Τετάρτη, Απριλίου 26, 2006

Τυφλός Αντι // ισμός

Για άλλο θέμα ήθελα να γράψω – όμως η επίσκεψη της Κοντολίζα με κάνει να ασχοληθώ με το μόνιμο ερώτημα: πώς μπορεί ένας ορθολογιστής, να είναι αντι-αμερικανός (ή αντι-γάλλος, αντι-τούρκος, αντι-οτιδήποτε); Δηλαδή να είναι εναντίον ενός ολόκληρου έθνους και όλων των πραγμάτων που εκφράζει, κάνει, προτείνει.

Ας πάρουμε το παράδειγμα του Ιράν. Θέλουμε το φανατικό Ιράν των Μουλάδων να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αποσταθεροποιήσει όλη μας την περιοχή; (Διότι δίπλα στο Ιράν είναι η Τουρκία… διότι το Ιράν έχει επισήμως δηλώσει ότι θέλει να εξαφανίσει το Ισραήλ… κλπ. κλπ.).

Προφανώς όχι. Και διότι είμαστε (κατά 99%) εναντίον των πυρηνικών (ακόμα και για ειρηνικούς σκοπούς – πράγμα όχι πάντα σωστό…) και γιατί δεν μας συμφέρει μία τέτοια εξέλιξη που θα επιβαρύνει επικίνδυνα την γεωπολιτική ισορροπία στην γειτονιά μας.

Τότε γιατί είμαστε κατά 75% εναντίον της Αμερικανικής πολιτικής στο θέμα αυτό; Μα, διότι είναι Αμερικανική. Και προτιμούμε να είμαστε κόντρα στο ίδιο μας το συμφέρον – παρά υπέρ των ΗΠΑ!

Αντιγράφω από το in.gr:

Σύμφωνα με τα ευρήματα τηλεφωνικού γκάλοπ που έγινε από την εταιρεία GPO με 600 συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα για λογαριασμό του Mega, μόνο το 20% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της θετικής ψήφου της Ελλάδας (για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας), ενώ το 74,8% λέει «όχι».

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, κατά των οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν τάσσεται και το 60% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων της ΝΔ. Ωστόσο, τυχόν αντίθεση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ εκτιμάται από το 73,8% των ερωτηθέντων ότι θα βλάψει τη χώρα. Αντίθετα το 20,2% εκτιμά ότι θα την ωφελήσει.


Δηλαδή ενώ ξέρουμε ότι είναι εναντίον του συμφέροντός μας, από σκέτο γινάτι πάμε κόντρα. Ένα τέτοιο πείσμα, εκτός που είναι καρά-παράλογο, είναι και αντεθνικό (εφόσον στρέφεται κατά των συμφερόντων του έθνους).

Αδυνατώ να κατανοήσω αυτή τη στάση, η οποία μόνο από καθαρό φανατισμό μπορεί να προέλθει. (Μου θυμίζει τα σκίτσα του Μωάμεθ…) Για μένα ένας λογικός άνθρωπος κρίνει και αποφασίζει κατά περίπτωση. Στο θέμα του Ιράκ ήμουν αντίθετος με την Αμερικανική πολιτική, όπως ήμουν και με τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Για λόγους ανθρωπιστικούς, αλλά και πολιτικούς. Σε άλλα θέματα μπορεί να είμαι υπέρ. Είτε διότι μπορεί (ναι, ενδέχεται και αυτό!) οι Η.Π.Α. να έχουν δίκιο, είτε – πιο κυνικά – διότι με συμφέρει. Δεν είναι δυνατόν να βάζω το πείσμα μου πάνω από το δίκαιο ή το συμφέρον!

Κι όμως, όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση (αλλά και από την καθημερινή εμπειρία), αυτό κάνουν τα τρία τέταρτα των Ελλήνων. Δεν ξεκινάνε από το μηδέν - να κρίνουν αντικειμενικά και να αποφασίσουν το σωστό, άσχετα από το τι κάνουν οι ΗΠΑ. Όπως οι φανατικοί οπαδοί ακολουθούν τυφλά - έτσι και οι φανατικοί αντί- κάνουν αυτόματα το αντίθετο.

Παλιά στην Γαλλία οι Αριστεροί έλεγαν: "Καλύτερα να έχεις άδικο με τον Σάρτρ, παρά δίκιο με τον Αρόν". (Raymond Aron, τότε αντίπαλος του Sartre, που δικαιώθηκε σχεδόν σε όλες του τις αναλύσεις...) Κι εμείς - καλύτερα άδικο με τους Πέρσες παρά δίκιο με τους Αμερικανούς!

Συγγνώμη – αλλά δεν είναι παράλογη αυτή η στάση;

338 σχόλια:

1 – 200 από 338   Νεότερο›   Νεότερο»
Φοινικιστής είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
andy dufresne είπε...

Ποιος είχε πει ότι ο αντιαμερικανισμός είναι ο σοσιαλισμός των ηλιθίων;

Γιάννος Παναγιωτάκης είπε...

Ναί, η ενσάρκωση του κακού έχει γίνει η Αμερικάνικη εξωτερική πολιτική.
Είναι όμως σαν να πείς σε κάποιο ο Χίτλερ υποστήριζε τις κοινωνικές ασφαλίσεις, αμέσως έχεις προιδεάσει αρνητικά τον συνομιλητή σου για αυτές.
Κάπως έτσι τώρα και οι Αμερικάνοι.Ότι και να πράξουν πλέον αντανακλαστικά ο κόσμος στρέφεται εναντίον τους.
Είναι άδικο αλλά και πολύ ανθρώπινο αν το καλοσκεφτείς.

Black Swan είπε...

@ andy

Ο Ζακ Ζυλιάρ ειπε ότι

"ο αντιαμερικανισμός είναι ο
σοσιαλισμός των ηλιθίων"!

Loulour είπε...

Ο αντιαμερικανισμός ως η άλλη όψη του ελληνικού ιμπεριαλισμού

epikairos είπε...

Το αιώνιο κόμπλεξ ανωτερότητας των ελλήνων. Η Αμερική είναι υπερδύναμη, εμείς υπήρξαμε κάποτε υπερδύναμη, άρα οφείλουν να μας σέβονται. Ένα ολόκληρο έθνος σε μόνιμη κατάσταση παράκρουσης.

Μου προκαλεί εντύπωση πως γίνεται ένα κράτος που είναι 4ο στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου να επικαλείται ενεργειακούς λόγους για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας. Τι κάνει νίαου νίαου στα κεραμίδια.

Τουρκοφάγος είπε...

Είμαστε εναντίον των πυρηνικών; Μόνο εναντίον των πυρηνικών των Ελλήνων είμαστε. (Θυμάστε τις βλακώδεις ταμπέλες πρασινοφρουρών δημάρχων της δεκαετίας του '80; "Ηράκλειο, αποπυρηνικοποιημένη πόλη", και τέτοια τριτοκοσμικά και βλακώδη.) Είμαστε όχι όμως όχι μόνο υπέρ του να έχουν οι Ιρανοί πυρηνικά (ας έχουν, όπως έχουν και οι ισραηλινοί και όλοι οι άλλοι που πουλάνε μαγκιά - να υπάρχει και ισορροπία· στο κάτω-κάτω το Ιράν δεν απειλεί τα εθνικά μας συμφέροντα), αλλά είμαστε υπέρ ακόμη και των πυρηνικών των βουλγάρων και των τούρκων! (Είδατε να ασκούμε καμμία πίεση σχετικώς σε αυτές τις χώρες, στο πλαίσιο μάλιστα των σχέσεών τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση;)

Οι Έλληνες είναι υπέρ του να έχουν πυρηνικά οι βούλγαροι και οι τούρκοι, αλλά εναντίον του να έχουν πυρηνικά οι Έλληνες!

Δεν είναι αστείο, είναι εύλογη απορία.

Αφού δεν μας ενοχλεί καθόλου να υπάρχουν πυρηνικοί ηλ. σταθμοί έξω κυριολεκτικά από την πόρτα μας, ΓΙΑΤΙ δεν κατασκευάζουμε και εμείς τους δικούς μας, ώστε να είμαστε και αυτάρκεις ενεργειακά και εργασία να δώσουμε σε Έλληνες επιστήμονες; Γιατί πρέπει να είμαστε ενεργειακά εξαρτημένοι;

Αφού ούτως ή άλλως τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουμε, αν υπάρχουν πυρηνικά στην Βουλγαρία, η απόσταση είναι πολύ μικρή και βεβαίως η ραδιενέργεια, σε περίπτωση ατυχήματος, δεν σταματά στα σύνορα.

Μου θυμίζει λίγο την περίπτωση της Ιταλίας, όπου οι Ιταλοί ψήφισαν ΚΑΤΑ της δημιουργίας πυρ. ηλ. σταθμών στην Ιταλία (τουλάχιστον έγινε δημοψήφισμα, γιατί πρόκειται για δημοκρατική χώρα, oχι banana republic) τη στιγμή που στην Γαλλία πολύ κοντά στα γαλλο-ιταλικά σύνορα υπάρχει τέτοιος σταθμός (και αν δεν απατώμαι, η Ιταλία αγοράζει ηλ. ρεύμα από την Ιταλία).


Για το πυρηνικό πρόγραμμα βουλγαρίας και τουρκίας δεν είδα πάντως να βγάζουν άχνα οι εν Ελλάδι "προοδευτικοί" αριστερούληδες. Γιατί άραγε; Πόσο είναι λοιπόν ειλικρινείς αντίπαλοι της Νέας Τάξεων Πραγμάτων όλοι αυτοί οι φωνασκούντες προοδευτικούληδες, και πόσο ενεργούμενά της και μέρος του συστήματος;


Λέμε ναι στον πυρηνικό κλοιό;

Γιατί αισθάνθηκε την ανάγκη ο Κ. Καραμανλής στη Σόφια να διαβεβαιώσει ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης για την κατασκευή νέου πυρηνικού ηλεκτρικού σταθμού» - όπως μετέδωσε το Sofia News Agency;

Ξόρκισε το κακό ή νιώθει ίσως ότι ξέμπλεξε με τις ευθύνες του όταν δήλωσε -απαντώντας σε ερώτηση για τον νέο ΠΗΣ στο Μπέλενε:

«Είμαστε ικανοποιημένοι που η Βουλγαρία έχει αναλάβει την υποχρέωση να εκπληρώσει συγκεκριμένες δεσμευτικές ενέργειες και θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να καλύπτονται σε κάθε περίπτωση όλοι οι όροι που έχουν σχέση με την πυρηνική ασφάλεια, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος». Για ποια «ασφάλεια» μιλάμε, την εικοστή επέτειο, ακριβώς, του Τσέρνομπιλ, με τα αμέτρητα ακόμη θύματα και με το πολύχρονο καρδιοχτύπι για το Κοζλοντούι στα σεισμογενή Βαλκάνια; Αντιδρά έντονα το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, γιατί ο πρωθυπουργός δεν έλαβε καν υπ' όψιν του τις προειδοποιήσεις του (όπως και της ΚΕΔΚΕ, του ΤΕΕ, της ΕΝΑΕ κ.ά.) ότι ενθαρρύνεται έτσι για το πυρηνικό πρόγραμμα και η Τουρκία και ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνο πυρηνικό κλοιό και σε θανάσιμη απειλή. Και η αντιπολίτευση, που δεν αφήνει πρωθυπουργική λέξη αναπάντητη, γιατί δεν αντιδρά; Θεωρεί επουσιώδες το (κυριολεκτικά τρομακτικό) θέμα;

Γ.Β.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/04/2006

Nikos Dimou είπε...

pangianax said...
"Ότι και να πράξουν πλέον αντανακλαστικά ο κόσμος στρέφεται εναντίον τους".

Όχι ο κόσμος... Πολλά έθνη υποστηρίζουν την πολιτική των ΗΠΑ (ειδικά σε αυτό το θέμα όλη η Ε. Ε.). Η Ελλάδα μαζί με το Πακιστάν είναι τα πρώτα κράτη σε αντιαμερικανισμό, που φτάνει το 90%

gravoura είπε...

Δεν δικαιούται η Αμερική και η πολιτική της να κάνει τον "τίμιο τιμωρό" όταν η ίδια έχει παίξει βρώμικα παιχνίδια στο παρελθόν (Βιετνάμ...) και στο παρόν. Εν ονόματι των δικών της συμφερόντων αποκλειστικά δεν δικαιούται να κρατά την σπάθα του δίκαιου κριτή. Γιατί εθελοτυφλεί όπου δεν έχει κέρδος. Δεν της δίνω το ΟΚ για καμιά παρέμβαση.

Yannis H είπε...

Δέχομαι το ότι ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα είναι κίνδυνος για την ευρύτερη περιοχή. Αν όμως δεν κρίνουμε με καθαρά ωφελιμιστικά κριτήρια αλλά με το δίκιο, υπάρχει ένα point στη στάση του. Δηλαδή, ποια είναι τα μέλη του πυρηνικού λόμπι που θα απαγορέψουν σε άλλα κράτη την περαιτέρω διάδοσή τους; Με τι κριτήριο κατέχουν τα ίδια τέτοια όπλα και αποφασίζουν να μην τα έχεουν άλλοι; Γιατί δεν στέλνουν ομάδες παρόμοιες με αυτές που έστειλαν στον Σαντάμ και θέλουν να στείλουν στο Ιράν και στο Ισραήλ; Και, έχει δίκιο η αμερικανική κυβέρνηση όταν λέει ότι εξετάζει ακόμα και τη χρήση ‘συμβατικών πυρηνικών όπλων’ (ευφημισμός) στην περίπτωση του Ιράν; Να γίνονται δημοσκοπήσεις λίγο πριν την επέμβαση στο Ιράκ και πάνω από 50% των ερωτηθέντων αμερικανών να υποστηρίζει τη χρήση πυρηνικών όπλων; (Nuke them!)

Είναι αυτό δείγμα υπεύθυνης στάσης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας;

Το ξέρω ότι κάνω συμψηφισμούς αλλά ένα κράτος, όταν μετράει το δίκιο του στο διεθνές πεδίο, το κάνει κάνοντας συγκρίσεις για το τι ισχύει με τους άλλους. Και εδώ οι ΗΠΑ και το υπόλοιπο πυρηνικό λόμπι, είναι ηθικά έκθετο.

Δεν θέλω να σκέφτομαι μόνο με γνώμονα τι είναι καλύτερο για την περιοχή μου (αν και συχνά το κάνω, όπως όταν υποστηρίζω την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.). Θέλω να σκέφτομαι και με βάση το πώς βλέπει τον κόσμο ο Άλλος.

Βέβαια το θέμα είναι ο αντιαμερικανισμός – νομίζω ότι η άποψή μου για τις ΗΠΑ είναι ξένη προς τον αντιαμερικανισμό. Ίσα-ίσα, που θεωρώ τις ΗΠΑ το πιο δυναμικό κράτος στον κόσμο. Που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να ξεπηδήσουν νέες ιδέες από εκεί, παρά από κάπου αλλού. Για την ιστορία, η Ευρώπη συναγωνίστηκε τις ΗΠΑ σε πολιτικές καινοτομίες αλλά με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σπάνιες υπερβάσεις.

Black Swan είπε...

Ο αντιαμερικανισμός είναι κακό πράγμα.
Όπως όλα τα "αντι".
Έλα όμως που δεν εμφανίζεται με παρθενογένεση.
Ούτε κατασκευάζεται σε κάποιο περίεργο εργαστήριο της ιστορίας.
Ο αντιαμερικανισμός προκύπτει από τις πράξεις των ίδιων των Αμερικανών.
Πράξεις οι περισσότερες από τις οποίες θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηρισθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η εκάστοτε αμερικανική ηγεσία δε, φροντίζει με επιμέλεια να μας τα θυμίζει κάθε τόσο.
Επαναλαμβάνοντάς τα συχνά με απεχθέστερη μορφή.

Δεν έχει λοιπόν και πολύ νόημα να εξορκίζουμε τον "αντιαμερικανισμό".

Αυτός θα υπάρχει και θα αναπτύσσεται και θα εξαπλώνεται ερήμην μας.

Ας επιχειρήσουμε να τον γονιμοποιήσουμε.

Ή, αν προτιμάτε, ας προσπαθήσουμε να δούμε τα καλά του και να τα προωθήσουμε...
- Είναι καλό σύμπτωμα του αντιαμερικανισμού των ημερών μας ότι οι λαοί ένιωσαν πως τους προσβάλλει η αλαζονεία της αμερικανικής ηγεσίας. Κι ότι αντέδρασαν σε αυτό.

- Είναι καλό σύμπτωμα του αντιαμερικανισμού ότι μεγάλες κατηγορίες πολιτών του κόσμου συναντώνται ξανά με την πολιτική.

- Είναι καλό σύμπτωσμα του αντιαμερικανισμού ότι πολλά νέα παιδιά αρχίζουν σήμερα να ανακαλύπτουν την αξία των "κοινωνικών" συλλογικοτήτων.

- Είναι καλό σύμπτωμα του αντιαμερικανισμού ότι η αντίδραση των λαών δεν επέτρεψε στην αμερικανική πειρατεία των ημερών μας να αποκτήσει το οποιοδήποτε ιδεολογικό έρεισμα...

Από εκεί και πέρα ας επιχειρήσουμε κάποιοι από μας να εξηγήσουμε γιατί οι Αμερικανοί δεν είναι όλοι ίδιοι.

Γιατί ο αντιαμερικανισμός δεν μπορεί να προσλάβει διαστάσεις αξιωματικής αρχής.

Όταν αρχίζει να καταλαγιάζει η οργή από τα εν εξελίξει έγκληματα, μπορεί και να ακουστούμε...

harrygreco είπε...

Θεμα με πολυ ψωμι,πώς να περιοριστεις σε 3Χ100 λεξεις ? Θα το προσπαθησω. Δεν εγιναν " βομβαρδισμοι της Γιουγκ. ",αλλα ειρηνευτικη επιχειρηση εναντιον σερβικου στρατου κατοχης στη Κόσοβα. Οι απαντησεις των γραικων στα ερωτηματα δειχνουν το πνευματικο τους επιπεδο , τη σοβαροτητα τους αλλα & πόσο δειλοι & φοβιτσιαρηδες ειναι...Πηγαινουν με τον ισχυρο,δηλ. με τους τρομοκρατες. Αν δωσουν κ*λο στην αλκαιντα,θα γλυτωσουν βομβες τυπου Μαδριτης.Πολιτικα ειναι σε επιπεδο Βενεζουελανων & ηδη υπαρχουν οι καραγκιοζηδες τυπου Τσαβεζ. ( Εβερτ,Πολυδωρας,Κανελλη ). Αναρωτιεμαι αν αξιζει να δωσεις αγωνα για εναν τετοιο λαο ή να τη κανεις για νοητο ηλιο.

MainMenu είπε...

Να τα βάλουμε όλα κάτω και να τα δούμε ψύχραιμα...Να δούμε ποιός αγοράζει σε καλύτερες τιμές να πάμε να του πουληθούμε...

Αν έχει τόσα ΄πυρηνικά στο Ιράν όσα και στο Ιράκ τότε δικαίως κόπτονται οι αμερικάνοι...

Αφεντικό το μεγαλύτερο flame μου φαίνεται είσαι εσύ. Πάντως εδώ δεν κάνεις αίσθηση γιατί όι συνομιλητές σου είναι σε γραφεία, σε καναπέδες, σε σαλόνια...όσο να ναι διακατέχονται από μια νηφαλιότητα...μην πω ραστώνη.

Ο αντιαμερικανισμός είναι από μόνος του μια βλακεία συμφωνώ. Εγώ τουλάχιστον θεωρώ τα 2/5 της ψυχής μου αμερικάνικα και δεν ειρωνεύομαι. Είναι η οικουμενικότητα που κουβαλάω, ο νέος κόσμος.

Από εκεί και πέρα τι σχέση έχει αυτό με την αντίδραση στον ιμπεριαλισμό; Όπως είπατε και στα σχόλια στο προηγούμενο ποστ υπάρχουν κι αμερικάνοι που είναι κάθετα εναντίον της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Όπως και να χει με το μαλακό σύντροφοι. Το καλό φερέφωνο είναι το ψύχραιμο και ... το ψυχρό

Nikos Dimou είπε...

ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ
το θέμα της ειρηνικής χρήσης των πυρηνικών ανήκει σε άλλο ποστ - ήδη όμως βλέπεις από την παρένθεσή μου πως συμφωνώ...

Raven είπε...

Kalimera apo to anoixiatiko Parisi. Symfwnw gia to diko mas paralogismo omws auti i stasi isws na deixnei kai mia sxetiki anyshxia mipws h katastash xeiroterepsei. Ta gegonota sth mesh anatolh oloi katalavainoun oti den einai tyxaia kai exoun na kanoun me ta energeiaka apothemata tis perioxhs. H sfagi ths Rouanta den "enoxlise" tous kata ta alla euaisthitous se themata anthrwpinwn dikaiwmatwn amerikanous tous "enoxlise" omws o Sadam kai twra tous "enoxloun" alloi. Prwsopika pisteuw oti h via prokalei via, kai oi adexiothtes orismenes fores tis amerikanikhs exwterikhs politikhs (tis opoies ekmetalleutike epityximena gia polla xronia o Sadam) borei na periplexoun xeirotera ta pragmata.

Ανδρέας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Filotas είπε...

Σύμφωνα με την λογική σας κύριε Δήμου, ο πρώτος "αντι - ισμός" στην Ελλάδα είναι ο Ανθελληνισμός, αφού δεν κάνουμε αυτό που μας συμφέρει! Δηλαδή να αποσταθεροποιούν την περιοχή μας κατά πως εξυπηρετούνται τα δικά τους συμφέροντα οι Η.Π.Α. Επίσης νομίζω ότι γνωρίζετε ότι ο αντιαμερικανισμός δεν έχει να κάνει με τον αμερικανικό λαό, αλλά με την ιμπεριαλιστική πολιτική της υπερδύναμης!
Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι η πολιτική δεν σχετίζεται μόνο με συμφέροντα! Υπάρχουν και οι ανθρώπινες αξίες!...
Καλησπέρα!

Nikos Dimou είπε...

gravoura said...
Δεν δικαιούται η Αμερική και η πολιτική της να κάνει τον "τίμιο τιμωρό" όταν η ίδια έχει παίξει βρώμικα παιχνίδια στο παρελθόν (Βιετνάμ...) και στο παρόν

Λάθος! Δν με ενδιαφέρει τι κάνει και γιατί το κάνει η Αμερική. Πρέπει να είμαι σε θέση να κρίνω ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ με βάση το δικό μου συμφέρον και το δικό μου αίσθημα δικαίου. Αν κατά τύχην αυτό συμπίπτει με την στάση των ΗΠΑ αυτό πρέπει να με αφήνει αδιάφορο.

Titika είπε...

Εμένα αυτό που με ενοχλούσε πάντα είναι η υπεροψία της υπερδύναμης, η οποία χώνει τη μύτη της παντού, διατάζει και οι υπόλοιποι υποκλινόμαστε. Ok, δεν αντιλέγω, αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να κοιτάμε και το συμφέρον μας.

Ούτως ή άλλως όμως η ελληνική κυβέρνηση πάντα κρατάει αυτές τις ισορροπίες. Θεωρώ οτι είναι καλό ο κόσμος να κατεβαίνει στους δρόμους, ακόμα κι αν αντιδρά υπερβολικά. Μην ξεχνάμε εξάλλου οτι το Ιρακ δεν έχει τελειώσει. Ο κόσμος, στο πρόσωπο της Ράις, δεν αντιδρά απαραίτητα μόνο για το θέμα του Ιραν, αλλά για όλα όσα έχουν γίνει και για όλα όσα θα γίνουν. Και είναι σίγουρο οτι θα γίνουν.

Ανδρέας είπε...

Η στάση φυσικά και είναι παράλογη. Έχουν μάλιστα φτάσει κάποιοι στο σημείο να μην δείχνουν μόνο "απλό" αντιαμερικανισμό αλλά να συμπαραστέκονται στους φανατικούς ισλαμιστές μόνο και μόνο επειδή οι τελευταίοι έχουν κηρύξει πόλεμο στους Αμερικανούς. Δείτε αυτό (Κύρια σελίδα εδώ).
Η PLO μαζί με την Greenpeace και το Ισλαμικό Κίνημα Aντίστασης μαζί με αντι-ρατσιστικές οργανώσεις! Κερασάκι στην τούρτα, οι γάλλοι φοιτητές με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Και σας φάνηκε παράλογος ένας τοσοδούλης αντιαμερικανισμός κ. Δήμου;

Nikos Dimou είπε...

angelito said...
"Υπάρχουν και οι ανθρώπινες αξίες!..."

To Δίκαιο δεν είναι ανθρώπινη αξία; Το έθεσα πρώτο και μετά το συμφέρον (έστω κι αν το εθνικό συμφέρον δημιουργεί δίκαιο).

MainMenu είπε...

Εγώ από το 80 που γεννήθηκα βλέπω στη τηλεόραση μαχητικά αμερικάνικα αεροπλάνα...άλλη δουλειά δεν έχουνε οι καημενοι. Όλο σώζουνε τον κόσμο. Από Ρώσους, εξωγηινους, τρομοκράτες, ψυχοπαθείς ομοφυλόφιλους, λάγνουε Άραβες.

