Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2006

Γιατί ενοχλώ;


Πολλές και διαφορετικές ήταν οι τύχες μου τα τελευταία 40 χρόνια – ένα πράγμα παραμένει σταθερό. ΕΝΟΧΛΩ!

Ενοχλούσα σε κάθε φάση της ζωής μου: ως συγγραφέας, ως διαφημιστής, ως δημοσιογράφος-χρονογράφος-σχολιογράφος, ως πολίτης, ως άνθρωπος. Μία ανθολογία των επικριτικών – μέχρι και υβριστικών – σχολίων που μου έχουν απευθυνθεί, θα γέμιζε τόμους. Και κάθε φορά απορούσα: «τι τους έκανα;»

Δεν μιλάμε για κριτικές – τέτοιες έχω πάρει ελάχιστες και ήταν ανάμικτες: αρκετές καλές. Μιλάμε για επιθέσεις.

Τώρα ενοχλώ ως blogger. Δεκάδες αρνητικά μέχρι και υβριστικά σχόλια κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Και πάλι απορώ: «Τι τους έκανα;»

Ξεθάβονται παλιές κριτικές και κείμενα. Επανέρχεται το κλισέ «ο διαφημιστής». Λες και είναι ντροπή να έχεις δουλέψει κάπου. Ας αφήσουμε που έχω φύγει από το 1983, που ήμουν μόνο 18 χρόνια στην διαφήμιση, ενώ 52 στη συγγραφή και έκδοση.

Πριν λίγα χρόνια μου είχε ζητηθεί να γράψω σε τρίτο πρόσωπο ένα πορτρέτο του εαυτού μου (Who is Nikos Dimou). Το ανανέωσα χρονολογικά και το παραθέτω. Προσπάθησα κι εκεί να καταλάβω γιατί και μόνο η παρουσία μου ερεθίζει...

Δεύτερη σκέψη: Το απέσυρα. Προβλέπω ότι και αυτό θα χαρακτηριστεί αυτοδιαφήμιση. Αφού να σκεφθείτε πως με κατηγορούν ότι με το blog προσπαθώ να πουλήσω βιβλία - αυτά που έχω δωρεάν στο Internet!

Ναι, ενοχλεί και που ενοχλούμαι...

63 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατι στην Ελλάδα πρέπει να κανείς να έχει ένα συγκεκριμένο προφίλ which fits τα ζητούμενα του 'χωρου'. Ειδικά η πoλυπραγμοσυνη είναι μεγα ελαττωμα. Γραφεις ποιηματα; έτοιμο το προφίλ. Γραφεις πεζό; Ετοιμο το άλλο προφίλ. Για κανε πως τα κανεις και τα δυο και αμέσως αρχιζει το παραξενισμα του ΄χωρου. Για να μην αναφερθώ το 'εγκλημα' του να γραφεις σε περιοδικά (πραγματα δεδομένα εδω και χρόνια στο εξωτερικο. Ως γνωστον όμως το 'παραξενισμα' ειναι μοντερνιστικός όρος, και ενεχει την ανοικειότητα, η οποια είανι δύναμη (εστω και μοναχική). Σε μια εποχή άκρατης κατηγοριοποίησης, το πολυσχιδές ενοχλεί. Σημεια των καιρών. Το βιβλιο σταδιακά ελπιζω να βρει και στην ελλάδα την ταυτητα που εχει στο εξωτερικο. Ισως είμαστε εν πορεία...

Spi_Der είπε...

Νίκο, να χαίρεσαι που (ακόμα) ενοχλείς.Φαντάζεσαι τώρα να ήσουν "αναγνωρισμένος", "κλασικός","ο γραφιάς της Ρωμιοσύνης", ο "εθνικός μας συγγραφέας" και να σε "τιμούν" οι "φορείς" για την "αξιέπαινη συμβολή σου στην ελληνική γραμματεία";
Χασμουρήθηκα ήδη.

(υ.γ.: άσε που θα γιόρταζες 20 φορές το χρόνο γενέθλια παρέα με επισήμους και την παιδική χορωδία Κάτω Τζιτζιφιών or something).

Sakis Rizos είπε...

Εάν η ζήλεια ήταν ψώρα θα κόλλαγε όλη η χώρα.

Nikos Dimou είπε...

klamena kavourakia - κάποια στιγμή σου την δίνει. Ε, και δεν ήταν το εναρκτήριο κείμενο - το 25ο ήταν!

---. είπε...

Άραξε Νικόλα, μια χαρά τα πας.
:)

Αργύρης Πυροσκάλας είπε...

Ενοχλείς επειδή έχεις επιτυχία σε ό,τι κάνεις.
Ενοχλείς γιατί δεν έχεις ένα δράμα, μια τεράστια αποτυχία, μια καταστροφή για να σε λυπηθούμε.
Ενοχλείς επειδή δεν μπορούμε εύκολα να σε κατατάξουμε.
Ενοχλείς επειδή ζητάς περισσότερη αναγνώριση, ακόμη περισσότερο όμως επειδή έχεις την ειλικρίνεια να το ομολογήσεις.
Ενοχλείς επειδή η τέχνη σου δεν φαντάζει μεγάλη και ο καθένας νομίζει ότι μπορεί να γράψει όπως εσύ.
Ενοχλείς επειδή ο καθένας δεν καταφέρνει τελικά να γράψει όπως εσύ.
Ενοχλείς επειδή αφουγκράζεσαι.
Ενοχλείς επειδή δεν είσαι υπεράνω.
Ενοχλείς επειδή παραιτείσαι.
Ενοχλείς επειδή δεν παραιτείσαι.
Ενοχλείς επειδή φοβάσαι.
Ενοχλείς επειδή δεν φοβάσαι.
Ναι ενοχλεί και που ενοχλείσαι…

spiros.- είπε...

Ως αντίβαρο και αντίδοτο μικρής διάρκειας στις επιθέσεις αυτές σας παραπέμπω στο κείμενο του Στάθη Τσαγκαρουσίανου στην Σαββατιάτική Ελευθεροτυπία:
Ο Νίκος Δήμου εισέβαλε στα μπλογκ big time!

Επίσης θα ήθελα να σας θυμίσω ένα από τα «τσιτάτα» της μακαρίτισας Μαλβίνας:
«...γράψτε ότι θέλετε για 'μενα. Αδιαφορώ, αρκεί να γράφετε το όνομα μου σωστά. Μόνο αυτό με κάνει να θυμώνω...»

Ανδρέας είπε...

Ν. Δήμου, υπάρχουν και αυτοί που δεν ενοχλούνται, απλά δε το δηλώνουν τόσο έντονα.

Ελπίζω πάντως πως το συγκεκριμένο άρθρο δε σημαίνει πως σκέφτεσαι να εγκαταλείψεις την ιδέα του blog.

Θα πρότεινα και περισσότεργο ενεργό συμμετοχή στα blogs τρίτων ως σχολιαστής. Αυτό ίσως να μείωνε για κάποιους την απόσταση που δημιουργείται λόγω της επωνυμίας σου χωρίς να είμαι πάντως σίγουρος πως θα λειτουργούσε.

Κατά τα άλλα, συμφωνώ με τον bizwriter.

Chaca-Khan είπε...

Η εξήγηση του γιατί έγινε τέτοιος ντόρος -πέρα από τη ζήλεια και την πληγωμένη ματαιοδοξία μερικών- είναι ο εξής (νομίζω):

Το blog σου (με όλο το σεβασμό) μοιάζει περισσότερο με forum.

Τα blogs είναι ένα μέσο που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν (θα) είχαν πρόσβαση σε άλλα μέσα να επικοινωνήσουν άμεσα (εννοώ κατευθείαν από την ψυχή) πράγματα τα οποία ζητούν να επικοινωνηθούν.
Είναι μια νέα δυναμική της κοινωνίας.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς (ειδικά ίσως από σένα-παρόλο που δε σε ήξερα από τα πριν ομολογώ) να γίνεται χρήση αυτού του μέσου με έναν πιο ριζοσπαστικό τρόπο έτσι ώστε να προχωράει μπροστά αυτή τη νέα δυναμική που αναδύεται και όχι να μεταφέρεται μια έτοιμη πρακτική τύπου forum που θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί ας πούμε στο προσωπικό σου site.

