Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2006

Το μαύρο κύμαΑυτό που βλέπετε στην φωτογραφία είναι ένα κύμα. Κύμα της θάλασσας που αποτελείται από μαζούτ. Ήμουν εκεί, το έβλεπα και δεν το πίστευα. Ευτυχώς έχω πάντα κοντά μου μία φωτογραφική μηχανή.

Δεν ήταν το μόνο. Ένα μετά το άλλο κατάμαυρα κύματα απλώνανε και αλείφανε το μαύρο πετρέλαιο στην ακτή.

Όχι, δεν είμαστε στην Νορμανδία, ούτε στον Βισκαϊκό κόλπο. Μπροστά μας δεν είναι ο ωκεανός αλλά ο άκακος τρυφερός Σαρωνικός.

Αύγουστος του 1995. Παραθερίζω σε μία παραλία της Κορινθίας. Απέναντί της, μακριά στο βάθος διακρίνεται η ακτή των Αγίων Θεοδώρων και τα διυλιστήρια της Motor Oil.

Εκεί έγινε το κακό. Ενώ ξεφόρτωνε, ένα τάνκερ έχασε την σύνδεσή του με το σύστημα και το μαζούτ άρχισε να χύνεται στην θάλασσα. Ο αέρας το ταξίδεψε απέναντι.

Φωτογραφίζω για να πιστέψω αυτό που βλέπω. Μέσα σε λίγη ώρα τα βότσαλα είναι μαύρα.

Φυσικά αυτό δεν κράτησε πολύ. Πήραν χαμπάρι το ατύχημα και σταμάτησαν την παροχή. Αλλά η ακτή ήταν πια καλυμμένη με πίσσα.

Τις άλλες μέρες ήρθαν καραβάκια που εκτόξευαν χημικά και σιγά σιγά η πετρελαιοκηλίδα διαλύθηκε και η ακτή καθάρισε. Πήρε καιρό. Τα ψάρια γύρισαν πολύ αργότερα.

Και εγώ κατάλαβα τότε για πρώτη φορά τι σημαίνει ρύπανση. Χειροπιαστή που κολλάει στην μνήμη σου όπως το μαζούτ στα βότσαλα.


Η δεύτερη φωτογραφία τραβήχτηκε μετά την δεύτερη απορρύπανση...

Υ. Γ. Η είδηση αυτή δεν δημοσιεύθηκε ποτέ πλήρης. Τηλεφώνησα σε μία εφημερίδα, είπα να στείλω ρεπορτάζ και φωτογραφίες. Μου απάντησαν ενοχλημένα, ότι δεν χρειάζεται, θα το χειριστούν αυτοί. Πράγματι έβαλαν ένα χαμένο μονόστηλο 3 πόντους με στοιχεία των έξη. Μερικές από τις φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν πολύ μετά, σε ένα οικολογικό περιοδικό που έκλεισε.

46 σχόλια:

Pavlos είπε...

Φρίκη :-(

Ειδικά για τη ρύπανση της θάλασσας είμαι πάρα πολύ ευαίσθητος, και πάντα κάνω ότι μπορώ, μαζεύω ότι μπορώ, για να την περιορίσω - αρκεί ο καθένας να βάλει το λιθαράκι του.

Βέβαια, σε τέτοιες περιπτώσεις με πετρέλαια, τι να κάνει κανείς; Ίσως να κλείσει την εταιρ(ε)ία αυτών των καραγκιόζηδων - να δούμε αν θα το ξανακάνουν!

spyros είπε...

Πιστεύω ότι αυτά είναι η συνέπεια της έλλειψης ισορροπίας στον άνθρωπο.

Όταν το κόστος γίνεται αυτοσκοπός, ωθείται σε υπερβολές χωρίς να υπολογίζει πιθανές συνέπειες.

Κύριε Δήμου προσωπικό σχόλιο : μου είπες ότι το Guandanamo ήταν μονοδιάστατο θέμα συζήτησης. Αυτό , κατά τη γνώμη σου, σηκώνει αντίθετη γνώμη (τι ωραία παραλία!) ;

George M. είπε...

Το να κλείσεις μια εταιρία λόγω ατυχήματος δεν είναι λύση..

Σπουδάζω εδώ και τρία χρόνια ως Μηχανικός Περιβάλλοντος.. είναι απλά εντυπωσιακή η περιφρόνηση της χώρας μας απέναντι στο κύριο εκμεταλλεύσιμο αγαθό της (για την ώρα τουλάχιστον), το περιβάλλον της.

Ξενοδοχείακες μονάδες που φτιάχνουν βιολογικούς καθαρισμούς για την άδεια και μετά δεν τους λειτουργούν, μελέτες πριβαλλοντικών επιπτώσεων οι οποίες δεν λένε τίποτα και γίνονται απο αρχιτέκτονες, τοπογράφους και όποιον έχει τις απαραίτητες διασυνδέσεις για να πάρει την μελέτη με ανάθεση, πολίτες οι οποίοι γκρινιάζουν για το κράτος που δεν καθαρίζει τις παραλίες ενώ οι ίδιοι γεμίζουν γόπες, μπουκάλια και πλαστικές σακούλες...

Είμαστε όχι απλά πίσω, μα σε εντελώς λάθος δρόμο.. απαγορεύουμε τα diesel στις 2 μεγάλες πόλεις ενώ πλέον έχει αποδειχθεί οτι είναι πιο φιλικά απο τα καταλύτικά, τόσο απο ρύπους όσο και απο την διάθεση των άχρηστων και επικίνδυνων καταλυτών, ακολουθούμε οριακά τα πρότυπα της ΕΕ στην βιομηχανία, οι τουριστικές μας μονάδες και τα λιμάνια δηλητηριάζουν τις περιοχές που εκμεταλλεύονται, αψηφώντας βασικούς κανονισμούς..

..και στο τσακίρ κέφι, βγαίνουμε και χτυπιόμαστε για οτιδήποτε άσχετο, πχ. την διέλευση μια χρήσιμης οδικής αρτηρίας μέσα απο δάσος, ενώ έχουμε εξοχικό πάνω στις στάχτες του διπλανού αποχαρακτηρισμένου άλσους..

Γενικά, απο αυτά που έχω δεί, 2 είναι οι κύριες αντιδράσεις του Έλληνα ως το περιβάλλον.

Ασυδοσία ή υπερβολή.

Ωραίοι, ως Έλληνες..

