Δευτέρα, Απριλίου 24, 2006
Μεγάλες Συνωμοσίες
Πριν από λίγο καιρό είχα έρθει σε σύγκρουση με την blade runner (και εν μέρει με την aphrodite) επάνω στο θέμα του Matrix. Συνειδητοποίησα αργότερα τον λόγο: ήταν ότι με ενοχλούνε αφάνταστα οι θεωρίες συνωμοσίας.
Ξέρετε – όλες εκείνες οι απόπειρες να ερμηνευτεί ένα φαινόμενο, όχι με βάση μία ορθολογική ανάλυση των γεγονότων, αλλά με κάποιες (συνήθως παρανοϊκές – το λιγότερο μυθολογικές) ερμηνείες.
Όπως ήδη θα έχετε ακούσει, τον κόσμο δεν τον κυβερνάνε οι εκλεγμένοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί του – αλλά οι Επτά Σοφοί της Σιών, το Εβραϊκό Λόμπυ, η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, οι Μασόνοι, οι Ναΐτες Ιππότες, οι Εξωγήινοι, κλπ. αόρατες δυνάμεις.
Πίσω από κάθε θεωρία συνωμοσίας υπάρχει η αρχή ότι τα πράγματα δεν είναι όπως μας τα παρουσιάζουν, ότι «κάτι μας κρύβουν», ότι υπάρχει μία διπλή πραγματικότητα.
Ολόκληρο το Matrix βασίζεται σε μία θεωρία συνωμοσίας. Άσχετα με την βιρτουόζικη σκηνοθεσία και τα ψηφιακά εφέ – η ουσία της ταινίας ήταν η εικονική πραγματικότητα σε αντίθεση με την πραγματική.
Και τώρα μας έρχεται μία άλλη ταινία βασισμένη στο πιο επιτυχημένο συνωμοτικό βιβλίο των τελευταίων ετών – από όπου και το σενάριο της: Ο Kώδικας Ντα Βίντσι.
Το βιβλίο είναι ένα έξυπνο puzzle που ενώνει υπαρκτά στοιχεία (σε νέα ερμηνεία) με ανύπαρκτα, για να δώσει μίαν άλλη εκδοχή όχι μόνο για την εξέλιξη της Χριστιανικής θρησκείας, αλλά και για την πορεία του κόσμου.
Φυσικά τίποτα από όσα ισχυρίζεται το βιβλίο δεν είναι αλήθεια. Όμως ένα μεγάλο ποσοστό από τις δεκάδες εκατομμύρια αναγνώστες του το πίστεψε. (Είναι απίθανο το πόσο έχουμε ανάγκη από τον μύθο, την άλλη εξήγηση. Μας κάνει να νιώθουμε πιο έξυπνοι – διότι εμείς ξέρουμε την πραγματική αλήθεια – κι όχι αυτά που πιστεύουν οι πολλοί…).
Θεωρίες συνωμοσίας έχουν κατασκευαστεί για τα πιο πιθανά και απίθανα πράγματα: από τους εξωγήινους, που κάποτε ήρθαν στην γη (περίπτωση Roswell), ως την δολοφονία του Kennedy και του Παναγούλη. Ευδοκιμούν όπου η πραγματικότητα δεν είναι πολύ σαφής (όπως στις δύο τελευταίες περιπτώσεις), αλλά και σε πράγματα επιστημονικά τεκμηριωμένα και διαφανέστατα. Έχουν αρκετή συγγένεια με τους περιαστικούς μύθους (urban legends), αλλά πάνε σε μεγαλύτερο βάθος και πλάτος. Ένα αρκετά πλήρη κατάλογο, με ανάλυση της κάθε μίας, μπορείτε να βρείτε στην διεύθυνση ΕΔΩ
Για μία σε βάθος ανάλυση του φαινομένου (τι, γιατί και πώς πιστεύουμε) πολύ διαφωτιστικό είναι το οκτασέλιδο άρθρο στην Wiki.
Αλλά πολύ περισσότερα θα βρείτε στο Διαδίκτυο (βρίθει), στην ελληνική τηλεόραση και σε κάθε συζήτηση ελληνικού καφενείου. Η χώρα μας θα πρέπει να κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις διεθνώς στην συνωμοσιολογία. Ό,τι στραβό μας συμβαίνει, οφείλεται στον «ξένο δάκτυλο» ή στα «ξένα κέντρα». (Από στόματος τότε πρωθυπουργού ο λόγος...) Πώς λοιπόν να μην αρχίζει η κουβέντα στο καφενείο με την φράση: «Θα σου πω εγώ τι κρύβεται από πίσω...».