Τα blogs παρέχουν μία έτοιμη φόρμα επικοινωνίας. Επειδή είναι η πρώτη δυνατότητα επικοινωνίας που παρέχεται χωρίς κόστος και χωρίς την ανάγκη τεχνογνωσίας έχουν αυτή τη δυναμική. Όμως δε χρειάζεται κανείς να κολλάει στο έτοιμο. Μπορεί ο καθένας να αυτοσχεδιάσει και να κάνει ότι χρήση θέλει.

Γι΄αυτό εγώ δεν είχα κ έχω πρόβλημα με το blog σου (αν είναι δυνατόν) και με οποιοδήποτε blog. Όμως νοιώθω ότι δε μου προσφέρει τίποτα αυτό που συμβαίνει εδώ και γι΄αυτό απέχω.

Με φιλικούς χαιρετισμούς..

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Τσιφτη ουτε ξερω ποιος εισαι,αλλα ουτε και το παρελθον σου,οποτε δεν μπορω να εχω αποψη.Αυτο ομως που εκανες,το να ανοιξεις blog και να εχεις τοσα σχολια ηταν κατι το ανατρεπτικο για τα μεχρι τωρα δεδομενα των Ελληνικων Blogs.Καποιους μπορει να ενοχλεις,καποιους αλλους οχι.Παρ'ολα αυτα καλη συνεχεια οποιος και να'σαι.Εξαλου σε αυτη τη χωρα ο καθενας ειναι οτι δηλωνει.

Ανώνυμος είπε...

Εγω απλώς να ρωτήσω κάτι τον κ.Σταμάτη θέλω.
Λέτε κύριε Σταμάτη:

Το βιβλιο σταδιακά ελπιζω να βρει και στην ελλάδα την ταυτητα που εχει στο εξωτερικο.

Ποια ακριβώς ταυτότητα έχει βρει στο εξωτερικό το βιβλίο;
(η απορία είναι γνήσια)

Μην ενοχλείστε οι υπόλοιποι,συνεχίστε.

MechaNikos είπε...

Μα φυσικά και ενοχλείς αγαπητέ ΝΔ. Η ελληνική blog-o-κοινότητα απαριθμεί αρκέτα μέλη με αποτέλεσμα να είναι πλεον μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας.

Ενοχλείς με τον ίδιο τρόπο που ενοχλούσες όταν άρχισες να γράφεις στο RAM και οι περισσότεροι χομπίστες-"κομπιουτεράδες" τότε είχαν βγει από τα ρούχα τους. Πως είναι δυνατόν να έρχεται αυτός ο ΝΔ από το πουθενά κι επειδή έχει λεφτά και αγοράζει όλα τα τελευταία τεχνο-γκατζετ να εκφέρει και άποψη;

Το ίδιο συμβαίνει και εδώ λοιπόν.. Μόνο ο χώρος και ο χρόνος άλλαξαν. Η μισαλλοδοξία και ο φθόνος παραμένουν βασικά συστατικά του χαρακτήρα του ταξικά αποπροσανατολισμένου νεο-έλληνα.

Καλημέρα.

mickey είπε...

Προβλέπω μεγάλο κύμα συμπαράστασης στα σημερινά σχόλια, αλλά δυστυχώς δε νομίζω πως η λασπολογία πρόκειται να σταματήσει. Καθημερινά διαβάζω απίστευτα πράγματα σε κείμενα διαφόρων υποκειμένων που αρέσκονται να αυτο-αποκαλούνται "bloggers" (δεν αναφέρομαι σε αρνητικές κριτικές, αλλά σε ύβρεις). Είχα γράψει και σχετικό σχόλιο (το οποίο και έσβησα λόγω αμφιβολιών - εσείς το διαβάσατε πάντως) και περιμένω ακόμα χειρότερα "παρατράγουδα". Το γεγονός πάντως πως ενοχλείτε τόσους πολλούς και τόσο αδικαιολόγητα, δείχνει πιθανότατα πως βρίσκεστε στο σωστό δρόμο ;)

Εκτός όμως από την εκτίμηση και αναγνώριση των ανθρώπων του "σιναφιού" σας (το οποίο εν γένει δεν εκτιμώ και ιδιαίτερα), καλό θα είναι να δείτε την εκτίμηση και αναγνώριση των υπολοίπων - και ειδικά των σκεπτόμενων ανθρώπων. Χωρίς υπερβολή, αποτελείτε για πολλούς ένα σύμβολο ή έστω μια αναγνωρισμένη φωνή, που τολμά και εκφράζει με παρρησία αυτά που σκεπτόμαστε, που επιθυμούμε, που θέλουμε να δούμε να αλλάζουν επιτέλους! Για να μην πω ότι σε αρκετές περιπτώσεις (μπορώ πάντως σίγουρα να μιλήσω για μία - τον εαυτό μου), μέσα από τα γραπτά σας (έντυπα και ηλεκτρονικά) ή/και την παρουσία σας στα ΜΜΕ, έχετε βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να ξεφύγουν από μια μίζερη και καταπιεστική πραγματικότητα, να αναπτύξουν ελεύθερα το πνεύμα και τις ικανότητές τους και να μπορέσουν να ζήσουν τη ζωή που αξίζουν. Αυτό και μόνο νομίζω ότι θα έπρεπε να σας ικανοποιεί ιδιαίτερα.

Όσο για τους "άλλους", τι να κάνουμε; Έτσι είναι η ζωή. Συνήθως το έργο (λογοτεχνικό και κοινωνικό) κάποιων, αναγνωρίζεται από τους πολλούς (ή και το "σινάφι" τους) μετά το θάνατο τους - και γνωρίζω πολύ καλά ότι ποσώς σας παρηγορεί η ιδέα. Τουλάχιστον, είστε τυχερός που ζείτε σε μια εποχή που σας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνείτε με αυτούς που σας εκτιμούν και μπορείτε να απολαμβάνετε την αναγνώριση και τις ευχαριστίες τους - όπως επίσης και την κριτική αυτών που διαφωνούν, για να διορθώνετε τα όποια λάθη σας. Άσχετα πάντως αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τις απόψεις σας (κι εγώ δε συμφωνώ σε όλα, αλλά στα περισσότερα προσυπογράφω), νομίζω ότι έχετε κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση (όσων τουλάχιστον δεν έχουν παρωπίδες) για το λόγο, την ευαισθησία και την τόλμη που δείχνετε. Όσο για την απάντηση στο ερώτημα-τίτλο του σημερινού post, νομίζω ότι είναι πολύ απλή (και ισχύει σε όλες τις εποχές και σε όλες τις κοινωνίες): Μα φυσικά, επειδή είστε καλύτερος από αυτούς που ενοχλείτε (όχι τέλειος ούτε αλάνθαστος) και λέτε αλήθειες που δε θέλουν να ακούσουν!

Θα ήταν ίσως καλύτερα να έστελνα αυτό το σχόλιο με email αντί να το δημοσιεύσω εδώ, αφού είναι αρκετά πιθανό κάποιοι να το χρησιμοποιήσουν (μαζί με άλλα) για να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους και να στηρίξουν την γνωστή θεωρία με τους "μαθητές" και τα "νικοδημοπουλάκια". Νομίζω όμως ότι η καλύτερη απάντηση στις "επιθέσεις" τους είναι η αδιαφορία και η περιφρόνηση.

Και για να το πω πολύ απλά και καθαρά: ΜΗ ΜΑΣΑΤΕ (και ξέρω πολύ καλά ότι ΔΕΝ ΜΑΣΑΤΕ)

Με άπειρη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη

Μιχάλης

Μαύρος Γάτος είπε...

