Δευτέρα, Φεβρουαρίου 13, 2006

Τεχνοφοβίας το ανάγνωσμα



Ότι οι Έλληνες είναι τεχνόφοβοι (ή τεχνοφόβοι – η τεχνοφοβικοί) είναι ένα διαπιστωμένο γεγονός. Από έρευνες, από στατιστικές, από την καθημερινή μας εμπειρία. Το ερώτημα είναι:

Α) Γιατί είναι τεχνόφοβοι;

Β) Γιατί είναι επιλεκτικά τεχνόφοβοι; Π. χ. γιατί δεν φοβούνται τα κινητά, ή τα αυτοκίνητα, που είναι κορυφαία τεχνολογικά επιτεύγματα;

Έχω δώσει μερικές απαντήσεις στα άρθρα μου και στα βιβλία μου – ιδιαίτερα στην «Ψηφιακή Ζωή». Προτάσεις ερμηνείας:

1. Οι Έλληνες είναι αφόρητα συντηρητικοί. Τους έχουν εκπαιδεύσει – σχεδόν ντοπάρει – να κοιτούν πάντα προς τα πίσω, να λατρεύουν την παράδοση και τους Αρχαίους. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που γράφει ο Richard Feynman που ήρθε στην χώρα μας και μίλησε με πολλούς: «Υπογραμμίζουν με έμφαση το πόσο υπέροχοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες – και πραγματικά ήταν υπέροχοι. Όταν όμως τους πεις: "Ναι, αλλά κοίταξε πόσο πιο μπροστά από τους αρχαίους Έλληνες προχώρησε ο σύγχρονος άνθρωπος" – εννοώντας με αυτό την ανάπτυξη της πειραματικής επιστήμης, των μαθηματικών, την τέχνη της Αναγέννησης, το μέγα βάθος και την κατανόηση της σχετικής ρηχότητας στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, κλπ. - ρωτάνε: "Τι εννοείς; Τι έλλειπε από τους αρχαίους έλληνες"; Συνεχώς υποβαθμίζουν την εποχή τους και εξυψώνουν την παλιά φτάνοντας στο σημείο να θεωρούν την κατάδειξη των σημερινών θαυμάτων ως αδικαιολόγητη έλλειψη εκτίμησης προς το παρελθόν»

2. Οι Έλληνες είναι κομπλεξικοί και ανασφαλείς. Κάτι που δεν καταλαβαίνουν τους κομπλάρει. Κι αντί να κάνουν τον κόπο να το μάθουν, το απορρίπτουν ολοσχερώς.

3. Λόγω ανασφάλειας είναι και καχύποπτοι. Κάτι που έρχεται απέξω και μάλιστα από την καταραμένη Δύση και την ακόμα πιο επικατάρατη Αμερική – δεν πρέπει να είναι καλό πράγμα.

4. Έχουν μάθει να θεωρούν σημαντικό και αξιόλογο μόνο το «πνευματικό» επίτευγμα. Η τεχνολογία είναι για τους μουντζούρηδες. Μια ένσταση που αντιμετωπίζω μόνιμα είναι: «μα πως εσείς, ένας πνευματικός άνθρωπος, ασχολείστε με μηχανές;» Άμα τους πεις ότι η μηχανή είναι επίσης ένα πνευματικό δημιούργημα σε κοιτάνε με κατανόηση και κουνάνε το κεφάλι. Κι ας γράφει ο Στέλιος Ράμφος: «Αντιθέτως προς τα νομιζόμενα όσο τεχνοδομείται ο κόσμος τόσο πνευματώνεται».

5. Υπάρχει και η αντίσταση των διανοούμενων. (Αυτή δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο – φάνηκε και στην Γαλλία η οποία μας επηρεάζει πολιτιστικά. Η Γαλλία το πλήρωσε με μεγάλη τεχνολογική υστέρηση). Οι διανοούμενοι είναι πάντα συντηρητικοί. Όταν εμφανίστηκε η τυπογραφία αναθεμάτιζαν τον Γουτεμβέργιο. Όταν εφευρέθηκε το τηλέφωνο, έγραφαν πως τώρα θα εκλείψει η ανθρώπινη επικοινωνία. Τα όσα λένε για την τηλεόραση και τα κινητά, τα ξέρετε.

6. Τέλος υπάρχει το περίφημο επιχείρημα της «μοναξιάς». (Εμείς, εδώ στο blog, ξέρουμε ότι μας φέρνει πιο κοντά). Θα αντιγράψω ένα παλιό κείμενο, 10 ετών:

«Συχνά διαβάζω (και ακούω) την κλασική κριτική: οι προσωπικοί υπολογιστές μας απομονώνουν, μας κάνουν αντικοινωνικούς, κλπ. κλπ.

Δεν ξέρω πόσο αληθεύει η κριτική αυτή και πόσο πραγματικά αφορά μόνο στους υπολογιστές – γιατί και ένα βιβλίο, όταν το διαβάζουμε μας απομονώνει. (Μόνο που εκεί είναι «ευγενής» η μοναξιά, και όχι τεχνολογική). Το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι πιο οξύ: Γιατί είναι κακό πράγμα η μοναξιά; Τι πειράζει αν απομονώνεται ένας άνθρωπος; Όλα τα μεγάλα δημιουργήματα του ανθρώπου ήταν προϊόντα μοναξιάς – καμία επιτροπή δεν έγραψε έναν Δον Κιχώτη.

Τι περίεργο ιδανικό συλλογικότητας υποβόσκει κάτω από αυτές τις κριτικές! Ο άνθρωπος ξεκίνησε σαν αγέλη και σιγά-σιγά απέκτησε την συνείδηση του εγώ. Κέρδισε την δυνατότητα να σκέπτεται, να νιώθει, να φαντάζεται για τον εαυτό του. Η ατομικότητα είναι μια κατάκτηση, από τις μεγαλύτερες του ανθρώπινου πολιτισμού.

Όταν ακούω τους αντίπαλους της ατομικότητας, διακρίνω αμυδρά πίσω από τις κριτικές τους, ένα σκοτεινό όραμα: μία ολοκληρωτική κοινωνία ομαδικότητας, κάτι σαν την Μαοϊκή ομοιομορφία, όπου όσοι απομονώνονται και σκέπτονται για λογαριασμό τους, χαρακτηρίζονται άτομα ύποπτα και απροσάρμοστα και οδηγούνται κατ’ ευθείαν στα ψυχιατρεία. (Έτσι και τώρα μερικοί προσπαθούν να βγάλουν τρελούς τους χρήστες του Internet).

Λυπάμαι αλλά διαφωνώ: δεν είμαι με το πλήθος, την μάζα, τον όχλο την αγέλη. Είμαι με το ελεύθερο άτομο. Η ελευθερία συνεπάγεται πάντα μία δόση μοναξιάς. Δεν βλέπω κανένα κακό στο να «απομονώνεται» ένας άνθρωπος. Αντίθετα το βλέπω αναγκαίο και προϋπόθεση για κάθε τι το δημιουργικό.

(Φυσικά δεν εννοώ ακραίες, ψυχοπαθολογικές καταστάσεις. Αλλά οι αντίπαλοι του προσωπικού υπολογιστή δεν μιλάνε για τις ελάχιστες αυτές… το ξέρουμε καλά)».


7. (Και σύντομο – βγήκε τεράστιο!) Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα. Οι Έλληνες δεν αντιδρούν σε αυτοκίνητα και κινητά – γιατί δεν τα θεωρούν τεχνολογία, αλλά αξεσουάρ life style! Ούτε τα χρησιμοποιούν τεχνολογικά. Ξέρω ορκισμένους αντίπαλους του υπολογιστή που έχουν τρία κινητά – κι όταν τους πεις ότι και αυτά είναι υπολογιστές, σε κοιτάνε παράξενα...

163 σχόλια:

Katerina ante portas είπε...

Full speed back! Όλα καλά λοιπόν!
Χάρις και στην τεχνολογία!

mickey είπε...

Ωραία! Με τέτοια post δε βλέπω κανένα λόγο να ανοίξω δικό μου blog. Μπορώ να σχολιάζω εδώ μέσα ασύστολα :) Μετά τα χθεσινοβραδυνά σχόλια για το ρεπορτάζ της ΝΕΤ, είχα μαζέψει το ...γιαταγάνι. Φταίω εγώ να ξεσπαθώσω ξανά τώρα;

Υ.Γ. Ν.Δ. μας ερεθίζεις με τα ποστάκια σου (το ένα καλύτερο από το άλλο) και δεν προλαβαίνουμε τις δουλειές μας. Θα μείνουμε ταπί στο τέλος - και πώς θα πληρώνουμε τότε τη DSL για να σε διαβάζουμε;

p_aris είπε...

" Έχουν μάθει να θεωρούν σημαντικό και αξιόλογο μόνο το «πνευματικό» επίτευγμα. Η τεχνολογία είναι για τους μουντζούρηδες. "

Ο Alan Turing ήτανε μουντζούρης δηλαδή;

resident είπε...

Πιστευω οτι οι ελληνεs ειναι τεχνοφοβοι γι ολα αυτα μαζι και γιατι ισωs μερικοι δεν δεν θελουν να μπουν στο κοπο να μαθουν πωs λειτιουργουν πολλα τεχνολογικα προιντα και ετσι οσα δεν φτανει η αλεπου...

resident είπε...

Ακουσατε τι ειπε καποιοs παπαs(ο αμροσιοs?δε θυμαμαι)για τιs υποκλοπεs?Μονο που δεν καταραστικε την τεχνολογια.

Nikos Dimou είπε...

Katerina ante portas μου θυμίσατε ότι δεν έγραψα τίποτα για την ιατρική τεχνολογία (την οποία επίσης δεν απορρίπτουν οι Έλληνες).
Πραγματικά η επέμβαση του καταρράκτη είναι ένα τεχνολογικό θαύμα.Όποιος θέλει να μάθει πώς γίνεται ας επισκεφθεί το site του γιατρού μου εδώ

Nikos Dimou είπε...

Η παιδεία αντανακλά τις αξίες μίας κοινωνίας και τις αναπαράγει... Φαύλος κύκλος

mickey είπε...

Ξέρω ότι θα πω κοινοτοπία, αλλά είναι κυρίως θέμα παιδείας. Σκεφθείτε τη βαρύτητα που έχουν τα τεχνολογικά μαθήματα (πληροφορική, τεχνολογία κ.α.) στη συνείδηση του ΥΠΕΠΘ, των γονέων και των μαθητών σε σχέση με τα θεωρητικά (φιλολογικά, αλλά και των θετικών επιστημών). Ακόμα και τα μαθηματικά διδάσκονται κατά κόρον στην καθαρή μορφή τους. Ελάχιστα ακούμε για τις εφαρμογές τους πέραν κάποιων τετριμμένων (όπως π.χ. να υπολογίζουμε το χαρτζιλίκι μας ή πότε θα γεμίσει μια δεξαμενή με τρύπες!) Στη φυσική και τη χημεία, η θεωρία περισσεύει ενώ οι εφαρμογές και τα πειράματα σπανίζουν. Ακόμα και στην πληροφορική, το ΥΠΕΠΘ δίνει το βάρος στις θεωρητικές λεπτομέρειες (αμάν πια με αυτές τις συσκευές εισόδου και εξόδου), αν και συχνά το μάθημα καταντά εξάσκηση στο Office και σε διάφορα παιχνίδια. Ακόμα και στα ΤΕΕ διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών!!!

Οι περισσότεροι λοιπόν έχουν την εντύπωση ότι ο τεχνολογικός μας πολιτισμός ξεφυτρώνει από τον ουρανό ή τέλος πάντων χάρη στις προσπάθειες κάποιων μουντζούρηδων (αλλού λέγονται geeks και nerds), που φυσικά δεν έχουν ίχνος πνευματικής καλλιέργειας! Φυσικά, δεν υπάρχει λόγος εμείς οι Έλληνες να λερώνουμε τα χέρια μας. Η Ιστορία, η Πατρίδα, η Θρησκεία και η …Πνευματική μας Ανωτερότητα φτάνουν και περισσεύουν για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε εις τους αιώνας των αιώνων και άσε τους κουτόφραγκους να φτιάχνουν μηχανές. Σιγά μην καταντήσουμε …ευρωλιγούρηδες. Όπως είχε πει και ο Χάρυ Κλυν σε ένα τραγουδάκι τη δεκαετία του '80: Με μάτσο ορθοδοξία και με μια ζεμπεκιά, να 'τη η Ελλάδα …ανάσκελα! - εννοούσε ότι θα ξεφύγει από τη γνωστή …στάση :))

Ακόμα και για την περιβόητη "Κοινωνία της Πληροφορίας" ακούστηκαν παχιά λόγια και έγιναν ελάχιστα (και αρκετές φορές κάκιστα) έργα - περιμέναμε να γίνουν με "επιτροπές"...

Υ.Γ. Μερικοί μπορεί να εκλάβουν την έκφραση "τεχνολογικός πολιτισμός" ως βλάσφημη - πολιτισμός είναι μόνο ένας και έχει και αρμόδιο Υπουργείο!

Thrass είπε...

Γιατί είναι κακό πράγμα η μοναξιά; Τι πειράζει αν απομονώνεται ένας άνθρωπος;

Nα κάτι που με απασχολεί συχνά-πυκνά.

Παλιά σκεφτόμουν ότι οφείλεται στην αδυναμία της πλειοψηφίας να αντιμετωπίσει τη μοναξιά. Οπότε την καταδικάζει.

Μετά σκέφτηκα πως μάλλον πρόκειται για συνέπεια των σοσιαλιστικών μπουρδολογιών.

Στη συνέχεια συνειδητοποίησα ότι πάνω σε κάθε άνθρωπο γίνεται επένδυση από το κράτος (πχ, παροχές για επιπλέον παιδιά, δωρεάν παιδεία και περίθαλψη κλπ), οπότε είναι φυσικό το κράτος να θέλει να δρέψει τους καρπούς της επένδυσής του. Αυτό θα συμβεί ευκολότερα μέσω ανθρώπων που έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο, οπότε αναγκαστικά προχωρούν σε σχέσεις αντίδοσης, αντί να κλείνονται στον εαυτό τους.

Τώρα πιστεύω ότι είναι όλα τα παραπάνω. Αλλά όπως είπε κι Morrissey, Στις μεγάλες στιγμές σου είσαι μόνος. Μόνος πεθαίνεις, μόνος πας στον οδοντογιατρό.

Nikos Dimou είπε...

tassos_papadakis said...
@nikos dimou:

Οι άλλες δύο, μικρές φωτογραφίες, σε τι αφορούν;(ευχαριστώ, προκαταβολικά)

H επάνω φωτογραφία είναι η ιπτάμενη οροφή του Sony Center στο Βερολίνο και η μεσαία μία άποψη των Les Halles στο Παρίσι. Δείγματα μοντέρνας τεχνολογικής αρχιτεκτονικής. Η Φεράρι τραβήχτηκε στο Μόντε Κάρλο - την στόλισα με φύλλα για να μην φαίνονται τα πρόσωπα που την περιβάλλουν

resident είπε...

Βεβαια υπαρχει και η αποψη του Eρμαν Eσσε"Για να ειμαι ειλικρινηs μονο τισ χρισημεs εφευρεσειs απεχθανομαι και προs αυτεs δυσπιστω..Υπαρχει πισω απο αυτεs ενα καταραμενο κατακαθι....Πισω απο την προσοψη του πολιτισμου υπαρχουν τονοι σκουριαs και σκουπιδιων,οι χρησιμεs εφευρεσειs δεν καταληγουν μονο σε χαριτωμενεs διεθνειs εκθεσειs και κομψα σαλονια αυτοκινητου.τιs ακολουθουν σρατιεs ολοκληρεs μεταλορυχων με ωχρα προσωπα και μεροκαματα πειναs, τιs ακολουθουν αρρωστιεs και ερημωση.Για να εχει η ανθπωποτητα ατμομηχανεs και στροβιλουs, πρεπει να καταβαλει το αντιτιμο των αχανων καταστοφων στη φυσιογνωμια τησ γηs και στη φυσιογνωμια του ανθρωπου....ενω αντιθετα για την εφευρεση του βιολιου και τη συγγραφη των αριων του φιγκαρο δεν χρειστηκε η καταβολη του παραμικρου αντιτιμου.Ο μοτσαρτ καο μαιρικε δεν κοστισαν πολυ στο κοσμο.ηταν φτηνοι οπωs το φωσsτου ηλιου..."Δεν λεω οτι συμφωνω με τον εσσε(μονο σε καποια σημεια) απλα το θετω...

Nikos Dimou είπε...

ευμίλιε, εσείς μιλάτε για την (μελλοντική) νανοϊατρική και στα νοσοκομεία μας σκουριάζουν πανάκριβα μηχανήματα (που τα πληρώσαμε όλοι) επειδή δεν βρίσκονται τεχνολόγοι.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν άνεργοι - υπάρχουν αδιόριστοι και άσχετοι. Η χώρα δεν παράγει τα επαγγέλματα του χρειάζεται - αλλά παράγει χιλιάδες δικηγόρους, γιατρούς, πολιτικούς μηχανικούς και "αδιόριστους" καθηγητές.
Όπως και χιλιάδες ανειδίκευτους εργάτες που περιμένουν κι αυτοί κάποιο διορισμό.

mickey είπε...

Φυσικά, ο άλλος πόλος …απώθησης σε ότι αφορά την τεχνολογία είναι τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Από την πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ - στο κεντρικό δελτίο της οποίας αναφέρθηκαν χθες το βράδυ οι αρνητικές συνέπειες των blogs(!) - διαβάστηκε θέμα εφημερίδας που αναφερόταν σε "βιασμό ανήλικης μέσω Internet"(!!!)
Δε γνώριζα πως υπάρχουν και …virtual βιασμοί :) Φυσικά εννοούσε ότι μια κοπέλα γνώρισε κάποιον στο δίκτυο, αποφάσισαν να συναντηθούν και επήλθε το αποτρόπαιο. Αν φυσικά το ραντεβουδάκι κλεινόταν με τον …παραδοσιακό τρόπο (γνωριμία δια ζώσης, σύσταση από φίλο, τηλεφώνημα, περιοδικά σχέσεων κλπ) ουδείς θα ασχολείτο. Ακόμα και μέσω SMS να είχε κλειστεί το ραντεβού, δε θα έδινε κανείς σημασία, καθώς θεωρείται "οικεία τεχνολογία".

Εκεί όμως που η τεχνοφοβία μάλλον έπιασε κόκκινο ήταν (και εξακολουθεί να είναι) στη γνωστή υπόθεση με τις υποκλοπές. Πέρα από τις απίστευτες μπαρούφες που εκτοξεύθηκαν από δήθεν ειδικούς και μη, επικράτησε ένα κλίμα τεχνο-τρομοκρατίας άνευ προηγουμένου (η χαρά του καναλάρχη και του …ΚΚΕ). Πραγματικά στενοχωρήθηκα που είχα εξωτερικές εργασίες και δεν μπόρεσα να απολαύσω την κάλυψη του θέματος από τον Άκη Παυλόπουλο, το Λιάγκα, τον Κακαουνάκη και τους λοιπούς πνευματικούς ταγούς αυτής της χώρας :) Όποιος τα έχει γράψει σε video - εννοείται σε παλιά καλή κασέτα VHS και όχι σε τίποτα διαβολικά hi-tech ψηφιακά μέσα - παρακαλείται θερμά να έρθει σε επαφή μαζί μου. Πληρώνω όσο όσο!

Δυστυχώς τα ΜΜΕ θυμούνται την τεχνολογία μόνο όταν έχει να παρουσιάσει κάτι εντυπωσιακό ή (πιο συνήθως) όταν χρησιμοποιείται αρνητικά. Κι ας μας έχουν γεμίσει με ανούσια και υπερβολικά computer graphics και 500 παράθυρα…

@podilatis
Σπούδασα μόνο πέντε χρόνια στο Εθνικό Ωδείο και η κατάσταση ήταν πανάθλια - μάλλον καλά έκανα και σταμάτησα! Ευτυχώς μέσω της τεχνολογίας και της προσωπικής ευαισθησίας έμαθα πολύ περισσότερα πράγματα για τη μουσική…

Black Swan είπε...

Όλοι οι άνθρωποι είναι τεχνο- φοβικοί



Ως προς τι καθυστερούμε εμείς οι καθυστερημένοι κύριε Δήμου;
Αγνωστον.
Όταν κατσίκες με γονίδια αράχνης παράγουν γάλα που περιέχει ουσίες χρήσιμες στην αεροδιαστημική ή όταν κάποιος χρωματίζει με γονιδιακές επεμβάσεις φυτά και κατοικίδια, ξεκινώντας από ένα πράσινο κουνέλι που τα ΜΜΕ καλωσόρισαν θερμά, η διαφορά μεταξύ σωφροσύνης και τρέλας συσκοτίζεται μια κι έξω από τον ορυμαγδό των πληροφοριών, αληθινών και μη σε τυχαία αναλογία, εφόσον έτσι η σημασία και των δύο υποβαθμίζεται μέχρι εκμηδένισης.


Επιμένουν πως ολ' αυτά είναι για καλό. Όμως η ιλιγγιώδης ταχύτητα και η παντελής έλλειψη ενδοιασμών υπό τη σημαία των οποίων καλπάζουν οι αλλαγές στη συνείδηση της πραγματικότητας μας έχουν ωθήσει, προ πολλού, πέραν των ορίων του κινδύνου. Διασκελίσαμε το όριο και το διαισθανόμαστε.

Από κει και η πρωτοφανής βιασύνη.

Η επιθυμία να επισπεύσουμε ένα τρομακτικό μέλλον εκφράζει, ενδεχομένως, την ανομολόγητη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει μέλλον καθόλου.

resident είπε...

Αν θυμαμαι καλα η ταινια brazil που αναφερεται σε μια πολη του μελλοντοσ με ανεπτυγμενη τεχνολογια ειναι εφιαλτικη.Παιζει και αυτο το σεναριο...Αλλα μεχρι τωρα η ανθρΩποτητα χαρη στη τεχνολογια προοδευσε και οι ανθρωποι περνενε καλυτερα χαρη σε αυτην νομιζω.Δεν μπορω να πω για τον πλανητη η για τα ζωα η την φυση..

Stormrider είπε...

Στην Ελλάδα η τεχνοφοβία καλλιεργείτα ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ και με βάση επίσημα προγράμματα σπουδών. Δεν θα ξεχάσω πριν μερικά χρόνια που ήμουν λύκειο εκθέσεις με θέμα "τεχνολογία κ αλλοτροίωση", "επιστροφή στην παράδοση" και το ανεπανάληπτο θέμα με το νησί που καταστράφηκε από την τεχνολογία. Δεν αναφέρω καν τα θρησκευτικά.
Τέλος, όταν ακούω δηλώσεις πολιτικών: "τα ιντερνετ καφέ είναι κοινά κουμαρτζίδικα και είμαι περήφανος που τα έκλεινα" (δήλωση Μαρκογιαννάκη στον 30φυλλόπουλο μετά την αποπομπή), τι να πείς;;;;

mickey είπε...

black swan said:
"Όταν κατσίκες με γονίδια αράχνης..."
"...παράγουν γάλα που περιέχει ουσίες χρήσιμες στην αεροδιαστημική..."
"...ένα πράσινο κουνέλι..."


Έχεις δει ποτέ σου ορνιθόρυγχο black swan; Μήπως έχεις ακουστά για επιθέσεις "τρελών μυρμηγκιών" με οξέα που παραλύουν τα θύματά τους; Για να μην πω για το "ανορθόδοξο" χρώμα του nick σου. Όπως βλέπεις και η φύση ανακατεύει γονίδια και ενίοτε έχει "τρελά κέφια". Γιατί λοιπόν οι δικοί μας συνδυασμοί είναι εφιαλτικοί; Μήπως εμείς θα υπήρχαμε χωρίς αυτούς; Για να μην πω τι ότι με "μη τεχνολογικές" διασταυρώσεις σε διάστημα λίγων χιλιετιών κάναμε τον λύκο ...πεκινουά ;)

alombar42 είπε...

