Τρίτη, Απριλίου 18, 2006
Ο Αμλέτος στην Σπιανάδα
ΣΤΟ ΝΟΥ ΜΟΥ η λέξη παράδεισος σημαίνει ένα πράγμα: Πασχαλινή Κέρκυρα.
Φαντάζομαι τον παράδεισό μου, σαν παράδεισο των αισθήσεων. Και σ' όλο τον κόσμο, μόνο σ' έναν τόπο, μόνο μία στιγμή το χρόνο, φτάνουν όλες οι αισθήσεις ταυτόχρονα στην κορύφωσή τους.
Μεγάλο Σάββατο πρωί, ώρα εννέα, στη Σπιανάδα.
Η πρώτη ευτυχία έρχεται από την αίσθηση του χώρου. Τι ηδονή για την ψυχή, που έχει χάσει τα μέτρα της ανάμεσα στο συμπιεσμένο και στο απεριόριστο! Εδώ ο χώρος λειτουργεί, αναπνέει. Έχει την άνεση, το ρυθμό και τα όρια που περιμένεις. Αισθάνεσαι τοποθετημένος στις ανθρώπινες συντεταγμένες σου - στις σωστές σου αναλογίες. Τίποτα δε σε πιέζει, όλα γύρω σου σε στηρίζουν, σε πλαισιώνουν. Esplanade, Σπιανάδα. Εδώ η λέξη πλατεία, βρίσκει το πρώτο της νόημα.
Η δεύτερη ευτυχία είναι η όραση.Βλέπεις το κερκυραϊκό φως γλυκό, μελένιο, να χαϊδεύει τις προσόψεις των σπιτιών του Λιστόν. (Α! οι προσόψεις της Κέρκυρας: πίνακες τέχνης και φύσης - όπου τα χρώματα και η υγρασία παίζουν μόνο με τόνους και ημιτόνια). Βλέπεις τον καταγάλανο ουρανό (πάντα είναι γαλανός ο ουρανός το Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα - ο Άγιος φροντίζει γι' αυτό), μέσα από τα πορφυρά λουλούδια του δέντρου του Ιούδα. Σε λίγο θα δεις τα χρυσά, τα γαλάζια και τα κόκκινα της λιτανείας.
Πανηγύρι έχει η όσφρηση. Όλη η Κέρκυρα ένας κήπος. Ευωδιάζει τόσο έντονα, που ώρες - ώρες σε ζαλίζει. Πνοές-πνοές έρχονται σαν μικρά κύματα οι μυρωδιές - κάθε λουλούδι, κάθε δέντρο, κάθε πλαγιά και κάθε χωριό της Κέρκυρας σου στέλνει το δικό του μήνυμα.
Όλα όμως θα τα δέσει η ακοή, μόλις από μακριά ακουστούν οι ήχοι της μεγάλης λιτανείας. Το Μέγα Σάββατο οι Κερκυραίοι περπατάνε τον Άγιό τους. Με φιλαρμονική και στολές. Με σεβασμό και έξαρση. Με μουσική.
Μουσική στην Κέρκυρα - που έχει περισσότερες φιλαρμονικές από κινηματογράφους. (Ένας ορισμός του πολιτισμού; Όταν οι ασκούντες την τέχνη ξεπερνάνε τους ακροατές;) Δεν θα ξεχάσω ποτέ κάποιο πρώτο πρωινό ξύπνημα σ' ένα παλιό, πανύψηλο ξενοδοχείο της Σπιανάδας, όταν από κάθε παράθυρο ακουγόταν και άλλη μπάντα.
Στην Κέρκυρα η μουσική δεν είναι απλός ήχος. Γίνεται περιβάλλον. Γίνεται ζωή. Γίνεται - τελικά - οι ακροατές της. Το κοινό δεν είναι δέκτης αλλά τμήμα του έργου.
Κάποτε αυτό θα το πούνε "χάππενινγκ".
