Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2006

Να κλείσει η Vodafone;



Ανάκληση της άδειας της Vodafone ζητούν μερικά από τα θύματα των παρακολουθήσεων. (Οι ειδήσεις).

Η ανάκριση βέβαια δεν έχει τελειώσει αλλά νομίζω πως κανείς δεν περιμένει συνταρακτικές αποκαλύψεις. Ωστόσο ίσως είναι καιρός να θέσουμε μερικά ερωτήματα που μάλλον δεν επηρεάζονται από το τυχόν πόρισμα της ανάκρισης.

1. Η Vodafone είναι θύτης η θύμα; Τι είχε να κερδίσει η εταιρία από μία τέτοια δουλειά και τι είχε να χάσει;

2. Αν υπάρχει ευθύνη στην Vodafone – αυτή που πρέπει να αποδοθεί; Στον Διευθύνοντα Σύμβουλο; Στον αρμόδιο για το απόρρητο και την ασφάλεια των επικοινωνιών; Σε ολόκληρη την εταιρία;

3. Μου γράφει ένα αναγνώστης: «Είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσο μ.........ς ώστε να ζητούν αναστολή αδείας της Vodafone, λόγω υποκλοπών; Είναι άλλο πράγμα ο Κορωνιάς και οι ευθύνες του – Διευθύνων Σύμβουλος – και άλλο οι εργαζόμενοι. Με την ίδια λογική ο ΟΤΕ με Τόμπρα, Μαυρίκη, κλπ. πόσες φορές θα έπρεπε να είχε κλείσει;».

4. Δηλαδή είναι λογικό να χάσουν την δουλειά τους 10.000 εργαζόμενοι (στην Vodafone και περί αυτήν) λόγω υποκλοπών που έκαναν άλλοι για άλλους;

5. Τι ευθύνη έχουν οι Ανεξάρτητες Αρχές για την ασφάλεια των επικοινωνιών, για το απόρρητο, για τα προσωπικά δεδομένα κλπ., κλπ. Ωραία, μία ιδιωτική εταιρία εγκλημάτησε ή αμέλησε. Ποιος την ελέγχει;

6. Τι ευθύνη έχει η κυβέρνηση που δεν στελέχωσε και δεν ενίσχυσε τις Ανεξάρτητες Αρχές;

7. Τι ευθύνη έχει η Δικαιοσύνη που επί 10 μήνες καθόταν επάνω στο θέμα και δεν έκανε τίποτα.

8. Ο «ξένος δάκτυλος». Οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν πως οι υποκλοπές έγιναν για λογαριασμό ξένων. Εύλογο. Πόσο όμως υπεύθυνοι είναι αυτοί οι ξένοι για τα μετέπειτα – αδράνεια δικαιοσύνης, αρχών, κυβέρνησης, κλπ.

9. Νομίζετε πως μόνο η Vodafone έκανε παρακολουθήσεις; Η μήπως, λόγω αυστηρών προδιαγραφών που έχουν συνήθως οι πολυεθνικές, ήταν η μόνη που το ομολόγησε;

10. Πόσο κινδυνεύει ο μέσος πολίτης από παρόμοιες υποκλοπές; Μπορεί ο ιδιωτικός ντετέκτιβ να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο λογισμικό για να παρακολουθήσει τον/την σύζυγο;

Αυτή τη φορά δεν γράφω για ωραία ταξίδια και politically correct ανώδυνα θέματα. Σας θέτω ένα «καυτό» ζήτημα (όπως λεει και το δημοσιογραφικό κλισέ) και μένω στις ερωτήσεις. Οι απαντήσεις θα βγούνε στον διάλογο και τα σχόλια.

55 σχόλια:

mary είπε...

Καλημέρα σας :)

Να ανοίξω τη συζήτηση με ένα κύριο σχόλιο. Πιστεύω πως τον φόβο και την τρομοκρατία δεν πρέπει να την πολεμάμε με περισσότερο φόβο και τρομοκρατία. Γιατί έτσι το μόνο που καταφέρνουμε είναι με τον υπερπροστατευτισμό να χάνουμε την ελευθερία.

Γι'αυτό δεν έχει νόημα για μένα είτε να κλείσει η εταιρία είτε να αρχίσουμε να ψάχνουμε τους δράστες. Είναι το ίδιο με το να πει κάποιος πως το διαδίκτυο εμπεριέχει κινδύνους και πρέπει να το ελέγξουμε.

Τεχνοφοβία δεν ήταν το θέμα πριν λίγες μέρες; Η τεχνολογία έχει τη δική της πορεία και ότι και να κάνουμε θα υπάρχουν πάντα οι κίνδυνοι από επιτήδειους.

Εγώ λέω ας προσπαθήσουμε να δουλέψουμε περισσότερο στα θετικά παρά στα αρνητικά. Η ευθύνη είναι στον κάθε ένα μας σε προσωπικό επίπεδο να μην φοβάται τις δικές του αλήθειες. Απ'εκεί και πέρα σε θέματα δημόσιου συμφέροντος δεν έχω λύσεις. εκτός κι αν ..η ίδια ιδέα λειτουργήσει και σε έτσι επίπεδο (χμμ.. μάλλον ουτοπικό στο τώρα;)

Black Swan είπε...

Καλημέρα σας

Έχω ήδη τοποθετηθεί
Εδώ

http://mavroskiknos.blogspot.com/2006/02/blog-post_15.html

Stormrider είπε...

η θέση του να κλείσει η vodafone είναι "πονάει κεφάλι το κόβουμε" και είναι άποψη αριστερίστικη (ξέρετε το ρητό τους "οι εταιρίες είναι από την φύση τους έτσι να κάνουν μπινιές στον πολίτη".
οι ευθύνες να αποδοθούν στους υπεύθυνους και ΟΠΩΣ φωνάζουμε για κάθαρση στον κρατικό τομέα έτσι να γίνει και κάθαρση την vodafone. Είναι βλακώδες να παραβλέψουμε τον κοινωνικό ρόλο μίας τέτοιας εταιρίας (φανταστήτε πόσοι απλοί άνθρωποι έρχονται σε επικοινωνία με δικούς τους καθημερινά) και να την κλείσουμε για να βγουν κάποιοι "λάδι".
Όπως επίσης είναι και αμείλικτο το ερώτημα που έθεσε και ο κΔήμου στο post: "Πόσο όμως υπεύθυνοι είναι αυτοί οι ξένοι για τα μετέπειτα – αδράνεια δικαιοσύνης, αρχών, κυβέρνησης, κλπ."

Pavlos είπε...

Καλημέρα,
1. Μερικά εκατομμυριάκια ίσως
2. Καλή ερώτηση - συνήθως την ευθύνη έχουν οι διοικούντες
3. Σωστό
4. Όχι
5. Καλή ερώτηση
6. Ακόμη πιο καλή ερώτηση..
7. Σίγουρα είχε ενημερωθεί εξ αρχής η δικαιοσύνη;
8. Μάλλον ελάχιστοι...10 μήνες; Ήμαρτον.
9. Οι υπόλοιποι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου.
10. Την τεχνική πλευρά του θέματος δεν τη γνωρίζω - είναι όμως θέμα αρχής και όχι θέμα "πράξης"...Το να παρακολουθείς το μέσο πολίτη που απλώς λέει καλημέρα στους φίλους του στο τηλέφωνο είναι εξίσου τρισάθλια παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών, με το να παρακολουθείς τον πρωθυπουργό..

resident είπε...

Η vodafon,ηταν μαλλον θυμα.Αν το ειχε οργανωσει η ιδια δεν θα αποκαλυπτοταν απο τον δ.συμβουλο τησ ιδιαs τησ εταιριαs.Βεβαια θα μπορουσε μια εταιρια να κανει τετοια δουλεια ρισκαρωνταs,με την ελπιδα οτι δεν θα αποκαλυφθει,και θα ειχε βαλει και τον διευθηντη στο κολπο.Eυθηνη πρεπει να εχουν μεμονομενα ατομα που ηταν αρμοδιοι στο τομεα των υποκλοπων και μονο.Και φυσικα και οι κυβερνησειs που δεν στελεχωνουν οπωs πρεπει και δεν ενισχυουν το ρολο των ανεξαρτιτων αρχων.

BeeHappy είπε...

