Παρασκευή, Μαρτίου 10, 2006

Η επανάσταση του 20ου αιώνα



Όταν ήμουν παιδί διαβάζαμε στα ψιλά των εφημερίδων για «μεγάλο λιμό στην Αφρική» ή για «καταστρεπτικό σεισμό στην Περσία» κουνάγαμε το κεφάλι και σηκώναμε τους ώμους. Το πολύ μία αστραπή λύπης για τα θύματα και μετά η καθημερινότητα.

Κανείς δεν σκέφθηκε ποτέ να κάνει κάτι για αυτούς τους ανθρώπους. Ούτε τότε ούτε και παλιότερα.

Νομίζω πως το κορυφαίο επίτευγμα του 20ου αιώνα – και ορόσημο για την ηθική εξέλιξη της ανθρωπότητας (ίσως πιο σημαντικό κι από τον Χριστιανισμό) είναι η δημιουργία και η δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Ο Σωκράτης ζούσε σε έναν κόσμο γεμάτο δούλους – πουθενά δε φάνηκε αυτό να τον ενοχλεί. Ο Βούδας μίλησε για την συμπόνια και ο Χριστός για την αγάπη, οι περισσότεροι άνθρωποι συνέχισαν να είναι εξίσου απάνθρωποι όπως και πριν. Μάλιστα οι μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, αντί να φέρουν ανθρωπιά, σκότωσαν, βασάνισαν και κατέστρεψαν ακόμα περισσότερο. Ο Χριστιανισμός συμβίωσε με την δουλεία για δυο χιλιετίες.


Όμως, στο δεύτερο μισό του 20 αιώνα, δημιουργήθηκαν πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που προσφέρουν επείγουσα ιατρική φροντίδα, τρόφιμα, αρωγή και περίθαλψη, που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, συμπαρίστανται στους πολιτικούς κρατούμενους, κι αντιμάχονται την καταστροφή του περιβάλλοντος. Βρίσκονται στα πιο απρόσιτα σημεία της γης, βοηθάνε με κίνδυνο της ζωής των μελών τους, σπεύδουν με απίθανη ταχύτητα - πριν ακόμα ο υπόλοιπος κόσμος μάθει για το κακό, αυτοί είναι ήδη εκεί.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις της εποχής μας εφαρμόζουν στην πράξη πολλές ηθικές αρχές που, ως τότε, έθαλλαν μόνο στα βιβλία. Το «αγάπα τον πλησίον σου ως σεαυτόν» δεν σημαίνει τίποτα, αν δεν μπορείς να του απαλύνεις τον πόνο.

Μια βασική διαφορά από παλιότερες φιλανθρωπικές ή ιεραποστολικές πρωτοβουλίες είναι πως η βοήθεια δεν χορηγείται ούτε σαν ελεημοσύνη, ούτε σαν τρόπος προσηλυτισμού. Τα κίνητρα που την ωθούν δεν εδράζονται τόσο στο συναίσθημα – όχι πως δεν παίζει ρόλο και αυτό – όσο στον ορθό λόγο. Είναι απόρροια της θεωρίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που βασίζεται στον ανθρωπισμό του Διαφωτισμού.
Σήμερα παρουσιάζεται (18:00, Fnac, The Mall) το βιβλίο του Οδυσσέα Βουδούρη «Μακριά και Δίπλα μας». Είναι ένα οδοιπορικό σε 20 χώρες (αρχίζει με Σαλβαδόρ το 1989 και τελειώνει με Αφγανιστάν το 2004) του χειρουργού και προέδρου των Ελλήνων «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Περιέχει φωτογραφίες (μερικές αβάσταχτα σκληρές) και ημερολογιακές σημειώσεις. Είναι αξιόλογο γιατί έχει δομηθεί με αυστηρά ντοκουμενταρίστικο τρόπο. Απλό, λιτό και άμεσο, δείχνει το τεράστιο μέγεθος των προβλημάτων και τις προσπάθειες για λύση.

Όποιος θέλει να είναι άνθρωπος, θα έπρεπε, κάθε βράδυ, πριν κοιμηθεί, να ρίχνει μία ματιά σε αυτό το βιβλίο. Ο ύπνος του δεν θα είναι μακάριος – αλλά ίσως κάποια στιγμή αποφασίσει να κάνει και αυτός κάτι.


Περισσότερα για το θέμα στο δοκίμιό μου "Το Νέο Διεθνές Ήθος" ΕΔΩ

136 σχόλια:

mickey είπε...

Επιτέλους, ποδαρικό! :-))))))))

Καλημέρα σε όλους!

Τώρα που έκανα σεφτέ, μπορώ να αποχωρήσω ήρεμος και ολοκληρωμένος ως σχολιαστής από την μπλογκόσφαιρα ;)

mickey είπε...

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό φυσικά. Είχα γράψει το προηγούμενο κείμενο από πριν για την περίπτωση που στεκόμουν τυχερός και το δημοσίευσα πριν διαβάσω το post.

Αν επανέλθω, θα είμαι πιο σοβαρός! Πολλοί άνθρωποι έχουν σπουδαιότερα προβλήματα από το παιχνίδι μας :(

Stathis είπε...

Και ταπεινά να προσθέσω τη μάχη κάποιων οργανώσεων , όχι μόνο για τρόφιμα, φάρμακα κλπ αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτά καθεαυτά, ή ακόμη την οργάνωση fair trade που προσπαθεί να σπάσει τα μονοπώλια στο εμπόριο ώστε να μη χρειάζονται κάποιο άνθρωποι την ελεημοσύνη για να ζήσουν.

mickey είπε...

Νομίζω - χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση για συγκεκριμένα ονόματα - ότι κάποιοι bloggers έχουν εμπειρίες από ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) και έχουν προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε δύσκολες καταστάσεις. Η κατάθεση των εμπειριών τους θα ήταν πολύτιμη!

Μία απορία που έχω είναι αν και πώς "εξασφαλίζονται" οι οικονομικές αποδοχές για τα μέλη των ΜΚΟ και αν κάποια κράτη ασκούν πολιτική ενθάρρυνσης για εκ περιτροπής συμμετοχή σε αποστολές των ΜΚΟ. Π.χ. να μπορεί κάποιος υπάλληλος να πάρει ειδική άδεια για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε κάποιο μέρος του πλανήτη για 5 μήνες και μετά να επανέλθει στην εργασία του χωρίς "δυσμενείς επιπτώσεις"...

Memento aka a moment in life είπε...

καλημερα ... συγχαρητηρια στον Μικυ...επιτελους τα καταφερε!

Οι ΜΚΟ ανα τον κοσμο εχουν βοηθησει εκατομμυρια ανθρωπους σε ολα τα πλατη και μηκη του πλανητη μας. Για να μπορεσουν να συντηρηθουν ομως χρειαζονται τη βοηθεια ολων μας.
Ειναι προτιμοτερο να μην κανουμε ολες τις βολτες στο Λουνα Παρκ και να δωσουμε (εστω) τα 15-30 Ευρω στους Γιατρους χωρις συνορα, στο χαμογελο του παιδιου, στην Greenpeace ή στον Αρκτουρο (αναλογα με τις ευαισθησιες του καθενος)

μια και μιλαμε για βιβλια σχετικα με το θεμα μας, η πρωτη αμεση επαφη που ειχα με το ζητημα του λιμου στην αφρικανικη ηπειρο ηταν με το βιβλιο τη Λ.Κανελλη " Ρουαντα" ενα οδοιπορικο στην ομονυμη χωρα. Οταν το ανοιξα για πρωτη φορα, πρεπει να ημουνα περιπου 12-13 χρονων (αν θυμαμαι σωστα) και ειχα πραγματικα σοκαριστει... παραλληλα ομως συνειδητοποιουσα οτι τα παιδακια στις φωτογραφιες ηταν χαρουμενα οταν παιζανε με τις αυτοσχεδιες κουκλες ή την αυτοσχεδια ποδοσφαιρικη μπαλα (συνηθως φτιαγμενα απο σκουπιδια)το θεμα ειναι οτι πρεπει να βοηθαμε οπως μπορουμε... ειτε με καποιες συνεισφορες (χρηματικες ή μη) ειτε με εργα.

ο αντιλογος σε ολα αυτα ειναι το παραδειγμα του Τσουναμι ή του πιο προσφατου σεισμου στα συνορα Αφγανισταν/Πακισταν... το μεγαλυτερο μερος των προσφορων εξαφανιστηκε.
Αν και πιστευω οτι αυτο συνεβη εξαιτιας της εμπλοκης των διαφορων κυβερνησεων και κυβερνητικων οργανωσεων οι οποιες σε μερικες περιπτωσεις φερονται να εχουν καταχραστει μεγαλα ποσα τα οποια ανηκουν στον απλο πολιτη και προοριζονται για αυτους που τα εχουν αναγκη...

Titika είπε...

Όσες φορές έχω συνεισφέρει σε μια ΜΚΟ έχω πάντα την ανασφάλεια οτι τα χρήματά μου δεν θα πάνε εκεί που πρέπει... Αν κάποιος μπορεί να με διαβεβαιώσει για το αντίθετο θα το ήθελα πολύ.

Takis Alevantis είπε...

Ωραίο το θέμα και ανθρώπινο. Λόγω της ενασχόλησής μου με τις καταστροφές σε μια από τις προηγούμενες ζωές μου γνωρίζω το θέμα αρκετά καλά και συμφωνώ με τον Νίκο - οι ΜΚΟ (μαζί με τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων) έχουν ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο.

Όμως πέρα από τις χώρες του Τρίτου κόσμου υπάρχουν και οι δικές μας. Στην Ευρώπη οι νεκροί από τροχαία, από αυτοκτονίες και από εργατικά ατυχήματα είναι γύρω στις 100.000 κάθε χρόνο. Οι τραυματίες εκατομμύρια. Πόσοι από αυτούς θα είχαν σωθεί αν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (το ΕΚΑΒ στην Ελλάδα) είχαν επέμβει μέσα σε λιγώτερα από 5 ή 10 λεπτά;

Οι πυρκαγιές κοστίζουν το 1% του ΑΕΠ της Ευρώπης κάθε χρόνο. Πόσες καταστροφές θα είχαν αποφευχθεί αν όλοι είχαν εγκαταστήσει ανιχνευτές καπνού κι αν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες μπορούσαν να επέμβουν μέσα σε 5 ή 10 λεπτά;

Η Ένωση για τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 (ΕΕΝΑ-112) προωθεί ακριβώς την ιδέα ενός αποτελεσματικότερου 112 σε όλη την Ευρώπη. Ακριβώς γιατί ανθρώπινος πόνος και «μικρές προσωπικές καταστροφές» συμβαίνουν κάθε μέρα δίπλα μας. Κι αυτό αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για να εκπαιδευτούμε όλοι μας στις πρώτες βοήθειες - στον Ερυθρό Σταυρό, στα σχολεία και άλλους οργανισμούς για να μπορούμε να βοηθήσουμε εδώ, στην Ελλάδα, τον πλησίον μας.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ Χάρη μάλλον εννοείς "ιδεολόγων". Ιδεαλισμός είναι ένα φιλοφοφικό ρεύμα.

Ο ρόλος των ΜΚΟ είναι άλλος και έχει αποδειχθεί. Είναι ο δούρειος ίππος για την επέμβαση μιας χώρας στα εσωτερικά μιας άλλης. Παράδειγμα όλες οι πολύχρωμες επαναστάσεις τελευτάια.

Δεν ξέρω γιατί έκανα σχόλιο εδώ, είμαι μαζοχιστής!!! Είμαι σίγουρος ότι θα με φάνε που διαφώνησα με το διανούμενο!!

Minimus είπε...

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα. "'Οποιος θέλει να είναι άνθρωπος, θα έπρεπε... " Τί; Οι περισσότεροι από εμάς, συμφωνούμε ότι κάτι πρέπει να γίνει, αλλά δεν ξέρουμε πως. Νομίζω όμως, ότι η "ατομική οικονομική συμβολή" δεν είναι λύση. Ίσως θα έπρεπε, να υπάρξει "πολιτική" πίεση των κυβερνήσεων, από εμάς τους πολίτες. Για παράδειγμα, θα προτιμούσα, αν η Ελλάδα είχε "υποχρεώσεις" απέναντι στους "ταπεινούς και καταφρονεμένους" αυτού του πλανήτη, παρά απέναντι στους στρατιωτικούς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει. Το ξέρω, ακούγεται γραφικό, ουτοπικό, ίσως και γελοίο, αλλά δεν συμφωνούμε οι περισσότεροι με μια τέτοια άποψη; Κι αν ναι, πως εκδηλώνουμε αυτή μας την επιθυμία; Υπάρχει φορέας που εκφράζει μια τέτοια άποψη και να μπορεί να ασκήσει πίεση στην εξουσία ή στα κόμματα για μια τέτοια πολιτική; Αυτός δεν υποτίθεται ότι είναι ο ρόλος της Δημοκρατίας;

vaggelis papavasiliou είπε...

@Άπατρις
Επειδή δεν τυχαίνει να έχουμε όλοι την
ίδια πρόσβαση σε τέτοιες σημαντικές πληροφορίες,μπορείς να είσαι πιό συγκεκριμένος?Μήπως Χαρδαβελίζεις?

Yannis H είπε...

Μια και αναφέρθηκε το τσουνάμι, τις πρώτες μέρες η Ε.Ε. μάζεψε ένα εκατομμύριο ευρώ. Την ίδια βδομάδα το ελληνικό Τζόκερ έδινε 4 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά που μας δίνουν άλλοθι μπορεί να είναι αστεία…

blade runner είπε...

Δεν εξασφαλίζεται πάντα αμοιβή για όσους μετέχουν σε ΜΚΟ, τουλάχιστον όχι από την αρχή.

Και εν πάση περιπτώσει, δεν πρόκειται για δράση που μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τα έσοδα που μπορεί κανείς να διεκδικήσει ακολουθώντας μια ... κανονική καριέρα.

Εκεί έγκειται και η ουσία του ζητήματος: Οφείλεις να είσαι απολύτως συνειδητοποιημένος και ειλικρινής σε σχέση με το πόσα και ποια ακριβώς πράγματα είσαι διατεθειμένος να ξεχάσεις, προκειμένου να μετέχεις ενεργά και να είσαι σε θέση να συνεισφέρεις σε μεγάλη κλίμακα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να συμβάλλεις. Και μέσω οικονομικής βοήθειας ή περιορισμένου χρόνου συμμετοχής σε κάποιο πρόγραμμα. Δεν είναι και λίγο αυτό, άλλωστε αποτελεί το πρώτο βήμα. Αν έχεις τα κότσια, το στομάχι και την αφοσίωση που απαιτείται, συνεχίζεις.

blade runner είπε...

@yiannis pappas

Πολύ ενδιαφέρουσα η πρότασή σου.
Θα σήμαινε πραγματικά κάτι τέτοιο μια στροφή της κοινωνίας προς νέους σκοπούς ύπαρξης και λειτουργίας.

Οταν συμβεί κάτι τέτοιο, το πρώτο βήμα προς αυτό που πολλοί αποκαλούν ουτοπία, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι αποτελεί το επόμενο στάδιο της ανθρώπινης εξέλιξης, θα έχει επιτέλους επιτευχθεί.

christosk είπε...