δεν αλλάζει ο κόσμος, γιατί βασανίζονται άδικα;

Εγώ είμαι΄μαζί τους πάντως. Και με τον κοκό είμαι γιατί δίνει κύρος στη χώρα μας, που έχει ξεφτυλιστεί με αυτους τους άχρηστους πολιτικούς.

Τζι αι τζο διανόηση

Id είπε...

Ως φιλελεύθερος (και νεοφιλελεύθερος και υπερνεοφιλελεύθερος θατσεριστής και θαυμαστής του Μάνου και του Άνταμ Σμιθ και ό,τι θέλεις) είμαι εναντίον κάθε απαγορεύσεως και υπέρ της απολύτου ελευθερίας.

Είμαι υπέρ της ελευθερίας να έχει ο κάθε πολίτης όπλα (όπως κατοχυρώνει το δικαίωμα αυτό το αμερικανικό σύνταγμα), να παίρνει, να αγοράζει και να πουλά ηρωίνη. Δεν αστειεύομαι.

Είμαι υπέρ της ελευθερίας να έχει το κάθε κράτος όπλα, πυρηνικά ή ό,τι άλλο.

Τα πυρηνικά επιβάλλουν υπευθυνότητα. Ένας δραστικός τρόπος για να αποκτήσουν υπευθυνότητα οι μουλάδες, είναι να τούς δώσουμε πυρηνικά. Και εάν δεν έχουν, να τούς τά δώσουμε εμείς.

Κανένας λαός δεν αυτοκτονεί. Άρα, λαοί με πυρηνικά δεν κάνουν πόλεμο. Τελεία.


Κυρίως όμως είμαι εναντίον κάθε επιβολής κυρώσεων, οικονομικών ή άλλων, από οποιαδήποτε αρχή. Η επιβολή κυρώσεων ευνοεί μόνο την αντίθεση, την ενίσχυση των ακραίων και την σύγκρουση. Την δημοκρατία ευνοεί μόνον η ελεύθερη αγορά. Εάν οι ιρανοί συμπεριφέρονται ανώριμα, η μόνη λύση για να ωριμάσουν είναι να τούς δώσεις ελεύθερη αγορά. Όχι εμπάργκο, αλλά συμφέρουσες εμπορικές προσφορές ενέργειας, δυτικών τεχνολογιών προϊόντων, σέξυ ρούχων, και ειδών sex.

Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ = ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ.

ΚΑΤΩ Ο ΚΡΑΤΙΚΙΣΤΗΣ ΜΠΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ. ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΙΣΤΙΚΟ ΝΑΤΟ. ΖΗΤΩ Ο ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ.

Filotas είπε...

Τελικά το ερώτημα είναι: Το δίκαιο ή το συμφέρον προηγείται;

blade runner είπε...

@gravoura

Θα συμφωνήσω μαζί σου. Νομίζω πως ο λόγος που αρκετοί Ελληνες είναι αντιαμερικανοί, πέραν αυτών που είναι αντιαμερικανοί λόγω βλακείας και άγνοιας ή κεκτημένης ταχύτητας από την εποχή του Ανδρέα και του λαϊκίστικου αντιαμερικανισμού του, είναι γιατί είναι προφανές ότι οι Η.Π.Α. εχουν αναλάβει το ρόλο του μπάτσου της περιοχής, μόνο στις περιπτώσεις όπου θίγονται ή αντιθέτως εξυπηρετούνται άμεσα τα συμφέροντά τους.

Προσωπικά, θα προτιμούσα την Ευρώπη σε μια τέτοια υπόθεση να την εκπροσωπούσε ο γαλλογερμανικός άξονας.

Το Ιράν έχει στο τιμόνι έναν φανατικό, δογματικό δικτάτορα, και ως εκ τούτου, εννοείται ότι κανένας άνθρωπος, έχων σώας τας φρένας σε ιδεολογικό επίπεδο, δεν μπορεί να συνταχθεί με μια τέτοια πρωτοβουλία. Η πυρηνική ενέργεια στα χέρια δικτατόρων είναι πολύ επικίνδυνο όπλο.

cobden είπε...

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του ελληνικού τυφλού αντιαμερικανισμού δεν είναι τόσο η ,απόλυτα δικαιολογημένη,κριτική σε συγκεκριμένες ενέργειες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής , όσο η συνολική απαξίωση εκ μέρους μας του αμερικάνικου πολιτικού συστήματος, της αμερικάνικης κουλτούρας και του ίδιου του αμερικάνικου λαού. Σύμφωνα λοιπόν με τους ντόπιους αμερικανοφάγους, οι Αμερικάνοι είναι απλά ηλίθιοι( δεν γνωρίζω σε ποια σχετικά IQ test βασίζονται), πειθήνια όργανα των κυβερνήσεων τους (μαλλόν δεν έχουν ακούσει τίποτε για την αμερικάνικη παράδοση του αντικρατισμού και της δυσπιστίας απέναντι στην κεντρική εξουσία, που μακάρι να υπήρχε και στην Ευρώπη) και αμόρφωτοι ( προφανώς οι... βιβλιοφάγοι Ελληνες ,λάτρεις, ως γνωστόν της υψηλής κουλτούρας, δεν έχουν ακούσει τίποτε, για κάποιον Hawthorne, κάποια Dickinson, έναν ασήμαντο Melville, ή εναν μετριότατο Poe ...)

harrygreco είπε...

Τηλεγραφικα...Εγκληματα κανουν μονο οι κομμουνιστες & οι φασιστες,πολιτικοι & θεοκρατικοι. Στις προσφατες Ειρ. Επ. των αμερ.συμμετειχαν 30-40 κρατη συμμαχοι,μεταξυ των οποιων & οι πολιτισμενοι βαλκανιοι αδελφοι μας,αλβανοι,μακεδονες,βουλγαροι. Οι αμερ.συμβολιζουν τη δυναμη του καλου & οπως σωστα ειπε ο Μπους,ή με το στρατοπεδου του καλου ή με τους τρομοκρατες. Οι γραικοι εχουν διαλεξει εδω & χρονια να κανουν κολληγια με τα αποβρασματα της ανθρωποτητας,Κανταφι,Αραφατ,Οτσαλαν,Μιλοσεβιτς, & μαλιστα της προσκολλησεως & στο παρακαλεστο.

Debby είπε...

Το είχα γράψει και στο προηγούμενο post. Αδικαιολόγητο μένος εναντίον των αμερικάνων γενικά.
Ηθελα να ήξερα να την θέση της υπερδύναμης την είχε μια Κούβα ή ένα Ιράν ή μια Παλαιστίνη θα ήμασταν ευχαριστημένοι από το πως θα διαχειρίζονταν την δύναμη τους?
Μάλλον θα κλαίγαμε με μαύρο δάκρυ και θα αναφωνούσαμε στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα.
Θυμάμαι τότε που είπε να έρθει ο Κλίντον και βγήκαμε πάλι στους δρόμους... Και συρίκνωσε όπως όπως την επίσκεψη του και την έκανε νωρίς. Καναμε κάτι ουσιώδες δηλαδή? Διαπραγματευθήκαμε κάτι? θέσαμε όμορφα τις απόψεις μας? Καναμε κανένα γενικό καλό με την στάση μας?
Μάλλον όχι.
Οι κρίσεις συνεχίζονται και εμείς με τον τρόπο μας βοηθάμε.

apousia είπε...

Να επαναλάβω τη θέση που είχα πάρει σε μια απάντηση στον harry,αυτή δηλαδή ενάντια στον στείρο και άκρατο αντιαμερικανισμό.
(Να υποκύψω όμως στον πειρασμό,να ρωτήσω αν μόνο εγώ βλέπω πόσο ''ιδανική'' είναι σήμερα η κατάσταση στο Κόσοβο,αν μόνο εγώ βλέπω πως οι Σέρβοι εκεί δεν μπορούν ούτε να περπατήσουν μιλώντας τη γλώσσα τους.Το ότι εκεί,στο Κόσοβο,γεννήθηκε το σερβικό έθνος,θα αμφισβητηθεί,είναι και η λέξη έθνος,κλείνουμε..)
Με το συμφέρον που γράφει ο Ν.Δ.,θα συμφωνήσω.Πρώτα η Ελλάδα που είχε πει και κάποιος,επί Οτσαλάν.
Όμως,ασχέτως Πακιστανικού λαού,το ότι ο στρατηγός Μουσάραφ και τα πυρηνικά του,δεν ενόχλησαν μέχρι σήμερα το Πεντάγωνο,δεν είναι μια ειρωνία που εξοργίζει?

Nikos Dimou είπε...

id said...
"Κανένας λαός δεν αυτοκτονεί. Άρα, λαοί με πυρηνικά δεν κάνουν πόλεμο. Τελεία."

Κατά τη δική σου λογική και κανένας καμικάζι δεν θα έπρεπε να αυτοκτονεί...

Debby είπε...

Να αναφέρω & τις υποκρισίες των πολιτικών μας που πάνε και σπουδάζουν στην Αμερική (π.χ. Ανδρέας Παπανδρέου) ή στέλνουν τα παιδιά τους εκεί για σπουδές (π.χ. Παπαρήγα) και μετά έρχονται εδώ και παριστάνοντας τους υπερμάχους των συμφερόντων μας, πουλάνε αντιαμερικανισμό προς ευρεία κατανάλωση...

vaggelis papavasiliou είπε...

Όταν οι έλληνες ήταν υπερδύναμη(πολλά χρόνια πίσω)έκαναν τα ίδια και χειρότερα.Ρωτήστε κανέναν Ιρανό τη γνώμη του για τον μέγα αλέξανδρο.

des είπε...

Το θέμα είναι οτι δεν ξέρουμε τι ζητάμε. Δεν ξέρουμε τι θέλουμε.

Μες την τρελή χαρά είναι σήμερα οι γείτονές μας...οι οποίοι ξέρουν να παζαρευουνε καλά, πέρνουν και δίνουν. Συζητάνε και ζητάνε. Διαπραγματευονται. Και παζαρευουν σκληρά το τι τους συμφέρει. Δεν (υπ)ακούνε μόνον (σε) οτι τους ζητιέται.
Και να δεχτώ οτι εντάξει, ας αφήσουμε τον τυφλό αντιαμερικανισμό και ας δούμε , ας διαπραγματευτούμε το τι μας συμφέρει. Το κάναμε;; Ξέρουμε τι θέλουμε. Αν ξέραμε ας το λέγαμε λοιπόν.
Δυστυχώς μόνον ακούμε και ακούσαμε για μιαν ακόμη φορά. Ούτε να διορθώσουμε ενα φραστικό (λέμε φραστικό) λάθος δεν μπορέσαμε.

Και το ενδιαφέρον πιά είναι να δούμε τι έδωσε και ακόμη περισσότερο τι πήρε η Τουρκία. Για να εν-δώσει.
...κι'ύστερα καθόμαστε και κλαίμε τη μιζέρια μας και παρηγοριόμαστε που είμαστε μικρή κι'αδύναμη και φρόνιμη χώρα.

Ασ μάθουμε τι θέλουμε κι'ίσως κάποτε μπορέσουμε να το πούμε.

άσχετο, αλλά ο pretenderης ,στο ίδιο περίπου πνευμα, έγραφε την κυριακή για "τον σοσιαλισμό" λέει "των ηλιθίων".
....θα χει φαίνεται αναδουλειές ο σοσιαλισμός (οχι τον ηλιθίων)ο κανονικός.

Black Swan είπε...

Ασθένεια: κουρδισμένα ανθρωπάκια.

Λέξεις-κλειδί: «Ουάου!» και «Φαν-τα-στι-κό!».
Διάγνωση: εσωτερική λιποθυμία των αντιστάσεων.

Συννεφούλα, δεν σου ζητώ τίποτα. Δεν με πειράζει να μη γυρίσεις, αρκεί να μην τριγυρνάς με άλλους τα βράδια. Αν και όλοι μαζί, είμαστε ριζικά και αμερικανικά μόνοι.


Ολοφάνερα, η Ευρώπη, από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά έχει εκτεθεί στην ακτινοβολία της Αμερικής, μέχρι του σημείου να μετατραπεί σε πολιτισμική αποικία.

Περιέργως, κάποιος πυρήνας εκπέμπει ακόμη το σήμα του, πυροδοτώντας επεισόδια ψυχικής αντίστασης στην επέλαση της ισοπεδωτικής και κωφάλαλης αρπακτικότητας.
Υπάρχουν ακόμη νησίδες κρυφής ζωής όπου η διάκριση ανθρώπου και μηχανής διατηρείται σαν ένας υπόγειος ψίθυρος.
Υπάρχουν κρυμμένες εστίες ευρωπαϊκού πολιτισμού στην καθημερινή ζωή των λαών, όπου μια τρίτη απάντηση, πέρα απ' το ξερό ναι και το ωμό όχι, μοιάζει ενδεχομένως εφικτή.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές ψευδαισθήσεις, όπως ο μαρξισμός, μπορεί να κατέρρευσαν, αλλά η κατάρρευσή τους προκάλεσε μιαν αμηχανία που ομολογήθηκε από όλους.

Εκεί, στις ΗΠΑ, ποτέ δεν νιώθουν αμηχανία για το παραμικρό, ούτε ντρέπονται, κι αυτό το μηδέν της ντροπής είναι ακριβώς που τους κάνει τόσο ικανούς στην οργάνωση θεαμάτων.
Σίλικον Βάλεϊ και Χόλιγουντ, μάρκετινγκ και Ιντερνετ, πόλεμος και δημόσιες σχέσεις, πλαστικές εγχειρήσεις και τζόκινγκ, ποπ αρτ και χάμπουργκερ, όλα, μα όλα, εξαρτώνται από τη στάθμη της ικανότητας να μην ντρέπεσαι.Στην Ευρώπη, παρά την αποχαύνωση που έχει πλήξει τις πρωτεύουσες, υπάρχει ακόμη ζωντανό κάποιο κύτταρο συστολής, κάποιο ελατήριο επιβράδυνσης, κάποια αίσθηση του μέτρου.

Ετοιμοθάνατη αίσθηση, αλλά φέγγει σαν μια ελπίδα καλού γούστου, σαν μία σπίθα νοσταλγίας για την εποχή που το αντικείμενο έφερε τ' όνομά του με σεβασμό, δεν προοριζόταν μόνο για ξεπούλημα.

Deepest Blue είπε...

Κύριε Δήμου, αφήστε τα σούξου-μούξου και παραδεχτείτε το ευθέως: καλό το φως της Ελλάδας, καλή η ευρωπαϊκή κουλτούρα, αλλά μόνο η Αμερική μπορεί σήμερα να δημιουργεί βαθιά αγάπη, σχεδόν πώρωση, και θαυμασμό.
Όσοι έχουν χτυπηθεί απ’ το πάθος της Αμερικής ποτέ δε γιατρεύονται εντελώς –κι εσείς είστε ένας απ’ αυτούς.

harrygreco είπε...

Ενα ακομα στοιχειο ψυχοπαθολογιας του γραικικου φασισμου...Ολα τα καναλια κραζουν για τη φραση " βορεια κυπρος " της Ραης,οταν Πασοκ & ΝΔ δια της αποδοχης του σχεδιου ΟΗΕ,ειχαν δεχτει το " Τουρκοκυπριακη Πολιτεια "....Ειναι τρελλαμενοι οι νανοι & ψαχνουν απο ποια λεξη θα πιαστουν,αντι να κοιταξουν το χάλι τους που βγαζουν το μηνα οσα οι αμερ. την εβδομαδα.

heinz είπε...

"Πρέπει να είμαι σε θέση να κρίνω ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ με βάση το δικό μου συμφέρον και το δικό μου αίσθημα δικαίου."

Ας ξεκινήσουμε από αυτό.
Το δικό μου συμφέρον, είναι μια τελείως προσωπική υπόθεση. Το ίδιο ισχύει και για δικό μου αίσθημα δικαίου. Και το ίδιο για τον καθένα - υπάρχει άφθονη θεωρητική θεμελίωση εδώ για όποιον αμφιβάλλει.

Καταρχήν, δεν νομίζω ότι ισχύει ο αντιαμερικανισμός με την έννοια που το έθεσε ο ΝΔ. Η αντιπάθεια δηλαδή απέναντι σ' ένα έθνος.

Ένα - ένα:

1. Η καλή σχέση των Ελλήνων με τους Άραβες και η καχυποψία προς την Δύση, κρατάει από τον καιρό των Σταυροφοριών. Επ' αυτού πρβλ. Αμιν Μαλούφ "Οι Σταυροφορίες από την σκοπιά των Αράβων". Αν και, μέχρι και τον Κων. Παλαιολόγο β' οι αυτοκράτορες αποκαλούνταν "των Ρωμαίων", οι Άραβες τους αποκαλούσαν "οι αυτοκράτορες των Ελλήνων".
Εδώ υπάρχει μια σαφής ιστορία διαδράσεων με τεράστιο βάθος χρόνου που δεν ξεριζώνεται με απλές εκλογικεύσεις και εκκλήσεις στην "λογική". Υπάρχει δηλαδή ένα βαθύ νόημα που όπως τόσο ο Niklas Luhmann όσο και Helmut Willke ξεκαθάρισαν, αποτελεί τον συνεκτικό ιστό των ανθρώπινων κοινωνιών (και κάθε ζωντανής ολότητας). Παράλληλη και αδιάσπαστη είναι και η καχυποψία προς την Εσπερία.

2. Δεν υπάρχει όμως αντιαμερικανισμός με την έννοια του μίσους προς τους Αμερικανούς. Π.χ., το φαινόμενο της ιδεολογικοποίησης του αντισημιτισμού των ναζί, δεν είναι συγκρίσιμο με τον ελληνικό αντιαμερικανισμό.

3. Υπάρχει - πέραν πάσης αμφιβολίας - βαθιά απέχθεια προς την αμερικανική πολιτική. Που μπορεί μεν να μην είναι αντι-ελλαδική. Ναι, αλλά "το δικό μου συμφέρον ή αίσθημα δικαίου", αλλιώς είναι "το δικό μου νόημα". Που θίγεται και με τη χούντα της Χιλής, και με εκείνη της Τουρκίας, και με τις σφαγές στη Ρουάντα και με εκείνες στην πλατεία Τιεν-Αν-Μεν (που ουδόλως ενόχλησαν τις ΗΠΑ θυμίζω) και με εκείνες του Γκρόζνι. Μ' άλλα λόγια, η αμερικανική ιμπεριαλιστική (με την κυριολεξία) πολιτική, θίγει βαθιά (διαταράσσει) την νοηματουργό θεώρηση του κόσμου που έχω. Και που την μοιράζομαι με άλλους Έλληνες σαν μια κοινή κυκλική διαδικασία (από κοινού) αναπαραγωγής κοινού νοήματος (γι' αυτό λεγόμαστε συλλήβδην Έλληνες).

thinker είπε...

Οι Έλληνες όταν ήταν υπερδύναμη, φίλε vaggelis, ούτε τα ίδια έκαναν ούτε χειρότερα. Η προσπάθεια κατάκτησης εδαφών και επιβολής στους άλλους λαούς είναι κάτι που κρίνεται από το σκοπό και το αποτέλεσμα. Δεν είμαι υπέρ του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» αλλά, όπως και να το κάνουμε, η πρόθεση, μετράει. Είναι ένα πράμα το να επιβάλλεσαι στους άλλους θέλοντας και έχοντας κάτι καλό να προσφέρεις, και άλλο το να το παίζεις «δίκαιος τιμωρός» απλά επειδή νομίζεις ότι είσαι ο καλύτερος. Αυτοί οι usaνθρωποι θυμίζουν παρά πολύ εκείνα τα τσογλανακια που είχαμε στο σχολείο μικροί, κα οι οποίοι καναν συνεχεία ζημίες μόνο και μόνο για να τραβήξουν την προσοχή των υπόλοιπων που δεν τους έπαιζαν. Σίγουρα έχουν προσφέρει αρκετά στον κόσμο, σίγουρα η μικρή χρονικά ιστορία τους δεν μας επιτρέπει να τους συγκρίνουμε με άλλους λαούς, και όχι πολιτισμούς, αλλά αυτό δεν τους δίνει το δικαίωμα και το άλλοθι να κάνουν ότι θέλουν.

apousia είπε...

Αν γινόταν ποτέ πράξη,ναι,στα πλαίσια μιας χαλαρής συνομοσπονδίας,γιατί ΔΕΝ θα μιλούσαμε για ομοσπονδία είναι αστείο,θα υπήρχε Τουρκοκυπριακό κρατίδιο,Τουρκοκυπριακή πολιτεία.
Για την ώρα,ΔΕΝ υπάρχει ''Βόρεια Κύπρος'',υπάρχει ΜΟΝΟ η Κυπριακή Δημοκρατία.
Αλλά επειδή δεν αντέχω,μιλάς και γράφεις ΕΣΥ τη λέξη ''φασισμός'',ΕΣΥ που είσαι η προσωποποίηση της δυσανεξίας στην αντίθετη άποψη?

cobden είπε...

@black swan
Από πότε η Ευρωπαϊκή παρακμή βαφτίζεται...αίσθηση του μέτρου???Ας ξυπνήσουμε επιτέλους εμείς οι Ευρωπαίοι και ας πάψουμε να βαυκαλιζόμαστε με ωραιοποιημένα κούφια λέκτικά σχήματα...Έχουμε μείνει πολύ πίσω σε όλους τους τομείς( από την τέχνη μέχρι τα επιστημονικά-τεχνολογικά επιτεύγματα) και το πιο ανησυχητικό, το απολάμβάνουμε...

guerrero762 είπε...

Ο σπασικλας με καλυψε οσον αφορα το παραλογο της αντιαμερικανικης συμμαχιας!
Ο Λιακοπουλος και οι φορεις του ΙΟΥ αλα μπρατσετα να μαχονται για τα δικαιωματα της ορθοδοξιας και των μειονοτητων υποστηριζωντας ακραιους μουσουλμανους που λιθοβολουν οσες φορανε ξωβυζα!!!
Oh yes!

@κ.Δημου Ν.
Σωστα τα λετε,ειναι δυνατον να υποστηριζουμε τους περσες;;;
Λιγα μας εκαναν;
Θα τριζουν τα κοκκαλα του Μιλτιαδη και θα πεσει το κακογουστο αγαλμα του,που θυμιζει παρεπιπτωντως ξιφοφορο τροχονομο ή αρχαιολατρη πορτιερη.Θα τριζουν τα κοκκαλα του Λεωνιδα και των 300(οι 700 Θεσπιεις μονιμως λησμονημενοι).
Ο μονος που θα κανει χαρουλες θα ειναι ο Μεγαλεκος που ηθελε να ιδρυσει ενα κοινο μακεδονοπερσικο κρατος.
Ο αγωνας του τωρα δικαιωνεται!!

Ζωτικα συμφεροντα ωρε στοκοι συνελληνες.
Ελλαδα Γαλλια συμμαχια
Ελλαδα σερβια συμμαχια
Ελλαδα τουρκια συμμαχια και φημοιστορια
Ελλαδα πορτογαλια 1-0
Καλα....
Οι αμερικανοι δεν ειναι γεννετικα κακοι και φασιστες.Πετρελαιο θελουν ωστε να συντηρουν την οικονομια τους.
Γιαυτο χτυπανε αλυπητα τους πετραλαιδες μουλαδες και βενεζουελανους.
Γιαυτο καθαρισαν μεσω πινοσετ τον αλλιεντε.
Πετρελαιο,φυσικοι ποροι,συμφεροντα,ζωτικος χωρος,γεωπολιτικη.
Εχουν την διαθεση,τον λογο και τον πλεον ισχυρο στρατο στη ιστορια της ανθρωποτητας να το πετυχουν.

Εσεις παλι αντιγραψτε ως γνησιοι πιθηκοι-πως κανει η βουγιουκλακη;-τον αμερικανικο τροπο ζωης οπως των μαθαινετε απο ταινιες-σειρες-MTV,αλλα καντε και αντισταση με πορειες συνοδεια φραπε και σουβλακιου απο καντινα.
Την σημερινη αντιαμερικανικη πορεια σας προσφερει η Coca-cola.

Α!Και να μην το ξεχασω!Οι αδερφοι σερβοι αναγνωρισαν απο τους πρωτους τα σκοπια σαν Μακεδονια!

Τι περιμενω ομως ο πτωχος απο μια χωρα με αντιαμερικανο πρωθυπουργο εναν συζυγο αμερικανης και εν αποστρατεια ναυτοδιοπο του U.S Navy!!

Rise up please...
OH THERE CAN U SEEEEEEE

Constantinos είπε...

Ο κ. Δήμου είπε: "Λάθος! Δεν με ενδιαφέρει τι κάνει και γιατί το κάνει η Αμερική."

Κυριε Δήμου, δεν νομίζω οτί ο κόσμος πλέον βρίσκεται σε μια κατάσταση που θα έπρεπε να ΜΗΝ μας ενδιαφέρει τί ή πως πράττουν οι ΗΠΑ. Δυστυχώς, οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι πράξεις μεγάλων κρατών έχουν πια παγκόσμιες συνέπειες.