Stormrider είπε...

ιδιαιτέρως στην Ελλάδα θα έπρεπε να υπάρχει μία αυστηρότατη πολιτική όσον αφορά την προστασία τους περιβάλλοντος (τουλάχιστον για τον τουρισμό).
αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες τέτοιων φαινομένων. πχ οι κηλίδες φύγανε, αλλά τα χημικά που ρήξανε; τι επίδραση είχε η μετανάστευση και ο θάνατος τόσων ψαριών; ή η αλλαγή στην σύσταση του νερού;
αυτά δεν λύνονται με μπαλώματα, συσσωρεύονται κι επιδρούν σε μας μακροπρόθεσμα κι απο κει που δεν το περιμένουμε.

spyros είπε...

george m . η αντίδρασή σου είναι κατανοητή αλλά πέφτεις στην παγίδα και υπερ-γενικεύεις για όλους τους Έλληνες.

Caesar είπε...

Ευτυχώς υπάρχει και η Ε.Ε. ενθυμείστε το πρόστιμο για τον Κουρουπητό στην Κρήτη ! Το περιβάλλον το δανειζόμαστε από τα παιδιά μας, ας το προστατεύσουμε επιτέλους. Αλλά όπως τα περισσότερα είναι θέμα παιδείας, έτσι και σ' αυτό τον τομέα είμαστε σε πρωτόγονο στάδιο ακόμη.

giapanta είπε...

Την εικόνα αυτή την έχω στο μυαλό μου. Εκεί στους Αγ. Θεοδώρους που έχω περάσει πολλά καλοκαίρια σαν παιδί. Μα δεν ειναι μόνο στη θάλασσα η ρύπανση, ειναι παντού. Καταστρέφουμε τη Γη μας.

MIRACLE είπε...

Φανταστείτε πως ένιωσε η Γαλλία όταν προ δύο ετών περίπου είχε τρυπήσει ο πυθμένας ενός Ελληνικού πετρελαιοφόρου στα παράλια της.
Εκεί είχε διαφύγει πολλαπλάσια ποσότητα αργού πετρελαίου. Και τι έγινε τελικά ; Τον αλλάξανε τον νόμο για να μετατραπούν σε διπύθμενα όλα τα μονοπύθμενα πετρελαιοφόρα ;
Σιγά μην τον αλλάζανε.

Το παρήγορο είναι ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα έχει μαζευτεί όλος ο κόσμος σε ένα δύο σημεία στον χάρτη και έτσι ευτυχώς δεν βρομίζει όλη η Ελλάδα.

Από ότι φαίνεται οι περισσότεροι στα αστικά κέντρα έχουν συνηθίσει την βρώμα και δεν φαίνεται να δίνουν και μεγάλη σημασία σε περιβαλλοντικού προσανατολισμού θέματα.

alombar42 είπε...

Υπάρχει απίστευτη άγνοια στο θέμα "προστασία του περιβάλλοντος". Παρέα με απίστευτη αδιαφορία, αν και αυτό (αισιοδοξώ οτι) αλλάζει σιγά σιγά.

Ειδικά αυτές οι σακούλες με τα σκουπίδια στα πιο απίστευτα σημεία της χώρας, είναι [λογοκρισία]. Κατά δεύτερο λόγο, τα μπάζα. Εχοντας γυρίσει αρκετά την Ελλάδα, αυτά είναι τα δυο πιο ενοχλητικά που έχω προσέξει. Τα πιο οφθαλμοφανή μάλλον (στο ξέφωτο του δάσους, ένα κομμάτι γυαλί είναι σχεδόν βέβαιη εστία φωτιάς αλλά αυτό πόσοι το γνωρίζουν;).

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, από πλευράς θάλασσας είμαστε (και μάλλον θα παραμείνουμε) συγκριτικά σε καλό σημείο, παρά τα προβλήματα. Είναι και η θέση τέτοια, που βοηθάει και... ξεπλένει τις βρωμιές μας.

Το πρόβλημα πάντως, για μένα, εστιάζεται στην παιδεία - όχι πια στον ωχαδερφισμό. Με σωστή ενημέρωση αντί λανθασμένης καθοδήγησης (ειδικά στα σχολεία) τα πράγματα μπορούν εύκολα να βελτιωθούν σε μεγάλο βαθμό. Από όσο ξέρω τα μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται σε λίγα σημεία - ακόμη. Δεν μπορεί, κάποτε θα καταλάβουμε οτι το περιβάλλον είναι ο πιο πολύτιμος πόρος.

Κατά καιρούς γράφει μερικά πολύ ενημερωτικά ο Μάργαρης στους 4Τροχούς.

newlens είπε...

Πώς λαμβάνει χώρα ο εντοπισμός της προέλευσης όλου αυτού του μαζούτ/πετρελαίου; Αν π.χ. η κηλίδα στις ακτές της Κρήτης προέρχεται από τα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, αυτό είναι εύκολο να ανιχνευθεί; Τι ρόλο παίζει το διεθνές δίκαιο σε αυτές τις περιπτώσεις; Οι φωτογραφίες από δορυφόρο μπορούν να εντοπίσουν εύκολα την πηγή της μόλυνσης;

harrygreco είπε...

Η φωτο ειναι κλασεως,το θεμα ειναι...κλαυσεως...Ειμαστε μεταξυ πετρας & σκληρου μερους,κατα την αμερικ. εκφραση,η αυστηροτητα στην καταστολη δεν λειτουργει,διοτι εδω ειναι ψωροκωσταινα,αλλα & η αγωγη δεν φαινεται να αποδιδει. Ισως αν διατεθουν περισσοτερα χρηματα για θεραπεια των ρυπανσεων,να υπαρξει βελτιωση για τη χωρα μας. Για τη πολιτισμενη ανθρωποτητα ? Στο Λονδινο δεν βρισκεις σκουπιδι στον δρομο,ουτε σε φτωχο/μεταναστογειτονιες. Αρα βρωμερος δεν γεννιεσαι,γινεσαι...

Υποκείμενο δικαίου είπε...

Μόλυνση, ψέμματα, λογοκρισία και πολιτική αδυναμία (και παρα πολλές φορές, αυτολογοκρισία)- σχεδόν πάντα μαζί...