Σίγουρα, το έργο των περισσοτέρων ΜΚΟ είναι αξιοθαύμαστο. Έχω όμως και πολλές επιφυλάξεις.
Π.χ., πόσο μη κυβερνητική μπορεί να είναι μια οργάνωση, όταν χρηματοδοτείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από κρατικούς πόρους; Αυτό ισχύει για όλες τις "μεγάλες" ΜΚΟ (Greenpeace, Amnesty, Γιατροί κ.λπ.), πόσο μάλλον για τις μικρότερες ή/και λιγότερο διάσημες.
Η οικονομική αυτή εξάρτηση από κρατικούς πόρους (σε αυτούς περιλαμβάνω και τους πόρους που διανέμει η ΕΕ και, πιστέψτε με, πρόκειται για πολύ μεγάλα ποσά) μου δημιουργεί πολλές αμφιβολίες ως προς την αντικειμενικότητα και τη γνησιότητα της δράσης των ΜΚΟ.
Πέραν όμως της σκιάς που αφήνει η χρηματοδότηση των ΜΚΟ από κρατικούς πόρους, με προβληματίζει και η "πολιτική ουδετερότητά" τους.
Πιστεύω, δηλαδή, ότι η οικολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αντιμετώπιση λιμών και λοιμών είναι ζητήματα βαθύτατα πολιτικά. Η δράση των ΜΚΟ ενδεχομένως αναδεικνύει τα προβλήματα αυτά ή παρέχει κάποια ανακούφιση από αυτά, αλλά δεν τα επιλύει. Όχι επειδή οι ΜΚΟ είναι αναποτελεσματικές, αλλά επειδή συνειδητά αποφεύγουν - υποτίθεται -οποιαδήποτε πολιτική διάσταση στη δράση τους.
Από την άλλη βέβαια, παραδέχομαι ότι η δράση οργανώσεων όπως η Greenpeace ή η Αμνηστία, έχει ενίοτε πολιτική διάσταση. Δεν πρόκειται όμως για συστηματική πολιτική άποψη και δράση. Επίσης, είναι προφανές ότι οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός και οι Γιατροί δεν μπορούν να αναπτύξουν πολιτικής φύσεως δράση, διότι αυτό θα υπονόμευε τη δράση τους (φανταστείτε ο ΕΣ να καταγγείλει την πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν...).

glenn είπε...

Κάτι για 1000 ευρά ανά παρουσίαση με πάουερ πόϊντ και ο μύθος κατέρρευσε. Όπου άνθρωποι και βρωμιά θα μου πεις. Κοίτα και τα καλά. Τα κοιτάω μωρέ, τα κοιτάω.

blade runner είπε...

@apatris

Αν πέσει κανείς να σε φάει, λάθος θα κάνει. Διότι οφείλουμε, ως σκεπτόμενοι άνθρωποι, να εξετάζουμε από όλες τις πλευρές ένα ζήτημα, πριν αναφωνήσουμε με ενθουσιασμό ή απορρίψουμε μια τέτοια δράση.

Νομίζω υπάρχουν περιστατικά όπου αποδείχθηκε ότι πίσω από ορισμένες ΜΚΟ, υπήρχε πολιτική ή οικονομική σκοπιμότητα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό είναι ο κανόνας. Είναι μάλλον η εξαίρεση. Και για την Greenpeace έχουν γραφτεί πολλά, ωστόσο αν δεν υπήρχε αυτή και η δράση της, θα είμασταν ακόμη στο μαύρο σκοτάδι σε σχέση με μια σειρά από τεράστια ζητήματα που μας αφορούν άμεσα.

Χρειάζεται ψυχραιμία στην προσέγγιση τέτοιων θεμάτων. Προσωπικά πιστεύω ότι η εμπειρία της συμμετοχής σε ΜΚΟ, έστω και για βραχύ χρονικό διάστημα, είναι ανεκτίμητη. Δεν μπορώ να φανταστώ πολλούς τρόπους να βγει κανείς από τον ύπνο στον οποίο έχουμε πέσει συνολικά ως κοινωνία. Κι αυτό έχει καταντήσει να ακούγεται γραφικό, πράγμα που σημαίνει ότι αυτός ο ύπνος έχει γίνει πραγματικά επικίνδυνος.

Είναι σαν να έχει αποκτήσει δική του οντότητα, την οποία κι έχει επιβάλλει συνολικά στο ανθρώπινο είδος.

Pastaflora είπε...

Καλές και άγιες οι ΜΚΟ, μήπως όμως βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος; Τι εννοώ; Ότι τη στιγμή που υπάρχει τόση φτώχεια, τόση δυστυχία, τόσος αποκλεισμός γύρω μας, δεν θα έπρεπε πρώτα να στρέψουμε τη ματιά σε αυτούς που βρίσκονται εδώ δίπλα μας; Γιατί λοιπόν να γίνει κανείς νονός ενός παιδιού στην Ουγκάντα, όταν αντιμετωπίζουμε χιλιάδες μεμονωμένα περιστατικά στην καθημερινότητά μας; Ο φίλος που έμεινε άνεργος και δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς, η οικογένεια με το άρρωστο παιδί που πρέπει να πάει για εγχείριση στο εξωτερικό, ο ηλικιωμένος που φυτοζωεί με μια πενιχρή σύνταξη του ΙΚΑ, ο φυλακισμένος που λαχταρά την επανένταξη. Εκεί, νομίζω, βρίσκεται όλη η ουσία της προσφοράς και η υπέρβαση, αν θέλετε, του εαυτού μας.

Γιάννος Παναγιωτάκης είπε...

Συγχαρητήρια για το δοκίμιο ,με ενθουσίασε γιατί σκεφτόμουν πολύ αυτό το θέμα.
Κατα διαβολική σύμπτωση είδα πριν λίγες μέρες μιά πολύ γλυκιά ταινία με θέμα την συναντηση τηs G8 στην ισλανδία,(είχε και ένα τραγούδι απο sigur ross).Δεν θυμάμαι τον τίτλο όμως θυμάμαι ένα διάλογο μεταξύ των δύο πρωταγωνιστων,ενός ανώτερου δημόσιου υπαλλήλου και μίας νεαρής με μυστήριο παρελθον
-Γιατί έκανες φυλακή ?
-Επειδή έκανα κακό σε ένα άντρα
-Γιατί του έκανες κακό ?
-Επειδή πείραξε ένα παιδί ?
-Το δικό σου παιδί?
-Κάποιου το παιδί ,δεν έχει σημασία
ποιού....

paragrafos είπε...

Ασφαλώς, όπου φως και σκιά. (Δεν φταίει όμως γι αυτό τό φως.)

Αλλά, ακόμα και οι σκιές είναι απείρως προτιμότερες απ΄ τα σκοτάδια άλλων εποχών.

άστεγος είπε...

Αξιέπαινος κάθε άνθρωπος που αποφασίζει να ξεβολευτεί και να προσφέρει. Αυτός δηλαδή που δεν επαναπαύεται πίσω από τις όποιες δικαιολογίες (καθένας μπορεί να βρει χιλιάδες για τον εαυτό του).

Όμως: Να μην ξεχνάμε ότι αυτές οι ΜΚΟ προσφέρουν βοήθεια στα θύματα των άδικων και αντιδημοκρατικών πολιτικών ακόμα και δυτικών κυβερνήσεων χωρίς να χτυπάνε τα αίτια των πολιτικών αυτών.
Είναι κατά τη γνώμη μου εξίσου σημαντικό παράλληλα να ανοιχτεί και ένα σοβαρό μέτωπο κατά των αιτιών που γεννούν τις αδικίες.

vaggelis papavasiliou είπε...

@blade runner
Το ζήτημα είναι ότι όσες φορές έτυχε να συζητήσουμε με παρέα το θέμα των ΜΚΟ οι περισσότεροι επικεντρώνονταν στα ζητήματα ατασθαλειών και όχι στην ουσία ,δηλαδή εάν πρέπει να βοηθήσουμε με τον ένα ή άλλο τρόπο αυτές τις οργανώσεις.Κανείς δεν είπε ότι είναι άγιοι.

glenn είπε...

Αχ pastaflora τι λες τώρα; Είναι πολύ προτιμότερο να στείλω βοήθεια σε κάποιο άγνωστο παιδάκι και να το σώσω απ' το θάνατο. Μετά θα λέω στον εαυτό μου: Ξέρεις ποιος είμαι γω ρε; Αν όμως βοηθήσω τον άνεργο ή άεργο "φίλο" μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να γίνει επικίνδυνος. Δεν έχω εξουσία στον διπλανό. Έχω όμως εξουσία στο ακίνδυνο παιδάκι στο υπερπέραν και γίνομαι και νονός του άμα λάχει και μου στέλνει και φωτό με το φορεματάκι που φόρεσε.

Dormammu είπε...

Η ανθρώπινη δυστυχία δεν έχει σύνορα. Καλό είναι όποιος μπορεί να βοηθήσει άμεσα τον συνάνθρωπό του στην Ελλάδα (δεν είδα βεβαίως κανέναν να ασχολείται με αυτό, παρά μόνο το φιλόπτωχο ταμείο της εκκλησίας, ίσως και μερικούς συλλόγους όπως ο ΕΛΠΙΔΑ), αλλά υπάρχει απείρως μεγαλύτερη ανάγκη να καταπολεμηθεί η αρρώστια, η φτώχεια και η πείνα στο τρίτο κόσμο. Σε όσους προσφέρουν, μπράβο.

Να σημειώσω τέλος πως στον ΟΗΕ έχει δημιουργηθεί ειδικό τμήμα-γραφείο μη κυβερνητικών οργανώσεων, γεγονός που αποδεικνύει, κατά την γνώμη μου, ότι έστω με ατέλειες και προβλήματα, κάτι πάει να γίνει δειλά- δειλά.

Nikos Dimou είπε...

Με απογοητεύετε! Στα τριάντα σχόλια τα μισά είναι αρνητικά ή συνομωσιολογικά με κορυφαίο τον "Άπατρι" που μας έβγαλε όλους πράκτορες!

Λεω "μας" γιατί είμαι μέλος πολλών ΜΚΟ εδώ και είκοσι χρόνια. Έχω δει την δουλειά τους και τους μηχανισμούς τους από μέσα. Και σας διαβεβαιώ ότι το μέγιστο ποσοστό της δραστηριότητάς τους είναι σωτήριο. Και πολιτικές παρεμβάσεις γίνονται (Amnesty) και δουλειά υποδομής (unicef).

Θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ με το πρόσχημα μερικών ατασθαλιών να απαξιώνουμε την τεράστια προσφορά των ΜΚΟ.

Όσο για τις θεωρίες συνωμοσίας τις έχω ζήσει στο πετσί μου. Όταν (ως Helsinki watch) κάναμε κριτική στην Τουρκία για τις μειονότητες, οι Τούρκοι μας έλεγαν πράκτορες της Ελλάδας και οι Έλληνες μας χειροκροτούσαν και έβαζαν τα ευρήματά μας πρωτοσέλιδα. Όταν κάναμε κριτική στην Ελλάδα, γινόμασταν αυτόματα πράκτορες των Τούρκων.

guerrero762 είπε...

Mickey....get a life mate....

guerrero762 είπε...

yiannis papas said..
>>θα προτιμούσα, αν η Ελλάδα είχε "υποχρεώσεις" απέναντι στους "ταπεινούς και καταφρονεμένους" αυτού του πλανήτη, παρά απέναντι στους στρατιωτικούς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει

Μια χαρα ειναι η συμμετοχη μας σε στρατιωτικους οργανισμους και σε αποστολες στο εξωτερικο.Κανενας μας δεν ειναι υποχρεωμενος να παει αλλα οποιος πηγαινει(ή εχει παει)ξερει πως μαζι με τους οποιους κινδυνους(αποδεκτοι γιατι αυτη ειναι η δουλεια μας)αυξανεται κατα πολλυ και το εισοδημα του.

blade runner είπε...

@vaggelis

Μα αυτό ακριβώς γράφω κι εγώ. Δεν νομίζω ότι διαφωνούμε σε αυτό το ζήτημα. Δεν κοιτάμε το δέντρο (οι ατασθαλίες), κοιτάμε το δάσος (το γενικό όφελος που προκύπτει).

Η περίπτωση της Greenpeace που ανέφερα είναι ακριβώς τέτοια, γι' αυτό κι έχει διχάσει τον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, χαίρομαι πολύ που υπάρχει.

vaggelis papavasiliou είπε...

@blade runner
Συμφωνώ απόλυτα

cyrus είπε...

@nikos_dimou

Γιατί απογοητεύεστε; Δεν έχετε καταλάβει ακόμη ότι η συνωμοσιολογία έχει ριζώσει βαθιά στην Ελλάδα -- κυρίως στα δυο άκρα του πολιτικού φάσματος;

Για τις ΜΚΟ: δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι. Έχετε δίκιο. Όντως είναι μια τεράστια επανάσταση, που δεν θα μπορούσε να έχει γίνει χωρίς την τεχνολογία -- η οποία διαδίδει αστραπιαία την πληροφορία, μικραίνει την απόσταση και γενικώς έχει κάνει τον πλανήτη "παγκόσμιο χωριό".

Θέλω επίσης να τονίσω ότι όποιος διαφωνεί με τις απόψεις μου είναι οπωσδήποτε πράκτορας -- άρα είσαστε όλοι πράκτορες εκτός από μένα.

Και ένα μπράβο στον Μίκυ. Οι επιθυμίες πρέπει κάποτε να εκπληρώνονται...

ο ψύχραιμος είπε...

Το καλύτερο είναι όποιος πιστεύει στην ιδέα του εθελοντισμού να συνεισφέρει όχι απλά χρήματα, αλλά κάποιο κομμάτι του χρόνου του και των γνώσεών του.
Ενημερωτικά με ένα κλικ κάθε μέρα στη διεύθυνση children.care2.com βοηθάτε κάποιο παιδί που κατοικεί σε φτωχές χώρες. Δε θα σας στοιχίσει απολύτως τίποτε...

ο ψύχραιμος είπε...

Παρατήρηση: οι Μ.Κ.Ο. δε δρουν μόνο εκτός της χώρας αλλά και εντός των συνόρων. Και ο ρόλος τους είναι πολυδιάστατος. Κατά Rifkin (To τέλος της εργασίας και το μέλλον της) είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την ανεργία που προέρχεται από την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Βέβαια στη σημερινή Ελλάδα πολλά λαμόγια στήνουν διάφορες Μ.Κ.Ο. προσβλέποντας στις κρατικές επιχορηγήσεις, σε αυτοπροβολή για λόγους πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς κτλ. Αυτά όμως δεν αναιρούν την προσφορά των Μ.Κ.Ο.

Yannis H είπε...

Για την αμοιβή των μελών ΜΚΟ: κατ’ αρχήν, ισχύει ό,τι γενικά. Στην Ευρώπη τα μέλη (μιλάμε για τα μόνιμα φυσικά ) δεν αμείβονται πλουσιοπάροχα αλλά καλύτερα απ’ ότι τα αντίστοιχα στην Ελλάδα. Παίζει ρόλο και η φύση της ΜΚΟ: μια γερμανίδα φίλη μου παίρνει πολύ καλά χρήματα (περισσότερα κι από εμένα εδώ που έχω κανονική δουλειά), γιατί η ΜΚΟ που εργάζεται ασχολείται με τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Βλέπω τρεις αρνητικές πλευρές στις ΜΚΟ: η πρώτη, ότι γίνονται θρησκεία, φετίχ (βλ. Green Peace) και υπάρχουν σίγουρα μελανά σημεία (π.χ., γιατί επί Ψυχρού Πολέμου δεν αναφερόταν η Green Peace στο Ανατολικό Μπλοκ – έστω για την αδυναμία πρόσβασης - ενώ όπως αποδείχτηκε τελικά, εκεί γινόταν οικολογικά εγκλήματα;)

Η δεύτερη, ότι στις ΜΚΟ χωράει κάθε καρυδιάς καρύδι, οικονομικό και πολιτικό. Το τι Οργανώσεις ιδρύθηκαν στη Θεσσαλονίκη με την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, δεν λέγεται. Βιομήχανοι και να κάνουν ΜΚΟ. Φυσικά, σαν όχημα για να κάνουν επενδύσεις και για να λαμβάνουν επιχορηγήσεις από ημέτερους πολιτικούς (δηλ. δικό μας χρήμα). Ή η χρησιμοποίηση των Ελλήνων Γιατρών Χωρίς Σύνορα από την κυβέρνησή μας στο θέμα της Σερβίας.

Η τρίτη, ότι πολλά μένουν στα χαρτιά. Π.χ., όταν στην Unesco τέθηκε το θέμα να υπάρξει ισόρροπη ροή πληροφορίας από τη Δύση στον Τρίτο κόσμο και το αντίθετο, οι ΗΠΑ αποχώρησαν (και ό,τι αποφασίστηκε είχε μόνο συμβολική αξία).

