Δευτέρα, Φεβρουαρίου 13, 2006

Τεχνοφοβίας το ανάγνωσμαΌτι οι Έλληνες είναι τεχνόφοβοι (ή τεχνοφόβοι – η τεχνοφοβικοί) είναι ένα διαπιστωμένο γεγονός. Από έρευνες, από στατιστικές, από την καθημερινή μας εμπειρία. Το ερώτημα είναι:

Α) Γιατί είναι τεχνόφοβοι;

Β) Γιατί είναι επιλεκτικά τεχνόφοβοι; Π. χ. γιατί δεν φοβούνται τα κινητά, ή τα αυτοκίνητα, που είναι κορυφαία τεχνολογικά επιτεύγματα;

Έχω δώσει μερικές απαντήσεις στα άρθρα μου και στα βιβλία μου – ιδιαίτερα στην «Ψηφιακή Ζωή». Προτάσεις ερμηνείας:

1. Οι Έλληνες είναι αφόρητα συντηρητικοί. Τους έχουν εκπαιδεύσει – σχεδόν ντοπάρει – να κοιτούν πάντα προς τα πίσω, να λατρεύουν την παράδοση και τους Αρχαίους. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που γράφει ο Richard Feynman που ήρθε στην χώρα μας και μίλησε με πολλούς: «Υπογραμμίζουν με έμφαση το πόσο υπέροχοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες – και πραγματικά ήταν υπέροχοι. Όταν όμως τους πεις: "Ναι, αλλά κοίταξε πόσο πιο μπροστά από τους αρχαίους Έλληνες προχώρησε ο σύγχρονος άνθρωπος" – εννοώντας με αυτό την ανάπτυξη της πειραματικής επιστήμης, των μαθηματικών, την τέχνη της Αναγέννησης, το μέγα βάθος και την κατανόηση της σχετικής ρηχότητας στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, κλπ. - ρωτάνε: "Τι εννοείς; Τι έλλειπε από τους αρχαίους έλληνες"; Συνεχώς υποβαθμίζουν την εποχή τους και εξυψώνουν την παλιά φτάνοντας στο σημείο να θεωρούν την κατάδειξη των σημερινών θαυμάτων ως αδικαιολόγητη έλλειψη εκτίμησης προς το παρελθόν»

2. Οι Έλληνες είναι κομπλεξικοί και ανασφαλείς. Κάτι που δεν καταλαβαίνουν τους κομπλάρει. Κι αντί να κάνουν τον κόπο να το μάθουν, το απορρίπτουν ολοσχερώς.

3. Λόγω ανασφάλειας είναι και καχύποπτοι. Κάτι που έρχεται απέξω και μάλιστα από την καταραμένη Δύση και την ακόμα πιο επικατάρατη Αμερική – δεν πρέπει να είναι καλό πράγμα.

4. Έχουν μάθει να θεωρούν σημαντικό και αξιόλογο μόνο το «πνευματικό» επίτευγμα. Η τεχνολογία είναι για τους μουντζούρηδες. Μια ένσταση που αντιμετωπίζω μόνιμα είναι: «μα πως εσείς, ένας πνευματικός άνθρωπος, ασχολείστε με μηχανές;» Άμα τους πεις ότι η μηχανή είναι επίσης ένα πνευματικό δημιούργημα σε κοιτάνε με κατανόηση και κουνάνε το κεφάλι. Κι ας γράφει ο Στέλιος Ράμφος: «Αντιθέτως προς τα νομιζόμενα όσο τεχνοδομείται ο κόσμος τόσο πνευματώνεται».

5. Υπάρχει και η αντίσταση των διανοούμενων. (Αυτή δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο – φάνηκε και στην Γαλλία η οποία μας επηρεάζει πολιτιστικά. Η Γαλλία το πλήρωσε με μεγάλη τεχνολογική υστέρηση). Οι διανοούμενοι είναι πάντα συντηρητικοί. Όταν εμφανίστηκε η τυπογραφία αναθεμάτιζαν τον Γουτεμβέργιο. Όταν εφευρέθηκε το τηλέφωνο, έγραφαν πως τώρα θα εκλείψει η ανθρώπινη επικοινωνία. Τα όσα λένε για την τηλεόραση και τα κινητά, τα ξέρετε.

6. Τέλος υπάρχει το περίφημο επιχείρημα της «μοναξιάς». (Εμείς, εδώ στο blog, ξέρουμε ότι μας φέρνει πιο κοντά). Θα αντιγράψω ένα παλιό κείμενο, 10 ετών:

«Συχνά διαβάζω (και ακούω) την κλασική κριτική: οι προσωπικοί υπολογιστές μας απομονώνουν, μας κάνουν αντικοινωνικούς, κλπ. κλπ.

Δεν ξέρω πόσο αληθεύει η κριτική αυτή και πόσο πραγματικά αφορά μόνο στους υπολογιστές – γιατί και ένα βιβλίο, όταν το διαβάζουμε μας απομονώνει. (Μόνο που εκεί είναι «ευγενής» η μοναξιά, και όχι τεχνολογική). Το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι πιο οξύ: Γιατί είναι κακό πράγμα η μοναξιά; Τι πειράζει αν απομονώνεται ένας άνθρωπος; Όλα τα μεγάλα δημιουργήματα του ανθρώπου ήταν προϊόντα μοναξιάς – καμία επιτροπή δεν έγραψε έναν Δον Κιχώτη.

Τι περίεργο ιδανικό συλλογικότητας υποβόσκει κάτω από αυτές τις κριτικές! Ο άνθρωπος ξεκίνησε σαν αγέλη και σιγά-σιγά απέκτησε την συνείδηση του εγώ. Κέρδισε την δυνατότητα να σκέπτεται, να νιώθει, να φαντάζεται για τον εαυτό του. Η ατομικότητα είναι μια κατάκτηση, από τις μεγαλύτερες του ανθρώπινου πολιτισμού.

Όταν ακούω τους αντίπαλους της ατομικότητας, διακρίνω αμυδρά πίσω από τις κριτικές τους, ένα σκοτεινό όραμα: μία ολοκληρωτική κοινωνία ομαδικότητας, κάτι σαν την Μαοϊκή ομοιομορφία, όπου όσοι απομονώνονται και σκέπτονται για λογαριασμό τους, χαρακτηρίζονται άτομα ύποπτα και απροσάρμοστα και οδηγούνται κατ’ ευθείαν στα ψυχιατρεία. (Έτσι και τώρα μερικοί προσπαθούν να βγάλουν τρελούς τους χρήστες του Internet).

Λυπάμαι αλλά διαφωνώ: δεν είμαι με το πλήθος, την μάζα, τον όχλο την αγέλη. Είμαι με το ελεύθερο άτομο. Η ελευθερία συνεπάγεται πάντα μία δόση μοναξιάς. Δεν βλέπω κανένα κακό στο να «απομονώνεται» ένας άνθρωπος. Αντίθετα το βλέπω αναγκαίο και προϋπόθεση για κάθε τι το δημιουργικό.

(Φυσικά δεν εννοώ ακραίες, ψυχοπαθολογικές καταστάσεις. Αλλά οι αντίπαλοι του προσωπικού υπολογιστή δεν μιλάνε για τις ελάχιστες αυτές… το ξέρουμε καλά)».


7. (Και σύντομο – βγήκε τεράστιο!) Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα. Οι Έλληνες δεν αντιδρούν σε αυτοκίνητα και κινητά – γιατί δεν τα θεωρούν τεχνολογία, αλλά αξεσουάρ life style! Ούτε τα χρησιμοποιούν τεχνολογικά. Ξέρω ορκισμένους αντίπαλους του υπολογιστή που έχουν τρία κινητά – κι όταν τους πεις ότι και αυτά είναι υπολογιστές, σε κοιτάνε παράξενα...

260 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 260 από 260
harrygreco είπε...

Η αποχη απο το μπλογκι ειναι φαουλ φασιζουσας διαθεσης ...Ολοι εχουμε καταλοιπα μεσα μας...Επιπτωση σε αθωους,εμας συλλογικα ,προς " τιμωρια " ενοχου,συγκεκριμενου ατομου. Ενα ειδος " καψονιου " δηλαδη...Et tu Dimou ?

mickey είπε...

@σαλτάρω

Σήμερα, χρονιάρα μέρα, βρήκες να μη με αγαπάς; Τέλος πάντων, λέω να πάω κι εγώ να ενώσω το σώμα μου με ένα άλλο για να μη μείνουμε μόνα στο κρύο σκοτάδι - κι έχει κι ένα ψοφόκρυο έξω, άλλο πράγμα! Αν και άθρησκος, λέω να τιμήσω τον ...άγιο απόψε ;)

Όσες πιστές ...προσέλθετε!

