Τετάρτη, Απριλίου 26, 2006

Τυφλός Αντι // ισμός

Για άλλο θέμα ήθελα να γράψω – όμως η επίσκεψη της Κοντολίζα με κάνει να ασχοληθώ με το μόνιμο ερώτημα: πώς μπορεί ένας ορθολογιστής, να είναι αντι-αμερικανός (ή αντι-γάλλος, αντι-τούρκος, αντι-οτιδήποτε); Δηλαδή να είναι εναντίον ενός ολόκληρου έθνους και όλων των πραγμάτων που εκφράζει, κάνει, προτείνει.

Ας πάρουμε το παράδειγμα του Ιράν. Θέλουμε το φανατικό Ιράν των Μουλάδων να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αποσταθεροποιήσει όλη μας την περιοχή; (Διότι δίπλα στο Ιράν είναι η Τουρκία… διότι το Ιράν έχει επισήμως δηλώσει ότι θέλει να εξαφανίσει το Ισραήλ… κλπ. κλπ.).

Προφανώς όχι. Και διότι είμαστε (κατά 99%) εναντίον των πυρηνικών (ακόμα και για ειρηνικούς σκοπούς – πράγμα όχι πάντα σωστό…) και γιατί δεν μας συμφέρει μία τέτοια εξέλιξη που θα επιβαρύνει επικίνδυνα την γεωπολιτική ισορροπία στην γειτονιά μας.

Τότε γιατί είμαστε κατά 75% εναντίον της Αμερικανικής πολιτικής στο θέμα αυτό; Μα, διότι είναι Αμερικανική. Και προτιμούμε να είμαστε κόντρα στο ίδιο μας το συμφέρον – παρά υπέρ των ΗΠΑ!

Αντιγράφω από το in.gr:

Σύμφωνα με τα ευρήματα τηλεφωνικού γκάλοπ που έγινε από την εταιρεία GPO με 600 συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα για λογαριασμό του Mega, μόνο το 20% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της θετικής ψήφου της Ελλάδας (για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας), ενώ το 74,8% λέει «όχι».

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, κατά των οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν τάσσεται και το 60% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων της ΝΔ. Ωστόσο, τυχόν αντίθεση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ εκτιμάται από το 73,8% των ερωτηθέντων ότι θα βλάψει τη χώρα. Αντίθετα το 20,2% εκτιμά ότι θα την ωφελήσει.


Δηλαδή ενώ ξέρουμε ότι είναι εναντίον του συμφέροντός μας, από σκέτο γινάτι πάμε κόντρα. Ένα τέτοιο πείσμα, εκτός που είναι καρά-παράλογο, είναι και αντεθνικό (εφόσον στρέφεται κατά των συμφερόντων του έθνους).

Αδυνατώ να κατανοήσω αυτή τη στάση, η οποία μόνο από καθαρό φανατισμό μπορεί να προέλθει. (Μου θυμίζει τα σκίτσα του Μωάμεθ…) Για μένα ένας λογικός άνθρωπος κρίνει και αποφασίζει κατά περίπτωση. Στο θέμα του Ιράκ ήμουν αντίθετος με την Αμερικανική πολιτική, όπως ήμουν και με τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Για λόγους ανθρωπιστικούς, αλλά και πολιτικούς. Σε άλλα θέματα μπορεί να είμαι υπέρ. Είτε διότι μπορεί (ναι, ενδέχεται και αυτό!) οι Η.Π.Α. να έχουν δίκιο, είτε – πιο κυνικά – διότι με συμφέρει. Δεν είναι δυνατόν να βάζω το πείσμα μου πάνω από το δίκαιο ή το συμφέρον!

Κι όμως, όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση (αλλά και από την καθημερινή εμπειρία), αυτό κάνουν τα τρία τέταρτα των Ελλήνων. Δεν ξεκινάνε από το μηδέν - να κρίνουν αντικειμενικά και να αποφασίσουν το σωστό, άσχετα από το τι κάνουν οι ΗΠΑ. Όπως οι φανατικοί οπαδοί ακολουθούν τυφλά - έτσι και οι φανατικοί αντί- κάνουν αυτόματα το αντίθετο.

Παλιά στην Γαλλία οι Αριστεροί έλεγαν: "Καλύτερα να έχεις άδικο με τον Σάρτρ, παρά δίκιο με τον Αρόν". (Raymond Aron, τότε αντίπαλος του Sartre, που δικαιώθηκε σχεδόν σε όλες του τις αναλύσεις...) Κι εμείς - καλύτερα άδικο με τους Πέρσες παρά δίκιο με τους Αμερικανούς!

Συγγνώμη – αλλά δεν είναι παράλογη αυτή η στάση;

338 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 338 από 338
paragrafos είπε...

Πώς είστε τώρα κύριε Μιχάλη;

mickey είπε...

Και για του λόγου το αληθές, αντιγράφω ΟΛΗ τη φράση, γιατί προφανώς άλλοι έχουν πρόβλημα με τα μάτια τους και άλλοι ...εθελοτυφλούν:

"Heiz said (4:37μμ):
"Τα πυρηνικά των ΗΠΑ τι είναι? Μελομακάρονα?"

Εχμ, αν και θα ήθελα να μην έχει κανείς πυρηνικά, υπάρχει μια διαφορά νομίζω ;)
Προτιμότερο να έχουν 100.000 κεφαλές οι ΗΠΑ παρά 10 το Ιράν - φαντάζομαι πως είναι προφανές το γιατί (αν όχι, το εξηγούμε αργότερα). Τώρα βέβαια με τέτοιον Πρόεδρο (και κυρίως αυλικούς) που έχουν σήμερα, ίσως και να συμφωνούσα μαζί σου :))

Πάντως, ακόμα κι αν ένα Πρόεδρος ανέβει με …ζαβολιές και έχει και τα βασικά ΜΜΕ του χεριού του (δεν μπορεί όλα), δεν είναι τόσο εύκολο να κάνει του κεφαλιού του και να μη συναντήσει αντιδράσεις. Εκτός αν θεωρούμε όλους τους πολίτες τους ηλίθιους ή φιμωμένους!"


Άλλωστε ξεκίνησα με:

"Μία δήλωση: Είμαι Καρά-Αντί-Μπουσάτος (δεν είναι μόνος του ο "βλαξ", έχει και …παρέα), άρα μη-αντικειμενικός, αν τυχόν καταθέσω δικιά μου άποψη. Οπότε θα κάνω μόνο αντι-σχόλια."

Καλά, άντε και δεν υπάρχει στοιχειώδης νοημοσύνη, στοιχειώδης εντιμότητα υπάρχει;;;

Zoros είπε...

Η αμερικανική πολιτική χωρίζεται σε 2 φάσεις: πριν και μετά την πτώση του κουμουνισμού. Πριν την πτώση έκανε όντως περιττούς, άδικους και μακροχρόνιους πολέμους (πχ Βιετνάμ), όπως ανάλογα έκαναν και οι Σοβιετικοί (Αφγανιστάν), μόνο και μόνο για την ισορροπία του παγκοσμίου πολιτικού στάτους κβο.
Μετά όμως την πτώση, η πολιτική της Αμερικής άλλαξε άρδην. Όντας η μοναδική υπερδύναμη πλέον στον πλανήτη (στρατιωτικά αλλά και οικονομικά) αυτό που την βολεύει είναι «να μην κουνιέται φύλλο και να μην ανοίγει μύτη», όπως βολεύει κάθε ισχυρή καπιταλιστική οικονομία. Το κεφάλαιο θέλει σταθερές φιλελεύθερες κυβερνήσεις, χωρίς πολέμους και αναταραχές για να μπορεί να επενδύσει και να αναπτυχθεί. Η εξήγηση ότι προκαλεί πολέμους για να πουλιούνται όπλα είναι χαζή, αφού τελικά τα λεφτά που ξοδεύονται είναι πολλαπλάσια από τα όποια κέρδη.
Η πολιτική της Αμερικής (απόλυτη σταθερότητα) λοιπόν με βολεύει, και ας έχει μη ανθρωπιστικά κίνητρα. Με βολεύει που όταν πήγαμε να «κουνηθούμε» με τους Τούρκους στο Αιγαίο λόγω των Ιμίων, ο Κλίντον κάλεσε και τα 2 μέρη και είπε ότι όποιος τραβήξει πρώτος τη σκανδάλη θα έχει αντίπαλό του την Αμερική και εν τέλει λίγο με νοιάζει που ο λόγος ήταν τα συμφέροντα πχ της Microsoft και της Coca Cola.
Πάμε τώρα στο θέμα του παγκόσμιου μπάτσου: διαφωνώ με τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ και στη Γιουγκοσλαβία, όπως με κάθε μορφή στρατιωτικής βίας. Από την άλλη δεν έχω απάντηση στο ερώτημα ποιος θα σταματούσε τον Μιλόσεβιτς από το να αφανίσει όλους τους Κοσοβάρους. Ή ποιος θα σταματούσε τον Σαντάμ και τον «Χημικό Αλί» από μια νέα γενοκτονία κατά των Κούρδων (σκότωσαν 800.000, δοκιμάζοντας χημικά όπλα), ή από μια νέα εισβολή σε ανεξάρτητο κράτος τύπου Κουβέιτ. Το μόνο που ελπίζω είναι σε ένα δυνατό ΟΗΕ, που όμως και πάλι θα κρέμεται στρατιωτικά από τις ΗΠΑ...

harrygreco είπε...

Σηκωθηκα...Ειναι καλυτερα η νυχτερινη ζωνη να μεινει φρη,χωρις κανονες. Ξεσαλωστε & πλακωθειτε λοιπον...

mickey είπε...

@paragrafos
Καλύτερα, αν και ακόμα αποφεύγω να κάθομαι πολύ ώρα μπροστά στο PC. Μπαίνω κάθε λίγες ώρες και προσπαθώ να κοιτάζω την οθόνη όσο λιγότερο μπορώ (γράφω τα σχόλια χωρίς να κοιτώ). Υποθέτω πως αύριο θα είμαι ενετελώς καλά.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον :)

Για τους (νέους) ενδιαφερόμενους:
Σχετικά με την ...ηρεμία (για να το πω κομψά) μετά την καταιγίδα, τα ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ είχαν γίνει και μετά το προηγούμενο ...παγκόσμιο ρεκόρ στο post "sextus for sex". Και τότε ΤΟ ΙΔΙΟ troll (με τα ονόματα nikitas, nikoshatzopoulos και πολλά άλλα) είχε αναστατώσει τα πάντα και άρχισαν οι διαμαρτυρίες από τρίτους περί ...ξεπεσμού, με αποτέλεσμα την "αποστείρωση" στο επόμενο - οποία ομοιότης!

Αυτό ακριβώς το φαινόμενο μου έδωσε και την αφορμή να γράψω το πρώτο μου post στο νεοσύστατο τότε blog μου ("Σχόλιον αντί πρώτου ποσταρίσμαοτος"). Και απόψε ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ θα έγραφα...

Υ.Γ. Πάντως πλάκα πλάκα, ακόμα και όταν ΔΕΝ το επιδιώκω, πάλι διακοσάρες κάνω :))

mickey είπε...

Και προς ...επίρρωσιν του zoros, προτιμώ χίλιες φορές την Pax Americana από την Pax Irana, χωρίς φυσικά να τάσσομαι υπέρ της χρήσης πυρηνικών όπλων - ποτέ άλλωστε δεν το έκανα.

(Και να μην παρεξηγούν οι απανταχού ...καλοθελητές).

Zoros είπε...

Σχετικά με την υπόθεση του Ιράν:
Σαφέστατα δεν νιώθω άνετα ένα απολυταρχικό και φανατικό καθεστώς (επιεικώς...), όπως αυτό των μουλάδων στο Ιράν, να έχει στην κατοχή του πυρηνικά όπλα.
Κυβερνήσεις που απειλούν ανοιχτά με τρομοκρατικά χτυπήματα (σήμερα το είπε σε λόγο του ο θρησκευτικός τους ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ) δεν γίνεται να τις εμπιστευτείς ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά εναντίον πχ του Ισραήλ (που σύμφωνα με τους μουλάδες δεν θα έπρεπε να υπάρχει...)
Και πάλι έχω ένα δίλημμα για το τι πρέπει να γίνει. Το Ιράν γράφει στα «παλιά του τα παπούτσια» όλες τις πιέσεις του ΟΗΕ να τοποθετήσει ελεγκτές για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως και το ίδιο αναμένεται να κάνει για τις όποιες κυρώσεις του επιβληθούν. Αν τελικά δεν επιτεθούν στρατιωτικά οι ΗΠΑ και το Ιράν κατασκευάσει πυρηνικά όπλά και τα χρησιμοποιήσει κιόλας, τι θα πούμε? Μήπως και πάλι θα τους βρίζουμε που δεν έκαναν παρέμβαση? Κάτι ανάλογο έγινε και στη Γιουγκοσλαβία. Όταν δεν παρενέβαιναν στον πόλεμο της Βοσνίας, λέγαμε «εμ βέβαια, για τη Βοσνία δεν ενδιαφέρονται αφού δεν έχει πετρέλαια» και όταν τελικά παρενέβησαν αργότερα σε αυτόν του Κοσόβου (που σημειωτέον, μπορεί να ήταν και ο μόνος πόλεμος στη ιστορία που είχε ανθρωπιστικά κίνητρα) πάλι τους κατηγορούσαμε, αφού ανακαλύψαμε ότι στο Κόσοβο υπάρχει ουράνιο...
Απόλυτος παραλογισμός!

Disposition21 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

Με εντυπωσιάζει η ικανότητά σας να γνωρίζετε με τόση σιγουριά ότι είστε ο μόνος ο οποίος με ορθολογική σκέψη κατέληξε σρο συμπέρασμα "Ναι στην εισβολή".
Νομίζω πάντως ότι η σκέψη σας είναι το ίδιο απλοική με αυτούς τους οποίους αντιπαλεύετε.
Κύριε Δήμου θεωρείστε διανοούμενος άρα ο λόγος έχει εμβέλεια. Η λογική όμως χρείαζεται πιο λεπτούς και ακριβείς χειρισμούς σε βολές μεγάλου βεληνεκούς.
Είναι αλήθεια ότι με απογοητεύσατε όχι γιατί διαφωνούμε αλλά γιατί περίμενα από εσάς έναν λόγο περισσότερο πειστικό.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Με εκτίμηση
Βασίλης Ζαρείφης.

mickey είπε...

Επειδή αισθάνομαι αρκετά καλύτερα, θα προσπαθήσω να γράψω κάποια σχόλια επί του ίδιου του post, καθώς όπως είπα είναι κάπως "περίεργα" διατυπωμένο:

"πώς μπορεί ένας ορθολογιστής, να είναι αντι-αμερικανός (ή αντι-γάλλος, αντι-τούρκος, αντι-οτιδήποτε); Δηλαδή να είναι εναντίον ενός ολόκληρου έθνους και όλων των πραγμάτων που εκφράζει, κάνει, προτείνει."

Δε νομίζω πως είναι πολλοί "εναντίον ενός ολόκληρου έθνους" κλπ, αν και αρκετοί όντως έχουν υποπέσει σε τέτοιες παθολογικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας, με την οποία συνεργαζόμουν τότε σε θέματα IT, μετά την 11η Σεπτεμβρίου μου είχε πει επί λέξει: "Δεν πειράζει, ας κλάψουν και μερικές Αμερικάνες μανούλες, να δουν κι εκείνες τη γλύκα".

Λες και οι "Αμερικάνες μανούλες" ή ΟΛΟΙ όσοι έτυχε να βρίσκονται μέσα εκείνη την ώρα (και οι συγγενείς τους που θρηνούσαν), ευθύνονται για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ (π.χ. ένας θείος μου, που ήταν ταξίδι στη Ν. Υόρκη, σκόπευε να επισκεφθεί τους Δίδυμους Πύργους τις επόμενες ώρες). Ή μήπως το κλάμα των Αμερικανίδων μανάδων απάλυνε τον πόνο των "άλλων" ή αποθάρρυνε τους Μπουσάτους; Νομίζω πως το αποκορύφωμα του αντιαμερικανικού παραλογισμού στην Ελλάδα ήταν εκείνη την περίοδο.

Η "υστερία" απέναντι στις μισητές πολυεθνικές, τον καταναλωτισμό, τον καπιταλισμό, το Internet "που απομονώνει" και τον Δυτικό τρόπο ζωής γενικότερα, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατάληψη των ιδεολογικών πραγμάτων της χώρας από την (παλιά και απολιθωμένη) Αριστερά και ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας. Το βιβλίο της Ιστορίας π.χ. που ακόμα και σήμερα θεωρεί την Οκτωβριανή Επανάσταση ως το κορυφαίο γεγονός του 20ου αιώνα (έχω αναφερθεί ξανά), η κλασική ιστορία του "Παπαλάγκι" (δε θυμάμαι σε ποιο μάθημα) με τη σαφή απαξίωση του Δυτικού τρόπου ζωής και την προβολή ενός ουτοπικού ρομαντισμού, τα "κηρύγματα" των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ (τύφλα να ΄χει η Παπαρήγα) και πολλά άλλα "προγραμματίζουν" τα μυαλά μας από μικρά παιδιά να βλέπουμε τις ΗΠΑ ούτε λίγο ούτε πολύ ως τον Διάβολο επί της Γης.

mickey είπε...

(συνέχεια από το προηγούμενο)

"Ας πάρουμε το παράδειγμα του Ιράν. Θέλουμε το φανατικό Ιράν των Μουλάδων να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αποσταθεροποιήσει όλη μας την περιοχή;"

Γιατί δηλαδή, αν το φανατικό Ιράν των Μουλάδων ήταν στην ...Αυστραλία π.χ. δε θα έπρεπε και πάλι να κινηθούμε κατά της απόκτησης πυρηνικών όπλων εκ μέρους του;

"Δηλαδή ενώ ξέρουμε ότι είναι εναντίον του συμφέροντός μας, από σκέτο γινάτι πάμε κόντρα. Ένα τέτοιο πείσμα, εκτός που είναι καρά-παράλογο, είναι και αντεθνικό (εφόσον στρέφεται κατά των συμφερόντων του έθνους)."

Και η επακόλουθη συζήτηση για "καλά και συμφέροντα" (εθνικά και μη), με βρίσκει διαφωνούντα. Από τη μια λέμε όχι στα έθνη και από την άλλη μιλάμε για "εθνικά" συμφέροντα. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να προλαμβάνονται όπου Γης. Ούτε η Βόρεια Κορέα θα ήθελα να έχει πυρηνικά π.χ. ούτε η Συρία, αλλά ούτε ακόμα και "φιλοδυτικές χώρες" με αυταρχικά ή/και ανελεύθερα καθεστώτα (Πακιστάν, Σαουδική Αραβία κλπ). Και γενικότερα, να μην αποκτήσει καμιά άλλη χώρα (φιλοδυτική, δυτική ή όποια άλλη) πυρηνικό οπλοστάσιο, πέρα από εκείνες που διαθέτουν ήδη.

Καλό θα ήταν φυσικά να μην έχει ΚΑΝΕΙΣ πυρηνικά όπλα (ούτε οι ΗΠΑ βεβαίως), αλλά δε μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να ξε-κάνουμε την εφεύρεση τους (ήδη πάντως ανησυχώ για κάποιες αποσταθεροποιημένες πρώην σοβιετικές "δημοκρατίες"). Το επιχείρημα "αφού έχουν κάποιοι, ας έχουν και οι υπόλοιποι" δεν είναι μόνο ηλίθιο, αλλά κάτι χειρότερο: Είναι ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ!

"Δεν είναι δυνατόν να βάζω το πείσμα μου πάνω από το δίκαιο ή το συμφέρον!"

Τι είναι "δίκαιο" και τι "συμφέρον"; Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Θα κάνετε λάθος ;)

Και γιατί ΚΑΘΕ αντίδραση να εμπίπτει στα πλαίσια των σαφώς απαξιωτικών λέξεων "γινάτι" και "πείσμα";

"Κι εμείς - καλύτερα άδικο με τους Πέρσες παρά δίκιο με τους Αμερικανούς!"

Ελπίζω η παραπάνω ειρωνική φράση να μην υποκρύπτει ρατσιστική χροιά, αν και πιστεύω πως καταλαβαίνω το νόημα. Θα προτιμούσα πάντως να έλειπε.

Unknown είπε...

Κύριε ΝΔ μου αρέσει που απόψε μου πέρασε η σκέψη από το μυαλό ότι το blog σας είναι μια σύγχρονη έκφραση της Αθηναϊκής Εκκλησίας του Δήμου...Κι η μόνη αληθινή Εκκλησία που αναγνωρίζω...
Σας ευχαριστώ πολύ για τη σκέψη...

mickey είπε...

