Δευτέρα, Φεβρουαρίου 06, 2006

Blues AndaluzΤην ιστορία με τα Δανέζικα σκίτσα και τους Ισλαμιστές την ξέρετε. (Λεω σκίτσα και όχι γελοιογραφίες, γιατί τα περισσότερα ΔΕΝ είναι γελοιογραφικά. Αλλά η Μουσουλμανική θρησκεία απαγορεύει όλες τις απεικονίσεις του Προφήτη).

Δεν έχω τίποτα να προσθέσω στα όσα μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Με ενδιαφέρει αποκλειστικά η ουσία της υπόθεσης.

Εδώ συγκρούονται δύο αρχές – που και οι δύο, με κάποιον τρόπο, είναι θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

1. Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης

2. Ο σεβασμός στην προσωπικότητα (και άρα στην πίστη) του άλλου.

Έτσι δικαιολογούνται και οι εντελώς αντιφατικές τοποθετήσεις πολιτικών. Π. χ. ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ν. Sarkozy είπε: «Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι θέμα προς διαπραγμάτευση και δεν βλέπω κανένα λόγο να δοθεί σε μια θρησκεία κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση». Αντίθετα ο υπουργός εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Jack Straw, δήλωσε ότι «η αναδημοσίευση αυτών των σκίτσων υπήρξε προσβλητική, αναίσθητη, ασεβής και λανθασμένη».

Μία βασική ηθική αρχή λεει πως η ελευθερία του ενός σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Ισχύει εδώ;

Στην σημερινή Herald Tribune δημοσιεύεται άρθρο του Μουσουλμάνου διανοούμενου και καθηγητή στην Οξφόρδη Tariq Ramadan που εξηγεί ότι οι Μουσουλμάνοι δεν κατανοούν την αρχή της απόλυτης ελευθερίας του Λόγου – τόσο απόλυτης, που να υπερισχύει των οσίων και ιερών. Ότι σαφώς εδώ χρειάζεται να αναπτυχθεί μεγαλύτερη προσέγγιση των δύο κόσμων, που αυτή τη στιγμή δεν καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο. Κι ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό αλλά θέμα σεβασμού στην ιδιαιτερότητα του διαφορετικού. Ρωτάει: «Άραγε πρέπει να προσβάλω ανθρώπους, επειδή έχω το δικαίωμα να το κάνω;».

Βέβαια εδώ στην Ελλάδα έχουμε ζήσει ανάλογες στιγμές: με την αφαίρεση του «βλάσφημου» πίνακα από την έκθεση Outlook, την καταδίκη του Αυστριακού καρτουνίστα Hanterer για προσβολή του Ιησού – και παλιότερα την απαγόρευση προβολής της ταινίας «Τελευταίος πειρασμός» λόγων αντιδράσεων φανατικών...

Τελικά η ελευθερία της έκφρασης ούτε στην Δύση δεν είναι απόλυτη. Έχει περιορισμούς – ακόμα και νομικούς. Δεν δικαιούμαι να προσβάλω και να συκοφαντώ – κι αν το κάνω τιμωρούμαι από τα δικαστήρια.

Αλλάζει τίποτα όταν το υβριζόμενο σύμβολο δεν ανήκει στον δικό μας χώρο;


Υ. Γ. H φωτογραφία (που δίνει και τον τίτλο) τραβήχτηκε το 1985 στην Αλάμπρα – αυτό το κόσμημα ενός μεγάλου και ανεκτικού πολιτισμού, του αραβοισπανικού της Ανδαλουσίας. Όπου αδερφωμένοι μουσουλμάνοι, χριστιανοί και εβραίοι έστησαν στην Κόρδοβα το πρώτο πανεπιστήμιο της Ευρώπης και άφησαν λαμπρά μνημεία λόγου και τέχνης. Όταν συμπληρώθηκε η Reconquista (ανακατάληψη - με την πτώση της Γρανάδας, το 1492) από τους reyes catolikos Φερδινάνδο και Ισαβέλλα, συντελέστηκε αυτό που ο Λόρκα ονόμασε: «το μεγαλύτερο πολιτιστικό έγκλημα στην ιστορία της Ευρώπης».

207 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 207 από 207
mickey είπε...

