Δευτέρα, Φεβρουαρίου 20, 2006

Ευρώπη χωρίς Εβραίους;Κυκλοφορεί στο Internet ένα μάλλον ψευδεπίγραφο κείμενο που αποδίδεται σε κάποιον Ισπανό ονόματι Ροντρίγκεθ. Όλες οι απόπειρες να τον ταυτοποιήσουν απέτυχαν – άρα μάλλον είναι ψευδώνυμο.

Το κείμενο είναι ρατσιστικό: εναντίον των Μουσουλμάνων. Για να τους ταπεινώσει περισσότερο εξυμνεί υπερβολικά τους Εβραίους. Με αυτή την έννοια είναι απαράδεκτο. Όμως περιέχει μερικές σκέψεις που με προβλημάτισαν. Παραθέτω ένα απόσπασμα σε δική μου μετάφραση.

Η Ζωή της Ευρώπης πέθανε στο Άουσβιτς.

Sebastian Vilar Rodriguez

Περπατάω στους δρόμους της Βαρκελώνης και ξαφνικά συνειδητοποιώ μία φοβερή αλήθεια. Η Ευρώπη πέθανε στο Άουσβιτς.

Σκοτώσαμε έξη εκατομμύρια Εβραίους και τους αντικαταστήσαμε με είκοσι εκατομμύρια Μουσουλμάνους. Στο Άουσβιτς κάψαμε έναν πολιτισμό, διανόηση, δημιουργικότητα, ταλέντο. [ ]
Η συνεισφορά αυτών των ανθρώπων είναι αισθητή σε όλους τους τομείς της ζωής: επιστήμη, τέχνη, διεθνές εμπόριο και πάνω από όλα – τη συνείδηση του κόσμου. Αυτούς κάψαμε.

Και κάτω από το πρόσχημα της ανεκτικότητας και επειδή θέλαμε να αποδείξουμε στους εαυτούς μας ότι θεραπευτήκαμε από την ασθένεια του ρατσισμού, ανοίξαμε τις πόρτες μας σε είκοσι εκατομμύρια Μουσουλμάνους που μας έφεραν αμορφωσιά, θρησκευτικό φανατισμό και έλλειψη ανεκτικότητας...


Παρακάτω το κείμενο γίνεται ακόμα πιο αντιμουσουλμανικό και δεν έχει ενδιαφέρον. Αλλά η βασική του σκέψη ότι η Ευρώπη πέθανε στο Άουσβιτς, είναι συγκλονιστική. Πιστεύω ότι ΜΙΑ συγκεκριμένη Ευρώπη – ας πούμε από το 1840 μέχρι το 1940 –πραγματικά χάθηκε στο Άουσβιτς.

Μου είναι αδύνατο να φανταστώ την ιστορία της Ευρώπης χωρίς τους Εβραίους. Χωρίς τον Μαρξ, τον Φρόιντ, τον Αϊνστάιν, τον Κάφκα, τον Βιτγκενστάϊν, τον Μπένγιαμιν, τον Πόππερ, τον Κανέτι, τον Σένμπεργκ, τον Κουρτ Βάιλ – τον Κύκλο της Βιέννης, το Bauhaus, ή την Σχολή της Φραγκφούρτης. Σκεφθείτε ότι ενώ οι Εβραίοι είναι το 0,3% του πληθυσμού της γης (περίπου όσοι κι εμείς), έχουν πάρει το 21% των βραβείων Νόμπελ. (157 ως το 2005). Βρίσκονταν πίσω από τα μεγαλύτερα κινήματα του 20ου αιώνα. Πόσοι π. χ. γνωρίζουν ότι οι διανοούμενοι και καλλιτέχνες που πλαισίωναν την Σοβιετική Επανάσταση στα πρώτα δημιουργικά της χρόνια (από τον Άιζενστάιν μέχρι τον Μαγιακόφσκυ) ήταν Εβραίοι;

Η Ευρώπη έχασε τους Εβραίους της. Και δεν είναι μόνο αυτοί που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα – αλλά και αυτοί που έφυγαν πριν και μετά. Με τους μεγάλους διωγμούς και τα πογκρόμ στην Ανατολική Ευρώπη από το 1881 ως το 1924. Και φυσικά με τις διώξεις των ναζί. Πήγαν κυρίως στις ΗΠΑ, ή στο Ισραήλ. Έτσι, ενώ στην αρχή του αιώνα πάνω από το 60% των Εβραίων ζούσαν στη Ευρώπη, σήμερα είναι λιγότεροι από το 10%. Οι περισσότεροι βρίσκονται στις ΗΠΑ (7 εκ). Και στο Ισραήλ (4 εκ).

Μερικοί (κρυφοί ή φανεροί) αντισημίτες θα πουν: τόσο το καλύτερο. (Δυστυχώς, όσοι σκέπτονται Εβραίους, κολλάνε στο Ισραήλ. Μα εγώ μιλάω για τους άλλους Εβραίους, τους δικούς μας). Και λεω πως η Ευρώπη χωρίς τους Εβραίους είναι φτωχότερη. Και χωρίς να κάνω τον φτηνό και ρατσιστικό συμψηφισμό του κυρίου Ροντρίγκεθ (αν ονομάζεται έτσι) δεν μπορώ να μην πενθήσω την απουσία τους.


H φωτογραφία από το εβραικό μουσείο του Βερολίνου - έργο εξόριστου Εβραίου του Daniel Libeskind με ρίζες από την Πολωνία.

213 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 213 από 213
Hra είπε...

αγκαλιά και φεύγω.

Nikos Dimou είπε...

ein steppenwolf: για το θέμα της ανταλλαγής πληθυσμών συμφωνώ - ήταν μια μεγάλη τραγωδία, μία εθνοκάθαρση. Αλλά δεν την αποφάσισε μόνος του...

Ο Κεμάλ φέρθηκε σαν τυπικός εθνικιστής (όπως άλλωστε και εμείς). Ωστόσο για να βγάλει την χώρα του από τον Μεσαίωνα (το Οσμανλίδκο κράτος είχε ολότελα σαπίσει) χρειάζονταν σκληρά και αυταρχικά μέτρα. Μπορεί να είχαν πολιτιστικό κόστος (αν και για ένα λαό που ήταν 99% αγράμματος η αλλαγή του αλφαβήτου δεν έκανε ζημιά) αλλά ομελέτες δεν γίνονται χωρίς σπάσιμο αυγών.

Αντίθετα οι Ισραηλινοί ήταν τόσο μπροστά που έκαναν το αντίθετο - αναβίωσαν την αρχαία τους γλώσσα. (Κι αυτό με διαταγή...).

tolisbak ο Κεμάλ εργάστηκε με την ίδια λογική που δουλέψαμε κι εμείς - ενιαίο κράτος, εξάλειψη των μειονοτήτων. Όσο για τους συμψηφισμούς - δεν ισχύουν σε καμία ιστορία.

AMAN hra και σαλτάρω - τι παροξυσμός είναι αυτός! Πότε θα κάνεις το δικό σου blog;

Unknown είπε...

@ein Steppenwolf
Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη σου, δίνεις μια άλλη διάσταση.

Πάντως σχετικά με τις ανταλλαγές των πληθυσμών η Ελλάδα σαφώς κέρδισε καθώς εμπλουτίστηκε με πολιτισμένους και προκομμένους ανθρώπους. Έχω την τύχη να γνωρίσω αρκετούς απογόνους τους. Οι Έλληνες της Ανατολής ήταν πολύ πιο μπροστά από τους Ελλαδίτες.

Υποθέτω πως κάτι θα κέρδισε και η Τουρκία.

Βέβαια οι ανταλλασόμενοι πληθυσμοί εκτός των άλλων έχασαν και σε χρήμα καθώς και από τη μία και από την άλλη πλευρά η αξία των περιουσιών τους υποτιμήθηκε συστηματικά. Απ' ότι έχω μάθει τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Αττική τους πετάξαμε σε ελεεινές περιοχές.

Νομίζω -δεν είμαι βέβαιος- πως πριν την καταστροφή της Σμύρνης κάτι παίχτηκε με τα διαβατήρια έτσι ώστε ο πληθυσμός να μην έρθει στην Ελλάδα.

Κατά την ανταλλαγή ανταλλάξαμε και έναν πληθυσμό Τούρκοκρητικών οι οποίοι όμως είχαν ξεχάσει την Τουρκική γλώσσα!

Η ανταλλαγή ήταν ένα δράμα που περιείχε και αρκετά εγκλήματα. Κρίμα.

Μετά βέβαια ακόλούθησε ο Β' Π.Π. όπου εξοντώθηκαν με τον ένα ή αλλο τρόπο οι αγωνιστές και έμειναν οι θαμώνες των καφενείων για να αναλάβουν την εξουσία....

Κύριε Δήμου θα συμφωνήσω με τις πρακτικές περί εξάλειψης μειονοτήτων, πλην όμως για να μην συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, καλό θα είναι να είμαστε καταδικαστικοί προς τις πρακτικές του παρελθόντος και να μην θαυμάζουμε τους εμπνευστές τους. Αναγκαίο κακό οι εθνοκαθάρσεις για την πραγματοποίηση ενός οράματος, αλλά κακό. Νομίζω παντως πως οι Τούρκοι ήταν πολύ πιο συστηματικοί και άλλωστε έδωσαν και το παράδειγμα στον Χίτλερ. Δεν δίνω συγχωροχάρτι σε εμάς βέβαια...

Πάντως η αλλαγή της Τουρκικής κοινωνίας τελικά πέτυχε μερικώς. Ακόμα κάνουν συμβούλια η οικογένειες για την τιμωρία παραστρατημένων γυναικών για παράδειγμα, ενώ υπάρχει και ένας ρατσισμός των δυτικών Τούρκων έναντι των ανατολικών.