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλησπέρα

Νομίζω ότι υπάρχει μια τεράστια παρεξήγηση στο θέμα "οικολογία". ΔΕΝ μιλάμε για προστασία της φύσης. Για ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ προστασία μιλάμε. Η ανθρώπινη παρουσία στην γη είναι της τάξης του μικροβίου (ενοχλητικού όμως...). Η Γαία έχει περάσει πολύ μεγαλύτερα βασανιστήρια από αυτό που λέγεται "άνθρωπος", και έχει αντέξει. Αν καταστρέψουμε "τον πλανήτη", τον εαυτό μας καταστρέφουμε, το ανθρώπινο γένος" , τίποτα άλλο. Αν εμείς αυτοκαταστραφούμε, σε πολύ λίγο δεν θα είμαστε ούτε μια ανάμνηση, για την Γαία. Ενα δάσος πχ, θέλει 100 περίπου χρόνια για αν αναγεννηθεί πλήρως, τίποτα δηλαδή, στην κλίμακα της ζωής της γης. Αλλά, μια (πλήρη ημερών+ ) ανθρώπινη ζωή...

Χαιρετώ
Μαύρος Γάτος (όχι από πίσσα)

Δικηγόρος του Διαβόλου είπε...

Κύριε Δήμου, έχεις πολλά σχόλια και δεν έχω διάθεση να καθήσω να τα διαβάσω όλα.
Έχω μία απορία: τον φουκαρά πεινασμένο Τούρκο της φωτό, του έδωσες δέκα λίρες να πάρει μια μερίδα φαγητό, που έβλεπε στη βιτρίνα;
Ίσως την ερώτηση αυτή να σου την υπέβαλε και κάποιος άλλος μπλόγκερ. Στην περίπτωση αυτή ζητάω συγγνώμην. Βλέπεις αντιπαθώ τα τόσα πολλά σχόλια......:-)

Μαύρος Γάτος είπε...

...όσον αφορά τον κο Μάργαρη, που μού ξέφυγε, Alombar, προς τιμήν του, ο ιδιος έγραψε κάπου, πριν χρόνια περίπου, γράφω από μνήμης)

"Ανέβηκα στην θεσσαλονίκη και πέρασα από τον Περιφερειακό. Και θυμήθηκα τις αντιδράσεις μας [των "οικολόγων"], τις διαδηλώσεις μας, τον αγώνα μας ενάντια στην πραγματοποίηση του έργου. Και σκέφτηκα, τι θα είχε απογίνει σήμερα η πόλη χωρίς αυτόν τον δρόμο. Και είπα, ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΠΟΠΙΟΙ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ"...

Νομίζω κάθε σχόλιο περιττεύει.

skoumas είπε...

Ρύπανση νιώθω όποτε πάω για Αθήνα. Εκεί στα πετρέλαια. Έλεος είναι!

traveller είπε...

Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι δεδομένα. Ενδεικτικά:

- Οι χώρες που θέλουν, ξέρουν να προστατεύουν το περιβάλλον τους (όσοι έχουν επισκεφτεί τη Νορβηγία ή άλλες Σκανδιναβικές χώρες ή τη Ν. Ζηλανδία καταλαβαίνουν τι εννοώ). Η Ελλάδα δεν ανήκει στις παραπάνω.

- Εδώ και πολλές δεκαετίες βιάζουμε τη Γη. Αυτό θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά (μόνο το πότε δεν ξέρουμε ακόμη, αν και κάτι μου λέει ότι έχουμε αρχίσει).

- Η ατομική συμπεριφορά σε ότι αφορά την προστασία του μικροπεριβάλλοντος είναι ενδεικτική του πολιτισμού που κουβαλάει ο κάθε ένας.

belle είπε...

Κύριε Δήμου, θίγετε εδώ το θέμα της εισβολής.

Το μαζούτ εισβάλλει:
-στο φυσικό κόσμο των ψαριών απ όπου βίαια εξορίζονται μέχρι να καθαρίσει η θάλασσα
-στο οικείο περιβάλλον μας
-στον εσωτερικό μας κόσμο ενώ παραθερίζουμε....

(σε αυτό το «παραθερίζω» κρύβεται άραγε και μια υποψία εφησυχασμού;)

Και το «ατύχημα» δεν συνέβη στη μακρινή Νορμανδία αλλά στον «τρυφερό» μας Θερμαϊκό .

Γιατί να είναι άραγε «τρυφερός» ο θερμαικός;
Παραπέμπει ίσως σε βιασμό κόρης, της πατρίδας μας.
«Απλώνεται» το θέμα μας σα μαύρη κηλίδα και πάει προς το πόνο που αισθανόμαστε για το οικείο περιβάλλον μας, σε αντιδιαστολή με τη χαρά για τις «εθνικές» νίκες που λέγαμε στο προχθεσινό θέμα. Τα συνδέετε και η ερώτηση είναι προφανής: είμαστε έλληνες μόνο για τις νίκες; Και για τις καταστροφές;

Ωστόσο τι θα άλλαζε αν ήταν στην Νορμανδία; Δεν είναι όμορφη η Νορμανδία; Δεν είναι πατρίδα μας και αυτή; Ολόκληρος ο πλανήτης δεν είναι πατρίδα μας;

Ο εισβολέας όμως, το τάνκερ που κατευθύνεται τις περισσότερες φορές προς την Μότορ Οιλ απαρατήρητο ενώ εμείς αλειφόμαστε με «λάδι» για να μαυρίσουμε, αφήνει τώρα ένα διαφορετικό «λάδι» που αλείφει τα βοτσαλάκια που θέλαμε να ξαπλώσουμε. «Μαύρισμα» δε θέλαμε;

Επρεπε να βρεθούμε εκεί; Να γίνει μπροστά στα μάτια μας για να αφυπνιστούμε; Οπότε θίγετε και το θέμα της προσωπικής εμπειρίας. Το βίωμα χαράζει.
Ας μη ξεχνάμε ότι το πετρέλαιο της μότορ μάς είναι απαραίτητο ως κυριότερη μορφή ενεργείας, μόνο που δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο «μαύρο» είναι όταν πατάμε το κουπί για να ανάψουμε το καλοριφέρ μας ή να πάρουμε ρεύμα.