Δον Γάτο, αυτό δεν είναι μήνυμα συμπαράστασης, γιατί φυσικά δεν έχεις ανάγκη από συμπαράσταση. Έχουμε όλοι τελειώσει απο καιρό το σχολείο, δεν είμαστε πια παιδιά, και ο καθένας είναι υπεύθυνος για ό,τι γράφει και ό,τι λέει. Το blog είναι ένα ακόμα μέσο, τίποτα άλλο, μόνο που είναι εκπληκτικά άμεσο, και επιπλέον ανώνυμο, έτσι ώστε μερικοί δείχνουν πιό εύκολα, απ'ότι σε μια συζήτηση απόντος του περί ου ο λόγος ή σε ένα έντυπο, τον αληθινό τους εαυτό. Και η αλήθεια δεν μπορεί να είναι αρνητική. Οι άνθρωποι, ναι.

Να πω μόνο ότι δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη ότι βρίσκεσαι σε Καλό δρόμο από το να ενοχλείς. Σ'έναν κόσμο ψευτιάς, αν δεν ενοχλείς πιά, τότε είναι που πρέπει ν'ανησυχήσεις...

raffinata είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Caesar είπε...

Κάθε πρωτοπόρος ενοχλεί, κάθε ανένταχτος επίσης, γιατί όχι και όποιος είναι καλός στη δουλειά του, ή ακόμη αυτός που λέει τα πράγματα με τ' όνομά τους, αυτός που δεν χρωστάει σε κανέναν γι' αυτό που είναι και είναι πετυχημένος. Συλλογάται καλά όποιος ελεύθερα συλλογάται και ο ΝΔ το έχει καταφέρει !

Titika είπε...

Θα προτιμούσες να μην ενοχλείς; Για σκέψου...

A.F.Marx είπε...

Κύριε Δήμου,αναρρωτηθήκατε μήπως τελικά στα blogs δεν ενοχλεί ο βασιλεύς, αλλά οι βασιλικώτεροι του βασιλέως σχολιαστές σας;Τα αποκαλούμενα δηλαδή και "Νικοδημοπουλάκια" , που πνίγουν μέσα στον ορυμαγδό των άσχετων σχολίων την ουσία των post;
Μήπως ενοχλεί όλη αυτή η υπερβολή που τύλιξε το blog σας; Αν υπάρχουν κάποιοι που δεν σας σέβονται- όχι τύποις, αλλά ουσία- αυτοί δεν είναι όσοι έγραψαν κάτι επικριτικό στα blog τους για σάς, αλλά είναι οι τακτικοί σχολιαστές σας που το 50% των σχολίων τους είναι δείγμα της απεγνωσμένης προσπάθειάς τους να τους προσέξετε και να τους απαντήσετε απευθυνόμενος "ονομαστικά" στον καθένα τους.

-"Μήπως εγώ δάσκαλε;"
-"Μήπως εγώ δάσκαλε;"

Ανώνυμος είπε...

regina, εννοώ πως η όλη αντιμετωπιση του βιβλιου στην ελλάδα πάσχει όπως ειναι φυσικό, από μια χρόνια καθυστερηση.Μόλις προσφτα οι εκδοτικοί οικοι αρχιζουν και λειτουργουν με τους όρους που λειτουργούν έξω, μόλις προσφατα αρχιζει και διαμορφώνεται μια παραγματικη πολιτικη βιβλίου. (στην Νορβηγία το κρατος υποχρεούται αν αγοραζει 1000 αντιτιπα από καθε ποιητικη συλλογη που κυκλοφορει) Στην Ελλάδα εχουμε σπουδαιους συγγραφεις - για παραδειγμα το τελευταιο βιβλιο του Δημητριου ειναι καταπληκτικο- οι οποιοι θα μπορουσαν αν ειχαν γεννηθει στο εξωτερικο να ειναι γνωστοί παγκοσμιως. Επισης η γραμματεία μας διαθετει αρκετους λογοτεχνες, μιλώ τωρα για πεζό λόγο - Βιζυηνός, Παπαδιαμάντης, Ροίδης - που θα έπρεπε να ειναι στις λιστες των all time classics. Η γλώσσα ωστοσο ειναι περιθωριακή, ο χώρος πολυ μικρός. Ο πληθωρισμός στα εκδοτικά δεν κάνει κακό, ο καθεις εχει δικαίωμα να εκφραζεται. Τον τελευταιο καιρό εχουν γινει ανοιγμνατα στην αγορα του βιβλίου, βλέπε μεγαλα βιβλιοπωλεια στο κεντρο. Ακόμα δεν ξερουμε τι αντικτυπο θα εχει αυτό στην αναγνωστική συμπεριφορά του Ελληνα. παντως προσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν οτι περσι ο ένας στους δυο Έλληνες δεν άνοιξε σελίδα. Εχεις δει ποτε σε μετρο κανεναν να διαβαζει; Στο Παρισι και το Λονδινο, ο ένας στους δυο ειανι βυθισμένος σε ενα βιβλιο...

alombar42 είπε...

Δεν είμαστε εμείς ρατσιστές, εσύ είσαι μαύρος!

Αλλωστε είναι γνωστό οτι η ελευθερία και κοστίζει και πληρώνεται.

Ladychill είπε...

Ξεφύγαμε λίγο με τα βιβλία. Αγαπητέ Νίκο εγώ θέλω να σου πω οτι ίσως η παρουσία σου θυμίζει τη σωκρατική αλογόμυγα που βγάζει στην επιφάνεια εκείνα τα φαντάσματα που οι πολλοί κρύβουν στις ντουλάπες τους και αυτό φέρνει αμηχανία. Δεν υπάρχει λόγος να απολογείσαι σ'αυτές τις συμπεριφορές, στην Ελλάδα ζούμε, στη χώρα που η επιτυχία αντί να χειροκροτείται υποσκαπτεται απ' το φθόνο και τις μικρότητες. Τώρα θα τους πειράξει που ούτε και με αυτό δε συμβιβάζεσαι!

alombar42 είπε...

@MariaKal
επαγγελματίες μπλογκάδες

Αυτό απαιτεί ολόκληρο αφιέρωμα. Η ψυχολογία του να χτίζεις κάστρα στην άμμο: από όνειρα μέχρι παρωπίδες κι από τεράστια εγώ μέχρι συνωμοσίες. Χίλια αρνητικά για δέκα θετικά.

Ομολογώ πάντως οτι απολάμβανα αυτό που οι άλλοι λένε meta-blogging κι εγώ κουτσομπολιό :)

mickey είπε...

@a.f.marx (12:02μμ)
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί φταίει και "ενοχλεί" ο blogger για το πλήθος των σχολιαστών του και την "ποιότητα" των σχολίων τους. Από τη στιγμή που είναι όλοι ανώνυμοι (κι εσείς ακόμα) και δεν υπάρχει comment moderation, μπορεί να γράφει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Το ίδιο ακριβώς δε συμβαίνει και στο δικό σας blog; Εσείς θέλετε να κρίνεστε από τα σχόλια που γίνονται εκεί; Ο καθένας μπορεί κάλλιστα να αποκτήσει καμιά εικοσαριά nicks και να αρχίσει το …βομβαρδισμό.

Ο Ν.Δ. υιοθέτησε μια συγκεκριμένη πολιτική, την οποία και ανακοίνωσε εξ' αρχής. Έθεσε κάποιους "κανόνες δεοντολογίας" (οι οποίοι πολλές φορές δεν τηρήθηκαν), αλλά άφησε στους σχολιαστές την ευθύνη της τήρησής τους (αν θυμάμαι καλά έχει σβήσει μόνο δύο σχόλια - το ένα αφορούσε πλαστοπροσωπία). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος κανόνας ήταν ο εξής (αντιγράφω επί λέξει):

"Κανόνας πρώτος: Και ο τελευταίος μαλάκας μπορεί να έχει δίκιο."