Και προς επίρρωσιν του θαυμάσιου σχολίου της paragrafos στις 9:58μμ (θαρρώ πως μπροστά σε τέτοια σχόλια, το όριο λέξεων φαντάζει κάπως ...φαιδρό):

Έχω συναντήσει κι εγώ αυτή την "άλλη Αμερική", κυρίως στις επισκέψεις μου στους απίστευτα όμορφους (αλλά και άριστα οργανωμένους) Εθνικούς Δρυμούς (National Parks) των ΗΠΑ. Με τους (νομίζω εθελοντές) "ξεναγούς" rangers, τον απόλυτο σεβασμό στη φύση και την αρμονική συνύπαρξη με τους ανθρώπους (εμείς είμαστε αιώνες πίσω - με έπιασε θλίψη στην τελευταία επίσκεψή μου στα Μετέωρα) και τους απλούς επισκέπτες με τους οποίους συζητούσαμε και κριτικάραμε αυστηρά την πολιτική του Μπους, μόλις ένα χρόνο μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Και να μην ξεχάσω την Καλιφόρνια (ένας κόσμος από μόνη της) με το πραγματικά φιλελεύθερο και ρηξικέλευθο πνεύμα της (κι ας της τα χώνουν διάφοροι για τον "ιμπεριαλισμό" του Hollywood και τον "νεοναζί ηλίθιο" Κυβερνήτη της).

Βεβαίως συνάντησα και το τραγικό πρόσωπο των ΗΠΑ, όταν αναγκαζόμουν να βγάλω τα παπούτσια μου μπροστά σε όλους στον έλεγχο των αεροδρομίων, ενώ οι Αμερικανοί Πολίτες περνούσαν χωρίς να υποστούν τον εξευτελισμό (λες και εμείς είμαστε περισσότερο επικίνδυνοι). Ή το απίστευτο μπλόκο που έστησαν σε interstate ανήμερα της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου και κρατούσαν μια ώρα σε ειδικό παράπηγμα κάθε οδηγό που περνούσε και δεν είχε αμερικάνικο διαβατήριο (αισθάνθηκα απαίσια). Η τρομοϋστερία και η ηλιθιότητα σε όλο τους το μεγαλείο!

Υ.Γ. Αυτά και ζητώ συγγνώμη για την όποια κατάχρηση χώρου. Καληνύχτα σας!

Δημήτριος είπε...

Η δολοφονία του ορθού λόγου...

Ας πάρουμε το παράδειγμα του Ιράν. Θέλουμε το φανατικό Ιράν των Μουλάδων να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αποσταθεροποιήσει όλη μας την περιοχή;

Όχι.
Διότι την περιοχή "σταθεροποιούν" τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ, του Πακιστάν, της Ινδίας, της Ρωσίας και του δίκης οφθαλμού (ος τα πανθ' ορά), των Η.Π.Α.

Προφανώς όχι. Και διότι είμαστε (κατά 99%) εναντίον των πυρηνικών (ακόμα και για ειρηνικούς σκοπούς –πράγμα όχι πάντα σωστό…) και γιατί δεν μας συμφέρει μία τέτοια εξέλιξη που θα επιβαρύνει επικίνδυνα την γεωπολιτική ισορροπία στην γειτονιά μας.

Σαφώς.
Είμαστε εναντίον των πυρηνικών του Ιράν, υπέρ των πυρηνικών όλων των προαναφερθεισών πυρηνικών δυνάμεων.
Το ότι το Ιράν έχει δηλώσει ότι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας θα γίνει για ειρηνικούς σκοπούς δε μας πείθει.
Τα ίδια ψέμματα έλεγε κι εκείνος ο πανάθλιος τύραννος Σαντάμ, ότι τάχα δε διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ εμείς (κατά 99%) είμαστε σίγουροι ότι είχε.

[Απλά, μας μένει ακόμα να το αποδείξουμε...]

Δηλαδή ενώ ξέρουμε ότι είναι εναντίον του συμφέροντός μας, από σκέτο γινάτι πάμε κόντρα. Ένα τέτοιο πείσμα, εκτός που είναι καρά-παράλογο, είναι και αντεθνικό (εφόσον στρέφεται κατά των συμφερόντων του έθνους).

Αντιπαρέρχομαι τα περί έθνους...

(Πρόκειται περί γλωσσικής παραδρομής.
Έθνος δεν υπάρχει.
Είναι ένας μύθος βασισμένος στα πιο σκοτεινά ένστικτα της ανθρώπινης ύπαρξης, αιτία για κάθε σφαγή και κάθε καταστροφή των τελευταίων 2 αιώνων.
Ως γνωστόν, πριν την "εφεύρεση" των εθνών, ο κόσμος ζούσε μακάρια, ειρηνικά και σε αγαστή σύμπνοια.
Ούτε πόλεμοι γίνονταν, ούτε σφαγές, ούτε γενοκτονίες, διότι υπήρχε η " ανοχή στο διαφορετικό** " )

(**μέγεθος χατζάρας)

Πραγματικά οι Έλληνες είναι τόσο ηλίθιοι που δεν αντιλαμβάνονται ότι το πραγματικό τους, "εθνικό"(φτού!), συμφέρον είναι να ακολουθήσουν πλήρως την εξωτερική πολιτική των αξιοτίμων κ.κ.Μπους, Τσέινι, Ράμσφελντ, Γούλφοβιτς, Περλ, Κοντολίζας στο θέμα του Ιράν, ώστε να νιώσουν και αυτοί επιτέλους την ασφάλεια που νιώθουν σήμερα όλοι οι αμερικανοί πολίτες.

Το κακό με τους ελληναράδες είναι σκέφτονται μόνο τον εαυτούλη τους.
Ότι έτσι και γίνει νέος πόλεμος η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί πολύ πάνω από τις σημερινές υψηλές τιμές. Μην τυχόν και αφήσουν το αυτοκινητάκι τους και περπατήσουν κανένα χλμ.

Πρόκειται εμφανώς για σκατολαό...


Πάμε τώρα στα σοβαρά:

1) Πυρηνικά όπλα διαθέτει σήμερα ένα πραγματικά "κράτος-παρίας".

Η Β.Κορέα.
Ο πρόεδρος Μπους την ανέφερε 2-3 φορές στον "άξονα του κακού", αλλά μετά την ξέχασε.
Γιατί;

Την απάντηση έδωσε αμερικανός αξιωματούχος, σε μια από τις εκπομπές του Παπαχελά "Οι φάκελοι":
"Διότι η Β.Κορέα έχει ήδη πυρηνικά όπλα".

Με άλλα λόγια όταν ένα κράτος τα έχει και είναι αρκετά παράλογο ώστε να τα χρησιμοποιήσει(ή τουλάχιστον έτσι αφήνει να εννοηθεί), ακόμα και δια την υπερδύναμη "οι κώλοι σφίγγουν".

Κι όμως η Β.Κορέα (αυτό το "κράτος-παρίας") δεν είναι υπεύθυνη για κανένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ούτε απειλεί κανέναν με πυρηνικό πόλεμο ή άλλου είδους βία.
[Μόνο τον ίδιο το λαό της καταδυναστεύει.]

2)Το πραγματικό συμφέρον της Ελλάδας είναι να προάγει τα δικά της συμφέροντα. (loop)

-Να έχει η ίδια ενεργειακή αυτονομία (ακόμη και με χρήση της πυρηνικής).

-Να έχει εθνική κυριαρχία επί του συνόλου των εδαφών και θαλασσών της. Οι υπέρμαχοι των άνευ περίσκεψης "προσεγγίσεων", που αγνοούν αυτά τα βασικά εθνικά συμφέροντα, αλλά κόπτονται για τα ...εξωτικά [όπως ότι συμφέρει την Ελλάδα να μην έχει πυρηνικά το ...Ιράν(!)], είναι μάλλον ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στις κότες...

-Να έχει ασφάλεια στην επικράτεια της, μη ταυτιζόμενη με την μονόπλευρη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ στη Μ.Ανατολή, που προκαλεί περισσότερο αυτό που στη θεωρία πολεμά, την ισλαμική τρομοκρατία.

[Αυτό παραδέχονται όλοι οι σώφρονες Αμερικανοί αρθρογράφοι,τουλάχιστoν εκτός της WSJ...]

-Να παρέχει με εξαιρετική φειδώ διευκολύνσεις στους "συμμάχους" της για επιχειρήσεις τύπου Ιράν, και να εξασφαλίζει γι' αυτές σοβαρά ανταλλάγματα.

Με άλλα λόγια:

Το ηθικό δίκαιο μπορεί να είναι με όποια πλευρά θέλει (και στη δεδομένη περίπτωση είναι με τους Ιρανούς).

Κάθε σοβαρό κράτος, όμως, οφείλει πρώτα να εξασφαλίζει τα δικά του, πραγματικά, συμφέροντα (και όχι κατ' ανάγκη των ισχυρών συμμάχων του)...

Σε αυτό και μόνο, αλλά με τελείως άλλη θεώρηση, με βρίσκει σύμφωνο το μήνυμα του οικοδεσπότη...

3)Την επίθεση στο Ιράν, όπως και στο Ιράκ, προπαγανδίζει ισχυρότατα (και σε βαθμό υστερίας) το ισραηλινό λόμπυ στις ΗΠΑ μέσω κυρίως της AIPAC (American-Israel Public Affairs Committee). Για το τι εστί AIPAC, ποιοι από τους γνωστούς ακροδεξιούς ιέρακες της κυβέρνησης Μπους συνδέονται με αυτήν, και τι δύναμη έχει στο να επηρεάζει την πολιτική(εσωτερική ή εξωτερική) των ΗΠΑ,

διαβάστε το άρθρο των Stephen Walt(Professor of International Affairs at the Kennedy School of Government at Harvard) και John Mearsheimer(Professor of Political Science at Chicago) :

http://www.kalami.net/2006/arthra/usrael_lobby.html

Έτσι, για να δούμε πόσο ένας επικείμενος πόλεμος στο Ιράν είναι -πρώτα απόλα- υπέρ των πραγματικών αμερικανικών συμφερόντων...
(και μετά πιάνουμε και τα ελληνικά...)

[Προς αποφυγήν των γνωστών ηλίθιων παρανοήσεων: ισραηλινό λόμπυ δεν σημαίνει αμερικανοεβραίοι...
Τους τελευταίους και τη (συχνότατα αντίθετη με τις πράξεις του) γνώμη τους το λόμπυ καταγράφει στα παλαιότερά του υποδήματα...]

Disposition21 είπε...

Καλημέρα!

Για να επανέλθω στο αρχικό σχόλιο του Ν.Δ., εγώ πιστεύω πως πράγματι υπάρχει παράλογος και υπερβολικός αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα, γιατί πολλοί δεν ενημερώνονται σωστά (ή και καθόλου) και βρίζουν τις ΗΠΑ ή διαφωνούν χωρίς να μπορούν να κάνουν κριτική ή κάποιο ουσιώδη διάλογο. Παρ’όλα αυτά, δεν πιστεύω ότι έχουν σχέση οι «παράλογοι» με αυτούς που διαφωνούν, όπως κι εγώ, με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τους βομβαρδισμούς και τις εισβολές.

Disposition21 είπε...

@paragrafos

"Οι ΗΠΑ θα δώσουν τη νίκη κατά του φασισμού, του ναζισμού και τής αυταρχικής Ιαπωνίας στο Β΄Παγκόσμιο"

Οι Σοβιετικοί πέτυχαν τις πιο κρίσιμες νίκες και τις πιο σημαντικές απώλειες κατά των ναζιστικών στρατευμάτων. Επίσης, στη Σοβιετική Ένωση έχασαν τη ζωή τους πάνω από 23.000.000 άνθρωποι στον αγώνα κατά του φασισμού μέχρι και την κατάληψη του Βερολίνου από τον Κόκκινο Στρατό. Βεβαίως και βοήθησαν σημαντικά πολλές άλλες χώρες στην πτώση του Χίτλερ, μαζί και οι ΗΠΑ.

"Εν τω μεταξύ ξεκινάει ο Ψυχρός Πόλεμος και τις όποιες ευθύνες και θηριωδίες τών ΗΠΑ θα πρέπει να τις δούμε στα πλαίσια του ανταγωνισμού των με την Σοβιετική Ένωση"

Τι εννοείς όμως, οτι οι θηριωδίες των ΗΠΑ δικαιολογούνται επειδή ανταγωνίζονταν τη Σοβ.Ένωση; Μα έτσι δικαιολογούνται και οι θηριωδίες της Σοβ.Ένωσης, της Κίνας κλπ. επειδή ανταγωνίζονταν τις ΗΠΑ! Αλλά θα ήταν μεγάλος λάθος να δικαιολογούμε θηριωδίες, απ'όπου κι αν προέρχονται.

"Τώρα πια είναι παντοκράτειρες αλλά δεν διαφέρουν σε τίποτε από άλλες ισχυρές δυνάμεις του παρελθόντος, υπό την έννοια ότι αναζητούν διαρκώς τρόπους να έχουν άμεση πρόσβαση σε πρώτες ύλες."

Ίσως να είναι αλήθεια αυτό, αλλά οι βομβαρδισμοί και οι εισβολές (π.χ.στο Ιράκ) δεν πρέπει να δικαιολογούνται και να τις δεχόμαστε επειδή οι παντοκράτειρες θέλουν πρώτες ύλες. Δεν λέω ότι υποστηρίζεις τους πολέμους ή τις θηριωδίες, απλά λέω την απόψή μου.

Μου άρεσε πολύ το σχόλιο σου για την "άλλη" Αμερική Παράγραφος, thanx :)

Φιλικά,
Γιάννης

Monsieur Le Docteur Ralph είπε...

"...Οπως είπε υπάλληλος του καταστήματος, νεαροί μπήκαν σε αυτό και αφού ζήτησαν από όλους να βγουν έξω, πέταξαν μολότοφ απαλλοτριώνοντας και εμπορεύματα..."

Έτσι χαρακτηρίζουν η ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΜΑ, και η ΑΡΓΥΡΩ ΜΩΡΟΥ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ τις προχθεσινές λεηλασίες. Ήθελα νά'ξερα ποιός τους έχει απάλλοτριώσει τον εγκέφαλο. Βέβαια έτσι όπως είναι γραμμένη αυτή η πρόταση (με τα ποδάρια δηλαδή) θα μπορούσε κανείς να πιστέψει πως ο υπάλληλος χαρακτήρισε τις λεηλασίες ως απαλλοτριώσιες. Μπράβο κορίτσια.

paragrafos είπε...

@ Disposition21 (5.03 πμ)

Κύριε Γιάννη,
είστε πολύ ευγενικός άνθρωπος και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Εν τω μεταξύ επιτρέψτε μου δυο διευκρινίσεις:

Α. Για τον Β΄παγκόσμιο ο Στάλιν είπε: η Αγγλία έδωσε το χρόνο, η Αμερική το χρήμα κι εμείς το αίμα. Ασφαλώς και δεν υποτιμώ τη θυσία των Σοβιετικών. Απλώς ήθελα να θυμίσω και την οφειλή μας προς τις ΗΠΑ.

Β. Πώς θα μπορούσα να "δικαιολογήσω" θηριωδίες; Αλλο η εξήγηση και η αιτιολόγηση κι άλλο η Δικαιολόγηση.


Με αγάπη

Παράγραφος

Aphrodite είπε...

@andy,
παιδιά,

συγνώμη για την απότομη εξαφάνισή μου χτες, εδέχθην αιφνιδιαστική (και άνανδρη, μόνον κορίτσια!)επίθεση από τρομοκράτες κάτω του 1.20, με ισλαμικό μένος & αμερικάνικη τεχνολογία... Μέχρι να σηκώσω τα μαχητικά μου (καλά, δεν πήρα πρέφα τίποτε, βασιζόμουν στο Πανεθνικό Σύμφωνο Ειρήνης "ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΣΚΑΣΜΟΣ", ήταν και το Stealth στο συνεργείο, ξέρεις, σέρβις-κήρωμα), ε, τις έφαγα κανονικά αέρος-εδάφους, έκλαιγα το αεροπλανοφόρο μου, δεμένο στη μαρίνα, ακόμη το πληρώνω γραμμάτια!

Ξάγρυπνη νύχτα (ο εχθρός είναι πολύ πιο διαβασμένος, καλά εξοπλισμένος και, το κυριότερο, ευφάνταστος) και συνεχίζω με ξάγρυπνη μέρα, μπαρουτοκαπνισμένη αλλά έχοντας πετύχει μια εύυθραυστη, προσωρινή ειρήνη... (μέχρι νεωτέρας, φαίνεται έχω πετρέλαιο και δεν το ξέρω, πώς να τους το δώσω ΟΛΟ να τελειώνουμε!)

Οπότε... σε άφησα με τις μαύρες σκέψεις της Condie, που για να παραφράσω τη διαφορά της από έναν τρομοκράτη, ότι μ'εκείνον τουλάχιστον you can negotiate!...

Συνεχίζω κι επανέρχομαι, πρέπει να την μελετήσω λίγο από πλάνα αρχείου, εμένα όταν κάτι το θέλω πάαααρα πολύ, όπως να βοηθήσουμε να συνέλθει η ατμόσφαιρα χτες, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να κάνει την παπια, αυτή πώς τα καταφέρνει...?....
:-)

cyberdustz είπε...

Ο κάθε λαός έχει δικαίωμα στην χρήση πυρηνικής ενέργειας. Αυτά είπε ο πρόεδρος του Ιράν, αλλά οι αντικημενικημερικάνοι το μετέφρασαν με “ο κάθε λαός έχει δικαίωμα στα πυρηνικά όπλα.” Αυτό είναι που πέρασε προς τα έξω και δημιούργησε όλο το σάλο. Το ακούσαμε ακόμα και εδώ σε αυτό το φόρουμ. Μετά και κατόπιν εορτής το ανασκεύασε το cnn, αλλά ποιος το έμαθε αυτό. Αμερικάνικη προπαγάνδα.

sspyros είπε...

Θα επικεντρωθώ στον αντιαμερικανισμό.Οπως είπε και κάποιος φίλος εδώ,αυτό δεν εγινε με παρθενογένεση,ούτε τρελλάθηκαν όλοι και είναι εναντίον των ΗΠΑ.
Είναι ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής των Αμερικανών που για να συντηρηθεί πρέπει να καταληστεύονται όλοι οι άλλοι.Οταν είσαι ο πιό σπάταλος λαός και επιβαρύνεις το περιβάλλον όσο όλοι οι υπόλοιποι,τότε δίνεις ένα καλό λόγο στους λαούς που υποφέρουν να στρέφονται εναντίον σου.Αυτά.

Black Swan είπε...

Καλημέρα.
Αλλά κάποιοι δεν καταλαβαίνουν οτι στον κόσμο, ολόκληρο τον κόσμο, συμβαίνει σφαγή.
Θα το καταλάβουμε ή δεν θα το καταλάβουμε;
Συμβαίνει σφαγή ψυχών και σωμάτων. Συμβαίνει εκατόμβη.

Και θέλω να το πω με την (κατηγορουμένη) ξύλινη η ποιητική γλώσσα.

Ε να σήμερα προτιμώ τη γλώσσα την ξύλινη των καφενείων που όλα εύκολα τα εξετάζει αλλά κάποτε φθάνει και στον πυρήνα της αλήθειας.

Με την πρόχειρη ξύλινη γλώσσα θέλω να μιλήσω, από απόλυτο σεβασμό προς το ξύλο.

Με απόλυτο σεβασμό προς το υλικό που μας ζέστανε, που μας ταξίδεψε, που μας προστάτεψε και που θα μας ντύσει στον δρόμο προς την τελευταία μας κατοικία.

Με το υλικό που έντυσε τους ανιόντες και κάποιες φορές με απέραντη τρυφερότητα έκλεισε στη θήκη του, τους κατιόντες.


Με ξύλινη γλώσσα και με τις ακκίδες καρφωμένες στον ουρανίσκο.

Γιατί οι δήμιοι έχουν σηκώσει το τσεκούρι πάνω από τον σβέρκο μας.
Κι αν δεν βλέπεις το τσεκούρι και τον δήμιο, δεν πάει να πει ότι είσαι αθώος.

ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ


Ή νεκρός που απλώς αναμένει τη ληξιαρχική πράξη του θανάτου του.

Για να ντυθεί στο ξύλο, χωρίς ποτέ να έχει ταξιδέψει μ' ένα σπασμένο καράβι.

Μ' ένα μαύρο μεθυσμένο καράβι του Ρεμπώ.

Ένας νεκρός με το τηλεκοντρόλ στο χέρι, που τον παραμονεύουν τα όρνεα των εταιρειών.

Και που ξέρουν ότι ψυχορραγεί από άγρια πείνα ελπίδων.
Και περιμένουν πότε θα παραδώσει ψυχή, άρα και σώμα.
Και θα τον κατασπαράξουν.

