Τρίτη, Μαΐου 02, 2006

O τρελός με τα πουλιάΞΥΠΝΗΣΕ στη μέση της νύχτας από εκκωφαντικά κελαηδίσματα πουλιών. Στην αρχή χάρηκε. Ξημέρωσε, σκέφτηκε. Μετά συνειδητοποίησε πως ήταν μαύρη νύχτα, και πως δεν ζούσε πια - αλίμονο - στην εξοχή, μα στο κέντρο της πόλης.

Αλλά τα πουλιά εξακολούθησαν. Τότε τρόμαξε. Κατάλαβε πως είχε ψευδαισθήσεις.

- Είμαι τρελός! Θεέ μου, τρελάθηκα!

Ο φόβος τον έκοψε στα δυο. Ανασηκώθηκε, άναψε το φως. Προσπάθησε να ξυπνήσει εντελώς. Το κελάηδισμα συνεχιζόταν. Άγριες, τσιριχτές κραυγές, μπλεγμένες με μικρά, ήσυχα τιτιβίσματα - και ανάσπαρτες μελωδικές τρίλιες.

- Αηδόνι, ψιθύρισε.

Οι τρίλιες και οι λαρυγγισμοί του αηδονιού άρχισαν να κυριαρχούν στον ηχητικό χώρο - και τι περίεργο: ο φόβος του απάλυνε, μια ηρεμία, μια πραότητα, μια γαλήνη του χαλάρωσαν τα μέλη.

Κι έτσι, έγινε δύο: ο άνθρωπος που φοβόταν την τρέλα του - και ο άλλος που χαιρόταν τη μελωδία των πουλιών.

- Σ' όλη μου τη ζωή θ' ακούω τώρα ανύπαρκτα πουλιά; αναρωτιόταν ο ένας. Κι ο άλλος έλεγε: Θεέ μου! πόσον καιρό είχα ν' ακούσω αηδόνι!

Αλλά ο λογικός εαυτός κυριάρχησε.

- Πρέπει να δω ένα γιατρό. Κάτι πρέπει να γίνει!

.................................................................

Ο γιατρός του έδωσε μια σειρά από διάφορα χάπια σε διάφορες ώρες. Τα πουλιά εξασθένησαν και σιγά - σιγά χάθηκαν. Ξαναβρήκε τη σιγουριά του, την αυτοπεποίθησή του. Έπαψε να φοβάται πως ξαφνικά στη μέση μιας συζήτησης ή την ώρα της δουλειάς του θα τρόμαζε από ανύπαρκτους κελαηδισμούς.

Τα χάπια του ρύθμισαν και άλλες ιδιομορφίες της ζωής του. Του πήραν τις εκρήξεις αισιοδοξίας και τις κρίσεις μελαγχολίας, τις αιχμές και τις πτώσεις. "Κάπου μου σιδέρωσαν τη ζωή", σκέφθηκε. Δούλευε πιο στρωτά, ζούσε πιο ομαλά, κοιμόταν πιο βαθιά.

Αλλά κάποια νύχτα ξαναξύπνησε απότομα. Και τώρα τον τρόμαξε η σιωπή. Κανένας ήχος, ούτε φυσικός θόρυβος.

Η σιωπή του μπετόν και της πόλης ήταν ξαφνικά πιο βαριά από τον τρόμο της παραίσθησης. Από κείνη τη μέρα, παρ' όλα τα πολλά χάπια, πήρε την κάτω βόλτα. Ήταν μελαγχολικός, σκυθρωπός, αμίλητος.

Ξαναπήγε στο γιατρό. Εκείνος του άλλαξε τη σύνθεση των χαπιών. Αλλά δεν έγινε τίποτα.

Άρχισε τώρα να βλέπει περίεργα όνειρα - ακουστικά όνειρα. Πρωταγωνιστούσαν ήχοι - άνεμος φυσούσε, κύματα που σερνόντουσαν στα βότσαλα, φύλλα που θρόιζαν, και πουλιά... πολλά πουλιά.