Να θυμίσω πως ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Θράκης υπάρχει ως αντίβαρο για τον Ελληνικό πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης (Δεν το συνεχίζω...).

Τέλος πάντων, ξέφυγε το θέμα από τους Εβραίους.

melissakia είπε...

Stathis said...
''Αυτό που προσπάθησα να πω με την φράση μου που σχολίασες είναι πως η γενοκτονία είναι έγκλημα ασχέτως αν τα θύματα ήταν ένα , έξι εκατομύρια ή καποιες χιλιάδες αθώων ανθρώπων. ''


Έτσι θα έπρεπε να ήταν.

Ωστόσο,δεν είναι.

Στα ίδια κρεματόρια, στην ίδια χρονική περίοδο, για τους ιδιους λόγους, από τους ιδιους ανθρώπους εξοντώθηκαν άνθρωποι με αναπηρία, τσιγγάνοι, κλπ.

Έχετε δει εσείς μνημεία γι αυτά τα θύματα?

Έχετε?

Stathis είπε...

melissakia said:Στα ίδια κρεματόρια, στην ίδια χρονική περίοδο, για τους ιδιους λόγους, από τους ιδιους ανθρώπους εξοντώθηκαν άνθρωποι με αναπηρία, τσιγγάνοι, κλπ.

Έχετε δει εσείς μνημεία γι αυτά τα θύματα?

Έχετε?
Κανείς δεν αμφισβήτησε την εξόντωση κι άλλων ομάδων , όπως τσιγγάνων, εγχρώμων, στα κρεματόρια. Μνημεία έφτιαξαν για τους δικούς τους λόγους οι εβραίοι.Πιθανώς να υπάρχουν μνημεία και για άλλες ομάδες. Να τους το απαγορέψουμε; Τι ακριβώς σας ενοχλεί; Ότι οι Εβραίοι θέλουν να τιμήσουν τα θύματα τους; Το ίδιο κάνουμε κι εδώ στην Ελλάδα για τους Έλληνες νεκρούς. Το θεωρείτε κακό;

KOSTAS TRENT είπε...

Kαταρχήν ο κ. Ν. Δήμου μαγειρεύει πολύ γαργαλιστικά θέματα...Προσιτά σε μέσους έλληνες.(Κι ευτυχώς όχι απ' τη Γερμανική φιλοσοφία).

{1}
Πολύ καλή η ενημέρωση του ''Kapamas" (εξέγερση Μακκαβαίων κτλ)
Επίσης σημαντική είναι η προβληματισμένη παρέμβαση του¨"Ein Steppenwolf" (Κεμαλισμός...) όπου χωρεί πολλή συζήτηση.{Δέν μπορούμε να επεκταθούμε/παρατηρήσουμε, γιατί θα χρειαζόμασταν σελίδες επί σελίδων)

harry said...
''Οι εβραιοι,ειτε λογω ντιενεη ειτε λογω προσπαθειας επιβιωσης σε εχθρικο περιβαλλον,για μενα 80-20 αναλογία,ειναι ο πιο εξυπνος & δημιουργικος λαος..''

Απ' όσα γνωρίζω, τούτο οφείλεται σε κοινωνικούς και θρησκευτικούς μάλλον όρους των δοσμένων ιστορικών προτσές, παρά σε ...μεταφυσικοβιολογικές 'οδούς': απλώς η απόλυτα πλειοψηφούσα, η κρατούσα αυστηρή Χριστιανική κοσμοθεωρία στην Ευρώπη, απέτρεπε τους καθολικούς ή Ορθόδοξους απ' το εμπόριο (''ευκολώτερον εισιέναι κάμηλος κτλ") παρά έμπορος στον Παράδεισο (!).
Αφετέρου συμφωνώ απόλυτα με τους προηγηθέντες πως οι Εβραίοι ''συντηρήθηκαν'', καθότι συσπειρώθηκαν επί αιώνες στις διεσπαρμένες Συναγωγές τους γύρω απ' τους Ραβίνους, Τορά κτλ (Πήγα πρόσφατα στην εβραική Συναγωγή Βουδαπέστης (19ου αι.): πελώριο κτίριο,πολυώροφο,με πλήθος επισκεπτών, αληθινό πολιτισμικό μνημείο ...)

Ώστε καλό είναι -φρονώ- να μην δημιουργούμε καμμιά μυστικιστική, υπερβατική ''διαφορά'', DNA-ίστικη κτλ. Τί να πούν τότε κι οι Ενετοί, οι πανίσχυροι Ολλανδοί έμποροι, κύριοι των ωκεανών του 17ου αι., ή οι ''παγκόσμιοι έμποροι'' Βρεττανοί (Ανατολική Εταιρία Ινδιών κτλ) ;
Τί να πεί στην Εγγύς Ανατολή και στον Εύξεινο το ισχυρό παροικιακό Ελληνικό εμπορικό κεφάλαιο, ή οι επικίνδυνοι ανταγωνιστές του Αρμένιοι έμποροι ; Ο Ρότσιλντ λχ είναι εξαίρεση.

(2)
Στους φωτισμένους διανοητές της παγκόσμιας εβραικής πρωτοπορείας, θάθελα κι εγώ να προσθέσω τους : Τρότσκυ, , Μπουχάριν, Ράντεκ, Καμένεφ του παλιού Μπολσεβικικού κόμματος του 1917.Επίσης τον -μεγάλο, για μένα- Λέοπολντ Τρέππερ(Λάιμπα Ντόμπ), οργανωτή της "Κόκκινης Ορχήστρας" ('βιογράφος' της ο Γάλλος Gilles Perrault), της μεγαλύτερης φιλοΣοβιετικής κατασκοπευτικής οργάνωσης στην Ευρώπη του Β' Π.Π. {που έδωσε έμμεσα την ευκαιρία στους απλούς εβραίους - μάρτυρες των Ναζήδων- να πραγματώσουν ιστορική εκδίκηση, περιλαμβάνοντας στους κόλπους της πολλούς απ' τους πρώτους...}Επιπλέον, για την κοινωνική της και μόνο σημασία τη δίκη του Γάλλου Λοχ. Ντρέυφους (του 1890 -... ''Κατηγορώ" του Ε.Ζολά- που συντάραξε τη Γαλλία).Τόν Ερνέστ Ρενάν, τον φιλόσοφο Μπερξόν (=εξέλιξη με άλματα....)Τήν σημαντική Εβρ-Αυστριακή Ατομ. ερευνήτρια Λίζα Μ ά ι τ ν ε ρ (όταν αυτοεξορίστηκε με το 'Άνσλους' στην Νορβηγία, ο ίδιος ο Νήλς Μπόρ την ενημέρωνε συνεχώς για τις ατομικές προοδους στη Γερμανία). Τόν πατέρα της ατομικής βόμβας Ρόμπερτ Οππενχάιμερ.{ Eπίσης παρ' ημίν, τον Κάρολο Κούν, τον Αβραάμ Μπεναρόγια,- ο τότε πρώτος πραγματικός σοσιαλιστής της ''Φεντερασιόν'' Θεσ/νίκης, (που ο Βενιζέλος νωρίς νωρίς -7/1914-, εξόρισε στα ξερονήσια)-, το συντ/ρχη Μαρδοχαίο Φριζή, που έπεσε στο Αλβανικό...}

(3)
Στήν ''μεταφυσική'' μακραιώνου ''διατήρησης της Εβραικής γλώσσας'', που εσφαλμένα ίσως προαναφέρθηκε, θ' αναφέρω την -πλειοψηφούσα προπολεμικά΄στην Ανατολική Ευρώπη- εβραική διάλεκτο " Γ ί ν τ ι ς" -(ένα απίθανο συνονθύλευμα λαικής ΓερμανοΠολωνοΓαλικιαΡουθηνικής κτλ), -που ήταν α κ α τ ά λ η π τ ο κι απ' τους εκεί μορφωμένους εθνικιστές Εβραίους-.
(Όταν τα ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στην ΄Πολωνία, Μπιελορωσία, Λιθουανία,Γαλικία κτλ, έκπληκτα ανεκάλυπταν πολυπληθείς Εβραικές κοινότητες !)

Μιά σύγχρονη Εθνολογική θεωρία , υποστηρίζει ότι τα σχεδόν 5-6 εκατομμύρια Εβραίων της Αν. Ευρώπης/Ρωσίας (πάνω από 3 μόνο στην Πολωνία),δεν ήταν παρά
Χ α ζ ά ρ ο ι (απ' την Τουρκομογγολ. ομοεθνία) : του εκτεταμένου αυτού λαού, όντος κατα το Μεσαίωνα, στη μεση της Βυζαντινής Αυτοκρ/ρίας από δυτικά και του ανερχόμενου Ισλάμ απ' την ανατολή, για διπλωματικούς και πολιτικούς λόγους ο Χάζαρος ηγέτης του επέλεξε ν' ασπασθεί την.... Εβραική θρησκεία .

Εξάλλου μέγα μέρος των Εβραίων, -ως και των δικών μας της Θεσ/νίκης, (λ.χ. Γιώργος Ιωάννου :''Το δικό μας αίμα":ιστορική λογοτεχν. αφήγηση για την Θεσ/νίκη), ήταν ταπεινών επαγγελμάτων, χειρώντακτες, τσαγκάρηδες, τεχνίτες κλπ, τουτέστιν άνθρωποι της δ ο υ λ ε ι ά ς .

Σοβαρό ποσοστό των Ελλήνων Εβραίων αφετερου κατασφάχτηκε - μαζί με τον άμαχο Μουσουλμανικό Ελλαδικό πληθυσμό - απ' τους Έλληνες οπλαρχηγους/ένοπλα σώματα κατά τους πρώτους μήνες της Ελληνικής Επανάστασης -1821- (Πάτρα,Τριπολιτσά,Καλαμάτα, Βραχώρι(σημερ. Αγρίνιο)...