Υ.Γ. Μη σας μπουν τίποτα ιδέες για τη "γλυκιά αιμομιξία των blogger" που είχε γράψει ο Ν.Δ. παλιά. Μεταξύ μπλογκεράδων μετράει κανονικά :)

Jacobo είπε...

@Σαλτάρω
Όλο αυνανίες λές τον τελευταίο καιρό αλλά αυτό που είπες πριν από λίγο μου άρεσε. Καλό.

Dormammu είπε...

Πάλι στην έλλειψη παιδείας καταλήγουμε..... Οι φιλοξενούμενοι που δεν σέβονται τον οικοδεσπότη είναι απαράδεκτοι.

cyberdustz είπε...

mickey said...
(για να μην πω για επιχειρήματα που ανήγαγαν τον ηλεκτρικό πίνακα διανομής ως απόδειξη τεχνολογικής ανωτερότητας - έλεος!!!).

Αυτά λένε άνθρωποι που μετρούν το ιντερνετ και αποφασίζουν ότι οι Ολλανδοί με το 74% υπερτερούν τους Γάλους με το 55%. Αυτό και αν είναι αστείο. Ενώ εγώ που έχω δουλέψει με Ολλανδούς σου μεταφέρω το μυστικό τους που μου εκμυστηρεύτηκε ένας από αυτούς. Λοιπόν, οι Ολλανδοί δεν έχουν ούτε μία δικιά τους τεχνολογία, αλλά απλώς έξυπνα μυαλά τα οποία νοικιάζουν στους Σουηδούς. Οι οποίοι Σουηδοί με τη σειρά πάλι κάνουν εφαρμογή αμερικάνικης τεχνολογίας και τίποτες πέραν αυτού. Ένα παράδειγμα είναι η πρώην ASEA. Σουηδούς για αφεντικά, αμερικάνικη τεχνολογία, Ολλανδούς εργάτες. Αυτά για τους Ολλανδούς.

Για τους Γάλους αναφέρθηκα προηγουμένως, υπάρχουν και άλλα να ειπωθούν, αν μη τι άλλο τόλμησαν να εναντιωθούν στους αμερικάνους και έχουν δημιουργήσει δικιά τους αυτούσια τεχνολογία. Η γερανογέφυρα των Γάλλων ποτέ δεν έπαθε βλάβη, ακόμα και μετά 30 χρόνια συνεχούς εργασίας. Τις γερμανικές γερανογέφυρες έπρεπε να ανακατασκευάσουμε εκ ολοκλήρου μετά 15 χρόνια. Τα πολλά λόγια περιττεύουν. Ναι, για τους ανθρώπους που γνωρίζουν, ο πίνακας διανομής, μαζί με τα όργανα ακριβείας που ποτέ δεν παθαίνουν βλάβη, είναι απόδειξη ανώτερης τεχνολογίας. Το μόνο που υπερτερούν οι γερμανοί είναι στους διακόπτες και μετασχηματιστές υπερυψηλής τάσης. Στους πίνακες όχι, αυτοί είναι κίνδυνος θάνατος.

Σας αφήνω μαζί με τους Ολλανδούς να μετράτε τα μπιτ και μπαιτ και να νομίζετε ότι τεχνολογία είναι το ιντερνετ και μόνον το ιντερνετ και τίποτες πέραν αυτού.

vskout είπε...

Κατ'αρχήν περαστικά!
Επί του θέματος τώρα. Την περασμένη Παρασκευή μας είχε καλέσει η δασκάλα της κόρη μου (πρώτη δημοτικού) για ενημέρωση. Εκεί ανάμεσα σε άλλα σύστησε σε όλους τους γονείς να αποτρέπουν τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση και να ασχολούνται με τον υπολογιστή παντελώς. Επιχειρηματολόγησε μάλιστα πως σε όλα τα εκπαιδευτικά σεμινάρια τους έχουν πει ότι ο εγκέφαλος του παιδιού επηρεάζεται όταν παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια ή από την παρακολούθηση της τηλεόρασης και μετά δεν μπορεί να αποδόσει το παιδί στο διάβασμά του. Πλήρης δαιμονοποίηση δηλαδή. Το χειρότερο για μένα ήταν ότι πρόκειται για νέα εκπαιδευτικό η οποία αν εξαιρέσουμε αυτή τη σύσταση είναι πάρα πολύ καλή στη δουλειά της. Τη Δευτέρα υπήρξε δεύτερο κρούσμα αυτή τη φορά από τη νηπιαγωγό της δεύτερης κόρης μου. Η δασκάλα της τους είπε να παίζουν μόνο με τις κούκλες τους και όχι με τον υπολογιστή γιατί θα χαλάσουν τα μάτια τους. Κατά κάποιον τρόπο από εκείνη το περίμενα καθώς είναι και μεγάλη σε ηλικία. Απογοητεύτηκα όμως από αυτή τη δαιμονοποίηση επιτευμάτων της τεχνολογίας που γίνεται σε τόσο μικρά παιδιά. Οδεύουμε δηλαδή ολοταχώς προς νέες χαμένες γενιές; Ολα αυτά που ανέφερες στο κείμενό σου όχι μόνο δεν ανατρέπονται, όχι απλά συντηρούνται αλλά και επαυξάνονται;

Dormammu είπε...

Όσον αφορά τους Γάλλους μη ξεχνάτε την εξαιρετική τους τεχνολογική συνεισφορά με την εφεύρεση του γαλλικού μανικίουρ, που κάθε βαλεντίνη(!) σεβόμενη τον εαυτό της οφείλει να εφαρμόζει....:))))
Καλή σας νύχτα.

aunan είπε...

Μην ηδονίζεστε με την τεχνολογία. Δεν αντικαθιστά την ανθρώπινη επαφή. Είχα παραγγείλει έναν τεχνητό αυνανητή (αυτόν που λειτουργεί με μπαταρία) αλλά όχι μόνο δεν τελείωσα αλλά ούτε καν ηγέρθη. Επέστρεψα ξανά στην χειρωνακτική εργασία και αποτέλεσμα είδα- το νου σας μάγκες!

harrygreco είπε...

Το παραδειγμα της κορης-μαθητριας & των δασκαλων της δειχνει πόσο σημαντικος ειναι ο ρολος της οικογενειας. Αν οι γονεις ειναι προοδευτικοι & δωσουν σωστη αγωγη στο παιδι τους,ας λενε οτι θενε οι σκοταδιστες. Αν ομως υπαρχει εξασθενηση προσωπικοτητων,λογω κακου διαζυγιου,αμαθειας γονιων,τοτε τα παιδια ειναι ευαλωτα. Γι' αυτο & το πατρις-θρησκεια-οικογενεια ειναι κατα το 1/3 αληθινο.

mickey είπε...

Τώρα μάλιστα. Εκτός από τους Έλληνες και τους Γάλλους, μπορούμε πλέον να αποφανθούμε μετά πλήρους γνώσεως και για την τεχνολογία πολλών άλλων (Ολλανδών, Σουηδών, Αμερικανών - για τη Ναμίμπια είπαμε τίποτα ή δεν πρόσεχα;) Ρε παιδιά, γιατί δεν πάτε στη Eurostat ή σε άλλους οργανισμούς να τους πείτε τη νέα μέθοδο; Αντί να διεξαγάγουν έρευνες που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώπουλα, μπορείτε να τους πείτε τις εμπειρίες σας από γνωστούς και φίλους, μήπως και ξεστραβωθούν και εκείνοι ;)

Ανακουφίστηκα πάντως που οι Γερμανοί είναι πρώτοι στους διακόπτες. Έχω πολλούς από δαύτους στη μπέμπα και είχα μια ανησυχία μήπως χαλάσει κανείς - τώρα μπορώ να ανάβω το φωτάκι το βράδυ όσες φορές θέλω για να βρίσκω τα αγαπημένα μου CD :))

Υ.Γ. 1: Προς όλους τους φίλους τεχνοφοβικούς, και δη υποστηρικτές της άποψης ότι το Internet ευνοεί τη μοναχικότητα και αλλοτριώνει τις πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις υποκαθιστώντας τις με virtual:
Δείτε Χαρδαβέλα στον Alter ΤΩΡΑ! Συμφωνεί μαζί σας απόλυτα. - εγώ πάντως δεν αντέχω, άσε που το πατινάζ δεν τέλειωσε ακόμα...