Και τελικά ποια είναι η ευθύνη της δημοσιογραφίας. Τρεις σειρές μόνο τη στιγμή που άνθρωπος αυτόπτης μάρτυς, θα πρόσφερε πλούσιο υλικό για διαμαρτυρία;

Τι κάνουν οι δημοσιογράφοι τελικά; Ποιους ευλογούν ή δεν είναι «πιασάρικο» το θέμα να πουλήσουν πολλά φύλλα;


Και τι να κάνει ο μέσος άνθρωπος που δεν «ακούγεται»; Πάλι η προσωπική «ρύθμιση» η μόνη λύση;

Να καταφύγουμε λοιπόν στο διαδίκτυο σαν ενωμένη διαμαρτυρία;
Οσοι γράφουν εδώ καταλαβαίνουν πόση δύναμη έχουν;


.....το «μαύρο κύμα» λέτε.
Είναι το μαζούτ που μας λέρωσε ή μια ολόκληρη κοσμοθεωρία;

Nikos Dimou είπε...

Όχι Θερμαϊκό Belle - Σαρωνικό. Αλλά τελικά είναι το ίδιο. Όπως και η Νορμανδία. Κι όλες οι ακτές.

Εφησυχασμός το "παραθερίζω";

"Τα σπλάχνα μου κι η θάλασσα, ποτέ δεν ησυχάζουν" (Σολωμός).

ηνίοχος απάντησα στο προηγούμενο post.

Ελπίζω να μην βλέπετε το μαύρο κύμα εφιάλτη στον ύπνο σας...

cobden είπε...

Φοβάμαι πως η λύση δεν βρίσκεται στη δρακόντεια νομοθεσία και στη δαιμονοποίηση της ανάπτυξης.Η κατάσταση του περιβάλλοντος στις ανεπτυγμένες χώρες σήμερα είναι πολύ καλύτερη απ'ότι πριν 10-15 χρόνια και όχι λόγω ανεφάρμοστων πρωτοκόλλων τύπου Κίοτο, αλλά κυρίως λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας.Το περίφημο Πρωτόκολλο με τους παράλογους περιορισμούς που θέτει τό μόνο που καταφέρνει να επιβραδύνει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μόνο έξι χρόνια και τελικά να καθυστερήσει την οικονομική ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών, τη μόνη λύση για την προστασία του περιβάλλοντος τους. (βλέπε Βjorn Lomborg, THE SCEPTICAL ENVIRONMENTALIST)

traveller είπε...

cobden: Συμφωνώ σχετικά με το ανεφάρμοστο συμφωνιών τύπου Κιότο (αν και δεν βλάπτουν, άλλωστε ξεμπροστιάζουν και τους αναίσθητους).

Σε ό,τι αφορά όμως την τεχνολογία, δεν το θεωρώ ως τον κρίσιμο παράγοντα εδώ, αφού από μόνη της δεν μπορεί να καταφέρει κάτι. Αντίθετα πιο σημαντικός είναι ο ρόλος της παιδείας, ως διαμορφωτή συνειδήσεων, άρα και συμπεριφορών.

mickey είπε...

Ένα σχόλιο μόνο για σήμερα (έχει πέσει πολύ δουλειά):

1. Για το post:
Συγκλονιστική η φωτογραφία, αξίζει πράγματι όσο χίλιες (και παραπάνω) λέξεις! Για να μη νομίζουμε ότι "αυτά συμβαίνουν αλλού". Ακόμα και σε "μικρότερη κλίμακα", δεν αντέχω στις εξορμήσεις μου να "ανακαλύπτω" κάθε λογής σκουπίδια (μέχρι και χωματερές ολόκληρες) στα πιο όμορφα και απομονωμένα μέρη. Όσο για τις ακτές μας, έχω την εντύπωση ότι παίζεται κάποιο "βρώμικο" παιχνίδι με όλες αυτές τις "γαλάζιες σημαίες" (δεν έχω στοιχεία). Μέχρι και τα "Βοτσαλάκια" στον Πειραιά πήραν γαλάζια σημαία κι ας μη μπορείς να δεις τον πάτο ούτε στο ένα μέτρο!

2. Γενικότερα για τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον:
Ο άνθρωπος μπορεί να μοιάζει μηδαμινός απέναντι στη φύση, αλλά είναι και το μοναδικό είδος που την έχει αλλάξει συνειδητά (τα φυτά π.χ. έχουν προκαλέσει πολύ σημαντικότερες αλλαγές - οξυγόνο στην ατμόσφαιρα - αλλά μάλλον δεν το έχουν φιλοσοφήσει και πολύ). Μπορεί όντως να έχουμε κάνει μεγάλη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον μέχρι τώρα, όμως μας ...έλαχε από τη φύση και ένας άλλος, μοναδικός, θετικός και πολύ υπεύθυνος ρόλος: Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να προστατεύσουμε τη ζωή (του πλανήτη μας τουλάχιστον, δεν ξέρουμε αν υπάρχει και αλλού), ειδικά σε περίπτωση ενός extreme γεγονότος. Ποιο άλλο είδος μπορεί να εκτρέψει την πορεία ενός μεγάλου μετεωρίτη που θα εξαφάνιζε το σύνολο των ζωντανών οργανισμών (εκτός ίσως από τους ιούς και τα βακτήρια - και πάλι θα ξαναρχίζαμε από το μηδέν); Ποιο άλλο είδος μπορεί να "διασπείρει" της ζωή και σε άλλους κόσμους πέρα από τον πλανήτη μας; Παρότι είμαστε μάλλον υπεύθυνοι για την εξαφάνιση πολλών ειδών μέχρι τώρα, ποιο άλλο είδος μπορεί να διασώσει τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, προστατεύοντας είδη που τελούν υπό εξαφάνιση (ακόμα και χωρίς την υπαιτιότητά μας), παρακολουθώντας και βοηθώντας τα σε ελεγχόμενους χώρους ή ακόμα και αποθηκεύοντας το DNA τους; Και τέλος, ποιο άλλο είδος μπορεί να δημιουργήσει νέα είδη και να δώσει μια άλλη διάσταση σε αυτήν; (Ξέρω, το τελευταίο σενάριο φαντάζει για πολλούς "εφιαλτικό" και ίσως "βλάσφημο", ωστόσο είναι ένα ακόμα βήμα – εξαιρετικά σημαντικό – στη διαδικασία της εξέλιξης.)

Στο χέρι μας είναι να αναλάβουμε αυτόν το θετικό ρόλο και να γίνουμε εκείνοι που θα διατηρήσουν, θα διασπείρουν και θα εξελίξουν το "θείο δώρο" της ζωής, μοναδικό στην πλανητική γειτονιά μας (και ίσως και στο σύμπαν ολόκληρο). Δυστυχώς, πολλές φορές παίζουμε τον άλλο (ευκολότερο) ρόλο του καταστροφέα…

spyros είπε...

