και δεν τη βλέπουμε;"

Στους περισσότερους οικονομικούς δείκτες... μισή ανεργία, διπλή ανάπτυξη... δείτε την Eurostat.

blamis είπε...

Έχουμε(;) αριστερή ιδεολογία αλλα δεξιά πρακτική.

Αποκυρίξαμε την βία και όλοι γίναμε μαλθακοί(μ@λ@κες).Σε όλα λέμε ναι.

Οι νέοι είναι πάντα τα εύκολα θύματα για πειράματα.

Όσο για τα Πανεπιστήμια: Εμ τι περίμενες. Αυτή η ψηφοθηρία και τα πολιτικά συμφέροντα μας καταστρέψανε. Έχετε ποτε ακούσει τις υποσχεσεις που δίνονται αν ψηφήσεις κάποιον; Έχετε δει ποτέ τα τραπεζάκια τον κομμάτων στις εισόδους τον σχολών;

ΕΣΕΙΣ (οι μεγαλύτεροι) και συνεχόμενη σας προσπάθεια και παιχνίδια απο όλα τα μέσα να διαφθείρετε το μυαλό μας. Γιατί όχι επανάσταση; Γιατί όχι βία; Γιατί όχι καταλήψεις; Φοβάστε κάτι; (ΝΔ);

Mr Δήμου αυτοί που ενδιαφέρονται για τον δήμο κατεβαίνουν στην εκκλησία και μιλάνε. Δεν κρύβονται όπως και εσείς πίσω απο blogs και βιβλία τα οποία τα διαβάζουν κατα κανόνα οι οπαδοί.

Α ρε "Κουρδιστό πορτοκάλι" πάντα επικαιρο είσαι.

Είμαι 24.

Unknown είπε...

Nikos Dimou said...

... Στους περισσότερους οικονομικούς δείκτες... μισή ανεργία, διπλή ανάπτυξη... δείτε την Eurostat.

Τους υποαπασχολούμενους, πού τους κατατάσσει η Eurostat ;-) - και καταλαβαίνεται καλά τι εννοώ: Τα "ξερά" στατιστικά δεν περιγράφουν τίποτε (όπως και οι μετρήσεις της AGB άλλωστε!)

Unknown είπε...

- και καταλαβαίνετε καλά τι εννοώ

... ο δαίμων του πληκτρολογίου - μη μας περάσετε και για αγράμματους!

Rain Man είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Rain Man είπε...

Τα "ξερά" στατιστικά δεν περιγράφουν τίποτε.

Αγγλία 2004: Νεαρός, ετών 20, φοιτητής στην Αγγλία έπαιρνε £50 για ένα βραδινό οκτάωρο εργασίας. Καθήκον του ήταν να γεμίζει τα ράφια με προϊόντα σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ. Με 4 βράδια το μήνα ο υποαπασχολούμενος αυτός νεαρός φοιτητής πλήρωνε την εστία του πανεπιστημίου στην οποία έμενε.

Ελλάδα 2004: η πλήρης απασχόληση για έναν νεοεισερχόμενο εργαζόμενο (κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος) στην αγορά εργασίας απέφερε κατα μέσο όρο 700 ευρώ το μήνα.

Υπ' όψιν ότι αυτός που ξέρει πως να ζήσει στην Αγγλία δεν ξοδεύει σημαντικά περισσότερα απ' ότι στην Ελλάδα σήμερα.

Το παραπάνω δεν είναι παράδειγμα οικονομικής ανάπτυξης;

Lefteris Kritikakis είπε...

Εάν δεν υπήρχε οικονομική ανάπτυξη, κανείς δεν θα είχε χρόνο να κάθεται να γράφει στο Ίντερνετ ότι του κατέβει (με την καλή και την κακή έννοια). Βεβαίως και υπάρχει. Άσε τους Γάλλους στην ησυχία τους... καλά φάγανε από τις αποικίες τους κλπ. κι αυτοί.

Απασχόληση; Κάντε μπιζνες, φύγετε από την Ελλάδα. Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι για δουλειές, όπως η Κίνα δεν είναι για χάμπουργερς και η Αφρική δεν είναι για να φτιάχνει μπίρα. Κάθε χώρα έχει και τη σπεσιαλιτέ της. Όταν μιλάει κανείς για Ελληνικές μπίζνες, είναι σαν να μιλάει για Αγγλική κουζίνα. Τέλος πάντων... απολαύστε τις παραλίες και το χαβαλέ, δεν έχει τίποτ' άλλο. Αφού ο κόσμος είναι παθητικός και κάθεται και περιμένει και μιλάει πολύ, δουλειά δεν πρόκειται να γίνει.

Λευτέρης

Unknown είπε...

@ rain man

1. £50 = 70€ νυκτερινό μεροκάματο για τον Άγγλο νεαρό (μικτά να υποθέσω;), έναντι 32€ μεροκάματου για τον Έλληνα (αυτά είναι σίγουρα καθαρά). Τ' ακούτε κκ Σκλαβενίτη, Βασιλόπουλε κλπ; Θα την κοπανήσουμε να πάμε να δουλέψουμε στην Αγγλία να δούμε μια άσπρη μέρα (γκρίζα θα βλέπουμε αλλά τέλος πάντων)

2. Αυτός που ξέρει πώς να ζήσει στην Ελλάδα ξοδεύει λιγότερα από αυτόν που ξέρει πώς να ζήσει στην Αγγλία.

3. Είναι προφανές ότι ανήκω στην ολιγάριθμη μειοψηφία που επιμένει να ΜΗΝ αποδέχεται την ταυτότητα: Οικονομική Αναπτυξη = Αύξηση του ΑΕΠ. Και γιατί κανείς δεν μιλάει για την κοινωνική ανάπτυξη (τι 'ναι πάλι τούτο, πώς το μετράμε);

4. Αν δεν κάνω λάθος η σύγκριση αφορούσε ΗΒ - Γαλλία, όχι ΗΒ - Ελλάδα, κάνω λάθος;

Rain Man είπε...

@Vrennus

Δεν απαντάτε με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Ως προς τα σχόλιά σας, επιτρέψτε μου ορισμένες παρατηρήσεις:

£50 = 70€ νυκτερινό μεροκάματο για τον Άγγλο νεαρό (μικτά να υποθέσω;), έναντι 32€ μεροκάματου για τον Έλληνα (αυτά είναι σίγουρα καθαρά).