Υ.Γ. 2: Νομίζω πως ο aunan έθεσε το θέμα στις σωστές του διαστάσεις :)

alombar42 είπε...

@Houlia
Ας υποχωρήσω - είναι φύση ο άνθρωπος. Σωστά;
Τα αέρια των αγελάδων, είναι φύση;
Τα όποια ανθρώπινα επιτεύγματα, μήπως;

Δεν έτυχε να δείτε ένα πίνακα ή μια ιστοσελίδα και να πείτε "αυτό είναι τέχνη";
Μια στρατηγική κίνηση στο σκάκι δεν είναι εξίσου τέχνη;
Ενα πρόγραμμα, μήπως;

Ξέρετε, η οπτική γωνία αλλάζει μόνο.


@CyberDust
Δεν το καταλαβαίνω αυτό, όλο γρίφους είσαι. Αρνείσαι ότι υπάρχει η καλή χρήση και το χάσιμο χρόνου?

Μιας και αυτό δεν αποτελεί... μυστικό, ξέρετε πόσο χρόνο έχω "χάσει" παίζοντας neopets; Κόντεψα να μετανοιώσω για το "κόλλημα" αυτό, το "πλήρωσα" άλλωστε ακριβά. Σήμερα, ανακαλύπτω οτι ήταν πολύτιμος χρόνος (στον υπερθετικό βαθμό).

Το σκεπτικό είναι οτι, από τη μία δεν μου αρέσουν τα "στρατιωτάκια ακούνητα αμίλητα αγέλαστα" και από την άλλη αντιπαθώ το πολύ συνηθισμένο "το παιδί μου να παίξει στα χώματα; κι άμα λερωθεί;". Σχεδόν καμμία εμπειρία δεν είναι αρνητική...
Προσπαθώ να μην είμαι απόλυτος - έτσι, δεν μου αρέσει ο διαχωρισμός "αυτό καλό" και "αυτό κακό" - τα κριτήρια είναι πάντα υποκειμενικά και πολυσύνθετα.
Καλό για μένα, κακό για μένα, σε δεδομένη στιγμή; Ισως, αλλά και πάλι με αρκετές επιφυλάξεις ως προς το τι είναι σωστό και τι λάθος.
Δεν υπάρχει χάσιμο χρόνου (άποψή μου βεβαίως) - υπάρχει μεγαλύτερο και μικρότερο φαινομενικό κέρδος, πάντα στη δεδομένη στιγμή. Αύριο μπορεί να αλλάξουν όλα και το "χάσιμο" του χθες να αποδειχθεί "χρυσός".

Το περί τεχνοφοβίας στα καθ'ημάς αποδεικνύεται και με προσωπικές εμπειρίες, τις έρευνες αυτές δεν τις δέχομαι άκριτα - λυπάμαι που δεν μπορώ να το αποδείξω...


@σαλτάρω
Γεωμέτρησες σήμερα :)


@Νίκος Δήμου
Αποστασιοποιηθείτε και μην αφήνεστε για ασήμαντη και τόσο συνηθισμένη αφορμή.
(κάποτε σώθηκα από το Code Name Tsoutsouni σε ανάλογη περίπτωση)

harrygreco είπε...

Για να εκφραστω μη προσωπικα,η σοβαροτητα & η αξιοπιστια του καθε παρουσιαστη/δημοσιου προσωπου κρινεται & απο τη σταση του προς τους εξωγηινους & τα Ουφο. Οσο για το σημερινο ατοπημα,ες αυριον ( ? ) η επανορθωση...Blame it on the medication.

cyberdustz είπε...

mickey said...
Ανακουφίστηκα πάντως που οι Γερμανοί είναι πρώτοι στους διακόπτες. Έχω πολλούς από δαύτους στη μπέμπα και είχα μια ανησυχία μήπως χαλάσει κανείς - τώρα μπορώ να ανάβω το φωτάκι το βράδυ όσες φορές θέλω για να βρίσκω τα αγαπημένα μου CD :))


Μίλησα για διακόπτες υπερυψηλής τάσης γερμανικής κατασκευής. Για χρήση χαμηλής τάσης, συνιστώ ελληνικής κατασκευής, είναι τα καλύτερα, τα πιο ανθεκτικά, και τα πιο φτηνά. Παγκοσμίως αποδεδειγμένα, την τύφλα τους ξέρουν οι ξένοι, κάνουμε και αβέρτα εξαγωγές στη Γαλλία και Γερμανία. Έτσι για να σκάσουν από το κακό τους μερικοί που λένε ότι δεν ξέρουμε από τεχνολογία. (Μα πρέπει να τα λέω όλα? να γράφω ολόκληρα κατεβατά?)

Ανώνυμος είπε...

τώρα που έγινε υπουργός της εξωτερικής προδοσίας η τέτοια
όλα μου τα φώτα και τα όνειρα σβηστά σκέφτηκα να ζω μόνο για σένα.

resident είπε...

σαλταρω Παμε για υπνο τωρα.Περασε η αγια αυτη μερα.

mickey είπε...

Έλα βρε cyberdust, ηρέμησε. Ήθελα να αποφορτίσω κάπως το κλίμα με λίγο χιούμορ, μετά και τη "βαρυσήμαντη" δήλωση του Ν.Δ. περί αποχής. Σε (μετα-)βιομηχανικές κοινωνίες ζούμε, όλα τα κράτη κάτι θα παράγουν, κάποιες εταιρείες θα παράγουν καλύτερα προϊόντα από άλλες, αύριο αυτό μπορεί να ανατραπεί κ.ο.κ. Δε νομίζω ότι έχει κανένας λαός στο αίμα του "τεχνολογική ανωτερότητα" ούτε σε επίπεδο διακοπτών ούτε πουθενά αλλού. Κι εγώ εμπιστεύθηκα τη γερμανική "ανωτερότητα" στο αυτοκίνητο που αγόρασα πριν κάποια χρόνια και οι εντυπώσεις μου είναι μάλλον ...ανάμικτες. Η απολυτοποίηση σε αυτά τα ζητήματα (στην οποία μάλλον παρασύρθηκε και ο Ν.Δ. κάποια στιγμή) είναι άτοπη εκ φύσεως.

Άλλωστε με την παγκοσμιοποίηση και τις πολυεθνικές όλα αυτά δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Η Microsoft π.χ. χρησιμοποιεί προγραμματιστές και διοικητικό προσωπικό από όλον τον κόσμο, ενώ ολοένα και περισσότερα προϊόντα θα κατασκευάζονται αποκλειστικά σε χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος (Κίνα, Taiwan κλπ). Σε κάποιους "οικείους" μας κλάδους συμβαίνει ήδη εδώ και καιρό - μόλις θυμήθηκα προ 10-15 ετών άρθρα για την "ανωτερότητα" των memory chips της Compaq και των πληκτρολογίων της Olivetti :)

Ανώνυμος είπε...

the resident: θέλω ένα αγοράκι να φιλιόμαστε και να νιώθω αυτά τα έκφυλα: δεν ξανακάνω όνειρα γιατί όλα ναυαγούνε στου πόνου τον ωκεανό προτού λιμάνι βρούνε...στη θάλασσα της μοναξιάς και ναυαγός και μόνος και ρίχνει μου σωσίβιο να μην πνιγώ ο πόνος...

mickey είπε...

@σαλτάρω
Και γεωμέτρης και ποιητής!

Καληνυχτώντας σας κι εγώ για σήμερα (πάω να γιορτάσω την "άγια νύχτα") και με την ευκαιρία της γνωστής υπόθεσης με τις υποκλοπές, που τόσα τεχνοφοβικά σύνδρομα έφερε στην επιφάνεια, να αναφέρω και το σλόγκαν του βασικού ανταγωνιστή της Vodafone (είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δε θα τολμήσει να το χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά):

Μιλάτε. Σας ακούμε!

Χρόνια Πολλά σε όλους και σε όλες!

NiO είπε...

Οι Έλληνες είναι τεχνοφοβικοί γιατί κάτι παπάρες σαν και σένα έχουνε Blog….λυπάμαι…

Ανώνυμος είπε...

mickey: εμπειρίκος είναι οι στίχοι (το αγοράκι δικό ΜΟΥ).

nio: είσαι ανώριμος όσο ο κάρολος παπούλιας. αλλά γιατί να κρυβόμαστε πίσω από το κωλοδάχτυλό μας, ας ομολογήσουμε: είσαι ο κάρολος παπούλιας.