Στο μυαλό του μέσου Έλληνα οι ξένοι κοιμούνται και ξυπνάνε με μία έγνοια: πώς θα μας βλάψουν.
Η τελευταία θεωρία που άκουσα είναι ότι πίσω από την AGB κρύβονται σκοτεινές δυνάμεις (μάλλον Αμερικανικές) που αλλοιώνουν τα νούμερα τηλεθέασης, ώστε να ανεβαίνουν οι αποβλακωτικές εκπομπές, να πολλαπλασιάζονται και να αποκοιμίζουν τον ελληνικό λαό.
Αύριο Τρίτη, 25.4, μετά τις δέκα το πρωί, θα είμαι στην ΝΕΤ (εκπομπή «Συμβαίνει τώρα» με την Πόπη Τσαπανίδου) όπου, με αφορμή την ταινία, θα συζητήσουμε το θέμα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
229 σχόλια:
«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο 201 – 229 από 229Καλημέρα και από εμένα. Πιστεύω ότι πολλοί αστικοί μύθοι έχουν κάποια βάση εκκίνησης, απλά στο τέλος ξεφεύγουν τόσο πολύ που χάνεται η αλήθεια μέσα στο ψέμα και την υπερβολή, χάνουν τα αυγά και τα πασχάλια (επίκαιρο!!!). Θα πιαστώ λίγο με το post του oldspeaker... και εμένα μου ξένισε το περιαστικός μύθος (urban legend)... Είναι φανερά επηρεασμένο από τα μέσα μαζικής μεταφοράς! Έτσι και εγώ θα το μεταφράσω στα γαλλικά ως RER legende (ή mythe).
Mπροστά στις θεωρίες συνωμοσίας η επιστήμη είναι ανίσχυρη. Ένα πράδειγμα:
Η έρευνα έδειξε ότι τα ονομαζόμενα «Πρωτόκολλα των 7 Σοφών της Σιών» δεν είναι πρακτικά αυτής της (ανύπαρκτης) οργάνωσης, αλλά πλαστογραφία που έφτιαξε η ΤΣΕΚΑ, η Μυστική Οργάνωση του Τσάρου, με βάση κάτι αντισημιτικά φυλλάδια του 19ου αιώνα, για να δικαιολογήσει τα πογκρόμ εναντίον των Εβραίων.
Κάθε μελετητής μπορεί να σας τεκμηριώσει τα γεγονότα – αλλά το βιβλίο εξακολουθεί, έναν αιώνα μετά, να κυκλοφορεί, και να διαφημίζεται από την τηλεόραση.
Πολλοί το διαβάζουν και πιστεύουν στην ύπαρξη της οργάνωσης, στην παντοδυναμία της και στα καταχθόνια σχέδιά της....
Οι θεωρίες συνομωσίας προσπαθούν πάντα να εξηγήσουν κάτι. Είναι κατ' εξοχήν αντι-θρησκευτικές. Χωρίς θεωρίες συνομωσίας θα λέγαμε απλά πως ο Θεός είναι η εξήγηση των πάντων και θα καθαρίζαμε. Η γελοιοποίησή τους (κούφια γη, δράκοι, σιωνισμός, αιθέρας, φλογιστόν) έρχεται μόνο εκ των υστέρων και μόνο απ' την ανικανότητά τους να προβλέπουν.
Ο Faraday χαρακτηρίστηκε συνομωσιολόγος όταν ισχυρίστηκε πως τα ρινίσματα σιδήρου κάθονται στις συγκεκριμένες θέσεις επειδή υπακούν σε ένα αόρατο (αλλίμονο μέχρι σήμερα) πράγμα που λέγεται πεδίο. Το πεδίο ενδύθηκε τις PDE's του Maxwel και απέκτησε κύρος. Παραμένει όμως αόρατο...
Το Η/Μ πεδίο είναι θεωρία συνομωσίας. Αλλά χρήσιμη διότι κάνει σωστές προβλέψεις. Επιπλέον είναι η απλούστερη (Οκαμ). Άρα την κρατάμε. Οι σοφοί της Σιών είναι μια θεωρία συνομωσίας. Παραμένουν αόρατοι. Δεν μπορούν να γίνουν αξιόπιστες προβλέψεις. Άρα την πετάμε. Τόσο απλά.
Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα αρκεί να πιάνει ποντίκια, σωστά; Άρα τα (εκ των προτέρων) γέλια για καλικάντζαρους και κούφια γη, κομμένα.
Εκ των πραγμάτων, αυτό το post έχει λόγω επικαιρότητας και ένα υποθέμα, την Κοντολίζα Ράις και κατ’ επέκταση, το ποιόν του Μπους.
Λοιπόν, μια παρατήρηση για τις ταμπέλες: Ο Κόλιν Πάουελ ήταν Ρεπουμπλικάνος, παλιός στρατιωτικός αλλά ο πιο μετριοπαθής Υπουργός Εξωτερικών. Η Μαντλίν Ολμπράιτ από την άλλη, ήταν Δημοκρατική και γεράκι.
Η Θάτσερ και η Ολμπράιτ ήταν οι πρώτες γυναίκες που κατέλαβαν θέσεις με τέτοια δύναμη. Είδατε να φέρνουν κάτι από τις λεγόμενες ‘θηλυκές αξίες’;
Πόσο σημασία έχουν τελικά οι ταμπέλες;
ΝΔ said:
«Μην πυροβολείτε τα πτώματα», ήταν ο τίτλος μίας παλιάς αστυνομικής νουβέλας.
Αυτό είναι!!! Ο ΝΔ είναι μέλος μυστικής οργάνωσης που ονομάζεται SPCDH (Society for the Prevention of Cruelty to Dead Horses). Η διεθνής μυστική ομάδα που την ύπαρξή της απεκάλυψε ο Arthur Koestler στο "A Ghost in the Machine", προσπαθεί να μας πείσει ότι το να πυροβολείς νεκρά άλογα είναι άσκοπη σπατάλη.
Συνεχίζοντας να (παρα)αντιγράφω τον Koestler σημειώνω: (και) σε ό,τι αφορά τον Bush-ισμό, "ποτέ κανένα άλογο στην Ιστορία δεν τα τίναξε με τόση κακία, αφήνοντας γύρω τόσα σπέρματα".
ΝΔ said:
"Μέχρι που καλέσαμε τον Τσόμσκυ να λάβει μέρος σε συνέδριο …φιλοσοφίας. Γλωσσολόγος είναι ο άνθρωπος!"
Αυτό δεν είναι σωστό όμως. Ειδικά ένας γλωσσολόγος, έχει θέση σε συνέδριο Φιλιοσοφίας. Η τελευταία είναι η ομπρέλα που καλύπτει κάθε επιστήμη (αλλιώς: κάθε επιστήμη είναι κλώνος της Φιλοσοφίας).
Ειδικότερα ο Τσόμσκυ, διδάσκεται ΚΑΙ στα Τμήματα Πληροφορικής ("γραμματικές κατά Τσόμκσυ").
Ας μη διαιωνίζουμε τον πλαστό κι αυθαίρετο διαχωρισμό των επιστημών.
heinz said...
"κάθε επιστήμη είναι κλώνος της Φιλοσοφίας".
To αντίστροφο όμως δεν ισχύει! Κάθε επιστήμων δεν είναι φιλόσοφος.
Εγώ όμως μπορώ να πηγαίνω στα συνέδρια των Γλωσσολόγων, τον Αστροφυσικών και των Παλαιοντολόγων...
Καλημέρα!
Δε μπορώ να κάτσω πολύ ώρα στην οθόνη (πρόβλημα στα μάτια) ούτε φυσικά να διαβάζω όλα τα σχόλια, αλλά τουλάχιστον θα δίνω το παρόν.