Debby είπε...

Μπορεί να μου πει κάποιος γιατί συνεχώς εστιάζουμε στα κακώς κέιμενα της Αμερικής και όλων των άλλων κρατών τα περνάμε στο ντούκου??????

guerrero762 είπε...

βαθυτατομπλε ειπε...

Όσοι έχουν χτυπηθεί απ’ το πάθος της Αμερικής ποτέ δε γιατρεύονται εντελώς –κι εσείς είστε ένας απ’ αυτούς.

Εγω εχω χτυπηθει απο "αυτο".Εχω επισκεπτει 3 φορες την Αμερικη,σαν τουριστας τις 2 και "μουσαφιρης" του U.S Army την τριτη.
Η λεξη εντυπωσιασμος δεν φτανει να περιγραψει τα οσα ενιωσα.
Η μεθοδικοτητα,σοβαροτητα,επαγγελματισμος των ανθρωπων...
Προσγειωση στη ελληνικη πραγματικοτητα....
Κολαση.
Ισως μονο οι Βρετανοι τους ανταγωνιζονται σε επαγγελματισμο.

Debby είπε...

@cobden said...

Από πότε η Ευρωπαϊκή παρακμή βαφτίζεται...αίσθηση του μέτρου??? Έχουμε μείνει πολύ πίσω σε όλους τους τομείς( από την τέχνη μέχρι τα επιστημονικά-τεχνολογικά επιτεύγματα) και το πιο ανησυχητικό, το απολάμβάνουμε...

Δόξα σοι!! Πες και άλλα!!!

heinz είπε...

@harry reloaded

Με όλο τον σεβασμό αλλά μάλλον προτιμάς να μιλάς, παρά να σκέφτεσαι.

Πρώτα θα πας στην Κύπρο, στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας, να δεις την αγχόνη και τα φυλακισμένα μνήματα. Οι ήρωες αυτοί δεν πέθαναν ούτε για συνοσπονδίες ούτε για άλλες αγγλοαμερικανικοτουρκικές παπαριές. Πέθαναν για την Ένωση.

Μετά, θα πας στα οδοφράγματα να δεις τι παίζει.

Μετά θα πας δεις τον φίλο μου τον Πάρι τον Ποταμίτη να σ' ανοίξει τα μάτια και να σ' ενημερώσει.

Μετά θα πας στην Τουρκία, να μιλήσεις με Τούρκους, να γνωρίσεις πως ακριβώς σκέφτονται και τι πιστεύουν.

Μετά θα διαβάσεις Μουσταφά Κεμάλ και Ζιγιά Γκιοκάλπ, να χωνέψεις γιατί σκέφτονται οι Τούρκοι όπως σκέφτονται.

Μετά θα μελετήσεις την πλουσιότατη βιβλιογραφία περί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να καταλάβεις αν φταίνε οι Οθωμανοί ή οι νεόΤουρκοι και για ποιά πράγματα.

Μετά, θα μπορούμε να αντιπαρατεθούμε σ' αυτά που γράφεις. Αλλά, τζάμπα κουβέντα, χωρίς κόστος, δε γίνεται...

vaggelis papavasiliou είπε...

@thinker
φυσικά δεν μπορεί να κάνει κανείς ότι θέλει.Κανείς δεν συμπαθεί μια τέτοια πολιτική αλλά πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτή τη στιγμή είναι η πιό άκακη υπερδύναμη.Μην ξεχνάς τι έκανε η αμερική το 70 με τις δικτατορίες ή το 80 που ακόμα τρέμαμε τον πυρηνικό πόλεμο.Το πιό ανησυχητικό είναι ο φονταμενταλισμός που εκφράζει ο Μπους που θυμίζει Ιραν και αυτό αυξάνει την αντιπάθεια.

harrygreco είπε...

Εξαντλησα το οριο σχολιων μου,εξ αλλου οσοι μου επιτιθενται προσωπικα ειναι...ασχολιαστεοι (νεολογισμος).

guerrero762 είπε...

@heinz

Ασε τους κυπριους.Ειναι σαν τα κακομαθημενα μωρα που τα θελουν ολα δικα τους.
Και να τους στηριζουμε και να μας βριζουν,και λυση και να μην "ερθουσι που ποδα οι πουshτουρκτσιοι να μας πιαουν τα ριαλια".
Και ειμαστε ελληνες οποτε μας συμφερει και δεν ειμαστε ελληνες παλι οποτε μας συμφερει.
Μην βλεπεις τους ηρωες της ΕΟΚΑ.Αυτοι πιαστηκαν κοροιδα και θυσιαστηκαν.Εμεις και που τους πιανουμε στο στομα μας προσβαλουμε την μνημη τους.
Δες τους νεοκυπριους που ψηφισαν μαζικα οχι και γεμιζουν τα ψευδοκαζινο και ψευδομπουρδελα.
Ασε αγαπητε μου κετσαπ.Βρωμαει απο οπου και το πιασεις.

frenobulax είπε...

Την ωρα που ο Ν.Δημου πολεμουσε τις δυναμεις του σκοταδισμου στην παντα φιλοξενη ΝΕΤ καποιοι διαδηλωναν την αντιθεση τους στην αμερικανικη πολιτικη και το λογικο "εθνικο" συμφερον. Ενα συμφερον βαμμενο με το αιμα χιλιαδων αθωων απο τους "ανθρωπιστικους" βομβαρδισμους σε Γιουγκοσλαβια, Ιρακ και αυριο ισως και στο Ιραν. Μαλλον δυσανασχετει που δεν εχουν μετατραπει ολοι σε "πολιτες" του ιντερνετ και οπαδοι της ριαλ πολιτικ.

heinz είπε...

@guerrero762

Δε λες ψέματα. Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Υπάρχει κι η άλλη μισή, που ζει επίσης στην Κύπρο.

Ανέκδοτο!!!! (κακία του Heinz):

Σε μια διαδικασία, Ελλαδίτες και Κύπριοι κάνουμε διάλλειμα μάσας!!! Δίπλα μου κάθεται ο αδελφός του Γιαννάκη Ομήρου, στέλεχος της ΕΔΕΚ και μιλάμε. Ζέστη, σκάει ο τζίτζικας!!! Ο σερβιτόρος φέρνει μπύρες σκέτο κρύσταλλο..

- "Ξέρεις τι λάθος κάνετε οι Ελλαδίτες?", λέει ο Ομήρου.
- "Όχι, τι?" λέει ο Heinz που νομίζει ότι συνεχίζεται η κουβέντα για το Κυπριακό.
- "Σερβίρετε τη μπύρα παγωμένη. Η μπύρα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου".
- "Ξέρεις τι λάθος κάνατε οι Κύπριοι?" ρωτάει τσαντισμένος ο Heinz.
- "Τι πράγμα?" λέει ο Ομήρου.
- "Διώξατε τους Άγγλους από την Κύπρο. Αφού ίδιοι είσαστε!" γελάει ο Heinz.
Ο Ομήρου δε γέλασε, μούτρωσε...

Michael Papadopoulos είπε...

Δηλαδή ενώ ξέρουμε ότι είναι εναντίον του συμφέροντός μας, από σκέτο γινάτι πάμε κόντρα. Ένα τέτοιο πείσμα, εκτός που είναι καρά-παράλογο, είναι και αντεθνικό (εφόσον στρέφεται κατά των συμφερόντων του έθνους).

Καταρχήν η φράση "σκέτο γινάτι" είναι άδικη - υπάρχουν πολλοί Έλληνες που είναι ιδεολογικά αντίθετοι με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, τους πολέμους για το πετρέλαιο και τον ρόλο της Αμερικής ως παγκόσμιο χωροφύλακα.

Δεύτερον, με απογοητεύει το ότι προτείνετε ως οδηγό μας και κριτήριο στην λήψη αποφάσεων το συμφέρον, ατομικό ή εθνικό. Σας θεωρούσα και εξακολουθώ να σας θεωρώ ανώτερο απ' αυτό... Δηλαδή ορθώς πράττει και αυτός που μαχαιρώνει κάποιον για να τον ληστέψει, ή ο έμπορος ναρκωτικών, ή ο πολιτικάντης που παραμυθιάζει και κλέβει το λαό - ο καθένας από αυτούς κοιτάει το συμφέρον του, οπότε κάλα κάνει, έτσι δεν είναι ; Η δική μου ηθική τουλάχιστον λέει ότι οδηγός μας στη ζωή πρέπει να είναι το δίκαιο, η αλήθεια και η αγάπη - λέξεις μεγάλες και δύσκολες γεμάτες πόνο και μοναξιά που βεβαίως ελάχιστοι τολμούν να υπηρετήσουν. Πολλοί θα βιαστούν να με πουν αφελή, ουτοπιστή κτλ. Μα η ανθρωπότητα έχει "πιάσει πάτο" ακριβώς γιατί είναι γεμάτη από τέτοιους μικρόψυχους και κοντόφθαλμους "ρεαλιστές" που ζουν σύμφωνα με την αρχή του "live and let die", του βολέματος, του συμφέροντος, του υλισμού, της ματαιοδοξίας, της ψυχικής τους αναπηρίας. Η έλλειψη αξιών ανώτερων από το συμφέρον και το βόλεμα οδηγεί στην παρακμή. Ο κόσμος έχει ανάγκη από ρομαντικούς και ουτοπιστές. Γιατί, όπως είπε και ο Oscar Wilde :

A map of the world that does not include Utopia is not even worth glancing at.

basik-ly είπε...

@ nd
"Για άλλο θέμα ήθελα να γράψω – όμως η επίσκεψη της Κοντολίζα με κάνει να ασχοληθώ με το μόνιμο ερώτημα: πώς μπορεί ένας ορθολογιστής, να είναι αντι-αμερικανός (ή αντι-γάλλος, αντι-τούρκος, αντι-οτιδήποτε); Δηλαδή να είναι εναντίον ενός ολόκληρου έθνους και όλων των πραγμάτων που εκφράζει, κάνει, προτείνει."

Μιλάτε για συγκεκριμένους ανθρώπους ή για τα ποσοστά; Αν πρόκειται για τα δεύτερα νομίζω πως έχει ειπωθεί ποικιλοτρόπως ότι οι Έλληνες έχουν πάρει προ πολλού διαζύγιο από τον ορθολογισμό. Όσο για τους Γραικούς, μάλλον δεν είχαν καν σχέση μαζί του ποτέ.

heinz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
MainMenu είπε...

Μαύρε Κύκνε...

Να πουληθούνε όλα, δεν είναι εκεί το θέμα...κι εδώ πουλάνε (στην Ευρώπη) εναλλαχτικά.

Αλλά οι αμερικάνοι που αγάπησα εγώ μπορεί και να ξερνούσανε με αυτά που γράφονται εγώ...τι μπορεί...

Αυτό μας άφησε η Αμερική δλδ, ένα Ράμπο και μερικά στρατόκαυλα καρτούν. Διαστημικές πίπες και σκληρό πορνό με μεθοδικότητα. Και αίμαι, αίμα, αιμα.

Όλα τ' άλλα Μπομπ Ντύλαν, Ουιτμαν, Τζόρνταν, Τουπακ, έστω Βιετνάμ, έστω οχτάωρο είναι για πέταμα...

Το στρατόκαυλο μυξιάρικο θέλει χάπι τεστοστερόνη και πολυβόλα. Με ψυχροπολεμικά συμπλέγματα το 2006, αντικομμουνιστές του κώλου, κάνει λίστες υγειώς σκεπτόμενων και ανώμαλων.

Έτσι. αγαπήσετε την Αμερική που η αμερική σιχάθηκε

Black Swan είπε...

@cobden
Μην παραποιείς
Έγραψα
"Υπάρχουν κρυμμένες εστίες ευρωπαϊκού πολιτισμού ..."
και«Στην Ευρώπη, παρά την αποχαύνωση που έχει πλήξει τις πρωτεύουσες, υπάρχει ακόμη ζωντανό κάποιο κύτταρο συστολής, κάποιο ελατήριο επιβράδυνσης, κάποια αίσθηση του μέτρου.»


ΥΓ. Είμαι Ευρωπαίος της παλιάς σχολής, βασανιζόμενος σε έναν υπερβολικά ριψοκίνδυνο έρωτα για το αντικείμενο.

traveller είπε...

Μου έκανε εντύπωση ο χαρακτηρισμός του κυρίου Δήμου ως "αντεθνικής" της στάσης των Ελλήνων. Ιδιαίτερα σκεπτόμενος τις γνωστές του θέσεις περί έθνους (με μεγάλο μέρος των οποίων συμφωνώ).

Οι Έλληνες έχουμε πάρα πολλά κουσούρια. Επειδή όμως έχουμε καταπιεστεί πολύ για αρκετούς αιώνες (σκλαβιά, πόλεμοι, χούντες κτλ) είμαστε ευαίσθητοι στην έννοια του δικαίου (άρα και της αδικίας). Εδώ λοιπόν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Έλληνες προτάσσουν το δίκαιο μπροστά από το συμφέρον. Τα 2 μέτρα και σταθμά για τα πυρηνικά είναι καταφανής αδικία εκ μέρους των μεγάλων και ισχυρών. Ούτε και εγώ συμφωνώ με το να αποκτήσει πυρηνικά το Ιράν. Από την άλλη πλευρά γιατί δεν έχει ακουστεί τίποτα για το Ισραήλ? Αυτόν το Βανούνου που τόλμησε και το αποκάλυψε το έφαγε το μαύρο σκοτάδι και τώρα ζει υπό περιορισμό στο Ισραήλ όπου θεωρείται προδότης.

Όσo για τα ποσοστά αντιαμερικανισμού κ. Δήμου, η Ελλάδα έχει αδικαιολογητα υψηλό ποσοστό. Οι στατιστικές όμως δεν είναι ακριβείς. Στην Τουρκία ο αντ/μός ξεπερνάει το 95%.

Lorelei Am Rhein είπε...

Θα προσυπογράψω και θα επαυξήσω το κείμενο του black swan 3.23μμ ! ! !

(Όχι ότι και τα υπόλοιπα κείμενα-σχόλιά του υστερούν σε ουσία!)

Black Swan είπε...

@ mainmenu

Οχι! ποτέ δεν σιχάθηκα τους Αμερικανούς, ούτε καν την λεγομενη "αφέλειά τους", έφθασα μάλιστα να βλέπω ακόμα και τον Τζων Γουαίην ως τον δικό τους αναγκαίον καπετάν Γιώτη.!!!!!!!

Σιχάθηκα τις επεμβάσεις τους, τις έχω σιχαθεί από χρόνια, σιχαίνομαι την υπεροψία τους και τους απολογητές τους

guerrero762 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Lorelei Am Rhein είπε...

Angelito, επίσης και οι δικές σου θέσεις με εκφράζουν, οπότε περιττή η τοποθέτησή μου.

Καλή σας συνέχεια!

heinz είπε...

Εγώ λέω να κηρύξουμε το blog αποπυρηνικοποιημένη ζώνη και να ησυχάσουμε.

Γιατί δηλαδή μας κόβουν τα πυρηνικά του Ιράν? Και γιατί φέρνουν κάποιοι σαν αντιπαράδειγμα τα πυρηνικά του Ισραήλ, του Πακιστάν, της Ινδίας?

Τα πυρηνικά των ΗΠΑ τι είναι? Μελομακάρονα?
Και τι σκ*τά σημαίνει δικτάτορας? Πως κέρδισε ο Μπους τις πρώτες εκλογές? Πως!?

heinz είπε...

@guerrero762

Δεν είναι όλα πλάκα. Η ΕΔΕΚ έχει δώσει νεκρούς στον αντιφασιστικό αγώνα και στην αντίσταση στην εισβολή.

apousia είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ExBerliner είπε...

Μια-δυο ερωτήσεις προς όλους όσους υποστηρίζουν ότι το ΙΡΑΝ ως πυρηνική δύναμη θα είναι επικύνδινο:

-Ποια είναι η μόνη χώρα στο κόσμο που κατέχει πυρηνικά όπλα, τα έχει χρησιμοποιήσει σε πόλεμο, και ουδέποτε έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα τα ξαναχρησιμοποιήσει (να ρισκάρω μια πρόβλεψη: θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον των Ιρανών - μικρής μεν ισχύος, πυρηνικά δε)?

-Είναι το Ιράν με πυρηνικά περισσότερο επικύνδινο από το Πακιστάν ή την προαναφερόμενη χώρα?

χ

traveller είπε...

Απορώ για την αλγεινή εντύπωση που προκαλεί σε πολλούς η υπεροψία των αμερικανών. Σε ποιά περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας η εκάστοτε υπερδύναμη δεν επιδείκνυε προκλητική υπεροψία? Δηλαδή τι περιμέναμε? Να γίνουν ξαφνικά άγιοι, υπέρμαχοι του δικαίου κτλ κτλ?

Κυβερνούν τον κόσμο σύμφωνα με τα συμφέροντά τους και το κάνουν και με τον κυνισμό που τους επιτρέπει η δύναμή τους. Όσο πιο γρήγορα το χωνέψουμε, τόσο πιο γρήγορα θα τους αξιολογήσουμε ρεαλιστικά.

Τέλος, ανεξάρτητα από την προκλητικά άδικη εξωτερική τους πολιτική ο στείρος αντιαμερικανισμός είναι αδικαιολόγητος. Η Αμερική έχει προσφέρει πολλά στο σύγχρονο πολιτισμό. Η τεχνολογία και μόνο θα ήταν αρκετή, αν και δεν είναι η μόνη.

ExBerliner είπε...

Και ένα σχόλιο προς το νικηταρά τον τουρκοφάγο:
Η Ελλάδα εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από τη Βουλγαρία. Η Βουλγαρία παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε στους πυρηνικούς σταθμούς. Αν η Βουλγαρία κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούε η Ελλάδα από που θα εισάγει ηλ. ενέργεια?
Οι γερμανοί πριν από (αν θυμάμαι καλά) 4 χρόνια αποφάσισαν να κλείσουν μέσα στην επόμενη εικοσαετία όλους τους πυρηνικούς σταθμούς. Μετά βέβαια έπρεπε να βρουν άλλη πηγή ενέργειας. Η μόνη λύση που βράθηκε ήταν να εισάγουν ενέργεια από τη Γαλλία. Η οποία Γαλλία παράγει ενέργεια απο πυρηνικά εργοστάσια!!! Μετά άρχισαν να σκέφτονται μήπως δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να κλείσουν τα εργοστασιά τους (βοήθησε και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου).
Πάντως οι κάτοικοι της δυτ. Μακεδονίας (νομός Κοζάνης) ζουν καθημερινά ένα μικρό τσερνομπίλ (νομίζω ότι η δυτ. Μακεδονία είναι η πρώτη σε καρκίνους περιοχή της ελλάδας)

ioannisk είπε...

Ο Bush και οι neo-cons είναι πολιτικά από τις ποιο κατακριτέες κυβερνήσεις που γνώρισε δυτική χώρα εδώ και δεκαετίες και η πολιτική της Αμερικής βρωμάει ιμπεριαλισμό αλλά ο αντιαμερικανισμός των Ελλήνων είναι απίστευτος όπως και πόσο παθιάζονται όταν αρχίζουν να βρίζουν τους αμερικάνους!

Θα ήθελα να σχολιάσω τα 3 σημεία που ανέφερε ο Heinz:
1. Η «άριστη» σχέση των Ελλήνων με τους άραβες φαίνεται από τον αριθμό των τζαμιών στην Αθήνα… Μέχρι χθες νόμιζα πως η ισλαμοφοβία είχε ξεπεράσει τον αντιαμερικανισμό στην Ελλάδα αλλά έκανα λάθος.
2. «Τα χαζοαμερικανάκια» κλπ είναι ο κλασσικός χαρακτηρισμός για τους αμερικάνους, αν δεν κάνω λάθος, «τι περιμένεις από τους βλάκες τους αμερικάνους;» είναι η κλασσική ατάκα, αν δεν κάνω λάθος ξανά. Φυσικά οι ισλαμοφοβικοί είναι σχεδόν πάντα και αντιαμερικάνοι και το αντίθετο…
3. Συγνώμη αλλά φταίνε οι Αμερικάνοι και για την Tiananmen και για την καταστροφή της Τσετσενίας από τους Ρώσους; Θα σας επιπλήξω! Ξεχάσατε τους δεινόσαυρους! Την δικιά σας ευαισθησία, όπως και των «φιλειρηνιστών» κατοίκων της χώρας που ζω, την είδα με τις διαδηλώσεις εναντίων των Αρμένιων (ναι για την παράνομη κατοχή του 40% του Αζερμπαϊτζάν μιλάω μιας και αναφέρατε την Κύπρο) και για το αιματοκύλισμα της Βοσνίας κλπ από τους Σέρβους.
Τέλος: «Και που την μοιράζομαι με άλλους Έλληνες σαν μια κοινή κυκλική διαδικασία (από κοινού) αναπαραγωγής κοινού νοήματος (γι' αυτό λεγόμαστε συλλήβδην Έλληνες)» Τότε επιτρέψτε μου να μην με θεωρώ Έλληνα. Αν είμαι Έλληνας είμαι γιατί απλούστατα ζω σε αυτή την χώρα και όχι γιατί πρέπει να υιοθετήσω κάποιον κοινό και μοναδικό (το κυκλικό δεν το κατάλαβα…) τρόπο σκέψης.

Υ.Γ. Το σημερινό θέμα θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν υποσύνολο του χθεσινού με τις conspiracy theories.

themistokles είπε...

Ο μόνος Έλληνας πολιτικός που τόλμησε να πει το αυτονόητο "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" (που απέτρεψαν για ακόμη μια φορά έναν ηλίθιο πόλεμο μεταξύ των θερμόαιμων ανεγκέφαλων Ελλήνων και Τούρκων)ήταν ο Σημίτης με τα Ίμια και εάν θυμάστε έφαγε βρίσιμο απόλους τους βουλευτές - ακόμη και από τους δικούς του. Του μεινε και ως στίγμα.
Αλήθεια έχουμε σκεφθεί ψύχραιμα πόσα οφείλουμε στην Αμερική ως Ελλάδα και ως Ευρώπη μετά τον Β' ΠΠ;(οι Δ.Ευρωπαίοι σε αντίθεση με μας δεν πάσχουν από τυφλό αντιαμερικανισμό γιατί ξέρουν πολύ καλά σε ποιον χρωστάνε το υψηλό επίπεδο ανάπτυξης που απέκτησαν σε λίγα χρόνια από την πλήρη ισοπέδωσή τους).
Μισούμε την Αμερική γιατί παίζει τον άχαρο ρόλο του παγκόσμιου Αστυνόμου και εμείς ως Έλληνες δεν τα πάμε καλά με την τήρηση των νόμων. Πάντα συμπαθούσαμε περισσότερο τους παράνομους.
Ας σκεφθούμε όμως ένα φανταστικό σενάριο: Από αύριο σταματάει η Αμερική να επεμβαίνει (πολιτικοοικονομικοστρατιωτικά)εκτός των συνόρων της. Ο κόσμος θα ήταν χειρότερος ή καλύτερος;

Nikos Dimou είπε...

@deepest blue said...
" Όσοι έχουν χτυπηθεί απ’ το πάθος της Αμερικής ποτέ δε γιατρεύονται εντελώς –κι εσείς είστε ένας απ’ αυτούς".

Ενδιαφέρον: Ποτέ δεν συμπάθησα την Αμερική. Θεωρώ τον εαυτό μου αποκλειστικά και φανατικά Ευρωπαίο, που έχει μεγαλώσει μέσα σε τέσσερις πολιτισμικούς κύκλους. Κατά χρονολογική σειρά: Γαλλικό, Ελληνικό, Βρετανικό και Γερμανικό.

Η απόπειρά σας (και άλλων) να με βγάλετε θαυμαστή των ΗΠΑ επειδή απλά και μόνο αμφισβητώ τα αυτόματα ρεφλέξ του Αντιαμερικανισμού
δείχνει το χαμηλό επίπεδο της επιχειρηματολογίας. Και πάλι argumenta ad hominem.

@michael papadopoulos δεν διαβάσατε σωστά το κείμενο ούτε τα σχόλια. ήδη έχω διευκρίνησει στην απάντηση μου στον angelito. Επαναλαμβάνω:

To Δίκαιο είναι ανθρώπινη αξία; Το έθεσα πρώτο και μετά το συμφέρον (έστω κι αν το εθνικό συμφέρον δημιουργεί δίκαιο).

Black Swan είπε...

Αυτό που δεν μπορούν αν καταλάβουν ( η δεν θέλουν) οι Αμερικάνοι είναι ο ιδεώδης χειρισμός της διαφοράς.


Η διαφορά, για να πάψει να συνιστά πρόκληση δεινών, πρέπει προηγουμένως να γίνει αντιληπτή στην περιπλοκότητά της.

Αυτό συμβαίνει κάθε που το πνευματώδες ευρωπαϊκό στοιχείο εκδηλώνεται με τρόπο υποδειγματικό.

Για μας η διαφορά πρέπει να λύνεται μέσω της κατανόησης.