Ξέρουμε μήπως αν και στις υπόλοιπες εταιρείες έγινε ή γίνεται ακόμα και τώρα κάτι αντίστοιχο? Άντε και την κλείσαμε η επόμενη που θα δημιουργηθεί θα είναι υπεράνω υποψίας? Δεν νομίζω τελικά ότι έχουμε τον οποιοδήποτε τρόπο να προστατευτούμε από την αυθαιρεσία της οποιαδήποτε εξουσίας. Ίσως η λύση να είναι οι απροσδόκητες και ευρηματικές ενέργειες από μεριά μας. Όσο για το σχόλιο ότι δεν αισθάνεται να απειλείται ο μέσος πολίτης, να ρωτήσω το αφελές, πότε αισθάνθηκε να απειλείται ο μέσος πολίτης στην Ελλάδα από την "τρομοκρατία" για την οποία δαπανήθηκαν και δαπανώνται τεράστια ποσά? Σε μια χώρα που από συστάσεως ζει με ξένα δάνεια πόσο εθνικά υπερήφανοι και ανεξάρτητοι θέλουμε να αισθανόμαστε?

Nikos Dimou είπε...

Pavlos said...
Καλημέρα,
1. Μερικά εκατομμυριάκια ίσως

Έχασε ή κέρδισε;

Takis Alevantis είπε...

Να μην κλείσει η εταιρεία αλλα:

α) να της επιβληθεί πρόστιμο γιατί δεν οργάνωσε σωστά τον έλεγχο του απόρρητου των επικοινωνιών,

β) να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι,

γ) σε ατομικό επίπεδο, όσοι θεωρούν ότι η εταιρεία δεν ενήργησε σωστά, να μεταφέρουν τη συνδρομή τους σε άλλη εταιρεία.

Τα παραπάνω θα επηρρεάσουν σίγουρα την πορεία της εταιρείας αλλά αυτά έχει η οικονομία της ελέυθερης αγοράς ...

Nikos Dimou είπε...

@beehappy said:
"Όσο για το σχόλιο ότι δεν αισθάνεται να απειλείται ο μέσος πολίτης"

Από μένα δεν υπήρξε τέτοιο σχόλιο, μόνο ερώτηση.

Ν.

Titika είπε...

Αν οι παρακολουθήσεις δεν ήταν κάτι το δεδομένο τότε δεν θα υπήρχαν τα "πορτοκαλί" τηλέφωνα. Αν, ακόμα κι εμείς, οι απλοί πολίτες δεν ήμασταν εδώ και δεκαετίες υποψιασμένοι οτι υπάρχει η πιθανότητα παρακολούθησης τότε δε θα λέγαμε ποτέ στο συνομιλητή μας "ας μην τα λέμε αυτά από το τηλέφωνο, τα λέμε από κοντα". Για μένα το βασικό ερώτημα είναι γιατί όλο αυτό το σκάνδαλο βγήκε στη φόρα τώρα και όχι νωρίτερα ή αργότερα. Και γιατί είναι στο στόχαστρο μόνο η Vodafon και όχι και οι υπόλοιπες εταιρίες; Είμαι σίγουρη οτι όλοι υποκλέπτουν.

resident είπε...

Μερικά εκατομμυριάκια ίσως

Έχασε ή κέρδισε;

o.k τωρα εχασε.Θα μπορουσε ομωs να στηθει κατι τετοιο απο μια εταιρια με σκοπο το κερδοs και ελπιζονταs οτι δεν θα αποκαλυφθει.

nikitas kanakis είπε...

κύριε ΝΔ , τι ακριβώς σημαίνει politically correct? γιατί ακούω συχνά δημοσιογράφους αλλά και πολιτικούς να το αναφέρουν και έχω μπερδευτεί ποιός το χρησιμοποιεί σωστά

Dimitris Nikolsky είπε...

Όλο τα ίδια αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν...

Draminos είπε...

Καλημέρα,
αν στους όρους αδειοδότησης στην Vodafone υπάρχεια σαφής ρήτρα για ανάκληση της άδειας σε τέτοιες περιπτώσεις, τότε να ανακληθεί η άδεια. Επειδή το αποκλείω να υπάρχουν τέτοιοι όροι, από δω και πέρα πρέπει να αποφασίσουν τα δικαστήρια.

Τόσες μέρες στην ανακοίνωση της Vodafone στα ΜΜΕ είδατε να παραδέχεται πουθενά τα λάθη της ή να ζητάει συγγνώμη από τους παρακολουθούμενους και τους υπόλοιπους πελάτες τους; Μόνο κήρυγμα για το πόσο σωστά και νομότυπα χειρίσθηκε το θέμα. Δηλαδή μας έχουν χεσμένους κανονικά και τους πελάτες τους και την κοινή γνώμη.
Η εταιρεία νοιάζεται προφανώς μη μειωθούν αισθητά τα μερίδια της στην αγορά και μηv αξιώσουν αποζημειώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ τα θύματα των υποκλοπών.

p_aris είπε...

Και αν κλείσει η VODAFONE δεν θα γίνονται υποκλοπές μετά; Αν ναι, τότε ας κλείσει. Λίγο ουτοπικό δεν ακούγεται;

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλημέρα!

Νίκο Δήμου! "Καυτό θέμα"; Λυπάμαι αλλά θα καγχάσω. Χα χα χα.

"Θύματα!" "Να κλείσει η Vodafone": Λυπάμαι αλλά θα καγχάσω ακόμα πιό έντονα. ΧΑ ΧΑ ΧΑ.

Δεν μπορώ να φανταστώ έναν Υπουργό Δημοσίας Τάξεως, έναν Υπουργό Άμυνας, έναν Πρωθυπουργό, να μιλάνε για υπηρεσιακά ζητήματα σε ένα κινητό τηλέφωνο, οποιασδήποτε εταιρίας, κι αν μιλάνε, δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν ελέγχεται αυτή η εταιρία εξονυχιστικά και καθημερινά.

Η πραγματικότητα όμως προφανώς ξεπερνά κάθε φαντασία.

Από κει και πέρα, όλα είναι αστεία. Αστεία και η Νεοελληνική λογική "πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι". Αστεία και τραγική. Για την ακρίβεια , σουρεαλιστική. Σουρεαλιστικά κωμικοτραγική. Όπως τα Ίμια. Όπως τα κάθε είδους ελικόπτερα που πέφτουν. Όπως το πρωθυπουργικό Falcon.

Καγχάζω για να μην φύγω μετανάστης.

mickey είπε...

Μετά από διήμερη αποχή, αποφάσισα να σπάσω τη σιωπή μου (ίσως ρίξω μερικά σεντόνια στο προηγούμενο post τώρα που πήγαμε γι' άλλα - λατρεύω τα ταξίδια, αλλά όχι τις πόλεις). Το σημερινό post δε μου φαίνεται και τόσο "δυνατό", αλλά ο σχολιασμός μπορεί να έχει ενδιαφέρον. Σύντομες απαντήσεις στο "ερωτηματολόγιο" (αλήθεια, μπλογκογκάλοπ κάνουμε;)

1. Αδιάφορη και "συναισθηματική" ερώτηση (ο κακός θύτης και το κακόμοιρο θύμα). Τι σημασία έχει; Εάν έχει ευθύνες (νομίζω πως έχει), οφείλει να υποστεί τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος (είτε είναι θύτης είτε θύμα).

2. Και αυτό είναι θέμα νομοθεσίας και όχι προσωπικής τοποθέτησης. Ο καθένας μπορεί να θεωρήσει υπεύθυνο οποιονδήποτε στην ιεραρχία από τον τεχνικό βάρδιας των γραφείων στην Ελλάδα μέχρι το Δ.Σ. της πολυεθνικής στην Αγγλία.

3. Άλλοι να δείτε τι γράφουνε. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Κανείς δεν έχει δίκιο ή άδικο και η συμψηφιστική λογική δεν μετράει.

4. Πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά της, χωρίς να συντρέχουν παράνομες δραστηριότητες (π.χ. από συγχωνεύσεις, downsizing κλπ). Όποιος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως υπάλληλος αναλαμβάνει και τα ρίσκα του. Αν ο νόμος προβλέπει κλείσιμο, όσο παράλογος κι αν είναι, πρέπει είτε να εφαρμοστεί είτε να αλλάξει είτε …να μην εφαρμοστεί (αρκετά σύνηθες στην Ψωροκώσταινα). Έτσι λειτουργεί μια δημοκρατία και όχι υπό το συναισθηματικό βάρος των χιλιάδων απολύσεων (είδαμε τι έγινε και με την Ολυμπιακή).