Τα χρήματα αυτά είναι καθαρά. Οι υποαπασχολούμενοι φοιτητές στην Αγγλία δεν φορολογούνται. Και σε αντίθεση με πολλούς Έλληνες φοιτητές, δεν είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν σε 'ανεπίσημη' ανασφάλιστη εργασία. Επίσης μέσω ενός αποτελεσματικού συστήματος δανείων (τα οποία ξεκινούν να πληρώνουν μετέπειτα αφού βρουν δουλειά με μισθό πάνω από ένα προκαθορισμένο ποσό) δεν βασίζονται στην χρηματοδότηση των γονιών τους (και των οποίων η χρηματική συνεισφορά μπορεί να είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή). Αυτό δεν είναι παράδειγμα οικονομικής ανάπτυξης; Και επειδή θα θίξετε τους υποαπασχολούμενους που δεν είναι φοιτητές θα πρέπει να γνωρίζεται ότι όντως πληρώνουν φόρους αλλά το κράτος τους επιστρέφει ένα μεγάλο ποσό μέσω προγραμμάτων πρόνοιας και ειδικών επιδομάτων. Αυτό πάλι δεν είναι παράδειγμα οικονομικής ανάπτυξης;

Αυτός που ξέρει πώς να ζήσει στην Ελλάδα ξοδεύει λιγότερα από αυτόν που ξέρει πώς να ζήσει στην Αγγλία.

Είστε σίγουρος; Διότι είτε δεν γνωρίζετε που ζείτε, ή απλώς εθελοτυφλείτε. Δεν σας αδικώ σε καμιά από τις δυο περιπτώσεις αφού στην Ελλάδα του 21ου αιώνα η κυβέρνηση θολώνει την πραγματική κατάσταση ενθαρρύνοντας τις τράπεζες να δίνουν καινούρια, φθηνότερα δάνεια στα νοικοκυριά έτσι ώστε αυτά να πληρώνουν τα προηγούμενα. Έχετε δει τα επίσημα στατιστικά από ΟΟΑΣΑ, Eurostat, ΕΣΥΕ κλπ; Ο μέσος Έλληνας έχει 3 πιστωτικές κάρτες και χρησιμοποιεί τη μια για να πληρώνει την άλλη. Οι κατασχέσεις από τις τράπεζες πλέον έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτό δεν είναι παράδειγμα οικονομικής υπανάπτυξης; Εκτός και αν προσπαθείτε να μας πείτε ότι μπορεί κανείς να ζήσει μόνος του, με σπίτι νοικιασμένο, λογαριασμούς, θέρμανση κλπ με 700 ευρώ το μήνα – για να μην πούμε τους συνταξιούχους με τα 280 ευρώ (παρεμπιπτόντως μια διόρθωση: το 2004 στην Ελλάδα ο μισθός νεοεισερχόμενου πλήρους απασχόλησης ήταν κατά μέσο όρο 600 και όχι 700 ευρώ)! Αλλά ξέχασα, εσείς, (σαν κλασικός Έλληνας) ανήκετε

στην ολιγάριθμη μειοψηφία που επιμένει να ΜΗΝ αποδέχεται την ταυτότητα: Οικονομική Αναπτυξη = Αύξηση του ΑΕΠ.

Θα πρέπει να σας θυμίσω ότι αν όλα αυτά τα στατιστικά και οι ταυτότητες δεν υπήρχαν, δεν θα υπήρχε η μαθηματική, η οικονομική κλπ επιστήμη, και θα ζούσαμε ακόμα στην εποχή των σπηλαίων. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέτε ότι οι επιστήμες αυτές δεν κάνουν τίποτα και είναι άχρηστες! Η ολοκληρωτική άρνηση και απόρριψη, όταν κάποιος δεν έχει πραγματικά επιχειρήματα, είναι η πιο προβλεπόμενη Ελληνική αντίδραση.

Θα πρέπει επίσης να σας γνωρίσω όμως ότι εκτός από αυτή την ‘ταυτότητα’ υπάρχουν άλλες πιο ενδεδειγμένες που αντανακλούν την πραγματική κατάσταση. Και κάποιος που ξέρει μπορεί να δει στις σελίδες των ΟΟΑΣΑ, Eurostat, ΕΣΥΕ κλπ την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στην Αγγλία και στην Γαλλία και στην Ελλάδα και να βγάλει τα συμπεράσματά του (τα οποία με βάση τους δείκτες είναι ότι η Αγγλία έχει οικονομική ανάπτυξη). Η χρήση του δείκτη που αναφέρατε γίνεται κυρίως από τις κυβερνήσεις για πολιτικούς λόγους και παρουσιάζουν την ανάπτυξη ολόκληρης της οικονομίας (επενδύσεις κλπ) και όχι μόνο των νοικοκυριών στα οποία και εστιάζετε.

Και γιατί κανείς δεν μιλάει για την κοινωνική ανάπτυξη (τι 'ναι πάλι τούτο, πώς το μετράμε);

Κοινά αποδεκτός ορισμός δεν υπάρχει όπως σε πολλά άλλωστε θέματα, όμως ένας τρόπος προσέγγισης albeit ίσως όχι και ο καλύτερος για να την ορίσετε και να την μετρήσετε είναι να κοιτάξετε την πραγματική αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Αν δεν κάνω λάθος η σύγκριση αφορούσε ΗΒ - Γαλλία, όχι ΗΒ - Ελλάδα, κάνω λάθος;

Πολλά από τα παραπάνω ισχύουν σε όλες τις χώρες.

Unknown είπε...

@ Rain Man

1. Μήπως ανέφερα κάπου ότι η Αγγλία είναι λιγότερο ανεπτυγμένη από την Ελλάδα και δεν το κατάλαβα;

2. Αν κατάλαβαίνω σωστά την ανάλυσή σας, όποιος δεν αποδέχεται την ταυτότητα "Οικονομική Ανάπτυξη = Αύξηση του ΑΕΠ" απορρίπτει αυτόχρημα και τα μαθηματικά, την οικονομική επιστήμη συλλήβδην, σίγουρα τη θεωρία της εξέλιξης και πιθανόν τη θεωρία του Big Bang. Πολύ ενδιαφέρον.

3. Χωρις να επιθυμώ να σας θίξω, νομίζω ότι θα 'πρεπε να εμβαθύνετε λίγο στις θεωρίες της οικονομικής ανάπτυξης και προπάντων στην κριτική τους.