Οι Ελληνες είναι κυρίως ανασφαλείς, επειδή γεννήθηκαν ένοχοι. Τόσο λόγω χριστιανισμού όσο και λόγω αρχαίων (τα απαξίωσαν και αυτά, περνώντας στο ελληνοχριστιανικό δύο-σε-ένα).

Δεν είναι τυχαίο το όνειρο του δημοσίου υπαλλήλου - δεν μπορεί να συνειδητοποήσει οτι εκτός από υπάλληλος θα είναι και δημόσιος.

Οσο για την απομόνωση και άλλες τρίχες, κάποτε έκανα μια "συνάντηση" με το BBS που είχα - 110 άτομα. Για να γνωρίσω τόσο κόσμο, εγώ ο μοναχικός, θα ήθελα έξι χρόνια. Με τους υπολογιστές το έκανα σε έξι μήνες.

Διαμαρτύρομαι για τη φωτογραφία με το αυτοκίνητο!!
Μετά από αυτό αισθάνομαι τρομερά μικροτσούτσουνος (αφού το αυτοκίνητο είναι προέκταση του πέους).

Καλημέρα από ένα χρήστη της τεχνολογίας του Ιντερνετ, του κινητού, του σταθερού, του ηλεκτρισμού, του στυλό :)

Nikos Dimou είπε...

Black Swan ξέχασα στο Post μου - κι ας έγινε τεράστιο - να αναφερθώ στην ηθικολογική-θρησκευτική-οικολογική (μαζί πάνε) αντίδραση στην τεχνολογία.

Όλα αυτά τα τρομοκρατικά σενάρια υποκρύπτουν μία θρησκευτική προσήλωση στην ιδέα της "αγνής φύσης" την οποία βιάζουμε, κλπ.

Αν η φύση έμενε "αγνή" - εμείς δεν θα είχαμε επιβιώσει. Η Δαρβινική μας μετάλλαξη που μας επέτρεψε να επιβιώσουμε σαν είδος, ήταν η τεχνολογία.

Και η γεωργία είναι τεχνολογία - βιασμός της φύσης. Τα πρώτα "μεταλλαγμένα" φυτά πάνε χιλιετίες πίσω - τα μπολιάσματα.

Ο Πόππερ είπε: "Όποιος είναι εναντίον της τεχνολογίας, είναι εναντίον της ζωής"

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Δεν είναι ίσως η πρώτη φορά, αλλά το σχόλιο αυτό του κ. ΝΔ θα ήθελα να το είχα γράψει εγώ. Αν ήτανε προκήρυξη θα την συνυπέγραφα ανεπιφύλαχτα. Αν ήταν αφίσα θα την κόλλαγα στην πόρτα του σπιτιού μου.

Δεν είναι μόνο την ομορφιά της τεχνολογίας που αρνούνται να καταλάβουν, είναι ο στρουθοκαμηλισμός της συντήρησης: «Κοίτα τους άλλους που γίνονται ‘σκλάβοι’ των κομπιούτερς. Εμείς έχουμε άλλες αξίες... δουλεύουμε για να ζούμε – δε ζούμε για να δουλεύουμε»... και άλλα τέτοια φαιδρά (κι ας γράφουνε τα sms με ταχύτητα που θα ζήλευε κι ο πιο γρήγορος προγραμματιστής).

Σηματνικός και ο ρόλος της αντίδρασης που περιγράφει ο ΝΔ και στο τελευταίο comment. Χαρακτηριστικό είναι και ότι οι αντιδράσεις στους ΓΜΟ είναι, οι περισσότερες, στα όρια της θεολογίας.

resident είπε...

Νομιζω οτι οι πιο πολλοι ανθρωποι εχουν την ελπιδα οτι το μελλον θα ειναι ακομη καλυτερο χαρη στην τεχνολογια.Και αυτη η ελπιδα δεν ειναι αβασιμη. Εχει βαση τα δεδομενα που εχουμε μεχρι τωρα.Τωρα βεβαια υπαρχει και η ρυπανση που δεν ξερω πωs μπορει να εξελιχθει και τι επιπτωσειs θα εχει τα επομενα χρονια.Ο Ν.Δημου ελεγε οτι και αυτο το προβλημα θα το λυσει η τεχνολογια.Πιθανο.Παντωs μη ανθρωποκεντρικα σκεπτομενοs τα ζωα και τα φυτα νομιζω οτι υπεστησαν ζημια.(Μη ανθπωποκεντρικα σκεπτομενοσ)

Ανδρέας είπε...

Ν. Δήμου, παρέλειψες διακριτικά να αναφερθείς σε Έλληνες διανοούμενους που αποτελούν ενσάρκωση αυτής της τεχνοφοβίας. Είναι μάλλον πολλοί αλλά υπάρχουν κάποιοι ιδιαίτερα χαρακτηριστικοί.

Συμφωνώ με το post, πιστεύω όμως πως τα πράγματα βελτιώνονται σιγά σιγά. Άλλωστε, αν δούμε το πράγμα εξελεκτικά, οι τεχνοφοβικοί αναπόφευκτα θα εκλείψουν. Υστερούν σχεδόν σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής σε σχέση με αυτούς που κάνουν χρήση της τεχνολογίας.

THE_RETURN είπε...

Δεν έχω διακρίνει καμμιά "τεχνοφοβία" ανάμεσα στους σημερινούς Έλληνες.Θα έλεγα ότι έχω παρατηρήσει το αντίθετο: μια άκρατη και άκριτη τεχνολατρεία. Π.χ. έχω δει ...παράξενους τύπους που υπερηφανεύονται ότι έχουν μεταπηδήσει στο ανοιχτό λογισμικό και τα linux OS (διάφορα distributions)τη στιγμή που είναι αδύνατον να λειτουργήσουν τα ...μετριοπαθή windows χωρίς να τα κρασάρουν τρεις φορές την εβδομάδα!

Μάλλον διακρίνω μια "άτσαλη" στάση απέναντι στην πληροφορική, αλλά όχι όμως τεχνοφοβία. Δεν θα το έλεγα.

cyberdustz είπε...

Εδώ θα διαφωνήσω ριζικά. Δεν υπάρχει τεχνοφοβία των Ελλήνων. Και άμα βγάζεται το συμπέρασμα από τα χαμηλά ποσοστά διασύνδεσης στο διαδίκτυο, τότε σας λέω καλά κάνουνε και δεν έχουν διασύνδεση. Για πείτε μου, και οι ευρωπαίοι νεολαίοι τη κάνουν στο νετ? Μη μου πείτε ότι όλη την μέρα διαβάζουν βιβλιοθήκες και τα άπαντα του Panini. Δεν χρειάζεται να σας ότι όλη την ημέρα πορνό κυνηγάνε, και για ξεμουδιάσουν, παίζουν κανένα video game. Οι Έλληνες είναι ένας κοινωνικός λαός. Προτιμούν να συναναστρέφονται πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιο άτομο, να παίζουν τάβλι στις καφετέριες, τα βινδεο γκαιμς τα χαίρονται αφάνταστα πιο πολύ στα διάφορα στέκια στις γειτονιές, πάντα με τη χαρά και ζεστασιά της ανθρώπινης επικοινωνίας. Αλήθεια, υπάρχουν καφετέριες στις Γερμανίες? Έλεος. Εάν ΄θελουν οι έλληνες φοιτητές κάποια πληροφορία από το ιντερνετ, τότε υπάρχουν και οι βιβλιοθήκες που σου παρέχουν και έγγραφο υλικό, τα βιβλία τους, αλλά και τη γρήγορη διασύνδεση με όλες τις βιβλιοθήκες του κόσμου. Οπότε προς τι όλη η φασαρία? Δε θάθελα ποτέ το παιδί μου να χασομεράει στο ιντερνετ, κυνηγώντας ομματολαγνεία και σπαταλώντας τον πολύτιμο χρόνο του σε σαχλαμάρες!

Εσείς οι νέοι που γράφετε εδώ για παράδειγμα, πώς κάνε την καλή χρήση του διαδίκτυου? Α, βεβαίως το ξεχνώ τόσο εύκολα, σπαταλάτε τη μέρα σας σε διάφορα βλογ… Θάθελα να μου αριθμήσετε τη χρήση σας του ιντερνετ. Και παρακαλώ, όχι ζαβολιές. Για μια φορά στη ζωή σας, ας είστε ειλικρινής.

Black Swan είπε...

Κύριε Δήμου
Διαφωνώ κάθετα.



Παρασυρόμαστε σ' αυτό τον νέο αιώνα χωρίς σχέδιο, δίχως έλεγχο, δίχως φρένο.

Κόκκινο καλαμπόκι, φρούτα σχεδιασμένα κατά βούλησιν, δημητριακά που θα φυτεύονται το πρωί και θα μαγειρεύονται το βράδυ, φυτά-τέρατα που θα παράγουν μόνον άνθη, γιγαντιαία ποντίκια με κεφάλι πιθήκου, το σοκ αυτής της γονιδιακής σούπας, που δεν αποτελεί πλέον προϊόν φαντασίας αλλά τεχνική πραγματικότητα, επανεισάγεται λαθραία στη φαντασία, κάτω από τον βομβαρδισμό για τον οποίο μίλησα, ώστε κανείς να μην αισθάνεται τον αυθεντικό του αντίκτυπο.

Το ότι η πραγματικότητα συγχωνεύεται με τον εφιάλτη είναι χιλιοειπωμένο.

Εκείνο που δεν λέει κανείς, ή σχεδόν κανείς, είναι πως, ούτως εχόντων των πραγμάτων, ο εφιάλτης γίνεται κυριολεκτικός, κακό όνειρο κοιμισμένων, που το μισοθυμούνται ή το μισοξεχνούν.

Θράσος, κυνισμός, ξεπούλημα των πάντων στο όνομα όχι τόσο του κέρδους αλλά μιας αλαζονικής δυναμικής που τίποτα δεν μπορεί να την εκτρέψει απ' τη μοιραία τροχιά της, το κάθε τι που επιτίθεται στον ψυχισμό και στην ηθική του, το κάθε τι που προσβάλλει βάναυσα την αρχή του σεβασμού προς τη φύση και το ρυθμό της ανθρώπινης χρονικότητας, καταγράφονται σαν ονειρικές αναθεωρήσεις του κόσμου, ο οποίος επωμίζεται το δυσάρεστο όνειρο ακριβώς ώστε να κοιμάται ο πληθυσμός ατάραχος.

Διασκελίσαμε το όριο και το διαισθανόμαστε.

Και μακριά απο μένα οι θησκευτικές ( 'η αλλες) προσηλώσεις!!

Οσο για τον Πόππερ αφήστε καλύτερα.

resident είπε...

Ο Πόππερ είπε: "Όποιος είναι εναντίον της τεχνολογίας, είναι εναντίον της ζωής"
Τηs ζωηs του ανθρωπου θα ενοουσε.Συμφωνω.

Rodia είπε...

Τολμώ να διατυπώσω κάτι που παρατηρώ στα κείμενά σας και μου δημιουργεί αρνητική εικόνα. Γιατί (σε αυτό αλλά και σε άλλα κείμενα) χρησιμοποιείτε το γ' πληθυντικό πρόσωπο; Πού τοποθετείτε τον εαυτό σας; Μιλάτε και γράφετε ελληνικά, υποθέτω ότι γεννηθήκατε στην Ελλάδα, έχετε ελληνικό ονοματεπώνυμο, κλπ κλπ, αλλά βγάζετε τον εαυτό σας εκτός Ελλάδας;

:-)

..αν δεν είσσασταν ό,τι είστε, τι θα θέλατε να είστε;..
(σαν τα αρχαία λευκώματα)

ΣΗΜ. Δεν διανοούμαι να μη χρησιμοποιώ το α' πληθυντικό όσες φορές αναφέρομαι σε σχετικά ζητήματα και πιστεύω πως, μετέχοντας του σαρκασμού, αυτοσαρκαζόμενη δηλαδή, πετυχαίνω δύο τινά: Δεν προκαλώ τον αναγνώστη και βελτιώνω και εμένα την ίδια.

Rodia είπε...

Εμένα, φυσικά, με διαβάζουν ελάχιστοι. Λέτε να είναι αυτό (ο αυτοσαρκασμός στον πληθυντικό) η αιτία; Αλλά, τότε, με το να αρνούμαστε την πραγματικότητά μας, δεν ξεφεύγουμε από την προσπάθεια βελτίωσης;

:-)

..να "ξορκίσουμε το κακό" λεγαν παλαιότερα, είναι όμως αυτό λύση;..

cyberdustz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
cyberdustz είπε...

tassos_papadakis said...
Αγαπητέ/ή φίλε/ή, όσοι ασχολούνται με το ίντερνετ, δεν σημαίνει πως ...δεν ξέρουν από τάβλι


Μου είναι γνωστό αυτό. Είσαστε πρωταθλητές στο τάβλι, τα διάφορα ι-γκαμες εξ αποστάσεως σας έχουν κάνει ξεφτέρι. Αλλά η ουσία είναι ότι χάνετε όλο το χαβαλέ. Τα διάφορα emoticons είναι αυτό που λέει η λέξη: εμετικά. Ένα ανθρώπινο γέλιο της φαντασίας, ισούται με ένα πραγματικό γέλιο? :D lol

THE_RETURN είπε...

Καθήστε ρε παιδιά, μην τρελλαθούμε κι εντελώς.
Τι "τεχνοφοβία" να έχει ο ...καλοκάγαθος μπαρμπα-Μήτρος που μαζεύει τα καπνά στο χωριό του,
ή πόσο τεχνοφοβικός μπορεί να είναι ένας άνεργος ή υποαπασχολούμενος που ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ (μην σας σοκάρει η πρόταση -ξεπεράστε την) να δώσει για να αγοράσει έναν στοιχειωδώς επαρκή πληροφορικό εξοπλισμό;

Πόσο αυτονόητο θεωρείτε, μερικοί από εσάς φίλοι μου, ότι πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, θα ..κάτσουν στα σοβαρά να σκεφθούν αν είναι ...τεχνοφοβικοί ή τεχνοφετιχιστές;

Nikos Dimou είπε...

Να λοιπόν που μας ήρθαν οι τεχνόφοβοι σαν τους φανατικούς Μουσουλμάνους με τα σενάρια της Αποκαλύψεως και τους πίνακες του Hieronymus Bosch: "γιγαντιαία ποντίκια με κεφάλι πιθήκου"... Mπράβο φαντασία! Και σε τι θα χρησιμεύει αυτό; Ο Bosch το ζωγράφιζε για να τρομάξει τοςυ αμαρτωλούς - κι εσείς το ίδιο;

Μου αρέσει Black Swan που λέτε: "Μακρυά από μένα οι θρησκευτικές (ή άλλες) προσηλώσεις" και μετά ξεφουρνίζετε "την αρχή του σεβασμού προς τη φύση". Αυτό τι είναι;

Όσο για τον "Πόππερ, άσε καλύτερα", τι να πω - άγνοια ή οίηση;

Rodia όταν γράφω για τους Έλληνες παίρνω την "απόσταση του παρατηρητή". Ιδιαίτερα όταν δε συμμετέχω στις απόψεις τους.

Όσοι αμφισβητούν την τεχνοφοβία των Ελλήνων ας διαβάσουν αυτό το ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας" εδώ. Και για την "μοναξιά" μέχρι και εχτές υπήρχε σχετική εκπομπή στην ΝΕΤ.

άσκεπος είπε...

Αγαπητέ ΝΔ.
Δε νομίζω ότι το σημαντικό στην περίπτωση της τεχνολογίας είναι η αρχική αρνητική στάση του πληθυσμού. Εξάλλου, κάθετί νέο που δε διαφημίζεται συστηματικά ως super καινοτομία, είναι λογικό να αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Όσο γι' αυτούς που καταφέρονται με τόση μανία ενάντια στην τεχνολογία, μπορούμε να τους βρούμε περισσότερο στη δική σας ηλικιακή ομάδα - και αυτό ίσως να είναι κάτι που σας στεναχωρεί περισσότερο από εμάς, τους κάτω των τριάντα. Το δυστύχημα είναι, ότι αυτοί είναι υπεύθυνοι και για την παιδεία των νέων. Αλλά αυτό δεν παραμένει μόνο στα της τεχνολογίας, όσο σε όλο το φάσμα της παιδείας που λαμβάνουμε στα σχολεία.
Δεν θέλω να σχολιάσω τα του δημοσιοϋπαλληλικού ονείρου των ελλήνων, απλά να διαπιστώσω ότι είναι πέρα από παρατάξεις και είναι θεμιτό, επειδή ακριβώς εξασφαλίζει τα υλικά μέσα διαβίωσης. Όσοι το παραβλέπουν αυτό, απλά δεν έχει τύχει να βρεθούν σε δεινή οικονομική κατάσταση. Όχι ότι επικροτώ αυτή την κουλτούρα που μαθαίνει στον άνθρωπο να έχει οροφή στα όνειρά του, αλλά μπορώ να την καταλάβω.
Τέλος, γύρω από τη βιοτεχνολογία, το θέμα δεν είναι καθόλου εύκολο. Άλλωστε αρκετοί ιοί ξεκινήσανε από εργαστήρια (αν κάνω λάθος, παρακαλώ να με διορθώσει κάποιος σε τέτοια περίπτωση).

Nikos Dimou είπε...

exiled δείτε το ρεπορτάζ της "Ε". Οι αρνούμενοι την τεχνολογία ήταν ΝΕΟΙ άνθρωποι!

Nikos Dimou είπε...

kissmyhell (δεν σας προλαβαίνω όλους):
για την τηλεόραση έχουμε συζητήσει εξαντλητικά σε προηγούμενο Post (TV or not TV?). Θα ήταν χρήσιμο να το δείτε πριν μας ξαναβομβαρδίσετε με όλους τους τρομοκρατικούς αφορισμούς σας.

THE_RETURN είπε...

exiled δείτε το ρεπορτάζ της "Ε". Οι αρνούμενοι την τεχνολογία ήταν ΝΕΟΙ άνθρωποι!

Ε, μα φυσικό δεν είναι αγαπητέ Ν.Δ.,...δηλαδή τι θα προτιμήσουν (-ουμε). Να φεύγουν οι ώρες στα ίντερνετ καφέ (δεν λέω , ας φεύγουν κι εκεί καμμιά δυο ωρίτσες) ή στο ...κρεβάτι;

Και αυτοί που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ δηλαδή (άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, άνθρωποι με ένα κάρο υποχρεώσεις, με λίγα λόγια η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού), τι γίνονται; "banned" από τον Brave New World της πληροφορικής τεχνολογίας;

Και μην με πείτε και μένα ...τεχνοφοβικό! Ξέρω τα "άντερά" μου πάνω στην πληροφορική (με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο).

Κάποιος φίλος λέει πάνω ότι υπάρχει χρόνος για όλα. Όχι φίλε μου. Εξ όσων γνωρίζω η ημέρα μας...παραχωρεί μόνο 24 ώρες. Ούτε μία ώρα παραπάνω.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει χρόνος για όλα.

alombar42 είπε...

@CyberDust
Αλλά η ουσία είναι ότι χάνετε όλο το χαβαλέ. Τα διάφορα emoticons είναι αυτό που λέει η λέξη: εμετικά.

Σκεφθήκατε οτι χωρίς το τρισκατάρατο Δίκτυο δεν θα σας άκουγε κανείς αυτή τη στιγμή; Σκεφθήκατε οτι χωρίς αυτό δεν υπάρχετε;
Οπως και χωρίς στυλό, χωρίς τηλέφωνο, χωρίς ντομάτες εκτός εποχής, χωρίς πορτοκάλια μπόλια σε νερατζιές κλπ;
Αν όχι, τυχερός ών, υπομονή - το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον :)

Black Swan είπε...

Mr.Dimou said
Quote

Όσο για τον "Πόππερ, άσε καλύτερα", τι να πω - άγνοια ή οίηση;
Unquote

Επιστρέφοντας την αφ’υψηλού ειρωνεία


Κύριε Δήμου
Μάλλον δεν διαβάζετε μέσα από τις γραμμές.
Για παράδειγμα αν η «γρίπη του άσπρου κύκνου» η ή σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια χρησιμεύει σαν μια ακόμη κακή έκπληξη, δεν είναι εύκολο, πάντως, να πείσεις τον εαυτό σου ότι επρόκειτο στ' αλήθεια για έκπληξη.

Ότι κατά βάθος γνωρίζαμε, ότι διαισθανόμαστε πως κάποιο είδος ολέθριας επίπτωσης επρόκειτο να εκδηλωθεί από στιγμή σε στιγμή, εφόσον οι συνθήκες παραγωγής στην κτηνοτροφία είχαν σε τέτοιο βαθμό αλλοτριωθεί από το κέρδος, είναι αναμφισβήτητο.
Ξέραμε όλοι ότι κάτι μοναδικό καταστρατηγείται εδώ, και ότι η φύση θα απαντήσει στις ταπεινώσεις με βία ανάλογη του θράσους και της απληστίας που τις υποκινεί.

Πιο πριν μας είχαν «ενημερώσει», όπως λέγεται, για την τρύπα του όζοντος.

Λοιπόν;

Υπάρχει, άραγε, κανείς που να πίστευε πως η μόλυνση θα κατέληγε να απορροφηθεί, στην ώρα της, από τις τριανταφυλλιές και τα κυπαρισσάκια δίχως κατάλοιπα;

Υπάρχει κανείς που να ήλπιζε ότι μια τόσο κυνική παραβίαση των νόμων της ισορροπίας θα έμενε ατιμώρητη;

Αν υπάρχει -αυτό κι αν είναι πληροφοριακή βόμβα!- οφείλουμε να του εξασφαλίσουμε έναν χαρακτηρισμό απ' αυτούς που δεν κάνει να γράφονται.

Όπως πάντα, η αντίδραση στο κακό ξεκινάει άπαξ και το κακό συμπληρώσει έναν ολοκληρωμένο κύκλο επώασης, οπότε είναι ήδη αργά για οποιαδήποτε αντίδραση παρεμβατικού χαρακτήρα.

Καθαρές δουλειές.


Μόλις και το τελευταίο ίχνος πολιτισμού εξαφανιστεί, η κακορίζικη νοσταλγία γι' αυτόν θα αναλάβει την ανέγερση μουσείων, τη θέσπιση υπουργείων, τη διοργάνωση φεστιβάλ.

Πρέπει πρώτα η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων να εκλείψει οριστικά και απολύτως, ώστε να ακμάσουν οι επικοινωνιακές τεχνολογίες.

Αφού προηγουμένως διαλυθεί ο κοινωνικός ψυχισμός, ιδού η ψυχανάλυση των μαζών.




Όταν υποδέχεται κανείς αδιάφορα την πληροφορία ότι η NASA σχεδιάζει να στείλει στον Άρη ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό βακτήριο, του οποίου το DNA αυτοεπισκευάζεται διαρκώς, θα είναι πολύ υποκριτικό να διαμαρτυρηθεί, στη συνέχεια, εφόσον κάποιο απ' αυτά τα projects όπως τα ονομάζουν με λαγνεία, ξεφύγει από τον έλεγχο.

Λέγοντας project, δεν εννοώ την επιστημονική εξέλιξη αυτή καθεαυτή, στην οποία θα ήταν γελοίο να αντιτίθεται κανείς, αλλά την εξέλιξη στα χέρια ενός όντος τόσο ανυπόμονου, τόσο αδηφάγου, τόσο ξένου προς το μέτρο, τόσο λίγο φιλοσοφημένου ως προς την ψυχική ωφέλεια της επινοητικότητάς του.
Στον Ανθρωπο –Εξουσία.