Πρόλαβα και διάβασα το τελευταίο του heinz. Ο Chomsky είναι κορυφαίος γλωσσολόγος (και ενδεχομένως από τους "θεούς" ή έστω "ημίθεους" της Πληροφορικής με τις γνωστές γραμματικές του), αλλά ο ΝΔ (και άλλοι) τα έχουν μαζί του για τον γνωστό και "άκρατο" αντιαμερικανισμό του - απέναντι στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ βεβαίως, Αμερικανός είναι ο άνθρωπος ;)
Το ΚΚΕ και πολύ άλλοι σε αυτή τη χώρα τον έχουν "θεοποιήσει" με βάση αυτή την τελευταία "ιδιότητα". Διαβάζοντας τον δε διαπίστωσα ούτε ισχυρά επιχειρήματα ούτε καμιά προσπάθεια να δει ψύχραιμα και "αντικειμενικά" τα πράγματα. Είναι μάλλον προκατειλημμένος και με επιλεκτικά "ντοκουμέντα", λογικές ακροβασίες και "θεωρίες συνωμοσίας" έχει σαφώς "τελεολογική" προσέγγιση σε αυτά που υποτίθεται "αποδεικνύει". Δεν θα επεκταθώ, ακόμα και η Wikipedia έχει άρθρο ειδικά για την κριτική στον Chomsky. O ΝΔ του τα χώνει μάλλον γι' αυτά :))
Για τον Τσόμσκυ: έχει καταντήσει γραφικός και αυτός είναι ο κύριος λόγος που νιώθω άβολα με τα γραπτά του. Επίσης, νιώθω ότι τον καλούμε για να νιώσουμε άνετα, καθώς μας χαϊδεύει τα αυτιά, ακούμε αυτά που θέλουμε να ακούσουμε.
Και ο Έκο σαν γλωσσολόγος ξεκίνησε και σε μεγάλο βαθμό παρέμεινε - αλλά κανείς δεν θα έλεγε ότι δεν έχει θέση σε συνέδριο φιλοσοφίας.
Ο λόγος για Τσόμσκι, και λέω να προσθέσω την σοφία μου ότι αντικατοπτρίζει τον κλασσικό «μεγάλο διανοούμενο» που μπορεί κάλλιστα να είναι και ένας «μέγας βλαξ». Στην επιστήμη του κορυφή, τα κορδόνια του μπορεί να δέσει? Απλώς έχω μία απορία. Έχει εν τω μεταξύ γεράσει, οπότε οι δόξες του της νιότης και των δεκαετιών ’50, ’60 τον κατατρέχουν σαν φαντάσματα.
Για το Matrix, να επισημάνω ότι κακώς τον κατατάσσουν μερικοί στις συνομωσιολογίες. Ανήκει στο είδος που ξεκίνησε με το “Brave New World” του Huxley, αργότερα το 1984 του Orwell, και επεκτάθηκε στην επιστημονικής φαντασίας με την αλλοτρίωση του ανθρώπου από την τεχνολογία.
Cyber-Dust said...
"Για το Matrix, να επισημάνω ότι κακώς το κατατάσσουν μερικοί στις συνομωσιολογίες. Ανήκει στο είδος που ξεκίνησε με το “Brave New World” του Huxley, αργότερα το 1984 του Orwell"
Ούτε στο ένα ούτε στο άλλο υπάρχουν δύο κόσμοι - ένας φανερός και ψεύτικος και ένα κρυφός και αληθινός. Αυτό είναι το στοιχείο συνωμοσίας - ότι μας κρατάνε κρυφή την πραγματικότητα.
Κατά τα άλλα όλα αυτά ανήκουν στην Ε. Φ.
Nikos Dimou said... (12:05 πμ)
Εννοώ τους αμερικανούς στοχαστές, διανοούμενους, δημοσιογράφους, που ναι μεν ασκούν κριτική, αφετέρου όμως έχουν προτάσεις και θέσεις και δεν παραμένουν απλώς στο αφελές αντί-.
Ποιοι είναι αυτοί οι διανοούμενοι και δημοσιογράφοι; Θα θέλατε να συστήσετε κάποιον;
Καλημέρα σε όλους!
@lucyluce
Κατανοώ τη στάση σου απέναντι στον εμπορικό αμερικάνικο κινηματογράφο. Είναι άλλωστε γνωστό ότι όταν μια ταινία προορίζεται για blockbuster, περνάει πλέον από δέκα κρισάρες πριν καταλήξει στη διανομή. Και είναι επίσης γνωστό ότι τα περισσότερα από τα έσοδα των γιγάντων της κινηματογραφικής παραγωγής δεν προέρχονται από τα εισιτήρια που κόβονται αλλά από την εκμετάλλευση του merchandise, των δικαιωμάτων του licensing και λοιπές πηγές! Βράσε όρυζα, με άλλα λόγια...