Μάλιστα ξεκίνησε με πολύ θετική στάση για το νέο "χώρο". Αντιγράφω από το τρίτο του post:

"Τελικά οι bloggers είναι ζεστή παρέα. Ναι, πειράζονται μεταξύ τους και κοντράρονται - αλλά τόσον καιρό που παρακολουθώ την σκηνή είδα λίγη άρνηση και πολλή αγάπη."

Αν κανείς έχει πρόβλημα με τα "Νικοδημοπουλάκια", ας θέσει σε αυτά τα παράπονά του (και ας ρίξει εκεί τη χολή του). Ο Ν.Δ. δεν αξίζει τέτοια μεταχείριση - αντίθετα έχει κερδίσει με το σπαθί του τον σεβασμό!

Yannis H είπε...

Από τη στιγμή που αποφασίσατε να ακολουθήσετε αυτό το δρόμο και μάλιστα, όχι στην ιδιωτική σας ζωή αλλά δημόσια (να εκτεθείτε) θα περίμενα ότι έχετε ξεπεράσει τέτοιες ευαισθησίες. Ειλικρινά, δεν μου κάνει τόσο εντύπωση το ότι σας επιτίθενται όσο το ότι (και πόσο) ενοχλείστε από αυτό. Ως ένα βαθμό, μάλλον είναι φυσικό και ανθρώπινο… αλλά πιστεύω ότι είναι και ζήτημα ιδιοσυγκρασίας. Τη γνώμη μου την είπα και σε άλλη στιγμή: κακώς ασχολείστε.

Μαύρος Γάτος είπε...

A.F.Marx, αγόρασε έναν καθρέφτη. Άκου με που σου λέω. Αξίζει η επένδυση. Κι αν σε ρωτήσουν τι τον θέλεις, πές τους, "μού είπε ένα (Νικοδημο)πουλάκι ότι τον χρειάζομαι"...

Pavlos είπε...

ΝΔ, αφήστε τους να γκρινιάζουν.

"It is odd, not to say paradoxical, to have the feeling that you need to apologise for doing such a great job."

Γρηγόρης είπε...

Μια που ανήκω στους "επικριτές" του Ν.Δήμου και προχθές ανέβασα το post η
"Η κατάντια του Ν. Δήμου"
θα ήθελα να επισημάνω την αντίδραση του Ν. Δήμου και τα σχόλια του (που μάλλον υποτιμούν τον ίδιο του τον εαυτό ) και την απουσία ουσιαστικής απάντησης. ( Βλέπε ναρκισμός , βλέπε Συγκρότημα Λαμπράκη , βλέπε ρόλο πνευματικού ανθρώπου )
Και το σημερινό post του Ν. Δήμου είναι στο ίδιο κλίμα: απουσία απάντησης στα επιχειρήματα των επικριτών.

takis vasilopoulos είπε...

Γιατι υπάρχετε.Γιατι η αλήθεια και η ελευθερία δεν αντέχονται ( όπως και το φως αν έχεις μείνει χρόνια στο σκοτάδι ) .Προσωπικα δεν με ενοχλούν τόσο αυτοί που σας κατηγορουν όσο αυτοί που τους αφηνουν αδιάφορα αυτά που λέτε,αυτοί εχουν πια αναισθητοποιηθει εντελώς!

alombar42 είπε...

@Γρηγόρης

Το σωστό βέβαια είναι να διαχωρίσουμε τα επιχειρήματα των επικριτών από τα επιχειρήματα του "Γρηγόρης". Αλλιώς θα βρεθούν πενήντα χιλιάδες επιχειρήματα και ποιος να τα διαβάσει :)

Kyrios Elefantas είπε...

Ταυτίζομαι με τον chaka-khan (βλ πιο πάνω) , η απάντησή του με καλύπτει.
Πέρα απο αυτό η ιδιότητα του blogger κατα την άποψή μου παίρνει άλλη διάσταση με την ανωνυμία. Η κοινωνικοποίηση στο δίκτυο πλέον έχει άλλους όρους στους οποίους εσείς δεν υπάγεστε. Νομίζω οτι αυτό που ενοχλεί επίσης συνολικά είναι το γεγονός οτι η μεγάλη επισκεψιμότητα αλλα και τα comments στο blog σας κυριε Δημου , εκλαμβάνονται ως αποτέλεσμα της "διασημότητας" σας και όχι της ποιότητας του blog σας.
Προσωπικά δεν έχω λόγο να ισχυριστώ κάτι τέτοιο , ούτε έχω γενικότερα πρόβλημα, περα απο το οτι έχω την αίσθηση οτι δεν είστε ενεργό μέλος της blogοσφαιρας , αλλα απλώς χρησιμοποιέιτε αυτο το μέσο για να κάνετε τη φάση σας. Δεκτό και αυτό .

καλημέρα

Nikos Dimou είπε...

epikairos said...
Άντε πάλι με την κλάψα...

Εσύ θεωρείς φυσιολογική και δικαιολογημένη την στάση των άλλων απέναντί μου;

Όσο για την "κλάψα", αυτό δεν είναι το blog - ημερολόγιο όπου γράφουμε ότι νιώθουμε;

A. F. Marx: διαβάζοντας τα comments στα διάφορα θέματα δεν βλέπω αυτή τη στάση που καυτηρίασες. Εκτός από τα πρώτα καλωσωρίσματα - και το σημερινό με τα μηνύματα συμπαράστασης - κάθε άλλο παρά "βασιλικώτεροι του βασιλέως" ήταν οι σχολιαστές μου. Και διαφωνίες και απορρίψεις και ύβρεις εισέπραξα. Νομίζω ότι απλά κόλλησες στην αρχική εντύπωση.

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ: Ευχαριστώ για την υποστήριξη - αλλά να μην το παρακάνουμε. Ήταν ένα αυθόρμητο ξέσπασμα αγανάκτησης διαβάζοντας μερικά Blogs που όχι μόνο εξέφραζαν αρνητικές γνώμες (δικαίωμά τους) αλλά έβριζαν ή έκαναν και παραπληροφόρηση.

Ίσως δεν έπρεπε καθόλου να ανεβάσω αυτό το post.

alombar42 είπε...

@Chaca-Khan

Τα blogs είναι ένα μέσο που δίνει τη δυνατότητα
[...]


Τα blogs είναι μια μικρή φούσκα!


@elefantas
η ιδιότητα του blogger

Δηλαδή είμαι ένας τηλεφωνάς, επειδή τηλεφωνώ πολύ;

Η εφημερίδα; Η τηλεόραση; Το ραδιόφωνο; Το usenet; Τα forums/fora; Τα chatrooms; Τα πάλαι ποτέ BBS;

Ολα τα υπόλοιπα μέσα τα οποία κάποιος χρησιμοποιεί για να εκφραστεί, του δίνουν και μια ιδιότητα;

gravoura είπε...

Aγαπητέ κε Δήμου,
Η αλήθεια και οι καθαρές θέσεις δεν αρέσουν!!!!
΄Οταν μάλιστα βλέπουν πως υπάρχουν "φανατικοί" ΝΔ εξοργίζονται. Αφήστε τους στη μιζέρια της σκέψης τους.
Από τη μέρα που έμαθα για το blog σας, έγινα φανατική αναγνώστρια αν και δεν γράφω παρά ελάχιστα. ΄Ελλειψη χρόνου κυρίως. ΄Ομως δεν έπαψα να διαβάζω με ενδιαφέρον κάθε θέμα σας και ΟΛA όσα γράφουν οι φίλοι και μη.
Να έχετε στο νου ότι σας αγαπάμε πολλοί. Παρακαλώ συνεχίστε έτσι όπως μόνο εσείς μπορείτε.

MIRACLE είπε...

Κύριε Δήμού ΔΕΝ ενοχλείτε. Οι άνθρωποι που εκφράζονται αρνητικά είναι η μειονότητα απλά κάνουν πολύ θόρυβο. Το blog σας το αποδεικνύει.

