Κυριακή, Ιανουαρίου 22, 2006

Συνέχεια χωρίς τέλος
Η χθεσινή μας συζήτηση έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχής. Την ώρα που άρχισα να γράφω αυτό τo post τα comments είχαν φτάσει τα 210.

Την συνεχίζω λοιπόν σήμερα στο ένα σκέλος (αυτό της θρησκείας που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον) αποσαφηνίζοντας την προσωπική μου τοποθέτηση.

Είμαι ένας άθεος χριστιανός. (Ή για να είμαι πιο ακριβής, ένας αγνωστικιστής χριστιανός).

Τις βασικές μου απόψεις τις έχω διατυπώσει σε ένα κείμενο με τίτλο «Χριστός εναντίον Θεού». Σας παραθέτω μερικά αποσπάσματα. Ολόκληρο το κείμενο στο: Χριστός

Η διδαχή του Ιησού προϋποθέτει ένα κόσμο ατελή, πόνου και δυστυχίας. Ένα κόσμο όπου είτε δεν υπάρχει Θεός, είτε, αν υπάρχει, δεν ενδιαφέρεται για την μοίρα των ανθρώπων. Σε αυτόν τον παράλογο κόσμο έρχεται ο Χριστός και προσφέρει ως αντίδοτο την αγάπη.

Το κίνημά του, όχι μόνον δεν αποτελεί συμπλήρωμα ή ολοκλήρωση του θεϊκού έργου – βρίσκεται σε αντίθεση με αυτό. Αν υπήρχε Θεός ο οποίος “τα πάντα εν Σοφία εποίησεν”, ο Χριστός και το κήρυγμά του θα περίττευαν. Ένα και μόνο νεύμα του Παντοδύναμου, θα είχε εξαφανίσει τον πόνο από την γη.

Η θεωρία ότι ο Θεός χρησιμοποιεί την οδύνη “για να μας δοκιμάσει” είναι εξευτελιστική για την οποιαδήποτε έννοια Θεού και ανάξια φιλοσοφικής διαπραγμάτευσης. Όσο για το σαδιστικό εφεύρημα του “προπατορικού αμαρτήματος”, απόγονο των πρωτόγονων ταμπού – είναι σαφώς ένα εξουσιαστικό τέχνασμα του κάθε ιερατείου για να κρατάει δέσμιους τους πιστούς του.

Η θεώρηση του Χριστού ως ανθρώπου όχι μόνο δεν αποδυναμώνει την διδασκαλία του, αλλά την ενισχύει. Θα μπορούσε μάλιστα να ισχυριστεί κανείς ότι η διδαχή του αποκτά νόημα, κύρος και αξία, μόνον αν είναι άνθρωπος. Αν είναι Θεός, πρόκειται για “πολιτική προπαγάνδα” – και η όλη πορεία και Σταύρωσή του, γίνεται κάτι σαν σκηνοθετημένη παράσταση. Με έκβαση γνωστή εκ των προτέρων και κίνδυνο μηδενικό.

Για την λύτρωση και σωτηρία του ανθρώπου, ο Ιησούς δεν προτείνει δογματικές ή ιεροτελεστικές αλλά ηθικές λύσεις. Δεν απαιτεί τόσο να πιστέψουμε σε κάτι όσο να κάνουμε κάτι. Δεν δίνει σημασία στην θρησκευτική τελετουργία αλλά στην ανθρώπινη πράξη (“άφες εκεί το δώρον σου έμπροσθεν του θυσιαστηρίου και ύπαγε πρώτον διαλλάγηθι τω αδελφώ σου”).

Ακόμα και την πανίσχυρη στο Εβραϊκό χώρο έννοια της αμαρτίας την ξεπερνάει με την αγάπη. Η ουσία αυτού του κηρύγματος είναι να φέρει τους ανθρώπους κοντά και με την δύναμη της αγάπης να τους δώσει την δυνατότητα επιβίωσης σε έναν απάνθρωπο κόσμο: τον κόσμο της φθοράς, της απώλειας και του θανάτου.

Η διδασκαλία του Χριστού είναι ένα κήρυγμα διαμαρτυρίας για την ψυχρότητα και την σιωπή του σύμπαντος, ένα κήρυγμα πανανθρώπινης αλληλεγγύης μπροστά στην αδιαφορία των ουρανών.