(4)
για τους προλαλήσαντες του site ''΄περί διατυμπάνισης των εβραικών θυσιών σε βάρος αντίστοιχων των λχ. Αρμενίων, Ρώσων(1941-...),Ινδιάνων, γηγενών Μεξικανών ...'':

Ο φόρος αίματος των ευρωπαίων Εβραίων , για ένα μ ι κ ρ ό ν κι α π ρ ο σ τ ά τ ε υ τ ο λαό, (=χωρίς το δικό του κράτος), είναι ασυνήθιστα υψηλός (άν θυμηθούμε επίσημες ή μαζικές σφαγές π.χ.Νεστοριανών, Βογομίλων, Ουγενότων -θρησκευτικές, όχι φυλετικές ομάδες, Θρησκ. πόλεμοι 16ου αι.κτλ-)Γαλλ. Επανάσταση -Βανδέα- ... στην Ε υ ρ ώ π η .
Ενδεικτικό :
Όταν είχε ξεσπάσει η περίφημη βουβωνική π α ν ώ λ η ς, μεταφερμένη στα Ενετικά λιμάνια απ' την Ανατολή στον 11ο-12ο αι, το πρώτο στο οποίο κατέφευγαν οι ευρωπαικοί κι ορθόδοξοι πληθυσμοί, -εκτός από μαζικές λιτανείες επισκόπων κτλ,- ήταν οι μαζικές σφαγές α θ ώ ω ν Εβραίων. Κι ο σχολαστικός Ίαν Κέρσω (Ά' τόμ: "Α. Χίτλερ:Ύβρις"-εκδ. Scripta) μιλά σαφώς για επαρχίες της Αυστρίας όπου απαγορευόταν να ζούν οι Εβραίοι!
Συγγνώμη για το εκτενές.

melissakia είπε...

Stathis said...
''Ότι οι Εβραίοι θέλουν να τιμήσουν τα θύματα τους; Το ίδιο κάνουμε κι εδώ στην Ελλάδα για τους Έλληνες νεκρούς. Το θεωρείτε κακό;''


Κακό δεν το θεωρώ.

Κακό θεωρώ ότι όταν αναφερόμαστε στο ολοκαύτωμα, παραλείπουμε (κατά κανόνα) να αναφέρουμε και τις άλλες κατηγοριες ανθρώπων που εξοντώθηκαν με τον ίδιο (ακριβώς) τρόπο.

Lefteris Kritikakis είπε...

Ακούω για DNA και τα ρέστα και διάφορες στατιστικές περί βραβείων Νόμπελ.
Πρέπει να εστιάσει κανείς σ' αυτό που λέμε κουλτούρα (με την έννοια του τρόπου σκέψης και των αξιών). Όπως και στο σύστημα το οποίο περιβάλει αυτούς τους ανθρώπους (νόμοι, ευκαιρίες, κλπ). Εάν οι Εβραίοι ζούσαν στην κομμουνιστική Ρωσία, δεν θα είχαν κάνει τίποτα (τι να κάνουν, έτσι που ήταν το σύστημα;). Επίσης, εάν είχαν περάσει Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (που ωθεί σε κακές συνήθειες και "απόλυτα"), ή εάν χρειαζόταν 18 χαρτιά για να μεταβιβάσουν ένα αυτοκίνητο (όπως στην Ελλάδα), πάλι τίποτα δεν θα είχαν κάνει.
Αποφεύγουν οι περισσότεροι να αναγνωρίσουν το αυτονόητο: οι περισσότεροι Εβραίοι ζουν στις ΗΠΑ. Και για να γίνω πιο σαφείς, ρίξτε μια ματιά στο μέσο όρο βιωτικού επιπέδου (και επιτευγμάτων) των Ελλήνων στις ΗΠΑ και των Ελλήνων στην Ελλάδα, ή για να γίνω ΑΚΟΜΑ πιο σαφής, συγκρίνετε το βιωτικό επίπεδο των Παλεστηνίων στις ΗΠΑ και των Παλεστηνίων στο Ισραήλ.

Οι Άραβες δεν τα πάνε καλά με τους Εβραίους, διότι τσακώνονται για μικρά χωράφια (όποιος έχει οδηγήσει τον Καναδά από άκρο σ' άκρο, ή και τις ΗΠΑ, δημιουργεί εύκολα την εντύπωση ότι αυτοί εκεί κάτω τσακώνονται για ένα μετόχι άμμο).
Και δεν έχουν και τίποτα καλύτερο να κάνουν. Τους αφήνει ο τρόπος ζωής τους να κάνουν κάτι καλύτερο; Είναι σαν να λέμε ότι κάποιος θα "αναβαθμίσει το Ηράκλειο Κρήτης". Δεν γίνεται. Οι παλιές αντίκες δεν επισκευάζονται. Αποθηκεύονται μόνο. Βουρ για νέα πράγματα. Έτσι προοδεύει κανείς. Όταν πάει σε άλλο χωράφι.

Λευτέρης
Chicago, IL

Ein Steppenwolf είπε...

Πάντως σχετικά με τις ανταλλαγές των πληθυσμών η Ελλάδα σαφώς κέρδισε καθώς εμπλουτίστηκε με πολιτισμένους και προκομμένους ανθρώπους. [...] Υποθέτω πως κάτι θα κέρδισε και η Τουρκία.

Η Τουρκία έχασε ένα οργανικό μέρος της οικονομίας της και η Ελλάδα μάλλον κατά λάθος κέρδισε κάτι, διότι δεν έκανε και τίποτα για ν' αξιοποιήσει τους πρόσφυγες

Κατά την ανταλλαγή ανταλλάξαμε και έναν πληθυσμό Τούρκοκρητικών οι οποίοι όμως είχαν ξεχάσει την Τουρκική γλώσσα!

Η τουρκική δεν υπήρξε ποτέ η μητρική τους γλώσσα. Οι Τουρκοκρητικοί της υπαίθρου ήταν Έλληνες, των πόλεων Βενετοί. Το πρόθεμα Τουρκο- δήλωνε μωαμεθανικό θρήσκευμα, όπως και στους Τουρκαλβανούς.

Μιά σύγχρονη Εθνολογική θεωρία , υποστηρίζει ότι τα σχεδόν 5-6 εκατομμύρια Εβραίων της Αν. Ευρώπης/Ρωσίας (πάνω από 3 μόνο στην Πολωνία),δεν ήταν παρά Χ α ζ ά ρ ο ι

Οι Χαζάροι ήταν μακριά στην Κριμαία και άλλωστε δε μιλούσαν γίντις. Υπάρχουν ιστορικά ντοκουμέντα για την εγκατάσταση των Εβραίων στην Ανατολική Ευρώπη.

Lefteris Kritikakis said...

Ο "ανταποκριτής απ' το Σικάγο" της "σκοπιάς του απλού χρήστη"!

Πρέπει να εστιάσει κανείς σ' αυτό που λέμε κουλτούρα (με την έννοια του τρόπου σκέψης και των αξιών). Όπως και στο σύστημα το οποίο περιβάλει αυτούς τους ανθρώπους (νόμοι, ευκαιρίες, κλπ). Εάν οι Εβραίοι ζούσαν στην κομμουνιστική Ρωσία, δεν θα είχαν κάνει τίποτα (τι να κάνουν, έτσι που ήταν το σύστημα;).

Εν γένει φυσικά συμφωνώ, αλλά το παράδειγμα με τη Σοβιετική Ένωση είναι ατυχές. Οι Εβραίοι είχαν διακριθεί σε πολλούς τομείς, όπως στην ερμηνεία της κλασσικής μουσικής.

Γιώργος Σεφέρης είπε...

εκτος θεματος
χαζευω τα ποιηματα του νικου δημου στο site του

ενα πρασινο πραγμα νιωθω να φτερουγιζει στο στομα μου
οχι δεν ειναι πεταλουδα
ειναι εμετος

Τουρκοφάγος είπε...

ΠΕΡΙ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ

Μερικές πιο ψύχραιμες προσεγγίσεις. Βεβαίως απο το "Άρδην".
............................................................

Υπάρχει σιωνιστική συνομωσία ;

