Πέμπτη, Ιανουαρίου 26, 2006

Είμαι Έλλην, το καυχώμαι...Μια χθεσινή είδηση μου θύμισε ένα θέμα που πάντα με προβληματίζει.

Σε έρευνα της Eurostat οι Έλληνες παραμένουν πρώτοι σε εθνική υπερηφάνεια. Το ποσοστό τους έπεσε (ήταν κάποτε στα 90%, τώρα στα 80) αλλά παραμένει διπλάσιο από τον μέσο όρο των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Γιατί;

Δεν έχουν οι άλλοι Ευρωπαίοι λόγους να είναι υπερήφανοι; Οι Ιταλοί, με τους αρχαίους Ρωμαίους, την Αναγέννηση, την ζωγραφική τους και την όπερα; Οι Ισπανοί και Βρετανοί που κάποτε κυβερνούσαν την υφήλιο; (Ας αφήσουμε τον Σαίκσπηρ και τον Θερβάντες). Οι Γάλλοι που με τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους κυριαρχούσαν επί αιώνες σε όλη την Ευρώπη. Οι Γερμανοί με τους γίγαντες της μουσικής και της φιλοσοφίας...

-Μα οι αρχαίοι Έλληνες...

Η αξία δεν κληρονομείται ούτε μεταφέρεται. Ο γιος του νομπελίστα δεν είναι κληρονομικώ δικαιώματι καλύτερος. Υπερήφανος μπορεί να είναι κάποιος μόνο για τα πράγματα που πέτυχε ο ίδιος.

Όποτε ακούω την φράση «μας έκανε εθνικά υπερήφανους…» (π. χ. η Εθνική Ποδοσφαίρου ή το χρυσό μετάλλιο κάποιου Έλληνα (ή Ελληνοποιημένου) αθλητή, απορώ.

Ας αναλύσουμε την κοινότοπη αυτή φράση: πίσω από τις λέξεις «εθνικά υπερήφανος» κρύβονται δύο παραδοχές: α) ότι το ΄Έθνος είναι μία διαχρονική κοινότητα αίματος όπου όλοι είμαστε συγγενείς και συγκοινωνούντα δοχεία και β) ότι η νίκη ενός από εμάς αποδεικνύει την ανωτερότητα του συνόλου (άρα και του καθενός – εξ ου και η ατομική υπερηφάνεια).

Αυτές οι «φυλετικές» θεωρίες για το έθνος, είναι σκέτος εθνικισμός. Ιστορικά αστήρικτες, έγιναν αιτία για πολλούς πολέμους, γενοκτονίες και το Ολοκαύτωμα. Σήμερα η επιστήμη δέχεται ότι τα έθνη είναι «φαντασιακές κοινότητες» που δημιουργήθηκαν πριν από δύο με τρεις αιώνες και μάλλον έχουν ημερομηνία λήξεως.

Άλλωστε, στις πολυπολιτισμικές μας κοινωνίες κανένα από τα χαρακτηριστικά με τα οποία όριζαν οι παλιοί το έθνος δεν ισχύει πια: ούτε το «όμαιμον», ούτε το «ομόγλωσσον», ούτε το «ομόθρησκον». Ο Νιγηριανός τρίτης γενιάς, που αύριο μπορεί να γίνει καλός Έλληνας ποιητής, θα αντλεί την αξία του από τον Πίνδαρο;

Το έθνος είναι μία σύμβαση ανθρώπων που αποφάσισαν να πορεύονται μαζί – ένα «καθημερινό δημοψήφισμα» όπως το ονόμασε ο Ρενάν.

Τελικά νομίζω πως αυτή η εθνική υπερηφάνεια είναι αποτέλεσμα της εθνικής μας ανασφάλειας. Μία υπεραναπλήρωση, που μας κάνει ζημιά. Οδηγεί στη θεωρία του «περιούσιου» λαού, που, ακριβώς επειδή νιώθει ξεχωριστός, αισθάνεται συνεχώς ριγμένος. Συνδέεται με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία μας (κι εκεί πρώτοι στην Eurostat). Και μας κάνει να κοιτάμε συνεχώς πίσω, αντί για μπροστά.

Υ. Γ. Η φωτογραφία βγήκε το 2004 με τηλεφακό μέσα από τις εληές του πεζόδρομου της Διονυσίου Αεροπαγίτου, εκεί που ήταν κάποτε το σπίτι του Παρθένη.

320 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 320 από 320
Κey Em είπε...

[[πιτσιρίκος said...
Η έννοια της περηφάνιας στην Ελλάδα έχει περάσει πια σε άλλη διάσταση. Το απέδειξε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος αφού είπε ό,τι είπε για τον Λινό δήλωσε μετά : "Φεύγω περήφανος"]]

Ε, αφού το απέδειξε ο Μαρκογιαννάκης, τότε έτσι είναι. Ας σταματήσει λοιπόν εδώ η συζήτηση, το επιχείρημα ήταν αποστομωτικό.

Μόλις πει κάποιος μια μπαρούφα, την αρπάζουμε στον αέρα, από προσωπική την κάνουμε γενική και την κολλάμε όπου μας βολεύει.Η παλιά κλασική συνταγή.

Nikos Dimou είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Nikos Dimou είπε...

Nikos Dimou said...
Καλημέρα σε όλους,

hotSpots said...
Μιας και πιάσαμε τα εθνικιστικά, θα ήθελα ένα σχόλιο για το "Δεν Ξεχνώ".

Για την σημασία του "Δεν Ξεχνώ" έχω γράψει στο Το "Δεν ξεχνώ" - σήμερα

Οι φράσεις που αναφέρατε είναι από άλλο κείμενο.

Πολύ ζωντανό το κείμενο του basik - και ο mickey χαλκέντερος που έλεγαν και παλιά.

Asteroceras said...
Δικαίωμά σας να νιώθετε λιγότερο Ελληνας, κύριε Δήμου. Αφήστε όμως εμάς, πού φάγαμε τα διεθνή σκατά για 8 χρόνια στο εξωτερικό να αγαπάμε υπερβολικά την Ελλάδα μας.

2 φάουλ φίλτατε:

1o. δεν νιώθω λιγότερο Έλληνας από κανένα και έχω εξηγήσει πως όλη μου η κριτική ενασχόληση με την χώρα πηγάζει από αγάπη, επειδή νοιάζομαι γι αυτήν. Οι ζητωκραυγές είναι τζάμπα.

2ο. Το θέμα της υπερηφάνειας δεν έχει σχέση με την αγάπη. Δεν αγαπάμε μόνο ότι μας κάνει περήφανους - καμιά φορά συμβαίνει και το αντίθετο.

Dimitris Zikos είπε...

tsitso said...

Με την ευρεία έννοια συμφωνούμε. Η κοινωνιοβιολογία μετονομάστηκε σε εξελικτική ψυχολογία γιατί είχε χαρακτηρισθεί αρνητικά η σύνδεση βιολογίας-κοινωνικών φαινομένων( άλλη μια μπαρούφα των αριστερών διανοούμενων).

tsitso, όντως συμφωνούμε στην μπαρούφα αριστερών διανοούμενων...πιστέυω ότι η σύνδεση βιολογίας-κοινωνικών φαινομένων θα εξυπηρετούσε την αριστερά...βλέπε το βιβλίο του φιλόσοφου Peter Singer, A Darwinian Left. Έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά, δεν θυμάμαι σε ποιές εκδόσεις.

Dimitris Zikos είπε...

κ.Δήμου μία τελευταία παρατήρηση - εύχομαι να παραμείνετε η σύγχρονη "αλογόμυγα" της χώρας και να μην παραβλέπετε ποτέ τον ρόλο αυτό, όπως θα επιθυμούσε (προφανώς) ο takis alevantis.

Καλή σας ημέρα.

Nikos Dimou είπε...

Κάθε πρωί, τα χαράματα, την ώρα που κοιμάμαι,ο Πιτσιρίκος μπαίνει στο blog πατώντας στις μύτες να μην με ξυπνήσει, και αφήνει ένα μικρό σχόλιο.

"Δώρο, ασημένιο σχόλιο" για να θυμηθώ τον Ελύτη.
Μόνο που το δικό του είναι από ευτελέστερο αλλά αιχμηρό μέταλλο.

epikairos είπε...

Αγαπητέ mickey

Απόψεις σαν αυτές που διατυπώνεις εδώ ήταν ευρέως διαδεδομένες πριν μια πενταετία και πλέον. Τις παλιές καλές εποχές του Wired θυμάμαι διάφορα άρθρα του Negroponte που αφορούσαν αυτό ακριβώς. Κάποτε μάλιστα ισχυριζόταν πως η τεχνολογία και το Διαδίκτυο θα οδηγήσει σε μια άμεση, εντός δεκαετίας, έκρηξη της τηλεργασίας και κατά προέκταση της αποκέντρωσης των πόλεων. Οφείλω βέβαια να σου αναγνωρίσω πρωτοτυπία σκέψης καθώς κατά τα φαινόμενα δεν έχεις επηρεαστεί από αυτές τις απόψεις γιατί τις αγνοείς.

Πέντε χρόνια μετά αυτές οι απόψεις θεωρούνται γραφικές. Ένα από τα καλά της φούσκας του Διαδικτύου είναι πως οδήγησε πολλούς ανθρώπους να προσγειωθούν στην πραγματικότητα και να αρχίσουν να σκέφτονται κάπως πιο ρεαλιστικά.

Η τεχνολογία είναι ένα πολύ ωραίο πράγμα με ένα βασικό μειονέκτημα. Αν την υιοθετήσεις ολοκληρωτικά χάνεις οποιαδήποτε σχέση με την πραγματικότητα. Γι αυτό μοιάζει με τη θρησκεία. Όπως οι παπάδες προσπαθούν να πείσουν πως ο μόνος δρόμος είναι αυτός του Θεού, έτσι και οι οπαδοί της τεχνολογίας ισχυρίζονται πως αποτελεί πανάκεια. Η αλήθεια όπως πάντα βρίσκεται στη μέση. Οι πιο αμόρφωτοι άνθρωποι που γνωρίζω είναι άμεσα συνυφασμένοι με το χώρο της πληροφορικής. Και όλως τυχαίως είναι και οι πιο επιρρεπείς στις θεωρίες συνομωσίας.

Το να μιλάμε για το τι μπορεί να γίνει σε διακόσια χρόνια από σήμερα είναι άσκοπο. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει όλες τις παραμέτρους που διαμορφώνουν την πραγματικότητα και να τις ανάγει στο μέλλον. Καλό είναι να μιλάμε με ορίζοντα εικοσαετίας ώστε να έχουν και ένα νόημα αυτά που λέμε.

Επομένως δεν έχω καμία απολύτως ένδειξη πως μπορεί να λειτουργήσει το παγκόσμιο χωριό και για να πω την αμαρτία μου δεν με βρίσκει και σύμφωνο μια τέτοια προοπτική. Μου αρέσει η ανομοιογένεια και η διαφορετικότητα.

Ανέκαθεν θεωρούσα ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά ενός πολιτισμού την τοπική του κουζίνα. Η παγκοσμιοποίηση και η θεωρία του παγκόσμιου χωνευτηριού όπου μέσα του αλέθονται οι πολιτισμοί και βγαίνει μια ομοιόμορφη μάζα έχουν οδηγήσει στο να τρώμε ακατάπαυστα χάμπουργκερ και να ανάγουμε την κρέμα γάλακτος στα εκ των ουκ άνευ. ‘Έχει χαθεί οποιαδήποτε αίσθηση ορθολογισμού στη σύγχρονη διατροφή μας. Όταν διαβάζω πως τα κρητικόπουλα που τυγχάνει να έχουν την πλέον υγιεινή διατροφή παγκοσμίως είναι σε συντριπτικό ποσοστό υπέρβαρα μου αρκεί για να καταλάβω πως κάτι δεν πάει και πολύ καλά στον κόσμο μας.

Παρεπιμπτόντως, το «πρώτο κινούν» της ιστορίας ήταν η επέκταση, βλέπε πόλεμος. Αυτό κι αν είναι δυσάρεστη διαπίστωση.

George M. είπε...

θα συμφωνήσω με τον κ. ziko, χτές έδειξα το blog στον πατέρα μου, και ενθουσιάστηκε όσο και εγώ όταν μου το έδειξαν :)

και ένα τελευταίο pong απο μένα στον Harry: Το sex πάντα πουλούσε παραπάνω απο τις προβληματικές, χωρίς αυτό να είναι κακό ;)

Το διάβασμα καλεί, και παρ'ότι όχι εύηχο ή εθνικό ή ερωτικό, είναι ένα κάλεσμα που πρέπει να ακολουθήσω..

Auf wieder sehen, Damen und Herren..