Ωστόσο, προσωπικά εξακολουθώ να προσπαθώ να κρίνω αντικειμενικά μια ταινία, ως ταινία, και όχι αναγκαστικά ως φορέα κάποιου πολυσήμαντου μηνύματος... Οπως και με τη μουσική, γενικά με την Τέχνη, έτσι και στην περίπτωση του matrix, δεν πιστεύω πως οι δημιουργοί του είχαν την πρόθεση που περιγράφεις... Δεν τους έχω για τόσο σκοτεινούς και παντοδύναμους τύπους!
Επίσης, παρατήρησα ότι κι εσύ ενδίδεις στη συνωμοσιολογία. Ενώ ξεκινάς μια χαρά να τα χώνεις στα αρνητικά της εμπορευματοποίησης του σινεμά, και εδώ συμφωνώ απολύτως μαζί σου, μετά περνάς κι εσύ σε μια θεωρία συνωμοσίας:
"Όλα λοιπόν είναι κατασκευάσματα ψεύτικα και ανώδυνα, όπως ανώδυνα θέλουν να μας περάσουν την καθημερινή πνευματική εξαθλίωση και την έκπτωση των αξιών. Όπως θέλουν να μας παραπλανούν και να μας βγάζουν από τον δρόμο των διεκδικήσεων και να μας βάζουν σ’ ένα δρόμο τεχνητής matrix ζωής. Απ’ αυτήν την άποψη τελικά, ναι οι περισσότεροι ζουν στο matrix, αυτό που τους έχουν κατασκευάσει και τους έχουν κλείσει, κι αυτοί σαν καλά παιδάκια μπήκαν μέσα χωρίς πολλές ερωτήσεις και με άδεια κρανιακή κάψα.
Άντε και καλό matrix!"
Εκαναν απλώς μια ταινία science fiction, τίποτε παραπάνω. Ούτε να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο ήθελαν, νομίζω, ούτε να συμβάλουν στην γενική πτώση των ιδεών... Είναι απλώς μια ταινία του κινηματογράφου του φανταστικού. Επιπόλαιη σε πολλά σημεία της, σχεδόν αφελής, με αρκετή πόζα, αλλά δεν παύει να αποτελεί καθρέπτη της εποχής της, εποχή στην οποία η τεχνολογία έχει εισβάλει δυναμικά στην καθημερινότητά μας. Μην πέφτουμε πάλι στην παγίδα να θεωρούμε ότι φταίει η ταινία, επειδή υπάρχει γενικά μια αποβλάκωση γύρω-γύρω. Τα πάντα φιλτράρονται μέσα από αυτό που είμαστε ως δέκτες, και η ποιότητα της εντύπωσης που σχηματίζουμε για κάτι αλλά και η ποιότητα αυτού που μεταδίδουμε με τη σειρά μας προς τα έξω.
Είναι σαν να λέμε πως φταίει η τηλεόραση για την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου. Ναι, εντάξει, το μέσο είναι το μήνυμα, είπε ο Marshall McLuhan, αλλά το βασικότερο ρόλο τον παίζουμε εμείς ως δέκτες.
Αν θέλουμε να μην γίνουμε ανδράποδα, και να ζούμε μέσα σ' ένα matrix, ας διαβάσουμε περισσότερο, ας δούμε πολλές καλές ταινίες, ας ακούσουμε ωραίες μουσικές, ας βγούμε βόλτες στον ήλιο μαζί με αγαπημένους φίλους, ας κάνουμε ωραίες συζητήσεις, ας αντισταθούμε γενικώς, αλλά όχι να θεωρούμε τώρα ότι υπάρχει καμία παγκόσμια συνωμοσία εναντίον των ανθρώπων που θέλουν να κρατήσουν τον πήχυ ψηλά... Κάποτε, λίγο νεώτερη, στην ηλικία σου περίπου, τα πίστευα κι εγώ αυτά, αλλά τώρα έχω αναθεωρήσει.