Εγώ θα ήθελα Νίκο Δήμου, να μου επιβεβαιώσεις εφόσον συμφωνείς με τη γνώμη μου.

Πιστεύω ότι κάθετί θέλει το χρόνο του. Δεν μπορούμε να απαιτούμε από την Ελλάδα να είναι ίδια με τις άλλες χώρες στον τομέα του περιβάλλοντος.

Αληθεύει ή όχι ότι οι κάδοι απορριμάτων βγήκαν στους δρόμους μόλις πριν 20 χρόνια; Μέχρι τότε ΔΕΝ υπήρχαν κάδοι.

Για να αφομοιωθεί μία συμπεριφορά (πέταγμα σκουπιδιών σε κάδους) απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα εύλογο.

Περιμένω το σχόλιό σου Νίκο Δήμου και λειπών λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο.

klamena_kavourakia είπε...

Συγχωρήστε μου τον πραγματισμό ίσως φταίει και το "Κυριακή βράδυ" αλλά ας τολμάμε τον αυτοέλεγχό μας που και που:

Κρατήσαμε όλοι τις σακούλες σκουπιδιών στο σπίτι μέχρι τη Δευτέρα το πρωί,μιας και ο κάδος ας είμαστε ειλικρινείς είναι γεμάτος?

Τα πρωτόκολλα παιδιά...
τα πρωτόκολλα!

houlia είπε...

Να ρωτησω κατι ασχετο?
Μήπως ξερουν τα τεχνολογικα κομαντος
(Mickey, Alombar κλπ)για τις οικολογικές,ηλιακές(σωστα το λεω?)κατοικιες?...Σκεφτομαι μολις θυσαυρισω να αποχτήσω μια.
Γιατί ακομα συζητουνται τοσο αμυδρα? Φταιει το κόστος?

- είπε...

(Ο Νίκος Δήμου, προ δεκαπενταετίας, παρουσίαζε στην τηλεόραση την εκπομπή "Περιπέτειες Ιδεών").

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ

Λίγη πολεμική δεν βλάπτει (Φρανσουά Τρυφώ)

Ούτως οτι χλιαρός ή, και ούτε ζεστός ούτε ψυχρός,
μέλλω σε εμέσαι εκ του στόματος μου (Αποκάλυψις Ιωάννου)

Στο βάθος αχνοφέγγει ο Γκαίτε, ο Ουγκό. Μπροστά διευθύνει τη συζήτηση στρογγυλοκαθισμένος ο Νίκος Δήμου. Παρουσιάζει ένα θέμα, λέει τις απόψεις του και καλεί τους τέσσερεις καλεσμένους της εκπομπής "Περιπέτειες Ιδεών" να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν. Μιλάει αργά, εμπεριστατωμένα. Αν ήταν ινδιάνος θα λέγονταν ο Βάζει-τα-πράγματα-στη-θέση-τους. Ποιός από τους τέσσερεις καλεσμένους θα τολμήσει να τα μετακινήσει, έστω και λίγο; Ο Νίκος Δήμου δεν κουράζεται να τον διορθώνει. Σαν τον εργατικό μέρμηγκα κουβαλάει τα ψίχουλα της λογικής περιστοιχισμένος από σιωπηλά τζιτζίκια.

Ένα αργό ζουμ που ξεκινάει από το πουθενά καταλήγει στο χαμόγελο του Γκαίτε, ο Ουγκό και οι λοιποί πλίνθοι και κέραμοι του μεταμοντέρνου σκηνικού εξαφανίζονται προσωρινά από το κάδρο. Μένει μόνο ο άνθρωπος που ξέρει και γελά, μιλάει αργά και εμπεριστατωμένα. Αν ήταν απέναντι του ο Δαλάι Λάμα, καθισμένος φρόνιμα στον καναπέ, ο Νίκος Δήμου θα του μιλούσε αργά και εμπεριστατωμένα για τον βουδισμό, θα τον καλούσε να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. Αν συζητούσε με τον Μπους, θα του γνωστοποιούσε πιθανότατα την ύπαρξη του Αλέξις Ντε Τοκβίλ. Είναι αδύνατο να πιάσεις κουβέντα με το Νίκο Δήμου, ειδικά μονταρισμένη για την τηλεόραση, και να μην μπουν κάποια στιγμή τα πράγματα στη θέση τους.

Νίκος Δήμου, τακτοποιήσεις ιδεών. Οι περιπέτειες ιδεών είναι σίγουρα κάτι άλλο, σκέτο φλογοβόλο. Η τηλεόραση βέβαια αποτελούσε ανέκαθεν τον πιο ανώδυνο και λείο αχταρμά της ιστορίας της ανθρωπότητας, τον τόπο της παρωδίας και του ξεφτιλισμού των συγκρούσεων, το πιο νοικοκυρεμένο σκουπιδαριό που κατασκεύασε ποτέ ο ανθρώπινος νους. Όμως ακόμα και ο Πιβό, το πιο ανθρώπινο νευρόσπαστο της ιστορίας της τηλεοπτικής εικόνας, κατάλαβε ότι ο παρουσιαστής μιας εκπομπής διαλόγου πρέπει να γίνεται όλο και περισσότερο αινιγματικός όσο περνάει ο καιρός, πρέπει να μεταβάλλεται σε ένα μυστηριώδες πρόσωπο όπου κανείς δεν ξέρει τι σκέφτεται.

Ακριβώς επειδή προκύπτει σαν ένα κράμα ψυχαναλυτή και εξομολόγου, ο παρουσιαστής είναι ένα αδύναμο πρόσωπο που πρέπει ν' απόρροφά σαν σφουγγάρι τις γνώμες. Η δυτική κοινωνία τον τοποθέτησε εκεί ως ιερέα της αδυναμίας της, ο ρόλος του είναι να μην είναι κανένας συγκεκριμένος άνθρωπος με απόψεις. Όποιος υποδύεται στην τηλεόραση ότι έχει απόψεις δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει τίποτα, παρουσιάζει τον εαυτό του και μόνο. Τότε όμως οι τέσσερεις υπνωτισμένοι προσκεκλημένοι τζίτζικες είναι περιττοί. Αρκεί ο μάστορας του είδους Βαγγέλης Γιαννόπουλος, κάποιος που ξεκινάει να υπερασπιστεί κάτι και στο δρόμο το χάνει παρουσιάζοντας τον εαυτό του. Πολύ φοβάμαι ότι ο Νίκος Δήμου, που είναι καλός διαφημιστής, δεν είναι σε θέση να το κάνει γιατί ένας καλός διαφημιστής κυνηγάει πάντα -και στο τέλος αγκαλιάζει χωρίς επιστροφή- το βασίλειο της χρυσής μετριότητας.