Nikos Dimou είπε...

epikairos όταν ήμουν νέος υπήρχε μόνο τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα. Οι άνθρωποι είχαν ένα ρεπερτόριο δέκα βασικών πιάτων που επαναλαμβάνονταν.Θυμάμαι πως όταν άνοιξε το πρώτο κινέζικο εστιατόριο στο Μόναχο (1956) ήταν αξιοθέατο της πόλης.

Τώρα μπρείς να φας όλες τις κουζίνες και όλα τα προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Η διατροφή μας είναι πολύ λιγότερο μονότονη, πολύ πιο πλούσια και η ιδέα ότι "τρώμε ακατάπαυστα χάμπουργκερ" δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα.

Ένα επί μέρους σχόλιο για τα καλά της γαστρονομικής παγκοσμιοποίησης.

Blue Oji είπε...

Για επόμενο θέμα προτείνω

«τι είναι σοφία?»
«ποιος άνθρωπος μπορεί να χαρακτηρισθεί σοφός?»

Εκτός εάν έχετε κάποιο επιλέξει ήδη.

George M. είπε...

epikairos, είσαι άτιμος, πάνω που πάω να φύγω, γράφεις αυτό..

Ο mickey, απ'ότι κατάλαβα, όπως και πολλοί πολλοί άλλοι οπαδοί της τεχνολογίας, δεν περιμένουν έναν θεό να κάνει τα πάντα ωραία και όμορφα..

Πιστεύουν και ελπίζουν στην δύναμη των ανθρώπων να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο μόνοι τους.

To ίντερνετ ήδη έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε και συνεχίζει να το κάνει..

Θυμάμαι κάποιοι είχαν αναφέρει την συλλογική συνείδηση νωρίτερα.. δείτε την wikipedia, δείτε το google, εργαλεία που παρέχουν σε οποιονδήποτε με ένα PC και ίντερνετ πρόσβαση σε ένα άπειρο όγκο πληροφοριών..

Δεν είναι κακό το να ονειρεύεσαι ένα καλύτερο, πιο ενωμένο κόσμο.. ξυπνάς πιο χαρούμενος αν μη τι άλλο γιατί έχεις ένα όνειρο να κυνηγήσεις και να πετύχεις.

Αυτό που είναι κακό όμως είναι όταν επειδή βλέπεις εφιάλτες με την παγκοσμιοποίηση νομίζεις πως ισχύει ότι ονειρεύτηκες και στον αληθινό κόσμο...

George M. είπε...

Και κάτι ακόμα, The Internet of all things

Απο τα λατρεμένα ή μισητά (depending on where you're coming from...) μας Ηνωμένα Έθνη...

epikairos είπε...

@george m.
Ο mickey, απ'ότι κατάλαβα, όπως και πολλοί πολλοί άλλοι οπαδοί της τεχνολογίας, δεν περιμένουν έναν θεό να κάνει τα πάντα ωραία και όμορφα..


Παρεπιμπτόντως, ούτε κι εγώ.

Πιστεύουν και ελπίζουν στην δύναμη των ανθρώπων να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο μόνοι τους.

Ε, και που διαφώνησα ως προς αυτό;

To ίντερνετ ήδη έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε και συνεχίζει να το κάνει..

Ναι όπως έχει επιφέρει και αρνητικά. Δεν είναι κακό να τα γνωρίζουμε κι αυτά.

Θυμάμαι κάποιοι είχαν αναφέρει την συλλογική συνείδηση νωρίτερα.. δείτε την wikipedia, δείτε το google, εργαλεία που παρέχουν σε οποιονδήποτε με ένα PC και ίντερνετ πρόσβαση σε ένα άπειρο όγκο πληροφοριών..

Εξαιρετικά αξιόλογα και χρήσιμα, ουδεμία αντίρρηση.

Δεν είναι κακό το να ονειρεύεσαι ένα καλύτερο, πιο ενωμένο κόσμο.. ξυπνάς πιο χαρούμενος αν μη τι άλλο γιατί έχεις ένα όνειρο να κυνηγήσεις και να πετύχεις.

Ούτε είναι κακό επίσης να νοιώθεις ωραία γι αυτό που συμβαίνει τώρα. Αν μη τι άλλο δεν είσαι μονίμως ανικανοποίητος.

Αυτό που είναι κακό όμως είναι όταν επειδή βλέπεις εφιάλτες με την παγκοσμιοποίηση νομίζεις πως ισχύει ότι ονειρεύτηκες και στον αληθινό κόσμο...

Θα προσπαθήσω να το θυμάμαι αυτό την επόμενη φορά που θα διαβάσω πως η Coca Cola απέλυσε 150 άτομα.

Διακρίνω μια τάση απολυτότητας εδώ μέσα. Όσοι τυγχάνει να διαφωνούν με τον οικοδεσπότη αυτόματα θεωρούνται πως ανήκουν στο αντίθετο άκρο. Δεν είπα πουθενά πως απαξιώνω την τεχνολογία ή την παγκοσμιοποίηση. Δεν θα μπορούσα εξάλλου αφού καρπώνομαι, άμεσα λόγω εργασίας και έμμεσα λόγω τρόπου ζωής, τα πλεονεκτήματα τους. Αυτό που λέω όμως είναι να βλέπουμε και τα στραβά. Όταν κάποιος υιοθετεί τη λογική του παγκόσμιου χωριού και λέω πως αυτό δεν μου φαίνεται και πολύ καλό δεν σημαίνει πως είμαι ακραιφνής κατήγορος της τεχνολογίας ή της ειρηνικής συμβίωσης των λαών.

ckak είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ckak είπε...

Νίκος Δήμου:
"Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει

Τι σχέση έχουν τα κοινά χαρακτηριστικά με το έθνος;

Κοινά χαρακτηριστικά είχαν ομάδες άνθρώπων επί χιλιετίες - τα έθνη εμφανίστηκαν στο τέλος του 18ου αιώνα και περιλαμβάνουν ανθρώπους με ή χωρίς κοινά χαρακτηριστικά. (π. χ. Σικελούς και Μιλανέζους...)"

Η κοινότητα ανθρώπων και η συνείδηση περί του ανήκειν σε συγκεκριμένη κοινότητα υπάρχουν από παλιά. Οι εθνικές κοινότητες επίσης υπάρχουν από παλιά υπάρχουν, μαζί με τη συνείδηση του ανήκειν σε εθνική κοινότητα ή, αλλιώς, την εθνική συνείδηση. Η εθνική συνείδηση δεν σημαίνει και εθνικισμό με τη σημερινή του όρου έννοια. Melting pots υπήρξαν και πολύ πριν τις ΗΠΑ (τα βυζαντινά και τουρκοκρατούμενα Βαλκάνια αποτελούν το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα).

Αντιθέτως, τα "έθνη" του 18ου και 19ου αιώνα (όπως η Ιταλία) κατασκευάστηκαν χάρη στην ιδεολογία του εθνικισμού, για να στηρίξουν τη δημιουργία των λεγομένων εθνικών κρατών, δηλαδή προς εμπέδωση νέων εξουσιαστικών δομών. Ο εθνικισμός αποτελεί πολιτική ιδεολογία που εξακολουθεί και σήμερα να τρέφει εξουσιαστικές δομές.

epikairos είπε...

@nikosdimou
Τώρα μπορείς να φας όλες τις κουζίνες και όλα τα προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Η διατροφή μας είναι πολύ λιγότερο μονότονη, πολύ πιο πλούσια και η ιδέα ότι "τρώμε ακατάπαυστα χάμπουργκερ" δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα.


Στη δική μου πραγματικότητα σχεδόν σε καθημερινή βάση διαβάζω για ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο στις εφημερίδες. Τα delivery και οι πιτσαρίες φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, οι έρευνες που ανιχνεύουν σχέσεις μεταξύ των διάφορων μορφών καρκίνου και της διατροφής αυξάνονται συνεχώς, όλες οι στατιστικές και οι καρδιολόγοι μας εφιστούν συνεχώς την προσοχή στις διατροφικές συνήθειες και κάθε χρόνο που κάνω γενικές εξετάσεις για προληπτικούς λόγους ο γιατρός παρόλο που με ξέρει είκοσι χρόνια με ρωτάει συνέχεια τι τρώω κι αν προσέχω τη διατροφή μου. Σίγουρα η δυνατότητα να τρως ξένες κουζίνες είναι στα θετικά, μαθαίνεις δε και πράγματα για την πολιτισμό ενός λαού μέσα από τα φαγητά του, αλλά υπάρχουν και πολλά αρνητικά παρελκυόμενα της «γαστρονομικής παγκοσμιοποίησης».

alombar42 είπε...

@epikairos
ισχυριζόταν πως η τεχνολογία και το Διαδίκτυο θα οδηγήσει σε μια άμεση, εντός δεκαετίας, έκρηξη της τηλεργασίας και κατά προέκταση της αποκέντρωσης των πόλεων

Η Ελλάδα έχει μείνει κάπως πίσω, όμως αυτό που προέβλεψε ο Negreponte συμβαίνει.

Οι πιο αμόρφωτοι άνθρωποι που γνωρίζω είναι άμεσα συνυφασμένοι με το χώρο της πληροφορικής.

Ευτυχώς όμως που υπάρχουν και οι "αμόρφωτοι" (όπως και οι υδραυλικοί), αλλιώς θα επικοινωνούσαμε με ταχυδρομικά περιστέρια :)

Αυτό που λέω όμως είναι να βλέπουμε και τα στραβά.

...τα οποία κάθε μορφής εξέλιξη (πρόοδος, αλλαγή, βελτίωση, κλπ) είχε, έχει και θα έχει. Μόνο που τα άσχημα θα είναι πάντα λιγότερα από τα όμορφα - εξ' ορισμού.

σε καθημερινή βάση διαβάζω για ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο στις εφημερίδες

Αλλά και..
- την ποικιλία των διαθεσίμων ειδών
- τη διαγραφή των χρονικών περιορισμών στην διάθεση
- την άυξηση του μέσου όρου ζωής
- την αύξηση του μέσου χρόνου διασκέδασης


Στον τελικό ισολογισμό, σαφώς και υπάρχει κέρδος.

basik είπε...

mickey, Νίκο Δήμου σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

@epikairos
Κατά τη γνώμη μου το ότι "ανάγουμε την κρέμα γάλακτος στα εκ των ουκ άνευ" αποδεικνύει την έλλειψη παιδείας και στον τομέα του φαγητού. Τεράστιο θέμα (ίσως το επόμενο post;). Πουθενά δεν βλέπεις τόσο κόσμο να τρώει με τον ελληνικό τρόπο: τσιγαροπίρουνο στο ένα χέρι και κινητό στο άλλο.

epikairos είπε...

@basik

Τελικά σε όλες τις κουβέντες που έχουμε κάνει, από εκκλησία μέχρι τον έρωτα, καταλήγουμε σε κοινό παρανομαστή. Την έλλειψη παιδείας.

Ως προς αυτό οφείλω να αναγνωρίσω πως η πρωτοβουλεία του Negroponte για την κατασκευή του φορητού υπολογιστή των εκατό δολλαρίων είναι μεγαλειώδες επίτευγμα.

Nikos Dimou είπε...

ckak: Μπερδεύετε το έθνος με τα προηγούμενα μορφώματα. Στο Βυζαντιο και τον Δυτικό μεσαίωνα η ενοποιητική ιδέα ήταν ο αυτοκράτορας ή ηγεμών - γι αυτόν πολεμούσαν οι υπήκοοι. Η σημαία αυτόν συμβόλιζε (λάβαρο). Η ιδέα του έθνους ούτε που υπήρχε.

Επίκαιρος: ο λόγος που ακούτε για διατροφικά σκάνδαλα είναι διότι τώρα γίνονται έλεγχοι. Ξέρετε τι σκ... έτρωγε ο κόσμος παλιότερα;

Γισ τον κοινό παρανομαστή - την έλλειψη παιδείας συμφωνούμε όλοι.

George M. είπε...

epikairos: Συγγνώμη αν φάνηκα πολύ απόλυτος, αν είναι ένα πράγμα που σιχαίνομαι είναι το "one-true-way-ism"... εξάλλου, συζήτηση κάνουμε, προφανώς και ευτυχώς δεν θα συμφωνούμε όλοι..

Πάντως, ως φοιτητής που ζει σε μεγάλο βαθμό απο delivery, βλέπω οτι και εκεί έχουμε σε μεγάλη βλέψη τα ελληνικότερα πιτόγυρα, σουτζουκάκια, σουβλάκια και τα συναφή ;)

Η γενικότερη τάση προς το fast food δεν πιστεύω οτι είναι τόσο θέμα μόδας και παγκοσμιοποίησης, όσο του οτί αυτό το άτιμο το "fast" έχει γίνει επιτακτική ανάγκη..