Χωρίς διάκριση ψυχής, σώματος, ελπίδος.

Γιατί τα όρνεα δεν έχουν γεύση.

Έχουν μονάχα την ξύλινη γλώσσα της πείνας.

Την ακόρεστη γλώσσα.

Που με έναν κρωγμό μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο.
Οπότε, μονάχα με ξύλινη γλώσσα μπορείς να εκθέσεις το σώμα σου.

Έχοντας βεβαίως υπόψη ότι και η κάθε μορφής και υφής εξουσία από ξύλο είναι καμωμένη.

Μίλα ξύλινα.

Όπως μας καίνε να τους κάψουμε.


Αυτό τα γελοία τοτέμ, στην εξουσία των ΕΠΑ , από ξύλο είναι καμωμένα. Κι όλος μαζί ο απέραντος εσμός που χορεύει τον χορό του Θανάτου γύρω από τα εμβληματικά τοτέμ.

Και τα ηλίθια ανθρωπάκια του αμερικανικού πατριωτισμού που ψηφίζουν για εκατομμύρια θανάτους λες και ψηφίζουν τα γελάδια τους.

Γελάδια.

Ου να μου χαθείτε, ζώα της ισχύος.

Κι από κοντά τα άλλα ζώα που φιλοσοφοποιούν την ισχύ για να φυλάξουν τη ζωούλα του.

Οι χέστες.

Δεν είναι γελάδια.
Είναι σκεπτόμενα γουρούνια.
Σκέπτονται με τη γλώσσα τους.

Με την ίδια ίδια ξύλινη γλώσσα που δεν έχει γεύση.
Και γλύφει περιττώματα για να φάει αστακό.

Χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει τη γεύση του ενός από το άλλο.
Όλα ίδια.

Στον κόσμο ολόκληρο συμβαίνει σφαγή κι εσείς θεωρείτε ότι το αίμα είναι σως στη νέα κουζίνα της παγκοσμιοποίησης.

Υστερικός αντιαμερικανισμός; Ναι!


Υστερικός αντιαμερικανισμός με ξύλινη γλώσσα.

Καλύτερα αυτό, παρά να μας κάψουν σαν ξύλα στο τζάκι τους την ημέρα των Ευχαριστιών.


ΥΓ. Χαράμισα, φαίνεται, τη ζωή μου παίζοντας πρέφα στα καφενεία των απώτατων συνόρων και η γλώσσα μου έγινε ξύλινη επειδή άκουγε να τρίζουν οι φλέβες των αθώων.

Ίσως και να τη χαράμισα εκείνες τις στιγμές που γυρίζαμε ανάποδα τις βάρκες για να διορθώσουμε την ξύλινη καρένα.
Από ξύλο ήταν οι βάρκες.
Ξύλινη γλώσσα είχαν οι βάρκες. Νηολόγιο ξύλου είχαν οι βάρκες.

"Ανατροπή", φωνάζαμε όλοι μαζί και το ταξιδεμένο ξύλο γύριζε ανάποδα και η καρένα κοίταζε τον ουρανό. Ανατροπή.
Μ' αυτή τη λέξη έμαθα να μιλάω την ξύλινη γλώσσα.
ΓΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ

MainMenu είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
MainMenu είπε...

Black Swan said...
Κι από κοντά τα άλλα ζώα που φιλοσοφοποιούν την ισχύ για να φυλάξουν τη ζωούλα του.

Οι χέστες.

Δεν είναι γελάδια.
Είναι σκεπτόμενα γουρούνια.
Σκέπτονται με τη γλώσσα τους.

Με την ίδια ίδια ξύλινη γλώσσα που δεν έχει γεύση.
Και γλύφει περιττώματα για να φάει αστακό.

Χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει τη γεύση του ενός από το άλλο.
Όλα ίδια.


Μαυρε Κύκνε γράφεις...και ζωγραφίζεις...οταν τα παιρνεις μ αρεσεις πιο πολυ ακομα.

Zoros είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
glenn είπε...

Είπες ΝΔ: "Ένα τέτοιο πείσμα, εκτός που είναι καρά-παράλογο, είναι και αντεθνικό (εφόσον στρέφεται κατά των συμφερόντων του έθνους)..."

Καθόλου αντεθνικό. Άλλο τι νομίζει ο λαός ότι πρέπει να γίνει και άλλο το το τι θα πράξει τελικά η κυβέρνηση. Άλλωστε διακυβέρνηση με δημοσκοπήσεις είναι παράλογη.

Για μένα τέτοια σχιζοειδής στάση έχει τα θετικά της. Οι αμερικανοί ικανοποιημένοι γιατί απ' την κυβέρνηση θα πάρουν αυτό που θέλουν. Οι πέρσες ικανοποιημένοι επίσης, αφού ο ελ. λαός τους συμπαθεί και τους στηρίζει. Ποιος άλλος λαός το επιτυγχάνει αυτό, δηλ. να τα έχει καλά και με τους δύο;

Να και το παράδειγμα του πως λειτούργησε αυτό στην πράξη. Οι Σέρβοι παραμένουν "φίλοι", μολονότι ταχθήκαμε επισήμως υπέρ των βομβαρδισμών. Γιατί; Διότι ανεπισήμως είχαμε διαδηλώσεις - διαμαρτυρίες. Όλα μέλι γάλα (εκτός απ' τους φουκαράδες τους Σέρβους, βέβαια).

Zoros είπε...

@cyber-dust
“Ο κάθε λαός έχει δικαίωμα στην χρήση πυρηνικής ενέργειας. Αυτά είπε ο πρόεδρος του Ιράν, αλλά οι αντικημενικημερικάνοι το μετέφρασαν με “ο κάθε λαός έχει δικαίωμα στα πυρηνικά όπλα.”

Αν πραγματικά θέλεις να κάνες ειρηνική χρήση, αφήνεις και τους ελεγκτές του ΟΗΕ να κάνουν τους ελέγχους τους.

Τα ίδια γινόντουσαν και με τον Σαντάμ πριν την εισβολή: έπαιζε τη γάτα με το ποντίκι με τους ελεγκτές και όποτε τον στρίμωχναν τους έδιωχνε. Γράφουν πολλοί για την άδικη εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ και εν πολλοίς συμφωνώ μαζί τους. Πριν όμως επαναστατήσουμε εναντίον των Αμερικάνων και του πολέμου τους (με τους 12 χιλιάδες νεκρούς), αν είμαστε πραγματικά ειρηνιστές και ανθρωπιστές θα έπρεπε να φωνάξουμε εναντίον του Σαντάμ και των 800.000 νεκρών Κούρδων (ξέχασα: τους θυμόμαστε και τους αγαπάμε μόνο όταν τους καταπιέζουν οι Τούρκοι) από χημικά όπλα και για τις 70.000 διώξεις αντικαθεστωτικών στο Ιράκ! Δεν είδα καμία όμως πορεία στην Ιρακινή πρεσβεία και καμία διαμαρτυρία τόσα χρόνια! Αυτή είναι εν τέλει η μόνιμη ένσταση μου. «Κλάνουν» οι Αμερικάνοι και επαναστατούμε, «αφοδεύουν» για χρόνια άλλοι και δεν μας καίγεται καρφί! «Τρελαθήκαμε» με το βομβαρδισμό των Αμερικανών στη Γιουγκοσλαβία, αλλά τους διεθνώς αναγνωρισμένους σφάχτες, Κάρατζιτζ-Μπλάντιτς, τους είχαμε αναγάγει σε ήρωες!
Αυτό εμένα μου λέει ότι δεν είμαστε ανθρωπιστές ή φιλειρηνιστές, αλλά, όπως εύστοχα παρατηρεί ο ΝΔ, απλά Αντιαμερικάνοι...

Και θα ήθελα απάντηση σε αυτό: ένα καθεστώς (Σαντάμ) που έχει τεστάρει χημικά σε άμαχο πληθυσμό, που κρατάει την εξουσία καταπιέζοντας το 70% του πληθυσμού της χώρας του (Σιίτες), που έχει ήδη εισβάλει σε ανεξάρτητη χώρα (Κουβέιτ), και που στον πόλεμο του κόλπου έστελνε χωρίς δισταγμό πυραύλους σκουντ χτυπώντας κατοικημένες περιοχές του Ισραήλ, αποφασίζει να διώξει τους ελεγκτές του ΟΗΕ που ελέγχουν για όπλα μαζικής καταστροφής. Τι κάνουμε? Τον αφήνουμε? Αν τελικά τα έφτιαχνε (μην ακούσω επιχείρημα ότι δεν ήθελε να αποκτήσει!) και σκορπούσε μαζικό θάνατο σε αθώους (όπως έκανε στο παρελθόν) τι θα λέγαμε τότε?

Ioannis είπε...

@ black swan:

Ό,τι να 'ναι.

Aphrodite είπε...

@black swan,

Στην επόμενη πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία, θα τυπώσω Τ-shirts με μπροστά:

"Κι αν δεν βλέπεις το τσεκούρι και τον δήμιο, δεν πάει να πει ότι είσαι αθώος..."

και πίσω:

"ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ!!!"

Εγραψες, πάλι έγραψες!!!

Aphrodite είπε...

Καθόταν η ηλίθια, ως ηλίθια, και θα ήθελε να καπνίζει, να έχει παρέα στη σκέψη που ερχόταν φοβισμένη:

Σε περίπτωση "μπραφ!" που έμπαινε δηλ. η κασέτα "Ελλάς" στο (made-in-Taiwan για) USA-labelled VCR μας, ποιός ακριβώς θα γινόταν ανιδιοτελής παρατρεχάμενός μας?

Ανιδιοτελής και παρατρεχάμενος, που να μην μας κάνει μετά σταθμό ΚΤΕΛ ιδίων συμφερόντων? Ετσι, από μόνος του, επειδή μας συμπαθεί βρε αδερφέ -ακόμη και για να τη σπάσει στο γείτονά του ή να μπει στο ρουθούνι της πλανηταρχίας...

Ρε λες αυτές οι ηλίθιες σκέψεις να φεύγουν από μόνες τους αν συμπληρώσει η ηλίθια 8-ωρο ύπνο?...

hominid είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον glenn. Ο συνδυασμός έντονου λαϊκού αντιαμερικανισμού και διακριτικού κυβερνητικού φιλοαμερικανισμού μάς έχει βγάλει παλικάρια. Ελπίζω, επίσης, να μείνει άθιχτο το οικοδόμημα της ελληνοαραβικής φιλίας, τα οφέλη της οποίας -στους καιρούς που ζούμε- μόνο τυφλοί δεν τα βλέπουν.

Aphrodite είπε...

@glenn,

Ενα μόνο να συμπηρώσω: είμαστε και η ευκολότερη διαδρομή τους προς ένα καλύτερο μέλλον - δουλειά, παιδεία, ανθρώπινη ζωή, καλύτερη αντιμετώπιση από των άλλων... τρισκατάρατων γειτόνων μας, και τέλος κοντά από ψυχολογική απόσταση (και όχι μόνον, είναι πιο έυκολο να μπορείς να πάρεις αυτοκίνητο και να βλέπεις τους δικούς σου).

Κολλητός μου παντρεύτηκε Σέρβα (εξαιρετική γυναίκα) η οποία έχασε τη μισή της οικογένεια και είχε καταρρεύσει. Δεν το άντεχε που εμείς εδώ δεν είχαμε βγει στους δρόμους να ξηλώσουμε τα πεζοδρόμια, αλλά και καταλάβαινε ότι εάν κουνιόμασταν θα την πληρώναμε όλοι - η ζωή της εδώ είναι ένας απίστευτος συμβιβασμός, αλλά είναι καλύτερης ποιότητας από αυτόν που ζούσε εκεί...

maika είπε...

@aphrodite

..στην περίπτωση "μπραφ" πρώτα απ΄ όλα,οι πιο μες στα πράγματα έλληνες θα την έκαναν στο εξωτερικό και καλά για να βοηθήσουν τη χώρα από κει... (μετά το breakfast)!!

.. ανιδιοτελώς θα μας βοηθούσε μόνο ο Λούκουλος αλλά επειδή και αυτός δεν υπάρχει θα μέναμε και πάλι μόνοι με γνώσεις και θεωρίες που δυστυχώς δε λειτουργούν σαν ασπίδα στις βόμβες και στο χαμό...

maika είπε...

@black swan

..η πιο ωραία γλώσσα είναι αυτή που μιλάει σε όλους... αυτή που χρησιμοποίησες!!

heinz είπε...

Το ξαναλέω: Όλη η συζήτηση, και σ' αυτό και στο προηγούμενο post, είναι συζήτηση περί ηθικής.
Τίποτε άλλο δεν αποτελεί το υπόβαθρο των επιχειρημάτων εδώ, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μου.

Κρίνουμε το σωστό/λάθος, λογικό/παράλογο, ψευδές/αληθές, ευνόητο/ανόητο, με βάση ένα σύμπαν ιδιοκατασκευής μας αυτό που ο Mickey, ο Glenn, εγώ και ίσως κι άλλοι, θα ονόμαζαν "a domain of axioms" - αξιωματικό σύμπαν.
Έκαστος και το δικό του conceptual domain και συναντιόμαστε σ' ένα consensus domain όπου αναδύεται η επικοινωνία.

Σύμφωνα με τον ορισμό της αλήθειας, όπως προτάθηκε από τον Tarski:
"ένα θεώρημα είναι αληθές αν μπορεί να αναχθεί στα βασικά αξιώματα του σύμπαντος στο οποίο εμφανίζεται".

Κατά συνέπεια, ποιό είναι το βασικό μου αξίωμα, όχι μόνο σε τούτη την κουβέντα, αλλά σ' όλη την κοσμοθεωρία μου?

Η ανθρώπινη ζωή έχει υπέρτατη αξία.

Αυτό είναι καθαρά μια αξιωματική θέση, δεν μπορώ δηλαδή να το αποδείξω, αλλά και δεν με ενδιαφέρει: είναι έτσι γιατί έτσι μου αρέσει κι όποιος δεν συμφωνεί, όξω απ' την παράγκα - ουστ!

Κατά συνέπεια και αναπόφευκτα, πάνω σ' αυτό το αξίωμα (που καταφανώς δεν το διεκδικώ σαν καινοφανές!!!), στηρίζω μια σειρά από θέσεις (και δράσεις, συγκεκριμένα: στην Τουρκία δεν μπορώ να πάω εύκολα, αν μπορώ καθόλου δηλαδή).

Εκεί εδράζεται και η αντίθεσή μου σε ό,τι αφορά την πολιτική των ΗΠΑ. Θίγεται έως αμφισβήτησης το βασικό μου αξίωμα.

Προσέξτε! Αν συμφωνήσετε με το βασικό μου αξίωμα, ακριβώς όπως διατυπώθηκε, η η αντίθεσή στην πολιτική των ΗΠΑ ως ολότητα, είναι αναπόδραστη. Δε χρειάζεται να το πάρω βήμα-βήμα φαντάζομαι, όλοι έχουμε μυαλό να κάνουμε τα λογικά βήματα.

Υ.Γ. Δεν έγραψα τίποτε παραπάνω (μάλιστα πολύ λιγότερα) απ' όσα θαυμάσια διατύπωσε ο Black Swan @ 9:25 σήμερα. Είπα τα ίδια αλλά με πραγματικά ξύλινη γλώσσα.

heinz είπε...

Για παράδειγμα:

ΝΔ said...

Είτε διότι μπορεί (ναι, ενδέχεται και αυτό!) οι Η.Π.Α. να έχουν δίκιο, είτε – πιο κυνικά – διότι με συμφέρει. Δεν είναι δυνατόν να βάζω το πείσμα μου πάνω από το δίκαιο ή το συμφέρον!

Υπάρχει εδώ μια αντίληψη υπερβατικότητας του δικαίου και του συμφέροντος.

Συμφέρον μου blog-efent είναι, να μην καταρρεύσουν οι αξίες μου. (και πάμε στο προηγούμενο post μου).

tyn είπε...

apousia said:
"@hioniam
Επειδή η σιωπή είναι συνενοχή,το σχόλιο των 10.46μ.μ,
είναι το λιγότερο,απαράδεκτο.
"

Ενω το σχολιο των 11:01 ηταν υποδειγμα διαλεκτικης.
(απλα συμπληρωνω, δεν διαφωνω)

Νικο sorry αλλα δεν καταλαβαινς την επιλεκτικοτητα σου στην διαγραφη (ιδιου επιπεδου χυδαιοτητας) σχολιων.

Nikos Dimou είπε...

Είπα να μην σχολιάσω τα σχόλια - γιατί η εμπάθεια χτυπησε κόκκινο: με είπαν (έμμεσα ή άμεσα) χέστη, ηλίθιο, πολεμοκάπηλο (ότι είμαι υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης - από που βγαίνει αυτό; - για οικονομικές κυρώσεις είναι ο λόγος).

Κι όλα αυτά γιατί ζήτησα να μην αντιδρούμε με αυτοματα αντανακλαστικά (σαν τα σκυλιά του Παβλόφ) αλλά να κρίνουμε και να σκεπτόμαστε χωριστά κάθε περίπτωση.

Απαντώ μόνο στο τελευταίο σχόλιο του Heinz:

α)ως σκεπτικιστής δύσκολα θα δεχθώ ΈΝΑ αξιωματικό σύμπαν που καθορίζει όλες τις αποφάσεις.

β) Αλλά έστω και να το δεχθώ, και να δεχθώ ως υπέρτατο το αξίωμα του ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΖΩΗ (έτσι το διατύπωσε ο Σβάιτσερ).

γ)Αν (λέω αν!) η Αμερικανική πολιτική μερικές φορές συμβαδίσει με αυτό το αξίωμα. Εξακολουθεί
"η αντίθεσή στην πολιτική των ΗΠΑ ως ολότητα, να είναι αναπόδραστη";

Παίρνετε ως ΔΟΓΜΑΤΙΚΟ δεδομένο ότι ΚΑΘΕ πράξη των ΗΠΑ είναι εναντίον της ζωής.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ!

Ενώ δέχομαι πως οι περισσότερες κινήσεις τους είναι έτσι, δεν μπορώ να τις χαρακτηρίσω ως Σατανά που αναγκαστικά πράττει μόνο κακό. Αυτός ο μανιχαϊσμός και δογματισμός με χαλάει.

Δεν είμαι υπέρ η κατά των ΗΠΑ. Είμαι υπέρ της λογικής και της ελεύθερης κρίσης! Γκέγκε;

paragrafos είπε...

Έχω την αίσθηση ότι το σημείο "αντιαμερικανισμός" ενεργοποιεί στο καθένας μας πολυ διαφορερικά αντανακλαστικά. Ας δούμε την τυπολογία και την παθολογία ορισμένων τύπων αντιαμερικανισμού!


Αντεαμερικανισμός τύπου Α:
- οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ενέχονται σε εγκληματα κατά της ανθρωπότητας (Βιετναμ, Χιλη κλπ)
- Αυτες οι κυβερνήσεις έχουν την ανοχή τού αμερικανικού εκλογικού σώματος.
Συμπεράσμα: άρα όλοι οι αμερικανοί είναι έχοχοι, ζήτω ο Αντιαμερικανισμός!

Με την ίδια λογική:
- Οι τουρκικές κυβερνήσεις ενέχονται σε εγκλήματα κατά της των Αρμενίων, Ποντίων, Κύπρίων και Κούρδων.
- Και ο τουρκική κοινή γνώμη δεν ανανγωρίζει ότι έγιναν αυτά τα εγκληματα.
Συμπέρασμα: άρα όλοι οι Τούρκοι είναι αμετανόητοι εγκληματιίες και ένοχοι, ζήτω ο Αντιτουρκισμός.

Με την ίδια λογική:
- Η Γερμανικές κυβερνήσεις εξοπλίζουν συστηματικά την Τουρκία με άρματα μάχης που χρησιμοποιούνται για την εξόντωση των Κούρδων
- Οι Γερμανικές κυβερνήσεις είναι η εκφρασή της γερμανικής κοινής βούλησης
Συμπέρασμα: άρα όλοι οι Γερμανοί ευθύνονται για τις σφαγές των Κούρδων, οπότε: ζήτω ο Αντιγερμανισμός.

ΜΕ την ίδια λογική:
- Οι περισσότεροι Άραβες μουσουλμάνοι δεν βλέπουν με κακό μάτι την αυτοκτονική τρομοκρατία της Αλ κάιντα εδώ κι εκεί
- Η ανοχή στην τρομοκρατία είναι συνενοχή
Συμπέρασμα: άρα όλοι οι Άραβες και οι μουσουλμάνοι είναι δυνάμει τρομοκράτες.

Η αναφορά στα "γελάδια" έθεσε το ζήτημα της "συλλογικής ευθύνης". Μόνο που τα πράγματα είναι, κατά την ταπνεινή γνώμη, κάπως πιο πολύπλοκα.