5. Τεράστια. Τουλάχιστον οι υπεύθυνοι της Αρχής πρέπει να απολυθούν πάραυτα.

6. Έχει και αυτή τις ευθύνες της, όχι τόσο για την έλλειψη προσωπικού της Αρχής όσο για τον χειρισμό της υπόθεσης. Η αποθέωση του ερασιτεχνισμού - θα μπορούσε να απαλλαγεί από τις ευθύνες της …λόγω βλακείας!

7. Δε γνωρίζω τι ήξερε η Δικαιοσύνη. Για να κρίνουμε τις ευθύνες της από τη στιγμή που επιλήφθηκε της υπόθεσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε τα πλαίσια στα οποία εκείνη κινείται (το σύνταγμα και οι νόμοι τα ορίζουν). Οι λειτουργοί της δεν μπορούν να αυθαιρετούν - πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες.

8. Η "ευθύνες" των ξένων με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Ας ωριμάσουμε επιτέλους ως κράτος και λαός και ας κοιτάξουμε τα του οίκου μας και τις δικές μας ευθύνες. Υποτίθεται πως έχουμε ανεξάρτητο κράτος συνεχώς από το 1944. Αν προσκαλούμε τους "ξένους" να βγάζουν τα δικά μας κάστανα από τη φωτιά κάθε λίγο και λιγάκι, μην απαιτούμε να είναι τελείως αποστασιοποιημένοι από τα πράγματά μας. Για το όποιο "κάζο" ευθυνόμαστε εμείς!

9. Η TIM το δηλώνει ανερυθρίαστα, αφού έχει το σλόγκαν: "Μιλάτε. Σας ακούμε!" Η COSMOTE προήλθε από τον Εθνικό μας Οργανισμό που "μας ενώνει". Λέτε να άφησε ανεκμετάλλευτη την "κληρονομιά" του Τόμπρα και του Μαυρίκη; Η Q δεν έχει μερίδιο αγοράς ούτε λεφτά για υποκλοπές - μόνο οι υπάλληλοί της είναι συνδρομητές της (κακίες :p)!

10. Είναι ηλίθιο να κάνει κάτι τέτοιο ο "ιδιωτικός ντετέκτιβ". Υπάρχουν πολύ πιο εύκολοι, φθηνοί και αποτελεσματικοί τρόποι (ρίξτε μια ματιά στο google για spy gadgets). Για το θέμα της ιδιωτικότητας (privacy) στην ψηφιακή εποχή μπορεί να αναφερθώ σε εκτενέστερο σχόλιο αργότερα.

Για το ερώτημα το τίτλου, δε θεωρώ ούτε καλό ούτε ορθό να κλείσει η Vodafone (φυσικά άλλος θα το κρίνει αυτό). Θεωρώ πολύ καλύτερο να κλείσουν τα στόματά τους οι κάθε λογής "ειδικοί" που βγαίνουν στα κανάλια και αμολάνε μπαρούφες με ρυθμό πολυβόλου - εκτός κι αν το κάνουν για να μας ψυχαγωγήσουν ;)

Μαύρε Γάτε, συμμερίζομαι τα γέλια σου :)))

Ανδρέας είπε...

Η άποψη να κλείσει η Vodafone είναι ακόμα μια από τις ανοησίες που εκστομίζουν διάφοροι ανεγκέφαλοι. Να προσθέσσω και τα δικά μου ερωτήματα:

1. Ποιες θα είναι οι συνέπειες στην εθνική οικονομία όταν ξαφνικά βρεθούν χωρίς κινητό 3,5 εκκατομύρια συνδρομητές; (Οι άλλες εταιρείες είναι προφανές πως θα είναι αδύνατο να απορροφήσουν τέτοιο αριθμό συνδρομητών σύντομα)
2. Ποιες θα είναι οι συνέπειες στην εθνική οικονομία όταν το υπουργείο οικονομικών χάσει έναν από τους καλύτερους πελάτες του που αποδίδει πάνω από 160 εκκατομύρια Ευρώ το χρόνο σε φόρους (Σημείωση: Εκείνοι που φωνοάζουν είναι συνήθως ίδιοι με εκείνους που εκλιπαρούν για αυξήσεις)
3. Ποιες θα είναι οι συνέπειες για στις τιμές της κινητής όταν ξαφνικά προκύψει ολιγoπώλιο 2 εταιρειών; (Θα κλείσει και η Q-telecom που αν δεν κάμω λάθος χρησιμοποιεί την υποδομή της Vodafone)

Δυστυχώς δεν έχω αυτή τη στιγμή πρόχειρους τους συνδέσμους που να επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, είμαι όμως αρκετά σίγουρος πως είναι πάνω κάτω σωστά.

Η τιμωρία θα πρέπει να είναι χρηματικό πρόστιμο ΑΝ βρεθεί πως όντως παρανόμησε ως εταιρεία + ποινική δίωξη για όσα από τα στελέχη/υπαλλήλους παρανόμησαν.

DiaKL είπε...

Είναι απίστευτο πόσα πράγματα γίνονται κάτω από τη μύτη μας...αυτό έτυχε να το μάθουμε αλλά όλα τα υπόλοιπα δεν θα τα μάθουμε ποτέ (...).

Το σχόλιό μου σχετικά με το κλείσιμο της Vodafone είναι ότι αν ποτέ γινότανε αυτό (που δεν νομίζω ότι θα γίνει) τότε δυστυχώς αυτοί που θα ζημιωθούν πραγματικά θα είναι οι απλοί εργαζόμενοί της που δεν φταίνε σε τίποτα...και είμαι σίγουρος ότι ήδη έχουνε χάσει αρκετά χρόνια της ζωής τους παρακολουθόντας τις εξελίξεις.

Συμφωνώ ότι πρέπει να επιβλυθεί βαρύ χρηματικό πρόστιμο ΑΝ ποτέ ανακαλυφθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι.

Yannis H είπε...

Συμφωνώ ότι η ανάκληση αδείας δεν είναι λύση – αλλά πρόκειται για ποινή. Όπως αν παρανομήσω πάω φυλακή, έτσι και αν μια εταιρία, εφόσον δεν προστατεύει τους καταναλωτές της, ανακαλείται η άδειά της. Αν δεν υπάρχουν σοβαρές ποινές για ποιο λόγο να συμμορφωθεί;

alombar42 είπε...

Εξι δις δραχμές δαπανήθηκαν το 1999 από επιχειρηματίες για σύγχρονα συστήματα, κυρίως για παρακολούθηση των ανταγωνιστών τους (από τον Επενδυτή της 12/2 νομίζω).
Προφανώς υπάρχουν και φθηνότερα, για λιγότερο σημαντικές καταστάσεις.

Το μεγάλο ατού σήμερα είναι οι Ανώνυμες και πολύ περισσότερο οι πολυεθνικές - φυσικά δεν κλείνουν, απλώς πέφτει (και αν) η τιμή της μετοχής τους. Δεν έχει νόημα - απολύτως κανένα νόημα (αυτά με τους εργαζόμενους είναι λαϊκίστικα - το κενό αγοράς θα αναπληρωθεί έτσι κι αλλιώς).
Ομως αυτό δεν απαλάσσει από ευθύνες - προφανώς υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα που θα έπρεπε να έχουν ήδη προφυλακιστεί, τόσο για το γεγονός όσο και για εγκληματική αμέλεια. Και βαρύτατες ποινές στην εταιρία φυσικά, για τους ίδιους λόγους.

Εχοντας ζήσει την "ασφάλεια" των συστημάτων από μέσα, υπογράφω οτι το θεαθήναι μετράει - η χαρτούρα μετράει πολύ περισσότερο από την ουσία.
Οι πιστοποιήσεις BS7799 (ISO 17799), όπως εγώ τις έζησα, είναι για τα μάτια του κόσμου. Από προσωπική εμπειρία πάντα, ποτέ ένας έλεγχος δεν δοκίμασε να σπάσει οποιοδήποτε σύστημα ασφαλείας, πέραν των τετριμμένων (πχ "πες μου τον κωδικό σου" - ¨όχι" - "εντάξει, έχετε προστασία").

