Σάββατο, Ιανουαρίου 21, 2006

Οι Άγιοι ΧρυσοκάνθαροιΤην φωτογραφία αυτή την είχα τραβήξει πριν 20+ χρόνια στην Κέρκυρα. Είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό Φωτογράφος με το οποίο συνεργαζόμουν πολλά χρόνια και σε ξένα έντυπα. Την είχα σκανάρει και έτσι είναι από τις λίγες παλιές φωτογραφίες που διαθέτω - όλο μου το αρχείο (φωτογραφικό, κείμενα, αλληλογραφία, κλπ) το έχω δωρίσει στο Μουσείο Μπενάκη.

Απεικονίζει παπάδες που περιμένουν να ενταχθούν στην λιτανεία του Μεγάλου Σαββάτου. Το Πάσχα στην Κέρκυρα το λάτρευα - πήγαινα κάθε χρόνο από το 1965, μέχρι που το ανακάλυψαν όλοι και δεν άντεχα την πολυκοσμία. Έχω γράψει και ένα κείμενο που το αγαπούν οι Κερκυραίοι.
Ο Αμλέτος στην Σπιανάδα

Την θυμήθηκα τώρα που τόσα διαβάζουμε για τα παραεκκλησιστικά κυκλώματα, για τις χρυσοφόρες επιχειρήσεις, για διαμονές αρχιερέων σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία... Βέβαια δεν φταίνε οι απλοί παπάδες για όλα αυτά. Όμως τα χρυσοποίκιλτα άμφια και η "χρυσή" επιγραφή από πάνω δημιουργούν συνειρμούς.

Κάποτε είχα γράψει πως τα πιο άχρηστα επαγγέλματα στη γη είναι οι στρατιώτες και οι παπάδες. Όχι μόνο δεν παράγουν τίποτα - αλλά οι μεν σκοτώνουν, οι δε ασκούν εξουσία βασισμένη στον φόβο και την ενοχή. Θα ήθελα να ζω σε ένα κόσμο χωρίς αυτούς. Που θα λύνει ειρηνικά τις διαφορές του και θα λατρεύει τον όποιο Θεό του άμεσα και χωρίς μεσολαβητές...

238 σχόλια:

1 – 200 από 238   Νεότερο›   Νεότερο»
skatopsixos είπε...

Αν υποθέσουμε ότι οι στρατιώτες συμβολίζουν την ανάγκη να υπάρχουν σύνορα, είναι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα κάποια κομμάτια των ορφανών του "Υπαρκτού" αγκάλιασαν και τις δύο αυτές κατηγορίες που αναφέρεις μετά το κάζο του '89.'Ούτε στους "προοδευτικούς" δε μπορεί να ελπίζει κανείς πιά΄...

alombar42 είπε...

Αν θέλουμε να είμαστε κόσμιοι σε αυτό το μπλογκ, το παρόν ποστ θα πρέπει να μείνει ασχολίαστο!

Αλλιώς προβλέπεται οχετός...

πιτσιρίκος είπε...

Εγώ από την άλλη, όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω στρατιωτικός ιερέας. Δυο σε ένα.

Ανδρέας είπε...

"Βέβαια δεν φταίνε οι απλοί παπάδες για όλα αυτά."

Κάποια ευθύνη την έχουν και αυτοί εφόσον αναγνωρίζουν την εξουσία των ιεραρχών μαζί με τα προνόμιά τους.

newlens είπε...

Psalms 50:3, 97:3

How shall our judgement be carried out upon the wicked?
"By any means necessary"
We shall not keep silent
A fire shall devour before us
A fire shall devour before us
And burn up our enemies round about

Thou shalt not labor in vain
For thou art the true priests of the Lord...
Thou shalt eat the fattest of the devils,
the fattest of the hypocrite,
the fattest of the beast,
And in this glory shall ye boast yourselves.

Welcome to the Holy Day
Welcome to the Holy Day

Nikos Dimou είπε...

Mπα, Πιτσιρίκο - το ένα απενεργοποιεί το άλλο...

cobden είπε...

Το να λατρεύεις τον Θεό χωρίς περιττούς διαμεσολαβητές ήταν ιδέα του Λούθηρου και έχει εφαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό στις προτεσταντικές εκκλησίες,αν δεν κάνω λάθος. Θεωρητικά συμφωνώ κι εγώ με αυτή τη μέθοδο αναζήτησης της αλήθειας και επαφής με το θείο.Είναι πιο κοντά στην ατομικίστικη ιδιοσυγκρασία μου ,εξάλλου.Όμως αμφιβάλλω αν θα μπορούσε να εφαρμόστει σε χώρες που ασπάζονται την ορθοδοξία και τον καθολικισμο, οπού η παρουσία του κλήρου είναι μακραίωνη και ισχυρή,όπου στη συνείδηση του λαού ο κλήρος είναι πια αναπόσπαστα δεμένος με τη θρησκεία και δεν μπορούν να φανταστούν το ένα χωρίς το άλλο. Ούτε όμως και το θεωρώ απαραίτητο. Όταν η δύναμη της Εκκλησίας δεν επιβάλλεται μέσω του νόμου και δεν είναι καταναγκαστική,όταν ύπάρχει ένας απόλυτος χωρισμός Εκκλησίας και κράτους, δεν νομίζω πως ο ρόλος του κλήρου είναι βλαπτικός για την κοινωνία.Εξάλλου,γιατί να μην αναγνωρίσουμε το δικαίωμα ενός ανθρώπου να θέλει να εξουσίαζεται από τον κλήρο,να τους αφήνει να εκμεταλλέυονται τους φόβους του, όταν αυτό βεβαία γίνεται οικιοθελώς?Ευτυχώς ή δυστυχώς αυτή η ανάγκη υπάρχει σε πολλούς,κύριε Δήμου...Ο αγώνας ενάντια στην εξουσία του οργανωμένου κλήρου,ήταν πολύ σημαντικός για τις ελευθερίες του ατόμου στους προηγούμενους αιώνες. Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει όμως πια, στις περισσότερες Δυτικές χώρες (εντάξει,στην Ελλάδα έχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε ακόμη)και δεν πιστεύω πως πια αποτελεί απειλή για τις ατομικές ελευθερίες. Αντίθετα, μια Εκκλησια, αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας των πολιτων, ίσως αποτελεί το καλύτερο ανάχωμα στην πραγματική σημερινή απειλή για τις ελευθερίες μας,στο δεσποτισμό που παίρνει τη μορφή της ολοένα και πιο ισχυρής επίσημης κρατικής εξουσίας...Καλημερα!!

ioulia είπε...

'Ιερέας' είναι ο δόκιμος όρος για τους 'παπάδες' κ. Δήμου. Το δεύτερο καταδικνύει άθελα μια ειρωνία. Η αδυναμία όμως των εκπροσώπων της εκκλησίας δεν μπορεί κ δεν πρέπει να αλλοιώνει την ίδια την ουσία της.
Αν και δηλώνω αγνωστικίστρια...
Και έχω πάψει να τα βάζω με τους ιερείς, αλλά με όσους εν ονόματί τους δημιουργούν κλίκες και εξαρτήσεις.

skatopsixos είπε...

Αlombar, γιατί οχετός και γιατί ασχολίαστο; Υπάρχουν απόψεις και εκτιμήσεις απαγορευμένες; Και συνηγορεί άραγε σ' αυτό ο οικοδεσπότης;

Μαύρος Γάτος είπε...

Ααααααα επιτέλους μπαίνουμε στα βαθιά...

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ο ίδιος ο Χριστός, στην επί του Όρους ομιλία, έχει αποκηρύξει και την ιδέα του Στρατού, και τους... παπάδες!

Αλλά ποιός "χριστιανός" έχει διαβάσει την επί του Όρους ομιλία, και ποιά "εκκλησία" την έχει εφαρμόσει;;;;;

Περαστικός είπε...

Οι μεν (παπάδες) καθιστούν αναγκαίους τους δε (στρατιώτες). Ο στρατιώτης βέβαια ίσως να είναι απαραίτητος και για κάποιο άλλο λόγο, κανένας βάρβαρος δεν θα μείνει έκθαμβος μπροστά στον Παρθενώνα λόγω του κάλους του και δεν θα σεβαστεί τον γέρο φιλόσοφο για τη σοφία του. Είναι απαισιόδοξο, αλλά φοβάμαι πως αν θες να δημιουργήσεις οτιδήποτε καλό, πρέπει να έχεις και το δόρυ με την ασπίδα πίσω από την πόρτα για να το προστατεύσεις. Ο ιδανικός κόσμος που αναφέρετε στο κείμενο είναι εφικτός μόνο αν δεχθούμε ότι ο άνθρωπος είναι έλλογο ον, ικανό να συνεργάζεται με τους ομοίους του σε ορθολογική βάση, ή, τουλάχιστον, οτί μπορεί να καταστεί έλλογο και ελεύθερο ον. Μάλιστα, για να μην έχεις ανάγκη από στρατιώτες, δεν αρκεί να είσαι εσύ έλλογος και ελεύθερος, πρέπει να είναι και οι άλλοι. Προσωπικά, ομολογώ ότι είμαι ένοχος απαισιοδοξίας και μισανθρωπισμού, όνειρό μου είναι (σε σχέση και με το προηγούμενo κείμενο) η απομόνωση. Δυστυχώς, η απαισιοσοξία του Σοπενχάουερ νομίζω ότι ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα (αναφέρει κάπου ότι η θρησκεία είναι απαραίτητη για το λαό, αλλά το να ζητάς από ένα μεγάλο πνεύμα να αποδέχεται δόγματα είναι σαν να ζητάς από ένα γίγαντα να φορέσει παπούτσι νάνου).

Zoros είπε...

Είμαι άθρησκος και αγνωστικιστής. Με απλά λόγια, δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι ανώτερο που "δημιουργεί", αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν γίνεται να ισχύουν αυτά που λένε οι θρησκείες. Μπορεί δηλαδή να υπάρχει μια δύναμη που προκαλεί bing bangs (ένας Αϊνσταϊνικός "Θεός" δηλαδή), αλλά θεωρώ απίθανο να υπάρχει ο Χριστιανικός Θεός.

Προχωράμε τώρα στους εκπροσώπους των θρησκειών, τους παπάδες. Τους χωρίζω σε 2 κατηγορίες:
- Σε αυτούς που πραγματικά πιστεύουν στη διδασκαλία της θρησκείας τους (πχ Μητέρα Τερέζα, πατριάρχης Αλβανίας Αναστάσιος), των οποίων τα έργα συμβαδίζουν με την πίστη τους. Τους καταλογίζω ότι απαρνούνται τη σημαντικότερη ανθρώπινη ιδιότητα, τον ορθό λόγο, αλλά από την άλλη δέχομαι ότι έχουν βαθιά πίστη σε διδασκαλία που βασίζεται στο ήθος και στην αυταπάρνηση και πράττουν με βάση αυτή προσφέροντας στην ανθρωπότητα. Βέβαια και αυτή η κατηγορία έχει επικίνδυνους εκπροσώπους, πχ τους Καμικάζι του Ισλάμ, οι οποίοι νομίζοντας ότι τηρούν το λόγο του Θεού τους (εξαφανίστε τους αλλόθρησκους) και έχοντας βαθιά πίστη σε αυτό, σπέρνουν θάνατο.
- Σε αυτούς που χρησιμοποιούν την επιρροή της θρησκείας για να πετύχουν προσωπικούς στόχους και φιλοδοξίες (πχ Χριστόδουλος και ΣΙΑ). Δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματική διδασκαλία της θρησκείας τους και απλά τηρώντας μόνο τους τύπους της, εξασφαλίζουν μια καρέκλα εξουσίας χωρίς το άγχος της επανεκλογής... Πόσο χριστιανικό είναι να κυκλοφορεί ο Χριστόδουλος με Τζάγκουαρ (ο ηγέτης του -Χριστός- κυκλοφορούσε με γαϊδούρι), που αν την πουλούσε αύριο θα έσωζε τουλάχιστο 100 παιδιά στον τρίτο κόσμο? Πόσο χριστιανικό είναι να στέλνει τον έμπορο ναρκωτικών/μπράβο Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα, ώστε να βοηθήσει να εκλεγεί ο Ειρηναίος και όχι ο φιλό-ρωσος(!) Πέτρος, σκορπίζοντας ψευδείς κατηγορίες για το δεύτερο? Μάλλον καθόλου...

Ποια λύση υπάρχει για όλα αυτά? Πλήρης διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους. Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σπουδαία: Να μην πληρώνω τους μισθούς των παπάδων, να μην έχουν κανένα λόγο στη παιδεία, να μην έχουν κανένα ρόλο στη δημοκρατία που ισχυροποιεί την εικόνα τους (πχ να ορκίζουν το κοινοβούλιο), να μην τους γίνονται διευκολύνσεις περισσότερες από ότι σε ένα κοινό πολίτη (πχ, μπορώ εγώ να κλείσω το Σύνταγμα για να βγάλω λόγο από εξέδρα σε εργάσιμη μέρα? Ο Χριστόδουλος μπορεί...), κλπ κλπ. Αν υπάρξει αυτός ο πλήρης διαχωρισμός, αφενός αργά αλλά σταθερά θα χάνουν την επιρροή τους στον κόσμο και αφετέρου θα είναι πολύ πιο δίκαιο για ανθρώπους σαν εμένα που δεν θέλω να έχω καμία σχέση μαζί τους. Πράγματα απλά που σε όλες τις σωστές δημοκρατίες (Γαλλία, Σκανδιναβικές χώρες, ακόμα και ΗΠΑ) ισχύουν για πολλά χρόνια. Όταν και αν γίνει αυτό, η ιεραρχία και οι παπάδες θα μου φαίνονται το ίδιο γραφικοί και ακίνδυνοι με τον σύλλογο ελλήνων αστρολόγων, όπου ναι μεν βρίσκουν κορόιδα και τα εξαπατούν, αλλά είναι πραγματικά επιλογή τους και δεν υπάρχει καμιά συμμετοχή της πολιτείας σε αυτό...

Takis Alevantis είπε...

Κάθε τεμπέλης και φαγάς, για στρατιώτης, για παπάς ! έλεγε ο πατέρας μου.
Και η γιαγιά, μεγαλωμένη στην Πόλη - όπου η χειροτονία θεωρείται ως μια καλή επαγγελματική αποκατάσταση - σταυροκοπιόταν και αναφωνούσε Ο Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά !, (σχήμα λόγου που χρησιμοποιείται υποτίθεται για να απομακρύνει το διάβολο) κάθε φορά που ο Κ. (ένας καλός φίλος και συνομίληκος των γιών της, ο οποίος έγινε παπάς και σήμερα είναι μητροπολίτης) της έτεινε το χέι για να το φιλήσει ...
Ας πώ επίσης ότι γνωρίζω δύο πολύ καλούς και τίμιους ανθρώπους, που ενώ έκαναν σπουδές για να γίνουν παπάδες (ο ένας στην καθολική και ο άλλος στην ορθόδοξη εκκλησία) τελικά ένα βήμα πριν από την χειροτονία τα παράτησαν και πήραν μάλιστα και κάποιες αποστάσεις από την επίσημη εκκλησία.
Αν στην καθημερινή μας ζωή χρειαζόμαστε τις ενώσεις καταναλωτών για να προστατευθούμε από τις ασυνείδητες επιχειρήσεις, μήπως θα πρέπει να διαβάσουμε το «The Book Your Church Doesn't Want You to Read» που χαρακτηρίζεται ως «ένα είδος οδηγού προστασίας του καταναλωτή από τη θρησκεία» ; (υπάρχει στο amazon.co.uk).

raffinata είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Zoros είπε...

Προς Rafinata:
Επίδραση της εκκλησίας στο Βυζάντιο?
Μα το Βυζάντιο ήταν η εκκλησία! Θα έχεις πολλά να γράψεις (ή τίποτα...)

Draminos είπε...

Πολύ πρόσφατα στην τράπεζα όπου εργάζομαι παπάς μεγαλοφώνως έβριζε τον γιό του επίσης παπά, "γαμώ την ψυχή του γαμώ" για οικονομικούς λόγους βέβαια. Τέτοιος παπάς θα κάνει τρισάγια μετά τον θάνατο μου για να αναπαυθεί η ψυχή μου ? Δυστυχώς σαν και αυτόν τείνουν γα γίνουν οι περισσότεροι παπάδες, και τα περιστατικά που με πείθουν γι αυτό όλο και πληθαίνουν.

raffinata είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
cobden είπε...

zoros, πολύ αμφιβάλλω για το ότι η Εκκλησία ,με το που θα επέλθει ο πλήρης διαχωρισμός της με το κράτος, θα αρχίσει αργά αλλά σταθερά να χάνει την επιρροή της στο κόσμο.Δες το παράδειγμα των Η.Π.Α. όπου οι διάφορες Εκκλησίες είναι πλήρως διαχωρισμένες από το Κράτος...Το περιβάλλον όμως πλήρους θρησκευτικού ..ανταγωνισμού (οπού συνέχεια νέες Εκκλησίες ιδρύονται),τελικά αύξησε την επιρροή που έχουν στους πολίτες.Είναι λοιπόν πολύ πιθανό και στην Ελλάδα να χάσει μέρος από τη δυναμή της η Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά να την αντικαταστήσουν άλλα δόγματα και τελικά να αυξηθεί παρά να μειωθεί ο βαθμός θρησκευτικότητας της κοινωνίας και η επιρροή που θα έχουν πολλές Εκκλησίες,αυτή τη φορά,στους πολίτες.

Nikos Dimou είπε...

Τίποτα ασχολίαστο - όλα ελεύθερα. Γι αυτό υπάρχουν τα blogs.

Raffinata: επίδραση της εκκλησίας στο Βυζάντιο! Μα εκκλησία και Βυζάντιο είναι ταυτολογία - ο αυτοκράτορας ήταν και αρχηγός της εκκλησίας.

zoros αγωνίζομαι εδώ και χρόνια για τον διαχωρισμό. Μάλιστα προτείνω το Γερμανικό πρότυπο. Όσοι δηλώνουν πιστοί να πληρώνουν ειδικό εκκλησιαστικό φόρο (Kirchensteuer, 8% στο φορολογητέο εισόδημα)από τον οποίο χρηματοδοτούνται οι εκκλησίες. Όσοι αφήνουν κενό το παράθυρο στην φορολογική τους δήλωση βρίσκονται εκτός εκκλησίας.

Να δω πόσοι Έλληνες από αυτούς που δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι θα πλήρωναν για την Τζάγκιουαρ του Χριστόδουλου!

Ιουλία - το ιερείς παραπέμπει στο ιερό και μόνο ιερούς δεν νιώθω τους "λειτουργούς του Υψίστου". Γι αυτό χρησιμοποιώ τον όρο παπάδες.

- είπε...

Γι΄αυτό δε είχατε απολυθεί από την Καθημερινή?Γιατί θεωρούσατε στρατιωτικούς και παπάδες ως επαγγέλματα του θανάτου?

Κάνετε λάθος βέβαια. Το να μη σας αρέσει ένα επάγγελμα ή τα χαρακτηριστικά του δε σημαίνει ότι δεν καλύπτει μια ανάγκη.Είναι σα να λέει κάποιος ότι όλοι οι συγγραφείς/δημοσιογράφοι/ποιητές(διαλέξτε ποιο σας ταιριάζει) είναι τεμπέληδες και αδερφές.

Για τους μεν παπάδες, μην ξεχνάτε τον παρηγορητικό ρόλο της Εκκλησίας.Ειδικά στα στρώματα του πληθυσμού που δεν είχαν τις ευκαιρίες που έχουμε εγώ κι εσείς.Το ότι έχουν εξουσία σίγουρα διαφθείρει κάποιους, όχι όλους, αλλά πείτε ένα τομέα που δεν υπάρχει διαφθορά.

Οι επιχειρηματίες, πχ οι καπνοβιομήχανοι που πουλάνε όγκους?Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που που αν το κόστος επισκευής μιας δεισλειτουργίας είναι μεγαλύτερο από τις αποζημιώσεις λόγω θανάτων δεν επισκευάζουν.

Οι πολιτικοί,οι δημοσιογράφοι?Παντού αντίστοιχες καταστάσεις.

όσο για το στρατό, είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης.Αν αλλάξουμε τα βαθύτερα ένστικτα του ανθρώπου, τότε καταργούμε και το στρατό.Αλλιώς όταν ο Χίτλερ χτυπήσει την πόρτα, τι θα κάνουμε?

Μην ξεχνάτε επίσης ότι οι αμυντικές επενδύσεις πρόσφεραν τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην επιστήμη και την τεχνολογία.Χωρίς αυτή τη βαθύτερη ορμή, που μπορεί να γίνει και δολοφονική βέβαια, δε θα υπήρχαν αυτοκίνητα, υπολογιστές, ίντερνετ ή οτιδήποτε άλλο με το οποίο ασχολείστε.

Άδικος λοιπόν και προκατειλημένος στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Nikos Dimou είπε...

viewath said...
Γι΄αυτό δε είχατε απολυθεί από την Καθημερινή?Γιατί θεωρούσατε στρατιωτικούς και παπάδες ως επαγγέλματα του θανάτου?

Πρώτον δεν απολύθηκα - παραιτήθηκα. (Μετά από κριτική της εφημερίδας).

Δεύτερον το κείμενό μου δεν αφορούσε άμεσα τον στρατό και την εκκλησία αλλά το γεγονός ότι σε δημοσκόπηση είχαν αποσπάσει τεράστια ποσοστά εμπιστοσύνης σε σχέση με όλους τους άλλους θεσμούς. Ήταν μία κριτική της κοινής γνώμης.