Και κλείνω αυτόν τον τύπο αντιαμερικανισμού με ενα ερώτημα: ποσο "υπεύθυνος-ένοχος" μπορεί να είναι για τις πράξεις ή και παραλείψεις τών κυβερνήσεών του ένας λαός ή μια κοινή γνώμη που εύκολα χειραγωγείται ιδίως όταν κληθεί να παρει θέση εν μέσω από τεχνητά οξυτάτων κρίσεων;

Με αγάπη

Παράγραφος

(άλλη ώρα, οι άλλοι τύποι, κι αν βρούμε χρόνο!)

heinz είπε...

ΝΔ said...

"Γκέγκε?"

Yok!

Εγώ καταρχήν δεν απέδωσα σε κανέναν, πολύ περισσότερο σε σας τέτοιους χαρακτηρισμούς.

"α)ως σκεπτικιστής δύσκολα θα δεχθώ ΈΝΑ αξιωματικό σύμπαν που καθορίζει όλες τις αποφάσεις."

Δεν είπα τέτοιο πράγμα!! Αλλά, κάθε αξιωματικό σύμπαν που παράγουμε στα πλαίσια ενός niche - κατά περίσταση - καθορίζεται από την κοσμοθεωρία μας, που επίσης είναι ένα αξιωματικό σύμπαν. Ή μήπως όχι?

"Παίρνετε ως ΔΟΓΜΑΤΙΚΟ δεδομένο ότι ΚΑΘΕ πράξη των ΗΠΑ είναι εναντίον της ζωής.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ!"

Αυτό - μετά συγχωρήσεως - είναι αυθαίρετο. Είναι πολύ εύκολη η διάσπαση της πολιτικής των ΗΠΑ (και κάθε φαινομένου) σε "πράξεις", σα να ήταν θεατρικό έργο, ή σαν τη θεωρία των σταδίων των σταλινικών!!! Τα κακά της ανάλυσης...
Αυτό που εγώ εξετάζω, είναι η οντότητα ΗΠΑ σε σχέση με το σύστημα ΓΗ!!

Τα περί μανιχαϊσμού τα αφήνω ασχολίαστα γιατί είναι τόσο έξω από αυτό που λέω, που δεν γίνεται μπω σε μια τέτοια διαδικασία.

Tamam??

paragrafos είπε...

εν μέσω (τεχνητά) οξυτάτων κρίσεων;

Υποκείμενο δικαίου είπε...

Ένα από τα χαρακτηριστικά των αντι-(...)-ισμών είναι η παθητικότητα που τους διακρίνει.

Υπάρχει ένας εχθρός. Ο εχθρός αυτός είναι απόλυτος, και είναι ο μόνος εχθρός. Για αυτό και μόνο η εξαφάνισή του είναι νοητή. Για αυτό και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα μέσα -νομικά, οικονομικά, ηθικά, ιδεολογικά- εναντίον του εχθρού, ακριβώς γιατί αυτά είναι μέσα περιορισμένα, ατελή: είναι μέσα που δεν προϋποθέτουν την ολοκληρωτική του απόρριψη, αλλά κάποιο κοινό έδαφος μαζί του. Το μποϋκοτάζ των αμερικανικών προϊόντων (αν εξαιρέσεις μερικά πολεμικά είδη, η χώρα αυτή δεν παράγει τίποτα που δεν είναι διαθέσιμο και αλλού), η προσπάθεια να πειστεί αυτό το 73,8% ότι δεν θίγονται κάποια συμφέροντα της Ελλάδας αν πάρει μία στάση κατά των ΗΠΑ ή η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να κρατήσει την Α ή Β στάση στο Συμβούλιο Ασφάλειας, είναι τέτοια μέσα -στην καλύτερη περίπτωση άσκοπα, και στην χειρότερη διακοσμητικά. Για τους ίδιους λόγους, ό,τι κάνουν οι αντίπαλοι του εχθρού, είναι δικαιολογημένο (παράπλευρες απώλειες έχει και το "αντάρτικο" στο Ιράκ - μάλιστα, τελευταία έχει ΜΟΝΟ παράπλευρες απώλειες).

Όταν όμως η εξαφάνισή του είναι αδύνατη, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αμερικής και της Τουρκίας, τι κάνει ο αντί-(...)-στης; Τίποτα - γιατί κατά την γνώμη του κάθετι είναι άσκοπο. Εξαιρούνται μόνο θεατρικές ενέργειες ("επαναστατική γυμναστική" τις έλεγαν στα αθάνατα eighties), γιατί αυτές απλώς επαναλαμβάνουν τις θέσεις του αντι-(...)-στή: π.χ.,ρίχνει μολότωφ σε τράπεζες άσχετων ωρών, λέει "καλά τους κάνανε" στις 9/11 ή "χέστες" όσους δεν συντάσσονται με την Al-Quaeda και τον Μιλόσεβιτς, κτλ. Άλλωστε, και μόνο εκφράσεις όπως "αυτοκρατορία" ή "πλανητάρχες" αυτή την παθητικότητα δείχνει. Τωρα πως αυτή η πανίσχυρη "αυτοκρατορία" έχει ένα "χαζό" για αυτοκράτορα, ή δεν μπορεί να πείσει ούτε και τους πιο πιστούς της "δορυφόρους" (π.χ. Γερμανία) να την ακολουθήσουν, είναι άγνωστο.

Πολλοί αντι-(...)-στες μιλάνε και για ηθική. Βέβαια το πρόβλημα με την ηθική είναι ότι οι επιταγές της πρέπει να είναι γενικεύσιμες: να ενεργείς σαν ο κανόνας που θεμελιώνει τις πράξεις σου είναι νόμος γενικής εφαρμογής έλεγε ο Καντ. Δεν είναι πολύ πειστικός ο αντιαμερικανισμός από όσους δεν μάζεψαν ούτε πέντε ψωροϋπογραφές για την γενοκτονία στο Θιβέτ, ή χειροκροτούσαν την Σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν (επειδή είμαι και κάποιας ηλικίας, θυμάμαι ότι την έλεγαν "αναγκαίο κακό" τότε, α-λα Bush). Άλλωστε, για αυτήν την ανηθικότητα ακριβώς κατηγορούν τις ΗΠΑ, όταν λένε ότι αντιμετωπίζει την Β. Κορέα ή το Πακιστάν διαφορετικά. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα πυρηνικό θρίλερ τη φορά;

MainMenu είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
MainMenu είπε...

ΝΔ ειπε

γκέγκε;

χιχι
Μπήκε η άνοιξη. Ο άκαρδος Απρίλης μας ΄τσιτσίδωσε χωρίς να μας ρωτήσει. Μέσα στους πολέμους και τον πρώτο ιδρώτα και τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια.

πάνω που είχαμε ξεχαστεί...

MainMenu είπε...

κι εσυ ΝΔ πας γυρευοντας με το γερακι φατσα καρτα...:) δεν πιστευω πως ο Μαυρος Κυκνος ήθελε να σας θείξει πάντως...τό πως νιωθει εξέφραζε...:)


Αυτοκριτικη
Κανεις μας δε θελει τη βια και τον πολεμο...ο καθενας μας προσπαθει να βγαλει νοημα απο αυτο τον παραλογισμο...και νοημα δε βγαινει. Κουραστηκα...και οι δικες μου παρελασεις μπροστα σε καημένους μπάτσους, με δακρυ απο δακρυγονο, μια τεχνητη ευαισθησια εκφραζουν...αλλα τι να κανω; και το αλλο παραλογο μου φαινεται που κανετε εσεις ΝΔ...κι εσεις λετε οτι καταλαβαινετε ενω ολα ειναι ακατανοητα. Βια και παραλογισμος

mickey είπε...

Καλημέρα!

Επαναλαμβάνω όπως ξεκίνησα χθες:

"Αρκετά σχόλια τείνουν προς το γενικό Αντί-Υπέρ με πολλές γενικεύσεις και λογικές ακροβασίες. Συγγνώμη, αλλά με μεμονωμένα παραδείγματα, δε μπορούμε να γενικεύουμε ούτε για ένα κράτος 250.000.000 ούτε για Κυβερνήσεις και Οργανισμούς που αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη."

"Ο black swan πάντως, αν και με ωραίο, "κεκοσμημένο" λόγο, παρασύρεται σε γενικεύσεις και αφορισμούς. Περισσότερα points και λιγότερα fallacies, please. Δε μιλάμε για ποίηση :)"

Καλή η ζεστασία του ξύλου, τα γελάδια, τα γουρούνια και οι αστακοί, αλλά δε νομίζω πως προσθέτουν κάτι παραπάνω από εντυπώσεις. Τα ίδια θα μπορούσαν να γραφτούν πολύ πιο απλά.

Το ...συμπέρασμα; Κουρδισμένα ανθρωπάκια, ηλίθιοι, χέστες και στον Υστερικό Αντιαμερικανισμό λέμε: Ναί!

Όσοι θαυμάζουν και συμφωνούν, άραγε διάβασαν και κατάλαβαν το σχόλιο ή παρασύρθηκαν σε μαγικά ταξίδια με το "καράβι του Ρεμπώ" και ξέχασαν να δουν το "δια ταύτα";

Δεν υποστηρίζω φυσικά ούτε τις σφαγές και τους Μπουσάτους (το δήλωσα εξ' αρχής) ούτε κάποιες "περίεργες" διατυπώσεις στο post του ΝΔ (τις επεσήμανα και έκανα την κριτική μου το βράδυ). Όμως ΚΑΙ κατανόησα ΚΑΙ συμφωνώ με τη γενική ιδέα (με άλλες διατυπώσεις θα αναδυόταν καλύτερα πιστεύω).

Φοβάμαι πάντως πως το blog δε συνίσταται για ζωντανές και ουσιαστικές συζητήσεις, καθώς χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα στη μάχη των εντυπώσεων και το timing των σχολίων. Πιστεύω πως δεν χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις για αυτό ;)

Black Swan είπε...

Ηρέμησα;

Αλλά Κ.Δήμου εσείς θέλετε να τα εξετάσετε με ψυχρή ορθολογιστική λογική.


Προσωπικά χαίρομαι που έχω δαπανήσει δεκαπέντε χρόνια απ' τη ζωή μου υποστηρίζοντας ότι, εκείνο που η λογική μας ζητάει δεν είναι να φανούμε για μια ακόμη φορά καλοί μανιχαϊστές επιλέγοντας, πάση θυσία, ανάμεσα στη μαγεία της καρδιάς και στον ορθολογισμό, τη στιγμή που τα δύο έχουν σε απερίγραπτο βαθμό διαστρεβλωθεί από την ανθρώπινη ανοησία.

Προσπάθεια μου είναι να κάνω την εκμυστήρευση να ακουστεί κάτω απ' την πειθώ: ιδού το τέλος των πολέμων.

mickey είπε...

Και για να γίνω πιο κατανοητός, όταν επί δεκαετίες κυβερνούσαν το δικό μας κράτος οι γνωστοί "λαοπλάνοι" με τα γνωστά αποτελέσματα (τους οποίους υποθέτω πως εσείς ως ΩΡΙΜΑ σκεπτόμενοι άνθρωποι ΔΕΝ ψηφίσατε), θα σας άρεσε να σας αποκαλούν συλλήβδην "κουρδισμένα ανθρωπάκια", "ηλίθιους", "χέστες", "γελάδια" και "γουρούνια" που "γλύφουν περιττώματα";

mickey είπε...

Οι πιο πολλοί βλέπουν στην Αμερική τις κυβερνήσεις, την εξωτερική πολιτική, το εμπόριο των όπλων και το 30,40,50 ή 60% που επικροτεί ενίοτε μια επέμβαση σε μια ξένη χώρα ή ακόμα και τη χρήση ακραίων μέτρων, όπως τα πυρηνικά. Οι ...υπόλοιποι ΔΕΝ υπάρχουν;

Αν πάντως ο Black Swan όντως "ηρέμησε", καλό θα ήταν να δει πιο ψύχραιμα τα πράγματα και με λιγότερες γενικεύσεις. Ο ωραίος και "κεκοσμημένος" λόγος του (τουλάχιστον προσωπικά ποτέ δεν τον είπα ξύλινο), μπορεί να συνδυαστεί άψογα με επιχειρήματα (ακόμα κι αν συνοδεύονται από υπερβολές). Το έχει κάνει άλλωστε και στο παρελθόν, ακόμα και σε αυτό το post (κάποια προηγούμενα σχόλια ήταν σαφώς πιο ισορροπημένα, χωρίς να χαρίζονται στους ...Μπουσάτους).

apousia είπε...

@tslyns
Δεν το είδα,πραγματικά.Ίσως μπήκε όταν έγραφα,και δεν γύρισα πίσω.
Θα το στηλίτευα επίσης,μην μου αποδίδετε μονομέρεια.
Άλλωστε με τον guerrero,είχα μια συζήτηση αλλού,και θεωρώ πως δεν είναι αυτό που μερικές φορές αφήνει να περνάει προς τα έξω..

paragrafos είπε...

Με συγχωρείε για το άσχετο...)

Καλού κακού
θα κρατώ στο χέρι
τριαντάφυλλα ανθισμένα,
γιατί δεν θέλω να ξεχάσω πως είμαστε πεταλούδες θνητές
από σκόνη καμωμένες
κι όταν θα σε βλέπω να κλαις,
με το μάγουλο θα ξεριζώνω τα αγκάθια
να σου προσφέρω στη ψυχή ροδόσταμο με αγάπης αίμα
κι όταν σε βλέπω να γελάς
με ροδοπέταλα θα ραίνω την πνοή σου
κι ας είναι η χαρά μας ψέμα!


Με απέραντη αγάπη


Παράγραφος


[Στη φίλη μου Κ. και στην κορούλα της Μ. που αύριο το πρωί μπαίνει στο χειρουργείο για τρίτη φορά - καρκίνος στον εγκέφαλο.]

Black Swan είπε...

@ Mickey
Νομίζω ότι το «ξύλινο» κείμενο αφορούσε τις εξουσίες και μόνο.
Γιατί τέτοιοι άνθρωποι δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα, αρκεί να επιστρέψουν στην κατάσταση του άψυχου.


Επιπλέον, οποιαδήποτε πιθανή μορφή αντάρτικου απέναντι στη βιαιότητα μοιάζει μάταιη, εφόσον οι μελλοντικές της συγκρούσεις έχουν κιόλας προπωληθεί σαν αναπαραστάσεις εξευτελισμών.
Από την άλλη, δεν βοηθάει καν το να σωπάσεις, αφού η ομιλία μπροστά στην οποία μια τέτοια σιωπή θα διατηρούσε κάποιο νόημα, έχει ήδη σιγήσει πρώτη.

Αναθέτοντας στον ξεδιάντροπο θετικισμό των σκεπτόμενων μηχανών να μιλάει αντί για μας και για λογαριασμό μας, μεταδώσαμε στη σκέψη μας τη σιωπή παγωμένων εκτάσεων που δεν μας ανήκουν πια και που ο ορίζοντάς τους προσφέρεται σ' ένα πεθαμένο βλέμμα, το οποίο ψάχνει δίχως να ζητάει τίποτα.Τα βήματα αυτά, γνωστά από το αίνιγμα που έθεσε η Σφίγγα στον Οιδίποδα, ο βασιλιάς Λουδοβίκος, ο λεγόμενος Τρελός, εξακολουθούσε εντούτοις να τα κάνει, ενώ εμείς όχι. Πρέπει να πάμε αλλού.

ΥΓ. Ωραία θα 'ταν να πηγαίναμε εκεί όπου η θάλασσα θυμάται ακόμη ότι υπήρξε μητέρα μας κι ότι ο αέρας έπιανε τα κάρβουνα με τα χέρια.

apousia είπε...

@black swan
Ωραία θα ήταν,ναι!
Δεν αρκεί όμως μόνο να το θέλουμε,πρέπει και να μπορούμε.
Και δεν μπορούμε να πάμε..

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο Ν.Δ.:
«ότι είμαι υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης - από που βγαίνει αυτό; - για οικονομικές κυρώσεις είναι ο λόγος»

Ως γνωστόν μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν είναι (από καιρό πια) μέρος του σχεδίου των ΗΠΑ. Όποιος υποστηρίζει την αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν υποστηρίζει όχι μόνο οικονομικές κυρώσεις αλλά – έστω έμμεσα και σε τελευταία ανάλυση – και μια στρατιωτική επιχείρηση. Δεν διαχωρίζονται τα δύο στοιχεία. (Ας σκεφτούμε μόνο την εξέλιξη των γεγονότων στο Ιράκ.)

An-Lu είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
An-Lu είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
An-Lu είπε...

Φυσικά και είναι παράλογη αυτή η νοοτροπία. Ειναι ενδεικτικό της σχιζοφρένειας των νεοελλήνων. Αφού "διαμαρτυρηθούν" και "διαδηλώσουν" κατά των ΗΠΑ, πάνε στο κοντινότερο Starbucks η MacDonalds φορώντας Levis' και άλλες συναφείς φίρμες.... και σχολιάζουν τα "χαζά αμερικανάκια που δεν ξέρουν κατά που πέφτει η Ελλάδα" ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιοι μπορεί να αγνοούν πόσες πολιτείες έχουν οι ΗΠΑ.
Δεν ξέρω αν είναι έμφυτο ή επίκτηκτο (αν είναι επίκτητο τότε σίγουρα το χρωστώ στον οικοδεπότη μας), αλλά οι κάθε είδους -ισμοί μου προκαλούν απέχθεια, επειδή πρόκειται για περιορισμένα μοντέλα σκέψης τα οποία, πολύ συχνά, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της πργματικότητας.

guerrero762 είπε...

hioniam said to me..

Kαι σταματα ηλιθιε στρατογκαυλε να τσιταρεις Ηρακλειτο οταν δεν καταλαβαινεις γρυ απο διαλεκτικη

Κυριε Δημου,κυριε Δημου ο hioniam λεει κακες λεξεις και με βριζει.
Πεστουυυυυυυ

heinz είπε...

"...περιορισμένα μοντέλα σκέψης τα οποία, πολύ συχνά, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της πργματικότητας."

Άντε πάλι με την υπερβατική πραγματικότητα.

Επιτέλους αμάν πιά! Καταλαβαίνουμε οτι κάνουμε θεολογία με τέτοιες δηλώσεις ή όχι????????

mickey είπε...

@black swan (1:18 μμ):
Συμφωνώ και επαυξάνω για τους Μπουσάτους, όμως οι διατυπώσεις ήταν τέτοιες που μπορούσαν να θεωρηθούν ότι αφορούν όλους τους Αμερικανούς συλλήβδην. Anyway και κάποιες διατυπώσεις του ΝΔ στο post δεν ήταν και οι καλύτερες. Νομίζω όμως πως πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία.

Από τη μία η λογική κρίση και αντίδραση (όχι μόνο με ορθολογισμό, αλλά και με "αίσθημα δικαίου") και από την άλλη πού βαδίζουμε με τις αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες, στις οποίες οι "αντιπρόσωποί" μας εδώ και καιρό έχουν μάλλον πάψει να εκφράζουν και πολύ εμάς τους πολίτες (για να μην πω ότι μας θυμούνται μόνο πριν την ώρα της κάλπης) - οι δημοσκοπήσεις δεν είναι πανάκεια και δεν είναι πάντα τόσο ...αθώες ;)

Heinz θεέ, πάρε την ΠΑΕ :))

basik-ly είπε...

Και ενώ όλοι γνωρίζουν το "πώς" της πρώτης εκλογής και το οριακό ποσοστό της δεύτερης, φαίνεται να αγνοούν το 50% του αμερικανικού πληθυσμού που ΔΕΝ ψήφισε Μπους.

heinz είπε...

Και να εξηγήσω γιατί τα παίρνω στο κρανίο. Να ξαναδούμε τη φράση και τι υποννοεί (άσχετα με τις όποιες προθέσεις του συντακτη της):

"...περιορισμένα μοντέλα σκέψης τα οποία, πολύ συχνά, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της πργματικότητας."

Δηλαδή, υπάρχει μια πραγματικότητα, αυθύπαρκτη, πάνω απ' εμάς (υπερβατική) προς την οποία πρέπει να προσαρμόζονται τα μοντέλα σκέψης.

Τώρα αυτό, είναι θεολογία και αναπόσπαστα αναδύεται και η τελεολογία. Και, στη συνέχεια, ένα συγκεκριμένο, επώνυμο κοινωνικό φαινόμενο: ο φασισμός.

Mickey dear, μήπως αντί ΠΑΕ μπορώ να πάρω κάτι σε πιο πρακτικό, ας πούμε κανένα οκτάμηνο διακοπές?

heinz είπε...