Σημείωση: γράφω απολύτως ιδιοτελώς: όταν "πούλαγα" ασφάλεια δικτύων, το ενδιαφέρον ήταν ελάχιστο. Οι διαδικασίες όμως (policies) πούλησαν πολύ καλά, γιατί αυτές φαίνονται πάντα ενώ η πραγματική ασφάλεια ποτέ.

Κλείνοντας, η Βονταφον δεν είναι αθώα. Από αμέλεια κατ' εμέ, αλλά έστω και από αμέλεια, δεν παύει να είναι έγκλημα.
Βέβαια παραμένει το ερώτημα περί αμελείας: τι κοστίζει περισσότερο, το κινητό του πρωθυπουργού και των κάποιων του ΧΑΑ ή μια Βονταφον ολόκληρη;

Και πότε θα δούμε την πλήρη λίστα;

mary είπε...

επειδή δουλεύω σε παρόμοια εταιρία.. να πω σε όσους εισηγούνται να κλείσει η εταιρία ότι αν έχουν κάνει χρήση μέχρι στιγμής υπηρεσίες της vodafone (δηλαδή έχουν χρησιμοποιήσει το δίκτυο της είτε επειδή έχουν οι ίδιοι συνδρομή εκεί είτε επειδή τηλεφώνσησαν σε κάποιον άλλο που έχει vodafone συνδρομή) τότε είναι συνυπεύθυνοι όσο και οι 10000 υπάλληλοι της εταιρίας! ..κι αυτό γιατί εν αγνοία τους (όπως και οι 10000 υπάλληλοι) έχουν προσφέρει κέρδος στην εταιρία! ..άρα για να είμαστε ακριβοδίκαιοι θα πρέπει να τερματίσουμε και τις δικές τους εργασίες :) ..πόσοι να'ναι άραγε.. ..2,000,000 έλληνες; ..5,000,000; χμμ..

Stavros Katsaris είπε...

Καλησπέρα και από μένα!
Είναι δυστυχώς λυπηρό αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες.
Ένα κράτος που δεν είναι σε θέση να αποδώσει δικαιοσύνη και πολιτικοί που απαιτούν από ποιόν άραγε να κλείσει η εταιρεία.
Τα ερωτήματα είναι χιλιάδες το σίγουρο είναι ένα. Πως για μια ακόμη φορά το κράτος είναι ανώριμο να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση.
Καταφεύγει πάλι στα γνωστά φαντάσματα ( οι εβραίοι,οι αμερικάνοι,οι δεν ξέρω και εγώ ποιοί) που άλλοι δουλειά δεν έχουν να κάνουν απο το να παρακολουθούν τον ππρωθυπουργό της χώρας μας και καμμιά δεκαπενταριά ανρχοαυτόνομους!
Έλεος! Και πρέπει να τιμωρηθεί μια ολόκληρη εταιρεία όταν ακόμα δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έγινε?
Δεν είναι περίεργο που οι άλλες εταιρείες είναι εξαφανισμένες ολο αυτό το διάστημα?
Είναι σίγουρο πως υπάρχουν ευθύνες και στην εταιρεία. Θα πρέπει να βρεθούν πρώτα να αξιολογηθούν και να αποδωθούν εκεί που πρέπει.
Φιλικά!

ANemos είπε...

Απόκριες είναι, καρναβάλι έχουμε (απ’ ότι μάλιστα έμαθα, στην Πάτρα το γιόρτασαν όπως του πρέπει οι Λιμενικοί της!!!) ας ευθυμήσουμε!

Το σχόλιο θα ξεκινήσει ανάλαφρα για να γίνει σοβαρό προς το τέλος!
Στο ανάλογο, ανάλαφρο ύφος του post!



«Ανάκληση της άδειας της Vodafone ζητούν μερικά από τα θύματα των παρακολουθήσεων. (Οι ειδήσεις).»

Προφανώς το θέμα δεν είναι τι ζητούν τα θύματα των παρακολουθήσεων, όχι γιατί δεν έχει σημασία η άποψή τους αλλά γιατί το οποιοδήποτε θύμα μιας εγκληματικής πράξης αναφέρεται σχεδόν πάντα με υποκειμενικό τρόπο και υπο την επήρεια της δίκαιης οργής του σε εκείνους που διέπραξαν την εις βάρος του ενέργεια. Είναι προφανές ότι εάν κάποιο από τα θύματα ζητούσαν την εκτέλεση του Κορωνιά σε ηλεκτρική καρέκλα δεν θα συζητούσαμε το θέμα –τουλάχιστον όχι με τους όρους και τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται τώρα.

Είναι επίσης προφανές ότι η λογική του άσπρου μαύρου δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε εδώ (ούτε οπουδήποτε). Είναι άλλο το να μιλάς για «ανάκληση αδείας», άλλο για «οριστική ανάκληση αδείας» και άλλο για «προσωρινή ανάκληση αδείας» μέχρις ότου η (κάθε) Vodafone μπορέσει να ικανοποιήσει τους όρους αυτής της αδείας (ή τους θεσμικούς ή/και συνταγματικούς όρους που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για το μέλλον). Μπορεί τα θύματα των παρακολουθήσεων να μην έχουν την ψυχραιμία να εντοπίσουν τη διαφορά, θα μπορούσε όμως να το κάνει ο «ψύχραιμος» συντάκτης του Post.

»Η ανάκριση βέβαια δεν έχει τελειώσει αλλά νομίζω πως κανείς δεν περιμένει συνταρακτικές αποκαλύψεις. (Ν. Δήμου).»

Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν συνέβησαν «συνταρακτικά» γεγονότα ή ότι πτοέ δεν θα τα μάθουμε. Όπως π.χ. δεν θα μάθουμε ποτέ το περιεχόμενο του περίφημου «Φακέλου της Κύπρου», του θανάτου του Παναγούλη κλπ κλπ;
Όπως πολύ σωστά ακούστηκε από κάποιον: είναι μέχρι να βρεθεί το «βαθύ λαρύγγι»!. Και θεωρώ σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθεί ακόμη κι αν το σφίγγει μια θηλιά!

«Ωστόσο ίσως είναι καιρός να θέσουμε μερικά ερωτήματα που μάλλον δεν επηρεάζονται από το τυχόν πόρισμα της ανάκρισης. (Ν. Δήμου).»

Πέρα από τα πορίσματα των ανακρίσεων, υπάρχουν πάντοτε και τα πορίσματα της ιστορίας και τα πορίσματα της κοινωνικής συνείδησης, αλλά αυτό προφανώς δεν αφορά κανέναν την παρούσα στιγμή.


«1. Η Vodafone είναι θύτης η θύμα; Τι είχε να κερδίσει η εταιρία από μία τέτοια δουλειά και τι είχε να χάσει;»

Θεωρώ την ερώτηση ηθελημένα «αφελή» -αλλιώς δεν εξηγείται- και ως εκ τούτου επιτρέπει «ηθελημένα αφελείς» απαντήσεις:

1. Ούτε ο θύτης ούτε το θύμα είναι η Vodafone ως εταιρεία.
Η Vodafone είναι το»μέσον» και συγχρόνως το «πέπλο» που (συν)καλύπτει αυτή την υπόθεση.
2. Με όρους άμεσου οικονομικού κέρδους ή φήμης μάλλον χάνει –αν και αυτό ακόμη είναι αμφίβολο αφού θα προϋπέθετε καταναλωτική συνείδηση και ενεργούς πολίτες, πράγματα άγνωστα στη χώρα μας.
3. Με όρους πολιτικο-οικονομικής «διαπλοκής» τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας μπορεί να έχει κερδίσει πολλά. Το δίκτυό της εξυπηρέτησε μια σειρά συγκεκριμένων και αποδεδειγμένων ενεργειών. Κι αν ακόμη δεν εξαγόρασε αυτή την εξυπηρέτηση (διότι έγινε ερήμην της), μπορούσε σίγουρα να «εξαγοράσει» την συγκάλυψη. «Εμείς σβύνουμε το λογισμικό και κάνουμε την «πάπια», εσείς ο,τι έχετε ευχαρίστηση!». Π.χ. μια μεγάλη σύμβαση μεγάλου έργου με το Δημόσιο…
Ή όπως έγραφε χθες το «Ποντίκι»: «Αν μιλήσω θα πέσει η κυβέρνηση» (Κορωνιάς).
4. Είναι προφανές ότι εδώ και ένα χρόνο αλλά ακόμη και τώρα παίζεται ένα απίστευτο power-game ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στην κυβέρνηση. Τα κέρδη ή ζημίες θα καταμετρηθούν στο «τέλος της ημέρας». Αρα, προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση στην «ηθελημένα αφελή» ερώτηση του κ. Ν.Δ.