Στην Αμερική, η διαφορά πρέπει απλώς να εκλείψει, και εκλείπει όντως, χωνευμένη από το γιγαντιαίο μίξερ που τροφοδοτεί η ιλιγγιώδης επιτάχυνση των πραγμάτων.

Εδώ, σ' εμάς, η ένταση ανάμεσα στα αντίθετα συνδέεται με την παραγωγή κάποιας διαλεκτικής σημασίας· εκεί, σ' αυτούς, τα αντίθετα συναιρούνται.


Και να τι είναι εκείνο που προσδίδει στην κοινωνία τους το πλεονέκτημα μιας επιρροής σχεδόν ακαταμάχητης.

Ο αμερικάνικος τρόπος σε απαλλάσσει από τον μπελά του να διασχίζεις το μισόφωτο των καταστάσεων της συνείδησης.

Κοιτάς μπροστά, αποκλειστικά.

Δεδομένου ότι το παρόν είναι συναισθηματικά ανυπόφορο και το παρελθόν ανύπαρκτο, το μέλλον γίνεται αντικείμενο ψυχαναγκαστικής λατρείας, σπασμωδική διέξοδος του πανικού προς τα εμπρός.

ecoChris είπε...

@Michael Papadopoulos

Έχεις δίκιο και είναι αυτοί οι ρομαντικοί και ουτοπιστές που θα βγάλουν την ανθρωπότητα από το αδιέξοδο όταν δεν πάει άλλο πια.

Δεν είναι καθόλου θέμα συμφέροντος αλλά θέμα αξιοπρέπειας και ηθικής ακεραιότητας να τάσεσσαι πάντα με το μέρος του Δικαίου.

Όσον αφορά τον αντιαμερικανισμό που στρέφεται στην αμερικανική πολιτική είναι δικαιολογημένος και επιβεβλημένος διοτι οι πάντες ξέρουν τί έκανε και τι κάνει αυτή η πολιτική.

Η πολιτική αυτή υποκινούμενη από το πυρηνικό λόμπυ όχι μόνο δεν σταματά αλλά συνεχίζει την εξέλιξη και των πυρηνικών όπλων αλλά και τη προώθηση και χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας ως δήθεν ασφαλούς μορφής για τη παραγωγή ηλεκτρισμού βάζοντας έτσι στο ράφι τις ήπιες μορφές ενέργειας και υποθηκεύοντας το μέλλον του πλανήτη μας.

Η ίδια αυτή πολιτική δεν υπογράφει τη σύμβαση του Κυότο.

Ο δε αμερικανικός στρατός είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη σε καιρό ειρήνης.

Ενώ σε περίοδο πολέμου δεν διστάζει να χρησιμοποιεί πυρηνικά από απεμπλουτισμένο ουράνιο που δεν είναι καθόλου απεμπλουτισμένο αλλά πανίσχυρο ραδιενεργό,καρκινογόνο υλικό που για πολλα χρόνια θα προξενεί καρκίνο και προβλήματα υγείας σε όσους εκτέθηκαν σε αυτό.

Ειδικά στη περίπτωση του Ιράκ έχουν χρησιμοποιήσει ποσότητες ραδιενεργού και καρκινογόνου ουρανίου πολλές φορές περισσότερο απ’όσο έριξαν στη Χιροσίμα.

Οι τερατογενέσεις σήμερα στο Ιράκ οργιάζουν και το ραδιενεργό νέφος ουρανίου παρασύρεται από τους ανέμους σε όλοκληρο το πλανήτη με τις γνωστές συνέπειες.

Όμως ο αντιαμερικανισμός όπως εκφράζεται σήμερα είναι χωρίς αντίκρυσμα όσο δεν χτυπιέται οικονομικά αυτή η πολιτική.

Και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της είμαστε ασυναίσθητα όλοι εμείς που καταναλώνουμε τα προϊόντα των αμερικανικών πολυεθνικών που κατα σύμπτωση είναι και οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες και των δυο αμερικανικών κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία.

Τέλος ένα μεγάλο μπράβο σε όλους αυτούς τους αφανείς αλλά και τους γνωστούς αμερικανούς ακτιβιστές που είναι το άκρο αντίθετο της αμερικανικής πολιτικής και που έχουν δόσει ένα πολύ βαθύτερο νόημα στις έννοιες του ανθρωπισμού,της ευαισθησίας,και του σεβασμού των ανθρώπων και κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη.

Dion.M. είπε...

Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα έχει συνιστώσες τον αριστερισμό και τον λαϊκισμό.

Ο λαϊκισμός δυστυχώς είναι βέλος στην φαρέτρα όλων τον κομμάτων και περισσότερο των ακραίων.

Τα αριστερά και τα αριστερίζοντα κόμματα αντιτάσσονται στην Αμερικανική πολιτική και είναι αυτά που, αν και μειοψηφία δίδουν τον τόνο στις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση στελέχους του ΚΚΕ: «Καμμία ανοχή στους συμμάχους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ». Είναι άνευ σημασίας, κατά την γνώμη του, το γεγονός ότι τα δύο κόμματα που ανέφερε εκπροσωπούν το 80% του Ελληνικού λαού, για τον οποίο (και την Δημοκρατία) το κόμμα του κόπτεται.

Βέβαια θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε την στάση του ΚΚΕ, διότι θεωρεί ότι οι Αγγλοι κατ’ αρχάς και οι Αμερικανοί μετά, απετέλεσαν το στήριγμα της Ελληνικής Κυβέρνησης κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Αυτό που δυσκολευόμαστε να καταννοήσουμε είναι το Ελληνικό «κράτος», (κράτος εντός εισαγωγικών), και οι Ελληνες «πολιτικοί». (επίσης εντός εισαγωγικών).

Οι ανωτέρω εντός εισαγωγικών λοιπόν, στο όνομα της ελευθερίας των διαδηλώσεων ανέχονται να εκτίθεται διεθνώς η χώρα από 300 άτομα, (το ένα τρίτο των οποίων είναι επαγγελματίες κομματικοί συνδικαλιστές), να παρεμποδίζονται οι συγκοινωνίες και να γίνονται βιαιοπραγίες και λεηλασίες.

Δεν ήξερε εκ των προτέρων το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, (κόμματα του Ελληνικού κοινοβουλίου), όταν αποφάσιζαν να «υποδεχθούν θερμά» την κα Κοντολίζα Ράϊς, ότι θα επακολουθούσε βία και πλιάτσικο; Η δικαιολογία ότι το πλιάτσικο στα κοσμηματοπωλεία το έκαναν οι «γνωστοί άγνωστοι» και είναι ανεύθυνοι, είναι πειστική μετά από τόσα χρόνια που συνεχίζεται αυτή η κωμωδία;

Οι commandos της κας Παπαρήγα, φθάσανε στο σημείο το 2004, να αναρτήσουν πανώ στην Ακρόπολη όταν θέλησε να παρευρεθεί στους αγώνες ο τότε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Συνελήφθη κανείς για αυτήν την ιεροσυλία, που εξέθεσε την χώρα; Δικάστηκε κανείς;

Τώρα εκρέμασαν πανώ στο μέγαρο μουσικής!...

Λόγω του κυριαρχούντος λαϊκισμού, γενικώς βολεύει τις εκάστοτε κυβερνήσεις μετά την Χούντα, να αποδίδουν όλες τους τις αποτυχίες στους Αμερικανούς αλλά και τους πολιτικούς όλων των κομμάτων να ποντάρουν στο χαρτί του αντιαμερικανισμού.

Θυμόσαστε κατά την επίσκεψη Clinton, (1999 νομίζω) τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, νυν πρωθυπουργό, να κάθεται κατά την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, στην πρώτη σειρά με τα πόδια, απρεπέστατα σε στάση «σταυροπόδι», και με εμφανή την έκφραση αποδοκιμασίας;

Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους όπως ξέρουμε η Ελλάδα από την Μελούνα έφθασε στην Θράκη και κατέλαβε τα νησιά του Αιγαίου.
Υπάρχει κανείς με στοιχειώδη ιστορική κρίση, που να πιστεύει ότι οι Βαλκανικοί πόλεμοι, κατά τους οποίους νικήσαμε τους μετά έναν χρόνο συμμάχους των Γερμανών Τούρκους και Βούλγαρους ήταν άσχετοι με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι έγινε εν αγνοία των Αγγλογάλλων;

Γιατί αυτό είναι η επιτυχία ενός πολιτικού: Να εντάσσει τα συμφέροντα της χώρας του στις γαιοπολιτικές εξελίξεις αντί να στρέφεται εναντίον του ισχυρότερου συντελεστή των μελλοντικών εξελίξεων όπως κάνουμε τώρα εις βάρος των συμφερόντων της χώρας μας. Αλλα ο Βενιζέλος ήταν πολιτικός και όχι «πολιτικός».

Για το θέμα που έθεσε ο NIKHTARAS, δηλαδή ότι προτιμάμε να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα οι γείτονές μας, από του να χρησιμοποιήσουμε εμείς την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, αυτό και μόνο δείχνει την ποιότητα της ενημέρωσης των συμπολιτών μας και την πολιτική ευθύνη και τόλμη των ηγετών μας.

Συγγνώμην για το μακροσκελές σχόλιο.

cyberdustz είπε...

Πρώτον, ο Μπους καλύτερα να ψάξει να βρει τα σιχαμερά WMD και να αφήσει τα υπόλοιπα. Δεύτερον, εάν συνεχίζει να μην τα βρίσκει, ας πάει σε κάνα μέντιουμ, μπας και βρει το φως του. Τρίτον, τουλάχιστον ας ζητήσει συγνώμη από τους λαούς και τα έθνη (ναι! Τα έθνη υπάρχουν και δεν είναι εφεύρεση) όπως μαζί του να ζητήσουν συγνώμη και όλοι οι χαχόλοι που τον πίστεψαν και συνεχίζουν να τον υπερασπίζουν με σοφιστικίσματα και τάχα αθώους προβληματισμούς-ερωτήσεις προς συζήτηση του είδους γιατί ορέ μπρε γκιαούριδες δεν αγαπάτε τα αθώα αμερικανάκια δεν βλέπετε αμερικάνικα σήριαλ και το πόσο πολιτισμένα είναι, τέταρτον γιατί παρακαλώ να μην πιστέψω τον Ιρανό πρόεδρο που επιμένει να λέει (ακούς εκεί ο αχρείος) ότι την πυρηνική τεχνολογία θα κάνει μόνον ειρηνική χρήση και να πιστέψω την αμερικάνικη προπαγάνδα διότι ως γνωστόν τον ψεύτη μόνον την πρώτη φορά πιστεύεις. Το τέταρτον αντιστέκεται κάθε λογικής, αυτό για του ορθολογιστές.

Αμέρικα η χώρα του νοητού ήλιου να ξεράσω. Ό αντιαμερικανισμός δεν είναι τυφλός. Όπως αυτοί ενεργούν βάση σχεδίου, έτσι και εμείς κρίνουμε το ολόκληρο το σχέδιο και όχι την κάθε μεμονωμένη πράξη τους.

heinz είπε...

ΝΔ said:

"To Δίκαιο είναι ανθρώπινη αξία; "

Ναι. Αλλά όχι πανανθρώπινη. Καθείς και το δίκαιό του. Γιαυτό δεν μπορούμε να συννενοηθούμε. Πρέπει να δούμε τι εξυπηρετεί κοινό νόημα.

MainMenu είπε...

Μαύρε Κύκνε ... πες το από την αρχή...μας πήγες στο διάστημα και μας γύρισες:))))

κι εγώ δε μπορώ να καταλάβω πως μπορούμε να βλέπουμε ψύχραιμα το μεγαλύτερο εμπόριο θανάτου. Εδώ μιλάμε για εμπόριο όπλου, με διαφήμιση, με προπαγάνδα, με αίμα...πλάκα μας κάνετε.

Τι θα πει το αίσθημα του δικαίου. Ποιό δίκαιο, στην κακομοιριά ενός σαλονιού και μιας τηλεόρασης ή εφημερίδας. Να κρίνω τι; Το εθνικό συμφέρον; Από που κι ως που; με τι κριτήρια με τι στοιχεία; Μια απέραντη προπαγάνδα, ένα απέρνατο μακελειό εμπορευμτοποιημένο με ευρωπαίους, αμερικάνους, άραβες, να αλληλοπουλάνε τσιτάτα...

Τι καθόμαστε και λέμε τώρα...θεωρείες.

Στους δρόμους, μόνο εκεί...στους δρόμους,

ΚΡΑΥΓΗ

MainMenu είπε...

κι ένα ποιηματάκι για την περίσταση (λίγο κοινότυπο συγχωρέστε με):

Περπατόντας αργά στην προκυμαία
Υπάρχω λες, κι ύστερα δεν υπάρχεις
Φτάνει το πλοίο υψωμένη σημαία
Ίσως έρχεται ο κύριος Νομάρχης

Εμείς είπαμε να δηλώσουμε ότι υπάρχουμε...

Justcurious είπε...

Το δίλημα "δίκαιο ή συμφέρον" είναι πολύ διαφορετικό όταν αφορά διαμόρφωση εθνικής πολιτικής παρά προσωπικής στάσης ζωής.
Στην προσωπική σου ζωή επιλέγεις με βάση την ηθική σου και μπορείς να αδιαφορήσεις για τις επιπτώσεις των επιλογών σου αλλά και για την ουσιαστική απήχησή τους στον κόσμο. Αντλείς αυτοεκτίμηση από την στάση σου σου έστω κι αν ξέρεις ότι δεν μπορείς εσύ να αλλάξεις τον κόσμο και άρα με κριτήρια αποτελεσματικότητας είναι μάταιη. Τα δε επίχειρα των πράξεών σου τα πληρώνεις μόνος σου.
Στην εξωτερική πολιτική μιας χώρας όμως και μάλιστα μικρής και ασήμαντης με στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά μέτρα, ίσως μια ρεαλιστική πολιτική που διασφαλίζει την θέση της στους διεθνείς συσχετισμούς να είναι προτιμότερη. Αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα επηρεάσουμε την στάση της διεθνούς κοινότητας και πολύ μάλλον των Αμερικάνων είναι φοβάμαι ανεύθυνη η εξωτερική εκείνη πολιτική που θα καταδικάσει τον λαό της χώρας σε δυστυχία, αντίποινα και οικονομική συρρίκνωση για να τηρήσει μία στάση δίκαιη μεν, δονκιχωτική δε.
Αντιλαμβάνομαι ότι είναι συμβιβασμός, επειδή είναι συλλογικός όμως με πονάει λιγότερο.

andy dufresne είπε...

Sorry για το σεντόνι, αλλά αφού διώξαμε τις γυναίκες, το κάναμε forum...

Πολλά ενδιαφέροντα σχόλια μέχρι τώρα, αρκετά με τα οποία συμφωνώ (black swan, σπασίκλας, blade runner, cobden, debby κλπ) και αρκετά με τα οποία διαφωνώ (νικηταρασ, thinker, frenobulax).

Διαφωνώντας ελαφρώς με τον ΝΔ θα συμφωνήσω απόλυτα με το σχόλιο του (rookie?) Michael Papadopoulos των 4:09 μμ.
Το συμφέρον προσωπικό ή εθνικό είναι το αληθές, το Δίκαιο, όπως, αγαπητέ heinz, αυτό καθορίζεται από τις Διεθνείς Συνθήκες που προέκυψαν ως αποτέλεσμα του Διαφωτισμού.
Θα προτιμούσα στο post να μην αναφέρεται το συμφέρον, το Δίκαιο φτάνει και περισσεύει.

Για να διαφωνήσω λίγο και με την αγαπητή blade runner περί Γαλλο-Γερμανικού άξονα, να πω τα εξής:

Τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχουν δύο αντίθετοι πόλοι στην Ευρώπη, ο Αγγλικός και ο Γαλλικός. Οι Γερμανοί πάνε μία από δω, μία από κει.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη κάθε φορά που οι Γερμανοί γέρνουν προς τη Γαλλία, η Ευρώπη χάνει.

Πριν λίγους μήνες ψηφίστηκε ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός μέχρι το 2014.
Οι Γάλλοι (και οι νότιοι, Ιταλοί, Ισπανοί, Γραικοί) ήθελαν τα πακέτα για την αγροτιά, οι Αγγλοι για έρευνα και τεχνολογία.

Εξελέγη η Merkel στη Γερμανία, έγειρε προς Γαλλία, άλλα 10 χαμένα χρόνια για τη Ευρώπη...

Παρεμπιμπτόντως, εκείνες τις μέρες τα γραικικά ΜΜΕ έβγαζαν έκτακτα δελτία-θρίλερ για τα δις που θα αρπάξουμε απ' τους κουτόφραγκους... 17, 19, 18 και πανηγυρισμοί...

(άλλο ένα παράδειγμα αντίθεσης Δικαίου και συμφέροντος)Όσο αφορά στο ερώτημα γιατί τόσο υψηλό ποσοστό αντιαμερικανισμού στη γραικιά, δεν έχει ακόμα δοθεί πειστική απάντηση (έκανε μια καλή προσπάθεια ο Heinz αλλά περισσότερο για να δικαιολογήσει τις γραικικοαραβικές σχέσεις, παρά για να εξηγήσει τον αντιαμερικανισμό μας κι άλλη μία ο dion.m. περί λαϊκισμού).

Ας μην αναλωνόμαστε και στο αν είμαστε 2οι ή 3οι στις αντίστοιχες λίστες, δεν αλλάζει η ουσία.

Το ερώτημα είναι ενδιαφέρον, διότι όλες οι πιθανές αιτίες που προαναφέρθηκαν ισχύουν για δεκάδες χώρες στον κόσμο, που έχουν υποφέρει από τις ΗΠΑ.
Γιατί λοιπόν εμείς τόσο ψηλά;

Περιμένοντας σκέψεις και άλλων σχολιαστών, να καταθέσω κάνα δυο δικές μου.

Αντιαμερικανισμός δεν νομίζω ότι υπήρχε στη γραικιά τον 19ο αιώνα.
Γεννήθηκε τον 20ο, μάλλον μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο.
Υπήρχε έντονα και πριν τη χούντα και την εισβολή στην Κύπρο.
Άρα γεννήθηκε σε μια εποχή που οι Αμερικάνοι δεν μας έφταιξαν και σε τίποτα.

Πριν τον αντιαμερικανισμό υπήρχε για αιώνες "αντιδυτικοευρωπαϊσμός" (σε Αγγλους, Γάλλους, Καθολικούς κλπ.)

Όσο περισσότερο Ευρωπαίοι αισθανόμαστε, τόσο μειώνεται ο αντιδυτικοευρωπαϊσμός μας και μάλλον αντικαθίσταται από αντιαμερικανισμό.

Το ερώτημα όμως ακόμα αιωρείται - γιατί υψηλότερο ποσοστό αντιαμερικανισμού από την Κούβα, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν (!), το Βιετνάμ;

heinz είπε...

@ioannisk

1. Ταυτίζεις τους Άραβες με το Ισλάμ. Πολύ πρόχειρη και μηχανιστική ταύτιση. Άρα οι Πέρσες είναι Άραβες??
2. Γενικά ναι, οι Αμερικανοί είναι notoriously αφελείς. Εδώ περιμένανε τους σιίτες να τους αγκαλιάσουν στο Ιράκ!!! Και τους βομβάρδιζαν με ραδιόφωνα, για να έχουν "ελεύθερη ενημέρωση". Ή μήπως όχι??
Ενώ οι Βρετανοί, οι Άγγλοι μάλλον, είναι άλλο πράγμα: Λύκοι.
3. Δεν είπα αυτο και μη χαίρεστε αδικώς: Είπα ότι Αμερικανοί κάνανε την πάπια (γιατί έτσι τους συνέφερε).

Τη δικιά μου ευαισθησία για το αιματοκύλισμα της Βοσνίας δεν τη ξέρετε και μην την προδικάζετε.

Εγώ πήγα εκεί, στη Βοσνία, το καλοκαίρι του '94 κι έκανα ρεπορτάζ, και είπα την αλήθεια, που ήταν σαφής: όλοι σφάζανε αμάχους αδιακρίτως. Όλοι. Απλώς οι Σέρβοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι (αρχικά). Και στη συνέχεια, οι Κροάτες με την πλάτη των Γερμανών. Θέλετε και φωτό? Έχω.

Κυκλική είναι η διαδικασία που αναπαράγεται συνεχώς.

Κανείς δεν σας υποχρεώνει να θεωρείτε εαυτόν έλληνα. Μπορείτε κάλλιστα να αυτοπροσδιοριστείτε και ως (Σου)δανός. Είναι αδιάφορο.
Αυτό που ενδιαφέρει είναι να μιλάτε με επιχειρήματα. Αλλιώς αμερικανίζετε λόγω αφελείας.

Εν χλιαρώ

Heinz

Ein Steppenwolf είπε...

heinz said... (3:31 μμ)
Αν και, μέχρι και τον Κων. Παλαιολόγο β' οι αυτοκράτορες αποκαλούνταν "των Ρωμαίων", οι Άραβες τους αποκαλούσαν "οι αυτοκράτορες των Ελλήνων".


Παράξενο. Ήξερα πως οι Άραβες ονόμαζαν το Βυζάντιο και τους Βυζαντινούς "Ρουμ". Λέξη "Έλληνας" δεν πρέπει να υπάρχει στ' αραβικά, μόνο "Ίωνας" και "Ρωμαίος". Η τριακοστή Σούρα του Κορανίου λέγεται "Sûrat Ar-Rûm" και ο Μααλούφ γράφει στη δεύτερη σελίδα του βιβλίου στο οποίο παραπέμπετε πως "... οι Άραβες τον ενδέκατο αιώνα -όπως άλλωστε και τον εικοστό- προσδιορίζουν τους Έλληνες (Grecs) με τον όρο 'Ρωμαίοι'."

George είπε...

Απλώς θα ήθελα να προσθέσω ότι οι Ιρανοί της Αμερικής - οι οποίοι έφυγαν όταν ανέβηκε στην εξουσία ο Χομεϊνί - δεν είναι εναντίον μιας τέτοιας επέμβασης. Ανυσηχούν μόνο ότι θα πληρώσουν αθώες ζωές. Η οικονομία της χώρας είναι σε άθλια κατάσταση και όλοι περιμένουν να γυρίσουν και να επενδύσουν άμα αποκατασταθεί μία πιο φιλελεύθερη κυβέρνηση.

Από την άλλη δεν μου αρέσει η λύση του πολέμου - βία - καθόλου και έτσι δεν με βρίσκει σύμφωνο μία τέτοια εξέλιξη.

Όσο για την άποψη του ΝΔ ότι πρέπει να αναλύουμε τα γεγονότα ανά περίπτωση, δεν συμφωνώ - Τα γεγονότα έχουν σφαιρική οπτική και όχι γραμμική.

Όταν η μεγάλη δύναμη έχει αποφασίσει έναν πόλεμο χωρίς αρκετά ντοκουμέντα (Ιράκ) με την αντίδραση πολλών δυτικών χωρών και έναν πόλεμο στο Αφγανιστάν άνευ λόγου και αιτίας είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις. Έμενα μου θυμίζει Μέγα Αλέξανδρο, Ναπολέον και Χίτλερ (επεκτατισμός) και το άλλοθι της ελευθερίας δεν δικαιώνει την βία. Η διαφορά των ΗΠΑ είναι ότι κάνουν οικονομικό επεκτατισμό και είναι πιο δύσκολο να διακριθεί.

Για τέτοια θέματα θα έπρεπε να αποφασίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας που χρειάζετε μία αναβάθμιση και ευέλιξία.

Συμφωνώ πάντως ότι μεγάλη μερίδα των Ελλήνων διαφωνεί μόνο λόγω Αμερικής. Έδω γυρνάμε στα ίδια, οι άνθρωποι που "πιστεύουν" θα "πιστεύουν" και σε όλα τα στερεότυπα.

Και κάτι άλλο, υπάρχει μία λεπτή διάκριση του να είσαι εναντίον της πολιτικής του Ισραήλ και του Αντι//σμου. Προσωπικά διαφώνω πάρα πολύ με τις πολιτικές του Ισραήλ, γιατι να κινδυνεύω με την ρετσινιά του Αντι//τη;

heinz είπε...

@andy

Το διεθνές δίκαιο, ΔΕΝ προέκυψε με τον Διαφωτισμό. Που το είδες αυτό? Αλλάζει συνεχώς και μέρα με τη μέρα.
Είναι δε τόσο σχετικό όσο κι η Ιστορία.
Αν είχανε νικήσει οι ναζί π.χ., άλλο παραμύθι θα τραγουδάγαμε όλοι τώρα.

Όσο για τον Διαφωτισμό per se, άσε μην ανοίξω το στόμα μου... Ανακαλύψανε πέντε στραβοί τον Αριστοτέλη και νομίσανε ότι τον πάπα απ' τ' αρ...
Λες και πριν τους σωκρατικούς δεν υπήρξαν άλλοι φιλόσοφοι.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!

Η Ελλάδα που έχουμε στο κεφάλι μας, είναι η Ελλάδα που μας πούλησε ο Διαφωτισμός και μεις την αγοράσαμε. Καμμιά σχέση δεν είχε η Ελλάδα με τις βλακείες της δυτικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας,της δυτικής φιλοσοφίας, και τις παθογένειές της!!!

harrygreco είπε...