Το μαγείρεμα είναι μεγάλη μου αγάπη, αλλά απλά δεν έχω το χρόνο (ακόμα και ως φοιτητής) να ασχολούμαι καθημερινά.. (που είσαι ρε mother...)

Μια και αναφέραμε το φαγητό, μου κάνει φοβερή εντύπωση το πόσο λίγες κοπέλες ξέρουν πραγματικά να μαγειρεύουν.. Ίσως να φταίει το δείγμα μου που είναι φοιτήτριες πολυτεχνικών σχολών, αλλά τις πταίει πραγματικά?

For the record, η δικαιολογία τους είναι πάλι το "που να προλάβω" συνήθως...

Όσο για τα διατροφικά σκάνδαλα, μου θυμίζει τις "κρίσεις" μερικών με τα μεταλλαγμένα, που "δεν έχουν ελεγχθεί αρκετά"... λες και οι πρόγονοι μας ελέγχαν εργαστηριακά ότι τρώγαν..

Όπως ειπώθηκε, απλά τώρα έχουμε την δυνατότηα να ελέγχουμε.. και στην τελική, μπορεί να είναι πιο υγιεινά, αλλά δεν έχουμε και όλοι χρήματα για οργανικά και Kobe beef...

Zoros είπε...

@epikairos
" Κάποτε μάλιστα ισχυριζόταν πως η τεχνολογία και το Διαδίκτυο θα οδηγήσει σε μια άμεση, εντός δεκαετίας, έκρηξη της τηλεργασίας και κατά προέκταση της αποκέντρωσης των πόλεων."

Πάντως ο οικοδεσπότης μας ΝΔ (αλλά και εγώ εν μέρει τα Σ/Κ) ήδη εφαρμόζει πλήρως την τηλεργασία. Επίσης, επειδή ο όρος τηλεργασία δεν υποδηλώνει μόνο την εργασία από το σπίτι, αλλά από παντού απομακρυσμένα, σε ενημερώνω ότι όταν ταξιδεύω για τη δουλειά μου πρακτικά είναι σαν να είμαι στο γραφείο: έχω πλήρη πρόσβαση σε email και αρχεία, έχω εσωτερικό τηλέφωνο μέσω IP τηλεφωνίας, πρόσβαση στο ERP μας για να βάλω παραγγελία κλπ κλπ. Στο Λονδίνο τέλος ήδη συντελείται η αποκέντρωση που αναφέρεις, με αρκετούς προγραμματιστές (σου φέρνω παράδειγμα από τον χώρο μου) να εργάζονται στο σπίτι τους ή σε γραφεία που απέχουν 1-2 ώρες από το κέντρο.

“Η τεχνολογία είναι ένα πολύ ωραίο πράγμα με ένα βασικό μειονέκτημα. Αν την υιοθετήσεις ολοκληρωτικά χάνεις οποιαδήποτε σχέση με την πραγματικότητα. Γι αυτό μοιάζει με τη θρησκεία. “

Πόσα λογικά άλματα κάνεις σε αυτό το συλλογισμό σου... Δώσε ένα πρακτικό παράδειγμα πως γίνεται να «υιοθετήσω ολοκληρωτικά την τεχνολογία», να χάσω επαφή με την πραγματικότητα και τελικά αυτό να μοιάζει με θρησκεία...


“Στη δική μου πραγματικότητα σχεδόν σε καθημερινή βάση διαβάζω για ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο στις εφημερίδες. Τα delivery και οι πιτσαρίες φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, οι έρευνες που ανιχνεύουν σχέσεις μεταξύ των διάφορων μορφών καρκίνου και της διατροφής αυξάνονται συνεχώς, όλες οι στατιστικές και οι καρδιολόγοι μας εφιστούν συνεχώς την προσοχή στις διατροφικές συνήθειες και κάθε χρόνο που κάνω γενικές εξετάσεις για προληπτικούς λόγους ο γιατρός παρόλο που με ξέρει είκοσι χρόνια με ρωτάει συνέχεια τι τρώω κι αν προσέχω τη διατροφή μου.”

Υπάρχει γενικότερα η τάση να ωραιοποιούμε κάθε τι παλιό ή παραδοσιακό. Το ότι στη σημερινή εποχή γίνονται επιστημονικές έρευνες και η πολιτεία έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς που προσπαθούν να προστατέψουν τη δημόσια υγεία (και συνεπώς ανακοινώνονται τα διατροφικά σκάνδαλα), δεν πάει να πει ότι η ταβέρνα του κυρ Μήτσου το ’50 είχε μόνο φρέσκα κρέατα! Να σου δώσω ένα απλό δείκτη που αποδεικνύει ότι ο πολιτισμός βαδίζει σε σωστό δρόμο? Το προσδόκιμο της ζωής. Όσο ανεβαίνει, (και ανεβαίνει συνέχεια τα τελευταία χρόνια) σημαίνει ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός στο σύνολό του (με τα φαστ φουντ και τα κινητά, μέχρι τις ανακαλύψεις της ιατρικής) βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση. Για ποιο λόγο ο παχύσαρκος Κρητικός των φαστ φουντ ζει πλέον περισσότερο από παλιά, αφού τότε ήταν όλα ρόδινα? Και μην κάνεις το λάθος να απομονώσεις την ιατρική ή την φαρμακευτική από την υπόλοιπη τεχνολογία! Όλα είναι ενιαίο σύνολο που το ένα σπρώχνει το άλλο. Ακόμα και τα φαστ φουντ (που εν τέλει είναι επιλογή μου το αν θα φάω σε αυτά, στο σπίτι μου ή στο κινέζικο) είναι μέρος πλέον του παγκόσμιου πολιτισμού μας, όπου το γρήγορο και φτηνό φαγητό εξυπηρετεί κάποιες κοινωνικές ομάδες.

ckak είπε...

Νίκος Δήμου: "Μπερδεύετε το έθνος με τα προηγούμενα μορφώματα. Στο Βυζαντιο και τον Δυτικό μεσαίωνα η ενοποιητική ιδέα ήταν ο αυτοκράτορας ή ηγεμών - γι αυτόν πολεμούσαν οι υπήκοοι. Η σημαία αυτόν συμβόλιζε (λάβαρο). Η ιδέα του έθνους ούτε που υπήρχε"

Συμφωνώ. Η εξουσιαστική δομή απαιτεί πάντοτε μια ενοποιητική ιδέα, είτε λέγεται θρησκεία, είτε ηγεμών είτε έθνος.
Νομίζω όμως ότι, ανεξαρτήτως της εκάστοτε κρατούσας εξουσιαστικής δομής, η έννοια του ανήκειν σε μία "εθνική" κοινότητα προϋπήρχε. Πώς είναι δυνατόν να αισθάνεσαι ότι δεν ανήκεις στην ίδια ομάδα με κάποιον με τον οποίον μιλάς την ίδια γλώσσα, λες τα ίδια τραγούδια και παραμύθια, έχεις τα ίδια έθιμα κ.λπ.;
Αν δεν υπήρχε αυτό το υπόβαθρο, πώς μπόρεσε η αστική εξουσία κατά τον 18ο και 19ο αιώνα (μέχρι και σήμερα) να κατασκευάσει, μέσω του εθνικισμού, τη σημερινή έννοια του έθνους και τα εθνικά κράτη;

the_return είπε...

Η οικονομική παγκοσμιοποίηση είναι γεγονός αναμφίβολο εδώ και τουλάχιστον ένα αιώνα...

Η κοινωνική και κοινωνικοποιημένη παγκοσμιοποίηση, όμως, που επιχειρείται δεν πρόκειται να πετύχει για τους ίδιους λόγους που απέτυχαν και οι "παγκόσμιες γλώσσες", Volapük,Esperanto και Ido. Παρέβλεψαν τις εθνικές ιδιομορφίες και κατέληξαν σε εκτρώματα.

Τα έθνη δεν είναι "φαντασιακές έννοιες" αλλά ιστορικές οντότητες και δεν πρέπει να συγχέονται με τα "έθνη-κράτη" (πράγμα που γίνεται κατά κόρον σε αυτό το post). Πάνω απ'όλα, έχουν (τα έθνη) τους δικούς τους νόμους ανάπτυξης και εσωτερικής συνοχής.

Γι'αυτό τον λόγο άλλωστε υπάρχουν η Εθνολογία και η Εθνογραφία. Ή μήπως ασχολούνται με κάτι το "φαντασιακό";;;

epikairos είπε...

@zoros
Να σου δώσω ένα απλό δείκτη που αποδεικνύει ότι ο πολιτισμός βαδίζει σε σωστό δρόμο?


Pardon me αλλά δεν πότε ακριβώς είπα πως ο πολιτισμός δεν βαδίζει σε σωστό δρόμο; Όπως είπα και πριν μερικοί πρέπει να καταλάβετε πως οποιαδήποτε διαφωνία με κάτι που λέγεται δεν σημαίνει υιοθέτηση της ακριβώς αντίθετης λογικής. Μπορεί να σημαίνει και υιοθέτηση μιας λογικής που βρίσκεται ακριβώς στη μέση.

georgia m. είπε...

@θεά του σέξ:
Μάλιστα...Σε πλήρη αρμονία με το θέμα μας,αν οι πολλοί πόντοι σας ξυπνούν με κάποιον τρόπο την εθνική υπερηφάνεια.
Πάντως,γιατί να παιδεύεστε με συγκριτικές μελέτες;Στην αγορά(κατά προτίμηση στο Praktiker)υπάρχουν εργαλεία ακόμα και 70 εκατοστών για να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας.

Zoros είπε...

@epikairos
"Pardon me αλλά δεν πότε ακριβώς είπα πως ο πολιτισμός δεν βαδίζει σε σωστό δρόμο;"

Όταν έλεγες:
"Όταν διαβάζω πως τα κρητικόπουλα που τυγχάνει να έχουν την πλέον υγιεινή διατροφή παγκοσμίως είναι σε συντριπτικό ποσοστό υπέρβαρα μου αρκεί για να καταλάβω πως κάτι δεν πάει και πολύ καλά στον κόσμο μας."

Nikos Dimou είπε...

Θεά του σεξ

το comment σου διαγράφεται
α) λόγω μήκους
β) λόγω ασχετοσύνης προς το θέμα
γ) λόγω κακής ποιότητος πορνογραφίας

tsitso είπε...

@θεά του σεξ
"...Μαγείρευα, έπλενα και σιδέρωνα..."

Το 'χαμε καταλάβει ότι είσαι κορίτσι για σπίτι. Χρυσοχέρα.

georgia m. είπε...

@tsitso:
Εγώ θα θυμάμαι από το κείμενο της ''θεάς του σεξ''την έκφραση ''ήταν όλο κρέας''.Και νόμιζα ότι ήθελε να ευχαριστήσει τον χασάπη για το ωραίο αρνάκι που της είχε δώσει...

H διαφορά του Εμπειρίκου από εσάς...

Nikos Dimou είπε...

the return, ckac

Είχε δοθεί πριν βιβλιογραφία για το θέμα - επιμενετε σε πράγματα που δεν έχουν επιστημονική βάση. Διαβάστε Anderson, Gellner κλπ.

Π. χ.: Η εθνολογία δεν ασχολείται με έθνη: είναι η παλιότερη ονομασία της κοινωνικής ή πολιτιστικής ανθρωπολογίας. Ορισμός: επιστήμη που μελετά μικρά αυτοτελή κοινωνικά σύνολα πρωτογόνων κυρίως κοινωνιών.

georgia m. είπε...

@tsitso:
Με το ''εσάς'' ελπίζω να έγινε κατανοητό ότι δεν απευθυνόμουν σε εσάς,tsitso

the_return είπε...

Διαβάστε Anderson, Gellner κλπ.

Δυστυχώς έχω διαβάσει κύριε Δήμου...Βλέπετε τυγχάνει, κατά κάποιο τρόπο, να πατάω σε αυτά τα χωράφια από τη δουλειά μου...

Η εθνολογία δεν ασχολείται με έθνη: είναι η παλιότερη ονομασία της κοινωνικής ή πολιτιστικής ανθρωπολογίας. Ορισμός: επιστήμη που μελετά μικρά αυτοτελή κοινωνικά σύνολα πρωτογόνων κυρίως κοινωνιών.

Ε, όχι δα ! (όχι ότι είναι λάθος αυτό που λέτε, αλλά η απολύτητά του είναι λανθασμένη...)

Διαβάστε (ή ξαναδιαβάστε)λίγο Mircea Eliade , κύριε Δήμου.

Κλασσικός μεν, αλλά πάντα επίκαιρος...

και έχετε ακούσει ποτέ για τον όρο "Μοντέρνα Εθνολογία" ;

the_return είπε...