Υπάρχει ένα μουσικό κομμάτι που ακούγεται μόνο στην Κέρκυρα, μόνο στη λιτανεία. Ένα κομμάτι μελωδικό σαν τους κήπους της Κέρκυρας, λυπημένο σαν την εβδομάδα των Παθών, λυρικό σαν το ασημένιο φως των ελαιώνων, ρυθμικό σαν το κύμα της θάλασσας. Πένθιμο εμβατήριο από τον "Άμλετ" του Franco Faccio. Οι Κερκυραίοι το λένε απλά "ο Αμλέτος".
Όταν λοιπόν ανυψωθεί ο Αμλέτος σαν λυγμός και σαν έκσταση πάνω από τις κοκκινόχρυσες στολές της Παλαιάς Φιλαρμονικής, η αίσθηση δεν αντέχεται. Η ζωή τεντώνει τόσο μέσα σου, που νομίζεις πως θα σπάσεις από ευτυχία. Σαν πόνος και σαν βάλσαμο ο Αμλέτος κυματίζει πάνω από την πλατεία κι εσύ γεύεσαι τον παράδεισο σ' αυτή τη Γη.
Δεκατρείς φορές έχω ακούσει τον Αμλέτο στη Σπιανάδα και κάθε φορά νομίζω πως η καρδιά μου θα σταματήσει (και ίσως εύχομαι να σταματήσει έτσι!). Αψηφώ την εορταστική ταλαιπωρία, την τουριστική πολυκοσμία, τη βαρβαρότητα των ορεσίβιων (δίπλα στους Επτανήσιους, όλοι εμείς είμαστε αρκούδες). Ό,τι και να γίνεται γύρω, ο Άγιος και ο Αμλέτος νικάνε - και το θαύμα λειτουργεί κάθε Μεγάλο Σάββατο στη Σπιανάδα.
Α, Κέρκυρα-Κέρκυρα, που δεν γνώρισες την τυραννία του Τούρκου και την κακομοιριά του πεύκου. (Το δέντρο-ραγιάς, άμορφο και άσκημο). Πού μαζί με τ' αδέρφια σου νησιά σώζετε το όνομα της ποίησης και της μουσικής στην Ελλάδα.
Κι αν τύχει να είμαι μακριά, όπου κι αν βρεθώ, όταν έρθει Μεγάλο Σάββατο τραγουδάω μέσα μου τον Αμλέτο. Κλείνω τα μάτια και για ένα δευτερόλεπτο το θαύμα συντελείται πάλι.
Ο παλιός Αμλέτος, ο σκοτεινός πρίγκιπας της αμφιθυμίας, πνίγηκε στο φως, τη μελωδία και τη μυρωδιά της άνοιξης. Αμφιβολία καμιά: "γλυκιά η ζωή κι ο θάνατος μαυρίλα".
Ο παράδεισός μου: Φως, ανθισμένη Σπιανάδα και η Παλαιά Φιλαρμονική να παίζει, να παίζει, να παίζει τον Αμλέτο.
...................................................................
Tο κείμενο γράφτηκε το 1980. Έκτοτε ευτύχησα να ξανακούσω αρκετές φορές τον Αμλέτο. Οι δύο ομαδικές φωτογραφίες είναι της Αναστασίας Μπάιλα-Βάιλα, που κάποτε τον εικονογράφησε. H μικρή τουριστική φωτό, δίπλα, δείχνει την Ανάσταση (μοναδική σε όλο τον νησί) στην απέραντη Σπιανάδα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
237 σχόλια:
«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο 201 – 237 από 237Αν υποψιαστώ πως είμαι ο μόνος Έλληνας εδώ μέσα θα πεθααάνω :))
harry, περιμένω το crash test ;)
@Mickey
Και, για να μη νομίζεις ότι την κοπανάω με ελαφρά πηδηματάκια, δίκην bunny, έβαλα ένα πρώτο κείμενο στο blog μου, ορίστε περάστε με τα όπλα σας...
@aphrodite
μα... ούτε το βιογραφικό διασφαλίζει τίποτε... Μια ζαριά ρίχνεις (και είναι το ρημάδι το ζάρι, με αμέτρητες έδρες....)
Ειρήνη ημίν heinz! Άγιες μέρες διανύουμε. Μη δίνουμε αφορμή και στους Μπουσάτους - θέλουν να επιτεθούν και με πυρηνικά τρομάρα τους!