«2. Αν υπάρχει ευθύνη στην Vodafone – αυτή που πρέπει να αποδοθεί; Στον Διευθύνοντα Σύμβουλο; Στον αρμόδιο για το απόρρητο και την ασφάλεια των επικοινωνιών; Σε ολόκληρη την εταιρία;».

Μια ακόμη «ηθελημένα αφελής» ερώτηση. Νομίζω ότι νομοθεσία είναι σαφέστατη. Εμείς ως τι να απαντήσουμε;
Μια παρατήρηση μόνο: ξεχάσατε «ηθελημένα αφελώς» να αναφέρετε τη «μαμα»-εταιρεία και τους υπευθύνους της…




»3. Μου γράφει ένα αναγνώστης: «Είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσο μ.........ς ώστε να ζητούν αναστολή αδείας της Vodafone, λόγω υποκλοπών; Είναι άλλο πράγμα ο Κορωνιάς και οι ευθύνες του – Διευθύνων Σύμβουλος – και άλλο οι εργαζόμενοι. Με την ίδια λογική ο ΟΤΕ με Τόμπρα, Μαυρίκη, κλπ. πόσες φορές θα έπρεπε να είχε κλείσει;».»

Θα έπρεπε να απαντήσουμε στον αναγνώστη σας ότι ο ΟΤΕ ΕΧΕΙ κλείσει προ καιρού (σε σχέση με το τι και πως ήταν επι εποχής Τόμπρα).
(Επίσης έχει γκρεμιστεί και η πολυκατοικία με τον «ρουφιάνο» θυρωρό της δεκαετίας του 50 και του 60!!!
Επίσης ήλθε ο Καραμανλής, έπεσε και η Χούντα. Προ καιρού! (Λέμε τώρα!)



»4. Δηλαδή είναι λογικό να χάσουν την δουλειά τους 10.000 εργαζόμενοι (στην Vodafone και περί αυτήν) λόγω υποκλοπών που έκαναν άλλοι για άλλους;»

Εσείς το βρίσκεται λογικό;
Αν όχι, γιατί το θέτετε ως ερώτημα;
Για να «ξανατσιμπήσει» ο προηγούμενος αναγνώστης;
«Λαϊκίζετε» επικινδύνως ή κάνω λάθος;
Μήπως να το συζητήσουμε σοβαρά; Να αναφέρουμε για παράδειγμα την ΕΝΡΟΝ; Πόσοι έχασαν τη δουλειά τους στη Αμερικάνικη Εταιρεία; Πόσα μεγαλοστελέχη της πήγαν φυλακή;
Ας μην το συζητήσουμε όμως…



»5. Τι ευθύνη έχουν οι Ανεξάρτητες Αρχές για την ασφάλεια των επικοινωνιών, για το απόρρητο, για τα προσωπικά δεδομένα κλπ., κλπ. Ωραία, μία ιδιωτική εταιρία εγκλημάτησε ή αμέλησε. Ποιος την ελέγχει;»

Μα τι είναι αυτά που λέτε τώρα (στο νεοφιλελεύθερο κοινό σας);
Κανείς φυσικά!
Μόνο το «αόρατο χέρι» της αγοράς μπορεί να ελέγχει, να συγκαλύπτει, να κάνει γαργάρες, να δένει σχοινιά από σωλήνες καλοριφέρ κλπ κλπ.
Ελεγχος και ελεύθερη αγορά πάνε;
Δεν πάνε!

Και φυσικά ουδεμία ευθύνη έχουν οι Ανεξάρτητες Αρχές. Αλλωστε γι αυτό φτιάχτηκαν, για να καλύπτουν με την ανευθυνότητά τους τις ανεύθυνες κυβερνήσεις και τις «Δημοκρατίες» της Μπανάνας. Όπως η δική μας. Μια υπεύθυνη Δημοκρατία θα είχε θεσμούς και θα τους τηρούσε…

»6. Τι ευθύνη έχει η κυβέρνηση που δεν στελέχωσε και δεν ενίσχυσε τις Ανεξάρτητες Αρχές;»

Μεγάλη ευθύνη.
Τέτοια κόλπα ή τα στήνεις σωστά ή δεν τα στήνεις!
Η Ανεξάρτητη Αρχή έπρεπε η ίδια να σβήσει το λογισμικό και τα ίχνη των υποκλοπών. Όχι να τρέχουν οι άνθρωποι της Vodafone και της ΕΡΙΚΣΟΝ να το κάνουν μόνοι τους!
Το πάθημα όμως έγινε μάθημα!


»7. Τι ευθύνη έχει η Δικαιοσύνη που επί 10 μήνες καθόταν επάνω στο θέμα και δεν έκανε τίποτα.»

Μεγάλη επίσης!
Τόσο καιρό δεν βρήκε ούτε ένα εξιλαστήριο θύμα να του τα φορτώσει όλα να τελειώνουμε!
Βλέπετε τα «παλικάρια» της 17Ν είναι στη φυλακή. Οι πακιστανοί αποδείχθηκαν ντιπ χαϊβάνια. Ένα πρεζόνι των Εξαρχείων δεν ήξερε ούτε από πού κλάνει το μπαρμπούνι.
Αφήστε που έπαιζαν την κολοκυθιά με το ερώτημα «2» που θέσατε πιο επάνω: «Αν υπάρχει ευθύνη στην Vodafone – αυτή που πρέπει να αποδοθεί; Στον Διευθύνοντα Σύμβουλο; Στον αρμόδιο για το απόρρητο και την ασφάλεια των επικοινωνιών; Σε ολόκληρη την εταιρία;».



»8. Ο «ξένος δάκτυλος». Οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν πως οι υποκλοπές έγιναν για λογαριασμό ξένων. Εύλογο. Πόσο όμως υπεύθυνοι είναι αυτοί οι ξένοι για τα μετέπειτα – αδράνεια δικαιοσύνης, αρχών, κυβέρνησης, κλπ.»

Πάρα πολύ υπεύθυνοι! Σε όλες τις ιστορίες συνομωσίας, οι συνωμότες που σέβονται τον εαυτό τους το «παίζουν» εξαγνιστές και κάνουν ότι κυνηγούν τους «κακούς» υποβοηθώντας το έργο της δικαιοσύνης!
Αφήστε που σας βρίσκω και λίγο «ξενοφοβικό». Ακου «ξένοι». Δικά μας παιδιά είναι (από τότε που αναλάβαμε του Ολυμπιακούς!).





»9. Νομίζετε πως μόνο η Vodafone έκανε παρακολουθήσεις; Η μήπως, λόγω αυστηρών προδιαγραφών που έχουν συνήθως οι πολυεθνικές, ήταν η μόνη που το ομολόγησε;»

Μόνο;
Είπε κανείς ότι η Vodafone έκανε παρακολουθήσεις;
Αλλά κι αν ακόμη τις έκανε, το ότι τις κάνουν και οι άλλοι δύο σημαίνει ότι είναι σαν να μην τις έκανε;
Θέλετε να πείτε κάτι;
Γιατί δεν το λέτε;




»10. Πόσο κινδυνεύει ο μέσος πολίτης από παρόμοιες υποκλοπές; Μπορεί ο ιδιωτικός ντετέκτιβ να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο λογισμικό για να παρακολουθήσει τον/την σύζυγο;»

Ο μέσος πολίτης, δηλαδή αυτός ο κακομοίρης, ο ανασφαλής εργαζόμενος, ο κοψοχέρης ψηφοφόρος, ο υπερδανεισμένος και υπερχρεωμένος, ο τα πάντα πληρώνων, ο τηλεκατσιασμένος, υποβαθμισμένος, μποτιλιαρισμένος, δαρμένος, βρεγμένος, εξαπατημένος, φορογδαρμένος, ημιυεγγράματος, ούτως ή άλλως εξευτελισμένος και άρα αδιάφορος…
…ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ!