4. Δείχνετε γνώστης της βρετανικής πραγματικότητας. Απαντήστε μας, παρακαλώ, στο αρχικό μου ερώτημα: γιατί στα κάθε λογής Φαληράκια μόνο Βρετανούς βλέπουμε να μεθοκοπούν και ν' ασχημονούν σαν να μην υπάρχει αύριο;

5. Επανερχόμενος στο αρχικό θέμα της συζήτησης: επιμένω, μπορεί κάποιος να δεχτεί ότι ο μέσος κάτοικος του Λίβερπουλ, ας πούμε, είναι πλουσιότερος και κοινωνικα πιο προοδευμένος από το μέσο Μαρσεγιέζο;

6. Και τέλος, παρακαλώ να μου εξηγήσει κάποιος πώς γίνεται η χώρα με μια παραγωγικότητα από τις υψηλότερες να έχει και μια ανεργία από τις υψηλότερες (Γαλλία), ενώ η χώρα με μια παραγωγικότητα από τις χαμηλότερες να έχει και μια ανεργία από τις χαμηλότερες (Αγγλία) - στατιστικά από Eurostat για τους άπιστους Θωμάδες.

Κάπου η συζήτηση ξέφυγε από το αρχικό θέμα (και καταχρώμεθα της φιλοξενίας του ΝΔ) γι' αυτό θα πάψω να ανταπαντώ σε εκτός θέματος σχόλια.

Rain Man είπε...

@Vrennus

Είναι η τελευταία φορά που σας απαντώ γιατί τα σχόλιά σας δεν στηρίζονται σε λογικά επιχειρήματα αλλά σε ανόητους ακι παιδιαρίστικους συναισθηματισμούς. Το θέμα μας αφορούσε την Γαλλία και την Ελλάδα. Κάποιοι φίλοι εδώ χρησιμοποίησαν ως μέτρο σύγκρισης και κάποιες άλλες χώρες (εγώ την Αγγλία).

Από τις απαντήσεις σας φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν κατανοείτε ούτε τις δικές μου ούτε των υπολοίπων. Με προτρέπετε να εμβαθύνω λίγο στις θεωρίες της οικονομικής ανάπτυξης και προπάντων στην κριτική τους. Οι απαντήσεις σας δείχνουν όμως ότι εσείς δεν έχετε βασικές γνώσεις στο αντικείμενο. Άλλωστε δε θα επιμένατε να σας απαντήσω εγώ σε αυτές τις ερωτήσεις αν πραγματικά γνωρίζατε - θα απαντούσατε ο ίδιος.

Το θέμα που θίγετε για το πώς οι Άγγλοι διασκεδάζουν στα θέρετρα τα οποία αναφέρεστε είναι θέμα κουλτούρας περισσότερο και λιγότερο οικονομικό. Οι Δυτικοευρωπαίοι έχουν διαφορετική αντίληψη επί της διασκέδασης. Δεν μπορεί όλος ο κόσμος να διασκεδάζει σύμφωνα με τα Ελληνικά πρότυπα.

That said ως προς τα απαράδεκτα επεισόδια που κάθε χρόνο παρατηρούνται φταίμε εμείς και όχι οι Αγγλοι. Εμείς τους αφήνουμε ανεξέλενγκτους να κάνουν ότι θέλουν για να μην πάνε αλλού και χάσουμε έστω και αυτό το πενιχρό συνάλλαγμα που αφήνουν. Για πολλούς λόγους (η ανάλυση των οποίων δεν είναι της παρούσης) το τουριστικό κοινό είναι χαμηλού επιπέδου. Η Ελλάδα κατα γενική ομολογία ελκύει ξένους τουρίστες που ανήκουν στην εργατική τάξη - στον Κάβο και το φαληράκι είναι Αγγλοι, στην Ιο Ιταλοί (που κάνουν τα ίδια από προσωπική μου εμπειρία), στην Κω Ολλανδοί κλπ. Στην Αγγλία αν κάνουν τα ίδια θα πάνε φυλακή. Εδώ ούτε καν πρόστιμο!

Αλλά δεν μπορείτε να γενικοποτε και να κρίνετε μια ολόκληρη χώρα από μια μειοψηφία. Έχω φίλους άγγλους, γερμανούς, ιταλούς, ισπανούς οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με αυτού του είδους συμπεριφορές. Ναι, οι δυτικοευρωπαίοι έχουν μια ροπή προς το ποτό είναι αλήθεια. Στην Ελλάδα μπορεί να μην το 'τσούζουμε' τόσο αλλά εδώ τα Ladose και τα lexotanil κάνουν θραύση.

Το αν ένας στο λίβερπουλ είναι πλουσιότερος από ένα μαρσεγιέζος σε απόλυτους αριθμούς ναι μπορεί κα να είναι. Το θέμα είναι πως νιώθει ο καθένας τους. Πλούσιος είναι αυτός που κερδίζει 5000 ευρώ το μήνα και δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ αλλά πλούσιος είναι κι αυτός που δουλεύει υποαπασχολούμενος 3 ώρες και παίρνει 1000 ευρώ και την υπόλοιπη μέρα κάθετε με τα παιδιά του. Το τί είδους πλούσιος είναι κάποιος είναι θέμα πρωσοπικής επιλογής. Και μη μου πείτε ότι είναι θέμα ανεργίας. Τωρα με την ΕΕ και την ενιάια αγορά ο μαρσεγιέζος αν είναι δυσαρεστημένος μπορεί να μετακομίσει στο Λίβερπουλ (ή όπου αλλού θέλει) και το αντίστροφο.

Τέλος, το τελευταίο ερώτημα που θίγετε είναι όντως το μόνο ενδιαφέρον και άξιο σχολιασμού. Θα χρειαζόμασταν όμως 3 μπλογκ για να το αναλύσουμε. Αν έχετε τη διάθεση μπορείτε να γράψετε ένα σχόλιο στο πρώτο ποστ του μπλογκ μου. Εν συντομία, το πρόβλημα που αναφέρετε εστιάζεται στην τεχνολογική πρόοδο/βάση των δυο κρατών και στο γεγονός ότι η Γαλλία έχει εκτεταμένο κρατικό παρεμβατισμό που στρεβλώνει τη σχέση ανάμεσα σε ανεργία και παραγωγικότητα.

george είπε...

παιδιά ήθελα να μας ενημερώσω οτι είστε τουλάχιστον 300 χρόνια πίσω. Επιπλέον ο κύριος Δημου έχει πολύ ωραίο μούσι. Χαιρετώ όλα τα ΝικοΔημοπουλάκια!

Ο Ιρλανδός

cocteau_twin είπε...