Στα όνειρα αυτά ήταν ευτυχισμένος. Αλλά όταν ξυπνούσε ξανάπεφτε στην κατάθλιψη. Άρχισε ν' αναρωτιέται, τι θα γινόταν αν σταματούσε τα χάπια. Ένιωσε πως είχαν δημιουργήσει μέσα του ένα τρίτο πρόσωπο - άσχετο με τον υγιή αλλά και με τον τρελό εαυτό του. Αυτό το πρόσωπο τον καταπίεζε φοβερά.

Όμως δίσταζε να σταματήσει γιατί έτρεμε το ανύπαρκτο. Όπως όλοι μας είχε εκπαιδευτεί στο φόβο της τρέλας.

Αλλά μια μέρα τόλμησε. Η αποκόλληση από τα φάρμακα ήταν πολύ οδυνηρή - τον απορύθμισε τελείως. Κάπου όμως είχε ξεπεράσει μέσα του τις συμβάσεις του "κανονικού" και του "ανώμαλου" και άρχισε να δέχεται την αίσθηση όπως του ερχόταν.

Τότε γύρισαν και τα πουλιά. Η εμπειρία δεν ήταν αμιγής. Είχε ευχαρίστηση αλλά και τρόμο. Ιδιαίτερα όταν βρισκόταν μέσα στους κλασικούς συμβατικούς χώρους, στις τυπικές καθημερινές καταστάσεις: στο τρόλεϋ, στη δουλειά, στο πάρτι. Εκεί ξαφνικά η παραίσθηση τον απομόνωνε τελείως από τους άλλους. Αυτό δεν το άντεχε.

Σκέφτηκε να ξαναπάει στο γιατρό. Αλλά θα του έδινε πάλι χάπια.

Πέρασε καιρός - και πολλή ταλαιπωρία - μέχρι να καταλάβει τι έπρεπε να κάνει. Μάζεψε όλα του τα υπάρχοντα, παραιτήθηκε από τη δουλειά του, αποχαιρέτισε τους γνωστούς του.

Πήγε κι έχτισε ένα σπιτάκι σε μια λόχμη ποταμού όπου μαζεύονταν τα περισσότερα πουλιά της χώρας. Εκεί έκανε το καινούριο του νοικοκυριό. Βρήκε δουλειά να βοηθάει στο διπλανό χωριό - πάντα χρειάζεται ένας γραμματιζούμενος. Και βολεύτηκεΤώρα, όταν ακούει πουλιά, δεν ξέρει αν είναι τα "δικά του" ή τα πραγματικά. Γιατί ο τόπος είναι παράδεισος των πετεινών - κι έγινε ακόμη πιο πολύ αφότου ήρθε αυτός κι έδιωξε τους λίγους κυνηγούς και τα παιδιά με τις ξόβεργες.

Όλη μέρα κελαηδισμοί αντηχούν στ' αυτιά του. Και τι τον νοιάζει από πού έρχονται;

Ένιωσε τότε πως ο μόνος τρόπος να μη φοβάσαι τη διαφορά ανάμεσα στην ψευδαίσθηση και την πραγματικότητα, είναι να την καταργήσεις.

Χάρηκε που τα ανύπαρκτα πουλιά τον έφεραν κοντά στα υπαρκτά.

Και, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, ήταν ευτυχισμένος.Έμαθα πως ένας φίλος μπήκε προχθές σε ψυχιατρική κλινική. Στην σκέψη του θυμήθηκα αυτό το κείμενο. Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο "Κερκίνη" του Νίκου Πέτρου, Κοαν 1995 (με πρόλογο δικό μου).

419 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   401 – 419 από 419
heinz είπε...

the resident said...

"Για αυτό καλό είναι να έχουμε για χρήση στο ιντερνετ, μια πιστωτική με χαμηλό πιστωτικό όριο."

Σοφό!!!! Η άμεση αντίδραση της VISA International (που το πήραν είδηση???) με γλύτωσε από φέσι ύψους αυτοκινήτου...

Debby είπε...