*Διόρθωση λάθους από ...κεκτημένη δακτυλογραφική ταχύτητα:

η απολυτότητά του είναι λανθασμένη.

epikairos είπε...

@zoros

Τελικά με εσένα zoros δεν είναι γραφτό να επικοινωνήσω. Ο κόσμος, ή ο πολιτισμός μας όπως το θέτεις, βαδίζει σε σωστό δρόμο αλλά υπάρχουν κι επιμέρους προβλήματα όπως οι διατροφικές συνήθειες που είπα παραπάνω.

Από εκεί και πέρα καλό είναι να συνυπολογίζεις και το context στο οποίο λέγεται κάτι. Η συγκεκριμένη αναφορά έγινε με αφορμή το παγκόσμιο χωριό που αναφέρθηκε και στο οποίο είπα πως δεν μου αρέσει η ιδέα να ομογενοποιηθούμε όλοι φέρνοντας ως παράδειγμα το φαγητό. Άμα παίρνεις μια παράγραφο και την πας σε άλλο context η ερμηνεία αλλάζει. Αλλά δεν μπορώ να δίνω εξηγήσεις για πράγματα που δεν είπα.

donjuan είπε...

ΑΞΙΖΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΘΕ ΦΥΣΕΩΣ.

the_return είπε...

donjuan λέτε:

ΑΞΙΖΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ


Όχι αγαπητέ! Για όνομα του οσιοτάτου Ένγκελς και όλων των αγίων του μαρξισμού! Κάνετε το κλασσικό λάθος.Μπερδεύετε το "έθνος-κράτος" με το "έθνος".

Ακόμη και ο Μαρξ φρόντισε ώστε να μη πέσει σε αυτή τη παγίδα...

Λυπάμαι που δεν έχω περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μου...

Nikos Dimou είπε...

The return:
Ο ορισμός προέρχεται από το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη.

Άλλοι (επίσης απόλυτοι) ορισμοί:

Oxford: The science which treats of races and peoples, their relations, their distinctive characteristics (1842).

Encarta: study of ethnic groups: the comparison of different cultures, or the study of how and why cultures differ. Ethnology can focus on one culture through time, or several cultures at the same time.

Προτιμάτε την Brittanica;
E. or cultural anthropology -a major division of anthropology that deals with the study of culture in all of its aspects and that uses the methods, concepts, and data of archaeology, ethnography and ethnology, folklore, and linguistics in its descriptions and analyses of the diverse peoples of the world.


E! όχι δα - να μας μάθετε και τη σημασία των λέξεων!
(που τον ξεθάψατε τον Eliade;).

George M. είπε...

Η οικονομική παγκοσμιοποίηση είναι γεγονός αναμφίβολο εδώ και τουλάχιστον ένα αιώνα...

Η κοινωνική και κοινωνικοποιημένη παγκοσμιοποίηση, όμως, που επιχειρείται δεν πρόκειται να πετύχει για τους ίδιους λόγους που απέτυχαν και οι "παγκόσμιες γλώσσες", Volapük,Esperanto και Ido. Παρέβλεψαν τις εθνικές ιδιομορφίες και κατέληξαν σε εκτρώματα.


Επέτρεψε μου να διαφωνήσω.. οι γλώσσες που αναφέρεις απέτυχαν κυρίως λόγω της τεχνητής φύσης τους, και επειδή δεν ήταν "ζωντανές" γλώσσες.. Είναι σαν να λέμε οτι τα Λατινικά θα γίνουν ξαφνικά διεθνής γλώσσα.. Τα ελληνικά πάλι, μια ιδιαιτέρως δύσκολη γλώσσα, προσαρμόζεται με "θυσίες" και επιβιώνει, με προσθήκη νέων όρων, με τα greeklish, ακόμα και με την νέα ορθογραφία που έχει ακουστεί κατα καιρούς (χρήση μόνο των -ο- και -ι-, κάτι παρεμφερές με την επικείμενη κατάργηση των Umlaut στα γερμανικά).

Προφανώς και θα αλλάξει, αλλά έτσι μόνο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται, αντί να αντικατασταθεί απο κάποια άλλη, πιο πρακτική/εύκολη γλώσσα(όπως τα αγγλικά...).

Όσο για την οικονομική παγκοσμιοποίηση, απλά πέτυχε πιο γρήγορα επειδή η επίδραση των εθνικών ιδιομορφιών είναι σαφώς μικρότερη στον πρακτικό χώρο των οικονομικών, όχι επειδή δεν υπάρχει επίδραση..

Απλά, στον σαφώς πιο πολύπλοκο χώρο των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των χωρών, οι ιδιομορφίες και ιδιοτροπίες των λαών ξεπερνούν την δύναμη ενοποίησης που ασκούν οι τάσεις προς παγκοσμιοποίηση..

..για καλό ή για κακό είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο σηκώνει πολύ παραπάνω απο 500 σχόλια..

PS.
Για κάποιο λόγο, μετά αυτό το "όλο κρέας" που ανέφερε η x2 συνωνόματη georgia m. (δεν είχα την "χαρά" να δω το original σχόλιο) θυμήθηκα την κλασσική ατάκα "κουκούτσια έχουν και τα φτύνεις μωρή?"

...με κάτι τέτοια ξεφύγαμε και τις προάλλες...

Η τηλεπισκόπιση καραδοκεί, η σκυτάλη ξανά στα δικά σας χέρια και keyboards :)

Ανώνυμος είπε...

συνεχίστε (έχουν ανάγκη ίσως και απόλυτη από τα λόγια θυέλλης για την ξεφτιλισμένη επιφάνεια οι κοπέλες) τώρα που πάω στην αγάπη που δεν παραδέχεται το όνομά της.

τι ψηλός και αίθριος που είναι ο ουραγός!

Θεά του σεξ είπε...

μα Νίκο μου το κείμενο μιλούσε για ένα Νίκο. Με κάποιες αλλαγές ....
γιατι δεν ομολογείς ότι σε αφορά??? Λογοκρισία και ντροπή μαζι... Μπράβο σου!!!

the_return είπε...

@Νίκος Δήμου:
Δεν καταλαβαίνω γιατί μου παραθέτετε τα λήμματα, και ακόμη δεν μπορώ να φανταστώ τον λόγο που σας κάνει να πιστεύτε ότι διαφωνώ με αυτά (όσο συνοπτικά και ατελέστατα και αν είναι -πράγμα κατανοητό για τις ανάγκες μιας εγκυκλοπαίδειας).
Με τον Τριανταφυλλίδη , ναι, διαφωνώ.Και συμφωνώ εν μέρει. Κοιτάξτε πάλι τι έγραψα.

Πού ξέθαψα τον Eliade ; Εάν μου δείξετε την αναγγελία της πνευματικής κηδείας του, τότε θα σας πω από πού τον ξέθαψα...
(ε, όχι και "ξεθάβουμε" τον Eliade...τι άλλο θ'ακούσουμε :-))

O_EFOROS είπε...

Μια μικρή παρένθεση περί esperanto:

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το κύριο πρόβλημα με την συγκεκριμένη γλώσσα είναι πως δεν θεσμοθετήθηκε από κανέναν επίσημο φορέα η διδασκαλία και η χρήση της (που είναι πανεύκολες). Σε καμία περίπτωση όμως δε θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω 'τερατογέννεση'. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτιστικής παράδοσης που την χαρακτηρίζει, αλλά ας μην ξεχνάμε πως είναι μια ακραιφνώς ΤΕΧΝΙΚΗ (και όχι μόνο 'τεχνητή') γλώσσα. Το τρίτο, τέλος πρόβλημα, η παράλληλη επινόηση άλλων τεχνητών γλωσσών (volapuc, idi, interlingua) π[ου λειτούργησαν ανταγωνιστικά.
Εν πάσει περιπτώσει τεράστιο το θέμα και ενδιαφέρον, ίσως για ένα άλλο post, αλλά όχι εντελώς άσχετο και με το παρόν που άρχισε κι αυτό να διογκούται... μην πολυλογώ κι εγά άλλο!
Gxis Revido Knaboj kai knabinoj!

http://www.esperanto.gr

the_return είπε...

@george m.

Λέτε:
ι γλώσσες που αναφέρεις απέτυχαν κυρίως λόγω της τεχνητής φύσης τους, και επειδή δεν ήταν "ζωντανές" γλώσσες..

Μα ...ακριβώς αυτό δεν είπα κι εγώ ; Και ακριβώς γι'αυτό τον λόγο (τεχνητό του πράγματος) δεν παραλλήλισα τις "παγκόσμιες" γλώσσες, με την κοινωνική και κοινωνικοποιημένη παγκοσμιοποίηση.
τα άλλα [που γράφετε δεν προλαβαίνω να τα διαβάσω.Κάποια άλλη στιγμή.

the_return είπε...

Και ένα τελευταίο, επειδή δεν αντέχω στον πειρασμό:

Κύριε έφορε, λέτε:

Σε καμία περίπτωση όμως δε θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω 'τερατογέννεση'

Τερατογένεση αγαπητέ μου, τερατωδεστάτη!

Βάλτε ένα Ρώσο, ένα Βραζιλιάνο, ένα Νορβηγό και έναν Κενυάτη να μιλήσουν esperanto και εν καιρώ θα λάβετε τέσσερα διαφορετικά γλωσσικά ιδιώματα!

O_EFOROS είπε...

Αγαπητέ return.
Ίσως να υπάρχουν κάποια μικρά προβλήματα accent στον προφορικό λόγο (αν και η φωνολογία της είναι επίσης πανεύκολη, τουλάχιστον για τους ομιλούντες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες), αλλά όχι και διαφορετικά ιδιώματα! Πολύ μεγαλύτερες γλωσσικές διαφορές έχουμε εντός της ίδιας εθνότητας. Π.χ., άντε να καταλάβω εγώ έναν Πόντιο ή Κύπριο 'ομοεθνή' μου...

Zoros είπε...

@o_eforos
Έριξα μια ματιά στο http://www.esperanto.gr και εντυπωσιάστηκα με την ευκολία και την απλότητα! Με ματιά είδα (χωρίς να είμαι ειδικός γλωσσολόγος) ότι έχει αποβάλει όλα τα περιττά στοιχεία που ακολουθούν αναγκαστικά όλες τις γλώσσες στο μήκος του χρόνου.
Άν όντως είναι άρτια τεχνικά (δεν είμαι σε θέση να το κρίνω), κρίμα που δεν το έχει δει κανένας διεθνής οργανισμός σοβαρά (πχ ΟΗΕ), ώστε να τη βοηθούσε να καθιερωθεί.

Ανώνυμος είπε...

zoros: και αν καθιερωθεί και αν δεν καθιερωθεί...φιλί; η λέξη καυχώμαι μου φέρνει στο νου εκείνες τις κουρεμένες αμηχανίες με τα δύο ποδάρια και τα αρωματικα και μαυρα βελουδινα. εμείς οι ναυτικοί. εμείς οι ναυτικοί.

harrygreco είπε...

Εκτος απο το @,στις καταρες του μπλογκ να συμπεριλαβω & τις παραπομπες...

Nikos Dimou είπε...

The return:
Γιατί παραθέτω τους ορισμούς; Μα διότι επικαλεστήκατε τους όρους "εθνολογία" και "εθνογραφία", για να αποδείξετε ότι το έθνος δεν είναι φαντασιακή κοινόητα.

Σας θυμίζω τι γράψατε:
"Γι'αυτό τον λόγο άλλωστε υπάρχουν η Εθνολογία και η Εθνογραφία. Ή μήπως ασχολούνται με κάτι το "φαντασιακό";;;"

Αν όμως, όπως αποδεικνύουν οι ορισμοί, η Εθνολογία και Εθνογραφία ΔΕΝ ασχολούνται με τα Έθνη, το επιχείρημά σας καταπίπτει.

Ο Eliade ήταν θρησκειολόγος. Έχω διαβάσει το βασικό του έργο Traité d'histoire des religions (1949) πριν από πολλές δεκαετίες κι αργότερα κάτι μελέτες για τους σαμάνους. Στην βιβλιογραφία του δεν βρίσκω τίποτα για έθνη.

Ανώνυμος είπε...

harry μου: της αγάπης τα λόγια που υπακούν τους νόμους της κατάστασης, ψευδοπροφήτες αναθυμιάσεως μειασμάτων είναι και λάστιχα σφεντόνας που επιστρέφει ως μπούμερανγκ. να αναρωτιέσαι αλλά να μυρίζεις την παράδοση και το οιδιπόδειο της κατσίκας σου της λευκής. παρηγοριά κι ελπίδα μου...

ckak είπε...

Ν. Δήμου: "Είχε δοθεί πριν βιβλιογραφία για το θέμα - επιμενετε σε πράγματα που δεν έχουν επιστημονική βάση. Διαβάστε Anderson, Gellner κλπ."