Τι κρίμα που ένας νουνεχής άνθρωπος σαν τον κ. Δήμου παρασύρεται και παπαγαλίζει άκριτα την προπαγάνδα της Wall Street Journal και του Economist περί δήθεν υπεροχής του αγγλοσαξονικού οικονομικού μοντέλου, λιγότερης ανεργίας κτλ. 'Οποιος έχει ζήσει και στις δύο χώρες γνωρίζει πόσο απέχει το βιοτικό και πολιτισμικό επίπεδο των δυο λαών, καθώς και ότι η φτώχεια και η περιθωριοποίηση που στη Γαλλία αφορά κυρίως τους μετανάστες στη Βρετανία αγγίζει μεγαλο κομμάτι του γηγενούς πληθυσμού (το λεγόμενο working class, τους κατοίκους των council estates - εργατικών πολυκατοικιών). Ως προς την οικονομική απόδοση των δύο χωρών η Γαλλία παραμένει διεθνής δύναμη στην αεροναυτική, τα τεχνικά έργα την αυτοκινητοβιομηχανία, την πυρηνική ενέργεια κτλ. ενώ η Βρετανία αφού πέρασε μια περίοδο πλήρους αποβιομηχάνισης έχει μια οικονομία που πλέον στηρίζεται αποκλειστικά στις υπηρεσίες. Η Γαλλία συνεχίζει να επενδύει στις υποδομές (γρήγορα τρένα, αυτοκινητόδρομοι, γέφυρες) ενώ στην Αγγλία έχουν παραδοθεί στο χάος των ιδιωτικοποιήσεων χωρίς πρόγραμμα. Όσο για το γαλλικό σύστημα υγείας πρόσφατα ψηφίστηκε από τον ΠΟΥ ως το καλύτερο στον κόσμο. Για να μην μιλήσω για τα δισεκατομμύρια που ξοδέυει κάθε χρόνο για τη συντήρηση των μνημείων της και την προαγωγή των τεχνών. Εγώ προσωπικά θα ήμουν ευτυχής αν η Ελλάδα έμοιαζε με τη Γαλλία έστω και στο ελάχιστο !

Rain Man είπε...

Απόσπασμα πρόσφατου άρθρου:

"...Today in the Belgian newspaper De Tijd Nicole le Guennec, a French sociologist, says that car torching has been a common phenomenon in France for the past fifteen years. If this is true and if 100 is the average toll of destruction each night, a staggering 547,500 cars have been destroyed in France during that period. Probably more, because when one car is set alight and the fire destroys surrounding cars as well, the statistics count it as only one car fire. The worst night is traditionally New Year’s eve. Last New Year’s eve 330 cars were destroyed, a low figure compared to previous New Years when around 400 cars were set alight.

In contemporary multicultural France such staggering figures of lawlessness are considered to be a sign of “normality” and are hardly reported in the mainstream media. Neither is the following little piece of information. This week Professor Dominique Reynié of Sorbonne University in Paris, told the Brussels weekly Knack that the French state was obliged to borrow money last week to pay the wages of its civil servants. “The money has run out. One must concede: this is no example of a strong state.”

Perhaps what we are witnessing in Europe, but what the politicians and the media dare not say aloud, is the implosion of the (welfare) state. The Soviet Union suddenly collapsed in 1989, when owing to the inability of communism to create wealth, the state went bankrupt, was unable to maintain its army and hold its empire together. In France, the same thing might be happening. The socialist welfare state is no longer able to maintain law and order and is abandoning entire neighbourhoods to anarchy.

Is there a way out? If one is to believe the French philosopher Alain Finkielkraut there is not. In an interview in the Parisian conservative newspaper Le Figaro last Tuesday (November 15), he said that it is not the French Republic that is failing. “The school of the Republic died a long time ago. It’s the post-Republic model of super-sympathetic educative community immersed in social activism that’s sinking. But alas, it’s an indestructible model, since it feeds on its own fiascos. It reacts to every failure with intensification. And here we go again: through scorn for truth, tomorrow the French school will thus drown the diversity of the black slave trade in the ocean of anti-Western political correctness. We’ll teach colonization not as a terrible, ambiguous historical phenomenon, but as a crime against humanity. Thus we’ll respond to the challenge of integration by hastening national disintegration.”

It is the same with the social-democratic welfare model. It feeds on its own fiascos and will continue to do so until it collapses – implodes – under its own weight. Consequently it is an indestructible model. The only way out is for the implosion to come soon. If it does, then national disintegration may perhaps still be avoided. If it does not, the social fabric of the nation will be damaged beyond repair."

Rain Man είπε...

Περισσότερα για το σχόλιο του cocteau_twin θα γράψω αργότερα.

Εσείς κ. Δήμου τι πιστεύετε για τα παραπάνω σχόλια που γράφτηκαν; Θα με ενδίεφερε ιδιαίτερα να ακούσω τη γνώμη σας για το απόσπασμα του άρθρου που παρέθεσα.

cocteau_twin είπε...

Δεν καταλαβαίνω τί είδους απάντηση σε όσα έγραψα αποτελεί το παραπάνω άρθρο αγνώστων λοιπών στοιχείων το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα απίστευτο παραλήρημα καταστροφολογίας και συντηρητικής υστερίας. Αν θέλετε να γνωρίσετε τί ακριβώς σημαίνει lawlesness θα σας συμβούλευα να επισκεφτείτε τα council estates των βρετανικών αστικών κέντρων που έγραφα και πιο πάνω και τα inner cities των αμερικάνικων μεγαλουπόλεων ή όσες άλλες περιοχές στον αγγλοσαξονικό κόσμο κατοικούνται από περιθωριοποιημένες ομάδες. 'Οσο για αν το γαλλικό κράτος δανείζεται για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (!!!, βεβαίως θα γνωρίζετε ότι όλα τα κράτη δανείζονται (με εκδόσεις ομολογιών και εντόκων γραμματίων) και ότι πάντως αυτή τη στιγμή το έλλειμμα του γαλλικού προϋπολογισμού στο 3,7% του ΑΕΠ είναι μικρότερο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ (5%)και πολύ κοντα σε αυτό της Βρετανίας (3%). Αν περιμένετε το γαλλικό κράτος να χρεοκοπήσει και να καταρρεύσει όπου να'ναι, θα σας συμβούλευα να βρείτε κάτι δημιουργικό να κάνετε για να περάσετε το χρόνο σας, γιατί θα περιμένετε πολύ. 'Οπως ας πούμε να μάθετε και κάποια άλλη ξένη γλώσσα εκτός από την αγγλική, γιατί δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η πάγκόσμια κυριαρχία μίας γλώσσας οδηγεί και στην επικράτηση ενός και μοναδικού μοντέλου σκέψης.

Rain Man είπε...