Φυσικά έχετε την ελευθερία να υποστηρίζετε αυτούς τους θεσμούς - φτάνει να μην υπεισέρχονται και στην ζωή εκείνων που δεν τους υποστηρίζουν. Να μην τους στερούν από βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Μαύρος Γάτος είπε...

viewath συμφωνώ απόλυτα. Να διευκρινίσω ότι εγώ δεν είπα ότι ο στρατός και οι παπάδες, όταν έχουν συνολικά μετατραπεί σε ένα κοσμικότατο (όχι πνευματικό) και πανίσχυρο ιερατείο, είναι άχρηστοι και επιζήμιοι. Ο ...Χριστός το είπε. Διάβασε την Επί του Όρους Ομιλία και θα δεις. Το αν συμφωνείς μαζί του ή όχι και αν εφαρμόζεις αυτά που είπε έιναι θέμα του καθενός. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ΔΕΝ τα εφαρμόζει Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ... και υποτίθεται ότι είναι η Εκκλησία του Χριστού...

Zoros είπε...

Viewmath, ο ΝΔ απολύθηκε από την Καθημερινή επειδή εξέφρασε την απογοήτευση του που ο κόσμος εμπιστευόταν περισσότερο από όλους τους θεσμούς, αυτούς της εκκλησίας και του στρατού... και συμφωνώ απολύτως μαζί του.
Είναι κατάντια σε μια δημοκρατική κοινωνία οι "θεσμοί θανάτου" να φαντάζουν στα μάτια του κόσμου ως οι πιο αξιόπιστοι. Βέβαια για αυτό υπάρχει εξήγηση: για τον μεν στρατό ότι όλοι στην Ελλάδα εξυμνούν το έργο του και το αξιόμαχό του (κι ας έχει χάσει σε όλους τους πολέμους μετά τους Βαλκανικούς: Μικρασιατική καταστροφή, 2ος παγκόσμιος, Κύπρος, Ίμια...) για την μεν εκκλησία (ειδικά εκείνες τις εποχές) ότι κανείς δεν τολμούσε να ασκήσει κριτική, αλλά και ο φόβος των απλών ανθρώπων που ψήφιζαν στη δημοσκόπηση πως αν έλεγαν ότι δεν την εμπιστεύονται "θα τους κάψει ο Θεός".
Επίσης ο στρατός δεν είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Όπως οι Νορβηγοί, οι Ισλανδοί και οι Ελβετοί έχουν καταφέρει να τον έχουν μόνο για διακοσμητικό στοιχείο και για τη μπάντα του, έτσι θέλω να γίνω και εγώ! Είναι μακρύς ο δρόμος, αλλά αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της ανθρωπότητας.

newlens είπε...

@viewath: αν και δε απευθύνεστε σε εμένα, πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε εκκλησία μόνο τότε μπορεί να αποκτήσει κύρος, όταν φιλτράρει τις κοινωνικές εξελίξεις και προσαρμόζει το κήρυγμά της σε αυτές. Μερικές φορές κερδίζει έτσι περισσότερους πιστούς, ας δούμε για παράδειγμα τι συμβαίνει στη Δύση τελευταία (όσο και να μιλούν μερικοί Έλληνες και ξένοι εκκλησιαστικοί για "αποχριστιανοποίηση" της Δύσης).

Λαϊκισμός, ξεσήκωμα του λαού στους δρόμους για ασήμαντα ζητήματα, κήρυγμα κατά μειονοτήτων, πρόκληση με κοινωνική ζωή έξω από το χριστιανικό πνεύμα, όπως αυτά κατάφωρα έρχονται στο φως τα τελευταία (και όχι μόνο) χρόνια, θα ερημώσουν τελικά την εκκλησία γιατί έχουν άκρως αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα και αποτελούν το χειρότερο feedback για όλους τους κοινωνικούς θεσμούς.

Μαύρος Γάτος είπε...

takis, αυτό το βιβλίο που αναφέρατε, είναι, πολύ απλά, το Ευαγγέλιο (τα Ευαγγέλια, για την ακρίβεια). Αυτός είναι και ο λόγος, πιστεύω, που η Εκκλησία αντιστέκεται τόσο σθεναρά στην μετάφρασ΄λη του στα νέα ελληνικά.

perastikos, συμφωνώ σε όλα. Ο άνθρωπος δεν είναι κατά βάση καλός, είναι κατά βάση... άνθρωπος, κομμάτι της φύσης, και επομένως οι έμφυτοι νόμοι του είναι αυτοί της φύσης και όχι του Χριστού. Πιό απλά, το δίκαιο του ισωυροτέρου είναι πιό "φυσικό" από το "Δίκαιο" του ανθρώπινου πνεύματος.

Το ερώτημα είναι, πώς το Ανθρώπινο Πνεύμα ("καλό"-χριστός-πολιτισμός), μπορεί να επιβληθεί στην Φύση ("κακό"), ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ, να γυρίζει και το άλλο μάγουλο για χαστούκι, και να επιβιώνει. Πώς να διασώσεις την Πόλη από τους Βάρβαρους χωρίς στρατό;

Blue Oji είπε...

Από ιστορίας ανθρώπου, τα πιο εντυπωσιακά μνημεία είναι τα θρησκευτικά.
Μπορεί να μη είχαν να ντυθούν και να φάνε, αλλά ανέγειραν τις πυραμίδες, έστηναν ογκόλιθους στο Stone Hedge, ακόμα και σήμερα τα πιο μεγαλοπρεπή κτήρια στα πιο απομακρυσμένα χωριά είναι οι εκκλησίες. Η κάθε είδους λατρεία πάντα συνοδευόταν με επίδειξη πλούτου και τέχνης.

Αυτοί που δηλώνουν τόσο ελεύθερα άθρησκοι και αγνωστικοί, ας διαβάσουν Erich Fromm. Θα μάθουν ότι η θρησκεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης. Επίσης ότι κάθε είδους πολιτισμός και τέχνη πηγάζει από την θρησκεία. Ακόμη και η όποια οργάνωση ως κοινωνία.ΥΓ: αυτό το word verification, μπορεί να καταργηθεί?

cobden είπε...

Προσωπικά όσον αφορά τη θρησκεία είμαι αγωστικιστής.Ευτυχώς ή δυστυχώς στερούμαι πλήρως θρησκευτικού συναισθήματος.Ακόμη και σε δύσκολες στιγμές της ζωής μου δεν ένιωσα την ανάγκη να επικαλεστώ τα θεία.Πολύ πιθανόν να χάνω πολλα πράγματα από αυτήν την πνευματική εμπειρία,που δεν μπορεί,κάτι θα αξίζει για να την προτιμούν τόσοι άνθρωποι,τόσους αιώνες,σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης...Σέβομαι ομως ιδιαίτερα το θρησκευτικό συναίσθημα και θαυμάζω τη συνεισφορά της θρησκείας και της οργανωμένης Εκκλησίας στην τέχνη, ανά τους αιώνες.Μια επίσκεψη στον Άγιο Πέτρο στη Ρώμη , θα πείσει και τον πιο δύσπιστο...Και οι θρησκευτικές τελετουργίες πολλών θρησκείων,ιδίως των Καθολικών, δεν είναι και αυτές τέχνη??απαράμιλλης ομορφιάς!!Υπέροχες λοιπόν αισθητικά οι λειτουργίες, απο περιεχόμενο όμως?? Γράφει ο σπουδαίος Αμερικανός δημοσιογράφος H.L Mencken το 1923 (συγχωρέστε την πρόχειρη δική μου μετάφραση)"΄Ενας επίσκοπος φορώντας τα άμφια του, παίζοντας το ρόλο του σε αυτό το σοβαρό τελετουργικό, είναι ένα αξιοπρεπές θέαμα, ακόμη κι αν ιδρώνει ακαταπαύστως...O ίδιος επίσκοπος,παραληρώντας εναντίον του Δαρβίνου, μισή ώρα μετά, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ενας γερο-Ιρλανδός με φαλάκρα, ο γιός ενός σεβαστού ιδιοκτήτη σαλούν στο South Bend"

€lisavet είπε...

Μπορεί η εκκλησία και ο στρατός να γεννήθηκαν στα πλαίσια του φόβου ,όμως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας. Δεν μπορούμε ξαφνικά να τ'αποβάλλουμε απ'την εθνική μας συνείδηση. Αυτό συμβαίνει ούτως ή άλλως σταδιακά με τη υπερπληροφόρηση της εποχής μας. Ο κόσμος, θέλω να πιστεύω, συνειδητοποιεί σιγά σιγά τι αντίκτυπο έχουν αυτοί οι θεσμοί και απομακρύνεται. Που'ναι οι Κυριακές που πηγαίνανε οι ελληνικές οικογένειες με τα καλά τους στην εκκλησία; Τώρα στη λειτουργία περισσότερο γεροντάκια θα συναντάς και στο στρατό, από τούδε και στο εξής, μόνο μισθοφόρους.

tyn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
sal.ló είπε...

Νομίζω πως τα πέρι έθνους και εκκλησίας είναι λίγο τετριμμένα.. όλοι τα ξέρουμε λίγο πολύ.
Η αλήθεια είναι δηλώσεις δε δηλώσεις χριστιανός την Τζάγκουαρ του Χριστόδουλου θα την πληρώσεις, πες πως είσαι σε ανάγκη και παίρνεις δάνειο από την εθνική,βρε αδελφέ...
Κατά τα λοιπά συνυπογράφω την πρόταση του alombar γιατί το βλέπω το μπλόγκ να γίνεται ιερά σύνοδος...

Zoros είπε...

Cobden διαφωνώ.
Αν η εκκλησία χάσει τα πατήματά της σε πολιτειακά θέματα, αργά αλλά σταθερά θα χάνει και την επιρροή της. Το παράδειγμα της Γαλλίας είναι χαρακτηριστικό, αλλά ακόμα και των ΗΠΑ που αναφέρεις. Προσπάθησε να θυμηθείς κάποιο σημαντικό γεγονός στις ΗΠΑ, όπου κάποια θρησκεία επηρέασε στο ελάχιστο τις εξελίξεις. Μπορείς να φανταστείς τον αντίστοιχο Άνθιμο να μιλάει για την εξωτερική πολιτική της Αμερικής πριν μιλήσει ο Πρόεδρός της? (όπως έγινε φέτος από τη βήμα της ΔΕΘ, με τον Άνθιμο να ξεσπαθώνει για τη FYROM, πριν ανέβει να μιλήσει ο Καραμανλής) Μην μπερδεύεις το γραφικό "In God we trust" του Bush με την ουσία. Ακόμα και για την αντι-δαρβινική (και αντι-επιστημονική) θεωρία του "δημιουργισμού" που προσπαθούν να επιβάλουν, το κάνουν μέσα από πολιτικούς και "επιστημονικούς" δρόμους και όχι από θρησκευτικούς.

Επίσης Viewmath αναφέρεις ότι σε όλους τους χώρους υπάρχει διαφθορά και έχεις δίκιο. Υπάρχουν όμως κάποιες ουσιαστικές διαφορές:
- Ο διεφθαρμένος εκπρόσωπος του Θεού (πχ Χριστόδουλος) αυτοαναιρείται και συνεπώς δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αν δηλαδή κάποιος πιστεύει πραγματικά ότι η ζωή του στη γη είναι μια παρένθεση για να κάνει "καλό" και να κριθεί θετικά από το Θεό πηγαίνοντας κάποια στιγμή στους ουρανούς δίπλα του, δεν δικαιούται να είναι διεφθαρμένος (πόσο μάλλον να κάνει τα αίσχη που κάνει το ιερατείο...). Θα πρέπει να είναι Μητέρα-Τερέζα.
- Το ιερατείο δεν κρίνεται και δεν εκλέγεται. Αν ο διευθυντής της αστυνομίας είναι διεφθαρμένος ή λέει ψέματα θα τον κρίνει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης τον οποίο τον εκλέγω με την ψήφο μου. Ποιος τιμώρησε τον Χριστόδουλο για τα άπειρα ψέμματα που μας είπε τον Φεβρουάριο 2005 κατά τη διάρκεια της κρίσης της εκκλησίας? Και αν μου πείτε να τον αγνοήσω, απλά δεν μπορώ επειδή τον πληρώνω! Είναι ένας κρατικός λειτουργός που η πολιτεία πρακτικά δεν μπορεί να τον ελέγξει. Ξέρετε κάποιο άλλο χώρο που να γίνεται κάτι ανάλογο?
Το θέμα της εκκλησίας είναι το τελευταίο θεσμικό αγκάθι της δημοκρατίας μας και μακάρι να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό.

Επίσης τα παραδείγματα που δίνεις από τον ιδιωτικό τομέα είναι ατυχή, επειδή ο χώρος αυτός δεν λειτουργεί με κριτήρια ηθικής ή "σωστού-λάθους", αλλά με κριτήρια νομιμότητας. Είναι παράνομες οι καπνοβιομηχανίες? Οχι. Συνεπώς μπορούν να πουλάνε τσιγάρα. Θέλεις να το αλλάξεις αυτό? Ψήφισε κάποιον πολιτικό που θα θεσπίσει νόμο και θα τις απαγορεύει.

kerkyraios είπε...

@viewath:"Μην ξεχνάτε επίσης ότι οι αμυντικές επενδύσεις πρόσφεραν τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην επιστήμη και την τεχνολογία"
Η βασική συνεισφορά του στρατού στην έρευνα ήταν η μεταφορά της απο τα ερασιτεχνικά εργαστήρια και η εισαγωγή σε αυτήν άσχετων με την επιστήμη.Άσχετων που επενδύουν στην έρευνα και την οργανώνουν θέτοντας περισσότερο πρακτικούς στόχους απο την καθαρή επιστημονική περιέργεια.Πλέον αυτό το μοντέλο ακολουθείται στα περισσότερα επιστημονικά εργαστήρια.Ο στρατός δεν προσφέρει πια κάτι χρήσιμο για την επιστήμη ή την τεχνολογία,το αντίθετο συμβαίνει.
@Blue Oji:"Επίσης ότι κάθε είδους πολιτισμός και τέχνη πηγάζει από την θρησκεία"
Τα ίδια ισχύουν όπως και με το στρατό.Η μηχανική των πόλεων οφείλει πολλές γνώσεις(τεχνικές)αφενός στους στρατιωτικούς μηχανικούς (που έδωσαν αργότερα τις γνώσεις τους στους πολιτικούς μηχανικούς) αφετέρου στην ανέγερση εκπληκτικών ναών κυρίως στην περίοδο του μεσαίωνα και πρίν.

Απο εκεί και πέρα ο "ναός της Παναγίας" έγινε κάποια στιγμή ναός της γνώσης και του ορθού λόγου.Και πλέον και οι δύο θεσμοί δημιουργούν,περισσότερο, προβλήματα στην κοινωνία.
Και όπως λέει και ο Ν.Δ..."η τελευταία επαφή της εκκλησίας με το πνεύμα ήταν ο αφορεσμός του Καζαντζάκη" :)

epikairos είπε...

Βέβαια αν δεν υπήρχε στρατός δεν θα υπήρχε και Internet. Σας διαφεύγει φαίνεται αυτό, όπως και πολλά άλλα κατά τα φαινόμενα.

Zoros είπε...

Epikairos τα πάντα είναι θέμα "value for money"!
Αν τα λεφτά που έχουν δοθεί στο στρατό δινόντουσαν στην επιστήμη επευθείας, τα επιτεύγματα θα ήταν πολλά περισσότερα.

afCagAv1 είπε...

Ο Κύριος Pratchett έχει ήδη πει ότι χρειάζεται να ειπωθεί περί θρησκείας/εκκλησιών και λοιπών μαγαζιών.

afCagAv1 είπε...

@draminos:

γαμώ τη ψυχή του

Σκέφτηκες μήπως ο Πατέρας, στην τσαντίλα του, έλεγε την αλήθεια; Δεν είναι τελικά η οργανωμένη θρησκεία, με όλη την ιστορία της, ένα πνευματικό γαμήσι;

epikairos είπε...

Α ναι, ξέχασα, η επιστήμη είναι η υπέρτατη θρησκεία της εποχής μας. I stand corrected επομένως.

newlens είπε...

Zoros said:
Epikairos τα πάντα είναι θέμα "value for money"!
Αν τα λεφτά που έχουν δοθεί στο στρατό δινόντουσαν στην επιστήμη επευθείας, τα επιτεύγματα θα ήταν πολλά περισσότερα.


Ομολογώ η πιο αιρετική άποψη του σημερινού board, δεδομένης της σχετικότατης έννοιας της "αξίας". Σε μια κοινωνία αγγέλων, ναι, ίσως, θα μπορούσε μια τέτοια άποψη να ισχύσει.

- είπε...

Πρώτον κε Δήμου καλά κάνατε και παραιτηθήκατε. Το ότι θεσμοί όπως η εκκλησία ή ο στράτος ή η δικαιοσύνη έχουν περισσότερο κύρος είναι γιατί 1ον άλλοι θεσμοί στην Ελλάδα έχουν χρεοκοπήσει και 2ον εμπεριέχουν μια δόση αυθεντίας που έτσι κι αλλιώς ξεφτίζει.

Επίσης zoros αν οι διεφθαρμένοι εκπρόσωποι του θεού αυτοαναιρούνται, τι γίνεται με τους διεφθαρμένους εκπροσώπους του λαού?

Επίσης ο κος Δήμου και ο οποιοσδήποτε που θα ήταν μη προνομιούχος, θα χε οικονομική δυσκολία, δε θα χε δυνατότητα σπουδών, επαφής με πολιτισμό, που θα δούλευε σε μια εργασία χωρίς μέλλον, θα βρισκόταν σίγουρα στα λιβάνια και στι ψευδαισθήσεις της εκκλησίας και στους βυζαντινούς ύμνους της.

Το ότι κάποιες χώρες δεν έχουν στρατό οφείλεται στην κάλυψη γειτονικών χωρών, υπερεξοπλισμένων.Δηλαδή και το Άγιο όρος δεν έχει στρατό, αυτό είναι το ιδανικό?

Πάντως αν θέλετε να με κάνετε και μενα ευχολόγο, 'αντε να προσυπογράψω κι εγώ σε ένα κόσμο πιο δίκαιο ,λιγότερο διεφθαρμένο, με κόσμο που δεν θα χρειάζεται τη θρησκεία,που θα έχει βρει άλλες απαντήσεις(όπως θα θελε και ο Μαρξ:) )που θα έχει λιγότερη βία, λιγότερους δικτάτορες και καταστροφικό εξοπλισμό!Μέχρι τότε βέβαια γιατι τα βάζετε με κόσμο που κάνει κι αυτός τη δουλειά του όπως τόσοι άλλοι?

cobden είπε...

zoros,ακόμη και σε μια χώρα με πλήρη διαχωρισμό των ρόλων Εκκλησίας-κράτους ,όταν η θρησκεία έχει μεγάλη απήχηση στο λαό,είναι κάπως δύσκολο ένας δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης, που θέλει να είναι αρεστός στους ψηφοφόρους του, να την παραβλέπει τελείως, στις αποφάσεις που παίρνει.Δες, την άνοδο της θρησκευτικής δεξιάς στις Η.Π.Α. και το ρόλο που θεωρείται οτί παίζει στην εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης, παρότι δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο. Αυτό ίσως είναι αναπόφευκτο στις δημοκρατίες, και μόνο με την ανταλλαγή επιχειρημάτων και με την ψήφο μας μπορούμε να το αλλάξουμε.Το σημαντικό όμως πιστεύω πως είναι ,και σε αυτο μάλλον θα συμφωνήσουμε, ο διαχωρισμός Εκκλησίας-κράτους και ο αποκλεισμός της δυνατότητας της Εκκλησίας να μας επιβάλλει καταναγκαστικά τη θέληση της.

Zoros είπε...

@Viewmath
"Επίσης zoros αν οι διεφθαρμένοι εκπρόσωποι του θεού αυτοαναιρούνται, τι γίνεται με τους διεφθαρμένους εκπροσώπους του λαού?"
Τους πολιτικούς δεν τους ξαναψηφίζω και τελικά παύουν να με κυβερνούν. Μπορώ να το κάνω αυτό με το ιερατείο? Επίσης οι πολιτικοί δεν ισχυρίζονται ότι είναι οι επί της γης εκπρόσωποι του "Θεού της Αγάπης" (που καμιά φορά συνομιλούν κιόλας - Χριστόδουλος στο λόγο του για τις ταυτότητες στη Θεσσαλονίκη), αλλά κοινοί θνητοί που κάνουν ένα λειτούργημα και κρίνονται για αυτό.

"Το ότι κάποιες χώρες δεν έχουν στρατό οφείλεται στην κάλυψη γειτονικών χωρών, υπερεξοπλισμένων.Δηλαδή και το Άγιο όρος δεν έχει στρατό, αυτό είναι το ιδανικό?"
Δεν νομίζω το παράδειγμα της Νορβηγίας που σου έδωσα να ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Δεν ανήκει σε κανένα στατιωτικό διεθνή οργανισμό (άρα δεν έχει κανένα φύλακα-άγγελο) και συνορεύει με τη Σουηδία τη Φιλανδία και την ασταθή Ρωσία (που όλες οι Σκανδιναβικές χώρες για χρόνια τρέμουν).

Τέλος δεν είναι θέμα ευχολογίας για ένα κόσμο καλύτερο, αλλά νοοτροπίας. Αν όλοι μας θεωρήσουμε τον στρατό ένα αναγκαίο κακό που θα υπάρχει μέχρι να "τα βρούμε" με τους Τούρκους-Σκοπιανούς και καταδικάζουμε όσους δεν εργάζονται προς αυτό τον σκοπό (πολιτικούς, στρατιωτικούς κλπ), θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και προς τη "Νορβηγία" μας.

gumusak είπε...

Θυμηθείτε την περιβόητη δήλωση Κούβελα: οι ποιητές είναι λαπάδες (και όχι παπάδες). Όλοι οι ποιητές; Όσο είναι ολοι οι παπάδες. Η εγκυρότητα των συμπερασμάτων εξαρτάται πάντα από την διαδικασία της δειγματοληψίας, την προέλευση του δείγματος, το αν είναι ήδη αλλοιωμένο ή όχι κλπ. Γράφω από ένα υπόγειο κρεοπωλείο στη Βαρβάκειο. Πίσω μου κρεμασμένη η ταμπέλα "χασάπη, γράμματα". Και ένα ανεκπλήρωτο ονειρό μου ειναι να μιλήσουμε και για τα πορνο σινεμά της Αθήνας. Όλοι του μεγάρου είμαστε εδώ;

A.F.Marx είπε...