... είπε...

@ nikos dimou
Συγγνώμη κύριε Δήμου, αλλά οι "ευπρεπείς τρόποι να εκφράσεις την αμφισβήτησή σου" (όπως γράψατε) ισχύουν μόνο όταν απευθύνονται στο πρόσωπο σας ή ισχύει γιά όλους όσους συμμετέχουν με τον α' ή β' τρόπο στην συζήτηση εδώ μέσα;

Γράψατε: "Το blog αυτό δέχεται την διαφωνία, αλλά δεν δέχεται την αγένεια." Και πάλι αναρωτιέμαι: δεν δέχεται την αγένεια προς το πρόσωπο σας μόνο επειδή είστε ο οικοδεσπότης ή γενικώς προς όλους τους συμμετέχοντες; Διότι απ' ότι έχω δεί
όσο καιρό έρχομαι εδώ, η αγένεια και οι μη ευπρεπείς τρόποι δεν είναι σημερινό φαινόμενο μόνο (και δεν εννοώ εσάς προσωπικά).

Μόνον ο/η Faltsa ρύπανε το περιβάλλον σας κύριε Δήμου και αποφασίσατε να απέσχετε απο το blog μέχρι να σας ζητήσει συγγνώμη; Άλλοι δεν το έχουν ρυπάνει πιό πρίν; Όσο για το "είστε άσχετοι", το θεωρείτε ευπρεπή τρόπο αυτό; Και δεν τα γράφω αυτά για να υπερασπιστώ τον/την Faltsa, απλά αναρωτιέμαι, πραγματικά...

Jacobo είπε...

Βρέχει σήμερα. Ψιλή μελαγχολική βροχούλα. Μια κανονική μέρα σαν τις άλλες. Οι Γάλλοι θα ανοίξουν τα φορητά να αλωνίσουν το δίκτυο. Οι Γερμανοί εργάτες φυσώντας τα χέρια θα πάνε στο εργοστάσιο να φτιάξουν διακόπτες. Οι ολλανδοί δεν θα φτιάξουν τίποτε γιατί στο Αμστερταμ τώρα η θερμοκρασία θα έχει πέσει κάτω από -5. Οι αγελάδες θα συνεχίσουν να πέρδονται παράγωντας επαρκή ποσότητες μεθανίου. Οι bloggers ξυπνούν σιγά σιγά μετά το βραδυνό ξενύχτι.
Καλημέρα σε όλους!

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα!

Η αποχή δεν είναι ούτε φασίζουσα ούτε τιμωρία - ήταν μία αυθόρμητη αντίδραση. Ποτέ στα 70 μου χρόνια δεν με είχε αντιμετωπίσει κάποιος με τόση ιταμότητα. Έχοντας ζήσει από κοντά την ιστορία της Γαλλικής Υστέρησης, έχοντας μιλήσει με τους πρωταγωνιστές της, έχοντας όλες τις διεθνείς στατιστικές με το μέρος μου, να μου λένε "επιμένεις να ρεζιλεύεσαι"!

Τα πήρα στο κρανίο. Για μια στιγμή σκέφτηκα να σβήσω όλο το blog. Στο κάτω κάτω δεν προσδοκώ από αυτο ούτε κέρδη, ούτε δόξα - αλλά απλή ευχαρίστηση. Όταν δεν με ευχαριστεί γιατί να το συνεχίσω και να χάνω πολύτιμες ώρες κάθε μέρα; Για να έρχεται ο κάθε άσχετος (το άσχετος δεν είναι βρισιά - σημαίνει τον μη σχετικό με ένα θέμα) και να με χλευάζει; Moderation δεν θέλω να βάλω - αντίκειται στις αρχές μου.

Με το που ξύπνησα επικράτησαν πιο ψύχραιμες σκέψεις. Το blog θα συνεχιστεί όσο το αντέχω (και το αντέχετε). Δώστε μου λίγο χρόνο για να ξαναπάρω φόρα.

harrygreco είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
harrygreco είπε...

Συμφωνω για την ανηθικοτητα των χλευασμων,πολυς κοσμος παρεκτρεπεται & τεσταρει τα νευρα του μπλογκοδεσποτη ( κατα το οικοδεσποτης ). Εμμενω στη θεση μου οτι η πραξη ειχε...παραπλευρες επιπτωσεις & σε μας,τους αθωους & καλοπροαιρετους. Τελος καλο,ολα καλα.Back in business.

podilatis είπε...

o.k κύριε Δήμου . Καλημέρα και ψυχραιμία που χρειάζεται και για να σκεφθείς κάτι καλό για σήμερα. Στο κάτω κάτω αναπόφευκτα στη συζήτηση όλα παίζουν . θυμάμαι το «περί της τέχνης της συζήτησης» του Μονταίν για τις εκτροπές της συζήτησης αλλα και για την προτιμηση του στη συζητηση εναντι του διαβασματος -παρ' ολες τις εκτροπες...

tsakmpoum είπε...

Οι σημερινές πρωινές σας σκέψεις κ. Δήμου είναι το ίδιο άκαμπτες με τις χθεσινές! Προτείνω να σβήσετε το σημερινό Μπλογκ γιατί χαλάει πολύ την εικόνα σας....
με ειλικρινή εκτίμηση
Βλάσης Τσακίτης

hardrain είπε...

Όταν έρχονται οι θόρυβοι κύριε Δήμου, οφείλουμε να τραγουδάμε όσο πιο ωραία μπορούμε και όχι να σιωπούμε. Ειδικά , όταν οι καλλίφωνοι, είναι ευτυχώς αρκετοί και τα φάλτσα λίγα. Καλημέρα σε όλες και όλους.

Nikos Dimou είπε...

tsakmpoum said...
"Οι σημερινές πρωινές σας σκέψεις κ. Δήμου είναι το ίδιο άκαμπτες με τις χθεσινές! Προτείνω να σβήσετε το σημερινό Μπλογκ γιατί χαλάει πολύ την εικόνα σας...."

Δεν χαλάει τόσο εύκολα η εικόνα μου, μην ανησυχείτε... Ούτε πρόκεται να σβήσω κάτι μεμονωμένο στο blog - αν είναι να σβήσω, προτιμώ να το σβήσω ολόκληρο.

Διακρίνω μία απόλυτη ανάγκη να δικαιωθούν οι απόψεις σας. Αν τόσο σας καίει, θα παραδεχθώ ότι το 50 είναι μεγαλύτερο από το 74 και ότι η Ariane είναι Γαλλικός πύραυλος :))

skata είπε...

Επιτέλους, είχα φοβηθεί ότι πήγατε στη Γερμανία για διακόπτες υπερυψηλής τάσης...

Black Swan είπε...

Καλημέρα
Το blog είναι του κυρίου Δήμου και ανεβοκατεβάζει τον διακόπτη οπότε θέλει.

Δεν έχω αναφερθεί σε «έρευνες και στατιστικές» γιατί είμαι πολύ καχύποπτος με όλες.Για μένα η επίπτωση των «στατιστικών και ερευνών» είναι ορατή στη βιασύνη που καθορίζει τους ρυθμούς εγκατάλειψης της κάθε συγκεκριμένης ιδέας, καθώς η επόμενη παράγεται ήδη στα εργαστήρια, με αποτέλεσμα να ρίχνονται στην αγορά, η κάθε μία χωριστά και όλες μαζί, όπως τα προϊόντα στα πολυκαταστήματα.
Δεν είναι να απορεί κανείς όταν, από πλευράς των πολυεθνικών εταιρειών και των ιδρυμάτων που χρηματοδοτούν τις έρευνες, ενθαρρύνεται η εισαγωγή της επιστημονικής γνώσης στα κυκλώματα ενός εμπορεύματος το οποίο κυκλοφορεί αφενός σε αμέτρητες παραλλαγές, αφετέρου εφοδιασμένο με πιστοποιητικά που το καθιστούν κατάλληλο για απόσυρση.
Πράγμα που είναι βεβαίως το ίδιο ανάποδα.

Σήμερα τίποτα δεν είναι αληθινό, τα πάντα επιτρέπονται, πολλοί θεοί λατρεύονται ταυτοχρόνως, δίχως αίσθηση δυσαρμονίας.

Ανώνυμος είπε...

nd: έχεις στη βιβλιοθήκη σου τους τρεις τόμους των ξακουσμένων/περίφημων διαλέξεων του Feynman?

cyberdustz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
cyberdustz είπε...