Αλλά κι αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και μόνο η ιδέα να τεθεί σαν θέμα, θα ήταν αδιανόητη πριν 50 χρόνια – και τώρα, υπάρχει σαν προηγούμενο. Τα αρνητικά – μπορεί να βρει κανείς και άλλα - δεν φτάνουν να απαξιώνουν τη δράση των ΜΚΟ γενικά. Είναι ψεγάδια, όπως τίποτα δεν είναι τέλειο στη ζωή. Στη μεγάλη εξέλιξη και τη σημασία ανάδυσης ενός Παγκόσμιου Ήθους, συμφωνώ απόλυτα.

christosk είπε...

Η Amnesty ή το Παρατηρητήριο κάνουν σπουδαία δουλειά η οποία αποδεικνύεται ακριβώς από τις λοιδορίες που κατά καιρούς εισπράτουν, όταν δυσαρεστούν διάφορες κυβερνήσεις (η ελληνική, φυσικά, μεταξύ αυτών).
Βέβαια, το να εντοπίζεις και να καταγγέλεις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ήδη ένα βήμα και σίγουρα πολύ χρήσιμο. Το ζητούμενο όμως είναι να πεις τι χρειάζεται να γίνει, ώστε να παύσουν αυτές οι παραβιάσεις. Και δεν θυμάμαι να ζήτησαν ποτέ η Αμνηστία ή το Παρατηρητήριο καθεστωτική αλλαγή στην Τουρκία ή όπου αλλού παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα λόγω συγκεκριμένου καθεστώτος. Δεν άκουσα την Greenpeace να καταγγέλει ποτέ κανέναν υπουργό και καμία κυβέρνηση για κάποια σοβαρή βλάβη στο περιβάλλον, οφειλόμενη σε πολιτικές ενέργειες ή παραλείψεις.
Εννοείται ότι το να καταγγείλεις παραβιάσεις δικαιωμάτων ή περιπτώσεις βλάβης στο περιβάλλον είναι σημαντικό βήμα και πολλές φορές τα μέλη των ΜΚΟ ενεργούν με κίνδυνο ακόμη και της ζωής τους. Αυτό που λείπει, όμως, είναι η πολιτική πρόταση. Το ίδιο ισχύει με τις οργανώσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, ακόμη και τις πλέον νεωτερικές, όπως το fair trade.
Ε, δεν μπορείς να ζητάς fair trade και, συνάμα, να μην στρέφεσαι κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για την πολιτική που ακολουθούν, π.χ., στα αγροτικά προϊόντα.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι οργανώσεις που θίγουν τέτοια ζητήματα (π.χ. η ATTAC) έχουν σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά και διατυπώνουν ευθέως πολιτικό λόγο.

christoforos είπε...

Μεγάλο θέμα ανοίξατε. Καταρχήν ναι, η δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) συνιστά καινοτομία πρώτου μεγέθους.Αποκαθιστά και τη σημασία της πολιτικής, μάλιστα μια πολιτικής αμεσότητας: πολίτες δρουν και πολίτες καρπώνονται άμεσα τα οφέλη της δράσης. Αυτά που λέγονται περί διαρροών, εμπιστοσύνης κτλ. συνιστούν κατά τη γνώμη μου μικροψυχία. Αν εξαιρέσει κανείς τους εμμανείς φιλλάληλους που ρίχνονται στη φωτιά (τους εθελοντές κάθε ιδιότητας που ρίχντονται στην πρώτη γραμμή) όλοι οι υπόλοιποι αναπαύονται στην ασφάλεια της δημοκρατικής τους πολιτείας- ασφάλεια που και αυτή βεβαίως με κόπους και αγώνες (συνήθως άλλων) κατακτήθηκε. Αλλά τι κοστίζει ένα εισιτήριο σε μια συναυλία που γίνεται για την υποστήριξη μιας τέτοιας δράσης ή η αγορά ενός βιβλίου; Έχουμε και το άλλοθι της συμμετοχής. Συμφωνώ με τον harry στο ότι ζητούμενο είναι η διαμόρφωση κεντρικών (ρυθμιστικών/συλλογικών) αρχών τόσο σε επίπεδο εθνικού κράτους όσο και σε επίπεδο πλανητικό. Αλλά αυτό παραμένει ζητούμενο και στις δύο περιπτώσεις- παραμένει μέριμνα τουλάχιστον ημιτελή και ανολοκλήρωτη και βεβαίως γεμάτη παγίδες.
Τέλος, διαπιστώνω έκπληκτος ότι πολλά ζητήματα τα μεταφράζουμε με εθνικούς όρους ενώ ουσιαστικά απαιτούν άλλου είδους αντιμετώπιση- εν προκειμένω, τι σημαίνει είμαι αλληλέγγυος, προσφέρω εθελοντικά ώρες και εργασία από τη ζωή μου, τι σημαίνει συμβιώνω σε έναν πολύπλοκο κόσμο (τα ερωτήματα αυτά δεν αποτελούν προνομιακό πεδίο κανενός έθνους). Για να σεβαστώ και εγώ αυτή την ιδιοτροπία θα έλεγα ότι, με εξαίρεση τους μπροστάρηδες των ελληνικών ΜΚΟ, η χώρα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Όσοι έχουν μνήμη θα θυμούνται ότι μέχρι πρόσφατα (το 1994 νομίζω)υπήρχε η κατάπτυστη μπάρα στα πομακοχώρια.Θέλετε και άλλα παραδείγματα- μέχρι το βράδυ θα μπορούσα να απαριθμώ (από την κακομεταχείριση γυναικών για την οποία κανείς δεν κάνει λόγο, μέχρι την προστασία των δασών μας). Η αισιοδοξία μου βρίσκεται στο σχόλιο που έκανε λόγο για το κοριτσάκι με την κούκλα. Ο κόσμος δίπλα της καιγότανε και αυτή έπαιζε ατάραχη με το παιχνίδι της. Τι στο διάολο, οι φιλλάληλοι ας παίζουν με την ίδια βεβαιότητα το ρόλο τους, τα λαμόγια, οι λαθρεπιβάτες και οι καιροσκόποι κάθε τύπου το δικό τους. Οι ενδιάμεσοι ας πάρουν θέση!

Yannis H είπε...

Να προσθέσω μια αδυναμία των ΜΚΟ: ο συντονισμός τους.

christosk είπε...

mihalis, a dreamer: "ποτέ πριν στην ανθρώπινη ιστορία δεν υπήρχε τόση αλλυλεγγύη και παγκόσμιο ενδιαφέρον για όσους μας έχουν ανάγκη"

Ναι, διότι ποτέ πριν δεν είχαμε τέτοια πρόσβαση σε πληροφορίες για το τι κακό συμβαίνει στον κόσμο και τόσα πολλά μέσα για να κάνουμε κάτι ελάχιστο, για να μην είμαστε εντελώς γαϊδούρια. Σήμερα, χωρίς να κουνήσεις ούτε δάχτυλο (δίνοντας 15 ευρώ το μήνα μέσω πιστωτικής) μπορείς να βοηθάς ένα παιδάκι στην ΑΦρική. Κάποτε, για να το κάνεις αυτό, έπρεπε να ξεκινήσεις από τα πολύ βασικά: να πας να βρεις το παιδάκι...

Gatina είπε...

"Όποιος θέλει να είναι άνθρωπος, θα έπρεπε, κάθε βράδυ, πριν κοιμηθεί, να ρίχνει μία ματιά σε αυτό το βιβλίο. Ο ύπνος του δεν θα είναι μακάριος – αλλά ίσως κάποια στιγμή αποφασίσει να κάνει και αυτός κάτι."

Χάρτινες στιγμές πόνου.

Ναι. Σοκαριστικές. Αποκρουστικές. Θλιβερές.

Μακάρι να γίνουν κίνητρο. Να είναι κίνητρο.

Όμως φοβάμαι πως ο καταιγισμός από μίντια και φωτογρ.άλμπουμς έχουν δυναμώσει την άμυνα της ψυχής απέναντι στη θλίψη, στον οίκτο και σ' άλλα παρόμοια αισθήματα.

Ίσως δεν αρκούν για κίνητρο. Ίσως αυτό που χρειάζεται να 'ναι απλά η ύπαρξη ευαισθησίας και καλλιέργειας στο πνεύμα του ατόμου. Τότε ναι, θα κάτι θα κάνει εάν έχει και τη δυνατότητα.

Δε νομίζω, πως κανείς "βοήθησε" επειδή η ματιά του έπεσε πρώτα σε μια φωτογραφία. Όχι.

Gatina είπε...

λαθάκι στο παραπάνω σχόλιο μου, νιάουυυ.

*Τότε ναι, θα κάνει κάτι εάν έχει και τη δυνατότητα.*

glenn είπε...

Χμμ, πρακτορολογία ε; Λοιπόν κύριε Δήμου, πείτε μου γιατί έφαγε αποκλεισμό το ελληνικό ντιπάρτμεντ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Και τώρα είναι υπό Ισπανική εποπτεία - παρακολούθηση.
Κάποιες ΜΚΟ λειτουργούν όπως η παθητική ασφάλεια. Δεν θα σου στείλω στρατό να σου σπάσει τα μούτρα αλλά άμα δεν κάνεις αυτό κι αυτό θα τους απαγορεύσω να σου έρχονται. Και όποιος τολμήσει να παραβιάσει το blockade, μαύρος όφις. Πως τόχε πει να δεις δε θυμάμαι και το όνομά του: Hard power in a soft glove.

Nikos Dimou είπε...

glenn said
"γιατί έφαγε αποκλεισμό το ελληνικό ντιπάρτμεντ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα;"

Γιατί μπερδεψε την βοήθεια με την πολιτική - παίζοντας (όπως όλη η Ελλάδα) φιλοσερβικό παιχνίδι.

gatina
"ο καταιγισμός από μίντια και φωτογρ.άλμπουμς..."

αυτός δίνει δύναμη και εισφορές στις ΜΚΟ. Ευτυχώς!

cobden είπε...

Κάποιες NGOs σίγουρα έχουν κάνει πολλές φορές σπουδαία δουλειά, επειδή όμως πολλές φορές οι καλές προθέσεις δεν φτάνουν, θα σας παρακαλέσω να ρίξετε μια ματιά σε αυτό το εξαιρετικό άρθρο
www.civilsoc.org/resource/sins.htm
όχι από κάποιο συνωμοσιολογικό αριστερίστικο έντυπο αλλά απο τον ECONOMIST...

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

ΜΟΣΧΟΒΟΛΗΜΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ

Καπνίζοντας βαριά τσιγάρα, τέσσερα πακέτα,
μ’ αυτό τον άνεργο καπνό να μπαίνει
στ’ αδιάκοπα ουράνια
μεσ’ από μεγάλες χαραμάδες
έλεγα το λεπρό τραγούδι της αγάπης αγγίζοντας
τα νήπια φύλλα των δέντρων:
«Ο ποιητής τα μάταια μάτια του
σαν άτια του μπορεί και τα σκοτώνει.
Ο άγιος – αυτός μπορεί ναν τα διπλοσκοτώνει.
Γι’ αθάνατους Εκείνος έφτυνε το ρύζι του
για τους θνητούς το μάζωχνε στη φούχτα
ο Siddhartha».

christoforos είπε...

υ.γ. με ειδικό ενδιαφέρον: Η κατηγορική προσταγή έχει δεχθεί πολλά πυρά και δεν μπορεί να απαντήσει σε ένα θεμελιώδες πρόβλημα: όταν εγώ δρω σύμφωνα με τις αγαθότερες προθέσεις τι κάνω με τον απάχη που έρχεται και μου ριμάζει το σπίτι; Εννοείται ότι δεν είμαι ηλίθιος για να ικανοποιηθώ με τη διαβεβαίωση ότι έπραξα ηθικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαξιώνω τον ορθό λόγο (αυτό που λένε οι αγγλόφωνοι Throw the baby with the bathwater), έτσι; Πολύ απλά ο ορθολογισμός μας (κριτικός εν προκειμένω) όσον αφορά σε πρακτικά ζητήματα πρέπει να ανασκευαστεί (ήδη βρίσκεται στα πιτς).

Gatina είπε...

Κύριε Δήμου,

Δύναμη και εισφορές στις ΜΚΟ δίνουμε εμείς, οι πολίτες.

Θα ήθελα πολύ να πιστεύω πως ευαισθητοποιείται ο κόσμος μονάχα από τις πάμπολλες διαφημίσεις και πόστερς. Πραγματικά. Θα ήθελα.

Αλλά τα αίτια, από όπου θα πηγάσει κάθε μας βοήθεια, είναι βαθιά στο μέσα μας. Έχουν να κάνουν με την ανατροφή μας, την μόρφωσή μας. Τέλος βέβαια και με τα οικονομικά μας.

Φυσικά και επικροτώ τις προσπάθειες των ΜΚΟ. Τι να κάνουν κι αυτές όμως, που βαλθήκαν να ασχοληθούν με τα συμπτώματα των προβλημάτων κι όχι με τις αιτίες που τα προξενούν.

Αλλά από το τίποτα... Ευτυχώς.

glenn είπε...

Είπες nikos dimou: "Γιατί μπερδεψε την βοήθεια με την πολιτική - παίζοντας (όπως όλη η Ελλάδα) φιλοσερβικό παιχνίδι."
Επιτρέψτε μου να συνεχίσω να το αποκαλώ παραβίαση blockade. Άλλωστε παιγνιοθεωρητικά δε λέμε κάτι διαφορετικό.

Ανώνυμος είπε...

Μια ενδιαφέρουσα ραδιενέργεια για τις ΜΚΟ είναι ότι ενσωματώνουν ισοπεδώνοντας στη δράση τους σύγχρονες τάσεις της μοδός, όπως π.χ. την έντονη εξαΰλωση της κραυγής του Διαβόλου. Έτσι οι Γιατροί χωρίς Σύνορα προσφέρουν ερωτικά βοηθήματα, οι Μηχανικοί χωρίς Σύνορα διενεργούν σεισμικές δονήσεις, η UNICEF δολοφονεί μαθητές που παρελαύνουν. Με τον τρόπο αυτό κάποιος μπορεί να υποκλέψει πλέον πρωτογενώς την ευτυχία, ενώ αλλάζει και το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου.
Από την άλλη, είμαι πολύ προσημασμένος για οργανώσεις του τύπου 17Ν που βασίζονται στην τηλεοπτική αφασία του μέσου εθελοντή. Αναλαμβάνεις την εκτέλεση ενός μόνο μαθητή ή μαθήτριας και για ηθική ανταμοιβή παίρνεις αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και ζωγραφιές με τον Καραγκιόζη Πολυζωγόπουλο. Είναι κάτι σαν Γιοσιμίτσου που διαπερνά με το γιαταγάνι του το Γιωργάκη Παπανδρέου.

Ανώνυμος είπε...

Σαν μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, του UCK και εθελοντής δημοκράτης και δωρητής πτώματος η θέση μου είναι σοδομιστική. Απλά, θυμίζω τον Απόστολο Ανδρεουλάκο (νομίζω) που είπε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι λεφτά που πάνε από τους κρατούμενους των θηλυκών φυλακών στους πλούσιους των φτωχών, και επισημαίνω την ανάγκη για ίδρυση Αγροφυλακής, που θα αναλάβει τη διαμόρφωση και την ανάπτυξη πυρηνικών και διαστημικών προγραμμάτων, ώστε να βρεθεί η Ελλάδα πρωτοπόρος στις μικρασιατικές καταστροφές και ορφανή στο αχανές Διάστημα.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ! όχι αύριο αλλά σήμερα, χθες!! Ο τόπος όμως ζωής που έχουμε εξημερώσει δεν μας αφήνει χρόνο (έτσι τουλάχιστον πολλοί, ανάμεσά τους κι εγώ κάνουμε zapping ασύστολα). Υπάρχουν ωστόσο προγράμματα απεξάρτησης που δεν απαιτούν καθόλου το φόνο μας. Μόνο λίγα από τα απορρίμματά μας. Προσωπικά για να απαλύνω τις ενοχές μου είμαι στο πρόγραμμα "Καναπές" της Αυτοκρατορίας των Αισθήσεων και των Παραισθήσεων. H μηνιαία συνδρομή μου κατατίθεται μέσω του Αγίου Πνεύματος αυτόματα. Τα παιδιά στην Όμορφη Πόλη και στην Οδό ονείρων έχουν όλα από ένα mp3-player.