Κάποτε είχα γράψει πως τα πιο άχρηστα επαγγέλματα στη γη είναι οι στρατιώτες και οι παπάδες
--------------------------------
Και οι διαφημιστές;
Εκτός από άχρηστοι δεν είναι και επικίνδυνοι;
Δεν δημιουργούν ψεύτικες ανάγκες και προσδοκίες όπως οι παπάδες; Δεν μάχονται στον πόλεμο της αγοράς με μισθοφορική συνέπεια υπέρ του πελάτη τους, όπως οι επαγγελματίες στρατιώτες;
Εγώ όταν μεγαλώσω θα γίνω δυσφημιστής

resident είπε...

Ο ανθρωποσ εφτιαξε τον θεο καθ εικονα και ομοιοση του.Απο κει και περα υπαρχουν οι εκκλησιεσ που εκμεταλευονται την πιστη.Πρωσωπικα δεν βρισκω κατι καλο στην εκκλησια.Ο zoro με καλυψε.

- είπε...

gumusac, και μενα αυτό δε μου άρεσε στο κείμενο του Ν.Δ.Όλοι είναι άχρηστοι,όλοι είναι κηφήνες.Πάντοτε αυτές οι γενικεύσεις δυσκολεύουν την αμοιβαία κατανόηση.

Γιατί,το θέμα δεν είναι να επικρατήσει η μια πλευρά ή η άλλη, αλλά να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συνύπαρξη.

Πχ να μην τιμωρείται κάποιος αν είναι άθεος ή αλλόθρησκος μέσω απόλυσης ή άλλης διάκρισης αλλά και η εκκλησία να ασκεί το -κυρίως παρηγορητικό-έργο της.

MIRACLE είπε...

Η Εκκλησία επειδή έχει κύρος αλλά δεν έχει μεθόδους καταστολής και δεν προβαίνει σε αντίποινα αποτελεί για πολλούς (παρα-μορφωμένους) ένα μέσο για να ξεσπάσουν τα απωθημένα που τους άφησε το βαρύ χέρι της αδικίας.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η Εκκλησία είναι Θείο οικοδόμημα και ανεξαρτήτως ποίος την κατοικεί, ΔΕΝ πέφτει. Όσοι την χτυπάτε επειδή τάχα σας προκαλεί για τους εκάστοτε δικούς σας λόγους πάντα, να ξέρετε ότι αλλού είναι το πρόβλημα σας.

Τέλος Ιερέας δεν σημαίνει Άγιος. Είναι άνθρωπος και αυτός και είναι αναγκασμένος να έρχεται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους.
Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι και απαύγασμα καθαρότητας.
Λογικό είναι να «λερώνεται» και ο Ιερέας καμία φορά. Σε κάθε δράση υπάρχει πάντα και η αντίδραση.

Ωστόσο η Εκκλησία είναι ανοιχτή σε όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο σε κάποιο στεγανό περιβάλλον στο οποίοι θα συμμετέχουν λίγοι και εκλεκτοί.
Υπάρχουν μερικοί στους όποίους κυριαρχούν συμπλέγματα κατωτερότητας και δεν μπορούν να σεβαστούν κάτι το οποίο τους αποδέχεται.

harrygreco είπε...

Αν το θεμα τεθει παπαδες ή οχι,για πολυ κοσμο ειναι δυσκολο να ασπαστει την αθεια. Αν ομως με τον αγωνα μας κερδισουμε θρησκευτικη ελευθερια & μπορει ο καθενας να γινει μελος σε οποια εκκλησια θελει,αν υπαρξει πολυδιασπαση της μιας κρατικης εκκλησιας που υπαρχει σημερα,τοτε ο καθενας θα εχει τους παπαδες που του αξιζουν. Αγαμους ή παντρεμενους,με γενεια ή χωρις,με ρασα ή χωρις,φανερα ετερο- ή ομοφυλοφιλους,με ευαγγελιο στη δημοτικη & μοντερνο τελετουργικο,ψηφισμενοι & εκλεγμενοι απο τον λαο της καθε εκκλησιας. Η σημερινη κατασταση ειναι μεσαιωνικη,οπως & με το παρανομο καθεστως υποχρεωτικης στρατευσης που ειναι καταναγκαστικη εργασια ,δηλ. δουλεια,η οποια απαγορευεται απο το διεθνες δικαιο.

hardrain είπε...

Σας στέλνω όσο φως αντέχω να στείλω από τη Λευκωσία που σήμερα είναι κυριολεκτικά λουσμένη στον ήλιο και ευφρόσυνη. Τι ζήτημα και αυτό που έβαλες κύριε Δήμου σήμερα...Πρόσφατα, ένα σχετικό κείμενο μου το τιτλοφόρησα ''Το τέλος των Ενοχοποιών'....και βέβαια Ενοxoποιοί, είναι -για μένα- το Ιερατείο, το κάθε Ιερατείο με ό,τι εκπροσωπεί...

Πριν από λίγα χρόνια, είχα κληθεί να κάνω μια παρέμβαση-μεταξύ άλλων πολύ πιο ειδικών από μένα- σε μία ημερίδα με θέμα τον ρόλο των θερησκειών στον 21ο αιώνα. Ξεκίνησα λοιπόν την ομιλία μου (μόλις 7 λεπτά) με τη φράση: Εγώ, θρησκεύομαι στα έργα των Ανθρώπων. Δέομαι,στον Αγιο Γιώργη τον Σεφέρη, τον Άγιο Αισχύλο, τον Αγιο Σεβαστιανό Μπαχ, στον Άγιο Ντύλαν ...κλπ


Ήθελα έτσι, να κάνω καθαρό το στίγμα μου, αυτό δηλαδή που δεν θέλει να έχει καμία σχέση με ''αξ αποκαλύψεως αλήθειες'' μιας που ανέκαθεν τις θεωρούσα απόλυτη τροχοπέδη στην ανθρώπινη σκέψη και αναζήτηση.

Ξεκαθαρίζω, πως είμαι βαθύτατα αντί-χριστιανός. Όχι γιατί είναι μια θαυμάσια θρησκεία με κακούς εκπροσώπους αλλά γιατί -κατά τη γνώμη μου- η ίδια συγκεκριμένη θρησκεία αποτελεί ένα κατασκεύασμα, το τέλειο εργαλείο για τις εξουσίες στην ποδηγέτηση των ανθρωπίνων συνειδήσεων. Τα ίδια-για μένα-ισχύουν και για το Ισλαμ και για κάθε μονοθεϊστική αντίληψη. Με την έννοια, πως αν η θρησκεία είναι η αντανάκλαση μιας θείας τάξης (λεγόμενης) τότε, οι μονοθεϊστικές θρησκείες είναι αυτές που άνοιξαν τον δρόμο για τον εξανδραποδισμό και την μοιραία πορεία των ανθρώπων ενάντια στη φύση.

Σταματάω, το θέμα είναι τεράστιο και ένα σχόλιο δεν μπορεί να υπερβεί σε έκταση το κύριο θέμα...

Οι Άγιοι Χρυσοκάνθαροι, είναι γνήσια τέκνα της ιστορίας τους, από την αρχή της ιστορία αυτής.

Nikos Dimou είπε...

Πρώτα να ξεκαθαρίσω για τις γενικεύσεις: δεν είπα ΟΛΟΙ οι παπάδες είναι... κλπ. Είπα ότι για μένα είναι άχρηστο το επάγγελμα σαν επάγγελμα.

Για τους διαφημιστές: οι πρώτοι προπαγανδιστές και διαφημιστές ήταν οι ιερείς. Η λέξη προπαγάνδα είναι εκκλησιαστική. Όποιος αντέχει ας διαβάσει το δοκίμιο
Η σιωπή του Θεού και η προπαγάνδα της πίστης

Η δικαιολογία ότι τα μεγαλύτερα έργα τέχνης γεννήθηκαν από την εκκλησία θα μας ξαναφέρει και τους Βασιλείς, Ηγεμόνες και Πρίγκηπες; Διότι αυτοί ήταν οι μεγάλοι Μαικήνες και προστάτες των τεχνών. Τις πυραμίδες δεν τις έχτισε το ιερατείο - αλλά οι Φαραώ.

Για την επιστήμη: ένα στρατοκρατικό κράτος, όπως η Σοβιετική Ένωση είχε μηδαμινή επιστημονική και τεχνολογική επίδοση - και κατέρρευσε από την καθυστέρησή της σε αυτούς τους τομείς...

Nikos Dimou είπε...

A.f. marx:
Έχοντας διατελέσει διαφημιστής για ένα μικρό διάστημα της ζωής μου (για βιοποριστικούς λόγους, διότι δεν γεννήθηκα ...προνομιούχος) θα σας πω ότι οι διαφημιστές είναι πολύ πιο έντιμοι από τους ιερείς: τουλάχιστον διαφημίζουν κάτι που υπάρχει...

gumusak είπε...

Nibelungen, προσέξτε σας παρακαλώ γιατί θρησκεύετε στα έργα των πλέον θρησκευόμενων. Αυτό το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον.

gumusak είπε...

Ποιητές και παπάδες, διαμεσολαβητές του αόρατου είμαστε, γι΄αυτό και συγκρουόμαστε, εκπροσωπώντας συνδικαλιστικά συμφέροντα περιττών επαγγελμάτων. Ποιος σκηνοθέτης έλεγε "να εμπιστεύεστε την ύπαρξη του αοόρατου;" Ο Ταρκόφσκι; Δε θυμάμαι.

Nikos Dimou είπε...

miracle!

Πως μου ξέφυγε αυτό: "Η εκκλησία δεν έχει μεθόδους καταστολής". Στην ιστορία τους οι εκκλησίες έχουν σκοτώσει, βασανίσει, καταπιέσει πιο πολλούς ανθρώπους από οποιαδήποτε κοσμική εξουσία.

Και δεν μιλάω μόνο για την Δύση. 100.000 θύματα είχαν οι (προοδευτικοί) Εικονομάχοι. Ρώτησε να μάθεις για τον Μεθόδιο Ανθρακίτη, τον Θεόφιλο Καΐρη!

Και σήμερα ακόμα η ψυχολογική πίεση που ασκεί η εκκλησία δεν είναι τρόπος καταστολής;

spyros stamatelatos είπε...

κ. Δήμου, σε έναν ιδανικό κόσμο,
εκτός από τους παπάδες και τους στρατιώτες και πολλά άλλα επαγγέλματα θα ήταν άχρηστα (Νομικός, διαφημηστής, μεσίτης, κ.ά, ων ουκ έστι αριθμός).

Ομως, αν ήσουν κάτοικος π.χ. του Τέλ Αβίβ, δεν θα συνηγορούσες αύριο
να καταργηθεί ο στρατός του Ισραήλ.

Επίσης σε κάποιες πρωτόγονες κοινωνίες, οι θρησκείες έχουν ρόλο
(εννοώ το σύστημα κανόνων κάθε θρησκείας που βοηθεί πρωτογενώς την οργάνωση μιας τέτοιας κοινωνίας).

Κατά τα άλλα συμφωνώ : Πλήρης διαχωρισμός, μη μισδοσία φυσικά, απαγόρευση βαπτίσεως ανηλίκων.
Εξυπακούεται τότε ότι όλοι οι σχετικοί θεσμοί (γάμος, νεκροί/καύση κλπ θα είναι υπό την πολιτεία.

Και κάτι ακόμη για την εκκλησία της Ελλάδος : αφαίρεση όλης της
χωρίς τίτλους περιουσίας της, που αποκτήθηκε με τους γνωστούς τρόπους
επί Τουρκοκρατίας.


μιας τέτοιας κοινωνίας

korto51 είπε...

από ότι βλέπω ο viewath σαν κύριο επιχείρημά του βλέπει το κόρακας κοράκου μάτι δεν πρέπει να βγάλει. Καθόλου δεν ασχολείται με τα γεγονότα που προκαλούν τις αντιδράσεις κατά της εκκλησίας.Τι κιαν ο Χριστόδουλος εκανε πανάκριβες διακοπές? Κι ο Τσοχατζόπουλος τις έκανε κι αυτό ειναι το άλλοθί του. Τι κιαν ο Πειραιώς εκδιώχθηκε αφού και σε άλλους χώρους συμβαίνουν τα ίδια? Καμμιά σημασία δεν φαίνεται να εχει για αυτόν η πνευματικότητα που θα έπρεπε να υπάρχει στην εκκλησία και η απουσία της υποκρισίας από τους εκπροσώπους της. Προκαλούν με την ζωή τους και με τις απαιτήσεις τους για επέμβαση σε χώρους που δεν τους αφορούν.Αλλά τεράστιο το θέμα... Οσο για την στάση της Καθημερινής στην συγκεκριμένη περίπτωση ειναι για μένα κηλίδα στην ιστορία της.

newlens είπε...

Έχουν ακουστεί σήμερα εδώ τόσο μεγάλα λόγια ώστε σκέφτομαι σοβαρά να γίνω σκαφτιάς ή σκουπιδιάρης. Συγγνώμη, με όλο το σεβασμό που σας έχω σαν συζητητές αλλά εσείς (εννοώ μερικοί από εσάς) έχετε εφεύρει ξανά την ανθρώπινη φύση και τις ανάγκες της!

hardrain είπε...

gumusak, και σε άλλους πολλούς.Απλά θέλω να πω πως για μένα, η προσέγγιση του Θείου ως έννοια , είναι μέσω του Ανθρώπινου έργου. Και κυρίως μέσω της Τέχνης.

Η Τέχνη δε, προσεγγίζει το Θείο ακόμα και όταν είναι ''άθεη''...

cobden είπε...

spyros stamatelatos, ας μην προσχωρούμε σε έναν ακραίο αντικληρικαλισμό, που οδηγεί τελικά σε παραβιάσεις των ατομικών ελευθεριών μας.Μιλάς για απαγόρευση βάπτισης ανηλίκων. Συμφωνώ ότι η βάπτιση δεν πρέπει να είναι προϋπόθεση της ονοματοδοσίας.Μια απλή δήλωση του γονέα στο ληξιαρχείο αρκεί,όπως και ισχύει άλλωστε,αν δεν κάνω λάθος...Απο εκεί και πέρα προτείνεις να απαγορευτεί το δικαίωμα των γονέων να βαπτίζουν τα ανήλικα τέκνα τους,αν και εφόσον το θελήσουν??Ποια ποινή προτείνεις για το...έγκλημα και πως θα εφαρμόσει σχετικό νόμο η πολιτεία??μήπως με περιπολίες αστυνομικών μονάδων έξω από τις εκκλησίες και άμεση σύλληψη των παρανομούντων??Μήπως έτσι οδηγούμαστε σε ενα κράτος-λεβιάθαν,πολύ μεγαλύτερη απειλή για τις ελευθερίες μας αποσο η Εκκλησία που κατηγορείς??

georgia m. είπε...

Ένα περιστατικό:
χθες,καθώς οδηγούσα,ερχόταν καταπάνω μας(στο αντίθετο ρεύμα)ένας άνθρωπος και είχε και τσαμπουκά - πώς θα ήταν δυνατόν να μην έχει αφού οδηγούσε αντίθετα;!Με τύφλωνε ο ήλιος και δεν μπορούσα να τον διακρίνω μέσα από το τζάμι.Με τύφλωσε όμως και ο θυμός και,ενώ σπάνια βρίζω,είπα μέσα από τα δόντια μου''πού πάει ο μαλάκας;''.Πλησιάζοντας,ήρθαμε πρόσωπο με πρόσωπο και συνέβη ένα από τα άβολα πράγματα που περιγράφει και ο Νίκος Δήμου στις Λίστες του:εκείνος βέβαια λέει πόσο δυσάρεστο είναι να μουτζώνεις κάποιον και μετά να συνειδητοποιείς από κοντά ότι ήταν κάποιος γνωστός σου(!).
Ο κύριος ήταν ο παπάς που λειτουργεί σε ένα απομακρυσμένο εκκλησάκι και στο οποίο πηγαίνω όταν θέλω να μυρίσω το ξύλο της εικόνας,τα κεριά,και να συγκεντρωθώ.Απ όσο τον γνωρίζω είναι ένας γλυκός,καλωσυνάτος άνθρωπος.Αυτό που έκανε βέβαια ήταν εγκληματικό.
Ο συνοδηγός με επέπληξε κατά κάποιον τρόπο που έβρισα τον παπά - όμως εγώ,ενώ δεν είμαι άθεη,δεν πήρα πίσω τον χαρακτηρισμό επειδή αυτό που έγινε θα μπορούσε να είναι εγκληματικό.
Η όλη σκηνή μου έκανε εντύπωση,κυρίως με την αφορμή της διένεξης που είχα με τον συνοδηγό(επειδή ενώ έχω κάποια σχέση με την θρησκεία,είπα τον κύριο όπως τον είπα).
Νομίζω πως ο/η miracle είπε προηγουμένως ότι και αυτοί είναι άνθρωποι και πως δεν μπορουν να είναι στο απυρόβλητο.
Όμως οι άνθρωποι δεν νομίζω να πρέπει να μένουν κολλημενοι σε κάποιους που χαλάνε το ''φύραμα''.Είναι ελεύθεροι να ψάξουν να βρουν.Όπως με τον ίδιο τρόπο αναζητάμε άλλα πράγματα σε αυτή τη ζωή.Το να κατηγορούμε μόνο τους παπάδες,έχω την εντύπωση πως μοιάζει ανώριμο από ένα σημείο και μετά γιατί αυτοί έτσι είναι - δεν θα αλλάξουν.Υπάρχουν καλοί και κακοί,όπως καλοί και κακοί δάσκαλοι,κ.ο.κ
Προσωπικά δεν ασχολούμαι καθόλου με τους κυρίους αυτούς.Άλλο για μένα Εκκλησία και άλλο θρησκεία. Θα ήθελα μόνο να τονίσω σε όσους είναι τελείως απομακρυσμένοι από την θρησκεία πόσο πολλά χάνουν αν δεν διαβάσουν(καλοπροαίρετα όμως) κάποια κείμενα,και μόνο από φιλολογική άποψη.Εμένα,σε ένα σημείο μου άλλαξαν τη ζωή.Αναφέρω ενδεικτικά τους Νηπτικούς Πατέρες,την Φιλοκαλία.
Αυτά τα κείμενα,όταν τα πρωτοδιάβαζα,δεν αισθάνθηκα ποτέ να με ''πνίγουν'',να μου δημιουργούν ενοχές και όλα αυτά τα άσχημα που συνηθίζει το παπαδαριό για να κρατήσει τον κόσμο κοντά στην Εκκλησία,όχι ελεύθερο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 15 με 22 μου χρόνια ήμουν μόνο εναντίον όλων αυτών,είχα αποφασίσει να είμαι άθεη.
Όμως τα κείμενα τα ανακάλυψα αργότερα στη ζωή μου,μόνη μου,όπως και κάποια ξωκλήσια τα οποία επισκέπτομαι όποτε μπορώ ή νιώσω την ανάγκη.

@nibelungen:
Μα η λέξη ''ιερατείο'' από μόνη της μυρίζει κλίκα και και συνωμοσία.
Μου άρεσε η τοποθέτησή σας για τους Αγίους Ανθρώπους της ζωής σας!Όλοι μας έχουμε τέτοιους και θα μου άρεσε να έρθει ένα τέτοιο θέμα μελλοντικά,στη συζήτηση.
@gumusak:
Συμφωνώ απόλυτα με την άποψή σας ότι δεν πρέπει να γενικεύουμε και ότι δεν είναι όλοι οι ιερείς για πέταμα.
Το ιερείς είναι πράγματι,όπως είπε ο οικοδεσπότης,μεγάλη κουβέντα επεισδή έχει σχέση με το ''ιερό'' - προτιμώ και εγώ τους παπάδες.
Ζητώ συγγνώμη από όλους για το μεγάλο σε έκταση σχόλιο.

georgia m. είπε...

@nibelungen:
Ναι,η Τέχνη προσεγγίζει το Θείο,ακομα και οταν είναι άθεη!
Αλλά αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πλειοψηφία των παπάδων που πράγματι,όπως λέει και ο Ν.Δ χρησιμοποιούν καταστολή και βία.

Μαύρος Γάτος είπε...

Αχ, αυτή η ταμπακιέρα... πώς ζεματάει....

MIRACLE είπε...

Nikos Dimou said...
miracle!

Πως μου ξέφυγε αυτό: "Η εκκλησία δεν έχει μεθόδους καταστολής". Στην ιστορία τους οι εκκλησίες έχουν σκοτώσει, βασανίσει, καταπιέσει πιο πολλούς ανθρώπους από οποιαδήποτε κοσμική εξουσία.

Και δεν μιλάω μόνο για την Δύση. 100.000 θύματα είχαν οι (προοδευτικοί) Εικονομάχοι. Ρώτησε να μάθεις για τον Μεθόδιο Ανθρακίτη, τον Θεόφιλο Καΐρη!

Και σήμερα ακόμα η ψυχολογική πίεση που ασκεί η εκκλησία δεν είναι τρόπος καταστολής;

---

Καταρχήν για το τώρα που είναι απτό και πιο εύκολο να απαντηθεί.

Η Εκκλησία δεν έχει μέσα καταστολής διότι ο Χριστός ως ο Μέγας Αρχιερεύς κηρύττει την αγάπη, την συγχώρεση, την ταπεινοφροσύνη και την εγκράτεια.
Αν πράξεις κάτι που βλάπτει την Εκκλησία και έρθει ένας Ιερέας για παράδειγμα και σου ανταποδώσει έρχεται σε αντίθεση με αυτά που διακήρυξε ο Χριστός και αυτομάτως επωμίζεται το κόστος ότι δεν πρεσβεύει τον Λόγο του Χριστού και μπορεί ο καθένας να τον καταγγείλει προσθέτοντας το κλασικό «Δεν κάνει το ράσο τον παπά», ανάξιος κτλ.
Αυτό εκμεταλλεύονται και βαράνε όλοι.
Ψυχολογική πίεση, δεν δύναται καν να ασκήσει σε κάποιον που είναι εκτός. Τι να του πει ότι θα τον τιμωρήσει ο Θεός στον οποίο δεν πιστεύει ;

Για το τότε.