Caesar είπε...

Αν υποθέσουμε οτι η τεχνολογία αυξάνει τη δύναμη του ανθρώπου, τις δυνατότητές του, (πχ. πετώντας, αυτοκινούμενος, υψηλές ταχύτητες επικοινωνίας, ιατρικές ανακαλύψεις, νέες μορφές ψυχαγωγίας κλπ.) είναι δύσκολο να υπάρχει πραγματικά τεχνοφοβικός άνθρωπος.
Μάλλον το πρόβλημα είναι η μείωση των θέσεων εργασίας, (αντί να μειώνεται ο χρόνος εργασίας) η κατάχρησή της για πολεμικούς σκοπούς ενώ δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση και δυνατότητα πρόσβασης σε όλους.

resident είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
resident είπε...

traveller "η θρησκεία δεν είναι αυτή καθεαυτή εναντίον της τεχνολογίας" . Tην χρησιμοποιουν αλλα τη βριζουν.

alombar42 είπε...

@CESAR
Μάλλον το πρόβλημα είναι η μείωση των θέσεων εργασίας, (αντί να μειώνεται ο χρόνος εργασίας)

Προφανώς το εννοείτε κάπως ρομαντικά αυτό, αλλά η ουσία είναι οτι μόνο η τεχνολογία θα μας φέρει στο στάδιο της μη-απαίτησης για δουλειά με τη μορφή που την έχουμε σήμερα.

Κάποτε, δουλειά θα σημαίνει φαντασία - το μόνο που οι υπολογιστές δεν πιστεύω οτι θα αποκτήσουν ποτέ.

Κατά τα άλλα συμφωνούμε: ουδέν καλόν αμιγές κακού - όπως είπε και κάποιος άλλος, σκοτώνουμε τα τσιμπούρια για να ζήσει ο σκύλος.

cyberdustz είπε...

alombar42 said...
Σκεφθήκατε οτι χωρίς το τρισκατάρατο Δίκτυο δεν θα σας άκουγε κανείς αυτή τη στιγμή; Σκεφθήκατε οτι χωρίς αυτό δεν υπάρχετε;

Θα ήμουν ο ευτυχέστερος άνθρωπος στον κόσμο αν κάποιος με άκουγε. Αλλά δυστυχώς, άνθρωποι του δικτύου ακούνε μόνον τον εαυτό τους, και τα διάφορα εμετικά :ανγρυ, :εωιλ κτλ. :lol (λολ=λαθγη οθτ λοθδ) Έχουμε χάσει και την ελληνική γλώσσα που μας έδωσαν λολα λολ

Προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, εγώ υπάρχω και χωρίς το ιντερνετ… ;-) Εσείς υπάρχετε?

Yannis H είπε...

Μια πλήρης θέση περιορίζει τις απαντήσεις και τα σχόλια. Να προσθέσω στους λόγους της τεχνοφοβίας των Ελλήνων, το ότι το επίσημο κράτος δεν βοηθάει (θεσμικά) στην εξοικείωση. Πέραν του κόστους σύνδεσης και των μονοπωλίων ΟΤΕ: στο εξωτερικό, η μάθηση μέσω υπολογιστή είναι αυτονόητη και αρχίζει από νωρίς. Η δωρεάν παροχή κέντρων υπολογιστών για όσους φοιτητές δεν έχουν δικό τους, είναι αυτονόητη. Η (σωστή) επανεκπαίδευση του προσωπικού στις υπηρεσίες… εννοείται.

Δεν μπορώ να μη μιλήσω και για τα παράδοξα. Π.χ., ‘οι ‘Έλληνες θέλουν αγνή φύση’ – αλλά χτίζουν και μέχρι το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο. ‘Οι υπολογιστές είναι για τους μοναχικούς.’ Κι όμως, ο υπολογιστής είναι διαδραστικός, η τηλεόραση μονόδρομη και οι Έλληνες πανευρωπαϊκά πρώτοι στο χρόνο τηλεθέασης. Ή... είναι πιο μοναχικός αυτός που επικοινωνεί με άτομα μακριά του, ενώ δεν είναι κάποιος που βρίσκεται μόνος με κόσμο (π.χ. πάει κάπου για να τον δούνε), ή ενάντια στον διπλανό του; (π.χ., ποιος θα πετάξει τα περισσότερα λουλούδια);

Και μια αντιστοιχία που μου ήρθε στο μυαλό: ο Χρήστος Πασαλάρης στο ‘Βαρόνοι των Media’ έλεγε ότι τα μόνα θεμιτά εργαλεία είναι το μολυβάκι και το μπλοκ – έτσι έκανε αυτός δημοσιογραφία, γιατί οι νέοι να θέλουν περισσότερα; Η αντίδραση στην τεχνολογία δεν πάει χέρι-χέρι (και δεν χαρακτηρίζει εξίσου αρνητικά τη χώρα μας) με την αντίδραση της πλήρους κομματικής στράτευσης κάποιων δημοσιογράφων;

Τέλος, όλο μου έρχεται στο μυαλό ένας θείος μου στο εξωτερικό. Να τον δείτε (65 χρονών) να κάνει chat με κάμερα με τη μητέρα μου (78 χρονών)... ή τη μητέρα μου να βλέπει παλιούς γνωστούς στην κάμερα που – καθώς το φλερτ είναι πάντα επίκαιρο – χτενίζονται, ή βάζουν σακάκι και γιλέκο... (Βέβαια, όταν χρειάζεται, κάνω εγώ τον πληκτρολόγο – η μητέρα μου δεν ακουμπά υπολογιστές...)

Nikos Dimou είπε...

Black swan η γρίππη των πουλερικών δεν έχει καμία σχέση με την τεχνολογία (η τεχνολογία είναι η μόνη μας ελπίδα για την αντιμετώπισή της). Εκτός αν έχετε μείνει στις 7 πληγές των Φαραώ.

Η ρύπανση σήμερα είναι πολύ μικρότερη από πριν πενήντα χρόνια και όσο περνάει ο καιρός ελέγχεται τεχνολογικά. Όποιος δεν έζησε το Λονδίνο της δεκαετίας του 50 και την Ανατολική Ευρώπη του 70 δεν ξέρει τι θα πει ρύπανση.

Εσεις διακηρήσσετε νέα θρησκεία με την "αρχή του σεβασμού προς την φύση" και ισχυρίζεστε πως δεν θα ήταν δυνατό η παραβίαση "των νόμων της ισορροπίας να έμενε ατιμώρητη;"

Ατιμώρητη από ποιον; Τι μεταφυσικό μπλα μπλα είναι αυτό; Αν ο άνθρωπος σεβόταν την φύση, δεν θα είχε επιβιώσει. Το θέμα είναι να έχουμε ανάπτυξη με την δυνατή λιγότερη ρύπανση - και αυτό είναι ήδη εφικτό χάρη στην τεχνολογία. Άλλωστε την μεγαλύτερη ρύπανση (τρύπα του όζοντος) την προκαλούν οι αγελάδες που πέρδονται και οι πρωτόγονοι ιθαγενείς που καίνε τα δάση τους.

Nikos Dimou είπε...

kissmyhell
Οι αφορισμοί σας ήταν οι γνωστές τρομοκρατικές κοινοτοπίες - σας σύστησα να διαβάσετε το Post και τα σχόλια μήπως βρήτε κάτι πιο προχωρημένο για να μας τρομοκρατήσετε

Black Swan είπε...

Κύριε Δήμου

Ας ομολογήσω πως, όταν ένας άνθρωπος , σαν και έσας ,με τέτοια παιδεία και τέτοια επιδεξιότητα στο στοχασμό δεν παραξενεύετε απ' το ότι τα μεγάλα ζητήματα έρχονται προς συζήτηση ακριβώς όταν το διακύβευμά τους έχει απολεσθεί, τότε παραξενεύομαι.

Και γι αυτό φλυαρώ.


Κρίμα γιατί ταμπέλες δεν έβαλα σε κανένα.



Ίσως τελικά αυτό που δεν καταλαβαίνεται είναι ότι αν η σχέση μας με τη φύση ήταν ζωντανή, δεν θα υπήρχε οικολογία.

Nikos Dimou είπε...

Για την οικολογία (και γενικά την καταστροφολογία) συνιστώ το βιβλίο The Skeptical Environmentalist του Lomborg. Από τότε που το διάβασα κατάλαβα πως η οικολογία είναι είτε big business, είτε τρόπος απόσπασης ακαδημαϊκών κονδυλίων και τίτλων, ή, για μερικούς αφελείς, θρησκεία. Καταρρίπτει όλα τα κλισέ.

alombar42 είπε...

@CyberDust
Θα ήμουν ο ευτυχέστερος άνθρωπος στον κόσμο αν κάποιος με άκουγε.

Κάποιος προφανώς σας ακούει - κι ας διαφωνεί, δεν είναι κακό.

εγώ υπάρχω και χωρίς το ιντερνετ… ;-) Εσείς υπάρχετε?

Θα σας απαντήσω:
Αυτή τη στιγμή και οι δύο υπάρχουμε χάρη στο δίκτυο.
Εμένα βέβαια είναι η δουλειά μου και όχι μόνο (χαριτολογώντας λέω οτι πιο συχνά είμαι ΤΟ δίκτυο παρά ΣΤΟ δίκτυο).
Αυτό βέβαια μου επιτρέπει να επιλέγω καλύτερα τους φίλους κα να έχω περισσότερους γνωστούς από ποτέ (in real life).

Σειρά σας να απαντήσετε, σε μια πιθανή διατύπωση της ίδιας ερώτησης σε δέκα χρόνια από τώρα ;)
"Εγώ δεν μπορώ να ξεφύγω από το δίκτυο, εσείς πώς καταφέρατε;"

Μην τα βλέπετε τόσο απλά τα πράγματα!

Nikos Dimou είπε...

skip

είναι θέμα όγκου και ποιότητος μεθανίου...

Black Swan είπε...

Lomborg said

"Τα τροπικά δάση συρρικνώνονται και κόβονται δέντρα.
Δεν χάλασε κι ο κόσμος.
Το πρόβλημα είναι προσωρινό.

Σε μερικά χρόνια, οι κάτοικοι του αναπτυσσόμενου κόσμου θα είναι σίγουρα πλουσιότεροι και τότε θα έχουν την άνεση να αφήσουν ανεκμετάλλευτες κάποιες εκτάσεις ώστε τα δάση να αναγεννηθούν».

Τι να πώ.
Ουτε ο Μπους να το έλεγε.


Ας πάω πιο Νότια γιατί αυριο χιονίζει

THE_RETURN είπε...

Σαν δεν ντρέπεστε ...παλιοτόμαρα νεοέλληνες!
Τεχνοφοβικοί, χρωματοφοβικοί, ...εξωγήινοι και άλλα πολλά!
Να σας καεί το motherboard, πάραυτα! Στο ...recycle bin το εξώτερον να πάτε! Εκεί είναι η θέση σας!
Πώς; τι είπατε ; από πού μας κατέβηκε ότι είσθε τεχνοφοβικοί ;
Kαι πώς θέλετε ωρέ παλιοτόμαρα, εμείς να ξεχωρίσουμε από εσάς αν δεν σας βγάλουμε είτε το θέλετε είτε όχι "τεχνοφοβικούς";
Άλλο εσείς, άλλο εμείς...αααα....σας παρακαλώ!

Μουλάδες νεοέλληνες, τεχνοχριστοδουλομουτζαχεντίν, Σιωπή! Είστε τέτοιοι επειδή εμείς σας ορίζουμε σαν τέτοιους!

Kαι αν τολμήσετε να ψελλίσετε αντίρρηση ή κάποια στοιχειωδώς ανθρώπινη επιφύλαξη για τον τρόπο που λειτουργεί η πληροφορική τεχνολογία,θα σας βγάλουμε συλλήβδην "σκοταδιστές" και "μεσαιωνιστές"!

Στο brave new world επιτρέπεται ΜΟΝΟΝ να τα βλέπετε όλα όμορφα! To πολύ πολύ σας επιτρέπουμε να πείτε ότι , άντε, να χρειάζονται και κάποιες "μικροδιορθωσούλες" για να φτάσουμε στον απόλυτο παράδεισο.
Εάν όμως δεν τα βλέπετε ΜΟΝΟΝ ΟΜΟΡΦΑ, είστε προβληματικοί!
Όσο για τους ανθρώπους που συνθλίβονται οικονομικά και που σκοτίστηκαν για την τεχνοφοβία ή την τεχνολατρεία, αν αναφερθείτε σε αυτούς ...θα σας βγάλουμε ...Κνίτες και θα τελειώνουμε και μ'αυτό στα γρήγορα.
Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε!

Ακόμα να καταλάβετε την ομορφιά ενός chip που δεν τρώγεται!
Οπισθοδρομικοί, σαν δε ντρέπεστε!

------

Αλλάζω ...OS:

Από καθαρή φιλοσοφική άποψη η όλη ανάπτυξη της πληροφορικής στηρίζεται στην αντιστροφή της βρετανικής ψυχεδέλειας. Ακόμη και ο όρος "windows" είναι παρμένος από εκεί.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως η πρώτη γραμμή των developers ή των γκουρού της compu-λατρείας όλων των operating systems ήταν (είναι) πρώην παιδιά των λουλουδιών...
Ας θυμηθούμε και τον Timothy Leary που έκανε δημόσιο θέαμα τον θάνατό του μέσω ίντερνετ...

Ανδρέας είπε...

@traveller
Το LOL είναι Internet slang και σημαίνει Laughing Out Loud ή lots of laughs.

Πολλοί νεολουδίτες μαζεύτηκαν σήμερα εδώ οι οποίοι στην Ελλάδα είναι ταυτόχρονα και αντιαμερικανοί συνήθως.

Προς παλαιούς bloggers: είμαι ο μόνος στον οποίο το στυλ γραφής του black swan θυμίζει γνωστή blogger;

Unknown είπε...

Άντε πάλι τα ίδια 'οι Έλληνες το ένα και το άλλο, η προγονοπληξία κλπ'....

Ντε και καλά να ξεχάσουμε την ιστορία, αυτή φταίει που δεν μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το παρόν.

Τα περί τεχνοφοβίας είναι καθαρά θέμα παιδείας. Δηλαδή προγραμματισμού από το αρμόδιο υπουργείο. Και κονδυλίων φυσικά τα οπόια δεν υπάρχουν καθώς οι έχοντες την εξουσία έχουν ρημάξει τον τόπο.
Η κοινωνία είναι αυτή που είναι και σε μεγάλο βαθμό είναι κοινωνία γερόντων. Ε, δεν μπορεί ο κάθε πενηντάρης να αισθανθεί άνετα με την τεχνολογία. Και δεν φταίνε οι αρχαίοι γι' αυτό.

Τελικά ο πολύς κόσμος θα μάθει να μην είναι τεχνοφοβικός ή καλύτερα τεχνοαδιάφορος γιατί δεν θα μπορεί να κάνει και αλλιώς.

Οι 'διαννοούμενοι' μας (αντιγραφείς κατα συρροήν λόγω ανικανότητας) είναι και κάποιας ηλικίας και σίγουρα όχι ιδιαίτερα έξυπνοι. Με τα χρόνια θα πεθάνουν και θα αντικατασταθούν από άλλους περισσότερο προσαρμοσμένους στο τι συμβαίνει σήμερα.

Τα επαγγέλματα που δεν χρειάζονται δεν τα παράγει η χώρα αλλά το πανεπιστημιακό κατεστημένο. Το οποίο στεγάζει και τους 'διανοούμενους'.

'την μεγαλύτερη ρύπανση (τρύπα του όζοντος) την προκαλούν οι αγελάδες που πέρδονται και οι πρωτόγονοι ιθαγενείς που καίνε τα δάση τους.'
Τότε γιατί καταργήσαμε τα CFCs; Θα μπορούσαμε εναλλάκτικά να αυξήσουμε την εκτροφή χοίρων.

Όσο για την 'ηθικολογική-θρησκευτική-οικολογική (μαζί πάνε) αντίδραση στην τεχνολογία', οι έχοντες παιδιά ας τους δώσουν ψωμί με χρώμιο (είδα τη σχετική μέτρηση στο αλεύρι ενός πελάτη μου) και τυρί με αντιβίωση για ζώα μαζί με το φαϊ τους που θα έχει υπολείμματα αλουμινίου από την κατσαρόλα ή ορμονικών ισοδύναμων από το τηγάνι. Και πολλά άλλα. Βέβαια έτσι έχουμε περισσότερες ασθένειες αλλά και θεραπείες. Πλην όμως οι ασθένειες αφορούν όλους ενώ οι θεραπείες τους έχοντες.

Η ισορροπία με τη φύση έχει χαθεί εις βάρος των αδύναμων. Οι έχοντες θα επιβιώσουν άνετα.

Επιπλέον, ακόμα η τεχνολογία δεν έσωσε των τρίτο κόσμο, για τα δεινά του οποίου ευθύνεται ξεκάθαρα η τεχνολογικά ανώτερη Δύση (από την αποικιοκρατία έως τον σημερινό προστατευτισμό της αγροτικής παραγωγής της Δύσης...). Τέλος, θυμηθείτε και την επίδραση της τεχνολογίας στη διάρκεια, την έκταση και στον αριθμό θυμάτων του πολέμου.

Ωραία η τεχνολογία, πλην όμως θέλει προσεκτική χρήση.

Ανδρέας είπε...

@N. Δήμου
Τα αέρια των αγελάδων έχουν να κάνουν με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και όχι με την τρύπα του όζοντος. Το μεθάνιο είναι πολύ πιο ισχυρό (20 φορές αν θυμάμαι καλά) από το διοξείδιο του άνθρακα σαν αέριο που προκαλεί φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Μαύρος Γάτος είπε...

Ο Νίκος Δήμου είπε: [οι Νεοέλληνες] «Υπογραμμίζουν με έμφαση το πόσο υπέροχοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες"

Χωρίς, φυσικά, να τους γνωρίζουν.... αυτό είναι και το πιό τραγελαφικό.

Από την άλλη, οι Αρχαίοι μας πρόγονοι, είχαν όντως μια περιφρόνηση για οποιαδήποτε πρακτική εφαρμογή της σκέψης. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλονταν στην εξυπηρετικότατη γι αυτούς ύπαρξη των δούλων, που έκαναν όλες τις βαριές δουλειές, οπότε ποιά η ανάγκη για τεχνολογία; Σχεδόν καμμιά δουλειά δεν την κάνει καλύτερα μια μηχανή από έναν δούλο.... Ένα άλογο τρέχει με 60-70 χιλ/ώρα, πολύ πιό γρήγορα από ένα αυτοκίνητο μέσα σε μια πόλη (μέσος όρος ταχύτητας 13 Km/ώρα). Ποιός νοιαζόταν να ελαφρύνει την ζωή των δούλων και των αλόγων;

Οι πιό προχωρημένες μηχανές της αρχαιότητας, ήταν οι πολεμικές μηχανές του Ευκλείδη, και τα ατμοκίνητα αυτόματα (ρομπότ) του Ήρωνα, που φτιάχτηκαν για να τρομάζουν τους πιστούς σε ναούς. Άντε, και ο μηχανισμός των Αντικηθύρων, ένα όργανο ναυσιπλοίας. Ο Ήρωνας, βέβαια, αν ήθελε, αν τον ενδιέφερε στο ελάχιστο, δηλαδή, θα μπορούσε να έχει εφεύρει την ατμονηχανή. Αλλά αφού δεν ήταν θέμα πολέμου ή παιχνιδιού, γιατί να τον ενδιαφέρει;

Τι να πούμε τώρα για την σημερινή τεχνοφοβία; Ότι κατά 99% οφείλεται στην άγνοια; Και σε κάποια συμπλέγματα που αυτή δημιουργεί; Δεν φοβάμαι να τα ονοματίσω, σύμπλεγμα κατωτερότητας, σύμπλεγμα φόβου, σύμπλεγμα αντιπάθειας. Τι να πούμε για την απαξίωση της τεχνολογικής εκπαίδευσης, με την συστηματική υποοτίμηση των Τεχνικών Λυκείων και των ΤΕΙ σαν καταφύγια των "αποτυχημένων"; Τι να πούμε για το μέλλον αυτού τού τόπου, με τους καλύτερους να φεύγουν, και όσους μένουν, να λιμνάζουν, και να χάνονται, στερούμενοι κάθε τρόπου να δημιουργήσουν;

Ας πούμε όμως και του στραβού το δίκιο, το δίκιο των "τεχνοφοβικών". Η πρόοδος των "Δυτικού" κόσμου, όπου και εμείς ανήκουμε, στην οικονομία και στην τεχνολογία, είναι αλήθεια ότι έχει κατά πολύ ξεπεράσει την αντίστοιχη πρόοδο στην Ηθική και στην αληλλεγγύη. Και αυτό είναι ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα.

Nikos Dimou είπε...

Σπασίκλας said...
@N. Δήμου
Τα αέρια των αγελάδων έχουν να κάνουν με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και όχι με την τρύπα του όζοντος. Το μεθάνιο είναι πολύ πιο ισχυρό (20 φορές αν θυμάμαι καλά) από το διοξείδιο του άνθρακα σαν αέριο που προκαλεί φαινόμενο του θερμοκηπίου.


Σωστό! Τα μπερδεψα με τα νιτρώδη οξέα που επηρεάζουν την τρύπα του όζοντος. Η χημεία μου έχει ελαφρώς σκουριάσει...

Stormrider είπε...

@Νίκος Δήμου
Καταρχάς συγχωρέστε με, έχω μία σοβαρή διαφορά φάσης με κάθε συζήτηση του εκάστοτε post, αλλά αναφερόμενος στο comment του Σπασίκλα, πείτε μου, θεωρείται ο Ζουράρης πνευματικός άνθρωπος;; Γιατί εμένα μου φαίνεται ο απόλυτος μαϊντανός, που παρέχει την πρώτη ύλη για εκπομπές Μητσικώστα;;;

Finteias είπε...

Άνθρωπος-υπολογιστής

Άνθρωπος-άνθρωπος



Το ζήτημα της σχέσης ανθρώπου-υπολογιστή έχει από καιρό μια θέση στο χώρο των προβληματισμών και των συζητήσεων που γίνονται μεταξύ ανθρώπων με ή χωρίς τη χρήση υπολογιστή.
Οι πολέμιοι του υπολογιστή (είτε τον χρησιμοποιούν είτε όχι) αναφέρουν όλα αυτά που γράφει ο κ. Δήμου (και τα απαντά), αλλά προχωρούν ακόμη παραπέρα. Τι θα πει παραπέρα; Το μελλοντολογικό θρίλερ περί της επικρατήσεως της μηχανής επί του ανθρώπου. Η μηχανή θα γίνει ο μέγας δυνάστης μας και μάλιστα θα στερείται πλήρως συναισθημάτων, επομένως δεν θα υπάρχει περίπτωση να μας λυπηθεί. Οι διαθέσεις του προς εμάς θα είναι σίγουρα εχθρικές (γιατί;;; ...αναπάντητο).
Kατ' εμέ το πρόβλημα δεν μπορεί να τοποθετηθεί στη σχέση του ανθρώπου με τη μηχανή. Αυτό διότι δεν είναι δυνατόν να γίνει σύγκριση μεταξύ δύο μεγεθών χωρίς κοινή μονάδα μέτρησης. Είναι τελείως ανεδαφικό το να ρωτάμε "Τί είναι μεγαλύτερο; 2 κιλά ή 3 μέτρα;".
Η σχέση του ανθρώπου με τον υπολογιστή είναι σαφής. Πρόκειται περί της καθαρά εργαλειακής σχέσης. (Άνθρωπος-χειριστής, υπολογιστής-εργαλείο)
Το ζήτημα είναι πού βρίσκεται η σχέση του ανθρώπου με τον άνθρωπο. Δυστυχώς εκεί, κατά τη γνώμη μου, θα βρεθεί το πρόβλημα. Η σχέση μεταξύ των ανθρώπων γίνεται σε μεγάλο βαθμό εργαλειακή. Βλέπουμε το συνάνθρωπο ώς εργαλείο, κάτι που θα πρέπει να μας παράγει έργο. Δεν κρίνω τον άνθρωπο από το ποιόν του (όχι τα προσωπικά δεδομένα) αλλά από το τι και πόσο παράγει.