Το πως αυτή η διδασκαλία αναμίχθηκε με ένα σωρό ξένες δοξασίες και χρησίμευσε για να συνταχθεί ένα δόγμα, μία θεοδικία και για να παγιωθούν περίλαμπρα εξουσιαστικά οικοδομήματα (που έχουν εντελώς λησμονήσει την αφετηρία τους) αυτό το έχει καταδείξει ήδη η ιστορική έρευνα. Όταν αποκρυσταλλώθηκε οριστικά το δόγμα, η Αγάπη πέρασε στο περιθώριο. Η λέξη “αγάπη” απουσιάζει εντελώς από το Σύμβολο της Πίστεως (το γνωστό σε όλους “Πιστεύω”).

Κάποιος που σήμερα θα ξεκινούσε να διδάξει από την αρχή την Επί του Όρους Ομιλία, θα κινδύνευε – κυρίως από τους εκπροσώπους της εκκλησιαστικής και της κοσμικής εξουσίας. Κάτι γνώριζε Εκείνος, που την ονόμασε “σκάνδαλο”.

Η πραγματική διδαχή του Ιησού δεν πρόλαβε να διαδοθεί. Δεν απέκτησε ποτέ την παραμικρή δυνατότητα να εξαπλωθεί και να πείσει. Οι ίδιοι οι κατηχητές και οι πιστοί της, την πρόδωσαν πρώτοι. Γι αυτό και μπορούμε να μιλάμε για αποτυχία του Χριστιανισμού. Μπορεί να απέκτησε εκατοντάδες εκατομμύρια πιστούς, να ανέδειξε ιεράρχες και θεολόγους, να οικοδόμησε μυριάδες ναούς – αλλά δεν κατόρθωσε το ουσιαστικό: να αλλάξει τον κόσμο.

Φαίνεται ότι η επιθυμία των ανθρώπων για το επέκεινα και την εδώ τελετουργική απεικόνισή του είναι τόσο ισχυρή που τίποτα δεν μπορεί να της αντισταθεί. Όπως και η ανάγκη τους για μία “μαγική”, ετεροκινούμενη λύση στα προβλήματά τους.

Σίγουρα είναι πιο εύκολο να ανάψεις ένα κερί, από το να κάνεις μία καλή πράξη. Να παρακαλέσεις έναν άγιο, από το να ασκήσεις την αγάπη.

Όλα αυτά δεν αφαιρούν αλλά προσθέτουν στο ανθρώπινο πρόσωπο του Ιησού. Που οραματίστηκε ένα κόσμο πολύ πιο πλούσιο σε ανθρώπινες αξίες. Απλώς η ανθρωπότητα δεν στάθηκε αντάξιά του.


Υ. Γ. Η φωτογραφία από την Νέα Συναγωγή της Βουδαπέστης – από τον Ιουδαϊσμό ξεκίνησαν όλοι οι μονοθεϊσμοί.

211 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 211 από 211
A.F.Marx είπε...

Προς Νewlens και λοιπούς τακτικούς θαμώνες του blog:
Ανοίξτε ένα forum.
Καλύτερα θα οργανώσετε τα θέματα σας και καλύτερα θα συζητάτε.
Για να διευκολυνθείτε όλοι σας.
Απορώ πως μπορείτε και διαβάζετε 200 μηνύματα, το ένα κάτω από το άλλο.
Το scroll down 200 μηνυμάτων προκαλεί εξαρθρώσεις καρπών και τραυματισμούς δακτύλων.
Έχουν και τα Νικοδημοπουλάκια ανθρώπινα δικαιώματα επιτέλους...
Αν σκέφτεστε το κόστος, θα οργανώσω μια φιλανθρωπική βραδιά blogger και τα έσοδα θα διατεθούν για τον ιερό αυτό σκοπό.

georgia m. είπε...

@σαλτάρω:
Ψάχνω στις ανθολογίες και δεν σας βρίσκω.Ανήκετε στην Α ή στην Β μεταπολεμική γενιά;
Διευκρινήστε το,σας παρακαλώ.Μάλλον εκφράζω απορία και άλλων...

Avellaneda είπε...

Δεν έχω καταλάβει πολύ καλά αυτά για το Χριστό. Μπορεί να επαναλάβει κάποιος;

alexandrosUK είπε...