Ας πρυτανεύσει η Ειρήνη και η Λογική! (Φτου φτου κακά, τι λέξη είπα τώρα; Ήμαρτον ήμαρτον!)
@harry,
To... άθλημα δεν έχει pre-requisite το humour, αλλά για την δική σου περίπτωση, πρέπει το όποιο κορίτσι να διαθέτει εκτός από υπομονή, χιούμορ και καλό βιογραφικό! (α, και να της αρέσουν τα όπλα στον κρόταφο για να επαναλάβει, ειδικά 7/ημερησίως!)
ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΩΡΑ?
(-DD
@Mickey,
Οσο και να πλυθείς, όπου και να πας για Πάσχα, όσο και να κλέβεις τα "χαρτάκια " των άλλων στην ουρά με τα τυριά, Σμυρνιά δεν θα σου κληρώσει, αμερικάνα Μinnie και πολύ σου είναι!
Βρωμοπόντικο!
:-)
Να ασχοληθούμε και λίγο με το θέμα μας?
οι πόντιες είναι οι καλύτερες νοικοκυρες, οι μιακρασιάτισες/θρακιώτισες οι καλύτερες μαγείρισες και οι σλαβόφωνες (ντόπιες τις λέμε εμείς - αυτό όμως σημαίνει κάτι άλλο για σας)της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας είναι οι καλύτερες στο κρεβάτι.
οι καλύτερες νυφες είναι οι biracials
Ι am the offspring of Ptolemeus and Cleopatra.
I am not related to G alekos whatsoever - he is from edessa
Μα ακούς εκεί να με πει αλβανό πειρατή! Ποιον, εμένα! Τον απόγονο των καπεταναίων που υποκίνησαν την εθνική παλιγγενεσία. Ήμουν στην Αίγινα την Κυριακή και συγκινήθηκα βλέποντας τα σπάργανα του ελληνισμού. Ωραίο μέρος η Αίγινα για πάσχα. Μήπως ακούγομαι ασυνάρτητος; Είναι μέχρι να εγκλ(ι)ματιστώ.
@harry,
"...απο πότε μια γυναικα χρειαζεται πιστολι για να δεχθει να ευχαριστηθει 7ακις ?"
Από τότε που βρέθηκε στο ίδιο δωμάτιο μαζί σου!
(ρε μέχρι να το καταλάβει!)
(-)
glen Ωραίο μέρος η Αίγινα για πάσχα.
say hello to kakaounakis
@ΝΔ,
"Βοήθεια! Οι γυναίκες έκαναν κατάληψη στο μπλογκ! " 11:39 πμ
Γιατί, τώρα που έκαναν κατάληψη οι άντρες είναι καλύτερα?
;-)
@harry,
Πού να την πιάσεις την σύνδεση...
Τουλάχιστον με ένα... καλό ξημέρωμα σταματάς την εθνικιστική σου ανάλυση για λίγο?
:-)
mickey said...
Φέτος υπάρχει μια πιθανότητα να κάνω Πάσχα στην Ερμούπολη της Σύρου
Έχω πάει πολλές φορές στην Σύρο - αλλά δεν έτυχα Πάσχα εκεί. (Στο νησί γιορτάζουν 2 φορές). Έτσι δεν έχω ειδικές πληροφορίες.
Ηarry η επιστημοσύνη σου βασίζεται στα επίθετα και τις εντυπώσεις (αλβανοφέρνει). Με αυτά θα γράψεις σύγγραμμα; Τώρα υπάρχουν γονιδιακές έρευνες που μας βγάζουν υποσαχάριους!
Όσο για μένα, είμαι από τους λίγους που έχουν γενεαλογικό δέντρο (από την μεριά της μητέρας μου) που πάει πίσω 900 χρόνια. Δεν επαίρομαι γι αυτό - απλώς έτυχε - αλλά το γράφω για να καταδείξω πως δεν μπορείς να καταλογίζεις στον άλλο ότι κρύβεται όταν υπάρχουν τεκμήρια που αγνοείς.
master of the bloghouse said..Όσο για μένα, είμαι από τους λίγους που έχουν γενεαλογικό δέντρο (από την μεριά της μητέρας μου) που πάει πίσω 900 χρόνια"
πιθανότατα υπάρχει κάποια γαλαζοαίματη καταγωγή - αλλιώς δεν εξηγείται...