Ξέρεις γιατί; Γιατί βλέπω πως υπάρχει χώρος για όλους. Και γιατί η ευθύνη που φέρνουμε ως άτομα είναι μεγάλη, και καλό είναι να μην την αποποιούμαστε. Ο πατέρας μου είναι κομμωτής και η μαμά μου μια κλασική μαμά που ασχολείται με "τα οικιακά". Ποτέ δεν προσπάθησαν να με ωθήσουν προς τη μελέτη, το αντίθετο, η μητέρα μου γκρίνιαζε γιατί ξόδευα λέει πολλά χρήματα για βιβλία και δίσκους! Στα 32 μου όμως εξακολουθώ να προσπαθώ να κρατάω τον πήχυ ψηλά, αντιστεκόμενη στην τάση της εποχής για ρηχή σκέψη και συμβατική ζωή. Και φέτος είδα και το Cache του Χάνεκε που νομίζω ότι ανέφερες σε άλλο σου σχόλιο, και έγραψα ειδικά για αυτό την πρώτη φορά που επισκέφθηκα το blog του Νίκου Δήμου. Αλλά έχω δει και το Matrix, και δεν έτρεξα να αγοράσω δερμάτινο ή γυαλιά σαν του Neo.
Η δαιμονοποίηση είναι κακό πράγμα κι επικίνδυνο, οδηγεί συνήθως στο δογματισμό, αν δεν είναι παιδάκι του.
Zητώ συγνώμη για το μέγεθος του προηγούμενου σχολίου!
Υπόσχομαι να είμαι πιο φειδωλή στο εξής...
Χαιρετώ άπαντες
Nikos Dimou said...
"To αντίστροφο όμως δεν ισχύει! Κάθε επιστήμων δεν είναι φιλόσοφος."
Κι όμως, κάθε επιστήμη έχει σαφές φιλοσοφικό υπόβαθρο. Κάθε επιστήμων είναι εν δυνάμει φιλόσοφος, αλλιώς δεν είναι καλός στην επιστήμη του.
@cyber-dust
Ναι, οι ταινίες που ανέφερες είναι αντιπροσωπευτικές του είδους, ωστόσο εδώ θα συμφωνήσω με το Νίκο Δήμου, το matrix είναι διαφορετικό στην προσέγγισή του.
Επίσης, επί τη ευκαιρία, να αναφέρω και το Dark Cities, στο οποίο παρουσιάζεται κάτι αντίστοιχο. Το τελευταίο πράγμα που σου μένει βλέποντας το εν λόγω φιλμ είναι η συνωμοσία. Και δεν είναι δείγμα αμερικάνικου blockbuster. To αντίθετο, ήταν μια παραγωγή σχετικά χαμηλού πρϋπολογισμού, που έκανε αίσθηση στη σινεφίλ κοινότητα, εξαιτίας ακριβώς της προσέγγισής της.
Και - για να μην υπάρξει παρεξήγηση - άλλο πράγμα η Ιστορία της Φιλοσοφίας, κι άλλο το φιλοσοφείν.
Από την άλλη, προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση από την κριτική που αενάως ασκεί ο Νόαμ Τσόμσκι κατά της πολιτικής των Η.Π.Α., η κριτική που άσκησε προσφάτως ο κατά τα άλλα κοντινός του Λευκού Οίκου Φράνσις Φουκουγιάμα, διαφωνείτε;
Welcome blade runner :)
Υποθέτω πως αναφέρεσαι στο γνωστό "Dark City" του Proyas. Από τα αγαπημένα μου (το 'χω δει αρκετές φορές). Και για μένα το Matrix (το πρώτο και μόνο που παραδέχομαι) έχει βαθύτερο φιλοσοφικό νόημα από τα εφέ, τις υπερβολές και τις καρικατούρες, τα οποία δυστυχώς "κλέβουν την παράσταση". Πιστεύω να το καταλάβει κι ο ΝΔ όταν το ξαναδεί ;)
καλέ, γιατί δεν με διορθώνετε;
Tον πήχη, ήθελα να πω, όχι τον πήχυ...
γεια σου mickey!
Ναι, το Dark City του Αlex Proyas εννούσα. Δύο λάθη σήμερα, με πείραξε η άνοιξη φαίνεται...
Το πειστήριο του εγκλήματος, ένα απόσπασμα από το 1984:
Winston Smith: Does Big Brother exist?
O'Brien: Of course he exists.
Winston Smith: Does he exist like you or me?
O'Brien: You do not exist.
Ο παραλληλισμός προς το Matrix δικό σας.
Καλημέρα. Ένα σύντομο μήνυμα, απάντηση στην blade runner. Κατ' αρχήν την ταινία dark city του Alex Proyas (αυστραλός, ελληνικής καταγωγής), την έχω δει και είναι φανταστική και στην προσέγγισή της και στην αισθητική της και σκοτεινή όσο αρμόζει στο συγκεκριμένο θέμα. Η τελευταία δε σκηνή, όπου ο ήρωας βγαίνει στο φως παραλληλίζεται με την τελευταία σκηνή του truman show.