I break radio silence to affirm τα αυτονοητα...Οι γραικοι ειναι α/αμερικανοι διοτι πασχουν απο το κομπλεξ του νανου εναντιον του γιγαντα & επειδη εχουν καθεστως που παραβιαζει το διεθνες δικαιο,του οποιου enforcers ειναι οι αμερ.

heinz είπε...

Οι Άραβες χρονικογράφοι που παρουσιάζει ο Μααλούφ, αποκαλούν τον Βυζαντινό αυτοκράτορα ως "ο αυτοκράτορας των Ελλήνων"

Aphrodite είπε...

Πολύ ωραία, το ανεβάσατε το επίπεδο από τα μισά χτες, στροφή στο ποιοτικό, βιβλιογραφία μπόλικη, μίνι-διατριβούλες, «ξέρεις-ποιός-είμ-εγώ» ζοριλίκια, μπράβο, μπράβο! Με εξαίρεση τους ελάχιστους που όντως ξέρουν για τι πράγμα μιλούν ( παιδιά, είστε άψογοι, αλλά δεν μπορώ να το πω, θα με κατηγορήσουν για καμάκι!) κατάξεροι & σοβαροφανείς – α, και παράνομοι και καταχρηστικοί, σύμφωνα με το νέο ΝΔ-μπλογκοσύνταγμα! Μπράβο είπα?

Λοιπόν, στο «δια ταύτα» , μέσα σε πληθώρα μπλα-μπλά, δεν είδα πουθενά το ότι το θέμα «πετρέλαιο Μέσης Ανατολής» για την Αμερική δεν είναι μόνον η διαχείρησή του προς ίδιον όφελος, αλλά και η αναχαίτηση της Κινέζικης «λαίλαπας». Κι εξηγώ: ο γίγαντας τους παίρνει σιγά-σιγά τα σώβρακα στο παγκόσμιο εμπόριο, ο μόνος τρόπος να τους κοπεί η φόρα είναι να τους πειράξουν την τροφοδοσία της συγκεκριμένης ενέργειας, που δεν χρειάζεται και χτίσιμο εργοστασίων διαχείρησης ατομικής ενέργειας, εσω-δομή (νεολογισμός) χρονοβόρα και μη αποσβεστέα στον κοντινό ορίζοντα. Για να ξεκινήσετε να ψυχανεμίζεστε το τι έχουν προ των πυλών τους εσωτερικά, διαβάστε την υπόθεση Walmart – how Americans buy their way out of business. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας σχετικά με το τι αντιμετωπίζουν ήδη, εξάγετέ το σε παγκόσμια κλίμακα εμπορίου και κάντε αναγωγή σε βαθος χρόνου.

Ναι, είμαι υπερ τους σε τέτοιες πολιτικές (χάνουμε π.χ. πελάτες παγκόσμια και κλείνουν τα κλωστήριά μας όταν η παραγωγή & διαχείρηση κλωστοϋφαντουργικών μας προϊόντων ήταν από τα πιο γερά μας χαρτιά & είχαμε πετύχει εξαιρετική συμπίεση κόστους με πολύ καλές καθετοποιήσεις.) Οχι, δεν ειμαι υπέρ τους όταν βλέπω ότι σκοτώνουν κόσμο (το προ-συσκευασμένο γεύμα παρηγοριάς με την οδοντογλυφίδα τους μάρανε...) στο όνομα οποιασδήποτε ιδεολογίας μπροστά και κέρδους από πίσω. Αλλά κυρίως είμαι κατά των «αναδέλφων», όπου αντί π.χ. να πιάσουμε τις εργολαβίες για φυσικό αέριο & πετρέλαιο για δι-εθνικές διαδρομές, μια που μία βαρειά βιομηχανία που έχουμε κοντεύουμε να την κάνουμε να επιβιώσει μέσω spin-offs εμείς εκεί, φραπέ και απέραντες θεωρητικολογίες «βρε ποίος φταίει για το κακό μας το ριζικό, ποιός...»

Υπάρχουν τόσα παραδείγματα, σε τόσα επίπεδα, ποιός ο λόγος να τα βάζουμε συνεχώς μαζί τους, δε βλέπουμε καλύτερα πώς θα μπορούσαμε να κρατήσουμε τα λαμπρά μας τα μυαλά που τα εξάγουμε σωρηδόν, ή, ακόμη καλύτερα να τους παρέχουμε εχέγγυα, χορηγίες και την αρμόζουσα εξουσία να μας ξεστραβώσουν σε όλους τους τομείς? Δεν μπορούμε να παρέχουμε φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση ζεστών κεφαλαίων, όταν όλες οι επιχειρήσεις που σέβονται τον εαυτό τους επενδύουν στα βαλκάνια, ή/και δημιουργία μικρού παραδείσου off-shores? Δε μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη γεωπολιτική μας θέση με σοβαρές συμμαχίες (μη μαντηλοφορούσες κατά προτίμησιν) κι όποιον «εξοπλισμό» χρειάζεται (όχι άλλες...σφεντόνες παλαιάς κοπής πληζ...). Δεν μπορούμε να δούμε πώς ας πούμε η Ιρλανδία, μην πάμε μακρυά, με τα ΤΟΣΑ εσωτερικά της προβλήματα, από απέραντο πατατοχώραφο αξιοποίησε πάσα βοήθεια και τρίζει τα δόντια στην Αγγλία άμεσα και στην υπόλοιπη ΕΕ σε βασικούς οικονομικούς δείκτες? Ο αντιαμερικανισμός μας μάρανε...

Κλείνω διότι πρέπει να μετρήσω πόσα DKNY, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Levis, έχουμε στη στελεχιακή γκαρνταρόμπα, πόσα hamburgers θα μας ψήσει το catering , πόσα προϊόντα οικιακής χρήσης P&G έχουμε στις αποθήκες, πόση βενζίνη από δικά τους τάνκερ φτάνει στο τεπόζιτα του αυτοκινητο-στόλου μας, πόσα βιβλία από «δικούς» τους έχουμε στη βιβλιοθήκη μια και οι περγαμηνές μας προέρχονται ΚΑΙ από αμερικάνικα ιδρύματα, και , και , και...

Αχ, κι αν δεν απαντώ, είναι γιατί βάλαμε 30 καινούριες ροζ γραμμές στο Υπουργείο, έχει πλακώσει πολλή δουλειά – μιλάμε για πολλή ΣΤΕΡΗΣΗ αδερφάκι μου....

(-Χ

(τις λέξεις μου κόψτε τες από 1 ½ μέρας αποχή, εσείς που κρατάτε καλαντάρια...)

heinz είπε...

@aphrodite

Και ως γνωστόν, από την αρχή των ιστορικών χρόνων, έφταιγε η Εύα!!!

Welcome dear!!!

heinz είπε...

Η θεωρία της Aphrodite (για επίρρωση το λέω) έχει στηριχτεί εδώ και αρκετά χρόνια κι από πολλούς ακαδημαϊκούς κι όχι μόνο στην Ελλάδα.

J. είπε...

΄Είμαστε πιο αυστηροί με τους Αμερικανούς απότι με όλους τους άλλους. Αυτό για πολλούς λόγους δεν δικαιολογείται, για έναν συγκεκριμένο λόγο όμως δικαιολογείται:
Η ίδια η Αμερική διεκδικεί από την ίδρυσή της "ιεραποστολικό" ρόλο για τη διάδοση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (΄Εχει την ισχύ να ανταποκριθεί σε αυτό, μακάρι να έχει και την καλή πρόθεση όπως πιστεύαμε στη δεκαετία του ΄50 και του ΄60). Τότε όμως είναι λογικό να κρίνουμε με μεγαλύτερη αυστηρότητα αν εφαρμόζει και η ίδια αυτά που ζητεί από τους άλλους. Δηλαδή, για να δώσουμε ένα απλό και -ομολογώ- απλουστευτικό παράδειγμα, αν εγώ έβγαινα να βροντοφωνάξω ότι είμαι ο θεός του blogging δεν θα κρίνατε το blog μου, τη δουλειά μου, τη γραφή μου με πολύ μεγαλύτερη αυστηρότητα απότι σήμερα; Λογικό θα ήταν...

heinz είπε...

@Ein Steppenwolf

"Ο βασιλιάς των Ελλήνων είναι πιο μουσουλμάνος από τον πρίγκιπα των πιστών!" [ό.π. σελ:120]
Αναφέρεται δε στον Αλέξιο Κομνηνό.

stainless turtle είπε...

aphrodite said "δε βλέπουμε καλύτερα πώς θα μπορούσαμε να κρατήσουμε τα λαμπρά μας τα μυαλά που τα εξάγουμε σωρηδόν, ή, ακόμη καλύτερα να τους παρέχουμε εχέγγυα, χορηγίες και την αρμόζουσα εξουσία να μας ξεστραβώσουν σε όλους τους τομείς?"

Αυτό είναι άλλο μεγάλο θέμα. Στην Ελλάδα οι βιβλιοθήκες πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων είναι πιο ενημερωμένες από τις αντίστοιχες της Ευρώπης. Παρόλα αυτά η παραγωγή σκέψης είναι πενιχρή ή αναμάσημα. Δεν νομίζω ότι οι χορηγίες και τα εχέγγυα μπορούν να σώσουν την κατάσταση. Λείπει το όραμα, κάτι που δεν αγοράζεται. Από αυτό (το όραμα) τα states έχουν άφθονο...

par-i-saktos είπε...

προσωπικα ειμαι αντι-πολεμικος. αν αυτο συνεπαγεται αντι-αμερικανισμο λογω του οτι οι αμερικανοι ειναι αυτοι που εχουν αναλαβει το δυσκολο εργο να 'εκδημοκρατισουν' ολο τον υπολοιπο κοσμο με βομβες, τοτε ειμαι αντι-αμερικανος..αλλα ειμαι και αντι-ιρανος, και αντι-ιρακινος, και αντι-ελληνας, γιατι το 'αντι' εχει σχεση με τους πολιτικους και τις πραξεις των εκαστοτε κυβερνησεων. ας μην το μπλεκουμε αυτο με τον υπολοιπο λαο..δεν εχω περισσοτερο προβλημα με τους αμερικανους απ´οσο με τους ελληνες οι τους οποιουσδηποτε αποχαυνωμενους λαους που το μονο που ξερουν να κανουν ειναι να παραπονιουνται και μετα να πηγαινουν να ψηφιζουν αυτους που εβριζαν...ή να 'επαναστατουν' και να ζητουν το δικιο τους απο την ανεση του καναπε τους και το βολεμα της στεγης τους... οσο για το ιραν, φυσικα και δεν μας συμφερει να εχει πυρηνικα, αλλα δεν μας συμφερει να εχoυν πυρηνικα και οι η.π.α ή οι ινδοι και οποιοσδηποτε αλλος..οι οικονομικες κυρωσεις ειναι ισως σημαντικο μετρο, αλλα αμφιβαλει κανεις οτι οι αμερικανοι προετοιμαζονται για αλλον εναν πολεμο; και ποσο μας συμφερει αυτο κ.δημου; σε εναν ιδεατο κοσμο με αλλες νοοτροπιες και οπου το χρημα δεν θα ηταν ο οδηγος των πραγματων (βλ. εμποριο οπλων, πετρελαιο κτλ) δεν θα χρειαζοταν να υπαρχουν ουτε τα πυρηνικα οπλα ουτε και οι ´φυλακες αγγελοι' να μας 'προσεχουν'. και αληθεια ποιος μας φυλαει απο τους φύλακες μας;

Aphrodite είπε...

@heinz,

(it's good to be back with the likes of you...)

Δυστυχώς δεν είναι απλώς ακαδημαϊκή η διαπίστωση, μπες στην "μέσα" λήγκα του ΣΕΒ, βγες κι εξωτερικό για μπίζνα κι έλα μετά να σου πω κι άλλα να τραβάς τα μαλλιά σου! Ολα αυτά που λέγονται εδώ (τα καλά, να εξηγούμαστε), είναι αναπτύξεις-ασκήσεις πολυτελείας, υπάρχει ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ πρόβλημα επιβίωσης εάν δεν δείξει κανείς flexibility & full capacity use of all available infrastructure με συνεργασίες πολλών συμφερόντων - ο μονός θα μείνει μόνος και bankrupt!

Συγνώμη για τα αγγλικά, είναι που όλη μέρα στα sex-chats κόλλησα η γυναίκα...

Ein Steppenwolf είπε...

heinz said... (7:12 μμ)
@Ein Steppenwolf
"Ο βασιλιάς των Ελλήνων είναι πιο μουσουλμάνος από τον πρίγκιπα των πιστών!" [ό.π. σελ:120]


Ανακριβής μετάφραση του γαλλικού πρωτοτύπου "Le roi des Roum est plus musulman que le prince des croyants!" (σελ. 105).

Aphrodite είπε...

@stainless turtle,

Οραμα υπάρχει. Πολύ. Με άδειο στομάχι όμως ψοφάει.

(Τα "ληγμένα" & τα συμπαρομαρτούντα δεν κατάλαβα ακόμη αν τα είπες για μομφή ή σου ξέφυγε... Είπαμε, κουδουνίζουν και τ'αυτιά μου τόσην ώρα με τ'ακουστικό! )

Nikos Dimou είπε...

heinz said
"ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!
Kαμμιά σχέση δεν είχε η Ελλάδα με τις βλακείες της δυτικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας,της δυτικής φιλοσοφίας, και τις παθογένειές της!!!"

Εχεις να προτείνεις άλλο μοντέλο διακυβέρνησης; Αν ναι, ποιο;

MainMenu είπε...

ουφ δε φταίει η Εύα...Χαιντς...χμμμ

Έχεις δει το Τρούμαν Σόου...αν το 'χεις δει...θα ψιλιαστείς και θα αρχίσεις΄να ξεχωρίζεις ένα σιμουλάκρουμ που διαφημίζει δημητριακά όταν σε καλημερίζει από ένα αληθινό κορίτσι...

Άντυ συμφωνείτε και με τον Μαύρο Κύκνο και με τον Σπασίκλα...

Ο Μαύρος Κύκνος είπε ότι σιχαίνεται όσους υπερασπίζονται τους αμερικάνους...:(

Πέρα από όλα αυτά καλό είναι να ακούμε κλισεδιάρικες προσεγγίσεις...'μα πού πάει αυτή η γραικιά τέλος πάντων;'

stainless turtle είπε...

@aphrodite: αν δεις πώς σπουδάζουν οι φοιτητές στη δυτική Ευρώπη θα αλλάξεις γνώμη. Κάνουν δουλειές που δεν μπορεί να τις φανταστεί Έλληνας...

Όσο για τα "ληγμένα" αστείο ήταν -:) Μη μας πιάνει ο ιός της κυριολεξίας...

ΚαΚόS ΛύΚοS (SS) είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΚαΚόS ΛύΚοS (SS) είπε...

Τυφλός Αντι//ισμός??? Εκείνο το Τυφλός δε μας λεει κάτι..κι αφου δε βλέπει ούτε λόγος για να μας δείξει αρα συνεχίζω...Εφκιό το //? αμερικαν, ε?.Μα και βεβαίως. Πάνω απο τι ζουζουνίζουν οι μυγούλες? yeap pano apo skatakia. ΜΜμμμ... το σηματάκι της coca-cola μου αρέσει καλύτερα. τα πυρήνικα θα μας σκοτώσουν μια μέρα και μέσα σε μια μέρα, η γιαγιά ειναι φανατισμένη και ο κυνηγός ηλίθιος λέμε. Το αντι μια χαρά το βλέπω και το // μας συστήθηκε..αλλά για μια στιγμή...Τι γλέπουν τα ματάκια μου? Εκείνο το ισμός είναι ύποπτο παίδες. Ειναι γνωστό πως δεν υπάρχουν ύποπτοι μονο εΝΟΧΟΙ...μμμμ.. και εΛΛΗΝΕΣ όντως Το ισμος παιδία μας κάνει τη ζημιά Να το χαλάσω ορές καπεταναίοι? Ξεκινώ με το: Ιματισμός!

guerrero762 είπε...

Landlord said...

Εχεις να προτείνεις άλλο μοντέλο διακυβέρνησης; Αν ναι, ποιο;

K.Δημου να προτεινω εγω;

Aphrodite είπε...

@s.turtle,

ΔΕ διαφωνούμε ουσιαστικά, ξεκόλλα! Και την Δ. Ευρώπη την έφαγα στη μάπα, thnx, και με εδώ μυαλά που έχω συγχρωτιστεί/συνεργαστεί, οι ξένοι δεν πιάνουν χαρτωσιά, μόνα ή think-tanks. Aπλώς ή παραιτούνται (ΚΑI για πολιτικά) ή πάνε έξω - κάπως πρέπει να ζήσουν!

άστεγος είπε...

Κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με το ποστ:
1. Όποιος διαφωνεί με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν είναι αυτόματα αντι-αμερικανός (και κατ'επέκταση γραφικός). Οπότε ο όρος αντι-αμερικανός είναι συχνά μία γενίκευση με στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις.

2. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η εξωτερική πολιτική ενός κράτους πρέπει να είναι πολιτική αρχών, να βασίζεται καταρχάς στο δίκαιο και όχι σε συμφέροντα. (Το 1939 είχαν οι περισσότερες χώρες συμφέρον να συμμαχήσουν με την πανίσχυρη Γερμανία του Χίτλερ).

3. Λέει κάπου το ποστ: "Ας πάρουμε το παράδειγμα του Ιράν. Θέλουμε το φανατικό Ιράν των Μουλάδων να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αποσταθεροποιήσει όλη μας την περιοχή; [...] Προφανώς όχι."

Μα η αντίδραση του λαού στην πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει να κάνει με την όποια συγκατάθεση στην πολιτική του Ιράν. Έχει να κάνει μάλλον με το γεγονός ότι το θέμα έχει την προϊστορία του: Οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει τον ρόλο του σερίφη τα τελευταία χρόνια και το θέμα του Ιραν, αν και ξεκινάει με οικονομικές κυρώσεις, μυρίζει πάλι πόλεμο. Από τη στιγμή που υπάρχει ο ΟΗΕ, ο ηγεμονικός ρόλος των ΗΠΑ περιττεύει στην όλη ιστορία. Και το ερώτημα: Τι γίνεται όταν το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ δεν συμφωνεί με τις προτάσεις των ΗΠΑ; Προχωρούν οι τελευταίες μόνες τους με τους εθελοντές, όπως έγινε στο Ιράκ; Πώς να συμφωνήσεις (και μάλιστα ενεργά) με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όταν αυτή περιφρονεί το θεσμοθετημένο όργανο για διαχείριση κρίσεων, που είναι ο ΟΗΕ;
Μήπως είναι πολύ επιφανειακή η ανάλυση του στυλ: Αφού το Ιραν ετοιμάζει πυρηνικά, βουρ στο πλευρό των Αμερικανών, ανεξάρτητα με τη γενικότερη κατάσταση;
Όχι, η λύση πρέπει να δοθεί στον ΟΗΕ και όχι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

guerrero762 είπε...

par-i-saktos said...

σε εναν ιδεατο κοσμο με αλλες νοοτροπιες και οπου το χρημα δεν θα ηταν ο οδηγος των πραγματων (βλ. εμποριο οπλων, πετρελαιο κτλ)

Your ideal world dear intruder its just an utopia...
Πρωτη καταγεγραμμενη μαχη πριν 5000 χρονια.
Η ανθρωποτητα εχει προοδευσει απο τοτε.....και λοιπες κοινοτοπιες.
Μοιρα μας ειναι να πολεμαμε.Κατι για αγελες εγραψε ενας κεφαλαιακιας προ ημερων ή χθες βαριεμαι να ανατρεξω.
Βαλε τωρα στη εξισωση τον περιορισμενο ζωτικο χωρο,τον υπερπλυθησμο,μειωση φυσικων πορων και βγαλε το αποτελεσμα.
Απο το λιανισμενο κοκκαλο στους πυραυλους tomahawk & απο το ξιφος στο Μ4Α2.
Πολεμος πατηρ παντων.
I love the smell of napalm in the morning

stainless turtle είπε...

Αν θες Αφροδίτη συγκεκριμένες προτάσεις για την ανεξαρτοποίηση των φοιτητών και την προαγωγή της έρευνας στην Ελλάδα σου απαντώ:

- Ευνοϊκές συμβάσεις εργασίας για τους φοιτητές

- Εύκολη πρόσβαση στο διδακτορικό με βάση "καλούς" βαθμούς και όχι το 20 του σπασίκλα

- Πειθαρχημένο τρόπο ζωής και όχι υπερχρέωση με διάφορα δάνεια και ξενύχτια μέχρι το πρωί.

Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο δύσκολο.

andy dufresne είπε...

Για όσα έγραψε ο heinz στις 6:42 μμ δεν έχω να πω τίποτα, με χωρίζει άβυσσος από αυτό το σχόλιο.
Άλλωστε οι απαντήσεις είναι προφανείς.

@mainmenu said...
Άντυ συμφωνείτε και με τον Μαύρο Κύκνο και με τον Σπασίκλα...

Έχετε δίκιο, υπάρχει αντίφαση.
Για να είμαι ακριβής, συμφωνώ με τον σπασίκλα και όχι τόσο με τον black swan, απλά μου άρεσε το ύφος και κάποια επιχειρήματα του black swan, άσχετα αν διαφωνώ μαζί του.

Είπε ο black swan:
"Είμαι Ευρωπαίος της παλιάς σχολής, βασανιζόμενος σε έναν υπερβολικά ριψοκίνδυνο έρωτα για το αντικείμενο."

Όταν η διαφωνία έχει επίπεδο, χαίρεσαι να διαφωνείς.

MainMenu είπε...

αντυ μη μου μιλάτε στον πλυθηντικό...είμαι πολύ νεότερος σας.

Γκερερο πες μας που μένεις να σου φέρουμε να μυρίσεις λίγο βενζίνα καμμένη...

Και για πλάκα να τα λες αυτά, είσαι τρομαχτικός...έχεις πει ότι έχεις και οικογένεια...:(

Nikos Dimou είπε...

guerrero762 said...
K.Δημου να προτεινω εγω;

Ελεύθερα! Άλλο μοντέλο διακυβέρνησης; Κάτι υποψιάζομαι...

par-i-saktos είπε...

guerrero762 said...
Your ideal world dear intruder its just an utopia...

it may be dear guerrero...but i don't like yours either...

"be realistic seek the impossible" che

apousia είπε...

@stainless turtle
''Παίζει'' αυτό που γράφετε από σχολή σε σχολή.
Υπάρχουν τμήματα,στα οποία η πρόσβαση στο διδακτορικό,είναι εύκολη και με γνώμονα αυτόν που βάλατε..

basik-ly είπε...

Δύο επίσημες υποδοχές μέσα σε 4 μέρες: Άγιο Φως, Κοντολίζα Ράις (με σειρά αφίξεως). Από τις αντιδράσεις του λαού βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

heinz είπε...

Nikos Dimou said:

"Εχεις να προτείνεις άλλο μοντέλο διακυβέρνησης; Αν ναι, ποιο; "

Το μοντέλο της άμεσης δημοκρατίας (που σήμερα πλέον, τεχνικά η υλοποίησή της είναι στοιχειώδης). Υπάρχει δε κόσμος που δουλεύει πάνω σ' αυτό χρόνια τώρα.
Αλλά βέβαια μετά από αιώνες βολέματος στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, μάθαμε σε ένα ξόανο δημοκρατίας και πως να πάμε πίσω???

Μέχρι τότε, τουλάχιστον την ανακλητότητα των εκλεγμένων σκιάχτρων μας, έλεος πια!!!

GreekForum είπε...

pangianax said...
"Ότι και να πράξουν πλέον αντανακλαστικά ο κόσμος στρέφεται εναντίον τους."

Όπως σου απάντησε και ο Νίκος, άλλο "ο κόσμος", άλλο η ελληνική κοινή γνώμη. Το ότι οι αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης στο μυαλό σου (και των περισσοτέρων) ταυτίζονται με τον κόσμο είναι ενδεικτικό της πλύσης εγκεφάλου που υφιστάμεθα σε αυτή τη χώρα και της αποκοπής / απομόνωσής μας από τον υπόλοιπο κόσμο.


black swan said…
"Ο αντιαμερικανισμός είναι κακό πράγμα. …
Έλα όμως που δεν εμφανίζεται με παρθενογένεση.

Ο αντιαμερικανισμός προκύπτει από τις πράξεις των ίδιων των Αμερικανών."


Εν μέρει. Πολύ εν μέρει... Γιατί δεν υπάρχει τότε και αντι-ρωσισμός; Γιατί δεν υπάρχει... αντι-κινεζισμός; Γιατί δεν υπάρχει αντι-γαλλισμός; Οι τρόφιμοι της ελληνικής τηλεόρασης ας μη βιαστούν να απαντήσουν. Δείτε και αυτό.