(εκτός αν κερατώσει τη γυναίκα του, βεβαίως – βεβαίως!)

Πόσο πολύ τον περιφρονείτε αλήθεια; Για πείτε μας!



«Αυτή τη φορά δεν γράφω για ωραία ταξίδια και politically correct ανώδυνα θέματα. Σας θέτω ένα «καυτό» ζήτημα (όπως λεει και το δημοσιογραφικό κλισέ) και μένω στις ερωτήσεις. Οι απαντήσεις θα βγούνε στον διάλογο και τα σχόλια. (Ν. Δήμου)».

Ναι, αυτή τη φορά δεν τα κάνατε όλα αυτά!
Αυτή τη φορά απλώς το παρακάνατε!
Γι αυτό και τα αντάξια σχόλια των αναγνωστών σας που ακολούθησαν, απάνθισμα των οποίων θα συνοδεύει πλέον τα γραπτά σας…
Να τους χαίρεστε!

resident είπε...

Νικο Δημου,γιατι ενοχλειs?

alombar42 είπε...

@anemos
Τόσο καιρό δεν βρήκε ούτε ένα εξιλαστήριο θύμα να του τα φορτώσει όλα να τελειώνουμε!

Αυτό είναι το πραγματικά περίεργο :)

Nikos Dimou είπε...

anemos ωραίο το καρναβάλι σας... ζωντανές απαντήσεις... βλέπετε τι ψάρια πιάνουν οι "αφελείς" ερωτήσεις;

Ενημερωτικά: η Q έχει αγοραστεί από την ΤΙΜ (ή μάλλον τους ιδιοκτήτες της ΤΙΜ - ένα fund). Δεν χρησιμοποιεί πια το δίκτυο την Vodafone.

nikitas: Το πολιτικά ορθό ξεκίνησε με καλές προθέσεις (να μην θίγονται μειονότητες, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ) και τελικά έγινε τροχοπέδη στην ελεύθερη έκφραση.

cyrus είπε...

Οι εκκλήσεις για κλείσιμο της Vodafone είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της λογικής "πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι", η οποία όμως ΔΕΝ είναι καθόλου αριστερίστικη αλλά, αντίθετα, βαθύτατα συντηρητική. Οι διάφοροι ακτιβιστές που έχουν σαν μόνιμη επωδό την γκρίνια για τις "κακές εταιρίες" δεν έχουν καμία σχέση με κανενός είδους αριστερή -- ή αριστερίστικη -- λογική.

Και όποιος νομίζει ότι δεν γίνονται παρακολουθήσεις, ή ότι μπορεί κάποτε να πάψουν, γελιέται.

J95 είπε...

Ναι ΟΚ μας έπιασε ο πόνος για τους (4000 και όχι 10.000 btw) εργαζόμενους.

Ως γνωστόν 10.000 εργαζόμενοι μπορούν να χάσουν τη δουλειά τους επειδή ο μάνατζερ αποφάσισε ότι αν μεταφέρει τις δραστηριότητες στην διπλανή χώρα θα εξοικονομεί 60% από μισθούς (και 1% από το συνολικό λειτουργικό κόστος).

Μπορούν να χάσουν τη δουλειά τους επειδή η εταιρία τους ενώθηκε με μια άλλη προκειμένου να μονοπωλήσουν καλύτερα την αγορά.

Εδώ που τα λέμε, μπορούν να χάσουν τη δουλειά τους για ψύλλου πήδημα, επειδή ίσως κάποιο fund στην άλλη άκρη του κόσμου αποφάσισε ότι υπάρχει 0.0002% μικρότερο ρίσκο αν ρίξει τα κεφάλαιά της κάπου αλλού.

Πού ακριβώς είναι το πρόβλημα με το να χάσουν τη δουλειά τους επειδή η εταιρεία τους δεν κάλυψε τις ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ συμβατικές της υποχρεώσεις;

Μήπως φταίει που σε αυτήν την περίπτωση περνάει (αναγκαστικά) το (αληθές btw) μήνυμα ότι μια εταιρεία δεν είναι ούτε αγία ούτε άτρωτη και τελεί (όπως και όλοι εμείς οι υπόλοιποι) υπό την εξουσία του κυρίαρχου λαού;

Εγώ πάντως αν μας πονάει τόσο πολύ για τους εργαζόμενους, δεν έχω κανένα πρόβλημα να πληρώσω φόρους ώστε να αποζημιωθούν και να τη βγάλουν άνετα για 2-3 χρόνια. Χέστηκα. Και 1000 ευρώ να μου πάει. Τα δίνω ρε παιδί μου. Ας πάει το παλιάμπελο. Δε θα έχω τον κάθε λεχρίτη να μου γαμάει τα ατομικά δικαιώματα και την ασφάλεια της χώρας και να μου το παίζει και Μητέρα Τερέζα.

Fab είπε...

Αυτή η ιστορία είναι μια από τις περιπτώσεις που χαίρομαι πως ανακάλυψα το ραδιόφωνο ως μέσω ενημέρωσης: γρήγορες και to-the-point. Έχω να δω ειδήσεις στην τηλεόραση κάτι μήνες τώρα.

Aκούγονται απίστευτες μπαρούφες. Όλοι έγιναν μηχανικοί τηλεπικοινωνιών, όπως γίνονται κατά καιρούς σεισμολόγοι, βιολόγοι, κτηνίατροι, αναλυτές πολεμικής στρατηγικής, κλπ.
Η δική μου αίσθηση είναι ότι συχνά τα πράγματα είναι πιό απλά από αυτό που φανταζόμαστε, και βλέπουμε σκοτεινά σχέδια εκεί που δεν βρίσκονται.
(Έχω μια προσωπική άποψη για την περίπτωση αλλά θα είναι η n. 43820 που έχει ακουστεί αυτές τις μέρες).
Στην Ελλάδα όσα δεν καταλαβαίνουμε προτιμάμε να μην υπάρχουν (άρα ας κλείσουμε την Vodafone για να δωθεί λύση στο θέμα), ή να κάνουμε πως δεν υπάρχουν (τεχονολογία εγκέϊν).

Προσωπικά γέλασα πριν από λίγες μέρες όταν ο Καραμανλής κάλεσε ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ σύσκεψη με τους προέδρους της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και της ΕΕΤΤ, ΜΗΝΕΣ μετά που ο Κορωνιάς τον ενημέρωσε για το πρόβλημα.
Τι χώρα, θέε μου...

Υ.Γ. Ρίχνω μια μπαρούφα συνωμοτική να μην είμαι έξω από τον χορό: όλα τα οργάνωσε η TIM (που ανήκει σε αμερικανικό fund, φονιάδες των λαών, κλπ) για να επανακτήσει μερίδιο αγοράς.

Ντροπαλός είπε...

Έχω την αίσθηση ότι τα ΜΜΕ προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι ο πραγματικός ένοχος για την κατάσταση είναι η απελευθέρωση των επικοινωνιών.
Μήπως να ξανακλείσουν οι τηλεπικοινωνίες και να γίνουν ξανά κρατικές; Μήπως, τώρα που πήραμε φόρα να επανεθνικοποιήσουμε ξανά τα πάντα.
Αποζητάμε το Κράτος καταπιεστικό πατέρα και μετά διαμαρτυρόμαστε για την συμπεριφορά του.

Fab είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
J95 είπε...

Όλοι έγιναν μηχανικοί τηλεπικοινωνιών

Ω, δεν ξέρω τι έγιναν "όλοι", εγώ όμως που είμαι μηχανικός τηλεπικοινωνιών δε βλέπω τι σχέση έχουν οι τεχνικές λεπτομέρειες του ζητήματος με το γεγονός της αθέτησης συμβατικών υποχρεώσεων και του προκλητικότατα έκνομου και παρασκηνιακού χειρισμού του ζητήματος, μπας και πέσει 1% η μετοχή και χεστεί η Φατμέ στο Γενί Τζαμί.

Fab είπε...

Το "μέσω" είναι "μέσο" :)

Ξέχασα: όσο διαμαρτυρόμαστε όταν ο κεφαλαιοκράτης επιχειρηματίας μεταφέρει στην Βουλγαρία το εργοστάσιό του και χάνουν την δουλειά τους 300 άτομα, τόσο εύκολα θέλουμε να κλείσουμε εμείς εταιρείες που δίνουν δουλειά - άμεσα και έμμεσα - σε 10.000 άτομα όταν τους κεφαλαιοκράτες επιχειρηματίες θέλουμε να τους τιμωρήσουμε.
Τι χώρα, θέε μου... (#2).