Ανώνυμος είπε...

Όσες φορές έχω συνεισφέρει σε μια ΜΚΟ έχω πάντα τον ένοχο πόθο οτι τα χρήματά μου δεν θα πάνε στον Αγώνα της Ελευθέρωσης από τον τουρκικό μαστό... Αν κάποιο βαποράκι μπορεί να με διαβεβαιώσει για το καταμάσημα των Εθνικών Δανείων, ας εκβιομηχανίσει και την Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

ΜΚΟ: Μην Κάνετε Όργια (με την αλήθεια)

Δίνεις τα λεπτουδάκια σου κι ούτε ξέρεις ποιο κωλόσπιτο χτίζεις... Τη ροζ βίλα; Σοβατίζεις στην Άρτα τον Ηρώδη τον Αττικό; Κανείς δεν θα σου πει φιλάκι κόρη (και τρία ευρώ).

Αν δεν αλλάξουν μυαλά οι νεοέλληνες ομοφυλόφιλοι, χαΐρι δεν βλέπω. Κι αυτοί οι πολιτικοί, τους έχουν τόσο διαβρώσει τα κοσμικά (ο συχνός εκκλησιασμός - μια ζωή να περιμένεις εξωστοματικώς να μεταλάβεις... "σκίζουν" από αξιοπρέπεια οι άνθρωποι...), μέχρι να πουν καλά λόγια το Μίκη Θεοδωράκη, να γίνουν κάποιοι με δύναμη και εξουσία, πού (ακόμα ασπρόμαυρη τηλεόραση έχουν) αντί για ομοφυλόφιλοι μουσικοκριτικοί, καταλήγουν να γίνονται δοντόπονοι σε οδοστρωτήρα.

Η Δημοκρατία πέθανε. Έγινε σπορ του Ιάννη Δημαρά-ξενάκη. Μήπως να παίξουμε Φρουτάκια;

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
glenn είπε...

1. Αυτόματη γραφή;
2. Ελεύθεροι συνειρμοί;
3. Στον καναπέ του ψυχιάτρου με ένα λάπ τοπ;
4. Yet another αργόσχολος;
5. Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης;
6. Αγουροξυπνημένος;
7. ΑΑ σε φάση στέρησης;
8. Απλώς ο τρελός του χωριού;

Stathis είπε...

Θυμηθείτε τι σούρανε στη γυναίκα του τ. αμερικανού πρέσβη όταν αναφέρθηκε ,ως μέλος ΜΚΟ, στο traficking στην ελλάδα.

Nikos Dimou είπε...

gatina said
Τι να κάνουν κι αυτές όμως, που βαλθήκαν να ασχοληθούν με τα συμπτώματα των προβλημάτων κι όχι με τις αιτίες που τα προξενούν.

Μα τώρα μιλάτε σοβαρά; Την ώρα που σκοτώνονται άνθρωποι, οι γιατροί να τους αφήσουν και να κάνουν παρατηρήσεις στις κυβερνήσεις και τους διάφορους οπλαρχηγούς; Οι οποίοι δεν θα τους αφήσουν να εργαστούν;

Για να δουλέψουν οι γιατροί πρέπει να μην εμπλακούν στις διαμάχες.

Προσγειωθείτε! Πρώτα ο πόνος, μετά τα λόγια.

Nikos Dimou είπε...

Σαλτάρω είσαι επιδημία - τι λέω; - πανδημία! Έτσι και σε πιάσει ο οίστρος διαλύεις το blog.

Φταίω εγώ να αρχίσω το σβήσιμο;

Ανώνυμος είπε...

@σαλτάρω
τα είπες όλα. Πάω να σου βάλω λινκ στο μπλογκ μου.

glenn είπε...

Είπες hem: "να τυπώσει ένα πλοίο ευρώ και να τα στείλει κάτω στην αφρική"

Αααααπ! Πιπέρι στο στόμα. Τι θα το κάνουμε το μαγαζί; Αμέρικαν πρίντερ εεε συγνώμη μπάρ;
Είναι αλήθεια ότι ο Μ3 στο εξής θα κρατιέται απόρρητος στο αμέρικα ή με γελούν τα μάτια μου; Χα χα, και πολύ χάρχαλο οι πρίντερς τους.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Nikos Dimou είπε...

Sakos Tou Box! said...
"Μια φορά κι έναν καιρό, ακόμα και ο τελευταίος κακομοίρης είχε ΔΙΚΑΙΩΜΑ(!!!) να σηκωθεί ενώπιον των συμπολιτών του..."

Πότε; Που; Μήπως κι εσείς ωραιοποιείτε το παρελθόν;
Στην Αρχαία Αθήνα όπου οι γυναίκες οι δούλοι και οι μέτοικοι (το 80% του πληθυσμού) δεν υπήρχαν; Που; Πριν 100 χρόνια υπήρχαν στο κόσμο μόνο 5 δημοκρατίες (αλλά χωρίς ψήφο στις γυναίκες!).

Ζούμε στην πιο ελεύθερη και δημοκρατική φάση της ιστορίας του πλανήτη. Απέχει πάρα πολύ από το ιδανικό (σωστές πολλές παρατηρήσεις σας) αλλά όχι ότι στο παρελθόν ήταν καλύτερα!

Ανώνυμος είπε...

ποια Αρχαία Αθήνα Αγαπημένε. τώρα, στο εδώ, μπορούμε να μπορέσουμε να στερεωθούμε; συμβαίνουν παράλογα και εγκληματικά παράλογα στον Κόσμο, όπως όταν απορρυθμίζεται ένα σύστημα, και ακολουθεί η κατάρρευση, οι έξω γελούν, μα ούτε αυτοί γνωρίζουν το νόημα μιας δικής τους στιγμής, και πώς να μπορέσουν να βρουν λύσεις γενικές. όταν έχεις τη λύση, δεν χρονοτρίβεσαι. αναμονή: η συνείδηση του Ανθρώπου που νικήθηκε από τη διαστροφή να βρεθεί στη φυσιολογική της κατάσταση. υπομονή. το ταξίδι στο χρόνο συνεχίζεται. τα συμπεράσματα έρχονται πρόωρα, δεν είναι η στιγμή κατάλληλη. η ζωή αμύνεται. η ανοησία θα συντριβεί πριν από το τέλος του πλανήτη μας. κι από πότε έγινε ορόσημο ο Χριστιανισμός για την ηθική εξέλιξη της ανθρωπότητας; οι πρώτες μη κυβερνητικές οργανώσεις ήταν οι φτωχοί που τάισαν τον τεμπέλη απόστολο παύλο.

MIRACLE είπε...

Οι χώρες οι οποίες χρειάζονται την βοήθεια είναι όσες οι λαοί τους δεν έχουν Χριστιανική βάση.
Η ηθική του Χριστιανισμού είναι αυτή που αποτρέπει έναν λαό από το να τρώγεται μεταξύ του και κατ’ επέκταση τον καθιστά παραγωγικό.

Αν κάνει κάποιος μια έρευνα στις ΜΚΟ θα διαπιστώσει ότι τα μέλη που πραγματικά βοηθάνε (και δεν κλέβουν τα χρήματα από τις δωρεές) είναι αυτά που είναι οι Χριστιανοί.
Και το πιο πιθανό (έως βέβαιο) είναι ότι το θεάρεστο έργο αυτών των μελών να χρησιμοποιείτε ως άλλοθι από τους άλλους, για τα γνωστά έκτροπα που οι περισσότεροι επισημάνατε.

Ανώνυμος είπε...

miracle μου, συμφωνώ...
έχω να προσθέσω κάτι που δεν είναι εβραίως γνωστό: ο Πατριάρχης Πέτρος (της Αλεξάνδρειας) ζει...και δεν έχει σκοτωθεί όπως διέδιδαν οι ψίθυροι των καναλιών...ΖΕΙ! Τις Τετάρτες πίνει ούζο με τον Έλβις στου Βασίλαινα. Πάμε;

MIRACLE είπε...

Κάποιος Αμερικάνος πολιτικός (δεν θυμάμαι ποίος) είχε πει,

«Τι να περιμένεις από έναν λαό που λέει ότι ο Χριστός πέθανε, αλλά ο Έλβις ζει !»

Stathis είπε...

MIRACLE said...
Οι χώρες οι οποίες χρειάζονται την βοήθεια είναι όσες οι λαοί τους δεν έχουν Χριστιανική βάση.
Η ηθική του Χριστιανισμού είναι αυτή που αποτρέπει έναν λαό από το να τρώγεται μεταξύ του και κατ’ επέκταση τον καθιστά παραγωγικό.

Π.χ. Αιθιοπία. 65% χριστιανοί , οι περισσότεροι ορθόδοξοι.35% μουσουλμάνοι.
Δεύτερο παράδειγμα παραγωγικού λαού: Γιαπωνέζοι. Γιαπωνέζος χριστιανός; Ωραίο ανέκδοτο.
Να εύχεσαι να μη μας χτυπήσει κανάς σεισμός σαν του πακιστάν ή κανά τσουνάμι , γιατί τότε θα δέις αν παίζει ρόλο η θρησκεία στα βάσανα καιτην πείνα.

Gatina είπε...

Κύριε Δήμου,

Παρανοήσατε. Οι ΜΚΟ εξ ορισμού ασχολούνται και μια αιωνιότητα θα ασχολούνται με την επίλυση των συμπτωμάτων. Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Την ριζική αλλαγή θα φέρουν, ναι, οι κυβερνήσεις, χωρίς καμία παρέμβαση φυσικά ΜΚΟργανώσεων. Θα φέρουν, κι αν φέρουν...

Καλόν είναι όμως που υπάρχουν οι εθελοντές ν' απαλύνουν τον πόνο.

Ακόμα: "Για να δουλέψουν οι γιατροί πρέπει να μην εμπλακούν στις διαμάχες."
Η Ιστορία μάς πληροφορεί, πως ποτέ δεν υπήρξαν διαμάχες δίχως γιατρούς, εθελοντές και μη, να περιποιούνται τραυματίες. Η "αλληλοβοήθεια" αυτή δεν είναι επινόηση των ΜΚΟ.

Θα 'φτυνα κι άλλα "μεγάλα" λόγια αλλά δεν είμαι σε θέση λόγω ψυχολογίας. Απλά ήθελα να ξεκαθαρίσω τη θέση μου.

Καλό βράδυ.

McKat είπε...

The chief aim of NGOs should be their own abolition. Αυτή είναι η τελευταία πρόταση του άρθρου που πρότεινε ο cobden σε ένα σχόλιο πιο πάνω. Και με καλύπτει σε ένα μεγάλο βαθμό εφόσον σκέφτομαι πως οι άνθρωποι που προσφέρουν τόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής τους για την προσφορά σε τρομερά ταλαιπωρημένα σημεία του πλανήτη, θα χαίρονταν αν κάποια στιγμή η βοήθειά τους απλά θα ήταν αχρείαστη. Που σημαίνει, αλλαγή δομών, στάσης και δράσης, πρωτίστως πολιτικής, εξουσιαζόντων και εξουσιαζομένων για την απαλοιφή των ενεργειών που οδηγούν στη δημιουργία των προβλημάτων.
Θεωρώ τους Γιατρούς χωρίς σύνορα και τη ΔΑ κορυφαίες οργανώσεις πάντως, κυρίως γιατί η προσφορά του καθενός που παίρνει το σαρκίο του και μπαίνει στην πρώτη γραμμή δε μετριέται και δε συγκρίνεται με τίποτα.
Από την άλλη, αντιπαθώ τις κοσμικές εκδηλώσεις με τις οποίες ορισμένες προωθούν τη δράση τους.
Θυμάμαι πάντως την πρώτη μου εντύπωση, όταν έφηβη στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα άρχισα να καταλαβαίνω λίγο από αυτά, την απλοϊκή μου αίσθηση πως είναι όλα αυτά η αρχή ενός υπέροχου αύριο, γιατί δε μπορεί, αφού γίνεται η αρχή θα υπάρξει και η ανάλογη πορεία και όλα θα είναι πολύ καλύτερα αφού όλοι μπορούμε να διακρίνουμε το καλό από το κακό κλπ. Λογική που βασιζόταν βέβαια σε μαθηματικά ζωής της πρώτης δημοτικού και σε παντελή άγνοια της μη γραμμικότητας του μέλλοντος. Παρόλα αυτά εξακολουθώ να θεωρώ πως ο απώτερος στόχος αυτός είναι. Και μέχρι να επιτευχθεί μερικές οργανώσεις παίζουν το ρόλο της αντίστασης στην ολοκληρωτική εξαχρείωση.
Και για να είμαι ειλικρινής λιγότερο με νοιάζει αν καμμιά φορά τα λεφτά μου πάνε χαμένα - αν και φυσικά θέλω να πιάνουν τόπο – όμως περισσότερο με νοιάζει που, έτσι, σαν πολύ εύκολα ταχτοποιώ ένα χρέος στη μοίρα αυτού του κόσμου.

Ανώνυμος είπε...

δέκα μέριλιν μονρό...η κοπέλα που αγαπώ...εκατό βασσιλοπούλες...σαν αυτές του Μονακό...

mckat: αυτός ο Έρενφεστ εφάρμοσε τους νόμους της Φυσικής στη ζωή του, και κατάληξε αυτόχειρας χίλιες φορές την ώρα. εσύ όταν λες τη φράση "η μη γραμμικότητα του μέλλοντος" απορώ...απορώ...ειλικρινά...διαπορώ χίλιες φορές την ώρα. τι είδους νοηματικό νόημα είναι αυτό που επιθυμείς να αποκαλύψεις άραγες. και δεν είναι η ζωή μία άλυτη άσκηση φυσικής τάχα βρήκα κι ένα γραμμικό επιταχυντή που ήτανε χαρά γεμάτο.

paragrafos είπε...

Οι ΜΚΟ είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κίνημα του εθελοντισμου.

Όσο υπάρχουν εθελοντές και αγωνίζονται για τους καταφρονεμένους και καταπιεσμένους της γης, θα υπάρχει Ελπίδα για ένα κόσμο ανθρωπινότερο.

Από την άλλη δε βλάπτει να θυμομαστε ότι, πέρα από τους απανταχού απελπισμένους της γης, υπάρχει και η δυστυχία της διπλανής πόρτας:
κορίτσια που τα φέρνουν με απάτη απο τις ανατολικές χώρες για να τα οδηγήσουν στα πορνεία (Λίλιαν φορ έβερ),
παιδάκια άρρωστα κι απ΄τους γονείς παρατημένα,
άτομα με ειδικές ανάγκες που είναι κλεισμένα στο σπιτι τους, μέρα νύχτα (ένεκα του οικτου μας -άλλο η αγάπη κι άλλο ο οίκτος- των προκαταλήψεών μας και της ανύπαρκτης υποδομή σε διευκολύνσεις),
φτωχόκοσμος και άνεργοι, μετανάστες μου ψωμοζούν,
αγόρια και κορίτσια εξαρτημένα και πεταμένα στους δρόμους,
ασθενείς ενός κατώτερου θεού που αργοσβήνουν στα δημόσια νοσοκομεία λόγω πλημμελούς περίθαλψης...

Με την πρώτη ευκαιρία σποπεύω να σας μιλήσω για μια φίλη εθελόντρια, που μαζί με πολλούς άλλους, αγωνίστηκε (σε βάρος του ελευθέρου χρόνου, της οικογένειάς και των εισοδημάτων της - όπως συμβαίνει με τους αληθινούς εθελοντές) εδώ στην Κύπρο, υπέρ των παιδών με καρκίνο. (Επειδή το υλικό είναι πολύ, μάλλον θα το παραθέσω κάποια στιγμή σε δικό μου ποστ και με λεπτομέρεες άπό πρώτο χέρι.)
Να σας πώ μόνο ότι οι εθελόντριες που βρέθηκαν στο πλευρό των γονιών με καρκινοπαθή παιδάκια (στο Μακάρειο Νοσοκομειο Λευκωσίας) μπήκαν στο... στοχαστρο ελαχίστων ασυνείδητων γιατρών (που είχαν το μονοπώλιο του πόνου με το αζημίωτο). Αυτές οι αξιέπαινες εθελόντριες, που έβρισκαν τρόπους να βοηθούν γονείς και παιδιά αμισθι, με χορηγίες και πάμφτηνα φάρκακα, τελικά ΕΚΔΙΩΧΘΗΣΑΝ από το Νοσοκομείο, ύστερα από διαβολές και σκοτεινές πρωτοβουλίες των πονηρών...

