Πέμπτη, Απριλίου 13, 2006

Le Royaume des Poubelles



Κι ενώ εμείς συζητάμε για φιλμική τέχνη και άλλα υψηλόφρονα, η Αθήνα – όλη η Ελλάδα – πνίγεται στο σκουπίδι.

Το πρωί ξύπνησα με πρησμένα μάτια. Πήγα το απόγευμα στον οφθαλμίατρο ο οποίος με πληροφόρησε ότι οι αλλεργίες έχουν πάρει μορφή επιδημίας.

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι για μένα αρκετή απόδειξη ότι έχουμε όλοι αποτύχει. Ως πολίτες, ως τοπική αυτοδιοίκηση, ως κράτος.

Πως καταφέρνουν μωρέ οι Κουτόφραγκοι και όχι μόνο κρατάνε τις πόλεις τους καθαρές – αλλά βγάζουν και λεφτά από τα σκουπίδια;

Κι εμείς δεκαετίες τώρα τσακωνόμαστε για το αν και πού θα γίνει χωματερή. Κανείς δεν την θέλει και κανείς δεν έχει την δύναμη να την επιβάλει. Έτσι έγινε όλη η χώρα μία χωματερή.

Κάθε μέρα πληρώνουμε πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Κουρουπητό – το καρκίνωμα της Κρήτης.



Στο μεταξύ έχουν δημιουργηθεί αιμοβόρες μαφίες γύρω από το σκουπίδι. Οι μόνιμοι σκουπιδιάρηδες εργάζονται σε γραφεία. Άλλοι, ωρομίσθιοι ή ημερομίσθιοι, τα μαζεύουν. Οι οποίοι δεν θα ωφεληθούν από τις ειδικές ρυθμίσεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά.

(Άλλη πληγή αυτά! Στο «Ειρωνικό – Νεοελληνικό – Λεξικό» έγραφα: Βαρέα και ανθυγιεινά: Βασικά όλα τα επαγγέλματα – η δουλειά αυτή καθ’ αυτή κουράζει και αρρωσταίνει. Να ληφθεί υπόψη στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο).

Γιατί – γιατί δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε και να λύσουμε ένα πρόβλημα που μας αρρωσταίνει, μας ρεζιλεύει, μας σκοτώνει; Κάθε τρεις και δύο, βουνά τα σκουπίδια στους δρόμους. Και κάθε ταξίδι στην Ελλάδα γίνεται από χωματερή σε χωματερή.

Με αυτά και με αυτά νάμαστε πάλι στην τελευταία θέση της Ευρώπης από ποιότητα ζωής (σημερινές εφημερίδες).

Ξέρω, τα έχουμε ξαναπεί αυτά, συζητώντας για την πόλη Kulmbach… Αλλά η μυρωδιά των σκουπιδιών είναι τόσο δυνατή, που δεν με αφήνει να γράψω τίποτα άλλο.

Η χρεοκοπία του ορθού λόγου. Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι είμαστε ανίκανοι να διαχειριστούμε τα απορίμματά μας.

Βρωμάμε σαν χώρα!

(Και μετά λένε εμένα Ανθέλληνα, όταν αγανακτώ με τα χάλια μας!)



Ο τίτλος, για λόγους class, σημαίνει: το Βασίλειο των Σκουπιδοτενεκέδων στα Γαλλικά. (Δεν υπάρχει λέξη για την χωματερή).H γελοιογραφία του Πετρουλάκη από την Καθημερινή.

183 σχόλια:

Nikos Dimou είπε...

O αναγνωστης του Blog κ. Αριστείδης Κωνσταντινίδης μου έστειλε μία ωραία φωτογραφία που έβγαλε με το κινητό του: ένα Touareg παρκαρισμένο σε ένα βουνό σκουπίδια (όλη η γκλαμουριά και η βρώμα μαζί). Δυστυχώς δεν ανεβαίνει στο ποστ. Τον ευχαριστώ!

georgia m. είπε...

"Σκουπίδια,πόλη και θάνατος".

georgia m. είπε...

Στα τέλη της δεκαετίας του 80,στο Ημερολόγιο του καύσωνα του ΝΔ,υπάρχουν αναφορές στο ίδιο θέμα.Αυτή η χώρα δεν αλλάζει με τίποτα...

Stathis είπε...

Να βάλλω ένα ερώτημα; Θα μπορούσε η αποκομιδή και η διαχείριση να αποτελεί επικερδή επιχείρηση; Ή η επεξεργασία και σωστή διαχείριση μειώνει απλά το κόστος της αποκομιδής; Υπάρχει άραγε κάποια μελέτη; Στην πρώτη περίπτωση μήπως υπάρχουν εταιρείες που έχουν το know how και θα μπορούσαν να αναλάβουν εξολοκλήρου το σύστημα διαχείρισης των απορριμάτων;

Διαφορετικά γιατί δεν μελετά κανείς τι κάνουν οι κουτόφραγκοι με το πρόβλημα , να αντιγράψουμε το σύστημά τους να τελειώνουμε;

Αν δεν υπάρχουν τα χρήματα, αναρωτιέμαι δεν θα μπορούσε να ενταχθεί το πρόγραμμα σε κάποια κοινοτικά προγράμματα; Ή μήπως για ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος λόγω έλλειψης μίζας;

Stathis είπε...

ΝΔ έχω και εγώ μια φωτογραφία. Δυστυχώς είναι βουνά σκουπιδιών έξω από το παράθυρο ενός ατυχούς συμπολίτη μας...
Δεν τη στέλνω γιατί δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη

Αρχαίος είπε...

Κάποτε ο Δήμαρχος Πειραιά προσπάθησε να βάλει όσους είχαν διοριστεί στην καθαριότητα να δουλέψουν σε αυτόν τον τομέα και όχι στα γραφεία. Αποτέλεσμα μόνιμη απεργία, τσαντίρια έξω απο το δημαρχίο με απεργούς και όλα τα γωνστά. Τελικά επενέβη η Νομαρχία και το πρόβλημα "λύθηκε" χωρίς φυσικά να επανέλθουν οι εργαζόμενοι στην κανονική δουλεία τους. Τα χριστούγεννα που ακολούθησαν έγινε η καθιερωμένη πλέον απεργία για την μονιμοποίηση των εκτάκτων στον τομέα της καθαριότητας. Οιπραγματικά εργαζόμενοι στην καθαριότητα λαμβάνουν ήδη τα "βαρέα και ανθυγιεινά" η απεργία γίνεται για να τα πάρουν όλοι άσχετα από τη θέση που δουλέυουν. Με το σκεπτικό του ΝΔ ότι η δουλειά είναι έτσι κι αλλιώς ανθυγιεινή!!. Στον σημερινό Δήμο μου η καθαριότητα έχει δοθεί σε ιδιωτική εταιρία και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά είμαστε πλέον καθαροί. (χωρίς να αλλαξει η νοοτροπία των πολιτών που είναι απαράδεκτη).

Filboid Studge είπε...

Καλημέρα σε όλους!
Αντιγράφω από το χρήσιμο Ευρωλεξικό (http://europa.eu.int/eurodicautom/Controller):
χωματερή (EL)=
land-fill (EN) =
Mülldeponie (DE) =
dépôt déchets (FR)

Black Swan είπε...

Τα σκουπίδια ισοδυναμούν με την εικόνα της αληθινής μας κατάστασης.

Καθώς τα σκουπίδια κατακλύζουν τα πεζοδρόμια, η πόλη ικανοποιεί, για μια μοναδική φορά, τη νοσταλγία της μυρωδιάς της ζωής.
Είναι μια δυσάρεστη, μια κακή μυρωδιά, αναμφίβολα, και επομένως μια μυρωδιά με σημασία.
Προδίδει ότι μερικά εκατομμύρια ανθρώπων ζουν ακόμη, και ότι, αν αυτό μοιάζει απίθανο όταν μπαίνει κανείς στα σουπερμάρκετ ή στη σφαίρα του τηλεοπτικού κόσμου ή στον κυβερνοχώρο, όπου βασιλεύει η ασηψία ως έλλειψη οσμών, πάντως δεν πρόκειται ευτυχώς παρά για μια σκηνοθεσία.

Στην πραγματικότητα, είμαστε ακόμη ζωντανοί: ιδού τις μας λένε τα σκουπίδια.



ΥΓ. Οι εργάτες καθαριότητας, αφού καθάρισαν πρώτα, με τη βοήθεια της μετωνυμίας, το ίδιο τους το όνομα, πετυχαίνοντας να μην τους αποκαλούν πλέον σκουπιδιάρηδες και ζητώντας να περιληφθεί το επάγγελμά τους μεταξύ των βαρέων και ανθυγιεινών, μου επιτρέπουν να χαιρετίσω το Βαρέων βαρών προλεταριάτο ενάντια στην ελαφρότητα του Είναι, με κύματα απειλητικής δυσοσμίας στον ωκεανό των χρωμοσαμπουάν, μια και δηλώνουν οτι η επανάσταση αρχίζει από τους κάδους.
Απίστευτο και όμως αληθινό. Ή μάλλον: αληθινό, άρα απίστευτο.

trol είπε...

Εξαίρεση: Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων σε Περιφερειακό επίπεδο, καμία χωματερή σε όλη την περιφέρεια από πέρσυ τον Ιούλιο που άρχισε να λειτουργεί το σύστημα

exposure είπε...

Το πολιτισμικό shock που παθαίνει κανείς επισκεπτόμενος την Γερμανία έχει σχέση και με τη διαχείρηση των σκουπιδιών. Παντού κάδοι ανακύκλωσης, οι Γερμανοί ευλαβικά φέρνουν τα διαλεγμένα σκουπίδια τους στους κάδους των πλατειών. Το μάζεμα των σκουπιδιών από τους σκουπιδιάριδες είναι τακτικό. Τα μεγάλα απορρίματα μεταφέρονται από τον Δήμο μετά από κλείσιμο ραντεβού, ενώ δύσκολα απορρίματα όπως ηλεκτρονικά κτλ. έχουν ειδική μεταχείριση.

Η συνείδηση της διαχείρησης των σκουπιδιών ξεκινά από την οικογένεια. Έχω γνωρίσει στη Γερμανία φοιτητές που κάνουν το διάλεγμα των σκουπιδιών ήδη στο σπίτι τους. Ναι ακούγεται εξωφρενικό αλλά έχουν χρωματιστούς κάδους για τα διάφορα είδη σκουπιδιών ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.

Κάνετε τώρα τη σύγκριση.

Lion είπε...

Στην Γερμανία μόλις τέλειωσε μια απεργία των δημοτικών υπαλλήλων. Μακρόχρονη για γερμανικά δεδομένα - κράτησε βδομάδες.
Σχόλιο απο έλληνα μπλογκερ (δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιόν): "τι σου είναι αυτοί οι γερμανοί. Και στην απεργία τα σκουπίδια τους τακτικά τοποθετημένα στις κατάλληλες σακκούλες [*] και στοιβαγμένα ώστε να πιάνουν τον λιγότερο δυνατό χώρο".

[*] οι κατάλληλες σακκούλες είναι σάκκοι με μια στάμπα επάνω. Τις πουλάει ο Δήμος - ακριβούτσικα. Είναι πολύ ανθεκτικοί.

traveller είπε...

Η σημερινή κατάσταση είναι η καλύτερη αξιολόγηση για τους κάθε είδους "εκσυγχρονιστές", "νεο διακυβερνιστές" κτλ κτλ. Ας αφήσουν τα μεγάλα και ωραία και ας αρχίσουν από τα απλά και καθημερινά - πχ. τα σκουπίδια.

Αλήθεια, από αυτούς που θα συμμετάσχουν στο σημερινό σχολιασμό, πόσοι κράτησαν στο σπίτι τους τις σακούλες με τα σκουπίδια τους?

Yannis H είπε...

Μια σημείωση: η τηλεόραση μιλάει εδώ και μέρες για ψευδείς δηλώσεις του (εξαιρετικά αχώνευτου, όντως) Προκόπη Παυλόπουλου. Ο οποίος είπε ότι αποκομιδή των σκουπιδιών ξεκίνησε.

Αυτό είναι ψευδές για την Αθήνα, απ’ ότι καταλαβαίνω – αλλά η Θεσσαλονίκη δεν βουλιάζει στα σκουπίδια όπως λένε τα δελτία. Το ευρύτερο κέντρο της έχει καθαρίσει ήδη από τη δεύτερη-τρίτη μέρα της απεργίας και δεν ξαναγέμισε ποτέ.

Όπως με τα τρομοκρατικά δελτία για τον καιρό (χιονιάς ή καύσωνας), κοιτάμε έξω και από το πραγματικό παράθυρο να δούμε τι γίνεται έξω.

nir-van-is είπε...

Για τον Κουρουπητο θα επρεπε να μας επιβαλουν και αλλα επιπλεον προστημα.
Παλια (1960-70)οταν εκαναν εκσκαφες για να χτισουν και εβρισκαν αρχαια τα ριχναν γρηγορα γρηγορα στον Κουρουπητο για να μην εχουν μπλεξιματα με αρχαιολογια.

Unknown είπε...

Η καθαριότητα της Πόλης προσωπικά θεωρώ πως σχετίζεται με την καθαρότητα της Εξουσίας Κι είναι ένας τρόπος να υπενθυμίζει διαρκώς η Εξουσία πως είναι Βρώμικη
Προτίνω να μεταφέρουμε συλλογικά δρώντες τα απορρίματα της Πόλης έξω από το σκήνωμα του αφυδατωμένου Βησσαρίωνα
Χαιρετισμός στον Κλείτο Κύρου που η Εξουσία της Εκκλησίας θα τον καθαρίσει αποτεφρώνοντάς τον στην Ευρωπαία Βουλγαρία

nir-van-is είπε...

Υπαρχει διαφορα αναμεσα στη διαχειρηση σκουπιδιων και αναμεσα στη διαχειρηση των υπολοιπων θεματων-προβληματων της πολιτειας;
Οπου μπλοκαρει(αν υπαρχει) η ροη δεν υπαρχει δικλειδα ασφαλειας

χριστίνα χονδρογιάννη είπε...

Καθώς κατέβαινε η κεντρική φωτό του θέματος και πριν ακόμα φτάσει στον σωρό των σκουπιδιών, το θέαμα δεν ήταν λιγότερο άσχημο. Ένας κορμός δένδρου και πίσω η ελληνική αισθητική περί κατοικίας...Αναρωτιέστε για τα σκουπίδια; Κοιτάξτε καλύτερα το πώς αυτός ο τόπος νοεί την αισθητική και την λειτουργικότητα των πραγμάτων. Ρίξτε μια ματιά στην Αθήνα για να δείτε ποια είναι η άποψη και η πολιτική του περί ποιότητας ζωής. Δείτε την ταυτότητά του σε αυτό, κι ύστερα ίσως οι αποριές να απαντηθούν από μόνες τους. Ρωτάει ο Στάθης εαν υπάρχει κάποια ολοκληρωμένη μελέτη, ή κάποιες εταιρίες που να κατέχουν το know how. Και βέβαια υπάρχουν, και βέβαια έχουν γίνει μελέτες. Αλλά στην Ελλάδα το θέμα δεν ήταν ποτέ άγνοιας. Ήταν πάντα απόλυτης αδιαφορίας και διαπλεκόμενων συμφερόντων. Και άκρατου ωχαδερφισμού!

nir-van-is είπε...

Non Private Life said...
Προτίνω να μεταφέρουμε συλλογικά δρώντες τα απορρίματα της Πόλης έξω από το σκήνωμα του αφυδατωμένου Βησσαρίωνα

Ωραια θα αφυδατωθουν και θα μυροβλησουν. Να ενας καλος τροπος αντιμετωπισης.Αν θελει ο Θεος βεβαια

cyrus είπε...

@traveller: Και βέβαια κράτησα τα σκουπίδια στο σπίτι μου, όπως κάνω σε κάθε απεργία. Οι γείτονες, όμως...

Υπάρχει και μια διάταξη που λέει ότι τα σκουπίδια πρέπει να τα κατεβάζουμε το βεάδυ. Οι κάδοι όμως στη γειτονιά μου γεμίζουν από το μεσημέρι...

cyrus είπε...

Ωραία λέξη το "βεάδυ". Βράδυ...

dim είπε...

Αν δεν κάνω λάθος, στο Οσλο
παράγουν θέρμανη μέχρι και
από τους υπονόμους, ενώ εμείς
με το καλύτερο κλίμα στην Ευρώπη
σπαταλάμε πετρέλαιο όσο
κανείς άλλος. Ε τι να πείς;
Κουτοέλληνες;;;

Nikos Dimou είπε...

Filboid Studge said...
"Καλημέρα σε όλους!
Αντιγράφω από το χρήσιμο Ευρωλεξικό (χωματερή (EL)=
land-fill (EN) =
Mülldeponie (DE) =
dépôt déchets (FR)".


Όχι φίλε καμία σχέση δεν έχουν αυτά με τις ελληνικές χωματερές... είναι χώροι τακτοποιημένης (και προσωρινής) εναπόθεσης σκουπιδιών.

Με την ευκαιρία, ο Πάσχος Μανδραβέλης (ο οποίος τώρα αρθρογραφεί καθημερινά στην Καθημερινή) αναρωτιόταν τι δουλειά έχει ο υπουργός εσωτερικών με τα σκουπίδια του κάθε Δήμου. Είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

Takis Alevantis είπε...

Σας προτείνω να δείτε την πολύ ωραία ταινία «ΠΑΜΠΤΩΧΟΙ ΑΕ» που θίγει το πρόβλημα, προτείνοντας μια πολύ ωραία λύση.

Έχουμε ζήσει και στις Βρυξέλλες απεργίες σκουπιδιαραίων, μέχρι που το όλο σύστημα ιδιωτικοποιήθηκε και τώρα έχουμε ησυχάσει. Σήμερα (στη Φλάνδρα που μένω) αγοράζουμε την ειδική σακκούλα για τα οικιακά σκουπίδια (που πάνε στην αποτέφρωση) κάπου 5 ευρώ και πρέπει να διαχωρίζουμε χαρτιά, πλαστικά και μεταλλικά κουτιά (άλλη σακούλα), γυαλιά (που πρέπει να τα βάζουμε σε ειδικά κουτιά που βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία), μεγάλα απορρίματα (αυτά που μπορεί να πάρει και ο παλιατζής, αλλά δεν υπάρχουν πια τέτοιοι), μπαταρίες και χημικά (μπογιές, λάδια αυτοκινήτων, κλπ.). Στις αρχές του χρόνου μας μοιράζουν ένα ημερολόγιο που δείχνει τι αποκομιδές θα γίνουν κάθε εβδομάδα.

Μερικές ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες για την ανακύκλωση στο Βέλγιο, τους διακοινοτικούς φλαμανδούς μας σκουπιδιάρηδες, και τους σκουπιδιάρηδες των Βρυξελλών.

Πιστέυω πως δεν είναι δύσκολο να τους μιμηθούμε, αλλά θα πρέπει να «σπάσουν» ορισμένα μαφιόζικα κυκλώματα (δέστε την ταινία που προτείνω παραπάνω για λεπτομέρειες). Κάτι που δεν έιναι βέβαια αδύνατο - εδώ και ο Προβεντζάνο συνελήφθη ...

Yannis H είπε...

Αναφέρθηκε το know how… Ένας πολύ καλός μου φίλος από την Πορτογαλία, είχε ακολουθήσει σπουδές περιβαλλοντικής επικοινωνίας. Από την Πορτογαλία: έχει σημασία.

Όταν γύρισε πίσω στη χώρα του, δούλεψε σε ένα *ιδιωτικό* πρόγραμμα που αφορούσε στάνταρ όπως η οικολογική συσκευασία, αλλά περιλάμβανε και κοινωνική επιμόρφωση για τον διαχωρισμό των σκουπιδιών. Το πρόγραμμα ήταν υποχρέωση των κρατών-μελών απέναντι στην Ε.Ε.

Δούλεψε, παραιτήθηκε, έκανε δική του εταιρία και το ίδιο πρόγραμμα ακόμα δεν άρχισε στην Ελλάδα. Η αντίστοιχη εταιρία υπάρχει εδώ, μια και είναι υποχρέωσή μας, αλλά παραμένει αδρανής.

alombar42 είπε...