Marx, αν τα forum (fora) καλύπτανε τους χρήστες τότε πολύ πολύ απλά, δεν θα υπήρχε ανάγκη για blog. Έλα που όμως εμένα μου κολλάει καλύτερα το blog. Και ξέρεις γιατί ; scrolling-down λέγεται η ιδιότητα που μου αρέσει. Ενώ τα φόρουμ μπορεί να γεμίσουν σελίδες και άντε να φορτώσει και άντε να περιμένεις... ενώ εδώ αν ένα μήνυμα δεν σου αρέσει πάς στο επόμενο. Και τι πάθανε τα λιλιπούτεια τα χεράκια σου; πάντως εμένα είναι μια χαρά και το γουστάρω πολύ το blog. Δεν ξέρω τι δικαιώματα επικαλείσαι αλλά αν δεν το γουστάρεις ή δεν μας γουστάρεις έχεις δικαίωμα να πας σε fora. Τόσα υπάρχουν άλλωστε. Με άλλα λόγια η ύπαρξη του blog δεν σε περιορίζει. Είσαι ελεύθερος , άρα εσύ επιλέγεις. Πάντως ό,τι και αν επιλέξεις φρόντισε να το κάνεις με τη νκαρδιά σου ώστε να μην σου φανεί ατελές. Γιατί νομίζω ότι όλοι μας αγαπούμε το παρόν φόρουμ . Αν άλλωστε κάποιος άλλος δεν το αγαπά τότε τι μας ενοχλεί εμάς; στο κλάτω κάτω μπες στη θέση μας. Εσύ τι θα απαντούσες σε έναν που θα έμπαινε και θα έλεγε ότι σκέφτεται το φόρουμ. Για σκέψου και περιμένω απάντηση.

Dormammu είπε...

@alexandrosuk: και πως θα γίνει ανοικτή η κοινωνία αγαπητέ? «Πόλις άνδρα διδάσκει» είπε ο Σιμωνίδης (?) αν θυμάμαι καλά… Χωρίς κάποια συστήματα (θεολογικά, πολιτικά, κοινωνικά), έστω και ημιτελή (όπως η δημοκρατία για παράδειγμα, ο χριστιανισμός, η κάθε άλλη θρησκεία και ό,τι άλλο θέλετε να συμπληρώσετε) κοινωνία δεν έχουμε. Και όπως ξεκίνησε το post με το σχόλιο του Ισίδωρου χτες το πρωί: «ζούμε ακόμα σε ένα πρωτόγονο κόσμο. 'Έχουμε ανάγκη από θεούς και δαίμονες. Η μέρα που ο άνθρωπος θα σταθεί μόνος χωρίς δεκανίκια πιστεύω ότι είναι μακριά ακόμα». Κι αν κάποιοι μπορούν να είναι διανοητές χωρίς να είναι δεμένοι με καμία θρησκεία μπράβο τους, αλλά δυστυχώς είναι ακόμα λίγοι. Εγώ προτιμώ να λέω πως από όλες τις θρησκείες κλίνω περισσότερο προς τον χριστιανισμό, απορρίπτοντας την λατρεία του. Αν εσείς τον απορρίπτετε τελείως, δικαίωμά σας…..

alexandrosUK είπε...

Dormammu, έχεις δει κάποιο είδος ζώων στη φύση να ασπάζεται μια ιδεολογία, έτσι ώστε να βρουν «στήριγμα» τα μέλη του;

Dormammu είπε...

@alexandrosuk: Όχι, δεν έχω δει ζώα να ασπάζονται ιδεολογίες και να σκοτώνουν γι’ αυτές. Δεν έχω δει επίσης ζώα που να αμφιβάλλουν, να σκέπτονται, να ζουν και να δημιουργούν αξίες και να αναζητούν λόγο υπάρξεως, εκτός από τον άνθρωπο. Je pense donc je suis. Μάλλον λοιπόν διαφοροποιούμαστε λιγάκι από αυτά…

Nikos Dimou είπε...

σαλτάρω στο κενό - είσαι αδιόρθωτος.