Titika said...
"Ο κόσμος, στο πρόσωπο της Ράις, δεν αντιδρά απαραίτητα μόνο για το θέμα του Ιραν, αλλά για όλα όσα έχουν γίνει και για όλα όσα θα γίνουν. Και είναι σίγουρο οτι θα γίνουν." (τα έντονα γράμματα δικά μου)

Διαβλέπω να διακατέχεσαι από έντονες προφητικές τάσεις. Εμφανής η επίδραση της καθημερινής τηλοψίας στα ανήσυχα / πανικόβλητα λόγια σου.

Main Menu said...
"Εγώ από το 80 που γεννήθηκα βλέπω στη τηλεόραση μαχητικά αμερικάνικα αεροπλάνα..."
Μπράβο! Επιβεβαιώνεις πλήρως αυτό που λέω. Ότι όλοι οι Αντιαμερικανοί είστε δημιουργήματα των Ευαγγελάτων... Τόσο πολύ σέβεσαι την ελληνική τηλεόραση που αφήνεις την άποψή σου να διαμορφωθεί / επηρεαστεί από αυτή; Καλή επιτυχία στη Eurovision!
Επιπλέον, από τους ομοφυλόφιλους προσπαθεί να μας... σώσει ο Χριστόδουλος (βλ. "κουσούρι") και παλαιότερα και τα κομμουνιστικά καθεστώτα, αλλά και αυτό στους ...Αμερικάνους θα το χρεώσουν τα δημιουργήματα του συστήματος.

cyber-dust said…
"Όπως αυτοί ενεργούν βάση σχεδίου, έτσι και εμείς κρίνουμε το ολόκληρο το σχέδιο και όχι την κάθε μεμονωμένη πράξη τους."

Άλλος ένας αντι-αμερικανός με προφητικές / μαντικές ιδιότητες που βλέπει το όλον σχέδιο! Το πούλμαν για το προσκύνημα του Βησσαρίωνα φεύγει σε 15 λεπτά. Σπεύσατε να επιβιβαστείτε...

Ο cobden τα είπε άψογα ως προς την ποιότητα του ελληνικού αντιαμερικανισμού. Δεν αφορά την πολιτική των ΗΠΑ, ούτε καν της κυβέρνησης Μπους, καθώς προϋπήρχε αυτής. Εκδηλώθηκε δε και στις 11/9/2001, όταν ο Μπους ήταν μόλις 8 μήνες πρόεδρος.
Ο ελληνικός αντι-αμερικανισμός είναι ξεκάθαρος, ατόφιος ρατσισμός. Με όλη την ηλιθιότητα που εξ' ορισμού εμπεριέχει αυτός.

mickey είπε...

Την καλησπέρα μου!

Όπως είπα δε μπορώ να συμμετέχω για πολλή ώρα, αλλά προσπαθώ να διαβάζω τα σχόλια κάθε λίγες ώρες. Το post είναι μεν ενδιαφέρον, αλλά "περίεργα" διατυπωμένο (ήδη αυτό με τα "δίκαια και συμφέροντα" έχει θιγεί από όλους). Από μόνο του μπορεί να ανάψει πολλά flames και αφήνει κάποια πράγματα (επίτηδες;) ασαφή ;)

Μία δήλωση: Είμαι Καρά-Αντί-Μπουσάτος (δεν είναι μόνος του ο "βλαξ", έχει και …παρέα), άρα μη-αντικειμενικός, αν τυχόν καταθέσω δικιά μου άποψη. Οπότε θα κάνω μόνο αντι-σχόλια.

Μία Διαπίστωση: Αρκετά σχόλια τείνουν προς το γενικό Αντί-Υπέρ με πολλές γενικεύσεις και λογικές ακροβασίες. Συγγνώμη, αλλά με μεμονωμένα παραδείγματα, δε μπορούμε να γενικεύουμε ούτε για ένα κράτος 250.000.000 ούτε για Κυβερνήσεις και Οργανισμούς που αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη. Και οι μύθοι περί "ευρωπαϊκής" και "αμερικανικής" σκέψης καλά κρατούν. Εκτός αν μιλάμε ΜΟΝΟ για Πολιτικούς και δη συγκεκριμένους και …προβεβλημένους "τριαξονικούς". Πάντως ούτε οι Αμερικανοί διανοητές ούτε (ακόμα περισσότερο) οι Ευρωπαίοι διανοητές είναι τόσο "ομογενοποιημένοι ;)

Και μια ...απειλή: Επειδή δε μπορώ να κάτσω πολλή ώρα στην οθόνη, θα ρίξω και ...τα τρία μου καπάκι κι όποιον πάρει ο χάρος (προσοχή στο ...μακρύτερο).

Υ.Γ. Γαμώ το και μου το είπε ο Νικήτας, έχω πρόβλημα και όλο σεξοτσάτ κάνω :(

mickey είπε...

Thinker (3:34μμ):
Προφανώς ο Αλέκος και τα παλικάρια του δε σκότωναν, δεν έσφαζαν, δε βίαζαν, δεν έκαιγαν, δε λεηλατούσαν. Απλά έραιναν τους αντιπάλους με …ροδοπέταλα.
Κι εγώ που νόμιζα πως για τον Αφγανό είναι το ίδιο είτε πάει από σάρισα είτε από έξυπνη βόμβα. Κι έχω και την αίσθηση ότι εκείνη την εποχή θα είχε πιο επώδυνο θάνατο, ενώ και η πιθανότητα να είναι ένα από τα θύματα ήταν σημαντικά μεγαλύτερη. Απορίες…

Heiz said (4:37μμ):
"Τα πυρηνικά των ΗΠΑ τι είναι? Μελομακάρονα?"

Εχμ, αν και θα ήθελα να μην έχει κανείς πυρηνικά, υπάρχει μια διαφορά νομίζω ;)
Προτιμότερο να έχουν 100.000 κεφαλές οι ΗΠΑ παρά 10 το Ιράν - φαντάζομαι πως είναι προφανές το γιατί (αν όχι, το εξηγούμε αργότερα). Τώρα βέβαια με τέτοιον Πρόεδρο (και κυρίως αυλικούς) που έχουν σήμερα, ίσως και να συμφωνούσα μαζί σου :))

Πάντως, ακόμα κι αν ένα Πρόεδρος ανέβει με …ζαβολιές και έχει και τα βασικά ΜΜΕ του χεριού του (δεν μπορεί όλα), δεν είναι τόσο εύκολο να κάνει του κεφαλιού του και να μη συναντήσει αντιδράσεις. Εκτός αν θεωρούμε όλους τους πολίτες τους ηλίθιους ή φιμωμένους!

Πάντως βλέπω σε μεταγενέστερα σχόλια πως άρχισες πάλι τους …αφορισμούς ;)

Exberliner (5:04μμ):
Το πρώτο point δε λέει πολλά, απλά κάνει "εντύπωση" (ακόμα και ΑΝ γίνει αυτό που λες).
Στο δεύτερο, συμφωνούμε.

Όμως κανένα από αυτά δεν κάνει το Ιράν ΑΚΙΝΔΥΝΟ αν αποκτήσει πυρηνικά! Διαφωνούμε;

Echochris (5:42 μμ):
Για όλα φταίνε οι Πολυθενικές!!! Μην αγοράζετε τα προϊόντα τους!!! Sorry, είναι παλιό κλισέ και …α-νόητο - ούτε η Παπαρήγα δεν το υποστηρίζει ;)

Ο black swan πάντως, αν και με ωραίο, "κεκοσμημένο" λόγο, παρασύρεται σε γενικεύσεις και αφορισμούς. Περισσότερα points και λιγότερα fallacies, please. Δε μιλάμε για ποίηση :)

mickey είπε...

Αφροδίτη, άσε το ...σεξ-τσατ (6:46 μμ), γιατί θα σε ...μαμήσουν όλοι εδώ μέσα :))

Γεια στο στόμα σου! - και δεν υπονοώ ...κάτι, έτσι; :))

stainless turtle (7:29μμ):
"Στην Ελλάδα οι βιβλιοθήκες πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων είναι πιο ενημερωμένες από τις αντίστοιχες της Ευρώπης."

Φυσικά! Αφού εκείνοι τα έχουν ήδη ψηφιοποιήσει και οσονούπω τα βγάζουν στο κλαρί. Εμείς ακόμα με χαρτιά, τόμους και βιβλιοθηκάριους προχωρούμε στον 22ο αιώνα!

heinz είπε...

Αν γίνει μια σφυγμομέτρηση με το ερώτημα:

"Η συμμετοχή σας στις εθνικές εκλογές επηρεάζει την πορεία της χώρας/κράτους/κοινωνίας", εκτιμώ ότι η απάντηση θα είναι ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ!!!

Αυτό σημαίνει όμως ότι ο βασικός πυλώνας του Συντάγματος (λαϊκή κυριαρχία) έχει καταρρεύσει κι άρα έχουμε βαθύ, δομικό, πολιτειακό πρόβλημα.

Ας μου πει κάποιος που κάνω λάθος, να το δω. Ορίστε...
Εκτός κι αν ξεχάσαμε για ποιόν λόγο έχουμε Δημοκρατία...

Aphrodite είπε...

@stainless turtle,
"Αν θες Αφροδίτη συγκεκριμένες προτάσεις για την ανεξαρτοποίηση των φοιτητών και την προαγωγή της έρευνας στην Ελλάδα ..."


Και για να σε συμπληρώσω, μερικά εξ'ίσου σημαντικά όπως:

1. Full access σε έρευνες διαφόρων δια-κρατικών προγραμμάτων, με shared data-bases άμεσου & συμπληρωματικών αντικειμένων,

2. Business case-studies όπου πραγματικές εταιρείες (κι ακόμη καλύτερα όμιλοι) κάνουν ευθεία ανάθεση με στόχο την χρησιμοποίηση των εξαγώγιμων στοιχείων (& εσένα ενδεχομένως...), δηλαδή hands-on experience πριν ακόμη βγεις στην παραγωγή,

3. Sponsoring σε πολλά επίπεδα, διότι το ξαναλέω, νηστικό αρκούδι....

Και μη μου πει κανείς για αντι-αμερικανισμό σε επίπεδο μόρφωσης, κρα κάνει ακόμη κι ο πιο άχρηστος "αενάως εγείρων πρόποσιν" για τέτοια εμπειρία - ανταγωνιστική wow! πρό(σ)κληση ίσως μόνον μια αντίστοιχη γιαπωνέζικη (αν είσαι ευρωπαίος όμως και μπορείς να κάνεις dilute το effect σε ρυθμούς της χώρας μας... Αλλιώς τα παίρνεις με τα ραχάτ-λουκούμ που μας έχουν μείνει εδώ χάμω!)

mickey είπε...

Heinz, ΤΩΡΑ μας τα λες καλά, αλλά οι αφορισμοί που έκανες ΠΡΙΝ δεν έχουν καμιά σχέση ;)

MainMenu είπε...

αγενή Geekforum το Τοπ Γκαν ο Ευαγγελάτος το σκηνοθέτησε, ή το Ινντιπεντενς Ντέυ...;

Έχω να δω τηλεόραση δυο χρόνια φίλε μου...

Λοιπόν, ώρα να φύγω, ήμουνα επιθετικός σήμερα αλλά ήταν ε΄μπόλεμη η κατάσταση.

Πρώτον

Ζήτω συγγνώμη από τη Λολίτα (πρέπει να σαι πολύ ψωνάρα για να ταυτιστείς αμέσως ε;:))))), απλά θεώρησα ότι εκτέθηκε ο Μίκυ και όλοι οι άλλοι τη βγάλατε καθαρή για αυτό και μίλησα. Οι απόψεις σου πάντως έτσι κι αλλιώς μου ανάβουν τα λαμπάκια:))))

Επιμένω πως οι αναλύσεις είναι ένας λαβύρινθος χωρίς νόημα. Το θέμα είναι τι δύναμή έχεις να κάνεις κάτι. Στο σαλόνι το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις ένα κονιακάκι και να δεις διαμελεισμένους και κατασπαραγμένους...

Το να έχεις παιδιά και να αγαπάς τη ζωή και να μη σε τρομάζει ο πόλεμος...είναι ασχολίαστο

guerrero762 είπε...

@κ.Δημου

Για πλακα εκανα την ερωτηση.Ειμαι πολλυ "μικρος" κ ασχετος για να προτεινω μοντελα διακυβερνησης.Υποθετω πως οπως ολοι μας οι 30+ που μεγαλωσαμε σε μια αστικη δυτικου τυπου δημοκρατια αυτο θεωρουμε ιδανικο.
Ασχετως αν οραματιζομαστε αλλοι νεοφιλελευθερες Η.Π.Ευρωπης,αλλοι Μεταξικες χουντες,αλλοι Σοβιετ,αλλοι τον παραδεισο του Μπακουνιν και του Ντουρουτι.
Αλλα επειδη πρεπει να τιμησω και το ονομα μου και την φημη που εχω θα σας ελεγα Αρχαια σπαρτη,Σταλινικη ΕΣΣΔ,Γερμανια late 30s,συγχρονη δημοκρατικη σε ευρωπαικη πορεια τουρκια,αντε και λιγο ισραηλ...

@meinmenu

Τρομαχτικος;
Ο κοσμος που ζεις ειναι τρομαχτικος φιλε κυριως μενου.Εκτος αν διαφωνεις οτι η παγκοσμια ιστορια ειναι γεματη πολεμους.
Σημειωση:Δεν ειμαι πολεμοχαρης,εν αντιθεση με εσας εχω δει με τα ματια μου τι προκαλει ο πολεμος σε μια χωρα.
Η φραση για την μυρωδια των ναπαλμ ειναι απο την ταινια "Αποκαλυψη Τωρα" και την ειχε πει ο Τζων Ελεγκανς στη Τατιανα......
Αλλα μαλλον το ξερεις.

άστεγος είπε...

Heinz, συμφωνώ μαζί σου στο τελευταίο σχόλιο σου. Για το θέμα έχω γράψει κάποια πράγματα, αν θες ρίξε μια ματιά εδώ:

http://gefyres.blogspot.com/

guerrero762 είπε...

@αφροδιτη

Αλλιώς τα παίρνεις με τα ραχάτ-λουκούμ που μας έχουν μείνει εδώ χάμω!)

ΕΔΩ ΧΑΜΩ!!!!!;;;;;

Ω!Θεοι και εγω που νομισα πως εισαι δικια μας....

MainMenu είπε...

Γκερερο σε καταλαβαίνω... δε ξέρω μπορεί και συ να μπάφιασες να έζησες πράγματα που είναι πάνω από κουβέντες κτλ

Κι εγώ σε ένα βαθμό για άλλα θέματα έτσι είμαι...

PN είπε...

Άρχισα να παρακολουθώ αυτό το blog μετά τη συνέντευξης σας στην κυρία Φλέσσα. Μέσα σε αυτό το διάστημα το επισκέπτομαι εντατικά και διαβάζω τα θέματα τα οποία αναπτύσσετε. Αυτό, λοιπόν, που μου έχει κάνει εντύπωση είναι η διαρκής αναφορά σας στον ορθολογισμό, ως την μόνη πηγή εξήγησης των πραγμάτων. Πρέπει να τονίσω ότι προέρχομαι από μια επιστήμη, μέσα στην οποία ο ορθολογισμός ως αρχή είναι το Α και το Ω (τα οικονομικά). Ενώ, λοιπόν και εγώ πιστεύω έντονα στη δύναμη του ως πηγή επιλογής και εξήγησης πολλών πραγμάτων, πρέπει να ομολογήσω ότι πολλές φορές αδυνατώ να περιγράψω καταστάσεις βάσει αυτής της αρχής. Στα οικονομικά, το παράδοξο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο και υπάρχει ολόκληρη θεωρητική συζήτηση γύρω από αυτό ακριβώς το θέμα. Πέρα όμως από μια επιστημονική εξήγηση των πραγμάτων, πρέπει να ομολογήσω ότι πολλές φορές έχω βρει τον εαυτό μου να προσπαθεί να εξηγήσει πολλά πράγματα με την βοήθεια του ορθολογισμού, αλλά συχνά πέφτω σε τοίχο. Προφανώς δεν προτείνω μια άκριτη λατρεία του παραλογισμού! Απλώς θεωρώ ότι ο ορθολογισμός πολλές φορές αδυνατεί να μας εξηγήσει όλες τις εκφάνσεις τις καθημερινότητας μας. Κυρίως δε όταν οι προτιμήσεις μας, οι οποίες καθορίζουν τις πράξεις μας, επηρεάζονται από δευτερεύουσες προτιμήσεις (στα οικονομικά αυτό είναι γνωστό ως second-order preferences).

Ο ελληνικός αντιαμερικανισμός, λοιπόν, είναι από την φύση του παράλογος. Ο εργαλειακός ορθολογισμός αδυνατεί να τον εξηγήσει. Προφανώς, λοιπόν, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν είναι εργαλειακά ορθολογική. Είναι αυτό κακό? Προσωπικά πιστεύω πως όχι! Αυτό όμως ανοίγει μια τεράστια συζήτηση.

Αυτό που θέλω να πω - και παίρνω την ευκαιρία από αυτό το post - είναι πως ο ορθολογισμός δεν μπορεί να μας δώσει μια πειστική εξήγηση των πραγμάτων. Ας αφεθούμε, λοιπόν, στη λατρεία του παραλογισμού, όταν οι καταστάσεις μας το υποδεικνύουν. Εξάλλου, φανταστείτε μια τέλεια και εργαλειακά ορθολογική κοινωνία! Δεν θα ήταν τόσο μα τόσο βαρετή και προβλέψιμη?

mickey είπε...

ekc (8:36μμ)
"Ας αφεθούμε, λοιπόν, στη λατρεία του παραλογισμού, όταν οι καταστάσεις μας το υποδεικνύουν."

Για τον έρωτα και ...μερικά πράγματα ακόμα (αυτό το blog π.χ.) το δέχομαι ;)

Για τον Αντι-ΧΧΧ, όχι!

guerrero762 είπε...

@παρ-ι-σακτε

Ο εκλιπων Ερνεστο ηταν μαχητης για αυτα που πιστευε,πολεμησε,θυσιαστηκε και ως εκ τουτου τον θαυμαζω.
Αφησε δε και σπουδαιο εργο οσον αφορα τις τεχνικες ανταρτοπολεμου.

Υ.Γ Καλος ο Kenny αλλα ειμαι θαυμαστης του Eric Theodore Cartman.

heinz είπε...

@ekc

Aferim!!!

@Mickey

Άμα σε πιάσω απ' την ουρά, θα σε... αφορίσω!!!

bidibis είπε...

Eπαναλαμβάνω τον εαυτό μου καθώς δεν έχω διάθεση να γραψω κάτι καινουριο, αν και με ενδιαφέρει πολύ το θέμα...


Ο αντιδυτικσμός παίρνει σάρκα και οστά το 1204, 11 χρόνια πριν αρχίσει να μπαίνει η Δ. Ευρώπη σε διαδικασία εκδημοκρατισμού (Δεν είναι τυχαία η έλλειψη δημοκρατικής παράδοσης σε αυτόν τον τόπο). Πρώτο θύμα του ήταν η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Από κει και πέρα κινείται, με σταθερό τρόπο, βόρεια και δυτικά: Λούθηρος, Βολταίρος, Ανταμ Σμίθ (ο Κέινς μάλλον είναι αγαπητός…) Δαρβίνος (ως γνωστόν, τον κόσμο τον έφτιαξε ο Έλληνας Δίας και αργότερα τον ανέλαβε ο Εβραίος θεός), φωταδιστές, καπιταλιστές, φιλελεύθεροι (και οι κομμουνιστές παιδιά της δύσης είναι, αλλά αυτοί είναι αγαπητή επειδή είχαν ανατολίτικους προσανατολισμούς), υλιστές κερδολάγνοι προτεστάντες ή με δύο λέξεις: αδερφάρες (συμφωνα με το ελληνικό στερεότυπο) Αγγλοι!

Όταν εξαντλήθηκαν τα όρια του Ευρωπαικού αντιδυτικισμού, τον μετακομίσανε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τις πολιτείες των πολεμοχαρών ΗΠΑ, οι πιο μισητές είναι δυτικές. «Η Νέα Υόρκη είναι καλύτερη γιατί έχει πολλούς Έλληνες. Η Καλιφόρνια είναι το προπύργιο των ιμπεριαλιστικών αξιών των ΗΠΑ με όπλο το Hollywood… Μα είναι σοβαρές αυτές οι Αμερικάνικες ταινίες; σκέτη προπαγάνδα. (σ.σ. είναι πράγματι δύσκολο να για ένα έθνος που γέννησε φώσκολους και Δαλιανήδιδες να δει τον ευτελή και λαϊκίστικο αμερικάνικο κινηματογράφο)» είχε πει ο θείος Κώτσος (οι ΗΠΑ έχουν τον Uncle Sam και η Ελλάδα το θείο Κώτσο ).
Στο εγγύς μέλλον, το επόμενο θύμα του αντιδυτικισμού θα είναι τα νησάκια του Ειρηνικού Ωκεανού – καημένα Νήσια του Εβραίου Σολομώντα, τι έχετε να πάθετε…
Στο απώτερο μέλλον ο αντιδυτικισμός θα κυκλώσει την Ελλάδα και θα την πνίξει!Ζήτω τα σαρίκια, κάτω οι τιάρες!!!

GreekForum είπε...

heinz said...
Αν γίνει μια σφυγμομέτρηση με το ερώτημα:

"Η συμμετοχή σας στις εθνικές εκλογές επηρεάζει την πορεία της χώρας/κράτους/κοινωνίας", εκτιμώ ότι η απάντηση θα είναι ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ!!!

Αυτό σημαίνει όμως ότι ο βασικός πυλώνας του Συντάγματος (λαϊκή κυριαρχία) έχει καταρρεύσει κι άρα έχουμε βαθύ, δομικό, πολιτειακό πρόβλημα.

Ας μου πει κάποιος που κάνω λάθος, να το δω.


Αν, - για την οικονομία της συζήτησης - δεχθούμε ότι η απάντηση θα είναι πράγματι ΟΧΙ κάνεις λάθος στο εξής: Δίνεις απόλυτη αξία στις απαντήσεις / λόγια των ερωτώμενων. Θεωρείς ότι αυτό που λένε είναι και αυτό που ισχύει.
Η απάντηση (ΟΧΙ) δείχνει ότι 1ον) διακατέχονται από σύνδρομο καταδίωξης / συνομωσιολαγνείας (κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για λογαριασμό μου παρότι εγώ ψηφίζω) και 2ον) ότι είναι ανεύθυνοι ηλίθιοι που προσπαθούν να φορτώσουν τις ευθύνες τους σε φανταστικούς τρίτους, λες και δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την ποιότητα των αντιπροσώπων τους.

Ο ηλίθιος που δεν μπορεί να εκλέξει σοβαρούς αντιπροσώπους θα λάβει ηλίθιες αποφάσεις ακόμη και αν ψηφίσει ο ίδιος άμεσα. Ίσως δε και ακόμη χειρότερες...

heinz είπε...

@greekforum

"Ο ηλίθιος που δεν μπορεί να εκλέξει σοβαρούς αντιπροσώπους θα λάβει ηλίθιες αποφάσεις ακόμη και αν ψηφίσει ο ίδιος άμεσα. Ίσως δε και ακόμη χειρότερες..."

Δεν είναι αυτή η ουσία. Η ουσία είναι η λαϊκή κυριαρχία. Αυτό που λες εσύ, είναι η (με την κακή έννοια) αριστοκρατική διακυβέρνηση.
Δεν μπορούμε να έχουμε ηλιθιόμετρο. One man one vote.<--τελεία

Κι αν κυριαρχούσαν οι ηλιθιοι, θα είχε αποτύχει το wikipedia. Γιατί άραγε? Έλα ντε...

GreekForum είπε...

MainMenu said...
αγενή Geekforum το Τοπ Γκαν ο Ευαγγελάτος το σκηνοθέτησε, ή το Ινντιπεντενς Ντέυ...;

Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να καταλάβω το επιχείρημά(;) σου. Παρατηρώ βέβαια ότι πάλι σε αμερικάνικες ταινίες αναφέρεσαι (οι συγκεκριμένες δύο σε επηρέασαν τόσο βαθιά;). Καλά στο Independence Day έπρεπε να βάλουν τους Σουδανούς να νικήσουν τους εξωγήινους υποθέτω(!).
Μπορεί να μη βλέπεις τηλεόραση τώρα τελευταίο (μαζί σου) αλλά έβλεπες πριν. Και πήγες και σε ελληνικό κρατικό σχολείο. Και διαβάζεις ελληνικές φυλλάδες (με το 50% των δημοσιογράφων να είναι πρώην ΚΝίτες...). Άρα, μη με λες αγενή όταν χαρακτηρίζω τους αντιαμερικάνους προϊόντα του συστήματος.

par-i-saktos είπε...