Ναι στον Εθελοντισμό
Ναι στις ΜΚΟ
Όχι στη γκρίνια και την άρνηση
Όχι στην απερίσκεπτη και κακεντρεχή απαξίωση των ακτιβιστών

(Ενω ως άνθρωποι θα έπρεπε να τους ευγνωμονούμε, εμείς τους ζητάμε και το λόγο από πάνω! Ντροπή μας!

Με συγχωρείτε για το θυμό

Παράγραφος

Αθήναιος είπε...

Αυτά που γράψατε είναι πολυ σημαντικά κ μην σας ξενίζουν οι αντιδράσεις σε μια χώρα οι πολίτες της οποίας θα χρειαστούν άλλα χίλια χρόνια για να αποτινάξουν τη σχέση του ραγιά με το κράτος κ την εκκλησία.

Οι περισσότεροι δεν μπορούν να συλλάβουν την έννοια της ατομικής πρωτοβουλίας έξω από το πεδίο της οικονομίας ( το οποίο κ αυτό βέβαια είναι εξομοιωμένο με το διάβολο...)γιαυτό κ βλέπουν συνομωσίες πίσω από τις ΜΚΟ ή ψυχολογικές εμμονές των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτές.

Τους αρέσει το παραμύθι του παπά, του ιεραποστολου της εκκλησίας,της βοήθειας που εξαντλείται στη διανομή ρούχων κ ΝΟΥΝΟΥ, μιας εκκλησίας που από την άλλη τη βρίζουν όπως ο φυλακισμένος το δεσμοφύλακα.

Εγώ πλέον όταν βλέπω τέτοιες αντιδράσεις απέναντι στη λογική σκέψη θα υπογράφω όπως τα παιδιά που έχουν το μπλογκ που σατυρίζει το Λιακόπουλο κ την μαγική σκέψη.

+ευλόγησον+

mickey είπε...

Μια και επέστρεψα από την real life (ορισμένοι αρέσκονται να με τσιγκλάνε), θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο και ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το μέγεθός του.

Θα ξεκινήσω με μία προσωπική επισήμανση: Το κείμενο "Το Νέο Διεθνές Ήθος" είναι κατά τη γνώμη μου ένα από τα καλύτερα του οικοδεσπότη.

Θα συμφωνήσω με το πνεύμα των σχολίων της blade runner (συμβαίνει συχνά) και του yiannis pappas, σχετικά με το ρόλο των ΜΚΟ στη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας κοινωνικής κατάστασης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια φαντάζομαι κινείται και το πνεύμα του τίτλου, που κάνει λόγο για "επανάσταση". Αν και ο τίτλος αναφέρεται στις ΜΚΟ, ουσιαστικά πρόκειται για μία ευρύτερη επανάσταση (όπως επισημάνθηκε ή υπονοήθηκε) με διάφορες πλευρές και σε διαφορετικό βαθμό ωριμότητας και διείσδυσης καθεμίας από αυτές.

Ως προς την Πολιτική πλευρά έχουμε τους Διεθνείς Οργανισμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ως προς την Κοινωνική τις ΜΚΟ και το κίνημα του Εθελοντισμού, ως προς την Οικονομική την Παγκοσμιοποίηση της Αγοράς και την Απελευθέρωση του Εμπορίου και ως προς την Τεχνολογική τις λεγόμενες "Νέες Τεχνολογίες" (με αιχμή του δόρατος την Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες), που αποτελούν και τη βασική υποδομή για την εγκαθίδρυση και εξάπλωση των άλλων πλευρών. Τα όποια "προβλήματα" οφείλονται (κατά τη γνώμη μου) κυρίως στο διαφορετικό βαθμό ωριμότητας και διείσδυσης κάθε πλευράς στις κοινωνίες (οι οποίες μέχρι σήμερα διαχωρίζονται - ως ένα βαθμό τεχνητά - σε κρατικές οντότητες).

Π.χ. στην Ελλάδα δεν έχουμε μεγάλη διείσδυση της Τεχνολογικής πλευράς, αλλά η Πολιτική έχει ωριμάσει. Στην Κίνα υπάρχει μεγάλη διείσδυση της Τεχνολογικής Πλευράς, καθώς και άνοιγμα στην Παγκοσμιοποιημένη Αγορά, ενώ από την άλλη καταπατούνται βασικά Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο ΟΗΕ υπάρχει από το τέλος του Β΄ Π.Π. αλλά μέχρι και σήμερα αδυνατεί να επιβάλλει τις αποφάσεις και τα ψηφίσματά του ακόμα και σε όχι τόσο ισχυρά κράτη. Οι διαφορετικοί αυτοί βαθμοί εξέλιξης και ενσωμάτωσης των πλευρών σε διάφορες κοινωνίες συνιστούν τη "μεταβατική" περίοδο των αλλαγών που ζούμε (ή πιο απλά της αναμπουμπούλας, στην οποία φυσικά χαίρονται κάθε λογής λύκοι).

Ως εκ τούτου η τυφλή εμπιστοσύνη στο έργο κάθε ΜΚΟ φαντάζει μάλλον αφελής, αλλά και ο υπέρμετρος σκεπτικισμός οδηγεί σε γενικευμένη αδράνεια και "επιβράδυνση" της διαδικασίας του μετασχηματισμού της κοινωνίας μας. Πάντως ένας κοινά αποδεκτός μηχανισμός ελέγχου και διαφάνειας των οικονομικών των ΜΚΟ (έστω και όχι απόλυτα ακριβής - άλλωστε είναι αδύνατο κάτι τέτοιο), θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντί τους. Φυσικά, εδώ δεν ξέρουμε πού πάνε τα λεφτά που μας παίρνει το κράτος μέσω των φόρων και άλλων εισφορών, αλλά δεν μπορούμε και να φοροδιαφύγουμε - λέμε τώρα ;) Στις ΜΚΟ η εισφορά είναι προαιρετική και ο πολίτης θα σκεφθεί πολύ να δώσει έστω και ένα μικροποσό όταν ακούει για σκάνδαλα και ατασθαλίες, ακόμα και αν αφορούν μια ισχνή μειοψηφία (δυστυχώς οι κακές στιγμές λαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα από τη συνολική προσφορά - σκανδαλοθηρία γαρ).

Το "δάσος" όμως είναι η (έστω και αργά εξελισσόμενη) διαμόρφωση "πλανητικής συνείδησης" και μιας "παγκόσμιας κοινωνίας πολιτών" (και όχι Οργουελιανού τύπου εφιάλτη), που καθιστά πλέον σαφές το αυτονόητο: Έχουμε κοινά, παγκόσμιας κλίμακας ζητήματα, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και σε βάθος χρόνου μέσα στα πλαίσια ενός έθνους-κράτους ή ακόμα και μιας διεθνούς ένωσης (όπως π.χ. η Ε.Ε.). Επομένως ΠΡΕΠΕΙ να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες εκείνες που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι οι ΜΚΟ (παρά τις όποιες "παιδικές ασθένειες" περνούν στην αρχική αυτή φάση), οι οποίες άλλωστε δεν επιβλήθηκαν από κάποια ιδεολογία ούτε ξεφύτρωσαν από το όρος Σινά, αλλά ήταν το αποτέλεσμα συγκεκριμένων αναγκών και εξελίξεων στην ανθρώπινη σκέψη και κοινωνία. Φυσικά απαιτείται η ενεργός συμμετοχή μας σε διάφορα επίπεδα για να κάνουμε το πρώτο βήμα για την "ουτοπία".

"You may say I am a dreamer, but I am not the only one" - John Lennon, Imagine

MIRACLE είπε...

Stathis said…

Αιθιοπία. 65% χριστιανοί , οι περισσότεροι ορθόδοξοι.35% μουσουλμάνοι.
Δεύτερο παράδειγμα παραγωγικού λαού: Γιαπωνέζοι. Γιαπωνέζος χριστιανός; Ωραίο ανέκδοτο.

---

- Η Αιθιοπία ( Στοιχεία από NTUA ) έχει 50 % Μουσουλμάνους, 35 % Χριστιανούς (κόπτες) και 15 % Ανιμιστές. Οι περισσότεροι Χριστιανοί εκεί πέρα μόνο στα χαρτιά είναι Χριστιανοί. Επίσης έχει το AIDS, 9 εθνότητες που συνυπάρχουν στο ίδιο κράτος.

- Ρώτα τους Γιαπωνέζους να σου πουν τι τραβάνε για να είναι παραγωγικοί.

Όπως βλέπεις οι εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα!

Μία διάκριση που ξέχασα να κάνω στο post: οι ΜΚΟ χωρίζονται σε δύο βασικά είδη (που κατά καιρούς αλληλοεπικαλύπτονται) τις δικαιωματικές (ασχολούνται περισσότερο με τις παραβιάσεις δικαιωμάτων) και τις ανθρωπιστικές (που ανακουφίζουν τον ανθρώπινο πόνο). Οι πρώτες παρεμβαίνουν πολιτικά - οι δεύτερες το αποφεύγουν για να είναι πιο αποτελεσματικές.


sakos tou box said...
Μπορώ εγώ να βγω σήμερα και να πω " Ο Καραμανλής/Παπανδρέου είναι ψεύτης για αυτόν κι εκείνον τον λόγο;" ΟΧΙ!

Κάθε μέρα ακούγεται αυτό. Μάλλον δεν παρακολουθείτε τηλεόραση, δεν διαβάζετε εφημερίδες, δεν βλέπετε τη Βουλή.

Όσο για την αρχαία Αθήνα - μία κοινωνία που αποκλείει το 80% των μελών της δεν λέγεται δημοκρατία με τίποτα!

alombar42 είπε...

Για καιρό είχα αμφιβολίες στον τρόπο διάθεσης των πόρων από τις ΜΚΟ. Σήμερα είμαι σχεδόν βέβαιος οτι υπάρχουν κάποιες που έχουν περισσότερα λειτουργικά έξοδα από όσα θα δικαιολογούσε το αποτέλεσμά τους, αλλά ταυτόχρονα δεν με ενδιαφέρει - τουλάχιστον έχουν αποτέλεσμα κι αυτό μετράει.

Πριν δυο μήνες ζητήσαμε να "υιοθετήσουμε" ένα παιδάκι μέσω της actionaid. Δεν τη γνωρίζαμε. Στέλνει λέει τακτικές αναφορές για την πρόοδο του παιδιού, αλληλογραφία, μέχρι και φωτογραφίες κάθε 3 χρόνια. Ακόμα περιμένουμε την ολοκλήρωση των διαδικαστικών, αλλά αν κρίνω από τους γνωστούς που μας τη σύστησαν, κάνουν πολύ καλή δουλειά. Ζητάνε κάπου 20 ευρώ το μήνα, τακτικές και αυτόματες καταβολές, για κάθε παιδάκι.

Αυτό βέβαια δεν κάνει τον καναπέ μας πιο άνετο, αλλά οπωσδήποτε είναι κάτι.

Ναι, οι ΜΚΟ είναι σημαντικοί πυρήνες δράσης.

Stathis είπε...

Stathis said…

Αιθιοπία. 65% χριστιανοί , οι περισσότεροι ορθόδοξοι.35% μουσουλμάνοι.
Δεύτερο παράδειγμα παραγωγικού λαού: Γιαπωνέζοι. Γιαπωνέζος χριστιανός; Ωραίο ανέκδοτο.

---

- Η Αιθιοπία ( Στοιχεία από NTUA ) έχει 50 % Μουσουλμάνους, 35 % Χριστιανούς (κόπτες) και 15 % Ανιμιστές. Οι περισσότεροι Χριστιανοί εκεί πέρα μόνο στα χαρτιά είναι Χριστιανοί. Επίσης έχει το AIDS, 9 εθνότητες που συνυπάρχουν στο ίδιο κράτος.

- Ρώτα τους Γιαπωνέζους να σου πουν τι τραβάνε για να είναι παραγωγικοί.

Όπως βλέπεις οι εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Τα στοιχεία τα βρήκα 2 λεπτά πριν γράψω το comment, από γεωγραφικό site, αν είνα λάθος τι να πω. Πάντως πήρα ένα τυχαίο παράδειγμα. Μη ξεχνάς τι έγινε με τον Katrina στην ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας . Είναι τελείως λάθος η θεοκρατική αντίληψη του κόσμου που έχεις. Ποιος σου είπε ότι οι Χριστιανοί είναι οι μόνοι καλοί άνθρωποι; (Αν και οι φυλακές είναι γεμάτες και με χριστιανούς).Τέτοια μισαλοδοξία; Το θέμα , με τον τρόπο που το θίγεις είναι μεγάλο) αλλά ευτυχώς έχει απαντηθεί εδώ και 300 χρόνια στην πολιτισμένη Δύση, η οποία, με τον «επικατάρατο» διαφωτισμό αποτίναξε δύο αιώνες χριστιανικής κηδεμονίας για να μπει στο δρόμο της προόδου , της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας.
Αλλιώς θα ζούσαμε ακόμη το μεσαίωνα της μεγάλης πανούκλας

MIRACLE είπε...

Nikos Dimou said…
Όσο για την αρχαία Αθήνα - μία κοινωνία που αποκλείει το 80% των μελών της δεν λέγεται δημοκρατία με τίποτα!

---

κ. Δήμου, κοινωνία με τα σημερινά standards, της οποίας η μεγάλη πλειονότητα απέχει (εκούσια) από τις εκλογές μπορεί να λέγετε Δημοκρατία ;

Και αν όχι, τότε πότε μπορεί να λέγετε Δημοκρατία ;

Όταν μια κοινωνία ανακαλύπτει την Γεωμετρία για παράδειγμα έχουμε δικαίωμα να την μεμφόμαστε επειδή δεν ανακάλυψε ταυτόχρονα και την Αρχιτεκτονική ;

MIRACLE είπε...

Stathis, δεν λέω ότι οι Χριστιανοί είναι οι μόνοι καλοί άνθρωποι απλά λέω ότι οι (πραγματικά) Χριστιανοί είναι οι ΠΙΟ καλοί και ισορροπημένοι άνθρωποι.

Nikos Dimou είπε...

miracle said...
"κ. Δήμου, κοινωνία με τα σημερινά standards, της οποίας η μεγάλη πλειονότητα απέχει (εκούσια) από τις εκλογές μπορεί να λέγετε Δημοκρατία ;

Και αν όχι, τότε πότε μπορεί να λέγετε Δημοκρατία ;"

Η διαφορά είναι στο "εκούσια".

Δεν είναι άλλωστε αληθές ότι η πλειονότητα απέχει από τις εκλογές - ο μέσος όρος αποχής στην Ευρώπη είναι 30% - στην Ελλάδα μικρότερος.

Δέχομαι ότι η σημερινή Δημοκρατία είναι ατελής - αλλά ούτε αποκλείει ούτε χρησιμοποιεί δούλους. :))

Stathis είπε...

MIRACLE said...
Stathis, δεν λέω ότι οι Χριστιανοί είναι οι μόνοι καλοί άνθρωποι απλά λέω ότι οι (πραγματικά) Χριστιανοί είναι οι ΠΙΟ καλοί και ισορροπημένοι άνθρωποι.

Και που το στηρίζεις αυτό; Ποιοι είναι ή ήταν οι παραγματικοί χριστιανοί; Ο Μέγας ΚΩνσταντίνος ας πούμε που έσφαξε τα παιδιά του, και τη γυναίκα του και λατρεύεται ως άγιος ήταν καλός χριστιανός και καλός άνθρωπος; Ή μήπως ο Μέγας Θεοδόσιος;
Την ξέρω αυτή τη λογική . ’Οποιος είναι χριστιανός και έχει τα χίλια ελαττώματα ,τότε θα μου πεις απλά δεν είναι καλός χριστιανός.