Σιγά που θα κρατήσει ο Ελληνας τα σκουπίδια σπίτι του! Εξω θα τα βγάλει - εκεί ΔΕΝ είναι σπίτι του.
Αυτό νομίζω εξηγεί πολλά.

Κατά τα άλλα, προτείνω να μην ενδώσουμε στην απεργία. Τα σκουπίδια ανήκουν στους παραγωγούς τους. Να απαιτήσουμε να τους επιστραφούν - έντοκα!

Ισως τα σκουπίδια δεν δικαιολογούν μεγάλες μίζες και εκεί να είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Takis Alevantis είπε...

Ξέχασα να αναφέρω τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αειφόρο χρήση των πόρων, την πρόληψη της δημιουργίας και την ανακύκλωση των αποβλήτων καθώς και για μιά νέα Οδηγία για τα απόβλητα (προσοχή πρόκειται για αρχεία .pdf Acrobat).

Stathis είπε...

Nikos Dimoy said:

Με την ευκαιρία, ο Πάσχος Μανδραβέλης (ο οποίος τώρα αρθρογραφεί καθημερινά στην Καθημερινή) αναρωτιόταν τι δουλειά έχει ο υπουργός εσωτερικών με τα σκουπίδια του κάθε Δήμου. Είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

Διαφωνώ για δύο λόγους. Πρώτον διότι το θέμα που προέκυψε αυτή τη φορά έχει να κάνει με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στους δήμους και όχι με τα σκουπίδια αυτά καθαυτά.

Δεύτερον διότι ,με το υπάρχον σύστημα των χωματερών, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα σκουπίδια σε επίπεδο τοπ. αυτοδιοίκησης νομιμοποιούμε τον κάθε δήμαρχο που κλείνει τη χωματερή της Αθήνας επειδή βρίσκεται στα όρια του δήμου του. Εκτός αν καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τη «λύση» χωματερή, και πάμε στη λύση «εργοστασίου» επεξεργασίας , οπότε αλλάζει.

Black Swan είπε...

Η Χριστίνα έγραψε

«…Αναρωτιέστε για τα σκουπίδια; Κοιτάξτε καλύτερα το πώς αυτός ο τόπος νοεί την αισθητική και την λειτουργικότητα των πραγμάτων. Ρίξτε μια ματιά στην Αθήνα για να δείτε ποια είναι η άποψη και η πολιτική του περί ποιότητας ζωής. Δείτε την ταυτότητά του σε αυτό, κι ύστερα ίσως οι αποριές να απαντηθούν από μόνες τους.....»


Ετσι είναι. Η αισθητική μας ειναι για τα σκουπίδια. Ουτε καν για ανακύκλωση.
Αλλά ας βάλω και μια τρίτη ματιά.

Σε τρίτο πλάνο, τα σκουπίδια επιτρέπουν να αναδυθεί από τα βάθη τους μια μεταφορά.


Ότι ο άνθρωπος έχει ακόμη την ικανότητα να απορρίπτει.
Εκεί που πιστεύαμε ότι καταπίνουμε τα πάντα ανεξαιρέτως, τα σκουπίδια μάς θυμίζουν ότι, όχι, καταναλώσαμε βέβαια το ζαμπόν αλλά πετάξαμε την κονσέρβα· είναι κι αυτό μια παρηγοριά.
Μπορεί τα μοντέρνα κοτόπουλα να μη μυρίζουν, αλλά τα αποφάγια, καθώς αποσυντίθενται, ξαναφέρνουν στην ατμόσφαιρα την ξεχασμένη αύρα της ζωικής καταγωγής των πουλερικών, λες και η φύση, λίγο πριν την εξολοθρεύσουμε τελειωτικά, πρόλαβε να εκπέμψει μιαν ουρανομήκη πορδή ώστε να μας υπενθυμίσει ότι η χώνεψη λογοδοτεί σ' έναν αληθινό θάνατο. Τα σκουπίδια πολεμούν στο πλευρό του υποδειγματικού ανθρώπου. Είναι το όριο.

ΥΓ. Αν βιάζεσαι να κλείσεις τη μύτη σου όταν περνάς πλάι απ' το σωρό των σκουπιδιών, θυμήσου ότι η σκούπα είναι η αδελφή του ανθρώπου, όπως έλεγε ο Σουίφτ, και πως εκείνο που η παλιά, αχυρένια σκούπα μάζευε και ξαναμάζευε ήταν οι αλήθειες του ανθρώπου ως ζωντανού όντος.

Yarnee είπε...

Βασικά πιστεύω πως το πρώτο που πρέπει να συμβεί, είναι να συνειδητοποιήσουμε τη σχέση μας με τα σκουπίδια και να ελλατώσουμε την κατανάλωση γενικά. Για αρχή π.χ. αρκεί αυτή της πλαστικής σακούλας στα Super Market :-)

Οσο για τους Φράγκους, αυτοί πλέον ανακυκλώνουν, δεν μασάν! Κι αυτό γιατί π.χ. στην Γερμανία οι Πράσινοι, με την επιβολή αρκετά υψηλών τελών για την συλλογή των απορριμάτων, ο κοσμάκης αναγκάστηκε να ανακυκλώνει, μια και τα βιολογικά σκουπίδια ήταν δώρεαν, οι συσκευασίες επίσης (αυτες τις πληρώνει η βιομηχανία, εξου και η αλλαγή πολιτικης σε σχέση με τα ανακυκλωσημα υλικά στην συσκευασία,)ενώ όλα τα υπόλοιπα κοστίζαν και μάλιστα αρκετά. Βέβαια μας πήρε χρόνο, δεν γίνεται επανάσταση απο σήμερα αύριο !

Αν λοίπον έπρεπε να πληρώνετε στην Ελλάδα για καθε πλαστική σακούλα στα Super Market 15 Cents, ποσες σακούλες θα κουβαλούσατε; Αν τα σκουπίδια που πετάτε, τα πληρώνατε με το κιλό (σε αρκετους δημους στην Γερμανια συμβαίνει), πόσα κιλά σκουπίδια θα πετάγατε καθημερινώς ;

glenn είπε...

Χθεσινή εμπειρία:
Είμαι σε ταξί. Δίπλα σταματά ένα χρυσό yaris με πινακίδες σερρών. Μέσα μια πανέμορφη κοπελίτσα. Είναι μόνη και τραγουδάει, πανέμορφο πλάσμα. Ανοίγει ένα καινούργιο μάρλμπορο λάϊτς.

***** ΚΛΑΤΣ *****

ΠΕΤΑΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΑΚΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!

Ε ΑΪ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ!

kahri είπε...

@glenn

Τα χαρτάκια είναι ψήγμα.
Εδώ αδειάζουν ολόκληρο σταχτοδοχείο κάτω.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Unknown είπε...

Euroπατρίδα

Μην βαράτε!!

wetex είπε...

parafrazontas mia gnosti frasi, tha elega eimaste apo mesa koukla, giati oloi sta spitia mas eimaste kathari, kai apo ekso panoukla. episis se ena arthro stin guardian i ellada einai i moni xora tis EE pou den anakikloni ta skoupidia tis. Einai episis ipokritiko to gegonos oti tin periodo ton Olimpiakon agonon oi tipoi tou dimou erxontan kai kiriolektika eglifan tous dromous apo ta skoupidia kathe mia ora. eno tora.....

KOSTAS είπε...

http://www.herrco.gr/
http://www.minenv.gr/anakyklosi/aim.html
http://www.afis.gr/company/

ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!

Σήμερα το πρωί πηγαίνοντας για δουλειά μπροστά μου ήταν ένα από αυτά τα θηριώδη BMW τζιπ. Στο φανάρι η οδηγός άνοιξε το φυμέ παράθυρο και πέταξε το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο...

Unknown είπε...

Κι επειδή την Εξουσία την υποστηρίζουμε με την δική μας υπεύθυνη πολιτική δράση μήπως θα πρέπει να σημειολογήσουμε ολίγον και τα σκουπίδια ως προιόν της υπερκαταναλωτικής μας πια πιστωτικοτραπεζικής δράσης και μανίας Υποθέτω πάντως τέτοιες μέρες το τραπεζικό σύστημα της euχώρας έχει Μεγάλη Εβδομάδα Ρε μπας και γίνει κανονική Μεγάλη Εβδομάδα κανά "σημείο εκ του ουρανού" πάλι και αρχίσουν να μαζεύουν σκουπίδια για να περάσει ο επιτάφιος;;
Α ρε Δούλε του Χριστού πας πάλι να κλέψεις δόξα αλληνής starνision

Προτίνω επίσης για να κάνουμε ντόρο και να κολλήσουμε στους σκουπιδοντενεκέδες και κάδους της πόλης για να αποφευχθεί στο μέλλον πάλι τέτοια σκουπιδοσυμφόρεση Ντόρα μου τυπωμένα ΜΜS πιστών με φωτό το σκήνωμα του Αγίου (χωρίς πλάκα άρχισαν να κυκλοφορούν ΜΜS με σκήνωμα Αγίου για Καλή Ανάσταση)
Καλή Ανάσταση Eurοπατρίδα

Unknown είπε...

Άσε που το διεστραμμένο μου μυαλό πάει στο ότι μπορεί να αποκαλυφθεί μαζί με το Ευαγγέλιο του Ιούδα και κανένα καινούργιο άγνωστο σκήνωμα
Αγίου στα σκουπίδια κι από σεβασμό στο εύρημα καθαρίσει για πάντα η Πόλις

Άγιος Πολίτης ο σκουπιδοφάγος

bill είπε...

Αγαπητέ κ. Δήμου. Θα ήθελα ένα δικό σας σχόλιο για τις πρόσφατες ιταλικές εκλογές.

Filboid Studge είπε...

"Χωματερή" re-loaded:
Οι κοινώς λεγόμενες "χωματερές" θά έπρεπε να είναι οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.).
Ο σωστός σχεδιασμός προβλέπει όντως χώρους τακτοποιημένης (και συνήθως μονίμου) εναπόθεσης σκουπιδιών, με ενδεχομένη παραγωγή ενεργείας εκ του εκλυομένου μεθανίου, και με φύτευση της τελικής διαμορφωμένης επιφανείας.
Σύνδεση με το χθεσινό φιλμικό post:
Στο φίλμ "The Getaway" (στο πρώτο και στο re-make) το ζεύγος των φυγάδων "αδειάζεται" από απορριμματοφόρο όχημα στο City-dump που θύμιζε την χωματερή των Λιοσίων.

blade runner είπε...

Αν δεν απατώμαι, προηγούμενη Κυβέρνηση, του Πα.Σο.Κ., είχε εξασφαλίσει κονδύλια για τη διαχείριση των λυμμάτων. Αλλά, όπως τα σκουπίδια του κάθε Νεοέλληνα καταλήγουν στο ... μεγάλο, έτσι και τα χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια κατέληξαν στις ... μεγάλες τσέπες.

Μπορεί να κάνω και λάθος, γιατί η μνήμη μου ασθενεί σε τέτοια ζητήματα, αλλά έχω αυτή την εντύπωση.

Η λύση της χωματερής είναι παρωχημένη και δεν οδηγεί πουθενά. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2006 να μην υπάρχει ακόμη μονάξα επεξεργασίας και στην Ελλάδα. Δεν ξέρω κανένα δημότη που θα δεχόταν να έχει τη χωματερή στα όρια του Δήμου όπου ανήκει. Ούτε εγώ θα το δεχόμουν, είναι απολύτως φυσιολογικό.

Είναι θέμα πολιτικής βούλησης αυτό, όπως και τόσα άλλα.

Stormrider είπε...

καλά, αφού η κατάσταση είναι τόσο τραγική γιατί δεν μισθώνουν μία ιδιωτική υπηρεσία να καθαρίσει "τα πολλά" τουλάχιστον να μην απειλείται η δημόσια υγεία

Κυνικός είπε...

Η καθαριότητα των πόλεων που ζούμε, η ανακύκλωση των απορριμάτων και γενικότερα ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι ζήτημα καθημερινού πολιτισμού. Δυστυχώς οι περισσότεροι έλληνες είναι απολίτιστοι. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο μέσα στις πόλεις. Κάνετε μια βόλτα στην εξοχή γύρω από τις πόλεις και θα συναντήσετε πεταμένα παλιά μηχανάκια πλυντήρια κρεβάτια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Έχω βγάλει μια φοτωγραφία πάνω στο βουνό της καβάλας ένα ωραίο λιβάδι και στη μέση ένα πλυντήριο. Έξω από το σπίτι μας να είναι.

trol είπε...

@blade runner, η χωματερή η καλύτερα ο ΧΥΤΑ (χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων) είναι ένα πρώτο απαραίτητο βήμα για να προχωρήσουμε στους ΧΥΤΥ (χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων) όπου θα θάβονται τα υπολείμματα από το εργοστάσιο μηχανικής επεξεργασίας. Το να κάνουμε ένα εργοστάσιο εκεί που υπάρχουν απλώς ανεξέλεγκτες χωματερές θα είναι μάλλον ανώφελο και σπατάλη χρημάτων, αφού πρέπει πρώτα να οργανωθεί και η αποκομιδή και η μεταφορά και η αποθήκευση και όλα αυτά με τρόπο που θα κάνουν βιώσιμη τη λειτουργία του εργοστασίου.

cyberlaika είπε...

Προσωπική τραυματική εμπειρία ενός αφελούς ανθρώπου..επί τρία χρόνια λοιπόν είχα διαθέσει το τεράστιο ιδιόκτητο υπόγειο της πολυκατοικίας που μένω για την συγκέντρωση ότι υλικου απο χαρτί θα έβγαινε απο τα 28 διαμερίσματα και τα 8 καταστήματα της εν λόγω πολυκατοικίας (εκ των οποίων 2 καφετέριες και 1 κάβα, δραστηριότητες δηλαδή που από μόνες τους κάθε μέρα σχημάτιζαν λόφο τα πεταμένα τους χαρτοκιβώτια στον σκουπιδοντενεκέ ακριβώς μπροστά από την πολυκατοικία)με σκοπό την αποκομιδή του απο τον μόνο ιδιώτη της πόλης που εμπορεύεται χαρτί προς ανακύκλωση, εκτος του τοπικού Πανεπιστημίου που διαχειρίζεται μόνο του τα χαρτικά του απόβλυτα. Να σημειώσω πως του το χάριζα δεν του το πωλούσα προς άγραν οποιοδήποτε υλικού οφέλους.Να πω επίσεις πως στην δική μας επαρχιακή πόλη όχι μόνο η ανακύκλωση θεωρείται από τους ντόπιους τοπικούς άρχοντες σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά και όλόκληρη η πόλη των 120000 κατοίκων καθώς και όλος ο νομός χρησιμοποιεί χωματερή για να αφοδεύσει τα απόβλητά της. Χρόνια τώρα τσακώνονται οι διάφοροι φορείς για το που (άρα ποιός θα τον φάει στην μάπα) θα πρέπει να γίνει ο περιβόητος ΧΥΤΑ.¨Αστε που όταν θα γίνει θα 'ναι τεχνολογικά ξεπερασμένο μοντελο διαχείρισης αποβλύτων.
Τελικά, στο κάλεσμα ανταποκρίθηκα εγώ και άλλα 3 διαμερίσματα.Το πάλεψα για τρία χρόνια πολλές φόρες καταντώντας και γραφική όταν μάζευα εγώ από τα σκουπίδια δεκάδες χαρτόκουτα που χαροπάλευαν εκεί περιμένοντας το σκουπιδιάρικο.
Επιπλέον ο ντόπιος εππαγελματίας ανακυκλωτής ήταν τόσο αστοιχείωτος και ανοργάνωτος που κάθε φορά για να τον καταφέρω να έρθει και να τιγκάρει ένα μεγάλο ημιφορτηγό έπρεπε να του τηλεφωνώ για εβδομάδες και να τρώω τα στησίματα της αρκούδας (να πω ότι δεν είμαι αργόσχολη, έχω οικογένεια, δουλειά και ενδιαφέροντα κι άλλα εκτός του Ρομπενχουντισμού με τα σκουπίδια.
Πριν λίγους μήνες εγκατέλειψα την προσπάθεια και τα χαρτιά με πόνο ψυχής στην μοίρα τους γιατί και ο μαζοχισμός έχει τα όρια του.
Είπα να τα γράψω αυτά για να πω κι εγώ μαζί με σας πως το ψάρι βρωμά ολόκληρο κι από παντού και δυστυχώς πρόκειται για ένα ελληνικότατο ψάρι που συνέχως, αυτό, ανακυκλώνεται με πλήρη επιτυχία σ'αυτή την περίπτωση και με την πρόθυμη συνεργασία των περισσοτέρων αυτής της κοινωνίας.

blade runner είπε...

@trol

Δεν γνωρίζω ποια ακριβώς θα πρέπει να είναι τα στάδια σε μια τέτοια διαδικασία, έχεις δίκιο. Αυτό που εννοούσα όμως είναι ότι αποκλείεται να μην υπάρχουν άλλοι τρόποι αποθήκευσης, μέχρι την τελική τους επεξεργασία, από αυτή της χωματερής. Ειλικρινά, με τα όρια του κατοικήσιμου κομματιού της πόλης να έχουν ανοίξει τόσο, πείτε μου εσείς, ποιος δημότης/πολίτης που σέβεται τον εαυτό του θα δεχόταν δίπλα του μια χωματερή;

Υποθέτω πως το κόστος για μια τέτοια στροφή, θα είναι τεράστιο, αλλά αμφιβάλλει κανείς ότι είναι μείζονος σημασίας; Mε όλο το σκεπτικισμό που με διακρίνει σε ό,τι αφορά την πολιτική ζωή της χώρας, εγώ προσωπικά θα δεσμευόμουν να εμπιστευθώ με την ψήφο μου το κόμμα που θα αναλάμβανε να απαλλάξει τον τόπο από αυτή τη δυσωδία, όχι μόνο κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά μιλώντας...

Ως κάτοικος Εξαρχείων, το θέμα με τα σκουπίδια το ζω έτσι κι αλλιώς στο πετσί μου. Δεν αντέχεται άλλο και καλούνται οι κύριοι να βρουν μια λύση και γρήγορα.

blade runner είπε...

Οπως τραγουδούσαν και οι Panx Romana κάποτε:


"Ελληνα, έλληνα είσαι σκουλήκι,
η Ακρόπολη δεν σου ανήκει,
Ελληνα, Ελληνα, τι λες για όλα αυτά;
Σε δουλεύουν κανονικά..."

Πάω για κάτι δουλίτσες, συνέχεια αργότερα

Debby είπε...

Χτύπησε για άλλη μια φορά η δικτατορία των συνδικαλιστών.

tassos_papadakis είπε...

Η περίπτωση 'Κουρουπητός', αναδεικνύει πόσο ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ -σε θέματα περιβάλλοντος και όχι μονάχα-, είμαστε εδώ στο Ελλαδιστάν.

Έκανα ναύτης για ένα 6μηνο στο ναύσταθμο της Σούδας το 1996, στα Χανιά, όπου και ο διάσημος πια Κουρουπητός.

Όντας οδηγός στην ειδικότητα(και ναύτης μόνο κατ' όνομα), είχα την ευκαιρία περισσότερες της μίας φορές, να φτάσω μέχρι την πηγή του Κακού, την εν λόγω χωματερή, με κάποια από τις σκουπιδιάρες του Πολεμικού Ναυτικού(μας έβαζαν να οδηγάμε ό,τι να' ναι... -μια μέρα έπιασαν φωτιά κάτι θάμνοι έξω από τον ναύσταθμο, αλλά κανένας δεν είχε φροντίσει να εκπαιδεύσει κάποιον από μας στο όχημα της Πυροσβεστικής -έμαθα να το οδηγώ καθ' οδόν εκείνη τη μέρα... -τραγέλαφος)

Πρόκειται για το απόλυτο έγκλημα: πρόκειται για μια χαράδρα σε μεγάλο ύψος(από τις πολλές στην Κρήτη), ένα φαράγγι, στο οποίο, λίγα μέτρα πιο κάτω από εκεί όπου γινόταν η απόθεση των απορριμάτων(τα ρίχναμε στην χαράδρα, αυτή ήταν η "λύση"), βρισκόταν μια ονειρεμένη, απόμερη παραλία και βέβαια η θάλασσα...