Stormrider είπε...

κ Δήμου αυτό νομίζω ότι είναι φυσιολογική αντίδραση των ανθρώπων όταν λες την άποψη σου. εντάξη, αυτοί που ενοχλούνται είναι αυτοί που διαφωνούν, αλλά δεν ξέρουν το γιατί. Πρόβλημα τους αν δεν ξέρουν να επιχειρηματολογήσουν.
μπορείτε κάλλιστα να το πάρε από την ευχάριστη πλευρά του,όπως πχ με το blog σας τις επικρίσεις και τον σαρκασμό που γίνεται (κι από εμένα πολλές φορές), έχει πλάκα να ενοχλείς και να διαφωνείς!

Μαύρος Γάτος είπε...

Νίκο Δήμου, είναι χρησιμότατη αυτή η συζήτηση, και έπρεπε να έχει γίνει από καιρό. "Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί μόνο να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται". Αλλιώς πιές γρήγορα το κώνειο να ησυχάσουμε όλοι και να ξαναγυρίσουμε ανενόχλητοι στην ομφαλοσκόπησή μας.


@γρηγόρης: Δεν θα με κάνεις να παρεκτραπώ, αν και πολύ θα το ήθελες. Θα σου πω μόνο ότι ο χειρότερος φασισμός, είναι αυτός που στο όνομα - ποιάς άραγε - "ελευθερίας", επιχειρεί να βουλώσει τα στόματα των Άλλων.

Κατά τα άλλα με κάλυψε η απάντηση που σού έδωσε ο netpen στο blog σου:

"Όσο ενοχλητική είναι η στάση "μαμά, κοίτα, καταξιώθηκα, μιλάω στο blog ενός επώνυμου!" άλλο τόσο είναι και αυτή τύπου "μαμά, κοίτα, καταξιώθηκα, αμφισβητώ πατόκορφα έναν επώνυμο!". Πότε θα μάθουμε να ασχολούμαστε με απόψεις και όχι με πρόσωπα;"

Unknown είπε...

Αν λέγατε και κάτι καινούργιο, καλά θα ήταν. Δυστυχώς και εσείς ακολουθείτε την 'επίσημη' γραμμή.

Απορώ με αυτούς που ενοχλούνται...

Ανώνυμος είπε...

τα νεοελληνικά εγκόσμια είναι μάταια όπως έλεγε ένας ομοφυλόφιλος κατά τεκμήριο κουμουνιστής. βαρέθηκα να διαβάζω τιποτένιους δημοσιογράφους να λογοτεχνίζουν και να ποιητίζουν. όπως είχα σιχαθεί να ορώ και να ακούω αφασικά υπό εκπαίδευση πλουσιόπαιδα που παπαγάλιζαν μιμούνταν και δογμάτιζαν. άρα ενοχλείς που σκέφτηκες που σκέφτεσαι και κυρίως επειδή είσαι δραστικός ολούθε να καταργήσεις όποιο δόγμα για να αναδείξεις την αλήθεια και τις πτυχές των πτυχών της που ως εναργές νήπιο της ανθρωπότητος τρέχεις να παραδεχθείς και να πλυθείς στα ύδατά της. υπάρχει άσμα που λέει: κι αν η ζωή σου θέλει βλήματα τελειώσανε τα θύματα και πάλι απ' την αρχή. θε να σε φτιάξω εγώ αθάνατη...

A.F.Marx είπε...

Κοιτάξτε την επιβεβαίωση αυτού που έγραψα πριν...
Δείτε την ηπιότητα της απάντησης του Ν.Δ και την απάντηση του "μαύρου γάτου"
-----------------
nikos dimou said:
A. F. Marx: διαβάζοντας τα comments στα διάφορα θέματα δεν βλέπω αυτή τη στάση που καυτηρίασες. Εκτός από τα πρώτα καλωσωρίσματα - και το σημερινό με τα μηνύματα συμπαράστασης - κάθε άλλο παρά "βασιλικώτεροι του βασιλέως" ήταν οι σχολιαστές μου. Και διαφωνίες και απορρίψεις και ύβρεις εισέπραξα. Νομίζω ότι απλά κόλλησες στην αρχική εντύπωση.
---------------------------------
Μαυρος γάτος said...

A.F.Marx, αγόρασε έναν καθρέφτη. Άκου με που σου λέω. Αξίζει η επένδυση. Κι αν σε ρωτήσουν τι τον θέλεις, πές τους, "μού είπε ένα (Νικοδημο)πουλάκι ότι τον χρειάζομαι"...
-------------------------------

Δάσκαλε, ελπίζω να ξεχώρισες τον "βασιλικώτερο του βασιλέως" μαθητή για σήμερα. 3 μαχητικά comments έγραψε ο "μαύρος γάτος" κι ακόμα δεν εισέπραξε τα φρισκις του... Απαντήσε του ονομαστικά, γιατί αλλιώς μέχρι αύριο θα γράφει comments..

Ανώνυμος είπε...

vpar κόκκινα χείλη μου: αυτές οι φυλλάδες είναι της ποιήσεως και της επιστήμης και της τέχνης γενικότερα. οι εργαζόμενοι εκεί φωτοδότες γενικώς. εκείθεν που λέμε διέρχονται οι αποφάσεις προς επικύρωση και όλες οι ιδέες και ό,τι ανορθώνει τον άνθρωπο, από τα εθνικοσοσιαλιστικά πορνεία της σκέψης από εκεί περνάει. ό,τι αφορά τον Ατζεσιβάνο και τα μωρά παιδιά που θα δουν τον κόσμο. ζούμε αυτή την κατάσταση με τη γερμανική κατοχή και τις δεξιώσεις με το όργιο του δωσίλογου παραδομένου στην ξεφτίλα με τους πολιτισμένους κατακτηκές που απαγγέλουν καβάφη με λαλιώτικη προφορά. κρέμασα τον ψυχάρη από μια νεραντζιά και το πρωί τον βρήκα να δίνει διάλεξη για το πως θα γραφεί η λέξη πυλωτή. δεν διαβάζω πλέον τη φυλλάδα των τεγόπουλου-φυντανίδη ούτε τα εγχειρίδια του δολ. ξερνάω γιατί βρίσκομαι κάθε φορά απέναντι στην ξεφτίλα, στον εκπεσμό, στη φρίκη της πιο ασυνάρτητης χυδαίας αγραμματοσύνης.

Ανώνυμος είπε...

ΛΕΠΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ

Ένας λύκος ουρλιάζει πένθιμα στη γωνιά της σκάλας. Κι είμαι εγώ ο ίδιος, ή μάλλον είναι η καρδιά μου, που προσμένει, χρόνια τώρα, τον ερχομό του Σαρδανάπαλου, υπό μορφήν είτε φυσιγγίου δυναμίτιδος, είτε άνθους χαρίτων. Διασκεδάζω την ανία μου διαβάζοντας τα κεφάλαια «των ψαριών» μέσα στα σεξουαλικά συναξάρια των λωτοφάγων. Κι όμως αισθάνομαι γύρω μου να ογκούται η αγανάκτησις κι η εχθρότης τού πλήθους των ιερέων. Κατηγγέλθην ήδη ως «προσήκων σεβασμός» υπό ομάδος αλλοπροσάλλων παμφάγων ερυθρόδερμων αλιέων. Ομογενείς εφοπλισταί και αντισφαιρισταί των δύο φίλων μ εστιγμάτισαν ως «ποδήλατον εγκέφαλον» των Χετταίων. Μου προσήφθη ασυστόλως το έγκλημα ότι ελάκτισα, εν στιγμή οργής, το ιερόν οστούν των δεινοσαύρων. Εγώ όμως μένω ήρεμος. Γαλήνη κι αταραξία βασιλεύουν μεσ στην ψυχή μου, ενώ βρέχει συνεχώς από το πρωί. Όλοι μου φωνάζουν:

παραδόσου!