@cocteau_twin

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι προτροπές του τύπου «...να μάθετε και κάποια άλλη ξένη γλώσσα εκτός από την αγγλική…» καλό θα ήταν να μην απευθύνονται όταν δεν γνωρίζετε τί μπορεί να ξέρει ο συνομιλητής σας.

Το άρθρο που παρέθεσα παραπάνω και το οποίο ήρθε σαν RSS Feed από το Google News απεικονίζει με γλαφυρό τρόπο την σημερινή κατάσταση στην Γαλλία (όπως και σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες – π.χ. Γερμανία) και είναι γραμμένο χρησιμοποιώντας γεγονότα καταγεγραμμένα σε πολλές έγκυρες εφημερίδες του εξωτερικού ανάμεσά τους και η γαλλική ‘Figaro’. Τα γεγονότα που περιγράφει συμβαίνουν καθημερινά και μόνο «ένα απίστευτο παραλήρημα καταστροφολογίας και συντηρητικής υστερίας» δεν είναι.

Στα σχόλιά σας θίγετε πολλά θέματα μαζί και τα οποία πιστεύω είναι αλληλένδετα. Εγώ δεν διαφωνώ στο ότι η λεγόμενη ‘working class’ υπάρχει. Ούτε πιστεύω ότι το Αγγλοσαξονικό μοντέλο αποτελεί την απάντηση σε όλα τα προβλήματα. Όμως η υπεροχή του αγγλοσαξονικού οικονομικού μοντέλου, τουλάχιστον στον τομέα της ανεργίας είναι αδιαμφισβήτητη. Δείτε τί γίνεται στον τομέα της ανεργίας σε Βρετανία και ΗΠΑ και δείτε και τί γίνεται όχι μόνο στην Γαλλία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Για μένα το κοινωνικό κράτος κάθε χώρας αποτελεί σημείο αναφοράς ως προς την οικονομική της ανάπτυξη. Δυστυχώς το κοινωνικό κράτος όπως ορίζεται στο σημερινό ευρωπαϊκό μοντέλο είναι ανεπαρκές και ουσιαστικά μια ουτοπία. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα να το χρηματοδοτεί στη σημερινή του μορφή διότι πολύ απλά τα θέλω των πολιτών είναι ανεξάντλητα και ο κρατικός κορβανάς περιορισμένος. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε κρατικές κοινωνικές παροχές αλλά ταυτόχρονα χωρίς να υπάρχουν τα χρήματα ή αυτά να σπαταλώνται σε αποδεδειγμένα μη αποδοτικές πολιτικές (βλέπε ΚΑΠ).

Είναι εμφανές ότι αυτή λογική που θέλει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, όπως περιγράφεται και στο παραπάνω άρθρό οδηγεί μια χώρα προς τη χρεωκοπία όπως και την Σοβιετική Ένωση. Δεν μπορεί το κράτος να δανείζεται απ’ αόριστον – κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Ίσως όπως λέτε η ώρα αυτή να αργήσει, όμως οι συνέπειες μιας τέτοιας λογικής θα γίνονται συνέχεια όλο και περισσότερο εμφανείς: Το πολύ καλό (αν και αυτό είναι debatable) γαλλικό σύστημα υγείας σε λίγο θα γίνει λιγότερο καλό, και αργότερα κακό αν δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα. Για να τιθασεύτεί το Γαλλικό έλλειμα ήδη περικόπτονται κονδύλια. Το ίδιο συμβαίνει και στη Γερμανία. Ξεχνάτε τί είχε γίνει με την Agenda του Σρέντερ που στο τέλος αποδέχτηκαν όλοι; Αν αυτές οι κινήσεις δεν είχαν γίνει το έλλειμά τους τώρα θα ήταν πολύ παραπάνω.

Η ΗΠΑ μπορεί να έχουν 5% έλλειμα αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το έλλειμά τους είναι εσκεμμένο και χρησιμοποιείται για να επεκτείνουν και να συντηρούν την τεράστια πολεμική μηχανή τους προκειμένου να επιβάλλονται σε όλα τα υπόλοιπα κράτη. Η ίδια η Ολμπράϊτ είχε δηλώσει παλιότερα: «Δεν υπάρχει νόημα να έχουμε μια τέτοια πολεμική μηχανή αν δεν την χρησιμοπιούμε». Αν λοιπόν οι ΗΠΑ βάζουν 10 δις σήμερα, στα επόμενα χρόνια θα πάρουν πίσω 10 τρις. Αυτή τη στιγμή ελέγχουν ήδη τα μισά (αν όχι παραπάνω) αποθέματα πετρελαίου του πλανήτη. Επομένως η σύγκριση ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν είναι εξ αρχής δυνατή. Όσο για τη Βρετανία το έλλειμά τους είναι σταθερό και δεν παρουσιάζει συνεχείς αυξητικές τάσεις όπως των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

Τα όσα μας λέτε στα προηγούμενα σχόλιά σας περιέχουν ένα σωρό στερεότυπα και μύθους τους οποίους θα αναλύσω σε επόμενο σχόλιό μου.

cocteau_twin είπε...

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά από το παραπάνω σχόλιό σας, ένα κράτος που δανείζεται καλώς πράττει αν αυτές οι δαπάνες κατευθύνονται στους εξοπλισμούς (όπως κάνουν οι ΗΠΑ), ενώ αν οι δαπάνες του κατευθύνονται στη δημιουργία υποδομών και στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες (όπως συμβαίνει με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες) πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει την πολιτική του!
Είναι πραγματικό δύσκολο να απαντήσει κανείς σε μια τόσο κοντόφθαλμη θεώρηση των πραγμάτων. Καταρχάς να παρατηρήσω ότι αν οι ΗΠΑ επένδυαν τεράστια ποσά π.χ. στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, δεν θα είχαν ανάγκη να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τεράστιες εκτάσεις του πλανήτη για ενεργειακούς λόγους, μια πολιτική που είναι από τη φύση της ριψοκίνδυνη και μπορεί να γυρίσει σε μπούμερανγκ. Απλώς αυτή η πολιτική συμφέρει το λόμπυ της πετρελαϊκής και αμυντικής βιομηχανίας που έχει καταφέρει να αλώσει τους μηχανισμούς του αμερικανικού πολιτικού συστήματος.
Δεύτερον, το θέμα δεν είναι αν ένα κράτος δανείζεται (όλα τα κράτη δανείζονται για να καλύψουν προσωρινές υστερήσεις των εσόδων σε σχέση με τα έξοδα), το θέμα είναι κατά πόσο συσσωρεύει ελλείμματα στον προϋπολογισμό του για μεγάλα χρονικά διαστήματα - το λεγόμενο δημόσιο χρέος. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται κάποια στιγμή η εθνική οικονομία να μην είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος το οποίο διογκώνεται ακόμα περισσότερο από τους αλλεπάλληλους εκτοκισμούς. Οι ευρωπαϊκές χώρες -πλην της Ιταλίας- δεν παρουσιάζουν προς το παρόν τέτοιο πρόβλημα, καθώς το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ πληρώνουν και χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία λόγω της υψηλής ισοτιμίας του ευρώ. Και ο λόγος για τον οποίο το ευρώ είναι ισχυρότερο νόμισμα είναι ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες (της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης), σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, έχουν πλεονασματικά εμπορικά ισοζύγια -δηλ. εξάγουν περισσότερα από όσα εισάγουν. Από ό,τι φαίνεται λοιπόν ο παραλληλισμός με τη Σοβιετική 'Ενωση είναι μάλλον ατυχής και μόνο ως μέτρο της απίστευτης ιδεολογικής αλαζονίας των αγγλοσαξονικών ελίτ μπορεί να χρησιμεύσει.
Εν κατακλείδι είναι μάλλον δυσκολότερο να αποκτήσει κανείς έστω και βασικές γνώσεις μακροοικονομίας από το να καταναλώνει φτηνή, λαϊκίστικη δημοσιογραφία από το Google.