Ευτυχώς, που υπάρχουν κάποιοι εκεί στην Ευρώπη και μας τραβάν το αυτί, καμιά φορά...

Είμαστε ανίκανοι δυστυχώς να κρατήσουμε σε αξιοπρεπή επίπεδα το βιοτικό μας επίπεδο, από μόνοι μας. Και βέβαια, δεν θα "χαλάσουμε" εμείς την υπόλοιπη Ευρώπη με την απόλυτη αναρχία και το ξεχαρβάλωμά μας. Ευτυχώς, μάλλον το αντίστροφο θα συμβεί -τουλάχιστον, σε αυτό ελπίζω εγώ.

Nikos Dimou είπε...

Stormrider said...
καλά, αφού η κατάσταση είναι τόσο τραγική γιατί δεν μισθώνουν μία ιδιωτική υπηρεσία να καθαρίσει "τα πολλά" τουλάχιστον να μην απειλείται η δημόσια υγεία


Ειστε καλά; Ποια ιδιωτική υπηρεσία δέχεται να φάει ξύλο από τους συνδικαλιστές; Και ποια κυβέρνηση θα αποδεχθεί το πολιτικό κόστος αν βάλει τα ΜΑΤ;

christoforos είπε...

Δευτέρα βράδυ, βγαίνω από το μετρό του Νέου Κόσμου. Περπατώ δέκα μέτρα και προσπερνώντας ένα λόφο σκουπιδιών σωριάζομαι στο πεζοδρόμιο. Ένας μ***ς είχε αφήσει κουβάδες με πλαστικά χρώματα στο σωρό, αυτοί είχαν χυθεί στο πεζοδρόμιο και το αποτέλεσμα ήταν αναπόφευκτο. Αν ήταν άλλος ίσως να είχε σπάσει πόδι χέρι. Άρχισα τις χριστοπαναγίες. Σακάκι, παντελόνι, πουκάμισο, παπούτσια βεβαίως καταστράφηκαν. Αυτό δεν με πείραξε- η υγεία μου να 'ναι καλά. Για μια στιγμή αναρωτήθηκα μήπως είμαι εγώ ο μ***ς που δεν πετάω τα σκουπίδια μου στα μούτρα των άλλων. Που σκέφτομαι δύο και τρεις φορές πως θα ανακυκλώσω τα πλαστικά, τα χαρτιά και τα κουτάκια μου. Σκέφτηκα να γράψω αμέσως κάτι στο γνωστό ποστ (Κούλμμπαχ). Δεν το έκανα για δύο λόγους: α) διότι έχω από καιρό παραιτηθεί της ιδέας να μεταπείσω τους αφελείς ρομαντικούς που δικαιολογούν με κάθε τρόπο τη μιζέρια τους (οι μ***ιες του στυλ,ναι μεν...αλλά η πατρίδα μας είναι η ομορφότερη χώρα του κόσμου), β) διότι το ζήτημα δεν είναι πλέον να δώσουμε έλλογη μορφή στο πρόβλημά μας (όπως κάνουν κάποιοι αγανακτισμένοι φίλοι) αλλά να υπερασπιστούμε άμεσα το αυτονόητο. Αυτά!

flying smurf είπε...

Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι και δικό μας, των πολιτών! Ποιος δεν έχει δει να πετάνε σκουπίδια από τη βεράντα με στόχο τον κάδο σκουπιδιών, να μαλώνουν στη γειτονιά για το που θα μπει ο κάδος κ.α. Μία λύση κατά τη γνώμη μου είναι: να υπάρχουν κάδοι (ξεχωριστά για πλαστικά, γυάλινα, χαρτιά κ.τ.λ) σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο κάθε σπιτιού, πολυκατοικίας κ.τ.λ. Έπειτα μπορούμε να περάσουμε στο πρόβλημα των Χ.Υ.Τ.Α.

traveller είπε...

@debby:

Συμφωνώ απόλυτα. Μου προκαλεί μεγάλη απορία η διστακτικότητα των εκάστοτε κυβερνώντων. Αυτοί δεν βλέπουν τα αποτελέσματα και το τέλμα που προκαλεί η έννοια του "πολιτικού κόστους"? Μήπως τελικά ξεφεύγει κάτι από τη δική μας προσοχή και το ξέρουν εκείνοι?

Εκτός εξουσίας είναι λαύροι εναντίον του πολιτικού κόστους. Μόλις αναλάβουν συμπεριφέρονται σαν ευνουχισμένοι (από ποιόν άραγε?).

kahri είπε...

Εδώ που φτάσαμε η μόνη λύση είναι να βάλουν το στρατό να μαζεύει τα σκουπίδια. Έτσι, για να φανεί και κάπου χρήσιμος.

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
amalia είπε...

όλη η Ελλάδα μια τεράστια χωματερή...Ωραία τα κάναμε πάλι!βρήκαμε το σενάριο να δυσφημίσουμε την χώρα μας. Είδαμε πως ανέβηκε λίγο ο τουρισμός κι είπαμε να κάνουμε την κουτσουλιά μας. Έτσι για να μην ξεφεύγουμε από την εθνική μουρμούρα. Αχ καημένη Ελλάδα...Θα πας στο eurovision με την μυρωδιά της ανευθυνότητας παραμάσχαλα!!..

NP είπε...

Ανθέλληνες είναι όλοι αυτοί που έχουν καταντήσει αυτή τη χώρα έτσι...

harrygreco είπε...

Διαβασα τα σχολια,οπου ο καθενας περιγραφει τις εμπειριες του & προτεινει τροπους που εφαρμοζονται στον πολιτισμο,σε λαους αλλης νοοτροπιας. Εδω ομως ειναι ψ/κωσταινα,χρειαζονται λυσεις που να ταιριαζουν στη παθολογια του ρωμιου. Ειναι σαφες οτι ο ρωμιος ειναι βρωμιαρης,δηλ & θα παραγει & θα πετα τα σκουπιδια του οπουθελει. Ειναι επισης σαφες οτι λογω αναρχοαντιδραστικου χαρακτηρα,δεν υπακουει σε λαητ πιεση,καμπανια,παραινεση,τζουφια λογια,σποτακια,παρακάλια. Υπακουει ομως σε αυστηρα μετρα,οπως της τροχαιας για ραμπες αναπηρων,οπου παιρνουν πινακιδες. Κανενας σημερα ,τουλαχιστον στο Δ. Αθηνας που ξερω,δεν τολμαει να σταθμευσει σε ραμπα γιατι η Δημ. Αστυναμια εχει ξεσαλωσει & μεσον δεν περναει. Αυτη λοιπον ειναι η λυση,μια αυστηροτητα φασιστικου χαρακτηρα για εναν φασιστικο λαο που δεν εχει ευσυνειδησια αλλα καταλαβαινει μονο επιβολη ανωτερων δυναμεων." Πεφωτισμενη δεσποτεια ",για τη χωρα οπου δεν γεννηθηκε η δημοκρατια & δεν φτουρανε δημοκρατικες λυσεις.

Grecopean είπε...

Στη Μεγάλη Βρετανία οι υπάλληλοι καθαρισμού συλλέγουν αποκλειστικά μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια και χαρτί προς ανακύκλωση (σε ειδικούς κάδους που έχει προμηθεύσει ο Δήμος σε όλα τα νοικοκυριά). Ο πολίτης είναι υπεύθυνος να μεταφέρει στους χώρους ανακύκλωσης γυαλί, αλουμίνιο, ηλεκτρονικά, ξύλο και άλλα υλικά.
Και να μην ήθελε παραταύτα ο πολίτης να ανακυκλώσει δεν θα είχε άλλη επιλογή! Το κάθε σπίτι έχει ένα μικρό κάδο σκουπιδιών ο οποιός γεμίζει καθημερινά απο τα μη ανακυκλώσιμα.
Χάρη στα συγκεκριμένα μέτρα και λιγότερους υπάλληλους απασχολεί ο δήμος (ξέχασα, στην Ελλάδα αυτό θεωρείται κακό) και χρήματα απο την ανακύκλωση εξοικονομεί. Αποτέλεσμα: δυνατότητα διάθεσης πόρων για κοινωνική πολιτική (δωρεάν διαμερίσματα σε ανύπαντρες μητέρες κτλ.)

Η έρευνα της Mercer για τη ποιότητα και το κόστος ζωής μπορεί να βρεθεί στο:
http://www.mercerhr.com/pressrelease/details.jhtml/dynamic/idContent/1173105

paragrafos είπε...

Φαίνεται πως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί πελατειακά από χρόνια. Δεν βλέπω λοιπον πως μπορεί ν΄ αλλάξει η κατάσταση.

Ίσως χρειάζεται ένας δήμαρχος με τάσεις... πολιτικής αυτοκτονίας (όπως ελέχθη), κομμάτι απίθανο...

Ας μη ξεχνάμε ότι κάθε πετυχημένος δήμαρχος (και ως επιτυχημένος θεωρείται μάλλον αυτός που απλώς κέρδισε τις εκλογές) οραματίζεται κι ένα υπουργικό θώκο. Φαύλος κύκλος.

Εμείς πάντως στη Λευκωσία, μπορεί να έχουμε χιλια δυο άλλα ελλείμματα, ωστόσο (ειδικά τα τελευταία χρόνια) λάμπουμε απο καθαριότητα!

Όλη η Λευκωσία αγαπάει το... λευκό!

Mariakalos είπε...

Οι Γερμανοί,το 1972, έκαναν όλο το landscaping των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του Μονάχου, ΠΑΝΩ σε προσχώσεις από σκουπίδια.
Εμείς, 24 χρόνια μετά,παραλλάσσοντας ελαφρώς το γερμανικό μοντέλο, Θάβουμε τις Ολυμπιακές μας εγκαταστάσεις ΚΑΤΩ από σκουπίδια (βλ. σχετικές φωτό από τα ρημαγμένα 'Καλατράβαμε κιάς κλαιώ).
Αντε καλέ! Για ένα επίρρημα θα τα χαλάσουμε τώρα;!!Πφφφφφ...

thinker είπε...

Περα ομως απο τα σκουπιδια μηπως θα επρεπε να σκεφτουμε και αυτους που τα μαζευουν; Κατα ποσο δηλαδη ειναι σωστα αυτα που ζητανε. Σε αυτη τη χωρα αν δε φωναξεις δεν παιρνεις τιποτα. Και δυστηχως πολλες φορες η μονη φωνη καποιων επαγγελματων ειναι ειτε να κλεισουν τους δρομους, ειτε να μη μαζεψουν τα σκουπιδια μας, ειτε να κανουν απεργια... Καλες ολες οι ιδεες για ανακυκλωση αλλα μεχρι να οργανωθει το ολο συστημα, ας κοιταξουμε και αυτα που μπορουν να λυθουν πιο αμεσα.

maika είπε...

Κυβέρνηση είναι η προηγούμενη Αντιπολίτευση..
Αντιπολίτευση είναι η προηγούμενη Κυβέρνηση....
΄Αρα τι να περιμένει κανείς?
Και οι πολίτες μια απ΄ τα ίδια...(καλά υπάρχουν και εξαιρέσεις)
Στα λόγια είμαστε πρώτοι,στην πράξη όμως...
Εδώ και πολλά πολλά χρόνια κάνω διακοπές στην Αίγινα. Κάποια χρονιά έπιασε φωτιά η μια πλευρά του λόφου,οπου βρίσκεται και το σπίτι μου. Λίγοι , κυρίως παραθεριστές, πλησίασαν όσο επέτρεπε η Πυροσβεστική, και με κλαριά έσβηναν ό,τι μπορούσαν.
Οι πιο πολλοί όμως είχαν μείνει στα σπίτια του και κατέβρεχαν τις αυλές τους.... Λες κι αν η φωτιά έφτανε ως εκεί θα έλεγε α.. εδώ δε μπαίνω ... είναι λίγο βρεγμένα!!

Έτσι γίνεται πάντα,όταν το πρόβλημα χτυπήσει την πόρτα μας μπορεί και κάτι να κάνουμε... Αλλιώς....

georgia m. είπε...

Δεν πρόκειται ν αλλάξει τίποτα με τα σκουπίδια και τις χωματερές στην Ελλάδα και,φυσικά,το επίπεδο της Γερμανίας δεν θα το φθάσουμε ποτέ.

Και κάτι άσχετο με το θέμα:

Επειδή δεν μπορώ άλλο να κρύβω τις βουκολικές μου τάσεις,ενημερώνω άπαντες τους ενδιαφερομένους ότι αλλάζω το nickname μου από georgia.m σε γιουργίαμ΄.(έτσι θα με φώναζε ένας βοσκός,ας πούμε).
Αυτά.Πάω τώρα στη στάνη μου,ν ακούσω κλαρίνα - έρχεται και Πάσχα.

cyberdustz είπε...

traveller said...
Αλήθεια, από αυτούς που θα συμμετάσχουν στο σημερινό σχολιασμό, πόσοι κράτησαν στο σπίτι τους τις σακούλες με τα σκουπίδια τους?
11:08 πμ

σοφή ερώτηση. Εμείς πάντως τα σκουπίδια τα κρατάμε πάντα στην πίσω αυλή, και τα βγάζομε μόνον όταν γίνετε η συγκομιδή. Παρόλα αυτά, ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέχω από αυτή την ανούσια κλάψα. Δράση χρειάζεται, όχι κλάψα και μοιρολόι και αύριο πάλι το ίδιο χάλι.

st είπε...

Ενα μικρο αποσπασμα απο ενα ποστ για την ανακυκλωση στην Ευρωπη:

...Στην Ελλαδα μας αρεσουν τα μεγαλα projects. Μπροστα, λοιπον, στην κριση διαχειρησης απορριματων που βρισκομαστε (15 χρονια πισω απο ολες τις Ευρωπαικες χωρες και πολυ μακρυα απο τους στοχους μας), αποφασισαμε να χτισουμε το μεγαλυτερο εργοστασιο ανακυκλωσης της Ευρωπης. Μας στοιχισε κατι παραπανω (75 εκ. ευρω) αλλα τα καταφεραμε. Το εργοστασιο ολοκληρωθηκε πριν 5 χρονια διπλα στη χωματερη Ανω Λιοσιων, αλλα παραμενει ακομα ανενεργο.

Ο λογος?
- Υπεστη σοβαρες ζημιες απο ενα σωρο σκουπιδιων που επεσε πανω του!

Ολοκληρο το ποστ, εδω.

Debby είπε...

@thinker
Παρόλο που είμαι και εγώ εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα, και αντιλαμβάνομαι από πρώτο χέρι πως καταπατούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων, θέλω παρόλα αυτά να σε ρωτήσω τα εξής:

Για τα δικά μου τα προβλήματα ποιος κατεβαίνει στους δρόμους να τα θέσει προς λύση?

Γιατί πρέπει εγώ και όλος ο κόσμος να υποφέρουμε στην κυριολεξία για τις απαιτήσεις (έστω και αν είναι απολύτως δίκαιες) μιας μικρής μερίδας ανθρώπων? (μικρής σε σχέση πάντα με το σύνολο του πληθυσμού που κατοικεί στην Ελλάδα)
Οταν καταπατούνται τα δικά μου τα δικαιώματα τρέχει κανείς άλλος εκτός από μένα? Παίρνω κάποιον άλλον στον λαιμό μου?

epikairos είπε...

Εκατό μέτρα από το σπίτι μου έχει ένα υπαίθριο πάρκινγκ και μπροστά τρεις κάδους σκουπιδιών. Οι ελληνάρες έρχονται και πετάνε στο συγκεκριμένο σημείο τα σκουπίδια τους ακόμα κι αν κατοικούν μισό χιλιόμετρο μακριά επειδή είναι γκαράζ μπροστά κι έχει άπλα. Το αποτέλεσμα είναι πως οι περισσότεροι κάδοι σε μια περιοχή ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου είναι σχετικά γεμάτοι αλλά στο συγκεκριμένο σημείο γίνεται της μουρλής.

apousia είπε...

Μεσούσης της απεργίας,διαπιστώνεις τον βαθμό συνειδητοποίησης και της παιδείας που,όταν υπάρχει, επιβάλλει στον πολίτη να κρατήσει τα σκουπίδια στο μπαλκόνι του.
Βλέπεις ποιοί αδυνατούν να καταλάβουν πως το ''έξω από το σπίτι μας'' είναι ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ.
Ασχέτως απεργίας,πόσοι είναι αυτοί που επειδή βαριούνται να πατήσουν τον κάδο,αφήνουν τα σκουπίδια δίπλα και συνήθως άδετα?
Έλλειψη υποδομών,ναι,μα πρωτίστως,έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθητοποίησης στον πολίτη,έλλειψη οργανωτικής επάρκειας και πολιτικής τόλμης στην κυβέρνηση και στην αυτοδιοίκηση,έλλειψη ικανότητας διάκρισης του σωστού τάιμινγκ στους συνδικαλιστές.
(Αν και το τελευταίο,είναι μάλλον υπό αίρεση και αναίρεση...)

maika είπε...

@debby
σαν ένδειξη διαμαρτυρίας προς τους αγαπητούς σημερινούς απεργούς,θα πρέπει όταν με το καλό μαζέψουν τα σκουπίδια και έρθει η σειρά μας να απεργήσουμε να πηγαίνουμε και να αφήνουμε τα σκουπίδια μας έξω από την πόρτα τους καθημερινά και όλοι μας....

vaggelis papavasiliou είπε...

Ακούστε ένα αστείο και σουρεαλιστικό.
Μου περιέγραφε προχτές μία γνωστή μου για μία εκδρομή στο Άμστερνταμ ενός γκρούπ 50 αθηναίων.Οι εντυπωσεις τους ήτανε αρνητικές.Δεν τους άρεσε καθόλου!!!Αλλά το ωραίο είναι τί τους έκανε περισσότερο αρνητική εντύπωση.ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.Βρηκαν το Άμστερναμ βρώμικο...

Debby είπε...

@Maika
χαχαχαχαχ!Ετσι θα έπρεπε!! Ελα όμως που το δικαίωμα της απεργίας είναι για τους προνομιούχους αυτής της χώρας και άρα την ώρα που εμείς θα έπρεπε να μαζευουμε τα σκουπίδια μας για να τα βάλουμε στην πόρτα τους, θα πρέπει να δουλευουμε!! Που χρόνος?
Καλό απογευμα σε όλους

pagis είπε...

Να ένα θέμα που μας κάνει εθνικά υπερήφανους: διαχείριση
και ανακύκλωση απορριμμάτων.

Από την δική μου εμπειρία:

Σε μια πολυκατοικία με 30 διαμερίσματα πχ στην πλατεία
Αττικής χωρίς να διαθέτει ιδιαίτερο χώρο για τα απορρίμματα,
πως να μην μαζεύονται σωρό τα σκουπίδια απ'έξω με καθημερινή
συγκομιδή μόνο.

Οταν ο κάδος απορριμμάτων έχει μόνιμη θέση ακριβώς εμπρός από
την είσοδο της πολυκατοικίας ...

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, ... η άλλη μισή είναι τα
σκουπίδια μας.

Μίδας είπε...

...έχουμε όλοι αποτύχει..ως τοπική αυτοδιοίκηση...'Οχι δα! Η τοπική αυτοδιοίκηση, η κορωνίδα της αναποτελεσματικότητας, για να μη πω της ανικανότητας και της διαφθοράς, έχει πετύχει: στο βόλεμα, στις μισές δουλειές και πάει λέγοντας.
Προ ημερών ο Ν. Κακλαμάνης επίσκέφθηκε το Μιλάνο και απόρησε για το πώς μαζεύουν εκεί τα σκουπίδια, χωρίς κάδους. Τι λέτε κύριε Κακλαμάνη; Όλες οι αξιοπρεπείς πόλεις της Ευρώπης δεν έχουν κάδους (το ίδιο και το Ψυχικό, που είναι αξιοπρεπής γειτονιά). Ειδα στο Μόναχο, τρακτεράκι να ρυμουλκεί, σαν τρένο, τους κάδους ξενοδοχείου από το υπόγειο του ξενοδοχείου και μετά το άδεισμα, πάλι μέσα οι κάδοι.
Και επειδή η κατάσταση μόνο χιούμορ σηκώνει, μη ξεχνάμε ότι το Hellas φτιάχτηκε για να κάνει ρίμα με το Kourellas, ως προς την καθαριότητα και με το Bordellas, ως προς την οργάνωση.