Όσο περισσότερο παράγω τόσο και πιο άξιος είμαι
Ταχύτερος επεξεργαστής, μεγάλη χωρητικότητα δίσκου

Όσο περισσότερο καταναλώνω τόσο πιο κοινωνικός είμαι (δούνε λαβείν)
Το καλό software θέλει και καλό hardware.

Αν βαδίζω "με το σταυρό στο χέρι δεν πάω μπροστά", όπως λέει ο λαός κι άσε την ηθική κατά μέρους.
Ο υπολογιστής δεν αποτιμάται ποτέ ηθικά

Tα κριτήρια αξιολόγησης, λοιπόν του ανθρώπου δεν διαφέρουν από εκείνα του υπολογιστή.
Από αυτό το σημείο, νομίζω ότι δημιουργείται η κοινή μονάδα μέτρησης (η τραγωδία).
Ο άνθρωπος κι ο υπολογιστής είναι δύο διαφορετικές οντότητες και δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική σύγκριση μεταξύ τους. Είναι τα λάθη του ανθρώπου που προκαλούν αυτή τη σύγκριση και τον επακόλουθο τρόμο.
Το πρόβλημά, επομένως, δεν είναι το τι θα γίνει με τους υπολογιστές, το αν θα μας κυβερνήσουν, αν θα μας κάνουν αντικοινωνικούς, αν θα μας παρακολουθούν (οργουελικά σενάρια, για να ξεχνάμε τον όρο "μεσαιωνική ραδιουργία"), αλλά το τι θα γίνει με τα δικά μας κριτήρια ηθικής και κοινωνικής αξιολόγησης μεταξύ μας (άνθρωπος-άνθρωπος).
Η τεχνολογία, νομίζω, ότι δεν κάνει τον άνθρωπο ούτε καλύτερο ούτε χειρότερο. Το ότι από τα βασανιστήρια παλαιών εποχών (και σήμερα βεβαίως) περάσαμε στην ηλεκτρική καρέκλα δεν αποτελεί ούτε
επιδείνωση ούτε βελτίωση του ουσιαστικού ζητήματος που πρέπει να μας απασχολεί, δηλαδή τη θέση του ανθρώπου μεταξύ ανθρώπων.
Όλοι έχουμε δεί ανθρώπους που συνομιλούν πρόσωπο με πρόσωπο κι όμως δεν επικοινωνούν (δυστυχώς το
έχουμε υποστεί). Από 'κει και πέρα, ούτε τα σήματα καπνού, ούτε το ταχυδρομικό περιστέρι, ούτε το blog επεμβαίνουν στην κατάσταση, επομένως δεν ευθύνονται γι΄ αυτήν.
Πολλές φορές η τεχνολογική ανάπτυξη χρησιμοποιείται ως το εξιλαστήριο θύμα για λάθη που θα τα κάναμε και χωρίς αυτήν. Πάντως σ' αυτό το σημείο καλύτερα να φταίει η μηχανή που τουλάχιστον δεν πονάει. Άλλοτε θυσιαζόταν άνθρωποι, σήμερα η μηχανή.

Ιφιγένεια εν αυλίδι...υπολογιστής εν κατακλείδι.

Όσο αφορά την υπεροχή των πνευματικών δημιουργημάτων έναντι των μουντζούρηδων, αυτό μου απαντήθηκε κάποτε από τον κ. Δήμου όταν σε μια εκδήλωση και εγώ του έθεσα αυτό το ερώτημα, χωρίς όμως να εκπέμπω προκατάληψη του τύπου (μα πώς εσείς ο πνευματικός άνθρωπος...κ.λ.π.)
Είναι ολοφάνερο ότι τα χέρια μας δεν μουντζουρώνονται όταν πληκτρολογούμε. Αν σκαλίζαμε ακόμα στην πέτρα θα λερονώμασταν περισσότερο.
Όσο για την κοινωνικότητα έχει κι αυτή τη σκοτεινή πλευρά της. "Το μισό από το κακό πούχει γίνει σ' αυτόν τον κόσμο οφείλεται στους ανθρώπους που θέλουν να αισθάνονται σπουδαίοι" κατά τον T.S. Eliot. Είναι μάλλον εκείνοι οι άνθρωποι που επιδιώκουν συνεχώς με μια επίμονη "κοινωνικότητα" την επιβράβευση και το θαυμασμό των άλλων, την πρωτιά και την υποβάθμιση των υπολοίπων. το να μην αντέχει κάποιος την ίδια του την ύπαρξη μπορεί να τον οδηγήσει σε μια τέτοια..."κοινωνικότητα".
Διαβάστε τη "Βιομηχανία της τρέλλας" του Thomas Szasz, ειδικά το κεφάλαιο για το "χρωματισμένο πουλί".

des είπε...

που πάει το καραβάκι καπετάνιο; το καραβάκι πελαγοδρομεί και στην τεχνολογία. μακάρι να μας είχαν στρέψει σε δαυτη. γιατί τα μικρά καραβάκια μπορούν τουλάχιστο να είναι ευέλικτα. το internet είναι ελευθερία. και πολλοί φοβούνται την ελευθερία τους. δεν ξέρουν τι να την κάνουν.

Nikos Dimou είπε...

Για τον Ζουράρι, δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση... του αρέσει να σοκάρει και αυτό είναι το μόνο του κίνητρο.

Για τον Lomborg: είναι φυσικό να του επιτεθούν οι πάντες, γιατί τους ξεβράκωσε. Δεν λέω ότι είναι αλάθητος - πάντως κανείς που δεν έχει διαβάσει το βιβλίο του (506 σελίδες και 2930 υποσημειώσεις) δεν μπορεί να τον κρίνει. Πολλά από αυτά που λέει είναι αυταπόδεικτα και αποκαλυπτικά. (Π. χ. αποδεικνύει στατιστικά ότι χρηματοδοτήσεις δίνονται μόνο σε μελέτες που μιλάνε για καταστροφές). Και φυσικά δεν θα είχε εκδότη την Cambridge University Press αν ήταν τυχαίος...

cyberdustz είπε...

tassos_papadakis said...
Καλό είναι να κάνει κανείς τον εξυπνίζων, αρκεί να έχει κάτι -ουσιαστικό- να πει.

Έτσι λέτε εσείς. Εγώ αντιθέτως βλέπω ότι η δικιά μου παρέμβαση ήταν οι πιο ουσιώδεις. Όλοι γράψατε το κοντό και το μακρύ σας, αλλά κανένας για την ταμπακέρα. Και η ταμπακέρα είναι αν οι Έλληνες είναι τεχνοφοβικοί, κάτι που αρνούμαι εγώ. (Παρένθεση: μήπως η λέξη «τεχνοφοβία» είναι λανθασμένη? Δεν φοβόμαστε την τέχνη, αλλά την τεχνολογία(υποτίθεται, μη ξεχαστούμε τελείως!)). Αυτό το συμπέρασμα βγήκε από κάποιο ρεπορτάζ σε κάποιο κανάλι, και συγκεκριμένα από το ότι οι Έλληνες δεν έχουν πρόσβαση στο ιντερνετ. Εγώ αντιθέτως λέω ότι καλά κάνουμε και δεν έχουμε ιντερνετ. Και όποτε το χρειαζόμαστε για τη δουλειά μας, υπάρχουν και τα διάφορα κέντρα να κάνουμε χρήση. Για σκεφτείτε αν καθόμαστε σαν τους Γάλλους να τσατάρουμε με διάφορες νοτιοαφρικές καλλονές, που όμως δεν θα είναι άλλοι από κάποιους μαντράχαλους του διπλανού σπιτιού. Έχουν γίνει και αυτά.

Αντιθέτως, αν καταμετρήσουμε τις συσκευές στα ελληνικά νοικοκυριά, θα δούμε ότι οι Έλληνες είναι τεχνολογικά πιο πολύ εξοπλισμένοι από τους ευρωπαίους. Όλοι έχομε ψυγεία, αυτοκίνητα, τηλεοράσεις (όχι μόνο μία, αλλά δύο και τρεις), κομπιούτερ, ηλεκτρικές κουζίνες και φούρνους μικροκυμάτων, κάθε πιτσιρίκι έχει το κινητό του και πυρετωδώς στέλνει τα ΣΜΣ, και ο κατάλογος τελειωμό δεν έχει. Οι ευρωπαίοι τι έχουν παραπάνω? Ε, αυτοί έχουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, συγνώμη αλλά αυτό μας επιτρέπει το δικό μας βαλάδιο. Το δικό μου σπίτι έχει τέσσερα κομπιούτερ, αλλά μόνο μία γραμμή ιντερνετ, και η χρήση της έχει περιοριστεί μόνο στα απολύτως αναγκαία, δια ροπάλου. Εάν θέλουν κάτι παραπάνω, ας πάνε στο πανεπιστήμιο τους. Ζήτησα να μου αριθμήσετε τη χρήση σας του ιντερνετ, κανείς σας δεν το έκανε, και αυτό με δικαιώνει. Με δικαιώνει ότι το ιντερνέτ είναι άχρηστο για κοινή χρήση.

MainMenu είπε...

ψΝα λέγατε ότι οι Έλληνες είναι homophobic να το καταλάβαινα. Αλλά αυτό με τη τεχνολογία... Πάρτε ένα παράδειγμα. Η τηλεόραση δείχνει δυο άντρες να κουτουπώνονται.ΧΑΜΟΣ.

Η τηλεόραση δείχνει κομπιούτερ να μπαίνουν σε σχολικές τάξεις. ΕΥΛΟΓΙΑ.

Ότι υπάρχουν και χρήστες του Ίντερνετ που είναι φρικιά και φοβίζουν κάποιους είναι το μόνο παρήγορο. Ευτυχώς δλδ...

Nikos Dimou είπε...

@belle: "Ελάχιστη αξιοπρέπεια ενός λαού μπροστά στον βιασμό του.
Εσείς βέβαια κ. Δήμου, αυτό το παρακάμπτετε και τις ημέρες που η τεχνολογία μάς ξευτέλισε στη κυριολεξία σα λαό και σαν άνθρωπο, βρίσκετε ευκαιρία να πλέξετε τον ύμνο της τεχνολογίας".

α) Δεν μας ξεφτίλισε η τεχνολογία (την προσωποποιείτε;) αλλά κάποιοι χειριστές της.

β) δεν έπλεξα το εγκώμιο της τεχνολογίας. Έκανα κριτική στους τεχνοφοβικούς - σε αυτούς που την απορρίπτουν δογματικά (κι όχι σε αυτούς που την κρίνουν). Θα είχα κι εγώ πολλά να πω - όχι εναντίον της - αλλά εναντίον της κακής χρήσης της.

γ) Δεν μας παρακολουθούσαν μόνον μέσω της Vodafone (μην είστε αφελής). Η Vodafone, ειναι η μόνη που το ομολόγησε (λόγω της πολυεθνικής εταιρικής της νοοτροπίας). Προτείνετε να επιστρέψουμε όλα μας τα κινητά;

MIRACLE είπε...

Η τεχνολογία επιδρά στο πως γεννιόμαστε, στο πώς ζούμε, στο πως μαχόμαστε και στο πώς πεθαίνουμε.

Εξαιτίας της καθολικής της επίδρασης είναι αναμενόμενο να αντιμετωπίζεται με ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟ, διότι ως γνωστόν οτιδήποτε είναι ικανό για μεγάλο καλό είναι ταυτόχρονα ικανό και για μεγάλο κακό.

Αν οι Έλληνες ήταν φοβικοί απέναντι στην τεχνολογία θα την απέρριπταν συνολικά διότι όταν φοβόμαστε κάτι δεν ερχόμαστε σε επαφή μαζί του.
Αντιθέτως όταν είμαστε επιφυλακτικοί δοκιμάζουμε αλλά δεν πέφτουμε με τα μούτρα αν δεν υπάρχει λόγος.

Δεν θεωρώ ότι ο κ. Δήμου αποδίδει φοβία και ταυτόχρονα βλακεία (εφόσον δεν μπορούν να διακρίνουν ότι τα τηλέφωνα είναι τεχνολογία) στους Έλληνες για να βγει αυτός ανώτερος.
Απλά νομίζω ότι υπερεκτιμά την θετική δύναμη της τεχνολογίας και υποτιμά την αρνητική, όποτε και θέλει απλά να μεταδώσει κάτι θετικό.

Προσωπικά θεωρώ δείγμα υγείας ενός λαού να μην καταναλώνει άκριτα οποιαδήποτε τεχνολογία βρεθεί στο διάβα του ακόμη και αν δεν έχει τις γνώσεις, την διάθεση ή τις ανάγκες ώστε να την αξιολογήσει και να την αξιοποιήσει.

Πρώτα πρέπει να ξέρεις σε τι θα σου χρησιμεύσει ένα μέσο για να το χρησιμοποιήσεις αποτελεσματικά. Και οι άνθρωποι που απορρίπτουν τον υπολογιστή υγιώς πράττουν διότι δεν ξέρουν σε τι μπορεί να τους χρησιμεύσει.

Όσο για την ρύπανση δεν νομίζω ότι φταίει το μέσο αλλά οι άνθρωποί και οι υπερβολές τους.

cyrus είπε...

Τις προάλλες διάβαζα σε κάποια εφημερίδα ότι τα mp3 players μας έχουν, λέει, απομονώσει, αποξενώσει, κ.τ.λ. Αφορμή ήταν μια επίσκεψη του ρεπόρτερ (τρομάρα του) στο μετρό, όπου οι μισοί επιβάτες φορούσαν ακουστικά και ήταν, ξαναλέει, χαμένοι στον κόσμο τους. Δηλαδή, συγγνώμη, αν δεν άκουγαν μουσική, θα έκαναν πηγαδάκι όλοι μαζί και θα ανέλυαν το παλαιστινιακό; Τι λουδισμός είναι αυτός πια στα media;

mickey είπε...

Ωραίο το post, ενδιαφέροντα τα σχόλια, ζωηρές οι αντιπαραθέσεις, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα σε αυτό το blog. Νομίζω όμως ότι ο τίτλος του post "τεχνοφοβίας το ανάγνωσμα" εστιάζει στην αντιμετώπιση της τεχνολογίας και όχι τόσο στη χρησιμότητά της (αυτό μάλλον είχε γίνει στο post "Και με τα κεριά βλέπαμε"). Προφανώς οι τεχνοφοβικοί δεν τάσσονται κατά της τεχνολογίας συλλήβδην. Κάτι τέτοιο είναι εντελώς ανόητο, αφού …υπάρχουμε χάρη στην τεχνολογία. (Εξίσου ανόητη είναι και η άκριτη υιοθέτηση κάθε νέας τεχνολογίας - από μόδα π.χ. - χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις επιπτώσεις της.) Όλοι ανεξαιρέτως οι τεχνοφοβικοί έχουν υιοθετήσει τεχνολογίες που είτε είναι πολύ παλιές (π.χ. ρούχα, στέγαση, τροφές που βασίζονται στη γεωργία και την κτηνοτροφία) είτε απλά έχουν ενσωματωθεί "ομαλά" στην καθημερινή μας ζωή (π.χ. ιατρική περίθαλψη, μέσα μεταφοράς, τηλέφωνο, ταχυδρομείο). Η τεχνοφοβία αφορά κυρίως νέες, όχι και τόσο ώριμες ή δοκιμασμένες τεχνολογίες που υπόσχονται (ή απειλούν, ανάλογα με την οπτική γωνία του καθενός) να μεταβάλουν ριζικά τον τρόπο ζωής μας ή ακόμα και την ίδια μας τη φύση. Πάντα βεβαίως θα υπάρχουν και κάποιοι που θα νοσταλγούν τον (ανύπαρκτο) "ευγενή άγριο" του Ρουσσώ, αλλά δε νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθεί κανείς με αυτούς - ας πάνε να ζήσουν σε ένα ερημονήσι αν μπορούν.

Φυσικά, η τεχνοφοβία δεν αποτελεί θλιβερό προνόμιο των Ελλήνων, αλλά απαντάται παντού και κατά τη γνώμη μου τα επιμέρους ποσοστά δεν παίζουν κανένα ιδιαίτερο ρόλο στην παγκόσμια κοινωνία μας. Νομίζω λοιπόν ότι θα ήταν καλό να εστιάσουμε στις τεχνολογίες εκείνες που αποτελούν το "κόκκινο πανί" για τους τεχνοφοβικούς, αλλά και πηγή προβληματισμού ακόμα και για τους πλέον "τεχνολάτρες". Συνέταξα ένα μικρό τοπ-5 με τις τεχνολογίες αυτές όσο πιο γενικά μπορούσα (φυσικά ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει τη λίστα κατά το δοκούν).

1. Γενετική Μηχανική. Αποτελεί μακράν και αδιαμφισβήτητα τον No. 1 στόχο των τεχνοφοβικών, καθώς περιλαμβάνει τα πλέον "εφιαλτικά" σενάρια. Από αυτά ξεχωρίζουν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (και ειδικά τα μεταλλαγμένα τρόφιμα), καθώς και οι κλωνοποίηση ζώων (περιέργως για την κλωνοποίηση φυτών δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες αντιδράσεις). Στις πλέον εφιαλτικές προεκτάσεις τους (στον εαυτό μας) έχουμε τα παιδιά κατά παραγγελία (με προκαθορισμένα γενετικά χαρακτηριστικά) και φυσικά την απόλυτη "ύβρη", την ανθρώπινη κλωνοποίηση!

2. Πληροφορική. Στόχος των τεχνοφοβικών δεν είναι τόσο η εφαρμογή της πληροφορικής τεχνολογίας στις εταιρείες για την παραγωγή αγαθών και την παροχή υπηρεσιών όσο η ενσωμάτωσή της σε καθημερινές δραστηριότητες που μέχρι πρότινος γίνονταν με άλλους "παραδοσιακούς" τρόπους. Κυρίως ενοχλεί η ολοένα και μεγαλύτερη μετατροπή υλικών μέσων σε καθαρή πληροφορία (π.χ. "ζεστό" βινύλιο και "οικείο" χαρτί, αντί για bits και bytes που ρέουν ελεύθερα και διατηρούν την πληροφορία αναλλοίωτη, αλλά είναι "ψυχρά" και "απρόσωπα"). Πολύ διαδεδομένη είναι επίσης και η αίσθηση ότι οι υπολογιστές και το Internet προκαλούν (ή έστω ευνοούν) τη "μοναχικότητα", την "αποχαύνωση" και την "απανθρωποποίηση", ενώ είναι μάλλον υπαίτια για όλα τα δεινά του κόσμου. Πάντως έχουν μάλλον αποδεχθεί τους ενσωματωμένους (embedded) υπολογιστές σε κάθε λογής συσκευές, από τον κινητήρα του αυτοκινήτου μέχρι το κινητό τηλέφωνο. Άλλωστε ως τεχνολογία μετρά ήδη 20-30 χρόνια διείσδυσης στην ευρύτερη κοινωνία.

3. Τεχνολογίες Παρακολούθησης. Περιλαμβάνουν τις κάθε λογής κρυφές και φανερές κάμερες, τις καταγραφές συνομιλιών, καθώς και τα συστήματα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων (άμεση σχέση με το προηγούμενο). Εδώ ο "εφιάλτης" έχει όνομα: Είναι ο "Μεγάλος Αδελφός" (βλ. Όργουελ - "1984") και θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι θα επικρατήσει - ορισμένοι θεωρούν ότι αυτό έχει ήδη συμβεί (βλ. Echelon κλπ).

4. Τεχνολογικά Πρόσθετα - Βιονική. Αν και δε θα χαρακτήριζαν ως "Cyborg" έναν άνθρωπο που φοράει φακούς επαφής ή έχει βηματοδότη, νιώθουν ότι απειλούνται από κάθε λογής hi-tech εμφυτεύματα (α-λα Robocop), τα οποία στο τέλος θα αφαιρέσουν από τον άνθρωπο την ίδια του τη φύση (ψυχή) και θα τον καταστήσουν βιο-μηχανικό κατασκεύασμα.

5. Ρομποτική. Αν δεν αυτοαναιρεθεί ο άνθρωπος με τη μετατροπή του σε Cyborg, υπάρχουν και οι μηχανές που θα μπορούσαν να αναλάβουν το "θεάρεστο" έργο της εξαφάνισής του. Το "εφιαλτικό" σενάριο έχει λίγο ως πολύ ως εξής: Η ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη της "τεχνητής νοημοσύνης" (ή "τεχνητής ευφυΐας"), με παράλληλη προσθήκη όλο και περισσότερο "ανθρωποκεντρικών" χαρακτηριστικών στις μηχανές, θα οδηγήσει τελικά στον αφανισμό του δημιουργού από τα ίδια του τα δημιουργήματα, αφού κάποια στιγμή εκείνα θα αποκτήσουν συνείδηση, θα αυτονομηθούν και θα καταστήσουν περιττή την ύπαρξή του. Το σενάριο περιλαμβάνει φυσικά και τη γνωστή "γλίτσα" (gray goo) της νανοτεχνολογίας (βλ. το κλασικό "Engines of Creation" του Eric Drexler ή το "Prey" του Michael Crichton). Ποιος είπε ότι τα ρομπότ πρέπει να έχουν τις διαστάσεις και την εμφάνισή μας;

Αυτά τα …ολίγα προς το παρόν :)

Ντροπαλός είπε...