Εχω ακούσει ότι κάποια βρετανικά πανεπιστήμια αναλαμβάνουν έρευνες για να εντοπίζουν γενεαλογικά δέντρα – με το αζημίωτο φυσικά.
Στην Ελλάδα θα ήταν μάλλον δύσκολο να συμβεί αυτό, διότι δεν υπήρχε ούτε αριστοκρατία ούτε αστική τάξη και πολλά δημοτολόγια κτλ έχουν καταστραφεί
Αν υπήρχε μια αλάνθαστη επιστημονική μέθοδος, που θα έδινε τη δυνατότητα στους έλληνες να μάθουν από πού κρατάει η σκούφια τους, πιθανότατα, πολλοί θα είχαν αυτοκτονήσει από την απογοήτευση, όταν θα διαπίστωναν ότι δεν είναι αυτό που νόμιζαν…
Το πιο αστείο θα ήταν, αν μαθαίναμε ότι ο λαομίσητος Μπους έχει περισσότερους έλληνες προγόνους από ότι ο παπαθεμελής και ο παπατσάκαλος μαζι.
@harry πώς θα προσδιόριζες τον Γίωργο Παπανδρέου εθνολογικά;
Δεν είναι αστείο, οτί εμείς που περηφανευόμαστε για την καθαρότητα της φυλής μας –φαλμεράυερ ουστ- θα κάνουμε, σε λίγους μήνες, πρωθυπουργό έναν μη «καθαρόαιμο» έλληνα;
hioniam said...
To καλύτερο Πάσχα:
Ωραίο σχόλιο!
Ευχαριστίες.
harry "Οσο για τον ρολο της εθνικοτητας στο συστημα αξιων μας,πρεπει να ειναι ο πρωτος,μεχρις οτου απελευθερωθουν & αποκατασταθουν οι παντος ειδους μειονοτητες"
Oι μειονότητες πρέπει να προστατεύονται αλλά όχι και να είναι υπεράνω κριτικης... Αν υπηρχαν σοβαρές και ώριμες δημοκρατιες, στην εποχή της ατομικότητας (καλό πράγμα είναι αυτό - ας μην αντιδρουν οι ορθόδοξοι)και του αυτοπροσδιορίσμου, τότε δε θα μιλούσαμε για μειονότητες διότι ο καθένας από εμας, ως μονάδα, θα ήταν μια μειονότητα - και τέτοιες μειονότητες δε μπορουν να αποκτήσουν κρατική οντότητα.
Το θέμα είναι να καταργηθεί το έθνος-κράτος...
Μια και το "ξεχειλώσαμε"...
...ε, να μην κάνω και τα 350; το προηγούμενο ήταν ;)
Εγώ πάντως παραδίδομαι. Με κούρασε και ο heinz (πάλι ασχολήθηκα με λάθος άτομο) και έχασα τζάμπα κάποιες ώρες.
Ελπίζω να βρω άλλα σχόλια (ή άλλο post) όταν ξυπνήσω και ελπίζω ο ΝΔ να μας ειδοποιήσει εγκαίρως για το 100ο post! BTW ποιο ακριβώς είναι αυτό εδώ; Τι λέει το dashboard του γάτου περί τούτου;
Xα, να κάτι ωραίο που διάβασα και ήρθα να το αφιερώσω στο ανάλαφρο κλίμα των ημερών που έχουμε δημιουργήσει εδώ μέσα με τη σοβαρότητα, τη σοβαροφάνεια και την ανεμελιά που τους πρέπει:
Mange des chocolats, petite,
Mange des chocolats!
Dis-toi que toute métaphysique est chocolats.