Υποκείμενο δικαίου είπε...

Από την σημερινή naftemporiki.gr:

"Όπως επισημαίνει η ΚΕΔΚΕ, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 28/3/2006, στο ΦΕΚ 383/Β/06, και την οποία υπογράφουν έξι συναρμόδιοι υπουργοί, αφαιρείται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις η αρμοδιότητα να αδειοδοτούν για εγκαταστάσεις διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων.Επίσης αφαιρείται από τους ΟΤΑ η δυνατότητα να διατυπώνουν άποψη για τη λειτουργία εγκατάστασης που διαχειρίζεται επικίνδυνα απόβλητα στα όρια τους.Επιπλέον η απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα στους κρατικούς φορείς (υπουργό ή γ.γ. Περιφέρειας) να αποφασίζουν για την αδειοδότηση εγκαταστάσεων διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων.Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος σχολιάζοντας αυτή την υπουργική απόφαση, σημείωσε πως «η απόφαση που συνυπέγραψαν οι έξι συναρμόδιοι υπουργοί, χωρίς καν να μπουν στον κόπο να ενημερώσουν τόσο την ΚΕΔΚΕ όσο και την ΕΝΑΕ αποτελεί μια ακόμα ευθεία βολή στο θεσμό της αυτοδιοίκησης της χώρας μας»."

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς...Την τοπική αυτοδιοίκηση, που αντί να παραδεχθεί την παταγώδη αποτυχία της σε όλα τα επίπεδα, ανησυχεί για βολές ενάντια στον θεσμό της...Το κεντρικό κράτος, που αρπάζει την ευκαιρία να γίνει ακόμα πιο συγκεντρωτικό, πιο εξουσιαστικό...ή τους πολίτες που δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι τα δικαιώματα - όπως το δικαίωμα σε ένα καθαρό περιβάλλον -έρχονται μαζί με υποχρεώσεις, και απαιτούν άμεση λύση και από τους δύο, μπαζώνοντας τα ρέματα και πετώντας τα σκουπίδια όπου βρουν...

Σπασίκλας είπε...

@blade runner
κατανοώ ότι δεν έχω δικαίωμα να το πώ αυτό (ειδικά με τέτοια ορθογραφία), αλλά σε εκλιπαρώ μην κάνεις quote τους panx romana, όταν είναι σοβαρό το θέμα. Συγνώμη κ πάλι.


Αυτή την ιστορία με το πολιτικό κόστος δεν τη καταλαβαίνω. θα χάσουν 1000 υποστηρικτές κ θα κερδίσουν 10000000. Εγώ π.χ. θα στηρίξω σθεναρά τη κυβέρνηση που 8α απολύσει όλους αυτού του είδους απεργούς (βλ. δημόσια υγεία) κ θα στείλει τα ΜΑΤ για να επιβάλλει την τάξη αν χρειαστεί. Νόμιζω σχεδόν όλοι μας άλλωστε - χωρίς ακρότητες απαραίτητα.

Δεν είμαι ούτε φασίστας ούτε ρεπουμπλικάνος (λές?), αλλά χρειζόμαστε αντίστοιχο σθένος μερικές φορές. Ακόμα κ ο Ρήγκαν πριν μερικά χρόνια έχει μείνει διάσημος για το πως αντιμετώπιζε τέτοια θέματα.

Υποκείμενο δικαίου είπε...

Kάτι ακόμα (naftemporiki.gr):

"Την ίδια ώρα η Νομαρχία Δυτικής Αττικής απέστειλε εξώδικα στους δήμους Αθηναίων, Νέας Σμύρνης, Νίκαιας και Μελισσιών, καθώς απορριμματοφόρα τους εντοπιστήκαν να αποθέτουν σκουπίδια στη χωματερή σε μη επιτρεπόμενους χώρους, ανεξέλεγκτα και χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές..."

Κάποτε ο Hobbes ανησυχούσε για τον "state of nature", το πόλεμο "όλων εναντίον όλων", τον οποίον η δημιουργία του κράτους αποτρέπει...Σκέφτηκε ποτέ την πιθανότητα να συμμετέχουν στο "state of nature" διαφορετικοί θεσμοί του ίδιου κράτους;

Aphrodite είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Aphrodite είπε...

Εξω απο την έπαυλη του Καραμανλή έχει απεργία σκουπιδιαραίων?

silk123 είπε...

Συην Ελβετία σου βάζουν πρόστιμο αν βγάλεις έξω σκουπίδια σε μη καθορισμένη μέρα.

Μη μου απαντήσετε, πήγαινε να ζήσεις εκεί.
Για εδώ τι μπορούμε να κάνουμε;

Aphrodite είπε...

Και τέλος, ναι, τα κρατάμε τα σκουπίδια σπίτι να μην επιβαρύνουμε το πρόβλημα, αλλά πείτε μου, τις πανες του μωρού (με τα μπιφτεκάκια μέσα) ΤΙ να τις κάνω ακριβώς?

(παλιοσειρές- κά'να πτυχίο κανείς να βγούμε στο μπαλκόνι να το δείξουμε να φύγει το πρόβλημα?)

thinker είπε...

Το να τραβαμε εμεις τα πανδεινα καθε φορα που καποιος, για δικους του λογους κλεινει τους δρομους, ειναι κατι που γενικα με βρισκει αντιθετο. Δεν ειμαι υπερ ουτε των κλεσιματος των δρομων, ουτε των καταληψεων των κτηριων, ουτε γενικα της παρεμποδισης με οποιοδηποτε τροπο της εργασιας του αλλου. Δεν μπορουμε ομως να ταχθουμε εναντιων του αγωνα καποιων ανθρωπων για την κατακτηση και των δικαιωματων του. Ιδιως οταν ο διαλογος με τα κυβερνητικα προσωπα, της εκαστοτε κυβερνησης, οδηγει σε αδιεξοδο. Δε γνωριζω κατα ποσο ειναι δικαια ή οχι αυτα που ζητανε και ουτε ειμαι και σε θεση να κρινω ακομη και αν οι ενεργειες τους προκαλουν προβληματα σε ολους μας. Γνωριζω ομως οτι ολοι οι αγωνες απαιτουν θυσιες. Και προκειμενου καποιοι συνανθρωποι μας να αποκτησουν αυτο το κατι παραπανω που ζητουν, νομιζω οτι η μερικη ανεκτικοτητα ειναι η μικρη θυσια που χρειαζεται απο μας. Χωρις ομαδικο πνευμα δυσκολα θα επιτευχθουν οποιοιδηποτε στοχοι. Για να κανουν και οι υπολοιποι το ιδιο οταν θα χρειαστουμε να τρεξουμε εμεις για τα δικα μας δικαιωματα

Unknown είπε...

Τελικά η φιλοσοφία του κοινού κάδου είναι να μην φαίνεται ποιανού οίκου είναι η βρωμιά.

Σημειολογικά δηλαδή η φιλοσοφία του κοινοβουλίου είναι ποιανού πολιτικού οίκου να μην φαίνεται η βρωμιά

Πολύ βρωμιά ρε παιδάκι μου

Aphrodite είπε...

Α, και μια που είπα παλιοσειρές, θυμάστε που έγραφα για την σιωπηλή μοναχική μου σταυροφορία να κάνω την ζωή των άλλων (στην καθημερινότητα) πιο εύκολη...? Φεύ!

Πριν από αρκετά χρόνια, κύριος με BMW μπροστά μου στο φανάρι, ανοίγει το τζάμι και πετάει μισή τυρόπιττα & κουτάκι Coke Μπιούτιφουλλλλ!). Μες το μποτιλιάρισμα, ανοίγω πόρτα, τα μαζεύω, του χτυπάω το τζάμι και με χαμόγελο... Καλομοίρας του τα δίνω λέγοντας "αχ σας έπεσαν αυτά...".

Στο επόμενο φανάρι, ανοίγει ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΖΑΜΙ (να μην τον δω?!?!) και τα εκσφενδονίζει (το κουτάκι πήρε ξώφαλτσα μηχανάκι που έφυγε σιχτιρίζοντας). Τα ξανα-μαζεύω, ξανά τζάμι-χαμόγελο "συγνώμη, πάλι σας έπεσαν τα άτιμα!".

Σε επόμενη δόση στην παραλιακή τα πέταξε και δεν μπόρεσα να τα μαζέψω... Για καλή μου τύχη όμως, αφού τον ακολούθησα λίγο, είδα ότι παρκάρισε σε σούπερ-μάρκετ, και μάλιστα έξω.

Οπότε πήρα τη σακκούλα που έχω στα πόδια του συνοδηγού για σκουπίδια, κι ό,τι μα ό,τι είχε μέσα του τα φόρεσα στους υαλοκαθαριστήρες. Κι έφυγα.

Δεν ξέρω τι έγινε (δεν με είδε κανείς έτσι ή αλλιώς) και δε νομίζω ότι πήρε χαμπάρι το ζώον...

Από τότε πάντως όσες φορές επενέβην "αχ σας έπεσαν αυτά", συνήθως ντρέπονται...

(5 χρόνια αναποδιές με τα παιδιά λέτε να είναι από τις πολλές μούτζες που έχω φάει?)

Aphrodite είπε...

@maika (3:54),

Με πρόλαβες!
Περπατώντας προχτές με την 5-χρονη κόρη μου χεράκι-χεράκι, όπου πάντα είναι ευκαιρία να μιλάμε σαν φιλεναδούλες για διάφορα που βλέπει στο δρόμο, με ρώτησε και για τα σκουπίδια...
Ξέρει για την ανακύκλωση που κάνουμε (original δήμος: ένας κάδος για όλα! Γεμίζει σε μισή μέρα κι μετά το χάος!) & προσπαθούσα να της εξηγήσω γιατί παρ'όλο που προσέχουμε "όοοολοι", τα σκουπίδια κάποιες στιγμές αυξάνονται και πληθύνονται.

Μετά από το λογίδριό μου, με ρώτησε με αφέλεια: "καλά μαμά, αν οι κύριοι υπαλληλοι καθαριότητας είναι πια τόσο θυμωμένοι και κουρασμένοι, να τους πηγαίνουμε εμείς τα σκουπίδια στο σπίτι τους να μην κουράζονται παραπάνω?"

4:53 μμ

maika είπε...

@aphrodite
... και όλοι μαζί να φυσήξουμε να διώξουμε και το νέφος...

cindaki είπε...

@aphrodite

Καλά,σε παραδέχομαι!!!
Πολύ θα θελα να δω τα μούτρα του οδηγού όταν επέστρεψες τα σκουπίδια!!!

Πάντως,ακόμα μία φορά το θέμα ξεκινάει από την έλλειψη παιδείας...
Κι αφού δεν μαθαίνουμε στα παιδιά μας πώς να μην πετάνε κάτω τα σκουπιδάκια τους,μήπως να μαθαίναμε στους γονείς πώς να μη δίνουν το κακό παράδειγμα;;;

christoforos είπε...

Νομίζω ότι η οργάνωση σε ΜΚΟ, λ.χ. "Ενάντιοι στην εξαθλίωση της συμβίωσης στις πόλεις" θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα. Ο Χριστόδουλος - επιμένω - αυτό ακριβώς έκανε, αξιοποίησε τις δυνατότητες της κοινωνίας πολιτών. Οι γκέυ και οι λεσβίες - μια αριθμητικά μικρή αλλά αρκετά δυναμική ομάδα - αυτό ακριβώς κάνουν και κατόρθωσαν να αναδείξουν το "πρόβλημά" τους σε πείσμα όλων.
Είχα προσπαθήσει να κεντρίσω το ενδιαφέρον της ηλεκτρονικής μας κοινότητας και στο ποστ που αναφερόταν στο ευαγγέλιο του Ιούδα αλλά τότε κανείς δεν τσίμπησε. Θυμάμαι, από την εποχή που ήμουν στη Σουηδία, ότι γιόρταζαν κάθε χρόνο τη νίκη των ευκαλύπτων. Τη δεκαετία του 70 κάμποσοι ευαίσθητοι οικολόγοι είχαν αποσοβήσει την κοπή (λόγω κατασκευής μετρό) μιας ντουζίνας ευκαλύπτων στο κέντρο της πόλης. Τα δικαιώματά μας τα ξέρουμε, το γεγονός ότι αυτά παραβιάζονται επίσης, επαναλαμβάνω, μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε μια άμεση δράση; Κύριε Δήμου τι λέτε;

Dion.M. είπε...

Πολύ μεγάλο το θέμα κε Δήμου!

Από πού να ξεκινήσει κανείς! Aπό την τοπική αυτοδιοίκηση; Από τους πολιτικούς μας ηγέτες; Από το συνδικαλιστικό κίνημα; Aπό τον λαό;

Θα έπρεπε να αρχίσουμε από τον λαό. Τί είναι όμως ο Λαός; Οχι βέβαια οι οργανωμένες μειοψηφίες, ούτε οι περιστασιακές πλειοψηφίες των δημοσκοπήσεων, ούτε δημοκρατία σημαίνει δικτατορία της πλειοψηφίας!

Για να είναι ο Λαός όλα αυτά ( οργανωμένες μειοψηφίες, περιστασιακές πλειοψηφίες δημοσκοπήσεων κ.λ.π) προϋποτίθεται μία πραγματικότητα: Ανίκανες και "λίγες" πολιτικές ηγεσίες! Πολιτικές ηγεσίες που αντί να πηγαίνουν μπροστά ανοίγοντας δρόμους και αναλαμβάνοντας ευθύνες, ακολουθούν από πίσω με κύριο κριτήριο το πολιτικό κόστος. Το πολιτικό κόστος της Καθυστέρησης δεν υπολογίζεται γιατί είναι μακροπρόθεσμο! Προτιμάμε να κάνουμε μικρά έργα,-που φαίνονται άμεσα και δεν έχουν αντιδράσεις-για μικρούς ανθρώπους, όπως λένε οι Γερμανοί! Η (τρισκατάρατη στην χώρα μας Θάτσερ, εξ ού και Θατσερισμός) είχε πεί κάποτε: Ολοι θέλουμε να είμαστε αρεστοί και να μας αγαπάνε, πρέπει όμως να κάνουμε και δουλειά!

Η λύση για τα σκουπίδια είναι γνωστή και την ξέρουν οι αρμόδιοι αλλά δεν τολμούν να την εφαρμόσουν αν και έχει εφαρμοστεί στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης: Nα ανατεθεί η αποκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιωτικές εταιρείες με συγκεκριμμένες υποχρεώσεις. Το εργατικό δυναμικό, εντελώς ανειδίκευτο, υπάρχει και είναι πάμφθηνο, προτιμάμε όμως να το έχουμε να ζητιανεύει στα φανάρια. (Και δεν μιλάω για μαύρη εργασία επειδή θα διαρρήξουν τα ιμάτιά τους μερικοί)

Ολα αυτά για να μην θίξουμε οργανωμένα μαφιόζικα συμφέροντα! Συγγνώμην συνδικαλιστικά συμφέροντα ήθελα να πώ αλλά έχω επηρρεαστεί από το προηγούμενο θέμα και θυμήθηκα το "Συνδικάτο του εγκλήματος".

Και μιά διάσταση που θα αναφέρω εντελώς τηλεγραφικά:
Ξοδέψαμε ως χώρα τεράστια ποσά για να αναδείξουμε και να διαφημίσουμε την χώρα μας στους Ολυμιακούς Αγώνες. Η προσπάθεια αυτή τώρα αρχίζει να δίδει κάποιους καρπούς. Και περιμέναμε το Πάσχα των Καθολικών, που γίνεται η πρώτη και μεγαλύτερης σημασίας τουριστική εξόρμηση για να πνίξουμε τους τουρίστες στο σκουπίδι και να δυσφημίσουμε (ουσιαστικά να σαμποτάρουμε ενσυνείδητα)την χώρα μας! Το κακό, που οι ίδιοι κάνουμε στον εαυτό μας, δεν συγκρίνεται ούτε με δυσφήμηση από ανταγωνίστριες χώρες ούτε με καμμία "ξένη επιβουλή"

Για την τοπική αυτοδιοίκηση τι να πει κανείς! Εχει δημοσιευτεί, ότι έρευνες και δημοσκοπήσεις έχουν καταδείξει ότι θεωρείται πρωταθλητρια της διαπλοκής. Ας μην επεκταθώ. Απλώς ενδεικτικά να πώ ότι βάζουν (ορισμένοι), μιά μπουλντόζα να κάνει βόλτες σε ένα ρέμμα για να δικαιολογούν τα κονδύλια της Ε.Ε. Φυσικά τα ρέμματα δεν ξεμπαζώνονται, πνιγόμαστε με το πρώτο ψιλόβροχο και μετά το κοινωνικό σύνολο πληρώνει τις αποζημιώσεις.

Για να συνδεθούμε και με το προπροηγούμενο θέμα μας προεκλογικά θα επιδοθούν σε καθαίρεση κεραίών κινητής τηλεφωνίας για να επιδείξουν "έργο" αν και ξέρουν -οι περισσότεροι- ότι δεν στοιχειοθετείται κίνδυνος για την υγεία εξ αιτίας των κεραιών αλλά θέλουν να προσεταιριστούν τις ψήφους των τεχνόφοβων και πανικόβλητων "αγανακτισμένων πολιτών". Ειναι ένα καλό επιχείρημα, αν δεν έχεις να επιδείξεις έργο δημιουργίας να μπορείς να επιδείξεις έργο καταστροφής.

Για να ξαναγυρίσουμε στα σκουπίδια. Εχω δεί ένα documentaire, για την διαχείρηση των σκουπιδιών στο Χογκ Κονγκ. Φανταστείτε την πόλη με την μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού, ίσως, στον κόσμο. Δεν θα αναφέρω την τεχνική λύση αλλα θα πω ότι έχουν προβλέψει και το πλύσιμο των οχημάτων καθαριότητας πριν από κάθε έξοδο.

Στο Μιλάνο δίπλα στην Fierra, υπάρχει πανέμορφο πάρκο, που προέρχεται από χώρο ταφής απορριμάτων, και μιλάμε για μιά από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις της Ευρώπης.

Τελειώνοντας, να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας ότι η καθημερινότητα του πολίτη, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και ίσως το πιό δύσκολο να λυθεί στην χώρα μας, γιατι αυτό το θέμα θέλει πνευματική καλλιέργεια, σεβασμό του πλησίον μας και πραγματική και συνεπη δουλειά από την ηγεσία. Δεν θέλει χαβαλέ, που είναι το εθνικό μας σπορ. Χθές ήμουνα στην Συγγρού. Εχουν προβλέψει ράμπες, δίπλα στις σκάλες για τους έχοντες κινησιακά προβλήματα. Ε λοιπόν στις ράμπες εκινείτο και εμάρσαρε μιά μοτό. Παρετήρησα μετά ότι είχαν προβλέψει και είχαν κόψει τα σίδερα πού έχουν τοποθετηθεί για εμπόδιο στα δίτροχα!... Μπορεί να σκεφθεί κανείς πόσο έχουν κοστίσει αυτές οι διαβάσεις και ποιός τις πλήρωσε;

Ζητάω συγγνώμην για το μακροσκελές σχόλιο.

Nikos Dimou είπε...

chris said...
μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε μια άμεση δράση; Κύριε Δήμου τι λέτε;

Όποτε δοκίμασα την άμεση δράση έφαγα τα μούτρα μου - ίσως (ήμουν νεότερος) να μην είχαν ωριμάσει ακόμα οι συνθήκες.