Χρήστος Βακαλλόπουλος, Ιστός, Νοέμβριος 1991
Αναδημοσίευση στο "Η ονειρική υφή της πραγματικότητας", εκδόσεις Βιβλιοπωλείου. της Εστίας

spyros είπε...

Αγαπητέ Sxoliastes tou nikou dimou ,
είσαι εκτός θέματος.

Να σέβεσαι την πορεία της συζήτησης και το θέμα που συζητείται ενώ τις απόψεις σου για τον Νίκο Δήμου μπορείς να του τις μεταφέρεις αποστέλλοντας προσωπικά e-mail.

harrygreco είπε...

Μιας & αναφερθηκε το πρωτ. του Κιοτο (ευτυχως οχι τα ...αλλα,της Σιων...),οι Αμερικανοι ειναι ειλικρινεις & δεν το υπογραφουν,γιατι στο δρακοντειο κρατος τους, the law is the law,ενω ολοι καταλαβαινουμε πόσο θα το εφαρμοσουν χωρες σαν την Ιταλια & την μπελλα Γκρετσια. Παντως,πιστευω στην αναγεννητικη δυναμη της φυσης. Θυμομαστε εμεις οι αθηναιοι την καμμενη Πεντελη,τωρα ειναι ξανα καταπρασινη & μόνο ( λιγα ) σημαδια απο καποια τεχνητα μετρα παρα φυσιν αναδασωσης υπαρχουν.

mickey είπε...

Δεν "τραβάει" πολύ το θέμα φαίνεται - μόνο 28 σχόλια και αυτά έχουν "παγώσει" εδώ και πάνω από μια ώρα. Τέσπα, δουλεύω κι εγώ, έχω ανοίξει και την TV να μου κάνει συντροφιά ως ...ραδιόφωνο. By the way, νομίζω ότι η πιο σοβαρή εκπομπή που δείχνουν αυτή τη στιγμή τα κανάλια (ανάμεσα σε "Ζούγκλες", "Δίκες" και λοιπά φαιδρά) είναι με διαφορά το "Καφενείο των Φιλάθλων". Γεωργίου speaking ;)

πιτσιρίκος είπε...

"Γιατί πήγες και χάλασες τις θάλασσες, τις θάλασσες...;"

(Διαβάζω σε προηγούμενο σχόλιο πως ο αείμνηστος Χρήστος Βακαλόπουλος δεν σας είχε κρίνει κατάλληλο για την τηλεόραση. Επιτέλους γράφτηκε και κάτι εγκωμιαστικό για εσάς. Καλημέρα σας.)

e-Lawyer είπε...

Κύριε Δήμου, προτείνω να διαγράψετε το κείμενο που ανέβασαν αυτοί που υπογράφουν ως "σχολιαστές του νίκου δήμου διαβάστε αυτό", γιατί: 1. βρίσκεται εκτός context και
2. δημοσιεύθηκε πριν από 2 ώρες στο bigfatopinion.blogspot, οπότε το είδαμε ή θα μπορούσαμε να το είχαμε δει μέσω monitor και
3. διάλογος ως προς το περιεχόμενο αυτού του κειμένου δεν μπορεί να γίνει εδώ, αλλά έχει ήδη ξεκινήσει σε εκείνο το μπλογκ και φυσικά είναι ανεπίτρεπτο όσοι σχολιάσαμε εκεί να μεταφέρουμε και εδώ τα σχόλιά μας, βαθαίνοντας το χάσμα της ασυνέχειας. Όμως έτσι αποκόπτονται και τα δικά μας σχόλια από το context εκείνης της καταχώρησης.
Μετά, αν θέλετε, σβήστε και το δικό μου σχόλιο. Ευχαριστώ.

georgia m. είπε...

''Mέσα στα μαύρα σου νερά/κομμάτια η ζωή μου''...(Θάλασσά μου σκοτεινή)

Yian-Yiot είπε...

Oso frikti kai an einai h ptotografia apeikonizei mia pragmatikotita. H alli pleura einai pos 10.000 atoma peripou bazoun na piato fai sto trapezi tous kathe mera emmesa h ammesa logo tis Motor Oil Hellas. to thema den einai na kleisei alla na mporesoume na apotrepsoume sto mellon tetoia thlibera gegonota.

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα

Δεν σβήνω το σχόλιο των σχολιαστών - ας υπάρχει σαν (άσχετο) ντοκουμέντο. Άλλωστε παρουσιάζει δύo ενδιαφέροντα σημεία:

α) Η εκπομπή άρχισε το 1992 - άρα, αφού δημοσιεύθηκε το 1991, ήταν προφητικό

β) Είχα πάψει να εργάζομαι στην διαφήμιση από το 1983.

Ladychill είπε...

Αυτό το τελευταίο ποστ πολύ με τάραξε yan-yiot. Τι θα πει πώς 10 χιλ. άνθρωποι ζουν έτσι; Αναιρεί κάθε υποχρέωση προς όλους τους υπόλοιπους; Και κάμποσες χιλιάδες τρέφονται από τα ψάρια του Κορινθιακού που τώρα θα είναι φορτωμένα όλο βαρέα μέταλλα καρκινογόνα. Φοβάσαι μήπως ιδρώσει τ' αυτάκι του Βαρδινογιάννη και κλείσει την επιχείρηση; Περνάς έξω απ'τη Motor Oil και κλείνεις τη μύτη σου απ' το άρωμα που αναδύουν τα πετρέλαια, αλλά ας μην το πούμε αυτό γιατί ο Βαρδινογιάννης έχει αποζημιώσει και όλους τους γειτονικούς δήμους φτιάχνοντας έργα για λογαριασμό τους. Είναι λογική αυτή; Τι να την κάνει την παιδική χαρά το παιδάκι που μεγαλώνει μεσ' τους ρύπους.

Περαστικός είπε...