Stathis είπε...

miracle όσο για το πόσο ισσοροπημένοι μπορεί να είναι οι άνθρωποι που έχουν καταδικάσει την ανθρώπινη σεξουαλικότητα σε αμάρτημα, νομίζω ότι μπορεί να το κρίνει η επιστρήμη της ψυχολογίας

MIRACLE είπε...

Προς Nikos Dimou

Αν η σημερινή δημοκρατική κοινωνία είναι ατελής και δικαιολογείται τότε η παρελθούσα και μάλιστα η πρώτη διδάξασα δικαιολογείται ακόμη περισσότερο να είναι ατελής.

Σημ: Το 30% ύποπτο μου φαίνεται αλλά βαριέμαι να το ψάξω. :)

Προς Stathis

Αυξάνεστε και πληθύνεστε χωρίς σεξ γίνεται ;

Nikos Dimou είπε...

MIRACLE said...
Προς Nikos Dimou

"Αν η σημερινή δημοκρατική κοινωνία είναι ατελής και δικαιολογείται τότε η παρελθούσα και μάλιστα η πρώτη διδάξασα δικαιολογείται ακόμη περισσότερο να είναι ατελής".


Ωραία - τότε μη λέτε όμως ότι ήταν καλύτερη!

Ανώνυμος είπε...

nd: θα σημειώσω κάτι σημαντικό και ανάλγητο. η τελευταία παράγραφος του προκλητικού σας post είναι όμορφη και λεκτικώς φασιστικότατη. ως έναν τρόπο έκφρασης αυτό το "όποιος θέλει να είναι άνθρωπος" δεν έχετε δικαίωμα να το λέτε. ούτε σας ρώτησαν αν επιθυμούν να είναι ούτε σας ρώτησαν αν επιθυμούν να είναι άνθρωποι ούτε σας ρώτησαν αν θέλουν ούτε σας ερώτησαν αν δέχονται υποδείξεις για το πώς θα γίνουν ή για το πως θα θελήσουν να γίνουν άνθρωποι. που θα οδηγηθεί ο μέσος άνθρωπος αν προτού κοιμηθεί δει τέτοιες εικόνες; δεν θα αρχίσουν οι εφιάλτες την πόρτα του ονείρου να του χτυπάνε; και που να βρει τα βιβλία ο μέσος άνθρωπος να αγοράσει λεφτά με εικονίσματα ιλουστρασιόν που είναι και πανάκριβα.

miracle: αν μιλάς σοβαρά γράφοντας όσα γράφεις... έχει ο καιρός γυρίσματα. αν όμως γράφεις σατιρικά...κλπ...πολύ βάρβαρο βρε μελαχρινάκι.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

m.alex mlka: το βρίσκεις φυσιολογικό και φίνο μία κοπέλα να συνδυάζει γραμμική άλγεβρα με ζωή; να σκέφτεται ότι το Σύμπαν ισούται με φέτες από χώρο και περιφερόμενη σε εκθέσεις και παρουσιάσεις να ζει τον ξυλοδαρμό του εγκεφάλου της μπερδεύοντας το απτό με υλικό που ούτε η Λ.Π. δεν θα το έκανε "τραγούδι" με άπατη γνώση και ατέλειωτο πόθο για πλύσιμο χίλιες φορές την ώρα; η ζωή είναι εύθραυστη...απαντάει ακριβώς για αυτό που τη ρωτάς...

Ανώνυμος είπε...

stathis: τι σχέση έχει "ο Katrina" και "η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας" με την παραγωγικότητα, τους Ιάπωνες με το AIDS και τις εννέα επτάφωτες εθνότητες; τα αφήνεις τόσο ασύνδετα να υπάρχουν, έτσι που απορώ: τι θέλεις να καταλάβω.

Takis Alevantis είπε...

Δυό λόγια για τις ΜΚΟ - σημασία δεν έχει τι ποσά δίνει κανείς αλλά πόσο εμπλέκεται στην επίτευξη των στόχων των ΜΚΟ. Συγνώμη Νίκο, αλλά πρέπει να ρωτήσω πόσοι από τους συν-σχολιαστές μου εδώ ξέρουν να κάνουν τεχνητή αναπνοή και καρδιακές μαλάξεις; Πόσοι έγραψαν γράμμα υποστήριξης για έναν φυλακισμένο τον οποίο υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία;

Όσο για την αναφορά στη δημοκρατία και στο Χίτλερ και το ναζισμό (σε άλλες δημοσιεύσεις στο ιστολόγιο) να υπενθυμίσω το Νόμο του Godwin, σύμφωνα με τον οποίο «Όταν μια διαδικτυακή συζήτηση τραβάει σε μάκρος η πιθανότητα συγκρίσεων με αναφορά στους ναζί ή τον Χίτλερ (σσ. και ας προσθέσουμε επί το ελληνικότερο "τη δημοκρατία και την προαιώνια ελληνική μας παράδοση") πλησιάζει το 1».

Nikos Dimou είπε...

sakos tou box! said...
"Κύριε Νίκο Δήμου, θα πρέπει να είστε
ο ΜΟΝΟΣ άνθρωπος επί της Γης και μάλιστα σπουδαγμένος όσο λίγοι, που αποκαλεί την δημοκρατία του Περικλή 'μη-δημοκρατία'!!!"


Εγώ και ο Θουκυδίδης: "Λόγω μεν δημοκρατία - έργω δε ενός ανδρός αρχή..."

Κατά τα άλλα στην αρχή επιχειρηματολογούσες - στο τέλος βρίζεις. Κρίμα...

ecoChris είπε...

ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ,ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟ ΤΡΟΠΟ : ΣΤΑΜΑΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΦΕ, ΖΑΧΑΡΗΣ, ΚΑΠΝΟΥ, ΤΣΑΓΙΟΥ, ΜΠΑΝΑΝΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΄ΦΤΩΧΕΣ΄ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΓΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΟΠΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΩΣΤΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΟΥΝ.ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΓΗΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΤΩΝ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΓΑΙΟΚΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΙΤΕ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΕΙΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΟΔΕΙΩΝ ΚΕΡΔΟΥΣ(CASH CROPS) ΟΠΩΣ ΛΕΓΟΝΤΑΙ.ΑΝ ΜΠΟΥΚΟΤΑΡΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΆΠΟΛΑΥΣΕΙΣ΄ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ(ΔΙΟΤΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ,ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ,ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΤΑΙ) ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΘΡΕΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΠΛΥΘΥΣΜΟΥΣ.ΟΣΟ ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟ(ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΙΓΑΡΚΕΙΣ) ΚΑΙ ΟΣΟ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΗΘΙΚΑ ΟΤΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ(ETHICAL CONSUMERISM) ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΒΟΗΘΑΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ,ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ.

cyrus είπε...

@sakos tou box

Όλος ο κόσμος μας θαυμάζει;;; Καινοφανής η άποψή σας. Πού τη στηρίζετε;

Είπατε επίσης: "συνέλαβαν πρώτοι την έννοια της δημοκρατίας -και την εφάρμοσαν, σε όσους την εφάρμοσαν, απείρως αποτελεσματικότερα από ό,τι γίνεται σήμερα οπουδήποτε."

Ναι -- την εφάρμοσαν, για παράδειγμα, στους Μήλιους: έσφαξαν όλους τους άντρες, και πούλησαν τα γυναικόπαιδα στα σκλαβοπάζαρα. Πράγματι, ως γενοκτονία ήταν από τις πλέον αποτελεσματικές...

Ανώνυμος είπε...

ΤΖΑΝΝΗΣ ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΗΣ

ΑΛΕΞΙΒΡΟΧΙΑ

από καιρό τώρα
- κάθε νύχτα -
έρχεται ταχτικά
και με βασανίζει
και με σταυρώνει
και με πληγώνει βαθιά
- θανάσιμα –
η λέξις
«μπαϊράκι»

κι ανησυχώ
αγριεμένος
κι όλο ρωτάω
μα τι νάναι
τούτο πάλε
τι να σημαίνει
άραγες
αυτή
η
καινούργια
ταραχή

μήπως είναι
το μήνυμα
του θανάτου και της Χαράς
τίποτες
κανένα δώρο
της θεάς
Δήμητρας
μήπως είναι
λέω πάλε
αυτό που λεν «λοστός (ή λωτός) – ζωστήρ»;

ένας κεραυνός πού έπεσε
μέσα
σ’ ένα ποτήρι γάλα;

ή μήπως είναι
απλούστερα
τα κλιμακωτά
πλοκάμια
μιας ιπποκάμπης
που τραγουδά

μέσα στα
πράσινα ανήλιαγα πάρκα
του βορρά
με τις λευκές
κολώνες
τον
κονιορτό
των αγαλμάτων
και τη νεκρή κοπέλλα
π’ αγαπούσαμε όλοι
παράφορα
- σαν λουλούδι –
και την ωνομάζαμε
με την πονετική
λέξη
«παράθυρο»
όταν ήμαστε μικρά
πολύ μικρά
παιδιά;

Takis Alevantis είπε...

Σχετικό άρθρο από ΤΑ ΝΕΑ σήμερα με τίτλο Mήνυμα αγάπης πέρα από την Aφρική. Μου άρεσε ιδιαίτερα η αναφορά στην «πολυτελή φιλανθρωπία» ...

Unknown είπε...

Η Δύση εξόπλισε τους φτωχούς λαούς για να σκοτώνονται, χώρισε την Αφρική σε κράτη επίτηδες ώστε πολλές φυλλές να ζουν σε ένα για να συγκρούονται, υποστήριξε αιμοσταγή καθεστώτα, τους καταδίκασε σε πείνα με τον εμπορικό προστατευτισμό της (αγροτικά προϊόντα και φάρμακα)... μετά θυμηθηκε τον διαφωτισμό και έτσι εφηυρε τις ΜΚΟ!

Μπράβο.

Οι φτωχοί του κόσμου χρειάζονται ευκαιρίες, τα παυσίπονα δεν αρκούν.
Από την άλλη, αν δεν ήταν αυτοί φτωχοί εμείς μάλλον θα ζούσαμε χειρότερα....

Όσο για τη 'δημοκρατική φάση': τυχαία καλλιεργείται η απάθεια του κόσμου προς την πολιτική και η απέχθεια προς τους πολιτικούς; Παλαιότερα ο κόσμος ήταν διατεθιμένος ακόμα και να θυσιαστεί για μια ιδέα. Τώρα όχι και δεν φταίνε τα γονίδια γι'αυτό.

Unknown είπε...

Η Δύση εξόπλισε τους φτωχούς λαούς για να σκοτώνονται, χώρισε την Αφρική σε κράτη επίτηδες ώστε πολλές φυλλές να ζουν σε ένα για να συγκρούονται, υποστήριξε αιμοσταγή καθεστώτα, τους καταδίκασε σε πείνα με τον εμπορικό προστατευτισμό της (αγροτικά προϊόντα και φάρμακα)... μετά θυμηθηκε τον διαφωτισμό και έτσι εφηυρε τις ΜΚΟ!

Μπράβο.

Οι φτωχοί του κόσμου χρειάζονται ευκαιρίες, τα παυσίπονα δεν αρκούν.
Από την άλλη, αν δεν ήταν αυτοί φτωχοί εμείς μάλλον θα ζούσαμε χειρότερα....

Όσο για τη 'δημοκρατική φάση': τυχαία καλλιεργείται η απάθεια του κόσμου προς την πολιτική και η απέχθεια προς τους πολιτικούς; Παλαιότερα ο κόσμος ήταν διατεθιμένος ακόμα και να θυσιαστεί για μια ιδέα. Τώρα όχι και δεν φταίνε τα γονίδια γι'αυτό.

Ανώνυμος είπε...

tolisbak: κόσμος είσαι εσύ. κι άμα θέλεις εσύ να μένεις "κόσμος" εγώ δεν γουστάρω να γίνω εσύ μαύρο πουλί τσακισμένο σε τοίχους. κι άμα σου αρέσει να θαυμάζεις πολιτικούς, θαύμαζέ τους. κι άμα ποθείς να θυσιαστείς για μία ιδέα, θυσιάσου. μου αρέσει επίσης που ερμηνεύεις την απαξία για την...πολιτική...πάλι με απαξία, αφού δεν μπορείς να την εξηγήσεις γονιδιακώς.

δηλαδή: οι πολίτες που θα είχαν γνώμη για τα πολιτικά, έγιναν για σένα "κόσμος". αυτός τώρα ο κόσμος είναι αναίσθητος...σύμφωνα πάλι με σένα...επειδή δεν μπορείς να εξηγήσεις γιατί ως γονιδιακά μεταλλαγμένος δεν παθιάζεται με τον ομοφυλόφιλο π.χ. κωνσταντόπουλο.

κι αν ερωτηθείς τι εννοείς ως πολιτική θα πεις ονόματα και φάρμακα: ανδρέας παπανδρέου, ελευθέριος βενιζέλος, δημήτρης κουφοντίνας, κωνσταντίνος καραμανλής - γιατί εσύ εννοείς όχι μόνο ως πολιτική αλλά και ως στύση ζωής και ως ελευθερία, την καταπίεση που σου επιβάλλουν και που τη δέχεσαι μόνο για να μπορείς να διαμαρτύρεσαι που υπάρχει απάθεια του κόσμου προς την ...πολιτική, ενώ..ενώ...ενώ πιο πάνω κλαίγεσαι που δεν άγγιξε ο Διαφωτισμός τους μεθυσμένους αιθίοπες που προπονούνται βουτώντας στον κόλπο του καπιταλισμού που καταξιώνει το τίποτα, παράγει μηδέν και αυτοκίνητα, τα μηδέν παίρνουν τα αυτοκίνητα και μοιράζουν φάρμακα...που δεν μπορούν να παίρνουν φάρμακα για τις αϋπνίες και να μοιράζουν αυτοκίνητα.

Ποιος είμαι. Θέλω να ξέρω ποιος είμαι. Τα χαδιάρικα γατιά της Αφρικής πίνουν τη βενζίνη από το Φόρεστερ του nd. Ο ιμπεριαλισμός εγκλωβίζει την ερωτική διάθεση της Γυναικός του Καίσαρος του παιδιού του υιού του Γκέκα. Ευτυχώς που διαβάσαμε Ρένα Καρθαίου.

paragrafos είπε...

Takis Alevantis said...
Σχετικό άρθρο από ΤΑ ΝΕΑ σήμερα με τίτλο Mήνυμα αγάπης πέρα από την Aφρική. Μου άρεσε ιδιαίτερα η αναφορά στην «πολυτελή φιλανθρωπία» ...

-------------------
Σας ευχαριστώ

Με εκτίμηση

Παράγραφος

Nikos Dimou είπε...

tolisbak said...
"Παλαιότερα ο κόσμος ήταν διατεθιμένος ακόμα και να θυσιαστεί για μια ιδέα. Τώρα όχι και δεν φταίνε τα γονίδια γι'αυτό. "

To θεωρώ αυτό υγιές. Αρκετά μας παρέσυραν να θυσιαζόμαστε για ιδέες - εθνικιστικές, θρησκευτικές, ιδεολογικές. Εκατοντάδες εκατομμύρια νεκροί "για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιάν Ελένη" (Σεφέρης).

Ο κόσμος δεν προχωράει με πολέμους, σκοτωμούς και επαναστάσεις. Μόνον οπισθοδρομεί.

Nikos Dimou είπε...

Πάει και ο Μιλόσεβιτς - ένας τύραννος λιγότερος.

άστεγος είπε...

Κύριε Δήμου, θεωρείτε ότι οι ιδεολογικές ή εθνικοαπελευθερωτικές επαναστάσεις, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, κακώς έχουν γίνει;

Ανώνυμος είπε...

σωστά κύριε κύριε Δήμου! οι λέξεις για την καρτέλα ήταν:

τύρρανος, ένας, λιγότερος, αγκαλιάζω.

το σκέφτομαι και γράφω τώρα:

Ζωγραφίζω γαλάζιες θάλασσες, γκρίζα σύννεφα, πράσινα φύλλα και κόκκινα κεραμίδια.