Σχετικά με την δαιμονολογία ή την συνομωσιολογία, που είδες στο μήνυμά μου, θα τα απορρίψω, επισημαίνοντας, ότι το τέλος του μηνύματος είναι ειρωνικό και βέβαια παραπέμπει στην αποχαύνωση κι όχι σίγουρα σε κάποιο matrix.
Τέλος για τους δημιουργούς της ταινίας, της συγκεκριμένης (matrix) αλλά και άλλων παρόμοιων, είναι σίγουρο ότι δεν έχουν λόγο σε πάρα πολλά, όπως διανομή-(cast), μοντάζ κλπ. Μόνο καταξιωμένοι δημιουργοί-βλέπε Κιούμπρικ- και κάποιοι άλλοι ελάχιστοι έχουν λόγο για το τελικό edit της ταινίας.
Τέλος και για να μη γίνομαι κουραστική, μόνο από το nick σου κι επειδή είσαι σινεφίλ, έχεις την εκτίμησή μου.
:-)
Κι ένα μικρό μηνυματάκι προς όλους τους πάσης φύσεως αναθεωρητές.
Δεν πειράζει,
αναθεωρείστε εσείς
κι αφήστε σ' εμάς την "επανάσταση".
Άλλωστε "εμείς" πέπρωται να βγάλουμε το φίδι απ' την τρύπα,
ή μήπως όχι?
Φιλάκια!
@blade runner
Αλλο συνομωσιολογία και άλλο συνομωσία.
Πιστευω οτι ορισμενες ταινιες μπλοκμπαστερ ειναι καθαρες συνομωσιες διστρρεβλωσης της αληθειας για τα εγκληματα της αμερικης
μη ξεχασουμε τους καημενουληδες ινδιανους και λοιπους "αιωνιους κακους" στις αμερικανικες ταινιες
σκοπος ειναι να βγαινει παντα το συμπερασμα οτι οι πολιτες του κοσμου εχουν χαμηλοτερη ηθικη και νοημοσυνη απο τον μεσο αμερικάνο
η αμερικη, ειναι παντα η πιο αθωα και "ελευθερη και δημοκρατικη" χωρα στον κοσμο, ολοι οι αλλοι, μαζι και η ευρωπη, ειμαστε κατωτερες υπαρξεις με αμφιβολη συμπεριφορα (αντιαμερικανική)
ειδικότερα, μπορουμε να δουμε στο ρολο του "ηλιθιου και βρωμικου μεν, ματσο δε, και με κακο τελος ηρωα", τους σερβους, ινδιανους, γαλλους, μεξιακνους, βραζιλιανους, αραβες.
Ο Κουλογλου ειχε κανει ενα σχετικο ρεπορταζ νομιζω. (για το χολυγουντ και τα σενάρια)
εχμ, μαλλον ο ορος προπαγάνδα ταιριαζει περισσοτερο σε οτι ανεφερα πιο πανω παρά ο ορος συνομωσια¨:)
condi, μηπως σου αρεσε και προ-προηγουμενη υπεξ της αμερικης, Μαντλίν Ολμπράιτ?:)
και εκεινη μιλουσε για απωλειες αμαχου πληθυσμου, με τακτ.
αισχος για το γυναικειο φυλο!!!
ασχετο και το ακόλουθο (συγγνώμη κυριε ΝΔ, σημερα κυκλοφορω χωρις το λουρί μου)
μερικοι ειδαν την επισκεψη της κυριας υπεξ των ηπα ωσαν το σποτλαιτ φως να επεσε στην ελλάδα αφηνοντας την υπολοιπη γη στο σκοτάδι.
τα μισα μπλογκς για την σεξυ μαυριδερή υπεξ μιλάνε....μηπως να μαυρισουμε λιγο μπας και πιασουμε κανα γαμβρόν?
Η θεωρία για μια συνωμοσία είναι αντι-ορθολογιστική αν δεν συνοδεύεται από αδιάσειστες αποδείξεις.
Οι αποχρώσες ενδείξεις δυστυχώς δεν λένε τίποτα...
Δημοσίευση σχολίου