Ένας από τους λόγους που μας ώθησαν στην έκδοση αυτού του αφιερώματος ήταν η
ανάγκη να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα που τίθεται όλο και πιο επιτακτικά τον
τελευταίο καιρό και στη χώρα μας: στην ενισχυόμενη πεποίθηση πως βρίσκεται
σε εξέλιξη μια παγκόσμια σιωνιστική συνωμοσία, η οποία καθοδηγεί υποχθόνια
τη "νέα τάξη", οικονομική και πολιτική, που κυβερνάει τον πλανήτη μας.
Βιβλία όπως τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, (που κατασκευάστηκαν μάλλον
από την τσαρική μυστική αστυνομία) θεωρούνται αυθεντικές εκφράσεις αυτής της
συνωμοσίας και κυκλοφορούν σε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα. Και όσο η
κατεστημένη σκέψη θα αρνείται να υποβάλει σε οποιαδήποτε σοβαρή κριτική το
κράτος του Ισραήλ και το σιωνιστικό λόμπι, τόσο περισσότερο θα ενισχύεται,
ιδιαίτερα στα λαϊκά στρώματα, η πεποίθηση για την αυθεντικότητα μιας τέτοιας
συνωμοσίας, όπως ήδη συμβαίνει στις ΗΠΑ, όπου μεγάλο μέρος των
Αφροαμερικανών και ιδιαίτερα οι Black Muslims και ο Λούϊς Φάραχαν είναι
ένθερμοι οπαδοί της θεωρίας της συνωμοσίας, για να μην αναφερθούμε στις
μουσουλμανικές χώρες.
Ωστόσο το σιωνιστικό φαινόμενο και ο ρόλος του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ
μπορεί να εξηγηθεί χωρίς να χρειαστεί να προσφύγουμε στη "θεωρία της
συνωμοσίας". Οι Εβραίοι δείχνουν πράγματι μια μεγάλη αλληλεγγύη μεταξύ τους,
έχουν ιδιαίτερη και αυξημένη συμμετοχή στις τραπεζιτικές και χρηματιστικές
δραστηριότητες, όπως επίσης και στη διανόηση και τα ΜΜΕ.
Σε ό,τι αφορά την υπεραντιπροσώπευσή τους στον τραπεζιτικό και χρηματιστικό
τομέα, είναι απολύτως λογική, διότι οι Εβραίοι καθώς αποκλείονταν για
εκατοντάδες χρόνια από παραγωγικές δραστηριότητες στράφηκαν ήδη από την
ύστερη αρχαιότητα στο επάγγελμα του σαράφη, του τραπεζίτη, του αργυραμοιβού,
του εμπόρου πολυτίμων λίθων.
Ως προς την ενισχυμένη αίσθηση της κοινότητας τα πράγματα είναι εξ' ίσου
απλά. Το εβραϊκό έθνος, μετά τη "βαβυλώνια αιχμαλωσία" και την καταστροφή
της Ιερουσαλήμ από τον Τίτο, μεταβλήθηκε σε ένα "έθνος χωρίς πατρίδα", οπότε
το βασικό στοιχείο της συνοχής του γίνεται η θρησκεία. Ο εβραϊκός λαός είναι
ο μοναδικός λαός του οποίου η ιστορία είναι ταυτισμένη με την θρησκεία του.
Ζώντας ανάμεσα σε ξένους λαούς, διατήρησε την ταυτότητά του μέσα από την
ισχυρή κοινοτική του αίσθηση. Οι Εβραίοι άντεξαν διώξεις και "εξόδους", μόνο
και μόνο γιατί διέπονταν από αυτή τη φοβερή συνοχή. Κατά συνέπεια όχι μόνο
συνέχισαν να δείχνουν αλληλεγγύη μεταξύ τους αλλά καλλιέργησαν στον ύψιστο
βαθμό την τεχνική της "απόκρυψης" και της συνωμοτικής τακτικής. Οι ντονμέδες
στην Τουρκία (Εβραίοι που έγιναν τυπικά μουσουλμάνοι, διατηρώντας την
εβραϊκή τους ταυτότητα) και οι μαράνοι στην Ιβηρική χερσόνησο είναι μόνο
μερικά από τα παραδείγματα αυτής της αντοχής μέσα από την απόκρυψη (οι
κρυπτοχριστιανοί της σημερινής Τουρκίας είναι ένα άλλο παράδειγμα σε
χριστιανικούς πληθυσμούς). Γι' αυτό και θα συμμετέχουν σε υψηλά ποσοστά σε
όλων των ειδών τις συνωμοτικές και επαναστατικές εταιρείες, είτε του
φιλελευθερισμού (μασωνισμός), είτε του σοσιαλισμού (επαναστατικά κόμματα και
οργανώσεις). Αυτή η ενισχυμένη συμμετοχή επέτρεψε στους αντισημίτες,
ιδιαίτερα τους Γερμανούς ακροδεξιούς, να παρουσιάζουν τον φιλελευθερισμό και
τον μπολσεβικισμό ως τις δύο όψεις της "παγκόσμιας εβραϊκής συνωμοσίας". Το
γεγονός δε ότι, μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σχεδόν 2 εκατομμύρια Εβραίοι
ζούσαν στη Σοβιετική Ένωση και 4,5 στην Αμερική, δηλαδή στο σοσιαλιστικό και
το φιλελεύθερο κέντρο αντίστοιχα, αποτελούσε για τους Ναζί και την απόδειξη
της συνωμοτικής τους θεωρίας.
Όσο για το μεγάλο ειδικό βάρος τους μεταξύ των διανοουμένων, των
ακαδημαϊκών, των δημοσιογράφων και των καλλιτεχνών, τις ρίζες του φαινομένου
θα πρέπει να τις αναζητήσουμε στη σχέση των Εβραίων με τη γνώση. Κατ' αρχάς,
η διατήρηση της εθνικής-θρησκευτικής ταυτότητας προϋπέθετε τη γνώση των
κειμένων της Τορά και του Ταλμούδ. Κατά συνέπεια ο αναλφαβητισμός ήταν πολύ
μικρότερος στους Εβραίους απ'ό,τι σε όλους τους άλλους λαούς, τουλάχιστον
από τον Μεσαίωνα και μετά. (Θα είναι οι πρώτοι που θα φτιάξουν τυπογραφείο
στην Οθωμανική Αυτοκρατορία). Αν σε αυτό προσθέσουμε και την ανάγκη
τουλάχιστον στοιχειωδών γνώσεων για ένα λαό εμπόρων, καθώς και τον
αποκλεισμό τους από πολλές παραγωγικές απασχολήσεις, που τους έστρεφε προς
τα ελεύθερα επαγγέλματα, θα κατανοήσουμε το βάρος και τη σημασία της
εκπαίδευσης γι' αυτούς. [Τα ίδια φαινόμενα σε μικρότερη έκταση θα
παρατηρηθούν και στους Έλληνες. Αρχικά η εκκλησία και αργότερα οι έμποροι θα
τροφοδοτήσουν το φαινόμενο του νεοελληνικού "διαφωτισμού".] Η κοινωνική
άνοδος μέσω της γνώσης ήταν η δεύτερη μεγάλη λεωφόρος –παράλληλα με το
χρήμα– για τους Εβραίους.
Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αντισημιτισμός θα υποχωρήσει σε εκτεταμένη
κλίμακα σε όλες τις δυτικές κοινωνίες, σαν συνέπεια του Ολοκαυτώματος και
της ήττας των Ναζί. Το κράτος του Ισραήλ θα ιδρυθεί, "εξαγοράζοντας" σε
μεγάλο βαθμό τις τύψεις των δυτικών, ενώ στην Αμερική θα συγκεντρωθεί το
μεγαλύτερο μέρος των Εβραίων δεδομένου ότι στην Ευρώπη εξοντώθηκαν. Η
κοινωνική άνοδος των Εβραίων θα είναι ταχύτατη. Μέχρι εκείνη τη στιγμή
υπήρχαν, σχεδόν σε όλες τις χώρες, δύο μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες της
εβραϊκής κοινότητας: Μία που ανήκε στα μεσαία και ανώτερα αστικά στρώματα,
λίγο-πολύ ενσωματωμένη στο κυρίαρχο σύστημα και μια άλλη, μικροαστική και
προλεταριακή, που υφίστατο τη μεγαλύτερη πίεση του αντισημιτισμού. Η πρώτη
ομάδα συγκροτούσε φιλελεύθερες εταιρείες και οργανώσεις, η δεύτερη
συμμετείχε στα σοσιαλιστικά κόμματα, εξέδιδε έντυπα και προμήθευε τους
περισσότερους μετανάστες για τη Σιών.
Μετά τον πόλεμο, ιδιαίτερα μετά το 1960 και την άρση κάθε διάκρισης και
προκατάληψης σε βάρος τους, οι Εβραίοι θα ανέβουν ταχύτατα την κοινωνική
κλίμακα (μια αντίστοιχη άνοδο αλλά πολύ πιο περιορισμένη θα πραγματοποιήσουν
και οι Ελληνοαμερικανοί) και θα τείνουν να συγκροτήσουν μια ενιαία κοινωνική
ομάδα μεσαίων και ανώτερων στρωμάτων. Παράλληλα, η εθνική τους εστία, το
Ισραήλ, θα γίνει ο σημαντικότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Η
πατροπαράδοτη αλληλεγγύη θα μεταβληθεί σε ένα πανίσχυρο λόμπι! Ένα λόμπι το
οποίο θα ενισχύει την άνοδο των Εβραίων στις ΗΠΑ (και δευτερευόντως στη
Γαλλία και την Αγγλία) και τον έλεγχο στρατηγικών θέσεων σε όλους τους
τομείς των επιχειρήσεων και ιδιαιτέρως της πολιτικής και πνευματικής ζωής.
Και αυτός ο έλεγχος θα θεωρείται αναγκαίος για δύο λόγους: Α. Για να μη
ξαναβρεθούν ποτέ οι Εβραίοι σε μια θέση παρόμοια με εκείνη που οδήγησε στο
Ολοκαύτωμα και Β. Για να μπορούν κινητοποιηθούν αποτελεσματικά στην
υπεράσπιση του κράτους του Ισραήλ.
Η υποτιθέμενη "σιωνιστική συνωμοσία" δεν είναι συνωμοσία γιατί οι ηγετικές
ομάδες του σιωνισμού, που κυριάρχησε μεταξύ των εβραϊκών κοινοτήτων, δεν
κρύβουν τους στόχους τους, ούτε δρουν με καλυμμένο πρόσωπο. Διαθέτουν
ισχυρότατες οργανώσεις, κινητοποιούνται ανοιχτά για την υπεράσπιση του
Ισραήλ και της "νέας τάξης πραγμάτων" την οποία θεωρούν προϋπόθεση για την
επιβίωση του Ισραήλ, και διεκδικούν αλαζονικά την κυριαρχία τους.
Ωστόσο αυτή η μεταβολή τους σε μια οιονεί άρχουσα τάξη-έθνος, στα πλαίσια
της νέας τάξης, αναγεννά τα παλαιά σύνδρομα σ' έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών
και ομάδων. Ο Τρίτος Κόσμος, σχεδόν στο σύνολό του, στρέφεται εναντίον του
Ισραήλ και των σιωνιστών υποστηρικτών του. Χαρακτηριστική υπήρξε η καταδίκη
του Ισραήλ και του σιωνισμού ως ρατσιστικών το Καλοκαίρι του 2001 από τη
διάσκεψη της Unesco. Στις ίδιες τις δυτικές χώρες, η μεταβολή της εβραϊκής
κοινότητας σε τμήμα της άρχουσας τάξης και των ελίτ, και η αλαζονική
διεκδίκηση αυτού του ρόλου, στρέφει εναντίον της ένα αυξανόμενο κομμάτι των
φτωχών στρωμάτων και των διανοούμενων από άλλες κοινότητες και ομάδες που
βρίσκουν "κλειστή την πόρτα" της ανόδου γι' αυτούς. Αφροαμερικάνοι, λατίνος,
μουσουλμάνοι, κλπ., ομάδες που πριν 30 ή 40 χρόνια βρισκόταν στο ίδιο
στρατόπεδο με τους Εβραίους στην διεκδίκηση των κοινών δικαιωμάτων, τώρα
περνούν σταδιακά σε μια συνολική απόρριψη του σιωνισμού, που συχνά
μεταφράζεται και στην υιοθέτηση της άποψης της "σιωνιστικής συνωμοσίας". Και
δεδομένου ότι το εβραϊκό προοδευτικό στρατόπεδο, που απορρίπτει τον
σιωνισμό, αποτελώντας ένα φράγμα σε κάθε πρωτόγονο αντισημιτισμό, έχει
αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, ο σιωνισμός με τη λογική του, της με κάθε
τρόπο ανόδου και ενίσχυσης του Ισραήλ, κινδυνεύει να τροφοδοτήσει και πάλι
τον λαϊκό αντισημιτισμό του παρελθόντος.
Πράγματι, όπως τόσο εύστοχα επισημαίνει ο Ισραήλ Σαχάκ, οι διώξεις κατά των
Εβραίων, μέχρι τους ναζί, συχνά μπορούσαν να χρησιμοποιούν τον "λαϊκό
αντισημιτισμό", που τροφοδοτούνταν από το γεγονός ότι οι Εβραίοι ήταν
προσκολλημένοι στις εκάστοτε άρχουσες τάξεις για την επιβίωσή τους, στην
Ισπανία και την Πολωνία με τους ευγενείς, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με
τους Τούρκους, κλπ. και χρησιμοποιούνταν από αυτούς για την εκμετάλλευση των
αγροτικών πληθυσμών, για την είσπραξη των φόρων, κ.λπ. Έτσι το μίσος των
εγχώριων πληθυσμών στρεφόταν κατά των Εβραίων, τους οποίους περιοδικά οι
άρχουσες τάξεις παρέδιδαν ως εξιλαστήρια θύματα για την εκτόνωση των λαϊκών
εξεγέρσεων. Σήμερα, η προσκόλληση του σιωνισμού στη νέα τάξη των ΗΠΑ δεν
κινδυνεύει να τους μετατρέψει πάλι σε εξιλαστήριο θύμα μιας παγκόσμιας
λαϊκής αγανάκτησης ; Οι σιωνιστές κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβεβαιώσουν
την αντίληψη της σιωνιστικής συνωμοσίας. Αυτό υποστηρίζουν οι Εβραίοι
αντισιωνιστές που προσπαθούν, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να διατηρήσουν
την προοδευτική εβραϊκή παράδοση, αποτρέποντάς μας ταυτόχρονα από την
υιοθέτηση μιας αστυνομικής αντίληψης της ιστορίας.