-

τι ωραία που ήταν "η Γλώσσα Μου"! και ανεχόμαστε τώρα μαλάκες τηλεπαρουσιαστές, μαλάκες γραφιάδες εφημερίδων, αγάμητες πολύξερες, το κατιναριό και τους που δεν θέλουν να ξέρουν και τους που δεν αξίζουν ούτε κλωτσιά από το Σταχτερή. θέλω να πάω β' δημοτικού όχι α', β΄ κι ένα παιχνιδοτέτοιο μου σαραβαλάκι!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
blade runner είπε...

ναι, ο κόσμος δεν προχωράει με πολέμους και επαναστάσεις ... παλαιού τύπου. Συμφωνώ απολύτως.

Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ορισμένοι έχετε τέτοια προσκόλληση "στην Αρχαία Ελλάδα" και την "Αρχαία Αθήνα" και το Χρυσό Αιώνα του Περικλή και γενικά το παρελθόν! Αμάν πια με το παρελθόν και το παρελθόν.

Το θέμα είναι τι κάνουμε στο εξής. Περσινά ξινά σταφύλια, που έλεγε και η γιαγιά μου... Προς τι;

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Nikos Dimou είπε...

Antonis said...
"Κύριε Δήμου, θεωρείτε ότι οι ιδεολογικές ή εθνικοαπελευθερωτικές επαναστάσεις, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, κακώς έχουν γίνει;"

Το "κακώς" δεν έχει νόημα για κάτι που ήδη έγινε. Πάντως αν δει κανένα τα αποτελέσματά τους (και το πόσο χρήσιμες υπήρξαν για την πορεία του ανθρώπου) μπορεί να πει ότι οι ιδεολογικές δεν προσφεραν τίποτα. Οι εθνικοαπελευθερωτικές ήταν σύμπτωμα μία εποχής που πίστευε στα έθνη - αυτές τις φαντασιακές κοινότητες. Μπορεί να ήταν χρήσιμες σαν μεταβατικό στάδιο προς ευρύτερες μορφές οργάνωσης - αλλά τώρα είναι πια ξεπερασμένες.

Unknown είπε...

Όταν με το καλό πεθάνει ο Πινοσετ (καλός σύμμαχος των ΗΠΑ και της Βρετανία), θα κάνετε το ίδιο σχόλιο όπως για τον Μιλόσεβιτς;

Όσο για τις 'φαντασιακές κοινότητες' είναι πραγματικότητα. Δεν είναι καθόλου 'φαντασιακές', ζείτε σε μια τέτοια 'κοινότητα'. Όπως και ο υπόλοιπος κόσμος . Σας θυμίζω την πρόσφατη εξέγερση στη Γαλλία και το πόσο περιθωριοποιημένοι είναι οι μετανάστες εκεί. Από τους Γάλλους ΚΑΙ το κράτος.

Αν τα έθνη ήταν απλώς 'φαντασιακές κοινότητες' δεν θα είχαμε και τα διάφορα φαινόμενα ρατσισμού σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο. Ο κόσμος πάντα θα φοβάται τον άνθρωπο που έχει άλλο χρώμα, που μιλάει άλλη γλώσσα, που πιστεύει σε άλλη θρησκεία, που έχει πιο πολλά λεφτά.....Έχουμε την τάση να φορτώνουμε τις συμφορές μας στον 'άλλο' και αυτό δεν θα αλλάξει. Βολεύει. Και πάντα θα θέλουμε να είμαστε μακρυά του. Δεν αναφέρομαι βέβαια στους αναγνώστες αυτού το forum αλλά στον 'κυριάρχο λαό'. Εδώ μπορούμε να καταδικάζουμε όλα τα κακά, αλλά η πλειονότητα κρίνει αλλιώς.

Η πλειονότητα θα μπορούσε βέβαια να μορφωθεί για να κρίνει αλλιώς, αλλά τότε θα κρίνει και άλλα πράγματα. Εκτός βέβαια αν με αυτό τον τρόπο οι κυρίαρχοι του κόσμου καταφέρουν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα..

(Ζητώ συγγνώμη που καταχωρήθηκε το ίδιο post δύο φορές)

Nikos Dimou είπε...

Tolisbak said...
"Όταν με το καλό πεθάνει ο Πινοσετ (καλός σύμμαχος των ΗΠΑ και της Βρετανία), θα κάνετε το ίδιο σχόλιο όπως για τον Μιλόσεβιτς;"

Φυσικά. Το θεωρώ αδιανόητο ότι νομίσατε πως θα μπορούσα να υποστηρίξω ένα τύραννο!

άστεγος είπε...

nikos dimou said...

"Πάντως αν δει κανένα τα αποτελέσματά τους (και το πόσο χρήσιμες υπήρξαν για την πορεία του ανθρώπου) μπορεί να πει ότι οι ιδεολογικές δεν προσφεραν τίποτα. Οι εθνικοαπελευθερωτικές ήταν σύμπτωμα μία εποχής που πίστευε στα έθνη - αυτές τις φαντασιακές κοινότητες. Μπορεί να ήταν χρήσιμες σαν μεταβατικό στάδιο προς ευρύτερες μορφές οργάνωσης - αλλά τώρα είναι πια ξεπερασμένες."


Συμφωνώ καταρχήν ότι τα έθνη αποτελούν φαντασιακές κοινότητες.
Αν πάρουμε ιστορικά παραδείγματα επαναστάσεων/εξεγέρσεων κλπ. έχω να αναφέρω ενδεικτικά τα εξής:

Η Γαλλική Επ. μπορεί να εξελίχτηκε σε τρομοκρατία αλλά μακροπρόθεσμα άφησε ως κληρονομιά στην Ευρώπη αξίες που επηρέασαν την πολιτική σκέψη σ'αυτή.

Η Οκτωβριανή Επ. έβαλε τέλος στην τσαρική Ρωσία. Αυτό το τέλος μάλλον θα καθυστερούσε για πολλές δεκατείες αν ακολουθούνταν η λογική 'βήμα βήμα να περιορίσουμε τις αυθαιρεσίες της τσαρικής εξουσίας'. Θα μου πείτε ίσως ότι υπερίσχυσαν οι μπολσεβίκοι και παραμόνευε και ο Στάλιν. Αυτό δεν αναιρεί όμως το γεγονός ότι η επανάσταση πέτυχε να ανατρέψει ένα απάνθρωπο καθεστώς. Το τι ακολούθησε είναι άλλη ιστορία.

Το ό,τι οι Αλγερινοί ξεσηκώθηκαν κατά των Γάλλων αποικιοκρατών επίσης επέσπευσε την πορεία της χώρας προς την ανεξαρτησία. Ο αγώνας των Αλγερινών μάλλον δεν είχε το χαρακτήρα των εθνικοπαλευθερωτικών αγώνων της εποχής που αναφέρεστε (αν το κατάλαβα σωστά).

Θέλω να πω με αυτά τα παραδείγματα οτι κατά τη γνώμη μου οι επαναστάσεις (και οι ιδεολογικες μέσα σ'αυτές) μπορούν σαφώς να δημιουργήσουν τις προυποθέσεις για πρόοδο των κοινωνιών.

glenn είπε...

Είπες nikos dimou: "Δέχομαι ότι η σημερινή Δημοκρατία είναι ατελής - αλλά ούτε αποκλείει ούτε χρησιμοποιεί δούλους. :))"

Κάπου άκουσα αυτές τις μέρες ότι η Ευρώπη θα δεχτεί άλλα είκοσι εκατ. μετανάστες για να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα ανάπτυξης.

Με δεδομένο ότι πολλοί μετανάστες ζουν σε καθεστώς δουλείας (κι ας μη μοιάζουν με τον Σπάρτακο του χόλιγουντ), έπεται πως οι σημερινές τιμοκρατίες χρειάζονται και παραχρειάζονται δούλους. Ας όψεται το εργασιακό ντάμπιγκ.
Το ότι ζουν σε καθεστώς δουλείας φαίνεται και από την ύπαρξη ΜΚΟ που δρουν εντός συνόρων, π.χ. PRAKSIS.


Και επιτέλους για την αρχαία Αθήνα. Αν εξαντλήσουμε τον τυπικό ορισμό της άμεσης δημοκρατίας, όχι δεν υπήρχε. Για μένα όμως, πιστώνονται την εφεύρεση.

Από τα παραπάνω συνάγεται κύριε Δήμου, ότι είστε πολύ επιλεκτικός στο που εξαντλείτε την τυπικότητα των ορισμών και που όχι.

άστεγος είπε...

@sakos tou box
Μα δεν είπα ότι έφεραν πρόοδο οι μπολσεβίκοι. Είπα ότι επέσπευσαν την αντροπή του τσαρισμού στη Ρωσία. Το τι ακολούθησε είναι άλλη ιστορία.

Unknown είπε...

@harry
Είσαι και ανιστόρητος, εκτός από τα άλλα.

Ο Κουβανικός λαός 'μαρτυράει' λόγω του Αμερικάνικου εμπάργκο και είναι αυτός που έφερε στην εξουσία τον Κάστρο.

Τύρρανος είναι και αυτός βέβαια, αλλά σε αντίθεση με άλλους σφεγείς της λατινικής Αμερικής ΔΕΝ τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από τις ΗΠΑ. Εξ ου και το εμπάργκο.

Nikos Dimou είπε...

sakos tou box - η σιωπή μου οφείλεται στο ότι έλειπα.

Η ερώτηση σας είναι λανθασμένη. Η Ευρώπη δεν είναι έθνος. Το να υπερασπιστούμε τον υπερεθνικό δυτικό πολιτισμό το θεωρώ σωστό.

antonis: Η Γαλλική επανάσταση έφερε τον Ναπολέοντα και τους Βουρβώνους. Χρειάστηκαν εκατό χρόνια για να περάσουν μερικά μηνύματά της. Η Οκτωβριανή έφερε τον Στάλιν. Αν είχαμε μείνει στις μεταρρυθμίσεις του Κερένσκυ δεν θα ήταν σε τέτοιο χάλι σήμερα η Ρωσία.

Η Αγγλία είναι παράδειγμα μίας δημοκρατίας που εξελίχθηκε μεταρρυθμιστικά - χωρίς επαναστάσεις και γκιγιοτίνες.

Nikos Dimou είπε...

glenn said...
"Από τα παραπάνω συνάγεται κύριε Δήμου, ότι είστε πολύ επιλεκτικός στο που εξαντλείτε την τυπικότητα των ορισμών και που όχι".

Τίποτα δεν συνάγεται. Εδώ δεν διατυπώνω απόψεις - απαντάω σε δικές σας. Τις πρωτογενείς απόψεις μου τις έχω καταγράψει λεπτομερώς στα βιβλία μου και τα άρθρα μου. Δεν μπορείτε να βγάζετε συμπεράσματα από σύντομες απαντήσεις που προσπαθούν να αντικρούσουν άλλες θέσεις.

Nikos Dimou είπε...

Sakos Tou Box! said...
Δηλαδή, οι Έλληνες κακώς επαναστάτησαν κατά των Τούρκων;


Ξαναδιαβάστε (προσεκτικά) την απάντησή μου...

glenn είπε...

Είπες nikos dimou: "Δεν μπορείτε να βγάζετε συμπεράσματα από σύντομες απαντήσεις που προσπαθούν να αντικρούσουν άλλες θέσεις."

Ορθόν, άρα δεκτόν.

Yannis H είπε...

«Το να υπερασπιστούμε τον υπερεθνικό δυτικό πολιτισμό το θεωρώ σωστό.»

Κατά τη γνώμη μου, καλύτερο το να ενθαρρύνουμε (με τον απαραίτητο έλεγχο ασφαλώς) διάφορες μορφές υπερεθνικού πολιτισμού. Έχω στο νου μου την υποσαχάρια Αφρική και τον αραβικό κόσμο, όπου αρκετοί κοιτάνε προσεκτικά το δρόμο που ακολουθεί η Ε.Ε. για να μεταφυτεύσουν, με τις απαραίτητες προσαρμογές βέβαια, το θεσμό αυτό που ‘δημιουργείται ενώ γίνεται’ στις δικές τους χώρες.

Ο υπερεθνικός πολιτισμός δεν είναι ανάγκη να είναι ‘δυτικός’ σε όλα του τα σημεία - μια αναγκαία κατά τη γνώμη μου προϋπόθεση (αλλά όχι ικανή) είναι να έχει ισχυρή πολιτική φύση. Το πολιτικό Ισλάμ είναι μεγάλη – και ίσως η μοναδική - ελπίδα για το μέλλον. Ίσως, να είναι και όνειρο.

glenn είπε...

Είπες harry: "Αν οι ρωσοι ηταν σοφτ σαν τους φραγκους, δεν θα ειχαν μπολσεβικους & κομμουνισμο, αλλα μια κατασταση τυπου Φραγκιας."

Για να δούμε τι είπες τώρα: Αν οι ρώσοι ήταν σαν τους φράγκους, τότε θα ήταν σαν τους φράγκους.

Συντακτικά ταυτολογία, πραγματολογικά νούλες.

Άμα θες να σκεφτείς καθαρά, μην αφήνεις τα ουσιαστικά (nouns) να σε καθοδηγούν.

mickey είπε...

Να επισημάνω κι εγώ την παρατήρηση του "σαλτάρω στο κενό" προς τον Ν.Δ. στο σχόλιό του των 11:46πμ (δε συμφωνώ με κάποια άλλα σχόλιά του και δε γνωρίζω το περιεχόμενο των σβησμένων, αλλά προτιμώ να κρίνω ΑΠΟΨΕΙΣ και όχι ΠΡΟΣΩΠΑ). Δεν υπάρχει κανείς λόγος η ανάδειξη και η επιβράβευση των ΜΚΟ και της παγκόσμιας αλληλεγγύης να καταλήγει σε υποδείξεις του τύπου "όποιος θέλει να λέγεται άνθρωπος να κάνει το τάδε" και ειδικά για την αγορά ενός συγκεκριμένου προϊόντος (να υποθέσω ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για τη στήριξη των ΜΚΟ;) Εκτός από τα βιβλία, υπάρχουν και πολλά sites που πληροφορούν για τη δράση των ΜΚΟ και ανθρώπους (ή άλλους "συγκατοίκους" μας σε αυτόν τον πλανήτη) που χρειάζονται βοήθεια, αλλά και μερικά που μεταφράζουν ακόμα και τα απλά "κλικ" των επισκέψεών μας σε δωρεές (όπως εύστοχα σχολίασε ο giakan). Πέρα λοιπόν από την ανάγνωση σχετικών βιβλίων πριν πέσουμε για ύπνο, θα μπορούσαμε να ρίχνουμε και σε μερικά από αυτά μια ματιά κάθε μέρα - π.χ. την ώρα που πίνουμε τον καφέ μας σερφάροντας στην μπλογκόσφαιρα ;)

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δείξουμε την αλληλεγγύη (και όχι την "ελεημοσύνη") μας είτε σε ένα παιδί που λιμοκτονεί στην άλλη άκρη του κόσμου είτε στο γείτονα που αντιμετωπίζει κάποιο προσωπικό πρόβλημα. Η ενθάρρυνση πάντως των ΜΚΟ είναι απαραίτητη, επειδή αποτελούν μια ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ προσπάθεια (με τις όποιες ατέλειές τους). Οι προσωπικές καταθέσεις κόσμησαν τον σχολιασμό. Αν και προσωπικά δε θα ήθελα να κάνω το ίδιο, πέρα από την όποια συνδρομή μου στις ΜΚΟ (χωρίς να σκέφτομαι αν θα πάει "χαμένη" - ξοδεύω πολύ περισσότερα σε "περιττές πολυτέλειες"), προσπαθώ να βοηθήσω και με άλλους τρόπους.

Αιτιολογώ πάντως (χωρίς να δικαιολογώ) το πάθος και την υπερβολή του Ν.Δ. δεδομένης της αδιαφορίας ή ακόμα και αρνητικής στάσης μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στις ΜΚΟ. Παρομοίως και για το σχόλιο σχετικά με το θάνατο του Μιλόσεβιτς! Μάλλον είχε γίνει για πολλούς Έλληνες σύμβολο αντίστασης στις ΗΠΑ, μέχρι και ήρωας - τέτοιος ξεπεσμός :(

glenn είπε...