Δεν ξέρω τι είδους δράση φαντάζεστε. Το κακό είναι πως οι αγωνιζόμεοι για τέτοια πράγματα δεν κλείνουν δρόμους - κι έτσι δεν τους λογαριάζει κανείς.

Φοβάμαι πως κοινωνία πολιτών δεν γίνεται σύντομα - στην Δύση πήρε μερικούς αιώνες.

Valm είπε...

Ένα έχω να πω. Δεν έχω δει σε άλλη χώρα της ευρώπης κάποιον να πετάει σκουπίδια στο δρόμο (από το αμάξι πχ)

Το "χειρότερο", δεν έχω δει κανέναν ξένο να πετάει σκουπίδια κάτω στην Ελλάδα. Υπάρχει σεβασμός από τους ξένους.

Συνέχεια όμως βλέπω Έλληνες να χρησημοποιούν την πόλη τους σαν μια μεγάλη χωματερή.

Αν αξίζει σε κάποια πόλη να πνίγεται στα σκουπίδια αυτή είναι η Αθήνα. Προχθές στους Αμπελόκηπους είδα μια γυναίκα να βγάζει το μωρό με το καροτσάκι βόλτα και κάθε δέκα μέτρα ποιός ξέρει τι έμπαινε μέσα στα πνευμόνια του μωρού...

Priapos είπε...

Γιατί λέτε ότι δεν έχουμε λύσεις για τα σκουπίδια; Απλώς τις εφαρμόζουν στις γειτονιές των πατρικίων.

Mr Pnin είπε...

Άνθρωποι και σκουπίδια, μήπως έτσι δεν είναι και τις ημέρες που δεν απεργούν οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή; Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα πεζοδρόμια ΟΛΩΝ των ελληνικών πόλεων είναι πουά-γκρι; Οι ακαλαίσθητες πλάκες πεζοδρομίου είναι διάστικτες από γκρι βούλες κάθε σχήματος και μεγέθους...πατημένες τσίχλες που η βαρύτητα τις προσγείωσε στο πεζοδρόμιο, αφού βεβαίως πρώτα κάποια στοματική κοιλότητα βαρέθηκε τις μασουλάει...η οποία κοιλότητα ήταν δικιά μου, δικιά σου, δικιά μας...
Δε φταίνε μόνο οι εργαζόμενοι για τα σκουπίδια, ή οι Δήμοι ή οι συναρμόδιοι (;) Υπουργοί, φταίμε πρωτίστως εμείς και να πεις ότι δεν έχουμε ακούσει ποτέ το: Η καθαριότητα είνια μισή αρχοντιά...
Γράφω ενώ ακούω το "SISYPHUS" από το UMMAGUMMA των PINK FLOYD και σκέφτομαι ότι η αποκομιδή και η διαχείριση των σκουπιδιών έχει αποδειχθεί ένα ...σισύφειο έργο όπως και τόσα άλλα...

pagis είπε...

Να μην ξεχάσουμε το καθήκον μας τώρα που βραδιάζει να πάμε να εναποθέσουμε φόρο τιμής στους λόφους των σκουπιδιών λίγες σακούλες ακόμη.

Ισως θα πρέπει να κάνουμε τον κόπο να πάμε λίγο παραπέρα και να πετάξουμε τα απορρίμματα μας μπροστά σε δημαρχία, υπουργεία, κτλπ?

(Λίγο άσχετη αλλά πραγματική ιστορία, στην Αγγλία νομίζω έγινε, ένας κτηνοτρόφος όντας αγανακτισμένος με τις τοπικές αρχές σε ένδειξη διαμαρτυρίας πήγε και άδειασε με ένα φορτηγό ακαθαρσίες από τον στάβλο του στην είσοδο του δημαρχείου. Το αστείο είναι ότι είχε λάθος διεύθυνση...)

basik-ly είπε...

Να δείτε που και πάλι το πρόβλημα θα εντοπιστεί στα χάλια της παιδείας!

George είπε...

Χριστίνα Χονδρόγιάννη said
"Ένας κορμός δένδρου και πίσω η ελληνική αισθητική περί κατοικίας...Αναρωτιέστε για τα σκουπίδια; Κοιτάξτε καλύτερα το πώς αυτός ο τόπος νοεί την αισθητική και την λειτουργικότητα των πραγμάτων."

Πολύ σωστό. Παρακολούθησε το πόσα εμπόδια έχει ένα πεζοδρόμιο, κάγγελα, μηχανάκια, κολώνες της ΔΕΗ, κολώνες του ΟΤΕ, κολώνες για τον φωτισμό. Τα πεζοδρόμια έιναι το πρώτο άδειασμα όχι μόνο σκουπιδίων - πως μετά από τόσα εμπόδια να είσαι παραγωγικός.

George είπε...

cyrusgeo said

"Υπάρχει και μια διάταξη που λέει ότι τα σκουπίδια πρέπει να τα κατεβάζουμε το βεάδυ. Οι κάδοι όμως στη γειτονιά μου γεμίζουν από το μεσημέρι..."

και νομίζεις ότι αν θα κατεβάζαμε τα σκουπίδια το βράδυ θα λυνόταν το πρόβλημα;

George είπε...

stormrider said

"καλά, αφού η κατάσταση είναι τόσο τραγική γιατί δεν μισθώνουν μία ιδιωτική υπηρεσία να καθαρίσει "τα πολλά" τουλάχιστον να μην απειλείται η δημόσια υγεία"


μετά ΝΔ said

"Ειστε καλά; Ποια ιδιωτική υπηρεσία δέχεται να φάει ξύλο από τους συνδικαλιστές; Και ποια κυβέρνηση θα αποδεχθεί το πολιτικό κόστος αν βάλει τα ΜΑΤ;"

Στην Νέα Υόρκη έχουν λύσει το πρόβλημα με το καλύτερο τρόπο. Αυτές οι ιδιωτικές εταιρείες ανήκουν στην μαφία (με εξαιρετική ποιότητα υπηρεσιών), ποιός θα μιλήσει;

George είπε...

np said

"Ανθέλληνες είναι όλοι αυτοί που έχουν καταντήσει αυτή τη χώρα έτσι... "

Πολύ γενικό. Ποιοί είναι;
και εμείς μέσα σε αυτούς είμαστε. Το να γράφουμε μέσα σε ένα blog δεν λεεί και πολλά. Δεν φταίει σε όλα η πολιτική.

George είπε...

Debby said

“Γιατί πρέπει εγώ και όλος ο κόσμος να υποφέρουμε στην κυριολεξία για τις απαιτήσεις (έστω και αν είναι απολύτως δίκαιες) μιας μικρής μερίδας ανθρώπων? (μικρής σε σχέση πάντα με το σύνολο του πληθυσμού που κατοικεί στην Ελλάδα)
Οταν καταπατούνται τα δικά μου τα δικαιώματα τρέχει κανείς άλλος εκτός από μένα? Παίρνω κάποιον άλλον στον λαιμό μου? “

Κανονικά σε τέτοιες υπερεσίες δεν θα έπρεπε να επιτρέπετε η απεργία – όπως στη η αστυνομία

George είπε...

Vaggelis said

“Ακούστε ένα αστείο και σουρεαλιστικό.
Μου περιέγραφε προχτές μία γνωστή μου για μία εκδρομή στο Άμστερνταμ ενός γκρούπ 50 αθηναίων.Οι εντυπωσεις τους ήτανε αρνητικές.Δεν τους άρεσε καθόλου!!!Αλλά το ωραίο είναι τί τους έκανε περισσότερο αρνητική εντύπωση.ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.Βρηκαν το Άμστερναμ βρώμικο...”

Βαγγέλη ο Έλληνας έχει το θράσος να συγκρίνει το επίπεδο ζωής του με αυτό του Αμερικάνου, Άγγλου, Γερμανού κτλ και να νομίζει ότι ζεί καλύτερα από όλους τους λαούς του υπόλοιπου κόσμου.

Σταθερά επιχειρήματα, καιρός (Η καραϊβική έχει καλοκαίρι όλο το χρόνο) και διασκέδαση (δεν έχουν πάει ακόμα Τζαμάϊκα και Πουέρτο Ρίκο).

Όταν πάνε εξωτερικό προσπαθούν να βρούν κάτι αρνητικό για να δικαιολογήσουν την Ελλάδα και τα στραβά της. Συγγνώμη που όλους τους έβαλα σε ένα τσουβάλι αλλά με αυτό το θέμα είμαι πολύ αγανακτησμένος.

open vistas είπε...

Greetings to all.

This is a test to verify blog works.
You may count me in as a possible member.

English is more of an option for me; hopefully you will indulge me.

Cheers.

christoforos είπε...

:)
Είμαι νεότερος και αρκετά αισιόδοξος σε αυτό το ζήτημα. Παρακολουθώντας τη δράση της ΟΛΚΕ -Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος- έχω μείνει άφωνος. Η ομάδα τους αποτελείται ουσιαστικά από μια σαρανταριά άτομα. Το γεγονός ότι έφεραν το ζήτημα της συμβίωσης στη Βουλή είναι άκρως ενθαρρυντικό. Στο θέμα μας: μια σωστή διατύπωση της κατάστασης (με όλες τις παραμέτρους) και μια συλλογική κινητοποίηση (με υπογραφές αρχικά, μίνι εκδηλώσεις- συγκεντρώσεις των ενδιαφερομών στη συνέχεια) εναντίον των διαχειριστών του δημοσίου (λέγε με κράτος ή τοπική αυτοδιοίκηση εν προκειμένω) και με συγκεκριμένω στόχο, έχω την υποψία ότι σήμερα θα απέφερε καρπούς (ας το δούμε σε προοπτική μερικών ετών). Άλλο είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να σε καταδικάζει και άλλο να διαμαρτύρονται και να σε καταγγέλουν οι ίδιοι σου οι πολίτες (διατυπώνοντας και σχέδιο λύσης). Βεβαίως δεν χρειάζεται να κλείσουμε δρόμους,οδικούς, τις τηλεοπτικές και ηλεκτρονικές οδούς όμως μπορούμε να τις κατακλύσουμε. Η ιδέα μου,πόσο μάλλον το εγχείρημα το ίδιο, είναι παράτολμη. Κρίνοντας όμως από τη δυναμική που ξεχειλίζει στο μπλογκ σας, αναρωτιέμαι γιατί δεν εκμεταλλεύεστε την οικονομία της. Εννοείται ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη διανοουμένων πρώτης γραμμής..σε αυτό όμως έχουμε συμφωνήσει (ή μήπως περνάτε κρίση ταυτότητας);
Για μένα το πρόβλημα είναι άλλο. Υπάρχουν πολλά για τα οποία πρέπει να διεκδικήσει κανείς νόημα (αναφέρω ενδεικτικά το ζήτημα του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας). Κάντε μια ιεράρχιση λοιπόν. Please think about it...

exposure είπε...

chris το τί θέμα μπορεί να μπει στην ελληνική βουλή, τι να ψηφιστεί κτλ. θα βουλιάξει πάλι στη νοοτροπία. Άσε που νομίζω ότι ανθρώπινα δικαιώματα και οργάνωση της καθημερινότητας δεν μπορούν να συγκριθούν.

George είπε...

alexandros b said

“Αυτή την ιστορία με το πολιτικό κόστος δεν τη καταλαβαίνω. θα χάσουν 1000 υποστηρικτές κ θα κερδίσουν 10000000. Εγώ π.χ. θα στηρίξω σθεναρά τη κυβέρνηση που 8α απολύσει όλους αυτού του είδους απεργούς (βλ. δημόσια υγεία) κ θα στείλει τα ΜΑΤ για να επιβάλλει την τάξη αν χρειαστεί. Νόμιζω σχεδόν όλοι μας άλλωστε - χωρίς ακρότητες απαραίτητα.”

Τα media δυστυχώς διαστρέβλωνουν (όπως πάντα) τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
Έβλεπα στον ANTENNA μία διαδήλωση που έκαναν κάποιοι έξω από το υπουργείο δημόσιας τάξης. Ο δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ έλεγε ότι τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, η εικόνα εντωμεταξύ έδειχνε του διαδηλωτές να θέλουν να μπούν στο υπουργείο (αν είναι δυνατόν να αφήσουν 100 άτομα να αλονίσουν εκεί μέσα) και τα ΜΑΤ (το εδειχνε καθαρά) δεν χτυπούσαν αλλά τους απωθούσαν.

Στις επόμενες σκήνες έδειχνε τους απεργούς (όχι άτομα με κουκούλες ή γνωστοί -άγνωστοι) να ρίχνουν ξύλα και να προσπαθούν να χτυπήσουν τα MAT τα οποία δεν έκανα τίποτα (έριξαν μόνο κάποια δακρυγόνα). Αν δεν υπήρχε η εικόνα, η εντύπωση που θα μου έμενε θα ήταν ότι τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν βία.

Μα καλά ο δημοσιογράφος δεν είδε πάλι την εικόνα του ρεπορτάζ; Ή μήπως είναι διδασκόμενος (μάλλον αυτό ήτανε) και είχε μία ιδιότυπη στάση σε τετοιου είδους γεγονότα; Εκνευρίστικα, μέχρι που σκέφτηκα να πάρω τον σταθμό τηλέφωνο όχι για την υπεράσπιση των MAT άλλα για το ψεύδος.

Άρα Αλέξανδρε το πολιτικό κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο. Αν δεν υπάρχει αντικειμενικότητα σε θεμελίωδη πράγματα πως μπορείς να οριοθετήσεις πολιτική.

George είπε...

διόρθωση. Η διαδήλωση ήταν έξω από το υπουργείο εσωτερικών.

harrygreco είπε...

To hellas φτιαχτηκε επειδη οι (αρχαιοι)ελληνες ειχαν an ass from hell.Το σωστο ειναι hellass. Η σκουπιδοκουβεντα φερνει αναγουλα γι' αυτο να σας κανω σινεκριτικη. Πηγα (νεο) Παρθενωνα,ειδα Ανναπολις. Μια εκδοση του ιπταμενος & τζεντλεμαν, χωρις φιρμες. Βλεπεται. Οι σκηνες του μποξ ειναι πολυ ανωτερες απο τις αντιστοιχες του Ροκυ,που δειχνει ποσο βελτιωθηκαν οι τεχνικες των ηθοποιων & η σκηνοθεσια μεσα σε...30 χρονια.

maika είπε...

@george
ξέρεις πόσες φορές μας δείχνουν πλάνα αρχείου χωρίς να το λένε και μας δουλεύουν? Δεν ξέρω αν θυμάσαι τότε με τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο,ένα κορμοράνο γεμάτο πίσσα να προσπαθούν να τον βγάλουν από τη γεμάτη πετρέλαια θάλασσα...
έμαθα πολύ αργότερα πως ήταν πλάνο αρχείου!!

Aphrodite είπε...

@glenn,

@GLENN ΛΕΩ,

Ασε ό,τι κάνεις, Mothership calling, μας κλέβουν την παράσταση! Εγώ φταίωωωωω, εγώωωωωω που δεν το έκανα σαλτάρω-on-speedball να του πω εγώ!

Πρέπει να σφαχτούμε επειγόντως, κατέβασε βιβλιοθήκες και φτιάξε μπωλ-άρες του μίξερ δυνατό καφέ, εδώ θα γίνει ο τά-φος-μας!

Διάλεξε πόστο, θες σκουπίδια, πάρ'τα (ευχαρίστως!), διαλέγω κυβέρνηση (με αναπληρωματικόύς για!), θες από την ανάποδη, ό,τι θες- γίνεται πραξικόπημα, καίγεται η απόθήκη του Σαμ και κινδυνεύει η Λόλα (ολονών η λώλα δηλαδή...), παίζει παγκόσμια πρώτη
ΚΙ ΕΣΥ ΚΤΗΝΟΣ ΚΟΙΜΑΣΑΙΙΙΙΙ!

ΝΑ Χ#$Ω ΤΑ ΥΠΕΡΠΕΠΕΦΥΣΤΙΚΩΤΑ ΣΟΥ, ΝΑ Χ#$Ω!

Κάνε μία πίσω και έλα να μου πεις!

(κι εσείς χαιρετήστε με ότι το έχουμε κάνει chat εδώ μέσα - βρείτε θέμα για πλακωμα! Υπάρχει λόγος σοοοβαρόοοοος!)

Nikos Dimou είπε...

aphrodite said...
@glenn,

@GLENN ΛΕΩ,

Aphrodite σε ανακαλώ στην τάξη! Εδώ είναι μπλογκ σεμνό και δεν μπορεί να φιλοξενεί ξεδιάντροπα καλέσματα (δίκην γάτας σε οίστρο). Επιπλέον αν είναι να φλερτάρεις με κάποιον, ο πυργοδεσπότης έχει το jus primae noctis - το δικαίωμα της πρώτης νύχτας (και μερικών επόμενων...).

resident είπε...

Βρε τι κάνει η άνοιξη.Aκόμα και μέσα στα σκουπίδια, υπάρχει ερωτισμός.

Dion.M. είπε...

Maika said

@george
ξέρεις πόσες φορές μας δείχνουν πλάνα αρχείου χωρίς να το λένε και μας δουλεύουν? Δεν ξέρω αν θυμάσαι τότε με τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο,ένα κορμοράνο γεμάτο πίσσα να προσπαθούν να τον βγάλουν από τη γεμάτη πετρέλαια θάλασσα...
έμαθα πολύ αργότερα πως ήταν πλάνο αρχείου!!


Ναι. Ηταν πλάνο αρχείου από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Esso Valdez στην Αλάσκα.

Aphrodite είπε...

@andy,

@ANDY ΛΕΩ,

Αρχίζει το πραξικόπημα!

Γάτε, εσείς δεεεεεν jus σκέτο (με την ελληνική του έννοια), να μας αφήσετε να κάνουμε τη δουλειά μας? Είναι σοβαρό μπλογκ εδώ!

(πάω για δουλειές κι επανέρχομαι, μέχρι τότε όλοι στις θέσεις σας, ψάξτε μέχρι και στα σκουπίδια για επιχειρήματα, ενδείξεις κι αποδείξεις!)

Aphrodite είπε...

ΥΓ- αν νομίζετε ότι αυτό είναι οίστρος και φλερτ, κι όχι διαμαρτυρία για κλέψιμο της παράστασης, καταλαβαίνω επιτέλους γιατί δεν πιάνετε τις κινηματογραφικές επιλογές μου... Χάσμα...

;-)

Ni_Chi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ni_Chi είπε...

Θεωρω οτι εχουν ειπωθει πολλα σχετικα με τα απορριματα και τον τροπο αντιμετωπισης αυτων. Καπου κιολας διαβασα για τους Χ.Υ.Τ.Α, το οποιο μου εφερε μερικες αναμνησεις.

Καλοκαιρι, μετα απο πολυωρο ταξιδι (Πειραιας-Ροδος, Ροδος-Τηλος) επιτελους φτανουμε στην Τηλο. Ενα μικρο νησακι καπου βορεια της Ροδου, με μοναδικο σχεδον οικισμο το λιμανι. Το πλοιο φτανει στις 11 το βραδυ. Πτωματα απο το ταξιδι, βρισκουμε την πρωτη ταβερνα να φαμε κατι, και μετα να βρουμε μια παραλια να στησουμε σκηνη.

Πραγματι, μετα το φαγητο αρχιζουμε την αναζητηση παραλιας. Για μοναδικη φορα αποφασισαμε να ακολουθησουμε τον πιο καλοστρωμενο δρομο, πιστευοντας οτι καπου θα βγουμε. Μονος φωτισμος το φεγγαρι, μεσα στους λοφους της Τηλου, μεσα στην απολυτη ησυχια. Η διαδρομη υπεροχη, ο δρομος χωρις λακουβες, και μερικες πινακιδες που τελικα εδειχναν μονοπατια προς το λιμανι και ανεφεραν αυτο που νομιζαμε πως ηταν το δευτερο χωριο του νησιου, τα Χυτά. Μεχρι που στο τερμα του δρομου μας περιμενε μια κλειστη σιδερενια πυλη με την επιγραφη "Χωρος Υγειονομικης Ταφης Απορριματων".

Παντως αυτος ο δρομος ηταν ο πιο καλοστρωμενος του νησιου.

chanana είπε...