@παναγιώτης δημητράς

Έλεος! 2.132 λέξεις (!!!) κείμενο-κονσέρβα (και μάλιστα στα αγγλικά) σε σχόλιο; Δε μπορείς να κάνεις μια παραπομπή; Αν έχεις να γράψεις κάτι δικό σου, γράψε όσο νομίζεις - κι εγώ γράφω συχνά πολύ μεγάλα σχόλια. Αλλά για τα "ετοιματζίδικα" κείμενα υπάρχουν και τα links. Χωρίς παρεξήγηση.

mo5hp3t3r είπε...

Βασικά καλησπέρα σας,
Δε με νοιάζει ιδιαίτερα το τι έκαναν οι Δανοί. Για εμένα είναι το ίδιο με τα μπλουζάκια του tshirthell.com που δεν φοβούνται να σατιρίσουν (ακόμα και κακόγουστα) θεούς, δαίμονες, τον πάπα και όποιον άτυχο θέλουν. Το ίδιο βρίσκω και τις γελοιογραφίες με τον χριστό. Θα με ένοιαζε αν τις είχε ζωγραφίσει μουσουλμάνος??? Όχι!
Όπως είμαι ανεκτικός εγώ απέναντι σε τέτοια θέματα, έτσι απαιτώ (δεν περιμένω) να συμβαίνει και το ίδιο από την αντίθετη. Η συζήτηση για την ελευθερία του λόγου δεν υφίσταται στην παρούσα φάση γιατί πολύ απλά δεν συζητάμε πάνω στο κεκτημένο. Σεβασμό δεν δείχνω στους ευαίσθητους μουσουλμάνους που θίχτηκαν. Σεβασμό δείχνω μόνο στους ανθρώπους που πάλεψαν και έχασαν τη ζωή τους για να λέει ο κάθε μαλάκας Δανός ότι θέλει, να του λέω «Μπράβο μαλάκα» και η ζωή να συνεχίζεται.

Το θέμα για μένα είναι η τρομοκρατία. Βάζω λοιπόν τα Rey-Ban μου και σαν σκληροτράχηλος πράκτορας του FBI σε χολυγουντιανό blockbuster, λέω: “I do not negotiate with terrorists!”, παίρνω μια τζούρα από το Marlboro, το σβήνω και δικαιολογούμαι. Φέτος τα έφερε έτσι η τύχη να κατοικώ στο Bradford της Αγγλίας με πληθυσμό που αποτελείται κατά 80% (περίπου) από μουσουλμάνους. Μπαίνει ο δικός σου στο λεωφορείο και είναι όλοι Μεσοανατολίτες (πολλοί από αυτούς φυσικά είναι Άγγλοι 2ης ή 3ης γενιάς). Και κρατάνε και τσάντες! Τι να κάνω? Αν αρχίσω να σκέφτομαι ότι μπορεί κάποιος κάπου κάποτε να κάνει κάτι, πάει τελείωσα! Θα κλειστώ στο σπίτι. Ούτε τσιγάρα δεν θα μπορώ να πάρω, ούτε φαΐ απ’έξω. Τα περισσότερα ψιλικατζίδικα και φαγάδικα δικά τους είναι (το στομαχάκι μου το καημένο που δεν το σηκώνει το κάρυ το ξέρει). Τελικά όμως όσοι έχω γνωρίσει είναι καλά παιδιά και γενικά έχει πλάκα η φάση. Και με τον Ihab τον ψιλικατζή μου τα λέμε και κάνουμε πλάκα και γουστάρουμε. Και στο πανεπιστήμιο τα βλέπω τα καημένα τα κοριτσάκια με τις μαντήλες και τα λυπάμαι (αλλά τι να πείς? Αν δεν έχουν αυτές, 20 χρονών κοπέλες, πρόβλημα, εμένα δε μου πέφτει λόγος). Βρέθηκα λοιπόν να είμαι εγώ η μειονότητα. Γενικά οι τύποι είναι πολύ ξηγημένοι και δεν ενοχλούν κανέναν (όχι σαν τους δικούς μας τους επιστήμονες που δέρνανε κόσμο στην ομόνοια ακόμα και στους πανηγυρισμούς) και έχει πλάκα να τα βλέπεις τα πράγματα και από την αντίθετη.
Μου λέει λοιπόν ο Ihab το πρωί: «Είδες τι γίνεται?»
«Είδα» του λέω.
«Τα είδα τα σκίτσα και δε μου φάνηκαν και πολύ αστεία»
«Το ξέρω ρε φίλε αλλά είναι λόγος για να γίνεται αυτό που γίνεται?»
«Όχι, αλλά μη το ψάχνεις αυτοί οι ιμάμηδες (φαντάζομαι αυτοί που έβγαλαν τις πλαστές γελοιογραφίες) δεν είναι άνθρωποι, ζώα είναι»