@heinz
Μόνο από αυτό που σου συνέβει φαίνεται ότι είναι ασφαλές (προς το παρόν) να ψωνίζεις με πιστωτική μέσω ιντερνετ γιατί στην προσπάθεια να προωθήσουν το ηλεκτρονικό εμπόριο, οτιδήποτε μεμπτό το τσακώνουν αλλά ακόμα και αν δεν το κάνει η τράπεζα και καταγγείλεις εσύ την συναλλαγή θεωρείτε ότι έχεις δίκιο και τίποτα δεν χρεώνεται.

sizenagir said...

Ζητώ συγγνώμη.

Δεκτή. Σε όλους συμβάινει εξάλου κάποια στιγμή να παρεξηγήσουμε κάποια πράγματα.

resident είπε...

@heinz
Αδελφέ μου! Εσύ έχεις χρυσή! Φτιάξε μια με όριο αγορών πχ 200-600e, έχε τηn και ψιλοφορτωμένη και ας τους με την όρεξη.

Ανώνυμος είπε...

Έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία σας.
Έχω απολαύσει σχεδόν όλες τις παρουσίες σας στην TV.
Παρακολουθώ το blog σας σχεδόν κάθε ημέρα.
Για την επέτειό σας εύχομαινα εκπληρωθούν όλες οι επιθυμίες σας ακριβώς.
Δε σας κρύβω ότι η ευχή μου είναι και ιδιοτελής.

Unknown είπε...

Σήμερα επιτέλους το ελληνικό Έθνος με ετίμησε με το πολυπόθητο Ι5 και μια καινούργια λέξη στο λεξιλόγιο μου

νόσος δ υ σ ί α τ ο ς

resident είπε...

@mickey
Για την 400αρα σε κάλεσα στο παραπάνω σχόλιο.
Δεν μου έχει συμβεί παρόμοιο περιστατικό στα 5 χρόνια που ψωνίζω από το ιντερνετ και απο πολλά διαφορετικά eshop. Το μόνο που μου έχει συμβεί είναι να μη μου αποστείλουν τα προϊόντα που παρήγγειλα από ένα όχι επώνυμο eshop, χάνοντας έτσι 250e.Για καλού κακού όμως έχω μια κάρτα με μικρό όριο αγορών.

mickey είπε...

Εκεί που λέω να σταματήσω, μου απευθύνεστε χωρίς προφανή λόγο - μήπως αφεντικό να μου κόψεις και κάνα μισθό ή έστω αποζημίωση; :))

Sizenagir, το να λέμε ότι οι πλανήτες μάς "επηρεάζουν" είναι απλά ...φαιδρό. Μην αρχίσουμε να λέμε τώρα για πετάγματα πεταλούδας και θεωρία του χάους. Τότε και μια μαύρη τρύπα σε απόσταση ενός δις ετών φωτός, μας επηρεάζει "κάπως" ;)

Γράφεις: "Εγώ δεν μίλησα για το πόσο επηρεάζουν!". Αφού έγραψες λοιπόν στις 12:46πμ πως τον άνθρωπο οι πλανήτες "σαφέστατα και τον επηρεάζουν", μπορείς να γίνεις πιο ...σαφής; Εγώ έγινα!

Και η Debby έγραψε αργότερα: "Πιστεύω όμως ότι η θέση των πλανητών κάπως μας επηρεάζει όταν γεννιόμαστε". Αν αυτό δεν έχει σχέση με την αστρολογία, με τι έχει σχέση τότε; Γιατί η ΘΕΣΗ τους μας επηρεάζει και ΕΙΔΙΚΑ όταν γεννιόμαστε; Μετά πάνε να ασχοληθούν με ...άλλα κουμάσια;

Κι από δικό σου μεταγενέστερο σχόλιο (1:23πμ):
debby said:
Σου είπε κανείς ότι τα ζώδια δεν έχει να κάνουν με τους πλανήτες????

Όχι δεν υποστήριξα κάτι τέτοιο.


Δηλαδή, τα ζώδια ΕΧΟΥΝ σχέση με τους πλανήτες; Βρε, παιδιά ανοίξτε και κανένα βιβλίο επιτέλους, να δείτε τι είναι τα ζώδια και τι οι πλανήτες!