"Οι Γάλλοι θα ανοίξουν τα φορητά να αλωνίσουν το δίκτυο. Οι Γερμανοί εργάτες φυσώντας τα χέρια θα πάνε στο εργοστάσιο να φτιάξουν διακόπτες. Οι ολλανδοί δεν θα φτιάξουν τίποτε γιατί στο Αμστερταμ τώρα η θερμοκρασία θα έχει πέσει κάτω από -5."

Sehr gute bemerkung, aber ich haben mich entschieden einen frage zu stellen. Es ist Ihr schuld, da Sie mich und meine Erfahrungen in der industrie verspottet haben. Die frage ist, welche beantwortet werden muß, was werden die griechen heute tun? Werden sie zu ihrer fabrik gehen und einige schalter und schuetze produzieren, oder werden sie ein neues Selbstflagellation und Selbstächzen ueber sich in bewegung bringen, zum Beispiel, wie Schlecht und wertlos sie sind? Oder werden sie wiedermals die internetanschluesse zaehlen and entscheiden dass sie keine technologie besetzen? Ich sterbe for quall zu wissen. Mein erkundigendes verstand erwartet eine antwort.

harrygreco είπε...

Για να φτιαξουμε διαθεση,ο Ρομπιν Γουιλλιαμς εβγαλε μια νεα ωραια μπαλλαντα,α λα Ελτον Τζων. Οταν η μιμηση ειναι εμπνευσμενη,γινεται εργο τεχνης.

Yannis H είπε...

Robin Williams Peace Plan: http://www.icdc.com/~dnice/worldpeace.html

The other side...

Jacobo είπε...

@cyberdust

Το σχόλιο που παραθέτεις ήταν δικό μου και ήταν μια λίγο-σαρκαστική λίγο-εύθυμη ματιά για το ότι πέρα από τους χθεσινοβραδινούς μας διαπληκτισμούς, για τις στατιστικές και τα επιτεύγματα διαφόρων χωρών, ο κόσμος συνεχίζει τη δουλειά του ήσυχα και απλά.

Γιατί όμως τα Γερμανικά; Απ'ότι κατάλαβα ρωτάς οι Έλληνες τι κάνουν σήμερα;

Μα παρατηρούν τους άλλους και γράφουν στα blogs! Ποιος θα κάνει αυτή τη δουλειά;

faltsa είπε...

Τώρα που ο ... κρεμμυδοσουπόν υ τυρόν σταμάτησε να κρατάει την αναπνοή του, να πω κι εγώ την άποψή μου;

mazdoc είπε...

διαβάζωντας τα τελευταία {50+) σχόλια παρατηρώ ότι μπήκαν κάποιοι μόνο και μόνο για να βγάλουν κάποια απωθημένα που καμία σχέση δεν έχουν με το θέμα.
Να λοιπόν, ένα κοινό της "ζεστής ανιρώπινης επαφής" με την ιντερνετική ανθρώπινη σχέση": πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν έτσι για να διαφωνίσουν (με το ΝιΔου στην προκειμένη περίπτωση) για να τραβήξουν τh προσοχή, γιατί έχουν ανάγκη από ενδιαφέρον. (Η διαφορά είναι ότι στην προσωπική σχέση θα άκουγαν κανένα μπινελίκι ενώ τώρα επικρατεί αδιαφορία αν και ο ΝιΔου ψάρωσε με κάποιους...)

Επειδή σε κάποιο σχόλιο ειπώθηκε ότι δεν αναφέρθηκε κανείς στην "μοναξιά" εκτός της belle, να σας πω ότι στο μοναδικό μου σχόλιο (κάπου στα 130+)μίλησα κι εγώ για τη μοναξιά (παίξτε με κι εμένα χα χα χα)μάλλον επειδή για την τεχνοφοβία δεν είχα να πω και πολλά... (προτιμούσα να διαβάζω τα σχόλια σας)

Πάντως, πιστεύω ότι είμαστε τεχνοφοβικοί όσο και ξενοφοβικοί όσο και απροσάρμοστοι (όπως είπε κάποιος στο σχόλιό του) ΤΙ ΤΑ ΘΕΣ, ΟΜΩΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ!!!

resident είπε...

Ενα μικρο σχολιο σχετικα με την κονρτα που τελευταια υπαρχει στο βλογκ.Και γω Διακρίνω μία απόλυτη ανάγκη να δικαιωθούν οι απόψεις αλλα και απ τα δυο μερη.Δεν ξερω πιο εχει δικιο για τουs γαλλουs.Υπαρχει ομωs η διαφορα οτι ο οικοδεσποτηs ηταν πιο ευγενικοs,και δεν ηταν επιθετικοs απ την αρχη.Επισηs το να αποσυρθει η να σταματησει το μπλογκ επειδη καποιοs τον προσεβαλε,για μαs που καιρο περιμεναμε μια καθημερινη επαφη μαζι του,θα στοιχιζε.Εξαλου νομιζω οτι αυτοι που τον προσβαλουν ειναι σχετικα λιγοι.

Yannis H είπε...

Για τη μοναξιά των χρηστών του ίντερνετ, επιτρέψτε μου να επαναλάβω κάτι: Το διαδύκτιο επιτρέπει αμφίδρομη επικοινωνία - η τηλεόραση μονόδρομη και οι Έλληνες είναι πρώτοι σε τηλεθέαση πανευρωπαϊκά. Αυτό δεν λέει κάτι;

cyberdustz είπε...

«Γιατί όμως τα Γερμανικά;»

Ένιωσα αυτή την ακαταμάχητη ανάγκη να τη δείξω την επιδεξιότητα μου σε εσάς τους ανθρώπους του πνεύματος και της δημοσιογραφίας που όλοι σας έχετε από ένα βλογ και γράφετε περισπούδαστα πράματα του θεού τα θάματα ενώ εγώ ο άνθρωπος του μόχθου και του μεροκάματου δεν μπορώ να στήσω ούτε ένα τόσο δα βλογάκι όπου κανείς δεν πατάει ώστε και εγώ να μπορώ μετά μανίας να του ξεφουρνίσω το πολυπόθητο και περιβόητο άντε ξεκουμπίσου από ‘δώ και είχα αυτή τη ακαταμάχητη έμπνευση να το κάνω επιδεικνύοντας την γερμανομάθεια μου χεχεχεχε

yannis είπε...

Ο αγαπητός Ν.Δ ανέλαβε ένα βαρύ φορτίο και του αξίζει ένα μπράβο.
Εγώ τον ευχαριστώ γι'αυτό το ταξίδι έστω κι αν τελειώσει αύριο.

Nikos Dimou είπε...

αγαπάω κι αδιαφορώ said...
nd: έχεις στη βιβλιοθήκη σου τους τρεις τόμους των ξακουσμένων/περίφημων διαλέξεων του Feynman?

Nαι.

cyberdust τα Γερμανικά σου δεν παίρνουν καλό βαθμό...

simeiog είπε...

非常によい注目に、しかしI 自分自身に決定された1 つが置くことを頼むある。それは企業の私そして私の経験を嘲笑したので、負債である。答えられなければならないそれらはある頼む、ギリシャ人がするために今日なるか。それらは工場およびあるスイッチに行き、農産物を保護する、またはそれらに動きのそれ自身上の新しい そして なるために持って来なさい、例えば、いかに悪く、無益がありなさいか。または彼らは再度時間を計るインターネットの関係を数え、ことをそれ占めるべき技術決定するか。私は のために知るために死ぬ。理解される私に尋ねることは答えを期待する。

harrygreco είπε...

Den kserei germanikos,mono danke μπειτε ,gi'afto sto eksis mono grekikos ...

Black Swan είπε...

Συγγνώμη για την παρένθεση κύριε Δήμου

@ Σάλτα
Γνωστός μου φαίνεσαι από τα παλιά φόρουμΜήπως είσαι σαν τους άλλους τους hobos, που σαλτάρουν στα διάφορα «τρένα» και που το λαθραίο ταξίδι τους έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό χόμπι;

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Black Swan είπε...

@ Σάλτα

Ολοκλήρωσες τώρα η θα συνεχίσεις με τα αβελιανά ολοκληρώματα και τους δακτύλιους του Κρόνου

Κλείνει η παρένθεση.

faltsa είπε...