1) Οι Έλληνες είναι αφόρητα συντηρητικοί ακόμα και εάν αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί (ή τουλάχιστον ως ψηφοφόροι "προοδευτικού" κόμματος). Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βρεθεί ένας μη-συντηρητικός ακόμα και σε συντηρητικό πολιτικά χώρο, σπάνια βέβαια, αφού υπάρχει η γενικότερη ένδεια.
Προχώρησε; Ποιός ο σύγχρονος άνθρωπος; Ας γελάσω!!! Ο διαπρεπής Αμερικανός φυσικός, μάλλον δεν θα ευτύχησε να δει τις εκπομπές στην τηλεόραση, όπου μαθαίνει κανείς ότι οι Έλληνες είχαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κβαντικούς μεταφορείς, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κλπ κλπ. Οι εκπομπές αυτές βγάζουν από ένα βιβλίο την εβδομάδα, για την ελληνική φυλή, που φυσικά δεν είναι από τον Πλανήτη τούτο (και τότε γιατί μετοικήσαμε;). Και μετά σου λένε ότι δεν γίνεται έρευνα στην Ελλάδα! Λοιπόν, αρκετά (χαμο)γελάσαμε, αλλά εδώ συμβαίνουν ανησυχητικά πράγματα. Έχω την εντύπωση, πως ό,τι δεν κατάφερε να επιτυχεί η δικτατορία στο πεδίο της ιδεολογίας (περί ανωτερότητας των Ελλήνων κλπ), βλέπουμε να επιτυγχάνεται σήμερα, δυστυχώς.
2) Φυσικά, αφού δεν το είχαν πει οι Αρχαίοι Έλληνες...ε, συγγνώμη αφού όποια καινούργια τεχνολογία θα είναι κλεψίτυπη. Κάποιο βιβλιαράκι θα κάνει τις αποκαλύψεις τις ερχόμενες εβδομάδες, τόσο για την αυθεντική τεχνολογία, όσο και για το πώς οι Εβραίοι, οι Σιωνιστές, ο Πάπας, η Μπίλντερμπεργκ κλπ συνομώτησαν για να την κλέψουν.
3)Μα η Δύση είναι η πατρίδα των "κακών", μέρος των οποίων αναφέρθηκε στην προηγούμενη παράγραφο.
4) Λοιπόν, δεν νομίζω ότι εκτιμούν τόσο το πνευματικό, όσο το δυσνόητο, διότι δίνει μία αύρα "γκλαμουριάς". Εάν πει κανείς ότι "ο άνθρωπος προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την ευτυχία του" δεν είναι διανοούμενος. Αντίθετα, εάν πει: "Ο άνθρωπος, αποτελώντας μέρος, ενός ευρυτέρου μηχανισμού, του οποίου τις δομές συνειδητώς αγνοούμε, εν τούτοις ενσυναισθητικά μπορούμε να κατανοήσουμε, ορμώμενος από ενδογενείς αλλά και εξωγενείς δυναμείς, οι οποίες καθορίζουν την πορεία του στο κοινωνικοιστορικοοικονομικο(βάλε και άλλα) γίγνεσθαι προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την ευτυχία του", τότε θεωρείται διανοούμενος. Επίσης,νομίζω ότι η διανόηση ή η κουλτούρα είναι συνυφασμένες και με την πατίνα του χρόνου. Σχολιάζω με φίλους μου ότι μετά από Χ χρόνια, όλοι γίνονται μεγάλοι ηθοποιοί, μεγάλοι κύριοι/κυρίες του τραγουδιού κλπ, ακόμα και εάν έπαιζαν σε επιθεωρήσεις ή τραγουδούσαν σε σκυλάδικα ( σέβομαι την τέχνη τους και την κοινωνική τους προσφορά, πάντως. Δεν μπορεί κανείς να βλέπει μόνο Σαίξπηρ και να ακούει Μπαχ)
5) Όχι απλώς αντίσταση, μάλλον και ενδομύχια απαίτηση να αποτελέσουν ένα ιερατείο το οποίο θα ασκεί ανεξέλεγκτη εξουσία (ως κατέχοντες την σοφία).
6) Ο σκοπός είναι η ισορροπία. Πολλές φορές προβληματίζομαι που είμαι ανετότερος να γράφω έτσι σε ιστολόγια από το να τα συζητώ με φίλους.

S G είπε...

νικο δημου: ειναι σωστη η παρατηρηση του φαινομενου της τεχνοφοβιας. Διαφωνω ομως αρκετα με την αναλυση των λογων και επειδη γενικα προκειται για ενα γενικοτερο λαθος που κανουμε ολοι οταν κριτικαρουμε τους ελληνες, νομιζω χρειαζεται μια μικρη αναλυση.

Για λογους χωρου και πρακτικοτητας την βαζω στο μπλογκ μας

ΥΓ Για τον Λομμποργκ ειναι εντελως αλλη συζητηση, αλλα δεν υπαρχει αμφιβολια οτι σημερα οι μανιακοι οικολογοι μοιαζουν περισσοτερο με φανατικους χριστιανους παρα με πληροφορημενα κριτικα σκεπτομενα ατομα...

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
alombar42 είπε...

@belle
Οσο για την εξωφρενική τοποθέτησή σας Alombart42
[...]
Δεν υπάρχετε μέσω της δικής σας φωνής Alombart42 αλλά μέσω της «φωνής» του Ν.Δ.
Δε νομίζω ότι σας άκουγε και προηγούμενα κανείς από το μπλογκ σας. Επειδή όμως ο κ. Δήμου είναι γνωστός, αντιπροσωπεύει δηλαδή μια μορφή «εξουσίας», γι αυτό μαζευτήκαμε όλοι εδώ.


Ο Νίκος Δήμου δεν έχει αντιπροσωπεύσει καμμιά μορφή εξουσίας (γνώμη μου)
Υπήρχα από τότε που στην Ακρόπολη έγραφε "Πωλούνται Αγροτεμάχια", ήμουν εκείνο το καλώδιο στη λακούβα :)
Μεταλλάσσομαι κάθε λίγα χρόνια, ακριβώς για να μην εντοπίζομαι τόσο εύκολα
Τα φαινόμενα απατούν.

(δεν συνεχίζω και συγγνώμη από τους υπόλοιπους για την κατάχρηση)

alombar42 είπε...

@harry
Εχουν πλακα οι μεγαλοπιασμενοι με το κομπλεξ του νανου,που φοβουνται οτι τους παρακολουθουν τα κινητα/σταθερα...

Κατ' αναλογία, αυτοί που βάζουν εκατό προγράμματα ασφαλείας στον προσωπικό τους υπολογιστή, που περιέχει δυο αρχεία κειμένου.

Μου αρέσει η ψυχραιμία με την οποία κάνετε την παρατήρηση!

resident είπε...

belle,alombar42"Επειδή όμως ο κ. Δήμου είναι γνωστός, αντιπροσωπεύει δηλαδή μια μορφή «εξουσίας», γι αυτό μαζευτήκαμε όλοι εδώ."
Για αποσυμφορεση του μπλογκ δωστε και μια ματια αν θελεται στο τελευταιο ποστ του περαστικου.Το βρηκα υπεροχο.

Nikos Dimou είπε...

Πάω να ξεκουράσω το μάτι μου...

alombar42 είπε...

@harry
Τα ατομα που με περισση σοβαροτητα φοβουνται εσελον,ζεπελιν & κοριους,ειναι παρανοικα.

Δεκτόν αλλά μην φτάνουμε και στο άλλο άκρο. Το εσελον σήμερα είναι ένα άχρηστο και ακριβό σκουλήκι, προϊδεάζει όμως για ένα αύριο για το οποίο ΙΣΩΣ χρειαστεί να είμαστε προετοιμασμένοι.
Αντί "συμφωνώ", ακολουθεί διαφήμιση εδώ κι εδώ.
Περίληψη: ίσως δεν έχουμε δει τίποτα, αλλά υπάρχει ελπίδα.

((
Προσωπικό μήνυμα είναι στο μεηλ - εδώ απλώς αναφορά γίνεται σε προηγούμενο, επειδή σε μια συζήτηση μπορεί να τρέχουν πολλά θέματα ταυτόχρονα.
))

alombar42 είπε...

@the resident

Ο περαστικός γράφει ωραία...
Νομίζω πάντως οτι έχει περισσότερα να πει - σαν κάτι να τον "συγκρατεί" και δεν "τολμάει".

free είπε...

Έχετε καταλάβει που έχουν φτάσει σήμερα τα πράγματα στην Ελλάδα σχετικά με το Δημόσιο? Πρέπει να έχεις Διδακτορικό, μερικά χρόνια προυπηρεσία-εμειρία και κάνα δυο ξένες γλώσσες για να διοριστείς σε μια θέση ΠΕ (π.χ. σε μαι Νομαρχία, ή σε μια Περιφέρεια ή στη Διεύθυνση Γεωργίας) για να συμπληρώνεις χειρόγραφα έντυπα-αιτήσεις και να βαράς σφραγίδες.
Να κάνεις δηλαδή μια δουλειά που είναι για απόφοιτο Λυκείου. Κι όμως γίνεται χαμός (όχι άδικα κατά τη γνώμη μου) για αυτές τις θέσεις.

FUFUTOS είπε...

Καθυστερημένη πάλι η συμμετοχή μου... Θα φροντίσω να είμαι επιγραμματικός.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ πρέπει πάντα να προχωρεί. Οι ασφαλιστικές δικλείδες για την αξιοποίησή της είναι κατά τη γνώμη μου η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και οι ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Αν δεν είναι πολύ αργά, να αναφέρω δύο παραδείγματα τεχνολογίας που δεν αντιλήφθηκα να απασχόλησαν τους σχολιαστές μέχρι τώρα και τα οποία εκτιμώ ότι ίσως δημιουργήσουν ... ανατροπές (εννοώ ότι κάποιοι από τους υπέρμαχους της ... hi-tech τεχνολογίας μπορεί να εμφανιστούν τεχνόφοβοι/ικοί)

1. Πυρηνική ενέργεια
2. Μεταλλαγμένα τρόφιμα

Για το 1 πιστεύω ότι η ειρηνική χρήση της (η δημοκρατία που ανέφερα πριν) π.χ. για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι "οικολογική" - όσο τουλάχιστον ακόμα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν έχουν εξελιχθεί και διαδοθεί
Για το 2 εκτιμώ ότι μπορεί να δώσει πολλές δυνατότητες στην ανθρωπότητα. Πρέπει να έχουμε επιφυλάξεις για τυχόν κινδύνους αλλά διαφωνώ με τις τεχνοφοβικές απαγορεύσεις.
(Διευκρίνιση: δεν εξετάζω οικονομικές παραμέτρους - ποιός ανακαλύπτει, παράγει, εκμεταλλεύεται... - για την τεχνολογία μιλάω)

FUFUTOS είπε...

Χωρίς καμμία διάθεση να γίνω κριτικός σχολίων,
εκτιμώ ότι δε δόθηκε προσοχή στο σημείο 6 του post (περί μοναξιάς), στο οποίο μάλιστα ο ΝΔ παραθέτει ένα πολύ ωραίο κείμενο.
Μόνο την belle πρόσεξα να κάνει μία σύντομη αναφορά.

Παραφράζοντας ένα παλαιό σύνθημα:
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΞΙΑ

___
@Mickey - σας απαντώ από εδώ:
Όλα καλά με την "άρση παρεξηγήσεων". Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Τη "μουσικοδήγηση" την είδα πρώτη φορά στο σχόλιο σας - έτυχε φαίνεται να το δώ δημοσιευμένο.
Μην απεμπολείτε την πατρότητα του όρου. Πού ξέρετε, μπορεί να γίνει και μέθοδος θεραπείας :) Εγώ παλιότερα έκανα φαγητοδήγηση και φραπεδοδήγηση, ευτυχώς χωρίς ... μασουλοτρακάρισμα :)

DiaKL είπε...

Οι απόψεις σας με βρίσκουνε σύμφωνο!
Χρησιμοποιώ την τεχνολογία από μικρός και μου έχει κάνει τη ζωή αφάνταστα εύκολη :)

Θα ήθελα να παραθέσω και μια προσωπική παρατήρηση: στις λίγες χώρες που έχω ταξιδέψει, παντού είδα μεγάλο σεβασμό από τους ξένους για τη χώρα μας.

Στο Λούβρο, στα ελληνικά εκθέματα γινότανε ο χαμός, στη Ιαπωνία, όταν ακούγανε οι γιαπωνέζοι ότι είμαι έλληνας μου λέγανε "ααα Ελλάδα...η χώρα της δημοκρατίας"...

Όμως πάντα αυτός ο σεβασμός και θαυμασμός τους, από ότι κατάλαβα πηγάζει από την αρχαία Ελλάδα (ε εντάξει, επειδή στη Ιαπωνία πήγα πρόσφατα, μου λέγανε και για την Ολυμπιάδα και το Euro).

Μήπως η ιστορία μας είναι το μοναδικό πράγμα πια για το οποίο μπορούμε να είμαστε πραγματικά περήφανοι;
(συγγνώμη αν βγαίνω εκτός θέματος του post)

libertarian είπε...

Thinking and acting are not contrary to nature; they are, rather, the foremost features of man's nature.

Human civilization is not something achieved against nature; it is rather the outcome of the working of the innate qualities of man

Reason and action are congeneric and homogenous, two aspects of the same phenomenon
- Ludwig von Mises

Προς τους φυσιολάτρες: Ο άνθρωπος δεν είναι έξω από το σύστημα Φύση, είναι μέρος του. Όταν κατηγορείτε τον ανθρώπινο πολιτισμό ως κάτι το μη φυσικό ή ότι βλάπτει την Φύση είναι σαν να κατηγορείτε τον άνεμο ότι καταστρέφει την Φύση γιατί διαβρώνει τους βράχους, ή τα πουλιά επειδή φτιάχνουν φωλιές, ή το λιοντάρι επειδή τρώει γαζέλες etc. Η ευφυΐα είναι στην φύση του ανθρώπου, ο άνθρωπος είναι φυσικός, όπως ένας βράχος ή ένα δέντρο, και κατά συνέπεια ότι πηγάζει από την φύση του είναι και αυτό με την σειρά του φυσικό (είναι αφύσικο μια αράχνη να κάνει ιστοπαγίδες;). Για την ακρίβεια το αφύσικο δεν υπάρχει, τα πάντα είναι φυσικά στην φύση, από τις πόλεις και τις φωλιές μέχρι τους υπολογιστές και τα ξυλαράκια που χρησιμοποιούν οι πίθηκοι για να βγάλουν τα μυρμήγκια από τις μυρμηγκοφωλιές. Κάποιος είπε πριν ότι καταστρέφουμε την ισορροπία της φύσης. Δεν υπήρξε ποτέ ισορροπία στην φύση, ούτε στις καιρικές συνθήκες ούτε στο ζωικό/φυτικό βασίλειο. Υπήρξαν παγετώνες, κάποια ζώα εξαφανίζονται άλλα εξελίσσονται. Έχουμε στο μυαλό μας μια στατική Φύση.

Είτε αφανιστεί το ανθρώπινο γένος είτε κατακτήσει τον γαλαξία θα είναι κάτι το φυσικό.

Και αυτοί που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ δηλαδή (άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, άνθρωποι με ένα κάρο υποχρεώσεις, με λίγα λόγια η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού), τι γίνονται; "banned" από τον Brave New World της πληροφορικής τεχνολογίας; - the_return


Όλοι έχομε ψυγεία, αυτοκίνητα, τηλεοράσεις (όχι μόνο μία, αλλά δύο και τρεις), κομπιούτερ, ηλεκτρικές κουζίνες και φούρνους μικροκυμάτων, κάθε πιτσιρίκι έχει το κινητό του και πυρετωδώς στέλνει τα ΣΜΣ, και ο κατάλογος τελειωμό δεν έχει. - CyberDust

Οι απόψεις διίστανται βλέπω μεταξύ των ατόμων που διαφωνούν με το άρθρο. Ποιος έχει δίκιο σε αυτό το σημείο; Μάλλον ο CyberDust. Ας μην πάρει αυτή η μεγάλη πλειοψηφία κινητό και ας μην πάει στην Κοκκίνου για μια βραδιά και τον έβγαλε τον υπολογιστή.

Εάν ΄θέλουν οι Έλληνες φοιτητές κάποια πληροφορία από το ίντερνετ, τότε υπάρχουν και οι βιβλιοθήκες που σου παρέχουν και έγγραφο υλικό, τα βιβλία τους, αλλά και τη γρήγορη διασύνδεση με όλες τις βιβλιοθήκες του κόσμου. Οπότε προς τι όλη η φασαρία?

Μα το internet για αυτό ακριβώς τον λόγο χρησιμεύει. Για να μην τρέχω στην βιβλιοθήκη που είναι χιλιόμετρα μακριά, να μην διανύω μεγάλες αποστάσεις να τρέχω στο πανεπιστήμιο για μια υπόθεση 4 δευτερολέπτων (μια απλή πληροφορία όπως το οράριο των μαθημάτων ή τα αποτελέσματα). Να μην περιμένω να ξημερώσει για να βρω αυτό που ζητάω, να το βρίσκω και στις 18:30 ή τις 19:30. Κοινώς να μην εξαρτάμε από τον χώρο και τον χρόνο. Να μπορώ να βρω σε dt την πληροφορία που με ενδιαφέρει.

candide είπε...

Τα καλά της τεχνοφοβίας (των Ελλήνων): Φαντάζεσται τι θα γινόταν εδώ, στο blog του Νίκου Δήμου αν δεν υπήρχε τεχνοφοβία? Σόρρυ για το εγωκεντρικό σχόλιο, αλλά λίγοι και καλοί, οι υπόλοιποι ας δουν τηλεόραση.
Βέβαια και τι δε θα 'δινα για να παρακολουθήσω online μια ανταλλαγή απόψεων του Νίκου Δήμου με τους ιδεολογικούς αντιπάλους τους, όπως γινόταν παλιότερα με ανταλλαγή επιστολών.
Ίσως γίνει και αυτό κάποτε... Ή ίσως να έχει γίνει κάτι παρόμοιο κύριε Δήμου?

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα!
Μαζικές απαντήσεις:

Candide Έχουν ήδη γίνει τηλεοπτικά debates περί τεχνολογίας τις εποχές που έβγαινα στην τηλεόραση.

cyberdust: επιμένετε να σας κάνουμε λίστα για τη χρησιμότητα του Internet. Η δυσκολία είναι ότι μία τέτοια λίστα δεν θα χώραγε στο blog. Προσθέστε: την εφημερίδα, την τηλεόραση, όλες τις βιβλιοθήκες της γης, όλα τα μουσεία, όλα τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, όλες τις επιστημονικές ανακοινώσεις, όλες τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς, όλα τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, βιομηχανίες, αντιπροσωπείες για e-αγορές, τα παιχνίδια, όλες τις μορφές επικοινωνίας (email, chat,blog, τηλέφωνο, βιντεοτηλέφωνο) και κυρίως την δυνατότητα ανεύρεσης (search engines) οποιουδήποτε θέματος οποιαδήποτε στιγμή. Σας αρκούν; (Έχω κι άλλα τόσα...)

Καλές οι κατηγορίες του mickey και του fufutos. Για τα μεταλλαγμένα έχω γράψει ένα κείμενο εδώ

yannis είπε...

Τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια κοινωνία που πριν 60 χρόνια ζούσε βόσκοντας πρόβατα ;
Για ποιά επαφή με την τεχνολογία μπορούμε να μιλάμε, για ποιά πνευματική ωριμότητα σε μια χώρα ρημαγμένη από πολέμους και εμφύλιο;
Τι παιδεία μπορεί να έδωσε η κυρά Κατίνα στα παιδιά της ,τι να σκεφτούμε όταν τη βλέπουμε καθισμένη μπροστά στην τηλεόραση να παρακολουθεί "Καλημέρα ζωή", Ανίτα Πάνια και Μικρούτσικο;

Nikos Dimou είπε...

@yannis: μην ξεχνάς ότι σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Κορέα, ούτε πρόβατα δεν βόσκανε πριν 60 χρόνια...

alombar42 είπε...

Η Σιγκαπούρη και η Ιρλανδία είναι τυπικά παραδείγματα, πολύ κοντά στα καθ' ημάς, όπου η τεχνολογία και ειδικά το ιντερνετ, άλλαξε τη ζωή των κατοίκων τους προς τα εκεί που οι ίδιοι επεδίωξαν. Κι αυτό είναι καλό.

Nikos Dimou είπε...

Kάποιος/α (δεν αντέχω να ψάξω όλα τα σχόλια) είχε ρωτήσει για την τεχνολογική υστέρηση των Γάλλων. Οι Γάλλοι έκαναν χρόνια να μπούνε στο Internet γιατί το σνομπάρανε και υπερασπίζονταν ένα δικό τους απλοϊκό τερματικό σύστημα, το Minitel. Ο Nicholas Negroponte είχε πει προσφυώς ότι ο Γάλλοι απορρίπτουν ότι δεν έχουν εφεύρει οι ίδιοι. Και ακόμα στο θεμα της χρήσης πληροφορικών συστημάτων δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο των άλλων Ευρωπαίων (και οι Ιταλοί τους περνάνε).

yannis είπε...

Δε διαφωνώ, υπάρχουν όμως κάποια ελαφρυντικά.

Η Κορέα έχει δίπλα της το γίγαντα που λέγεται Ιαπωνία. Η Ιρλανδία έχει το προνόμιο να μιλά αγγλικά και να βρίσκεται ανάμεσα σε ΗΠΑ-Αγγλία,
Λογικό είναι κάποια στιγμή με λίγη βοήθεια(επένδυση στην παιδεία) να την "ανακαλύψουν" .
Όσο για την taiwan αντιγράφω ένα κομμάτι από την encarta "Most people in Taiwan have traditional values based on Confucian ethics, which include the principles of good conduct, practical wisdom, and proper social relationships. "
Ιδίως το τελευταίο ακούγεται σαν ανέκδοτο αν το συγκρίνουμε με εμάς.

Επίσης για τη Σιγκαπούρη¨:"Britain developed Singapore into a major international trade center, and the local Malay population soon swelled with immigrants from China and India
"

Εμείς σα χώρα είχαμε την ευκαιρία μας αλλά τη χάσαμε.

Nikos Dimou είπε...

tsakmpoum Εδώ μιλάμε για την τεχνοφοβία του μέσου πολίτη, την γενική διάδοση της τεχνολογίας και όχι για την ύπαρξη μίας ελιτ καλών μηχνανικών.

Το μόνο από τα γαλλικά επιτεύγματα που έχετε παραθέσει είναι το Mirage (ελαφρά ξεπερασμένο) και οι γέφυρες (πάντα οι Γάλλοι ήταν καλοί στα Ponts et Chausees).

Η Ariane είναι πανευρωπαϊκή δουλειά ("European Space Agency") όπως και τα Airbus. Tα "Γαλλικά" αυτοκίνητα της F1 είναι φτιαγμένα από Άγγλους, διοικούνται από Ιταλούς και οδηγούνται από Ισπανό και Ιταλό.

Αν μισώ τους Γάλλους; Μεγάλωσα σε Γαλλόφωνο περιβάλλον και μιλούσα Γαλλικά πριν μάθω Ελληνικά...

alombar42 είπε...

@yiannis

Περί αξιοπιστίας της Encarta και άλλων πηγών:

Throughout recorded history, it has been possessed by multiple countries and empires and changed hands many times, including being in the possession of the Majapahit Kingdom, Melaka and the Sultanate of Johore in ancient history, the British Empire in the colonial era, Japanese Empire in World War II and Malaysia after merger, until its independence. After independence, rapid government-led industrialisation and open policies inviting foreign investments stimulated rapid economic growth; consequently Singapore is now considered a developed nation.
(Singapore in Wikipedia)

Nikos Dimou είπε...

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Το blog δεν θα ανεβάσει post για την "γιορτή" του Αγίου Βαλεντίνου.

Πιστεύει ότι οι ερωτευμένοι δεν χρειάζονται ειδική γιορτή. Pour les amants il est toujours Dimanche (Για τους εραστές είναι πάντα Κυριακή) όπως τραγουδούσε η Juliette Greco.

Πιθανώς να την χρειάζονται οι ανθοπώλες και οι ζαχαροπλάστες... αλλά το blog δεν προωθεί ειδικά συμφέροντα.

alombar42 είπε...

Για να συμβούν "όλα αυτά", πρέπει να απαρνηθούμε την αρχαιολατρεία μας και να δούμε λίγο πιο πέρα από τη μύτη των προγόνων μας.
Αν μας αφήσουν φυσικά...

alombar42 είπε...

Το blog δεν θα ανεβάσει post για την "γιορτή" του Αγίου Βαλεντίνου.

Σχόλιο επί της διαδικασίας και μόνο:

Αυθυπόστατο το blog!
Ομως, μπλογκοϋποχρεώσεις από τώρα;

:-)

resident είπε...

Ενα ποστ για τον ερωτα,τον γαμο,κλπ καλο θα ηταν.

Nikos Dimou είπε...

the resident said...
"Ενα ποστ για τον ερωτα,τον γαμο,κλπ καλο θα ηταν".

Έχουμε ήδη κάνει ένα για Sex και Έρωτα (έσπασε και ρεκόρ σχολίων 500+) και θα επανέλθουμε - το θέμα είναι ανεξάντλητο...

alombar42 είπε...