Υπάρχουν ώριμες, φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες που πρέπει να αρχίσουν να αντικαθιστούν τις παλαιές (πρέπει να ξεκινήσει η μετάβαση στην οικονομία του υδρογόνου, υπάρχουν πλέον ακόμη και πλήρως λειτουργικές εκδόσεις μοντέλων αυτοκινήτων που λειτουργούν με υδρογόνο). Πέρα από αυτό, ως ανθρωπότητα πρέπει να μάθουμε να αυτοπεριοριζόμαστε, και πληθυσμιακά. Το να καταστήσουμε τον πλανήτη ένα απέραντο εργοστάσιο/θερμοκήπιο για τη συντήρηση ενός διογκωμένου πληθυσμού δεν είναι προοπτική.

tralalom είπε...

cobden οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν συμμετέχουν στον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, άρα ωφελημένες βγαίνουν από την εφαρμογή του πρωτοκόλου του Κιότο (http://unfccc.int/resource/docs/convkp/kpeng.html).

περαστικός συμφωνώ. Να αυτοπεριοριστείτε, και πληθυσμιακά, και σε κατανάλωση πόρων. Μπορείς αν θέλεις να αρχίσεις, δεν θα σε εμποδίσει κανείς.

Για την Ελλάδα τα είπε όλα ο Miracle (9:22 μμ).

alombar42 είπε...

@Houlia

Οι φιλικές προς το περιβάλλον κατοικίες έχουν όντως αυξημένο κόστος μελέτης και (συνήθως) κατασκευής, προσφέροντας όμως χαμηλότερο κόστος συντήρησης και διαβίωσης. Σιγά σιγά αυξάνονται και οι φωνές που τις θεωρούν πολύ πιο υγιεινές γενικώς, αφού συνήθως συνοδεύονται και από ανάλογα υλικά.
Ο ρόλος του ηλεκτρισμού σε αυτές τις κατοικίες μπορεί να μειωθεί σημαντικά (αυξάνοντας παράλληλα το κόστος κατασκευής). Κατά κανόνα, απαιτείται αρκετά περισσότερος χώρος για ένα σπίτι αναλόγων χώρων διαβίωσης.
Νομίζω πάντως οτι και μόνο το να έχεις θέρμανση, δροσιά, φως και εξαερισμό με ελάχιστο ρεύμα επειδή το σπίτι φτιάχτηκε με αυτό το σκοπό είναι σημαντικό πλεονέκτημα.

Ισως λόγω του κόστους, ίσως λόγω του σχετικά πρόσφατου της ιδέας, πολλοί τις ταυτίζουν-συνδυάζουν με τα έξυπνα σπίτια (πολλοί αυτοματισμοί συνήθως ελεγχόμενοι από τον κάτοικο-ιδιοκτήτη οποιαδήποτε στιγμή και από απόσταση). Στην Ελλάδα τουλάχιστον, μόνο ανθρώπους υψηλών εισοδημάτων και εταιρείες ξέρω να έχουν επενδύσει σε τέτοιες κατασκευές.

Μιας και το έφερε η κουβέντα, να θυμίσω οτι οι ηλιακοί συλλέκτες (φωτοβολταϊκά πχ) δεν χρειάζονται καμμία ειδική άδεια - ακόμα. Οι ανεμογεννήτριες για παράδειγμα νομίζω οτι χρειάζονται ειδική άδεια παραγωγής ρεύματος (στήνεις μια ΔΕΗ ένα πράγμα κι ας είναι για το σπίτι σου ή τη φάρμα σου μόνο).
Στη Γερμανία, χρόνια τώρα, στηρίζουν και προωθούν αυτές τις οικιακές εγκαταστάσεις μικρής απόδοσης και παρέχουν σημαντικές διευκολύνσεις (πχ αγοράζουν το "περισσευούμενο" ρεύμα σε συμφέρουσα τιμή).

Ισως κάποτε γίνει νόμος η ενεργειακά φειδωλή ή/και η φιλική προς το περιβάλλον κατοικία και τότε οι τιμές θα πέσουν κατακόρυφα.

alombar42 είπε...

Περαστικέ, το υδρογόνο δεν πρόκειται να μπει σε ευρεία κατανάλωση πριν τα επόμενα 20 χρόνια ή τόσο. Ολα είναι θέμα κόστους και μόνο: το πετρέλαιο είναι ακόμα παμφθηνο σε σχέση με το υδρογόνο.

Περί Motor-Oil: να βάλει φίλτρα και να πληρώσει το κόστος ασφαλούς διαχείρισης. Αν δεν το κάνει, βεβαίως να κλείσει. Οι δέκα χιλιάδες δεν ζούν από τη Motor Oil, η σχέση είναι αμοιβαία.
Αναλογικά, σιγά μη μας λείψει ο Αλ Καπόνε επειδή κάνει και αγαθοεργίες!
Για να μην πω για το Κιότο και γυρίσει η συζήτηση στον υπόλοιπο πλανήτη.

tsakmpoum είπε...

Εγώ διακρίνω αισιόδοξα μηνύματα από το κείμενο του κ. Δήμου. Οπως για π.χ. οτι η απορύπανση ήταν άμεση...
Ειδικά για το Σαρωνικό έχω να συμπληρώσω τα εξής:
Μέχρι περίπου το 1990 ο Σαρωνικός ήταν μια πάρα πολύ υπερτροφική θάλασσα εξαιτίας του τεράστιου όγκου οικιακών λυμάτων που χύνονταν σ αυτή.Οι βιομηχανίες είχαν ήδη απομακρυνθεί εκτός λεκανοπεδίου. Οι αμερικάνοι ειδικοί που ήρθαν τότε είπαν ότι ο Σαρωνικός είναι καθαρός σύμφωνα με τις δικές τους προδιαγραφές. Τους διώξαμε με το αιτιολογικό ότι εμείς θέλουμε να βλέπουμε το εικοσάρικο (Δρχ. ήταν τότε) στα είκοσι μέτρα βάθος.
Εγινε η Ψυτάλλεια και βλέπουμε το δίευρω στα είκοσι μ. (ο.κ. μετά το Φάληρο)
Εγώ σήμερα κάνω μπάνιο στη Βουλιαγμένη.Τότε ούτε λόγος....
Αυτό έπρεπε να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία μήπως και αποκτήσουμε τον κοινό νου για να προστατεύουμε τον τόπο μας.

υγ.
Ερώτηση: Πόσοι από τους γράφοντες δεν έχουν πετάξει τις γόπες τους σε κάποια παραλία της Ελλάδας;
Απάντηση: Οσοι δεν καπνίζουν!

mickey είπε...