No news, good news. Κανείς δε μου άναψε πράσινο, αλλά ούτε κόκκινο – προχωράω λοιπόν στο σχόλιό μου:
Περί τεχνοφοβίας του έλληνα ο λόγος. Ηγουν, περί αρνητικής στάσης απέναντι στην τεχνολογία.
1) Τι είναι όμως τεχνολογία κατά τον κ. Δήμου; Μην είναι η τεχνολογία «αιχμής», το διάστημα, οι πύραυλοι, τα πυρηνικά, οι καθαρές μορφές ενέργειας, τα νέα υλικά, η γενετική μηχανική, η νανοτεχνολογία; Οχι.
Μην είναι η τεχνολογία των υπηρεσιών, της Δημοκρατίας, των θεσμών, της επιχειρηματικότητας, της αγοράς; Ούτε.

Τεχνολογία για τον κ. Δήμου είναι το περιεχόμενο των καταναλωτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται από «άτομα» στη μεταφορά και την επικοινωνία. Ακόμα πιό συγκεκριμένα, τεχνολογία είναι ο προσωπικός υπολογιστής-στο-ίντερνετ, το κινητό και το αυτοκίνητο.

2) Τι είναι η «στάση απέναντι στην τεχνολογία», κατά κ.Δήμου πάντα; Μήπως ο,τι συνεπάγεται η τεχνική κουλτούρα του πληθυσμού, το γενικό επιστημονικό επίπεδο; Ποσώς.
Είναι άραγε συνδεμένη με τη δημιουργική οικιοποίηση και χρήση της τεχνολογίας; Λιγουλάκι.
Στάση απέναντι στην τεχνολογία είναι η χρήση των προϊόντων που προαναφέρθηκαν.

Δια της μετωνυμίας αυτής, επιτελείται μια διπλή αναγωγή: της τεχνολογίας στα παραπάνω, και της διάδοσής της στην προσωπική κατανάλωση.
Μα, θα μου πείτε, δεν είναι σημαντικοί δείκτες αυτοί για το πού βρίσκεται μια κοινωνία, σε σχέση με την τεχνολογία; Είναι. Αλλά τίποτε δεν επιτρέπει να υποθέσουμε οτι ο κ. Δήμου το βλέπει έτσι – απλά όταν η συζήτηση ξέφευγε από αυτά, ο κ. Δήμου σιωπούσε. Επιπλεόν από τι πιεζόμαστε, για να «κρύψουμε» τις άλλες συνιστώσες στους δείκτες αυτούς; Τέλος, αν θέλουμε ένα μέγεθος που «τα λέει όλα» για το πού είναι η Ελλάδα τεχνολογικώς, ας κοιτάξουμε τις κατακεφαλήν ευρεσιτεχνίες και το χάλι θα φανεί.

Το έργο «έλλην ο τεχνόφοβος» όμως, θέλει κι άλλους κακούς. Πέσαμε λοιπόν στους Γάλλους (τι τού φταίξανε;) και δη τους «διανοούμενους» που είναι φύση συντηρητική, και οδηγήσαν τη χώρα τους σε «σημαντική υστέρηση». Δε συμπαθώ ιδιαίτερα τους Γάλλους, αλλά αυτή ήταν για μένα η σταγόνα που ξεχίλεισε το ποτήρι με το καταπότιον. Καταρχήν οι «διανοούμενοι» δεν έχουν τη βαρύτητα στη γαλλική ζωή που επιχειρεί να τους προσδώσει ο κ.Δήμου – αυτά είναι φαντάσματα ενός μακρινού παρελθόντος. Στο κάτω-κάτω, αν είχαν, θα είχαν μάλλον βοηθήσει τη Γαλλία να έχει περισσότερο ίντερνετ, υπολογιστές και γενικότερα τεχνολογική κουλτούρα. Να μην έχει ακούσει ο κ. Δήμου την πρωτοποριακή γαλλική σχολή κοινωνιολογίας της καινοτομίας, πάει κι έρχεται. Αλλά να μην έχει υπόψη του το Σιμοντόν που είναι της και της εποχής του; Με το διάλογο, βελτιώθηκε η κατάσταση: ο κ. Δήμου υπονόησε οτι η γαλλική υστέρηση αναφέρεται όχι στην τεχνολογία, αλλά στη διάδοση του ίντερνετ . Οτι τελικά δεν πρόκειται για υστέρηση, αλλά για λίγο καθυστερημένη είσοδο στο χώρο, και οτι τώρα το παιχνίδι παίζεται στο φούλ. Οτι ο κύριος λόγος της καθυστερημένης εισόδου ήταν οι εγκατεστημένες υποδομές του Μινιτέλ και όχι «οι συντηρητικοί διανοούμενοι» (Εδώ να σταθούμε λίγο στο «χαλασμένο τηλέφωνο» του κ. Νεγρεπόντε. Οι Γάλλοι επέμειναν στο μινιτέλ, γιατί είχαν επενδύσει πολύ σε αυτό. Για τον ίδιο λόγο, ενώ η τεχνολογία ADSL είχε αναπτυχθεί στα Bell Labs από τα τέλη της δεκαετίας του 80, βγήκε στην αγορά μια δεκαετία αργότερα, ακριβώς γιατί οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες είχαν επενδύσει στα δίκτυα με «συμβατικά» μόντεμ, και ίσως αργούσαν περισσότερο, αν οι ιδιοκτήτες δικτύων καλωδιακής τηλεόρασης δεν έδιναν ακαταμάχητες για την εποχή προσφορές ταχέος ίντερνετ. Το μινιτέλ ήταν ένα καλό εργαλείο για την εποχή του, πρόσφερε το σημαντικό χαρακτηριστικό της ασφάλειας πληρωμών, αλλά ήταν αργό, ακριβό – με χρονοχρέωση – χαμηλής ανάλυσης και «κλειστό» ως προς τη διασύνδεσή του με άλλα δίκτυα. Το σημαντικότερο που προσέφερε, ήταν η εξοικίωση του κοινού με τις τηλεϋπηρεσίες, και η κατασκευή πολλών «βάσεων δεδομένων», που μεταφέρθηκαν χωρίς δυσκολία στο ίντερνετ).
Στην επιμονή του να περισώσει έστω το απομεινάρι αυτής της καθυστερημένης εισόδου της Γαλλίας στο χώρο του ίντερνετ (που αρχικά ήταν, υπενθυμίζω, «μεγάλη τεχνολογική υστέρηση λόγω επιρροής των φύσει συντηρητικών διανοούμενων»), ο κ. Δήμου έπεσε θύμα των ευρωστατιστικών που ήταν ξεπερασμένες κι ελλειπείς για την περίπτωση. Εκεί ταμπουρώθηκε. Του ανέφερα παραδείγματα της καθημερινής ζωής – δεν ίδρωσε το αυτί του. Του υπέδειξα τι είδους στοιχεία να ψάξει – τίποτα. Τον παρέπεμψα κατόπιν στις τελευταίες στατιστικές που δείχνουν τη σημερινή εικόνα της Γαλλίας, όπου δε νοείται πλέον να μιλούμε για καθυστέρησή της στη διάδοση του ίντερνετ, συγκριτικά πάντα με βρετανούς και γερμανούς (για να είναι τα μεγέθη συγκρίσιμη. Γιατί με τη Νορβηγία πχ τι να συγκρίνεις; Το δήμο Παρισίων; Και με τη Σουηδία, το ιλ-ντε-φράνς;)

3) Τέλος, τι είναι ο «έλληνας», αυτό το δύσμοιρο ον που το παρατηρούμε όσοι καταφέραμε να το πνίξουμε μέσα μας; Εδώ είναι τα όρια του κ.Δήμου. Ο «έλληνας», ο «γερμανός» ή ο (ακόμη πιό ανύπαρκτος!) αμερικανός, είναι χυδαίες καρικατούρες – εθνικών «τύπων», που έχουν δράση, συμπεριφορά και έξεις. Δεν είναι γεννήματα των μέσων όρων των στατιστικών – τα στοιχεία των τελευταίων προστίθονται ή αφαιρούνται με προκρούστια λογική, για να ταιριάξουν με το ανέκδοτο. Στο πώς συμπεριφέρονται, δεν επιδρούν οι παραδόσεις, η ιστορία ή η πραγματικότητα, αλλά απευθείας η περιβόητη «νοοτροπία». Κι ο Σουρής ή ο Χάρρυ Κλύνν στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται – αλλά χωρίς τη σοβαροφάνεια που σκοτώνει. Οταν όμως εμφανιστεί κάποια κριτική για την αβάσταχτη ελαφρότητα όλων αυτών, τότε σκίζεται το κουστούμι του κ. Δήμου, και φαίνεται η φουστανέλλα που επιμελώς προσπαθεί να κρύψει, και μαζί της η πικρή αλήθεια: ο «έλληνας» είναι ένα μεγάλο κομμάτι του ιδίου του κ. Δήμου. Γνωρίζετε χειρότερη στάση απέναντι στην αυτογνωσία, για κάποιον που μελέτησε φιλοσοφία στα νειάτα του;...

skata είπε...