Nikos Dimou είπε...

j95 και με τα χίλια ευρώ θα εξασφαλίσεις τα ατομικά σου δικαιώματα; Για πόσο;

Μην είσαι τόσo χουβαρντάς γιατί θα χρειαστούμε άλλα χίλια για τους απολυμένους της Ολυμπιακής (έχουμε ήδη δώσει χιλιάδες - αλήθεια τι γίνεται αυτή η ψυχή;) των ναυπηγείων Σκαραμανγκά, και διάφορων ΔΕΚΟ. (Προηγούνται από τις ιδιωτικές).

Nikos Dimou είπε...

j95 said:
"...και χεστεί η Φατμέ στο Γενί Τζαμί".

Συγγνώμη αλλά αυτό ανήκει στο προηγούμενο post. (To Γενι Τζαμί φαίνεται στο βάθος στην φωτο πίσω από τον ψαρά).

Pavlos είπε...

NΔ said...
Pavlos said...
Καλημέρα,
1. Μερικά εκατομμυριάκια ίσως

Έχασε ή κέρδισε;

Καλή ερώτηση - σαφώς και δεν μπορώ να ξέρω - αν όμως ό,τι έγινε, έγινε με σαφή γνώση (και συγκατάθεση) της εταιρίας, τότε νομίζω εύλογα υποθέτει κανείς ότι κέρδισε.

christosk είπε...

anemos: "Μήπως να το συζητήσουμε σοβαρά; Να αναφέρουμε για παράδειγμα την ΕΝΡΟΝ; Πόσοι έχασαν τη δουλειά τους στη Αμερικάνικη Εταιρεία; Πόσα μεγαλοστελέχη της πήγαν φυλακή"
Την Enron δεν την κλείσανε, έκλεισε λόγω χρεωκοπίας (η οποία φυσικά οφείλεται σε ενέργειες της εταιρίας). Κάπως πιο κοντινό είναι το παράδειγμα της Andersen, της πολυεθνικής ελεγκτικής εταιρίας που έλεγχε και πιστοποιούσε τους ισολογισμούς. Στην περίπτωση της Andersen δεν αφαιρέθηκε κάποια άδεια. Όμως, η απώλεια της αξιοπιστίας της εταιρίας λόγω του σκανδάλου ENRON και της ασκήσεως ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων της εταιρίας είχε ως συνέπεια την κατάρρευση της εταιρίας ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ και την απόλυση περίπου 70000 χιλιάδων εργαζομένων.

Fab είπε...

Υποκείμενο δικαίου said...
"Boycott Vodaphone. Χτυπήστε τους εκεί που πονούν."

Γιατί ακριβώς;
Κάτι σε εκστρατεία κατά του ροκφόρ Δανίας μου θυμίζει!

christosk είπε...

Σχετικά με το θέμα τώρα:

1) Ας μην μας τρελαίνει το ενδεχόμενο αφαιρέσεως της άδειας της Βόηθαφον. Είναι βέβαιο ότι το κενό, τόσο σε υπηρεσίες όσο και σε θέσεις εργασίας, θα καλυφθεί πάραυτα. Αν μας ενδιαφέρει πραγματικά η ανεργία, ας ασχοληθούμε καλύτερα με τις δεκάδες μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις που κλείνουν καθημερινά (για διάφορους λόγους) σε όλη την Ελλάδα.

2) Το αίτημα για αφαίρεση της άδειας της Vodafone πριν ολοκληρωθέί η δικαστική έρευνα (διότι μόνο με βάση τα πορίσματα αυτής της έρευνας νοείται τέτοια ενέργεια) έχει πονηρή προέλευση και στόχευση. Τα μεν θύματα, εντάξει, μπορούν να πουν και μια κουβέντα παραπάνω. Η συζήτηση αυτή όμως δεν εκπορεύθηκε από τα θύματα. Ξεκίνησε από περίεργους κύκλους. Δείτε (http://www.in.gr/news/kiosk/nkiosk.asp?date=3/2/2006&ctg=0&nid=1) τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την επομένη της περίφημης συνέντευξης των υπουργών και θα καταλάβετε. Οι εφημερίδες που με κάποιον τρόπο σχετίζονται με ανταγωνιστές της Vodafone κράζουν την εν λόγω εταιρία. Άλλες εφημερίδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο Κορωνιάς είναι σχεδόν εθνικός ήρωας.

3) Για τις ανεξάρτητες αρχές: πρόκειται για το φκιασίδι με το οποίο το κράτος προσπαθεί να κρύψει τη γύμνια του και οι πολιτικοί την ανεπάρκειά τους ή/και την έλλειψη θάρρους ή/και τον συμβιβασμό τους με κάθε λογής συμφέροντα. Η ίδρυση ανεξάρτητης αρχής αποτελεί ομολογία της διοίκησης ότι δεν είναι σε θέση να επιτελέσει το καθήκον της. Ότι όλα τα στελέχη της (από τον πολιτικό προϊστάμενο έως τον κατώτερο υπάλληλο) είναι εξ ορισμού διεφθαρμένοι ή ανίκανοι και, επομένως, χρειάζεται μια ανεξάρτητη (ο θεός να την κάνει) αρχή για να γίνει η δουλειά.

Nikos Dimou είπε...

jacobo said: "Το βλεπω και λίγο αστείο να αποφανθούμε εμείς εάν θα κλείσει η Vodafone".

Ούτε θα αποφανθούμε, ούτε φυσικά θα ...αποφασίσουμε. Απλώς ήθελα να δω, μετά τόσες μέρες πλύσης εγκεφάλου από σχετικούς και άσχετους, σε τι συμπεράσματα καταλήγει ένας υπεύθυνος πολίτης. Αν θέλετε κατέγραψα τα ερωτήματα που βασανίζουν εμένα και τα μοιράστηκα μαζί σας.

Βρίσκω καταπληκτική την πρόταση του korios. Ιδιαίτερα ως προς τις τριήμερες διακοπές του blog...

cyberdustz είπε...

jacobo said: "Το βλεπω και λίγο αστείο να αποφανθούμε εμείς εάν θα κλείσει η Vodafone".

ND resounds: Ούτε θα αποφανθούμε, ούτε φυσικά θα ...αποφασίσουμε. Απλώς ήθελα να δω, μετά τόσες μέρες πλύσης εγκεφάλου από σχετικούς και άσχετους, σε τι συμπεράσματα καταλήγει ένας υπεύθυνος πολίτης.

I contemplate: Να κλείσουμε την ΕΥΠ, εεεε, θέλω να πω το κράτος. (ρε κόλλημα που έχω κ’ εγώ)

alombar42 είπε...

Τα τελευταια βραδυα στο μπλογκ υπαρχει αραιη προσελευση.

Μετά δίμηνο επέρχεται μερική ωριμότης - οι νέες προσελεύσεις συνεχίζονται αλλά με ασθενέστερο ρυθμό :)

Nikos Dimou είπε...

harry said...
"Τα τελευταια βραδυα στο μπλογκ υπαρχει αραιη προσελευση".

Δεν έχει πέσει τόσο πολύ η προσέλευση - όσο τα σχόλια. (Φαίνεται ότι σέβονται το μάτι μου και δεν θέλουν να το κουράζουν).
Τα τρία τελευταία (μετεγχειριτικά) posts είχαν 196, 259 και 183 σχόλια. Αριθμός ικανοποιητικός και αναγνώσιμος (όχι τα 500άρια!).

Και φυσικά κάποτε περνάει η "καινοτομία", το blog γίνεται αυτονόητο και οι επισκέπτες δεν είναι πια ενθουσιώδεις προσύλητοι πρόθυμοι να θυσιάζουν πολύ χρόνο. Το βλέπω να έρχεται και το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό. Όπως φυσιολογικό θα είναι κάποια μέρα να κουραστώ κι εγώ και να σταματήσω...

Nikos Dimou είπε...

hem πάλι μου πηδάς το blog...