Αλλά εγώ δεν παραδίδομαι. Αρκούμαι να παραδίδω μαθήματα Αγγλικής γλώσσης δις, ή και τρις ακόμη της εβδομάδος, εις τας θνησιγενείς ραπτομηχανές των επάλξεων. Όλοι μου φωνάζουν:

Παραδόσου!

Όχι. Θα παραδώσω μόνον τις εξάγωνες φωτοβολίδες των λαιμητόμων στο μαρμαρωμένο βασιλιά. Όλοι μου φωνάζουν:

παραδόσου!

Καλά… Να παραδοθώ… Έστω. Αλλ όμως γιατί; Είμαι ή δεν είμαι ο συμμέτοχος του νυκτερινού εγκλήματος; Είμαι ή δεν είμαι το αλαλάζον άροτρον, ο κροκόδειλος-βενζίνη; Είμαι ή δεν είμαι η πύρινη περικεφαλαία του σκυτοτόμου, ο πολέμιος των αστραπών; Καθώς καταλαβαίνω μολαταύτα πως η ζωή μου ήτανε το φυτίλι της λάμπας, ήτανε, με μια λέξη, ο ηλεκτρικός διακόπτης των αραμαϊκών κλειδοκυμβάλων τής σιωπής, γι αυτό,

παραδίδομαι!

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Διαβάζοντας το σχόλιο του Γρηγόρη, και μετά από μια γρήγορη επίσκεψη στο blog του, έχω την αίσθηση ότι ο Γρηγόρης έχει δίκιο να διαμαρτύρεται. Εξηγούμαι:

Ο ΝΔ, στα μάτια μου τουλάχιστο, δεν είναι όντως ‘πνευματικός άνθρωπος’ του μουσειακού είδους της φαιοκόκκινης συμμορίας των ελληνικών media. Διαφέρει πολύ από τους κυρίους Ζουράρη, Καργάκο, Θεοδωράκη κλπ. Ο κ. ΝΔ δεν είναι όντως όμηρος των ιδεοληψιών και της ασταμάτητης ‘αγωνιστικής’ συνομωσιολογίας των ‘πνευματικών ανθρώπων’ που προτιμάει ο κ. Γρηγόρης. Μας προσφέρει βιβλία με γούστο, λογική και χιούμορ, αντί να σηκώνει τη γροθιά του και να καπηλεύεται την αφέλεια κάποιων.

Ατύχησε ο κ. Γρηγόρης, ευτυχήσαμε εμείς. Έτσι γίνεται. One mans trash is another mans treasure.

Μαύρος Γάτος είπε...

Φίλε Μαρξ

Όταν μεγαλώσεις θα καταλάβεις ότι μπορεί κανείς να έχει φωνή και χωρίς να φωνάζει για κάποιου είδους συμφέρον του.

Αν ζούσες το 400+ προ Χριστού, θα ήσουν από αυτούς που θα έδιναν το Κώνειο στους Σωκράτες. Ευτυχώς σήμερα έχει καταργηθεί το κώνειο, και μένει μόνο η λάσπη.

Όσο για τα friskies, δεν τα καταδέχομαι. Προτιμώ τα μπον φιλέ και το φουά γκρα. Και παρεμπιπτόντως, δεν με ενδιαφέρει και πολύ τι λές εσύ, και ο καθένας, ακόμα και ο Νίκος Δήμου, με τον οποίο άλλωστε έχω διαφωνήσει πολλές φορές, για μένα. Όπως κι εσύ γι'αυτά που λέω εγώ για σένα.

καλή σου μέρα

Stavros Katsaris είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ!
ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΔΗΜΟΥ ΣΑΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΕ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ.
ΟΜΩΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ ΣΝΟΜΠΑΡΕΤΕ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ? ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΣΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΛΕΣ ΓΙΑΤΙ!
ΦΙΛΙΚΑ!

Μαύρος Γάτος είπε...

tassos, συμφωνώ, αλλά φωνάζω, γιατι βλέπω κάποιους να μιλούν με σκοπό να φιμώσουν κάποιους άλλους. Και αυτή είναι η μόνη "φωνή" που δεν ανέχομαι.

Επαναλαμβάνομαι νομίζω. Πόσα σχόλια δικαιούμαι από τον Κανονισμό, πριν χαρακτηριστώ αμετάκλητα γλύφτης; Ρε παιδιά, μην κρίνετε εξ'ιδίων τα αλλότρια, απλά την ώρα μου περνάω. Και απολαμβάνω την συζήτηση, όσο είναι κόσμια. Τι βαθύ ύπνο που κοιμάστε μερικοί στα κολλημένα σας μυαλά... Γι'αυτό μίλησα για την ανάγκη ενός καθρέφτη, μάλλον με ενσωματωμένο ξυπνητήρι;

Giramondo είπε...

Αν και θεωρητικά στην Ελλάδα διανύουμε καιρό ειρήνης…πρακτικά ζούμε μέσα σε τεράστια πεδία μάχης.
Έχουμε το ν :
«πόλεμο των κομμάτων», «πόλεμο των πολιτικών», «πόλεμο της εκκλησίας», «πόλεμο των εφημερίδων», «πόλεμο των καναλιών», «πόλεμο των εκπομπών», «πόλεμο των ειδήσεων»,
«πόλεμο για μία νέα θέση εργασίας», «πόλεμο για την καρέκλα», «πόλεμο των σεισμολόγων», «πόλεμο διασημοτήτων», «πόλεμο με τους γείτονες», «πόλεμο με τον κόσμο»… και θα μπορούσα να γράφω για ώρες…

Θέλω λοιπόν να καταλήξω στο πολύ απλό: από τη στιγμή που τα blog αρχίζουν να αφορούν πολλούς από εμάς είναι σίγουρο ότι και κάποιος «πόλεμος» θα ξεσπάσει. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά. Στο παρελθόν έχουν μπει στο «μάτι του κυκλώνα» άλλα αξιόλογα blog (λιγότερο γνωστών συμπολιτών μας)…πολλά από τα οποία δυστυχώς δεν ανανεώνονται πια.
Από εκεί και πέρα δεν βλέπω το λόγο για την όποια ταραχή αξιότιμε κύριε Δήμου.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι κάποιες από τις αρνητικές παρατηρήσεις που έχουν γίνει ίσως και να έχουν κάποια βάση και καλό θα ήταν να εξεταστούν…γιατί τίποτα δεν είναι απόλυτα μαύρο ή άσπρο.

Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

jim hellas & giramondo:
αυτά που λέτε, εσείς τα κάνετε. εσείς οι εσείς. οι λογοκριτές. άρον άρον κλπ. και ποια κοπέλα...

John Karakatsanis είπε...

Συμφωνώ και εγώ με τον bizwriter

"Εάν η ζήλεια ήταν ψώρα θα κόλλαγε όλη η χώρα".

Νίκο Δήμου συνέχισε ακάθεκτος (είναι η πρώτη φορά που σας απευθύνομαι στον ενικό).

Δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο σας. Σε "έμαθα" μέσα από τη στήλη σου στο RAM, από εκεί πρωτομπήκα στο δικτυακό σου τόπο, διάβασα ορισμένα από τα κείμενά σου και από εκεί και έπειτα διάβαζα κάθε "επίκαιρό" σου και τώρα.. το blog.

Το πιο εύκολο πράγμα είναι να σε "βρίζουν" με ψευδώνυμα, κρυμμένοι πίσω από την "ανωνυμία" που παρέχουν τα forums κλπ.

Μην πτοείσαι, keep it up!

aspic είπε...