Ενας καλός μας φίλος και πλέον συγγενής είναι σκουπιδιάρης - υπάλληλος στην καθαριότητα λέμε, αλλά κάθε φορά μας διορθώνει: σκουπιδιάρης, λέει.
Είναι νέος, έχει ιδέες, ευαισθησίες, όνειρα, παιδιά, είναι έξυπνος, έχει σπουδάσει, αλλά αυτή ήταν η μόνη δουλειά που βρήκε. Είναι υπερήφανος γι' αυτήν. Η περιοχή ευθύνης του είναι πάντα καθαρή, οι κάτοικοι εκεί τον έχουν αγαπήσει, νιώθει συνεχώς ότι πρέπει να κάνει καλά τη δουλειά του.
Μια μέρα που πέρασα από εκεί το πρωί, τον είδα και αρχίσαμε να κουβεντιάζουμε. Πέρασαν τότε κάτι κωλόπαιδα μ' ένα αυτοκίνητο και πέταξαν κάτω, σχεδόν δίπλα στα πόδια μας, κάτι κουτιά από γάλα (κακάο). Ο φίλος μου τα μάζεψε αμέσως και πήγε να ζητήσει τον λόγο. «Μην ακουμπήσει το αυτοκίνητο βρωμιάρη, σε γάμησα!», του είπε ο πιο νταβραντισμένος της παρέας. Μείναμε άφωνοι και παγωμένοι, αλλά όχι για πολύ, γιατί με τα νεύρα που συνήθως έχω δε λογαριάζω τίποτα και όρμηξα για ξύλο. Τις έφαγα για τα καλά εννοείται (ακόμα πονάει το χέρι μου), αλλά αυτό δε μου κόστισε. Μου κόστισε το ότι είδα (για πρώτη φορά) τον φίλο μου βουρκωμένο.
Ας γεμίσουν σκουπίδια μέχρι και οι ψυχές μας, χέστηκα! Αν ξανακάνει κανείς τον φίλο μου να κλάψει, θα έχει να κάνει μαζί μου (κι έχω πλέον προπονηθεί)!

alombar42 είπε...

Αυτό που μου αρέσει περισσότερο σε πολλές απόψεις που γράφτηκαν, είναι η υψηλή συνειδητοποίηση: για όλα φταίνε οι σκουπιδιάρηδες!

Δηλαδή, τρεις πιθαμές μακρυά από τον πισινούλη μας κι όπου θέλει ας είναι.

guerrero762 είπε...

All time classic.
Η σκουπιδοσακουλα σκαει με παταγο στο πεζοδρομιο.
Απο που ηρθε;
Απο τον/την καραβλαχο/χα του 2ου,3ου,4ου....10ου οροφου που βαριοταν να κατεβει και πεταξει τα σκουπιδια.
Να σημαδευαν τουλαχιστον....

Mariakalos είπε...

tintouta?
Θα ψάξω στα σκουπίδια σας, μπας και σας ξέφυγε κάνα ληγμένο.(no offense)

tassos_papadakis είπε...

Σκουπίδια, σκουπίδια, σκουπίδια,
μια χώρα που ζει όλο τα ίδια.
Χάος, αναρχία και μπόχα,
να μείνω ή να φύγω για Ντόχα;

Τίποτα, ποτέ δεν αλλάζει -όλα είναι βλέπεις "κεκτημένα"...(και η βρωμιά).
Η Ελλάδα ένα καζάνι που "βράζει",
εξουσιαζόμενη από κάθε είδους ...βλαμμένα.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

(άσχετο: τελικά οι Ιταλοί είναι ΠΟΛΥ μπροστά: φαντάζεστε ποτέ κάποιον πρωθυπουργό στην Ελλάδα, να μιλάει δημόσια και με το χαμόγελο, για πολίτες-...coglioni*??? ...Μόλις για 25000 ψήφους δεν ξαναβγήκε!)

*αρχ...

maika είπε...

@alombar42
δεν νομίζω πως για όλα φταίνε οι σκουπιδιάρηδες,όχι φυσικά.
΄Ομως δεν μπορεί να μη θυμώνει κανείς όταν κάτω από το παράθυρό του μύγες και ποντίκια κάνουν πάρτυ με τα σαπισμένα φαγητά...ειδικά στο κέντρο της Αθήνας όπου κι εκεί ζουν άνθρωποι καθόλου προνομιούχοι...

maika είπε...

γιατί άραγε δεν ξεκίνησε το μάζεμα των σκουπιδιών από την Αλκιβιάδου ας πούμε και την ξεκίνησαν από τις πιό "σίκ" περιοχές???

σιγανό ποτάμι είπε...

Την καλησπέρα μου σε όλη την μπλογκοπαρέα!

Ήμουν για πέντε χρόνια φοιτητής στο Μαγδεβούργο της Γερμανίας. Υπήρχε εκεί ένα πολύ όμορφο πάρκο πολύ κοντά στο πανεπιστήμιο, το Elbauenpark, που μέρος του ήταν παλιά χωματερή.

Εδώ
η ιστορία της χωματερής. Έκανα μια πρόχειρη μετάφραση του κειμένου, γιατί νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον:

_Η χωματερή στα ανατολικά όρια του "Elbauenpark" με την ονομασία "Cracauer Anger" έκλεισε το 1993. Με δεδομένα τα πλάνα για τη διαμόρφωση του ευρύτερου χώρου σε πάρκο (το οποίο θα φιλοξενούσε τη γνωστή στη Γερμανία έκθεση κηπουρικής BUGA, η οποία διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια σε άλλη πόλη), ήταν άμεση η ανάγκη αναδιαμόρφωσης του χώρου, ο οποίος ήταν συνολικά 44 εκτάρια, περίπου 600x800 μέτρα. Στα πλαίσια αυτής της αναδιαμόρφωσης η χωματερή σκεπάστηκε με χώμα και επαναφυτεύτηκε. Στο εσωτερικό της χωματερής εξακολουθούν να παράγονται περί τα 9,0 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίων (Σ.Σ.: υποθέτω το χρόνο), τα οποία μέσω ειδικών σωλήνων διοχετεύονται στο κοντινό θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, όπου και μετατρέπονται
σε ενέργεια. Επιπλέον χτίστηκαν 73 πηγάδια συλλογής αερίων σε βάθος έως και 25 μέτρα, από τα οποία μέσω
σωλήνων συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων τα αέρια μεταφέρονται σε 5 σταθμούς συλλογής, και από εκεί μέσω
άλλων σωλήνων συνολικού μήκους 4 χιλιομέτρων διοχετεύονται και αυτά στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο. Η παραγόμενη ενέργεια αρκεί για τις ανάγκες των περισσότερων κτιρίων του πάρκου, καθώς και του κοντινού υδάτινου πάρκου. Μελέτες έδειξαν ότι η χωματερή θα είναι σε θέση να παράγει ενέργεια για τα επόμενα 10 χρόνια._

Μια ιδέα του πώς είναι σήμερα το πάρκο εδώ

Η χωματερή ήταν εκεί που στη φωτογραφία στο βάθος φαίνεται ένας πράσινος λόφος.

Ξέρετε κανέναν που θα είχε πρόβλημα να μένει δίπλα σε αυτό το ΧΥΤΑ;

bidibis είπε...

harry said To hellas φτιαχτηκε επειδη οι (αρχαιοι)ελληνες ειχαν an ass from hell.Το σωστο ειναι hellass

το ass=γαιδούρι ή κώλος;
H σημερινη μου φωτο είναι το talking poo. ταιριάζει νομίζω με το θέμα και το hellass του harry.
εγώ, βεβαια, προτιμώ τους jackass

σιγανό ποτάμι είπε...

Μικρή διόρθωση: Ξέρω μια σκεπασμένη χωματερή δεν είναι το ίδιο με έναν ΧΥΤΑ, αλλά η ουσία του ερωτήματος δεν αλλάζει...

harrygreco είπε...

Αξιζει ενα ποστ για τις ιταλικες εκλογες αλλα & για την εννοια της αθυροστομιας στο πολιτικο λογο,τι ειναι βρισια & δυσφημηση & τι δεν ειναι ...

fanatic είπε...

το μόνο θετικό είναι ότι στα σκουπίδια βρίσκει κανείς γατάκια.

bidibis είπε...

To επάγγελμα του σκουπιδιάρη (δε μιλάω για τους οδοκαθαριστές) στην Ελλάδα είναι υποβαθμισμένο, υποτιμημένο και βρώμικο. Συνήθως αυτοί που το κάνουν είναι ανειδίκευτοι εργάτες πολύ χαμηλής μόρφωσης και με μειωμένο κοινωνικό status.

Στο εξωτερικό έχω βιώσει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Οι συνθήκες εργασίας στην αποκομιδή των απορριμμάτων είναι κατά πολύ καλύτερες και καθαρότερες (σπάνια έρχονται σε οι υπάλληλοι σε άμεση επαφή με τα σκουπίδια – όλη τη δουλειά την κάνουν τα μηχανήματα). Διαφορετικοί είναι και οι άνθρωποι που δουλεύουν στις υπηρεσίες καθαριότητας της πόλης. Πολλές φορές θα δεις ανθρώπους νέους, με trendy εμφανίσεις, με σκουλαρήκια, με χόμπι και έντονη κοινωνική ζωη και γενικά φάτσες που δε βλέπεις εύκολα σε τέτοιες δουλειές στη ελλάδα. Μεγαλύτερη εντύπωση μου είχε κάνει όταν έβλεπα σκουπιδιάρηδες σε κάποια από τα brakes τους να διαβάζουν βιβλία ή να ακούνε μουσική – αυτό πότε δεν το είδα στη γραικία

exposure είπε...

badlydrawnboy η κύρια διαφορά είναι ότι οι σκουπιδιάριδες του εξωτερικού φοράνε σχεδόν πάντα γάντια...

bidibis είπε...

"Love In A Trashcan"

If you touch that girl
You know it's okay
People say she's a whore anyway
I think she looks like a nice vamp
Looking for love in a trashcan

If you kiss that girl you won't be caught dead
She's the coolest girl you think you ever met
I think she fits right into my life
On the road till the end of time
...
(The Raveonettes)

houlia είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
bidibis είπε...

exposure said... badlydrawnboy η κύρια διαφορά είναι ότι οι σκουπιδιάριδες του εξωτερικού φοράνε σχεδόν πάντα γάντια...

γενικώς οι έλληνες δεν τα πάνε καλά με τα "εργασιακά" αξεσουάρ. ούτε γάντια φοράνε οι σκουπιδιάρηδες ούτε κράνοι οι οικοδόμοι...
(Οι παπάδες, όμως, πάντα φοράνε ράσα)

Ασε δε που είμαστε ο μοναδικός λαός που δε φοράει ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο επειδή μας "ζεσταινει" και μας "πνίγει".
Για αυτό το θέμα ευθύνεται πιθανότατα το DNA, γιατί άλλους δεν έχω ακούσει να αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τη χρήση της ζώνης.

houlia είπε...

Tα σκουπίδια περικυκλώνονται κ οι ιώσεις ανακυκλώνονται! Άφησα δουλειές και σκουδιά και ήρθα να την πέσω σ’ενα ύπνο δικαίου για να συνέρθω...Ξυπνώ ξαφνικά, αλλά τ πολυποθητον δεν έχει συμβεί. Η Αφροδίτη τρέχει με τις –ιτιδες των αγγέλων της, εγώ τελικά την αρπάζω. Τι γίνετε βρε παιδιά;;; διαδικτιακή διασπορά μικροβίων;;;
Ήρθα για μια καλησπέρα και για να σπάσω τον ύπνο στη μέση. Μήπως και του τη σπάσω...και γίνω καλά

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
paragrafos είπε...

Μες στην Αθήνα τα σκουπίδια ένα σωρό
κι όποιος γουστάρει κάνει αλήθεια ό,τι θέλει
με αποτέλεσμα η βρομιά ένα βουνό
τόσο μεγάλο και ψηλό σαν την Πεντέλη.

Τους σκουπιδιάρηδες τούς χάσαμε παιδιά
εδώ και χρόνια εκλειστήκαν στα γραφεία
κι όταν δεν θέλουν να πιάσουνε δουλειά
φτιάχνουν αιτήματα και κάνουνε απεργία

Θέλω μια μέρα ο θεός να κατεβεί
τους σκουπιδιάρηδες να κάνει ένα δεμάτι
να τούς πετάξει μες σε μια χωματερή
αφού καιρό μας έχουν μπει τόσο στο μάτι!

gargoyle είπε...

Όσοι αγανακτισμένοι σήμερα παραπονιούνται ας διαβάσουν και μπορεί να καταλήξουν ότι τελικά προτιμούν τις απεργίες και την εύκολη γκρίνια:

Στη Β. Αμερική σε μία σακούλα μπαίνουν τα ανακυκλώσιμα, σε άλλη τα οργανικά και σε άλλη τα υπόλοιπα.

Ειδικά για τα πρώτα η σακούλα πρέπει να είναι διαφανής για να φαίνεται τι έχει πετάξει εκεί ο καθένας. Αν ο υπάλληλος καθαριότητας δει μη ανακυκλώσιμο δεν την παίρνει και σου μένει στο σπίτι για άλλες 15 μέρες μέχρι να ξαναπεράσει. Επιπλέον, τα κουτιά από κονσέρβες πρέπει να πλένονται πριν πεταχτούν και από τα μπουκάλια πρέπει να αφαιρείται το καπάκι γιατί δεν ανακυκλώνεται.
Τέλος, σε χάρτινη σακούλα με ειδική σήμανση μπάινουν τα απορρίμματα κήπου (φύλλα, κουρεμένο γρασίδι κ.τ.λ.)

Το αδούλωτο ελληνικό πνεύμα δε σηκώνει τέτοια πειθαρχία. Αυτά τα κάνουν μόνο οι φλώροι και οι υποταγμένοι με τις κοκα κόλες.

modecool είπε...

Διάβασα όλο το μπλογκ και στάθηκα σε αυτά τα σημεία

kahri said...
Εδώ που φτάσαμε η μόνη λύση είναι να βάλουν το στρατό να μαζεύει τα σκουπίδια. Έτσι, για να φανεί και κάπου χρήσιμος. Δεν είναι λύση ο στρατός προφανώς δεν έχεις πάει και δεν γνωρίζεις ποιες είναι οι υποχρέωσης του στρατού ας τους αφήσουμε έξω από την συζήτηση .
Ευχαριστώ!!
sofi-k said... Πάντως, ακόμα μία φορά το θέμα ξεκινάει από την έλλειψη παιδείας...

Από της 9:51 πμ που δημοσίευσε ο ΝΔ αυτό το σχόλιο μόνο 2 σχολιάσανε
ότι το πρόβλημα είναι στην παιδεία μας που συμφωνώ μαζί τους γιατί στα 12 χρόνια
υποχρεωτικής παιδείας ούτε μια ώρα δεν μου έγινε αναφορά για τα απορρίμματα από όσο μπορώ να θυμάμαι .

Unknown είπε...

Σήμερα μου είπε η μάνα μου ότι την περίοδο της Χούντας είχε αναπτυχθεί ιδαιτέρως του λαού η αντίσταση μέσα από τα ανέκδοτα και του χιούμορ. Σύντροφοι αντισταθείτε γιατί θα μας πάρουν και τις πιστωτικές τις κάρτες!!

Nikos Dimou είπε...

Δεν βλέπω σκουπίδια-πάρτι απόψε. Δεν σας εμπνέει η δυσωδία... Πάω για ύπνο.

(Κι όχι ασεβή σχόλια Houlia - περαστικά σου!Κοιμάμαι νωρίς γιατί πιάνω δουλειά από τα χαράματα και δεν ξαπλώνω το μεσημέρι... ωράριο 7-21, 7 ημέρες την εβδομάδα... δηλαδή 100άωρο εβδομαδιαία).

bidibis είπε...

Recently a teacher, a garbage collector, and a lawyer wound up together at the Pearly Gates. St. Peter informed them that in order to get into Heaven, they would each have to answer one question.

St. Peter addressed the teacher and asked, "What was the name of the ship that crashed into the iceberg? They just made a movie about it." The teacher answered quickly, "That would be the Titanic." St. Peter let him through the gate.

St. Peter turned to the garbage man and, figuring Heaven didn't REALLY need all the odors that this guy would bring with him, decided to make the question a little harder: "How many people died on the ship?" Fortunately for him, the trash man had just seen the movie and answered, "about 1,500." "That's right! You may enter."

St. Peter then turned to the lawyer. "Name them."

mickey είπε...

Ποιος σα είπε πως δεν έχει σουπίδια-πάρτυ απόψε; Απλά τα ποντίκια περιμένουν να φύγει ο γάτος :))

Draminos είπε...

γεια σας, αντί σχολίων και λόγω ώρας, όποιος έχει διάθεση ας ανοίξει το blog μου με όνομα kathari poli. το έκανα πριν λίγο μόνο για το σημερινό θέμα. Οι φωτογραφίες είναι περίπου 17 χρονών, πόσα άλλαξαν από τότε;

andy dufresne είπε...

Το σπίτι τους ήταν μικρό και ταπεινό, καλαίσθητο κι απλό, μέσα σ’ ένα τεράστιο κτήμα, πολλά στρέμματα, δίπλα στη θάλασσα.
Δεν είχαν υπηρέτρια, είχαν όμως αρκετούς κηπουρούς για να φροντίζουν το μυθικό κήπο.
Ήταν εκεί που πέρασα τα περισσότερα καλοκαίρια της εφηβείας μου, στην παραλία Μαραθώνα.
Μπροστά απ’ το σπίτι τους ήταν το στέκι της παρέας.
Τα δυο παιδιά της οικογένειας ήταν μέλη της παρέας, ο Αλέξης κι ο Ηλίας (να ’στε καλά, όπου είστε).

Για πολλά χρόνια συνέβαινε κάτι μαγικό στην παραλία μας.
Κάθε πρωί, ήταν καθαρή!
Την αφήναμε βρώμικη κάθε απόγευμα, τη βρίσκαμε καθαρή το άλλο πρωί.
Διακόσια μέτρα καθαρή παραλία, δεξιά κι αριστερά, δέκα φορές πιο βρώμικη απ΄ τη δική μας!
Προφανώς κάποιος την καθάριζε.
Αλλά ποιος;
Και πότε;

Ένα βράδυ, γυρίζοντας από κραιπαλοφλερτάδα, η παρέα κατέληξε, στις 2.00 το πρωί, στην παραλία για βραδινορομαντζοπαραλιάδα.
Το μυστήριο είχε λυθεί.

Περίμενε να φύγουν και τα τελευταία ζευγαράκια απ’ την παραλία κι έβγαινε απ’ το μικρό σπίτι στο μεγάλο κτήμα με ειδικά ματσούκια ίδια μ’ αυτά που έχουν οι οδοκαθαριστές και καθάριζε την παραλία!
Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.
Μόνος του.
Ένας άνθρωπος πραγματικά πλούσιος, όχι λεφτάς.

Δεν το ήξεραν ούτε τα παιδιά του!
Δεν έβαζε τους κηπουρούς του να καθαρίσουν!
Δεν μας είχε κάνει ποτέ ούτε μία παρατήρηση!

Από εκείνη τη μέρα, όταν φεύγω από μια παραλία, δεν μαζεύω μόνο τα δικά μου σκουπίδια, αλλά και των προηγούμενων.

Να’ σαι καλά, Ραφαήλ Μωυσή.

Unknown είπε...