Τότε ήταν άλλες εποχές. Άλλες οι συνθήκες δεν μπορούμε εμείς σήμερα να νιώσουμε τι επιπτώσεις μπορεί να βαραίνουν για παράδειγμα μια κοινωνία την οποία την θερίζει η σύφιλη.
Αυτή η κοινωνία κάλλιστα μπορεί να αναπτύξει έναν μηχανισμό ο οποίος θα καίει όποια γυναίκα ταιριάζει στα χαρακτηρίστηκα της πόρνης.
Και πάντα ισχύει ότι δεν αρκεί η υιοθέτηση του Λόγου του Χριστού στα λόγια και στα χαρτιά για να θεωρηθείς Χριστιανός πρέπει να το τηρείς κατά κανόνα και στην πράξη.

Για την διαφήμιση δεν λέω τίποτα διότι είναι τόσο εύκολο, σαν να κλέβεις Εκκλησία.

resident είπε...

Η εκκλησια εξακολουθει να χαρακτιριζει σαν ηθικοτητα μια σειρα απο στενοκεφαλουs κανονεs συμπεριφοραs που δεν εχουν καμια σχεση με την ανθρωπινη ευτυχια.Kαι γενικα καθυστερησε την προοδο.

MIRACLE είπε...

Resident κάνε μια βόλτα από Χιλή (όπου κυριαρχεί το Βουντού) να δείς την πρόοδο ή ρώτα κανένα που έζησε από μέσα την ΕΣΣΔ να σου πει τι καλά που προοδεύανε όταν στα νοσοκομεία τους έκαναν ενέσεις που κατέστρεφαν τον εγκέφαλο.

Αν δεν υπήρχε ο Χριστιανισμός όχι πρόοδο δεν θα είχαμε αλλά θα είχαμε αφανιστεί από τους πολέμους.

Δημήτριος είπε...

τα πιο άχρηστα επαγγέλματα στη γη είναι οι στρατιώτες και οι παπάδες

Contra naturam πάμε ;...

Τα έχει πει ο Θούκυς, τι να λέμε εμείς ;...

"Όσο η φύση του ανθρώπου παραμένει ίδια, τα ίδια θα συμβαίνουν εις τους αιώνας των αιώνων"...

Επειδή έγινε αναφορά στην Ελβετία...
Εκτός του ότι η κατάσταση δεν είναι αυτή που περιγράφεται(πόσοι γνωρίζετε ότι η στρατιωτική τους εκπαίδευση προβλέπει άσκηση σε όπλα ετησίως!), υπάρχει και το άλλο...
Τι πολιτισμό παρήγαγε η Ελβετία με τους τόσους αιώνες ειρήνης;...
Εκτός από το ρολόι με τον κούκο και το τυρί με τις τρύπες;...

Συγκρίνετε με την Ιταλία και με τον διαρκή οικονoμικό και πολεμικό ανταγωνισμό των πόλεων της τα ίδια χρόνια...
Και έχετε βέβαια την Αναγέννηση...

Το ίδιο ίσχυε και για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό που ήταν πολιτισμός πολέμου, όχι ειρήνης...

Για να μην αναφερθώ στη γνωστή ρήση του Ηράκλειτου:
Πόλεμος πατήρ πάντων

Τι πάει,λοιπόν,να πει:
Θα ήθελα να ζω σε ένα κόσμο χωρίς αυτούς. Που θα λύνει ειρηνικά τις διαφορές του και θα λατρεύει τον όποιο Θεό του άμεσα και χωρίς μεσολαβητές

Τι θα γίνει σε αυτόν τον κόσμο αν τελειώνει το πετρέλαιο και ανταγωνίζονται τα έθνη τις υπόλοιπες πηγές ενέργειας ;...

Τι θα γίνει αν ο γείτονας διεκδικεί εδάφη της επικράτειάς σου;...

Τι θα γίνει αν κάποιος σου επιτεθεί; Θα κάνεις διαλογισμό ;...

Κ.Δήμου πού ο ορθολογισμός σας ;...

Η κατάσταση που περιγράφετε προϋποθέτει άλλο είδος, όχι τον Homo sapiens sapiens...

Δεδομένου ότι η εξέλιξη έχει σταματήσει λόγω του κοινωνικού τρόπου ζωής μας, μόνο να καλυτερεύσουμε μπορούμε την κατάσταση, όχι να την αλλάξουμε...

Και σίγουρα δε μας συμφέρει να την αρνούμαστε...

Υ.Γ.: Δε χρειάζεται βέβαια να τονίσω πόσο ολέθρια πρόταση είναι αυτή που διάβασα για "μισθοφορικό" στρατό που θα αντικαταστήσει τον κληρωτό...

Λίγη γνώση ιστορίας χρειάζεται για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για ένδειξη αρχόμενης κόπωσης και τελικά παρακμής μιας κοινωνίας...

Ανώνυμος είπε...

στεκόμαστε στο όρος. αγναντίζουμε το Αιγαίο. και ακούμε το ελίκοπτερο. μεταφέρει τον πατριάρχη. τον πατριάρχη πέτρο (της αλεξανδρείας) το στρατοερεθισμένο. και γυρνάνε οι έλικες και καίγονται τα δάση και είμαστε αγώνες δρόμου με οχήματα πυροσβετικά. ο καιρός είναι αίθριος, καρκινοπαθής σχεδόν. το ελόκόπτερο χρωματισμού ολομαύρου. μηχανικό πουλί του ήλιου. σκληρό πουλί του ήλιου. ο πατριάρχης πέτρος (της αλεξανδρείας) περιποιείται βιολέτες. οι ηγούμενοι αγωνιάουν. ο μανιτού ίπταται. με το μεγάλο του σπαθί θα κόψει το γόρδιο δεσμό της ορθοδοξίας. βρίσκεται ο πατριάρχης πέτρος μπροστά στις προθήκες. ακολουθούν οι καθρέπτες του πρώτου μετασεισμού. οι βιολέτες ομελετίζουν. ο πατριάρχης πέτρος (της αλεξανδρείας) παθαίνει συνθετική στύση. ο κυβερνήτης ραίνει εικονίσματα με τις βυσσινάδες του. πόσα όνειρα χαμένα. οπλοπολυβόλα φυτρώνουν στις καμπάνες. πυλοβολούν τον ουρανό βλε μελαχρινάκι. ο ουρανός αλλάζει ταχύτητα. γίνεται σκότος. η Παναγιά ανακατεύει τη σούπα του ουρανού. ο πατριάρχης πέτρος (της αλεξανδρείας) καταβροχθίζει τις βιολέτες του. να μην υπάρχει μέσα στις νεφέλες ένα βενζινάδικο να ψωνίσεις ένα μεταλλικό νερό. να μην υπάρχει μέσα στις νεφέλες ένας αντικομουνισμός. αρχίζει η ελεύθερη πτώση του πουλιού. του μηχανικού πουλιού. του μαύρου πουλιού. του ατσάλινου πουλιού. ο Ιουστιανιανός υπογράφει.

- είπε...

Κε Δήμου φτάσατε κοντά στο mea culpa αλλά διστάσατε.Δηλαδή το επάγγελμα είναι άχρηστο ενώ όλοι όσοι το ασκούν χρήσιμοι;

Για τον korto51 και όχι μόνο:Υπάρχει μια μεγάλη, θεϊκή ιδέα για την Εκκλησία.Οι παπάδες όμως είναι άνθρωποι, θα σε απογοητεύσουν.Και αν δέκα αρχιεπίσκοποι είναι ενάρετοι(ο Αλβανίας Αναστάσιος πχ) θα βρεθεί ένας που με τα ελλατώματα του θα σε απογοητεύσει.Το ίδιο συμβαίνει και με τους πολιτικούς, τους δημοσίους υπαλλήλους που θα σε ταλαιπωρήσουν ή θα σε προσβάλλουν και όχι μόνο.

Για να μαζέψω λίγο τα συμπεράσματα μου από τη σημερινή συζήτηση.Δε συμβαίνει μόνο με το Δήμου αλλά με πολλούς προοδευτικούς στην Ελλάδα:Ο δογματισμός,ο συντηρητισμός,η προσπάθεια επιβολής της Εκκλησίας στην Ελλάδα έχει φέρει τους προοδευτικούς στη γωνία και σε επίσης απόλυτες θέσεις.

Άτομο φιλελεύθερο,προοδευτικό καταδικάζει την ομοφυλοφιλία αρχιμανδρίτη ή επισκοπου.Μα γιατί;Άνθρωπος είναι κι αυτός.Αυτή είναι η φύση του.Πώς του ζητάς να την πνίξει επειδή φοράει ράσα.

Πήγε λέει ο Χριστόδουλος στο Παρίσι.Αν πήγαινε με δημόσιο χρήμα υπάρχει θέμα.Αλλιώς πες του και μπράβο που γλεντάει τη ζωή του στα γεραματα.

Εγώ αυτό περιμένω από τους προοδευτικούς στην Ελλάδα.Να μην ορίζονται ως ο αντίθετος πόλος του συντηρητισμού, αλλά να κοιτάζουν μπροστά.

- είπε...

δημήτριε συμφωνώ απόλυτα.Το θέμα δεν είναι αν σου αρέσει ή όχι,είναι κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης.Κε Δήμου νομίζω ότι το επίχειρημα σας έχει μείνει έκθετο...

Nikos Dimou είπε...

Υπαρχει μία βασική παρεξήγηση: δεν στρέφομαι εναντίον των α΄ παπάδων (που δεν τιμούν το σχήμα) και όχι των β΄.

Είμαι εναντίον της ανάγκης μεσολαβητών και φορέων του Θείου.

Το θεωρώ μία προσωπική υπόθεση κι ο καθένας ας την βιώνει μόνος και άμεσα.

Για τον στρατό - δεν είμαι ηλίθιος να ζητώ την κατάργηση των στρατών εδώ και τωρα. Φυσικά είναι ένα αναγκαίο κακό.

Αν όμως συνειδητοποιήσουμε την ζημιά που μας κάνουν οι πόλεμοι (και οι έμποροι όπλων) σιγά σιγά μπορεί να αλλάξουμε στάση - και να μην τους ψηφίζουμε ως πρώτο θεσμό!

epikairos είπε...

@nikosdimou
θα σας πω ότι οι διαφημιστές είναι πολύ πιο έντιμοι από τους ιερείς: τουλάχιστον διαφημίζουν κάτι που υπάρχει...


Το ακούσαμε κι αυτό σήμερα! Κάτι σα να μας λες δηλαδή πως ο Leo Burnett είναι πιο σημαντική προσωπικότητα από τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας. Έντιμοι οι διαφημιστές; Υποτίθεται πως η εντιμότητα είναι συναφής έννοια με την ειλικρίνεια. Όταν κάποιος κατ’ επάγγελμα έχει σκοπό να παραπλανεί πως είναι δυνατόν να είναι έντιμος; Εντάξει, είπαμε έχει τα προβλήματα της η εκκλησία αλλά μην τα ισοπεδώσουμε κι όλα.

Και σήμερα ακόμα η ψυχολογική πίεση που ασκεί η εκκλησία δεν είναι τρόπος καταστολής;

Για πες μας τότε για την ψυχολογική πίεση που ασκούν οι διαφημιστές. Γιατί έχω την αίσθηση πως αν ρωτήσεις δέκα ανθρώπους τι τους καταπιέζει πιο πολύ οι εννιά θα σου απαντήσουν τα πρότυπα του καταναλωτισμού κι ο ένας θα σου πει για την εκκλησία, αν στο πει κιόλας.

hardrain είπε...

georgia, δε νομίζω (πάντα μπορεί να κάνω λάθος) πως όσα κατέγραψα είναι άσχετα. Συμφωνούν και επαυξάνουν το ζήτημα και ίσως, το πάνε λίγο πιο πέρα. Απλά, δεν με ενδιαφέρουν οι καλοί και οι κακοί παπάδες, μιας που αμφότεροι μετέχουν ενός μηχανισμού που για τις δικές μου αντιλήψεις, είναι εξ αρχής απαράδεκτος.

THE_RETURN είπε...

έχω την εντύπωση ότι η μισαλλοδοξία και οι άκαμπτες θέσεις, ένθεν και ένθεν, δεν βοηθούν σε τίποτα.

Πιστεύω ότι το σημείο-κλειδί επί του προκειμένου θέματος είναι (πρέπει να είναι) ο χωρισμός της εκκλησίας από το κράτος.

Εάν αυτό το ζητούσαν από μόνοι τους οι ιερείς θα ήταν προς τιμήν τους, μιας και θα απεδείκνυαν εμπράκτως ότι σέβονται το "τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του θεού τω Θεώ", που ελέχθη μια φορά κι ένα καιρό...

Από εκεί και πέρα, προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει η επίδειξη τετριμμένου αντικληρικαλισμού... Είναι "εύκολος στόχος" και έχει καταντήσει "μπανάλ" πια...

Kostas είπε...

Armies & priests...Hmmm

It's all about control & fear, I am afraid...:)
All powers use fear to control people.
When it is difficult to convince you need to scare.
Church has traditionally tried to control people using the fear of death and inventing the heaven & hell myth.

Kings & governments have always invented enemies, to raise taxes & create armies not to protect their people but to protect their wealth and themselves mainly from their own people, or should I say mob?

Fear is the greatest weapon of all powers that be & everyone ever ruled any kingdom, country or institution have used it to their benefit.

You can only be free once you beat fear. And as long as there are fearful people, clergy, armies, politicians, marketeers will rule...

My two cents
Kostas

ΙΣ είπε...

Πριν από πολλά-πολλά χρόνια (δεν λέω πόσα για να δυσκολευτείτε να βρείτε την ηλικία μου, χε, χε), όταν ήμουν στη β' λυκείου, διδαχθήκαμε ένα καταπληκτικό βιβλίο, με τίτλο «Ιστορία του ανθρωπίνου γένους», στο πλαίσιο του μαθήματος της ιστορίας. Μεταξύ των πολλών ανατρεπτικών για την εποχή του ιδεών, παρατεθειμένων απερίφραστα, ξεχώρισα ως έφηβος μία φράση: «Οι ιερείς είναι η πρώτη επαγγελματική ομάδα στην ιστορία του ανθρώπου που πληρωνόταν χωρίς να χρειάζεται να εργαστεί».

Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε στα σχολεία μόνο για δύο σχολικές χρονιές. Ύστερα αποσύρθηκε...

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

viewath said...
[…] Το θέμα δεν είναι αν σου αρέσει ή όχι, είναι κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τι εννοείται ότι είναι κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης; Οι αγνωστικιστές, οι ουμανιστές και οι άθεοι δεν ανήκουν στο ανθρώπινο είδος; Κι από πότε το να είσαι άνθρωπος πρέπει να σημαίνει να πιστεύεις και να λατρεύεις κάτι που υπάρχει μόνο επειδή το γράφει κάποιο βιβλίο;

Αν και ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους είναι απολύτως απαραίτητος και πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό, η εκκλησία, και οι θρησκείες γενικότερα, φοβάμαι πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμα. Όσο οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να κλείνουν τα μάτια τους και να δέχονται άκριτα τα λόγια κάθε κομπογιαννίτη, θρησκείες, μαγείες, αστρολογίες κλπ, θα βρίσκονται ανάμεσά μας.

Παλιότερα πιστεύαμε ότι όσο προχωράει η επιστήμη και δυναμώνει τον άνθρωπο με γνώση και τεχνολογία, τόσο θα υποχωρεί ο σκοταδισμός των θρησκειών. Είχαμε δυστυχώς άδικο. Η θρησκεία συνεχίζει το δρόμο της και το μόνο που μπορεί να τη σταματήσει είναι ο ορθολογικός σκεπτικισμός. Μόνο που είναι ακόμη πολύ αδύναμος και μόνος...

gumusak είπε...

Αν διάβαζα καλά τα θρησκευτικά του σχολείου, με τη βάφτισή μας παίρνουμε και τον 1ο βαθμό ιεροσύνης στην ορθόδοξη εκκλησία. Συνεπώς με ποιους διαφωνούμε, αφού είμαστε όλοι παπάδες εκ γενετής; Μήπως ήλθε η ώρα να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας;

Nikos Dimou είπε...

Ο Αναστάσιος (με τον οποίο έχω συζητήσει αρκετές φορές) είναι έντιμος επειδή πιστεύει ότι υπάρχει θεός, Χριστός, κλπ. Για κάποιον ό οποίος θεωρεί ότι όλα αυτά είναι κατασκευές (nibelungen συμφωνούμε) πουλάει αέρα φρέσκο.

Υπ αυτή την έννοια είναι χειρότερος από διαφημιστή ο οποίος μπορεί να μην λέει όλη την αλήθεια για το προϊόν - αλλά το προϊόν υπάρχει.

Όσο για την πίεση που ασκεί η εκκλησία, αυτή δεν την συνειδητοποιεί ο μέσος άνθρπος γιατί την θεωρεί φυσική. Όμως τι έγινε με τον πολιτικό γάμο; Αφού η εκκλησία έρριξε την πολιτεία στην παγίδα του "ισόκυρου" (δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη),στην Ελλάδα πολιτικό γάμο κάνουν μόνο οι αλλοδαποί και κάτι τρελοί σαν κι εμένα. Μη μου πείτε ότι το 99,99% των Ορθοδόξων είναι πιστοί. Απλώς δεν αντέχουν την πίεση που θα υποστούν αν κάνουν πολιτικό γάμο....

Blue Oji είπε...

ND said:”Η δικαιολογία ότι τα μεγαλύτερα έργα τέχνης γεννήθηκαν από την εκκλησία θα μας ξαναφέρει και τους Βασιλείς, Ηγεμόνες και Πρίγκιπες? Διότι αυτοί ήταν οι μεγάλοι Μαικήνες και προστάτες των τεχνών. Τις πυραμίδες δεν τις έχτισε το ιερατείο - αλλά οι Φαραώ.”
Τις πυραμίδες δεν τις έκτισε ένας εκάστοτε Φαραώ, αλλά είναι η συλλογική δημιουργία ενός πολιτισμού. Αυτός ο πολιτισμός είχε ως πηγή την θρησκεία, όπως άλλωστε συμβαίνει κατά βάθος να ισχύει και σήμερα.

Μπορεί μια κοινωνία να προόδευσε και να κατήργησε τους πρίγκιπες και βασιλείς, αντικαθιστώντας τους με «πεφωτισμένους» ηγέτες, στο θέμα βασικής οργάνωσης μίας κοινωνίας δεν έχουμε αλλάξει καθόλου. Η οικογένεια και η θρησκεία παραμένουν να είναι τα βασικά στηρίγματα. Φανταστείτε πόσο θλιβερό θα ήταν ένα χωριό χωρίς εκκλησία και χωρίς παπά. Όσο και ηλίθιος να είναι ο παπάς του χωριού, τη στιγμή που φορά τα άμφια, μεταμορφώνετε σε υπηρέτη μιας ιεροσύνης (όπως ειπώθηκε τόσο σωστά σε προηγούμενο σχόλιο). Όλη η κοινωνική ζωή ενός χωριού γίνετε γύρο από την θρησκεία. Πανηγύρια, βάπτισις, γάμοι, κτλ. Εάν καταργήσετε τον παπά και την εκκλησία του χωριού, τότε νεκρώνεται και το χωριό. Δεν υπάρχει πιο θλιβερό θέαμα από ένα χωριό χωρίς παπά και χωρίς εκκλησία. Οι κάτοικοί του θα στερηθούν τα πάντα ώστε να κτίσουν τον πιο μεγαλοπρεπέστατο ναό. Σκεφτείτε αυτό το χωριό σαν μία μικρογραφία ενός λαού, και γενικά της ανθρωπότητας. Λαός χωρίς θρησκεία και θρησκευτικούς θεσμούς δεν υπάρχει.

georgia m. είπε...

@nibelungen:
Μα ποιος είπε κάτι τέτοιο;Δεν είπα εγώ ότι γράψατε άσχετα.
Συμφωνώ μάλιστα σε πολλά μαζί σας!
Κι όσο για παπάδες ούτε εγώ έχω δει κάποιον ''καλό''.Ωστόσο αυτό ίσως να σημαίνει ότι δεν έψαξα αρκετά και όχι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας!


@φίλτατε κύριε που πότε σαλτάρετε - πότε εκσπερματώνετε:
νομίζω πως το χοντρύνατε λίγο το nickname σήμερα.Φαντάζεστε να μας διαβάζει κανένας μοναχός σήμερα;Αλλά εγώ θα το πάρω καλοπροαίρετα και θα σκεφτώ μήπως μπερδέψατε τις λέξεις.

Blue Oji είπε...

G. Sarigiannidis said...
"Τι εννοείται ότι είναι κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης; Οι αγνωστικιστές, οι ουμανιστές και οι άθεοι δεν ανήκουν στο ανθρώπινο είδος; "

Και αυτοί είχαν την θρησκεία στο επίκεντρο της ζωής τους, μόνο που την μετονόμασαν σε «επιστήμη», “humanism”, «ορθολογισμό» κτλ.

libertarian είπε...

Δεν δημιουργούν ψεύτικες ανάγκες

όχι.

Blue Oji είπε...

Κάνοντας ένα παραλληλισμό με την διαφήμιση, εδώ γεννάτε το κλασικό ερώτημα, εάν ο διαφημιστής δημιουργεί τη ζήτηση για αγαθά, ή μήπως η ζήτηση προ-υπάρχει και απλώς διαθέτει τα αγαθά? Κάντε την παράλληλη σκέψη για τη θρησκεία και τους παπάδες.

hardrain είπε...

Κανείς δεν είπε πως ο Leo Burnett είναι πιο σημαντική ποσωπικότητα από τον Αναστάσιο. Αυτό που εμένα με ενόχλησε στον τρόπο που εκφραστήκατε, είναι πως μοιαζει να θεωρείτε κάτι τέτοιο αδιανόητο. Γιατί όμως; Επειδή ο ένας υπηρέτησε τη Διαφήμιση και ο άλλος υπηρετεί τον Θεό του; Δεν είναι έτσι. Αν το πω και λίγο κυνικά, ο ένας έχει να κάνει με μια χειροπιαστή πραγματικότητα που σημαίνει μεταξύ άλλων και δουλειές για εκατομμύρια ανθρώπων και ο άλλος με ένα υπαρκτό σύστημα το οποίο δεν έχει λόγο ύπαρξης μιας που αφορά σε κάτι βαθύτατα προσωπικό: Τη σχέση ενός εκάστου με το Θείο, με το πως τοποθετεί ο κάθε ένας μας τον εαυτό του εντός αλλά και έναντι του Κόσμου.