άσχετο:

Mickey το κόλπο με CTRL-down και mouse-wheel roll το ξέρεις? Στο λέω γιατί εγώ δεν τόξερα και μπορεί να σου φανεί χρήσιμο.

harrygreco είπε...

Η λεσχη των αποτυχημενων μπλογκερς εχει κανει καταληψη & φτυνει τους κανονες,γι' αυτο λοιπον αλλαγη κανονων,3 σχολια /ημερα,για αντισταση στο κυκλοθυμικο b*llshittin'.Τα ειπατε ολα,τα ακουσαμε ολα.Bottom line... Ψηφιστε ο,τι θελετε,οποιον θελετε,οι γραικοι πολιτικοι θα κανουν στο νοητο ηλιο το καλυτερο ικυοπμιστ & μαλιστα επειδη " ετσι το νοιωθουν ". ( Σημιτης-Καρντακ). Αντε & με Σμυρνια υπεξ. Για σ-κ-δ πρωτομαγιας,σκεφτομαι θεμα κανονι,με αφορμη την εργατικη εξεγερση,πανω απο εναν αιωνα μετα,πού περναει καλυτερα η εργατια & η φτωχολογια,στην αμερικη του "καπιταλισμου " ή στην ευρωπη του " σοσιαλισμου " ? EU vs USA.

mickey είπε...

heinz (2:27 μμ) - και συγγνώμη για το άσχετο τσατάρισμα:

Αν εννοείς αυτό που νομίζω, ναι - και με το End είναι πιο απλό ;)

Όπως και αν κάνεις κλικ πάνω στο "said" δίπλα σε κάθε nick κάνει collapse το συγκεκριμένο comment. Πάντως η μπλογκομηχανή που φτιάχνω θα είναι πολύ πιο εύχρηστη και θα υπάρχουν πολύ πιο ωραία και χρήσιμα "παιχνιδάκια" - αιώνες μπροστά από αυτό εδώ το ...πασάλειμμα :))

BTW, ο χρόνος για να φορτώσει η σελίδα με τα comments ΔΕΝ εξαρτάται μόνο από το πλήθος και το μέγεθος των σχολίων αλλά και από τις φωτό δίπλα στα nicks. Για του λόγου το αληθές, αυτή η σελίδα καταλαμβάνει το διπλάσιο χώρο από ότι η αντιστοιχη σελίδα του post μαζί με τα σχόλια (link), άλλο που το caching αναλαμβάνει στη συνέχεια.

Και θα ήταν πολύ πιο εύκολη η ανάγνωση των σχολίων αν η αντίστοιχη σελίδα έβγαινε σε νέο παράθυρο (ή tab για τον Firefox) - υπάρχει σχετική επιλογή στο dashboard και τη χρησιμοποιούν bloggers με ...υποδεκαπλάσια σχόλια ;)

Τα λέω εδώ και μήνες (και ο alombar42 μαζί μου, καθώς και άλλοι), αλλά κανείς δε με ακούει. Όλοι στέκονται στα εντυπωσιακά και ...ψαρωτικά "λίγα και ποιοτικά σχόλια". Το πρόβλημα είναι κατά βάση πεζό και τεχνικό! Όποιος θέλει λεπτομέρειες, ας στείλει email ή ανοίγω και ειδικό blog να το συζητήσουμε (μην το κουράσουμε εδώ το θέμα).

Nikos Dimou είπε...

Tώρα διαπίστωσα ότι ο Πάσχος Mανδραβέλης έχει γράψει σήμερα ένα άρθρο με τίτλο "Παβλόφ Αντιαμερικανισμός" (συμπέσαμε!).

Διαβάστε το ΕΔΩ

Διαβάστε το μήπως και συνεννοηθούμε - είναι απίστευτο το τι παράλληλοι μονόλογοι πέφτουν. Ακόμα και ο heinz ουσιαστικά δεν μου απάντησε...

Viennezos said...
"Ως γνωστόν μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν είναι (από καιρό πια) μέρος του σχεδίου των ΗΠΑ."

Ως γνωστόν σε ποιον; Έχετε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα;

heinz είπε...

@Mickey

όχι. εννοώ ότι μεγαλώνει-μικραίνει τη γραμματοσειρά κατά βούληση σε real-time

mickey είπε...

Νίκο, διάβασα το κείμενο του Πάσχου και έχω να κάνω δυο σύντομες παρατηρήσεις:

1) Υποψιάζομαι πως ο Π. Μανδραβέλης διαβάζει το blog σου ;)

2) Θα συμφωνήσεις θαρρώ, πως αν και έχετε την ίδια κεντρική ιδέα, το έχει διατυπώσει κάπως ...καλύτερα ;)

Με κάθε σεβασμό - όπως γνωρίζεις, άλλωστε...

Γιάννος Παναγιωτάκης είπε...

@ Νίκος Δήμου,@ greekforum
Σωστές οι παρατηρήσεις σας και αυτό το λέω με πίκρα γιατί διαπίστωσα ότι χρησιμοποίησα την λέξη κόσμος ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω την λέξη ελληνική κοινή γνώμη.Λάθος μου.
Καθόλου τυχαίο όμως.Η Κύπρος είναι καταδικασμένη να μείνει πάντα νησι.Και οι άνθρωποι της νομίζουν ότι είναι το κέντρο της γης ,δυστυχώς ούτε εγώ αποτελώ εξαίρεση του θλιβερού κανόνα.
Για τον αντιαμερικανισμό
θυμήθηκα πάλι τον Οrwell γινόμαστε σαν τα αρνία που φώναζαν τέσσερα πόδια καλό....φονιάδες των λάών και έτσι.

Φαντάζουμε όλοι συμφωνούμε σε αυτό.Τα αντιαμερικάνικα αντανακλαστικά θα πρέπει να αντικατασταθούν απο τα εθνικά αντανακλαστικά , (εθνικό είναι το αληθές)
(λογικό δεν είναι ?)

@guerrero 762
Αγαπάς πολύ την Κύπρο και τους ανθρώπους της ,μπράβο.Στην ουσία προβάλεις τις ανασφάλειες σου πάνω μας.Να μην ξαναφάς σεφταλιά όμως ούτε χαλλούμι κατάλαβες ? Δεν φταίμε εμείς αν έτρωγες χυλόπιττες απο Κύπριες.Αντε γιατί πολύ σε ανεκτήκαμε...

cyberdustz είπε...

Nikos Dimou said...
Ως γνωστόν σε ποιον; Έχετε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα;
3:25 μμ

Η NYTimes από το 2001 το διατυμπανίζει για την εισβολή στο Ιράν, τα σχέδια υπάρχουν πολύ πριν το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Από την άλλη, βέβαια, είναι γνωστόν ότι πρόκειται για μία κομμουνιστική φυλλάδα χειρίστου είδους.

heinz είπε...

@ΝΔ

:-)

Ναι τα ξέρω, το διάβασα απ' το πρωί.
Είναι πασιφανές ότι υπάρχει αδυναμία ερμηνείας του "παραδόξου":

"το 74,8% των Ελλήνων πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει κατά των οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν. Ταυτόχρονα το 73,8% πιστεύει ότι μια τέτοια κίνηση θα βλάψει τη χώρα."

Αναγκαστικά θα τσιτάρω:

"The interesting consequence is, however, that the way an autopoietic system will respond to a gross environmental challenge is highly predictable once the nature of its autopoiesis is understood. Clever politicians intuit those adaptations; and they can be helped by good scientists using systems theoretic models. Stupid politicians do not understand why social institutions do not lose their identity overnight when they are presented with perfectly logical reasons why they should; and these are helped by bad scientists who devote their effort to developing that irrelevant logic.".
[Sir Stafford Beer at H. Maturana and F. Varela, 1980, Autopoiesis, the realization of the living, p:71-72] (η έμφαση του συγγραφέα).

Να το αναλύσω κι άλλο? Αν μου ζητηθεί θα το κάνω.

Πάντως, κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η σαφής απάντηση. Αυτό λέω κι εγώ συνεχώς, βαρέθηκα τον εαυτό μου... Το νόημα έχει σημασία όχι το (υποκειμενικό) λογικό.
Σάμπως ο Σημίτης, έλεγε παράλογα πράγματα? Όχι. Αλλά έλεγε άσχετα (irrelevant).

cyberdustz είπε...

GreekForum said...
Άλλος ένας αντι-αμερικανός με προφητικές / μαντικές ιδιότητες που βλέπει το όλον σχέδιο! Το πούλμαν για το προσκύνημα του Βησσαρίωνα φεύγει σε 15 λεπτά. Σπεύσατε να επιβιβαστείτε...
8:11 μμ

Ότι πεις εσύ. Πάντως τα σχέδια των ΗΠΑ είναι γνωστά. Δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη, ούτε να αναμασάμε τα λόγια μας.


Zoros said...
Αν πραγματικά θέλεις να κάνες ειρηνική χρήση, αφήνεις και τους ελεγκτές του ΟΗΕ να κάνουν τους ελέγχους τους.
9:48 πμ

Οι ελεγκτές του ΟΗΕ έκαναν πάρα πολλούς ελέγχους στο Ιράκ, κανείς δεν τους εμπόδιζε, και πάντα με αρνητικά αποτελέσματα, δλδ WMD yok, δεν υπάρχουν, ούτε υπήρχαν ποτέ. Το ίδιο μπορεί να κάνει στο Ιράν, αν κάποιοι γνωστοί καραγκιόζηδες τους αφήσουν.

mickey είπε...

Ο φίλος μου basik μου έστειλε ένα κείμενο ως comic relief, μια και τα αίματα έχουν ανάψει λιγάκι. Μπορείτε λοιπόν να ρίξετε και μια ματιά εδώ, για να δείτε και μια ...διαφορετική αντιμετώπιση :)

MainMenu είπε...

μικυ ειπαμε να μη φανατιστουμε
κι εσυ συνεχιζεις

που ητανε το αστειο στη συνεντευξη του Κολοζοφ;

Χίλιες φορές πιο αστείοι είστε εσείς, με τον ξεπερασμενο αντι-κομμουνισμο σας, απο τους ιδιους τους φορεις του ξεπερασμενου κομμουνισμου. Τουλαχιστον αυτοι δε διαφημιζονται ως μοντερνοι...

Ιδεολογικά το μπλογκ έχει μαζέψει όλους τους ανένταχτους θατσερικούς και νοσταλγους του ψυχρου πολεμου...

heinz είπε...

Επιπρόσθετα, όπως έχει κατά κόρον αποδειχθεί - δεν ξέρω αν ταυτίζεστε με την άποψη του Mανδραβελη ή την παρουσιάζετε επικουρικά - δεν υπάρχει στα κοινωνικά συστήματα, και στα περίπλοκα ψυχικά συστήματα (άνθρωπος) τέτοιο φαινόμενο: stimulus-response.

Αυτές είναι μηχανιστικές θεωρίες των αρχών του περασμένου αιώνα και τις οποίες - όπως προέτρεπε ο Koestler - οφείλουμε μανιωδώς να μαστιγώνουμε έστω και νεκρές.
Οι άνθρωποι δεν είναι ποντικία, ούτε περιστέρια όπως βλακωδώς φανταζόταν ο Skinner, ούτε και σκύλοι όπως( εξίσου βλακωδώς) φανταζόταν ο Pavlov.

Εν ολίγοις: Δεν υπάρχει αντανακλαστικός αντιαμερικανισμός. Επιπλέον δεν μπορεί να υπάρξει αντανκλαστικό αντι//* σε ένα κοινωνικό σύστημα. Αυτά είναι θεωρίες πρόχειρες, ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, έλεος!!!!!!

George Evelyn είπε...

Πω πω.... ο αντιαμερικανισμός είναι μια πλειοψηφική πραγματικότητα ανάμεσα και στα άτομα που διαβάζουν αυτό το blog...μου κάνει μεγάλη εντύπωση

Δυστυχώς, σχεδόν όλοι αυτοί που τα έχωσαν παραπάνω για την αμερικανική πολιτική απέτυχαν να απαντήσουν στο αρχικό ερώτημα: θέλουμε το Ιραν που αποτελεί ένα κοντινό κράτος με φονταμεταλιστική διοίκηση να αποκτήσει πυρηνικά ή όχι; και εάν όχι θα επιτρέψουμε στα "αντι-αμερικανικά" αισθήματα μας να θολώσει την κρίση μας ως λαος;

έτσι απλά.

mickey είπε...

mainmenu, άλλοι φανατίζονται (κι εσύ παρεξηγείς). Χιούμορ υπάρχει κι αν δε σου άρεσε, δες κι αυτό.

Αμάν πια με τους ...Θατσερικούς και τους νοσταλγούς του Ψυχρού Πολέμου. Πού τους είδατε; Ούτε λίγη πλάκα δε μπορούμε να κάνουμε πια; Δήλωσα εξ' αρχής: Είμαι μόνο Αντι-Μπουσάτος! Κανένα άλλο Αντι-...

Συνεχίστε ...φανατισμένα :))

Nikos Dimou είπε...

Heinz υποτιμάτε την νοημοσύνη (σας και μας).

Ούτε ο Μανδραβέλης ούτε εγώ είπαμε πως οι άνθρωποι είναι σκύλοι. Αλλά ότι αντιδρούν ΣΑΝ να ήταν.

Απόδειξη και εσείς - που ταυτίζετε τον αντιαμερικανισμό με τον ανθρωπισμό. Λες και το να είσαι Αμερικανός σημαίνει αναγκαστικά να είσαι απάνθρωπος.

Και δεν καταλαβαίνετε - όχι μόνο εσείς, αλλά και πολλοί άλλοι - πως η διαφωνία μας δεν είναι στο περιεχόμενο αλλά στην μέθοδο. Με ενοχλεί όχι η αντίδραση στην πολιτική των ΗΠΑ (κι εγώ αντιδρώ) αλλά "η αντίδραση στην Πολιτική των ΗΠΑ 'ΩΣ ΟΛΟΤΗΤΑ' " - δική σας φράση.

Για την ολότητα και τον δογματισμό ο καυγάς. Τον οποίον δεν προτίθεμαι να συνεχίσω. Είπα πολύ καθαρά ότι είχα να πω.

MainMenu είπε...

Mικυ χτυπησες φλεβα...ο Κολοζοφ ηταν και στη βαφτιση μου..μου τον εθιξες ...:) τι σου φταιω...:))) φιλια

παλιοιμπεριαλιστικο καρτουν χιχιχι

bidibis είπε...

O αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα μου φέρνει στο μυαλό τη Βουλή των Κοινοτήτων. Κάθε φορά που παίρνει το λόγο ένας αρχηγός κόμματος την Τετάρτη στην ώρα του Πρωθυπουργού, όλοι οι βουλευτές από πίσω του κουνάν το κεφάλι συνεχώς πάνω-κατω επιδοκιμαστικά, σαν να συμφωνούν με όλα, όσα λέει ο αρχηγός τους. Πολλές φορές δε επικροτούν και με επιφωνήματα, όπως «μμμ!» και yeah!

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην Ελλάδα κάθε φορά που κάποιος μιλάει εναντίον των Αμερικανών. Αν θες να είσαι δημοφιλής και να έχεις ένα εξασφαλισμένο ακροατήριο, ρίξε όλα τα αναθέματα στου «φονιάδες των λαών Αμερικάνους»! Όλοι (97% συνήθως, όσο και το ποσοστό της ορθοδοξίας στις θρησκευτικές εκλογές. Το 3% τουμπεκί… το πολύ-πολύ να γράψει δυό γραμμές στο μπλογκ του Δήμου) με ένα χαμόγελο αυτό-ικανοποίησης θα συμφωνήσουν μαζί σου.

Η διαφορά είναι, ότι στη Βουλή των Κοινοτήτων ακούγονται και αποδοκιμασίες από τα αντίπαλα κόμματα, ιδίως σε θέματα όπου οι διαφωνίες τους είναι διαμετρικά αντίθετες. Στην Ελλάδα, οι αποδοκιμασίες που ακούγονται δεν προέρχονται από τους διαφωνούντες αλλά από αυτούς που πιστεύουν ότι οι απόψεις των υπόλοιπων αντιαμερικανών δεν είναι αρκετά αντιαμερικάνικες για τα δικά τους γούστα!


Και κλείνω με μια απορία: Πώς γίνεται στη δημοκρατική Ελλάδα να έχουν τόσους πολλούς οπαδούς ο αχιεπισκοπίξ και ο Στάλιν και κανέναν ο Μπους (ή έστω ο εκάστοτε Αμερικάνος Πρόεδρος);

mickey είπε...

Boss said:
"Για την ολότητα και τον δογματισμό ο καυγάς. Τον οποίον δεν προτίθεμαι να συνεχίσω. Είπα πολύ καθαρά ότι είχα να πω."

Ο ποντικός συμφωνεί με τον ...γάτο (κάποιοι βέβαια μπορεί να το θεωρούν και αυτονόητο, αλλά αν δουν προγενέστερα σχόλια θα καταλάβουν πως δεν είναι ακριβώς έτσι).

Επαναλαμβάνω, πως η (τεχνική) δομή του blog είναι τέτοια, που οι εντυπώσεις κυριαρχούν επί της ουσίας (κι ας μην πούμε για το timing).

Anyway, γράφτηκαν και "ψύχραιμα" και "φανατικά" και "ισορροπημένα". Θίξαμε αρκετές πλευρές και όσα γράφτηκαν καλώς γράφτηκαν. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Δε θα λύσουμε και το ...Κυπριακό ;)

Πρόταση: Πάμε γι' άλλα;

MainMenu:
Τα ...παράπονά σου στον basik - αμ δε θα τον βρω μια μέρα να του τα ψάλλω ένα χεράκι που σου έθιξε τον ...νονό; Φαντάζομαι πως τώρα μπορούμε να τα ...βρούμε :)

andy dufresne είπε...

Στα πόσα σχόλια ανά post καίγεσαι;

Αν είναι στα 31 έχουμε ελπίδες...

heinz είπε...

"Απόδειξη και εσείς - που ταυτίζετε τον αντιαμερικανισμό με τον ανθρωπισμό. Λες και το να είσαι Αμερικανός σημαίνει αναγκαστικά να είσαι απάνθρωπος."

Πόθεν προκύπτει αυτό??? Αυτό που πεντακάθαρα είπα είναι ότι το σύστημα Αμερική, λειτουργεί αποδομώντας το σύστημα ανθρωπότητα. Πολύ ξεκάθαρα!!!

"Ούτε ο Μανδραβέλης ούτε εγώ είπαμε πως οι άνθρωποι είναι σκύλοι. Αλλά ότι αντιδρούν ΣΑΝ να ήταν."

Ναι, αυτό ακριβώς έλεγε κι ο Παβλώφ.

επί του προσωπικού(?):Ελπίζω ο θυμός να μην είναι προσωπικός. Το καλό σε τέτοιες συζητήσεις είναι η υγιής ένταση. Ποτέ δεν συμπάθησα το ήπιο πολιτικό κλίμα του Ράλλη.

άσχετο (ρουσφέτι):

Manibus Nicolai de Cusa Cardinalis, Gottfriedi Guglielmi Leibnitii, Joannis Wolfgangi de Goethe Aldique Huxlei, necnon de Bertalanffy Pauli, S.J., antecessoris, cosmographi

Ποιός/α καλός/η κύριος/α θα μου πει τι ακριβώς σημαίνει (καταλαβαίνω στο περίπου), που έχω τύφλα στα λατινικά το φτωχό??

Dion.M. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Viennezos said...
"Ως γνωστόν μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν είναι (από καιρό πια) μέρος του σχεδίου των ΗΠΑ."

O Ν.Δ. ρωτά σχετικά:
"Ως γνωστόν σε ποιον; Έχετε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα;"

Δεν έχω βέβαια, αλλά ρίξτε μια ματιά λ.χ. στα εξής άρθρα:

http://www.newyorker.com/fact/content/articles/060417fa_fact
(στα αγγλικά)(το άρθρο του Seymour Hersh στο περιοδικό "The New Yorker")
http://derstandard.at/?url=/?id=2415725 (στα γερμανικά)
http://derstandard.at/?url=/?id=2407536 (στα γερμανικά)

(Πιθανότατα υπάρχουν και σχετικά άρθρα σε ελληνικές εφημερίδες. Συγγνώμη που δεν τα έψαξα και αναφέρω μόνο τις πιο πάνω πηγές.)

Black Swan είπε...

Με όλα αυτά και με εκείνα

μπορώ επιτέλους να δηλώσω κι εγώ «Νεοϋορκέζος» , μπορώ να δηλώσω κι εγώ φιλοαμερικανός των φιλειρηνιστών αμερικανών διαδηλωτών, πολιτικών, όπως και παντός άλλου αντιτιθέμενου (κι αντιστεκόμενου) στον Πόλεμο, στον Εκτός Νόμου Πόλεμο και σ' αυτούς που πιστεύουν ότι ο Πόλεμος είναι Ποινή.