Δεν έχω διαβάσει ούτε Anderson ούτε Gellner. Δεν πρόσεξα ότι παραθέσατε βιβλιογραφία, παρακαλώ υποδείξτε μου πού.

Έχω διαβάσει μόνο Σβορώνο και τα άρθρα των Λιάκου και Βαγενά στο Βήμα. Η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι:

1) εθνικές ομάδες υπήρχαν ανέκαθεν (και πριν τον Ρεχάγκελ ;)), υπό την έννοια των κοινών εθνικών χαρακτηριστικών (γλώσσα, παράδοση, ενδεχομένως θρησκεία, πολιτισμός κ.λπ.).
2) λόγω των κοινών αυτών χαρακτηριστικών, τα μέλη τους είχαν συνείδηση ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα. Πριν τον εθνικισμό, αυτό είχε δευτερεύουσα σημασία από πλευράς πολιτικής οργάνωσης.
3) Η πολιτική οργάνωση βάσει της συστηματικής κατασκευής και επεξεργασίας της εθνικής συνείδησης (εθνικισμός) αποτελεί σύγχρονο φαινόμενο και οδήγησε στη σύγχρονη μορφή οργάνωσης των κοινωνιών στα έθνη-κράτη (με ό,τι συνέπειες είχε αυτό...)

Nikos Dimou είπε...

ckak said...
Ν. Δήμου: "Είχε δοθεί πριν βιβλιογραφία"

o eforos 1:10 μμ

Nikos Dimou είπε...

Σήμερα το blog έχει ισχυρό ανταγωνισμό - 24 ώρες Μότσαρτ στην ΕΤ1. Πανδαισία.

the_return είπε...

Επανήλθα.

@Νίκος Δήμου: σας εξήγησα, αγαπητέ, ότι οι ορισμοί δεν λένε τίποτε λάθος, αλλά από την άλλη σας τόνισα ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι ατελέστατοι.
Μπορείτε να διαβάσετε πιο πάνω τι έγραψα.
Και για να μη το ...ζαλίζουμε (αν επιτρέπετε) πολύ το θέμα. Εάν τα "έθνη" είναι φαντασιακές έννοιες, τότε και οι "εθνικές μειονότητες" είναι εξ ίσου ...φαντασιακές!
Όμως δεν συμβαίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Και τα δύο είναι υπαρκτά.

Για τον Eliade, στην πραγματεία που αναφέρετε, θα βρείτε συγκριτική θρησκειολογία. Βρείτε όπου μπορείτε τα έργα της εποχής όταν πρωτοανάλαβε την καθηγεσία στο Chicago.Θέλω λίγο χρόνο ώσπου να τα βρω στην βιβλιοθήκη μου, ή κάνετε μια έρευνα στο google.

Κύριε έφορε, έχω την πεποίθηση ότι οι διαφορές δεν θα προέκυπταν ως αποτέλεσμα διαφορετικού accent, αλλά επίσης -και πάνω απ'όλα- θα πρωχορούσαν σε βαθύτερο δομικό επίπεδο...
Η απόδειξη ;
δεν ήταν άλλωστε αυτός ο λόγος για τον οποίο όλες -μα όλες!- οι τεχνητές "παγκόσμιες" γλώσσες εξαφανίστηκαν;

epikairos είπε...

@nikosdimou
Σήμερα το blog έχει ισχυρό ανταγωνισμό - 24 ώρες Μότσαρτ στην ΕΤ1. Πανδαισία.


Τι ωραία που είναι η τηλεόραση όταν χρησιμοποιείται ως ραδιόφωνο!

harrygreco είπε...

Ολες οι αντιδικιες που διαβαζω εδω εχουν εργαλειο τη στρεψοδικια & αποσκοπουν στην επιβολη της μιας γνωμης επι της αλλης,σαφες γνωρισμα του φασιστικου χαρακτηρα. Ουτε ο Μοτσαρτ μπορει να εξημερωσει τετοια ηθη.Σκεφτειτε αν δεν πεθαινε στα 34,τι ακομα θα εγραφε...

georgia m. είπε...

Μετά το σχόλιο του ΝΔ για το αφιερωμα στον Μozart,
@προς όλους όσοι ακούνε κλασική μουσική και φυσικά στον οικοδεσπότη:
θα πρότεινα ένα θέμα στο blog για το ποιος μας αρέσει και γιατί.
Ίσως όμως δεν υπάρξει πολλή συμμετοχή.Λέω ίσως.

Nikos Dimou είπε...

epikairos said
Τι ωραία που είναι η τηλεόραση όταν χρησιμοποιείται ως ραδιόφωνο!


Διαφωνώ! Άλλο μονάχα να ακούς και άλλο να βλέπεις Cecilia Bartoli, Mitsuko Ushida και Riccardo Mutti σε μία υπέροχη σύμπραξη.

newlens είπε...

@georgia.m: λένε ότι ο Mozart δεν είχε καμία σχέση με τον Richard Geere (συγχωρέστε μου το άσχετο comment...)

CAESAR είπε...

Και ραδιόφωνο αλλά και TV, και στα δύο μέσα υπάρχουν & καλές & αδιάφορες εκπομπές. Τα τεχνολογικά μέσα νομίζω ότι φέρνουν πιό κοντά τους ανθρώπους του πλανήτη μας. !!
Καλησπέρα σας.

georgia m. είπε...

@newlens:
Θα ΄λεγα ότι ενδεχομένως να έχουν τόση σχέση όση και και η georgia m.του blog με την Γεωργία Μ.της ζωής.
:-)
Σας έχω πει ότι βρίσκω εύστοχα τα σχόλιά σας.
Ωστόσο,ας τηλεφωνήσω καού-κακού απόψε του Richard να τον ακούω αν ακούει Mozart...
Και ένα σχόλιο για τον nibelungen:Θα πρέπει να περνάει πολύ δύσκολα σήμερα,αν βλέπει ΕΤ-1,και αν θυμηθούμε το όνειρο που είχε από μικρός...Τόσοι διευθυντές ορχήστρας στο πόντιουμ...Αν μας βλέπει,ας πει κάτι επ αυτού!

georgia m. είπε...

@newlens:
''Να τον ρωτήσω'','ήθελα να πω στο προηγούμενό μου σχόλιο...Μπερδεύτηκα γιατί παράλληλα κοιτάζω και την οθόνη της τηλεόρασης!

O_EFOROS είπε...

Αγαπητέ Return, κατ΄εμέ οι δομικές διαφορές θα προέκυπταν αν η εν λόγω βοηθητική γλώσσα συνδεόταν με μιαν εθνική παράδοση και μια κουλτούρα, αλλά αυτό αποκλείεται από τον καθαρά τεχνικό χαρακτήρα της.
Άλλωστε ανάλογα μπερδέματα δεν προκύπτουν και όταν προσπαθούν διάφοροι ετεροεθνείς να συνεννοηθούν σε μια τρίτη γλώσσα που ήδη είναι φορέας κουλτούρας? (π.χ., Έλληνας με Ρώσσο στα αγγλικά).
Υπάρχει επίσης και το παράδειγμα της Σουαχίλι, αλλά δεν γνωρίζω και πολλά επ' αυτού, οπότε δεν επεκτείνομαι...
Όμως πρέπει να αποχωρήσω για ένα multi ethnic δείπνο, οπότε, ευχηθήτε μου καλή όρεξη :)
Καλές ακροάσεις και καλό βράδυ.

Stormrider είπε...

ομολογώ πως δεν περίμενα κάτι τέτοιο από την ΕΤ. από κλασσική μουσική είμαι άσχετος, αλλά όταν άκουγα το μεσημέρι κάποια έργα του πραγματικά αισθανόμουν ότι αυτό είναι "κάτι βαθύτερο"
όσο για την κουβέντα περι εθνών, έλεος δεν θα αντέξω πάλι ελληναράδες στους δρόμους να πανηγυρίζουν για ένα άθλημα που αν τους το έλεγες πριν θα σε δουλεύανε. Για να μην μιλήσω για τα κανάλια που πιάνουν τα χωριά και βρίσκουν κάθε θεία του και την ρωτάνε "πως αισθάνεστε;". για πούλιτζερ!!!

newlens είπε...

Είδα εχθές στην τηλεόραση έναν μουσικό που έλεγε ότι η μουσική του Mozart είναι τόσο δημοφιλής επειδή μπορεί κανείς να τη συνδέσει με διάφορα συναισθήματα, δηλ. να ερμηνεύσει το ίδιο έργο συγχρόνως σαν ευχάριστο, μελαγχολικό, χαρούμενο κτλ. Βέβαια αυτό δεν πετυχαίνει και τόσο με το Requiem...

ntropalos είπε...

Κύριε Νίκο Δήμου μου είχατε πει ότι οι γυναίκες συνήθως εκπέμπουν "σήματα" προς τον άντρα τον οποίο επιθυμούν αρκεί ο άντρας (να μην είναι «μαλάκας» όπως λένε) και να τα πιάσει έγκαιρα.

Το ίδιο ισχύει και για τον newlenes όσον αφορά την georgia m ;

Ευχαριστώ πολύ.

newlens είπε...

Όχι κύριε ntropalos δεν πρόκειται εδώ να παρακολουθήσετε hardcore. Κάνετε μία αναζήτηση στο Google. Βρίσκεστε σε λάθος σελίδα!

the_return είπε...

Κύριε έφορε, λέτε:

αν η εν λόγω βοηθητική γλώσσα συνδεόταν με μιαν εθνική παράδοση και μια κουλτούρα, αλλά αυτό αποκλείεται από τον καθαρά τεχνικό χαρακτήρα της.

Μην το λέτε. Ξέρετε η Volapük ήταν πολύ "γερμανική" στη δομή της. Η δε Esperanto πολύ σλαβογενής (όχι και τόσο παράδοξο αν σκεφθούμε την εθνικότητα του ιδρυτή της) και λατινογενής συνάμα.

Λέτε επίσης:

Άλλωστε ανάλογα μπερδέματα δεν προκύπτουν και όταν προσπαθούν διάφοροι ετεροεθνείς να συνεννοηθούν σε μια τρίτη γλώσσα που ήδη είναι φορέας κουλτούρας? (π.χ., Έλληνας με Ρώσσο στα αγγλικά)

Ναι, το ίδιο είναι, αλλά με μια ...δραματική διαφορά: η αγγλική είναι γλώσσα φύσει και θέσει, και όχι τεχνητή.

Καληνύχτα σε όλους και ευχαριστώ τον οικοδεσπότη για την φιλοξενία.

georgia m. είπε...

@newlens:
Eγώ σκέπτομαι ότι στη μελαγχολία του ο Mozart μου θυμίζει αρκετά τον Schubert.
Θα συμφωνούσα κατά πολύ με τον μουσικό -δεν ξέρω ποιον ακούσατε - καιθα συμπλήρωνα ότι αυτά τα δύο στοιχεία(χαρά και θλίψη ή μελαγχολία) είναι αληλένδετα στον Μότσαρτ.
Ας μην θεωρηθεί ωστόσο ότι είμαι ειδική!

@ntropalos:
Τελικά,μήπως δεν είστε τόσο ντροπαλός όσο φαντάζεστε;Σκεφτείτε το...

Ανώνυμος είπε...

σημασία έχει ότι αν με εντοπίσει μια κοπέλα τότε διά του βλέμματός της με παρατηρεί και συλλογίζεται για τα φάσγανα, για τις λυγαριές, διά τους ρόδακες. και εξαϋλώνονται οι εξατμίσεις της και παθαίνει χαμόγελο. που είναι οικτρό σαν κατάπλασμα. αμφορέας. σαν εκρού Ιθάκη πλέω.

newlens είπε...

To δικό μου software βγάζει καλύτερα ποιήματα...

mickey είπε...

@nikos dimou
Σας ευχαριστώ πολύ για την πρωτότυπη και ουσιαστική ευχή σας! Πράγματι, πρέπει κανείς να είναι "χαλκέντερος" για να αντιμετωπίσει αυτά που συμβαίνουν. Μέχρι πρότινος αγνοούσα τι εστί blog, το ανακάλυψα μόλις ανοίξατε το δικό σας και μετά από μια εβδομάδα σχολιασμού, μόλις άρχισα να κατανοώ τα θετικά και τα αρνητικά του. Πάντως ακόμα δοκιμές κάνω, δε βιάζομαι να μπω στα βαθιά και έχω πολλά να μάθω. Ελπίζω να μη σας ενόχλησε η αυθόρμητη έμπνευσή μου και να έχω την άδειά σας. Σε αντίθετη περίπτωση, ζητώ συγγνώμη και αποσύρω το δοκιμαστικό post (ή και όλο το blog) πάραυτα (σοβαρολογώ).