Nikos Dimou είπε...

Δεν υπάρχουν τεχνητές ανάγκες - η διαφήμιση διεγείρει μόνον υπαρκτές (αυτό είναι ενα μεγάλο θέμα και αξίζει ένα ειδικό Post - κρατάω ρεζέρβα).

Με την ίδια έννοια και η ανάγκη της θρησκείας είναι φυσική και υπαρκτή. Δεν αρνούμαι την ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ, το δέος μπροστά στο μυστήριο του κόμου. Αρνούμαι την εκμετάλλευση αυτού του συναισθήματος για την άσκηση εξουσίας.

resident είπε...

Βουντου ,θρησκειεs,αστρολογιεs,μοιαζουν για μενα.Μη τα φερνετε σαν αντιπαραθεση miracle.Για τουs πολεμουs ειπαμε οτι υπαρχουν πολλα θυματα απο θρησκευτικουs πολεμουs.Οσο για την προοδο η εκκλησια αντιδρουσε στην ανατομια,ενιωσε σκανδαλισμο για την γεωλογια,αντεδρασε στον ελεγχο των γεννησεων,και στο μεσαιωνα οι προταγωνιστεs καθε κινησηs επιεικειαs για αιρετικουs και μαγων ηταν ανορθοδοξοι κλπ.the return.ε! οχι και ευκολοσ στοχοs..

newlens είπε...

G. Sarigiannidis said:
Παλιότερα πιστεύαμε ότι όσο προχωράει η επιστήμη και δυναμώνει τον άνθρωπο με γνώση και τεχνολογία, τόσο θα υποχωρεί ο σκοταδισμός των θρησκειών. Είχαμε δυστυχώς άδικο. Η θρησκεία συνεχίζει το δρόμο της και το μόνο που μπορεί να τη σταματήσει είναι ο ορθολογικός σκεπτικισμός. Μόνο που είναι ακόμη πολύ αδύναμος και μόνος...

Φοβάμαι ότι ο ορθολογικός σκεπτικισμός δεν μπορεί να λύσει προβλήματα, όπως π.χ. αν η γη υπερθερμαίνεται ή όχι ή καλύτερα για το πόσο καιρό ακόμη θα υπερθερμαίνεται ή αν η γη υπερθερμαίνεται γενικά. Σε αυτήν την περίπτωση αναλαμβάνει η επιστήμη την δεισιδαιμονία από τη θρησκεία και βγάζει πορίσματα του τύπου: "η γη υπερθερμαίνεται", "οι παγετώνες λιώνουν" και μετά πάλι αντίστροφα "η γη ψύχεται", "οι παγετώνες επεκτείνονται" κτλ. Έχει βγάλει κανείς μέχρι σήμερα συμπέρασμα; Σε δουλειά να βρισκόμαστε, τα projects να τρέχουν και τα εκατομμύρια ευρώ να ρέουν. Αμφιβάλλω αν ένα τόσο βασικό ανθρώπινο αίσθημα όπως ο φόβος και η δεισιδαιμονία θα μπορούσε ποτέ να χαλιναγωγηθεί. Κάποιοι πρέπει να το "αναλαμβάνουν" να το αναλύουν και να το προσφέρουν πίσω μασημένο. Μπορεί να είναι οι εκκλησιαστικοί, μπορεί να είναι η επιστήμη, αλλά και στις δυο περιπτώσεις ο φόβος είναι ο απόλυτος νικητής. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να ρωτάμε, πώς θα κατανικήσουμε το φόβο και όχι πώς θα απαλλαγούμε από τη θρησκεία;

libertarian είπε...

Ο εκκλησιαστικό γάμος έχει άλλη χάρη όπως και να το κάνουμε :) δεν είναι μονάχα η κοινωνική κατακραυγή (εμένα δεν με αγγίζει ας πούμε)... το μόνο που μου την σπάει είναι ότι δεν έχει στο τέλος you may kiss the bride :)

(παντρεύτηκε ένας φίλος μου πρόσφατα και επειδή τα "πολεμοφόδια" ήταν πενιχρά πήγαμε και πήραμε ένα μεγάλο σακουλάκι 3Α με ρύζι και κάτι πολύ μικρά φασόλια -νομίζω δεν τα πάω καλά με τα όσπρια.... - :Ρ)

συμβολίζουν την ανάγκη να υπάρχουν σύνορα,

Έκανα ένα ταξίδι στο αυτοκίνητο μιας φίλης από Ιταλία Αυστρία και δεν είδα καμία ανάγκη για σύνορα. Όταν ο κόσμος θα αναπτυχθεί αρκετά οικονομικά θα πάψουν να υπάρχουν.

georgia m. είπε...

Βρίσκω την τοποθέτηση του newlens πολύ ενδιαφέρουσα.

Ανώνυμος είπε...

g.sarritetoie: η ανάγκη μου να είμαι άνθρωπος έχει αντικατασταθεί από τους ψυχαναγκασμούς του χριστιανισμού. έχουν συνδεθεί κομμάτια του puzzle που δεν ταιριάζουν.
εκβιασμό πρόσφερε ο χριστιανισμός. κατάργηση της συνείδησης.
αυτά και άλλα τέτοια είναι τα δεδομένα. και πώς να πεις σε κάποιον να υπολογίσει όλα τα δεδομένα, όταν η ζωή και το μυαλό είναι άπειρες δυνατότητες.
ο χριστιανισμός είναι πόλεμος. στρέφεται κατά της ανθρώπινης φύσης. οι προθέσεις των δολοφόνων κρύπτονται με με λόγια και με καταστάσεις και με την αδιαφορία μας που προκύπτει φυσιολογικά από την έμφυτη ανάγκη μας να απέχουμε από τη χαμέρπεια. γκεμπελισμός είναι ο χριστιανισμός: ρίξετε λάσπη παντού. βάλτε τους να χοροπηδάνε και να φωνάζουν και να μην ξέρουν τι λένε, ούτε τι κάνουν. μια γενίκευση είναι ότι όλες αυτά που καταργούν, τα απωθείς. τα ίδια με τον καπιταλισμό. είναι μικρή η διάρκεια της ζωής. γι' αυτό οι διαπιστώσεις που θα ανατρέψουν θα προκύψουν μόνο από ανθρώπους που έχουν ταυτιστεί με τον άνθρωπο. η αγάπη του χριοστιανισμού, είναι το μίσος που στρέφεται κατά της συνείδησης. το μεγαλύτερο ψέμα γίνεται πιστευτό. η μεγαλύτερη φανφάρα, οδηγεί. οι τηλεπαρουσιάστριες εκστασιάζονται με ναζί κωλοπαιδαράδες. τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. τα δεδομένα επίσης. ονομάζουν κατεδάφιση ό,τι καταργεί την ηλιθιότητα. ανίκανοι να σκεφτούν και να υπάρξουν. μόνο κατηγορούν.

the_return: τι σημαίνει αντικληρισμός; θα μου πεις αν κουνήσεις το κεφάλι σου; και τι σε ενδιαφέρει εσένα ο χωρισμός της εκκλησίας από το τεχνητό ελληνικό κράτος; και τι θα γίνει άμα χωριστούν. θα πάψω να είμαι θνητός; θα γίνεις καθηγητής πανεπιστημίου; η ΑΝΤΙΓΝΩΣΗ της πόρνης λιλής ζωγράφου είναι ωραίο βιβλίο.

viewath: όλα τα επαγγέλματα είναι άχρηστα. κάτω από ποιες προϋποθέσεις ισχύει αυτό που ισχυρίζομαι. τι θέλω να εξυπηρετήσω. ο κόσμος πεθαίνει. κάθε συζήτηση είναι περιττή. υπάρχει αυτό που είναι να γίνει. στο δρόμο προκύπτει η επικοινωνία και η συζήτηση. αν πεθαίνει κόσμος από πείνα και εμείς συζητάμε πως θα γίνουμε περισσότερο ανδράποδα, τι δρόμο έχουμε πάρει;

ισ: θα μας πεις αλοιφή και χάπια για κωλοβακτηρίδια που συναντάμε εκεί που μένουν οι νεκροί; την επόμενη δεν θα την πάρουμε όπισθεν - άμα το κάνουμε αυτό το πράγμα, κολλάνε..και γράφουν ευαγγέλια, ψαλμούς, και γίνεται ερωτικός φασισμός.

resident είπε...

newlens.Συμφωνω.Ο φοβοs ειναι η βαση τησ θρησκειαs.Ασ ψαξουμε να νικησουμε τη ριζα του κακου.

Takis Alevantis είπε...

Μαύρος Γάτος said...
takis, αυτό το βιβλίο που αναφέρατε, είναι, πολύ απλά, το Ευαγγέλιο (τα Ευαγγέλια, για την ακρίβεια). Αυτός είναι και ο λόγος, πιστεύω, που η Εκκλησία αντιστέκεται τόσο σθεναρά στην μετάφρασ;h του στα νέα ελληνικά.
Αμέσως να προπαγανδίσετε τα (γεμάτα λάθη και αντιφάσεις) αιώνια όργανα καταπίεσης ... Κάτι λάθος καταλάβατε (ελπίζω άθελά σας). Πηγένετε στο http://www.amazon.com/gp/product/0939040158/103-9358887-5059025?v=glance&n=283155 και διαβάστε τον πίνακα περιεχομένων τουλάχιστον.

Μαύρος Γάτος είπε...

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν φιλόσοφο και έναν θεολόγο;

Ο φιλόσοφος είναι ένας τυφλός , που αναζητά, μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, μια μαύρη γάτα.

Ο θεολόγος είναι ένας τυφλός , που αναζητά, μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, μια μαύρη γάτα, που δεν υπάρχει.
(ΔΕΝ είναι ανέκδοτο...)

Nikos Dimou είπε...

newlens said
Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να ρωτάμε, πώς θα κατανικήσουμε το φόβο και όχι πώς θα απαλλαγούμε από τη θρησκεία;

Πολύ σωστά - εκεί είναι η ρίζα του κακού.

Ένας μεγάλος θρησκειολόγος είχε ορίσει την θρησκεία ως:
mysterium tremendum et mysterium fascinosum (μυστήριο τρομακτικό και μυστήριο γοητευτικό). Είναι τα δύο πρόσωπα που δείχνει στον άνθρωπο.

Ο μακαρίτης ο Επίκουρος αφιέρωσε την ζωή του για να απαλλάξει τους ανθρώπους από τον φόβο της θρησκείας. Την θεωρούσε σκέτη τρομοκρατία.

Και μιλάμε για την αρχαία ελληνική θρησκεία - το Δωδεκάθεο - που δεν είχε θεό τιμωρό σαν τον Ιεχωβά, ούτε την διεστραμμένη θεωρία περί προπατορικού αμαρτήματος. Αν δεν είναι αυτή τρομοκρατία να γεννιέσαι αμαρτωλός και μία ζωή να χρωστάς...

Ανώνυμος είπε...

libertarian: κιθαρίστας ή ντραμερ; όταν θα κάνεις καμιά βόλτα μέσα στο μυαλό σου, σφύρα μου να μαγευτώ. ίσως έτσι να δω την οικονομική ανάπτυξη. μην ξεχάσεις επίσης να μου εξηγήσεις τι είναι οικονομική ανάπτυξη και τι σχέση έχει με τη ζωή και το θάνατό μου. μέχρι πότε η διαστροφή θα εγκαθίσταται στη θέση της ανθρωπιάς. ίσως να είναι ανώτερη διαστροφή να λες ότι θα γίνει οικονομική ανάπτυξη και θα σωθούμε. ανάλογη όμως της διαστροφής ότι θα σωθούμε άμα γίνουμε δούλοι του θεού. η δουλεία στο ίσως να ενοχλεί την τιπότένια αντίληψη που έχεις σχηματίσει για την ελευθερία. δεν τολμάς να πεις μια λέξη για καμιά σκλαβιά. γι' αυτό και επιμένεις ότι θα έρθει η ελευθερία από την οικονομική ανάπτυξη. από μια σκλαβιά: να πεθάνουν όλοι για να γίνει πράξη το όραμα οποιουδήποτε απάνθρωπου ηλίθιου. δηλαδή, μέσα από την ηλιθιότητα θα προκύψει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το βασίλειο της ελευθερίας. τι να συζητήσει κανείς με πρεζάκια του όποιου συστήματος. που έχουν αποβλακωθεί για να παραδεχθούν τη βλακεία και να αρχίσουν να δογματίσουν σαν οι ψαράδες που φωτίστηκαν με άγιο πνεύμα. δηλαδή: πώς μπορείς να είσαι τόσο χάλια.

Filboid Studge είπε...

Ελεγχος γραμματοσειράς.

Ανώνυμος είπε...

blue oji: η ιεροσύνη είναι ψέμα. έχουν βαφτίσει ιεροσύνη την προσπάθεια εξανδραποδισμού. αγάπη το αποτέλεσμα. είναι τόσο χυδαίοι. τόσο θρασείς. και τόσο απατεώνες. έτσι είναι οι απατεώνες. δεν είναι τούτο καθαρό;

diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Περαστικός είπε...

Είδε κανένας της εξαιρετική παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου "Όνειρο", έργο του Στρίνμπεργκ; Είχε σχέση με όλα αυτά τα θέματα.

Ανώνυμος είπε...

είναι τόσο φανερές όλες οι απάτες που βαριέσαι να ασχοληθείς και λες ότι κάποτε ίσως τώρα ίσως αύριο θα συντρέξουν οι αληθινές προϋποθέσεις που θα καταργούν στη γέννησή της κάθε εγκληματική δραστηριότητα. και βαριέσαι γενικώς και λες να βρω τους ανθρώπους. και γίνεται η αγάπη όπως είναι: χωρίς ιδέες, χωρίς τίποτα. χωρίς την ελάχιστη ευφυία πώς να ζήσεις.

diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
georgia m. είπε...

@diamantis:
Ναι,στη φύση(σε ορισμένα ζώα)υπάρχει ομοφυλοφιλία.

newlens είπε...

@diamantis: το link που ψάχνετε:

Optical Illusion

Nikos Dimou είπε...

diamandis!

Χρυσοκάνθαροι (μεταφορικά) ονομάζονται οι πλούσιοι και ιδίως οι νεόπλουτοι που επιδεικνύουν τον πλούτο τους με χρυσαφικά.

Στην φύση υπάρχει άφθονη ομοφυλοφιλία - σκύλοι, γάτες, πίθηκοι το κάνουν αφειδώς...

diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
harrygreco είπε...

Ειναι λαθος κατα τη γνωμη μου ο καθε σχολιαστης να διαβαζει τα σχολια των αλλων & να αρχιζει πινγκπονγκιστικες λογομαχιες...Οι ιδεες πρεπει να αποπροσωποποιουνται & να υπαρχει συνθεση αποψεων.It's not personal,it's only a blog...

diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Μαύρος Γάτος είπε...

Διαμαντάκο sweaty σημαίνει "ιδρωσιάρα", μάλλον θέλεις να πεις sweety. Μετεξεταστέος στο καμάκι λοιπόν, ευτυχώς έχεις μερικούς μήνες πριν φτάσει το καλοκαίρι, για να βελτιωθείς. Και άσε επιτέλους αυτό το διδακτικό υφάκι προς τον Σαλάτα (και όχι μόνο). Ο Σαλάτας, όσο δεν κάνει φάουλ και πέναλτυ και δεν προσβάλλει κανέναν , που δεν το κάνει πιά, είναι ελεύθερος να εκφράζεται όπως θέλει, όπως όλοι μας.

Ανώνυμος είπε...

blue oji: ποιος είπε ότι οι άνθρωποι είναι λαός. και πως χρησιμοποιείς την έννοια λαός και τι περιμένεις να καταλάβω. νεκρώνεται ο άνθρωπος όταν δεν αποβεί λαός κατάλληλος; καταδικάζεις τα κοπάδια με το να λες ότι αποτελούν χωριό με παπαδιά ή λες ότι είναι καλό να υπάρχει λαός που ποιμένεται μερικώς, ολικώς ή που δεν μετέχει ενώ υπάρχει βοσκός ή που μπορεί να μην ποιμένεται αλλά να παρατηρεί και να χαίρεται.

georgia m. είπε...

@diamantis:
Έλα,βρε Διαμαντή,που τον έχεις και θείο!
Τελείως μεταξύ μας τώρα,χθες τα κάναμε σαλάτα και μας την είπε ο θείος - δεν ξέρω αν το κατάλαβες...

Και,ναι,στην ερώτησή σου,είμαι τελείως σίγουρη για την ομοφυλοφιλία στα ζώα και είναι επίσης σίγουρο ότι δεν μπόρεί να μπερδευτεί με την οικειότητα
:-)

epikairos είπε...

@G. Sarigiannidis
Παλιότερα πιστεύαμε ότι όσο προχωράει η επιστήμη και δυναμώνει τον άνθρωπο με γνώση και τεχνολογία, τόσο θα υποχωρεί ο σκοταδισμός των θρησκειών.


Κακώς το πιστεύατε αυτό, όσοι το πιστεύατε, γιατί η επιστήμη έχει αρκετά από τα χαρακτηριστικά που σας ενοχλούν στη θρησκεία. Κι εκεί υπάρχει δογματισμός. Κι εκεί υπάρχει άρνηση του νέου ή εναλλακτικού. Κι εκεί υπάρχει ψυχολογική πίεση, καλή η ώρα η θεωρία της υπερθέρμανσης του πλανήτη που δεν έχει αποδειχτεί με κανένα τρόπο αλλά παρόλα αυτά αποτελεί παγιωμένη αντίληψη.

@nikosdimou
Για κάποιον ο οποίος θεωρεί ότι όλα αυτά είναι κατασκευές (nibelungen συμφωνούμε) πουλάει αέρα φρέσκο.


Αυτό δεν είναι φοβερό επιχείρημα. Μου παρουσιάζεις το αυτονόητο. Οποιοσδήποτε άνθρωπος δεν πιστεύει σε κάτι, δεν μπορεί να θεωρήσει πως όποιος το πρεσβεύει προσφέρει το οτιδήποτε. Εγώ όμως άλλο σε ρώτησα. Αποφεύγεις επιμελώς να σχολιάσεις τους διαφημιστές οπότε θα σεβαστώ την επιθυμία σου, είναι και ελαφρώς άσχετη η ασχολία τους με το θέμα.

Ο Αναστάσιος όμως πέρα από ό,τι πιστεύει αυτό που υπηρετεί έχει και μια άλλη ιδιότητα που τη συναντάς πολύ σπάνια σε άνθρωπο. Έχει μια γαλήνη και μια ηρεμία που και μόνο που μιλάς μαζί του νοιώθεις καλύτερος άνθρωπος. Μη μου πεις πως δεν το έχεις νοιώσει αυτό. Θα μπορούσε να το έχει πετύχει καταναλώνοντας τόνους prozac αλλά έχει τη σημασία του πως το έχει πετύχει μέσα από ένα δρόμο που εσένα δεν σε ψήνει ιδιαίτερα. Κάποιους ανθρώπους ο δρόμος του Θεού τους βοηθά να γίνουν πιο γεμάτοι. Έχεις καμιά σίγουρη εναλλακτική γι αυτό;

Παρόλα αυτά μου έχει μείνει μια απορία. Το ό,τι δεν υπάρχει Θεός και κατά συνέπεια η εκκλησία πρεσβεύει ένα μύθευμα, ή το γεγονός πως οι παπάδες μεσολαβούν στη λατρεία του Θεού είναι τελικά το πρόβλημα σου;

Όσο για τον αν το 99.99% των Ορθόδοξων είναι πιστοί πες μου εσύ αν το 99.99% όσων σε διαβάζουν σε καταλαβαίνουν κιόλας. Άμα ρωτάς τα αυτονόητα δεν γίνεται δουλειά.
yti

diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Blue Oji είπε...

@Ek. Sto e.>
Καλά εσύ είσαι πολύ βλαμμένος.
Και για να σου απαντήσω την ερώτηση σου, παραπονιάρη,
όλοι κατά βάθος είμαστε μέλη μίας αγέλης. Όπως θα έλεγε και ένας Jung, το συλλεκτικό υποσυνείδητο, αρχέτυπα, etc με απλά λόγια, η θρησκεία. Σε γέλασαν αν σου είπαν ότι διαφέρουμε από τους λύκους. Εσύ για παράδειγμα.

Caesar είπε...

Παραθέτω ένα μικρό και ενδιαφέρον απόσπασμα του Czeslaw Milosz: "Αν δεν υπάρχει θεός / δεν επιτρέπονται τα πάντα στον άνθρωπο / είναι πάντα ο φύλακας του αδελφού του / και δεν έχει δικαίωμα να στενοχωρήσει τον αδελφό του / λέγοντας οτι δεν υπάρχει θεός"

diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
newlens είπε...

@diamantis: Το μόνο που μπορώ να σας δώσω είναι μια πρόσφατη φωτογραφία μου (δείτε δεξιά!)

P.S. Ανακαλύψτε τα chat rooms. Ποτέ δεν είναι αργά.

Ανώνυμος είπε...

@@blue oji: αυτοί οι εκβιασμοί που λες υπάρχουν όσο υπάρχουν αυτοί που είναι έτσι.
-
δεν βλέπεις τη σκια σου αν είσαι σε τέτοια κατάσταση. σαν περπατάς σ' αυτούς τους δρόμους να προσέχεις να μην πατήσεις τη σκια σου...

Nikos Dimou είπε...

Epikairos said:
Το ό,τι δεν υπάρχει Θεός και κατά συνέπεια η εκκλησία πρεσβεύει ένα μύθευμα, ή το γεγονός πως οι παπάδες μεσολαβούν στη λατρεία του Θεού είναι τελικά το πρόβλημα σου;

Και τα δύο. Το δεύτερο γίνεται χειρότερο λόγω του πρώτου.