Dis-toi que toutes les religions n'en apprennent pas plus que la confiserie
By Fernando Pessoa (έναν ιδιότυπο συγγραφέα με 4 πρόσωπα-όχι προσωπεία. Για κάποιον λόγο οικειοποιήθηκε στη ζωή του 4 χαρακτήρες κ 4 θα λέγαμε ψευδώνυμα, που για κείνον όμως δεν ήταν ψευδώνυμα, αλλά η πραγματική του κάθε φορά(μεταλλαγμένη) ταυτότητα. Κι αυτό το τελευταίο σχόλιο το έκανα αφουγκραζόμενη το κλίμα των ημερών που θεωρεί το Πάσχα σαν Πέρασμα...Μια αλλαγή. Μια διαφορετική για τον καθένα καίνωση.)
@ΝΔ,
Κύριε, κύριε! Πάνω σ'αυτά που είπε η houlia, να γράψουμε μια έκθεση για τα πρόσωπα (4 ή 5 ή 2 ή...)που νομίζουμε ότι έχουμε, ή/και εκείνα των συνερ-γατών μας?
Mike Bouts είπες:
Νομίζω (και φοβάμαι ότι είμαι ο μόνος που το νομίζει από αυτούς που σχολιάζουν) ότι το ρατσιστικό παραλήρημα ορισμένων κομπλεξικών οδηγεί το σχολιασμό του Blog σε λάθος κατεύθυνση.
Μία ώρα μετά σιωπή.Κανείς δεν θέλει να τα βάλει με το βρώμικο χάρυ.
Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι έχει γίνει κουραστικός kai ενοχλητικός.
Είναι κατά βάση θέμα αντανακλαστικών.Η πλειοψηφία όσων σχολιάζουν εδώ έχει συνηθίσει να αντιδικεί με ελληναράδες.
Ο χάρυ εκπροσωπεί την άλλη πλευρά του φεγγαριού αλλά πολύ φοβάμαι ότι είναι εξίσου σκοτεινή..
mickey said...
Εγώ πάντως παραδίδομαι. Με κούρασε και ο heinz (πάλι ασχολήθηκα με λάθος άτομο) και έχασα τζάμπα κάποιες ώρες.
Αν dear περιμένεις να παρεξηγηθώ, θα περιμένεις.....
Εξάλλου, από μικρός περνούσα τις σελίδες του Mickey γρήγορα, μέχρι να πέσω στον αγαπημένο μου Donald.
;-)
Α το πουλάκι μου, τώρα το πρόσεξα. Έχει ατζέντα. Θα βγάλει βιβλίο και κάνει γκρίζα διαφήμιση από τώρα. Αλλά νομίζει πως θα τη βγάλει καθαρή. Θα το περιμένω και θα δώσω τα ευρώ μου για να το πάρω. Αλλά θα φάει κριτική και θα είναι και επώνυμη.
Mια και μιλάμε τόση ώρα για αμλέτο, κουμκουάτ και κερκυραϊκή μουσική, θεωρώ δέον να αναφερθώ στον εθνικό μας μελωδό, το Ματζαρο – δε νομιζω να το κανε κανείς ως τώρα.
Προσωπικά δε μου αρέσει ο εθνικός ύμνος. Κάθε φορά που τον ακούω μου θυμίζει πολεμικά εμβατήρια και κουδουνάκια από πρόβατα. Θα μου πείτε: ποιος είσαι εσύ και πόσο μετράει η γνώμη σου. –«καθόλου» θα σας πω. Όταν όμως το ίδιο πιστεύει και ο ελληναράς Ζουράρις, τότε η άποψή μου αποκτά αυξημένο κύρος.
Είπαμε, πατριωτισμός δε σημαίνει μόνο ανάταση σημαίας και λατρεία των συμβόλων…
@harry,
συγνώμη, αλλά ΠΟΣΟ ακόμη να γκαζώσεις?
(-)
efhmeros said...
"Πού εξαφανίστηκε ο οικοδεσπότης; Στην εκκλησία έχει πάει;"
Όχι βέβαια - ήταν στο δρόμο και τώρα έφτασε σπίτι του.
Ναι,το ξεχειλώσατε κανονικά - τελικά δεν πρέπει να αφήνω ποστ πανω από 24 ώρες.