Παρακολουθώ την εξέλιξη του σημερινού σχολιασμού, αλλά αποφάσισα να απέχω συνειδητά από αυτόν. Καθένας μπορεί να καταλάβει τους λόγους ή/και να δώσει τη δικιά του ερμηνεία. Κάποιοι δε θα έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό, καθώς αρκετές φορές με έχουν "ερμηνεύσει", γνωρίζουν τις "προθέσεις" μου, αποφαίνονται για την "παιδεία" μου και το βαθμό "ωριμότητάς" μου, ενώ κρίνουν και πότε είμαι "εκτός θέματος" ή τι είναι "σκόπιμο" ή "άσκοπο" να γράφω. Ο νοών νοείτω και νομίζω πως δε χωρά καμιά "παρεξήγηση" σε αυτά που έγραψα. Προσπαθώ (δυστυχώς, όχι πάντα με επιτυχία) να σέβομαι το χώρο σας και δεν πρόκειται να δώσω συνέχεια.

Πιθανόν να μη σχολιάζω δημόσια τα posts σας έως ότου εκλείψουν αυτές οι συμπεριφορές. Τουλάχιστον όποτε ο ίδιος έκανα κάτι παρόμοιο, νομίζω πως ζήτησα συγγνώμη (και αν κάτι μου ξέφυγε, ζητώ και γι' αυτό). Θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον την πορεία του blog και αν νιώσω την ανάγκη να σχολιάσω κάποιο δικό σας post (ή/και κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτό), θα το κάνω με μήνυμα email ή με δημοσίευση στο δικό μου blog με την ένδειξη:

"Σχόλιο για το post με τίτλο ΤΑΔΕ που δημοσιεύθηκε στο nikosdimou.blogspot.com την ΤΑΔΕ ημερομηνία"

Εννοείται πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τέτοιο σχόλιο (ή απόσπασμά του) όποτε, όπου και όπως εσείς νομίζετε.
Σας ευχαριστώ θερμά που με φιλοξενήσατε στο "σπίτι" σας. Η εμπειρία ήταν ιδιαίτερα θετική!

Με εκτίμηση και ευγνωμοσύνη,

Μιχάλης Ε. (στα μηνύματα που θα σας στέλνω θα αναγράφω το πλήρες ονοματεπώνυμό μου)


Υ.Γ. Ευχαριστώ που μου θυμίσατε τον Μότσαρτ. Μου είχε διαφύγει το σημερινό. Πάντως (φοβερή σύμπτωση) σκεφτόμουν να βάλω τη μουσική (η μεγάλη μου αγάπη) ως θέμα για νέο (επίσης δοκιμαστικό) post. Αν το κάνετε εσείς τελικά, ευχαρίστως να το αποσύρω :) Εύχομαι να βρεθούμε κάποια βραδιά στο Μέγαρο...

mickey είπε...

Αν θέλετε πάντως να αλλάξουμε θέμα και από τα έθνη που "χωρίζουν" να πάμε στη μουσική που "ενώνει", μισό λεπτό να αλλάξω ...duracell και είμαι έτοιμος. Δε νομίζω πως χωρούν "επιθέσεις¨στο θέμα...

Nikos Dimou είπε...

mickey - μη μας αφήνεις! Θα χάσουμε έναν από τους στύλους που στηρίζουν το blog! Προσωπική χάρη!

Ας ξαναπεί κάποιος για την τεχνολογία! Γράφω όλο τον 24ωρο Mozart σε σκληρό δίσκο (και μάλιστα από την ψηφιακή-δορυφορική λήψη με υπέροχο ήχο) ενώ ταυτόχρονα τon βλέπω σε ένα παράθυρο στην οθόνη μου και γράφω στο blog.

To θέμα "διπλάσια εθνική υπερηφάνεια" (ας θυμίσω ότι αυτό ήταν το θέμα - όχι τα έθνη καθαυτά) χωρίς βέβαια να εξαντληθεί, μας εξάντλησε. Αύριο άλλο. Προς το παρόν ακούστε και δείτε το πιο κοντινό προς το Θεό πλάσμα που έζησε στη γη.

georgia m. είπε...

''Τι είναι Θεός;τι μη Θεός;και τι το ανάμεσό τους;''
Απάντηση:μάλλον ο Μότσαρτ.

Cha. Giannakopoulos είπε...

Μπορούμε, πάντως, να συνδυάσουμε τα δύο θέματα: Έθνος και ΜΟυσική, και να μιλήσουμε για τους εθνκούς ύμνους.

Είδα σήμερα σ' ένα βιβλιοπωλείο ακόμη μια έκδοση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν (απ' όπου, ξέρετε, ο εθνικός μας ύμνος) του Σολωμού. Πόσο χαρτί και δουλειά για ένα κακό ποίημα! Μόνο και μόνο επειδή είναι εθνικό.

Nikos Dimou είπε...

mickey αν κάνεις post για μουσική, δηλώνω ήδη σχολιαστής - αλλά σίγουρα θα κάνω κι εγώ. Άλλωστε η μουσική είναι ωκεανός - ήδη μιλήσαμε για Μίκη και Μάνο - δύο σταγόνες. Υπάρχουν τόσα ακόμα... Την αγαπημένη μου μουσική δεν την έχω αγγίξει ακόμα.
Mozart τώρα!

Cha. Giannakopoulos είπε...

nikos dimou said: "Προς το παρόν ακούστε και δείτε το πιο κοντινό προς το Θεό πλάσμα που έζησε στη γη."

Μότσαρτ δεν ακούμε και βλέπουμε; Γιατί μιλάς για τον Μπαχ;

newlens είπε...

@georgia.m: ας μην υπερβάλλουμε. Σε τελική ανάλυση είναι θέμα γούστου. Άλλοι λένε ότι ο Bach είναι ο μεγαλύτερος.

Nikos Dimou είπε...

Cha. Giannakopoulos said...
Μότσαρτ δεν ακούμε και βλέπουμε; Γιατί μιλάς για τον Μπαχ;

A καλά - δεν μας φτάνουν δέκα blog.
Δεν ξεκινάω αυτή τη συζήτηση τώρα.
Καληνύχτα.

Cha. Giannakopoulos είπε...

OK, ο Μότσαρτ είναι αγγελικός (και δαιμονικός), ο Μπαχ θεϊκός -

άλλη φορά εξηγούμε τη διαφορά.

georgia m. είπε...

@newlens + cha.giannakopoulos:
Ανάμεσα στους δύο,δεν μπορώ να επιλέξω.Μου αρέσουν για διαφορετικούς λόγους αλλά προσεγγίζουν και οι δύο το θεϊκό,από διαφορετικό δρόμο ο καθένας.

georgia m. είπε...

Φυσικά,δεν εννοούσα εσάς τους δύο!

Mariakalos είπε...

Την καλησπέρα μου σε όλους!
(Γεωργία μ.:λυπάμαι που δε σε στήριξα χθες,αλλά προτιμώ γι'αυτά τα θέματα να συνδιαλέγομαι in vivo.Είμαι παραδοσιακός οπτικοακουστικός τύπος.Για τη φωτό ούτε κουβέντα(αν δε γίνουν πιο user friendly τα συστήματα).Οσο για την κλασσσική μουσική,γράψε Μπερλιόζ,γιατί συνέθεσε τη 'Φανταστική Συμφωνία')
Τώρα, όσων αφορά στην εθνική μου συνείδηση,νομίζω ότι δε θα πάψω να νιώθω εθνικά καταπιεσμένη, όσο κυκλοφορούν σχολικά εγχειρίδια τύπου 'Πολιτική και Κοινωνική αγωγή΄ή 'Με το Χριστό στον Αγώνα',παρά το γεγονός ότι πολλοί επιφανείς ομοεθνείς, με αγγίζουν καθημερινά με τα credos τους.

Cha. Giannakopoulos είπε...

newlens, για δύο λεπτά προσεγγίσαμε το θεϊκό (από διαφορετικούς δρόμους). Για δύο λεπτά μόνο, έστω. Άλλοι αγωνίζονται μια ζωή και δεν τα καταφέρνουν...

georgia m. είπε...

@cha.giannakopoulos:
Τι θέλει να πει ο ποιητής;

mickey είπε...

Κύριε Δήμου,

και μόνο γι' αυτά που γράψατε στις 10:41, αξίζει να υποστώ οτιδήποτε σε αυτό ή σε άλλο blog! Σας ευχαριστώ θερμά και

ΑΝΑΚΑΛΩ ΠΑΡΑΥΤΑ

(και δεκάρα δε δίνω για όσους σχολιάσουν τη "σταθερότητα" των αποφάσεών μου και την "ωριμότητά" μου).

Θα κάνω ότι μπορώ για να μην ασχοληθώ ξανά με διάφορες "μιζέριες"!

Είναι δύσκολο να παρακολουθώ την κίνηση σε δυο μαγαζιά ταυτόχρονα (άρχισε και στο άλλο να φτάνει κόσμος) και να παρακολουθώ και Μότσαρτ στην ΕΤ-1 (είχα να δω τηλεόραση μια βδομάδα λόγω ...οξείας μπλογκίτιδας). Πάντως, αν είναι να μιλήσουμε για Μότσαρτ (και μουσική γενικότερα), προτείνω να έρθουμε όλοι σε αυτό το μαγαζί που είναι και "γωνιακό" :) Ίσως να στριμωχτούμε λιγάκι και να φορτώσουμε τη σελίδα, αλλά νομίζω ότι όλοι οι καλοί χωράνε! Ίσως όμως να είναι ακόμα καλύτερο να σταματήσουμε για σήμερα και να απολαύσουμε (όσοι θέλουμε) τη μουσική…

Υ.Γ. 1: Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο Μότσαρτ ήταν η μεγαλύτερη ιδιοφυΐα (και όχι μόνο μουσική) που γνώρισε η Παγκόσμια Ιστορία (αν υπήρξε άλλη μεγαλύτερη, δεν καταγράφηκε και δεν τη γνωρίζουμε). Και θα πρόσθετα, η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αγνού, ελεύθερου και "παιχνιδιάρικου" πνεύματος :))

Υ.Γ. 2: Πω πω, παίζει και το ρέκβιεμ τώρα. Ανατρίχιασα! Το έχω απολαύσει και ζωντανά στο Μέγαρο με την Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Sir Neville Mariner από περίοπτη (ακουστικά) θέση. Θεϊκή εμπειρία!

georgia m. είπε...

maria Kall:
χαίρετε!Σας εκτιμώ πολύ - αλλά δεν μπορώ να σας πω το γιατί από εδώ.

Mariakalos είπε...

georgia m.που τότε;

georgia m. είπε...

@mariakal:
Πράγματι δεν ξέρω πώς.Αφήστε με λίγο να σκεφτώ.Ίσως σας δώσω κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση.

hominid είπε...

Πάντως, κ. Δήμου, πιστεύω να καταλαβαίνετε τη διαφορά μεταξύ του "imagined" και του "imaginary". Ούτε ο Άντερσον, ούτε κανείς από τους επιστήμονες που ασπάζονται τη θεωρία του περί "φαντασιακών κοινοτήτων" (αν και προτιμώ το απλoύστερο και σαφέστερο "imagined" από τη βαρύγδουπη ελληνική μετάφρασή του) δεν ισχυρίζονται ότι το έθνος είναι κάτι το ανύπαρκτο. Χαρακτηριστικά ο Άντερσον λέει ότι "in fact, all communities larger than primordial villages of face-to-face contact (and perhaps even these) are imagined." Οπότε αντιλαμβάνεται κανείς το εύρος του όρου, όπως τον εννοεί ο εμπνευστής του.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, έχει ασκηθεί και κριτική στη συγκεκριμένη θεωρία, ένα δείγμα της οποίας παραθέτω εδώ:

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14408&m=B50&aa=1

Mariakalos είπε...

@georgia.m:Eυχαρίστως.Mε την ησυχία σας.Τime is on your side(the Rolling Stones)
Υ.Γ.Μακάρι νά'ξερα τα πως και τα τι των μπλογκίων.

mickey είπε...

Κλασικός και Τζαζ αυτοσχεδιασμός με κλασικό βιολί, τζαζ κιθάρα και ακουστικό μπάσο. (Εξ)αιρετικό! Η μουσική θέλει (και) τόλμη!

harrygreco είπε...

Οταν το θεμα ηταν σεξουαλικο,υπηρχε ενταση,παθος & ανταλλαγη ερωτογραφιων...Στο κουλτουριαρικο,παθος & ενταση αποντα & παρεκτροπη απο το θεμα. Maybe that's life.

mickey είπε...

Και ...oriental Mαγικός Aυλός! Εντάξει, αυτό μου φάνηκε κάπως ...παράτολμο!

georgia m. είπε...