νομίζω ότι αρκετοί είδαν τον ύμνο σου στο αιδοίον της 13χρονης (προσοχή στον εισαγγελέα!). Έκανες την εντύπωση που ήθελες - τώρα μπορώ να το σβήσω. Αν συζητούσαμε για τον έρωτα (σύντομα θα γίνει και αυτό) μπορεί να ήταν ΟΚ. Αλλά τι σχέση έχει με το θέμα που συζητάμε;

Φοβάμαι πως σου πέφτει δύσκολο να σεβαστείς τους άλλους. Δεν είσαι πια ευπρόσδεκτος σε αυτό το blog. Με αυτό η οποιοδήποτε άλλο όνομα.

newlens είπε...

A.F.Marx said:
Προς Νewlens και λοιπούς τακτικούς θαμώνες του blog:
Ανοίξτε ένα forum.


Βλέπω το nick μου έγινε συνώνυμο της "παρεμβολής". Χαίρομαι που πήρα έτσι μια θέση ανάμεσα στις αφηρημένες έννοιες.
Όχι αγαπητέ, A.F.Marx, δεν θα ανοίξω blog. Στο κάτω-κάτω θα παρατηρήσατε ότι τελευταία δεν φλυαρώ πολύ. Και μην ξεχνάτε ότι τον τελευταίο λόγο για αυτό τον έχει ο operator!

Ανώνυμος είπε...

όμως αν το χρησιμοποιήσουν το όνομα δεν θα είμαι εγώ.
-
σου το λέω κι αυτό: την πατήσαμε με τα xp.

stamo είπε...

Καλημερα σε ολους! Ειναι η πρωτη μου φορα εδω και ομολογω πως η συζητηση μου τραβηξε τοσο το ενδιαφερον που διαβασα πολυ προσεχτικα τις αποψεις ολων. Μου θυμισε τις συζυτησεις που εκανα με τον αντρα μου παλαιοτερα.
Εγω προσπαθουσα να τον πεισω για το οτι υπαρχει Θεος και εκεινος να μου μιλαει για τον πονο και την δυστυχια που εχει φερει η απολυτη απουσια του. Εγω να επιμενω και εκεινος να μου λεει πως ειμαστε Ελληνες και πως δεν ειναι δυνατον να προσκυναμε την θρησκεια των Εβραιων 'η οποιαδηποτε αλλη θρησκεια. Οχι δεν μπορω να πω πως μου αλλαξε γνωμη εκεινος τοτε θα ενιωθα πολυ ανυπερασπιστη στα λογια οχι μονο του αντρα μου αλλα και οποιουδηποτε (οπως υπηρξα καποτε), καταφερε να μου δειξει τον δρομο για την ορθη σκεψη, για την σφαιρικη αποψη. Μου εφερνε βιβλια και περιοδικα με αρθρα σχετικα με το θεμα. Διαβασα πολλες και διαφορετικες αποψεις. Το παραπονο... πως πια δεν ειχα θεο με εκανε να αναζητω συνεχεια ολο και περισσοτερες πληροφοριες. Τα συμπερασματα μου θα καλυπταν πολλες σελιδες γι' αυτο δεν τα αναφερω αλλα μαλλον ειναι ευννοητα...! Μεγαλωσα με τον φοβο της αμαρτιας και του θεου. Μεγαλωσα με ενα αισθημα ντροπης για το σωμα μου ακομα και για καθε σκεψη μου που ισως παρεβαινε καποιον "ιερο" κανονα. Απο μικρη προσευχομαι σε ατομα που οι ιδιοι ή στο ονομα τους σκοτωσαν , βασανισαν και κατεκαψαν καθε ιερο του τοπου μου. Αναβα κερια μεσα σε εκκλησιες που τα θεμελια τους πατουσαν πανω στα ιερα αλλων θεων. Με ταλαιπωρησαν χρονια και δεν τους ανεχομαι αλλο. Θεωρω καθε ανθρωπο σημαντικο με ολα του τα παθη με ολα του τα καλα η τα κακα. Θεωρω σημαντικο τον τοπο μας, την Ελλαδα, το παρελθον και το μελλον της! Πιστευω πως τοσοι σκοτεινοι αιωνες φτανουν, ειναι καιρος να ξυπνησουμε, να θυμηθουμε, να αφουγκραστουμε και ειμαι σιγουρη πως θα νιωσουμε την διαφορα! Καλο δρομο σε ολους οσους ακομα ταξιδευουν με προορισμο την Αληθεια!

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 211 από 211   Νεότερο› Νεότερο»