Έχω γνωρίσει και άθεους που έχουν την γαλήνη και την πραότητα του Αναστάσιου. Αυτό δεν είναι θέμα πίστης, είναι θέμα χαρακτήρα και ωριμότητας. Ο μεγαλύτερος σκεπτικός φιλόσοφος των νέων χρόνων ο David Hume, πέθανε χαμογελώντας παρά τους φριχτούς πόνους του.

Υπάρχουν πολλά ψεύδη που συνοδεύουν την θρησκεία - π. χ. πως μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, πως μας κάνει πιο ηθικούς, κλπ. Τα μεγαλύτερα ρεμάλια που έχω γνωρίσει ήταν όλο σταυροκοπήματα και μετάνοιες.

sal.ló είπε...

@newlens
Ωραίο το λίνκ που έδωσες με τις ψευδαισθήσεις... τσάμπα μαστούρα.. και μη μου πείτε ότι αυτό δεν είναι σχετικό με το θέμα...

newlens είπε...

@sal.ló: Μα και το λιβάνι τι προκαλεί; Έτσι για να ολοκληρωθεί η συζήτηση!

epikairos είπε...

@nikosdimou
Έχω γνωρίσει και άθεους που έχουν την γαλήνη και την πραότητα του Αναστάσιου. Αυτό δεν είναι θέμα πίστης, είναι θέμα χαρακτήρα και ωριμότητας. Ο μεγαλύτερος σκεπτικός φιλόσοφος των νέων χρόνων ο David Hume, πέθανε χαμογελώντας παρά τους φριχτούς πόνους του.


Κι εγώ έχω γνωρίσει ανθρώπους που δεν ξέρουν να γράφουν μια αράδα και λένε σε δύο ώρες πολύ περισσότερα από όσα έχεις πει εσύ σε όλα σου τα βιβλία. Και λοιπόν; Να σε απορρίψω ως συγγραφέα γι αυτό το λόγο;

Θες να μου πεις πως η φιλοσοφία μπορεί να προσφέρει σε όσους ανθρώπους τη βρίσκουν με τη θρησκεία εφάμιλλες εμπειρίες; Αν το πιστεύεις ειλικρινά αυτό εμένα μου περισσεύει και το σέβομαι.

Υπάρχουν πολλά ψεύδη που συνοδεύουν την θρησκεία - π. χ. πως μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, πως μας κάνει πιο ηθικούς, κλπ. Τα μεγαλύτερα ρεμάλια που έχω γνωρίσει ήταν όλο σταυροκοπήματα και μετάνοιες.

Καλά μην το εξειδικεύεις τώρα. Υπάρχουν δεκάδες πράγματα για τα οποία μπορούμε να κατηγορήσουμε την εκκλησία. Αλλά υποτίθεται πως εσένα το πρόβλημα σου είναι δομικό, δεν έχει να κάνει με τις λεπτομέρειες. Από τη στιγμή που δεν πιστεύεις πως υπάρχει Θεός τσάμπα καθόμαστε και συζητάμε από την αρχή, ή στην καλύτερη περίπτωση το θέμα είναι σε λάθος βάσεις. Και καλύτεροι να ήταν οι παπάδες δεν θα σου έλυναν το πρόβλημα.

diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Nikos Dimou είπε...

epikairos
εχεις πραγματικά διαβάσει όλα μου τα βιβλία; Σου αξίζει διάκριση!

Πάντως εγώ δεν απορρίπτω κανένα - πόσο μάλλον τον γλυκύτατο Αναστάσιο. Όπως σωστά είπες εδώ είναι θέμα αρχής.

houlia είπε...

Πλεονασμός, αλλά ξαναδιαβαστε το σχολιο του newlens περι φοβου.Βρήσκει αρκετούς σύμφωνους νομίζω.Είναι αξιόπιστο γιατί δεν έχει τίποτα να φοβηθει!Προνομοιούχοι όσοι έχουν περάσει και ξεπεράσει μεγάλους φόβους. Για τους υπόλοιπους ο φόβος θα παραμένει μια μόνιμη απειλή. Και καθαρή σκέψη δε θα υπάρξει ποτέ υπό το κρατος τού φόβου.

αγγελος1974 είπε...

δεν θα πω τιποτα για κανενα απο τους δυο θεσμους.......αυτα που γραφετε στη τελευταια παραγραφο του post σας θα επρεπε να ειναι τοσο αυτονοητα που δεν μπορω να διανοηθω οτι πρεπει να επιχειρηματολογει κανεις για να αποδειξει κατι το τοσο προφανες(σα να προσπαθεις να πεισεις οτι δεν εισαι ελεφαντας) .........ισως αυτο βεβαια καποιοι να το ονομασουν δογματισμο........
Εμενα παντως η φωτογραφια αυτη και το επισυναπτομενο κειμενο το οποιο ειχα χρονια να διαβασω, ως Κερκυραιο με μελαγχολησαν ελαφρως.......και μπορει να μην ειχα γεννηθει το 1965 αλλα η συγκριση της Κερκυρας του σημερα με αυτο που ειδα μικροτερος σαν παιδι, που μου διηγηθηκαν συγγενεις και φιλοι, που διαπιστωσα παρατηρωντας ο ιδιος τους ελαχιστους πλεον εν ζωη παλιους Κερκυραιους, ελαχιστη σχεση εχουν....Καποτε οι Κερκυραιοι απεπνεαν μια ευγενεια (ξερω ακουγομαι σαν 80χρονος), η πνευματικη δραστηριοτητα στο νησι δεν ηταν σαν εγκεφαλογραφημα κλινικα νεκρου (ευτυχως που υπαρχει και το Ιονιο Πανεπιστημιο....στις εκδηλωσεις του οποιου βεβαια δεν θα δεις Κερκυραιο...οι περισσοτεροι παρακολουθουν τον ποδοσφαιρικο αγωνα της τοπικης ομαδας......το παν/μιο μοιαζει με ξενο σωμα), η ασχημια δεν συναγωνιζονταν την εγκαταλειψη. Πλεον τοπιο και ανθρωποι εχουν παρακμασει...Με ρωτουν απο που ειμαι και το λεω χαμηλοφωνα....Ας ειναι καλα το ευκολο χρημα που αποκτησαμε κοροιδευοντας τους κουτοφραγκους και χτιζοντας ενοικιαζομενα και ξενοδοχεια οπουδηποτε. Ας ειναι καλα οι τοπικοι αρχοντες νεας εσοδειας με τον αναλφαβητισμο τους(κυριολεκτικα) και την ανυπαρκτη αισθητικη τους......Ας ειναι καλα και η αδιαφορια του υδροκεφαλου Αθηναικου κρατους (οσο απροσωπο και να ειναι εχει και αυτο πολυ συγκεκριμενες ευθυνες). Συγνωμη για το εκτος του θεματος αλλα θα κλεισω με κατι θρησκευτικου περιεχομενου: ο Αγιος εχει αποσυρει την προστασια του...........

Ανώνυμος είπε...

houlia: και το να σε προτρέπουν να αρνηθείς έναν κατασκευασμένο και ενισχυμένο φόβο, φόβος είναι. και κυλάει το ρυάκι του φόβου στο μύλο της ανοησίας που αλέθει έμβια ύλη. απάντηση είναι μόνο μια άρνηση. αυτή προκύπτει από την αφιέρωση σε έμβια ύλη πάλι. κι αυτό είναι αγάπη.

diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

aggele μου: μου ρίχνεις έτη πέντε μα θα μου ρίψεις περισσότερα, καλύτερα κούτσουρα χλωρά μέσα στο πυγάδι. επειδή, ως μητροκωλίτες, δεν υπακούμε στους νόμους των χαμηλών συχνοτήτων, υποβόσκουμε τους μηρυκασμούς των ελεφάντων μας και άμα δούμε ένα ωραίο κοπέλι της ιεροσύνης, στεκόμαστε. ανατέλλουμε. διατελούμε. τα ποστς μας είναι αναθυμιάσεις δικτατορικών λιβάνων. το χορτάρι μας ξεθυμαίνει. πίπα κάπνιζε ο ιωάννης χατζηφώτης πριν από την εγκεφαλλική του ηλεκτροπληξία. μένεις μόνος;

Ανώνυμος είπε...

diamanti: δεν σου είχα ζητήσει άφεση; δεν είχα πει: συγνώμη...; και είναι πολύτιμη η μία συγνώμη. πες μου αν τρέχεις dc++. να κατεβάσεις lepa brena. luda za tobom...

Blue Oji είπε...

@Ek.Sto.e.>
Το ύφος των σχολίων σου μου θυμίζω έντονα έναν γνωστό συγγραφέα,
μόνο που δεν μπορώ να προσδιορίσω επακριβώς ποιος μπορεί να είναι. Μήπως βοηθήσεις λιγάκι να βρω την άκρη?

diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
newlens είπε...

@blue oji: δεν υπάρχει συγγραφέας. Είναι ο οδηγός σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης της οικογένειας σχισμένος και ξανά άτακτα συγκολλημένος!!!

newlens είπε...

@diamantis: επικίνδυνα τα εγκεφαλικά στην ηλικία σας. Cool down baby!

houlia είπε...

Εάν επιτέλους 'τελείωσες', να σου πω ότι η'αγαπη' είναι κ αυτό κατασκεύασμα δικό μας...Γι αυτό χυνεις απο νωρίς.Δεν σου αποκαλύφτηκε ακόμα!
Συμφωνώ με την απαξιωτική σου παρεμβαση. Είναι φαύλος κύκλος!Ομως εάν ο φόβος ειναι κ αυτός κατασκεύασμα, δεν μπορεί, κάτι θα τον εκθέσει στο τέλος. Και έρχομαι στην αρχική μου πρόταση λοιπον:Καθαρή σκέψη.Χωρίς αξιώσεις ισχύος.

Ανώνυμος είπε...

blue oji: εγώ με την αγάπη μάλωσα.

Ανώνυμος είπε...

houlia: το να αγαπάς είναι απόφαση. και γλυκαίνει ο πόνος την καρυδιά μου γιατί το ξέρω σε Εκείνον θα πας...

spyros stamatelatos είπε...

ΠΡΟΣ GOBDEN. Μα αυτό ακριβώς που υποστηρίζεις ως δικαίωμα των γονέων είναι παραβίαση ατομικής ελευθερίας (του βαπτιζομένου νηπίου). Μιλώ για τη βάπτιση όχι ως ονοματολογία αλλά ως μυστήριο/διαδικασία που ορίζει και το θρήσκευμα του νηπίου
παραβιάζοντας βασική ατομική ελευθερία (κάποιος-έστω και ο γεννήτορας σου-αποφασίζει για το θρήσκευμα σου).

Καμμιά αστυνόμευση δεν χρειάζεται : έγκυρη θα είναι κάθε βάπτιση (όχι όνομα) και δήλωση θρησκεύματος που γίνεται από ενηλικιωμένο άτομο
για τον εαυτό του και μόνο.

diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
newlens είπε...

Κάγκελα, κάγκελα, κάγκελα παντού... Και τα μυαλά στα κάγκελα του αόρατου εχθρού...

newlens είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

houlia μου:

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ

ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ΧΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑ

μέσα στο δάσος
εκεί όπου ανάμεσα απ' τα πυκνά κλαργιά
φτάνει λίγο φως
απ’ τον βαρύ ουρανό
κοντά στο χώμα
που το σκεπάζει
παχύ στρώμα
σάπια φύλλα
σε μια κλάρα χαμηλή
κάθεται ένα
π ο υ λ ί

ενά πουλί
πολύ
περίεργο
σα μαδημένο
σα σκεφτικό

έ ν α π α λ ι ό π ο υ λ ί

τι να σκέπτεται άραγες
αυτό το πουλί
το παλιό
στο σκοτάδι ;

αχ! τίποτα
δε σκέπτεται απολύτως τίποτα!

απλούστατα
συνέλαβε δι’ αυτήν
ένοχον
πάθος

raffinata είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
georgia m. είπε...

@diamantis:
Τώρα αν σου πω ότι δεν μου αρέσει καθόλου να με φλερτάρει ένας άντρας,εσύ θα το πιστέψεις;
Το θεωρώ απίθανο.
Αλλά να με φλερτάρει τώρα ένας πολύ νέος άντρας το θεωρώ σχεδόν εξωφρενικό.
Συμμαζέψου!
Αλήθεια,υπάρχουν chat rooms γι αυτόν τον σκοπό.

epikairos είπε...

@nikosdimou
έχεις πραγματικά διαβάσει όλα μου τα βιβλία; Σου αξίζει διάκριση


Κοίτα, ούτε όλες τις ομάδες του κόσμου έχω δει να παίζουν μπάλα για να καταλήξω να υποστηρίζω την ΑΕΚ. Κάτι πρέπει να κάνεις με το κόμπλεξ ανωτερότητας που σε κατατρέχει εδώ και δεκαετίες. Ξέρεις, υπάρχουν κι άλλοι σοφοί σε αυτό τον κόσμο και συνήθως οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν να γράψουν ούτε μια παράγραφο. Ειδικά στην ελληνική επαρχεία υπάρχουν ορισμένοι γέροντες που άμα τους ποτίσεις λίγο κρασάκι σου λένε φοβερές αλήθειες.

Όσο για τα βιβλία σου έχω διαβάσει αρκετά που πρεσβεύουν διαφορετικές φάσεις της ζωής σου ώστε να καταλήξω στο συμπέρασμα πως όσα δεν έχεις πει δεν πρόκειται να τα πεις ποτέ. Εδώ που τα λέμε, άμα τα έλεγες κι όλα θα ήταν πολύ βαρετή η ζωή, και για εσένα και για εμάς.

@diamantis
Epikairos συμφωνώ με το λόγο σου ως επί το πλείστον αλλά μου τα χαλάς στο πρώτο. Ο θείος έχει δίκιο φίλε. Είναι θέμα χαρακτήρα και ωριμότητας. Δεν είναι θέμα θρησκείας. Χ α ρ κ τ ή ρ α . Κατάλαβες; Είναι το πώς έχεις δομήσει το χαρακτήρα σου - understand?


Άμα μου το ζωγράφιζες θα με βοηθούσες περισσότερο.

Και ποια είναι η μεθοδολογία diamanti να δομήσεις το χαρακτήρα σου ώστε να αποκτήσεις την πραότητα του Αναστάσιου; Η θρησκεία έχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, ομολογουμένως με όχι συντριπτικό ποσοστό επιτυχίας, αλλά πάντως σε αρκετούς δουλεύει. Για πες μου εσύ τις εναλλακτικές και οι οποίες αν δεν σου κάνει κόπο να είναι άμεσα προσβάσιμες και από ανθρώπους που ζουν σε χωριά με πενήντα κατοίκους.

newlens είπε...

@diamantis: φίλε diamantis δεν μπορώ να σου δίνω συνέχεια links από την ελληνική Wikipedia. Κοίτα μόνος σου! Αμάν πια!

diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
harrygreco είπε...

Yπαρχουν 3 κατηγοριες σχολιαστων,η Α με 1 σχολιο & λιτο,η Β με 2-3 σεμνα & η Γ με ατερμονα οπου ξεσαλωνουν . Προτεινω οριο λεξεων ανα σχολιο & οριο σχολιων ανα γιουζερνεημ για να μην απογινει το μπλογκ χαβρα ναρκισσων & εριζοντων...

newlens είπε...

@diamantis: νομίζω ότι με έχετε ερωτευτεί!

georgia m. είπε...

@diamantis:
άστο,και να σου εξηγήσω δεν θα καταλάβεις,αυτό είναι για άλλο post.
Αλλά νόμιζα ότι ήταν άλλο το θέμα μας σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

και την εκτιμάς απεριόριστα και περνάς νύχτες να καπνίζεις και να κοιτάς τις οθόνες. χάνεις τα πειράματα και απορείς γ ι α τ ί. όμως δεν υπάρχουν ούτε αυτά. δεν υπάρχει τίποτα. έχεις αφαιρεθεί από τα γίγνεσθαι και τις συναναστροφές και θα γίνεις το ηφαίστειο της βροχής...ρο μου!

Δημήτριος είπε...

Δεν υπάρχουν τεχνητές ανάγκες - η διαφήμιση διεγείρει μόνον υπαρκτές (αυτό είναι ενα μεγάλο θέμα και αξίζει ένα ειδικό Post - κρατάω ρεζέρβα).
Με την ίδια έννοια και η ανάγκη της θρησκείας είναι φυσική και υπαρκτή. Δεν αρνούμαι την ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ, το δέος μπροστά στο μυστήριο του κόμου.Αρνούμαι την εκμετάλλευση αυτού του συναισθήματος για την άσκηση εξουσίας.


Μα και η διαφήμιση το ίδιο κάνει!...

Εκμεταλλεύεται υπαρκτές ανάγκες και τις διεγείρει με σκοπό τη χειραγώγηση, δηλ. την άσκηση εξουσίας !...

Όσον αφορά τους παπάδες...
Άλλο να συζητάνε, όσοι είναι πιστοί χριστιανοί, για το πώς πρέπει να βελτιωθεί η Εκκλησία(περισσότερη δημοκρατία, καλύτερος οικονομικός έλεγχος κτλ.)και άλλο η συζήτηση να εξαντλείται στις γνωστές αντικληρικαλιστικές κορώνες...

Το ζήτημα (αν υπάρχει) του πλήρους χωρισμού κράτους-εκκλησίας είναι πολύ σοβαρό για να το θίγουμε σε σχόλια...

Libertatian έγραψε:
Έκανα ένα ταξίδι στο αυτοκίνητο μιας φίλης από Ιταλία Αυστρία και δεν είδα καμία ανάγκη για σύνορα. Όταν ο κόσμος θα αναπτυχθεί αρκετά οικονομικά θα πάψουν να υπάρχουν.

Δεν είδατε ανάγκη, ε ;...

Τι περίεργο, ούτε η Coca-Cola !...

diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
georgia m. είπε...

Ρε,τι ζόρι περνάω η γυναίκα απόψε...
Άσε με,βρε παιδί μου,σε παρακαλώ!

Ωραιότατα είπε...

Ένας Θεός μας σώζει μόνο...

Εν'ω δόθηκε και δίνεται η ευκαιρία στην εκκλησία να βελτιώσει τον άνθρωπο, τελικά πιστέυω πως όχι μόνο δεν γίνεται κάτι, αλλά το μόνο που καλιεργήθηκε από τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού, είναι ακριβώς το church life style από όπου και οι Άγιοι Αδαμοκάνθαροι του κου Δήμου.

Πιστεύω στον Άνθρωπο και προσπαθώ να μην τον βρίζω όταν με πονάει.

για αυτή τη δουλειά υπάρχουν άλλωστε τα θεία, όπου και βλαστημάω!

Θα πέσει φωτιά να σε κάψει! ακούγεται η γριά γειτόνισσά μου. έγω όμως ξέρω ότι ύπάρχουν Άγιοι Άνθρωποι εκεί έξω , αυτοί που τους λες καλημέρα και αγαλιάζει η ψυχή σου. αυτοί που όταν μιλάς μαζί τους σε κάνουν να νοιώθεις καλήτερος άνθρωπος!

newlens είπε...

@diamantis: τους όρους "γκέουλα", "παλιολούγκρα" τους καταλαβαίνω αλλά ποτέ δεν θα τους χρησιμοποιούσα. Είναι του περιβάλλοντός σας; Αφήστε με ήσυχο γιατί αρχίζω και εκνευρίζομαι!

diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ωραιότατα είπε...

Κολάζουν και Άγιο ε?

diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
newlens είπε...

@diamantis: έχετε μπερδέψει το Internet με τη ζωή. Περαστικά.

diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
newlens είπε...

@nikos dimou: επειδή τη συμπεριφορά του diamantis τη βρίσκω απαράδεκτη, ζητάω την επέμβασή σας, ενδεχομένως ban.

Cha. Giannakopoulos είπε...

"Καθώς πλησιάζει η τελευταία μου πνοή, συχνά φαντάζομαι μια τελευταία φάρσα. Καλώ από τους παλιούς μου φίλους εκείνους που είναι ορκισμένοι άθεοι, σαν κι εμένα. Τεθλιμμένοι, παίρνουν θέση γύρω απ’ το κρεβάτι μου. Τότε καταφθάνει ένας ιερέας, που τον έχω καλέσει εγώ. Προς μεγάλο σκανδαλισμό των φίλων μου εξομολογούμαι, ζητάω άφεση των αμαρτιών μου και δέχομαι την τελευταία μετάληψη. Ύστερα γυρίζω στο πλάι και πεθαίνω. Αλλά βρίσκει άραγε κανείς τη δύναμη να αστειευτεί εκείνη τη στιγμή;"

Λουίς Μπουνιουέλ

diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

θα τηρούσαν τα προσχήματα αν ντύνονταν σεμνότερα οι αντιπρόσωποι του θεού.
υπάρχει η ειδωλολατρία στον πυρήνα κάθε θρησκείας.
από τον ειδωλοατρικό πολιτισμό, κράτησαν το φαίνεσθαι.
από τον άνθρωπο, τα πέταξαν όλα και συνεχίζουν.
λάτρεις της ανοησίας που επιστρατεύουν για να επιτεθούν στο είδος και να αιχμαλωτίσουν.
τον επαναστάτη χριστό, είπαν θεάνθρωπο.
μεγάλη ειρωνία. εγκληματική.
να δίνεις τον αγώνα για την ελευθερία και να σε απαξιώνουν θεοποιώντας σε για να απολαμβάνουν την κακοήθεια κοροϊδεύοντας κάτι ανώτερο.
θύματα από καθαρή πνευματική δικιά τους αδυναμία, εκβιάζουν...και πάνω στο δόγμα άλλο δόγμα για να φουντώνει και να προκαλεί η χαμέρπεια.

houlia είπε...

akatanomaste,I was shocked!Kai είμαι από καλή οικογενεια.Με πληγωνεις.Συνε-χισε.

newlens είπε...