Γιώργος Καραμπελιάς
....................................................................

Από τον σιωνισμό στον εβραϊκό φονταμενταλισμό

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει πως η νεώτερη δυτική σκέψη, τις τελευταίες
δεκαετίες του 20ού αιώνα, εισήλθε σε μια παρατεταμένη κρίση. Ένα μέρος της
Αριστεράς και ίσως η πλειοψηφία των αριστερών και φιλελεύθερων διανοουμένων
θα μεταβληθούν σε κατ' εξοχήν ιδεολογικούς εκπροσώπους και φορείς της νέας
παγκοσμιοποιητικής και ισοπεδωτικής ιδεολογίας του Αμερικάνικου
ιμπεριαλισμού. Στην ίδια κατεύθυνση –και εξίσου σημαντική και βαρύνουσα για
το μέλλον της Δύσεως– είναι η εξάντληση του ιουδαϊκού επαναστατικού
μεσσιανισμού και η εκτεταμένη ταύτισή του με τον σιωνισμό, που, μόλις πριν
μερικές δεκαετίες, αποτελούσε ένα ρεύμα και μόνο της εβραϊκής σκέψης.
Ο εβραϊκός λαός, μέσα από την εξορία του, μεταβλήθηκε σε ένα ιδιότυπο
"έθνος", που διατηρούσε την ενότητά του μέσα από την πίστη σε μια θρησκεία
και μία παράδοση, έστω και αν τα μέλη του ήταν διασκορπισμένα στα τέσσερα
σημεία του ορίζοντα. Είναι γνωστές οι διώξεις που έχουν υποστεί οι Εβραίοι
στη μακραίωνη ιστορική τους διαδρομή με αποκορύφωμα το ναζιστικό Ολοκαύτωμα.
Κατά συνέπεια, η προσδοκία ενός Μεσσία, που ακόμα δεν έχει έλθει –μια και ο
Εβραίος, από την άποψη της καταγωγής, Χριστός συνδέθηκε με την ελληνορωμαϊκή
οικουμενικότητα και απορρίφθηκε από το εβραϊκό έθνος– καθώς και οι διώξεις
εναντίον των Εβραίων, τους μετέβαλαν σε ένα λαό που αναζητούσε αενάως τη
λύτρωση στη σφαίρα του μέλλοντος. Αυτή η λύτρωση, μέχρι τον 18ο αιώνα, θα
παραμένει αποκλειστικά εβραϊκή, μέσα από κοινότητες που διατηρούσαν, με μια
φοβερή εσωτερική ιεραρχία και πειθαρχία, τη συνοχή τους, γεγονός που τους
επέτρεπε να επιβιώνουν παρά τις διώξεις, τις μετακινήσεις, τα πογκρόμ. Οι
εβραϊκές κοινότητες ήταν αυτοδιοικούμενες και συχνά διέθεταν δικαιώματα ζωής
ή θανάτου έναντι των μελών τους.1
Ωστόσο, μετά τον 18ο αιώνα, με τη συγκρότηση των εθνικών κρατών και την
επέκταση των ατομικών δικαιωμάτων, οι αποκλειστικά εβραϊκές κοινότητες θα
αποσυντεθούν μέσα στα νέα κράτη. Και θα εγκαινιαστεί η καταπληκτική εβραϊκή
εποποιία του 19ου και του 20ού αιώνα. Οι Εβραίοι, απελευθερωμένοι από το
βάρος της κλειστής κοινότητας, θα "εξαγάγουν" την ουτοπία τους από τα στενά
εβραϊκά πλαίσια της Τορά και του Ταλμούδ σε ένα καθολικό ή τουλάχιστον
πανευρωπαϊκό πεδίο. Η εβραϊκή "ουτοπία" δεν μπορούσε πλέον να είναι στενά
εβραϊκή ούτε "εθνική" –στα καθ' έκαστα έθνη όπου ζούσαν οι Εβραίοι αυτής της
γενικευμένης διασποράς– αλλά μάλλον οικουμενική, κοινωνική και πνευματική2.
Έτσι θα αποτελέσουν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες διαμόρφωσης της
ευρωπαϊκής υπερεθνικής ταυτότητας, των πνευματικών αναζητήσεων, της
καθολικότητας. Ο ρόλος τους στην ανάπτυξη του εμπορίου, της επιστήμης, των
πνευματικών ανταλλαγών, της φιλοσοφίας, θα είναι χωρίς προηγούμενο. Αρκεί να
αναφερθούμε σε ελάχιστα ονόματα, Σπινόζα, Χάινε, Μαρξ, Φρόυντ, Αϊνστάιν,
Σαγκάλ.