Την τελευταία λέξη όμως σ' αυτή τη συζήτηση θα την έχω εγώ.

(Και αν κάποιος με δοκιμάσει να ξερει ότι είμαι άεργος και αργόσχολος και θα ποστάρω μέχρι να βαρεθείτε όλοι)

Iridium είπε...

Διαβάζοντας όλα τα σχόλια μου δημιουργούνται οι παρακάτω 13 προβληματισμοί...

1.Η πλήρης αφαίμαξη της φύσης και η ανατροπή των ισορροπιών της είναι δείγμα του ότι ο άνθρωπος επιβιώνει? Όταν σταματήσει να υπάρχει φύση τι θα γίνει?

2.Οι άνθρωποι που ζούσαν αιώνες πριν, ή και κάποιοι που ζουν ακόμη χωρίς τεχνολογία, στο φυσικό περιβάλλον, με σεβασμό στη φύση, δεν επιβίωναν ή και επιβιώνουν μια χαρά?

3.Για την κατάντια του φυσικού περιβάλλοντος φταίνε οι αγελάδες και οι ιθαγενείς και όχι ο «προηγμένος δυτικός πολιτισμός» μας που συνεχώς περιορίζει το ζωτικό τους χώρο-βιόσφαιρα?

4.Η τεχνολογία αποτελεί το «ελιξίριο» της σωτηρίας του πληγωμένου πλανήτη?

5.Δεν μπορούμε να ζήσουμε με λιγότερη τεχνολογία και λιγότερα προϊόντα που αυτή παράγει? Δεν μπορούμε τελικά να ζούμε χωρίς οικονομική μεγέθυνση?

6.Η τεχνολογία δεν είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της καταναλωτικής κοινωνίας μας?

7.Τι εστί τεχνολογία βασικά?

8.Η εφαρμογή της τεχνολογίας μέχρι τώρα έχει επιφέρει περισσότερα θετικά ή αρνητικά στη ζωή του ανθρώπου?

9.Η οικολογική συνείδηση είναι δογματικό κατάλοιπο?

10.Η αντιπάθεια προς τα κινητά τηλέφωνα είναι απόρροια ευρύτερης τεχνοφοβίας?

11. Τεχνοφοβία αποτελεί ο προβληματισμός ή ακόμη και η εναντίωση π.χ. στην έκθεση της η/μ ακτινοβολίας και στα μεταλλαγμένα τρόφιμα (που τέθηκαν παραπάνω)?

12.Οι μη θερμαντικές επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας που ξεπροβάλουν από επιστημονικές έρευνες, είναι προϊόν τεχνοφοβικής προπαγάνδας ή πρέπει να αποτελέσουν βασικά στοιχεία προβληματισμού?

13.Πολύς λόγος για την τεχνοφοβία. Τι γίνεται από την άλλη όμως με την τεχνολαγνεία?

Ίσως κατηγορηθώ για φλυαρία ή αφέλεια. Αναρωτιέμαι, σκέφτομαι, υπάρχω. Όσοι θέλουν να πουν κάτι παραπάνω περιμένω να διαβάσω.

Iridium είπε...

Περί μοναξιάς ο κ. Δήμου τα είπε πολύ καλά. Να προσθέσω μόνο μια δήλωση ενός στοχαστή που είχα διαβάσει. Είχε πει πως αν τον ρωτούσαν τι προτιμά να χάσει, τους φίλους του ή τις στιγμές μοναξιάς του, σαφώς και θα προτιμούσε να χάσει τους φίλους του.

skata είπε...

Τελευταία λέξη

mickey είπε...

Σύντομες απαντήσεις στο δεκατριάρι του iridium (μια και δε φαίνεται να μπαίνει κανείς άλλος στον κόπο να απαντήσει):

1. Δεν υπάρχει "πλήρης αφαίμαξη" της φύσης ούτε "ισορροπίες της". Υπήρχαν περίοδοι εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών που κάποια είδη κυριαρχούσαν (εμείς είμαστε μια μηδαμινή παρένθεση), φυσικές καταστροφές που εξαφάνισαν το 90% της ζωής στον πλανήτη (εμείς ούτε το ένα πεντακισεκατομμυριοστό δεν έχουμε εξαφανίσει) και άλλα πολλά "ανισόρροπα" (ψάξε και λίγο να το βρεις - υπάρχουν χιλιάδες σχετικά κείμενα). Καμιά φύση δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Ίσα ίσα που μπορούμε να "δημιουργήσουμε" και άλλες (γαιοποίηση του Άρη π.χ.).

2. Πέθαιναν από απλό κρυολόγημα, τερηδόνα, πάνω στη γέννα, τους θέριζαν οι αρρώστιες και τα άγρια θηρία. Αν ήταν εξαιρετικά τυχεροί, μπορούσαν να ζήσουν μέχρι τα γεράματα. Σεβασμό στη φύση κανείς άνθρωπος δε δείχνει ούτε έδειξε ποτέ. Όλο και κάποια ζώα σκότωνε (για τροφή, ένδυση, λίπος κλπ), όλο και κάποια φωτιά άναβε, βάλε και τη γεωργία, την κτηνοτροφία και διάφορα άλλα και θα καταλάβεις. Εκτός αν μιλάς για εντελώς πρωτόγονους που ούτε πέτρινα εργαλεία δεν είχαν, αλλά πρέπει να πάμε ΠΟΛΥ πίσω!

3. Όλα φταίνε, αλλά δεν υπάρχει καμιά "κατάντια" (δες και απάντηση στο 1).

4. Αποκλειστικά και μόνο!!! Σκέψου μόνο το ενδεχόμενο σύγκρουσης με τεράστιο μετεωρίτη που θα εξαφάνιζε κάθε είδος ζωής πάνω στον "πληγωμένο" πλανήτη (έχει σχεδόν συμβεί στο παρελθόν - γύρω στο 90% ποσοστό εξαφάνισης). Ξέρεις κανέναν άλλο τρόπο να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο εκτός από την τεχνολογία; (εκτός αν πιστεύεις σε θεία παρέμβαση - δεν μπορώ να αντικρούσω αυτό το "επιχείρημα").

5. Μπορούμε, αλλά είναι ενάντια στη φύση μας. Άλλωστε αν το έλεγαν αυτό πριν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ακόμα θα ήμασταν στις σπηλιές και θα τρώγαμε ωμό κρέας.

6. Και όχι μόνο, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ζωής μας ολόκληρης.

7. Αυτό που συνέβη όταν κάποιος μακρινός πρόγονός μας πήρε δυο πέτρες και χάραξε με τη μία την άλλη για να έχει κάτι κοφτερό (ή κάτι παρόμοιο τέλος πάντων). Από τότε βεβαίως κύλησε μπόλικο νερό στο αυλάκι. Βασικά η τεχνολογία είναι η μοναδική αιτία της επιβίωσης του είδους μας. Χωρίς αυτήν, απλά θα είχαμε εξαφανιστεί.

8. Δεν έχω ζυγαριά "αποτελεσματικότητας" της τεχνολογία, αλλά αν θεωρείται η επιβίωσή μας θετικό αποτέλεσμα, τότε σαφώς έχει επιφέρει περισσότερα θετικά στη ζωή του ανθρώπου (για την ακρίβεια, την ίδια τη ζωή του).

9. Όχι απαραίτητα, αλλά εξαρτάται πώς ακριβώς ορίζει κανείς την "οικολογική συνείδηση". Προσωπικά δεν πετάω σκουπίδια στο δρόμο, εφαρμόζω κάποιο μέτρο στην κατανάλωση ενέργειας και άλλων φυσικών πόρων, αγαπώ τα ζώα και τα φροντίζω αν μπορώ (δεν έχω κατοικίδια) και είμαι κατά του γιγαντισμού και συγκεντρωτισμού κάθε είδους (πόλεις π.χ.), που επιφέρει τεράστιες σπατάλες. Όμως δεν είμαι δογματικός ούτε θρησκόληπτος με τη φύση. Πες μου εσύ αν διαθέτω "οικολογική συνείδηση" ή όχι.