Φυσικά εδώ δεν είναι Μέση Ανατολή και δεν διατρέχω τον ίδιο κίνδυνο, αλλά η απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων με αγγίζει ΑΜΕΣΑ. Το στερεότυπο του τρομοκράτη εγώ το βλέπω παντού γύρω μου. Αλλά αρνούμαι να παραδεχτώ ότι υπάρχουν στερεότυπα. Και αρνούμαι να αρχίσω να φοβάμαι τη σκιά μου. Η τρομοκρατία κύριοι δεν θα περάσει. Τα κεκτημένα δεν αλλάζουν. Σαν κοινωνία δεν θα πάμε προς τα πίσω, προς τα μπροστά θα πάμε. Τα όσα συμβαίνουν δοκιμάζουν την έννοια τις ελευθερίας στα άκρα και τώρα είναι η ευκαιρία να δείξουμε πόσο πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και πού είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε για να τις υπερασπιστούμε.

Η Μέση Ανατολή μοιάζει με κακομαθημένο παιδάκι. Θέλω, θέλω, θέλω! Και στο σχολείο αν δεν κάνω λάθος τα κακομαθημένα εξελισσόντουσαν σε πρώτης τάξεως τραμπούκους και μας κάνανε και κουμάντο. Εγώ λέω πολύ απλά, καμία υποχώρηση και άστους να φωνάζουν. Θέλω πολύ να βρεθεί μια ειρηνική λύση αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα κάτσω και να με γαμήσεις. Μπορούμε πιστεύω να κρατήσουμε μια στωική στάση αλλά όσο και να είναι στωικός ο άλλος αν πας και τον τσιγκλάς θα σε χτυπήσει και θα έχει και δίκιο.


Υ.Γ. Σόρυ για την έκταση (τουλ. δεν είναι clopy/paste :-))

tsatsar είπε...

Με όλη αυτή την ιστορία, θυμήθηκα ένα φωτισμένο θεολόγο, σε κάποιο σχολείο της Ορεστιάδας, όπου μας κατέπληξε διδάσκοντάς μας πως : "Όλοι μπορούν να εισέλθουν στη βασιλεία των ουρανών, ΚΑΙ οι Τούρκοι, ΚΑΙ οι Μουσουλμάνοι. Ας διδαχτήκαν το κοράνι, ας μην έχουν ακούσει ποτέ τα ευαγγέλια, και ας μην πήγαν ποτέ σε εκκλησία"

Αυτό που κατάλαβα πολυ αργότερα, γνωρίζοντας έναν πολύ πιστό Μουσουλμάνο από κάποια Αραβική χώρα και συνεργάτη μου για έξι περίπου μήνες, ήταν πως αυτός ήταν από εκείνους που "μπορούσαν να εισέλθουν στην Βασιλεία των Ουρανων" πολύ ευκολότερα από όλους τους Χριστιανούς που ξέρω.

Άνθρωπος πράος, ήρεμος, δεν εκνευριζόταν ποτέ όσο και αν τον πρόσβαλες, καλός, ανίκανος να βλάψει και μυρμήγκι ακόμα. Πιστός στη θρησκεία του σε σημείο που μπορούσες να τον παρεξηγήσεις. Μου έδειξε πως ήταν ικανός να συγχωρήσει του πάντες για ότι και να του κάνανε.

Δεν πιστέυω ότι υπάρχει "η βασιλεία των ουρανών", αλλά αν υπάρχει αυτός θα βρίσκετε σίγουρα εκεί.

cyberdustz είπε...