(τελευταίο, σαν σχετικά εκτός θέματος)

Πάντα γελούσα με την έκφραση "η στήλη σήμερα έχει τις μαύρες της", δεν ξέρω γιατί - κι ας την χρησιμοποιούσα κι εγώ :)
Μάλλον προσθέτει στυλ, αλλά κυρίως αποστασιοποιεί το πρόσωπο. Ενας ψυχίατρος πάλι, ίσως μιλούσε περί σχιζοφρένειας και διπλής προσωπικότητας, αλλά τι ρομαντικό να είσαι κατ' επιλογήν, μια στήλη, μια περσόνα, ένας αριθμός, χωρίς δυνατότητα ταυτοποίησης!

Να μια ιδέα για ποστ: η αγωνία και η μαγεία στο κρυφτό των ψευδωνύμων.

resident είπε...

θα ειχε ενδιαφερων,ενα ποστ για το αν ειμαστε υπερ η κατα,του γαμου,τηs δημιουργειαs οικογενειαs,αυτοι που εκαναν οικογενεια η παντρευτικαν πωs νιωθουν,τι αλλαξε,αν χαθηκε ο ερωταs,κλπ.Πωs νιωθουν οι ανυπαντροι,αυτοι που ειναι μονοι κλπ

Black Swan είπε...

Δεν έχει Βαλεντίνο;

Κρίμα γιατί εδώ στην κάτω «λιμνούλα» βρήκα τον άσπρο κύκνο – ταίρι μου – που τον έχασα από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Μα κύριε Δήμου το μοντέρνο «τεχνολαγνικό» παραλήρημα οφείλει αδιάκοπα να μας διασκεδάζει , να καλύπτει τον ευνουχισμό της πραγματικής επικοινωνίας, η οποία χάθηκε μαζί με την επίγνωση ότι Μαύρος και Άσπρος Κύκνος δεν διαφέρουν σε τίποτα.

Ολα αυτά, πιστέψτε με, είναι η πεμπτουσία του «τεχνολογικού» χώρου.

alombar42 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Yannis H είπε...

Τεχνολογία; Το διαδικτυακό ραδιόφωνο της ΕΡΤ, το site της καθώς και το in.gr ‘κάθισαν’ την ώρα του ανασχηματισμού!

Τα έμαθα από το naftemporiki.gr.

Και το primeminister.gr τα είχε αλλάξει ήδη!!!

houlia είπε...

Παρακολουθώντας με πολύ ενδιαφέρον το θέμα, ειχα κι εγω κάποιους προβληματισμούς-ένα περαθέτω: Εαν ΝΔ απευθυνόσουν στο μέσο χρηστη τής τεχνολογίας, που ενσυνείδητα προσπαθεί,αγκομαχώντας μερικές φορες ,να προλάβει τις εξελιξεις και να την αξιοποιήσει, ακομα αν θελεις, να την «καταλάβει»,ποιες συστάσεις θα είχες να του κάνεις αναφορικά με την ορθολογική ,αλλά και ουσιαστικότερη χρήση της;
Εδω, ακόμα προσπαθει ο μέσος Ελληνας να απαλλαγει από τα παθολογικα «κεκτημένα» του,όσων αφορά την αντίληψή του για τον τρόπο ζωής, διασκέδασης,έρωτα,σκεψης.,φιλοσοφίας…Και άντε, ας πούμε ότι σ’ενα βαθμό το πετυχαίνει-ισχυρότατη η επιρροή τής μάζας και στους πιο καλοθελητες-,από κει και πέρα είναι υποχρεωμένος να κολυμπησει σε βαθειά νερά.Και καλά ,όλοι αυτό είμαστε υποχρεωμένοι και ταυτοχρονα ελευθεροι να επιλέξουμε, αλλά πως να του προσαψουμε και ευθύνες στην πιθανή αποτυχία στην αναζήτησή του;;Το blog εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς,από τους άρτια ενημέρωμένους και υγιείς χρήστες τής τεχνολογίας.Για τους υπολοιπους που δεν «προλαβαίνουν» να παρακολουθήσουν.Γι όσους αναλώνονται ακριτα στην αποκτηση νέων κ νεων gagets πιστοί στην αναζήτηση και τη διάθεση τής πολυπόθητης αλλαγής....
Γι αυτους τους «ανθρωπισκους» δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα φρένο;Κάποια στιγμή –συναρτήσει πάντα της ηλικιας,της αντιληπτικότητας και της παιδείας τού καθενός-δε θα πρέπει να σταματήσουμε να μαθαίνουμε για να μπορέσουμε να Αφομοιώσουμε;;;Μία ουδος..
Ετσι , με μια σταδιακή και ενσυναίσθητη προσέγγιση,ίσως μπορεσουμε να κάνουμε περισσότερους κοινωνους τής εμπειρίας και αρωγούς στις όποιες αναζητήσεις.Ολοι χρειάζονται και δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να υποτιμάται η εμπειρία και η ευαισθησία-εκεί άλλωστε στηρίχτηκε η τέχνη μέχρι σήμερα-τών μη χρηστών της τεχνολογίας.
Μιλούσα προχτες μ’ ένα φίλο καλοτεχνίτη για το Blog και με κοιτουσε σαν από άλλο πλανητη. «Εγώ δεν ξέρω να χρησιμοποιώ υπολογιστες» μου είπε.Και όμως εγώ είχα ανατρέξει σ’ αυτόν για να μυηθώ σε μια ιδιότυπη ζωγραφική που μ’ενδαφέρει αυτο το διαστημα...Παρεπιπτόντως, όταν χτες βράδυ περιδιάβαινα στο bolg,προσπαθουσα να τελειώσω ενα τέτοιο εργο που είχα παράλληλα στα πόδια μου.Αλλα έιχε χαθεί κάθε ίχνος έμπνευσης!...Με ειχε κερδίσει το ποστ...εις βαρος βέβαια τής τέχνης.Κι έμεινα ν’ αναρωτιέμαι τι είχε συμβεί...

Nikos Dimou είπε...

faltsa δεν αμφισβήτησα ότι οι Γάλλοι προσπαθούν να κερδίσουν το χαμένο χρόνο (το 1996 και το 1999 που ζούσα στην Γαλλία δυσκολευόμουν να συνδεθώ με PSTN!) και έχουν τώρα καλές υπηρεσίες αλλά τι ποσοστό του κοινού τις χρησιμοποιεί; Δείτε τις στατιστικές.

Tsakmpoum οι Τούρκοι δεν σχεδιάζουν τα Toyota - απλώς τα συναρμολογούν - αλλά τα F1 της Ρενό έχουν σχεδιαστεί από Άγγλους...

Κι εν πάση περιπτώσει ξαναδιαβάστε τι έγραψα στο post - ότι οι Γάλλοι πέρασαν από μία φάση τεχνολογικής υστέρησης. Αυτό είναι πιστοποιημένο γεγονός, είτε σας αρέσει είτε όχι.

Black Swan αφήστε τις ερωτοτροπίες με κύκνους - σας βλέπω θύμα της γρίππης...

houlia είπε...

To γραφείο μου βρίσκεται μεσοτοιχία με ένα internet-ο Θεός να το κάνει-καφέ(αυτο ισχύει).Μενω μερικές φορές μεχρι αργά 3,4μμ να τελειώσω τις εκκρεμότητες και κλείνω τη μουσική για να συγκεντρωθώ περισσότερο.Αλλ’ εις μάτην, γιατί αυτά τα 13-15χρονα δαιμόνια,συνεχίζουν ακάθεκτα παντός καιρού και χρόνου να «χρησιμοποιουν την τεχνολογία»!Εκεινο που εγω βέβαια αντιλαμβάνομαι απ το διπλανό δωμάτιο είναι άναρθρες κραυγές κ επιφωνήματα,με υποκρουση ελληνικου λεξιλογιου-βρισεολογιου όταν ,όπως αντιλαμβάνομαι, δεν εχουν εξοντώσει επιτυχως όλους τους ήρωες απ’ τις οθόνες τους...Ξανανοιγω τη μουσική για να συγκεντρωθώ...

cyberdustz είπε...

ND wrote:
cyberdust: επιμένετε να σας κάνουμε λίστα για τη χρησιμότητα του Internet.

Δεν ήμουν σαφείς, δεν έγινα κατανοητός. Εγώ αναφέρομε για την καλή χρήσει που κάνουν τα άτομα, οι κοινοί πολίτες, όχι για της δυνατότητες που παρέχει το σύστημα. Αυτές τις δυνατότητες που αριθμήσετε γίνονται όντως χρήση, όχι μόνο από ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες, αλλά και από κοινούς ανθρώπους. Θα έπρεπε να γίνει έρευνα για τον τρόπο που κάνουν οι λαοί χρήση του ιντερνετ, και όχι αυτή η έρευνα να περιορίζεται στο αριθμό των διασυνδέσεων. Εγώ είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες έχουν την πρωτιά στη καλή χρήση, ενώ οι ευρωπαίοι θα έχουν πρωτιά στην κακή.

Απορώ γιατί επιμένετε εσείς όλοι σας να βγάζεται το συμπέρασμα ότι ήμαστε τεχνοφοβικοί, και αυτό το συμπέρασμα το βγάζετε από το αριθμό των διασυνδέσεων και μόνο, ενώ μια ματιά τριγύρω σας θα σας πείσει ότι είμαστε κάθε άλλο παρά αυτό. Ακόμα και ο βοσκός πάει στα βοσκοτόπια του με ένα μηχανάκι. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να συναντήσετε ένα μουλάρι στη Γερμανία, παρά στην Ελλάδα. Ίσως μόνο στην Κέρκυρα να τραβά τις άμαξες για τους τουρίστες να υπάρχει. Ο κάθε αγρότης έχει μετατρέψει την αυλή του σε ένα μηχανοστάσιο. Στο χωριό μου έχει πάψει να υπάρχει αστική συγκοινωνία εδώ και πολλά χρόνια, λόγω του ότι όλοι είχαν τη κούρσα τους και δεν έκαναν χρήσει.

houlia είπε...

...αργα 3-4 πμ-οχι μμ- διορθωνω γιατι ετσι βεβαια εχει αλλο νόημα το πιο πανω σχόλιο

houlia είπε...

Οσο για τη μοναχικότητα-μοναξιά και τις δημιουργικές της προεκτάσεις, είναι ένα εξαιρετικό θέμα και ιδιαίτερα καίριο.Νομίζω θα μπορουσε να σταθεί αυτούσιο προς ανάλυση.
Καταθέτω μία αρκετά δευτερεύουσα-σχετική σκέψη:Στο Παρίσι- και όχι μόνο- κατά τις 6με 7 που τελειώνουν οι περισσότεροι τις δουλειές τους και πριν γυρίσουν σπίτι για φαγητό, συνηθίζουν να επισκέπτονται τα μπαρ για ενα ποτό-ηδύποτο.Εχει σημασία,όχι καφέ-και κάθονται συνήθως στην μπάρα κι όχι στους καναπέδες.Πάνε συνήθως μόνοι.Μου εξηγουσε μια φιλη Γαλλίδα: «εδω μαζεύεστε γύρω από ένα καναπέ μια παρέα και that’it, κανεις «ξένος» δεν μπορεί να εισχωρήσει κι ετσι δε γνωρίζετε νέους ανθρώπους.Εμεις εκει γινόμαστε μια παρέα και εχει πολύ ενδιαφερον να γνωρίζεις ανθρώπους-όχι σε σκηνικό και υπόκρουση νύχτας(που ειναι άλλη φάση)-.Οποιος θέλει δηλ. Οποιος πάλι θέλει κάθεται μόνος, χωρίς τα ενοχλητικά βλέμματα των περιοίκων να απορουν-όπως εδώ -πώς κ για πιο παθολογικό λόγο γυρναει μονος!
Μού έλεγε κάποτε ένας φίλος μποέμ: «Μπορω να βγω, να παω κάπου μόνος.Δεν έχω καταφέρει ακόμα να νοιώθω άνετα να τρώω μόνος έξω..».Ηθελα να τού πω: «συγχαρητήρια,αλλά όχι ολοκληρωμένα!...»
Ασε που –πως τα έχουμε έτσι καταφέρει;- είναι τοσο πολύπλοκη και χρονοβόρα η «οργάνωση» τέτοιων συνευρέσεων.Μιλώ για την Αθήνα τού 2006.Εχουμε χάσει κάτι απ’ τον αυθορμητισμό και την απλότητα στις σχέσεις μας, ακριβώς επειδή δεν έχουμε μπορέσει να υπάρξουμε Μόνοι..

alombar42 είπε...

@Houlia
Με ειχε κερδίσει το ποστ...εις βαρος βέβαια τής τέχνης.

Αν ορίσετε τι είναι τέχνη, θα σας αποδείξω οτι το ποστ αυτό (που δεν το γνωρίζω) ήταν εξίσου τέχνη.

Περί οικογενειοκρατίας, δήθεν μοναξιάς κλπ: στην Ελλάδα είναι αποδεκτό (αν όχι συνηθισμένο) κάποιος στα 30 να ζει με (αν όχι από) τους γονείς του. Εχει κι αυτό μια συνεισφορά στην ξενοφοβία.


@CyberDust
για τον τρόπο που κάνουν οι λαοί χρήση του ιντερνετ,

Για τον τρόπο χρήσης του στυλό, δε φταίει το στυλό...
Γενικά πάντως διαφωνώ με το σκεπτικό "καλή χρήση - κακή χρήση".
Το περί τεχνοφοβίας δε βγαίνει αυθαίρετα, μελέτες το λένε και δυστυχώς ο αντίλογος δεν έχει ακόμα φωνή (επειδή είναι σχεδόν ανύπαρκτος).

mickey είπε...

Μια και όπως λέει ο harry, οι προσωπικές εμπειρίες των σχολιαστών εμπλουτίζουν το blog, να αναφέρω και μια δικιά μου, έτσι για να δούμε και την "αισιόδοξη" πλευρά:

Μετά από επίμονες παρακλήσεις της μητέρας μου, εγκατέστησα το Σάββατο, σε έναν φορητό υπολογιστή που της έχω "δανείσει", την …Turbo Pascal (!) Είναι σχεδόν 60 ετών, απόφοιτος Λυκείου, ενώ δεν έχει σπουδάσει Αγγλικά ούτε μια ημέρα (γνωρίζει μόνο κάποιες λέξεις). Ήταν άριστη μαθήτρια στο σχολείο και είχε καημό να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο, αλλά ένα ηλίθιο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων που ίσχυε τότε την άφησε απ' έξω (η αυστηρά πατριαρχική οικογένειάς της δεν της επέτρεψε να ξαναδώσει εξετάσεις - είχε ήδη εξαντλήσει την "ανοχή" της). Τον τελευταίο καιρό ήθελε οπωσδήποτε να μάθει προγραμματισμό υπολογιστών (πάντα είχε την απορία πώς στο καλό φτιάχνω αυτά που φτιάχνω και της είχα δώσει ένα παλιό βιβλίο εισαγωγής στον προγραμματισμό που χρησιμοποιούσα στο πρώτο έτος των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο). Βλέπετε δεν της αρκούσε η ανάγνωση κάποιου βιβλίου, όπως δεν της αρκούσαν οι online κρατήσεις στο Internet (ολόκληρη εκδρομή οργάνωσε για κάποιους "συνομήλικους"), τα παιχνίδια (έχει βγάλει το πιο δύσκολο παιχνίδι του Windows XP FreeCell χωρίς να το γνωρίζει και είναι αστέρι στο Sudoku) και η συγγραφή κειμένων στο MS Word - λέτε να της βάλω και καμιά έκδοση του Linux στο notebook;

Μου είναι εντελώς αδιάφορο αν θα προχωρήσει πέρα από το "Hello World!" ή αν θα τα παρατήσει με τα πρώτα "syntax error" - κάτι μου λέει πάντως ότι ακόμα και οι pointers δε θα της σταθούν εμπόδιο ;) Είναι αξιοθαύμαστο το ότι υπάρχουν άνθρωποι "κάποιας ηλικίας", που στερούνται των "τυπικών προϋποθέσεων" (τεχνικές γνώσεις, ανώτερη εκπαίδευση κλπ) και όμως δεν φοβούνται να μάθουν πώς λειτουργεί η "τρισκατάρατη" τεχνολογία, τη στιγμή που τόσοι πολλοί νέοι μας δηλώνουν ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν PC, ακόμα κι αν τους το χάριζαν - για να μην αναφέρουμε και πόσοι από εκείνους που χρησιμοποιούν, απλά προσπαθούν να κάνουν ρεκόρ στο Counter Strike ή να κατεβάσουν τις πιο καυτές τσόντες. Φυσικά και ο δικός μας "παππούς" (sorry Ν.Δ., με την καλή έννοια το λέω) αποτελεί λαμπρό παράδειγμα (βεβαίως έχει και κάποια "παιδεία", έτσι;), αλλά ήθελα να αναφέρω και κάποιο δικό μου.

Το καταθέτω ως προσωπική εμπειρία και φαντάζομαι να μη θεωρηθεί "διαφήμιση" της μητέρας μου - θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε γνωστός ή φίλος.

Black Swan είπε...

Άντε να πω και εγώ την ιστορία του Κύκνου Ονειροπαγίδα

Η ΦΙΛΗ ΜΟΥ Όνειροπαγίδα είναι από τις Πρέσπες και ζει στη πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Κάθε πρωί είναι πολύ απασχολημένη, γιατί πρέπει να ταΐσει τα τρία γουρουνάκια της.

Όταν μου το λέει, δεν την πιστεύω.

Φαντάζομαι πως πρόκειται για πραγματικά γουρουνάκια.

Γουρουνάκια στην πλατεία;

Όχι, όχι, διαμαρτύρεται η Ονειροπαγίδα.

Προτού πάει τα παιδιά της την Άρτεμη και τον Ιάσονα στο σχολείο, βιάζεται να ταΐσει τα γουρουνάκια της γιατί αλλιώς αυτά τα καημένα μπορεί να πάψουν να υπάρχουν.

Ανοησίες της απαντώ, τα γουρούνια στην Ελλάδα δεν παθαίνουν ποτέ τίποτε.

Πάντα βρίσκουν τρόπο να καλοπερνούν.

Όχι, όχι, φωνάζουν τα παιδιά της, οφείλουμε να τα φροντίζουμε καθημερινά, έτσι είναι ο κανονισμός και τον έχουμε αποδεχτεί.

Ποιος κανονισμός, απορώ και ψάχνω για γουρουνάκια στον γύρω Άλσος και τον ¨Αδωνι.

Πρόκειται για ένα γαλλόφωνο ( Τελικά έχουν μανία με την τεχνολογία αυτοί οι Γάλοι) πρόγραμμα στο Ιντερνέτ με καθησυχάζει εκείνη, σύμφωνα με το οποίο αναλαμβάνεις να εκθρέψεις γουρουνάκια στο Διαδίκτυο και να τους εξασφαλίσεις την virtual επιβίωσή τους.

Τώρα να σας πω ότι όλα αυτά τα ηλεκτρονικοοικολογικά θα μου φαίνονταν χαριτωμένα και ενδιαφέροντα, μια φυγή αν θέλετε προς έναν πιο «φυσικά» αφύσικο τρόπο ζωής, ένα είδος αγροτικής συνείδησης και πειθαρχίας μέσα στην καρδιά της μεγαλούπολης αλλά τέτοιες μέρες που είναι σκεφτείτε και τους δύστυχους κύκνους που εξαφανίζονται σωρηδόν στις παγωμένες λίμνες.

Κύριε Δήμου , ευχαριστώ για το πραγματικό ενδιαφέρον σας.
Στην ηλικία μου ξέρω να προφυλάσσομαι από την γρίπη του μυαλού.
Περαστικά μου

MIRACLE είπε...

Όσον αφορά τους προσωπικούς υπολογιστές ειδικότερα νομίζω ότι μεγάλο κακό κάνουν και τα νετ καφέ.

Δημιουργούν την ψευδαίσθηση στους γονείς και στα παιδιά ότι οι υπολογιστές είναι κυρίως για παιχνίδια (αμφιβόλου ποιότητας) και άντε λίγο σερφάρισμα.

Συνυπολογίστε και το γεγονός της οικονομικής απομύζησης την οποία νιώθει μια οικογένεια της οποίας το βλαστάρι (και όχι μόνο…) επισκέπτεται τακτικά ένα νετ καφέ, όποτε εκεί έχουμε τα χειρότερα.

Προσωπικά ήμουν πάντα αντιθέτως με την ιδέα των νετ καφέ.
Ο υπολογιστής για να αξιοποιηθεί πρέπει απαραιτήτως να νοείται ως «προσωπικός» και όχι ως δημόσιος. Άλλωστε δεν τον ονόμασαν τυχαία PC αυτοί που των εφηύραν.

Και εκτός αυτού ένα παιδί στα πρώτα του βήματα χρειάζεται επίβλεψη και άνεση χρόνου για να εξοικειωθεί σωστά με έναν υπολογιστή Αν γίνει στραβή αρχή όλα στραβά θα βαίνουν αργότερα.

Μερικοί θα πουν ότι να νετ καφέ αποτελούν την αφορμή για να έρθει κάποιος σε επαφή με τους υπολογιστές και το Ίντερνετ.
Δυστυχώς όμως πέρα από αυτό έχουν και πιο μόνιμη δράση η οποία όπως είπα είναι τουλάχιστον στρεβλή.

houlia είπε...

Kαλά αγαπητέ Alombar42, να μην παίζουμε με τις λέξεις. Η τέχνη λοιπόν στην οποία αναφέρομαι, είναι η τέχνη στην προγονική της μορφή, εκείνη που συγκινούσε τον άνθρωπο προ τεχνολογίας κ μετά αυτής. Που δε χρειαζόταν την ύπαρξή της για να υπάρχει. Κι εδώ με προκαλείτε να επανέλθω σε κάποια σχόλια-ημισχολιασμένα που προηγήθηκαν. Σχετικά με την επαφή τού ανθρώπου με τη φύση, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες, χωρίς άμυνες. «Γυμνοι και ανοχύρωτοι να προσεγγίσετε την ποίηση» πρότεινε προχτές ο ΝΔ. Στο ατέρμονο όμως κυνήγι τής τεχνολογίας και τής ορθολογικής της χρήσης-αυτό είναι το ζητούμενο- νομίζω ότι τα περιθώρια για μια «καθαρή» προσέγγισης τής φύσης και όχι μόνο στενεύουν. Όπως ορθώς επεσήμανε κ ο resident-νομίζω, η μέρα σου προσφέρει 24 ώρες, ούτε μία παραπάνω. Οπως καταλαβαίνετε ,τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων...Δεν έχω βέβαια καμία αντίρρηση στον τρόπο που ο καθένας τις τοποθετεί, αρκει να είναι αυθόρμητος και προσωπικός.Διαφορετικά βιώματα, προστάζουν διαφορετικές επιλογές..

gravoura είπε...

Mόλις έβαλα σκίτσα εμπνευσμένα από το θέμα του ΝΔ. ΄Οποιος θέλει ας ρίξει μια ματιά στο blog μου (gravourathess). Δεν είναι διαφήμιση, απλά έτυχε να βρω μια πηγή σήμερα όπου τα αντέγραψα και πιστεύω πως είναι καλούτσικα.
Eλπίζω να έχω την άδεια σας ΝΔ.