10. Δε βλέπω καμιά αντιπάθεια προς τα κινητά τηλέφωνα (το αντίθετο μάλιστα). Αν συναντήσεις κάποιον που τα αντιπαθεί (εγώ δεν έχω συναντήσει κανέναν πάντως), ρώτα τον να σου πει. Ποιος μπορεί να γνωρίζει τα κίνητρα του άλλου;

11. Τεχνοφοβία είναι ο προβληματισμός και ιδίως η εναντίωση σε νέες κυρίως τεχνολογίες όταν δεν έχει προηγηθεί η κατανόησή τους. Σε περίπτωση που το έχει ψάξει κανείς και επιλέγει την εναντίωση, δεν έχουμε να κάνουμε με τεχνοφοβία, αλλά με συνειδητή επιλογή.

12. Δεν έχω τίποτα υπόψη για "θερμαντικές επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας", πόσο μάλλον για έρευνες. Αν μπορείς να γίνεις πιο σαφής, ενδεχομένως και με κάποια links σε σχετικές έρευνες, γράψε το να το ψάξω. Μου αρέσει να μαθαίνω νέα πράγματα.

13. Υποθέτω πως ως "τεχνολαγνεία" εννοείς την άκριτη υιοθέτηση νέων κυρίως τεχνολογιών, συνήθως για λόγους μόδας, prestige ή συνήθειας (βλ. και την απάντηση στο 11 για την τεχνοφοβία). Είναι εξίσου ανόητη με την τεχνοφοβία, αλλά τουλάχιστον δεν μένεις πίσω από τις εξελίξεις (έστω και αν δεν τις κατανοείς).

Δεν ξέρω αν με αυτές τις σύντομες απαντήσεις έλυσα κάποιες από τις απορίες σου. Καλά κάνεις να αναρωτιέσαι και να σκέφτεσαι - κι εγώ μαζί σου. Αν θέλεις περισσότερα, μπορείς και να μου στείλες email στο mickeyblog@yahoo.com. Θα χαρώ να τα πούμε.

Μιχάλης

mickey είπε...

@iridium

Αν σε ενδιαφέρει μια ενδιαφέρουσα προοπτική, όπου θα μπορούσαμε να αφήσουμε τη Φύση στην ησυχία της (όπως ήταν πριν έρθουμε στον κόσμο), ενώ εμείς θα απολαμβάνουμε παράλληλα τη ζωή μας με όλες τις ανέσεις, σου προτείνω να διαβάσεις το "3001: The Final Odyssey" του Arthur C. Clarke. Για να το κατορθώσουμε αυτό βεβαίως, απαιτείται ΠΟΛΥ υψηλή τεχνολογία ;)

Έχω γράψει και ένα σχόλιο για τον άνθρωπο και τη σχέση του με το περιβάλλον σε αυτό το post του Ν.Δ. Ψάξε στη σελίδα για τη λέξη mickey και θα το βρεις (το πρώτο μου σχόλιο σε εκείνο το post).

skata είπε...

Τελευταία λέξη...

Υποκείμενο δικαίου είπε...

Οι δικές μου απαντήσεις στον iridium:

1. Όπως λες, το πρόβλημα είναι η "αφαίμαξη" - όχι η τεχνολογία (το ένα δεν συνεπάγεται το άλλο).Όσο για την αποίκιση του Άρη, προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένα τυπικό παράδειγμα "φαραωνικού" project (όπως, π.χ., ορισμένα Ολυμπιακά έργα). Δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου από την γη στο ορατό μέλλον.
2.Ερώτημα καθαρά θεωρητικό. Ούτως ή άλλως, δεν υπάρχει επιστροφή.
3.Όχι ο δυτικός "πολιτισμός", αλλά σίγουρα οι δυτικές κοινωνίες.
4."Ελιξίριο" όχι. Μέρος της λύσης, ναι-υβριδικά αυτοκίνητα, ανανεώσιμη ενέργεια, διάδοση της γνώσης, δορυφόροι που παρακολουθούν το περιβάλλον, νέα φάρμακα, αποτελεσματικοί ηλιακοί συσσωρευτές,καλύτερη μελέτη ειδών που απειλούνται, καλύτεροι θεσμοί (e-government) κλπ.
5. Ναι και ναι - πάντως κάποια τεχνολογία - ίσως "διαφορετική" τεχνολογία- χρειάζεται. Δεν είναι εύκολο πάντως. Υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση για την "βιωσιμότητα"-την ανάπτυξη που δεν διακυβεύει τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών. Μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι ακόμα δυνατή. Άλλοι λένε ότι χάσαμε και το τρένο αυτό, και χρειαζόμαστε μία οικονομική "σμίκρυνση".Και στις δύο περιπτώσεις, η τεχνολογία είναι απαραίτηση (στην δεύτερη, π.χ., γιατί θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα με λιγότερα μέσα).
6. Όχι κατανάγκη - χυδαίος καταναλωτισμός υπήρχε και στην αυτοκρατορική Ρώμη.Ποτέ οι ανθρωποι δεν ήταν τόσο ελεύθεροι να επιλέξουν έναν τρόπο ζωής που τους εκφράζει.
7.Κυκλοφορούν πολλοί ορισμοί - π.χ. "η οργάνωση, εφαρμογή και διάδοση της επιστημονικής γνώσης για την εξυπηρέτηση των σκοπών κάποιας κοινωνικής ομάδας".Η τεχνολογία είναι εργαλείο - μήπως αυτό που σε ανησυχεί κυρίως είναι τα κίνητρα της χρήσης της (για τα οποία φταίνε οι χρήστες και όχι τα εργαλεία);
8. Κανείς δεν ξέρει.Με κριτήριο τον μέσο όρο ζωής, τα θετικά μοιάζουν πολύ περισσότερα (τεχνολογία είναι και η ιατρική τεχνολογία!).
9. Όχι βέβαια - είναι μία από τις μεγάλες κατακτήσεις της εποχής μας.Φυσικά, δεν θα υπήρχε η σύγχρονη οικολογία χωρίς τεχνολογία (πλοία, τηλεσκόπια, μετρητές ραδιενέργειας, κλπ.)
10. Μπορεί να είναι -όπως μπορεί να είναι και μία απλή προσπάθεια υπεράσπισης της ιδιωτικότητας.
11-13. Ρητορικά ερωτήματα - υπάρχει πολύς ενδιάμεσος χώρος ανάμεσα στην γενικευμένη τεχνοφοβία και την χαζοχαρούμενη αντίληψη της δεκαετίας του 50, όταν η ατομική ενέργεια και η πολυκατοικία ήταν η λύση για όλα τα προβλήματα του μέλλοντος. Τέτοια λύση γενικής εφαρμογής δεν υπάρχει...

Υποκείμενο δικαίου είπε...

Για το ζήτημα της Γαλλίας (και χωρίς να είμαι ειδικός), πάντως, νομίζω ότι είναι δύσκολο να βρεις μία χώρα που να είναι πρωτοπόρος παντού. Η ανάπτυξη άλλωστε ενός κλάδου της τεχνολογίας έχει να κάνει με την ιστορία, της ανάγκες κάθε τόπου, και ένα σωρό κοινωνικούς και ιστορικούς παράγοντες. Φαίνεται ότι υστερούν στο διαδίκτυο, στους υπολογιστές και στις τεχνολογίες της επικοινωνίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι υστερούν και στις κατασκευές ή την αυτοκίνηση (λέγεται, π.χ., με κάθε επιφύλαξη, ότι τα αμερικανικά αυτοκίνητα υστερούν).Επίσης, "καλύτερη" τεχνολογία δεν είναι πάντα η καινοτόμα. Η Ariane (όπως επίσης και ορισμένοι ρωσικοί πύραυλοι) έχει χαμηλότερη τεχνολογία από το διαστημικό λεωφορείο -για μερικούς, "το πιο πολύπλοκο μηχάνημα που έχει κατασκευαστεί ποτέ"-, αλλά είναι ένα αξιόπιστο σύστημα που λειτουργεί καλά (αν και έχει λιγότερες δυνατότητες).Η καλή τεχνολογία είναι μερικές φορές η απλούστερη.

brave's blog είπε...

Συμφωνώ απόλυτα κύριε Δήμου
συνεχως βλεπω την τεχνοφοβια σε ανθρωπους που προσπαθουν να βαλουν linux στους υπολογιστες τους, και μετα -οταν βρουν την πρωτη και παραμικρη δυσκολια- το παρατανε, και απλως βγαινουν και το κατακρινουν ασυστολα οπου σταθουν κι οπου βρεθουν...

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 260 από 260   Νεότερο› Νεότερο»