Rain Man είπε...

@cocteau_twin

Λυπάμαι πραγματικά για το προσβλητικό ύφος και τον τόνο των απαντήσεών σας. Δείχνουν την απολυτοσύνη ενός ατόμου που δεν ανέχεται τη διαφορετικότητα απόψεων και στερείται ανοικτού πνεύματος, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για έναν γόνιμο διάλογο.

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά από το παραπάνω σχόλιό σας, ένα κράτος που δανείζεται καλώς πράττει αν αυτές οι δαπάνες κατευθύνονται στους εξοπλισμούς (όπως κάνουν οι ΗΠΑ), ενώ αν οι δαπάνες του κατευθύνονται στη δημιουργία υποδομών και στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες (όπως συμβαίνει με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες) πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει την πολιτική του!

Αυτό καταλάβατε εσείς. Το συμπέρασμα αυτό είναι δικό σας και όχι δικό μου. Μην προσπαθείτε να επιβάλλετε την άποψή σας παραφράζοντας αυτά τα οποία γράφω. Εγώ περιέγραψα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τα αποτελέσματα της οποίας έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατά. Δεν είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν ήδη τα μισά (αν όχι παραπάνω) αποθέματα πετρελαίου του πλανήτη;

…Καταρχάς να παρατηρήσω ότι αν οι ΗΠΑ επένδυαν τεράστια ποσά π.χ. στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας…

Μα ήδη το κάνουν. Αυτό είναι ευρέως γνωστό. Και μάλιστα πολύ περισσότερο από την Ευρώπη της οποίας τα κονδύλια για την έρευνα μόνο αστεία μπορούν να χαρακτηριστούν. Και ίσως μπορεί η σημερινή κατάσταση να εξυπηρετεί τα διάφορα λόμπυ (που σε όλες τις χώρες υπάρχουν και προωθούν τα συμφέροντά τους και όχι μόνο στις Αγγλοσαξωνικές χώρες) όμως εξυπηρετεί και το ίδιο το Αμερικανικό κράτος. Έχετε σκεφτεί τι θα γίνει αν αύριο το πρωί παρουσιαστεί μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί ως καύσιμο π.χ. το νερό της θάλασσας; Αυτομάτως η επιρροή των ΗΠΑ η οποία σήμεραελέγχει την πλειοψηφία των ορυκτών και πετρελαικών αποθεμάτων μειώνεται κατα 50% (τουλάχιστον).

…μια πολιτική που είναι από τη φύση της ριψοκίνδυνη και μπορεί να γυρίσει σε μπούμερανγκ.

Σοβαρά; Ποιο κράτος τόλμησε μέχρι σήμερα να επιβάλλει κυρώσεις στις ΗΠΑ για την επίθεση σε Ιράκ, Αφγανιστάν ή έστω να πει κάτι; Και η Γερμανία μπορεί να βροντοφώναζε ‘όχι’ για εσωτερική κατανάλωση αλλά οι Αμερικανικές δυνάμεις μια χαρά περνούσαν από το έδαφός της. Μέχρι και ψήφισμα στον ΟΗΕ πέρασαν που νομιμοποιούσε εκ των υστέρων τις πράξεις τους!!

Δεύτερον, το θέμα δεν είναι αν ένα κράτος δανείζεται (όλα τα κράτη δανείζονται για να καλύψουν προσωρινές υστερήσεις των εσόδων σε σχέση με τα έξοδα), το θέμα είναι κατά πόσο συσσωρεύει ελλείμματα στον προϋπολογισμό του για μεγάλα χρονικά διαστήματα - το λεγόμενο δημόσιο χρέος.

Σε αυτό το θέμα που θίγετε ουσιαστικά απαντάτε μόνος σας. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται κάποια στιγμή η εθνική οικονομία να μην είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος το οποίο διογκώνεται ακόμα περισσότερο από τους αλλεπάλληλους εκτοκισμούς. Μπορεί το πρόβλημα που αναφέρατε να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή όμως η όλη κατάσταση προς τα εκεί οδεύει. Το θέμα είναι ότι δεν μπορείς να έχεις οικονομική ανάπτυξη όταν το έλλειμα και το δημόσιο χρεός συνεχώς αυξάνεται. Σίγουρα εσείς που έχετε μακροοικονομικές γνώσεις θα γνωρίζετε ότι τα μεγάλα ελλείματα υποσκάπτουν την οικονομική ανάπτυξη. Άλλωστε δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να καταλάβεις ότι μια οικονομία δεν μπορεί να δανείζεται επ’ άπειρον – αυτό που ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες για να χρηματοδοτούν ένα ουτοπικό, μη αποδοτικό κράτος πρόνοιας το οποίο ενθαρρύνει τις νεαρές κοπέλες να κάνουν παιδιά στα 17 για να τους πληρώνει το κράτος το νοίκι.

Και ο λόγος για τον οποίο το ευρώ είναι ισχυρότερο νόμισμα είναι ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες (της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης), σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, έχουν πλεονασματικά εμπορικά ισοζύγια -δηλ. εξάγουν περισσότερα από όσα εισάγουν.