Μεσσιανισμός και σιωνισμός

Όσοι όμως, σαν συνέπεια και του πάντα παρόντος αντισημιτισμού, νοσταλγούσαν
την εβραϊκή κοινότητα, δεδομένου ότι δεν ήταν πλέον εφικτή η επιστροφή σ'
αυτή, θ' αρχίσουν να προσανατολίζονται προς τον σιωνισμό, με την επιστροφή
στα "πατρογονικά εδάφη" και τη μεταβολή του οιονεί εβραϊκού έθνους σε ένα
"κανονικό" έθνος-κράτος –έστω και αν θα έπρεπε να εκδιώξουν τους Άραβες που
κατοικούσαν εκεί για χιλιάδες χρόνια.
Ο εβραϊκός κοσμικός μεσσιανισμός αντιπαρέθετε στο σιωνιστικό όνειρο μια
πανανθρώπινη απελευθέρωση, και μέσω αυτής την απελευθέρωση των Εβραίων3. Η
"αριστερή πτέρυγα" του σιωνισμού, που θα εγκαινιάσει και το κίνημα των
κιμπούτζ (των αγροτικών κοινοτήτων-κοινοβίων), ήδη από τις αρχές του αιώνα,
θα συγκροτηθεί κατά μεγάλο ποσοστό από αριστερούς επαναστάτες που
εγκατέλειψαν την οπτική της παγκόσμιας απελευθέρωσης και στρατεύτηκαν σε μια
πιο συγκεκριμένη εθνική και κοινωνική αποκατάσταση, σε συμβίωση –σύμφωνα με
την αρχική τους άποψη– με τον γηγενή αραβικό πληθυσμό.
Μέχρι τη δεκαετία του 1930, ο σιωνισμός παρέμενε ένα κίνημα σχετικά
περιθωριακό και μειοψηφικό, στα πλαίσια του διεθνούς ιουδαϊσμού. Παρά το ότι
οι πρώτες κοινότητες στην Παλαιστίνη είχαν χρηματοδοτηθεί από τον βαρόνο
Εδμόνδο Ρότσιλντ4, ενώ στη συνέχεια, ως αντίδραση στα μεγάλα πογκρόμ του
1903-1905 στη Ρωσία, τον ενστερνίστηκε και ένα μέρος των σοσιαλιστών
Εβραίων, στα 1930 δεν υπήρχαν περισσότεροι από 100.000 Εβραίοι στην
Παλαιστίνη. Όμως η άνοδος του αντισημιτικού ναζισμού στη Γερμανία και ο Β΄
Παγκόσμιος Πόλεμος θα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις. Το Ολοκαύτωμα, που
ξερίζωσε τους Εβραίους από την περιβόητη Γίντισλαντ, τον εβραϊκό "χώρο" που
άρχιζε από την Εσθονία και τη Μόσχα και έφθανε έως τη Θεσσαλονίκη, νότια,
και έως το Βερολίνο και τη Βιέννη, δυτικά, μετέβαλε τα πληθυσμιακά και
ιδεολογικά δεδομένα: Ο σιωνισμός και η δημιουργία μιας κρατικής εθνικής
εστίας –έστω και εάν η Παλαιστίνη κατοικούνταν ήδη από έναν άλλο λαό–
παράλληλα με τη μετανάστευση στην Αμερική, θα εμφανιστεί ως η μόνη
διέξοδος5. Δύο θα γίνουν πλέον τα επίκεντρα του εβραϊκού κόσμου, οι ΗΠΑ και
το Ισραήλ: Οι μεν ΗΠΑ ήταν μια χώρα πρώην μεταναστών που περνούσε στην
πλανητική ηγεμονία, με διακηρυγμένο όραμα την υποταγή, ει δυνατόν, όλου του
κόσμου σε ένα νέο imperium, αντίστοιχο με εκείνο της Ρώμης. Το δε Ισραήλ
είναι, ίσως, η πιο αποκλειστική χώρα του κόσμου, όπου αρκεί η θρησκεία για
την απόκτηση της υπηκοότητας και το έθνος-κράτος συγκροτείται μέσω της
σταδιακής εκδίωξης και παραγκωνισμού των αυτοχθόνων –θα έλεγε κανείς ο
αντίποδας των ΗΠΑ.
Πώς λοιπόν ο εβραϊκός –και αμερικανικός– οικουμενισμός θα συμβίωνε με την
ισραηλινή αποκλειστικότητα; Για αρκετά χρόνια, η αντίφαση θα είναι
πραγματική. Ιδιαίτερα στη Γαλλία, αλλά και στις ΗΠΑ, αρκετοί φιλελεύθεροι
και οι αριστεροί Εβραίοι διανοούμενοι, πιστοί στην παράδοση του
οικουμενισμού, θα υποστηρίζουν τους Παλαιστινίους και τους Άραβες απέναντι
στον Νταγιάν και την Γκόλντα Μέιρ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της
γαλλικής εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, στην οποία οι Εβραίοι διανοούμενοι
θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.
Ωστόσο η εβραϊκή οικουμενικότητα ήταν πάντα –και ίσως εξ ανάγκης μια και οι
Εβραίοι απορρίπτονταν από τις πλειοψηφικές θρησκείες– μια "αποκλειστική
οικουμενικότητα" διότι αναφερόταν πάντα σε έναν "περιούσιο λαό". Ο Μεσσίας
θα έλθει γι' αυτόν (απ' αυτόν) τον λαό. Μπορεί στην επαναστατική εκδοχή να
επρόκειτο για το προλεταριάτο ή, έστω για τους διανοουμένους, όμως το
στοιχείο της αποκλειστικότητας παραμένει. Ως προς την ιδιαιτερότητα του
εβραϊκού μεσσιανισμού, είναι απολύτως χαρακτηριστική και συμβολική η
περίπτωση του Μόζες Χές (Moses Hess -1812-1875). Ο Χες, που για ένα διάστημα
υπήρξε ο μέντορας του νεαρού Μαρξ στην πορεία του από τον αριστερό
εγελιανισμό στον κομμουνισμό, στη δεκαετία του 1850, με μια "στροφή",
εγκαινίασε πρώιμα τον σύγχρονο σιωνισμό στη διαπλοκή του με το σοσιαλισμό
και εξέδωσε το 1862 το πρώτο σύγχρονο σιωνιστικό βιβλίο, Ρώμη και
Ιερουσαλήμ, Το τελευταίο εθνικό ζήτημα6.
Αν λοιπόν ο μεσσιανισμός, από επαναστατικός και αντικαθεστωτικός, περάσει
στην "υπεράσπιση της Δύσης", μπορεί ευκολότατα να μεταβληθεί σε ένα ακόμα
όχημα του νέου περιούσιου λαού, των Αμερικανών7. Γι αυτό και θα είναι οι
Εβραίοι της Αμερικής που θα πραγματοποιήσουν με μεγαλύτερη ευκολία τη
σύνδεση ανάμεσα στην πλανητική ηγεμονία και τον παγκοσμιοποιητικό
οικουμενισμό, από τη μια, και το κράτος του Ισραήλ, από την άλλη, τον
μεσανατολικό χωροφύλακα των συνολικών συμφερόντων του "πολιτισμένου κόσμου"
–εν μέσω των "βαρβάρων"–, συμφερόντων που αποπνέουν την οσμή του πετρελαίου.
Από τη δεκαετία του '80 και στο εξής, κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην
Ευρώπη. Η κοινωνική άνοδος των Εβραίων, η κρίση των σοσιαλιστικών ιδεολογιών
και η εξάντληση κάθε οραματικού στοιχείου του δυτικού πολιτισμού θα
επιταχύνουν τη διαδικασία. Ο εβραϊκός επαναστατικός μεσσιανισμός θα
υποκατασταθεί από τον σιωνισμό, ή μάλλον ακόμα χειρότερα το Ισραήλ, και ο
μεγάλος του προστάτης, οι ΗΠΑ, θα υποκαταστήσει την προσμονή της έλευσης του
Μεσσία. Το Ισραήλ θα είναι ο επί τέλους επελθών Μεσσίας και η ρομφαία των
πυρηνικών του όπλων –μαζί με την αμερικανική ομπρέλα παρεμπιπτόντως– θα
παίρνει εκδίκηση για χιλιετίες διώξεων, από τους Αιγυπτίους και τους
Ασσυρίους έως τον Χίτλερ. Μόνο που θα παίρνει αυτή την εκδίκηση στρεφόμενο
κατά των θυμάτων της νέας τάξης, στο πλευρό των θυτών τους.
Τα δεδομένα θα αντιστραφούν. Κατά τον ίδιο τρόπο που ο μαρξιστικός
διεθνισμός θα χρησιμοποιηθεί από την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης έτσι και
ο εβραϊκός οικουμενισμός θα γίνει ένα ιδεολογικό όπλο στα χέρια της
πλανητικής υπερδύναμης. Το εβραϊκό έθνος έπαψε να είναι ο παρίας αυτού του
κόσμου, έπαψε να είναι ο "περιπλανώμενος Ιουδαίος" και οι Εβραίοι
αντικαταστάθηκαν από... τους Παλαιστίνιους, τα θύματά τους. Η τετριμμένη
αλλά πραγματική "αποκατάσταση" του εβραϊκού έθνους σκότωσε τον επαναστατικό
μεσσιανισμό του. Και το γεγονός ότι Εβραίοι διανοούμενοι, όπως ο Τσόμσκι και
πολλοί άλλοι ακόμα, που επιχειρούμε να παρουσιάσουμε σε αυτό το τεύχος,
συνεχίζουν στον επαναστατικό δρόμο της παλιάς εβραϊκής παράδοσης, δεν
αποτελεί πλέον κάποια ιδιαιτερότητα, ωστόσο μας προφυλάσσει από οποιονδήποτε
πρωτόγονο αντιεβραϊσμό και από οποιαδήποτε μετατροπή του αντισιωνισμού σε
αντισημιτισμό. Απλούστατα, οι Εβραίοι έγιναν δυτικοί όπως οι άλλοι και, σε
μια αρνητική συγκυρία για οποιοδήποτε απελευθερωτικό πρόταγμα, παύουν να
βρίσκονται στην πρωτοπορία της παγκόσμιας απελευθερωτικής σκέψης, όπως
συνέβαινε από τα μέσα του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.