@Παναγιώτης Δημητράς:
Άνθρωποι του αραβικού κόσμου, οι οποίοι ποτέ δεν βίωσαν ελευθερίες τύπου και κάθε είδους ανθρώπινα δικαιώματα στην κοινωνία τους, είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται και έχουν τις γνώσεις τα κάνουν κριτική στα δικαιώματα τύπου της Ευρώπης. Αντί να κριτικάρουν την Ευρώπη, καλύτερα να την μιμηθούν και να εφαρμόσουν κάποιες από τις ελευθερίες της. Αυτή θα έπρεπε να είναι η σωστή αντίδραση. Κατά τ’ άλλα, εδώ ταιριάζει ότι έγραψε κάποτε ο οικοδεσπότης ΝΔ για την τηλεόραση και άλλα πολλά: αν δεν τους αρέσει, ας μη τα διαβάζουν. So Muslims, shut up and shove it up your (where sun never shines) :-) Και τελικά, αυτό που χρειάζεται οι Ευρώπη είναι περισσότερη ελευθερία τύπου, όχι περιορισμό της.

KOSTAS TRENT είπε...

Πολύ καλή συζήτηση κι ευγενική ''ξιφομαχία''.Συγγνώμη για το εκτενές καταρχήν.

1/Συμφωνώ με παλιότερες αντιρρήσεις του YANNIS H. Αλλά πως θα μεταφράσουμε -ώστε να πάρουμε θέση - την αντίφαση : ''ο Μουσουλμάνος χρησιμοποιεί τις Εκλογές για να επιβάλει το πρόγραμμά του 'ισλαμικού μονοκομματισμού' και συνεπούμενα, 'κατάργησης των εκλογών' '' ; Όπερ του το απαγόρεψε η Δύση ;

Σάν να λέμε : "Επιτρέπουμε στον τάδε ή δείνα ελεύθερο να επιλέξει νάναι ανελεύθερος !( =δούλος αιωνίως πιστός στο αντι-κοσμικό Ισλάμ κτλ )"
Τού επιτρέπουμε νά μήν μιλά κοινή παγκόσμια γλώσσα ορθολογισμού, Διαφωτισμού, ατομικών δικαιωμάτων κτλ.
Αρα, άς μας επιτρέψει κι αυτός να σατιρίζουμε θυμόσοφα, ανεκτικά και φιλοσοφημένα...
Επιτρέψαμε και στο παρελθόν σε ευρωπαικό δημοκρατικό φόρουμ να φωνάξουν, διατυμπανίσουν, λατρεύσουν το ..."Νέον Κράτος" 'σωτήρες', χαρισματικοί επαναστάτες ('ειρηνική επανάσταση' του φασισμού κτλ) στην Ευρώπη, με κρυφό όμως σχέδιο να εξοντώσουν το δημοκρατικό αυτό φόρουμ Εκλογών πολιτεύματος.Τά αποτελέσματα τα είδαμε. Η ελευθερία της Κοινωνίας κι η ελευθερία του ατόμου είναι απαράβατα.

2/ προς την υπόθεση του Κ.ΣΤΑΜΟΥ : να τους αναγνωρίσουμε - δώσουμε τη '''θεοκρατική κοινωνία τους''' για να δοκιμάσουν τη γλύκα -δικά μου λόγια- :
είναι βαρύ σφάλμα, νομίζω .(Έδωσαν ελευθερία στον Χομεινί, στον Σαντάμ κττ ακόμα και στον έντιμο εθνικιστή Νάσερ -συνεχιστή του συντ/ρχη Ναγκίμπ -Αίγυπτος, 1954-...)
Κι ελευθέρωσαν τις χώρες τους καταρχήν απ' τις δυτικές εταιρίες (ζήτημα Σουέζ, ''εταιρία διώρυγας'', ζήτημα ηλεκτρ/γωγού φράγματος Ασσουάν κτλ).
Αλλά το αιγυπτιακό πρώην Ισλάμ των Φαρούκ κτλ εξελίχτηκε σε ''νεοφασιστικού τύπου εθνικιστική κοινωνία, υπό την εθνική αστική τάξη''ενώ ο πο΄λύς πληθυσμός παραμένει υποχείριος του 'μαζικού Ισλαμισμού' (κατά τους Αιγύπτιους διανοούμενους(Εντουάρντ Σαίντ ).
Κι άν ο Σαντάμ επιβλήθηκε, κατάφερε, ο - τύπου Τσαουσέσκου σχεδόν, - δικτάτορας, ώστε μέσω του Ισλάμ, όλοι οι Άραβες να βλέπουν στο πρόσωπό του έναν 'νέο Σ α λ α ν τ ί ν ", υπερασπιστή του αραβικού έθνους απ' την Δυτική διείσδυση κι εντεύθεν μειωτική εξάρτηση.