Nikos Dimou είπε...

tsakmpoum said...
"Απο ποιόν είναι πιστοποιημένο;
Απο εσάς;"

Επιμένετε σε ένα θέμα που δεν γνωρίζετε - κι αυτό δεν σας τιμά. Επανέρχομαι για τελευταία φορά. Είναι πιστοποιημένο από τους ίδιους τους Γάλλους. Γύρω στο τέλος του αιώνα (1998-99) υπήρξαν τίτλοι πρωτοσέλιδοι στην Monde, Liberation, Figaro και σε άλλες εφημερίδες (θυμάμαι και ένα εξώφυλλο του Nouvel Observateur) με θέμα "Χάνουμε το τραίνο της ψηφιακής Επαναστασης!" "Το Ιντερνετ δεν έχει Γαλλικό περιεχόμενο!" "Ξεχάστε το
Minitel!". Έγινε πολλή συζήτηση και θόρυβος και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της.

Nikos Dimou είπε...

black swan - τα virtual pets είναι γιαπωνέζικη εφεύρεση και σχεδόν αποκλειστικότητα (νομίζω το πρώτο ήταν το Tamagochi). Είχα κι εγώ ένα. Κατι ξέρει και ο Alombar 42 για τα Neopets. Τα γουρουνάκια της φίλης σας ήταν γιαπωνέζικα μεταγλωτισμένα...

Nikos Dimou είπε...

E μα είστε και επίμονοι και άσχετοι!

Στην τελευταία έρευνα της Eurostat (ΝΟΕ 2005) που θα βρείτε εδώ η Γαλλία είναι ΚΑΤΩ από τον μέσο όρο της Ευρώπης των 25 (!) σε κατοχή υπολογιστών στα σπίτια (50% έναντι 54% - Ολλανδία 74, Γερμανία 69 Αγγλία 65 - δεν μιλάμε για το 80άρια των Σκανδιναβών) και σε συνδέσεις Διαδικτύου (34 έναντι 43% - Ολλ. 65, Γερμ. 60, Αγγλ. 56). Στοιχεία για τις συνδέσεις επιχειρήσεων δεν υπάρχουν για την Γαλλία (;) ούτε και για τις ευρυζωνικές συνδέσεις.

Πάντως από άλλη έρευνα της Eurostat και σε αυτές πρωτεύουν: στις οικιακές η Δανία (36%) η Φινλανδία (21%) και η Εσθονία με 20%. Στις επιχειρήσεις προηγείται η Δανία 80% η Σουηδία 75% και η Ισπανία 72% - πάντα ευρυζωνικές.

cyberdustz είπε...

alombar42 said...
Για τον τρόπο χρήσης του στυλό, δε φταίει το στυλό...

Φταίει όμως ο χρήστης του στυλό, και οι Έλληνες είναι άσοι στο διαδίκτυο.

Γενικά πάντως διαφωνώ με το σκεπτικό "καλή χρήση - κακή χρήση".
Δεν το καταλαβαίνω αυτό, όλο γρίφους είσαι. Αρνείσαι ότι υπάρχει η καλή χρήση και το χάσιμο χρόνου?

Το περί τεχνοφοβίας δε βγαίνει αυθαίρετα, μελέτες το λένε και δυστυχώς ο αντίλογος δεν έχει ακόμα φωνή (επειδή είναι σχεδόν ανύπαρκτος).
Εάν αυτό το συμπέρασμα βγήκε τόσο αυθαίρετα και αποκλειστικά και μόνο μετρώντας τα τηλέφωνα και τις διαδικτυακές συνδέσεις, τότε να βράσω αυτές τις μελέτες και (καλύτερα να μη πω τη κάνω με) τους επιστήμονες. Ας λάχει σε μένα το λαχείο να είμαι ο αντίλογος.

cyberdustz είπε...

Όσον αφορά τους Γάλους, πολύ λόγος γίνεται για τη τεχνολογία τους και ειδικά για το minitel, ενώ εγώ το θεωρώ προτέρημά τους. Επιτέλους κάποιοι ευρωπαίοι τόλμησαν και αντιπρότειναν κάτι στην μονοκρατορία των αμερικάνων. Το ότι δεν τους βγήκε, αυτό ίσος να οφείλετε σε άλλους λόγους και όχι στο ότι δεν ήταν καλό ή ότι υστερούσαν τεχνολογικά.

Κανείς δεν μου εξήγησε γιατί την «τεχνολογία» περιορίζετε μόνον στο διαδίκτυο.

Για τους Γάλους, μπορώ να σας πω ότι είναι σε πάρα πολλούς τομείς πρωτοπόροι. Για παράδειγμα σας αναφέρω το σύστημα secam, το οποίο ήταν χιλιάδες φορές ανώτερο από το αντίστοιχο αμερικάνικο και συναγωνιζόταν επάξια με το γερμανικό pal. Εδώ είναι που οι αμερικάνοι και ιάπωνες βρήκαν το δάσκαλό τους. Στον τομέα διανομής και διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας, κανείς δεν φτάνει τους γάλους. Οι γαλλικοί πίνακες και διακόπτες είναι πιο ανθεκτική, χρειάζονται λιγότερο συντήρηση και συντηρούνται πιο εύκολα και με λιγότερο κόστος από του αντίστοιχους γερμανικούς. Οι γερμανικοί πίνακες είναι κίνδυνος θάνατος, τα διάφορα ατυχήματα το πιστοποιούν. Για τους αμερικάνικους πίνακες και διακόπτες, ούτε λόγος να γίνετε, αυτά είναι για τις χωματερές.

Nikos Dimou είπε...

Faltsa: Το blog αυτό δέχεται την διαφωνία, αλλά δεν δέχεται την αγένεια.

Δεν μπορείς να λες στον οικοδεσπότη σου ότι "ρεζιλεύεται" μόνο και μόνο επειδή σε αποστόμωσε. (Εκτός αν αμφισβητείς και την Eurostat).

Και πάλι υπάρχουν πιο ευπρεπείς τρόποι να εκφράσεις την αμφισβήτησή σου.

Αποφάσισα να απέχω από το blog μέχρι να ζητήσεις συγγνώμη. Δεν μου αρέσει να μου ρυπαίνουν το περιβάλλον.

mickey είπε...

Ειρήνη υμίν! Δείτε λίγο και τα σκίτσα της gravoura να χαλαρώσετε (τα βρήκα πολύ διασκεδαστικά, ενώ ...περνάνε και τα μηνύματά τους).

MIRACLE είπε...

Faltsa, μην ζητήσεις συγνώμη πριν περάσουν μερικές μέρες.

Άφησε τον να ξεκουράσει λίγο το μάτι του μην μας πάθει και τίποτα :)

Ανώνυμος είπε...

faltsa: πρόσεξες που η houlia, μας διευκρίνισε για το χέρι ότι το έχει στα πόδια της ή κάπου εκεί τις ώρες τις μικρές του απογεύματος και όχι της νυκτός; κι εγώ σου λέω, αγαπημένη, ότι η houlia αυνανίζεται συστηματικά στο κατώφλιο. αρέσκεται ορισμένως και ερεθίζεται σεξουαλικά με τον αέρα. μάλιστα.

mickey είπε...

"Υπάρχει και η αντίσταση των διανοούμενων. (Αυτή δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο – φάνηκε και στην Γαλλία η οποία μας επηρεάζει πολιτιστικά. Η Γαλλία το πλήρωσε με μεγάλη τεχνολογική υστέρηση)."

Απορώ πώς μπορούν φράσεις σαν την παραπάνω να πυροδοτήσουν τέτοια ένταση και να οδηγήσουν όχι μόνο σε πλήρη εκτροχιασμό του blog, αλλά και στην υπέρβαση των ορίων της ευπρέπειας. Προσωπικά, δε μου καίγεται καρφάκι για την τεχνοφοβία ή μη των Γάλλων και την πραγματική ή υποτιθέμενη τεχνολογική τους υστέρηση (άλλο νομίζω πως είναι το νόημα του post) ούτε κι έχω όρεξη να βομβαρδίζομαι με στατιστικές για να δω αν το 43,24356273627% ερμηνεύεται ως τεχνοφοβία ή όχι (για να μην πω για επιχειρήματα που ανήγαγαν τον ηλεκτρικό πίνακα διανομής ως απόδειξη τεχνολογικής ανωτερότητας - έλεος!!!).

Υποθέτω ότι ο Ν.Δ. δεν ενοχλήθηκε τόσο από τη διαφωνία όσο από το "πνεύμα" στο οποίο αυτή εκφράστηκε. Πάντως, αν θέλουμε ισοτιμία στην αντιμετώπιση του άλλου (φάουλ και το "άσχετοι" και το "ρεζιλεύεσαι", όχι όμως με την ίδια "βαρύτητα"), ας είμαστε ισότιμοι και σε άλλα (π.χ. ας υπογράφουμε με το ονοματεπώνυμό μας όπως ο Ν.Δ. και όχι πίσω από ένα nick που ούτε προφίλ δεν έχει). Φυσικά δεν είμαι δικηγόρος ούτε του Ν.Δ. ούτε του …διαβόλου.

Κατά τα άλλα, πιστός στο πνεύμα της ημέρας (και ας μην τίμησε τον "άγιο" το blog) θα συνιστούσα: Make Love, not War! (ή τουλάχιστον δείτε λίγο καλλιτεχνικό πατινάζ στην ΕΤ-1).

Υ.Γ. Κατανοώ Ν.Δ. ότι για μια αξιοπρέπεια ζούμε, αλλά δε νομίζω πως αυτή θίγεται από κάποιο σχόλιο (και δη ανώνυμο). Ούτε "ρυπαίνεται" κανένα blog (έχω δει και χειρότερα "σκουπίδια"). Δε νομίζω λοιπόν ότι αξίζει τον κόπο να απέχεις από το blog μέχρι να ζητήσει συγγνώμη η faltsa (όνομα και πράγμα) - εκτός κι αν το κάνεις επειδή προέκυψε καμιά πονηρή "εορταστική" επίσκεψη ;). Δε θα μας λείψει άλλωστε, σε αντίθεση με σένα, που περιμέναμε χρόνια για να σε διαβάζουμε καθημερινά και να έχουμε κι ένα ζωντανό (έστω και διαδικτυακό) διάλογο μαζί σου. Σου ζητώ λοιπόν κι εγώ την "προσωπική χάρη" που μου ζήτησες κάποτε. Φυσικά, εσύ αποφασίζεις…

tyn είπε...

Η πλάκα είναι ότι το κείμενο που παραθέτει ο/η faltsa λέει σχεδόν τα ίδια με το link της Eurostat που παραθέτει ο ΝΔ!!
Household PCs at France : 55% στο κείμενο από falτsa, 50% στο link της Eurostat.
Netherlands : 74%, UK : 65%, Germany : 69%, Denmark : 79%, Norway 72%.
Δεν έχω άποψη σχετικά με την τεχνολογία στη Γαλλία, αλλά μου κάνει εντύπωση ο τρόπος επιχειρηματολογίας (κάτι σαν "βάλε ένα κείμενο με πολλούς αριθμούς και πες οτι επιβεβαιώνει την άποψη σου, σιγά μην το διαβάσει κανένας")

mickey είπε...

Κι ένα ανεκδοτάκι, τόσο στο πνεύμα του post όσο και της ημέρας:

A woman was helping her husband set up his computer, and at the appropriate point in the process, told him that he would now need to enter a password.
Something he will use to log on.
The husband was in a rather amorous mood and figured he would try for the shock effect to bring this to his wife's attention.
So, when the computer asked him to enter his password, he made it plainly obvious to his wife that he was keying in
P...
E...
N...
I...
S
His wife fell off her chair laughing when the computer replied:
***PASSWORD REJECTED. NOT LONG ENOUGH***

Ανώνυμος είπε...

mickey παιδί μου: μόνο ένας "σύζυγος" θα έδειχνε γραμμένη τη λέξη πέος, για διάφορους ξεφτιλισμένους λόγους (π.χ. οι τιποτένιοι φτιάχνονται με όλα τα περιφερειακά ασήμαντα και όχι με τα σώματα που ενώνονται για να μη μείνουν μόνα στο κρύο σκοτάδι). δεν σε αγαπάω..

Ανώνυμος είπε...

αν ήμουν ο nd θα έλεγα στη Faltsa: ό,τι πείτε, η πρώτη καρέκλα στο βάθος δέχεται γυμνές τις επισκέπτριες. δεύτε λάβετε ηδύποτο. γιατί, άμα μια κοπέλα, θέλει να μας επιδείξει το μίσος της, συμπεραίνουμε εμείς ότι ξελιγώνεται για μας αχ και περνάμε το βράδυ από τη φτωχκή της αυλή διά να της σφυρίξουμε ερωτικούς σκοπούς χαμηλής συχνότητας.

Stormrider είπε...

@Νίκος Δήμου
με όλο το σεβασμό, δεν βγαίνουμε από το σπίτι μας επειδή ο καλεσμένος φέρθηκε άσχημα. φυσικά κι εγώ με την σειρά μου, δεν μπορώ να σας υποδεικνύω τι να κάνετε "σπίτι σας"

mickey είπε...

@σαλτάρω

Σήμερα, χρονιάρα μέρα, βρήκες να μη με αγαπάς; Τέλος πάντων, λέω να πάω κι εγώ να ενώσω το σώμα μου με ένα άλλο για να μη μείνουμε μόνα στο κρύο σκοτάδι - κι έχει κι ένα ψοφόκρυο έξω, άλλο πράγμα! Αν και άθρησκος, λέω να τιμήσω τον ...άγιο απόψε ;)

Όσες πιστές ...προσέλθετε!

Υ.Γ. Μη σας μπουν τίποτα ιδέες για τη "γλυκιά αιμομιξία των blogger" που είχε γράψει ο Ν.Δ. παλιά. Μεταξύ μπλογκεράδων μετράει κανονικά :)

Dormammu είπε...

Πάλι στην έλλειψη παιδείας καταλήγουμε..... Οι φιλοξενούμενοι που δεν σέβονται τον οικοδεσπότη είναι απαράδεκτοι.

cyberdustz είπε...

mickey said...
(για να μην πω για επιχειρήματα που ανήγαγαν τον ηλεκτρικό πίνακα διανομής ως απόδειξη τεχνολογικής ανωτερότητας - έλεος!!!).

Αυτά λένε άνθρωποι που μετρούν το ιντερνετ και αποφασίζουν ότι οι Ολλανδοί με το 74% υπερτερούν τους Γάλους με το 55%. Αυτό και αν είναι αστείο. Ενώ εγώ που έχω δουλέψει με Ολλανδούς σου μεταφέρω το μυστικό τους που μου εκμυστηρεύτηκε ένας από αυτούς. Λοιπόν, οι Ολλανδοί δεν έχουν ούτε μία δικιά τους τεχνολογία, αλλά απλώς έξυπνα μυαλά τα οποία νοικιάζουν στους Σουηδούς. Οι οποίοι Σουηδοί με τη σειρά πάλι κάνουν εφαρμογή αμερικάνικης τεχνολογίας και τίποτες πέραν αυτού. Ένα παράδειγμα είναι η πρώην ASEA. Σουηδούς για αφεντικά, αμερικάνικη τεχνολογία, Ολλανδούς εργάτες. Αυτά για τους Ολλανδούς.

Για τους Γάλους αναφέρθηκα προηγουμένως, υπάρχουν και άλλα να ειπωθούν, αν μη τι άλλο τόλμησαν να εναντιωθούν στους αμερικάνους και έχουν δημιουργήσει δικιά τους αυτούσια τεχνολογία. Η γερανογέφυρα των Γάλλων ποτέ δεν έπαθε βλάβη, ακόμα και μετά 30 χρόνια συνεχούς εργασίας. Τις γερμανικές γερανογέφυρες έπρεπε να ανακατασκευάσουμε εκ ολοκλήρου μετά 15 χρόνια. Τα πολλά λόγια περιττεύουν. Ναι, για τους ανθρώπους που γνωρίζουν, ο πίνακας διανομής, μαζί με τα όργανα ακριβείας που ποτέ δεν παθαίνουν βλάβη, είναι απόδειξη ανώτερης τεχνολογίας. Το μόνο που υπερτερούν οι γερμανοί είναι στους διακόπτες και μετασχηματιστές υπερυψηλής τάσης. Στους πίνακες όχι, αυτοί είναι κίνδυνος θάνατος.

Σας αφήνω μαζί με τους Ολλανδούς να μετράτε τα μπιτ και μπαιτ και να νομίζετε ότι τεχνολογία είναι το ιντερνετ και μόνον το ιντερνετ και τίποτες πέραν αυτού.

Dormammu είπε...

Όσον αφορά τους Γάλλους μη ξεχνάτε την εξαιρετική τους τεχνολογική συνεισφορά με την εφεύρεση του γαλλικού μανικίουρ, που κάθε βαλεντίνη(!) σεβόμενη τον εαυτό της οφείλει να εφαρμόζει....:))))
Καλή σας νύχτα.

mickey είπε...

Τώρα μάλιστα. Εκτός από τους Έλληνες και τους Γάλλους, μπορούμε πλέον να αποφανθούμε μετά πλήρους γνώσεως και για την τεχνολογία πολλών άλλων (Ολλανδών, Σουηδών, Αμερικανών - για τη Ναμίμπια είπαμε τίποτα ή δεν πρόσεχα;) Ρε παιδιά, γιατί δεν πάτε στη Eurostat ή σε άλλους οργανισμούς να τους πείτε τη νέα μέθοδο; Αντί να διεξαγάγουν έρευνες που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώπουλα, μπορείτε να τους πείτε τις εμπειρίες σας από γνωστούς και φίλους, μήπως και ξεστραβωθούν και εκείνοι ;)

Ανακουφίστηκα πάντως που οι Γερμανοί είναι πρώτοι στους διακόπτες. Έχω πολλούς από δαύτους στη μπέμπα και είχα μια ανησυχία μήπως χαλάσει κανείς - τώρα μπορώ να ανάβω το φωτάκι το βράδυ όσες φορές θέλω για να βρίσκω τα αγαπημένα μου CD :))

Υ.Γ. 1: Προς όλους τους φίλους τεχνοφοβικούς, και δη υποστηρικτές της άποψης ότι το Internet ευνοεί τη μοναχικότητα και αλλοτριώνει τις πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις υποκαθιστώντας τις με virtual:
Δείτε Χαρδαβέλα στον Alter ΤΩΡΑ! Συμφωνεί μαζί σας απόλυτα. - εγώ πάντως δεν αντέχω, άσε που το πατινάζ δεν τέλειωσε ακόμα...

Υ.Γ. 2: Νομίζω πως ο aunan έθεσε το θέμα στις σωστές του διαστάσεις :)

alombar42 είπε...

@Houlia
Ας υποχωρήσω - είναι φύση ο άνθρωπος. Σωστά;
Τα αέρια των αγελάδων, είναι φύση;
Τα όποια ανθρώπινα επιτεύγματα, μήπως;

Δεν έτυχε να δείτε ένα πίνακα ή μια ιστοσελίδα και να πείτε "αυτό είναι τέχνη";
Μια στρατηγική κίνηση στο σκάκι δεν είναι εξίσου τέχνη;
Ενα πρόγραμμα, μήπως;

Ξέρετε, η οπτική γωνία αλλάζει μόνο.


@CyberDust
Δεν το καταλαβαίνω αυτό, όλο γρίφους είσαι. Αρνείσαι ότι υπάρχει η καλή χρήση και το χάσιμο χρόνου?

Μιας και αυτό δεν αποτελεί... μυστικό, ξέρετε πόσο χρόνο έχω "χάσει" παίζοντας neopets; Κόντεψα να μετανοιώσω για το "κόλλημα" αυτό, το "πλήρωσα" άλλωστε ακριβά. Σήμερα, ανακαλύπτω οτι ήταν πολύτιμος χρόνος (στον υπερθετικό βαθμό).

Το σκεπτικό είναι οτι, από τη μία δεν μου αρέσουν τα "στρατιωτάκια ακούνητα αμίλητα αγέλαστα" και από την άλλη αντιπαθώ το πολύ συνηθισμένο "το παιδί μου να παίξει στα χώματα; κι άμα λερωθεί;". Σχεδόν καμμία εμπειρία δεν είναι αρνητική...
Προσπαθώ να μην είμαι απόλυτος - έτσι, δεν μου αρέσει ο διαχωρισμός "αυτό καλό" και "αυτό κακό" - τα κριτήρια είναι πάντα υποκειμενικά και πολυσύνθετα.
Καλό για μένα, κακό για μένα, σε δεδομένη στιγμή; Ισως, αλλά και πάλι με αρκετές επιφυλάξεις ως προς το τι είναι σωστό και τι λάθος.
Δεν υπάρχει χάσιμο χρόνου (άποψή μου βεβαίως) - υπάρχει μεγαλύτερο και μικρότερο φαινομενικό κέρδος, πάντα στη δεδομένη στιγμή. Αύριο μπορεί να αλλάξουν όλα και το "χάσιμο" του χθες να αποδειχθεί "χρυσός".

Το περί τεχνοφοβίας στα καθ'ημάς αποδεικνύεται και με προσωπικές εμπειρίες, τις έρευνες αυτές δεν τις δέχομαι άκριτα - λυπάμαι που δεν μπορώ να το αποδείξω...


@σαλτάρω
Γεωμέτρησες σήμερα :)


@Νίκος Δήμου
Αποστασιοποιηθείτε και μην αφήνεστε για ασήμαντη και τόσο συνηθισμένη αφορμή.
(κάποτε σώθηκα από το Code Name Tsoutsouni σε ανάλογη περίπτωση)

cyberdustz είπε...

mickey said...
Ανακουφίστηκα πάντως που οι Γερμανοί είναι πρώτοι στους διακόπτες. Έχω πολλούς από δαύτους στη μπέμπα και είχα μια ανησυχία μήπως χαλάσει κανείς - τώρα μπορώ να ανάβω το φωτάκι το βράδυ όσες φορές θέλω για να βρίσκω τα αγαπημένα μου CD :))


Μίλησα για διακόπτες υπερυψηλής τάσης γερμανικής κατασκευής. Για χρήση χαμηλής τάσης, συνιστώ ελληνικής κατασκευής, είναι τα καλύτερα, τα πιο ανθεκτικά, και τα πιο φτηνά. Παγκοσμίως αποδεδειγμένα, την τύφλα τους ξέρουν οι ξένοι, κάνουμε και αβέρτα εξαγωγές στη Γαλλία και Γερμανία. Έτσι για να σκάσουν από το κακό τους μερικοί που λένε ότι δεν ξέρουμε από τεχνολογία. (Μα πρέπει να τα λέω όλα? να γράφω ολόκληρα κατεβατά?)

Ανώνυμος είπε...

τώρα που έγινε υπουργός της εξωτερικής προδοσίας η τέτοια
όλα μου τα φώτα και τα όνειρα σβηστά σκέφτηκα να ζω μόνο για σένα.

resident είπε...

σαλταρω Παμε για υπνο τωρα.Περασε η αγια αυτη μερα.

mickey είπε...

Έλα βρε cyberdust, ηρέμησε. Ήθελα να αποφορτίσω κάπως το κλίμα με λίγο χιούμορ, μετά και τη "βαρυσήμαντη" δήλωση του Ν.Δ. περί αποχής. Σε (μετα-)βιομηχανικές κοινωνίες ζούμε, όλα τα κράτη κάτι θα παράγουν, κάποιες εταιρείες θα παράγουν καλύτερα προϊόντα από άλλες, αύριο αυτό μπορεί να ανατραπεί κ.ο.κ. Δε νομίζω ότι έχει κανένας λαός στο αίμα του "τεχνολογική ανωτερότητα" ούτε σε επίπεδο διακοπτών ούτε πουθενά αλλού. Κι εγώ εμπιστεύθηκα τη γερμανική "ανωτερότητα" στο αυτοκίνητο που αγόρασα πριν κάποια χρόνια και οι εντυπώσεις μου είναι μάλλον ...ανάμικτες. Η απολυτοποίηση σε αυτά τα ζητήματα (στην οποία μάλλον παρασύρθηκε και ο Ν.Δ. κάποια στιγμή) είναι άτοπη εκ φύσεως.