Να θίξω κάτι πολύ επικίνδυνο κοινωνικά πάντως . Ζώντας χρόνια στο εξωτερικό όσοι έχουν υπό την σκέπη τους σκυλιά και τα βγάζουν βόλτα για εντερικά απορρίματα (sic)κρατούν μαζί τους πάντα χαρτί και μια σακκουλίτσα και μαζεύουν το προιόν του απορρίματος.5 χρόνια τώρα πίσω στην Αθήνα δεν το έχω παρατηρήσει ποτέ (πλην εξαιρέσεως του ηθοποιού Αντώνη Φραγκάκη) ως πρακτική σεβασμού πρωτίστως προς την υγιεινή του πολίτη της περιπατιτικής σχολής κι αφετέρου ως προς μια πιο ανθρώπινη αισθητική Πόλης. Οι περισσότεροι δε ιδιοκτήτες σκύλων όταν σε βλέπουν να πλησιάζεις στον πιθανολογούμενο τόπο απόθεσης του απορρίματος σε κοιτούν με ένα μάτι που στέλνει βέλη παρά τω νόμω κατοχής και υπεράσπισης της βεβήλωσης αυτής της αισθητικής. Έξω από το σπίτι της γιαγιάς μου σήμερα το θέαμα δηλαδή ήταν αποκρουστικό. Και απορρίματα ανθρώπων και εντερικά απορρίματα σκυλιών.

Άντε τώρα μετά από το σημερινό θέαμα να ξανακούσω περί "σκυλίσιας μέρας"

Stormrider είπε...

παιδιά μια κι έχουμε κουβέντα περι σκουπιδιών, θυμάστε τηλεοπτικές εκπομπές τόσο στο εξωτερικό όσο κι εδώ που κάναν "ρεπορτάζ" ψάχνοντας τα σκοπίδια των επωνύμων για να προσδιορίσουν τον τρόπο ζωής τους;
μα καλά, αξιοπρέπεια μηδέν!!!;;;

τουλάχιστον τώρα θα έχουν αυτά τα γουρούνια μπόλικο υλικό να κυλιστούν!!!

antvol είπε...

1. Αθήνα: Μια πόλη που έχει επεκταθεί(και συνεχίζει-δυστυχώς- να επεκτείνεται) με τέτοιο άναρχο και έξω από κάθε σχεδιασμό τρόπο, που πλέον δεν έχει μείνει καθόλου ελεύθερη γη για την ικανοποίηση αναγκών του κοινωνικού συνόλου ... Με αποτέλεσμα η πίεση να μεταφέρεται στα βουνά που περικλείουν το λεκανοπέδιο, τα οποία όμως (ευτυχώς γι αυτά) δεν είναι κατάλληλα για τη δημιουργία χωματερών.
2. Χωματερές a la grecque: εντελώς ξεπερασμένες τεχνολογικά, με αποτέλεσμα την συνεχή καταδίκη της χώρας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Μήπως έχουμε συνειδητοποιήσει πόσα εκατομμύρια πληρώνουμε καθημερινά μόνο και μόνο για το αίσχος του Κουρουπητού;
3. Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Βεβαίως πρέπει να βρεθεί λύση για τα απορρίμματα των δημοτών, μόνο που αυτή πρέπει να αναζητηθεί στο έδαφος άλλων ΟΤΑ, κατά προτίμηση όσο το δυνατόν πιο μακρινών από τον Δήμο που τα παράγει.
4. Έλληνες: Ο δημόσιος χώρος (κοινόχρηστος) είναι άχρηστος, στον βαθμό που δεν είναι δυνατόν να καταπατηθεί. Η συνεχής νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων έχει άλλωστε διαπαιδαγωγήσει γενεές και γενεές συμπατριωτών μας και έχει δημιουργήσει τη βεβαιότητα και της επόμενης ρύθμισης. Ας γεμίσει λοιπόν σκουπίδια, αρκεί αυτά να μην είναι μέσα στο σπίτι.
5. Πολιτικά κόμματα: καταγγέλλουν ως αντιπολίτευση όσα αποφεύγουν να ρυθμίσουν ως κυβέρνηση.
6. Απεργοί πάσης φύσεως: Έχουν εκ των προτέρων δίκαιο, ότι κι αν διεκδικούν κι ότι κι αν κάνουν. Γιατί παλεύουν ενάντια στην ανάλγητη εξουσία, που θέλει να τους πιει το αίμα (πάντα).
7. Ανακύκλωση: Το πιο σύντομο ανέκδοτο.

harrygreco είπε...

Στο νοητο ηλιο,ενα ζευγαρι σκουπιδιαρηδων πρεπει να κονομαει κανα Ε 3000/μηνα,οπότε δεν ειναι σκουπιδιαραιοι αλλα επαγγελματιες που βγαζουν τα διπλα απο ενα ζευγαρι...γραικων. Οι επαγγ. βρισιες,σκουπ.,λουστρο,π*υτανα ,ειναι χαρακτηριστικο του δηλητηριου των γραικων φασιστων & κανονικα θα επρεπε να υπαρχει νομοθεσια που να τις ποινικοποιει,οπως στη Γερμανια για τη λεξη π*υτανα.

mickey είπε...

Δεν έχω διαβάσει ακόμα όλα τα σχόλια και ίσως βγω απόψε με την πανσέληνο. Παρά ταύτα θα δω αν γίνεται κάτι...

paragrafos είπε...

andy dufresne said...
"Το σπίτι τους ήταν μικρό και ταπεινό, καλαίσθητο κι απλό, μέσα σ’ ένα τεράστιο κτήμα, πολλά(...)
--------------------

Να που η συζήτηση για τα σκουπίδια έφερε και διαμάντια.

Σας ευχαριστούμε κύριε Αντη

Με αγάπη

Παράγραφος

harrygreco είπε...

Το σχολιο για τις πατημενες τσιχλες μου θυμισε τη Σιγκαπουρη,που μεχρι προτινος,απαγορευε τη τσιχλα...Τωρα το χαλαρωσαν,αλλα παλι το πεταγμα τσιχλας κατω ειναι αδικημα. Πληρωνεις προστιμο ( παλια σε...μαστιγωναν ). Καταστολη μητηρ ταξεως.

Dion.M. είπε...

@ Modecool...

Συμφωνώ ότι όλα ξεκινάνε από την παιδεία αλλά να μου επιτρέψεις τις εξής διευκρινήσεις:

1. Αν και η ευθύνη των σχολείων είναι τεράστια, γιατί το πρώτο που θα έπρεπε να μας διδάσκουν είναι κοινωνική συμπεριφορά, πρέπει να επισημάνουμε ότι η εκπαίδευσή μας δεν συντελείται μόνο στα σχολεία. Συντελείται και στην οικογένεια και συντελείται σε όλη μας την ζωή από τα βιβλία που διαβάζουμε, από αυτά που βλέπουμε και την λογική τους επεξεργασία, όπως την κάνουμε, και από τις ευαισθησίες που έχουμε. Ο σεβασμός του πλησίον μας και του περιβάλλοντος, δεν είναι μόνο θέμα του σχολείου.
Η εκπαίδευση δεν τελειώνει με το τέλος του σχολείου.

2. Το θέμα της μη αποκομιδής των σκουπιδιών λόγω συχνών απεργιών δεν ταυτίζεται απολύτως με το θέμα της εν γένει απρόσεκτης και ασύνετης ατομικής μας συμπεριφοράς, που μας κάνει να αφήνουμε σκουπίδια παντού στο πέρασμά μας. Το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών είναι πολιτικό.
Κυρίως απαιτείται πολιτική βούληση.
Το θέμα της ατομικής μας συμπεριφοράς είναι τεράστιο αλλά λίγο διαφορετικό.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για το θέμα του Στρατού. Προφανώς είναι άλλη η δουλειά του.

Δ.Μ.

vaggelis papavasiliou είπε...

Το υπεχωδε που είναι το πιό σημαντικό υπουργείο σήμερα στην ελλάδα (λόγω των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί) είναι διασπασμένο σε -νομίζω- 7 !!!! κτίρια.Από την εποχή του Στέφανου Μάνου δεν έχει πάει υπουργός με την στοιχειώδη παιδεία στην ηγεσία του υπουργείου
Ταιριάζει για τους έλληνες το "πού πας ρε καραμήτρο..." όσον αφορά αυτά που έχουν λεχθεί περί σχεδιασμού πόλεων,απορρίματα κ.α.
Ποιός να τα κάνει όλα αυτά?
Όσοι ξέρουν από υπεχωδε θα καταλάβουν...
Εννοείτε ότι δεν παραγνωρίζω όσα έχουν λεχθεί περί παιδείας,αλλά η παιδεία θέλει μία γεννιά για να έχει αποτέλεσμα ενώ αύριο το πρωί μπορεί να μην μπορώ να βγώ από την πόρτα μου από τα σκουπίδια.

guerrero762 είπε...

Ω!Τι διαβαζουν τα κυανου χρωματος ματακια μου;
ΜΑΤ;καταστολη;Προστιμα;
Τς,τς,τς...
Σε λιγο θα κραυγαζετε "χουντα θελουμε".
Λειπει και ο κυριος ταξιαρχος(Σ.Πατακος) να παρει τα πανω του.
Μα τι εγινε αγαπητοι τριτοκοσμικοι συνελληνες απογονοι των εξωγηινων σειριων και κληρονομων των δυναμεων της καστας των Ε;
Τωρα καταλαβατε τι σκατοκαφροι ειμαστε;
Τωρα καταλαβατε οτι σε ενα λαο με μηδενικη κοινωνικη συνειδηση μονο ο παλιος καλος κλασσικος "βουρδουλας" κανει θαυματα;
Δεν ξερω ποσοι απο εσας ειχατε την τυχη να ταξιδεψετε και να ζησετε σε original τριτοκοσμικες χωρες οπως εγω.Εκει η καφριλα ειναι τουλαχιστον γνησια και χωρις κανενα περιτυλιγμα εξευρωπαισμου.
Και αυτο κανει την ημεδαπη πιο απωθητικη.
Τα παραδειγματα με τα ακριβα αυτοκινητα και τα χαρτομαντηλα-τσιγαροχαρτα χαρακτηριστικα.
Αλλα ουχι συνελληνες.
Ο χαχολος τριτοκοσμικος πολιτης θα καταφυγει στα ζακοκαναλα οπου τα γραβατωμενα ανθρωπαρια-δημοσιογραφοι θα καταγγειλουν εν πληρη συμπνοια με τους ψηφοθηρες πολιτικους.
Τα μπατσοπαραδειγματα πολλα.Οι γουρουνομπατσοι-που μαλλον ειναι και αυτοι απο τους πλεον αχρηστους ανα το παγκοσμιο-αν επιτρεψουν τα φαινομενα οργισμενων ξεφτυλοπολιτων σε εκρηξη ιερης οργης ειναι αχρηστοι δημοσιοι υπαλληλοι,αν παλι ριξουν καμμια με το γκλομπ ειναι μπριζολες και ανθρωποκτονοι.
Δεν θα με χαλουσε(χαλαγε χαμουτζιστι) να δω κεφαλια να ανοιγουν στην επομενη καταχρηστικη απεργια και δημοσιογραφους να ξυλοκοπουνται δημοσια θεα.
Βγαλτε τον φασιστα που κρυβετε μεσα σας ωρε συνελληνες αδερφοι.

apousia είπε...

@non private life
Ίσως κατά ατυχή σύμπτωση παρατηρείτε τέτοιους ιδιοκτήτες σκύλων,σαν αυτούς που περιγράψατε.
Είναι πάρα πολλοί,όλο και περισσότεροι, αυτοί που έχουν πάντα μαζί τους τα ''απαιτούμενα''.

cyrus είπε...

Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος με ποιο σκεπτικό βγαίνουν οι "σκουπιδιαραίοι" (όπως αυτοαποκαλούνται) πριν από κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα και ζητιανεύουν από τους ενοίκους των πολυκατοικιών;

Ειλικρινής η απορία...

harrygreco είπε...

Ειναι ενδιαφερον θεμα ο συσχετισμος που κανουν πολλοι της καταστολης & της βιας με τον φασισμο. Υπαρχει καλη/κακη βια & καταστολη. Υπαρχει η ειρηνοποιος & απελευθερωτικη βια,των Συμμαχων ( 35 κρατη) στα Αφγανισταν & Ιρακ,των ρωμιων το '21-28,μονο σε αντιμετωπιση στρατου κατοχης & οχι για σφαγες αμαχων τουρκων,των αλβανων του ου-τσε-κα εναντιον του σερβικου στρατου κατοχης,των γραικων αλβανιας εναντιον μπατσων που τους εδερναν στη Χειμαρα. Ετσι λοιπον,το παρσιμο των πινακιδων ειναι σωστη " βια",η παρεμποδιση καταληψης & η προστασια εθελοντων εργαζομενων ( " απεργοσπαστων " ) ,ειναι θεμιτη & αποδεκτη. Το αντιστοιχο ισχυει & για την οπλοφορια/-κατοχη,ουδεμια σχεση η αυτοαμυνα με το εγκλημα. Εκει που βγαινει ο κρυφος φασιστας ειναι με...στρατους & επιστρατευσεις,οπου θεωρει δικαιη τη καταναγκαστικη εργασια/δουλεία.

Απολλύων είπε...

querrero said...
Τωρα καταλαβατε τι σκατοκαφροι ειμαστε; ...ενας λαός με μηδενικη κοινωνικη συνειδηση...σε original τριτοκοσμικες χωρες η καφριλα ειναι τουλαχιστον γνησια και χωρις κανενα περιτυλιγμα εξευρωπαισμου.


Η τραγωδία της νεώτερης Ελλάδας δεν είναι τόσο η γεωγραφική της εγγύτητα προς την βάρβαρη Ανατολή, παρά η υποτιθέμενη σχέση που τρέφει προς την Δύση...Η Ιστορία έχει αποδείξει δυστυχώς πως πολύ λιγότερη σχέση έχει το σημερινό κρατίδιο νότια της Μακεδονίας με τον πολιτισμένο Δυτικό κόσμο, σε σχέση με τους ραγιάδες Ρωμιούς του 17ου και 18ου αιώνα...

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα εαν αναλογιστεί κανείς τα προκλητικά ποσά που έχουν δαπανηθεί σε αυτήν τη χώρα τα τελευταία χρόνια, από (αφελείς, αρχίζω να πιστεύω) ξένους σωτήρες: σχέδια Μάρσαλ, ΕΟΚ, πακέτα Ντελόρ, Ευρωπαϊκή σύγκλιση...Και με τι αποτελέσματα; Πόλεις μισού και ενάμιση εκατομμυρίου χωρίς μετρό, νησιά χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, περιβάλλον προκλητικά βιασμένο, ανυπαρξία στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι...

"Μα", θα αντιλέξει κάποιος, "το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε, πήραμε αυτοκίνητα, ταξιδεύουμε πλέον στην Ευρώπη..."...Και όμως χρειάστηκαν μόλις λίγες υποσχέσεις από Γιάννο και Κώστα (περί 7 000 μονάδων ο λόγος) για να κρασάρει το Χρηματιστήριο, και να βρίσκονται εν έτει 2006, επόχη πρωτοφανούς παγκόσμιας ανάπτυξης και ευημερίας, τα περισσότερα Ελληνικά νοικοκυριά με πολλά, πολλά διακοπο-εορτο-αυτοκινητο-τουαλετο-δάνεια, αυτοκτονικά χρεή και παραλυτική αβεβαιότητα για το μέλλον...

Αυτοί είμαστε λοιπόν, φίλε querrero: κάφροι (που τολμάν να ειρωνεύονται κιόλας άλλους, λιγότερο "εκλεπτυσμένους" λαούς), ανενημέρωτοι, με μηδαμινή κοινωνική παιδεία, με σχετική άγνοια της καταγωγής μας και πλήρη, κρετίνικη αδιαφορία του προορισμού μας...

Στα όρια δηλαδή, της οριστικής και αμετάλητης ΥΠΟΤΑΓΗΣ.

Aphrodite είπε...

.
.
.
.
......

(Να χ#$ω για ιππότες! Εξαφανιζόλ!)



@ΝΔ,

Τουλάχιστον στην πρώτη συνάντηση στο κοινόβιο, θα μου κάνετε τη χάρη να μην έχουμε τα nicks μας γιατί θα πέσουν φάπες για το σημερινό?...

apousia είπε...

@harry reloaded
Κατανοώ το σχόλιο ή προσπαθώ τουλάχιστον,μα ήδη από τις πρώτες φράσεις κάτι δεν ''στέκει''.
''Ειρηνοποιός βία''.
Συγγνώμη,μα αυτές είναι έννοιες ασύμβατες,η μία αναιρεί την άλλη.
Κι επειδή έχεις ξαναγράψει για το Ιράκ,και εκθειάζεις και τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο,είδες δύο χρόνια μετά,έστω και ψήγματα ελευθερίας?
Είδες ψήγματα εκδημοκρατισμού?
Ο τύρρανος εξέλιπε.Πίσω τι έμεινε?
Τα δεκάδες διαμελισμένα κορμιά καθημερινά στους δρόμους της Βαγδάτης,ή τα ερμητικά κλειστά φέρετρα των ''απελευθερωτών''?

modecool είπε...

Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις σας
Dion.M.

basik-ly είπε...

Παλιά λέγαμε "scratch the punk and you'll find a hippy". Τώρα, διαβάζοντας διάφορα σχόλια στα blogs, σκέφτομαι "σκάλιξε λίγο τον 'προοδευτικό' και θα βρεις έναν δικτάτορα".

apousia είπε...

ΕξελΙπε..
Είναι νύχτα...

harrygreco είπε...

Παω για υπνο & βλεπω μνημειο αντιαμερ. κομπλεξισμου...Ουδεμια σχεση & συναφεια εχει το σημερινο καθεστως στο Ιρακ με τη κτηνωδια του Σανταμ...Οταν Οι αμερ. βγαλουν το φαρμακο για το καρκινο,οι ψυχωτικοι αντιαμερ. τυπου ΚΚΓ (γραικιας) θα προτιμησουν να πεθανουν παρα να γινουν " θυματα του κεφαλαιου ". Για να κλεισουμε..αν οι αμερ εμπαιναν στη βορεια κυπρο να αποκαταστησουν τη δημοκρατια,δεν θα γουσταρατε ?

Deepest Blue είπε...

Αθήνα: ήταν και είναι πόλη-κράτος.

Ελλάδα: η ευρύτερη περιοχή Αθηνών.

apousia είπε...

Είσαι απόλυτος και κάποτε σφάλλεις.
Ουδεμία σχέση με το ΚΚΓ,και μακριά από μένα ο στείρος αντιαμερικανισμός.
Η κατάσταση στο Ιράκ,δεν σχετίζεται με την παρελθούσα,μα είναι τραγική και μακράν των υποσχέσεων.
Έχασα ό,τι πολυτιμότερο είχα από τον καρκίνο,και αντιπαρέρχομαι αυτό που λες για το φάρμακο.ΚΑΙ οι οπαδοί του ΚΚΓ θα το έπαιρναν.
Και κάτι τελευταίο:
Δυστυχώς,δυστυχέστατα harry,εγώ ΔΕΝ είμαι Κύπρια!
Επί της ουσίας,ουδέποτε θα συνέβαινε αυτό που γράφεις.Οι Αμερικανοί,''λατρεύουν'' την Βόρεια Κύπρο(sic)

Yosemite Sam είπε...

Το να ονειρεύεται κανείς την ελλάδα..kulmbach μου θυμίζει το teaching a pig to sing.It wastes your time and it annoys the pig.

Aphrodite είπε...

Αγριες δύο, κάθεται στις τετράγωνες καρέκλες του άθλιου τμήματος, μες τ'αποφόρια της τσιγαρίλας. Τρεις αστυνομικοί, δίπλα, που έχει και τηλεόραση, βλέπουν ποδοσφαιρο-κάναλο. "Πού σκατά είναι ο δικός μου?" αναρωτιέται..
Εμφανίζεται ο αρχι-μπάτσος με δύο τεράστια, πανάθλια ντοσιέ, τον καθίζει κι αρχίζει να τον κατακεραυνώνει: "Επίθεση, σωματικές βλάβες, απειλές... Σας έχει φτιάξει ένα φάκελλο όλο τέτοια, και σήμερα το παρακάνατε."
"ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠ'ΟΛ'ΑΥΤΑ! ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΛΗ ΣΑΣ ΛΕΩ!"
"Ναι, αλλά τα σημάδια τα είδαμε και της εξηγήσαμε ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να σας κάνουμε σύσταση, κι αυτό με εισαγγελέα ενήμερο, και μας είπε όχι, γιατί θα σας εξαγρίωνε"
"ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΜΟΥΡΛΗ! Αυτά ήταν από πέσιμο και με είχε απειλήσει σε καυγά ότι θα τα χρησιμοποιούσε, δεν είναι δυνατόν να τα πιστεύετε τώρα!?! Μπορώ να φύγω επιτέλους?"
"Οχι! Κοιτάξτε, πρέπει να σας κρατήσουμε γιατί έχει γίνει η καταγγελία εις βάρος σας πλέον, βροντάγατε και την πόρτα του σπιτιού της -
"ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ!"
"Στη συνάδελφο είπε άλλα, καλά, μη συγχίζεστε, κάντε κάνα τσιγαράκι μέχρι νά'ρθει ο άλλος αξιωματικός υπηρεσίας...."