@harry:
Α,Harry,μια που είστε εδώ θα σας πω ότι δεν ήσασταν και πολύ σωστός!Είχα πραγματική απορία προχθες που σας ρώτησα κάτι και εσείς ούτε καν μου απαντήσατε αν ήσασταν εσείς ή όχι ο άνθρωπος που νόμιζα ότι είχα γνωρίσει στη Νέα Μάκρη.
Μάλλον δεν ήταν και πολύ ευγενικό,αφού σας απηύθυνα το λόγο.Τι νομίζατε;ότι έκανα πλάκα;Καμιά σχέση...

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Mα καλα δεν μπορειτε να κανετε και σε εμενα τοσα σχολια;

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

ΑΙΜΑ
Αίμα χρειάζεται ο μικρός Άρης-Παντελής Κόψης
Το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σας προωθεί μήνυμα:

"Ο μικρός Άρης-Παντελής Κόψης νοσηλεύεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και πάσχει από
λευχαιμία. Μετά από δυο χρόνια μάχης με την ασθένεια, χρειάζεται την βοήθεια μας.

Έχει ανάγκη από αίμα. Η ομάδα αίματός του είναι ΑΒ+ και αν κάποιος μπορεί να δώσει αίμα, ας επικοινωνήσει με το νοσοκομείο "Γενικό Κρατικό Γεώργιος Γεννηματάς" για να ενημερωθεί για τις ώρες αιμοδοσίας:

Τηλ: 210 7778859 & 210 7759119

georgia m. είπε...

@drugstv:
Αυτό μέχρι τώρα ήταν το πιο άσχετο αλλά και το πιο ανθρώπινο μήνυμα σε αυτο το blog!
Εύχομαι το παιδί να γίνει καλά.

harrygreco είπε...

Ειναι οντως αντιμπλογκικες οι προσωπικες ερωτησεις,ιδιως οταν ειναι α-νοητες. Δεν μπαινω σε αλλα μπλογκς & ελπιζω αυτο εδω να γινει προτυπο. Να συμπληρωσω τη φιλανθρωπικη εκκληση για αιμα με παραινεση μου να δινουμε τα κερματα μας,ας πουμε εως 20 λεπτα,στους αναπηρους των φαναριων. Για να βρισκονται εκει,ειναι εξαθλιωμενοι. Ο,τι δωσουμε,καλο ειναι.

georgia m. είπε...

@harry:
Μην είστε τόσο απόλυτος,στο ότι οι προσωπικές ερωτήσεις είναι α-νόητες.Δεν θα μπορούσατε να ξέρετε αν μπορέιτε και πόσο να βοηθήσετε,κάποιον που σας ρωτάει πραγματικά.Καμιά φορά,τα πράγματα δεν είναι αυτά που φαίνονται.
Ο κύριος είχε ξεχάσει κάτι εκεί που καθόμασταν και θεώρησα ότι μπορεί να έπρεπε να του το δώσω.Γι αυτό και ρωτούσα επίμονα.

mickey είπε...

Μάλλον κατάφερα και αυτοσυγκρατήθηκα σήμερα - λίαν θετικόν.

Συνετέλεσαν βεβαίως και οι εξωτερικές εργασίες που είχα, καθώς και τα νέα "οικοκυρικά".

Δυστυχώς (ή ευτυχώς;), μετά από μία εβδομάδα συνεχούς μλογκο-γραφο-σχολιάζειν είμαι τελείως εξαντλημένος! Πάω να φορτίσω την duracell και θα επανέλθω - όχι, αυτό δε συνιστά απειλή :)

Καληνύχτα σε όλους!

Υ.Γ. Έχασα το No. 300 (δεν προσπάθησα καν), αλλά και το 303 είναι ένα ωραίο συμμετρικό νούμερο. Μου αξίζουν νομίζω κάποια ποντάκια :)

alombar42 είπε...

Σταματήστε το σπαμ περί αίματος.
pekp.gr (26/1), radioalpha.gr (22/1), ένα σωρό blogs και ποιος ξέρει πού ακόμα. Καταντάει επικίνδυνο!

- Ποιό κέντρο λειτουργίας δικτύου, που δεν δεν αναφέρεται στο auth.gr;
- Γιατί δεν γράφει τίποτα Αριστοτέλειο στις ανακοινώσεις του;

Εχετε σκεφθεί τι θα συμβεί (και πόσοι θα πεθάνουν) αν 2000 άνθρωποι τηλεφωνήσουν πραγματικά;

Ποιός έχει συμφέρον από αυτό το μήνυμα;

mickey είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Δημήτριος είπε...

Συγγνώμην που κόβω την συζήτηση για τον σπουδαίο Θεόφιλο Μοζάρτο,αλλά θα μιλήσω για το αρχικό θέμα...

Λοιπόν όλη αυτή η κουβέντα για τον βαρύ και ασήκωτο "εθνικισμό" των Ελλήνων καταλήγει ξανά και ξανά στα ίδια στερεότυπα...

Επειδή ο κ.Δήμου σωστά έγραψε κάποια πράγματα για την εποχή του "Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας"(χούντα,τζάμπα εθνικοφροσύνη κτλ.)θεωρεί ότι επιβεβαιώνονται και σήμερα -και εις τους αιώνας των αιώνων- μέσω των ερευνών της Eurostat...

Αλλά ας πάρουμε ένα-ένα τα τεκμήρια του επάρατου εθνικισμού μας:

1) Πανηγυρίζουμε υπερβολικά τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών...

Γνωρίζετε ένα(αρ.1) έθνος που να μην κάνει το ίδιο σε κάθε μεγάλη επιτυχία εθνικών ομάδων;

Οι Γάλλοι που πανηγύριζαν σαν τρελοί το '98 το Παγκόσμιο Κύπελλο τι ήταν;
Οι Γερμανοί όταν κατακτούσαν τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τα Μουντιάλ;
Οι Άγγλοι που γίνονται χούλιγκαν όπου παίζει η εθνική τους ομάδα;

Κι αν δεν πανηγυρίζουν τόσο τα ατομικά μετάλλια είναι γιατί τα έχουν χορτάσει, όχι γιατί τα σνομπάρουν!
Τον καιρό που τα κατακτούσαν για πρώτη φορά, όχι χαίρονταν, κωλοτούμπες έκαναν!
Να ήταν τότε και αυτοί "εθνικιστές";...

Το ίδιο θα συμβεί και με μας τη 2η φορά που θα κατακτήσουμε το Euro, όπως το 2ο ευρωπαϊκό στην καλαθόσφαιρα δεν πανηγυρίστηκε όπως το πρώτο.

Κ. Δήμου και οι λοιποί ...ανησυχούντες:
Μην συγκρίνετε την αδιαφορία του χορτασμένου από τις επιτυχίες(των δυτικών) με την άγρια χαρά του πρωτάρη(τη δικιά μας)!
Την ίδια πορεία ακολουθούμε,απλά με τη γνωστή διαφορά φάσης...

2)Μιλάμε συνέχεια για τους αρχαίους ώστε να νιώθουμε υπερήφανοι και ανώτεροι από τους άλλους....

Αν ζούσαμε στα 1970(τα χρόνια που γράφτηκε η "Δυστυχία") θα συμφωνούσα.
Δυστυχώς όμως επιβεβαιώνεται αυτό που έγραψα παραπάνω για την (αυτάρεσκη) αντίληψη "once right, always right"...

Ζούμε όμως στο 2006 και εκτός από κάποιες περιθωριακές ουφολογικές δραστηριότητες δε διακρίνω καμία σοβαρή προσπάθεια για αρχαιολαγνεία.
Αντιθέτως,βλέπω παντού ξένες πινακίδες στα αγγλικά(συγκρίνετε με οποιαδήποτε "μη...εθνικά υπερήφανη" ευρωπαϊκή πόλη), βαρβαρισμούς στα ΜΜΕ και μπόλικο ξενόφερτο πιθηκισμό στη μουσική και την τέχνη που παράγεται...

Κυρίως,και αυτό είναι το καλύτερο κριτήριο για όσους...ανησυχούν, δε βλέπω το επίσημο κράτος να υποστηρίζει τέτοια "επιστροφή στις ρίζες".
Μάλλον το ακριβώς αντίθετο κάνει...

3)Δηλώνουμε εθνικά υπερήφανοι σε ποσοστό διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου,άρα είμαστε "εθνικιστές"...

Ίσως έχετε δίκιο κ.Δήμου ότι η εθνική υπερηφάνεια είναι αποτέλεσμα της εθνικής μας ανασφάλειας.
Όπως λοιπόν ο ίδιος το θέτετε η υπερηφάνεια είναι το σύμπτωμα όχι η αιτία της ανασφάλειας.
Αν θέλουμε να την εξορθολογίσουμε αυτό που πρέπει να δούμε είναι τους λόγους της ανασφάλειας.
Να αντιμετωπίσουμε την αιτία, όχι το σύμπτωμα!...

Μήπως,λέω εγώ,έχει να κάνει με την ανάπτυξη και την οικονομία; Κοινωνίες ευημερούσες δεν έχουν παρόμοια "προβλήματα". Ο Ευρωπαίος πολίτης που δεν νιώθει την ανάγκη να δηλώσει εθνικά υπερήφανος είναι ένας χορτασμένος αστός, μετρίως μορφωμένος, ασφαλής στις ανέσεις που του παρέχει ένα μεγάλο και σοβαρό κράτος. Άδικη η σύγκριση με τον μέσο Έλληνα...

Για να το προεκτείνω λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις και των άλλων συνομιλητών, το στάδιο του έντονου εθνικισμού και της εθνικής περηφάνειας το πέρασαν όλα τα έθνη.
Κάποια μάλιστα(και από τα...προηγμένα) έχουν καλούς λόγους να μην θέλουν πλέον να το θυμούνται. Ακόμη και σήμερα όμως οι εθνιστικές φωνές υπάρχουν σε αυτά και ενίοτε αποκτούν σημαντική απήχηση.

Η περίφημη "συμφιλίωση" Γάλλων-Γερμανών ήρθε μετά από μερικούς αιώνες πολέμων μεταξύ τους, με ανταλλαγές εδαφών(Αλσατία,Λωραίνη) ανά 30ετία και βέβαια με αποκορύφωμα 2 παγκόσμιους πολέμους που αυτοί ξεκίνησαν.

Όσο για τις ΗΠΑ, αυτές δημιουργήθηκαν εξαρχής από μετανάστες, σφαχτήκαν(μεταξύ τους) μέχρι να γίνουν κράτος και βέβαια αυτό που προέκυψε δεν ήταν μια πανσπερμία πολιτισμών με ανοχή στο διαφορετικό κλπ. Ήταν ένα νέο εθνικό κράτος, με μία γλώσσα(αγγλική) και μία κυρίαρχη κουλτούρα(αγγλοσαξωνική). Το μοντέλο του melting pot, αυτό ακριβώς σήμαινε. Ο μετανάστης άφηνε τον παλιό (εθνικό) εαυτό του και "χωνευόταν" στο νέο έθνος που προέκυπτε: το αμερικανικό.
Μάλλον δηλ. το αντίθετο αυτού που μερικοί ονειρεύονται ως "πολυπολιτισμό".

Επιστρέφοντας λοιπόν στις αιτίες της ανασφάλειας των Ελλήνων αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι η άμβλυνσή της μέσω της οικονομικής προόδου και ανόδου του επιπέδου ζωής. Δε χρειάζεται νουθεσίες η Ελλάδα για να ανέχεται το "διαφορετικό"(και μάλιστα από ποιους;...τους ευρωπαίους γεννήτορες του σύγχρονου ρατσισμού!). Ευκαιρίες για ανάπτυξη χρειάζεται...

Τέλος ας λάβουμε υπόψη και τη...γειτονιά μας. Φαντάζομαι ανάλογη έρευνα της Eurostat στην Αλβανία ή την Τουρκία. Όποιος πιστεύει ότι τα ποσοστά εθνικής υπερηφάνειας θα ήταν κάτω από 95% παρακαλείται να το αναφέρει...

Ποιος είναι λοιπόν ο υπερβολικά προσκολλημένος στο παρελθόν του Έλληνας; Ο Έλληνας που μιλάει χειρότερα ελληνικά από τους γονείς του, ο Έλληνας που μηρυκάζει κάθε ξένη επιρροή, που θύει στην ξένη αυθεντία και περιφρονεί την εγχώρια, που δεν πιστεύει στις δυνάμεις τις δικές του και της χώρας του, που δεν γνωρίζει την ιστορία του αλλά κατακρίνει κάθε πτυχή της;....

Μάλλον έχουμε διαφορετικά κριτήρια για το πώς εννοείται η υπερηφάνεια και πού χρειάζεται...

mickey είπε...