Ο πόλεμος των πολιτισμών είναι πόλεμος στον πολιτισμό.

Καλό σας απόγευμα.

Dion.M. είπε...

Για το σχόλιο που έκανα χθές στις 5.47 μ.μ. υπήρξε ένα άθλιο σχόλιο στις 10.33 μ.μ.

Στις αθλιότητες δεν απαντώ, αλλά συνιστώ σε μερικούς να είναι λίγο φειδωλοί σε χυδαιολογίες και οι ύβρεις διότι χαρακτηρίζουν αυτούς που τις χρησιμοποιούν, και όχι αυτούς στους οποίους απευθύνονται, και με αυτό τον τρόπο αυτοαναιρούνται.

Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να εξηγήσω την συγκεκριμμένη παράγραφο για την αποφυγή κομματικών παρεξηγήσεων.

Πιστεύω ότι η συμπεριφορά προσώπου με επίσημο αξίωμα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ευπρέπεια. Η ευπρέπεια (ή απρέπεια) δεν προσμετράται στον συνομιλητή (εν προκειμένω στον ομιλητή), αλλα στους φέροντες, και αυτούς τους οποίους εκπροσωπούν.

Περαιτέρω: Η απρεπής στάση του εν λόγω πολιτικού, έχω την αίσθηση ότι δεν απευθύνετο τόσο στον ομιλητή, όσο στις κάμερες της τηλεόρασης, προκειμένου να δοθεί η εντύπωση στο 90% του λαού, που είναι αντιαμερικανοί, ότι μπορούν να τον εμπιστευθούν στις προσεχείς εκλογές. ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ. Όταν δηλαδή κρατάει κάποιος πολιτικός στάση, που ξέρει ότι είναι λάθος για να κολακεύσει το πλήθος, (το οποίο υποτιμά), κολακεύοντας και καλλιεργώντας ό,τι χαμηλότερο έχει η ψυχή του ανθρώπου!

Στη συνέχεια έγραψαν, «και έγραψαν» κατά την άποψη ορισμένων χειροκροτητών και χειροκροτητριών ορισμένοι, αναφερόμενοι σε ευαισθησίες, δίκαια, σφαγές, αίμα που χύνεται, παιδιά που υποφέρουν κ.λ.π...κ.λ.π...

Αυτό που τηλεγραφικά θα πω γιατί αυτό είναι θέμα βιβλίου και όχι απλού κειμένου, είναι ότι όλοι αυτοί με την μονομερή ευαισθησία, που χειροκρότησαν «τα τανκς που μπήκαν χορευτικά στην Πράγα», που δεν έκαναν μιά διαμαρτυρία όταν οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στο Αφγανιστάν, που είχαν καταπιεί την γλώσσα τους όταν ο ΠΟΛ ΠΟΤ βασάνιζε και εκτελούσε εκατομμύρια....

Αυτοί που κατηγορούν τους Αμερικάνους επειδή επεμβαίνουν στην Σερβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και ταυτόχρονα επειδή ...δεν επεμβαίνουν στην Κύπρο, στην Ρουάντα κ.α....

Ε’ αυτοί, (οι δήθεν προοδευτικοί), αν δεν είναι εντελώς ανάπηροι από νοημοσύνη, τότε είναι αισχροί υποκριτές, προπαγανδιστές και ψεύτες και όπως πρόσφατα εφάνηκε και πλιατσικολόγοι κοσμηματοπωλείων .

Ανώνυμος είπε...

Ο πλήρης σύνδεσμος για το άρθρο του Hersh θα ήταν:

http://www.newyorker.com/fact/
content/articles/060417fa_fact

mickey είπε...

black swan said (5:24μμ):

"Ο πόλεμος των πολιτισμών είναι πόλεμος στον πολιτισμό."

*** ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΡΗΣΗ ***

Απλά ...υποκλίνομαι!

Υ.Γ. Προσυπογράφω και όλο το υπόλοιπο σχόλιο.

Lorelei Am Rhein είπε...

BLACK SWAN 9:25 πμ

απλά υποκλίνομαι!

Lorelei Am Rhein είπε...

@mickey,
μάλλον υποκλινόμαστε
συγχρόνως! :-)

Aphrodite είπε...

"...Δηλαδή ενώ ξέρουμε ότι είναι εναντίον του συμφέροντός μας, από σκέτο γινάτι πάμε κόντρα. Ένα τέτοιο πείσμα, εκτός που είναι καρά-παράλογο, είναι και αντεθνικό... Αδυνατώ να κατανοήσω αυτή τη στάση, η οποία μόνο από καθαρό φανατισμό μπορεί να προέλθει...Για μένα ένας λογικός άνθρωπος κρίνει και αποφασίζει κατά περίπτωση... " ,
N. Δήμου

"...Ετσι ανακλαστικά σχεδόν η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων προτιμά κατά δήλωσή του να θυσιάσει τα συμφέροντα της χώρας, προκειμένου να βγάλει το γινάτι τους για τους Αμερικανούς..." ,
Π. Mανδραβέλης


Kαι κυρίες μου και κύριοι, να ένα ακόμη λάθος το οποίο κάνουμε ως σκεπτόμενοι, λογικοί, ορθολογιστικοί (U name it) πολιτικά ενήμεροι άνθρωποι, ασχολούμενοι με το γκάλλοπ (Σημ. μτφ., αν αυτός είναι ο μέσος έλληνας σωθήκαμε!):

Κάνουμε την σύνθεση της πρώτης σταθεράς ("USA f*ck off"), με την δεύτερη ("Greece f*ck off") αναρωτώμενοι για το πόσο σκόρπιο είναι το μυαλό του διπλανού μας, που έχει:
α. πολιτικά δικαιώματα &
β. πολιτικά δικαιώματα ίδια με τα δικά μας...

(Το ότι τα αντιμετωπίζει ως παιδική χαρά το προσπερνάμε, ε?)

Συγνώμη, μας πειράζει που το καταλαβαίνουμε εμείς αυτό, ή που ΔΕΝ το καταλαβαίνουν αυτοί που απήντησαν έτσι?

Και καλά, ας το προσπεράσουμε κι αυτό, διότι τα εγκεφαλικά στην ηλικία μας μπορεί και να μας αφήσουν σέκους...

Αυτή η σιγουριά ότι "ΟΚ, τους βγάζω γλώσσα αλλά ωχ μωρέ, σιγά μην μας πειράξουν", από πού πηγάζει?
Θα σεβαστούν την πορεία μας? Τα αρχαία μας? Τον στρατό μας? Την γεωγραφική μας θέση? Την τουριστική μας αξία? Τον Πάγκαλο? Εκτονώθηκαν με την Κύπρο οπότε εξαγοράσαμε καμμιά 100-αριά χρόνια ακόμη? Μας θεωρούν πολύτιμους? Ευρωπαίους? Καλούς Χριστιανούς? Μήπως είναι τα πετρέλαια της Θάσου βρε παιδί μου?

Από πού βγαίνει βρε παιδί μου ότι είμαστε στο απυρόβλητο (μάλλον που κυκλοφορούσαμε με τα T-shirts στόχους α, και που ανάψαμε τα φώτα όλοι να φάμε βομβίτσες και δεν μας πείραξαν τότε, άρα είναι μεγαλόθυμος λαός, και κατά βάθος μας αγαπάνε, άρα μπορούμε να τους βγάζουμε γλώσσα όπως στη μαμά μας, που μας τις βρέχει πότε-πότε και ξαναγυρνά στο χωράφι και τα ζα- άμα τα πάρει, θα μας σφάξει άπαξ!

Αλλά έλα μωρέ, έχουμε καιρό ως τοτε! Γ-καφεδάκι?

mickey είπε...

@lucyluce
Όχι τίποτ' άλλο, αλλά θα το πάρει και πάνω του ο κύκνος, θα πετάξει και άντε να τον ξαναδούμε από τα μέρη μας - χώρια που θα μας πιάσει και η μέση μας από τις υποκλίσεις :)))

harrygreco είπε...

Τι θα γινει με τα μπλογκωλοπαιδα,ειναι σε ντελιριο & δεν καταλαβαινουν τιποτα,θα διαγραφονται τα σχολια τους περαν του 3ου ?

Aphrodite είπε...

@harry,

Ο σωστός όρος είναι "μπλογκο-κωλόπαιδα", με δύο "κο" δηλαδή!

Πες ότι χρησιμοποιούμε πιστωτικό από αρχής ΝΔ-μπλογκ (μην ξεχνάς σολαρίσματά σου στο περί φοιτ. εκλογών) + υπόλοιπα αδείας από κει που δεν συμμετείχαμε, κι επίσης λίγη προκαταβολή από επόμενα, πχ περί 3-ημέρου και πιθανής ανάλυσης ελληνικού λίμπρο-ντ-όρο, άρα...

Υπομονή καρντάση μ΄, ντελίριο είναι, θα περάσει!

:-)

cp είπε...

Emena as mou eksigisei kapoios giati otan leo "o X ekane kata ti gnomi mou lathos/vlakeia" prepei anagkastika na ennoo "eno o Y oxi"? Giati de mporo na analyo xorista afta ta dyo? Kai giati na dexomai ta strava kapoiou epeidi dialeksa na dexomai kapoia kala tou? Milao genika, mi mou arxisete ta mcdonalds pali...

mickey είπε...

Πρόσεχε με το τελευταίο σχόλιό σου, Αφροδίτη. Παρεκτρέπεσαι!!!

Δεν αναφέρομαι στο περιεχόμενό του φυσικά (επαινώ και επαυξάνω), απλά νομίζω πως μόλις ξεπέρασες το ...πιστωτικό σου όριο. Σε λίγο θα αρχίσει να διαμαρτύρεται! - η "κάρτα" ;)

Υ.Γ. Νομίζω πως και η γραφικότητα έχει τα όριά της :))

mickey είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
heinz είπε...

harry reloaded said...

"Τι θα γινει με τα μπλογκωλοπαιδα,ειναι σε ντελιριο & δεν καταλαβαινουν τιποτα,θα διαγραφονται τα σχολια τους περαν του 3ου ?"

Ο αυταρχισμός βλέπω δεν κρύβεται. Να ρε χάλια guerrero άνθρωπος να φυλάει τα ιερά και τα όσια, όχι εσύ! Χάλια!!! Ε χάλια!!!!

mickey είπε...

Μήπως να αλλάζαμε βιτρίνα; Νομίζω πως το εξαντλήσαμε το θέμα...

Nikos Dimou είπε...

Δεν συμμετέχω πια στον διάλογο (;) αλλά ως μπλόγκερ πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν υπάρχουν όρια ούτε στον αριθμό των σχολίων, ούτε στο μήκος τους. Μία υπόδειξη έκανα να μην γράφουμε σεντόνια (κάπως τηρήθηκε) και να μην πολυβολούμε συνέχεια (αγνοήθηκε).

tyn είπε...

Απουσια, ειναι ενθαρυντικο να βλεπει κανεις σχολια σαν το δικο σου.

themistokles είπε...

Μια που σε άλλα posts έχουν δωθεί αρκετοί ορισμοί και ερμηνείες του όρου αντιαμερικανισμού, εγώ θα επιχειρήσω να δώσω έναν απλό δείκτη μέτρησης: Ο (τυφλός) αντιαμερικανισμός μιας χώρας είναι τόσο μεγαλύτερος όσο πιο γρήγορα σου καταστρέψουν το αυτοκίνητό σου εάν τολμήσεις να έχεις αυτοκόλλητο I LOVE USA - ή πιο γρήγορα σε λιντσάρουν εάν κρατάς αμερικάνικη σημαία (ή αντίστοιχα αλβανική, τούρκικη, ισραηλίτικη). (Ενώ εάν έχεις βραζιλιάνικη, παλαιστινιακή ή ιρανική σημαία παίρνεις σίγουρο χειροκρότημα). Στην Αμερική βέβαια θεωρούμε απόλυτο φυσικό να ανεμίζουμε την Ελληνική σημαία και να κάνουμε παρελάσεις όχι μόνο σε κάθε εθνική γιορτή αλλά και με την ευκαιρία ποδοσφαιρικών νικών.

Γκρινιάρης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
vryl είπε...

Στον αντιαμερικανισμό μας, παρατηρώ ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρημάτων του, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν σε ανθελληνική προπαγάνδα. Αυτό βέβαια αν βγάλουμε το κομμάτι που αφορά την εξωτερική πολιτική (αλλά ας βρισκόμασταν απο θέση ισχύος ...)

Ότι βλέπουμε στους άλλους δεν τα βλέπουμε στον εαυτό μας.

Γκρινιάρης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Γκρινιάρης είπε...

Κάπου χάσαμε τη μπάλα. Ευτυχώς τη βρήκαν αυτοί που μόνο αντιαμερικανοί δεν είναι:
«Kύριε Mπους, συζητήστε με την Tεχεράνη»

Διαβάστε το. Για το... συμφέρον σας

heinz είπε...

ΝΔ said...

"...και να μην πολυβολούμε συνέχεια (αγνοήθηκε)."

Σε ό,τι με αφορά (και μόνο).

Νομίζω ότι δεν προσβάλω ανθρώπους. Αλλά, έχω μια απέχθεια στο ήπιο κλίμα, και να γιατί:

Στην Ελλάδα, το φρούτο εμφανίστηκε με την πρωθυπουργία Ράλλη. Ο εκλιπών, αναλαμβάνοντας καθήκοντα, παρουσίασε μια θεωρία, ότι θα προσπαθήσει να επιβάλλει το "ήπιο πολιτικό κλίμα". Ήταν καταφανώς μια προσπάθεια να αδειάσει τον Αν. Παπανδρέου που την εποχή εκείνη σήκωνε συνεχώς την ένταση για να συσπειρώσει κόσμο στο ΠΑΣΟΚ.

Ένα τέταρτο του αιώνα μετά, να που βρισκόμαστε: στην ήπια σκέψη. Η σχέση γλώσσας - σκέψης, είναι γνωστή, ας μην επεκταθώ σ' αυτό.

Είναι όμως σχέση εξάρτησης:

- Αν εκφράζομαι (κατά συρροήν) ήπια, καταλήγω να σκέφτομαι ήπια.
- Αν στρογγυλεύω τις εκφράσεις μου, στρογγυλεύω τη σκέψη μου.

Πως είναι να κάνεις έρωτα? Έτσι ακριβώς.
Αν βάλεις φρένο στις φαντασιώσεις σου, καλύτερα να κρεμάσεις κι ένα "Μην ενοχλείτε" στο π.... σου.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά, το ήπιο πολιτικό κλίμα, θεωρείται μέγιστη κατάκτηση και βήμα προς την ολοκλήρωση(?!) της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

- Παρακολουθούμε ηλίθιους πολιτικούς να ανταλλάσουν ηλιθιότητες.
- Δημοσιογράφους να μη βλέπουν τα κενά στον λόγο των πολιτικών και να γίνονται έτσι κακοί στη δουλειά τους.
- Φοιτητές να μη μπορούν να υποστηρίξουν στοιχειωδώς, στοιχείωδεις θέσεις κι απόψεις.
- Την (φυσιολογική) ένταση που θάπρεπε να βγαίνει στην έλλογη αντιπαράθεση να ξεχύνεται σε ακατέργαστη ποδοσφαιρική λύσσα ("Γάμ*σε τον π*στη τον Γιωργάκη, Βουλγαράκη, Βουλγαράκη").
- Διδάσκοντες πανεπιστημίων να ακούν τετριμένες θεωρίες με ορθάνοιχτα μάτια και να κρεμάνε τα σαγόνια τους από την απορία ("που το σκέφτηκε τώρα αυτό, πω πω πωωω!!!")

Ε, φτάνει, δε φτάνει???

Υ.Γ.: Η δημοσιευμένη αλληλογραφία Πουλαντζά - Μίλιμπαντ, είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα δυο διανοητών, που ξιφουλκούν θεωρητικά, και ρίχνουν και τα σχετικά @#$%!!

heinz είπε...

Α, προς θεού!!!

Να μη θεωρηθεί ότι δίνω συγχωροχάρτι στις βωμολοχίες ε?

GreekForum είπε...

@bourchas
Ο αντιαμερικανισμός στον οποίο αναφέρεται ο Revel είναι ο αντιαμερικανισμός του 1ου σταδίου, όπως λέω εγώ. Αυτός που αρχικά διοχετεύεται από τους επαγγελματίες αντιαμερικανούς. Ο αντιαμερικανισμός των μαζών όμως δεν είναι αποτέλεσμα υπολογισμού. Απλά γίνεται δεκτός ως Αλήθεια. Και μόνο ως ένδειξη φθόνου μπορώ να τον ερμηνεύσω.


basik said...
Και ενώ όλοι γνωρίζουν το "πώς" της πρώτης εκλογής και το οριακό ποσοστό της δεύτερης, φαίνεται να αγνοούν το 50% του αμερικανικού πληθυσμού που ΔΕΝ ψήφισε Μπους.
Φυσικά basik. Ότι δεν ανταποκρίνεται στα κλισέ τους εξ’ορισμού και αυτομάτως αγνοείται. Άλλωστε, όπως λέει και o Heinz δεν υπάρχει πραγματικότητα (άρα, πεδίον δόξης λαμπρόν για κάθε είδους παραλογισμό). Εγώ, μεταξύ μηδενισμού / μεταμοντερνισμού και πραγματικότητας θα προτιμήσω την πραγματικότητα. Ακόμη και αν δεν μπορώ να την γνωρίζω στην ολότητά της. (Το τελευταίο σχόλιο του Heinz στις 4:01μμ διαφωτίζει κάπως και ίσως να τον παρεξήγησα. Ωστόσο, η λογική ερμηνεία του παραλογισμού δεν παύει να σημαίνει ότι αυτός είναι … παράλογος).

@δημήτριος:
Το ότι το Ιράν έχει δηλώσει ότι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας θα γίνει για ειρηνικούς σκοπούς δε μας πείθει. Τα ίδια ψέμματα έλεγε κι εκείνος ο πανάθλιος τύραννος Σαντάμ,…
Άρα, εσύ κρίνεις την αλήθεια της δήλωσης της ιρανικής ηγεσίας με βάση τη μη εύρεση όπλων στο Ιράκ; Χμμμ… Στα «σοβαρά» του σχολίου σου ωστόσο, εν πολλοίς θα συμφωνήσω. Το πρόβλημα με πολλούς είναι ότι «ξέρουν» / «βλέπουν» το σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ (π.χ.viennezos, cyber-dust και άλλοι που επεσήμανα πριν) και αντιδρούν σε αυτό που «βλέπουν» να έρχεται.

Για να παραφράσω τον Nick Cave, ο αντιαμερικάνος δεν σκέφτεται. Γιατί ο αντιαμερικάνος ξέρει!

Aphrodite είπε...

@hioniam, 10:46 ειδικά,

Είπα δε θα μιλήσω, διαμαρτυρήθηκαν και φίλοι, αλλά νυχτώνςι πλέον και δε βλέπω ανάκληση -
Είσαι απαράδεκτος σ'αυτό το σχόλιο! Πες ό,τι θέλεις για κάποιον συν-σχολιαστή σου, μπες του στο ρουθούνι κι εσύ, αλλά προς θεού, όχι παιδιά στη μέση, ούτε γι'αστείο!

Δεν υπάρχει τίποτε πιο ιερό στον πλανήτη από αυτά!

heinz είπε...

@aphrodite

"προς θεού, όχι παιδιά στη μέση, ούτε γι'αστείο!

Δεν υπάρχει τίποτε πιο ιερό στον πλανήτη από αυτά!"

Απολύτως. Α π ο λ ύ τ ω ς. Είπαμε ένταση ναι, αλλά να ξέρουμε τι να λέμε πάντα, ε?

Nikos Dimou είπε...

Δεν είχα προσέξει το 10.46 του hioniam. Σβήστηκε.

vryl είπε...

Θα ήταν ενδιαφέρον πάντως να δούμε αν το (σε αντίθεση με τους Αμερικάνους) φιλειρηνικό και πολιτισμένο 99% των Ελλήνων που αντιτίθεται στην επίθεση στο Ιρακ, αντιτίθεται επίσης στην επίθεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Περσία.

GreekForum είπε...

@heinz:
Ο Ράλλης ήταν ευπρεπής. Όχι γλυκανάλατος ούτε λαογλύφτης. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά σταματώ εδώ (έτσι κι αλλιώς έγραψα πολλά σήμερα).
BTW, έχεις ακούσει διάλογο στο Αγγλικό Κοινοβούλιο;

heinz είπε...

Είπα γω ότι ήταν ...απρεπής???
Έλα Παναγία μου!!!

Που καταλήξαμε είπα!!!

GreekForum είπε...