@Cha. Giannakopoulos: μα εκεί είναι το θέμα. Μπορούμε να ζήσουμε αυτή τη ζωή χωρίς λειτουργούς;

epikairos είπε...

diamantis θα έμπαινα στον κόπο να σου απαντήσω αλλά επειδή σβήνεις τα σχόλια σου δεν έχει νόημα να απαντώ σε κάποιον ανύπαρκτο.

houlia είπε...

κΝΔ ειστε ακομα εδω;Or you gave up too?θα το σκεφτείτε πολύ αν θα ξαναπεριεργαστείτε την εκκλησία μετά απο τόσους 'απωθημένους'?...

diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Nikos Dimou είπε...

Αφησα τα comments για μιάμιση ώρα και βρήκα το χάος. Ενώ διαβάζω πολλά αξιόλογα σχόλια, υπάρχει η αδυναμία να κρατηθούμε στο θέμα, οι προσωπικές αιχμές, (μην ξεχνάτε - βλέπω και τα σβησμένα), η κακώς εννοούμενη πλάκα (το χιούμορ είναι ευπρόσδεκτο, αλλά δύσκολο) Δυστυχώς η συζήτηση δεν είναι πια ευχάριστη.

Προβλέπω ότι το επόμενο Post θα είναι: αξίζει τον κόπο να συνεχίσει αυτό το blog;

Αναγκαστικά την τελική απόφαση θα την πάρω εγώ - μιά και το ξεκίνησα - αλλά θεωρώ όλους σας ως συμμέτοχους και συνεταίρους και θέλω την γνώμη σας.

Διότι δεν αρκεί η επιτυχία στα νούμερα (είμαστε πρώτοι με απόσταση) όσο η επιτυχία στην ουσία. Που είναι να γίνεται ένας ωραίος και δημιουργικός διάλογος για την ευχαρίστηση όλων μας.

Για σκεφθήτε το...

Cha. Giannakopoulos είπε...

@newlens: Εγώ πάντως χωρίς μουσουργούς και δραματουργούς δεν μπορώ, μάλλον, να ζήσω!

Τέχνη και θρησκεία επιτελούν, εν πολλοίς, παρόμοια λειτουργία, μας παρηγορούν για τη ζωή και τον θάνατο. Οι λειτουργοί (του Υψίστου, καλέ!) άνοιξαν, φαίνεται, πρώτοι το μαγαζί και έχουν σταθερή πελατεία. Οι υπόλοιποι προσπαθούν να αρπάξουν κανά δυσαρεστημένο πιστό, μα όσο πλησιάζει η τελευταία τους πνοή τόσο οι άνθρωποι στρέφονται προς τον λειτουργό, που υπόσχεται αντικατάσταση του μοντέλου και μετά τη λήξη της εγγύησης.

Όχι, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς λειτουργούς - δεν γνωρίζω να έχει συμβεί ποτέ, δεν νομίζω να γίνει στο μέλλον.

Patsman είπε...

Πάντως αδυνατώ να καταλάβω το μένος με το οποίο ορισμένοι αντιμετωπίζουν την Εκκλησία. Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει. Και μην ξεχνάτε πως ζείτε στην Ελλάδα: τη χώρα που αν έχει κάτι να δείξει προς τα έξω, αυτή είναι η πολιτιστική κληρονομιά της! Η αρχαιοελληνική και η βυζαντινή. Ας σεβαστούμε, λοιπόν, αυτούς (αρχαίους και χριστιανούς) που δημιούργησαν έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς.
ΥΓ: Οι παπάδες δεν είναι η Εκκλησία. Εκκλησία είναι οι πιστοί.

diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
diamantis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
houlia είπε...

Οι υποσχεσεις δεν βλαπτουν, αλλά δεν εξασφαλίζουν κιολας.Εγω λέω να κάνετε μερικές δοκιμές ακόμα κ μετά βλέπετε. Σίγουρα κάποια εναλλακτική θα σκεφτεί το δαιμόνιο μυαλό σας για τη διαδικτυακή επικοινωνία.Μέχρι τότε όμως, δεν είναι αναγκη να σας απορροφαει τοσο αυτή η αστυνόμευση.Σήμερα, αλήθεια, παραμονή τής σιβηρικης απειλής, βγήκατε καθόλου να μυρίσετε ήλιο?Αφηστε το site να εκτονωθει κ καντε τις παρεμβασεις σας μια φορα,το βραδυ η το πρωι.Θα είναι από μονο του πειστηριο.Ως τότε...ξεκουραστείτε μ αυτους που νοιωθετε οικεια.Πιστευω να ειναι ολη η γατοπαρεα μαζεμενη αποψε στο ψυχικό...

Zoros είπε...

Απαντώ σε θέματα που αναφέρθηκαν κυρίως από τον epikairo και τον miracle.

Ο ορθός λόγος είναι η κορύφωση της ανθρώπινης σκέψης. Η επιστήμη βασίζεται σε αυτόν και τα αποτελέσματά της είναι φανερά μέσω της τεχνολογίας και των άλλων ανθρωπίνων επιτευγμάτων.
Να κάνω μια απλή σκέψη: Η θετικές επιστήμες έχουν αναπτύξει θεωρίες για τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, εκεί στηρίχθηκε η τεχνολογία της τηλεόρασης και η τηλεόραση που έχω στο σπίτι μου λειτουργεί. Άρα οι θεωρίες των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων είναι σωστές. Είναι σε θέση μια θρησκεία να δώσει μια ανάλογη απλή σκέψη?

Με βάση τον ορθό λόγο δεν γίνεται να υπάρχει ο χριστιανικός θεός, αλλά ούτε και οι διάφοροι θεοί των άλλων θρησκειών. Παραθέτω παραδείγματα:
- Στο σύμπαν δεν φαίνεται πουθενά ο ανθρωποκεντρισμός του χριστιανισμού (που είναι κύριο συστατικό του). Γιατί υπάρχει ο πλανήτης Άρης? Η σελήνη? Τα τρισεκατομμύρια ηλιακά συστήματα του γαλαξία μας? Οι τρισεκατομμύριοι γαλαξίες? Γιατί υπήρξαν οι δεινόσαυροι και εξαφανίστηκαν 50 εκ. χρόνια πριν εμφανιστεί το πρώτο ανθρωποειδές? Γιατί υπήρξαν οι άνθρωποι του Νεάτερνταλ (που δεν ήταν Homo Sapiens) και εξαφανίστηκαν 40000 χρόνια πριν? Γιατί ο ήλιος θα σβήσει σε 5 δις χρόνια (καταστρέφοντας τη γη) και δεν είναι αστείρευτος?
- Γιατί να μοιάζουμε τόσο πολύ με τον πίθηκο? Γιατί να είμαστε τόσο ίδιοι με όλα τα ζώα στις βασικές μας ανάγκες: τρώμε, αναπαραγόμαστε, θέλουμε να διατηρηθούμε στη ζωή? Τα ζώα έχουν ψυχή και κρίνονται ή είναι απλοί κομπάρσοι στη ανθρώπινη θεατρική παράσταση?
- Γιατί ένας πανάγαθος Θεός με τιμωρεί ακόμα επειδή έφαγε ο Αδάμ το μήλο και δεν με βάζει να ζω από την αρχή στον παράδεισο? Ακόμα και οι «κακές» ανθρώπινες κοινωνίες τους μεταμελημένους ισοβίτες τους συγχωρούν μετά από 25 χρόνια... Εμένα γιατί με τιμωρεί για ένα μήλο που έφαγε ο προ-προ... πάππους μου Αδάμ?
- Γιατί ένας παντοδύναμος Θεός αφήνει να γεννηθούν παιδιά στην Αφρική που είναι σίγουρο ότι θα πεθάνουν βρέφη λόγω υποσιτισμού των μητέρων τους και συνεπώς δεν θα μπορεί να τα κρίνει? Γιατί δεν τους στέλνει «μάνα» όπως έκανε στο παρελθόν με τους Εβραίους?
- Γιατί ο παντοδύναμος Θεός γεννάει κάποιους ανθρώπους με απόλυτη νοητική υστέρηση? Τι γίνεται με την ψυχή τους που δεν μπορεί να καταλάβει το καλό και το κακό, ώστε να κριθούν?
- Γιατί έχει αφήσει τον εκλεκτό λαό του (τους Εβραίους) 2000 χρόνια να περιμένουν ακόμα τον γιο του, ενώ ο Χριστός έχει ήδη έρθει στη γη και τον σταύρωσαν? Γιατί τους έστελνε τόσο καιρό προφήτες, ενώ, όντας παντοδύναμος, ήξερε ότι όταν τους στείλει το γιο του δεν θα τον πιστέψουν και θα τον σταυρώσουν?
- Γιατί αγνόησε τους Ασιάτες και τους Ινδούς και δεν έστειλε και σε αυτούς το γιο του ώστε να μάθουν την αλήθεια? Γιατί τους έχει αφήσει τόσα χρόνια να πιστεύουν λάθος πράγματα (βουδισμός, ινδουισμός) και συνεπώς να πηγαίνουν στην κόλαση?
- Γιατί ο Χριστός αφού αναστήθηκε δεν εμφανίστηκε σε όλους τους Εβραίους ώστε να τους κάνει να πιστέψουν? Γιατί ενώ όλα τα άλλα θαύματα τα έκανε μπροστά σε όλους, το πιο φοβερό θαύμα (ανάσταση) το έδειξε μόνο στους μαθητές του?
- Γιατί με έχει φτιάξει με τέτοιο τρόπο, που μου είναι τόσο εύκολο να τον αμφισβητήσω?
- Γιατί υπάρχουν οι κανόνες στο σύμπαν? Ένας παντοδύναμος δεν έχει ανάγκη τους κανόνες, δεν έχει ανάγκη την αρχή διατήρησης της ενέργειας!
- Γιατί, γιατί, γιατί... (μπορώ να γράφω επ’ άπειρο)

Γιατί λοιπόν υπάρχουν οι θρησκείες? Γιατί έχει την ανάγκη ο άνθρωπος να πιστεύει κάπου? Απλά, επειδή φοβάται το θάνατο και τον «βολεύει» να υπάρχει κάτι ωραίο μετά. Η απόλυτη ηρεμία του Αναστάσιου οφείλεται στην απόλυτη πίστη του σε κάτι πολύ ωραίο, που δυστυχώς δεν υπάρχει... Είμαι σίγουρος ότι και ο αντίστοιχος Αναστάσιος της αρχαιότητας που πίστευε στο δωδεκάθεο είχε ανάλογη ψυχική γαλήνη, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να πιστέψω ότι υπάρχει ο Δίας και πετάει κεραυνούς όταν τσαντίζεται! Επίσης χρησιμοποιούν το φόβο της θείας τιμωρίας στην προσπάθειά τους να επιβάλουν την ηθική. Μπορεί στον μεσαίωνα να είχε νόημα κάτι τέτοιο, αλλά πλέον δεν νομίζω ότι έχει. Η απάντηση στις θρησκείες είναι η παιδεία και η καλλιέργεια του ανθρώπου. Δεν βλέπω στις σκανδιναβικές χώρες (όπου η πλειοψηφία του κόσμου είναι άθρησκη) να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα ηθικής, το αντίθετο θα έλεγα.
Τέλος οι θρησκείες (και ειδικά η χριστιανική) έκαναν κακό στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας και σε πολλές περιπτώσεις την κράτησαν στάσιμη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Βυζάντιο, το οποίο ενώ κληρονόμησε τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό, σε 1200 χρόνια δεν κατάφερε να αφήσει τίποτα πέρα από ναούς και τείχη. Πόσους βυζαντινούς επιστήμονες γνωρίζετε? Συγγραφείς? Καλλιτέχνες? Πιο σύγχρονο παράδειγμα είναι το σημερινό Ισλάμ. Δεν πιστεύετε ότι οι μουλάδες του Ιράν κρατάνε τη χώρα πίσω από πλευράς ανάπτυξης?

Έπειτα από όλα αυτά είμαστε αναγκασμένοι να ανεχόμαστε και να συντηρούμε ως κομμάτι της πολιτείας το κάθε είδους ιερατείο που μας λέει ότι εκπροσωπεί το Θεό. Ε όχι κύριοι! Τι σχέση έχει αυτό το πράγμα με τη διαφήμιση που αναφέρουν πολλοί? Καμία. Ναι, οι διαφημιστές προσπαθούν να μας πείσουν ότι κάτι το έχω ανάγκη και ότι είναι καλύτερο από αυτό που πραγματικά είναι. Είναι μέρος της πολιτείας? Είμαι υποχρεωμένος να αγοράσω αυτό που μου λένε? Τι σχέση έχει με το ιερατείο που αναγκαστικά πληρώνω για να μου εκπροσωπεί κάτι που δεν πιστεύω και που προσπαθεί να ορίσει τη ζωή μου, όπως πχ με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής?
Αναφέρει ο miracle ότι η εκκλησία δεν έχει μεθόδους καταστολής. Συμφωνώ και ούτε θέλω να έχει η ίδια. Και εγώ αν έφτιαχνα ένα σύλλογο μεταφυσικών ανησυχιών δεν θα είχα προβλέψει μεθόδους καταστολής. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά: όσο η εκκλησία είναι κομμάτι της πολιτείας θα πρέπει να υπάρχουν μέθοδοι καταστολής από την ίδια την πολιτεία, όπως υπάρχουν για όλες τις άλλες δραστηριότητές της. Όπως θα απολυόταν πχ ο αρχηγός της αστυνομίας αν έβριζε πρώην πρωθυπουργό δημόσια, το ίδιο θα ήθελα να μπορεί να συμβεί όταν το κάνει ο Αμβρόσιος. Αν πάλι διαχωριστεί η εκκλησία από το κράτος, τότε δεν μου καίγεται καρφί για το αν θα τιμωρεί τους παραβάτες της ή όχι. Θα είναι πλέον ένα θέμα που θα αφορά την εκκλησία και τον κόσμο της.

Συγνώμη αν κούρασα... Τώρα συνειδητοποίησα το μέγεθος του post!

Nikos Dimou είπε...

Zoros πολύ ουσιαστικό το σχόλιό σου - φυσικά το προσυπογράφω. Έτσι, για να ξεφύγουμε από την σαχλαμάρα.

Diamandis ξέρεις καλά που βγήκες από τα όρια - όχι μόνο του blog αλλά και της καλής συμπεριφοράς.

Houlia προς ο παρόν πάω για ύπνο. Μην ανησυχείς, είχα πολλά και ωραία διαλείμματα σήμερα. Μου αρέσει όμως ό,τι κάνω να το κάνω σωστά. Αυτό ισχύει και για το blog που ήθελα να είναι μία γωνιά δικτυακού πολιτισμού.

Το να γράφω ένα νέο Post κάθε μέρα είναι κουραστικό - αλλά ευχάριστο. Χαίρομαι να γράφω. Χαίρομαι επίσης να συζητάω. Δεν χαίρομαι όταν μπαίνει στην συζήτηση η επιθετικότητα, η χοντράδα και - κυρίως - η έλλειψη σεβασμού στον Άλλο.

Και είναι πάντα δύσκολο να επιβιώνεις ως επώνυμος ανάμεσα σε ανώνυμους.

Καληνύχτα.

houlia είπε...

Καληνυχτα Zoro. Συμφω-διαφονώ εν μέρη-μέρη μαζί σου-αλλά έιναι αργά και για άλλες αναλυσεις-αλλά έφερες μια ισορροπια στο σημερινό χάος-ακριβως λόγω του αντισταθμιστικού μεγέθους του post-.Thanks

Ανώνυμος είπε...

ο χριστιανισμός είναι πληγή. δεν τη χτυπάς με τη "λογική". είναι ψυχική ασθένεια. είναι δαίμονες που επιτίθενται. αν συζητήσεις μαζί τους, αμφισβητείς τα όπλα σου, τα παραδίνεις. έχουν ακούσει τόσους αιώνες; άμα τους πεις ότι δεν έχουν αποδείξεις και ότι είναι παράλογοι, θα πάρεις μια απάντηση: εσύ ερευνάς το πως και εμείς το γιατί! και θα συζητήσεις μετά γιατί η επιστήμη ερευνά μόνο το πως. εισάγουν το δόγμα και σταματούν κάθε λογική αναζήτηση. μπορείς να μιλάς ώρες και να εξηγείς, να φτάσεις στον ποσειδώνα. μα σου έχουν αποδώσει μηδενική αξία και μπορούν να φτάσουν μέχρι την εξόντωση για να επιβληθούν. και έχουν επιβληθεί. μα, ο αναστάσιος αλβανίας; ωραία. ο αναστάσιος αλβανίας καλά θα κάνει να ξυπνήσει και να δει τα εγκλήματα που κάνουν χριστιανισμός και καπιταλισμός και κατά δεύτερον να εξηγήσει σε ένα μωρό, αν το μπορεί, γιατί πιστεύει. μα αυτοί έχουν καταργήσει τις εξηγήσεις! κατηγορούμε τον απλό έλληνα ότι λέει "εγώ θα αλλάξω τον κόσμο" αλλά δεν έχει βρεθεί ένας ομοφυλόφιλος να πει: εσύ που διαστρέφεις, με ποιο δικαίωμα το κάνεις, και γιατί κρύβεσαι πίσω από αυτόν που κατηγορείς για αδιαφορία. αν ψάξουμε, θα καταλήξουμε! αν ψάξουμε δογματισμένοι και μισοί και έτοιμοι για βουτιά στο ψέμα, θα αφιονιστούμε περισσότερο. τι να το κάνω εγώ που ο αλβανίας πιστεύει. δεν με ενδιαφέρει αν πιστεύει, ούτε ο βαθμός της ειλικρίνειας. πώς μπορώ να διαπραγματεύομαι το περίβλημα την κενότητας για να δίνω αφορμή να με υποτάξουν. και σε λένε ακραίο όταν δεν συζητάς, αμόρφωτο και μηδενιστή. έτοιμη η κατηγόρια. εύκολη και σταθερή. μηδενίζεις το οικοδόμημα της ντροπής. γκρεμίζεις το χάρτινο πύργο του δράκουλα. συνθλίβεσαι μόνο για να καταλάβεις την ουσία τους, ενώ αυτοί σε περιμένουν για να σου δώσουν φόρα να ακολουθήσεις άλλο λαβύρινθο, καινούριο ή παλιό αλλά με άλλη ταπετσαρία. ο αναστάσιος αλβανίας είναι το ίδιο σοβαρός και αξιοπρεπής με τον απόστολο παύλο. ο παύλος. ο φονιάς, ο εκμεταλλευτής, ο πρώτος που έζησε τη χριστιανική ζωή χωρίς να εργαστεί: με προσφορές (και παρακλήσεις για ζητιανιές) από την εκκλησία! και αυτοί που διαβάζουν παύλο και καταλαβαίνουν για θεό και θρησκευτική συνείδηση...αξιολύπητοι. η πνευματικότητα του χριστιανισμού...ύβρις. πρόκληση. οι μετέχοντες στην πνευματικότητα αυτή...μηδενισμένοι από τη γέννηση. οι άγιοι χρυσοκάνθαροι. δεν είναι άγιοι. είναι παράσιτα. έχουν αρχικώς τραφεί με το αίμα όσων χρησιμοποιήσαν το πνεύμα. (για να διαστρέψεις πρέπει να καταλάβεις έστω και λίγα). οι άγιοι χρυσοκάνθαροι: πρόκληση. πρόκληση βέβαια και αισθητική και οικονομική. ναι. πως θα αναιρεθεί ο θάνατος όταν τον επιδιώκεις...

gumusak είπε...

Η εντύπωση είναι ότι συζητάμε πέντ-έξι διαφορετικά θέματα σε συσκευασία του ενός: άλλο αν ο κλήρος ειναι χρήσιμος, άλλο αν οι παπάδες ειναι καλοί ή κακοί, άλλο αν πιστεύουμε ή όχι και γιατί, και άλλο το αν πρέπει να πιστεύουμε. Ίσως η όποια ένταση να οφείλεται και στον, κατά την άποψή μου, ασταθή ή ασαφή στόχο της σημερινής κουβέντας. Δυο πράγματα θα ήθελα μόνο να προσθέσω και δεν θα επανέλθω στο θέμα. Το πρώτο είναι οτι μιλώντας ή κρίνοντας τον Χριστιανισμό θα έπρεπε μάλλον να προσδιορίζουμε για ποιον Χριστιανισμό μιλάμε: τον καθολικισμό, τον προτεσταντισμό, την ορθοδοξία; Και η ορθοδοξία (με όλο το αλαζονικό της λέξης) ήταν ενιαία; Ο χριστιανισμός της Ανατόλής καταδικάζεται ή επαινείται συλλήβδην ή μήπως θα έπρεπε κανείς υπομονετικός να μιλήσει και για αιρέσεις και για το ρόλο που διαδραμάτισαν, όπως εκείνη των Καθαρών για παράδειγμα; Μου φαίνεται πέφτουμε κι εμείς κάποτε στην παγίδα της εποχής: βιαζόμαστε για ένα συμπέρασμα, για μια πληροφορία, χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς συζητάμε. Η δεύτερη διαπίστωση:ο zoros λέει κάτι για τους μουλάδες, το Ιραν και την ανάπτυξή του. Δεν ξέρω ποια ειναι η ανάπτυξη του Ιράν τεχνολογικά, οικονομικά κλπ. Ξέρω όμως ότι διαθέτει μια σπουδαία κινηματογραφία (θυμίζω τους Κιαροστάμι και Μαζίντι)ανάλογη της οποίας δεν διαθέτουμε εμείς. και επίσης ότι στους μουσουλμάνους χρωστάμε και τα πρώτα πανεπιστήμια και την διάσωση πολλών αρχαίων χειρογράφων και τη γνωριμία ενός τμήματος της Δύσης με τους αρχαίους. Από την άλλη δεν αποφεύγω να αναρωτηθώ τι πολιτισμό είχε να προβάλει το μοναδικό αθεϊστικό κράτος που υπήρξε, μιλώ για την Αλβανία του Χότζα. A, ένα υστερόγραφο για τον Nibelungen και τη χειροπιαστή πραγματικότητα: η πραγματικότητα, λέει κάπου ο Θερβάντες, ειναι ο εχθρός της αλήθειας.