Μην τα μασάτε! Είτε πιστεύετε είτε δεν πιστεύετε σε "αστρολογικές" δοξασίες. Με τα "κάπως" και τα "δήθεν" μπορούμε να μιλάμε για αιώνες. Τι εννοείτε δηλαδή; Όχι τίποτ' άλλο, για να καταλάβουμε κι εμείς οι ...ημιμαθείς σε τι είδους "επίδραση" αναφέρεστε ;)

Με την ευρύτερη έννοια, ΟΛΑ επηρεάζουν ΟΛΟΥΣ και ΟΛΑ. Γιατί να στεκόμαστε ΕΙΔΙΚΑ στους πλανήτες και άλλα ουράνια σώματα; Από αύριο θα αρχίσω να λέω κι εγώ για την επίδραση του Γαλαξία της Ανδρομέδας στη φωτοσύνθεση της τουλίπας και την ...ψυχοσύνθεση του Glenn :))

Debby είπε...

mickey said...
Εκεί που λέω να σταματήσω, μου απευθύνεστε χωρίς προφανή λόγο

Εδώ είσαι φάουλ, γιατί πρώτον εγώ τουλάχιστον (το ερώτημα μου) δεν απευθυνόταν σε σένα για να μου απαντήσεις.
Δευτερο είναι προφανές ότι δεν διάβασες όλο τον διάλογο για να καταλάβεις και τι πρεσβέυει ο καθένας μας.
Τρίτο η αστρολογία προέκυψε από παρεξήγηση και κακώς ανταλάξαμε τόσα comments σε ένα post με τόσο διαφορετικό θέμα. Εσύ δε, έγραψες ολόκληρη διατριβή που επιβεβαιώνει στην τελική αυτά που υποστηρίζω.
Για να κλείσουμε εδώ το θέμα αστρολογία θα ήθελα να διαβάσω ένα post στο blog σου σχετικό με αυτή.
Να πιάσει τόπο τουλάχιστον όλη αυτή η ανακατωσούρα.

mickey είπε...

Φιντεία, δεν καταλαβαίνω ούτε γιατί ζητάς συγγνώμη ούτε γιατί απευθύνθηκες ειδικά σε μένα (10:48πμ). Το σχόλιό σου ήταν εξαιρετικό, μεστό και ...σύντομο και η παρουσία σου κοσμεί το blog. Μακάρι να σε βλέπαμε πιο συχνά (δέχομαι και να αυτοπεριοριστώ προκειμένου να έρχονται τέτοιοι σχολιαστές). Και κακώς δεν επισκέπτομαι πιο συχνά το blog σου (το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε είναι άλλο θέμα και δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στην εκτίμησή μου).

flying smurf, δεν έχεις δώσει ...τρολο-δείγματα, οπότε ...εξαιρείσαι! Γενικούς κανόνες έδωσα, για να φυλάγονται οι νεότεροι - ποιοι νεότεροι δηλαδή, μέχρι και ο γέρο-γάτος πιάνει κουβεντούλα μαζί τους ;)

Resident, thanks, αλλά όπως έγραψα, θεραπεύτηκα από την αριθμολαγνεία. Ελπίζω να θεραπευτώ και από τη μπλογκίτιδα γενικώς. Θα ήθελα απλά το email που έλαβε ο Heinz, για να διαπιστώσω τι ακριβώς συμβαίνει.

Υ.Γ. Στα trolls απαντώ μόνο αν μου στείλουν email. Έτσι κι αλλιώς οι υποσχέσεις τους είναι φοβερά "αξιόπιστες" - όπως και όλα όσα γράφουν άλλωστε ;)

mickey είπε...

Debby, δεν το έγραψα για σένα, αλλά για τον Φιντείας. Με το τελευταίο μου σχόλιο ελπίζω να το κατάλαβες.

Δε με ενδιαφέρει τι πρεσβέυετε, απλά έθιξα κάποια γραφόμενα περί επίδρασης. Σχεδόν ποτέ δε θίγω πρόσωπα (άλλο αν κάνουμε την πλάκα και την ειρωνεία μας ώρες ώρες), αλλά μπορεί κάλλιστα να επιτεθώ σε συγκεκριμένες απόψεις. Δεν έχω τίποτα μαζί σου - ούτε με τον Sizenagir ούτε με κανέναν άλλον εδώ μέσα!