Η άνοδος του φονταμενταλιστικού σιωνισμού

Αυτή η μεταστροφή της εβραϊκής διανόησης από την Αριστερά στον σιωνισμό, και
κατά συνέπεια στην υποστήριξη της πολιτικής του κράτους του Ισραήλ και των
ΗΠΑ, κατέστρεψε την παραδοσιακή φιλελεύθερη και προοδευτική παράδοση των
Αμερικανών και Γάλλων Εβραίων8. Η μετατροπή του Ισραήλ από εθνική εστία των
καταδιωκόμενων Εβραίων (έστω και παραβιάζοντας τα δικαιώματα των
Παλαιστινίων) σε μια αλαζονική πυρηνική ακροδεξιά υπερδύναμη, παράλληλα με
τη συνολική ενσωμάτωση της παραδοσιακής Αριστεράς σε όλες τις δυτικές
κοινωνίες, συμπαρέσυρε και την εβραϊκή φιλελεύθερη παράδοση. Το τίμημα της
επιτυχίας για τους Εβραίους και το Ισραήλ υπήρξε πολύ ακριβό, τους μετέβαλε
από θύματα σε θύτες, από διωκόμενους σε διώκτες, και τροφοδοτεί υποδόρια τον
κίνδυνο εμφάνισης ενός νέου κύματος γενικευμένου αντι-σημιτισμού. Κάτι
τέτοιο έχει ήδη γίνει στις μουσουλμανικές χώρες, όπου δύσκολα μπορεί να
υπάρξει πλέον διάκριση ανάμεσα στους Εβραίους και τους σιωνιστές.
Χαρακτηριστική είναι και η εξέλιξη του σιωνιστικού κινήματος τα τελευταία
είκοσι χρόνια: Η καρδιά του σιωνισμού δεν είναι πια τα αριστερά (το Εργατικό
Κόμμα θα χάσει για πρώτη φορά τις εκλογές το 1977), αλλά τα θρησκευτικά
κόμματα. Οι έποικοι στα κατεχόμενα δεν θα είναι μέλη των αριστερών
οργανώσεων που δημιούργησαν τα κοινόβια των Κιμπούτζ, αλλά, στη συντριπτική
τους πλειοψηφία, οι θρησκευτικοί φονταμενταλιστές, του Γκους Εμουνίμ. Όπως
τονίζουν οι αντισιωνιστές Εβραίοι διανοούμενοι και αγωνιστές, αν δεν
εμφανιστεί ένα ισχυρό αντισιωνιστικό ρεύμα στο εσωτερικό του εβραϊκού λαού,
ο κίνδυνος μιας ευρύτερης ανάφλεξης θα έρχεται όλο και πιο κοντά.

Γιώργος Καραμπελιάς

Σημειώσεις
1. Βλέπε Professor Israel Sahak, Jewish History, Jewish Religion, The Weight
of Three Thousand Years, Pluto Press, Λονδίνο

2. Η τελευταία μεγάλη απόπειρα για μια εγκόσμια, οιονεί "εθνική" και
μεταφυσική απελευθέρωση των Εβραίων, το κίνημα του "Μεσσία" Σαμπατάι Τσέβι
στον 17ο αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο "σαμπαταϊσμός" αφού ξεσήκωσε
όλες τις Εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης, θα καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία,
μετά την φυλάκισή του "Μεσσία" από τους Τούρκους και κυρίως μετά την
αποστασία του καθώς και αρκετών οπαδών του στον μουσουλμανισμό (ντονμέδες).
[Βλέπε Σάββα Μιχαήλ (Σαμπετάϊ Μάτσα) Μορφές του Μεσσιανικού, Άγρα, 1999 και
Gershom Scholem, Sabbatai Sevi, Prin-ceton Univ Pr; 1976.]

3. Χαρακτηριστική υπήρξε η αντίθεση του Λένιν –αλλά και των Εβραίων
αντισιωνιστών, όπως ο Τρότσκυ και η Λούξεμπουργκ– με την αντίληψη μιας
χωριστικής και χωριστής οργάνωσης των Εβραίων εργατών στα πλαίσια του
ρωσικού εργατικού κινήματος. Η "Μπουντ", η πανίσχυρη για τα μέτρα της εποχής
εβραϊκή εργατική οργάνωση, διεκδικούσε τη διατήρηση χωριστών οργανώσεων για
τους Εβραίους εργάτες μέσα στο υπό συγκρότηση Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό
Κόμμα. Στη συνέχεια, μεγάλο μέρος των στελεχών της πέρασε στο αριστερό
σιωνιστικό κίνημα και μετανάστευσαν στην Παλαιστίνη Dictionnaire
encyclopιdique du Judaοsme, Bouqins, Cerf/Robert Laffont, σσ.1195-98.

4. Amos Elon, The Israelis, Founders and Sons, ό.π. σ. 59.

5. Μέχρι το 1989, ένα σημαντικό μέρος τους θα παραμείνει στη Σοβιετική
Ένωση, ενώ στη Δυτική Ευρώπη η μόνη σημαντική κοινότητα, περίπου 1% του
συνολικού πληθυσμού της χώρας, θα συνεχίσει να ζει στη Γαλλία.

6. Βλέπε Isaiah Berlin, "Τhe life and opinions of Moses Hess", στο Against
the Current, Essays in the History of Ideas , Oxford University Press,
Λονδίνο 1981, σσ. 213-251.

7. Δεν είναι τυχαίο πως τα δύο κυρίαρχα λόμπι των ΗΠΑ, το προτεσταντικό
(βλέπε Χάντιγκτον) και το εβραϊκό (βλέπε Κίσινγκερ) αναφέρονται εξίσου στην
Παλαιά Διαθήκη και την εξολόθρευση των αλλοφύλων και διαπνέονται από ένα
παρόμοιο αυτοκρατορικό-θρησκευτικό παραλήρημα

8. Χαρακτηριστική είναι η εκλογική συμπεριφορά των Αμερικανοεβραίων που
σχεδόν πάντα στήριζαν το Δημοκρατικό Κόμμα και τις πιο προοδευτικές του
μερίδες. Έτσι, από το 1932 έως το 1944, υπερψήφισαν για 4 συνεχόμενες
εκλογές τον Ρούζβελτ με ποσοστά από 82%-90% , όταν στο συνολικό εκλογικό
σώμα έπαιρνε από 53%-62%. Το 1962 έκριναν την εκλογή του Κένεντυ με 82% των
ψήφων ενώ στο συνολικό εκλογικό σώμα είχε λάβει μόλις 51%. Ακόμα και το 1988
υποστήριξαν κατά 64% τον Δουκάκη που έχασε με 45% στο σύνολο. Ωστόσο τα
λόμπι των Εβραίων στο Κογκρέσο και τη Γερουσία στήριζαν στην πλειοψηφία των
περιπτώσεων όλες τις επιλογές αντιδραστικής κατεύθυνσης στην εξωτερική
πολιτική.[Βλέπε J.J. Goldberg, Jewish Power, Inside the American Jewish
Establishment, Perseus Books, Ρήντινγκ Μασαχουσέτη, 1966. σ. 34.]
..........................................................................

Και κάτι που αποδεικνύει οτι τους Σιωνιστές δεν τους αντέχουν ούτε οι ίδιοι
οι Εβραίοι.Ιδού πως τους ξεμπροστιάζουν.Το θλιβερό της υπόθεσης είναι οτι οι
σιωνιστικές σέκτες των ΗΠΑ πιστεύουν ακράδαντα οτι οι Εβραίοι είναι κάτι το
διαφορετικό ακόμα και στο DNA.Παράνοια ή βαθύτατη θρησκοληψία ;
..........................................................................

"Το DNA των Εβραίων είναι διαφορετικό"