κ.δημου αν μου επιτρεπετε να προτεινω εναν διαφορετικο τροπο διακυβερνησης και θα με ενδιεφερε το σχολιο σας.
οι ζαπατιστας που μαχονται για βασικες ελευθεριες και ιση μεταχειριση μεσα στην ιδια τους την χωρα, εχουν ενα συνθημα "ΗΓΟΥΜΑΙ ΥΠΑΚΟΥΟΝΤΑΣ" το οποιο ανεφερεται στους αξιωματικους τους και οι οποιοι πρεπει να "ηγουνται υπακουοντας".αντιγραφω απο το βιβλιο "Μαρκος:η επανασταση και οι καθρεφτες" του μονταλμπαν...
"Αυτο το συνθημα αναδυεται μεσα απο τον τροπο λειτουργιας των κοινοτητων των ιθαγενων,οπου οι Αρχες εκλεγονται σε συνελευσεις και μπορουν να ανακαλουνται σε περιπτωση που δεν πληρουν τις προσδοκιες και τις υπαγορευσεις του λαου, δηλαδη αν δεν "ηγουνται υπακουοντας"".

πως θα μπορουσε αυτο να εφαρμοστει σε μια μεγαλυτερη κοινωνια οπως ας πουμε η ελλαδα; φανταζομαι οτι διαφορα τμηματα του πληθυσμου θα ειχαν διαφορετικες 'προσδοκιες' και 'υπαγορευσεις' και αρα το συνθημα συνεπαγεται και διαφορετικη νοοτροπια, παιδεια και αντιληψη των πραγματων. ισως οι ιθαγενεις να ειναι πιο μπροστα απο εμας τελικα...

guerrero762 είπε...

Κ.Δημου και λοιποι φιλοι και "φιλοι" σας αφηνω καθοτι ενδιαφερουσα πραγματικα η συζητηση αλλα μην ξεχνατε πως σε μιση ωρα περιπου ξεκιναει Ο ημιτελικος.
Καληνυχτα σας και ονειρα γλυκα.

Lorelei Am Rhein είπε...

Σε κάποια επιχειρήματα υπέρ της Αμερικανικής πολιτικής και του σοφού ρυθμιστή της ανθρωπότητας, της μάμα-Αμέρικα, κατά το μάμα-Roma, είναι άσκοπο να παραθέσει κάποιος αντεπιχειρήματα.
Διάβασα εδώ πριν λίγο ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ: Γίνετε ρεαλιστές, αναζητήστε το ανέφικτο.
Θα προσθέσω και το άλλο ΜΟΝΑΔΙΚΟ: Προσέχετε τ' αυτιά, έχουν τοιχους!
:-)

Nikos Dimou είπε...

heinz said...
"Το μοντέλο της άμεσης δημοκρατίας (που σήμερα πλέον, τεχνικά η υλοποίησή της είναι στοιχειώδης)".

Eκεί θα συμφωνήσω. Άλλωστε με τις συνεχείς δημοσκοπήσεις κάπου προς τα εκεί πορευόμαστε. Μέχρι όμως να υλοποιηθεί η άμεση δημοκρατία - ας μην υπονομεύουμε την αντιπροσωπευτική. Είναι ότι καλύτερο έχουμε.

heinz είπε...

@All

Καληνύχτα!!

Κι ΟΧΙ δε βλέπω ποδόσφαιρο, ούτε μπάσκετ ούτε....

:-)

Nikos Dimou είπε...

ekc said...
Ας αφεθούμε, λοιπόν, στη λατρεία του παραλογισμού, όταν οι καταστάσεις μας το υποδεικνύουν.

Αυτό ανοίγει την πόρτα του τρελοκομείου.

Πράγματι ο ορθολογισμός έχει όρια (το έχω γράψει συχνά αυτό). Αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να συννενοούμεθα και να συζητάμε. Αλλιώς άναρθρες κραυγές...

Nikos Dimou είπε...

par-i-saktos said...
οι ζαπατιστας που μαχονται για βασικες ελευθεριες και ιση μεταχειριση μεσα στην ιδια τους την χωρα, εχουν ενα συνθημα "ΗΓΟΥΜΑΙ ΥΠΑΚΟΥΟΝΤΑΣ"

Καλά αυτό στην Ελλάδα μόνο για επιθεώρηση θα έκανε - το δικό μας σύνθημα είναι ΗΓΟΥΜΑΙ.- Σκέτο.

Πιο σοβαρά - αυτά τα κοινοτικά συστήματα μπορεί να λειτουργήσουν σε μικρές κοινωνίες με απλές ανάγκες - και όχι σε μαζικές με υψηλή τεχνολογική εξάρτηση.

Nikos Dimou είπε...

Ώρα για ΤΟ ματς.

mickey είπε...

Heinz (9:11μμ)
Συμφωνώ και επαυξάνω! Η "σοφία" των "αντιπροσώπων" μας, μας μάρανε! Άλλωστε πιο ηλίθιοι από τους πολιτικούς που μας κυβερνάνε (ή ...αντιπολιτεύονται) δε νομίζω πως υπάρχουν - κι ας μην έχω ...ηλιθιόμετρο για να το αποδείξω ;)
(μιλώ κατά ...πλειοψηφία φυσικά)

par-i-saktos (9:18μμ)
Πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική. Υποτίθεται πως κι εδώ τα συνδικάτα, οι σύνδεσμοι, οι οργανώσεις πολιτών κ.α. ασκούν πιέσεις και "τραβάνε το αυτί" στους εκάστοτε κυβερνώντες όταν ...παρασπονδούν, αλλά μάλλον την καλύτερη δουλειά την κάνουν οι δημοσκοπήσεις και ο ...Τριανταφυλλόπουλος - δυστυχώς :(

Και μια απλή "φιλολογική" παρατήρηση: "Ιθαγενείς" είναι οι ντόπιοι, ακόμα κι εμείς οι Έλληνες (sorry Harry) στον τόπο μας (εξ' ου και "ελληνική ιθαγένεια"). Δυστυχώς, από διάφορες περιγραφές όπου αναφερόμαστε σε "ιθαγενείς" άλλων (συνήθως εξωτικών και "υπανάπτυκτων") τόπων, η λέξη έχει εσφαλμένα αποτυπωθεί ως σημαίνουσα εκείνους και μόνο.

Υ.Γ. Μάλλον αυτό ήταν και το τελευταίο σχόλιο για απόψε. Ήδη υπερέβην τα όρια που έθεσε ο γιατρός - να μην πω για ...άλλους ;) Αν δεν τα ξαναπούμε, καληνύχτα σας!

agnostosX είπε...

Όπως λέει και ο ΝΔ, πολύ απλά, ένας λογικός και ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος κρίνει και αποφασίζει κατά περίπτωση.

Για να το καταλάβει κανείς αυτό δεν χρειάζεται περισπούδαστες αναλύσεις και φλύαρες αερολογίες, αλλά υποτυπώδη νοημοσύνη.

par-i-saktos είπε...

nikos dimou said...
αυτά τα κοινοτικά συστήματα μπορεί να λειτουργήσουν σε μικρές κοινωνίες με απλές ανάγκες - και όχι σε μαζικές με υψηλή τεχνολογική εξάρτηση.

η τεχνολογικη εξαρτηση συνεπαγεται και ελλειψη ελευθεριας;(γιατι το "ΗΓΟΥΜΑΙ.σκετο" το βλεπω ως συστατικο ελλειψης ελευθεριας).
εσεις εχετε πει οτι καποια blog εχουυν κατεβασει κυβερνησεις...δεν νομιζω οτι το προβλημα ειναι η τεχνολογικη εξαρτηση... ελπιζω να το ξανασυζητησουμε...

paragrafos είπε...

1.
Έζησα και εργάστηκα επί τρία χρόνια στις ΗΠΑ, αλλά δυστυχώς, ακόμα κι όταν ήμουνα εκεί, μάθαινα για τις ΗΠΑ πάλι από βιβλία και περιοδικά, μονογραφίες και βιβλιογραφίες. Από ζωή, μηδέν. Και το φέρνω βαρέως, γιατί προκατειλημμένη πήγα, προκατειλημμένη γυρνούσα, αφού δεν μπόρεσα (κι ούτε μπορώ) να ΞΕΧΑΣΩ ότι "εκείνη την εποχή" ο όποιος Κισσιγκερ, μ΄ έναν του λόγο θα μπορούσε να αποτρέψει το κακό που έζησα μικρούλα και το ζω ακόμα, μεγάλη, ως εφιάλτη.

2.
Τα πανεπιστημιακά τους όμως ιδρύματα, οι βιβλιοθήκες τους, τα ερευνητικά τους κέντρα και, και, και, και... με θάμπωσαν και με θαμπώνουν ακόμα. Τα "επισκέπτομαι" ξανά, μέσω της αναθεωρημένης μνήμης, τα συγκρίνω με αρκετά ευρωπαϊκά και η πλάστιγγα γέρνει (κατά την ταπεινή μου γνώμη), μοιραία, προς την άλλη πλευρά τού Ατλαντικού και δεν σας κρύβω ότι θυμώνω καθώς φέρνω στο νου τα λόγια τού (Ελλαδίτη) μέντορά μου: "πες μου τι πανεπιστήμια έχεις, να σου πω τι χώρα είσαι"

3.
Έζησα όμως τις ΗΠΑ, για μερικούς μήνες, και μέσω τής περιπέτειας (όπως ξέρετε) του παιδιού μου και αφού οι ειδήμονες στην Ευρώπη, το είχαν καταδικάσει. Εκ των υστέρων απεδείχθη ότι υστερούσαν σε τεχνολογία (και όχι μόνο). Εν πάση περιπτώσει, ο πολύς ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι οι ΗΠΑ εκτός από ασύγκριτη πολεμική τεχνολογία, διαθέτουν επίσης και εξωπραγματικά επιστημονικά επιτεύγματα με εφαρμογές στην ιατρική, που κάποια στιγμή μεταλαμπαδεύονται και στον υπόλοιπο κόσμο.

4.
Επιτρέψτε μου, ακόμη, να αναφέρω και τον απέραντο σεβασμό που μας έδειξαν στην Αμερικάνικη Πρεσβεία (στη Λευκωσία) όταν έμαθαν το σκοπό τού ταξιδιού μας. Λες κι έπεσε σήμα: όλοι σκοτωνόντουσαν να μας εξυπηρετήσουν, να μας δώσουν προτεραιότητα. Την δε αλλοδαπή νταντά και νοσοκόμα τού παιδιού την αντιμετώπισαν καλύτερα και από εμάς, εν αντιθέσει προς τη εξευτελιστική συνέντευξη και σκαιά μεταχείριση που υπέστη στην γαλλική πρεσβεία.

5.
Αλλά και στις ΗΠΑ συνάντησα μια πρωτοφανέρωτη για μένα ανθρωπιά που ακόμα με εκπλήσσει! (Μιλάω προσωπικά, δεν γενικεύω, βασιζόμενη σε αυτά που έζησα κατά τη συναναστροφή μου με γιατρούς, νοσοκόμους, ξενοδοχειακούς υπαλλήλους και απλούς πολίτες τού Ρότσεστερ.) Το Ρότσεστρερ ήταν μας μία τεράστια αγκαλιά που ξεκινούσε από την τρυφερή ματιά τρανών επιστημόνων και κατέληγε στο χαμόγελο τού απλού κοσμάκη που άφηνε τις δουλείες του για να μας ξεναγήσει ή και εθελοντικά να πάει να κάνει ως και τα ψώνια μας!!!

Υπάρχει κι αυτή η Αμερική, η άγνωστη Αμερική, η Αμερική των εθελοντών, η Αμερική της αυθόρμητης αλληλεγγύης, η Αμερική της Ανθρωπιάς. (Την "άλλη" την ξέρετε.) Και σας ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να σας γνωρίσω αυτήν που έζησα.

Με ευγνωμοσύνη προς εκείνους και σεβασμό και αγάπη προς εσάς

Παράγραφος

cp είπε...

Ego den katalavaino giati prepei na einai ola aspro mauro: An de theleis mi egkekrimenous apo ton OHE (gia typiki nomimotita) vomvardismous eisai filos ton Aravon kai antiamerikanos kai kata protimisi filorosos antiisrailinos filopalestinios klp. Epeidi den eimai to ena de tha gino to allo giati kapoioi exoun pagia epixeirimata pou den mporoun na xrisimopoioisoun an den anikeis se kapoia katigoria.
De thelo to Iran na exei pyrinika gia ton idio logo pou de tehlo nma exei kai i ameriki, i rosia i kina klp. Ela omos pou exoun. To oti asxoloumai me to Iraq de simainei oti den parakoloutho ton Kaukaso kai alla simeia tou planiti opou oi amerikanoi den exoun asxolithei. Exo to idio provlima kai tis idies antiriiseis me tis tsapatsoulies olon oson theorountai yperdynameis. To mono pou me apasxolei einai na kratithoun oi issorropies kai na mpleksei i xora oso to dynaton ligotero se polemiki syrraksi konta i mesa sta edafi tis . An afto me kanei deili, tote guilty.

PS Sorry alla me tis 100 lekseis den ta kataferna oute sto sxoleio...

ioannisk είπε...

@andy dufresne 6:26 μμ
Θα διαφωνήσω με την άποψη σου για τον Γαλλό-Γερμανικό άξονα. Υπάρχει από την δεκαετία του '60 και η Αγγλία δεν έχει μπει ποτέ σφήνα. Η "Χρυσή του εποχή" ήταν όταν κυβερνούσε στην Γαλλία ο Mitterand στην Γερμανία ο Kohl και πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο Delors. Εκείνη την εποχή η προβληματική χώρα ήταν η Αμερική και όχι η Ε.Ε. Για αυτό έχασε τις εκλογές ο Bush 1.
"Εξελέγη η Merkel στη Γερμανία, έγειρε προς Γαλλία, άλλα 10 χαμένα χρόνια για τη Ευρώπη.."
Η φιλία Chirac - Schroeder ήταν φιλία ανάγκης αλλά υπήρχε ταύτιση σχεδόν σε όλα τα θέματα. Η τωρινή καγκελάριος της Γερμανίας δεν έχει στενές σχέσεις με τον Chirac, αλλά με τον Sarkozy (το μαύρο πρόβατο του Chirac).
Θα συμφωνήσω όμως για τον προϋπολογισμό 2007 - 2013 αλλά είμαστε εκτός θέματος.

@heinz
Σημειώνω πως δεν έχω σκοπό να αρχίσω κόντρα μεταξύ μας, δεν είναι το κατάλληλο μέρος.

1. "Πολύ πρόχειρη και μηχανιστική ταύτιση. Άρα οι Πέρσες είναι Άραβες??" Ναι κάποιος μπορεί να πιστέψει ότι ταυτίζω τους μουσουλμάνους με τους Άραβες αλλά δεν ήταν ο σκοπός μου. Φυσικά η ερώτηση μου παραμένει: που έχει τζαμιά στην Αθήνα; στην Αμερική έχω δει.
2. "οι Αμερικανοί είναι notoriously αφελείς.", "Αλλιώς αμερικανίζετε λόγω αφελείας." δεν χρειάζομαι επιχειρήματα μου τα δίνετε εσείς.
3. Έτσι όπως το θέτετε τώρα συμφωνώ, και η διπρόσωπη πολιτική της Αμερικής φαίνεται στο Sudan, φυσικά ο κύριος Putin μπορεί να έρχεται στην χώρα μας όποτε θέλει (όπως και ο Arkan κλπ)...

6:42 μμ
"Η Ελλάδα που έχουμε στο κεφάλι μας, είναι η Ελλάδα που μας πούλησε ο Διαφωτισμός και μεις την "αγοράσαμε.
Την τωρινή Ελλάδα μας την πούλησαν οι ρομαντικοί (πχ Lord Byron). Πίνακες με ρομαντικούς έχει στο μουσείο Μπενάκη (άσχετο...)

8:11
"Το μοντέλο της άμεσης δημοκρατίας "
δηλαδή να με κυρνάνε οι "δημοσιογράφοι" της ΝΕΤ, του MEGA, του ANT1, του ALPHA και του Β; no thanks pou leme sto amerika! Σε ποια χώρα υπάρχει άμεση δημοκρατία; Από ότι ξέρω τέτοιας μορφής διακυβέρνηση (συλλογική απόφαση) συναντάμε μόνο σε απομονομένους λαούς σε τροπικά δάση.

harrygreco είπε...

I break radio silence again alla..gia sovaro logo,το Κυπριακο & οι Θ.Σ για εβραιο Κισσινγκερ κλπ χρειαζονται ποστ 2ημερο...

hioniam είπε...

Να θυμησω μονο οτι οι Αμερικανοι επι Σαχη πουλουσαν στο Ιραν ευχαριστως την πυρηνικη τους τεχνολογια και τα τελευταιας τεχνολογιας οπλικα τους συστηματα οπως τα F-14Α Tomcat.

cobden είπε...

@paragrafos
πολύ όμορφο το κείμενο σου που πράγματι αναδεικνύει μια άγνωστη σε μας Αμερική...Η αλήθεια είναι πως αυτή η αυθόρμητη κοινωνικότητα,η φιλική συμπεριφορά, που συνήθως χαρακτηρίζεται αφέλεια απο τους δήθεν πιο υποψιασμένους Ευρωπαίους , ο εθελοντισμός είναι διαχρονικά χαρακτηριστικά των Αμερικάνων. Αν θέλουμε να κάνουμε μια πολιτική ερμηνεία του φαινομένου , ίσως αυτό να οφειλέται στο ότι πρόκειται για μια κοινωνία , με περιορισμένη κρατική εξουσία, που οι πολίτες δεν περιμένουν από το κράτος να δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα, να ασκήσει κοινωνική πολιτική...Αντίθετα προτιμούν αυτη η κοινωνική αλληλεγγύη να επιδεικνύεται στα πλαίσια των μικρών κοινοτήτων τους, σε ατομικό επίπεδο..Ετσι σε μεγάλο βαθμό ,το ότι η κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη δεν έχει συγκεντρωθεί στα χέρια ενός απρόσωπου γραφειοκρατικού λεβιάθαν άλλα παραμένει αποκεντρωμένη , σε ατομικό και κοινοτικό επίπεδο, ίσως να έχει συντελέσει στο να παραμείνουν οι κοινωνικές σχέσεις πιο ζεστές, πιο ανθρώπινες...Στην Ευρώπη αντίθετα, όπου έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε πως για όλα θα βρει τη λύση η θεοποιημένη κρατική εξουσία, συνήθως αδιαφορούμε για τη δυστυχία των γύρω μας, γιατί πιστεύουμε πως είναι δουλεία του πανταχου παρόντος κράτους και όχι δική μας...Κατά τα άλλα εξακολουθούμε να βαυκαλιζόμαστε και να μιλάμε για την κοινωνική συνείδηση των Ευρωπαίων ....

hioniam είπε...

Dion.M. said...
"Θυμόσαστε κατά την επίσκεψη Clinton, (1999 νομίζω) τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, νυν πρωθυπουργό, να κάθεται κατά την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, στην πρώτη σειρά με τα πόδια, απρεπέστατα σε στάση «σταυροπόδι», και με εμφανή την έκφραση αποδοκιμασίας;"

Μηπως επρεπε να καθεται σε σταση προσοχης και να
αποδιδει τιμες στον Clinton;
Mηπως σε γονυκλισια με κερακι αναμενο;

Ρε πουστη μου γεμισε το blog Aμερικανοαρχιδογλυφτες!

hioniam είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
paragrafos είπε...

Και του στραβού το δίκιο


1. Οι ΗΠΑ θα δώσουν τη λύση σε βάρος των Κεντρικών Δυνάμεων κατά τον Ά Παγκόσμιο.

2. Οι ΗΠΑ θα δώσουν τη νίκη κατά του φασισμού, του ναζισμού και τής αυταρχικής Ιαπωνίας στο Β΄Παγκόσμιο.

3. Με χρήματα των ΗΠΑ (Σχέδιο Μάρσαλ) θα αναγεννηθεί η ερωπαϊκή οικονομία. Εν τω μεταξύ ξεκινάει ο Ψυχρός Πόλεμος και τις όποιες ευθύνες και θηριωδίες τών ΗΠΑ θα πρέπει να τις δούμε στα πλαίσια του ανταγωνισμού των με την Σοβιετιή Ένωση, η οποία ευθύνεται επίσης και για κάμποσα άλλα εγκληματα και εμφυλίους.

4. Όπως εμείς έχουμε άχτι την Αμμερική, για τους δικούς μας λόγους, έτσι και άλλοι λαοί (πχ Τσέχοι, Πολωνοί, Βαλτικές Χώρες)μισούν τη Σοβιετική Ενωση.

5. Τώρα πια είναι παντοκράτειρες αλλά δεν διαφέρουν σε τίποτε από άλλες ισχυρές δυνάμεις του παρελθόντος, υπό την έννοια ότι αναζητούν διαρκώς τρόπους να έχουν άμεση πρόσβαση σε πρώτες ύλες.

Κι εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα: η δύναμη τής αγοράς, η οποία είναι φλάμουρο του νεοφιλελευθερισμού, είναι εγγενώς αυτοκαταστοφική, δηλαδή ρέπει προς τον ιμπεριαλισμό (άλλοτε ειρηνικό κι άλλοτε όχι) ή δυνητικα ενσωματώνει και στοιχεία δημοκρατικά και ανθωποκεντρικά;

Με αγάπη

Παράγραφος

hioniam είπε...

guerrero I love the smell of napalm too when assholes
like you are burning.

Kαι σταματα ηλιθιε στρατογκαυλε να τσιταρεις Ηρακλειτο οταν δεν καταλαβαινεις γρυ απο διαλεκτικη!

paragrafos είπε...

φλάμπουρο (σύνθημα)

cobden είπε...

@paragrafos
Κατά τη γνώμη μου, η πραγματικά ελεύθερη αγορά είναι εκ των πραγμάτων φιλειρηνική.Ιμπεριαλισμός δεν μπορεί να υπάρξει σε μια χώρα που εφαρμόζει ένα πραγματικά laissez faire σύστημα, με αυστηρά περιορίσμενες τις κυβερνητικές αρμοδιότητες.Ο ιμπεριαλισμός προυποθέτει ένα ισχυρό κράτος, για να στηρίξει μια πολυεξοδη πολεμική μηχανη, μια επεμβατική εξωτερική πολιτική και να παρέμβει ενεργά στο πλευρό των ιδιωτικών συμφερόντων της χώρας.Πείτε το κορπορατισμό, πείτε το κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό ή όπως αλλιώς θέλετε, άλλα η Αμερική δεν είναι πια μια κοινωνία που λειτουργει με κανόνες laissez faire...Άρα δεν ευθυνεται η ελεύθερη αγορα για την σημερινη ιμπεριαλιστική πολιτική των Η.Π.Α. . Δεν είναι τυχαίο πως οι πιο σκληροί και συνεπείς αντίπαλοι της επεμβατικής εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α. στην Αμερική , είναι οι θιασώτες του laissez faire,οι libertarian οπαδοί του ελάχιστου κράτους ( δείτε σχετικά www.cato.org
www.mises.org)

cyrus είπε...

"Άμεση Δημοκρατία";

Πολύ θα ήθελα να το δω αυτό. Και ποια εποχή θα έχει σαν πρότυπο; Μήπως την αρχαία Αθήνα; Την εποχή των δημαγωγών; Των εξοστρακισμών; Των απίστευτων παλινωδιών και αντιφατικών αποφάσεων σε κρίσιμες στιγμές; Των γενοκτονιών; Της οικονομικής αφαίμαξης των "συμμάχων"; Αυτή την άμεση δημοκρατία έχετε κατά νου;

Δεν νομίζω πως θα άλλαζε τίποτε...

hioniam είπε...

"Προτιμότερο να έχουν 100.000 κεφαλές οι ΗΠΑ παρά 10 το Ιράν"

Ναι, ναι mickey!

Γιατι βλεπεις το Ιραν τα εχει ηδη χρησιμοποιησει τα πυρηνικα και στο παρελθον ενω η 'σωφρων" Αμερικη ποτε!

harrygreco είπε...

Τουλαχιστον ο μπλογκερ να σβυνει τα σχολια με βρισιες...

antvol είπε...

Μα, τι να περιμένει κανείς από έναν λαό που, σε πρόσφατη δημοσκόπηση, είχε δηλώσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κατά σειράν δεύτερος (μετά βέβαια την πάντα πρώτη Αμερική) εχθρός της διεθνούς ειρήνης ... Ο ίδιος λαός που, κατά συντριπτική πλειοψηφία, σε όλες τις σχετικές δημοσκοπήσεις, τάσσεται υπέρ της Ένωσης αυτής ...
Ποιος άραγε από όλους όσους πιστεύουν ότι ο εχθρός του εχθρού μας είναι, εξ ορισμού, φίλος, θυμάται τον μέγα Ελ. Βενιζέλο, που έλεγε πως στο διεθνή χώρο δεν υπάρχουν "δίκαια", υπάρχουν "συμφέροντα".

maika είπε...

Το μόνο καλό που έχουν οι Αμερικάνοι είναι γιατρούς και μουσική.

Συμφέρον τους είναι να βρίσκονται παντού και να το παίζουν σερίφηδες...
Το συμφέρον μας το έχουν χ...

Δίκιο , ποιό δίκιο? Άλλο το δικό τους δίκιο άλλο το δικό μας!!
Κι αυτό χαμένο στη μετάφραση!!


... τα δικά τους τα παιδάκια πρέπει να έχουν χέρια και πόδια ενώ τα ξένα παιδάκια ακόμα και άν εξαερωθούν δεν τρέχει κάστανο...