Τελικά,όντως χρειάζεται γενναιότητα για να εκθέσει κάποιος διάσημος και καταξιωμένος τον εαυτό του επώνυμα σε δημόσιο διάλογο όπως ο κύριος Δήμου,αφού έτσι κινδυνεύει να απομυθοποιηθεί,να υβριστεί,να ...γλυφτεί ή ότι άλλο.
Από την άλλη όμως,γενναιότητα χρειάζεται,έστω και ανώνυμη,και εκ μέρους των ...λαικών και άσημων που θα συμμετάσχουν σε αυτόν τον διάλογο,αφού όπως σωστά είπε και προηγούμενος μπλογκάς,όταν συμφωνούν με τον επώνυμο θα χαρακτηρίζονται γλυφτες και όταν διαφωνούν θα χαρακτηρίζονται αντιδραστικοί πρός χάρην εντυπωσιασμού και επίδειξης.
Έτσι η σχέση καθίσταται κυριαρχική εκ των πραγμάτων,με τον κύριο Δήμου να δεσμεύει και να περιορίζει τους άλλους,να δεσμεύει και να περιορίζει και τον εαυτό του.

Και ενώ στα φόρα,οι ...παραστάσεις που ανεβαίνουν είναι αμφίδρομες,με τους φορουμάδες να είναι άλλοτε ήρωες και άλλοτε κοινό,εξασφαλίζοντας έτσι την ισοτιμιστική σχέση μεταξύ τους που τους κάνει να απολαμβάνουν ελεύθερο λόγο έξω από τις συμβάσεις του πραγματικού,εδώ οι παραστάσεις είναι συγκεκριμένες και σαφείς,με τον ρόλο του κοινού και του ήρωα,ορισμένο εκ των προτέρων.
Δεδομένου δε και της επικότητας που αναπτύσουν οι χρήστες στο διαδίκτυο (σε όλα σχεδόν τα φόρα που επισκέπτομαι,γρήγορα διαπιστώνω μιά αντίληψη των φορουμάνθρωπων για την κοινότητά τους,περί της εκλεκτής του διαδικτύου φυλής ,αδικημένης και κυνηγημένης απο τον μάταιο τούτο κόσμο,που μέχρι να πολυκαταλάβουν τι τους συμβαίνει έχουν γίνει μιάς πρώτης τάξεως ψωνάρες),εύκολα μπορούν να παρασυρθούν όπως βλέπουμε εδώ μέσα,σε ιδιότυπες εικονικές αδελφότητες ,συσπειρωμένες γύρω απο τον επώνυμο,όπως οι μαθητές γύρω από τον χριστό ή τον σωκράτη.

Και βέβαια δίκιο θα έχει και ο τσαγκαρουσιάνος να το επισημάνει αυτό,έστω και άν στην υπερβολή του χάσει το μισό (δίκιο του),δίκιο θα έχει και ο Δήμου να αντιτάξει τα επιχειρημάτά του και να πάει για μιά ακόμη φορά κόντρα στο ρεύμα,έστω και άν στην υπερβολή του χάσει και αυτός το μισό δίκιο του επίσης (όπως βλέπουμε,δέν υπάρχει περίπτωση να μιλήσουμε δίχως να χάσουμε το μισό τουλάχιστον δίκιο μας).
Όμως κάντε το αυτό κύριε Δήμου,αντιτάξτε τα επιχειρήματά σας και μήν κλαίγεστε απλώς,αναγκάζοντάς μας ή να σας γλύφουμε ή να σας βρίζουμε,διότι έτσι το χάνετε όλο το δίκιο σας.

Και κυρίως μήν παραπονιέστε και σας παίρνει απο κάτω,που δέν έχετε την αποδοχή ενός κλειστού κύκλου,όταν ξέρετε πώς έχετε την αποδοχή και την εκτίμηση του κόσμου εν γένει,που σας αναγνωρίζει και το πρωτοποριακό σας πνεύμα και την ευφυία σας και άλλα πολλά.
Μήν τα θέλετε όλα δικά σας λοιπόν.
Ή με την ελίτ θα είστε ή με τον κόσμο.
Να μαστε και λογικοί,μήν είμαστε πλεονέκτες που έλεγε και ο άλλος μεγάλος ο χατζηχρήστος.

resident είπε...

Κατανοω γιατι ο Ν.Δημου απορει για τουs υβριστεs του.Πρωτον γιατι αυτοs δεν βριζει και μετα γιατι αυτα που γραφει τα τεκμηριωνει.Πρωσωπικα χαιρομαι πολυ που δημiουργησε δικο του μπλογκ και ετσι μπορω να εχω καθημερινη και αμεση επαφη με αυτον που θεωρω εγω σαν ενα μεγαλο στοχαστη.Οσο για αυτουs που λενε οτι κανει αυτο το μλογκ γιατι βλεπει οτι θα οφεληθει στο μελλον θυμιζω οτι ειναι αρκετα μεγαλοs σε ηλικια για να τον ενδιαφερει κατι τετοιο.

Ανώνυμος είπε...

epikairos: έχεις εσύ άλλο τίποτε πλην blog; εδώ μέσα. εκεί έξω. ο σχολιασμός της επικαιρότητας. βρακάκια που βρέχονται. εσύ είσαι αυτός που τα λέει αυτά και εσύ δηλαδή μόνο εσύ. εσύ ο ανύπαρκτος ο αντεκδικητικός.

mickey είπε...

Αξίζει πάντως κανείς να επισκεφθεί τα blogs διάφορων "επικριτών" (δε χρειάζεται να αναφερθώ σε συγκεκριμένα nicks) για να θαυμάσει τα υψηλής αισθητικής κείμενα των post με τον πλούτο των νοημάτων και την άριστη χρήση της ελληνικής, τις (αντι)παραθέσεις συγκροτημένων, φιλοσοφημένων και υψηλού επιπέδου απόψεων στα σχόλια και φυσικά την παντελή απουσία "chatting", "χαβαλέ" και "γλειψίματος" του τύπου "μπράβο", ¨συμφωνώ απόλυτα", "ωραία τα λες ρε μεγάλε" κλπ. Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτά τα blogs και διαφυλάττουν το "κύρος" και τη "σοβαρότητα" της ελληνικής "μπλογκόσφαιρας". Λέω τώρα...

Μπροστά τους, ακόμα και το "παιχνιδιάρικο" ποστάκι που τέθηκε εδώ, φαντάζει όπως η "Αντιγόνη" του Σοφοκλή σε σχέση με τις διαφημίσεις της πρώτης σε πωλήσεις μάρκας μπύρας στην Ελλάδα (ξέρετε ποιες εννοώ). Πάντως κάποιοι που επέκριναν στα ποστάκια τους το "Φαινόμενο Ν.Δ." αύξησαν το πλήθος των σχολίων τους θεαματικά! Λέτε γι' αυτό να το κάνουν;

Με όλο το σεβασμό, νομίζω κύριε Δήμου ότι σήμερα παίζετε το παιχνίδι τους...

Giramondo είπε...

Αγαπητέ/ή @σαλτάρω στο κενό:
Μάλλον δεν κατάλαβες αυτά που έγραψα...έκανα απλά μία διαπίστωση ότι υπάρχει μία πολεμική διάθεση στα blog όπως και σε άλλους τομείς της ζωής μας καισυμπλήρωσα ότι ο κύριος Δήμου(καθώς και κάθε άλλος) θα πρέπει να την αγνοεί! Από εκεί και πέρα τόνισα ότι μερικές φορές και η κριτική καλό είναι να λαμβάνεται σοβαρά.
Τώρα που είδες εσύ ότι κάνω αυτά που λες...τι να σου πω;;Δεν γράφω σχεδον ποτέ σχόλια σε ξένα blog και στο δικό μου γράφω 1 με 2 φορές το μήνα...ότι 8α έγραφα και σε ένα φίλο.
Μήπως βιάστηκες να καταλάβεις το σχόλιο μου όπως θέλεις; Λέω...μήπως;

mickey είπε...