3/ Σάν συμπέρασμα, και πάλι ζητώ συγγνώμη για το μέγεθος της παρέμβασής μου (η ελκυστική ποιότητα του Μπλόγκ βλέπετε) :
(α)΄Άν δεν καταλάβουμε, νομίζω, τον Αραβικό Α μ υ ν τ ι σ μ ό -δικός μου όρος- δεν θα πλησιάσουμε, την ευθιξία τους στα ασεβή σκίτσα και στο πρόσωπο του Προφήτου.
(β) Άν δεν σταματήσουν οι α π ε ι λ έ ς και ξεκάθαρες επεμβάσεις διά πυρός και σιδήρου της ''Δύσης" κατά του πληγωμένου μέλους τους - των Παλαιστινίων- (=υπόθεση σοβαρής ιδεολογικής ευαισθησίας των Αράβων), που εξαπολυει το Ισραήλ, με τα 200 πυρηνικά (λίγο τό 'χετε ;),
-Άν δεν σταματήσουν οι αμερικανοκίνητοι Σάχηδες τύπου Παχλεβί(197...-1979) με τα πανάκριβα αμερικάνικα F-14 Tomcats και τα βρεττανικά πανάκριβα Challenger-άρματα κτλ

γ-άν δεν σταματήσουν οι υπερΕταιρίες Πετρελαίου (απο τα 1920, τα πετρέλαια απ την Βritish Petroleum πέρασαν στην Aμερικάνικη Standard Oil, Ντέτεριγκ, γεγονός κεφαλαιώδους σημασίας),

δ-Άν δεν σταματήσουν οι αμερικανοεπιδρομές κατά Καντάφι -1986-
ε-Άν δεν ξαναεμφανιστούν οι Αγγλογαλλικές επιδρομές τύπου 1956 κατά του Σουέζ,και του νέου επαναστατικού καθεστώτος του Νάσερ κτλ,

στ-Άν απειλούνται ξανά αποβάσεις των Αμερικάνων Πεζοναυτών τύπου 1958 στο Λίβανο-προτεκτοράτο,

ζ-Άν δεν στηρίζονται οι χασεμιτικές σκληρές Μοναρχίες (εξόντωση του εθνικού επαναστάτη Μωσαντέκ με Βρεττανική υπόθαλψη-1954) απ τους δυτικούς,

η-Άν καταλάβουμε πως, τόσες δεκαετίες, απ' τα 1918-1950/60-... η Μέση Ανατολή ήταν υπό σκληρή βρεττανική κ α τ ο χ ή (λχ. ο ''Bomber'' και ''sir'' Arthour Harris -πτέραρχος της ...Βασιλίσσης- κατέκαψε για πρώτη φορά με πολεμικά δηλητηριώδη αέρια και με τη Βρεττανική αεροπορία τα επαναστατημένα εθνικά Ιρακινά σώματα, που ζητούσαν να απλώς ...αναπνέουν και ν' αποφασίζουν ελεύθερα στη ...γή τους (!) : 1923 (με συγκατάθεση μυστική μάλιστα, του ήρωα, ...απελευθερωτή της Ευρώπης και ...φίλου των λαών Ουίνστων Τσώρτσιλ),
θ-Άν δεν κάνουμε το κορόιδο για όλους τους προηγηθέντες παρά φύσιν β ι α σ μ ο ύ ς των Αράβων απ' τους δυτικούς ...φιλόσοφους οπαδούς του ...Διαφωτισμού και της ...ισότητας των λαών,
τότε μπορούμε να νοιώσουμε, νομίζω τους Άραβες και το Ισλάμ.