Πιο πριν...

Ο φίλος μας ουρλιάζει νυχτιάτικα έξω από σπίτι, δίπατο, σε καλούτσικη συνοικία, "ΑΝΟΙΞΕ ΜΟΥ ΝΑ ΜΠΩ - ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ Π**Τ^Ν#Σ ΕΔΩ ΜΕΣΑ, ΑΝΟΙΞΕ ΜΟΥ ΕΙΠΑ!!!", βροντάει με τις γροθιές του την εξώπορτα, γυρνάει γύρω-γύρω από το σπίτι σα θηρίο στο κλουβί, φωνάζει, παρακαλάει, απειλεί... "ΕΛΕΝΗ!", "ΕΛΕΝΗΗΗΗΗΗ!" Από το πάνω παράθυρο φαίνεται στο φως μια γυναίκα να σπάει ένα-ένα διάφορα. Τετράγωνα πράγματα, μεγάλα πράγματα, ακούγονται θόρυβοι, σπασίματα, τζάμια, κάπου-κάπου ανοίγει το παράθυρο κι εκσφενδονίζει cd-ιά, λαμπατέρ, βγαίνει για ελάχιστα και αδειάζει δυό κούτες με χαρτιά, γίνεται ο κήπος σα να χιόνισε Α4, ουρλιάζει αυτός, μούγκα αυτή, μόνο πετάει, πετάει, και σπάει, σπάει...

Πιο πριν...

Περπατάει νύχτα ο καλός φίλος μας, το κεφάλι του βαρύ από τις μπύρες και το στομάχι του από τα σουβλάκια. "Γειά σου ρε Μητσάρα, καλά τά'παμε και σήμερα..." σκέφτεται και ταχύνει το βήμα του χαμογελώντας... "Είναι και το Ελενάκι σπίτι..." .
Και τότε προσέχει δυό τετράγωνα πριν το σπίτι του, μες το σωρό των ξέχειλων σκουπιδιών, καμμιά δεκαριά ανδρικά παπούτσια, πεταμένα ανασουμπούρδουλα - "Τους μ@λ@κ#ς, ακόμη να τα μαζέψουν...". Στον επόμενο κάδο, σακάκκια, παντελόνια, πουκάμισα και γραββάτες ένα σωρό, πάνω-πάνω στο σωρό των σκουπιδιών, όλα μαζί μια σιχαμένη, βρωμερή μάζα...
"Τι γίνετ'εδώ? Ποιός μ@λ@κ@ς τα πέταξε έτσι?..."
Λίγο ακόμη και βλέπει παρακάτω, στη γωνία του σπιτιού του, albums, φωτογραφίες, βιβλία, δίσκους βινυλίου, καπου τους ξέρει να δεις, κι ένα κάρο δισκάκια, πεταμένα πάνω και γύρω από το σωρό των σκουπιδιών και τότε τρώει φλασιά: "Τό'ξερε, τό'ξερε από το μεσημέρι!"
Μένει ακίνητος, χτυπάει το μέτωπό του, βλέμμα πανικού ("Μα πώς?") κι αρχίζει να τρέχει τα λίγα μέτρα που τον χωρίζουν πια από την εξώπορτα...

Πιο πριν...

Σαλόνι σπιτιού, γυναίκα ακίνητη καθιστή στο πάτωμα, βλέμμα στυλωμένο στο κενό, η ανάσα της έχει μείνει κι αυτή ακίνητη στο στέρνο μέσα. Στα χέρια της κάποια μικρά χαρτάκια, στους ώμους της απελπισία μαύρη... Παλιά δάκρυα πασχίζουν, σπρώχνουν να βγουν μα ο θυμός τα κρατάει μέσα...

"Τι ηλίθια που είμαι!" ψυθιρίζει μια στιγμή, και τότε βγαίνουν. Σπάζουν το φράγμα κι αρχίζουν να παρασέρνουν τα πάντα της, οι λυγμοί δεν προλαβαίνονται... κλαίει, κλαίει, κλαίει γοερά. Χωρίς να κουνήσει ρούπι έχει βρεθεί σε κάθε μέρος, δεν είναι η γη αρκετά μεγάλη... Και δεν την χωράει ούτε και το πετσί της, να το έγδερνε κι αυτό... "Δεν το πιστεύω, δεν το πιστεύω" ανάμεσα στα δάκρυα -πετάγονται θαρρείς έτσι που τραντάζεται... Μήνες ολόκληρους μ'εκείνην μαζί, κι όλα αυτά μια σκέτη υποκρισία... το σπίτι, το αμάξι, τα σχέδια, ο κοινός λογαριασμός και τα λόγια του που τ'άκουγε στο κεφάλι της μέσα "ζούζα μου", "μωρό μου", "Ελένη μου, μόνο ΜΟΥ"... Το αγκάλιασμά του το σφιχτό, το γλείψιμό του στην πλατη της, σκόρπια απανωτά τα πάντα του και τόσα "μωρόμου", "μωρόμου", "μωρόμου"... Κι εκείνης τα "αν μ'αφήσεις θα... " και στα άγρια πλακώματά τους, ότι μέχρι ασφαλιστικά μέτρα θα του έκανε, το βράδυ που στο πάρτυ τους, στο καινούριο σπίτι "τους" είχε γίνει λιώμα & την έπεφτε αβέρτα-κουβέρτα...
Μετά από τόσο κόπο, τόσα "περίμενε", τόσα "μαζί" αλλά "μόνη", απ΄όλες ποιά? Η κολλητή...

Πιο πριν...

Πολυκατάστημα καλλυντικών - τμήμα εσωρούχων - επιτέλους η μέρα της έκπληξης, το είχε συνεννοηθεί με τον κολλητό του, να τον "κρατήσει" για ένα μπαράζ dvd-πίτσα-μπύρα, ώστε να προλάβει να γυρίσει εκείνη από τη δουλειά & να τα ετοιμάσει όλα... "Να πάρω κι αυτό, κι εκείνο, να με δει να πάθει πλάκα, αφού δεν το ζητάει εκείνος, θα το ζητήσω εγώ! Αφού ένα χαρτί είναι όλο κι όλο, τι τώρα, τι σε λίγο!" μπαινοβγαίνουν σκεψούλες κι ανεβαίνουν σε χαμόγελα, βλέπει τον εαυτό της μέσα από τα μάτια του και ξέρει πως γεννήθηκε γυναίκα για πάρτη του, το κοίλο στο κυρτό του... Δεν χορταίνει να σκέφτεται τα λόγια που θα του πει. Να του το πει μετά το φαγητό? Οταν θ'ανάβει το τζάκι? Οταν θα σηκωθεί από την καρέκλα της (ναι, σήμερα θα στρώσει στην τραπεζαρία) και θα πάει να καθίσει πάνω του στην άλλη μεριά, να του μιλάει μισόκλειστα στους τρεις πόντους απ'τα χείλη του? Choices, choices....

Σ'όλο το δρόμο πέταγε απ'τη χαρά της προσμονής - δεν ήξερε ότι σε λίγες ώρες το πυργάκι της θα πετιόταν στα σκουπίδια....

(κυριολεκτικά όμως!)....

Yosemite Sam είπε...

Αφροδίτη έχεις ταλέντο.

Keep going..

harrygreco είπε...

Ξυπνησα για τουαλετα & μες τη νυστα μου ...ντεν καταλαβαινει αν σεντονι ειναι φιξιον ή αληθεια ή προσωπικο. Επαναλαβατε το πρωι...

Aphrodite είπε...

@harry,

Κάτι απ'όλα... Μια που σήμερα έγραψα λίγα σχετικά, έ, σούμα τα 4 τελευταία θέματα των posts στο mixer, σερβιρισμένα με παγάκια (ποδόσφαιρο, χόντος, πάθος και πολλά σκουπίδια!!!)... Αν βάλει βέβαια για επόμενο καμμιά κουλαμάρα, να δω πώς θα το εντάξω στην ιστορία...

Α, στο "πριν" σου έχω στο τέλος κι αφιέρωση μαυρούλα!

Καλό ξημέρωμα- και σε όλους σας!

(Θά'θελα να δω τα μούτρα όποιου αντέξει να το διαβάσει, θα πρέπει να νομίζει πλέον ότι θέλω εντελώς λοβοτομή...)

veralynn84 είπε...

Παραθέτω 2 σχόλια αναγνωστών..."Κανονικά σε τέτοιες υπερεσίες δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται οι απεργίες-όπως στην αστυνομία","όταν οι αμερ.-γουσταρατε;"...Καλά,τα σκουπίδια από τους δρόμους θα τα μαζέψουν κάποτε(όσο ζω ελπίζω),τα σκουπίδια
από το μυαλό του μέσου ελληνάρα ποιός θα τα μαζέψει;

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα!

Πραγματικά περιμένατε να φύγει ο Γάτος!

Αφροδίτη ανθίζεις! ΚΑΙ συγγραφέας;

Andy ωραίο το κείμενο για τον παλαιό φίλο μου.

Στο θέμα με τη βία δεν έχει άδικο ο Harry (αν εξαιρέσουμε τα περί Ιράκ). Υπάρχει "καλή" βία. Ένας από τους πιο διάσημους ορισμούς του κράτους είναι του Max Weber: "Κράτος είναι η νόμιμη βία".

apousia είπε...

@nikos dimou
Καλή ναι,και όπως σωστά βάζετε την λέξη σε εισαγωγικά.
Ειρηνοποιός όχι.
Και μάλιστα αίφνης,χωρίς να σου ζητηθεί από κανέναν.
Ο ρόλος του αυτόκλητου τιμωρού και εισαγγελέα...
Είδαμε διαχρονικά πότε ήταν αναπόφευκτο η ειρήνη να περάσει μέσα από τον πόλεμο.
Δεν υπάρχει εδώ σύγκριση.
Καλή σας μέρα!

mickey είπε...

Καλημέρα σε όλους!

Έχω έτοιμο το σχόλιο εδώ και ώρα, αλλα είπα να διαβάσω και όλα τα άλλα προηγουμένως. Δεν αντέχω άλλο, ξύπνησε κι ο γάτος, το ρίχνω ως έχει και πάω για ύπνο:

Χθες ήταν μια υπέροχη ηλιόλουστη μέρα, που δε μπόρεσα να τη χαρώ, μια και ξύπνησα αργά και είχα κάποιες δουλίτσες το απογευματάκι. Το βράδυ αποφάσισα να βγω με καλή παρέα και στη συνέχεια να χαρώ την πανσέληνο με μοναχική μουσικοδήγηση στον καθαρό ουρανό. Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισε το κρυφτούλι με τα σύννεφα και δυστυχώς πολύ σύντομα ο ουρανός γέμισε και άνοιξαν οι κρουνοί του.

Επιστρέφοντας στην πόλη κατά τις 6:00 (μένω στον Πειραιά), διαπίστωσα πως η έντονη βροχή είχε αρχίσει να κάνει εκείνο που δεν εδεήθησαν όλοι οι υπόλοιποι: Να "μαζεύει" τα σκουπίδια, όχι βεβαίως με το γνωστό τρόπο στα γνωστά ειδικά οχήματα, αλλά κομματάκι "χύμα". Χρειάστηκα αρκετά "σλάλομ" για να φτάσω σπίτι (να κι ένα νέο παιχνίδι που βρήκα: "σκουπιδοδήγηση"). Βλέποντας όλο αυτό το χαμό που οφείλεται σε κάποια μεγαλειώδη παρεξήγηση των όρων "δημόσια διοίκηση", "τοπική αυτοδιοίκηση" και "δικαίωμα στην εργασία", δε μπορούσα παρά να νιώσω ΑΠΕΡΑΝΤΑ ηλίθιος που συχνά κουβαλώ σκουπίδια στο αμάξι ή ακόμα και στην τσέπη μου, επειδή δε μπορώ να βρω έναν κάδο να τα πετάξω :(

Όσο για εκείνους που ήρθαν αυτή την εποχή για να ζήσουν τον "Μύθο τους στη Ελλάδα", κατάλαβαν πλέον πολύ καλά πως όσα ωραία τους είχαν πει για την Ελλάδα ήταν απλά …μύθος!

Όπως σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις! Και αν μπορούμε να συγχωρήσουμε κάποιους μια και δυο φορές, νομίζω ότι το πολλάκις εξαμαρτείν, ανδρός "μαλακού" (με τη γνωστή έννοια που έχει η λέξη στην Καινή Διαθήκη). Δυστυχώς, η διαχείριση των σκουπιδιών (όπως και της υγείας, της παιδείας και πολλών άλλων) είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια του Κράτους και των φαιδρών πολιτικών μας! Άλλωστε εκείνοι έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με συσκέψεις, επιτροπές, νομοσχέδια και μπόλικη λογοδιάρροια στις κάμερες (όπως κάποιοι άλλοι με την επίδειξη των πτυχίων τους, σύμφωνα με γνωστή ρήση του οικοδεσπότη, που χρησιμοποίησε και η "παλιοσειρά").

Δυστυχώς σε αυτόν τον τόπο (και αλλού βεβαίως), πολιτικοί γίνονται κυρίως εκείνοι που έχουν "θεωρητική" νοοτροπία, αγωνίστηκαν στην αντίσταση(!) ή προέρχονται από τα γνωστά "τζάκια". Οι πλέον ακατάλληλοι δηλαδή για να λύσουν κάποιο πρόβλημα με απλό και πρακτικό τρόπο. Με την εγκληματική υπερψήφιση του "ασυμβίβαστου", έκλεισε ο δρόμος και για τους λίγους ικανούς που θα μπορούσαν και θα τολμούσαν να συνεισφέρουν πρακτικά στην αποτελμάτωση, χωρίς "πολιτικό κόστος" (δεν εννοώ απαραίτητα όσους γνωστούς ήταν ήδη βουλευτές πριν την υπερψήφιση).

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, απαιτείται επειγόντως ΝΕΑ πολιτική κίνηση με ανθρώπους λογικούς και κυρίως …πρακτικούς! Την αδιαφορία μας για την πολιτική και την παιδεία την πληρώνουμε τελικά ΟΛΟΙ μας! Ας μη θέλουμε έπειτα να λεγόμαστε …πολίτες ;)

@aphrodite
Εσύ έκλεψες τα ληγμένα μου και δεν τα βρίσκω;

Υ.Γ. Την οριστική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων θα τη δώσει η νανοτεχνολογία με τεχνητούς αποδομητές. Αναμένεται σε μερικά χρόνια ή τις αμέσως επόμενες δεκαετίες. Για την Ψωροκώσταινα πάντως, προβλέπω ότι και την επόμενη ολική έκλειψη πάνω σε βουνά από σκουπίδια θα τη δούμε :(

Golk είπε...

Θα μπορουσε κανεις να διακρινει τα ανθρωπινα προβληματα σε δυο κατηγοριες: αυτα των οποιων τα αποτελεσματα δημιουργουν τις καταλληλες αναδρασεις ωστε να προωθειται η λυση του προβληματος, κι αυτα των οποιων τα αποτελεσματα παραγουν αναδρασεις επιτατικες του προβληματος.
Τα σκουπιδια - αυτα του δρομου - ειναι προβλημα της πρωτης κατηγοριας. Οσο αυξανουν, βρωμαν και δημιουργουν αντιδρασεις, κοινωνικες, πολιτικες κλπ, και επομενως παραγουν τους μηχανισμους που θα τα επιλυσουν. Ε, κατι θα κανει ο (αντι)δημαρχος, κατι θα δωσει ο φαυλοπουλος ..
Το θεμα ειναι τι γινεται με κατι αλλα σκουπιδια, που επιδεικνυονται ως πολιτισμος - συνηθεστατο παρ ημιν, τοις (και καλα) ελλησι, που οσο αυξανουν τοσο φαινεται να πεπτονται φανατικοτερα ..

Aphrodite είπε...

@yosemite sam, 3:35 πμ

Κι εσύ. Σ'ευχαριστώ!

Constantine Omicron είπε...

Τώρα είμαι σίγουρος ότι έφτασε η άνοιξη...
άνθησαν τα δέντρα, άνθησαν οι κάμποι, άνθησαν και τα σκουπίδια...

George είπε...

Veralynn said

"Παραθέτω 2 σχόλια αναγνωστών..."Κανονικά σε τέτοιες υπερεσίες δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται οι απεργίες-όπως στην αστυνομία","όταν οι αμερ.-γουσταρατε;"...Καλά,τα σκουπίδια από τους δρόμους θα τα μαζέψουν κάποτε(όσο ζω ελπίζω),τα σκουπίδια
από το μυαλό του μέσου ελληνάρα ποιός θα τα μαζέψει;"


Το ένα από τα σχόλια είναι δικό μου - αυτό με την αστυνομία. Τα να λές ότι έχουμε σκουπίδια στο μυαλό μας δυστυχώς δεν βοηθάει τον διάλογο. Αν έχεις διαφορετική γνώμη δεν σημαίνει ότι πρέπει να εκφράζεσαι με αυτόν τον τρόπο - πολύ απλά πές την!

Η ταμπέλα του μεσοέλληνα που μας φόρεσες - αφού εσύ διαφοροποιήσε από αυτόν - δεν με χαλάει.

George είπε...

Αφροδίτη

Πόλυ ωραίο το κείμενο σου. Μην το αφήσεις το ταλέντο.

Όσο για την βία Harry. Δεν συμφωνώ με καμία μορφή βίας. Και αφού αναφέρεσε στο 21, ούτε εκεί μου άρεσε - θα μπορούσε η΄Ελλάδα να είχε την ανεξαρτησία της με πολύ λιγότερο πόνο και κόστος.

Η βία είναι αναγκαίο κακό όταν κάποιος θέλει την αυτοδιαθεσή του (Αμερικανική επανάσταση) που είναι αναγνωρισμένο δικαίωμα. Στο Ιράκ όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο.

ξέρω είναι άσχετο με το θέμα αλλά εκεί πήγε η κουβέντα.

nir-van-is είπε...

παρτε βαθειες αναπνοες και κρατηστε την ανaμνηση.Σε λιγα χρονια που θα ειμαστε οι πιο πολλοι οικονομικοι μεταναστες(στην καλυτερη περιπτωση σε χωρες που εχουν ταξη στα σκουπιδια τους)να εχωμε να νοσταλγουμε

Aphrodite είπε...

@george,

Σ'ευχαριστώ!

(Δεν θα τ'αφήσω εγώ το ταλέντο, μ'έχει αφήσει αυτό για άλλα μυαλά, πολύ πιο φιλόξενα...)
:-)

Aphrodite είπε...

@ΝΔ,

ΚΑΙ καρπαζοεισπράχτορας, μην το ξεχνάμε αυτό... Ακόμη και πλάκα να κάνω, πάλι τις τρώω!
;-)

veralynn84 είπε...

Φίλτατε george,έχεις δίκιο.Πράγματι το σχόλιο μου ήταν ειρωνικό με σαφέστατους προορισμούς.Δεν έβαλα την ταμπέλα του μεσοέλληνα σε κανένα."μέσος ελληνάρας"είπα.Κακό πράγμα.Συγχώρα με,αλλά θεωρώ εξωφρενικές οποιεσδήποτε απόψεις που εμμεσα ή άμεσα θίγουν βασικά δικαιώματα του κάθε εργαζομένου.Και ναι δεν με θεωρώ Ελληνίδα κατά την έννοια που επικρατεί.Έτυχε να γεννηθώ εδώ και να μιλάω αυτή τη γλώσσα.Διαφορετική κοσμοθεωρία απλά.