Καλά παίζεις με τις λέξεις ή μας δουλεύεις ρε heinz;
Γράφεις στις 5.11μμ: "Ποτέ δεν συμπάθησα το ήπιο πολιτικό κλίμα του Ράλλη."
Και μετά, στο επόμενό σου σχόλιο, κάνεις τη σύνδεση μεταξύ του ήπιου πολιτικού κλίματος του Ράλλη (1980) με την κατ'εσένα "ήπια" πολιτική σκέψη. Πανάσχετο (IMHO)! Αυτό το οποίο αναφέρεις ως ήπια πολιτική σκέψη (καινοφανής όρος) είναι η λαϊκίστικη τακτική του να μη λες τίποτα που θα θίξει τον οποιονδήποτε.
Έχει αυτό την οποιαδήποτε σχέση με τον βίο και την πολιτεία του Ράλλη; Κάνεις δε ένα λογικό (και χρονικό) άλμα ανεξήγητο από τη μία κατάσταση στην άλλη χωρίς να εξηγείς το πως υποτίθεται ότι συνδέονται.

hioniam είπε...

Σβηστηκε σχολιο μου από το blog.
Επομενως αποχωρω.

Αποκαλεις τους μακελαρηδες
των παιδιων (των αλλων παντα βεβαια),
enforcers του διεθνους δικαιου;
No problem!
Ευχεσαι να συμβει το ιδιο και στα
παιδια του για να δει τη γλυκα;
Σβυνεται.


Παντως Νικο Δημου και συν-σχολιαστες
ευχαριστω για την μεχρι τωρα φιλοξενια.

Marios είπε...

Να προσθέσω (χωρίς όμως να έχω διαβάσει όλα τα σχόλια).
Ποιος είναι αυτός που θα κρίνει αν πρέπει να έχω βόμβες ή όχι?
Η λογική απλή. Ή θα έχουμε όλοι ή κανένας,
Δεν καταλαβαίνω γιατί όποια χώρα δημιουργεί πυρηνικά είναι αυτόματη και κακή.

Να σταματήσει οι ΗΠΑ τα δικά της και μετά όλοι οι άλλοι.

Προφανώς όπως το αντιλαμβάνομαι θα αλλάξει η ισορροπία. Κάτι που θίγει την μοναδική υπερδύναμη που απέμεινε.

Και στο κάτω κάτω ποιός σχολιάζει? Η μοναδική χώρα που τελίκα χρησιμοποίησε τις βόμβες που έκανε. Άλλους πρέπει να φοβόμαστε.

An-Lu είπε...

@heinz
δεν ισχυρίζομαι οτι η πραγματικότητα είναι υπερβατική, αλλά είναι πολύ πιο ευρεία και πολυποίκιλη (και φυσικά διαθέτει άπειρες ερμηνείες) απ'ότι προσπαθούν τα κάθε λογής "μοντέλα" (όπου μοντέλο =τυποποιημένος τρόπος σκέψης) να περιγράψουν ή/και να ερμηνέψουν.

Vatos Locos είπε...

Αυτή τη στιγμή οι μόνοι πριμοδοτούν το άκριτο μίσος είναι οι νονοί του Πετρελαίου(και να εξηγήσω:οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί των Η.Π.Α και οι πετρελλαιάδες της Μέσης Ανατολής που φορούν το προσωπείο πνευματικών ηγετών).Ακόμη και οι "Αντι-μπους" Δημοκρατικοί είναι το πρόσωπο του ίδιου νομίσματος.Στις Η.Π.Α ένας γερουσιαστής για να έχει απλά(προσέξτε απλά) μια προελκογική παρουσία χρειάζεται το λιγότερο 1.000.000$.Άρα είναι ξεκάθαρο ότι οι ηγέτες μίας χώρας όπως οι Η.Π.Α(με τεράστια ποσοστά αναλφαβητισμού ανεργίας,όπου τα κοινωνικά προβλήματα λύνονται με χημικές λύσεις τύπου προζακ-όπου το 90% πιστεύει ότι συνορεύει με το ΙΡΑΚ)αντιπροσωπεύουν εταιρίες και μόνο αυτές!
Δεν κατηγορώ τον λαό των Η.Π.Α.Είναι σε μία σπηλία όπως ο μύθος του Πλάτωνα και δεν ξέρει από που να κρεμαστεί.Οι ένθερμοι Αντιαμερικανοί δεν πρέπει α ξεχνουν ότι οι Αμερικανοί εργάτες κατέκτησαν το 188 6 το 8-ωρο και αυτό θυμόμαστε τώρα την Πρωτομαγεία.Ποιος αμερικάνος όμως να απεργήσει όταν δανείζεται ακόμη και τη βενζίνη που βάζει,την πιστωτική του θα την πληρώνουν και τα εγγόνια του,ενώ ζει σε ένα κράτος που έχει 1 αργία όλο το χρόνο(4η Ιουλίου ενώ στην καλλύτερη εργάζεται με ντεντλάινς).Ο πλούτος του ανθρώπου είναι ο ελεύθερος του χρόνος.Τελοςπάντων την Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας όπου οι απαγορεύτηκε το συνταγματικό δικαίωμα του διαδηλώνειν κάποιοι το υπερασπίστηκαν(Η αστυνομία πεταξε δακρυγόνα στα 100 πρώτα μέτρα που έκανα τα μπλοκ).Δεν ελπίζω σε κάτι.Απλά τα ληγμένα (απο την Ολυμπιάδα του 2004) χημικά(παρεπιμπτώντος είναι αραιωμένο Σαριν-νευροπαραλυτικο) την Τρίτη στην Ομόνοια έκαναν την πρωτεύουσα της ελεύθερης σκέψής(την Αθήνα) να μυρίζει χημικά ναρκωτικό,πρόζακ,καταναλωτισμό,καταστολή
ελεύθερο ωράριο(ό,τι άλλαξε στην Αμερική από το 1886)...
"Γνωρίζουμε ότι από άποψη συσχετισμών αυτό που επιχειρούμε
είναι ουτοπικό,η βαρβαρότητα της εποχής όμως το κάνει κοινωνικά αναγκαίο"

Vatos Locos είπε...

Σχετικά με τη ενέργεια.....Οι Η.Π.Α καταναλώνουν το 25% της παγκόσμιας παραγώμενης ενέργειας.Πληθυσμιακά είναι μόνο 200εκατ.από τα 6δισ.παγκόσμιου πληθυσμού!

Vatos Locos είπε...

Το ρητό σε εισαγωγικά είναι του Σαμπκομαντάντε Μαρκος των επαναστητημένων και αυτόνομων Ζαπατίστας στο Μεξικό.

mickey είπε...

vatos locos said:
"Άρα είναι ξεκάθαρο ότι οι ηγέτες μίας χώρας όπως οι Η.Π.Α(με τεράστια ποσοστά αναλφαβητισμού ανεργίας,όπου τα κοινωνικά προβλήματα λύνονται με χημικές λύσεις τύπου προζακ-όπου το 90% πιστεύει ότι συνορεύει με το ΙΡΑΚ)αντιπροσωπεύουν εταιρίες και μόνο αυτές!"

Σιγά ρε μεγάλε! Το 90% των αμερικανών πιστεύει ότι συνορεύει με το ΙΡΑΚ; Μας δουλεύεις ψιλό γαζί ή απλά βγάζεις το άχτι σου για τις ΗΠΑ;

Είπαμε, υποκειμενικοί είμαστε, αλλά όχι κι έτσι...

"Ο πλούτος του ανθρώπου είναι ο ελεύθερος του χρόνος"

Σε αυτό συμφωνώ και επαυξάνω. Ο ΜΟΝΟΣ πλούτος του...

Ecumene είπε...

ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΟΥ,ΚΑΛΗΜΕΡΑ!ΚΑΝΤΕ ΠΡΑΞΗ Ο,ΤΙ ΔΙΑΝΟΕΙΣΘΕ…ΤΟ BLOG
EXEI MIA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ..ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΕΝΑΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ-ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΗΣ..ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ…ΠΑΝΤΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ..ΚΑΝΤΕ ΤΟ!
ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ….ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΣΤΗ ΜΑΠΑ,ΤΗΝ ΤΙΒΙ,ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΩΝ BIG BOSS KAI ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ
Προτεινω για καποιο επομενο post:TI ΘΑ ΚΑΝΩ ΜΕ ΤΟ BLOG ΜΟΥ….

ioannisk είπε...

Μερικές παρατηρήσεις στο post του vatos locos:
"Αυτή τη στιγμή οι μόνοι πριμοδοτούν το άκριτο μίσος είναι οι νονοί του Πετρελαίου" να μαντέψω πως κυκλοφορείς με ποδήλατο και δεν έχεις ανάψει ποτέ θέρμανση και Air Condition σπίτι σου;
" μια προελκογική παρουσία χρειάζεται το λιγότερο 1.000.000$" Παρόλο που δεν καταλαβαίνω τον όρο παρουσία (οι εκλογές δεν είναι κοσμικό event) ξέρεις πόσο κοστίζει η προεκλογική καμπάνια στην Β' Αθηνών σε κάποιον που θέλει να έχει βάσιμες ελπίδες να εκλεγεί; Στην επαρχία από ότι ξέρω το σύστημα του νονού και του κουμπάρου κρατάει ακόμα άρα η "παρουσία" είναι ποιο οικονομική. Άσχετο αλλά στην Αμερική οι Γερουσιαστές είναι 200 ενώ στην Ελλάδα οι βουλευτές είναι 300.
"ενώ ζει σε ένα κράτος που έχει 1 αργία όλο το χρόνο" αν εξαιρέσουμε τα χριστούγεννα, την πρωτοχρονιά, την αντίστοιχη 1η Μαϊόυ (που την γιορτάζουν τον Σεπτεμβριο) και μερικές ακόμα. Να μαντέψω πως δεν έχεις δουλέψει στον Ελληνικό ιδιωτικό τομέα; "ενώ στην καλλύτερη εργάζεται με ντεντλάινς)" στο τελευταίο μου deadline, πριν 2 εβδομάδες, δούλεψα την Κυριακή πριν την παράδοση 9.5 ώρες, Κυριακή γαρ. Απορία: πως θα παράγεις έργο χωρίς χρονοδιάγραμμα (deadline);
"με τεράστια ποσοστά αναλφαβητισμού ανεργίας" μπορείς να αναφέρεις τις πηγές σου; Άσχετο η ανεργία στην Αμερική είναι 5%, στην Ελλάδα 10%*. Προφανώς το ξέρεις ότι η Eurostat θεωρεί εντελώς αφερέγγυα τα δεδομένα που της δίνει η Ελλάδα για την ανεργία και μας τα επιστρέφει.
"όπου οι απαγορεύτηκε το συνταγματικό δικαίωμα του διαδηλώνειν κάποιοι το υπερασπίστηκαν" Συνταγματικότατο!!! Φυσικά υπό όρους (το ξέχασες;)
"(ό,τι άλλαξε στην Αμερική από το 1886)..." ναι ακόμα οι cowboys ψάχνουν να βρουν το Eldorado στην δυτική ακτή.
"Πληθυσμιακά είναι μόνο 200εκατ.από τα 6δισ.παγκόσμιου πληθυσμού!" 290 εκ. είναι ο πληθυσμός των ΗΠΑ (ανούσια η παρατήρηση μου).
"Γνωρίζουμε ότι από άποψη συσχετισμών αυτό που επιχειρούμε είναι ουτοπικό,η βαρβαρότητα της εποχής όμως το κάνει κοινωνικά αναγκαίο" Μαζί σου Comandante Loco!!! αλλά ποιο είναι αυτό;
"είναι του Σαμπκομαντάντε Μαρκος των επαναστητημένων και αυτόνομων Ζαπατίστας στο Μεξικό." Αυτονομιστών , από ότι ξέρω το Chiapas δεν έχει γίνει (ακόμα;) αυτόνομο. "Σαμπκομαντάντε" = Subcomandante;

Με όλο τον σεβασμο θα σου πρώτεινα να ανανεώσεις τις πηγές σου.

Υ.Γ. Νομίζω πως το κείμενο σου πληρεί το στερεότυπο του αντί-αμερικάνου στην Ελλάδα.

Lefteris Kritikakis είπε...

Από τότε που καθιερώθηκε (με αγώνες, στο Σικάγο) το 8ωρο, κάποιοι λίγοι το εκμεταλλεύτηκαν αποδοτικά (8 ώρες δουλειά, 8 ώρες καλλιέργεια και οικογένεια, 8 ώρες ύπνος) και κάποιοι άλλοι καθότανε και λέγανε μ..ες και κουτσομπολιά, φήμες και διαδόσεις, κλπ.

Vatos locos:
α) Δικαστής στη Φλόριντα κύρηξε τοπικό "εμπάργκο" κατά της ExxonMobil λόγω των τιμών της βενζίνης κλπ (που είναι ακόμα η μισή από την Ευρώπη, αλλά ΚΑΝΕΙΣ Ευρωπαίος δεν έκανε τίποτα για την τιμή της βενζίνης στην Ευρώπη, οπόε βούλωστο για το "πόσοι Αμερικανοί θα απεργήσουν" κλπ.
β) Το 90% των Αμερικανών παίρνουνε πρόζακ και το 90% των Ευρωπαίων μαστουρώνουν και διαβάζουνε Λένιν (το mein kampf είναι μάλλον καλύτερο). Και λατρεύουνε τον πάτο της Αμερικάνικης κουλτούρας (woodstock και κάτι άλλες αηδίες). Σε πολλά από τα ακριβά σπίτια στο Σικάγο (βόρεια πράστεια) ΔΕΝ υπάρχει τηλεόραση. Αυτό το κορυφαίο 5% του πληθυσμού που κυβερνάει τον πλανήτη σήμερα (μαζί με κορυφαίους Ευρωπαίους κλπ) και κάθονται οι πιτσιρικάδες στις καφετέριες στο Κολωνάκι και λένε αρλούμπες. Και καλά κάνουν δηλαδή, για να μας αφήσουν κι εμάς να κάνουμε τη δουλειά μας.
γ) Ο "Αμερικάνικος λαός"... δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. "Λαοί" είναι ακόμα οι Ευρωπαίοι, που ανήκουν στην πρωτόγονη πια έννοια του "έθνους-κράτους". Καλό είναι όμως: τραβάει τουρίστες.
δ) Είναι "βαρβαρότητα" το "ελεύθερο 8ωρο"; Δηλαδή εσένα σ' αρέσουν οι "τάξεις και πειθαρχίες" ε; Η ομοιομορφία... (κάτι σαν την κομμουνιστική Κίνα ας πούμε... 1 δισεκατομμύριο κόσμος με την ίδια στολή και χωρίς δικαίωμα εξόδου από τη χώρα).

Και για την ιστορία, κάτω από τις ΗΠΑ (κόλπος Μεξικού) τρυπάνε οι Κινέζοι για πετρέλαιο και οι Αμερικάνοι δεν μπορούν λόγω μιας παλιάς δέσμευσης που είχε να κάνει με εμπράγκο κατά Κούβας κλπ. Περισσότερα στο CNN.

Και ακόμα: οι μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαίου στον κόσμο είναι Ευρωπαϊκές (BP - Shell).

Οι ΗΠΑ τραβάνε σχόλια γιατί είναι σημαντικές. Οι Έλληνες ζηλεύουν, αλλά είναι οι πλέον όμοιοι με τους Αμερικανούς (φοροδιαφυγή - Greek Dream - γκόμενα στο πλάι - μούτζα στο δρόμο).

Λευτέρης
Chicago, Oklahoma κλπ

Lefteris Kritikakis είπε...

"Εμπρός στον αυτόν που χάραξε ο έτσι"

(ποιος το είχε γράψει αυτό;)

Και συνεχίζω για τον Locos:

1) Ένα εκατομμύριο δολάρια εδώ είναι τρίχες, τη στιγμή που ένας μέσος ελεύθερος επαγγελματίας κάνει 80-100 χιλιάρικα το χρόνο.

2) Οι αργίες κλπ είναι περίπου οι ίδιες με την Ελλάδα. Οι δάσκαλοι την κοπανάνε βδομάδες κλπ. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές όπως εδώ στην Οκλαχόμα, "εάν δεν έπεσε χιονιάς φέτος και συνεπώς δεν έκλεισαν τα σχολία λόγω καιρού, τότε από τον Απρίλιο και μετά θα είναι κλειστά κάθε Παρασκευή".
Οι "επίσημες" διακοπές δεν είναι ένας μήνας όπως στην Ευρώπη, αλλά μισός μήνας. Και τι έγινε; Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ξοδεύουν το μήνα αυτό βλέποντας τηλεόραση και ενοχλώντας τους γείτονες και συγγενείς τους. Έχουν όλοι λεφτά να τρέχουν στα νησάκια;

γ) Ο μέσος Αμερικανός στο Σικάγο, απ' ότι έχω δει μέχρι τώρα, έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο από το μέσο Αθηναίο (όχι όμως περισσότερο από το μέσο Κρητικό). Σημασία έχει πόσες ώρες οδηγάς να πας μέχρι το σπίτι σου (το μέγεθος και το κυκλοφοριακό της πόλης) κλπ.

Για πείτε μου τώρα, φωστήρες των οικονομικών, ΠΟΙΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΤΡΑΒΗΞΑΝΕ ΟΙ Η.Π.Α. ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ (γιατί ακόμα περιμένω στο λιμάνι και δεν έχω δει ούτε ένα μπετόνι πετρέλαιο να φτάνει εδώ... αντιθέτως, βλέπω ότι οι Ευρωπαϊκές εταιρίες πετρελαίου κάνουν χρυσές δουλειές με τεράστια κέρδη στις ΗΠΑ).

Λευτέρης
Chicago, Oklahoma, κλπ

Vatos Locos είπε...

-"Είναι "βαρβαρότητα" το "ελεύθερο 8ωρο"; Δηλαδή εσένα σ' αρέσουν οι "τάξεις και πειθαρχίες" ε; Η ομοιομορφία... (κάτι σαν την κομμουνιστική Κίνα ας πούμε... 1 δισεκατομμύριο κόσμος με την ίδια στολή και χωρίς δικαίωμα εξόδου από τη χώρα)" Όπως το πες , ελεύθερο στα χέρια του εργοδότη.Η εξέλιξη της τεχνολογίας απο το 1886 είναι τέτοια που θα μπορούσαμε να δουλεύουμε 4ώρες,αυτό προτείνω και όχι τον κρατικό καπιταλισμο ΕΣΣΔ και Κίνας.

-το 90% που νομίζει ότι συνορεύει με το Ιρακ είναι από δημοσκόπηση που είχε γίνει όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιρακ.

-Σχετικά με Ιραν τι νομίζω ότι παίζει:Οι ΗΠΑ κόβουν νέα δολλάρια αβέρτα κουβέρτα.΄Δηλαδή χωρίς να υπάρχη αντιστοιχία σε πραγματική αξία.Έχουν από τα μεγαλύτερα χρέη στον κόσμο σαν κράτος.Αυτό το εξισσοροπούν γιατί οι αγορές πετρελαίου και μεγάλων ακινήτων γίνονται με δολάρια από τις άλλες χώρες.Το Ιραν δήλωσε ότι θα δημιουργήσει χρηματιστήριο πετρελαίου με ευρω,και κάπου εκεί το θέλει να το πάει για συμμαχία με Ρωσία,Κίνα....(τα υπάρχοντα δύο σε Λονδίνο-ΗΠΑ είναι με $).
-Τα προιόντα που παράγονται και ο υπερσυσσωρευμένος πλούτος στον δυτικό κόσμο είναι τόσος που θέλει νέες αγορες(δυτικοποιήση Μέσης Ανατολης/Ισλαμ,απαγόρευση μαντίλας κτλ,)
-Όπως οι ελληνικές κατασκευαστικές κάναν ντου στην κατεστραμμένη Γιουγκοσλαβία,αυτό θέλουν να κάνουν τώρα και οι Η.Π.Α(χαρακτηριστικό είναι ότι λόγο της υπερσυσσώρευσης γίνεται αυτό το παγκόσμιο μπάχαλο με την άνοδο της βενζίνης.
-Για τις προεκλογικές εκστρατείες:Όποιος πιστεύει ότι πρέπει να διαλέγει κάποιον να του τα κάνει όλα για αυτόν για 4 χρόνια είναι ήδη αρκετά "ηλίθιος"-πελάτης(ρουσφετολόι).
-"οι μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαίου στον κόσμο είναι Ευρωπαϊκές (BP - Shell)."Το κεφάλαιο έχει σταματήσει να ασχολείται με την εθνότητα του δεκαετίες τώρα.Δεν είναι η αμερικανική οικονομία που εξουσιάζει την μικρή ελληνική.Είναι οι αστοι Η.Π.Α και Ελλάδας που θέλουν μαζί να κάνουν ντου στους αστους του Ιραν(οι εργάτες θα κάνουν τα playmobil).
-"1) Ένα εκατομμύριο δολάρια εδώ είναι τρίχες, τη στιγμή που ένας μέσος ελεύθερος επαγγελματίας κάνει 80-100 χιλιάρικα το χρόνο."Ωραίος ο παράδεισος σου αλλά τα ρεπορτάζ από την Νέα Ορλεάνη έδειξαν τον μέσο αμερικανό να πνίγεται και να τον πυροβολεί το κράτος-πρόνειας σου για να αφήσει τα εμπορεύματα των σουπερ μάρκετ να καταστραφούν και να μην τα απαλλοτριώσει.Ακόμη είδα αμερικανους να υποθηκεύουν DVD players για να βάλουν βενζίνη
"Ο μέσος Αμερικανός στο Σικάγο, απ' ότι έχω δει μέχρι τώρα, έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο από το μέσο Αθηναίο (όχι όμως περισσότερο από το μέσο Κρητικό). Σημασία έχει πόσες ώρες οδηγάς να πας μέχρι το σπίτι σου (το μέγεθος και το κυκλοφοριακό της πόλης)"-Δεν παίζει εκτός και αν ζεις στα "βόρεια προάστια" του Σικάγο.Αν είναι έτσι γιατί όταν διασκεδάζουν εκτονώνονται με αλκόολ και πρέζα.
-"Ο "Αμερικάνικος λαός"... δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. "Λαοί" είναι ακόμα οι Ευρωπαίοι, που ανήκουν στην πρωτόγονη πια έννοια του "έθνους-κράτους". Καλό είναι όμως: τραβάει τουρίστες."Ο λαός είναι εκ φύσεως ιδεολόγημα που δικαιολογεί πολλά πράγματα.Πιο παλία ήταν η "πατρίδα" κ το "έθνος".Τώρα είναι η "παραγωγικότητα","ανταγωνιστικότητα".
Ιδεολογήματα της κάθε εποχής για να ναι πιο εύκολη η εκμετάλλευση των πολλών από τους λίγους.
-Τον Μαρξ δεν τον διαβάζουν καμένοι.Επιστήμονας ήταν.Ακόμα και ένα κεφαλαικράτη στη Γουολ Στρητ να ρωτήσεις θα σου πει για την
"πάλη των τάξεων","αντίθεση καφαλαίου-εργασίας" κτλ(απλά έχει ταξική συνείδηση)

Vatos Locos είπε...