Εσείς σαν άριστος γνώστης προφανώς της μακροοικονομικής θεωρίας θα γνωρίζετε επίσης ότι τα εμπορικά ισοζύγια δεν θα είναι πάντα πλεονασματικά αν όλη η Ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή συνεχίζει να μετατοπίζεται στην Ασία ή η ΚΑΠ σταματήσει να χρηματοδοτεί τα Ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα... Επομένως τα εμπορικά ισοζύγια στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα γίνουν ελλειματικά αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση (ήδη η ΚΑΠ θα καταργηθεί). Επίσης το ισχυρό ευρώ δεν απορρόφησε σημαντικά το κόστος του πετρελαίου που συνεχώς ανεβαίνει. Δείτε τις τιμές στα πρατήρια στην Αμερική και στην Ευρώπη και συγκρίνετε.

Εν κατακλείδι είναι μάλλον δυσκολότερο να αποκτήσει κανείς έστω και βασικές γνώσεις μακροοικονομίας από το να καταναλώνει φτηνή, λαϊκίστικη δημοσιογραφία από το Google.

Δηλαδή εφημερίδες σαν την ‘Le Figaro’ παρέχουν φτηνιάρικη δημοσιογραφία; Ή μήπως όταν την αγοράζουμε από το πρακτορείο έχει ανώτερη ποιότητα απ’ ότι όταν την διαβάζετε αποσπασματικά μέσω του Google News; Βρίσκω λίγο οξύμωρο το γεγονός ότι κάποιος που μας λέει στα προηγούμενα σχόλιά του ότι

Ως προς την οικονομική απόδοση των δύο χωρών η Γαλλία παραμένει διεθνής δύναμη στην αεροναυτική, τα τεχνικά έργα την αυτοκινητοβιομηχανία, την πυρηνική ενέργεια κτλ. ενώ η Βρετανία αφού πέρασε μια περίοδο πλήρους αποβιομηχάνισης έχει μια οικονομία που πλέον στηρίζεται αποκλειστικά στις υπηρεσίες. Η Γαλλία συνεχίζει να επενδύει στις υποδομές (γρήγορα τρένα, αυτοκινητόδρομοι, γέφυρες) ενώ στην Αγγλία έχουν παραδοθεί στο χάος των ιδιωτικοποιήσεων χωρίς πρόγραμμα. Όσο για το γαλλικό σύστημα υγείας πρόσφατα ψηφίστηκε από τον ΠΟΥ ως το καλύτερο στον κόσμο. Για να μην μιλήσω για τα δισεκατομμύρια που ξοδέυει κάθε χρόνο για τη συντήρηση των μνημείων της και την προαγωγή των τεχνών.

να μας κάνει μαθήματα οικονομίας. Ο καθένας μπορεί να πει για τα ελλείματα κτλ ανοίγοντας ένα εισαγωγικό πανεπιστημιακό σύγγραμα μακροοικονομικής. Τα γεμάτα μύθους σχόλιά σας δείχνουν ότι δεν κατέχετε το αντικείμενο σφαιρικά και ότι η δική σας προσέγγιση είναι κοντόφθαλμη και με πολλές αντιφάσεις.

Rain Man είπε...

Στη Γαλλία δηλαδή δεν έχουν γίνει ιδιωτικοποιήσεις; Μάθετε ότι οι βιομηχανίες που αναφέρατε παραπάνω έχουν σχεδόν όλες ιδιωτικοποιηθεί. Μια εταιρεία όπως η ΕΑΒ μπορεί να χαρακτηριστεί ‘Ελληνική’ αφού το κράτος ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών και η παραγωγή γίνεται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Επομένως το κράτος θέτει σαν στόχο το δημόσιο συμφέρον και δρέπει τα όποια οφέλη.

Η PSA (Pegeuot-Citroen), η Renault, και άλλες πολλές δεν είναι πλέον δημόσιες εταιρείες ούτε Γαλλικές. Είναι εταιρείες οι οποίες λειτουργούν με ιδιωτικά κριτήρια και με απώτερο στόχο την αύξηση του κέρδους των μετόχων τους. Είναι επίσης πολυεθνικές και δεν τους ενδιαφέρει το δημόσιο συμφέρον κάθε χώρας. Κοινό χαρακτηριστικό της συντριπτικής πλειοψηφίας των βιομηχανιών αυτών είναι ότι κάθε χρονιά χάνουν σε ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία και προβαίνουν σε απολύσεις ευρωπαίων εργατών καθώς και σε μεταφορές των μονάδων παραγωγής τους στην Ασία (Η PSA χτες ανακοίνωσε το κλέισιμο μονάδας στην Αγγλία, η VW απέλυσε μεγάλο αριθμό εργαζομένων και προχώρησε αναγκαστικά σε μια εύθραυστη συμφωνία με την Γερμανική κυβέρνηση για μη κλείσιμο μονάδων στη Γερμανία για ένα διάστημα, τα ίδια και η BMW κτλ.). Επομένως τα οφέλη για τη Γερμανία και την Γαλλία εξανεμίζονται σταδιακά (ανεργία, εξαγωγές κλπ)

Η Αγγλία δεν υποφέρει από αυτά τα προβλήματα ακριβώς γιατί έξυπνα προχώρησε στην αποβιομηχάνιση καταλαβαίνοντας έγκαιρα ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους φθηνούς κινέζους (το τίμημα όλων των ‘αναπτυγμένων’ κρατών). Και επένδυσε σοφά στις υπηρεσίες. Γι’ αυτό σήμερα η οικονομία της είναι πολύ πιο ευέλικτη και ανταγωνιστική από οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή.