Τεράστια επιρροή άσκησαν σε πολλούς θρησκευόμενους Εβραίους, στο Ισραήλ και
στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διδασκαλίες και τα γραπτά του ηγέτη των
"Λούμπαβιτς", του επιλεγόμενου "Λουμπαβίτσερ Ρέμπε", του ραβίνου Μεναχέμ
Μέντελ Σνίρσον (Menachem Mendel Schneerson), ηγέτη της οργάνωσης Χαμπάντ. Αν
και ο Σνίρσον και οι "Λούμπαβιτς" οπαδοί του είναι Χαρεντίμ, εντούτοις
αναμίχθηκαν στην πολιτική ζωή του Ισραήλ και συμμερίζονται πολλές από τις
απόψεις του Γκους Εμουνίμ και του Εθνικού Εβραϊκού Κόμματος. Οι ιδέες του
ραβίνου Σνίρσον, που παρουσιάζονται στη συνέχεια, πάρθηκαν από ένα βιβλίο
που έχει τίτλο Συλλογή συζητήσεων και δημοσιεύθηκαν στους Αγίους Τόπους το
1965. Ό,τι δίδασκε ο ραβίνος Σνίρσον ήταν, ή άμεσα έγινε, επίσημη πίστη των
Χασιδιτών του Λούμπαβιτς.
O Λουμπαβίτσερ Ρέμπε αναφέρει:
"Η διαφορά μεταξύ ενός Εβραίου και ενός μη Εβραίου πηγάζει από την κοινή
έκφραση: 'Αφήστε μας να διαφοροποιηθούμε.' (...) Όπως έχει εξηγηθεί, ένα
έμβρυο αποκλήθηκε ανθρώπινη ύπαρξη διότι έχει και σώμα και ψυχή. Επομένως, η
διαφορά μεταξύ ενός εμβρύου Εβραίου και ενός μη Εβραίου μπορεί να γίνει
κατανοητή. Υπάρχει επίσης και μια διαφορά στα σώματα. Το σώμα ενός εμβρύου
Εβραίου ανήκει σε ανώτερο επίπεδο από εκείνο ενός εμβρύου μη Εβραίου. Η ίδια
διαφορά υφίσταται και ως προς την ψυχή: η ψυχή του εμβρύου ενός Εβραίου
είναι διαφορετική από την ψυχή ενός μη Εβραίου. (...) Ένας Εβραίος δεν
δημιουργήθηκε ως μέσο για την επίτευξη κάποιου [άλλου] σκοπού, ο ίδιος είναι
ο σκοπός, καθώς η ουσία όλων των πραγμάτων [θείας] προέλευσης δημιουργήθηκε
μόνο για να υπηρετεί τους Εβραίους. Όταν λεει ότι "Στην αρχή ο Θεός
δημιούργησε τον Ουρανό και την γη" (Γένεσις [1:1]) εννοεί ότι [ο ουρανός και
η γη] δημιουργήθηκαν για χάρη των Εβραίων, που αποκλήθηκαν η "αρχή". Αυτό
σημαίνει ότι τα πάντα, όλες οι εξελίξεις, όλες οι ανακαλύψεις, η δημιουργία,
περιλαμβανομένων του ουρανού και της γης, είναι μια ματαιότητα συγκρινόμενα
με τους Εβραίους. Τα σημαντικά πράγματα είναι οι Εβραίοι, διότι δεν
υφίστανται για κάποιον άλλο σκοπό, οι ίδιοι είναι ο [θείος] σκοπός."
Έπειτα από κάποιες επιπρόσθετες εξηγήσεις με βάση την Καμπάλα, o Ρέμπε των
Λούμποβιτς συμπεραίνει: "Από αυτά που ειπώθηκαν, μπορεί να γίνει κατανοητό
γιατί ένας μη Εβραίος θα έπρεπε να τιμωρείται με θάνατο εάν σκοτώνει ένα
έμβρυο και γιατί ένας Εβραίος δεν θα έπρεπε να καταδικάζεται με θάνατο. Η
διαφορά μεταξύ ενός εμβρύου και ενός γεννημένου μωρού είναι ότι το έμβρυο
δεν αποτελεί μια αυθυπόστατη πραγματικότητα αλλά μάλλον είναι εξαρτημένο
τμήμα• είτε είναι παράρτημα της μητέρας του είτε αποτελεί μια πραγματική
δημιουργία μετά τη γέννησή του, όταν ο [θείος] σκοπός της ύπαρξής του έχει
πια εκπληρωθεί... Είναι γραμμένο: "Ξένοι θα 'ρθουνε να δουλεύουνε για χάρη
σας• θα βόσκουν τα κοπάδια σας, θα είναι γεωργοί και αμπελουργοί σας"
[Ησαΐας 61:5]. Όλη η ύπαρξη [ενός μη Εβραίου] υπάρχει μόνο για χάρη των
Εβραίων. Εξαιτίας αυτού ένας μη Εβραίος θα έπρεπε να τιμωρείται με θάνατο
εάν σκοτώσει ένα έμβρυο, ενώ ένας Εβραίος, του οποίου η ύπαρξη είναι η πιο
σημαντική, δεν θα έπρεπε να τιμωρείται με θάνατο εξαιτίας της εξόντωσης
κάποιου εξαρτήματος. Δεν θα έπρεπε να καταστρέψουμε ένα σημαντικό πράγμα για
χάρη κάποιου πράγματος που είναι ατελές. (...)"
Το 1965, όταν δημοσιεύθηκαν τα παραπάνω, ο Ρέμπε των "Λούμποβιτς" είχε
συμμαχήσει στο Ισραήλ με το Εργατικό Κόμμα και το κίνημά του είχε ήδη
αποκομίσει πολλαπλά πλεονεκτήματα από την κυβέρνηση, όπως είχε συμβεί και με
τις προηγούμενες ισραηλινές κυβερνήσεις. Οι "Λούμποβιτς', επί παραδείγματι,
απέκτησαν αυτονομία για το δικό τους εκπαιδευτικό δίκτυο μέσα στο σύστημα
της κρατικής θρησκευτικής εκπαίδευσης. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο
Ρέμπε αποφάσισε ότι το Εργατικό Κόμμα ήταν πολύ μετριοπαθές και επομένως
μετέθεσε την πολιτική του υποστήριξη άλλοτε προς το Λικούντ και άλλοτε προς
την θρησκευτική συμμαχία. Ο Αριέλ Σαρόν ήταν ο αγαπημένος πολιτικός του. Ο
Σαρόν με την σειρά του επαίνεσε τον Ρέμπε δημοσίως και εκφώνησε ένα λόγο γι'
αυτόν στην Κνεσσέτ μετά τον θάνατό του. Από τον πόλεμο του Ιουνίου του 1967
και μέχρι τον θάνατό του, ο Ρέμπε υποστήριζε πάντα τους πολέμους του Ισραήλ
και αντιτιθόταν σε οποιαδήποτε υποχώρηση. Το 1974, εναντιώθηκε σθεναρά στην
αποχώρηση του Ισραήλ από την περιοχή του Σουέζ, την οποία είχε κατακτήσει
στον πόλεμο του 1973, υποσχόμενος τη θεία εύνοια εάν το Ισραήλ επέμενε στην
κατοχή αυτής της γης. Μετά τον θάνατό του, χιλιάδες οπαδοί του στο Ισραήλ,
που εξακολουθούσαν να διατηρούν τις απόψεις που εκθέσαμε πιο πάνω, έπαιξαν
σημαντικό ρόλο στην εκλογική νίκη του Νετανιάχου, διαδηλώνοντας στα
σταυροδρόμια πριν από την ημέρα των εκλογών, και τραγουδούσαν το σύνθημα: "Ο
Νετανιάχου είναι καλός για το Ισραήλ". Αν και άσκησαν έντονη κριτική για τη
συνάντηση του Νετανιάχου με τον Αραφάτ, τη συμφωνία της Χεβρώνας και τη
συμφωνία για μια δεύτερη υποχώρηση, οι οπαδοί του Ρέμπε συνέχιζαν να
δείχνουν την προτίμησή τους στην κυβέρνηση Νετανιάχου.
(...)Ανάμεσα στους θρησκευόμενους έποικους στα κατεχόμενα, οι "Χαμπάντ
Χασσίντς" εκπροσωπούν μια από τις πιο εξτρεμιστικές αντιλήψεις. Ο Μπαρούχ
Γκολντστάιν, ο σφαγέας των Παλαιστινίων, ήταν ένας από αυτούς. Ο ραβίνος
Γιτζάκ Γκίνσμπουργκ, ο οποίος έγραψε ένα κεφάλαιο σε ένα βιβλίο που επαινεί
τον Γκολντσάιν και όσα έκανε, είναι ένα άλλο μέλος της ομάδας. Ο
Γκίνσμπουργκ είναι ο πρώην επικεφαλής της Γιόσεφ Τομπ Γεσίβα, που βρίσκεται
στα περίχωρα της Ναμπλούς. Ο ραβίνος Γκίνσμπουργκ, ο οποίος ήρθε στο Ισραήλ
από τις ΗΠΑ και έχει ισχυρούς δεσμούς με την κοινότητα των "Λούμποβιτς" στις
ΗΠΑ, έχει συχνά εκφράσει τις απόψεις του στα αγγλικά σε αμερικανοεβραϊκά
έντυπα. Το απόσπασμα που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στις 26 Απριλίου του 1996
στο Jewish Week (της Νέας Υόρκης) που περιέχει μια συνέντευξη με τον ραβίνο
Γκίνσμπουργκ:
"Θεωρούμενος ως μία από τις αυθεντίες της σέκτας των "Λούμποβιτς" στον
ιουδαϊκό μυστικισμό, ο γεννημένος στο Σαιντ Λούις ραβίνος, ο οποίος έχει
επίσης πτυχίο στα μαθηματικά, μιλά ελεύθερα για τη γενετικά θεμελιωμένη
πνευματική ανωτερότητα των Εβραίων, σε σχέση με τους μη Εβραίους. Είναι μια
ανωτερότητα η οποία ισχυρίζεται ότι έχει προσδώσει στη ζωή του Εβραίου
μεγαλύτερη αξία σύμφωνα με την Τορά: 'Αν έβλεπες δυο ανθρώπους να πνίγονται,
έναν Εβραίο και ένα μη Εβραίο, η Τορά λεει ότι σώζεις πρώτα την ζωή του
Εβραίου'". Ο ραβίνος Γκίνσμπουργκ δήλωσε στο Jewish Week ότι: "Αν κάθε απλό
κύτταρο στο σώμα του Εβραίου εμπεριέχει το θεϊκό στοιχείο, είναι μέρος του
Θεού, τότε κάθε ίνα του DNA είναι μέρος του Θεού. Επομένως, το εβραϊκό DNA
είναι κάτι το ιδιαίτερο". Στη συνέχεια, ο ραβίνος Γκίνσμπουργκ έκανε μια
ρητορική ερώτηση: "Αν ένας Εβραίος χρειαστεί ένα συκώτι, μπορεί να πάρει ένα
από έναν αθώο μη Εβραίο περαστικό για να σωθεί ; Η Τορά πιθανώς να το
επέτρεπε. Η ζωή του Εβραίου έχει απεριόριστη αξία", εξηγεί. "Υπάρχει κάτι το
απεριόριστα πιο άγιο και μοναδικό στη ζωή του Εβραίου από ό,τι στη ζωή του
μη Εβραίου".

Ισραήλ Σάχακ

Τουρκοφάγος είπε...

Φτάνει πια με την εβραίικη κλάψα και μανία καταδιώξεως, την φυλή με ύπατο φυλετικό αρχέτυπο τον Ιώβ, την "εκλεκτή" φυλή του Γιαχβέ, το "ανάδελφον" έθνος, την φυλή την οποία, "όλοι την μισούν και τήν διώκουν", αυτοί οι "εκλεκτοί" και όλοι οι άλλοι "αντισημίτες"!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ! ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΗ! ΡΑΤΣΙΣΤΗ!

Φτάνει πια με την νεοελληνική κλάψα και μανία καταδιώξεως, την φυλή με τα γονίδια του... Μεγάλου Αλεξάνδρου, την "εκλεκτή" φυλή του Χριστού και του... Δία, το "ανάδελφον" έθνος, την φυλή την οποία, "όλοι την μισούν και τήν διώκουν", αυτοί οι "εκλεκτοί" και όλοι οι άλλοι "ανθέλληνες"!

ΠΕΣ ΤΑ! ΠΕΣ ΤΑ! ΝΑ Τ' ΑΚΟΥΝ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ!

ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ ΥΠΟΚΡΙΤΑΙ

Ανώνυμος είπε...

Ξεχάστηκα στην Αμερική κατά τις τρεις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 213 από 213   Νεότερο› Νεότερο»