Αυτοί δεν έχουν απελευθερώσει ακόμα τα έθνη τους :
πώς να φτάσουν στην ''Κοινωνία Πολιτών'' και στ' ατομικά δικαιώματα του Φραγκλίνου και του Ζάν Ζάκ Ρουσσώ ;
Πώς να καταλάβουν τον με τη σημαία της Γαλλικής επανάστασης και του Βοναπάρτου και Τζέφφερσον, λαύρο ''πολιτικό απελευθερωτή Μπούς'' ;
Πώς να πεισθούν ότι οι Χασεμίτες μονάρχες διορίζουν σκανδαλωδώς την ...οικογένειά τους στα Υπουργεία ; Πώς να ...σκοντάψουν πάνω στην απαγόρευση των μουσουλμάνων γυναικών να πολιτεύονται, να βλέπουν πάνω από ...τη μπούργκα λίγον ουρανό ή λίγα αστέρια, ή να εκπαιδεύονται ; (δεν μιλώ για την δυτικοφέρνουσα πλούσια άρχουσα τάξη.)
Πώς να ταραχτούν απ' την σύλληψη και την κρεμάλα των όποιων εργατοσυνδικαλιστών τολμήσουν να διεκδικήσουν κάτι στις μοναρχοδικτατορίες τύπου Άσσαντ, ή Ιορδανίας κτλ ;
Πώς ν' αρχίσουν οι νεοσυνειδητοποιούμενοι στον Δυτικό διαφωτισμό και ...Σοσιαλισμό άραβες, να ...πνίγονται απ' τα λίαν γλαφυρά περιγραφόμενα παραπάνω απ΄τον ''MICKEY'' θεοκρατικά "ΑλφαΒητα" -ρια και λοιπά εκπαιδευτικά ...Μουλάδικου τύπου συγγράματα των σχολείων τους ;
(Είδα το "ΚΑΝΤΑΧΑΡ"-Αφγανιστάν πρόπερσυ στο σινέ"Δαναό" με τους ισλαμικούς μεντρεσέδες και τους παπαγαλίζοντες επί ώρες και βδομάδες, πειθαρχικώς τα Κοράνια μαθητές ...) Καί πάλι συγγνώμη για το μακροσκελές.

KOSTAS TRENT είπε...

ΣΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ !

Σαρικοφόρε εθνικοαπελευθερωτή,
του Μπίν Λάντεν Δαμασκηνό σπαθί,
και μυαλό γιαταγάνι,
άς μας χώσουνε οι ΗΠΑ στο φρέσκο, μάνι-μάνι !

Δέν ξέρω άν κρύβεις το σαρίκι,
μα σαν άξιος του Σαλαδίνου δεκαπεντακισέγγονος,
στους άπιστους τους Δυτικούς ρίξε ένα μανίκι,
και δυναμίτη χώσ 'τους, ως εκδικητής αρχέγονος ...

Κι άναψε το φυτίλι,
στου γελοιογράφου αυτού την ύλη,
που υβρίζει το άφθαρτον κάλλος
του Μωχάμετ της όψεως, ο κάλος !

Τί εκπάγλου καλλονής ρίνα !
Τί θεικά αυτιά, ως κρίνα !
Μέ τες τρίχες των τες διαβολικές
να φύονται, αναδευόμενες ως παγίδα, φρικτές,
για τους Χριστιανούς νεοΖηλωτές!

Τά καμπυλόσχημα φρύδια Του, δρεπανοειδή,
ως καλλίπυγα τόξα, χαριτωμενιές υψώνουν,
κι ιππαστή στην άγρια Του ματιά, θανατώνουν
τα Χριστιανο-Εβραικά ψοφοδεή !


Τών γελοιογραφιών ουρητή,
των όπου γής Δανέζικων Πρεσβειών πυρπολητή,
άγριε εφαρμοστή του Ισλαμικού Φετφά,
άλλη μιά σου φωνάρα, και θα μας τραβήξουνε κατά Γκουαντανάμο μεριά !

Yannis H είπε...

Ιρανική εφημερίδα «κηρύσσει» διεθνή διαγωνισμό γελοιογραφιών με θέμα το Ολοκαύτωμα

Στέλεχος της εφημερίδας «Χαμσάχρι» -στην έκδοση του εντύπου συμμετέχει ο δήμος της Τεχεράνης- δήλωσε ότι ο διαγωνισμός αποτελεί «την απάντηση μας» στη δημοσίευση στην Ευρώπη γελοιογραφιών που απεικονίζουν τον Μωάμεθ «με το πρόσχημα» της ελευθερίας της έκφρασης.

«Ευρωπαϊκές εφημερίδες δημοσίευσαν βλάσφημες γελοιογραφίες με το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης. Ας δούμε λοιπόν αν κάνουν πράξη ό,τι λένε και αν θα δημοσιεύσουν γελοιγραφίες από το Ολοκαύτωμα» ανέφερε ο Φαρίντ Μορταζαβί.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=682378

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 207 από 207   Νεότερο› Νεότερο»