Έσβησα το σχόλιο των 3:54 λόγω ...αμφιβολιών (δεν ήταν άποψη, διαδικαστικό ήταν και ο Ν.Δ. θα το διαβάσει σίγουρα).

Θα ενδιέφερε πιστεύω η άποψη του Ν.Δ. και άλλων πάνω στο τελευταίο σχόλιο του "Δημήτριου" στις 4:07πμ, το οποίο προσωπικά βρίσκω πολύ ενδιαφέρον (δυστυχώς ο ίδιος δεν αντέχω να γράψω τίποτα άλλο, είμαι πτώμα).

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα σε όλους

Δημήτριος said
αυτή η κουβέντα για τον βαρύ και ασήκωτο "εθνικισμό" των Ελλήνων καταλήγει ξανά και ξανά στα ίδια στερεότυπα...

Ευχαριστώ για το σχόλιο αλλά το θέμα έχει κλείσει Δημήτριε. Ανατρέχοντας στα σχόλια - και τα δικά μου - θα βρεις πολλές απαντήσεις στις θέσεις σου. Έχουμε ήδη ξεχωρίσει τον ενθουσιασμό και τον πανηγυρισμό από την "Εθνική υπρηφάνεια".

Το θέμα δεν είναι αν υπάρχει εθνικισμός στην Ελλάδα (αυτό το αποδέχεσαι κι εσύ) αλλά γιατί υπάρχει. Η δική οσυ εξήγηση που τον αποδίδει σε οικονομικούς λόγους είναι σωστή αλλά όχι επαρκής. Νομίζω πως υπάρχουν και οι άλλοι που αναφέρθηκαν στην συζήτηση.

harrygreco είπε...

Ειναι παρηγορο οτι τα ελαχιστα φασιστομουτρα του μπλογκ εκφραστηκαν αμυντικα & ειχαν συμβολισμο-ψωνιο,ονομα σε καθαρευουσα,εκγραικισμο ξενου επωνυμου,παραληρημα παρελθοντολογιας χρυσαυγιτικου τυπου. Πηραμε μια ανασα πολιτισμου,οταν το καθεστως,ιδιως με τη τωρινη κυβερνηση ειναι ξεσαλωμενο με αρχαιους. Και σε αλλα με υγεια.

Blue Oji είπε...

Κάπου διάβασα ότι ο εθνικισμός είναι μία παιδική ασθένεια της σύγχρονης δημοκρατίας. Απορώ πως κανείς δεν αναφέρθηκε σ’ αυτό, εκτός αν μου διέφυγε.

Δημήτριος είπε...

@ Ν.Δήμου:

Έχετε δίκιο ότι άργησα να μπω στη συζήτηση...

Ας υπάρχει όμως και η άλλη άποψη στα σχόλια,χάριν πολυφωνίας...

@ harry:

Φίλε μου, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Σου αφιερώνω ένα απόσπασμα από την "Πάπισσα Ιωάννα":
"...οσάκις εγονυπέτη σαυπό τους θόλους γοτθικής εκκλησίας, ησπάσθην εικόνα του Ραφαήλου ή έτεινα το ους εις ιεράν του Μοζάρτου ή Ροσσίνι μελωδίαν,ησθάνθην αείποτε το θρησκευτικόν αίσθημα αναγεννώμενον εν τη καρδία μου..."

Υγιαίνετε...

Iridium είπε...

Ως ένας νέος που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του, αυτή η ελληνική πραγματικότητα φαντάζει τουλάχιστον ασφυκτική. Αλήθεια πότε ήταν η τελευταία φορά που ως Νεοέλληνες παράγαμε πολιτισμό? Πότε ήταν η τελευταία φορά που δημιουργήσαμε ένα έργο προς όφελος της κοινωνίας μας και του τόπου που ζούμε? Δυστυχώς, καθημερινά διαπιστώνω μόνάχα αυτό που είχε πει ο αείμνηστος Ραφαηλίδης; Το όνομα μας είναι το φαΐ μας.

Iridium είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Iridium είπε...

«Άκουσα κάποιον, έναν πελάτη, να λέει ότι η Ελλάδα πεθαίνει. Πεθαίνουμε σαν λαός! Κάναμε τον κύκλο μας...τρεις χιλιάδες χρόνια, ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες και αγάλματα... και πεθαίνουμε. [...] Αλλά αν είναι να πεθάνει η Ελλάδα, ας πεθάνει γρήγορα. Γιατί η αγωνία κρατάει πολύ και κάνει πολύ θόρυβο».
(Θ. Βέγγος, Βλέμμα του Οδυσσέα)

@newlens Η υγιής υπερηφάνεια είναι για αυτό που κάνεις και όχι για αυτό που είχες.
P.S. Live your myth in Greece

Πολύ σωστό...

KOSTAS TRENT είπε...

Συμφωνώ κι εγώ με τους φίλους του μπλόγκ, πως μόνο ένας κομπλεξικός πολίτης μικρού Έθνους, - που σήμερα ακολουθεί, στην ουσία, την ουρά της Ευρώπης, δίπλα στην Πορτογαλία κλπ,- πολίτης συχνά αρκετά επαρχιώτικης νοοτροπίας ("Κάλλιο πρώτος στο χωριό, παρά τελευταίος στην πόλη" ( ! ), θα χρειαζόταν τέτοιο ..."αναπληρωτικό ("ψυχα-ναλυτική υπεραναπλήρωση") τονωτικό.
Ή και γιατί οι πολιτικοί του κι οι κορυφαίοι διανοητές του, που ανέδειξε, για να πετύχουν επί 170 τόσα χρόνια τώρα στα σχολειά και στο στρατώνα την ομογενοποίησή του (Έλληνες, Βλάχοι, Σλάβοι, Αρβανίτες, Τουρκόφωνοι πρόσφυγες εκ Μικράς Ασίας χωρίς σαφή Εθνική συν-είδηση κτλ}, σπάζοντας τη βέργα μέσω των εκπαιδευτικών τους, πάνω στα χέρια του όταν τον έπιαναν, μικρό μαθητή, να μιλά τη γλώσσα της μάνας του, δηλ. Αρβανίτικα, ή Βλάχικα, ή Τούρκικα (περιοχή Κοζάνης-μικρασιάτες τουρκόφωνοι πρόσφυγες), ή Σλαβομακεδόνικα... στο σχολείο, (οι ιστορικές αποδείξεις γι αυτά είναι ατράνταχτες). Οι πολιτικοί κτλ λοιπόν του τόνιζαν επιτακτικά και του μάθαιναν τα κ λ έ η των ''αρχαίων ημών προγόνων''.Καί μήν έχοντας τίποτ' αλλο σύγχρονο, πρόσφορο, τον υποχρέωναν παράλληλα σε Χριστιανορθόδοξη κατήχηση, η οποία όμως τον έπεισε πως ...ανήκει στην μόνη αλήθεια (1) του ενός και μόνου ενδόξου Θεού ( ! ), της μοναδικής Αγάπης, τουτέστιν στο Έθνος της Θείας Προνοίας" του Κ. Παπαρρηγόπουλου (η έκφραση -όπως ίσως ξέρουν μερικοί φίλοιεδώ,- εισήχθη απ' τον ίδιον τον "Εθνικό μας Ιστορικό". Που σημαίνει ότι οι άλλες Θρησκείες και πιστοί είναι κατώτεροι, στο ''σκότος'', απολίτιστοι .Κι αυτό με τη σειρά του παροξύνει τον εθνικό ρατσισμό (λχ "Δαυλός" του Δ. Λάμπρου κττ)
>
> Ειδικά το τελευταίο , - δηλ. το (1) παραπάνω, - έχω υποστεί πρόσφατα στο SITE του Αθηνοράματος (Φιλμοκριτική), στις κριτικές για το προπέρσυνο φίλμ του σκληροπυρηνικού Χριστιανου (ανήκει στο ''Opus Dei'') Μέλ Γκίμπσον ("Τά Πάθη Τού Χριστού"): μού επιτέθηκαν ακόμα και νέες (στο site αυτό γράφουν κυρίως νέες ηλικίες) κοπέλλες, μοντέρνες, πλήν ...πιστές στο Χριστιανισμό, ισχυριζόμενες την ...απόλυτη αλήθεια των Παθών, την Χριστιανική υπεροχή και ...μυσταγωγία, την μοναδικότητα της Σταύρωσης, λέγοντάς μου : "έτσι ακριβώς έγιναν τα πράγματα" (!), η "αλήθεια του Χριστού υπερέχει απ' τις άλλες Θρησκείες" κτλ
>
Καλό θάταν να ιδρυθεί, νομίζω, στην Επιστήμη της Ιστορίας κι ένας νέος Κλάδος , της Ιστορικής Ψ υ χ α ν ά λ υ σ η ς (=Ψυχανάλυση Εθνών, Εθνικών Ιδεολογημάτων, Εθνικών π λ η γ ώ ν κι εθνικών κόμπλεξ κατωτερότητος....}. Αλλοιώς, ίσως θά έχουμε παράταση της εθνικής στασιμότητας, της στείρας προγονολατρείας, και πολέμους .

skata είπε...

Ο μπάρμπας μου ο Κίτσος που δεν είχε βγεί ποτέ από τη στάνη του στην ορεινή Θεσσαλία έλεγε με υπερηφάνεια...

"Τον κόσμο όλο να γυρίσεις, σαν την Ελλάδα δε θα βρεις πουθενά."

Αυτός ήταν γνήσιος έλληνας.

imak είπε...

Μήπως θα μπορούσε να δώσει κάποιος ένα link στη συγκεκριμένη έκθεση; Προσπαθώ να τη βρώ στο site του Eurostat αλλά δεν μπορώ με τίποτα...

Blogvictim είπε...

Ωραία στάνη θα πρέπει να ήταν αυτή του θείου σου του Κίτσου.....

Neoplatonikos είπε...

Και το έθνος υπάρχει και το όμαιμον ισχύει στην Ελλάδα.
Τα έθνη δεν δημιουργήθηκαν πριν από 300 χρόνια αλλά πριν από αρκετές χιλιετίες. Δεν είναι ο εθνικισμός που δημιουργεί τους πολέμους αλλά τα κέρδη που έχουν οι ιμπεριαλιστές από αυτούς. Δηλ. μας λέτε ότι για τον πόλεμο του Ιράκ φταίνε οι εθνικιστές Ιρακινοί?
Χαχαχα με έκανες και γέλασα!!!
Κύριε Δήμου μια παρόμοια δήλωση σαν αυτήν δεν σας άκουσα να κάνετε για το Ισραήλ.
Εκείνοι πιστεύουν ότι είναι ο περιούσιος λαός, εκείνοι πιστεύουν ότι είναι απευθείας συνέχεια του Αβραάμ, εκείνοι πιστεύουν ότι δικαιούνται να εξολοθρεύουν τους παλαιστινίους.
Πείτε μας επιτέλους στα πιο πάνω που λέτε εννοείται και το φασιστικό Ισραήλ, ή πάλι θα μας πείτε...όμως αυτούς τους έκανε ο Χίτλερ...τους έρανε ο Χίτλερ και θα αλλάξετε θέμα δια της μεθόδου της κλάψας.
Σας χαιρετώ και να υγιαίνετε για να μας θυμίζετε ότι πρέπει να αγρυπνούμε...

Neoplatonikos είπε...

Και το έθνος υπάρχει και το όμαιμον ισχύει στην Ελλάδα.
Τα έθνη δεν δημιουργήθηκαν πριν από 300 χρόνια αλλά πριν από αρκετές χιλιετίες. Δεν είναι ο εθνικισμός που δημιουργεί τους πολέμους αλλά τα κέρδη που έχουν οι ιμπεριαλιστές από αυτούς. Δηλ. μας λέτε ότι για τον πόλεμο του Ιράκ φταίνε οι εθνικιστές Ιρακινοί?
Χαχαχα με έκανες και γέλασα!!!
Κύριε Δήμου μια παρόμοια δήλωση σαν αυτήν δεν σας άκουσα να κάνετε για το Ισραήλ.
Εκείνοι πιστεύουν ότι είναι ο περιούσιος λαός, εκείνοι πιστεύουν ότι είναι απευθείας συνέχεια του Αβραάμ, εκείνοι πιστεύουν ότι δικαιούνται να εξολοθρεύουν τους παλαιστινίους.
Πείτε μας επιτέλους στα πιο πάνω που λέτε εννοείται και το φασιστικό Ισραήλ, ή πάλι θα μας πείτε...όμως αυτούς τους έκανε ο Χίτλερ...τους έρανε ο Χίτλερ και θα αλλάξετε θέμα δια της μεθόδου της κλάψας.
Σας χαιρετώ και να υγιαίνετε για να μας θυμίζετε ότι πρέπει να αγρυπνούμε...

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 320 από 320   Νεότερο› Νεότερο»