Εγώ πάντως αποσύρομαι. Θα το σκεφθώ για το επόμενο post. Το θέλετε πιασάρικο για πολλά εισητήρια; Η σοβαρό για λίγους εκλεκτούς;

Αλλά θα έχουμε καλό καιρό το Σαββατοκύριακο (επιτέλους) κι ίσως αξιoποιήσω την πρόταση του korios...

mickey είπε...

Στο Filmnet 1 πάντως, μόλις άρχισε "Ο Άγγλος Ασθενής". Λέτε να εννοούν τη μαμά εταιρεία; Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αμέσως μετά ακολουθεί σκληρό πορνό με τίτλο "Burn" :)

Ν.Δ. ότι θέμα και να βάλεις, δε βλέπω να πιάνουμε ξανά διακοσάρες. Ο καιρός άνοιξε πλέον και ο πειρασμός είναι μεγάλος. Άσε που προχθές επισκευάστηκε και ο ενισχυτής που είχε πάθει ζημιά. Με 3-4 ώρες "μουσικοδήγηση" κάθε βράδυ (ειδικά προχθές είχε απίθανη φεγγαράδα, άσε που το θηρίο κελαηδάει ότι και να το ταΐσω), πού καιρός για μπλόγκιν. Θα παρακολουθώ πάντως...

Υ.Γ. Αν κανονιστεί τριήμερη εκδρομή του μπλογκ, είμαι μέσα με χίλια! Έχω και κάτι άκρες για πούλμαν άμα λάχει ;)

resident είπε...

Τι δηλαδη?Δεν ειχε νοημα?Ηταν απλα εναs ενθουσιασμοs?αs μη χαθουμε.

Dormammu είπε...

Αν είναι για εκδρομή του μπλογκ με πούλμαν, θέλω οδηγό τον «σαλτάρω»…..

Ως προς το σημερινό post ξεκίνησα με σκοπό να γράψω ένα τεράστιο κατεβατό, θα περιοριστώ όμως μόνο στο ότι δεν χρειαζόμαστε καινούργιους νόμους περί διασφάλισης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών κλπ, αλλά μάλλον να εφαρμόζουμε αυτούς που ήδη υπάρχουν. Εκεί πάσχουμε.

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα!

the resident said...
Τι δηλαδη?Δεν ειχε νοημα?Ηταν απλα εναs ενθουσιασμοs?αs μη χαθουμε.

Ελπίζω όχι - αυτό εξαρτάται κι από σας. Περισσότερα στο σημερινό Post. (Ακόμα δεν το έγραψα. Το σκέπτομαι).

mickey said:
Ν.Δ. ότι θέμα και να βάλεις, δε βλέπω να πιάνουμε ξανά διακοσάρες.

Μα προχθές τις πιάσαμε. Αλλά θα πρέπει να σκεπτόμαστε ποιοτικά - όχι ποσοτικά. ))

Nikos Dimou είπε...

Dormammu said...
"δεν χρειαζόμαστε καινούργιους νόμους περί διασφάλισης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών κλπ, αλλά μάλλον να εφαρμόζουμε αυτούς που ήδη υπάρχουν".


Το ίδιο είχε πει πριν 130 χρόνια ο Εμμανουήλ Ροΐδης:

Καθ' ήν ώραν πίπτει βροχή νομοσχεδίων λαμβάνει και ο "Ασμοδαίος" το θάρρος να υποβάλη το ακόλουθον: "Περί τηρήσεως των κειμένων νόμων".

Stavros Katsaris είπε...

Καλημέρα!
Ένας νόμος χρειάζεται στη χώρα μας!
Αυτός που θα επιβάλλει την εφαρμογή όλων των άλλων!
Φιλικά!

Ανδρέας είπε...

@J95
J95 έφη: Ως γνωστόν 10.000 εργαζόμενοι μπορούν να χάσουν τη δουλειά τους επειδή ο μάνατζερ αποφάσισε ότι αν μεταφέρει τις δραστηριότητες στην διπλανή χώρα θα εξοικονομεί 60% από μισθούς (και 1% από το συνολικό λειτουργικό κόστος).

Ανακριβές. Κανένας δε μεταφέρει τη δραστηριότητά του σε άλλη χώρα για ψύλλου πήδημα. Η μεταφορά της παραγωγής σε άλλη χώρα κοστίζει και έχει μεγάλα ρίσκα (εδώ μια απλή εσωτερική αναδιοργάνωση και προκαλεί χάος). Μεταφορά συμβαίνει μόνο όταν τίθεται θέμα επιβίωσης της εταιρείας. Και είναι προτιμότερο να επιβιώσει η εταιρεία με την παραγωγή της σε άλλη χώρα παρά να χρεωκοπήσει και να κλείσει οριστικά.

Περί ατομικών δικαιωμάτων τώρα. Τα περι εξαγοράς με 1000 Ευρώ είναι θλιβεροί θεατρινισμοί, μη ρίχνεις τόσο πολύ το επίπεδο. Το απόρρητο είναι εξασφαλισμένο επειδή οι υποκλοπές είναι παράνομες και επειδή συνομιλίες που έχουν υποκλαπεί παράνομα δεν επιτρέπεται ούτε να δημοσιοποιηθούν ούτε να χρησιμοποιοηθούν ως τεκμήριο σε δικαστήριο.

Το θέμα βγήκε στην επιφάνεια, αυτό είναι το σημαντικό, και γίνεται έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες. Μη βιάζεσαι λοιπόν τόσο πολύ να βγάλεις τα συμπεράσματά σου. Με κλείσιμο της εταιρείας πάντως το σίγουρο είναι πως θα τιμωρηθούν κυρίως αυτοί που ΔΕΝ φέρουν ευθύνη (καταναλωτές, μέτοχοι, εργαζόμενοι κτλ)

J95 είπε...

Τι εννοείς "για πόσο καιρό θα προστατεύω τα δικαιώματά μου με τα 1000 ευρώ";

Για όσο καιρό θα ξέρω ότι οι εταιρείες που παρανομούν το πληρώνουν, χωρίς να μπορούν να επικαλεστούν το μπαμπούλα της ανεργίας αθώων ανθρώπων.

Σημειώνω ότι δεν είπα ότι πρέπει να κλείσει η Vodafone. Αυτό θα το πουν οι αρμόδιες αρχές και οι νομικοί. Που όμως πρέπει να λάβουν υπόψη τους τους νόμους και όχι τις επιπτώσεις του κλεισίματος στους εργαζόμενους.

Κάθε μέρα μπαίνουν άνθρωποι στη φυλακή από τους οποίους εξαρτόνται επίσης εργαζόμενοι, οικογένειες κλπ. Ακούσατε ποτέ κανένα δικαστή να λέει "έλα μωρέ, μην τον κλείσουμε στη φυλακή, βίασε κι αυτός δυο παιδάκια αλλά η άρρωστη μάνα του εξαρτάται από αυτόν για την επιβίωσή της";

Don't quite think so...

Και είπα: για να θολώνεται κατά τέτοιον τρόπο η κρίση των αρμόδιων, προσωπικά είμαι πρόθυμος να φορολογηθώ ώστε οι εργαζόμενοι να πέσουν στα μαλακά.

Αν βέβαια ήμουν νεοφιλελεύθερος, θα πρότεινα οι εργαζόμενοι εφόσον χάσουν τη δουλειά τους, να κυνηγήσουν αστικά την υπόθεση σε βάρος της διοίκησης της εταιρείας (που είναι και το πιο σωστό) και να πάψουν να κλαψουρίζουν.

Σε κάθε περίπτωση, δε βλέπω γιατί κάποιος που παρανομεί θα πρέπει να έχει ασυλία μόνο και μόνο από τα λεφτά του εξαρτάται κόσμος.

www.wcn.gr είπε...

to be or notto be

t.pliatsikas είπε...

gelw!palio post alla exei gelio
na kleisei who?
prostimo? eeee poioi exoun plirwsei prostimo ever?
upoklopes wow adianoito, prwti fora to 3ana akouw.
pame kala? diladi ti simantiko lene oi ellines pou molis ema8an gia tis upoklopes entromoi arxisan na bgainoun se fakous kai para8ura?
oust apo edw blakes ... (geniko itan auto na min pare3igoumai)
kai osoi lew osoi apo tous aiwnobious politikous mas milousane e ok afou iq below average . kai meta giati fwnazoune auto tous ftaiei gia ta e8nika 8emata!!! :)