Σχετικά με την ανάγκη απόβασης του κεφαλαίου της Δύσης:Δείτε το google που κάνει όλα τα χατήρια στην κινεζική κυβέρνηση για να έχει πρόσβαση στη νέα κινεζική αγορα...

mickey είπε...

vatos locos said:
"το 90% που νομίζει ότι συνορεύει με το Ιρακ είναι από δημοσκόπηση που είχε γίνει όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιρακ."

Θέλω επίσημα στοιχεία!

Vatos Locos είπε...

Έχουν περασει 3,5 χρόνια δεν μπορώ να βρω.
πάντως το είχαν γράψει ακόμη και οι αστικές φυλλάδες(ταχυδρόμος.βημαγκαζινο κτλ κτλ)

mickey είπε...

vatos locos, οι αόριστες αναφορές (και ειδικά σε ντόπιες "φυλλάδες") δε λένε απολύτως τίποτα. Στοιχεία έχεις;

Μα καλά, δεν καταλαβαίνεις και μόνος σου πως είναι εξωφρενικό να πιστεύεις κάτι τέτοιο; Δηλαδή το 90% των Αμερικανών ΔΕΝ έβλεπε TV που για μήνες ολόκληρους έδειχνε χάρτες του Ιράκ, μαζί με τα διάφορα σενάρια και πίστευε πως συνορεύει με αυτό; Και όσοι από τους "ερωτώμενους" της δημοσκόπησης είδαν και τον 1ο Πόλεμο του Κόλπου (Desert Storm) δεν πήραν χαμπάρι πού στο καλό πέφτει;

Για πολύ μαλ*κες περνάς μάλλον τους Αμερικανούς - ενδεχομένως κι εμάς! Τα υπόλοιπα "στοιχεία" σου δεν τα θίγω. Προφανώς είναι "εξίσου" αξιόπιστα :))

ioakim είπε...

Ωραια λογικη κ.Δημου.Απο ποτε η αντιθεση σε ενα θεοκρατικο (αρα καταπιεστικο) καθεστως νομιμοποιει την επεμβαση σε ενα κυριαρχο κρατος?Μηπως απο τοτε που η εξωτερικη πολιτικη της Αμερικης ασκηται απο τις 7 αδερφες πετρελαικες εταιριες (δες αδειες εξορυξης πετρελαιου στην Αλασκα)?Απο ποτε το ελληνικο κρατος εχει ιδιον συμφερον απο μια πιθανη στρατιωτικη επεμβαση οταν,απ' οσο γνωριζω τουλαχιστον,δεν ειναι μεγαλομετοχος σε καμμια απο αυτες?Απο ποτε τα οικονομικα οφελη ενος εθνους νομιμοποιουν τις εκατομβες θυματων του αλλου?Και τελος,απο ποτε αποκτησατε τη λογικη κ.Δημου οτι χερι που δεν μπορεις να δαγκωσεις φιλησε το?

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Nikos Dimou said...
heinz said
"ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!
Kαμμιά σχέση δεν είχε η Ελλάδα με τις βλακείες της δυτικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας,της δυτικής φιλοσοφίας, και τις παθογένειές της!!!"

Εχεις να προτείνεις άλλο μοντέλο διακυβέρνησης; Αν ναι, ποιο;
7:39 μμ

Κ. Δήμου, είναι σαφές ότι δεν σας αρέσει να βλέπετε άλλα χρώματα εκτός από το άσπρο και το μαύρο. Επιπλέον λατρεύετε να νικάτε τους άλλους με υπεραπλουστεύσεις και «αφοπλιστικές» ερωτήσεις του τύπου «έχεις να προτείνεις κάτι καλύτερο;» (πρβλ. και παρόμοιο παραπλανητικό ερώτημα σας σε άλλο κεφάλαιο, για το εάν θα προτιμούσαμε να πεθαίνουν τα κακόμοιρα παιδάκια του τρίτου κόσμου από το να πουλιούνται σαν αναλώσιμα υλικά για 1 $ την ημέρα στα σκλαβοπάζαρα των πολυεθνικών).
Δεν φαντάζομαι ότι ο αγαπητός κ. heinz γράφει αυτά που γράφει στο πλαίσιο κάποιας πρότασης του για άμεση ανατροπή και υποκατάσταση του σημερινού συστήματος. Νομίζω ότι ο άνθρωπος κοιτάζει απλά πίσω στην ιστορία μπας και καταλάβει αν κάτι έγινε λάθος. Υπό τις συνθήκες αυτές είναι μάλλον άδικο να του ζητάτε να καταθέσει εν έτει 2006 εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του Κοραϊκού ελληνικού κουτσοδιαφωτισμού του 1800. Οι προτάσεις αυτές υπήρξαν και από όσο ξέρω κατατέθηκαν αρμοδίως και σε επίκαιρο χρόνο. Τώρα, για ποιους λόγους έχασαν ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Αθανάσιος Πάριος και οι Κολλυβάδες και επικράτησε ο Κοραής και οι συν αυτώ είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που είναι σκόπιμο και χρήσιμο να ερευνηθεί ψύχραιμα και σε βάθος. Για το καλό μας.
Για την καλή αρχή μιας τέτοιας συζήτησης είναι σκόπιμες κάποιες παρατηρήσεις:
α) Ο Otto Wittelsbach ήταν 16 ετών όταν ορίσθηκε ως ελέω θεού μονάρχης των γραικών. Ήταν ρωμαιοκαθολικός και έφθασε από το Μόναχο στο Ναύπλιο μέσω Ρώμης, από όπου πέρασε για να ζητήσει την ευλογία του Πάπα και τις συμβουλές του για τον τρόπο που έπρεπε να κυβερνήσει το Ορθόδοξο γένος των Ελλήνων (σημ. για να μην μας ρωτήσετε αφοπλιστικά εάν προτιμούμε τον Χριστόδουλο από τον Bill Gates και τους υπολογιστές μας πρέπει να σημειώσουμε ότι την εποχή εκείνη η ορθοδοξία έπαιζε άλλο ρόλο στην ζωή των ελλήνων. Ρόλο σημαντικότερο και απείρως κρισιμότερο).
β) Τα πρώτα χρόνια μέχρι την ενηλικίωση του μονάρχη κυβέρνησε η αντιβασιλεία. Για να καταλάβουμε το είδος της διακυβέρνησης διαβάζουμε από έναν έλληνα της εποχής ότι «και τους πιάνουν αυτεινοί οπούχουν την εξουσία και τους κρένουν με τον νόμο τον δικό τους». Τους κρένουν με τον νόμο τον δικό τους! Δηλαδή τους αδικούν.
γ) Η διοικητική διαίρεση της χώρας έγινε από τον κ. Αμπελ, γραμματέα της αντιβασιλείας, με βάση το γερμανικό πρότυπο. Ο κύριος Αμπελ αγνόησε πλήρως τις επικρατούσες δομές κοινωνικής οργάνωσης και συλλογικού βίου των ελλήνων.
δ) Η εκπαίδευση στο νέο κρατίδιο οργανώθηκε από τον προτεστάντη κ. Μάουρερ με βάση τα βαυαρικά πρότυπα. Με τα ίδια πρότυπα οργανώθηκαν από τον ίδιο η δικαιοσύνη και από τον κ. Καρλ φον Χάιντεκ ο στρατός και η διοίκηση του.
ε) Τα βασιλικά ανάκτορα, το σύμβολο κάθε καθεστώτος, κτίστηκαν από τον Φρειδερίκο φον Γκερτνερ, ενώ το πανεπιστήμιο και η ακαδημία από τον Κρίστιαν Χάνσεν και από τον αδελφό του Θεόφιλο Χάνσεν αντίστοιχα. Ο τελευταίος είναι αυτός που θα χτίσει μαζί με τον γάλλο Μπουλανζέρ και ένα μνημειακό έργο από αυτά που «οφείλουν» να «μιλάνε» στην συνείδηση και την ψυχή του λαού. Την μητρόπολη Αθηνών. Την μεγάλη εκκλησία της πρωτεύουσας των ρωμιών. Την αγιογράφηση της εκκλησίας ανέλαβε και ολοκλήρωσε ο γερμανός ζωγράφος Ζάιτς, έτσι, για να μπορεί ο απλός λαός από τα στασίδια του να αναγνωρίζει τους δικούς του αγίους, να αισθάνεται οικεία και να «συνομιλεί μαζί τους απλά», όπως θα έλεγε και ο δικός μας κυρ Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Να σημειωθεί ότι οι Κοραϊκοί ντρεπόντουσαν για τις βυζαντινές εκκλησίες της Αθήνας όπως και οι Τούρκοι που μέχρι και πολύ πρόσφατα άφηναν τα ονειρεμένα γυαλί του Βοσπόρου να γκρεμίζουν γιατί τους θύμιζαν το απολίτιστο οθωμανικό παρελθόν τους
Αυτά τα ολίγα αρκούν νομίζω για να εξηγήσουν γιατί σήμερα περνάμε με κόκκινο τα φανάρια, γιατί οδηγούμε μεθυσμένοι, γιατί κλέβουμε την εφορία, γιατί χτίζουμε παράνομα εκτρώματα στους καταπατημένους λόγγους και τα βουνά της πατρίδας μας, γιατί οι πολιτικοί αρχηγοί μας δεν τολμούν να πούνε καμία κουβέντα στην κάθε Κοντολίζα και στον κάθε Γκιούλ, γιατί τελικά με τόσα πακέτα δεν μπορέσαμε να γίνουμε Ιρλανδία ή Δανία κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π.

Lefteris Kritikakis είπε...

"...Η εξέλιξη της τεχνολογίας απο το 1886 είναι τέτοια που θα μπορούσαμε να δουλεύουμε 4ώρες"

Σαφώς και μπορείς να το κάνεις αυτό (4 ώρες) εάν βεβαίως αρκείσαι σε όσα αρκούταν και οι τότε: λίγο ψωμί, τυρί και κρέας, κάνα φρούτο, όχι τηλεόραση και PC, κλπ. Συμφωνώ.

==============================
"-το 90% που νομίζει ότι συνορεύει με το Ιρακ είναι από δημοσκόπηση που είχε γίνει όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιρακ."

Εάν όντως είναι τόσο αμόρφωτοι (και κυβερνάνε τον κόσμο) φαντάσου οι κυβερνώμενοι τι φρούτα είναι... οι Γερμανοί μόλις πριν από 70 χρόνια ξεχωρίζανε τους ανθρώπους σε ποιότητες ανάλογα με το χρώμα των ματιών τους. Ε ρε ζώα...
================================

"Έχουν από τα μεγαλύτερα χρέη στον κόσμο σαν κράτος."

Οι Γιαπωνέζοι έχουν μεγαλύτερο. Εάν σαν χρέος εννοείς το ποσό των κρατικών ομολόγων που έχουν αγοράσει οι άλλες χώρες (γι' αυτό ουσιαστικά πρόκειται), τότε ξαναδιάβασε ολίγα οικονομικά.

===============================

Το Ιραν δήλωσε ότι θα δημιουργήσει χρηματιστήριο πετρελαίου με ευρω,και κάπου εκεί το θέλει να το πάει για συμμαχία με Ρωσία,Κίνα....(τα υπάρχοντα δύο σε Λονδίνο-ΗΠΑ είναι με $).

Από πότε συμφέρει τους Ρώσους ν' αγοράσουν Ευρώ; Από την άλλη, απαγορεύεται στις ΗΠΑ ν' αγοράζουν Ευρώ; Ξέρεις πόσες επενδύσεις (τσάμπα χρήματα στις τσέπες μας από το εξωτερικό) γίνονται στις ΗΠΑ από Ευρωπαίους κάθε φορά που ανεβαίνει το Ευρώ;

=================================

Ωραίος ο παράδεισος σου αλλά τα ρεπορτάζ από την Νέα Ορλεάνη έδειξαν τον μέσο αμερικανό να πνίγεται και να τον πυροβολεί το κράτος-πρόνειας σου για να αφήσει τα εμπορεύματα των σουπερ μάρκετ να καταστραφούν και να μην τα απαλλοτριώσει.

Ποιος σου είπε ότι αυτοί που είδες στο CNN είναι οι "μέσοι πολίτες"; Επίσης, ξέρεις ότι η Λουιζιάνα είναι από τις πλέον φτωχές πολιτείες; Αλλά ούτε κι εκεί έκανε αίσθηση το 1 εκατομμύριο... πέρασα μια βδομάδα στη (βρώμικη) Νέα Ορλεάνη ένα χρόνο πριν τις βροχές και το μέσο σπίτι που άξιζε τον κόπο ήταν περί τις 350.000 δολάρια.

================================

"Αν είναι έτσι γιατί όταν διασκεδάζουν εκτονώνονται με αλκόολ και πρέζα."

Δεν έχω δει περισσότερη πρέζα ή αλκοόλ απ' ότι θυμάμαι από Αθήνα.

===================================

Ο λαός είναι εκ φύσεως ιδεολόγημα που δικαιολογεί πολλά πράγματα.Πιο παλία ήταν η "πατρίδα" κ το "έθνος".Τώρα είναι η "παραγωγικότητα","ανταγωνιστικότητα".

Όπως ας πούμε η φυγή των Ελληνικών βιομηχανιών προς Βουλγαρία μεριά...

=================================
Τον Μαρξ δεν τον διαβάζουν καμένοι.Επιστήμονας ήταν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και άλλοι επιστήμονες στο χώρο, και μάλιστα καλύτεροι. Γιατί η θεοποίηση του Μαρξ, ειδικά μάλιστα όταν τα νέα δεδομένα τον κατατάσουν στους "μη διαχρονικούς";

"Αυτά τα ολίγα αρκούν νομίζω για να εξηγήσουν γιατί σήμερα περνάμε με κόκκινο τα φανάρια, γιατί οδηγούμε μεθυσμένοι, γιατί κλέβουμε την εφορία, γιατί χτίζουμε παράνομα εκτρώματα στους καταπατημένους λόγγους και τα βουνά της πατρίδας μας, γιατί οι πολιτικοί αρχηγοί μας δεν τολμούν να πούνε καμία κουβέντα στην κάθε Κοντολίζα και στον κάθε Γκιούλ, γιατί τελικά με τόσα πακέτα δεν μπορέσαμε να γίνουμε Ιρλανδία ή Δανία κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π."

Ε, είναι επειδή οι Αμερικανοί είναι μαλάκες και έχουν τις περισσότερες ευρεσιτεχνίες στον κόσμο, ΧΩΡΙΣ κρατικές ή ομοσπονδιακές επιδοτήσεις.

Μια ματιά στις πρωτόγονες προκαταλήψεις περί "ράτσας" κλπ των Ευρωπαίων μόλις δυο γενιές πριν (Β' παγκόσμιος πόλεμος) και το ότι σκοτώνανε και τα ίδια τους τ' αδέλφια στον εμφύλιο (διότι είχανε διαβάσει "Μαρξ") και μετά να λέμε περί γενικευμένης χαζομάρας. Εδώ γ...ε τα ίδια τους τα παιδιά άμα τους το έλεγε ο Φλωράκης. Ξέρανε όμως με ποιες χώρες συνοδεύεο το Ιράκ... (επί τη ευκαιρία, πόσοι Έλληνες ξέρουν με ποιες πολιτείες συνορεύει το Οχάιο ή η Μινεσότα, χωρίς να κοιτάξουν το χάρτη;)

Λευτέρης

Lefteris Kritikakis είπε...

Και μια απάντηση, πολύ καθυστερημένη, στα περίφημα "καλά να πάθουν οι αμερικανοί" για την 11η Σεπτέμβρη:

"Καλά να πάθουν οι Έλληνες για τη Μικρασιατική καταστροφή (αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής τους πολιτικής)" και "καλά να πάθουν για την χιτλερική κατοχή" (αποτέλεσμα της λάθους πολιτικής τους να μην υποταγούν πλήρως).

Αυτά βέβαια δεν αρέσουν, διότι οι Έλληνες είναι όλοι 12 χρονών: τους αρέσει να ασκούν κριτική, αλλά τρελαίνονται εάν τους ασκήσει κάποιος άλλος κριτική.

Λευτέρης

ΥΓ. (Το "καλά να πάθετε για τομ εμφύλιο" είανι αυτονόητο, άλλωστε ο εμφύλιος ήταν άκρως επιθυμητός από την αριστερά τον καιρό εκείνο... πόλεμο θέλανε, πόλεμο πήρανε... μέχρι εκεί έφτανε το IQ φρυγανιάς που έχουν... αυτό ήταν το καλύτερο που θα μπορούσαν να κάνουν για τους εαυτούς τους και τη χώρα τους και τα παιδιά τους).

Σουητόνιος είπε...

Εγώ πάντως αναρωτιέμαι πώς μπορεί ένας ορθολογιστής να είναι τόσο πολύ αντι-ιρανός;
Φράσεις όπως "Θέλουμε το φανατικό Ιράν των Μουλάδων..." αποκαλύπτουν άγνοια και προκαταλήψεις.

Για την άγνοια θα ήθελα να σημειώσω πως το "φανατικό Ιράν" των "Μουλάδων" είναι αποτέλεσμα των πράξεων και των παρεμβάσεων της Μεγάλης Βρετανίας και των Η.Π.Α. που κατέστρεψαν ολοκληρωτικά και αμετάκλητα την μοναδική - υγιέστερη της αντίστοιχης Ελληνικής ή Τουρκικής εκείνη την εποχή - κοινοβουλευτική δημοκρατία που υπήρχε στην περιοχή, εξοντώνοντας ανελέητα -το κραυγάζει η ιστορία- τον Μοσαντέκ (επειδή τόλμησε πρώτος, αυτό που απολαμβάνουν -σχεδόν- όλοι τώρα στην περιοχή) και φέρνοντας τον Σάχη.
Το αποτέλεσμα αυτής της απίθανης πολιτικής εξίσωσης;
Σάχης - Μοσαντέκ = Αγιοταλλάχ
Ρωτήστε τα εκατομμύρια των Ιρανών στο εξωτερικό (πάνω από ένα εκατομμύριο στην Καλιφόρνια μόνο).

Για τις προκαταλήψεις θα ήθελα να σημειώσω πως το "φανατικό κράτος των Μουλάδων" αντιπροσωπεύει, (εκτός του Αχμεντινεζάντ) και την πραγματικά αξιόλογη - και μοναδική στον Ισλαμικό κόσμο - (αν την συγκρίνουμε με την Σαουδαραβική - Ουαχαβιτική) Περσική θεολογική παράδοση.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 338 από 338   Νεότερο› Νεότερο»