Σε λίγο θα ανεβάσω ένα Πασχαλινό (τελευταίο) για όσους ξεμείνουν (εγώ θα είμαι on line όλες τις μέρες). Ίσως την Παρασκευή βάλω κάτι φωτογραφικό - και από Δευτέρα we are in business again!
ελάτε να παίξουμε στοιχήματα για το ποιο θα είναι το επόμενο θεμα.
κατι σε μαρια μαγδαληνη και κώδικα ντα βιντσι με μυριζει
Όταν κάποιος προετοιμάζεται να βγάλει βιβλίο δεν υποχωρεί κλαψουρίζοντας. Παραμένει ακλόνητος βράχος. Εννοείται πως προηγουμένως τόχει ψάξει το θέμα 200 φορές, έχει στη διάθεσή του όλη τη σχετική βιβλιογραφία, αναφέρει με σαφήνεια την added value και το κενό που πρόκειται να καλύψει το βιβλίο του και έχει μετρήσει κεφάλια, δηλαδή υποψήφιους αγοραστές.
Είναι γνωστό και ευρέως αποδεκτό ότι στην Κέρκυρα γιορτάζεται το Πάσχα πιο όμορφα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας (και το έχω ζήσει). Δεν είναι ανάγκη να θιχτούμε οι υπόλοιποι. Επίσης είναι ιστορικά αληθές το ότι τα Επτάνησα δεν είχαν ποτέ Τουρκοκρατία αλλά ήταν κάτω από την επιρροή των Ιταλικών πόλεων - κρατών και ούτως είχαν ανθίσει εκεί οι τέχνες και ο πολιτισμός όταν η υπόλοιπη Ελλάδα χαροπάλευε. Και τους διακρίνει έτσι μία, θα έλεγα, λεπτή φινέτσα από τους υπόλοιπους πιο "χοντροκομμένους" έλληνες. Συμφωνώ με ΝΔ
Είπες harry: "...που δεν τους εχω δωσει το λογο & το δικαιωμα..."
Ώπα! Τώρα δίνεις και το λόγο; Μάλιστα κύριε πρόεδρε. Κι εγώ που νόμιζα πως εδώ ο καθένας μιλά για τον οποιονδήποτε και το οτιδήποτε. Είναι δηλαδή μια δημοκρατική κοινότητα που τίθενται όλα επί τάπητος... Αλλά αν σε στενοχωρώ τόσο πολύ πάω πάσο.
Πάντως για το "Μομπυ Ντικ" δεν έχεις άδικο μιας και από τον παππού μου και πίσω οι δικοί μου είχαν ναυτικά επαγγέλματα.
Το ιδιο ισχυει για ζηροκομμενταδες που δεν τους κανει σχολιο ουτε η θεια τους.
Εντάξει σου την πέφτουν και αμύνεσαι.
Ομως ο τρόπος που αντιδράς επιβεβαιώνει την κριτική που σου ασκούν.
Είσαι διαρκώς σκυθρωπός και μονότονος και το χαμόγελό σου ακόμη δεν το είδαμε.
Δεν είναι αυτό ακριβώς το ύφος του blog αν εννοείς τι εννοώ..
k.Dimou tha episkeytite fetos thn Kerkyra??
@Mike Bouts said:
«Θα μου πείτε και τι με νοιάζει? Έ, σωστά, εδώ ήρθαμε, πάμε να φύγουμε..
Κρίμα γιατι τα posts του ΝΔ και αρκετά σχόλια είναι πολύ αξιόλογα…»
Θα σου πρότεινα ΜΒ να το ξανασκεφτείς και μείνεις.
Κανείς (Ούτε οι ιδέες του) δεν κέρδισε με την αποχώρηση.
Υποτίθεται ότι εδώ είμαστε όλοι καλοπροαίρετοι. Βέβαια η εμμονή και το πάθος κάποιων, μας κάνει να έχουμε αμφιβολίες ότι αυτό συμβαίνει χωρίς εξαίρεση.
Αν κάνουμε κριτική και πολλές φορές έντονη γίνεται για το έλλειμμα πολιτισμού που βγαίνει στην καθημερινότητά μας σε σύγκριση πάντα με τους προηγμένους λαούς. Δικαιολογείται από την Ιστορία αλλά δεν παύει να είναι ενοχλητικό για τους ρομαντικούς.
Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι είμαστε κατευθείαν απόγονοι του Περικλή!...
Ούτε ο Περικλής ήταν κατ’ ευθείαν απόγονος του Αγαμέμνονα!...
Οι πρώτοι Ελληνες όταν ήλθαν σε αυτόν τον χώρο, όλοι ξέρουμε ότι βρήκαν μεγάλους πολιτισμούς, ήλθαν σε επιμειξία μαζί τους και εκεί οφείλεται, κατά μέγα μέρος, η πρώτη άνθηση του πολιτισμού τους και η διαφοροποίησή τους από τους υπόλοιπους άριους που κατέβηκαν ταυτόχρονα σε άλλα μέρη της Ευρώπης.
Η επιμειξία μεταξύ των εθνών δεν σταματά ποτέ.
Παρ’ όλα αυτά μιλάμε την υπέροχη γλώσσα τους και διατηρούμε ακόμα λέξεις όχι μόνο των Αρχαίων Ελλήνων αλλά και των Προελλήνων που ανέφερα πρίν. Οι λέξεις «θάλασσα» τα τοπωνύμια «Κόρινθος» , «Ολυνθος» και πολλές άλλες λέξεις έχουν προελληνική προέλευση. Δηλαδή πριν την κάθοδο των Ελλήνων!
Τελειώνοντας να πώ ότι από σεβασμό στον οικοδεσπότη, προτιμώ να αποφεύγω (όσο γίνεται) τις επιθέσεις σε ορισμένους ακραίους φιλοξενουμένους του.
Τώρα έχει ανεβάσει νέο post με πολύ ευαίσθητο θέμα.
Εκτός από το αμλέτο υπάρχει και το adagio που παίζει η "παλιά" τη Μ. Παρασκευή το βράδυ, στον επιτάφιο της Μητρόπολης. και εκείνο το κομμάτι είναι φοβερό (κατά τη γνώμη μου).
Τι μπορω να πω εγώ για αυτόν τον γίγαντα;υποκλείνομαι και σε ευχαριστώ κύριε Νίκο δήμου!Από παιδί εχω ριζομένο στον υποθάλαμο του εγκεφάλου μου τον "αμλέτο" του Μ.Σαββάτου ,το adagio του Albinoni της Μ.Παρασκευής το nabuko της ανάστασης καθώς και τον Βάγκνερ και τον Τσαικόφσκι.Όπου και να κοίταζα πιτσιρικάς έβλεπα από την μια το σπίτι του Καποδίστρια από την άλλη του Μάντζαρου και λίγο πιο πέρα του Σ.Σαμάρα και του Θεοτόκη.Δεν το ήθελα απλώς έτσι έτυχε.Πάντως όπως και να χει είμαι ευγνώμων στους ρουμελιώτες ,διότι πολέμισαν για να έχω εγώ όλα αυτά (σε πρότερο σχόλιο αναφερόμενος)!Τα γράφω αυτά αν και είμαι σίγουρος ότι με αυτό το "σεντόνι" των 350 μυνημάτων ,δύσκολα θα διαβαστούν.
Αργα το διαβασα το κειμενακι. Δεν πειραζει. Αυτο που εχω να πω ειναι οτι ο Αμλετος ειναι ενα ευκολο και μονοτονο καμματακι που μενει αποτυπομενο στη μνημη ολλου του κοσμου απλα γιατι ειναι ευκολο να αποτυπωθει στη μνημη. "Τα Καυτα Δακρυα" που παιζονται απο την Φιλαρμονικη Εταιρια "Μαντζαρος" ειναι οτι πιο ανατριχιαστικο εχει ακουστει. Βεβαια λιγοι το καταλαβαινουν αυτο.
Κατι αλλο που εχεις γραψει καπου εκει μεσα στα σχολια ειναι οτι μετρησες 40 φιλαρμονικες την Κυριακη του Πασχα. Ολες κι ολες παντως ειναι 20. Που τις εβγαλες 40 δεν ξερω αληθεια.
Δημοσίευση σχολίου