... νιώθουν σίγουρα εκπρόσωποι του Αι Βασίλη.... έρχονται από τον ουρανό και μοιράζουν δώρα...

... τύποι του είδα φως.. και μπήκα!!

... εσείς θα έχετε χούντα,εσείς ψιλοδημοκρατία,εσείς μην κουνιέστε,εσείς δεν έχω αποφασίσει ακόμα,εσύ σήκω,εσύ κάτσε,εσύ πιάσε μου την τσάντα γιατί μου έπεσε...

Μου αρέσει ο Τσάβες που αφού η χώρα του με τις προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισε το συμφέρον της.... εκείνος είπε όχι δε θα πάρουμε άλλο συμφέρον ,ευχαριστώ και τους τα χώνει!!!

cyrus είπε...

@hioniam: Από τότε που φάνηκαν οι επιπτώσεις της ατομικής βόμβας, δηλ. μετά το '45, ναι -- η Αμερική δεν τις χρησιμοποίησε ποτέ. Από την άλλη πλευρά, το Ιράν κυβερνάται από έναν παράφρονα. Καταλαβαίνετε τώρα τι εννοούσε ο Μίκυ;

to ena kai to mhden είπε...

Ο τέταρτος άγγελος εσάλπισε και κτυπήθηκε το τρίτον του ηλίου και το τρίτον της σελήνης και το τρίτον των αστέρων, ώστε το τρίτον μέρος των να σκοτισθή και το τρίτον της ημέρας δεν είχε φως'ομοίως και η νύχτα.Ύστερα εκύτταξα και άκουσα ένα αετό που επετούσε εις το μέσον του ουρανού, να φωνάζη με δυνατή φωνήν,"Ουαί,ουαί,ουαί εις τους κατοίκους της γης τώρα που θα ακουσθούν αι σάλπιγγες των τριών αγγέλων που θα σαλπίσουν"(Η συνέχεια είναι λίαν δύσκολη-να θυμίσω πως το σάλπισμα του τρίτου άγγελου συνδέεται με το άστρο Άψινθος).

hioniam είπε...

Αγαπητη Παραγραφος η "αλλη"
Αμερικη των ανθρωπινων γιατρων, νοσοκομων και υπαλληλων της Πρεσβειας ειναι ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και η ιδια Αμερικη που συνεχιζει να πληρωνει ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ τους φορους της για να χρηματοδοτειται η πολεμικη μηχανη που κομματιαζει τα παιδακια ατυχων Ιρακινων που δεν εχουν τα φραγκα για να τα πανε μετα για θεραπεια στο Αμερικα.

hioniam είπε...

cyrusgeo said..."Από την άλλη πλευρά, το Ιράν κυβερνάται από έναν παράφρονα."

Ναι, ναι!
Ενω το Αμερικα απο εναν σοφο!

hioniam είπε...

Αν και εχω την ψιλοϋποψια οτι ο βασικος λογος που δεν τα χρησιμοποιησαν μετα το '45 ειναι γιατι υπηρχε απεναντι η USSR και το δογμα ΜΑD (Nuclear) Mutual Assured Destruction.

Tωρα ομως που η Ρωσικη Αρκουδα ειναι ξεδοντιασμενη
ειδατε πως αρχισαν δειλα-δειλα να μιλουν για
χρησιμοποιηση τακτικων πυρηνικων μικρης εμβελειας;

cyrus είπε...

Καλά, νομίζεις ότι η Αμερική κυβερνάται από τον εκάστοτε Πρόεδρο; Από πίσω υπάρχουν εκατοντάδες σύμβουλοι, επιτροπές, παραεπιτροπές... Αυτοί χαράζουν την πολιτική σε τέτοια θέματα, όχι ο Πρόεδρος. Έλα, τώρα, δεν είσαι αφελής...

hioniam είπε...

Γιατι το Ιραν το κυβερναει
ο Mahmoud Ahmadinejad ?

cyrus είπε...

Ξέρεις κάτι που δεν μας λες; Σε κάθε είδους ολοκληρωτικά καθεστώτα, ο ηγέτης δεν κυβερνά αυτοπροσώπως; Αυτός δεν παίρνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις; Τον έχεις ακούσει να κάνει δηλώσεις; Θα έδινες εσύ έστω και πιστόλι σε κάποιον που διακηρύσσει ότι σκοπεύει να εξολοθρεύσει ένα ολόκληρο κράτος;

Nikos Dimou είπε...

To Μάτς τελείωσε, η Μπαρτσα προκρίθηκε, πάω για ύπνο!

Ανώνυμος είπε...

Ο Ν.Δ. γράφει: "Για μένα ένας λογικός άνθρωπος κρίνει και αποφασίζει κατά περίπτωση. [...] Είτε διότι μπορεί (ναι, ενδέχεται και αυτό!) οι Η.Π.Α. να έχουν δίκιο, είτε – πιο κυνικά – διότι με συμφέρει."

Με αυτό το σκεπτικό κάποιος που απορρίπτει τον κομμουνισμό θα μπορούσε να πει π.χ. για τη Γερμανία του Χίτλερ: "Καλά, δεν επικροτώ αυτό που έγινε με τους Εβραίους, αλλά είμαι υπέρ της ναζιστικής Γερμανίας ως προς τoν πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης."

Απαράδεκτη επιχειρηματολογία κατά τη γνώμη μου!

ΥΓ:
Και το πραγματικά παράλογο στην όλη υπόθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είναι ότι ακριβώς εκείνο το κράτος που έχει χρησιμοποιήσει πια στην πράξη πυρηνικά όπλα έχοντας σκοτώσει (και σκοτώνοντας μέχρι σήμερα) εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους (Χιρόσιμα και Ναγκασάκι), έχει την θρασύτητα να αποφασίσει τι είναι σωστό και τι δεν είναι - δήθεν για το καλό όλων μας!! Μα είναι δυνατόν!

glenn είπε...

Κάποια(ος) λέει βλακείες (αλλά αυτοί που ξέρουν το πήραν χαμπάρι και το δήλωσαν εδώ σήμερα). Τραγική - θλιβερή - αξιοθρήνητη προσπάθεια για adapt στο νέο σύνταγμα. Λόγος περιδιαγραμμάτου και ως συνήθως θέσεις μηδέν. Υπονοούμενα, εξυπνάδες, "το ξέρετε αυτό;", "σκεφτείτε εκείνο, κάντε homework αλλά δε σας το λέω" και άλλα φαιδρά. Θέσεις μηδέν! Κλαψ, που είναι το χαμένο BSA μου; Ρούμφ, εγώ δεν ήμουν για εδώ. Άραγε γιατί δεν κάνει μπλογκ; Μάλλον φοβάται τη καρπαζά(sic)!

lia_of_surrealism είπε...

Κύριε Niko Dimou έχει ιδιαίτερη σημασία ποιος θα προβεί σε μια ενέργεια. Το θέμα των πυρηνικών αλλιώς θα το χειριστεί ο ΟΗΕ κι αλλιως η αμερικανική κυβέρνηση. Είδαμε και στο Ιρακ, που ακόμα και σήμερα, που γνωρίζουμε όλοι ότι δεν υπάρχουν (ούτε και υπηρξαν προ της επεμβάσεως) πυρηνικά, οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι ακόμα εκεί και σκοτώνουν και σκοτώνονται. Δεν μπορούμε να κρίνουμε μόνο βάσει το δίκαιο και συμφέρον μιας πράξης αλλά και βάσει του κατά πόσο εμπιστευόμαστε τον πράττοντα. Εγώ προσωπικά δεν εμπιστεύομαι στο ελάχιστο ούτε την αμερικανική κυβέρνηση, ούτε τους αμερικανούς στρατιώτες. Ωφείλω να συμφωνήσω όμως στο ότι δεν μπορείς να είσαι αντί ενός έθνους, αλλά νομίζω ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που λέγοντας αντί εννοούν το έθνος και όχι μόνο την πολιτική του. Κι όλα τα παραπάνω τα βρίσκω αυτονόητα και αδίκως ειρρημένα. Χαιρετισμούς

paragrafos είπε...

cobden said...

Κατά τη γνώμη μου, η "πραγματικά ελεύθερη αγορά"

----------------

Είτε το θέλουμε είτε όχι υπάρχουν "εθνικές οικονομίες". Στην εθνική οικονομία των ΗΠΑ υπάρχει η ελεύθερη αγορά όπως την εννοούν εκείνοι (ανταγωνιστική οικονομία δίχως μονοπώλια) κι εμείς την καταλαβάινουμε πολλές φορές ώς επιθετικό νεοφιλελευθερισμό.

Οι εθνικες οικονομίες επιχειρούν, στα πλαίσια της παγμοσμιοποιημένης οικονομίας να προσαρμοστούν στους ρυθμούς του ελεύθερου εμπορίου και των συναλλαγών, των οποίων η καρδιά βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Οι εθνικές οικονομίες εκ των πραγμάτων συνιστούν εσμούς συμφερόντων, πρωτίστως οικονομικών τα οποία με τη σειρά τους μεταγλωτίζονται σε πολιτικούς στόχους καθώς η τρέχουσα Πολική έχει ως βασική της μέριμνα να συμβάλλει στο μετασχηματισμός της κοινωνίας κατά τέτοιον τρόπου που θα ευνοεί την αύξηση της παραγωγικότητας και τη δυναμική συμμετοχή στο παιγνίδι της παγκόμσιας οικονομίας.

Θέλω να πω οτι "η πραγματική ελεύθερη αγόρα" δεν υπάρχει με τον τρόπο που την εννοείτε και την φαντάζονταν οι οικονομολόγοι τού διαφωτισμου σαν τον Ανταμ Σμιθ. Το ιδεώδες "λεσε φερ λεσε πασε" ήταν ένα σύνθημα που ναυάγησε το 1929 οριστικά και αμετάκλητα.

Με αγάπη

Παράγραφος

hioniam είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Aphrodite είπε...

@maika,

Πολύ καλό! Right to the point! Σ'ευχαριστώ (ξέρεις εσύ...)
;-)

Υγ- πες μας μόνο τι θα κάνουμε με όσους "καρφώνονται"... Κρίμα κι άδικο!!!

hioniam είπε...

yrusgeo ποιος ειναι ο ανωτατος ηγετης στο Ιραν?
Ο εκλεγμενος για 4 χρονια Ahmadinejad?
Γιατι εγω νομιζα οτι ειναι ο ισοβιος Ayatollah Ali Hoseini-KHAMENEI ο οποίος μαζι με την υπολοιπη κλικα των μουλαδων ελέγχει την αστυνομία, τον στρατό και τη δικαιοσύνη και μπορεί να καθαιρέσει τον πρόεδρο ανά πάσα στιγμή.

Και με βαση ποια πραγματικα δεδομενα η κλικα των Ιρανων μουλαδων ειναι πιο επικυνδινη απο την κλικα των Αμερικανων neocons που εχουν ηδη εισβαλει σε δυο χωρες και διαθετουν πυρηνικα;

12:11 πμ

epikairos είπε...

Καθήστε να φτάσει η βενζίνη δύο ευρώ το λίτρο και μετά βλέπουμε πόσοι θα είναι κατά της επέμβασης στο Ιράν και πόσοι υπέρ.

cyrus είπε...

hioniam, δεν νομίζω πως υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο. Για να τον έχει εκεί ο Χαμενεΐ κάτι ξέρει...

Για τα πυρηνικά μιλούσαμε, και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έκαναν προσφάτως δύο ηλίθιες εισβολές χωρίς να τα χρησιμοποιήσουν αποδεικνύει αυτό που έλεγε ο Μίκυ -- και γι' αυτό μπήκα κι εγώ στη μέση. Από εκεί και πέρα, αν θέλεις να "πολεμήσεις" κάποιον που υπερασπίζεται τους αμερικάνους, θα πρέπει να βρεις κάποιον άλλο, γιατί εγώ θεωρώ την εδώ και δεκαετίες γενικότερη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ απαράδεκτη. Και ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" είναι απλώς ένα άλλοθι για όλο και πιο συντηρητικές πολιτικές -- και για έλεγχο στρατηγικών σημείων του πλανήτη, ένα δόγμα που μετά τον 2ο Π.Π. δεν σταμάτησε ποτέ να ισχύει.

Τσατ το καταντήσαμε πάλι... Αποχωρώ, και αυτό δεν έχει σχέση με σένα -- αντιθέτως, χάρηκα που μιλήσαμε.

andy dufresne είπε...

Το βραδινό blog (με το Γάτο στην αγκαλιά του Μορφέα) χρειάζεται switch από τη γλώσσα του μυαλού σ' αυτήν της καρδιάς.

Καμιά γυναίκα στην οθόνη;
paragrafos, aphrodite?
(georgia m. πού χάθηκες;)

cobden είπε...

@paragrafos
Το ιδεώδες "laissez faire" ίσως και να μην εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη.Ίσως οι Η.Π.Α. του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, πριν τον Εμφύλιο, να προσέγγιζαν κάπως σε αυτό το μοντέλο...΄΄Ομως αυτό το σχετικά φιλελεύθερο μοντέλο, είχε εγκαταλειφθεί ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα στις περισσότερες δυτικές χώρες, με την ολοένα και πιο παρεμβατική κοινωνική νομοθεσία, την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, την στροφή στον προστατευτισμο.Ο Α'Παγκόσμιος Πόλεμος ,που ενίσχυσε το ρόλο του κράτους σε πρωτοφανή για την εποχή επιπεδα, έβαλε την οριστική ταφόπλακα στη χρυσή εποχή του κλασσικού φιλελευθερισμού.Άρα το 1929, δεν μιλάμε για κάποια αποτυχία του laissez faire.Η οικονομική πολιτική που ακολουθούνταν βρίσκοταν ήδη σε σαφώς κρατικοπαρεμβατική κατεύθυνση
Φιλικά :-))

paragrafos είπε...

Η ΗΠΑ είμαστε εμείς οι ίδιοι, αν... ήμασταν αμερικάνοι! Οποιοσδήποτε δηλαδή λαός και οιονδήποτε κράτος στη θέση τους Θα είχε την ίδια έγνοια: να μη ξεμείνει από καύσιμα και πρώτες ύλες μέχρι να δημιουργηθεί ή κατάλληλη υποδομή για τις διάδοχες μορφές ενέργειας.

οι καπιταλιστικές (και καταναλωτικές) κοινωνίες (δηλ οικονομίες), όπως έχει λεχθεί χαρακτηριστικά, σέρουν από το λουρί μια τίγρη (την κατανάλωση) η οποία αν, για κάποιο λόγο, κολλήσει, θα γυρίσει και θα φάει την κοινωνία, ό,τι δηλαδή συνέβη το ΄29-΄32. Αυτό δε, ισχύει κυρίως για τις ΗΠΑ και οχι για την Κίνα.

Η οικονομία των ΗΠΑ (που είναι και η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας) τρέχει πάνω σε δυο ρόδες, κι αν για κάποιο λόγο αναγκαστεί να σταματήσει (κραχ) θα γκρεμοτσακιστει.

Δεν είχει λοιπον και τόση σημασία το όνομα (λέω επίτηδες όνομα, και όχι πρόσωπο) τού προέδρου της. Κάθε αμερικανός πρόεδρος καλείται να "διευθύνει" μια ορχήστρα με συγκεκριμένο ρεπερτόριο κι έλάχιστα περιθώρια για αποκλίσεις και αυτοσχεδιασμους. Εκτός εάν θελήσει να... αυτοκτονήσει πολιτικά.

Με αγάπη

Παράγραφος

hioniam είπε...

"Άρα το 1929, δεν μιλάμε για κάποια αποτυχία του laissez faire"

Oπως δεν μιλαμε και για την αποτυχια του σοσιαλισμου
αφου ουτε το ενα ουτε το αλλο συστημα εφαρμοστηκαν ποτε στην πραξη.

paragrafos είπε...

Καλησπερα σας κύριε Αντη!

Με αγάπη

Παράγραφος

paragrafos είπε...

Ο φιλελευθερισμός περιείχε εν σπέρματι αυτήν την εξέλιξη που οδήγησε στον κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό.

apousia είπε...

O Iρανός Πρόεδρος,θεωρεί σατανικό το διαδίκτυο,λοιπόν ο καθένας ας αναλογιστεί τι ''διαπράττει'' με τη συμμετοχή του σ'αυτό το blog..

Aphrodite είπε...

@andy,

(btw, μπήκα μία στα comments σου & μετά δε γινόταν).

Τι switch, εδώ την ακούμε μέχρι και πριν από λίγο... ανωριμότητες & χοντράδες... Βλέπεις πάντως πως "κάθεται" η φάση όταν μιλάμε μόνο factually & ελάχιστα emotionally? Ακόμη αναλώνονται μερικοί στα διαχειριστικά...

(ωραίο επάγγελμα, θυρωρός! Πας όσο ψηλά θες - αν μένεις σε ψηλή πολυκατοικία!)

Τι σκέφτεσαι? (και μην ακούσω πάλι μ@#$%^&&΅ς, στο θέμα μας θα είμαστε!!!)

castolidefkis είπε...

H δυστυχία τού να είσαι Ελληνας κάπως διορθώντεται. Η μιζέρια τού να είσαι Νεο/Ελληνας και μαλάκας δεν διορθώνεται με τίποτα...

Mε την άδειά σας κύριε Νίκο, θα το ήθελα Κόσσσοβο, με ρόλο Κοσοβάρων εμάς, μπας και βρούμε την πατρίδα μας, την Ελλάδα, χωρίς τζαναμπέτες, χωρίς αμόρφωτους ξερόλες, χωρίς πρωθυπουργούς κληρονομικώ δικαίω, χωρίς, χωρίς, χωρίς, χωρίς αγενείς ταρίφες Και ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΣ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ υπάρχει Ψωροκώστηδες τής πλάκας, το καταλάβατε?

Αν δεν το καταλάβατε, υπάρχει και το απεμπλουτισμένο (πώς το λένε ρε γαμώτω...).

Που δε μπορεί σε καμιά περίπτωση να έχει μεγαλύτερη ημίσεια ζωή από τη διάρκεια κυριαρχίας των βυζαντινοφρόνων στη χώρα μας.

Κοντολίζαααααααα, έλα δείχτους τι θα πει βερίκοκο κι εγώ μαζί σου.

Σπύρος Ελληνας πιο Ελληνας από κάθε αλητοτζαναμπέτη

Κι η Ελλάδα μας ανήκει κι ας είμαστε 100.000 νοματαίοι...

Α σηχτίρ πια, το παρακάνατε, κουκουέδες, ορθοδοξοελληναράδες, τζαναμπετοαλβανόπληκτοι κλπ. Α σηχτίρ χ 10 στην 23

Χαίρεται...

apousia είπε...

@hioniam
Επειδή η σιωπή είναι συνενοχή,το σχόλιο των 10.46μ.μ,
είναι το λιγότερο,απαράδεκτο.

paragrafos είπε...

Καλησπέρα σας Απουσιά μου και ΑΦροδίτη μου (με σειρά εμφανίσεως).


Στην Κύπρο το 74 ή το 75 σκοτώθηκε (πράμγατι έγινε αυτό) ο αμερικανός πρεσβευτής.

Η επίσημη εκδοχή: αδεσποτε σφαίρα!

Εδώ σμιγει ο αντιμερικανισμός και η ... συνωμοσία των αδέσποτων...

andy dufresne είπε...

aphrodite,

αν μπορούσα θα έκανα switch μόνος μου, αλλά δε...

Ως Υπουργός Ομορφιάς, S+M, bonding, english slang και παιδικών κρεμών είσαι πιο ειδική.

Η Condi's slave στο χθεσινό post κάνει καλή πάσα.

Έγραψε:
"Αννούλα, η Ωλμπράιτ είναι σαν το Εξπρές Σάμινα μετά την σύγκρουση με τον ύφαλο.


H Condi "Black Bitch" Rice είναι γυναικάρα, γκομενάρα και θεά!

Γουστάρω άγριο μαστίγωμα από μια τέτοια μαύρη σκύλα!

Τήν φαντάζομαι Διοικητή στο Μπού Γκράιμπ και κάτι παθαίνω!

Θέλω να γίνω ισλαμιστής τρομοκράτης και να μέ φέρουνε μπροστά της για ανάκριση!

Έχεις πρόβλημα μ' αυτό;


[Συγγνώμη, το σχόλιο πήγαινε στο άλλο ποστ, για τον αντιαμερικανισμό, αλλά κάτα λάθος μπήκε εδώ.]

7:13 μμ"

George Bourchas είπε...

Διαφωνώ με τον κ. Νίκο Δήμου.
Ο αντιαμερικανισμός συνιστά απολύτως ορθολογικό πολιτικό φαινόμενο, δεδομένου ότι κατά τον Jean Francois Revel (βλ. το βιβλίο του με τον τίτλο «Anti-Americanism»): «The principal function of anti-Americanism has always been, and still is, to discredit liberalism by discrediting its supreme incarnation».

cobden είπε...

@hioniam
O κρατικός σοσιαλισμός, εφαρμόστηκε σε διάφορες παραλλαγές του στις χώρες του "υπαρκτού σοσιαλισμού".Από το σκληροπυρηνικό μοντέλο του Πολ Ποτ στην Καμπότζη ή του Χότζα στην Αλβανία, εως το πιο light "αυτοδιαχειριστικό" μοντέλο του Τίτο, απέτυχε παντού.Δηλ. δεν ήταν σοσιαλισμός, το σύστημα που εφαρμόστηκε σε αυτές τις χώρες??Ούτε σε μια??Και αν όχι, τί ήταν??

@paragrafos
Το ότι ο κλασσικός φιλελευθερισμός οδηγεί εκ των πραγμάτων στον κρατικομονοπωλιακο καπιταλισμό, είναι λίγο...ιστορικός ντετερμινισμός.Για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα καλό είναι να εξετάσουμε και άλλους παράγοντες.Π.χ. α) τι ρόλο έπαιξαν οι πολεμικές περιπέτειες του 20ου αιώνα στην ενίσχυση του κράτους, β) κατά πόσο είναι δυνατόν οι πολιτικοί να αρκεστουν σε ένα τόσο περιορισμένο ρόλο του κράτους,κάτι που τους μειώνει τα περιθώρια ελιγμών και τους στερεί εκλογική πελατεία γ) κατά πόσο ισχυρά οικονομικά συμφέροντα ζήτησαν την βοήθεια του κράτους , πίεσαν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του, με σκοπό να εκτοπίσουν τους ανταγωνιστές τους δ) το ρόλο που έπαιξε η ιδεολογία σε όλα αυτά
Τα πράγματα θα μπορούσαν να πάρουν και άλλο δρόμο, τίποτε δεν είναι προδιαγεγραμένο...

paragrafos είπε...

"Τα πράγματα θα μπορούσαν να πάρουν και άλλο δρόμο, τίποτε δεν είναι προδιαγεγραμένο... "
-----------------------

Πολύ μου άρεσε αυτό που είπατε. Είναι άλλωστε και το ζητούμενο ή καλύτερα ο καημός όλων μας. (Οπότε αρχίζει και το ψάξιμο)

Με αγάπη

Παράγραφος

paragrafos είπε...

Την εποχή του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας φιλοξενούσα μια συνάδελφο αμερικανίδα η οποία δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί οι φοιητητές "βομβάρδιζαν" την πρεσβεία στην Λευκωσία με... αυγά και ντομάτες... ¨

Κι όταν της είπα ότι προφανώς πρόκειται για "αντίποινα" με ρώτησε : "Μα καλά δεν φοβάστε εδώ στην Κύπρο την οργή των ΗΠΑ;"
Είχα το θάρρος να της μιλαώ ανοιχτά: "τι χειρότερο μπορούμε να παθουμε απο αυτό που έγινε το 74" την ρώτησα.

Τη θυμήθηκα πολύ αργότερα με τα σχέδια Αν Αν... (γιατί δεν είναι ένα, είναι πεντε!)

Με αγάπη

Παράγραφος

apousia είπε...

@cobden
Σ'ένα σύστημα με την παθογένεια του δικού μας,να είστε σίγουρος πως και στο β),οι πολιτικοί θα βρουν τρόπο να κρατούν τις πελατειακές τους σχέσεις,ακόμα και με μίνιμουμ κρατικό παρεμβατισμό.

apousia είπε...

@paragrafos
Και την τιμωρία,μετά από το 5,5.
Αλλά άσε,για την Κύπρο,περιμένει post o harry,και το θέλει και διήμερο.
Να μην μας αξιώσει ο Θεός(είπα κακή λέξη τώρα?),να το ζήσουμε..

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
mickey είπε...

Hioniam,

όχι μόνο απομονώνεις και αποκρύπτεις, αλλά και ερμηνεύεις κατά το δοκούν. Από σένα τουλάχιστον, δεν το περίμενα :(

Καλά, στοιχειώδης νοημοσύνη, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ;;;

paragrafos είπε...

apousia said...
@hioniam
Επειδή η σιωπή είναι συνενοχή,το σχόλιο των 10.46μ.μ,
είναι το λιγότερο,απαράδεκτο.
-------------------------
προσυπογράφω

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 338   Νεότερο› Νεότερο»