Thrass είπε...

Θα τον φτιάξουν το φίλο σας. Όλους τους φτιάχνουν, εκεί.

Finteias είπε...

@ mickey

Ίσως παρεξήγηση, ίσως υπερβολή από μέρους μου.

Είσαι από τους παλαιότερους στο blog και νομίζω έχεις κάνει λόγο περί δεοντολογίας (όχι αδίκως).

Οι "εντυπωσιακές" (εισαγωγικά) επιστροφές που αναφέρεσαι στις 2:03 μμ ακολουθούν το σχόλιό μου. Δεν προσπαθώ να εντυπωσιάσω. Η λογική των σχολίων μου τίθεται στην κρίση όλων. Την ορολογία προσπαθώ να την περιορίσω όσο γίνεται.

Πιστεύω ότι η διαφωνία μαζί σου θα είχε ενδιαφέρον. Επομένως να εκθέσεις τις απόψεις σου άφοβα και προς εμένα.

Συγνώμη για την παρεξήγηση (αυτή τη φορά υπάρχει λόγος έτσι;)

Υ.Γ.Η εκτίμηση και για μένα δεν είναι κατ' ανάγκη ζήτημα ταύτισης απόψεων.
Όλα καλά αγαπητέ mickey.
Κανένας λόγος αυτοπεριορισμού από μέρους σου!

castolidefkis είπε...

Πιστεύω ότι το χείριστο μειονέκτημα τής ψυχιατρικής είναι η ανικανότητά της να διακρίνει πρόσωπα πίσω από ανθρώπους, δλδ χαρακτήρες πίσω από τις εκάστοτε ασθένειες/"ασθένειες".

Κάθε άνθρωπος έχει έναν ΜΟΝΑΔΙΚΟ χαρακτήρα. Κανένας σχιζοφρενής δεν συμπεριφέρεται το ίδιο όπως ένας άλλος σχιζοφρενής. Οταν το καταλάβουν αυτό οι λαμπροί "επιστήμονες" τής ψυχιατρικής, πιστεύω ότι η επιστήμη τους θα κάνει ένα βηματάκι μπροστά.

Υπάρχουν εκατομμύρια καταθλιπτικοί. Δεν αυτοκτονούν όλοι, δεν παίρνουν όλοι φάρμακα, δεν θεραπεύονται όλοι.

Υπάρχουν εκατομμύρια μανιακοί. Δεν είναι όλοι επικίνδυνα βίαιοι, ούτε συμπεριφέρονται όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Κι όμως, οι λαμπροί μας ψυχίατροι, όταν αναφέρονται σε κάποια ψυχασθένεια, σού δίνουν την εντύπωση πως όλοι, συλλήβδην, οι πάσχοντες έχουν την ίδια συμπεριφορά. Κι ας έχουν -επιμένω- διαφορετικό χαρακτήρα.

Κάποτε ο Νίτσε είχε χαρακτηρίσει αναξιοπρεπές το να δηλώνει κανείς ως επάγγελμα "συγγραφέας". Αν υποθέσουμε πως αυτό είναι αλήθεια, τότε το κοντέρ αναξιοπρέπειας πρέπει να ξεχαρβαλώνεται όταν δηλώνει κανείς "ψυχίατρος"...

Εχει βρεθεί κανείς σε αίθουσα αναμονής ψυχιατρείου? Ετυχε ποτέ να ακούσετε τι απίθανες μαλακίες λένε οι συγγενείς/"συνοδοί" τού "πάσχοντος", για να δικαιολογήσουν ότι εν προκειμένω δεν πρόκειται για "αληθινή" ψυχασθένεια, αλλά για "ατυχές" γεγονός?

Το πιο κουφό που άκουσα, επρόκειτο για μια ηλικιωμένη κυρία που έπασχε από αλτσχάϊμερ, "Ζαλίστηκε..." λέει, "...κι έπεσε απ' το καράβι στη θάλασσα κι από τότε έπαθε σοκ..."