Δημήτριος είπε...

zoros είπεν:
Πόσους βυζαντινούς επιστήμονες γνωρίζετε? Συγγραφείς? Καλλιτέχνες?

Ε, όχι κι έτσι αγαπητέ...

Μάλλον φθηνό σχόλιο...

Zoros είπε...

Δημήτριος said...
Ε, όχι κι έτσι αγαπητέ...

Μάλλον φθηνό σχόλιο...

Γιατί δεν μπαίνεις στην ουσία της ερώτησής μου αναφέροντας μου κάποιους Βυζαντινούς επιστήμονες και τα επιτεύγματα τους?

Zoros είπε...

Gumusak, ο πολιτισμός του Ιράν δεν μπορεί να κριθεί μόνο από τις καλές(?) ταινίες που παράγει, αλλά από τόσα άλλα πράγματα. Πιστεύεις μια χώρα που διοικείται από τον μουσουλμανικό νόμο, ο οποίος επιτρέπει να ξυλοκοπούνται οι γυναίκες από τους άντρες τους μέχρι θανάτου, οδεύει προς την πρόοδο? Θα μπορούσες αλήθεια να ζεις στο Ιράν?

gumusak είπε...

Μιλησες για ανάπτυξη και επέλεξα, αυθαίρετα είναι αλήθεια, έναν τομέα. Το ερωτηματικό στις ταινίες περιττεύει γιατί κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια σε όλα τα διεθνή φεστιβάλ. Λίγο ως επιχείρημα το βρίσκω, αλλά είναι αυτό που λένε οι εκθεσάδες "κοινώς αποδεκτό". Τους ξυλοδαρμούς δεν τους πολυπάω, όπως δεν πάω και τις γυναίκες στις βιτρίνες του Άμστερνταμ. Αλήθεια εσύ θα μπορούσες να ζεις σε μια χώρα που έχει μετατρέψει το γυναικείο σώμα σε σφαχτάρι κρεοπωλείου;

παρατηρητής είπε...

Δεν θέλει πολύ να φανταστεί κανείς, οτι όταν οι ναζί ετοιμαζόντουσαν να εξολεθρεύσουν τους εβραίους και όταν οι τούρκοι να ξεκληρίσουν τους αρμένιους, διακατέχονταν από συναισθήματα μίσους και έχθρας ίδια με αυτά του πιο πάνω (βγάζει μάτι) υβριστή-σχολιαστή.
Με τι ευκολία θα έβγαινε να εξολοθρεύσει παπάδες αν οι συνθήκες διαμορφωνόνταν κατάλληλα εε;
Το θέμα όμως δεν είναι η μανία και το μίσος του (έτσι όπως βγαίνει από τα γραπτά του) εναντίον των παπάδων. Το θέμα είναι η μανία του και το μίσος του αυτά καθευατά, μιας και σίγουρα (και εύκολα) μπορούν να μεταστραφούν ενάντια της κατάλληλης κοινωνικής ομάδας-στόχο κάθε φορά.

κ. Δήμου, αν τέτοιοι υπερασπίζονται τις απόψεις σας κάτι πάει στραβά.

(...καταλαβαίνεται πως δεν εννοώ στραβή τη γνώμη σας)

Zoros είπε...

gumusak said...
Από την άλλη δεν αποφεύγω να αναρωτηθώ τι πολιτισμό είχε να προβάλει το μοναδικό αθεϊστικό κράτος που υπήρξε, μιλώ για την Αλβανία του Χότζα

Γιατί συνδέουμε την υστέρηση των ολοκληρωτικών κουμουνιστικών καθεστώτων (που οφειλόταν στον απομονοτισμό, στο κράτος δημοσίων υπαλλήλων κλπ) με την επιβολή της αθεϊας? Πιστεύεις δηλαδή ότι αν τους άφηναν να πηγαίνουν στην εκκλησία η Αλβανία θα ήταν Σουηδία? Θα αντιστρέψω την ερώτηση: ξέρεις κάποια θεοκρατική χώρα που να είναι προηγμένη?

Επίσης, κανείς δεν μίλησε για οποιαδήποτε επιβολή αθεϊας. Αυτό που ζητάω είναι να μην υπάρχει επιβολή του Χριστιανισμού (έμμεση ή άμεση).

gumusak είπε...

Ε, τώρα μπορούμε να συμφωνήσουμε, για να πάμε και για ύπνο:) Έχεις απόλυτο δίκιο. Δεν ήταν η αθεϊα,για την Αλβανία , αλλά οι συνθήκες. Το ίδιο ακριβώς λοιπόν ισχύει και στο Ιράν.

Ανώνυμος είπε...

gumusac: ενα είναι το θέμα. ένα ήταν ανέκαθεν. η ευτυχία μας. εμείς είμαστε οι όλοι. τι την αναιρεί. όσα την αναιρούν, για τους λόγους που την αναιρούν, αποτελούν τα θέματα. θα μπορούμε κάποτε να μην είμαστε ήσυχοι αν πεθαίνει ένας από πείνα. στην αφρική. τουλάχιστον για την πείνα θα μπορούμε να ανησυχούμε. πως να το ισχυριστώ: παντοδύναμο, θεϊκό είναι ένα ανθρώπινο όντο. αισιοδοξία θα αντλούμε μόνο από τη φύση μας που είναι αθάνατη όσο υπάρχουμε. αργεί η εποχή που είναι να έρθει και να μείνει. θάρθει. δεν υπάρχει κάτι άλλο να γίνει.
τα ευρυζωνικά δίκτυα είναι τεχνολογία του χαλκού. όχι φως. είναι νωρίς. είμαστε αγχωμένοι εμείς που γεννηθήκαμε νωρίς - μέχρι και για το θάνατο. ευθύνεται η παρουσία μας σε ένα στάδιο εξέλιξης που οδηγεί στην τελειότητα. είμαστε αγωνίες δούλων κατασκευαστών του μεγάλου οικοδομήματος. υπάρχει το δικαίωμα στην τεμπελιά. η ανεμελιά. η αδιαφορία. υπάρχουν. ας μην ξεχνάμε ότι η δημιουργία αφορά τους που βοηθήθηκαν να ενδιαφερθούν. στην πλειονότητα τους, δεν αποτελούν το καλύτερο υλικό. αν ήταν οι καλύτεροι, θα είχαμε ευτυχήσει. υπήρξαν μικροί. είναι μηδαμινοί αν τοςυ συγκρίνεις με με αυτό που έρχεται και είναι η κατάληξη. θα σκοτωθούν με την προσφορά παιδείας. θα σκοτωθούν πριν υπάρξουν. απαιτείται χρόνος πειραματισμού. είναι νωρίς.

gumusak είπε...

εκπερματώνω στο εγκόλπιο έχω την εντύπωση ότι κάτι ξέρεις από τα εργαστήρια και μας προετοιμάζεις. Ναι. Κι έτσι κι αλλιώς. Το θέμα τελικά, ακόμη και υποψήφιοι θεοί, είναι να αφήσουμε χώρο για ένα ερωτηματικό.

Zoros είπε...

Τι συγκρίνεις αλήθεια Gumusak την Ολλανδία με το Ιράν?
Επειδή οι πόρνες στο Άμστερνταμ είναι σε βιτρίνες (με τη θέλησή τους), εξισώνεις την Ολλανδία με την καταπίεση και την απόλυτη καταπάτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ισλαμικού νόμου?
Θα σου θυμίσω ότι στη Νιγηρία, καταδικάστηκε σε θάνατο γυναίκα δια λιθοβολισμού, επειδή έμεινε έγκυος από βιασμό και δεν ήταν παντρεμένη! Τόσο πολιτισμό έχει ο ισλαμικός νόμος και οι χώρες που τον ασπάζονται!

Επλίζω παρατηρητή το σχόλιό σου να μην αναφέρεται σε εμένα, γιατί πραγματικά δεν θέλω να βλάψω ούτε κουνούπι :-)

Apostolos_apo Londino είπε...

Αγαπητοί bloggers,

επιτρέψτε μου να εισέλθω περαστικός στη δυναμική κοινότητά σας.

Από τους δώδεκα μαθητές του Χριστού, ο ένας ήταν ο προδότης του.

Η ίδια η Αγία Γραφή περιγράφει εντιμότατα και χωρίς να ωραιοποιεί τα γιγνόμενα πλήθος σκανδάλων από τους μαθητές του ίδιου του Χριστού (τους εκκλησιαστικούς προκατόχους των ίδιων των σημερινών ιεραρχών): προδοσία Ιούδα, απιστία Πέτρου και άρνηση του Χριστού από τον Πέτρο πριν από τη σταύρωση, άρνηση του Χριστού από το Θωμά, πλήρης ρήξη των σχέσεων Πάυλου και Ιακώβου λίγες μέρες μετά την Πεντηκοστή (ο Απόστολος Ιάκωβος είχε τόσο μεγάλη αντιπάθεια για τις καινοτομίες του Πάύλου στην εκκλησία που ο Πάυλος έφυγε νύχτα από τα Ιεροσόλυμα για να μην τον δείρουν οι ακόλουθοι του Ιακώβου) και άλλα πολλά. Αυτά τα γράφει η Καινή Διαθήκη και τα διαβάζουμε την Κυριακή στην Εκκλησία. Από τη στιγμή λοιπόν που ξέρω ότι ένας από τους μαθητές Του ήταν προδότης (κάποιος που τον γνώρισε από κοντά και έκανε θαύματα στο όνομά Του), θα κλονιστεί η πίστη μου επειδή ο τάδε ή δείνα "δεσπότης"(τι απαίσιος τίτλος) η παπάς είναι ανάξιος; Για σκεφτείτε λίγο: ένας πλούσιος άρχοντας μας απαλάσσει από τα χρέη, μας παίρνει στο σπίτι του, μας υιοθετεί, μας κάνει κληρονόμους του, μας αγαπάει σαν παιδιά του, δίνει τη ζωή του για μάς αλλά εμείς αρνούμαστε την κληρονομιά και την αγάπη του επειδή έχει μερικούς ανάξιους υπηρέτες. Δεν είναι τρελό; Δεν επιθυμώ να κάνω κατήχηση σε ιδιαίτερα ευφυείς ανθρώπους. Η ορθόδοξη εκκλησιαστική εμπειρία εντούτοις στηρίζεται στην Σταύρωση και Ανάστασή του ως ιστορικά γεγονότα και όχι στις ηθικολογίες αναξίων εκκλησιαστικών ηγετών.

Φιλικά, Απόστολος από Λονδίνο

παρατηρητής είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Zoros είπε...

Απόστολε, χωρίς καμία δόση ειρωνίας, βοήθησε με να πιστέψω σε αυτό που πιστεύεις. Δώσε μου απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:


- Στο σύμπαν δεν φαίνεται πουθενά ο ανθρωποκεντρισμός του χριστιανισμού (που είναι κύριο συστατικό του). Γιατί υπάρχει ο πλανήτης Άρης? Η σελήνη? Τα τρισεκατομμύρια ηλιακά συστήματα του γαλαξία μας? Οι τρισεκατομμύριοι γαλαξίες? Γιατί υπήρξαν οι δεινόσαυροι και εξαφανίστηκαν 50 εκ. χρόνια πριν εμφανιστεί το πρώτο ανθρωποειδές? Γιατί υπήρξαν οι άνθρωποι του Νεάτερνταλ (που δεν ήταν Homo Sapiens) και εξαφανίστηκαν 40000 χρόνια πριν? Γιατί ο ήλιος θα σβήσει σε 5 δις χρόνια (καταστρέφοντας τη γη) και δεν είναι αστείρευτος?
- Γιατί να μοιάζουμε τόσο πολύ με τον πίθηκο? Γιατί να είμαστε τόσο ίδιοι με όλα τα ζώα στις βασικές μας ανάγκες: τρώμε, αναπαραγόμαστε, θέλουμε να διατηρηθούμε στη ζωή? Τα ζώα έχουν ψυχή και κρίνονται ή είναι απλοί κομπάρσοι στη ανθρώπινη θεατρική παράσταση?
- Γιατί ένας πανάγαθος Θεός με τιμωρεί ακόμα επειδή έφαγε ο Αδάμ το μήλο και δεν με βάζει να ζω από την αρχή στον παράδεισο? Ακόμα και οι «κακές» ανθρώπινες κοινωνίες τους μεταμελημένους ισοβίτες τους συγχωρούν μετά από 25 χρόνια... Εμένα γιατί με τιμωρεί για ένα μήλο που έφαγε ο προ-προ... πάππους μου Αδάμ?
- Γιατί ένας παντοδύναμος Θεός αφήνει να γεννηθούν παιδιά στην Αφρική που είναι σίγουρο ότι θα πεθάνουν βρέφη λόγω υποσιτισμού των μητέρων τους και συνεπώς δεν θα μπορεί να τα κρίνει? Γιατί δεν τους στέλνει «μάνα» όπως έκανε στο παρελθόν με τους Εβραίους?
- Γιατί ο παντοδύναμος Θεός γεννάει κάποιους ανθρώπους με απόλυτη νοητική υστέρηση? Τι γίνεται με την ψυχή τους που δεν μπορεί να καταλάβει το καλό και το κακό, ώστε να κριθούν?
- Γιατί έχει αφήσει τον εκλεκτό λαό του (τους Εβραίους) 2000 χρόνια να περιμένουν ακόμα τον γιο του, ενώ ο Χριστός έχει ήδη έρθει στη γη και τον σταύρωσαν? Γιατί τους έστελνε τόσο καιρό προφήτες, ενώ, όντας παντοδύναμος, ήξερε ότι όταν τους στείλει το γιο του δεν θα τον πιστέψουν και θα τον σταυρώσουν?
- Γιατί αγνόησε τους Ασιάτες και τους Ινδούς και δεν έστειλε και σε αυτούς το γιο του ώστε να μάθουν την αλήθεια? Γιατί τους έχει αφήσει τόσα χρόνια να πιστεύουν λάθος πράγματα (βουδισμός, ινδουισμός) και συνεπώς να πηγαίνουν στην κόλαση?
- Γιατί ο Χριστός αφού αναστήθηκε δεν εμφανίστηκε σε όλους τους Εβραίους ώστε να τους κάνει να πιστέψουν? Γιατί ενώ όλα τα άλλα θαύματα τα έκανε μπροστά σε όλους, το πιο φοβερό θαύμα (ανάσταση) το έδειξε μόνο στους μαθητές του?
- Γιατί με έχει φτιάξει με τέτοιο τρόπο, που μου είναι τόσο εύκολο να τον αμφισβητήσω?
- Γιατί υπάρχουν οι κανόνες στο σύμπαν? Ένας παντοδύναμος δεν έχει ανάγκη τους κανόνες, δεν έχει ανάγκη την αρχή διατήρησης της ενέργειας!
- Γιατί, γιατί, γιατί... (μπορώ να γράφω επ’ άπειρο)

gumusak είπε...

Ζορό έχεις απόλυτο δίκιο πάλι. Τώρα το συνειδητοποιώ. Η εκπόρνευση των γυναικών στο δυτικό κόσμο, και οι 400.000 άστεγοι στο Παρίσι, και το ότι στην Αμερική είχαν φτάσει στο σημείο να απαγορευουν την κυκλοφορία μετά τις έξι το απόγευμα στους δρόμους, και οι άνεργοι και οι τοξικομανείς των δυτικών κοινωνιών, όλα είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης. Πειράζει όμως που νιώθω πιο ασφαλής στο Ιράν;

παρατηρητής είπε...

Δεν αναφέρομαι σε σένα zoros.

Zoros είπε...

Gumusak, προσπάθησε να συγκρίνεις ανάλογα πράγματα!
Καταδικάζεις τη δύση για την ανεργία της (αλήθεια δεν έχει στο Ιράν ανέργους?), τους αστέγους, τις πόρνες και τους τοξικομανείς. Όλοι στη Δύση συμφωνούν ότι όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά προβλήματα και κάνουν προσπάθειες να τα αλλάξουν.

Εδώ όμως μιλάμε για καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων:
- Πρόσφατα στο Ιράν κρέμασαν 2 παιδιά 14 και 16 ετών επειδή τα κατηγόρησαν για ομοφυλοφιλία. Το ακόμα πιο απίθανο είναι ότι το αρνιόντουσαν πεισματικά και ότι πριν τα εκτελέσουν τα βασάνιζαν σε φυλακές για 2 χρόνια!!!
- Στους Ταλιμπάν επιτρεπόταν να κόψουν τη μύτη της γυναίκας τους αν τους έπεφτε ο φερετζές σε δημόσιο χώρο!
- Οι φοιτητές στο Ιράν που επικοινωνούν με τη Δύση μέσω internet και ζητούν ελευθερίες τιμωρούνται με 25 χρόνια φυλάκιση!
Σε ξαναρωτάω: Θα μπορούσες να ζήσεις στο Ιράν? Δεν θα είχες πρόβλημα αν πχ λιθοβολούσαν ένα δικό σου άνθρωπο μέχρι θανάτου, επειδή την βίασαν και έμεινε έγκυος?
Εγώ από τη μεριά μου, ζω σε μια χώρα της δύσης (Ελλάδα) και εύκολα θα μπορούσα να μείνω σε οποιαδήποτε άλλη (πχ Ολλανδία που ανέφερες).

takis vasilopoulos είπε...

Τους λέω με αγανάκτηση ,η εκκλησία,η θρησκεία ,ο στρατος,ο γάμος ,οι εκάστοτε μύθοι και συμβάσεις....δεν το βλέπετε?ειναι έξω απο την ελευθερία του ανθρώπου.

Οι πιο νηφάλιοι μου απαντουν: η εκκλησία,η θρησκεία ,ο στρατος,ο γάμος ,οι εκάστοτε μύθοι και συμβάσεις ,όλα αυτά τα χρειάζεται η ανθρωπότητα,δεν έχει φτάσει ακόμα στο πνευματικό επίπεδο να τα ξεπεράσει.

Σκέφτομαι κάπου μπορει να έχουν δίκιο,μα αμέσως ξεσπώ.Δεν αντέχω....όλα αυτά με πνίγουν.....θέλω να φωνάξω:Nα πάει να πνιγεί η ανθρωπότητα!!...αν δεν αντέχει την αλήθεια δεν τη θέλω την ανθρωπότητα,χωρις αλήθεια,χωρις ελευθερία είναι ψεύτικη, είναι άδεια.

Ενα το φάρμακο και μία η αλήθεια,η αμφισβήτηση

Ναι,και εγω θα πάω στρατο ( είναι υποχρεωτικό ) ,και εγω πηγαίνω χριστουγεννα-πασχα εκκλησια ( για το εθιμο που άλλες φορες το χαιρομαι και άλλες το βαριεμαι ) και εγω μάλλον θα παντρευτω ( θέλω οικογένεια και χωρις γάμο για διαφορους κοινωνικους λόγους είναι δύσκολο να μην γίνει γάμος,όχι για μένα ,κυρίως για τα παιδιά ) ....ομως όλες αυτές τις στιγμές μέσα μου θα χαμογελώ ειρωνικα.

Για τη φωτογραφια,λέει νομίζω ο Γκιμπραν:όποιου τα χέρια είναι γεμάτα με χρυσάφι δεν μπορει να τα σηκώσει να δοξάσει το Θεο

Προσωπικα για το θέμα της πίστης με εκφράζει το ακόλουθο ποιημα του κ.Δήμου(πολύ αγαπημένο)

Ο γέροντας νοσταλγεί την παιδική πίστη :

Θα ήθελα να υπήρχε η Παναγία.
Γλυκοφιλούσα, σπλαχνική, Μεγαλόχαρη.
Τρυφερή και στοργική σαν την μάνα μου.
Να της έλεγα τον πόνο και την πίκρα.
Βάλσαμο.
Θα’ θελα να υπήρχε ο Ιησούς.
Ο Αμνός, ο Μεσσίας, ο Παράκλητος,
απλώνοντας το χέρι του να με λυτρώσει
απ’ τις οδύνες μιας παράλογης Δημιουργίας.
Θα’ θελα να είχα την αίσθηση της αμαρτίας,
να βουτήξω στην μετάνοια σαν Μαγδαληνή.
Σφάλματα διέπραξα πολλά.
Αμαρτία όμως;
Θα ήθελα να πίστευα στην Μέλλουσα Ζωή
για να μην τρέμω τον θάνατο.
Κι ακόμα να προσδοκώ
μία Δεύτερη Παρουσία.
Ίσως αυτή με έπειθε για την Πρώτη.


Επειδή κ.Δήμου ρωτήσατε τη γνώμη μας για τη συνέχεια του blog :Σίγουρα παρουσιάστηκαν όχι ωραία φαινόμενα,ειδικά σε κάποια σημεία κάποιοι το παρατράβηξαν,μα κατα τη γνώμη μου αυτος δεν είναι λόγος να κλείσει,πιστεύω πως αυτος ο δικτυακός βοηθά πολύ κόσμο,πως γίνεται αρκετα δημιουργική ανταλλαγή απόψεων.Ευχομαι να πάει ακόμα καλύτερα.Νομίζω τα αρνητικα φαινόμενα περιθωριοποιούνται απο μόνα τους.

Να στε καλα.καλημέρα

gumusak είπε...

Είπαμε. Και εκεί καταπάτηση και εδώ καταπάτηση. Οι διαφορές επουσιώδεις, μη με κάνεις να εξηγήσω όμως τώρα το γιατί.Και σωστά το επεσήμανες, δεν έχει σχέση με τις θρησκείες αλλά με τις συνθήκες. Εκτός θέματος μας βρίσκω πάντως. Από την πλευρά μου, έχετε το ελεύθερο να σβήσετε ό,τι δεν αφορά στο θέμα, αν και ήταν καλή η συζήτηση με τον zoros.Τον καταγγέλλω πάντως δημόσια ότι μου καταπατά το ανθρώπινο δικαίωμα του ύπνου:)Έφυγα. Καλό βράδυ.

resident είπε...

Το βλογκ αυτο ειναι οτι καλυτερο.Οταν διαβαζειs τοσο μεστο λογο οπωs του zoros,τοτε αξιζει ο κοποs.Συνεχιστε Nικο Δημου.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 238   Νεότερο› Νεότερο»