Και μια το θέμα είναι οι ΜΚΟ, κοντά είναι και το δικαστήριο της Χάγης. Πριν από λίγο είδα ένα πλάνο από την δίκη του Μιλόσεβιτς: ο δικαστής, με τα χαϊμαλιά, να βαριανασαίνει αγριοκοιτάζοντας τον Μιλόσεβιτς. On camera βεβαίως.

Ωιμέ!

cyberdustz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Nikos Dimou είπε...

cyber-dust τα έχουμε συζητήσει όλα αυτά πολύ αναλυτικά σε προηγούμενα post. (Κυρίως στις 26.1.). To θέμα μας τώρα είναι οι ΜΚΟ.

Καληνύχτα!

glenn είπε...

@cyber dust:

Υποπίπτεις στο ad hominem. Κάπου το είχα δει πιο ξεκάθαρα: δεν δικαιούσαι να μιλάς για τα δικαιώματα των ζώων αφού οι μπότες σου είναι από κροκόδειλο.

cyberdustz είπε...

Όντως. Τα αφαίρεσα.

Dormammu είπε...

Μόλις γύρισα, διάβασα για επαναστάσεις και παρόλο που είμαι εκτός θέματος, δεν αντέχω: Οι ιδέες της γαλλικής επανάστασης κατάκτησαν την Ευρώπη, οι πολιτικές της δυνάμεις όμως μεταβλήθηκαν σε κατεστημένο χειρότερο (σε κάποιο βαθμό) από αυτό που ανέτρεψαν. Και πρόδωσαν τις ιδέες της. Ομοίως προδόθηκαν και όσοι πίστεψαν στις ιδέες της ρώσικης επανάστασης, γιατί μη μου πείτε ότι είχε καμία σχέση το εκτρωματικό καθεστώς του «πατερούλη» Στάλιν με αυτές. Κι όμως, υπάρχουν ακόμα ορισμένοι που τον πιστεύουν και τον θαυμάζουν…… Για να μην αναφέρω τα καθεστώτα τύπου Πολ Ποτ ή Βόρειας Κορέας…..

Όσον αφορά τις ΜΚΟ, όσοι θεωρούν ότι οι μεγαλύτερες από αυτές παίζουν ανεπίτρεπτο πολιτικό ρόλο ή τους κλέβουν τα λεφτά, μπορούν πολύ εύκολα να υποστηρίξουν κάποιες μικρότερες που προσφέρουν εξ ίσου σπουδαίο έργο. Ενημερωθείτε για παράδειγμα για το έργο του Αρκτούρου στην σελίδα www.arcturos.gr

christoforos είπε...

Παρακολούθησα τα σχόλια, ένα προς ένα (έκανα και το σχετικό homework :) ). Γενικά συμφωνώ με την άποψη (του κ. Δήμου) ότι οι ιδεολογίες και οι επαναστάσεις τα έκαναν μαντάρα (ισχύει και για την ελληνική- ας δει κανείς τα πρώτα ελληνικά συντάγματα
, πόσο απελευθερωτικά ξεκίνησαν και πόσο συντηρητικά κατέληξαν..). Με το πρόβλημα της ιδεολογίας, ωστόσο, δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα (αν ποτέ ξεμπερδέψουμε). Όπως συμβαίνει άλλωστε και με το πρόβλημα της θρησκείας. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ μιαν αναλογία από τη φροϋδική θεωρία: λειτουργούν κάπως σαν συλλογικά υπερ-εγώ. Αν η μεταφορά αυτή είναι δόκιμη, τότε θα ήταν προτιμότερο να τη λαμβάνουμε ευθύς εξαρχής υπόψη μας όταν διατυπώνουμε υποθέσεις ή σχέδια δράσης. Οι Μ.Κ.Ο. αποτελούν πρόσφορο έδαφος για αυτού του είδους τα νοητικά πειράματα.

Ίσως να αδίκησα κάπου τους "διστακτικούς". Ναι, βεβαίως, ο δρόμος για την κόλαση είναι (όχι σπάνια) στρωμένος καλές προθέσεις.

/.

glenn είπε...

Είπες axuro: "Ελπίζω όσοι καλοί φίλοι προλάβετε να διαβάσετε το μήνυμα αυτό πριν το ξυρίσει ο Δήμου"

Αν έκανες το κόπο να διαβάσεις μερικά μηνύματα παραπάνω, θα διαπιστώσεις ότι τα είπα. Και είμαι ακόμη αξύριστος! Μην τον υποτιμάς και μην του πετάς λάσπη.

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα!

axuro "την χειρότερη μορφή της δυτικής καπιταλιστικής κτηνωδίας: τις ΜΚΟ"


Μήπως είσαι υπερβολικός; Και πως είναι δυνατόν να επαινείς τα μέλη των ΜΚΟ που συμμετέχουν σε αυτή την "κτηνωδία"; Σου εύχομαι να μην βρεθείς στην ανάγκη να σε υπερασπιστεί η Διεθνής Αμνηστεία ή να σε περιθάλψουν οι Γιατροί του Κόσμου.

Όσο για το θέμα της Γιουγκοσλαβίας σου υπενθυμίζω πως δεν ήταν μόνο ο Couchner που υπερασπίστηκε τους βομβαρδισμούς - όλη η Ευρώπη, όλοι οι διανοούμενοι(και οι αριστεροί) ήταν υπέρ - για να μην ξαναγίνει και εκεί η γενοκτονία της Βοσνίας.

Οι Έλληνες "Γιατροί χωρίς Σύνορα" έκαναν το πρωτοφανές: παρείχαν τις υπηρεσίες τους στον ...επιτιθέμενο! (Δηλαδή στους Σέρβους).

Χωρίς να θέλω να πάρω μέρος στην διαμάχη (προσωπικά είχα ταχθεί εναντίον των βομβαρδισμών) δεν μπορώ να μην σημειώσω το παράδοξο.

Το ουράνιο που αναφέρεις είναι και αυτό αμφισβητούμενο - και τείνει να γίνει αστικός μύθος της αριστεράς..

Ανώνυμος είπε...

τόση βοήθεια χορηγείται στους πεινασμένους και τους ασθενείς, όση χρειάζεται για να κρατιούνται στα πόδια τους. για τους ασθενείς λες ότι θα θεραπευθούν άπαξ. για τον πεινασμένο που όλο τον σώζεις και όλο ζητάει τι θα κάνεις. νεκρός σε ερημική πλατεία ο οποισδήποτε κεντρικός παρουσιαστής αποδίδει πλήρη περίθαλψη και τροφή σε εκατομμύρια άνεργους αφρικανούς γραφειοκράτες.

Φίλιππος είπε...

Όπως καμία ανθρώπινη οργάνωση δεν είναι ιδανική, έτσι και οι ΜΚΟ έχουν τις αδύναμες στιγμές τους.

Και εκείνες έχουν έξοδα, νοίκι να πληρώσουν, καύσιμα να εξοφλήσουν. Και εκείνες πρέπει ενίοτε να εξυπηρετήσουν κάποια συμφέροντα κάποιας εξουσίας.

Ας μην χάνουμε όμως το δάσος απο ένα ελατωματικό δέντρο: οι ΜΚΟ είναι ακτίνα φωτός και ευχαριστούμε τον ΝΔ που τις αναφέρει και μας παροτρύνει να μην εφησυχάζουμε.

(To να αναφερόμαστε απαξιωτικά στον ΝΔ, με τον οποίο μεγάλωσαν γενιές ελλήνων, μέσα στο ίδιο το blog του είναι αδιανόητο...).

Αναρωτιέμαι όμως τι μπορεί να γίνει με την αιτία όλων αυτών των δυστυχιών... Την διαφθορά στις νεαρές σημοκρατίες του Τρίτου Κόσμου, τους αλλεπάλληλους εμφύλιους, τα εκατομμύρια πρόσφυγες και τις εκατέροθεν γενοκτονίες... Εκεί μπορούμε να βοηθήσουμε ή θα κάνουμε καμία ταινία και κανένα documentaire κάθε μερικά χρόνια;

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

Όσοι/ες στο μεταξύ θέλουν να έχουν μια ιδέα ενδεικτικά για το εντελώς τρέχον έργο της ΜΚΟ της οπίας ιδρυτικό μέλος υπήρξε ο Νίκος Δήμου και να αναλογισθούν πως οι ενδιαφερόμενοι Ρομά ή αλλοδαποί θα διεκδικούσαν μόνοι τους τα αντίστοιχα δικαιώματά τους χωρίς τη βοήθεια αυτής (ή κάποιας άλλης) ΜΚΟ ας δούνε την "Υπόθεση Χαμπίμπ" στο http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?
sec=192&cid=1866 ή/και την ανακοίνωση της πρεμιέρας της ταινίας "Σκόρδα και Καρπούζια" στο http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?
sec=192&cid=1880

Nikos Dimou είπε...

κωπηλάτης του Νείλου said...
"To να αναφερόμαστε απαξιωτικά στον ΝΔ, με τον οποίο μεγάλωσαν γενιές ελλήνων, μέσα στο ίδιο το blog του είναι αδιανόητο".

Ευχαριστώ - όμως, μιά και θεωρώ την αμφισβήτηση ένδειξη πνευματικής υγείας, δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Δέχομαι να αμφισβητούν όλα αυτά που λέω, αλλά πάντα με επιχειρήματα. Η απαξίωση, οι ύβρεις και τα argumenta ad hominem είναι άλλο θέμα - αρρώστια του ελληνικού διαλόγου.

Ανώνυμος είπε...

"ίσως κάποτε να ντραπεί κανείς όχι μόνο για τη ζέστη του
αλλά και για τα υλικά του τα αγαθά
με πρώτα στον κατάλογο τα βιβλία του"
(λαυρέντης μαχαιρίτσας)

Φίλιππος είπε...

(συγγνώμη για τον εμβόλιμο του σχολίου μου, αλλά είναι αξιοσημείωτο πόσο οι νεοέλληνες δυσπιστούμε, ειρωνευόμαστε, απαξιώνουμε οποιονδήποτε έχει διαφορετική γνώμη απο εμάς. Δυστυχώς φαίνεται και σε αυτό εδώ το blog το οποίο, σαν μέρος του Internet, στατιστικά τουλάχιστον, το επισκέπτονται άνθρωποι κάποιας ευρυμάθειας, άν όχι παιδείας).

mickey είπε...

Μια και δεν βλέπω να αλλάζει το post (το θεωρώ θετικό αυτό), μήπως πέρα από την κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσης, μία σημαντική προσφορά στους φτωχούς και καταφρονεμένους αυτού του πλανήτη (και όχι μόνο) θα ήταν και η παροχή δωρεάν πρόσβασης στην παγκόσμια γνώση; Ίσως έτσι να καταφέρουν και να αλλάξουν κάποτε τη μοίρα στην οποία τους έχουμε καταδικάσει εμείς οι "αναπτυγμένοι". Το κίνημα του Open Source (θαρρώ πως αποτελεί κι αυτό μέρος της "επανάστασης") παρέχει ήδη δωρεάν τα απαραίτητα εργαλεία. Περιεχόμενο υπάρχει άφθονο και δωρεάν (από τη Wikipedia μέχρι κι εγώ δεν ξέρω τι) και παρότι το μεγαλύτερο μέρος του είναι στα αγγλικά, εθελοντές μεταφραστές με τη βοήθεια εργαλείων machine translation θα μπορούσαν να βοηθήσουν αρκετά την κατάσταση (μαζί με τη συστηματική εκμάθηση αγγλικών).

Ακόμα και οι παραγωγοί και διανομείς πνευματικών έργων που καλύπτονται από δικαιώματα, θα μπορούσαν να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους για χάρη αυτών των ανθρώπων (αν και κατανοώ τον κίνδυνο να μεταβληθούν οι φτωχές χώρες σε εστίες "πειρατείας", ας μου επιτραπεί να πω ότι υπάρχει ήδη αρκετή και χωρίς αυτές και ήδη μπορεί κανείς να βρει τα πάντα).

Το μόνο που απαιτείται είναι η κατάλληλη υποδομή για την πρόσβαση και η συντήρησή της. Με τα ασύρματα δίκτυα, τους δορυφόρους και τα φτηνά PC των 100 δολαρίων δεν είναι δα και απαγορευτικά ακριβή υπόθεση (και μπορεί κι εκεί ο εθελοντισμός να παίξει σημαντικό ρόλο).

Φυσικά, απαιτείται η πολιτική βούληση και συνεργασία των κάθε λογής δικτατορίσκων και άλλων καθεστωτικών που ορίζουν την τύχη σε αυτές τις χώρες (στην Κίνα ακόμα πονά η μέση της Microsoft και του Yahoo από τους τεμενάδες στους λογοκριτές καθεστωτικούς μανδαρίνους, ίσως όμως να έχουν και οι πολυεθνικές τα δικά τους μακροπρόθεσμα σχέδια - πίσω έχει η αχλάδα την ουρά). Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το δυσκολότερο μέρος της υπόθεσης, το οποίο προκαλεί πολλά προβλήματα και σπαταλά πολλούς (πολύτιμους) πόρους και από τις πιο συμβατικές και παραδοσιακές δράσεις των ΜΚΟ και άλλων.

Κατανοώ ότι οι άμεσες προτεραιότητες είναι άλλες (τροφή, νερό, στέγη κλπ), αλλά η γνώση και η οργάνωση είναι απαραίτητες για να ξεφύγουν κάποτε από τη μιζέρια τους και να μην τους χρυσώνουμε απλά το χάπι κάθε τρεις και λίγο με "ανθρωπιστική βοήθεια". Το "ψηφιακό χάσμα" είναι κι αυτό σημαντική υπόθεση και ευτυχώς που κάποιοι το διέγνωσαν νωρίς και προσπαθούν έμπρακτα να το γεφυρώσουν - κι εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε. Άλλωστε "ουκ επ' άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος".

Nikos Dimou είπε...

mickey said...
"Ακόμα και οι παραγωγοί και διανομείς πνευματικών έργων που καλύπτονται από δικαιώματα, θα μπορούσαν να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους"

Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σου - κι άλλωστε, όπως ξέρεις, έχω ανεβάσει στο Διαδίκτυο ελεύθερο το μεγαλύτερο μέρος του έργου μου...

tyn είπε...

nd said:

Οι Έλληνες "Γιατροί χωρίς Σύνορα" έκαναν το πρωτοφανές: παρείχαν τις υπηρεσίες τους στον ...επιτιθέμενο! (Δηλαδή στους Σέρβους).

Γιατι αδιανοητο? Ο επιτιθεμενος δεν δικαιουται περιθαλψης? Ενας γιατρος προσφερει τις υπηρεσιες του σε οποιονδηποτε πασχοντα, δεν ρωταει ο χειρουργος πριν την εγχειρηση "ειναι καλος ανθρωπος αυτος, μηπως ειναι εγληματιας?", ακομα και στους μελλοθανατους στις ΗΠΑ, φανταζομαι οτι τους παρεχοντε ιατρικες υπηρεσιες. Το ιδιο ισχυει και για τους τραυματιες αιχμαλωτους πολεμου, υποθετω.Ποσο μαλιστα οταν μιλαμε για γιατρους "χωρις συνορα".

Nikos Dimou είπε...

tslyns said...
Γιατι αδιανοητο? Ο επιτιθεμενος δεν δικαιουται περιθαλψης?

O επιτιθέμενος δεν είναι θύμα. Δεν τον υποχρεώνει κανείς να επιτεθεί. Επί πλέον στην περίπτωση αυτή ήταν κανονικός στρατός, με υγειονομικό, γιατρούς, νοσοκομους. Τα θύματα είναι οι άμαχοι - αυτούς θα έπρεπε να περιθάλψουν...

Ιωαννα είπε...

Το αρθρο αυτο το ειχα διαβασει .
Εχω αντιστοιχες φωτογραφιες τραβηγμενες προσφατα απο την Νιγηρια .
Η αλλη πλευρα στον οριζοντα .

Μια καληνυχτα και πολλες σκεψεις