Γι' αυτό η καημένη, καθώς περίμενε τη σειρά της, πήγαινε κι άνοιγε κάθε τόσο την πόρτα τού γιατρού και τον ρωτούσε "Τι ώρα είναι..."

Ελλάδα μας/Ελλαδάρα μας και πάσης Ελλάδος. Εχω αρχίσει να αναρωτιέμαι αν ζω σ' αυτόν εδώ τον κοσμο ή στον άλλο, τού άγιου πέτρου τού ψυχοβγάλτη...

mickey είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
mickey είπε...

Φιντεία,

Οι "εντυπωσιακές επιστροφές" αφορούσαν τον Μαύρο Γάτο - άλλωστε έγραψα τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια! Όχι μόνο επέστρεψε εδώ μετά από ΠΑΡΑ πολύ καιρό, αλλά ξανάνοιξε και το δικό του blog!!!

Προφανώς είναι ο μόνος που δεν το υποψιάστηκε για τον εαυτό του :)

ΔΕΝ είχα προσέξει το προηγούμενο σχόλιό σου (στις 1:59μμ της Τρίτης). Aυτό εννοούσες; Κι εγώ έγραψα πριν για το σχόλιό σου στις 10:48πμ της Τετάρτης - κι έλεγα κι εγώ, με δουλεύει που μου ζητά συγγνώμη και μου λέει πως ...μακρηγόρησε κιόλας!

Ούτε καν το είχα δει!!! Συνήθως κάνω preview τα σχόλιά μου (καμιά φορά τα αφήνω να κρέμονται για πολύ ώρα). Αν κάποιος κάνει σχόλιο στο μεταξύ, πρέπει να γυρίσω πίσω για να το δω, αλλιώς δεν το παίρνω χαμπάρι. Όπως θα είδες, απέχουν χρονικά μόλις 4 λεπτά. Τώρα κατάλαβα τι εννοούσες!

Πρόκειται φυσικά για ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ παρεξήγηση που οφείλεται καθαρά και μόνο στο timing! Σε αυτή την περίπτωση, απλά "μυγιάστηκες" χωρίς λόγο (κι εγώ δεν κατάλαβα τι εννοούσες με τη "συγγνώμη").

Υ.Γ. Τα όσα έγραψα για σένα ισχύουν φυσικά και εύχομαι να σε ξαναδούμε σύντομα!

mickey είπε...

Από δω και πέρα για να μη γίνονται παρεξηγήσεις, παρακαλώ να είμαστε πιο σαφείς, ειδικά αν δε γνωρίζουμε καλά τον άλλο. Υπάρχουν και τα email εξάλλου, όπως και οι Instant Messengers (π.χ. MSN Messenger, Yahoo Messenger κλπ) για online συζητήσεις.

Finteias είπε...

@ mickey

Όπως σου απάντησα και πιο ιδιωτικά
Κανένα πρόβλημα.

Εγώ δεν είχα καταλάβει.

Καλημέρα και να είσαι καλά.

hardrain είπε...

Συγκλονιστικό κείμενο, ταχυπαλμία μου έφερε. Συγκλονιστικό

castolidefkis είπε...

Heinz, δεν σου έχουν πει ότι υπάρχουν κάτι κακά παιδιά που κυκλοφορούν στο ιντερνετ και τους λένε "χάκερς"? Και πού να δεις τους "κράκερς", σκέτες αλητείες, κάτι πανκόφατσες, με γοητεία Ντ. Μπόουϊ, ένα μάτι γαλάζιο κιένα πράσινο, και μια γκλάβα γεμάτη BIOS. Χάααασιμο.

Μην ξαναπαίξεις με την πιστωτική σου στο διαδίκτυο αγόρι μου, και προπάντων πίστευε τα αντίθετα απ' ό'τι λέει η κυβερνομπατσαρία και ιδίως μη πιστεύεις τις "διαβεβαιώσεις" που δίνουν οι "γιεσμεν" των εκάστοτε τραπεζών, άκου που σου λέω, για το καλό σου...

CyberCastor

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   401 – 419 από 419   Νεότερο› Νεότερο»