Θα πρέπει επίσης να σας θυμίσω (ή μάλλον γνωρίσω) ότι η ΒΑΕ Systems ήταν Βρετανική και πολύ μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες Γαλλικές π.χ. όπως η Τhales η οποία είναι πλέον από τα late 90s επίσης πολυεθνική. Η ΒΑΕ έχει κι αυτή εξελιχθεί σε πολυεθνική πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς από ότι οι αντίστοιχες πρωην Γαλλικές. Αποτελεί δε τον κύριο μέτοχο πολλών ευρωπαικών αερο-αμυντικών κοινοπραξιών στις οποίες συμμετέχουν (και από τις οποίες πλέον εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό) οι πρώην Γαλλικές. Όπως και να χει το μέλλον είναι υπερεθνικό. Απαλλαγμένες από τον κρατικό ασφυκτικό έλεγχο οι εταιρείες αυτές και πολλές άλλες Ευρωπαικές (Volvo, Opel κτλ) συγχωνεύτικαν ή εξαγοράστηκαν από αμερικανικές. Η δημιουργία European Champions που ευαγγελίζεται η Γαλλία είναι για κυρίως πολιτικούς λόγους και δεν θα έχει καμιά επίπτωση στην οικονομία της. Εξαίρεση αποτελούν οι λιγοστές κρατικές γαλλικες αμυντικές βιομηχανίες που απέμειναν ίσως. Αλλά και πάλι αν συγχωνευθούν και το Γαλλικό κράτος δεν είναι ο κύριος μέτοχος χαμένη θα βγει η Γαλλία. Φυσικά ας μην ξεχνάμε και την Γαλλική γεωργία η οποία κυριολεκτικά ζει από την Κοινή Αγροτική Πολιτική την οποία οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πληρώνουν. Τέλος όσο για το θέμα της τέχνης και των μουσείων δεν νομίζω ότι η Βρετανία δαπανά λιγότερα για τα μουσεία της η είσοδος στα οποία σε αντίθεση με τα Γαλλικά (στα οποία και έχω πάει) είναι σημειωτέον δωρεάν...

'Οποιος έχει ζήσει και στις δύο χώρες γνωρίζει πόσο απέχει το βιοτικό και πολιτισμικό επίπεδο των δυο λαών, καθώς και ότι η φτώχεια και η περιθωριοποίηση που στη Γαλλία αφορά κυρίως τους μετανάστες στη Βρετανία αγγίζει μεγαλο κομμάτι του γηγενούς πληθυσμού (το λεγόμενο working class, τους κατοίκους των council estates - εργατικών πολυκατοικιών).

Το βιοτικό και πολιτισμικό επίπεδο πώς ακριβώς το μετράτε; Το γεγονός ότι είστε φίλος της Γαλλικής κουλτούρας και ότι η Αγγλική δεν είναι του γούστου σας δεν σημαίνει ότι η δεύτερη είναι κατώτερη. Είστε ρατσιστής και αποδεικνύετε περίτρανα ότι δεν αποδέχεστε την διαφορετικότητα. Όσο για τους μετανάστες... αυτοί δεν είναι Γάλλοι πολίτες; Δεν δικαιούνται τα ίδια με τον γηγενή πληθυσμό; Το σχολιό σας είναι η αποκορύφωση του ρατσισμού. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι κρίνετε το γενικότερο βιοτικό και πολιτισμικό επίπεδο του Γαλλικού λαού μόνο από τον γηγενή πληθυσμό. Η σημερινή Γαλλική κοινωνία είναι multicultural και σε αυτή τη βάση πρέπει να κρίνεται. Δεν συμφωνώ επίσης ότι ο γηγενής πληθυσμός στη Γαλλία δεν πλήττεται από τη φτώχια. Είναι απλώς αποδεδειγμένο ότι οι μετανάστες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεάζονται από αυτήν. Ούτε αποδέχομαι το γεγονός ότι η working class δεν υπάρχει στη Γαλλία. Τα αντίστοιχα council estates στη Γαλλία Στην Αγγλία ακόμα και με τα council estates το περιβάλλον για τους μετανάστες είναι πολύ πιο ανεκτικό και δεν οι μετανάστες ζουν με τον ντόπιο πληθυσμό και όχι σε γειτονιές μεταναστών στη Γαλλία που τις έχουν κλειδώσει ασφυκτικά και έχουν κυριολεκτικά πετάξει το κλειδί.

Κλείνοντας θεωρώ ότι τα παραπάνω με έχουν καλύψει πλήρως και δεν πρόκειται να απαντήσω σε μελλοντικά post στο θέμα αυτό.

cocteau_twin είπε...

Εκνευρίζεστε αγαπητέ και τί να πρωτοαπαντήσω από αυτόν τον απίστευτο χείμαρρο λογοδιάρροιας. Καταρχάς εγώ ποτέ δεν ανέφερα ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις είναι κρατικές ή ότι θα έπρεπε να είναι. Απλώς αμφισβητώ τις θρυλούμενες επιδόσεις του αγγλοσαξονικού μοντέλου καπιταλισμού και υποστηρίζω ότι το αντίστοιχο ευρωπαϊκό μοντέλο σε καμία περίπτωση δεν είναι χρεοκοπημένο ή αντιπαραγωγικό. Ως προς το θέμα των ελλειμμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες, μην τα ξαναλέμε, το δημόσιο χρέος δεν έχει ξεφύγει στις ευρωπαϊκές χώρες και μην ξεχνάμε ότι υπάρχει δέσμευση των χωρών στη ζώνη του ευρώ να διατηρούν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος σε συγκεκριμένα όρια. Κι αν αυτή η δέσμευση δεν τηρείται πάντα με θρησκευτική ευλάβεια, πάντως θέτει ένα πλαίσιο που δεν υπάρχει π.χ. στις ΗΠΑ. Ως προς τις συνέπειες της αυτοκρατορικής πολιτικής των ΗΠΑ, οι αυτοκρατορίες ποτέ δεν κράτησαν πολύ και συνήθως η αχίλλειος πτέρνα τους υπήρξε η υπερβολική στρατιωτική επέκταση. 'Αλλωστε μιλάμε για μία χώρα που στηρίζεται σε ξένα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο. Οι στρατιωτικοί της λεονταρισμοί σε βάρος αδύναμων τριτοκοσμικών καθεστώτων δεν θα πρέπει να μας παρασύρουν σε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της. Τέλος ως προς την διαφορά στο πολιτιστικό επίπεδο γάλλων και βρετανών, εκεί τί να πει κανείς. Στη μία χώρα οι λαϊκές τάξεις εκτονώνονται με μπίνγκο, στοίχημα, χουλιγκανισμούς και αδιάκοπο μεθοκόπι σε μαζικά θέρετρα της Μεσογείου και στην άλλη εκστασιάζονται με λογοτεχνικές εκπομπές στην τηλεόραση και η περιοδεία των μπαλέτων Κίροφ γίνεται μείζον εθνικό ζήτημα. Βεβαίως και υπάρχει υψηλότατη κουλτούρα στη Βρετανία, δυστυχώς όμως αυτή θεωρείται αποκλειστική ενασχόληση των ανώτερων τάξεων και μόνο. Κατά τα άλλα, δεν χρειάζεται να καταφεύγετε σε αστείους χαρακτηρισμούς ("ρατσιστης" κτλ.). Εφόσον είστε φίλος της Βρετανίας θα έπρεπε να διατηρείτε και το ανάλογο φλέγμα:)

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 242 από 242   Νεότερο› Νεότερο»