Καλημέρα σε όλους.

Alombar, με πρόλαβες (κι ότι θα έκανα εντύπωση στη houlia ;) Πάντως, θα ήθελα πολύ να ήταν το σπίτι μου και "έξυπνο" και "φιλικό στο περιβάλλον". Δυστυχώς, σχεδόν κανένα διαμέρισμα πολυκατοικίας δε διαθέτει το δεύτερο χαρακτηριστικό (τα περισσότερα ούτε καν το πρώτο, αλλά με αυτό μπορεί κανείς να "παίξει" αρκετά). Μόνο αν κάποιος έχει δικό του οικόπεδο ή μονοκατοικία μπορεί να κάνει τέτοιες επιλογές (εγώ πάντως θα έβαζα και το χεράκι μου ;)). Πολύ φοβάμαι όμως ότι σε αυτή την περίπτωση θα έμπλεκε με μια ηλίθια και αγκυλωμένη στο παρελθόν γραφειοκρατία - ή μήπως κάνω λάθος;

Στο θέμα της ενέργειας, καλό θα είναι όχι μόνο να προωθούνται οι "ανανεώσιμες" και "φιλικές" προς το περιβάλλον πηγές, αλλά και η κατανεμημένη παραγωγή. Βλέπουμε τι συμβαίνει και στα καθ' ημάς με το "εθνικό" μας μονοπώλιο :(

Υ.Γ. Αν δε σου κάνει κόπο, ρίξε κάποια στιγμή μια ματιά και στο γνωστό "στέκι". Θα ήθελα τη γνώμη σου (εκτός από το εικαστικό, φυσικά).

alombar42 είπε...

Mickey, κάπου διάβαζα πρόσφατα οτι ο μόνος τρόπος για να κάνει κάποιος παραγωγή ρεύματος είναι να παρανομήσει εσκεμμένα. Φυσικά κανείς δεν πρόκεται να ασχοληθεί μαζί σου, αν βάλεις πχ μια ελαφριά ανεμογεννήτρια. Αν όμως βάλεις μια καλή (και ακριβή) μονάδα, όλο και κάποιος γείτονας θα πει τον καλό του λόγο.
Είναι γνωστό οτι σε αυτό τον τόπο αγαπάμε να βλέπουμε τους άλλους να προοδεύουν, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό!

Ετσι, κάνω και μια σύνδεση με το νέο ποστ του ΝΔ, που μόλις είδα οτι ανέβασε ;)

christosk είπε...

Νομίζω ότι στη χώρα όπου όλα κινούντα/κρίνονται/αποφασίζονται στο τρίγωνο Σύνταγμα-Χίλτον-Πλατεία Κολωνακίου και στα εκεί εστιατόρια-μπαρ-καφενεία δεν είναι παράλογο που οι εφημερίδες δεν ενδιαφέρθηκαν για το θέμα.

Π.χ., αν ο δημοσιογράφος ή/και το αφεντικό του δεν έχουν τσακωθεί με το αφεντικό του διυλιστηρίου, δεν έχουν λόγο να γράψουν κάτι... Σε αντίθετη περίπτωση, θα γράψουν ακόμη και για το τι βρακί φοράει.

Φοβάμαι ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τους δημοσιογράφους (που στο κάτω κάτω προϊόν πουλάνε, όπως θέλουν το φτιάχουν), αλλά και με κρατικούς λειτουργούς. Εξ' ου και, παρά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς / ανεξάρτητες αρχές και δεν ξέρω τι άλλο, είναι περισσότερο παρά ποτέ διάχυτη η αίσθηση της πανταχού παρούσας αυθαιρεσίας.

tsakmpoum είπε...

Alombar
Το θέμα με τις ανεμογεννήτριες δεν είναι τόσο απλό. Δεν είναι κατ αρχην δυνατή η παραγωγή ρεύματος αποκλειστικά από ανομογεννήτριες. Το ρεύμα ως γνωστον δεν αποθηκεύεται συνεπώς εχεις ρεύμα μόνο όταν φυσάει. Αν στην περιοχή σου δεν φυσάει πολύ η απόσβεση της επένδυσης είναι αβέβαιη.
Να είσαι σίγουρος οτι αν συνέφερε θα είχαν βάλει όλοι, ασχέτως νομιμότητας (μέτρα τα αυθαίρετα)

alombar42 είπε...

@tsakmpoum

Μα ξέρω οτι δεν είναι τόσο απλό, γι'αυτό έδωσα το παράδειγμα της Γερμανίας που αγοράζει το "περίσσευμα" ρεύματος, εντάσσοντας την όποια μονάδα πληρεί κάποια κριτήρια στο δίκτυο και, τελικά, υποστηρίζοντας την προσπάθεια.
Χωρίς αυτό, είναι προφανώς πολύ δύσκολο και οικονομικά ασύμφορο το όποιο εγχείρημα.
Γενικότερα, θεωρώ καλό να προωθούνται οι φιλικές πηγές ενέργειας, γιατί το κόστος δεν τελειώνει στο άμεσα συγκρίσιμο κόστος ρεύματος πχ

yannismd είπε...

Αγαπητέ συναπόφοιτε Κύριε Δήμου ,κάποτε κυνηγημένος απο ενα μπουρίνι βρήκα καταφύγιο με το κοκκινο βαρκάκι μου σ΄ αυτήν την παραλία και είχατε την ευγενή καλοσύνη με μια 318is να μας μεταφερετε πάνω.
Στους Αγ. Θεοδώρους όπου έχω εξοχική κατοικία συμβαίνουν σημεία και τέρατα απο τη motor oil .Πώς να αποδείξεις οτι δεν είσαι ελέφαντας.
Η θάλασσα πεθαίνει και το
βλέπεις γιατί έχουν αλλάξει όλα απο τότε που ήσουν παιδί και χάζευες με τη μάσκα το βυθό...Κι όμως οι μετρήσεις είναι καλές... Τι κι αν το νέφος της motor oil είναι ορατό απο το Αγκίστρι... Στις μετρήσεις δεν υφίσταται...Τι κι αν βρωμάει χιλιόμετρα μακριά... ο αερας στα όργανα είναι καθαρός...Το ίδιο συνέβη και με την κηλίδα σας...Κι αντε ν΄αποδείξεις μετά οτι δεν είσαι ελέφαντας