Άλλωστε με την παγκοσμιοποίηση και τις πολυεθνικές όλα αυτά δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Η Microsoft π.χ. χρησιμοποιεί προγραμματιστές και διοικητικό προσωπικό από όλον τον κόσμο, ενώ ολοένα και περισσότερα προϊόντα θα κατασκευάζονται αποκλειστικά σε χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος (Κίνα, Taiwan κλπ). Σε κάποιους "οικείους" μας κλάδους συμβαίνει ήδη εδώ και καιρό - μόλις θυμήθηκα προ 10-15 ετών άρθρα για την "ανωτερότητα" των memory chips της Compaq και των πληκτρολογίων της Olivetti :)

Ανώνυμος είπε...

the resident: θέλω ένα αγοράκι να φιλιόμαστε και να νιώθω αυτά τα έκφυλα: δεν ξανακάνω όνειρα γιατί όλα ναυαγούνε στου πόνου τον ωκεανό προτού λιμάνι βρούνε...στη θάλασσα της μοναξιάς και ναυαγός και μόνος και ρίχνει μου σωσίβιο να μην πνιγώ ο πόνος...

mickey είπε...

@σαλτάρω
Και γεωμέτρης και ποιητής!

Καληνυχτώντας σας κι εγώ για σήμερα (πάω να γιορτάσω την "άγια νύχτα") και με την ευκαιρία της γνωστής υπόθεσης με τις υποκλοπές, που τόσα τεχνοφοβικά σύνδρομα έφερε στην επιφάνεια, να αναφέρω και το σλόγκαν του βασικού ανταγωνιστή της Vodafone (είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δε θα τολμήσει να το χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά):

Μιλάτε. Σας ακούμε!

Χρόνια Πολλά σε όλους και σε όλες!

NiO είπε...

Οι Έλληνες είναι τεχνοφοβικοί γιατί κάτι παπάρες σαν και σένα έχουνε Blog….λυπάμαι…

Ανώνυμος είπε...

mickey: εμπειρίκος είναι οι στίχοι (το αγοράκι δικό ΜΟΥ).

nio: είσαι ανώριμος όσο ο κάρολος παπούλιας. αλλά γιατί να κρυβόμαστε πίσω από το κωλοδάχτυλό μας, ας ομολογήσουμε: είσαι ο κάρολος παπούλιας.

... είπε...

@ nikos dimou
Συγγνώμη κύριε Δήμου, αλλά οι "ευπρεπείς τρόποι να εκφράσεις την αμφισβήτησή σου" (όπως γράψατε) ισχύουν μόνο όταν απευθύνονται στο πρόσωπο σας ή ισχύει γιά όλους όσους συμμετέχουν με τον α' ή β' τρόπο στην συζήτηση εδώ μέσα;

Γράψατε: "Το blog αυτό δέχεται την διαφωνία, αλλά δεν δέχεται την αγένεια." Και πάλι αναρωτιέμαι: δεν δέχεται την αγένεια προς το πρόσωπο σας μόνο επειδή είστε ο οικοδεσπότης ή γενικώς προς όλους τους συμμετέχοντες; Διότι απ' ότι έχω δεί
όσο καιρό έρχομαι εδώ, η αγένεια και οι μη ευπρεπείς τρόποι δεν είναι σημερινό φαινόμενο μόνο (και δεν εννοώ εσάς προσωπικά).

Μόνον ο/η Faltsa ρύπανε το περιβάλλον σας κύριε Δήμου και αποφασίσατε να απέσχετε απο το blog μέχρι να σας ζητήσει συγγνώμη; Άλλοι δεν το έχουν ρυπάνει πιό πρίν; Όσο για το "είστε άσχετοι", το θεωρείτε ευπρεπή τρόπο αυτό; Και δεν τα γράφω αυτά για να υπερασπιστώ τον/την Faltsa, απλά αναρωτιέμαι, πραγματικά...

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα!

Η αποχή δεν είναι ούτε φασίζουσα ούτε τιμωρία - ήταν μία αυθόρμητη αντίδραση. Ποτέ στα 70 μου χρόνια δεν με είχε αντιμετωπίσει κάποιος με τόση ιταμότητα. Έχοντας ζήσει από κοντά την ιστορία της Γαλλικής Υστέρησης, έχοντας μιλήσει με τους πρωταγωνιστές της, έχοντας όλες τις διεθνείς στατιστικές με το μέρος μου, να μου λένε "επιμένεις να ρεζιλεύεσαι"!

Τα πήρα στο κρανίο. Για μια στιγμή σκέφτηκα να σβήσω όλο το blog. Στο κάτω κάτω δεν προσδοκώ από αυτο ούτε κέρδη, ούτε δόξα - αλλά απλή ευχαρίστηση. Όταν δεν με ευχαριστεί γιατί να το συνεχίσω και να χάνω πολύτιμες ώρες κάθε μέρα; Για να έρχεται ο κάθε άσχετος (το άσχετος δεν είναι βρισιά - σημαίνει τον μη σχετικό με ένα θέμα) και να με χλευάζει; Moderation δεν θέλω να βάλω - αντίκειται στις αρχές μου.

Με το που ξύπνησα επικράτησαν πιο ψύχραιμες σκέψεις. Το blog θα συνεχιστεί όσο το αντέχω (και το αντέχετε). Δώστε μου λίγο χρόνο για να ξαναπάρω φόρα.

hardrain είπε...

Όταν έρχονται οι θόρυβοι κύριε Δήμου, οφείλουμε να τραγουδάμε όσο πιο ωραία μπορούμε και όχι να σιωπούμε. Ειδικά , όταν οι καλλίφωνοι, είναι ευτυχώς αρκετοί και τα φάλτσα λίγα. Καλημέρα σε όλες και όλους.

Nikos Dimou είπε...

tsakmpoum said...
"Οι σημερινές πρωινές σας σκέψεις κ. Δήμου είναι το ίδιο άκαμπτες με τις χθεσινές! Προτείνω να σβήσετε το σημερινό Μπλογκ γιατί χαλάει πολύ την εικόνα σας...."

Δεν χαλάει τόσο εύκολα η εικόνα μου, μην ανησυχείτε... Ούτε πρόκεται να σβήσω κάτι μεμονωμένο στο blog - αν είναι να σβήσω, προτιμώ να το σβήσω ολόκληρο.

Διακρίνω μία απόλυτη ανάγκη να δικαιωθούν οι απόψεις σας. Αν τόσο σας καίει, θα παραδεχθώ ότι το 50 είναι μεγαλύτερο από το 74 και ότι η Ariane είναι Γαλλικός πύραυλος :))

Black Swan είπε...

Καλημέρα
Το blog είναι του κυρίου Δήμου και ανεβοκατεβάζει τον διακόπτη οπότε θέλει.

Δεν έχω αναφερθεί σε «έρευνες και στατιστικές» γιατί είμαι πολύ καχύποπτος με όλες.



Για μένα η επίπτωση των «στατιστικών και ερευνών» είναι ορατή στη βιασύνη που καθορίζει τους ρυθμούς εγκατάλειψης της κάθε συγκεκριμένης ιδέας, καθώς η επόμενη παράγεται ήδη στα εργαστήρια, με αποτέλεσμα να ρίχνονται στην αγορά, η κάθε μία χωριστά και όλες μαζί, όπως τα προϊόντα στα πολυκαταστήματα.
Δεν είναι να απορεί κανείς όταν, από πλευράς των πολυεθνικών εταιρειών και των ιδρυμάτων που χρηματοδοτούν τις έρευνες, ενθαρρύνεται η εισαγωγή της επιστημονικής γνώσης στα κυκλώματα ενός εμπορεύματος το οποίο κυκλοφορεί αφενός σε αμέτρητες παραλλαγές, αφετέρου εφοδιασμένο με πιστοποιητικά που το καθιστούν κατάλληλο για απόσυρση.
Πράγμα που είναι βεβαίως το ίδιο ανάποδα.

Σήμερα τίποτα δεν είναι αληθινό, τα πάντα επιτρέπονται, πολλοί θεοί λατρεύονται ταυτοχρόνως, δίχως αίσθηση δυσαρμονίας.

Ανώνυμος είπε...

nd: έχεις στη βιβλιοθήκη σου τους τρεις τόμους των ξακουσμένων/περίφημων διαλέξεων του Feynman?

cyberdustz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
cyberdustz είπε...

"Οι Γάλλοι θα ανοίξουν τα φορητά να αλωνίσουν το δίκτυο. Οι Γερμανοί εργάτες φυσώντας τα χέρια θα πάνε στο εργοστάσιο να φτιάξουν διακόπτες. Οι ολλανδοί δεν θα φτιάξουν τίποτε γιατί στο Αμστερταμ τώρα η θερμοκρασία θα έχει πέσει κάτω από -5."

Sehr gute bemerkung, aber ich haben mich entschieden einen frage zu stellen. Es ist Ihr schuld, da Sie mich und meine Erfahrungen in der industrie verspottet haben. Die frage ist, welche beantwortet werden muß, was werden die griechen heute tun? Werden sie zu ihrer fabrik gehen und einige schalter und schuetze produzieren, oder werden sie ein neues Selbstflagellation und Selbstächzen ueber sich in bewegung bringen, zum Beispiel, wie Schlecht und wertlos sie sind? Oder werden sie wiedermals die internetanschluesse zaehlen and entscheiden dass sie keine technologie besetzen? Ich sterbe for quall zu wissen. Mein erkundigendes verstand erwartet eine antwort.

Yannis H είπε...

Robin Williams Peace Plan: http://www.icdc.com/~dnice/worldpeace.html

The other side...

resident είπε...

Ενα μικρο σχολιο σχετικα με την κονρτα που τελευταια υπαρχει στο βλογκ.Και γω Διακρίνω μία απόλυτη ανάγκη να δικαιωθούν οι απόψεις αλλα και απ τα δυο μερη.Δεν ξερω πιο εχει δικιο για τουs γαλλουs.Υπαρχει ομωs η διαφορα οτι ο οικοδεσποτηs ηταν πιο ευγενικοs,και δεν ηταν επιθετικοs απ την αρχη.Επισηs το να αποσυρθει η να σταματησει το μπλογκ επειδη καποιοs τον προσεβαλε,για μαs που καιρο περιμεναμε μια καθημερινη επαφη μαζι του,θα στοιχιζε.Εξαλου νομιζω οτι αυτοι που τον προσβαλουν ειναι σχετικα λιγοι.

Yannis H είπε...

Για τη μοναξιά των χρηστών του ίντερνετ, επιτρέψτε μου να επαναλάβω κάτι: Το διαδύκτιο επιτρέπει αμφίδρομη επικοινωνία - η τηλεόραση μονόδρομη και οι Έλληνες είναι πρώτοι σε τηλεθέαση πανευρωπαϊκά. Αυτό δεν λέει κάτι;

cyberdustz είπε...

«Γιατί όμως τα Γερμανικά;»

Ένιωσα αυτή την ακαταμάχητη ανάγκη να τη δείξω την επιδεξιότητα μου σε εσάς τους ανθρώπους του πνεύματος και της δημοσιογραφίας που όλοι σας έχετε από ένα βλογ και γράφετε περισπούδαστα πράματα του θεού τα θάματα ενώ εγώ ο άνθρωπος του μόχθου και του μεροκάματου δεν μπορώ να στήσω ούτε ένα τόσο δα βλογάκι όπου κανείς δεν πατάει ώστε και εγώ να μπορώ μετά μανίας να του ξεφουρνίσω το πολυπόθητο και περιβόητο άντε ξεκουμπίσου από ‘δώ και είχα αυτή τη ακαταμάχητη έμπνευση να το κάνω επιδεικνύοντας την γερμανομάθεια μου χεχεχεχε

yannis είπε...

Ο αγαπητός Ν.Δ ανέλαβε ένα βαρύ φορτίο και του αξίζει ένα μπράβο.
Εγώ τον ευχαριστώ γι'αυτό το ταξίδι έστω κι αν τελειώσει αύριο.

Nikos Dimou είπε...

αγαπάω κι αδιαφορώ said...
nd: έχεις στη βιβλιοθήκη σου τους τρεις τόμους των ξακουσμένων/περίφημων διαλέξεων του Feynman?

Nαι.

cyberdust τα Γερμανικά σου δεν παίρνουν καλό βαθμό...

Black Swan είπε...

Συγγνώμη για την παρένθεση κύριε Δήμου

@ Σάλτα
Γνωστός μου φαίνεσαι από τα παλιά φόρουμ



Μήπως είσαι σαν τους άλλους τους hobos, που σαλτάρουν στα διάφορα «τρένα» και που το λαθραίο ταξίδι τους έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό χόμπι;

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Black Swan είπε...

@ Σάλτα

Ολοκλήρωσες τώρα η θα συνεχίσεις με τα αβελιανά ολοκληρώματα και τους δακτύλιους του Κρόνου

Κλείνει η παρένθεση.

Iridium είπε...

Διαβάζοντας όλα τα σχόλια μου δημιουργούνται οι παρακάτω 13 προβληματισμοί...

1.Η πλήρης αφαίμαξη της φύσης και η ανατροπή των ισορροπιών της είναι δείγμα του ότι ο άνθρωπος επιβιώνει? Όταν σταματήσει να υπάρχει φύση τι θα γίνει?

2.Οι άνθρωποι που ζούσαν αιώνες πριν, ή και κάποιοι που ζουν ακόμη χωρίς τεχνολογία, στο φυσικό περιβάλλον, με σεβασμό στη φύση, δεν επιβίωναν ή και επιβιώνουν μια χαρά?

3.Για την κατάντια του φυσικού περιβάλλοντος φταίνε οι αγελάδες και οι ιθαγενείς και όχι ο «προηγμένος δυτικός πολιτισμός» μας που συνεχώς περιορίζει το ζωτικό τους χώρο-βιόσφαιρα?

4.Η τεχνολογία αποτελεί το «ελιξίριο» της σωτηρίας του πληγωμένου πλανήτη?

5.Δεν μπορούμε να ζήσουμε με λιγότερη τεχνολογία και λιγότερα προϊόντα που αυτή παράγει? Δεν μπορούμε τελικά να ζούμε χωρίς οικονομική μεγέθυνση?

6.Η τεχνολογία δεν είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της καταναλωτικής κοινωνίας μας?

7.Τι εστί τεχνολογία βασικά?

8.Η εφαρμογή της τεχνολογίας μέχρι τώρα έχει επιφέρει περισσότερα θετικά ή αρνητικά στη ζωή του ανθρώπου?

9.Η οικολογική συνείδηση είναι δογματικό κατάλοιπο?

10.Η αντιπάθεια προς τα κινητά τηλέφωνα είναι απόρροια ευρύτερης τεχνοφοβίας?

11. Τεχνοφοβία αποτελεί ο προβληματισμός ή ακόμη και η εναντίωση π.χ. στην έκθεση της η/μ ακτινοβολίας και στα μεταλλαγμένα τρόφιμα (που τέθηκαν παραπάνω)?

12.Οι μη θερμαντικές επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας που ξεπροβάλουν από επιστημονικές έρευνες, είναι προϊόν τεχνοφοβικής προπαγάνδας ή πρέπει να αποτελέσουν βασικά στοιχεία προβληματισμού?

13.Πολύς λόγος για την τεχνοφοβία. Τι γίνεται από την άλλη όμως με την τεχνολαγνεία?

Ίσως κατηγορηθώ για φλυαρία ή αφέλεια. Αναρωτιέμαι, σκέφτομαι, υπάρχω. Όσοι θέλουν να πουν κάτι παραπάνω περιμένω να διαβάσω.

Iridium είπε...

Περί μοναξιάς ο κ. Δήμου τα είπε πολύ καλά. Να προσθέσω μόνο μια δήλωση ενός στοχαστή που είχα διαβάσει. Είχε πει πως αν τον ρωτούσαν τι προτιμά να χάσει, τους φίλους του ή τις στιγμές μοναξιάς του, σαφώς και θα προτιμούσε να χάσει τους φίλους του.

mickey είπε...

Σύντομες απαντήσεις στο δεκατριάρι του iridium (μια και δε φαίνεται να μπαίνει κανείς άλλος στον κόπο να απαντήσει):

1. Δεν υπάρχει "πλήρης αφαίμαξη" της φύσης ούτε "ισορροπίες της". Υπήρχαν περίοδοι εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών που κάποια είδη κυριαρχούσαν (εμείς είμαστε μια μηδαμινή παρένθεση), φυσικές καταστροφές που εξαφάνισαν το 90% της ζωής στον πλανήτη (εμείς ούτε το ένα πεντακισεκατομμυριοστό δεν έχουμε εξαφανίσει) και άλλα πολλά "ανισόρροπα" (ψάξε και λίγο να το βρεις - υπάρχουν χιλιάδες σχετικά κείμενα). Καμιά φύση δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Ίσα ίσα που μπορούμε να "δημιουργήσουμε" και άλλες (γαιοποίηση του Άρη π.χ.).

2. Πέθαιναν από απλό κρυολόγημα, τερηδόνα, πάνω στη γέννα, τους θέριζαν οι αρρώστιες και τα άγρια θηρία. Αν ήταν εξαιρετικά τυχεροί, μπορούσαν να ζήσουν μέχρι τα γεράματα. Σεβασμό στη φύση κανείς άνθρωπος δε δείχνει ούτε έδειξε ποτέ. Όλο και κάποια ζώα σκότωνε (για τροφή, ένδυση, λίπος κλπ), όλο και κάποια φωτιά άναβε, βάλε και τη γεωργία, την κτηνοτροφία και διάφορα άλλα και θα καταλάβεις. Εκτός αν μιλάς για εντελώς πρωτόγονους που ούτε πέτρινα εργαλεία δεν είχαν, αλλά πρέπει να πάμε ΠΟΛΥ πίσω!

3. Όλα φταίνε, αλλά δεν υπάρχει καμιά "κατάντια" (δες και απάντηση στο 1).

4. Αποκλειστικά και μόνο!!! Σκέψου μόνο το ενδεχόμενο σύγκρουσης με τεράστιο μετεωρίτη που θα εξαφάνιζε κάθε είδος ζωής πάνω στον "πληγωμένο" πλανήτη (έχει σχεδόν συμβεί στο παρελθόν - γύρω στο 90% ποσοστό εξαφάνισης). Ξέρεις κανέναν άλλο τρόπο να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο εκτός από την τεχνολογία; (εκτός αν πιστεύεις σε θεία παρέμβαση - δεν μπορώ να αντικρούσω αυτό το "επιχείρημα").

5. Μπορούμε, αλλά είναι ενάντια στη φύση μας. Άλλωστε αν το έλεγαν αυτό πριν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ακόμα θα ήμασταν στις σπηλιές και θα τρώγαμε ωμό κρέας.

6. Και όχι μόνο, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ζωής μας ολόκληρης.

7. Αυτό που συνέβη όταν κάποιος μακρινός πρόγονός μας πήρε δυο πέτρες και χάραξε με τη μία την άλλη για να έχει κάτι κοφτερό (ή κάτι παρόμοιο τέλος πάντων). Από τότε βεβαίως κύλησε μπόλικο νερό στο αυλάκι. Βασικά η τεχνολογία είναι η μοναδική αιτία της επιβίωσης του είδους μας. Χωρίς αυτήν, απλά θα είχαμε εξαφανιστεί.

8. Δεν έχω ζυγαριά "αποτελεσματικότητας" της τεχνολογία, αλλά αν θεωρείται η επιβίωσή μας θετικό αποτέλεσμα, τότε σαφώς έχει επιφέρει περισσότερα θετικά στη ζωή του ανθρώπου (για την ακρίβεια, την ίδια τη ζωή του).

9. Όχι απαραίτητα, αλλά εξαρτάται πώς ακριβώς ορίζει κανείς την "οικολογική συνείδηση". Προσωπικά δεν πετάω σκουπίδια στο δρόμο, εφαρμόζω κάποιο μέτρο στην κατανάλωση ενέργειας και άλλων φυσικών πόρων, αγαπώ τα ζώα και τα φροντίζω αν μπορώ (δεν έχω κατοικίδια) και είμαι κατά του γιγαντισμού και συγκεντρωτισμού κάθε είδους (πόλεις π.χ.), που επιφέρει τεράστιες σπατάλες. Όμως δεν είμαι δογματικός ούτε θρησκόληπτος με τη φύση. Πες μου εσύ αν διαθέτω "οικολογική συνείδηση" ή όχι.

10. Δε βλέπω καμιά αντιπάθεια προς τα κινητά τηλέφωνα (το αντίθετο μάλιστα). Αν συναντήσεις κάποιον που τα αντιπαθεί (εγώ δεν έχω συναντήσει κανέναν πάντως), ρώτα τον να σου πει. Ποιος μπορεί να γνωρίζει τα κίνητρα του άλλου;

11. Τεχνοφοβία είναι ο προβληματισμός και ιδίως η εναντίωση σε νέες κυρίως τεχνολογίες όταν δεν έχει προηγηθεί η κατανόησή τους. Σε περίπτωση που το έχει ψάξει κανείς και επιλέγει την εναντίωση, δεν έχουμε να κάνουμε με τεχνοφοβία, αλλά με συνειδητή επιλογή.

12. Δεν έχω τίποτα υπόψη για "θερμαντικές επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας", πόσο μάλλον για έρευνες. Αν μπορείς να γίνεις πιο σαφής, ενδεχομένως και με κάποια links σε σχετικές έρευνες, γράψε το να το ψάξω. Μου αρέσει να μαθαίνω νέα πράγματα.

13. Υποθέτω πως ως "τεχνολαγνεία" εννοείς την άκριτη υιοθέτηση νέων κυρίως τεχνολογιών, συνήθως για λόγους μόδας, prestige ή συνήθειας (βλ. και την απάντηση στο 11 για την τεχνοφοβία). Είναι εξίσου ανόητη με την τεχνοφοβία, αλλά τουλάχιστον δεν μένεις πίσω από τις εξελίξεις (έστω και αν δεν τις κατανοείς).

Δεν ξέρω αν με αυτές τις σύντομες απαντήσεις έλυσα κάποιες από τις απορίες σου. Καλά κάνεις να αναρωτιέσαι και να σκέφτεσαι - κι εγώ μαζί σου. Αν θέλεις περισσότερα, μπορείς και να μου στείλες email στο mickeyblog@yahoo.com. Θα χαρώ να τα πούμε.

Μιχάλης

mickey είπε...

@iridium

Αν σε ενδιαφέρει μια ενδιαφέρουσα προοπτική, όπου θα μπορούσαμε να αφήσουμε τη Φύση στην ησυχία της (όπως ήταν πριν έρθουμε στον κόσμο), ενώ εμείς θα απολαμβάνουμε παράλληλα τη ζωή μας με όλες τις ανέσεις, σου προτείνω να διαβάσεις το "3001: The Final Odyssey" του Arthur C. Clarke. Για να το κατορθώσουμε αυτό βεβαίως, απαιτείται ΠΟΛΥ υψηλή τεχνολογία ;)

Έχω γράψει και ένα σχόλιο για τον άνθρωπο και τη σχέση του με το περιβάλλον σε αυτό το post του Ν.Δ. Ψάξε στη σελίδα για τη λέξη mickey και θα το βρεις (το πρώτο μου σχόλιο σε εκείνο το post).

brave's blog είπε...

Συμφωνώ απόλυτα κύριε Δήμου
συνεχως βλεπω την τεχνοφοβια σε ανθρωπους που προσπαθουν να βαλουν linux στους υπολογιστες τους, και μετα -οταν βρουν την πρωτη και παραμικρη δυσκολια- το παρατανε, και απλως βγαινουν και το κατακρινουν ασυστολα οπου σταθουν κι οπου βρεθουν...