@epikairos said (3:45μμ)
"μάλιστα ορισμένοι βρέχουν το βρακάκι τους από τη συγκίνηση όταν τους απευθύνεσαι ονομαστικά"

Επειδή έχω δηλώσει κατά το σχολιασμό αυτού του blog (σε άλλα posts) ότι έχω συγκινηθεί (για λόγους που αναφέρονται σαφώς στα σχόλιά μου), ζητώ την άδεια του Ν.Δ. να απαντήσω "Πειραιώτικα" σε εκείνον που δε σέβεται τον ξένο χώρο και τον χρησιμοποιεί για να προσβάλλει ασύστολα (εμένα ή άλλον δεν έχει σημασία). Θα μπορούσε να το κάνει άνετα στο δικό του blog, αλλά προφανώς δεν έχει την απαιτούμενη …δημοσιότητα. Διαφορετικά, μπορώ να δώσω την απάντηση που του …αρμόζει και με άλλο τρόπο.

Ευχαριστώ

@errika (4:22)
Εκλαμβάνω το σχόλιό σου ως χιουμοριστικό :D

Υ.Γ. 1: Δεν έχω διάθεση για αντιπαραθέσεις, ιδιαίτερα με κάθε είδους "υποκείμενα", κάπου όμως πρέπει να μπει ένα μέτρο νομίζω, αλλιώς θα ξεφύγουμε πολύ!

Υ.Γ. 2: Εξακολουθώ να πιστεύω ότι σήμερα παίζετε το παιχνίδι "κάποιων" και τους δίνετε τζάμπα βήμα και δημοσιότητα. Επιτέλους, η "μπλογκόσφαιρα" ΔΕΝ είναι τσιφλίκι κανενός και δεν μπορεί κανείς να βάζει κανόνες στους άλλους σύμφωνα με τη μικροπρέπειά του! Ας "μπλογκίζει" ο καθένας με τον τρόπο του και σ' όποιον αρέσει…

Ανώνυμος είπε...

giramondo: σε αγαπώ. και διά της ελληνικότητος του το blog του nd, η οδός των φιλελλήνων είναι. τι να συτουζήσουμε τώρα τώρα με τους που μετάφεραν τη φρίκη των εις το νετ. ο καύσων.

J95 είπε...

Συμφωνώ 1.000.000% με Μ13 και Κωνσταντίνα.

Nikos Dimou είπε...

ΦΙΛΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ αλλά αρχίζω να νιώθω άβολα. Πάμε παρακάτω; Ανέβασα νέο post και σας προσκαλώ!

J95 είπε...


Αν ζούσες το 400+ προ Χριστού, θα ήσουν από αυτούς που θα έδιναν το Κώνειο στους Σωκράτες.


Να στοιχηματίσω ότι αν ζούσε στο 30+ μετά Χριστόν θα ήταν και από αυτούς που θα σταύρωναν τον Ιησού;

Πάντως δεν έχει και άδικο.

MetroGuardian είπε...

Νομίζω είναι τραγικό να καταλαβαίνεις μόλις τώρα ότι ενοχλείς.

Δηλαδή τι περίμενες να σε αγαπάνε όλοι και να σε προσκυνάμε?

Όταν παίρνεις αποφάσεις θα ενοχλείς,
Όταν γράφεις τις απόψεις σου θα ενοχλείς,
Όταν παίρνεις το κοινό των άλλων (blogosphere) θα ενοχλείς.

Το 50% σου γράφει θετικά σχόλια.
Το 30% σου γράφει σχόλια με κριτική σκέψη και επιχειρήματα χωρίς σε να προσβάλει.
Το 15% είναι αντίθετο με αυτά που γράφεις και το δηλώνει ευθαρσώς.
Το 5% είναι οι γνωστοί κάφροι (trolls) που υπάρχουν παντού.

Μην γκρινιάζεις και τόσο, άλλοι έχουν χειρότερα ποσοστά.

alombar42 είπε...

@Bull and Bear
Όταν παίρνεις το κοινό των άλλων (blogosphere) θα ενοχλείς

Το άλλο με τον Τοτό, το ξέρεις;

(σόρυ, αλλά αυτό ειδικά...)

anideos είπε...

Κύριε Δήμου, συνηθίζετε να λέτε στους υπολοίπους τι πιστεύουν/δηλώνουν κάποιοι άλλοι για σας. Κυρίως όταν αυτά που πιστεύουν είναι άσχημα.
1. Γιατί ενοχλείστε (τόσο);
2. Γιατί "αναζητάτε απαντήσεις" από (εμάς) τους υπολοίπους που σας εκτιμούμε και σας διαβάζουμε;

silk123 είπε...

Νικο, ναι ενοχλεις και μου αρεσει που ενοχλεις. Σε παρακαλω συνεχισε.
Και ειναι καταπληκτικη η φραση σου (και πολυ αληθινη) το "ενοχλεί και που ενοχλούμαι..."

half-blood_phoenix είπε...

Νίκο μια γνώμη πάνω στο θέμα του γιατί ενοχλείς. Ελπίζω να μου επιτρέπεις τον ενικό γιατί α) κατά την γνώμη μου ο ενικός αποτελεί σημάδι οικειότητας απαραίτητης σήμερα που οι άνθρωποι νιώθουμε αποξενωμένοι ακόμη και από τους ποιο δικούς μας ανθρώπους β)σε γνωρίζω μέσα από τα περιοδικά στα οποία γράφεις μια οχταετία τώρα – πολύς καιρός αν το καλοσκεφτείς. Λοιπόν γιατί ενοχλείς; Νομίζω ότι ενοχλείς γιατί ποτέ σου δεν άνηκες σε κάποια ελίτ. Στην χώρα αυτή και ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο το 90% ανήκει ή θέλει να ανήκει σε κάποια ελίτ. Παράδειγμα: η αριστερά αποτελεί την ελίτ του πνεύματος, η δεξιά την ελίτ του αίματος (της ελληνικής φυλής) , η πιο αριστερά της αριστεράς την ελίτ των αγωνιστών της ανατροπής , οι πανεπιστημιακοί της ελίτ της γνώσης και τα παραδείγματα δεν έχουν τελειωμό. Όλα αυτά τα χρόνια δεν θυμάμαι σε κανένα κείμενο σου να έχεις δηλώσει αυθεντία σε κάτι. Απλά λες την γνώμη σου. Παρατηρείς τον κόσμο γύρο σου και μιλάς για όσα βλέπεις , για όσα σου αρέσουν, για όσα δεν σου αρέσουν. Μα που ενοχλεί κάποιος που δεν παίρνει μέρος σε αυτόν τον διαγωνισμό ελιτισμού, κάποιος που απλά λέει τη γνώμη του; Εύκολο. Αφού δεν ανήκεις σε καμία από τις παραπάνω ελίτ τότε κατά αντιστοιχία δεν είσαι πνευματικός άνθρωπος, δεν είσαι Ελληνάρας, είσαι κατεστημένο, δεν γνωρίζεις τίποτα. Επόμενος με ποιο ακριβώς δικαίωμα μιλάς Νίκο; Να γιατί ενοχλούνται. Γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν ότι μιλάς γιατί απλά ο Θεός ή η εξέλιξη ή το σύμπαν ή δεν ξέρω και ‘γω τι άλλο έτυχε ή ίσως πέτυχε να σου δώσει μυαλό και στόμα. Ενοχλείς ίσως, γιατί ανήκοντας στο 10% της μη ελίτ και μιλώντας επωνύμως, καταδεικνύεις και αποδεικνύεις τόσο την ύπαρξη του όσο και την δυναμική του. Ενοχλείς γιατί πάντα ενοχλούν όσοι μιλούν για τον εαυτό τους.
Α, μπορεί και να ενοχλείς γιατί κάποιοι από 90% νομίζουν ότι έχεις ακολούθους και γιατί νομίζουν ότι έχεις περισσότερους από ότι έχουν οι ίδιοι. Δεν νομίζω ότι είχες ποτέ στόχο να αποκτήσεις “μαθητές” και να γίνεις μέντορας. Οπότε ας πάψουν να ενοχλούνται. Το βασικό είναι να συνεχίσεις να λες την γνώμη σου. Όσο περισσότερες γνώμες ακούγονται, από όποιον και αν προέρχονται, τόσο το καλύτερο για όλους μας.